BOKTIPS - Barn og ungdom #6 Høst 2023

Page 1

Boktips er et magasin til inspirasjon for bokelskere. Les mer på www.boktips.no. GRATIS magasin Barn og ungdom Høst 2023 #6 – 2023 HØST EMILIE NERENG Faktabok om mat for barn HARRY POTTER Den trollmanns-offisielle guiden!
2 •
Boktips

Illustrasjon fra Nattninja

- Den sorte løve

av Rolf Magne G.

Andersen og

Bård Sletvold

Torkildsen

e MAGIENS
harrypotter r ube sirius svaart cho chan Viddugåpallmemæ?’‘Hva?’ saCh o . ‘Vildu –vildu gå på bal l e t » «‘ so m så ut somhanvarpågr til jul .Han gadentil s i s t e f r a d en eskenhan go f i s k e t o pp en s jok H a r r y k j « dumeglittom meg sjøl ’ ‘ Nåratjegtraffdeg første gangen, o ppfrabildetavfaren sin med blank V eitduhva , Harry?’ sa han og « » ‘ lulla lunek j æ r rne være med sombarevenner! ’ s a L lu l a t , tilselsk k l jegfargemittogså? ’ m venner! Erdetderforduhar farg et øy e b r y n e t de sett henne strålefør. ‘Ingen har no e n g a n g » E‘rett a l « medmeg?’ sa Harr y uskyldmhusnisserogbarneeventyr,omkjærlighet,lojalitetog vetogforstårhaningenting.Ingenting!Atalledisseharenkrafthinsideshans,enkrafthinsidesallmagi, erensannhethanaldriharfattet . ’ ALBUSHUMLESNURR » o gbemerkelsesverdig , nårman tenker på alt » J ,a Harry , kjærlighet , ’ sa Humlesnurr og nestenhaddesagt . ‘ Ogdet er noe meget stort så ut somhanutmerketgodt visste hva Harry omharskjeddmeddeg. ’ ‘ « Innhold 28 52 60 16 18 6 36 Den vesle dachsen er sulten Den store boka om Kokosbananas! For alle som liker ninjaer! Endelig er Bukkene Bruse tilbake! 20 Harry Potters trollmannsguide
REKKEVIDDE
122 60 74 65 76 80 112 Sallys pappa! Blodvenner Gutta Krutt leser du mer om på side 96! Ny serie! Må vi slutte med olje? Leseløver EmiliesvarerNereng på 53omspørsmål mat! Lillys skjelvende liv

LEDER

Kjære deg som holder dette Boktips-magasinet i hånda!

Denne godteposen av ei barnebokliste har vi gledet oss til å dele med små og store lesere; vi har sett fram til at du som voksen kan bli inspirert av den mangfoldige lista av bøker, at du finner noe å lese høyt for de minste, at du oppdager en morsom tegneserie du kan anbefale til en fersk leser, at du lærer noe nytt når du sjekker ut sakprosabøkene våre, og ikke minst: at du, som oss, er overbevist om at gode bøker skaper leselyst og engasjement hos unge lesere.

Vårt mantra som barnebokutgivere er at vi skal skape lesere av barn og ungdom, gjennom å gi ut bøker som treffer, som utfordrer, som inspirerer.

For å kunne lykkes med den ambisjonen må bøkene våre være mangfoldige: forskjellige i utforming og tekstlengde, i sjanger, stil og tone.

Vi både håper og tror at årets høstliste klarer å treffe bredt: Ingen av titlene skal treffe alle, men alle skal treffe noen. Den tegneseserie-glade åtteåringen får kanskje en ny favoritt i Subwoolfer-tegneserien Oppdrag bestemor, før han gir seg i kast med Gutta krutt. Alle barnehagebarn kan glede seg over høstens bildebok-konfekt Bukkene Bruse og julenissen, mens de tusenvis av Musse og Helium-fansene rundt om i landet endelig kan få forsvinne inn i nye eventyr med de populære musene, for å nevne noe. Høstens bøker byr på humor, virkelighetsflukt, visuell og språklig glede, humor og ettertanke, men også viktig kunnskap. Vi tar opplysningsansvaret vårt på alvor, og gir ut sakprosabøker for alle aldersgrupper, med det mål for øye å bidra til en opplyst offentlighet, gjennom å nå de yngste leserne med viktig kunnskap. Sakprosaboka Må vi slutte med olje? er et godt eksempel på en utgivelse som gir seg i kast med et komplekst tema, formidlet på en måte som en ung leser kan gripe. Det er vi stolte av å få til. Som Norges største forlag har vi også et viktig kulturformidlingsansvar, og vi er stolte over at vi i tillegg til nye, spennende forfatterskap og utgivelser får være formidlere av nordiske og klassiske forfatterskap som Tove Janssons, Astrid Lindgrens og Kjell Aukrusts. Å kunne få gi mummitrollet, Solan og Ludvig og ikke minst årets 60-åring Emil i Lønneberget videre til nye generasjoner, er en gave. Vi håper at alle finner sine bøker i denne godteposen vi har laga, bøker som gjør høstmørket varmt og sinnet rikt.

God lesing til store og små!

Ragnfrid Trohaug

Forlagssjef Barn og ungdom

Boktips – Barn og ungdom

Utgave #6 - HØST 2023

Cappelen Damm

EAN: 8160255016682

Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm AS

Redaktør: Ragnfrid Trohaug

Design & layout: Lene M. Bjørang og Lisbeth Skrårudsæther

Trykk: Livonia Print

Papir: 80 g G-Print 200 g MultiartSilk

Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser.

Cappelen Damm

Sentralbord: 21 61 65 00

Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo

Postadresse:

Postboks 1900, 0055 Oslo

MILJØMERKET
6 • Boktips
2041 Trykksak 0957

Barnas favoritter

Boktips • 7

Bildeboka er et lite teater!

Bukkene Bruse er en suksess uten like, ihvertfall sett fra et barnebokperspektiv – og kanskje tidenes beste comeback?! Bøkene har solgt i over en halv million eksemplarer, og for en hel generasjon barn er det nå helt naturlig at Bukkene Bruse drar på badeland. Hvor skal de ellers dra? Setra?!? Hva er det?

Mon tro hva Asbjørnsen og Moe hadde sagt om at bukkene nå dropper torvtak og tørt gress til fordel for badebasseng og vannsklie?

– Asbjørnsen var jo en livlig fyr, så han hadde kanskje syns det var gøy! Jeg er litt usikker på Jørgen Moe, han var nok litt mer trad... humrer forfatter Bjørn F. Rørvik.

Svein Nyhus og en tur til Stavanger

La oss spole tilbake til 2007. Bjørn Fredrik Rørvik var på dette

tidspunktet kjent som forfatteren av bøkene om Reven og Grisungen. Sammen med illustratør Per Dybvig ga han ut én bok i året. Han kjente ikke så mange i barnebokmiljøet. En dag ringte illustratør og forfatterkollega Svein Nyhus og spurte om Bjørn kunne tenke seg å være med på en bildebokkonkurranse under Nordisk Barnebokkonferanse i Stavanger. – Tja, en tur til Stavanger er alltid morsomt, husker Bjørn at han tenkte.

Men hva gikk egentlig denne konkurransen ut på? Jo, et lag

8 • Boktips –

fra Norge, et fra Danmark og et fra Sverige skulle sitte på en scene og få oppgaver som de så skulle løse. Én forfatter og én illustratør på hvert lag, uformelt og gøy. Bjørn Rørvik var forfatteren, og illustratøren, det var Gry Moursund. Også hun hadde blitt rekruttert av Svein Nyhus, som kan vise seg å være helten i dette eventyret.

Generalprøve, geiter og Gud

Dagen før selve konkurransen var det generalprøve på Tou Scene i Stavanger. Det var også første gang Gry og Bjørn møtte hverandre. Første oppgave var Geita som ville være Gud

– Geden der ville være Gud, sier Bjørn og minnes den danske ordstyreren.

– Kjempevanskelig oppgave! Jeg angret meg som en hund. Hvorfor hadde jeg sagt ja til dette?

De fikk ti minutter til å løse oppgaven, og måtte levere både tekst og tegninger. Kun et par setninger, men likevel.

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund har tatt med de tre Bukkene Bruse på det ene nye eventyret etter det andre.

BARNAS FAVORITTER
– Gry er et geni til å tegne, og vi tenker på samme måte når det gjelder bildebøker.
Vi tenker funksjon.
BJØRN F. RØRVIK

Bjørn og Gry på bildebokkonkurransen under Nordisk Barnebokkonferanse på Tou scene i Stavanger.

– Jeg kom ikke på noe, danskene satt og skravla og svenskene hadde tydeligvis lagd bok sammen før. De kjente hverandre, hadde cowboyhatter og var så kule. Og der satt Gry og jeg ved et respatexbord med hvert vårt blanke ark foran oss og bare glante.

To minutter tilbage. Bjørn holder seg for nesa så stemmen forvandles til en nasal høyttalerstemme, fortsatt på dansk. – Ingenting! Vi kan jo ikke levere blankt, så teit går det ikke an å bli!

Bjørn bestemte seg for å glemme Gud, og heller fokusere på geiter. Geiter, geiter, geitekillingen som kunne telle til ti? Nei, Bukkene Bruse!

Ett minutt tilbage.

– Ja, jeg må ta Bukkene Bruse! De vil bestemme selv, de vil ikke gjøre som bonden sier, de vil ikke bare gå på setra og breke hele sommeren med det tørre gresset. De vil på ... hva er det som er på fjellet ...? SPA!

Bjørn skriblet ned tre setninger og Gry tegnet to tegninger i full fart, og så leverte de. Puh!

Fra kladd til kanonkonsept

I taxien på vei tilbake til hotellet ble de sittende og tenke på Bukkene Bruse som heller ville på spa. Var det ikke litt morsomt? Men trollet måtte også være med, så klart.

– Vi så på hverandre og skjønte at dette kunne bli gøy. Men det kan ikke være spa, det må være noe mer barnevennlig. Badeland!

Bjørn forteller entusiastisk om den skjebnesvangre taxituren. Før han og Gry gikk hvert til sitt, ble de enige om at han skulle skrive videre på historien. Diamanter blir som kjent til under høyt press, og det samme kan altså sies om Bukkene Bruse.

– Det var ikke så vanskelig, sammenlignet med det å komme på ideen, sier Bjørn om prosessen med å skrive Bukkene Bruse på badeland. Med det velkjente folkeeventyret som referansebunn gjorde han det han liker best, nemlig å snu og vri på ting, slik at leseren får noe helt annet enn de forventer.

Ikke noe fiksfakseri

Kanskje var det litt det samme Gry Moursund tenkte der hun

10 • Boktips

satt i Berlin og tegnet. Hun hadde tidligere innlemmet barnetegninger i arbeidet sitt, gjerne tegninger hun selv hadde tegnet som barn, som moren hadde spart på. Men da hun skulle finne uttrykket til Bukkene Bruse, bestemte hun seg for å dra det enda lenger. Etter omfattende research av barnetegninger fra hele verden, satte hun seg ned og prøvde å tegne som et barn.

– Det er kjempevanskelig!

Gry viser frem originaltegningene til Bukkene Bruse og julenissen. Filosofien og metoden er den samme nå som med den første boka.

– Når barn ser dette, så skal de vite akkurat hvordan det er gjort. At jeg har brukt en helt vanlig gråblyant og kanskje fargelagt den hesten med gult sånn at det blir skvist litt ut og det blir litt skittent – eller en tørr tusj! Du skal virkelig kjenne hvordan det er laga, sier Gry, og peker på en

blyantstrek som er litt utgnidd.

– Det er ikke noe fiksfakseri!

Hun stryker håndflatene over alle lagene med bukker og julepynt, fuglenek, utropstegn og selvfølgelig – trollet, for anledningen med en julekule dinglende fra nesa. Også den limt på.

– Hvis vi hadde visst at boka kom til å bli en suksess og selge masse, hadde sikkert noen satt ned foten og sagt «dette går ikke, det går ikke an å selge de tegningene her!».

Bildeboka er et lite teater

– Vi må ha truffet en slags tidsånd, både i stilen på tegningene og at det er litt upretensiøst og enkelt. Det er skrevet for å underholde, sier Bjørn, som aldri har vært begeistret for veldig seriøse barnebøker. Alt må ikke psykologiseres eller diskuteres hele tiden.

– Det var jeg ikke så glad i som barn heller, jeg følte at jeg ble sett litt ned på, at den som hadde skrevet historien anså seg for å være mye smartere enn meg. Og man er jo ikke dum som barn! Selv om man er seks år, så føler man seg smart. Så kanskje det bare var behov for noe som var litt annerledes.

Boktips • 11 BARNAS FAVORITTER
De aller første tegningene som ble laget av bukkene og trollet!
– Hvis vi hadde visst at boka kom til å bli en suksess og selge masse, hadde sikkert noen satt ned foten og sagt «dette går ikke, det går ikke an å selge de tegningene her!».
GRY MOURSUND

På kino 1. juledag!

Bjørn er opptatt av å snakke til barna der de er, at det skal være rom for oppdagelse.

– Gry er et geni til å tegne, og vi tenker på samme måte når det gjelder bildebøker. Vi tenker funksjon. Han sammenligner bildeboka med et lite teater, med hyppige sceneskift.

– Det er veldig effektfullt når du sitter med en treåring på fanget og må snu boka når trollet kommer!

Lyden er det fortelleren som står for, og Bjørn prøver alltid å skrive replikkene slik at de er gode å si og gjør det fristende å lage stemmer.

– Det skal være enkelt å bli en god oppleser, slår han fast.

Grys detaljrike illustrasjoner sørger for at barna har masse å se på mens de blir lest for, og kan oppdage noe nytt hver gang.

– Jeg pleier å si at bildebøker er bøker som skal leses mange ganger. Det er ikke Knausgård eller Nesbø som du leser én gang, og ferdig med det. Barnebøker skal tåle femti lesninger, minst!

Bjørn smiler lurt.

– Jeg har hørt om foreldre som gjemmer bøkene, fordi de er så lei.

Det Store Bukkene Bruset-året

2023 er det store Bukkene Bruse-året. Med utgivelsen av den etterlengtede Bukkene Bruse og julenissen faller julaften i år sånn cirka midt i september, før julemarsipanen er å finne i butikkhyllene.

– Fantastisk bra illustrasjoner, skryter Bjørn. – Teksten er mer på det jevne.

Spøk til side, forfatteren er faktisk litt bekymret for at trollet i julenissedrakt kan komme til å påføre små lesere ytterligere juletraumer.

– For en toåring som allerede er redd for nissen, kan det kanskje bli litt mye.

Vi andre kan glede oss over herlig harselas med juletradisjoner, og et gledelig gjensyn med de tre bukkene – og ikke minst trollet!

Hasta la vista, vista la hasta

25. desember har animasjonsfilmen Bukkene Bruse på badeland premiere på kino. Låta "Badebussen", med Kjartan Lauritzen og DJ MøMø, har herjet hitlistene i hele sommer, og vi går fortsatt rundt og nynner «Ikkje lov å bade med tissen ute!». Selv om Bjørn ikke kan ta kred for mer enn tekstlinja "Hasta la vista, vista la hasta, trollet er borte og dermed basta" på akkurat den sangen, gleder han seg stort over suksessen og forventningene som er knyttet til filmen.

For Gry er det en selsom opplevelse å se karakterene hun har skapt, på film.

– Det har vært en liten prosess å slippe taket og venne seg til at de er ute på egen hånd. Samtidig har vi gått noen runder

12 • Boktips
«Ikkje lov å bade med tissen ute!»

GRY MOURSUND

med både teater og dukketeater tidligere, så jeg har vent meg til at bukkene kan se litt ulike ut.

I de beste hender

Nå er det ikke hvilke som helst hender Bukkene Bruse er i denne gang, mange vil hevde at det er de beste. Qvisten Animation står bak filmatiseringen av en rekke nasjonalskatter, som Flåklypa, Kaptein Sabeltann, Dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by – for å nevne noen.

– Jeg tror de har det veldig gøy de som lager filmen, og det smitter nok over på resultatet! sier Bjørn, som har forståelse for at de ikke har fått se så mye av filmen underveis i prosessen.

– Man mener jo alltid noe. De må få sette sitt eget stempel på det.

Gjennom sine utallige samarbeid med illustratører har Bjørn lært at han ikke skal blande seg for mye i andres arbeid. Han husker med gru en gang han kom med noen forslag til Per Dybvig, som illustrerer Reven og Grisungen-bøkene.

– Det ble bare helt mislykket! Det ble verken slik jeg hadde sett for meg, eller slik han ville tegne det, det ble bare noen rare greier midt imellom, forteller Bjørn.

– Man må bare gi slipp, ellers blir man sprø.

Tjue vitser om dagen

Bjørns forfatterskap spenner fra Reven og Grisungen til Alle barna-vitser, gåter og vitsetegninger, To små riddere, Bukkene Bruse og purreløk-versjonen av mesterdetektiven Poirot, Purriot. Så en smule sprø er han nok fra før, selv om Bjørn

mener at det stort sett er en treningssak. Særlig når det gjelder vitser.

– Jeg var så lei av at det bare var de samme vitsene om og om igjen. Så da ville jeg bare lage nye vitser og gåter. En periode lagde jeg tjue vitser om dagen. Men det fins en grense. Til slutt kommer det bare en vits i halvåret, forteller Bjørn. I høst er han nemlig også aktuell med Koselig med katt, en bok med vitsetegninger av både det tørre og det bløte slaget. Dette er den tredje vitseboka Bjørn og illustratør Eivind Gulliksen lager sammen. Et samarbeid Gulliksen setter stor pris på:

– Alltid morsomt å jobbe med Bjørn – han er engasjert, oppfinnsom, har et godt kritisk øye og en fantastisk evne til ustyrtelig begeistring…!

Trives på tynn is Men hvordan gikk det egentlig i bildebokkonkurransen i Stavanger i 2007?

– Vi vant sammenlagt, forteller Bjørn, og avslutter med et lite stykke livsvisdom.

– Det har alltid vært bra for meg å si ja til ting som jeg egentlig er litt redd for, å begi meg ut på litt tynn is. Det er så enkelt å si nei. ◆

Boktips • 13 BARNAS FAVORITTER
– Det har vært en liten prosess å slippe taket og venne seg til at de er ute på egen hånd. Samtidig har vi gått noen runder med både teater og dukketeater tidligere, så jeg har vent meg til at bukkene kan se litt ulike ut.
14 • Boktips BARNAS
FAVORITTER

"Er det noen snille bukker her?"

Det nærmer seg jul, men julenissen har aldri vært hos Bukkene Bruse. Kanskje han ikke finner fram? Men hvis de skriver ønskeliste og sender den til ham, da kommer han kanskje?

Bukkene Bruse på badeland på kino

1. juledag Femte bok om de vanvittig populære bukkene!

Som tenkt, så gjort. På julaften spiser de middag – og venter. Og venter. Til slutt går den største bukken ut for å hente ved.

