Bobil

Page 1STINE MARI VELSVIK

l i b o Bplevelserr livet

Op

fo

KAPITTELTITTEL

1


2

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


KAPITTELTITTEL

3


4

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


I

d l o nnh

11 Bobilfolket

37 Bobilturen 75 Å reise sammen 111 Bobil og bærekraft 137 Mat på bobiltur 177 Selvforsynt og uavhengig 201 Å velge bil 223 Veien videre


Innledning Ideen til denne boka kom mens jeg satt og tenkte på hvor mye jeg kunne gått glipp av dersom jeg hadde fått velge helt selv. Jeg ble nemlig bobileier mot min vilje. En dag hadde mannen min Alrik bare kjøpt en grå van til oss. Den hadde senger, kjøkken og kjøleskap, do, dusj og varmt vann. Jeg trodde jeg var minst tretti år for ung for noe slikt, og kunne ikke se for meg at det å sitte i en bobil kunne være noe å trakte etter. Jeg tok grundig feil. Mange jeg har møtt er ganske nysgjerrige på bobil. Er det ikke litt vanskelig å kjøre? Og er ikke gass og sånn farlig? Enkelte har nok en formening om hvordan bobillivet er, og ikke minst hvem det er for. De tror ikke det er for dem, og velger heller å bruke fritiden på noe annet. Akkurat slik jeg tenkte. Jeg har også møtt mange som har oppdaget hemmeligheten, nøkkelen eller poenget. Dette som gjør at vi går med konstant lyst til å reise på tur, og som gjør at vi har livet fullt av gode minner fra der vi har vært og alt vi har opplevd. Det som får meg til å mene at bobil er noe av det gøyeste som finnes. Og det som gjør at jeg fikk så lyst å skrive denne boka. Bobillivet er rett og slett for bra til ikke å deles med flere – med deg! Og du skal få vite hvorfor. Vi har hatt bobil siden 2014, og brukt den året rundt. Vi har gått fra å være bare oss to til å bli en familie på fire. I løpet av alle disse årene og turene har vi lært en hel haug med triks for å kunne ha så mange og så bra turer som mulig. Mange ting er lært på den harde måten, gjennom gasslekkasjer og oppskrapte vinduer, bulker og uenigheter. Jeg har samlet alle triksene til deg, slik at du ikke trenger å gå på de samme

6

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


smellene. Du får mange tips til hvordan du kan få fantastiske matopplevelser, selv om kjøkkenfasilitetene ofte er enkle. Jeg snakker om hvorfor jeg mener bobil kan være bærekraftig, selv om det oftest er snakk om store, tunge dieselbiler. I boka finner du en oversikt over lover og regler for camping og parkering, slik at du lettere kan orientere deg når du kommer til nye steder. Det er tips til å pakke for langtur, forslag til aktiviteter, reisetips og noen ganske nyttige overlevelsestips. Mange har nemlig lurt på hvordan det er å være flere sammen på så liten plass over lang tid. En tidligere kollega uttalte nylig at bobil er veldig trendy. Jeg måtte le, for her har noe skjedd! Hun har kanskje rett. Likevel har nok harry vært et mer typisk stempel for bobil. Jeg har prøvd å finne ut hvorfor det har vært slik, og sjekket om det er noe som helst fornuft i å bruke potensielt flere millioner kroner på en bobil. I tillegg får du en skikkelig grundig guide til hvordan du velger den bilen som er perfekt for deg. Jeg håper våre erfaringer og oppdagelser kan gi deg inspirasjon til å skape alle de drømmeturene du ønsker deg. At du oppdager hemmeligheten, utnytter den og får mange opplevelser for livet.

Lykke til! Stine Mari Velsvik

INNLEDNING

7


8

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


Til Oliver og David – med ønske om et eventyrlig liv! Og til Alrik ♥ – Takk!


10

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


Bobilfolket Om økonomi, drømmer, fordommer og hvorfor bobil ikke er et statussymbol.

