Bymagasinet No.1 2023

Page 1

BYMAGASINET

ÅLESUND NO1 2023 ÅPNER SNART VERDENSKJENTE SENGER HÄSTENS PORTRETT KLAR FOR PARKEN DAGFINN LYNGBØ HJEMME HOS FAMILIEBOLIG KOMPAKT OG GENIAL
SIDE 2

Opplev mere på no.svane.com

MIELE / GAGGENAU / SIEMENS / AEG

Kjøper du et Svane Kjøkken i mars får du de aller beste prisene på hele sortimentet til alle disse kvalitetsleverandørene

Og uansett hvilken hvitevarer du velger får du vårt lekre design, farger og toner, kvalitet og brede utvalg.

Velkommen til oss i Smibakken 3.

www.bymagasinet.net SIDE 3 STOR HVITEVARE KAMPANJE HOS SVANE KJØKKENET I hele MARS
Svane Kjøkkenet Ålesund / Smibakken 3 / 6018 Ålesund / T: 9503 7253 Følg oss på / xxxxx

SVANE MERKET

¬ NORDIC ROOTS – SVANEMERKET NYHET

Skap og fronter samt benkeplater er alle sertifisert med Svanemerket. Det betyr at produktene oppfyller en rekke kriterier når det gjelder energiforbruk, kjemikalieinnhold og fornybare ressurser.

ET GRØNNERE HJEM TIL RØTTENE

Nordisk jord skjuler en verden av rikdom som både spirer, vokser og blomstrer. De gror fra jorden, gjennom hjertet og inn i HTHs nyhet Nordic Roots. Et kjøkken skapt med øye for naturens gleder. Der Svanemerkede skap, fronter og benkeplater møter varme naturtoner i miljøvennlig samspill. Vakkert bundet sammen av den nye fargevarianten vår Mokka, som skaper et jordnært uttrykk i både dører og gripeskinner. Ganske enkelt et grønnere hjem til alle røttene. For dét er kjøkkenkjærlighet som holder.

HAR KOMMET I VÅR UTSTILLING.

DESIGN NYHET HTH ÅLESUND
6
Tlf. 70 10 33 33
• Klaus Nilsens gt.

Drømmen er innen rekkevidde.

Realiser drømmen fra kr 9.990*,- per måned.

Porsche Taycan Cross Turismo leveres standard med firehjulstrekk, banebrytende 800 volt-teknologi, 476 hestekrefter og vårt største batteri. Kjøreegenskapene er umiskjennelig Porsche. Vi tilbyr nå en spesielt gunstig leasingavtale på Taycan Cross Turismo med velvalgt nordisk utstyrsnivå inkludert vinterhjul.

Velkommen innom Puskholevegen 44 for en uforpliktende bilprat.

*Priseksempel gjelder ferdig utstyrt Porsche Taycan 4 Cross Turismo (verdi kr 1 236 000,-). Startleie kr 149 900,-, etabl. gebyr kr 6 238,-. vil variere med rentenivået. 3 års bindingstid, kjørelengde: 45 000km. Alle beløp er inkludert MVA. Forbruk elektrisitet (i kWh/100km)
www.bymagasinet.net 238,-.
515 778,-
Månedsleie: kr 9 990,- og totalpris
kWh/100km) kombinert: 26,4-22,6; CO2 utslipp: 0g/km.

Perfekt match -- mellom form og funksjon.

Avolia er varm og naturlig, og passer godt inn i den danske designtradisjonen med sine ergonomiske håndtak og minimalistiske design. Når du kombinerer det med høyskap i Corisa dark oak, designet for oss av den danske designduoen Says Who, får du et utmerket luksuriøst utseende i hjemmet ditt til en overraskende lav pris.

SIDE 8 DANSK D E S I G N NYHET
www.bymagasinet.net SIDE 9 Kvik Ålesund Lerstadveien 517 6018 Ålesund Tlf. 70 15 30 00 kvik.no/aalesund AVOLIA clay & CORISA dark oak

Let’s create playful spaces

Montanasystemet gir deg uendelige muligheter - med 36 grunnmoduler, 4 dybder og 42 poetiske farger kan du lage ditt hyllesystem akkurat som du vil. I 2019 ble Montana Systemet sertifisert med EUs offisielle miljømerke, EU Ecolabel. Miljøvennlige møbler av høy kvalitet som er trygge for miljøet og hjemmet ditt.

Møbler & Miljø er en av Norges mest spennende møbelforretninger. Vi fører et bredt utvalg av møbler, belysning, gaver og tepper. Kom innom – bli inspirert!

SIDE 10
www.bymagasinet.net SIDE 11 Moa Park 8 v/Helsehuset, inngang fra Kirkealleen, 6018 Ålesund info@mobler-miljo.no Tlf : 70 14 66 40 www.mobler-miljo.no ÅPNINGSTIDER mandag - fredag 10-17, torsdag 10-19, lørdag 10-15
15 LEDER Se lyst på det! 16 KULTUR OG KUNST Verdt å få med seg! 28 PORTRETT Dagfinn Lyngbø Rendyrket standup på Parken 36 BOLIG Hvorfor er Notar markedsleder på Sunnmøre år etter år? 44 HJEMME HOS Genial planløsning 71 NY FAST SPALTE! Bro snakker om mat. Røyket borgundfjordtorsk Crudo 76 ØKONOMI Er det lurt å kjøpe bolig nå? 86 BRUD 23 Kjoletrender for årets brud SPALTER 97 UT.NO Tur til Fieldfarehytta i Tafjordfjellet 106 BIL & CARAVAN Vårens nyheter på bil og caravan 22 ÅLESUND STORSENTER 10 grunner til å shoppe her 42 HAGEN, STRYNTRAPPA Mer plass til livet 64 HÄSTENS Verdenskjente senger til Ålesund 68 HTH Kjøkken fra HTH selvfølgelig 93 GANT Fra skjortemakere til ledende moteselskap 98 SALONG LØV Spesialister på hårtap og hodebunnsproblemer 102 PRINCESS YACHTS Lidenskap og luksus på havet 106 FREMME Du er Fremme! 110 NARDO BIL Gammel kjenning i ny drakt 116 POLESTAR Gir deg opplevelsen 120 PER AALAND Frihet på fire hjul 124 AUTO 8-8 I sentrum av omgivelsene 130 BYGGFAG ARKITEKTER Hjemme 136 GJENDEMSJØ Havets sølv for en ny generasjon 71 SIDE 12 INNHOLD 81 44 KUNDEARTIKLER
www.bymagasinet.net SIDE 13 AMFI Moa nord - 2 Etg. - tlf. 70 14 91 90

Armlenke i sølv 6 495,-

Armlenke i sølv 3 495,Mansjettknapper i sølv 2 895,-

I vår kundeklubb får du en EDEL rabatt ved innmelding, og fast rabatt HVER gang du handler!

Vår egen nettbutikk www.edelt.no er en fullsortiment gullsmed- butikk på internett, som gjør at mange av våre varer alltid er tilgjengelige for deg.

AMFI
Ⅰ 70 14 63 95
NG)
MOA SYD
(siste butikk før gangbroa mot nord, tidligere
www.edelt.no
Ring i sølv 1 595,Lommebok ‘Geo’ 1 499,Veske ‘Geo’ 1 799,Hårklemme lilla 399,Hårklemme sort 399,Nøkkelring ‘Geo’ 499,-

Se lyst på det

Endelig er våren her, og med den kommer lyset og varmere dager. Etter en lang vinter kan vi endelig ta frem vårjakka og nyte sola ute. Her kommer inspirasjonen du trenger i papirformat!

Det er mye å se og oppleve når man rusler gatelangs i Ålesund. Fra det pulserende bylivet og folks travle hverdag, til den vakre arkitekturen og det livlige kafélivet, som det blir mer av nå som byen våkner til liv etter vinterdvalen.

Våren gir oss et lite hint om at sommeren kommer snart: Sola står høyt, temperaturen stiger og det blir grønnere rundt oss. Du kjenner kanskje at inspirasjonen kommer snikende - du får lyst til å male noen vegger i sesongens trendfarger, gjøre uterommet om til en trivelig oase, ta en bytur med venner eller kanskje lufte turskoa.

Våren gjør noe med oss!

Det spirer og gror i kulturlivet også, TENK nå kan vi snart legge et helt “normalt” år bak oss - og feire at vi kan være sammen i hverdag og fest, slik vi helst ønsker det. Det er mye å glede seg til - en av dem du får møte på scenen denne våren er komiker-veteranen Dagfinn Lyngbø. Han er også vårt portrett i i denne utgaven der vi kommer litt tettere på, både på jobb og privat. Det er satt opp ekstrashow på Parken Kulturhus - vi anbefaler!

Som alltid ønsker vi å inspirere deg med godt lesestoff med lokalt innhold. Vi nevner Bro som snakker om mat, bilnyheter, bryllupsspesial, interiør- og shoppingtips, og vi oppdaterer deg selvfølgelig på litt av det som skjer i byen frem mot sommeren.

Vi håper at våren vil bringe med seg glede og inspirasjon, og at dere får ta del i alt denne årstiden har å by på. Vi gleder oss til varmere dager og nye bynære opplevelser!

Med ønske om en fin vår.

REDAKTØR

Sverre Bakke Hareide sverre@bymagasinet.net

ART DIRECTOR

Ann Kristin H. Fiskerstrand alesund@bymagasinet.net

ANNONSESALG

Sverre: 928 90 190 sverre@bymagasinet.net

TIPS OSS

47 48 42 29 alesund@bymagasinet.net

WEB

www.bymagasinet.net

PÅ FORSIDEN

Foto: Eilif Stene

TRYKK

Aller Trykk

Nye sesong-favoritter

Copyright © Bymagasinet alle rettigheter reservert. Innholdet i magasinet må ikke reproduseres, gjengis eller brukes uten tillatelse fra utgiver.

Bymagasinet er distriktets største gratis magasin, med et opplag på 80 000 eksemplarer i året.

www.bymagasinet.net
62
SIDE 15 LEDER
24
Must-haves til hagen

for barna

Lesestund på biblioteket

Dato: Tirsdag 18. april

Tid: Kl. 11:00 11:30

Sted: Moa Bibliotek

Velkomen til lesestund i Moa bibliotek.

Vi har lesestund annankvar tirsdag kl. 11.

Lesestunda passar best for barn mellom 3 og 6 år.

Barnehagar må melde seg på:

E-post: moa.bibliotek@alesund.kommune.no

Tlf.: 70 16 45 30

www.alesundsbiblioteka.no

Middelalderfestival

Dato: Lør 03. juni - søndag 04. juni

Sted: Sunnmøre museum, Borgundgavlen

Bli med på flotte festivaldager!

Bølgebrus

Dato: Søndag 05. mars

Tid: Kl. 18:00

Sted: Parken Kulturhus

Ta med barna på et teatereventyr ute i naturen, og bli med på jakten etter havets hemmeligheter!

Bølgebrus er en genistrek av en fremstilling for de minste. En interaktiv teateropplevelse der barna får undre seg over havets mysterier på reise gjennom den magiske havparken.

På vegen møter du en svømmende sildestim før du blir virvla videre gjennom dansende sjøgress. En sulten hai dukker opp. Pass deg! En ny bølge skyller deg heldigvis videre. Men vent litt. Kva er det glitrende som stikker opp fra sanden? Passar for barn fra 3 år. Varer i ca. 45 minutt.

www.kulturialesund.no

Turmatkurs

Dato: Lørdag 22. april

Tid: Kl. 11:45-14.00

Sted: Stafsethneset

Denne lørdagen kan familier få en smakebit på hvor enkelt det er å lage mat på bål når wn er på tur og hvor mye som kan forberedes hjemme før en drar. Ta med kniv - skjærefjøl - kopper, fat og bestikk og drikke. Maten lages på bålet. Oppmøte kl. 1145 på Stavsethneset. Kurset er gratis for medlemmer. Ikke medlemmer betaler kr. 50 per familie.Det er liten parkeringsplass ved Stavsethhuset. Det anbefales å parkere ved Rabbevågen barnehage, evt Blindheim barneskole.

www.dnt.no

Med lek og læring, lyder, lukter og farger - iscenesatt av gjøglere, musikere, hærmenn, handverkere og kremmere tar vi deg tilbake til mellomalderbyen Borgund sin storhetstid! Ta del i herlig gjøgleri og glad mellomaldermusikk. Kle deg i vakre mellomalderkjoler og kyss en frosk på prinsesseskolen. Lær kampteknikk og riddermanerer på ridderskolen og mye mer. Følg med på FB og innta @sunnmøremuseum for oppdatert info om festivalen.

www.visitmusea.no

Hakallegarden

Periode: Åpen hele året

Sted: Vanylven

Hakallegården er åpen året rundt, og er en fin mulighet for barna å bli tryggere sammen med dyr. Bli venn med hunder, katter, kyr, lure esel, hester, kyllinger, alpakka, rampete griser, og mange andre dyr som trasker sammen med de besøkende rundt om på gården. Blir du sulten kan du ta en matbit i kafeen, og rekker dere ikke alt på en dag er det også muligheter for overnatting. Uansett om du helst vil sove i bobil, telt eller hengekøye kan du ta den med til Hakallecampen.

www.hakallegarden.com

Dansekurs! Vals, reinlender og polka

Dato: Søndag 21. mai

Tid: Kl. 12:00 12.45

Sted: Åkre bedehuset på Sunnmøre museum Lokale spillemannslag og - grupper fra Romsdal og Sunnmøre spiller runddansmusikk. Kanskje blir det også en springer eller to? Det er gratis å delta på kurset. Etter kurset kan du svinge deg til drivende spill!

www.visitmusea.no

Kulturkalender
Utendørs teater
vår 2023

konserter Samuel Ljungblahd og Aalesund Gospelkor

Dato: Søndag 26. mars

Tid: Kl. 19:00

Sted: Parken Kulturhus

En av Skandinavias soul-stemmer kommer til Ålesund. Noen kjenner han kanskje best fra prinsebryllupet i Sverige, der han sang Joyful Joyful i ekte Sisters Act 2-stil. Gospel og soul er nært i slekt som musikksjangrer. Samuel Ljungblahd er selv inspirert av 60-/70-tals gospel, R'n'B, funk og soul, og dette preger også hans egne låter. Denne kvelden kommer Samuel Ljungblahd med eget band, Aalesund Gospelkor med dirigent Vidar Åsebø og kapellmester Trond Lien og ungdomsorkesteret til Indre strøk.

www.kulturialesund.no

Neon Ion m/Arve Henriksen

Dato: Lørdag 29. april

Tid: Kl. 19:00

Sted: Parken Kulturhus

Neon Ion er soloprosjektet til den prisvinnende vokalisten, Natalie Sandtorv fra Ålesund. Vokalen hennes leker seg med edgy arrangement i ein deilig miks av elektropop med en klype jazz og toppa med ein he del soul. Kort fortalt handler sangane om den evig flyktige romantikken. Hennes nyeste album, Mood Cosmic, kom ut på Jazzland Recordings i september 2022 til overveldende respons fra internasjonal presse. Samarbeidet med Arve Henriksen springer ut fra hans feature på låten Orbit på hennes siste album. Denne konserten blir første gang de spiller sammen live, og det er all grunn til å vente høy energi, og en mektig opplevelse for publikum.

www.kulturialesund.no

Stig Brenner

Dato: Fredag 21. april

Tid: Kl. 20:00

Sted: Terminalen

Stig Brenner har i løpet av de siste årene etablert seg som en av landets største artister. Han vant P3-prisen i 2019, er 7 ganger Spellemannsnominert, og spilte i 2022 sin første solokonsert, for et utsolgt Oslo Spektrum. Konserten fikk terningkast 5 av Aftenpostens Andrew Mukuria, som blant annet skriver: «Det er tydelig at folk har ventet på denne konserten, for det skrikes overdøvende høyt fra første låt, ‘Sort Magi’.»

www.momentium.no

Dagfinn Lyngbø/ Kjøreregler i forbindelse med koloniseringen av Mars

Dato: Torsdag 26. januar

Tid: Kl. 20:00

Sted: Terminalen

VI skal til Mars og dette er ikke noe Dagfinn Lyngbø har funnet på. NASA sier det. Og det er ikke så lenge til heller. Og det kan bli stress. Men hvorfor det? Har vi brukt opp jordkloden? Tar robotene over? Dette er viktig å snakke om. Hvem skal vi senda først? Hvilket språk skal vi snakke der? Tar vi med homøopater? Skal vi ha høyre- eller venstrekjøring?

«Spastiske sprell! Dagfinn Lyngbø har publikum i sin hule hånd» - BERGENS TIDENDE

www.kulturialesund.no

Lokal artist! Ion Neon standup Stig Brenner
Kulturkalender vår 2023

SVERRE BJERTNÆS

Sted: Khåk Kunsthall

Tidsrom: 16. mars - 16. april 23

utvalgt

Sverre Bjertnæs f: 76 er en av Norges mest sentrale samtidskunstnere. Han begynte sin karriere tidlig, og hadde sin første utstilling som Nerdrumelev i en alder av 15 år.

Da hadde han også gått i lære hos Tore Bjørn Skjølsvik, en mentor som han selv sier har satt preg på han som kunstner, også i senere tid.

Veien gikk videre til Statens Kunstakademi (1995-99) og ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten i Nederland. Han holdt sin første separatutstilling i 2000, i Galleri NAF, Oslo (Norsk Anarkistisk Fraksjon), et visningssted drevet av kunstner Bjarne Melgaard. Her ble han trukket frem av flere kritikere som en viktig kunstner fra sin generasjon, en beskrivelse som fortsatt er høyst aktuell. I 1999 mottok han Blix stipendet, og senere Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere (2005) og stipendet for den da nyopprettede Håkon Bleken-stiftelsen (2008).

Utstillingen i KHÅK vil hovedsakelig bestå av håndmalt grafikk.

Dankert Schlyder As
ved kjøp av solbriller med styrke
Kunstkalender vår 2023
Sentralkunstnersamtids-
www.bymagasinet.net SIDE 19 ÅLESUND Ålesund,
Amfi Moa Øst
Herreavdeling:
91 75 ÅLESUND
AMFI MOA
Notenesgt.14 (Farstadgården) - Stor dame/herre avdeling: 70 10 03 16
-
70 14
OG
SIDE 20
www.bymagasinet.net UTFORSK NYHETER
GANT Stores: Oslo, Aker Brygge • Oslo, Stortingsgata • Sandvika • Slemmestad • Tønsberg Trondheim • Amfi Moa • Bergen, Lagunen • Bergen, sentrum • Stavanger, sentrum • Tromsø
PÅ GANT.NO

Se for deg å få alt du drømmer om, - her får du det!

10 grunner til å legge shoppingen til Ålesund Storsenter

Midt i hjertet av Ålesund ligger senteret der du finner alt du trenger til hele familien.

Vi har samlet ti grunner til hvorfor Ålesund Storsenter er stedet du ikke vil gå glipp av.

Nummer 1: Kinderegg

Kjøpesenteret er slått sammen av flere av byens ærverdige jugendhus til å romme moderne butikker og koselige nisjesteder. På storsenteret får du gjort unna ærender på kjedebutikkene, du kan rusle i nisjebutikkene og finne en gave til en venninne, før du møter venner på koselige kafeer som Tante Bruun eller Valaker Bakeri. Altså, - et kjøpesenter der du kan multitaske og kose deg samtidig som du får gjort unna de praktiske ærendene. Det er som et morsomt og velsmakende kinderegg.

Nummer 2: Urbant og velsmakende

Kanskje det er pilsen og middagen med kolleger og venner som er guleroten for arbeidsdagen? Særegne Green Garden er en del av Hotell 1904. Her serveres både lunsj og middag, og de har åpent på kveldstid for deg som ønsker en mer urban opplevelse etter jobb og utover kvelden. Grunn nummer to smaker godt: øl, fantastiske matopplevelser, - og selvsagt dessert for den søthungrige.

Nummer 3: Farmor Ingvarda

Farmor Ingvarda er nisjebutikken med stor sjel som bare i seg selv er verdt en tur til Ålesund Storsenter. Ingvarda var farmoren til daglig leder Trine Andreassen og butikken feiret 15års-jubileum i fjor. Butikken finnes kun her, - midt i Ålesund sentrum. Ann-Ingeborg Mittet har jobbet fem år i butikken og stortrives i det hun synes er et veldig godt miljø. Sammen med seg har hun Mariane Godø.

– Her selger vi ekslusive barneklær fra 0-14 år, dameklær i alle størrelser, barneleker, smykker og fine pyntegjenstander, for å nevne noe. Er det en ting vi brenner for, så er det service. Vi elsker å hjelpe kundene til å finne den perfekte tingen de leter etter, og vi pakker inn alle gaver i ekslusivt gavepapir, sier Ann-Ingeborg stolt. Det er mange småbarnsmødre som kommer hit når babyen er liten og som damene får se vokse opp.

– Kundene kommer tilbake hit i mange år, og når de har handlet det de opprinnelig kom hit for, finner de gjerne noe til seg selv og

KUNDEARTIKKEL
Tekst BYMAGASINET Foto BYMAGASINET / ÅLESUND STORSENTER
SIDE 22 ÅLESUND
STORSENTER

kanskje en gave eller to. Det er kjekt å bli kjent med kundene våre, sier Mariane og smiler.

Grunn nummer 4: Annika Riise

Grunn nummer fire på denne listen er ikke gullsmeden Klondike, men daglig eier Annika Riise. En helt spesiell varme sprer seg mellom klokker, smykker og ringer når Annika smiler med hele ansiktet og tar i mot kundene med sin 10 års lange erfaring og skjønne personlighet.

– Jeg startet her som ekstrahjelp da jeg var 18 år. Nå har det gått ti år og jeg ble daglig leder for tre år siden. Det beste med å jobbe her er kundene, og å få yte service.

Grunn nummer 5: Klondike

På en god femteplass kommer Klondike, en intim og populær gullsmed.

– Vi er en del av Mestergull, men er likevel en annerledes gullsmed. Her har vi mer fokus på merkevarer og klokker, samtidig som vi er rimeligere enn de aller fleste. Vi er stolte av merkene vi fører, som Snö, Von Bergen Design og Susanne Friis Bjørner.

Nå er det populært med fargede steiner, gull og forgylt sølv. Også det norske merket Bjørg Jewellery ser Annika at mange sikler på. Med sine spesielle bokstavsmykker som ligner på mennesker og anatomiske hjerter laget av ekte stein, er det ikke rart at mange vil ha disse.

all elektronikk nemlig en stor lampeavdeling samt kjøkkenavdeling. Nuvaa og Mango hører sammen. Nuvaa har vært en del av den gamle Match-butikken, men har nå trukket seg ut til å bli en egen butikk. Her er klær for ungdommer, unge voksne, dame og herre.

Vi har skrevet 10 gode grunner til å besøke Ålesund Storsenter. Sannheten er at det finnes tusenvis av gode grunner til å komme hit. Og for å nevne noen flere av de, kan du jo ta en titt på butikkoversikten:

La Belle • Tante Bruun • Green Garden • Nuvaa • Mango

Farmor Ingvarda • Klondike Ålesund • Elon • Modo Sentrum

Godteland • Egon • Burger King • Valaker Bakeri og konditori

Princess • Mester Grønn • Cubus • Kremmerhuset • Best Kids

Hennes & Mauritz • Vitusapotek • Mango • MODO Sentrum

Rønnestad Rørlegger • Object • Vero Moda • Jack & Jones

Flying Tiger Copenhagen • Ringo • Vita • Normal • Aseco gull & sølv

Kontrast Frisør • Chess Frisør • Floyd • Brilleland • Kitch`n

Norli • Eurospar • Kicks • Jernia

Nummer 6 – 10: Godteri, undertøy, klær og interiør

Det finnes et land alle barn (og mange av oss voksne) drømmer om, spesielt på lørdager. Godteland er en del av RINGO-butikken og er paradis for en søtmons. Her får du «trendgodteri», altså godteriet som er kult på sosiale medier om dagen, - litt annen type godteri enn det du finner i vanlige dagligvarebutikker. Vi sier bare NAM!

Nam sier vi også til behagelig og flott undertøy. La Belle har vært i Kongens gate i mange år og flyttet til Storsenteret for ett og et halvt år siden. Her er god service til å få flott undertøy som sitter godt.

