BTC City Vodnik Ljubljana: zima 2023

Page 1

ŠTEVILKA 3, LETNIK 31, ZIMA 2023

PRAZNIKI

DECEMBRSKE AKTIVNOSTI ZA VSO DRUŽINO INTERVJU

KAR ŽELIŠ, TO DOBIŠ! DARILNI VODNIK

DOBRE IDEJE ZA ČUDOVITE POZORNOSTIUVODNIK

Čarobni december v družbi BTC Cityja

P

red nami je december, tisti del leta, ki nas vabi, da se nekoliko umirimo in posvetimo stvarem, ki nas navdušujejo, ter nam hkrati ponuja priložnost, da čas sproščeno preživimo v družbi svojih najbližjih. V BTC Cityju je to eden najbolj živahnih mesecev, poln čarobnih trenutkov in navdihujočih zgodb. Veseli smo, da jih lahko delimo tudi z vami, bralci BTC City Vodnika. Ker prihaja obdobje obdarovanj, smo v zadnji letošnji številki posebno pozornost namenili idejam za darila, med katerimi se morda skriva tisto pravo, s katerim boste letos razveselili svoje najdražje. Če niste popolnoma prepričani, kaj podariti, pa je tu darilna kartica BTC City, ki omogoča izbiro popolnega darila pri več kot 250 ponudnikih. Za vas smo pripravili tudi zanimive namige za zabavno preživljanje prostega časa. Naj vas spomnijo, da je včasih najlepše darilo, ki ga lahko podarite svojim najbližjim, vaš čas. Odkrijte zabavne, ustvarjalne, kulinarične in druge aktivnosti, ki jih lahko organizirate doma, in ne spreglejte decembrskih dogodkov, odličnega razloga za obisk našega središča. Pregledali smo ponudbo modnih in športnih trgovin ter izbrali najnovejše zimske kose za odrasle in otroke, pa tudi modne kombinacije za letošnje silvestrovo. S Tadejem Tošem, Klemnom Slakonjo in z Leo Cok smo se pogovarjali o iskanju popolnosti in njihovi novi predstavi Kar želiš, to dobiš!, ki si jo lahko ogledate v SiTi Teatru BTC. Mile Kratochwill pa nam je zaupal zgodbo ene najstarejših in najuspešnejših pivnic pri nas, pivovarne in pivnice Kratochwill, ki letos praznuje 30 let. Ne pozabite še na sladke razvade v zimski ponudbi slaščic in pijač kavarn ter barov v našem središču, poleg tega smo pripravili tudi recepte za okusne pijače, ki bodo vaša praznovanja naredile še posebej slastna. In ker v BTC Cityju vedno lahko odkrijete nekaj novega, naj vašo pozornost tokrat pritegnejo izbrani utrinki iz naše ponudbe. Za konec še odlična novica za ljubitelje zimskih športov: januarja bomo lahko vnovič glasno navijali za naše skakalke na FIS Svetovnem pokalu v ženskih smučarskih skokih na Ljubnem ob Savinji! Dragi bralci BTC City Vodnika in obiskovalci središča BTC City, hvala za vašo podporo in zvestobo. Želimo vam vesel december, srečno novo leto in nepozabne trenutke v objemu najdražjih. Srečno! Sara Bogomolec, direktorica Sektorja za marketing v družbi BTC

BTC CITY VODNIK Brezplačna publikacija nakupovalnega, poslovnega in rekreativnozabaviščnega središča BTC City Ljubljana Številka 3, letnik 31, zima 2023 Izdajatelj: BTC d.d., Ameriška ulica 2, 1000 Ljubljana Odgovorna urednica: Sara Bogomolec Izvršna urednica: Polja Pretnar Uredniški odbor: Miha Mermal, Maja Bem, Janja Furjan, Tea Hegeduš Produkcija: Image management d.o.o. Tisk: Radin Print d.o.o. Distribucija: Pošta Slovenije d.o.o. Oglasno trženje: Matic Žehelj, matic.zehelj@btc.si Kontakt uredništva: urednistvo@btc-city.com BTC City Vodnik izhaja v slovenskem jeziku. Ponatis celote ali posameznih delov je prepovedan. Natisnjeno v 45.000 izvodih. BTC d.d. deluje zgolj kot izdajatelj te publikacije in ne kot naročnik oglasa ali ponudnik blaga in storitev, objavljenih v tej publikaciji, ter posledično ne odgovarja za vsebino in točnost posameznega oglasa ali druge vsebine, vključno, a ne omejeno na izgled izdelka, njegove lastnosti in ceno. Ob tem velja, da so objavljene cene informativne narave in si naročniki oglasov oziroma ponudniki blaga in storitev, objavljenih v tej publikaciji, pridržujejo pravico do njihove spremembe in do spremembe drugih pogojev prodaje. Vsebina te publikacije ne predstavlja ponudbe za sklenitev pogodbe in je informativne narave. Fotografije izdelkov in prikaza storitev so simbolične. Nekateri izdelki zaradi povečane ali pomanjšane velikosti niso v sorazmernih velikostih. Barvni odtenki in videz izdelkov na fotografijah lahko odstopa od dejanskega stanja. O lastnostih izdelkov se pred nakupom pozanimajte pri označenem prodajalcu. BTC d.d. prav tako ne prevzema odgovornosti za morebitne napake v reviji ter spremembe v programu prireditev po zaključku redakcije, se pa zanje opravičuje. V reviji so prispevki zunanjih avtorjev, ki ne izražajo nujno tudi stališč družbe BTC d.d.

B TC C I T Y - 1


vsebina

ZIMA 2023

1 Uvodnik

Prva beseda odgovorne urednice.

4 Prazniki

Decembrske aktivnosti za vso družino.

8 Utrinki

Dobre zgodbe in novice iz mesta v malem.

12 Intervju

Kar želiš, to dobiš! Pogovor s Tadejem Tošem, Klemnom Slakonjo in Leo Cok.

16 Moda

Modni prazniki.

26 Modni nakupi

Predlogi za praznične dni zanjo in zanj.

32 Lepota

Dva decembrska videza.

36 Darila

Odlični predlogi za vso družino.

40 Igralnica

Predlogi za vesele, praznično obarvane igrarije iz BTC Cityja.

42 Ustvarjanje

Praznična jelka v novi preobleki.

44 Dom

Dnevna soba – središče domačnosti.

46 Pijače

Na zdravje s koktejli sezone!

48 Kulinarika

Gurmanski predlogi, ki ne razočarajo.

50 Dobra zgodba

Kratochwill: 30 let odličnega piva.

52 Wellness

Mali vodnik za potenje v savni.

54 Šport

V novo leto z dobrim vetrom.

56 Rekreacija

5 razlogov za zimski tenis.

NA NASLOVNICI: Kasia v obleki (170 EUR), Boutique – Dvorana A. Fotografija: Nejc Pernek za Studio DD.


BTC d.d., Ameriška ulica 2

Podari srečo,

ODKRIJ VEČ:

btc-city.com

Darilna kartica BTC City narišite nasmeh na obrazih svojih najbližjih s popolnim prazničnim darilom.

prejmi nasmeh.


PRAZNIKI

DECEMBRSKE AKTIVNOSTI za vso družino

Nikar ne čakajte na vrhunce prazničnega decembra, njegovo čarobnost raje raztegnite kar na ves mesec. Naj bo lep in veselja poln vsak dan! Omislite si (vsaj) eno prijetno in zabavno aktivnost na dan, táko, ki bo zagotovljeno poskrbela za dobro razpoloženje.

SLADKA IZMENJAVA DRUŽINSKA NEDELJA Kaj početi na decembrsko nedeljo? Rezervirajte svoj termin v WOOP!u, kjer vas ob nedeljah čakajo prav posebno družinsko dogajanje in popusti. Rešite se iz sobe pobega, igrajte glow golf v temi in se spoznajte z drugimi WOOP!ovimi atrakcijami. Top zabava za mlado in staro!

PRAV POSEBNE VOŠČILNICE Naj bodo letos voščilnice nekaj posebnega. Skočite v Dvorano A, kjer vas v Selfie Cityju čaka 12 različnih foto kotičkov z zabavnimi ozadji in s pripomočki, ki zagotavljajo neskončne možnosti za ustvarjanje najbolj kulskih voščil do zdaj! Naredite kup smešnih selfijev, opremite jih z lepimi željami in pošljite svojim najljubšim.

4 - B TC C I T Y

Ste že poskusili organizirati zabavo izmenjave piškotov? Ta slastna praznična tradicija bo zagotovo navdušila vso družino. Rezervirajte si dopoldne za peko piškotov, popoldne pa domov povabite sorodnike, sosede in prijatelje – vsak naj s seboj prinese svoje pecivo, piškote in druge slaščice. Pokusite jih, izberite najboljše, potem pa jih izmenjajte med seboj. 100-% zabava zagotovljena!

SOBOTNE DELAVNICE PRAZNIČNE PEKE Piškote lahko spečete tudi na praznični delavnici peke slastnih piškotov, ki za otroke in družine poteka vsako decembrsko soboto od 9. decembra dalje v Dvorani A od 10. do 13. ure.

POIŠČITE BELO OMELO Pravijo, da bela omela prinaša srečo. Obesite jo nad domačimi vrati – ta božični običaj naj bi odganjal zle duhove in prinašal veselje. In ne pozabite! Vsakogar, ki se znajde pod njo, je treba nujno poljubiti, to prinaša ljubezen in prijateljstvo.


DAN ZA SMEH Ste si že ogledali predstavo Fejmiči: Sama sta najboljša Gašperja Berganta in Žana Papiča? Komedijo Kar želiš, to dobiš!, v kateri blestijo Tadej Toš, Klemen Slakonja in Lea Cok (več o njej na str. 12), Jamskega človeka ali pa Vse zastonj! Vse zastonj!, zmagovalko Dnevov komedije 2023 z žlahtno komedijantko Vesno Pernarčič? Preverite decembrski program SiTi Teatra BTC in si rezervirajte vstopnice za predstavo po svojem okusu!

V RITMIH DOBRE GLASBE Ste za prav poseben glasbeno navdahnjen večer popolne zabave? Omislite si večer karaok! Potrebujete le karaoke sistem (dobro izbiro najdete v trgovini Big Bang v Dvorani 5 in pri Mimovrste v Dvorani 8), veselo družbo in dobro voljo.

DRUŽITE SE S PRAVLJIČNO VILO Imate doma male nagajivce, ki že komaj čakajo na darila pod smrečico? V Dvorani A decembra ob sobotah med 10. in 12. uro ne prezrite prazničnega obhoda zimske vile, ki bo razveseljevala z drobnimi sladkimi darilci in lepimi mislimi za popotnico v novo leto.

SPREHOD MED LUČKAMI Uživajte v migotanju in pravljičnem žarenju tisočerih luči. Izkoristite nakupe za sprehod po praznično okrašenem BTC Cityju, pri tem pa si ne pozabite privoščiti skodelice vroče čokolade, ki jo znajo še kako dobro pripraviti v slaščičarni Zvezda.

DOBRODELNOST POZDRAVITE MIKLAVŽA 2. decembra ob 18. uri si rezervirajte čas za veličasten prihod Miklavža in njegovega sprevoda angelcev, hudičkov, Luciferja, Svetega Petra in trobentačev na Trgu mladih v BTC Cityju. Najmlajši bodo lahko uživali ob kratki igrani predstavi, nato pa jih bo Miklavž obdaril s sladkimi darilci, z dobrim možem pa se bodo lahko tudi fotografirali. Čudovit uvod v pravljični mesec za vse generacije.

FILMSKI MARATON

Ne delite le dobrih misli in lepih želja, naj štejejo tudi dejanja. Spomnite se tistih, ki kakorkoli potrebujejo našo pomoč. Povežite se z dobrodelnimi organizacijami, z zavetišči za zapuščene živali ali z drugimi humanitarnimi društvi in povprašajte, na kakšen način lahko praznike polepšate tudi drugim.

NAPOLNITE SI BATERIJE Praznični december je velikokrat naporen mesec, zato si vmes le vzemite nekaj počitka in miru. Idealna izbira? Razvajanje v wellnessu Vodnega mesta Atlantis. Privoščite si potenje v izbrani savni v kombinaciji s prijetno masažo – popolno protistresno terapijo.

Je kaj lepšega od stiskanja na toplem kavču in uživanja v dobrih filmih? Organizirajte družinski filmski maraton, specite dovolj pokovke, obujte tople nogavice, potem pa hitro pod odejo dobrim zgodbam naproti.

