Page 1

DESIGN+SMAK

NR. 2 // 2013

messekonkurranse Vinn premie verdi

10 000

SIDER

32

Se side 49

INTERIØR

TEKSTILER & GLITTER

DESIGN TRENDER

Høstens viktigste

EN KUNSTNER UNDERVEIS

MAGNE FURUHOLMEN

- TIDLØS ARKITEKTUR -

trender

HEMSEDAL 90 000 I OPPLAG


S12 - MØBLER TIL MATLAGING

KJØKKEN I ALLE PRISKLASSER – OPPLEV ET STORT OG BREDT SORTIMENT HOS SVANE Vi vet at en kjøkkendrøm består av mer enn bare en lekker design. Kjøkkenet skal være funksjonelt og passe nøyaktig til din families behov, og det skal kunne tåle å bli brukt dag etter dag. Kom inn i vår butikk, la deg inspirere og la oss designe et unikt kjøkken for deg.

Grand Opening

Svane Bergen

Vi åpner 26. okt. kl 12:00 - 15:00

VELKOMMEN svane.com/no


NYTT I BERGEN

svane

S12 er designet av: Rolf Birk, Arkitekt MAA, Svane Kjøkkenet

100% dansk design

Svane er en kjøkkenforhandler som startet i Danmark allerede i 1992, og som nå etablerer en raskt voksende kjede i Norge. Svane har spesialisert seg på å utvikle og markedsføre individuelt tilpassede løsninger med lekre detaljer av høy kvalitet.

Svane Kjøkkenet • Slottsgaten 3 • 5058 Bergen Tlf. tlf 698 SVANE (698 78263, ) post@svanebergen.no

Livet er ikke så firkantet


Signe Schineller

KONFERANSIER

BLI MED PÅ

Dagny Thurmann Hoelseth

Finn Schjøll

TRENDSONER

ÅRETS DESIGNFEST

SALGS OG PUBLIKUMSMESSE

FLOWERFUN

100% DESIGN

GRIEGHALLEN, 18-20 OKTOBER 2013

NYHET

DIGITALE HJEM I egen messehall

Stefan Nilsson

Kråkvik & D`Orazio

TRENDEKSPERT

NORGES FREMSTE STYLISTER

Opplev KUNST med Galleri Giga Bli med på Publikumsvernissage

ÅRETS TEMA:

Blomster & design

Possibility w w w.p ossib ilit y.no/ interior w w w.interiorogbol igmes s en.bl ogs pot.com

f


R foto: tove lise mossestad

Design+ SMAK

Trude Vaaga

Magasinet du holder i hendene er Norges største innen DESIGN + SMAK. Med et opplag på 90 000 når vi ut til flere lesere enn noe annet magasin i samme kategori. Vi gleder oss over dette, og ser frem til å inspirere alle våre lesere i mange utgaver fremover. Denne delen tar for seg DESIGN. I magasinets andre del kan du nyte inspirerende saker relatert til SMAK.

trude vaaga - faglig og kreativ leder janne gullaksen - salgs- og markedsleder helle tjaberg - trendspaltist LINDA MARIA SZÜCS - journalist Øyvind Ganesh - fotograf Heidi M. Sperre-Flesland - sosial medierådgiver jeanette lunde - grafisk designer siw haveland - stylist i Studio Siw&Sølvberg elisabeth langeland matre - redigerer per olav sølvberg - stylist i Studio Siw&Sølvberg Tove Lise Mossestad - koordinator/fotograf ansvarlig utgiver: Consept Nord AS trykk: Color Print opplag: 90 000 distribusjon: Bergens Tidende AD/GRAFISK DESIGN: Jeanette Lunde/ BY FRYD

Forside DESIGN Foto/styling: MUUBS.com agentur Norge: woods as Forside SMAK Foto: ganesh foto Styling: JANNE GULLAKSEN

Høsten byr på nye tendenser. Det er godt å trekke innendørs, man lukker ytterdøren komfortabelt igjen og stenger verden ute på et vis. Vi gjør det lunt rundt oss og tillater slumring i godstolen. Vi kjenner at høsten slett ikke er så verst. Akkurat slik kjentes det i Hemsedal da vi for noen uker siden besøkte glade hytteeiere i sin nyoppførte funkishytte. Jeg var så heldig å få være der i hele to dager mens vi laget den flotte reportasjen du ser på side 8. Hemsedal er en majestetisk fjellbygd. Jeg kjenner allerede lengselen etter den rustikke naturen og rause matopplevelsen som hytteeierne besørget. Akkurat da kjentes det faktisk som om vi et øyeblikk stengte verden ute. Og kanskje gjorde vi det? Et øyeblikk… Vi byr for øvrig på mer enn hytteinspirasjon i denne utgaven. Kjøkken vies stor oppmerksomhet. Vi har også funnet frem nyheter fra belysningsfronten, og vår trendspaltist presenterer sine designfavoritter. Magasinets design- og smakspanel har i tillegg vært på restaurantbesøk i byen. Studio Siw&Sølvberg har inntatt skolens territorium. Gled deg over deres tolkning av høstens tendenser på side 39. Så er det slik at Bergen har fått sin egen designmesse. Snart er det duket for nok en storslått happening, Interiør & boligmessen i Grieghallen 18-20 oktober. Vi i redaksjonen har latt oss begeistre over det mangfoldige messeprogrammet, og ser frem til å ta pulsen på alle messens fasiliteter. TENDENS har også hatt glede av å komme tett på en av messekunstnerne. Les om vårt møte med Magne Furuholmen på side 24. Kanskje sees vi til helgen, da? Uansett ønskes du en riktig god høst! Følg oss gjerne på nett, vi legger ut saker her kontinuerlig: www.tendensnett.no Vi er også på Facebook og Instagram.


TENDENSER FRA HELLE Helle Tjaberg er en veletablert og anerkjent trendekspert med nesten 20 års erfaring innen interiør, design- og livsstilsjournalistikk. Samtidig er hun TENDENS`egen trendspaltist. Helle driver i dag bloggen og firmaet Eget Rom og jobber som skribent, rådgiver, trendekspert og mentor.

1.

4.

3.

