Barnas DNT-favoritter

Page 1

INNHOLD

X FORORD

X SLIK BRUKER DU DNT-HYTTENE

X SLIK BRUKER DU BOKA

X BARNAS TURVETTREGLER

x TIL FJELLS

TYRISHØLT PÅ STØLSVIDDA | X

HIMINGSJÅ | X

TUNGESTØLEN | X

REINDALSETER | X

VAKKERSTØYLEN | X

MÅSVASSBU | X

GLITTERHEIM | X

GJENDESHEIM | X

GEITERYGGHYTTA | X

SOTA SÆTER | X

TORFINNSBU | X

FONDSBU | X

DIN FØRSTE HYTTE-TIL-HYTTE-TUR: LANGSUA | X

KRÆKKJA | X

IUNGSDALSHYTTA | X

HALLINGSKEID | X

LØKJELSVATNHYTTA I ETNEFJELLET | X

JONSTØLEN | X

OLALIA FJELLSTOVE | X

naturopplevelser for livet

Vi vet at det ikke alltid er like lett å få ungene med på tur. Sosiale medier flommer over av lykkelige familier med emneknaggen «liveterbestute», men vi vet at det ikke alltid er sånn. Ofte vil ungene heller sitte inne. De ikke er enige i at livet er best ute, tvert imot er det langt bedre inne, og aller helst tett på en skjerm.

Jeg husker fra egen barndom at mamma og pappas invitasjoner ikke alltid var like fristende. Og jeg var ikke alltid like lett å få med. Men så snart mommo spurte om jeg ville komme til gården langt inne på Finnskogen, var svaret noe ganske annet. Lenge før sola sto opp var jeg i fjøsklærne, og satt klar ved kjøkkenbordet når mommo kom ned. Pratsom og ivrig, entusiastisk over å få være med – først i fjøset, og så med kuene opp til sommerfjøset. Og når jeg i sene, mørke høstkvelder hang i skjørtene til mommo for å hente kuer som mye heller ville spise sopp enn å komme hjem, da var jeg i himmelen. Mommo fortalte historier om haugfolket, de underjordiske, om nøkken, huldra, tusser og troll, og jeg syntes jeg så dem i hver en stubbe og stein. Jeg fantaserte og fortalte, og naturen ble mye mer spennende enn barne-tv. Den opplevelsen er noe jeg bærer med meg for resten av livet.

Vi har skrevet denne boka for å hjelpe deg til å finne en naturopplevelse du tror det kan være mulig å lokke barna med på. Er du så heldig at friluftslivet er det kjekkeste dere gjør sammen, kan denne boka gi deg tips til nye steder, nye turer og nye eventyr.

I Norge er det kort vei til fine naturopplevelser – uansett hvor du bor. Men vet du hvor du skal lete? Vi håper denne boka kan gi deg som er tante, onkel, besteforelder eller forelder inspirasjon til å pakke sekken. For rett utenfor stuedøra venter turminner som vil vare hele livet.

8 | BARNAS DNT-FAVORITTER

Om det er sommer eller vinter, om ferden går til lands eller til vanns: DNTs hytte- og rutenett har noe for alle, og turene i denne boka er valgt ut spesielt med tanke på de med litt kortere bein. Alle rutene og stedene vi forteller om her, er lett tilgjengelige. Og det gjelder ikke bare selve turmålet. Du har sikkert hørt det før – men det er helt sant: Det er turen i seg selv som er opplevelsen.

En tur på barnas premisser er en tur med god tid, slik at det er plass til lek, glede, fantasi og spenning underveis. Innholdet er viktigere enn avstanden dere tilbakelegger. Vi håper du gjør deg klar for eventyr, oppdagelser og turminner for livet, og ikke minst for å oppleve noe helt nytt sammen med en liten turvenn.

Boka har tips til kortere og lengre fotturer, skiturer, hyttetil-hytte-turer, padleturer og sykkelturer som passer for hele familien. Her er også noen tips og triks som kan bidra til å holde både motivasjonen og humøret oppe.

Vi håper boka vil inspirere både voksne og barn til å komme seg ut av døra og inn i naturen.

God lesing og god tur!

Dag Terje

NATUROPPLEVELSER FOR LIVET | 9
10 | BARNAS DNT-FAVORITTER

slik bruker du boka

Denne boka er delt inn etter hvor i landet du finner turene og hyttene. Vi har lagt inn QRkoder som tar deg til mer detaljert informasjon på ut.no. Hvis du ikke vil bruke QR-kodene, kan du søke opp stedsnavnene på ut.no eller spørre din lokale DNT-forening om råd og mer detaljerte turbeskrivelser når du finner et sted du får lyst til å besøke. Husk at stier og bruer kan flyttes og andre ting endres, så forhold deg til gjeldene merking der du er. Ta en sjekk for å se at hytter og turruter er åpne før dere legger i vei!