B TC C I T Y - 5


PRAZNIKI

ZAMENJAJTE VLOGE ZA EN DAN OKRASEK V ZNAMENJU LETA Ste že slišali za britansko praznično tradicijo, ki pravi, da je treba vsako leto smrečico okrasiti z enim dodatnim obeskom, ki zaznamuje leto? Kaj je to leto pomenilo vam? Izdelajte okrasek, ki po vašem predstavlja duh minulih 365 dni, sami. Super pripomočke za ustvarjanje najdete v trgovinah Pri Levčku in Tedi v Dvorani A.

DAN PRAZNIČNIH PULOVERJEV Ga že imate? Super kričeč praznični pulover, ki je že nekaj časa praznični musthave tudi pri nas? Skočite v BTC City in v pestri ponudbi poiščite pravega zase. Potem pa ga oblecite in to s ponosom!

ULOVITE SREČO … IN LEPE MISLI Preizkusite svojo srečo na Darilomatu! Ta prav posebni avtomat nagrajuje s kartončki, ki prinašajo lepe misli, nekateri izmed njih pa vas bodo razveselili tudi s posebnim darilom – darilno kartico BTC City v vrednosti 20 evrov. Ob decembrskih sobotah ga najdete v Dvorani A, razen 9. decembra, ko bo razveseljeval v preddverju Emporiuma.

6 - B TC C I T Y

Imate otroke? Predlagajte jim zabavno igro menjave vlog. Za en dan naj oni postanejo starši, vi pa otroci! Smeh in zabava zagotovljena, pa tudi za kanček dobrodošlega pogleda v odraslo življenje bo poskrbljeno.

SEZNAM DARIL Hmm, kaj podariti in bližnje razveseliti? Naredite seznam dobrih idej, nato pa se odpravite po nakupih (nekaj predlogov najdete tudi na naših straneh). Se bojite, da boste brcnili v temo? Podarite darilno kartico BTC City, s katero ni mogoče zgrešiti. Vaši obdarjenci jo lahko namreč unovčijo pri več kot 250 ponudnikih, in to kar v treh mestih.

ZAVIJTE DARILA NA EN, DVA, TRI Nimate časa ali pa ne spretnosti za zavijanje daril? Obiščite Dvorano A, kjer vam bodo med 16. in 30. decembrom (med tednom od 11. do 20. ure, ob sobotah pa od 10. do 20. ure) darila zavili lepo, hitro in ... pozor! ... brezplačno. Vi pa lahko med tem skočite po opravkih ali si privoščite kavo v katerem od bližnjih lokalov.


VELIKI BOŽIČKOV ŽUR Božiček bo Trg mladih v BTC Cityju Ljubljana v velikem slogu obiskal 22. decembra ob 17. uri. Pripeljal se bo v družbi palčic s praznično osvetljeno poni kočijo, za zabavno vzdušje pa bo poskrbel glasbeni gost presenečenja. Fotografirajte se z Božičkom, zaplešite z njim, privoščite si brezplačna praznični čaj ali božični kakav s smetano, brezplačno pa se lahko zapeljete tudi s poni kočijo!

MARATON DRUŽABNIH IGER Katere družabne igre imate najraje? Namenite jim vso soboto in organizirajte povsem pravo olimpijado. Povabite lahko tudi prijatelje, sorodnike ali pa še kakšnega drugega navdušenca nad igranjem. In ne pozabite na pokal za zmagovalca. Odlično izbiro družabnih iger najdete v trgovinah Baby Center v Dvorani 11, E-igrače v Dvorani A in Müller v Dvorani 5.

VEČER V BOŽIČNIH PIŽAMAH

SKRB ZA ŽIVALI Veseli december, še posebej, kadar je mrzel, za prostoživeče živali pogosto ni najlepši. Pomislite na ptice – na vrtu ali okenski polici jim namestite hišico in prigrizke. Ljubke hišice najdete v trgovini Merkur v Dvorani 17, hrano za prostoživeče ptice pa v trgovini Mr.Pet v Dvorani 3. Da bo dan v znamenju živali nekaj posebnega, pa do konca decembra lahko obiščete še Razstavo pajkov, škorpijonov in stonog v Dvorani A, in sicer ob četrtkih in petkih od 12. do 20. ure, ob sobotah od 10. do 20. ure, med 27. in 30. decembrom pa vsak dan od 11. do 20. ure.

SKRIVNI BOŽIČEK Določite skupino, ki se med seboj obdaruje – ožjo, širšo, druščino svojih prijateljev … Določite znesek, namenjen za darilo, denimo 10 evrov, nato pa na listke napišite svoja imena, listke prepognite in jih vrzite v vrečko. Vsak naj izžreba en listek in v trgovinah poišče darilo za tistega, čigar ime je izžrebal. Za božič ali kak drug dan med prazniki pripravite srečanje in na mizo na skrivaj postavite vsa darila, vsako označeno z imenom tistega, ki ga bo dobil. Vsak naj svoje darilo odpre in poskuša uganiti, kdo je njegov skrivni Božiček.

PENICE NA ŽARU Ne pozabite na ‘crkljanje’ s slastnimi penicami na žaru, še eno priljubljeno praznično tradicijo. Zunaj zakurite žar, nato pa na njem specite penice – najdete jih v trgovini Gourmet Shop v Spodnji etaži Emporiuma. Nimate žara? Dodajte jih gosti vroči čokoladi, v kateri se nežno stopijo. Mnjama!

Vsi družinski člani se oblecite v enake pižame, potiskane z božičnimi motivi – izdelate jih lahko tudi sami, tako da na pižame, ki jih imate, prišijete okraske, izdelane iz ostankov blaga. Odlična priložnost za družinsko fotografiranje (pa ne pozabite si na glave natakniti Božičkovih kap, jelenjih rožičkov in drugega okrasja; najdete ga v trgovinah Magic Shop v Dvorani A in Merkur v Dvorani 17!)

B TC C I T Y - 7


Nova lokacija Info točke BTC City

P

otrebujete informacije o trgovinah in lokalih, o dogodkih, prireditvah in novostih v BTC Cityju? Obiščite Info točko, ki jo še vedno najdete v Dvorani A, po novem v pritličju pri vhodu A2 (nasproti trgovine Sizeer). V Info točki lahko kupite tudi darilne kartice BTC City in Vodno mesto Atlantis, vstopnice za SiTi Teater BTC in preberete razno informativno gradivo iz središča BTC City Ljubljana. DVORANA A

utrinki

Dobre zgodbe in novice iz BTC Cityja.

Gremo na smuči!

S

e že pripravljate na prve zavoje po snežnih strminah? Poskrbite za dobro nabrušene smuči. Da bo smuka letos tekla gladko in prijetno, poskrbijo v Intersportu v Dvorani 6 ter v trgovini Extreme Vital v dvorani Millenium, kjer vam ponujajo celovit sezonski servis smuči.

8 - B TC C I T Y


V objemu prefinjenega nakita

L

ep in dragocen nakit boste lahko od decembra naprej našli v novi Zlatarni Aura, kjer vam bodo na voljo klasični pa tudi sodobni kosi nakita, izdelani iz zlata, srebra, jekla, titana, dragih in poldragih kamnov ter biserov. Zlatarna, ki se ponaša z več kot 30-letno tradicijo, bo zagotovo navdušila vse, ki razmišljate, da bi dahnili usodni ‘da’, saj ponujajo veliko izbiro poročnih in zaročnih prstanov, še posebej pa so ponosni na dve priznani blagovni znamki, ki sta se jim pridružili pred kratkim – nemško proizvajalko srebrnega nakita Vilmas in italijansko znamko jeklenega nakita in ročnih ur Liu Jo. Nakit vam izdelajo tudi po naročilu (poleg diamantov imajo v ponudbi tudi moissanite) ter z veseljem opravijo celovit servis nakita – vzdrževanje, popravila in čiščenje. DVORANA A

Opremljeni za nove projekte

S

te si za prihajajoče leto zastavili kakšen večji projekt ali pa vas čaka celovita prenova doma? Za začetek poskrbite za urejeno delovno okolje in nakup ustrezne zaščitne opreme. Najdete jo v trgovini Zavas, ki letos praznuje časti vrednih 30 let. V njej ponujajo široko izbiro zaščitne obutve, delovnih oblačil in drugih kosov osebne varovalne opreme vodilnih globalnih blagovnih znamk, kot so Helly Hansen Workwear, Bollé Safety, Elten, Kask, Planam, Monitor in druge.  DVORANA A

Obvezna postaja za mojstre

K

am po ročna in električna orodja ter opremo za vrt? Vsi profesionalni in domači mojstri obiščite trgovino Total Tools, kjer najdete veliko ponudbo visokokakovostnega orodja za vsako delo, tehnološke in inovativne pripomočke ter vrtnarsko opremo. Širok izbor izdelkov, zasnovan za zagotavljanje učinkovitosti in uspešnosti pri različnih projektih, bo navdušil vse, ne glede na to, ali se ukvarjate z gradbeništvom, popravilom avtomobila ali urejanjem vrta. V trgovini vas postreže strokovno usposobljeno osebje, ki vam bo z veseljem tudi svetovalo pri nakupu.  DVORANA A

Novi trendi iz Italije

O

svežite garderobo v novi trgovini Melorin Moda, kjer so police založili s cenovno dostopnimi modnimi oblačili in dodatki, ki poskrbijo za urejen videz od jutra do večera. Izdelani so v Italiji in prava izbira za vse, ki prisegate na trende, eleganco, udobje in vzdržljivost. Ne prezrite tudi pestre izbire oblek za poslovne in svečane dogodke, kot so poroke in maturantski plesi.  DVORANA A


UTRINKI

Paketniki za še prijaznejše nakupe

S

te nakupovali v spletni trgovini, pa bi se radi izognili čakanju na dostavljavca, prevzemu v prodajalni in čakanju v vrsti? Prevzemite svoja spletna naročila v štirih paketnikih v BTC Cityju – hitro, enostavno, brezplačno in brezkontaktno, predvsem pa takrat, ko imate čas! Najdete jih pred Dvorano A (pri vhodu A5), pred trgovino Intersport, na Latinskem trgu pred trgovino Zara in na parkirišču Kristalne palače pred trgovino Nôrt. Ob prejemu sporočila dostavne službe o dostavi vašega paketa izberite za lokacijo prevzema enega izmed paketnikov v BTC Cityju, nato pa po prejetju sporočila o dostavi svoj paket ob pomoči mobilnega telefona dvignite na izbranem mestu. Preprosto, kajne?

Ogled razstave o letalstvu

S

te vedeli, da 7. decembra praznujemo svetovni dan civilnega letalstva? Zaznamnujte ga z obiskom razstave o zgodovini in razvoju slovenskega letalstva – najdete jo na nadvse zanimivi lokaciji, na območju prvega slovenskega civilnega letališča, ki je v Mostah delovalo med letoma 1933 in 1979. Od leta 2019, ko ga je družba BTC v sodelovanju z MO Ljubljana obnovila po izvirni podobi, v nekdanji letališki stavbi najdete kavarno Cacao, v nekdanjem kontrolnem stolpu pa so Muzeji in galerije mesta Ljubljane uredili razstavo, na kateri lahko izveste več o starem letališču, ki je Ljubljano ‘povezalo s svetom’. Zanimivo in poučno!  STARO LETALIŠČE

Raj za modne ustvarjalce

V

as srbijo prsti in se oglaša vaša ustvarjalna žilica? Obiščite Svet metraže, raj za vse modne navdušence, šivilje, krojače in tapetnike. Iz raznolike ponudbe izberite metrsko blago, dekorativne tkanine, dodatke za šivanje, pletenje ali ustvarjanje za svoj novi projekt, nato pa zavihajte rokave in se prepustite kreativnosti!  DVORANA A

1 0 - B TC C I T Y


TO JE TVOJA ZIMA

NOVA KOLEKCIJA 2023/24 INTERSPORT ISI d.o.o. · Naklo · The Heart of Sport / V srcu športa

ZA BREZSKRBNE ZIMSKE UŽITKE

OGLEJTE SI PONUDBO NA SPLETU IN V PRODAJALNAH


1 2 - B TC C I T Y

Fotografija: Peter Giodani


INTERVJU

Kar želiš,

TO DOBIŠ!