DA banker det på døra! Et gøyalt og akkurat passe skummelt gjensyn med Bukkene Bruse.

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund har tatt med de tre Bukkene Bruse på det ene nye eventyret etter det andre. De har vært på badeland, på gamlehjemmet, på skolen og i Syden. Nå er det endelig jul!

GRY MOURSUND
BJØRN F. RØRVIK OG
BUKKENE BRUSE OG JULENISSEN ISBN: 9788202759681
KR 349,MÅNED: OKTOBER
KOMMER JULENISSEN TIL BUKKENE BRUSE
ILLUSTRATØR: GRY MOURSUND 3–7 ÅR ENDELIG
Boktips • 15

Digg, digg, digg og nam, nam, nam!

På setra er det gresset grønt og vaflene nystekte, men Bukkene Bruse vil jo ha variasjon i kosten!

Den største bukken synes vaflene på setra er de aller beste vaflene i hele verden. Nystekte og varme, med syltetøy, brunost eller rømme. Nam, nam, nam! Helst vil han ha friskt, grønt gress og varm kakao til, men den mellomste bukken synes det er enda bedre å drikke resten av brusen til vaflene!

DU TRENGER:

TiPS!

Du

SLIK GJØR DU:

1. Vei opp mel og ha i en bolle sammen med bakepulver og vaniljesukker.

2. Rør sammen egg og sukker med en ballongvisp i en annen bolle.

3. Tilsett melk.

4. Ha i det tørre. Rør kraftig så du får en klumpfri røre.

5. Tilsett smør eller margarin.

6. Rør til slutt forsiktig inn brus.

7. La røra stå og svelle i ca. 10 minutter før steking.

8. Stek vaflene og server dem med rømme og syltetøy.

Husk at noen vaffeljern må smøres med smør før du steker.

BUKKENE BRUSE
EGEN KOKEBOK!
MED
kan gjerne bytte ut 3 dl melk med 3 dl fløte eller 3 dl rømme.
300 g hvetemel 3 ts bakepulver 3 ts vaniljesukker 2 egg 2 ss sukker 3 dl melk 100 g smør eller margarin 3 dl brus med fruktsmak (for eksempel Solo eller Sprite)
BRUSVAFLER
UKKENES
11
Oppskrifter av Elin Vatnar Nilsen, kjent fra krem.no Lad opp til kinopremieren 1. juledag 16 • Boktips

BADERINGKJEKS

Først dusje, så ta på badetøy – og så er du klar for bassenget. Men det er nok lurt å ha en badering og noen baderingkjeks i nærheten!

SLIK GJØR DU:

DU TRENGER: (25–30 kjeks) 100 g melis

200 g margarin eller smør

300 g hvetemel

1 egg klemmesyltetøy eller nøttepålegg eggehviteglasur (se oppskrift side XX –pepperkaker) konditorfarge

1 Bland alle ingrediensene til en deig (ikke arbeid deigen for mye). Pakk deigen inn i plast og la den ligge i kjøleskap minst en halv time.

2. Strø litt mel på bordet og kjevle deigen tynt. Stikk ut rundinger på 6–7 cm i diameter. Stikk ut små rundinger i midten, sånn at det ser ut som baderinger.

3. Stek baderingene på 200 grader til de har gyllen farge (10–15 minutter).

4. Sprøyt klemmesyltetøy på halvparten av ringene (eller smør på nøttepålegg). Legg en ring oppå.

5. Lag eggehviteglasur. Fordel glasuren i kopper og tilsett konditorfarge etter ønske.

6. Pynt baderingene med glasur.

De har vært i Syden og på gamlehjemmet, de har begynt på skolen og feiret jul, og på veien har de plukket opp mange gode oppskrifter. 26 av disse finner du her! Noe salt, noe søtt, noe sunt og noe usunt – her er mat for små og store bukker til både hverdag og fest.

ELIN VATNAR NILSEN (OPPSKRIFTER OG FOTO)

NAM, NAM, NAM

BUKKENE BRUSES KOKEBOK

ISBN: 9788202675196

KR 349,-

MÅNED: OKTOBER

ILLUSTRATØR: QVISTEN ANIMATION 4–10 ÅR

-
Hva med en trollnese-kake? Boktips • 17
BARNAS FAVORITTER

Søte gjensyn med den vesle dachsen!

TO NYE BØKER I SALG
Humor for både stor og liten! Ny bok fra Tuva Fellman og Ronny Brede Aase 18 • Boktips

Mammadachsen og Pappadachsen gleder seg veldig til den vesle dachsen skal få smake på ordentlig mat og ikke bare melk fra mamma. Både Mammadachsen og Pappadachsen elsker mat! Men hva kan egentlig små dachsebabyer spise? Kommer den vesle dachsen til å like det de serverer? Og hvor i alle dager skal de begynne?

Mammadachsen og Pappadachsen ordner og styrer med juleforberedelsene. Snart skal de feire sin aller første jul med den vesle dachsen! Alt må være perfekt. Men kommer familiens yngste medlem til å like julematen? Hva ønsker den vesle dachsen seg egentlig til jul? Og kommer den til å bli redd for julenissen?

RONNY BREDE AASE OG TUVA FELLMAN

DEN VESLE DACHSEN ER SULTEN

ISBN: 9788202774530

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: BORGHILD MARIE FALLBERG 0–3 ÅR

RONNY BREDE AASE OG TUVA FELLMAN

DEN VESLE DACHSEN FEIRER JUL

ISBN: 9788202774547

KR 249,-

MÅNED: OKTOBER

ILLUSTRATØR: BORGHILD MARIE FALLBERG 0–3 ÅR

DEN VESLE DACHSEN

ISBN: 9788202773380

BOK 1 BOK 2
1
BOK 3
BOK
BARNAS FAVORITTER

Flere spell fra Emil i Lønneberget

I 2023 ferer vi at det er 60 år siden den første boka om Emil ble utgitt. Denne boka er nyoversatt av Agnes-Margrethe Bjorvand, og er en av årets nyheter fra Lønneberget.

Jeg har aldri settmaken til unge!

Tre klassiske fortellinger i én bok Første gang i firefarget utgave! 20 • Boktips

Inneholder tre klassiske fortellinger om Emil:

• Da Emil holdt det store tabberaset på Katthult og fanget Kommandøra i ulvegraven

• Ikke no’ knussel, sa Emil fra Lønneberget

• Da Emil gjorde en bragd så hele Lønneberget jublet og alle spell ble glemt og tilgitt.

Eeeeemil!

ASTRID LINDGREN

EMIL - VINTER I LØNNEBERGET

ISBN: 9788202751517

KR 299,-

MÅNED: OKTOBER

OVERSETTER: AGNES-MARGRETHE

BJORVAND

ILLUSTRATØR: BJÖRN BERG

3–9 ÅR

Emil i Lønneberget gjør spell nesten hver dag. Og like ofte sitter han i snekkerboden og spikker en liten trefigur. I denne boken kan du lese om da Emil holdt det store tabberaset på Katthult, hvordan det gikk da Emil kysset prostinnen, og da Emil gjorde en bragd så hele Lønneberget jublet. For første gang kommer fortellingene om Emil ut i en firefarget utgave. Boken er nyoversatt av Agnes Margrethe Bjorvand.

Boktips • 21
BARNAS FAVORITTER
Det er veldig gøy å se at det vokser seg så mye større enn den historien jeg fortalte til ungene i bilen.
ROLF MAGNE G. ANDERSEN

Fortellingen som ble en

familiebedrift

Har du barn, er sjansen stor for at du har hørt stemmen til Rolf Magne G. Andersen, den blide bergenseren som dominerer topplisten i Storytel med historiene om Kokosbananas og alle hans mer eller mindre vellykkede oppfinnelser. Denne høsten er han aktuell med Den store boka om Kokosbananas i tillegg til et live-show. Som om ikke det var nok, kommer også Den sorte løve, første bok i den nye serien om Nattninja.

Født i bilen

De fleste oppfinnelser blir til enten ved en tilfeldighet eller for å dekke et behov. Ostehøvel? Behov. Penicillin? Tilfeldighet. I tilfellet Kokosbananas kan man vel si at oppfinnelsen ble til både ved en tilfeldighet og for å dekke et behov – nemlig behovet for ro i baksetet. Rolf Magne var på biltur med bråkete barn, og måtte finne en måte å underholde dem på. Så dukket plutselig navnet Kokosbananas opp. – Har dere hørt om Kokosbananas? spurte han barna. –Nei, sa de, for det var det jo ingen som hadde på det tidspunktet. Men det ble helt stille i baksetet, så Rolf Magne begynte å fortelle. Siden har han ikke stoppet.

Kokosbananas på fulltid

Det som startet som et eventyr i bilen, har nå blitt levebrødet til Rolf Magne. Faktisk kan det kalles en vaskeekte familiebedrift, siden han nylig har ansatt samboeren, og parets to barn fungerer både som testpersoner, kritikere og heiagjeng. For øyeblikket jobber Rolf Magne med manus til både film og tv-serie om Kokosbananas, og har til enhver tid en ny historie på gang i hodet. Han er påpasselig med å la universet vokse i et bærekraftig tempo, og hegner om karakterene sine.

– Det er veldig gøy å se at det vokser seg så mye større enn den historien jeg fortalte til ungene i bilen.

Rolf Magne tror en suksessfaktor kan være at historiene ble laget ikke bare for å underholde barna, men også samboeren hans, og ham selv.

– Og det er jo noe av det fine med Kokosbananas. Barn kan høre på det alene, men det funker også sammen med større søsken, eller med mamma og pappa – familien rett og slett.

Ungene mine likte veldig godt at jeg fant på historier, men hvis de ble for rolige, da syns de det ble kjedelig.

God natt, ninja

Men det er altså ikke bare nøtter og frukt det går i hjemme hos Rolf Magne og familien. Også historien om Nattninja ble født av nødvendighet. Hvordan legge barn er en kjent problemstilling for de fleste småbarnsforeldre, for ikke å

Boktips • 23
BARNAS FAVORITTER

snakke om oppfølgeren:

Hvordan legge barn og unngå at de står opp igjen like etterpå.

– Ungene mine likte veldig godt at jeg fant på historier, men hvis de ble for rolige, da syns de det ble kjedelig.

Rolf Magne prøvde seg frem til han fant det perfekte forholdet mellom actionfylt eventyr og rolig nattafortelling, akkurat passe skummelt og spennende. Nattninja handler om Martin, som syns det er vanskelig å legge seg. Ved leggetider forvandler han seg derfor til en ninja, og må løse et prekært problem før han kan sove. Det er alltid et eller annet. Han må på do, han er tørst, sulten, det er en skummel lyd utenfor...

Med seg på laget har han illustratør Bård Sletvold Torkildsen (Herman).

Fra lydhistorier til bildebøker

Med sin radiobakgrunn faller det Rolf Magne helt naturlig å begynne med å lage lydhistoriene. Nær sagt alt han gjør, starter med lyd. Og gjerne en morsom lyd.

– Når jeg begynner med en lyd, så vet jeg også at det skjer noe. Når det kommer en lyd, har det gjerne skjedd et eller annet i forkant. Det er jo det som er spennende med historiefortelling. Det må skje noe!

Ta Kokosbananas og prompebrusen for eksempel. For å skape litt liv i et kjedelig familieselskap finner Kokosbananas opp en brus som lager en fryktelig høy (og veldig morsom) prompelyd når den åpnes.

– Er du hjemme hos bestemor og bestefar, er det kanskje en gammel klokke som tikker. Og ideen om prompebrus kom jo bare fordi det er en gøy lyd. Promp funker! Rolf Magne ler. Men hvordan tegner man lyden av en promp? Victoria H. Hamre, som illustrerer bøkene om Kokosbananas, skriver ofte

ut de mange lydordene som opptrer i teksten. – Det fungerer veldig bra! Selv om du ikke kan lese, så skjønner du at det er en promp.

Også Bård Sletvold Torkildsen har fått bryne seg på Rolf Magnes omfattende lydbilder i historiene om Nattninja. I arbeidet med bildebøkene bruker Rolf Magne gjerne lydhistoriene for å sette illustratørene i den riktige stemningen. – Er du i et slott, men hører at det drypper fra veggene, så er du ikke i et veldig fint slott. Du er i et mørkt og dunkelt slott med mose på veggene. Sånne ting dukker opp i hodet til de som illustrerer.

Vanligvis kommer papirboka først og lydboka etterpå, men Rolf Magne ser klare fordeler med å lage lydhistoriene først. – Fordelen med at det først er lyd, er at det ikke er så lange beskrivelser. Det er ganske actionfylte og effektive historier, som barna responderer veldig godt på. Det skjer noe hele tiden!

Akkurat passe store historier

Der Tor-Åge Bringsværd helst vil være 5 år, vil Rolf Magne helst underholde de på 5.

24 • Boktips

Jeg liker veldig godt den alderen rett før og rett etter at de begynner på skolen. Jeg merker at barna mine har lyst på litt mer avanserte historier, nå har de begynt å høre på Harry Potter...

Hans største fans og strengeste kritikere er altså i ferd med å vokse fra både Kokosbananas og Nattninja. Samtidig får Rolf Magne meldinger om alt fra 3- til 13-åringer som hører på lydhistoriene.

– Greia med lyd er jo at ingen kan se hva du hører på. Så hvis du har en guilty pleasure, så kan du trygt høre på det. Men det mora til 13-åringen sa var at det var så deilig at det ikke var det gode mot det onde, det var hverdagssituasjoner de kunne kjenne seg igjen i, og ikke noe større. Det var beroligende å høre på, selv om det er ganske høyt tempo. Historiene var akkurat passe store.

Rolf Magne får også mange tilbakemeldinger fra foreldre med barn med ADHD. Rørende rapporter om barn som slapper av i hengekøya mens de hører på Kokosbananas.

– Jeg vet ikke hvorfor, men

Kokosbananas har mye energi, og veldig lite impulskontroll, så det er kanskje noe å relatere til der, sier Rolf Magne og humrer.

Lett tilgjengelige historier og store øyeblikk

Men hva med bokas fremtid, nå som barn leser mindre og hverdagen preges av skjerm?

– Jeg er alltid håpefull til at barn skal lese.

Rolf Magne mener at lydbøker i samspill med tradisjonelle papirbøker er med på å gjøre historiene lett tilgjengelig for flere. Behovet for gode historier vil bestå, uavhengig av hvilket medium som dominerer.

– Alt går i bølger, og det er ingenting som tyder på at bøker vil

forsvinne. Det er bra at det fins flere måter å oppleve en historie på!

For Rolf Magne er det selve opplevelsen som er viktig, enten det er bildebøker, lydhistorier eller høytlesninger som er utgangspunktet. Aller best blir disse opplevelsene om de deles.

– Hvis jeg setter meg ned med ungene mine og ser på en tv-serie eller hører på en lydbok sammen med dem, så blir de så glade. Hvis jeg ler av noe de syns er gøy, så ser jeg på hele dem at dette er et stort øyeblikk.

Lavterskelshow

I jakten på disse øyeblikkene har Rolf Magne og Kokosbananas besøkt utallige distriktsbibliotek og hatt opplesninger (eller live lydbokfremføringer, som han ofte kaller det) over hele landet. Nå tar han høytlesningen opp et nivå med Det Store Showet om Kokosbananas, som har verdenspremiere på Løvenvold Theater i Ålesund 21. oktober. På scenen står forfatteren selv, som skal fylle 45 minutter med helsprø oppfinnelser, en hel del kostymeskift og uendelig mye tull og tøys.

– Alt dette har blitt gjort med utgangspunkt i meg og mitt liv og min familie og ting som jeg savnet. En ting jeg savner er for eksempel forestillinger, show og høytlesninger som er litt mer lavterskel.

Boktips • 25
BARNAS FAVORITTER
26 • Boktips

Lær å tegne Kokosbananas! Fem historier i en bok!

Samlebok om Kokosbananas!

I Den store boka om Kokosbananas har vi samlet fem historier om den lille oppfinneren i en stor og fin gavebok, perfekt for små Kokosbananas-fans!

Her får leseren fire Storytel-favoritter: Frokostmonsteret, Hypnosemaskinen, Biefangeren og Forstørrelsespistolen, samt den nyskrevne Bursdagskanonen. I tillegg får leseren aldri tidligere publisert ekstramateriale som vitser, oppfinnelseskatalog og lær-å-tegne-Kokosbananas.

KOKOSBANANAS

ISBN: 9788202797607

KR 349,-

MÅNED: SEPTEMBER

ILLUSTRATØR:

VICTORIA H. HAMRE 3–6 ÅR

Boktips • 27
FAVORITTER
BARNAS

Mummi-bøker for alle og enhver!

EN PAPPBOK, EN HØYTLESNINGSBOK OG EN KLASSIKER
28 • Boktips

Ulike

og

Med denne fargerike klaffeboken kan de aller yngste lære sine 100 første ord. Pek på bildet, si ordet og løft på klaffene sammen med Mummitrollet og vennene hans.

BASERT PÅ TOVE JANSSONS

FORFATTERSKAP

MUMMITROLLET - MINE 100 FØRSTE ORD

ISBN: 9788202796037

KR 249,-

MÅNED: AUGUST 0–3 ÅR

Bli med Mummitrollet, Snorkfrøken, Snusmumrikken, Lille My og alle de andre på eventyr i den magiske Mummidalen. Historiene er hentet fra TV-serien med sammen navn, som igjen er basert på forfatteren og kunstneren Tove Janssons verdensberømte Mummi-univers.

TOVE JANSSON OG AMANDA LI

MAGISKE MUMMIDALEN

ISBN: 9788202800918

KR 299,-

MÅNED: OKTOBER

OVERSETTER: HULDA WESTBERG SPARBO 3–6 ÅR

Mummitrollet finner en hatt som viser seg å være magisk, for alt som legges i hatten forvandles. Et eggeskall blir for eksempel til fem skyer som Mummitrollet og vennene hans svever rundt på. Neste dag har skyene forsvunnet og ingen vet hvor de kom fra, så da bestemmer de seg for å leke gjemsel isteden. Mummitrollet bruker hatten som gjemmested, og plutselig forvandles han til et motbydelig vesen som ingen kjenner igjen.

TOVE JANSSON

TROLLMANNENS HATT

ISBN: 9788202703301

KR 279,-

MÅNED: OKTOBER 9–12 ÅR

Denne høsten kommer det tre nye bøker om Mummitrollet i tre helt ulike formater. Alle vil finne sin favoritt!
uttrykk
formater
og oppover
En vakker høytlesningsbok full av fine og finurlige fortellinger om den glade mummifamilien og alle vennene deres. Boktips • 29
Bøker fra 1 år
BARNAS FAVORITTER

– Det satses mye penger på voksenlitteratur, ikke like mye på barnebøker, men vi holder på å endre på det. Vi har visst fra dag én at Musse og Helium skal bli store.

30 •
Boktips
CAMILLA BRINCK

Musene som skal ta over verden!

Da Camilla Brinck var liten, ville hun bli popstjerne. Så da ble hun det. Så ville hun bli forfatter. Etter flere år på både svenske og norske bestselgerlister kan man vel trygt si at hun har lykkes med det! Nå er målet at Musse og Helium skal finnes i hvert eneste hjem i hele verden.

