Page 1

Wetenschap | Spiritualiteit | Geschiedenis | Mysterie | Gezondheid | Achtergrond | Nieuwe Boeken & DVD's

GRENSVERLEGGEND MAGAZINE | jaargang 15.1 | nummer 82 | januari | februari 2009 NL o 4,95 | België o 5,95

DE OPKOMST VAN COLLOÏDAAL GOUD EN ZILVER

CRISIS ALS HERKANSING! Anastasia, Zieneres van de Siberische Taiga

De graancirkels van 2008 En verder in dit nummer: Gardasil vs baarmoederhalskanker, deel 3 | Drs. P spreekt | Stop de draadlozing | Introductie I Tjing kalender | Over de relativiteit van theorie en de vorm van inhoud | Column Rick Devente | Frontier Symposium 2008 foto-impressie | Grenswetenschap.nl | Frontier Saloon | Column Benjamin Adamah | Maya-astrologie | Boekenkatern en meer...


Frontier Salon Elke zondag:

Discussiëren, delen, luisteren…en genieten!

Vanaf zondag 7 december is de wekelijkse Frontier Salon gestart. Tijdens deze salons kunt u kennis maken met auteurs, zijn er consulten, live muziek, productpresentaties, voordrachten, theeceremonies en zal er geregeld een discussie plaatsvinden. Onder het genot van thee en koffie bestaat er de mogelijkheid met elkaar in een ongedwongen ontspannen sfeer van gedachten te wisselen over verschillende grenswetenschappelijke en bewustmakende onderwerpen. Ook zullen er spraakmakende DVD’s vertoond worden en bestaat er de mogelijkheid deze met elkaar na te bespreken. De Frontier Salon vindt iedere zondag plaats van 14.00 tot 17.30 uur in de Frontier Bookshop, Leliegracht 42, Amsterdam. Voor het wekelijks programma kunt U kijken op: www.frontierbookshop.nl/salon.html.

Graancirkelkalender 2009 De enige graancirkelkalender met de nieuwste graancirkel foto’s

Te bestellen bij: Frontier Sciences Foundation Postbus 10681 1001 ER Amsterdam tel: 020-3309151, fax: 020-3309150 e-mail: info@fsf.nl www.graancirkel.nl € 18,90 (inclusief verzendkosten) 10% korting bij bestelling van 3 of meer exemplaren Eveneens verkrijgbaar in de Frontier Bookshop Leliegracht 42, Amsterdam voor € 15,90 per stuk.


REDACTIONEEL

COLOFON FRONTIER MAGAZINE Jaargang 15.1, nummer 82 Hoofdredactie Filip Coppens en Herman Hegge Eindredactie

Jeroen Kumeling

Redactiemedewerkers Leo Annyas, Agnes van de Beek, Katheau de Bie, Robert Boerman, Paul Harmans, David Hatcher Childress, Aldo Hoff, Henk Jelgerhuis Swildens, Thea Kloppenburg, Idde Lijnse, Hans Overbeek, Evert Poorterman, Klaas Singor, Peter Tuip, Frans Vermeulen, Marc Vredeveldt, Hylke Welling, Frits Westra Druk

BalMedia

Distributeur

Betapress (Nederland) Imapress (België)

Vormgeving

Buro Kunst en Drukwerk, Amsterdam, Sylvia Carrilho Mstudioos, Bloemendaal, Mimi Sugarman (restyle ontwerp) Opmaak boekenkatern: Jeroen Kumeling Coverbeeld: © Janet Ossebaard

Abonnementen Nederland: Postbus 10681 1001 ER Amsterdam Tel: 020-3309151 | e-mail: info@fsf.nl Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, tenzij het schriftelijk wordt opgezegd uiterlijk één maand voor het aflopen van het abonnement Advertenties Aldo Hoff | aldo@fsf.nl 020-3309151 Redactie Frontier Magazine Frontier Sciences Foundation Postbus 10681, 1001 ER Amsterdam, Tel. 020-3309151 | Fax 020-3309150 www.frontiermagazine.nl | E-mail: info@fsf.nl Verantwoordelijke uitgever Frontier Publishing Leliegracht 42, NL-1015 DH Amsterdam, Tel. 020-3309151 | Fax 020-3309150 E-mail: info@fsf.nl Postbank: 7231599 | ABN-AMRO: 40.78.98.417 KBC: 413-9226371-79 (België) www.fsf.nl ISSN 1569 - 798 OPGERICHT IN 1995

Change?

Na de historische Amerikaanse presidentsverkiezingen wacht de hele wereld gespannen af wat we van President Barack Obama mogen verwachten. De eerste tekenen zijn hoopvol: is hij wellicht de leider die de wereld nodig heeft om ons door de transformatie heen te helpen waar we met zijn allen midden in zitten, met 2012 als hoogtepunt? Er wordt op het moment door velen gezegd dat Obama het beste is wat Amerika had kunnen overkomen. Echter, ook híj zal de tegenwerkende krachten op zijn pad tegenkomen, die John F. Kennedy uiteindelijk fataal zijn geworden. Laten we hopen dat Obama daarvan geleerd heeft en niet in dezelfde valkuil trapt. Een van de valkuilen zou een Israëlische aanval op Iran kunnen zijn. Bij het ter perse gaan van dit nummer ontvingen wij informatie van Peter Stuivenberg, auteur van De Boogeyman, dat we mogelijk aan de vooravond staan van een nucleaire holocaust: Israël zou namelijk met tactische kernwapens de Iraanse uraniumverrijkingprojecten willen vernietigen. De aanval kan ieder moment vanaf nu, tot ongeveer drie maanden na de beëdiging van Obama op 20 januari worden verwacht, aldus Stuivenberg. Het is aan Obama of dit conflict wordt gesust of dat we afglijden naar de, door George Bush zo vaak genoemde, nieuwe wereldorde. In dit nieuwe nummer gaat een aantal artikelen dieper in op de mogelijkheden van Obama en wat we van hem zouden kunnen verwachten. Om de beloofde veranderingen door te kunnen voeren zal hij niet alleen steun van zijn landgenoten nodig hebben, maar van de hele wereld…. In ons eigen land hebben we ook te maken met veranderingen, maar de vraag is of het positieve veranderingen zijn. Om te beginnen hebben we het rookverbod wat volgens NRC-Next wel eens ten koste kan gaan van nieuwe politieke bewegingen, daar die in het verleden veelal ontstaan zijn in “rokerige zaaltjes”. We hebben vervolgens het Elektronisch Patiënten Dossier voor volwassenen en kinderen, waarin alle medische gegevens van een mensch van geboorte tot sterven worden vastgelegd. Professor mr. Pieter van Vollenhoven heeft hierover onlangs het volgende gezegd waarmee hij de gedachten van een grote groep mensen verwoordde: “De invoering van een Elektronisch Patiënten Dossier. Op zichzelf spreekt dat idee mij aan, maar zijn er garanties dat die informatie niet in verkeerde handen terechtkomt? Als de overheid zegt dat dat absoluut niet zal gebeuren, dan begin ik wel te aarzelen. Heeft de overheid dat wel goed onderzocht? De OV-chipkaart kon ook direct gekraakt worden. Met dit soort dingen voel ik mij soms wel met de mensen verwant.” Wat voor “Change” hebben we nodig? Wellicht eentje zonder de doorgedraaide bemoeienis van streng, overdreven Vadertje Overheid. We zijn als mensheid volwassen geworden waarbij we de sturing, inperking en bemoeienis van bovenaf niet meer nodig hebben en onbeperkt verder moeten kunnen groeien.

De standpunten in de artikelen zijn niet altijd die van Frontier Magazine en/of Frontier Sciences Foundation, zodat die er ook geen verantwoordelijkheid voor kunnen nemen. Het copyright rust bij de auteurs zelf. Het copyright voor de overige inhoud ligt bij Frontier Sciences Foundation. © Frontier Sciences Foundation De uitgever heeft getracht alle auteursrechthebbenden van de in dit tijdschrift opgenomen illustraties te bereiken. Mochten er toch nog illustraties zonder voorkennis van de rechthebbenden zijn afgedrukt, dan worden zij verzocht contact met de redactie op te nemen.

Herman Hegge Hoofdredacteur Frontier Magazine

januari | februari 2009 15.1 Frontier

3


INHOUD

MYSTERIE

DE GRAANCIRKELS VAN 2008 Het graancirkelseizoen van 2008 overtrof alle voorgaande jaren. Ruim 130 graancirkels werden dit jaar wereldwijd gerapporteerd. Hiervan ontstonden er 77 in Z-Engeland. Op een goede en gedeelde tweede plaats stonden Duitsland en Italië met 14 formaties. In Nederland werden er slechts 3 gemeld; nieuw in het rijtje was dit jaar Zuid-Korea. Onderzoeker en auteur Janet Ossebaard bracht 3 maanden in Zuid-Engeland door en bracht alle graancirkels in kaart.

8

18

36

28 WETENSCHAP

DRS. P SPREEKT: ZIELSVERHUIZING IS VOLKOMEN TEGEN MIJN PRINCIPE

SPIRITUALITEIT

Heinz Hermann Polzer, veel beter bekend onder zijn schuilnaam Drs. P, is een man die zich graag laat overtuigen. Bijvoorbeeld over het bestaan van geesten. Yin en yang is ook aan hem besteed, evenals oude verdwenen beschavingen en buitenaards leven. Maar met één voorbehoud: ‘Ik ben niet lichtgelovig.’

ANASTASIA, ZIENERES VAN DE SIBERISCHE TAIGA Het verhaal van Anastasia, de mooie, wijze zieneres, die teruggetrokken leeft in de taigawouden van Siberië, inspireert miljoenen lezers om hun spiritualiteit te activeren en hun leven een positieve wending te geven. In dit artikel een interview met Vladimir Megré, auteur van de Anastasia boekenserie, over wat hij heeft geleerd van Anastasia.

GEZONDHEID

GOUD EN ZILVER, OUDE REMEDIES, TERUG IN EEN NIEUWE VORM Het ontstaan van resistentie tegen antibiotica is uitgeroepen tot de grootste bedreiging van de wereldwijde gezondheid. Antibiotica zijn een hele belangrijke hoeksteen van onze gezondheidszorg. Door het frequente voorschrijven van antibiotica aan patiënten uit gemakzucht (geef een kuurtje en je ziet de patiënt voorlopig niet terug) en door het gebruik in de landbouw, is de werkzaamheid ervan minder en minder geworden.

4

Frontier 15.1 januari | februari 2009


INHOUD

GEZONDHEID WETENSCHAP

6 GARDASIL VS BAARMOEDERHALSKANKER (DEEL 3)

STOP DE DRAADLOZING In steeds meer huishoudens wordt de vaste telefoon met draad vervangen door de snoerloze huistelefoon (DECT), ook wel draagbare of looptelefoon genoemd. Voorts is de opmars van het mobieltje opzienbarend. Velen stappen ondertussen over van hun GSM-etje op een UMTS-mobieltje, want met de smartphone kun je ook internetten, film of TV kijken en in het café je biertjes betalen. Of de gebruikers even slim zijn als het mobieltje? Dat is nog maar de vraag. Voor we het weten, is iedereen de draad kwijt. Letterlijk en figuurlijk.

Over de hele wereld voeren wakkere artsen, therapeuten en ouders een harde strijd om Baarmoederhalskanker-vaccins uit het lijf en leven van meisjes en jonge vrouwen te houden.

GESCHIEDENIS

32 DE OPKOMST VAN HET VIERDE RIJK (DEEL 2) In zijn nieuwste boek The Rise of the Fourth Reich legt Jim Marrs uit dat Hitlers’ Nationaal-Socialisme niet ophield met het einde van de Tweede Wereldoorlog. In deel 2 worden de Nazi-technologieën verder besproken.

ACHTERGROND

64

26 INTRODUCTIE VAN DE CHINESE I CHING KALENDER In Frontier Magazine besteden we regelmatig aandacht aan andere kalenders dan de Gregoriaanse. In dit nummer gaan we een unieke, nog vrij onbekende kalender, onder de loep nemen, genaamd de I Ching kalender. Een beschouwing van het komende jaar: van aardrat naar aardbuffel.

56 OVER DE RELATIVITEIT VAN THEORIE EN DE VORM VAN INHOUD (DEEL 1) Zou het kunnen dat iedereen gelooft in complotten? Komt dat gewoon door ‘menselijke tekortkomingen’ of door toeval? Of zit daar een kille calculatie achter, wordt alles gestuurd door een groep belanghebbenden?

52

WETENSCHAP SPIRITUALITEIT

CRISIS ALS HERKANSING (DEEL 1) Peter Toonen, bekend van zijn reeks geschreven Maya-boeken, kijkt in dit artikel naar de kredietcrisis en de gevolgen daarvan. In zijn lezingen en publicaties had hij deze crisis al lang geleden voorspeld en aan zien komen. Nu het zo ver is legt hij de crisis uit als een mogelijkheid tot herkansing; gaan we door op de ingeslagen weg of leren we er van en gaan we nu in waarheid en werkelijkheid leven?

60 EN NU IS HET GENOEG! (DEEL 2) We leven in een economie van nooit genoeg, nooit tevreden, groot, groter, grootst en dat dan altijd maar door, zodat waar we naar verlangen nooit wordt bereikt. Wat willen we dan bereiken? Volgens Lucas Slager is dat: innerlijke vrede, harmonie, liefde en geluk. Je droom leven.

En verder... 2 FRONTIER SALOON 3 COLOFON 15 COLUMN RICK DEVENTE 16 FRONTIER SYMPOSIUM 2008: FOTO-IMPRESSIE 39 PRODUCTEN: DVD’S 50 GRENSWETENSCHAP.NL

Een bonte verzameling opmerkelijke nieuwsfeiten

63 COLUMN BENJAMIN ADAMAH 71 MAYA-ASTROLOGIE

Nicole E. Zonderhuis verklaart de komende Maya-energie

73 BOEKENKATERN

januari | februari 2009 15.1 Frontier

5


GEZONDHEID

GARDASIL,

Auteur: Désirée L. Röver

de lintworm van leugens do Over de hele wereld voeren wakkere artsen, therapeuten en ouders een harde strijd om HPV-vaccins uit het lijf en leven van meisjes en jonge vrouwen te houden. En terecht. Want de bewijzen stapelen zich op voor een dramatisch andere realiteit dan die in de PR-spinsels van de vaccinproducenten. Die laatste blijkt niet meer dan een met angst gevoed kader dat zij sluw, razendsnel en wereldwijd implanteerden via plaatselijke ’betrouwbare iconen’ als – in Nederland – Angela Groothuizen…

D

e realiteit is dat de wetenschappelijke tak van de FDA (Food and Drug Administration) al vanaf 2003 ervan op de hoogte is dat er geen rechtstreeks verband bestaat tussen HPVinfecties en baarmoederhalskanker. Op dezelfde manier waarop nieuwe ontwikkelingen er 15 jaar over doen om in de medische tekstboeken terecht te komen, verspreidt de educatieve tak van de FDA nog steeds het oude HPV-kanker-evangelie. De realiteit is echter dat in vrouwen die reeds onschuldige vormen van humane papilloma virussen bij zich dragen, HPVvaccins het risico op kanker verhogen met maar liefst 44,6%. Verder is het HPV-vaccin ronduit waardeloos voor het opruimen van HPV in vrouwen die al eerder met HPV in aanraking waren. Dus nogmaals: wat is de werkelijke reden voor deze vaccinatiehype?

Moedige uitdaging De patholoog Sin Hang Lee, directeur van HiFi DNA Tech, stuurt op 30 oktober 2006 een brief aan de FDA waarin hij verwijst naar het FDA VRBPAC Background Document: GardasilTM HPV Quadrivalent Vaccin van de FDA-VRBPAC Meeting op 18 mei 2006. Op pagina 8 hiervan staat: “bij vrouwen die al sero-, en PCR-positief zijn voor de HPV-genotypen gerelateerd aan 6

Frontier 15.1 januari | februari 2009

die in het vaccin, verhoogt vaccinatie met Gardasil het risico op hooggradige prekanker laesies met 44,6%.” Om zijn pleidooi voor een meer gevoelige en meer specifieke testmethode voor het ontdekken van HPV in klinische monsters kracht bij te zetten, en hetzelfde te doen voor de voorbereiding van materiaal voor het bepalen van HPV-genotypen, stuurt Lee in deze brief zijn nog niet-gepubliceerde wetenschappelijk artikel mee. Lee: “Gezien de conclusies in het FDA background document is voor deze specifieke groep van vrouwen een op PCR gebaseerd detectieinstrument voor accurate HPV genotypering, meer dan ooit hard nodig”. Op 7 maart 2007 dient HiFi DNA Tech bij de FDA de petitie in voor een herziening van de classificatie van hun HPV PCR test. De reden dat HiFi DNA Tech deze HPVdetectie test van een klasse III (pre-market approval), in een klasse II (special controls status) instrument wil laten veranderen, is dat de FDA al meer dan 20 jaar lang de HPV-test heeft ingedeeld als een ‘test voor cervicale kanker’. Sinds 2003 echter heeft de FDA zijn positie ten aanzien van de relatie tussen HPV en baarmoederhalskanker herzien, met de vaststelling dat de HPVstam ‘niet met cervicale kanker is geassocieerd’. De test die HiFi DNA Tech ontwikkelde, is dan ook niet langer te beschouwen

als een test voor cervicale kanker (dus om een ziekte te diagnosticeren), maar als een test die – volgens het oorspronkelijk doel – monsters checkt op de aanwezigheid van humane papilloma virussen. Lee klaagt vervolgens op 12 oktober 2007 de FDA aan vanwege de inactiviteit van dit wereldwijd invloedrijke lichaam ten aanzien van het voor het publiek bereikbaar maken van een virale PCR en DNA-sequentietest voor het humaan papilloma virus. Lee: “De al 20 jaar door de FDA erkende enkelvoudige HPV-test kenmerkt zich door valspositieven en inaccurate genotypering. Specifieke genotypering wordt nu als belangrijk erkend in de follow-up van patiënten met hardnekkige HPV-infecties. Er zijn immers maar enkele HPV-stammen die bij hardnekkige infectie tot kanker leiden. Geavanceerde PCR-, en DNA-genotypering technieken kunnen het kaf van het koren scheiden.” De terughoudendheid van de FDA om de HiFi DNA Tech test nu te wijzigen van een klasse III, in een klasse II medisch in vitro instrument – klinkt als dezelfde houding als die achter de controverses rond de tests voor de ziekte van Lyme (borreliose). Het lijkt erop dat de FDA in verband met zwaar wegende financiële belangen van bepaalde ‘spelers’, patiënten wil weerhouden van een correct dieper inzicht in de oorzaak voor


GEZONDHEID

Connecting the dots – deel 3

oor de waarheid ingehaald... hun respectieve ziektebeelden. Of, in meer onverdunde bewoordingen: de FDA werkt actief mee aan het creëren van zoveel mogelijk patiënten. Enerzijds door het veilig keuren van levensgevaarlijke medicaties, anderzijds in het tegenhouden van adequate testmogelijkheden. De industrie bestaat immers bij de gratie van zieken en ziekten. Het feit dat de FDA al vanaf 2003 weet dat HPV niet per definitie baarmoederhalskanker veroorzaakt, maakt de FDAgoedkeuring van het HPV-vaccin tot een medisch superbedrog. Het niet bekend zijn van deze informatie betekent dat tijdens de debatten en de overlegprocedures rond de implementering van Gardasil elementen ontbraken, die cruciaal en essentieel zijn in het bereiken van een rationele, en door bewijzen gestaafde conclusie omtrent de veiligheid en effectiviteit van HPV-vaccins. Dit is een weinig wetenschappelijke houding in een medische arena die met de toverterm evidence based als regel alle case histories van de complementaire geneeskunde als niet ter zake doende afwijst. Evenzeer onsmakelijk is het (inter)nationale offensief tot vaccinatie met Gardasil: die dient alleen maar om de angst voor kanker hoog te doen oplopen, zodat meer vaccins kunnen worden verkocht. De slachtoffers van deze waardeloze, en in potentie zeer gevaarlijke vaccins zijn natuurlijk de gevaccineerde jonge meisjes. De schade zichtbaar Natuurgenezer en iriscopist Michael Blake uit het Australische Melbourne is zeer bezorgd over wat hij waarnam in de iris van vier maagdelijke meisjes, die kort daarvoor met HPV-vaccins waren ingeënt. In het irisgebied dat correspondeert met de baarmoeder, nam hij bij drie van hen weefselbeschadigingen waar, en zag hij bij de vierde vaccinresidu. Dergelijke weefsel-

beschadigingen in het gebied van de baarmoeder ziet hij gewoonlijk bij vrouwen met een geschiedenis van abortus, spiraaltjes, of baarmoederverzakking. Deze beschadigingen kunnen tenslotte enerzijds tot kanker leiden, maar anderzijds ook tot infertiliteit, omdat ze een embryo kunnen verhinderen zich in de baarmoederwand in te nestelen. Bovendien resulteren deze beschadigingen vaak ook in gevoeligheid tijdens de coïtus, pijn, ongemak, en/of voortdurende afscheiding. Daar komt bij dat ieder litteken of beschadiging in het lichaam, van welke oorzaak dan ook, altijd een stoorveld kan betekenen voor andere organen of orgaansystemen – zij het buiten het perspectief van reguliere artsen. Tot slot Vaccineren tegen baarmoederhalskanker, zoals de volksmond deze onzorgvuldige formulering uit de propaganda heeft overgenomen, is dus op vele fronten een slecht idee. Regelmatige uitstrijkjes geven een meer betrouwbaar inzicht in de realiteit. Mits op tijd ontdekt, is baarmoederhalskanker te behandelen gebleken. Afgezien van het feit dat iedere injectie energetisch een aanslag op het lichaam is, dragen de ingespoten vaccins altijd veel meer in zich dan de desbetreffende ziekteverwekker, in welke uitgeklede of gemanipuleerde vorm dan ook: aluminium is een zeer ernstig hersengif, natriumboraat is bedoeld om ongedierte te vernietigen, polysorbaat 80 maakt ratten en muizen onvruchtbaar. En dat betreft alleen nog wat in de bijsluiter staat vermeld. Zoals de geschiedenis in de Filippijnen en andere streken in de wereld heeft geleerd, kan men in vaccins allerlei stoffen met ingrijpende effecten laten ’meeliften’. Welke moeder of welke arts kan dat voor de ontvangers uitsluiten? Wordt vervolgd ϒ

De FDA werkt actief mee aan het creëren van zoveel mogelijk patiënten. Enerzijds door het veilig keuren van levensgevaarlijke medicaties, anderzijds in het tegenhouden van adequate testmogelijkheden. De industrie bestaat immers bij de gratie van zieken en ziekten.

januari | februari 2009 15.1 Frontier

7


SPIRITUALITEIT

Anastasia

Het verhaal van Anastasia, de mooie, wijze zieneres,

die teruggetrokken leeft in de taigawouden van SiberiĂŤ, inspireert miljoenen lezers om hun spiritualiteit te activeren en hun leven een positieve wending te geven.

Auteur: Regina Jensen Vertaling: Hans Overbeek

cover deel 5

8

Frontier 15.1 januari | februari 2009


SPIRITUALITEIT

Zieneres van de Siberische taiga

I

n het onderstaande interview (geschreven voor de maandelijkse online krant The Earth), spreekt de in de VS wonende Dr Regina Jensen met Vladimir Megré, auteur van de Ringing Cedars boekenserie, over wat hij heeft geleerd van Anastasia. Deze mooie, wijze en afgezonderd levende jonge vrouw is de oorzaak dat hij zijn lucratieve bedrijf opgaf om haar levensveranderende wijsheid te beschrijven. Zijn boeken zijn nu bestsellers die over de hele wereld gelezen worden. Regina Jensen: Vladmir Nikolaevich, ik wil je eerst een filosofische vraag stellen. Je bent een bekend en gevierd persoon en schrijver. Je boeken worden in grote aantallen over de hele wereld verkocht; toch leef je eenvoudig, zonder luxe zoals vaak het geval is met wereldbekende beroemdheden. Kan je verklaren waarom je hierin afwijkt van de anderen? Vladimir Megré: Ik vind het gevoelloos en zelfs onethisch om grote appartementen gevuld met talloze objecten te bezitten, als je zelf niet in staat bent om daarmee constant in contact te zijn en ze te vullen met je aura. Ik bezoek soms mijn kennissen, die huizen hebben met twaalf kamers en meer. Ze hebben een bediende, kok en tuinman, maar in hun huis voel je niet de onzichtbare warmte die de omgeving een persoon kan geven als die in direct contact en persoonlijke communicatie met die ruimte is. Een ingehuurde tuinman is met de tuin bezig vanwege het geld en niet uit liefde; een schoonmaakster zal nauwelijks met liefde de meubels schoonmaken en de kamers stofzuigen, maar zij zijn de belangrijkste verantwoordelijken voor de leefruimte en niet de eigenaren. Zelfs een professionele kok is niet in staat om het eten klaar te maken zoals je eigen grootmoeder, moeder of geliefde. Voedsel klaargemaakt door een vreemde heeft niet dezelfde kracht of ener-

gie als voedsel bereidt door mensen dicht bij je, die je liefhebben. Daarom woon ik in een klein appartement aan de rand van de stad. Twintig meter vanaf de loggia van het appartement begint het dennenbos. Ik voel dat de beste plek in mijn woning, mijn kantoor is, waar een portret van Anastasia hangt, een foto van haar ouders en andere foto’s. Er staat een bewerkt bureau en stoel van Siberisch cederhout uit de Taiga, gemaakt door een getalenteerde Siberische houtbewerker. Ik werk aan dat bureau. Ik slaap op een bank in hetzelfde kantoor. Ik geloof dat een persoon een woning moet hebben dat hij zelf kan vullen met zijn aura en waarmee hij in een goede verbinding staat. Dan krijgt die persoon liefde ervan terug. Als vreemden werken in iemands huis, kunnen zij hun energie achterlaten, die niet altijd gezond is voor de eigenaar. Daarom streef ik geen luxe appartement met veel kamers na. Dat is een roerende en ongebruikelijke manier om iemands leefruimte te beschouwen en omschrijven, Vladmir Nikolaevich. Dank je! Wat geld betreft, weet ik dat je je persoonlijke kapitaal gebruikt voor sociale projecten en dat je zelfs je landhuis hebt opgegeven om een kunstgalerie op te zetten. Ik begrijp heel goed dat voor een persoon als jij, geld geen doel op zich is. Toch ben ik geïnteresseerd in jouw opvattingen over geld. Eigenlijk heeft niemand echt geld nodig. Maar onder de voorwaarden van de virtuele wereld waarin de moderne maatschappij zich bevindt, zorgt de virtuele waarde van bankbiljetten voor de werkelijke alledaagse benodigdheden. Die zijn, natuurlijk voor iedereen verschillend. De royalty’s die ik persoonlijk ontvang zijn voldoende voor mijn alledaagse uitgaven. Maar als ik meer geld ontvang dan zal ik dat gebruiken voor het ontwikkelen van speciale films waarmee ik hoop dat die mij en vele anderen

helpen om onze bestemming in ruimte en tijd, zoals wij die ervaren, te bepalen. In het algemeen heb ik een evenwichtige houding t.o.v. geld. Ik aanbid het zeker niet. Vladmir Nikolaevich, momenteel spreken veel mensen over ‘het Megré fenomeen’. Je kwam in de zakenwereld terecht als een gewone fotograaf zonder enig startkapitaal of opleiding bedrijfskunde en in korte tijd werd je voorzitter van de vereniging van Siberische ondernemers, en een in heel Rusland bekende zakenman. Opeens gaf je je zaken en tegoeden op en begon met het schrijven van boeken, zonder daarvan een speciale opleiding te hebben gehad en zonder geld voor publicatie van de eerste editie. En weer ben je in een betrekkelijk korte tijd een bekende schrijver geworden in het moderne Rusland en alle landen van de voormalige Sovjet Unie. De ideeën beschreven in je boeken worden besproken in de hoogste kringen van de macht en de naam Vladimir Megré is vaak het middelpunt van sociale en politieke gesprekken. Bovendien, corrigeer me als ik er naast zit, zijn je boeken vertaald in 20 talen en er circuleren meer dan 11 miljoen exemplaren. De in je boeken beschreven ideeën hebben weerklank gevonden in de zielen van mensen in de VS, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Duitsland, VK en veel andere landen. Je literaire werk is vergeleken met het werk van de latere Tolstoj (na zijn spiritueel ontwaken) en John Woodsworth, een Canadese onderzoeker en dichter heeft een interessant artikel over dit aspect geschreven. Vertel eens, hoe verklaar je zelf ‘het Megré fenomeen’? Ik kan me voorstellen dat zoveel roem een belasting kan zijn. Roem is geen belasting voorbij de muren van mijn kantoor. Het staat uiteindelijk op zichzelf. Als ik op straat loop, trek ik absoluut geen aandacht met het feit dat ik schrijver ben, hetgeen me in staat stelt om het leven om me heen te observeren. Ik vind januari | februari 2009 15.1 Frontier

9


SPIRITUALITEIT

mezelf geen fenomeen of speciaal in enige zin. Ik was een gewone zakenman, maakte handelsreizen met schepen op rivieren in het hartland van Siberië en had geen enkele spirituele of morele doelen voor ogen. Het was simpelweg het lot dat ik op het juiste moment op de juiste plaats was. De wijsheid van Anastasia Stel je een verlaten oever van de Siberische rivier de Ob voor, duizenden kilometers van onze zogenaamde beschaving. Op de oever staat een vrouw in een oude jas, lange rok en rubber laarzen gewikkeld in een sjaal die alleen haar ogen laat zien. Ik zocht een gids die me de weg kon wijzen naar de plaats in de taiga waar de zingende cederbomen groeien. Dus ik ging naar haar toe. Zij antwoordde dat je 25 km door de taiga moest lopen om er te komen en ze stemde toe om mij er heen te brengen. Later bleek de naam van deze vrouw Anastasia te zijn. Zij is, volgens veel onderzoekers, inderdaad het meest bijzondere fenomeen van deze tijd, en niet alleen omdat ze midden in de Siberische taiga geboren en getogen is. Kluizenaars vind je ook op andere plekken op de wereld. Maar Anastasia heeft mysterieuze krachten en kennis van de voorvaderen. Zij beschouwt als grondslag van wetenschap, de kennis van de verbeelding, kennis die deels werd beheerst door de priesters van het oude Egypte. Genezing van allerlei soorten ziekten en teleportatie zijn niet eens de belangrijkste vaardigheden die zij heeft. Zoals latere gebeurtenissen tonen, is zij in staat om de toekomst vorm te geven en, volgens haar gedachten, begint die toekomst te materialiseren in de werkelijke omstandigheden van onze levens. Daarmee beweert ze dat iedereen op aarde die vaardigheden heeft. Die manifesteren zich bij mensen in bepaalde levenswijzen. Tijdens de eerste uren van onze ontmoeting week Anastasia op geen enkele manier af van de gebruikelijke woudlopers van Si10

Frontier 15.1 januari | februari 2009

berische bossen. Waarschijnlijk vermomde ze zich juist als één van hen. Ik voelde mij superieur over deze gewone vrouw die voor me liep over een pad door de Taiga. Ik was toen ten slotte een bekende zakenman, rondreizend in een comfortabele boot en wie was zij? Maar tijdens een rustpauze, toen ik besloot om even te stoppen en mijn dorst te lessen, vond de eerste verassende gebeurtenis plaats. De vrouw weigerde mijn maaltijd, zonderde zich af, deed haar sjaal af en de andere overkleding uit en ging in een korte zomerjurk in het gras liggen in de zwakke stralen van de zon. Toen ik klaar was met mijn maaltijd en naar haar keek, werd ik geraakt door wat ik zag. In het gras lag een ongebruikelijk mooie vrouw, ongeveer 23 jaar met lang blond jaar. Ze had regelmatige gelaatstrekken, haar gezonde huid leek helemaal niet op de verweerde gezichten van de Siberische woudlopers. Ze had grote, vriendelijke grijsblauwe ogen en glimlachende lippen. Er straalde een ongewone energie uit haar lenige lichaam, dat zelfs op enkele meters afstand voelbaar was. En het voelde alsof de zonnestralen, via haar lichaam werden getransformeerd in een soort betoverende energie dat de ruimte om haar heen raakte. Ze droeg een korte lichte jurk, een soort nachthemd, maar het leek alsof ze geen last van de kou had. Ik was drie dagen in de Taiga met Anasta-

sia, maar het leek wel of ik meerdere levens doormaakte en meer nog in meerdere dimensies was. In het begin was ik meer en meer verbaasd door de levenswijze van deze kluizenares van de Taiga: op haar wenken legden eekhoorns cedernoten en gedroogde paddestoelen bij haar voeten neer en soms speelde zij met een vrouwtjeswolf alsof het een huisdier was. Niet alle dieren van de Taiga zijn zo toegewijd aan Anastasia, alleen de dieren die vlakbij haar leven. Maar dat bleek nog niet eens het belangrijkste te zijn. Het fenomenale van Anastasia is het feit dat ze in staat is om beelden te reproduceren van het leven van haar familie, vanaf de schepping van de aarde. Ik gebruik het woord ‘reproduceren’ opzettelijk. Wanneer ze spreekt over het leven van haar verre voorouders, tienduizenden jaren geleden, verschijnen er heldere beelden van deze lang geleden gebeurtenissen. Die beelden zijn veel beter dan die van een televisiescherm. Het is alsof een hologram verschijnt met de geuren en geluiden van het verre verleden erbij. Onderzoekers menen dat, in theorie, beelden van het verleden van iemands familie gezien kunnen worden door ieder persoon via het genetisch geheugen. Maar, het drukke moderne leven, laat dat vaak niet meer toe, en wellicht zijn deze vaardigheden voor de meesten verloren gegaan, zoals trouwens nog meer vaardigheden.


SPIRITUALITEIT

v.l.n.r: deel 1, 2, 3 en 4

Vladimir Nikolaevich, voor mij klonk dit meteen waarachtig, maar mijn echtgenoot zei droefgeestig: “Het is te mooi om waar te zijn. Kon dat maar zo zijn” Hoe kunnen de lezers daar zeker van zijn, tenzij ze zelf een diepe innerlijke respons hebben? Het is moeilijk om de authenticiteit van Anastasia’s verhalen te verifiëren. Hoewel de logica van haar verhalen groter is dan de logica in officiële geschiedeniswerken en Anastasia’s constructie van de beelden van mensenlevens in de toekomst tot in detail beginnen uit te komen. Volgens Anastasia wordt de toekomst van de mensheid als erg mooi gezien. Die toekomst is echter niet gebaseerd op zogenaamde wetenschap en technische vooruitgang maar op een grondige kennis van de natuurwereld. Zij beschouwt de moderne methode van de verkenning van de ruimte door ruimteschepen als primitief, irrationeel en onmogelijk op een serieus grote schaal. De mens kan zich vestigen op verre planeten en leven creëren door alleen al gebruik te maken van psychotelepathische vermogens. Die zullen zich ontwikkelen naar mate van het ontstaan van een geperfectioneerde manier van leven voor de mensen op aarde. Anastasia kan ontzettend snel denken. Zelfs veel sneller dan de snelste computer. Bijvoorbeeld, in antwoord op de vraag “Wat is de belangrijkste bron van luchtvervuiling in grote steden?”, staarde ze enkele minuten voor zich uit, de situaties in de steden

van de wereld analyserend en antwoordde: “Rook uit de uitlaatpijpen van de auto’s in de steden en fijn stof door bandenslijtage.” Natuurlijk is al lang bekend dat uitlaatgassen een belangrijk bron van luchtverontreiniging zijn, maar er was nog geen aandacht voor de kleine rubberdeeltjes van de banden door slijtage op asfalt. Even later, had Anastasia het grote aantal alternatieve manieren geanalyseerd om het schadelijke stof in de lucht van grote steden te zuiveren en bood zij, in haar woorden de meest radicale oplossing. Zij suggereerde onder het chassis van de auto een smalle lange bak te plaatsen waar de schadelijke deeltjes konden worden opgevangen als de auto reed. Naar deze methode is nog nooit gerefereerd, maar indien toegepast kan hiermee tonnen van de schadelijke stoffen worden ingezameld in de straten van de moderne grote metropolen. Ik zou blij zijn als het toegepast zou worden in Amerika. Familie heemtuinen creëren Door Anastsia’s filosofie, haar beschrijving van onze huidige werkelijkheid, haar verhaal en met name het beeld dat zij oproept van de wonderlijke toekomst van Rusland en de hele wereld is een ongelofelijke fenomeen ontstaan in de maatschappij. Ik heb begrepen dat honderdduizenden mensen, zonder te wachten op instructies van bovenaf of van regeringsfinanciering, op hun eigen initiatief begonnen zijn om dit gecre-

eerde beeld werkelijkheid te doen worden. Is dat waar? Ja, Anastasia vindt dat elke familie zijn eigen stuk grond zou moeten hebben van minimaal 1 hectare. Dit perceel, dat zij, een familieheemtuin noemt, moet door de familie worden omgezet in een levende, hemelse oase dat aan alle behoeften kan voldoen. Iemands niveau van spirituele ontwikkeling is een blijk van aanwezigheid van deze levende creatie en van die persoon zijn levenswijze. Zij vindt het onacceptabel om familieleden te begraven op begraafplaatsen. Zij zouden alleen op heemtuinen begraven moeten worden. Dan zullen de zielen van de overledenen niet lijden onder het feit dan hun lichamen zijn achtergelaten, als het ware in stortplaatsen, ver van hun familie, op begraafplaatsen. Als ze daarentegen worden begraven in hun heemtuinen dan helpen en beschermen deze zielen hun familieleden die leven in de heemtuinen. Net als nu bestonden er ook begraafplaatsen in de oudheid, maar die waren bestemd voor aan ziekte overleden dieren en misdadigers zonder familie. Anastasia legt uit hoe de heemtuin zodanig te ontwerpen en maken dat, door er gebruik van te maken, het mogelijk is dat men er kan genezen van fysieke kwalen. Ze beschrijft ook tot in details de oude en erg mooie trouwceremonies. In deze ceremonies creëren de jonge geliefden, door gedachtekracht, het ontwerp voor hun toekomstige heemtuin en op het moment van trouwen materialiseert dit in een paar minuten, met de hulp van de familie, bekenden en vrienden. Anastasia beweert dat voor jonge stellen die op die manier hun heemtuinen creëren de liefde nooit verdwijnt. Meer nog, het wordt sterker met de jaren en ze legt uit waarom dat gebeurt: “Als een echtgenoot naar zijn vrouw kijkt, identificeert hij haar onbewust met zowel zijn prachtige heemtuin als met januari | februari 2009 15.1 Frontier

11


SPIRITUALITEIT

hun kind, die, dit is ook essentieel, geboren is in de heemtuin.” Dit is iets waardevols om in te geloven. De beste plek in de wereld voor elk persoon is tenslotte zijn of haar eigen geboortegrond. De mooiste en de beste van de kinderen van de wereld zullen altijd die van hem of haar zijn. Anastasia stelt ook dat als alle mensen of een meerderheid hun heemtuinen bewust creëren deze veranderen in een hemelse oase, zij daarmee de hele wereld zullen transformeren. Natuurrampen en oorlogen zullen op aarde niet meer voorkomen. Als de innerlijke, spirituele wereld van persoon verandert, zullen nieuwe kennis en vaardigheden beschikbaar voor hen of haar komen. Een persoon zou prachtige werelden kunnen creëren analoog aan onze aardse wereld op andere planeten. Vladimir Nikolaevich, dit klinkt allemaal zo verbazingwekkend en aanmoedigend. Maar er zijn veel mensen, vooral veel autoriteiten, die niet willen dat mensen deze informatie hebben en ze bekritiseren niet alleen jou maar iedereen die Anastasia’s filosofieën wil geloven. De officiële critici kunnen de onderwerpen in de boeken, en verkondigingen van de kluizenares van de Taiga, verschillend beschouwen, maar hun opinies zijn nu niet zo belangrijk. De belangrijkste critici, de mensen, hebben hun positieve meningen geuit in tienduizenden brieven en honderdduizenden e-mails. Zij hebben niet alleen gereageerd met woorden maar ook met concrete acties. De honderden grote en kleine heemtuinen die zijn ontstaan over heel Rusland zijn daar een bevestiging van. Is die ongelofelijk positieve respons over de hele wereld niet een wonder op zich? Ja. Dat is een raadsel. Een raadsel dat voorlopig onoplosbaar en mysterieus blijft. Als 12

