__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


2


NYHET S19 I TRE NYE FARGER Den populære S19-serien fås i tre helt nye farger – Strand, Leirbrun og Klippegrå. S19 tar utgangspunkt i naturen og dagens trender, og er fylt med muligheter og inspirasjon til materialer, farger og uttrykk. Overflaten i Surface-laminat er myk å ta på, lett å rengjøre og fremstår med sitt matte uttrykk som en elegant løsning for moderne hjem.

S19 vises her i den nye fargen Strand med matchende WBL-håndtakslister på høyskapene. S19 oppfyller ønsket om et stemningsfylt kjøkken og fås nå i 9 vakre farger. Se alle fargene og finn din unike kjøkkenstil på no.svane.com og i nærmeste Svane-butikk. Vi gleder oss til å ønske deg velkommen.

Svane Kjøkkenet Ålesund / Smibakken 3 / 6018 Ålesund / T: 9503 7253 Følg oss på 3/

www.bymagasinet.net


DESIGN NYHET

¬ VH-7 NORDIC CREATION NATUR EIK/BASE SORT Oppdag Nordic Creation i din lokale HTH-butikk i Molde, der du alltid kan oppfylle kjøkkendrømmen din med våre kjøkkeneksperter. Du kan også lese mer på hth.no

FORMET GJENNOM GENERASJONER

Som en linje som går gjennom hvert liv. Formet av tilfeldige beslutninger og veloverveide ha Av familiebånd og vennskap. HTH sin nyhet Nordic Creation er en historie i seg selv, i likhet eiketreets årringer som vitner om livets gang. Et kjøkken der du lager din egen historie. Robu eikeskuffer og fingertappede detaljer. En naturlig åpen utstråling. Elegante linjer. Gjennomfør kvalitet. Nordic Creation er kjøkkenet der generasjoner møtes. Der hverdagen leves med plas til alle og alt som er viktig, og hvor egne tradisjoner skapes.

HTH ÅLESUND • Klaus Nilsens gt. 6 • Tlf. 70 10 33 33 4


andlinger. med uste rt ss

5

www.bymagasinet.net


6


7

www.bymagasinet.net


DANSK DESIGN KLASSIKER

MANO

58 614,–

* Veil. utsalgspris kjøkken 58 614,- er for skap og sokkel. Prisen for benkeplaten er 50 556,-. Totalpris er 108 670,-. Prisene er ekskl. montering, frakt, vask, blandebatteri, hvitevarer og belysning.

8


MANO -– dansk design og håndverk på sitt beste. Mano er flaggskipkjøkkenet vårt som har blitt kontinuerlig raffinert til perfeksjon basert på hvordan vi lever våre liv. Hver tomme av dette kjøkkenet representerer det du forventer av dansk design – enkelhet, gjennomtenkte løsninger og uendelige muligheter. De strømlinjeformede og subtile håndtakene er laget for å passe fingertuppene perfekt. Med Mano får du dansk design av topp kvalitet til en overraskende lav pris. Du vil elske det på kjøkkenet ditt, enten det er en moderne leilighet eller et klassisk familiehjem.Mano kommer i hvit, svart og nå i luksuriøs mørkegrå. Det er et slitesterkt og bærekraftig valg som gjør at du kan ha god samvittighet i generasjoner fremover.

Kvik Ålesund Lerstadveien 517 6018 Ålesund Tlf. 70 15 30 00 kvik.no/aalesund

9

www.bymagasinet.net


MAKING ROOM FOR PERSONALITY I Montanas nye fargepalett finnes det 30 nye fargenyanser skapt i samarbeid med designer og fargealkymist, Margrethe Odgaard. Skap ditt personlige uttrykk i valget mellom 36 moduler, 4 dybder og 42 farger. Du velger selv stilen. Møbler & Miljø er en av Norges mest spennende møbelforretninger. Vi fører et bredt utvalg av møbler, belysning, gaver og tepper. Kom innom – bli inspirert! 10


Moa Park 8 v/Helsehuset, inngang fra Kirkealleen, 6018 Ålesund info@mobler-miljo.no Tlf : 70 14 66 40 www.mobler-miljo.no ÅPNINGSTIDER mandag - fredag 10-17, torsdag 10-19, lørdag 10-15 11

www.bymagasinet.net


44

68

24

INNHOLD

15

20

FASTE SPALTER

KUNDEARTIKLER

UTVALGT

LEDER

32

ANNO

34

Vi åpner opp!

KULTUR OG KUNST

36

For alle anledninger

AKADEMIET

41

Mye kjekt å se frem til!

24

PORTRETT

72

NORHUS

Mia Gundersen Fri til å være

Veien fra visjon til realitet / Gaia, moderne og fleksibel s. 98

44

HJEMME HOS

76

MATFESTIVALEN

68

106

Moderne idyll

ØKONOMI

84

Ta vare på tryggheten i ferien

LESERGUIDE Disse var med denne gangen

88

Velg riktig skole

Sulten? Endelig blir det matfestival

42

PÅ LISTA Nydelige interiørfavoritter

MINIPORTRETTET Live Hanken

GYLDNE TIDER

De fineste accessories

183

MAT TIPS

Lag din egen rips iskrem

92

DIY

Skjønnhet, helse og velvære

Høst urter og grønnsaker fra egen hage

ÅRIM

100

SANSELIG

THE LOOX

Kvitt deg med elektronisk avfall

Sjønnhets- og velværeprodukt


AMFI Moa nord - 2 Etg. - tlf. 70 14 91 90

Rodenstock solbriller med eller uten styrke, fra kr 1400,-

13

www.bymagasinet.net


Kampanje på In Between serien fra &tradition Kjøp 4 stoler, betal for 3! (In between SK1/SK2) t.o.m 30.juli

- 25 % på bord (In between SK3-4 & SK5-6) t.o.m 30.juli

Vi har flytta i nye lokaler på Devoldfabrikken!

Følg oss: bysunde.com / @bysundestudio

Møbler - Interiør - Belysning -Tekstil Besøk vår store flotte butikk i Langevåg, kun 7 min med båt fra Ålesund. 14


leder

42 Fint sommer tilbehør

34 Interiørartikler på lista!

Vi åpner opp! Det høres, det sees og det kjennes! Livet i byen har endelig begynt å våkne opp etter en tøff tid for både innbyggere og næringsliv. Nå bretter vi opp armene og bygger sten for sten - det har vi gjort før! For det var få av oss som hadde forventet en nedstenging av dette kaliberet her til lands. De aller fleste har blitt berørt på en eller annen måte og det har rett og slett vært det vi på sunnmøre kaller “kjipt”. Men det ingen har greid å ta fra oss er nettopp troen på at ting skal bli bra igjen. Og slik det ser ut nå står vi ved startstreken på en oppgangstid hvor alle skal få ta del i dugnadens positive sider. Positiviteten lever i aller høyeste grad. Det merkes spesielt godt i næringslivet som begynner å se pilene i riktig retning. Lyden fra konserter- og festivaler begynner å fylle distriktet igjen, og et hardt rammet uteliv har fått en viktig funksjon i en sårt trengt sosialisering. Derfor er det viktig for meg å få oppmuntre alle våre lesere til å bruke byen så mye dere kan. Handle i butikkene, spis på restaurantene og kos deg med det tilbudet som finnes lokalt. Den digitale hverdagen har vært en grei erstatning, men du verden så herlig det er å kunne sitte sammen med gode venner over deilig mat og drikke, og bare nyte atmosfæren som skapes i fellesskap med andre. Bymagasinet ønsker som alltid å bidra til inspirasjon. Derfor finner du både gavetips, spennende lesing om nye og eksisterende butikker, og ikke minst et portrett av Mia Gundersen. Hun blir snart å se i byen vår, og hvis du ikke allerede har fått det med deg, så begynner sensommerens og høstens konsert- og kulturliv å fylles opp. Der vil du blant annet få møte artisten som er ute med et helt nytt showkonsept. Som vanlig finner du kulturkalenderen som oppdaterer deg på det som skjer. Ikke minst får du vite når vår egen matfestival går av stabelen i byen. Dette blir en folkefest, og er det noe vi trenger nå så er det feststemning i sommerlige brosteinsgater. La oss sammen gi samfunnet den oppstarten det fortjener. Alt er avhengig av deg og meg. Bruk byen din - og ha en riktig god sommer!

NO. 02 2021

REDAKTØR Sverre Bakke Hareide

sverre@bymagasinet.net

AD / GRAFISK Ann Kristin H. Fiskerstrand

annkristin@bymagasinet.net

ANNONSESALG Sverre: 928 90 190

sverre@bymagasinet.net

TIPS OSS 47 48 42 29

alesund@bymagasinet.net

WEB www.bymagasinet.net

COVER Foto: John Andresen Avbildet: Mia Gundersen

TRYKK

Aller Trykk Copyright © Bymagasinet alle rettigheter reservert. Innholdet i magasinet må ikke reproduseres, gjengis eller brukes uten tillatelse fra utgiver. Bymagasinet er distriktets største gratis magasin, med et opplag på 200 000 eksemplarer i året.

Sverre Bakke-Hareide / Ansvarlig redaktør

bymagasinet

BYMAGASINET

Bymagasinet 15

www.bymagasinet.net


drommekjokkenet-hareid.no

16


KJØKKENSERIEN SELECTED OAK Les meir om denne nyheita og korleis vi i Drømmekjøkkenet har utvikla kjøkken med fokus på lang levetid i snart eit drommekjokkenet-hareid.no. århundre på drommekjokkenet-hareid.no

Besøk oss i Strandgata 53, 6060 Hareid @drommekjokkenethareid @drommekjokkenethareid 17

www.bymagasinet.net


Et godt samarbeid etter nærmere avtale Enhver bolig har noe unikt ved seg. Vi kaller det for det gylne kvadrat, og vi gjør jobben for å finne de som vil sette pris på din. Med enerett på KLiKK X, Norges mest avanserte boligannonsering, finner vi interessentene raskere og mer effektivt enn noensinne. Vårt motto er “Kun det beste er godt nok”, og med dette i ryggen kan du som selger være trygg på at våre fotografer, stylister og prospekt er de beste på sitt felt. Det å starte i god tid med en tidlig evaluering fra oss kan være avgjørende for at salget går over all forventning. Råd og innspill på forbedringer av egen bolig er med på å skape et fremtidig godt førsteinntrykk. Vi sier ikke bare at PrivatMegleren utgjør en forskjell, vi viser det også i praksis. Med de beste eiendomsmeglerne og de kraftigste verktøy innen markedsføring, håper vi at vi kan ønske deg velkommen som kunde av PrivatMegleren Ålesund. Ta kontakt for en hyggelig boligprat!

Hanne Vadset Knotten, T. 97 47 40 88 René Skarmyr • T. 92 80 63 19

Julianne Sørheim, T. 98 87 06 91 Helene Sætre, T. 92 26 01 25

18

Inge-André Godø, T- 46 41 31 90 Kjetil Marstein, T. 99 38 81 64


SOLGT. DET SKULLE BARE MANGLE.

Det eneste vi forventer av deg som kunde, er at du forventer mer av oss.

Notenesgata 2, 6001 Ålesund • Tlf. 70 13 23 70 www.privatmegleren.no/alesund

19

www.bymagasinet.net


Kulturkalender sommer 2021

Bybadet

Valldal Aktivitetspark

Sted: Ved Byparken

Sted: Valldal

Bybadet er Ålesunds nye og flotte badeland! Her finnes terapibad, boblebad, barnebasseng, sklier, stupetårn, aktivitetsbasseng, treningsbasseng, kafé og deilig sydentemperatur. Alt av fasiliteter som gjestene kan ønske seg om man kommer ofte, eller på besøk. Bybadet ligger midt i Ålesund sentrum, ved Byparken.

Åpningstider: Hver dag 11:00-17:00.

www.bybadet.no

Atlanterhavsparken Sted: Tueneset

En spennende klatrepark i Valldal med over 1500 meter klatreløyper montert oppe i tre og stolper. 8 løyper i 4 ulike vanskelighetsgradar med totalt 8 ziplines og som passer alle aldre. Nytt i 2021: Bagjump med opptil 4 meter fritt fall i nytt lekeområde. To oppdaterte familieløyper – Klatremusa og Hompetitten. Her er også en liten sandstrand med badekulp. www.valldalaktivitetspark.no

Åpningstider: Mandag - Lørdag 11:00-16:00.

for barna

Søndag 11:00-18:00 Et av Nord-Europas største saltvannsakvarier. Hver dag kl. 13.00 blir de største fiskene foret for hånd av dykkeren i den største tanken. Tanken med fire millioner liter sjøvann er full av blant annet glupske torsker, kveiter, steinbit, havål og laks. Oterforing kl. 14.00. Oterne Nusse, Muffe og Pia er akvariets nyeste attraksjoner. Pingvinmating kl. 14:30

Lokal sommerferie Mange forbereder seg også i år på en litt annerleders sommerferie. Kanskje kan nettopp denne sommeren være muligheten for familien til å utforske lokale perler i fjell og ved sjø. En trenger ikke dra langt for å oppleve storslått natur og skape nydelige familieopplevelser!

Tafjorden Dra til den fantastiske Tafjorden, på UNESCO sin verdensarvliste akkurat som den litt mer hektiske Geirangerfjord, for rolig kajakkpadling eller fjellturer med familien i det fantastiske landskapet. På sommerstid kan en nyte fantastisk utsikt over Eikesdalsvatnet, utilgjengelig deler av året på grunn av snø. www.fjordnorway.no

Tafjordfjella I det største fotturområdet på Sunnmøre finner dere variert natur med bratte vestlandsfjell i vest og slakere fjell i øst og rent viddepreg i sørøst. Det er mange fine topper med Puttegga på 1999 moh. som den høyeste. Den er også Møre og Romsdals høyeste topp. Pakk ned telt og hengekøye i storsekken og ta rundturer med Zakariasvatnet i vest som utgangspunkt.

Høna egget og reven

www.ut.no

Dato: Søndag 26. august

Geirangerfjorden

Tid: 18:00

Geirangerfjorden er ofte omtalt som ”Perlen blant norske fjorder”. Med høye fossefall og fraflyttede fjellgårder regnes den som selve juvelen blant de mange vakre norske fjordene. Den uberørte naturen med dramatiske, høye fjell tett på, er imponerende for enhver besøkende. Om du er på jakt etter overnatting i spektakulære omgivelser er Westerås gard, 320 meter over Geirangerfjorden, i særklasse. Her kan dere også nyte lokalmat servert på uterestauranten med vakker utsikt over fjorden.

Sted: Parken Kulturhus Det er ikke så gøy å være Høna når Egget hennes plutselig blir borte. Særlig ikke når hun finner en rev i reiret der Egget lå. Riksteatret byr på en nyklekket teaterforestilling for de minste. Her møter du Høna, en søt, selvopptatt og smånervøs eggemor. Og Reven, en smart og sosial type. Sammen legger de av sted på jakt etter det bortkomne Egget. Det blir en spennende og verdensomspennende reise.

www.fjordnorway.no


Kulturkalender sommer 2021

Ålesund Live

utvalgt

6 uker med masse konsertaktivitet i sentrum. Sommerkonserter i sentrum er en del av Ålesund Live og blir arrangert på St. Olavs plass fra midten av juni til slutten av juli. Det blir en rekke enkeltstående konserter med populære nasjonale artister. Det settes opp en scene med telt på Sankten, som vil stå der gjennom sommeren med 2-3 konserter hver uke. I tillegg vil det bli vist EM i fotball på storskjerm.