– Det handler om mindsettet.

Camilla myser mot sola. Hun nøyer seg ikke med å sikte mot stjernene, og håper bøkene om Musse og Helium vil inspirere barn til å tørre å tenke stort. – Man må sikte høyt. Vi sikter mot universet og beyond – så kommer vi kanskje til stjernene! Hun har nettopp fullført det siste av en rekke møter med norske skoleklas ser i forbindelse med Litteraturfestivalen på Lillehammer. I Sverige er Camilla Brinck et kjent navn, og var det også før den enorme suksessen med Musse og Helium. På 2000-tallet jobbet hun som artist, låtskriver og produsent, etterfulgt av 15 år som DJ. Musse og Helium er for svenske barn det Bukkene Bruse er for norske. I auditoriet på Lillehammer er det denne dagen kun et fåtall som rekker opp hånden når Camilla spør om noen har lest bøkene om Musse og Helium. Enhver forfatter kunne blitt vippet av pinnen av mindre, men Camilla er proff, hun er en entertainer så vel

som forfatter, og skifter sømløst spor. Mot slutten av presentasjonen er salen full av nyfrelste Musse og Helium-fans. Og dem fins det etter hvert mange av.

Salgstallene i Norden

nærmer seg 2,5 millioner papirbøker alene. Inkludert lydbøker er tallet 3,5 millioner. – Folk lo av oss i begynnelsen, da vi sa at vi skulle selge 5000 eksemplarer av den første boka, sier Camilla. – Så solgte vi 5000, så 10000, 15000, og nå er vi oppe i over 3 millioner i Norden. De ler ikke like mye av oss nå lenger!

Lytter alltid til magefølelsen

Camilla poserer for fotografen i en park i Lillehammer sentrum, hun er proff, kaster på de velfriserte lokkene og får det hele unnagjort på et par minutter. Så er hun tilbake for å

Boktips • 31 BARNAS FAVORITTER

ker som bissniss. Børs og katedral i skjønn forening.

– Det satses mye penger på voksenlitteratur, ikke like mye på barnebøker, men vi holder på å endre på det. Vi har visst fra dag én at Musse og Helium skal bli store. Jeg tror ikke det går an å få til det vi har fått til om vi ikke hadde hatt den innstillingen fra starten.

Camilla vipper håndflaten fra side til side.

– Er man sånn passe, så blir resultatet sånn passe.

Det er store ting på gang for de to små musene, alt fra musikal til kinofilm. Camilla passer hele tiden på at både kvaliteten og integriteten ivaretas i møte med ulike samarbeidspartnere, og er ikke fremmed for å sette på bremsene om noe føles feil.

– Vi har takket nei til store prosjekter i 50-millionersklassen fordi det ikke føltes riktig. De trodde ikke sine egne ører, «hvordan kan du takke nei til så mye penger?» Men jeg hadde ikke en god magefølelse, tiden var ikke inne. Det er jo våre barn. Musse og Helium er våre barn. Og vi vil det beste for dem.

Camilla har selv dysleksi, og det tok lang tid før hun sluttet å føle at det var noe galt med henne. Fantasien arbeider på høygir, men Camilla lar seg ikke lenger begrense. Rettskrivningen tar redaktørene seg av. – Hjernen min fungerer bare annerledes. Men uten den hadde jeg ikke klart å komme på disse historiene!

Camilla er opptatt av å styrke barns selvfølelse, og forsøker å bake så mye livsvisdom inn i bøkene om Musse og Helium som mulig.

– Vi vil bygge barn fra grunnen og gi dem mot og selvtillit til å stå opp for seg selv og for andre, slik at ingen trenger å tenke "Hvorfor sa ingen dette før jeg var tretti, eller førti? Det hadde jo vært kjekt å vite!".

Suksess i skolen

For Camilla er det avgjørende at bøkene ikke skal kjennes belærende, men heller åpne opp for samtaler om livet, og hun tror dette er grunnen til at lærere i hele Norden har trykket Musse og Helium til sitt bryst.

32 • Boktips

– Musse og Helium er våre barn.

– Etter hvert kapittel kan elevene diskutere det de har lest. Her snakker Musse om magefølelsen, hva mener han når han sier at han har en dårlig magefølelse? Har noen hatt en god eller dårlig magefølelse? Hvis noe ikke føles bra, så skal du ikke gjøre det! Det er viktig å lytte til magefølelsen. De positive tilbakemeldingene er mange. På en skole i Finland opplevde de at barna ikke var så redde for å gjøre feil etter at de leste Musse og Helium. Og gjorde de feil, var de ikke redde for å spørre.

– Musse spør alltid når det er noe han ikke skjønner, han gir seg ikke før han forstår, sier Camilla moderlig.

På en annen skole så de store endringer i miljøet i skolegården. Barna tok seg selv i å tenke "Hva ville Musse og Helium gjort?" i ulike situasjoner. Hvis noen satt alene, inviterte de dem med i leken, for det ville Helium gjort. Ble det krangling og uenigheter, ba de om unnskyldning etterpå, akkurat slik Musse ville gjort.

Camilla tar seg til hjertet og sukker tungt. – Nå kan jeg dø. Nå trenger jeg ikke skrive et ord til!

Camilla under litteraturfestivalen på Lillehammer. Her møtte hun mange fans og engasjerte barn.

Et nytt eventyr for hele familien

Akkurat det siste tar vi med en klype salt. Musse og Helium har nettopp lagt ut på et nytt eventyr i bokform. Bok 1-5 fulgte Musse og Helium i jakten på gullosten, og på den farefulle ferden gjennom Dyreriket, hele tiden i fotsporene til foreldrene. Lever de fortsatt? Det er det store spørsmålet. I Den hemmelighetsfulle verdenen følger vi de to små musene inn i vår egen menneskeverden, som viser seg å være litt magisk den også. Dette er den første av fem nye bøker i serien om Musse og Helium. Neste bok kommer våren 2024.

Camilla legger stor vekt på at bøkene skal fenge hele familien. Hvis lesestunden oppleves givende for de voksne, og ikke bare for barna, blir det felles kvalitetstid. Hun blunker lurt.

– Det kunne man ikke kjøpe før, men nå kan man det – i bokform! ◆

Boktips • 33
BARNAS FAVORITTER
vi vil det beste
dem.
Og
for
CAMILLA BRINCK

Bestselgerserien er tilbake!

Endelig kommer en ny bok i serien om Musse og Helium! I bok 5 fant de to sjarmerende musene gullosten som de har lett etter så lenge, og med det reddet de Dyreriket fra de onde duejegerne. Men de leter fortsatt etter foreldrene sine. Hvor har de tatt veien?

DU TRODDE KANSKJE EVENTYRET VAR OVER...?

Følg

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: NINA ASPEN 4–10 ÅR

Nå begynner et nytt magisk oppdrag for Musse og Helium! De må nok en gang begi seg ut på en farlig reise når de fortsetter letingen etter sine kjære foreldre. Duftsporet blir stadig svakere, men det virker som at sporene leder til Menneskeverdenen. Sammen med vennen og livvakten Sigge møter de farer, utfordringer og nye venner i vår vanlige verden – som også er litt magisk.

Boktips • 35
BARNAS FAVORITTER
Musse& Helium videre! Eventyret fortsetter! 150.000 i opplag på serien så langt!

Sjarmerende bok fra Pulverskogen!

PULVERHEKSA ER FORTSATT EN FAVORITT
36 • Boktips

ISBN: 9788202753436

ISBN: 9788202637514

TANNFEEN

ISBN: 9788202796488

KR 249,-

MÅNED: AUGUST 3–6 ÅR

Dette er boka for alle små Pulverheks-fans som lurer på hva som skjer når man mister en tann.

Når Hokus mister sin første tann og får en mynt av Tannfeen, blir Pokus misunnelig. Han vil også miste en tann og få Tannfeen på besøk, men det er ikke så lett når man har nebb og ingen tenner. Heldigvis kommer Krokodillen på besøk, og han har straks en løsning på problemet, for er det noe han har mange av, så er det tenner. Men det er flere andre i Pulverskogen som er interessert i pengene til Tannfeen.

ISBN: 9788202708528

BARNAS FAVORITT I MANGE ÅR!
INGUNN AAMODT PULVERHEKSA OG
brukt i
Elsket serie
Boktips • 37
En moderne klassiker! Mye
barnehager
med langt liv!
BARNAS FAVORITTER

Utforsk magien!

VERDENSLANSERING: 10. OKTOBER 2023

Super håndbok til Harry Potterfansen!

Bli en trollmannsekspert, du også!

Her får du vite om alt fra rumpeldunk og usynlighetskapper til eliksirer og trylleformler! I denne offisielle håndboken er alt det beste fra de syv bøkene om Harry Potter samlet, og boken er rikt illustrert av prisbelønte illustratører.

«

Viddugåpallmemæ?’ Hva? sa Cho Vil du – vi dugåpåballet »

Kjørivei,bare ta en k k e as Hyrra , ronnywilterse n saksskyldnoen ådele det m e d som aldrihaddehattnoe

niluslangballe ø r le l re fdrone »

å dele f

Trordudedøde vi h r sket, noengang virkeligforlater ss? Tror duikke vigjenkaller dem klarere enn noensinnenår nøden er størst?’» «

sistefradenesken han fikk av Hermine

somsåutsomhan var på gråten tiljulHanga den til Nilus

Harrykjenteetter i kuttelomma r teg ø

å ? Erdet derfor du h a r f

« » m ba r e v e !renn kaljegfarg e m itt og s

bey r teny stråle før I n g e n h ra neon g » severus lur g u lla wiltersen

J.K. ROWLING

HARRY POTTER – TROLLMANNSGUIDE

ISBN: 9788202792947

KR 399,-

MÅNED:

OVERSETTER:

OKTOBER
HØVERSTAD OG INGRID SENJE FRA 6 ÅR
TORSTEIN BUGGE
molly og arth u r w ltersen isvimeerenav dem hverand e ogå slåetfiremeters bergtro l l Detervisseting en ikke kan opplevesammen uten å en d e m e d å l i k e Menfradet øyeblikket varHermine Grang e n v e nn « » hermine grang Utenfor MAGIENS REKKEVIDDE har r potter albu h u m lesnurr Hankunneikkehuske at noen haddeklemthamsånn, som en m o pånattbordet bøyde segogsloarmene om Harry FruWiltersen s tt fra segsovedrikken « » rubeu g grid r us svaart cho chang
Besøk magiske steder, møt fantastiske fabeldyr, lær om tryllestaver og les om berømte trollmenn og hekser.
‘« S t a kkarsg amleSnøfte sa Ronny og trakkpusten d ypt ‘Han måvirkeliglike deg Harry… tenkå spise bare rotter!’»
o gf isketoppensjokoladefrosk den aller
E‘ t t er alledisseårene?’
« » ProfessorMcSnurp satt e s e g kab s ttistedrobevirkritsgo e åp h et panne Såsahun: ‘ Forsyn d g em d ne skejk rettoP « » med eg? sa Harry Om husnisser og barneeventyr, om kjærlighet, lojalitet og uskyld vet og forstår han ingenting. Ingenting! At alle disse har en kraft hinsides hans, en kraft hinsides all magi, er en sannhet han aldri har fattet ALBUS HUMLESNURR « » ogbemerkelsesverdig når man tenkerpåalt » J a Harry kjærl ghet saHumlesnurrog nesten hadde sagt Og det er noemegetstort såutsom han utmerket godt visstehvaHarry som har sk edd med deg «‘ « geb y n n e ssom å tro atallting e m ul gi bare en tør F a n k a Gull a , ‘ aten po p a mmen medFredog D t er d et medåvokse «‘ » HPWA_Chapter 1_ 14-35_The_Witches_and_Wizards_Who_Lived_CO-EDs_NO.indd Custom V Tilstanden kjent omlykant opi b o år k a e b t f a en v rulv o vandletfo mmensdeterfullmåne VARULVER TIDSVENDERE En varulv er et menneske som forvandler seg en gang i måneden, når det er fullmåne. I tredje klasse gir Magidepartementet Hermine tillatelse til å bruke en tidsvender, slik at hun kan ta flere fag samtidig. En natt skrur imidlertid hun og Harry tiden tre timer tilbake av en helt annen årsak … Lykantropi kan ramme gomper så vel som trollmenn og hekser, og det finnes ingen kjent kur. Tilstanden kan imidlertid holdes sjakk med ulvbanedrikk. Varulver vekker stor mistillit trollmannssamfunnet, selv om de er vanlige mennesker mesteparten av måneden. Det finnes et varulvregister Magidepartementet, men mange varulver holder tilstanden sin skjult frykt for å bli utstøtt. Den gjør meg ufarlig, skjønner dere. Så lenge jeg tar den uka før fullmåne, mister jeg ikke forstanden når forvandlingen kommer … jeg kan holde meg på kontoret mitt som en harmløs ulv og vente på at månen skal avta igjen. Men før ulvbanedrikken ble oppdaget, ble jeg et rendyrket monstrum én gang måneden.’ REMUS LUPUS Humlesnurrs tillit har betydd alt for meg. Det var han som slapp meg inn på Galtvort da jeg var gutt, og det er han som har gitt meg en jobb nå, når alle andre har unngått meg hele mitt voksne liv, og jeg aldri har kunnet få et betalt arbeid fordi jeg er det jeg er.’ REMUS LUPUS C P C P C P ENÅMYN DGISENÅMEDNESKOV MVLAH NÅ F Ø R S TE KVARTER VOKSENDEMÅNE(NY) FULLMÅNE MINKENDEMÅNE(NE) HALVM ÅN E S T E RETRAVK DGISENÅMEDNEKNIM « « » » » T Å reise tilbake tid er svært farlig. Tidsvendere kan lånes fra Magidepartementet, men bruken av dem er regulert av hundrevis av lover. T T For å ta bruk tidsvenderen må man snu timeglasset opp ned. For hver gang timeglasset blir snudd, reiser den som har det på seg én time tilbake tid. T « Uten behandling vil forvandlede varulver miste moralfølelsen og begynne å jakte på mennesker. En varulv forvandlet form lar seg vanskelig skille fra en ekte ulv, bortsett fra den litt kortere snuten, den duskete halen og de noe mindre pupillene. TT ds enderenhengesietkjederundt h lsen oglrrdensomhardetpåseg ei etilbakeitidT TEntidsvendereretlitetimeglass somerforheksetmedenenkel timereverseringsformelT Humlesnurr etterlater Harry og Hermine alene på sykestua. De møter Humlesnurr, som akkurat har forlatt sykestua. Harry og Hermine legger seg tilbake i sykesengene sine. Natten fortsetter … Harry klarer å mane fram en fullbåren, korporlig skytsverge. Harry ser noen mane fram en skytsverge for å jage vekk desperantene. På trygg avstand observerer de sitt tidligere møte med Sirius. Etter Lupus’ forvandling gjemmer de seg i Gygrids hytte. Harry løper mot innsjøen og de angripende desperantene. Humlesnurr dukker opp og foreslår at de skal gjøre om de tre siste timene. De treffer Sirius animagus-form. Lupus forvandler seg til en varulv. Harry og Hermine løper etter Sirius til innsjøen og blir angrepet av desperanter. Slur bærer Harry, Ronny og Hermine – alle bevisstløse –tilbake til borgen. Sirius blir låst inne på kontoret til Pirrevimp. Harry og Hermine våkner opp på sykestua. Hermine og Bukknebb kommer bort til Harry ved innsjøen, og de venter på det riktige øyeblikket for å redde Sirius. Harry og Hermine flyr på ryggen til Bukknebb opp til kontoret der Sirius blir holdt fanget. Sammen flyr de opp til toppen av Vesttårnet. Med ti minutter igjen på tidsvenderen løper de tilbake til sykesengene sine. Harry, Ronny og Hermine bestemmer seg for å gå til Gygrids hytte ved solnedgang. De går ut av inngangshallen. Harry og Hermine gjemmer seg i et skap inngangshallen. De går til Gygrids hytte og gjemmer seg utenfor, i nærheten av der Bukknebb er bundet fast. De hører lyden av Gygrids melkemugge som blir knust. Etter å ha sett seg selv forlate Gygrids hytte, løsner de Bukknebb mens ingen ser dem. Harry, Ronny og Hermine ankommer Gygrids hytte. Gygrid mister melkemuggen sin golvet, og den blir knust. Harry, Ronny og Hermine forlater hytta og ser Bukknebb, som er bundet til et tre hagen. Prøver du å fortelle meg at vi er her i kottet,’ hvisket Harry, ‘og så er vi der ute samtidig?’ « » gange tim g sse pp ned t e He n ndte « » Men husk dette, begge to. Dere må ikke bli sett.’ ALBUS HUMLESNURR Harry og H m ne ank mme inngangshall n r mer t d ge e He mine i H y t d v nde en og r r k ed t ha sen på begge 152 ‘ HPWA_Chapter 5_MAGIC_AND_SPELLS_CO-EDs_NO.indd 152-153 31/08/2023 13:36
Alltid,’ saSlur

VARULVER

En varulv er et menneske som forvandler seg en gang i måneden, når det er fullmåne.

Tilstanden , kjentsomlykantropi,

Lykantropi kan ramme gomper så vel som trollmenn og hekser, og det finnes ingen kjent kur. Tilstanden kan imidlertid holdes i sjakk med ulvbanedrikk.

Den gjør meg ufarlig, skjønner dere. Så lenge jeg tar den i uka før fullmåne, mister jeg ikke forstanden når forvandlingen kommer … jeg kan holde meg på kontoret mitt som en harmløs ulv og vente på at månen skal avta igjen. Men før ulvbanedrikken ble oppdaget, ble jeg et rendyrket monstrum én gang i måneden.’

REMUS LUPUS

blir forårsaket av et bitt fra en varulv i

forvandletformmensdeterfullmåne.

MINKENDEMÅNE(NE)

Varulver vekker stor mistillit i trollmannssamfunnet, selv om de er vanlige mennesker mesteparten av måneden. Det finnes et varulvregister i Magidepartementet, men mange varulver holder tilstanden sin skjult i frykt for å bli utstøtt.

Humlesnurrs

tillit har betydd alt for meg. Det var han som slapp meg inn på Galtvort da jeg var gutt, og det er han som har gitt meg en jobb nå, når alle andre har unngått meg hele mitt voksne liv, og jeg aldri har kunnet få et betalt arbeid fordi jeg er det jeg er.’

REMUS LUPUS

ENÅMYN
MVLAH NÅ E F Ø R S T E KVARTER
C P C P
DGISENÅMEDNESKOV
VOKSENDEMÅNE(NY) FULLMÅNE
HALVM ÅN E S I S T E K RETRAV
« « » »
DGISENÅMEDNEKNIM
Uten behandling vil forvandlede varulver miste moralfølelsen og begynne å jakte på mennesker.
152 ‘ ‘ ‘ HPWA_Chapter 5_MAGIC_AND_SPELLS_CO-EDs_NO.indd 152-153
En varulv i forvandlet form lar seg vanskelig skille fra en ekte ulv, bortsett fra den litt kortere snuten, den duskete halen og de noe mindre pupillene.