SLIK BRUKER DU BOKA | 11

Himingsjå

En perfekt base for store og små fjellgeiter.

Himingsjå ligger på 711 meter over havet, omkranset av høye fjell. Der mellom tusenmeterstoppene ligger den perfekt til som base for turer på Lifjell både sommer og vinter. Store deler av fjellet er mulig å nå på dagstur, noe som gjør den til en ypperlig baseturhytte også for de som reiser med barn.

For å komme til Himingsjå hopper dere i bilen og kjører til parkeringsplassen ved Myregrav. Herfra er det merket og godt skiltet sti – 1,2 kilometer om sommeren og 1,8 kilometer om vinteren.

Den brunbeisede hytta ligger på en åpen plass i skogen og har stor terrasse og platting med benker. Her er det med andre ord gode muligheter for sol, både tidlig og sent! Inne er det lyst og trivelig, og totalt er det 50 overnattingsplasser fordelt på rom av ulik størrelse. I annekset Hundeheim som åpnet i 2023, er det – du gjettet riktig – tillatt med hund.

Solcelleanlegget sørger for belysning, og drikkevann pumper dere selv opp fra brønnen. På det store og trivelige kjøkkenet er det gasskomfyr for matlaging. Det er også mulig å overnatte i telt og få tilgang til fasilitetene på hytta.

28 | BARNAS DNT-FAVORITTER
TIL FJELLS | 29
↑ Det er mulig å padle, fiske og bade ved hytta, og det er fine turstier. Har dere lyst på en lengre tur, kan dere bestige en av fjelltoppene.

Forpakterboligen på Furøya

Bo i den gamle rederfamiliens sommerparadis!

Furøya ligger midt i Tvedestrandsfjorden med vakre bygninger i et gammelt kulturlandskap. Her er det masse boltreplass for store og små, og sommerstid er det konserter og kystkulturaktiviteter her.

De fint anlagte turstiene går over hele øya og videre til Hestøya. Alle barn bør ta en tur til huska i den store eika midt på øya! Geitene og sauene som beiter året rundt, sørger for at landskapet på øya holdes åpent. Rundt Forpakterboligen og de andre bygningene er det store plener som egner som godt for fotball, badminton og andre aktiviteter. En frisbeebane er det også her ute.

Bygningene på Furøya ble opprinnelig satt opp som sommerbolig for den velstående rederfamilien Smith i Tvedestrand. I hovedhuset, der restauranten ligger nå, var det festligheter, mens gjestene var innlosjert i gjestehuset. I Marens hus bodde barnepikene som passet herskapets barn.

Når seilskuteskipene reiste ut i verden i gamle dager, tok rederne ofte med seg inspirasjon fra fine bygninger i utlandet hjem til egne boliger. Det ser vi på hovedhuset, som er i orientalsk

208 | BARNAS DNT-FAVORITTER

Det er store plener som egner som godt for fotball, badminton og andre aktiviteter.

x Det sies at forpakterboligen opprinnelig sto i Vegårshei, men at det ikke var ønsket der lenger etter at det hadde skjedd et mord i huset.

SØRLANDET OG VESTLANDET | 209

x Bygningene på Furøya ble opprinnelig satt opp som sommerbolig for den velstående rederfamilien Smith i Tvedestrand.

stil, mens gjestehuset er bygd i sørstatsstil. Selve forpakterboligen er et klassisk rødt sørlandshus.

Det hører med til historien at forpakterboligen opprinnelig sto i Vegårshei, men at det ikke var ønsket der lenger etter at det hadde skjedd et mord. Men på Furøya er det heldigvis bare idyll!

Forpakterboligen har til sammen åtte sengeplasser fordelt på tre soverom. Hytta er særlig godt egnet for barnefamilier, og

210 | BARNAS DNT-FAVORITTER

er nylig restaurert med en fin standard. Det er bad med do og dusj, og i stua er det en hyggelig peis. Det er også populært å sette opp telt på plenen utenfor og ta en overnatting ute. I sommersesongen booker man Forpakterboligen i sin helhet. Rett nedenfor ligger gjestehuset, med 18 sengeplasser. Der kan man leie enkeltrom eller -senger.

Som gjest på hytta disponerer dere også rosjekta «Terje Vigen», som ligger i vika bak Forpakterboligen. Furøya er stor og spennende, og det er mange steder å fortøye båten rundt på øya. Her er det selvfølgelig også mange fine steder å både – både rundt på øya og rett nedenfor hytta.