DELILLOS Dato: Fredag 18. juni deLillos ble dannet i Oslo i 1984. Gruppen blir regnet som en av de mest markante i norsk musikkliv fra 1980-tallet og frem til i dag, og blir referert til som en av de fire store norske rockegruppene. www.momentium.no

BJØRN EIDSVÅG Dato: Fredag 25. juni St. Olavs plass Bjørn Eidsvåg spiller kjente og kjære låter på Sankten 25. juni 2021! Med 25 studioalbum og eget hyllestalbum har Eidsvåg opparbeidet seg en helt unik posisjon i norsk musikkliv. www.momentium.no

MAHOGNI Dato: Lørdag 26. juni St. Olavs plass Mahogni er en reggae-kvartett fra Ålesund med masse bass og energi! Kuling og byge fra nordvest har satt sitt preg på en ellers sydlandsk sjanger, og den karakteristiske jamaica-dialekten er byttet ut med kav Ålesundsk. www.momentium.no

Alan Walker

St. Olavs plass

Jugendfest

Endelig festivaltid !

Dato: 20-21. august Sted: SPM Arena Hjelp som vi ser frem til festival-liv igjen!! Sommer og festival hører sammen, og ved inngangen til høsten 2021 håper vi inderlig at Jugendfest kan gå av stabelen som normalt med et fyrverkeri av artister som vil løfte stemningen til nye høyder. Artister: Alan Walker Sigrid Åge og Sambandet Kamelen Rotlaus LIZZ www.momentium.no

Terje Sporsem: Absolute norsk Dato: Fredag 03. september

Harald Olsvik

Tid: 19:00

Dato: Torsdag 24. juni

Sted: Parken Kulturhus

Tid: 20:00 Plateaktuelle Harald Olsvik er en fremadstormende låtskriver med sunnmørsk temperament og mye på hjertet. Denne våren har han sluppet ny musikk sammen med bandkameratene i Laget. Kommer for å bli, den ferske EP-en, viser bandet i toppslag. Musikken er melodiøs og stemningsfull, og i tekstene møter man et bredt persongalleri. Tidligere har Olsvik gitt ut to soloutgivelser. Den seneste av disse, stueinnspillingen Stor gutt no, utkom i 2018.

Terje Sporsem er tilbake med et standupshow der han skal prøve å finne essensen av Norge. Hva vil det egentlig si å være norsk? Er vi fortsatt blåøyde lykkejegere eller har oljen gjort oss til stappmette verdensborgere? Med et humoristisk skråblikk på nordmenn, norsk historie og nåtid vil Terje prøve å nærme seg svaret på hva som gjør oss «Absolute norsk». Dette er Terjes fjerde soloshow - og har premiere i hans 25-års jubileum som komiker. Hans tidligere show har gjort stor suksess på både scene og skjerm, og har plassert Terje som en av landets fremste og mest samfunnsengasjerte komikere.

www.kulturialesund.no

www.kulturialesund.no

Sted: Parken Kulturhus

 21 situasjonen. Med forbehold om endringer og avlysninger av arrangement i forbindelse med Covid-19

www.bymagasinet.net


Kunstkalender sommer 2021

Verdt å få m seg i somm ed er!

MAGNE FURUHOLMEN Periode: 12. juni - 08. august Sted: KHÅK Kunsthall Magne Furuholmen er aktør på en rekke kulturelle arenaer, med bred internasjonal erfaring gjennom sitt virke som musiker og billedkunstner. Gjennom 30 år i bandet a-ha har Furuholmen vært med på å sette Norges største fotavtrykk i den internasjonale musikkbransjen. Som billedkunstner arbeider Furuholmen på kryss og tvers av medier og teknikker, men har særlig utmerket seg som grafiker og i de senere år som skulptør. I 2016 ble Furuholmens hittil største oppdrag; Imprints, en skulpturpark med 70 tonn keramiske skulpturer offisielt åpnet i Aker-kvartalet på Forne. www.khaak.no

Magne Furuholmen

- 1. juli KUBE 16.30 Jugendstilsenteret 17.30

OMVISNINGER

- 8. juli Jugendstilsenteret 16.30 KUBE 17.30 - 15. juli KUBE 16.30 Jugendstilsenteret 17.30

Velkommen til torsdagsomvisning på Jugendstilsenteret og KUBE i sommer! Kl 16.30: omvisning på norsk Kl 17.30: omvisning på engelsk Omvisningen er inkludert i billettprisen. Se åpningstider og priser på jugendstilsenteret.no.

- 22. juli Jugendstilsenteret 16.30 KUBE 17.30 - 29. juli KUBE 16.30 Jugendstilsenteret 17.30 - 5. august Jugendstilsenteret 16.30 KUBE 17.30 - 12. august KUBE 16.30 Jugendstilsenteret 17.30 - 19. august Jugendstilsenteret 16.30 KUBE 17.30

22

www.bymagasinet.net


Reiseforsikring

Foto: Kristin Støylen

Skap trygghet i hverdagen

Snart sommer og ferietid. Tid for å skape øyeblikk. Skape pusterom. Skape minner. Skape gnist med kjæresten. Skape spor i sanden. Skape glede for hverandre. Skape endring der du reiser.

Kjøp reiseforsikring i nett- og mobilbank.

Vi reiser mindre og mer lokalt akkurat nå, men husk at reiseforsikring er like viktig her hjemme som på tur. Vår reiseforsikring gjelder fra du går ut av døren hjemme, og skaper trygghet for deg hver dag.

Les mer på sbm.no/reise 23

www.bymagasinet.net


24


portrett

MIA GUNDERSEN - fri til å være

Endelig er det sommer. En befriende tid for dem som liker å nyte livet utendørs, gjerne krydret med spontane kveldsbad og sosiale sammenkomster ut i de tidlige morgentimer. En tid hvor Mia trives overmåte godt. Tekst RUNAR ANDERSEN Foto JOHN ANDRESEN

D

TEATER - SANG- TV

ette er tiden hvor livsgleden for alvor kan komme ut, smiler Mia Gundersen i det vi møtes for en aldri så liten sommerprat i starten av juni.

For hun har holdt på en stund nå, fra teater til musikaler, konserter, tv-serier og underholdning. Vi har sett henne i Farmen, Camp Kulinaris, 71 grader Nord, Norske talenter og en rekke andre produksjoner på og utenfor skjermen. Mange av oss fikk et første møte med henne gjennom den norske tv-serien Offshore som gikk på midten av 90-tallet. Dette var på mange måter gjennombruddet hennes i på tv-skjermen.

Og sommeren kom fort dette året, og spontant ut fra en iskald og snøfull vinter. En rask endring fra noe gammelt til noe nytt; en tilværelse Mia er velkjent med. – Du vet frilanstilværelsen er ikke en lett tilværelse i utgangspunktet. Men for meg har det aldri vært noe annet. Jeg har jo alltid vært vant til å tenke at “hvordan skal det gå neste år??”, men så legger det seg til rette stort sett, sier Mia med latterfull stemme, en stemme de fleste av oss har blitt godt kjent med gjennom årenes løp.

– Nasjonalt var nok det et gjennombrudd for meg som skuespiller. Men så har det hele tiden vært en hel del forskjellig som skjer, gjerne samtidig eller innenfor korte tidsintervaller. Teater har hele tiden vært viktig for meg og var min egentlige bakgrunn. Men så begynte tv da,

g

25

www.bymagasinet.net


– Men så har jeg egentlig aldri hatt noen hobbyer som stjeler tiden min. Jeg er ikke noe hobby-menneske. Men jeg leser mye. Og så er jeg veldig sånn dokumentarist; jeg elsker å se dokumentarer og ha dager hvor jeg går helt inn i et eller annet tema. Jeg er et undrende menneske på mange måter, forteller hun.

og da låser man seg ganske mye opp. Norske Talenter gikk jo ti sesonger, forteller Mia, som satte verdensrekord som den lengst sittende kvinnelige dommeren i den populære talentkonkurransen. Men tross høyt tempo og mange baller i luften er hun ikke fristet til å legge inn årene, på noen måte.

UNGDOMMEN LEVER

– Jeg liker det, selv om tempoet var i overkant høyt like før pandemien slo inn. Det tror jeg hele Norge merket. Jeg husker jeg tenkte at noe var nødt til å skje, ellers kommer det til å bli en negativ effekt i samfunnet.

Ungdommer i huset trives hun Mia godt med. Hun beundrer hvordan unge mennesker takler det høye tempoet i samfunnet, og ikke minst de endringene som har funnet sted siste året.

Noe har skjedd det siste året. Tempoet, samtalene, refleksjon.

– Jeg ser blant annet på min egen sønn, at han er veldig flink til å koble ut. Og det tenkte jeg egentlig en del på en stund; hvordan skulle det bli med han? For han trener ikke spesielt mye, han har sunne venner og de koser seg. Og rett som det er så bestemmer han seg for å hvile, legge seg nedpå, slappe av. Og jeg sier at du må jo invitere masse folk hjem, vi har jo det store huset og du har det fine rommet ditt. Men han er litt sånn; mamma jeg orker ikke, jeg vil styre min egen tid. Og i stedet for at det blir en bekymring for meg så er jeg egentlig veldig glad for det. Det er noe med at de vet å koble ut når det trengs, og ikke nødvendigvis trenger å prestere hele tiden, forteller hun.

– Jeg tror at folk reflekterer på en annen måte. Venner av meg som har vært arbeidsjern med konstant tidspress snakker plutselig roligere. De ser lykkelig ut også og kan holde en samtale med lengre setninger, og faktisk lytte til lengre setninger, smiler artisten.

Selv anser hun seg selv nokså god når det kommer til å koble ut. – Jeg er utrolig flink til å slappe av, sier Mia med latterfylt stemme og fortsetter: – Å være så lat som det går an å bli. Det er noe jeg har lært meg etter et ekstremt hektisk liv hvor jeg har flydd fra ene plassen til den andre for å spare sekunder. Så nå ser jeg at det å liksom ta fatt når dagen er der, det å være til stede i sitt eget liv er noe jeg virkelig verdsetter, forteller hun.

Og ungdommeligheten. Vi kan vel slå fast at Mia Gundersen er mer ungdommelig enn de fleste på hennes alder. Bare samtalen her bekrefter det. Evig ung eller?

– Jeg fatter og begriper ikke tallet mitt. At jeg er 59 år forstår jeg ikke, for jeg lever ikke etter det, sier Mia og ler høyt.

Eller hektisk; med en gutt på 17 år boende hjemme i tillegg til en via barnevernet og en hund, så blir det nok av innhold i livet til artisten fra Stavanger.

g

26


portrett

Noe har skjedd det siste året, tempoet, samtalene, refleksjon.

27

www.bymagasinet.net


PORTRETT

28


portrett

følelse, for det er noe jeg har hatt med meg hele livet, forteller artisten. – Så har jeg fått enorm oppbakking fra både produsenten og manager Chris Collins, som har vært en stor drifkraft for å få meg på banen igjen. Og når jeg var klar så dukket Maskorama opp, og det var en perfekt på å komme i gang på, og det var gøy! Der fikk jeg også coaching og jeg tenkte: Hva er det jeg har tullet med? Stemmen er jo her, det er gøy! NU KJØR VI! Sier Mia med en latterfull stemme.

– Jeg går på som en okse til tider og setter alle kluter inn. Og jeg vet ikke, du skal forholde deg til alderen selvfølgelig men samtidig tenker jeg - hvordan skal jeg definere? Jeg er jo meg, og ser på alderen stort sett som en fordel. Jeg har det bedre med meg selv, mer avslappet til livet. Jeg har jo et kne som krangler litt men so what? Denne kroppen har jo levd en stund. Vi må slutte å definere oss så mye, sier Mia og fortsetter: – Du, her skal du få en historie. Jeg husker på lokalradioen i Stavanger så var det en dame som hadde vunnet et tangokurs - TANGOKURS! Og så ringte jo radioen henne opp og du vet, et lite intervju før de da fortalte henne at hun hadde vunnet tangokurset. Hun var vel rundt 50 tror jeg. Og så sier hun: ja eg takker for det, men eg e for gammale til å danse tango, dansing er ikkje for meg.” – Jeg tenkte… sånn skal jeg aldri bli!! Man skal ikke si nei før man har prøvd, og får man det ikke til, so what! Ikke la alderen eller andre definere deg, presiserer Mia.

– Jeg elsker det, å formidle, det er en viktig del av meg. For jeg tenker at gjennom musikk så får man sagt så mye. Det er på en måte min formidlingsform. Og det skal jeg fortsette med. Den fortsettelsen skal blant annet Ålesund og omegn få sin del av. Denne høsten reiser nemlig Mia Gundersen sammen med Espen Hana rundt med forestillingen “Sammen igjen”. Dette blir en annerledes forestilling hvor fokuset er på dybden av å være et menneske. Det blir sang, det blir humor, det blir undring.

Og ungdommen lever i beste velgående. Den spontane friheten vi husker fra de yngre årene har på ingen måte løpt fra skuespilleren fra Stavanger. – Altså, sist lørdag så var jeg og en venninne ute på byen. Vi satt i solen, spiste sjømat og drakk vin. Vi var ute, det var varmt i været og så kommer det inn i hodet mitt; jeg skal bade! Jeg SKAL bade! Så jeg tok meg selv på ordet og slengte meg uti med kjolen på! Etterpå gikk jeg gjennom Aker brygge klissvåt, sier hun med en rå latter som bare kjennetegner Mia Gundersen. – Men vet du hva, sånne ting, det er ikke noe farlig. Mange vil kanskje si at ho er vill og gal, men vet du hva, jeg er en åpen dame.

– Espen er et multitalent. Han er morsom, han har god humor, han kan spille og skrive musikk. Og vi har veldig god kjemi. Så det var perfekt når han spurte meg om vi skulle gjøre noe sammen. Og vi har det gøy, han med sin erfaring som skilt, ny kone igjen og nok en gang lever småbarnslivet som forelder. Og meg med min bakgrunn. Vi er født og oppvokst på samme sted, men livet har tatt oss i ulike retninger. Så vi bruker denne livserfaringen og undringen til livet med et skråblikk på mennesket, og humor selvfølgelig, vi har selvironi, ler Mia.

Etter hendelsen ble Mia og venninnen invitert med på nachspiel sammen med en gjeng studenter, med våt kjole og vått hår.

Forestillingen starter i høst og blir fullspekket med innhold og eget band. Begge gleder seg vilt.

– Jeg var ikke i seng før halv ni morgenen etterpå. Jeg kan ikke huske sist jeg kom hjem når solen stod så høyt på himmelen. Og jeg var trøtt i to dager etterpå. Men den gleden av å være til stede, med ungdommene, prate shit! Jeg tror at det er godt for helsa, smiler hun.

