Page 1

Judaisme des de la frontera Proposta de lectures per al Grup de Lectura del Call 2012


Proposta de lectures per al Grup de Lectura del Call 2012

En aquesta guia podràs trobar una proposta de sis lectures centrades en el tema del Judaisme des de la frontera, entès aquest com un tema ampli en el que hi tenen cabuda diferents manifestacions, actituds, sentiments i projeccions relacionades amb el fet de ser o no ser, sentir-se o no sentir-se, part de la cultura i la tradició jueves. Pots apuntar-te al Grup de Lectura del Call a través del nostre formulari en línia: http://goo.gl/t2JuK Les dates de trobada per comentar cada lectura són darrer dimecres de cada mes, a les 19h, a la Biblioteca del Call. Trobaràs més informació a la nostra agenda.


GENER

Vocabulari Familiar NATALIA GINZBURG Enciclopèdia Catalana-Proa, Barcelona, 1989 Léxico familiar. Editorial Lumen, Barcelona, 2007

Natalia Ginzburg (el nom de soltera era Natalia Levi) va pertànyer a la generació de joves intel·lectuals antifeixistes, juntament amb el seu marit, Leone Ginzburg, i el seu bon amic Cesare Pavese, entre d’altres. Va estar implicada activament en la vida política i cultural de la Itàlia d’entreguerres, i va arribar a ser una de les escriptores més representatives del segle XX italià. Amb aquesta obra, Ginzburg ens situa en l’ambient polític i cultural de la Itàlia de 1930 a 1950, marc en el qual se’ns mostra la família Levi a la ciutat de Torí. L’autora construeix la seva novel·la prenent com a fil conductor el llenguatge, aquestes expressions banals i reiterades, però íntimes, que només s’entenen en la pròpia família. “Vocabulari Familiar” és considerada l’obra mestra de Ginsburg.


FEBRER

Brooklyn Follies PAUL AUSTER

Editorial Anagrama, Madrid, 2008

En Nathan Glass ha sobreviscut a un càncer de pulmó i a un divorci després de tres dècades de matrimoni, i ha tornat a Brooklyn, el lloc on va passar la seva infantesa. Fins que es va posar malalt, era venedor d’assegurances; ara que ja no ha de guanyar-se la vida pensa escriure “El llibre de la bogeria humana”. Explicarà tot allò que passa al seu voltant, tot el que li succeeix i el que se li acudeix. Comença a visitar sovint el bar del barri i està gairebé enamorat de la cambrera. I va també a la llibreria de segona mà d’en Harry Brightman, un homosexual culte que no és qui diu ser. I allà hi troba en Tom, el seu nebot, fill de la seva estimada germana morta. El jove havia estat un universitari brillant. I ara, solitari, condueix un taxi i ajuda en Brightman a classificar els seus llibres... Poc a poc, en Nathan anirà descobrint que no ha vingut a Brooklyn a morir, sinó a viure.


MARÇ

La cantante del gueto de Varsovia AGATA TUSZYNSKA

Alianza Editorial, Madrid, 2011

“No has mort? Diuen que col·laborares amb la Gestapo.” Weronika Grynberg, més coneguda com Wiera Gran, va ser la veu del gueto de Varsòvia durant la Segona Guerra Mundial. La seva bellesa era espectacular i la seva veu recordava Marlene Dietrich. Un dia va anar a demanarli feina Wladyslaw Szpilman, qui l’havia acompanyat al piano en les seves actuacions del cafè Sztuka. Szpilman va passar a la posteritat, fins i tot la seva vida va ser portada al cinema per Roman Polanski en la pel·lícula El pianista. Ella en canvi no. Per què? Tuszynska, barrejant la tasca detectivesca i la d’historiadora, indaga en aquest llibre el curs d’un segle convuls a través del destí trencat i l’honor tacat de Wiera Gran.


ABRIL

Alma Mahler, la novia del viento SUSANNE KEEGAN

Ediciones Paidós Ibérica, Barcelona, 1993

Producte de deu anys de recerca i contacte íntim amb la filla i la néta d’Alma Mahler, aquesta és la biografia absorbent, llegida com una novel·la, d’una de les dones més fascinants de l’Europa del segle XX. Nascuda a l’Àustria dels Habsburg el 1879 i morta a Nova York el 1964, en el curs de la seva llarga vida Ànima Mahler Werfel va estar casada amb el compositor Gustav Mahler, amb l’arquitecte Walter Gropius i amb el novel·lista Franz Werfel. Amant també del pintor Oskar Kokoschka, va estar íntimament implicada en els moviments més importants de la música, la pintura, l’arquitectura i la literatura del segle XX, i va comptar amb l’amistat de molts dels artistes més destacats d’Europa. Tot i ser una figura controvertida, que va provocar sentiments extrems en totes les persones que es van topar amb ella, ningú que la va conèixer la va poder oblidar mai.


MAIG

El juego favorito LEONARD COHEN

Editorial Edhasa, Barcelona, 2009

L’adolescència i la joventut de Lawrence Breavman, fill únic d’una vella família jueva de Montreal, estan fetes de colors enlluernadors i de sobtats moments d’inquietud i de foscor. El seu pare ha mort i ell no acaba d’entendre bé com ni per què; els jocs adults de l’amor i la guerra, amb les seves infinites possibilitats de fantasia i crueltat, l’exciten i el torben. Durant un temps, viu intensament les nits d’aventura amb Krantz, el seu camarada i confident. La seva vida canvia a la universitat, però la intensitat amb què viu no disminueix ni un instant. L’ansietat i el desig tampoc, com es fa evident quan fuig a Nova York. I en rigor podria dirse que la seva vida comença allí, quan coneix Shell, una noia que li fa descobrir l’amor i les seves exigències.


JUNY

Metralla RUTU MODAN

Editorial Sins Entido, Madrid, 2006

Kobi té 33 anys i treballa com a taxista. Ja fa molt que va perdre tota relació amb Gabriel, el seu pare. Numi, que en té 21, ha estat l’última amant d’aquest. Després d’un atemptat, la noia busca Kobi, a qui no ha vist mai, perquè està convençuda que Gabriel és mort. La situació desembocarà en una recerca desesperada i entendridora al llarg de la qual floriran rancors i preocupacions, transformant-la en un viatge iniciàtic que portarà al descobriment d’aspectes insospitats de la vida del desaparegut. Sobre el paisatge de fons d’un Israel estripat per les tensions d’una guerra interna, es perfila una nova gran narració jueva realitzada per Rutu Modan, una de les més brillants estrelles del firmament del còmic internacional. Es tracta d’un relat potent i delicat, i tan afilat com la fulla d’una navalla d’afaitar.

Guia de lectures - Grup de lectura del Call 2012  

En aquesta guia podràs trobar una proposta de sis lectures centrades en el tema del Judaisme des de la frontera, entès aquest com un tema am...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you