Høstens viktigste trender Vakre farger, spennende materialer, stramme linjer og en grønn hverdag – dette er noe av det som preger hjemmene våre nå. Tekst: Helle Tjaberg / Foto: Produsentene

Det finnes dem som liker å dele interiørtrender inn i grupper og gi dem navn. Jeg er ikke en av dem. Misforstå meg rett: det kan alltids være greit å ha noen knagger å henge ting på, men fordi en av de sterkeste tendensene i interiørverdenen akkurat nå er det personlige interiøret, blir det for meg viktigere å trekke frem aktuelle materialer, farger og former. Det personlige interiøret handler nemlig om kreativitet, ikke cash, smak, ikke penger, det uventede fremfor det trygge. Det handler rett og slett om hvordan DU setter sammen tingene dine. La oss derfor starte med glass, som er et uhyre viktig materiale akkurat nå, fra lamper i klart glass med håndslepen dekor til farget glass i form av vakre bokser, vaser og andre dekorobjekter. Fargen rosa begynte å bevege seg inn i trendbildet allerede på vårparten, og fester grepet nå i høst. Her snakker vi om ”voksne” behagelige og mettede varianter av fargen, ingenting å være redd for! Alle de spennende materialene vi har sett det siste året, som for eksempel marmor, betong og kobber, dukker nå opp i form av spennende materialmøter i nye produkter. Mange av de beste produktene er i tillegg signert norske designere! Og apropos materialer: gyllent og cognacfarget skinn er superaktuelt, våg deg gjerne på en stol eller en sofa! Interiøret går i svart i høst også, og det er utrolig hvor fint et svart møbel kan være i mange ulike typer interiører, det er voksent og glamorøst. Spesielt liker jeg når det svarte møter geometriske former. Sist, men ikke minst: fargen grønn. Grønn som i planter og botanisk mangfold, men gjerne i tekstiler og møbler også. Velg sukkulenter, kaktus og store, grønne planter, det skaper stemning, renser luften og senker skuldrene.

2.

1. Glass og vase fra House Doctor. 2. Messinglampe Cloche, design Lars Beller Fjetland. 3. Spennende speil signert norske Gridy for Menu. 4. Marmor møter messing, design Tom Dixon. 5. Kristina Kroghs illustrasjoner på tre kombinerer marmor og geometri, Ferm Living. 6. Marmor, messing og tre møtes i Chunk, design Andreas Engesvik for Menu. 7. Lampen Leimu i glass og betong, design Magnus Pettersen for iittala. 8. Herlig svart/hvitt hodeskalle, design Andréason & Leibel. 9. Kavai, design Hallgeir Homstvedt for L K Hjelle, aktuell i gyllent skinn. 10. Delikate sidebord i rosa fra BoConcept. 11. Vakker glasslampe, Blown, design Samuel Wilkinson for danske &Tradition. 6.


11.

7.

5.

8.

9.

10.


FOTO: ØYVIND GANESH / TEKST: LINDA MARIA SZÜCS/NORSK STIL / bildetekster: trude vaaga

Tendens har snakket med arkitekt Tim Resen. Hans mål er at landskapet skal flyte inn i rommet.


A rk i t e k tur + n atur = s an t


"Jeg vil at landskapet skal flyte inn i rommet"

Arkitekt/ Tim Resen

Hytten ligger nederst i dalen, lent inn mot terrenget. Eierne ville ha en vakker, moderne og funksjonell hytte med plass til hele familien. De ville likevel ikke at den skulle gjøre så mye av seg, og løsningen ble å bygge i betong. På ønskelisten stod flatt tak og skarpe former, i tillegg til god plass både ute og inne. - Hit drar vi uten å ta hensyn til været, vi bruker hytten som et sted til ro og avkobling med venner og familie. Bare det å være her gjør godt, og utsikten er fantastisk. Eierne er strålende fornøyd med arkitekt Tim Resens løsning. Fritidsboligen ligger i Hemsedal, i et felt som er regulert til nåtidig, ikke tilbakeskuende, arkitektur. God tilpasning til naturen er vektlagt. I likhet med mange andre av arkitektens bygg er denne hytten oppført i en sandwichkonstruksjon av råbetong. Selv om hytten er større i areal enn nabohytten, virker den mindre. - Som arkitekt er min oppgave blant annet å finne løsninger som tar vare på tomtens kvaliteter og tilpasser seg omgivelsene på en god måte. Gjennom erfaring ser jeg hva som kommer til å fungere godt, og råder alltid kunden til å være åpen for nye tanker, det er da resultatet blir best, sier Tim Resen.

omgivelser, også på fjellet. Ved å legge føringer for materialbruk og stil, er tomteeiere og fjellkommuner i Norge er i høy grad med på å legge premissene for hva som bygges av hytter i fjellet. Kystkommunen Kragerø var tidlig ute med nye tanker om regulering av hyttefelt. Der så man hvordan hvite skipperhus med smårutede vinduer og sort hollandsk glasert takstein fikk dominere utsikten, og myndighetene tok grep for å få hyttene til å spille på lag med landskapet, og dermed la naturen være hovedattraksjon. Det viste seg å gi positive resultater, og har vært en inspirasjon for andre kommuner. I Hemsedal har Innovativ fjellturisme som en del av sitt program hatt faglige utflukter med omvisning i fjellet med tittel ”Nye tanker i fjellet”. Der ble det satt av tid til debatt underveis om god og dårlig arkitektur. Tim Resen i Puls arkitekter AS har tegnet mange hytter i Hemsedal, og vil at uttrykket skal være nåtidig og moderne. I hyttesammenheng føyer arkitekturen seg inn i trenden av moderne fjellhytter som tolker tradisjon på en ny måte. - Jeg vil at landskapet skal flyte inn i rommet, og bruker store vindusflater som gir utsikt og lys. Materialbruken skal være rå, solid og funksjonell. Betong er et godt materiale å bygge i, og den kler å bli kombinert med elementer av stein og naturlig grånende treverk.

Vi ser en økende bevissthet rundt betydningen av utforming av våre

Funksjonell base / Hytten er utstyrt funksjonelt og røft. Valg av materialer som betong og mørkbeiset tre er gjennomgående i hele hytten. Hytteeierne spanderte på seg kvalitetsgulv, Nordic Floor, fra Gulvspesialisten. Dette gulvet er hvitoljet europeisk eik med et naturlig utrykk og fargespill.Gulvet er behandlet med Osmo matt hardvoksolje. De mørke veggene og robuste linjene innendørs samspiller vakkert med naturen.