KAPITTELTITTEL

11


12

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


KAPITTELTITTEL

13


14

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


BOBILFOLKET

15


Aldri i livet D

et var på bryllupsdagen vår i 2014 jeg innså det. Jeg lo høyt der jeg gikk på fortauet i København, helt alene. Slaget var tapt, og jeg lot erkjennelsen bare strømme inn over meg. Det er så forbasket typisk. Det jeg sier jeg aldri skal bli eller gjøre, kan du være helt sikker på at jeg ender opp med likevel. Men dette … Helt siden jeg kunne velge meg ut av familiens blågrå Nissan Sunny med den gule campingvogna på slep, var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle tilbake. Aldri mer lukta av propangass, Porta Potty og altfor mange mennesker på helt latterlig liten plass. Man kan velge hele verden som feriemål, men så går man for å stappe familien inn i et lite miniatyrhjem, der det meste er laget av plast. Så kjører man rundt, først i køen, mens bilsyken og regnet konkurrerer om å bli det sterkeste minnet.

16

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET

Det første jeg gjorde da jeg ble gammel nok, var å veie opp for alle sydenturene min familie aldri reiste på. Jeg forsvant ut i verden som backpacker sammen med en venninne. Jeg husker ennå den skrekkblandede fryden da vi satt i vinduet på hotellet, høyt oppe i en skyskraper i Hongkong. Vi så utover den massive byen og ønsket verden og hotell-luksusen hjertelig velkommen! Elleve år senere gikk jeg altså ut av hotellet i København for å få ordnet håret. Det var nesten ingen andre som visste at vi skulle gifte oss denne dagen. Timen på ambassaden var klokka 13.00, og vi hadde reservert bord på en av byens kjente Michelin-restauranter. På vei til frisøren kom altså tanken som fikk meg til å le: Hvorfor bor vi på hotell? Vi skulle jo bare bodd i bilen. Det hadde egentlig vært mye koseligere.


Hemmelig bryllup var fantastisk! I ettertid er valget om hotell fremfor bobil det eneste vi ville gjort annerledes. Men for å være ærlig hadde det kanskje ikke blitt noe bryllup om han hadde foreslått å ha bryllupsnatten i bobil. Frem til dette øyeblikket fornektet jeg vel at jeg faktisk eide en bobil, og var på bryllupsreise i den. Noen måneder tidligere hadde min mann, Alrik, hentet vår nye bil. Det var en såkalt bybobil eller van. Jeg kunne nesten ikke komme på noe teitere. For det første hadde jeg altså fått nok av slikt i yngre år. For det andre var bobiler i hovedsak forbeholdt den litt eldre garde, og folk som tross alt var mye mer harry enn jeg følte meg. Jeg var 31 år, og vi hadde ikke barn. I årene før dette hadde livet mitt vært på vent på grunn av en livskrise. Jeg hadde lite overskudd til annet enn å komme meg gjennom dagene. Sommeren før hadde vi forsøkt oss på bilferie i Danmark, der vi overnattet i hytter og på hotell underveis. Turen varte en uke, og jeg var fullstendig utslitt. Jeg hadde ikke kapasitet til planleggingen det krevde for å finne et sted å bo eller et sted å spise. Flere av dagene ble ødelagt av

at jeg krasjlandet i en slags fatigue-tilstand, der det eneste jeg klarte var å ligge i et mørkt og stille rom. Jeg burde jo selvsagt aldri dratt på en slik tur, men det er lettest å se etterpå. Et halvt år etter den mislykkede danmarksturen hentet Alrik bobilen, mens jeg satt syk hjemme i sofaen og lurte på om jeg noen gang ville bli meg selv igjen. Alrik hadde ønsket seg bobil i mange år, så da ble det slik.

DET ER DEN DRAUMEN Alrik drømte om at det skulle bli enklere å holde på med alle de aktivitetene vi liker, om vi fikk oss bobil. Han drømte om kiting på Hardangervidda om vinteren og surfing på Jærstrendene, og han snakket om denne friheten og alle mulighetene vi fikk. Han mente det kunne være både romantisk og praktisk. Jeg mintes lukta av propangass og min brors naturgass. Ingen av delene var særlig romantisk. Derfor var det ikke akkurat enighet om å bruke mange hundre tusen kroner på å realisere dette prosjektet. Dersom vi hadde vært gift og hatt felles økonomi, hadde nok hele historien endt annerledes.

BOBILFOLKET

17


Tenker du luksus opplevelser, glem båt, hytte og leilighet i Spania. Her får dere alle opplevelser i inn og utland i en og samme Bobil. Morelo er Europas ledende leverandør av luksus på hjul. De har erobret hele markedet med sine flotte biler i mange størrelser og utgaver de siste 10 årene. I Norge har salget av dette merket økt voldsomt siden 2018. Når det gjelder denne modellen finnes det kun 3 biler i landet, hvorav 2 stk har slide out løsning der man kan utvide bilens bredde med inntil 50 cm når man står parkert.

