Bymagasinet Alesund N0.4 2021

Page 1

BYMAGASINET ÅLESUND NO4 2021

B O L I G

H Ø Y T T I L TA K E T PÅ

E L L I N G S Ø YA

M ØT

N I L S P E T T E R M O LVÆ R M E D

B R E D T

R E P O R T O A R

T E A T R E T V Å R T

EN LEVENDE SCENE E T

Ø Y E B L I K K A V

M A G I


SIDE 2


førjulsKAMPANJE HOS SVANE KJØKKENET Opplev mere på no.svane.com

gunstige pakker til ditt Svane kjøkken Pakke 1: Laminat benkeplate og Drainvask. Pakke 2: Dekton og Silestone benkeplater. Pakke 3: Alle typer vinskap og Hideaway skap. Pakke 4: Blanco vask og Quooker.

Og uansett hvilken pakke du velger får du de aller gunstigste hvitevarepakkene hos Svane Kjøkkenet i Breivika. Velkommen til oss i Smibakken 3.

Svane Kjøkkenet Ålesund / Smibakken 3 / 6018 Ålesund / T: 9503 7253 S I D/E 3 Følg oss på

www.bymagasinet.net


DESIGN NYHET

¬ VH-7 NORDIC CREATION NATUR EIK/BASE SORT Oppdag Nordic Creation i din lokale HTH-butikk, der du alltid kan oppfylle kjøkkendrømmen din med våre kjøkkeneksperter. Du kan også lese mer på hth.no

FORMET GJENNOM GENERASJONER

Som en linje som går gjennom hvert liv. Formet av tilfeldige beslutninger og veloverveide ha Av familiebånd og vennskap. HTH sin nyhet Nordic Creation er en historie i seg selv, i likhet eiketreets årringer som vitner om livets gang. Et kjøkken der du lager din egen historie. Robu eikeskuffer og fingertappede detaljer. En naturlig åpen utstråling. Elegante linjer. Gjennomfør kvalitet. Nordic Creation er kjøkkenet der generasjoner møtes. Der hverdagen leves med plas til alle og alt som er viktig, og hvor egne tradisjoner skapes.

HTH ÅLESUND • Klaus Nilsens gt. 6 • Tlf. 70 10 33 33 SIDE 4


andlinger. med uste rt ss

SIDE 5

www.bymagasinet.net


Nye Porsche Taycan Cross Turismo. Pris fra 868.000,Taycan Cross Turismo kombinerer sportsligheten du kjenner fra Taycan med større plass økt fremkommelighet. Med 30 mm økt bakkeklaring og den nye kjøremodusen Gravel Mode er den familiens perfekte følgesvenn når eventyrlysten kaller. www.porsche.no

Porsche Center Ålesund Puskholevegen 44 6012 Ålesund Tlf. :70 30 06 66 E-post: post@porsche-aalesund.no

Forbruk elektrisitet (i kWh/100km) kombinert: 29,4-28,1; CO₂ utslipp kombinert: 0g/km SIDE 6


SIDE 7

www.bymagasinet.net


DANSK DESIGN

NYHET

NYHET: VEDA

63 431,–

Veil. utsalgspris kjøkken 63 431,- er for skap og sokkel. Prisen for benkeplaten er 13 600,- . Totalpris 77 031,-. Prisene er ekskl. montering, frakt, vask, blandebatteri, hvitevarer og belysning. SIDE 8


VEDA -– bærekraft inkludert i prisen. En høy andel resirkulerte materialer gjør Veda til et flott valg for kjøkkenet ditt, der også bærekraft er inkludert i den overraskende lave prisen. Bestill møte nå og hør mer i butikken.

Kvik Ålesund Lerstadveien 517 6018 Ålesund Tlf. 70 15 30 00 kvik.no/aalesund

SIDE 9

www.bymagasinet.net


MAKING ROOM FOR PERSONALITY I Montanas nye fargepalett finnes det 30 nye fargenyanser skapt i samarbeid med designer og fargealkymist, Margrethe Odgaard. Skap ditt personlige uttrykk i valget mellom 36 moduler, 4 dybder og 42 farger. Du velger selv stilen. Møbler & Miljø er en av Norges mest spennende møbelforretninger. Vi fører et bredt utvalg av møbler, belysning, gaver og tepper. Kom innom – bli inspirert! SIDE 10


Moa Park 8 v/Helsehuset, inngang fra Kirkealleen, 6018 Ålesund info@mobler-miljo.no Tlf : 70 14 66 40 www.mobler-miljo.no ÅPNINGSTIDER mandag - fredag 10-17, torsdag 10-19, lørdag 10-15 SIDE 11

www.bymagasinet.net


Nytt straumselskap skapt av TAFJORD, SFE, TUSSA og SOGNEKRAFT Det å bli stor er ikkje noko mål i seg sjølv, men å bli stor nok til å gjere ting betre - det er viktig. Som eit lag står vi sterkare. På lag med kvarandre, med deg, med ny teknologi og med jorda.

Løysingar som gagnar miljøet og deg

Nær deg og lokalmiljøetLast ned appen frå Google Play eller App Store.

SIDE 12


SIDE 13

www.bymagasinet.net


innhold 92

30

48

36

SPALTER

17

22

24

Leder Vi rykker opp!

Kulturkalender

KUNDEARTIKLER

44

76

Vinterens utvalgte på kultur

Kunst

80

Gullsmed Stamnæss Ekte verdier som varer

100

Høgskolen i Molde

Lov og rett på Høgskolen i Molde

HTH

Fremtidens kjøkken uten en tråd 104

Teatret Vårt

HI Volda Etterutdanning på høgskolen

Johanna Søvik på KHÅK

Portrett

84

Akademiet vgs

Nils Petter Molvær med bredt reportoar

Husk å søke skoleplass før 1.mars

116

48

88

Bavaria

120

Urmaker Nelvik

Kvalitetsur fra byens eldste urmaker

124

Akademiet privatist

30

108

Hjemme Hos Høyt til taket på Ellingsøya

Økonomi

92

Å gi julegave er en sterk tradisjon

Leserguide

96

130

Utgavens bidragsytere

Et øyeblikk av magi

Bmw iX Bærekraft på fire hjul

VIC Thunem VIC Moa Herre Satser i sentrum

Stranda Skisenter Nye restaurantdrivere

112

NG Nettgullsmeden Den tidløse moten

Norhus Gaia, en bolig for fremtiden

Aldri for sent


Storgata 2, Ålesund Tel. 70 10 70 30 firmapost@urmakernelvik.no

SIDE 15

toccata collection

www.bymagasinet.net


Vi har flowerpot i mange nye farger! Flowerpot vp1, vp2, vp3 og vp7

Flowerpot klassikeren som aldri skuffer Spennende lampenyheter !

Mange farger og nyheter på plass i butikken

Møbler - Interiør - Belysning -Tekstil

Besøk vår store flotte butikk i Langevåg, kun 7 min med båt fra byen.

Følg oss: bysunde.com / @bysundestudio SIDE 16


Interiør Innelykke

leder

40 106

Vi rykker opp!

Vinterens fine accessories

Vi kan vel kanskje ikke friskmelde samfunnet med opprykket i eliteserien. Men vi kan som sant er si at det går rette vegen! For opprykket i Tippeligaen var sannelig en fest for hele byens befolkning. Tusenvis av mennesker samlet på Color Line Stadion, kledd i oransje og blå som jublet over innsatsen til AaFK-gutta på bana. Det var som om vi kunne slippe løs et lettelsens sukk over at vi endelig kom tilbake dit vi hører hjemme og kan kjempe oss oppover med næringsliv og grasrota i ryggen.

BYMAGASINET NO. 04 2021

Redaktør Sverre Bakke Hareide

Og selv om vi åpenbart ikke kan slippe helt restriksjoner i samfunnet rundt oss, så er vi sannelig i siget når det gjelder å bruke byen vi bor i. Handelen er på vei opp, næringslivet blomstrer og den positive og forventningsfulle stemningen merkes på alle plan. Og det gir en god følelse i hele kroppen, at selv om mørketid og kulde omgir oss med årstiden, så har vi en brann på innsiden som skaper forventning til tiden foran.

sverre@bymagasinet.net

Vi i Bymagasinet fryder oss over alt det positive som skjer, også i byens yrende kultur- og konsertliv. Jugendfest kunne endelig gå av stabelen, og opp mot juletiden går flere konserter og arrangement av stabelen i og rundt Ålesund sentrum. En av dem som skal opptre er den verdenskjente trompetisten og musikkprodusenten, Nils Petter Molvær. Vi har skrevet hoved portrettet om han i denne utgaven av Bymagasinet, hvor han forteller oss om veien frem til suksess, om krisen med Covid-19 og comebacket i turnelivet som nå er på gang.

Sverre: 928 90 190

Vi gir deg den eksklusive kulturkalenderen som oppdaterer deg på det som skjer, og ellers godt lesestoff om byen vår hvor vi som alltid ønsker å løfte frem de tusen skattene som bare venter på deg.

www.bymagasinet.net

AD / Grafisk Ann Kristin H. Fiskerstrand annkristin@bymagasinet.net

Annonsesalg sverre@bymagasinet.net

Tips oss 47 48 42 29 alesund@bymagasinet.net

Web Cover Foto: Roberto Cifarelli

Det er en årstid av håp, og hvor vi kanskje mer enn på mange år har håp og forventninger til det som ligger foran. Ta ekstra vare på dem rundt deg, benytt deg av det lokale næringslivet og støtt opp om det som skjer. Vi i Bymagasinets redaksjon ønsker alle våre kjære lesere en fantastisk god jul og et godt nytt år. 2022 blir knallbra - helt sikkert!

Avbildet: Nils Petter Molvær

Trykk Aller Trykk Copyright © Bymagasinet alle rettigheter reservert. Innholdet i magasinet må ikke reproduseres, gjengis eller brukes uten tillatelse fra utgiver. Bymagasinet er distriktets største gratis magasin, med et opplag på 200 000 eksemplarer i året.

Sverre Bakke-Hareide / Ansvarlig redaktør bymagasinet

Bymagasinet SIDE 17

www.bymagasinet.net


Et godt samarbeid etter nærmere avtale Enhver bolig har noe unikt ved seg. Vi kaller det for det gylne kvadrat, og vi gjør jobben for å finne de som vil sette pris på din. Med enerett på KLiKK X, Norges mest avanserte boligannonsering, finner vi interessentene raskere og mer effektivt enn noensinne. Vårt motto er “Kun det beste er godt nok”, og med dette i ryggen kan du som selger være trygg på at våre fotografer, stylister og prospekt er de beste på sitt felt. Det å starte i god tid med en tidlig evaluering fra oss kan være avgjørende for at salget går over all forventning. Råd og innspill på forbedringer av egen bolig er med på å skape et fremtidig godt førsteinntrykk. Vi sier ikke bare at PrivatMegleren utgjør en forskjell, vi viser det også i praksis. Med de beste eiendomsmeglerne og de kraftigste verktøy innen markedsføring, håper vi at vi kan ønske deg velkommen som kunde av PrivatMegleren Ålesund. Ta kontakt for en hyggelig boligprat!

Hanne Vadset Knotten, T. 97 47 40 88 René Skarmyr, T. 92 80 63 19

Julianne Sørheim, T. 98 87 06 91 Helene Sætre, T. 92 26 01 25

SIDE 18

Inge-André Godø, T. 46 41 31 90 Helene Skeide, T. 93 46 49 94


SOLGT. DET SKULLE BARE MANGLE.

Det eneste vi forventer av deg som kunde, er at du forventer mer av oss.

Notenesgata 2, 6001 Ålesund • Tlf. 70 13 23 70 www.privatmegleren.no/alesund

SIDE 19

www.bymagasinet.net


DRESS FRISLID

DRESS DRESS 2600,FRISLID FRISLID MARINE OG 2600,2600,DRESS MELLOMBLÅ

FRISLID

MARINE MARINEOG OG MELLOMBLÅ MELLOMBLÅ

2600,MARINE OG MELLOMBLÅ

DRESS FRISLID

JULEGAVENE FINNER2600,DU HOS VIC

t n a m t t r n n a a fi n m m o r r fi fi K n n o o K K 2017 2016 2017 2017 MARINE OG MELLOMBLÅ

t n a m r Konfi

2016 2016 VICTHU THU N EM HAR ET STORT U T VALG VIC VIC THU NNEM EM HAR HAR ET ET STORT STORT UUTTVALG VALG I I AN TREKK TREKK TIL TILTIL KO KONKO NFIRMAN FIRMAN TEN TEN TEN IAN AN TREKK N FIRMAN 2016

t n a m r fi n o K 2017

VIC THU N EM HAR ET STORT U T VALG FRISLID 2016 2017 I ANVIC TREKK VIC THUNEM THUNEM TIL KO N FIRMAN TEN VIC THUNEM KONGENS KONGENS GT.1 1 Kongens gt. 1GT. KONGENS TLF: TLF:70 70 10 10 03 03 16 GT. 1 Tlf: 70 10 03 16 16 TLF: 70 10 03 16 10–17 10–17(16), (16),TORS TORS10–19 10–19 Vic Thunem

® ® F FR RI SI SL LI D ID

F FR RI SI SL LI D ID ®

®

®

F R I S L I D®

VIC THU N EM HAR ET STORT U T VALG I AN TREKK TIL KO N FIRMAN TEN F R I S L I D Vic Moa 10–17 (16), TORS 10–19

Amfi Moa øst Tlf: 70 14 91 75

VIC THUNEM KONGENS GT. 1 TLF: 70 10 03 16 VIC THUNEM 10–17 (16),KONGENS TORS 10–19 GT. 1

®

F R I S L I D® F R I S L I D® F R I S L I D®


#EXPERIENCESTRANDA @strandafjellet

Foto: Emil Sollie

g

STOVA 1957

– Nyåpnet restaurant, bar og lounge på Strandafjellet. Kan også leies til firmasammenkomster, møter, konferanser eller private arrangement. booking@kamistranda.no eller tlf 916 06 128

www.strandafjellet.no booking@strandafjellet.no / www.strandafjellet.no / tlf: 70 26 02 12 SIDE 21

www.bymagasinet.net


Kulturkalender vinter 21/22

for barna

Bybadet

Kveldsmattur til Herøy Gard

Sted: Ved Byparken

Oppmøte 17:30 ved parkeringsplassen til Herøy Gard. Vi går eit kort stykke for å spise medbrakt niste og leike. Husk: varme klær og sko, niste, sitteunderlag, varm eller kald drikke, lykt. Kanskje kommer nissen for å hilse på? Tilbake på parkeringen til klokken 19.

Bybadet er Ålesunds nye og flotte badeland! Her finnesterapibad, boblebad, barnebasseng, sklier, stupetårn, aktivitetsbasseng, treningsbasseng, kafé og deilig sydentemperatur. Alt av fasiliteter som gjestene kan ønske seg om man kommer ofte, eller på besøk. Bybadet ligger midt i Ålesund sentrum, ved Byparken. www.bybadet.no

Buldring Sted: Buldrehallen i Breivika Hos Buldrehallen i Ålesund finner du bulder som passer til barn, nybegynner og erfaren klatrer. Du trenger ingen forkunnskaper eller mye utstyr. Alt du trenger er et par klatresko, og har du ikke selv får du leie i Buldrehallen. Ingen booking, men nå i korona- tiden er det begrenset kapasiteten til 50 stk som kan oppholde seg i hallen samtidig. www.buldrehallen.no

Turapp for barn Med turappen KulTur ønsker DNT å inspirere barn mellom 4 og 12 år til morsomme ting å finne på ute i naturen. Kul Tur-appen har seks ulike brett med tilsammen 90 forslag til aktiviteter ute i naturen. Tre av brettene passer om vinteren, og tre om våren, sommeren og høsten. De seks brettene har ulik vanskelighetsgrad, og alle gir poeng hvis du gjennomfører dem mens du er på tur. Når du har vært mye ute og samlet mange nok poeng, kan du bestille en premie. www.dnt.no

God tu r

!

www.dnt.no

Strandafjellet Ski Resort Pudderparadiset på Sunnmøre — bare én time fra Ålesund, og med både stolheis og gondol. Her kan du nyte en dag på ski i fantastiske omgivelser og ikke minst fjordutsikt mens du suser ned fjellsiden. Nytt for 2021/22-sesongen er vårt nye, flotte «velkomstsenter» (også kalt Stova 1957) med blant annet ny restaurant og kafé. Her får man nydelig mat i en varm atmosfære. I tillegg inneholder bygget skiservice, skiutleie og billettering. La oss ikke glemme den nye skøytebanen — så om du ikke er så glad i å stå på ski kan du alltids prøve deg på skøyter. Både store og små vil få en fin opplevelse her på Strandafjellet — med og uten ski på beina! www.strandafjellet.no

Dyreklubb Sted: Borgundgavlen Åpningstider: Mandag - Lørdag 10:00-18:00. Søndag 12:00-18:00 Borgund Dyreklubb er en kommunal aktivitets- og besøksgård med hester, geiter, griser, sauer, høner, ender, kaniner, katter, chinchilla, vaktler og fugler. Flotte opplevelser for små og store venter på gården en plass for alle som elsker dyr og natur. Kom og hils på dyrene, bruk litt tid og slapp av med utsikt over fjord og fjell. For de minste finnes et lekeområde med hytte og traktor. Mange forskjellige aktiviteter og arrangement for hele familien, omvisning og (pedagogisk) opplegg for barnehager, skoleklasser og andre grupper.

Atlanterhavsparken Sted: Tueneset Åpningstider: Mandag - Lørdag 11:00-16:00. Søndag 11:00-18:00 Et av Nord-Europas største saltvannsakvarier. Hver dag kl. 13.00 blir de største fiskene foret for hånd av dykkeren i den største tanken. NYHET! På Vitensenteret som åpnet i september, kan du lære om havet på nye spennende måter. Utstillingene inviterer til utforsking av naturvitenskapens utrolige verden med havet i fokus. www.ut.no


standup

Sigrid Bonde Tusvik Heks on the beach

Utvalg t

Dato: Fredag 10. desember Tid: Kl. 19:00 Sted: Parken kulturhus Norges tøffeste og mest engasjerte komiker og programleder, Sigrid Bonde Tusvik, lanserer sin første standupforestilling! Vi lever i en verden der du kan få til hva som helst, men vi sitter helst i timevis og blir forbanna på fremmede i kommentarfelt. Kanskje vi bør skylle internett ut av kroppen av og til? Visste du at sladder er viktigere for mennesker enn ild? Og hvorfor er vi fortsatt usikker på om rotta hadde skylda for svartedauden? Noen generasjoner senere står vi likevel bleke igjen på bussholdeplassen og tviler på om dette rotteracet er verdt å leve. Hva gjør man med en ubrukelig anakonda i stua? Og hvem blir egentlig utsatt for en heksejakt?

Eva Weel Skram

www.kulturialesund.no

Terje Sporsem: Absolute norsk

Adam Douglas: An American Holiday

Dato: Lørdag 11. desember

Dato: Tirsdag 21. desember

Tid: Kl. 19:00

Tid: Kl. 19:00

Sted: Parken kulturhus

Sted: Parken kulturhus

Terje Sporsem “Absolute norsk” - er et show om verdens aller-aller beste land. Terje Sporsem er tilbake med et standupshow der han skal prøve å finne essensen av Norge. Hva vil det egentlig si å være norsk? Er vi fortsatt blåøyde lykkejegere eller har oljen gjort oss til stappmette verdensborgere? Med et humoristisk skråblikk på nordmenn, norsk historie og nåtid vil Terje prøve å nærme seg svaret på hva som gjør oss «Absolute norsk». Dette er Terjes fjerde soloshow - og har premiere i hans 25-års jubileum som komiker.