HERDET/ Vinstativ til 12 flasker vin, laget av herdet isopor fra Kamelone/Goods Design. Kan også henges på veggen. SYKKELSLANGER/ Mykt pledd fra Kamelone/ Pia Wallén Cross Blanket, i økologisk bomull. Str. 160 x 240 cm. Pute med sykkelslanger fra Kamelone/Fonn Design. Puten er vevd i lin og front er laget av brukte sykkelslanger. Gulvlampe fra Bestlite, forhandles av Black & White Studio og Berle Taburetten. OPPLYST ELG/ Vegglampen Moo fra Northern Lighting lyser opp kjøkkenet på kveldstid. Forhandles av Berle Taburetten, Inside Design og Black & White Studio. Den lekre designstolen OKUMI er fra Black & White Studio.

11


fri dialog / Kjøkkenet utstråler en symbiose mellom ute og inne, og er den mest dominerende og karakteristiske sonen i hele hytten. Det funksjonelle kjøkkenet MANO SERA fra Kvik gir gode arbeidsforhold, og store vinduer sørger for en befriende kontakt med naturen. Benkeplate er laget av komposittstein og er 80 cm bred for å få god arbeidsplass. Hvitevarer er fra Siemens. Det lange spisebordet er hjemmesnekret, over henger lamper fra House Doctor. Spisestoler fra Gubi/forhandles av Black & White Studio og Berle Taburetten.

12


TID FOR RO OG NYTELSE/ Herlige smaksopplevelser fra Godt Brød.

13


GANG / Enkelt garderobestativ fra Ikea. GYLLENT/ Magiske telysholdere. Etch Candle Light, fra Kamelone. Design: TOM DIXON. F책s i Stainless, Brass og Copper. Bordlampen LUMIERE XXL 2009 er en videreutvikling av den kjente Lumiere 05 fra1990. Design Rodolfo Dordoni for italienske Foskarini. Forhandles av Black & White Studio.


"Vi bruker hytten som et sted til ro og avkobling med venner og familie"

BAD/ Veggen er malt med kalkmaling fra Pure & Original/Berthas. Trendy speil fra Ikea. Servant fra Kvik. Fliser fra Flisekompaniet. Stålkasser under vasken fås hos Rusti på Urdihuset. Mørk palett/ Soverommet er enkelt innredet, betong og mørkbeisede panelvegger spiller hovedrollen. Praktisk og sortbeiset dobbeltseng fra Ikea med skuffer. Bordlampe fra Bestlite, kolleksjonen som ble tegnet av Robert Dudley Best og har vært i kontinuerlig produksjon siden 1950. Winston Churchill er blant de mange berømte brukere av bordlampen. Fås hos Black & White Studio og Berle Taburetten. Mørkt sengetøy fra Bohus. Strikkepledd er privat.


// OPPLEV EKTE DANSK DESIGN OG KVALITET PÅ BOLIG- OG INTERIØRMESSEN I GRIEGHALLEN DEN 18.-20. OKTOBER.

ED NYHETER

SE VÅR FLOTTE STAND M

ENAU

FRA MULTIFORM OG GAGG

Møllendalsveien 1, 5009 Bergen. Tlf. 55 20 84 80

www.dkb.no

MOKKA DESIGN

Forskjellen heter


Materialbruken skal være rå, solid og funksjonell

Uterom / Røffe detaljer fra naturen kombinert med loungestoler fra Ikea. Stolene kan praktisk stables til vinteren. Vedfat fra lokal brukthandler. Smarthus / Hytten er utstyrt med Smarthussystemet fra Sensio, levert av Eaton. Lys og varme i alle rom styres – i tillegg til lokalt i hvert rom – også fra Iphone.

17


En av de mest suksessfulle oppfinnelser fra Schwarzwald. Og et gjøkur.

Forskjellen heter Gaggenau. Mange ting fra Schwarzwald endrer seg aldri. Andre er blitt stadig bedre siden 1683. For siden vi ble grunnlagt som smie i Gaggenau har innovasjon vært en tradisjon hos oss. Et godt eksempel er våre ovner i Serie 400, her med ovn, kombidampovn og varmeskuff - banebrytende teknikk forenes med enestående design. Og apparatene våre blir ikke bare hele tiden bedre. De blir også flottere å se på. Mer informasjon og en liste over våre partnere finner du på: www.gaggenau.no. Alternativt, besøk oss i vårt showroom i Oslo.


3. 4. 2.

1.

LYSENDE NYHETER Tilfør rommene riktig belysning og la lyset signere atmosfæren. Med så mange lekre godbiter på markedet, er det bare å boltre seg og se hva som passer ditt hjem. Her er noen forslag fra TENDENS.

5.

1. Lampen Hoop hanging fra Bohus i koksgrå 2. Lampen Hoop hanging fra Bohus i lys grå 3. Lampe fra Møbelringen, designet av Frank Kerdil. 4. PH 5 i mørk grå, fås hos Duxiana 5. Nydelig i kobber fra &tradition, fås hos Inside Design 6. Vakker lampe, Orient P2, fås hos Berle Taburetten og Inside Design

6.


3.

1.

2. 4.

1. Vakker, liten lysende ugle fra Bohus 2. Kobber og marmor i skjønn harmoni, fra House Doctor 3. På en rekke, lampene Orient P1, Berle Taburetten og Inside Design 4. Et kunstverk, lampen Snow fra Louis Poulsen, fås hos Duxiana 5. Et annerledes og spennende utrykk, lampen Vetro designet av Rikke Frost fra Bolia 6. En klassiker, lampen PH3 i høyglans, fås hos Duxiana

5.

6.


studio-loops.no

Nordisk design. Også på Interiør & Boligmessen 2013

Brugata 6. 5200 Os T: 56 57 60 00 www.nordiskrom.blogspot.com

Ro™ er en enkel stol designet av Jaime Hayón for Fritz Hansen.