Frontier 15.1 januari | februari 2009

deze massale beweging alleen veroorzaakt is door de uitspraken in boeken van deze kluizenares van de Taiga, welke kracht schuilt er dan in die zinnen? Het is mogelijk dat ze zodanig zijn geconstrueerd dat de letters een bepaalde code vormen. Het is mogelijk dat een bepaald ritme van haar zinnen een betekenis heeft. Anastasia probeert gewoonlijk om haarzelf af te stemmen op de manier van spreken van haar gesprekspartner, gebruikmakend van zijn woordenschat en zinsconstructies, maar op sommige momenten begint ze opeens een andere taal te spreken, heel vloeiend en ritmisch. Ze articuleert nauwgezet elke letter van de zinnen die ze uitspreekt en een ongebruikelijke energie wordt gevoeld na elk geluid. En alles wat ze gezegd heeft wordt herinnerd woord voor woord, alsof een bandrecorder in iemands hoofd meedraait. Er verschijnen zelfs heldere beelden voor de luisteraar en de betekenis van wat gezegd is, wordt opgenomen in het onbewuste. Als voorbeeld zal ik een passage aanhalen van een gesprek van God met de eerste mens in Anastasia’s verhaal: “Waar is het einde van het universum? Wat zal ik doen als ik daar aankom, en ik overal aanwezig ben en alles heb gecreëerd wat ik me kan voorstellen?”, vraagt de eerste voorouder aan God. Het antwoord: “Mijn zoon, het universum is zelf een gedachte, waaruit een droom voortkwam, die deels zichtbaar

is als materie. Als je het einde bereikt van alle creatie, zal je gedachte je een nieuwe begin en een voortzetting tonen. Vanuit het verborgene zal een nieuwe en glansrijke geboorte van jou verschijnen en het zal een afspiegeling zijn van je ziel, dromen en al je aspiraties. Mijn zoon je bent oneindig, je bent eeuwig. Je draagt in je, je dromen van schepping.” De toekomst van de aarde zoals geschetst door Anastasia lijkt fabelachtig wonderlijk. Mensen die dat transformeren naar de werkelijkheid, beleven het tot die tijd in hun dromen, maar ik geloof dat hun dromen uiteindelijk zullen materialiseren. Tegenspreken van negatieve geruchten In je werk, raak je aan de meest pijnlijke sociale problemen. In veel opzichten leg je de oorzaken bloot van die problemen en ook wie daarvan profiteren. Natuurlijk, zijn er mensen die een persoon zoals jij, benijden en niet veel goeds toewensen en jou op alle mogelijke manieren proberen te belasteren, schandalen verspreiden en de meest absurde verhalen over jou verzinnen. In de Engels sprekende landen doet daarom het gerucht onder lezers de ronde dat je Anastasia hebt verlaten, soms veel drinkt en een jonge vriendin hebt gevonden! Wil je iets zeggen over deze beweringen? Vladimir Nikolaevich heb je, als dit weer zou gebeuren, ook nog nuttige suggesties voor de lezers, zodat ze zich kunnen weren tegen


SPIRITUALITEIT

v.l.n.r: deel 6, 7, 8 en 9 in het Engels

deze schadelijke geruchten? Negatieve geruchten over mij zijn er al tien jaar. De massamedia zijn hiervoor actief gebruikt en misbruikt. Ik woon in Rusland. Op een dag, toen ik in mijn tuin onder een appelboom aan een nieuw boek zat te werken, kwam een buurman met een krant in zijn hand de tuin in en zei: “Vladimir, je zit hier, maar de krant schrijft dat je in een Egyptisch paleis woont, omringt door Maffia lijfwachten en leiding geeft aan een totalitaire sekte en dat de lezers van je boeken doldraaien.” Ik hoefde niets aan mijn buurman uit te leggen, hij zag met zijn ogen dat de krant een leugen had gedrukt. Maar na slechts enkele dagen werd dit artikel herdrukt in andere kranten, waaronder een Canadese. De Russische arrondissementsrechtbank vertelde mijn advocaten dat de krant niets beledigends had gezegd; de journalist had eenvoudigweg zijn mening gegeven en daar heeft hij het recht toe. Maar deze journalist heeft mij nog nooit ontmoet. De redacteur van de Canadese krant heeft, daartoe aangespoord door Canadese lezers en zonder interventie van de rechtbank, openlijk zijn excuses gemaakt. Over het delen van deze speciale kennis, lijkt er een openlijke gearrangeerde poging gaande om te voorkomen dat de maatschappij discussieert over de in de boeken genoemde, ideeën en suggesties over de noodzaak van de moderne mens om zijn

manier van leven te verbeteren. De lasterlijke publicaties gaan nooit serieus in op de onderwerpen in de boeken, maar spreken in algemeenheden, zonder kennis van zaken en met vernederende woorden over mij en mijn lezers. Zelfs de priesters van het oude Egypte begrepen al heel goed de kracht van afbeelding. De energie van een afbeelding is groot en heeft hetzelfde effect op zowel een farao als een slaaf door de tijd en ruimte heen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat dit tegenwoordig bevestigt. Anastasia, de kluizenares van de taiga, beheerst, naar het zich laat aanzien, de kennis van verbeelding enorm goed en moderne priesters lukt het niet en zal het niet lukken om haar krachtige, positieve en levende manier van verbeelding te overtreffen. Ja, zoals we eerder zeiden, personen zoals Anastasia en jij, zijn als grote luizen in de pels van veel individuen met macht die liever hebben dat we een blinde en afgestompte massa blijven en niet in contact komen met de door God gegeven vermogens waar Anastasia en jij ons zo krachtig op wijzen. Zelf denk ik dat het punt is dat niet alleen de ideeën belangrijk zijn maar waarschijnlijk hun uitdrukking in de taal van Anastasia. Wij weten allemaal al langer dat drinken en roken niet goed is, dat frisse lucht inademen beter en plezieriger is en dat puur water beter is voor onze gezond-

heid. Toch blijven we leven in ecologisch ongezonde en destructief grote metropolen en de helden van het grootste deel van de populaire televisieseries, rolmodellen voor veel mensen, brengen hun vrije tijd door in bars en discotheken. Maar opeens hoorden de mensen waarheden die al lang bekend waren en die inspireerden hen eindelijk om concrete actie te ondernemen. Er moet dus een grote kracht gescholen hebben in de spirituele prikkels van Anastasia en deze kracht is blijkbaar sterker dan de duisternis die de wereld veroverd heeft. Geen wonder dat er verzet is tegen Anastasia’s concrete, inspirerende ideeën en filosofie. Ja, Op dit moment is het verspreiden van allerlei geruchten over mij een ultieme, vergeefse uitvlucht om mensen af te leiden van de belangrijke onderwerpen. Sterker nog, zelfs in het eerste boek bracht ik over mijzelf naar buiten dat ik geen heilige was, dat ik toen dronk, rook, flirtte met vrouwen en alleen bezig was met mijn bedrijf. Ja, het bloed van de zakenman kan nog steeds gaan stromen, alleen nu is het niet zoals vroeger. Ik ben erg trots dat ik, met de hulp van mijn dochter en schoonzoon, in staat was om de productie van cederolie op te zetten volgens de technologie van Anastasia. Ik denk dat er weinig producten op de wereld gelijkwaardig zijn. Het heeft lang geduurd voor ik de kwaliteit van Anastasia’s olie benaderde, ondanks het gebruik van de moderne technologie van een farmaceutische fabriek. Maar het werd snel duidelijk dat het onmogelijk was om de benodigde kwaliteit te krijgen in de stad en dus werd het noodzakelijk om de productie te verplaatsen naar een dorp in de Taiga op 100 km van de stad, en het bleek te werken. Wat Anastasia betreft, zij is altijd bij me, in mijn hart en mijn ziel. januari | februari 2009 15.1 Frontier

13


SPIRITUALITEIT

Vladimir Megre

De belofte van een nieuwe boek Vladimir Nikolaevich, de lezers zullen mij nooit vergeven als ik je niet enkele vragen stel over je nieuwe boek. Kan je iets zeggen over de onderwerpen die je bespreekt in je nieuwe boek? In het nieuwe boek, zal ik het hebben over de gedachtekracht als de krachtigste energie in het universum. Wat zijn jouw favoriete passages in het boek? Ik vind het altijd leuk om over iets goeds te schrijven: zoals je vitaliteit en stemming verbeteren en pijnen en kwaaltjes verdwijnen als je over iets goeds schrijft, over de overwinning van het goede. In het nieuwe boek spreek ik over mijn kinderen, over de ijstijd, toen de mensen hun leefgebieden verlieten en, als een klein meisje, probeerden de gletsjer te stoppen. Vladimir, heeft Anastasia zaken besproken die helemaal nieuw voor je waren? Ja, maar het was niet altijd begrijpelijk of leek onbelangrijk. Bijvoorbeeld, ze beweert dat de mensheid nog niet het doel en de betekenis van haar bestaan heeft bepaald en ze claimt dat het menselijk bestaan bestaat in het perfectioneren van het natuurlijke levende milieu. Zij heeft dat lang geleden gezegd, maar ik heb het niet opgeschreven, omdat ik aannam dat de levende omgeving ook, bijvoorbeeld een appartement of landgoed betrof, en dat had niets met spiritualiteit te maken. Maar in latere gesprekken werd het duidelijk dat met “levende omgeving” zij niet alleen een familie heemtuin, hoe perfect ook, bedoelde maar het hele universum en ze vertelt hoe een persoon, door het perfectioneren van zijn of haar levende omgeving, de aarde zelfs kan beschermen tegen meteorieten en het universum een comfortabelere plaats kan maken om in te leven. Door het verbeteren van zijn of haar leefomgeving, vervolmaakt 14

Frontier 15.1 januari | februari 2009

men ook het eigen lichaam en geest. Dat klinkt fascinerend. Heeft ze je nog enige andere informatie gegeven dat jou erg vreemd leek? Het was niet zozeer vreemd, maar eerder onbegrijpelijk. Ze heeft bijvoorbeeld, verschillende keren geprobeerd uit te leggen dat als iemand sterft, hij niet verdwijnt, maar om het anders te stellen, in slaap valt en in een nieuw lichaam wakker kan worden. Zij vertelt het gedetailleerder dan ik nu doe. Maar soms doet ze dat en gebruikt ze woorden die niet voorkomen in onze vocabulaire. Met als resultaat dat het mij niet lukt om dat in begrijpelijke taal uit te drukken en dan praten we er later nog eens over. Soms vraag ik Anastasia: “Vertaal de woorden die je zegt in een meer begrijpelijke taal.” Ze antwoordt: “Het kan niet vertaald worden in jouw moderne taal; ik ben misschien analfabeet in vertalingen.” En dan lacht ze. Maar ik weet dat ze bijzonder geletterd is. Anastasia heeft soms een dwingende houding over bepaalde scènes die ze je wil laten schrijven. Is zoiets ook gebeurd met dit boek? Ja, inderdaad. Maar in het algemeen als ze spreekt over iets belangrijks waarin ze zelf diep gelooft dan gebruikt ze erg ongebruikelijke zinsconstructies. Bijvoorbeeld, als ze in het boek “Schepping” (deel 4) spreekt over de interrelatie van de energie van Liefde met God, klinkt alles wat ze zegt als poëzie en men zich niet alleen het hele boek woord voor woord kan herinneren, maar je ziet

ook afbeeldingen van hetgeen gezegd is. Welke belangrijke boodschap van Anastasia heeft dit boek voor de lezers? Ik heb haar niet gevraagd om een specifiek doel. Intuïtief voel ik dat ze heel graag iets goeds voor de mensen wil doen, om de mensheid te herinneren aan een deel van de vergeten kennis en gevoelens. Ze is bereid om het vuur over haar af te roepen en daarom zegt ze ook “Wee u Nostradamus! De data van de gevreesde rampen op aarde zijn niet zozeer jouw voorspellingen maar de creaties van je eigen verbeelding. Je hebt miljoenen mensen overtuigd hetzelfde te denken over wat je beweert en stuurt hun gedachten naar de verwerkelijking ervan. Jouw gedachten hangen nog steeds rond, verborgen en maken mensen angstig door het voorspellen van wanhoop, maar je voorspellingen zullen nu niet meer uitkomen. Laat je gedachten maar strijden met die van mij. Natuurlijk wist je dit allemaal van tevoren en daarom wil je zo graag wegvluchten.” Of een andere: “Slechtheid en boosaardigheid, verlaat de aarde en kom over mij!” Heel erg bedankt, Vladimir Nikolaevich voor de tijd die je hebt gemaakt voor je lezers. We zijn allemaal ongeduldig om meer te horen. ϒ

Eerder verschenen in NEXUS Magazine 15.6 , oktober/november 2008 Het langverwachte deel 5 van de Nederlandse Anastasia serie wordt uiteindelijk rond januari 2009 verwacht. Dat is ruim twee jaar na het verschijnen van deel 4. De uitgever Schildpad boeken maakt het weer goed met de Anastasia liefhebber: omstreeks april 2009 wordt deel 6 reeds verwacht. De Engelse vertaling zijn ondertussen alle 9 delen vertaald en beschikbaar.


Rick Devente

Column

Hoeveel schaamhaar heeft U? Sinds de aanslagen in New York en Londen laat Big Brother geen kans onbenut om ieder detail van de burger te achterhalen en op te slaan. Er is zogenaamd een dreiging in de vorm van een ongrijpbare vijand en daarom verliezen wij allemaal onze vrijheden en onze privacy. In de meeste gevallen wordt u misleid of voorgelogen over de reden waarom iets gebeurt, want u mag natuurlijk niet doorkrijgen wat men werkelijk wil. Controle versus controleren De machten achter de schermen willen controle verkrijgen over iedereen, overal en altijd. De huidige technologische ontwikkelingen verschaft hen die mogelijkheid. Er is een wezenlijk verschil tussen controle en controleren. Als uw werkgever wil controleren of u het magazijn wel heeft opgeruimd aan het einde van de week, hoeft hij alleen maar op vrijdag even langs te lopen. Als uw werkgever controle over uw doen en laten wil, zal hij continu over uw schouder mee willen kijken wat u zo de hele dag uitvoert. In het geval van controleren kan uw werkgever niet waarnemen hoe vaak u koffie drinkt of naar de WC gaat, u behoudt een gezonde mate van vrijheid. In de tweede situatie kan u geen stap zetten zonder verantwoording af te moeten leggen, een wezenlijk verschil. Ander voorbeeld. De regering wil een slimme energiemeter bij u thuis monteren (binnen nu en zes jaar). Op afstand kan het energiebedrijf uw meterstand opnemen. Is men geïnteresseerd in uw verbruik, dan zou eenmaal per maand opnemen voldoende zijn. Maar men is geïnteresseerd in uw doen en laten en daarom wordt iedere vijftien

minuten de actuele stand doorgegeven. Op deze manier kan men bijvoorbeeld precies zien wanneer u onder de douche gaat en hoe lang of hoeveel TV u kijkt. Het energiebedrijf is als de werkgever die continu over uw schouder meekijkt. Als u het verschil ziet tussen controle en controleren, dan gaat u ook zien wanneer er sprake is van kwade opzet en misleiding. Binnen de regering weet men dondersgoed het verschil. Daarom zal na 2011 kilometerheffing geschieden via een kastje dat uw gereden kilometers bijhoudt via de satelliet. Altijd handig als ze straks besluiten dit systeem te gaan gebruiken om u te controleren op gereden snelheid en fout parkeren. Was men alleen geïnteresseerd in uw gereden kilometers, dan zou eenmaal uitlezen tijdens de jaarlijkse APK ook voldoen. Dat hun dorst naar details geen grenzen kent bleek wel weer uit een artikel in de Telegraaf van 25 november jl., die kopte: “Vrees voor Rouvoets schaamhaarpolitie”. Van kinderen tot 19 jaar die vanaf 2009 te maken krijgen met jeugdgezondheidszorg wordt een elektronisch kinddossier (EKD) aangelegd. In dit dossier komen uiteenlopende vragen voor, maar enkele doen toch wel mijn nekharen overeind staan. Vragen zoals: ‘hoe oud was je toen je de eerste keer seks had’ of ‘hoe vaak doe je het’ en ‘vrij je veilig’. Maar men is ook geïnteresseerd in het schaamhaar van het kind, wel of geen schaamhaar, wat voor kleur het heeft en of het gekrulde beharing is. Meneer Rouvoet, of u schaamhaar heeft weet ik niet, maar schaamte in ieder geval niet. januari | februari 2009 15.1 Frontier

15


ACHTERGROND

Onder leiding van Désirée Röver vond een forumpresentatie plaats m.m.v. econoom Henk Trentelman, internist Wim Huppes en de arts Henk Fransen met als onderwerp de keuzevrijheid in de reguliere gezondheidszorg.

Cardioloog Pim van Lommel, auteur van het boek “Eindeloos Bewustzijn”, kreeg de achtste Frontier Award uitgereikt door Shireen Strooker, weduwe van de Frontier Award winnaar uit 2004 Bram Vermeulen.

Tussen de vele lezingen door even een moment van rust en kon de gelegenheid genomen worden om de accu weer op laten laden met de Multi Wave Oscillator.

foto’s: Petra van Vliet en Arthur de Smidt

Symposium ‘08 De organisatie had medewerkers van “Men in Black” ingehuurd om de toegangscontrole soepel te laten verlopen.

Bert Janssen gaf een spetterende en boeiende presentatie over graancirkels en hun geometrie. Hij wist de zaal op een sterke manier te boeien. De zaal bedankte hem met een staande ovatie. 16

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Multi-muzikant Avi Adir zorgde in de pauzes, spelend op verschillende akoestische instrumenten, voor de juiste sfeer.


ACHTERGROND

Geoff Stray is een verzamelaar van theorieën over het Maya jaar 2012. Naast een uiteenzetting van de verschillende theorieën ging hij in op bijna-dood-ervaringen die ook belangrijke aanwijzingen leveren over de betekenis van de komende overgang. Volgens Stray is de aarde op dit moment zelf in een staat van een bijna-dood-ervaring.

Patrick Geryl kreeg dit jaar ruimschoots de tijd om het laatste nieuws te vertellen over de ontdekking van het labyrint in Egypte en zijn voorbereidingen rond het, volgens Geryl, rampjaar 2012.

De in Amerika wonende Maudy Fowler gaf een kijkje in de hemel door contacten te leggen met overledenen. In 2 presentaties van in totaal 3 uur hielp ze met haar gave de aanwezigen om verder te komen op hun levensweg.

Op 15 november jl. vond het zevende Frontier Symposium plaats. De ingrediënten voor dit symposium in het Grand Hotel Krasnapolsky waren: 21 sprekers verdeeld over drie zalen, 500 bezoekers en 15 standhouders. Hierbij een korte foto-impressie.

Volgens Geoff Stray is er duidelijk sprake van een opwarming van de aarde, zeker als je kijkt naar de dracht van het ondergoed door de loop der tijden.

De mysterieuze, uit Frankrijk afkomstige schrijver en onderzoeker, Gigal verschafte de aanwezigen ongeëvenaarde toegang tot de nieuwste informatie omtrent het oude Egypte. Ze liet daarbij het gevoel achter niet het achterste van haar tong te laten zien, wat wellicht in een volgende presentatie alsnog naar voren komt.

Guido Wernink gaf zowel consulten als een lezing over Human Design, een revolutionaire formule die de esoterische disciplines astrologie, de I Tjing, de Kabbala en het Hindoe-chakrasysteem verenigt met de reguliere wetenschappen astronomie, genetica, biochemie en de kwantummechanica. januari | februari 2009 15.1 Frontier

17


GEZONDHEID

Collo誰daal g

18

Frontier 15.1 januari | februari 2009


GEZONDHEID

goud en zilver oude remedies, terug in een nieuwe vorm

januari | februari 2009 15.1 Frontier

19


GEZONDHEID

Het ontstaan van resistentie tegen antibiotica is uitgeroepen tot de grootste bedreiging van de wereldwijde gezondheid. Antibiotica zijn een hele belangrijke hoeksteen van onze gezondheidszorg. Door het frequente voorschrijven van antibiotica aan patiënten uit gemakzucht (geef een kuurtje en je ziet de patiënt voorlopig niet terug) en door het gebruik in de landbouw, is de werkzaamheid ervan minder en minder geworden. Gaan we met z’n allen nu terug naar bizarre primitieve tijden of zijn er nieuwe mogelijkheden?

Auteur Irma Ellens Maat

20

Frontier 15.1 januari | februari 2009

C

olloïdaal zilver kan hoop geven. Het is een natuurlijk antibioticum en sterker dan gedacht. Het werkt heel erg goed tegen tal van klachten. Nog nooit zijn er zoveel recepten antidepressiva voorgeschreven als vandaag de dag. Depressiviteit lijkt epidemische vormen aan te nemen. In Londen komt al Prozac uit de kraan. In de VS worden behalve antibiotica en steroïden in het oppervlakte water en drinkwater, eveneens al restanten van antidepressiva in dit water gevonden. Op deze manier zitten zelfs de nog overgebleven gelukkige mensen aan dit chemische gif vol met kwalijke bijwerkingen. Het grootste gedeelte van deze medicijnresten komt via de urine van mens en dier in het oppervlaktewater terecht en dit water wordt door waterleidingbedrijven gebruikt om drinkwater van te maken. Tien tot dertig procent van de medicijnresten blijven in het water zitten. Colloïdaal goud kan hier van nut zijn. Het is een natuurlijk opbeurend middel zonder akelige bijwerkingen en net als zilver (en selenium, zink etc) behoort het tot de sporenelementen die de mens nodig heeft en helaas door de moderne teelt van gewassen al te weinig in zijn of haar lichaam krijgt. Goud en zilver hebben we als mens dus eigenlijk nodig in ons voedsel, dit kan niet gezegd worden van de chemische antibiotica die onze darmflora flink verstoren en van de chemische antidepressiva die we via drinkwater binnenkrijgen en onze gezondheid afbreken. Oude remedies “Daarop nam Mozes het gouden kalf dat zij gemaakt hadden, verbrandde het met

vuur het vermaalde het, totdat het fijn gestoten was, vervolgens strooide hij het op het water en gaf dit aan de Israëlieten te drinken”(Exodus 32:20) Dit is een recept voor colloïdaal goud uit de Bijbel. Mozes liet het volk colloïdaal goud drinken tegen hun ongeduld en ontevredenheid. Eeuwen geleden gebruiken de Chinezen al gouden munten die ze lieten meekoken in de rijst en groenten om zo sporen van goud binnen te krijgen. Ook de Romeinen gebruiken het. In de Middeleeuwen stond het bekend als levenselixer. Een paar eeuwen geleden had praktisch iedere cowboy in het Wilde Westen van Amerika een zilveren dollar bij zich om zijn water en melk te zuiveren. Het werd eveneens gebruikt om de gewonden tijdens


GEZONDHEID

de Eerste Wereldoorlog te helpen. De beroemde Paracelsus was een fervent voorstander van verschillende metalen die hij in zijn medicijnen gebruikte om ziekten te genezen. Zijn het wondermiddelen? Nee, wondermiddelen bestaan niet. Het zijn goede middelen. Het zijn eeuwenoude remedies die sinds 1938 niet meer de status van geneesmiddel mogen dragen. Deze middelen worden dan ook verkocht als voedingssupplementen. Er mag dus gezegd worden dat zilver antibacteriële eigenschappen heeft, maar niet dat het een bronchitis geneest. Het gevolg is dat distributeurs manieren vinden om deze retoriek te omzeilen. (Goud geneest depressiviteit wordt bijvoorbeeld goud helpt ondersteunend bij

Colloïdaal zilver

lijkt, nu bacteriën

steeds meer resistentie tegen antibiotica ontwikkelen,

belangrijker dan ooit

het genezingsproces van depressiviteit). Het is een langdurig proces om een middel de status van geneesmiddel te geven. Het kost miljoenen en miljoenen en aangezien natuurlijke middelen zoals goud en zilver niet te patenteren zijn, is het voor de farmaceutische industrie niet aantrekkelijk om in deze middelen veel geld (onderzoek) te investeren. Verschillen tussen bereidingswijze vroeger en nu. Een van de redenen waardoor colloïdaal goud en zilver in onbruik is geraakt is het feit dat het vroeger veel duurder was om te bereiden. Het werd namelijk vermalen. Het was praktisch onbetaalbaar. Een andere reden is dat het niet zo veilig was als heden. Veel mensen zijn geheel ten onrechte nog steeds bang voor metaalvergiftiging wat vandaag niet meer voorkomt indien het goud en zilver op de juiste manier wordt geprepareerd. Wanneer de metaaldeeltjes te groot zijn, dan kan het lichaam ze niet goed uitscheiden en krijgen we ongewenste opeenhoping van deze metalen in ons lichaam. Door het metaal te vermalen, blijven de deeltjes veel te groot, wel een tiende mm. De deeltjes gaan neerslaan door de zwaartekracht en het product is van inferieure kwaliteit. Om dit te voorkomen voegen sommige producenten een “stabilisator” toe (meestal een eiwit) om de oplossing langer in suspensie te houden. Deze stabilisatoren blokkeren vaak de gunstige werking van de deeltjes. Wanneer zilverdeeltjes te groot zijn door een verkeerde bereidingswijze kan de huid een grijsblauwe verkleuring vertonen “Agyria” genoemd. Ook al is deze verkleuring niet gevaarlijk, het is permanent, dus onomkeerbaar

en daardoor zeer ongewenst. Het is daarom essentieel om kwalitatief zuivere producten te gebruiken. Wat is dan een veilige methode om colloïdaal goud en zilver te maken? Tegenwoordig wordt het zilver en goud gemaakt door een elektrische methode. Michael Faraday, een Engelse medicus en scheikundige maakte in 1857 voor het eerst colloïdaal goud. Zuiver colloïdaal goud is een vloeibare suspensie bestaande uit microscopisch elektrisch geladen gouddeeltjes in gedestilleerd water zonder enige andere toevoegingen. De ideale grootte van een colloïde bedraagt 0.001 tot 0.005 micron (een micron is een miljoenste van een meter in diameter gemeten). Colloïdaal zilver is hetzelfde maar dan zijn de deeltjes van zilver uiteraard. In het colloïdale goud zit altijd wat zilver om bacteriële belastingen uit te sluiten. Colloïdaal goud en zilver wordt meestal verkocht met als indicatie hun ppm (parts per million) waarde. Dat wil zeggen dat het aantal deeltjes goud of zilver vergeleken wordt met het aantal deeltjes water in de oplossing. Zilverwater van 10 ppm houdt in dat er tien deeltjes zilver per miljoen deeltjes water in de oplossing zitten. Dit is eigenlijk verwarrend omdat het een manier is om de totale hoeveelheid goud of zilver aan te geven. Beter zou het zijn om de grootte van de deeltjes te benadrukken. (Prof. Dr. Ronald J. Gibbs). Om een demonstratie te krijgen van de elektrische methode ben ik afgereisd naar Sjoerd Bruijn (43 jaar). Sjoerd woont in Schermerhorn (Noord Holland). Sjoerd is eigenlijk al sinds hij een kind was

januari | februari 2009 15.1 Frontier

21


GEZONDHEID

geïnteresseerd in technische zaken en het ontwerpen van apparaten. Toen hij in contact kwam met een vriend die werkzaam is in het circuit van de alternatieve geneeswijzen kon Sjoerd zijn kennis en creativiteit mooi gebruiken voor het ontwerpen van alternatieve medische apparatuur. Sjoerd heeft een Super Wave Oscillator en een C-Generator ontworpen. De Super Wave Oscillator is gemaakt naar een ontwerp van Lakhovsky en Tesla. (Lakhovsky en Tesla construeerden hoogfrequente spoelsystemen en vonden samen de techniek die leidde tot de Super Wave Oscillator uit). We gebruiken dit apparaat alleen nog om het goudwater te informeren (en natuurlijk voor healing). Het colloïdaal goud en zilver maken we tegenwoordig met de CGenerator. Dit is een regelbare hoogspanningstrafo (de hoogspanningstrafo voor de C-generator is een zogenaamde strooiveld trafo. Hij bestaat uit twee spoelen strak gewikkeld draad om een weekijzeren kern. De ene spoel heeft dik draad met weinig wikkelingen (de primair) en de andere juist dun draad met veel wikkelingen (de secundair). Volgens het inductie principe is 1 volt in de wikkeling van de primair 1 volt in de wikkeling van de secundair. Dus als er bijvoorbeeld tien wikkelingen op de primair zitten en je zet daar 10 volt op heb je 1 volt per wikkeling. Als de secundair dan 100 wikkelingen heeft heb je volgens dit principe 100 volt.) In combinatie met het resonantie blokje is het veel gemakkelijker om goud- en zilverwater te maken. De C-Generator genereert een hoge spanning waardoor het mogelijk is een klein plasma boogje tussen de twee elektroden (goud of zil-

22

Frontier 15.1 januari | februari 2009

ver) te trekken. De hoge temperatuur van dit plasma verdampt het metaal. Onder water condenseert deze damp tot nano deeltjes. Het lijkt wat dat betreft op een methode met lasers die in de wetenschap ge-

bruikt wordt (laserablatie)”. Het is inderdaad prachtig om te zien. Door een elektrische stroom door twee staven puur goud (of zilver) in gedestilleerd water te leiden worden uiterst kleine goud (of zilver) deeltjes door het water opgenomen. De elektrische lading van de deeltjes houdt ze zwevend in het water (Braunsche effect). Het plasma boogje is een mooi blauwig sprankelend vlammetje en langzamerhand zien we het goudwater van kleurloos naar lieflijk roze verkleuren.


GEZONDHEID

Dit proces duurt uren en uren. Het goud maken is veel moeilijker en preciezer werk dan het zilverwater produceren. Het heeft zelfs iets alchemistisch. Sjoerd licht toe: Het was vooral moeilijk om het hele systeem uit te vogelen. Op zich is de C-Generator geen ingewikkeld apparaat. Voordat ik echter roze colloïdaal goud en lichtgeel colloïdaal zilver kon maken ben ik toch wel twee jaar bezig geweest. Eerst met de Multi Wave Oscillator, die vooral plasma boogjes naar mijn vingers trok en vervolgens met de prototypes van de C-Generator. Het probleem was dat het goudwater steeds niet de juiste kleur kreeg. Het resonantie blokje, een bepaalde watertemperatuur en het juiste water waren uiteindelijk de oplossing. Het is heel belangrijk om te weten dat colloïdaal zilver en goud alleen zuiver kunnen zijn als ze gemaakt worden met gedistilleerd water en wel uit glazen flessen. Gedistilleerd water uit plastic flessen is goedkoper maar het plastic zorgt voor een chemische reactie met de colloïden die niet wenselijk is. Nog belangrijker is om nooit goudwater en zilverwater te kopen dat in plastic flessen zit. Sommige producenten doen dit om de kosten te drukken en bovendien gaat het minder snel kapot, maar het gaat heel erg ten koste van de kwaliteit van het product. De producten die Sjoerd maakt worden altijd in glazen flesjes gedaan. Het glas mag gerust doorzichtig zijn volgens hem. Hij laat me een klein doorzichtig flesje gevuld met goudwater zien. Het is puur gedistilleerd water waar niets in zit dan hele kleine deeltjes goud en het heeft een mooie lichtroze kleur. Volgens Sjoerd wordt er wel kleurloos goudwater verkocht waar heel erg weinig goud in zit. Om de juiste kleur te krijgen is geduld en vakmanschap vereist en de juiste ingrediënten. Zowel de goud als de zilverelektroden dienen van 99,99 procent zuiver goud en zilver te zijn.

Hij vertelt dat hij ooit uit balorigheid een beetje colloïdaal goud in zijn glas wijn deed. “Wijn met goud, leuk voor in een restaurant!”. Groot van zijn verbazing toen de wijn een klasse beter smaakte. Veel mensen hebben dit na hem geprobeerd met steeds hetzelfde resultaat. Wat doen colloïdaal goud en zilver voor ons lichaam? Sjoerd zijn klanten zijn vaak tevreden en blijven bestellen. Het colloïdaal zilver en goud wordt gebruikt bij allerlei klachten, maar soms ook preventief of als levenselixer. Colloïdaal zilver is een natuurlijk antibioticum dat helpt tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. In zijn boek Micro Silver Bullet schrijft dr Farber het volgende: “Onderzoek heeft uitgewezen dat colloidaal zilver met succes is ingezet bij meer dan 650 ziektes, o.a. bij :acne, rosacea, allerlei allergieën, voetschimmel, tuberculose, blaasontstekingen, parasieten in het bloed, bloedvergiftiging, steenpuisten, builenpest, brandwonden, Candida Albicans schimmelinfectie, gangreen, cholera, bindvliesontsteking, lepra, leukemie, wolfszweer, lymfeklierontsteking, cystitis, suikerziekte veroorzaakt door infectie, hoornvliesontsteking, ziekte van Lyme, Malaria, hersenvliesontsteking, Multiple Sclerose, zenuwzwakte, parasitaire infectie (in de mond

en via schimmels). Longontsteking, borstvliesontsteking, prostaatklachten, pruritus ani, psoriasis, etterende oogsteking, neusslijmvliesontsteking, reuma, dauwworm, rode hond, ontstoken ogen, oren, mond en keel, sevorrhes, gordelroos, stafylokokken infectie, syfilis, schildklierklachten, amandelontsteking, vergiftiging, trachoma, loopgraafvoet, huidontstekingen, alle soorten virussen, wratten, kinkhoest, schimmelinfecties, virale maagzweren, Aids”. Paul Farber is een wetenschappelijk onderzoeker. Hij ging colloïdaal zilver gebruiken toen de ziekte van Lyme hem bijna fataal werd. Van reguliere antibiotica heeft hij een Candida schimmel infectie opgelopen. Vervolgens heeft hij zich zowel genezen van de ziekte van Lyme als van de Candida schimmel infectie door het gebruik van het zilverwater. De werking van colloïdaal zilver berust op het onwerkzaam maken van een enzym dat betrokken is bij het zuurstof ademh a l i ng s pro c e s van schimmels, bacteriën en vi-

Colloïdaal goud is een

natuurlijk antidepressivium

januari | februari 2009 15.1 Frontier

23


GEZONDHEID

russen. Bij bijvoorbeeld keelontsteking of tandvleesontstekingen kan het zilverwater worden gebruikt om te gorgelen of te spoelen. Het kan ook direct op schaafwonden, snij wonden en open wonden worden gedruppeld of opgebracht worden als kompres. Resistentie antibiotica Internationaal bestaat er grote zorg over de toename van resistentie tegen antibiotica bij diverse klinisch belangrijke bacteriën (o.a. Staphylococcus aureus, pneumokokken en enterokokken). Dit zijn zeer verontrustende gegevens. De resistentie is vooral ontstaan doordat artsen te snel en te gemakkelijk antibiotica voorschreven. Het was immers zo simpel. Een kuurtje en de patiënt was genezen. Het vergde weinig zorg en nazorg. Antibiotica zijn eigenlijk een hele belangrijke hoeksteen van onze gezondheidszorg. Op de intensive care krijgt zo’n negentig procent van de patiënten antibiotica. Ook zijn bijvoorbeeld transplantaties van organen onmogelijk zonder antibiotica. Het ontstaan van resistentie tegen antibiotica is dan ook uitgeroepen als de grootste bedreiging van de wereldwijde gezondheid. Nu we reeds steeds meer in deze situatie terechtkomen, wordt als enige oplossing gezien om terughoudend te zijn met het gebruik van antibiotica. Het is beter om het niet voor te schrijven indien de kwaal uit zichzelf verdwijnt (voorbeeld: griep). Al helemaal absurd is het oneigenlijk gebruik ervan. Dat betekent dat het zelfs wordt voorgeschreven terwijl het geen effect heeft. (Voorbeeld: bij een verkoudheid dat door een

24

Frontier 15.1 januari | februari 2009

virus wordt veroorzaakt helpt antibiotica niet). Behalve artsen gebruiken ook boeren op grote schaal antibiotica. Veefokkers gaven eind jaren zeventig het antibioticum avoparcine aan hun kippen, kalveren en varkens. Dit werd door het voer gemengd en de dieren groeiden daardoor sneller. Avoparcine lijkt erg op vancomycine, een belangrijk antibioticum tegen ernstige infecties. Tegenwoordig is door Europese regelgeving het gebruik van antibiotica voor dergelijke doeleinden aan banden gelegd. De vancomycine-resistentie heeft zich echter al mondiaal verspreid. Colloïdaal zilver lijkt, nu bacteriën steeds meer resistentie tegen antibiotica ontwikkelen, belangrijker dan ooit. Temeer daar bacteriën minder resistentie tegen colloïdaal zilver ontwikkelen. (Vaak lezen we dat bacteriën geen resistentie tegen zilverwater ontwikkelen. Dit is echter achterhaald. Warren Jefferson noemt in zijn boek Colloidal Silver Today enkele gedocumenteerde gevallen van zilver resistentie. Dit zijn gelukkig nog steeds uitzonderingen). Ook zou het zilverwater ervoor kunnen zorgen dat mensen minder snel antibiotica gaan gebruiken bij aandoeningen zoals griep etc die ook uit zichzelf weer overgaan. Ze zouden dan toch een goed middel kunnen hebben om zich snel beter te voelen. Colloïdaal goud als natuurlijk antidepressivium Tegenwoordig worden er meer antidepressiva voorgeschreven dan ooit. Deze middelen hebben helaas hele akelige bijwerkingen. Ze kunnen verslavend werken, voor slaperigheid zorgen, voor gewichtstoename, voor een verlies van libido of zelfs voor een totaal afgevlakt gevoelsleven en nog tal van andere bij we rk i nge n . Een bij-

werking van Prozac is bijvoorbeeld suïcidale neigingen. Hoe ironisch. Ook duurt het vaak een tijdje voordat deze medicijnen werken. Colloïdaal goud is een natuurlijk antidepressivium. Volgens dr. Farber, die dertig jaar klinisch psycholoog is geweest, zou het gebruik van goud heel goed in de psychiatrie werken. Temeer daar colloïdaal goud geen giftige neveneffecten kent. In zijn boek the Micro Silver Bullet zegt dr. Gary Smith over het colloïdaal goud: “Zelfmoord is een nationale tragedie geworden vooral onder onze jongeren (USA). Goud heeft een geschiedenis die bewijst dat het werkt in de richting van het omdraaien van het neigen van de mens om zelfmoord te plegen (…) Als we colloïdaal goud zouden kunnen introduceren in de dieetvoorschriften van deze hoge risicogroepen dan denk ik dat we een lange weg zouden kunnen gaan in de afname van de frequentie en mate van zelfdoding in dit land (…). Mensen


GEZONDHEID

die geestelijk ziek zijn gaan door verschillende stadia van emotionele degeneratie als volgt: frustratie, ontevredenheid, prikkelbaarheid, pijn, woede, razernij, verdriet, angst, zorg, vrees, onverschilligheid, apathie, waanzin. Goud helpt in alle gevallen het beste.” Behalve dat colloïdaal goud goed tegen psychische problemen helpt, wordt het eveneens als pijnstiller toegediend. Het wordt gebruikt bij artrose, reuma en andere gewrichtsklachten. We kennen allemaal wel de goud injecties die reuma patiënten toegediend krijgen. Verder stuurt goud het mechanisme van de lichaamswarmte en heeft het een positief effect bij rillingen, opvliegers en nachtelijk zweten. Het stimuleert de levenskracht en er zijn momenteel zelfs onderzoeken gaande over de positieve werking van colloïdaal goud op de intelligentie. Naar mijn mening zijn deze onderzoeken te kleinschalig en is het nog te vroeg om hier bindende uitspraken over te doen. Ook helpt goud om de behoefte aan opiaten of narcotica te verminderen. Mensen met een alcoholverslaving kunnen colloïdaal goud als ondersteuning gebruik bij het afkicken. Bij tumoren heeft goud een remmende werking en kan soms zelfs tot verkleining van de gezwellen leiden. Samenwerking In mijn ogen zou het schitterend zijn indien er meer wetenschappelijk onderzoek zou komen naar de gunstige effecten van colloïdaal goud en zilver op de gezondheid van mensen en dieren. Ooit leek penicilline een wondermiddel en werd het te pas en te onpas voorgeschreven. Het verloor echter steeds meer zijn werking doordat bacteriën resistentie ontwikkelden. Dit laatste is een natuurlijk proces. Het hoort bij de evolutie. Wetenschappers zijn bezig om resistentiegenen te identificeren en doen

hun best om tot een oplossing te komen. Soms is er echter beter om tegelijkertijd verschillende oplossingen te bedenken en deze simultaan in te zetten. Minder antibiotica, restrictief voorschrijven, oppassen voor oneigenlijk gebruik en alternatieven voor antibiotica in de gaten houden en waarom niet heel positief proberen te zorgen dat mensen en dieren minder ziek worden door goede voeding en voedingssupplementen. Gelukkig zijn er inmiddels al wetenschappers die het nut van gedegen wetenschappelijk onderzoek van colloïdaal goud en zilver wel inzien. Prof. Dr. Ronald Gibbs heeft in zijn boekje Silver Colloïds. Do they Work? Een aantal feiten nuchter op een rijtje gezet. Hij ziet colloïdaal zilver als een prachtig alternatief nu onze gebruikelijke antibiotica steeds minder werken. Volgens Gibbs is er nog meer onderzoek nodig, juist nu in zijn ogen distributeurs vaak te weinig kennis van zaken hebben en de middelen verkopen als wondermiddeltjes. Daardoor doen ze geen recht aan de enorme kwaliteiten van colloïdaal goud en zilver. Conclusie Colloïdaal goud en zilver zijn eeuwenoude medicijnen, die nu niet meer de status van een geneesmiddel mogen dragen. Ze worden door de F.D.A. (Food and Drug Administration in de USA) beschouwd als een geneesmiddel van voor 1938. Dat houdt in dat ze mogen worden gefabriceerd en gedistribueerd, maar dat er geen claims worden gemaakt ten aanzien van hun effectiviteit tegen ziekten. Ergens is dit heel jammer, want colloïdaal goud en zilver bieden prachtige mogelijkheden voor de gezondheid van

mens en dier en zelfs plant. Ze zijn behalve geneeskrachtig ook noodzakelijk voor de mensen en andere levende organismen. Vroeger aanbaden de Israëlieten het gouden kalf. Mozes verfoeide deze afgoderij en gaf het goud terug aan de natuur. Hij gaf het aan het water en zo aan de mens. Tegenwoordig aanbidden we in mijn ogen nog steeds het gouden kalf in de vorm van geld. Er wordt geïnvesteerd in onderzoek indien het financieel veel kan opbrengen. Natuurlijke middelen zijn daardoor in een vergeethoek geraakt. Goud en zilver worden gezien als ruilmiddel, als geld en niet meer als natuurlijke elementen van de aarde, sporenelementen die levende wezens nodig hebben. Goud ligt opeengestapeld in kluizen in banken. Laten we het behalve als kostbaar edelmetaal toch ook weer als een noodzakelijk sporenelement in onze voeding en als natuurlijk geneesmiddel beschouwen. ϒ

Bron • The Micro Silver Bullet. A Scientifically Documented Answer to The Three Largest Epidemics in the World Lyme Disease Aids Virus Yeast Infection (and the Common Cold) Dr. M. Paul Farber. 1997 • Colloidal Silver Antibiotic Superhero. Johnny Silverseed. 1999 • Colloidal Silver Today. The All-Natural Wide-Spectrum Germ Killer. Warren Jefferson. 2003 • Silver Colloids. Do they Work? Ronald J. Gibbs. 1999 Contact met Sjoerd Bruijn is mogelijk via zijn website www.multiwavehealing.nl Voor informatie mag u eveneens mailen naar iellens@freeler.nl

januari | februari 2009 15.1 Frontier

25


ACHTERGROND

In Frontier Magazine besteden we regelmatig aandacht aan andere kalenders dan de Gregoriaanse, van graancirkel-kalender tot de Maya kalender. In dit nummer gaan we een unieke, nog vrij onbekende kalender, onder de loep nemen, genaamd de I Ching kalender.

