Alt om mensen

Page 1

O T M L A FA K TA ,

t ips og hack s TIL T WEENS,

UNGDOM OG

F OR EL D R E


INNHOLD

5 INNLEDNING Silje Sirnes WInje

9 KAPITTEL 1

Hvorfor får vi mensen? Agnete Saba

17 KAPITTEL 2

Når er det vanlig å få mensen? Nellie Krokstad

41 KAPITTEL 5

Hvorfor heter det mensen? Emilie Lein

49 KAPITTEL 6

Bind, tamponger eller menskopp? Tale Maria Krohn Engvik / Helsesista

57 KAPITTEL 7

Syklus, hva er det?

25 KAPITTEL 3

Charlotte Frogner

Utflod – hva er det? Selma Ibrahim Karlsen

33 KAPITTEL 4

Mensen og feiring Aurora Aksnes

65 KAPITTEL 8

Hvordan sette inn en tampong Emma Schneider


72 KAPITTEL 9

PMS-symtomer Faten Mahdi Al-Hussaini

81 KAPITTEL 10 Menssmerter

Emilie «VOE» Nereng

111 KAPITTEL 14

Når mensen blir borte Sara Cecilie Leite

119 KAPITTEL 15

Mensen og spiseforstyrrelser Ulrikke Falch

89 KAPITTEL 11

Menoragi, kraftige blødninger Birgit Skarstein

127 KAPITTEL 16

Jomfruhinnen, eksisterer den? Selda Ekiz

97 KAPITTEL 12

Endometriose Ella Marie Hætta Isaksen

133 KAPITTEL 17

Mensfattigdom Penelope Lea

105 KAPITTEL 13

Aktiv med mensen Ezinne Okparaebo

141 KAPITTEL 18

Snakk høyt om mensen Celin Bizet IldhusøyALT OM MENSEN

– Tante, tenk om folk nå begynner å kalle deg for Mensen-Silje istedenfor SuperSilje, sa noen av de eldste tantebarna mine da jeg fortalte dem at jeg skulle skrive Alt om mensen. Etter mange år som artist og programleder på TV har jeg nemlig fått mange kallenavn. Super-Silje er kanskje det de fleste har brukt. De siste årene har også TikTok-Silje og YouTube-Silje dukket opp. Mensen-Silje høres kanskje ikke like kult ut, men vet du hva? Den dagen noen også omtaler meg som Mensen-Silje så skal jeg smile skikkelig bredt. Det må nemlig bety at flere har lest bøkene mine om tema, eller at de kanskje har sett tv- og undervisningsserien Min M om mensen. Tanken på at akkurat du nå leser denne boka gjør meg også ordentlig glad. Jeg tror nemlig at det er viktig å ha kunnskap om mensen. Kanskje du nærmer deg puberteten og venter på å få dine månedlige blødinger. Kanskje du allerede er innvidd i mensen-klubben og har hatt det en stund. Det er også mulig at noen av leserne er voksne mammaer som kjenner godt til hva det vil si å blø, eller gutter og menn som har lyst til å forstå mer om hva som skjer med jenter hver eneste måned. Uansett håper jeg du vil lære masse nytt og spennende etter å ha lest denne boka. Ikke minst så håper jeg at du vi bli inspirert til å snakke høyt om mensen! For selv om mensen er noe av det mest naturlige i verden er det dessverre fortsatt forbundet med mye skam og tabu. På oppdrag fra Norske Kvinners sanitetsforening utviklet og lagde jeg nylig en tv- og undervisningsserie om mensen kalt Min M. I forbindelse med dette arbeidet gjennomførte Opinion en undersøkelse for oss blant unge norske jenter som viste at det er stort behov for mer kunnskap om menstruasjon. Jentene i undersøkelsen etterlyste også mer naturlig prat om mensen slik at temaet ikke skulle bli så kleint og ubehagelig å snakke om.

5


6


I denne boka har jeg derfor samlet mensen-historiene til 18 kule, tøffe, modige og inspirerende jenter. Sterke forbilder med vidt forskjellige, spennende historier som jeg håper vil bidra til nettopp en naturlig prat rundt mensen. I de forskjellige kapitlene vil du også kunne lære nyttige og viktige ting om mensen gjennom M-fakta. Har du lyst til å lage morsomme ting eller plukke opp noen tips og triks, kan du la deg inspirere av M-hacks. Vi jenter er forskjellige. Følelser og tanker rundt de månedlige blødningene kan være helt ulike. Mensen er likevel noe vi alle har til felles. Håpet mitt med denne boka er at du får lyst til å prate om mensen både med venner og i det offentlige rom. På den måten kan vi dele erfaringer, lære av hverandre og bidra til at det blir mindre flaut. Klem fra

Mensen-Silje, eller Silje Sirnes Winje Journalist, artist, programleder og forfatter av denne boka.

