Boktips- Barn og ungdom - magasin vår/høst 2021

Page 1

Barn og ungdom

2021

S SUK SES SVENSK E G TIL NOR

Musse& Helium ANNA FISK E

Hvordan er det å være voksen? KOM , B LI M ED UT!

Cecilie Skog deler sine beste turtips

#3 – 2021 VÅR/HØST

GRATIS magasin

Boktips er et magasin til inspirasjon for bokelskere. Les mer på www.boktips.no


Illustrasjon fra boka Ting som blir borte av Kim Fupz Aakeson og Stian HoleALLE ÅRETS BARNE- OG UNGDOMS BØKER

36

2021

Kokosbananas

8

Minsten er tilbake

12 Kropp er topp!

Mummi for de minste

50

40 Stor samlebok

Stort Leseløveslipp

Innhold

60


&

Plan

74

B

mind re

KRU +

TT

SKIKKELIG

Svensk suksess endelig i Norge

72

STOR HØNE

88

Benny

92 Buffy

Håndbok for unge antirasister

Tøffe maskiner

100

140 Nybarnebok fra J.K. Rowling Foto: Debra Hurford Brown. © J.K. Rowling 2012

124

Sapiens Bind 2

132

Julebøker 144-154


LEDER

Da Norge stengte ned 12. mars 2020 gikk landet i dvale, og mens mange av oss puslet puslespill, gikk tur, bakte og leste enda mer enn vanlig, har forfatterne brukt tida til å skrive, illustratørene til å tegne. I dette magasinet finner du mange av de bokskattene som ble skapt i en tid med stillstand og hjemmeliv. Barn og voksne har lest og lyttet til litteratur, fortellingene har vist seg å være livsnødvendige i en annerledes-tilværelse; litteraturen er det eneste reisemålet som har levert det siste året. Som forlegger er jeg djupt takknemlig for alt som er skapt av litteratur den siste tida, noe som gjør at vi har mange gode leseropplevelser i vente: i denne godteposen av ei bokliste finner du nye, norskutvikla pekebøker, til glede for de aller yngste leserne, ei sakprosaliste som tar pulsen på samfunnet, og barneromaner som tar oss med på eventyrlige ferder som musene Musse og Helium gjør, eller inn i hverdagslivet til norske barn som kunne ha levd, sånn som Sara eller Rikka. Barnekrimsjangeren blir i år tatt til nye høyder av Erlend Loe og Kim Hiorthøys Agatha Christie-inspirerte krimgåte Hvem rumpet brunosten?, Uprisvinner Michael Stilsons roman Kampfikseren går tett på fotballprofflivets skyggesider, og Edward Rubikon er ute på nye oppdrag. Alt til glede for både nye og gamle lesere.

Boktips – Barn og ungdom Utgave #3 - VÅR/HØST 2021 Cappelen Damm EAN: 8160254716675 Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm AS Redaktør: Ragnfrid Trohaug

Årets liste har en bredde og en variasjon som tar mål av seg å nå barneleseren helt fra småbarns-stadiet til ungdomslivet; bøkene vi gir ut skal treffe barneleseren der den der, og i denne varierte lista skal det finnes fortellinger som gir håp, tankeflukt og viktige innsikter. Her er bøkene for den nysgjerrige startleseren i leseløveserien, for naturviteren, nostalgikeren og humoristen. Og nå som høstmørket etter hvert siger på, er det godt å vite at det finnes bøker for den mørkeste årstida også. I år går de aller minste advent og vinterkulda trygt i møte sammen med lille kanin fra Blafreuniverset, de litt større kan endelig få være med Turte og Tvilling fra Blåfjell igjen, og de enda større kan korte adventstida sammen med julegrisen til J.K. Rowling. Forhåpentligvis finnes det også en armkrok hvor det kan leses sammen og leses høyt.

Design & layout: Lene M. Bjørang

For den beste litteraturen fortjener å deles og leses sammen. God lesehøst til dere alle!

Cappelen Damm Sentralbord: 21 61 65 00

Forsideillustrasjon: Thea Jacobsen Trykk: AIT Bjerch Papir: 80 gr. G-Print, 200 gr MultiartSilk Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser.

Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

Ragnfrid Trohaug Forlagssjef Barn og ungdom

4 • Boktips

@barneboker @cappelendamm @boktips


BARNAS FAVORITTER

Bildebøker 3-6 år

Ting som blir borte © Kim Fupz Aakeson og Stian Hole, 2021. www.cappelendamm.no

Boktips • 5


PE L L E PRO PE L L

Barnas nye bestevenn! 6 • Boktips


BILDEBØKER

Bli kjent med Pelle Propell og vennene. De finner på mye sprell!

Situasjoner barn kjenner seg igjen i.

PELLE PROPELL BLANDER ALLE SMAKER I HELE VERDEN CHRISTINE SANDTORV OG ELLA OKSTAD ISBN: 9788202654092 KR 228,3–6 ÅR

PELLE PROPELL VIL ABSOLUTT IKKE MISTE EN TANN CHRISTINE SANDTORV OG ELLA OKSTAD ISBN: 9788202654108 KR 228,3–6 ÅR

Pelle Propell er tilbake! I Pelle Propell blander alle smaker i hele verden er det bakedag og Pelle får besøk av vennen Bo. Men hva er morsomst – å blande så mange smaker som mulig eller å følge oppskriften? Det er vel ikke så nøye så lenge man har det gøy. I Pelle Propell vil absolutt ikke miste en tann opplever Pelle noe av det aller mest spennende en femåring kan oppleve, nemlig å ha en skikkelig løs tann. Problemet er bare at Pelle slett ikke har lyst til at tanna skal ut. Heldigvis vet storesøster Henny råd. Christine Sandtorv og Ella Okstad har laget et fargerikt og fantasifullt univers for barn mellom 3 og 6 år.

BOK 1

ISBN: 9788202654085 Boktips • 7


S T R ØMME V INNER I S TORY T EL

Endelig i bokform! Morsomt for store og små Humor på barnas premisser Ny serie!


BILDEBØKER

KOKOSBANANAS OG FORTE-SEG-ROBOTEN ROLF MAGNE G. ANDERSEN OG VICTORIA H. HAMRE ISBN: 9788202694715 KR 249,3–6 ÅR September

KOKOSBANANAS OG GODTERISTØVSUGEREN ROLF MAGNE G. ANDERSEN OG VICTORIA H. HAMRE ISBN: 9788202703936 KR 249,3–6 ÅR September

Barnas favoritt og strømmevinner i Storytel! Kokosbananas elsker å bruke langt tid om morgenen. Det gjør ikke Pappa Kokos, som alltid er supertravel. Derfor finner Kokosbananas opp en Fortesegrobot som skal få opp tempoet. Men hjelper Fortesegroboten familien eller skaper det enda mere trøbbel? Kokosbananas liker ikke å støvsuge rommet sitt, men nå er det ingen utvei. Han bestemmer seg for å gjøre støvsugingen gøyere og finner opp en godteristøvsuger. Men hva skjer når støvsugeren blir helt koko? Kokosbananas er en liten oppfinner som bor med familien sin Mamma Banana, Pappa Kokos og lillesøsteren Baby Koko. I oppfinnerskuret lager Kokosbananas helsprøe oppfinnelser, noe som alltid får ham opp i rare situasjoner med mye komikk som er morsom for både store og små lesere.

Boktips • 9


BILDEBØKER

Morsomt og fargerikt For alle som elsker hunder!

VERDENS BESTE HUND

Tredje bok om Anton

Anton ble rikskjendis da han var med i serien "Fra bølle til bestevenn" på NRK.

Anton er stor og myk og snill og verdens aller beste lekekamerat. Men når han bestemmer seg for noe, er han ikke til å rikke. Familien prøver alt for å få Anton til å gjøre som de sier. Men kommer de til å greie å overtale ham? Og er Anton egentlig den eneste stabeisen i familien?

ANTON VIL IKKE BADE AMADEUS BLIX ISBN: 9788202707613 Kr 228,Illustratør: Jens A. Larsen Aas 3–6 år

10 • Boktips

BOK 1 ISBN: 9788202676063

BOK 2 ISBN: 9788202700959


BILDEBØKER

FLU HARTBERG MED NY BOK

Bildebok om klimaspørsmål

Sprudlende bildebok Alvorlig tema i bunn Om å redde havet

En glede å lese høy og en finurlig måte å formidle at vi må ta vare på havet! Bli med på en farefull og fargerik reise til et sted hvor du aldri har vært! Den dagen Tilla må være hjemme fordi hun har feber, stiger plutselig vannet – og hele verden blir oversvømmet. Kanskje presidenten i USA vet noe om saken? Noe må gjøres, så bestefar og Tilla seiler av gårde i bestefars flotte, gamle badekar. TILLA OG VANNVESENET FLU HARTBERG ISBN: 9788202717100 Kr 279,5–8 år September Boktips • 1 1


N Y B OK I B A R SK E B A R N - SER IEN

Gøyale rim om kroppen!


BILDEBØKER

KROPP ER TOPP FOR BARSKE BARN ANNE ØSTGAARD OG EGIL NYHUS ISBN: 9788202714659 KR 249,3–6 ÅR

Rennende neser, blod som drypper, sterke muskler og spretne ben! Kroppen er merkelig og fascinerende, og barn elsker å høre om alt det rare som skjer inni oss. Anne Østgaard og Egil Nyhus har laget en fargerik og sprudlende bok full av gøyale og smårampete rim om kroppen og kroppens funksjoner.

Likte du ABC for barske barn og 123 for barske barn, så er denne midt i blinken!

De to tidligere bøkene har allerede solgt 25.000 eks til sammen!

ISBN: 9788202572587

ISBN:9788202638702 Boktips • 1 3


BILDEBØKER

BARN OG PSYKISK HELSE

Gro Dahle med ny, sterk bok I denne gjennomillustrerte samlingen av vinterfortellinger og sanger, har vi valgt ut noen av våre vakreste klassikere samt nye perler. Bli med Marikken når den første snøen faller over Junibakken, på Oles skitur i Elsa Beskows verden, på skøyter med Karsten og Petra og og mange andre fortellinger, eventyr og sanger. Om barnedepresjon Nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus

DAGEN GRO DAHLE ISBN: 9788202710439 KR 279,Illustratør: Kaia Linnea Dahle Nyhus 3–6 ÅR September

14 • Boktips

Sterk bildebok fra Gro Dahle om hvor mørkt det kan bli når Dagen krever for mye. Dagen til Po tråkker og tramper, skyver og dytter, krever og maser. Dagen henger tungt over ryggen til Po, som en sekk han må drasse rundt på. Du må bli venner med Dagen din, sier mormor. Du får den dagen du fortjener, sier Mamma. Smil til Dagen og Dagen smiler til deg, sier Pappa. Men det er lett å si, tenker Po, for ingen vet hvor slitsom Dagen til Po er, bare den som kjenner Dagen vet det. Po faller sammen med Dagen ned til et sted hvor ingen kan høre dem. Og kanskje er det nødvendig å falle ned til det dypeste dype dypet for å tørre å hviske «hjelp meg»?


BILDEBØKER

FOR VITEBEJÆRLIGE BARN

Hodet fullt av spørsmål En varm og morsom bildebok fra Kaia Dahle Nyhus for dem med mange spørsmål i topplokket. Hvorfor det? er en bok full av spørsmål! For det er så mye å lure på. Hvorfor er det galt å slå? Hvorfor tuter ikke pappa mere når han kjører bil? Hvorfor kan man ikke pusse tennene med karamellsaus? Og hvor kommer de fra egentlig, alle spørsmålene? Kanskje det er lurt å ringe Kongen? Eller spørre Verdensrommet?

HVORFOR DET? KAIA LINNEA DAHLE NYHUS ISBN: 9788202714215 KR 279,3–6 ÅR Boktips • 1 5


BILDEBØKER

F Ø LG E S V ENNER B O K 2

En lun og trygg fortelling

Om å være ny i barnehagen

En nydelig bok om vennskap

16 • Boktips


Roni Rekomaa/Lehtikuva

BILDEBØKER

Lucinda Riley! ♥

Takk for alle de fine historiene!

VIL DU VÆRE VENNEN MIN? LUCINDA RILEY OG HARRY WHITTAKER ISBN: 9788202671655 KR 279,Oversetter: Ute Neumann Illustratør: Marie Voigt 4–6 ÅR

Enda en hjertevarm bildebok om vennskap fra Lucinda Riley og sønnen Harry Whittaker. Vennskapsengelen Fredrik vet at Jenny nettopp har begynt i ny barnehage. Han vet også at det skjedde noe veldig trist med familien til Jenny da hun var nyfødt. Og han skjønner at akkurat nå trenger Jenny en helt spesiell venn så hun skal føle seg mindre ensom. Heldigvis vet han akkurat hvordan han kan hjelpe henne.

En nydelig bildebok-serie skrevet av Lucinda Riley og sønnen Harry Whittaker

I oktober kommer det også en fin julebok i serien Følgesvenner. JULEENGELENI ISBN: 9788202671679 Boktips • 17


BILDEBØKER

Frittstående oppfølger til Babysang

INNEHOLD ER BL . A . Trollmors vugg evise, Fola, fola, Blakken, Bjørnen sover m.m. Dikt av In ger Hagerup, Jo Tenfjord, G ro Dahle mfl.

En perfekt gavebok!

En vakkert illustrert bok for de aller yngste barna.

SANGER , RIM OG REGLER

God natt! GOD NATT – RIM, REGLER OG SANGER FOR DE MINSTE ISBN: 9788202702649 KR 199,Illustratør: Xin Li 1–3 ÅR September

18 • Boktips

Boken er en samling med rim, regler, sanger og dikt som er perfekte å ta fram ved leggetid. Her kan barn og foreldre sammen lese og synge på sengekanten. Boken er illustrert av Xin Li med sjarmerende og fargerike tegninger. En perfekt gave til dåp, barselgave og andre anledninger.


EN REISE

«Du kan gjerne få låne forstørrelsesglasset imens», sa prestefruen til Emil . Det hadde hun ikke sagt om hun hadde kjent Emil litt bedre . «Jeg undres på om det der ikke kan brukes som brennglass», B Atenkte Emil, for E han så at glassetRfanget N AinnS B E S T solstrålene i en eneste glødende prikk . «Det må jeg prøve», tenkte han . Og fjærene på hatten til prestefruen var det beste han kunne I Å Rfinne S TåIprøve D Epå . N Rett E som det var, begynte det ganske riktig å ryke rundt prestefruen, og hadde ikke mor til Emil sett det og skreket skikkelig opp, så hadde kanskje prestefruen kommet i brann . «Men det var ikke meningen», sa Emil, og var riktig lei seg . Ikke meningen – nei, det får vi da virkelig håpe! Men likevel – å huffamei, sånt barn han var!

Året rundt med dine favoritter På viken ligger ennå is . Snart blir det sprekker i den . Vi lager fastelavnsris til fastelavns-tiden . Vi gjemmer riset godt i kveld og vekker dere med det . Pass bare på! Først blir det smell, men siden fryd og glede .

For nå står mor ved kjøkkenbord hun står og knar og ruller . «Å, kjære mor, gjør deigen stor! Vi er så glade i boller! Og lag hver bolle stor som så med mye mandelmasse . Og mer enn to kan vi vel få? Tre, fire kunne passe .»

BILDEBØKER

Nå kan vi snart sykle til barnehaven! sier Karsten. Nei, sier pappa. Du vet godt at dere ikke får lov til å sykle på gaten! Men heldigvis finnes det egne sykkelstier og sykkelveier, skynder morfar seg å si. Der er det ikke så farlig. For der har ikke bilene lov til å kjøre. Og til søndag kan vi dra på sykkeltur alle sammen! sier mamma’n til Petra.

Karsten og Petra faar sykkel_materie_ny.indd 31

02.01.12 13.31

Der ute skinner solen glad og slikker oss i nakken . Nå tar vi kjelkene i rad og aker utfor bakken . For ennå er her frost og snø og vinteren som rår . Først må den siste istapp dø før vi kan vente vår .

Resten av dagen satt han i snekkerbua .

Året rundt er en høytlesningsbok til glede for 104 ( ( små og store. Inneholder gode fortellinger, sanger og dikt som passer til alle sesonger.

105

10

(

11

(

Les Elsa Beskows Årets saga, en sommerlig fortelling om Emil i Lønnebergets spell, vintereventyr med barna i Josefine Olsens barnehage, vårens første sykkeltur med Karsten og «Tenk så mye det kan bli av fem små bønner fra butikken», sier Kasper . «Fint i vinduet hele sommeren, og et festmåltid på kjøpet! Men se, Fredrik . Der borte i bedet . Kom så går vi dit …» Petra, telttur i høstvær med ville Wilma og mange flere. Inneholder også sanger og dikt. 52

53

(

(

I klasserommet var det varmt . Med ett slokket frøken lyset og åpnet døra til ALLE BØKENE I SERIEN: gangen . Langt borte var det noen som sang Luciasangen . Men i det samme måtte Magnus nyse to ganger . Allan og Rune som satt ved siden av så ergerlige ut, og Magnus lurte på om de ville være slemme mot ham i frikvarteret . Men sangen kom stadig nærmere, og så kom Lucia inn i rommet . Etter henne kom fire stjernegutter, men det var småjenter det også . Magnus kjente dem igjen . En av dem het Marianne . Hun hadde gitt Magnus en karamell en gang . Hun var snill .

Ut på ettermiddagen, da Magnus var hjemme i og Mari tilbake . Det snødde enda mer nå . Og d sukket . «Du har det godt, du Magnus, som kan stik han . «Det er verre for oss to, skjønner du . Og f sted å bo .» Magnus ble lei seg . Nå skjønte han hvorfor hadde naturligvis ikke noe sted å bo . Lindberg under en busk om natten . Eller nede ved havna

142

ISBN BARNAS BESTE: ÅRET RUNDT FORTELLINGER, SANGER OG DIKT TOR ÅGE BRINGSVÆRD MFL. ISBN: 9788202706142 KR 399,Illustratør: Anne G. Holt, Ilon Wikland m-fl 3–6 ÅR

ISBN

(

143

ISBN

ISBN

ISBN

ISBN

ISBN

Boktips • 19

(


BILDEBØKER

Sondre Lerche har begått nok ei sprudlende barnebok. JAN ØY VIND H E LG E S E N , N E T TAV I S E N

A NMEL DER - FAVO R I T T

Nydelig og morsom bildebok! 2 0 • Boktips


BILDEBØKER

EN FLUE FLØY SONDRE LERCHE ISBN: 9788202701147 KR 279,Illustratør: Victoria Sandøy 3–6 ÅR

"Slike biletbøker med absurde, rima forteljingar kjenner me i dag best frå engelske Julia Donaldson og Axel Scheffler sine bøker, mellom anna om Gruffalo. Og den boka me her har føre oss, «En flue fløy», med tekst av Sondre Lerche og illustrasjonar av Victoria Sandøy, er heilt på høgde med desse moderne klassikarane." HADLE OF TEDAL ANDER SEN, KL A SSEK AMPEN

Sondre Lerche og illustratør Victoria Sandøy er tilbake med nok en nydelig bildebok! Denne gangen forviller en flue seg inn i et skolekorps som er ute og marsjerer, og brått blir det både ulyder og feiltrinn. I denne boka får vi et gjensyn med Sondre Lerches poetiske og lekne fortellerstemme og Victoria Sandøys nydelige illustrasjoner. En flue fløy er en morsom og finurlig fortelling for barn mellom 3 og 6 år, og passer ekstra godt for alle som liker å lage lyd, både med og uten instrumenter.

Passer ekstra godt for alle som liker å lage lyd! Nytt dreamteam i barnbokverden

Dette er deres andre bok.