– Det blir et innhold som betyr noe, som har noe du både kan le og grine litt av. Og du kan tenke; søren meg, det var godt sagt! Mia prøver å ikke planlegge alt for mye, selv om noen ting på settes i skjema med tanke på promotering, bestillinger og forberedelser. Årets ferie er relativt kort med lansering av nyskreven musikal i Bergen 20. juli, og deretter slag i slag inn i 2022. Og innimellom nyter hun livet, slik som bare Mia kan.

SANGEN ER TILBAKE

Det har gått slag i slag gjennom årenes løp. Fra teater til sang til tv - frem og tilbake. Men livet skjer, og underveis opplevde Mia at sangen kom litt i bakleksa, før den plutselig forsvant. – Jeg hadde en periode for en stund siden hvor jeg sluttet å synge. Det var jo mye som skjedde i livet; en skilsmisse som dukket opp, mye som skulle ryddes opp i, og så forsvant det. Det var egentlig for meg en sorg-

– Å være til stede i nuet er viktig, og der ønsker jeg å være, mest mulig, avslutter Mia Gundersen, som også blir å se i Ålesund høsten 2021.

29

www.bymagasinet.net


30


MARKISER

ZIPSCREEN

PLISSÉGARDIN

Lær mer om terrassemarkise, zipscreen og plisségardin, og bestill gratis befaring på www.norsol.no eller telefon 411 10 100

31

www.bymagasinet.net


ANNO

ANNO

FOR ALLE ANLEDNINGER

Det har allerede gått 10 år siden Anno så dagens lys i lokalene ved vannkanten i Brosundet. Fokuset fra start har vært god mat og god drikke. I en perfekt sosial setting hvor alle finner sin plass. Og nå dekkes det for ti nye år - både i og utenfor restauranten. Tekst og foto RUNAR ANDERSEN Det var slettes ikke hogd i stein at restauranten på hjørnet i Apotekergata skulle lykkes med å bli en av byens foretrukne spisesteder. Et nytt konsept med både nattklubb og restaurant skulle innta de historiske lokalene som hadde huset en rekke ulike foretak siden 1907. Men eierne hadde troen på at førsteklasses mat og drikke akkompagnert med byens beste beliggenhet skulle bli en stor suksess. Og det kan historien bekrefte. – Vi gjorde jo en del grep som ikke var så vanlig i byen her under etableringen. Blant annet bygde vi en ekte italiensk steinovn for baking

REDAKSJONELL ARTIKKEL

av brød og pizza, som ganske kjapt fikk mange til å komme innom. Underveis har vi gjort ulike grep hvert eneste år med kontinuerlig oppussing, nytt kjøkken og satsing på uteområdet. Men et førsteklasses tilbud innen ulike typer mat har åpenbart vært bærende, forteller daglig leder Øyvind Bjørkavåg hos Anno. Etterhvert ble nattklubben lagt på hylla og restauranten fikk hovedfokus. Kombinasjonen av moderne og historiske omgivelser med en casual dresskode la grunnlaget for en helt unik atmosfære. Men suksessfaktoren er ifølge daglig leder et svært kompetent team av ansatte.

32

– Vi har hatt en veldig stabil stab her hele veien. Kjøkkensjefen er den samme som når vi startet opp, restaurantsjefen like så. Vi har en fantastisk arbeidshverdag sammen og de som arbeider her stortrives. Sånt merkes også utad for dem som kommer inn i restauranten, eller som velger å sitte på uteserveringen når sola skinner, slik som i dag, smiler Bjørkavåg.

Meny med årstid Anno har en stor og variert meny som baserer seg på ideer fra det franske og italiensk kjøkken, der metoder, konsistens og smak står i fokus. Her finner du mat som passer for alle – store og små, til lunsj eller middag.


Førsteklasses mat

A la Carte-menyen varierer med de ulike sesongene, mens klassikerne mange gjester kommer igjen og igjen for, serveres gjennom hele året. – Endringen i a la carte-menyen er preget av færsteklasses råvarer som følger årstidene. Nå mot sommer er vi eksempelvis litt over på kveite, steinbit eller blåskjell. I tillegg til luftige og delikate salater som har blitt et svært populært bidrag inn mot lunsjtilbudet vårt, forklarer Bjørkavåg og fortsetter:

Alle anledninger I tillegg til restauranten som har sine vanlige åpningstider tilbyr også Anno lukkede lag for ulike anledninger. Enten det er bryllup, dåp, konfirmasjon eller jubileumsfeiringer kan restauranten tilby et meget godt tilbud med utsikt mot vannkanten. – Dette tilbudet passer alle typer anledninger og vi kaller det chambre séparée “Hylla”, med egen balkong og store vinduer rett ut i Brosundet. Med opptil 35 sitteplasser er det perfekt for samlinger med jobben, en vennegjeng eller storfamilien. Da under normale omstendigheter hva angår smittevernssituasjonen, presiserer Bjørkavåg. Restauranten har holdt koken i ti år allerede og ingenting tyder på at de har tenkt å legge inn årene med det første. – Vi rigger oss for de ti neste allerede og har foretatt betydelige oppgraderinger av lokalitetene dette året. Så nå ligger alt til rette for 10-års feiringen og ikke minst drift for de neste ti årene, avslutter daglig leder Øyvind Bjørkavåg hos Anno i Ålesund.

Kontaktløs bestilling – Så må vi heller ikke stikke under en stol at atmosfæren vår er noe for seg selv. Anno finner du i hjertet av Ålesund, som er selve Brosundet, noe som i seg selv setter stemningen for et hyggelig måltid. Her er det alltid god stemning og liv.

I forbindelse med pandemisituasjonen har Anno etablert kontaktløs bestilling av mat og drikke. Den app-baserte løsningen gjør at du også betaler og gjør endringer inne i den mobilvennlige løsningen. Om du scanner QR-koden i annonsen kan du gjør alt klart før du tar turen inn på restauranen. Sjekk ut løsningen i dag!

www.bymagasinet.net


SOMMER :

must have &tradition indigo pute flere farger kr 1145. BySunde

Nyhet, nydelige Cuba stolen fra Carl Hansen i naturflett. Møbler & Miljø

Snoopy fra Flos i ny flott farge. Møbler & Miljø

Nest wall hook fra Northern kr 490.

Interiø r favorit ter !

Barometer fra Quartz Sverre Eidsvik Skipshandel

PÅ LISTA

BySunde

Parafinlampe (Stormlykt) i messing.

Med fine interiørdetaljer og ikoniske møbler, kan du gjøre hjemmet til en spennende oase i sommer her er våre sommerfavoritter!

Sverre Eidsvik Skipshandel

Supertlett og komfortabel solstol fra italienske Fiam. Møbler & Miljø

Montana, oppbevaringsmøbler du designer selv. Møbler & Miljø

Ikoniske Tea Trolley fra Artek. Møbler & Miljø

&tradition sc55 travertin plate kr 4.995 og &tradition vp9 flowerpot portable kr 1.695. BySunde 34


35

www.bymagasinet.net


AKADEMIET VGS

Velg riktig skole Tiden på videregående handler om kunnskap, forberedelser og gode venner. For å lykkes er det viktig med god oppfølging og engasjerte lærere med lidenskap for faget. Samtidig skal man trives i miljøet man ferdes i. Det gjør du hos Akademiet VGS i sentrum av Ålesund. Tekst RUNAR ANDERSEN foto DINA LØVØY

Det er nå det skal avgjøres. Videregående skole legger grunnlaget for veien videre og er samtidig en arena for gode relasjoner og livslange vennskap. Det skjer mye på tre år og du går fra å være ungdom til å ta dine første steg inn i verden som voksen.

er tuftet på gode relasjoner med elevene. Målet vårt er at både elever og lærere skal bli den beste versjonen av seg selv. Da er det avgjørende med gode relasjoner, forteller Ole Martin Tonheim, assisterende rektor hos Akademiet videregående Skole i Ålesund.

For de fleste ungdommer preges skolehverdagen av læring i klasserommet og vennskap i pausene. Begge deler er viktig fordi gode relasjoner legger grunnlaget for god læring. Derfor er det ikke uten grunn at Akademiet videregående skole har fått ord på seg om sitt gode læringsmiljø. Fordi nøkkelen til å lære handler om langt mer enn mange tror.

Valgte Akademiet En av elevene som valgte Akademiet videregående skole er Shamira Yogalingam fra Skodje. Hun har to eldre søsken som har fullført tre år ved skolen og selv var hun ikke i tvil om valget. – Jeg hadde hørt at det var flinke lærere der og at miljøet var godt. Så da stolte jeg på det og satte skolen som førstevalg, smiler Shamira. Noe av det som har vært viktig for henne er nettopp det å ha en god

– Relasjonsbygging er en primæroppgave for oss som skole. Dette er fordi vi vet at dyktige undervisningsopplegg fungerer dårlig om de ikke

REDAKSJONELL ARTIKKEL

36


relasjon til læreren. Terskelen for kontakt er lav og hun opplever at de strekker seg langt for å tilpasse både undervisning og vurdering. – Mentorordningen er veldig viktig for elevene. Det gjør at vi har en nærmere relasjon til lærerne og det er enkelt å snakke om ting når det er noe. Lærerne har også stort fokus på tilrettelegging, og dette opplever vi også i vurderingssituasjoner. Det tilrettelegges slik at vi både får god nok tid til å forberede oss samt muligheten til å vise hva vi kan, forteller hun. Shamira er nå i gang med tredje skoleår på Akademiet hvor hun går teknologi- og forskningsløpet. Miljøet på skolen beskriver hun som godt og lidenskapen blant lærerne er stor. – Da jeg startet første året opplevde jeg det som lett å komme inn i miljøet. Jeg kom alene fra Skodje og kjente ingen. Likevel fikk jeg fort venner og alle tok godt imot hverandre. Jeg opplevde ikke at det var noen klikker i miljøet og det ble en enke start for meg på videregående skole, sier hun.

Det er også en av grunnene til at Akademiet innførte mentorordning i stedet for den tradisjonelle kontaktlæreren. Det betyr at du som er elev får din personlige mentor som følger deg opp. Sammen med mentoren din er målet at du raskt skal føle deg hjemme, lære deg hvordan du lærer best og bli vant til å jobbe selvstendig og disiplinert nok til å håndtere arbeidsmengden på videregående skole. – Det å lære kan på mange måter sammenlignes med å gå en topptur på Vestlandet. Enkelte steder er det bratt og andre steder mindre bratt, men hele tiden går det oppover. Vi har valgt å bruke ressurser på mentorlærerne slik at du skal få god mestringsfølelse i de periodene det er slakt, slik at du har motivasjon til å komme deg over de bratte kneikene. Sagt på en annen måte: Vi har en mentor for deg fordi det hjelper deg til å finne dine sterke sider og til å ruste deg best mulig for fremtiden, avslutter Ole Martin Tonheim hos Akademiet Videregående skole i Ålesund.

Akademiet har innført mentorordning istedenfor den tradisjonelle kontakt- læreren. det betyr at du som er elev får din personlige mentor som følger deg opp. Klima for læring Når ungdommer tar til på videregående skole møter de mange nye mennesker med ulike utgangspunkt. For å gi elevene maksimalt utbytte av tiden på skolen har Akademiet satt fokus på læringsklima og lærer-elev relasjoner. Dette er noe som oppleves over alt i skolen med friske og tidsriktige omgivelser, teknologitette klasserom og lærere som hilser når du møter dem i gangene.

Assisterende rektor hos Akademiet videregående skole, Ole Martin Tonheim.

– Med gode relasjoner mener vi at lærerne møter elevene hvor de er. At de legger til rette for en god tone og at de er tilgjengelige for elevene når det oppstår behov, forteller Ole Martin. – I tillegg har skolen et krav om tilpasset opplæring for hver enkelt elev. Det vil være en umulig oppgave om ikke læreren bruker tilstrekkelig med tid og ressurser på å bygge en god relasjon til eleven han eller hun skal undervise. Dette er noe som må ligge til grunn når undervisningen lages og kunnskapen skal formidles, fortsetter han.

37

www.bymagasinet.net


THE YEAR 2021* Nye Isuzu en kjempesuksess størst salgsøkning i Norge!

PICK-UP OF * THE YEAR 2021

Nye Isuzu en kjempesuksess størst salgsøkning i Norge!

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4! Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

LEASINGKAMPANJE

3.211,-

Ekstremt høyt utstyrsnivå

Sterke spesifikasjoner

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

VELG MELLOM

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 65.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

Pick-UP

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

Black Edition

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensialsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Trooper Magnum Arctic Truck

Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på isuzu.no

Introduksjonspris kr 73.482,-) 73.482,-) Introduksjonspris frafra kr 459.900,449.900,-inkl inkl mva. mva. (herav (herav mva mva kr LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Ekstremt høyt utstyrsnivå

Sterke spesifikasjoner

LEASINGKAMPANJE LEASINGKAMPANJE

LEASINGKAMPANJE

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

3.190,,-

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM PR PRMND MNDEKS EKS MVA MVA

PR MND EKS MVA

Pick-UP Ekstremt høyt Sterke KlasseledendeKlasseledende Ekstremt høyt Sterke pr mnd eks mva. 3 års leie/45 000 km , forskuddsleie på Kr 65 000. utstyrsnivå spesifikasjoner sikkerhet KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul. * 43190,dørs kommer premium Black Edition inkl.beløp Vinterhjul. I tillegg frakt,automat termingebyr og etableringsgebyr.Alle er eks mva. VELG MELLOM utstyrsnivå spesifikasjoner sikkerhet 3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 65.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med 3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

Black Edition

Bilen er en 2 seters varebil. Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE

*Kåret av 4x4 Magazine januar 2021

3.211,3.190,-

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

Tøffest i klassen • isuzu.no

Pick-UP

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær ogNY! fjernlys, elektronisk differensi-

Trooper

Pick-UP

Black Edition

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt,

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY! OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE

Magnum

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser

VELG MELLOM

Trooper

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensi-

(ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Black Edition

Arctic Truck Magnum

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt,

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Arctic Truck

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensiNå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på fjern isuzu.no

Trooper

Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere.

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på isuzu.no

Introduksjonspris frakollisjonsvarsling kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.) skinnseter ekstra komfort, (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser Tøffest i klassen • isuzu.no Tøffest i klassen • isuzu.no

Introduksjonspris fra kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.)

(ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Magnum Arctic Truck

44, 44, 6023 Ålesund 6023 Ålesund Endelig er nye Isuzu D-MaxPuskholevegen her. Puskholevegen Norsk motorpresse har latt seg imponere. NYBIL

BRUKTBIL

NYBIL

VERKSTED/ BILDELER VERKSTED/

BRUKTBIL

Tlf.:nye 70173350 / Mob.: 415 0404040 Tlf.: 70173350 / Mob.: 040/ /91185838 91185838 Puskholevegen 44, 6012 Ålesund Nå er det din tur til å oppleve Isuzu. Les mer på415 isuzu.no Puskholevegen 44, BILDELER

Puskholevegen Puskholevegen 44, 44, 6012 Ålesund

38 www.nextcar.no bilsalg@nextcar.no Telwww.nextcar.no 70Tel177033175033 50 / /bilsalg@nextcar.no

bilsalg@nextcar.no // verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no // verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no

Tel177033 1750 33 50inkl mva. (herav mva kr 73.482,-) Introduksjonspris fra Tel kr 70 449.900,-

Tøffest i klassen • isuzu.no


VELKOMMEN TIL VÅRT NYE PARFYMERI PÅ KREMMERGAARDEN!

