5 minute read

Boligstyling - kommet for å bli?

BOLIGSTYLING

HENDENE FULLE: Heidi Michalsen avkrefter myten om at interiørstylister tripper rundt i høye hæler. Arbeidsantrekket er joggesko og praktiske klær som egner seg til bæring. Her fra lageret på Lierstranda.

Advertisement

BOLIGSTYLING – kommet for å bli

Et koselig hjem, eller en striglet bolig? Boligstylist Heidi Michalsen vet hvordan. Vi har fulgt henne en dag på jobb, og vi er støle!

Tekst: Vibeke Montero

ENKLE GREP: Lamper, kunst og tekstiler er de avgjørende elementene som gir helhet til et soverom. Heidi sitt firma bidrar med alt fra maling av vegger til møblering av rom. Stylingen er cocktailbæret på toppen.

Mange tror at boligstyling handler om å gå rundt i høye hæler og peke på møbler og flytte på gjenstander. Det kunne ikke ha vært lenger fra virkeligheten, sier Heidi Michalsen (47) på utoverpust. Hun bærer esker på størrelse med Amerikakofferter, og skotøyet er komfortable joggesko. Femte etasje i en bygård uten heis betyr melkesyre i lårene når en hel leilighet skal styles før salg. – Jeg ser på det som gratis trening, ler hun andpustent.

REVOLUSJON I EIENDOMSMARKEDET

Da Heidi startet Villa Boligstyling for seks år siden, tråkket hun opp nye stier. Den gangen var det ikke så vanlig å style boligen sin før salg her til lands. Det var de improviserte sengeteppenes tid, og Finn.no bar preg av rotete baderom og overmøblerte hjem. I dag trenger du kun å kaste et blikk på boligannonsene for å se at noe har skjedd. Dette «noe» kalles boligstyling, og innebærer blant annet at håndklær fargekoordineres, slitne filleryer erstattes av designkilims og fluffy tekstiler preger både inne- og uterom.

GIR BEDRE PRIS

– I dag har det blitt langt vanligere å benytte seg av styling før salg, og jeg opplever at det har en stor effekt på salget, sier eiendomsmegler Cecilie Muri hos Krogsveen på Bekkestua. Hun råder gjerne kundene sine til å investere i boligstyling dersom hun ser at det er behov for det. – Det er et grep som bidrar til at man når et bredere marked, og dermed får flere interessenter i boligsalget. Det fører til flere budgivere og til slutt en bedre pris, forklarer hun.

OVERMØBLERTE HJEM

Men la oss gå tilbake til Heidis arbeidshverdag som boligstylist. For hvordan går hun egentlig til verks? – Jeg har to typer kunder. De fleste ønsker styling i forbindelse med boligsalg, men jeg har også mange kunder som ønsker designhjelp i sitt eget hjem. I begge tilfellene starter jobben med en befaring, sier hun.

I boliger som skal legges ut for salg, tenker Heidi nøye gjennom hvilken målgruppe boligen skal appellere til, og skreddersyr interiøret deretter. I stylingprosessen følger hun trendbildet slik at boligen fremstår så delikat og inviterende som mulig. – Mange boliger er preget av overmøblering, så en stor del av jobben min er å skape en bedre romfølelse ved å fjerne overflødige interiørelementer, forklarer hun.

MØBLER FOR FLERE MILLIONER

På et fire hundre kvadratmeter stort lager på Lierstranda oppbevarer Villa Boligstyling møbler til en verdi av flere millioner kroner. I tillegg samarbeider de med en kunstner som bidrar med tidsriktig kunstverk til nakne vegger. Noen ganger går Heidi og teamet hennes enda grundigere til verks med maling av vegger. Resultatet kan bli et helt annerledes uttrykk enn det opprinnelige. – Mange av kundene mine får seg en hyggelig aha-opplevelse når de ser boligen sin ferdigstylet, bekrefter eiendomsmegleren.

SOM Å FLYTTE HVER DAG

Men noen glamorøs jobb mener Heidi bestemt at det ikke

er. – Det er som å flytte hver dag, og vi har ikke noe flyttebyrå som transporterer møbler og bærer opp trapper. Vi gjør alt selv, sier hun. Sjarmetappen er selve stylingen, etter at møblene er plassert.

I tillegg til tunge løft, er boligstyling forbundet med et visst tidspress. Fotografen skal helst komme samme dag som stylingen er ferdigstilt, slik at beboerne ikke flytter på noe før bildene er tatt. Dette er spesielt viktig når det gjelder terrassestyling, der en regnskur kan forvandle en eksotisk oase til et katastrofeområde i rekordfart. I ventetiden frem til visning blir Villa Boligstyling sine møbler stående, slik at mulige kjøpere kan se boligen nøyaktig slik den fremsto i annonsen.

NORDMENN VIL HA DET KOSELIG

Den andre delen av Heidis jobb skjer i private hjem. – Den største forskjellen når jeg skal hjelpe noen med å style sitt eget hjem, er at jeg tar mye mer hensyn til de som bor der. Jeg vil aldri overkjøre noen med en stil de ikke er komfortable med, og i denne prosessen er jeg ikke så opptatt av å skulle følge interiørtrender, forklarer hun.

Gjenbruk står sentralt, og hun tar gjerne utgangspunkt i møbler som allerede finnes i hjemmet. Det hun oftest får forespørsel om er å skape en mer hjemmekoselig stil. – Mange har flyttet inn i nye boliger, der det er hvite vegger og lyst eikegulv. De vegrer seg for å male ettersom det allerede er nymalt, men løsningen er ofte å male veggene i en farge beboerne trives med. Det gir hjemmet en helt annen atmosfære. I tillegg bør man investere i tekstiler. Puter og pledd gjør virkelig noe med akustikken og helheten i et hjem, sier Heidi.

HEIDIS HØSTTIPS

På tampen lurer vi på om hun har noen interiørtips for vinterhalvåret – og det har hun selvsagt. Dette er en dame som analyserer interiørmagasiner når hun har anledning til å ta en pust i bakken. – Hotellstilen holder seg i trendbildet, og velur er et materiale vi vil se mye av fremover. Ellers er bærekraftige naturmaterialer i fokus. Gå for rust- og jordtoner på møbler, dekor og tekstiler, og bring gjerne naturen inn i form av strå og og kvister i vaser, tipser hun.

Om du ikke er like begeistret for å løfte møbler som Heidi, så kan du kanskje flytte litt på de møblene du allerede har? Ifølge boligstylisten kan et hjem fornyes med litt ommøblering.

BAD: Husker du da boligannonsene var preget av halvtomme shampooflasker i dusjen? Den tiden er forbi. Å style boligen sin før salg og visning gir flere interessenter og bedre pris, sier eiendomsmegler Cecilie Muri.

SPISESTUE: Hotellstilen holder seg relevant fremover

OM VILLA BOLIGSTYLING

Heidi Michalsen startet Villa Boligstyling i 2014. Hun er utdannet interiørkonsulent, og har tidligere vært med på å starte opp Bolia i Drammen.

For mer interiørinspirasjon, kan du følge Villa Boligstyling på Facebook og Instagram: #villaboligstyling #boligstylist_heidimichalsen