Folkekjære Adam Douglas har for fjerde år på rad gleden av å ønske velkommen til publikumssuksessen «An American Holiday», en stemningsfull og storslått julekonsert hvor han gjør noen ukjente, men også tidløse juleklassikere til sine egne. «An American Holiday» er blitt til som et resultat av en drøm Adam lenge har hatt om å kunne presentere ekte amerikansk julemusikk for det norske folk, med musikk

www.kulturialesund.no

konserter

Alejandro Fuentes: Soulful Christmas Dato: Onsdag 15. desember Tid: Kl. 19:00 Sted: Terminalen Byscene Alejandro Fuentes ble sterkt inspirert til å starte jobben med sitt eget julealbum etter at han gjestet Kurt Nilsen sin julekonsert i Oslo Spektrum. Det ga stor mersmak og han gikk rett hjem for å saumfare alle julelåtene han selv kunne tenke seg å ta fatt på. Nå er han klar med albumet «Soulful Christmas» som er produsert av Espen Lind. Fuentes har med seg et stjernelag av musikere på plata. Det er gitarkamerat Espen Lind som har sittet bak produsentspakene. Innspillingen gjorde de i sommer. www.momentium.no

som for ham symboliserer den flotte juletiden. www. kulturialesund.no

Eva Weel Skram: Falle til ro Dato: Onsdag 22. desember Tid: Kl. 18:00 Sted: Parken kulturhus Etter en noe utradisjonell, men vel så koselig juleturné i 2020, kan vi med glede dele nyheten om at suksessen gjentas i 2021. Eva Weel Skram ser frem til å ta med både egne julelåter og andre nøye utvalgte favoritter på sin andre juleturné. Publikum over hele landet kan forvente seg en stemningsfull aften med musikalske perler på en snor. Evas egen evne til å tolke andres låter har vært krystallklar for det norske folk siden hennes deltagelse i «Hver gang vi møtes», der hun skapte egne slagere av andres hitlåter som «Evig eies – kun et dårlig rykte» og «Snakke litt». www.kulturialesund.no


Kunstkalender vinter 21/22

utvalgt

Johanna Søvik Sted: KHÅK Kunsthall Tidsrom: Lør 27. november - søndag 9. januar Johanna Søvik er opprinnelig fra Ålesund, men bor og jobber i Berlin. Gjennom en blanding av digitalt og manuelt arbeid, utforsker hun konstant ulike måter å skildre mennesket på. Som et bakteppe for hennes kunst ligger bevisstheten om innvirkningen internett og digital teknologi har på vår tilnærming til visuelle utrykk. Inspirasjonen finner hun også i 1900-tallets tidlige ekspresjonister, hvor blant andre Egon Schiele er sentral. Tross sitt unge kunstnerskap har hun allerede pekt ut en tydelig, modig og egenartet retning for sin praksis, som er spennende å følge videre. Utstillingen, som blir hennes første og største utstilling i hjembyen, vil bestå av malerier, håndkolorerte digitale trykk og collager. Utstillingen utarbeides i Berlin og Beijing.

Lokal kunstn er!

Instagram: khaak.kunsthall

- Aktuelle utstillinger: “Kunst og liv på papir” t.o.m. 2. januar Marit Helen Akslen: “Lost Connections” t.o.m. 27. februar

VINTEREN PÅ MUSEET

- Faste utstillinger: “Livslang kjærlighet til emaljen” “Den vakre jugendstilen” “Tidsmaskinen” Originale jugendstilinteriør - 9. desember Kunstnersamtale: Marit Helen Akslen i samtale med kurator Benedikte Holen KUBE kl. 19 - 12. desember Juleverksted for barn Jugendstilsenteret kl. 12-15 - 14. desember “Livslang kjærlighet til emaljen” kataloglansering Jugendstilsenteret kl. 19

vitimusea.no/musea/jugendstilsenteret-og-kube

SIDE 24

- Følg med på våre hjemmesider for program for 2022. Åpningstider: Onsdag - søndag 11-16


Din bank på heimebane Vi lover å gjøre en forskjell for deg, lokalsamfunnet og bedriften din. Gjennom å gi gode råd, være der når du trenger oss og heie på de som skaper. Vi har over 340 kolleger som kan bistå innen ulike fagområder. Med kontor i hele regionen, kjenner vi Nordvestlandet godt. Det er her vi gir tilbake. Det er her vi hører til.

Din egen rådgiver

Best på Kundeservice

Vi er Team Møre

Vår eiendomsmegler

Vi ønsker å ta godt vare på kundene våre ved å gi god og personlig service. Derfor har bedrifter og privatpersoner sin egen rådgiver.

Vi har dyktige rådgivere som kan hjelpe både deg og din bedrift med alt fra kort og betaling til finansiering og forsikring.

Vi jobber sammen i team for deg. Vi kan tilby rådgivning innen aksje-, valuta- og rentehandel, samt forvaltning av større formuer.

Skal du bytte bolig? I Møremegling har vi meglere med god lokalkunnskap som hjelper deg med salg av din bolig.

sbm.no/aktivforvaltning

moremegling.no/megler

sbm.no/velkommen

sbm.no/kundeservice sbm.no/naeringsbasen

SIDE 25

www.bymagasinet.net


THE YEAR 2021* Nye Isuzu en kjempesuksess størst salgsøkning i Norge!

PICK-UP OF * THE YEAR 2021

Nye Isuzu en kjempesuksess størst salgsøkning i Norge!

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4! Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

LEASINGKAMPANJE

3.211,-

Ekstremt høyt utstyrsnivå

Sterke spesifikasjoner

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

VELG MELLOM

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 65.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

Pick-UP

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

Black Edition

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensialsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Trooper Magnum Arctic Truck

Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på isuzu.no

Introduksjonspris kr 73.482,-) 73.482,-) Introduksjonspris frafra kr 459.900,449.900,-inkl inkl mva. mva. (herav (herav mva mva kr LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Ekstremt høyt utstyrsnivå

Sterke spesifikasjoner

LEASINGKAMPANJE LEASINGKAMPANJE

LEASINGKAMPANJE

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

3.190,,-

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM PR PRMND MNDEKS EKS MVA MVA

PR MND EKS MVA

Pick-UP Ekstremt høyt Sterke KlasseledendeKlasseledende Ekstremt høyt Sterke pr mnd eks mva. 3 års leie/45 000 km , forskuddsleie på Kr 65 000. utstyrsnivå spesifikasjoner sikkerhet KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul. * 43190,dørs kommer premium Black Edition inkl.beløp Vinterhjul. I tillegg frakt,automat termingebyr og etableringsgebyr.Alle er eks mva. VELG MELLOM utstyrsnivå spesifikasjoner sikkerhet 3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 65.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med 3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

Black Edition

Bilen er en 2 seters varebil. Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE

*Kåret av 4x4 Magazine januar 2021

3.211,3.190,-

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

Tøffest i klassen • isuzu.no

Pick-UP

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær ogNY! fjernlys, elektronisk differensi-

Trooper

Pick-UP

Black Edition

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt,

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

Magnum

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser

VELG MELLOM

Trooper

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensi-

(ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Black Edition

Arctic Truck Magnum

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt,

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Arctic Truck

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensiNå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på fjern isuzu.no

Trooper

Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere.

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på isuzu.no

Introduksjonspris frakollisjonsvarsling kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.) skinnseter ekstra komfort, (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser Tøffest i klassen • isuzu.no Tøffest i klassen • isuzu.no

Introduksjonspris fra kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.)

(ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Magnum Arctic Truck

44, 44, 6023 Ålesund 6023 Ålesund Endelig er nye Isuzu D-MaxPuskholevegen her. Puskholevegen Norsk motorpresse har latt seg imponere. NYBIL

BRUKTBIL

NYBIL

VERKSTED/ BILDELER VERKSTED/

BRUKTBIL

Tlf.: 70173350 / Mob.: 415 04 040 / 91185838 BILDELER

Tlf.: 70173350 / Mob.: 04 040 / 91185838 Puskholevegen 44, 6012 Ålesund Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på415 isuzu.no Puskholevegen 44, Puskholevegen 44, Ålesund Puskholevegen 44, 6012

S I Dbilsalg@nextcar.no E 26 www.nextcar.no / /bilsalg@nextcar.no www.nextcar.no 50 70Tel 177017 50 Tel 333350 Introduksjonspris fra Tel krTel 449.900,inkl mva. (herav mva kr 73.482,-) 70 1770 33331750 bilsalg@nextcar.no // verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no // verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no

Tøffest i klassen • isuzu.no


Ålesund Storsenter T: 48 51 68 51 / Amfi Moa T: 93 45 32 16

Alt du trenger til små og store barn

SIDE 27

www.bymagasinet.net bestkids


FLISER OG VAKRE ROM

HOS FAGFLIS

FINNER DU FLISER TIL DITT PROSJEKT

Følg oss på Facebook | fagflisalesund

SIDE 28

w w w.fagflis.no


Flis Form AS | Nørvevika 40, 6008 Ålesund T: 70 10 22 64 SIDE 29

www.bymagasinet.net


PORTRETT

NILS PETTER MOLVÆR med bredt reportoar

Et bredt internasjonalt publikum har gjennom årene fått gleden av å nyte musikalske opplevelser komponert og fremført av Nils Petter Molvær. I desember ankommer han Ålesund - med komplett kvartett. TEKST Runar Andersen FOTO Wolf Peter Steinhesser / Łukasz Głowala

Helgen vi legger bak oss har vært nokså fin i Venezia hvor Nils Petter har tilbragt den sista uka. Denne mandagen viser været seg fra et noe gråere perspektiv, litt sånn som på hjemlige trakter?

konserter for mange millioner kroner i løpet av fjoråret, og til syvende og sist var det ingen inntekt inn i selskapet. Så jeg måtte rett og slett melde meg arbeidsledig, forteller Nils Petter, som også skulle få kjenne koronaviruset tett på kroppen.

– Litt kaldere i luften i dag, klassisk sunnmørsvær, smiler musikeren i det vi møter han på hotellet hvor han tar et aldri så lite avbrekk før en hektisk sesong på kontinentet.

For etter en konsert i Tyskland på senhøsten i 2020 kom han tilbake til Norge og begynte å kjenne på noe som lignet en forkjølelse. Han hadde allerede testa seg på Gardermoen ved ankomst med negativt resultat. Likevel valgte han å teste seg igjen med positivt utslag, og en sykehistorie som resulterte i to sykehusinnleggelser og en kraftig setback som har krevd hardt arbeid for å komme tilbake til hverdags formen, både i og utenfor studio.

Det har blitt hakket mer slitsomt å være internasjonal musiker etter to år med nedstenging og en reorganisering av samfunnet vi aldri har sett maken til. Likevel er gjenåpningen godt nytt for alle som er avhengig av et publikum å underholde - både på og utenfor konsertscenen. Pandemien har gitt musikkbransjen et skudd for baugen, selv dem med flere ben å stå på. For trompetisten fra Langevågen har det vært intet unntak. – Det har jo vært katastrofalt i nesten to år. Selv mistet jeg

– Det ble ikke optimalt på noen måte, og min store oppfordring til alle er å vaksinere seg slik at vi kan komme i gang med livet igjen som normalt. Heldigvis fikk jeg god hjelp av noen helter i helsevesenet og etterhvert fikk jeg kommet i gang med musikken igjen, som er det jeg lever for, forteller han.

SIDE 30


SIDE 31

www.bymagasinet.net


PORTRETT

«Det er uten tvil en premie å få lov til å spille på ulike scener rundt omkring i verden. Selv om de fleste musikere er enige i at å reise i disse dager kan være nokså slitsomt.»

Sunnmøring i hjertet

Dialekten røper soleklart hvor han har sine røtter, og han har holdt bemerkelsesverdig godt på den. Som verdenskjent trompetist, komponist og bandleder har Nils Petter satt Sunnmøre på kartet i mange ulike sammenhenger. Han er uredd i det musikalske landskapet, og går ikke av banen for å skape synergier med andre likesinnede på den musikalske arenaen. Det har han vist gjennom en rekke plateutgivelser, konserter og komposisjon av musikk for film og teater. – Jeg liker bredden. Om man bare er på turnè så kan det fort bli litt ensporet om det blir for mye av det. Det at jeg kan dele opp tilværelsen mellom konserter, studioproduksjon og komposisjon er motiverende. Jeg liker godt å ha flere baller i luften samtidig, det fungerer godt, forteller Nils Petter, som også har flere Spellemannspriser i bagasjen. Samtidig legger han ikke skjul på at sceneopptredener gir han en energiboost og verdsettes spesielt nå etter en ufrivillig pause. – Det er uten tvil en premie å få lov til å spille på ulike scener rundt omkring i verden. Selv om de fleste musikere er enige i at å reise i disse dager kan være nokså slitsomt. Likevel

opplever vi at det løsner mer og mer, og for sesongen 2022 satser jeg på at ting blir nokså normalt, forteller musikeren, som denne høsten slapp sin nye plate “Stitches”.

Resonans fra Sunnmøre

Det var ikke rent tilfeldig at Nils Petter skulle velge messinginstrumentet som næringsvei. Som sønn av jazzmusikeren Jens Arne Molvær var musikken en naturlig del av hverdagen. Han ble tidlig aktiv å spille selv i et musikkmiljø han beskriver som aktivt og levende. – Langevåg har jo gjennom årene bidratt til å dyrke frem mange aktive musikere på ulike nivåer. Kåre og Lena Nymark, Terje Nymark, Stein Erik Tafjord og ikke minst brødrene Førde. Langevåg Skolekorps stod jo også sentralt og vi var mange som spilte aktivt der. I tillegg hadde vi på 70-tallet noe som het “By og land, hand i hand” bigband, som gav oss gode muligheter til utvikling og spilleglede, forteller Nils Petter. Med far som heltidsmusiker ble det en del flytting rundt omkring i landet. Familien bodde både i Stavanger og Molde før de til slutt ble fastboende igjen i Langevåg. Nils Petter tilbragte et år på folkehøgskole i Ørsta før han tilbake på hjem-


SIDE 33

www.bymagasinet.net


PORTRETT


PORTRETT

« I Oslo ble han en del av bandet Masqualero i 1982, som skulle bli en viktig del av livet til musikeren fra Sula.»

stedet tok ulike jobber i håndverksbransjen før han til slutt bestemte seg. – Jeg arbeidet som murer lærling hos den gamle trumpet læreren min som hadde hørt meg si at “jeg må prøve å bli musiker”, smiler Nils Petter, som like etterpå begynte på Tonheim musikkfolkehøgskole på Hamar. Herfra gikk det slag i slag via musikkonservatoriet i Trondheim og videre som teatermusiker i Oslo. Her ble han også en del av bandet Masqualero i 1982, som skulle bli en viktig del av livet til musikeren fra Sula. – Det ble starten på en tiårsperiode med fire albumutgivelser og turneer over hele verden, minnes han. Bandet fikk også gjennom disse årene tre Spellemannspriser i klassen jazz. Både gjennom Masqualero og andre prosjekter utviklet Nils Petter gradvis sin interesse for elektroniske virkemidler i jazzmusikken. I 1997 debuterte han som soloartist på plate, med albumet Khmer for den tyske kvalitetslabelen ECM. Platen var blant de første vellykkede eksperimentene med å kombinere jazz med samplere og lydbehandlere, breakbeats, ambient og house. Med et salg på over 200 000 eksemplarer ble artisten fra Langevåg umiddelbart en ettertraktet konsert attraksjon i hele Europa.

I løpet av karrieren har han gitt ut flere plater, komponert musikk for en rekke filmproduksjoner og i tillegg komponert og produsert musikk for teater og ballett. Siden 1982 har den prisbelønte kunstneren vært en viktig personlighet i norsk jazz og er en av våre mest markante konsertartister.

Lidenskap for musikk

I dag, etter førti år som fulltids artist lever lidenskapen for musikken sterkere enn noen gang. Han er involvert i en rekke produksjoner som blant annet omfatter fire nye filmer, musikkproduksjon til Lars Saabye Christensens “Byens Spor” på Oslo Nye og teaterstykket “Såle” som oppføres på Ultima i 2022 og vises på Holocaustsenteret på Bygdøy - for å nevne noe. I tillegg planlegger han en turnè gjennom Korea, Japan og Australia med utgangspunkt i sitt nye album “Stitches”. En aldri så liten smakebit blir det når han sammen med Quarteten bestående av Johan Lindstrøm, Jo Berge og Erland Dalen skal ha konsert på Terminalen i Ålesund den 15. desember dette året. Men noe julekonsert blir det slettes ikke. – Vi kommer ikke til å spille en eneste julesang, det kan jeg love, avslutter en smilende Nils Petter, som gleder seg stort til å opptre på hjemlige trakter.

SIDE 35

www.bymagasinet.net


EIKENOSVÅGEN Moderne og romslige eneboliger i kjede Vi lanserer nå 30 nye Mosteinboliger i moderne formspråk og design – med materialvalg av høy kvalitet. Nyt følelsen av god plass, gode solforhold, minimalt med vedlikehold og kortreiste naturopplevelser. Eikenosvågen er i nærhet til nesten alt. Eikenosvågen ligger idyllisk til med enestående utsikt mot Flisnesfjorden og Sunnmørsalpene. Boligene er romslige, på henholdsvis ca. 175 m og 185 m – og har terrasser i begge etasjer med gode solforhold. Som med alle Mosteinhus har vi også i Eikenosvågen tatt smarte valg som gir mindre vedlikehold. Mostein Boligutvikling AS . Breivikvegen 3C . 6018 Ålesund70 17 60 60 . steinar@mostein.no

SIDE 36


Mindre vedlikehold – mer fritid I likhet med Kristoffergarden Åse Allé og Krohntunet har også Eikenosvågen fokus på smarte, gjennomtenkte løsninger og valg av materialer som gir mindre vedlikehold.

Unik beliggenhet Eikenosvågen ligger idyllisk til med flotte turområder i umiddelbar nærhet

www.mostein.no SIDE 37

www.bymagasinet.netVERO MODA Amfi Moa 918 42 099 ⁄Alesund Storsenter 485 18 108

SIDE 39

www.bymagasinet.net


INTERIØR

Interconnect lysestake by Colin King for MENU pris fra 2.595 BySunde

Nydelig liten fugl som varmer hjertet Møbler & Miljø

Hein Studio Ostrea Rock Vase kr 1439 BySunde Munnblåste glass Slettvoll

Skulpturell stumtjener fra Hay Møbler & Miljø

Vinterkrans Slettvoll

I N N E LY K K E Det er en god følelse å omslutte mørket inne i et lunt og koselig hjem når vinterstormen uler utenfor. Så tenn lys og slå et slag for innelykken! Håndsydde julestrømper Slettvoll

Umanoff lysestake by MENU kr 695 BySunde

Latte kopper fra HK Living kr 129 BySunde

Pyntepute i jordtoner Slettvoll

Moderne brett og etasjefat Møbler & Miljø SIDE 40

Lekker lenestol fra Gazzda Møbler & Miljø


ELEKTRISKE BMW iX ELEKTRISKE BMW iX MED FIREHJULSTREKK MED FIREHJULSTREKK HOS BAVARIA. HOS BAVARIA.

Helt nye BMW iX40 Charged Edition med firehjulstrekk. Kampanjepris kr 699.900 hos Bavaria Ålesund. Helt nye BMW iX40 Charged Edition med firehjulstrekk.

Kampanjepris kr 699.900 hos Bavaria Ålesund. Velkommen innom for prøvekjøring

og presentasjon av denne spennende nyheten! Velkommen innom for prøvekjøring og presentasjon av denne spennende nyheten! Kampanjemodellen «Charged Edition» har blant annet: Comfort Access system, Parkeringsassistent Plus og Hengerfeste.

Kampanjemodellen «Charged Edition» har blant annet: Comfort Access system, Rekkevidde: Opptil 425 Parkeringsassistent Pluskm og(WLTP)** Hengerfeste. *Kombinert strømforbruk: <20 kWh / 100 km i WLTP-testsyklusen Rekkevidde: Opptil 425 km (WLTP)***; CO2-utslipp kombinert: 0 g / km. Kjøpspris inkluderer ikke vinterhjul. Kjøpspris er inkludert frakt og levering.

*Kombinert strømforbruk: <20 kWh / 100 km i WLTP-testsyklusen *; CO2-utslipp kombinert: 0 g / km. Kjøpspris inkluderer ikke vinterhjul. Kjøpspris er inkludert frakt og levering. Bavaria Ålesund

Digernes Næringsområde 8, 6260 Skodje Tlf. 70 17Ålesund 85 85 Bavaria www.bavaria.no Digernes Næringsområde 8, 6260 Skodje

SIDE 41

www.bymagasinet.net


SIDE 42


Foto: Mona Gundersen

Vi tilbyr rådgivning hos våre kunnskapsrike interiørdesignere. Velkommen til Slettvoll. SLETTVOLL ÅLESUND

Smibakken 3, Breivika

TELEFON

46 62 30 01

ÅPNINGSTIDER

SIDE 43

10.00 – 18.00, lørdag 10.00 – 16.00

SLETTVOLL.NO

www.bymagasinet.net


GULLSMED STAMNÆSS

Ekte verdier som varer «Vi har nesten sluttet med alt som ikke er ekte. Det er vårt bidrag til samfunnet, at det som går ut skal være sirkulære verdier.» Tekst RUNAR ANDERSEN foto LEVERANDØRENE / STAMNÆSS

Ekte vare får en ny betydning etter besøket hos gullsmeden som i 130 år har skapt varige verdier i sentrum av Ålesund. Skjønt er det først neste år at Gullsmed Stamnæss kan skilte med tretten tiår som gullsmed i byens gater. Likevel varmes feiringen aldri så lite opp på denne siden av nyåret, med fornyet fokus på det som alltid har vært ryggraden i den tradisjonsrike bedriften. – Knappest 4% av landets bedrifter har over 100 års fartstid i bransjen, så da er vi vel i en eksklusiv klubb, smiler eier Trine Stamnæss, som også er fjerde generasjons gullsmed i familiebedriften. Hun legger ikke skjul på at hun er stolt av familiehistorien, som på tross av finanskriser, verdenskriger og pandemier har stått støtt hele veien gjennom. – Vi har klart å stå oss bra, være nytenkende og møtt alle utfordringer med et løsningsorientert blikk, forteller Trine, som også er daglig leder for de to avdelingene i sentrum og på Amfi Moa.