Tadej Toš, Klemen Slakonja in Lea Cok. Trio odličnih igralcev, ki bodo v novi komediji SiTi Teatra BTC Kar želiš, to dobiš! – svetovni uspešnici kanadskega avtorja Norma Fosterja v režiji žlahtne režiserke zadnjih Dnevov komedije Ajde Valcl – poskrbeli za salve smeha in veliko dobre volje, odkrivajo, kje iščejo popolnost, kako je lahko uresničitev želja včasih nevarna zadeva ter zakaj se tako preklemansko dobro znajdejo prav v komediji.

Najpomembnejših 5 lastnosti, ki po vašem opredeljujejo vašega popolnega partnerja/vašo popolno partnerico? Tadej: Duhovitost, dobrosrčnost, ustvarjalnost, potrpežljivost, razumevanje. Lea: Smisel za humor – da je druženje zabavno. Zanesljivost – da lahko računam na osebo, da pri njej besede sovpadajo z akcijo. Iznajdljivost – kljub izzivom uspe najti kreativne rešitve. Srčnost – ni treba velikih dejanj, pač pa dejanja z veliko ljubezni. Spontanost – rada imam spontane trenutke, saj mi dajejo občutek svobode, in če to tudi njemu vzbuja podoben občutek, je zagotovo več možnosti, da je odnos svoboden v svoji spontanosti. Klemen: Da ji je ime Mojca. Da se piše Fatur. In da je igralka. V registru je namreč kar nekaj Mojc Fatur. To je to. Vam je to popolnost uspelo najti? Lea: Ne in čeprav sem idealistka, mislim, da to ni realno, zato tudi menim, da tega ne bom našla. Kot jaz nisem popolna, ne morem tega pričakovati od osebe, odnosa ali situacije. Tadej: Seveda ne in prav v tem je čar, v nihanju, spremembah, izkušnjah. Klemen: Kot perfekcionist težko priznam, da popolnosti ni. Ni pa lepšega kot skupni pogled nazaj in spoznanje, da sva prehodila dolgo pot, na kateri sva skupaj zelo napredovala, rastla na vseh mogočih področjih. Greva naprej po tej poti. Kaj pa je tisto, česar pri svojem partnerju/svoji partnerici ne prenašate? Klemen: Prenašam vse. Enako Mojca. Zato pa sva lahko skupaj (smeh). Lea: Samoumevnost … tako dobim občutek, da človeka ne zanimam, in to me popolnoma ohladi, saj se začnem spraševati, kaj je smisel partnerstva, če se počutim samo. Tadej: Da česa pri partnerici ne bi prenašal ... tega ni – se pa

z leti človek nauči, da lahko tudi varnostna razdalja učinkuje blagodejno. Zakaj ljudje po vašem mnenju iščemo popolnost, ko jo najdemo, pa pogosto ugotovimo, da si tega sploh ne želimo? Klemen: Ko bom našel popolnost, vam bom z veseljem odgovoril na to vprašanje. Tadej: Ne bi rekel, da iščemo popolnost, bolj bi rekel, da iščemo mir oziroma da smo tudi v odnosih postali potrošniki – v sočloveku iščemo predvidljive kvalitete z garancijo brez stranskih učinkov, tega pa seveda ni (smeh). Lea: Zdi se mi, da je to posledica sreče, ki jo, podzavestno, kdaj pa kdaj enačimo s popolnostjo, torej: ‘KO BOM to pa to, BOM to pa to.’ Velikokrat iščemo iz pomanjkanja in ne presežka. Hkrati se mi zdi, da težko vemo, kaj hočemo, če ne vemo, česa nočemo. Zakaj je po vašem mnenju ‘kar želiš, to dobiš’ lahko tudi ‘nevarna’ zadeva? Ste v življenju kdaj to občutili tudi na svoji koži? Klemen: Ko sem se zaposlil za nedoločen čas, sem najprej to dojemal kot uresničitev sanj, pozneje pa kot zapor. Tadej: Da, lahko je nevarna, jaz sem si v srednji šoli zelo želel postati igralec – in se je zgodilo. Lea: Ena možnost izvira iz pogojevanja sreče. Zgodilo se mi je, da sem si rekla, da bom, ko bom imela partnerja, stanovanje in reden dohodek, srečna. Ko sem vse to imela, sem se sočasno prvič spopadla z izgorelostjo. Zakaj je bilo tako? Verjetno, ker nisem bila dovolj natančna … Kakšen partner? Kakšna služba? Koliko dela? In takrat nisem vedela, da sreča ni rezultat, pač pa je naravnanost, ki jo hranijo hvaležnost, odprtost, zaupanje in predanost. In hvaležna sem za izgorelost, pomagala mi je priti do tega spoznanja.

B TC C I T Y - 1 3


INTERVJU

Kako ste se znašli v novi vlogi? Kako ste se pripravljali nanjo in kaj je tisto, kar ste želeli izpostaviti? Klemen: Predvsem sem skušal čim bolj slediti tekstu, ki je komedijsko pisan zelo natančno. Na vajah pa se prepustiti in biti odprt za Tadejeve improvizacije, ki odpirajo nov prostor (smeh). Tadej: V naši predstavi je zame novo predvsem to, da sem velikokrat v položaju ‘podajalca žoge’. Sicer sem zadnje čase na odru večinoma sam in tam gre za žongliranje, žogo v igri ves čas držim le jaz. Tukaj pa imam to srečo, da igram na poziciji podajalca, resnično lepo je biti ob Lei in Klemnu, ko zabijata gole (smeh). Priprave na vlogo pa so potekale v smislu – Tadej, umiri se in se nauči besedilo. Lea: Že ko sem brala tekst, sem videla telesno govorico in obrazno mimiko tega lika in to mi je zelo pomagalo pri orientaciji na odru. Na like se pripravljam tako, da zvečer prebiram tekst, saj je podzavest aktivna, zato je manj napora potrebnega pri zapomnitvi. Drugače pa so ideje, rešitve itd. prišle zelo naključno – na sprehodu, med kuhanjem, telovadbo, pod tušem. Zdi se mi, da nima smisla, da bi karkoli izpostavljala jaz osebno, saj če si kot igralec natančen pri ustvarjanju vlog, se bodo družbeni mehanizmi, ki jih avtor postavlja pod vprašaj, sami izpostavili, čemur v komediji sledi smeh.

delala do zdaj. Poleg tega, da je prodorna in izjemno duhovita, pušča prostor za igralčeve kreacije. Če sem se izgubila v liku, mi je v hipu ponudila refleksijo in skupaj sva iskali alternativo, s čimer mi je dajala občutek varnosti. Ona je ustvarjalka, ki zaupa procesu in ritmu nastanka predstave, to pa ni preprosto, saj negotovost kdaj sili k nadzoru. Tukaj Ajda zmaguje na celotni črti, to pa po mojem mnenju nakazuje, da je pogumna in stabilna osebnost. Tadej: Sreča je bila na naši strani, ko se je ekipi pridružila Ajda, žlahtna režiserka zadnjih Dnevov komedije. Kombinacija je optimalna, ker je Ajda režiserka, ki zaupa igralcem, zna čakati na pravi rezultat in predvsem zna optimalno razporediti čas v fazi priprav ter poskrbeti za to, da ima predstava rep in glavo. Klemen: Z Ajdo sodelujem tretjič in vsakič so bile vaje z njo pravi balzam. Ima super smisel za humor, ideje in natančne igralske napotke. V vsej svoji gledališki karieri nisem doživel, da bi že na prvi vaji imeli kostume in postavljeno scenografijo. Res je, da zaradi zasedenosti vseh nas nismo imeli na voljo toliko vaj, kot si jih v gledališču privoščimo sicer, a je bil študij predstave kljub temu miren in nadvse zabaven. Upam, da bo to lahko začutila tudi publika.

Koliko ‘vas’ lahko na splošno najdemo v vlogah, ki jih igrate? In koliko v tej? Lea: Zelo malo, vsaj mene. Definitivno je pogled na vlogo moj in od članov ekipe, s katero sodelujem, pa vendar je pri igri magično prav to, da pozabiš nase in prek empatije vstopaš v usode drugih. Torej živiš, dihaš vlogo, ki si jo ‘valil’ dva meseca in jo ‘rodil’ s premiero. In jo nadgrajuješ s ponovitvami. Sočasno nam je dana domišljija, zato projekcije sebe na lik ne vidim kot ultimativno kreativnost, saj dvomim, da je igra prepričljivejša, če svoje zasebne izkušnje preliješ čez lik. Ni potrebe, no, vsaj jaz je ne čutim. Včasih to deluje, vendar mi ta formula ne diši kaj preveč. Tadej: Obstajata dve poti kreacije vloge: ena je ta, da se oddaljiš od sebe in se približaš vlogi, druga pa, da vlogo spustiš k sebi – to je moja pot. Pripravim teren, da se vloga lahko naseli vame, da lik na odru lahko usmerjam po svojih instinktih, na odru me zelo privlači iskra trenutka. Klemen: Glede na to, da se vloge prelijejo čez moje telo, me je v njih kar precej. Sicer pa gre tokrat za lik ženskarja, ki je moje popolno nasprotje.

Lea, kako ste se ujeli s Tadejem in Klemnom? Zelo dobro. Najprej sem imela tremo, saj sta dva izmed najboljših igralcev v slovenskem prostoru. Sta pa tudi velika in srčna človeka, ki sprejemata različnost, pripravljena sta pomagati. To je omililo tremo in z njima sem na lastni koži okusila, da v takih okoliščinah ideje in humor pridejo zelo organsko, brez napora.

Kar želiš, to dobiš! je komedija. In zakaj se po vašem mnenju tako dobro znajdete prav v tem žanru? Tadej: Kako in zakaj sem se v življenju znašel v komediji, ne vem, verjetno zato, ker sem zmeraj iskal odziv občinstva, tega v tragediji ni – tam so ljudje lepo tiho in čakajo na konec. Komedija je iskra, veselje, življenje, improvizacija, presenečenje, sprošča hormone sreče, zadovoljstva in ljubezni – tega v tragediji ne boste našli. Klemen: Pri komedijah obožujem smeh publike in energijo, ki valovi med gledalci in igralci. Sem pa v Drami na povsem drug način užival tudi v nekaterih tragedijah. Lea: Od malih nog sem bila zelo duhovita, ne da bi se trudila nasmejati ljudi. Z leti je to začelo bledeti, ker se mi je zdelo, da me ljudje ne jemljejo resno. V času akademije so mi bile ljubše tragedije, zdaj pa se vračajo komedije in zelo sem vesela, saj se mi zdi, da danes ljudje potrebujemo smeh in lahkotnost, ker časi niso preprosti.

Kako pa se je z vama ujela Lea? Tadej: Lea je nova zvezda slovenske komedije, očarljiva, okretna, duhovita, iskriva, hitra, gibčna, odlična odrska partnerica, menim, da bo občinstvo to takoj prepoznalo in tudi nagradilo z lepim aplavzom. Privilegij je, da sem lahko zraven, ko se rojeva zvezda. Klemen: Lea je izjemna igralka z neverjetnim občutkom za komiko, tako da sva jo vzljubila takoj.

Kar želiš, to dobiš! je svetovna uspešnica kanadskega dramatika Norma Fosterja The Love List, ki velja za avtorjevo najpomembnejše in najuspešnejše delo. Na slovenske odre jo je premierno postavila Ajda Valcl. Kako dobro, menite, je opravila svoje delo? Lea: Ajda je ena izmed najboljših režiserk, s katerimi sem

1 4 - B TC C I T Y

Tadej in Klemen, sodelovala sta že v nagrajeni komični uspešnici Tak Si in v ‘gledališkem stripu’ Janez Novak, kako je bilo vnovič združiti moči? Klemen: Kot magnet me vedno znova vleče v nove projekte s Tadejem. Zelo, zelo rad si delim oder z njim. Tadej: Preden sva bila povabljena k sodelovanju, sva bila ravno v dogovorih za najino novo skupno avtorsko predstavo Zebra in gepard šov (smeh). Zdaj delamo Kar želiš, to dobiš!, zebra in gepard pa bosta še malo počakala. Klemna imam rad, na odru imava dobro kemijo, veselim se predstav in predvsem tega, kako lepo bo gledati, ko bo prijatelj briljiral (smeh).

