Boktips Magasinet Barn&Ungdom Høsten 2020

Page 1

Barn ogBarn og ungdom ungdom

STIAN BARSNES -SIMONSEN

BOK OG KINOFILM DSE MIA L AN

Elleville Elfrid

M

Bli trygg på nett!

Lærer barna om økonomi og pengebruk

R ARI OA H H A Y U VA L N

Sapiens m for ungdo LUCINDA R ILEY

Debuterer med nydelig barnebok! #2#1 – HØSTEN – VÅREN2020 2020 MA MA8160252712396 8160251912391 CAPPELEN CAPPELENDAMM DAMM

Bukkene Bruse drar til Syden! Pelle Propell ENDELIG ER DE TILBAKE!

GRATIS GRATIS magasin magasin

BARNA S NYE BESTE VENN

Boktips Boktipser eret etmagasin magasintiltilinspirasjon inspirasjonfor forbokelskere. bokelskere.Les Lesmer merpå påwww.boktips.no www.boktips.noIllustrasjon fra boka En venn i mørket av Lucinda Riley og sønnen Harry Whittaker.


HØSTENS BØKER 2020

6

11

KNUTSEN & LUDVIGSEN

17 Debuterer som barnebokforfatter

VINTER I MUMMIDALEN

Vakker juleantologi

19

Innhold

TVFAVORITTEN ANTON

28

27

PELLE PROPELL


31

NYE LESELØVER

37

43

Debuterer som barnebokforfatter

Jens Lapidus med krimserie for barn

54

BENNY ER TILBAKE

51

DØDEN - EN FAKTABOK

59

EDWARD RUBIKON

75

63 BLI TRYGG PÅ NETT!

Den ultimate boka om livsmestring for ungdom.


LEDER

Barn ogBarn og ungdom ungdom

STIAN BARSNES -SIMONSEN

Noen ganger, ganske sjelden faktisk, ramler det tekster inn i redaksjonens manus-innboks som vi aldri har sett maken til. Tekster som har noe nytt, skeivt og uventa, og som treffer oss midt i planeten. Hør her ‘a! er akkurat en sånn tekst. Vi har ledd høyt, grått og slitt oss i håret mens vi har lest om Mahmoud på 15 og kompisen hans, enøyde Arif. Og med Hør her ‘a! gir debutanten Gulraiz Sharif bokhøsten og lesere i alle aldre, lyden av ei fortelling og et språk som sjelden før har blitt hørt. Det er en stor glede å kunne dele denne med dere.

BOK OG KINOFILM DSE MIA L AN

Elleville Elfrid

M

Bli trygg på nett!

Lærer barna om økonomi og pengebruk

RI H HAR A Y U VA L NOA

Sapiens m for ungdo L U C I N DA R ILEY

Debuterer med nydelig barnebok!

Noe du garantert ikke har lest før!

Tante Ulrikkes vei møter Kongen av Gulset møter Skyskraperengler; Blir Hør her’a! av debutant Gulraiz Sharif høstens mest originale utgivelse?

Boktips BU HØSTEN 2020-OMSLAG.indd 1

Målet for oss som lager bøker, er at alle skal finne sine bøker på utgivelseslista vår: Det skal være gutter og jenter som fortellere, det skal være fakta og skjønnlitteratur, det skal være tøys og alvor om hverandre. Alle lesere, små og store, ferske og erfarne, skal kunne finne noe som treffer hjerte og hjerne. Denne høsten har vi både mange gode hjerteknusere og eminente fagformidlere: sjarmerende og fargerike Pelle Propell som klarer nesten alt selv, hunden Anton som er kjent fra fjernsynet, har fått sin egen bildebok, og Bukkene Bruse har kommet seg til Syden. Fremragende fagformidling finner vi i ungdomshåndboka Helt ærlig av Kirsten Holtmon Resaland og Astrid Nylander Almaas, og nettvettboka Trygg på nett av Mia Landsem, begge bøker skrevet av debutanter. En rekke dyktige voksenbokforfattere har i år tatt steget over i barnelitteraturen: Yuval Harari, verdenskjent for sin fagformidling til voksne, har nå laget Sapiens for ungdom i tegneserieformat, Lucinda Riley har sammen med sønnen Harry Whittaker skrevet om hvordan det er å ha en følgesvenn i livet, og krimkongen Jens Lapidus har laget serien om Dillstadbanden som stjeler i det godes tjeneste. Alt ligger til rette for gode leseopplevelser i høst.

#2#1 – HØSTEN – VÅREN2020 2020 MA MA8160252712396 8160251912391 CAPPELEN CAPPELENDAMM DAMM

Bukkene Bruse ENDELIG ER DE TILBAKE!

GRATIS GRATIS magasin magasin

BARNA S NYE BESTE VENN

drar til Syden! Pelle Propell

Boktips Boktipser eret etmagasin magasintiltilinspirasjon inspirasjonfor forbokelskere. bokelskere.Les Lesmer merpå påwww.boktips.no www.boktips.no

03.09.2020 12:39

Boktips – Barn og ungdom Utgave #2 - høsten 2020 Cappelen Damm MA 8160252712396 Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm AS Redaktør: Ragnfrid Trohaug Design & layout: Lene M. Bjørang Trykk: AIT Bjerch Papir: 80 gr. G-Print, 200 gr MultiartSilk Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser.

Med familieboka Klokkene kallar og bildeboka Snømannens jul, sørger musikerne Ingebjørg Bratland og Sondre Lerche for at høstmørket og jula blir ekstra fin i år.

Cappelen Damm Sentralbord: 21 61 65 00

God lesing!

Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo

Ragnfrid Trohaug Forlagssjef Barn og ungdom

6 • Boktips

@barnebok @cappelendamm @boktips


Barnas favoritter


N Y FILM PÅ K INO 2 5 . SEP T EMB ER

Knutsen og Ludvigsen er tilbake!

8 • Boktips


BARNAS FAVORITTER

Ny ellevill historie! Bok og aktivitetsbok Et radarpar som fortsatt leverer sakene sine!

Aktivitetsbok

KNUTSEN OG LUDVIGSEN OG DET STORE DYRET ØYSTEIN DOLMEN ISBN: 9788202643492 KR 249,6–9 ÅR

KNUTSEN OG LUDVIGSEN OG DET STORE DYRET– AKTIVITETSBOK SBN: 9788202679248 KR 99,6–9 ÅR ,,

Det hjelper ikke med en grevling i taket når myndighetene bestemmer at Knutsen og Ludvigsen blir utvist fra tunellen! Hva kan de gjøre? De to karene bestemmer seg for å lete etter bestefar Knutsen. Kanskje kan han redde situasjonen? Ferden blir lengre enn de har trodd, helt til himmelen må de for å finne den gamle skipskapteinen. Mange farer truer underveis, og de lærer at både verden ikke alltid er som de tror.

I aktivitetsboka kan man løse oppgaver, fargelegge, klistre – og bli med på sprø aktiviteter med Knutsen, Ludvigsen og grevlingen. En gjennomillustrert aktivitetsbok til glede for små og store barn!

En fartsfylt og morsom høytlesningsbok, og en lærerik og fin aktivitetsbok!

Boktips • 9


BARNAS FAVORITTER

PIPPI L ANGS TRØMPE

Figurformet pappbok Pappbok for de aller minste, 0-3 år, formet som Pippi Langstrømpe. God å holde i og lett å bla i for små hender. Et fint første møte med en evig aktuell klassiker. PIPPI LANGSTRØMPE FIGURBOK ISBN: 9788202662479 Kr 149,-

10 • Boktips

Bøkene om Pippi Langstrømpe er høyt elsket og lest av et utall barn i flere generasjoner i Norge.


BARNAS FAVORITTER

Bok og leke i samme boks Brett ut boka og lek med figurene

LESE OG LEKE

GULLHÅR OG DE TRE BJØRNENE – FIRE FIGURER OG EN BRETT-UT-BOK! ISBN: 9788202661151 Kr 149,Oversetter: Anne Hansen 1–3 år

Bok med figurer Bli med Gullhår når hun går inn i huset til de tre små bjørnene. Lek med de fine figurene og les det klassiske eventyret – nå på rim. Boktips • 1 1


Et fint første møte med Tove Janssons forfatterskap Perfekte for en lesestund på sengekanten.

1 2 • Boktips

Kommer på NRK 10.9.20


BARNAS FAVORITTER

VINTEREVENTYR I MUMMIDALEN TOVE JANSSON ISBN: 9788202675806 KR 279,OVERSETTER: HULDA WESTBERG SPARBO 3–9 ÅR

V I N T E R E V E N T Y R I M U M M I DA L E N

Vakker og gjennomillustrert

Livet er fullt av overraskelser, men Mummifamilien møter det uventede med godt humør, varme og vennlighet. I disse spennende fortellingene møter du Mummitrollet, Snorkfrøken, Lilly My, Snusmumrikken og alle de andre vennene i Mummidalen. Du får også høre om hvordan Mummifamilien traff det usynlige barnet, hvordan de etterforsket en mystisk forsvinningssak og opplevde vinterens gleder og redsler. Denne vakre, gjennomillustrerte boken er et fint første møte med Tove Janssons forfatterskap. Kapitlene er perfekte for en lesestund på sengekanten.