Selv om Elon er en elektronikkbutikk, faktisk den eneste i sentrum, er det muligheter for å finne flott interiør her. Butikken har i tillegg til

www.bymagasinet.net SIDE 23 ÅLESUND STORSENTER

FRISK LUFT

Vi lengter etter å lufte oss i dugg og vårluft, og nyte solen når den titter frem. Velg god sittekomfort i hagen ogsåså flytter vi ganske snart ut for sesongen! Og inne,

der skal det også "blomstre".

SIDE 24 SHOPPING INTERIØR NYHETER
Pedalbøttene fra Vipp kommer i svart, beige eller hvit, Møbler & Miljø Nydelig barkrakk fra JL Møller. JA Nyhet fra Hay, Create utemøbler. .Møbler & Miljø Stripete badekåpe, unisex 1900 kr. Sima Figur, 999,90 kr, Feel. Amfi Moa Lysestaker i Calafata Viola marmor, 101Copenhagen 2.149 kr pr.stk. By Sunde Figurer i eik, Boyhood, mange varianter fra 949 kr. By Sunde Parasoller, HK Living 3.999 kr. By Sunde Tine K Home krukke i terracotta str 48x46cm. Flere varianter kommer. By Sunde Herlige vaser fra Bjørn Wiinblad. Møbler & Miljø

Din bank på heimebane

Vi lover å gjøre en forskjell for deg, lokalsamfunnet og bedriften din. Gjennom å gi gode råd, være der når du trenger oss og heie på de som skaper er vi din bank på heimebane. Med kontor i hele regionen, kjenner vi Nordvestlandet godt. Det er her vi gir tilbake. Det er her vi hører til.

Din egen rådgiver

Vi ønsker å ta godt vare på kundene våre ved å gi god og personlig service. Derfor har bedrifter og privatpersoner sin egen rådgiver.

sbm.no/velkommen

Best på Kundeservice

Vi har dyktige rådgivere som kan hjelpe både deg og din bedrift med alt fra kort og betaling til finansiering og forsikring

sbm.no/kundeservice

sbm.no/naeringsbasen

Vi er Team Møre

Vi jobber sammen i team for deg. Vi kan tilby rådgivning innen aksje-, valuta- og rentehandel, samt forvaltning av større formuer.

sbm.no/privatbanking

Vår eiendomsmegler

Skal du bytte bolig?

I Møremegling har vi meglere med god lokalkunnskap som hjelper deg med salg av din bolig.

moremegling.no/kontakt-oss

www.bymagasinet.net SIDE 25
Foto: Simon Sjøkvist
© ALLE RETTIGHETER TILHØRER UTFØRENDE FOR PROSJEKTERINGE VISTE MATERIAL- OG FARGEVALG KAN AVVIKE FRA VEILEDENDE P Se NBI 525 101 Skrå, luftede tretak med isolerte takflater (takvinkel Stedlige forhold må vurderes i hvert enkelt tilfelle Fasade 1 F a s a d e 4 STUE/KJØKKEN 21 8 m2 BAD 4 3 m2 ALKOVE 4,2 m2 GANG 4,1 m2 Fas 1 Etasje © ALLE RETTIGHETER TILHØRER UTFØRENDE FOR PROSJEKTERINGEN KOP ERING ELLER BRUK AV DISSE TEGNINGENE ER FORBUDT UTEN SKRIFTLI VISTE MATERIAL- OG FARGEVALG KAN AVVIKE FRA VEILEDENDE PRISLISTE NB! DETALJVALG TILPASSES ETTER STEDLIGE FORHOLD Se NBI 525 101 Skrå, luftede tretak med isolerte takflater (takvinkel over 10o) Stedlige forhold må vurderes i hvert enkelt tilfelle Fasade 1 F a s a d e 4 STUE/KJØKKEN 21 8 m2 BAD 4,3 m2 ALKOVE 4 2 m2 GANG 4 1 m2 Fasade 1 Fasade 3 F a s a d e 4 HEMSGULV 7 8 m2 Fasade 2 1:333,333 Fasade 1 1:333,333 Fasade 3 1: 1 Etasje 1:150 2 Etasje

WAKE UP® ÅLESUND

MOTHERBED® ARRIVES IN LØVENVOLDGATA 9 ON APRIL 22nd

Byggfag HYTTE

Når du våkner i en seng fra Hästens kjenner du hva god søvn betyr. Den er bygget med de beste naturmaterialer og svært godt håndverk. Man ser det ikke, men man kjenner det.

HÄSTENS STORE ÅLESUND | Løvenvoldgata 9, 6003 Ålesund

Prosjektert etter Teknisk forskrift 2017

Justeringer som følge av endelig prosjektering, må påregnes på plan/snitt/ fasader

NBI 525 207 Kompakte tak

Tilstrekkelig fall og avrenning

Kompakte tak må ha innv nedløp og sluk Utv nedløp for godt isolerte kompakte tak kan være akseptabelt på steder med et kystklima der man vet sikkert at snølag på taket får meget kort varighet

Skann QR-koden
Bruksareal BRA Etasje / enhet Sum, BYA Sum, BRA Areal: Bebygd areal, BYA 1 etasje 2 etasje 36,2 m2 49,8 m2 49,8 m2 Hytte 36 2 m2 0,0 m2 BYGGESØKNADSTEGNINGER: Merknader Prosjektert Revisjon BYGGESØK--Tiltakets art: Tiltakshaver Tegningsstatus Rev Tittel: Prosjekt nr For katalog Byggeadresse Gnr/bnr, bygg N KOPIERING ELLER BRUK AV DISSE TEGNINGENE ER FORBUDT UTEN SKRIFTL G SAMTYKKE Byggfag HY-Ansv PRO ForhandlerJusteringer prosjekterin plan/snitt/ f Rev RevHYTTE LOGO PRISLISTE NB! DETALJVALG TILPASSES ETTER STEDLIGE FORHOLD over 10o) NBI 525.20 Tilstrekkelig Kompakte t sluk Utv ne kompakte t på steder m vet sikkert a meget kort Fasade 1 Fasade 3 F a s a d e 4 F a s a d e 2 HEMSGULV 7 8 m2 Fasade 1 Fasade 3 F a s a d e 4 F a s a d e 2 HEMSGULV 7 8 m2 Fasade 1 Fasade 3 F a s a d e 4 F a s a d e 2 HEMSGULV 7 8 m2 Fasade 2 1:333,333 sade 1 1:333,333 Fasade 3 1:333,333 Fasade 4 1:333,333 1:150 2 Etasje 1:150 2 Etasje 1:150 2 Etasje 1:150 Bruksareal, BRA Etasje / enhet Sum BYA Sum, BRA Areal: Bebygd areal BYA 1 etasje 2 etasje 36,2 m2 49,8 m2 49 8 m2 Hytte 36,2 m2 0,0 m2
Merknader
RevisjonBYGGESØKNADSTEGNING----Tiltakets art: Målestokk Dato Tiltakshaver Tegningsstatus: Rev Pro Dato Rev Tittel: Tegn nr Prosjekt nr For katalog 1:333 333 1:150 Logohytte Byggeadresse:
G SAMTYKKE
--Ansv. PRO Forhandler --
Ark A3 Rev Pro Dato Rev Pro DatoHYTTE LOGO
for å booke egentid til test av senger!
BYGGESØKNADSTEGNINGER:
Gnr/bnr, byggekommune:
F a s a d e 2 Fasade 1 Fasade 3 F a s a d e 4 F a s a d e 2 HEMSGULV 7 8 m2 Fasade 1 Fasade 3 F a s a d e 4 F a s a d e 2 HEMSGULV 7 8 m2 333,333 Fasade 4 1:333,333 1:150 2 Etasje 1:150 2 Etasje 1:150

DAGFINN

RENDYRKET STANDUP PÅ PARKEN

PORTRETT

Tekst RUNAR BØLGEN ANDERSEN foto EILIF STENE

Og han er klar - meget klar, for de neste ukene hvor Vestlandet for alvor skal få bli med på en reise i tid og sted hele veien til planeten Mars. Og det er ikke småtteri når komikeren fra Bergen skal ta publikum helt ned på detaljnivå, når kjørereglene i forbindelse med koloniseringen av mars skal defineres.

– Det snakkes jo om at man skal lande mennesker på mars. Og senest denne uken så hadde jo Musk flydd en russer ut i verdensrommet. Så skal russerne være de første eller skal vi komme dem litt i forkjøpet der, undrer Dagfinn lattermildt i det vi møter han i begynnelsen av mars - måneden altså.

Showet som til nå har gitt tusenvis av nordmenn et blidere ansikt gikk for første gang av stabelen tilbake i 2020. Men som alle andre bransjer hvor folk er samlet ble underholdningsbransjen rammet hardt av pandemien. Mange kastet inn håndkleet i påvente av endringer. Men ikke alle.

– Jeg skulle jo ha premiere på showet i mars 2020 og så kom jo coviden. Jeg tenkte, jajja, ok - si at det varer over sommeren da, og at de på høsten åpner opp. Litt sånn optimistisk, smiler Dagfinn og fortsetter:

– Jeg hadde forestillinger på Forum Scene i Bergen, med plass til 1000 mennesker. Men covid gjorde at det bare var lov med 200 i salen. Så det ble sånne 200- publikummers forestillinger i månedsvis, fortsetter han.

Ogmedåpningenkomboosten.

– Det skal sies at for min del, så var det faktisk en sånn boost etter pandemien. Egentlig litt under også. Man kan jo bli litt opphengt i at det er slitsomt å turnere med mange reisedøgn borte fra familien og sånn. Men så fikk man plutselig ikke lov til å reise, og jeg begynte å tenke at, det er jo dette jeg synes er gøy. Det er dette jeg liker å gjøre. Så det er en sånn post-covid boost, jeg synes det er skikkelig gøy å treffe publikum igjen, forteller Dagfinn.

Generalen i standup-Norge

Dagfinn som nylig fylte femti kan dette året jubilere med 30 år i standup-bransjen. Han begynte sin karriere som komiker i 1990-årene, da han opptrådte på ulike klubber og scener i Bergen. Gjennombruddet kom i 1999 med forestillingen "Dagfinn Lyngbø – Live" hvor han blant annet fortalte om hans betraktninger rundt at hans mor ble innlagt på hjerteavdelingen på Haukeland Sykehus. Ikke noe man i utgangspunktet forbinder med humor, men 196 forestillinger i hele landet beviser vel atter en gang at; aldri så galt at det ikke er godt for noe. Den neste standup forstillingen hans, "Dagfinn Lyngbø - Ka e' vitsen?" (2005) tok opp frykt og meningen med livet. I løpet av to og et halvt år ble forestillingen sett av 100.000 mennesker. I 2008 var det klart for tidenes mestselgende og kritikerroste humorforestilling her til lands; "Dagfinn Lyngbø - Evolusjon". Forestillingen ble sett av ca. 150.000 mennesker fordelt på nærmere 400 forestillinger over hele landet.

Menhvordanvardetegentligåværestanduppåtidlig90-talletkontraidagenspost-covidertesamfunn?

– Det var jo ikke noe som het standup i Bergen den gangen. Det var jo revyer som var det populære mange steder og vi hadde jo sånn som Kenneth Sivertsen, Herborg Kråkevik og Kvinner på Randen som var aktive på den fronten. Og så hadde du Festspill-revyen som var voldsom populær. Så det var et godt humormiljø, men ikke noe standup. Jeg visste vel egentlig ikke hva det var når jeg begynte, jeg hadde ikke sett Eddie Murphy eller andre på tv, det oppdaget jeg først senere, ler Dagfinn.

Ognettopprevyenogopptredenpåsceneninspirerte.

– I starten var jeg litt i revy-sjangeren, gjorde monologer og snakket om forskjellige rare ting. Men jeg var ikke fremmed for å hive på meg skjerf og være en karakter når jeg ville det, jeg var ikke helt sjangertro i starten. Og det har jeg jo fortsatt med, personifisere, karakterisere, spille litt forskjellige scener. Men du finner ikke noe parykk og jakke hos meg nå for tiden, forteller komikeren.

www.bymagasinet.net
SIDE 29
Dagfinn Lyngbø turnerer i disse dager med show langs hele landet og står på scenen i Parken Kulturhus i slutten av april. Vi tok en prat med komikeren selv, som dette året kan feire 30 år som morromann på fulltid.

Samfunnskomikeren

Det har blitt utallige forestillinger gjennom årenes løp rundt omkring i landet. En av Lyngbøs største styrker som komiker er nettopp hans evne til å observere og kommentere samfunnsfenomener og hverdagslige situasjoner på en treffsikker og humoristisk måte. Bergenseren har en unik evne til å formidle humor på en måte som appellerer til et bredt publikum, samtidig som han beholder sin særegne stil og humoristiske vinkling. Det er noe i måten han tenker på, snakker på, smiler på. – Stilen min er jo litt sånn at den kommer ut fra at jeg har vært litt nervøs og sånn, litt stresset.

Jeg har ofte en rask type fortelling, som ikke er så avhengig av ordene men mer hvordan man sier det. Og så leter jeg ofte etter ord, for at det skal gå fort nok. Snarveien inn til bilde er som oftest ikke ordene, men mer situasjonen. For meg er det viktig å komme fort frem til det morsomme, forteller Dagfinn.

Planleggerdunårdetskalsmelleipublikum?

– Det er sirlig planlagt ned til minste komma. Standup, slik jeg gjør det, er såpass sårbart at om man har spist for mye rett før man går på scenen og får en sånn type burping, du vet, sånn man får etter en stor middag. En sånn liten burp kan ødelegge en hel vits. Det handler veldig mye om å være tydelig på timing. En liten pause, et lite men, kan ødelegge, forklarer Dagfinn.

Litt på lerrete

Stand-up er i hjertet og her har han mang en gang bemerket seg som en av de beste. Men han har ikke vært redd for å ta steget inn i det ukjente, noe som har resultert i både låter, skuespill, band og bøker.

– Det har jo vært forskjellig. Men jeg og Bjarte Jørgensen laget jo en barneplate som heter Guttelus. Det var i 2017 eller noe sånt, og det var kjempegøy. Vi ble jo nominert til Speleman og greier, smiler Dagfinn og fortsetter:

– Inspirasjonen kom faktisk når jeg satt å skrev på en del andre ting, og så hadde jeg jo barn i barnehage og de herjet jo også rundt hjemme, og da tenker man litt på sånt som barn er opptatt av. Så det begynte med med at jeg skrev en låt etter å ha levert i barnehagen til et karneval. Låten het “Karneval i barnehagen” og det var veldig gøy å spille inn. Faktisk spilte vi inn plata litt rundt omkring på turnè. På hotellrom, inne i klesskap, rundt omkring i landet. Vi spilte faktisk litt av den inn i Ålesund også, forteller han lattermildt.

Barneplata kom ut og ble en populær hit hos mange. Og enda mer har det blitt gjennom årenes løp. For mange er Dagfinn kjent som stemmen til dovendyret Sid i Istid-filmene. Han har også hatt en rekke tv-show og vært deltaker i enda flere, både som fast gjest og festlig innslag. Men det er mer på blokka som enda ikke har kommet ut - mye mer.

– Jeg tenker hele tiden at “dette har jeg lyst til å lage”. Men det tar jo tid å få ting ut. Jeg har nye ting på blokka hele tiden, noen ting jeg startet på i 1996 som jeg enda ikke er ferdig med. Som oftest er det fordi det kommer et standup-show inn på sidelinja og ødelegger. Litt sånn, dette skal jeg gjøre nå, nei søren der ser det ut som det blir stand-up igjen, humrer Dagfinn.

Mye har blitt ferdigstilt til glede for båre store og små rundt omkring i landet. Men mye ligger som nevnt i bunken med kreative ideer og planer for fremtiden. I den bunken ligger det også bøker.

– Altså bok frister. Jeg har liggende flere små bokprosjekter som jeg ikke er ferdig med. Bok er faktisk sinnsykt mye jobb, så jeg er fascinert over at det er så mange forfattere der ute, så mange som jobber hardt. Men jeg blir liksom aldri ferdig, de standup-forestillingene. Og plutselig har det gått to år.

På hjemmebane

Du er jo gift med en kvinne i samme arbeidssjanger som deg selv. Er det gøy å være i familien Lyngbø?

– Nei. Litt bakerens barn kan man vel si. Mekanikeren kjører dårlig bil og de greiene der.

Komikeren har et ganske kjedelig og traust hjemmeliv, smiler Dagfinn.

SIDE 30 PORTRETT DAGFINN LYNGBØ
www.bymagasinet.net SIDE 31
PORTRETT DAGFINN LYNGBØ

Sådutesterikkevitsenelittpåhjemmebaneførduskalpåjobb?

– Nei, det er mer sånn at jeg og min kone kan sette av profesjonell tid. “Nå skal vi jobbe en times tid”. Utover det har jeg ganske sånn feriehumor når jeg ikke e rpå jobb. Ganske dårlig humor faktisk.

Dad-jokes?

– Faktisk enda verre. Dårlige dad-jokes. Men det bedre at jeg får ut de på hjemmebane, så kan jeg heller ta litt bedre vitser på jobben.

– Men, fortsetter Dagfinn:

– Det glir jo litt over i hverandre. Vi diskuterer litt hverandres jobber, og hun er jo avhengig av å diskutere det som skjer i nyhetsbilder og sånt på grunn av sin jobb i Nytt-på-Nytt.

Topp tre

Dette året kan Dagfinn Lyngbø feire 30 år som stand-up komiker i Norge. Han har på mange måter holdt på så lenge sjangeren har hatt et navn, og videre vært med på å utvikle mye av det som har skjedd på både scene, tv og i andre former.

Menhvaharværthøydepunkteneidenneperioden?

– Det første som slår meg er jo Cup-finale showet til Brann, i 2004 var det vel. Da var det 6000 i Oslo Spektrum og jeg skulle gjøre et show på 10-15 minutt. Det var så sinnsyk stemning. Du vet, når man er på sånne fotball eventer, og liketil kvelden før finalen, ingen vet om de har vunnet eller tapt enda. Stemninga var i taket. Jeg tenkte bare nevne navnet på en spiller så jublet de og sang i to minutter, humrer komikeren.

Det har blitt mange tusen forestillinger gjennom årene, så det å sette fingeren på enkeltopplevelser er ikke alltid like enkelt. Men han liker å komme hjem.

– Bergen. Altså når alt klaffer, vitsene sitter og timingen er 100%. Og publikum har en rytme man elsker. Det er jo fantastisk. Den kan man for så vidt få hvor som helst, både i Bergen og i Ålesund. Men du vet jeg kan gjøre 230 forestillinger, og så plutselig skjer det noe i forestilling 197, veldig gøy, stemning, forteller Dagfinn og tar en liten tenkepause.

– Jeg husker på Supersmud, en forestilling i Stavanger en kveld som var helt elektrisk. Jeg hadde jo 330 forestillinger med den, og likevel husker jeg spesielt denne ene. Den kvelden tenkte jeg, fy-flate for en jobb jeg har!

Kjøreregler for marslivet

I det kommende showet som går av stabelen i Ålesund er det som kjent kjøreregler for koloniseringen av mars som står i fokus. Og det blir i kjent stil et show hvor Lyngbø fokuserer på den mer praktiske delen av prosjektet som Musk og co vil iverksette om - kanskje- ikke alt for lang tid.

– Det er jo mange ting man skal tenke på da. For eksempel hvordan vi skal komme oss opp dit?

Hvor lang tid tar det? Hvordan skal vi reise dit? Hvem skal først ut når vi kommer fre. Det er jo mange refleksjoner man kan gjøre seg. STORT tema, helt blanke ark, ny planet.

Harduegnekjørereglerforshowenedine?

– Tja, ikke som jeg har tenkt over. Jeg mener at man kan tulle om alt. Man kan for eksempel tulle om kreft dersom man selv har kreft eller har noen i sin sfære som har det. Det er viktig at det kommer fra et ekte sted. At det ikke bare er en observasjon. Med nærhet kan man tulle med det meste. Men jeg mener jo det er vanskeligere å få folk til å le av en kulepenn. Hvis noen ler seg ihjel av en kulepenn vits, ja da er det en morsom vits, avslutter komiker Dagfinn Lyngbø som er aktuell med show i Ålesund i april.

www.bymagasinet.net SIDE 33

I vår kundeklubb får du en EDEL rabatt ved innmelding, og fast rabatt HVER gang du handler!

Vår egen nettbutikk www.edelt.no er en fullsortiment gullsmed- butikk på internett, som gjør at mange av våre varer alltid er tilgjengelige for deg.

www.edelt.no

AMFI MOA SYD Ⅰ 70 14 63 95 (siste butikk før gangbroa mot nord, tidligere NG) Automatic ‘Open heart’ med diamant 11 495,- Cover Automatic 8 995- Smykke i stål 399,- Armlenke i stål 299,- Bamse i gull 14K (585) med diamanter 9 990,- Ring gultgull 1,00ct TWSI 49 990,- Rosettring 0,65ct WSI diamanter 24 990,- Perlearmlenke 399,-

Å være markedsleder er ikke noe som kommer av seg selv. Langt mindre det å holde på posisjonen år etter år. Det er litt sånn som toppidrettsutøverne sier det: Å vinne et mesterskap er vanskelig. Å gjenta bragden er enda vanskeligere.

Tekst og foto NOTAR

Notar har altså klart det gjennom de siste årene. Vi er fortsatt markedsledere på Sunnmøre. I 2022 hadde vi en markedsandel på Sunnmøre på hele 21 prosent. I Ålesund var markedsandelen på 18 prosent.

Starten på 2023 har vært enda mer oppløftende. Per 8. februar var markedsandelen vår for Sunnmøre på hele 26 prosent. Antallet signerte oppdrag i perioden tid var mer enn doblet, sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg er det mange, flotte nyheter som kommer de neste ukene.

Å ta, og ikke minst å styrke denne posisjonen som markedsleder er på ingen måte noe har kommet av seg selv. Hvordan vi har fått denne posisjonen, i konkurranse med sterke aktører, er på ingen måte noen hemmelighet. I Notar har vi alltid delt villig hva som er suksesskriteriene og forutsetningene for det vi gjør. Det handler om mennesker og produkt, der samspillet skaper fornøyde kunder.

Hvis bryter det ned, er det en del nøkkelområder som må være på plass for at forutsetningene skal føre til realisering av ambisjoner.

SIDE 36
BOLIG FAST SPALTE NOTAR

Og når vi snakke om ambisjoner handler det i realitetene om å skape verdier og resultater for kundene våre.

Kompetanse og erfaring

En erfaren eiendomsmegler har god kunnskap om lokalområdet og eiendomsmarkedet, og gjør dem i stand til å gi råd og hjelp til kunder på en effektiv måte. De ansatte i Notar er faglig sterke, de er dyktige selgere, og vi har liten gjennomtrekk i arbeidsstokken – noe som er sjeldent i vår bransje.

Effektiv verktøykasse

Vi sier at vi har den beste verktøykassen for salg av bolig. Fra den kan vi plukke de produktene som gir størst sannsynlighet for at nettopp din bolig blir synlig, og solgt til så høy pris som mulig. Hver bolig og hvert salg er unikt. Det betyr at markedsføringspakken må skreddersys til hvert enkelt salg. Vi har også tradisjon for å teste ut nye ting, finne nye markedsføringstiltak og skape nye standarder for bransjen.

Kundetilfredshet

Den gode kundeopplevelse er viktig for oss. Vi jobber hele tiden med målsettingen om at vi til enhver tid skal gjøre en så god jobb at kundene våre ikke nøler med å anbefale oss til andre. I det ligger både god prosess og godt resultat. Vi har kunder som har brukt oss til sag av bolig både to, tre, og faktisk hele fem ganger.

Like enkelt som det er vanskelig.

Det er mange aktører om beinet i denne bransjen, og da er det desto viktigere å sette sine egne, solide fotavtrykk på hver jobb som gjøres. I Notar er vi flink til å dra i samme retning, og målet vårt er alltid det samme: Å skape fornøyde kunder. Er kundene fornøyde, betyr det at vi har levert et godt.

Det nok dette som er den aller største suksessfaktoren. Som boligselger skal du oppleve liten risiko når du er kunde hos oss, og du skal sitte igjen med både en god opplevelse og et godt resultat.