. . . O G MYE, MYE MER !

Rasmus Rønnebergsgate 6, 6002 Ålesund trh113@theloox.no thelooxaalesund The LOOX Ålesund 39

www.bymagasinet.net


Jeg fikk spille egne sanger og kunne formidle det jeg hadde på hjertet til publikum som hørte på. Live Marie Hanken

40


Miniportrettet

LIVE Musikken har alltid hatt stort fokus hos Live Marie Hanken. Nå tar artisten fra Ålesund et nytt steg i karrieren som sanger, musiker og låtskriver. Tekst RUNAR ANDERSEN foto HÅKON SAGEN @HAKONSAGEN

– Nå er det knappe to uker igjen så er tiden på videregående ferdig, smiler Live Marie Hanken, som etter tre år på Kongshaug Videregående Skole vender blikket mot Oslo etter en velfortjent ferie i Ålesund.

– Det var jo veldig gøy og ikke minst overraskende. Jeg hadde jo aldri spilt noe særlig konserter eller gjort sånne store ting selv, så dette skulle bli min første konsert sånn sett. Men det var veldig gøy å bli spurt, og gjennomføringen var også en fantastisk opplevelse. Jeg fikk spille egne sanger og kunne formidle det jeg hadde på hjertet til publikum som hørte på, forteller artisten fra Ålesund.

Det var som 15-åring at jenta fra Hankane i Ålesund valgte musikken og flyttet hjemmefra for å gå på internatskole. Musikklinja på Kongshaug satte retning for hva hun ønsket å gjøre videre i livet. Det har hun ikke angret et eneste sekund på.

Hun har for alvor fått blod på tann når det gjelder livet som artist. Til høsten starter hun på Norges Musikk Høyskole under det såkalte “frie kandidat studiet” - FRIKA.

– Jeg elsker å drive med musikk, og så fikk jeg komme inn i et supersosialt miljø med andre ungdommer som har den samme lidenskapen. Jeg vil si det er et av de beste valgene jeg har tatt så langt, og det har betydd mye for min musikalske utvikling, forteller hun.

Musikk har alltid hatt en sentral plass i familien til Live Marie. Derfor var det naturlig for henne å velge retningen når valget skulle tas. – Jeg har alltid hatt mye musikk rundt meg hjemme. Både mamma og pappa har drevet med musikk, vi har snakket mye om det, vært på konserter og i det hele tatt; det har vært en del av oppveksten. Så har jeg helt siden jeg var ganske ung øvd mye på gitar, takket være pushing fra pappa sin side om å øve en halvtime hver dag, og det har jeg gjort, smiler Live Marie. Et vendepunkt for den gryende artisten var når hun og faren ble enig om å lage en studieproduksjon av en egenkomponert låt.

– Dette er en linje for dem som ikke passer inn på jazzlinja, klassisk eller noen av de andre tilbudene skolen har. Perfekt for meg som skriver egne låter og liker å kombinere. Jeg sendte søknad og var nokså usikker på om jeg kom til å få svar i det hele tatt, men jeg ble tatt inn til opptaksprøve og etter andre runde ble jeg tatt opp som student, smiler Live Marie som gleder seg til å bli storby-jente i Oslo.

– Jeg skrev en låt som vi ble enige om å produsere i studio. En venn av pappa har et hjemmestudio på Valderøya så vi dro dit og gjennomførte produksjonen. Pappa spiller også trommer og bidro på mange måter i produksjonen. En stund etterpå var jeg hjemmom på ferie og vi ble enige om å lage en musikkvideo som et kunstprosjekt til låten vi hadde produsert. Vi kjørte rundt på hele Sunnmøre og filmet før den ble klipt sammen og lagt ut på Youtube og Instagram, forteller Live Marie.

Tiden under pandemien har gitt henne mye egentid til å øve, produsere og tenke. – Jeg begynte å skrive i corona-tiden og opplever egentlig at ting har skjedd nokså fort. Men jeg gleder meg til å kunne starte på studiene og fokusere 100% på musikken. Så gir jeg lidenskapen min en sjanse og ser hvor veien leder meg videre, avslutter Live Marie Hanken, artist fra Hankane utenfor Ålesund.

Det gikk på ingen måte upåaktet hen og videoen ble delt via ulike sosiale medier. Noen av dem som lot seg imponere var eventselskapet Momentium i Ålesund, som på grunnlag av det de så inviterte Live Marie til å varme opp for Dagny.

41

www.bymagasinet.net


SOMMER :

must have

Richard brilleinnfatning fra Etnia Barcelona

Nyhet, nydelige Cuba stolen

Moa Optikk

fra Carl Hansen i naturflett. Møbler & Miljø

Livets tre forgylt sølv smykke kr1295. Dobbelt kjede med snake i forgylt sølv kr 995. Gullsmed Stamnæss

Ear cuff i forgylt sølv kr 299 og sølv forgylte øreringer kr 399. Gullsmed Stamnæss

Adele brilleinnfatning fra Etnia Barcelona Moa Optikk Versace armbåndsur. Italiensk design, Sveitsisk kvalitet Nettgullsmeden The Facial Oil, 30ml kr 350. Gir fastere og glødende hud. The LOOX

GYLDNE TIDER

Somm er vibber !

Tilbehøret er halve jobben, og her er noen fine detaljer som vi ønsker å krydre sommerkjolen med!

Montana, oppbevaringsmøbler du designer selv. Møbler & Miljø Armlenke fra Italienske MORELLATO kr 1499. Nettgullsmeden Diamantring kr 26990. Nettgullsmeden

Ikoniske Flower by Kenzo EDP 30ml kr 715. The LOOX

42


Sommeren er her, ta turen innom vår butikk!

/ modenafliser

modena.no

43 www.bymagasinet.net ÅLESUND Lerstadvegen 519, 6018 Ålesund T: 70 15 48 00 Åpent: 10-18 (10-15)


HJEMME HOS

Moderne idyll Etter flere tilbakelagte år i metropolen Miami, har Kamilla Utgård og familien funnet tilbake til sitt barndomparadis i naturskjønne omgivelser i fjøra på Vikebukt. Foto Espen A. Istad // Studio Istad Styling BySunde Tekst Bymagasinet

44


45

www.bymagasinet.net


H E R BOR Fotograf Kamilla Utgård og hennes mann, konsernsjef i Atlantic Sapphire Johan Andreassen og deres tre barn. Huset er på 300 kvadratmeter fordelt på to etasjer og innebygget garasje/bod. Det var i utgangspunktet tenkt som feriehus, men ønsket om å skape en trygg og forutsigbar hverdag for de to minste barna som har hatt sine første leveår i Miami, gjorde at de i 2019 valgte å bosette seg her på fast basis. Huset er tegnet og prosjektert av Odd Bjerkevoll AS i samarbeid med Kamilla.

@villahaven254


Utførelsen har sin inspirasjon i den amerikanske stilen satt inn i en nordisk kontekst. Fasaden har en herlig materialmiks som spenner fra pusset mur til sedertre og royalimpregnert trevirke..

47

www.bymagasinet.net


Betongveggen som bærer konstruksjonen i huset innvendig blir et viktig og iøyenfallende element som rammes fint inn av andre materialer som tre og glass

Foto denne siden: Kamilla Utgård

48


Prosjektet er utført i en totalentreprise av Odd Bjerkevoll AS med ferdigstillelse i 2018.

49

www.bymagasinet.net


Den hyggelige nisjeløsingen på kjøkkenet er bygget opp av benkeplater i Kvik Touch laminat.

50


Kjøkkeninnredningen fra Kvik er en kombinasjon av svart Mano Sera på øyen og hvite høyglans fronter på høyskapsveggen. Kamilla liker godt uttrykket som skapes i materialmiksen mellom disse overflatene.

51

www.bymagasinet.net


52


Kjøkkenøya i sortbeiset eikefiner har corian benkeplate som går helt ned til gulv. Corian er et slitesterkt materiale og lett å vedlikeholde. Øya blir et naturlig samlingspunkt med sine rause 4,20 m. Barløsningen ved den ene enden er de godt fornøyd med, her inntar barna frokosten daglig. 53

www.bymagasinet.net


54


Langlo walk-in garderobe i modellen Langlo Safir med klart speil, sort omramming og sorte sprosser. Møbelinnredningen er også fra Langlo med integrert LED-belysning slik at du enklere finner frem til dine eiendeler. Dørene er gulvgående og ruller på sorte tresporsskinner. Slik får man optimal tilgjengelighet til innredningen bak da alle dørene kan skyves til en side.

55

www.bymagasinet.net


Kjøkkenøya er uno form Classic natur eik, her kombinert med en høyskapsvegg i HTH VH7 sort eik finèr. Benkeplatene er i matt sort homogenlaminat med underlimet vask. Quooker blandebatteri og hvitevarer er også levert av HTH & uno form Molde.

Det elegante rekkverket i glass har en innfestning som gjør at det nærmest svever i rommet. Trappetrinnene er i hvitpigmentert eik med spesialblandet farge for at det skal ligne mest mulig på parkettgulvet fra Boen.

56


Trappemodellen VILJE fra Melby snekkerverksted. Trappetrinnene er festet i betongveggen med selvbærende stålkonsoller, som gir trappen et svevende og luftig uttrykk.


Modena har levert alt av fliser til gulv og vegg i huset. Kamilla ønsket å kombinere fondvegger i flis med strukturell dypde som blikkfang og malte overflater utenom som enkelt kan endres farge på i etterkant. Et valg som gir rommet et litt lekent preg. Flisene heter More Perla Levigato 60X60CM (gulv) og More Design Perla decor 30x60cm (vegg).

Vinduer og skyvedør er levert av H-vinduet Bauge og har selvrensende og soldempende glass. De er produsert med aluminium utvendig og tre innvendig. Fargekode RAL 7021 (gråsvart) på begge sider.

58


En fin detalj er den plassbygde, praktiske hyllen med plass til dekorelement og spa-produkt.

Vegghengte armatur fra Vola.

59

www.bymagasinet.net


I dusjnisjen på badet i underetasjen har Kamilla valgt flistypen Powder Graphite Mosaico fra Modena i diagonalt mønster. Det naturlige fargespillet i flisene skaper en tøff kontrast til de store flisene ellers i rommet. Legg merke til inndelingen i gulvet med fliser i to ulike farger. Flisene på gulvet i dusjen heter Plaster Grey 60x120cm.

60


Baderomsinnredningen fra Kvik heter Mano og er en hvitfoliert front med integrerte håndtak. Her vist i kombinasjon med hvitoljet bambus benkeplate.

61

www.bymagasinet.net


På badet i hovedetasjen er det valgt en innredning fra Kvik i modellen Ice Wood. Vasken er laget på spesialmål i fra den danske produsenten Kuma i materialet Rector hvit.

62


63

www.bymagasinet.net


Hjørnevindu og store vindusflater gir en unik følelse av å slippe naturen inn der det tradisjonelt sett er vanlig med tett vegg.


Nordvestvinduet har levert vakre og funksjonelle kvalitetsprodukt i aluminium/tre.

65

www.bymagasinet.net


66


Utnytt plassen du har ENDA smartere!

67

langlo.no instagram: langlo.no facebook.com/langloAS

www.bymagasinet.net


ØKONOMI

Ta vare på tryggheten i ferien Hvor går ferien i år? Blir det campingvogn til Sørlandet, båttur i fjordene, biltur til Nordkapp eller avslapning hjemme? Tekst SPAREBANKEN MØRE foto TONE MOLNES

Uansett hvilke planer du har lagt for sommeren, er det Norgesferie som gjelder for de aller fleste av oss. En unik mulighet til å utforske alt vårt flotte land har å by på av langstrakte fjorder, høyreiste fjell og lyse sommernetter.

Gode råd til deg som skal på ferie Vanligvis kommer vi hjem etter sommerferien uthvilte, lykkelige og med mange gode ferieminner. Men, ikke alle dessverre. Det er alltid en risiko for at uhell skjer.

SPALTE

– Uhell kan alltid skje, men en ting er sikkert; den største tabben du kan gjøre, er å ikke ha reiseforsikring, sier Banksjef Joachim Flataker ved Sparebanken Møre sitt kontor i Langevåg. Joachim anbefaler alle å ta med et ekstra kort, og ett av kortene bør oppbevares et annet sted enn i lommeboka. – Når du betaler for reise og opphold er det smart å betale med kredittkort. Benytter du kredittkortet til alle ferieutgiftene har du i tillegg enkel oversikt over ferieøkonomien din med alt samlet på ett sted, forteller Joachim

68

JOACHIM FLATAKER Banksjef, Langevåg Sparebanken Møre


5. Pakking av bil

Her er Joachims tips for å få en tryggere ferie.

Når du pakker bilen må du sikre bagasjen og passe på at det ikke er noen løse gjenstander i bilkupeen. Et løst nettbrett som veier en halv kilo kommer med en kraft tilsvarende 12 kilo om du må bråstoppe i 50 km i timen. La heller ikke verdisaker ligge synlig i bilen når du forlater den.

1. Reiseforsikring Sjekk at du har gyldig reiseforsikring. Reiseforsikringen gjelder i det du går ut døra hjemme og dekker de aller vanligste uhellene du kan oppleve på reise. Du bør også sjekke forsikringsvilkårene – hva reiseforsikringen dekker og hva den ikke dekker.

6. Hold deg oppdatert på siste nytt fra helsemyndighetene

2. Vurder om du er godt nok dekket

Myndighetene gir reiseråd basert på siste tilgjengelige informasjon. Du må også sjekke om det er lokale regler der du er. Selv om du er på ferie, må du ikke glemme smittevernreglene. Hold avstand og vask hendene.

Tenk over hva du skal ha med deg av verdier. Det er ikke mye som skal til før det kan lønne seg å oppdatere til en pluss-variant av forsikringen, der du får høyere utbetaling, utvidet dekning og redusert eller ingen egenandel. I tillegg vil en utvidet forsikring ofte dekke ulike actionfylte aktiviteter som for eksempel fjellklatring og kiting.

Last ned apper – I tillegg til å ha med det du trenger i bagasjen kan det være smart å forberede seg ved å laste ned nyttige apper. Her er noen som kan bidra til en fin og trygg reise, sier Joachim.

3. Forsikringsbevis Når du er på tur er det viktig at du tar med deg forsikringsbevis. Har du reiseforsikring i Sparebanken Møre kan du laste ned reiseappen Eika Reise, så har du alltid forsikringskortet ditt tilgjengelig. Da har du også tilgang til døgnåpen alarmsentral og mulighet til å melde skade direkte i appen.

Hjelp 113 Appen Hjelp 113 sender automatisk melding om hvor du er, om du ringer 110, 112 eller 113 fra appen. Nærmeste hjertestarter kan du finne i appen. Det er det offentlige hjertestarterregisteret som brukes.