Predstava je nastala v produkciji SiTi Teatra BTC. Kako ste se počutili na ‘njihovem odru’? Tadej: S SiTi teatrom sodelujem že leta, postali smo prijatelji, družina. Lea: Jaz pa z njimi sodelujem prvič in moram reči, da se počutim zelo dobro in sprejeto. Direktorja sta dostopna, odprta, tehnična ekipa je profesionalna, ustrežljiva. Program teatra je zelo raznolik, različnim ustvarjalcem ponuja prostor za njihove umetniške izdelke, v katerih je vedno veliko humorja. Mislim, da prav to danes postaja poslanstvo, ki ga SiTi Teater opravlja z veliko skrbnostjo in pozornostjo. Klemen: SiTiju bom za vedno hvaležen za priložnost, ki mi jo je dal s predstavo Tak Si, in za vse igralske izkušnje, ki sem jih lahko s skoraj 200 ponovitvami nabral ob Tadeju. SiTi Teater dojemam kot svojo gledališko družino, kamor se vedno rad vračam.


december 2023 / januar 2024

VSTOPITE V NOVO LETO 2024 NASMEJANI

Komedije

Koncerti

NIKOLI NI PREPOZNO

Jubilejni 15. praznični koncert ANJA BUKOVEC

1. 12., 21. 12., 31. 12. in 12. 1. ob 20h monokomedija z Mojco Fatur

6. 12. ob 20h

MALI OTROCI, VELIKI PROBLEMI

BigBand@SiTi POKLON JACU PASTORIUSU

2. 12. ob 20h stand-up komedija z Alešem Novakom in Urošem Kuzmanom

7. 12. ob 20h

FEJMIČI: SAMA STA NAJBOLJŠA 5. 12., 17. 12. in 29. 12. ob 20h stand-up komedija z Gašperjem Bergantom in Žanom Papićem

KAR ŽELIŠ, TO DOBIŠ 12. 12., 19. 12., 30. 12. in 31. 1. ob 20h komedija s Tadejem Tošem, Klemnom Slakonjo in Leo Cok

VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

SiTi pop ANJA RUPEL s skupino 8. 12. ob 20h

SiTi za dobro musko BOSSA DE NOVO 26. 12. ob 20h

OGLAS SITI SiTi za dobro musko ROBERT PETAN z zasedbo

13. 12. ob 20h žlahtna komedija v gostuje Prešernovo gledališče Kranj

JAMSKI ČLOVEK 15. 12. ob 20h monokomedija z Urošem Fürstom

ABRAhmm 16. 12., 28. 12. in 10. 1. ob 20h stand-up komedija s Tadejem Tošem

SLOVENEC IN POL 22. 12. ob 20h komedija s Perico Jerkovićem in Alešem Novakom

OD TIŠINE DO GLASBE

23. 12. v 400. ponovitev in 6. 1. ob 20h glasbena monokomedija z Juretom Ivanušičem

11. 1. ob 20h

Aloha Elvis SMOOTH BAND & OTO PESTNER 13. 1. ob 20h

1na1 GUŠTI & TOMI M. 19. 1. ob 20h

BigBand@SiTi ADAM KLEMM 25. 1. ob 20ih

SiTi pop MARAAYA 26. 1. ob 20h

ĐORĐIĆ SE VRAČA

17. 1. v predpremiera 18. 1. v premiera in 24. 1. ob 20h monokomedija z Aleksandrom Rajakovićem – Saletom

ČUDEŽ 20. 1. ob 20h komedija s Tino Gorenjak, Primožem Vrhovcem in Jašo Jamnikom

Za najmlajše Sobotni dopoldnevi za najmlajše 2. 12., 9. 12., 16. 12., 23. 12., 30. 12., 13. 1., 20. 1. in 27. 1. ob 11h

ITE TJ E P O DA R A N O D O Ž I V E J E M NAS M! LI Ž NJ I ur T U D I B top nic a: 21 e eur s v a r o ke: 7 t n il o r a z Da a ic v s to p n D a r ilna

www.sititeater.si, 070 940 940 v Prodaja vstopnic: Info točka BTC City (Dvorana A), Petrol, Cankarjev dom, www.mojekarte.si B TC C I T Y - 1 5


MODNI prazniki V elegantni opravi, v toplih puloverjih ali pa v udobni pižami – ne glede na to, kam vas bo ponesel praznični čas, izberite si opravo po lastni meri. Predstavljamo vam nekaj modnih predlogov iz BTC Cityja za vse priložnosti. Fotografije: Nejc Pernek za Studio DD. Ad in styling: Tea Hegeduš

LEVO: SRAJCA (39 EUR), PULOVER (25 EUR), KAVBOJKE (55 EUR) IN ŠAL (12,50 EUR), MF711 – DVORANA A; ČEVLJI (116,92 EUR), ALPINA – DVORANA 3 DESNO: OBLEKA ORIGINAL MARINES (35,95 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11; KAPA (15 EUR), MF711 – DVORANA A

1 6 - B TC C I T Y


LEVO: KAPA (29,95 EUR), SUKNJIČ (129 EUR), JOPA (69,95 EUR), BLUZA (59,95 EUR), KAVBOJKE (69,95 EUR), BENETTON – DVORANA A; TORBICA (29 EUR), MF711 – DVORANA A DESNO: KAPA (19,90 EUR), MF711 – DVORANA A; ŠAL (49,95 EUR), SRAJCA (39,95 EUR), ROKAVICE (22,95 EUR), HLAČE (69,95 EUR), BENETTON – DVORANA A; TORBICA (129 EUR), SAMSONITE – DVORANA A

B TC C I T Y - 1 7


LEVO: MAJICA IN KRATKE HLAČE (29,90 EUR), DOLGA SRAJCA (39,90 EUR), EXTREME INTIMO – DVORANA A NA SREDINI: PIŽAMA (18,99 EUR), MANA – DVORANA 4; KAPA (19,90 EUR), LANDING ZONE ARMY SHOP – DVORANA 11 DESNO: MAJICA (7,90 EUR) IN HLAČE (26,90 EUR), EXTREME INTIMO – DVORANA A DOJENČICA: PIŽAMA (19,90 EUR), EXTREME INTIMO – DVORANA A

1 8 - B TC C I T Y


LEVO: MAJICA (18,90 EUR) IN HLAČE (26,90 EUR), EXTREME INTIMO – DVORANA A; ODEJA (7,99 EUR), MANA – DVORANA 4 DESNO: PIŽAMA (27,90 EUR), EXTREME INTIMO – DVORANA A

B TC C I T Y - 1 9


LEVO: OBLEKA (28,90 EUR), OGRLICA (8,90 EUR), TORBICA (14,90 EUR) IN ŠKORNJI (34,90 EUR), MIA FASHION – DVORANA A DESNO: OBLEKA RALPH LAUREN (399,95 EUR), EMPORIUM; TORBICA (14,90 EUR) IN ŠKORNJI (34,90 EUR), MIA FASHION – DVORANA A

2 0 - B TC C I T Y


LEVO: OBLEKA (199 EUR) IN SRAJCA (29,90 EUR), ANITA MOŠKI IN ŽENSKI BOUTIQUE – DVORANA A; URA SECTOR (269 EUR), SLOWATCH – DVORANA A; ČEVLJI LA CUOIERIA (76,41 EUR), ALPINA – DVORANA 3 DESNO: OBLEKA (199 EUR) IN SRAJCA (29,90 EUR), ANITA MOŠKI IN ŽENSKI BOUTIQUE – DVORANA A; ČEVLJI (116,92 EUR), ALPINA – DVORANA 3 SUKI: TORBICA ORIGINAL MARINES (19,95 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11

B TC C I T Y - 2 1


LEVO: OBLEKA (109,99 EUR), OGRLICA (24,90 EUR) IN TORBICA (24,99 EUR), MISTIK – DVORANA A DESNO: SRAJCA (32,90 EUR), METULJČEK (14,90 EUR), SUKNJIČ (89,90 EUR) IN HLAČE (39,90 EUR), BENN – DVORANA A; ČEVLJI LA CUOIERIA (76,41 EUR), ALPINA – DVORANA 3

2 2 - B TC C I T Y


LEVO: OBLEKA (250 EUR), MISTIK – DVORANA A; ČEVLJI (39,95 EUR), ZARA – DVORANA E NA SREDINI: SRAJCA (29,90 EUR), SUKNJIČ (89,90 EUR) IN HLAČE (59,90 EUR), BENN – DVORANA A; URA HUGO (219 EUR), SLOWATCH – DVORANA A; ČEVLJI (116,92 EUR), ALPINA – DVORANA 3 DESNO: OBLEKA (49,99 EUR), MISTIK – DVORANA A

B TC C I T Y - 2 3


LEVO: OBLEKA (57 EUR) IN PLAŠČ (106 EUR), MELORIN MODA – DVORANA A; PAS (8,90 EUR), MIA FASHION – DVORANA A; TORBICA FURLA (395 EUR), EMPORIUM; ZAPESTNICI GUESS (65 IN 80 EUR), SLOWATCH – DVORANA A; ČEVLJI (48,90 EUR), MIA FASHION – DVORANA A NA SREDINI: MAJICA (12,95 EUR) IN HLAČKE (25,95 EUR) MISS ORIGINAL MARINES, BABY CENTER – DVORANA 11 DESNO: OBLEKA (47 EUR), MELORIN MODA – DVORANA A; PAS (5,90 EUR) IN ČEVLJI (38,90), MIA FASHION – DVORANA A; TORBICA FURLA (335 EUR), EMPORIUM; OGRLICA GUESS (60 EUR), SLOWATCH – DVORANA A DOJENČICA: OBLEKA COOL CLUB (24,99 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11

2 4 - B TC C I T Y


OBLEKA (220 EUR), MISTIK – DVORANA A; ČEVLJI (39,95 EUR), ZARA – DVORANA E

MODELI: TIARA, KASIA, AL, KAL, LORENA IN KIARA TER KOSMATINKI SUKI IN NOA. LIČENJE: MAJA AŠIČ

B TC C I T Y - 2 5


MODA 2

3

1 6

4

5

5

9

9 8

10

PRAZNIČNO ZANJ

1 SRAJCA (39,95 EUR), ZARA – DVORANA E 2 SUKNJIČ BOGGI MILANO (559 EUR), EMPORIUM 3 OGRLICA POLICE (64,90 EUR), STEN TIME – DVORANA A 4 HLAČE HUGO (159 EUR), EMPORIUM 5 URA ARMANI EXCHANGE (239 EUR), SLOWATCH – DVORANA A 6 ČEVLJI BUGATTI (79,99 EUR), MASS – DVORANA 7 7 HLAČE BOGGI MILANO (169 EUR), EMPORIUM 8 SRAJCA ZA METULJČKA IN MANŠETNE GUMBE BOGGI MILANO (99 EUR), EMPORIUM 9 PRSTAN BROSWAY (32 EUR), STEN TIME – DVORANA A 10 SUPERGE TOMMY HILFIGER (99,95 EUR), OFFICE SHOES – DVORANA A

2 6 - B TC C I T Y

7


2 4

3

1

5

8

6

7 9

10

11

VEČERNA ELEGANCA

1 TORBICA (39,95 EUR), ZARA – DVORANA E 2 OBLEKA FRANCOMINA (199,90 EUR), EMPORIUM 3 SATENASTA OBLEKA (35,95 EUR), ZARA – DVORANA E 4 RDEČILO ZA USTNICE GUERLAIN ROUGE G (41,99 EUR, OKRASNA EMBALAŽA 26,99 EUR), MÜLLER – DVORANA 5 5 ZAPESTNICA SWAROVSKI (155 EUR), SLOWATCH – DVORANA A 6 OBLEKA LAUREN RALPH LAUREN (329,95 EUR), EMPORIUM 7 URA GUESS (185 EUR), HUDAURA.COM – DVORANA A 8 OBLEKA VILA (39,99 EUR), EMPORIUM 9 UHANI SWAROVSKI (115 EUR), SLOWATCH – DVORANA A 10 TORBICA (16,99 EUR), OFFICE&MORE – DVORANA A 11 SALONARJI UPCOLLECTION (59,99 EUR), MASS – DVORANA 7

B TC C I T Y - 2 7


MODA 5 3

3

2 1

4

8

5

7

6

9

10

POPOLNO UDOBJE

1 JOPA (49 EUR), LELOSI – DVORANA A 2 HLAČE (19,95 EUR), ZARA – DVORANA E 3 HALJA TOMMY HILFIGER (179,90 EUR), EMPORIUM 4 DIFUZOR ZA DOM MILLEFIORI SELECTED CEDAR (24,99 EUR), MERKUR – DVORANA 17 5 BREZROKAVNIK NOISY MAY (59,99 EUR), EMPORIUM 6 TOP (37 EUR), LELOSI – DVORANA A 7 FLANELASTA SRAJCA (29,95 EUR), ZARA – DVORANA E 8 COPATI EMU AUSTRALIA (79,99 EUR), MASS – DVORANA 7 9 NATIKAČI UGG (124,95 EUR), OFFICE SHOES – DVORANA A 10 DIŠEČA SVEČA Z VONJEM BOMBAŽEVEGA CVETA SIFCON (7,49 EUR ZA KOS), OFFICE&MORE – DVORANA A

2 8 - B TC C I T Y


1

2

4 3

6 4

8 5

7

9

10

GORSKI ŠIK

1 JAKNA GAP (119,95 EUR), EMPORIUM 2 GLEŽNJARJI D.FRANKLIN (79,99 EUR), MASS – DVORANA 7 3 PLETEN PULOVER PENNYBLACK (189 EUR), EMPORIUM 4 PLETEN PLAŠČ (59,95 EUR), ZARA – DVORANA E 5 ROČNA URA OLIVIA BURTON (105 EUR), SLOWATCH – DVORANA A 6 MEHKE HLAČE (22,95 EUR), ZARA – DVORANA E 7 NAHRBTNIK LIU JO (179 EUR), OFFICE&MORE – DVORANA A 8 KAPA RALPH LAUREN (79,95 EUR), EMPORIUM 9 PAKET 3 PAROV ŽENSKIH NOGAVIC GAP (19,95 EUR), EMPORIUM 10 VODOODPORNI ČEVLJI QUECHUA (94,99 EUR), DECATHLON – DVORANA 18

B TC C I T Y - 2 9


Sproščeno, udobno in tolpo, predvsem pa neskončno modno. Že imate izbrano obuvalo, ki vas bo poneslo od jeseni prek zime pa vse tja do pomladi? Obiščite trgovino Mass, kjer vas čaka izvrstna izbira obutve priznanih blagovnih znamk za vse priložnosti.