VAN AARDRAT NAAR AARDBUFFEL Introductie van de Chinese I Ching kalender Auteur: Manoj Hermans

D

eze kalender wordt vanaf 1983 door Manoj Hermans via de stichting Akhaldan samengesteld en geproduceerd. In dit nummer wordt via de I Ching kalender het komend jaar beschouwd. En in de komende nummers zal een 2-maandelijkse bespreking van de I Ching kalender worden geplaatst. Degenen die vertrouwd zijn met de I Ching kunnen deze kalender eenvoudig volgen.

Afsluiting van het jaar van de Rat Op Maandag 26 Januari 2009 om 7 uur 36 Amsterdamse Tijd begint het Chinese Nieuw Jaar van de Aard-Waterbuffel en eindigt het jaar van de Aardrat. Het Chinese Nieuw Jaar begint altijd met nieuwe Maan in Waterman. Daarom begint het Chinese nieuwe jaar altijd op een andere tijdstip en dag. Dus bijna heel Januari 2009 valt nog onder het jaar van de Rat, dat als universeel* I Tjing hexagram 8 heeft, dat wil zeggen Eenheid zoeken ook wel de Aaneengeslotenheid (Aarde beneden en Water boven). Het draait hier om solidariteit en het aaneensluiten van gelijkgezinden “ Eendracht maakt Macht “ ‘De onzekeren komen gaandeweg naderbij, wie te laat komt, heeft ongeluk’. Het zal een zeer intensieve maand Januari worden (veel sterren verlicht**), waarbij op Dinsdag 6 Januari (Driekoningen) Jupiter in Waterman gaat en we dus uitdijing van internationale betrekkingen en vriendschappen krijgen voor heel het jaar 2009! (Barack Obama heeft Jupiter ook in Waterman!) Dit Eenheid zoeken is zeker noodzakelijk, vooral omdat de aankomende Aardbuffel als universeel hexagram nummer 23 heeft De Versplintering of Verslechtering. (Aarde beneden en Berg boven)! 26

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Het Oordeel ‘Het is niet bevorderlijk, waar ook heen te gaan’. Het Beeld De Berg rust op de Aarde: het beeld van de Versplintering. Zo kunnen de hogeren alleen door rijke gaven aan de lageren hun positie verzekeren. Het gebeuren van 2009 Het beeld zegt alles, de gemene man (de corrupte, oneerlijke) komt op en verkrijgt macht omdat de edele dit moet toestaan. Het gaat evenwel om tijdelijke macht, verleent door de edele. Net zoals de schaduw niet kan bestaan zonder het licht, kan de gemene mens niet bestaan zonder de edele! “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel”. Het Chinese Jaar van deze Aard-Waterbuffel trekt alle energie naar de Aarde, het zal dus een zeer materieel jaar zijn, waar de mensengeesten zich heel druk moeten maken om hun materiële overleving. Alleen de maanden April, Mei, Augustus, November van dit jaar en Januari 2010 hebben een spirituele lading, waar de gemene man vernietigd of op z’n minst weer onder de leiding van de edele gesteld wordt. Het wordt een zwaar jaar, vooral economisch gezien. “Eind goed, al goed”! Shiva Jaar Deze bovengenoemde oeroude gezegden typeren dit aankomend Jaar van de Aardbuffel uitstekend, want al komen er zeer slechte


ACHTERGROND

tijden (overal, dus universeel, recessies) en verkrijgen de gemene maffiose mensen tijdelijke macht, deze macht zal ze ontnomen worden! De gemene, lagere mens zal zich op den duur laten leiden door het sterke en lichte principe, omdat alleen deze orde in de chaos kan scheppen. 2009 is dus ook een Shiva Jaar (Shiva als de goddelijke Danser met de Vernietiging van het Oude zowel als de Schepping van het Nieuwe). Deze Schepping van het Nieuwe mogen we dan beleven in het Jaar van de Donder-Tijger (2010).

Het Osjaar 2009 wordt dus een jaar waarin men door bescheidenheid de versplintering om zich heen in relaties en werk kan (ver) dragen.

* = geldig voor iedereen en overal op Moedert Aarde (GEA) ** = zodanige planeetstand, dat weergegeven wordt door een Tarotkaart!

De I Ching kalender is verkrijgbaar via de stichting Akhaldan (www.akhaldan.info) of bij de Frontier Bookshop. De prijs is € 9,90

Achtergrond van 2009 Om bij het begin van het Chinese Nieuw Jaar (26-1-2009) de betekenis van het jaar te verdiepen, hier nog wijze woorden van Lao Tse over het hexagram 23:

‘De bescheiden mens heeft van nature voorspoed’. Wordt vervolgd.

ϒ

Manoj Hermans is drs. in de economie en sinds 14 juli 1977 sannyasin van Bhagwan Shree Rajneesh, ook wel Osho genoemd. Sinds zijn inwijding is hij bezig met de I Ching astrologie. Samen met Gert Jan Evelo is hij de uitvinder en maker van de Dutch Spirit longkruiden.

Weinig woorden gebruiken is natuurlijk. Een heftige wind kan geen hele morgen duren; stromende regen geen ganse dag. Wie anders dan hemel en aarde hebben deze dingen gemaakt? En daar hemel en aarde niet eeuwig kunnen blijven, hoe zou dit de mens mogelijk zijn? ' ' met TAO. Wie zich in TAO verliest, wordt een ' ' met de deugd. Wie zich in de deugd verliest, wordt een ' ' met het losbandige. Wie zich aan losbandigheid overgeeft, wordt een Een met TAO, zal hij warm door TAO ontvangen worden. Een met de deugd, zal hij warm door de deugd ontvangen worden. Een met het losbandige, zal hij warm door het losbandige ontvangen worden. januari | februari 2009 15.1 Frontier

27


WETENSCHAP

Drs. P spreekt

28

Frontier 15.1 januari | februari 2009


WETENSCHAP

'Zielsverhuizing is volkomen tegen mijn principe' Heinz Hermann Polzer, veel beter bekend onder zijn schuilnaam Drs. P, is een man die zich graag laat overtuigen. Bijvoorbeeld over het bestaan van geesten. Yin en yang is ook aan hem besteed, evenals oude verdwenen beschavingen en buitenaards leven. Maar met één voorbehoud: 'Ik ben niet lichtgelovig.' Auteur: Frans Vermeulen

‘D

Foto’s: Petra van Vliet

it is ongetwijfeld niet een asbakje’, opent Drs. P het gesprek nadat hij zich aan de tafel heeft geïnstalleerd in de Frontier Bookshop aan de Amsterdamse Leliegracht. ‘Wel? Ik complimenteer u. Er is nóg een boekwinkel in Amsterdam waar schaamteloos gerookt mag worden. Ik hoef niet per se schaamteloos te zijn, maar in ieder geval onbekommerd.’ ‘Ik moest daar signeren en constateerde tot mijn innige vreugde dat roken daar toegestaan is. Zelfs gewaardeerd werd. Dat schept direct al een sfeer waarin ik mij behaaglijk voel. Ik laat niet af om mij te ergeren aan de overheid die het roken onmogelijk probeert te maken en je bovendien nog lastig valt met opgewonden opschriften op de verpakkingen.’ ‘In Vlaanderen sprak ik ooit een geneesheer die keurig had gestudeerd in Leuven, dus terzake kundig mocht worden geacht. Die had zich nogal verdiept in de Oosterse geneeswijzen, in het bijzonder China. Hij verzekerde mij, op grond van zijn kennis op dat gebied, dat roken eigenlijk heel goed was voor het gestel. Want het gestel heeft yin en yang nodig en die moeten in evenwicht zijn. Als je teveel yang hebt dan kun je

dat door roken corrigeren, door yin toe te voegen. De man zag er zeer vitaal uit, sprak ook samenhangend. Kortom, ik had alle vertrouwen in zijn mededelingen’, waarna de doctorandus in de economie zijn sigaar aansteekt. Verzot op spoken Nu is roken niet de directe aanleiding van het gesprek, boekwinkels daarentegen wel. De vitale Amsterdammer loopt regelmatig de Frontier Bookshop binnen om er rond te neuzen. Het is dan ook geen toeval dat P zijn laatste boek, En Passant, columns bevat over onderwerpen als buitenaards leven, toeval, geesten en Lou de Palingboer. Hoewel uw naam Heinz Hermann Polzer luidt, bent u beter bekend onder het pseudoniem Drs. P. Hoe is dat zo gekomen? ‘Ik wilde het enigszins intrigerend maken. Er bestaan namelijk aardbewoners die een naam dragen die uit een enkele letter bestaat. Van China herinner ik mij een meneer A. Zo zullen er ongetwijfeld lieden rondlopen die O heten, en I lijkt mij ook niet ondenkbaar. Zo vond ik P zonder punt eigenlijk wel een geschikte achternaam als

pseudoniem.’ Er gaat het verhaal dat u dat pseudoniem aan Willem Duys te danken hebt. ‘Er was toentertijd een plaatje in de maak en Duys begeleidde de opnamen van deze EP. Hij belde mij op en vroeg mij welke naam er op de hoes moest verschijnen. Daar had ik niet zo snel een snedig antwoord op. Hij stelde toen voor: Drs. P. Ik vond dat briljant. In de eerste plaats is dat kort, wat bij signeersessies erg van pas komt. Dus ik was zeer gelukkig met die vondst en heb die onmiddellijk overgenomen en toegepast.’ U bent diverse malen gesignaleerd in deze boekwinkel. Duidt dit op interesse in grenswetenschappelijke zaken? ‘Ja. Met dit voorbehoud dat ik zelf niet lichtgelovig ben en dat ik al deze informatie met de nodige scepsis tot mij neem, maar wel zeer geboeid. Het is dus een tweestrijd in mijn brein. Zoals ik in principe niet in spoken geloof, maar verzot ben op spookverhalen en zelfs heel graag en gretig luister naar actuele spookgebeurtenissen die mij destijds werden meegedeeld in Indonesië bijvoorbeeld.’

januari | februari 2009 15.1 Frontier

29


WETENSCHAP

Ghostly weekend ‘Ik kende daar in Kebajoran een nuchtere Hollander die werkte bij Internatio. Hij vertelde mij buitengewoon serieus dat bij hem thuis een Chinees woonde die allang dood was, maar die hij soms waarnam. Soms lijfelijk, de gestalte passeerde, andere keren rook hij ineens wierook. Voor hem een teken dat de Chinees in de buurt was. Hij tilde daar niet zwaar aan, want de Chinees deed hem geen kwaad, uitte geen lugubere geluiden. Hij hield zich discreet koest, verplaatste ook niet op bovennatuurlijke manieren kopjes en dergelijk toeren meer. Kortom, hij had er geen enkele hinder van.’ ‘Dat werkte op mij toch tamelijk sterk want als gezegd was deze Hollander absoluut niet mystiek georiënteerd, maar hij had vastgesteld: er is een spook. Hoe? Door hem te zien. Een figuur niet scherp omlijnd, toch duidelijk herkenbaar als wezen, als menselijk figuur.’ U spreekt van een tweestrijd. Had u zelf graag zo’n ervaring gehad? ‘Heel graag, ja. Ik heb er ook enigszins naar gezocht. Ik heb kerkhoven in het donker bezocht. Er is mij niets daarvan gebleken. Hieraan knoop ik nog een incident vast dat zich voltrok in Ierland. Op verzoek van NCRV-radio ondernamen Rik Felderhof en ik samen een reis naar Ierland. Het motto luidde: ghostly weekend.’ ‘Het was de bedoeling dat wij begeleid zouden worden door een heerschap die alles wist van spookverschijningen en -plekken aldaar. Deze man was aangenaam, beschaafd, reed een Jaguar, wat ook niet niks is. Hij wist inderdaad heel veel over spooken aanverwante fenomenen in Ierland en voerde ons naar allerlei plaatsen waar dat

30

Frontier 15.1 januari | februari 2009

vast te stellen was.’ ‘Helaas, wij hebben niets kunnen vastleggen op de band. Geen macabere kreten laat staan dat er iets verscheen. Ik heb nog geslapen in een hotelkamer die bekend stond als dé spookkamer. Ik verloor het bewustzijn. Dat hield weer op waarna ik opstond en de kamer heb verlaten. Ik heb helemaal niets van spoken gemerkt. Ik moet dus vaststellen dat ze blijkbaar bang voor mij zijn.’ Terug naar deze winkel. Kunt u zich nog een boek herinneren dat u hier gekocht hebt? ‘Ik heb voor zover mij bijstaat een boek gekocht dat was aangekondigd als een verhandeling over verdwenen beschavingen. De Inca’s evenals de Maya’s hebben mij altijd geïntrigeerd. Hebben ook veel respect bij mij verworven vanwege hun kennis.’ ‘In dit verband vertel ik u geen nieuws als ik verkondig dat volgens de Maya’s alsook de oude Egyptenaren de mensheid ophoudt te bestaan in 2012. Als ik mij niet vergis in de maand december. Vast staat dat deze beschavingen doorkneed waren in astronomie. Observaties van hemellichamen, daar word je stil en bescheiden van.’ Bijkomstig bolletje Een van de columns in uw boek En Passant luidt: Buitenaards. Hoe kijkt u aan tegen mogelijk buitenaards leven? ‘Ik zal de laatste zijn om kloek te verklaren dat zoiets niet bestaat. Dat zou wijzen op een ziekelijke zelfoverschatting van de mensheid. De Aarde is een heel bijkomstig bolletje dat zich door het heelal beweegt. Omgeven door tal van veel grotere en waarschijnlijk veel oudere bollen.’ ‘Dan zou het toch lachwekkend zijn om te stellen dat juist op ons onbelangrijke bolle-

tje leven heerst en elders niet. Dus ik moet logisch veronderstellen dat er zich leven zich bevindt op andere bollen.’ Maar liefst twee columns behandelen het fenomeen Toeval. Bestaat het wel of bestaat het niet? ‘Toeval bestaat, geloof me. En ik ben er blij om.’ Ooit kwam de Amsterdamse Zwitser Polzer in Zwitserland tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zwitserland een naamgenoot tegen. Welke ook nog eens dezelfde functie had: Sanitätssoldat. Toevallig, omdat Polzer een Oostenrijkse naam is, en geen Zwitserse. Nog meer toeval haalt P aan in een verhaal over Lincoln en Kennedy dat hij ooit las in de International Herald Tribune. Op pagina 57 van En Passant staat: ‘Lincoln werd president in 1860; Kennedy kreeg die functie in 1960. Lincolns secretaresse heette Kennedy; de secretaris van Kennedy Lincoln. Lincoln bezocht met zijn vrouw een theater geheten Ford en werd daar door het hoofd geschoten met dodelijk gevolg. Kennedy reed met zijn vrouw in een automobiel van het merk Lincoln toen een kogel zijn schedel trof. Beiden werden opgevolgd door president Johnsons, respectievelijk Andrew en Lyndon.’ Lou is de kortste titel in uw boek. Een palingboer waarvan gezegd werd dat hij Jezus was. Gelooft u in een staat van verlichting? ‘ Ja en nee. Ja, aangezien dat talloze keren is gemeld en aangezien mensen in hun brein natuurlijk iets kunnen ondergaan wat het gevolg zou kunnen zijn van cocaïne. En nee, omdat het geen echte verlichting is. Het is een toestand, een stemming, maar het is niet de werkelijke situatie.’


WETENSCHAP

‘Die mensen denken dat zij op hoger plan zijn gekomen. Dat ze ineens meer begrijpen. Dat zij ook deugdzamer geworden zijn misschien. In feite is het alleen maar een vorm van illusie. Dat kan een heel overtuigende en heel sterk aankomende illusie zijn. Maar het is niet een wezenlijke verlichting. Heel veel wereldleraren die hebben dat, die staan op een heuvel bijvoorbeeld. Ineens overkomt hun iets. Het is een roes, maar in feite zijn zij niet veranderd.’ Lou Spreekt Heeft u Lou de Palingboer wel eens gezien? ‘Ik heb hem eens gezien, dat was al in zijn nadagen. Er reed een vrachtwagen door de stad met een zeer duidelijk opschrift: Lou Spreekt, de datum erbij en het was in Frascati meen ik. En ik dacht, dat moet ik toch eens even bijwonen. Hij sprak in feite niet. Hij kwam op het toneel geschuifeld, nam plaats op een stoel en iemand zette de bandrecorder aan. Daar klonk de stem van Lou met allerlei bovenzinnelijke mededelingen. Hoe dan ook, hij was er niet meer aan toe om zelf te spreken.’ Ik zie daar een parallel met een optreden van u ooit in AVRO’s Toppop. U playbackte daar in de Hilversumse studio. Er wordt van gezegd dat u dat bijzonder slecht deed. ‘Dat wil ik geloven, want ik heb het nooit geoefend. Ik hield niet van playbacken. Maar ik herinner mij niets van dit voorval.’

‘Het komt uit je brein, of laat ik het iets wetenschappelijker benaderen: het komt van je voorgeslacht. Je genen in feite, want je erft bepaalde talenten van de (groot)vader.’ ‘Die genen, ik ben er niet mee vertrouwd, maar ik weet dat iedereen zulke dingen heeft, spelen ook een bepaalde rol in het leven. Ongetwijfeld ook in het geestesleven. Dat is iets waar je buitengewoon bedaard en realistisch over kunt denken. Ik geloof niet in een buiten- of bovenzinnelijke macht. Als je aan het werk bent, worden die hersencellen eventjes wakker geschud. Ze overleggen met elkaar, over een rijm of over een bepaalde zinsnede, en geven dat aan het bewustzijn door. Dan denk je: ja, dat is de oplossing.’ ‘Het is ambachtelijk. Ik heb buitengewoon weinig ontzag voor de figuren die zeggen: ik ben dichter en die daarbij suggereren dat ze iets hebben dat boven de menselijke natuur staat. Het is gewoon een vak. Hoe beter je je taal kent, hoe muzikaler je bent, ik spreek nu weer van op rijm en metrisch schrijven, des te gemakkelijker kunnen de hersencellen daarop inhaken en suggesties verschaffen.’

U droeg een bontmuts. ‘O, dan zal dat de Dodenrit geweest zijn.’

Keuterboer en ketellapper Op de vraag: gelooft u in een leven na de dood en wilt u daar een rijm over schrijven, antwoordt de dichter: ‘Geef mij een pen en een paar minuten.’ Vijf minuten later leest hij het zelf voor: ‘Het leven kan onthutsend zijn, geen nood Indien men maar geduld heeft, gaat men dood’

U heeft een bijzonder groot oeuvre aan boeken, liedjes enzovoort. U bent ontegenzeggelijk creatief. Wat is creativiteit en waar komt het vandaan?

Gelooft u in een leven na de dood? ‘Nee. Het lijkt mij ondraaglijk om niet te sterven.’ ‘Stel je voor je wordt geboren als keuter-

boer in het oude Perzië. Na een tijdje sterf je en je vind jezelf terug in de vroege middeleeuwen. Je bent dan een soldaat, dus op den duur sneuvel je en je vind jezelf terug als ketellapper in, wat zal ik voor treurige plaats noemen, Vroomshoop. Ik ben er nooit geweest, maar het lijkt mij een bijzonder deprimerende plaats. Daarna sterf je en je herleeft en blijkt dan een dissident te zijn in een buitengewoon calvinistisch gebied zodat je op de brandstapel terechtkomt, wat ook niet aan te bevelen is. Je sterft dus vrij spoedig, je vind jezelf terug als een mislukte muzikant in een onbelangrijke Duitse plaats.’ ‘Dat gaat zo maar door en ten slotte blijk je dan Drs. P te zijn, dat is helemaal niet onplezierig hoor, maar daar komt ook een eind aan. Dan vraagt men zich toch bekommerd af: wat komt hierna? En hoeveel komt hierna? Houdt het nooit eens op? Kortom, zielsverhuizing is volkomen tegen mijn principe.’ ϒ

Biografie Drs. P, pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, werd geboren in Thun, Zwitserland op 24 augustus 1919. Hij is een Nederlandse tekstschrijver, schrijver, letterkundige, componist, pianist, zanger en cabaretier van eigen Nederlandstalige liedjes. Zijn meest bekende nummers zijn Dodenrit (Trojka hier, trojka daar), De veerpont (Heen en weer...), Het trapportaal, Knolraap en lof, schorseneren en prei en De zusters Karamazov (tante Constance en tante Mathilde). Polzer heeft achttien albums op zijn naam staan, veertien singles, twee DVD's en negentig boeken. Zijn laatste boek is getiteld En Passant, 2008, iest & brand uitgevers, ISBN 9789079717019.

januari | februari 2009 15.1 Frontier

31


GESCHIEDENIS

DEEL 2

DE OPKOMST VAN HET VIERDE RIJK Verbazingwekkende verbanden tussen Hitlers’ Derde Rijk en de Amerikaanse elite Auteur: Linda Moulton Howe Vertaling: Peter van den Boom

Vervolg interview van Linda Moulton Howe met

Jim Marrs

Jim Marrs, journalist en schrijver van The Rise of the Fourth Reich. 32

Frontier 15.1 januari | februari 2009


GESCHIEDENIS

“Ik had al jarenlang verhalen gehoord over Nazi’s die een vliegende schotel zouden hebben bemachtigd en de door deze machine gebruikte technologie zouden hebben terugontwikkeld tot het niveau dat ze zelf zouden kunnen gebruiken.”

I

n dit in 2008 verschenen boek legt Marrs uit dat Hitlers’ Nationaal-Socialisme niet ophield met het einde van de Tweede Wereldoorlog, omdat handlangers over de hele wereld bedrijven hadden opgericht. Daarnaast gebruikte Amerika de beste raketspecialisten uit Nazi-Duitsland om de V2-raketechnologie verder te ontwikkelen in White Sands, New Mexico. Linda Moulton Howe: ‘Eén van de meest fascinerende gedeeltes in je boek vind ik hoofdstuk 3 dat als titel heeft: ‘Magische Nazi-wapens’. Op pagina 87 schrijf je: tijdreizende Nazi’s, dat klinkt als een horrorscenario en de gedachte lijkt nogal absurd, maar de kennis ervoor was aanwezig en de Klok (The Bell (Engels) of Die Glocke (Duits), red.) heeft echt bestaan. Vertel eens wat dat was en verklaar de relatie met tijdreizen.’ ‘Vandaag de dag worden er nog steeds pogingen gedaan om de experimenten die met de Klok zijn uitgevoerd te herhalen. Het apparaat had de vorm van zo’n ouderwetse klok, vandaar de naam. Het object had een soort van buiten- en een binnenkamer en het creëerde elektromagnetische energievelden die werden omgezet in een soort van gelaagde, roterende beweging. De ene ‘laag’ roteerde met de klok mee, de andere tegen de klok in. Wanneer dit gebeurde werden de kracht en de efficiency van de generator versterkt. De generator kreeg hierdoor ongewone eigenschappen. Er vonden onverklaarbare zaken plaats. Sommige planten in de directe omgeving van de Klok groeiden en bloeiden, andere

verdorden en gingen dood. Mensen die zich in de directe omgeving van het apparaat ophielden overleefden het niet. Dergelijke verschijnselen doen ons denken aan andere experimenten zoals het beruchte

Philadelphia Experiment; dat waren experimenten met energieopwekking en magnetische velden die de complete moleculaire samenstelling van objecten en zelfs mensen van veranderden.’

Noot Howe: Wikipedia - Operation Ghost was een experiment van de Amerikaanse marine dat op of rond 28 oktober 1943 op een marinewerf in Philadelphia plaatsgevonden zou hebben. De voor het experiment gebruikte USS Eldridge, een escortevaartuig van de marine, zou daarbij enige tijd, tijdens het zogenoemde Project Rainbow, onzichtbaar zijn geweest voor de waarnemers. Het experiment zou zijn begeleid door ene Ph. D. Franklin Reno, (of Rinehart). De militairen zouden voortborduren op de mogelijkheid van het bestaan van de Unified Field Theory van de fysicus Albert Einstein. Deze algehele unificatietheorie beschrijft de onderlinge verbondenheid van alle sterke- en zwakke natuurkrachten, de elektromagnetische kracht en de zwaartekracht. Tot op de dag van vandaag is hier echter nog geen sluitende theorie voor ontwikkeld. Men dacht dat het mogelijk zou moeten zijn om een versie van de Theory te gebruiken waarbij het mogelijk zou worden om licht rondom een object af te laten buigen. Hierdoor zou het object onzichtbaar worden. Om een dergelijk experiment te kunnen uitvoeren waren echter speciale voorzieningen nodig. De Amerikaanse marine zag er wel wat in en stelde de basis in Philadelphia beschikbaar evenals de USS Eldridge. Volgens enkele bronnen leidde een test op 22 juli 1943 er toe dat de USS Eldridge bijna volkomen onzichtbaar werd, sommige getuigen hadden het over een ‘groene mist’ die er voor in de plaats kwam. Bemanningsleden zouden hebben geklaagd over misselijkheid achteraf. Tijdens een andere test, op of rond 28 oktober van hetzelfde jaar, verdween de Eldridge om 215 mijlen verderop voor de kust van Norfolk, Virginia weer op te duiken. Daarna zagen verscheidene getuigen het schip opnieuw verdwijnen en weer ‘materialiseren’ op de marinebasis in Philadelphia. Een opvarende van het schip werd teruggevonden, ingemetseld in een stenen muur in Italië, andere deelnemers werden compleet gek. Er is overigens in de archieven van de Amerikaanse regering nooit ‘hard’ bewijs gevonden voor een dergelijke ‘teleportatie’ van een Amerikaans marineschip.

januari | februari 2009 15.1 Frontier

33


Het Nordic-ras

Overzicht Peenemünde

GESCHIEDENIS

Bestond de Klok uit technologie die niet van mensen afkomstig was? Gezien het feit dat jij, ik en anderen de beschikking hebben over een hoop informatie over wat Luitenant-kolonel Philip J. Corso van het Amerikaanse leger schreef over buitenaardsen (Extraterrestial Biological Entities, EBE, red.) denk je dat er hard bewijs is dat Duitsland buitenaardse hulp heeft gehad bij het bouwen van deze machine? Of dat ze de beschikking hebben gekregen over deze machine die ze ergens ondergronds in Peenemünde (raketbasis van de Nazi’s in het noorden van Duitsland op het eiland Usedom, red.) hadden geplaatst en die aan de basis stond van de geavanceerde technologieën van het Derde Rijk? ‘Dat is een fascinerende vraag die ik in mijn boek The Rise of the Fourth Reich probeer te beantwoorden. Ik had al jarenlang verhalen gehoord over Nazi’s die een vliegende schotel zouden hebben bemachtigd en de door deze machine gebruikte technologie zouden hebben terugontwikkeld tot het niveau dat ze zelf zouden kunnen gebruiken. (het zogenoemde back-engineering, red.)Die Glocke, de Klok, is de naam van een verondersteld geheim Nazi-wapen dat in de publiciteit kwam nadat Nick Cook, een schrijver van artikelen over de luchtmacht van het Britse defensiemagazine Jane’s, zijn boek Hunt for Zero Point uit kwam in 2001. Maar elke keer wanneer je een dergelijk verhaal probeert na te trekken, lijkt het bij nader onderzoek in rook op te gaan. Er is geen sluitend bewijs dat een dergelijk verhaal op werkelijkheid berust. Mijn conclu34

Frontier 15.1 januari | februari 2009

sie, en die van een aantal andere onderzoekers, is dat in het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw er in Duitsland, net als in Amerika trouwens, opnieuw interesse ontstond in zaken als spiritisme en occultisme. En we kunnen Hitler en sommige van zijn trawanten rechtstreeks linken aan sommige occulte groeperingen zoals de Vril of het Thule Genootschap. (Thule Genootschap, een antisemitische en rechts-extremistische organisatie opgericht in 1918 in München, red.) Wat misschien gebeurd zou kunnen zijn is dat ze destijds in contact gekomen zijn, misschien via een vorm van channeling, met buitenaardse intelligentievormen die ze inzichten of kennis aanboden die de rest van de wereld ver vooruit waren. Dit is één van de voornaamste verklaringen waarom de Nazi’s na het einde van WOII toch konden doorgaan met hun activiteiten.’ ‘Beschik je over enig bewijs dat de Klok werkelijk buitenaardse technologie bevatte die was geleverd door lange, blonde en blauwogige buitenaardsen en dat Hitler daar zijn obsessie met een superras van lange, blonde en blauwogige mensen aan ontleende?’ ‘Dat blijft een vermoeden, maar wel een gefundeerd vermoeden. Het staat vast dat Hitler een man was met een gedrongen postuur en donker haar, hij had dus niet bepaald het uiterlijk van een Arische superman. Toch hadden hij en de SS een fixatie voor Arische mensen; lang, blauwe ogen en blonde haren. Waar kwam die fascinatie vandaan? Ik denk dat de theorie dat

het zijn oorsprong had in de spirituele en occulte contacten die ze hadden met het Nordic-ras (een veelgenoemd buitenaards ras dat zich op aarde zou ophouden, red.) een aardig eind in de richting komt. Maar ik wil benadrukken dat we daar geen hard bewijs voor hebben.’ ‘De Klok waar Nazi-Duitsland mogelijk over beschikte in Peenemünde zou mogelijk een voorbeeld kunnen zijn van technologie die van buitenaardse afkomst is?’ ‘Buitenaardse technologie, dat lijkt wel duidelijk. Het verschil met de verhalen over de lange Nordic-buitenaardsen is dat we over hun mogelijke bestaan geen bewijs hebben. We hebben echter wel nog levende getuigen die betrokken waren bij het Klok-project en er ook over verteld hebben. Daarnaast zijn er nog steeds restanten van de testfaciliteiten te vinden in Silezië, een regio die momenteel grotendeels op Pools grondgebied ligt. Die bestaan werkelijk, dit is dus fysiek bewijs dat het mogelijke bestaan van de Nazi-Klok-technologie ondersteunt.’ De Klok en tijdreizen ‘Waarom was de Klok gelinkt aan tijdreizen?’ ‘Wanneer je de tegendraadse krachten van energievelden kunt oproepen, kun je waarschijnlijk ook de zwaartekracht opheffen. Natuurlijk zijn we al heel lang op zoek naar manieren om de zwaartekracht te neutraliseren. Het lijkt erop dat, wanneer je het vermogen hebt om de zwaartekracht op te heffen, je dat ook met de tijd kan doen. Hier


Die Glocke

Cheney en Bush

GESCHIEDENIS

“Het is niet moeilijk om mensen achter hun leiders aan te laten lopen. Je hoeft ze slechts te vertellen dat ze worden aangevallen, en iedereen die tegen deze lezing protesteert zet je neer als een vijand van het volk.” kun je een link leggen met de vele UFOwaarnemingen waarbij de getuigen melding maken van tijd die ze ‘kwijt’ zijn. De mensen vragen zich af: ik zag om zes uur ’s avonds een UFO en ik was om 7 uur thuis, terwijl ik maar tien minuten hoefde te rijden. Waar is de rest van de tijd gebleven? Het is een bekend gegeven uit de UFO-literatuur: wanneer er een UFO boven je auto vliegt slaat de motor af, nietwaar? Op het moment dat de UFO zich verwijdert kun je de auto weer starten. Maar er is niemand die

de sleutel in het contact heeft omgedraaid. De oorzaak ligt in het feit dat in het energieveld dat rondom de auto aanwezig is de tijd tot stilstand komt, net zoals de zwaartekracht erdoor wordt geneutraliseerd zodat de UFO in de lucht blijft. De zuigers in de motor stoppen simpelweg, omdat de tijd stil wordt gezet. Dit duurt net zo lang totdat het energieveld weer verdwijnt. Hier wordt het verband tussen zwaartekracht en tijd duidelijk. Als je over de technologie beschikt die de zwaartekracht kan opheffen, dan kun je ook het verloop van de tijd opheffen. En dat biedt mogelijkheden om in of door de tijd te ‘reizen’. We hebben het hier over het Klok-project, dat zeker heeft bestaan. En we praten over de theoretische effecten die de Klok zou kunnen hebben, maar het grote probleem is dat we nog maar weinig weten over de Klok. Het is allemaal geheim gehouden en ik geloof dat de kennis erover aanwezig is bij groepjes mensen ergens op de wereld. Let wel; ik zeg niet dat de Amerikaanse overheid erover beschikt. De overheid, dat is de ambtenaar en politieman om de hoek, en die hebben de oplossing en kennis echt niet! Nee, de technologische kennis is in handen van mensen die er een mogelijkheid in zien om de mensheid te kunnen controleren.’

De opkomst van een Vierde Rijk in de Verenigde Staten ‘Wat is je grootste angst vandaag de dag?’ ‘Ik denk niet dat er een makkelijke oplossing is voor Washington D.C. Alles is er uit de hand gelopen, opgeblazen en zo corrupt dat we er geen enkele invloed meer op hebben. Alleen een mars van miljoenen mensen op Washington waarbij we duidelijk maken dat iedereen daar moet verdwijnen en een echte baan moet gaan zoeken zou misschien nog iets kunnen uitrichten, maar ik zie het niet gebeuren.’

‘Waar zijn alle Klok-achtige of schijfachtige vaartuigen na de Tweede Wereldoorlog eigenlijk gebleven?’ ‘Goede vraag. Ik ken niemand die het weet.’

Bron:

’Wat is dan het lot van de Verenigde Staten? ‘Ik denk dat we op een kruispunt staan. Ik denk dat het een soort ratrace gaat worden. Ik hoop dat er genoeg mensen wakker worden en de greep op hun leven, hun leefomgeving, hun stad of dorp weer proberen over te nemen. De Nazi Hermann Goering zei het al in Neurenberg: “Het is niet moeilijk om mensen achter hun leiders aan te laten lopen. Je hoeft ze slechts te vertellen dat ze worden aangevallen, en iedereen die tegen deze lezing protesteert zet je neer als een vijand van het volk.” ‘Precies dat scenario volgen we in de Verenigde Staten!’ ϒ

• www.earthfiles.com • Website Jim Marrs: www.jimmarrs.com • www.greyfalcon.us Zeer uitgebreide website met alles over de Duitse UFO's en andere zaken januari | februari 2009 15.1 Frontier

35


MYSTERIE

De graancirkels van 2008 Het graancirkelseizoen van 2008 overtrof alle voorgaande jaren.

Ruim 130 graancirkels werden dit

H

et is onmogelijk om in dit artikel alle formaties de revue te laten passeren. Daarvoor waren er eenvoudigweg te veel. Zo ontstonden er bijvoorbeeld in de nacht van 26 op 27 juli

maar liefst 6 nieuwe formaties! Het was een enorme klus dit jaar om ze allemaal te bezoeken en in kaart te brengen. Ik zal me in dit artikel beperken tot een selectie van die formaties die mij wisten te betoveren…

jaar wereldwijd gerapporteerd. Hiervan ontstonden er 77 in Z-Engeland. Op een goede en gedeelde tweede plaats stonden Duitsland en Italië met 14

er slechts 3 gemeld; nieuw in het rijtje was dit jaar Zuid-Korea. Onderzoeker en auteur Janet

Foto 1 - Avebury

formaties. In Nederland werden

Ossebaard bracht 3 maanden in Zuid-Engeland door en bracht alle graancirkels in kaart.

Foto 2 - Alton Barnes

Auteur: Janet Ossebaard Foto’s: © Janet Ossebaard

36

Frontier 15.1 januari | februari 2009


MYSTERIE

De eerste week van mei werd gekenmerkt door schitterend lenteweer (het leek wel hoog zomer!), en aangezien ik een zwak heb voor koolzaad (de zoete geur en de prachtige kleur zijn onweerstaanbaar) greep ik mijn kans en reisde ik af naar Wiltshire. De bijna tien uur durende rit kan ik inmiddels, na 15 jaar de graancirkels van Z-Engeland in kaart te hebben gebracht, bijna geblinddoekt rijden, en voor ik het wist stond ik in de gele velden de geur van de bloemen op te snuiven en de energie van de graancirkels in me op te nemen als een spons. Alle foto’s die ik nam waren prachtig dankzij de kleuren (wit-geel-blauw) en het hoge contrast dankzij de felle zon (foto 3 en 4). Terwijl ik daar was ontstond op 8 mei een schitterende Yin-Yang formatie, wederom in koolzaad. Ik vloog er overheen op de allereerste dag van zijn bestaan en werd diep geraakt door de ongekende schoonheid van dit oude Chinese symbool (foto 5).

Foto 5 - Avebury

Foto 4 - Alton Barnes

Foto 3 - Alton Barnes

Op 19 april barstte het graancirkelseizoen in de graafschap Wiltshire los met een prachtige bloemachtige formatie in geel koolzaad, vlakbij de duizenden jaren oude steencirkel van Avebury. Op 4 mei ontstond de tweede bloemformatie aan de voet van Milk Hill bij Alton Barnes, gekenmerkt door het eeuwenoude witte paard, uitgehouwen in de krijtheuvel (foto 1 en 2).

januari | februari 2009 15.1 Frontier

37


2008 bleek het jaar van de Yin-Yang te worden. Slechts ĂŠĂŠn keer eerder hadden we een Yin-Yang in de Engelse velden gezien: in 2007, vlakbij de oude Romeinse stad Bath. Het bleek een voorteken van 2008 te zijn; dit jaar kregen we er tal van variaties op. Bij Furze Knoll ontstond op 20 juni een adembenemende Yin-Yang variant in tarwe. Ik was op dat moment met een groep uit Nederland de graancirkels aan het verkennen, en we genoten allemaal volop van deze formatie die een sterke energie bevatte en waar iedereen het verschil voelde tussen de twee grote cirkels en de kleinere middencirkel. De ene grote cirkel had een sterk manlijke energie en de andere een sterk vrouwelijke. In de middencirkel voelde de energie gebalanceerd aan, alsof de manlijke en de vrouwelijke energie was verenigd en harmonie van tegengestelden (het thema van Yin-Yang) was bereikt (foto 6).