Black & White Studio Kolstien 4, 5097 Bergen • Tlf: 55 33 62 55 • www.black-white.no

Noen ser en vakker stol, andre ser et tilfluktsted for å danne et privat rom, som motiverer deg til ro, for å slappe av i en travel verden. Et sted å være omgitt av komfort. Du fant det. Ro™


M AG N E F U RU HO L M E N

EN KUNSTNER UNDERVEIS foto: lars gundersen / kunst: climax / TEKST : HELLE TJABERg

Han har ikke selv et favorittkunstverk, men ble slått i bakken av Munch. Bli nærmere kjent med Magne Furuholmen, en av årets fire kunstnere på Interiør- og boligmessen i oktober.

Det er fremdeles musikken – og a-ha - han er aller best kjent for. Men i dag regnes han som en av våre fremste bildekunstnere, og i år kom boken In Transit på Forlaget Press. Boken er en omfattende presentasjon av Magne Furuholmens kunstnerskap fra tidlig 1990tall og frem til i dag med blant annet det multimediale prosjektet Apparatjik. Boken klarte å overraske kunstneren selv. - Boken gir meg mulighet til et tilbakeskuende blikk, og jeg ser med forundring at verk jeg ikke trodde var sentrale i min produksjon i ettertid har hatt en stor innflytelse på senere arbeid. Boken er den første som forsøker å sette det jeg har laget i en sammenheng. Slik sett skapes forbindelseslinjer mellom verk jeg på tidspunktene de ble laget oppfattet mer som brudd med – eller delvis uavhengige av – resten. Jeg leter hele tiden etter å utfordre min egen signatur, og er redd for å stivne i egne prosesser. Da blir det jo en relativt stor bredde på prosjektene. Du er årets kunstner på Interiør- og boligmessen i Bergen 18-20 oktober som har mottoet ”KUNSTiHUS” – hvilke tanker har du om å flytte kunst inn på en slik publikumsarena? - I utgangspunktet er det utfordrende å kombinere

montering av bilder og interiør i en slik messesammenheng, men arbeidene ender jo til slutt ofte opp i et interiør i private hjem, og min holdning er at de skal tåle å opptre utenfor en ideell gallerisituasjon. Husker du din første kunstopplevelse? -Kanskje vanskelig for enhver nordmann ikke å tenke på Edvard Munchs "Skrik", men jeg tror faktisk hans litografi "Brosjen" (har flere navn) og tresnittet "Kysset", var det første som slo meg i bakken. Van Gogh med sin utrolige kraft var også en inspirasjonskilde. I det hele tatt var ekspressiv kunst veldig formativ for meg i ungdommen. Er det viktig å vite mye om kunst for å sette pris på den? - Det kommer an på. Noen kunstverk krever mer innsikt og kontekst for å virke slik kunstneren hadde tenkt. I mitt tilfelle ønsker jeg at verkene mine både skal ha en umiddelbarhet i møte med publikum som ikke krever noen form for "dekodifisering", samtidig som det forhåpentlig er mer å hente ved et studium. Dette er sikkert noe jeg har med meg fra popmusikken; at et verk kan være tilgjengelig ved første møte, men endre karakter over tid og i situasjoner.

23

Hva bør folk styres av når de kjøper kunst? - Jeg er ingen ekspert på smarte kunstkjøp, men følger selv den regelen at dersom jeg ikke føler sterkt for noe lar jeg det heller være. Dette gjelder både sterke positive og negative førstereaksjoner. I ettertid synes jeg det ofte viser seg at verk som i første omgang yter motstand, skaper sterke positive relasjoner i etterkant. Har du et favorittkunstverk? - Nei. Hva er den mest spennende byen for kunst i dag? - Jeg er veldig glad i London. Det finnes så mye rart der, og byens kunstflora er mindre konsentrert på ett område, noe som kanskje bidrar til større mangfold og mindre arroganse enn i New York. Hva var ditt siste kunstkjøp? - Jeg kjøpte en tegning av en ung kanadisk kunstner, Lowell, som jobber innenfor flere medier inklusiv musikk, og som stilte ut i mitt galleri på Tjuvholmen i sommer. Pluss et par runde malerier av Nicolay Aamodt.


Idè: Trude Vaaga / Grafisk Design: JEANETTE LUNDE / Tekst: Linda Marie Szücs

1. Galleri Nygaten Nygaten 7 www.gallerinygaten.no Rustikke lokaler i privat galleri med kjendiskunst.

12. S12 Galleri og Verksted Skostredet 12 www.s12.no Kunstnerdrevet galleri og verksted for glass og keramikk.

2. Galleri Parken Kaigaten 12 www.galleriparken.no Lite privat galleri. For det meste bildende samtidskunst.

13. Bergen Kjøtt Skutevikstorget 1 www.bergenkjott.com Kulturhus med studioer og visningsrom for ulike arrangementer.

3. Galleri Allmenningen Vetrlidsallmenningen 8 www.galleriallmenningen.no Privat galleri. Norsk og internasjonal samtidskunst, malerier, grafikk og skulptur.

14. Galleri Fisk Kong Oscars gate 46 www.gallerifisk.squarespace.com Galleri drevet av Kunsthøgskolen i Bergen.

4. Galleriet TRE Øvre Korskirkesmau 2B www.tre.finmag.no Visningssted for ung kunst. Tverrfaglig og nyskapende.

15. Kode 1 - 4 Rasmus Meyers Allé 9 www.bergenartmuseum.no Paraply for kunstmuseene i Bergen.

5. 3,14 Vågsallmenningen 12 www.stiftelsen314.com Visningssted for internasjonal samtidskunst. 6. Blokk Lille Markeveien 15 www.blokkbergen.no Kunstnerdrevet visningssted.

KODE1 Design og kunsthåndverk. KODE2 Fast samling og galleri med samtidskunst. Kafe Smakverket. KODE3 Munch og klassisk kunst.

7. Entrée Nøstegaten 42 www.entreebergen.no Visningssted for internasjonal samtidskunst.

KODE4 Samtidskunst,museumsbutikk, KunstLab for barn. Restaurant.