Boktips • 1 3


BARNAS FAVORITTER

“Nå kunne jeg gjøre hva som helst, men jeg gjør ikke noe i det hele tatt. Så deilig det er å gjøre det en har lyst til.”

S I TAT E R T I L A L L E A N L E D N I N G E R

Nydelige sitatbøker EN LITEN BOK OM LIVET OG DØDEN TOVE JANSSON ISBN: 9788202676087 Kr 149,-

14 • Boktips

EN LITEN BOK OM LIVSGLEDE TOVE JANSSON ISBN: 9788202676070 Kr 149,-

Her har vi samlet de beste av Tove Janssons visdomsord om livsglede og om det å håndtere livets store spørsmål, sett gjennom øynene til Mummitrollet og de andre innbyggerne i Mummidalen. Les i disse små bøkene når du trenger et råd eller en oppmuntring eller et fint sitat til et brev eller en tale.


BARNAS FAVORITTER

En klassiker Utkom for første gang på norsk i 1971

SENT I NOVEMBER

En klassiker til bokhylla!

På hela dagen talade de inte om familjen som hade rest sin väg. Hemulen gick omkring i trädgården och räfsade löv och pratade om allt möjligt som föll honom in och homsan följde efter och samlade löven i en korg och sa ganska lite. Ett tag stod Hemulen och tittade på pappans blåa glaskula. Trädgårdsprydnad, sa han. När jag var liten brukade vara och så fortsatte han med att Mummifamilien har flyttet ut tilde øya med fyret, og försilvrade, Mummihuset er tomt, kaldt og forlatt. Hemulen, Filfjonka og de andre vennene deres savner dem og bestemmer seg 19 for å flytte inn. Der må de forsøke å bo räfsa. og leve med hverandre, uten at gode, trygge Mummimamma passer på dem.över Og vilhalv Mummifamilien noen gang komme tilbake? Fem nio, medan morgonen ännu låg i mörker, Homsan Toft såg inte på glaskulan. Han ville inte öppnades alla fönster, det ena efter det andra, madrasser och täckenbetrakta och filtar vällde ut över varje fönsterbräde och var ensam. Glaskulan var dalens den förrän han ett härligt korsdrag flög genom huset och rörde upp dammet i täta skyar. medelpunkt, den hade alltid speglat dem som bodde där. SENT I NOVEMBER TOVE JANSSON ISBN: 9788202663025 Kr 249 ,Oversetter: Gunnel Malmström 10–100 år

Boktips • 1 5


BARNAS FAVORITTER

P U LV E R H E K S A E R T I L B A K E

Ny og hjertevarm historie ! PULVERHEKSA OG SPØKELSET PÅ SLOTTET INGUNN AAMODT ISBN: 9788202669188 Kr 279,3–6 år

16 • Boktips

Spøker det på slottet? Det sier Drømmeprinsen. Pulverheksa drar sammen med Hokus og Pokus for å undersøke saken, og ganske riktig: I loftsvinduet ser de noe hvitt som flagrer og to øyne som ser ned på dem. Hvem kan det være mon tro? Pulverheksa er blitt en moderne klassiker, velkjent for alle barn i alderen 3 til 8 år.


BARNAS FAVORITTER

Barnas jul

Boktips • 17


BARNAS JUL

Gjennomilustrert Vakker og tankevekkende Perfekt i førjulstiden

EN NYDELIG JULEFORTELLING

En kommende klassiker!

18 • Boktips


BARNAS JUL

SNØMANNENS JUL SONDRE LERCHE ISBN: 9788202646530 Illustrert av: Victoria Sandøy Kr 279,3–6 år

Sondre Lerche debuterer som barnebokforfatter! Det nærmer seg jul, og overalt pyntes og ordnes det til den store dagen. Men det er ikke alle som er invitert inn i varmen. For hvordan er det egentlig å være snømann, og måtte stå alene der ute i all slags vær? Snømannens jul er en nydelig illustrert julefortelling som både er vakker, spennende og tankevekkende. Boka er illustrert av Victoria Sandøy. En kommende klassiker!

Foto: Isabell N. Wedin

Deler av overskuddet går til Amnesty Internationals arbeid Boktips • 19


BARNAS JUL

Foto: Isabel Watson

Juleantologi I N G E B J Ø RG B R AT L A N D

2 0 • Boktips


BARNAS JUL

Disse blant mange medvirker i boka:

KLOKKENE KALLAR TEKSTAR, DIKT OG SONGAR TIL JUL INGEBJØRG BRATLAND ISBN: 9788202671372 Kr 379,-

Fo

to:

Kim

Ro

gn

mo

Foto: Line Fresti

Fortellinger, eventyr, dikt og sanger.

Foto: Lasse Fløde

Julehøytiden er en viktig tradisjon og feiring i Norge. Førjulstiden er en fin tid for refleksjon og tilbakeblikk. I denne juleantologien har sanger og komponist Ingebjørg Bratland samlet et utvalg gamle og nye juleminner i form av fortellinger, eventyr, dikt og sanger. Noe er kjent og kjært, noe er ukjent og noe nytt. Tekstene er blant annet skrevet av Gro Dahle, Sondre Bratland, Elsa Beskow, Barbara Ring, Odd Norstoga, Trygve Skaug og Ingebjørg selv. Malin Gyllensvaan står for gjennomgående og vakker illustrasjon.

Med denne boken kan hele familien samles til sang og høytlesning og kjenne at julestemningen er på vei.

Boktips • 2 1


BARNAS JUL

012_BULLER.tif

014_BULLER_1.tif

De kjente historiene

Perfekt i førjulstiden! Pippi, Bakkebygrenda og Emil bl.a

A S T R ID L IN D G R E N 023_BULLER.tif

018_BULLER.tif ASTRID LINDGRENS VAKRESTE JULEFORTELLINGER – JULEHEFTE ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202681654 KR 129,3–12 ÅR

2 2 • Boktips

Nydelig julehefte 020_BULLER_1.tif

Drøm deg bort i dette juleheftet, fylt av Astrid Lindgrens varme og folkekjære julehistorier, blant annet Jul i stallen, Pippi har juletrefest, Jul i Bakkebygrenda og Emils jul. Heftet innbyr til stemningsfull egenlesning og høytlesning med hele familien i både adventstid og romjul. Klassisk julenostalgi av beste merke.


BARNAS JUL

PI K E N M E D S VOV E L S T IK K E N E I N Y DR A K T

Fantastiske illustrasjoner

Piken med svovelstikkene er et av H.C. Andersens mest kjente eventyr og ble utgitt første gang i 1848. Et klassisk eventyr om forskjellene i samfunnet, like aktuelt i dag som da det utkom første gang. Vakkert nyillustrert av Asbjørn Tønnesen.

PIKEN MED SVOVELSTIKKENE H.C. ANDERSEN ISBN: 9788202587277 KR 199,3–6 ÅR Boktips • 2 3


BARNAS JUL

SJARMERENDE JULEHIS TORIE

Heldiggrisen redder landsbyen Nydelig høytlesningsbok som passer i førjulstiden - også!

Det nærmer seg jul. Landsbyen er fattig, og folk har lite mat. Da foreslår presten at de kan spleise på en gris som de kan slakte til jul. Men dessverre har de bare penger til en ørliten gris. Kanskje de kan fôre den opp og så spise den til neste jul? HELDIGGRISEN MONIA NILSEN ISBN: 9788202658960 KR 299 ,3–6 ÅR

2 4 • Boktips

En søt og sjarmerende julehistorie om den lille grisen som redder en hel landsby. Boka er solgt til Danmark før utgivelse i Norge!


Med morsomme oppgaver!

L A S S E M A J A TA R S A K E N

Bli med å løse julemysteriet!

Ny historie fra Vallebydetektivene

Knekk kodene og finn fram i labyrinter

Midt på selveste julaften skjer det: Strømmen går og hele Valleby blir bekmørkt! Hvordan skal presten, politimesteren, Sara og Dino og alle de andre i byen nå kunne feire jul? Lasse og Maja må finne ut hvorfor strømmen gikk ,og denne gangen trenger de hjelp av deg! Knekk kodene, finn fram i labyrintene og finn ut hvordan alt henger sammen. En stemningsfull fortelling med morsomme oppgaver underveis. LASSEMAJA – JUL I VALLEBY DET STORE STRØMBRUDDET MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202671228 Oversetter: Nina Aspen KR 229,6-9 ÅR Boktips • 2 5


BARNAS JUL

LOL – JULENS BESTE VITSER ISBN: 9788202679828 Kr 99,6–9 år

PIPPI LANGSTRØMPE JULEKALENDER 2020 ISBN: 9788202669973 Kr 129,-

G A R A N T E R T L AT T E R K R A M P E

PIPPI L ANGS TRØMPE

Hvis du liker å le, så liker du denne!

Tell dagene i førjulstiden sammen med Pippi Langstrømpe. Hver dag kan du åpne en luke, ta en liten sjokoladebit og kjenne at julen er på vei.

