1 BY FRYD

Page 1

1 + HVITT BARNEROM F AT & M U F F I N S

SY+DIY + F R Ø


Tapet Papirlapp Kopp m te Knapper Blonde

2


3


4


6

LEDER 8 +HVITT 20 H A P P I N E S S 22 B A R N E RO M Baby Lille Persille 6 år Lille figur 38 O N L I N E B UTIKK 44 D I Y Stettfat Muffins Lovebugs Rosetter Vimpel 62 N Å L + T R Å D T-shirt kjole Heklet kjole Skjørt 72 F R Ø & B L O MSTER 88 TA K K !

5


Velkommen!

6


Sånn. Endelig. Ferdig! Det er med en god blanding av skrekk og F R Y D at jeg skriver disse ordene. Etter mange timers arbeid, dog det-jeg-liker-å gjørebest-arbeid, er jeg utrolig spent. Spent og en smule stolt. Solt fordi jeg har endelig gjort noe jeg har drømt om å gjøre lenge. Nemlig å lage mitt eget lille magasin.

Jeg håper du liker magasinet, og i beste fall lar deg bli inspirert.

Beste hilsner

Jeanette Lunde

7


8


9


10


11


We don’t see things as they are. We see them as we are. - Piet Hein -

12


13


14


Mitt utgangspunkt Hvitt Mine blanke ark Jeg føler ro og fred Harmoni Ingen hemmeligheter Gleden Det jeg velger å fargelegge står i deilig kontrast til alt det hvite Ingen hemmeligheter Lyset Skyggene En marihøne Langsomt Nesten balanserende Over stolryggen Ingen hemmeligheter Hvitt Mitt ståsted Min hemmelighet

15


16


17


18


19


20


– M. Gandhi

21


22


BARNEROM

23


24


baby 25


26


27


28


Lille Persille i hagen står, lysegrønn kjole og krusete hår Hvorfor så stille, Lille Persille? Kanskje du ville på ball i år? - Inger Hagerup -

29


30


6 책r 31


“Ge barnen kärlek, och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” - Astrid Lindgren 32


33


34


35


36


fargelegg LILLE FIGUR LAG DITT EGET MØNSTER

37


38


online

Det er sikkert fler enn meg som har hatt lyst til 책 책pne en liten nettbutikk, men som synes det enten er for mye styr eller er litt for skummelt.

39


40


For meg var det nok en blanding. Men så tok jeg motet til meg og fant gladelig ut at det ikke var noen av delene. Det finnes flere gode måter å starte nettbutikk på. Her kommer litt informasjon om de løsningene jeg har erfaring med. NETTBUTIKK SOM BLOGG Dette er den minst avanserte måten, men som kanskje tar mest tid. Man lager en blogg som viser varer, pris og kontaktinfo. Kunden mailer og dere gjør avtaler på denne måten. Her må man selv passe på at varelageret stemmer og man må selv følge med på bestillinger. Jeg startet selv med en slik løsning, men syntes det ble litt uoversiktelig. PAYPAL Det første man burde gjøre er å åpne en konto hos PayPal.com. Denne kontoen kan du både bruke til å fakturere med og betale med. (Pluss mye mye mer) Den er veldig enkel å bruke og ikke minst trygg. Er man ikke helt stø i engelsk kan man velge norsk som språk. Det er gratis å åpne en PayPal-konto og overføre penger fra bankkontoen til PayPal-kontoen. Det forekommer gebyrer i andre tilfeller. Ved mottak av betaling for varer og tjenester koster det 5% av salgsbeløpet. NETTBUTIKK HOS... Epla, DaWanda eller Etsy? Epla.no er norsk. DaWanda.com er europeisk. Etsy.com er amerikansk Når man har bestemt seg er det bare å følge veiledningen til de forskjellige aktørene. Det har ingening å si om man har ett eller tyve produkter å selge. Alle kan!