8. Galleri Format Vågsallmenningen 12 www.format.no Norske og internasjonale kunsthåndverkere.

16. Bergen Kunsthall www.kunsthall.no Internasjonal samtidskunst. Festspillutstillingen. Kafe og klubb Landmark.

9. Galleri Vox Strandgaten 223 www.gallerivox.no Fellesatelier for kunstnere og kreative med psykiske lidelser.

17. Hordaland Kunstsenter Klosteret 17 www.kunstsenter.no Kunstnerstyrt kunstformidling. Galleri.

10. Østre Østre Skostredet 3 www.oestre.no Hus for lydkunst og elektronisk kunst.

18. Visningsrommet USF Verftet Georgernes Verft 12 www.visningsrommet-usf.no Kulturhuset USF Verftet sitt galleri.

11. Knipsu Komediebakken 9 www.knipsu.no Kunstnerdrevet visningssted.

19. Kunst- og designhøgskolen i Bergen KhiB Strømgaten 1 www.khib.no

24

UTENFOR KARTET Galleri SE Kalfarveien 74 B www.gallerise.no Stort og anerkjent privat galleri med utstillinger av internasjonal og norsk samtidskunst. Galleri Langegården Straumeveien 17A www.langegaarden.no Galleri for uetablerte og etablerte kunstnere. Faste utstillinger. Trykkeriet Fjøsangerveien 70 A www.trykkerietbergen.no Senter for samtidsgrafikk og silketrykk. Flaggfabrikken Møllendalsveien 17 www.flaggfabrikken.net Senter for fotografi og billedkunst. Kabuso Hardangerfjordvegen 626 www.kabuso.no Bergen Arkitektskole BAS Sandviksbodene 59 www.bas.org


25


1.


2.

- MED VENNER H Y S J er et kreativt samarbeid mellom Hilde Mork og Jeanette Lunde. Begge har bakgrunn som grafisk designere, og har de siste årene jobbet mot interiør. Et unikt vennskap og samarbeid har resultert i Lunde & Mork, et felles selskap som jobber med interiørstyling og grafisk design. H Y S J er deres felles lekeplass der de skaper akkurat de tingene de selv ønsker å omgi seg med. Akkurat nå ligger deres to første kolleskjoner med syv plakater ute for salg på nettbutikken www.hysj-shop.com. Trykkene er offsett trykket på resirkulert papir. De kommer ut i en limited edition på 100 stk, og alle plakatene blir stemplet og nummerert for hånd før de sendes ut. Plakatene koster mellom 350,- og 950,-

4.

3.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

5.

Trykkene -one- og -two- fra www.hysj-shop.com Den fantastiske lampen Kvist fra Örsjö Trykket -hysj/01- fra www.hysj-shop.com Trykket -august 2013- fra www.hysj-shop.com Etnisk/grafisk rye fra House Doctor Liten epleskål fra Bolia Pute i duse pasteller fra House Doctor Stolen Amara i oljet eik fra Bolia Stearinlys fra www.blomme.no 8.

7.

9.

6.

27


H V I L K E N S T I L PA S S E R DITT HJEM? Det er mange beslutninger som skal gjøres når man kjøper nytt kjøkken. Moderne eller klassisk? Gulv? Maling eller tapet? Fargevalg? Tekstiler? Møbler? Når du kjøper et kjøkken fra Kvänum får du en interiørkonsulent inkludert som kan hjelpe deg med alle de andre spennende interiørvalgene.

www.kvanum.com

Kvänum Kjøkkenstudio Bergen AS Villa Skjoldtun, Harald Skjoldsvei 75, Rådal, Tel 99 55 76 55


3.

1.

4.

2.

K JØKKENNYTT I kombinasjon med funksjonelle kjøkkenløsninger ønsker man et visuelt uttrykk og god en atmosfære. Kjøkkenet er vårt arbeidsværelse for matlaging, og en base for herlige smaksopplevelser og sosiale samtaler. Her er siste nytt på kjøkkenfronten.

1. Koketopper i ypperste klasse fra Gaggenau, fås hos Multiform, Svane Kjøkken og Kvanum 2. Eksklusiv kjølekultur for de kravstore, Gaggenau, fås hos Multiform, Svane Kjøkken og Kvanum 3. Vakkert og hvitt fra Sigdal Kjøkken 4. Tidløst kjøkken fra Kvik 5. Unikt lydsystem for kjøkkenet fra Haran Kadran, fra Multiform 6. Keramikk i deilig pastell fra House Doctor

6.

5.


1.

3.

2.

1. Organsike treskåler fra Muubs, fås hos Woods Agenturer 2. Evigvarende fjøl i marmor fra House Doctor 3. Glass i gradert blå fra Hay, fås hos Nordisk Rom 4. Kjøkken i nordisk stil fra Svane Kjøkken 5. Black is back. Moderne og mørkt kjøkken fra JKE Design 6. Modulene fra Svane kjøkken har utallige muligheter 7. Kubelysestake i kobber fra House Doctor

5.

4.

7.

6.


Møt oss på InterIør & bolIgMessen I grIeghallen

Nyhet!

KJØP KOMPLETT SENGEMILJØ MED DANTE GAVL OG KAPPE I TO FLOTTE FARGER OG FÅ OPPTIL

Kr. 15 000,– I rabatt 20 % PÅ ALLE ØVRIGE BESTILLINGER FRA DUX TILBUDET GJELDER OGSÅ I VÅR BUTIKK I GÅGATEN

Nostalgisk kvalitet Vi har en medfødt følelse for det genuine håndverket i oss. Detaljer som gir oss følelsen av håndarbeid og et plassbygd kjøkken. Nå lanserer vi Scala/Herregaard INFRAME, en kjøkkenserie basert på tradisjonelt håndverk.

duxiana.no

Kanalveien 66. Tlf. 55 30 71 30. post@studiosigdal-bergen.no. 3 min. gange fra Wergeland bybanestopp.

DUXIANA spesialbutikken for DUX madrasser ytterst i gågaten. Strandgaten 91, kundeparkering. Telefon 55 32 24 55.