Å reise tilbake i tid er svært farlig. Tidsvendere kan lånes fra Magidepartementet, men bruken av dem er regulert av hundrevis av lover.

TIDSVENDERE

De går ut av inngangshallen.

Harry, Ronny og Hermine ankommer Gygrids hytte.

Gygrid mister melkemuggen sin i golvet, og den blir knust.

Harry, Ronny og Hermine forlater hytta og ser Bukknebb, som er bundet til et tre i hagen.

De treffer Sirius i animagus-form.

Lupus forvandler seg til en varulv.

Harry, Ronny og Hermine bestemmer seg for å gå til Gygrids hytte ved solnedgang.

T

Harry og Hermine ankommer inngangshallen tre timer tidligere.

Harry og Hermine løper etter Sirius til innsjøen og blir angrepet av desperanter.

Harry ser noen mane fram en skytsverge for å jage vekk desperantene.

Slur bærer Harry, Ronny og Hermine – alle bevisstløse –tilbake til borgen.

Sirius blir låst inne på kontoret til Pirrevimp.

Harry og Hermine våkner opp på sykestua.

Humlesnurr dukker opp og foreslår at de skal gjøre om de tre siste timene.

ALBUS HUMLESNURR

« »

Prøver du å fortelle meg at vi er her i kottet,’ hvisket Harry, ‘og så er vi der ute samtidig?’

Harry og Hermine gjemmer seg i et skap i inngangshallen.

De går til Gygrids hytte og gjemmer seg utenfor, i nærheten av der Bukknebb er bundet fast.

De hører lyden av Gygrids melkemugge som blir knust.

Etter å ha sett seg selv forlate Gygrids hytte, løsner de Bukknebb mens ingen ser dem.

På trygg avstand observerer de sitt tidligere møte med Sirius.

Etter Lupus’ forvandling gjemmer de seg i Gygrids hytte.

Harry løper mot innsjøen og de angripende desperantene.

Harry klarer å mane fram en fullbåren, korporlig skytsverge.

Hermine og Bukknebb kommer bort til Harry ved innsjøen, og de venter på det riktige øyeblikket for å redde Sirius.

Hermine vendte «

timeglasset opp ned tre

»

Harry og Hermine legger seg tilbake i sykesengene sine.

Natten fortsetter …

Harry og Hermine flyr på ryggen til Bukknebb opp til kontoret der Sirius blir holdt fanget.

Sammen flyr de opp til toppen av Vesttårnet.

Med ti minutter igjen på tidsvenderen løper de tilbake til sykesengene sine.

De møter Humlesnurr, som akkurat har forlatt sykestua.

blir snudd, reiser den som har det på seg én time tilbake i tid.

For å ta i bruk tidsvenderen må man snu timeglasset opp ned. For hver gang timeglasset

Fra Harry Potters trollmannsguide

C P » T
T T
I tredje klasse gir Magidepartementet Hermine tillatelse til å bruke en tidsvender, slik at hun kan ta flere fag samtidig. En natt skrur imidlertid hun og Harry tiden tre timer tilbake av en helt annen årsak … T «
Tidsvenderenhengesietkjederundthalsen og lardensomhardetpåseg reisetilbakeitid .T
T
T
Entidsvendereretlitetimeglass somerforheksetmedenenkel timereverseringsformel.
Humlesnurr etterlater Harry og Hermine alene på sykestua.
ganger.
Men husk dette, begge to. Dere må ikke bli sett.’
‘ ‘ 31/08/2023 13:36
Hermine viser Harr y tidsvenderen og trer kjedet om halsen på begge.

FIN KLAFFEBOK FOR DE ALLER MINSTE

Jul med Tassen

Bli med og feire jul sammen med Tassen i denne koselige klaffe-boka. Tassen og familien gjør seg klare for å feire jul når Tassen plutselig forsvinner. Hvor er Tassen?

ERIC HILL

TASSEN PYNTER TIL JUL

EN KLAFFEBOK

ISBN: 9788202805692

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: ASTRID HAUGEN 1–3 ÅR

i mange
og
42 • Boktips
Barnas favoritt
år Let
finn Tassen!
BARNAS FAVORITTER

Bli med på juleselskap!

En koselig julebok fra Karsten og Petras univers.

Petra og mammaen hennes inviterer til juleselskap! Morfar og

Ester kommer, det samme gjør Karsten og familien hans. De har en morsom dag med leker, tryllekunster, julemat og kaker.

Karsten og Petra rekker til og med en tur til verdensrommet!

Og ikke minst får de bli med nabobarna å gå julebukk.

Karsten får også overnatte, og neste dag får de knuse pepperkakehuset Petra har på rommet.

Et nytt eventyr med

Karsten og

Petra Sjarmbombe!

ISBN:

ILLUSTRATØR:

TOR ÅGE BRINGSVÆRD KARSTEN OG PETRA HAR JULESELSKAP
9788202799762 KR 199,-
OKTOBER
MÅNED:
ANNE G. HOLT 3–6 ÅR KARSTEN OG PETRA ER TILBAKE
Boktips • 43 BARNAS FAVORITTER

Velkommen til Bablarnas verden

Her treffer du Babba, Bibbi, Bobbo og Dadda, Diddi og Doddo. Babblarna-serien er laget for å gi bedre språkutvikling hos barn.

Perfekt for språkutvikling hos de minste Lek med lyder!

Gøyale og fargerike illustrasjoner

44 • Boktips

Hallo Babba! Hallo Bobbo!

I denne lille, fine, fargerike pappboken som passer perfekt til små barnehender, får vi hilse på alle Babblarna.

Snakk om alt dere ser på bildene og lek med lydene og språket sammen med Babblarna. Dette er en kjempefin første bok til de aller minste.

ANNELI TISELL HALLOOOO BABBLARNA!

ISBN: 9788202800666

KR 179,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: ANE MARGIT ØYEN 0–3 ÅR

Kom, vi kikker inn i Babblarnas hus! Kikk i nøkkelhullet, titt i skapet, se bak gardinen... Hva skjer egentlig der inne?

Babblarna vekker nysgjerrighet og lyst til å lære, og gir en utmerket start til å utvikle språket tidlig. Når småbarn babler og leker, trener de aktivt på språklyder, språkmelodi og ulike ord. I disse bøkene får barnet en sentral plass når dere leser, og de får gjette på hva som skal skje.

ANNELI TISELL I BABBLARNAS HUS

ISBN: 9788202788193

KR 179,-

MÅNED: OKTOBER 0–3 ÅR

Dadda kommer på besøk er en bok i den populære serien om Babblarna, og den hjelper barna å bruke spørreordene hvem, hva og hvor.

Lær barna hvordan et ord kan brukes for å peke ut noe spesielt, sette navn på det eller be noen om å hente det som pekes ut.

ANNELI TISELL BABBLARNA - DADDA KOMMER PÅ BESØK

ISBN: 9788202788209

KR 179,-

MÅNED: OKTOBER 0–3 ÅR

Boktips • 45
BARNAS FAVORITTER

Nyheter fra Lønneberget!

I 2023 ferer vi at det er 60 år siden den første boka om Emil ble utgitt. Disse bøkene er nyoversatt av Agnes-Margrethe Bjorvand, og er årets nyheter.

46 • Boktips
Jeg ha r aldri ett maken til unge!
Eeeee

Småbarnsbøker

Boktips • 47

27.000 SOLGTE MINSTEN-BØKER PÅ NORSK

Titt, pek, les og le!

Morsom mimikk og sterke følelser Alle kan kjenne seg igjen!

MINSTEN VANNER OG VANNER

MERVI LINDMAN

MINSTEN PLASKER

ISBN: 9788202800710

KR 199,-

MÅNED: SEPTEMBER

ILLUSTRATØR: MERVI LINDMAN 1–3 ÅR

Minsten har en vannkanne. Når storesøster skal vanne jordbærene i hagen, vil Minsten også vanne.

Det er mye som trenger vann på veien til kjøkkenhagen: en snegle, en frosk, en blomst!

Når Minsten endelig kommer fram til jordbærene, er vannkannen tom. Men "drypp drypp" – hva er det som drypper på hodet til Minsten?

Boktips • 49
SMÅBARNSBØKER 1–3 ÅR

SMÅBARNSBØKER 1–3 ÅR

Hverdagen i barnehagen

Serien Barnehagevenner handler om hverdagens store gleder og små utfordringer for de minste barna!

I dag er alle i barnehagen med rundt bordet hvor de tegner, klipper og limer. Sara skal klippe en stjerne. Hun elsker å klippe! Men plutselig: Åhh! Det kom blod! Sara må ha plaster!

ISBN: 9788202803827 KR

MÅNED:

OVERSETTER:

ILLUSTRATØR:

149,-
SEPTEMBER
ASTRID HAUGEN
DI FRANCESCO
ÅR
LAURA
1–3
50 • Boktips

SMÅBARNSBØKER 1–3 ÅR

LØFT PÅ KLAFFENE 3 LYDER I HVER KNAPP!

LØFT PÅ KLAFFENE OG TRYKK PÅ KNAPPENE

Moro på bondegården

Hils på alle dyrene!

Hva gjemmer seg bak klaffen?

Bondegården med lyder og klaffer er en fin bok som gir de aller yngste et første møte med de forskjellige dyrene som bor på en bondegård.

En enkel og søt historie, store klaffer for små hender og lydknapper med 12 ulike lyder. Trykk på knappene og lytt, les og lær om dyrene på gården.

BONDEGÅRDEN MED LYDER

OG KLAFFER!

ISBN: 9788202798482

KR 229,-

MÅNED: SEPTEMBER

0–3 ÅR

Boktips • 51

Leseglede for alle!

MAGASINENE KAN BESTILLES GRATIS FRA SD BOKTIPS Barn & ungdom – Høsten 2023 // EAN: 8160255016682 BOKTIPS #3 August og september 2023 // EAN: 8160255116689 – eller via bokhandel@cappelendamm.no 52 • Boktips

Bildebøker høytlesning

Boktips • 53

Godnatt-historie for alle som liker ninjaer!

En fantasirik og vilter serie om Martin som ikke liker å legge seg, og som løser sine ulike problemer ved hjelp av lampe-ånden Akari, som forvandler ham til Nattninja og gir ham gode råd på veien.

FRA FORFATTEREN AV KOKOSBANANAS
54 • Boktips

BILDEBØKER

Fantasirik godnatthistorie!

ILLUSTRERT AV BÅRD SLETVOLD TORKILDSEN, SOM TIDLIGERE BLANT ANNET HAR ILLUSTRERT HERMAN FLESVIGS STORE SUKSESSBOK "HERMAN".

Å legge seg er det verste Martin vet. Heldigvis kan han forvandle seg til Nattninja. Ninjaer løser alle problemer. I kveld må Nattninjaen komme seg forbi Ridder Pappa og inn til Den Sorte Løve for å ta tilbake Den Utrolige Pute.

ISBN: 9788202795764 KR 299,MÅNED: AUGUST ILLUSTRATØR: BÅRD SLETVOLD TORKILDSEN
ÅR
ROLF MAGNE G. ANDERSEN NATTNINJA - DEN SORTE LØVE
3–6
Strømmefavoritt i bokform Boktips • 55

BILDEBØKER

Let etter Willy i Hollywood

Stjerneklart FINNER DU HAM I MYLDERET?

HVOR ER WILLY NÅ, DA?
Har du sett maken til musikalsk mylder? En kokende kvern av kvikkfotede korister. Det digre slagskipet manøvrerer ikke utpreget finstemt,sådaerdetbareåsteppeunnauten å gjøre et for stort nummer av det og håpe at man snart finner tonen igjen. For the show must go on! Overdådig danseproduksjon
14-15
WW4_9781529518245_HI_NOR_COED.indd
Nå snakker vi glamour, Willy-fans! Jeg er på premieren til en storfilm. Stjernene har kommet for å kaste glans over begivenheten, folkemengden har kommet for å få et glimt av stjernene. Se på den lange, lakserøde limousinen – det kaller jeg kjendis-kjøretøy. Og hvem er i den elfenbenhvite doningen bak? Og ser ikke King Kong triveligere ut i virkeligheten enn han gjør på lerretet? WW4_9781529518245_HI_NOR_COED.indd 26-27

Tren hukommelse og konsentrasjon!

Interaktiv barnebokfavoritt!

NY RUNDE MED MORSOM LETING!

BILDEBØKER

MARTIN HANDFORD

HVOR ER WILLY I HOLLYWOOD

ISBN: 9788202794675

KR 249,-

MÅNED: JUNI

OVERSETTER: JENS E. RØSÅSEN 4–12 ÅR

Et nytt eventyr med Willy, denne gangen i Hollywood!

Finn Willy bak scenen i stumfilmer, historiske dramaer, westernfilmer, musikaler og mye mer. Mens du leter etter Willy, en artig fyr i hvit- og rødstripete genser, trener du opp observasjonsevnen, hukommelsen og konsentrasjonen. Hvor er Willy?-serien har solgt i over 75 millioner eksemplarer over hele verden.

HVOR ER WILLY?

DEN UTROLIGE BOKEN

ISBN: 9788202626044

HVOR ER WILLY?

DEN FANTASTISKE REISEN

ISBN: 9788202587888

09/06/2023 14:42
Boktips • 57

Julefortelling fra Flåklypa!

PÅ KINO I ROMJULA
KOMMER
58 • Boktips BILDEBØKER

BILDEBØKER

Perfekt julegave!

Bli med på nytt eventyr! Kjente figurer for store og små.

ISBN: 9788202805166

KR 299,MÅNED: OKTOBER 3–6 ÅR

Solan Gundersen og Ludvig nyter romjula. Helt til Solan oppdager at hoppbakkerekorden hans i Flåklypa-bakken er slått med en halv meter!

Han kan ikke gå inn i det nye året uten å vite at han er best! Heldigvis har han en prototype på en ny hoppski som Reodor Felgen har laget, så han er rimelig sikker på at han kan sette ny bakkerekord.

KJELL AUKRUST FLÅKLYPA - REKORDEN

Om det å få et annerledes søsken

60 • Boktips

BILDEBØKER

GUNILLA BERGSTRÖM

BOKA OM BILL OG BOLLA

ISBN: 9788202800550

GJENDIKTET AV GUDNY

INGEBJØRG HAGEN

KR 279,-

MÅNED: OKTOBER

3–6 ÅR

Bill får en lillesøster. Bolla vokser for hver dag, men ikke slik som alle andre barn. Hun har en funksjonsnedsettelse, og utvikler seg på sin egen måte.

Forfatter Gunilla Bergström skrev fortellingen basert på sine egne barn Pål og Boel, og dette er boka om å få et annerledes søsken, som ikke er lik noen annen.

Viktig bok fra Albert Åbergs mamma!

Dansk bestselger!
62 • Boktips BILDEBØKER
Pappa altså!

BILDEBØKER

Hverdagshumor og morsomme situasjoner

Sally og pappa er en dansk bestselgende serie om Sally, hennes lillebror Eddie og deres ganske håpløse pappa, som tuller og tøyser, lyver og overdriver. Serien har solgt over 700 000 eksemplarer i Danmark!

THOMAS BRUNSTRØM

DA SALLYS PAPPA VAR LITEN

ISBN: 9788202797409

KR 229,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: JAN CHR. NÆSS

ILLUSTRATØR: TORBJØRN

CHRISTOFFERSEN 4–8 ÅR

Sally har et problem. Pappaen hennes lyver svært, svært mye. Eller, Sally tror ihvertfall det. Han forteller hele tiden historier om at da han var barn, så måtte han sove i en pappeske, gå 14 kilometer til skolen barføtt, han fikk busemenn til kveldsmat, noe han ikke har tatt skade av. Sally vet ikke helt hva hun skal tro, men en dag får hun en idé om hvordan hun kan avsløre ham...

IKKE Å VÆRE VOKSEN

ISBN: 9788202797416

KR 229,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: JAN CHR. NÆSS

ILLUSTRATØR: TORBJØRN

CHRISTOFFERSEN 4–8 ÅR

Sally er lei av å være barn. Man må gjøre så mye kjedelig, og de voksne bestemmer alt! Sallys pappa er til gjengjeld lei av å være voksen. De bestemmer seg derfor for å bytte: Sally skal være den voksne, og pappa skal være barnet. Sally skal både hente pappa på jobben, handle og lage mat. Pappa, han skal legge seg tidlig. Det blir en veldig merkelig dag.

NY SERIE!
THOMAS BRUNSTRØM SALLYS PAPPA GIDDER
Boktips • 63

GRO DAHLE VANT BRAGES

HEDERSPRIS I 2022

Viktig og klok bildebok

Prisvinnende barnebokforfatter

Om å være redd

GRO DAHLE

HAREHJERTE

ISBN: 9788202797935

KR 299,-

MÅNED: SEPTEMBER

ILLUSTRATØR: KAIA LINNEA

DAHLE NYHUS 3–6 ÅR

Noen er redde for mørket. Noen er redde for slanger og edderkopper, eller klovner og nisser med skjegg. Noen er redde for trange rom og for at heisen skal sette seg fast. Caro er redd for at mamma skal dra. For når mamma blir borte, begynner harehjertet å løpe. Alle har noe de er redde for, sier mormor. Og de som er redde er også modige. Caro må lytte til hva harehjertet har å si.

Harehjerte er nok en viktig og klok bildebok fra Gro Dahle, nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus.

64 • Boktips

juleglede og skaper minneverdige opplevelser i høytiden.

Barnas Beste Julefortellinger er en høytlesningsbok til glede for små og store. En vakker antologi som inneholder 10 stemningsfulle historier.

10 JULEHISTORIER TIL Å LESE JULEN INN

Vakker juleantologi

Julefortellinger for store og små

10 julehistorier

LINDGREN, BRINGSVÆRD, ANDERSEN MFL.

VÅRE BESTE

JULEFORTELLINGER

ISBN: 9788202800659

KR 399,-

MÅNED: OKTOBER

Boktips • 65 BILDEBØKER
BARNA S BESTE

Alle finner en bok de liker og mestrer!

Siden den første Leseløven kom ut i 1988, er det solgt godt over 2 millioner bøker. Leseløvene har noe for leselystne barn i alle aldre. Bøkene er delt inn i forskjellige nivåer tilpasset barn fra 4 og helt opp til 12 år. Uansett interesser og lesenivå finnes det garantert en leseløve som vil falle i smak.

LØVEUNGE

4–7 år

Kun én setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne.

Min FØRSTE

LESELØVE

6–9 år

Perfekt for de som akkurat har begynt å lese. Tilpasset nybegynner-leseren.

LESELØVE

7–11 år

For de som har begynt å oppnå leseflyt. Bøkene passer for barn fra syv år som opplever gleden ved å lese en hel bok selv.

abc LETTLEST
66 • Boktips

Lett å lese a bc

Boktips • 67

Alle barnavitser!