Salgsgaranti

Vår salgsgaranti gir trygghet til deg som kunde. Samtidig viser den at vi har så sterk tro på oss selv og vårt produkt at vi kan gi denne tryggheten og friheten til våre kunder. Kort forklart sier den at dersom boligen ikke blir solgt til en pris du aksepterer, kan du når som helst trekke deg fra salget – uten at du får noen regninger fra oss. Det unike med vår salsgaranti er at vi heller ikke opererer med noen form for bindingstid.

www.bymagasinet.net SIDE 37 BOLIG
Å bli markedsledende handler altså om dyktige ansatte, hardt arbeid og gode løsninger.
Torstein Drevik Eiendomsmegler MNEF/Partner
SIDE 38 uno
unoform.no
form Ålesund | Klaus Nilsens Gate 6 | 6003 Ålesund |

Vi skaper kjøkken for livet

Forskjellen mellom den eneste ene og alle de andre er den samme som mellom ekte kjærlighet og overfladiske forelskelser: Den første holder – de siste underholder så lenge de varer. Litt på samme måte er det som skiller Copenhagen snekkerkjøkkenet fra vanlige kjøkken, kombi -

nasjonen av sylskarp estetikk, kompromissløst håndverk, kresne materialvalg og gjennomført funksjonalitet som fungerer her og nå – og om mange år.

www.bymagasinet.net SIDE 39

Vi hjelper deg å realisere boligprosjektet!

Å bygge et nytt hjem, skal være en god opplevelse for deg og familien din. Det er mange beslutninger å ta underveis, alt fra valg av tomt, til valg av hus og selve byggeprosessen. Vi tar hånd om deg og husdrømmen fra start til slutt.

Vi i Fokus Bygg AS leverer hus fra Norges største boligbygger. Som Mesterhus forhandler er vi det trygge valget når du skal realisere boligdrømmen.

Vi har flere spennende og store prosjekter på gang, samt flotte boliger til salgs. Ta kontakt for en hyggelig boligprat.

Vi ansetter!

Vi er 13 ansatte med et stort spekter av kunnskap og ferdigheter. Oppdragsmengden vår øker stadig, og vi har behov for flere flinke folk til vårt team. Konkurransedyktige betingelser. Kontakt oss for mer informasjon.

40 49 08 80 E: anja@fokusbygg.no
T:

THE NEW

V50 E XPERIENCE THE

®

PRINCESS YACHTS WEST SWEDEN / NORWAY / DENMARK BERGEN +47 55 52 50 30 OSLO +47 66 76 08 70 VINDÖN +46 304 390 90 [HQ] GREVE +45 70 26 84 84 princessyachts.no/events
BORD:
PRINCESS
EXCEPTIONAL
VI GLEDER OSS TIL Å ØNSKE DEG VELKOMMEN OM
Stavanger Båtmesse 21/4-23/4 Tønsberg Boatshow 29/4-1/5 Dra til sjøs, Bergen 5/5-7/5 Båter i Sjøen, Oslo 31/8-3/9

I butikken hos Hagen AS i Smibakken 3 i Breivika har de stor utstilling av trappemodeller fra Escalia og Stryntrappa. De ulike trappemodellene gir deg muligheten til å visualisere hvordan du kan flette sammen de ulike elementene i hjemmet ditt, med klassisk eller moderne uttrykk for å få frem helheten i akkurat ditt hjem. Velger du trapp fra Stryntrappa har du også mulighet for mer plass i hjemmet, helt uten å bygge på huset.

Tekst BYMAGASINET foto BYMAGASINET / STRYNTRAPPA

Salgskonsulentene Carina Moe Gjerde og Christin Skjong står med åpne armer og store smil når kundene kommer inn og får hjelp og rådgiving. Kjærligheten for bedriften smitter over til den enestående kundeservicen og kunnskapen damene deler.

– Avdelingen i Ålesund åpnet dørene for vel tre år siden, under pandemien. Dette var egentlig var egentlig midt i blinken, for da var det veldig mange som brukte tiden til å pusse opp, sier Moe Gjerde. Fjoråret var også et godt år for firmaet. Den store interessen for trapp forklarer damene med at trapp nå er på lik linje med kjøkken og bad når det kommer til oppussing og renovering.

– Vi har sett en utvikling de siste ti årene der folk pusser opp kjøkken og bad, og i samme slengen vil de ha ny trapp. Når de har lagt et nytt og lekkert gulv i eik for eksempel, ser de at den gamle furutrappa ikke lenger passer inn i helheten.

La deg inspirere i butikken

Hos Hagen AS får kunden mulighet til å forme uttrykket på trappen slik at den harmonerer fint sammen med stilen i resten av hjemmet. Familiebedriften har produsert trapper siden 1934 og er Norges største trappeprodusent. De leverer trapper under merkevarene Stryntrappa og Escalia.

– Når kunden tar turen innom butikken, får de et realistisk bilde av hvordan våre trapper vil se ut i deres hjem. De kan finne sin favorittmodell og overlate måltaking, montering og oppfølging til oss, forteller Moe Gjerde.

Kundene kan la seg inspirere av forskjellige tresorter, ulike overflatebehandlinger og vakre detaljer i stål og glass, og finne løsningen som passer perfekt til sitt interiør, samtidig som de får god veiledning fra salgskonsulentene.

SIDE 42
HAGEN
KUNDEARTIKKEL

Plass til livet

I dag er det ingen krav om innvendig bod i nybygg. Mange hus bygges derfor uten gode løsninger for oppbevaring. Det mange ikke tenker over, er at området under trappa er større enn man kanskje skulle tro, og kan brukes til noe nyttig.

– Flere bor i dag i arealeffektive hus uten boder. Mange av våre kunder som har kjøpt Stryntrappa med oppbevaringsmulighet har blitt overrasket over hvor mye plass det faktisk er under trappa. Rommet under trappa kan fort bli et sted der det samles enten støv, rot eller det blir stående helt tomt.

Effektiv plassutnyttelse i hjemmet er noe de fleste har behov for. Stryntrappa tilbyr tre tilvalg: Stryntrappa Bod, Kontor og Garderobe.

Sykler og ski under trappen

– Stryntrappa Bod gir maksimal utnyttelse til lagring i trapperommet, selv under det laveste trappetrinnet. Boden er fleksibel i bruk, og du velger selv hvordan du organiserer oppbevaringen – i esker, på oppheng eller i hyller. Der kan man sette vekk ting som tar plass og ikke er så fine fremme, slik som kofferter, ski eller sykkel, sier Skjong.

Stryntrappa Bod leveres med LED-belysning og én innvendig hylleseksjon

Hjemmekontor

Stryntrappa Kontor gir ungene plass til å gjøre lekser midt i huset eller en kan ha hjemmekontor. Det er plass til at flere kan sitte sammen da lengden på bordplaten vil normalt være 2-2,5 meter og dybden rundt en meter. Stryntrappa Kontor er praktisk innredet med innfelt stikkontakt i bordplaten og en åpning langs veggen til kabler og ledninger.

Løsningen består også av to vegghyller og skap, som er praktisk til oppbevaring av for eksempel printer og papir.

6 steg til ny trapp

Jobben med å bytte trapp er stort sett gjort på en dag. Hagen vet nemlig hvor vanskelig det er å klare seg uten. I prosessen med å rehabilitere, er det lurt å gå gjennom følgende steg:

Tenk helhet. Å bytte trapp er én ting, men kanskje skal du gjøre andre endringer samtidig? Åpne en vegg, flytte trappen eller endre planløsningen?

Kontakt Hagen. Ta med hustegning eller bilder av den eksisterende trappen til en av våre butikker, eller kontakt oss på e-post eller telefon.

Velg din favoritt blant trappemodellene og få et kostnadsfritt tilbud med tegning av trappen.

Få eksakte mål. Dette gjøres gjerne av Hagens montører. Bestill trappen du ønsker deg.

Få trappen levert og montert. Montering kan gjøres av Hagen eller husbygger.

Garderobeplass

I dag er mange opptatte av system i hjemmet, samtidig som flere bor i mindre boliger. Inngansparti og entré i nye boliger har ofte begrenset plass. Med Stryntrappa Garderobe kan du oppbevare klær, sko og vesker på en tilgjengelig og oversiktlig måte.

Aktivitetsnivået i byggebransjen går i bølger, men med nytenkning, smarte løsninger og moderne produksjonsmetoder tilbyr Stryntrappa spesialtilpassede, norskproduserte kvalitetstrapper til sine prisbevisste kunder.

– Ta gjerne med deg tegninger og skisser når du besøker oss. Slik kan vi gi deg best mulig råd når du skal velge din ideelle trappeløsning. Dersom du renoverer er det fint om du tar med et bilde av den eksisterende trappen og omgivelsene den står i. Bygger du nytt, blir vi veldig glade for plantegninger og snittegning, slik at vi kan finne den ultimate løsningen til ditt hjem.

Velkommen innom!

HAGEN Smibakken 3, 6018 Ålesund - Telefon: 73 20 09 21

E-post: aalesund@hagen.eu

www.bymagasinet.net SIDE 43 HAGEN
1. 2. 3. 4. 5. 6.

Den store takhøyden med vinduer som går fra gulv til tak, i kombinasjon med karakteristiske vinkler gir huset som er tegnet av Byggfag Arkitekter et arkitektonisk særpreg.

SIDE 44 HJEMME HOS

GENIAL PLANLØSNING

Famiien på Flisnes gikk fra en litt for stor enebolig til et nøkkelferdig, moderne hus fra FleHer boliger. Planløsningen er så kompakt og genial at de ikke kunne tenke seg å endre på noe!

AV Bymagasinet FOTO Espen A. Istad // Studio Istad STYLING BySunde Studio

www.bymagasinet.net SIDE 45
HJEMME HOS

I fasaden mot nord har inngangspartiet fått et praktisk integrert overbygg. Kledning fra G3/Fåvang Sag levert av Fleher boliger.

SIDE 46

Huset som er tegnet av ByggFag Arkitekter har et nordisk minimalistisk og stilrent uttrykk uten takutstikk.

www.bymagasinet.net SIDE 47
SIDE 48
www.bymagasinet.net SIDE 49
HTH-kjøkkenet Focus / Nordic Spirit i sortbeiset eik er et flott blikkfang i allrommet. Praktisk barløsning på enden av øya.
SIDE 50
Benkeplaten i komposittstein fra Solid AS tåler hard bruk. Quooker blandebatteri med kokende vann, og praktisk sort vask fra Blanco.
www.bymagasinet.net SIDE 51
Sletten innerdør i hvit fra Bygg1, med sorte dørvridere, levert av Fleher boliger.
SIDE 52
Alle soverom i huset har doble lystette plisségardiner fra Fasadeprodukter. Plisségardiner med up & down funksjon gir mulighet til å slippe inn lys samtidig som du skjermer mot innsyn.
www.bymagasinet.net SIDE 53
Lystette plisségardiner øker sovekomforten ved at man får det helt mørkt når man skal sove. Luftekanaler i plissegardinen isolerer og gjør at varmen holder seg inne om vinteren og ute som sommeren. Med andre ord, så blir varmen innendørs om vinteren, og om sommeren gir plisségardiner deg en behagelig og sval bolig.

På begge badene er det montert vegghengt baderomsinnredning fra HTH med eikefronter. Moodellen heter Tendens. Hvite benkeplater med helstøpt vask fra Kuma.

SIDE 54
SIDE 55 www.bymagasinet.net
På badet med lys eik er det valgt armaturer i krom, og på badet med sorte fronter er kraner og detaljer i sort.
SIDE 56
Vaskerommet ligger tett på inngangen, og har innredning fra HTH og dør fra Bygg1 levert av Fleher Boliger. Trappen er fra Stryntrappa.
SIDE 57 www.bymagasinet.net
Trappen Aks fra Stryntrappa med tette trinn i heltre ask og resten i sort, som sammen med innslag av sorte detaljer ellers i interiøret skaper en god helhetsfølelse.
SIDE 58
Ytterdøren ODDA fra Bygg1 med fargekode RAL 7016 er levert av Fleher Boliger.
www.bymagasinet.net SIDE 59
De tette trinnene i trappen fra Stryntrappa gjør at trapperommet under føles som et rom i rommet.
SIDE 60
Huset fra FleHer Boliger på Flisneshagen er innholdsrik med praktisk planløsning. Boligen har bla.a. 4 soverom, 2 bad, 2 stuer og walk-in-garderobe. Flott utsikt og gode solforhold.

Fra terrassen kan en nyte fantastisk utsikt over fjord og fjell, og i hagen planlegger familien å skape en sanselig oase uten å måtte klippe plen. Den flate tomten gjør det enkelt å opparbeide hagen de drømmer om.

www.bymagasinet.net SIDE 61

NY SESONG

Gradestokken peker oppover, men vi gir ikke helt slipp på de lune og tekniske plaggene. For på våre breddegrader kan en jo aldri være helt sikker på hva som venter... Eller?

SIDE 62 SHOPPING VÅRMOTE NYHETER
AF Agger ulljakke laget av ull fra Letland i Sverige, kr 6.250. BySunde. Solbriller, David Beckham 2780 kr. Moa Optikk Solbriller, Jean Paul, 1047 kr. Moa Optikk Solbriller, Jean Paul, 1047 kr. Moa Optikk Ålesund poncho fra BLÆST, 2.600 kr. BySunde Kabelstrikkgenser, dame i stretchbomull, finnes i mange farger, 1300 kr. GANT Cropped Bouclé Jakke 5500 kr. GANT Half-zip genser, herre, 1400 kr. GANT AF Agger vanntett jakke, 8.900 kr. BySunde Klokke Lee Cooper, 1 399 kr. Edelt. Dimitrios Exclusive sølvsmykke, 2 295 kr. Edelt. Vendela solbrille 1890 kr. Dankert Schlyder. Jean Paul brille 1995 kr. Dankert Schlyder. Seiko 5 Sports 3198 kr. Dankert Schlyder. Bluse Ricco Vero 1399 kr. AERLY Cardigan Ricco Vero 1800 kr. AERLY Skjorte Ricco Vero 1400 kr. AERLY Kjole Ricco Vero 1899 kr. AERLY

Verdenskjente Hästens valgte Ålesund

Vi mennesker tilbringer en tredjedel av livet i sengen. Da skulle det bare mangle at vi ser verdien av å investere i en virkelig god seng. Lørdag 22. april åpner luksusmerket Hästens helt ny sengebutikk, midt i hjertet av Ålesund, og til å drive butikken har de fått med seg to kjente lokalpatrioter som nå er klare til å tilby selve «drømmesengen» til Sunnmøringer.

Butikken i Løvenvoldgata 9 vil drives av partner og daglig leder, Mads Erik Larsen, som har lang fartstid innen retail og butikkdrift. Med på laget har han fått med seg seriegründer, Frank Victor Valderhaugstrand, som blant annet har flere års erfaring fra både butikkdrift og Eiendomsmegling.

– Dette er så stort! At svenske Hästens etablerer seg i den lille byen vår er på lik linje med at Louis Vuitton eller Rolex skulle ha åpnet butikk her, sier partner og markedssjef, Frank Victor Valderhaugstrand begeistret.

Og daglig leder Mads Erik Larsen, som selv bor og har hjertet i Ålesund, vet at Sunnmøringene setter pris på kvalitet.

– I den travle tiden vi lever i, oppleves kvalitetssøvn som luksus for mange. Å kunne strekke på kroppen og kjenne at en er uthvilt når vekkerklokka ringer, i en seng som er perfekt tilpasset egen kropp,

er for mange bare en god drøm. En drøm som nå kan bli til virkelighet for Sunnmøringer, sier Larsen.

Hästens selger senger og tilbehør av høyeste kvalitet i over 40 land, og stort sett i metropoler. Her til lands er det kun Oslo som kan skilte med en fullblods Hästensbutikk, før de nå besluttet å etablere seg i den lille, vakre, jugendbyen Ålesund.

Kunnskap om søvnkvalitet

Når kundene kommer til butikken, vil de møte serviceinnstilte ansatte med førstehåndskunnskap. Ikke bare om produktene, men også om søvnkvalitet og hvordan man oppnår den.

– Det å velge riktig seng er ikke noe som er gjort i en fei. Hästens vet av hele 150 års erfaring at mennesker har ulike utfordringer med søvn, og dermed også personlige ønsker og behov. En personlig og grundig kjøpsprosess er derfor veldig viktig, presiserer Valderhaugstrand.

SIDE 64
HÄSTENS
Tekst BYMAGASINET foto HÄSTENS
KUNDEARTIKKEL
Partner og daglig leder, Mads Erik Larsen, sammen med partner og markedssjef, Frank Victor Valderhaugstrand, foran lokalene i Løvenvoldgata 9 hvor de snart åpner Hästens Store Ålesund.

Book din egen sengetest

Hos Hästens i Ålesund vil man kunne booke privattime, også utenfor normal åpningstid. Å finne den perfekte sengen er en grundig prosess som kunden går gjennom sammen med kompetente og erfarne ansatte.

– Det er viktig at kunden kommer og tester sengene, slik at man får en individuelt tilpasset seng med de riktige kvaliteter og preferanser. Sengene har blant annet ulike hardhetsgrader, har ulike sammensetninger av materialer og kvalitet, og kunden kan få tilpasset sengen ett hundre prosent som de selv ønsker, med god hjelp og veiledning fra oss, forklarer Larsen.

I tillegg til senger selger Hästens også tilbehør. Dette omfatter alt fra sengegavler, sengetøy, puter og dyner, til en egen fantastisk barnekolleksjon. Alt i et stort spekter av farger og mønster.

Hestehår i sengen

Den svenske familiebedriften Hästens har produsert senger siden 1852. Med sin unike byggemåte og materialsammensetning er Hästens en svært kjent merkevare, verden over.

– Sengene fra Hästens består nesten utelukkende av naturmaterialer, der hestehår er det mest særegne. Hestehår er selve grunnlaget for Hästens senger og vårt mest verdsatte materiale. Og hårene har noen helt fantastiske egenskaper, sier Valderhaugstrand.

Hestehår er temperatur- og fuktighetsregulerende, og sørger for det perfekte klima i sengen til enhver tid. Hvert eneste krusete hestehår fungerer i tillegg som en bitte liten fjær. Hestehårene er hule og fungerer derfor som sengens eget ventilasjonssystem.

– Hestehårene er dessuten helt fri for allergener, med andre ord vil ikke sengene utløse allergireaksjoner. Det er også verdt å merke seg at hestehår er et organisk materiale med naturlig antibakterielle egenskaper som også motvirker sopp og midd, og som bidrar til et sunt og hygienisk sovemiljø, supplerer Larsen.

I tillegg til hestehår inneholder sengene flere naturmaterialer som både bomull, lin, ull og furu. Sistnevnte bidrar sterkt til sengenes eksepsjonelle levetid.

25 års garanti

Hästens senger sine trerammer sørger for bemerkelsesverdig styrke og stabilitet. Rammene er laget i massiv, nøye utplukket furu fra de nordsvenske skoger, der trærne vokser langsomt i et kaldt klima, noe som gjør trevirket ekstra sterkt.

Kvalitet, miljø og bærekraft er noe Hästens tar på største alvor.

– Det er hele 25 års garanti på både fjær- og rammeverk, og levetiden på en Hästens seng er mellom 30-50 år. Produsenten kjenner til over tusen svensker som fortsatt sover i Hästens-senger som er over 50 år gamle. Fabrikken har faktisk forsøkt å kjøpe tilbake en seng som er over 100 år til museumsformål, men den gamle damen som eier sengen nekter rett og slett å gi den fra seg, forteller Valderhaugstrand og ler.

Offisiell åpning lørdag 22. april

– At Hästens kommer til Ålesund er virkelig stort. Dette er en luksusmerkevare som kvalitetsbevisste Sunnmøringene fortjener, mener vi. Det er et yrende næringsliv her på Sunnmøre, og det å tilby noe nytt og unikt til bysentrum håper vi at publikum vil sette pris på, sier Larsen.

Og den store åpningsdagen nærmer seg med stormskritt.

– Vi var hele tiden fast bestemt på å etablere oss i sentrum. Når de byromantiske lokalene i vakre Løvenvoldgata 9 ble tilgjengelige var vi aldri i tvil. Nå er vi bare svært stolte og spente, og gleder oss enormt til å vise frem den nye, flotte butikken vår, sier Valderhaugstrand med et stort smil.

– Å investere i en seng fra Hästens er å investere i egen helse og livskvalitet, sier partnerne samstemte, som samtidig ønsker alle hjertelig velkommen til åpningen lørdag 22. april, i Løvenvoldgata 9 i Ålesund.

www.bymagasinet.net SIDE 65 HÄSTENS
Bildet viser hvordan sengemodellen 2000T er bygget opp, lag for lag med det ypperste av materialer naturen selv har å by på. Tenk å kunne sove i en personlig tilpasset Hästensseng!

Din lokale leverandør av solskjerming!

Fasadeprodukter er ledende leverandør av norskprodusert solskjerming og interiørgardiner til det norske markedet. Forleng utesesongen og skap et behagelig innemiljø med våre produkter.

Alle våre løsninger er skreddersydd og tilpasset dine ønsker og behov.

Solskjerming er en investering i hjemmet ditt. Du får alltid gratis befaring, rådgivning og uforpliktende tilbud av din lokale salgskonsulent. Fyll inn kontaktskjemaet på fasadeprodukter.no eller ring oss.

Vi monterer produktene og instruerer deg i riktig bruk og vedlikehold. Da blir alt riktig fra første stund. Montering selv er også mulig.

400 02 678

SIDE 66
fasadeprodukter.no Markiser Screens Persienner Plisségardiner Lamellgardiner Rullegardiner Garasjeporter
www.bymagasinet.net SIDE 67 40% Skriv #bymagasinet i informasjonsfeltet når du bestiller befaring å få rabatt på all innvendig SOLSKJERMING Gjelder til 1. mai 2023

Kjøkken fra HTH selvfølgelig!

Matlaging er en hyggelig aktivitet som gir muligheten til å utforske nye smaker med venner og familie; både sosialt, inspirerende og relasjons-byggende. En vesentlig del av å leve livet.

Det er ingen tvil om at kjøkkenet aldri har hatt en større prioritet i de norske hjem enn i dag. Under pandemien ble kjøkkenet restaurant, kafè, klasserom, kontor, festlokale og møterom. Dette har på ingen måte gått over, men nyansert seg i form av at kjøkkenet er et sted man vil være og tilpasses deretter.

– Og så er det også utallige muligheter for å etablere sin helt egen stil samtidig som en bevarer både funksjonalitet og innovative løsninger. Det er nærmest uten begrensning, forteller butikkleder hos uno form og HTH Ålesund, Anita Øvergård.

Unoform – design som varer

Det ligger i tiden å innrede med produkter som ikke er et resultat av en kortvarig trend, men som har et tidløst uttrykk. En kombinasjon av holdbar design, funksjon og bærekraft er grunnlaget for unoforms suksess gjennom mer enn 50 år. Unoform er vakker, enkel design som har fått en stor plass i manges hjerter - og hjem! Her er det ikke noe bruk og kast i kortvarige perspektiv - et møbel fra unoform skal vare «hele livet» med riktig bruk.

– Dette er håndlagde snekkerkjøkken i kompromissløse materialer som bare blir finere med tiden, smiler Anita og viser frem noen av modellene som er utstilt i butikken. Å bringe tre tilbake i kjøkkenet er uten tvil en prioritet. Dette gjelder både lysere tresorter og eik i ulike varianter.

– Folk vil ha lysere treslag inn i miljøet, gjerne i kombinasjon med farger. Hvit ask har vært populært et års tid, et typisk nordisk fenomen som stadig øker i popularitet. Natureik har også fått en sentral plass, faktisk har over 50% av de møblene unoform sender ut i verden noe med eik i, fortsetter Anita.

Med sin lange historie og ekspertise innen håndverk og design, tilbyr unoform innovative og tidløse kjøkkenløsninger. Modellene er populære blant designentusiaster og er et godt valg for de som ønsker å investere i et varig interiør.

– Et unoform kjøkken passer alle hjem, også de mindre. Vi prioriterer kvalitet og lekkert design, og hvis du også gjør det, så er unoform vårt beste alternativ, sagt i all beskjedenhet, sier Anita med glimt i øyet.

SIDE 68
HTH
Tekst RUNAR BØLGEN ANDERSEN foto Runar Bølgen Andersen / HTH
KUNDEARTIKKEL

Sirkulær inspirasjon

Mang et kjøkken fra HTH Ålesund har funnet veien inn i ulike hjem på Sunnmøre gjennom årenes løp. De siste to årene har fokuset på oppussing akselerert, noe som har gitt seg utslag i både i totalrenovering og fornyelse. Et kjøkken fra HTH trenger ikke nødvendigvis å byttes ut fullstendig for å fremstå som nytt og funksjonelt. Det kan også gjøres på en bærekraftig måte - både for miljøet og lommeboka.