E n i redaks j onen

- Fotograf Øyvind Ganesh stoldilla I denne utgaven har vi valgt å trekke frem fotograf Øyvind Ganesh. Ganesh er fast fotograf for TENDENS, og har allerede rukket å produsere en rekke saker for magasinet. Fotografen elsker gamle stoler, og har her plukket sin favoritt. Til daglig jobber Ganesh som frilansfotograf og gjør de fleste jobber innen reklame og portrettfoto. Han har jobbet med en rekke profilerte navn som Venke Knutson, Kristoffer Joner, Trond Espen Seim og Per Christian Ellefsen. Ganesh elsker å reise, og kombinerer gjerne foto og eventyrlyst på reiser ute i verden. Over nyttår 2014 arrangerer han fotokurs i sitt fedreland, India. Mer informasjon om dette vil komme på hjemmesiden hans, www.ganeshfoto.no.


Gode messetilbud!

Kampanjepriser på Delphi sofa fra Erik Jørgensen: Delphi sofa 325 cm før 46.485,- Kampanjepris 36.500,- Tilbudet gjelder i utvalgte tekstiler, Oregon og Nova Delphi sofa 240 cm før 38.300,- Kampanjepris 29.990,Delphi sofa 205 cm før 35.800,- Kampanjepris 27.990,-

DK3 spisebord 100 x 240 i villeik før 29.800,- Kampanjepris 24.950,Kjøp 4 betal for 3. Gjelder stolene Date, Invite og Eight barstol fra Varier Less is more 90 x 220 i villeik før 19.900,- Kampanjepris kr 15.900,-

Tilbudene gjelder også i vår foretning på Hop

Jens Chr. Berle AS, Wernersholmvei 33, Paradis, Hop

Vi tilbyr hjemmebesøk

Telefon +47 5510 9500, telefax +47 5510 9509 www.berletaburetten.no, epost taburetten@sns.no

til våre kunder for mål, råd og god veiledning.


bli med!

- MESSEPROGRAMFREDAG 1 8 . O K TO BER 14:00 MESSEN ÅPNER 14:30 «FLOWERFUN» i messens orangerier (pH7), Hall A. Ledes av Studio Siw & Sølvberg 15:00 PASSION4BAKING, Manuela Kjeilens eget cupcakeutsalg ved inngang Hall A. 15:20 MANUELA KJEILEN SIGNERER SIN NYE BOK 16:00 «AFTERWORKPILS» i den brune puben, Hall B, 2 etg 17:30 – 18:30 PUBLIKUMSVERNISSAGE/ÅPNING AV ÅRETS KUNSTUTSTILLING. I Peer Gynt foajè, 2 etg. Kurator og billedkunstner Jørgen Blitzner åpner utstillingen. Kunst av: Bård Breivik, Magne Furuholmen, Åse Ljones og Kurt Johannessen. Messens gallerist: Oddrun Helvik/Galleri Giga. 20:00 MESSENS STENGER L Ø RDAG 1 9 . O K TO BER 11:00 MESSEN ÅPNER 11:30-11:45 PRESENTASJON AV MESSENS TRENDSONER, Hall A (like ved pH7). Ledes av Dagny Thurmann-Hoelseth 11:00 – 16:00 FOR BARN: DET STORE TEGNEROMMET, Småtroll ved gjennomgang til Hall A. Konkurranser og flotte premier til vinnere 11:45 – 12:30 SPEEDSTYLING. 3 finalister kjemper om tittelen «årets speedstylist» med tema «Blomster og design». Hall A, lanseringsscenen. Kommentator: Signe Schineller. Jury: Kråkvik & D`Orazio, Annicken Vargel og Linda Elmin. Fotograf: Christin Eide 13:00 – 13:20 KUNST I HUS. Samtale om produksjon og formidling av visuell kunst i Bergen/Hordaland. Hall A, lanseringscenen. Deltagere: Aslak Høyersten fra VISP (produksjonsenhet for visuell kunst) og årets gallerist Oddrun Helvik fra Galleri Giga. Ledes av Helle Tjaberg 13:30-14:00 «DET DIGITALE HJEMMET – FOR LEK, LÆRING, UNDERHOLDNING OG JOBBING». Foredrag med Hans-Petter Nygård-Hansen. Hall A, lanseringsscenen 14:30-15:00 «TREND». Foredrag med Sveriges fremste trendekspert Stefan Nilsson Hall A, lanseringsscenen 15:00 CUPCAKEINSPIRASJON med Manuela Kjeilen, kjent for bloggen Passion4baking. Hall A, Manuelas cupcakeutsalg ved inngangen. 15:20 MANUELA KJEILEN SIGNERER SIN NYE BOK 15:30 MALING, FARGER, TIPS OG TRIKS med Tid for Hjem Einar. Hall A, lanseringsscenen 16:00 ÅRETS SPEEDSTYLIST KÅRES, Hall A, lanseringsscenen 16:00 – 17:30 «ØLSMAKING» i den brune puben, Hall B, 2 etg 16:30-17:00 INSPIRASJON BORDDEKKING, i messens orangerier (pH7), Hall A. Ledes av Studio Siw & Sølvberg 18:00 MESSEN STENGER S Ø N DAG 2 0 . O K TO BER 11:00 MESSEN ÅPNER TID FOR HJEM EINAR HAR FLYTTET INN I MESSEHALLEN. Besøk han på pH7, like ved orangeriene. Her vil foregå farge- og malingstriks hele dagen. 11:30-11:50 INSPIRASJON MESSENS TRENDSONER, Hall A (like ved pH7). Ledes av Dagny Thurmann Hoelseth 12:30-13:00 « BLOMSTER & DESIGN» med Finn Schjøll. Hall A, lanseringsscenen. Finn kommenterer også blomsterkranser designet av blomsterutstillerne Florentes og Tones Blomst. 13: 00-13:30: FINN SCHJØLL signerer bøker. Hall A, ved lanseringsscenen 13:30-13:50 DESIGNPRATEN. Norsk design - inne i en ny storhetstid? Jakten på det personlige interiøret Hall A, lanseringsscenen. Deltagere: Sveriges trendekspert Stefan Nilsson, Norges fremste stylistduo Kråkvik&D`Orazio og møbeldesigner og interiørarkitekt Elisabeth Ellefsen. Ledes av Helle Tjaberg 13:00- 17:00 FOR BARN: DET STORE TEGNEROMMET. Småtroll ved gjennomgang til Hall A Konkurranser og flotte premier til vinnere. 13:00-14:00 FOR BARN/UNGDOM: LEK, SHOW OG DANSEKURS MED ABSENCE. Troldtog, 3 etg 15:00 PERFORMANCEFOREDRAG, «Om tankar» med Kurt Johannessen. Troldtog, 3 etg 18:00 MESSEN STENGER

Messen tar forbehold om endringer i programmet

www.possibility.no/interior www.interiorogboligmessen.blogspot.no


NYHET!