Lesetrening + vitser = latter! Den beste måten å lære seg å lese er gjennom latter.

Alle barna dyttet på en tønne. Unntatt Ninni. Hun satt inni.

Alle barna gikk på skøyter. Unntatt Lisen. Hun lå under isen.

Ny serie om kroppen!

Morsomme, gøyale og veldig rare fakta om kroppen. Den første boka tar for seg Hjertet.

Visste du at hjertet til blåhvalen er like stort som en bil? Eller at man kan dø av hjertesorg? Hva med at hjertet til astronauter blir mindre når de er lenge i verdensrommet?

Bli med på en spennende utforskning av kroppen!

Morsom løveunge!

Varm og fartsfylt Løveunge som vil få ungene til å elske å lese!

Pappa har fått ny støvsuger, men hater å lese bruksanvisninger. Det ender opp med at han støvsuger hele byen. Det må jo ende i katastrofe!

BJØRN F. RØRVIK

LØVEUNGE - ALLE BARNA

ISBN: 9788202794255

KR 179,-

MÅNED: MAI

ILLUSTRATØR: EIVIND GULLIKSEN 4–7 ÅR

SARAH ROXANA HERLOFSEN

LØVEUNGE - HJERTET

KROPPEN MIN 1

ISBN: 9788202794293

KR 179,-

MÅNED: MAI

ILLUSTRATØR: FREDRIK EDÉN 4–7 ÅR

ANETTE V. HEIBERG

LØVEUNGE - PAPPA STØVSUGER BYEN

ISBN: 9788202784713

KR 179,-

MÅNED: JUNI 4–7 ÅR

LETT Å LESE – LØVEUNGE 4–7 ÅR Kun én setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne! abc a bc

Bli med på et fartsfylt serieeventyr for 6- til 9-åringer som elsker sprelske og morsomme historier.

Leona finner på de rareste ting og havner alltid i trøbbel. Med seg på eventyrene har hun sitt overforsiktige sidekick, Felix, som gjerne tilbyr fornuftens stemme, men som alltid blir overhørt av Leona.

Denne gangen skal Leona og Felix på sirkus! Og hva skjer da?

Jo, da blir det seriøst sirkustrøbbel!

Bøker om dyr skaper leseglede! Her får barneleseren servert de rareste dyr!

Mange dyr ser rare ut, og mange dyr gjør rare ting.

Hvilket dyr i boka er rarest? Det som har ni hjerner? Nesa i føttene? Kanskje det som raper promp?

Her er det noe for enhver smak.

ANNELI KLEPP

MIN FØRSTE LESELØVE - LEONA I SIRKUSTRØBBEL

ISBN: 9788202794316

KR 199,-

MÅNED: JUNI

ILLUSTRATØR: CATHRINE SANDMÆL 6–9 ÅR

Perfekt

MARI KJETUN

MIN FØRSTE LESELØVE - VERDENS RARESTE

ISBN: 9788202794552

KR 199,-

MÅNED: JUNI 6–9 ÅR

LETT Å LESE – MIN FØRSTE LESELØVE 6–9 ÅR aabc bc
for de som akkurat har begynt å lese. Tilpasset nybegynner-leseren.

Koselig og riktig for jentene – full av julemagi!

Søt og gjenkjennelig Leseløve om Bettina som settes i en vanskelig situasjon.

Bettina er usikker. Finnes julenissen, eller gjør han ikke?

Nydelig beskrevet om et barn som begynner å bli stor, men som så inderlig vil tro på nissen og julemagien.

SIDSEL JØRANLID

LESELØVE - BETTINA TROR

IKKE PÅ JULENISSEN

ISBN: 9788202800178

KR 199,-

MÅNED: OKTOBER

ILLUSTRATØR: MONIA

NILSEN

7–11 ÅR

Bøkene om Molly handler om å bo på landet, og hvordan det er å ha en hest som følgesvenn.

Møt Nora og hennes beste venn, shetlandsponnien Molly. Molly elsker å hoppe over hindere, men Nora er livredd.

Hvordan skal det gå når de skal være med i en sprangkonkurranse?

SIRI SPONT

LESELØVE - MOLLY ER BEST

ISBN: 9788202767372

KR 199,-

MÅNED: JUNI

OVERSETTER: CECILIE WINGER

ILLUSTRATØR: ANDREA FEMERSTRAND

7–11 ÅR

aabc bc LETT Å LESE – PERFEKT FOR LESERE MELLOM 7 OG 11 ÅR
70 • Boktips
Perfekt for de som har begynt å få litt flyt i lesingen.

Romaner fra 6 år 6

Boktips • 71 71

Klassikeren er tilbake

SOLGT OVER 10 MILLIONER BØKER PÅ VERDENSBASIS

Endelig tilbake for nye og gamle fans!

Spennende vampyrmoro! 72 • Boktips

ANGELA SOMMER-BODENBURG

DEN VESLE VAMPYREN FLYTTER

ISBN: 9788202800574

KR 249,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: TORMOD HAUGEN 6–9 ÅR

Anton Bohnsack er hjemme alene en lørdagskveld da det dukker opp en vampyr på rommet hans, Rydiger von Schlotterstein. Etter den første skrekken blir de to venner, og Rydiger gjør også Anton kjent med søsknene sine, Anna den Tannløse og Lumpi den Sterke. De besøker Rydigers hjem, gravhvelvingen Schlotterstein, der Anton så vidt slipper unna den blodtørstige tante Dorothea. Antons foreldre er også svært interessert i disse nye vennene til Anton, og inviterer dem hjem til seg, noe som fører til en spennende kveld ...

ANGELA SOMMER-BODENBURG

DEN VESLE VAMPYREN

ISBN: 9788202800567

KR 249,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: TORMOD HAUGEN 6–9 ÅR

Etter at tante Dorothea oppdager at den vesle vampyren har «vennskapelig kontakt» med et menneske, som er strengt forbudt for vampyrer, blir han forvist fra gravhvelvingen Schlotterstein og må klare seg som best han kan. Uten noe annet sted å gå kontakter han Anton, som motstrebende innlosjerer ham i familiens kjellerbod. De nærmeste dagene blir nervepirrende for Anton, som må gjøre alt for å unngå at foreldrene går ned i kjellerboden og oppdager kista. Dette blir ikke lettere når naboene begynner å klage over lukta fra boden.

6
6 Boktips • 73
Denne høsten kommer den vesle vampyren endelig tilbake! Serien handler om vennskapet mellom menneskebarnet Anton og vampyrbarnet Rydiger von Schlotterstein.
ROMANER FRA
ÅR

ROMANER

Lettlest for ferske lesere!

En ekte monsteragent!

MARTIN WIDMARK

NELLY RAPP OG MONSTERSKOLEN

ISBN: 9788202796419

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: KJERSTI SCHEEN ILLUSTRATØR: EMIL MAXÉN 6–9 ÅR

Når Nelly og foreldrene er på middag hos onkel Hannibal, skjer det merkelige ting. På jakt etter toalettet treffer hun læreren på Monsterskolen. Det Nelly først trodde ville bli en kjedelig voksenmiddag, blir plutselig et spennende eventyr der hun må finne ut hvordan man bør takle en blodtørstig vampyr med tannverk.

MARTIN WIDMARK

NELLY RAPP OG TROLLKJERRINGA

ISBN: 9788202764579

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: HILDE MATRE LARSEN ILLUSTRATØR: EMIL MAXÉN 6–9 ÅR

Når postbud og politi begynner å forsvinne sporløst, blir monsteragentene Nelly Rapp og Valle tilkalt for å løse mysteriet. De to agentvennene er mestere i å takle monstre og andre farer. Hvorfor har folk helt siden midten av 1800-tallet forsvunnet sporløst når de besøkte det gamle gjestehuset i skogen?

NÅ MED FARGER!
Nye fargeillustrasjoner FRA 6 ÅR 6 74 • Boktips

Forelskelse og forviklinger!

Sune på fjellet er full av morsomme episoder og intriger, og passer perfekt for lesere fra 6 til 9 år.

Sune er glad i jenter, særlig Sophie. Han kjøper julegave til Sophie, men gir gaven til en annen jente. Han angrer. Sophie blir skuffet og drar på fjellet sammen med den kjekke Santos. Familien til Sune reiser også på fjellet i juleferien, men Sune kan ikke stå på ski. Det viser seg at Santos er god i alle idretter, og Sune synes faktisk at han er hyggelig ... Hva skal Sune gjøre for å få Sophies oppmerksomhet?

ANDERS JACOBSSON OG

SÖREN OLSSON

SUNE PÅ FJELLET

ISBN: 9788202789503

KR 249,-

MÅNED: OKTOBER

OVERSETTER: MARI VIGDIS WULFSBERG 6–9 ÅR

ROMANER FRA 6 ÅR 6 Boktips • 75

I Lillys liv skjer det mange endringer, og hun vet hun burde være glad for alle de store nyhetene. Men de gjør henne engstelig og bekymret. Raskt opplever Lilly at når hun prøver å dytte bekymringene bort, så begynner verden å RISTE. Bokstavelig talt. Og når livet blir sjelvende, kan det også bli sølete ...

MAZ EVANS

LILLYS EKSPLOSIVE LIV

ISBN: 9788202753450

MAZ EVANS

LILLYS SKJELVENDE LIV

ISBN: 9788202768195

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: LINE ALMHJELL 6–9 ÅR

Lillys sjelvende liv er andre boka om Lilly og passer for alle barn og foreldre som noen gang har mistet kontrollen over følelsene sine.
BOK 1
ROMANER FRA 6 ÅR 6 76 • Boktips
BOK 2

Om livet på en litt uvanlig skole!

Kule illustrasjoner!

Rekordskolen er en serie om rekorder, vennskap og eventyr, prydet med mangainspirerte illustrasjoner. Med disse bøkene er alt lagt til rette for en spennende lesestund for de som har begynt å lese selv!

Sommerferien er over, og det er på tide å vende tilbake til Rekordskolen. Når Silje får høre om en talentkonkurranse på skolen, blir hun i fyr og flamme! Helt til hun innser at Sanji skal synge på laget hennes.

KATARINA EKSTEDT OG

ANNA WINBERG

REKORDSKOLEN 5: TALENTJAKTEN

ISBN: 9788202754907

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: MARI VIGDIS

WULFSBERG 6–9 ÅR

ISBN:9788202754839 ISBN: 9788202754877 ISBN: 9788202754884 ISBN: 9788202754891 BOK 1 BOK 2 BOK 3 BOK 4 BOK 5 ROMANER FRA 6 ÅR 6 Boktips • 77

illustrasjoner

Gjenkjennelig om vennskap

Om å ønske seg en venn, være en venn og om å bli uvenner. Og ganske mye om hester.

78 • Boktips ROMANER FRA 6 ÅR 6
Sjarmerende Alle vil ha en venn!

HEIDI CHRISTINE SCHØMER

BLODVENNER

ISBN: 9788202782818

KR 279,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: CAMILLA BILLETT 6–9 ÅR

Det er ikke alltid så greit å være Ruby. Kusinene Mille og Maria har hverandre, men Ruby har bare seg selv. «Du kommer til å få mange venner,» sier mamma. «Jeg vil bare ha én,» sier Ruby, «en som er min.» Og en dag dukker det opp en venn, en bestevenn som er bare Ruby sin. Og blodvenner er jo for alltid. Eller?

Boktips • 79
6
ROMANER FRA 6 ÅR

Du vil alltid spise.

Problemet er at vi

ikke har noe mat.

Med mindre du vil gå og hente deg en banan, så klart.

Blæ, jeg skal aldri spise banan igjen, noensinne.

Hører du noe?

Mener du den rumlelyden som blir høyere og høyere?

4
Rumle Rumle
Les mer om denne elleville boka på neste side
Boktips • 81 Loreania. Jeg skal ta med Floralen langt, langt vekk herfra og gjemme den. Det er mitt ansvar! Underbyen2_2k.indd 68 30.06.2023 13:49 51 Bokslukeren Materie_3k.indd 51 21.06.2023 09:05 Tegneserier
82 • Boktips
Jeg tror ikke 8 år gamle Ben hadde klart å legge den fra seg! BEN ADAMS

barn som tror de ikke liker å lese!

Britiske Ben Adams er kanskje mest kjent som et av medlemmene i boybandet A1, eller som en av de to gule ulvene i «Subwoolfer». Mens hans og Gaute Ormåsens identitet var en dårlig skjult hemmelighet, skrev han manus til Subwoolfer: Oppdrag bestemor. Så da ulvemaskene falt under den norske MGPfinalen i februar, slapp Cappelen Damm samtidig nyheten om at Subwoolfer skulle bli barnebok.

Fra poplåter til tegneserie

Ben har skrevet utallige sangtekster og til og med en musikal, men nå debuterer han altså som barnebokforfatter med tegneserieromanen Subwoolfer: Oppdrag bestemor. Det må da være ganske annerledes å skrive en barnebok enn å skrive poplåter for et mer eller mindre voksent publikum?

– Faktisk er det mye som er ganske likt, sier Ben.

– Med Subwoolfer er det ingen grenser for hva vi kan finne på, og hvilke historier vi kan fortelle, både i sang- og bokform.

Han forteller at han virkelig har gitt barnet i seg frie tøyler under arbeidet med boka.

– Det er kjempegøy!

Hatet å lese

At forfatteren morer seg mens han skriver, kan være noe av grunnen til at boka appellerer til barn som ikke vanligvis er så glade i å lese. Slik var nemlig Ben selv da han var liten.

– Jeg hatet å lese!

Han legger stor vekt på at historien skal være like underholdende gjennom hele boka, han vet hvor lett det er at oppmerksomheten glipper om spenningen dabber av.

– Det er den perfekte boka for de som ikke er så glade i å lese. Jeg tror ikke 8 år gamle Ben hadde klart å legge den fra seg!

– Med Subwoolfer er det ingen grenser for hva vi kan finne på [...]

De populære gule ulvene er tilbake!
Boktips • 83 TEGNESERIE
"Give that wolf a banana!" Ben Admas har skrevet en helsprø barnebok!

Jim og Keith bor på månen, uten annet å spise enn bananer. En dag krasjlander en astronaut på månen, og de sultne ulvene hører nøye etter mens astronauten forteller om bestemors hus, der man kan spise så mye man orker.

Bestemor blir gladere jo mer man spiser! Sammen bestemmer de seg for å reise ut i verdensrommet for å samle delene til astronautens ødelagte romskip, for så å kunne returnere til jorda og bestemors hus. Men hvor er egentlig bestemor? Lever hun i det hele tatt, etter alle disse årene? Og hva skjer når astronauten oppdager at ulvene planlegger å spise bestemoren hans?

BEN ADAMS OG MARTIN AAS (ILL.)

SUBWOOLFER: OPPDRAG BESTEMOR

ISBN: 9788202784416

KR 279,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: MARTIN AAS 6–9 ÅR

TEGNESERIE Boktips • 85
Ikke sove nå ... Plutselig våkner jeg med et rykk. Det har gått over en time. 50 Bokslukeren Materie_3k.indd 50 21.06.2023 09:05 Bokslukeren Materie_3k.indd 51 Tenk om alle bøker forsvant! ACTIONHISTORIE I TEGNESERIEFORM OM BØKER OG LESING 86 • Boktips

BJØRN OUSLAND

BOKSLUKEREN

ISBN: 9788202784676

KR 329,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: BJØRN OUSLAND 9-12 ÅR

Når bøkene begynner å forsvinne, må Sana og vennene gjøre noe. Det er ikke bare deres egne bøker som blir borte, men bøker i bibliotek over hele landet. Og ikke én og én, men alle på en gang!

En natt ser de tyven – et merkelig flyvende vesen som tar dem med langt til havs. Der møter de en liten, rar mann, og historien tar en helt ny vending.

21.06.2023 09:05
Bokslukeren Materie_3k.indd 155 21.06.2023 09:14
SLUTT
Øh ...
Bokslukeren Materie_3k.indd 100 21.06.2023 09:09
Så alt som finnes her er oppspinn?
Det er litt komplisert.
TEGNESERIE Boktips • 87

Genialt trekk

Tegneseriekrim om en genial morder som bare kan stoppes av et sjakkgeni.

– Jeg hadde elsket

Sjakkmorderen som sjakkfrelst tolvåring, men koste meg også nå.

ATLE GRØNN, AFTENPOSTEN

TEGNESERIE MAGNUS CARLSEN TAR SAKEN
Materie_Sabotørformatet.indd 20 07.01.2020 10:27 Materie_Sabotørformatet.indd 21 07.01.2020 10:27
Materie_Sabotørformatet.indd 42 88 • Boktips

ISBN: 9788202796501

KR 249,-

MÅNED: JUNI

ILLUSTRATØR:

En seriemorder ryster Oslo, og politiet står på bar bakke. Alle ofrene har en sjakkbrikke i hånden, men ellers er det ikke noe som knytter dem sammen. Hvem annen kan løse gåten enn sjakklegenden Magnus Carlsen? Morderen starter en katt og mus-lek med Magnus og politibetjent Maud, men morderen

Drivende og actionfylt

TEGNESERIE
ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN OG JOHN S. JAMTLI MAGNUS CARLSEN OG SJAKKMORDEREN MED BONUSMATERIALE! JOHN S. JAMTLI 9–12 ÅR
07.01.2020 10:28 Materie_Sabotørformatet.indd 43
Tegneserieroman
Boktips • 89 –
Morsom og fartsfylt krimgåte med trivelig persongalleri og snedige sjakkfinesser!"
TORSTEIN BAE, NRK
DU LUKTER MERKELIG, GUTT. HULDER, MEN OGSÅ NOE ANNET. EN SMULE ... MENNESKE! Herregud! Et troll! Et ekte troll! Vær rolig nå ... Jeg -jeg er hulder! Hvordan skulle jeg ellers kunne se deg? HMM. DU HAR VEL RETT. Lever blant mennesker. Kler seg som et menneske. Man skulle nesten tro at du VAR et menneske. Botanisk hage, Oslo. Skam jente. Underbyen2_2k.indd 16 SPENNENDE TEGNESERIE Hva skjer under overflaten? 90 • Boktips TEGNESERIE

ISBN: 9788202738594

ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN

UNDERBYEN: NØKKELEN

ISBN: 9788202738600

KR 299,-

MÅNED: SEPTEMBER

ILLUSTRATØR: LUIS GUARAGNA 9–12 ÅR

Spennende fra Oslos gater – over og under overflaten.

Peter har godtatt at det finnes huldre, nøkker og andre vesener som bare noen få kan se. Men når noen forsøker å stjele nøkkelen som Tyri har lovet å vokte med sitt liv, dras han inn i noe skummelt og ukjent. Hvordan skal de to klare å redde hele underverdenen? Er det faktisk bedre å velge menneskenes verden, sånn som bestefar ber ham om?