Ekte håndverk Grunnmuren i gullsmedforretningen har alltid vært håndverket, som omfatter både produksjon og service av edle metall og stener. Dette REDAKSJONELL ARTIKKEL

SIDE 44

gjelder også tilgjengeligheten i lokalsamfunnet, hvor de virkelige verdiene skapes og foredles. – Selve håndverket er grunnsteinen for all eksistens i denne bransjen. Hvis ikke noen kan håndverket så blir det ikke mye å selge, så noen må designe og lage dem, forteller Trine, og fortsetter: – Både design og utført arbeid må ha høy kvalitet dersom det skal bli varige verdier. Og likeså må service utføres jevnlig om man vil bevare smykker og edelstener i det lengre løp. Edle metaller er myke og i kombinasjon med stener blir det sårbart med jevnlig bruk, presiserer gullsmeden, som også er spesialist på diamanter. Hun opplever at det i stadig større grad etterspørres faglig kompetanse blant byens kunder. Både i bestilling av spesiallagde produkter, men også når reparasjoner og rekonstruksjoner skal utføres. – Det er vel en større bevissthet rundt at kvaliteten skal være god. Og ikke minst at de vil ha noen lokale de kan forholde seg til, forteller Trine. – Det var også en av grunnen til at vi etablerte ny butikk i sentrum 30 år etter at vi la ned i Storgata. I tillegg til at vi ønsker å bidra aktivt til et levende sentrum, smiler gullsmeden.


– Vi har nesten sluttet med alt som ikke er ekte. Det er vårt bidrag til samfunnet, at det som går ut skal være sirkulære verdier. Derfor kan du være trygg på at det du finner i butikkene til gullsmeden er ekte varer, enten det er lokalt produsert eller blant kjente internasjonale merkevarer. Blant sistnevnte leverer gullsmedforretningen produkter fra eksempelvis Ole Lynggaard og Georg Jensen.

Georg Jensen

Ekte varer Samfunnet preges i økende grad av fokus på en bærekraftig utvikling. På mange måter vendes blikket bort fra rimelige masseproduserte løsninger til produksjon av virkelige verdier som varer. Men hva er egentlig en virkelig verdi?

– I VÅR BRANSJE HANDLER DET HELT KLART OM Å BRUKE EKTE METALLER, SOM I SEG SELV BÅDE ER MILJØVENNLIG OG GJENVINNBART. PRODUKTER SOM IKKE ER EKTE GÅR I SØPLA NÅR FOLK ER FERDIG MED DEM, OG DET BLIR EN BETYDELIG MILJØFAKTOR, FASTSLÅR TRINE. – Ekte varer kan også repareres i langt større grad, som i kombinasjon med riktig service gjør at produktet i seg selv kan vare i generasjoner. En bærekraftig tankegang har fått direkte konsekvenser for hvordan Gullsmed Stamnæss tenker i sin strategi som lokal gullsmed.

Trine Stamnæss, daglig leder hos Gullsmed Stamnæss Amfi Moa og sentrum

– Vi er også i større grad opptatt av at våre leverandører skal bidra til en bærekraftig forretningsdrift både lokalt og globalt. Et godt eksempel er elefantkolleksjonen til Ole Lynggaard, hvor 10% av hvert salg går til prosjekter som bidrar til rent vann i Afrika, forklarer Trine og fortsetter entusiastisk: – Et annet eksempel er nettopp Efva Atling som selger et smykke som heter “Take No Shit”, hvor 50,- kroner fra hvert salg går som bidrag inn mot psykisk helse for barn og ungdom. Disse tingene har blitt viktige for oss i valg av samarbeidspartnere, at de utgjør en bærekraftig forskjell enten for miljøet eller lokalsamfunnet. Og nettopp lokalsamfunnet har alltid motivert gullsmedforretningen til å stå støtt i med- og motgang.

Efva Attling

– Vi bygger fellesskapet gjennom å ha et levende sentrum. Og det er viktig når det kommer til bevisstgjøringen om hvor man velger å legge igjen pengene sine. Vi er også stolt etablert i sentrum og slår et slag for det lokale næringslivet. Derfor oppfordrer vi til årets julehandel i landets vakreste by, avslutter Trine Stamnæss hos Gullsmed Stamnæss i Ålesund - og på Moa.

www.bymagasinet.net


kken Kontor

MARKISER

Bad

Innsyn

Soverom

UV/falming

Stue

Temperatur

ZIPSCREEN

Kontor

Sol / lys

Innsyn Regn/ snø

UV/falming Vind

PLISSÉGARDIN

Temperatur

Bærekraft

Sol / lys Regn/ snø Resirkulert havplast

Vind Befaring

Zipcreen regulerer solvarme

Sveveplissé skjermer for innsyn

og sjenerende lys

SIDE 46

Bærekraft Service

Resirk Ring


kulert havplast

Epost

Befaring

Service

Ring

Epost

Lær mer om terrassemarkise, zipscreen og plisségardin, og bestill 413 10 65 100 800 gratis befaring på www.norsol.no eller telefon 411

SIDE 47

www.bymagasinet.net


Høyt til taket En raus og monumental entré ønsker velkommen inn i den moderne villaen på Ellingsøya. Hos Linn og Jostein er det høyt under taket på mer enn en måte. Den nøye gjennomtenkte planløsningen er skapt for fine sammenkomster med venner og familie i sentrum. AV Bymagasinet FOTO Espen A. Istad // Studio Istad STYLING BySunde


SIDE 49

www.bymagasinet.net


Instagram

@linnkrakereid

Flisene i entre er levert av Fargerike Digerneset i modellen Atlanta Foggy Grey 80 x 80 cm


BOLIG E N Linn og Jostein likte veldig godt planløsningen i det herskapelige huset Villa Welhaven, og ønsket å bruke det som utganspunkt når de skulle tegne sitt nye hus. I tett sammarbeid med Norhus jobbet de videre med dette i tankene. Huset ble gjort litt større innvendig og planløsningen ble tilpasset deres behov. Paret syns at mange funkishus kan ha en del upraktiske løsninger, derfor endte de opp med en løsning som minner mer om et herskaplig hus innvendig. De er glade i symmetri og gikk derfor for en variant med nøye utvalgte linjer som følger hverandre, noe som skiller seg fra de fleste funkishus og gjør huset unikt i sin kategori. Er du nyskjerrig på å se mer kan du følge Linn på Instagram: @linnkrakereid

«Vi ønsket å bygge et

funkishus med inspirasjon i planløsningen til et herskapelig hus.»

SIDE 51

www.bymagasinet.net


Huset fra Norhus har et BRA på 275 kvm og en dobbel garasje. Det har rene og symmetriske linjer der taket er trukket frem for å gi takoverbygg, noe som vanlig på herskapelige hus.

SIDE 52


SIDE 53

www.bymagasinet.net


Fasaden har en innramming med fasadeplater som er pusset hvite i kombinasjon med moderne trekledning ferdig beiset fra fabrikk.

SIDE 54


Den integrerte kaffemaskinen fra Miele er mye i bruk, og gjør det lettvint å brygge en god kaffe. SIDE 55

www.bymagasinet.net


Kjøkkenet fra HTH i modell VH7/ Focus Sort Eik. har en fin arbeids-sone der det kan plasseres barkrakker på ene siden. Benkeplaten i Fenix Laminat Sort er holdbar og rengjøres lett med en fuktig klut. Integrerte Miele hvitevarer. SIDE 56


SIDE 57

www.bymagasinet.net


Platetoppen er en panorama platetopp med ventilasjon fra Røros Metal.

SIDE 58


SIDE 59

www.bymagasinet.net


H-vinduet Bauge AS har produsert det originale H-vinduet® siden 1961. Her er det vinduer med utvendig bekledning i aluminium. Alle materialer i vinduet er miljøvennlig og 100% resirkulerbart. Her er det brukt samme fargekode både på aluminiumsbekledningen utvendig og treverket innvendig. Fargekoden er RAL 8022 Svartbrun.

SIDE 60


«Jeg elsker plasseringen av

huset med utsikt mot sjøen og Sunnmørsalpene »

SIDE 61

www.bymagasinet.net


SIDE 62


LEBA har levert de spesialtilpassede garderobeskapene med speil i gangen. Med en høyde på hele 2,70 meter kan de romme det meste av yttertøy og ønsket fritidsutstyr. SIDE 63

www.bymagasinet.net


SIDE 64


Noe av det første en legger merke til når en kommer inn i huset er den flotte romdeleren fra LEBA i sort aluminium som strekker seg elegant fra SIDE 65 gulv til tak. Denne er spesialdesignet etter huseiers ønske.

www.bymagasinet.net


Fargerike Digerneset har levert fliser til entre og de to badene i huset. Nime AS har utført flisleggingen. Linn likte godt det tidløse uttrykket som marmor gir og valgte flisene med det i tankene. På badet i hovedetasjen er flisene i modellen Amani Bronze Matt i størrelsen 60 x 60 cm. I dusjsonen er det lagt mosaikkfliser i samme serie for å oppnå et helhetlig uttrykk.

SIDE 66


SIDE 67


Polarbad på Digernes har levert utendørs motstrømsbasseng – Arctic Spas Ocean med helautomatisk SpaBoy saltsystem. Det kjemikaliefrie bassenget driftes automatisk – og via en app på telefonen kan man alltid lese av vannkvalitet og pH verdi.

SIDE 68


Helårsbassenget er isolert etter Free-Heat prinsippet og bruker minimalt med strøm for å holde 35-40 grader året rundt. Badet utnytter tider på døgnet når strømmen er billig til å varme vannet. Et isolerende sikkerhetslokk dekker badet når det ikke er i bruk. Bassengene kommer i mange utforminger innvendig - alt etter hva man ønsker å bruke bassenget til.

SIDE 69

www.bymagasinet.net


Til dette prosjektet har H-vinduet Bauge AS levert vinduer tilpasset de nyeste og strengeste krav til energieffektive boliger. Hele boligen har glass som er selvrensende, som reduserer behovet for utvendig vasking til et minimum. Glassene er soldempende og stopper mye av solvarmen når solen står rett på vinduene, samtidig som det holder varmen inne når det er kaldt ute. Solglasset er av typen SKN 165, som igjen gir en høyere «speiling» og mørkere farge sett utenfra.

SIDE 70


SIDE 71

www.bymagasinet.net


SIDE 72


NordicRailing har levert det stilrene glassrekkverket som gir en elegant innramming av boligens uteområde. Takket være det stolpefrie rekkverket med usynlig innfesting gis det fri utsikt mot Sunnmørsalpene.

Håndløperen er levert i syrefast stål for å tåle vårt nordiske klima. Glassenes bredde er tilpasset for å få den perfekte symmetrien til boligens fasade.

SIDE 73


Det perfekte smykket til din bolig

H-vinduet Bauge AS • Nyheimveien 27 • 6900 Florø Telefon: 57 75 20 80 • Faks: 57 74 18 48 • epost: sentral@h-vinduetbauge.no • www.h-vinduetbauge.no

Det perfekte smykket til din bolig! www.h-vinduetbauge.no

SIDE 74


STIL

Moonlight Hodelykt, liten og lett med god kapasitet 1499 kr Sport 1 Spjelkavik

Ønsk snø og kulde velkommen med ekstra myke og varme plagg, og kanskje noe fint eller praktisk tilbehør til kjekke vinter aktiviteter

Heiring anheng 2529 kr Gullsmed Stamnæss

MYYK

Versace 8750 kr NG Nettgullsmeden

Jean Paul strikk VIC Thunem, VIC Moa Herre.

Jean Paul pyjamas VIC Thunem, VIC Moa Herre.

Morellato Venezia smykke 1499 kr NG Nettgullsmeden

Livets tre smykke i gull 1398 kr, Aseco. Hoka Clifton 8 Dame og Herre 1799 kr Sport 1 Spjelkavik Raymond Weil med diamanter 14990 kr Urmaker Nelvik

Ring i hvittgull med diamanter 0,19ct TWSI (veil.10.990,-) Kun 7990 kr. Aseco.

Mykt skjerf VIC Thunem, VIC Moa Herre.

Stanley Termos 1.l 599 kr Sport 1 Spjelkavik Devold Kvitegga Dame og Herre 999 kr Sport 1 Spjelkavik SIDE 75


HTH

Fremtidens kjøkken uten en tråd! Nærhet, kjøkken-nerding og digitale løsninger er tendenser som setter preg på fremtidens kjøkkenmote. Og fremtiden? Den er trådløs! Tekst RUNAR ANDERSEN Foto HTH

For det har vært en rivende utvikling siden HTH introduserte sine første kjøkkenløsninger på markedet for 54 år siden. Kjøkkenprodusenten har aldri vært redd for å ta nye steg i takt med utviklingen, men har samtidig valgt å beholde gode kvaliteter som fungerer optimalt under alle forhold. Grunntanken om en bærekraftig utvikling utgjør ryggraden i bedriften, men bærekraft handler om langt mer enn lakkerte fronter og treslaget i benkeplaten, det anser de som en selvfølge. – Bruk av lakk, lim og ulike materialer er miljøsertifisert og her har vi tatt en rekke grep gjennom årene for å redusere vårt fotavtrykk i miljøet. Men vi vet også at det er flere ting som påvirker planeten fra livet på kjøkkenet. Derfor ønsker vi blant annet å bidra til en mer bærekraftig utvikling ved å hjelpe kundene våre til å leve et enklere liv på kjøkkenet. Bærekraft er derfor et nøkkelelement i produktinnovasjon og produktutvikling, forteller butikksjef Anita Øvergård hos HTH i Ålesund.

REDAKSJONELL ARTIKKEL

SIDE 76

Og fremtidens løsninger bidrar til langt mer enn de fleste kunne sett for seg for bare noen få år siden. Sokkelgarasje til robotstøvsugeren, mekaniske overskap, vekstskap til krydderurter og heve-senke-hjørneskap, er bare noen av de smarte kjøkkenløsningene du finner hos HTH. De innovative løsningene gir en bedre funksjonalitet og utnyttelse av hjemmene våre som hjelper oss til å leve et enklere liv.

Det intelligente kjøkken En viktig bidragsyter til en bærekraftig kjøkkenutvikling er teknologien og mulighetene som ligger i dagens løsninger. Det kan eksempelvis være en oppvaskmaskin som forteller deg når du skal kjøpe nytt oppvaskmiddel, en komfyr og kjøkkenvifte som snakker sammen, eller et kjøleskap som kan sende et bilde når du står på supermarkedet og ikke klarer å huske om du mangler melk. Bruk av sensorteknologi i kombinasjon med trådløst internett muliggjør hårfin optimalisering og intelligente løsninger. Uten å gå på kompromiss med brukervennligheten til løsningene - snarere tvert imot.


– Det har vært en eksponensiell vekst i bruk av teknologiske løsninger som bidrar aktivt til en enklere og mer bærekraftig hverdag på kjøkkenet, forteller Anita og fortsetter: – Bruken av WI-FI i produktene har blitt svært vanlig nå, og både Siemens, AEG og Miele har oppgradert mange av sine produkter med denne teknologien. Det gjør det blant annet mulig å overvåke hvitevarene med mobiltelefonen, som eksempelvis å sjekke hvor lang tid steken har igjen før den er ferdig, forteller Anita. Et annet eksempel er hvordan teknologien gjør det mulig for de ulike hvitevarene å “snakke sammen”. Da vil avtrekket kunne slå seg på automatisk når det blir en viss mengde stekeos, oppvaskmaskinen kan beregne vasking og mengde vaskemiddel etter behov og forbruk av energi optimaliseres til enhver tid. – En av de virkelig store fordelene er at om noe skulle skje med produktene, så kan reparatør logge seg på for å se hva som er galt før de eventuelt tar turen for å reparere. Det er både tidsbesparende og kostnadsbesparende på alle måter. For ikke å snakke om miljøet, forteller Anita. Hvitevarene kan også kobles opp mot annen smarthusteknologi og styres via app på huseierens mobiltelefon. I tillegg kan mange av dem kobles opp mot sentralstyringsenheter som Google Home. Og Røroshetta har kommet med en helt ny teknologi til ventilasjon; Sense – der kjøkkenhetten i tillegg til å gjøre jobben sin kan overvåke luftkvalitet, fuktighet + + og samtidig «snakke» med resten av ventilasjonsløsningen i boligen. Men butikksjefen presiserer at bruken av ny teknologi selvfølgelig er frivillig, og at alle hvitevarene kan brukes på “gamlemåten” om man ønsker det. – Alle produktene virker på vanlig måte uansett. Men for de som er interessert så er mulighetene mange. Samfunnet er i endring, og vi må passe på å ta med oss det som er bra, smiler Anita.

Det integrerte kjøkken Kjøkkenet er blitt en integrert del av hjemmene våre, og det understrekes både i designet og i materialvalget. Kjøkkenelementene skal gjerne ha møbelfinish, og i stedet for en dominerende kjøkkenvifte vil heller vi ha kunst på veggene i 2021. Den største kjøkkentrenden av året er den nordiske stilen, trestruktur og lyse farger. Likevel kan Anita avsløre at mørke og sorte fronter fortsatt blir foretrukket av mange her i HTH Ålesunds nedslagsfelt. – Vi erfarer lokalt at mange ønsker mørkere nyanser på kjøkkenet. Likevel er den generelle trenden naturmaterialer på kjøkkenet som heller sprekes opp med farger på veggene rundt. Nå er det litt mer dempede farger som gjelder, gjerne matt maling og litt «støvet» nyanse. Om man holder de dyrere investeringene nøytrale - slik som et kjøkken, og heller våger seg med farger på omgivelsene, så blir det rimeligere og enklere å ombestemme seg om man skulle ønske fornyelse om noen få år. Så kan man jo krydre med kunstverk og andre ting for å skape atmosfære, foreslår hun. Hvitevarer som matcher fargene på kjøkkenet er stadig populære. De store hvitevareleverandørene har også grepet den nye kjøkkentrenden. Miele har lenge hatt hvitevarer i grafittgrå og obsidiansort, mens AEG har supplert sortimentet med matt sorte nyheter.

Det store utvalget i ulike kjøkkenmodeller gjenspeiles i utstillingen hos HTH i Ålesund sentrum. Der har de mange miljøer utstilt, og en må ikke glemme at de også kan levere baderomsløsninger, garderober og innredning til vaskerom. Med et marked fordelt 50/50 på privatkunder og prosjekter har de et rikt utvalg som strekker seg over mange prisklasser. – Kjøkkenmodeller som leveres til prosjekter har også fått større bredde med muligheter for å velge i flere ulike farger og løsninger. Man kan med andre ord få et spennende kjøkken uten at det skal koste skjorta, smiler Anita og fortsetter: – Med egen montøravdeling har vi også gode muligheter til å bidra inn i montering og justering av kjøkkenløsningene ute hos kunden. Vårt mål er at opplevelsen med å få et nytt interiør i hus skal være god fra begynnelse til slutt, avslutter butikksjef Anita Øvergård hos HTH i Ålesund.

SIDE 77

www.bymagasinet.net


SPAR SPAR

PENGER PENGER PENGER TID TID TID MILJØET MILJØET MILJØET

Electrifying the future Electrifying the future www.maxus.no www.maxus.no

Electrifying the future www.maxus.no

KJØP KJØP MAXUS MAXUS NÅ! NÅ! FOR FOR UMIDDELBAR UMIDDELBAR LEVERING! LEVERING! SPAR KOSTNADER: LAVERE BOM-, PARKERING-, SERVICE-UMIDDELBAR OG DRIVSTOFFUTGIFTER. SPAR TID – KJØR KOLLEKTIVFELTET. KJØP MAXUS NÅ! FOR LEVERING! SPAR KOSTNADER: LAVERE BOM-, PARKERING-, SERVICE- OG DRIVSTOFFUTGIFTER. SPAR TID – KJØR KOLLEKTIVFELTET. VINN ANBUD TIL DET OFFENTLIGE OG STORE BEDRIFTER SOM KREVER NULLUTSLIPPSBILER. VINN TIL DET OFFENTLIGE OG STORE BEDRIFTER KREVER NULLUTSLIPPSBILER. SPAR ANBUD KOSTNADER: LAVERE BOM-, PARKERING-, SERVICE-SOM OG DRIVSTOFFUTGIFTER. SPAR TID – KJØR KOLLEKTIVFELTET. VINN ANBUD TIL DET OFFENTLIGE OG STORE BEDRIFTER SOM KREVER NULLUTSLIPPSBILER.