MOKASINI TOM TAILOR, 79,99 EUR

3 0 - B TC C I T Y

ZIMSKI ČEVLJI SORELL, 140 EUR

ŠKORNJI STEVE MADDEN, 160 EUR

PROMOCIJSKO SPOROČILO

ZIMSKI koraki


MODA

N

ove jesensko-zimske modne smernice prisegajo na različne stile, od tistih zelo elegantnih do urbanih, ne manjka pa niti športnih detajlov, pravšnjih za vse, ki čas kljub nižjim temperaturam radi preživljajo zunaj. V ponudbi modne obutve Mass, v kateri vas čakajo številne najbolj priljubljene znamke obutve, lahko izberete točno tisto, kar je to sezono pisano na vašo kožo. Od šik mokasinov, ki se letos nosijo tako k elegantnim hlačam kot tudi k športnim kavbojkam, do usnjenih gležnjarjev v moškem stilu ter opaznih škornjev z robustnim podplatom. Modna obutev ima letos več obrazov, uživajte v njih!

DOBRA IZBIRA

ŠKORNJI STEVE MADDEN, 180 EUR

GLEŽNJARJI HELLY HANSEN, 170 EUR

GLEŽNJARJI GANT, 180 EUR

B TC C I T Y - 3 1


LEPOTA 7

3 4

UR M A abite

o

lič ik k ,

DNI MO elite več

dra až ma si z tič Ko ičila za večern i vi n al n d ez je n fi

G

r

L sti, upo e po pozornosti. 5

1

2

pr e

1 Na obraz nanesite podlago Paese Long Cover za izenačitev tena kože (18,15 EUR), Skin Care Make Up Store – Dvorana A.

6

2 Prekrijte nepopolnosti s korektorjem z učinkom glajenja Bottega Verde (16 EUR), Bottega Verde – Dvorana A. 3 Oči osenčite s paleto Lancôme Hypnôse 5-Color v odtenku Nude Sculptural (69,99 EUR), Müller – Dvorana 5. 4 Obrvi oblikujte z gel maskaro za obrvi Essence Make Me Brow (2,89 EUR), Dm – Dvorana A. 5 Na ličnice nanesite rdečilo za lica Armani Beauty Luminous Silk Glow Blush (48,99 EUR), Müller – Dvorana 5. 6 Ustnice naličite z mat rdečilom L’Oreal Color Riche Intense Volume Matte Colors of Worth v odtenku št. 300 (13,99 EUR), Müller – Dvorana 5.

8

7 Naj nohti zažarijo z lakom za nohte Essie Gel Couture (13,49 EUR), Dm – Dvorana A. 8 Ne pozabite na plast maskare Paese Eyegasm (22 EUR), Skin Care Make Up Store – Dvorana A.

3 2 - B TC C I T Y


4

5

2

R AV NA N činek s

I JAJ

ne slavnostne nev p r ilo ed nimi ličili. ž vs odob ss

SI

a

ijoče U p č o e g ustv olti o em a j rit z i le ga i k

1 Začnite z osnovo za lep sijaj Paese Illuminating base (22 EUR), Skin Care Make Up Store – Dvorana A. 2 Nadaljujte s tekočo podlago za naravni videz Dior Forever Natural Nude (60,99 EUR), Müller – Dvorana 5. 3 Oči osenčite z bleščečim senčilom S-he Colour&Style (2,19 EUR), Dm – Dvorana A.

3

, sti no

4 Na ličnicah ustvarite sij z osvetljevalcem Catrice More Than Glow (4,19 EUR), Dm – Dvorana A. 5 Podaljšajte trepalnice z maskaro Bottega Verde Infinity (22 EUR), Bottega Verde – Dvorana A. 6 Ustnice nežno obarvajte z rdečilom Alverde Naturkosmetik Color&Care v odtenku Dust Nude (3,99 EUR), Dm – Dvorana A.

1

6

B TC C I T Y - 3 3


Podari UAU darila!

OGLASI

3 4 - B TC C I T Y


Še več ponudbe na www.bigbang.si

Naročnik oglasa: Big Bang d.o.o. B TC C I T Y - 3 5


E L E GA N

TNO, PREFINJENO

U R OZ N O M A L G IN 2

3

3 4

1

5

6 7

9

8

12

11 10

13

1 TORBICA PENNYBLACK (95 EUR), EMPORIUM 2 KOVINSKA OGRLICA (22,95 EUR), ZARA – DVORANA E 3 DIŠEČA SVEČA LEONARDO SNOWDROP (13,99 EUR), OFFICE&MORE – DVORANA A 4 OGRLICA BROSWAY CHAKRA (51 EUR), STEN TIME – DVORANA A 5 OLJE ZA NEGO OBRAZA GUERLAIN ABEILLE ROYALE ADVANCED YOUTH WATERY OIL (106,99 EUR), MÜLLER – DVORANA 5 6 SKODELICA ASA (12,90 EUR), KERIN.DOM – DVORANA 4 7 DIŠAVA DIOR JADORE EDP (132,99 EUR ZA 75 ML), MÜLLER – DVORANA 5 8 URA ROAMER (349 EUR), STEN TIME – DVORANA A 9 UHANI SIF JAKOBS (175 EUR), STEN TIME – DVORANA A 10 SKLEDA STOCKHOLM (19,99 EUR), IKEA 11 SNEŽNA KROGLA (11,90 EUR), KERIN.DOM – DVORANA 4 12 ČOKOLADNA KREMA GIANDUJA CREAM DOMORI (3,90 EUR), GOURMETSHOP - SPODNJA ETAŽA EMPORIUMA 13 ČOKOLADNA ZVEZDA DOMORI (21 EUR), ILLY SHOP - NAKUPOVALNA GALERIJA KRISTALNE PALAČE 3 6 - B TC C I T Y


TOP POMOČNIKI

VNE IZKUŠN A B A Z JE ZA 4

2

2

TOP DARILO

3

DARILNA KARTICA BTC CITY JE NA VOLJO V BTC CITYJU IN NA SHOP.BTC-CITY.COM.

1

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

6

5

7

8

9

10

1 AVTOMOBIL NA DALJINSKO UPRAVLJANJE X-MAXX TRAXXAS MONSTER TRUCK 4X4 8S (1.168,85 EUR), DELKO – SPODNJA ETAŽA EMPORIUMA 2 TABLIČNI RAČUNALNIK IPAD 10 WI-FI 64GB (638 EUR), ISTYLE APPLE PREMIUM RESELLER LJUBLJANA – NAKUPOVALNA GALERIJA KRISTALNE PALAČE 3 ARMENSKI BRENDI BAYZET, STAR 5 LET (19 EUR), MIXMARKT – DVORANA A 4 SMUČI NORDICA DOBERMANN SPITFIRE 70 TI + TPX12 FDT (669,99 EUR), INTERSPORT – DVORANA 6 5 ROKAVICE (17,99 EUR), LANDING ZONE ARMY SHOP – DVORANA 11 6 URA POLICE (229,90 EUR), STEN TIME – DVORANA A 7 PAMETNA STEKLENICA EQUA SMART (79,90 EUR), POLLEO SPORT MEGASTORE – DVORANA 3 8 ELEKTRIČNI IZVIJAČ Z NASTAVKI HOTO (49,90 EUR), SMARTUS – DVORANA A 9 PULOVER POLO RALPH LAUREN (550 EUR), NÔRT – NAKUPOVALNA GALERIJA KRISTALNE PALAČE 10 ZLOŽLJIVA STEZA ZA HOJO KING SMITH WALKINGPAD A1 PRO (399 EUR) SMARTUS – DVORANA A B TC C I T Y - 3 7


E KO Š I K

T R A J N O ST Č E V A Z I 2

TOP DARILO 1

DARILNA KARTICA BTC CITY JE NA VOLJO V BTC CITYJU IN NA SHOP.BTC-CITY.COM.

3 4 2 5

6

7

10

9

8

1 DO OKOLJA PRIJAZNA DENARNICA LIU JO (59 EUR), EMPORIUM 2 PREVLEKA ZA TERMOFOR IZ EKO BOMBAŽA (29,95 EUR), ZELENA TRGOVINA – DVORANA A 3 GRAMOFON AUDIO TECHNICA AT-LPW30TK (339 EUR), SONUS ART – NAKUPOVALNA GALERIJA KRISTALNE PALAČE 4 STEKLENICA LAGOENA (35,90 EUR), ZELENA TRGOVINA – DVORANA A 5 BIO KAPUČINO MOUNT HAGEN (6,50 EUR), EKOLOŠKA TRGOVINA KALČEK – DVORANA 6 6 KOMPLET NARAVNE KOZMETIKE MELVITA V PRAZNIČNI OMEJENI IZDAJI (38,99 EUR), MÜLLER – DVORANA 5 7 AYURVEDSKO OLJE ZA LASE VITALITY GROW (13,65 EUR), EKOLOŠKA TRGOVINA KALČEK – DVORANA 6 8 SKLEDA IZ BAMBUSA BLANDA MATT (15,99 EUR), IKEA 9 HITRI BREZŽIČNI POLNILEC TELLUR GREEN QI IZ TRAJNOSTNEGA MATERIALA (28,99 EUR), MIMOVRSTE – DVORANA 8 10 OPEKAČ KRUHA PHILIPS ECO CONSCIOUS EDITION (59,99 EUR), MIMOVRSTE – DVORANA 8

3 8 - B TC C I T Y


MAL A PRESENEČENJA ,

ESELJUJEJO V Z A R I K 4

2 3

TOP DARILO

5 1

DARILNA KARTICA ATLANTIS JE NA VOLJO V BTC CITYJU IN NA SHOP.BTC-CITY.COM.