Fortryllende serie-start! Hvis de to neste bøkene, som hittil er lovet i serien, holder et like høyt nivå som denne, er det duket for en fabelaktig leseropplevelse for målgruppen.» NORA STENBERG, BOK365 16 Skamjente.deg, Hvemdere?er 30.06.2023 13:46 Har du levd her så lenge at du har glemt hvordan dine egne ser ut? Jeg er Orr, og dette er broren min, Tve. Hva vil dere? Nøkkelen. Hv-hvilken nøkkel? Ikke spill dum. Den som henger rundt halsen din. Bare gi den til oss, så går vi vår vei. Underbyen2_2k.indd 17 Hv-hvor er vi? Loreania. Jeg skal ta med Floralen langt, langt vekk herfra og gjemme den. Det er mitt ansvar! Underbyen2_2k.indd 68 30.06.2023 13:49 For å helbrede magirøttene? Men Bhurai sa jo at det var altfor farlig å bruke den! Jeg må finne Floralen. Så hvorfor er VI her? Er du gal? Jeg skal ikke bruke den! Men hva skjer om Orr og Tve også finner ut at Floralen er her nede? Eller om de får tak nøkkelen min? Jeg blir med deg. Jeg har jo sagt at det ikke er trygt. Og jeg har sagt at venner hjelper hverandre. Dette er en av de hemmelige inngangene. Jeg tror ikke de ville ha fulgt etter oss ned hit, selv om de visste om den. Det er for farlig. Underbyen2_2k.indd 69 30.06.2023 13:49
BOK 2
Boktips • 91
BOK 1
TEGNESERIE

Spennende juletegneserie!

27.06.2023 12:38 ERM - Julebukkenes natt_innmat_IA sjekket_justert format.indd 9 ERM - Julebukkenes natt_innmat_IA sjekket_justert format.indd 22 Med bonusmateriale! Edward Rubikon er monsterjeger, en hemmelig familiearv som nesten ingen kjenner til, men som holder hjembyen Grimsrud fri for monstre og uhyrer. Med seg har han vennene Kasper og Nadira.
ENDELIG EN FULLSTENDIG EDWARD RUBIKON-TEGNESERIE 92 • Boktips TEGNESERIE Den første rene tegneserien om monsterjeger Edward Rubikon.

ISBN: 9788202792794

KR 249,-

MÅNED: SEPTEMBER 8–12 ÅR

Årets mest spennende julehefte?

Julefreden har senket seg i Grimsrud, men det varer ikke lenge ... En skummel skapning dukker opp i mørket for å fange barn i sekken sin.

Hvem er han? Og hva skal han med barna?

Edward og vennene tar opp jakten på skapningen. Men vil de klare å befri barna og redde julen i Grimsrud?

Julebukkenes natt er den første rene tegneserien om monsterjeger Edward Rubikon.

27.06.2023 12:38 ERM Julebukkenes natt_innmat_IA sjekket_justert format.indd 23 27.06.2023 12:38
ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN OG ANDREAS IVERSEN EDWARD RUBIKONS MYSTERIER: JULEBUKKENES NATT
9788202498023 HEKSESKOGEN ISBN: 9788202617677 TIDSVAMPYRENE ISBN: 9788202732882 Boktips • 93 TEGNESERIE
KONG GRIMMS HEVN ISBN:

MARY POPE OSBORNE

SJØRØVERSKATTEN

TEGNESERIE

ISBN: 9788202769208

KR 279,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: ØYSTEIN ROSSE

ILLUSTRATØR: KELLY & NICOLE

MATTHEWS 6–9 ÅR

Lettlest og spennende tegneserie!

Tidsmaskinen er en serie med lettleste, spennende og lærerike bøker om Jack og Annies reiser til fortiden.

I Sjørøverskatten havner de på en øde øy og blir tatt til fange av sjørøvere. Finner de skattkisten til kaptein Kidd, eller blir de kastet til haiene? Serien er oversatt til 36 språk, og det er solgt 165 millioner bøker på verdensbasis.

Herharjeg regnfrakkeneog gummistøvlene! 10 24.08.2023 14:33 TrorduM senderenda enmagisk vennpådette eventyret? Jegvetikke. Jegerikkesikker påatMermagisk engang. Menjegtrodde dusaatkatteni Egyptvarsendt foråhjelpeoss–Jegsa–Det er detvimå finneut. 11 Sjoroverskatten_materie.indd 11 Klar! Gå! Ferdig! 12 Sjoroverskatten_materie.indd 12 24.08.2023 14:33 Æsj! Jeg bøkenehåperikke blir våte. M har vært her. Hvordan kan du vite det? Jeg føler det. 13 Sjoroverskatten_materie.indd 13 24.08.2023 14:33 Lærerik og lettlest! Kjent og elsket serie! 94 • Boktips TEGNESERIE

TREDJE BOK I DENNE HELSPRØE SERIEN

Teite og sprø vitser

En gøyal bok full av zombier, spøkelser og avrevne lemmer. Koselig med katt er den tredje helsprø enruters vitseboka bok fra Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen får leseren til både å stønne, grøsse og le høyt. Teite og originale vitser for alle, men mest for små lesere. Har du ledd av "Larsons gale verden", vet du hva du har i vente!

BJØRN F. RØRVIK

KOSELIG MED KATT

HELSPRØ VITSETEGNINGER

ISBN: 9788202790998

KR 249,-

MÅNED: SEPTEMBER

ILLUSTRATØR:

EIVIND GULLIKSEN 6–9 ÅR

14/08/2023 11:25 Koselig med katt_materie.indd 62 14/08/2023 11:25 Koselig med katt_materie.indd 21 14/08/2023 11:25
Les og le! Boktips • 95 TEGNESERIE
Ha, ha, ha!

Vinner av manuskonkurransen!

NYE STEMMER! Fabian Christensen

Vinner av Cappelen Damms manuskonkurranse

Juryens begrunnelse:

«En sjarmerende og morsom fortelling som umiddelbart fanget hele juryens interesse og sugde oss inn i teksten. En sterk og god skildring av et vennskap mellom unge gutter, med fine karakterer og presise observasjoner med en høy grad av troverdighet. Og ikke minst mye humor! Christensen har levert et imponerende modent stykke arbeid, som viser egenart og litterær teft. Han har det tryllestøvet vi alltid leter etter, men som er sjelden å finne.»

Følg med våren 2024!

Christensen får 50 000 kroner i skrivestipend, samt avtale med Cappelen Damm om videreutvikling av manuset mot utgivelse av bok. Denne er planlagt våren 2024. Vi gleder oss!

96 • Boktips
Nye Stemmer
Foto: Vivild Falk Berg

Romaner fra 9 år 9

fra Ålesund!

98 • Boktips ROMANER FRA 9 ÅR 9

Gutta Krutt og gledesdreperen er første bok i en planlagt serie om tre brødre fra Ålesund. Med humor, spenning og dynamitt håper forfatter Alexander Istad og illustratør Espen Sele å skape leselyst hos barn, og kanskje spesielt gutter.

Gutta Krutt bor i en liten by på Sunnmøre som heter Ålesund. Ting sprenges himmelhøyt, og det spises så mye is og godteri at man faktisk kan se det tyte iskrem ut av ørene på folk.

Den første boken om Gutta Krutt beviser at alt det rare som skjer i Ålesund er helt sant og på ekte – bortsett fra de tingene som ikke er sant eller ekte da!

Men hvem er egentlig Gutta Krutt?

gutta på neste side!

Boktips • 99 ROMANER FRA 9 ÅR 9
Gøy for Sprengfull av humor!

Alex– sørger for de gode planene Han kan de beste bølletrik sene og sørger alltid for at brødrene blir med på galskapen. Han har mange venner og er stadig rundt omkring i gatene i Ålesund, men det gøyeste han vet er å finne på ting sammen med Nikk og Proffen.

– er en sløy kis. Han har det sjelden travelt og bruker mye tid på en blogg som har haugevis av seere. Selv om han liker å ta livet rolig, så er han rask til å melde seg først, hvis noen skal finne på noe skikkelig sprell. Hvis noen skal skytes ut fra en kanon, så melder han seg ofte frivillig. Noen i klassen sier at han er råkjekk, det er sikkert derfor han får så mange lesere på bloggen sin.

– kalles Proffen fordi han er glup som en professor. Han klarer alltid å løse proble mer, gåter og vanskelige ting med tenkemuskelen sin. Han har en vest med masse lommer, som er fylt til randen av fyrverkeri, reservesjokolader, forstørrelsesglass, skrutrekkere og andre viktige ting man plutselig kan få bruk for når Alex legger en

Bli kjent med Gutta krutt! 100 • Boktips
Hvem er du mest lik? ROMANER FRA 9 ÅR 9

Alexander Istad (f. 1978) er forfatter, fotograf, filmkunstner og livsnyter – og ikke minst ålesunder. Etter å ha studert i det store utland og arbeidet i hovedstaden, har han nå returnert til de sunnmørske alper og en fartsfylt hverdag som saksbehandler i det offentlige. Gutta Krutt og gledesdreperen er hans første bok.

Men hva så med forfatter og illustratør?

Espen Meling Sele (f. 1992) er illustratør og animatør med erfaring fra markedsføring og filmproduksjon. Sele er en siddis bosatt i Oslo, og er sånn ellers oppslukt av fransk elektronika, har en Patagonia-jakke og brander seg selv som en klatrer. Han liker så klart å tegne og lager musikk i skjul. Det er nok ikke det siste vi har hørt fra noen av dem. Som de sier i Ålesund: Ditta skal bli fole kaule!

Boktips • 101
FRA 9 ÅR 9
ROMANER

Gutta krutt tar saken i egne hender

EKSPLOSIV OG MORSOM BOK, AV GUTTER OM GUTTER
102 • Boktips ROMANER FRA 9 ÅR 9

Brødrene Alex, Nikk og Proffen bor i Ålesund, går på verdens beste skole med verdens beste rektor, og livet er egentlig ganske bra.

Når rektor reiser på ferie og vikaren Lars-Rune Simonsen dukker opp, skal imidlertid alt endre seg. Lærerne oppfører seg som roboter, barna slutter å le og leke, og en 8-åring leser Dagens Næringsliv i friminuttet! Noe er virkelig galt, og Gutta bestemmer seg for å ta saken i egne hender. Men hvem er det som følger etter dem gjennom Ålesunds gater? Og hva skjer når en av brødrene forsvinner sporløst?

ALEXANDER ISTAD OG

ESPEN MELING SELE

GUTTA KRUTT OG GLEDESDREPEREN

ISBN: 9788202711993

KR 299,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: ESPEN MELING SELE 9–12 ÅR

Boktips • 103 ROMANER FRA 9 ÅR 9

Mystisk og actionfylt!

Etter at faren til Robin dør i en brann, oppdager Robin hemmeligheter faren aldri har fortalt om.

PIA SABEL GULLING

HELTEFABRIKKEN

ISBN: 9788202689797

KR 299,-

MÅNED: AUGUST 9–12 ÅR

Spenning og hemmeligheter

Det viser seg at faren har drevet en heltefabrikk i en nedlagt fabrikkbygning, og i et forsøk på å finne ut mer, går Robin med på å bli en del av helteprogrammet. Men kunne Robin ha reddet faren? Hvem er det som leverer en kasse med farens eiendeler på døra deres? Og er det ikke litt rart at verken politiet eller brannvesenet fant farens levninger?

Debutant ROMANER FRA 9 ÅR 9 104 • Boktips

Endelig bok 2 om Hilda Humlevik Pageturner!

«Saboter psykopaten!»

I Søderdal nærmer det seg bryllup mellom Hildas mamma og den fæle Timian. Og er det noe Hilda ikke vil, er det å være stedatteren til Timian Søder.

Timian er en del av Søderfamilien, som har stor makt over hele denne byen og som altså holder til på Søder gods. Hilda bestemmer seg for å sabotere morens bryllup, og sammen med vennene sine igangsetter hun operasjon «Saboter psykopaten».

ISBN: 9788202733636

HILDA HUMLEVIK OG MYSTERIET PÅ SØDER GODS

ISBN: 9788202787547

KR 299,-

MÅNED: AUGUST 9–12 ÅR

IRMELIN PERSDATTER GUSTAVSEN
9
ROMANER FRA 9 ÅR Boktips • 105

flere tiår, og nå kommer bøkene endelig ut på

nytt, til glede for nye lesere og gamle fans!

De første fire bøkene kom denne våren, her

kommer det fire til. Les hvis du tør!

Endelig tilbake!
106 • Boktips
Gåsehudgaranti

Alle elsker skumle grøss!

Max finner et slags tryllespeil på loftet. Når han ser i det, blir han usynlig. Max og vennene synes det er spennende å leke med speilet – helt til Max skjønner at de begynner å miste kontrollen.

Gabe tror han er helt alene i pyramiden etter at Sari plutselig forsvant sporløst, men han er visst ikke alene likevel. Det er noen andre i pyramiden, eller ... noe annet.

Linda har en buktalerdukke som heter Herr Ørefik. Ørefik er ikke pen, men utrolig morsom. Linda lærer ham å snakke og bevege seg. Kris er sjalu på søsteren og synes hun får for mye oppmerksomhet. Det er urettferdig, synes Kris, at Linda alltid skal være den heldige! Kris bestemmer seg for å få seg sin egen dukke.

Lucy elsker å fortelle monsterhistorier. Hun har fortalt så mange at familien og vennene hennes er gørr lei av å høre dem. For å få henne på bedre tanker må hun delta i sommerens lesehestopplegg på biblioteket. Det er noe som ikke stemmer med bibliotekaren Mortman, men Lucy har fortalt så mange monsterhistorier at ingen tror et ord av det hun sier.

ISBN: 9788202789572

KR 279,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: JØRN ROEIM 9–12 ÅR

FORBANNELSE

ISBN: 9788202789565

KR 279,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: JØRN ROEIM 9–12 ÅR

GRØSSERNE

DUKKEN

ISBN: 9788202791797

KR 279,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: JØRN ROEIM 9–12 ÅR

MONSTER

ISBN: 9788202791803

KR 279,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: JØRN ROEIM 9–12 ÅR

FIRE NYE TITLER I SALG!
FRA 9 ÅR 9
ROMANER
R.L. STINE – DEN LEVENDE R.L. STINE GRØSSERNE – JENTA SOM ROPTE R.L. STINE GRØSSERNE – MUMIENS R.L. STINE GRØSSERNE – DE USYNLIGE
Boktips • 107

13 år gamle Gabriel er en briljant lommetyv, men en dag blir han tatt. I stedet for å bli arrestert blir han invitert av den mystiske Sebastian Skurk til å begynne på Crookhaven skole for tyver.

Kan du stole på en tyv?

CROOKHAVEN: SKOLE FOR TYVER

ISBN: 9788202776480

KR 299,-

MÅNED: OKTOBER

OVERSETTER: LENE STOKSETH 9–12 ÅR

Her trenes elevene i låsedirking, hacking, bedrageri og krimnastikk. Alt med intensjonen om at det gale de gjør en dag skal gjøre verden mer rettferdig. Men kan du noen gang virkelig stole på en tyv?

J. J. ARCANJO FØRSTE BOK I EN NY SERIE
108 • Boktips ROMANER FRA 9 ÅR 9
Boktips • 109
Nattafortellinger4_materie_ok til prod.indd 193 14.08.2023 10:32 Blod Lykter Blålys Sirene Ryggekamera Speil Vindusviskere Nøkkel Drivaksler Ventilasjonsbag Sug Spypose Multimonitor Blodsukkermåler Bårer Bærestol Nakkekrage Blodtrykksmåler Filtere Engangshansker Slanger Nødhammer Dyne Skjermer Samband Antenner Ledninger Pedaler Ratt Støtfanger Sjekk hva som er inni ambulansen! tøffekjøretøy_IA_3k.indd 18 21.06.2023 13:04 Fakta
«JEG ØNSKER Å HA EN SKARP PENN, TYNN HUD OG ET ÅPENT HJERTE.» – TAYLOR SWIFT
Det brenner i fjerde etasje! KJØR! Jeg kommer etter med tankbilen. Blålys og sirener er spennende! TREDJE BOK I DEN POPULÆRE SERIEN! Lykter Blålys Speil Vindusviskere Nøkkel Spypose Multimonitor Bårer Bærestol Dyne Antenner Ledninger Pedaler Ratt Støtfanger Sjekk hva som er inni ambulansen! tøffekjøretøy_IA_3k.indd 18 De tøffeste kjøretøyene! Spennende og lærerikt 110 • Boktips FAKTA

LINE HALSNES

TØFFE KJØRETØY

ISBN: 9788202751272

KR 299,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: LINE

HALSNES

3–6 ÅR

Et standardverk for alle som drømmer om å beherske store maskiner.

(...) Klart du kan få lyst til å bygge maskiner etter å ha sett alle disse forunderlighetene. (...) det er altså fordi boka er så god. Tøffe maskiner må tåle svært mange repetisjoner.

GURI FJELDBERG, BARNEBOKKRITIKK.NO

Her kan du lære om brannbil, ambulanse, politibil, redningshelikopter, politimotorsykkel, redningsskøyte og bergingsbil. Og førstehjelpsskrinet, selvfølgelig. De fargerike tegningene viser oss hvordan kjøretøyene er både utapå og inni, og både liten og stor er litt klokere etter å ha lest boka.

Blod Sirene Ryggekamera Drivaksler Ventilasjonsbag Sug Spypose Multimonitor Blodsukkermåler Nakkekrage Blodtrykksmåler Filtere Engangshansker Slanger Nødhammer Skjermer Samband 21.06.2023 13:04 Smertestillende Mellomaksel Eksospotte Girkasse Radiator Hjelmer Drivstofftank Oksygenflasker Medisiner CPAP (Pustehjelp) Motor Turbo Batteri Hjul Kastekjetting Bakaksel Stetoskop Søppelposer Akuttsekker Let i bildet! Noen har satt et plaster på ambulansen. Ser du hvor? Hvor mange fluer er det ambulansen? Slik ser termometeret ut. Kan du finne det? Se! Denne flua er nesten død! Vi må redde den! Sukk! Vi kan ikke redde ALLE. tøffekjøretøy_IA_3k.indd 19 21.06.2023 13:04
De sju tøffeste utrykningskjøretøyene samlet mellom to permer!
SAGT OM TØFFE MASKINER TØFFE MASKINER ISBN: 9788202702922 TØFFE DINOSAURER ISBN: 9788202741891 Boktips • 111 FAKTA
112 • Boktips FAKTA

MARIT RØGEBERG ERTZEID

ISBN: 9788202800154

KR 229,-

MÅNED: SEPTEMBER

3–6 ÅR

Bli kjent med norske husdyr! Det er flere enn du tror!

MARKBLOMSTER FOR SMÅFOLK

ISBN: 9788202620295

kjære dyr

FJÆRA FOR SMÅFOLK ISBN: 9788202592325)

Her presenteres ku, sau, hund og katt, men også ærfugl og reinsdyr. Hvert oppslag har et stort og klart nærbilde av det dyret det handler om, samt et lite bilde som viser mer. Boka er beregnet på de minste barna, men passer også godt for barn i småskolealder.

Dette er lett sakprosa for de yngste leserne om alt som rører seg i norsk natur.

KANIN

Kaniner er flinke til å grave, og de liker å hoppe og løpe.