Julekul vitsebok

Er du lei av julesang og juletregang? Eller trenger du en pause fra Askepott og Reisen til julestjernen? Ta rollen som det morsomme midtpunktet i juleselskapet eller hjemme i stua! Med denne artige vitseboken kan du få opp stemningen når som helst!

2 6 • Boktips

Sjokoladekalender I 2020 er det 75 år siden Astrid Lindgren ga ut boken om Pippi Langstrømpe, verdens sterkeste jente. For å feire dette jubileet lanserer Astrid Lindgren Company sammen med Redd Barna kampanjen Pippi of Today, som støtter jenter på flukt. Denne kalenderen er en del av kampanjen, og for hver solgte julekalender doneres det fem kroner til Redd Barna.


Bildebøker 3-6 år !røns teD

tarukka – pøltsnuk resnad arteP go nah ta netsraK remmørd nettan neD åp gO .teræv i tyøh arteP retføl nah ta remmørd netsraK .V T åp mos


Kjent fra TV

Hele familiens favoritt

Kommer Anton seg på tur?


BILDEBØKER

Fo

to:

Anton vil ikke!

Sv

KJENT FR A NRK

err

eA

ur

sta

d

ANTON VIL IKKE GÅ PÅ TUR AMADEUS BLIX OG JENS A. LARSEN AAS ISBN: 9788202676063 Kr 199,3–6 år

Anton er den beste hunden i hele verden! Det er bare ett problem: Anton nekter å gå på tur! Familien prøver alt for å få den store hunden ut av huset. Men kommer de til å greie å overtale Anton?

Anton vil ikke gå på tur er en fantasifull, morsom og koselig fortelling basert på folkekjære Anton i NRK- serien "Fra bølle til bestevenn". llustrert av Jens A. Larsen Aas, kjent fra Brillebjørn-bøkene.

Boktips • 29


BILDEBØKER

Perfekt for barnehagebarna!

Det kommer flere bøker i serien

Fargerikt og morsomt

FØR S TE BOK I SERIEN OM PELLE PROPELL

Din nye bestevenn!

Når mamma skal ha damebesøk ,bestemmer Pelle og storesøster Henny seg for å hjelpe henne med å rydde. Pelle Propell er nemlig kjempeflink til å klare alt mulig! Han fikser og ordner, men blir det sånn som mamma vil ha det? Og er det egentlig så viktig å gjøre alt riktig? PELLE PROPELL KLARER FAKTISK ALT HELT SELV CHRISTINE SANDTORV OG ELLA OKSTAD ISBN: 9788202654085 Kr 199,3–6 år

3 0 • Boktips

Serien om Pelle Propell er morsom, fargerik og full av fantasi! Perfekt for barn mellom 3 og 6 år.


BILDEBØKER

LET OG FINN

Morsom myldrebok

Finn smokker og bamser Detaljerte illustrasjoner Gjenkjennelig barnehagehverdag

EN DAG I BARNEHAGEN EN MYLDREBOK SOLVEIG LID BALL ISBN: 9788202673642 Kr 199,3–6 år

Morsomt og gjenkjennelig for alle barnehagebarn! Petter, Maria, Emily og Ali går i samme barnehage. Bli med dem i barnehagen en helt vanlig fredag. En fantastisk myldrebok, der det stadig gjemmer seg små overraskelser i illustrasjonene. Boktips • 31


BILDEBØKER

Lucinda Riley! NYDELIG BARNEBOK FR A

Dette er bestselgerdronningen Lucinda Rileys første barnebok, skrevet sammen med sønnen Harry Whittaker – med nydelige illustrasjoner av Marie Voigt.


BILDEBØKER

EN VENN I MØRKET FØLGESVENNER LUCINDA RILEY OG HARRY WHITTAKER ISBN: 9788202671631 KR 279,Oversetter: Ute Neumann 4–6 år

Nytt hus og nytt rom: Alt er så uvant! Og da Tim våkner av en skummel lyd om natten, vil han bare hjem til byen. Heldigvis hører drømmeengelen Angelina hva Tim ønsker seg. Og hun vet nøyaktig hvordan hun kan hjelpe ham.

En nydelig barnebok skrevet av Lucinda Riley og sønnen Harry Whittaker

Foto: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Foto: Privat

Boktips • 3 3


Perfekt for en koselig lesestund for alle som lengter etter snø og gleder seg over vinteren.

SANGER OG FORTELLINGER

Vakre vinterklassikere

Det snør!

«Og aker på kjelke også, kanskje?» «Ja, både framlengs og baklengs – og sidelengs også!» sa Ole. «Men skøyter?» I denne gjennomillustrerte samlingen av vinter«Nei, skøyter har jeg ikke,» svarte Ole litt trist. fortellinger og sanger, har vi valgt ut noen av våre «Nå, så får du sikkert et par snart,» sa kong Vinter. «Men siden du nå vakreste klassikere samt nye perler. Bli med først er kommet hit, har du vel tenkt å se deg litt om i slottet mitt.» Marikken når den første snøen faller over Ole bukket dypt, og så ble han med onkel Rimfrost inn i det Junibakken, på Oles skitur i Elsa Beskows verden, neste rommet. på skøyter med Karsten og Petra og og mange andre fortellinger, eventyr og sanger.

Dette rommet lignet mest en kuppel. Tak og vegger var laget av hardpakket snø. Midt på gulvet var det et ildsted, og røken forsvant ut gjennom et hull i taket, slik den gjør i Den natten drømmer Karsten at han og Petra danser kunstløp – akkurat samehyttene. som på TV. Karsten drømmer at ilden hansatt løfter Petra høyt i været. Og på Rundt samekarene samekonene, og allesom haddeklapper i labbene og tribunen sitter det hundre og tusen løveunger deDET et SNØR! arbeide mellom hendene. roper bravo! VÅRE VAKRESTE VINTERMennene sydde samesko, og FORTELLINGER OG SANGER BESKOW, BRINGSVÆRD, konene strikket strømper. Og HAGEN, LINDGREN, NJIE, deUNGER,VIDNES-KOPPERUD hadde det så travelt at de M.FL. snaut tid til å se opp. ISBN: hadde 9788202673277 Kr 349,72skyndte seg Ole og Rimfrost 3–6 år gjennom rommet, for onkel 3 4 • Boktips likte nok ikke denne varmen. Det snør_materie.indd 80

03.07.2020 14:09

I det neste rommet satt noen småjenter og strikket lange votter, og på


BILDEBØKER

FIN MYLDREFORTELLING

En historie fra skogen En fargerik og fantasifull myldrefortelling om å dra ut i skogen for å lete etter kosedyr som har forsvunnet. Ane og Brage og Vera leter etter Brumle og Reven, men i skogen er de ikke alene, og mye rart kan skje. Alle tre i skogen er en frittstående oppfølger til En, to og et tre (2018).

ALLE TRE I SKOGEN WIDAR ASPELI OG NORA BRECH ISBN: 9788202661588 KR 279,3–6 ÅR Boktips • 3 5


BILDEBØKER

Ny bildebok fra Gro Dahle om å lure på om man er gutt eller jente og hva som skjer hvis man våger å være seg selv.

Kan Olli bli Ollianna? Ny bildebok fra Gro Dahle Viktig og klokt Illustrert av Kaia Dahle Nyhus

OLLIANNA GRO DAHLE ISBN: 9788202661595 Kr 279,3–6 år

3 6 • Boktips

Olli har alltid vært Olli. Gutten til mamma og gutten til pappa. Pappa vil gå over myrer og vasse over elver, løpe og fiske og klatre opp på fjelltopper, og han vil at Olli skal være med og bli sterk. Men Olli er sterk i øynene og god til å se. Han ser alt som glitrer og skinner og alt som er for lite og for trangt. Navnet er som en altfor stram genser, for Olli er ikke Olli, han kjenner at noe er feil. Hva vil skje hvis han blir Ollianna? Vil pappa kjenne igjen gutten sin da?


BILDEBØKER

F R A E N AV VÅ R E B E S T E I L L U S T R AT Ø R E R

Å få en ny voksen inn i livet

Ny bildebok fra Kaia Dahle Nyhus om å få en ny voksen i livet sitt når man er liten. En dag er det en Fremmed mann i leiligheten. Han er der når kvelden kommer også, og dagen etter. Fremmed mann henger opp kalender på kjøleskapet og tar plassen til barnet i sofaen, ved siden av mamma. Det virker ikke som han har tenkt til å dra igjen. Han er veldig hyggelig, sier mamma. Men barnet vil ikke snakke med mannen, for han er jo Fremmed.

Nydelig skildring av aktuelt tema

Bildebok av Kaia Dahle Nyhus

Om bonusforeldre og endringer i tilværelsen

FREMMED MANN KAIA LINNEA DAHLE NYHUS ISBN: 9788202661519 Kr 279,3–6 år

Boktips • 37


BILDEBØKER

Marit Larsen viser at popartister kan fornye bildebøkene. G U R I F J EL D B ER G , B T

EN BES TSELGERRER

Nå i heftet utgave DER AGNES BOR MARIT LARSEN OG JENNY LØVLIE ISBN: 9788202675851 Kr 149,3–6 år

3 8 • Boktips

Agnes har bodd i tredje etasje i bygården hele livet. En dag flytter Anna inn, og Agnes må ta innover seg at husets mange hemmeligheter ikke lenger bare er hennes. For hva er egentlig et hjem, og hvem får kalle det hjemme?