Eika Reise Med Eika Reise har du forsikringskortet for hånden og oversikt over SOS sine behandlingsnettverk i utlandet. Du har lett tilgang til alarmsentralen døgnet rundt, og enkel og rask prosess for skaderapportering.

Tripadvisor Her finner du hotellene, restaurantene og severdighetene. Tripadvisor har en enorm database med brukere verden over. Det gjør det enkelt å finne ærlige tilbakemeldinger på steder du vurderer.

StikkUT Skal du feriere i Møre og Romsdal anbefaler vi StikkUT-appen som har hele 470 turmål av ulik vanskelighetsgrad.

4. Klargjør bilen for tur Er du en av de som skal på bilferie i sommer er det flere ting du bør tenke på før du legger ut på tur. Ta en sjekk på bilen før du drar. Er dekk og lykter ok? Kanskje burde du tatt en service eller oljesjekk før du drar? Om du skal låne bil fra noen andre, eller låne vekk egen bil, sjekk at forsikringen dekker dette. Pass også på at du har tilstrekkelig med kjørelengde på forsikringen. Overstiger du årlig kjørelengde og du får en skade, kan regningen bli høy.

Google Maps Et tips er å last ned Google Maps og de kartene du trenger på forhånd. Da kan du bruke dem i offline-modus.

69

www.bymagasinet.net


FLISER OG VAKRE ROM

HOS FAGFLIS

FINNER DU FLISER TIL DITT PROSJEKT

Følg oss på Facebook | fagflisalesund

70

w w w.fa gfl i s. no


Flis Form AS | Nørvevika 40, 6008 Ålesund T: 70 10 22 64 71

www.bymagasinet.net


NORHUS

NORHUS VEIEN FRA VISJON TIL REALITET Det handler om å se muligheter. Hva har du og hva må til for at drømmen om bolig skal bli virkelighet? For noen ligger mulighetene i å svømme mot strømmen. Og med veien om godt samarbeid er det utrolig hva som kan skje. Tekst RUNAR ANDERSEN foto NORHUS

For drømmen om hva som var mulig trigget Trond Ose til å tenke annerledes når han og kona Liv Berit Berild skulle planlegge fremtidens boligprosjekt. Som godt voksne stod tanken om leilighet sentralt med tanke på årene foran. Men takket være en god investering kunne de tenke nytt - helt nytt.

plass for å kunne ha et samlingssted for hele familien. Det var utfordrende å finne en leilighet med tilstrekkelig areal og innenfor rimelige kostnadsrammer, forklarer Trond, som nokså fort begynte å se på muligheten for å gjøre noe på tomten de hadde kjøpt tilbake i tid. Tanken var å bygge noe nytt og moderne samtidig som det skulle være tilpasset alderdommen. Med bakgrunn som sivilingeniør begynte Trond skisseringen av fremtidens boligdrøm. Nå lå alt til rette for å få det helt slik de ønsket. – En venn av meg som er arkitekt, Ola Kibsgaard-Petersen, bidro med å ta boligdrømmen fra skisse til et utarbeidet forprosjekt med planløsninger og fasade. Vi gjennomførte forhåndskonferanse med kommunen høsten 2019, og ikke lenge etter kunne vi starte planleggingen for alvor, forklarer Trond.

– For 25 år siden fikk vi muligheten til å kjøpe tomten ved siden av eneboligen vår på Skåthaugen. Tanken var å ha større parkeringsareal og mer plass, forteller Trond Ose. Tomten ved huset skulle vise seg å bli en svært god investering for ekteparet som i 2019 begynte å planlegge for fremtiden. – Vi nærmer oss etterhvert pensjonisttilværelse og som så mange andre var tanken å flytte i leilighet. Men vi har tre barn som ikke bor i Ålesund og trengte derfor en del ekstra

REDAKSJONELL ARTIKKEL

72


Fra skisse til plan Ikke lenge etter tok Trond kontakt med Norhus, som han hadde god kjennskap til fra før. De har de senere årene utviklet nye konsepter som han var interessert i. – Vi diskuterte mulighetene til å gjennomføre prosjektet innenfor gitte forutsetninger og kostnadsramme. Etter en foreløpig budsjettering ble det bearbeidet videre frem til søknadstegninger og godkjenning av søknad. Etter det skrev vi kontrakt og arbeidet startet høsten 2020, forklarer Trond. Salgssjef ferdighus i Norhus, Vidar Loe, hadde god kjennskap til Trond Ose fra bransjen. Selv ble de bedre kjent i en felles sammenkomst hvor Tronds planer etterhvert kom på bordet. – Jeg forklarte at vi som boligutbygger tar på oss alle mulige typer prosjekter og er ikke bundet opp mot noen som helst. Vi tok utgangspunkt i tegningene han hadde fått utarbeidet hos en arkitekt og tegnet det opp igjen inn i Norhus-malen med de viktige elementene de ville ha med seg i huset. Rammene ble diskutert og utkastet ferdigstilt. Dette var noe vi kunne gjennomføre, og slik startet det, smiler Vidar som etter Trond sitt forslag nylig gjennomførte tradisjonelt kranselag for arbeiderne i boligen som skal stå ferdig før jul.

Bærekraftig samarbeid Etter at Norhus kom inn i bildet gikk planleggingen slag i slag. De store linjene ble tegnet tidlig, men muligheten for å trekke ut deler av tjenesten har gjort det mulig for Trond å styre ulike deler selv. Med bakgrunn som sivilingeniør og mange år i byggebransjen var det gunstig å kunne stå for enkelte deler av gjennomføringen selv. – Norhus har hatt ansvaret for det rent bygningsmessige mens vi selv har kontrahert fag som grunn, betong, elektro og rørlegger. I samarbeid med Norhus har vi også brukt mange av de samme dyktige og lokale håndverkerne de selv benytter seg av og går god for, forklarer Trond. Huset som er tilpasset fremtidens alderdom har ulike særegenheter som er verdt å nevne. Dobbel garasje i underetasjen gjør det praktisk å komme inn i boligen. Med tre etasjer gjør egen heis det gunstig og lettvint uansett helsesituasjon. Og byggevarene er tilpasset fremtidens energikrav. Noen store endringer underveis har det ikke vært. – Vi hadde kranselag i går som en påskjønnelse for dem som står på og arbeider for oss. Vidar Loe i Norhus lurte på om byggeprosjektet svarte til forventningene så langt eller om det var noen overraskelser underveis? Nå har jeg jo tegnet huset selv, så det burde ikke være noen store overraskelser sånn sett, smiler Trond og fortsetter: – Det blir slik vi har sett for oss og vi er godt fornøyd. Det er selvfølgelig noen praktiske ting og detaljer vi må ta stilling til underveis, men prosessen går knirkefritt og ting ser veldig bra ut, avslutter Trond Ose.

73

www.bymagasinet.net


SPAR SPAR

PENGER PENGER PENGER TID TID TID MILJØET MILJØET MILJØET

Electrifying the future Electrifying the future www.maxus.no www.maxus.no

Electrifying the future www.maxus.no

KJØP KJØP MAXUS MAXUS NÅ! NÅ! FOR FOR UMIDDELBAR UMIDDELBAR LEVERING! LEVERING! SPAR KOSTNADER: LAVERE BOM-, PARKERING-, SERVICE-UMIDDELBAR OG DRIVSTOFFUTGIFTER. SPAR TID – KJØR KOLLEKTIVFELTET. KJØP MAXUS NÅ! FOR LEVERING! SPAR KOSTNADER: LAVERE BOM-, PARKERING-, SERVICE- OG DRIVSTOFFUTGIFTER. SPAR TID – KJØR KOLLEKTIVFELTET. VINN ANBUD TIL DET OFFENTLIGE OG STORE BEDRIFTER SOM KREVER NULLUTSLIPPSBILER. VINN TIL DET OFFENTLIGE OG STORE BEDRIFTER KREVER NULLUTSLIPPSBILER. SPAR ANBUD KOSTNADER: LAVERE BOM-, PARKERING-, SERVICE-SOM OG DRIVSTOFFUTGIFTER. SPAR TID – KJØR KOLLEKTIVFELTET. VINN ANBUD TIL DET OFFENTLIGE OG STORE BEDRIFTER SOM KREVER NULLUTSLIPPSBILER.

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4! Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

ENDELIG! MAXUS EUNIQ ENDELIG! MAXUS EUNIQ ELEKTRISK 7-SETER KUN 399.900,ELEKTRISK 7-SETER KUNEUNIQ 399.900,ENDELIG! MAXUS

REKKEVIDDE FRA REKKEVIDDE FRA 260 KM - 356KM

NÅ OGSÅ SOM 2,2 M3 VAREBIL ELEKTRISK 7-SETER KUN 399.900,409.900,3 NÅ OGSÅ 2,2 M VAREBIL Varebil kunSOM 369.900,(INKL. ENOVA STØTTE)

(WLTP kombinert/by) 260 KM - 356KM REKKEVIDDE FRA

Varebil kun 369.900,- (INKL. ENOVA STØTTE) 3

(WLTP kombinert/by)

NÅ OGSÅ SOM 2,2 M VAREBIL

260 KM - 356KM

Varebil kun 399.181,369.900,- (INKL. ENOVA STØTTE)

(WLTP kombinert/by)

BESTSELGEREN! E-DELIVER 9 BESTSELGEREN! E-DELIVER 3 9 ELEKTRISK VAREBIL 4,8M3-6,3M3 3 3 ELEKTRISK VAREBIL 4,8M -6,3M BESTSELGEREN! E-DELIVER 9

REKKEVIDDE FRA REKKEVIDDE FRA 240 KM - 342KM (WLTP kombinert/by) 240 KM - 342KM REKKEVIDDE FRA (WLTP kombinert/by)

240 KM - 342KM

ELEKTRISK VAREBIL 4,8M3-6,3M3

(WLTP kombinert/by)

50.000,50.000,50.000,-

gir støtte på opptil gir støtte på opptil ved kjøp av ny Maxus varebil og 5.000,ved kjøp av el-lader. ved kjøp av ny Maxus varebil og 5.000,- ved kjøp av el-lader. gir støtte på opptil ved kjøp av ny Maxus varebil og 5.000,- ved kjøp av el-lader. REKKEVIDDE FRA NYHET! MAXUS E-DELIVER 9 REKKEVIDDE FRA 296 KM - 353KM

NYHET! MAXUS E-DELIVER 9 ELEKTRISK VAREBIL 9,8M3-11M3 3 ELEKTRISK VAREBIL 9,8M -11M3 NYHET! MAXUS E-DELIVER 9 ELEKTRISK VAREBIL 9,8M3-11M3

(WLTP kombinert/by) 296 KM - 353KM REKKEVIDDE FRA (WLTP kombinert/by)

296 KM - 353KM (WLTP kombinert/by)

LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Ekstremt høyt utstyrsnivå Ekstremt høyt utstyrsnivå

Sterke spesifikasjoner Sterke spesifikasjoner

PR MND EKS MVA LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Klasseledende sikkerhet

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

Pick-UP

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM

Black Edition

Pick-UP

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

Trooper

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensi-

Black Edition

alsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE

Magnum Trooper

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR),elektronisk intelligentdifferensifartsbegrenser Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, alsperre, 9 tommers multimediaspiller med(LDWS), Apple CarPlay Android, ryggekamera, (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem opptil og 8 høyttalere og mye mer.8-veis elektrisk setejustering, skinnratt,

Arctic Truck Magnum

skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Arctic Truck

Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. Nå er Endelig det diner tur til Isuzu å oppleve mer på isuzu.no nye D-Maxnye her.Isuzu. Norsk Les motorpresse har latt seg imponere. Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. Les mer på isuzu.no

Introduksjonspris fra kr 435Varebil 9.900,-fra inklkun mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.) MAXUS E-DELIVER 299.900,Introduksjonspris fra kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.896,- eks. mva.) MAXUS E-DELIVER 3 Varebil fra kun 299.900,(I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE) (I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE) MAXUS E-DELIVER 3 Varebil fra kun 299.900,(I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE)

Tøffest i klassen • isuzu.no Tøffest i klassen • isuzu.no

Puskholevegen 44,6023 6023Ålesund Ålesund Puskholevegen 44, Tlf.: 70173350 / Mob.:415 4150404040 040 / 91185838 / 91185838 NYBIL

NYBIL

BRUKTBIL

BRUKTBIL

VERKSTED/

VERKSTED/ BILDELER BILDELER

Tlf.: 70173350 / Mob.: Puskholevegen Ålesund Puskholevegen 44, Puskholevegen 44, 6012 Ålesund Puskholevegen44, 44,6012

74 www.nextcar.no bilsalg@nextcar.no www.nextcar.no / / bilsalg@nextcar.no

bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no///verksted@nextcar.no /verksted@nextcar.no verksted@nextcar.no

Tel70 17 33 50 50 TelTel 7070 1717 Tel 70 17 33 50 50

MAXUS E-DELIVER 9 Varebil fra kun 549.900,MAXUS 9 Varebil fra kun 549.900,(I TILLEGGE-DELIVER FÅR DU ENOVA STØTTE) (I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE) MAXUS E-DELIVER 9 Varebil fra kun 549.900,(I TILLEGG FÅR DU ENOVA STØTTE)

Ring Elisabeth på 911 85 838 for mer Informasjon/tilbud og avtale om prøvekjøring


– Alle fortjener et pent bad

Rørleggermester Trond E. Madsen AS Vi er totalleverandør av våtromstjenester. Vi tar oppdrag i Ålesund, Langevåg, Skodje, Ellingsøy, Valderøy og Vigra.

930 21 950 Rørleggermester Trond E. Madsen AS . Storevågen 73 . Ålesund, 6020 . madsen@rormester.no 75

www.bymagasinet.net


DEN NORSKE MATFESTIVALEN

Sulten? Endelig blir det matfestival! Endelig blir det matfestival i sentrum av Ålesund. Pilene peker riktig vei og folk er sultne på mat- og sosiale festligheter. Det hører nemlig sammen og den tradisjonsrike festivalen har rykte på seg for å skape liv- og røre i den sunnmørske sommersola. Tekst RUNAR ANDERSEN Foto VISUELLA / ILLUSTRASJONSFOTO / ISELIN FRANCESCA FLEM

For det har gått hele trettisyv år siden Den Norske Matfestival så dagens lys i Ålesund. For hvert år har den lagt på seg jevnt og trutt, og stadig flere mennesker har funnet veien til hovedstaden på Sunnmøre i slutten av august. Det har også mange regionale- og lokale matvareprodusenter som hver eneste år tar deltakerne med i kulinariske opplevelser som strekker seg fra fjell til fjord - og liketil under havets overflate.

– Akkurat som i 2019 er arrangementet lagt til Skansekaia i Ålesund. Vi fyller området og gjennomfører på tradisjonell måte, men selvfølgelig innenfor gitte retningslinjer som til enhver tid gjelder hva angår smittevern, presiserer festivalsjefen.

Tradisjonene lever En rekke aktiviteter går av stabelen under de tre festivaldagene i august. Det blir lokalmatmarked, bondens marked og ikke minst barnas matfestival, som både er innholdsrik og viktig.

Det har gått to år siden siste store arrangement grunnet pandemisituasjonen som har preget landet. Men nå skjer det. – Endelig! Nå peker alle pilene riktig vei og slik det ligger an nå blir det matfestival i Ålesund fra 26. til 28. august, forteller leder for festivalen, Monica Molvær.