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4! Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

ENDELIG! MAXUS EUNIQ ENDELIG! MAXUS EUNIQ ELEKTRISK 7-SETER KUN 399.900,ELEKTRISK 7-SETER KUNEUNIQ 399.900,ENDELIG! MAXUS

REKKEVIDDE FRA REKKEVIDDE FRA 260 KM - 356KM

NÅ OGSÅ SOM 2,2 M3 VAREBIL ELEKTRISK 7-SETER KUN 399.900,409.900,3 NÅ OGSÅ 2,2 M VAREBIL Varebil kunSOM 369.900,(INKL. ENOVA STØTTE)

(WLTP kombinert/by) 260 KM - 356KM REKKEVIDDE FRA

Varebil kun 369.900,- (INKL. ENOVA STØTTE) 3

(WLTP kombinert/by)

NÅ OGSÅ SOM 2,2 M VAREBIL

260 KM - 420KM 356KM 260 KM

392.465,- (INKL. ENOVA STØTTE) Varebil kun 399.181,369.900,-

(WLTP kombinert/by)

BESTSELGEREN! E-DELIVER 9 BESTSELGEREN! E-DELIVER 3 9 ELEKTRISK VAREBIL 4,8M3-6,3M3 3 ELEKTRISK VAREBIL 4,8M -6,3M3 9 BESTSELGEREN! E-DELIVER

REKKEVIDDE FRA REKKEVIDDE FRA 240 KM - 342KM (WLTP kombinert/by) 240 KM - 342KM REKKEVIDDE FRA (WLTP kombinert/by)

240 KM - 342KM

ELEKTRISK VAREBIL 4,8M3-6,3M3

(WLTP kombinert/by)

50.000,50.000,50.000,-

gir støtte på opptil gir støtte på opptil ved kjøp av ny Maxus varebil og 5.000,ved kjøp av el-lader. ved kjøp av ny Maxus varebil og 5.000,- ved kjøp av el-lader. gir støtte på opptil ved kjøp av ny Maxus varebil og 5.000,- ved kjøp av el-lader. REKKEVIDDE FRA NYHET! MAXUS E-DELIVER 9 REKKEVIDDE FRA 296 KM - 353KM

NYHET! MAXUS E-DELIVER 9 ELEKTRISK VAREBIL 9,8M3-11M3 3 ELEKTRISK VAREBIL 9,8M -11M3 NYHET! MAXUS E-DELIVER 9 ELEKTRISK VAREBIL 9,8M3-11M3

(WLTP kombinert/by) 296 KM - 353KM REKKEVIDDE FRA (WLTP kombinert/by)

296 KM - 353KM (WLTP kombinert/by)

LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Ekstremt høyt utstyrsnivå Ekstremt høyt utstyrsnivå

Sterke spesifikasjoner Sterke spesifikasjoner

PR MND EKS MVA LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Klasseledende sikkerhet

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

Pick-UP

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM

Black Edition

Pick-UP

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

Trooper

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensi-

Black Edition

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE

Magnum Trooper

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR),elektronisk intelligentdifferensifartsbegrenser Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, alsperre, 9 tommers multimediaspiller med(LDWS), Apple CarPlay Android, ryggekamera, (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem opptil og 8 høyttalere og mye mer.8-veis elektrisk setejustering, skinnratt,

Arctic Truck Magnum

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Arctic Truck

Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. Nå er Endelig det diner tur til Isuzu å oppleve mer på isuzu.no nye D-Maxnye her.Isuzu. Norsk Les motorpresse har latt seg imponere. Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på isuzu.no

Introduksjonspris fra kr 435Varebil 9.900,-fra inklkun mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.) MAXUS E-DELIVER 299.900,Introduksjonspris fra kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.) MAXUS E-DELIVER 3 Varebil fra kun 299.900,(I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE) (I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE) MAXUS E-DELIVER 3 Varebil fra kun 299.900,(I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE)

Tøffest i klassen • isuzu.no Tøffest i klassen • isuzu.no

Puskholevegen 44,6023 6023Ålesund Ålesund Puskholevegen 44, Tlf.: 70173350 / Mob.: 415 040 / 91185838 Tlf.: 70173350 / Mob.: 415 0404040 / 91185838 Puskholevegen Puskholevegen 44, 44, 6012 Ålesund NYBIL

NYBIL

BRUKTBIL

BRUKTBIL

VERKSTED/

VERKSTED/ BILDELER BILDELER

Puskholevegen Puskholevegen 44, 44, 6012 Ålesund

SIDE 78 www.nextcar.no bilsalg@nextcar.no www.nextcar.no / / bilsalg@nextcar.no

bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no///verksted@nextcar.no /verksted@nextcar.no verksted@nextcar.no

Tel70 17 33 50 50 TelTel 7070 1717 Tel 70 17 33 50 50

MAXUS E-DELIVER 9 Varebil fra kun 549.900,-

MAXUS 9 Varebil fra kun 549.900,(I TILLEGGE-DELIVER FÅR DU ENOVA STØTTE) (I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE) MAXUS E-DELIVER 9 Varebil fra kun 549.900,(I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE)

Ring Elisabeth på 911 85 838 for mer Informasjon/tilbud og avtale om prøvekjøring


SØK SKOLEPLASS PÅ VIGO INNEN 1. MARS SKOLEÅRET 2022/2023

VÅRE UTDANNINGSPROGRAMMER - Studiespesialisering

- Studiespesialisering med fokus på energi, miljøteknologi og naturressurser

- Studiespesialisering med toppidrett

- Informasjonsteknologi og medieproduksjon

- Studiespesialisering med juss

- Medier og kommunikasjon

- Studiespesialisering internasjonalt fokus

- Salg, service og reiseliv

- Studiespesialisering med e-sport

- Påbygging til generell studiekompetanse

SIDE 79

www.bymagasinet.net


TEATRET VÅRT

Et øyeblikk av magi Latter, gråt og undring over livets ulike temaer. En levende scene som formidler teater og kultur til alle kriker og kroker i lokalsamfunnet. Dette er selve kjernen i samfunnsansvaret som Teatret Vårt har påtatt seg. Tekst RUNAR ANDERSEN Foto TEATRET VÅRT / RUNAR ANDERSEN

Vi lever i et samfunn som på alle måter er preget av underholdningsdimensjonen. Den digitale tidsalderen har gjort noe med tempoet, med formidlingen og med måten vi betrakter oss selv og andre på. Er de moderne hjelpemidlene en videreføring av det gode gamle teateret? Eller finnes det noe unikt akkurat her som kan gi oss en aldri så liten time-out i en hverdag preget av tid som knapp ressurs? – Vi har noe annet å tilføre enn de andre mediene rundt oss, enten digitale eller kortsiktige og kjappe produksjoner. Teateret kan være et sted hvor vi kan tenke sammen i et levende møte. Det trenger vi som enkeltpersoner og samfunn, smiler Teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag i Teatret Vårt.

Samfunnsansvar Med dette som utgangspunkt turnerer Teatret Vårt ulike steder i fylket gjennom hele året. Over førti ansatte sørger hvert år for at 450 forestillinger og arrangementer ruller gjennom Møre og Romsdal med et repertoar av moderne og klassiske skuespill for barn, unge og voksne – av høy kvalitet.

REDAKSJONELL ARTIKKEL

Fordi arbeidet nettopp ansees som et viktig bidrag inn mot samfunnsutviklingen har den viktige kulturinstitusjonen fått gode skussmål fra alle hold. Nylig valgte Sparebanken Møre å forlenge sin sponsorkontrakt med tre nye år. – Vi er utrolig heldige som har en slik institusjon i fylket her. Det handler om deres oppdrag, som ikke bare handler om å drive et fysisk teater, men å være en formidler av teater og kultur i hele lokalsamfunnet. Vi er et levende fylke som har utviklet oss veldig bra med tanke på å ha noe å leve av, men vi må også ha noe å leve for. Og denne typen kulturinstitusjoner berører oss på ulike måter, forteller Linda Grimstad, fagsjef kommunikasjon og samfunnsansvar i Sparebanken Møre. Forretningsmodellen til Sparebanken Møre handler i stor grad om å bygge lokalsamfunnets ulike dimensjoner. Halvparten av utbyttet går hvert år til gode prosjekter på Nordvestlandet. Stikkordet er samfunnsoppdraget, som for banken handler om å engasjere seg i områder som kan bidra til god synergi for mennesker og miljlø.

SIDE 80


TEATRET VÅRT

– Når vi først skal være med på dette så ønsker vi å engasjere oss og være med å bidra til utvikling. Derfor er vi proaktive i valg av prosjekter og i mange sammenhenger mest kjent som sponsor av idretten i fylket. Men vi er også den største bidragsyteren til kultur i Møre og Romsdal, og derfor har vi koblet oss på Teatret Vårt. Her får alle i fylket muligheten til å møte ekte mennesker som formidlere, opplevelser i samme rom og en magi som kanskje ikke er så synlig i blant oss lengre, smiler Linda.

Så skjer det noe når man blir eldre og mange forsvinner vekk fra dette formatet av ulike årsaker. Men takket være Teatret Vårt er det satset spesifikt på egne forestillinger mot ungdom hvor tematikk, språk og utforming er spesifikt rettet mot målgruppen. Dette er en krevende målgruppe å nå ut til, men teatret gjør en god jobb her. Og det engasjerer oss også, avslutter Linda Grimstad, fagsjef kommunikasjon og samfunnsansvar i Sparebanken Møre.

Satser langsiktig Det ligger svært mange arbeidstimer i planlegging, organisering og gjennomføring av en teaterforestilling. Når denne skal ut på veien i bygd- og by krever det enda mer av både mennesker og ressurser. En forutsigbar hverdag er en viktig ingrediens for å lykkes med samfunnsansvaret. Da kommer alle ekstra ressurser svært godt med. – Vi er utrolig takknemlig for at vår største uavhengige sponsor Sparebanken Møre har forlenget avtalen med oss. Det gir oss muligheten til å ha et langsiktig fokus og planlegge i et lengre og bredere perspektiv, forteller teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag. – Det er et betydelig beløp inn i vårt produksjonskonsept som er å lage teater til alle i fylket, store og små, uavhengig av hvor de bor, forteller han. Ifølge teatersjefen er både skuespillere og manusforfattere svært bevisst sitt samfunnsansvar som kulturskaper i området. – Vi har tro på kulturens kraft i forhold til at det kan gjøre noe med mennesker. Forandre oss litt og la oss tenke andre tanker, smiler han. – Så tror vi også at samarbeidet med Sparebanken Møre gir gode synergier begge veier. Mange av bankens kunder er vårt publikum og vise-versa. Vi er til for de samme menneskene i fylket, og ikke minst nå ut til familier og mennesker som kanskje ikke nås gjennom idretten, forteller Kristian.

TEATRET VÅRT • Teatret Vårt presenterer et repertoar av moderne og klassiske skuespill for barn, unge og voksne – av høy kvalitet. Teatret Vårt er også et nasjonalt teater som henter skuespillere fra andre teatre - og som gjestespiller på andre scener. Vi samarbeider også internasjonalt med andre teatre i Europa. • Teatret Vårt turnerer i hele Møre og Romsdal. Gjennom et år gjennomføres rundt 450 forestillinger og arrangement over hele Møre og Romsdal fylke. Teatret Vårt har fast scene og hovedkontor i kulturbygget Plassen, sentralt i Molde sentrum. Teatret Vårt har også fast scene på Arbeideren, sentralt i Ålesund sentrum. Det foreligger plan om å flytte fra jugendstilbygget Arbeideren og inn til ny moderne teatersal i Sørsidebygget i Kulturhavna i Ålesund.

Nå ut Og nettopp muligheten til å nå ut til flere aldersgrupper i samfunnet står sentralt når Sparebanken Møre åpner pengesekken og engasjerer seg.

– Vi har så mange målgrupper som blir nådd via teaterscenen. I Ålesund er vi så heldige å ha eget teater for barn. Unger elsker teater og for dem er det veldig naturlig. SIDE 81

• Teatret Vårt har rundt 45 fast ansatte fordelt på kunstnerisk stab, teknikere og verksteder, administrasjon og Kafé Kurt. • Teatret Vårt har en egen satsing for barn og unge. • AS Regionteatret i Møre og Romsdal eies av Møre og Romsdal fylke, Molde kommune, Ålesund kommune og Noregs Ungdomslag, Møre og Romsdal. En sentral bidragsyter er Kulturdepartementet.

www.bymagasinet.net


www.hivolda.no/vidare

VIDARE MED HØGSKULEN I VOLDA Endringar i arbeids- og samfunnsliv skaper behov for fagleg oppdatering gjennom heile livet. Høgskulen i Volda tilbyr ei rekkje fleksible studietilbod på bachelor-, master- og ph.d.-nivå som møter kunnskaps- og kompetansebehova på fleire sentrale samfunnsområde. Fleksible studieformer gjer det mogleg å kombinere studium og jobb. VIDAREUTDANNING FOR LÆRARAR Høgskulen i Volda (HVO) tilbyr ei rekkje vidareutdanningar for lærarar innanfor sentrale fagområde som engelsk, digital kompetanse, drama, historie, idrett og friluftsliv, matematikk, naturfag, norsk, kunst, design og handverk, religion og livssyn, samfunnsfag og spesialpedagogikk.

Er du adjunkt, vil dei erfaringsbaserte masterstudia gi deg lektorkompetanse. Det er også mogleg å ta enkeltemne på masternivå innanfor dei fleste fagområde. ANDRE AKTUELLE VIDAREUTDANNINGSTILBOD Høgskulen i Volda har lange tradisjonar og høg kompetanse innanfor administrasjon, planlegging og leiing og sosialfag. Høgskulen tilbyr mellom anna Forvaltningsarbeid, Helsefag for sosialarbeidarar, Helsefremjande lokalsamfunn - Samhandling, Innføring i arealplanlegging og GIS, Kommunal økonomi, Offentleg leiing og kommunikasjon, Offentleg rett, Meistring og myndiggjering - Strukturperspektivet, Profesjonsteori, skjønnsutøvelse og profesjonsetikk , Prosessleiing og prosjektdesign, Tiltak mot rusproblem og Vitskapsteori og etikk.

KOMPETANSE FOR KVALITET Kompetanse for kvalitet (KFK) er styresmaktene si satsing på vidareutdanning av lærarar fram mot nye kompetansekrav i 2025. HVO tilbyr i samarbeid med Utdanningsdirektoratet (UDIR) 15 studietilbod og har om lag 550 studieplassar i dette vidareutdanningsprogrammet. Lærarar som vil søkje KFK-studiar må fyrst søkje gjennom UDIR sin portal. Søknadsfristen er 1. mars. MASTERUTDANNINGAR OG MASTEREMNE PÅ DELTID Høgskulen i Volda tilbyr følgjande mastergradar på deltid og heiltid: kulturmøte, helse og sosialfag; meistring og myndiggjering, samfunnsplanlegging og leiing, helseleiing, spesialpedagogikk, erfaringsbaserte masterstudium med fire spesialiseringar: norsk, engelsk, matematikk og samfunnsfag.

NETTSTUDIUM Høgskulen i Volda er leiande innanfor å utvikle fleksible utdanningstilbod og er mellom landets største tilbydarar på reine nettstudium.

Opptaket opnar 1. november. Søknadsfrist: Dei fleste vidareutdanningane har løpande opptak. Sjå www.hivolda.no/vidare SIDE 82


HUSKATALOG www.norhuskjeden.no

VILLA WELHAVEN

PAROS VENTURA

GAIA

CORTADO

VISTA

OPERA

FRØYA

Ønskjer du å byggje nytt hus? Ta kontakt med oss for ein hyggeleg husprat, og bestill den inspirerande katalogen på www.norhusnorge.no.

Ønskjer du å byggje nytt hus? Ta kontakt med oss for ein hyggeleg husprat, og bestill inspirerande www.norhuskjeden.no Norhus har voreden etablert i Ørsta i 20 år ogkatalogen har lenge vore på av dei største utbyggjarane i Sunnmøre- og Nordfjordregionen. Huskolleksjonen vår består av 35 arkitektteikna einebustadar innanfor dei fire husseriane Continental, Uniårog Kvavore er ditt favoritthus? Når du hari funne husetog duNordfjordregionen. ynskjer å byggje, Norhus harKlassisk, vore etablert i Ørsta i 20 og Trend. har lenge av dei største utbyggjarane SunnmøreHuskolleksjonen vår bestårbustaden av 42 arkitektteikna einebustadar innanfor dei fem husseriane Trend, kan Norhus kundetilpasse slik at du får draumehuset du alltid har ynskja deg.Klassisk, Du har Continental, draumane, vi har Uni og Uni+. Kva er ditt favoritthus? Når du har funne huset du ynskjer å byggje, kan Norhus kundetilpasse bustaden slik løysinga! at du får draumehuset du alltid har ynskja deg. Du har draumane, vi har løysinga! VIDAR LOE

VIDAR LOE

Salsansvarleg hus og hytter Salgssjef ferdighus Tlf. 934 33 090 Tlf: 934 33 090 e-post:vidar.loe@norhuskjeden.no

e-post: vidar.loe@norhuskjeden.no

BESTILL BESTILLHUSKATALOGEN HUSKATALOGEN PÅ PÅNORHUSNORGE.NO NORHUSKJEDEN.NO

NORHUS SUNNMØRE AVD. ØRSTA

AVD. ÅLESUND

Indrehovdevegen 64 64 • Hovdebygda Indrehovdevegen • 6160 6160 Hovdebygda Tlf: 70 70 06 0650 500000• �post@norhuskjeden.no orsta@norhusnorge.no Tlf:

Lerstadvegen 540 Ålesund Brusdalsvegen 20 •• 6018 6011 Ålesund Tlf: 70 7006 0650 500000• �post@norhuskjeden.no aalesund@norhusnorge.no SIDE 83 Tlf:

www.norhusnorge.no www.norhuskjeden.no www.bymagasinet.net


AKADEMIET VGS

Husk å søke skoleplass før 1.mars Selv om Akademiet vgs følger samme læreplan og er godkjent på nøyaktig samme lovverk er det noen viktige ting som skiller dem fra offentlige skoler. Fokus på at den beste læringen skjer i de individuelle møtene mellom mennesker står sterkt. Gjennom gode relasjoner, fleksibilitet, individuell tilpassing og tillit søker skolen at hver enkelt elev skal bli den beste versjonen av seg selv. Dette står i kontrast til et mer tradisjonelt syn der fokuset fort kan bli på aktivitet og oppgaver. Da blir målet å bli ferdig, ikke å nå så langt som en kan. Et eksempel på dette hang som en påminnelse på en lapp på et av klasserommene på skolen: «Gjør så godt du kan, ikke så lite du kan slippe unna med». Tekst BJØRN SINDRE HØYDALSVIK foto DINA LØVØY / BJØRN SINDRE HØYDALSVIK

Stor bredde i fokusområder Akademiet Ålesund ruver godt utover Brosundet i sitt flotte «glasshus» med utsikt til Molja. Bymagasinet møter assisterende rektor, Ole Martin Tonheim, for å få vite mer om hva som skiller Akademiet fra andre videregående skoler i området. – Først må vi vel legge til grunn at vi følger samme opplegg som offentlige skoler. Søknadsportalen, Vigo, åpner rett over jul og den ordinære søknadsfristen er 1. mars, slik det er for all videregående utdanning.

REDAKSJONELL ARTIKKEL

Skolen har en stor bredde av ulike fokusområder. De fleste av disse kan det søkes til dirkete fra Vigo, men Juss, E-sport og den nystartede Energi, miljøteknologi og naturressurser har ikke egen søkekode. Elever som er interessert i disse må søke om plass på ordinær Studiespesialisering og så vil skolen etter inntaket kontakte elever med tilbud om disse retningene. Program som har egen søkekode ut over ordinær studiespesialisering er: Studiespesialisering med Toppidrett, Studiespesialisering med internasjonalt fokus, Medier og kommunikasjon, Salg service og reiseliv og Informasjonsteknologi og medieproduksjon.