Lettlest

a bc Boktips • 39


Kun én setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne LØVEUNGE 4-7 ÅR

FLAUT KARI STAI ISBN: 9788202672508 Kr 179,4–7 år

HVEM I HAVET? LISE DRAGLAND OG OG REGINE TOFTEN HOLST (ILL.) ISBN: 9788202672515 Kr 179,4–7 år

Gøyale Til små lesestartere gåter Historien om Jon er en gjenkjennelig og varm historie om å utfordre seg selv.

Hvem i havet er dyrest? Gullfisken.

Jon med sveisen er en hovedperson målgruppa vil kjenne seg igjen i og bli glad i.

Hvem i havet driver eget meieri? Sjøkua. Her har vi virkelig boken som skaper leselyst for de yngste. Helt perfekt for nybegynnerne som liker en bløt vits!

4 0 • Boktips

NORSKE ROVDYR MARTIN VON DÜRENFELDT ISBN: 9788202666262 Kr 179,4–7 år

Store og små rovdyr Den norske naturen er full av dyr som spiser andre dyr. De kalles rovdyr. Her har vi samlet både store og små rovdyr. De har spisse tenner og skarpe klør. Hvem skulle trodd at det var så mange spennende dyr i den norske naturen? Spennende Løveunge for de aller ferskeste leserne.


Perfekt for de som akkurat har begynt å lese. Tilpasset nybegynner-leseren MIN FØRSTE LESELØVE 6-9 ÅR

VITSELØVE 6 – SPIS ELLER BLI SPIST ELISABETH MOSENG (ILL.) ISBN: 9788202666255 Kr 199,6–9 år

FLERE KRIGERE STEFFEN SØRUM OG ANDREAS IVERSEN (ILL.) ISBN: 9788202669683 Kr 199,6–9 år

Vitseløvene Krigerens historie er tilbake Å lære å lese er ikke gøy, det er latterlig morsomt! Spis eller bli spist er den sjette boka i den populære Vitseløve-serien! Her får du 38 vitser om dyr som er mat, mat som er dyr og andre som spiser eller blir spist.

Flere krigere forteller krigerens historie fra oppfinnelsen av kruttet og frem til den andre verdenskrig. Et utvalg av ti krigere fra hele verden med morsomme og lærerike illustrasjoner. Her kan leseren møte kjente og mindre kjente krigere som formet historien. Boka Krigere presenterer ti krigere fra antikken og opp til middelalderen, les gjerne den også.

Boktips • 4 1


For de som har begynt å oppnå leseflyt. Bøkene passer for barn fra syv år som opplever gleden ved å lese en hel bok selv LESELØVE 7-11 ÅR

HANNAS HAMSTRE JENNY ALM DAHLGREN OG INGRID FLYGARE (ILL.) ISBN: 9788202665944 Kr 199,Oversetter: Astrid Haugen 6–9 år

KASPER FINTER JØRN JENSEN OG CHARLIE CHRISTENSEN (ILL.) ISBN: 9788202658809 Kr 199,Oversetter: Øystein Rosse 7–11 år

VIKINGER PÅ 1–2–3 CECILIE WINGER OG HELENA LINDHOLM (ILL.) ISBN: 9788202672539 Kr 199,7–11 år

Lettlest for Populære dyreelskere Kasper

Norsk historie

Hannas hamstre får to hjem når foreldrene hennes skiller seg, selv om Hanna vet at dverghamstre ikke trives så godt alene. Men en dag da Hanna er alene hjemme hos pappa, har katten Kurre med seg noen inn. En hemmelighet!

Kasper er med på sin første ordentlige kamp. I garderoben før kampen drømmer han om å få til en bra finte han har øvd på, slik at han lurer motstanderen. Motstanderne er vanskelige å slå, men Kasper får til en skikkelig bra finte som skaper applaus! De andre spillerne blir litt misunnelige og vil gjerne lære Kaspers finteteknikk.

Her får de mer erfarne leserne en smakebit på hvor gøy og intenst spennende den norske historien er.

En søt, spennende og lettlest bok for alle dyrevenner!

4 2 • Boktips

Hvordan var det egentlig under vikingtiden? Hvorfor ble vi vikinger? Hadde de egentlig horn på hjelmen? Her får elever alt de trenger for å briljere i historieundervisningen på skolen. Boken gir et raskt og humoristisk dykk i vikingetiden og folkene som levde da.


Romaner fra 6 år

6 Boktips • 4 3


6

ROMANER FR A 6 ÅR

Debuterer som barnbokforfatter

Spennende og morsomt Klart for førstekupp!

Foto: Anna-Lena Ahlström

JEN S L A PIDUS H A R SK R E V E T EN B A R NEBOK- SER IE

Ny krimserie for barn 4 4 • Boktips


ROMANER FR A 6 ÅR

6

DILLSTAD-BANDEN 1: KUNSTKUPPET JENS LAPIDUS ISBN: 9788202681555 Illustrert av Gustaf Lord Oversetter: Anne Audhild Solberg Kr 229,6–10 år

Krimforfatter Jens Lapiuds debuterer som barnebokforfatter med den spennende og morsomme serien Dillstad-banden! Jonatan og Zasha danner en bande som skal handle i det godes tjeneste. Det første kuppet, "Kunstkuppet", krever at mange løse tråder må samles. Med intellekt og mot gjør de sitt første kupp! Fartsfylt spenning for lesere fra 6 til 10 år.

En spennen og oppfinns de, fartsfylt serie for slu om barnbokkalderen.

Boktips • 4 5


6

ROMANER FR A 6 ÅR

F R A F O R FAT T E R E N B A K L A S S E M A J A S D E T E K T I V B Y R Å

Lettlest og passe skummelt Ny serie for de som er sugne på spenning

Nye bøker i den populære serien om Nelly Rapp, skrevet av forfatteren bak LasseMajas Detektivbyrå. Lettlest og akkurat passe skummelt for lesere som har knekket lesekoden. Kan leses i valgfri rekkefølge

Lese-selvvennlige

NELLY RAPP OG HEKSENATTEN MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202635862 Kr 199,Oversetter: Hilde Matre Larsen 6–9 år

4 6 • Boktips

NELLY RAPP OG KAPTEIN BLÅSKJEGG MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202635855 Kr 199,Oversetter: Hilde Matre Larsen 6–9 år


ROMANER FR A 6 ÅR

6

Hverdagsbekymringer for 8-åringen

Bok tre i serie på fire

Mange fine temaer å prate om

BARN KJENNER SEG IGJEN I KJER S TI

BOK 2

Å VÆRE KJERSTI ISBN: 9788202649838

KJERSTI – LIVET OG DØDENI HELENA HEDLUND SBN: 9788202671211 Kr 249,Oversetter: Nina Aspen 6–9 år

Om livet og døden

Kjersti fyller 8 år, hun har en morfar som begynner å bli gammel, en katt som forsvinner og en venn som det virker som har funnet seg en ny bestevenn. Hva skal man gjøre da? Det er en intensiv tid i Kjerstis liv, med separasjoner, misunnelse og sorg, men også med nytt liv som kommer med glede og håp. Den tredje boka om Kjersti. Boktips • 47


6

ROMANER FR A 6 ÅR

boktips.no Det du vil lese.

– et nettsted som skaper leselyst.

4 8 • Boktips


Romaner fra 9 år

9 Boktips • 49


9

ROMANER FR A 9 ÅR

For dem som liker Gutta i trehuset! Feelgoodgaranti!

TRE GUT TER, EN SOMMERFERIE OG NOEN MIR AKLER UNDERVEIS.

Bli med på en ellevill reise!

JENNY PEARSON FREDDIE YATES' SUPERMIRAKULØSE REISE ISBN: 9788202647179 Kr 249,Oversetter: Carina Westberg 9–12 år

5 0 • Boktips

For deg som liker David Walliams' bøker og Gutta i trehuset: Møt Freddie Yates! Denne sommeren får han vite noe som snur tilværelsen på hodet, og sammen med sine to beste venner legger han ut på en reise. Men det sto ingenting i planene om at han skulle møte Store-Trevor, være med på løkspisekonkurranse eller ende på riksdekkende tv iført Supergirl-kostyme!


ROMANER FR A 9 ÅR

9

D E T S K J E R T I N G I S K Y M DA L I G J E N

Tør du bli med tilbake? Tør du å bli med tilbake til Norges mest kjente grøsserbygd?

Bok 3 fra Skymdal

Intens spenning

Oppfølger til vinner av Bokslukerprisen 2019

Det er to år siden Skymdals seriemorder herjet, og ett år siden noe skremte bygdas ungdommer til taushet. Nå skjer det igjen. Hvem er det som har tent på skolen – og låst klasseromsdøra fra utsiden? Hvem har kappet av fingeren som ligger i en boks i lærergarderoben? INGEN ANDRE ENN OSS MARI MOEN HOLSVE ISBN: 9788202665845 Kr 279,10–14 år

En løs oppfølger til Ingen sover trygt i natt og Ingen slipper unna. Boktips • 51


E D WA R D R U B I KO N S M Y S T E R I E R

Noe av det kuleste du kan lese !