Foto 6 - Furze Knoll

MYSTERIE

Ook laat in het seizoen, op 15 augustus, ontstond bij het plaatsje Etchilhampton een Yin-Yang gerelateerde formatie in een tarweveld, ook al was dit niet direct als zodanig te herkennen. Maar wanneer je goed keek, herkende je in dit enorme kruis het steeds herhaalde centrum van de Furze Knoll YinYang. Dat deze formatie megagroot was is op de luchtfoto amper te zien, maar wanneer je je realiseert dat de afstand tussen de rechte tractorsporen van de boer ongeveer 30 meter bedraagt, dan begrijp je dat dit kruis ongeveer 3 voetbalvelden in beslag nam! (Foto 7.)

Foto 7 - Etchilhampton

De boodschap van deze formaties in de velden van Z-Engeland is prachtig. Yin en Yang zijn de twee tegengestelde elementen van het universum. Het symboliseert de harmonie van tegengestelden en het overstijgen van dualiteit.

38

Frontier 15.1 januari | februari 2009


Foto 9 - WestKennett

Foto 8 - WestKennett

MYSTERIE

Terug naar het begin van het 2008-seizoen. Toen het koolzaad (altijd het eerste gewas dat graancirkels ontvangt) zijn beste tijd had gehad en de bloemetjes uitgebloeid raakten, kozen de Cirkelmakers een nieuw canvas uit: gerst. Op 6 en 9 juni ontstonden twee formaties bij het hunebed van West Kennett, het grootste hunebed van Europa. De kleinste formatie was weliswaar niet zo vreselijk imposant op het eerste gezicht, maar de energie was er bijzonder intens en helend. Ook vond ik er vele tientallen ‘blown nodes’: ontplofte knopen die door biofysici worden beschouwd als bewijs dat de graancirkels door middel van energie worden gemaakt in plaats van mechanisch (bv door mensen met planken). (Foto 8, 9 en 10.)

Foto 10 - Blown Nodes

januari | februari 2009 15.1 Frontier

39


Foto 11 - BarburyCastle

MYSTERIE

40

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Het getal dat ontstaat is 3.141592654..., oftewel pi. Het bijzondere van pi is dat het oneindig is. Achter de komma gaat de getallenreeks oneindig door. Het symboliseert dan ook oneindigheid (van de ziel, van energie?)(Foto 11.)

Foto 11a - BarburyCastle

Op 1 Juni ontstond de zogenaamde Piformatie in een gerstveld aan de voet van Barbury Castle. Dat deze figuur een wiskundig getal vertegenwoordigde (pi) merkten de meeste mensen niet op, totdat de astrofysicus Michael Reed opmerkte dat de 3 bollen aan de rand van de formatie een ‘taartpunt’ definieert die precies 36 graden omvat. Wanneer je deze taartpunt 10 keer in de formatie uitzet heb je een exacte cirkel van 360 graden. Als je vervolgens in het centrum begint en de lijn volgt, en het aantal taartpunten telt tot aan de eerstvolgende ‘knik’ in de lijn, dan krijg je een getal. Bijvoorbeeld: vanaf het centrum tot aan de eerste knik dekt 3 taartpunten. Die noteer je: 3. Dan staat er een punt, ook die noteer je. Het volgende aantal taartpunten tot de knik is 1, en zo tel en noteer je door.


MYSTERIE

Foto 12 - Horton

Op 24 juni ontstond bij het dorpje Horton een kleine maar zeer krachtige formatie (foto 12). Mijn groep en ik hadden de geweldige ervaring om als eersten de formatie te mogen betreden. De boer had ons na veel wikken en wegen toestemming gegeven; na een lang gesprek en het aanbieden van een zelfgemaakte ‘honesty box’ (een metalen kluisje waar bezoekers een Engelse pond per persoon in doneren) ging hij door de knieen en mochten we zijn veld in. De formatie was bijzonder mooi, de manier waarop het graan was neergelegd en schitterend. Er waren geen sporen van menselijke activiteit of aanwezigheid en de energie was vrouwelijk, kalmerend en helend (foto 13).

Foto 14 - EastKennett

Op 1 juli ontstond bovenop de Ridgeway bij East Kennett wederom een kleine formatie in tarwe. Soms lijkt in de graancirkels de regel op te gaan: hoe kleiner hoe sterker. Ook bij deze formatie gold dit. Er waren bovendien voor de wetenschappers onder ons veel biofysische afwijkingen te vinden, zoals gebogen stengels, ontplofte knopen en zelfs hittesporen als gevolg van de energie die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de graancirkels (foto 14 en 15).

Foto 15 - EastKennett

Foto 13 - Horton

januari | februari 2009 15.1 Frontier

41


Foto 16 - EastKennett

MYSTERIE

Weer werd East Kennett ‘getroffen’ door een formatie op 8 juli (foto 16).

Foto 18 - EastKennett

Foto 17 - EastKennett

Deze schitterende figuur in tarwe deed mijn adem letterlijk stokken. Ook hier was ik al op de eerste ochtend en de talrijke ‘swirls’ waren perfect uitgevoerd en wonderbaarlijk mooi (foto 17 en 18).

42

Frontier 15.1 januari | februari 2009


Op 9 juli ontstond een kleine formatie in een beroemde graancirkel hot-spot: de East Field bij Alton Barnes. Alhoewel de formatie vanuit de lucht gezien mij persoonlijk niet zo raakte, was hij op de grond zo intens dat ik een golf van innerlijke hitte ervoer. Het was een uitermate druilerige en koude dag, de wolken hingen zo laag dat Knap Hill niet eens te zien was. Toch had ik het zo vreselijk warm door de nog aanwezige energie in de formatie dat mijn jas en trui uitgingen en de volgende foto in allerlei Engelse kranten opdoken…(foto 19). Op 15 juli ontstond bij de steencirkel van Avebury een enorm planetarium-achtige formatie. De boer was niet blij, hij kwam aangesneld in zijn enorme oogstmachine en maaide drie grote stroken dwars door de formatie. Ook de binnenste cirkels (planeetbanen) moesten het ontgelden. Dat de Cirkelmakers hier niet van gediend waren bleek een paar dagen later, toen ze opnieuw toesloegen en een enorme cirkel met tal van symbolen ernaast creëerden. De boer gaf de moed op en liet de formaties met rust…(foto 20 en 21).

Foto 21 - Avebury

Foto 20 - Avebury

Foto 19 - JanetEastField

MYSTERIE

januari | februari 2009 15.1 Frontier

43


Ook op één van mijn eigen poleshots die ik nam vanuit de formatie staat een schitterende helderblauwe lichtbol. Het bijzonder is dat hij overdag en zonder flits werd gefotografeerd en duidelijk deels vóór de bomen hangt. Sceptici menen namelijk dat de lichten slechts reflecties zijn van de flits op stofdeeltjes dichtbij de lens. Deze foto toont duidelijk aan dat dit niet correct is (foto 25 en 26).

Foto 23 - West Woods

Een Engelse vriend en collega-onderzoeker, Andrew Fowlds, filmde vele witte lichtbollen toen hij in augustus over de formatie vloog. De lichten vliegen duidelijk in formatie, ze zijn zo groot als een strandbal (enkele zijn iets kleiner) en lijken een leider te volgen in en over de graancirkel. Een prachtig stuk film dat momenteel in filmstudio’s grondig wordt onderzocht. Aangezien ik erbij was toen hij ze filmde en ontdekte, kan ik met 100% zekerheid zeggen dat de filmbeelden authentiek zijn.

Foto 24 - West Woods

Op 17 juli verscheen bovenop de heuvel bij de West Woods bij Lockeridge een schitterende sterachtige formatie, één van mijn grote favorieten deze zomer. Hij voelde heerlijk, het was zo’n formatie waar je niet meer weg wou! Ook de mensen uit mijn juligroep bleven er lang in en sommige keerden zelfs meerdere malen terug, onder andere om er een nightwatch in te doen of om er in te slapen. Op één van mijn luchtfoto’s zijn twee helderblauwe lichtbollen te zien die over de formatie heen vliegen (foto 22, 23 en 24).

Foto 22 - WestWoods

MYSTERIE

Foto 26 - West Woods

Foto 25 - West Woods

44

Frontier 15.1 januari | februari 2009


Foto 28 - Clatford

Foto 27 - Clatford

MYSTERIE

Op 20 juli verscheen een schitterende nieuwe formatie bij Clatford. De boer, Ian Wroth, kende ik nog van vorig jaar. Hij had toen alleen mij toegelaten in een graancirkel die in een veld direct achter zijn huis was verschenen, om de doodeenvoudige reden dat ik de enige was geweest die zijn toestemming had gevraagd. Ook dit jaar

was hij in eerste instantie niet blij met zijn formatie maar ook hier bleek het aanbieden van een Honesty Box te werken. Uiteindelijk bleek hij zeer vriendelijk en bood hij zelfs aan om me meteen te bellen wanneer hij weer een nieuwe formatie kreeg in ĂŠĂŠn van zijn velden! (Foto 27 en 28.)

januari | februari 2009 15.1 Frontier

45


Foto 30 - Woodborough

MYSTERIE

46

Frontier 15.1 januari | februari 2009


MYSTERIE

Foto 32 - Woodborough

Foto 31 - Woodborough

Op 22 juli ontstond een prachtige formatie aan de voet van Woodborough Hill. Het leken 2 groepen van 3 vogels die elk een eigen kant opvlogen. Ik deed samen met een aantal anderen een nightwatch aan de voet van Woodborough Hill. We hoorden of zagen absoluut niets maar de volgende ochtend lag de formatie in het tarweveld. Een nacht later werden er nogmaals 2x3 vogels aan toegevoegd zodat een magnifieke zwerm vogels leek weg te vliegen (foto 30, 31 en 32).

januari | februari 2009 15.1 Frontier

47


48

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Foto 36-OliversCastle

Op 8 augustus (8-8-8) verscheen een enorm oneindigheidsymbool in een tarweveld bij Milk Hill. Alle graancirkel enthousiasten deden een nightwatch (wake) in de nacht van 7 op 8 augustus. Aangezien vorig jaar op 7-7-7 het ontstaan van een enorme graancirkel in de East Field bij Alton Barnes met infrarood camera’s was gefilmd, hoopte iedereen nu getuige te zijn van de vorming van een formatie op 8-8-8! Maar dat de Cirkelmakers liever niet al te veel pottenkijkers hebben, is al lang bekend. Iedereen zat op de verkeerde plek... Alleen Rob en Gill Nicholas, twee vrienden die in Wiltshire wonen, waren op de juiste plek: zij zaten die nacht in het tarweveld waar even later de enorme 8 zou ontstaan. Maar om een uur of 2 ’s nachts kreeg Gill een sterke telepathische boodschap door: “Verlaat het veld, NU!” Ze namen de waarschuwing serieus en gingen weg, terwijl ze nog net getuige waren van een kolkende luchtbeweging boven hun en de metaalachtige geur van ozon. De volgende ochtend in het vroege ochtendgloren lag de enorme formatie in al zijn glorie in het tarwe… (foto 33 en 34).

Foto 34 - MilkHill

Foto 33 - MilkHill

MYSTERIE


Zuid Korea

MYSTERIE

Normaliter eindigt het graancirkelseizoen in Engeland zo rond 15 augustus. Dus toen op 15 augustus het enorme Keltische kruis bij Etchilhampton ontstond, en een dag later de Davidster bij Oliver’s Castle, dachten veel onderzoekers - inclusief ikzelf - dat hiermee het seizoen was afgesloten (foto 7 en 36). Maar de Cirkelmakers waren nog lang niet klaar! Ze gingen door met creëren tot op 28 september. Alle tarwevelden waren allang gemaaid, maar er werd een nieuw canvas gekozen: maïs. In het verleden hadden we al wel vaker formaties in maïs gehad, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, maar nog nooit in Engeland. Zo bracht 2008 de mooiste graancirkelverrassingen: een enorme variëteit in design, een zeer hoge kwaliteit en kwantiteit, een nieuw gewas, een nieuw land (Z-Korea) in het lijstje en prachtige thema’s als oneindigheid, balans, eenwording vanuit dualiteit, het betrekken van hogere ruimtelijke dimensies, het doorzien en overstijgen van de illusie waarin we gevangen zitten. Ik vraag me af of dit zich zal doorzetten in 2009 en we (wellicht in 2012?) de sluier daadwerkelijk kunnen oplichten… ϒ

Voor meer informatie over het graancirkelfenomeen en de formaties van 2008, ga naar www.circularsite.com

Janet Ossebaard is sinds 1994 in de ban van de graancirkels. Vanaf 1995 brengt ze de zomermaanden door in Zuid-Engeland, de 'bakermat' van het fenomeen, waar ze de daar gevormde formaties bezoekt en onderzoekt. Ze heeft veel producties op haar naam staan, w.o. de DVD’s die samen met Bert Janssen gemaakt zijn: Crop Circles, What On Earth Is Going On?, Crop Circles, The Research, Contact en The Silbury Hole Enigma. Ze won samen met Bert Janssen de EBE-Award en de Frontier Award. Ook zijn een tweetal boeken van haar hand verschenen: Graancirkels, een wereldwijd mysterie en Graancirkels - de meest betoverende ooit. Ze is tevens voorzitter van de DCCCS (Dutch Centre for Crop Circle Studies). Sinds een jaar of tien geef ze lezingen over het graancirkelfenomeen en verzorgt ze ervarings- en verdiepingsdagen. Ook organiseert ze reizen naar de graancirkels in Zuid-Engeland. januari | februari 2009 15.1 Frontier

49


GRENSWETENSCHAP.NL | OPMERKELIJK NIEUWS VERZAMELD

wie de chaos beschrijft,

grenswetenschapgrenswetenschap KROCHTEN VAN DE ZIEL

▶ 16 oktober 2008

In het 14e deel van de Krochten Van De Ziel-reeks richten we onze aandacht op de zogenaamde BBW's. BBW is een Amerikaanse afkorting die staat voor 'Big Beautiful Woman' en dus slaat op de fascinatie van veel mannen en soms ook vrouwen voor dikke dames.

BLOODLINE, DE HOAX

▶ 24 oktober 2008

In de documentaire Bloodline wordt de tombe van Maria Magdalena gevonden en wordt het éne na het andere Rennes le Chateaux-mysterie ontrafeld. Er wordt behoorlijk stellig in geconcludeerd dat Jezus Christus niet aan het kruis stierf, maar samen met Maria Magdalena en hun kinderen naar Frankrijk uitweek. Na de controversiële film Bloodline in zijn geheel te hebben gezien kon het eigenlijk niet uitblijven dat GW, met in Zuid-Frankrijk wonende redacteuren, diverse zaken zou herkennen. Hoe kan het ook anders, het hele blood-

50

Frontier 15.1 januari | februari 2009

line-onderwerp is iets waar een deel van de crew zich de laatste 7 jaar al intensief mee heb bezig gehouden. Onze conclusie is dat er meer dan voldoende redenen zijn om te vermoeden dat Bloodline een hoax is. De geinterviewde personages zijn dubieus en de vondsten van de vele flessen met papiertjes en de Maria Magdalena-mummie zijn hoogst discutabel.

BARACK OBAMA BRAINWASHT?

▶ 31oktober 2008

Waarom spreekt Barack Obama tijdens speeches zo traag en met korte op onlogische plaatsen afgebroken zinnen, terwijl hij in debatten gewoon spreekt als u en ik? Waarom lijkt zijn lichaamstaal, en voornamelijk het gebruik van vingers en handen, apart en legt Barack er zo nadrukkelijk de focus op? Waarom lijken telkens opnieuw dezelfde communicatiepatronen bij de zwarte presidentskandidaat terug te komen. Het antwoord zal u misschien verbazen: omdat Barack Obama u probeert te hypnotiseren en brainwashen. Althans, dat is wat een studie naar het speechgedrag van de senator Obama doet vermoeden. In een 60 pagina's tellende pdf kunt u een uitvoerig onderzoek naar het speechgedrag van Barack Obama lezen. Op basis van gedrag, zinnen en woorden

wordt er aangetoond dat hij Ericksoniaanse hypnosetechnieken gebruikt waarbij het publiek in trance wordt gebracht. Door het uitschakelen van de kritische factor van het (onder)bewustzijn hoopt de presidentskandidaat bij de stemmer naar binnen te glijden. Op CNN kwam de psychiatrieprofessor Gail Saltz vertellen dat Obama technieken gebruikt die verdacht veel op methodes lijken om met het onderbewustzijn te spelen. Zijn manieren van pauzes inbouwen om vervolgens weer te beginnen met verholen commando's, is typisch voor zijn voordrachten. Net zoals zijn gebruik van emotioneel geladen woorden, zoals "change", "hope" en "action".

DE DODEN ZULLEN LEVEN

▶ 4 november 2008

Uw hondje dood? Uw katje, cavia of misschien zelfs kind, partner of moeder? Geen probleem, over enkele jaren - wanneer weer een stukje wetenschap is gecommercialiseerd - zult u hun dood DNA kunnen gebruiken om ze opnieuw tot leven te wekken. Tot op heden was en-

kel het klonen van levende cellen gelukt. Frankenstein deed het succesvol met elektriciteit en grote machines, wij doen het in petrischaaltjes en proefbuisjes. Een team van Japanse wetenschappers gebruikte het DNA van een muis die zestien jaar geleden in levenloze vorm werd ingevroren. De dode cellen bliezen ze nieuw leven in door middel van een kloon.

CHARLES 'CHARLIE' MANSON

▶ 6 november 2008

Iedereen heeft wel eens van Charles Manson gehoord. In ons boekje stond hij lang genoteerd als meest verschrikkelijke seriemoordenaar aller tijden. Een cultfiguur. Mister Death himself. We kenden de foto's van Charlie Manson met een swastika in zijn voorhoofd gekerfd, zijn diepliggende ogen verdoofd kijkend. Als de naam van Manson viel dachten we aan gruwel en horror. Totdat we online een grappig YouTubefilmpje van Charles Manson vonden. Wat was echt? Wat niet? Toen realiseerden we ons dat we eigenlijk niets over de man wisten. We besloten wat onderzoek te doen, gewoon uit interesse, niet dat we wilden kijken hoeveel bloed er exact aan een bijl blijft kleven. Na het bekijken van de Manson-footage op YouTube wisten we na een paar weken Manson-time een beeld te vormen. "If you want to see a devil, you'll see a devil."


GRENSWETENSCHAP.NL

stelt orde op zaken

grenswetenschapgrenswetenschap LEVEN BEGON 1,9 MILJARD JAAR GELEDEN

▶ 10 november 2008

Het moment dat het leven op aarde begon is wetenschappelijk vastgelegd op 1,9 miljard jaar geleden. Dankzij de toevallige ontmoeting van een ééncellig amoebe-organisme met een bacterie kon leven op aarde zich ontwikkelen van een bacteriele toestand naar de meer complexere vormen die we nu kennen. Boodschapper van dienst is de cyanobacterie.Alle cellen van planten hebben gelijkwaardige genen, dus moeten ze afstammen van hetzelfde organisme. De cyanobacterie ontwikkelde 2,2 miljard jaar geleden de eigenschap om zonlicht om te zetten in zuurstof. Dan duurde het nog 300 miljoen jaar voordat de bacterie een toevallige ontmoeting had met een amoebeorganisme. En dat organisme is de voorouder van iedere plant en boom op aarde.

PIRAMIDES BIJ DE VLEET

▶ 12 november 2008

Recentelijk hebben archeologen in Egypte een nieuwe piramide gevonden. Het is de 118e piramide die in de woestijn is blootgelegd. De vindplaats is Saqqara. Het is daar druk; nog geen half jaar geleden hebben ze er de 117e piramide (her)ontdekt. Iets meer dan 70 kilometer verderop pleegt men dan weer onderzoek naar het labyrint van Hawara. En zo zijn er veel meer

plaatsen waar men met borsteltjes en truweeltjes zandkorrels opzij schuift.

RAADSEL VAN DE INCA-MUUR

▶ 22 november 2008

Er zijn nog van die oude myste-

bevindt zich een gelijksoortig gebied dat minder bekend is: De Draken Driehoek. Net zoals de Bermuda Driehoek is de regio bekend vanwege het verdwijnen van schepen en vliegtuigen, buitenissige onweders, doldraaiende instrumenten, mysteri-

een gebied van het heelal waar sterren gevormd worden. Volgens het team is leven in dat gebied mogelijk.

WETENSCHAPPELIJKE DOORBRAAK LEVENSELIXIR

▶ 7 december 2008

ries waar geen enkele afdoende verklaring voor is. Neem nu bijvoorbeeld de bouwstijl van de Inca´s. Naast de verbazingwekkend exacte manier waarop de stenen zijn gestapeld, ligt er ook nog eens een soort harde glazuurlaag op. Zonder lasersnijmachines zou het jaren duren om een stukje muur te maken en de buitenlaag zo gehard te maken, en toch slaagden de oude Inca-indianen erin. Hoe? De streek wordt wel eens geteisterd door aardbevingen. Frappant is dat de oudste bouwsels het minst last hebben van de deining. Hoe jonger in aanbouw, hoe kwetsbaarder de structuren. In totaal zijn er drie verschillende bouwstijlen te herkennen, en wat gek is: hoe ouder hoe stabieler en geraffineerder, hoe jonger hoe vergankelijker. En dit van een volkje waarvan men beweert dat ze het wiel niet eens kenden. Iets klopt niet aan het klassiek plaatje dat van de Inca's wordt geschetst. Maar wat?

DE DRAKEN DRIEHOEK

▶ 22 november 2008

De meesten onder ons kennen de Bermuda Driehoek wel, maar precies aan de andere kant van de aardbol, in de Grote Oceaan,

euze activiteiten en zelfs UFO's. Het gebied begint in het westen van Japan en loopt oostwaarts naar een punt in de oceaan op de breedtegraad van 145 graden. Op die plaats draait het westwaarts naar de eilanden Guam en Yap en verder westwaarts tot Taiwan, om daar terug omhoog te gaan in de richting van het noordnoordoosten van Japan.

ALIENS ONTDEKT OP 26.000 LICHTJAAR

Wetenschappers zijn een stap dichterbij gekomen voor de ontwikkeling van een levenselixir, een elixir dat ons de eeuwige jeugd zou moeten schenken. Een natuurlijk aanwezig enzym in ons lichaam dat kan bijdragen tot de ontwikkeling van 'onsterfelijke' cellen zou de sleutel zijn voor de bereiding van een écht levenselixir. Wetenschappers geloven dat het opvoeren van de hoeveelheid van dit natuurlijk enzym in een menselijk lichaam cellen kan verhinderen om af te sterven, en zo tot een langer en gezonder leven kan leiden. Het enzym telomerase zorgt voor 'beschermende kapjes' op de einden van de chromosomen,

▶ 26 november 2008

Op 26.000 lichtjaar afstand van onze aarde bevindt zich een gebied waar sterren gevormd worden. In die diepe ruimte (Sagittarius B2) hebben wetenschappers met behulp van een radiotelescoop in de Franse Alpen ook organische moleculen van suiker ontdekt. De aanwezigheid van suiker kan wijzen op het bestaan én de aanwezigheid van 'buitenaardsen' in dat gebied. De Britse astronoom Serena Viti van de universiteit van Londen, die deel uitmaakte van het team van wetenschappers dat deze ontdekking deed, noemt dit een zeer belangrijke en baanbrekende vaststelling omdat het de allereerste keer is dat er suiker gevonden werd in

een beetje zoals het plastic omhulsel op het einde van schoenveters dat er voor zorgt dat de veters niet uitrafelen. LEZEN OP GRENSWETENSCHAP.NL

Bovenstaande samenvattende artikelen zijn in volledige vorm te lezen via een pagina speciaal voor de Frontierlezers: www.grenswetenschap.nl/ frontier/1109/

januari | februari 2009 15.1 Frontier

51


WETENSCHAP

Stop de DRAADLOZING! Auteurs: Karel & Caroline van Huffelen

In steeds meer huishoudens wordt de vaste telefoon met draad vervangen door de snoerloze huistelefoon (DECT), ook wel draagbare of looptelefoon genoemd. Voorts is de opmars van het mobieltje opzienbarend. Velen stappen ondertussen over van hun GSM-etje op een UMTS-mobieltje, want met de smartphone kun je ook internetten, film of TV kijken en in het cafĂŠ je biertjes betalen. Of de gebruikers even slim zijn als het mobieltje? Dat is nog maar de vraag. Steeds meer particuliere en bedrijfshuishoudingen vervangen hun bedrade modems door draadloos internet. Voor we het weten, is iedereen de draad kwijt. Letterlijk en figuurlijk.

52

Frontier 15.1 januari | februari 2009


WETENSCHAP

T

oen in 1984 in de VS de eerste mobiele telefoon in de markt werd gezet, vond de Amerikaanse consumentenwaakhond FDA (Food and Drugs Administration) wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van de straling ervan niet noodzakelijk. Sindsdien wordt klakkeloos aangenomen dat mobieltjes veilig zouden zijn en is het gebruik van de mobiele telefoon exponentieel gestegen. Twintig jaar duurde het tot in 2004 het magische getal van 1 miljard mobieltjes wereldwijd was bereikt, in 2007 verdrievoudigd tot 3 miljard. Anno 2008 koersen we met de kracht van een tsunami naar 4 miljard mobieltjes en zit onze planeet gevangen in een kooi van onzichtbare elektromagnetische straling. Zelfs de allerarmste landen, zoals Afghanistan, hebben tegenwoordig een landelijke dekking voor mobiele telefonie. Een waslijst van klachten en aandoeningen Ondertussen is er veel onzekerheid en ongerustheid ontstaan over de hamvraag: is draadloze technologie (mobiel/DECT/ WLAN/WiFi/TV/magnetron) ècht wel veilig? De overheid en de belbedrijven, beide met grote financiële belangen bij draadloze toepassingen, beweren dat er geen gevaren voor de gezondheid bestaan, op basis van onderzoek naar alléén maar de korte-termijneffecten ervan. Inmiddels blijkt evenwel uit dikke stapels wetenschappelijke studies dat er wel degelijk lange-termijneffecten bestaan. Enerzijds de ‘vage’, aspecifieke klachten zoals slapeloosheid, migraine, chronische vermoeidheid, slecht(er) zien, slecht(er) horen, tinnitus (pieptonen of oorsuizingen), kaak- en gebitspijn, moeilijk te stelpen bloedneus, ADHD, hyperactiviteit, agressiviteit, leerproblemen, concentratiestoornissen, verminderd geheugen, depressieve gevoelens tot en met zelfmoordneigingen, haaruitval, allergieën, huidaandoeningen, sterke schommelingen van de bloedsuikerspiegel, verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, last van maag en darmen, boeren, winderigheid, onvrijwillig urineverlies, gewrichtspijn, tintelende onderbenen, restless legs, pijnlijke, gezwollen onderbenen en voeten. Anderzijds zijn er de specifieke klachten, symptomen en aandoeningen die er niet om liegen, zoals autisme, epilepsie, Parkinson, Alzheimer, gehoorzenuwtumoren, hersenkanker en andere typen kanker. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken

op mensen, proefdieren, weefsel en cellen blijkt dat langdurige elektromagnetische straling celschade, ja zelfs DNA-breuk, kan veroorzaken. DNA-schade gaat vooraf aan degeneratieve aandoeningen zoals kanker. Voor de leek Op grond van diepgaand onderzoek doen wij in Onzichtbare risico’s in het Draadloze Tijdperk, dat in november 2008 is verschenen, een boekje open over de gezondheidseffecten van het gebruik van draadloze apparatuur. We hebben het boek geschreven voor de leek. Gecompliceerde technische informatie is omgezet in voor iedereen begrijpelijke taal en het bevat handige tips over het feitelijke gebruik van mobieltjes en andere draadloze technologie en praktische informatie over zendmasten, zendinstallaties en antennes in je woonwijk, over elektrosensibiliteit en draadloos internet (WLAN/WiFi) thuis en op school. Als je het uit hebt, weet je alles over de onzichtbare risico’s van mobieltjes, de snoerloze DECT-telefoon, draadloos internet en de

nen onomstotelijk aan dat er een correlatie bestaat tussen het langdurig gebruik van een mobieltje of een snoerloze huistelefoon (DECT) enerzijds en DNA-schade, hersenkanker, gehoorzenuw- en speekselkliertumoren anderzijds. In ons boek hebben we vele van deze onderzoeken besproken en ontdaan van het wetenschappelijke jargon. Er bestaat weliswaar een onweerlegbaar verband tussen hersenkanker en mobiele telefoongebruik, maar oorzaak en gevolg kunnen niet direct gelinkt worden. En daar maken industrie-gerelateerde wetenschappers en politici – daaronder begrepen de Gezondheidsraad – misbruik van door verwarring te zaaien onder de bevolking, de lagere overheid en de G.G.D.-en. Als je een mobieltje – met agressieve straling – tegen je oor drukt, krijg je niet meteen gehoorzenuw- of hersenkanker, natuurlijk, net zomin als je niet direct longkanker, etalagebenen of slechte bloedvaten krijgt als je tabaksrook of asbestvezeltjes inademt. De tabaksindustrie, de asbestindustrie en de röntgenapparatuurindustrie met in hun

Zelfs de allerarmste landen, zoals Afghanistan, hebben tegenwoordig een landelijke dekking voor mobiele telefonie. magnetron. We hoeven ons mobieltje niet in te leveren, maar wakker worden is het parool. Wie zich niet informeert, heeft grote kans dat hij draadloze technologie in huis haalt met op termijn schadelijke gevolgen voor lichaam en geest. Wij hebben dit boek geschreven om de ongerustheid over de gezondheidseffecten van straling weg te nemen door inzicht en bewustzijn te creëren inzake de explosieve toename van draadloze apparatuur in ons dagelijkse leven. Sterke zender tegen je oor pal naast je hersenen Inmiddels gebruikt dus meer dan de helft van de wereldbevolking een mobiele telefoon. Het mobieltje is hèt hebbedingetje van dit millennium. Het geeft je toegang tot de wereld, waar je ook bent en wanneer je maar wilt. Maar het mobieltje heeft ook een keerzijde. Je houdt een hoogfrequente zender met gepulste straling tegen je oor op slechts een paar centimeter van je hersenen. Talloze wetenschappelijke onderzoeken to-

kielzog legers van advocaten, wetenschappers en politici hebben tientallen jaren hard wetenschappelijk bewijs voor gezondheidsschade onderdrukt. Hetzelfde doet nu de telecombranche met in haar sporen de Rijksoverheid en de Gezondheidsraad. Opwarmingsdogma Het Rijk toucheerde miljarden voor de UMTS-licenties onder de verplichting de ‘uitrol’ ervan te bevorderen: er zijn juridische en wettelijke kaders gecreëerd die de lagere overheid (gemeentes), de bevolking, huisartsen en andere gezondheidsdeskundigen inclusief de G.G.D.-en volkomen buitenspel zetten en de belbedrijven een carte blanche geven voor de aanplant van een gigantisch zendmasten en -antennewoud. Overheid en telecombranche spelen dus onder één hoedje: beide verstrekken eenzijdige, gekleurde, niet-neutrale informatie over de gezondheidseffecten van het gebruik van draadloze apparatuur. Beide houden ze halsstarrig vast aan een reductionistische, januari | februari 2009 15.1 Frontier

53


WETENSCHAP

materialistische hypothese: het opwarmingsdogma. Door een waterige zoutoplossing in een zak gedurende korte tijd te bestralen met GSM- of UMTS-emissies bootst men in een laboratoriumsetting de hersenvloeistof van een mens na. Blijft deze opwarming binnen zekere normen, dan kunnen er volgens deze hypothese geen schadelijke effecten zijn. Op deze wijze hebben knappe ingenieurs in 1999 de zgn ICNIRP-blootstellingsnorm inzake hoogfrequente elektromagnetische straling vastgesteld (ICNIRP = International Commision for Non-Ionizing Radiation Protection). Vele overheden hebben deze limieten min of meer klakkeloos overgenomen.

Athermische, biologische effecten Vóór die tijd hadden Russische, maar ook diverse wetenschappers uit andere hoeken van de wereld al vastgesteld dat de straling van draadloze technologie niet alleen een opwarmingseffect oftewel thermisch effect kan hebben maar dat er ook athermische, biologische effecten aan verbonden zijn. Inmiddels blijkt uit vele honderden wetenschappelijke onderzoeken dat er zelfs bij zeer zwakke straling ver beneden de opwarmingslimiet van het ICNIRP tal van risicovolle, biologische effecten optreden zoals: • Stroperig worden van het bloed (het zgn. geldrolletjessyndroom = verkleving en verklontering van de rode bloedlichaampjes, zelfs al na twintig seconden bellen met een mobieltje!) • DNA-schade • DNA-strengbreuk (zowel enkele als dubbele strengen) • Lekkage van de bloedhersenbarrière (een filter dat zware metalen, vrije radicalen en chemische stoffen zoals pesticiden belemmert om de hersenen binnen te sijpelen) • Hersenkanker en gehoorzenuwtumoren bij langdurig gebruik (tien jaar of meer) van een mobieltje of snoerloze (DECT-) telefoon. Onderdrukking van essentiële informatie Overheid, belbedrijven en Gezondheidsraad ontkennen, bagatelliseren en onderdrukken deze onomstotelijk bewezen correlaties tussen (potentiële) gezondheidsschade en mobiel bellen stelselmatig en blijven beweren dat de ICNIRP-limieten veilig zijn. De 54

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Nederlandse Gezondheidsraad, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere industrie-gerelateerde instituties (zoals het in 2007 opgerichte Kennisplatform Elektromagnetische Velden) voeren een uitgekiende partijdige strategie waar het gaat om beoordeling van wetenschappelijke studies. Individuele onderzoeken, die niet in hun kraam te pas komen, worden stelselmatig afgewezen op formele gronden (er is altijd wel iets te vinden in de methodologie e.d.) zodat men de inhoud en de essentie van het onderzoek simpelweg kan passeren. Onderzoeken die wèl welgevallig zijn, worden niet kritisch beoordeeld. Honderden nietwelgevallige onderzoeken

We hoeven ons mobieltje niet in te leveren, maar wakker worden is het parool. werden het afgelopen decennium zomaar opzij geschoven, waardoor men zowel aan een inhoudelijke beoordeling als aan de verbandlegging met soortgelijke bevindingen in andere wetenschappelijke studies eenvoudig tracht te ontsnappen. Eliminatiestrategie Met deze eliminatiestrategie worden doelbewust het totaalbeeld, de tendensen en de patronen, die uit het geheel van deze wetenschappelijke studies blijken, buiten de beeldvorming van parlementariërs, pers, bevolking, huisartsen en andere gezondheidsdeskundigen gehouden. Patronen zijn bijvoorbeeld de eerder genoemde biologische- en gezondheidseffecten van elektromagnetische straling zoals de verklontering van de rode bloedlichaampjes tijdens en na mobiele-telefoongebruik, DNA-schade, lekkage van de bloed-hersenbarrière en aantasting van het immuunsysteem: ze zijn relatief simpel af te leiden uit geclusterde onderzoeken (zie

ons boek Onzichtbare risico’s in het Draadloze Tijdperk). Een ander voorbeeld is de vaststelling van een sterk verhoogd risico op hersen- en gehoorzenuwtumoren bij langdurig mobiele telefoongebruik (10 jaar of langer) in het metaonderzoek van een internationale groep wetenschappers: de inmiddels vermaarde BioInitiative Werkgroep (www.bioinitiative.org). De Nederlandse Gezondheidsraad keurt dit meta-onderzoek op puur

formele gronden af en hoeft daardoor niet meer op de inhoud en de essentie van het BioInitiative Rapport in te gaan, zoals de maar liefst veertien geclusterde studies die dit sterk verhoogde risico hard maken. Er zijn overigens véél meer studies die deze correlatie vaststellen zoals de kritische reviewstudie genaamd Mobile Phones and Brain Tumours van de Autralische neurochirug en kankerspecialist dr. Vini Gautam Khurana. Zowel Khurana als de BioInitiative Groep ontmaskeren de opwarmingsmythe en de ermee verbonden niets-aan-dehand-boodschap. De Interphone Studie


WETENSCHAP

(onder auspiciën van de WHO uitgevoerd in dertien landen) lijkt ook in deze richting te wijzen volgens tussentijds bekend gemaakte voorlopige resultaten. Het is een publiek geheim dat de Interphonewetenschappers al een paar jaren met elkaar in de clinch liggen over de

(eind)teksten van het rapport. Het onderzoek liep van 2000-2006 en normaal gesproken zou het eindrapport toch binnen een half jaar beschikbaar moeten zijn. De uitkomsten zijn de industrie-gerelateerde wetenschappers in het project niet welgevallig en waarschijnlijk traineren zij de publicatie, terwijl die van het hoogste belang is voor de volksgezondheid! De industrie wil koste wat het kost voorkomen dat de consument weet dat mobieltjes en DECTtelefoons hersentumoren (enz.) genereren of bevorderen. In oktober 2008 werd bekend gemaakt dat het Interphone Rapport pas in 2009 zal verschijnen: bijzonder teleurstellend en beschamend! De onderzoeksresultaten moeten wel zeer spectaculair zijn!

lefoongebruiker kun je op korte termijn iets voor jezelf aan bescherming doen: in ons boek Onzichtbare risico’s in het Draadloze Tijdperk hebben we bijvoorbeeld een hoofdstuk gewijd aan tips en maatregelen die je zelf simpel kunt treffen. Dat is een kwestie van goed geïnformeerd zijn. De lange-termijn oplossing moet echter via de politiek tot stand komen, maar die komt niet in actie als de burger zich niet flink roert: ontwaken vanonder de steeds dikker wordende stralingsdeken is dus noodzakelijk. Het is van belang dat we opgedane kennis delen met anderen want alleen als we adequaat geïnformeerd zijn, kunnen we adequate keuzes maken, de handen ineenslaan en de politiek

(ICNIRP) blootstellingslimieten zijn totaal achterhaald en vermolmd. Ze schreeuwen om een wezenlijke aanpassing op basis van de talloze wetenschappelijke studies die ondubbelzinnige patronen laten zien in de correlatie tussen EM-straling enerzijds en de genoemde athermische biologische effecten (zoals DNA-schade en hersenkanker) anderzijds. Een slagvaardige, no-nonsence aanpak is noodzakelijke als we een ‘stralingsziekte’-pandemie binnen nu en vijf jaar willen voorkomen. Deze pandemie begint zich al te ontvouwen en niemand, werkelijk niemand, kan zich volledig aan de ‘elektronische kooi’ die om de planeet wordt gelegd onttrekken. Ontwaken is het parool. ϒ

bewegen tot een integere en praktische aanpak van de straling van draadloze technologie. Stralingsziekte-pandemie Niet alleen het aantal mobieltjes (GSM en UMTS) is exponentieel gegroeid, ook andere draadloze toepassingen zoals WiFi, Bluetooth, DECT en digitale TV zijn explosief toegenomen. Het mag duidelijk zijn dat we in een tijdsbestek van nog geen decennium in een geheel nieuwe dynamiek zijn terechtgekomen: de exponentiële toename van het gebruik van draadloze apparatuur en de ermee gepaard gaande exponentiële verdichting van het zendmasten- en antennewoud veroorzaken een exponentiële cumulatie van e l e kt rom a g n e t i s c h e (EM)straling: de in 1999 op basis van de opwarmingshypothese vastgestelde

Karel & Caroline van Huffelen zijn auteurs en sprekers op workshops en lezingen. Hun derde boek Onzichtbare risico’s in het Draadloze Tijdperk, subtitel Alles over gezondheidseffecten van mobieltjes, draadloos internet, snoerloze huistelefoons (DECT) en zendmasten kwam in november 2008 uit (zie boekenrubriek achterin deze Frontier). Website: www.karelencaroline.nl

Onzichtbare risico’s in het

Draadloze Tijdperk Karel & Caroline van Huffelen Deel 1 Alles over gezondheidseffecten van mobieltjes, draadloos internet, snoerloze huistelefoons (DECT) en zendmasten

Adequaat geïnformeerd zijn Dat mobieltjes en DECT-telefoons gezondheidsschade kunnen veroorzaken op lange(re) termijn, is zo klaar als een klont en onomstotelijk bewezen. Als mobiele tejanuari | februari 2009 15.1 Frontier

55


ACHTERGROND

Over de Wie naar eenvoud streeft, zal eerst het complexe moeten beheersen.

relativiteit

– Wang Gai

van theorie en de vorm van inhoud 56

Frontier 15.1 januari | februari 2009

DEEL 1


ACHTERGROND

Zou het kunnen dat iedereen gelooft in complotten? Iedereen gelooft toch wel, op micro-, meso- of macroniveau, dat sommigen heimelijk hun eigen belangen dienen ten koste van anderen? Ik merk zelf dat er zoveel onnodige ellende in onze gezamenlijke wereld is, terwijl er toch ook zoveel liefdevolle mensen en goede bedoelingen zijn. Komt

plaats van echter ook op een zeepkist te gaan staan en mijn medemensen te waarschuwen voor een naderende Apocalyps, probeer ik zelf een andere vorm te vinden. Een stemmingmakende journalist in Trouw omschreef ons begin 2006 fijntjes als ‘gelovigen’. Als ik het goed zie, hebben juist wij ‘gelovigen’ een probleem: wij weten niet goed hoe we effectief met deze materie om kunnen gaan. Daarvoor is dit artikel bedoeld.

dat gewoon door ‘menselijke tekortkomingen’ of door toeval? Of zit daar een kille calculatie achter, wordt alles gestuurd door een groep belanghebbenden?