SIDE 84


AKADEMIET VGS

Frokost hver morgen Hvordan ser hverdagen ut på Akademiet? – Vi startet opp med frokost hver morgen da vi så store fordeler ved å ha felles måltid før undervisningen. Dette gjelder både sosialt og næringsmessig. Noen kommer til skolen tidlig på grunn av hurtigbåt eller bussavganger, og da er det veldig kjærkomment å kunne få frokost på skolen. Men det er likevel individfokuset som skiller Akademiet ut fra andre videregående skoler. Hver enkelt elev skal få være med å bestemme sin skolehverdag. De sier at timeplanen er skrevet med blyant ikke sprittusj.

– VI HAR EN TIMEPLAN, MEN MED MYE VALGFRIHET. ELEVEN FÅR KOMME TIL OSS MED SINE AMBISJONER OG SAMMEN FINNER VI VEIEN TIL Å NÅ DETTE MÅLET. KANSKJE ER DET STORE INDIVIDFOKUSET VÅRT DEN STØRSTE FORSKJELLEN TIL ANDRE SKOLER, SIER TONHEIM. Spille eleven god Men i dette ligger det også et ansvar. Det kommer naturlig med økt tillit og frihet. Elever får selv sette ambisjonsnivået i de ulike fagene, men blir holdt ansvarlig for å gjøre sitt til at ambisjonen blir nådd. Skulle det motsatte vær tilfelle må eleven enten øke innsatsen eller redusere ambisjonsnivået. – Hvis en elev eksempelvis prioriterer å jobbe mer med mediefag enn med matte, så blir eleven naturlig nok god i mediefag på bekostning av matte. Og for noen kan det være riktig ut fra ambisjonene, men samtidig vil det kunne få konsekvenser for mulige valg senere i livet. Lærerne må

derfor være gode rådgivere for elevene når de gjør sine valg og prioriteringer, men samtidig akseptere dersom elevene velger å ikke følge rådene. Eleven må få lov å spille seg selv god, og vi sier «vis meg hva du har lært» og så får du karakter ut fra dette. Noen er veldig flinke i skiftelig og velger en skiftelig oppgave, mens andre gjerne vil bruke heile spekteret fra bilder, video og podcast. Alt er likeverdige svar, og de skal få karakter for innholdet og kvaliteten på besvarelsen. – Som lærer vil det alltid være lettest å lage en ferdig løype som alle elvene skal igjennom, men det er først når vi tørr å avgi litt kontroll at elevene virkelig kan overraske oss. Det har vært en lang reise for meg å bli god på å tillate denne friheten, men jeg ville aldri gått tilbake til den tradisjonelle måten fordi jeg ser at elevene blomstrer med denne friheten.

Myndighetsundersøkelser Og det ser vi i de mange undersøkelsene som gjennomføres både internt og fra myndighetene. Akademiet scorer høyt i alle indikatorene som settes, og særlig viktig er det at vi ser at det som kalles «Value Added» – Tilført verdi er et område vi gjør det særlig godt. Dette skal si noe om hvordan den enkelte eleven «klarer» seg i forhold til bosted, familesituasjon og tidligere karakterer og hvor mye skolen bidrar i at eleven lykkes. Akademiet er veldig klare på at de ønsker å se hele mennesket og at de jobber for at alle skal igjennom. De gleder seg derfor over slike undersøkelser som gir motivasjon til å fortsette. – Vi ser at vår måte fungerer, avslutter Ole Martin Tonheim. Akademiet Ålesund – med fokus på hver enkelt elev. Nærmere informasjon om skolen finner du på akademiet.no

SIDE 85

www.bymagasinet.net


No Compromise

HTH Kjøkkenforum Ålesund | Klaus Nilsens Gate 8 | 6003 Ålesund SIDE 86


Noen ideer holder lengre enn andre. De setter varige spor og

En visjonær idé om en kube. En form. Om ny og større flek-

blir en signatur for sin tid. Gjennom generasjoner. Uten å følge

sibilitet.Om kompromissløs kvalitet. Og om enkle og tidløse

moteretninger og flyktige trender. Fordi de er laget av dette

linjer som ved å ha holdt seg på toppen i mer enn 50 år, er en

spesielle som skaper en klassiker. Arne Munch fikk nettopp

flott eksponent for begrepet bærekraftig design.

en slik idé, da han i 1968 satte seg ned med millimeterpapir Det originale…

og tegnet Danmarks første formkjøkken.

SIDE 87

www.bymagasinet.net


BAVARIA

B M W iX BÆREKRAFT PÅ FIRE HJUL

Er BMW iX verdens beste SUV? Det var et av spørsmålene som rullet ut med de første testkjøringene tidlig i høst. Interessen var åpenbart stor når avdukingen av BMWs elektriske nykomling fant sted hos Bavaria på Digerneset i November. Tekst RUNAR ANDERSEN foto BMW / RUNAR ANDERSEN

Og svaret? Ifølge flere testrapporter er det mye som tyder på at bilprodusenten i Tyskland har tatt kvantesteg i både komfort og performance når de har utviklet sitt nye elektriske konsept i SUV-klassen. I tillegg har BMW gjort alvor av satsingen på en bærekraftig utvikling, som både påvirker mennesker, miljø og økonomi.

en BMW X6 og ruller på samme hjuldimensjoner som en BMW X7. Førsteinntrykket er en bil som skiller seg ut med særegne elementer som rammeløse dører, trykksensitive døråpnere som erstatning for tradisjonelle dørhåndtak, utpregede og markante hjulbuer. I tillegg er bilen utstyrt med en bakluke som dekker hele bilens bakside.

Men hvorfor så stor interesse? Elbiler er i seg selv gammelt nytt, selv for en produsent som BMW. Det skulle vise seg at ryktene hadde fått hjul å rulle på, både når det kom til motorkraft, rekkevidde og detaljer som ingen konkurrenter har evnet å tenke på - enda.

Det første som dro manges oppmerksomhet under lanseringen på Digerneset var den store grillen i fronten. Den gir bilen et maskulint løft og setter sammenheng mellom BMWs historie og nye elektriske fremtid. Bak denne ligger alle sensorer som skal til for å få alle støtte- og selvkjørende funksjoner til å spille på lag. Grillen er også selvreparerende for steinsprut og riper. Kjør på med hårføner, eller sett bilen i sola og alle riper forsvinner i løpet av få minutter dersom temperaturen er optimal.

– iX er en bil som er en viktig brikke for vår helelektriske fremtid. Om kort tid får BMW iX selskap av helt nye BMW i4. Disse to bilene er faktisk våre mest solgte modeller i år. Sammen med BMW i3 og BMW iX3, tilbyr BMW nå fire helelektriske modeller. Neste år kommer det to til, når vi lanserer en helelektrisk BMW X1 og helelektrisk 7-serie, forteller salgssjef hos Bavaria i Ålesund, Henry Eide.

Første inntrykk BMW iX er omtrent like lang og bred som en BMW X5, like høy som

REDAKSJONELL ARTIKKEL

SIDE 88

En av de mange innovasjonene er panoramasoltaket som ekstrautstyr. Denne er faktisk den største glassflaten som noen gang er montert i bil fra BMW Group. Skulle lysinnslippet bli for sterkt kan du dempe det med elektromagnetisk dimming. Høyttalersystemet er integrert i interiøret og knapt synlig. Men lyden? Den er magisk!


BAVARIA

Bilen er bygget på filosofien om å bruke det rette materialet på de riktige stedene. Bak rattet er det ryddig. Fraværet av knapper er påtagelig, og de som er her er design-innovativt integrert i interiøret rundt menyhjulet for iDrive. Skinninteriøret er garvet med ekstrakter fra olivenblad, mens en stor andel resirkulert plast er brukt i produksjonen av dørlistene, setene, midtkonsollen og teppene. Dørkteppene er faktisk produsert av resirkulerte fiskegarn - det kan kalles bærekraft for en sunnmøring. – I BMW iX er det lagt vekt på et romsligere interiør, med en ny følelse. Akkurat slik som vi gjorde med BMW i3 i sin tid, forteller Eide og fortsetter: – Alt i alt så oppleves interiøret som veldig åpent og ryddig. Mer som et behagelig oppholdsrom enn som en typisk bilcockpit, som gjerne er malen for mange av våre andre modeller.

Rekkevidde Man kan knapt snakke om elbiler uten å komme inn på sentrale temaer som batteristørrelse og rekkevidde. Så langt tilbyr produsenten to versjoner av BMW iX, henholdsvis xDrive50 og xDrive40. Bilene er i seg selv ganske like, med de største forskjellene i rekkevidde, batteri og motoreffekt, samt noe standardutstyr. Det kan være verdt å merke seg at begge modellene eksempelvis har samme tilhengerkapasitet på 2.500 kg. – Det er mye fokus på reell og faktisk rekkevidde på elbiler om dagen. Kan vi virkelig kjøre så langt som den offisielle WLTP-rekkevidden tilsier? Forbruk og rekkevidde vil selvsagt påvirkes av mange faktorer, spesielt på vinterstid her i Norge. Men vi erfarer med mange erfarne elbilsjåfører bak rattet i både BMW i3 og BMW iX3, at BMW bygger svært energieffektive elbiler, presiserer Eide. Ifølge salgssjefen vil en god elbilist lade når en kan, og ikke når en må. – Med riktig bruk av bilen så kommer man langt. Man må eksempelvis ikke lade batteriet helt fullt hver gang. Både BMW iX xDrive40 og xDrive50 har en rekkevidde som dekker inn den daglige kjøringen – og vel så det. Også her bidrar teknologien aktivt.

– Taster du inn destinasjonen til hurtigladeren, vil bilen automatisk temperere høyspenningsbatteriet slik at det har optimal temperatur før ladeøkten starter. Med rett temperatur og kapasitet på batteriet, vil du erfare at du får den mest effektive ladeøkten – og klarer deg med en relativt kort ladeøkt i løpet av en langtur, forteller Eide.

Bærekraftig livssyklus Fokuset på bærekraftsbegrepets ulike dimensjoner har for alvor blitt integrert i hele produksjonslinjen til BMW - fra design og utvikling til ferdig på fire hjul. Med en særegen tilnærming til produksjon og materialvalg er både BMW i3 og BMW iX noen av grunnene til at BMW Group i 2020 ble rangert som verdens mest bærekraftige bilprodusent. – Selv om en elektrisk bil ikke slipper ut CO2 når den brukes, så må vi ha fokus på hele bilens livssyklus. Med den stadig økende produksjonen av elektriske biler, betyr det nemlig at en mye større andel av CO2-utslippet i et «vugge-til-grav» perspektiv nå kommer fra produksjon og gjennom forsyningskjeden. Derfor var BMW Group også blant de første bilprodusentene som satte konkrete CO2-mål for forsyningskjeden – og praktiserer full åpenhet om opprinnelsen til alle råvarene som brukes, forteller Eide, som også påpeker at en iX er 95% resirkulerbar. Ifølge han får dette også direkte konsekvenser på bærekraftsmålene rundt sosiale forhold. – Alle våre fabrikker henter i dag energi fra fornybare kilder. Strømmen som går til produksjonen av BMW iX, hentes fra et vannkraftverk ikke langt unna fabrikken i Dingolfing, mens produksjonen av aluminiumen skjer med solenergi. BMW har også egne koboltgruver med kun voksne arbeidere. Modellene kan prøvekjøres hos Bavaria på Digerneset. Vi lover en annerledes og høyst innovativ opplevelse.

SIDE 89

www.bymagasinet.net


SKYVEDØRER

TILPASSET DEG - RETT FRA SUNNMØRE Besøk oss på leba.no eller LEBA STUDIO på Vigra leba.no

IDE 90 / 70 18 10S30 / salg@leba.no


alt ! lok ger øp n Kj r pe a Sp

ROMDELER

TILPASSET DEG - RETT FRA SUNNMØRE

SIDE 91 Følg oss på Instagram /

@lebanorge

www.bymagasinet.net


VIC THUNEM & VIC MOA HERRE

S ATS E R I S E NTR U M Vic Thunem med sine 95 år i bybildet jobber i disse dager med et flott nytt lokale. I dette lokalet vil de videreføre de gode tradisjonene de har stått for alle disse årene. Men det stopper ikke der – nå blir det også plass til damene. Tekst BJØRN SINDRE HØYDALSVIK Foto BJØRN SINDRE / JEAN PAUL / INWEAR

Rart og spennende Bymagasinet spurte Vibeke Breivik Giskeødegård om de nye planene. Hun tok over som daglig leder i 2019, etter å ha arbeidet ved avdelingen på Moa 25 år.

Det betyr at det blir lettere å vise frem hele den rike kolleksjonen. Her blir det blant annet god plass til en stor konfeksjonsavdeling slik Vic Thunem har vært kjent for.

– Det er rart og spennende på samme tid. Selv om vi ikke flyttet langt, et godt steinkast til Notenesgata 14, er det rart siden butikken har lagt på samme plass i 95 år. Men det som gjør det spennende er at vi får et mye større lokale, og de mulighetene det gir oss. Alt blir helt nytt, forteller Vibeke begeistret.

Kvalitet i kjente merkevarer

REDAKSJONELL ARTIKKEL

SIDE 92

– Vi fortsetter å satse på våre kjente merkevarer. Dette er merker som gir kvalitet og trygghet til kundene. Man skal forvente at slike klær vil vare lenge og har et tidløst design.


VIC THUNEM & VIC MOA HERRE

SAMMEN MED KVALITETSKLÆR VIL KUNDENE MERKE AT DE VIDEREFØRER DEN DIREKTE SERVICEN DE ER KJENT FOR, ALLE SKAL FÅ HJELP TIL Å FINNE SINE FAVORITTER, NOE SOM BLIR ENDA VIKTIGERE NÅ NÅR UTVALGET BLIR STØRRE. – Utvidet konsept betyr fortsatt samme gamle gode servicen, forsikrer Giskeødegård. Merker som Gant, Rico Vero og Jean Paul vil alle få god plass, i tillegg kommer det noen nyheter som komplimenterer utvalget. Spesielt har det vært et ønske om å favne noe yngre menn og de vil få større fokus i butikken.

Ønsker damene velkommen Vic Thunem har vært en stolt herrebutikk i alle disse årene og det vil de fortsatt være ved avdeling på Moa. Men med større plass har de også tatt skritt i å ønske damene velkommen til butikken i byen. Dette har vært et kjært ønske fra Vibeke som tror de har funnet et flott konsept for dameklær som komplimenterer herreavdelingen. - Vi har jobbet mye med dette, og jeg gleder meg. Vi tar inn de samme merkene som på herre, dette er merker som har hatt egne kvinnekolleksjoner alle disse årene, men vi har ikke presentert dem før nå. Dette gjelder spesielt Rico Vero som er et unikt merke med hoveddesignavdeling i Olden. Etter et tøft 2020 er de nå oppe å går så det suser. De er spesielt flinke på konfeksjon, skjorter og blazere. Leverer raskt og har mye på lager.

HUN TREKKER FREM AT DE SKAL HA EN STOR AVDELING FOR PENERE ARBEIDSTØY, RETTET MOT TYPE BANK OG FORSIKRING. HER VIL DU FINNE FLOTTE KLÆR DU KAN VÆRE KOMFORTABEL I PÅ ARBEID, OM DET ER I ET KONTOR ELLER PÅ MESSE. Nye merker til damene – Men samtidig vil vi jo også gi damen noe eget, smiler Vibeke. – Vi har tar derfor inn flere nye merker som supplerer de merkene vi har. To av dem, In Wear og BLU, er et reine damemerker som er spesielt gode på bukser, topper og kjoler. Passer perfekt for den moderne kvinne. Sammen med Jean Paul Femme og MAC, begge Vic Thunem også har herrekollekjonen av, vil det blir lett for alle finne sitt helgeantrekk i butikken.

Åpning 2. Desember Og ikke minst er det spesielt gledelig å kunne ønske velkommen i god tid før julehandelen. – Vi kan love at åpningen blir feiret med brask og bram – og gode tilbud, avslutter Vibeke Breivik Giskeødegård. Bymagasinet kan bare hive seg på å gratulere – det satses i sentrum.

Daglig leder VIC Thunem, Vibeke Breivik Giskeødegård.

SIDE 93

www.bymagasinet.net


Gjør deg klar til

- opplev forskjellen!

VINTEREN! STORT UTVALG i ski til løypene, bakken og topptur!

1799;

HOKA CLIFTON 8

Nyhet! Clifton 8 - HOKAs klare bestselger. Et lettere EVA-skum som beholder den særegne HOKA støtdempingen, samtidig som den tåler mer belastning. Super komfort og beskyttelse. Dame/Herre

1799;

HOKA CHALLENGER ATR 6

HOKA sin mest allsidige løpesko. Ekstra beskyttelse rundt tåboksen. God demping til det harde underlaget og 4 mm knaster for godt grep. Dame/Herre

3199;; 4999 3199 4999;; 8999 8999;; Ski og binding!

FISCHER TWIN SKIN SUPERLITE

HEAD WC REBELS I.SHAPE PRO

FISCHER CONTROL STEP IN er en brukervennlig binding med god skikontroll.

PR 11 GW - integrert binding

Testvinneren som er blitt en favoritt!

1999;

HOKA CHALLENGER ATR 6 GTX

Allsidige sko med vanntett og pustende Gore-Tex. Skoen passer godt på alle typer underlag. Meget god demping og 4 mm knaster for godt grep. Dame/Herre

Ski og binding!

MYE ski for pengene. Full trekjerne, racing design og allsidige mål.

-20%

STOR SKIAVDELINSGI D E 9 4 i 2 etg!

Ski og binding!

VÖLKL RISE BEYOND 96

Oppgradert versjon av testvinneren VTA98. DYNAFIT TLT binding

Nye støvler?

på valgfri støvel

ved kjøp av ski og binding!

SPORT 1 SPJELKAVIK

Spjelkavikvn. 57, Ålesund Tlf: 70 14 02 38

ÅPNINGSTIDER: Hverdager 10:00 - 18:00 Torsdag 10:00 - 19:00 Lørdag 10:00 - 16:00


inoull!

er 100% M

HAGLÖFS BIELD DOWN HOOD

2500;

999;

DEVOLD EXPEDITION TRØYE

To-lags trøye med høy hals og glidelås for ekstreme værforhold. Aquaduct-behandlet Merinoull med unike fukttransporterende egenskaper. Høy slitestyrke. Dame/Herre

Jakke med førsteklasses varm dun med 600 CUIN fyllevne og syntetisk isolasjonsmateriale over skuldrene og i hetten for bekvemmelighet og slitestyrke.Dame/Herre

rr!

Alltid tø

1299; 599;

Jakke sjekk pr

isen!

Bukse sjekk pris

en!

ÅLESUND OLJEKLEDE ONA SOFTRAIN JAKKE/BUKSE

Optimal bekledning for deg som vil være aktiv ute, uansett vær. Dame/Herre Kun hos Digerneset.

1199; MEDLEMSPRIS JUNIOR!

Ikke medlem 1899,-

BERGANS OF NORWAY BISMO DUNJAKKE JR/SR

1799; 1299; MEDLEMSPRIS SENIOR!

Sjekk prisen!

Ikke medlem 2999,-

SALOMON SHELTER SPIKES CS WP

Varm og god dunjakke som gjør deg godt rustet til en kald norsk vinter. Vindtett og vannavvisende ytterstoff. Junior/Dame/Herre

SPORT 1 DIGERNESET Digernes Næringspark 9 Tlf: 990 90 632

ÅPNINGSTIDER:

Hverdager 10:00-20:00 Lørdag 10:00-18:00

Komfortabel sko med innebygde pigger som gjør skoene ideell for glatt og isete underlag, samt snø. Dame/Herre

K NY BUTIK 2 800M SIDE 95

www.bymagasinet.net


STRANDA SKISENTER

Nye restaurantdrivere til Stranda Skisenter! Mye har skjedd på Strandafjellet siden forrige sesong. Det har lignet litt på en "byggeplass" siste halvåret, men nå er asfalten på plass, det er bygd ny bro over elven mot Roalden og dørene på det nye bygget, Stova 1957, har endelig åpnet. Tekst og foto STRANDA SKISENTER

Her skjer det noe hele tiden og vi er allerede i gang med flere utviklingsplaner, forteller Markedsansvarlig ved Stranda Skisenter, Mari Riksheim.