Montana hi-fi er et nytt sound system som består av Montana Sound Unit og tre størrelser høyttalere og er designet til Montana reolsystemet. MontanaSound Unit er en 2 x 100 W forsterker og DAB+/FM radio, og via AirPlay og DLNA strømmes og spilles musikken din av trådløst fra smar ttelefonen din, en pc eller et nettbrett. Systemet kan styres med en fjernkontroll eller via en app til iPhone. Montana Sound Unit forbindes med høyttalere i small, medium eller large som bygges inn i MONTANA-reolmoduler

WWW.INSIDEDESIGN.NO // TLF: 55 55 33 66 // Veiten 1, Bergen


Grått pledd med hvite sirkler av JOOP fra TiT. Grått pledd av By Nord fra RØST Cross blanket pledd av Pia Wallen fra Kamelone. Svart pledd av Elvang fra TING. Grått pledd av Røros Tweed fra Husfliden Bundadspledd av Andreas Engesvik fra Husfliden. Stol av HAY fra TiT. Puter av By Nord fra RØST


GYM & GLITTER IDE OG STYLING: STUDIO SIW & SØLVBERG / FOTO: GANESH FOTO / tekst: elisabeth langeland matre

Studio Siw & Sølvberg har vært ute og lekt igjen. Denne gangen har duoen boltret seg i gymsalen på utradisjonelt vis. Stikkordet er tekstil. Varmt, mykt, vakkert – med nostalgi og nordisk tre som en fin ramme. De tar oss også med på en annerledes bassengtur. I prosjektet ”Green glam” er diskokuler og ananas en helt naturlig kombinasjon. Fargepaletten er sølv, gull, hvitt og grønt med et snev av nude. Kanskje inspirerer våre stylister til nye tendenser i trendbildet?

Pledd fra By Nord fra Røst


Pute fra Lotta Agaton / Tattly Tattoos fra Berthas.


Bunadspledd av Andreas Engesvik fra Husfliden Solid pledd fra Bolia Rosa Plus 9 pledd av HAY fra TIT art & design Pledd av Missoni fra Hjem Kjære Hjem Reinsdyrpute av By Nord fra RØST Fjærpute av by Nord fra RØST Chevron pute fra Bolia Puter av Missoni fra Hjem Kjære Hjem Pute av HAY fra TING, Wood Lampe av Mutto fra TIT art & design. Forgarn fra Husfliden.


Snittblomster fra Toneblomst. ................................................................................................ STUDIO SIW & SØLVBERG består av Siw Haveland og Per Olav Sølvberg. Duostylistene har rik erfaring fra designog interiørverden. Gjennom sine kreative og kunstneriske arbeidsprosesser vil de overraske og pirre folks nysgjerrighet.


Diskokule fra PAP Kentia plame fra Toneblomst. Fucus plante fra Toneblomst Jerrykannen privat Vegaz lampe av Seletti fra Ă˜len Møbel

41


VARMDESIGN

Du finner oss også på boligmessen i Grieghallen 18.-20. oktober 2013.

INN FRA FJØSANGERVEIEN V/ DOLLY DIMPLES

Telefon 55 38 11 50. www.varme.no

Teppesenteret_Tendens_225x147m:Layout 1 13.09.13 16.03 Side 1

Avbildet: Scan 83-2

VEGG TIL VEGG TEPPER SALONGTEPPER LØPERE TRAPPETEPPER

VaKkEr

MATTER

Besøk din k spesialbutik r e for tepp i Bergen!

KoM å sE vår fAnTaStIsKe vInTaGe kOlLeKsJoN i cHeNnIlLeVeVeT uLl! MaNgE nYdElIgE fArGeR oG sTøRrElSeR. fInNeS oGså sOm løpErE, pUfFeR oG pUtEr.

www.teppesenteret.com NORdåSdALEN 25 • åPNINGSTIdER MAN-fRE 10-17, TORS 10-20, LØR 10-16 • www.fAcEBOOk.cOM/TEPPESENTERET

MOKKA DESIGN

UTETEPPER


1. Som et møbel, nyhet fra Scan: Scan 85 hvit2 fås hos Varme AS 2. Design med komfort, RO stop fra Black&White Studio 3. Organiske former som luner, fra Gulvspsialisten 4. Deilig ull som varmer på kalde vinterkvelder, fra Linie Design. Fås hos Berle Taburetten

2.

1.

4.

LUNT & GODT God glød fra ovnen, noen myke skinntekstiler og lunende kvalitetstepper (gjerne i ull) er alt som skal til for å skape en dyp og avslappende ro i interiøret. Unn deg selv noe godt å drikke, så blir innelivet perfekt. 3.


DANSK DESIGN

Mistrol Reklamebyrå 55 30 37 70

SKOVBY SUPERPATENT

Fra liten til stor oppdekking med enkelt håndgrep

15.999,1.999,-

SKOVBY SM 39 spisebord i hvitoljet finert utførelse 100x200/300 cm 15.999,SM 53 spisestol i stål/stoff patrice 1.999,-

MØBLENE FÅR + SKOVBY DU I MANGE TRESORTER OG UTFØRELSER Skovby møbeldesign bygger på 80 års erfaring med møbelproduksjon. Skovby var blandt de første i verden med funksjonelle udvidelsessystemer til bord. Skovby er i dag verdenskjendt for å kombinere design og funksjonalitet med håndverksmessig høy kvalitet. Profilen er tidløs og gjennomtenkt med sterk internatsjonal appeal.

SM 942 HEH skjenk i finer/eik 194x44, H 88 cm 13.470,-

Nordås, Åsane, Drotningsvik, Os, Stord

SM 914 HEH vitrine i finer/eik 50x44, H 200 cm 9.689,-


1.