Boktips • 2 1


BILDEBØKER

TO SMÅ RIDDERE BJØRN F. RØRVIK OG ALICE LIMA DE FARIA ISBN: 9788202671105 KR 299,3–6 ÅR

– Prinsessen har blitt borte! roper Kongen. – Jeg tror hun er tatt av dragen! De to små ridderne har ikke så lyst til å redde prinsessen. En drage er jo ikke noe kosedyr, akkurat! Og ingen av dem er noe særlig interessert i prinsesser heller. Men Rosenbusk og Bang er de eneste ridderne som er hjemme, så de blir pent nødt til å ordne opp.

Sjarmerende og gøy om to tapre riddere og en sta prinsesse.

To kjente bildeboknavn har slått seg sammen

2 2 • Boktips

Ser på kjønnsroller med et nytt, skrått og humoristisk blikk


BILDEBØKER

B J Ø R N F. R Ø R V IK O G A L I CE L IM A DE FA R I A

Sjarmerende og gøy! [...] en tøysete bok med en viktig beskjed om at riddere godt kan være opptatt av sminke og leopardstøvler, mens prinsesser kanskje ikke alltid trenger å være så rosa og prinsessete. M E T T E M O, B A R N E B O K K R I T I K K . N O

Boktips • 2 3


BILDEBØKER

Blir nesten ikke bedre!

To nordiske barneboknestorer slår seg sammen, og resultatet er knallfint (...) M A J A T R O B ER G D J U V E , DAG B L A D E T

2 4 • Boktips


BILDEBØKER

TING SOM BLIR BORTE KIM FUPZ AAKESON OG STIAN HOLE ISBN: 9788202695453 KR 299,5–9 ÅR

En varm bok om savn og vennskap

Nært og gjenkjennelig

VA K K E R B I L D E B O K

Nordisk mestersamarbeid Aksels bestevenn, Bosse, er borte. Han har flyttet til Australia. Det er på den andre siden av jorden. Så Bosse er virkelig borte. Og Aksel savner ham veldig. Tenkt så fint om det fantes en butikk hvor man kunne kjøpe ting som er blitt borte. Men kanskje man kan finne noe annet når noe blir borte. En ny venn, for eksempel.

Boktips • 2 5


BILDEBØKER

N Y B O K O M M U L EG U T T E N

Mulegutten ute på nye eventyr!

2 6 • Boktips


BILDEBØKER

MULANOSAURUS REX ØYVIND TORSETER ISBN: 9788202660017 KR 349,9–99 ÅR

Mulanosaurus Rex er fjerde bok om Mulegutten, en grafisk roman-kvartett som tar opp i seg myter, eventyr og samfunnskritikk, i tekst og bilde. LAGERET SKULLE TØMMES.

ALLE UBRUKTE GJENSTANDER DESTRUER ES.

DIN OS TIL AURD OV ELER ERS

DA JEG ÅPNET ESKEN FIKK JEG IDEEN.

DIN OS TIL AURD OV ELER ERS

JEG SKULLE LAGE MUSEETS NYE ATTRAKS JON!

I Mulanosaurus Rex har Mulegutten arbeid på Naturhistorisk museum, men han har et kjempeproblem: han mangler en skikkelig dinosaur-sensasjon til utstillingen. I redsel for å bli arbeidsledig slår han seg sammen med Presidenten, sistnevnte er på leit etter den siste dinosauren for å kunne framstille mer olje og bensin. Sammen legger dette umake paret ut på en vanvittig ferd for å fange en utdrydningstruet dinosaur. Det må gå som det går.

UKJENT ARKEOLO ETETUKJENT FUNN. PALEONTGISK OLOGISK FUNN.

Fjerde bok om Mulegutten

Ser samfunnet vårt på en ny måte.

Boktips • 2 7


R A D A R PA R E T L O E O G H I O R T H Ø Y H A R G J O R T D E T I G J E N

"Rumpehumor i særklasse!"

VG

Ellevilt kriminalmysterium fra to av våre fremste kunstnere.

2 8 • Boktips


BILDEBØKER

Fra duoen bak Kurtbøkene

HVEM RUMPET BRUNOSTEN? ERLEND LOE OG KIM HIORTHØY ISBN: 9788202682446 KR 279,6–9 ÅR

Hysterisk morsomt!

Crazy-humor forkledd som krim. Absurd tegneseriebok med gøyale ordspill, burleske karakter er og voksenreferanser.

Det har kommet Kongen for øre at verdens beste brunost lages på gardsmeieriet til Lisen von Kvantum og hun blir derfor invitert til slottet sammen med ett stykk brunost. Men på togturen oppdager hun noe fryktelig: Kongens ost er full av rumpespor. Den har blitt rumpet! Konduktøren trekker i nødbremsen og verdens beste detektiv, herr Fluffenberg, blir tilkalt. Skurken må være om bord, men ingen av passasjerene vil innrømme at de har rumpet noe som helst.

K AT R I N E K A L L E K L E V BARNEBOKKRITIKK

Rampete rumpehumor fra radarpar Erlend Loe og Kim Hiorthøys absurde krimparodi er morsom. GURI FJELDBERG , AF TENPOS TEN

Boktips • 29


BILDEBØKER

O M A K S E P T, S T O LT H E T O G T I L H Ø R I G H E T

En bildebok til å bli glad av! Den gir stemme til alle verdens barn og viser at alle er perfekte – akkurat sånn som de er.

JEG ER BRUN ASHOK BANKER ISBN: 9788202702465 KR 228,Oversetter: Ina Vassbotn Steinman Illustratør: Sandhya Prabhat 3–6 ÅR

3 0 • Boktips

Fine og fargerike illustrasjoner

Alle barn fortjener å se seg selv i bøker

En inkluderende bildebok med et tydelig budskap: Hvert eneste barn er verdifullt og perfekt akkurat som det er. Barn med brun hudfarge er like vanlige og enestående som alle andre. Boken er et speil for fargede barn og et vindu for de med annen hudfarge. En gledesstrålende feiring av den huden du er født med, av å være brun, fantastisk og av å være deg! "Jeg er brun. Jeg er vakker. Jeg er perfekt."


BILDEBØKER

KIM LEINES TREDJE BILDEBOK FR A GRØNL AND

Spennende og dramatisk!

Om naturens kraft og livets realiteter

Prisvinnende forfatter – kjent for leserne

ind til sig og mærkede at den skælvede lidt, og så brast den i gråd. Sofie kom med et tæppe og pakkede det rundt om det.

Mamma skalAndreas ha baby, og Sofie Andreas gleder seg. Men trykkede barnet ind mod og brystet og holdt fast om det. Det havde en meget speciel lugt, varm og sødlig. De lindede lidt på når fødselen nærmer seg, er helikopteret til udreparasjon. Da tar tæppet og kiggede, og der lå barnet inde i mørket og kiggede på dem med store sorte pupiller. vi hundesleden over isen til byen, sier pappa, det går fort. Sola Kraka? hviskede Sofie. skinner, og de fyker av gårde. Så ser Andreas en rar vind over 50 · fjellet: Piteraq! En orkan er ·på vei! Med ett får de dårlig tid. Vakker og spennende bildebok om naturens kraft og livets vidunder!

MIRAKLET I SNØHULEN KIM LEINE ISBN: 9788202683894 KR 299,Illustratør: Peter Bay Alexandersen 6–9 ÅR Boktips • 31


BILDEBØKER B E S T S E L G E R F O R F AT T E R D A N B R O W N S B I L L E D B O K D E B U T

Foto: Dan Courter

Et musikalsk eventyr

Med klassisk musikk komponert av Dan Brown

Med skjulte koder i illustrasjonene

Når Maestro Mus drar verden rundt for å samle sine musikalske venner, blir det en spennende reise. Boken er perfekt for høytlesning for de yngste, og også for litt eldre søsken som kan hjelpe til med å lete etter bokstaver og forme ord!

EN VILL SYMFONI DAN BROWN ISBN: 9788202691424 KR 279,Illustratør: Susan Batori

32 • Boktips

Boken ledsages av klassisk musikk skrevet og komponert av Dan Brown selv. Det er et musikalsk eventyr på vers, med skjulte koder i de fantastiske illustrasjonene til Susan Batori.


Småbarnsbøker


FI N E PA PPB Ø K ER O M L I L L E K A NI N

Ny, norsk småbarnsserie!

3 4 • Boktips


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

Ny norsk småbarnsserie fra merkevaren Blafre! Lille Kanin finner du også på de fine produktene til BLAFRE, se blafre.com

HURRA FOR LILLE KANIN! BLAFRE ISBN: 9788202674465 KR 179,Illustratør: Ingrid Erøy Fagervik 0–3 ÅR

SOV GODT, LILLE KANIN! BLAFRE ISBN: 9788202700942 KR 179,Illustratør: Ingrid Erøy Fagervik 0–3 ÅR

Blafre-bøkene er fargerike og lekne, med tekster på rim for de aller minste.

Fargerike og lekne illustrasjoner

Pekebøker med tekster på rim

Lille Kanin har bursdag og gleder seg til å feire med vennene. I denne boka får barnet oppleve alt som er gøy med bursdag, i tillegg til å lære seg å telle fra en til ti. Lille Kanin skal sove og i denne boka møter barnet alt man pleier å gjøre før man legger seg.

I oktober kommer det også en fin julebok om Lille kanin.

Boktips • 3 5


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

T I T T, P E K O G L E

Humor for småfolk

Gjenkjennelig for småbarnsforeldre

Bok nr. 6 om Minsten

ISBN: 9788202577001 MINSTEN LIKER MERVI LINDMAN ISBN: 9788202714604 Kr 129,Oversetter: Astrid Haugen

3 6 • Boktips

Minsten liker mange ting: dukken, ballen, togbanen. Minsten liker grøt og å danse. Men Minsten liker ikke støvsugerens brøl! Mervi Lindman er en mester på å formidle humor og sterke følelser i sine illustrasjoner.

Supre småbarnsbøker med små overraskelser og morsomme påfunn.


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

F I N E PA P P B Ø K E R

Lær om tall og ord

Serien om Lille Mus er sjarmerende, fargerike og lærerike pappbøker for de yngste leserne.

MIN FØRSTE ORDBOK MED LILLE MUS MARTINA BADSTUBER ISBN: 9788202711665 KR 149,Oversetter: Astrid Haugen 1–3 ÅR

MIN FØRSTE TELLEBOK MED LILLE MUS MARTINA BADSTUBER ISBN: 9788202711658 KR 149,Oversetter: Astrid Haugen 1–3 ÅR

I Min første ordbok med Lille Mus kan du, i løpet av en uke, lære 100 nye ord! Lille Mus har mye å gjøre. Mandag vasker han seg, tirsdag går han på butikken, onsdag på tur. Og hva gjør Lille Mus på søndag, mon tro? Det er gøy å lære nye ord med Lille Mus!

I Min første tellebok med Lille Mus kan du, i løpet av en travel dag, lære å telle til ti! Kan du telle hvor mange epler Lille Mus plukker? Hvor mange stjerner er det på himmelen før leggetid? Og hvor mange kosedyr har Lille Mus med seg i senga? Det er gøy å lære tall med Lille Mus!

Boktips • 37


SMÅBARNSBØKER 1-3 ÅR

SPR ÅKUT VIKLING MED BABBL ARNA

Du ser dem på NRK Let etter Diddi og Bobbo, og når du finner dem tar de deg med på lydlek og språkutvikling.

En fargerik bok i fint format for de aller minste. Lek titt tei-leken med Babblarna, og lær tidlig hvor morsomt det er med bøker. I oktober kommer det også en fin julebok om Babblarna.

TITT TEI, BABBLARNA! ANNELI TISELL/WIIK EDMAN ISBN: 9788202660918 Kr 149,Oversetter: Ane Margit Øyen 0–3 år

3 8 • Boktips


Barnas favoritter


BARNAS FAVORITTER

Fortellinger og sanger Perfekt som gave til en sjørøver!

K A P T E I N S A B E LTA N N

Uimotståelig samleutgave

4 0 • Boktips


BARNAS FAVORITTER

EN REISE I KAPTEIN SABELTANNS RIKE TERJE FORMOE ISBN: 9788202700669 Kr 299,3–6 år

En flott gavebok til alle små sjørøvere! Her har vi samlet flere fortellinger om Kaptein Sabeltann, du kan også lære alfabetet og bli kjent med hele mannskapet ombord på Den sorte Dame. I tillegg inneholder boken de mest kjente Kaptein Sabeltannsangene, med noter og besifring.


BARNAS FAVORITTER

S O L I D PA P P B O K M E D FA N E R O G K L A F F E R

Til alle som elsker Tassen! En av barnas favoritter i mange år!

Perfekt for små hender

TASSEN PÅ TIVOLI LES EVENTYRET OG TREKK I KLAFFENE ERIC HILL ISBN: 9788202711863 Kr 149,Oversetter: Astrid Haugen 1–3 år

4 2 • Boktips

I Tassen på tivoli har Tassen og vennene hans en morsom dag på tivoli. Der er det mye gøy å teste ut, karuseller, hoppeslott og en kjempestor sklie! En solid pappbok for de minste med store faner som innbyr både til lesing og lek.


BARNAS FAVORITTER

S O M M E R E N S B E S T S E LG E R

Bok med brannbil-lyder Fargerik og fin pappbok med lydpanel. Brannmann Sam er modig, rolig og hjelpsom. Han er den beste av alle til å hjelpe til når noen er i knipe. Han kjeder seg aldri på jobben fordi det ofte er noen i den lille byen deres, Pontypandy, som trenger hjelp. Brannmann Sam og medhjelperne hans er alltid klare til utrykning, og de lærer barnehagebarn nyttige ting om brannsikkeret.

KJENNER DERE BRANNMANN SAM? Bok med lydknapper ISBN: 9788202709907 Kr 249,Oversetter: Rune R. Moen 1–5 år Boktips • 4 3


BARNAS FAVORITTER

K A R S T EN S K A L FLY T T E

Ny bok om bestevennene Karsten og Petra

4 4 • Boktips


BARNAS FAVORITTER

Ny fin historie!

Om vennskap, lek og alt barn er opptatt av.

Alltid aktuelt tema!

KARSTEN SKAL FLYTTE TOR ÅGE BRINGSVÆRD/ ANNE G. HOLT ISBN: 9788202693503 Kr 199,3–6 år

Endelig en ny bok i serien om Karsten og Petra! Karsten og familien skal flytte. Tenk om Karsten ikke skal gå i Duestien barnehage mer? Karsten får ikke sove, han vil at alt skal være som vanlig. Familien leter lenge etter et nytt sted – og en dag finner de den rette leiligheten. Karsten og Petra besøker den nye bygården og ser på rommet til Karsten. Kanskje det ikke blir så ille likeve? Den populære bokserien om Karsten og Petra startet i 1991, og fortsatt kommer det helt nye bøker om de to gode vennene. Temaene i serien kretser rundt vennskap og lek og er fine, korte fortellinger med temaer som engasjerer alle barn i barnehagealder. De siste årene har mange barn blitt kjent med Karsten og Petra og kosedyrene deres, gjennom filmene og tv-seriene som er laget.

Boktips • 4 5


BARNAS FAVORITTER

KL AFFER, SNURRENDE HJUL OG FINURLIGE LUKER

Pettersen bygger en olabil til Findus. Endelig er dagen kommet til at bilen skal bli ferdig!

Lekebok i papp for de minste

Robust lekebok For alle som liker Gubben og katten

Pettersen bygger en olabil til Findus. Endelig er dagen kommet til at bilen skal bli ferdig! GUBBEN OG KATTEN BYGGER EN BIL SVEN NORDQVIST ISBN: 9788202697068 KR 229,Oversetter: Anne Hansen 2–4 ÅR

4 6 • Boktips

En robust lekebok i papp med morsomme klaffer, snurrende hjul og finurlige luker. Her kan store og små more seg med å dra av Pettersen dyna, kikke rundt i snekkerboden og se Findus kjøre den ferdige olabilen.


BARNAS FAVORITTER

Vår tids anti-helt Tre fine historie

Både nostalgisk og akutelt

ALBERT ÅBERG

Tre klassikere i én bok Bli med hjem til Albert og pappaen hans og oppdag lekens magi! Tre elskede klassikere om Albert Åberg samlet i én bok. Inneholder: Du er en luring, Albert Åberg – hvor Albert får låne verktøykassa, men ikke sagen. Knyt i vei, Albert Åberg – hvor han har lært seg å knyte, og det er så gøy at han ikke klarer å stoppe. Hurra for pappa Åberg – det er bare en dag igjen til pappa sin bursdag – og Albert vil så gjerne gi en fin gave, men hva skal det være? Pappa ønsker seg ingenting.

MYE MORO, ALBERT ÅBERG! GUNILLA BERGSTRÖM Tre historier ISBN: 9788202708795 KR 299,Oversetter: Tor Åge Bringsværd 3–6 ÅR Boktips • 47


BARNAS FAVORITTER

BA

R N AS BESTE

P R A K T B O K F R A M U M M I DA L E N

Et skattekammer av en bok

Her har vi samlet et rikt utvalg av fortellinger, bildebøker, tegneserie, sanger og sitater fra Mummidalen. En perfekt gavebok til alle små og store som liker Mummitrollet.

Ny bok i Barnas Beste-serien

Perfekt gavebok til dåp og navnefest

I denne boka møter du alle karakterene fra Mummidalen – mummitrollet, mummimamma og mummipappa, Snorkfrøken, Snusmumrikken, Filifjonka og lille My, Hemulen og alle andre – i Tove Janssons originale strek.

ALLE BØKENE I SERIEN:

ISBN 9788202514198 ISBN 9788202523718 ISBN 9788202562212 ISBN 9788202523725

BARNAS BESTE: MUMMIDALEN TOVE JANSSON FORTELLINGER, TEGNESERIER OG SANGER ISBN: 9788202702427 KR 399,Oversetter: Anders Heger, André Bjerke og Gunnel Malmström 3–6 ÅR

4 8 • Boktips

NYHET! Les mer på s.19

ISBN 9788202599744 ISBN 9788202525514 ISBN 9788202706142


BARNAS FAVORITTER

Finn, plukk og ta vare på all verdens planter og blomster sammen med Hemulen! Denne boken er med sine detaljerte tegninger og interessante anekdoter egnet for planteentusiaster i alle aldre.

Visste du at bregnen fantes allerede på dinosaurenes tid? Eller at mose ikke har røtter, men noe som kalles rhizoider? I Hemulens herbarium finner du fakta om over hundre kjente planter. Ulike skogstyper og andre biotoper presenteres også i klassiske plansjer, og boken viser hvordan du skal presse planter. Den en har tomme oppslag der du kan samle dine egne funn. Et fint bånd binder permene sammen for å holde alt på plass. Utover artsillustrasjonene er boken også fylt av Tove Janssons lekne originaltegninger, som viser henne som en skarpsynt iakttager av naturen.

HEMULENS HERBARIUM TOVE JANSSON Basert på Tove Janssons forfatterskap ISBN: 9788202682651 KR 299,Oversetter: Hulda Westberg Sparbo 9–99 ÅR Boktips • 49


BARNAS FAVORITTER

Flere historier Du har sett den på NRK Super

T I L B A K E T I L M U M M I DA L E N

Vakker bok med historier hentet fra TV-serien I disse spennende fortellingene møter du Mummitrollet, Snorkfrøken, Lille My, Snusmumrikken og alle de andre vennene i Mummidalen.

TILBAKE TIL MUMMIDALEN AMANDA LI ISBN: 9788202714611 KR 279,Oversetter: Heidi Sævareid 3–9 ÅR September

5 0 • Boktips

Bli med Mummifamilien når de reiser til en ukjent øy, finn ut hva som skjer når Mummitrollet oppdager en hatt med magiske krefter, og hør om det forunderlige veggmaleriet til Mummimamma. Med sine vakre illustrasjoner og varme, morsomme historier kommer denne samlingen til å bli en favoritt i lesestunden for både store og små.