(Utdrag fra en Finn.no-annonse 16. april 2021.)

Den dyreste bobilen som var til salgs på Finn.no våren 2021, kunne altså bli din for 5 349 000 kr. En stor hvit buss, med skinninteriør og glinsende overflater – med løfter om et fantastisk liv! Bilen ble solgt for kunde hos en forhandler, etter å ha kjørt 2286 km på to år. Kanskje har eieren både båt, hytte og leilighet i Spania i tillegg? Eller kanskje var det bare ikke dette som var drømmen likevel? I Hemsedal sto motsatsen til salgs samme dag, for 15 000 kr. Ifølge annonsen har den gått 79 600 km siden 1982.

Selger Toyota Hiace bobil rep objekt. Jeg kjøpte den for 3 måneder siden eller så. Da jeg kjøpte den, virket ikke motoren. Mechanic innså, drivstoffpumpen var ødelagt, så jeg byttet den. Også ble byttet, fjæring foran på begge sider, spole, fordelerhatt med alle kabler, gnister. Planen min var å fikse denne bobilen veldig raskt og ha den til sommeren, men en bobil er uregistrert så det var vanskelig å fikse et sted hvor sto, fordi jeg ikke forstår det. Nå tror jeg må være fikse tenning, fordi det ble flyttet. Jeg bor i Hemsedal og snart kommer vinteren, og jeg har ikke tid til å male, fikse noe i interiøret og andre ting, så bestemte meg for å selge det. Selgesom det er. (Utdrag fra en Finn.no-annonse 6. april 2021.)

18

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


Bobil er jo en stor investering for de aller fleste, enten man regner det i tid eller penger. Slik var det for oss også. Det er dessuten et sannsynlig tapsprosjekt, for det er jo en bil. Og i motsetning til for eksempel en hytte synker verdien helt til den en dag ender som spiker. Men det finnes nærmere 60 000 bobiler i Norge nå, og så mange kan vel ikke ha gjort noe dumt? – Om du kjøper deg noe på fire hjul, er du jo helt idiot. – Takk for det …

... det er ikke en bil vi kjøper, det er en drøm.

Helge Thorbjørnsen er professor ved Norges Handelshøyskole. Han kan det meste om forbrukerpsykologi og merkevarebygging. Nå sitter han her på Zoom med meg og ler. Vi er i det minste mange idioter, da, tenker jeg. – Du velger ikke med fornuften, forklarer han. Slik er vi forbrukere. Det er følelsene som styrer. Og det er ikke en bil vi kjøper, det er en drøm. Det er det samme med eneboliger. Det er jo et vedlikeholdshelvete, men det tenker vi ikke på i budrunden, sier han. Thorbjørnsen forteller videre at når det kommer til slike store avgjørelser, handler vi ut fra et fremtidsbilde vi har av livet. Og det er veldig lett å se for seg hvor utrolig bra det skal bli! Vi ser bare dette, og glemmer at verden rundt er den samme. At ungene er like utålmodige og været fortsatt dårlig. Fokalisme,

BOBILFOLKET

19


20

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET


kaller psykologene dette. Det vil si at man fokuserer for mye på den ene tingen man endrer, og glemmer at alt annet i livet forblir det samme. Derfor gir investeringen mening for oss, ifølge professoren. Det er godt mulig at den som kjøpte den dyreste bobilen, hadde de samme argumentene som de som kjøpte den billigste. De hadde kanskje samme drøm? Jeg vet med sikkerhet at professoren har rett om grunnen til at Alrik kjøpte bobil. Det var den drømmen.