Vil dere på en lengre tur, kan man ta turen til Sandøya eller Lyngør – som du kan lese mer om i kapitlet om Seilerhytta (s. 212). Og har dere med fiskestengene, er sjansene gode for å få makrell på kroken.

Adkomst til Furøya skjer med egen båt eller taxibåt fra Tvedestrand, Sagesund eller Hagefjordbrygga. Om sommeren pleier det å bli satt opp skyssbåt fra Tvedestrand til Furøya.

Restauranten i det gamle Hovedhuset er verdt et besøk – den er åpen i sommerferien og i helgene resten av sommeren. Fra den trivelige uteserveringen er det deilig utsikt utover fjorden.

Turistforeningens hytter på Furøya er populære om sommeren, så det er lurt å bestille tidlig.

hva: Ubetjent hytte

hvor: Tvedestrand

SØRLANDET OG VESTLANDET | 211

Skongenes fyr

Hva med en annerledes ferie ved et fyr på Vestlandskysten, med storhavet som nærmeste nabo?

Ute i havgapet i Kinn kommune bodde fyrvokteren med familien og passet på at det til enhver til lyste i fyret, slik at det trygt kunne lede skip rundt det farlige og værharde Stadhavet. Skongenes fyr ble satt opp og tatt i bruk så tidlig som i 1870. Fyret slik det er i dag er fra 1949, da det ble bygd opp igjen etter å ha blitt beskutt under andre verdenskrig. Med årene fikk fyret innlagt strøm, og i 1985 ble det automatisert og avfolket.

Her ute kan vinden være sterk, og været skifter fort. Det er derfor lurt å pakke med regntøy, ullundertøy og godt skotøy også om sommeren. Vær forsiktig på skrentene og svabergene nede ved vannet – her kan det selvfølgelig være glatt.

Rett innenfor fyret står fyrvokterboligen, som består av fire bygninger. På det inngjerdede tunet er det ofte lunt og godt. Vel framme kan man sette seg ned i sola hvis været spiller på lag, og fylle lungene med den friske og deilig sjølufta. Det er storslått å se hvordan havet fyller hele horisonten mot vest. I nord reiser Vestkapp-platået seg. Dette 497 meter høye fjellet rett ved havet er et av punktene aller lengst vest i Fastlands-Norge.

Huset dere bor i har fire soverom og 17 sengeplasser, og det leies kun ut hele rom. Her er det toalett, men ikke dusj. Utsikten utover havet fra spisebordet i stua er upåklagelig. Det er

240 | BARNAS DNT-FAVORITTER

også et fint og lyst kjøkken som er utstyrt med kjøle- og fryseskap. Skongenes fyr har sisterne for å samle opp takvann, men ta med eget drikkevann. I det ene uthuset er det en del leker og spill som kan benyttes.

Når kvelden kommer, er det fint å sitte i solveggen mens man lytter til bølgebruset og måkeskrik, og skuer utover en magisk solnedgang. Har dere ikke allerede møtt naboene – havørnparet som bor i nærheten av veien ut til fyret – kommer de nok bortom

SØRLANDET OG VESTLANDET | 241
x Hovedhuset har fire soverom med til sammen 17 sengeplasser.

for å hilse på, selvsagt på god avstand der de sirkler langt der oppe. På lyngheiene omkring kan man dessuten få øye på hjort tidlig om morgen eller i kveldsskumringen.

Når det er lavvann og rolig sjø, anbefales det en tur over til skjæret rett nord for fyret. Nede i fjæra kan dere finne anemoner, tang, krabber og skjell. Til skjæret er det også verdt å ta med fiskestanga og prøve fiskelykken. Her har mang en lyr blitt fanget og havnet på middagsbordet til besøkende gjester, og det er også mulig å få en torsk eller to på kroken.

Kannesteinen, Norges største naturlige polypp, ligger på vest-

242 | BARNAS DNT-FAVORITTER
hva: Ubetjent hytte hvor: Stad

x Skongenes fyr ligger friskt og værhardt til, i mektig kystnatur.

siden av Vågsøy og er verdt et besøk. Dette er en stein som er slipt av is og bølger gjennom tusenvis av år, slik at toppen har beholdt sin opprinnelige bredde mens bunnen er mer som en tynn stilk. Litt som en slags snodig sopp.

Det er også verdt å få med seg Refviksanden, en halvannen kilometer lang kritthvit strand som med god grunn har blitt kåret til en av Norges fineste strender. Et lite stykke sydenstemning på Vestlandskysten! Både Kannesteinen og Refviksanden er et godt stykke unna fyret, så de passer det best å besøke på vei til eller fra Skongenes.

SØRLANDET OG VESTLANDET | 243
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.