Foto: Ola Moen

7

g som er det je <3 r e t e h egentligKapittel 1

HVORFOR FÅR VI MENSEN? Jeg klarte det! Selv ikke mensen k a stoppe meg i dag. n


e S t e a n ba g A 27 ÅR, ARTIST

M I N M E N S E NHISTORIE

Det er sommer, og 13 år gamle Agnete har som vanlig headsettet på. Favorittartistens låt «Circus» er satt på repeat. Hun synger med, høyt og minst like energisk som Britney Spears. Den musikkglade jenta fra Nesseby kommune i Finnmark kan den nesten utenat. – Jeg hadde fullstendig hang up på den sangen og det albumet. Jeg hørte på Britney hele den sommeren. Kanskje var det også nettopp denne låten og setningen; «There's only two types of people in the world, the ones that entertain, and the ones that observe» som inspirerte Agnete. På dette tidspunktet var hun nemlig allerede på vei mot stjernene og et liv som entertainer. Men det visste hun ikke da. – Jeg var en litt sånn energisk 13-åring som ville være med på alt. Jeg hadde mange venner, spilte fotball og hang ofte på fritidsklubben. Livet mitt bestod også av mye musikk. Jeg elsket å lytte til ulike artister og spille sammen med gjengen min. Men, at jeg året etter skulle vinne MGP jr. med bandet mitt «The Blacksheeps», kunne jeg ikke forestilt meg. Året var 2008 og «The Blacksheeps» med 14 år gamle Agnete i spissen, overbeviste hele Norge med sin første hit. Og selv om ikke alle kunne samisk kunne de fleste nå synge «Oro Jáska Beana», som også var tittelen på vinnerlåten. For Agnete ble dette starten på et liv i rampelyset. Senere vant nemlig jenta både «Skal vi danse» og «Melodi Grand Prix». Hun stakk også av med en andreplass i «Stjernekamp». Du skal forresten få høre litt mer om Agnetes opplevelse av det å stå på scenen under MGP juniors finale litt senere. Det var nemlig ikke bare antall stemmer som bekymret jenta denne dagen.

10


Men aller først, la oss hoppe tilbake til den sommeren hvor Britney var den store helten. – Det jeg husker aller best fra den sommeren er en ferietur til Bergen. Da skjedde omsider noe jeg hadde håpet på utrolig lenge. Etter mye venting banket selveste mensen på døra, og jeg ble endelig en del av jentegjengen. Flere av venninnene til Agnete hadde hatt mensen en stund. Til og med bestevenninnen hennes som var yngre enn henne, hadde allerede hatt det i et helt år. – Selv om jeg bare var 13 år begynte jeg å føle på at jeg var sent ute. Jeg bekymret meg en del og var nok litt utålmodig. Å få mensen og pupper var noe jeg så fram til. I vennegjengen til Agnete var mensen et tema de gjerne snakket om. – Vi syntes ikke det var flaut. Venninnene mine og jeg snakket egentlig åpent om det meste. Særlig jeg og bestevennen min. Det var derfor kanskje ikke så rart at det var nettopp bestevennen som fikk nyheten om blodet i trusa først, i tillegg til mamma, da. – Jeg ropte med en gang på mamma da jeg oppdaget noen rare brune flekker i trusa. Hun kikket på den og la den klar til vask uten å si noe mer. Agnete som håpte på at disse mystiske brune flekkene kunne være mensen, måtte få det bekreftet av mamma.

11


Foto: Ola Moen

– Tror du jeg har fått mensen, mamma? sa jeg, da mamma gav meg et truseinnlegg. Mammaen til Agnete nikket og nevnte samtidig at de ikke trengte å snakke om dette foran stefar. – At vi ikke skulle snakke om det foran stefar syntes jeg var litt rart. Jeg var jo bare glad for at jeg omsider hadde fått mensen. Det kan hende at hun var redd for at jeg skulle synes at det var flaut. Jeg vet ikke. Det er mulig hun selv syntes temaet var litt pinlig også? Agnete fikk plassert sitt aller første truseinnlegg i underbuksa og skyndte seg ut i bilen hvor stefar ventet. Der sa hun ingenting, selv om hun var skikkelig glad inni seg. – Jeg var jo egentlig litt stolt over det hele. Men jeg gjorde som mamma sa og nevnte ingenting til stefar om at jeg hadde fått mensen. Jeg har vel aldri snakket med ham om det siden, forteller Agnete og ler.