OM HVORFOR KJØPET GIR MENING Frihet er selve nøkkelordet når det gjelder bobildrømmen. Ifølge Helge Thorbjørnsen er dette et salgsargument som nesten alltid fungerer. Det er selvsagt viktig å se på kostnadene, selv om man er desperat etter frihet. Thorbjørnsen mener likevel det er fullt mulig å argumentere saklig for at en bobil kan være en god og fornuftig investering, til tross for at vrakpanten er den eneste sikre avkastningen. – Økonomer tenker jo lønnsomhet. Men penger er bare et verktøy for å få det bedre. Derfor er det rasjonelt å bruke penger på noe som gjør deg lykkelig og gir deg et godt liv, sier han. Vi rasjonaliserer ofte slike handlinger i etterkant. Både overfor oss selv, men

også overfor andre. Akkurat det kan jeg kjenne igjen. Plutselig ble det veldig logisk for Alrik at vi skulle ha bobil. Vi «måtte» jo ha det for å lettere kunne holde på med ulike aktiviteter. Og så får det heller være at konsekvensen kan bli litt komisk til tider. Vi bor sentralt i Bergen, og trenger egentlig ikke bil i hverdagen. I en periode var bobilen den eneste bilen vi hadde. Nå er det den vi må bruke til alle kjøreturer som er lengre enn vår knøttlille elbil klarer. Og elbilen har perioder der den ikke klarer noe. Det har hendt at sønnen vår har blitt fraktet til barnehagens luciafest i bobil, mens taklukene klaprer over fartsdumpene. Jeg har også måttet komme meg til bursdager og begravelser i bobil. Men det er selvsagt ikke meningen at bobiler skal brukes som en vanlig bil. Det kan du lese mer om i kapittelet om bærekraft. De som forsker på lykke, sier at det å investere penger i opplevelser og tid er smartere enn å kjøpe status-ting. Ting blir du lei av, og det mister gradvis glansen. Men Helge Thorbjørnsen mener at dersom du finner glede og mening i opplevelsene du får med bobil, kan det være rasjonelt å bruke penger på denne måten. Dog er det nok aller mest rasjonelt om du faktisk har disse pengene, eller i alle fall en god del av dem.

BOBILFOLKET

21


– For mye gjeld har vel aldri gitt hverken lykke eller frihet. Ved store investeringer velger man ofte bort noe annet. Det kan jo hende du sier farvel til Spania for en tid fordi du ikke har råd, med mindre du kjører dit, sier han. Selv kunne ikke Thorbjørnsen tenke seg å kjøpe bobil. – Jeg ville leid først. Det er særlig dette med liten plass og stor familie jeg er skeptisk til, sier han. Han er båtmann. Selv om det å leie bobil fort kan komme opp i over 30 000 kr for noen få uker, mener professoren at det kan være god økonomi. Da finner du jo ut om dette er din vei til lykke eller ikke. I tillegg lærer du litt om hvilke behov du har, så du eventuelt kan investere i en bobil som passer perfekt til din bruk. Senere i boka får du mange tips til hvordan du velger riktig bil. For det er ikke den største eller flotteste som nødvendigvis er den beste. HARRY-FAKTOREN Å bruke penger på status-varer fører altså sjelden til varig lykke. Da er det jo fint å fundere litt over at selv om en gjennomsnitts bobil koster mer enn et par Teslaer, så blir den ikke regnet som et statussymbol. Snarere tvert om, faktisk. – Bobil har jo alltid vært litt ukult, og

22

BOBIL – OPPLEVELSER FOR LIVET

man risikerer liksom å maxe ut en allerede harry kategori ved å kjøpe noe kjempestort og dyrt, påpeker professoren og merkevare-eksperten. Men hvem bryr seg? Sannheten er vel at i en eller annen grad bryr vi oss alle sammen. For på grunn av urmennesket i oss, som frykter å bli utstøtt, er det i aller høyeste grad viktig hva flokken vår synes.¹ Så da spørs det om bobillivet er sett på som ok i din flokk. Det var her det skar seg for meg. Det var altså ikke bare fordi familien min var først i køen med Nissan Sunnyen og campingvogna gjennom halve 90-tallet. Det var fordi jeg hadde så mange fordommer. Jeg klarte ikke å identifisere meg med bobilfolket. Og holdt dermed på å gå glipp av noen av de beste tingene som har skjedd i livet mitt de siste syv-åtte årene. For jeg var jo ikke sånn! Men heldigvis fikk vi likevel anledning til å oppleve alle de fine sidene ved denne måten å reise på. Den lille luksusen som ligger i å ha huset med seg. Alle eventyrene som det er så lett å finne. De utrolig mange anledningene til å utforske, utfordre og utfolde seg. Det er mer enn nok muligheter med bobil til å fylle et helt liv med opplevelser. Det var i grunnen så annerledes enn jeg hadde sett for meg, at jeg føler jeg har avslørt en hemmelighet. Godt skjult bak lag med fordommer.


KAPITTELTITTEL

23