BARNAS FAVORITTER

KL AFFEBØKER

Mummitrollet for de minste Morsomme pappbøker med klaffer og enkle rim. I Mummidalen er det uendelig mye moro! Bli med Mummitrollet og vennene hans når de flyr, står på ski, danser og seiler gjennom Mummidalen. Skyv og trekk i klaffene, og se hva som skjer! GODE VENNER I MUMMIDALEN ISBN: 9788202700553 Kr 149,Oversetter: Astrid Haugen 0–3 år September

Basert på den prisbelønte TV-serien Mummidalen på NRK Super. MORO I MUMMIDALEN ISBN: 9788202700560 Kr 149,Oversetter: Astrid Haugen 0–3 år September

Boktips • 51


BARNAS FAVORITTER

En favoritt i mange år Foreldrenostalgi

Men sen var hon så trött, så att hon bara gäspade. Vi gick och lämnade henne till tant

B A R N A I B A K K E B YG R E N DA

Lisa, och när tant Lisa stoppade ner henne i sängen, så somnade hon precis på minuten. Men Lasse och Bosse och jag och Britta och Anna och Olle klättrade upp i det stora

Klassiker i nytt format

bigarråträdet och satt där hela kvällen och åt bigarråer. Vi tyckte att det var en ganska bra Barnens Dag.

BARNAS DAG I BAKKEBYGRENDA ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202693497 KR 229,Oversetter: Jo Giæver Tenfjord 3–6 ÅR

52 • Boktips

Det här är Lasse och Bosse och jag och Britta och Anna och Olle. Det är vi som är barna i Bullerbyn. Och så Kerstin. Det är Olles lilla syster. format. En sjarmerende klassiker i nytt stort Hon är bara två och ett halvt år och bara en halv människa, säjer Lasse. Barna i Bakkebygrenda bestemmer seg for å lage Barnas dag, slik som de har i Stockholm. Det er ikke like lett som man skulle tro, men de har det veldig gøy og det blir mange overraskelser.


BARNAS FAVORITTER

P U LV E R H E K S A

Fly, Pokus!

En moderne klassiker! Velkjent for alle barn fra 3-8 år

Ny og hjertevarm historie fra Pulverskogen. Kråkefantene sitter i tretoppene og roper. Pokus kan ikke fly, erter de. Pulverheksa foreslår at de spør om hjelp, men kan Suppegjøken, Politimannen, Krokodillen, Tyven og Prinsen egentlig hjelpe Pokus å fly? Eller har Pulverheksa noe lurt på gang i Pulverhuset sitt?

PULVERHEKSA HJELPER POKUS Å FLY INGUNN AAMODT ISBN: 9788202708528 KR 279,3–6 ÅR


BARNAS FAVORITTER

FINN RIKTIG SETE Med 62 klistremerker

Mange morsomme oppgaver

HVEM EIER BAGASJEN?

Følg streken!

KOFFERTER

BUKKENE BRUSE

113663_Bukkene Bruse drar til Syden-aktivitet_.indd 9

Hvem fant ikke kofferten sin?

113663_Bukkene Bruse drar til Syden-aktivitet_.indd 38

26-11-2020 09:20:05

Morsom aktivitetsbok Bli med Bukkene Bruse til Syden!

BUKKENE BRUSE DRAR TIL SYDEN – AKTIVITETSBOK BJØRN F. RØRVIK OG GRY MOURSUND ISBN: 9788202658991 Kr 149,3–6 år

5 4 • Boktips

26-11-2020 09:16:55

Let etter vannpistoler, pakk kofferten og hjelp den lille bukken med å finne igjen håndkleet sitt. Her er morsomme og akkurat passe utfordrende oppgaver til Bukkene Bruse-fansen. Finn fem feil, labyrinter, prikk til prikk, fargelegging og bildekryss – du finner alt som skal være med i en aktivitetsbok, til og med klistremerker.


Barnas klassikere


BARNAS KLASSIKERE

MIO MIN MIO

Vakkert nyillustrert

En av Lindgrens mest kjente bøker

MIO, MIN MIO Nyillustrert utgave ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202697105 Kr 299,Oversetter: Agnes-Margrethe Bjorvand Illustratør: Johan Egerkrans 8–12 år

5 6 • Boktips

23 helsides fargeillustrasjoner og flere små

Strålende mottagelse i Sverige!

Historien om Bo Vilhelm Olsson som blir borte og reiser til Landet i det Fjerne, hvor hans far, Kongen, venter på ham. En storslått og vakker fortelling som vekker tanker om livet og døden, det gode og det onde og om kjærlighetens makt.

Vakkert nyillustrert av den svenske illustratøren og kunstneren Johan Egerkrans.


BARNAS KLASSIKERE

TOVE JANSSON

To fine Mummi-klassikere KOMETEN KOMMER TOVE JANSSON ISBN: 9788202663049 Kr 249,Oversetter: Gunnel Malmström Illustratør: Tove Jansson 10–100 år September

MUMMIPAPPA PÅ EVENTYR TOVE JANSSON ISBN: 9788202663032 Kr 249,Oversetter: Gunnel Malmström Illustratør: Tove Jansson 10–100 år

Sommeren er varm og trivelig, slik som den pleier å være i Mummidalen. Mummipappa sitter på verandaen og Mummimamma pusler i hagen. Alt er som vanlig, men en dag oppdager de noe rart på himmelen. Ifølge Bisamrotten er det en komet som nærmer seg jorden. Det røde øyet på himmelen blir større og større for hver dag som går, og det er mange som pakker sakene sine og stikker. Men Mummitrollet og Sniff er nysgjerrige og de stikker ikke, de vil se hva som skjer når kometen kommer.

Dette er en av klassikerne til Tove Jansson, og i denne boken forteller Mummipappa om hvordan han ble funnet i en kurv på trappen til barnehjemmet for foreldreløse Mummitroll. Han forteller også om reiser både hit og dit, om ganske ville fester og om hvordan han traff Mummimamma. Han overdriver litt, men han tenker at det gjør teksten hans mer troverdig.

Boktips • 57


BARNAS KLASSIKERE

FORTELLINGEN OM SKINNVOT TEN

Et klassisk eventyr SKINNVOTTEN UKRAINSK EVENTYR, GJENFORTALT AV ALF PRØYSEN ISBN: 9788202717636 Kr 199,Illustratør: Asbjørn Tønnesen Oktober

5 8 • Boktips

Eventyret Skinnvotten er fortellingen om mannen som mister skinnvotten sin i skogen en vinterdag. I løpet av natten blir votten til et hus for mange av skogens dyr. Både hare, rev, mus, frosk, villsvin, bjørn og ulv bruker votten som husly denne natten. Det er trangt om plassen, men med godt samarbeid får de plass til alle. Gjenfortalt av Alf Prøysen. Vakkert illustrert av Asbjørn Tønnesen.


BARNAS FAVORITTER

Lettlest

a bc Boktips Boktips •• 59 59


Kun én setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne! LØVEUNGE 4-7 ÅR

a c b RARE VALPER JENNY J. JACOBSEN ISBN: 9788202714451 Kr 179,4–7 år

HO-HO! BJØRN F. RØRVIK/ EIVIND GULLIKSEN (ILL.) ISBN: 9788202717766 Kr 179,4–7 år

Alle elsker valper!

Lattergaranti!

Lær å lese med søte, rare dyr!

Lesetrening + ordtrening = latter! Den beste måten å lære seg å lese er gjennom latter.

Noen valper har lilla tunge. Noen mangler pels. Andre har masse rynker. Og noen har dreadlocks. Felles for dem alle er at de er skikkelig rare – og ganske søte, da.

Tull med språk og uttrykksfulle og gøyale illustrasjoner gjør dette til nok en perfekt bok for lesestarterne. Ho-ho! er en løs oppfølger til suksessen Ha-ha! av Bjørn F. Rørvik og Eivind Gulliksen.

6 0 • Boktips


LØVEUNGE 4-7 ÅR

LØRDAG MED PAPPA FREDRIKKE NICOLAISEN ISBN: 9788202701734 Kr 179,4–7 år

VULKANER MARTIN VON DÜRENFELDT ISBN: 9788202695491 Kr 179,4–7 år

En fin liten historie

Spennende fakta

Far og sønn er hjemme alene. Da kan man finne på mye gøy. Man kan for eksempel kle seg ut. Som beinharde vikinger. Og ha fektekonkurranse! Men når pappa blir så ivrig at han treffer barnet i hodet med sverdet, er det ikke lett å være tøff viking. Da er det bare én ting som hjelper.

Vulkaner er spennende og mystiske. Dypt nede i jorden er det veldig, veldig varmt. Så varmt at stein smelter. Det er utgangspunktet for en vulkan. Her får startleseren vite hva en vulkan er, hvordan den funker og hvor den finnes. Spennende stoff for de som akkurat har lært å lese.

Boktips • 61


a bc

LETTLEST

Perfekt for de som akkurat har begynt å lese. Tilpasset nybegynner-leseren.

MIN FØRSTE LESELØVE 6-9 ÅR

a c b VITSELØVE 8 ABC CAMILLA STENDOV (RED.) ISBN: 9788202709242 Kr 199,Illustratør: Elisabeth Moseng 6–9 år

ALLE MÅ SOVE LENA LINDAHL ISBN: 9788202714444 Kr 199,Illustratør: Jens A. Larsen Aas 6–9 år

Ny, kul vitseløve

Hvordan sover dyr?

Åttende bok i den populære Vitseløve-serien!

Oppsiktsvekkende og morsomme fakta om dyrenes søvnmønster!

Her lærer barna alfabetet og får en vits på kjøpet. Boka er lagt opp til at det er en vits på hver bokstav.

Visste du at flaggermus sover opp-ned? Eller at papegøyefisken bruker sovepose? Eller at marsvin sover med øynene åpne?

G for Grønnsak – Hvilke grønnsaker er dårligst til å holde orden? – Rotgrønnsakene.

62 • Boktips

I Alle må sove møter du mange ulike dyr og hvordan de sover. Det er helt vilt og rart hvor mange ulike måter det går an å sove på.


LETTLEST

a bc

MIN FØRSTE LESELØVE 6-9 ÅR

VITSELØVE 7 PROMPEVITSER JOHAN WANLOO ISBN: 9788202692469 Kr 199,6–9 år

MIN FØRSTE LESELØVE – RARE FAKTA. EUROPA HÅKON FORFOD SØNNELAND ISBN: 9788202672522 KR 199,6–9 ÅR

LEONA 3: LEONA I BURSDAGSTRØBBEL ANNELI KLEPP ISBN: 9788202695002 KR 199,6–9 ÅR

Hysterisk vitseløve!

Ting du ikke visste

Seriefavoritt!

24 vitser om promp! Stinkende, overraskende og noen ganger fuktig promp. Kan det blir gøyere? Nå også med fire bonusvitser.

Her er den ultimate boka om alle merkelig regler og vaner i de forskjellige landene i Europa. Alle ting du lurer på eller ikke visste at du lurte på, om våre naboland.

I tredje bok i serien finner Leona ut at hun skal gi en bursdagsgave til rektor. Og hva er vel mer perfekt enn en skikkelig vill katt? Sett vill katt sammen med rektors store bart og en svær bløtkake, ja, da er kaoset komplett!

Å lære å lese er ikke gøy, det er latterlig morsomt!

Visste du at de olympiske leker kommer fra Hellas? Og at i starten løp alle deltakerne nakne?

Bli med på et serieeventyr for 6- til 9-åringen som elsker en sprelsk og morsom historie.

Boktips • 6 3


a bc

For de som har begynt å oppnå leseflyt. Bøkene passer for barn fra syv år som opplever gleden ved å lese en hel bok selv.

LETTLEST

LESELØVE 7-11 ÅR

VITSELØVE 9 SKOLEVITSER ISBN: 9788202692476 KR 199,ILLUSTRATØR: THOMAS KIRKEBERG 7–11 ÅR

DET GAMLE EGYPT ELDRID JOHANSEN ISBN: 9788202709716 KR 199,ILLUSTRATØR: THOMAS MADSEN 7–11 ÅR

ANDRE VERDENSKRIG I NORGE PÅ 1–2–3 CECILIE WINGER ISBN: 9788202708290 KR 199,ILLUSTRATØR: HELENA LINDHOLM 7–11 ÅR

Skolehumor!

Skikkelig spennende

Krigen i Norge

Vitser finnes på de rareste steder. Også på skolen, så klart. Her får du en haug med gøyale skolevitser. Hva kaller du en kompis som digger matte like mye som deg? Algebror.

Her møter leserne faraoer og pyramider, sfinkser og hieroglyfer. I Det gamle Egypt trodde folk at man kunne leve videre etter døden. Men du måtte oppføre deg bra i livet, og klare vanskelige tester etter at du var død. Du kunne ikke jukse. For hjertet ditt avslørte deg ...

Hva skjedde da krigen kom til Norge i 1940? Hvem var Hitler? Hvordan levde barna under krigen? Hvordan var skoledagen? Var det skummelt? Hva visste de egentlig?

Ta boka med på skolen og le deg fillete!

Skikkelig spennende stoff for deg som har knekket lesekoden!

6 4 • Boktips

Boken gir et raskt og til tider humoristisk dykk i årene krigen var i Norge.


LETTLEST

a bc

LESELØVE 7-11 ÅR

EKKELT ALEXANDER H. SANDTORV ISBN: 9788202658267 KR 199,7–11 ÅR

ENTEN ELLER – 100 VILLE DILEMMAER! ISBN: 9788202695460 KR 199,7–11 ÅR

Skikkelig ekkelt!

Klarer du å velge!

Slimete snørr, stinkende promp, sprutende diaré og lyden av en kniv som skraper mot en tallerken. Verden er full av ekle ting. Men hva er skikkelig ekkelt? Og hvorfor er det ekkelt? Det får du svar på i denne boken. Men den kommer med en advarsel! Hvis du ikke tåler å lese om skikkelig ekle, motbydelige, stinkende og guggete ting, må du ikke kjøpe denne boka!

Enten eller? Hva vil du helst? Et dilemma er et valg mellom to muligheter, der ingen av dem er bedre enn det andre. Og dilemmaer blir ekstra gøy når begge valgmulighetene er absolutt helt gærne! – Ville du helst spist neglene dine hver gang du klipper dem, eller håret ditt hver gang du klipper det?

Boktips • 6 5


de Alle finner en bok

liker og mestrer!

Siden den første Leseløven kom ut i 1988, er det solgt godt over 2 million bøker. Leseløvene har noe for leselystne barn i alle aldre. Bøkene er delt inn i forskjellige nivåer tilpasset barn fra 4 og helt opp til 12 år. Uansett interesser og lesenivå finnes det garantert en leseløve som vil falle i smak.

4–7 år

MIN FØRSTE LESELØVE

LESELØVE

Kun én setning på hver side. Perfekt for de aller ferskeste leserne.

Perfekt for de som akkurat har begynt å lese. Tilpasset nybegynner-leseren.

For de som har begynt å oppnå leseflyt. Bøkene passer for barn fra syv år som opplever gleden ved å lese en hel bok selv.

LØVEUNGE

6 6 • Boktips

6-9 år

7-11 år


Tegneserie

16.06.2021 08:50

Hi-hi_materie.indd 76

13.11.2020 13:50

Boktips • 67


TEGNESERIE Fra forfatteren bak Bukkene Brusebøkene

Med lattergaranti!

Hi-hi_materie.indd 41 13.11.2020 13:44

TEGNESERIE OM SPISEFORST YRRELSER 13.11.2020 13:50 Hi-hi_materie.indd 76

B J Ø R N F. R Ø R V I K M E D N Y V I T S E B O K

Lattergaranti HI-HI! HELSPRØ VITSETEGNINGER BJØRN F. RØRVIK OG EIVIND GULLIKSEN ISBN: 9788202674489 KR 249,6–9 ÅR

6 8 • Boktips

"Larsons gale verden for barn." En tykk og gøyal bok full av enruters tegnevitser. Har du ledd av Larsons gale verden, vet du at dette blir gøy. Her er det 74 morsomme, fargerike og litt overraskende vitser om en lang rekke temaer – men særlig om dyr.


TEGNESERIE

PEDER OG PI ER TILBAKE

Materie_Snømonstre

ne.indd 19

Spennende tegneserie!

Passe skummel tegneserie Tar barna på alvor

16.06.2021 Materie_S 08:49 nømonstrene.indd

18

16.06.2021 08:49

SNØMONSTRENE BJØRN OUSLAND ISBN: 9788202701789 KR 279,6–9 ÅR

Bøkene om Peder og Pi er fulle av fantasi og magi. Dette er bøker som tar leken og barna på alvor! Snøen laver ned, og Pi og Peder drar ut med akebrettet. I villmarka bak huset blir Peder ført bort av en flokk skumle snømonstre. Pi følger sporene rett inn i isslottet hvor spenning, farer og nye eventyr venter ...

DRØMMETREET ISBN: (9788202626822

SJØTROLLET ISBN: 9788202672423 Boktips • 69


TEGNESERIE

BES T SELGER FR A MARY POPE OSBORNE

Eventyrlig tegneserie Serien Tidsmaskinen er oversatt til 35 språk og solgt i over 130 millioner eksemplarer over hele verden. Endelig i tegneserie-versjon!

Nester bok kommer våren 2022

En dag oppdager Jack og Annie en hytte høyt oppe i et tre. Hytta er full av bøker, og da Jack slår opp i en bok om dinosaurer og samtidig ønsker at han kunne få se en dinosaur på ordentlig, så skjer akkurat det. Plutselig er de i kritt-tiden!

DINOSAURENE KOMMER MARY POPE OSBORNE TEGNESERIE ISBN: 9788202720407 KR 229 ,Oversetter: Øystein Rosse 6–9 ÅR Oktober


ROMANER FR A 6 ÅR

6

Romaner fra 6 år

6 Boktips • 7 1 Boktips • 7 1


B E S T S E L G E R F R A S V E R I G E , E N D E L I G PÅ N O R S K

La eventyret begynne!

Nytt, spennende univers!

7 2 • Boktips


ROMANER FR A 6 ÅR

6

MUSSE OG HELIUM: MYSTERIET MED HULLET I VEGGEN CAMILLA BRINCK ISBN: 9788202722876 KR 299,Oversetter: Nina Aspen 6–9 ÅR September

Camilla Brinck har skapt en unik og myldrende fantasiverden fylt av humor, spenning og fargesprakende illustrasjoner. Tankene går raskt til klassikere som Harry Potter, Narnia og Alice i eventyrland, men for et yngre publikum.

De to små musene Musse og Helium har på mystisk vis havnet hjemme hos en jente som heter Camilla. En dag oppdager de et hull i veggen, og nysgjerrige som de er, ramler de ned i hullet. Det er starten på et spennende og magisk eventyr! De lander i en verden som er helt ulik vår, Dyreriket. Det viser seg at Musse og Helium er prins og prinsesse i Dyreriket, og de får et farlig, men svært viktig oppdrag. De drar ut på sitt livs eventyr for å sikre Dyrerikets fremtid.

Neste bok kommer i februar 2022 En serie for hele familien!

Musse & Helium har siden 2018 solgt over 400 000 bøker og lydbøker i Sverige, og alle de 5 bøkene er bestselgere blant barnebøkene. I tillegg til å være hovedpersoner i serien, har de også egen youtube-kanal og podkast, de lager egen musikk og det finnes spill og diverse andre produkter. I tillegg til bøkene vil vi utgi aktivitetshefter og lydbøker. Boktips • 73


6

ROMANER FR A 6 ÅR

H Ø Y T L E S N I N G S B O K F O R H E L E FA M I L I E N

Morsom og helsprø! For dem som liker Den kjempestore pæra

EGG til salgs etter forestilling

EGG

74 • Boktips

Lurer du på hvordan det gikk med "Pål sine høner?"


