20150305 wonen leven buurse folder

Page 1

Buurse

AVONTUURLIJK FAMILIEDORP IN TWENTE

n e v e L & n oW ne in Buurse


Dit is Buurse

Buurse (gemeente Haaksbergen ) is een levendig kerkdorp in de Twents-Duitse grensstreek. Er wonen zo’n 1300 mensen van verschillend pluimage. Wie denkt aan een slaperig gehuchtje heeft het helemaal mis! Buurse blinkt uit in vitaliteit, verbondenheid, gemoedelijkheid en omzien naar elkaar. Er is een sterk en veelzijdig verenigingsleven en een eigentijds gevoel voor Twentse tradities. Ook qua bedrijvigheid, onder meer in de vrijetijdssector, is Buurse volop in beweging. Het vriendelijke dorp is omgeven door landelijk groen en drie unieke natuurgebieden. Op deze plek komt het beste van twee werelden samen. De heerlijke rust en ruimte van het platteland. En het enthousiasme en de betrokkenheid van de Buurser bevolking die bruist van organisatiekracht.

Samen sterk

Van oudsher leeft op deze oale groond een volk van ‘samen de schouders eronder’, van ‘oog hebben voor elkaar’. Saamhorigheid staat hoog in het rood-geel-groene Buurser vaandel, net als gemoedelijkheid en gezelligheid. De inwoners houden van hun dorp en zijn hartstikke trots op wat er allemaal tot stand komt. Veel dingen doen ze sámen en iedereen plukt er de vruchten van. Ja, de samenleving verwacht iets van jou, maar je krijgt er ook wat voor terug. Even voor de duidelijkheid: je móet niks! Dit saamhorigheidsgevoel loopt als een rode draad door het verenigingsleven, de basisschool en het gemeenschapshuis. Het uit zich in de zorg voor jong en oud en in tal van activiteiten. Samen maken de Buursenaren een dorp waar het voor iedereen prima toeven is.


Groen, rust & ruimte

Meteen buiten de dorpskern begint de wereld van overdadig groen, van rust en ruimte. We zien een authentiek Twents landschap met essen, houtwallen, akkers en weilanden. Her en der duikt een historische hoeve op. De Buurserbeek zoekt er meanderend zijn weg. Buurse is omringd door drie schitterende natuurgebieden: het Haaksbergerveen, het Witte Veen en het Buurserzand. Zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier in hun element. Daarnaast proef je de typische sfeer van de grensstreek. Niet vreemd dat deze bijzondere omgeving ook bij toeristen in trek is. Dagjesmensen of gasten die kiezen voor een langer verblijf bij ĂŠĂŠn van de knusse campings, Bed & Breakfasts of andere logeermogelijkheden. Dat geeft Buurse nog eens extra glans.

De Trefkoel en andere voorzieningen

Gemeenschapshuis De Trefkoel is het kloppend hart van Buurse, dĂŠ ontmoetingsplek voor jong en oud. In en rondom deze multifunctionele accommodatie zijn puike sportvoorzieningen gerealiseerd. Voetbal, tennis, volleybal, EDGPLQWRQ \RJD DHURELF J\PQDVWLHN Âż W ness. Hier kun je het allemaal doen. Maar De Trefkoel is mĂŠĂŠr. Er zijn vergader- en repetitieruimtes voor onder meer muzieklessen. Ook muziekvereniging Crescendo is hier thuis. En onder hetzelfde dak zitten de fysiotherapeut, pedicure, podotherapeut en thuiszorg. Verder mag de meerwaarde van de Dorpswinkel Buurse, de warme bakker, kapper, het tuincentrum en gezellige horecagelegenheden zeker niet onbenoemd blijven. Tussen Haaksbergen en Buurse pendelt zeer frequent een buurtbus, dankzij de inzet van vele vrijwilligers.


Een actieve gemeenschap

Buurse kent een dynamisch verenigingsleven op gebied van sport, cultuur en historie. Het dorp heeft zijn eigen revuegezelschap en vereniging voor heemkunde. En niet te vergeten een eigen harmonie: Crescendo laat geregeld van zich horen. In de carnavalstijd staat de Verlichte Optocht Buurse volop in the picture. Met Pasen wordt met het ontsteken van een indrukwekkende Poasboake een oud Twents gebruik in ere gehouden. Dan is er nog De Dag van het Paard, het Brodd’ntoernooi en het Buurser Volksfeest aan het eind van de zomervakantie. Een netwerk van weggetjes en paden nodigt uit de omgeving te verkennen, wanGHOHQG KDUGORSHQG ¿ HWVHQG RI WH SDDUG Populair is ook het zestig kilometer lange MTB-parcours, aantrekkelijk voor beginners en ervaren mountainbikers. Kortom: voor jong en oud valt er van alles te beleven.

Geborgenheid

Buurse brengt het Twentse begrip noaberschap echt in de praktijk. Mensen hebben nog oog voor elkaar. Groeten is als vanzelfsprekend. Na een drukke werkdag kun je er heerlijk onthaasten en weer bijtanken. Thuis, in de natuur of in het verenigingsleven. Wonen en opgroeien in de geborgenheid van het platteland is een voorrecht. Zo voelen de Buursenaren dat, of ze er nou zijn geboren of van elders komen. In een sociaal veilige omgeving als Buurse is het buitengewoon prettig leven voor jong en oud!


Basisschool Buurse

Basisschool Buurse, inclusief peuteropvang, vervult een spilfunctie in het dorp. “We hebben een sterk team!”, zegt directeur Miriam van der Heide. BS Buurse laat mooie resultaten zien en scoort eveneens prima op het tevredenheidonderzoek. Kindvriendelijkheid en gastvrijheid springen eruit. “Aan sociaal-emotionele ontwikkeling besteden we veel aandacht. Lekker in je vel zitten en je veilig voelen zijn de basisvoorwaarden voor een goede ontwikkeling.” Na schooltijd worden er (op vrijwillige basis) verschillende projecten aangeboden die tegemoetkomen aan de talenten van een kind.” Miriam van der Heide prijst zich gelukkig met de betrokkenheid van leerlingen en ouders. “Als gezin met kinderen heb je het goed in Buurse. Juist omdat mensen oog hebben voor elkaar.”

Nog méér & dichtbij

Verwacht in Buurse geen trendy modeketens of hippe winkelstraten. Shoppen kun je even verderop. Haaksbergen bevindt zich op slechts enkele autominuten. Hier vind je een verrassende verscheidenheid aan winkels en verder onder meer een theater, zwemparadijs en historische stoomtrein. En niet onbelangrijk: Het Assink Lyceum, een onderwijsinstelling voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium. Ook stadse voorzieningen liggen binnen handbereik: in een kwartiertje ben je in hartje Enschede. Overigens zijn zowel Haaksbergen als Enschede SULPD WH GRHQ SHU ¿ HWV :LH YHUGHU KHW land in wil zit binnen tien minuten op de autosnelweg A35. En Duitsland - met zijn geheel eigen karakter en aanbod - ligt om de hoek.


Betaalbaar wonen naar wens

Buurse heeft een rijke historie en bouwt tegelijkertijd stevig aan een duurzame toekomst. Voor de meest uiteenlopende woonwensen zijn er mogelijkheden voorhanden. Wil je huren of liever kopen? Woon je graag in de dorpskern of zoek je iets in het buitengebied? Gaat je voorkeur uit naar bestaand of toch liever nieuwbouw? In het laatste geval is er keuze uit projectbouw of volledig in eigen beheer. Zo wordt aan de rand van het dorp een nieuwbouwproject ontwikkeld. Comfortabel wonen op een historische es, met een prachtig weids uitzicht. De eerste bewoners zijn er inmiddels thuis. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van het woningaanbod in Buurse… Familie Van Westen In Buurse bén je nog iemand!

- Ruud van Westen

Je zit er hier zó tussen. Maar daar moet je ook zelf aan werken natuurlijk - Cecile van Westen

Genoeg feestjes en gezelligheid in Buurse. Saai? Écht niet! - Edmée van Westen (17) Dat dorpse van Buurse vinden we juist leuk - Ruud van Westen

Familie Jonker Sociale veiligheid vinden we een pluspunt. Anderen kijken mee en spreken je aan als dat nodig is - Janien Jonker.

2QJHORRŨ LMN ZDW HU WRW VWDQG NRPW LQ %XXUVH - Richard Jonker.

Boodschappen doen in Haaksbergen of Enschede. Tja, waar heb je het dan over? - Janien Jonker.

www.buurse.nl

voor meer info


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.