D

it artikel is voornamelijk geschreven voor mensen die overtuigd zijn dat er een enorm ‘complot’ gaande is. Dat een klein, elitair groepje achter de schermen de wereldpolitiek, economie en andere sociale systemen stuurt om hun eigen, verborgen agenda te dienen. Een agenda die zeker niet de mensheid als geheel dient. Dit artikel is vooral - maar niet uitsluitend - voor die mensen bedoeld die dit wel inzien, maar die daar nog mee worstelen of in hun eigen omgeving weinig weerklank vinden. Die daardoor gemakkelijk een gevoel kunnen hebben van ‘ik ben klein en de wereld is groot’… Wat dan? Introductie Toen ooit door Galileo werd gesteld dat de aarde bolvormig zou zijn, kwamen mensen emotioneel in opstand. Degenen die aan de onderkant van zo’n bol woonden, zouden er immers afvallen. Op zich was dat misschien nog tot daaraan toe, maar in die tijd geloofde iedereen in de diep gewortelde religieuze fabel dat daar nou precies de locatie van de Hel was. Vooral dat laatste idee bracht waarschijnlijk schrik aan. Totdat Newton de Wet van de Zwaartekracht als nieuw denkconcept introduceerde. Toen kon iedereen zowel opgelucht ademhalen als het bol-idee accepteren. Ditzelfde emotionele spanningsveld gaat op voor de eeuwenoude gedachte dat een kwaadwillend groepje mensen een eigen, verborgen agenda dient. Door de eeuwen heen zijn er individuen geweest die verder konden en wilden kijken dan hun neus lang was. Zij onderzochten deze ‘theorie’ en wisten er overtuigend bewijs bij te verzamelen. Het woord ‘theorie’ is op zich al interessant, omdat het impliciet het idee geeft

Auteur Huib Kraaijeveld

dat het om een niet onderbouwd idee gaat. Vergelijk het met ‘in principe’, dat eigenlijk ‘op niets gebaseerd’ betekent. Ook de reactie op dit soort bewijs is niet nieuw: deze ‘boodschappers’ werden letterlijk of figuurlijk op de brandstapel gezet. Wat nu wel nieuw is, is de mate waarin informatie opgezocht en verspreid kan worden, voornamelijk door Internet en e-mail. Tenminste, niet erg lang meer, als ik zo de voorstellen voor nieuwe Europese wetgevingen zie… We leven in het informatietijdperk, wordt gezegd. Maar is dat wel zo? Er is een enorme overdosis aan gegevens, aan losse feiten – maar of dat nu informatie genoemd kan worden? De gehanteerde ordeningsmechanismen hebben meer invloed dan de inhoud van de data op zich. Hiermee bedoel ik de manieren waarop allerlei losse gegevens worden gewogen om ze te plaatsen in een werkelijkheidsbeeld. Zoals bij het idee van de aarde als bol, waarbij de emotionele stress de grenzen van de verbeelding danig inperkte. Zelf vind ik de gang van zaken in de wereld belangwekkend genoeg om daar veel van mijn tijd en energie aan te besteden. Indien slechts een klein deel van de alternatieve versies van de waarheid klopt, zijn de implicaties voor ons verleden, heden en toekomst enorm. In mijn optiek zal deze periode – mochten wij samen geen andere koers gaan varen - in de toekomstige geschiedenisboeken terecht komen als de start van de Derde Wereldoorlog. En ik ben toch niet van plan daar lijdzaam naar te gaan zitten kijken. De grootste waardering daarvoor heb ik al binnen: een mail van de Amerikaanse overheid met de ‘dreigende’ mededeling dat mijn website op hun zwarte lijst was geplaatst. In

Welk complot gelooft u? De aard en omvang van ons probleem hoe effectief om te gaan met deze materie hangt af van welke complotversie je gelooft. Grosso modo zijn ‘complottheorieën’ als volgt onder te verdelen: 1. officiële complotten: • Al Qaida vloog drie vliegtuigen in de symbolische machtscentra van het Westen, • Saddam Hoessein had massavernietigingswapens, • Irak vermoordde couveusebaby’s in Koeweit (1991), • de Duitsers vermoordden ook baby’s in België (1916, • de aanleiding van deelname VS aan WO1), Japan viel zomaar Pearl Harbour aan (1942, de aanleiding van deelname VS aan WO2), etc. 2. ad hoc 3D alternatieve complottheorieën: • Vanwege oliebelangen wordt een specifieke oorlog gecreëerd, • de Pakistaanse geheime dienst financierde Al Qaida, • de Amerikaanse wapenwetten maakten de schietpartij op Columbine Highschool mogelijk. 3. lange termijn 3D alternatieve complottheorieën: • er is een schaduwregering, • het militair-industriële complex zit achter gecreëerde oorlogen, • Bush en consorten zijn satanisten in plaats van ‘Christian familymen’. In deze categorie valt ook de in het Oosten in zwang zijnde theorie dat alles een Joods complot is tegen de Arabische wereld (met als bewijs dat de burgemeester van New York ‘Jewliani’ heette – haha) 4. ‘10D’ alternatieve complottheorieën: • Bij mijn weten alleen te vinden bij David Icke, Michael Tsarion en in de Voyagersboeken. januari | februari 2009 15.1 Frontier

57


ACHTERGROND

Allen gaan uit van een complex systeem waarin het collectieve bewustzijn is ingekapseld en ‘gekaapt’ door een buitenaards, reptielachtig ras. Dit ras wordt op haar beurt door bovenstaand systeem gemanipuleerd. Dit systeem komt voort uit het menselijk onderbewustzijn en wordt gevoed door angst. Bijna niemand lijkt in zijn rol als consument of verspreider van informatie in staat te zijn om een neutraal standpunt in te nemen. Michael Tsarion zegt hierover dat ‘...we emotioneel beschouwd meestal te ver verwijderd of juist te betrokken zijn om een onverstoord perspectief te hebben’. Ik heb veel lezingen over 11 september bijgewoond. Deze lezingen zijn vaak erg gekleurd door wat de sprekers zelf - bewust maar ook vooral onbewust – geloven en voelen. Juist door hun te grote en vaak ‘verwrongen’ emotionele betrokkenheid neemt niet alleen de kwaliteit van de informatie af, maar wordt de boodschap ook minder geloofwaardig. Hierdoor ontstaat een paradox: hun achterliggende bedoeling komt juist tegengesteld over. Dit zit deels in de manier waarop zo’n spreker zijn publiek probeert te overtuigen. Overtuigen gebeurt via standpunten en een standpunt is altijd een verharding van een geloofsovertuiging. Als je overigens bij deze vorige zin weerstand in jezelf opmerkt, zou de stelling wel eens kunnen kloppen... Onderbouwing van een standpunt gebeurt op basis van selectie en niet zelden volgens een kromme, zichzelf bevestigende logica. Dit mechanisme verschilt niet zoveel van datgene waar de andere kant (Bush, justitie, de kerk en dergelijke) van wordt beschuldigd: manipulatie ten behoeve van eigenbelang. Daarnaast wordt het idee van wat constructieve actie inhoudt ook door dit soort onbewuste overtuigingen ingegeven. Vaak heb ik petities, protestdemonstraties of zelfs het gewapend omverwerpen van een zittende regering als oproep tot zinvolle actie gehoord. Volgens mensen als Alex Jones zijn er in de VS verscheidene mensen de bergen ingetrokken en leiden daar privé-legers op om de strijd met de nationale troepen aan te kunnen gaan. Indien het niet om zo’n belangrijk onderwerp zou gaan, zou ik dit soort ideeën bijna koddig vinden. Ik vraag me af of dit soort externe en reactieve ingrepen echt werken. Zijn ze niet slechts een tijdelijke uitlaatklep van een collectief machteloos gevoel, terwijl de actie zelf het systeem al58

Frontier 15.1 januari | februari 2009

leen maar versterkt? Het valt me in die zin ook op dat er zoveel strijd is tussen welke complotinvalshoek ‘gelijk’ heeft. De aanklacht van de meeste mensen die zich in deze materie verdiepen, richt zich toch juist op een soort mentaal fascisme? Daarmee bedoel ik het ‘alle neuzen dezelfde kant op’ dogmatisch denken, het opdringen van het eigen dominante denken aan anderen. Wat is er dan mis met een diversiteit aan invalshoeken over het soort complot waar we mee te maken hebben? Ik ga er in dit artikel van uit dat de aanname klopt dat wij deelgenoot zijn van een complot tegen de gehele mensheid. Een complot dat al duizenden jaren in werking is, dat nu langzaam maar zeker zichtbaar wordt en dat in 2012 voltooid moet zijn. Als het verhaal werkelijk een zodanige omvang heeft, is het

Indien slechts een klein deel van de alternatieve versies van de waarheid klopt, zijn de implicaties voor ons verleden, heden en toekomst enorm. zinnig om ons te realiseren dat het waarschijnlijk meerdere lagen heeft. Als regisseur laat je zo’n plan toch niet van toevalligheden aan elkaar hangen? En als het bovendien klopt dat het achterliggende brein van een buitenaardse, hyperintelligente oorsprong is, getuigt het van enige wijsheid om niet direct te denken dat wij alles in één keer doorzien. Ik verdiep me sinds 1998 in deze materie. Wat mij sindsdien steeds duidelijker wordt, is hoe ik – puur en alleen door in deze wereld op te groeien – ben gevormd door het aanwezige, gemanipuleerde wereldbeeld. Voortdurend wordt onze aandacht afgeleid naar het zogenaamd tastbare, naar de vorm. Naar Bush, naar verkiezingen, naar 11 september, naar ‘bewijs’ voor het één of ander. Maar als de menselijke geest (‘mind’) inderdaad het belangrijkste doelwit is van allerlei geavanceerde manipulatietechnieken, is het niet slim om alleen op ons verstand te vertrouwen om dit te ontrafelen en te doorbreken. Zoals Ein-

stein ooit zei is de menselijke stompzinnigheid oneindiger dan het Universum. Ik zou niet weten waarom ik of wij daarop een uitzondering zijn. Een ‘open mind’ zou wel eens een contradictio in terminis kunnen zijn. Wakker? Ynayat Khan, een sufimeester, heeft ooit gezegd: “Want als er enige Waarheid is, is die te vinden in het ontwaken van de ziel, want de waarheid wordt geboren in het ontwaken van de ziel. De Waarheid wordt niet geleraard, de Waarheid wordt ontdekt. Dikwijls doen mensen moeite, maar die moeite is tevergeefs, om een vriend of iemand die hun nastaat te wekken. Want ten eerste weten we niet of iemand meer ontwaakt is dan wij, en dan is onze moeite tevergeefs. En de andere mogelijkheid is dat iemand 'slaapt', omdat hij 'slaap' nodig heeft. Het zou een zonde zijn hem te wekken in plaats van een deugd. Het is ons alleen toegestaan een hand uit te strekken naar degene die zich begint om te draaien, die verlangt te ontwaken; slechts dan moet men de hand reiken...". Wijze woorden. Zelfs indien wij ‘wakkerder’ zouden zijn dan degenen die ‘slapen’ (‘slapen’ wil hier dan vooral zeggen dat die mensen niet (willen) zien dat er iets niet klopt), zijn ook wij doelwit van de alom aanwezige manipulatiemechanismen. Uit eigen ervaring weet ik dat er behoorlijk wat werk in het deprogrammeren van destructieve fysieke, mentale en emotionele mechanismen zit. Zelfs na alles wat ik heb gedaan, weet ik zeker dat ik niet altijd alles scherp zie en niet altijd emotioneel volwassen ben. Per definitie herkent men zijn eigen blinde vlekken niet. Wel weet ik dat ik mij bevind in een wereld waarin voortdurend verstoringen van het goed functioneren als mens plaatsvinden. Verstoringen zoals allerlei soorten schadelijke straling (o.a. via de HAARP-installatie in Alaska, inentingen, giffen zoals aspartaam, chemtrails, het creëren en verspreiden van de ziekte van Lyme, subliminals via TV en ga zo maar door. Enige bescheidenheid lijkt mij gepast – zeker op het niveau van kwaliteit van denken. Wat ik zelf niet betwijfel is de juistheid van mijn intuïtie, hoewel ik me besef dat enige helderheid en zuiverheid nodig is om überhaupt te onderscheiden wat intuïtie is. Te vaak wordt intuïtie verward met ‘het voelt niet goed’ emoties. Die komen doodgewoon voort uit het onbewustzijn en dus uit angst. Maar goed. Wanneer we er voor het gemak


ACHTERGROND

Zolang wij onze eigen angst niet onder ogen zien en overwinnen, geven we hem gewoon door aan anderen – goedbedoeld en al. van uitgaan dat wij ‘wakkerder’ zijn dan onze medemensen, hebben we dus te maken met een publiek dat ‘slaapt’. Hoe ga je daar dan mee om? Moeten we ze wel wakker maken? Ook als ze slaap nodig hebben? Of heeft het meer zin om je af te vragen hoe je omgaat met die mensen, die ‘zich omdraaien, die verlangen te ontwaken’? Waar richt je je bij hen op? Op hun verstand of op iets anders? En hoe maak je dan contact met dat ‘andere’? Mensen zijn in hun huidige zijnsstaat geneigd meteen naar een simpele causale verklaring en dus een schuldige te zoeken – om die vervolgens te straffen. Wat doen we met die neiging? Geven we ze een zondebok, zoals Bush? Want dan kunnen ze weer lekker verder slapen. Op de brandstapel ermee en iedereen kan weer opgelucht ademhalen… Mijn punt hier is dat zelfs als wij meer ‘ontwaakt’ zouden zijn, het de vraag blijft of ook wij niet in varianten van dezelfde valkuilen trappen. Het is handig om die te zien, omdat wij anders ‘deel van het probleem’ blijven. Zolang wij namelijk onze eigen angst niet onder ogen zien en overwinnen, geven we hem gewoon door aan anderen – goedbedoeld en al. Over middelen en doelen Wanneer je je in de wereld van complotten begeeft, gebeurt een aantal zaken tegelijkertijd. Het vraagt emotioneel nogal wat van je om zoveel kille, gecalculeerde ellende onder ogen te zien. Het vraagt om het vermogen om met je eigen opkomende verwarring en onzekerheid om te kunnen gaan. Een complot is nooit simpel en plat. Desondanks is het erg verleidelijk om net te doen alsof je meteen zelf de waarheid in pacht hebt. Bovendien krijg je in je eigen sociale omgeving vaak ook nog te maken met een hoop weerstand, beschimping of ongeloof. Zelf ben ik een jaar of acht geleden voor het eerst

Huib Kraaijeveld is afgestudeerd (of afgericht) als sociaal psycholoog. Hij houdt zich professioneel op twee verschillende vakgebieden bezig: het adviseren en opleiden van het bedrijfsleven en het begeleiden van mensen in de zogeheten alternatieve geneeskunde. Vanuit zijn positie op dit snijvlak van deze twee werelden heeft hij voor dit artikel relevante kennis of ideeën over o.a. psychologie, bedrijfskunde, groepsdynamica, systeemdynamica, de menselijke persoonlijkheid en het menselijk lichaam, gesprekstechnieken, filosofie en de natuurwetenschappen opgebouwd. Hij is verder op zijn eigen manier actief met het ontrafelen van de huidige gang van zaken in de wereld en tegelijkertijd vooral met het creëren van alternatieve werkelijkheden.

de boeken van David Icke gaan lezen. Het cliché klopte ook bij mij: het was inderdaad alsof de schellen van mijn ogen vielen en ik ineens kon plaatsen wat ik al jaren aanvoelde, maar niet kon zien. Ook ik ontdek nu nog steeds nieuwe dimensies, nieuwe lagen van het schijnbaar oneindig diepe ‘rabbit hole’. Je kan vele levens vullen met onderzoek naar de diepte van het bedrog waar we in leven en dan weet je nog niet alles! Het heeft mij zelf jaren gekost om door allerlei emotionele turbulentie heen te komen, zo ongeveer alles in mijn leven opnieuw te waarderen, mijn eigen onbewuste drijfveren te achterhalen en te fileren, m’n eigen shit te verwerken en om opnieuw te bepalen wat voor mij ‘goed en slecht’ is. Mijn moeder is Joods en moest daardoor de eerste vier jaar van haar leven onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals ieder kind voelde ik wat dat met haar gedaan heeft en kleurde dat mijn beeld van de wereld. Voor mij was het leven simpel: als ik bij een volgende oorlog in het gewapende verzet zou gaan, was ik een ‘goed mens’ en als ik bij de volgende ‘NSB’ zou gaan, een ‘slecht mens’. Daardoor was voor mij – als inmiddels ‘volwassen kind’ de informatie dat een groep belanghebbenden om hun eigen duistere redenen beide wereldoorlogen hadden gecreëerd en beide kanten erin gefinancierd, ronduit mindboggling. Het was nooit in mij opgekomen dat zoveel menselijk drama bewust in scène gezet zou kunnen worden om de mensheid daarna zelf te laten vragen om centralisatie van de macht. In het verzet zou ik hun belangen hebben gediend - zonder dat door te hebben gehad - puur en alleen door actief de polarisatie te versterken. Het is dus de vraag of het doel de middelen heiligt of dat juist de middelen het doel bepalen. Iedereen die ooit krampachtig heeft geprobeerd zich te ontspannen, zal dit snap-

pen. Wanneer onze medemensen zich in een staat van collectieve hypnose bevinden, geen vrije wil hebben (maar ondertussen wel geloven dat ze die hebben) en klakkeloos volgen wat hen voorgeschoteld wordt, waar liggen dan onze handelingsmogelijkheden? Moeten wij hen ook gaan overtuigen, bang gaan maken en dus kortom gaan manipuleren? Dit lijkt me niet alleen vruchteloos, maar zelfs destructief voor ons doel. Om dit verband tussen middelen en doel duidelijker te maken wil ik met jou als lezer een experiment aangaan. Het volgende gedeelte van dit artikel zal ik daarom schrijven in een stijl die eigenlijk algemeen geldend is. Ik ga je er namelijk van proberen te overtuigen dat jouw kijk op de wereld niet de juiste is. Hopelijk roept dit weerstand en irritatie op. Deze emoties kan je misschien herkennen bij mensen, die jij hebt geprobeerd wakker te maken. Bij hen kan dit ‘wakker schudden’ wellicht eerder zijn overgekomen als ‘aan hun verstand peuteren dat hun wereldbeeld verkeerd is’. In dat tweede gedeelte plaats ik mezelf in een geïsoleerde, eenzame zijnstoestand. Ik distantieer me van jou als gesprekspartner en oordeel over jouw doen en laten. Daarbij misbruik ik mijn wijsheid; ook al meen ik inhoudelijk wel wat ik zeg. Mijn onderhuidse oordelen vertroebelen echter de boodschap achter de inhoud. In deel drie neem ik een andere positie in. Dan maak ik mezelf deel van het geheel. Je zult ook merken dat mijn toon zachter wordt. Pas dan is er ruimte om samen op verkenning te gaan. Ook ik heb de waarheid niet in pacht, maar ik merk dat ik een andere kijk op zaken heb dan de gemiddelde mens. Ik ben in die zin, net zoals iedereen, uniek. Vandaar dit artikel. Doe ermee wat je wilt en kunt. Wordt vervolgd. ϒ januari | februari 2009 15.1 Frontier

59


SPIRITUALITEIT

En nu is het genoeg! I

n de eerste aflevering is als definitie voor Economie van het Genoeg gegeven: “Een economie waarin genoeg op een keer genoeg is en die iedereen, nu en in de toekomst, de gelegenheid biedt om goed te leven zonder grenzeloos de kosten daarvan naar de toekomst en naar de zwakkeren af te schuiven. Verdere kwaliteitsvergroting zoeken we in de niet- materiële sfeer, in het verrijken van onze natuurlijke, sociale en culturele omgeving. Toename van kennis en techniek wordt niet toegepast om meer te produceren en nog meer luxe te vergaren, maar om met minder materie even comfortabel te kunnen leven”.

Ik wil voelen dat ik leef Al mijn dagen lang Ik wil leven zoals ik wil Ik wil voelen dat ik leef In de wetenschap dat ik goed genoeg was.

In deze opvatting gaat Economie dus niet alleen over geld en meer, maar vooral over kwaliteit, respect en groei van immateriële zaken. Het gaat vooral ook over mensen. Een economische activiteit is niet alleen een uitdaging naar meer, maar vooral een uitdaging op gebied van verantwoordelijkheid voor het geheel en verbinding met mens en natuur. Een economie van het genoeg gaat ook over verrijking en groei, maar dan niet alleen, of juist helemaal niet voor materiële en financiële plussen. Het gaat niet om uitsluitend om Hebben maar vooral om Zijn. Gezond zijn, gelukkig Zijn, in harmonie Zijn. Met jezelf, met de wereld, met de Aarde, met alles dat Is en leeft. Het lijkt toch vanzelfsprekend dat economie en samenleving zich richten op verhoging van kwaliteit van het bestaan en niet louter alleen op productie en meer van hetzelfde?

Het enige dat ik wil is gelukkig worden Zijn wie ik ben En sterk en vrij De dag uit de nacht zien opkomen

Sprak opperhoofd Seattle niet al in 1854: “…van welke hoop en verwachting vertelt de blanke man zijn kinderen op lange winteravonden? Welke visioenen graveert hij in hun harten zodat ze verlangend uitzien naar de dag van morgen?” We kunnen ons inderdaad eens afvragen voor welke dromen wij gaan, wat er van onze intenties van toen we jong waren, van onze idealen, nog over is. Voor de individu gaat het er dan om wat je echt wilt, waarvoor je leeft, waarvoor je op Aarde bent gekomen, wat jouw droom is. Dat gaat nooit over hebben, altijd over Zijn. De economie moet dan in dienst staan van dat streven, van waarvoor jij, ik en al die anderen hebben gekozen hier en nu te zijn. “Vanaf nu is mijn leven van mij Ik heb maar zo’n korte tijd op aarde En mijn verlangen heeft me hier gebracht, Alles wat mij ontbrak en dat ik vergaarde. Toch is het de weg die ik verkoos Mijn vertrouwen was eindeloos En dat mij een klein stukje toonde Van de hemel die ik nooit vond 60

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Ik ben nooit mezelf verloren Het sliep alleen in me Misschien had ik nooit een keuze Behalve de wil om te leven

Ik ben hier En mijn leven is alleen van mij Zoals ik wil En de hemel die ik nooit vond Bleek ergens daar te zijn Ik wil voelen dat ik mijn leven heb geleefd Zoals ik wil” (As it is in heaven, film 2005) Je droom leven is niet naïef, is niet gek; het kan, het is mogelijk, alles is mogelijk. We hebben meer kwaliteiten dan alleen maar grijze cellen en die mag je allemaal gebruiken en zo niet langer in beperking rondgaan op Aarde. Hoe geven we daar in de praktijk nu richting aan? Als je de ontwikkelingen op Aarde volgt en we kijken zo eens op 5000 jaar “beschaving” terug, dan kunnen we een hoop leren van de fouten van het verleden, van ervaringen. De ervaring die is opgedaan moeten we gebruiken om te leren hoe het niet moet en soms ook hoe het wel kan. In elke tijd zijn er mensen opgestaan die mogelijkheden hebben aangedragen, die hebben laten zien hoe het vooral niet moet en hoe het wel kan. Erg vreemd dat, hoewel ze ontzettend veel aanhangers hebben gekregen, de wereld niet in staat is gebleken om uit de gevangenis van hebben en meer te stappen. Eerst, vooral en soms alleen ik, ego en zekerheid, macht en geld. In willekeurige volgorde: Krishna, Zaratustra, Jezus, Mohammed, Boeddha, maar ook Steiner, Aurobindo, Ghandi en nog velen meer. We zijn erg hardleers en ondanks alle problemen op Aarde zoals honger, oorlog, ziekte, onderdrukking, armoede en milieuproblemen, niet echt op weg. We zien een energiecrisis, klimaatcrisis,


SPIRITUALITEIT

Auteur Lucas Slager

In een drietal artikelen besteedt Lucas Slager aandacht aan het onderwerp: een economie van het genoeg. Hierbij de tweede aflevering. voedselcrisis, financiële crisis, gezondheidscrisis, watercrisis en vooral een geestelijke crisis. We zijn blijkbaar nog steeds niet wakker, niet bereid echt te veranderen, echt verantwoordelijkheid te nemen, te leven voor Ik en de ander en de wereld, terwijl de signalen legio zijn. Het is dus tijd om wel weer wakker te zijn, bewust te worden, ons weer te verbinden met onszelf, met elkaar en de Aarde. Het is tijd zelf en individueel, weer verantwoordelijkheid te nemen, niet meer te wachten op anderen, of op “hen”, de politiek, de wetenschap of wie dan ook, maar Nu te handelen, vandaag zelf beginnen. In een interview in de Volkskrant zegt Herman Wijffels (Wereldbank): “We moeten deze wereld zo delen dat we met elkaar overleven”. “We zijn met zijn allen bezig boven onze middelen te leven. De mensheid leeft een kwart boven het duurzaam gebruik van ons ecosysteem”. We kennen in ons systeem altijd maar twee mogelijkheden, dat is ook nu in de zogenaamde recessie nog weer eens erg duidelijk: er is groei of crisis. Dualiteit ten top. Wordt het niet eens tijd om uit die beperkende en knellende overtuiging te stappen? We denken onszelf al ontwikkeld, beschaafd, bijna uitgeleerd, maar zolang we nog in dualiteit blijven doorgaan zullen we nooit echt een stap verder komen. Hoezo dan derde, vierde of vijfde dimensie als we nog steeds in tweeslachtigheid onze weg gaan? Als je openstaat voor verandering en bereid bent te gaan kiezen voor verantwoordelijkheid, zie je dat er heel veel mogelijkheden zijn om onze cultuur van het nooit genoeg om te keren naar een cultuur waarin genoeg gewoon genoeg is, zonder zelf te moeten inleveren, zonder er minder van te worden, zelfs duidelijk beter. Niet meer leven om te consumeren, maar consumeren (of nog liever consuminderen) om te leven. De alternatieven zijn talrijk, ik noem er een paar: Permacultuur, lokale economie, schone energie, ecologie, fair trade, biologische landbouw, Lets, leven in verbondenheid, cradle to cradle, transition towns en vele andere. Allemaal mogelijkheden om ons op economische niet-productieve wijze te ontplooien, weer te verbinden en gezond en gelukkig door het leven te gaan. Een economie van het genoeg leert ons gaan voor een zo laag mogelijk productieniveau met handhaving van een maximale kwaliteit van leven en dat kan, het is binnen handbereik. Nu zit de uitvoering en de ommekeer naar een economie van het genoeg niet in de keuze of keuzes uit alternatieven, maar in de cultuur. Een cultuurverandering in ons denken, in ons doen en in ons leven en dat zal niet meevallen. Maar realiseer je dat elke druppel er een is, dat elk mens die bereid is te gaan doen waarvoor hij of zij leeft, invloed heeft. Dat vele druppels tenslotte toch de hete plaat

afkoelen en veel individuen uiteindelijk een grootheid en een eenheid van betekenis zullen zijn, dat de menselijke “olievlek” voor opschoning en verandering kan zorgen. Waarom je oude jas wegdoen als die nog goed en warm is. En als je dan toch een nieuwe wilt waarom dan niet eentje die lang mee kan en van natuurlijke materialen is gemaakt. Als je vlees wilt eten kan dat ook biologisch vlees zijn. Als je tuiniert kan dat ook zonder gif. Een warme trui zorgt dat de verwarming een graadje lager kan staan. Dat veel producten een tweede leven kunnen krijgen. En heb je echt een vierwiel aangedreven auto nodig voor de drempels in de Randstad of kan het ook met een eenvoudige auto die de cols van Zwitserland zonder moeite beklimt? Echt een groter huis, meer spullen? Word je daar echt gelukkig van? Er is ontzettend veel dat je kunt doen en daar hoef je niet mee te wachten tot morgen! We zijn in deze 21e eeuw op de hoogte van wat zich wereldwijd afspeelt, de informatiestroom is enorm, kennis is voor iedereen toegankelijk. We kunnen dan ook dagelijks zien, horen, ervaren dat er veel mis is en dat we niet alleen, maar samen en met verantwoordelijkheid voor elkaar en voor het geheel zullen moeten veranderen. Veranderen is heel eenvoudig: begin jij, begin nu. Niet alleen er over denken en er over praten, maar gewoon durven en doen! In de volgende aflevering meer.

ϒ

Bronnen Verkeerd Verbonden ISBN 9055992038; www.strohalm.nl; Arm door geld ISBN 9070334046; Voor hetzelfde geld ISBN 9070334739; Hoe kun je de lucht bezitten ISBN 9062241980

Lucas Slager (1954) is Creator, lifecoach, trainer en drijvende kracht van Centre Lothlorien, een vredescentrum in Noord Oost Frankrijk. Auteur van o.a. Coach Jezelf, Verkeerd Verbonden, de Mayascheurkalender en het recent verschenen boek De Twintig gezichten van de Schepping, dat samen met Peter Toonen is geschreven. Na 28 jaar in het bedrijfsleven geeft hij sinds het jaar 2000 vanuit De Brug Advies & Coaching, een bijdrage aan een meer mensgericht wereld, waarin respect, innerlijke vrede, geestelijke groei en een economie van het genoeg basisuitgangspunten zijn. Vanaf 2002 vult hij zijn activiteiten in vanuit Centre Lothlorien, een plaats van rust, bewustwording en inspiratie voor mensen Onderweg. Website: www.centrelothlorien.com

januari | februari 2009 15.1 Frontier

61


advertenties

Centre Lothlorien Natuurlijk Leven – Natuurlijk Zijn

Een plaats van rust, bewustwording en inspiratie.

www.centrelothlorien.com Schone en vrije energie De nulpunt-energie groep is een ontmoetingsplek waar onderzoekers en wetenscheppers vrij met elkaar van gedachten kunnen wisselen over de mogelijkheden van Zero Point Energy (nulpuntenergie). Nieuwsgroepen, bijeenkomsten, energiezuinige oplossingen en geavanceerde technieken voor onze gezondheid. Wij werken met “open source” en delen van informatie. Je vind het allemaal op de website

http://www.nulpuntenergie.net

Aqua OPTIMIZER® voor gevitaliseerd kraanwater

Aqua OPTIMIZER® verwijdert de belastende informatie uit het geheugen van kraanwater. De Aqua OPTIMIZER® resoneert met de grondtoon van de Nieuwe Tijd en meet een boviswaarde van meer dan 2 miljoen eenheden. Hierdoor gaan we ook van binnenuit anders om met de invloed van electrosmog, geopathische en electrochemische belastingen. Het zorgt voor meer harmonie in de leef- en werkomgeving. Compacte vormgeving, eenvoudige montage, onderhoudsvrije werking. 30 dagen niet tevreden - geld terug garantie. Vitaliteit Service, 020-4720397 vitaliteit-service@zonnet.nl

MMS is via de Nulpunt-energie groep naar Nederland meegenomen, getest en in de bekendheid gebracht. Daar uitvinders vaak vergeten worden als zij hun product/vinding via “open source” bekend maken, heeft de nulpuntenergie groep er voor gezorgd, dat Jim Humble, ontdekker van MMS, ook mee deelt in het succes van zijn MMS in Nederland. Op het afgelopen Energie Kongres in Sasbachwalden in Duitsland heeft Jim Humble (links) een flinke donatie van Frank Bonte (rechts) van de nulpuntenergie groep mogen ontvangen. 62

Frontier 15.1 januari | februari 2009


Benjamin Adamah

Column

Barack Obama, president tussen kiespijn en aambeien…

He that is the author of a war lets loose the whole contagion of hell and opens a vein that bleeds a nation to death. - (‘The American Crises’ van Thomas Paine uit 1776)

George Washington, Thomas Jefferson, Madison, Franklin, Lincoln, Adams, ze zullen zich allemaal acht jaar achtereen hebben omgedraaid in hun graf. Nog nooit week een Amerikaanse president zo extreem ver af van de humane en democratische beginselen van de Founding Fathers, de stichters van Amerika. Maar op 20 Januari 2009 is het eindelijk zover. Dan raakt de wereld verlost van een Skull & Bones-chimpansee die met een goed getimede smoes een al op 26 januari 19981 voorgestelde neocon-olieoorlog tegen Irak ten uitvoer bracht waarvan nu 90% (ca. 1 miljoen) van de dodelijke slachtoffers gewone mannen, vrouwen en kinderen blijken. Het hoogste percentage burgerslachtoffers in de reeks Amerikaanse false flag-oorlogen ooit. Simultaan heeft Bush de wereldomvattende Big Brother-staat de wind in de zeilen gegeven om te voorkomen dat hij straks als een Eichmann ter verantwoording wordt geroepen: “I will never apologize for the United States ever. I don’t care what the facts are.” Eenieder die de combinatie neocon-slachtingen (Enduring Freedom) en internationale witwaspolitiek (War on Terror) voor superindustriële marketingdoelen op humanitaire gronden veroordeelt blijft ook na het Bush-tijdperk een potentiële terrorist. Wie de kwestie Duitse anti-terreurwet een beetje volgt ziet dat de schaduw van Bush gewoon als een rioolsmog over Europa blijft hangen en ook in Nederland zullen onze kabinetsleden alle ethiek, verantwoording en confrontatie uit de weg blijven gaan. En dat kan natuurlijk alleen op een manier die schittert door afwezigheid in de op handen zijnde “Normen-en-Waarden-Catalogus” waarmee tandarts-psycholoog en PvdA-Minister Guusje ter Horst ons straks herop wil voeden. Er is maar één militaire oppermacht in de wereld en alle “bondgenoten”, waarvan minimaal 85% van de bevolking Amerika nog meer haat dan een wortelkanaalbehandeling, moeten meeresoneren met de politieke dictaten van dat land om, zoals oud-minister van BUZA Ben Bot liet doorschemeren, zelf niet economisch gechanteerd te worden of erger. En daarom haalden we allemaal opgelucht adem toen Barack Obama de verkiezingen won. Maar is die opluchting terecht? Obama is nog heerlijk fris en onbezoedeld en zijn geboortehoroscoop is een verademing in vergelijking met die van Bush. Hij is een geboren diplomaat en harde werker zonder opgeblazen ego of uitgesproken kwaadaardigheid. Daarbij is Obama, de verplichte inwijding door de CIA ten spijt, qua aard niet iemand van het achter-deschermen-geklieder. Maar los van hoe planeetstanden zich met hem bemoeien en los van zijn grote belofte van verandering, samengevat in ‘Yes we can!’; het is helemaal niet Obama die op 20 januari de ongeveer machtigste man op Aarde wordt, maar een voortdurend Fuck!-

roepende joodse balletdanser en fanatiek Likud-aanhanger luisterend naar de naam Rahm Emanuel. Niet Obama, maar Rahm Emanuel maakt de agenda voor de Amerikaanse en dus de wereldpolitiek. Hij is namelijk Chief of Staff en de agenda voor de president uitstippelen en verzorgen is de taak van de Chief of Staff. En dat gaat hij zeker doen op een manier die de pers haalt gezien de lofzangen van journalisten op zijn ‘testosterongehalte’ en agressieve wijze van optreden. Dit laatste bezorgde hem een aura dat door een commentator werd beschreven als ‘het midden houdend tussen kiespijn en aambeien’. Wie alvast een beetje inzage in de politiek van de komende tijd wil krijgen moet Rahm Emanuel’s met co-auteur Bruce Reed geschreven boek The Plan: Big ideas for America eens aanschaffen. Een alternatief (maar niet heus) op dat vervelende PNAC van Wolfowitz, Rumsfeld en consorten. Het duo Obama/Rahm doet, alle info over beide heren op een rijtje harkend, denken aan Doctor Jeckyl & Mister Hyde. Obama heeft de complimenten van Oprah en Rahm wordt beschreven als de felste neocon onder de democraten, vooral bezig met ultrarechtse Israëlische politiek. In zijn boek schildert hij Bush af als de duivel op Aarde, maar intussen wil hij zelf honderdduizend extra soldaten in Irak en betreffende Iran lijkt hij nog radicaler dan Hillary Clinton. Daar komt bij dat ook zijn buikspreekpop Obama doodleuk de officiële, dus de neocon-versies van ‘The War on Terror’ en 9/11 overnam en Willem Middelkoop ons in zijn briljante werkje Als de Dollar valt inmiddels heeft bijgespijkerd hoe Amerika werkelijk aan z’n geldstromen en oppermacht komt. De maffia is er niets bij en een systeem dat al vanaf WOII hangt op een symbiose tussen geïnstitutionaliseerde afpersing en officiële gebakken lucht is nooit in vier jaar te veranderen. Dit harde feit betekent automatisch een nieuw duivelspact van (dit keer) de variabele Obama/Rahm met het PNAC of dit hen nu van harte gaat of niet. Ik zou graag een strohalm aanreiken maar de nuchtere uiteenzetting van Middelkoop (e.v.a.) heeft dat eigenlijk onmogelijk gemaakt en zo rest ons wederom slechts utopisme. Zeker nu steeds meer landen afwillen van de destijds door de VS opgedrongen koppeling van de dollar aan olie tegen de achtergrond van het compleet faillissement van dat land. Saddam Hoessein was de eerste die daar lak aan had en als enige op eigen houtje andere valuta toestond om olie uit Irak te kopen. En ineens keerde zijn vriendje Donald Rumsfeld zich tegen hem en draaide dat met veel Enduring Freedom weer terug. Iran volgt nu het voorbeeld van Saddam en veel creativiteit hebben de Amerikanen de laatste zestig jaar niet getoond inzake buitenlandbeleid. Lees in dit kader vooral niet War made easy van Norman Solomon en ach…zet de tube met Sperti alvast maar klaar. 1.