Tennene til kaninen slutter aldri å vokse. De slipes og holder seg passe store når kaninen spiser gress, høy og kvister.

Noen kaniner har lange ører som henger, mens andre har ører som står rett opp.

Det høres litt rart ut, men kaninen pleier å spise litt av bæsjen sin. Det gjør den fordi det er bra for magen. Kaninen lager nesten ingen lyder. Den viser med kroppen hvordan den har det. Når kaninen blir redd, tramper den hardt med baklabbene.

Kjente FAKTA

Kaninen kan bli lei seg hvis den ikke har andre kaniner å være sammen med.

HAVET FOR SMÅFOLK

SKOGEN FOR SMÅFOLK

ISBN: 9788202700843

SMÅKRYP FOR SMÅFOLK

ISBN: 9788202562328

28 HUSDYRForSmåfolkInnmat_11.08.2023_TRYKKFIL.indd 28 11.08.2023 14:01 HUSDYRForSmåfolkInnmat_11.08.2023_TRYKKFIL.indd 29 11.08.2023 14:01
og
ISBN: 9788202739973 Supre faktabøker forde yngste Boktips • 113
HUSDYR FOR SMÅFOLK

Fakta på menyen!

Det nyeste tilskuddet til den populære faktabokserien er Hvorfor spiser vi ikke bananskall?, hvor ernæringsrådgiver, gründer og influenser Emilie Nereng svarer på dette og 52 andre spørsmål om mat. Hun håper at boka vil vekke barnas interesse for mat på flere nivåer.

Alt du lurer på om mat! Første faktabok om mat for barn 114 • Boktips FAKTA

– Selv så interessert som jeg er i mat, visste jeg ikke hvorfor jeg gråt når jeg hakket løk, eller hvorfor chili smaker så sterkt.

EMILIE NERENG

Boktips • 115 FAKTA

– Selv så interessert som jeg er i mat, visste jeg ikke hvorfor jeg gråt når jeg hakket løk, eller hvorfor chili smaker så sterkt. Mat er mye mer enn bare næringsstoffer, og i arbeidet med boka oppdaget jeg en verden av kuriositeter om mat som jeg tror veldig mange vil synes er interessante!

Første faktabok om mat for barn

Hele prosjektet er tuftet på ideen om at kunnskap er makt, enten det er snakk om morsomme fakta om ketchup eller mer vitenskapelige forklaringer på hva det er som gjør at vi gråter når vi kutter løk.

– Det er ingen tvil om at matmiljøet barn vokser opp i har endret seg de siste tiårene og at kunnskap om mat er viktigere

enn noensinne. Jeg tror at noe av det beste vi kan gjøre er å vekke barns nysgjerrighet for mat og ulike råvarer, slik at de både tør å smake på mer og vil lære seg å lage mat. Så vidt jeg vet finnes det ingen barnebok med funfacts og fakta om mat, så jeg håper denne boka kan bidra til å skape gode samtaler rundt middagsbordet.

Matglede for en ny generasjon

Emilie var selv et kresent barn, og kan dermed godt forstå fortvilelsen mange foreldre føler når de både skal forholde seg til alle mulige kostråd og samtidig forsøke å tvinge i barn grønnsaker de ikke vil spise. I dag livnærer hun seg som mat-influenser og ernæringsrådgiver, og er dermed et levende

116 • Boktips FAKTA

EMILIE NERENG

eksempel på at det er vel verdt strevet om man klarer å vekke barns interesse for mat.

– Jeg tror en viktig vei til matglede for sunn og variert mat hos barn er å gi dem kunnskap på en artig måte, det har vært mitt fokus gjennom hele boka! Kanskje de synes det er litt mer stas å spise laks når de forstår hvorfor den er rosa, eller vil være med på matlagingen når de skjønner hvorfor man gråter av å kutte løk? Hvis vi klarer å vekke barns nysgjerrighet for mat og kosthold uten pekefinger, tror jeg vi kan skape en generasjon som opplever masse matglede og trygghet rundt mat og kropp. ◆

Emilie Nereng er mat-influencer med utdanning innen ernæring, og har skrevet flere bestselgende kokebøker.
– Jeg tror en viktig vei til matglede for sunn og variert mat hos barn er å gi dem kunnskap på en artig måte, det har vært mitt fokus gjennom hele boka!
Boktips • 117 FAKTA
LES MER OM EMILIES ALLER FØRSTE BOK OM MAT FOR BARN

Morsom og lærerik bok om mat!

Hvorfor spiser vi ikke bananskall? er lærerik, lettfattelig og humoristisk illustrert, og en perfekt samtalestarter om mat for barn mellom 6 og 9 år. EMILIE NERENG DEBUTERER SOM BARNEBOKFORFATTER FAKTA 118 • Boktips

Kan man lage mat uten kjøkken? Hvorfor er laks rosa?

Hvem fant opp ketchup?

EMILIE NERENG

HVORFOR SPISER VI IKKE

BANANSKALL?

ISBN: 9788202800277

KR 299,-

MÅNED: SEPTEMBER

ILLUSTRATØR: LEONARD

FURUBERG

6–9 ÅR

Barn spør om mye rart, og i denne sakprosaserien får de svar. I Hvorfor spiser vi ikke bananskall? besvarer ernæringsrådgiver Emilie Nereng barnas små og store spørsmål om mat. For hvorfor er jordbær prikkete utenpå? Kan man spise eggeskall? Hvem fant opp spagetti? Og spiser de bare indisk mat i India?

DE TRE FØRSTE BØKENE I "HVORFOR"-SERIEN:

SUSANNE KALUZA

HVORFOR HAR VI IKKE

PRESIDENT I NORGE?

ISBN: 9788202694678

KAVEH RASHIDI

HVORFOR VOKSER DET

IKKE HÅR PÅ TUNGA?

ISBN: 9788202697112

DENNIS SIVA LIE

HVORFOR RAMLER IKKE

MÅNEN NED?

ISBN: 9788202769680

Boktips • 119
FAKTA

DIGG MAT FOR SMÅ KOKKER

50 ENKLE OPPSKRIFTER

ISBN: 9788202803582

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: ANN KRISTIN HERMUNDSTAD 6–9 ÅR

Her finner du alt fra rekespidd, miniburgere og lammegryte til jordbærkake, iskrem og pannekaker. Med over 50 gode oppskrifter å velge mellom er det lett å finne noe som frister. Oppskriftene presenteres trinn for trinn med flotte fargebilder og enkel tekst.

Ha det gøy sammen på kjøkkenet, og kos dere med maten etterpå!

Pannekaker

Pannekaker kan bli tykke eller tynne etter hvilke ingredienser du bruker til å lage dem. Det er morsomt å prøve ut begge pannekakeoppskriftene. Lag denne retten til familien din.

Tykke pannekaker

Du trenger:

5 min. 12–15 min. 4

• egg

• 110 g (2 dl) hvetemel

• 1 ts bakepulver

• 1 ⁄ dl melk

• solsikkeolje til steking

• 200 g friske jordbær, renset, i skiver

• 4 ss yoghurt naturell

Tynne pannekaker

For å lage tynne pannekaker blander du sammen ingrediensene under og steker røren i en panne på middels varme.

Du trenger:

5 min. 10 min. 3

• 110 g (2 dl) hvetemel

banan skiver og sjokoladesaus eller sitronsaft og sukker, til servering

1 Ha egg, mel, bakepulver og melk i en bolle. Visp til blandingen er glatt.

2 Be en voksen om å varme en teskje solsikkeolje i en panne. Bruk en stor skje og hell forsiktig pannekakerøren i pannen.

Kan du snu pannekaken luften?

3 Stek pannekaken til den er gyllen under og boblende oppå. Snu den og stek den på den andre siden til den er gyllen.

filer.indd 10 05.07.2023 14:06
jordbær yoghurt Prøv andre bær på kakene.
mat for små kokker_materie_803582_Relinket
Digg mat for små kokker_materie_803582_Relinket
4 Server pannekakene med
Digg
FAKTA
120 • Boktips

Lag digg mat etter skoletid!

Ha det gøy på kjøkkenet!

Server pannekakene jordbær og yoghurt naturell. andre kakene.

Miniburgere

Disse miniburgerne er vanskelige å slå. Lag dem til familien eller venner. De kommer snart til å spørre om når du skal lage dem igjen!

Du trenger:

Til burgerne:

• 250 g kjøttdeig

• 50 g parmesanost, revet

• 30 g brødsmuler

• 1 ½ ss olivenolje

• ½ fedd hvitløk, knust

• 1 ss løk, finhakket

• 1 egg

• 1 ts tørket oregano

• olivenolje, til steking

Oppskriften gir 12–16 burgere, så du trenger dette til servering:

• 16 minirundstykker

• 2 tomater, tynne skiver

• salatblader

• 1 glass à 400 g tomatsaus av god kvalitet eller salsa

Hvorfor?

Hvorfor bidrar brødsmuler til å holde alt sammen?

Brødsmuler er tørre og absorberer fuktighet fra kjøttet slik at det klistrer seg mer sammen. Du lager brødsmuler ved å kjøre brød en food processor til det blir små smuler.

4 Skjær rundstykkene i to. Fyll hvert med en stekt burger, en

Du kan dekorere miniburgerne før servering. Lag flagg av farget papir.

kokker_materie_803582_Relinket filer.indd 11
40
1 Bland alle ingrediensene til burgerne i en bolle. Bruk hendene og bland alt godt sammen. 2 Form blandingen til boller på størrelse med valnøtter, og trykk dem flate. Sett bollene kjølig. Vask hendene. 3 Stek burgerne på middels varme. De er gjennomstekte når det kommer klar saft når du stikker i dem. tomatskive, et salatblad og tomatsaus.
30 min. 15 min. 6
Digg mat for små kokker_materie_803582_Relinket filer.indd 40 05.07.2023 14:10
Legg på skiver med gulost for å lage cheeseburgere!
Digg mat for små kokker_materie_803582_Relinket filer.indd 41 05.07.2023 14:10 Boktips • 121 FAKTA

VI FORTSETTER Å FEIRE EKSTRAORDINÆRE KVINNER

Jenter som har forandret verden!

Dette er bok nummer fire i serien Nattafortellinger for rebelske jenter. En annlerledes nattabok med sanne historier om heltinner som fortsatt baner vei for andre.

Det var en gang en jente som fikk en gitar i gave av bestefaren sin. Marie var fjorten og hadde vokst opp uten instrumenter hjemme, men lærte seg raskt å spille. Hun begynte også å skrive musikk, for hun hadde ikke lyst til å spille andres sanger. Hun ville spille sine egne. Da hun etter hvert fikk ideen om å spille inn sangene, bestemte hun seg for å gjøre det selv. Hjemme på soverommet satte hun seg inn i musikk- produksjon og begynte å laste opp komposisjonene sine på musikkdelings- tjenesten SoundCloud.

I begynnelsen hadde hun bare 200 følgere, men da hun la ut sangen «i wanna be your girlfriend» under navnet girl in red, ble den raskt strømmet 5000 ganger. Og snøballen begynte å rulle. Marie ble snart utropt til Årets Urørt på NRK P3 og fikk en enda større tilhengerskare. Sangtekstene kretser ofte rundt romantikk og hjertesorg. De handler ikke om gutter, men om jenter som liker jenter. Dette har gjort girl in red til et skeivt forbilde, noe Marie er glad for. «Jeg skulle ønske jeg hadde hatt noen som meg da jeg var litt yngre, slik at jeg hadde følt meg tryggere,» har hun sagt. På TikTok har emneknaggen #doyoulistentogirlinred oppstått som kode for «liker du jenter?», så det er ingen tvil om at den unge artisten er viktig for mange!

Girl in red er ikke bare stor på nettet – hun har i dag utgitt et kritikerrost album på et stort plateselskap og har toppet hitlistene med mange singler. Sangene hennes har dessuten blitt spilt i flere filmer og tv-serier, og hun reiser verden rundt og spiller konserter. Hun har blitt en internasjonal stjerne. «Jeg bestemte meg egentlig aldri for at ja, jeg vil være musiker,» har Marie uttalt. «Men det er ingenting annet jeg heller vil være, så jeg er veldig glad.»

Jeg er en forkjemper for naturen og alt som lever der.

tale på vegne av dem som ikke kan snakke selv, og

å
mitt
bor
naturreservat Australia Zoo, og hele livet mitt dreier seg om naturvern. noe jeg gjør, dette er den jeg er. Da jeg var liten, laget FORORD «VI BØR SKAPE MILJØER HVOR BARN FØLER AT DET ER GREIT Å VÆRE AKKURAT SOM DE ER.» – AJ CLEMENTINE ILLUSTRERT AV BETSY FALCO Nattafortellinger4_materie_ok til prod.indd 19 14.08.2023 10:25 «HVIS
DEM SELV.» – NORA AL MATROOSHI ILLUSTRERT AV MALIHA ABIDI Nattafortellinger4_materie_ok til prod.indd 151 14.08.2023 10:31 «UNGE IKKE – MILLIE ILLUSTRERT AV MARELLA MOON ALBANESE Nattafortellinger4_materie_ok til prod.indd 139
har alltid vært «vilt». Jeg
midt i et enormt
DU IKKE KAN FINNE MULIGHETER, SÅ SKAP
72 NORGE FØDT 16. FEBRUAR 1999
GIRL IN RED
MUSIKER
14.08.2023 10:27 Nattafortellinger4_materie_ok 122 • Boktips
Nattafortellinger4_materie_ok til prod.indd 72

«JEG SKAL HA KREATIV FRIHET, OG EIERSKAP TIL ÅNDSVERKET MITT FOR RESTEN AV LIVET.

der. Mitt mål i livet er forsvare dem. Livet naturreservat som heter naturvern. Det er ikke bare laget foreldrene mine

JESS HARRITON OG MAITHY VU NATTAFORTELLINGER FOR REBELSKE JENTER - 100 UNGE

JENTER SOM FORANDRER

VERDEN

ISBN: 9788202774431

KR 399,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: HEIDI SÆVAREID

6–9 ÅR

100 unge jenter som forandrer verden er en ny samling med historier som feirer ekstraordinære kvinner, fra Greta Thunberg til Bindi Irwin, Taylor Swift og Zendaya.

Vi har også inkludert to norske unge kvinner, nemlig artisten Girl in Red – Marie Ulven – og klimaaktivist Penelope Lea.

ISBN: 9788202552381 ISBN: 9788202588229

ISBN: 9788202708917

«UNGE MENNESKER VIL IKKE BLI SNAKKET OM. VI VIL SNAKKE SELV.» MILLIE BOBBY BROWN
ILLUSTRERT AV BANDANA TULACHAN «NOEN GANGER KAN DU IKKE GJØRE ANNET ENN Å IKKE GI OPP!» – SAPANA 14.08.2023 10:32
DET ER
OM NOE ANNET. JEG MÅ STÅ PÅ MITT.» – GIRL IN RED ILLUSTRERT AV LISE OSVOLL Nattafortellinger4_materie_ok til prod.indd 73 14.08.2023 10:27 ILLUSTRERT AV ANNA DIXON
IKKE SNAKK
Nattafortellinger4_materie_ok til prod.indd 193 14.08.2023 10:32
«JEG ØNSKER Å HA EN SKARP PENN, TYNN HUD OG ET ÅPENT HJERTE.» – TAYLOR SWIFT
Viktig og fascinerende! Unge kvinner du bør kjenne til Boktips • 123 FAKTA

En bok om alt det bra og alt det dårlige med olje og gass.

av de viktigste hendelsene i Norges historie er at vi fant EN BOK FOR NYSGJERRIGE OG ENGASJERTE BARN 124 • Boktips
En

Hva er bra, hva er dårlig? FAKTA

ANNE KARIN SÆTHER

MÅ VI SLUTTE MED OLJE?

EN BOK OM ALT DET BRA OG ALT DET DÅRLIGE MED OLJE OG GASS

ISBN: 9788202644697

KR 329,-

MÅNED: SEPTEMBER

ILLUSTRATØR: KRISTINE SAND 9–12 ÅR

I denne boka får du vite hvordan vi oppdaget den, og hvordan oljen hentes opp. Du får høre om alt den brukes til, og alt den betyr for det norske samfunnet, på godt og vondt.

vi skal erstatte all oljen. Det er ikke nok plass på jorda til å dyrke mange nok planter og trær til å erstatte fossile energikilder. Vi ønsker heller ikke å ødelegge masse skog og annen natur for å erstatte oljen. Men vi kan bytte ut litt av den fossile energien med trær.

4) STOPPE SLØSING AV NATURRESSURSER

Hvis vi skal slutte med olje, må vi også slutte med sløsing, slik at det blir mindre behov for olje. Vi må ikke bare spare på energi, men alt annet også. Vi må spare på ressursene som finnes i naturen, og bruke dem smartere.

I dag er verden bygget opp slik at mange sløser. De kjøper for mange ting, og kaster mye i søpla ganske fort, fordi varene ikke er laget for å vare. Dette kaller vi en «lineær økonomi», der ingenting brukes på nytt og vi lager store lass med søppel. Slik bruk og kast må vi slutte med.

Vi må heller ha tingene våre så lenge som mulig, og gjenbruke og resirkulere mye mer. Vi må over i det som kalles en «sirkulær økonomi», der materialer er i omløp så lenge som mulig. Hvis de som selger klær eller kjeler kan bruke om igjen materialene fra klærne og kjelene når de er brukt opp, er det mye smartere enn å lage helt nye ting. For når det skal lages helt nye ting, må man hente ut mer jern, bomull, olje og andre materialer fra naturen.

TRUET NATUR

Ekspertene i FNs naturpanel sier at naturen aldri har vært så truet som i dag. Vi ødelegger for planter og dyr og forurenser rent vann ved å kjøpe og kaste så mye som vi gjør.

En million arter er truet av utryddelse. Dette er ikke bare et problem for naturen. Det er også et problem for oss, ettersom alt vi har og alt vi bruker kommer fra naturen.

Vi kan ikke bare hente ut og hente ut naturressurser. Det går tomt etter hvert. Dessuten ødelegges naturen av det. Materialene som hentes ut må transporteres, og det skjer som regel med fossil energi.

Hvis vi ikke kjøper så mange nye ting, blir det mindre av den forurensende transporten.

130
Må vi slutte med olje_materie.indd 130 14.08.2023 12:56 Må vi slutte med olje_materie.indd 131 14.08.2023 12:56
Dette må vi vite om olje! Boktips • 125

INSPIRERT AV TOVE JANSSONS VERDEN

MUMMI – LAG VOTTER, KOSEDYR,

GAVER OG PYNT

ISBN: 9788202800819

KR 299,-

MÅNED: OKTOBER

Herlige Mummi-prosjekter inspirert av Tove Janssons historier

Vil du hekle et mykt Mummitroll-kosedyr, sy grytekluter med Lille My, strikke varme Mummi-votter eller lage fargerike dekorasjoner? Her finner du morsomme aktiviteter for Mummi-fans i alle aldre. Prosjektene er delt inn i tre vanskelighetsgrader, og trinn for trinn-forklaringer gjør det enkelt å lykkes.