– Det er mange som ikke nødvendigvis kaster ut det gamle kjøkkenet. Det siste halvåret har vi hatt veldig mange innom som skal bytte fronter og benkeplater. Vi ser flere som har åtte-ti år gamle kjøkken og som egentlig har lyst på et nytt. Men så oppdager de muligheten til å gjøre noe med det de allerede har. Og helt ærlig - nye fronter, ny belysning kombinert med mer tidsriktige benkeplater gir et helt nytt uttrykk. Og flere velger også å investere i hvitevarer som matchervipps så har man fornyet hjertet i hjemmet, forteller Anita.

beregne vasking og mengde vaskemiddel etter behov, og forbruk av energi optimaliseres til enhver tid.

- En av de virkelig store fordelene er at om noe skulle skje med produktene, så kan reparatør logge seg på for å se hva som er galt før de eventuelt tar turen for å reparere. Det er både tidsbesparende og kostnadsbesparende på alle måter forteller Anita.

Hun kan betrygge oss om at bruken av ny teknologi er frivillig, og at alt kan brukes på “gamlemåten” om man heller ønsker det.

– Alle produktene virker på vanlig måte uansett. Men for de som er interessert så er mulighetene mange. Samfunnet er i endring, og vi velger å ta med oss det som er bra

God plass - uansett

HTH kjøkken har også mange løsninger for å utnytte plassen på en smart måte. Dette inkluderer for eksempel hyller og skuffer bak hele fronter, knivblokker og kryddersystemer til skuffer, effektiv avfallssortering, samt smarte organiseringssystemer for mat og serviser. Løsningene gjør kjøkkenet mer funksjonelt og praktisk, samtidig som det ser stilfullt og moderne ut.

– Det skal være plass og det skal være luft. Et resultat av det er at vi nå selger veldig få overskap til nye kjøkken. Ofte blir det tre - fire høyskap og en stor øy i tillegg til kjøkkenbenker. Og med inntoget av platetopper med integrert ventilator har også den store ventilatorhetta forsvunnet ut av kjøkkenet. Folk vil ha det enkelt og stilfullt, smiler Anita.

– Før pandemien var det mye hvitt, sort og grått. Nå er det mer farger og varme i miljøet, og gjerne i kombinasjon med litt treverk. Og så aner vi at det kommer mer avrundinger i kantene - ikke så mye, men litt. Det myker opp inntrykket og gjør det spennende. Du er hjertelig velkommen til oss i Klaus Nilsens gate for inspirasjon og en interiørprat, avslutter butikkleder hos unoform og HTH i Ålesund, Anita Øvergård.

Kjøkken for nåtid - og fremtid

En av de største nyhetene i bransjen i 2023 er fokuset på teknologisk utvikling. Det finnes nå flere avanserte løsninger som gjør det enklere å styre kjøkkenet med stemmen eller fra mobiltelefonen. Dette inkluderer for eksempel stemmekontrollert belysning og styring av ventilator og oppvaskmaskin, samt app-kontrollerte kjøkkenmaskiner som gjør matlagingen enda enklere og mer effektiv.

– Det har vært en eksponentiell vekst i bruk av teknologiske løsninger som bidrar aktivt til en enklere hverdag på kjøkkenet, forteller Anita og fortsetter:

– Bruken av WI-FI i produktene har blitt svært vanlig nå, og både Siemens, AEG og Miele har oppgradert mange av sine produkter med denne teknologien. Det gjør det blant annet mulig å overvåke hvitevarene med mobiltelefonen, som eksempelvis å sjekke hvor lang tid steken har igjen før den er ferdig, forteller Anita.

Et annet eksempel er hvordan teknologien gjør det mulig for de ulike hvitevarene å “snakke sammen”. Da vil avtrekket kunne slå seg på automatisk når det blir en viss mengde stekos, oppvaskmaskinen kan

www.bymagasinet.net SIDE 69 HTH

Skap ditt drømmehus eller hytte med oss.

Fra idé til virkelighet.

Bestill konsultasjon på msarkitektur.no

Kipervikgata 26, 6003 Ålesund | +47 465 70 165 | ms@msarkitektur.no

Røykt Borgundfjordtorsk Crudo

Denne gangen presenterer Bro en rett som fremelsker de lokale råvarene og kombinerer det beste fra flere matkulturer.

www.bymagasinet.net SIDE 71
SKRIVER OM MAT
TEKST Skyler Milner Bro. FOTO Visuella
BRO
MAT

Kokken

Jeg heter Skyler Milner, er 29 år og kommer fra Saint John, New Brunswick, Canada. Jeg har vært på Bro siden juni 2020. Jeg ble uteksaminert fra Culinary Institute of Canada. Tidligere har jeg for det meste jobbet i luksuriøse eiendommer i Canada, New Zealand og Australia, på det høyeste nivået når det kommer til ingredienser og klientell.

Noen av de mest kjente stedene jeg har jobbet på, er Mission Hill Winery i Kelowna, Canada, Matakauri Lodge i Queenstown, New Zealand, og Qualia på Hamilton Island i Australia.

Jeg kom til Norge for å returnere til Atlanterhavskysten og utforske hva jeg kan gjøre med det jeg har lært gjennom årene i utlandet, og hvordan jeg kan få det til å passe inn i den nye, nordiske matlagingsstilen.

Jeg oppdaget Noumami i en asiatisk matbuttikk, og krydderet har blitt en stor del av min matlagning her på Bro. Ingrediensene her er en ganske uutforsket skatt, og det krever et annet tankesett for å presse ingrediensene til sitt fulle potensiale.

Det at vi bruker teknikker fra andre deler av verden sammen med den fantastiske sjømaten som finnes her i Ålesund, får det hele til å skinne.

Hilsen

Skyler Milner

Kjøkkensjef hos Bro

Røykt

Torsk / fersk skreifilet

200 g Rock Salt (bergssalt)

Einebærgrener

Salt begge sider av skreifileten og la stå i 15 minutter. Skyll så lett av saltet og fisken forberedes slik til røyking. Legg einebærgreinene i et perforert brett. Deretter tar du et nytt brett og fyller med isvann, og et brett på toppen der fisken kan ligge og holde seg kald under røykeprosessen. Sett alt inni en kald stekeovn.

Tenn så på einebærgrenene slik at de begynner å ulme. Lukk ovnsdøren og la skreien som ligger på isvann bade i røyken.

Syltet Stikkelsbær

200 g stikkelsbær (frosne er greit)

100 g hvitvinseddik

100 g vann

50g sukker

Kok opp eddik, vann og sukker og hell over stikkelsbærene. La stå til romtemperatur og sett deretter inn i kjøleskapet.

Borgundfjordtorsk Crudo
OPPSKRIFT FAST SPALTE BRO SIDE 72

Kjernemelksaus

100 ml kjernemelk

20 ml Noumami Fiskesaus av torsk

20 ml syltet stikkelsbærjuice

Bruk en visp og bland sammen kjernemelk, 20 ml Noumami Fiskesaus og 20 ml av sukkerlaken fra den syltede stikkelsbæren du har laget.

Smak til med litt salt og juster etter behov.

Akkar med Nordic Chimichurri

Kutt i akkaren, krydre og grill over en ekstremt varm flamme til de er krøllete og møre.

Nordic Chimmichurri

100 g olivenolje

200 g ramsløk

50 g skiver sjalottløk

30 g Noumami Fiskesaus av torsk

30 g 7 % eddik

2 Birds Eye Chili salt ved behov.

Bland alle ingrediensene og bruk en stavmikser og bland til en jevn masse. Juster salt, surhet og krydder ved å legge til flere av ingrediensene. Sluttproduktet skal være slagkraftig, surt, litt krydret og med en kraftig smak av ramsløk.

Luftig potet

100 ml fiskekraft

80 g skrellet mandelpotet

30 g kaldt smør

15 g Noumami Fiskesaus av torsk Sitronsaft og salt etter smak

Kok poteter i fiskekraften sammen med fiskesausen til potetene er møre.

Selleri

Stek selleri i ovnen på 200 grader til den er mør. Skrell sellerien med en kniv og skjær den i biter slik du selv ønsker. Smak til med en klype salt før servering.

Mandler

Rist mandler på 160 grader til de er gyldenbrune. Smak til med salt og tørket tang og tare av eget valg.

La avkjøles helt før du kjører det i blenderen.

Limebladolje

10 Kaffir limeblader (Tørkede limeblader med navnet «Kaffir Lime Leafs»)

100 g spinat

100 g olje

Bland alt sammen. Kok i en gryte til den grønne oljen begynner å komme opp til overflaten

Sil og avkjøl umiddelbart i kjøleskapet.

Bland og tilsett smør i terninger til en oljete konsistens. Smak til med salt og sitronsaft.

Borgundfjord Torsk Crudo Crudo betyr rå på italiensk.

I denne retten kommer einebærgrenene inn i bildet for å røyke rå, lettsaltet torsk.

Herifra tar vi et stykke «lardo» som er tynne, saltede skiver svinekjøttfett med urter, og smelter over fisken for å gi den en helt unik smak som hever retten betraktelig.

Tallerkenene pyntes med syltede stikkelsbær, selleri, krydderblomster og urter samt sur-sausen laget av kjernemelk og syltet stikkelsbærlikør.

Det er viktig at vi bruker kystingrediensene som vi har rundt oss, slik som når vi røyker fisken med lokale einebærgreiner. Det gir mer mening i smaken, bærekraft og tilhørighet. Hvorfor skal vi bestille urter fra Hickorytrær eller Applewood når vi kan gå to minutter i skogen og plukke vår helt egne einebær?

I vår matlagning her på Bro vil du se dette som et gjennomgående tema. Vi er gode på å utnytte naturen, både havet og landet vi har rundt oss for å skape unike Ålesundsretter.

Grillet Akkar

En enkel, slagkraftig rett

Blekksprut, eller Akkar, er grillet over ild for å brenne og sverte utsiden. Deretter topper vi den med en Nordic Chimichurri (opprinnelig en argentisk saus som er laget nordisk ved å bruke forrige sesongs ramsløk, fiskesaus laget av torsk i Ålesund, grønn chili og eddik), luftig potet, mandler med tang og kaffirlimebladolje.

Ramsløken er det krydderelementet som er mest lokalt, den blir håndplukket på våren. I tillegg brukes fiskesausen laget av Noumami (den ble skapt av en vietnamesisk innvandrer som brukte sine erfaringer med Ålesundstorsken for å lage lokal norsk fiskesaus). Denne delen er spesielt kjær for meg som kanadier, siden hele vår kultur er bygget på innvandring.

Det som reflekterer matlagingen min her på Bro, er at jeg bruker erfaringene fra hele verden, en smeltedigel av kulturer og mennesker som bringer sitt beste og skaper noe nytt. Slik prøver jeg å lære gjestene mine mulighetene som finnes med nye teknikker, iblandet ingredienser fra andre land og andre tider.

SIDE 74
LOKALE RÅVARER FAST SPALTE BRO
gjendemsjo.no Hellandshamn NO-6270 Brattvåg 70 20 91 00 Gjendemsjø Seafood Foto: Elisabeth Alnes
Sunn Raus og Smaksrik

Mange er avventende og lurer på hvordan de skal forholde seg til utviklingen i boligmarkedet. Er det lurt å kjøpe bolig nå – er det kjøpers marked - eller bør du vente?

Høye strømregninger, dyrere mat, økte renter og et kjøligere boligmarked vil påvirke privatøkonomien til mange av oss i tiden som kommer.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa på rentemøte i januar at det videre forløpet for renten avhenger av den økonomiske utviklingen. Pengepolitikken har begynt å virke innstrammende på økonomien, men slik Norges Bank vurderer utsiktene fremover vil det være behov for å øke renten noe mer for å bringe inflasjonen ned mot målet. Etter de høye inflasjonstallene som ble offentliggjort i slutten av februar forventer de fleste økonomene 3 rentehevinger til før toppen er nådd. Neste rentemøte er 23. mars.

Avventende marked på slutten av året

Et stabilt arbeidsmarked og lav arbeidsledighet har bidratt til at vi her i regionen har merket mindre til at kjøpekraften har blitt redusert

det siste året. Bjørn Pedersen er avdelingsleder for Møremegling i Ålesund og forteller at 2022 var et godt år. Når folk har jobb, vil de også gjerne investere i egen bolig. Men det siste kvartalet i fjor merket Møremegling en mer avventende holdning og færre folk på visning.

Boligprisutviklingen

Den såkalte "stresstesten" bankene må beregne, ble redusert fra 5 prosent til 3 prosent ved årsskiftet. Det vil si at økonomien din må tåle en renteoppgang på 3 prosent, men minimum tåle at renten øker til 7 prosent.

– Starten på året er alltid litt laber, men endringen i utlånsforskriften med tanke på risikopåslaget bankene må beregne, har gjort en markant forskjell, forteller Bjørn.

SIDE 76
FAST SPALTE SPAREBANKEN MØRE SIDE 76
ØKONOMI
Tekst SPAREBANKEN MØRE foto KRISTIN STØYLEN OG TONE MOLNES

– Det er skrevet mye om boligmarkedet i det siste, og det har blitt brukt ord som kan skremme både boligkjøpere og -selgere. Men vi opplever Ålesund som et velfungerende boligmarked og vil ikke bli overrasket om boligprisene blir på samme nivå som i 2022. Vi har god pågang av folk som vil eller planlegger å selge. Vi har faktisk hatt en økning på 50 prosent på signerte oppdrag sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, smiler Bjørn.

Folk trenger en plass å bo

I Norge eier over 80% av oss vår egen bolig og vi investerer i eiendom hyppigere enn det som er vanlig i andre europeiske land.

– Boligkjøp er en investering og historisk er boligmarkedet noe av det tryggeste du kan investere i. Dette forteller Karoline Eikås, autorisert finansiell rådgiver ved Sparebanken Møres kontor i Ålesund sentrum.

Utlånsforskriften setter rammer

Det har også blitt snakket mye om utlånsforskriften og om den skal strammes inn for å redusere muligheten forbrukerne har til å ta opp lån. Forskriften forteller hva som må være på plass for at banken skal kunne gi deg boliglån.

– Vår oppgave som bank er å hjelpe til å finne løsninger som er tilpasset din økonomi – slik at du ikke får mer lån enn du kan leve godt med. Modellene vi bruker blir jevnlig oppdatert med nye tall fra SSB. Prisstigningen siste året har klart hatt konsekvenser for hvor store lån kundene kan betjene, forteller Karoline.

Egenkapital

Snart halvparten av de unge som kjøper sin første bolig får økonomisk hjelp av familien. Samtidig som det har blitt dyrere å komme seg inn på boligmarkedet, har foreldrene fått økte verdier og dermed større mulighet til å hjelpe.

– For førstegangskjøperne er kravet på 15% egenkapital en utfordring. De har kanskje ikke hatt mulighet til å spare så lenge, men ønsker å betale til seg selv fremfor å leie. Det er flere måter å bistå med egenkapital på, men husk at om du bør hjelpe og hvordan du kan hjelpe er avhengig av din egen økonomi.

– Ta kontakt med oss om du lurer på å kjøpe bolig. Sammen finner vi ut hva som er beste løsningen for deg, avslutter Karoline.

Her er de vanligste måtene du kan hjelpe barna med egenkapital på:

Kausjonere

Har boligkjøperen inntekt nok til å betjene lånet, men mangler egenkapital, kan du stille med tilleggssikkerhet i din egen bolig. Det betyr at du kausjonerer for lånet til barnet ditt og banken tar pant i din bolig også.

Pengegaver

Har du rom for det, er det også mulig å gi større beløp som gave eller forskudd på arv. Etter at arveavgiften ble fjernet i 2014 er det ingen beløpsbegrensninger for hva du kan gi i gave til barna.

Krav i utlånsforskriften

Utlånsforskriften er en lov som gir regler for hvor mye en bank kan låne ut til kundene sine basert på betjeningsevne, gjeldsgrad, belåningsgrad og egenkapital.

Du kan maksimalt låne 5 ganger brutto årsinntekt. NB. Lån inkluderer studielån, kredittkort o.l.

Du må ha minimum 15 % egenkapital. Dvs. maks belåningsgrad på 85 prosent av boligens verdi.

Økonomien din må tåle en renteøkning på minst 3 prosent, men minimum 7 prosent

Private lån

Noen velger å gi et privat lån – med eller uten renter. Husk å lage en skriftlig avtale der det står lånebeløp og hvordan lånet skal tilbakebetales. Lånet og eventuelt renter skal føres i begges skattemelding.

Medlåntaker

I de tilfeller der barnet ikke får et stort nok lån alene, kan foreldrene stille som medlåntakere. Begge parter er da ansvarlig for lånet.

Medeier

Et alternativ er å kjøpe boligen sammen med barnet – gjerne som en investering. Foreldrene sin andel kan enten bli overført til barnet på et senere tidspunkt som arv/gave. Et annet alternativ er at barnet kan kjøpe andelen av foreldrene, - men husk at da må det betales dokumentavgift.

www.bymagasinet.net SIDE 77
ØKONOMI

Miele. For alt du er glad i. Velkommen til Mieles Kjøkkenopplevelse.

Din drøm om det perfekte kjøkken kommer til virkelighet med Mieles hvitevarer. Enten det er matlaging, kjøling eller rengjøring tilbyr Miele de perfekte løsningene, fremragende kvalitet, banebrytende teknologi og lekkert design.

Bli inspirert og utforsk opprinnelsen til det ekstraordinære på www.miele.no

Miele. Immer Besser.

HTH Alesund
6 / 6003 Ålesund / Tlf 70 10 33 33
/ Klaus Nilsens Gate

www.bymagasinet.net

Bryllupskaken er en viktig del av den store dagen! Sukker på Toppen leverer moderne og bemerkelsesverdige bryllupskaker, pyntet med pasjon og personlighet.

www.sukkerpatoppen.no

BYMAGASINET Denne plassen kan bli din! Kontakt oss for en uforpliktende samtale om annonsering 928 90 190
/ sukkerpatoppen

Bryllupsguide

Om du er en av dem som skal gifte seg dette året, er det nok mye som skal på plass før den store dagen. På de neste sidene gir vi deg lesestoff som bla. kan inspirere til valg av den perfekte brudekjolen. Møt også lokale aktører som kan bidra til at klærne, gavene og stemningen blir den aller beste på bryllupssdagen!

g
BRYLLUP www.bymagasinet.net SIDE 81
Monique Lhuillier
SIDE 82

som varer

Leverandør av matopplevelser

Vi er stolt leverandør av cateringtjenester med høy kvalitet i alle ledd. Vi leverer en sesongtilpasset meny til anledninger som bryllupsfeiringer, åremålsdager, konfirmasjoner, barnedåp og mye mer.

Vi leverer opplevelsesrik mat til ulike lokasjoner og selskapslokaler i distriktet. Vi skreddersyr menyene våre etter deres ønsker og behov, og følger dere godt opp i forkant av arrangementet.

Vi er tilgjengelig der gjestene ønsker oss, og serverer den aller beste opplevelsen fra oss.

Catering i særklasse

Vi gleder oss, og ser frem til å levere deres arrangement!

post@kokknroll.no / www.kokknroll.no

Mange flere gode tilbud finner du i våre butikker.

gullringen.no

AMFI Moa nord, Tlf. 70 14 37 10 Ålesund Storsenter,Tlf. 70 12 54 31

Ring i hvitt gull med diamanter 17.990 kr (veil.pris 27.990 kr)

Amfi Moa Nord, Tlf 70 14 37 10 . Ålesund Storsenter, Tlf 70 12 54 31

Perlesmykke fra Ti Sento: Milano, 4898 kr. Øreheng i sølv fra Ti Sento: Milano 2998 kr. Perlearmlenke fra Ti Sento: Milano 1698 kr. Ring i sølv fra Ti Sento: Milano 1698 kr. Kokkn Roll as @kokkenroll

Sommer & fest i sikte

SHOPPING I ÅLESUND FOTO BY TIMO / CHRIS ALT DU TRENGER TIL BRYLLUP & FEST FÅR DU PÅ AMFI MOA
www.bymagasinet.net SIDE 85 AMFI MOA | BRYLLUP & FEST AMFIMOA.NO | ÅPENT 10-20 (18) | GRATIS PARKERING FOTO MISS JUNE / STEP IN 2999,FOTO B YOUNG 899,95 FOTO B YOUNG 1199,95 GLITTER 79,90 MESTERGULL 495,DALE+ BIBI LOU 1699,BRANDO 1999,MESTERGULL 2090,FLOYD 749,FLOYD 699,95 DALE+ CALA & JADE 3900,FLOYD LORETTA 1299,DIN SKO 450,MODO MAANESTEEN 399,BJØRKLUND 1999,BRANDO 1200,-

BRUD -23

To ganger i året arrangeres Bridal Fashion Week i New York, hvor de største designerne viser sine siste kolleksjoner, og nye trender presenteres. Noe av det vi kommer til å se mer av i 2023 er blant annet brudekjoler i blå nyanser, assymetriske overdeler og nytenkende volumiøse ballkjoler.

BRYLLUP

Blåtoner

Blue is the new pink! I flere år har vi sett en del vage rosatoner i brudekjoler, men i år var det flere ulike blånyanser som entret catwalken i New York. Flere av de største brudekjolemerkene som Amsale, Ines Di Santo, og Nadia Manjarrez har et utvalg av kjoler i blått.

Gjennomsiktige

Flere brudekjoledesignere har hoppet på trenden med de gjennomsiktige, transparente stoffene. Brudekjolemerker som har lekre kjoler med dette gjennomsiktige preget denne sesongen, er blant annet Eva Lendel og Nicole Milano.

Assymetrisk

Utringninger i halsen er et tema hvert år når nye brudekolleksjoner slippes. I 2023 er det spesielt ett snitt som gjør seg gjeldende, det assymetriske! Et ellers klassisk snitt toppes på en spennende måte med en litt uventet og vågal tvist i overdelen; kanskje med en blomst på ene siden eller en annen finurlig detalj som skiller seg litt ut.

Minikjole

Minikjolen har kommet for å bli og er med på laget i år også. Perfekt for bruden som tør å ha edge og vise litt hud på den store dagen. Peter Langner, LOVESHACKFANCY, og Costarellos er noen av merkene som presenterer nydelige minikjoler i sine kolleksjoner.

www.bymagasinet.net SIDE 87
g
BRYLLUP
I år har sløyfen blitt den spesielle detaljen som designerne elsker.
Romona Keveža

Dressen

De siste årene har vi sett at mange bruder ønsker å tenke litt alternativt i forhold til de klassiske valgene i form av kjoler. Med en moderne hvit dress for eksempel, kan du ha glede av plagget langt etter at du har gitt ditt «ja» på bryllupsdagen.

Blondehals

En annen trend på catwalken denne sesongen er blondehalsen. Inspirert av kongelige og celebriteter som Paris Hilton, Ellie Goulding, og Lady Kitty Spencer gir denne silhuetten det lille ekstra til enhver kjole.

Ballkjoler

Selv om mange nok gjør utradisjonelle kjolevalg, er den overdådige ballkjolen fortsatt den som troner på toppen! Vi nevner merker som Hermione de Paula, Elie Saab, og Monique Lhuillier som alle presenterte fantastiske kjoler som en virkelig kan føle seg som Ballets dronning i.

Sløyfer

Designere er alltid på utkikk etter de helt spesielle detaljene. Og i år har sløyfen blitt en slik detalj som tilfører en finurlig egenart til kjolen. Se til merker som Legends by Romona Keveža, Honor, og Rosie Assoulin som alle har ”sløyfe” design i sine kolleksjoner.

Blomstermotiv

Designere er alltid på utkikk etter de helt spesielle detaljene. Og i år har sløyfen blitt en slik detalj som tilfører eleganse og gir et stilsikkert preg. Se til merker som Legends by Romona Keveža, Honor, og Rosie Assoulin som alle har slike design i sine kolleksjoner.

SIDE 88
Rosie Assoulin
BRYLLUP
Monique Lhuillier Bliss

Smykke

Lotus repynt, gult gull m. opal 14.400 kr.