Verzoek van het PNAC aan Bill Clinton. Project for a New American Century beoogt de totale economische en militaire macht van de VS in de wereld ook deze eeuw nog verder uit te breiden. januari | februari 2009 15.1 Frontier

63


SPIRITUALITEIT

Auteur Peter Toonen

Crisis als herkansing I

n 1989 laat een New Yorkse kunstenaar in opdracht van de bekende onroerend goed magnaat Seymour Durst een elektronische display plaatsen op een muur in Central Manhattan, New York City, het financiële hart van de VS en van de wereld, waarop de schuldenlast van de VS wordt getoond, de national debt clock. Deze display ter grootte van een billboard is bedoeld als een waarschuwingsbord n.a.v. de beruchte beurscrash van oktober 1987 aan het einde van de Reagan regering, waarna de VS een groeiend begrotingstekort kreeg. In 2000, aan het einde van de Clinton regering, wordt deze klok uitgeschakeld omdat de schuldenlast van de VS ‘voldoende’ is gedaald. Maar in 2002 wordt hij weer aangezet omdat vanaf de oorlog van de VS in Irak, het bedrag iedere dag weer stijgt, en wel in een ongekend en angstvallig hoog tempo. Op 30 september 2008 wordt het bedrag van 10.000.000.000.000 dollar gepasseerd, een getal zo groot dat ik er niet eens de correcte naam van ken. En het stijgt nog steeds. Oorlog voeren kost kennelijk een hoop geld. President Bush heeft op deze datum meer geld uitgegeven dan al zijn voorafgaande presidenten bij elkaar. Twee maanden later is er al weer ruim 500.000.000.000 dollar bijgekomen, een schuldgroei van bijna een half miljard dollar per dag. Op 30 oktober 2008 komt de totale schuld dus neer op een slordige 35.000 dollar voor elke Amerikaanse inwoner. Dat wil zeggen dat iedere Amerikaan nu al bij geboorte meteen zo’n 64

Frontier 15.1 januari | februari 2009

berg financiële schuld heeft. Schuld aan wie? Aan de banken en aan de andere bewoners van deze planeet. Op onze TV journaals konden presentatoren met moeite een fronsende wenkbrauw onderdrukken toen ze op 9 oktober meldden dat de display van deze digitale schuldklok een vakje (digit) te klein was geworden om dit bedrag weer te kunnen geven. Dit had de maker ervan niet durven voorzien. De oplossing was dat op die dag het vakje met het dollarteken werd verwijderd zodat er plaats gemaakt kon worden voor dit ongelooflijk grote getal. Iedereen zag hiervan de ironie omdat het gebeurde in een week waarin de Amerikaanse kredietcrisis mondiaal geworden was en het wereldnieuws ging beheersen. De display gaf aan dat er nu letterlijk geen plaats meer was voor de dollar… Monetaire crisis en de Fed De huidige monetaire crisis heb ik al jaren terug voorspeld, en ik was uiteraard lang niet de enige. Zo waren er hoge bankfunctionarissen die ik kende, die jaren geleden voorzagen dat de geldluchtbel op een dag uiteen zou spatten. Wanneer ik hen dan vroeg waarom ze deze informatie niet aan het publiek of anderen bekend wilden maken, was hun antwoord meestal: “We willen geen paniek veroorzaken, want daar wordt niemand wijzer van, dan wordt het alleen maar erger.” Tja, daar zat wat in. Maar toen ik destijds via inside informatie vernam (in de officiële media werd het

vreemd genoeg niet genoemd) dat vanaf april 2006 de Amerikaanse Federal Reserve System (de ‘Fed’), de federale centrale bank van de VS, niet meer bekend maakte hoeveel dollars er in omloop gebracht werden, wist ik: vanaf nu gaat het gebeuren, dit is het begin van het instorten van het huidige monetaire systeem. Want nu weet niemand meer hoeveel dollars er zijn, en wordt dus de dollar (lees: het geld) waard wat de gek er voor geeft. De Chinezen hadden dit meteen door, getuige hun reactie om in dezelfde maand nog de waarde van hun nationale munt, de yuan, los te koppelen van die van de dollar. Wat is de Fed, de federale centrale bank van de VS, en wat is zijn rol in de huidige geldcrisis en economische crisis? Dit was de vraag die ik had toen de huidige crisis aanbrak. Want ik zag dat bijna niemand in de gaten leek te hebben dat de Fed in dit spel van verlies buiten schot bleef. Sterker: terwijl iedereen zijn geld verliest leek de Fed juist aan de crisis te verdienen, net als gedurende de Grote Depressie van na 1929. Je zou denken dat er zelfs opzet in het spel is, ook al gaf de oud-voorzitter van de Fed, Alan Greenspan, op 23 oktober 2008 toe dat zelfs hij het falen van het huidige systeem zwaar had onderschat. Hij zei letterlijk dat hij zich had vergist door er op te vertrouwen dat de vrije markt zichzelf zou kunnen reguleren zonder regeringstoezicht. Greenspan was voorzitter van de Fed geweest gedurende de periode 1989-2006, een zeer lange en belangrijke periode van


SPIRITUALITEIT

Het ego communiceert via woorden

en is derhalve manipuleerbaar via (wet)boeken. De ziel communiceert via beelden,

en is derhalve altijd vrij in zijn/haar keuze van ervaring.

Ik nodig u bij deze uit om zo weinig mogelijk mijn woorden te volgen, en de beelden te voelen of zien die mijn woorden bij u oproepen. Volg sowieso niemand, maar onderzoek zelf. Vooral ook binnen in uzelf.

Onthoud en/of herinner daarbij ook dit: Alle veranderingen in het fysieke universum

zijn niet meer dan de verandering in de samenstelling van moleculen onder invloed van kosmische straling.

De enige werkelijke groei in het gehele universum is die van bewustzijn.

januari | februari 2009 15.1 Frontier

65


SPIRITUALITEIT

grote monetaire veranderingen zoals (zie hierboven) het stijgen van de nationale schuld van de VS. Het was een tijd waarin hij een onaantastbare hoge positie verwierf, waarschijnlijk omdat niemand hem kon verslaan als wereldkampioen in het doen van cryptische uitspraken. Hij kreeg daarom altijd gelijk. Vooral in tijden van onzekerheid kon of durfde niemand het aan om deze man met pauselijke status tegen te spreken. Onzekere financiële tijden: follow the leader, follow Greenspan. Greenspan was als ‘officiële’ voorzitter en woordvoerder de perfecte sluiermaker voor een illusie die nu en in de komende jaren wordt ontmaskerd. Dat wil zeggen als u en ik dit willen. De fundamentele wet van economie is die van vraag en aanbod: wat schaars is brengt geld op en heeft meer waarde. Het bezit hiervan of het bezit over het kunnen regelen hierover biedt aardse macht. Daar is ook ons hele rechtssysteem op gebaseerd, het Romeinse recht, een rechtssysteem dat is terug te brengen tot vier woorden: wie bezit heeft recht, een principe dat voor natuurvolkeren volslagen onzin is, want hoe kun of mag je wat dan ook van de aarde bezitten? Aardse waarde wordt vervolgens uitgedrukt in geld. En de waarde van geld wordt tegenwoordig afgemeten aan die van de Amerikaanse dollar. Wie bepaalt daarvan de waarde? Het meest eerlijke antwoord is eigenlijk: wij allemaal, alle aardbewoners samen. Dat klinkt heel fair en democratisch, maar dat is het in de praktijk niet, helemaal niet zelfs. Want er is maar 66

Frontier 15.1 januari | februari 2009

één bank in de wereld die dollars mag maken, juist ja: de Fed. Als Amerika geld tekort komt, laat het extra dollars bij maken door de Fed. No problems voor de VS, zolang de rest van de aardbewoners de waarde van de dollar blijft steunen. En dat doen ze. Ze kunnen niet anders want de dollar bepaalt de waarde van al het geld. Het werd een simpel spel: de wereld produceert, de VS consumeert. Omdat dit spel voor de Amerikanen goed uitpakte, werden er zelfs nieuwe spelelementen aan toegevoegd: het handelen in en speculeren met geld, een goedje wat sowieso niet bestaat, dan in een virtuele computerwereld. Geld werd een commodity. Dit spel, net als ieder spel, eindigt, en daar zijn we nu getuige van. [Noot: Geld is een betaalmiddel, een middel om de waarde uit te drukken van de goederen en diensten die we onderling met elkaar overeen komen. Daar is niks mis mee, maar er gebeurt iets vreemds vanaf het moment dat niet u en ik, maar een regering (via belastingen hierover zoals BTW) of een andere instantie (bijvoorbeeld via renteheffing) van bovenaf de waarde gaat bepalen van deze transacties, in combinatie met het alleenrecht van het maken van geld door bovengenoemde instanties. Dit is voor het eerst op grote schaal gebeurd tijdens het Romeinse Rijk. In zo’n systeem zijn u en ik in feite niet meer vrij in het bepalen van de waarde van onze transactie.] Geschiedenis van de Fed De Fed is opgericht in 1913 als federale

bank van de Verenigde Staten in een reactie op verschillende voorafgaande monetaire crises in dat land. De waarde van het Amerikaanse geld moest worden verzekerd door een overkoepelende nationale bank. Tegenwoordig kent op deze wijze ieder land zijn nationale bank, een door de staat gecontroleerde bank, en zo bestaat er ook het instituut de Europese Bank, een overkoepelende bank van de Europese Unie, de euro unie. Dit soort banken mag bepalen hoeveel geld er in omloop is, ondermeer om zodoende een zekere vaste muntwaarde te kunnen waarborgen. Een andere organisatie die dit mede regelt is de Bank of International Settlements in Bazel, Zwitserland. Deze in Den Haag in 1924 opgerichte bank is een beetje een duistere club, omdat alle besluitvormingen door een select gezelschap van bankiers in strikte geheimhouding worden genomen. [Noot: Het instituut is onschendbaar en geniet volledige immuniteit en dat geldt tevens voor de leden van de Raad van Bestuur. De BIS heeft volgens sommige bronnen samengewerkt met het nazi-regime. De website met de geschiedenis van de BIS biedt weinig opheldering: de jaren 1930-1945 worden overgeslagen. Bron: vecip.com] Wat de meeste mensen niet weten (en dat is gelukkig snel aan het veranderen!) is, dat in tegenstelling tot alle ander nationale banken, die van de VS en die van Engeland (de National Bank of England) niet in het bezit zijn van hun regering, maar van enkele particulieren. In het geval van de Fed gaat het over dertien families die achter de


SPIRITUALITEIT

Mij werd als kind geleerd dat als ik iets wou hebben dat ik niet kon betalen, dat ik er voor moest sparen. Tegenwoordig wordt aan onze kids verteld dat ze het kunnen lenen. schermen samen eigenaar zijn. Onder hen bevinden zich bekende namen als Rockefeller, Morgan en Rothschild. Zij hebben in feite de financiële touwtjes in handen op deze planeet. Simpel gezegd gaat al het geld in de wereld hun kant op, en zijn we met zijn allen, miljonair of arme sloeber, hun loonslaven. Dit systeem wordt verkocht onder de eufemistische naam ‘vrije markt’. Zeer regelmatig heb ik in lezingen mijn publiek gevraagd om een definitie te geven van het begrip ‘vrije markt’. Deze vraag zou ik nu als een prijsvraag kunnen doorspelen naar de lezers van dit blad, want ik heb tot op heden geen eensluidende omschrijving mogen horen. Alle westerse politici schermen er mee, maar niemand vertelt me wat het begrip vrije markt precies betekent. Vanuit de reacties van mijn publiek kwam het over als een containerbegrip voor termen als: onbeperkte vrije handel, laissez faire, consumptie economie, alleen gericht op handel in verbruiksgoederen, graaien, hebzucht, kracht van het individu boven de massa, grenzeloos kapitalisme, slechts vrijheid voor de werkgever en niet voor de werknemer, machtswellust, geen overheidsregels dan slechts die ter bescherming van het eigendomsrecht, recht van de sterkste, enzovoort. Ik ben beslist geen socialist, maar ik word er niet vrolijk van. Inmiddels begint iedereen te piepen over een graaicultuur wanneer we het hebben over de gigantische bonussen die bankdirecteuren en directieleden van multi-nationals konden ontvangen vanwege dit vrije

markt systeem. [Noot: Naast de groothandelaren in olie, wapens en drugs, zijn de multi-nationals de enige echte vrije handelaren op deze planeet. Opvallend aan multi nationals is dat zij aan ieder belastingsysteem kunnen ontsnappen omdat ze in tegenstelling tot andere bedrijven en tot landsregeringen hun geld vrijelijk kunnen onderbrengen en laten bewegen over de hele planeet. Omdat ze op deze wijze naar believen geld kunnen rondpompen over de Aarde zijn ze in feite hun eigen bankier en daarom alleen maar afhankelijk van de waarde van grondstoffen en niet van die van het geld, belastinguitgaven of nationale (sociale) rechtssystemen.] Het heeft geen zin om naar schuldigen te gaan wijzen, wanneer we het hebben over een systeem dat we allemaal kennen en in stand houden. Ik sprak laatst een goeie bekende van me die een topfunctie heeft gehad bij een grote bank. Ze zei: “Mij werd als kind geleerd dat als ik iets wou hebben dat ik niet kon betalen, dat ik er voor moest sparen. Tegenwoordig wordt aan onze kids verteld dat ze het kunnen lenen. Je vergeet dan dat je iets koopt dat je niet kunt betalen. Sterker: je moet ook nog rente betalen over het geldbedrag dat je niet hebt.” Op die manier blijf je gebonden aan een bank, een instituut dat iets schept dat niet bestaat en vervolgens meer van je wil van dit goedje dat op zich niet eens bestaat tenzij er van je gevraagd wordt om het aan de schepper ervan terug te geven. Als je dan niet kunt betalen, wordt de virtuele schuld ineens heel fysiek. Dan kan de bank al je goederen en bezittingen opeisen. Ergo: pas op dat moment (het moment van schuld) verkrijgt geld een reële waarde. Zolang er sprake is van een menselijke beschaving bestaat er geld. Zelfs natuurvolkeren als de Maya’s kenden deze betaalvorm. Bij hen konden het schelpen zijn of cacaobonen. Met uitzondering van de natuurvolkeren zoals de Inca’s, Maya’s, Azteken, Hopi’s en Lakota’s, werd op Aarde al vanaf de oude Egyptenaren, altijd de waarde van het geld gewaarborgd en afgemeten aan een voorraad goud. Maar tussen de twee wereldoorlogen hebben alle landen hun nationale goudvoorraad ingeleverd bij de VS, waar het nog steeds

ligt opgeslagen in Fort Knox, in ruil voor het waardepapier de dollar. Toen president Nixon (Tricky Dicky) er niet meer in slaagde om de Amerikaanse oorlog in Vietnam te financieren, verbrak hij de belofte die de VS hadden gedaan aan de wereld over de waardevastheid van het ingeleverde goud, en koppelde hij in 1971 de waarde van de dollar los van de goudvoorraad. Dat maakte hem vrij om naar believen dollars bij te drukken, ofwel nieuw geld te scheppen en de Vietnam oorlog (de strijd tegen de communisten) te financieren. Vlak daarvoor nog had Nederland in alle vertrouwen zijn laatste goudstaven naar Fort Knox gebracht, maar was nu, net als alle andere landen, afhankelijk geworden van de VS (lees: de Fed), wat betreft de waarde van haar goud en dus van haar geld. Niemand kon bevroeden dat er vervolgens door bankhandelaren zelfs gespeculeerd ging worden met de waarde van dit middel dat slechts op basis van vertrouwen waarde had gekregen, en bedoeld is om de waarde van goederen en transacties uit te drukken, en dus NIET om er op zich mee te gaan handelen. Iedereen die wat geld over had werd vervolgens uitgenodigd om aan dit spel van geld maken mee te doen door zijn ‘overtollige’ geld te verruilen voor beursaandelen en de steeds meer ingewikkelde afgeleidden (financiële derivaten) hiervan. En velen, wellicht u ook, konden deze verleiding niet weerstaan. Het onmogelijke gebeurde: de illusie van de illusie werd het ultieme materialisme. Niets werd iets en de hele wereld trapte er in. En onze planeet? Die mocht vrolijk naar de knoppen gaan.

januari | februari 2009 15.1 Frontier

67


SPIRITUALITEIT

Fulford en Tesla Ik ga nu een interessant personage ten tonele voeren: Benjamin Fulford. Hij werd in 1961 in Canada geboren als een Poolse Jood (naar eigen zeggen) en zoon van een hoge Canadese diplomaat. Tevens is hij een achterkleinzoon van de Canadese liberale politicus, zakenman en ruimhartige filantroop George Taylor Fulford (1852-1905). Dit laatste is interessant, zoals zal blijken. G.T. Fulford was in het begin van de twintigste eeuw de hoofdaandeelhouder van het Amerikaanse bedrijf General Electric (GE). Hij behoorde tijdens zijn leven tot de tien rijkste mensen op aarde met een vermogen van ruim drie miljard dollar. General Electric was in die tijd in een ongekend tempo gegroeid tot één van de grootste bedrijven van de VS en is in onze tijd de grootste elektronica en technologie fabrikant geworden van de hele wereld en het op één na grootste industriële conglomeraat op deze planeet. Het is al een oud bedrijf, want het is het enige in de eerste Dow Jones-index (1896) genoteerde bedrijf dat nu nog steeds bestaat. General Electric werd in feite in 1890 opgericht door de uitvinder van de elektrische lamp, de beroemde Thomas Edison. Het verhaal van ‘onze’ Philips broers Gerard en Anton, die precies een jaar later in 1891 hetzelfde deden met hun lampenfabriek in Eindhoven, lijkt er sprekend op, maar verbleekt er toch een beetje bij. De tragiek van de oude Fulford is dat hij ook bekend staat als het eerste dodelijke slachtoffer van een auto ongeluk. Dat gebeurde meer dan een eeuw geleden namelijk op 15 oktober 1905, toen hij net drieënvijftig was geworden. Zijn achterkleinzoon Benjamin beweerde in 2008 dat dit geen ongeluk was, maar een moordaanslag. Dader en motief waren volgens hem de schatrijke familie Rockefeller, die ondermeer fortuin maakte met hun Standard Oil Company (Esso enzo) en hem liet ombrengen omdat Fulford op het punt stond een contract te tekenen met Nicola Tesla. Nicola Tesla (1856-1943) kennen we als de uitvinder van ondermeer de wisselstroom (dus ons huidige elektriciteitsnet systeem), de tl buisverlichting, de radio en veel belangrijker: de ‘vrije energie’ of nulpuntenergie. Ik ben geen natuurkundige, maar de figuur Tesla en diens werk heeft al twintig jaar mijn aandacht. Voor u is wellicht bekend dat Tesla in 1900 een grote toren liet bouwen, de Wardenclyff 68

Frontier 15.1 januari | februari 2009

George Taylor Fulford

Nicola Tesla

Tower, op Long Island, vlakbij New York City. Zijn voornaamste financier daarbij was de schatrijke bankier John Pierpont Morgan (1837-1913). Tesla wilde met dit grote apparaat laten zien hoe de ionosfeer gebruikt kan worden om iedereen van gratis energie te kunnen voorzien zonder gebruik te maken van stroomkabels(!). Toen J.P. Morgan doorkreeg dat hij er daarom niets aan kon verdienen, trok hij zich terug. In 1904, vlak na de eerste demonstraties van de werking van deze toren, waarin de bevolking van New York getrakteerd werd op een soort gratis onweersbuien zonder regen, en de hemel boven de stad door bliksemschichten verlicht werd, haalde Morgan de stekker uit het project. Sterker: hij moedigde andere investeerders actief aan om het project te mijden. Naast deze toren had Tesla gepland om vier andere soortgelijke torens te bouwen, en wel op de twee aardpolen en in Amsterdam en Beijing omdat hij deze locaties als belangrijke krachtplekken zag waarmee hij met deze vijf samen de hele planeet van ‘vrije energie’ kon voorzien. Dat is dus nooit gebeurd. Hoe is dit verhaal afgelopen? Tesla trok zich hierna als een kluizenaar terug in het Waldorf Astoria Hotel in New York City. Naar men zegt hield hij zich vooral bezig met meditatie, en kwam hij slechts af en toe de deur uit. Hij voorzag zichzelf van een bescheiden inkomen door eens per jaar een patent voor een nieuwe uitvinding in te leveren bij het nationale patentbureau, totdat hij op de hoge leeftijd van 86 jaar overleed. De bankier J.P. Morgan kennen we nu als de medeoprichter van JPMorgan Chase &

Co. dat momenteel het grootste bancaire instituut is van de VS, en in 2000 ontstond door het samengaan van de Chase Manhattan Bank (ondermeer geleid door de Rockefellers) en de JP Morgan Bank. Deze bank nam tijdens de kredietcrisis in de zomer van 2008 de noodlijdende Bear Sterns bank over. In 1913, na de dood van zijn vader, werd J.P. Morgan Jr. samen met twaalf andere bankierfamilies medeoprichter van de Fed. De Italiaan Guglielmo Marconi (18741937) won in 1909 de Nobel Prijs voor zijn uitvinding van de radio, terwijl na lange juridische processen in 1943 niet hij, maar uitgerekend in diens sterfjaar Nicola Tesla officieel werd erkend als de uitvinder hiervan. Marconi, die niet alleen op het werk van Tesla maar ook op die van de Duitser Hertz voortborduurde, was tijdens het Mussolini bewind een uitgesproken fascist, en vooral ook een goede zakenman. Hij werd miljonair door ‘zijn’ uitvinding van de radio en met dit geld de oprichter van Marconi Electronic Systems, de defensie elektronica en oorlogsschepen bouwende tak van GE Co., die in 1999 samen verder ging met British Aerospace als het huidige concern BAE Systems. Dit verhaal lijkt op de door de media aangedikte eeuwige strijd tussen Tesla en Edison. De Amerikaan Thomas Alva Edison (1847-1937) staat bekend als de uitvinder van de gloeilamp. Maar in feite was hij een van oorsprong Nederlandse zakenman, die fortuin maakte door octrooien op te kopen en uitvindingen op zijn eigen naam te leggen. Als de octrooien goed werkten, perfec-


SPIRITUALITEIT

Naast deze toren had Tesla gepland om vier andere soortgelijke torens te bouwen, en wel op de twee aardpolen en in Amsterdam en Beijing omdat hij deze locaties als belangrijke krachtplekken zag waarmee hij met deze vijf samen de hele planeet van ‘vrije energie’ kon voorzien.

tioneerde hij ze en liet ze in productie brengen. De gloeilamp, waar later naast Edison het Eindhovense Philips bedrijf rijk mee werd, was in feite niet eens zijn uitvinding, maar die van de uit Duitsland afkomstige immigrant Heinrich Goebel, die deze lamp al in 1854 uitvond. Bekend is het verhaal dat Edison een octrooi had op het elektrische systeem van gelijkstroom, maar dat na een heftige strijd uiteindelijk het door Tesla ontwikkelde systeem van wisselstroom ‘won’, het stroomsysteem dat we nu overal op aarde uit onze stopcontacten krijgen, en dat werkt op de kracht die vrijkomt uit het wisselen van energie tussen plus- en minpolen op een snelheid van vijftig ‘wisselingen’ per seconde (50 Hz) en in de VS op 60 Hz. Terwijl Edison de oprichter werd van het nu op één na grootse bedrijf ter wereld (General Electric), was Tesla juist helemaal geen zakenman, maar een visionair in de meeste letterlijke betekenis van dit woord. Tesla zette zijn vele uitvindingen nooit op papier, want hij ‘zag’ ze, schouwde ze. Hij had visioenen van al zijn apparaten tot in de kleinste details. Hij zag de exacte afmeting, alle exacte vormen en exacte verhoudingen van de onderdelen en de precieze soorten materialen waaruit de door hem uitgevonden machines bestonden in zijn geest. Het zijn dus niet slechts zijn concrete uitvindingen, maar ook zijn werkwijze geweest die Tesla tot het allergrootste en meest unieke genie van de moderne tijd hebben gemaakt. En

dat is in deze tijd die de Maya’s, de Galactische tijdshoeders van onze planeet, voorzagen als de periode waarin de mensen het meest materialistisch zouden zijn, Tesla’s ‘probleem’ geweest: hoewel zijn machines werkten, werd zijn werk niet erkend, omdat hij niets op papier had gezet, en zijn machines oneindige energie en dus geen geld opleverden. Ik moet hierbij denken aan de wanhopige uitroep van de Maya sjamaan Don Cerillo: “Jullie geloven niet in waarheid en werkelijkheid. Jullie geloven slechts dat wat in woorden op papier staat.” Zoals ik al zei: de ziel spreekt in beelden, het ego hecht aan woorden. Tesla gaf geen tekst en uitleg, hij vormde visioenen. Hij liet zijn ziel spreken. Ik voel me getroost door een van zijn uitspraken: “Op een dag zal alle machinerie worden aangedreven door slechts het raderwerk van de natuur.” De begrafenis van de zonderlinge Tesla werd opvallend druk bezocht. Niet door zijn financiers, maar door vele honderden collega wetenschappers die daarmee erkenden dat ze allemaal schatplichtig waren aan deze grootste uitvinder van de vorige eeuw, en wellicht aller tijden. We gaan terug naar het verhaal van de Fulfords. Toen G.T. Fulford voortijdig in 1905 overleed, was zijn enige zoon en erfgenaam slechts drie jaar oud, en kostte het de Rockefellers met enige manipulatie uiteindelijk Wardenclyff Tower

januari | februari 2009 15.1 Frontier

69


SPIRITUALITEIT

niet veel moeite om het jochie te onterven en het hele familiekapitaal in bezit te krijgen. John D. Rockefeller Sr. (1839-1937) was op dat moment het hoofd van Rockefeller dynastie en later de rijkste persoon ooit in onze geschiedenis. De Fulfords werden beroofd van hun gigantische kapitaal, en dat niet alleen: de hele wereld werd aan het begin van de twintigste eeuw opnieuw beroofd van een Gouden Eeuw. Want als G.T. Fulford in 1905, een jaar na het niet doorgaan van het Wardenclyff Tower experiment, een deal zou hebben gesloten met Nicola Tesla, dan zouden we nu alsnog geen op olie gebaseerde technologie en economie hebben, maar een op de distributie van elektrische (en dus schone) energie die gewonnen werd uit onuitputtelijke (vandaar ‘vrije’) bronnen. Poeh, da’s nogal

en men uiteindelijk overstapte op benzinemotors omdat in die tijd olie overvloedig voorradig was in de Verenigde Staten. En dat gebeurde vervolgens waarschijnlijk alleen maar omdat de Rockefellers beschikten over de meeste olieconcessies, en zij dit product in de beste Amerikaanse traditie goed wisten te verkopen. Komt bekend voor hè? Dit lijkt op het succesverhaal van Bill Gates en zijn bedrijf Microsoft, die de hele wereld het Microsoft disk operating system (MS DOS) wist op te dringen door zijn deal met IBM (overigens onderdeel van voornoemde GE!). Iedereen weet nu dat we daardoor met een monopolistisch en erger: krakkemikkig computersysteem zijn opgezadeld. Andere systemen werkten beter, maar konden zichzelf niet zo goed verkopen. MS DOS is net als Hei-

Ik moet hierbij denken aan de wanhopige uitroep van de Maya sjamaan Don Cerillo: “Jullie geloven niet in waarheid en werkelijkheid. Jullie geloven slechts dat wat in woorden op papier staat.” anders dan de huidige werkelijkheid. De geschiedenis is die van de overwinaars en tegelijkertijd die van het toeval. Drie jaar na het dodelijke ‘auto accident’ van Fulford werd door Henry Ford voor het eerst een automobiel in massaproductie gefabriceerd: de Ford Model T, beter bekend als de T Ford. Dit vervoermiddel werd een groot succes want in 1918, vlak voor het einde van WO I, was de helft van de auto’s op aarde een T Ford. Henry Ford, die in 1891 begon als een van de eerste ingenieurs in het bedrijf van voornoemde Thomas Edison, was echter niet bepaald een elektricien, maar een mechanicus. En zo vond hij een machine uit waarvan de werking was gebaseerd op de kracht van het laten ontploffen van het oliederivaat benzine. Hij had het geluk dat in zijn tijd overal in zijn land olie werd aangetroffen, het spul waarvan de familie Rockefeller geleidelijk aan het alleenrecht had verworven over de concessies van het winnen ervan. We zijn inmiddels allemaal vergeten dat er in het begin van de twintigste eeuw in San Francisco alleen al meer auto’s rondreden op elektrische motors (jawel!) dan op olie, 70

Frontier 15.1 januari | februari 2009

neken bier: er zijn veel betere soorten, maar die hadden een slechtere verkoopstrategie. Het blijft een kwestie van smaak, maar ik beschouw Freddy Heineken als een betere handelaar en reclameman dan bierbrouwer. Als ik een ander voorbeeld mag geven zie ik het in gebrekkig Engels weergeven maar krachtige negatieve antwoord voor me van een even populaire als idealistische Russische popmuzikant toen hem vlak na de val van de Berlijnse Muur werd gevraagd waarom hij niet wenste mee te werken aan een Russische versie van het popstation MTV: “Who needs MTV? Who needs Coca Cola?” WO I en de Fed Zoals gezegd werd de Fed opgericht in 1913, dus pal voor WO I, en waarschijnlijk niet toevallig in dat jaar. Want de door louter winstbejag aangedreven banksystemen drijven op oorlogen, omdat regeringen dan bij hen moeten aankloppen om heel veel geld te lenen. Tip: er zijn ook andere banksystemen mogelijk, let daarop wanneer u uw geld wilt veilig stellen bij een bank. Wilt u een extra

half procent meer winst maken, zoals bij een obscure IJslandse bank (angst)? Of wilt u wanneer u geld over heeft dit onderbrengen bij een bank die investeert in projecten die een bijdrage leveren aan het voortbestaan van al het leven op onze planeet (liefde)? In 1913 rommelde het al een tijdje in Europa; WO I zat er aan te komen. De concrete aanleiding, de vonk in het Europese kruitvat, werd de moord op Aartshertog Franz Ferdinand, de gedoodverfde troonopvolger van het Oostenrijks-Hongaarse koninkrijk, en zijn vrouw Sophie. Ze kwamen door pistoolschoten om het leven op een van de vele oude bruggen van de oude stad Sarajevo. Dit gebeurde op 28 juni 1914. De hierop volgende Eerste Wereldoorlog ging gepaard met ongekende wreedheden en aantallen slachtoffers. Na deze oorlog zag de landkaart van Europa er geheel anders uit. Daarnaast was het meest opvallende eindresultaat van WO I dat het gedaan was met de macht van de Europese koningshuizen, inclusief de Russische tsaren. Families die louter vanwege hun dynastieke afkomst vanaf het einde van het Romeinse Rijk (vijfde eeuw na Christus) konden heersen over een klein of zeer groot stuk van Europa, en later als koloniserende macht over de rest van de wereld, hadden voor het eerst geen regerende macht meer. Van nu af aan was het Power to the people zou je kunnen zeggen, de Franse Revolutie ten top. Het is zeer ironisch dat deze oorlog begon in de Bosnische stad Sarajevo en er in feite ook eindigde, maar dan pas op 14 december 1995, toen in Parijs vrede werd getekend na de verschrikkelijke Bosnische oorlog, precies zes jaar na de Val van de Muur, die op zijn beurt een laat uitvloeisel was van WO II, die weer voortkwam uit WO I. Arm Sarajevo, de stad waar moslims (Bosniërs), Romeins katholieken (Kroaten), orthodox katholieken (Serviërs), Joden en niet gelovigen eeuwen lang vredig samenwoonden, en waar nog in 1984 de veertiende Olympische Winterspelen hebben plaats gevonden. Ik heb diep respect voor haar dappere inwoners. Om met de popband U2 en de in 2007 overleden klassieke tenor Luciano Pavarotti te spreken: lang leve ‘Miss Sarajevo’! Wordt vervolgd ϒ

In deel 2 van Crisis als Herkansing o.a.: Onthullingen over geheime genootschappen; De rol van China; De kracht van waarheid; 2012: Het ontsluieren van de duisternis.


MAYA - ASTROLOGIE

De komende wavespell energie: 27 december 2008 - 8 januari 2009 = Kin 15 t/m 65 RODE HEMELWANDELAAR WAVESPELL > Verkennen van de buitenwereld Kernwoorden: Opmerkzaamheid, Onderzoeken, Ruimte

Nicole E. Zonderhuis De oude Mayacultuur uit Mexico en Guatemala heeft prachtige kennis achtergelaten over de sterren en de kalender. Elke dag heeft een eigen energie gebaseerd op een combinatie van een Zonnezegel, met namen als Draak, Wind, Krijger en Adelaar en een Toon. De Tonen lopen van 1 tot en met 13. Zo’n periode van 13 dagen wordt een Wavespell genoemd - golfbetovering - omdat er 13 dagen een bepaalde energie is, die bepaald wordt door de eerste dag van een Wavespell. Ook als je geen enkele weet hebt van het bestaan van Wavespells zijn ze er, net zoals de seizoenen van het jaar er gewoon zijn. Hiernaast staan de Wavespells voor de komende 2 maanden. Kijk maar eens of je het ga herkennen in je leven. De zwarte kaders om de zegels representeren de GAP’s, Galactische Aktiverings Portalen. De groene kaders geven de middenkolom van de Tzolkin aan. Kijk voor meer informatie op www.mayatzolkin.com en ontvang de nieuwsbrief (WaveMail).

1

21

41

61

81

101

121

141

161

181

201

221

41 241

2

12 22

42

62

82

102

122

142

162

182

202

212 222

242

3

23

43 43

63

83

103

123

143

163

183

203

223

243

4

24

44

64 64

84

104

124

144

164

184

204

224

244

5

25

45

65

85

105

125

145

165

185

205

225

245

6

26

46

66

86

106 610

126

146 146

166

186

206

226

246

7

27

47

67

87

107 7

127

147 47

167

187

207

227

247

8

28

48

68

88

108 8

128

148 48

168 168

188

208

228

248

9

29

49

69 69

89

109 9

129

149 49

169

189 189

209

229

249

10

30

50

70

90

110 10

130

150 50

170

190

210 10

230

250

11

31

51

71

91

111 11

131

151 51

171

191

211 11

231

251

12

32

52

72 57

92

112 12

132

152 52

172

197 192

212

232

252

173 73

13

33

53

73

934 93

113 13

133

153 53

193

213

233

253

14

34

54

74

94

114 14

134

154 54

174

194

214

234

254

15

35

55

75

95

115 15

135

155 55

175

195

215

235

255

16

36

56

76

96

116

136

156

176

196

216

236

256

17

37

57

77 57

97

117

137

157

177

197 197

217

237

257

18

38

58

78

98

118

138

158

178

198

218 218

238

258

19

39

59

79

99

119

139

159

179

199

219

239

259

20 220

40

60

80

100

120

140

160

180

200

220

240

260 60

Tzolkin (met Wavespell overlap)

Zegel Hemelwandelaar: Hemelwandelaar gaat over de moed om over de grenzen te reiken van het bekende en het veilige, en de wereld daarbuiten te onderzoeken. Hemelwandelaar is ook het kanaal om boodschappen te ontvangen. Hemelwandelaar Wavespell: De Hemelwandelaar Wavespell vraagt je goed op te letten. Het zou kunnen dat je voor keuzes komt te staan of juist gaat twijfelen of je op de juiste weg zit. Door open te staan en opmerkzaam te zijn voor wat je aantreft op de gekozen weg, weet je of het klopt. Hemelwandelaar gaat ook over moed, de moed om om te keren als je de verkeerde weg neemt, de moed om jouw waarheid te spreken, de moed om het veilige nest te verlaten en de wereld te onderzoeken. Blijf in beweging, dat is de opdracht van Hemelwandelaar, zowel met situaties als met ideeën. “Wie met beide benen op de grond blijft staan, die komt niet ver.” - Loesje.

9 - 21 januari 2009 WITTE WERELDOVERBRUGGER WAVESPELL Kernwoorden: Dood, Loslaten, Nieuwe kansen

= Kin 66 t/m 78 > Het loslaten

Zegel Wereldoverbrugger: De Wereldoverbrugger schenkt ons de kennis dat de dood slechts een scheidslijn is waarachter de realiteit doorloopt. Slechts daar waar ruimte is kan iets nieuws ontstaan. Durf los te laten. Weet dat elk loslaten gepaard gaat met verdriet, net zoals geboorte vreugde brengt. Wereldoverbrugger Wavespell: Deze Wavespell gaan we verder met het loslaten en vergeven, de kracht van de Wereldoverbrugger. Voordat er nieuwe wegen worden ingeslagen, moet er soms eerst wat ballast overboord. Vraag je af of de spullen, situaties, oordelen of ideeën je nog dienen, of je juist tegenhouden verder te gaan. De Wavespell daagt je uit, dus reken er maar op dat precies dat voor je voeten geworpen wordt wat om vergeving of loslaten vraagt. Elk verzet hiertegen is terug te voeren op een angst voor de dood. Realiseer je dat je niet leeft als je de dood niet als consequentie van het leven ziet.

22 januari - 3 februari 2009 = Kin 79 t/m 91 BLAUWE STORM WAVESPELL > Uiterlijke zuivering Kernwoorden: Gedrevenheid, Zich opladen, Transformatie Zegel Storm: Storm is het vermogen om kracht in jezelf op te wekken en om jezelf te transformeren en helen. Het is een eindeloze bron van energie. Je voelt Stormkracht als je waarheid in het gedrang komt. Het is een heftige kracht die vraagt om liefde, zachtheid en visie; dan transformeert het alles. Storm Wavespell: Als er na de vorige twee Wavespells nog zaken zijn die je niet onder ogen wilt zien, dan kun je er bij een Storm Wavespell niet meer omheen. Uiteraard zal dit niet zo subtiel gaan, een zachte storm is geen storm. Maar weet dat het er uiteindelijk alleen maar om gaat je te zuiveren en te transformeren. En als het bij jou rustig blijft, vergeet dan niet dat je in de storm van een ander terecht kunt komen. Blijf kalm. De Storm geeft je ook een heleboel kracht, je hebt veel energie om van alles aan te pakken. Handen uit de mouwen!

4 - 16 februari 2009 = Kin 92 t/m 104 GELE MENS WAVESPELL > Communiceren van Individueel belang Kernwoorden: Vrije wil, Keuze maken, Vrijheid Zegel Mens: Mens staat voor het voorrecht als mens om bewuste keuzes te kunnen maken; keuzes in helpen of laten verdrinken, spreken of zwijgen, licht of donker. Mens gaat over onze vrije wil en de vrijheid om te zijn voor elk leven wezen op deze mooie aarde. Mens Wavespell: Mens gaat over Vrije Wil, maar wil je wel kiezen? In het Westen is de vrijheid van keuze tot last geworden: wat wil ik eten, welke krant wil ik lezen, wie wil ik zien, waar wil ik heen? Er is zo veel keuze dat we vaak te snel in ‘wie, wat, waar, welke’ terechtkomen en de eerste vraag overslaan. Deze vraag is: “wil ik ... ?” Het zonnezegel Mens staat ook voor tand en voor kiezen, geef zorg aan je gebit. Let deze 13 dagen goed op of en hoe anderen je proberen te beïnvloeden, of hoe je zelf invloed uitoefent.

17 februari - 1 maart 2009 = Kin 105 t/m 117 RODE SLANG WAVESPELL > Het Instinct Kernwoorden: Instinct, Overleven, Lichaamswijsheid Zegel Slang: Slang is het vermogen om te overleven. Ons instinct en ons lichaam bevat een eigen wijsheid los van ons denken; het laat ons in noodsituaties precies het juiste doen. Slang staat ook voor de sensualiteit en het lichamelijk genot van dans, beweging en liefde. Slang Wavespell: Je ziet misschien al dat de Slang Wavespell vele GAP’s heeft, Galactische Aktiverings Portalen. Dit zijn intensieve dagen waarin veel getransformeerd kan worden. Het vraagt een enorme focus. Slang gaat over oerenergie die via de Aarde door je ruggengraat omhoog stroomt. Jouw lichaam vormt de buis, de ingang naar de kosmos. Hoe zit jij in je lichaam? Stroomt het door? Waar ben je geblokkeerd? Wat veroorzaakt de blokkade? Deze dagen kunnen vol extremen zijn: slang is zowel giftig en laag-bij-de-grond, alsook het symbool voor geavanceerde geneeskunst. januari | februari 2009 15.1 Frontier

71


DVD RECENSIES

DVD RECENSIE

DVD’s en Grenswetenschap Onderstaande DVD’s zijn verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Leliegracht 42, 1015 DH Amsterdam. Tel: 020-3309151, e-mail: info@fsf.nl Genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten.