6

7

9

10

8

11

1 SKODELICA S POTISKOM (10,90 EUR), CYBER PRINT SHOP – DVORANA A 2 SET ZA SESTAVLJANJE ŽUŽELKE IZ LESA HOUSE OF MARBLES (6,99 EUR), OFFICE&MORE – DVORANA A 3 DNEVNIK NEBULOUS STARS (16,99 EUR), E-IGRAČE – DVORANA A 4 FIGURA FUNKO POP STAR WARS LUKE SKYWALKER & GROGU (16,99 EUR), MERKUR – DVORANA 17 5 GLAVA ZA UREJANJE JUST PLAY DISNEY (29,99 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11 6 RC AVTO SANDY LAND 4WD (79,99 EUR), E-IGRAČE – DVORANA A 7 IGRALNA KONZOLA NINTENDO SWITCH LITE (243,99 EUR), BIG BANG – DVORANA 5 8 POGANJALEC COLIBRO CIAO (115,90 EUR), JUNIOR – DVORANA A 9 OVČKA Z LUČKO SWEET DREAMERS EWAN DELUXE (54,99 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11 10 BLAZINA ZA CRKLJANJE FLUFFY PUFFY (29 EUR), JUNIOR – DVORANA A 11 KONJENIŠKA KAVARNA SCHLEICH (69,99 EUR), E-IGRAČE – DVORANA A

B TC C I T Y - 3 9


Izdelajte adventni koledar

D

obra ideja za malo šolo recikliranja in vnovične uporabe. Ob pomoči odpadnih rolic toaletnega papirja naj vaši najmlajši izdelajo svoj prvi adventni koledar. Kako? Po 6 rolic zložite v vrsto in jih zlepite skupaj z lepilom. Izdelajte 4 takšne vrste rolic, nato pa jih postavite eno na drugo – vse skupaj pritrdite z lepilom. Iz kartona izrežite krogce s številkami in jih nalepite na odprtine rolic. Adventni koledar lahko postavite v hišico (izdelajte jo iz kartona in lepenke) ali ga okrasite po svoje. In najboljši del – ko otroci ne gledajo, v vsako rolico skrijte darilce – malenkosti, kot so denimo bonbonček, drobna igračka, lepa misel, pohvala ali pa vabilo na zabavno aktivnost. V BTC Cityju lahko poiščete tudi že pripravljene komplete za preprosto izdelavo lastnega adventnega koledarja, kot je na primer ljubek komplet Vinterfint iz trgovine Ikea.

ADVENTNI KOLEDAR VINTERFINT S 24 PAKETKI (19,99 EUR), IKEA

igralnica

Predlogi za vesele, praznično obarvane igrarije iz BTC Cityja. PIŽAMA COOL CLUB (22,99 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11

Večerna rutina PIŽAMA COOL CLUB (22,99 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11 COPATI (15,95 EUR), ZARA – DVORANA E

4 0 - B TC C I T Y

O

bvezna praznična večerna rutina? Pa saj to vendar že vsakdo ve! Vroča čokolada, tople nogavice in ‘ta prava’ pižama. Potem pa na kavč ali v posteljo pod toplo odejo in dobro pravljico v roke. Je še kaj lepšega?

PIŽAMA (14,95 EUR), ZARA – DVORANA E


IGRALNICA

Zabava na ledu

K

daj je pravi čas, da otroka postavite na led? Med tretjim in petim letom, pravijo strokovnjaki, še posebej zato, ker za drsanje velja, da ga mlajši otroci usvojijo hitreje in laže kot starejši. Drsanje na ledu je odlična športna aktivnost, ki je ne le zabavna, pač pa tudi koristna, saj temeljito razgiba celotno telo ter hkrati krepi tudi ravnotežje in koordinacijo. Izkoristite torej zimske dni tudi za ‘ledne vragolije’!

PRAZNIČNI PREDPASNIK STEPHEN JONES (17,99 EUR), BABY CENTER – DVORANA 11

Z LEVE: DRSALKE (54,99 EUR), DECATHLON – DVORANA 18 IN DRSALKE FIREFLY (69,99 EUR), INTERSPORT – DVORANA 6

Piškoti, ki vedno uspejo

Z ŠTAMPILJKA ZA PIŠKOTE BIRKMANN (7,99 EUR), KERIN.DOM – DVORANA 4

BOŽIČNA OČALA DECORIS (2,49 EUR ZA KOMPLET 6 RAZLIČNIH PRAZNIČNIH OČAL), MERKUR – DVORANA 17

avihajte rokave in spremenite kuhinjo v delavnico piškotov, v kateri so glavni chefi otroci. Tule je super preprost recept za piškote, ki vedno uspejo. V skledi dobro premešajte 180 gramov moke, 80 gramov masla, 120 gramov sladkorja, 1 jajce, ščep soli in pol žličke vaniljevega izvlečka, da dobite testo. Oblikujte ga v kepo, zavijte v folijo, ohlajajte v hladilniku 20 minut, nato naj ga otroci na pomokani površini razvaljajo in ob pomoči modelčkov oblikujejo piškote. V pečici, ogreti na 180 °C, jih pecite približno 5 minut.

ORODJE ZA IZDELAVO TESTA Z MODELČKI (12,95 EUR), E-IGRAČE – DVORANA A

Najbolj kulska zabava

O

troci uživajo v ‘šemljenju’. Organizirajte jim mini zabavo, ki se bo zagotovo zapisala med najbolj kulske praznične tradicije. Opremite jih s smešnimi dodatki – klobuki, rutami, rdečimi noski, prazničnimi kapicami, hecnimi očali, obroči za lase z ušeski ter z drugimi okraski in … začnite fotografirati. Zabava zagotovljena!

B TC C I T Y - 4 1


USTVARJANJE MODA

Kam po pripomočke za ustvarjanje vašega novega drevesca? V Hobby&Art trgovino Pri Levčku v Dvorano A, kjer vam bodo z veseljem pomagali tudi s praktičnimi nasveti.

1

STENSKA LEPOTICA IZ NARAVNIH MATERIALOV Nimate veliko prostora? Stenska smrečica je odlična izbira. Zanjo potrebujete le nekaj suhih in čim bolj ravnih vej, ki jih naberite v gozdu ali v bližnjem parku, dolgo vrv, s katero jih boste povezali, in okraske navdahnjene z naravo. POSTOPEK: Osem vej (ali več, če želite večje drevesce) zložite eno poleg druge po velikosti – od največje do najmanjše. Začnite z najdaljšo vejo. Vrv prerežite na pol. Na oba skrajna konca veje tesno privežite po eno vrv, nato nadaljujte tako, da na vrv na enak način nanizate vse veje po velikosti. Pri tem pazite, da je vrv na obeh koncih vedno enako dolga. Ko pridete do vršička jelke, vrvi preprosto zavežite skupaj, smrečico na steno obesite z žebljičkom, nato pa jo okrasite s storži, cimetovimi palčkami, posušenim sadjem, z lesenimi okraski, s piškoti, z zvezdnatim janežem in drugim okrasjem po navdihu. Iz vejic lahko izdelate tudi zvezdo za vrh ter smrečico okrasite še z lučkami.

PRAZNIČNA JELKA

v novi preobleki

Okrasite letos dom nekoliko drugače. Klasično božično drevo zamenjajte z ljubko alternativo, ki ne bo poskrbela le za povsem nov videz, pač pa tudi za bolj odgovoren odnos do okolja. Zavihajte rokave, prepustite se lastni kreativnosti in ustvarite prav posebno praznično ‘jelko’.

4 2 - B TC C I T Y


4

3

2

2

DIŠEČA JELKA IZ VRVI Si želite manjše drevesce, ki ga lahko postavite na mizo? Izdelajte ga iz vrvi in lepenke. Še posebej lepo deluje v ‘družbi’ – tri jelke iz vrvi različnih velikosti, postavljene druga poleg druge, poskrbijo za lep praznični okras mize. POSTOPEK: Tršo lepenko zvijte v stožec poljubne višine – odvisno, kako veliko drevesce si želite. Postavite ga na trdno podlago. Ob pomoči lepila, najbolj praktična je pištola za vroče lepilo, vrv začnite lepiti na lepenko od spodaj krožno navzgor, da z njo prekrijete celoten stožec. Počakajte, da se lepilo popolnoma posuši. Če se boste lotili več drevesc, lahko eksperimentirate tudi z različnimi debelinami vrvi, tako bo vsako nekoliko drugačno. Okrasite jih z ‘naravo’ – zelenjem po izboru, kavnimi ali drugimi zrni, zvezdnatim janežem in drugimi dišečimi okraski.

3

STENSKA NALEPLJENKA Še ena dobra izbira, če ste na tesnem s prostorom. Tale jelka namreč ne zasede prav nobenega. Narejena iz barvnih lepilnih trakov in papirnatih okraskov je domiseln okras, za katerega ne boste potrebovali več kot nekaj minut. POSTOPEK: Izberite prostor, kjer želite ‘postaviti’ svojo smrečico – najbolje tik nad omarico, mizo ali drugo površino. Na papir narišite smreko v poljubni velikosti in jo izrežite. Z malce prozornega lepilnega traku jo nalepite na željeno pozicijo, potem pa iz barvnega lepilnega traku (uporabite lahko tudi washi tape) izrežite ustrezno velike trakove. Natančno jih nalepite okoli šablone, nato pa papirnato šablono odstranite. Z lepilnim trakom pritrdite še vrvico in nato okraske, ki ste jih izrezali iz papirja. Poleg smrečice lahko položite še nekaj okraskov po navdihu – prostor okoli nje je odličen kraj za praznično kopičenje darilc in voščilnic.

4

‘NANIZANKA’ Za tiste malce bolj ročno spretne je odlična izbira jelka, ki jo ustvarite z nizanjem izbranega naravnega materiala na glavno (najbolje kovinsko) os, ki jo pritrdite v nosilec po izbiri. Izdelate jo lahko iz v gozdu nabranih vej, odpadnih desk, kartona ali kateregakoli drugega odpadnega materiala, ki leži po hiši. Njena prednost je, da lahko ustvarite jelko po meri – od zelo majhnih pa do zelo velikih dreves. POSTOPEK: V nosilec (denimo kos lesa, ki ste ga našli zunaj ali pa je ostal od drv) izvrtajte luknjo in vanjo pritrdite os (denimo kovinsko ali leseno palico, ki mora biti ravna). Veje zložite od največje proti najmanjši, nato na vsaki označite sredino ter skoznjo izvrtajte luknjico – velika mora biti toliko, da boste vejo (ali drug izbrani material) lepo nataknili na os. Naluknjane veje nato lepo nanizajte na os vse do vrha. Na vršiček pritrdite zvezdo, nato pa smrečico okrasite z okraski po navdihu. B TC C I T Y - 4 3


DOM MODULARNA SEDEŽNA GARNITURA FEYDOM CLOOODS 4S (2.546 EUR), FEYDOM – DVORANA 4

DNEVNA soba Spremenite osrednji del svojega doma v prostor druženja, počitka in užitka. Naj postane vaša dnevna soba sodobno in odprto središče, ki vabi z domačnostjo in mehkobo v znamenju trendovskega minimalizma.

UMETNA LONČNICA V LONČKU EVERGREENS (23,99 EUR), MERKUR – DVORANA 17

POČIVALNIK ROLF BENZ LIV (4.960 EUR), HOME AMBIENT – SPODNJA ETAŽA EMPORIUMA

NAMIZNI OKRASEK STRÅLALED (14,99 EUR), IKEA

4 4 - B TC C I T Y

MIZICA LORA (CENA OB POVPRAŠEVANJU), ENZA HOME – DVORANA 1


PREPROGA PAPPELINA (OD 145 DO 441 EUR), KERIN.DOM – DVORANA 4

OSEM OKVIRJEV S PLAKATI KNOPPÄNG (54,99 EUR), IKEA

DEKORATIVNA ODEJA ATMOSPHERE VELIKOSTI 180 X 130 CM (15,59 EUR), MERKUR – DVORANA 17

PODSTAVEK ZA ČAJNO SVEČKO PÄRLBAND (7,99 EUR), IKEA

LEVO OKRASNI VZGLAVNIK ANIKKA VAL (20,05 EUR), ODEJA – SPODNJA ETAŽA EMPORIUMA; DESNO OKRASNI VZGLAVNIK ATMOSPHERE LEAF (9,09 EUR), MERKUR – DVORANA 17

TALNA SVETILKA SKOTTORP / SKAFTET (104,98 EUR), IKEA

BLUETOOTH ZVOČNIK ACTON BT III MARSHALL (309,99 EUR), BIG BANG – DVORANA 5

DVOSED FORTE (OD 865 EUR), ENZA HOME – DVORANA 1

VAZA ASA (46,90 EUR), KERIN.DOM – DVORANA 4

B TC C I T Y - 4 5


PIJAČE

NA ZDRAVJE! Pospremite praznične zdravice s presenetljivimi aromami slastnih koktajlov za vse ljubitelje dobre kapljice.

ČRNI METROPOL SESTAVINE ZA 1 KOZAREC: • kocke ledu po okusu • 50 ml vodke Absolut • 20 ml likerja Kahlua • vejica rožmarina za okras.