EPLA.NO Det koster ingenting å åpne en EplaBasic-butikk, og du betaler ingenting før ditt produkt har blitt solgt. Når produktet ditt blir solgt betaler du kr 5,- + 5% provisjon av salgssummen til Epla. Epla registrerer hvor mye du selger for hver måned, og sender en e-post med betalingsinformasjon til deg i slutten av måneden. DAWANDA.COM De koster ingenting åpne en DaWanda-butikk. Du vil bli fakturert 5 % av salgsummen(uten fraktkostnad). Faktureringen skjer via mail i midten av måneden. ETSY.COM Det koster 20 cent (ca. 1 kr) for hver ting du skal selge. Så koster det 3,5 % av salgsummen når du har solgt produktet ditt. Faktureringen skjer via mail i slutten av hver måned. NOEN • • • •

FORDELER Man er samlet sammen med mange andre, så sjansen for få nye kontakter er stor. Det blir automatsik tatt vareopptelling når noen handler hos deg. Du får betaling med en gang. Du blir hele tiden oppdatert på mail over dine salg.

41


1.

MY

FAVORITES

2.

1. etsy.com/shop/darlingclementine 2. etsy.com/shop/tamar 3. woodwoolstool.com 42

3.


5.

6.

4.

4. etsy.com/shop/BrusselSprouts 5. epla.no/shops/monome 6. etsy.com/shop/kikiandpolly 7. madebygirl.com 8. etsy.com/shop/Ninainvorm

7.

8.

43


44


DIY do it yourself

45


46


E TA S J E F AT DETTE TRENGER DU: tallerkener skåler vaser blyant & linjal lim basert til glass Søte eller tøffe, du bestemmer. Let på loppemarked, i bruktbutikken eller i bestemors hyller etter gamle tallerkener, skåler og vaser. Et lite tips når du skal lage fatene; jo bredere vasene er, desto mindre plass på fatet. Mål deg frem til midten av tallerkenen slik at fatet blir rett. Begynn med størst tallerken i bunn og avslutt med skål på toppen. Glasstøyet limes sammen med lim basert til glass.

47


48


49


50


51


52


100 g smør 2 egg 1 1/2 dl sukker 3 dl mel 1 ts bakepulver 1 ts vaniljesukker 3 spiseskjeer honning kanel & kardemomme

I ovnen i 12 min, 225 C Rør egg og sukker til eggedosis. Smelt og avkjøl smøret, tilsett honningen. Bland alt sammen til en jevn røre og fyll muffinsformene. Lilla sukker lager du enkelt. Bland noen dråper rød og blå konditorfarge og tillsett sukkeret. Nå er det bare å pynte.

53


54


55


56


LOVEBUGS

Jeg så denne ideen i et magasin en gang og klarte aldri å få den ut av hodet. DETTE TRENGER DU: svart, tykt papir saks + lim dyp ramme en smule fantasi Brett arket i to og klipp i vei. Hvis du synes det er vanskelig kan det hjelpe å tegne formene på forhånd. Brett ut og ramm inn innsektsamlingen.

57


58


DETTE TRENGER DU: silkepapir saks hyssing

Legg tre silkepapir opp hverandre og klipp ut brede strimler, ca 15 cm x 30 cm. Brett et trekkspill. Bind en hyssing over midten og brett ut den ene siden slik at du får en vifte. Ta hvert silkepapir og brett det opp mot hyssingen. Gjør det samme på den andre siden. Lag mange og bind dem opp på en snor eller pynt en gave du skal gi bort.

59


VIMPEL DETTE TRENGER DU: gammel bok blyant & linjal saks maling hyssing symaskin eller lim Riv arkene pent ut av boken. Finn midten på kortsiden av arket og tegn inn vimpelformen med blyant og linjal. Mal arkene røft med ønsket farge, jeg valgte gull. La malingen tørke og klipp ut. Sy eller lim vimplene på hyssingen med ønsket mellomrom.