Nye drivere av restaurantene Nå har altså Stova 1957 åpnet dørene og restauranten Kami Stranda har blitt en realitet. Det er nemlig gjengen bak svært populære Kami Skotholmen som er de nye restaurantdriverne og det er vi så glad for, smiler Mari. Vi tror dette kan bli et bra løft - ikke bare for Stranda, men for området rundt. Vi ønsker å bli et knutepunkt for Ålesund, ytre søre, Stranda og Sykkylven - og gjerne enda lenger ut. Vi håper at dette blir en plass det blir verdt å ta turen til - om det er for en lunsj eller 3-retters middag, om du bor på Stranda eller i Ålesund. Vi lover vertfall nydelig mat og god atmosfære her på Stova 1957. Magnus Bergseth er Head Chef og med seg har han en gjeng dyktige kokker, blant annet fra Skotholmen.

REDAKSJONELL ARTIKKEL

SIDE 96


STRANDA SKISENTER

Nå i november har vi åpnet baren med lett servering, men fra desember av vil en kunne få en god variasjon av retter basert på lokale råvarer. Menyen vil da variere litt etter årstiden. Her kan du få alt fra en pizza til en 3-retters middag. Den berømte krabbesuppa til Kami Skotholmen serveres også her på fjellet, og det var faktisk et av de første spørsmålene som dukket opp når vi delte nyheten om de nye driverne - så den er tydelig populær, forteller Mari.

Alpeloopen I fjor startet Stranda Hotel og Ingers Trans med Alpeloopen som skulle binde Stranda og Sykkylven (Fjellsætra) sammen, og dette vil vi selvsagt fortsette med i år. Hva er Alpeloopen spør du kanskje? Det er en hyggelig transport som du får mellom Stranda og Sykkylven fra torsdag til søndag (under skisesongen). Bussen tar daglige rundturer disse dagene - fra Stranda sentrum til både Strandafjellet, Fjellsætra og Fausaskiftet. Ja, egentlig overalt der det er bra skiforhold i området. Det blir da mye enklere å komme seg rundt uten å måtte ta beina fatt. Dette er jo perfekt nå som vi har åpnet Stova 1957, med restaurant, bar og lounge - så kan alle nyte god mat og drikke uavhengig av om de har hytte på Strandafjellet eller Fjellsætra. Transporten trenger man ikke tenke på, for det ordnes med Alpeloopen. Vi håper mange vil benytte denne i år, når vi forhåpentligvis nå får en normal skisesong igjen, forteller Mari.

Bakgrunnen for navnet Stova 1957 er rett og slett god, gammel historie. I 1957 åpnet nemlig Stranda Skisenter skitrekk for første gang og kapasiteten den gang var 140 personer pr. time — trukket opp av en bensindrevet folkevognmotor.

Lokaler til leie Det nye bygget på Stranda består av tre etasjer - en underetasje hvor blant annet Røde Kors/skipatrulje holder til, hovedetasje med restaurant Kami Stranda, skiservice og skiutleie og andre etasje med flott lounge og bar samt et separat lokale for møter og andre tilstelninger. Her er det dyktige Arild Furnes som er sommelier, så her lover vi et stort utvalg viner. Arild er også booking- og arrangement-ansvarlig på Stova. I tillegg til ordinær åpningstid kan lokalene i Stova 1957 leies til blant annet firmasammenkomster, møter, konferanser eller private arrangement. Da kontakter du Arild Furnes for booking på: arild@kamistranda.no eller booking@kamistranda.no

Skøytebane, nytt hyttefelt og flere planer på gang Det er ikke bare Stova 1957 som er ny for året, vi åpner også skøytebane her på Strandafjellet. Dette er et tilbud for alle. Vi leier selvsagt ut skøyter til store og små dersom noen skulle ha behov for det, sier Riksheim. Disse vil du finne i skiutleien inne på Stova 1957. Vi håper dette vil bli et attraktivt tilbud for gjestene våre og hyttebeboere på Stranda. Nå får også skolene et ekstra tilbud på skidager med både skikjøring og skøytebane. Her kan alle også komme seg til toppen av fjellet, uten ski på beina - i og med at vi har både gondol og stolheis. Blådalslia hyttefelt er godt i gang med byggetrinn 2. 21 av 55 tomter er solgt, og de første hyttene er påbegynt. Dette hyttefeltet ligger på Roaldsiden like bak Stova 1957. Her får man gode solforhold og nydelig utsikt, så om du er på utkikk etter en flott tomt på Strandafjellet kan du sjekke ut www.blaadalslia.no I tillegg er det som nevnt flere planer på gang for fjellet, men dette kan vi ikke røpe helt enda, smiler Riksheim. Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Strandafjellet og ikke minst Stova 1957!

www.bymagasinet.net


Verdens mest miljøvennlige massasjebad! Bruker minst strøm Varer lengst 100% kjemikaliefritt – automatisk SpaBoy Saltsystem

Utendørs massasjebad En nvestering i helse og velvære. Eget spa hjemme er noe alle fortjener. Hilsen oss i Polarbad

www.polarbad.no

IDE 98 Digerneset SNæringspark | Telefon: 70 15 11 07 | Epost: vedeld@polarbad.no


Badeglede Polarbad er landets største leverandør av utendørs massasjebad. Med værhardt klima stilles det mange krav til kvalitet, kunnskap og førsteklasses service hele året. Det finner du akkurat her hos Polarbad

SIDE 99

www.bymagasinet.net Åpningstider: Mandag - fredag 10-18 | Lørdag 10-15


HØGSKOLEN I MOLDE

Lov og rett på Høgskolen i Molde Denne høsten gikk det nye jusstudiet av stabelen på Høgskolen i Molde. Mange søkere vitnet om at etterspørselen etter fagretningen er stor. Et spennende studie med praktisk tilnærming gir nok et positivt bidrag til studievalgene på campus. Tekst RUNAR ANDERSEN foto ILLUSTRASJONSFOTO / RUNAR ANDERSEN

En bachelorgrad i rettsvitenskap gir deg grunnleggende juridisk kunnskap og praktiske ferdigheter som er ettertraktet i arbeidsmarkedet. Enten du tenker en rendyrket jusskarriere eller vil gi kompetansen din et løft, vil de ulike fagene på studieløpet gi deg et godt grunnlag videre i karriereløpet.

Høgskolen i Molde har gjennom flere år tilbudt et årsstudium i juss. Dette har vært populært som supplement til flere av de andre utdanningsløpene ved høgskolen. Det nyetablerte bachelorstudiet i rettsvitenskap ligger innenfor de samme emnene som tilbys på de tre første årene på masterutdanningen som tilbys i Bergen.

– Det er et populært studie, uten tvil, smiler studieleder Odd Anders Bøyum-Folkeseth. – Det har vært en rekordlang venteliste for å komme inn, litt overraskende siden dette er første året vi kjører dette bachelorløpet. Men vi synes det er stas at det er så mange som er interessert, fortsetter han.

– Det gjør at man har muligheten til å søke seg videre og ta de to siste årene på masternivå hos de som tilbyr det. Likevel ønsker vi å løfte frem bachelorstudiet som en egen enhet, og ikke bare som en del av et større masterløp. Det finnes mange jobbmuligheter i arbeidsmarkedet i både offentlig- og privat sektor for dem som har en

REDAKSJONELL ARTIKKEL

SIDE 100


HØGSKOLEN I MOLDE

bachelorgrad i rettsvitenskap. I tillegg kan man også søke seg videre på flere andre masterløp, som eksempelvis i samfunnsendring, organisasjon og ledelse, som vi tilbyr her i Molde, forteller Odd Anders.

Praktisk tilnærming Bachelorstudiet legger vekt på både muntlig og skriftlig fremstillingsevne og evnen til å vise godt skjønn i vurdering av praktiske og teoretiske rettsspørsmål. Det legges også vekt på ferdigheter til å kunne finne frem til og forstå relevante rettskilder innenfor forskjellige rettsområder. I tillegg til norsk rett, vil studentene få kunnskap om internasjonal rett, menneskerettigheter og norske og internasjonale institusjoner. Men en ren teoretisk tilnærming kan i denne typen studier virke demotiverende da man skal gjennom nokså mye lesestoff i løpet av et semester. Derfor er det valgt å legge opp til en mer praktisk tilnærming der dette er mulig. – Det er jo et tradisjonelt lesefag og man kommer nok ikke unna å måtte lese gjennom en del litteratur, domsavsigelser og slike ting. Men vi prøver å ha en praktisk tilnærming gjennom å bruke praktiske oppgaver som ligger tett opp til det man møter når man bruker juss i praksis. Her lager vi tenkte problemstillinger som folk ofte kommer med når de trenger juridisk bistand. Så løser studentene oppgaven som om de var en domstol ved å bruke argumentene fra ulike sider av saken og deretter løse rettstvisten, forteller Linda Bøyum-Folkeseth, som er høgskolelektor og underviser på programmet. Studentene Tommy Andre Berg Strand og Pia Sjømæling.

Tett oppfølging Rundt 12 timer i uka er det organisert undervisning på campus. Her er det lagt opp til tradisjonell forelesning av engasjerte forelesere med lang fartstid i bransjen. Resten av uka er lagt opp til at studentene løser gitte oppgaver i arbeidsgrupper som blir sammensatt av studieansvarlig.

– Fordelen ved at vi er en mindre utdanningsinstitusjon er at vi får langt større mulighet til å gi hver enkelt student en god oppfølging. Avstanden mellom forelesere og studenter blir mindre, og veien til kontoret vårt er kort om de ønsker oppfølging utenom avsatt tid. I tillegg blir vi godt kjent med studentene, og da får vi også en langt bedre dialog. Tilbakemeldinger vi har fått så langt er at de føler vi vil dem vel,smiler Linda.

I studiets siste semester er det også mulighet for å søke utveksling til utlandet. For dem som ikke velger det er det mulig å velge utplassering i offentlig eller privat sektor. Oppfordrer til å søke Med stor etterspørsel blir også kravene for innpass i studiet skjerpet. Likevel presiserer Odd Anders at de ikke vet hvilke poenggrenser som vil gjelde for neste opptaksår og oppfordrer derfor interesserte å søke på studiet. – Vi ligger litt under poenggrensene til de største fakultetene, og derfor vil det være litt lettere å komme inn her hos oss. Derfor oppfordrer vi alle som har interesse for faget om å søke opptak. I tillegg har vi også et årsstudium i juss- og økonomi som gjennomføres på campus Kristiansund med halvparten juss og halvparten økonomirelaterte fag. Vi har også en bachelorgrad i politikk, juss og administrasjon i Molde, for de som ønsker en større fagbredde enn bare juss. Så vår oppfordring er: SØK HØGSKOLEN I MOLDE!

SIDE 101

www.bymagasinet.net


Bli kortkunde hos oss – få ekstra gode priser! Bunker Oil kortet kan du benytte 24/7 ved alle våre anlegg langs kysten, samt våre selvbetjente automatstasjoner.

Gratis å eie og billig å bruke

Fort gjort, å skaffe seg kort

Det koster ingenting å skaffe seg vårt tankingskort, vi har ingen gebyrer eller krav til minstekjøp.

Vi har rask behandling av kortsøknader, og kortet er umiddelbart klart til bruk.

Alltid rabatt

Fast faktura

Vi tilbyr alltid rabatterte drivstoffpriser til våre kunder, og vi streber etter å tilby best mulig vilkår.

Våre kunder som betaler med tankingskortet sitt, vil hver måned få tilsendt faktura etter forbruk.

Vi tar miljøansvar, og er sertifisert som Miljøfyrtårn og ISO 14001 for Miljøledelse. Dette sikrer at vi tenker miljø i alle ledd, og at vi jobber systematisk med miljøtiltak i vår hverdag. Vi er også ISO 9001-sertifisert som garanterer vårt fokus på å levere kvalitet. Tank trygt, tenk Bunker Oil.

Bestill tankingskort på www.bunkeroil.no

ANNONSERE ? Bymagasinet er et kvalitetsmagasin med tolv års erfaring med produksjoner i fra hele fylket. Vi presenterer lokalt stoff fra butikker, kultur og næringsliv i byen din. Bli synlig med Bymagasinet!

www.bymagasinet.net

Ta kontakt for en uforpliktende samtale! 928 90 190 sverre@bymagasinet.net

Bymagasinet

Foto: Per Heimly

SIDE 102


KAMPANJE HOS BAVARIA. MINI ELECTRIC. Leasing fra 2.900,-/MND* Godt utstyrt modell inkl. vinterhjul. Vi har leveringsklare biler. *Startleie/etableringsgebyr: kr 40.390,- Totalpris kr 144.790,- vil variere med rentenivået. 36 måneders bindingstid. Total kjørelengde 30 000 km. Leasing av elbil er fritatt for MVA ut 2021. MVA kan tilkomme for enkelte tjenester under leieperioden. Forutsetter kredittgodkjenning.

MINI COUNTRYMAN PLUG-IN HYBRID MED FIREHJULSTREKK. Leasing fra 3.173,-/MND* Meget Godt utstyrt modell inkl. vinterhjul og serviceavtale. Vi har leveringsklare biler. *Tinglysning og etableringsgebyr: kr 55.488 ink. MVA. Totalpris kr 207.792 vil variere med rentenivået. 40.000 km og 48 måneders bindingstid. Forutsetter kredittgodkjenning

Bavaria Ålesund Digernes Næringsområde 8, 6260 Skodje Tlf. 70 17 85 85 www.bavaria.no


HI VOLDA

Etterutdanning ved Høgskulen i Volda. Hvert år gjennomfører rundt 270 studenter etterutdanning under paraplyen «Kompetanse for kvalitet» ved Høgskulen i Volda. Dette et unikt tilbud til lærere som ønsker å heve kompetansen sin og tilføre lærestedet de arbeider på nytt fokus og engasjement. Bymagasinet snakket med Stian Mork Auberg som tidligere har tatt en slik etterutdanning. Tekst BJØRN SINDRE HØYDALSVIK foto HI VOLDA / ILLUSTRASJONSFOTO

Tid i en travel hverdag Stian har jobbet som lærer i snart 20 år. Rett ut fra lærerskolen flyttet han til Lofoten og arbeidet noen år på Nordland Fiskerifagskole, en yrkesskole spesielt rettet mot fiske og fangst.

det å få muligheten til å ta utdanning gjennom «Kompetanse for kvalitet»-ordningen denne gangen, var det som skulle til for meg.

– Dette var en spennende tid hvor jeg fikk bryne meg som lærer blant annet i kroppsøving og naturforvaltning. Var en virkelig flott tid i nord, men etter en stund var det godt å komme tilbake til Sunnmøre.

Seniorrådgiver Ole Frank Bakken leder ordningen ved Høgskulen i Volda. Han ser ordningen fungerer godt og stimulerer til at flere lærere hiver seg i gang med etterutdanning.

Auberg jobber i dag ved Hareid Ungdomsskole. Etter så mange år i jobben kjente han behov for et nytt fokus og ønsket å øke kompetansen. – Har tatt noe etterutdanning før, men da sammen med full jobb. Det ble for mye å skulle fungere både i jobb, med familien og på skolen. Så

– Ordningen er finansiert gjennom Utdanningsdirektoratet - UDIR - og man har to valg; Vikarordning eller stipendordning. I vikarordningen går man ned om lag en tredjedel av full stilling, men beholder lønnen. Denne tredjedelen blir da frigjort til studie.

REDAKSJONELL ARTIKKEL

Redusert timetall eller stipend

SIDE 104


HI VOLDA

I stipendordningen får studenten tildelt et direkte stipend på 116.000 kroner som skal dekke lønn og utgifter for studiet, men man har ikke krav på fri fra arbeidet med mindre man får en avtale hos arbeidsgiver. – Dersom man ikke får prioritet av arbeidsgiver eller UDIR har man likevel en siste mulighet til kompetanseheving ved å ta studiet uten økonomisk støtte fra staten. Ledige plasser for tilbudene i ordningen blir lagt ut i mai hvert år. Vi ser at mange ønsker seg ekstra kompetanse for å gjøre seg attraktive for nye arbeidsgivere, og hvert år er en tredjedel av våre etter og videreutdanningsstudenter i denne kategorien, forklarer Bakken.

Kunst og håndverk For Stian Mork Auberg var det å få redusert timetall nøkkelen til å fungere godt i studiet. – Det var befriende å ikke måtte hive bort en rettebunke eller to, som man seinere må ta igjen, men være full ut til stede når vi var på samling. Måten undervisningen er lagt opp er via samlinger som gjerne går over en uke, for så å jobbe hjemme praktisk og digitalt mellom samlingene.

– Gleden av å komme i kontakt med andre som gjør det samme som meg ved andre skoler har vært en stor glede. Man bygger seg et nettverk og vi holder fortsatt kontakten via en egen gruppe vi kommuniserer på. Vi skal jo bære med oss det vi lærer tilbake til lærestedet, og det å se nye måter å gjøre di samme tingene på er inspirerende.

Kvalitet og medbestemmelse Ole Frank sier Høyskolen jobber mye med kvalitet i utdanningene. De ønsker at studentene skal ha medbestemmelse og gi tilbakemeldinger på hvordan det har fungert for den enkelte. – For at vi skal bli bedre er dette en viktig prosess. Det er videre viktig å legge til rette for at tilbudene i kompetanse for kvalitet har studentaktive læringsprosesser og er praksisnære slik at studentene får både en didaktisk og faglig fornying. Stian er raus med superlativene når han blir bedd om å beskrive studiet han gikk.

Samlingene var noe Auberg gledet seg til. Han gikk «Kunst og håndverk 1» som er rettet mot første til tiende trinn. Han trekker frem det faglige innholdet som veldig givende og fornyende, men også studiekollegiene og lærerne gjorde studiet spesielt rikt.

– Det har vært et heilt fantastisk studie. Utrolig lærerikt og kjekt – spesielt trearbeid var noe som gikk hjem hos meg. Mye praktisk undervisning og det var jo grunnen til jeg tok studiet i første omgang. Jeg har hatt interesse for kunst og håndverk hele livet og nå kjenner jeg mye større trygghet i å skulle undervise dette videre. Det er den tryggheten som kommer av økt kompetanse som gjør noe med formidlingen videre til elevene mine, avslutter Stian Mork Auberg. Kompetanse for kvalitet – en gylden mulighet For mer informasjon og søknadsskjema se hivolda.no

SIDE 105

www.bymagasinet.net


STIL Perleørepynt fra Heiring, 1829 kr Gullsmed Stamnæss

Dress/skjorte+slips/sløyfe 1999 kr. Jack & Jones

TediBea JWLS Fashion, 299 kr. NG Nettgullsmeden

Wrap kjole 499,95 kr., Vero Moda

Jean Paul skjerf, VIC Thunem, VIC Moa Herre.

Weekendbag Jean Paul, VIC Thunem; VIC Moa Herre.

Janne Formoe ørepynt, Gullsmed Stamnæss

Buksedress, Vero Moda.

FESTKLAR

Raymond Weil klokke 9990 kr, Urmaker Nelvik

Vi drømmer om å gjøre oss festklare i stilsikre og nøytrale nyanser som sort og blå eller gå hele veien med den julerøde og stilfulle tilbehør. Anheng Redd en bie serien 529 kr, Aseco Coeur smykke 2348 kr Gullsmed Stamnæss

12

Lee Cooper klokke 699 kr, NG Nettgullsmeden

Øreringer i forgylt sølv 398 kr, Aseco.

Jean Paul toalettmappe VIC Thunem; VIC Moa Herre.

SIDE 106

Vmfortuna kåpa 549,95 kr, Vero Moda.


Vi søker bud i Ålesundsområdet Polaris Distribusjon Nordvestlandet AS har base i Ålesund og er en avdeling i distribusjonsnettverket Polaris Ditribusjon. Polaris Distribusjon leverer i tillegg til Polaris Media ASA sine aviser 30 andre avistitler, bøker, ukeblader, fagtidsskrifter, små-pakker, reklameinnstikk og vedlegg 6 dager i uken (mandag-lørdag) til de fleste husstander i Agder, Nordvestlandet, Vest-Norge, Midt-Norge og store deler av Nord-Norge. Selskapet er for øvrig en del av HeltHjem-nettverket.

Polaris Distribusjon Nordvestlandet AS søker bud for å utføre arbeid i Ålesund og omegn. Oppdraget består av å levere til våre abonnenter produkter som avis (primært Sunnmørsposten og andre lokale aviser), bøker, ukeblader, fagtidsskrifter, små-pakker, reklameinnstikk og vedlegg i tidsrommet 01:00-07:00, 6 netter i uken (mandag-lørdag). Det er viktig at den som søker har tenkt igjennom at oppdraget foregår på natt (6 netter i uken), under forskjellige værforhold og at arbeidet er å regne som fysisk krevende. Vi søker derfor etter deg som har følgende kvalifikasjoner: Fysisk bra form Strukturert og selvstendig Har god geografisk kjennskap til området du søker arbeid i. Egen bil. God skriftlig og muntlig fremstillingsevne på Norsk eller Engelsk. God forståelse i bruk av IT-tekniske hjelpemidler som smart-telefon (rutebøker) og epost. Opplæring vil bli gitt.