ZIMSKI ARANCIONE SESTAVINE ZA 1 KOZAREC:

ZELENČEK SESTAVINE ZA 1 KOZAREC: • 40 ml vodke Belvedere Pure • 20 ml jabolčnika Fritz-spritz • 20 ml likerja Bols Sour Apple • led po želji. Vse sestavine dobro pretresite v ohlajenem ročnem mešalniku in koktajl natočite v ohlajen kozarec. 4 6 - B TC C I T Y

• kocke ledu po okusu • 30 ml likerja Aperitivo Arancione Torino Hotel Starlino • 30 ml gina Aberfeldy Bathtub • 30 ml vermuta Mistery Sanctum • kolobar bio pomaranče za okras. Vse sestavine stresite v ohlajen ročni mešalnik, dobro premešajte in nalijte v kozarec. Okrasite s kolobarjem pomaranče.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Vse sestavine dobro pretresite v ohlajenem ročnem mešalniku, natočite jih v ohlajen kozarec in okrasite z rožmarinom.


PRAZNIČNI JAJČNI LIKER SESTAVINE ZA 4-6 KOZARCEV: • 6 svežih rumenjakov • 200 g sladkorja • 750 ml mleka • 250 ml ruma 1985 Exquisito • 250 ml konjaka Davidoff V.S.O.P. • 250 ml smetane • stepena smetana in cimet v prahu za okras. Penasto umešajte rumenjake in sladkor, dodajte mleko in med mešanjem segrevajte v vodni kopeli, da se začne zmes oprijemati žlice. Odstavite, ohladite, primešajte rum, konjak in smetano ter postavite v hladilnik za 8 ur. Ponudite s stepeno smetano, okrašeno s cimetom.

Vse pijače, ki smo jih uporabili za pripravo koktajlov, in še mnogo več idej za praznične zdravice najdete v trgovini Drinx v Dvorani A, ki velja za največjo trgovino s pijačami v Sloveniji. Vstopite v svet vinskih ikon in spoznajte svetovne in domače pridelovalce, razvajajte se ob bogatem programu žganih pijač, ali pa se podkrepite z izbiro iz gourmet programa. Izkušena ekipa sommelierjev, prekaljenih barmanov in strokovnjakov vam je na voljo tudi za svetovanja.

JACK COLLINS SESTAVINE ZA 2 KOZARCA: • kocke ledu po želji • 60 ml vinjak brendija Ararat 10 Y Akhtamar • 10 ml likerja Cointreau • 30 ml sveže iztisnjenega limonovega soka • dobro ohlajen šampanjec Champagne Brut Lanson • vejica timijana za okras. Vse sestavine razen šampanjca dobro pretresite v ohlajenem ročnem mešalniku, koktajl nalijte v visok kozarec z ledom in dodajte šampanjec. Okrasite s kakšno vejico timijana. B TC C I T Y - 47


Božična torta

S

te jo že poskusili? Slastno božično torto kavarne in slaščičarne Zvezda v Dvorani 12, ki popelje v gurmanska nebesa s kombinacijo čokoladno-orehovega biskvita, s plastmi čokoladne maslene kreme in z božičnimi začimbami? Brezglutenska lepotica v ‘srebrnem’, okrašena z beljakovimi vetrci, potopljenimi v čokolado, je fantastično sladko presenečenje za vse zaprisežene sladokusce. Na voljo od 1. decembra. Ne prezrite tudi sladkih Zvezdinih daril, s katerimi boste obdarjencem zagotovo življenje naredili slajše. Poskusite Zvezdino Speciality kavo, izbor čajev, ki z raznovrstnimi okusi popelje preko indijskih in kitajskih plantaž do mistične Šri Lanke ter Japonske, lično shranjene domače piškote, čokolade in kremine ter slastni kremi – čokoladno ter lešnikovo.

Gurmanski predlogi, ki ne razočarajo.

Turške dobrote

Z

a res ‘ta pravo’ turško baklavo zavijte v Dvorano A, kjer v La Turki lahko vsak dan izbirate med več kot 20 vrstami baklav, izdelanimi po tradicionalnih turških receptih. V ponudbi imajo tudi več kot 50 vrst lokuma in še kopico drugih turških dobrot, med katerimi ne manjkajo čaj, kava in halva. Odlična ideja tudi za lepa darila!

4 8 - B TC C I T Y


Božični ‘duh’ v kozarčku

Čas za druženje

V

O

božujete vonj po praženih mandljih, kuhanem vinu in cimetovih piškotih? Za ljubitelje koktajlov so v lokalu Playa na Latinskem trgu pripravili Eve’s Negroni, pijačo, ki uteleša dušo božiča. V njej se namreč skrivata tudi rum in z začimbami prepojen vermut – skrivna sestavina najboljših babičinih piškotov. Na zdravje!

Popolna skodelica kave

zemite si čas za ljudi, ki jih imate radi. Prepustite se klepetu v lokalu Gin’s Bar & Lounge na Latinskem trgu, kjer vam postrežejo trendovski gin & tonic, aperitive, izvrstne starane rume ali dobro kavo, sladkosnedim pa še hišni souffle z domačim sladoledom in vročo čokolado – priporočamo belo vročo čokolado z malininim pirejem in s praženimi pistacijami.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

L

jubitelji kave vabljeni v Argentino Caffe Club poleg Restavracije Argentino. Tam vam izkušeni barista skuha kavo, ki si jo boste zagotovo zapomnili. Klasična ali nekaj posebnega – v bogati ponudbi boste zagotovo našli pravo različico za svoj kavni profil. Ste že poskusili pravo irsko kavo, omamno dišeč napitek iz močne kave, viskija in ravno prav stepene sladke smetane?

Pehtranova potica

S

i ne predstavljate praznikov brez potice? Postrezite gostom z izvrstno pehtranovo potico – ne, ni vam je treba pripraviti doma! Za vas jo bodo zamesili in spekli v Kruha(R)nici, majhni domači pekarni na zunanjem delu Tržnice BTC City. Poleg pehtranove potice z bogatim nadevom pokusite tudi njihove druge potice, ajdove krofe z domačo malinovo marmelado, pogače in zavitke ter z ljubeznijo izdelan kruh, ki se ponaša s tradicionalnim dolgotrajnim postopkom vzhajanja testa.

Po vegansko

O

kusne in izdelane iz lokalnih sestavin izključno rastlinskega izvora – takšne slaščice najdete v juicebaru in bistroju Barbarella v Dvorani A, pravem raju za vegane. Jagodni ali čokoladni cheesecake brez glutena, biskvitna jabolčna torta, čokoladnopomarančna pita, kukiji in bananin kruh z arašidovim maslom so le nekatere dobrote iz njihove veganske ponudbe. Poskusite jih!

B TC C I T Y - 4 9


DOBRA ZGODBA

30

LET odličnega piva

Pred tremi desetletji se je iz kombinacije ljubezni do piva, dobre poslovne žilice in ščepca srečnega naključja začela zgodba ene najstarejših in najuspešnejših pivnic in malih pivovarn na naših tleh – pivovarne in pivnice Kratochwill. S svojim večkrat nagrajenim pivom, v katerem lahko uživate zgolj v njihovi domači pivnici, je družina Kratochwill, z bratoma Miletom in Markom na čelu, orala ledino slovenske pivovarske industrije in ustvarila recepturo, ki nespremenjena ostaja že 30 let.

Z

godba bratov Kratochwill se je, tako kot pogosto velja za uspešne zgodbe, začela po naključju. Mile in Marko Kratochwill sta na začetku 90. let minulega stoletja skrbela vsak za svoj posel – Mile se je ukvarjal s čarterjem jadrnic na Danskem in drugod po svetu, Marko pa je doma vodil lastno tiskarno. »Razpad Jugoslavije leta 1991 je najine posle bolj kot ne zadušil, zato sva začela razmišljati, kaj bi počela, in padla je ideja – lotiva se pivovarstva! Šlo je za splet srečnih okoliščin in poznanstev s pravimi ljudmi, ki so nama svetovali, naj odpreva lastno ‘mini’ pivovarno. Zakaj pa ne, sva si rekla in se vrgla v delo,« se začetkov pivovarne Kratochwill spominja Mile, ki je ob pomoči znanca iz nemške pivovarske industrije hitro odpotoval v Nürnberg, kjer še danes poteka največji pivovarski sejem v Evropi. »Takrat nisem vedel veliko o pivu, kolega mi je pri večerji na prtiček narisal, kaj potrebujemo za lastno varjenje te pijače. V Nürnbergu se je začelo partnerstvo s češkim podjetjem, ki nam je zagotovilo vse potrebno, da smo lahko leta 1992 v Ljubljani na Kolodvorski ulici odprli našo prvo pivovarno in pivnico, leto pozneje pa še v BTC Cityju,« pripoveduje. PIVO, ENAKO 30 LET Prvi vrček odličnega piva Kratochwill je nastal v sodelovanju s priznanim češkim pivovarskim strokovnjakom, ki je Miletu in Marku pomagal s svojimi nasveti.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

MILE, ŠPELA IN MARKO KRATOCHWILL

»Vedela sva, kakšno pivo si želiva, in ob pomoči strokovnjaka sva ga uspela tudi ustvariti. Da smo dobili popoln vrček, je trajalo nekaj mesecev, v tem času smo varili manjše zvarke različnih piv in poskušali vedno znova, dokler nismo dobili pravega okusa in karakterja – hotela sva pitno pivo grenkejšega, t. i. pilsner tipa, ki ga brbončice v ustih dolgo ne pozabijo,« razlaga Mile. Da je okus Kratochwillovega piva res nepozaben, zagotovo dokazuje tudi dejstvo, da ostaja enako že dolgih, časti vrednih 30 let. Narejeno je iz najboljšega slovenskega hmelja, slada iz Češke in ‘živega’ kvasa in receptura zanj se ni spremenila niti za kanček. »Zakaj bi spreminjal, kar je dobro?« se smeji Mile, ki je ponosen na dejstvo, da njihovo pivo ohranja svojo naravnost. »Je nefiltrirano in nepasterizirano ter, kot že rečeno, narejeno iz živega kvasa namesto iz kvasa v prahu, kar je v kategoriji majhnih pivovarn precej redko, ter izdelano v naši pivovarni v BTC Cityju popolnoma brez kakršnekoli kemične ali toplotne obdelave – to namreč proizvajalci pogosto uporabljajo zato, da pivu podaljšajo obstojnost.« DRUŽINSKA SINERGIJA Družinsko podjetje, v katerem aktivno sodelujeta tud soprogi obeh bratov, od nedavnega pa tudi Miletova hči Špela – nova generacija, ki bo nadaljevala bogato družinsko tradicijo – je najbolj ponosno na pot, ki jim jo je uspelo prehoditi v treh desetletjih. »Ni bilo vedno lahko preživeti na trgu, saj smo orali ledino, a zahvaljujoč trdemu delu ter podpori in razumevanju pravih ljudi – tu naj omenim tudi gospoda Jožeta Mermala, ki je v nas prepoznal potencial – nam je uspelo. Veste, prvo pivovarno smo postavili kar v stanovanjskem bloku, kjer so živeli takratni znani politiki in gospodarstveniki. Bali smo se, da bomo naleteli na strašen upor in neodobravanje, pa je zadeva stekla presenetljivo gladko. Leta za tem sem govoril z ljudmi z občine, ki so nam izdali ustrezna dovoljenja, in rekli so mi: »Mile, veš, zakaj si tako hitro dobil dovoljenja? Ker nas je matral firbec, kaj boš naredil.« Torej dobesedno iz firbca! Počeli smo namreč nekaj tako zelo novega, da tudi na občini niso vedeli, kaj pravzaprav odobravajo, se smeji.«

DOBRO LE NAJBOLJŠE V 30 letih je pivo iz t. i. proletarske pijače postalo ‘posladek’ za gurmane, k čemur je zagotovo precej pripomogel nastanek kraft pivovarn, ki so pivo kot must-have pijačo popularizirale po vsem svetu in iz vrčka uspele ustvariti pravo malo čarovnijo. »Danes je pivo na enaki ravni kot vino. Gre za cenjeno pijačo, ki s svojimi prefinjenimi okusi navdušuje poznavalce. Vse bolj pomembno je tudi v kulinariki, kjer postaja ključna sestavina številnih jedi – naj vam zaupam, da je tudi v odličnem in priljubljenem Kratochwillovem golažu,« pove Mile, ki jedilnik pivnice Kratochwill sestavlja skupaj s celotno družino. »Vse ideje za jedi, ki jih postrežemo, so naše. Predvsem pa se držimo načela, da je za našega gosta dobro le najboljše. Jedi pripravljamo po recepturah naših starih mam in uporabljamo le najbolj kakovostne surovine, ki jih kupujemo od preverjenih dobaviteljev. Kuhamo, kot bi kuhali zase, vse, kar vam postrežemo, z veseljem pojemo tudi sami,« o Kratochwillovi kuhinji pove Mile. Kdo je šef v Kratochwillovi hiši? »Nihče oziroma vsi,« kot iz topa odgovori Mile. »Ključ do uspešnega sobivanja članov v družinskem podjetju je dovoljšna mera tolerantnosti in pameti pri reševanju konfliktov. Pri nas ju očitno imamo, saj v 30 letih nismo imeli niti enega samega problema niti prepira,« je ponosen Mile, ki se v teh dneh že pospešeno pripravlja na decembrsko rajanje. Praznični december je v Pivnici Kratochwill namreč še posebej pisan, predvsem pa zaznamovan z živo glasbo, odlično pijačo in nepozabnimi zdravicami, s pivom seveda!