ZEITGEIST: ADDENDUM Zeitgeist part 2 In dit tweede deel van Zeitgeist wordt verder op de rol van het monetaire systeem ingegaan, de manier waarop Amerika sinds WO II een imperium heeft opgebouwd, niet alleen door oorlog, maar ook door financiële druk en steun, fraude en omkoping. Leiders van soevereine staten worden gechanteerd en mensen die teveel tegenstand bieden worden opgeruimd. 123 minuten | code: ADDD € 18.50 | Engelstalig, geen ondertiteling

DAVID ICKE : BIG BROTHER’S NOT COMING - HE’S HERE In deze twee uur durende presentatie op de beroemde Oxford Universiteit belicht David Icke de huidige kennisontwikkeling van de mensheid en hoe we bevrijd kunnen worden van de verborgen machten op aarde. Als u wilt weten wat er echt gebeurt in de wereld kunt u deze DVD niet missen. Uw vrijheid en die van uw kinderen en kleinkinderen zijn in het geding , maar u kunt er wat aan doen. 111 minuten | code: BBND | € 17.90 | Engelstalig, geen ondertiteling

THE MATTHEW WILLIAMS INTERVIEW Featuring East Field Matthew Williams is een van de meest controversiële figuren in de graancirkel-geschiedenis. Williams is tevens producent van de DVD “Circlemakers”. Op verzoek is hij woordvoerder voor degenen die vanwege veiligheidsredenen niet met naam en toenaam met relevante informatie naar buiten kunnen komen. Deze DVD is een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in het graancirkel fenomeen. 60 minuten | code: MWIND | € 19.90 | Engelstalig, geen ondertiteling

RIDDLES IN STONE Secret Architecture of Washington, D.C Prachtige documentaire, die laat zien hoe de vrijmetselarij in onze samenleving is gevlochten, en welke macht deze geheime organisatie op de samenleving uitoefent. Ook komen de betekenissen aan bod, van de symbolen die door onze hele samenleving terug te vinden zijn, zoals het Vrijheidsbeeld in New York, De Eiffeltoren, Washington DC, en vele gebouwen. Leer de doelen van de vrijmetselarij kennen, die men voor ogen heeft voor de mensheid. 170 minuten | code: RISTD | € 34.90 | Engelstalig, geen ondertiteling

72

Frontier 15.1 januari | februari 2009

DAVID ICKE: BEYOND THE CUTTING EDGE (3 DVD’s) Deze voordracht is opgenomen op de Londense Brixton Academy in mei 2008. U ziet en hoort hier David Icke weer zijn op allerbest waarbij hij met controversiële informatie over de aard van de werkelijkheid komt. Deze presentatie is een vervolg op zijn voordracht Freedom or Fascism. De rijkdom van de informatie die dit bevat zal u verbazen. Sinds zijn buitengewone ‘ontwaken’ in 1990 en 1991, gaat David Icke de hele wereld over en is hij op zoek naar antwoorden op de vragen: Wie zijn wij? Waar zijn we? Wat doen we hier? Wie controleert deze wereld en hoe en waarom? 420 minuten | code: BTCE | € 61.90 | Engelstalig, geen ondertiteling

ENDGAME Blueprint for Global Enslavement Alex Jones Confronterende DVD van de controversiële filmmaker Alex Jones. Jones laat zien dat ruim zestig jaar globalisten bezig zijn een wereldmacht te vormen zonder inspraak van de burger. Alles gebeurt in het geheim, achter gesloten deuren, via conferenties zoals die van de Bilderberg Groep. Zij kiezen in het geheim de wereldleiders en werken aan geheime plannen om de burger monddood te maken en uit te roeien in het kader van een gruwelijk depopulatieplan. Ook koningin Beatrix moet er aan geloven. 174 minuten | code: ENGD | € 24.90 | Engelstalig, geen ondertiteling

THE REFLECTING POOL All great truths begin as blasphemies.. The Reflecting Pool is een speelfilm over 11 september, waarin de officiële theorie wordt onderzocht en onderuitgehaald. Alex Prokop, een uit Rusland afkomstige journalist, heeft net een boek geschreven over de Russische staatspropaganda, als zijn uitgeefster, Georgia McQuire, hem een tape overhandigt met het verzoek om er een artikel over te schrijven. De tape is afkomstig van Paul Cooper, wiens dochter omkwam op 11 september. Sindsdien heeft Cooper niets anders meer gedaan, dan de aanslagen van 11 september onderzoeken. Alex is echter uiterst sceptisch over het bewijsmateriaal. Samen gaan ze op zoek naar de feiten waarop Alex zijn artikel kan baseren. 106 minuten | code: TRPD | € 20.90 | Engelstalig, geen ondertiteling

SECRET MYSTERIES OF AMERICA’S BEGINNINGS The New Atlantis Leer hoe de onwaarschijnlijke geheimen van de esoterische tradities liggen verscholen in de infrastructuur van de Verenigde Staten. Waarom is Washington gebouwd op de 77e Meridiaan? Het lijkt er op dat Amerika van begin af aan gepland is. En dat de vrijmetselarij daarin een behoorlijke vinger in de pap heeft gehad. 172 minuten | code: SMABD | € 34.90 | Engelstalig, geen ondertiteling


Boeken NIEUW Boeken

FrontierPublishing

DVDNieuw Onzichtbare risico’s in het draadloze tijdperk Alles over gezondheidseffecten van mobieltjes, draadlooos internet, snoerloze huistelefoons (DECT) en zendmasten. Karel en Caroline van Huffelen Toen in 1984 in de VS de eerste mobiele telefoon in de markt werd gezet, vond consumentenwaakhond FDA (Food and Drugs Administration) wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van de straling ervan niet noodzakelijk. Daarmee werd de suggestie gewekt dat mobieltjes veilig zijn. Karel & Caroline deden diepgaand onderzoek naar de risico’s van draadloze technologie, zendmasten, de magnetron en elektrische apparatuur. Uit dikke stapels wetenschappelijke rapporten blijkt dat er een onomstotelijke correlatie bestaat tussen hersenkanker, gehoorzenuwtumoren, Parkinson, Alzheimer, autisme, ADHD enerzijds en langdurige blootstelling aan draadloze technologie anderzijds. (2008) 300 Pagina’s | Paperback | € 24,50

Lezen

Maankalender 2009

Chemo of kan ik zelf kiezen?

Het Spirituele Brein

Ongelamineerd Go Gallery Sinds vele jaren verkoopt GO Gallery aan de Prinsengracht 64 de maankalender. De maankalender is mooi gezeefdrukt, zilver op “midnight blue”, meet 83 bij 31 cm. en geeft voor elke dag aan waar en hoe ze aan de hemel staat. De maankalender is niet alleen een mooi grafisch kunstwerkje, het is ook erg handig in gebruik. Als je bijvoorbeeld in de bossen woont, kun je aflezen wanneer je in het volle maan licht ’s avonds laat nog je hond kunt uitlaten. De kalender geeft op de minuut nauwkeurig aan wanneer het volle maan of nieuwe maan is, handig als je een maanmaandje moet vasten. Veel mensen hechten er veel waarde aan om te weten in welk sterrenbeeld de maan staat, ook dat is exact weergegeven. (2008) Kalender| Ongelam. | € 12,50

De eed van Hippocrates Henk Trentelman 1 op de 3 Nederlanders heeft er mee te maken. Kanker is volksziekte nr.1, echter er gaan meer mensen dood aan de chemobehandeling dan aan de ziekte zélf. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en willen na constatering van de ziekte zelf kiezen welke weg te bewandelen. Op dat moment staan de wet, de farmaceutische industrie en de vastgeroeste protocollen in ziekenhuizen in de weg: men kan en mag niet zelf kiezen voor een andere vorm van behandelen dan de welbekende chemotherapie, bestraling en/of operatie. Trentelman had al 12 jaar dood moeten zijn, als zijn oncoloog gelijk had gehad. De reden dat Henk (71 jaar) nog leeft is dat hij toentertijd voor de chemotherapie-behandeling heeft bedankt. Zijn gehele familie is al overleden aan (2008) 344 Pagina’s | Hardcover | € 29,95

bewijzen voor het bestaan van de ziel Voorwoord van Pim van Lommel M. Beauregard en D. O’Leary Volgens Dawkins en Dennett brengt ons brein het beeld van God voort. De neurowetenschapper Beauregard zet een frontale tegenaanval in, met een polemisch boek. Samen met wetenschapsjournalist O’Leary beschrijft hij recente onderzoeken die het tegendeel bewijzen. Zelf deed Beauregard neurologisch onderzoek bij mediterende karmelieten. Daaruit blijkt dat de nonnen tijdens het mediteren niet hallucineren, maar daadwerkelijk contact maken met ‘iets’ buiten zichzelf. Denyse O’Leary is wetenschapsjournalist voor diverse Canadese kranten en tijdschriften.s. (2008) 381 Pagina’s | Paperback | € 29,90

Code : MAAN9

Code : HSB

Code : COKZ

Code : ORDT Frontier 14.5 september | oktober 2008

73


BOEKEN | DVD’s

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

Shekinah (2 CD’s)

De volgende oorlog

Tzolkin dagboek

Welkom in 2012

Meditaties en activeringen . Krijn Koetsveld en Hans van den Akker Deze meditaties brengen je terug naar de ervaring van de totale verbondenheid met de natuur, de kosmos en het alomvattend bewustzijn. Je ervaart jouw bestaan weer zoals het van nature is: één met alles en allen, in alle rust en vrijheid. Bewustzijn leeft, groeit, ontwikkelt, dankzij de verbondenheid met alles: zowel met wat nu gebeurt, als met wat zich lang geleden afspeelde. Bewustzijn is tijdloos. In de meditaties maken we contact met een aantal vormen van bewustzijn die, net als wijzelf, elk hun eigen unieke vaardigheden hebben: de Antahkaranah, Sandalphon, Skeninah, Lenduce, Sekhmet, Inanna en Maria Magdalena. In het boekje bij de cd’s vindt men verdere uitleg over deze vormen van bewustzijn (2008) 125 Minuten | CD | € 22,95

De aanval op Iran: een voorbeschouwing Daan de Wit Het is niet de vraag óf, maar wanneer. De Amerikaanse regering lijkt er volledig klaar voor te zijn - nu de wereld nog. Net als in de aanloopfase van de oorlog tegen Irak worden wij vrijwel dagelijks geconfronteerd met berichten dat Iran een bedreiging vormt voor Israël en het Westen. Destijds werd er gesproken over massavernietigingswapens in Irak, die er niet bleken te zijn. Nu gaat het om de mogelijkheid dat Iran over tien à vijftien jaar in staat is kernbommen te maken. Maar hoe bedreigend is Iran nu eigenlijk? De onderzoeksjournalist Daan de Wit zet de feiten op een rij.(2008) 288 Pagina’s| Paperback | € 17,50

Leef met de dagenergie Kees Visser en Barbara C. Roth De Tzolkin, de heilige kalender van de Maya, is samengesteld uit 20 zonnetekens en 13 dynamische energieën. Nu het jaar 2012 naderbij komt, is er voor velen grote behoefte om met hulp van de Tzolkin de dagen energieen bewuster te ervaren. Vele mensen voelen ht toenemen van de intensiteit van de dagenergie en ervaren de eigen lichamelijke en geestelijke reacties hierop. Het Tzolkin Dagboek geeft een duidelijke omschrijving van de dagenenergieën en je kunt de komende jaren elke dag bijhouden wat je ervaring en gevoelens zijn. Het dagboek loopt door tot de tweede helft van 2012 en het is interessant om de eigen patronen te ontdekken wanneer na 260 dagen dagenergieën zich herhalen. (2008) 280 Pagina’s | Hardcover | € 29,20

Hype? Welke Hype? Diverse auteurs Dit unieke boek, bestemd voor iedere belangstellende met betrekking tot de voorspelde veranderingen rondom 2012 geeft de lezer een duidelijk inzicht in de rode lijn van de noodzaak van verandering van binnenuit en concretisering in de materie. Prof. Jaap Schouten, Peter Toonen, Bikram Lalbahadoersing, Anton Blok, Gerard van Bussel, Han van Straaten, Zohra Noach ( interview door Lambèrt de Kwant), Klaas Laan, Herbert van Erkelens, Klaas Hoekstra, Peter Kampschuur en Willem Glaudemans laten hun visie los op dit fenomeen 2012. Twijfels, duidingen, visies, alternatieve wegen, verwijzingen, komen volop tot hun recht in dit verzamelde werk. De diepgang van vele gezichtspunten verrijken en zetten tot handelen aan.(2008) 288 Pagina’s | Paperback | €18,50

Code : DVO

Code : TZOD

Code : SHEK

Code :WE20

Kracht van Ademen

Kristallen Poort

De gewijde reis

De Heldenreis

Een reis naar onafhankelijkheid Marco de Jager Marco de Jager beschrijft in dit boek hoe je kunt omgaan met levensthema’s als familirelaties, het transformatieproces en communicatie. Hij legt uit hoe je je ware zelf kunt ontdekken en in contact kunt komen met je innerlijke liefde. Ook beschrijft hij hoe je de techniek van transformational breathing kunt toepassen en illustreert dat met veel voorbeelden uit zijn eigen leven en zijn eigen praktijk. Dit is het eerste boek Nederlandse boek dat je op heldere wijze laat kennismaken met transformational breathing. Maar kijk uit! het kan besmettelijk zijn. Wie weet laat het virus van de kracht van ademen je niet meer los.... (2008) 176 Pagina’s | Paperback | € 17,50

Hartverwarmend Woord Maria Kanjana Het boek “Kristallen Poort” is enerzijds poëtisch en meditatief, anderzijds ook een zeer praktische gids. Gedichten vanuit het leven geschreven brengen de lezer in contact met de Essentie en Kracht van Kristallen. Dit wordt verrijkt met Licht-boodschappen van o.a. Engelen, Verheven Meesters, Moeder Aarde, Sterren, Planeten, dolfijnen, enz… Dit veelzijdige boek bespreekt bovendien concreet 178 stenen, waaronder vele Nieuwetijdskristallen. De lezer kan genieten van inspirerende tips voor eigen samenwerking met o.a. Engelen en het Mineralenrijk. Hartverwarmende woorden brengen de moderne mens bemoediging, een balsem voor pijn in de soms harde wereld, een bevrijding van oordelen, een knipoog van herkenning, een fluistering die een krachtige groei-impuls geeft. 2008) 416 Pagina’s | Paperback | € 25,00

De pelgrimstocht naar de ziel Lars Faber De Gewijde Reis is een boek dat je leven weleens een heel andere wending zou kunnen geven. Zoals het mijn leven totaal op haar kop zette toen ik de Gewijde Reis doorkreeg van een oude wijze vrouw. Met hart en ziel beschrijf ik de ‘pelgrimstocht naar de ziel’, zoals de Reis ook wel genoemd wordt. De Reis is er voor wie kracht, inzicht en genezing zoekt. Zij toont je zonder omweg je roeping, je bestemming en heeft de potentie om iedere ons bekende ziekte tot op celniveau te genezen Gun je de liefde in je hart en de wijsheid van je ziel om haar wijs te gebruiken. Schroom niet om de wereld van magie en wonderen te betreden, want dat is de wereld die de Reis ons openbaart. Zij leert ons met hart en ziel te leven en iedere seconde die wij te leven hebben op onze prachtige planeet Aarde te benutten en ervan te genieten. (2008) 320 Pagina’s | Paperback | € 22,90

De bevrijding van de ziel Lars Faber Ontdek zelf waar mystici al eeuwen over schrijven... De Heldenreis neemt je mee op een adembenemende tocht naar langvergeten oorden in de uiteinden van de psyche. Waar onwrikbare Poortwachters van de ziel waken en niemand doorlaten, totdat de Rechtmatige Koning(in) opstaat. Dit boek gaat over de magische zoektocht naar de eigen essentie. Zij wacht erop om bevrijd te worden en te mogen leven. Ben je held genoeg om de Heldenreis aan te vangen?Reis naar het diepst van de ziel en ontdek je onsterfelijke essentiet. 259 Pagina’s | Paperback | € 22,90

Code: KRIP

Code: GWRE

Code : KVA

74

Frontier 14.5 september | oktober 2008

Code : HELD


DVD’s | BOEKEN

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

Het Gouden Boek van Melchizedek deel 1

Het Gouden Boek van Melchizedek deel 2

Door de poort van de Tijd

Het kraken van Pluto

Hoe word je een geïntegreerde Christus / Boeddha in dit leven Dr. Joshua David Stone Een van de meest revolutionaire baanbrekende boeken ooit geschreven over Melchizedek, Ascensie en het Pad van God Realisatie. Dit opzienbarende boek verkent en geef je de kennis, inzichten, gereedschappen en technieken voor het bereiken van Zelf-Realisatie in dit leven op een begrijpelijke, gemakkelijk te lezen en praktische manier. . Een echte openbaring voor het huidige Millennium! Het behandelt het bereiken van Zelf-Meesterschap en God Realisatie op een spiritueel, psychologisch en fysiek/aards niveau en hoe je deze drie in balans kunt krijgen. Een pulserend boek met Kosmische en Goddelijke spirituele kennis en energie. (2007) 350 Pagina’s | Paperback | € 21,50

Adasthra Er komt in ieders leven een moment, dat je op zoek gaat naar de diepere betekenis van het leven. leder mens wil toch graag meer weten over zichzelf en het universum, waar hij deel van uitmaakt? Een veel gestelde vraag is dan: “Waar kom ik vandaan en wat kom ik hier op aarde doen?”. Dit boek gaat op dit soort vragen in. Het geeft inzicht in het hoe en waarom van de schepping. Hoe deze tot stand is gekomen en waarom alles gaat zoals het gaat. Het is een spiritueel hand- en leerboek, dat je op elk moment gebruiken kan als je dat wil. Met dit boek hoop ik een bijdrage te leveren aan een andere zienswijze, die gericht is op het Al dat ons doordringt en waar we allen deel van uitmaken. (2006) 192 Pagina’s | Paperback | € 18,00

Hoe word je een geïntegreerde Christus / Boeddha in dit leven Dr. Joshua David Stone Een van de meest revolutionaire, baanbrekende boeken ooit geschreven over Meldchizedek, Ascensie en het Pad van God-Realisatie. Dit opzienbarende boek verkent en geeft je de kennis, inzichten, gereedschappen en technieken voor het bereiken van Zelf-Realisatie in dit leven op een begrijpelijke, gemakkelijk te lezen en praktische manier. Een echte openbaring voor het huidige Millennium! Het behandelt het bereiken van ZelfMeesterschap en God-Realisatie op een spiritueel, psychologisch en fysiek/ aards niveau en hoe je deze drie in balans kunt krijgen. (2007) 308 Pagina’s | Paperback | € 21,50

Spirituele Astrologieboek 3 Bastiaan van Wingerden De planeet Pluto is pas in 1931 ontdekt. Nog steeds heeft hij nog niet al zijn geheimen prijs gegeven. Pluto is een transformatieplaneet. Hij transformeert gedurende je levensloop van een irrationele kramp en drang naar kosmische wijsheid, rust en kracht. Althans dat is de bedoeling. Niet iedereen lukt dat. Die transformatie heet het kraken van Pluto. Dit boek helpt je Pluto te kraken. Dit is een praktisch werkboek dat Pluto zijn plaats in de horoscoop geeft. Het helpt je je eigen irrationaliteit te begrijpen. Dit boek is bestemd voor alle astrologen, beginners en gevorderden, onafhankelijk van het systeem waarmee je duidt. (2008) 447 Pagina’s | Hardcover | € 34,50

Code : GBM2

Code : DPVT

U.S. Blacklists

13 Satanische Bloedlijnen

De Gouden Tip

Verzwegen Tragedies Verzwegen Tragedies Jenny Estrada is een van de meest gerespecteerde en vooraanstaande geschiedkundigen van Latijns-Amerika. In dit schokkende boek vertelt zij de geschiedenis van de deportatie van duizenden etnische Duitsers, Japanners, Italianen en hun Latijns-Amerikaanse bloedverwanten naar concentratiekampen in de Verenigde Staten in de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Nationale veiligheid” luidde de officiële verklaring van de regering van de Verenigde Staten. Dit boek onthult dat het echte doel was om de Japanse, Italiaanse en Duitse economische belangen in Latijns-Amerika te vervangen door Amerikaanse belangen. (2008) 125 Pagina’s | Paperback | € 13,95

Deel 2 Robin de Ruiter en Fritz Springmeier Dit boek heeft onder een wereldwijd publiek veel teweeggebracht en is onlangs in Frankrijk verboden. We worden opgevoed in een traditie om onze regeringen te vertrouwen, en zijn ervan overtuigd dat deze zich om ons lot bekommeren. Onder het oppervlak van de officiële politiek speelt zich een ingewikkeld maatschappelijk en intellectueel proces af. De wereld wordt door heel andere personen geregeerd dan wij denken. In praktisch elke handeling in het dagelijkse leven worden we gedomineerd door een relatief kleine groep mensen. Deze bestaat uit de rijkste families op deze planeet. Samen met de machtigste multinationale bedrijven oefenen zij de controle uit over alle landen en alle coalities van landen. Hun doel is complete zeggenschap over Planeet Aarde. . (2008) 220 Pagina’s | Paperback | € 24,95

De verstrengeling vam onder-en bovenwereld en de moord op G.J. Heijn. Slobodan Radojev Mitric In haar autobiografie “De verzoening” beschrijft Hank Heijn een ontmoeting met een zekere Karate Bob (Slobodan Mitric) die een ‘gouden tip’ beweerde te hebben over de ontvoering 1987 van haar echtgenoot Gerrit Jan Heijn. Dit bleek volgens de weduwe echter niets meer te zijn dan de verbeelding van deze als “killer” en “verkrachter” bekende figuur. Deze werkelijkheidsroman beschrijft historische gebeurtenissen vanaf een jaar vóór het rampzalige moment dat de multimiljonair Gerrit Jan Heijn op brute wijze ontvoerd en vermoord werd tot eind september 1987. Eind 1986 zijn duistere elementen binnen de Nederlandse geheime diensten bezig een staatsgreep voor te bereiden en topleden van de onderwereld in te huren om kroonprins Willem Alexander te ontvoeren … . (2008) 512 Pagina’s. | Paperback | € 24,50

Code : 13SB2

Code : DEGT

Code : GBM1

Code : USBL

Code : KRAPU

De Kosmologie van de drie Werelden Jose Gamarra en Jan Peter de Jong In deze documentaire zijn bekende en minder bekende bouwwerken te zien die normaal gesproken worden toegeschreven aan de Inca’s. Gamarra kwam tot de conclusie dat de 3 verschillende stijlen overeenkomen met 3 verschillende perioden in de menselijke geschiedenis. De eerste stijl is heilig voor de volgende 2 stijlen. Gamarra denkt dat door de kleinere zwaartekracht het in de eerste 2 perioden mogelijk was grote gewichten te verplaatsen(2008) 47 minuten | DVD | € 24,99

Code : KV3W

Frontier 14.5 september | oktober 2008

75


BOEKEN | DVD’s

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

De Gulden Snede

De lege spiegel

C.J. Snijders Het exacte en het levensbeschouwelijke wordt over het algemeen beoordeeld als tegenstellingen. Dit werk laat zien hoe deze gebieden samenkomen in de ‘gulden snede’, het begrip waarmee een bepaalde verhouding tussen lijnen binnen meetkundige figuren, tussen opklimmende getallen in een systematische volgorde wordt aangeduid. De gulden snede illustreert op treffende wijze dat zowel de ‘scheppende mens’ als de spontane groei in de natuur door hetzelfde principe worden geleid wanneer zij schoonheid bereiken - zowel in o.a. architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst en muziek als in de vorm van bloemen, boomtakken, zeekrabben en schelpen. (2004) 96 Pagina’s | Hardcover | € 16,90

Ervaringen in een Japans zenklooster Janwillem van de Wetering Op ongeveer 27 - jarige leeftijd vertrekt Janwillem van de Wetering naar Japan waar hij in een boeddhistisch klooster wordt aangenomen als leerling van een zenmeester. Door een samenspel tussen zenmeester en discipel ontstaat een andere leveninstelling. De meditatietrainingen en de dagelijks omgang met verlichte geest blijken zijn ideeën als rebel en tegenhanger van de gevestigde orde alleen maar te versterken. En toch ontstaat er een positiviteit, een acceptatie van het beuren in de wereld, een bereidwilligheid om aan het leven mee te doen, hier en nu, zonder op resultaten te letten, maar desondanks proberend de handelingen van elke dag zo goed mogelijk te doen. (2008) 141 Pagina’s | Paperback | € 16,00

Code : DGS

Code : DLSPI

Op de Grens van Geest en Stof Elektromagnetisme en het heilige Lawrence W. Fagg Elektromagnetisme is volgens Lawrence Fagg uiteindelijk de basis voor alle natuur, vanaf rotsen en planten tot mensen en hun hersenen. Elektromagnetische straling – licht – is in het spirituele leven van de mens al duizenden jaren een symbool voor de goddelijke aanwezigheid. Nu de natuur steeds meer ontdaan wordt van haar mysteries, hebben we dat contact tussen het fysieke en het spirituele verloren. In deze hymne aan de natuurlijke elektrische stromingen, waardoor we worden omringd en die door ons heen pulseren, zegt Lawrence Fagg dat de alomtegenwoordigheid van elektromagnetische fenomenen een krachtige fysieke analogie is voor Gods aanwezigheid in en om ons heen. . (2008) 156 Pagina’s | Paperback | € 16,90

Het Dagende niets Beschrijving van een eerste bewustwording in Zen Janwillem van de Wetering Janwillem van de Wetering, discipel van een Japanse meester, beschrijft hoe hij, na diens dood, zijn training voortzet in Amerika. Ergens in een kleine nederzetting aan de kust van de Verenigde Staten leert een meester zijn leerlingen hoe zij alleen iets kunnen bereiken door los te laten, terwijl zij steeds gedwongen worden hun uiterste best te doen. Voor velen zal dit, hier en daar wat cynisch aandoende verhaal een verademing zijn en misschien leiden tot de conclusie dat het alledaagse leven een groot en prachtig mysterie is, een mysterie dat niet buiten ons om gaat maar waar wij, illusionaire eenheden, deel van uitmaken. (2008) 176 Pagina’s | Paperback | € 16,95

Code : HDN

Code : GVGS

Heer Bommel en het para-abnormale Over de magie in de Bommelsaga Willem Venerius Toen Marten Toonder in 1941 begon met de avonturen van Tom Poes en heer Bommel, gebruikte hij bekende sprookjeselementen. De beide hoofdrolspelers ontmoetten draken, zeemonsters, tovenaars, kobolden, rovers en jongedames in nood. Maar gaandeweg bracht taalkunstenaar Toonder andere thema’s in zijn verhalen. Verschijnselen waar de wetenschap geen raad mee weet: de verdwenen beschaving van Atlantis, aardstralen, mentale krachten en andere raadsels. Maar ook de mysteriën van het leven zelf en de voortekenen daarvan, waarvoor velen te rade gaan bij handlijnlezers, astrologen, kaartleggers, runenkenners of de I Tjing. Wat wist Marten Toonder van deze onderwerpen? Hoe kwam hij aan zijn kennis van des psi-factoren zoals Toonder ze zelf noemde? (2008) 144 Pagina’s | Paperback | € 15,00

Code : HBPA 76

Frontier 14.5 september | oktober 2008

Integrale visie

Goddelijke Vrijheid

Op het leven, God, het universum en alles Ken Wilber In fraaie en overzichtelijke kleurenschema’s wordt de kern van Wilbers integrale benadering weergegeven. Wat is de integrale visie? De integrale visie brengt samenhangend in kaart wat alle culturen - psychologisch, sociaal en spiritueel - met elkaar gemeenschappelijk hebben. Van de oude sjamanen en wijzen tot de meest recente ontdekkingen van de cognitieve wetenschap onderscheidt de integrale visie vijf fundamentele factoren die we ook in ons eigen bewustzijn kunnen waarnemen. Met behulp van de integrale visie kunnen we in het dagelijks leven gebruik maken van alle aanwezige hulpbronnen en onze persoonlijke groei versnellen naar een hogere, bredere en diepere manier van zijn. (2008) 220 Pagina’s | Paperback | € 24,50

Een heilzame weg Fennie Kruize Binnen de grenzen van de kerkelijke traditie of op basis van een al eeuwenlang verborgen traditie? Predikante Fennie Kruize zet op een heldere en pakkende manier de esoterische en dogmatische stroming uit de christelijke geloofstraditie naast elkaar. Aan de hand van generaties vrouwen, vertolkt in Eleutheria en Fobia, neemt zij ons mee door 2.000 jaar kerkgeschiedenis. Daarin laat zij via de beleving van deze vrouwen zien, wat de persoonlijke gevolgen van beide tradities kunnen zijn. Zij doet dit op een zodanig kritische en actualiserende manier, dat het je uitdaagt de eigen geloofsbeleving in de kerk en in het persoonlijk leven opnieuw onder de loep te nemen. Een boek dat ontroert, verheldert en je kan helpen je eigen persoonlijke weg te gaan (2008) 128 Pagina’s | Paperback | € 14,50

Code : INTV

Code : GOVR

Terug naar de intelligentie van het hart Het einde van de religie en de wedergeboorte van de Geest Joseph Chilton Pearce Volgens Pearce is de mens in wezen goed en altruïstisch ingesteld, maar wordt hem door de cultuur negatief gedrag ingeprent dat hem blokkeert in zijn spirituele ontwikkeling en de verwezenlijking van zijn ware natuur. Religie is volgens hem de voornaamste bron van deze negatieve culturele imprints. De instelling van de volwassene heeft een negatieve invloed op de neurale en hormonale interactie tussen het hart en de complexere structuren in de zich ontwikkelende hersenen van kinderen. Daardoor blijven we van generatie op generatie hangen in de meest primitieve en defensieve neurale mechanismen. Pearce laat zien hoe we de teloorgang van onze ware natuur kunnen stoppen. (2008) 216 Pagina’s | Paperback | € 24,50

Code : TNIH


DVD’s | BOEKEN

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

Het leven

Tijd maken

De Geest van de Wind

De terugkeer van Atlantis

Interactie tussen de geestelijke wereld en het stoffelijke bestaan Jaap Hiddinga Wat is leven? Hoe verbinden wij ons met de geestelijke wereld? In dit boek gaat de schrijver in op de wisselwerking tussen de geestelijke wereld en het aardse leven. Veel mensen hebben de neiging om de geestelijke wereld buiten zichzelf te plaatsen en hebben geen idee dat zij er uiteindelijk zelf ook deel van uitmaken. Aan de orde komen geestelijke begeleiders, of engelen en hoe zij om ons heen hun werk doen. Verder laat de schrijver zien hoe het stoffelijke leven een bepaalde vorm van illusie is waarin de mens een schijnwereld heeft opgebouwd. Als men door deze schijnwereld heen kan kijken wordt de goddelijke werkelijkheid zichtbaar en kan men ook verder met het leven op het nieuwe niveau.(2008) 140 Pagina’s | Paperback | € 12,50

Tijdsbeleving en hoe we ermee omgaan Steve Taylor Waarom lijkt het alsof tijd sneller gaat naarmate we ouder worden? Waarom vliegt de tijd als we het naar onze zin hebben en kruipt de tijd voorbij als we ons vervelen? Steve Taylor onderzoekt deze vragen en formuleert vijf basiswetten van psychologische tijd. Het resultaat is een verbazingwekkend inzicht in hoe en waarom onze tijdsperceptie verandert. Op basis van de moderne natuurkunde en puttend uit eigen ervaring stelt Taylor dat ons normale tijdsgevoel een illusie is die ontstaat door onze eigen gedachten. Hij onderzoekt onder andere de tijdsbeleving als je kind bent, bij drugsgebruik, onder hypnose, tijdens ongelukken en noodsituaties, en het tijdbesef van inheemse volkeren. (2008) 260 Pagina’s | Paperback | € 24,50

Spirituele transformatie door een oud Mexicaans ritueel Erik Noordijk Een pakketje levensadem, de essentie van mijn wezen, slechts dat ben ik nu nog. Een essentie, bevrijd van alle ongewilde gehechtheden aan het leven.´ Dit is een fragment uit een koortsvisioen. Deze persoonlijke belevenissen vormen het kader waarin denkbeelden uit religie, dieptepsychologie, mystiek en mythologie een plaats krijgen. Vooral het sjamanisme en de Indiaanse mystiek komen uitvoerig aan de orde. Het hele proces mondde uit in de ontdekking van een oeroud Indiaans wereldbeeld. Dit vormde ooit de kern van wat wetenschappers nu bestempelen als een ‘Indiaanse wereldreligie’. Deze biedt een zinvolle aanvulling op de meer bekende Europese en Aziatische tradities en heeft veel te bieden.(2008) 258 Pagina’s | Paperback | € 19,90

De strijd van licht en duisternis Patricia Cori Waarom duikt het legendarische Atlantis toch telkens weer op in ons collectieve bewustzijn? Welke krachten hebben destijds geleid tot haar ondergang en wat zijn de parallellen met onze tijd, waarin een machtselite het potentieel van de mensheid probeert te beperken en de aarde in gijzeling houdt om een verborgen agenda te kunnen uitvoeren? De terugkeer van Atlantis beschrijft hoe en waarom de Atlantische samenleving werd gemanipuleerd door een buitenaardse beschaving. Er lijkt in deze tijd iets vergelijkbaars gaande te zijn. Door de ondergang van Atlantis onder de loep te nemen, kunnen we inzien wat er nu nodig is om de negatieve krachten te weerstaan en ons potentieel als mensheid te verwezenlijken. (2008) 212 Pagina’s | Paperback | € 19,50

Code : HELE

Code : TIJM

Code : GVDW

Code : DTVA

De atlas van Atlantis

Alles kan geheald worden

Dieren sprekend als mensen

Blue Crystal World

En andere verdwenen beschavingen Joel Levy Het fascinerende verhaal over Atlantis heeft miljoenen mensen door alle eeuwen heen geïntrigeerd. In deze unieke atlas vindje een uitgebreide verkenning van de theorieèn en bewijzen inzake een ´superbeschaving´, die de hele geschiedschrijving op de kop kan zetten. Minutieuze reconstructies en fraaie foto´s van onzderzeese ontdekkingen onthullen vele geheimen van een beschaving die wel eens de bron van de onze zou kunnen zijn geweest. Schitterende illustraties tonen Atlantis zoals het eruit kan hebben gezien;gedetailleerde kaarten wijzen de weg naar mogelijke andere locaties van dit verdwenen continent. (2008) 176 Pagina’s | Paperback | € 29,50

Martin Brofman Ben jij altijd fit en gezond, op elk moment van de dag, in zowel lichaam als geest? Dit is een hoe-te-doen-boek, vol met technieken die door iedereen gebruikt kunnen worden: professionele healers, therapeuten, hun cliënten en mensen die zelf aan hun gezondheid willen werken. Delen van ons lichaam die niet goed werken, zijn een weerspiegeling van die gebieden van ons leven waarin we niet goed functioneren en waarover stress en spanning in ons bewustzijn bestaat. In een healing wordt via de chakra’s, die zowel met lichaam als geest verbonden zijn, spanning uit ons bewustzijn verwijderd, wat een terugkeer naar onze natuurlijke staat van balans met zich meebrengt. Leer (2008) 288 Pagina’s | Paperback | € 22,50

Mieke Zomer Mieke Zomer communiceert telepathisch en intuïtief met dieren. Op vakkundige en humoristische wijze laat zij je kennismaken met de vele facetten die haar beroep als dierentolk met zich meebrengt. Zij stelt dat iedereen kan leren om intuïtief en telepathisch met dieren te communiceren. Inmiddels heeft zij honderden cursisten zelf laten ervaren hoe het is om op deze speciale manier contact te maken met dieren. In Dieren sprekend als mensen beschrijft Mieke waarom en hoe zij ertoe is gekomen dierentolk te worden. Haar intense ervaringen en de frappante ontknopingen van consulten die zij de dieren afneemt, geeft zij op een grappige en aardse manier in columns weer. In sommige verhalen weet Mieke je tot tranen toe te roeren. Andere zijn weer hartverwarmend. (2008) 223 Pagina’s | Paperback | € 18,90

Jan Custers De kristalafbeeldingen in dit boek, die krachtig zijn en vol energie, nemen je mee op een avontuur waarbij je fantasie geprikkeld wordt. Je gaat het werken met kristallen op een andere manier beleven. Door de afbeeldingen te bekijken wordt de energie die de kristallen in zich dragen geactiveerd en visueel op je overgedragen. De foto’s fungeren als een soort activator die je wakker schudt om je bewust te worden van de schoonheid van de kristalwereld. Spelenderwijs en intuïtief, met het zonlicht dat de kristallen bescheen als inspiratiebron, zijn de afbeeldingen ontstaan. De vele gefotografeerde kristallen leverden diverse thema’s op: kristallen vlinders, kristallen composities en kristallen landschappen.. (2008) 120 Pagina’s | Hardcover | € 24,95

Code : ATNL

Code : AKGW

Code : BLCW

Code : DSAM

Frontier 14.5 september | oktober 2008

77


BOEKEN | DVD’s

De poort naar lichamelijke transformatie Gechanneld door Sibylle Weizenhöfer Saint Germain De transformatie van ons lichaam is het doel van ons aardse bestaan. Meester Saint Germain gaat bij het aanschouwelijk maken van dit complexe thema helemaal terug naar het begin - het moment waarop twaalfduizend jaar geleden een nieuwe cyclus van de ontwikkeling van de mensheid begon. Deze ontwikkeling zal uiteindelijk leiden tot de integratie van de zeven stralen van God en Godin in jezelf en in je omgeving. De zevende straal, de Violette Vlam, doet nu zijn intrede en zal de afronding vormen van een grote ontwikkelingsreis die we op deze Aarde meemaken, wat zich zal uiten in onze lichamelijke transformatie. (2008) 275 Pagina’s | Paperback | € 21,50

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

Akasha Mandalakleurboek

Aboriginal mandalawerkboek

Chi Neng Qigong + CD

Akasha Het Akasha Mandalakleurboek biedt een grote verscheidenheid aan in te kleuren mandala’s. Achttien mandalaliefhebbers, van wie een boek op het gebied van de mandala door Uitgeverij Akasha is uitgegeven, hebben hun bijdrage aan dit boek geleverd. De variatie in mandala’s die hierdoor is ontstaan, maakt het kleuren extra leuk en is bovendien een mogelijkheid om kennis te maken met zeer verschillende stijlen. (2008) 120 Pagina’s | Paperback | € 14,90

Frits Bakker De verhalen van de Aboriginalcultuur – die doordrongen zijn van een diepgewortelde spiritualiteit en natuurverbondenheid – zijn de inspiratiebron in dit mandalawerkboek. In een voortdurend scheppingsproces communiceren mens en dier, rotsen en stenen met elkaar en vinden hun plek binnen het geheel van de ene, sacrale werkelijkheid van hemel en aarde. In de vormen van rotsen, bomen, landschap, bewegende dieren en hemellichamen beleven de Aboriginals de band met hun voorouders en de oertijd, die in hun verhalen en in het dagelijks leven nog steeds reëel aanwezig is. (2008) 130 Pagina’s | Paperback | € 19,90

Geïnspireerd en ontspannen leven Patricia van Walstijn In dit boek lees je de essentie van Chi Neng Qigong. Je leert over de oefeningen van deze Chinese bewegingsleer en over het ontwikkelen van jezelf, je relatie met anderen en de wereld. Chi Neng Qigong omvat veel filosofieën en disciplines. Denk aan Boeddhisme, Taoïsme, Tai Chi, verschillende krijgskunsten, traditionele Chinese geneeskunde en buitenzintuiglijke ontwikkeling. Dr. Pang Ming (westers en chinees arts) leerde ze sinds zijn zesde jaar kennen en ontwikkelde de unieke theorie waarop Chi Neng Qigong is gebaseerd. De oefeningen van Chi Neng Qigong zijn simpel en hebben groot effect op de toename van je vitaliteit en het verbeteren van je gezondheid. Je leert je emoties stabiliseren om in alle situaties de balans te behouden. (2008) 176 Pagina’s | Paperback | € 24,95

Code : AKMA

Code : ABOM

Code : DPLT

Code : CHNE

Gelukkig zijn doe je zo!