– Barnas Matfestival er et svært viktig satsingsområde for oss. Det er jo når barna er små vi legger grunnlaget for de gode matvanene. Vi har i løpet av de siste årene sluset flere tusen barn gjennom vår fiskekakefabrikk og Havets skattkammer, og vil bygge videre på det gode arbeidet som er etablert, sier Monica.

Monica Molvær og Ålesund Sentrumsforening tok over festivalen for noen uker siden, og ser med stor ydmykhet på å lede en festival med lange tradisjoner.

Hun kan love et godt og innholdsrik program for barn i alle aldre. Barna får blant annet lage mat, lære om kosthold og ikke minst treffe andre barn og dele hyggelige opplevelser sammen. – Programmet er ikke helt spikret enda, men jeg kan love det blir både underholdende, lærerikt og veldig gøy, smiler Monica.

Nå ligger det nok en gang an til en folkefest i jugendbyen sentrert rundt god mat, god drikke og en rekke festligheter for både store og små.

REDAKSJONELL ARTIKKEL

76


Lokal mat Den kortreiste maten har alltid hatt en sentral plass i Den Norske Matfestivalen. Som før vil en rekke aktører fra regionen bidra inn mot festivalen gjennom presentasjon av alt det gode som foredles her. – Vi opplever en økt bevissthet rundt det hos folk flest. Man er i større grad bevisst på å handle kortreist mat og satse på de lokale leverandørene. Så er det også mange andre spennende tema som har dukket opp i matverdenen. En av dem er vegansk mat, som også får sitt eget spisested i Ålesund. Det blir mange spennende tema med foredrag og ulike ting man kan lære mer om, både gode råd og matoppskrifter, forteller Monica. Hun oppfordrer folk som driver med lokal mat om å melde seg på. – Det ligger i visjonen til matfestivalen å få synliggjort alt man har av lokal mat og drikke. Ikke minst også det siste, da både øl og vin har en sentral plass i matkulturen, presiserer hun.

Over - og under vann De ulike deltakerne vil få gleden av et særdeles rikholdig festivalprogram som byr på noe for enhver smak. På tradisjonelt vis står også havets delikatesser på programmet hvor en rekke aktører byr på kulinariske opplevelser hentet like utenfor “naustdøra”.

– Vi bor bokstavelig talt i middagsfatet når det kommer til havets mange kulinariske innslag. Dette er hele grunnen til at sunnmøringene bosatte seg akkurat her, med alle de ressurser vi har like for hånden, forteller Monica og fortsetter: – Men vi skal også ta vare på disse ressursene og foredle dem slik at fremtidens generasjoner kan høste på samme måte som vi. Og dette vil også ha et stort fokus under årets festival. Vi skal bekjempe utslipp av plast i havet og andre ting som forurenser og ødelegger, forteller hun og lover et solid bærekraftsfokus på årets arrangement.

Folkefest I kjent stil blir Den Norske Matfestival en folkefest i Ålesunds gater. Påmeldingen vitner også om at mange matprodusenter ser lyst på tiden som ligger foran, og det er stor positivitet å spore blant både deltakere og folk. – Folk er sultne på at det skal skje noe, både opplevelser og sosiale festligheter sentrert rundt det gode måltid. Nå ser det også ut som det går veldig bra med vaksineringen i Norge, og vi håper at vi så godt som råd kan komme tilbake til den “gode gamle normalen”, smiler Monica. Hun oppfordrer også frivillige til å delta i arrangementet. – Vi trenger hjelp til smått og stort i forkant og underveis og håper det er noen der ute som kan tenke seg å være med på laget. Vi kan friste med sosiale, hektiske, gøye, lærerike dager og trenger deg som kan bidra både litt og mye, avslutter festivalsjef Monica Molvær, som samtidig oppfordrer de som ønsker å være frivillig om å ta kontakt.

Leder for Den Norske Matfestivalen, Monica Molvær

77

www.bymagasinet.net


No Compromise

HTH Kjøkkenforum Ålesund | Klaus Nilsens Gate 8 | 6003 Ålesund 78


Noen ideer holder lengre enn andre. De setter varige spor og

En visjonær idé om en kube. En form. Om ny og større flek-

blir en signatur for sin tid. Gjennom generasjoner. Uten å følge

sibilitet.Om kompromissløs kvalitet. Og om enkle og tidløse

moteretninger og flyktige trender. Fordi de er laget av dette

linjer som ved å ha holdt seg på toppen i mer enn 50 år, er en

spesielle som skaper en klassiker. Arne Munch fikk nettopp

flott eksponent for begrepet bærekraftig design.

en slik idé, da han i 1968 satte seg ned med millimeterpapir Det originale…

og tegnet Danmarks første formkjøkken.

79

www.bymagasinet.net


design. helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. 4x4 er standard 4x4 medDen automat tilgjengelig MirrorLink multimediasystem *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l 2

Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,-

4x4 med automat tilgjengelig

MirrorLink multimediasystem 4x4 er standard *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l 2

Som skapt for norske forhold!

Adaptiv Cruise og Radar Brake www.suzuki.no

Som skapt for norske forhold!

Adaptiv Cruise og Radar Brake www.suzuki.no

Nye Vitara 4x4 fra Suzuki kan være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED hovedlys, Adaptive Cruise Control og sikkerhetssystemer som f.eks. Radar Brake Support som standard. Nye Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med lavt forbruk og lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip Nye Vitara 4x4 fra Suzuki kan være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED hovedlys, Adaptive Cruise Control og sikkerhetssystemer som f.eks. Radar Brake Support som standard. Nye automatgir. Etter sin introduksjon i Norge i 1989 er Vitara-navnet kjent som en av SUV-segmentets pionerer. Vitara Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med lavt forbruk og lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip

Opplev Norge med Suzuki! Opplev Norge med Suzuki!

design. Den helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. automatgir. Etter sin introduksjon i Norge i 1989 er Vitara-navnet kjent som en av SUV-segmentets pionerer. Vitara Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,design. Den helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l

Ditt bilhold skal være bekymringsløst. Vi har familiebiler med firehjulstrekk, automat og skal hybrid. Klare for rask levering. Ditt bilhold være bekymringsløst. Vi har familiebiler med firehjulstrekk, automat og hybrid. Klare for rask levering. 2

Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,-

*Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no

Suzuki ØkER Suzuki MEST! ØkER MEST!

108 108

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

Sekunder ”LADETID” Sekunder ”LADETID”

900 900 REKKEVIDDE

Prøvekjør HELT NYE Isuzu D-Max 4x4!

Kilometer Kilometer

REKKEVIDDE

1500 Kilo 1500

HENGERVEKT Kilo HENGERVEKT

80 Kilo 80 TAKSTATIV Kilo

TAKSTATIV

Across SUV 4x4 Plug-in Across fra SUV549.900,4x4 Plug-in Hybrid FIRST EDITION VERDI 45.000,559.900,Hybrid fraPAKKE 549.900,BETAL 0,- SPAR 45.000,FIRST EDITION PAKKE VERDI 45.000,BETALinkl 0,-mvaSPAR 45.000,-

3.602,- pr mnd*

Sterke spesifikasjoner

Ekstremt høyt utstyrsnivå

SAFETECH PAKKE VERDI 74.950,KAMPANJE 20.000,- SPAR 54.950,-

Hybrid fra 379.900,369.900,-

Sterke spesifikasjoner

mva 2.494,- inkl pr mnd*

LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

mva 3.485,3.602,- inkl pr mnd* Ekstremt høyt utstyrsnivå

S-Cross SUV 4x4 Hybrid 369.900,S-Crossfra SUV 4x4

SAFETECH PAKKE VERDI 74.950,KAMPANJE 20.000,- SPAR 54.950,-

mva 1.900,2.494,- inkl pr mnd*

PR MND EKS MVA LEASINGKAMPANJE

3.190,,-

Klasseledende sikkerhet

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM

PR MND EKS MVA

Klasseledende sikkerhet

Pick-UP

* 4 dørs premium automat Black Edition inkl. Vinterhjul.

KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

3 års leie/45.000km, forskuddsleie på Kr 80.000. I tillegg kommer frakt, termingebyr med Kr 95,- og etableringsgebyr med 4.795,-. Alle beløp er eks. mva. Bilen er 2 seters varebil.

VELG MELLOM

Black Edition

Pick-UP

OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE KONGEN AV PICK-UP HAR BLITT HELT NY!

Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, elektronisk differensialsperre, 9 tommers multimediaspiller med Apple CarPlay og Android, ryggekamera, 8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, OMFATTENDE UTSTYRSPAKKE skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR),elektronisk intelligentdifferensifartsbegrenser Adaptive cruise control, regnsensor, automatiske fjern og nærlys, BI-LED automatiske nær og fjernlys, alsperre, 9 tommers multimediaspiller med(LDWS), Apple CarPlay Android, ryggekamera, (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem opptil og 8 høyttalere og mye mer.8-veis elektrisk setejustering, skinnratt, skinnseter ekstra komfort, kollisjonsvarsling (FCW), nødbrems (AEB), trafikkskilt gjenkjenning (TSR), intelligent fartsbegrenser (ISL), filholder (LKAS), filskiftevarslingsystem (LDWS), opptil 8 høyttalere og mye mer.

Trooper

Black Edition

Magnum Trooper Arctic Truck Magnum Arctic Truck

inkl mva inkl mva Endelig er nye Isuzu D-Max her. Norsk motorpresse har latt seg imponere. 1.744,1.863,2.490,2.690,pr mnd* pr mnd* Nå er Endelig det diner tur til Isuzu å oppleve mer på isuzu.no nye D-Maxnye her.Isuzu. Norsk Les motorpresse har latt seg imponere. inkl mva mva Nå er det din tur til å oppleve nye Isuzu. 1.744,1.863,pr 4x4 mnd* Hybrid fra 259.900,259.900,269.900,Ignispr mnd* 4x4 Hybrid fra 249.900,Swiftinkl Les mer på isuzu.no

Tøffest i klassen • isuzu.no Introduksjonspris fra kr 459.900,- inkl mva. (ffra kr 384.SafeTech 896,- eks. mva.) pakke verdi 69.800,- kampanje 49.800,Tøffest 20.000,i klassen •spar isuzu.no

SafeTech pakke verdi 62.600,- kampanje 20.000,- spar 42.600,-

fra kr 459.900,- inkl mva. IgnisIntroduksjonspris 4x4 Hybrid fra 249.900,-

Swift 4x4 Hybrid fra 259.900,-

(ffra kr 384.896,- eks. mva.)

mva 2.483,1.900,- inkl pr mnd* inkl mva 2.483,pr mnd* Vitara SUV 4x4 Hybrid fra 379.900,369.900,-

SafeTech pakke verdi 74.950,- kampanje 20.000,- spar 54.950,-

Vitara SUV 4x4 Hybrid fra 369.900,-

*Leasing eksempel; Across SUV 4x4 plug-in hybrid, inkl vinterhjul, met.lakk og first edition pakke. Privatleasing 36 mnd / 30 000 km. Forskudd 100 000,- Rente 3,8% Etablering 5363,- Termingebyr 95,- Totalpris 230 823

*Leasing eksempel: ACROSS SUV62.600,4x4 PLUGINkampanje HYBRID. inkl Vinterhjul, Metallik og First Edition pakke. Privatleasing 36mn/30.000 Forskudd 87.500,Rente 3,9 kampanje %. Etablering 5363,- Månedsgebyr 95,- Totalpris I tillegg kommer frakt, årsavgift og forsikring. SafeTech pakke verdi 20.000,sparlakk 42.600,SafeTech pakkekm.verdi 69.800,20.000,spar222.519,-. 49.800,SafeTech

Puskholevegen 44,6023 6023Ålesund Ålesund Puskholevegen 44, Tlf.: 70173350 / Mob.: 415 040 / 91185838 Tlf.: 70173350 / Mob.: 415 0404040 / 91185838 Puskholevegen Puskholevegen 44, 44, 6012 Ålesund

*Leasing eksempel: ACROSS SUV 4x4 PLUGIN HYBRID. inkl Vinterhjul, Metallik lakk og First Edition pakke. NYBIL

NYBIL

BRUKTBIL

BRUKTBIL

Puskholevegen Puskholevegen 44, 44, 6012 Ålesund

80 www.nextcar.no bilsalg@nextcar.no www.nextcar.no / / bilsalg@nextcar.no

bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no bilsalg@nextcar.no verksted@nextcar.no bilsalg@nextcar.no///verksted@nextcar.no /verksted@nextcar.no verksted@nextcar.no

Tel70 17 33 50 50 TelTel 7070 1717 33 50 Tel 70 17 50

Ring Elisabeth på 911 85 838 for mer Informasjon/tilbud og avtale om prøvekjøring

Privatleasing 36mn/30.000 km. Forskudd 87.500,- Rente 3,9 %. Etablering 5363,- Månedsgebyr 95,- Totalpris 222.519,-. I tillegg kommer frakt, årsavgift og forsikring.

VERKSTED/

VERKSTED/ BILDELER BILDELER

pakke verdi 74.950,- kampanje 20.000,- spar 54.950,-


DU KAN FORTSATT SØKE SKOLEPLASS Akademiet Ålesund tilbyr følgende utdanningsprogram: Medier og kommunikasjon, Studiespesialisering, Studiespesialisering med Toppidrett, Salg, service og reiseliv, Informasjonsteknologi og medieproduksjon, og Påbygging til generell studiekompetanse. På våre studiespesialiserende utdanningsprogram tilbyr vi også ulike fokusområder som E-sport, Juss, Teknologi og forskning og Internasjonalt løp.

81

www.bymagasinet.net


5,7 Fra

SEND PAKKER FRA HJEM TIL HJEM! Har du solgt noe brukt på Finn eller Tise eller skal du sende en gave til bestemor? Null stress! Med meg-til-deg tjenesten fra Helthjem kan du sende og motta pakker fra eget hjem. Forsikring inkludert. Bestill på: helthjem.no

82

SPALTE


Mat tips

L A G D E N B E S T E S O M M E R FA V O R I T T E N S E LV !

Rips iskrem En ekte isdrøm laget med rips fra egen hage som vi ikke kan motså i sommer. Se hvor enkelt du kan lage din egen iskrem enten på boks eller i former med trepinne på. Nyt langsomt! Tekst BYMAGASINET foto ILLUSTRASJONSFOTO

Ingredienser 6 porsjoner

Slik gjør du • Plukk ferske bær fra hagen

3 stk. eggeplommer

• Pisk egg og sukker til eggedosis

2 dl sukker

• Pisk kremfløte og vend den inn

3 dl kremfløte

• Vend ripsene inn i blandingen

ca. 500 g rips

• Ha iskremblandingen i passende form/former og sett isen i fryseren i 4-5 t eller over natten

83

www.bymagasinet.net


THE LOOX

Skjønnhet, helse og velvære

THE LOOX Helse og velvære som bringer liv til livets små og store øyeblikk. Hjertet av Ålesund har fått en ny skjønnhetsdestinasjon - for folk flest! Tekst RUNAR ANDERSEN Foto RUNAR ANDERSEN / PRODUSENTENE

– Dette blir veldig spennende, smiler daglig leder Mona Honningsvåg hos The Loox i Kremmergaarden.