FREKK KJØLIGHET Kalde toner er kanskje ikke det man umiddelbart foretrekker å innrede høsten med. Likevel synes vi i TENDENS at nettopp det gir et rent og avslappet uttrykk. 1. Lysestaker fra Hay,kan kjøpes hos Nordisk Rom 2. Moderne, funksjonelt og tidløst fra Montana, kjøpes hos Inside Design, Black&White Studio og Berle Taburetten 3. Myke puter i deilige farger fra Nordisk Rom 4. “Prinsesse i sort ullstrømpebukse” av kunstner Maria Overby fra Hjerteholm 5. Vakker og hvit med gulldetaljer, stolen That Andersen Chair forhandles av Inside Design og Berle Taburetten 6. Nyhet hos Berle Taburetten, lenestolen Kokon

3.

2.

4.

5. 6.


Hos oss får du fantastisk

sittekomfort!

Stressless® sofa med Ergo Adapt™

– enten du sitter eller ligger Fra flatt til optimal sitteposisjon Det nye Stressless® ErgoAdapt™ -systemet tilter automatisk setet når du setter deg i sofaen. Dette gir deg perfekt komfort og ideell støtte til enhver tid.

Helt flatt sete når du ligger Når du legger deg på sofaen forblir setet helt flatt. Dette gir deg en fantastisk komfort og full utnyttelse av de deilige dype setene.

Long Seat Setet tilter automatisk til en god sittevinkel når du setter deg, samtidig som det gir perfekt støtte til bena. Når du foretrekker å ligge forblir setet helt flatt.

Besøk oss på Interiør & Boligmessen 18.-20. oktober

P.larSen Møbler www.mobelringen.no

Sotra Møbler www.mobelringen.no

Møbelringen ÅSane www.mobelringen.no


VINN EN PREMIE VERDI KR 10 000 PÅ INTERIØR & BOLIGMESSEN 18-20 OKTOBER: Møt opp på standen til Urdihuset Hall A og bli med i trekning av et skreddesrydd maleri signert Janne Gullaksen. Verdi kr 10 000 ,-

TEPPER OG KUNST 1. Mykt og lunt under føttene, teppe fra Gulvspesialisten 2. Ekstra mykt og godt, nydelig teppe fra Teppesenteret 3. Blomster fra Blomsterfryd 4. Tøffe trykk fra Sanna Wieslander, fås hos Nordisk Rom 5. Teppe som luner og gir rommet varme, fra Teppesenteret

1.

49

2.

3.

4.

5.


NYHET HØST 2013

HEIDI HIRENGEN

GALLERIET 6.ETG • 5014 BERGEN • www.hjertholm.no

Nyhet: Milk kjøkken 14 981,-*

1.

Også drømmen om et lite kjøkken fortjener en ekspert. Når det gjelder små kjøkken, er riktige råd avgjørende, så det er verdt å gå til et sted med over 30 års dedikert kjøkkenerfaring. Hver centimeter i rommet er verdifull. Det er derfor nøye planlegging i samråd med vår kjøkkenekspert vil sørge for at du får et kjøkken som du kan glede deg over i mange år fremover. Besøk din lokale Kvik-butikk og la oss hjelpe deg med å realisere kjøkkendrømmene dine. Kvik Bergen: Myrdalsvegen 22, 5131 Nyborg, tlf. 55 25 13 00

*Veil. utsalgspris er for skap, sokkel, håndtak og benkeplate. Ekskl. vask, blandebatteri, hvitevarer og belysning.

kvik.no


1. Romantisk, lunt og hyggelig. Interiør fra Drømmehuset 2. Myke Gulvex-tepper i deilig naturlige farger fra Bohus 3. Myke, gode puter i ruter fra Drømmehuset 4. Pute fra Hay, som nesten er blitt en kassiker, i deilig dus rosa, fås hos Nordisk Rom

3.

4.

2.

preMiuM Lene Bjerre forhandler i Bergen Sees på Gave & Interiørmessen i Grieghallen 18-20 oktober

Drømmehuset As

- Marken 6, 5017 Bergen - e-Mail: post@droMMehuset.no

- tlf 95 82 24 30


Kjøkken - bad - garderobe i alle stilarter

ahtent

m nyhet e F FAekmkunry

!!

g o f a ø t l e å re r! åKtaamopganfjøeletppilååjul ! eå

Gjelder bestilling av Ravenna finer i alle JKE Designs 5 finérfarger innen den 15. december 2013.

5 finérfarger. Ravenna Finér leveres i alle JKE Designs Finn nærmeste 5 finérfarger. Ravenna Finér leveres i alle JKE Designs Finn nærmeste forhandler og les mer om Ravenna finér påfinér www.jke-design.no. forhandler og les mer om Ravenna på www.jke-design.no.

JKE Design Bergen . Danmarksplass . Solh.gt. 66 . Tlf. 55 20 73 00 . www.jke-bergen.no . post@jke-bergen.no


… KANSKJE NORGES STØRSTE UTVALG våres sortiment i kjøkken og bad er kjempestort. vi tilbyr f.eks. mer enn 2.000 forskjellige fronter. så uansett om du ønsker et lekkert kjøkken til best mulig pris eller et kjøkken som skal ose av kvalitet, har vi de helt riktige produkter til deg.

Besøk i Berg designa en oppda og gå på prøve gelse i vår det ko -bar eller s mp e progr lette mode ll amme www.d t på esigna kjoekk en.no

kjøkkendører

i lær

sKyveDØrer Og innreDning PÅ indiVidUeLLe MÅL

Designa er et ungt, dansk kjøkkenfirma, som med ekspressfart har inntatt danskenes hjerter og boliger. nå er det din tur til å oppleve dansk design og kvalitet, kombinert med norske tradisjoner. besøk Designa i bergen og bli inspirert.

HestHaugveien 16 (Living-bygget Åsane) bergen . tLf. 55 53 96 00

Vi tilbyr 27 forskjellige fronter, fra farget eller transparent glass til flotte tresorter. Vår innredning er i 22 mm hvit luksus-melamin med lekre avrundede kanter og mulighet for en masse spennende tilbehør.

designakjoekken.no

TENDENS 2 - DESIGN -  
TENDENS 2 - DESIGN -  
Advertisement