Page 1

Свободен Час

Свободен час


140 години от обесването на Васил Левски Васил Левски е роден през 1837 г. в Карлово, в семейството на бояджията Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Левски има две сестри и двама братя. Той учи в Карловското взаимно училище, а след това - в класното училище в Стара Загора. След постепенно загубване на зрението, баща му умира през 1851 г.

В същата година почива и наймалкото дете в семейството. Така за прехраната се налага да се грижат Левски, заедно с двамата си братя. През 1858 г. става монах и приема името Игнатий, а през 1861 г. Левски става дякон. На следващата година участва в Първата българска легия на Раковски, където получава прозвището Левски, след като прави "лъвски" скок по време на учения.

През 1868 г. Апостолът неколкократно пътува до Румъния, като се опитва да създаде независима комитетска мрежа, с помощта както на тамошните българи, така и с тези в поробената родина. След като получава подкрепа предимно от тукашните българи, той започва първата си обиколка на страната на 11 декември същата година. Много са имената, които той използва в паспорти и тескерета и като революционни псевдоними – дякон Игнатий, бай Драгню, бай Филип, Аслан (лъв) Дервишоглу, Ованес ефенди, Главния книжар, Джингиби, Стан Станкулеску, Дидьо Пеев, Тропчо и т. н. Благодарение на Иван Вазов след обесването му много широко разпространение добива прозвището Апостола. Но и до днес на много места Васил Иванов Кунчев е известен просто като Даскала. През 1873 г. БРЦК и Каравелов изпращат съобщение от Букурещ, в което нареждат на Дякона да обяви бунт. Левски отказва и решава да замине за Румъния, за да се разбере с имиграцията. Но предателство довежда до залавянето му, преди да стигне отвъд Дунав. На 6 февруари 1873 г. (стар стил) Васил Левски е обесен. По пътя си към своята Голгота той минава през много селища в страната ни, като навсякъде оставя дълбоки и незаличими следи в народната памет. Тялото му умира, но духът му е жив и до днес в душата на всеки българин!

Къкринското ханче

Залавянето на Васил Левски Художник: Х. Кожухаров


Училището в село Войнягово, където Левски е учителствал.


Малко за Свети Валенин и Валентинките

Как са се появили валентинките?

Още за валентинките:

Свободен час 5  

http://svoboden-chas.ovo.bg/