B TC C I T Y - 5 1


WELLNESS

MALI VODNIK

za potenje v savni

Da je savnanje na moč blagodejno za človeško telo, so vedeli že v antičnih časih. Redno ali občasno znojenje v savni, ne glede na to, kakšnega tipa je ta, ponuja popolno sprostitev za telo in duha. Rok Guna, savna mojster iz Wellnessa Atlantis, razkriva, zakaj so hladnejši meseci idealen čas za obisk savne.

BLAGODEJNO ZA ZDRAVJE IN POČUTJE

KAKO IZBRATI PRAVO?

Savnanje spodbuja krvni obtok, krepi imunski sistem, sodeluje pri odvajanju odpadnih snovi iz telesa, sprošča napetost v mišicah, lahko pripomore k izgubljanju odvečnih kilogramov, čisti, mehča in gladi kožo ter preprečuje nekatere njene težave, ne nazadnje pa deluje tudi proti stresu – pogosti tegobi sodobnega življenja. »Blagodejni učinki savne na zdravje in počutje so dobro znani. Finska savna denimo odlično krepi srce in ožilje, ugodno vpliva na gibalni sistem, blaži stres in odpravlja težave s spanjem, pospešuje presnovo in sprošča mišice. Parna savna blagodejno deluje na dihala in blaži revmatična obolenja, infrardeča savna izboljša gibljivost, lajša bolečine … Savnanje poleg tega krepi imunski sistem, zato je še posebej priporočljivo v mesecih, ko so prehladna in virusna obolenja pogosteje na pohodu,« svetuje Rok Guna.

Pri tem, katero savno boste izbrali, je treba poslušati lastno telo in trenutno počutje. »V wellnessu Vodnega mesta Atlantis najdete odlično izbiro savn, ki ponujajo izkušnjo po meri, pri izbiri vam z nasveti radi svetujemo tudi savna mojstri,« pravi Rok. Se dobro počutite v objemu visoke temperature in nizke relativne vlažnosti zraka, ki odlično izboljša psihofizično počutje? Izberite finsko savno. Imate raje nižjo temperaturo in večjo vlažnost? Potem je za vas savna Sanarium. Parna savna Evkaliptus na primer blagodejno vpliva na dihala, v blatni savni si lahko privoščite blatno in čokoladno oblogo ter oblogo z algami. V morski savni užijte blagodejne učinke talasoterapije z vdihavanjem pare solne raztopine z jodom, ki je zasnovana kot najboljši približek pravemu morskemu zraku. Zeliščna savna je popolna kombinacija med biosavno in finsko savno, saj združuje učinke obeh. »Prav posebna izkušnja je zagotovo naša

5 2 - B TC C I T Y


STE ŠE ZA NEKAJ VEČ? Če ste, izberite celodnevno vstopnico z vključeno VIP-počivalnico. V intimi VIP-počivalnice se lahko sproščate brez vseh motenj, v miru in tišini, saj so v njej prepovedani uporaba telefonov, glasno govorjenje ter prinašanje hrane in pijače. Obiskovalcem VIPpočivalnice so na voljo posebne ugodnosti – možnost rezervacije točno določenega ležalnika ter sadje, čaj in prigrizki, ki so že vključeni v ceno vstopnice.

obnovljena savna Imaginarium, ki ima podobo poglobljenega šestkotnika, zakopanega v zemljo. Zgrajena je iz polarnega kelo lesa in opremljena s sodobnimi svetlobnimi in zvočnimi efekti, to pa daje vsem ritualom, ki jih izvajamo v njej, poseben čar. Zagotovo nekaj, kar mora preizkusiti vsak ljubitelj potenja v savni!« priporoča savna mojster.

POPOLNA IZKUŠNJA V Wellnessu Atlantis lahko savnanje nadgradite in obogatite tudi s številnimi programi, ki jih izvajajo savna mojstri. »Poleg rednega sporeda vsak dan ponujamo drugačna brezplačna razvajanja, kot so denimo savna joga, tibetanska dihalnica, zvočne kopeli s kristalnimi inštrumenti, dihalne terapije z mentolovimi kristali in še veliko več,« pove Rok Guna. Privoščite si lahko tudi razne obloge za telo, kot so čokoladna, blatna ali obloga iz alg, poživite kožo s solnim pilingom ali pa poskusite hammam – posebno razvajanje za lepo kožo, ki to očisti, odstrani odmrle celice z nje in jo nahrani.

VRTINČENJE ZRAKA Ste že slišali za vrtinčenje zraka – prav posebno ‘umetnost’, ki jo izvajajo izkušeni savna mojstri? Njen čar tiči v postopnem dvigovanju temperature in vlage v savni, kar omogoča

optimalno izločanje strupov iz telesa. »Vsako vrtinčenje se začne z dvigovanjem temperature v savni, dosežemo pa ga z nalaganjem ledu in vode na peč ter s povečevanjem vlage, vse skupaj pa začinimo z dodajanjem eteričnih olj. V času serije savna mojster ob pomoči brisače poskrbi, da vroč zrak doseže telesa gostov, z namenom, da se ta čim bolj pregrejejo,« razloži naš sogovornik.

REGENERACIJA V HLADNI KOPELI Tako kot na organizem dobro vplivata segrevanje telesa v savni in spodbujanje potenja, ima na človeško telo blagodejen učinek tudi ohlajanje – segrevanje in ohlajanje sta zato enako pomembna. »Hladna kopel telo namreč izpostavi nizki temperaturi, to pa pripomore k hitrejši regeneraciji telesa, pospeši metabolizem, lajša bolečine v mišicah in sklepih ter zmanjša njihovo togost, zaustavlja vnetne procese v sklepih in hkrati spodbudi tudi produkcijo kolagena,« pravi Rok Guna in vse ljubitelje savnanja spodbuja, da v Wellnessu Atlantis izkoristijo tudi osvežujočo hladno kopel v pritličju. »Ko je kopeli konec, ne hitite. Oprhajte se s čim bolj hladno vodo, obrišite se, oblecite in pustite, da se vaše telo ogreje na naraven način. Za to po navadi potrebuje 15 do 20 minut, pomagate pa si lahko tudi s kakšnim toplim napitkom, najbolje s čajem,« svetuje.

B TC C I T Y - 5 3


ŠPORT

V NOVO LETO

z dobrim vetrom

Želimo vam … dober veter, zdravja, lepih trenutkov, čim manj stresa in čim več užitkov polnega življenja. Tako pravijo naše najuspešnejše smučarske skakalke, ki te dni že pridno trenirajo ‘krila’, s katerimi bodo januarja poletele na FIS svetovnem pokalu v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem ob Savinji.

L

jubno je zibelka ženskih smučarskih skokov, iz katere so zrastle najboljše skakalke sveta, na katere ne bi mogli biti bolj ponosni. Na zadnji silvestrski turneji sta skupno tretje mesto Nike Križnar in šesto mesto Eme Klinec prineslI odličen veter v krila, prav posebej pa si bomo zapomnili Emin skok, ki je presegel magično mejo 200 metrov in dosegel svetovni rekord pri 226 metrih. Prepričani smo, da bo svetovni pokal na Ljubnem tudi tokrat postregel z vrhunsko predstavo, ki bo pod Rajhovko vnovič gostila tisoče navijačev in pred televizijske zaslone privabila več milijonov gledalcev po svetu. Vabljeni k obisku in ogledu!

NIKA KRIŽNAR

NIKA PREVC

EMA KLINEC

KATRA KOMAR

»Zajadrajte z dobrim vetrom v novo leto in sledite svojim sanjam! V novem letu želim preskočiti magično mejo 200 metrov in skupaj s fantom začeti postavljati temelje za skupno hišo.«

»Želim vam potrpežljivosti in vztrajnosti, z obema se daleč pride. Sebi v novem letu želim čim več dobrih skokov, pa tudi uspešno opravljanje mature. «

»Dragi bralci, dosežemo lahko vse, nobena težava ni nerešljiva. Želim vam čim bolj gladko leto in veliko zdravja. Sebi pa čim manj poškodb in bolezni ter čim več skokov na visoki ravni.«

»Vsem želim več pozitivnih misli in lepih dogodkov s čim manj stresa. Želim si uživati v življenju, saj je lahko le-to res kratko. Dragi bralci, uživajte torej takrat, ko imate priložnost za to.«

5 4 - B TC C I T Y


LETIMO PROTI SKUPNI PRIHODNOSTI 27. - 28. januar 2024

ljubno-skoki.si B TC C I T Y - 5 5


REKREACIJA

5 RAZLOGOV

za zimski tenis

Želite ohraniti formo, moč in gibčnost? Igrajte tenis tudi v zimskih mesecih. V Športnem centru Millenium bodo poskrbeli, da bo uživanje v tem priljubljenem športu prav tako prijetno, kot je med igranjem pod vedrim poletnim nebom.

2

Tenis je odlična vadba za telo, hkrati pa ponuja tudi veliko zabave in prijetnega druženja. Poleg tega, da poveča aerobne zmogljivosti, mišični tonus, moč in prožnost ter pomaga ohranjati zdravo telesno težo, poskrbi tudi za vaše družabno življenje.

Pred obiskom igrišča ali po koncu igre v Milleniumu poskrbijo tudi za okrepčilo. Obiščite Watch Bar Millenium, kjer se lahko sproščeno razpoloženi ter ob dobri pijači in prigrizkih družite s prijatelji ali pa si ogledate prenos kakšnega za vas zanimivega športnega dogodka.

5

5 6 - B TC C I T Y

ni

š

g ra l k

a

č,

te

PRIJETNO DRUŽENJE

i ka

vri

4

V Športnem centru Millenium lahko tenis v popolnih razmerah, v prijetno topli in osvetljeni dvorani, igrate vse leto, ne da bi vam bilo treba preverjati, kakšno vreme se napoveduje. Omislite si lahko sezonsko ali celoletno rezervacijo igrišča ali pa preverite razpoložljive termine za teden dni vnaprej.

Potrebujete novo opremo za igranje tenisa ali pa popravilo loparja? V Milleniumu lahko obiščete dobro založeno trgovino S Šport z opremo za različno izkušene tenisače. V njej najdete tudi servis, kjer poskrbijo, da je v najboljši formi tudi vaš lopar.

Pia Lo

1

FIT TELO IN ZABAVA V ENEM

3

POPOLNE RAZMERE

VSE NA ENEM MESTU

POSKRBLJENO TUDI ZA SPROSTITEV Kako sprostiti telo po igri tenisa? Vsi tenisači si lahko proti plačilu privoščite poživljajočo masažo na masažnem stolu, abonentski tenisači pa za popolno razvajanje lahko izkoristite tudi 50 % popusta pri obisku savne. Če želite okrepiti mišice ali se podučiti o pravilnih ogrevalnih in razteznih vajah, pa vas vabijo k vpisu v fitnes center.

»ŠC Millenium je blizu mojega doma, kar mi olajša usklajevanje treninga s številnimi drugimi obveznostmi. Tukaj se res dobro počutim. Takoj, ko vstopim v center, me prijazno sprejmejo in vedno znova se z veseljem vračam trenirat v tako urejeno in mirno okolje.«


Enostaven dostop do zavarovanj.

Zavarovalnica Triglav, d.d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana

Digitalna poslovalnica.

S prenovljeno mobilno aplikacijo i.triglav lahko: • pregledujete in upravljate svoja zavarovanja, • prijavite škodo in naročite asistenco, • pregledujete ugodnosti in • spremljate vrednosti svojih naložb.

Vse bo v redu. i.triglav.si

Prenesite si aplikacijo i.triglav in hitro in enostavno dostopajte do vaše mobilne aplikacije.


Planeta d.o.o., Optika Clarus

DARILNI BONI

Super ideja za obdarovanje!

KAKOVOSTNA KOREKCIJSKA IN SONČNA OČALA! Boni za 20 € ali 50 €! + brezplačen pregled vida


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.