Regnbuefarget

Shampoo

Diamantring

GYLDEN ANLEDNING

Bryllupsdagen; en gylden anledning til å gi en gave som kan forgylle eller gi pleie - KUN det beste til bruden på den store dagen.

www.bymagasinet.net SIDE 89
SHOPPING BRYLLYP NYHETER
Solbriller, Vendela 1947 kr. Moa Optikk for syntetisk hår. Salong LØV Haircare  for Extensions, hårdeler og parykker. Salong LØV Lee Cooper 1 299 kr. Edelt Smykke Sif Jakobs, 1449 kr. Aseco Perlering Sif Jakobs, 1500 kr. Aseco Smykke Forgylt sølv 1 299 kr. Edelt Armbånd, gult gull, diamanter og stener. Gullsmed Stamnæss Ring Sif Jakobs, 1449 kr. Aseco og ørepynt, gult gull, Shooting Star fra. 37.500 kr . Gullsmed Stamnæss Forgylt sølv 548 kr. Aseco anheng, 1699 kr. Aseco Gullsmed Stamnæss Ring Sif Jakobs, perle og zirconer 1449 kr. Aseco Vendela brille 2100 kr. Dankert Schlyder

Skal du gifte deg, eller kjenner noen som skal det?

På Amfi Moa har de fleste gavebutikkene digitale bryllupslister, som gjør det enkelt for gjestene å kjøpe gaver som brudeparet virkelig har lyst på.

SIDE 90
Magnor, Swirl drikkeglass 549 kr, Kitchn. Amfi Moa
TIL BRUDEPARET AMFI MOA NYHETER / AMFI MOA
PÅ LISTA
Kanin trefigur 399,90 kr, Feel. Amfi Moa Ru,matt keramikkvase 399,93 kr, Feel. Amfi Moa SMEG Espressomaskin 4495 kr, Tilbords. Amfi Moa Bestikk børstet brun, Magnor 899 kr, Tilbords. Amfi Moa Astro Skytten i hvitt stentøy 899 kr, Tilbords. Amfi Moa Service, Royal Copenhagen Blå Mega Riflet fra 899 kr, Christiania Glasmagasin. Amfi Moa Gjestebok - samle minner 289 kr, Kitchn. Amfi Moa Vase, 2249 kr, Georg Jensen Christiania Glasmagasin. Amfi Moa Nordic Kitchen sautépanne, Eva Solo 1299 kr, Tilbords. Amfi Moa Modern House, rivjern 259 kr, Kitchn. Amfi Moa Stelton classic Termokanne 1L Stål 1 399 kr, Christiania Glasmagasin. Amfi Moa Peugeot Paris Chef Pepperkvern Rustfritt Stål 1 029 kr, Christiania Glasmagasin. Amfi Moa

som varer

Unike lokaler, og nydelig mat

Å gifte seg. Et stort og viktig valg. En drøm som går i oppfyllelse.

Nyheter i sølv med zirkoner og ferskvannsperle

Anheng kun Ørepynt kun 498,- 498,-

Halssmykke fra Ti Sento: Milano 2398 kr.

Bryllupsdagen skal preges av glede og markere starten på en ny epoke i livet ditt. Vår viktigste oppgave er å sørge for at dagen blir akkurat som dere ønsker at den skal bli, derfor tilbyr vi oss å skreddersy arrangementet. Hos oss finner du de perfekte rammene. Romantisk atmosfære, unike lokaler og nydelig mat.

www.snorrebuda.no

Ring i hvitt gull med diamanter 12.990 kr (veil.pris 17.990 kr)

Mange flere gode tilbud finner du i våre butikker.

Armlenke fra Ti Sento: Milano 1598 kr.

Ring i hvitt gull med diamanter 13.990 kr (veil.pris 19.990 kr)

gullringen.no

Øreringer fra Ti Sento: Milano 2798 kr.

www.bymagasinet.net SIDE 91
AMFI Moa nord, Tlf. 70 14 37 10 Ålesund Storsenter,Tlf. 70 12 54 31
Moa Nord, Tlf 70 14 37 10 . Ålesund Storsenter, Tlf 70 12 54 31
Amfi

Unikt Samarbeid

Med fokus på å skape autentiske og helhetlige omgivelser av høy kvalitet har Josefine E. S. Hagen startet opp sin egen interiørarkitektbedrift der hun tilbyr prosjektering av små og store prosjekt i tett samarbeid med BySunde Studio.

Møbler

- Interiør - Belysning - Tekstil

Følg oss: bysunde.com / @bysundestudio

SIDE 92
Ygg & Lyng: Moderne møbler i Norsk kvalitet Besøk vår store flotte butikk i Langevåg, kun 7 min med båt fra byen.

FRA SKJORTEMAKERE

TIL LEDENDE MOTESELSKAP

Historien om GANT begynner med en ukrainsk gutt på jakt etter et bedre liv, som seilte til Amerika, ble forelsket, fant suksess og for alltid endret amerikansk stil.

I dag er GANT en ledende kjede kjent over store deler av verden.

GANT i Norge finnes i dag som egeneide GANT Stores som på Moa, og hos utvalgte forhandlere over hele landet.

– Vi har 10 egeneide GANT-butikker i Norge i dag, samt nettbutikken GANT.NO og to Outlet-butikker. Konseptet er selvfølgelig alltid i endring, men det som er gjennomgående er kvalitet, forteller sjef for detaljhandel ved GANT, Svein Inge Sølvik.

Butikken på Moa ble etablert i forbindelse med utbyggingen av den nye delen på Moa i 2018.

– Vi ble fascinert av designet på den nye delen der estetikk og kundeopplevelse er ivaretatt. Butikken har seks ansatte, der to er

heltidsansatte med røtter i lokalmiljøet. Det er ikke alltid vi finner slike personer til å drive butikkene, men det er viktig for oss å bruke lokal arbeidskraft der vi kan. De har kjennskap til plassen butikken ligger på, og det er viktig når butikken blir fjernstyrt fra kontorene våre på Slemmestad. GANT Stormoa var den første butikken vi etablerte av en rekke på fem som ligger godt unne Oslo. Vi er veldig fornøyd med de som jobber på Moa i dag, og de har en positiv utvikling i omsetning og resultat, sier han.

Moteriktig og komfortable kvalitetsplagg

GANT blir, og har alltid blitt, forbundet med høy kvalitet og moderne og komfortabel mote.

SIDE 93
KUNDEARTIKKEL
GANT
Tekst LIZBETH OSNES foto GANT

- GANT som varemerke satser på å være blant de fremste på bærekraft i en bransje som har mye å svare for når det kommer til miljø. Preppy American sportswear har alltid vært GANT. Sporty og klassiske klær med moderne snitt og kvaliteter er viktig i oppbyggingen av kolleksjonene. GANT har de senere årene tiltrukket seg en yngre kundegruppe gjennom plagg som har truffet godt, så der har vi en kommende generasjon vi håper vil følge varemerket GANT i mange mange år fremover. Det er på samme tid viktig for oss å ta vare på den etablerte GANT kunden som er veldig viktig for oss, sier Sølvik.

Hva motebildet angår i år, ser trendene ut til å være nokså variert:

- Vi fokuserer alltid mye på farger, vi er et merke for de som er glade i farger. Vi har også stor tro på lin, linskjorter, bukser og shorts. Myke behagelige skjorter med bomull og lin tror vi sterkt på. Vi har også fokusert mye på dame kolleksjonen vår denne våren og sommeren for å prøve å friste enda flere dame kunder til å finne sine favorittplagg hos oss. Vi har stor tro på vår og sommerkolleksjonen vår, da vi normalt er et veldig sterkt merke på denne tiden av året med alle din fine fargene, og kvalitetene våre. Vi gleder oss til vår, sol og farger! sier han med et smil.

Den opprinnelige skjortemakeren

Berl Gantmacher var en møllersønn fra Miropol i Ukraina som, da han var tenåring, allerede hadde tatt veien fra det russiske imperiet til Rotterdam. Derfra fortsatte han vestover, og tok fatt på S.S. Pots-

dam, et dampskip fra Holland America Line, og seilte til New York City. Arkivene på Ellis Island registrerte at han ankom 12. november 1907. Som mange innvandrere før ham, amerikaniserte han navnet sitt, og endret Berl til Bernard, før han fant arbeid i byens travle Garment District. Det var hardt arbeid – han var som en «avslutning», en som setter sammen plagg – men det utviklet gründer-iveren i han og lærte ham å skreddersy. Det introduserte ham også for Rebecca Rose, en kvinne som jobbet med å sy knapphull og knapper. Hun skulle senere bli hans kone.

Ved utbruddet av første verdenskrig sluttet Bernard seg til den amerikanske hæren og dro for å kjempe i Frankrike. Etter å ha fullført militærtjenesten vendte han tilbake til New York med et fornyet ønske om å lykkes. Han ble uteksaminert fra college, giftet seg med Rebecca og bestemte seg for at tiden var inne for å gå i virksomhet for seg selv. Sammen med sin partner, Morris Shapiro, grunnla han Par-Ex Shirt Company med base i Brooklyn.

Par-Ex laget skjorter av den beste kvaliteten for andre merker, inkludert Brooks Brothers. Det nye selskapet var en suksess, og i 1927 flyttet Par-Ex Shirt Company til eksklusive New Haven, Connecticut. Oppmuntret av sønnene sine etablerer Bernard Gantmacher GANT Inc. – og begynner å lage skjorter under selskapets eget merke.

I april 1949 ble GANT Inc. etablert. Marty og Elliot insisterte på at når det kommer til GANT-produkter, er bare det beste akseptabelt. Marty og Elliot forsto familiebedriften. De identifiserte seg så mye at de til og med endret sitt eget navn – Gantmacher ble til Gant.

SIDE 94
KUNDEARTIKKEL

“Når du tenker selv, kan du være smakfullt annerledes” Elliot Gant sa en gang:

Etter hvert som det nye tiåret utviklet seg, ble Ivy League-stilen enda mer særpreget og sjarmerende. GANT utviklet flere og mer dristige skjorter i uvanlige stoffer, inkludert ruter, striper og tartan. Disse skjortene var i harmoni med den revolusjonerende stemningen på femtitallet. Dette ble kjent som Oxford fargeeksplosjonen, og det har vært en nøkkelfunksjon i Ivy League-stilen siden den gang.

Fra begynnelsen var GANT kjent for kvaliteten på skjortene sine. Tidligere, da selskapet var i gang med å levere skjorter til andre forhandlere, ble et diskret GANT-varemerke lagt til: en liten diamant med en "G" i den, stemplet på halen av skjorten. Dette merket var kundens kvalitetssikring like mye som forhandlerens etikett inne i kragen.

1950-tallet var en tid med enestående vekst i Amerika, og GANT-skjortene bidro til å definere det uformelle, men likevel smarte utseendet som dominerte i etterkrigsårene. GANT sitt detaljerte håndverk og uanstrengte amerikanske stil appellerte til en generasjon menn som hadde årevis brukt militære klær, og som nå hadde vendt hjem for å ta plass i den blomstrende middelklassen.

De satte pris på den perfekte rullen til en GANT-krage, og kvaliteten på stoffet man kunne forvente av en GANT-skjorte. Snart ville de også sette pris på en annen kvalitet som GANT var introduserte: farge. I flere tiår hadde den ensfargede hvite skjorten dominert i herreklær, men det var i ferd med å endre seg for alltid. En eksplosjon av farger kom – og den eksplosjonen utløste i byen New Haven, Connecticut.

Fra utelukkende skjortemaker til motebutikk

Da andre verdenskrig tok slutt og amerikanske soldater kom hjem, gikk landet gjennom en periode med raske endringer. Ny smak og påvirkning innen sport og mote spredte seg over hele nasjonen.

Radio, TV og magasiner introduserte folk til en aktiv livsstil de aldri kunne tenke seg at eksisterte. Ettersom sportsaktiviteter påvirket mange kreative skreddersømmer, fortsatte etterspørselen etter et komfortabelt utseende å spre seg. GANT-skjorter bidro til å definere det uformelle, men likevel smarte utseendet. Det var en blomstrende middelklasse som satte pris på den perfekte rullen til en GANT-krage og kvaliteten på stoffet man kunne forvente med en GANT-skjorte. Fram til slutten av 1960-tallet hadde GANT utelukkende vært en skjortemaker, men nå var tiden inne for å bruke spesialistkunnskapen deres til å utvide utvalget. I 1971 produserte de sin første kolleksjon av amerikanske sportsklær inkludert slips, bukser og rugbyskjorter.

I dag er GANT en stor, internasjonal merkevare med en Monobrand-butikk på Moa, på lik linje med blant annet Madrid, Dubai, Paris og London. Veksten har vært betydelig - og fokuset har mildt sagt blitt utvidet fra å være en ren skjortemaker. Men, fremdeles er GANT først og fremst kjent for kvalitet og sitt helt egne særpreg.

www.bymagasinet.net SIDE 95
«La oss ikke prøve å være alt for alle. Vi er individer. Når du tenker selv, kan du være smakfullt annerledes.»
GANT

Artikon tilbyr de fleste tjenester innen arkitekt – takst – ingeniør og konsulenttjenester. Helheten av tjenestene hjelper deg å binde prosjektet sammen, samt nå målet om ferdig prosjekt.

artikon.no

Eidsbakken 81, Postboks 48, 6037 Eidsnes | +47 900 78 647 / +47 400 55 908 | post@artikon.no

Fieldfarehytta

Fieldfarehytta er en tro kopi av krigskvarteret som Kompani Linge- offiserene og ÅlesundSunnmøre Turistforening-medlemmene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther bygde våren 1944, og hvor de tilbrakte det siste krigsåret.

De tre hadde utdannelse som sabotører fra Storbritann- ia, og med flere forskjellige oppdrag i Norge og England bak seg ble de sluppet ned i Tafjordfjella for å ødelegge kommunikasjonene i Romsdal og Lesja. Hytta er oppkalt etter navnet på operasjonen Rønneberg, Strømsheim og Aarsæther skulle utføre, ”Fieldfare”, som betyr gråtrost.

Hytta ble gjenreist av Joachim Rønneberg sommeren 1990 og deretter gitt som gave til Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Fieldfarehytta er en nødbu med svært enkel standard.

Fieldfare-ruta

Nå kan en gå i krigsveteranenes fotspor med Fieldfare-ruta som baserer seg på bevegelsene til disse motstandsmennene under siste delen av 2. verdenskrig, da de skulle utføre en sabotasjeoperasjon mot tyskernes kommunikasjonslinjer i Romsdalen.

– Dette er en fantastisk tur gjennom et utrolig spennende område for alle som er interessert i krigshistorie. Historien til motstandsmennene som bodde her og den unike Fieldfarehytta under den bratte bergskrenten gir turen en ekstra dimensjon, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Ruta går fra Zakariasvatnet i Tafjord til Reindalseter via Rønnebergråsa i Hulderkoppen over til Veltdalen og Fieldfarehytta. I Veltdalen finnes det et lite museum over anleggsarbeidet i forbindelse med kraftutbygging på 1920-tallet. Dette museet inneholder også gjenstander brukt under Operasjon Fieldfare under andre verdenskrig. Derifra kan man velge å gå flere ruter, for eksempel til Pyttbua, Vakkerstøylen eller Torsbu, som alle ble brukt til proviantering og opphold.

Om hytta

Tafjordfjella og Reinheimen

Nødbu

3 sengeplasser

Åpen hele året

Ulåst

• Fieldfarehytta har forhåndsbestilling på de 3 sengene som er tilgjengelig. Siden Fieldfarehytta er et museum har andre likevel rett til å se innom hytta.: www.ut.no

www.bymagasinet.net SIDE 97
TURTIPS
Tekst UT.NO Foto MARIUS DALSEG SÆTRE
• • •

I Løvenvoldgata 2, midt i hjertet av byen, ligger Salong Løv over to etasjer med Apollo Hårsenter som egen avdeling. Her finner du spesialister på hårtap og hodebunnsproblemer.

Reidun har vært frisør i over 30 år, de siste 15 årene har hun drevet Apollo Hårsenter Ålesund. Her hjelper hun kvinner, menn, barn og ungdom som ønsker seg mer hår, uansett årsaken til hårtapet.

SIDE 98
Apollo Hårsenter Ålesund er en av 19 senter i Norge. Her jobber Reidun og Liselotte; sistnevnte jobber mest som frisør i Salong Løv avdelingen, men har de siste to årene fått opplæring som spesialist innen løsninger på hårtap og hodebunnsproblemer. For det er nettopp det de er: spesialister på hårtap og hodebunn.
SALONG LØV AVDELING APOLLO HÅRSENTER
KUNDEARTIKKEL

Salong Løv med Apollo hårsenteravdelingen i Løvenvoldgata eies og drives av Reidun Høybakk, Janne K. Fjørtoft og Linda Bakke Ellingsen

Startet en felles hårdugnad

God kvalitet på håret er viktig, derfor startet Apollo Hårsenter Norge, sammen med Norske frisør og velværebedrifter, en felles hårdugnad.

– Ved å donere hår gir du andre muligheten til å få et flott hår igjen. Donor-hår som brukes i parykker og hårdeler er ubehandlet og av høy kvalitet. Dette gjør at du som kunde får en mer autentisk opplevelse av håret enn ved bruk av syntetiske parykker og hårdelserstatninger, sier Liselotte.

Salong Løv og Apollo Hårsenter Ålesund mottar flere donor-hår i uken fra donorer i hele Møre og Romsdal.

- Vi takker dere alle for innsatsen, sier Reidun med et stort smil.

Privatlivet

ivaretas

Når du kommer til Apollo-avdelingen i Løvenvoldgata 2, går du inn en diskrét inngang. Under behandlingen sitter du skjermet i et av salongens kabinetter; ikke i en stor og åpen salong.

– Privatlivet ditt blir godt ivaretatt når du besøker vår avdeling, forsikrer Reidun.

Hun har møtt mange med ulike hårforandringer av varierende alvorlighetsgrad og synes det er veldig givende å hjelpe mennesker til å få en bedre hverdag.

Hårtap gjør noe med både selvtillit og identitet

– Når man opplever hårtap kan det føles tungt og mange forsøker å skjule det med caps eller lue. Det gjør noe med både selvtillit og identitet når utseendet endres. Årsaken til hårtap kan være mange; det kan være midlertidig hårtap, sykdomsrelatert, flekkvis hårtap eller genetisk håravfall. Uansett hva årsaken til ditt hårtap er, kan vi tilby behandlinger og løsninger skreddersydd ditt behov, sier Liselotte. Du trenger ikke å velge en hel parykk dersom du har delvis hårtap eller er tynn i håret:

– Gode hårdeler av god nordisk kvalitet er ofte det som skal til. De kan brukes om du har alopecia, genetisk hårtap eller stråleskade i hodebunnen, forklarer hårspesialisten Reidun.

www.bymagasinet.net SIDE 99 SALONG LØV AVDELING APOLLO HÅRSENTER

Selge bolig?

SIDE 100
tlf. 71 40 00 00 - www.notar.no I Notar har vi utviklet en teknologi for å finne den som er villig til å betale høyest mulig pris for din bolig! se notar.no

Lite eller stort byggeprosjekt på gang?

FleHer Boliger AS I samarbeid med kjente og solide samarbeidspartnere, kan vi tilby komplett leveranse som totalentreprenør. Vi sørger for at byggeprosessen skal gå så knirkefritt som mulig for våre kunder. Vi har også egne utbyggingsprosjekt for salg.

- Komplett husleveranse

- Totalrenovering

- Småbygg - bod, garasje, naust etc.

- Tilbygg - utestue, balkong, markterrasse

- Påbygg - ekstra etasje

- Vedlikehold - bytte vindu, tak, kledning

M: 952 30 165

E: post@fleher.no

A: Borgundveien 1019, 6018 Ålesund

W: byggfag.no

Friheten på havet har ingen grenser. Kombinert med lidenskap for båt og sans for det lille ekstra skapes det perfekte utgangspunktet for det gode liv. Nettopp her finner du Princess - som gir deg alt sammen i en og samme løsning.

Tekst RUNAR BØLGEN ANDERSEN foto PRINCESS YACHTS

Det neste eventyret ligger bakenfor horisonten, eller langs kysten for den saks skyld. Den norske kystlinjen med sine innbydende skjærgårder, vakre fjorder og kritthvite strender har en magisk dragning på den eventyrlystne oppdagelsesreisende. Og man kan gjerne tenke større; den solrike kysten langs Sverige og sørover så langt man måtte ønske - gjerne hele veien inn i Middelhavet. Med Princess kan du nemlig drømme slik - større.

– Med dagens båter er det nærmest ingen begrensninger på havet. I tillegg til å være utstyrt med svært avanserte hjelpemidler er de også lettkjørte og veldig trygge, smiler CEO i Princess Yachts Scandinavia, Benny Martinsson.

Arven fra Nord West

Navnet til CEO får kanskje en bjelle til å klinge hos flere av leserne. Det var nemlig Martinsson som i sin tid kjøpte opp båtprodusenten Nord West på Haramsøy og fortsatte drift med nye design frem til 2013 i Sverige.

– Vi bygde totalt 600 Nord West-båter, først i Gäddebräcka men da det verftet brant, flyttet vi hit til Vindön. I 2013 designet jeg min siste Nord West-båt, forteller Martinsson.

Tre år etter at Nord West ble lagt ned overtok Martinsson agenturet for Princess-båtene som bygges i England. Året etter, i 2017, tok han over agenturet også i Danmark og Norge. I dag har Princess Yacht Scandinavia sitt hovedkvarter på Vindön, Orust, med egen marina, utstillingshall og servicegård.

– Det er egentlig det gamle Nord West verftet vi holder til i. Her har vi snekker, maling, verksted, rekoneksjonsavdeling og vi har heis så vi kan løfte båtene i vannet.

De har også etablert seg langs kysten av Norge med base både i Oslo og Bergen, og i København. Det handler om å være i nærheten av kunden med kort vei til service og vedlikehold. I Bergen ligger marinaen i Dolviken med egen havn, 50 tonn kran, verksted, utstillingshall og salgskontor. Her møter dere Svein Erik Palmstrøm og Petter Mork-Knudsen fra salgskontoret som ønsker dere velkommen til utstilling av fem nya Princess-båter frem til april. For den som ønsker båtlift eller service tar verkstedsjefen Robert Pedersen og hans team hånd om dere.

I Oslo ligger salgskontoret i Vollen Marina. Her arbeider Eva Dammen og Stein Ulltveit-Moe som har over 20 års erfaring med Princess og båtsalg.

SIDE 102
PRINCESS YACHTS
KUNDEARTIKKEL

– Vi selger mye båt i både Norge, Sverige og Danmark. Og da er det viktig for oss å være nær kunden med god service hele båtsesongen. En stor styrke er at våre fire marinaer i de tre skandinaviske landene gjør båtlivet trygt for alle våre kunder, uansett om de ferierer nede i Norge, Sverige eller Danmark. Hjelpen er alltid nær for hånden fra oss om nødvendig. Har du kjøpt båt i Bergen og ferierer på tvers av Sverige er du selvfølgelig velkommen til vår marina på den svenske vestkysten, Vindön og alle marinaene, fortsetter Martinsson.

Prinsessen på havet

Princess Yachts er et av marineindustriens mest respekterte merker. Fabrikken i Plymouth i sørvest-England med sine over 3000 ansatte har produsert motorbåter siden 1965. Det brede modellutvalget strekker seg fra 35 til 95 fot, det vil si fra 11 til 30 meter. Variasjonen i utvalget er stort hvor den rimeligste modellen ligger fra 8,5 millioner kroner og den dyreste en prislapp på 75 millioner.

Båtprodusenten er kjent for å bruke de beste materialene og teknologiene i sine produkter. Selskapet har også et sterkt fokus på bærekraftighet, og har gjort betydelige fremskritt innen utviklingen av mer miljøvennlige produkter og produksjonsprosesser. Båtene er godt likt og appellerer til et marked i stadig vekst.

– En av våre mest populære modeller er V Class-serien, som består av sportslige cruisere som er perfekte for å utforske kysten. Disse yachtene er kjent for sin imponerende ytelse og stilige design, og er et populært valg blant båtentusiaster som ønsker en rask og elegant båt. Princess V Class-yachtene kommer i flere størrelser, fra 40 til 78 fot, og tilbyr ulike konfigurasjonsalternativer for å tilfredsstille forskjellige kunders behov, forteller Martinsson.

Ulike lidenskaper

En betydelig del av dem som kjøper modellene fra Princess har hatt båter hele livet. Noen av de populære modellene i det norske markedet er Princess V50 og V55. Også F55 har fått mye vann under kjølen her til lands og flere finnes i dag i området rundt Ålesund.

– Princess F55 er en luksuriøs båt med elegant og moderne design, som tilbyr en unik opplevelse på sjøen. Med en lengde på 17,6 meter, romslige lugarer og salong, og et stort soldekk - tilbyr denne båten en perfekt blanding av komfort og stil. Den har en topphastighet på 32 knop og er utstyrt med de nyeste navigasjons- og underholdningssystemene. Her får man mye, smiler Martinsson.