– Dette er en kjede som baserer seg på å også tilby serier og parfymer man ikke finner andre steder. Vi tilbyr flere ulike kosmetikk- og make-up merker som ikke har vært representert i norske parfymerier tidligere.

Hun sikter til det nye parfymeriet med egen gullsmedavdeling som åpnet dørene den 19. juni. Et annerledes konsept har dermed etablert seg i Ålesund, som bringer noe helt unikt med seg.

Helse og skjønnet Blant produktene finnes blant annet en anerkjent fransk hudpleieserie, Payot, som er veletablert i Frankrike og som feiret 100 årsjubileum i fjor. Ikonproduktet, Pâte Grise, en liten krukke med en salve som gjør underverker med kviser og urenheter mens du sover, selges det en av hvert 5. minutt på verdensbasis!

– Dette er en kjede som ikke finnes i Ålesund fra før. Vi har 15 butikker fordelt rundt omkring i landet og endelig skulle vi få åpnet dørene her, forteller Mona og forklarer:

REDAKSJONELL ARTIKKEL

84


– Vi får også inn Frøya make-up som er norsk og spesialtilpasset oss nordiske i forhold til farger etc. Produktene har høy kvalitet, vil være 100% vegansk innen utgangen av 2021, og merket har som mål å flytte hele produksjonen til Norge, forteller Mona. En av de nye trendene i make-up verden er et større fokus på helse, også gjennom produktene som leveres til norske kvinner- og menn.

Som første butikk i Norden lanserer The Loox Kremmergården 100% Pure, som er akkurat det navnet sier. En spennende serie med helt rene produkter. Foreløpig kun hudpleie, men om en mnd kommer makeupen også. Til og med fargene er utvunnet fra naturlige ingredienser som bær og grønnsaker. – Dr.Brandt med sine utrolig effektive produkt kommer også til oss, og jeg er sikker på at det ikke bare er jeg som gleder meg. Et annet spennende merke er Clineral som er laget for de som har hudsykdommer som psoriasis, diabetes og ulike typer eksem. Dette er noe helt annerledes og gjenspeiler den retningen man nå går i når det kommer til hudpleie og make-up, smiler Mona.

Daglig leder I The Loox Kremmergaarden, Mona Honningsvåg.

Gull i hjertet I motsetning til tradisjonelle parfymeri- og make-up butikker har The Loox i Kremmergaarden etablert det lille ekstra i hjertet av butikken. Mona kaller det en lavterskel gullsmedavdeling, med et innhold som teller. – Det er rett og slett for å skape en inspirasjon som bryter litt, samtidig som det skal ha et innhold som appellerer. Vi har gull og vi har sølv, konfirmasjons- og dåpsgaver. Vi har det som teller, smiler Mona. Gode produkter og tjenester teller lite om ikke de ansatte har nødvendig kompetanse og ekspertise. Det har The Loox stort fokus på, og parfymeriet i Ålesund er intet unntak – Vi har det du trenger for å føle deg som den beste versjonen av deg selv. Hos oss vil du møte engasjerte ansatte som gladelig hjelper deg med sin kunnskap og ekspertise. Vi har spennende aktiviteter og tidsaktuelle kampanjer som vi håper vil gi deg inspirasjon, avslutter daglig leder Mona Honningsvåg hos The Loox i Kremmergaarden.

85

www.bymagasinet.net


Frequency.no

EN KOMPLETT PRODUSENT AV

VINDU OG DØRER KVALITET TILPASSET ET NORDISK KLIMA

Foto: Bjørn Sindre Høydalsvik

Vi er en tradisjonsrik og helnorsk trevarebedrift, lokalisert på Vestlandet. Hos oss får du det ypperste av design og kvalitet.

Apotekergata 6, Ålesund . 70 10 39 50 Sverre Eidsvik AS 86


HUSKATALOG www.norhuskjeden.no

VILLA WELHAVEN

PAROS VENTURA

GAIA

CORTADO

VISTA

OPERA

FRØYA

Ønskjer du å byggje nytt hus? Ta kontakt med oss for ein hyggeleg husprat, og bestill den inspirerande katalogen på www.norhusnorge.no.

Ønskjer du å byggje nytt hus? Ta kontakt med oss for ein hyggeleg husprat, og bestill inspirerande www.norhuskjeden.no Norhus har voreden etablert i Ørsta i 20 år ogkatalogen har lenge vore på av dei største utbyggjarane i Sunnmøre- og Nordfjordregionen. Huskolleksjonen vår består av 35 arkitektteikna einebustadar innanfor dei fire husseriane Continental, Uniårog Kvavore er ditt favoritthus? Når du hari funne husetog duNordfjordregionen. ynskjer å byggje, Norhus harKlassisk, vore etablert i Ørsta i 20 og Trend. har lenge av dei største utbyggjarane SunnmøreHuskolleksjonen vår bestårbustaden av 42 arkitektteikna einebustadar innanfor dei fem husseriane Trend, kan Norhus kundetilpasse slik at du får draumehuset du alltid har ynskja deg.Klassisk, Du har Continental, draumane, vi har Uni og Uni+. Kva er ditt favoritthus? Når du har funne huset du ynskjer å byggje, kan Norhus kundetilpasse bustaden slik løysinga! at du får draumehuset du alltid har ynskja deg. Du har draumane, vi har løysinga! VIDAR LOE

VIDAR LOE Salsansvarleg hus og hytter Salgssjef ferdighus

Tlf. 934 33 090 e-post:vidar.loe@norhuskjeden.no

Tlf: 934 33 090 e-post: vidar.loe@norhuskjeden.no

BESTILL HUSKATALOGEN BESTILL HUSKATALOGEN PÅ PÅNORHUSNORGE.NO NORHUSKJEDEN.NO

NORHUS SUNNMØRE AVD. ØRSTA

AVD. ÅLESUND

Indrehovdevegen 64 64 • Hovdebygda Indrehovdevegen • 6160 6160 Hovdebygda Tlf: 70 70 06 0650 500000• �post@norhuskjeden.no orsta@norhusnorge.no Tlf:

Lerstadvegen 540 Ålesund Brusdalsvegen 20 •• 6018 6011 Ålesund Tlf: 70 7006 0650 500000• �post@norhuskjeden.no aalesund@norhusnorge.no Tlf: 87

www.norhusnorge.no www.norhuskjeden.no www.bymagasinet.net


ÅRIM

K VIT T DEG M E D E LE KTRON ISK AVFALL

Så var dagen kommet da vi endelig skulle få unna en etterlengtet vårrengjøring. Det skulle ryddes og sorteres, kastes og destrueres. Ikke så mye som et klokkebatteri skulle slippe unna fra roteskuffen på kjøkkenet. Ute av syne ute av sinn; eller er det egentlig sånn? Tekst RUNAR ANDERSEN foto RUNAR ANDERSEN / LOOP både bly, kadmium og kvikksølv. Dette er tungmetaller som både forurenser naturen og gir helseskader hos mennesker. Andre skadelige stoffer i EE-avfall er PCB, freongasser og bromerte flammehemmere.

Det er utrolig hva som samler seg opp i skuffer og skap på få år. Vi sunnmøringer liker å samle på de utroligste ting, som ofte blir liggende å slenge i årevis før vi tar motet til oss og kaster det. Gamle mobiltelefoner, ladere, headset, stereoanlegg, batterier og lyspærer i alle formasjoner.

– I tillegg må vi spare naturen for utvinning av råmaterialer til nye produkter. Mange av disse materialene blir henta ut fra gruver i andre verdensdeler. I tillegg er det store utslipp forbundet selve utvinningen. Om for eksempel alle i Europa hadde brukt mobilen ett år lenger, ville det spart oss for utslipp tilsvarende en million fossilbiler i et helt år! Det er noe å tenke på, presiserer Nakken.

EE-avfall Elektronisk avfall har blitt stadig vanligere i norske hjem og studier viser at det i gjennomsnitt går hele 8 år i før vi erkjenner at det aldri vil bli brukt igjen. Og når vi endelig kvitter oss med det er vi ikke alltid like bevisst på hvor det tar veien.

Den røde boksa

– Elektronisk avfall skal behandles som farlig avfall. Det inneholder en rekke ulike komponenter og stoffer som må håndteres forsvarlig. I tillegg kan det faktisk oppstå varmgang og potensiell brannfare i brukte batterier, forteller kommunikasjonssjef Caroline Mehl Nakken hos ÅRIM.

Fra de gamle høyttalerne som lenge har ligget under trappa til små klokkebatterier som slenger i skuffene. Gjerne sammen med noen gamle elektroniske ørepropper og et par ladere som ikke lengre fungerer. Store og små elektroniske artikler fyller ei kasse i løpet av få timer og jeg undrer meg over mengden elektronisk avfall som lenge har ligget urørt. Noe av det får plass i den røde bøtta fra ÅRIM, men langt fra alt.

Når elektriske og elektroniske produkter kasseres får de betegnelsen EE-avfall. Blant stoffene i elektroniske og elektriske produkter finner vi

REDAKSJONELL ARTIKKEL

88


– Mange er flinke til å bruke den røde boksa, og det er bra. Men vi ser også at det fremdeles kommer en del elektroniske produkter i restavfallet. Dette viser seg bl.a. gjennom plukkanalyser, men også renovatørene våre kan komme over f.eks. laptoper i restavfallet på tømmerundene. Det mest alvorlige er litiumbatterier og sparepærer. Litiumbatterier har høyt energiinnhold og kan avgi farlige gasser mens sparepærene inneholder giftig kvikksølv og er skadelig for både helse- og miljø. Det er derfor svært viktig at disse behandles varsomt, forteller Nakken. Hun har forståelse for at ikke alle intuitivt tenker på en ødelagt mobillader som farlig avfall. Men ved å tilrettelegge godt nok kan gode rutiner innarbeides hos alle. – Sørg for å ha en liten beholder lett tilgjengelig der det småelektroniske avfallet oppstår, som du med jevne mellomrom tømmer i den røde boksa som ofte står litt mer utilgjengelig i en bod eller garasje. Det gratis å levere sortert ee-avfall på alle godkjente innsamler/behandlingsanlegg. I tillegg kan ee-avfall leveres gratis til alle butikker som selger ee-artikler. Det være seg små batterier til vaskemaskiner, kjøleskap og tørketromler, presiserer Nakken.

Store konsekvenser Kildesortering av elektronisk avfall har fått positive ringvirkninger for miljøet. Bevisstheten rundt bærekraftig ressursbruk er stadig økende og ønsket om å bidra er stort hos veldig mange. Men de negative konsekvensene kan også bli store dersom uhellet er ute. Det har blant annet skapt svært farlige situasjoner på miljøstasjonene. – For ikke lenge siden forårsaket et litiumbatteri i restavfallet en eksplosjonsartet brann på et søppelanlegg i Bodø. Heldigvis fikk de slukket den raskt med pulverapparat, men dette synliggjør godt faren med elektronisk avfall som ikke er kildesortert riktig. Vi har hatt flere titalls branntilløp rundt omkring i landet siste årene som et resultat av feilsortert avfall, forteller Nakken. Likevel berømmer hun de mange innbyggerne i kommunen som i stor grad ønsker å bidra til et bedre miljø.

Kommunikasjonssjef i ÅRIM, Caroline Mehl Nakken

– Til syvende og sist tror jeg det for mange handler om å tilrettelegge for best mulig kildesortering hjemme, for vi vet at det ikke står på vilja hos folk. Gjør man det enklere for seg selv, slipper man å risikere at det tilsynelatende ufarlige tomme batteriet gjør stor skade eller at folk og miljø blir utsatt for miljøgifter, avslutter kommunikasjonssjef Caroline Mehl Nakken hos ÅRIM.

FAKTA EE-AVFALL Elektronikk skal ikke i restavfallet​. Du kan ​leverer elektronikk gratis til nærmeste butikk som selger denne typen varer. Varen trenger ikke være kjøpt der, og du trenger ikke kjøpe noe nytt for å levere ødelagte artikler. Du kan også levere e ​ lektronikk til nærmeste bemanna miljøstasjon.

Eksempel på elektronisk avfall kan være: Kjøleskap Komfyr Vaskemaskin Stereoanlegg TV Kassettspiller Kaffetrakter Strykejern Blender Leker med lyd eller lys Blinkesko Mobiltelefon Ioniske røykvarslere Elektrisk tannbørste Lampe Vibrator e-sigarett Kalkulator Elektriske verktøy Ledninger Ørepropper Hodetelefoner Bursdagskort med musikk www.bymagasinet.net


KVALITETSBOLIGER TIL SALGS Losjebrauta, Valderøya 2 Eneboliger

Nedregjerdet Tomannsbolig

Ågnegjerdet, Vigra Tomannsbolig 124 m 2

Fokus Bygg

90 www.fokusbygg.no

Ta kontakt for detaljer og priser tlf. 948 23 227 eller post@fokusbygg.no


91 per@aaland.no ǀ www.aaland.no ǀ Brusdalsvegen 205 ǀ 70158600

www.bymagasinet.net


DIY

HØST U RTE R OG G RØN NSAKE R

fra egen hage

Drømmer du om å høste dine egne krydderurter og salat rett fra hagen? Å lage en liten kjøkkenhage krever ikke så mye arbeid. Du kan så direkte i potter på terrassen, pallekarmer, drivhus eller bed. Tekst BYMAGASINET foto ILLUSTRASJONSFOTO

Det viktigste elementet for å lykkes med vekstene er gode solforhold og godt drenert jord. Start med å finne den mest solrike plassen i hagen. Det er lurt å lære seg litt om hvilket jordsmonn de ulike vekstene trives i før du setter i gang. Pass på å luke vekk ugress før du planter, da det lett kan hemme veksten til grønnsakene. Noe av det enkleste du kan dyrke selv er salat. De har en kort vekstperiode, og noen typer kan høstes etter kun få uker! Vær obs på at salat liker seg best når den får jevnlig tilførsel av vann, så fuktig jord er det beste. Rabarbra er en godbit som de aller fleste får god vekst på i pallekarm, de trenger ikke så mye pleie og gror lett. En stor fordel med å plante salat og andre vekster i pallekarmer eller potter er at en lettere kan holde snegler på avstand. Da får du mest sannsynlig godbitene for deg selv når de er klare til innhøstning.

SPALTE

92


Kva er EE-avfall? EE-avfall (elektrisk og elektronisk avfall) er strøm- eller batteridrivne produkt

Rus s

som ikkje lenger er levedyktig. 21 20

Dette gjeld alt frå:

ÅRIM, SPIRDESIGN

Visste du at blinkesko er EE-avfall når dei er utgått?

Elektronikk

Kvitevarer

Kablar

Småelektronikk

Støvsugar

TV og skjermar

Du kan levere EE-avfall til elektronikkbutikk som selger liknande varer eller på ein gjenvinningsstasjon. EE-avfall skal ikkje i restavfall. Har du avfallstypar du er usikker på? Sjå på arim.no eller kontakt oss på tlf 70 31 41 00 eller post@arim.no. Takk for at du gjenvinner.