ROMANER FR A 6 ÅR

6

&

SIRKUS PEPPERONINI OG HØNSEKANONEN CAMILLA VICTORIA STORM ISBN: 9788202693046 KR 279,6–9 ÅR September

I Sirkus Pepperonini og hønsekanonen møter vi sirkusdirektør Pål-O Pepperonini og hans fabelaktige høner. Hønene er av typen hvit italiener og de er merkelig skarptrente. De sier ikke et eneste ord: de klukker, og det er kun Pepperonini som forstår hva de sier. Boka skildrer hvordan det gikk med karakteren Pål i sangen "Pål sine høner", og handler dypest sett om hva som skjer hvis man er alt for streng med barna sine.

Boktips • 75 B Plan


6

ROMANER FR A 6 ÅR

Linde Hagerup er tilbake med en frittstående oppfølger til En bror for mye. Også denne er en barneroman som er lett å lese og lett å like.

O M V E N N S K A P O G FA M I L I E

En varm og sår historie

Sara og Helene er bestevenner. For alltid. Men etter sommerferien er alt plutselig forandret. Helene har vært i USA og Disneyland, mens Sara har drevet med fisking og kortspill på hytta. Avstanden er milelang, selv om de bor ved siden av hverandre. EN VENN FOR LITE LINDE HAGERUP ISBN: 9788202596798 KR 279,Illustratør: Jens A. Larsen Aas 6–9 ÅR September

76 • Boktips

Når foreldrene til Sara også avslører at de bærer på en hemmelighet om at familien skal flytte, skjønner Sara at hun er i ferd med å miste absolutt alt som er fint. Sara må legge en plan for å få tilbake livet sitt. Men er planen lur nok til å snu situasjonen?


TEGNESERIE OM SPISEFORST YRRELSER ROMANER FR A 6 ÅR

6

H A D DY N´J I E

Dans er livet! Dans! er en bok om vennskap og utenforskap. Men det er også en bok om danseglede. Ren og pur danseglede. "Alle gleder seg til vinterfest på skolen. Jeg hater å danse. Jeg kan ikke danse! Heldigvis har bestevennen min en plan. En plan som kan koste oss vennskapet." Dans! handler om vennskap og mot. Og at man av og til trenger å skrike. Høyt!

Nyillustrert

Vær deg selv! Hva er vi villig til å gjøre for å bli populære?

DANS! HADDY NJIE ISBN: 9788202714505 KR 249,Illustratør: Christoffer Grav 6–9 ÅR September Boktips • 7 7


6

ROMANER FR A 6 ÅR

Mange kan kjenne seg igjen i Milla!

Tar opp aktuelle og velkjente temaer.

TEGNESERIE OM SPISEFORST YRRELSER

TREDJE BOK OM MILL A

Klima og vennskap Milla er syk. Så syk at hun ikke orker noen ting. Filla besøker Milla hver dag, men en dag kommer ikke Filla på besøk. Hva har skjedd? Har han også blitt syk? Nei, det har han ikke! Ute i bakgården, oppe i Millas kastanjetre, sitter Filla sammen med en annen jente. Og omtrent samtidig begynner Amazons å brenne. Milla må gjøre noe!

MILLA REDDER AMAZONAS SELMA LØNNING AARØ ISBN: 9788202697242 KR 249,Illustratør: Tiril Valeur 6–9 ÅR

78 • Boktips

BOK 1

ISBN: 9788202493523

BOK 2

ISBN:9788202619299


TEGNESERIE OM SPISEFORST YRRELSER ROMANER FR A 6 ÅR

6

FJERDE BOK OM KJERSTI

Tar barnas følelser på alvor

En dose alvor og masse lykke og lek

Kjersti-bøkene er en prisbelønt serie med et univers fylt av humor, hverdagsspenning, lek og følelser som kjennes i hele kroppen. Perfekt høytlesning for alle skolebarn.

En realistisk serie som barn vil kjenne seg igjen.

Er dere forelsket, spør de store jentene i fjerde klasse når Kjersti og Gunner leker sammen. Kjersti blir flau og begynner å unngå Gunnar. Når alle jentene i klassen skal ha felles overnatting er det bare Kjersti som ikke får ha med seg bestevennen sin, bare fordi han er gutt. Hvorfor må det være sånn?

BOK 1

ISBN: 9788202649838

BOK 2

DETTE ER KJERSTI HELENA HEDLUND ISBN: 9788202694982 KR 249,-

ISBN: 9788202671211 Boktips • 79


6

ROMANER FR A 6 ÅR

M O N S T E R A G E N T E N N E L LY R A P P

Mysterier og spenning Nelly Rapp er spennende og morsomme bøker med mysterier som løses med likevekt, lærdom og list. Bøkene er skrevet av Martin Widmark, forfatteren bak den populære serien om LasseMajas Detektivbyrå. NELLY RAPP OG DET HEMMELIGE BIBLIOTEKET MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202635848 KR 199,-

NELLY RAPP OG ÅNDEN I FLASKEN MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202635848 KR 199,-

Monsteragent Nelly Rapp og vennen Valle er på besøk på Monsterskolen. De skal hjelpe en greve med slektsgranskning. Kanskje det finnes noen ledetråder i skolens bibliotek? Plutselig kastes Nelly og Valle tilbake til riddertiden, og her finner de både ut en del om grevens slekt, og de treffer på grunnleggeren av Monsterskolen! Serien om Nelly

På Monsterskolen skal læreren til Nelly og Valle gå av med pensjon og planlegger å finne opp en ny type drivstoff for å redde verden. Men først vil hun vise elevene hvordan de første motorene fungerte. Når de går opp på loftet for å hente en dampmaskin hører de noe bak en låst dør. "Unnskyld", sier en hul stemme. Hva er det som skjuler seg bak døra?

Lydbokfavoritt! Tilfredsstiller behovet for litt-skummel -lesning

Oversetter: Hilde Matre Larsen Illustratør: Christina Alvner

8 0 • Boktips


ROMANER FR A 6 ÅR

Det er solgt over 120 000 bøker om Kurt. KURT ER TILBAKE

6

Utgitt i en rekke land.

De første historiene Kurt er glad i å kjøre truck, og noen ganger er han grei og andre ganger er han ugrei. Mer er det egentlig ikke å si om den saken. Denne boken inneholder Fisken og Kurt blir grusom, de to første historiene som er skrevet om Kurt og den på en måte ganske vanlige, men på en annen måte ganske uvanlige familien hans.

KURT II ERLEND LOE FISKEN + KURT BLIR GRUSOMI SBN: 9788202720643 KR 279,Illustratør: Kim Hiorthøy Oktober Boktips • 81


6

ROMANER FR A 6 ÅR

DILLSTADBANDEN 2: JUVELKUPP JENS LAPIDUS SBN: 9788202681586 KR 229,Oversetter: A. Audhild Solberg Illustratør: Gustaf Lord 6–9 ÅR

Dillstadbandens andre kupp, Juvelkuppet, settes i gang når flere i Dillstad opplever å bli lurt for penger og edelstener forsvinner i løse luften. Hva er det egentlig som skjer? Jonathan, Zasha og Lotta utgjør Dillstadbanden, en bande som med intellekt og mot handler i det godes tjeneste. En spennende, fartsfylt og oppfinnsom barnebokserie av spenningsmesteren Jens Lapidus.

82 • Boktips

DILLSTADBANDEN 3: BASSENGKUPPETI JENS LAPIDUS SBN: 9788202717629 KR 229,Oversetter: A. Audhild Solberg Illustratør: Gustaf Lord 6–9 ÅR September

Jonathan, Zasha og Lotta får hendene fulle når de planlegger sitt nyeste kupp. Deres klassekamerat og fiende, Rick, skryter av sitt nye husdyr – som verken er en gullfisk eller et marsvin. Og som om ikke banden har nok med å planlegge frigjøringen av Ricks husdyr, annonserer gymlæreren at hele klassen skal ha svømming på Dillstadbadet. Alle jubler, bortsett fra Zasha.


Jens Lapiuds debuterer som barnebokforfatter med denne serien

to:

Fo Th nU

ro erg

llb

D I L L S TA D B A N D E N

To nye kupp!


LASSEMAJAS DETEKTIVBYR Å

Tegneseriebok


ROMANER FR A 6 ÅR

6

Tegneseriebok

MINIMYSTERIER FRA VALLEBY – TEGNESERIEBOK MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202694999 KR 229,Oversetter: Nina Aspen Illustratør: Helena Willis 6–9 ÅR

LASSEMAJA – DETEKTIVMYSTERIET MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202694289 KR 229,Oversetter: Nina Aspen 6–9 ÅR

For første gang løser Lasse og Maja mysterier i tegneserieformat. Inneholder fire kortere detektivfortelliner: Hvem har sabotert pantemaskinen? Hvem stjal pengeskrinet fra loppemarkedet? Hvor har det blitt av håndballagets vandrepokal, og hvem vil sette en stopper for teaterforestillingen? I tillegg kan du lese underholdende sider fra Valleby Blad, som byr på både "hjemme hos"-reportasjer, oppskrifter, oppgaver og quiz.

Inne i butiken väntar en otrevlig överraskning.

Näääe! Typiskt.

På lördagsmorgonen kommer de till Superlivs redan när butikschefen håller på att öppna.

For første gang får Lasse og Maja en utfordrer! Når et verdifullt maleri stjeles fra Valleby museum dukker plutselig stjernedetektiven Torkel Naut opp. Han løser saken i ekspressfart og imponerer alle, bortsett fra Lasse og Maja. Er de bare misunnelige, eller er det noe mystisk med den nye detektiven? LasseMajas Detektivbyrå er en underfundig, spennende og morsom serie om mysterier som er lettleste, men ikke lettløste.

Lasse och Maja! Ni är uppe tidigt. Ja, vi har mycket att göra i dag. Först ska vi panta burkar ...

MASKINEN TRASIG. VÄLKOMMEN ÅTER I MORGON!

... sen ska vi vår klass. köpa tågbiljetter till hela

Men vad är detta?

Potatisar?

Skylten är borta nu.

Bra, då är maskinen lagad.

MASKINEN TRASIG. VÄLKOMMEN ÅTER

Nej, den startar ändå inte.

I MORGON!

På golvet också.

Hur hamnade de här?

Vi får komma tillbaka i morgon. Hoppas att maskinen är lagad då.

på butikschefen. Lasse och Maja kallar

Trasig igen? Welmer Frisk var ju här och lagade den i går. den minsann. När jag gick hem fungerade

här Det är sjunde gången den maskinen veckan som den eländiga är trasig.

Jag får ringa Welmer igen.

5

4

Boktips • 8 5


TEGNESERIE OM SPISEFORST YRRELSER ROMANER FR A 6 ÅR 6

DY R E N E S D E T E K T I V B Y R Å

Spenning og humor

En rikt illustrert detektivserie full av spenning og humor.

DYRENES DETEKTIVBYRÅ: HVEM ER REDD FOR VIRGINIA ULV? ENDRE LUND ERIKSEN OG GISLE NORMANN MELHUS ISBN: 9788202700850 KR 249,Illustratør: Regine Toften Holst 6–9 ÅR

8 6 • Boktips

Nora jobber sammen med den pensjonerte detektiven Carl Berner og den hyperaktive minken Mirja i Dyrenes detektivbyrå. De etterforsker dyresaker i Nordlund. En dag dukker en ulv opp i Nordlund. Virginia Ulv. Bonden blir redd for sauene, folk blir redde for ungene og så begynner hønene å forsvinne. Og alle er redde for Virginia Ulv.


Romaner fra 9 år

9 Boktips • 8 7


NY BOK OM BENNY BARK

"Betydningen dette kysset vil ha for mange barn, gir meg gåsehud." V ER A DA NIEL SEN L INDB ACH , B IB L IOT EK A R

8 8 • Boktips


ROMANER FR A 9 ÅR

BOK 1

ISBN: 9788202630492

BOK 2

ISBN: 9788202660055

«Denne boka har alt! Den var en sann fryd å lese, og jeg storkoste meg fra første til siste side.» S O LG U N N S O L L I , A LTA P O S T E N

AF TENPOS TEN JR

«Dette ligger det et historisk sus over. Betydningen dette kysset vil ha for mange barn, gir meg gåsehud. Jeg vil si det her er skikkelig god litteratur, og kan med fordel leses av voksne også.» -

9

BENNY GÅR AMOK TOM ERIK FURE SBN: 9788202701703 KR 279,Illustratør: Ingvild Th. Kristiansen 9–12 år Oktober

Benny får tidenes bursdagsgave: en luksushelg på Melkeveien Hotel & Resort, som befinner seg i Tjessdalen – verdenskjent for sine UFO-fenomener! Men i kjent stil går ingenting som planlagt, og det viser seg at Benny slett ikke skal bo på Melkeveien Hotel & Resort, men på den mindre kjente Camp Melkeveien, en nedslitt UFO-leir ved vannkanten. Spørsmålet er ikke lenger om det finnes utenomjordisk liv i Tjessdalen, spørsmålet er om Benny overlever turen. Du tror det ikke før du får se det! @tomerikfure

VER A DANIEL SEN LINDBACH, B I B L I OT E K A R

Boktips • 89


9

ROMANER FR A 9 ÅR

"Barnebokdebuten til Vibeke Koehler bygger på ein enkel, men genial idé." FOR ALLE SOM LIKER HARRY POT TER

En magisk verden!

J A N N E K A R I N S TØ Y L E N BERGENS TIDENDE

En drivende fantasyfortelling Første bok i en planlagt trilogi

En drivende fantasyfortelling som tar leseren med inn i en magisk verden full av norrøne myter der strikkepinner er tryllestaver og veggtepper er portaler til en annen dimensjon.

TANKESPINNEREN VIBEKE KOEHLER ISBN: 9788202628932 KR 279,9–12 ÅR

9 0 • Boktips

Anna flytter til besteforeldrene sine, og en dag blir hun vitne til at mormor leder et møte i et hemmelig forbund. Snart vikles Anna inn i en magisk verden full av norrøne myter, gammel overtro og skumle skurker. Men hva skjer når Anna oppdager at tankene hennes får merkelige ting til å skje? Og hva er det egentlig med den rare, lille dukken hun finner i besteforeldrenes hus?


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Spennende roman av Agnar Lirhus om urettferdighet, vennskap og om gryende følelser.

FOR ALLE SOM LIKER HARRY POT TER

Grøsser for barn! Tolv år gamle Tor og vennene bryter seg inn på Slottet en natt for å ta hevn på Tommy som ikke har invitert dem i årets kuleste badebursdag for klassen. Slottet er et luksushotell og Tommy er sønnen til eieren, og det som begynner som en uskyldig hevnaksjon utvikler seg plutselig til noe langt mer dramatisk. For i vinduet får Tor øye på ei jente som ikke ser ut som en vanlig hotellgjest, og merkelige ting begynner å skje.

SLOTTET AGNAR LIRHUS ISBN: 9788202658748 KR 279,9–12 ÅR

Boktips • 9 1


9

ROMANER FR A 9 ÅR

T R E D J E B O K O M B U F F Y B Y – FAT T I G J E N T E I R I K E O S L O

Morsom og tøysete om alvorlige temaer – og mye å snakke om.

Prisbelønt serie Illustrert av Nora Brech

9 2 • Boktips


ROMANER FR A 9 ÅR

9

«Jeg tror Buffy er Pippi for sin generasjon!» P O P K U LT. N O, G J Ø V I K B I B L I OT E K

Buffy By og den vesle familien hennes er helstøpte fra første side av. [...] Kompleks og klok bok om en annerledes, men bra barndom.

BUFFY BY ER EVENTYRLYSTEN – EN REISESKILDRING INGEBORG ARVOLA ISBN: 9788202712402 Kr 279,Illustratør: Nora Brech 9–12 år

BOK 1

KRIS TINE ISAK SEN, VG Nominert til Brageprisen 2019

Buffy By – fattig jente fra rike Oslo er tilbake! Mamma Lillie havner på sykehuset, og ingen vet hvor lenge hun må være der. Hva skal skje med Buffy og Bobby da? Så viser det seg at Lillies mamma, Olava, bor i Nord-Norge og aller nådigst kan ta imot to barnebarn som hun aldri har møtt. Men Olava er ikke noen gjennomsnittlig mormor. Det blir en reise og et besøk som ingen av dem kommer uberørt fra!

Ingeborg Arvola ble nylig vinner av skolebibliotekarprisen.

En heltinne for slukealderen Ingeborg Arvola skriver usentimentalt om klasseskiller. S A N D R A L I L L E B Ø, KL A SSEK AMPEN

BOK 2

Nominert til Kulturdepartementets illustrasjonspris for 2020 Boktips • 93


9

ROMANER FR A 9 ÅR

TREDJE BOK I SERIEN

Om å være Rikka (11) Temaer vi kjenner oss igjen i En nærhet som virkelig treffer.

En varm og gjenkjennelig bok om vennskap, uvennskap og kanskje litt kjærlighetssorg.

RIKKA GIR SEG IKKE MAIKEN NYLUND ISBN: 9788202701031 KR 279,Illustratør: Cathrine Sandmæl 9–12 ÅR

9 4 • Boktips

Om å være nesten 11 år og hele tiden skulle flytte fram og tilbake mellom foreldrene, om at andre rundt deg vil bestemme alt og at kjæresten plutselig skal flytte. Det er ikke lett å være Rikka. Hvem skal hun være sammen med hvis Jimmy flytter og Lise er blitt venn med Gitte, som alltid har vært slem mot Rikka?

BOK 2

BOK 1

ISBN:

ISBN:


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Finnes også som en Netflix original-film.

Man må lage litt spetakkel hvis man ønsker å bli hørt! ENOL A HOLMES

D U H A R S E T T F I L M E N PÅ N E T F L I X

Ny bok om Enola Holmes Møt den 14 år gamle detektiven Enola Holmes, lillesøsteren til den berømte mesterhjernen Sherlock Holmes. Dr. Watson, – Sherlock Holmes´ høyre hånd og gode hjelper – er savnet! Enola er fortsatt i skjul fra storebrødrene sine, så hun må passe seg. Men hun bestemmer seg for å forsøke å finne Watson likevel. Da hun oppdager en bisarr bukett blomster som symboliserer død, skjønner hun at det haster med å finne Dr. Watson i live. Tøff heltinne!

Elegant krim!

BOK 1

ISBN: 9788202702571

BOK 2

ISBN: 9788202702595

ENOLA HOLMES DE BISARRE BUKETTENE NANCY SPRINGER SBN: 9788202702618 KR 299,Oversetter: Carina Westberg 9–12 år September Boktips • 95


Roman møter tegneserie for unge leserne Grøss og spenning

E D WA R D R U B I KO N S M Y S T E R I E R

Klar for mer spenning? KONG GRMMS HEVN ISBN: 9788202498023 MØRKETS BOK: ISBN: 9788202524050 DEN SISTE HALLOWEEN: ISBN: 9788202561437 HEKSESKOGEN ISBN: 9788202617677 DEMONBYEN ISBN: 9788202665487

EDWARD RUBIKONS MYSTERIER: DRAUGENS VREDE ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN OG ANDREAS IVERSEN ISBN: 9788202701673 Kr 249,9–12 år

Skremmende og uforklarlige ting skjer på havet utenfor Grimsrud. Voldsomme stormer dukker opp på et øyeblikk og båter senkes på uforklarlig vis. Og hvor kommer all tangen fra? Monsterjeger Edward og vennene hans, Kasper og Nadira, drar ut på sjøen for å komme til bunns i mysteriet. Hva er det egentlig som skjuler seg nede i dypet?


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Fakta

Boktips • 9 7


FAKTA

ANNA FISKE GIR SVAR PÅ ET NYTT SPØRSMÅL

Hvordan er det å være voksen? Denne boka er et must for alle som elsket Hvordan lager man en baby? og Hvordan begynner man på skolen?

erie_voksen.indd 11

16.06.2021 13:50

Spørsmålene alle barn lurer på!

9 8 • Boktips

Tredje bok i bestselgerserien!


FAKTA

Sjokkerende direkte! "Det er så elegant gjort, så stilig, lekende lett, varmt, humoristisk og intelligent. C AT H R I N E K R Ø G E R , DAGBL ADE T ISBN:9788202616878

"Ærlig og fantastisk!" KRIS TINE ISAK SEN, VG

Den ultimate skolestartboken!

Anna Fiske har laget den ultimate skolestartboken for både barn og foreldre.

ISBN: 9788202658717

INGRID Å S B E R G S J O R D, DAGBL ADE T

HVORDAN ER DET Å VÆRE VOKSEN? ANNA FISKE ISBN: 9788202712709 KR 299,ILLUSTRATØR: ANNA FISKE

Voksne lever et liv som barn fascineres av, og kanskje ikke helt forstår. Kan voksne spise sjokolade når de vil? Kan voksne være oppe hele natta? Hvorfor må voksne tjene penger, og hva slags jobber kan man egentlig ha når man blir voksen? I Hvordan er det å være voksen? tar Anna Fiske for seg små og store spørsmål om voksenlivet. Boka er hjertevarm, inkluderende og morsom, samtidig som den ufarliggjør det å bli voksen og få mange nye oppgaver og ansvar. For voksne er kanskje ikke så annerledes enn barn, innerst inne?

Boktips • 9 9


TRAKTOR Eksospotte

Alle kjenner traktoren. Det er fordi den kan brukes til så mye morsomt. Bare se på alt utstyret du kan feste foran eller bak på traktoren:

Røyken som kommer ut, kalles eksos.

Rundballepresse

Skjær

Frontlaster

Snøfres Henger

Pallegaffel

Harv

Strøkasse

Hjul

Balleklype

Med så store hjul setter du deg ikke så lett fast i g jørma.

Motor

Motoren lager kraft som får hjulene til å gå rundt.

10 0 • Boktips Materie_TøffeMaskiner.indd 8

01.06.2021 Materie_TøffeMaskiner.indd 09:10 9


FAKTA

Hytte

Her sitter sjåføren. Du styrer traktoren ved å svinge på rattet.

Tvillinghjul

Hvis du fester to hjul utenpå hverandre, får du tvillinghjul. Da blir det lettere å kjøre selv om det er veldig vått eller glatt.

TØFFE MASKINER Line Halsnes ISBN: 9788202702922 Kr 279,Illustratør: Line Halsnes 3–6 år

L ÆR ALT OM DE STØRSTE OG KULESTE KJØRETØYENE

Tøffe maskiner

Det er turboen som lager den tøffe lyden!

De sju tøffeste maskinene samlet mellom to permer! Dumper og traktor, gravemaskin og skurtresker og mange flere. Fargerikt, detaljert og riktig – her får du se hva maskinene gjør og hvordan de ser ut. Line Halsnes tar de yngste ingeniørspirene på alvor og viser oss de store arbeidskjøretøyene og -maskinene akkurat slik de er, på en måte som gjør leseren både nysgjerrig og litt klokere.

De sju tøffeste maskinene

Drivstofftank

Husk å fylle diesel! I denne tanken er det plass til et fullt badekar.

En knallbok for alle små ingeniørspirer!

Her får du se hvordan maskinene faktisk ser ut!

Boktips • 101 01.06.2021 09:10


FAKTA

BRET T-UT-BOK MED MINI-QUIZ

Lær om kroppen

Hvordan kan du

se ut?

Skjelettet

t Ansiktet dit

trist

skallen

(

glad

redd

Musklene

dine

Rundt skjelette t sitter det mus kler som gjør å bevege deg. det mulig for Strekke på arm deg ene og bøye bein a.

(

du ste ste du

Vis Vis finness to ikke finne to at det ikke at det like? er like? som er kter som ansi ansikter litt er litt kt er ansikt At hvertt ansi At hver s? rledes? anne annerlede

ditt

Langt inne i krop pen finnes det bein. Alle bein skjelett. Skje a til sammen lettet sørger kaller vi et for å holde alt etter, kan du sammen. Hvis merke hvor skje du kjenner godt lettet ditt er. består av fors Det føles hard kjellige deler. t. Skjelettet

beina i hånden

,,

frekk

beina i armen

^^

(

forlegen

ribbeina

(

overrasket

(

. er og hva du føler noe om hvem du Ansiktet ditt sier ansikter. ge forskjellige ansikter. Det finnes man runde og smale kter, ansi e lang Korte og føler deg. også hvordan du Ansiktet ditt viser

ryggraden

>< –

sur

kneskålen

beina i beinet

(

sint

++

/

søvnig

skjelett

muskler

04.02.2021 14:49

04.02.2021 14:49

_materie.indd

Sann ser jeg ut_210x225

Sann ser jeg ut_210x225

Sann ser jeg

10

Masse gøyale fakta!

ut_210x225_materie

.indd 21

04.02.2021

14:51

Sann ser jeg

ut_210x225_materie

.indd 22

04.02.2021

Store utbrettsider og enkel tekst

KROPPEN MIN – SÅNN SER JEG UT PIERRE WINTERS ISBN: 9788202702380 Kr 228,Oversetter: Guro Dimmen 2–5 år

102 • Boktips

beina i foten

11 _materie.indd

I denne boken lærer du om ansiktet og alle de andre delene av kroppen din. Hvor er nesen? Hva gjør du med munnen, øynene og ørene? Hva kan du gjøre med armene og beina? Hvorfor må man ha på seg klær, og hva er egentlig muskler og skjelett? En informativ faktabok om kroppen og hvordan man ser ut, med enkel tekst, store utbrettssider og en miniquiz – slik at du blir en ordentlig ekspert.

14:51


FAKTA

NYILLUSTRERT BESTSELGER

Bli kjent med følelsene Å kjenne igjen egne følelser, akseptere dem og vite at hver følelse har et navn, gir barn styrke på veien. Alle mennesker har følelser. Følelser er noe du kjenner inni deg. Du kan være glad. Du kan være sint. Men hvordan føles det egentlig, og hvorfor reagerer vi som vi gjør? Nå kommer bestselgeren Hva er følelser? i en ny og oppdatert utgave, med nye illustrasjoner og to nye følelser. Med sine små fortellinger og åpne spørsmål er boka skreddersydd for de gode samtalene mellom voksen og barn.

Små fortellinger som innbyr til samtale

Nyillustrert og med to nye følelser

ISBN: 9788202581190 HVA ER FØLELSER? BIRTE SVATUN ISBN: 9788202700201 KR 299,Illustratør: Tiril Valeur 4–9 ÅR

10 3 • Boktips

Boktips • 10 3


FAKTA TIL DINOSAURHUNGRIGE BARN

Morsom faktabok!

Skrevet av en britisk professor i paleonFaktabok tologi som er solgt til over 10 språk Gode fakta i passe doser TOMMY T-REX – FAMILIEN MIN FAKTA OM DINOSAURER MIKE BENTON ISBN: 9788202717612 KR 249,Oversetter: Hilde Matre Larsen Illustratør: Rob Hodgson 3–6 ÅR

10 4 • Boktips

Tommy T-Rex er den mest berømte dinosauren på jorden. I denne boken guider han oss gjennom ulike tidsperioder og forteller historier om nære og kjære familiemedlemmer. En morsom faktabok om dinosaurer, fossiler, arkeologi og hva man skal tenke på når man er ute på fossiljakt.


FAKTA

GIGANTISK LET-OG-FINN-BOK

1000 ting å oppdage

Ha det gøy mens du lærer! Lær å telle, sette navn på og oppdage ting

En interaktiv bok i stort format med doble brett-ut-sider. Mer å se på – dobbelt så moro! Utforsk landsbygda, storbyen, stranda, dyreparken og et fantasiland i denne spennende interaktive boka! Brett ut de fargerike scenene for å avsløre KJEMPESTORE bilder stappfulle av morsomme aktiviteter.

DEN KJEMPESTORE LET & FINN-BOKA ISBN: 9788202699062 KR 249,Oversetter: Anne Hansen Illustratør: Inna Anikeeva 3–6 ÅR Boktips • 10 5


FAKTA

20.000 barn opplever skilsmisse hvert år Ekspertråd fra helsesykepleier, advokat og psykolog.

SKILSMISSEHELTER TIL DEG SOM HAR SKILTE FORELDRE TRUDE TRØNNES EIDSVOLD OG ROSA VON KROGH ISBN: 9788202683450 KR 328,9–12 ÅR

R ÅD OG VINK FR A FAGFOLK OG ANDRE BARN

Til deg som har skilte foreldre! Hvert år opplever over 20 000 norske barn at foreldrene deres går fra hverandre. Skilsmissehelter er skrevet til dem som har opplevd dette, eller som kjenner noen som har det. Gjennom fem sanne historier fra fiktive barn, ekspertråd fra kompetente fagfolk og et barnepanel bestående av barn av skilte foreldre, får leseren i tillegg til veiledning forhåpentligvis også troen på at ting blir bedre. 10 6 • Boktips

Råd til barna fra andre barn: Det er ikke din feil Vit at det ikke er din feil! Det var foreldrene dine som skilte seg, ikke du. Gjør noe gøy Finn deg en ny hobby, eller noe annet gøy å gjøre. Hvis foreldrene dine krangler bruk heller tiden på gode venner. Du er ikke alene Du er ikke alene om å ha det sånn, vi er flere der ute! Snakk med noen Snakk om det med folk som forstår deg, om det er gode venner, eller en voksen du stoler på. Det hjelper å si ting høyt! La de voksne holde på Ikke tenk så mye på det vonde. La de voksne holde på! Det går bra.

Det blir bra til slutt!


Med råd og vink fra fagfolk og andre barn som har opplevd det samme

Hei! Jeg tror pappa er mer e glad i lillebror og sin ny jeg familie enn i meg. Kan spørre pappa om det er sant?

Hilsen Jakub, 13 år

Psykologen svarer: Det høres veldig leit og vanskelig ut å føle det sånn. Selv om pappa helt sikkert er like glad i deg som han er i lillebror og den nye familien, er han kanskje ikke så flink til å vise det? Kanskje han ikke setter av nok tid til deg og dere, eller kanskje han glemmer å ringe og sende meldinger. Det kan være lurt å snakke med pappa om det. For da kan han kanskje bli flinkere til å vise deg at han er like opptatt av, og glad i, deg.

Hei! Mamma og papp a skilte seg i sommerferien og i morgen er det fø rste skoledag. Jeg grue r meg til å møte alle, for jeg vet ikke hva jeg skal si. Ka n noen på skolen hjelpe meg?

Hilsen Emma, 12 år

Helsesykepleier svarer:

Det kan kanskje hjelpe deg litt at skolen vet? Da kan du for eksempel be foreldrene dine om å ta kontakt med læreren din, eller meg, eller sosiallæreren, slik at vi vet hvordan du har det. Hvis du ikke vil blande inn foreldrene dine, kan du komme rett til meg, for eksempel. Boktips • 10 7


FAKTA

BRUKS -OG UNDRINGSBØKER FR A 2–6 ÅR

Lær om skogen Lett og tilgjengelig sakprosa for de yngste! I Skogen for småfolk lærer barna om kjente trær, insekter, blomster og sopp som de kan finne i skogen. Boka er beregnet på de minste barna, men passer også godt for barn i småskolealder. Her presenteres ulike trær, blomster, sopp og insekter som er vanlige over hele landet. Teksten er enkel, med ord og uttrykk fra barnas egen verden.

SKOGEN FOR SMÅFOLK MARIT RØGEBERG ERTZEID ISBN: 9788202700843 KR 199,3–6 ÅR

10 8 • Boktips

Ny bok i den populære serien!

Perfekt for barnehagebarn

Lett og tilgjengelig sakprosa


FAKTA

SPR ÅKET VÅRT ER LEVENDE, MORSOMT OG STADIG PÅ REISE

Fargerikt om språket Det norske språket inneholder ord fra hele verden! Noen ord har hatt kort reisevei; de har kommet over grensen fra Sverige eller flyttet seg nordover fra Tyskland. Andre ord har reist langt, helt fra Sør-Amerika, fra Afrika eller fra Asia. Dette er en bok om de ordene som har slått seg ned i Norge, og som er blitt en del av språket vårt. Fargerik og lærerik praktbok som du vil ha utstilt på barnerommet!

Helene Uri leverer høyt faglig nivå og snert

Illustert av Victoria Sandøy

Fargerik praktbok!

JORDEN RUNDT PÅ 80 ORD OG ANDRE SPRÅKREISER HELENE URI ISBN: 9788202710453 KR 279,Illustratør: Victoria Sandøy September Boktips • 10 9


FAKTA

EN FANTASTISK BILDEBOK FOR BARN

Fengende fakta om Norge Her er Norge! Et lite land proppfullt av morsomme steder å utforske, deilig mat, fascinerende historie og en unik kulturarv. Hvem er vi? Hvordan lever vi? Hva spiser vi? Hva er vi berømt for?

Fiskehjeller

Uttakleivstranda

Unstadstranda

Om sommeren blir store deler av torsken tørket på stillaser av tre. Her blir den omgjort til tørrfisk, som er svært ettertraktet. Tørrfiske n blir laget på nøyaktig samme måte som vikingene gjorde det for 1000 år siden!

Den steinete Uttakleiv stranda er et fint sted å se nordlys om vinteren. Om sommeren kan du tenne bål mens det er midnatts sol.

Torsken har alltid vært den viktigste gjesten i Lofoten. Fra februar til april er fisking av den norsk-arktiske torsken, også skrei, den fremste aktivitete kalt n på øyene.

Norsk fiskeværsmuseum

Lofotr Vikingmuseum

Denne stranda er kjent for melislignende sand og krystallkla rt vann.

I disse 14 bygninge ne kan du besøke Europas eldste tranfabrikk, eller møte smeden som fortsatt lager tranlamper av jern. Du kan til og med smake på tranen, hvis du tør!

Svolvær er den største byen i øygrupp Der bor det 5000 mennesk en. er.

Engelskmannsbrygga

Lofoten leketøymuseum

Lofotakvariet

Reinebringen

Moskstraumen har verdens nest sterkeste og farligste malstrøm. Den har inspirert fortellingene til forfattere som Edgar Allen Poe og Jules Verne!

Rorbuer

Rorbuer er sjarmere nde, røde fiskerhytter bygget for arbeiderne som kom for å lofotfiske i perioden mellom februar og april. I dag brukes de som feriehytte r.

Brygga er et populær t sted for håndverkere.

Dette museet er både søtt og skummelt, med i overkant av 1500 dokker, teddybjørner og andre leketøy fra 1860 til 1965.

Bestig dette fjellet for en av de beste utsiktene over Lofoten!

Speid etter store og majestetiske knølhvaler, finnhvale r og spermhvaler.

Arkeologene avdekket det største vikinghuset noensinn e på Borg. Den 83 meter lange bygningen har blitt rekonstru ert til et museum, der du kan spise, jobbe og leve som en viking.

Hauklandstranda

Torsk

Hvalsafari

Lofoten har vært et av verdens nordligste steder for surfing 1960-tallet. Det er faktisk siden mulig å surfe nord for polarsirk elen, selv om det er snøstorm. Du kan ri på bølgene ved Unstadstranda.

Ballstad og torsketunger

Nusfjord Nusfjord er en av de eldste og best bevarte fiskelandsbyene i Lofoten. Mellom 80 og 90 000 mennesker besøker øya hvert år.

Lofoten Tørrfiskmuseum Dette museet ligger i et tidligere fiskelager. Museet er viet til Lofotens historiske bærebjel ke: torsk og tørrfisk.

Henningsvær Idrettslag Stadion

Barn har kuttet tungene av skreien så lenge innbyggerne i Ballstad kan huske. Dette er en lokal delikatesse, og barn begynner å gjøre jobben helt fra syvårsalderen!

Her kan du se skreien, den viktigste fisken i Lofoten. Du kan også møte de andre skapning ene som bor under havoverflaten i området, som sel, oter, gråsteinb it og små rognkjekser.

Havørn En ørnesafari tar deg med på båttur inn i Trollfjord en, der det flyr ørner med det største vingespennet i verden – hele 2,65 meter!

Selv om øya bare har 500 innbyggere, elsker de fotball. De har et uforglemmelig stadion på toppen av et fjell, som ligger omringet av havet.

I et land fylt av flotte landskap stikker likevel Lofoten seg ut som noe helt spesielt. De værbitt e øyene ligger nord for polarsirkelen, og stiger opp av havet som bakend en til en sjøorm. Øyene er spektakulære, med fjell­ topper av eldgammel, vulkansk stein som rager høyt over hvite strender med turkist vann. Folk fra alle kanter av verden reiser til Lofoten for å gå tur, fiske og surfe! Før eksploderte, var fisking turismen den viktigste aktiviteten i område t.

Å Visste du at Å (på Moskene søya) er kjent for å ha det korteste stedsnavnet i verden?

Innbyggertall: rundt

mange av disse fra nord til sør! Men hvor Vi har reist gjennom Norge visste du om fra før? og hemmelige stedene

Her er norge_Mate

rie_7k_Kolofon.indd

Julefeiring

rare faktaene

Her er norge_Mate

rie_7k_Kolofon.indd

Vikingskipshuset i Oslo best huser et par av verdens bevarte vikingskip!

51

03.05.2021 14:11

i Juletreet på Trafalgar Square London er en gave fra Norge! Den er et tegn på takknemlig Norge het for britenes hjelp til g. under andre verdenskri tre et britene Norge har gitt hver jul siden 1947.

ferNorske arkeologer er snart sjeldent dige med å grave ut et , sørøst vikingskip på Gjellestad for Oslo. Det er den første nesten utgravingen i Norge på hundre år! Skipet er nitten meter langt og fem meter bredt. Storelgen er verdens største motorelgstatue, og står langs veien E6 mellom Oslo og Trondheim.

Norge har en aktiv vulkan kalt Beerenberg! Den ligger på øya Jan Mayen. Sist gang vulkanen sprutet flytende lava var i 1985.

Vi nordmenn elsker iskrem! i Norge er blant de tre landene is. verden der det spises mest 12 liter Hver nordmann spiser år. iskrem i gjennomsnitt hvert

1 10 • Boktips

Maskoten til Hans Majestet Kongens Garde er en skotsk pingvin. Hvorfor en det? I 1913 ga Norge i kongepingvin til dyrehagen Edinburgh. I 1972 adopterte den norske garden en pingvin fra den samme nåværende Den . dyrehagen Olav pingvinen heter sir Nils av III. Han ble slått til ridder Kong Harald V.

Med vårt fantastiske landskap være er Norge alltid klare til å har på film! Mange kule filmer Potter blitt innspilt her. I Harry og halvblodsprinsen ble Raumabanen brukt som Galtvortekspressen! Flere også James Bond-filmer har blitt spilt inn i Norge.

Norge er blant de lykkeligste landene i verden. I 2017 i var Norge på førsteplass kåringen av verdens lykkeligvi på ste land, og i 2018 kom er andreplass. Kanskje det fordi vi spiser så mye iskrem?

Den første generalsekretæren i FN var var norsk. Trygve Lie, som norsk utenriksminister unvar der andre verdenskrig, generalsekretær fra 1946 til 1952.

Norge er den beste nasjonen i vinter-OL! Selv om Norge bare har litt over fem millioner innbyggere, har vi vunnet flere medaljer enn noe annet land i vinter-OLs historie!

ende Verdens mest avsidesligg øy er en del av det norske ikke territoriet. Og den ligger i nærheten av Norge. Bouvetrhavet, øya ligger i Sør-Atlante for rundt 1700 kilometer nord Antarktis og 2600 kilometer unna kysten i Sør-Afrika.

Det ligger en nydelig, blå en isbrehule under Nigardsbre i Jostedalsbreen Nasjonalhøy, park. Den er åtte meter 30 meter dyp og 20 meter bred. Det henger dryppende taket. i istapper

Svalbards Globale Frøhvelv ble bygget for å beskytte 4,5 millioner frø, slik at menneskeheten aldri mister ligger avlingene sine. Frøene slik i nedfrosset, og kan ligge tusenvis av år!

Norge introduserte japanerne for laksesushi! Japan hadde men laget sushi i lange tider, norske aldri med laks. Da den at lakseindustrien foreslo ble de skulle inkludere laks, den japanerne overrasket over fisk. høye kvaliteten på norsk

Mange nordmenn spiser risengrynsgrøt på lille julaften. Grøten blir dekket med kanel, sukker og en klatt med smør. Hvis du finner mandelen i grøten, vinner du en marsipan gris!

Ribbe

24 500

50

03.05.2021 14:11

Lille julaften

Julen fyller oss nordmen n med glede og god mat. I Norge varierer tradisjon ene mellom familier og regioner. Her er noen av de mest vanlige ritualene og smakene!

og Norge har en stor oljegassindustri, men de fleste av husene våre blir drevet strøm fra vannkraft!

Det samiske ordet for nordlys er «guovssahas», som betyr «det hørbare lyset». Noen hørt historier sier at folk har nordlyset knitre. Nordlyset skapes av solvind, som sender ladde partikler mot med jorda. Når de kolliderer s det atmosfæren, produsere energi som skaper lys.

Mange nordmenn emigrerte av til USA i andre halvdel det 1800-tallet. I dag finnes nesten 4,5 millioner norskamerikanere.

du dra Hvis du må på do, bør til Ureddplassen i Gildeskål. Det er rangert som det vakreste offentlige toalettet i verden! Toalettet har ut vender som r glassvegge Fra mot en nydelig fjordutsikt. du det behagelige setet kan og se nordlyset om vinteren ! midnattssol om sommeren

Lutefisk

De fleste matelskere er enige om at den sprø svoren er den beste delen av ribba! Ribbemåltidet består også ofte av medisterkaker og julepølse r. Ved siden av serveres surkål, som står som en fin kontrast vi Europas I Norge har til de øvrige av ville rettene. største ansamling reinsdyr! Tidligere beitet de fritt i hele landet, men en det satte menneskene stopper for. Den største reinsdyrflokken består av på 7000 ville dyr, og beiter Hardangervidda.

Lutefisken kan spores tilbake til 1400-tallet, og er trolig den eldste juletradisjonen i Norge. Tørrfisken er behandle t med kjemikalien lut. Det er så sterkt at det kan ødelegge sølvtøy! Hvis det høres for skremme nde ut, kan du alltids spise tilbehøret, ertestuing og bacon, isteden.

Julekaker

Mange nordmenn har hytte. Dit drar de for å kose seg. også Men visste du at mange bygger hemmelige hytter i skjulte (og noen ganger ulovlige) områder? Forfatter Marius Nergård Pettersen tråkket tilfeldigvis gjennom var taket til en hytte da han på tur i skogen. Etter det å satte han seg et mål om om finne og dele historiene så mange hemmelige hytter

Pepperkaker er en viktig del av julen, og de finnes overalt i november og desember. Tradisjon en tro lager mange er norske familier n i Romsdalen Trollvegge syvhøyeste klippen vertikale e julekakeden forskjellig sorter, Denkrumkake er 1100 meter i Europa.som og sirupsnipper. elsker den! høy. Fjellklatrere er Ifølge lokale fortellinger spirene på toppen av fjellet hjem troll som ikke kom seg før sola steg opp, og som derfor ble omgjort til stein! Her er norge_Mater

ie_7k_Kolofon.indd

Juledessert Norge har en heftig konkurranse gående mellom to søte klassikere: riskrem med rød saus mot multekrem !

7k_Kolofon.indd 93

Her er norge_Materie_

Pinnekjøtt Ifølge den gamle oppskrift en, skal det tørkede eller røkte lammekjøttet dampes over bjørkekvister. Pinnekjøt t blir stadig mer populært i Norge! Som tilbehør er det vanlig med kålrabistappe, ofte krydret med muskatnø tt.

Julebrus

Det blir ikke jul uten en «skål» og en rap! De ulike landsdelen har forskjellige typer julebrus – noen røde, noen brune.

Pepperkakehus Håpefulle arkitekter kan sette ferdighetene sine på prøve ved å lage pepperka kehus. Om du går for å bygge et klassisk hus eller et av romskipene i Star Wars, så kan du uansett spise huset første juledag!

03.05.2021

Multer er den dyreste har bærtypen i Norge. Den og kallenavnet «Fjellets gull», Den vokser bare i villmarken. som plukker umodne multer, for kan bli straffet av loven å kaste bort det dyrebare fjellgullet!

03.05.2021 14:12

03.05.2021 14:12 7k_Kolofon.indd 92

Her er norge_Materie_

Første juledags frok

Den ultimate juledagsbrunsjen handler om ås deilig mat. Her kan du f servert alt fra nybakt brø med smør, til retter som spekemat, gravlaks, sild fisk, eggerøre, sylte, rein paté, rødbeter, potetsala mye mer.

84

som mulig!

Den første undervannsrestauden ranten i Norge er også største i verden. Den ligger under vannet på sørspissen . På av Norge, på Lindesnes godt «Under» kan du spise et måltid mens du ser fisken siden svømme på den andre av panoramavinduet.

Julaften De to mest populære rettene på julaften er ribbe og pinnekjøtt. Ribbe er mest vanlig i de østlige og sentrale delene av landet, mens pinnekjøt t er populært på vestkyste n. På Sørlandet er torsk en populær rett på julaften.


FAKTA

HER ER NORGE TARANEH GHAJAR JERVEN ISBN: 9788202632342 KR 299,Illustratør: Cecilie Ellefsen 6-12 ÅR

Nydelig illustrert praktbok om Norge!

kost

spise få ød m d, raknsdyrat og

Gløgg

Kransekaker

Denne drikken er like varm som en god klem. Den er laget av fruktjus eller rødvin, og krydres med mandler og rosiner.

Er tårn bestående av mandelbaserte ringer, som på magisk vis hverken er kjeks eller kake.

Mat fjøsnissen Fjøsnissen er ikke like morsom som julenissen. Norske bønder må gi den gretne karen risgrøt på julaften, hvis ikke kan han gjøre ugagn på gården deres.

Har du en sterk magesek k? Føler du deg tapper? så langt du kan! Her Alle har en grense for er noen av Norges mest hva de tør å prøve, men vidunderlige og rare prøv å strekke deg matretter!

ne –

Smalahove I dagene før julaften pleier noen nordmenn å spise sauehode. Hodet tørkes og saltes, før det kokes eller dampes.

Reinsdyrhjerte og blod Værballer

Salt lakris Salt lakrisgodteri er veldig populært blant oss her i Skandinavia, noe som ofte kommer som et sjokk for turister! Mye av lakrisen inneholder kjemikaliet ammoniu mklorid.

14:12

Her er norge_Mater

ie_7k_Kolofon.indd

Værtestikler med rømme serveres ofte som forrett før man spiser smalahov e. Dette kan kanskje føre til at skrekken for å spise smalahov e blir litt mindre.

I samenes kosthold kan alle delene av reinsdyre t spises. Samene lager blodpøls e (Mallemárffe) av reinsdyrinnvollene. Blodpan nekaker (slåbbå) med sukker og tyttebærsyltetøy spises til dessert.

Visste du at vi nordmen n er salting, herding og røking eksperter på fermentering, sylting, fordi vi måtte overleve vintre? Mange av de lange og kalde tradisjonelle matretten e våre stammer fra ønsket om å ta vare på sommerens fangst så lenge som mulig.

Rakfisk

Dykk ned i fengende fakta om alt fra norsk mat og språk til lokalkultur og storbyer. Hele familien kommer til å la seg engasjere av denne nydelig illustrerte praktboka, full av nyttig, snodig og vidunderlig kunnskap! Boka tar for seg region for region i det langstrakte landet vårt, og skildrer temaer som tradisjoner og kuriositeter med spennende oppdagelser på hver side.

Noen vil hevde at rakfisk lukter vondt og smaker skarpt, mens andre vil si at det er en delikatesse. Denne fermente rte fisken, vanligvis ørret, serveres i en rull sammen med rødløk, rømme, rødbeter og lefse eller flatbrød.

Reiseskribent Taraneh Ghajar Jerven debuterer som barneMåsegg Måsegg er dobbelt så store som hønseegg. De smaker litt som fisk, og serveres hardkokt.

bokforfatter på norsk jord med Her er Norge. Hun har tidligere skrevet reisehåndbøker for blant andre Penguin Random House, samt sakprosabøker for barn på engelsk.

85

03.05.2021 14:12

Boktips • 1 1 1


FAKTA SVAR TM EI S

BL ÅM EI S

Oversiktlig grafikk

uleus Cyanistes caer

Periparus ater

STANDFUGL

INSEKTER

INSEKTER

STANDFUGL

BY

BARSKOG

Den ligner minste meisefugl. Svartmeisen er vår fargene sine. s som har mistet i på en liten kjøttmei rer den seg fast granskog. Der klam Favorittplassen er er frø. konglene og spis som om nær bakken, r gjerne rede i hulr e. Svartmeisen lage i et forlatt musered er en stubbe eller for eksempel und

STØRRELSE

Lekne illustrasjoner

UTBREDELSE

SS FAVORITTPLA

STØRRELSE SS FAVORITTPLA

Korte faktatekster

I HULROM

. Den kjepphøy liten fugl Blåmeisen er en uansett sine mot andre dyr, forsvarer ungene er årvåken Den om. k snak det er hvor stor fiende ofte den som er omgivelsene, og uk og har kontroll på er hvis en spurveha fugl små re and en, først advarer en nede på bakk . Blåmeisen er sjeld kter. inse r kommer flyvende ette r lete st i trær der den man ser den ofte

I HULROM

UTBREDELSE

R

OM MEISE RASKE FAKTA

TO PP M EI S

atus Lophophanes crist

by villmark

rastløs

rolig STANDFUGL

BARSKOG

INSEKTER

sosial

I HULROM

alene

n og forlater den er å være i barskoge Toppmeisen elsk vinteren å klare seg gjennom rundt svært sjelden. For r, frø og insekter ppe erko edd hamstrer den med spyttet en mat fast r Den lime Til tross for . omkring i skogen. den le bark over for å skju eget sitt og legger litt den hakke ut sitt så lite nebb, kan at toppmeisen har be. stub eller n stamme redehull i en råtte

Meiser har svart

hak elapp

Meiser samles i

meisetog

Meiser er ofte

uredde

27 STØRRELSE

SS FAVORITTPLA

UTBREDELSE

09.03.2021 12:42

26 09.03.2021 12:42

dd 27

_materie_659295.in

Fugler i skogen

dd 26

_materie_659295.in

Fugler i skogen

FAK TABOK OM 40 AV VÅRE VANLIGSTE FUGLER

Perfekt til skogsturen

KJØTTMEIS

BY

STØRRELSE

FUGLER I SKOGEN EN FELTHÅNDBOK MED 40 FUGLER MARTIN EMTENÄS ISBN: 9788202659295 KR 249,Oversetter: Camilla Stendov Illustratør: Jonas Källberg 6–12 ÅR

1 1 2 • Boktips

Parus major

STANDFUGL

INSEKTER

FAVORITTPLASS

I HULROM

UTBREDELSE

En kul bok som forener nytte med hygge, perfekt i tursekken! Lær å kjenne igjen svarttrosten, rødstrupa og kråka. Hvordan ser de ut, hvor bor de og hva spiser de? Fugler i skogen er en nyskapende faktabok om 40 av våre vanligste fugler. Boka har korte faktatekster, kombinert med lekne illustrasjoner, symboler og oversiktlig grafikk. En moderne, inspirerende og brukervennlig fuglebok – her er det lett å få oversikten.


FAKTA

JUNIOR-UTGAVE AV DEN INTERNASJONALE BESTSELGEREN HJERNESTERK..

Beveg deg og bli litt bedre!

Har du lyst til å bli litt bedre? Til å spille dataspill eller konsentrere deg. Du kan bli gladere, roligere, smartere og mer kreativ, få bedre hukommelse og større selvtillit! Det du må gjøre er å bevege på deg. Det høres nesten for godt ut til å være sant. Men det er likevel det som er budskapet i Hjernesterk junior. Hjernen er den delen av kroppen som styrkes aller mest av at vi rører på oss. Oversiktlig grafikk. Korte faktatekster!

HJERNESTERK JUNIOR ANDERS HANSEN OG MATS WÄNBLAD ISBN: 9788202716141 KR 299,Oversetter: Ingrid Greaker Myhren 9–12 ÅR September Boktips • 1 1 3


FAKTA

BLI INSPIRERT TIL Å BRUKE NATUREN MER

Cecilie Skog gir sine beste tips! I Kom, bli med ut! viser Cecilie Skog oss hvordan vi tar naturen tilbake og inn i hverdagen, på en morsom, enkel og overkommelig måte.

1 14 • Boktips


FAKTA

Fjellklatrer, polfarer og eventyrer Cecilie Skog vet alt om å bruke naturen. Hun er kjent for turer til Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen, og sover under åpen himmel så ofte hun kan. Men Skog er også tobarnsmor, og lever som mange av oss i en hektisk hverdag, der man kan se langt etter omfattende ekspedisjoner og høye fjelltopper, og der det dyre turutstyret bare er noe som opptar plass i boden.

KOM, BLI MED UT! CECILIE SKOG ISBN: 9788202675790 KR 299,Medforfatter: Sigri Sandberg Illustratør: Kristina Farstad Bjerkek 6–9 ÅR September

I naturen er det rom for alle

Uten krav om dyrt og avansert utstyr.

Cecilie Skog debuterer som barnebokforfatter! I denne fargerike og gjennomillustrerte boka lærer vi om naturen rundt oss, får tips til aktiviteter og ting vi kan lage, spise og se på, og blir inspirert til å bruke naturen i dagliglivet. Dette er en bok for alle barn med utestemme, og alle foreldre som trenger tips og triks for å ta naturen inn i hverdagen igjen.

Boktips • 1 1 5


FAKTA

Lekent om vår art "Velskrevet og innholdsrik bok" Fabelaktig fagformidling! Informativt og morsomt illustrert!

HVA ER ET MENNESKE? Den utrolige historien om hvordan vi ble oss og hvorfor de andre menneskeartene forsvant. VIBEKE MARIA VIESTAD ISBN: 9788202680602 KR 299,Illustratør: Helena Lindholm 9–12 ÅR

Forsker og arkeolog Vibeke Viestad formidler godt den utrolige historien om hvordan vi ble oss og hvorfor de andre menneskeartene forsvant. Hva er det som skiller oss, homo sapiens, fra menneskeartene som har levd før oss? Hvorfor overlevde vi? Hvorfor forsvant de andre? Og hvordan har forskerne klart å finne ut av alt dette? Boken er fargerikt illustrert av Helena Lindholm, kjent fra Kokotopia-bøkene.

1 16 • Boktips

"Denne vitenskapsboka om mennesket vil kunne tiltrekke seg mange nye små arkeologiaspiranter" M A R I A N N E LY S T R U P VÅ R T L A N D

"Noen ganger kan en god fagtekst for barn også være grundig og vitenskapelig uten å bli verken krevende eller kjedelig." J O S T E I N A . R Y EN BARNEBOKKRITIKK .NO


FAKTA

UNDERHOLDENDE FAKTA

Menneskehetens historie!

Boktips • 1 17


FAKTA

EN PERFEK T SAMTALESTARTER FØR VALGET

Morsom og lærerik bok om politikk Hvem bestemmer mest; kongen eller statsministeren? Hva gjør en politiker?

Hva er grunnloven?

1 18 • Boktips

Gi barna den grunnmuren de trenger for å kunne forandre verden!


FAKTA

"Boka er strukturert i en rekke spørsmål og svar. Spørsmålene treffer nok godt på hva barn lurer på. Hvorfor ordførere har kjeder, om politikere er uvenner, og hvorfor konger har krone på hodet." Et veldig fint trekk er balanserte framstillinger av politiske kjernespørsmål, som skatt og EU, der begge politiske leirer forklares. Denne boka er et godt utgangspunkt for å snakke om alle de politiske budskap og kampanjer som over sommeren vil fylle det offentlige rom." K ARL KRIS TIAN BEKENG KL A SSEK AMPEN

HVORFOR HAR VI IKKE PRESIDENT I NORGE? og 52 andre ting du lurer på om politikk SUSANNE KALUZA ISBN: 9788202694678 KR 299,Illustratør: Leonard Furuberg 7–12 ÅR

Aktuell bok i tide til stortingsvalget! Barn spør om mye rart, og i denne nye sakprosaserien får de svar. I Hvorfor har vi ikke president i Norge? besvarer samfunnsdebattant Susanne Kaluza barnas små og store spørsmål om politikk. For hva gjør egentlig en politiker? Kan barn stemme når det er valg? Og er det sånn at statsministeren faktisk bor på stortinget?

ete

gn

A to: Fo

Hvorfor har vi ikke president i Norge? er lærerik, lettfattelig og humoristisk illustrert, og en perfekt samtalestarter om politikk for barn mellom 6 og 9 år. n Bru

Susanne Kaluza svarer på barns spørsmål

Grundige svar på hvert spørsmål Boktips • 1 19


FAKTA

BARNAS VALG – DIN STEMME TELLER! STIAN BARSNES-SIMONSEN ISBN: 9788202701796 KR 249,Illustratør: Linn Isabel Eielsen 9–12 ÅR

HVORFOR SK AL MAN ENGASJERE SEG?

Stian Barsnes Simonsen engasjerer leserne

Samarbeid med Redd Barna

Hvordan kan unge påvirke valget? Lær om demokratiet i Norge, om regjeringen, Stortinget, de ulike partiene og makfordelingsprinsippet. Lær om hvem som bestemmer hva i Norge, og hvordan barn og unge selv kan være med å påvirke politikken i landet vårt. Her kan du også lese om hva de ulike politiske partiene faktisk står for. Alle partiene på Stortinget har levert en kort utgave av programmet sitt, på bare to sider hver. 1 2 0 • Boktips


FAKTA

VALG BARNASHøyre

Høyre

Høyres barnevennlige partiprogram

Leder: Erna Solberg

Høyre ønsker et samfunn med muligheter for alle.

(1) Verdens beste skole

en god skole hvor Høyre vil at alle barn skal ha det bra og oppleve elever som ikke de lærer og mestrer. Det er dessverre mange er ferdige på skolen. kan lese, skrive og regne ordentlig når de morsom, lærerik og Derfor må vi ha gode lærere som gjør skolen forståelig.

Antall medlemmer: 30 000

Norge er et veldig godt land å bo i, men Høyre vil gjøre det enda bedre, uten at det skjer voldsomme forandringer. Du og alle andre skal ha en god skole å gå på, en

Partiet ble startet i 1884

jobb man trives med og de som er syke skal bli tatt godt vare på.

Nettside: hoyre.no

Høyre vil at du skal være sjef i ditt liv! Det betyr at du skal ha en skole der du lykkes. At du selv bestemmer hvilken hjelp du skal få når du er syk. Og at du, når du blir voksen, skal få bestemme mer over egne penger.