52 • Boktips


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Bok fem i serien!

Roman møter tegneserie for unge leserne Grøss og spenning EDWARD RUBIKONS MYSTERIER: DEMONBYEN ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN OG ANDREAS IVERSEN ISBN: 9788202665487 Kr 249,9–12 år

KONG GRMMS HEVN ISBN: 9788202498023 MØRKETS BOK: ISBN: 9788202524050 DEN SISTE HALLOWEEN: ISBN: 9788202561437 HEKSESKOGEN ISBN: 9788202617677

Ghostbusters møter Stranger Things i en spenningsserie for 7+. Edward Rubikon er monsterjeger. Sammen med vennene Kasper og Nadira prøver han å holde småbyen Grimsrud tom for spøkelser og andre overnaturlige skapninger. Men nå er Edward lei og har bestemt se for å legge etterforskningen på hylla og bli som alle andre. Dessverre har demonene andre planer. Må Kasper og Nadira ordne opp på egen hånd? Boktips • 5 3


9

ROMANER FR A 9 ÅR Figurer

fra norsk folketro blander seg med dagens problemstillinger om bevaring av naturen og klimaspørsmål.

Ny bok fra Sigbjørn Mostue Illustrert av Ketil Bleidin

SIGBJØRN MOSTUE

Dagsaktuell spenningsroman Mathias og søsteren Malin blir dratt med på overnattingstur til et naturreservat av sin overivrige far. Med på turen er også ny bonusmor og bonussøster, og allerede i bilen er stemningen anstrengt. Mathias ser for seg en kjedelig opplevelse i huttiheita, men det skal ikke gå lang tid før mystiske skapninger dukker opp og rare ting begynner å skje...

DØDENS TJERN SIGBJØRN MOSTUE ISBN: 9788202659073 Kr 279,9–12 år

5 4 • Boktips

Aktuelle problemstillinger


ROMANER FR A 9 ÅR

9

N Y B O K O M D E T E K T I V E N E PÅ T O R S H O V

Serien om Detektivene på Torshov er perfekt for barn mellom 9 og 12 år som liker bøker med mysterier, humor og vennskap.

Nytt, stort mysterium Denne gangen forsvinner en hund fra Frankrikegården, og det viser seg at flere hunder i byen fordufter uten spor. Heldigvis er Detektivene på Torshov på saken, og snart vikler de seg inn i et mysterium som er langt større og skumlere enn de kunne ha forutsett.

DET FORSVUNNE PERLEKJEDET

ISBN: 9788202616830

DETEKTIVENE PÅ TORSHOV: DEN USYNLIGE HUNDEN SAMUEL BJØRK ISBN: 9788202616847 ILLUSTRERT AV INGVILD TH. KRISTIANSEN Kr 279,9–12 år

Boktips • 5 5


9

ROMANER FR A 9 ÅR

Ny ellevill historie! Norges svar på David Walliams! @tomerikfure

OM BENNY GÅR BERSERK:

«Denne boka har alt! Den var en sann fryd å lese, og jeg storkoste meg fra første til siste side.» S O LG U N N S O L L I , A LTA P O S T E N

VENTE TIDEN ER OVER

Benny er tilbake! BENNY GÅR BERSERK ISBN: 9788202630492 BENNY GÅR IGJEN TOM ERIK FURE ISBN: 9788202660055 ILLUSTRERT AV INGVILD TH. KRISTIANSEN Kr 279,9–12 år

5 6 • Boktips

Ellevill humor, grøss og romanse for 9-12-åringer! Benny går igjen er like morsom og sprelsk som første bok i serien om Benny, og inneholder tradisjonen tro masse galskap, en dæsj med grøss og til og med romanse. Dette er den perfekte fortellingen for lesere som liker å kjenne på hele følelsesregisteret i en og samme bok!


ROMANER FR A 9 ÅR

9

TULL MED TRYLLING

Tør du å ønske deg noe? Gøy om Henrys plagsomme familie, tullete trylling og tusenvis av puslespillbiter. Henry vil helst sitte på rommet og legge puslespill, men med en sportsgal familie får han det sjelden som han vil. Så en dag sier det Poff! og det dukker opp en gutt som påstår han er en fe og har en magisk tryllestav. Poff! Livet blir snudd på hodet. En sprelsk historie om å få noe annet enn du ønsker deg. Kanskje!

MAGIPRØVEN ELIN VIKTORIA UNSTAD ISBN: 9788202658984 Illustrert av ILLUSTRERT AV HENRY BRONKEN Kr 279 ,7–12 år Boktips • 57


9

ROMANER FR A 9 ÅR ARTEMIS FOWL 3 – EVIGHETSKODEN EOIN COLFER ISBN: 9788202596972 Kr 249,Oversetter: Morten Hansen 9–12 år

BOK 3

BOK 4 ARTEMIS FOWL 4 – OPALBEDRAGET EOIN COLFER ISBN: 9788202596989 Kr 249,Oversetter: Morten Hansen 9–12 år

Solgt i over 20 millioner eksemplarer BOK 1

ARTEMIS FOWL 1 ISBN: 9788202596941

BOK 2

Svært god mottakelse i både norsk og internasjonal presse

ARTEMIS FOWL 2 – OPERASJON ARKTIS ISBN: 9788202596965

TO NYE BØKER I SERIEN

En verden full av magi og spenning Serien om Artemis Fowl har solgt mer enn 20 millioner eksemplarer og er oversatt til 20 språk. Forfatter Eoin Colfer har skapt en original fortelling med mange uventede vrier og vendinger, som åpner opp en ny verden full av magi, spenning og humor. Serien har blitt nominert til og vunnet flere priser. Våren 2020 lanserer Walt Disney Studios filmen Artemis Fowl med regi av Kenneth Branagh. 5 8 • Boktips


Hjelp! Hvem er alle disse folkene?!

Det er folk som er døde. Men nå er de her. Du vil jo at alle skal leve for alltid.

ROMANER FR A 9 ÅR

9

Tegneserie

Døden_EVB_2k.indd 24

112862_hva skjedde egentlig med deg_r.indd 67

12.08.2020 13:10

11/06/2020 15.08

Boktips • 59 Boktips • 59


TEGNESERIE Vennskap og utenforskap

Fra illustratøren av Kvinner i kamp

En banebrytende tegneserie

TEGNESERIE OM SPISEFORST YRRELSER

Viktig og tankevekkende 112862_hva skjedde egentlig med deg_r.indd 69

11/06/2020 15.08

11/06/2020 15.08

11/06/2020 15.08

112862_hva skjedde

egentlig med deg_r.indd

66

112862_hva skjedde

egentlig med deg_r.indd

67

112862_hva skjedde egentlig

med deg_r.indd 170 11/06/2020 15.11

112862_hva skjedde egentlig

med deg_r.indd 171 11/06/2020 15.11

Janne er ikke som de andre i familien sin. Det sier bestemor. De andre er slanke, mens Janne er stor. Hva skjedde egentlig med henne?

HVA SKJEDDE EGENTLIG MED DEG? JENNY JORDAHL ISBN: 9788202615901 Kr 279,9–12 år

Hva skjedde egentlig med deg? er en tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap og å leve med spiseforstyrrelser. Jenny Jordahl leverer en viktig og altoppslukende fortelling for barn og unge fra 9 år og oppover. 112862_hva skjedde egentlig med deg_r.indd 153

6 0 • Boktips

11/06/2020 15.11


TEGNESERIE

FAK TATEGNESERIE OM DØDEN

Få svar på alle spørsmål

Hjelp! Hvem er alle disse folkene?!

Hva gjør de på mitt rom?

Det er folk som er døde. Men nå er de her. Du vil jo at alle skal leve for alltid.

– Å, nei, en bok om døden, og jeg er med i den ... Mikkel har slett ikke lyst til å være med i en bok om døden. For i sånne bøker driver jo folk og dør! Men når fortelleren begynner å fortelle, blir Mikkel nysgjerrig.

Æsj, gå vekk!

Hvorfor dør folk? Hva skjer i kroppen når man dør? Og hva menes det med at de døde "blir til jord"? Døden er en faktategneserie som tar døden på alvor, på en seriøst morsom måte. Se selv.

Både seriøst og morsomt

7 av 10 som får kreft, overlever.

De kan høre deg selv om de er døde.

Øh, rommet mitt er veldig lite. Jeg får bare ha to på besøk om gangen ...

blod, Når hjertet slutter å pumpe n. får heller ikke hjernen oksyge

Han ser levende ut. Ja da, jeg lever. Jeg er bare litt uvel ...

Over 108 milliarder mennesker har blitt født på jorda gjennom historien. For hver person som lever nå, har 14 levd tidligere. Det blir litt fullt, ikke sant?

Og uten oksygen slutter hjernen

å virke.