La oss gjenvinne meir 93

www.bymagasinet.net


Miele. For alt du er glad i. Velkommen til Mieles Kjøkkenopplevelse. Din drøm om det perfekte kjøkken kommer til virkelighet med Mieles hvitevarer. Enten det er matlaging, kjøling eller rengjøring tilbyr Miele de perfekte løsningene, fremragende kvalitet, banebrytende teknologi og lekkert design. Bli inspirert og utforsk opprinnelsen til det ekstraordinære på www.miele.no

Miele. Immer Besser. 94


HTH Alesund / Klaus Nilsens Gate 6 / 6003 Ålesund / Tlf 70 10 33 33

95

www.bymagasinet.net


Tilpasset etter kundens ønsker /

Tlf. 94 87 75 62 | post@melby.no Ellinggardvegen 7, 6490 Eide www.melby.no

følg oss gjern på sosiale medier

Foto: Epen A. Istad

foto. www.matprat.com

D i n M e l b y t r a p p l e v e r e s s l i k d u v i l h a d e n , v i t i l p a s s e r v å r e m o d e l l e r s l i k k u n d e n e ø n s k e r.

Hjemmelaga iskrem, sorbet og softis med en smak av Italia. Her finner du garantert dine favoritter! www.lamella.no

løvenvoldgata 5

¦

Åpningstider: mandag - lørdag: 11 - 20, søndag: 12 - 20

følg oss: @lamella.iskrem 96


KAMPANJE HOS BAVARIA. MINI ELECTRIC. Leasing 2.900,-/MND* Godt utstyrt modell inkl. vinterhjul. Vi har leveringsklare biler. *Startleie/etableringsgebyr: kr 40.390,- Totalpris kr 144.790,- vil variere med rentenivået. 36 måneders bindingstid. Total kjørelengde 30 000 km. Leasing av elbil er fritatt for MVA ut 2021. MVA kan tilkomme for enkelte tjenester under leieperioden. Forutsetter kredittgodkjenning. Vi tar forbehold om skrivefeil.

MINI COUNTRYMAN PLUG-IN HYBRID MED FIREHJULSTREKK. Leasing 2.860,-/MND* Meget Godt utstyrt modell inkl. vinterhjul og serviceavtale. Vi har leveringsklare biler. *Tinglysning og etableringsgebyr: kr 55.488 ink. MVA. Totalpris kr 192.768 vil variere med rentenivået. 40.000 km og 48 måneders bindingstid. Forutsetter kredittgodkjenning. Vi tar forbehold om skrivefeil.

Bavaria Ålesund Digernes Næringsområde 8, 6260 Skodje Tlf. 70 17 82 10 www.bavaria.no


NORHUS

GAIA M O D E R N E O G F L E K S I B E LT En bolig - hva er det? Du drømmer og tegner, tenker og funderer. Du regner budsjett og ser hva du har. Fortid, nåtid og fremtid - hva skal være vårt perfekte hjem? Fornuft og følelser skal gå hånd i hånd. Kanskje kan det lykkes? Tekst RUNAR ANDERSEN foto NORHUS / ANDERSEN

Som med alle andre ting i livet kan det være smart å høre på dem som har gjort det før. For en bolig blir for mange en drøm med ulike innslag av modifikasjoner. Det kan være budsjett, tomteforhold eller lokale forskrifter som noen ganger setter begrensninger underveis. Norhus har over 30 års erfaring i bransjen med hundrevis av store og små prosjekter i hele distriktet. For utbyggeren har det vært strategisk viktig å satse på bredde i både tilbud og kompetanse. Med et bredt spekter av boliger i porteføljen har du muligheten til å ta utgangspunkt i en av dem, for så å tilpasse detaljene slik at de når din helt spesielle boligdrøm. – Vi ønsker at folk skal føle seg trygge på at

REDAKSJONELL ARTIKKEL

vi er den riktige utbyggeren for dem. At vi er i stand til å realisere husdrømmen uten overraskelser underveis, forteller Vidar Loe, salgssjef ferdighus hos norhus. – Vi har bygget opp et stabilt selskap gjennom mange år og opplever høy grad av tillit blant nåværende og tidligere kunder. Nettopp det er en bekreftelse på at vi beveger oss i riktig retning, fortsetter han.

Drømmehusene Norhus har en rekke spennende boliger i sortimentet som kombinerer det beste fra flere verdener. En av seriene er UNI+ hvor den røde tråden er høy kvalitet og godt design. Disse er tegnet av Vårdal arkitekter, som også har tegnet

98

flere av de populære hyttene i selskapets kolleksjon. – I disse dager er vi i gang med å ferdigstille vårt første hus i UNI+-serien; Gaia. Dette er en av signaturene vi skal bygge fremover og interessen er stor, forteller Loe. Norhus beskriver Gaia som et stilig hjem på over 240 kvadratmeter med store vinduer. Dette er bare en av mange ulike husmodeller i UNI+. Huset som ligger øverst på Klepp-feltet i Volda har gjennomgått en rekke tilpasninger. Dette er et klassisk eksempel på hvorfor et samarbeid med norhus kan lønne seg på mange måter.


Populært å bygge Norhus hadde ikke forventet at boligsalget ville ta seg kraftig opp etter nedstengingen i mars 2020. Men slik skulle det slettes ikke bli. – Vi har hatt en stor etterspørsel av boliger hele veien. Etter en litt roligere periode rundt nedstengingen i fjor kom det en kraftig oppsving i mai når folk fikk se at samfunnet fungerte. Det resulterte i det beste første halvåret på tre år. Budsjettmessig er vi på linje med pre-korona anslag, og vi slapp helt unna permisjoner underveis, forteller daglig leder Einar Holsvik Boligbyggeren har store planer for kommende år og satser stort over hele regionen. – Vi har 260 boenheter under planlegging med større prosjekter i Ålesund, Volda, Herøy, Stryn og Trondheim. Av disse er 189 under oppføring nå, forteller Holsvik.

Noe av det som kjennetegner Norhus er fleksibilitet i alle ledd; enten du skal bygge deg hus, hytte eller flermannsbolig. – Det er mange som lurer på hva de kan bygge, hvordan man skal bygge og ikke minst hva ting koster. Vi kan hjelpe til i alle ledd, enten vi skal ta hele eller deler av jobben. Mange tar kontakt med oss igjen, enten de skal over fra firemannsbolig til enebolig eller har en drøm om å bygge seg hytte. Det at de kommer tilbake til oss sier noe om tillitsforholdet, det står sentralt. Her kommer det ingen overraskelser underveis, avslutter Vidar Loe, salgssjef ferdighus hos norhus.

Enebolig i Volda, spesial moderne variant av Opera

– Vi fikk inn en kunde som ønsket å bruke Gaia som utgangspunkt for sitt husprosjekt. Utfordringen var tomten de ønsket å sette huset på, som var veldig bratt og hadde behov for en rekke justeringer dersom det skulle la seg realisere, forklarer Loe. – Vi startet med å ta en full gjennomgang av tomten. Sjekket om huset passet inn og hvilke endringer vi måtte foreta både teknisk og konstruksjonsmessig for å få på plass prosjektet. Så kjøpte kunden tomten og vi prosjekterte det inn etter kundens preferanser og etter de endringene som var nødvendige for å få det til, fortsetter Loe. En rekke justeringer måtte på plass for å realisere husprosjektet på Klepp. – Denne tomten var spesielt bratt. Så vi måtte sprenge inn en god del og bygge betong over to etasjer i bakkant. Så vi tilpasset huset perfekt etter terrenget rundt. Vi har tegnet om både hovedetasjen og underetasjen, tatt garasjen ut av huset og plassert den frittliggende under, forklarer Loe, som presiserer at denne typen prosjekter er mulig takket være gode samarbeidspartnere. – Volda Maskin er en knalldyktig entreprenør med både kompetanse og utstyr til å ta denne typen grunnprosjekter. Og grunnarbeidet på denne typen prosjekter tar tid, rett og slett fordi man må gjøre ting trinnvis for at det skal være sikkert og skikkelig, fortsetter Loe. Huset som snart er innflyttingsklart har fått stor oppmerksomhet i området. Både med tanke på utseende og beliggenhet, som har vært mulig takket være kompetente ansatte og samarbeidspartnere.

99

www.bymagasinet.net


SOMMER :

must have

Sølvhjerte m/kjede kr 499. Nettgullsmeden

Brilleinnfatninger fra Johaug Moa Optikk

Kultprodukt fra 1950, hyllet av internasjonale makeupartister. Multifunksjonell krem fra kr 145. The LOOX

Kent har produsert hårbørster i 243 år! De beste på markedet! Fra kr 99. The LOOX

SANSELIG Vær brillefin, gi huden din fuktighetsgivende pleie og unn deg noen sommersøte accessories når solen skinner Summ e og ferien skal nytes i lange drag! essent r ia ls !

Ansiktsmaske fra 100 % Pure som gir en jevnere og strammere hud 38g. kr 379. The LOOX

Ahava Men Age Control Moisturizing Cream SPF 15. 50ml kr 310. The LOOX

Ahava Mineral Body Lotion - Sea Kissed. Perfekt for å fukte og pleie kløende, tørr hud. 250ml kr 319. The LOOX

100


3-dagers festival på Skansekaia!

// Bondens Marked // Lokalmattorg // Streetfood // Øl & vin // Barnas Matfestival

Den Norske / Matfestivalen i Ålesund 26.-28. august 2021 Arr: Ålesund sentrumsforening

Vil du være utstiller?

JEG KOMMER. KOMMER DU?

www.matfestivalen.no

Fullstendig program og påmelding kommer på www.matfestivalen.no 101

www.bymagasinet.net


Foto: Espen. A Istad

Vi bygger ditt drømmehjem! BYGGMESTER ODD BJERKEVOLL AS

102


ANNO SPISE & DRIKKE

APOTEKERGATA 9

71 70 70 77

ANNO Spise & drikke

Spise & drikke Nå kan du gå sommeren i møte på ANNO, vi håper at du vil kose deg og et besøk vil gi mersmak, her kan du oppleve en helaften med mat og drikke, nyte fint vær og spise i vår uteservering. Vi gleder oss til å møte deg. Til å varte deg opp!

GJØR DEG KLAR TIL NESTE BESØK VED Å SCANNE QR-koden ALLEREDE NÅ

Bordbestilling: www.anno.no / post@anno.no eller ring 71 70 70 77

KONTAKTLØS BESTILLING OG BETALING Scan QR-koden legg til info ifølge instruks, enklere blir det ikke!

Uteservering hos ANNO Åpningstider : 1100 - 2200 Man -Fredag . Lørdager 1400 - 2200 . Søndager 1300 -www.bymagasinet.net 1800 103


104


FM 104,5

DAB+

Vi holder deg oppdatert på lokale nyheter, vær og trafikk.

Følg Radio Ålesund på Facebook: facebook.com/RadioAalesund

Følg Radio Ålesund på Twitter: @RadioAlesund

Følg Radio Ålesund på Instagram: @radioaalesund #radioaalesund

Gratis i AppStore og Google Play. Radio Ålesund App.

Kontakt oss gjerne på mail: post@radioaalesund.no

Har du et trafikktips, musikkønske, hilsen eller andre tips? Ring: 70 11 10 54

105

www.bymagasinet.net


Leserguide

A

K

Akademiet 70 13 42 10

KHÅK Kunsthall www.khaak.no

Norhus 70 06 50 00

Svane Kjøkken 950 37 253

ANNO Spise & Drikke 71 70 70 77

Kunstmuseet Kube 70 10 49 70

www.norhuskjeden.no

Sverre Eidsvik Skipshandel 70 10 39 50

B

Kvik Kjøkken Ålesund 70 15 30 00

Norvestvinduet 57 85 50 50

L

T

By Sunde www.bysunde.com

Lamella 483 53 528 / www.lamella.no

O

D

Langlo 70 26 86 00 / www.lamglo.no

P

Bavaria 70 17 82 10

Drømmekjøkkenet Hareid Hadarhus AS 70 30 11 30

F

Fagflis 70 10 22 64 www.fagflis.no Fokus Bygg 930 64 588

G

Gullsmed Stamnæss 70 12 10 66

H

Helt Hjem www.helthjem.no HTH Kjøkken Ålesund 70 10 33 33

The LOOX 70 10 04 70

M

Byggmester Odd Bjerkevoll 959 21 951 Per Aaland 70 15 86 00 www.aaland.no

Miele Norge 70 10 33 33

Porsche Center Ålesund 70 30 06 66

Modena Fliser 70 15 48 00

Privatmegleren 70 13 23 70

Møbler & Miljø 70 14 66 40

R

Melby Snekkerverksted 71 29 99 20

N

Uno form 70 10 33 33

Å

Aaland Bil 70 15 86 00 Årim 70 31 41 00

Rørleggermester Trond.E Madsen 930 21 950

www.nettgullsmeden.no

S

Norsol 930 01 616

U

Radio Ålesund 70 11 10 50

Nettgullsmeden 70 14 63 95 Nextcar 70 17 33 50

Teatret Vårt 71 24 02 80

Stryntrappa 73 20 09 21 Sparebanken Møre 7301

Neste utgave

Foto: Johannes Lovund

medio sept. 2021


Andreas Engesvik for

Anti-magnetic. 5-day power reserve. 10-year warranty. The new Aquis Date is powered by Oris Calibre 400. A new movement. The new standard

Aquis Date Calibre 400

Escalia Pilar – en vakker og funksjonell kvalitetstrapp i eik, laget for å vare. Lenge.

escalia.no 107

ETABLERT 1928 Storgata 2, Ålesund Tlf. 70 10 70 30 firmapost@urmakernelvik.no

www.bymagasinet.net


DE EKSKLUSIVE MERKEVARENE FÅR DU hoS oSS og I VÅR NEttbUtIKK

NettGullsmeden Moa er den komplette faghandelen i Ålesund, med klokker og smykker i alle prisklasser. Hos oss finner du eksklusive klokkemerker fra Sveits, så vel som moteriktige smykker og klokker fra Italia. Vår egen nettbutikk nettgullsmeden.no en fullsortiment gullsmed- butikk på internett, som gjør at mange av våre varer alltid er tilgjengelige for deg.

Alliansehjerte 3x0,05 TWSI 7 990,-

Diamantring 0,50 ct. W.P 29 990,-

Alliansering 1x0,10ct TWSI 12 990,-

Diamantørepynt 2x0,10ct 9 990,-

Et av verdens store motehus. Sveitsisk kvalitet. Tidsriktig design. Kjennetegnes av den ikoniske Medusa-logoen. 6 950,-

Sveitsisk kvalitetsmerkevare. 5 års fabrikkgaranti!

Tradisjonsrik Sveitsisk klokkeprodusent. 7 års fabrikkgaranti! 5 290,-

3 295,-

NETTGULLSMEDEN MOA AMFI MOA SYD Ⅰ 70 14 63 95 (siste butikk før gangbroa mot nord, tidligere Moa ur og gull) Vår egen nettbutikk gjør at mange av våre varer alltid er tilgjengelig for deg

www.nettgullsmeden.no 108

Profile for BYMAGASINET

Bymagasinet Sommer 2021  

Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded