Page 1

c i t s a t n Fa sia e n o Ind ! ! R U O T n o

23

7 1 0 2 t r m 1 3 -

Brussel,

oude w r a h c S d da, Noor e r B , m a d rotter


“FANTASTIC” INDONESIA Fantasy, War and Cult films from Indonesia De filmgeschiedenis van Indonesië is lang onbekend terrein gebleven, terwijl zeker in de jaren zeventig het land een onbedaarlijke output had van vermakelijke genrefilms. Deze Indonesische exploitatiefilms waren echt booming. Ondanks dat blijft de filmgeschiedenis van Indonesië voor velen onbekend terrein. Het begon allemaal in 1973 toen er een wet uitgevaardigd werd die de lokale industrie een boost zou moeten geven: voor elke 3 films die geïmporteerd werden moest er 1 uit eigen land komen. Om de regeling tegemoet te komen maakten distributeurs grote trits goedkope exploitatiefilms, met als voorbeeld de westerse actiecinema en martial arts-films uit Hongkong en Taiwan. Deze vechttechnieken werden in een blender gegooid met een mix van Indonesische folklore, antikoloniale politieke boodschappen en een vleugje Indonesische mystiek, vaak gebaseerd op de populaire pulpcomics die het land rijk was.

THE WARRIOR / JAKA SEMBUNG Sisworo Guatama Putra, Indonesië 1981, 132 min., 35mm, Eng. gespr., NL ot Barry Prima, dé held van de Indonesische genrefilm, brak door bij het Indonesische publiek in deze onvervalste klasssieker. Hij komt als een Che Guevara-achtige vrijheidstrijder in verzet tegen de brute Nederlandse overheersers. Zelfs een boze tovenaar die zijn ogen uitsteekt lijkt niet in staat Jaka Sembung te stoppen. Romantiek, ambitieuze martial arts, bakken vol gore, een vleugje mystiek en Nederlandse schurken.

HELL RAIDERS Gope T. Samtani, Indonesië, 1985, 122 min., 35mm, Eng. gespr., NL ot Obscure oorlogsfilm geproduceerd door Rapi film, met o.a. Barry Prima. Een guerilla leger vecht tegen de Hollandse bezetting na de tweede wereldoorlog. Ruige film in de stijl van Sam Fuller die minder luchtig is dan de gemiddelde Indonesische knokfilm, maar vooral gericht is op de wreedheden van de Nederlandse bezetter. Vervreemdend voor Nederlanders: de oubollige maar onmiskenbaar authentieke hollandse liedjes die te horen zijn tijdens een bevrijdingsmissie.

Barry Prima - The Legend of tra

SPECIAL SILENCERS Arizal, Indonesië, 1979, 101 min., Eng.gespr. Een man steelt een amulet met rode pillen van een oude heilige man. Deze voert hij stiekem aan een reeks slachtoffers en blijft vervolgens in de schaduw rondhangen om te kijken wat er gebeurt. Eenmaal ingenomen, blijkt er vrijwel direct een boom te groeien in het spijsverteringskanaal van het slachtoffer, met als gevolg dat de goredoordrenkte takken ronddwalen in hun magen en ze doodt. Dit is “natuurlijk” afgebeeld in een bijna documentaire-achtig realisme. Deze krankzinnige, zelden vertoonde film heeft alles wat Indo Trash bijzonder maakt: non-stop actie, ambitieuze special effects, stunts met motoren, schaarsgeklede schoonheden, psychedelische synthesizer-muziek, mystieke schurken en ...Barry Prima.

LADY TERMINATOR H. Tjut Djalil, Indonesië, 1989, 122 min., 35mm De Indonesische rip-off van Arnold Schwarzenegger’s The Terminator. Afgezien van éénop-één gekopieerde shots en verhaallijnen, zou dit geen Indo Trash-film zijn als deze niet een compleet andere kant op ging. Niet alleen


BARRY PRIMA AVOND

ashy Indonesian cinema!

Barry Prima is de ster van de Indonesische knokfilm. Elke Indo Trash-film die een knip voor de neus waard is, deze deze acteur in een heldenrol, waarbij zijn stoere gevechtsmoves vaak gecombineerd werd met een gezonde dosis gore. Op de Barry Prima avond (zaterdag 25 maart, WORM Rotterdam) draaien wij het heerlijke fantasy-epos Devil's Sword, de idiote gore-fu-film Special Silencers, een compilatie samengesteld door The Night of Error, en een aflevering van Pete Tomb's Mondo Macabre waarin de man zelf aan het woord komt.

ANTI-KOLONIALE AVONDEN Waar in Nederland het koloniale verleden enigszins in de doofpot is gestopt, blijft in Indonesië het politionele optreden van Nederland een open wond. Daarom worden wij Nederlanders vaak gecast in schurkenrollen. HELL RAIDERS is in wezen een variatie op het Amerikaanse machismo, zij het met Indonesische helden en Nederlandse schurken die onvervalste Nederlandse wrede one-liners op de helden afvuren. THE WARRIOR pakt het luchtiger aan, waarbij de Nederlanders vakkundig uit elkaar gerukt worden door de martial-arts-moves van spierbundel Barry Prima. (Zondag 26 maart, Chasse Cinema Breda, Woensdag 29 maart Noord-Scharwoude).

is de Terminator een sexy vrouw, zoals het een goede exploitation-film betaamt, maar ze doodt mannen op bloederige wijze met haar vagina. Het verhaal is gebaseerd op een oude legende, van een door fallische magische zeeslangen gereïncarneerde zeeheks met vagina dentata in het lichaam van een cultureel antropologe. Logisch toch?

THE DEVIL’S SWORD / GOLOK SETAN Ratno Timoer, Indonesië, 1984, 90 min. Barry Prima schittert in deze mix van fantasy, martial arts en folkloristisch epos, met een vleugje erotiek en hallucinante psychedelica. Een kwaadaardige koningin die leeft in een weelderig ingericht paleis onder de waterspiegel met haar lijfwachten (krokodilmannen uiteraard), is op zoek naar mannenvlees en probeert daarbij de mannelijke held voor zich te winnen. Hij verzamelt een groep mensen om zich heen om daar een stokje voor te steken, daarbij gehinderd door magiërs en vechters. De kolderieke kostumering van de krokodilmannen is één van de geneugtes van deze heerlijke pulpy avonturenfilm.

GARUDA POWER: The Spirit Within Bastian Meiersonne, Indonesië, 2014, 117 min., Eng. ot Deze docu-fictie is voortgekomen uit jarenlang onderzoek naar Indonesische actiefilms (of wat er nu nog van over is). De focus ligt bij de eerste periode van door Chinese martial-arts beïnvloedde actiefilms, de James Bond rip-offs uit de jaren ‘60, de Bruce Lee klonen, de bewerkingen van superhelden strips uit de jaren ‘70, de gouden jaren tachtig, tot het recente wereldwijde succes van de twee RAID films.

MONDO MACABRO Pete Tombs, 2009, 20 min., Eng. gespr. Mondo Macabro is een serie over fantasy/ cult films uit de gehele wereld, wij vertonen de aflevering over Indonesische exploitatiefilms.

NIGHT OF ERROR Night of Error brengt het VHS medium opnieuw tot leven. Beleef een duizelingwekkende compilatie vol ninja’s, robots en rambo-klonen in originele VHS-band kwaliteit op het grote scherm. Met deskundige live-presentatie!


PROGRAMMA FANTASTIC INDONESIA Offscreen Film Festival

(Cinema Nova, Arenbergstraat 3, Brussel, www.offscreen.be)

INDONESIAN ACTION CINEMA! Donderdag 23 maart 19:30u Garuda Power: The Spirit Within (in aanwezigheid van regisseur Bastian Meiersonne) 21:30u The Warrior (ingeleid door Pete Tombs) Vrijdag 24 maart 21:30u Night of Error & Lady Terminator (ingeleid door Pete Tombs) 23:20u Night of Error & The Devil’s Sword (ingeleid door Pete Tombs)

worM (Boomgaardsstraat 71, Rotterdam, www.worm.org) BARRY PRIMA FOREVER! Zaterdag 25 maart 20:00u Mondo Macabro & The Devil’s Sword 22:00u Night of Error & Special Silencers

Chassé cinema (Claudius Prinsenlaan 8, Breda, www.chasse.nl) ANTICOLONIAL INDOTRASH! Zondag 26 maart 20.00u Night of Error 20:20u The Warrior

Geoffrey Donaldson Instituut(Dorpsstraat 612, Noord-

Scharwoude, www.donaldsoninstituut.nl)

ANTICOLONIAL WAR MOVIES! Vrijdag 31 maart 20:00u Hell Raiders

Tickets voor de Nederlandse vertoningen zijn verkrijgbaar via www.butff.nl en de lokaties zelf.

Mogelijk gemaakt door:

Fantastic indonesia folder  

Programma Folder BUTFF on Tour Fantastic Indonesia 23 t/m 31 maart 2017

Fantastic indonesia folder  

Programma Folder BUTFF on Tour Fantastic Indonesia 23 t/m 31 maart 2017

Advertisement