Mummigavepapir

tillegg til å lage dine egne mummigaver, kan du sørge for at alt er håndlaget ved å designe og trykke ditt eget gavepapir. Og hvis du føler deg ekstra kreativ, kan du lage en matchende pakkelapp.

MERK

Verktøyene du trenger finner du i alle velassorterte kunst- og hobbybutikker, og på nett!

du trenger

en papirrull (rester av veggfornyer eller brunt pakkepapir funker fint) myk linoleumsplate skjæreverktøy til linoleum

• trykkfarger til håndtrykking (vannbasert)

to trykkvalser

TIPS

Hvis du ikke har linoleum kan du alltids prøve potettrykk – det holder bare ikke like lenge som lino! Barn liker dette.

flat fargeplate (eller du kan pakke et flatt brett tett inn cellofan) saks

Mummitrollet heklet bamse

Denne lille leken er en perfekt mummigave! Hekleeksperter synes nok denne er superenkel, men hvis du ikke har heklet så lenge, kan det være lurt å få hjelp av en heklende venn, eller finne en hekleveiledning på nett.

Du må kunne de følgende heklemaskene for å hekle Mummitrollet:

• Luftmaske

• Kjedemaske

• Stav

• Magic loop for å begynne

TIPS Du kan lage hele familien ved å gi en heklet hatt til Mummipappa og et forkle til Mummimamma.

du trenger

3,5 mm heklenål

1 nøste hvitt bomullsgarn til hekling som passer til heklenålen litt svart bomullsgarn til hekling eller svart broderi- tråd brannhemmende polyesterfyll (tre never er mer enn nok) broderinål

svart tråd hvitt bomullsgarn til hekling

Job: 701140 Title: The Moomin Craft 229_701140-2(YS) DTP: FF Page:
Job: 701140 Title: The Moomin Craft Book 229_701140-2(YS) DTP: FF Page: 30 Text Text 62 63
MUMMIDEKORASJONER & -TILBEHØR MUMMIDEKORASJONER & -TILBEHØR Job: 701140 Title: The Moomin Craft Book 229_701140-2(YS) DTP: FF Page: 62 Text Klær, hvisket Snorkfrøken. Kjoler! Farlig midtsommer Job: 701140 Title: The Moomin Craft 229_701140-2(YS) DTP: FF Page: Alle elsker Mummitrollet! Store og små prosjekter 126 • Boktips FAKTA

Halen

Ta noen lange biter med ull på omtrent 9 x 1 cm og stikk dem til du får en hale. La omtrent 1 cm i hver ende være løs. Den ene siden skal festes til kroppen, og den andre skal brukes til å lage mummienes karakteristiske haledusk.

Mummidekorasjoner & -tilbehør

Herlige Mummiprosjekter for alle!

Enten det er til en spesiell anledning eller bare fordi det er gøy å leve, så elsker mummiene å dekorere omgivelsene sine med vakre ting. Og noen mummier liker også dekorere seg selv! Snorkfrøken skiller seg alltid ut med det nøye utvalgte tilbehøret sitt. Hvorfor ikke gjøre som henne?

Halen

fest denne siden

Tanoenlangebitermedullpåomtrent9x1cmog stikkdemtildufårenhale.Laomtrent1cmihver endeværeløs.Denenesidenskalfestestilkroppen, ogdenandreskalbrukestilålagemummienes karakteristiskehaledusk.

Når snøen kommer til Mummidalen, kryper alle vinterskapningene frem fra skjulestedene sine. Disse deilige ullvottene er perfekte til Hemulen når han skal ut på ski – eller enhver mummiskapning som trenger litt vintervarme. Toppen kan brettes bakover, slik at du har fingrene ledig – og de kan lages i to størrelser. Den minst størrelsen passer for 3–5-åringer og de den største passer 5–8-åringer.

Øynene

mummivotter du trenger

4 mm strømpepinner,

festdennesiden

Ta to små dotter med hvit ull og rull dem til to kuler på samme størrelse. Plasser dem midt på Mummitrollets hode og filt dem fast, slik at de får en oval fasong. Gjør det samme med to mindre dotter av blå ull for å lage irisene.

Øynene

Beina

Ta to like store dotter med ull på omtrent 9 x 3 cm og stikk dem til de blir to pølser på 7 x 1,5 cm. La den ene siden være løs, slik at den kan festes til kroppen.

likestoredottermedullpåomtrent6x2cmog demtildeblirtopølserpå4x1,5cm.Ladenene sidenværeløs,slikatdenkanfestestilkroppen. Formendenpåarmenetil«poter».Nårdeerfastenok, klipperduethakktiltommelmedenlitenskarpsaks, ogstikkerdemtildefårriktigfasong.Leggtilmerull hvisdutrengerdet.

Brett dem i en rett vinkel for å lage føttene, og stikk dem til de har riktig fasong.

Plasser beina i flukt med sidene på kroppen, og filt dem fast.

Plasserarmeneihversideavkroppenogfiltdemfast.

Stikk fotsålene til de blir flate, slik at Mummitrollet kan stå. Det kan hende at du må legge til noen ulldotter i festene, slik at du får dekket «leddene».

Tatosmådottermedhvitullogrulldemtilto kulerpåsammestørrelse.Plasserdemmidtpå Mummitrolletshodeogfiltdemfast,slikatdefåren ovalfasong.Gjørdetsammemedtomindredotter avblåullforålageirisene.

har du laget en

liten mummi som barn i alle aldre vil elske!

TIPS

Du kan gi mummien din passende tilbehør: Legg til en flosshatt og stokk for å lage

Craft Book Page: 60
DINE EGNE MUMMI-PRODUKTER Text 31 MUMMIVENNER Job: 701140 Title: The Moomin Craft Book 229_701140-2(YS) DTP: FF Page: 31
LAG
Text Text 82 VINTER MUMMIDALEN 83 VINTER MUMMIDALEN
fire stk. • 1 nøste mellomtykt garn i hvitt 1 nøste mellomtykt garn valgfri farge tips: mellomtykt garn har anbefalt strikkefasthet 20–22 m på 10 cm Job: 701140 Title: The Moomin Craft Book 229_701140-2(YS) DTP: FF Page: 82
supermyk
Armene
liten barnialle Text
Nåhardulaget
Craft Book Page: 60 Boktips • 127 FAKTA

ISBN: 9788202764616

BRITNEY SPEARS MIN EGEN STEMME
I salg 24.10

Ungdom

Boktips • 129

FORTSETTELSEN DU HAR VENTET PÅ!

Husker du disse?

Den internasjonalt bestselgende forfatteren Christopher Paolini vender tilbake til Eragons verden i dette fantastiske eposet.

«Et virkelig talentfullt arbeid av en stor begavelse.»

– The New York Times Book Review

CHRISTOPHER PAOLINI

MURTAGH

ISBN: 9788202805548

KR 349,-

MÅNED: NOVEMBER

OVERSETTER: JOHN GRANDE 12–16 ÅR

«Christopher Paolini er virkelig en sjeldenhet.»

– The Washington Post

Verden er ikke lenger trygg for Murtagh og dragen hans. De to er forhatte og alene. Men når Murtagh oppdager noe grusomt i skyggene av Alagaësia, begynner en episk reise. Han må finne en mystisk heks. En heks som er mye mer enn hun ser ut til ...

Bli med Murtagh og dragen hans når de konfronterer en farlig ny fiende!

ROMANER FOR UNGDOM 130 • Boktips

Bestselger fra USA!

En kraftfull og viktig ungdomsroman om rasisme. Boka er skrevet som et langt dikt, delvis på rim. Det kan minne om både slampoesi og raptekster.

Prisbelønt ungdomsroman

Punching the air er historien til Amal, en ung, muslimsk gutt av afrikansk herkomst som har blitt anklaget for alvorlig kroppsbeskadigelse etter et slagsmål med en gruppe rike, hvite gutter. Gutten Amal er anklaget for å ha skadet ligger fremdeles i koma, og kan ikke forklare seg. Når boka starter er vi midt i rettssaken mot Amal.

YUSEF SALAAM OG IBI ZOBOI

PUNCHING THE AIR

ISBN: 9788202769895

KR 299,-

MÅNED: SEPTEMBER

OVERSETTER: MARJAM IDRISS 14–20 ÅR

Viktig tema!
ROMANER FOR UNGDOM Boktips • 131

Årets debutanter!

132 • Boktips FAKTA
TUVA FELLMAN OG RONNY BREDE AASE BENJAMIN SILSETH EMILIE NERENG PIA SABEL GULLING ALEXANDER ISTAD OG ESPEN MELING SELE ANNE SÆTHERKARIN
2023
DENNIS SIVA BEN ADAMS JONIS JOSEF
Boktips • 133 FAKTA alle fotball-fans! Boktips • 133 ROMANER FRA 9 ÅR 9 133 Barnas Jul

Årets julebøker!

Noen av bøkene er omtalt tidligere i magasinet, men her er en oppsummering av hvilke bøker du må ha til jul!

BJØRN F. RØRVIK OG GRY MOURSUND

BUKKENE BRUSE OG JULENISSEN

ISBN: 9788202759681

KR 349,-

MÅNED: OKTOBER

ILLUSTRATØR: GRY MOURSUND

3–7 ÅR

Det nærmer seg jul, men julenissen har aldri vært hos Bukkene Bruse. Kanskje han ikke finner fram? Men hvis de skriver ønskeliste og sender den til ham, da kommer han kanskje?

134 • Boktips BARNAS JUL

Mammadachsen og Pappadachsen ordner og styrer med juleforberedelsene. Snart skal de feire sin aller første jul med den vesle dachsen!

RONNY BREDE AASE OG

TUVA FELLMAN

DEN VESLE DACHSEN ER SULTEN

ISBN: 9788202774530

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: BORGHILD MARIE FALLBERG 0–3 ÅR

Bli med og feire jul sammen med Tassen i denne koselige klaffe-boka. Tassen og familien gjør seg klare for å feire jul når Tassen plutselig forsvinner. Hvor er Tassen?

ERIC HILL

TASSEN PYNTER TIL JUL EN KLAFFEBOK

ISBN: 9788202805692

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: ASTRID HAUGEN 1–3 ÅR

Familien Melkerson gleder seg til å feire jul på Snekkergården for første gang! På julaften kommer nissen med julegaver, og julestemningen sprer seg over Saltkråkan.

ASTRID LINDGREN

SALTKRÅKAN – JUL PÅ SNEKKERGÅRDEN

ISBN: 9788202782764

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

OVERSETTER: JO GIÆVER TENFJORD

ILLUSTRATØR: MARIA N. THORE 3–6 ÅR

Boktips • 135 BARNAS JUL
BARNAS JUL

En vakker antologi som inneholder 10 stemningsfulle historier. En flott bok for voksne og barn å lese sammen i førjulstid og i julen.

LINDGREN, BRINGSVÆRD, ANDERSEN MFL.

VÅRE BESTE

JULEFORTELLINGER

ISBN: 9788202800659

KR 399,MÅNED: OKTOBER

En koselig julebok fra Karsten og Petras univers. Petra og mammaen hennes inviterer til juleselskap! Morfar og Ester kommer, det samme gjør Karsten og familien hans.

RONNY BREDE AASE OG

TUVA FELLMAN

DEN VESLE DACHSEN ER SULTEN

ISBN: 9788202774530

KR 249,-

MÅNED: AUGUST

ILLUSTRATØR: BORGHILD MARIE FALLBERG

0–3 ÅR

Årets mest spennende julehefte?

Julefreden har senket seg i Grimsrud, men det varer ikke lenge ...

ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN

OG ANDREAS IVERSEN

EDWARD RUBIKONS MYSTERIER:

JULEBUKKENES NATT

ISBN: 9788202792794

KR 249,-

MÅNED: SEPTEMBER

8–12 ÅR

BARNAS JUL Boktips • 137
BARNA S BESTE

VISSTE DU AT NESTEN ALLE BØKENE VÅRE OGSÅ FINNES SOM EBOK OG LYDBOK?

Ebok og lydbok

Blodvenner Ebok ISBN: 9788202783792

Lydbok ISBN: 9788202810030

Bokslukeren

Ebok ISBN: 9788202784683

Bukkene Bruse og julenissen

Ebok ISBN: 9788202764586

Lydbok ISBN: 9788202767341

Crookhaven

Ebok ISBN: 9788202792978

Lydbok ISBN: 9788202811396

Da Sallys pappa var liten

Ebok ISBN: 9788202797430

Lydbok ISBN: 9788202811358

Den vesle dachsen

Ebok ISBN: 9788202800871

Den vesle dachsen feirer jul

Ebok ISBN: 9788202800864

Den vesle dachsen er sulten

Ebok ISBN: 9788202800857

Den vesle vampyren

Ebok ISBN: 9788202800925

Lydbok ISBN: 9788202809164

Den vesle vampyren flytter

Ebok ISBN: 9788202802110

Lydbok ISBN: 9788202809171

Edward Rubikon – Kong Grimms hevn

Ebok ISBN: 9788202732820

Lydbok ISBN: 9788202687458

Edward Rubikon – Hekseskogen

Ebok ISBN: 9788202732868

Lydbok ISBN: 9788202687489

Edward Rubikon – Tidsvampyrene

Ebok ISBN: 9788202732899

Lydbok ISBN: 9788202732905

Edward Rubikon – Julebukkenes natt

Ebok ISBN: 9788202793166

Flåklypa – Rekorden

Ebok ISBN: 9788202805531

Grøsserne – De usynlige

Ebok ISBN: 9788202792169

Lydbok ISBN: 9788202773021

Grøsserne – Mumiens forbannelse

Ebok ISBN: 9788202792022

Lydbok ISBN: 9788202773014

Grøsserne – Den levende dukken

Ebok ISBN: 9788202792190

Lydbok ISBN: 9788202773038

Grøsserne – Jenta som ropte monster

Ebok ISBN: 9788202792206

Lydbok ISBN: 9788202773045

Gutta Krutt

Ebok ISBN: 9788202782238

Lydbok ISBN: 9788202816636

Harehjerte

Ebok ISBN: 9788202797942

Havet for småfolk

Ebok ISBN: 9788202748227

Heltefabrikken

Ebok ISBN: 9788202703783

Lydbok ISBN: 9788202815318

Hilda Humlevik og mysteriet på Søder gods

Ebok ISBN: 9788202788506

Lydbok ISBN: 9788202810764

Hvorfor spiser vi ikke bananskall?

Ebok ISBN: 9788202800291

Hvorfor vokser det ikke hår på tunga?

Ebok ISBN: 9788202699628

Lydbok ISBN: 9788202761035

Hvorfor har vi ikke president i Norge?

Ebok ISBN: 9788202699604

Lydbok ISBN: 9788202731724

Hvorfor ramler ikke månen ned?

Ebok ISBN: 9788202769703

Lydbok ISBN: 9788202809430

Husdyr for småfolk

Ebok ISBN: 9788202800185

Karsten og Petra har juleselskap

Ebok ISBN: 9788202800932

Koselig med katt

Ebok ISBN: 9788202791001

Lillys skjelvende liv

Ebok ISBN: 9788202768157

Lydbok ISBN: 9788202768171

Lillys eksplosive liv

Ebok ISBN: 9788202757403

Lydbok ISBN: 9788202757410

Løveunge Alle barna-vitser

Ebok ISBN: 9788202795320

Løveunge Hjertet

Ebok ISBN: 9788202794484

Løveunge Pappa støvsuger byen

Ebok ISBN: 9788202784744

Løve Leona i sirkustrøbbel

Ebok ISBN: 9788202795368

Lydbok ISBN: 9788202812065

Løve – Verdens rareste

Ebok ISBN: 9788202795399

Løve En liten bok om promp

Ebok ISBN: 9788202799649

Lydbok ISBN: 9788202809911

Løve Prompevitser

Lydbok ISBN: 9788202712976

Løve Prompetroll

Lydbok ISBN: 9788202666972

Løve Bettina tror ikke på julenissen

Ebok ISBN: 9788202800727

Lydbok ISBN: 9788202812225

Løve Molly er best

Ebok ISBN: 9788202767389

Lydbok ISBN: 9788202775520

Magiske Mummidalen

Lydbok ISBN: 9788202814199

Magnus Carlsen og sjakkmorderen

Ebok ISBN: 9788202800758

Musse og Helium 6

– Den hemmelighetsfulle verden

Ebok ISBN: 9788202801496

Lydbok ISBN: 9788202811389

Må vi slutte med olje?

Ebok ISBN: 9788202804947

Nattninja – Den sorte løve

Ebok ISBN: 9788202795795

Lydbok ISBN: 9788202730987

Nelly Rapp og monsterskolen

Ebok ISBN: 9788202710736

Lydbok ISBN: 9788202568764

Nelly Rapp og trollkjerringa

Ebok ISBN: 9788202797027

Lydbok ISBN: 9788202736446

Pulverheksa og valpen

Ebok ISBN: 9788202723736

Lydbok ISBN: 9788202646479

Pulverheksa og spøkelset på slottet

Ebok ISBN: 9788202723743

Lydbok ISBN: 9788202700577

Pulverheksa hjelper Pokus å fly

Ebok ISBN: 9788202735944

Lydbok ISBN: 9788202743444

Pulverheksa feirer Halloween

Ebok ISBN: 9788202753443

Lydbok ISBN: 9788202767495

Pulverheksa og tannfeen

Ebok ISBN: 9788202796495

Lydbok ISBN: 9788202810313

Punching the Air

Ebok ISBN: 9788202789084

Lydbok ISBN: 9788202795672

Rekordskolen – Talentjakten

Ebok ISBN: 9788202782009

Lydbok ISBN: 9788202757632

Sallys pappa gidder ikke være voksen

Ebok ISBN: 9788202797447

Lydbok ISBN: 9788202811365

Skogen for småfolk

Ebok ISBN: 9788202735746

Subwoolfer

Ebok ISBN: 9788202800840

Sune på fjellet

Ebok ISBN: 9788202790592

Lydbok ISBN: 9788202763572

Skogen for småfolk

Ebok ISBN: 9788202735746

Trollmannens hatt

Ebok ISBN: 9788202799571

Tøffe kjøretøy

Ebok ISBN: 9788202751289

Tøffe maskiner

Ebok ISBN: 9788202734428

Tøffe dinosaurer

Ebok ISBN: 9788202741983

Underbyen Bergatt

Ebok ISBN: 9788202762230

Underbyen Nøkkelen

Ebok ISBN: 9788202799588

100 unge jenter som forandrer verden

Ebok ISBN: 9788202776060

Lydbok ISBN: 9788202776077

138 • Boktips

Følg oss på Instagram

Boktips • 139 BARNAS JUL
@barneboker @cappelendamm @boktips
NORGES MEST POPULÆRE BARNEBOKSERIE! Årets morsomste barnebok i salg nå! Fra 3–6 år MER ENN 700.000 SOLGTE AV ALLE BUKKENE BRUSE-BØKENE kommer på kino 1. juledag!
Endelig tilbake!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.