LEVENDE

Døden_EVB_2k.indd 24

12.08.2020 13:10

Døden_EVB_2k.indd 25

OKSYGEN

12.08.2020 13:10

DØD DEL

Brutalt ærlig Glimrende utgangspunkt for samtale om døden

Ikke dø, bestefar! Hører du?

UH!

Er han død nå?

Kjenn på hjertet hans.

Ne-hei, han er jo død!

Hva betyr det?!

Kommer noen jeg kjenner til å dø?

Dette er jo bare ... trist!

Hvis 10 mammaer får kreft, kommer 7 til å overleve.

Det er mer action i jenta sin historie.

12.08.2020 13:10

36 Døden_EVB_2k.indd

Men tenk hvis mamma er en av de tre!!!

Mest sannsynlig er hun en av de sju, og da overlever hun.

12.08.2020 13:10

Døden_EVB_2k.indd

37

Hvorfor snakker du om døden hele tida?!

Fordi døden er en del av livet …

Døden_EVB_2k.indd 57

DØDEN 12.08.2020 13:11 ENDRE LUND ERIKSEN OG SIGBJØRN LILLEENG ISBN: 9788202619268 Kr 279 ,8–12 år Boktips • 61


Brutalt ærlig

Materie_Sjotrollet.indd 30

Tegneserie16.06.2020 fortelling

16.06.2020 08:22

Materie_Sjotrollet.indd 16.06.2020 08:22

21

20 Materie_Sjotrollet.indd

Materie_Sjotrollet.indd 34 16.06.2020 08:22 Materie_Sjotrollet.indd 35

NY BOK OM PI OG PEDER

DRØMMETREET ISBN: (9788202626822

SJØTROLLET BJØRN OUSLAND ISBN: 9788202672423 Kr 279,6–9 år

62 • Boktips

Spennende og litt skummelt 16.06.2020 08:22

Ute på nye eventyr! På loftet til oldefars hus finner Pi og Peder et kart. Gjennom en kikkert ser de et fyrtårn som egentlig ikke finnes. Dette må undersøkes! Pi tar med seg Peder og katten Mons ut i robåten og havner midt i et spennende og fantastisk eventyr.

08:2


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Fakta

Se på elgen! Elgen er stor, brun og raggete. Men visste du at

den har bjelle under haka og truger på føttene? Bli med og ta en grundig kikk på elgen!

skogenskonge_4k.indd 9

23.06.2020 15:53

Boktips • 6 3


Mia f o hva s rteller tillat om er t med og bra nette t...

FFoto: Guri Pfeifer

kan ...hva som lig e sk n a være v ... t d n o v r elle

... og hva som faktisk er en straffbar forbrytelse.

6 4 • Boktips


FAKTA

TRYGG PÅ NETT MIA LANDSEM ISBN: 9788202603793 ILLUSTRERT AV LINN ISABEL EIELSEN Kr 249,6–12 år

BLI TRYGG PÅ NETT MED MIA LANDSEM

Denne boken gir helt konkrete råd om hvordan man er en god venn på nett – men forklarer også hva man bør gjøre hvis det skjer noe som er så ille at man synes det er vanskelig å fortelle om det til en voksen.

Hele Norges nettdetektiv I Trygg på nett henvender Mia Landsem seg direkte til barn fra barneskolealderen av og formidler klart og tydelig hvordan man navigerer klokt på internett og med mobiltelefon. Nettet er et fantastisk verktøy som åpner opp for nye og morsomme måter å kommunisere på, sosiale medier, skolearbeid og spill. Men nettet byr også på mye feilinformasjon, muligheter for mobbing og i verste fall farlige situasjoner.

Boktips • 6 5


FAKTA

Knollen som reddet Norge POTETENS HISTORIE

Fakta om poteten I samme serie som Supertorsken

I etterkrigstiden spiste nordmenn 600.000 tonn poteter. Vi ble høyere og folketallet økte kraftig få år etter at poteten kom på middagsbordet. Hvordan skulle nordmenn overlevd kriger uten poteten? Og hvem hadde vi vært uten poteten? SUPERPOTETEN – KNOLLEN SOM REDDET NORGE LISE OSVOLL ISBN: 9788202658724 Kr 279,6–9 år

6 6 • Boktips

Forfatter og illustratør Lise Osvoll er tilbake med nok en gjennomillustrert og lettfattelig bok om historie, denne gangen landbruksvarianten. Boka passer for barn fra 6 år.


FAKTA Det største landpattedyret i Norge

Fargerikt og lekent

Fakta du ikke visste om elgen

Alt du vil vite om elgen – og mer til! Melkedamene

Fakta om elgen ALT DU TRENGER Å VITE

Hver morgen og kveld til samme tid, kommer elgene til melkehuset. Der blir de melket av sine faste melkedamer.

Farmen har lydopptak av stemmene til alle som har jobbet der. Hvis de vil at elgene skal komme før tiden, kan de spille av stemmene over høyttaleren. Ingen elg glemmer stemmen til sin første melkedame. Når det er vindstille, kan lyden høres av mennesker 8 km unna. Denne elgen foretrekker å bli melket på et bestemt sted i skogen. Dit ut er det ikke så lett å ta med melkemaskin, så den blir melket for hånd i stedet.

Alle vet at elgen kalles skogens konge. Men visste du at elgen kniper øynene igjen hvis du klør den bak øret, at pelsen lukter hest og at det egentlig er ganske enkelt å temme elg? Her kan du lese om hvor elgen bor og hva den spiser, men også om hvordan elgmelk smaker og hvorfor elgens mage produserer 400 liter gass i døgnet. Du kan til og med lære deg å lokke på En god elg kan gi opptil 6 liter melk hver dag. En god elgen!

Juret har fire spener, akkurat som hos kua, men elgspenene er mindre.

ku kan gi opptil 20 liter.

skogenskonge_4k.indd 46

23.06.2020 15:54

SKOGENS KONGE – ALT DU VIL VITE OM ELGEN LINE HALSNES ISBN: 9788202659417 Kr 299,6–12 år Boktips • 67


FAKTA

A B C

APE Aper elsker å klatre i trær

BIER Bier lager honning av pollen de samler fra blomster

CHINCHILLA Chinchillaen liker å bade i sand

LetOgFinn_ABC_2k.indd 10

22.06.2020 11:05

LetOgFinn_ABC_2k.indd 11

Bli med meg på oppdagelsesferd! Vi begynner med A, B og C...

22.06.2020 11:05

Kan du finne apen på neste side?

VAKKERT ILLUSTRERT

Myldrebok om dyr A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

Let-og-finn ABC er en stilsikker myldrebok som kombinerer fakta om dyr med bokstavlæring. Her kan barna lære bokstavene i alfabetet og more seg med å finne dyrene. Alle illustrasjonene er i svarthvitt, noe som gjør oppgavene hakket vanskeligere å løse og gir boka et moderne uttrykk. Boka er en perfekt introduksjon til sakprosa, og passer for barn mellom 2 og 6 år.

LetOgFinn_ABC_2k.indd 9

LET-OG-FINN ABC KRISTINA FARSTAD BJERKEK ISBN: 9788202661632 Kr 279,3–6 år

6 8 • Boktips

22.06.2020 11:05


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Ungdom

Boktips • 69 Boktips • 69


Høstens store snakkis! ET FYRVERKERI AV EN ROMAN

70 • Boktips

Foto: Åsmund Holien Mo


UTDRAG

UNGDOM

Sommerferie as. Veldig deilig for norske nordmenn, men jeg lover deg ikke noe deilig for oss utlendinger uten penger! Hva skal vi gjøre da? De har sånn sjøhytte, fjellhytte, havhytte, fastlandshytte, kysthytte, sånn der læreren lærte oss, ja sånn derre skjærgårdshytte mann! Pluss Sverigehytte du vet, Nesoddenhytte. Tenk deg, de har hytte rett ved Oslo! Ikke at alle norske nordmenn kommer fra Oslo, men da jeg hørte det jeg holdt på å

Roman som tar pusten fra deg!

pææse ut. Liksom, du vil ha utedo, du bare kjører litt bort fra Oslo til utedo. Og så er de der i flere uker. De plasserer

Noe du garantert ikke har lest før!

de hvite og rosa rompene sine på sånne dritskumle svarte hull, også er det et lass med dritt under dem. Jeg får hjerteattack av de doene, jeg får sånn noia mann. Jeg tenker sånn brorsan, følgende som det heter på fin norsk. Bro, pappaen min tok ikke tog og container til Norge

HØR HER'A! GULRAIZ SHARIF ISBN: 9788202648121 Kr 299,12–18 år

gjennom Tyskland og Danmark for å bæsje ute. I utedo med sånn skeiv trevegg. Bygning som holder på å falle. Han kom til vakre lange Norge for å bæsje inne. Hvis han absolutt skulle bæsje ute, da vi har masse, og jeg mener MASSE jord ute i Pakistan. Problemet er, i Pakistan det er dritgiftige slanger mann. I Norge det er sånne søte små hoggeormer, med sånne hoggetenner. Jeg ler as, mann! Jeg har sett dem hundre ganger når jeg går rundt Grorudvannet for å finne meg sjæl, for å få indre ro fra lillebruttern og foreldra mine. De er så ufarlige, ikke de i familien min, men hoggeormene. De sløver over stien, helt chill, de koser seg fordi de lever i Norge. I Pakistan jeg hadde fått balleklapp av slanger. For det første jeg hadde ikke gått på tur rundt noe vann der for å finne meg sjæl! Nordmenn lærte oss å finne seg sjæl. Pakistanske foreldre

Hør her´a! er et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte. Det er sommerferie og Mahmoud på 15 ser for seg lange dager på benken utenfor blokka. Norske nordmenn reiser på sommerferie, men utlendinger uten penger, hva gjør de? Denne sommeren skal likevel bli annerledes, for familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan, og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel Ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det feiler Ali, lillebroren til Mahmoud, han som leker med Elsa-dukker og ikke oppfører seg slik pakistanske gutter skal.

tar sandal og smacker deg så hardt at du ikke finner utgangsdøra engang, hvordan i helvete skal du finne deg sjæl? En gang pappa lapsa meg hardt i bakhodet etter en tur rundt Grorudvannet, også spurte han «oie, Mahmoud, fant du deg sjæl?» Jeg sa nei as, ved en feiltagelse, fordi jeg hørte ikke ordentlig etter. Jeg lover deg brur, han ba mora mi hente feiekost, også han sa «jeg kom ikke til Norge for at du skal gå rundt skogen og lete etter deg sjæl hele tida.»