Ungdomspartinavnet er Unge Høyre (UH) og du kan besøke nettsidene deres her:

(2) Rask hjelp når du er syk

du blir syk. Vi mener at Høyre vil at du skal få god og rask hjelp når kunne velge den hjelpen du, sammen med dine foreldre, selv skal For at eldre skal få det dere vil ha, uten at det skal koste noe ekstra. på aldershjemmet. bedre vi vil ha bedre mat og mer aktivitet

(3) En god jobb når du blir voksen

ungehoyre.no

Å ha en jobb gir deg muligheten til å ta vare din. Blir man syk og ikke kan jobbe, skal man få penger fra staten slik at man klarer seg. De som mister jobben, skal få ta utdanning, slik at det blir lettere å få seg en

ARBEIDE BARNAS RPARTIE VALGT

TA VARE PÅ JORDA stand enn den er nå. Vi vil Når du blir voksen skal jorden være i bedre

Arbeiderpartiet De store oppgavene løser vi best sammen. Vi får til mer sammen enn hver for oss. Koronakrise n har nok en gang vist oss verdien av felless kapet vårt, en sterk offentlig helsetjenest e og et organisert arbeidsliv. Dette er Arbeiderpart iet tre viktigste løfter: 1. Sørge for trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én. 2. Gjøre vår felles velferdsstat sterke re. Den skal omfatte alle, uavhengig av hvem du er, og hvor du bor. Ingen unge skal falle utenfo r, og alle eldre skal være trygge. 3. Norges klimam ål skal nås! Vi trenge r en rettferdig klimap olitikk som kutter utslipp og skaper jobbe r, og som ikke rammer urettferdig. Arbeiderpartiet vil gjøre forskjellene mindre og fellesskapet sterkere. Nå må det bli vanlige folks tur.

som er bra for miljøet. For eksempel gjøre det enklere og billigere å ta valg Arbeid erpartietenn med å løse s en vanlig bil. Vi skal væreverden skal en elbil være billigere renere. I barnev et ved å finne opp ny teknologi som gjør klimaproblem enn lige partip i havet. søppel rog ram tillegg vil vi gjøre mer for å få bort

Leder: Jonas Gahr Støre

TRYGT LAND Å BO I (1) TrygtET arbe id til alle er Høyre for Høyre er at du skal være trygg. Derfor

Antall medlemmer : 44 900

ny jobb.

Det aller viktigste Et mer rettfer – dig samfunn flinke hele landet – på gatene og på internett politifolk av å ha er et samfu nn ihvor flere er i jobb det. gode, tryggeopptatt I tillegg trenger har jobber. passe deg hvis du trengerog Vi vil skape og hjelpe på degjobbe som kan r i nye, grønne nærin flere unge i jobb og Norge ger, få i krig, og hjelpe forberedt på å forsvare forsvar sørge vi et sterkt for atsom det er er flere hele faste stilling at folk er trygge opplever terror her hjemme. er slik hvis vi re i jobbe politiet n for sin.eksempel 102

Partiet ble starte ti 1887 Nettside: arbeiderpartiet.no

på deg selv og familien

103

(2) En sterkere velfe

rdsstat

Arbeiderpartiet mene r at velferdstjenestene er et felles ansvar, og ikke kan overlates til det private markedet. Alle skal ha de samm rettighetene og muligh e etene til å leve gode at.indd 102 liv uansett hvor i Norge manBARNASVALG_innm bor, eller hvor god eller dårlig råd man har.

Ungdomspartinav net er Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), og du kan besøke nettsidene deres her: auf.no

07.07.2021 12:38

07.07.20

BARNASVALG_innmat.indd 103

(3) Norges klimamå

l skal nås!

Vi trenger en rettfer dig klimapolitikk som kutter utslipp og skape jobber, og som ikke r rammer de svakeste i samfu nnet. Vi vil skaper flere grønn e jobber, og gjøre det lettere å ta klimavennlige valg. Natur- og klimapolitikk må bli en ramme rundt all annen politik k.

Koronakrisen har nok en gang vist oss verdien av fellesskapet vårt, en sterk offentlig helsetjeneste og et organisert arbeid sliv.

98

99

Boktips • 1 2 1

BARNASVALG_innm

at.indd 98 07.07.2021 12:37

BARNASVALG_innm

at.indd 99 07.07.2021 12:37


Foto: Lars-Ingar Bragvin Andresen

FAKTA

KLIMA AK TIVIST OG UNICEF-AMBASSADØR PENELOPE LEA (17)

Vil inspirere ungdom til å engasjere seg 1 2 2 • Boktips


FAKTA

– Vi kan ikke vente lenger med å handle. Vi vet så mye nå, om klima- og naturkrisen. Men vi fortsetter å dumpe gruveavfall i fjordene våre, som i Riehpovuotna, Repparfjorden, og vi fortsetter å bore etter olje langt nord, vi fortsetter å la samtalen handle om små ting. – For min generasjon handler klimasaken om alt, det handler om hele livsgrunnlaget vårt. Om samtlige barnerettigheter. Det handler også om krig og fred og sikkerhetssituasjonen i verden, sier hun.

Boken for unge, samfunnsengasjerte 12-18-åringer

I HVERANDRES VERDEN PENELOPE LEA ISBN: 9788202648107 KR 299,Illustratør: Kristian Hammerstad

P E N E LO P E L E A

Høyaktuell uygivelse i forbindelse med konklusjonene fra første del av FNs klimarapport som konkluderer med at klimaendringene er mer omfattende enn man noen gang tidligere har sett. Penelope Lea er en ung og sterk stemme i klimadebatten både i Norge og internasjonalt. Hun har sittet i styret for Miljøagentene, ledet Barnas Klimapanel, holdt en rekke appeller og er nå valgt som UNICEF-ambassadør - i en alder av 17 år.

11 intervjuer med norske og internasjonale stemmer

Gjennom sitt arbeid har Penelope truffet mennesker med ulike innfallsvinkler til hva vi kan gjøre for klimasaken, og boken er en samling av disse møtene. Intervjuene gir en bred forståelse av ulike aspekter ved klimasaken, sammen med en gjennomgående, personlig fortelling fra Penelopes arbeid som klimaaktivist.

Boktips • 1 2 3


FAKTA

Rasisme er et vanskelig tema for oss voksne å navigere, og for mange er det derfor ekstra krevende å snakke med barna våre om det. For hva skal man egentlig si? Hvor skal man begynne? Tinashe Williamson debuterer som forfatter med en håndbok som belyser og engasjerer, og oppfordrer til det aller viktigste: nemlig dialog. Et must for alle foreldre!

HÅNDBOK FOR UNGE ANTIRASISTER TINASHE WILLIAMSON ISBN: 9788202702076 KR 299,Illustratør: Thea Jacobsen 9–12 ÅR September

Denne engasjerende, inkluderende og lærerike boka er skrevet i "skoledagbokformat" med oppgaver og samtaler som barna lett kan ta med de voksne hjemme eller sammen med klassen på skolen. Målet er å gi stafettpinnen videre til den oppvoksende generasjonen, og få dem til å føle at de har makt til å forandre verden. Sammen står vi sterkere, og bare ved å anerkjenne problemet kan vi få bukt med det.

1 2 4 • Boktips

Skrevet i "skoledagbok" -format

En uunnværlig bok for barn fra 9 år og oppover

Passer like godt hjemme som på skolen


FAKTA

TINASHE WILLIAMSON DEBUTERER SOM FORFATTER

Boktips • 1 2 5

Foto: Truls Qvale

Gjør det lettere å snakke om rasisme


FAKTA

#blackgirl magic Kjent og innarbeidet serie

Utformet som små eventyr

EN SAMLING FORTELLINGER

Black girl magic! Utgivelsen feirer livene og bragdene til 100 mørkhudete jenter og kvinner fra alle verdenshjørner som har brutt barrierer og utvist mot og stort talent. Boken feirer #blackgirlmagic.

NATTAFORTELLINGER FOR REBELSKE JENTER: 100 SANNEFORTELLINGER OM BLACK GIRL MAGIC DIANA ODERO, SONJA THOMAS, JESTINE WARE OG LILLY WORKNEH ISBN: 9788202708917 KR 349,Oversetter: Roda Ahmed 6–9 ÅR

1 2 6 • Boktips

Som de foregående utgivelsene i serien er også denne samlingen illustrert med unike portretter av de omtalte kvinnene og jentene. Noen av dem vi blir kjent med er tidligere førstedame i USA, Michelle Obama, popstjernen Beyonce, lyriker Amanda Gorman, tennisspilleren Naomi Osaka, forfatter Tony Morison og filmskaper Ava DuVernay. Vi presenteres også for historiske kvinner som flygeren Bessie Coleman, keiserinne Taytu Betul og journalist Ida B. Wells.


FAKTA

En av verdens største stjerner!

Første kvinne som har fått fem Grammypriser.

ET MUST FOR ALLE FANS

Alt om Billie Eilish

Den ultimate boka for alle Billie Eilish-fans! En bok full av spennende fakta, tips og kul info om Billie og hennes liv, musikk, karriere og stil. Boka har massevis av kule bilder og sitater. Et must-have for fans i alle aldre!

BILLIE EILISH 100 % UOFFISIELL KEVIN PETTMAN ISBN: 9788202697082 KR 149,Oversetter: Hulda Westberg Sparbo 10–16 ÅR Boktips • 1 2 7


FAKTA FAKTA/VITSER OG QUIZ

ANDRE BØKER I SERIEN:

ISBN: 9788202661144

ISBN:9788202679453

G A R A N T E R T L AT T E R K R A M P E

Best of-utgave Denne boken er en samling av vårens villeste, barnas beste, høstens skumleste og julens morsomste vitser. Les høyt og få både venner og familie til å le seg skakke – året rundt!

Hva får du om du krysser et virus med en klovn? – Syk humor.

LOL – MORSOMME VITSER ÅRET RUNDT ISBN: 9788202701819 Kr 149,6–9 år

•• Boktips 28 8 Boktips 1 2 811 2 • Boktips

De beste vitsene fra serien

ISBN:9788202679453

ISBN: 9788202701802

😂 Bli midtpunktet på familiefesten!


FAKTA

U T F O R D R E V E N N E R O G FA M I L I E

Fotball-quiz for hele familien! Alle elsker fotball! Nesten, hvertfall. Og her er quizboka som beviser det.

Hvem i familien kan mest om fotball?

Tør du å la deg utfordre!

Hvor mye vet egentlig vennene dine om Erling Braut Haaland? Eller om Chelsea og Manchester United? Hva med landslaget? Og hva skjedde med fotballen under korona? Alt dette og mye mer får du vite i denne ultimate quizboka! Hvert kapittel har også en utfordring med to ekstra vanskelige spørsmål. Utfordre vennegjengen og lag quiz for alle. Sett i gang og spør!

BARNAS BESTE FOTBALL-QUIZ ASLAK BODAHL ISBN:9788202702755 Kr 99,Boktips • 1 29


FAKTA

Sitater, dikt og sanger fra kjente bidragsytere, og flere oppslag til utfylling av både konfirmanten, familie og venner.

KO NFI RM AN

du tenkte 1. Hva var det første

ÅL PÅ SPØ RSM TEN SVA RER V OM SEG SEL

da du våknet i dag

du 7. Hva drømm er

om?

tidlig?

du 8. Hvor drømm er

du konfirm 2. Hvorda n synes

asjons dagen har

om å reise til?

vært?

9. Favorit tfilm:

best av 3. Hva husker du

det gjesten e har

sagt til deg?

10. Favorit tsang:

kake? 4. Hva er din favoritt

Fikk du den i dag? : 11. Favorit tperson

5. Hva liker du best

å gjøre på fritiden

? 12. Favorit tbok:

viktigs 6. Hvem og hva er

t for deg akkura t

nå?

03.03.2021

Samle alle minner fra dagen

03.03.2021

at_trykk.indd

onen_innm På konfirmasj 16:58

16:58

47

dd 46

onen_innmat_trykk.in

På konfirmasj

DEN KROPPEN DER SKAL DU HA HELE LIVET DA ER DET LURT

Å SI LITT PENE TING TIL DEN NÅ BLI KOMPIS MED DEN BE DEN UT PÅ LUNS J SÅ SLIPPER DU AT DEN HATER DEG NÅR DU BLIR EN SKRUKKETE PENS JONIST FOR ALLE DE SKRU KKENE DER DE VIL DU IKKE HA IMOT DEG OM DU SKJØNNE R

Livssynsog kjønnsnøytral

– Trygve Skaug, fra Følg med nå, 2019

EN GAVEBOK TIL KONFIRMANTEN

På konfirmasjone

Minner for livet n_innmat_trykk.indd

24

PÅ KONFIRMASJONSDAGEN - EN MINNEBOK TIL KONFIRMANTEN DIVERSE BIDRAGSYTERE ISBN: 9788202695330 KR 349,Oversetter: Ina Vassbotn Steinman og Eirik J Irgens

1 3 0 • Boktips

03.03.2021 16:56

På konfirmasjone

n_innmat_trykk.indd

25

03.03.2021 16:56

Denne boken er et nyttig verktøy til bruk på konfirmasjons dagen, med dikt og sitater av kjente bidragsytere og flere oppslag der familie og venner kan skrive en hilsen. Det er en hyggelig minnebok som konfirmanten kan ta fram og glede seg over i årene som kommer. Dette er en bok som foreldre/foresatte eller andre familiemedlemmer kjøper i forkant av selve konfirmasjonsdagen, og den skal være med på å lage en fin ramme rundt den store dagen.


ROMANER FR A 9 ÅR

9

Ungdom

Boktips • 1 31 Boktips • 1 31


UNGDOM

BIND 2 AV DEN TEGNEDE VERSJONEN AV SAPIENS

Grundig og underholdende ISBN: 9788202720087 Kr 349,Oversetter: A. Audhild Solberg Illustratør: David VanderHva om menneskeheten gikk i fella formeulen 12 000 år siden og aldri klarte å rømme? og Daniel Casanave 12–18 år Oktober

1776 år før vår tidsregning

Det babylonske riket – meislet ut av erobringer og diplomati – var en av verdens største stater.

Kongen i det babylonske riket var den berømte Hammurabi.

YUVAL NOAH HARARI

Sapiens 2 YUVAL NOAH HAR ARI er professor i historie ved The Hebrew University of Jerusalem. En tegnet historie – Sivilisasjonens søyler

Teksten begynner med at gudene An, Enlil og Marduk utnevner Hammurabi til å – og jeg siterer – «gjøre rettferdigheten rådende i landet».

1 32 • Boktips

Han er opptatt av makro-historiske problemstillinger, som for eksempel disse: Hvilken forbindelse er det mellom historie og biologi? Hva er hovedforskjellen mellom Homo sapiens og andre dyr? Hvilke etiske spørsmål følger med utviklingenDenne innenlovsamlingen forskning og tjente tre forAlle de intellektuelle og byråkratiske toppfolkene i Mesomål: Den skulle gjøre Hammurabi til teknologi i detelsk 21. på århundre? potamia la sin lovene, og selv flere århundrer etter at Hammurabi var død og riket hans lå i ruiner, satt skriverlærlinger og skrev dem av.

en rollemodell, danne grunnlag for et mer enhetlig juridisk system i det babylonske riket, og lære kommende generasjoner hva rettferdighet er, og hvordan en rettferdig konge oppfører seg.


UNGDOM

A N M E L D E L S E AV B O K 1

Formidlingsfest i ruter

The Pillars of Civilization

«Historiker Yuval Noah Hararis moderne klassiker Sapiens er blitt en godtepose også i tegneserieformat.» ERLE MARIE SØRHEIM AF TENPOSTEN

Yuval Noah Harari David Vandermeulen • Daniel Casanave a graphic history - volume two [PUBLISHER LOGO]

Sapiens er oversatt til 60 språk

Solgt i mer enn 18,5 millioner eks.

SAPIENS 2 EN TEGNET HISTORIE – SIVILISASJONENS SØYLER ISBN: 9788202720087 KR 349,Oversetter:I Anne Audhild Solberg 12-18 ÅR Oktober

Bind 2 av den tegnede versjonen av Sapiens forteller historien om hvordan Homo sapiens forlot sin nomadiske tilværelse for å slå rot og dyrke jorden – uten å få et bedre liv. Du får vite hvordan hveten overtok verden, hvordan et usannsynlig ekteskap mellom en gud og en byråkrat avfødte de første imperiene, hvordan krig, hungersnød, sykdommer og ulikhet ble en del av levekårene våre, og hvorfor vi trolig bare har oss selv å skylde på. Høres det dystert ut? Det er det ikke. Tegneserieversjonen av boka er en grundig, underholdende og fargerik gjenfortelling av menneskehetens historie. Bind 2 kan leses uavhengig av bind 1, og passer for ungdom og voksne.

Professor Yuval Noah Harari, historiker og bestselgende forfatter, blir omtalt som en av verdens mest innflytelsesrike intellektuelle i dag. Utgivelsene Sapiens: En kort historie om menneskeheten, Homo Deus: En kort historie om i morgen og 21 tanker for det 21. århundre har solgt i mer enn 27,5 millioner eksemplar verden over, og er oversatt til 60 språk. Bøkene hans er blitt anbefalt av Barack Obama, Chris Evans, Manelle Monáe, Bill Gates og mange andre. The Guardian hevder at Sapiens har revolusjonert sakprosa-markedet ved å tilgjengeliggjøre krevende fagstoff for vanlige lesere.

SAPIENS 1 ISBN: 9788202672775 Boktips • 1 3 3


FR A INSTAGR AMKONTOEN ALT JEG VILLE SI

UNGDOM

Dikt som treffer deg i hjertet

tt jeg tror de har re når de sier at hvis du lurer så vet du svaret rdt det er bare så ha ger å innse noen gan når svaret ikke erl ha det svaret man vi

Det blir bedre Det blir bedre Det blir bedre (Gjenta til du tror det) Det blir bedre Det blir bedre Det blir bedre

livet er liksom litt mye noen dager

Over 27.000 føgere på Instagram Til trøst og oppmuntring

jeg skulle livet lekte ønske med noe an litt enn følelse net innimellom ne mine

ALT JEG VILLE SI SILJE GUNDERSEN ISBN: 9788202706272 KR 299,-

1 3 4 • Boktips

På instagramkontoen Alt jeg ville si har den stadig voksende følgerskaren kunnet følge instagrampoet og bokdebutant Silje Gundersen og hennes korte og treffende dikt om kjærligheten: om den vanskelige kjærligheten, den berusende kjærligheten og også sårbarheten som følger etter et brudd. Disse små diktene har gjort stor forskjell i mange hverdagsliv. Nå er de samlet mellom to permer, til glede for gamle og nye fans.


UNGDOM

Mysterier, intriger og gufs fra fortiden – denne trilogien har alt!

DØDENS SPILL ANNE ELVEDAL ISBN: 9788202661502 KR 179,Illustratør: Mona Stenseth Erlandsen 14–18 ÅR

DEN SORTE BRUDEN ANNE ELVEDAL ISBN: 9788202664657 KR 299,Illustratør: Mona Stenseth Erlandsen 14–18 ÅR

NY BOK I DØDENS SPILL-SERIEN

Paranormal grøsser-trilogi Dødens Spill er en paranormal grøssertrilogi som minner om det aller beste vi har sett av ungdomsbøker fra USA og England. Den sorte bruden er andre bok i serien.

Helenes fostersøster forsvinner sporløst på vei hjem fra butikken. Da Helene får vite at søsteren skal ha prøvd et åndebrett kvelden før hun forsvant, trosser hun advarselen om å aldri ta i bruk sine evner til å kommunisere med døde. Mørke krefter settes i gang, og Helene dras inn i et spill hun ikke har kontroll over. Boktips • 1 3 5


UNGDOM

SISTE BOK I TRILOGIEN

”Ekte hat-trick fra Stilson” ”Nok en førsteklasses ungdomsroman [...] ADRESSEAVISEN

Spennende avslutning!