Hva kan Polaris Distribusjon Nordvestlandet AS tilby deg som vikar/ansatt/ selvstendig oppdragstaker: Betaling ut fra gjeldende tariffavtale. Forutsigbare rutiner, med god opplæring Tett oppfølging av nærmeste leder. Hvis du ser at dette oppdraget kan være for deg, så ønsker vi din søknad så raskt som mulig Kontaktpersoner: Ole Feiring . Driftsansvarlig . 901 88 072 . ole.feiring@podi.no Bård-Arild Samstad . HR-konsulent . 452 95 967 . bard-arild.samstad@podi.no

SIDE 107

www.bymagasinet.net


ØKONOMI

Å gi julegaver er en sterk tradisjon Å kjøpe ting til hverandre til jul er en tradisjon som står fjellstøtt. Hva som gis har nok endret seg med økt kjøpekraft, fokus på bærekraft og ønske om å være mer miljøvennlige og samfunnsbevisste. Tekst SPAREBANKEN MØRE foto TONY HALL / KRISTIN STØYLEN / ILLUSTRASJONSFOTO

Kjøpe for å kjøpe? I dag har de fleste av oss det vi trenger og mange mer enn det, og det kan være lett å gå tom for gode gaveideer. Mange barn og unge har en overflod av leker, klær, elektronikk og andre materielle ting. Derfor kan det være enkelt å falle for fristelsen å kjøpe noe bare for å kjøpe noe. Men det er ikke særlig bærekraftig å kjøpe en haug med ting som aldri vil bli brukt.

Så hva i all verden skal vi finne på? Det er alltid hyggelig å gi opplevelser i gave. Du kan gi av tiden din, eller donere til veldedighet. – Du kan selvsagt gi penger i gave, og hvis du ønsker å gi en gave som vil vare og vokse over tid, så bør du tenke fond. Å spare i fond over tid har vist seg mer lønnsomt enn tradisjonell banksparing, sier

SPALTE

banksjef i Sparebanken Møre, Hanne Risnes Alvestad, om bankens gavetips nå når jula snart skraper på døra.

En gave som vokser – Du kan opprette en fast spareavtale som gave eller gi et engangsbeløp. Og jo yngre barna er, desto lengre tid får pengene anledning til å vokse, forklarer Hanne. Sparebanken Møre tilbyr fondspakker som er sammensatt av ulike solide fond som har hatt stabil vekst over lang tid. Oppretter du fast sparing og med det sprer sparingen over tid, minimeres også risiko for tap. Svingningene i markedet utjevnes. – Pengene som investeres kan man ta ut når man vil, men fondssparing er som sagt ofte mer lønnsomt om du sparer langsiktig, forsikrer Hanne oss om.

SIDE 108


ØKONOMI

Et bærekraftig alternativ Har du et ønske om at gaven skal bidra til det grønne skiftet, kan du for eksempel kjøpe fondsandeler i bærekraftige fond. Disse fondene plasserer investeringene i selskaper som er posisjonert til å løse utfordringer knyttet til FNs bærekraftmål. – I vår portefølje finner du bærekraftige fond både fra DNB Asset Management og Storebrand Asset Management. Begge velger inn selskaper som bidrar til at vi når FNs bærekraftmål. De utøver aktivt eierskap ovenfor selskap som bryter med internasjonale normer og konvensjoner. I ytterste konsekvens betyr det at de blir ekskludert fra porteføljen, forteller Hanne.

Det blir stadig vanskeligere for unge å kjøpe bolig. Du trenger å spare mye for å få nok egenkapital til å komme inn på boligmarkedet. Et godt gavetips kan derfor være å gi de minste barna bidrag til aksjefond og de litt eldre innskudd på BSU-kontoen.

Slik gir du fond i gave Som sagt er fond en perfekt gave som varer og vokser over tid, og passer til alle anledninger. Til konfirmasjon, dåp, bursdag og jul. For å kunne gi fond i gave må både den som gir og den som skal motta gaven være kunde i Sparebanken Møre og ha fondskonto. Dette kan du enkelt ordne på Sparebanken Møres nettsider – sbm.no/ fond. Her kan du også lese mer om fondspakkene som er oppdelt i tre risiko-varianter; lav, middels og høy. Er du usikker på hva du skal velge? Ta kontakt med banken og snakk med en av rådgiverne våre.

5 Julegavetips til den som har alt: 1. Gi gavekort på opplevelser som kino, teater eller en av byens restauranter 2. Gi en gave til veldedighet i navnet til mottakeren. Mange veldedige organisasjoner gir deg mulighet til dette 3. Gi et abonnement på en elektronisk tjeneste som streamingtjenester, nettaviser eller digitale lydboktjenester

BSU er fremdeles en god idé – Har du noen du skal gi gave til som studerer og som tjener over grensen på frikortet, så kan det være lurt å gi bidrag til BSU-kontoen deres. Da får de i tillegg skattefradrag. Jeg er ganske sikker på at de vil være evig takknemlige for beløpene som de har fått inn på BSU-kontoen den dagen de skal kjøpe seg bolig, sier Hanne.

4. Gi et klippekort der du gir bort litt av tiden din. Lag et personlig klippekort der vedkommende kan få alt fra husvask til barnepass 5. Gi en gave som vokser over tid: Penger i fond eller penger til BSU-konto til de unge

Hanne Risnes Alvestad er banksjef ved avdeling Digernes, og har gode råd til deg som ønsker å gi penger i julegave

SIDE 109

www.bymagasinet.net


KVALITETSBOLIGER TIL SALGS

Losjebrauta/Nedregjerdet, Valderøya. Eneboliger og tomannsbolig

Leiligheter Skaret Valderøy 90 - 130 m2

Enebolig Skjongvika

Tomannsbolig Ågnegjerdet, Vigra

Fokus Bygg

Ta kontakt for detaljer og priser tlf. 948 23 227 eller post@fokusbygg.no

SIDE 110 www.fokusbygg.no


– Alle fortjener et pent bad

Rørleggermester Trond E. Madsen AS Vi er totalleverandør av våtromstjenester. Vi tar oppdrag i Ålesund, Langevåg, Skodje, Ellingsøy, Valderøy og Vigra.

930 21 950 Rørleggermester Trond E. Madsen AS . Storevågen 73 . Ålesund, 6020 . madsen@rormester.no SIDE 111

www.bymagasinet.net


NG NETTGULLSMEDEN

DEN TIDLØSE MOTEN Så har vi nok en gang gått inn i den tiden av året hvor gull og diamanter får vår fulle oppmerksomhet. Det er noe evigvarende rundt disse edelsteinene, som i kombinasjon med ulike elementer bærer med seg flere budskap til dem vi omgir oss med. Tekst RUNAR ANDERSEN Foto ANDERSEN / VERSACE

For det er ingen tvil om hva nordmenn flest er ute etter når kalenderen bikker desember og årets julehøytid nærmer seg. Vi skal pynte oss til fest, glede dem rundt oss og ikke minst gi det lille ekstra til de som står oss nærmest. Da er det noe helt spesielt med gull og edelstener som kanskje kan virke tradisjonelt og kjedelig, men som sier langt mer enn glitter og glamour. – Gull og diamanter. Det er alltid på moten og vi ser at det gule gullet også gjør et comeback, selv om hvitt gull i kombinasjon med diamanter fortsatt har et godt fotfeste hos mange, forteller eierne av Nettgullsmeden på Amfi Moa Syd, Frode og Sonja Stokkeholm.

Ekte gull? Butikken som ligger på venstre hånd like før gangbroa mot Amfi Nord har i flere år levert klokker og besmykning til innbyggerne på Sunn-

REDAKSJONELL ARTIKKEL

møre. Og gjennom nettstedet nettgullsmeden.no betjener de hele landet fra nord til sør. Fokuset på gull er stort, og nettopp hva som er gull har opptatt daglig leder siden oppstarten. For hva mener man når man snakker om ekte gull? – Spør alltid før du handler, smiler Frode entusiastisk og fortsetter: – Det du som kunde bør være ekstra oppmerksom på, er at det er blitt mer vanlig med 9 karat gull nå. Dette er et rimeligere materiale, men kan ikke sammenlignes med det tradisjonelle 14 karat gull. 14 karat gull inneholder 585 tusendeler rent gull, mens 9 karat inneholder bare 375 tusendeler. Det betyr at i 14 karat, som er den tradisjonelle Norske gullstandarden, er det hele 56% mer rent gull enn i 9 karat, og man må også huske på at 9 karat gull inneholder hele 62,5% andre metaller enn gull, og altså kun 37,5% rent gull, presiserer han.

SIDE 112


NG NETTGULLSMEDEN

– På klokkefronten så er det mange spennende nyheter fra blant annet VERSACE, et av verdens største motehus. Vi har også fått inn deres noe rimeligere alternativ; VERSUS Versace, en merkevare som oppsto som en gave fra grunnleggeren Gianni Versace til sin søster Donatella Versace tilbake i 1989, fortsetter Sonja, som viser til flere av de populære klokkemodellene fra Seiko, Versus, Swiss Military, Roamer, Morellato, JWLS, Lee Cooper og mange flere.

Presser priser Eierne bak Nettgullsmeden har mer enn 50 års erfaring fra import av smykker fra de største produsentene i verden. Dette har gjort det mulig å gjøre mindre justeringer underveis og følge markedene mer nøyaktig enn flere av de store importørene. De har stadig tatt grep for å holde prisene nede slik at både edle metaller og annen besmykning blir tilgjengelig for alle. – Vi hos NettGullsmeden importerer direkte fra produsent og kan levere både smykker og klokker til svært gode priser. Disse prisene vil det være umulig for en lokal liten urmakerforretning å holde uten et større apparat i bakkant, presiserer Frode. Selv om gullet glimrer og gjør sin nytte som besmykning er det ikke bare rent visuelt man møter utfordringer med lavere renhet. – Det fleste hører ikke om det før de kommer til gullsmeden for reparasjon av smykket. 9 karat kan være vanskeligere å arbeide med og man risikerer at det ikke går an å reparere det som har gått i stykker, forklarer Frode og fortsetter: – Ofte blir man ikke gjort oppmerksom på at det er 9 karat gull man kjøper, så det er viktig at kundene er oppmerksomme på forskjellen og spør før de handler.

Med gjenåpning og fullt fokus på en sosial julefeiring handler nordmenn gull og glitter som aldri før. – Vi har vært forutsèende og tidlig ute, slik at vi har kjøpt inn rikelig med varer. Så i en tid hvor mange sliter med å få tak i varer til jul, så bugner butikken vår av nyheter, avslutter Frode og Sonja Stokkeholm hos Nettgullsmeden på Amfi Moa Syd.

Mote og merkevarer Tiden vi legger bak oss med karantene og nedstenging har også vært med å forme motebildet i samfunnet. I større grad enn noen gang før har fokuset vært å bry seg om hverandre, se fremover og ha forventning til at alt skal bli bra. – En ‘farsott’ i år, har vært disse små ‘gummibjørnene’ som man henger rundt halsen. De kom under pandemien og har et ‘bry-segbudskap’, og vi har de superpopulære TediBea fra JWLS Fashion på lager. Vi har antagelig det aller største utvalget med over 20 forskjellige farger og har solgt flere tusen bamsesmykker! Ellers så er det Italienske Morellato Venezia som er kjempepopulære, sammen med det øvrige utvalget fra JWLS, forteller Sonja. Klokker står også sentralt innen besmykning og uret på hånden sier kanskje langt mer om den som bærer den enn tiden selv. Armbåndsuret forteller noe om personlighet, interesse, image og mennesketype. Og kanskje aller mest sier klokka på hånden noe om hvem du ønsker å være.

SSIIDDEE 11 1 1 33

www.bymagasinet.net


Miele. For alt du er glad i. Velkommen til Mieles Kjøkkenopplevelse. Din drøm om det perfekte kjøkken kommer til virkelighet med Mieles hvitevarer. Enten det er matlaging, kjøling eller rengjøring tilbyr Miele de perfekte løsningene, fremragende kvalitet, banebrytende teknologi og lekkert design. Bli inspirert og utforsk opprinnelsen til det ekstraordinære på www.miele.no

Miele. Immer Besser. SIDE 114


HTH Alesund / Klaus Nilsens Gate 6 / 6003 Ålesund / Tlf 70 10 33 33

SIDE 115

www.bymagasinet.net


NORHUS

GAIA en bolig for fremtiden Hva skiller en bolig fra et hjem? Først og fremst menneskene som bor der, med sine vaner og uvaner, ulike stiler og hverdagsrytme. Et godt hjem gir deg den velkjente hjemmefølelsen. Og rammene rundt er kvalitet og vellykket design. Tekst RUNAR ANDERSEN Foto NORHUS

Nettopp hjemmefølelsen har stått sentralt når arkitektene hos Norhus møysommelig har skissert utgangspunktet for det som i dag lanseres under konseptnavnet Gaia. Her har Norhus kombinert det beste fra tretti år med husbygging som inkluderer design, bærekraftige løsninger og naturlig belysning. – I disse dager er vi i gang med å reise en flott utgave av konseptboligen Gaia i Volda. Dette er en av signaturene vi skal bygge fremover og interessen har vært stor siden vi lanserte modellen for et års tid siden, forteller salgssjef ferdighus, Vidar Loe hos Norhus i Ålesund.

REDAKSJONELL ARTIKKEL

Norhus beskriver Gaia som et stilig hjem på over 240 kvadratmeter med store vinduer. Som alle andre hus som leveres av boligbyggeren er det store muligheter for endring av planløsninger og design. Likevel er det noe treffende med arkitekturen og tanken bak; vi er på Sunnmøre, med vestlandsvær i røffe omgivelser. – Når du kommer inn så er du inne, smiler Loe. – Fra garasjen kan du gå rett inn i vindfanget i underetasjen som i standardmodellen rommer bod, vaskerom, bad og to soverom. Hovedetasjen har et bad, romslig soverom, walk-in closet samt kjøkken og stue i ett, forteller salgssjefen og fortsetter inn i hovedetasjen.

SIDE 116


NORHUS

– Her finner du TV-stue, bad og kontor. Den store terrassen er delvis overbygd, noe som gjør den ideell for det varierende været på Sunnmøre, smiler Loe.

Året for ny bolig Man skulle tro at tiden bak oss satte boligprosjekter på vent med usikre forventninger til hva fremtiden ville bringe. Den gang ei, og likeså her på Sunnmøre. Med stengte grenser vendte nordmenn blikket innover, og mulighetene for å tenke nytt har satt fart i boligbyggingen her til lands. Ikke minst bevisstheten rundt gode planløsninger som inkluderer energibesparende tiltak og lokal kompetanse som tar jobben fra A til Å - eller noe imellom der. – Vi har hatt en stor etterspørsel av boliger hele veien. Etter en litt roligere periode rundt nedstengingen kom det en kraftig oppsving når folk fikk se at samfunnet fungerte. Det resulterte i det beste første halvåret på tre år. Budsjettmessig passerte vi tidlig anslagene for korona perioden, og vi har fått satt i gang flere nye prosjekter underveis, forteller daglig leder Einar Holsvik.

Boligbyggeren har store planer for kommende år og satser stort over hele regionen. – Vi har 260 boenheter under planlegging med større prosjekter i Ålesund, Volda, Herøy, Stryn og Trondheim. Ti boliger er under oppføring i Ørsta og flere planer er på gang i Volda, forteller Holsvik.

Erfaren utbygger Norhus har over 30 års erfaring i bransjen med hundrevis av store og små prosjekter i hele distriktet. For utbyggeren har det vært strategisk

viktig å satse på bredde i både tilbud og kompetanse. Derfor har de spesialisert seg på feltutbygging med ene- og flermannsboliger så vel som hyttefelt i harmoniske omgivelser på Sunnmøre. – Vi har bygget opp et stabilt selskap gjennom mange år og opplever høy grad av tillit blant nåværende og tidligere kunder. Nettopp det er en bekreftelse på at vi beveger oss i riktig retning, presiserer Loe.

Med seg på laget har de lokale samarbeidspartnere på både tjenester og byggevarer. Noen av dem er “inhouse” med egne kontorer i det nye kompetansesenteret de har etablert i Spjelkavika, øst for Amfi Moa kjøpesenter. – Her i huset sitter i dag 20 mennesker hvorav 10 ansatte i proESS med arkitekter, ingeniører og arealplanleggere. Vi har også en stor avdeling i Hovdebygda samt en mindre på Selje og i Stryn, forteller Loe og fortsetter: – Ute på alle prosjekter har vi dyktige og erfarne prosjektledere som sørger for kvalitet i alt som skjer. Det er mange tråder å holde i og vi har faste underentreprenører som vi benytter på alle prosjekter. På denne måten fungerer Norhus som totalentreprenør med ansvar for alle trinn i byggeprosessen, enten det gjelder enkeltboliger eller større felt. Kvaliteten skal være gjennomgående - fra grunnarbeid til takstol. – Med det nye kompetansesenteret for boligbygging har vi også fått en gunstig arena hvor vi kan vise frem produktene våre på en bedre måte i Ålesund. Samtidig gir det oss flere muligheter for dialog med kunder og samarbeidspartnere, akkurat sånn det skal være, vi ønsker å være tett på det som skjer, avslutter salgssjef ferdighus, Vidar Loe hos Norhus i Ålesund.

SIDE 117

www.bymagasinet.net


Foto: Espen A. Istad

Skandinavisk design med dype røtter i norsk møbelindustri. SIDE 118


TA OPP FAG FRA VGS KOM INN PÅ UTDANNINGEN DU ØNSKER DEG Trenger du bedre karakterer for å komme inn på utdanningen du ønsker deg? Mangler du studiekompetanse eller realfag? Akademiet Privatistskole Ålesund tilbyr eksamensrettede privatistkurs, for deg som skal ta eksamen fra vgs som privatist. Vi har undervisning både på dag- og kveldstid, du kan også velge å følge undervisning på nett. Ønsker du hjelp med hvilke fag og karakterer du trenger for å nå dine mål? Kontakt oss for gratis rådgivning på telefon, mail, chat med våre rådgivere på akademiet.no – eller besøk oss på skolen i Ålesund sentrum.

NYE PRIVATISTKURS STARTER I JANUAR – MELD DEG PÅ I DAG! 982 33 111 privatist.alesund@akademiet.no Molovegen 5 akademiet.no SIDE 119

www.bymagasinet.net


URMAKER NELVIK

Kvalitetstid fra byens eldste urmaker I et samfunn med stadig høyere tempo har det blitt desto viktigere å ta tilbake tiden. Men hva er det? Kanskje byens eldste urmaker kan gi oss svaret. For det handler tross alt om tid - gjør det ikke? Tekst RUNAR ANDERSEN Foto RAYMOND WEIL / ORIS / RUNAR ANDERSEN /

Det handler om å være til stede i tiden vi lever i. Derfor har urmakeren alltid hatt en sentral plass i tilværelsen hos byens befolkning. I dagens samfunn har tiden blitt allemannseie og armbåndsuret har fått en ny betydning. Og urmakeren? Hvor finner han sin plass?

– “Bruk og kast”-mentaliteten på klokker er over og ut. For oss har kvalitetsklokker alltid vært viktig, både fordi de varer lenge og kan repareres på en god måte underveis. Og klokka har jo blitt så mye mer enn bare en tidsviser, forteller Birgit.

– Vi har vært her hele veien vi, siden oppstarten i 1928, smiler Birgit Nelvik i det vi møter henne i Storgata 2.

Hva har armbåndsuret blitt nå i motsetning til før i tiden?

For i snart et århundre har Urmaker Nelvik servert byens befolkning ur og klokker av ypperste kvalitet. I dag er de eneste urmakeren igjen i sentrum av Ålesund, som et viktig bidrag i arbeidet med å skape et levende bysentrum.

– Om man tenker seg om så finner man klokker over alt rundt seg i dagens samfunn. Så man har ikke behov for armbåndsuret som en tidsviser lengre. Det har i større grad blitt et smykke og en personlighetspreferanse som sier noe om identiteten til den som bærer den, fortsetter Birgit.

– Det har vært helt naturlig for oss å være en del av det som skjer her i sentrum. Det er her vi hører til og det er her vi ønsker å skape verdier, som varer i lang tid, fortsetter Birgit, som er tredje generasjons urmakermester.