Tante Ulrikkes vei møter Kongen av Gulset møter Skyskraperengler; Blir Hør her’a! av debutant Gulraiz Sharif høstens mest originale utgivelse?

Sverger, etter det jeg driter i å si at jeg skal ut og finne meg sjæl, jeg bare sier jeg skal møte en kompis, selv om jeg ikke har så mange kompiser da. Boktips • 7 1


UNGDOM Ny trilogi for ungdom Mysterier, intriger og gufs fra fortiden

Spenning fra første side PAR ANORMAL GRØSSER

Vurderes allerede for film og TV

Dødens Spill er en paranormal grøsser som minner om det aller beste vi har sett av ungdomsbøker fra USA og England.

DØDENS SPILL ANNE ELVEDAL ISBN: 9788202661502 Kr 299,14–18 år

7 2 • Boktips

Etter farens plutselige død finner Rebekka et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap, og merkelige ting begynner å skje rundt henne. Rebekka står plutselig overfor et mysterium som er langt større enn hun kunne forestille seg.


UNGDOM

basert på en sann historie fra folkehøgskolemiljøet, og skildrer det grenseoverskridende forholdet mellom en lærer og en elev.

Forbudt forhold SANN HISTORIE FR A ET FOLKEHØYSKOLEMILJØ

Etter et tøft år på videregående, blir Karen sendt på folkehøgskole for å ta en pause. Der møter hun den store kjærligheten, og plutselig dreier Karens verden kun seg om ham. Problemet er bare at han ikke er en av klassekameratene hennes...

FRA DU SÅ MEG ELDRID JOHANSEN ISBN: 9788202660093 KR 279,13–18 ÅR

Boktips • 73


For 70 000 år siden fantes det minst seks ulike menneskearter på jorden. Nå finnes det bare én igjen: Oss. Homo sapiens.

Nå i tegneserieformat

MENNESKEHETENS BEGYNNELSE

SAPIENS: MENNESKEHETENS BEGYNNELSE Yuval Noah Harari og David Vandermeulen ISBN: 9788202672775 Kr 299,Oversetter: Anne Audhild Solberg 12–18 år

74 • Boktips

Endelig Sapiens for ungdom!!

Nå som tegneserie

Sapiens i tegneserieformat er en like spennende og provoserende bok som originalboken. Som originautgaven utfordrer også tegneserieversjonen av Sapiens leseren på alt det vi trodde vi visste om menneskehetens begynnelse. Formen er poengtert, sylskarp og visuell.


POCKET: KRIM


UNGDOM

Boka ALLE unge bør ha i bokhylla!

Foto: Åsmund Holien Mo

Faglig solid bok fra psykolog og lege!

Uunnværlig hvis man jobber med ungdom

Den ultimate boka om livsmestring MENTAL HELSE FOR UNGDOM


UNGDOM

HELT ÆRLIG - OM HVORDAN VI HENGER SAMMERN ASTRID NYLANDER ALMAAS OG KIRSTEN RESALAND ISBN: 9788202658977 Kr 349,14–20 år

Den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom. Helt ærlig er en faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet. Les om bl.a. identitet, følelser og tanker, selvbilde, kropp og sex, deg og de andre, når livet blir tøft og psykiske lidelser. Alle mennesker har ting under overflaten. Det er ikke farlig, det er normalt, og det er det som gjør oss mennesker forskjellige og spennende.

Lettlest og relevant bok for all ungdom, med lærdom for hele livet. Vitenskap og formidling i skjønn forening, kompliserte temaer, gjort enkelt, for å gjøre livet til ungdom enklere. Dette er viktig lærdom for alle ungdommer, og antakeligvis en god del voksne også.

Noen av temaene som tas opp i boka: • Identitet • Valg • Selvbilde og selvtillit • Kropp og sex • Psykiske vansker • Deg og de andre • Kritisk tenkning • Å ville redde verden

K AVEH R ASHIDI, LEGE Boktips • 7 7


UNGDOM

NORGES NYE MAKE-UP-STJERNE

Steg for steg tips! Glow og grøss – sminketips, steg-forsteg av Karolina Maria Griciute, vinneren av Glow Up Norge! Halloweensminke Partysminke Bli festens midtpunkt!

GLOW OG GRØSS KAROLINA MARIA GRICIUTE ISBN: 9788202666965 KR 299,12–15 ÅR

78 • Boktips

Hun er en kjent makeup-influencer, og hun har over 500 000 følgere på Instagram. Norges nye makeup-stjerne lærer deg alt du trenger av sminketips til halloween, hverdag og fest! Enten du ønsker en fin og naturlig hverdags-look, glow og glam til fest, eller årets beste halloween-grøss!


UNGDOM

Lager du nyttårsforsetter du ikke holder gang på gang? Trenger du råd for å komme i gang med å forandre livet til det bedre? Kristiane Aateigen, kjent som snillegucci på Instagram, vil garantert hjelpe deg med denne kreative planleggeren. Hver måned har ett tema, og du kan selv fylle inn dato og sette ditt personlige preg på sidene, visuelt eller med ord. Boken har også blanke sider til egne notater, oppgaver og lister. Med boken kan du planlegge dagene dine bedre og få et mer bevisst forhold til hvordan du lever ditt liv i dag. I tillegg kan du bli inspirert til hvordan du på kort og lang sikt, med små og større grep og innsikter, kan endre ditt liv. KREATIV PLANLEGGER

#snillegucci Kjent fra Instagram Planlegg et bedre liv! Tips og life-hacks

LEV DITT BESTE LIV – SNILLEGUCCI PLANLEGGER KRISTIANE AATEIGEN ISBN: 9788202679255 KR 299,12–25 ÅR

Boktips • 79


AP R IL U KE 14

UNGDOM

Mensenjournal

TIL JENTER SOM HAR FÅTT ELLER VENTER PÅ MENSEN

UKE 13 UKE 14 UKE 15 UKE 16 UKE 17

VA 19

12

9

5

26

28

10 21

4

7 11 24 1

tir sD A6 6.

RMEBAMSE

MIN M

MIN M

on sD A6 7.

LØ RD A6 10 .

MIN M

MIN M

Not ate r

8 23

Not ate r

Har du sett Fros klokkeklare stemm Filmen er sett medier var særlig stemmen, nemlig sangeren på alle rart, artisten A nemlig ikke så u kreativ og spirit på samme måte

27

16 22

6

14 15

2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

e en og krampen er å murre i mag Når det begynn er like rundt r du at mensen tar deg skjønne trekninger vonde sammen du . nde Får net. ndre hjør rteli e oppleves sme i magen kan varm hvordan du enkelt kan til Her får du et tips . god varmebamse lage en søt og

3 17

TO RS DA G 8.

M T O T F L S

MIN M

M-HACKS 25

MA ND AG 5.

20

18 13

MOOD TRAGClaKdER 12 kjendiser deler sine erfaringer

Nøytral Nedfor Trøtt Sur Trist Syk

Du trenger:

• En søt bamse • Saks • Nål og tråd

du bruker Det er viktig at f som er laget en bamse med stof Syntetiske stoffer av 100% bomull.smelte i ovnen. vil nemlig

1 13

14

16

15 18

2 Må ned ens M- HIS TOR IE

ngsmåte:sømmen på Fremga opp en del av

1. Åpne p av en liten nål. bamsen ved hjel aten. fjerner all innm Sørg for at du igjen e noen rester Det skal ikke ligg r inni bamsen. av vatt eller kule ris. igjen. med på 2. Fyll åpningen enkelt og tråd og sy roen 3. Finn frem nål n din inn i mic e varmebamse at 4. Nå kan du putt n. Vannet gjør van s glas et eller ovnen med seg varme. risen tiltrekker

17 12

4

3

10

Bruk helst en tråd som ligner fargen på bamsen og ikke en svart tråd slik jeg gjorde.