De Gave van ADHD

Activeer je onderbewustzijn

Over de kracht van verbeelding, taalpatronen en onderbewustzijn Theo Legters De schrijver leidt ons via drie vaardigheden naar de weg om ons eigen geluk te bewerkstelligen. De vaardigheden verbeeldingskracht, taalpatronen en onderbewustzijn (het inschakelen ervan) worden eerst treffend geschetst, waarna in het derde deel van het boek op de toepassingen wordt ingegaan. Het boek leest vlot weg en zou als lesvak in de groepen 7 en 8 gebruikt moeten worden om aan een positiever Nederland te werken. Er zijn overeenkomsten met ‘The secret’ van Rhonda Byrne, maar dit boek leert meer over een algemene positieve instelling en minder (vrijwel niets) over financiële welvaart. Met een groot aantal foto’s en tekeningen in kleur en een literatuuropgave. (2008) 174 Pagina’s | Hardcover | € 14,50

Verander de zwakke punten van je kind in sterke punten Lara Honos-Webb Als ouder of docent van een kind met ADHD bent u maar al te vertrouwd met de concentratieproblemen van het kind en met zijn of haar impulsief gedrag. Wat u wellicht niet weet is dat ADHD ook een uitdrukking kan zijn van verborgen gaven en talenten: een sterke verbeeldingskracht en creativiteit, een rijk gevoelsleven en een sterke intuïtie. Dit boek biedt informatie en ideeën waarmee ouders het gedrag van hun kind kunnen transformeren: de psychologie begint ADHD anders te waarderen, deze nieuwe benadering kan het zelfvertrouwen van uw kind versterken. Ontdek hoe je de ADHD-symptomen kunt transformeren door op de interesses van je kind in te spelen en ontdek manieren om de creativiteit, intuïtie en het zelfbewustzijn van je kind te ontwikkelen. (2008) 200 Pagina’s | Paperback | € 17,50

Praktische handleiding voor het afstemmen van ons onderbewustzijn Bärbel Mohr & Clemens Mohr Aan de hand van talrijke sprekende en humoristische voorbeelden wordt in dit boek duidelijk gemaakt dat succes op elk terrein afhankelijk is van onze onbewuste gedachten en overtuigingen. Dit boek biedt een praktische methode waarmee we deze innerlijke automatismen en opgedrongen overtuigingen kunnen veranderen, zodat we ons onderbewustzijn in de gewenste richting kunnen herprogrammeren. Het is een soort bouwpakket bestaande uit tal van beproefde technieken zoals affirmaties, visualisaties en meditaties, waaruit men een eigen keuze op maat kan maken. De aanbevolen technieken spreken hoofd en hart, logica en intuïtie aan, en stellen ons in staat om baas over ons eigen leven te worden. (2008) 200 Pagina’s | Paperback | € 17,50

Code : GZDZ

Code : DVGA 78

Frontier 14.5 september | oktober 2008

Code : AJOB

Luister naar je lichaam - Je allerbeste vriend Ontdek de psychische oorzaken van ziekte Lise Bourbeau In dit confronterende, maar liefdevol geschreven boek onderzoekt besteller-auteur Lise Bourbeau de onderliggende oorzaken van lichamelijke en geestelijke klachten. Zij is ervan overtuigd dat elk fysiek probleem de uiterlijke manifestatie is van emotionele en psychologische problemen, of van een gebrek aan harmonie en balans in het leven. In diepste wezen is iedereen op zoek naar innerlijke vrede, maar we weten vaak niet waar we die kunnen vinden. Het antwoord ligt in het luisteren naar wat je beste vriend – je eigen lichaam – je vertellen kan. (2008) 200 Pagina’s | Paperback | € 17,50

Code : LNL


DVD’s | BOEKEN

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

Coachen vanuit een veelzijdig perspectief

Humanity ascending

1

Het Orb-project

Geïnspireerd en ontspannen leven Robert Dilts Coaching is het proces waarbij mensen en teams geholpen worden op de toppen van hun kunnen te presteren. Van oudsher is coaching gericht geweest op het bereiken van verbeteringen met betrekking tot specifieke gedragsprestaties. Dit boek beschrijft de soorten contexten en situaties waarin de Coach met een hoofdletter C zich op een van deze rollen – zorgdrager, gids, coach, onderwijzer, mentor, sponsor, awakener – dient te concentreren en verschaft voor elk van deze rollen een specifieke gereedschapsset, zodat aan het gehele scala van activiteiten van de ‘Coach met een hoofdletter C’ vorm kan worden gegeven. (2008) 220 Pagina’s | Hardcover | € 29,95

Part 1: Our Story Barbara Marx Hubbard Humanity Ascending – Our Story is het eerste deel van een 7-delige documentaire waarin schrijfster, futuriste en maatschappelijk vernieuwster Barbara Marx Hubbard uitgebreid aan het woord komt. Zij verrast ons ons met een uniek perspectief waarin we onze geschiedenis kunnen gaan zien door, wat zij noemt, ‘evolutionary eyes’. Bewuste evolutie betekent een nieuwe kijk op de wereld, die zich momenteel heel sterk verbreidt en overal op toenemende steun mag rekenen. De mensheid staat op het punt om een een kwantumsprong te maken, waar we binnen 30 tot 50 jaar klaar voor moeten zijn, iets wat we diep in onszelf allemaal wel weten, maar wat nog tot bewustzijn moet komen. (2008) 40 minuten | DVD | € 19,99

Bericht aan alle Aardbewoners... Manu de Backer Dit boek werd geschreven door een “Spelmeester”: een mens die hier is geboren maar tegelijkertijd deel uitmaakt van een enorm kosmisch collectief uit een ander Universum. Zij zijn de Scheppende Goden die onheuglijk lang geleden ons Universum ‘creeërden’ nadat ook zij toen succesvol door hetzelfde lange, tumultueuze transformatieproces gingen als waar wij als mensheid en vele anderen nu door gaan. Ze maakten ‘Het Spel’, met de bedoeling om tegen 21 December 2012 van de mensen ook dezelfde gelukkige en onsterfelijke supergoden en-godinnen te maken. Dit boek legt de spelregels van Het Spel nog één keertje uit (2008) 500 Pagina’s | Paperback | € 27,00

Code : CVEP

Code : HAS1

Klaus Heinemann, Míceál Ledwith Er is een toenemende interesse voor de vraag of de sferische objecten die soms op digitale foto’s verschijnen simpelweg stofdeeltjes zijn dan wel iets anders. In “Het Orb Project” combineren de theoloog Míceál Ledwith en de fysicus Klaus Heinemann, twee experts op het gebied van het orb-fenomeen, hun pogingen om deze verschijnselen te duiden. Zij komen tot analyses met behulp van kleurenfoto’s van verschillende soorten orbs, doen verslag van fascinerende onderzoeksresultaten en geven uitgebreide informatie over de orbpatronen en -kenmerken. “Het Orb Project” demonstreert op overtuigende wijze dat onze dagelijkse realiteit slechts onderdeel is van een grenzeloze dimensie en dat orbs verbonden zijn met werkelijkheden buiten onze dagelijkse perceptie. (2008) 288 Pagina’s | Paperback | € 19,90

Code : EEN1

Code : HORB

Groot Mandala-werkboek

Geluk komt van binnenuit

Rüdiger Dahlke Dit superdikke mandalaboek van bestsellerauteur Rüdiger Dahlke, met meer dan 300 voorbeeldmandala’s om zelf in te kleuren, is weer leverbaar! In feite gaat het om twee afzonderlijke boeken in één band: Het mandalawerkboek en Het grote mandalakleur- en -werkboek. Samen bieden ze een ongeëvenaard rijke catalogus aan mandalabeelden – van oog- en kristalmandala’s tot sneeuw vlokken en chakra-mandala’s. (2008) 518 Pagina’s | Paperback | € 25,00

Boeddhistische lessen voor een vreugdevol leven Sylvia Boorstein Geluk komt van binnenuit is een met veel warmte geschreven wegwijzer naar een gelukkig(er) leven. Sylvia Boorstein gebruikt haar – veertigjarige – rijke praktijkervaring als boeddhistisch leraar om aan te tonen hoe we drie basisbegrippen uit het boeddhisme kunnen toepassen in ons dagelijks leven: juiste inspanning, juiste aandacht en juiste concentratie. Geluk komt van binnenuit is in een voor iedereen toegankelijke taal geschreven wijs boek. Thich Nhat Hanh roemt Boorstein als ‘uitmuntend leraar’ en vindt haar boek ‘highly enjoyable’; Jon Kabat-Zinn bewondert haar vermogen ‘te laten zien dat geluk meer binnen handbereik ligt dan je denkt’. (2008) 192 Pagina’s | Paperback | € 14,90

Code : GRMW

Code : GELB

Het pad van de vruchtbare ziel Tien oude Chinese geheimen om in aanraking te komen met het vrouwelijk potentieel Randine Lewis Vruchtbaarheid wordt doorgaans geassocieerd met het op de wereld zetten van kinderen – maar een vruchtbare ziel schenkt leven aan je ware zelf. Ze staat garant voor een hartstochtelijk, sterk, blij en avontuurlijk bestaan. In Het pad van de vruchtbare ziel beschrijft dr. Randine Lewis tien eeuwenoude Chinese medische en taoïstische geheimen die de sleutel vormen tot zwangerschap in de ruimste zin – zwanger van kinderen én van nieuwe dromen. Het pad van de vruchtbare ziel spoort vrouwen in elke levensfase aan te streven naar gezondheid, overvloed en een vruchtbare, vreugdevolle kijk op het leven. (2008) 224 Pagina’s | Paperback | € 16,90

Hot stones Massage met hete stenen Dagmar Fleck, Liane Jochum Massage met warme stenen is een vanuit Hawaii overgewaaide vorm van massage, waarbij wordt gewerkt met gladde, hete vulkanische stenen. Het is buitengewoon weldadig voor lichaam en geest. Lichaamsmassage met stenen is al heel oud – in de traditionele Chinese geneeskunde werd het toegepast, maar ook door sjamanen in Hawaii en door Indiaanse stammen. Aan stenen werden geheime, bijzondere en onzichtbare krachten toegeschreven. De combinatie van helende kracht van stenen, warmtebehandeling en massage zorgt voor een heerlijke heilzame ontspanning. (2008) 128 Pagina’s | Paperback | € 17,90

Code : HOTS

Code : PVVZ

Frontier 14.5 september | oktober 2008

79


FRONTIER PUBLISHING

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop W: NIEU EDITIE 0 /201 2009

het laatste verhaal dat nog nooit is verteld

Ber t Janssen

Sophia’s Ei Het laatste verhaal dat nog nooit is verteld Bert Janssen Tijdens een van zijn vele reizen heeft Bert Janssen een bijzondere ontmoeting met een vrouw die hem een wonderbaarlijk verhaal vertelt. Het verhaal van de jonge, accountant Paul Stokely, die tijdens een vakantie in Wiltshire, Engeland, ongewild in aanraking komt met het fenomeen graancirkels. Ondanks zijn desinteresse, raakt Paul ongemerkt en ongewild verstrikt in een web van intriges waarbij de Binnenlandse Veiligheidsdienst van Engeland, het Britse leger, de Kerk en Paul zelf om beurten de hoofdrol spelen. Sophia’s Ei is het op gnostische kennis gebaseerde en ongekend spannende verhaal, waarbinnen wetenschappelijke feiten uit onder andere de psychologie en kwantum fysica met verschillende sjamanistische en esoterische inzichten samenvloeien. (2008) 368 Pagina’s | Paperback | € 19,90

13 Moon Diary of Natural Time 2008/2009

Maya Scheurkalender 2009/2010

2-in-1 Maya Verjaardagskalender

Agenda gebaseerd op oude Maya Kalenders (Engelstalig) Nicole E. Zonderhuis en Sylvia Carrilho Met deze Engelstalige agenda kan je in één oogopslag zien welke dag het is, zowel in de (gewone) Gregoriaanse kalender als in de 13 Manen Kalender. Je kunt opzoeken wat de dag betekent en je activiteiten daarop afstemmen. Of achteraf kijken of het verhaal van de Maya’s ook voor jou opgaat. En je leert de ‘13 Manen Horoscoop’ van jezelf en je vrienden uitrekenen en uitleggen. De kleurrijke, mooi geïllustreerde en gebonden agenda biedt alles wat een gewone agenda biedt en nog veel meer. Te gebruiken tot 24 juli 2009. Kijk op www.mayatzolkin.com voor previews en meer informatie. (2008) 264 Pagina’s | Hardcover | € 20,13 Code : 13MD3 NU: € 10,-

Lucas Slager Voor de prijs van één schaf je nu al de lopende + de nieuwe kalender aan! Zo kan je meteen vooruit tot 26 juli 2010, heb je aansluiting met de Mayakalenders en kun je voortaan leven en werken vanuit een volkomen natuurlijke kalender. De scheurkalender geeft een heldere inleiding en uitleg, de bekende westerse datum, de basisenergie van elke dag (4 kleuren), de Toon (13 fasen in elk proces), het Zonnezegel (20 kwaliteiten van de schepping) en de Maan (13 x 28 dagen). Verder heeft elk blad een affirmatie die aansluit bij de natuurlijke cycli. Daarmee kan je je weer verbinden met de energie van elke dag en leven in je eigen ritme. Zo helpt de kalender je om weer te leven naar je essentie en je droom op Aarde uit te voeren. (2008) 380 Pagina’s | Paperback | € 17,95

Nicole E. Zonderhuis en Sylvia Carrilho De ideale verjaardags kalender. Je kunt hier zowel de Galactische als de gewone verjaardagen van je familie en vrienden bijhouden. Met een duidelijke Nederlandstalige uitleg over de 13 Manenkalender en een uitgebreide beschrijving van de 13 Tonen en 20 Zegels kom je meer te weten over de werking van de Mayakalender. Verder kun je met tabellen de Galactische Signatuur van jezelf, familie en vrienden uitrekenen. Het is een verjaardagskalender in 2 delen, die onafhankelijk van elkaar zijn om te slaan. Met de 2-in-1 verjaardagskalender hoef je geen verjaardag meer te vergeten en je kan je je familie en vrienden zelfs twee maal feliciteren; op hun Galactische verjaardag én “gewone” verjaardag. 16 Pagina’s | A4 | € 13,-

Code : MSK4

Code: 2IN1

Code : SOEI

Symposium ‘07 GRAND HOTEL KRASNAPOLSKY, AMSTERDAM

dvd2012def.indd 1

PATRICK GERYL over zijn boek

DVD

DVD interview met

interview met PATRICK GERYL over DE WERELDCATASTROFE IN 2012

DVD

DE WERELDCATASTROFE IN

2012

HANDBOEK

HANDLIJNKUNDE

De Maya aftelling naar het einde van onze wereld

Christine Kaspers Gebaseerd op het werk van Marja Inden

PATRICK GERYL Auteur van de bestseller De Orion Profetie coverDEF.indd 1

De twintig gezichten van de schepping

De wereldcatastrofe in het jaar 2012 (DVD)

Verslag van het zesde Frontier Symposium in 2007 gehouden in Grand Hotel Krasnapolsky te Amsterdam. Met o.a. Patrick Geryl, Benjamin Adamah, Marcel Messing, Piet Smolders, Grandma Chandra, Peter Toonen, Albert Toby & Rick Devente en Emile Ratelband. Aangevuld met interviews van een aantal bezoekers. Het platform, waar grenswetenschappers het publiek berichten over hun nieuwste theorieën en ontdekkingen, bood in 2007 ruimte aan een recordaantal sprekers. Mede vanwege het feit dat er in verschillende zalen simultaan lezingen werden gehouden, was ook het bezoekersaantal (600) groter dan ooit . De grote toeloop bewees bovendien dat de interesse voor de onderwerpen die in Frontier Magazine aan de orde komen, nog altijd groeiende is. 73 Minuten | DVD | € 24.90

Mayasymboliek in het dagelijks leven Lucas Slager en Peter Toonen De mens is één van de vele wonderen van de schepping. Niet alleen dat hij geschapen is, maar hij kan zelf ook scheppen. De mens is een stukje van het grote geheel. Alles is eenheid. God, het universum, het Al, Hunab K’u, is in alles. De mens is een afspiegeling van de schepper en kan tot bewust Zijn en verlichting komen. We hebben alle bagage om ons erfdeel te ontvangen en vooral ook om die gaven te gebruiken. We hebben oneindig veel mogelijkheden, zoals de wereld, het universum, vele gezichten heeft om zich te ontvouwen. We hoeven ze alleen maar te herontdekken. Dit boek neemt je mee op een ontdekkingstocht in jezelf, om achter alle sluiers van beperking te ontdekken dat je zoveel meer bent dan de wereld je heeft geleerd. 200 pagina’s | Hardcover | € 17.50

Interview met Patrick Geryl Patrick Geryl legde de kennis van de Maya en de Egyptenaren naast elkaar en ontdekte dat er bijzonder grote gelijkenissen in de culturen waren. Doordat de Maya en de Egyptenaren beiden een sterrenreligie hadden besloot Geryl om ook de gebouwen van de volkeren naast elkaar te leggen, waaronder de piramides. Volgens hem zijn de piramides verzamelingen van astronomische en wiskundige kennis. Hij vergeleek de maten van de Mexicaanse tempels met de Egyptische en kwam tot de conclusie dat de grote piramide dienst doet als een soort klok met als einddatum 20 december 2012. De datum waarop, volgens Geryl, de wereldcatastrofe aanvangt. Tijdens het interview op deze DVD vertelt Geryl wat er, volgens hem, ons allemaal staat te wachten in het rampjaar 2012. 45 Minuten | DVD | € 17.50

Code: 20GS 80

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Code: DWCD

01-08-2008 14:46:55

02-04-2007 11:14:17

Frontier Symposium 2007 – Hoogtepunten (DVD)

Code: FS7H

Je hebt het zélf in de hand

Handboek Handlijnkunde Je hebt het zèlf in de hand Christine Kaspers Dit complete handboek en naslagwerk over handlijnkunde is gebaseerd op het werk van Marja Inden. Zij had meer dan 25 jaar ervaring en wilde haar opgedane kennis niet verloren laten gaan – temeer niet, omdat zij nieuwe dingen had ontdekt en ook uitgebreid met de medische kant van het handlezen bezig was. De auteur heeft na het overlijden van Marja Inden de beschikking over het complete en uitgebreide archief van Marja gekregen. Het Handboek voor Handlijnkunde is een zeer compleet boek over handlijnkunde, niet alleen op psychologisch, maar ook op medisch vlak. Elk onderdeel van de hand wordt breed uit besproken, afgewisseld met oefeningen. Christine Kaspers geeft al jarenlang lessen, heeft een eigen praktijk, schrijft artikelen en geeft lezingen en workshops over o.a. handlijnkunde. 520 Pagina’s | Hardcover | € 39.95

Code: HVH


Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

Boek der Liefde

WonderCode

De zoektocht naar het verborgen evangelie van Maria Magdalena Ton van der Kroon In de elfde eeuw wordt de jonge monnik Antonius tijdens de bouw van een basiliek in Vézelay op het spoor gezet van de geheime kennis van Maria Magdalena. Dit zet zijn christelijke wereldbeeld volledig op zijn kop. Zijn zoektocht leidt hem naar het boek dat in de officiële kerkelijke leer ontbrak: het boek van de onvoorwaardelijke liefde tussen mensen. Dit is de weg van Maria Magdalena: het pad dat levensgevaarlijk is, omdat het ‘ketters’ is en door de katholieke kerk verguisd. De gnostische literatuur beschrijft Maria Magdalena als de ‘Apostel der Apostelen’ en de discipel die Jezus op zijn mond kuste. Zij is niet de bekeerde hoer, die de kerk telkens als boetvaardig kuis heeft afgebeeld. 216 pagina’s | Paperback | € 17.50

De sleutel tot de formule van Roulette en de Mayakalender Yuri Romashev Als het witte balletje razendsnel rondspint in het roulettewiel, is het niet te voorspellen in welk genummerde vakje het uiteindelijk tot stilstand komt. Of toch wel? Yuri Romashev ontdekte een systeem achter het roulettespel. In dit boek zijn vier interessante ontdekkingen beschreven, waaronder‘het geheim van het Roulette Spel’, ‘de mystieke aantrekkingskracht tussen getallen’ en ‘de verborgen formule van de Maya-kalender (Tzolkin van 260 dagen)’. De betekenis van de WonderCode is daarom groter dan zijnde uitsluitend een middel voor vergroting van spelwinst in het casino. De aantrekkingskracht tussen de getallen ligt mogelijk aan de basis van de verdeling van energie in ruimte. 147 pagina’s | Hardcover | € 25.80

Code: BDL

Code: WOCO

Onbekende Aspecten van Nostradamus Wim Zitman Is het werk van Nostradamus ooit volledig doorvorst? Het geheim van de Tijdsleutel is nooit opgelost. Onderzoekers hebben zich altijd alleen op het verklaren van de tekst van de Kwatrijnen gericht. Zodoende zijn de brieven die Nostradamus schreef nooit eerder onderzocht, daarin borg hij zijn tot nog toe geheim gebleven methode van de Tijdsleutel op. Dat geheim wordt in dit boek verklaard en is de basis van de ketting van opmerkelijke historische gebeurtenissen. De recente terroristische aanslag van 11 september 2001 is slechts één paukenslag in dat verborgen ritme van de Tijdsleutel. 160 pagina’s | Paperback | € 14.95

Code: OAVN

FRONTIER PUBLISHING

De Da Vinci Code Ontcijferd Filip Coppens Dan Brown’s De Da Vinci Code is een internationale bestseller. Het boek stelt dat het gebaseerd is op feiten: een geheim genootschap (de Priorij van Sion), de katholieke organisatie Opus Dei, de schilderijen van Leonardo da Vinci en een ketterse code die daarin verwerkt werd… en het huwelijk tussen Jezus en Maria Magdalena. In dit boek gaat Filip Coppens in op de feiten en verzinsels van het boek, waarbij de beweringen van Brown in een historisch kader worden geplaatst, en pro en contra tegen elkaar afgewogen worden. Het toont aan dat Brown sterk beïnvloed werd door esoterisch denken dat in de afgelopen twintig jaar bekend raakte en dat door Brown in romanvorm wereldkundig is gemaakt. 160 pagina’s | Paperback | € 9.50

Code: DVCO

DE WERELDCATASTROFE IN

2012

De Maya aftelling naar het einde van onze wereld

PATRICK GERYL

Auteur van de bestseller De Orion Profetie

Graancirkels, Goden en hun Geheimen

De Orion Profetie; De Wereldcatastrofe in 2012

De Stenen Puzzel van Rosslyn Chapel

De geschiedenis van de Mensheid beschreven in het Graan Robert Boerman In de meer dan twintig jaar dat de mensheid over de gehele wereld wordt ‘getrakteerd’ op duizenden graancirkels en pictogrammen, is er tot nu toe nog niemand echt in staat geweest om een sluitend bewijs voor dit fenomeen aan te voeren. In dit vlot geschreven boek kan men lezen dat, naast een wetenschappelijk en geschiedkundig gedeelte, de auteur een link heeft gelegd tussen twee afzonderlijke graancirkelformaties, beide nabij Alton Barnes, Wiltshire, Engeland. Het betreft een ‘oud-Hebreeuwse’ inscriptie en de zogenaamde DNA-spiraal. In die twee formaties staat de naam van de maker, zijn boodschap, belangrijke data, en de geschiedenis van de mensheid beschreven. Naar aanleiding van deze uitkomst is een begin gemaakt om de ‘graancirkelcode’ te kraken. 205 pagina’s | Paperback | € 15.95

Voorspellingen van de Maya ‘s en Oude Egyptenaren voor het jaar 2012 Patrick Geryl & Gino Ratinckx “Onvoorstelbare aardbevingen en gigantische vloedgolven zullen onze beschaving volledig vernietigen. Bijna de gehele wereldbevolking zal in deze apocalyptische gebeurtenissen omkomen.” Deze voorspellingen zijn afkomstig van de Maya’s en de Oude Egyptena-ren. Het zijn de Maya’s en Oude Egyptenaren die voor ons een boodschap achterlieten, waarin zij waarschuwen voor een allesvernietigende wereldcatastrofe in het jaar 2012. Want op 27 juli 9792 voor Christus, de dag dat Atlantis onder water zonk, namen Orion, Venus en enkele andere sterren en planeten bepaalde ‘codeposities’ in. In het jaar 2012 zullen dezelfde sterren en planeten op identieke posities staan! 172 pagina’s | Paperback | € 15.90

De Esoterische Kennis van de Tempeliers en de Vrijmetselarij onthuld Filip Coppens Rosslyn Chapel is stof tot controverse geweest, recentelijk in een aantal wereldbestsellers alsmede in de afgelopen eeuwen. Vereerd door vrijmetselaars als een vitaal onderdeel van hun geschiedenis, volgens sommigen vermeend bewijsmateriaal bevattend van pré-Columbiaanse reizen naar Amerika, door anderen verondersteld belangrijke relieken te bevatten van de heilige graal tot het hoofd van Christus, is de Schotse kapel een plaats vol van mysterie. Dit boek zal u door de theorieën leiden, en zal laten zien en beschrijven waar en wat er besproken wordt: wat is onmogelijk, wat is aannemelijk en wat is feitelijk. De geschiedenis van de kapel, haar verhouding tot de vrijmetselarij en de familie achter de schermen, de Sinclairs, wordt met nieuw, vergeten en vaak onbekend bewijsmateriaal tot leven gebracht. 146 pagina’s | Paperback | € 14.90

Code: GGG

Code: DOP

Code: SPRC

De wereldcatastrofe in 2012 De Maya aftelling naar het einde van onze wereld Patrick Geryl In zijn vorige boek De Orion Profetie kwam Patrick Geryl tot de wereldschokkende conclusie dat de aarde door een reusachtige ramp zal worden geteisterd. Er is meer dan voldoende bewijsmateriaal in de literatuur van oude beschavingen dat zulke superrampen in het verleden hebben plaatsgevonden. Zo gaat de Dresden-Codex van de Maya’s over de geheimen van de zonnevlekkencyclus, die de moderne astronomen nog altijd niet kennen. In De Wereldcatastrofe in 2012 zet Geryl zijn wetenschappelijke zoektocht verder naar de codes van de Maya’s en de Oude Egyptenaren die naar deze superramp verwijzen. Beide culturen blijken de omlooptijd van de aarde rond de zon ongelooflijk precies te hebben berekend. Totaal verbijsterd door zijn ontdekkingen kan de auteur niet anders dan deze oude gegevens als juist bestempelen... en daarmee ook het einde bevestigen van onze huidige beschaving! 344 pagina’s | Paperback | € 17,50

Code: DWC januari | februari 2009 15.1 Frontier

81


FRONTIER PUBLISHING

Het Urantia Boek Het Urantia Boek is opgesteld door hemelse persoonlijkheden als een speciale openbaring aan onze planeet, Urantia. De boodschap van het Boek is dat alle mensen één familie zijn, zonen en dochters van één God, de Universele Vader. Het Boek geeft inzicht in het ontstaan, de geschiedenis en de bestemming van de mensheid en in onze relatie met God. Het geeft eveneens een uniek en fascinerend verslag van het leven en de leringen van Jezus, waarbij nieuwe inzichten in tijd en eeuwigheid worden geboden, en nieuwe concepten worden onthuld van het eeuwige opklimmings-avontuur waarbij de mens de Universele Vader vindt in ons vriendelijke en zorgvuldig bestuurde universum. 2100 pagina’s | Hardcover | € 29,95

Verkrijgbaar bij Frontier Bookshop, Amsterdam, tel: 020-3309151, info@fsf.nl, www.frontierbooks.com/shop

Nostradamus en de erfenis van de Tempeliers

13 Manen Werkboek van de Natuurlijke Tijd

Rudy Cambier De “Voorspellingen van Nostradamus” werden niet in de jaren 1550 geschreven door de Provençaal Michel Nostredame, maar wel in de periode van 1323 tot 1328 door een cisterciënzer monnik, wiens moedertaal het Picardisch was. De teksten tonen de weg naar de schat van de Tempeliers. Deze verbluffende bewering is de conclusie die Rudy Cambier trok na jarenlang onderzoek en analyse van de teksten van Nostradamus. Cambier besloot dat de taal niet behoorde in de eeuw of de taal van Nostradamus, maar wel in Henegouwen, in de veertiende eeuw. In de drie eerste kwatrijnen wordt de sleutel gegeven. 176 pagina’s | Paperback | € 22.90

Nicole E. Zonderhuis & Sylvia Carrilho Na de Engelstalige 13 Manen Agenda, waarin je kunt zien welke dag het is in zowel de ‘gewone’ kalender als in de 13 Manen Kalender, is er nu het Nederlandstalige 13 Manen Werkboek van dezelfde auteurs. Naast een uitgebreide beschrijving van de basiskennis, leer je met dit werkboek om de 13 Manen Kalender in de praktijk toe te passen. Je leert om een ‘Maya horoscoop’ van jezelf en je vrienden uit te rekenen en uit te leggen. Wat zegt het jou, wat is je Antipode en hoe moet je dit zien? Wat is de Dreamspell en wat is een Wavespell van Bestemming? Je ontdekt in welke fase van je 52-jaren pad je zit en welke levenslessen daarbij horen. 240 Pagina’s | Hardcover | € 15,95

Code: NET

Code: URBO

IK GEL

De Onkwetsbare Profeet Het Nederlandse Fenomeen Mirin Dajo Jan D. de Groot Arnold Henskes wordt in 1912 te Rotterdam geboren. Op 33-jarige leeftijd komt hij tot het besef dat hij onkwetsbaar is en dat hij een opdracht heeft te vervullen. Hij is geroepen om de mensen een vredesboodschap te brengen. Onder de naam Mirin Dajo begint hij aan zijn opdracht. Om bekendheid te krijgen geeft hij demonstraties waarbij hij zich met verschillende wapens laat doorboren. Assistent van Mirin Dajo in die jaren is Jan Dirk de Groot. Hij maakt aantekeningen van de reizen en demonstraties met Mirin Dajo, verzamelt krantenknipsels en foto -en filmateriaal. Daarnaast maakt hij notities van de lessen die Mirin Dajo hem geeft. 216 pagina’s | Paperback | € 19.90

Code: MIDA

Code : 13MW

F ALLES!

René van Rijn

Ik Geloof Alles & nog veel meer ...

Voedsel der Goden

Aan Genesis Voorbij

René van Rijn ...is een Realistisch Absurdistische zedenschets die elke verbeelding tart. Aan de hand van zeven transdimensionale characters -hardcore, streetwise, screen- smart & salonfahig - wordt de lezer meegezogen in de fascinerende wereld tussen hemel & aarde, feiten & fictie, roddels, raadsels, hogere sferen & occulte krachten, dubbele bodems, halve waarheden, doorzichtige leugens & duistere machten. Schaamteloze sex, zinloos geweld, drank, drugs, zwendel & bedrog, doofpotten, beerputten, subtiele humor, platte grappen & open deuren om dicht te trappen. Beukende beats, moddervette baslijnen, zompige R&B, kneuterige knuffelhouse, good vibrations & oer-Hollandse koffietijdgezelligheid. Elke zin staat bol van tegenstellingen, niets is wat het lijkt maar alles klinkt vertrouwd, aannemelijk & logisch. Het boek ademt, danst, zweet,bruist, verleidt, leeft & doet leven. 240 Pagina’s | Paperback | € 14,95

De zoektocht naar de oorspronkelijke Boom der Kennis Terence McKenna In Voedsel der Goden beschrijft Terence McKenna hoe de mens vanaf de prehistorie gebruik heeft gemaakt van drugs. Psychoactieve planten hebben bijgedragen aan het ontstaan van het bewustzijn, spiritualiteit en taal. Door plantaardige drugs te gebruiken kon de mens ook de verbondenheid met denatuur handhaven.Naarmate echter de beschaving voortschreed, werd het nemen van psychoactive middelen steeds strenger verboden. Volgens McKenna zijn de existentiële mensen de huidige wereldproblematiek het resultaat hiervan. We hebben de natuur illegaal verklaard, terwijl we er zelf deel van uitmaken!McKenna schetst in dit boek een heel ander beeld van drugs dan wat we meestal te zien krijgen. Volgens McKenna is het gebruik van bewustzijnsverruimend drug een bedreiging voor de gevestigde orde. 344 pagina’s | Paperback | € 20.90

Zecharia Sitchin Ruimtevaart, genetische manipulatie, computertechnologie: allemaal hoogstandjes van de moderne wetenschap. Maar is het allemaal wel zo nieuw? Zecharia Sitchin denkt van niet en weet overtuigend aan te tonen dat heel oude culturen op aarde al een verbluffende wetenschappelijke kennis hadden. In feite is de hedendaagse technologie een ‘herontdekking’ van wat de Soemeriërs, oude Egyptenaren en andere vroege volken al wisten. Sitchin baseert zijn ontdekkingen op gegevens op Soemerische kleitabletten en in het bijbelboek Genesis. De Soemeriërs schrijven hun kennis toe aan buitenaardse voorouders, de Anunnaki, afkomstig van de planeet Nibiru. Deze planeet bevindt zich waarschijnlijk binnen ons zonnestelsel een tiende planeet dus, waar ook moderne sterrenkundigen naar op zoek zijn. 364 pagina’s | Paperback | € 30.00

Code : IGA

Code: VDG

82

Frontier 15.1 januari | februari 2009

Code: AGV

Een nieuwe Tijd-Ruimte Dimensie Patrick Geryl In dit uiterst fascinerende boek wordt eenvoudig en duidelijk bewezen, dat Einsteins relativiteitstheorie onjuist is. Daarvoor voert de auteur u mee naar de geheimzinnige explosies van ganse sterrenstelsels aan de zichtbare grenzen van ons universum, waar buitenaards leven onmogelijk is. Bij deze reusachtige zelfvernietiging van veraf gelegen superwerelden, de zogenaamde quasars, komt in 1/1000 seconde zo’n ongelooflijke hoeveelheid energie vrij, dat men hiermee de aarde voor de komende miljarden jaren van energie zou kunnen voorzien! Astronomen, atoomfysici en andere wetenschappers in de breedste zin van het woord weten absoluut niet wat er precies in die energiesuperwerelden gebeurt. Ze slaan deze gigantische sterrenexplosies dan ook met de allergrootste verbazing gade. 152 pagina’s | Paperback | € 11.90

Code: TRD


Grenzen verleggen?

WETENSCHAP | GESCHIEDENIS | MYSTERIE | GEZONDHEID | ACHTERGROND | SPIRITUALITEIT

Neem of geef een jaar of twee-jarig abonnement op

(6 nummers voor € 28,95 of 12 nummers voor € 50,-) en kies een welkomstgeschenk.

WELKOMSTGESCHENKEN: (bij een 1 jaar abonnement) 6 oude nummers kado: Frontier Magazine 12.6, 13.1, 13.2, 13.3 en 13.4

We ten

GRE

ABONNEMENTSPRIJS Een jaar abonnement op Frontier Magazine (6 nummers) kost in Nederland € 28,95 en in Europa € 36,Een 2-jarig abonnement (12 nummers) kost in Nederland € 50,- in Europa € 72,CADEAU-ABONNEMENT Cadeau-abonnementen lopen automatisch af. De gever van een cadeau-abonnement ontvangt zelf het welkomstgeschenk. De ontvanger krijgt een brief waarin staat dat het abonnement van u afkomstig is.

| Sp irit

EGG NSVERL

GAZ END MA

1 Nr 14. INE |

uari nu an a jjan | ja

| februa

8 ri 200

GRENSV

95 5 ië )5, o 5,9 5 95 | Belg | België NL )4, België )5,9 )5,95 2008 )4,95 | | april )4,95 | België 2008 NL )5,95 2008 NL | maart e | juni me m NL )4,95 | België 1 3 | mei 4..3 li | augustus uli Nr 14.2 1 14 ju oktober 2008 4 | juli er | oktober 4.4 14.4 14 NE | Nr E | Nr 14.3 ZIINE AZI ZINE | Nr Nr 14.5 | septemb AGA MAGAZIN D MAGAZINE | END MAG GGEND MAGA LEGGEND GRENSVERLEGGEND MAGAZINE | Nr 14.6 | november | december 2008 NL )4,95 | België )5,95 GRENSVERLEGGEN GRENSVERLE GRENSVER

4,95 NL o

ERLEGG

HOLLE

ES RUIMTr de

onde IDES PIRAM

ddel miid errm de M Het won GEHEI Codex MMS van de

1

241

260

222

20

239 203

22

210

39

INCA

Vaccin tegen sk GENOEG ker llskanNOOIT als a baarmoederhal veilig?

s us u riu ijk entarri rliu Alim derbaa

urAtND beLB Wat ge RATE enOLUTIE er tuRssEV 2?? 12 01 NU en 20

218

AAL MINER ENT M SUPPLE

won

64 6 69

72

189

192

197

165

goed go

o ett zo Melk: nie lk elk e oor el voo

77

ing OplossISIS GIECR ENER

n geen Verborrgge an van agendaa va A SA A N

184

51

58

Economie van

211

43

50

(bij een 2 jarig abonnement) 12 oude nummers kado: Frontier Magazine 11.4, 12.1, 12.2, 12.3 12.4, 12.5, 13.1, 13.2, 13.3 en 13.4 plus twee willekeurige oude nummers uit de eerste 10 jaargangen.

ABONNEMENTEN INFORMATIE Postbus 10681 1001 ER Amsterdam Tel: 020-3309151 | e-mail: info@fsf.nl

sch ap

DV D's ken & D's n & DV uw e Boe & DVD 's nd | Nie e Bo eke we Boe ken ter gro Nie uw DVD' s d | Nieu nd ron d | Ach gro on d | Boek en & heiid terg hter | Ach hte rgr nd | Nieu we | Gez ond ond heid d | Ac & DVD's eid ste rie id | Acht ergro teri e | Gez | Nieuwe Boeken zon dh Gezo ndhe nis | My is | Mys d | Achterg rond nis heid hei Mys erie | den rie | Ge chi ede iede is | Myst nis chie den ste Ges eden esch hiede | | Myster ie | Gezond eschi eitt itei litei t | Ges is | My teit | Gesc alit | Geschie denis nis en de ied hie ap | Spiri tuali p | Spir itua | Spi ritu chap | Spiritu aliteit sch Wetenschap | Spiritualiteit | Geschiedenis | Mysterie | Gezondheid | Achtergrond | Nieuwe Boeken & DVD's nsch esc cha ap Wetens Ge Wete ens | sch it Wet We ten ua lite

85

88

168

173

DE OPKOMST van het

n E VIERDE KERS CK 2012 ers DE UFO HAC laa jmetse 176

RIJK

146

93 96

Vri

106

147

148

149

107 150

108

De genezende kracht CAYENNE PEPER

P HAPPER P ELSE BOODSCHAP LKOO DEELK HEM DD van M MIIDD WILLEMkre crisis tcr etcr etc et ie diiiet d er edie ed wller krred kr 151

energie Maya e d g l Vo 109

152

110

153

111

ven erd ks le ntmask agelij t en o het d h ic in ASA thedralen itgel iek u l : o n de N b 7 an Gotische Ka an ym van enHva lo 1 lo yasy et mysterie va heimen Apoll Geh Ma 112

over de

154

113

114

115

150

Maudy Fo

Symbool van ons leven

ol Het symbo nvertors | MMS | eetstroomco heden van Supermagn .nl | Frontier rn (on)mogelijk Planeet | diitt nummer: in dit n | Grenswetenschap err in | Boekenkate er: Lothlorie isch m| mDe um nummer ’s Twaalfde En verde En verder in dit nummer: | Centre in ditwijs het onder astrologie En verder bewijs voor prehistor k van lo | Sitchin | mMayameelot am d g van de mensheid Caam C isslleid Schedels | Rotsvast slang | Afbraa De en dee misleidin produ Projec Projectt Came p cten van de drietern werelden | De verborgen agenda van NASA, deel 4 | Paul Harmans over UFO's | g | KristallenKosmologie Aesculaa gevederde d: g verleggende | Boekenka nheiid: en gehe van Zionsbur eenhe rologie eett geheim Het |H voor ee Gardasil vs baarmoederhalskanker, deel 2 | Frontier Symposium 2008 | Elke Maya Zonnezegel is te ervaren 2008 | Grens | Stevia | Maya-ast Symposium 2008 ymposium Sympo de Brzezinski coup bama, de Obama, Ob Frontierr SSy in specifiek gedrag | Grenswetenschap.nl | Maya-astrologie | Privacy: roepende in de woestijn | Kunst met Poollicht | Barack een verhaal | Daan de Wit over de volgende oorlog | Eco Lodge(ic) | Pompeii | Boekenkatern en meer...

INGANGSDATUM ABONNEMENT Uw abonnement gaat in met het eerstvolgende nummer (Frontier 15.2), indien wij uw aanmelding en betaling voor 28 februari 2009 hebben ontvangen. ABONNEMENTSVOORWAARDEN • Aanbiedingen in dit nummer zijn geldig tot 28 februari 2009. • Het abonnementsgeld dient bij vooruitbetaling te worden voldaan d.m.v. een automatische incasso. Betaling via een toegestuurde factuur is ook mogelijk. • Welkomstgeschenken worden verstuurd na ontvangst van het abonnementsgeld. • Uw adreswijziging graag minimaal 3 weken voor verhuizing opgeven.

• Alle abonnementen gelden tot wederopzegging en worden zonder opzegging automatisch met een jaar verlengd, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. • Het opzeggen van uw abonnement dient, schriftelijk of per email, minimaal 6 weken voor afloop van de abonnementsperiode te geschieden. • De abonnementsaanbiedingen gelden alleen voor nieuwe abonnees die de afgelopen 2 jaar geen abonnement op Frontier Magazine hadden. • Woont u of de ontvanger niet in Nederland, neem dan telefonisch of per email contact op met Frontier. • Prijswijzigingen voorbehouden.


Frontier Bookshop heeft een uitgebreid assortiment boeken (ook tweedehands), tijdschriften, DVD’s, video’s, instrumenten en kristallen. Op het gebied van grensverleggende onderwerpen kunt u informatie vinden over o.a.: alternatieve geneeswijzen, alternatieve gezondheid, New Age, samenzweringen, UFO’s, graancirkels, verloren beschavingen, Tesla en vrije energie. Routebeschrijving: Frontier Bookshop ligt in de grachtengordel van Amsterdam op vijf minuten lopen van het Paleis op de Dam. Het is de verbindingsgracht tussen de Prinsengracht en de Keizersgracht, direct ten noorden van het Anne Frankhuis. (Tramhalte Westerkerk/Anne Frankhuis met lijn 13, 14 of 17 vanaf Amsterdam CS.)

Leliegracht 42 | 1015 DH Amsterdam | tel: 020-330 91 51 | www.frontierbookshop.nl | Open: ma t/m za 10.30 - 18.00 zo 12.00 - 18.00

Frontier Magazine 15.1 januari / februari 2009  

Tweemaandelijks grensverleggend magazine over wetenschap, spiritualiteit, geschiedenis, mysterie, gezondheid, achtergrond, nieuwe boeken en...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you