60


61


62


NÅL+TRÅD

63


64


65


66


T- S H I R T- K J O L E Søte, behaglige kjoler til varme sommerdager. DETTE TRENGER DU: t-shirt

Klipp t-shirten litt under armen. Første stoffstykke burde være ca 20 cm bredere enn t-shirtens

saks & nåler vidde. Andre stoffstykke 20 cm bredere enn første stoffstykke. to ulike stoff På denne måten får kjolen en lett A-formet fasong. symaskin Høyden på tekstilene avhenger av kjolens størrelse og ønsket lengde. Sy sammen stoffet i bredden. Fest så første del til t-shirten og brett legg jevnt rundt. Det samme gjør du med det neste stoffstykket. Sånn, da har du en søt liten kjole!

67


68


BESTEMORS LAKEN & RUTER Søte kontraster og myke tekstiler. DETTE TRENGER DU: bomullsgarn x 3

Kan du hekle bestemorsruter, klarer du å lage denne kjolen. Igjen, ta utgangspunkt i en kjole du allerede har.

saks & nåler

Vidden rundt brystet er lik vidden på første rad med ruter.

stoff

Velg selv størrelsen på rutene ut i fra kjolens størrelse. I

2 knapper

dette eksempelet er det 12 ruter på første rad, deretter 4

symaskin

(foran og bak) og til slutt 3 (foran og bak). I alt 26 ruter. Etter å ha festet tråder og heklet rutene sammen hekler du en kant rundt hele stykket. Avslutt det hele med bølgekant og stropper. Et lite tips; lag stroppene litt lange slik at knappen kan flyttes og kjolen varer dermed litt lenger. Stoffet burde være ca 20 -30 cm bredere en selve toppen. Sy skjørtet sammen i siden før du fester det til toppen og fordel legget jevnt rundt. Sy sammen de to delene. Nå kan sommeren komme!

69


70


SKJØRT Gamle myke dynetrekk og en fargerik duk = skjørt. DETTE TRENGER DU:

Ta utgangspunkt i et skjørt du allerede har og klipp stoff 1 til

saks & nåler ønsket vidde. tre ulike stoff Stoff 2 måles til ca 30 cm breder enn stoff 1, buksestrikk og stoff 3 til 20 cm bredere enn stoff 2. symaskin Sy endene på hvert enkelt stoff sammen før du setter de sammen til et skjørt. Fordel legget jevnt ut og lag en litt bred kant øverst slik at du får plass til å tre i buksestrikken. Lykke til!

71


72


5 frø + 1 knoll =

hage

73


74


75


76 revebjelle


H AG E S T E L L Tålmodighet. Kanskje ikke min sterkeste side, men jeg har erfart at det er en nødvendighet. Vi har en stor hage. Gamle planter, nye planter, mye plen, mose, store kastanjetrær, hvite syriner, frukttrær, bringebær, urter, rabarbera, ugrass, kjøkkenhage og et lite jorde. Det første året handlet kun om å bli kjent med hagen. Deretter begynte jeg å flytte på planter, lage bedd, både rundt hus og låve. Men stor hage trenger store planter. Mange planter. Det begynte med noen frø fra min venninne Pia. Så var det gjort. Jeg ble en frøsamler. Hvor enn jeg er så samler jeg inn stiklinger, knoller og frø. Også fra egne planter. Frøene legger jeg i små konvolutter med enten navn eller beskrivelse på. En liten bortgjemt Akeleie har gitt frø til alle beddene i hele hagen. Revebjeller fant jeg ved veikanten i Siljan på vei til hytta. Jordbærplanter fra en gammel tomt. Alt som står igjen er rester av en gammel mur og noen fantastiske jordbærplanter. Nå også på vårt lille jorde. Flotte store prestekrager er spredd utover hele tomten. For hvert år nye frø og nye planter. Nye muligheter. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

77


morell

78


79


80


81


82


Ibsens ripsbusker og andre buskvekster 83


84


85


86


storkonvall , kong salomos segl87


88


Tusen takk! Til alle dere som inspirerer meg Til bloggere som deler tanker, bilder og ord Mine kjĂŚre; Geir + Mathea + Alma Spesielt tusen takk til deg som har lastet ned magasinet “by FRYDâ€?

Hjertelig hilsen Jeanette

89


90


91


92


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.