Bare spille ball vant Uprisen DØDENS SPILL ANNE ELVEDAL 2019 ISBN: 9788202661502 Kr 299,14–18 år

1 3 6 • Boktips

Dødens Spill er en paranormal grøsser som minner om det aller beste vi har sett av Michael Stilson er tidligere ungdomsbøker fra USA og England. profesjonell fotballspiller

Etter farens plutselige død finner Rebekka et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap, og merkelige ting begynner å skje rundt henne. Rebekka står plutselig overfor et mysterium som er langt større enn hun kunne forestille seg.


UNGDOM

Spennende om fotballens skitne side Med boka «Kampfikseren» gir Michael Stilson, som selv har vært fotballproff et leseverdig bidrag. Ikke noe dårlig bidrag heller. Dette er velskrevet, spennende og sannsynligvis ganske realistisk – en skildring av fotballens mørke side. J A N Ø. H E LG E S E N N E T TAV I S E N

Kampfikseren er en forrykende avslutning på en spennende trilogi. Jeg aner vel at forfatteren Michael Stilson har mer på lager." A N N E C AT H R I N E S T R AU M E NRK

KAMPFIKSEREN MICHAEL STILSON ISBN: 9788202696931 KR 299,13–16 ÅR

Siste bok i trilogien om fotballproffen Fredrik Markussen. Fredrik fra Bare spille ball og Alene gjennom lever ut proffdrømmen i Tyskland. Det gjenstår to kamper av sesongen, og alt ligger til rette for at Fredriks framtid er lysende. Men agenten Marko presser på for at Fredrik utfører siste ledd i en plan som vil få store konsekvenser. Det står om store kontrakter og mye penger i internasjonal fotball, og Fredrik må ta noen avgjørende valg. Fikser han den siste kampen?

BOK 1

BARE SPILLE BALL MICHAEL STILSON ISBN: 9788202622688

BOK 2

ALENE GJENNOM MICHAEL STILSON ISBN: 9788202649852

Boktips Boktips •• 1137 37


UNGDOM

Spennende ungdomsroman om identitet og tilhørighet, om jakten på subs, og en prank på YouTube som får store konsekvenser ...

«Dette er en bra historie» NETTAVISEN

Drivende ungdomsroman Spenning og gjenkjennelse

BAKGÅRDSHUND MAGNUS BUEN HALVORSEN ISBN: 9788202658755 KR 299,12–16 ÅR

1 3 8 • Boktips

Balal og kompisene driver en YouTube-kanal der de filmer uskyldige pranks med folk på gata. Drømmen er å få flere subs og mer oppmerksomhet, og de skjønner at de må de gjøre noe som virkelig vekker oppsikt. Ideen om en terror challenge på Nationaltheatret stasjon dukker opp. Men familien til Balal bærer på traumatiske opplevelser fra hjemlandet, og terror challenge får store konsekvenser. Gjennom noen hektiske uker rulles historien fra hjemlandet opp, og Balal settes på store prøver.


BARNASJ.K. FAVORITTER ROWLING

J.K. Rowling

Boktips Boktips •• 1139 39


J.K. ROWLING

J.K. ROWLING ER TILBAKE

Endelig en ny barnebok!

Fo t © J o: D e . K . br a Ro H wl urfo i ng r 20 d Bro 12 wn

.

Den prisbelønte forfatteren J.K. Rowling står bak verdenssuksessen Harry Potter. De 7 bøkene i serien har solgt over 500 millioner eksemplarer, blitt oversatt til 80 språk og blitt til 8 filmer av WarnerBros.

En spennende fortelling for hele familien fra en stor historieforteller. Illustrert av Jim Field.

JULEGRISEN J.K. ROWLING ISBN: 9788202724092 KR 339,Oversetter: Kjersti Velsand Illustratør: Jim Field 8–12 ÅR Oktober

14 0 • Boktips

Jack er svært glad i kosegrisen han fikk da han var liten, Gisse Gis. GG har alltid stilt opp for ham og fulgt ham i tykt og tynt. Så en julaften skjer det forferdelige: GG blir borte. Men på julekvelden kan mirakler skje, det som er forsvunnet, kan komme til rette igjen, og alle slags ting kan bli levende – også leketøy.


J.K. ROWLING

J.K. ROWLING ER TILBAKE

To nye Harry Potter-bøker!

HARRY POTTER ET MAGISK ÅR J.K. ROWLING ISBN: 9788202726546 KR 399,Oversetter: Torstein Bugge Høverstad Illustratør: Jim Kay 6 år September

Et sitat hver dag hele året

Et must for alle Harry Potterfans

En uimotståelig gavebok for den som vil gi noe varig og vakkert, eller som vil dele en fin leseopplevelse. En sitatsamling som drysser Harry Potter-magi over hver enste dag gjennom hele året. I møte med Jim Kays vakre illustrasjoner og noen av de fineste sitatene fra J.K. Rowlings bøker om Harry Potter, vekkes magien, skjønnheten og undringen fra trollmannsverdenen nok en gang til live.

EN MAGISK JUL PÅ GALTVORT HARRY POTTER POP-UP JULEKALENDER ISBN: 9788202707460 KR 349,Oversetter: Mathias Eikenes Randen 9 ÅR Oktober

Julekaldender som kan gjenbrukes år etter år! Gled deg til jul sammen med Harry Potter og vennene hans på Galtvort, med denne interaktive pop-up-boken og adventskalenderen. I Storsalen, som vi kjenner så godt igjen fra filmene, står det et flott juletre i 3D som venter på å bli pyntet med ikoniske element og minner fra filmene. Heng dekorasjonene på treet, les boka og gjenopplev magien, mens du gleder deg til jul.

Boktips • 14 1


«Hør her’a Siv Jensen! Ustyrtelig

«For en

morsom ungdomsroman om en norsk-

morsom(!),

sår, vond,

pakistansk familie, sett gjennom 15-årige Mahmouds årvåkne øyne.»

«Veldig, veldig fin bok!»

Stein Roll, Adresseavisen

vakker bok!

Jeg elsket hvert sekund.» Sara, ARK Strømsø Senter Drammen

Oda Faremo Lindholm, VG

«

Råfrekk roman om transbarn

i et norskpakistansk miljø!»

Ingrid Åbergsfjord, Aftenposten

«Eg

lo høgt og grein.»

Biskopen i Oslo – Kari Veiteberg

«Norge trenger kanskje covid-vaksine, men bokbransjen trengte denne

vitaminsprøyta

«Å lese Hør her ’a! er

fra Gulraiz Sharif.»

rock’n roll

Nora Steenberg, Bok365

i ekspressfart»

Jan Ø. Helgesen, Nettavisen

Helt fantastisk, «

faktisk en av de bøkene jeg har likt best gjennom livet!»

NÅ I POCKET!

Ida Fladen, Min mote

«Dette er en

spennende, rørende,

morsom og

«Sjarmerer leserne i senk.»

varm bok.»

Ordfører i Oslo – Marianne Borgen

Anne Cathrine Straume, NRK

uventa

«Har både ledd og grått av denne

«… ei ny, stemme som treff ei nerve hjå både lesaren og tida …

fantastiske boka!»

friskt pust

… eit skil seg ut frå mengda!» Jannicke Totland, Framtida.no

Noman Mubashir

VINNER av Kulturdepartementets

debutantpris for barne- og ungdomslitteratur Nominert til Brageprisen, Bokhandlerprisen og U-prisen


BARNAS FAVORITTER

Barnas jul

Boktips • 14 3


BARNAS JUL

F O R B L Å F J E L L- FA N S I A L L E A L D R E

Kalenderbok av tidenes beste norske julekalender K Å R E T AV F O L K E T, DA G B L A D E T

~ Blåf jell ~

– Halsvar meren med tilbake kom stemme. , kom, kom ! roper en ny – Hjelp, nå er ekkoet så sint at jamrer Lill det snakke egutt. Han r bakleng spri s også, nger tilbake halsvarmeren til snøman på plass og nen , setter setter den – Nå har snø grå lua på mannen fått sitt eget hod tilbake hals e. – Takk, takk varmeren …! svarer ekk ! roper han oet med tre . men fortsett stemmer, er: – Ta søp og jenteste pelet med mBygda! tilbake til Bygda, Byg da, Lillegutt rop er at han må hente mer så redd at diesel førs han ikke klar t, men han er å løfte på er beina.

~ Blåf jell ~

I Ekkohulen får Turte det travelt. Hun hulen. Der klatrer ned mater hun til Blåværs rypsrapskve og frø, og rna med ryp presser den srapsblomst gule blom er springer ut. steroljen i en kanne før hun Hun lister seg mot gråd ureren, sett seg bak en er fra seg kan snøhaug og na, gjemmer hoier: – Nå kan der e kjøre, kjør e, kjøre …! Lillegutt får øye på kan na og tror rapsoljen det er dies på tanken el. Han hell og er rypsroper: – Takk, snil le blåfjelle kko! Så setter han seg i bilen, vrir om nøk et smell. Mam kelen og bile sen dukker n starter med fram fra pled tilbake fra det: Bygda alle – Flinke Lill rede. Da hen egutt, Når de dur ter vi mer er mot Byg søppel! da, snuser – Kjenn, Mam Lillegutt ut av vinduet. sen, det lukt er ikke dies beste og nes el, det lukt tnest beste er det jeg nest vet. Smultrin ler han. – Men det best ger og Fatt igmann! e jeg vet, er hest! I Blåfjell står familien Blåv ærshule sørg på alt søppele modige igje t. n og ser – Vi blånisse r fins til for å lage blåt er rent, sier imer og pas Blåmor. se på at Blåfj ell – Nå må Dro nningens Råd, De Små –De Små Blå Grå, tenke, skal skremm sier Blåfar. e bygdefolk! sier Turte.

~

3. DESEMBER 4. Mamsen og Lillegutts søppelfirma

~ 20 ~

~ 21 ~

~ Blåfjell ~

Blåfjell ~

ndre, ed hvera t fint m dre? og har de an er p de m røm so gjør kker st som ikke Alle stri m er han men hve

–Førstenisse til Ullhulen, roper Turte. og kommer Hun og Tvilling springer om kapp i Hulegangen, trau, og på stokfram på likt. Ullhulen er full av ull i tønner og ker og staurer henger garn i alle slags blåfarger. bunter mange hvor på orden nøye Molte og Myra holder familien Blåværsstrømpegarn som trengs til hver hule, og når bunter garn! hule kommer, sier Molte: – Vær så god, fire om en ekstra bunt Da smiler Blåfar stolt: – Vi må nok be pent vi, for i vinter kommer den nye blågutten! for den vesle Det blir jubel og ståhei, og alle har samme ønske ren snø og ren gutten, at han får vokse opp i et Blåfjell med luft! strømpegarn. Når det blir Erke sin tur, ber han om to bunter Myra forsiktig. – Kjære Erke, du er alene i Erkehulen nå, sier – Da behøver du vel ikke garn til to? med seg det også. Men Erke peker på en bunt grått garn, og får – Stakkars Erke, sukker de andre. Tufsa en stund Turte undrer seg. Tror Erke at noen bare låner Blåfjell? Når de er og vil gi henne tilbake, som med alt annet i Kvisthulen og trer på vei hjem, sitter Erke på steinen utenfor det grå garnet på strikkepinner. hyggelig, sier – På Strømpestrikkedagen skal alle ha det med dem? Men Blåmor og spør om Erke vil strikke sammen Erke rister på hodet.

14 4 • Boktips ~ 22 ~

~ 23 ~


BARNAS JUL

For Blåfjell-fans i alle aldre

Blåfjelluniverset: Over 2 mill i opplag BLÅFJELL KALENDERBOK 24 KAPITLER GUDNY INGEBJØRG HAGEN ISBN: 9788202719630 KR 299,Illustratør: Svein Solem Oktober

Når dagen er god er allting blått, og når dagen er blå er allting godt! Dette er en flott og påkostet kalenderbok for hele familien. Les den sammen for nostalgisk juleglede! Gudny Ingebjørg Hagene har vunnet mange priser for arbeidene sine, og nå har hun skrevet ut den klassiske historien om Blånissene som en spennende fortelling i 24 kapitler. Denne juleklassikeren byr på ekte julestemning, og den er fortsatt like aktuell med temaer som vennskap, død, sorg, bevaring av naturen, mangfold - og ventetiden frem til den store dagen da Julestjernen skal skinne på den blå Julenatthimmelen. Denne boken er nyskrevet og nydesignet, illustrert med Svein Solems stemningsfulle oljemalerier.

Boktips • 14 5


BARNAS JUL

FLERE FORTELLINGER

Vakkert julehefte JULEFORTELLINGER JULEHEFTE ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202719920 KR 129,Illustratører: Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman og Kristina Digman Oversatt av Agnes-Margrethe Bjorvand og Jo Tenfjord 3–12 ÅR Oktober

14 6 • Boktips

Drøm deg bort i dette vakre juleheftet, fylt av Astrid Lindgrens varme og folkekjære julehistorier. Du kan blant annet lese om Pippi og Emils jul, juleforberedelser og julefeiring i Bråkmakergata og i Bakkebygrenda. Heftet innbyr til stemningsfull egenlesning og høytlesning med hele familien.


BARNAS JUL

Ikke tidligere oversatt til norsk

En av Astrid Lindgrens barndoms julerl

ASTRID LINDGREN

Jule-nostalgi Astrid Lindgren forteller, slik som bare hun kan, om en av sin barndoms juler, om den magiske stemningen, forventningene og om alt det morsomme som hører julen til! Astrid Lindgren forteller om å hogge juletre i skogen, om julestria og alle forventningene barn har til jul – like mye i 1913 som i dag.

EN JUL I SMÅLAND FOR LENGE SIDEN ASTRID LINDGREN ISBN: 9788202707132 KR 229,Oversetter: Agnes-Margrethe Bjorvand Illustratør: Cecilia Heikkilä 3–6 ÅR

Boktips • 147


BARNAS JUL JUL BARNAS

LES OG LEK

Brett-ut-bok med figurer Les fortellingen om da Jesusbarnet ble født, på rim. Fold ut boken, les og lek historien med de fine figurene. Denne brett-ut-boken gjør fortellingen om julen levende. Les teksten på rim, og bruk de fire fine figurene til å spille historien om da Jesusbarnet ble født.

FORTELLINGEN OM JULEN FIRE FIGURER OG EN BRETT-UT-BOK! ISBN: 9788202704018 KR 149,Oversetter: Anne Østgaard Illustratør: Dawn Machell 1–3 år September

14 8 • Boktips

ISBN: 9788202704018 Kr 149,Oversetter: Anne Østgaard Illustratør: Dawn Machell 1–3 år


BARNAS JUL

LASSEMAJAS JULEMYSTERIE

Julekaos i Valleby

Løs oppgaver underveis!

Klarer de det denne gangen også?

Vær med og løs julemysteriet sammen med LasseMajas detektivbyrå! Det er en uke til jul og midt i julekort-skrivingen ringer politisjefen og trenger nok en gang litt hjelp. Lasse og Maja tar som vanlig saken, og denne gangen trenger de også leserens hjelp. En stemningsfull fortelling med morsomme oppgaver underveis.

LASSEMAJA – JUL I VALLEBY – UVENTEDE JULEGAVER MARTIN WIDMARK ISBN: 9788202715281 KR 229,Oversetter: Nina Aspen Illustratør: Helena Willis Oktober Boktips • 149


BARNAS JUL

God julestemning er en gjenopplivelse av de følelsene du hadde i jula som liten, og med denne boka kan du sørge for at hele familien kan bla seg tilbake i gode juleminner gjennom 20 år.

SKRIV NED STORE OG SMÅ BEGIVNEHETER

Minnebok for julen

Egne sider til notater

Sanger, dikt og oppskrifter

Julen består av forventninger, følelser, tradisjoner og minner. Selv om vi gjør mye av det samme hvert år, så er ingen jul lik. Det kan også være litt vanskelig å huske fra år til år, særlig for småbarnsforeldre, og da skal dere ta frem denne boken og kose dere med egne nedskrevne juleminner fra i fjor og året før der. FAMILIENS JULEMINNER ISBN: 9788202720674 KR 299,Illustratør: Hanne Løvdal 0–100 ÅR Oktober

1 5 0 • Boktips

Ta frem denne boken 1. søndag i advent da vi alle fylles av forventning – og barna mest. Kom i jule-stemning med fine julesanger, gode oppskrifter og stemningsfulle juledikt. Rikt og vakkert illustrert av Hanne Løvdal.


BARNAS JUL

24 AK TIVITETER Å GJØRE I ADVENTSTIDEN

Lag juleverksted Familievennlig og aktiviserende kalenderbok som du kan ta fram år etter år!

Lag dine egne julegaver

En bok full av hygge, fellesskap og samlende aktiviteter – som også gir fine juleresultater. Her finner du julepynt og gaver som barn og voksne kan lage sammen og ting barna kan lage selv - på kjøkkenbordet, på skolen eller på juleverksted med venner. Den perfekte førjulsbok for deg som liker jul og juleforberedelser.

SNART JUL! 24 FØRJULSAKTIVITETER FOR SMÅ OG STORE MIRIAM N. MORKEN OG TONE M. STENKLØV ISBN: 9788202712167 KR 249,September Boktips • 1 51


BARNAS JUL

Den aller første boken om julen Nydelige illustrasjoner

Laura Di Francesco Jul - hva er det?

Jul hva er det? Laura Di Francesco

JUL – HVA ER DET? LAURA DI FRANCESCO ISBN: 9788202733025 KR 229,November

1 52 • Boktips

FOR DE ALLER MINSTE

Søt, liten julebok Alle store snakker om at julen snart er her, men hva er egentlig julen for noe? Er det noen som skal komme på besøk? Er den snill, slik som mormor og morfar? Eller er det en kake? Hvorfor blir alle plutselig så glade og hvorfor ser alt så koselig ut hjemme og i byen?


SØT PAPPBOK FOR DE MINSTE

BARNAS JUL

God jul, fra Lille Kanin

En perfekt første julebok for de aller minste barna! Det er jul, og Lille Kanin skal være med på alle de morsomme juleforberedelsene. Og kanskje kommer det noen på besøk også? Det norske designfirmaet Blafre har i mange år laget småbarnsprodukter som mange vil kjenne igjen. Blafrebøkene er fargerike og lekne, med tekster på rim for de yngste leserne.

GOD JUL, LILLE KANIN! BLAFRE ISBN: 9788202722104 KR 179,Illustratør: Ingrid Erøy Fagervik 0–3 ÅR Oktober Boktips • 1 5 3


BARNAS JUL

KJENT FR A BARNE-T V

Jul med Babblarna Tisell/Wiik Edman

God jul med Babblarna

l med d jub o G Ba blarna

Tisell/Wiik Edman

Det er vinter, og snart er det jul i Babblarnas dal. Det er masse som skal ordnes før julaften, og hva er det Babblarna gjør både ute og inne, oppe og nede? Kan du gjette? Bli med inn, så ser vi. GOD JUL MED BABBLARNA ANNELI TISELL ISBN: 9788202697228 KR 149,0–3 ÅR September

1 5 4 • Boktips

Bøkene om Babblarna aktiverer barnet og lokker det til å svare, gjette og fortelle videre. Barnet trenes strukturert i hvordan språket vårt er bygget opp, og på å bruke melodien i språket.


Endelig en kokebok for unge kokker! BARNAS JUL

Norges mestselgende kokebokforfatter har skrevet en kokebok som passer for barn og unge fra 10 –16 år. I salg 9.september // ISBN 9788202716394 // Kr 399,-

Boktips • 1 5 5


BARNAS JUL

POCKET: KRIM

1 5 6 • Boktips


Følg oss på Instagram

@barneboker @cappelendamm @boktips


Høstens store nyhet! En spennende fortelling for hele familien fra en stor historieforteller.

Foto: Debra Hurford Brown. © J.K. Rowling 2012

J.K. Rowlings første barnebok etter Harry Potter


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.