Kvalitetstid på hånden Urmakeren i sentrum er den eneste som har spesialisert seg på salg og service av ur. En rendyrket klokkebutikk med urmakertjenester som bidrar med med service, reparasjon og vedlikehold av uret ditt. Å tilby klokker som varige verdier har alltid vært hovedfokus for urmakerforretningen. Derfor er samfunnets fokus på bærekraftig utvikling ikke noe nytt for Urmaker Nelvik.

g REDAKSJONELL ARTIKKEL

SIDE 120


URMAKER NELVIK

Ifølge henne har man de siste fem årene sett en gradvis dreining mot mekaniske ur, som i mange sammenhenger har blitt et viktig symbol på bærekraftige verdier. – Klokker generelt er trendy, men det har skjedd en voldsom utvikling i etterspørselen etter mekaniske klokker. Disse kan repareres til evig tid og man velger å heller legge mer penger i denne typen klokker, både fordi de er selvgående, men også fordi de er fantastiske smykker. Det har også blitt vanligere med flere armbåndsur blant menn, for ulike anledninger, smiler Birgit.

Butikk i gateplanet - og på nett Urmaker Nelvik har siden oppstarten vært en del av gateplanet i sentrum av Ålesund. I 2018 flyttet de inn i nye lokaler i Storgata 2, hvor de har utstilt en rekke klokker i tillegg til å ha eget serviceverksted med to ansatte urmakere. I tillegg til salg og service av armbåndsur utføres også service på lommeur og veggur. I tillegg har de satset friskt på nettbutikk som i dag har blitt et viktig utstillingsvindu nasjonalt. – På urmakernelvik.no du i fred og ro studere produktene våre , bestille det du måtte ønske og få det levert hjem i posten. Du kan selvfølgelig også velge å hente varen i butikken vår i sentrum. Gjennom vår avtale med Dibs by Nets bestemmer du selv hvordan du vil betale enten du ønsker faktura, delbetaling eller å betale med kort, forteller Birgit, som presiserer at nettbutikken til enhver tid inneholder varer som finnes på lager. – Skulle du ikke finne varen du leter etter i nettbutikken kan du gå inn på merkene vi fører under fanen " MERKER ". Her vil du finne direkte link til alle merkene våre sine offisielle nettsider ved å klikke på logo til merket. Ta kontakt med oss så gir vi deg pris og levering på ønskede produkter, fortsetter Birgit. På nettsiden som i butikken finner du en rekke kvalitetsklokker fra kjente merker som Seiko, Oris, Certina, Tissot eller Raymond Weil - for å nevne noen. I tillegg fører butikken en rekke tilleggsprodukter som klokkebokser og oppbevaring.

– En populær gave er windere for mekaniske armbåndsur. Da kan du sette uret i boksen og la det trekke seg selv når det ikke er i bruk, forteller Birgit. Butikken har også de senere årene levert en rekke produkter til bedriftsmarkedet på Sunnmøre. – Jubileumsklokker er fortsatt viktig for mange næringer. Den såkalte gullklokka til dem som har vært ansatt i 20 år og oppover. Den er kanskje ikke lengre av gull, men er gjerne kvalitetsur med inngravrt navn og logo på baklokket. Spesielt populært i den tiden vi går inn i nå, forteller Birgit. Butikken er absolutt verdt et besøk, som byens eldste og eneste urmaker, og ikke minst et vakkert utvalg som både vil inspirere og begeistre inn mot årets store høytid.

SSIIDDEE 11 2 11

www.bymagasinet.net


Foto: Einar Engdal

SPORT

Vi utdanner deg til FREMTIDENS YRKER Vi vil gi våre studenter et best mulig faglig tilbud med tett oppfølgning av hver enkelt student. Forelesninger på nett, et internasjonalt studie- og forskningsmiljø og utplassering i bedrift. Et nært og sosialt studiemiljø, med kort vei til naturopplevelser i verdensklasse. Hos oss kan du ta en bachelor eller master innen: sykepleie, vernepleie, logistikk, økonomi, sport, juss, samfunnsfag og IT.

SØKNADSFRIST 15. APRIL I www.himolde.no

SIDE 122


Din ønskeliste Nydelige rosettsmykker Velg mellom hvitt eller gult gull.

Rosettanheng med 0,25 ct TW/SI diamanter Veil. 10990,-

Rosettring med 0,25 ct TW/SI diamanter Veil. 16990,-

Nå kun

Nå kun

8990,-

9990,-

ROSETTSMYKKER ER KLASSIKERE SOM ALDRI GÅR AV MOTEN

Lekkert i hvitt gull Ørepynt med 0,12 ct TW/SI diamanter Veil. 5490,- Nå kun

Sølvsett med zirkoner og ferskvannsperle

3990,-

498,Anheng kun 498,Ørepynt kun

Anheng med 0,08 ct TW/SI diamanter Veil. 3490,- Nå kun

2790,-

SE VÅRT STORE UTVALG I SØLVSMYKKER

Vår alltid populære alliansering. 3x0,03 ct TW/SI diamanter Veil. 6490,- Nå kun

4690,-

ALLIANSERINGEN FÅES I MANGE DIAMANTSTØRRELSER

Siste fra CAIA

Hot mote! Begge parene fås i sølv eller forgylt.

Pr. par kun

398,AMFI Moa nord - Tlf. 70 14 37 10 Ålesund Storsenter - Tlf. 70 12 54 31 www.gullringen.no

SIDE 123 I ASECO-BUTIKKENE FINNER DU DET SISTE I MOTESMYKKER

www.bymagasinet.net


AKADEMIET PRIVATIST

Aldri for sent Under pandemien i fjor kjente Lars-Erik Andersen at tiden var inne for noe nytt. Etter å ha kontaktet Akademiet Privatistskole i Ålesund, så han muligheten for å kunne starte på drømmestudiet. Skreddersydd påbygging til generell studiekompetanse ble løsningen. Tekst BJØRN SINDRE HØYDALSVIK Foto AKADEMIET / BJØRN SINDRE HØYDALSVIK

Fra yrkessjåfør til bachelor Bymagasinet møter Lars-Erik etter nok en spennende dag på skolen. Den første måneden som student er gjennomført og han kjenner at følelsen av en litt tøff overgang fra arbeidsliv til student, nå har byttet plass med nytt pågangsmot. – Jeg kan si at det blir bedre og bedre! Dette er noe jeg ønsker og jeg får all «backing» jeg trenger fra lærerne på kurset, forteller Lars-Erik. Han tar påbygg og skal senere ta forkurs, for å være klar for en Bachelor i Fornybar Energi om to år. Studieløpet er satt sammen av rådgiverne på Akademiet etter å ha kartlagt behov og ønsker fra Lars-Erik selv. – Jeg ønsket en myk start for å være sikker på å komme skikkelig i gang. Derfor har vi flyttet litt om på kursene slik det passer meg best. Jeg

REDAKSJONELL ARTIKKEL

har også litt kompetanse fra før, som går inn i studiekompetansen jeg får ved å følge kursene på Akademiet.

Karakter på 12 uker Torill Haram, som startet som ny avdelingsleder og rådgiver ved Akademiet Privatistskole Ålesund i høst, skyter inn at kurs er det samme som et fag, for eksempel norsk eller historie. Haram sier videre at fagtilbudet er bredt, og at elevene har mange muligheter. – Hos oss har vi en rekke fag både på dag- og kveldstid her på skolen i Ålesund. I tillegg tilbyr vi alle fag og fagpakker på nett. Med vår nyeste undervisningsform, Akademiet Live – kan elevene også velge en digital undervisningsform som gir mer struktur i hverdagen som nettstudent for

SIDE 124


AKADEMIET PRIVATIST

– For å være ærlig kjente jeg det litt flaut å skulle ta mer skole i den alderen jeg er blitt, skulle jeg liksom være den eneste «gamle» på skolen.

Økt kompetanse gir flere muligheter Lars-Erik strittet lenge litt imot, men innså til slutt at det ikke gikk an å «lure systemet», han måtte ha mer kompetanse. Økt kompetanse ville gi langt flere muligheter innen både videre studier og senere yrkesliv. Men da var det jo for seint å søke skole. – Jeg kom i kontakt med Akademiet og de kunne tilby meg plass til skolestart, det var en stor lettelse å se at jeg ikke var eldst i klassen, ler Lars-Erik.

HARAM SIER AT PRIVATISTENE VED AKADEMIET ER I ALLE ALDERE, MED ULIK BAKGRUNN OG ULIKE MÅL. FELLES FOR ALLE ER ØNSKE OM Å NÅ SINE EGNE MÅL. LARSERIK ER NÅ GODT I GANG KJENNER HAN OG KLARER HAN ET GODT SNITT TIL VÅREN, ER DET TYNGSTE OVER. dem som velger undervisning på nett. Akademiet Live er direktesendt undervisning til faste tider i Akademiets digitale klasserom. Vi tilbyr det meste, konstaterer Hamran med et smil. Privatister i Ålesund har derfor gode muligheter til å finne en løsning som treffer dem – om det er klasseromsundervisning eller undervisning på nett.

– Privatistundervisning ved Akademiet ble løsningen for meg, det er aldri for sent å nå sine mål – heller ikke når det kommer til studier og yrkesliv. Bymagasinet kan bare ønske Lars-Erik Andersen lykke til! Informasjon om kurstilbudet og gratis rådgivning finner du på akademiet.no

Nye kurs i januar Haram arbeider nå med å gjøre klart til ny kursstart i januar. Klasseromskursene varer i 12 uker fra semesterstart i slutten av måneden, og frem til eksamen på våren. – Min jobb er å ta imot elevene, og hjelpe alle å finne løsningen som passer best for den enkelte. Noen tror at det kun er mulig å starte på kurs i august, men her hos oss har vi også full studiestart i januar. Tiden går fort i førjulstiden, så det er bare å hive seg rundt og kontakte oss.

«Hjelp» fra Erna Lars-Erik husker tilbake til tiden da han bestemte seg for å gjøre noe annet, og forteller at det faktisk var den tidligere statsministeren som bidro til valget om å skifte retning og ta fatt på studier. – Jeg hadde akkurat fått et kort vikariat etter og blitt sagt opp under pandemien i fjor. Det var selvsagt godt å komme seg ut av huset – men mens jeg var på arbeid, hørte jeg Erna på radioen si «Nå er det en unik mulighet til å prøve noe nytt». Etter dette merket Lars-Erik at kanskje han ikke trengte å kjøre lastebil mer. Likevel – å gå fra et praktisk yrke til et med mer teoretisk kompetanse krever mye, så det var naturlig å sjekke ut mulighetene.

SIDE 125

www.bymagasinet.net


VI H O LDE R DE G O PP DA TE RT Foto: Lillys Studio - Design: BS1120

LO KA LE N YH E TE R, V ÆR O G T RAF IKK

SIDE 126


F M 104, 5-100,3 // DA B+ // NETTS TRØM

SIDE 127

www.bymagasinet.net

Foto: Lillys Studio - design: BS1120

RADIO ÅLE SUND


Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,design. helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. 4x4 er standard 4x4 medDen automat tilgjengelig MirrorLink multimediasystem *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l 2

Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,-

4x4 med automat tilgjengelig

MirrorLink multimediasystem 4x4 er standard *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l 2

Som skapt for norske forhold!

Adaptiv Cruise og Radar Brake www.suzuki.no

Som skapt for norske forhold!

Adaptiv Cruise og Radar Brake www.suzuki.no

Nye Vitara 4x4 fra Suzuki kan være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED hovedlys, Adaptive Cruise Control og sikkerhetssystemer som f.eks. Radar Brake Support som standard. Nye Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med lavt forbruk og lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip Nye Vitara 4x4 fra Suzuki kan være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED hovedlys, Adaptive Cruise Control og sikkerhetssystemer som f.eks. Radar Brake Support som standard. Nye automatgir. Etter sin introduksjon i Norge i 1989 er Vitara-navnet kjent som en av SUV-segmentets pionerer. Vitara Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med lavt forbruk og lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip

Opplev Norge med Suzuki! Opplev Norge med Suzuki!

design. Den helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. automatgir. Etter sin introduksjon i Norge i 1989 er Vitara-navnet kjent som en av SUV-segmentets pionerer. Vitara Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,design. Den helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l

Ditt bilhold skal være bekymringsløst. Vi har familiebiler med firehjulstrekk, automat og skal hybrid. Klare for rask levering. Ditt bilhold være bekymringsløst. Vi har familiebiler med firehjulstrekk, automat og hybrid. Klare for rask levering. 2

Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,-

*Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no

Suzuki ØkER Suzuki MEST! ØkER MEST!

108 108

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

Sekunder ”LADETID” Sekunder ”LADETID”

900 900 REKKEVIDDE

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

Kilometer Kilometer

REKKEVIDDE

1500 Kilo 1500

HENGERVEKT Kilo HENGERVEKT

80 Kilo 80 TAKSTATIV Kilo

TAKSTATIV

Across SUV 4x4 Plug-in Across SUV549.900,4x4 Plug-in Hybrid fra FIRST EDITION VERDI 45.000,559.900,Hybrid fraPAKKE 549.900,BETAL 0,- SPAR 45.000,FIRST EDITION PAKKE VERDI 45.000,BETALinkl 0,-mvaSPAR 45.000,-

3.602,- pr mnd*

Sterke spesifikasjoner

Ekstremt høyt utstyrsnivå

SAFETECH PAKKE VERDI 74.950,KAMPANJE 20.000,- SPAR 54.950,-

Hybrid fra 379.900,369.900,-

Sterke spesifikasjoner

mva 2.494,- inkl pr mnd*

LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

mva 3.485,3.602,- inkl pr mnd* Ekstremt høyt utstyrsnivå

S-Cross SUV 4x4 Hybrid 369.900,S-Crossfra SUV 4x4

SAFETECH PAKKE VERDI 74.950,KAMPANJE 20.000,- SPAR 54.950,-

mva 3090,2.494,- inkl pr mnd*

PR MND EKS MVA LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Klasseledende sikkerhet

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

Pick-UP

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensialsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR),elektronisk intelligentdifferensifartsbegrenser Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, alsperre, 9 tommers multimediaspiller med(LDWS), Apple CarPlay Android, ryggekamera, (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem opptil og 8 høyttalere og mye mer.8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser

1.744,2.490,1.744,259.900,Ignis 4x4 Hybrid fra 249.900,-

Black Edition

Pick-UP

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

(ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

VELG MELLOM

Trooper

Black Edition

Magnum Trooper Arctic Truck Magnum Arctic Truck

1.863,2.690,1.863,269.900,Swift 4x4 Hybrid fra 259.900,-

inkl mva inkl mva Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. pr mnd* pr mnd* Nå er Endelig det diner tur til Isuzu å oppleve mer på isuzu.no nye D-Maxnye her.Isuzu. Norsk Les motorpresse har latt seg imponere. inkl mva inkl mva Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på isuzu.no pr mnd* pr mnd*

Tøffest i klassen • isuzu.no Introduksjonspris fra kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.SafeTech 896,- eks. mva.) SafeTech pakke verdi 62.600,- kampanje 20.000,- spar 42.600,pakke verdi 69.800,- kampanje 49.800,Tøffest 20.000,i klassen •spar isuzu.no

fra kr 459.900,- inkl mva. IgnisIntroduksjonspris 4x4 Hybrid fra 249.900,-

Swift 4x4 Hybrid fra 259.900,-

(ffra kr 384.896,- eks. mva.)

mva 2.483,3090,- inkl pr mnd* inkl mva 2.483,pr mnd* Vitara SUV 4x4 Hybrid fra 379.900,369.900,-

SafeTech pakke verdi 74.950,- kampanje 20.000,- spar 54.950,-

Vitara SUV 4x4 Hybrid fra 369.900,-

*Leasing eksempel; Across SUV 4x4 plug-in hybrid, inkl vinterhjul, met.lakk og first edition pakke. Privatleasing 36 mnd / 30 000 km. Forskudd 100 000,- Rente 3,8% Etablering 5363,- Termingebyr 95,- Totalpris 230 823

*Leasing eksempel: ACROSS SUV62.600,4x4 PLUGINkampanje HYBRID. inkl Vinterhjul, Metallik og First Edition pakke. Privatleasing 36mn/30.000 Forskudd 87.500,Rente 3,9 kampanje %. Etablering 5363,- Månedsgebyr 95,- Totalpris I tillegg kommer frakt, årsavgift og forsikring. SafeTech pakke verdi 20.000,sparlakk 42.600,SafeTech pakkekm.verdi 69.800,20.000,spar222.519,-. 49.800,SafeTech

Puskholevegen 44,6023 6023Ålesund Ålesund Puskholevegen 44, Tlf.: 70173350 / Mob.:415 4150404040 040 / 91185838 / 91185838

*Leasing eksempel: ACROSS SUV 4x4 PLUGIN HYBRID. inkl Vinterhjul, Metallik lakk og First Edition pakke. NYBIL

NYBIL

BRUKTBIL

BRUKTBIL

VERKSTED/

VERKSTED/ BILDELER BILDELER

Tlf.: 70173350 / Mob.: Puskholevegen Ålesund Puskholevegen 44, Puskholevegen 44, 6012 Ålesund Puskholevegen44, 44,6012

SIDE 128 www.nextcar.no bilsalg@nextcar.no www.nextcar.no / / bilsalg@nextcar.no

bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no///verksted@nextcar.no /verksted@nextcar.no verksted@nextcar.no

Tel70 17 33 50 50 TelTel 7070 1717 Tel 70 17 33 50 50

pakke verdi 74.950,- kampanje 20.000,- spar 54.950,-

Ring Elisabeth på 911 85 838 for mer Informasjon/tilbud og avtale om prøvekjøring

Privatleasing 36mn/30.000 km. Forskudd 87.500,- Rente 3,9 %. Etablering 5363,- Månedsgebyr 95,- Totalpris 222.519,-. I tillegg kommer frakt, årsavgift og forsikring.


Bygavekortet Gaven til den som har alt! Kan kjøpes digitalt www.sentrumsforening.no

Følg oss

SIDE 129

www.bymagasinet.net


leserguide Høgskolen i Molde 71 21 40 00

Norsol 930 01 616

Strandafjellet Skisenter 70 26 90 00

Høgskolen i Volda 70 07 50 00

Norhus 70 06 50 00

Svane Kjøkken 950 37 253

Aseco 70 12 54 31

H-Vinduet Bauge 57 75 20 80

www.norhuskjeden.no

B

K

Nordic Railing 920 770 835

T

By Sunde www.bysunde.com

Kvik Kjøkken Ålesund 70 15 30 00

Polarbad Digerneset 70 15 11 07

Bestseller www. bestretail.no

L

Porsche Center Ålesund 70 30 06 66

LEBA 70 18 10 30

R

Akademiet VGS 70 13 42 10 Akademiet Privatist www.akademiet.no

Bavaria 70 17 82 10

Bunker oil www.bunkeroil.no

F

Fagflis 70 10 22 64 Fargerike Digerneset 70 24 47 00 Fokus Bygg 930 64 588

G

Gullsmed Stamnæss 70 12 10 66

H

Helt Hjem www.helthjem.no HTH Kjøkken Ålesund 70 10 33 33

Kunstmuseet Kube 70 10 49 70

Langlo 70 26 86 00 / www.lamglo.no

M

Miele Norge 70 10 33 33 Mostein Eiendom 70 17 60 60 Møbler & Miljø 70 14 66 40

N

Nextcar 70 17 33 50 Nettgullsmeden 70 14 63 95 www.nettgullsmeden.no

P

Privatmegleren 70 13 23 70 Radio Ålesund 70 11 10 50 Rørleggermester Trond.E Madsen 930 21 950

S

Slettvoll 466 23 001 Stryntrappa 73 20 09 21 Sparebanken Møre 7301 Sport 1 Spjelkavik 70 14 02 38

Teatret Vårt 71 24 02 80

U

Uno form 70 10 33 33 Urmaker Nelvik 70 10 70 30

V

VIC Thunem 70 10 03 16 VIC Moa Herre 70 14 91 75

W

Wattn www.wattn.no 70 10 20 20

Å

Ålesund Sentrumsforening 975 01 202

Neste utgave

medio. mars 2022

Foto: Per Heimly

A


Andreas Engesvik for

Anti-magnetic. 5-day power reserve. 10-year warranty. The new Aquis Date is powered by Oris Calibre 400. A new movement. The new standard

Aquis Date Calibre 400

Escalia Pilar – en vakker og funksjonell kvalitetstrapp i eik, laget for å vare. Lenge.

escalia.no SIDE 131

ETABLERT 1928 Storgata 2, Ålesund Tlf. 70 10 70 30 firmapost@urmakernelvik.no

www.bymagasinet.net


SIDE 132


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.