Med plass til opptil seks gjester er Princess F55 ideell for en eksklusiv ferie med familie og venner. Her kan man slappe av og nyte tiden på sjøen i luksuriøse omgivelser - langs kysten eller på havet.

Frihet i Middelhavet

Båtferie i Middelhavet er en fantastisk måte å oppleve denne vakre regionen på. Det er en unik måte å se kysten og øyene på, samtidig som man får en følelse av frihet og selvstendighet som er vanskelig å oppleve på andre måter.

Havområdet er hjem til noen av de vakreste og mest historiske byene i verden, og det er mange ulike ruter å velge mellom avhengig av hva man ønsker å se og oppleve. Fra de solfylte strendene i Spania og Frankrike, til de historiske byene i Italia og Kroatia, til de vakre øyene i Hellas og Tyrkia - det er en destinasjon for alle.

– En av de beste tingene med en båtferie i Middelhavet er muligheten til å utforske mindre kjente steder og skjulte perler som man kanskje ikke ville ha oppdaget ellers. Det er også en flott måte å oppleve den lokale kulturen og maten på, da man kan legge til i små havner og spise på lokale restauranter, forteller Martinsson.

Og nettopp egen båt i Middelhavet har blitt en prioritering flere tar seg råd til.

– Selv om det kan være utfordrende å seile på åpent hav og været kan være uforutsigbart til tider, er belønningen med en båtferie i Middelhavet uendelig. Det er en opplevelse man vil huske for alltid og en flott måte å skape minner sammen med venner og familie, forteller Martinsson og fortsetter:

– Med base i Middelhavet kan du seile mellom eksotiske destinasjoner, oppleve den unike kulturen og nyte det fantastiske kjøkkenet. Uansett om du ønsker å tilbringe dagen med å sole deg på dekk, utforske spennende byer eller snorkle i det krystallklare vannet, gir ulike modeller fra Princess friheten til å oppleve det beste Middelhavet har å tilby. Det er en ferieopplevelse du sent vil glemme, avslutter CEO og eier av Princess Yachts Scandinavia, Benny Martinsson.

www.bymagasinet.net SIDE 103 PRINCESS YACHTS
Princess Yatchts har egen marina med serviceanlegg i Bergen.

Ekstra lang rekkevidde og lynlading.

Helt nye IONIQ 6 er en helt ny elektrisk sedan og har et unikt, strømlinjeformet design som gir den laveste luftmotstanden og den lengste rekkevidden blant våre elbiler Med bakhjulstrekk kan du kjøre inntil 614 km og med IONIQ 6 med firehjulstrekk inntil 583 km

Du finner mer informasjon på Hyundai.no

IONIQ 6 RWD, LONG RANGE PREMIUM

Fra kr 524.870,-

IONIQ 6 AWD, LONG RANGE PREMIUM

Fra kr 567.625,-

Auto 8-8 Ålesund, avd. Rico

Brusdalsvegen 207, 6011 Ålesund Tel. 70 15 23 00 www.auto8-8.no

Åpningstider

Mandag-fredag: 8:30 - 17

Torsdag: 8:30 - 18

Lørdag: 10 - 15

Hyundai gir 5 års fabrikkgaranti uten kilometerbegrensning for biler som er kjøpt gjennom en autorisert Hyundai-forhandler Fremdriftsbatteriet har en garanti på 8 år/160 000 kilometer, avhengig av hva som inntreffer først IONIQ 6 RWD har et forventet strømforbruk på 14,3 kWt/100km (blandet kjøring) og et CO2utslipp på 0 g/km (blandet kjøring) Bilens rekkevidde er inntil 614 kilometer IONIQ 6 AWD har et forventet strømforbruk på 15,1 kWt/100km (blandet kjøring) og et CO2-utslipp på 0 g/km (blandet kjøring) Bilens rekkevidde er inntil 583 kilometer Egenskaper som ladetid og rekkevidde vil variere avhengig av en rekke faktorer Alle dataene er målt etter WLTP Priser kan justeres uten varsel Med forbehold om feil og prisendringer Alle priser er inkludert leveringstillegg levert Auto 8-8

SIDE 104
Vi tar forbehold om evt skrivefeil og uforutsette prisendringer fra importør Tilbudet gjelder til 31 03 2023

Bil og Caravan

Bymagasinet har vært på besøk hos noen av distriktets ledende forhandlere av bil og caravan. Bli bedre kjent med flere av aktørene, og oppdater deg på spennende nyheter nå som vi snart går sommeren i møte.

BIL OG CARAVAN
www.bymagasinet.net SIDE 105
Tekst BYMAGASINET Foto LEVERANDØRENE

Du er fremme!

– Kjøpe bil på nett? Nei, vi tror ikke det alltid er den beste løsningen, smiler Salgsleder hos Fremme, Jan-Arild Johansen.

Han vil på ingen måte sette i gang et opprør mot teknologiens inntreden i et samfunn som stadig øker tempoet og tar grep for å effektivisere. Men han vil holde litt på bremsen når det gjelder kunderelasjoner, for her finnes det ingen kompromisser.

– Samfunnet blir stadig mer digitalisert, og selv om vi i Fremme synes det har ført mye positivt med seg, er det også noe som har gått tapt på veien. Derfor er vi opptatt av å huske hvor vi kommer fra - og ta med oss det beste fra “gamledager” inn i fremtiden, fortsetter salgslederen.

– Det finnes mange områder hvor en chatbot gjør god nytte, men ikke på en så stor og viktig investering som det en bil er, smiler JanArild.

Har vært - og vil fortsatt være

I 2021 feiret Fremme 50 år med bilentusiasme og nære kundeforhold. Eventyret startet i 1971 med bensinstasjon på Nardo i Tronhdeim som til slutt ble Skoda-forhandler i Fremmerholen. I dag er Fremme en av svært få bilforhandlere i Norge som fremdeles er privateid, med en årlig omsetning på 146 millioner, 400 nye og brukte biler og 17 dedikerte ansatte.

Og det skal handle om bil og menneskene som skal ha den. For en bil skal passe inn i en sammenheng som kan være ganske så ulike fra familie til familie. Det vet Jan-Arild av erfaring.

– Vi tror at alle familier og hushold, og dermed bilbehov, er litt forskjellige og at tilpasninger gjøres deretter. Er du av den aktive typen, så er kanskje takboks tilpasset både bil og behov en ting å diskutere. Eksemplene er mange, forteller han.

SIDE 106
FREMME
ANDERSEN
BECK DAHLE
Du kan sette foten på bremsen og stoppe helt opp. Trekk pusten dypt inn og senk skuldrene. Du er Fremme.
Tekst RUNAR BØLGEN
foto MARIUS
KUNDEARTIKKEL

Frem til 2019 var Skoda-forhandleren i Fremmerholen kjent som Nardo Bilservice. Med tid for å skrive neste kapittel ble det lansert nytt navn og ny logo i tråd med selskapets visjon og verdier.

– Målet var å komme opp med noe som skilte oss fra andre bilforhandlere. Denne jobben ble gjort i tett samarbeid med Peil Agency. Et ord som vi fikk tidlig sansen for var nettopp “fremme”. Vi holdt til i Fremmerholen, og navnet passet godt til de tre verdiene som definerer selskapet vårt; oppriktig, raus og dynamisk, forteller salgslederen.

Fremme beskriver også en dynamisk bilforhandler. Som løser mobilitetsutfordringer for kunden og gjør alt for dem. En betydning av verbet fremme er faktisk å hjelpe frem.

– Aller mest handlet Fremme om at vi ville gi navnet en følelse, følelsen av å endelig være fremme. Uansett om det er på hytta, i en ny by eller hjemme - å komme frem gir en deilig opplevelse av ro. Du har nådd målet, smiler Jan-Arild.

Fremtiden er nå

Og når du er fremme så kan du også stole på at du blir tatt godt hånd om, både når det gjelder bil og når det gjelder service. For Skoda ligger på ingen måte i bakevja når det gjelder utvikling av fremtidens biler. Det er nemlig her teknologien kommer til sin rett, og sørger for at både sikkerhet, kjørekomfort og fremkommelighet går hånd i hånd hele veien frem.

– Overgangen fra bensin til diesel er ferdig i Norge kan man si. Så de fleste har bestemt seg allerede før de kommer inn, det er elbil de vil ha stort sett. Da er det opp til oss å gi dem både bil, utstyr og nødvendig opplæring slik at de kan utnytte produktet sitt fullt ut og oppleve at alt er trygt både før og etter at de har forlatt butikken, sier salgslederen.

Og blant dem som ruller ut og frem fra bilbutikken i Fremmerholen er Skoda Enyaq IV. Den elektriske familiebilen har blitt et funn for mange som er ute etter en bil som er enkel å forstå, spekket med innovasjon så vel som velkjente praktiske funksjoner og detaljer. Den skulle tikke av boksene for stort bagasjerom, god innvendig plass og god rekkevidde uten å skremme deg fra å ta en tur i byens trangere parkeringshus.

– Vi kan si at dette er en bil som har tatt Sunnmøre med storm, og som har alt vi typisk trenger i hverdagen, forteller Jan-Arild, som kan røpe at mange har blitt positivt overrasket både før og etter prøvekjøring.

Også flere andre modeller ruller ut fra Skodas fabrikker i disse dager. Barnefamilier på Sunnmøre kan se frem til en elektrisk syvseter like rundt hjørnet. Stikkord som kjørelengde, fremkommelighet, sikkerhet og komfort står sentralt, samtidig som bilen skal være enkel å forstå seg på for de som skal bruke den.

Hva er fordelen med en elektrisk bil i 2023?

– Den er stillegående, har masse kraft og rask akselerasjon, er betydelig billigere å kjøre enn vanlig bil og ikke minst så er den miljøvennlig.

Så fremtiden er helt uten fossile biler?

– Fossilbilen er slett ikke død. Men jeg tror den vil fylle en annen rolle. Det er mange behov som diesel og bensin fortsatt dekker bedre. Oppgaven til selgerne våre er å sørge for at kunden får akkurat den bilen som passer hans eller hennes behov - og den jobben har aldri vært viktigere enn nå, avslutter salgsleder hos Fremme, Jan-Arild Johansen.

www.bymagasinet.net SIDE 107 FREMME

Gi en gave

Støtt vårt arbeid i Ålesund og omegn

Ingen er bare det du ser

Vipps til 2101 (valgfritt beløp) bli fast giver på kirkensbymisjon.no/gave

Bli kortkunde hos oss – få ekstra gode priser!

Bunker Oil kortet kan du benytte 24/7

ved alle våre anlegg langs kysten, samt våre selvbetjente automatstasjoner.

Bestill tankingskort på www.bunkeroil.no

Gratis å eie og billig å bruke

Det koster ingenting å skaffe seg vårt tankingskort, vi har ingen gebyrer eller krav til minstekjøp.

Alltid rabatt

Vi tilbyr alltid rabatterte drivstoffpriser til våre kunder, og vi streber etter å tilby best mulig vilkår.

Fort gjort, å skaffe seg kort

Vi har rask behandling av kortsøknader, og kortet er umiddelbart klart til bruk.

Fast faktura

Våre kunder som betaler med tankingskortet sitt, vil hver måned få tilsendt faktura etter forbruk.

SIDE 108
Vi tar miljøansvar, og er sertifisert som Miljøfyrtårn og ISO 14001 for Miljøledelse. Dette sikrer at vi tenker miljø i alle ledd, og at vi jobber systematisk med miljøtiltak i vår hverdag. Vi er også ISO 9001-sertifisert som garanterer vårt fokus på å levere kvalitet. Tank trygt, tenk Bunker Oil.
Litium-ionbatteri Forbedret lading Rekkevidde opp til (WLTP) 635 km Polestar 2 Maks. ladehastighet DC ≤ 205 kW Spesifikasjoner kan variere avhengig av konfigurasjon. Alle tall er preliminære i påvente av endelig sertifisering. Explore Energy (WLTP) Powertrain Emissions polestar.com 14.8–17.1 kWh/100 km 100% electric 0 CO2 g/km

Nardo Bil Ålesund en gammel kjenning i ny drakt!

Siden starten av desember har biler måttet vike for håndverkere i lokalene til Nardo Bil Ålesund. Nå er oppussingen i mål, og vi fikk komme innom på åpningsdagen.

Tekst og foto RUNAR BØLGEN ANDERSEN

– Det tar tid å bygge ny salgshall, men det var på høy tid. Sist vi pusset opp var i 2004. Det er en etterlengtet følelse å åpne dørene til nyoppussede lokaler, innleder daglig leder Terje Løvmo.

Her er du gjest, ikke kunde

Inne i salgshallen møtes vi av storselgerne Volvo C40 og Volvo XC40. Imellom bilene har de ansatte funnet sin plass i åpent landskap.

– Nå kan vi stille ut og presentere biler på en helt annen måte enn før. Bilene er koblet til strøm og infotainment systemet er på. Med selgerne ute blant bilene, og ikke inne på kontor, møter de deg i det du kommer inn, sier Terje.

Midt i lokalet er det gjort plass til en kundelounge med TV og sittegruppe. Her kan du ta deg en kaffekopp og koble deg på Wi-Fi. Og har du med barn er det plass til dem også.

– Her skal du være i fokus. Hos Nardo Bil er du gjest, ikke kunde. Vi ønsker at lokalet skal gjenspeile Volvo som merkenavn. Det skal være sikkert, trygt og stilrent. Og det skulle jo bare mangle, for en leverandør som har ført Volvo i over en mannsalder, legger Terje til.

SIDE 110
NARDO BIL
KUNDEARTIKKEL

Volvo-forhandler i over 80 år

Det startet med Automobilagenturet AS, som har solgt Volvo siden 1940. I 1974 gikk turen til tomta de har i dag, og i 2011 ble forhandleren en del av Nardo Bil familien. Oppkjøpet av forhandleren i Ålesund var den første utvidelsen fra Nardo Bil på Leangen i Trondheim. I dag har konsernet avdelinger på 7 ulike steder i Midt-Norge.

Avdelingen i Ålesund har også vokst de siste årene, totalt er det 40 ansatte. Vi tar turen opp i andre etasje, hvor vi finner bruktbil-avdelingen. Terje kan fortelle om stort utvalg og godt salg.

– Dette skyldes hovedsakelig at vi er Volvo Selekt forhandler. En Volvo-tekniker tar en teknisk kontroll av bilen. Softwaren oppgraderes og du får en bruktbil som overholder våre standarder innen sikkerhet, ytelse og utseende. Med Volvo Selekt får du bruktbil med inntil 7 år eller 150.000 kilometers nybilgaranti. Som kunde får du forutsigbarhet og trygghet ved bruktbilkjøpet, sier Terje.

Rigget for fremtiden

Apropos trygghet, i nabolokalet treffer du mekanikerne og teknikerne. Enten du kjøper ny eller brukt bil får du din personlige servicetekniker hos Nardo Bil. Serviceteknikeren tar imot bilen, gjennomfører service eller reparasjoner og går gjennom arbeidet med deg når bilen er klar for henting. Rett og slett en fast mekaniker som kjenner historikken til nettopp din bil. Nå som våren er i anmarsj tillater Terje seg å anbefale en innvendig og utvendig bilpleie når bilen først er inne på service.

– Så må de bilinteresserte følge med i tiden som kommer. Først skal vi ha en skikkelig åpningsfest her i lokalet. Da er nye og gamle ansikter velkomne! Deretter kommer det nyheter fra Volvo. Før sommeren lanseres en elektrisk SUV, i et lavere prissegment hvor Volvo ikke er til stede i dag, forteller Terje entusiastisk.

De som har hjerte for svensk ingeniørkunst, har allerede begynt å glede seg til 2024. Da rulles Volvo EX90 ut på veiene – en 7 seters elektrisk SUV med førerforståelse, passasjersensorer og radarer som leser veien foran deg. Rett og slett en ny epoke i innen sikkerhet på veien.

Den nye 7-seters SUV-en er den største lanseringen fra Volvo Cars på mange år, og markerer starten på en ny epoke innen sikkerhet. Blant standardutstyret tilbyr Volvo blant annet 7-seter, panoramatak, pixel-lys, lydanlegg fra Bose, 21" felger, infotainment fra Google, luftfjæring, massasjeseter foran og Volvos nye og avanserte sikkerhetssystemer. Adaptive cruise control, head-up display, 360 kamera og blindsonevarsling er også standard.

Det er en stor familie-SUV med lang rekkevidde, masse kraft, god plass, firehjulsdrift og mulighet for hengerfeste. I tillegg har bilen et design som viderefører den Skandinaviske arven til Volvo på en moderne måte

– Volvo EX90 blir flaggskipet vårt. Og nå har vi endelig et lokale som er bilene våre verdig. Vi ser frem til fortsettelsen, avslutter Terje fornøyd.

www.bymagasinet.net SIDE 111 NARDO BIL

Da Škoda skulle utvikle sin første elektriske familiebil, var de ute etter å designe en bil som var enkel å forstå seg på, som både hadde nyvinninger, så vel som velkjente praktiske funksjoner og detaljer. Den skulle tikke av boksene for stort bagasjerom, god innvendig plass, og god rekkevidde, uten å skremme deg fra å ta en tur i byens trangere parkeringshus. En bil som har tatt Sunnmøre med storm, og som har alt vi typisk trenger i hverdagen.

Enyaq iV
www.bymagasinet.net SIDE 113 Brusdalsvegen 200, 6011 ÅLESUND post@fremme.as, 70 17 61 40 www.peil.agency

Ta EU-kontrollen hos NAF

Fast timeavtale

Kaffe mens du venter

Medlemsrabatt

Vi utfører også:

Oljeskift • Vindusviskerskift • Lyktpolering

naf.no / tlf: 23 21 31 00

SIDE 114

HELT NYE

iX1

100 % ELEKTRISK

“Et kjempetilskudd i arverekken” VG 5. januar 2023.

ELEKTRISKE BMW iX1 HOS BAVARIA.

Pris fra 549 900 kr.*

BMW iX1: Rekkevidde opptil 438 km. Forbruk: 17,3 – 18,4 kWh/100 km. CO₂: 0 g/km (WLTP). Rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold, utetemperatur, klimaanlegg og forhåndstemperering. Avbildet modell kan avvike fra standard. *Prisen gjelder med utstyrspakken Charged.

bavaria.no Bavaria Ålesund / T: 70 17 85 85 / Digernes Næringsområde 8 / 6260 Skodje

POLESTAR GIR DEG OPPLEVELSEN

Opplevelsen fra du kommer inn til du ruller ut. Omgivelsene er tilrettelagt for at du som er nysgjerrig skal få en genuin opplevelse av hva Polestar faktisk er. For dette er mer enn bare en bil; det er design, innovasjon og en ren fremtid.

Og like ved hjørnet hvor Breivika møter Holen finner du Nardo bil som huser Volvo og Polestar. De to konseptene deler samme adresse men er fysisk adskilt og huser to vidt ulike univers. Polestar har for mange blitt selve symbolet på fremtidens bilkonsept. Opplevelsen står sentralt med kvalitet, design og bærekraft som er viktige grunnpillarer i selskapet. Og opplevelsen av butikken?

– Konseptet butikk stemmer ikke helt med hva et Space er, smiler Alexander Hørthe som er administrerende direktør for Polestar Norge.

Space er nemlig stedet hvor opplevelsen foregår. Og det ligger mye mer i veggene enn lokale skulle tilsi.

– En butikk er et sted hvor man selger noe. Det gjør ikke vi. Vi selger produkter på nett, det er vår butikk. Et Space er et sted hvor du kan besøke oss, få god hjelp, hva en unik opplevelse og forstå vår merkevare. Her får du et solid innblikk i hva du skal investere i, fortsetter Alexander.

SIDE 116
POLESTAR
Tekst RUNAR BØLGEN ANDERSEN foto ERIK HANSEN
KUNDEARTIKKEL
Kristin Fjeld, Head of Communications, og Morten Meyer Bedin, Polestar Space Manager, ønsker velkommen til Polestar Ålesund.

Design

Design er et viktig begrep for Polestar og beskriver alt fra biler til Space. Opplevelsen av å komme inn i lokalene rommer noe av atmosfæren man finner i gallerier og museer. Alle distraksjoner er tatt bort og det som er i fokus er bilen og din opplevelse av den. Men det er mer i veggene enn du tror.

– Er du kreativ og nysgjerrig kan du trykke på ting her og der på veggene og få frem detaljer som er i selve bilen. Du får praktisk talt svaret på alt du lurer på, fra ulike deler til teknologi, kjørelengde ved ulike temperaturer, hvilke pakker man kan spekke bilen med og mye mer. Dette er noe vi er stolt av, og vi har produkteksperter som hele tiden er klar for å hjelpe deg med det du måtte ønske, forteller Morten Bedin, Polestar Space Manager.

Polestar skiller seg fra andre bilprodusenter ved å være et digitalt førstemerke. Dette betyr at de har en nettbasert bestillingsprosess og et abonnementsbasert servicetilbud, og at de fokuserer på en intuitiv brukeropplevelse i bilene sine.

– Og det tar oss også nærmere hver enkelt kunde fordi det blir mindre fokus på salg i butikk og mer fokus på å bygge gode relasjoner og la de som kommer inn i Space få god informasjon og en god opplevelse, fortsetter Morten.

– Feelingen med veien er magisk. Det er også noe av tilbakemeldingene vi får fra kundene og andre som er innom for å prøvekjøre. Kjøredynamikken er fantastisk og den må oppleves for å kunne beskrives. Det er bare å signere seg opp for prøve-kjøring og komme innom, spesielt når kjøreforholdene er utfordrende viser Polestar seg frem på en fantastisk måte, fortsetter han.

Nye modeller i loopen

Polestar har spennende planer for fremtiden med flere nye modeller som skal lanseres de neste årene. Polestar 2 ruller allerede på veiene i fylket og har blitt en populær bil for både entusiaster og miljøbevisste forbrukere. Bilen er en helektrisk sedan som har fått mye ros for sitt stilige design og avanserte teknologi.

– Senest denne uken leverte vi en bil til en kunde som ikke hadde vært innom Spacet her, men fått kjennskap til den gjennom vårt besøk i distriktet, forteller Morten.

Den fornøyde kunden fikk kjennskap til bilen gjennom en av de mange prøvekjørings eventene produsenten kjører rundt omkring i distriktet.

– Vi har jo flere slike Space rundt omkring i Norge. Men samtidig ønsker vi at dem som ikke nødvendigvis er i nærheten av disse skal få teste herligheten. Den 16. mars hadde vi et slikt event på Stranda, til glede for mange av innbyggerne der. Og vi er jo storfornøyd når de velger å investere i bilen selv, smiler Morten.

Den første av de kommende modellene er Polestar 3, en elektrisk SUV som vil være bygget på samme plattform som nye Volvo EX90. Den tredje bilen fra Polestar er en velutstyrt sportslig SUV med fem seter, lang rekkevidde og markedsledende sikkerhetsteknologi utviklet i samarbeid med Volvo Cars. Bilen introduserer en helt ny aerodynamisk profil for segmentet, oppnådd med sportsligere sittestilling, senket taklinje, frontvinge, bakvinge, og bakre aeroblader for optimalisering av luftstrømmen. For å nevne noe.

– Så har vi lettet på sløret og kommunisert at neste bil blir en mindre SUV som får navnet Polestar 4. For en full oversikt er det bare å ta turen innom en av våre Space eller sjekke ut nettsiden for å lære litt mer om hvem vi er og hva vi tilbyr, avslutter Morten Bedin, Polestar Space Manager.

Bakgrunn fra racing

Polestar har sin opprinnelse som et uavhengig racingteam som fortsatt er en viktig del av selskapets historie og identitet. Teamet ble grunnlagt i 1996 i Sverige og spesialiserte seg på å modifisere og optimalisere Volvo-biler for racing. I løpet av de neste årene oppnådde Polestar stor suksess i ulike racingserier, og ble en ledende aktør innen motorsport i Skandinavia. I 2009 ble Polestar utnevnt som offisiell partner til Volvo Car Group og begynte å arbeide tett sammen med Volvo for å utvikle racingbiler og teknologi.

– Polestar utviklet seg etter hvert til å bli et merke i seg selv, med fokus på å kombinere racing ekspertise med bærekraft og innovative teknologier. I 2015 ble Polestar kjøpt opp av Volvo og i 2017 ble det offisielt et eget merke under Volvo Cars-konsernet, forteller Morten videre.

Og nettopp denne ekspertisen har gitt bilmerket et solid fortrinn hva angår kjøreopplevelse, intuitive funksjoner og kjøredynamikk.

www.bymagasinet.net SIDE 117 POLESTAR

Pris fra 419 275,-*

Nå med kampanjerente og 0,- i egenkapital!*

Leasing Marvel R ”All inclusive”

Leasing Marvel R ”All inclusive”

kr. 4.490,pr mnd for Luxury

Velkommen til en ny opplevelse. Opplev MG sin nye helelektriske SUV med fremtidsrettet design og kraftfull ytelse. Velkommen til klasseledende sikkerhet, pålitelighet og lang rekkevidde. Velkommen til helelektrisk kjøring med god plass og førsteklasses komfort. Modellen kommer med 7 års garanti*.

Vi har biler for rask levering.

Velkommen til en ny opplevelse. Opplev MG sin nye helelektriske SUV med fremtidsrettet design og kraftfull ytelse. Velkommen til klasseledende sikkerhet, pålitelighet og lang rekkevidde. Velkommen til helelektrisk kjøring med god plass og førsteklasses komfort. Modellen kommer med 7 års garanti*.

låneperioden. Tilbudet gjelder til 31.03.23. Forbruk komb.: 17,5-17.9 kWt/100 km (WLTP). CO2-utslipp 0 g/km. Elektrisk rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold, utetemperatur, varme/klimaanlegg og forhåndstemperering. Firehjulstrekk med tre motorer kommer på Performance. 7 års garanti eller 150 000 km, det som inntreffer først. Bildene som er vist her er kun for illustrerende formål, og kan avvike fra modellens standardspesi kasjoner. Med forbehold om skrive- og trykkfeil.

og produktrenten er ytende og følger normal renteutvikling i hele låneperioden. Tilbudet gjelder til 31.03.23. Forbruk komb.: 17,5-17.9 kWt/100 km (WLTP). CO2-utslipp 0 g/km. Elektrisk rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold, utetemperatur, varme/klimaanlegg og forhåndstemperering. Firehjulstrekk med tre motorer kommer på Performance. 7 års garanti eller 150 000 km, det som inntreffer først. Bildene som er vist her er kun for illustrerende formål, og kan avvike fra modellens standardspesi kasjoner. Med forbehold om skrive- og trykkfeil.

kr. 4.490,pr mnd for Performance AWD

kr. 4.990,pr mnd for Performance AWD 36 mnd / 45.000 km

kr. 89.000,- kontant

SIDE 118 Welcome on board MG MARVEL R Electric Pris fra 419 275,-* Nå med kampanjerente og 0,- i egenkapital!* Velkommen til en ny opplevelse. Opplev MG sin nye helelek triske SUV med e he k o Leasing Marvel R pr mnd for Performance AWD MG MARVEL R Electric Pris fra 419 275,-* Nå med kampanjerente og 0,- i egenkapital!* Print_annonse_M35_M55_MG_MarvelR_Feb 2023.indd 4 09.02.2023 13:21 *Veiledende kundepris levert Ålesund gjelder Luxury 2WD, lokale leveringskostnader kan tilkomme. Priseksempel lån fra Santander Consumer Bank: 4,25% ytende nom./ 6,11% eff, 0,- egenkapital, lånebeløp kr. 424 781,- o/7 år, kostnad kr. 94 600,- totalt kr. 519 381,-. Flytende kampanjerente de første tre årene (p.t. 4,25%), som deretter justeres til gjeldende produktrente (p.t. 7,15%). Både kampanje-
Print_annonse_M35_M55_MG_MarvelR_Feb 2023.indd 4 09.02.2023 13:21 *Veiledende kundepris levert Ålesund gjelder Luxury 2WD, lokale leveringskostnader kan tilkomme. Priseksempel lån fra Santander Consumer Bank: 4,25% ytende nom./ 6,11% eff, 0,- egenkapital, lånebeløp kr. 424 781,- o/7 år, kostnad kr. 94 600,- totalt kr. 519 381,-. Flytende kampanjerente i de første tre årene (p.t. 4,25%), som deretter justeres til gjeldende produktrente (p.t. 7,15%). Både kampanje- og produktrenten er ytende og følger normal renteutvikling i hele

MINI COOPER SE ELECTRIC

• Forvarming via App

• Navigasjon

• Sportsseter

• Apple Carplay

• 231 km rekkevidde (WLTP)

• 184 hestekrefter

www.bymagasinet.net SIDE 119 Kom innom for en prøvetur i den kuleste elbilen. Bavaria Ålesund T: 70 17 85 85 Digernes Næringsområde 8 6260 Skodje bavaria.no
MINI ELECTRIC.
LEVERINGSKLARE
HOS BAVARIA ÅLESUND.

AKTIV FERIE HAR BLITT SYNONYMT MED AVKOBLING I FJORD OG FJELL FRA NORD

TIL SØR I LANDET. OG MED FRIHETEN PÅ VÅR SIDE TAR VI GJERNE EN AVSTIKKER TIL SOL OG VARME PÅ SØRLIGERE BREDDEGRADER OM MULIGHETEN BYR SEG.

OG NETTOPP FRIHETEN - HVORDAN SER DEN UT? FOR MANGE BESKRIVES DEN SOM ALT-I-ETT LØSNINGER PÅ FIRE HJUL.

Tekst RUNAR BØLGEN ANDERSEN foto PÖSSL

Å være aktiv har blitt en trendsak, som både gir helsegevinst i kombinasjon med gode opplevelser. Med destinasjon ukjent blir det hele litt enklere. Utstyret og boligen står til enhver tid klappet og klart. Alt du trenger å gjøre er å sette deg inn på fredag, vri om nøkkelen og la eventyret ta deg.

–Å dra på kortreiste eventyr med bybobil er en populær trend blant reisende som ønsker en mer fleksibel og uavhengig ferieopplevelse. Med en bybobil kan du enkelt pakke opp og dra av sted til nye destinasjoner når som helst, uten å bekymre deg for å måtte sjekke inn og ut av hotellrom, smiler Per Aaland hos Aaland Bil i Fremmerholen.

Bybobil gir frihet

Det var i 2019 at Per Aaland valgte å starte leveranser av bybobiler fra Pössl. Det kunne knapt passet bedre, med en kommende pandemi som gjorde feriesultne sunnmøringer klar for små og store eventyr innenfor landets grenser.

SIDE 120
FRIHET på fire hjul
PER AALAND KUNDEARTIKKEL

– Pössl er desidert størst på bybobiler og har en rekke innovative løsninger som gjør opplevelsen både god og sytalaust. Vi har solgt det vi har fått inn og etterspørselen er fortsatt stor. Dette er en nisje i bobilmarkedet rettet mot dem som driver aktiv fritid. Eller ønsker en effektiv sekundærbolig de kan dra på spontane eventyr med, forteller Aaland.

En av de største fordelene med en bybobil er størrelsen. Bybobiler er vanligvis mindre og mer manøvrerbare enn større bobilmodeller, og dette gjør dem til et ideelt alternativ for de som ønsker å utforske urbane områder eller reise på smale veier og smug.

– Bybobiler gir også muligheter for økt fleksibilitet og frihet. Du kan parkere på en rekke forskjellige steder, inkludert campingplasser, parkeringsplasser, eller til og med langs gata. Dette gir deg mer valgfrihet når det gjelder destinasjoner og du kan planlegge turen etter eget ønske, fortsetter Aaland.

En annen fordel med en bybobil er at de ofte er mer økonomiske enn større bobilmodeller. De krever mindre bensin og vedlikehold, noe som kan føre til betydelige besparelser på lang sikt.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra kundene våre som går på både kvalitet og opplevelsen av det å feriere med bybobil. Jeg har selv hatt to ferier med sånne biler rundt omkring i Norge, og det er helt fantastisk gøy. En av turene var jeg innom en golfklubb for å spille, og der var det tilbud om parkering, strømtilkobling og det jeg ellers måtte behøve. Slike ting blir mer og mer vanlig, og da er dette det perfekte utgangspunktet for ferie og rekreasjon, smiler Aaland.

Pössl bybobiler er som livet selv: Hverdagsbil i dag, varebil i morgen, kontor på hjul i overmorgen og feriebolig i helgen.

– Her er det ingen tilfeldigheter, kun godt planlagt og funksjonelle løsninger som er designet for bruk, presiserer Aaland.

Eventyret fortsetter

Med en rekke biler i bestilling får du nå muligheten til å sikre sesongens eventyr før den starter for alvor. Skjønt bybobilene fra Pössl kan brukes hele året, er det nettopp fra tidlig vår til senhøsten at det meste av magien skjer.

– Ta turen innom og kjenn litt på stemningen i bilen. Disse bilene er under 3,5 tonn og kan derfor kjøres på vanlig sertifikat. Det gir også stor fleksibilitet, forteller Aaland.

Forhandleren tar også alt av service på bilene de selv har levert ut. Med store og moderne fasiliteter i Fremmerholen får du effektiv service med det lille ekstra på kjøpet.

Kort sagt, en bybobil gir deg en unik mulighet til å oppleve frihet, fleksibilitet og eventyr på en måte som passer deg best. Så i planleggingsfasen av fremtidens ferier og rekreasjon bør du definitivt vurdere en bybobil som en spennende og autentisk måte å utforske verden på. God tur!

– En bybobil gir også en mer intim og autentisk opplevelse av reisen. Du kan oppleve lokalsamfunn og destinasjoner på en annen måte, og du kan oppleve naturen og omgivelsene på en nærmere måte, presiserer Aaland.

Pössl - et sikkert valg på kort og lang sikt

Bybobilen Pössl fins i en rekke varianter – fra det aller mest kompakte og lettparkerte til det som nærmest er et hotellrom på hjul. Produsenten bygger kun bybobil og er Europas største fabrikant. Suksessen skyldes flere ting, men en viktig del er fokus på detaljer, og at bilen er bygget opp med tekniske løsninger og kapasiteter som stort sett er forbeholdt større bobiler. Selskapet sin filosofi er: Perfekt til minste detalj.

Samtlige modeller har solid håndverk i innredning med flott finish, smarte løsninger som er gjennomtenkt for å gi lang holdbarhet, lite problemer og høy brukervennlighet. Skal du ha en flerbruksbobil er Pössl kongen i Europa. Du skjønner det når du prøver bilen.

www.bymagasinet.net SIDE 121
PER AALAND

Finansieringseks. på ferdig utstyrt kampanjebil med forutsigbart bilhold: KR. 4.970,- PR. MND / 3 ÅR 45.000 KM / STARTLEIE 69.900,-* FASTRENTE PÅ 4,49% I HELE LEIEPERIODEN!

SIDE 122 www.auto8-8.no Auto 8-8 Ålesund avd. Breivika Tel. 70 10 46 00 Lerstadveien 534, 6018 Ålesund JONNY LAUSUND Salgssjef Ford nyttekjøretøy Mobil: 915 75 730 jonny.lausund@auto8-8.no ALEXANDER EIKENES Selger Ford nyttekjøretøy Mobil: 479 31 880 alexander.eikenes@auto8-8.no
• UTVIDET SERVICEAVTALE
PRO
3 ÅR 90.000 KM • FIREHJULSTREKK & AUTOMAT • KOMPLETTE VINTERHJUL • TILHENGERFESTE • KLEDNING I VAREROM
OG GULVBELEGG • EKSTRA STERKE
VAREROMMET • LED HOVEDLYS • AUTOMATISK NEDBLENDBARE HOVEDLYS • FJERNKONTROLL FOR DIESELVARMER • 5G MODEM • DIGITALT RYGGEKAMERA • FILHOLDER OG FILVARSLER • CRUISEKONTROLL • NØKKELFRI START • NØDBREMSASSISTANSE • SYNC4 MED 13’’ SKJERM + MYE MER. *Leasing fra Santander: Startleie kr 69.900,- Månedsleie kr 4.970,- inkl termingebyr. 36 mnd/45 000 km. Fastrente på 4,49% i hele leieperioden. Etableringsgebyr kr. 4.790,- kommer i tillegg. Totalbeløp kr. 253.610,-. Alle priser er eks.mva. Ønsker du annen kjørelengde eller et annet innskudd på din leasing, så hjelper vi med det. Vi tar forbehold om evt. trykkfeil og uforutsette kampanje- og prisendringer fra produsent. Avbildet bil er versjon Limited. Tilbudet gjelder til og med 31.03.2023
CUSTOM
FIREHJULSTREKK, AUTOMAT, DIESEL OG HENGERVEKT PÅ 2500 KG. LANSERINGSKAMPANJE PÅ FORD TRANSIT CUSTOM L1, AWD, 2.0L ECOBLUE 136HK , TREND
FORD
SERVICE+
FULL HØYDE
LED-LYS I
HELT NYE FORD TRANSIT
4x4

ELTEFRITT CHIABRØD MED SPELTMEL

Dette brødet er laget av 100 % sammalt speltmel og i tillegg inneholder det chiafrø som gjør brødet ekstra næringsrikt.

roede.com

INGREDIENSER:

300 g sammalt speltmel finmalt

300 g sammalt speltmel grov

50 g chiafrø

1 ts salt

¼ ts tørrgjær

5 dl kaldt vann

Næringsinnhold:

Brødet er bakt med 100 % sammalt mel og næringsrike chiafrø. Chiafrø inneholder vegetabilsk omega 3 og 6 samt fiber, vitaminer, mineraler og proteiner.

Allergener: Gluten

Bruk en ildfast gryte el. form med lokk som rommer ca. 4 liter. Et brød gir ca 30 skiver á 30 gram.

1. Bland speltmel, chiafrø, salt og tørrgjær i en stor bolle. Hell i vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen med lokk eller folie, og la den heve på kjøkkenbenken i 8–20 timer.

2. Ha deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover mot midten noen ganger. Dryss om nødvendig med mer mel. Legg deigen med bretten ned og dekk den til igjen.

3. La deigen heve videre i 2 timer. Sett den tomme gryten (med lokk) i ovnen etter 1 1⁄2 time og sett ovnen på 250 °C varmluft.

4. Ta gryten ut av ovnen etter 30 minutter. Hvelv deigen i gryten, sett på lokket og sett i ovnen på nederste rille. Stek i 30 minutter, ta av lokket, sett temperaturen på 220 °C varmluft og stek i 15 minutter til.

Hvelv brødet ut av gryten og la det avkjøle på rist.

Kilde: roede.com

www.bymagasinet.net SIDE 123
MAT
SLIK GJØR DU: Chiafrø

Auto 8-8 i sentrum av omgivelsene

Det rigges for fremtiden hos Auto 8-8 Ålesund AS i Breivika. Nye bygg, nye biler og nye behov hos kundene som skal dekkes i fremtidens bilmarked. Og det skal skje akkurat her - midt i sentrum av omgivelsene.

Du har helt sikkert lagt merke til nye bygninger som reises i rekordfart langs innfartsveien mot Breivika. Dette året skjer det mye på bilfronten og Auto 8-8 seiler på ingen måte akterut i utviklingen av tjenester til et stadig voksende marked i distriktet.

– Det blir et veldig komplett bilhus med alle tilhørende tjenester man kan tenke seg. Og med samme sentrale beliggenhet selvfølgelig, smiler nestleder i Auto 8-8 Ålesund Stefan Lausund.

Alt i ett bilhus

Det var tilbake i 2011 at Auto 8-8 kjøpte opp Vestlandske Auto som beholdt samme navn frem til 2018. I 2019 kjøpte de også Rico Bil i fremmerholen og døpte butikken om til Auto8-8 Rico. 1 januar 2022 fusjonerte de to butikkene og er nå ett selskap -Auto 8-8 Ålesund AS.

– Ikke lenge etter besluttet vi at de skulle flytte ned til oss her i Breivika, som nettopp er årsaken til den store utbyggingen som er på

SIDE 124 AUTO 88
KUNDEARTIKKEL
Tekst RUNAR BØLGEN ANDERSEN foto AUTO 8-8 / FORD

gang. Nå samlokaliserer vi alle avdelinger her hos oss og blir da et komplett bilhus og nybilforhandler av Ford, Nissan og Hyundai. Samt at vi har en stor satsing på nybil, forteller Lausund.

Det nye bygget på drøye 4000 kvadratmeter er designet i en innovativ stil med inspirasjon og elementer fra den runde glassfasaden i det eksisterende bygget. Nybilsalg av Nissan, Hyundai og Mazda skal inn i nybygget, mens dagens bygg blir rendyrket Ford-store.

– Det er store fremtidsutsikter hos Ford og det kommer mange nye modeller på både personbil og næring. Vi trenger plassen og har egentlig sprengt kapasitet for lenge siden. Rett og slett vokst ut av lokalene, smiler Lausund og tar oss med på en rundtur for å vise det som snart fremstår som en av de største forhandlerne i fylket.

I tillegg til nybilsalg satser også Auto 8-8 stort på bruktbiler. Det fjerde planet på nybygget er dedikert bruktbilsalg og vil være en arena for dem som er på jakt etter gode bruktbilkjøp med gode garantier.

– Det skal være komplett. Alle tjenester knyttet til bilhold, salg og service, presiserer Lausund.

Kundeorientert

Bilforhandleren har en sterk kundeorientering, og deres dedikerte og erfarne team er alltid tilgjengelige for å hjelpe kundene med å finne riktig bil som passer deres behov og budsjett. De legger stor vekt på kundetilfredshet og prøver alltid å overgå kundenes forventninger.

– Derfor implementerer vi det lille ekstra i alle ledd på huset. Det har vi også større mulighet til nå med langt flere kvadratmeter tilgjengelig. I tillegg til bilvirksomhet er vi landets største franchisetaker av Hertz bilutleie gjennom Atlantic mobility. Her disponerer vi rundt 1200 biler og dette selskapet skal også inn hit i bygg nr 3, forteller Lausund.

I tillegg til salg av nye og brukte biler, tilbyr Auto 8-8 også en rekke tjenester knyttet til bilhold. Dette inkluderer alt fra service og reparasjoner til utskifting av deler og tilbehør. Verkstedet har moderne utstyr og dyktige teknikere som sørger for at bilene som kommer inn til verkstedet blir tatt godt vare på - uansett alder og tilstand.

– I bygg 3 som nylig er åpnet skal vi også ha inn dekkhotell med stor kapasitet, vaskehaller og to veldig gode automatiske vaskemaskiner som jeg tør påstå blir de beste i Ålesund, smiler Lausund og fortsetter:

– Der blir det også verksted og egen bilpleieavdeling til internjobber.

Historisk forhandler

Auto 8-8 i Breivika springer ut fra en sentral del av byens bilhistorie. Med røtter tilbake til 30-tallet kan bilhuset snart se tilbake på 100 år i bransjen. Nærhet til kundene har alltid stått sentralt og har vært motivasjonen hele veien fra Fjellgata, via Nørve og inn til Breivika hvor de befinner seg i dag. Og her rigger de seg for store planer inn i årene som kommer - fremdeles i nærhet til kunden.

– Denne beliggenheten er bærekraftig på alle måter, om man skal bruke et sånt begrep. Vi skjønner at mange av våre kollegaer i bransjen ønsker å flytte til Digerneset grunnet tomtepriser og press på arealet sentralt. Så vi føler oss heldig som har mulighet til å utvide dagens beliggenhet. Vi har også tatt en uhøytidelig beregning og landet på at vi sparer miljøet for ca 1 million kilometer i året ved å ligge her kontra på Digerneset, så skal man tenke miljø er det jo et godt poeng, forteller Lausund.

Samtidig presiserer han at de er en aktør for hele distriktet. Men nettopp derfor er det også en fordel å ligge i Breivika.

– Nærhet til Moa og muligheter til å gjøre andre ærender mens man venter. Her finner man mye mer enn bil og det gjør det ekstra beleilig å benytte fasilitetene våre. Så dette er vinn-vinn på alle måter, avslutter nestleder Stefan Lausund hos Auto 8-8 i Breivika.

www.bymagasinet.net SIDE 125 AUTO 88

fra 285.900,-*

Helt nye MG4 Electric Standard

fra 285.900,-*

Intelligent, romslig og dynamisk

Intelligent, romslig og dynamisk

MG4 Electric Standard er en urban elbil i kompaktklassen som er fylt med smart teknologi, inntil 500 kg tilhengervekt og en rekkevidde på inntil 350km WLTP*.

teknologi, inntil 500 kg tilhengervekt og en rekkevidde på inntil 350km WLTP*.

Kommer med 7 års garanti*

MG4 Electric Standard er en urban elbil i kompaktklassen som er fylt med smart teknologi, inntil 500 kg tilhengervekt og en rekkevidde på inntil 350km WLTP*.

Kommer med 7 års garanti*

Kommer med 7 års garanti*

SIDE 126
*Veil. kundepris levert Moss gjelder Standard, lokale leveringskostnader kan tilkomme. Forbruk komb.:17 kWt/100km WLTP. CO2-utslipp er 0 g/km. Elektrisk rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold, utetemperatur, varme/klimaanlegg og forhåndstemperering. 7 års garanti eller 150 000 km, det som inntreffer først. Bildene som er vist her er kun for illustrerende formål, og kan avvike fra modellens standardspesifikasjoner. Med forbehold om skrive- og trykkfeil.
per@aaland no | Brusdalsvegen 205 | 70 15 86 00 | www aaland no
*Veil. kundepris levert Moss gjelder Standard, lokale leveringskostnader kan tilkomme. Forbruk komb.:17 kWt/100km WLTP. CO2-utslipp er 0 g/km. Elektrisk rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold, utetemperatur, varme/klimaanlegg og forhåndstemperering. 7 års garanti eller 150 000 km, det som inntreffer først. Bildene som er vist her er kun for illustrerende formål, og kan avvike fra modellens standardspesifikasjoner. Med forbehold om skrive- og trykkfeil.

2,95%

FAST rente i 3 år!*

Nå gir vi deg forutsigbarhet med fast renteGjelder både lån og privatleie

XC40

Rekkevidde: 515 km

/ 2024-modell

Hengervekt: 1500 kg

0-100 km/t 4,9 sek.

Smart, allsidig og bedre enn noensinne

Fra kr. 3 890,- /mnd

Privatleie 3 år/45 000 km. Startleie inkl. etablering kr. 134 790,- Totalpris: 274 830,-

C40

/ 2024-modell

Rekkevidde: 533 km

Hengervekt: 1500 kg

Batterikapasitet: 78 kWh

Sportslig, helelektrisk Crossover

Fra kr. 4 169,- /mnd

Privatleie 3 år/45 000 km. Startleie inkl. etablering kr. 134 790,- Totalpris: 309 390,-

XC60

Recharge

/ 2024-modell

Opptil 79 km elektrisk rekkevidde

Nå med enda bedre firehjuls drift og

lavere forbruk.En ny generasjon Plug- in Hybrid. Smartere blir det ikke!

Fra kr. 5 990,- /mnd

Privatleie 3 år/45 000 km. Startleie inkl. etablering kr. 154 790,- Totalpris: 370 430,-

*2,95% forutsetter forskuddsleie ved privatleie på minimum kr 129.900,- . Ved lånefinansiering minimum 35% egenkapital. Renta er fast frem til avtalen har løpt i 3 år, da vil den endres til markedsrente hos vår finansieringspartner, Volvo Car Finance. Kampanjen varer til 31. mars 2023.

STEINKJER 74 17 06 00 STJØRDAL 99 38 40 00 TRONDHEIM 73 89 43 00 ORKANGER 72 46 69 90 KRISTIANSUND 71 56 53 30 MOLDE 71 21 49 20 ÅLESUND 70 17 54 80

bagasjeplass 754l

Max størrelse

Max utstyrspakke

Max elbil for pengene

Max bagasjeplass 754l

Max rekkevidde inntil 452km

rekkevidde inntil 452km elbil for pengene fra 379.900 Elektriske

Maxus Euniq6 SUV

Max testresultat i NAF/Motor rekkeviddetester

Vinner av både sommertest juni 2022 og vintertest februar 2023

Biler på lager for rask levering!

Utstyrspakke verdi 50.000,- Nå kr 0,-

“Er dette verdens største bagasjerom i en femseter?” Dagens Næringsliv • Dette er en plassorgie til lavpris” TV2/broom no “Denne store el-SUV-en kan du få på ‘’billigsalg”” VG • Det finnes bare ett alternativ til denne bilen: To biler” NAF/motor no

grader, panorama soltak, Adaptiv cruise control, elektrisk bakluke, elektrisk justerbare seter, ambiente kupelys, touchscreen med Apple foldbare og oppvarmede sidespeil, Skinnseter. Verdi: 50.000

Utsty r s p a k ke ve rd i 50.000,- N å kr 0, - Kr 431 900,-

Ryggekamera 360 grader, panorama soltak, Adaptiv cruise control, elektrisk bakluke, trådløs mobillader, elektrisk justerbare seter, ambiente kupelys, touchscreen med Apple Carplay, elektrisk foldbare og oppvarmede sidespeil, Skinnseter Verdi: 50.000 - 1 mnd GRATIS forsikring ved kjøp av ny Maxus.

Lev. Ålesund inkl. frakt/registrering

Denne store el-SUV-en kan du få på ‘’billigsalg”” VG • Det finnes bare ett alternativ til denne bilen: To b

Maxus Euniq6 SUV lanseres nå. Med hele 754 liter bagasjerom og en rekkevidde på 350-452km. WLTP (kombinert/urban) er dette den perfekte familiebilen. Vinner av NAF sin store rekkeviddetest juni 2022! Kjøp nå og du får en utstyrspakke til en verdi av kr. 50.000,- til kr. 0,-.

Maxus Euniq6 SUV lanseres nå. Med hele 754 liter bagasjerom og en rekkevidde på 350-452km

elektriske Maxus Euniq6 SUV er stor, men kanskje ikke sååå stor... lanseres nå. Med hele 754 liter bagasjerom og en rekkevidde på (urban/kombinert) er dette den perfekte familiebilen. Maxus Euniq6 SUV verdens største bilprodusenter, og vi har forhandlere over hele Norge. fra 379.900,-. Kjøp nå og du får en utstyrspakke til en verdi av kr. 50.000,- til kr. 0,-. leveringsklare fra april. Les mer på Maxus.no-.

Utsty r s p a k ke ve rd i 50.000,- N å kr 0, - Kr 431 900,-

WLTP (kombinert/urban) er dette den perfekte familiebilen. Maxus Euniq6 SUV kommer fra en av verdens største bilprodusenter, og vi har forhandlere over hele Norge. Introduksjonspris fra 419.900,-. Kjøp nå og du får en utstyrspakke til en verdi av kr. 50.000,- til kr. 0,-.

Ryggekamera 360 grader, panorama soltak, Adaptiv cruise control, elektrisk bakluke, trådløs mobillader, elektrisk justerbare seter, ambiente kupelys, touchscreen med Apple Carplay, elektrisk foldbare og oppvarmede sidespeil, Skinnseter Verdi: 50.000 - 1 mnd GRATIS forsikring ved kjøp av ny Maxus.

fra en

Lev. Ålesund inkl. frakt/registrering

www.nextcar.no / bilsalg@nextcar.no Tel 70 17 33 50 Tel 70 17 33 50 www.nextcar.no / bilsalg@nextcar.no Tel 70 17 33 50 Tel 70 17 33 50
Maxus Euniq6 SUV lanseres nå. Med hele 754 liter bagasjerom og en rekkevidde på 350-452km WLTP (kombinert/urban) er dette den perfekte familiebilen. Maxus Euniq6 SUV kommer

Byggfag Arkitekter hjelper deg

I tillegg til å være livets største og viktigste investering, skal ditt hus føles som et hjem. Her skal du skape et godt sted å leve, hvor du kan være deg selv og lade batteriene.

– Enten du vil ha det klassisk eller moderne, stort eller kompakt, et trappehus eller alt på ett plan, vil vi hjelpe deg. Sammen finner vi den løsningen som gir deg den gode følelsen av å være hjemme, forteller daglig leder i Byggfag Arkitekter, Aina Pauline Torvik.

Et sted å føle seg hjemme

Å realisere drømmehjemmet starter med et uforpliktende møte, enten personlig eller virtuelt, for å diskutere dine ønsker og forutsetninger. Deretter følger en befaring av tomten.

Hvordan ser ditt drømmehjem ut?

– Enten du liker et av våre ferdige Byggfag HUS eller ønsker å tegne ditt helt unike hus sammen med oss, så er vi opptatt av å gjøre din drøm virkelig, sier Torvik.

920 12 470

aina@byggfag.no

Byggfag Arkitekter AS

Lerstadvegen 545, 6018 Ålesund

byggfag.no

SIDE 130
BYGGFAG ARKITEKTER
på veien fra ønsket om å skape ditt drømmehjem - til et sted å føle seg hjemme.
Tekst LIZBET OSNES foto BYGGFAG ARKITEKTER
Hjemme
Aina Pauline Torvik Daglig leder Arkitekt / Byggingeniør
KUNDEARTIKKEL

Hjemmet ditt er selve rammen rundt hverdagen: Er du usikker på hva du ønsker, hva du har eller vil komme til å få behov for?

– Det er mange valg som må tas før et hus står klart. Noen av valgene er det viktig at du tar stilling til, mens andre kan vi i Byggfag Arkitekter hjelpe til med.

Ønsker du et “for alltid-hjem”?

– Noe av det viktigste vi ser på sammen er plassering på tomten, utsikt og innsyn, solforhold og vindforhold, området og miljø, stil og materialvalg, livsfaser og planløsning, plassbehov og vedlikehold. Du investerer nemlig ikke bare i et hjem, men også i livskvalitet. sier Torvik.

– Vi rådgir deg for å sikre at ditt prosjekt blir så optimalt som mulig.

Byggfag arkitekter

Byggfag Arkitekter ble etablert i 2000 og er et datterselskap i byggevarekjeden Byggfag.

– Vårt kontor har lang erfaring og bred kompetanse med både ingeniører og arkitekter. Vi tegner og prosjekterer alt fra hus og hytter til garasje, anneks, naust eller andre spennende prosjekter for privatpersoner og Byggfagkjedens forhandlere. Vi er tilgjengelig for alle og jobber med både små og store byggeprosjekter der hver enkelt kunde skal få oppnå sin drøm.

Byggfag Arkitekter har forhandlere fra nord til sør, noe som gjør det både fleksibelt og tilgjengelig i ditt distrikt.

– Vi hjelper deg fra idé, tegning og prosjektering, til et hjem for livet. Vårt mål er å skape det beste ut av alle våre prosjekter, med fokus på beliggenhet, form, funksjon og livskvalitet, avslutter Torvik.

www.bymagasinet.net SIDE 131 BYGGFAG ARKITEKTER

Selge bolig?

SIDE 132
tlf. 71 40 00 00 - www.notar.no I Notar har vi utviklet en teknologi for å finne den som er villig til å betale høyest mulig pris for din bolig! se notar.no

Klondike: Bølget ring fra Maanesten 650 kr.

Kicks Ålesund storsenter:  Irresistible Givenchy parfyme 50ml 895 kr.

Klondike: Banket hjerte i hvitt sølv med lite gull hjerte vedhengt fra Van

Klondike: Ringer med fargede stener Susanne Friis 799-899 kr.

ELON:

Klondike:  Anatomisk hjertesmykke fra Bjørg 1990 kr.

DET DU ØNSKER

Hos Ålesund Storsenter får du alt du måtte trenge under ett

tak: mote, interiør, elektro, belysning, matopplevelser og accessories for å nevne noe. Først ute med det sisteLa deg inspirere!

Klondike: armbånd fra Van Bergen med hvite stener 6990 kr.

Brilleland:  Solbrille Ray

1499 kr.

Farmor Ingvarda Barn:  LIEWOOD pyjamas 399 kr.

Klondike: Bunadsølje fra Sylvsmidja 3403 kr.

Klondike: Ring i hvitt gull m/ diamant og hjerteformede klør 22190 kr.

Jellycat kanin 279 kr.

Klondike: Stjernetegn smykke fra Maanesten 950 kr.

Kremmerhuset:  Blomsterpotte 599 kr.

Princess: Pynteputer fra kr. 199,90-399,90 kr.

www.bymagasinet.net SIDE 133 ÅLESUND STORSENTER
Kicks Herre Yves Saint Laurent parfyme 60ml 750 kr. Bergen 4890 kr. MODO dame:  Ganni Veske 1995 kr. MODO Herre:  Acne t-skjorte 2199 kr. Kitchn Marimekko Oiva Unikko tallerken 25cm blå 330 kr og krus 25 cl 240 kr. Nuvaa dame:  Part Two SonjasPW Blazer 2099 kr. Nuvaa herre:  Samsøe Samsøe t-skjorte 699 kr. Markslöjd Sober Kr 740 kr. Ban
SHOPPING ÅLESUND STORSENTER

BESTILL GRATIS BEFARING

tlf: 411 10 100 norsol.no

Markise

Mer utekomfort

og bedre inneklima med riktig solskjerming

Vi gjør solskinnsdager enda bedre

TENK SOLSKJERMING NÅR DU PLANLEGGER - VÅR ENKLE PROSESS:

1 • Befaring

Alle våre produkter lages på mål, perfekt tilpasset dine behov.

2 • Produksjon

Alle våre produkter blir produsert på fabrikken vår på Tingvoll på Møre, akkurat som da vi startet opp i 1983.

3 • Montering

Når produktene er ferdig produsert, blir alt fagmessig montert etter avtale. Det tar vanligvis bare et par timer.

www.norsol.no
ZipScreen
Sveveplissé

Havets sølv for en ny generasjon

Havets sølv har i generasjoner sørget for mat på bordet i tusener av hjem. Den berømte silda har bidratt til bosetting og levekår langs hele kysten og regnes som en av våre viktigste matfisker. I disse dager gjør den comeback: Sild har blitt trendy.

– Glem det gamle konseptet sild, smiler Leidulf Longva, daglig leder hos Gjendemsjø Seafood.

For en ny generasjon har nemlig ingen referanser til de gamle tradisjonene hvor sild handlet mer om overlevelse enn kulinariske opplevelser. I disse dager har sølvfisken funnet veien tilbake via nye retter med smaker en restaurant verdig. Det har pirret nysgjerrigheten hos mange unge og ikke minst bidratt til et viktig samfunnsansvar: å spise mer fisk.

– Silda har fått sin renessanse takket være nye foredlingsmetoder som har gjort både konsistens og smak attraktivt. Man har ikke lengre problematikken med ben i kjøttet eller seigt skinn, som i tidligere tider gav denne fantastiske matfisken et ufortjent rykte. Nå får du servert sild på de fineste restauranter som videre bidrar til økt interesse for fisken som et husholdningsprodukt, fortsetter Leidulf.

Mat med god samvittighet

Det sies at silda er en av den mest spiste fiskesortene i Norge, spesielt i høytider som julen. Den har lange tradisjoner med sylting og foredling i alle mulige varianter. Sannheten er at det finnes en rekke ulike måter å tilberede sild på som både er inspirert av tradisjoner, smakspreferanser og geografi.

– I tillegg er også sild en spennende ingrediens i andre retter som bidrar til nye smaker og sørger for økt konsum av fisk, forklarer Leidulf og viser frem noen av produktene på fabrikken hos Gjendemsjø Seafood i Hellandshamn på Sunnmøre.

Sursild og tomatsild er norske standard silderetter, hvorav sistnevnte gjerne får økt fokus rundt juletider. Men det stadig flere får øynene opp for er silda som en naturlig del av kostholdet året rundt, til både hverdag og fest.

SIDE 136
GJENDEMSJØ
Tekst RUNAR BØLGEN ANDERSEN foto ELISABETH ALNES
KUNDEARTIKKEL

– Sild er i sesong hele året og finnes i svært mange varianter som saltet, varmrøkt, kaldrøkt eller som ulike typer påleggssild. Fersk sild egner seg også godt til panering og steking og takler det meste av tilbehør. Ikke minst er sild er delikatesse sommerstid rett på grillen i kort tid over høy varme, enten alene eller på et grillspyd, smiler Leidulf.

Den glinsende fisken har en sentral plass i norsk kultur og historie. Med lange mørke vinterkvelder har også silda gitt en sårt tiltrengt kilde til vitamin D for vintertrøtte nordmenn.

– Sild er også en god kilde til protein, sunt fett og jod, noe som gjør den til et ideelt valg uansett hvor du er i verden, fortsetter eieren av fiskebedriften i Hellandshamn.

Delikatesser for alle

Gjendemsjø Seafood har foretatt en rekke produktutviklinger for å skape nye smaker som appellerer bredt. I utvalget disker produsenten opp med tradisjonsrike favoritter så vel som nye og spennende kulinariske opplevelser. Det handler om å ta noen sjanser for å skape noe nytt.

– Med den yngre generasjonen åpner det seg nye dører hva angår sild som matfisk. Men vi må våge å utfordre oss selv, ta noen nye steg og prøve ut nye produkter og smaker i tillegg til de tradisjonelle. Potensialet er stort og det å få sild inn i innovative produkter og i flere måltidssituasjoner som appellerer til nye forbrukere alfa og omega, presiserer Leidulf.

I sortimentet har de et rikt utvalg deilige påleggsprodukter som strekker seg fra tradisjonsrik tomatsild til ramsløksild, rømmesild, spekesildfilet og en rekke andre delikatesser til matbordet. Disse produktene egner seg meget godt både alene og som tilbehør eller ingredienser i andre retter.

Mer fisk i kosten

Med sitt brede utvalg av produkter har Gjendemsjø Seafood på mange måter tatt på seg et viktig samfunnsoppdrag; å være en inspirator til økt inntak av fisk i det daglige kostholdet for den yngre generasjonen. Det gjør de blant annet ved å inspirere til økt bruk av fisk gjennom spennende oppskrifter på nettsider og sosiale medier.

– Det har vært skrevet mye om nedgangen i fiskekonsumet her til lands siste årene. Med helsedirektoratets anbefalinger om fisk tre ganger i uka så har vi en jobb å gjøre, forteller Leidulf.

Han er likevel positiv til fremtiden og peker blant annet på sushi og andre trendprodukter som har satt havets delikatesser på dagsorden hos yngre konsumenter.

– Med et godt utvalg og riktig inspirasjon vil mye skje. Fisk kan brukes i de aller fleste retter der du bruker kjøtt og kylling, som i wok, wraps taco og burger. Man kan putte hvit fisk i indisk mat eller reker på pizza. Vi har et hav av muligheter, smiler Leidulf.

I disse dager har de også en rekke spennende prosjekter på trappene som i enda større grad vil bidra til kulinariske opplevelser fra havet.

– Vi går et spennende og inspirerende år i møte, sier Leidulf.

50 år med sjømat

Gjendemsjø Seafood er i dag en ledende norsk produsent av tradisjonsmat fra havet. Historien startet med Lauritz Gjendemsjø, en odelsgutt som var forutbestemt til et liv på familiens gård. Men Lauritz drømte om havet og valgte å gå sin egen vei. Han startet som fisker og ble etter hvert både skipper og reder.

I 1975 gikk Lauritz «i land» etter en lang karriere til sjøs. Han ville satse på fiskeproduksjon og startet selskapet Gjendemsjø Fiskeprodukter i Brattvåg, som senere ble omdøpt til Gjendemsjø Seafood.

Siden den gang har produsenten forsynt det norske folk med kvalitetsprodukter fra anlegget i Hellandshamn. I løpet av 50 år har selskapet hatt en fantastisk utvikling både i kvadratmeter og markedsandel. I 2021 bygde de ut fabrikken for å effektivisere logistikken og produksjonen av råvarer og ferdigvarer. I dag leverer Gjendemsjø Seafood en rekke produkter basert på sild, makrell og skalldyr.

www.bymagasinet.net SIDE 137 GJENDEMSJØ

BESTILL HUSKATALOGEN PÅ

Nyheit!

Hyttetomter til sals

HAKALLESTRANDA

Hyttefelt -midt i havgapet!

Kontakt oss for ein hytteprat!

Tlf. 700 65 000 / post@norhuskjeden.no

Vil du ha ein spennande kvardag? Les her!

Vi søkjer

Dyktige

tømrarar/tømrarlag

Vi i Norhus opplever stor etterspørsel etter våre bustadar, og ynskjer å knytte oss til fleire dyktige tømrarar/tømrarlag for oppføring av bustadar på Sunnmøre og omegn.

Vi tilbyr opplæring i ny teknisk forskrift gjennom Norhus-skulen, for tømrarar/tømrarlag som ynskjer å inngå langsiktig avtalar. I tillegg tilbyr vi ordna arbeidsforhold med gode byggjeleiarar, samt profesjonelle byggdetaljar og byggteikningar.

Kontakt oss: Norhus Ørsta AS

Tlf. 700 65 000 orsta@norhuskjeden.no

SIDE 138 NORHUSKJEDEN.NO
www.norhuskjeden.no
GAIA UNIK
NORHUSKJEDEN.NO

SPORT

V i u t d a n n e r de g t i l F R E M T ID E N S Y R K E R

Vi vil gi våre studenter et best mulig faglig tilbud med tet t oppfølgning av hver enkelt student Forelesninger på

vei til naturopplevelser i verdensklasse Hos oss kan du ta en bachelor eller master innen: sykepleie, vernepleie, logistikk, økonomi, sport, juss, samfunnsfag og IT.

SØKNADSFRIST 15 . APRIL I www.himolde.no

www.bymagasinet.net SIDE 139
F o t o E n a r E ng d a l

VI SER ETTER NYE SPENNENDE BOLIGER

Kjenner du noen som bor i et nytt hus og har en stil som er litt unik?

Vi er på jakt etter nye objekter til vår faste Hjemme Hosspalte. Vi kommer hjem til deg og lager boligreportasje. Prosjektet er et samarbeid med ulike leverandører, og huset styles før photo shoot for et tipp topp resultat!

Tips oss: alesund@bymagasinet.net

Byens eget magasin
BYMAGASINET
Foto Espen A. Istad // Studio Istad Følg oss gjerne!

I vår kundeklubb får du en EDEL rabatt ved innmelding, og fast rabatt HVER gang du handler!

Vår egen nettbutikk www.edelt.no er en fullsortiment gullsmed- butikk på internett, som gjør at mange av våre varer alltid er tilgjengelige for deg.

AMFI MOA SYD Ⅰ 70 14 63 95 (siste butikk før gangbroa mot nord, tidligere NG) www.edelt.no
Dykkerur 200M 5 695,- Versace Greca Sport 11 650,- Swiss Chrono 4 995,- Sveitsisk kvalitet 2 795,- Ørepynt i stål 299,- Automatic ‘Open heart’ med diamant 11 495,- Versace Medusa Icon 14 750,- Armlenke i stål 299,-

Fra80,-

F RA H J E M T I L H J E M!

Har du solgt noe brukt på Finn eller Tise eller skal du sende en gave til bestemor? Null stress!

Med meg-til-deg tjenesten fra Helthjem kan du sende og motta pakker fra eget hjem. Forsikring inkludert.

Bestill på: helthjem.no

SIDE 142
S E N D PA KK E R

Hver 7. sekk GRATIS!

Som Venn av Musti får du alltid hver 7. sekk med hunde- og kattefôr

og kattesand fra Compact Care GRATIS. I tillegg kan vi by på vennepriser, eksklusive tilbud og arrangementer.

Vi holder tellingen, sjekk ut musti.no!

STORT UTVALG AV parykker og hårdeler Ta kontakt for en konsultasjon Løvenvoldgata 2 . t: 489 59 433 epost: alesund@apollohair.no
(1kg+)
Halvside_190x130_annonse 1 19.09.2022 12:05

V I H O L D E R D E G O P P D A T E R T

L O K A L E N Y H E T E R , V Æ R O G T R A F I K K F o o l y S t d oD e g n B S 1 0

R A D I O

Å L E
F M 1 0 4 , 5 - 1 0 0 , 3 / / D A B + / / N E T T S T R Ø M F o t o L l l y s S t u d od e s i g n B S 1 1 2 0
S U N D

Aaland Bil 70 15 86 00

Aerly 70 10 03 16

Amfi Moa 70 17 75 60

Artikon 900 78 647

Aseco 70 12 54 31

Auto 8-8 Ålesund 70 10 46 00

Bavaria Ålesund 70 17 85 85

Brages Bilforretning AS 70 17 82 00

BRO Restaurant 70 30 81 81

Bunker Oil 70 10 47 47

ByggFag Arkitekter 70 10 23 20

BySunde Studio 932 60 725

Dankert Schlyder 70 12 17 68

Edelt Stokkeholm 70 14 63 95

FleHer Boliger 952 30 165

Fokus Bygg AS (Mesterhus) 930 64 588

Fremme 70 17 61 40

GANT 70 14 65 00

Gjendemsjø 70 20 91 00

Græsdal Glass 70 14 00 70

Gullsmed Stamnæss 70 14 15 40

Helt Hjem helthjem.no

HTH Kjøkken Ålesund 70 10 33 33

Høgskolen i Molde 71 21 40 00

Hästens Ålesund hastens.com

Khaak Kunsthall 70 12 32 77

Kirkens Bymisjon kirkensbymisjon.no

Kokk´n Roll 484 81 193

Kvik Kjøkken Ålesund 70 15 30 00

Miele Norge 70 10 33 33

Moa Optikk 70 14 91 90

MS Arkitekter 465 70 165

Musti Amfi Moa 469 54 333

Møbler og Miljø 70 14 66 40

Nardo Bil 70 17 54 80

NAF Ålesund og omegn 917 68 002

Nextcar 70 17 33 50

Notar Ålesund 70 40 00 00

Porsche Center Ålesund 70 30 06 66

Princess Yachts 55 52 50 30

Radio Ålesund 70 11 10 50

Salong Løv 916 96 555

Snorrebuda Mat og Vinhus 900 49 201

Sparebanken Møre 70 11 30 00

Stryntrappa - Hagen AS 57 87 35 00

Sukker på Toppen 930 78 238

Svanekjøkkenet 950 37 253

Teatret Vårt 71 24 02 80

Uno form 70 10 33 33

Wattn wattn.no 02010

Ålesund Storsenter 907 00 400

A
B
D
E
F
G
H
K
M
N
P
R
S
T
U
W
Å
SIDE 146
neste utg: medio. juni 2023
LESERGUIDE BIDRAGSYTERE VÅR 2023
Foto: Kristin Støylen

Et steg i din retning

En ny trapp kan løfte et helt rom

Anti-magnetic. 5-day power reserve. 10-year warranty.

The new Aquis Date is powered by Oris Calibre 400. A new movement.

Besøk oss i vår butikk i Smibakken 3

Jobben med å bytte trapp er gjort på en dag, vi vet nemlig hvor vanskelig det er å klare seg uten. En ny og moderne trapp – med smarte tilvalgsløsninger – kan legge til rette for helt nye bruksområder i rommet. La deg inspirere og finn løsningen som passer perfekt til ditt interiør og dine behov.

ETABLERT 1928

Storgata 2, Ålesund Tlf. 70 10 70 30

firmapost@urmakernelvik.no

www.bymagasinet.net
Stylist: Susanne Swegen
stryntrappa.no
↑ Stryntrappa Foss i eik snøhvit.
Best i test 2022

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Et steg i din retning

1min
page 147

BESTILL HUSKATALOGEN PÅ

1min
pages 138-142

Havets sølv for en ny generasjon

3min
pages 136-137

Helt nye MG4 Electric Standard

4min
pages 126-131

Auto 8-8 i sentrum av omgivelsene

3min
pages 124-126

ELTEFRITT CHIABRØD MED SPELTMEL

1min
page 123

POLESTAR GIR DEG OPPLEVELSEN

8min
pages 116-122

Nardo Bil Ålesund en gammel kjenning i ny drakt!

3min
pages 110-113

Du er fremme!

3min
pages 106-107

Selge bolig?

6min
pages 100-104

FRA SKJORTEMAKERE TIL LEDENDE MOTESELSKAP

8min
pages 93-99

som varer

1min
pages 91-92

BRUD -23

1min
pages 86-89

som varer

1min
page 83

Skyler Milner

7min
pages 72-80

Røykt Borgundfjordtorsk Crudo

1min
pages 71-72

Kjøkken fra HTH selvfølgelig!

4min
pages 68-69

Verdenskjente Hästens valgte Ålesund

3min
pages 64-65

®

3min
pages 41-44

Vi hjelper deg å realisere boligprosjektet!

1min
page 40

DAGFINN

11min
pages 28-39

WAKE UP® ÅLESUND

1min
page 27

Din bank på heimebane

1min
pages 25-26

Se for deg å få alt du drømmer om, - her får du det!

3min
pages 22-24

Se lyst på det

5min
pages 15-21

Perfekt match -- mellom form og funksjon.

1min
pages 8-14
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.