Navn: Nellie Kroksta d Alder: 26 Yrke: YouTuber

Nellie Krokstad

2

19 9

- Trenger du tamponger eller bind, Nellie? sa fost ermor og ville gjerne dra på butikken for å kjøpe inn det hun måtte trenge. Nellie gikk i niende klass e og hadde akkurat blitt en del av en helt ny familie. Fram til nå hadd e det stort sett bare vært henne og mamma, men livet hos mamma var ikke så enkelt. Like ette r konfirmasjonen hennes ble det derfor best emt at Nellie skulle få et nytt hjem. Fra en dag til en annen fikk hun tre små søsken, to fosterforeldre og ikke minst, faste rutiner. - Vi satt i stua da fost ermor spurte om jeg hadd e behov for tamponger og bind. Jeg husker dagen sykt godt . Grunnen til det er at jeg løy for henne. Jeg sa nemlig at det ikke var noe problem, at jeg

8 0 • Boktips

MOOD TRACKER 11

Bulletjournal Mye moro hver måned!

t 80 % kjenner Visste du at rundubehag både før på litt smerter ogr mensen? og unde

7

8

bare kunne kjøpe bind og det jeg trengte selv, men jeg hadde jo ikke fått mensen ennå ! Jeg lot henne bare tro 4 det. Når 15 år gamle Nellie 6 3 hadde prob5lemer snakket hun nemlig sjelden om dem. Hun var opptatt av at folk skulle tenke at hun var sterk. - Utad var jeg nok gans ke tøff. Jeg kledde meg i sort og pyntet meg med nagler. Den mørk e emostilen var veldig tren dy og populær, noe som passet meg fint. Man ge av vennene mine visst e nok at jeg ikke hadde hatt det så greit hjemme med en psykisk syk mamma, men jeg latet som alt var bra. Jeg ville bare være norm al. Ønsket om å ikke skille seg ut var også grunnen til at Nellie valgte å skjule sannheten om mens en for fostermoren sin. 28 - De aller fleste av venn 29 30 innene mine hadde jo fått 31 mensen. Jeg derfor kjemperedd for at var hun skulle se på meg som unor1 mal. Det var viktig for meg at hun skull e tenke at jeg var som alle de andre jentene. Det tok likevel en stun d før Nellie ble en del av «gjengen» med månedlige blødninger. Førs t når ungdomskolen nærm et seg slutten, kom dagen hun hadde ventet på. - Mensen dukket opp på verdens verste tidspunkt ! Vi skulle nemlig sjekke ut hvordan det var å gå på videregående og besøkte derfor restaurant - og matfagl inja. Sammen med en gjeng fra klassen ble vi invitert inn i matsalen for å høre elevene der fort elle om skolen. Mens Nellie satt og lytte t kjente hun plutselig en varm og rar følelse i magen. Det var akkurat som om det murr et litt nederst i magen. Det ble etter hvert mer og mer ubehageli g. Etter en stund bestemte hun seg for å snike seg ut av romm et. - Jeg gikk på do og skjøn te med en gang at her var det noe rart. Jeg kikket i doskåla og der var det blod! Selv om jeg ikke hadde bind tilgjengelig ble jeg utrolig glad. Endelig hadde jeg også fått mensen. Nellie måtte bruke dopapir og sørget for å besøke toale ttet hvert femtende minutt resten av skoledage n. Hun var nemlig veldig redd for å blø igjennom. - Heldigvis fikk jeg ette r hvert fortalt det til en venninne på skolen som gikk og kjøpte bind til meg. Da jeg kom hjem den dagen var

Gla Nø Ne Trø Sur Tris Syk


UNGDOM

FR ED AG 9.

åned ens M-H ISTOR IE

MIN M

jeg faktisk - Den dagen jeg fikk mensen, satt høyt i et tre, forteller Aurora. fjell, sjø og skog, Aurora vokste opp omgitt av fylke. vidde i Os kommune i Vestland . Jeg husker i alle fall at jeg skjedde det - Jeg var vel 13-14 år da vårt. i trærne i skogen like ved huset hadde tatt turen ut for å klatre dagen, husker hun ikke. denne t akkura Hva hun gjorde opp i treet for litt sang musikk, så kanskje hun Men Aurora var glad i å lage nde historier, så det er mulig hun småfuglene? Hun likte også spenne der , hun drømte seg garantert bort sikkert nok er ting En bok. en leste beina. med dinglet hun satt på en grein og jeg fordi lærerne av jeg ofte kjeft - Selv om jeg likte skolen, fikk utrolig glad i å dagdrømme. ikke fulgte med i timen. Jeg var dagen det som skulle skje akkurat den Hun drømte antagelig ikke om ikke var helt forberedt på. i treet. Dette var nemlig noe hun Der hjem. dro og noe hadde hendt - Jeg merket etter hvert at mensen! Det var veldig rart. Jeg oppdaget jeg at jeg hadde fått liten i dynen min og satt i sengen en husker at jeg pakket meg inn

SØ ND A6 11.

MIN M

den eventyrlige og st 2? Da hørte du kanskje også ukjente? men som kalte på Elsa fra det og flere amerikanske t av millioner over hele verden, til den mystiske g opptatt av jenta som gav liv mente at den norske Aurora fra Norge. De fleste . Kanskje ikke så filmen for t perfek helt e måter var iket Arendell er Aurora og prinsesse Elsa fra konger er henne som en vill, beskriv a Auror kjenner ulike. De som å av finne sin egen vei, og tuell jente. En som er opptatt glad i naturen. veldig også hun er Elsa, se e som prinses

9

stund. store hendelse, var pappaen til Den første som fikk høre om dagens var helt var nemlig noe Aurora syntes Aurora. Å snakke om mensen greit. Det var jo egentlig bare en fin - Jeg syntes ikke det var flaut. der, veldig fin farge. Rødt som rosebla ting. Jeg synes også rød er en som jeg har blitt voksen og jobber det er nesten litt romantisk. Nå tema. t vakker et er som kunstner, synes jeg også mensen velig rørende. Vi kvinner er så sterke. Det er

M-HACKS

FLYTENDE GODTERISPR AY

20

21 22

23

24

ad øytral edfor øtt r st k

25

26

27

Mange kjenner på et mensen nærmer seg. ekstra behov for søte ting når Godterisprayen ligner parfyme eller hårsp en liten ray. deg på skolen uten Du kan altså snike den med at læreren oppdager den.

Du sitter på skole n og kjenner pluts elig et akutt behov for søtsaker. Kjapt sjekk er du kalenderen og innser at det nærm er seg de røde dagene. Hva gjør du? Jo, da åpne r du pennalet ditt og gir deg selv en liten sprut fra den flyten de godterisprayen din!

MIN M BULLET JOURNAL SILJE SIRNES WINJE ISBN: 9788202679811 KR 299,10–14 ÅR

Min M – Bullet Journal, kort fortalt: En bok til alle jenter som enten venter på, eller allerede har fått mensen. 12 kjendiser om hvordan det var å få mensen for aller første gang. Boken er utformet som en bullet journal. Det vil si at man også kan bruke den som en planlegger.

Tips, mood crackers, DIY og moro hver måned!

Du trenger:

• Desilitermål • Visp • Gryte • Sprayflasker

Ingredienser:

• 1 dl vann • 1 dl sukker • Et par dråper kond itorfarge • Noen dråper sitro n- eller jordbæressens (velg det du liker best) • Dryss med sitro nsyre (tilpass mengden etter ønske)

Fremgangsmåte:

1. Kok opp vann og sukker. 2. Tilsett essens og konditorfarge. 3. Smak til med sitro nsyre og avkjøl i kjøleskap et. 4. Hell så det flyten de godteriet over på små fine sprayflasker.

Silje Sirnes Winje er kjent fra NRK Super

Boktips • 81


FAKTA

LOL – HØSTENS SKUMLESTE VITSER! ISBN: 9788202679453 Kr 99,6–9 år

BARNAS BESTE HYTTEQUIZ ISBN: 9788202677022 Kr 99,6–9 år

G A R A N T E R T L AT T E R K R A M P E

F O R H E L E FA M I L I E N

Hvis du liker å le, så liker du denne!

Endelig hyttetur!

Kjeder du deg sammen med de voksne? Eller trenger du en pause fra skjermen? Ta rollen som det morsomme midtpunktet i sofakroken, på hytta eller i baksetet!

En god, gammel tradisjon når familie og venner er samlet på hytta, er quiz! I denne boken vil du finne spørsmål i flere ulike kategorier, og så å si alle over seks år kan henge med. Mange av spørsmålene her handler om ski og natur – og om andre temaer som passer godt på hytta. Kom i ordentlig hyttestemning –uansett hvor du er!

Skumle vitser!

Med denne artige vitseboken om skumle vesen kan du få opp stemningen hvor som helst :)

82 • Boktips

Quiz til hytteturen


Følg oss på Instagram

@barneboker @cappelendamm @boktips


Noe du garantert ikke har lest før!

Tante Ulrikkes vei møter Kongen av Gulset møter Skyskraperengler; Blir Hør her’a! av debutant Gulraiz Sharif høstens mest originale utgivelse?