12


Stefar kjørte henne til en av Bergens dyktige frisører. Når jenta fra den lille kommunen Nesseby var på ferie i storbyen, måtte hun selvsagt utnytte muligheten til å få seg en fansy klipp. – Jeg husker at jeg satt der i frisørstolen og gledet meg til å fortelle nyheten om mensen til bestevennen min. Jeg var forresten litt nervøs også, redd for at jeg skulle blø igjennom. Jeg hadde jo hørt historier om at slikt kunne skje. Det gikk heldigvis bra. Truseinnlegget fungerte, og buksa holdt seg tørr og fin. Agnete kunne nå spasere ut av frisørsalongen med ny sveis og inn i en ny epoke. – Etter at jeg hadde skrevet om den store hendelsen i dagboka mi tok jeg den etterlengtede telefonen til venninnen min. Hun ble skikkelig glad på mine vegne. Nå hadde vi enda mer til felles. Tilbake i Nesseby etter endt sommerferie, startet et liv på ungdomsskolen. Agnete hang mye med venner og brukte tid sammen med bandet. «The Blacksheeps» begynte etter hvert å gjøre seg bemerket under lokale opptredener, og gjengen fikk også en del oppmerksomhet da de stilte opp under Ungdommens Kulturmønstring i 2007. De unge artistenes selvtillit vokste, og de bestemte seg for å melde seg på til MGP jr. – Selv om vi drømte om det, hadde vi nok ikke sett for oss at akkurat vi skulle bli plukket ut til å stå på scenen under den store finalen i MGP jr. At hun nettopp denne drømmedagen, hvor hun skulle få vise seg fram til hele det norske folk, skulle våkne opp med mensen, hadde hun nok heller aldri forestilt seg. Men det var akkurat det som skjedde. – Ja, det var skikkelig uflaks. Jeg hadde ikke så mye smerter, men jeg husker at jeg var ordentlig stressa. Å blø igjennom på scenen var den store frykten. Jeg sikret meg derfor med kjempestore bind og prøvde å konsentrere meg om det jeg skulle gjennomføre på scenen. Den talentfulle artisten lot tydeligvis ikke litt blødninger vippe henne av pinnen. Sammen med rockebandet «The Blacksheeps» tok hun Norge med storm og vant som kjent hele finalen. Noen jenter mener at de blir mer sinte og irritable når de har mensen. Kanskje det var nettopp mensen som gav henne den riktige rockeattityden og energien hun trengte for å vinne? – Ja, kanskje det, det er godt mulig, sier en lattermild Agnete.

13


AGNETES BESTE MENSEN-TIPS

Slapp gjerne av på sofaen, se rørende videoer på TikTok og spis chips. Det pleier jeg å gjøre hver gang jeg får mensen.

Dersom du har menssmerter, bør du gå en tur. Det gjør nemlig underverker for både menssmerter og hjernen!

Ta en deilig varm dusj. Nyt varmen, vask håret og ta litt ekstra vare på deg selv.

Spis det du vil. Kos deg! Kjenner du på cravings, spis!

14


M-H A C K

Limtuben Enten du allerede har fått mensen eller du venter på å få det, så kan det være lurt å ha bind eller tamponger tilgjengelig i skolesekken. Et tips kan være å ha med seg en liten toalettveske med bind, tamponger og en ekstra truse. Dersom du ønsker en enda mer diskré løsning for hvordan oppbevare bind eller tamponger, så kan du hacke en limtube.

Du trenger:

• En litt stor limtube • Tang • Tamponger • Bind

Fremgangsmåte:

1. Skru limstiften helt opp slik

at du enkelt kan ta ut limen.

2. Nå vil det stå igjen en liten

plastikkskrue. Denne fjerner du ved hjelp av en tang. 3. Vips, så har du en enkel og tom tube med plass til tamponger eller små bind. Legg den i pennalet ditt slik at du alltid er forberedt.

3

1

3

2 15


M-FAKTA

HVORFOR FÅR VI MENSEN? Etter hvert reduseres antall egg, og når en kommer i puberteten, har en omtrent 300 000 – 500 000 tusen egg igjen. Av disse igjen så vil, gjennom et helt liv, rundt 300–400 modnes og gjøres klare til en eggløsning og mulig graviditet. Men man skal jo ikke lage flere hundre babyer! De aller fleste av disse eggene vil derfor kroppen kvitte seg med.

Hvorfor i alle dager må vi jenter blø hver eneste måned, og hva er greia med alt blodet? Jo, når jenter etter hvert kommer i puberteten, altså en prosess som gjør barnekroppen om til en voksenkropp, vil også de fleste oppleve at en gang i måneden så kommer det en blødning fra skjeden. Noen vil kanskje si at mensen er et tegn på at en kan bli gravid, og det er riktig. Men, det er kanskje mest riktig å si at mensen er et tegn på at det antagelig har skjedd en eggløsning, og at du IKKE er gravid.

Dersom egget ikke blir befruktet så løsner også ei slimhinne fra livmoren, og da vil det blø litt. Samtidig som dette egget modnet så ble det nemlig også laget ei slimhinne inni livmoren med masse god næring, som skulle ha passet på det befruktede egget. Men, om det ikke er noe befruktet egg å passe på, vil altså kroppen kvitte seg med både egget, den døde slimhinnen og litt blod. Det er dette som er mensen.

Ok, men hva er så en eggløsning? Du har helt sikket hørt at dersom en skal lage et barn så må et egg fra en dame smelte samme med en sædcelle fra en mann. Fester det befruktede egget seg i livmoren kan det vokse og bli til et lite foster. Men hva har så dette med mensen å gjøre? Jo, det er nemlig slik at jentefoster er født med omtrent 1 million egg!!

Forresten, du vil ikke kunne se egget, altså. For selv om egget er kroppens største celle, er det nemlig bittelite og ikke mulig å finne blant alt blodet.

16


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.