Guia de lectura: Còmic històric i social

Scroll for more

Page 1

Biblioteca Joan Ruiz i Calonja Guia de lectura 2019 · ADULTS

Guia de lectura AUTOBIOGRÀFIC PERSÈPOLIS. Satrapi, Marjane. (2000) Autobiografia d’una dona iraniana nascuda a Teheran l'any 1969, en el si d'una família progressista. Però, a més a més, aquest llibre també és el reflex de la revolució iraniana de l'any 1979 que va donar peu a un govern islàmic, i de com ho van viure les famílies del país. EL ÁRABE DEL FUTURO: Una juventud en Oriente Medio. Sattouf, Riad. (2017) 3 vol.

CÒMIC

HISTÒRIC I SOCIAL

Riad Sattouf segueix amb el relat biogràfic de la seva infantesa entre Siria i França. Ho fa amb un dibuix senzill i detallista, on el color es fonamental per entendre els diversos registres narratius.

NUNCA ME HAS GUSTADO. Brown, Chester. (2007) Es tracta d’un comic book autobiogràfic, centrat en la seva adolescència, marcada pel caràcter de la seva mare (religiosa i autoritària) i pel propi (introvertit i egoista com solem ser-ne molts, a aquesta edat).

LA CASA. Roca, Paco. (2015) Els tres germans protagonistes d’aquesta història tornaran un any després de la mort del pare a la casa familiar on van créixer. Tenen la intenció de vendre-la, però amb cada trasto que llencen s’enfronten als records.

“Mucha gente todavía cree que el cómic es un producto para niños, pero los cómics sirven para contar historias de otra manera” Pedro Riera

LOS IGNORANTES. Davodeau, Étienne. (2014) Étienne Davodeau és un autor de còmics que no sap quasi res del món del vi. Richard Leroy es un viticultor que quasi bé no ha llegit còmics. Però els dos tenen molta curiositat. Los ignorantes ens proposa un relat d’aquesta iniciació compartida.

COMPROMÍS SOCIAL RURAL. Davodeau, Étienne. (2001) Aquesta és la història d’una tranquil·la zona rural. Una parella després de deu anys aconsegueix tirar endavant el seu projecte agrícola. Fins que un dia reben la noticia: una autopista passarà per allà.

B CC


B CC

CÒMIC HISTÒRIC I SOCIAL LA MALA GENTE. Davodeau, Étienne. (2006)

La mala gente narra la història del sindicalisme francès a la regió de Mauges durant la dècada dels 50, 60 i 70. Els pares de l’autor van participar en la lluita per aconseguir els drets dels treballadors i, per tant, utilitza el seu testimoni per reconstruir la història.

Guia de lectura COSTUMBRISME MARTHA Y ALAN. Guibert ,Emmanuel. (2018) Martha y Alan és una història d'amistat, d'un primer enamorament innocent narrada per Alan Ingram Cope.

BASURA. Backderf, Derf. (2016) “La verdadera estrella de Basura es la propia basura: cómo nos ocupamos de ella y cómo no. Al igual que en Mi amigo Dahmer, la mayor fortaleza de Backderf consiste en iluminar las cosas desagradables sobre las que no queremos saber nada, pero que no podemos dejar de mirar con horrorizada fascinación.“ Robert Kirby

METRALLA. Modan, Rutu. (2008) “Rutu Modan escruta los desajustes afectivos, las neurosis familiares, las heridas sociales en los hechos más anodinos. Entre los paréntesis de la acción. Con figurantes que son el reflejo de un malestar colectivo difuso. El eco de este libro retumba durante mucho tiempo”. Jean-Claude Loiseau.

PORTUGAL. Pedrosa, Cyril.(2011) Tracta sobre un dibuixant de còmics en crisi a la recerca els seus orígens familiars com a recepta per recuperar la pèrdua de la seva identitat.

NÁUFRAGOS. Pérez, Laura. (2016) Náufragos explica la relació entre dos joves, Alejandra i Julio, en dues ciutats i dos períodes de la seva vida.

PRESAS FÁCILES. Prado, Miguelanxo. (2016) Un thriller policíac que denuncia els desnonaments i l’estafa de les preferents.

FICCIÓ HISTÒRICA EL ATENTADO. Yasmina, Khadra. (2015)

FEMINISME IDIOTIZADAS. Moderna de pueblo. (2017) La Moderna de poble es muda a la ciutat on coneix Zorricienta, Gordinieves i la Sirenita Pescada i allà és on comença un llarg camí per desaprendre tot de tòpics sobre el paper de les dones en la societat.

El atentado és la història d’Amín Jaafari, un reputat cirurgià palestí que treballa a Tel Aviv. Un dia un atemptat suïcida provoca una massacre en un restaurant. Amín atén en el hospital als supervivents, i poc després rep la noticia que, entre els morts, es troba la seva dona, i que tot indica que es tracta de la causant de l’atemptat.

LA BALADA DEL NORTE. Zapico, Alfonso. (2015) EL CLUB DEL DIVORCIO. Kamimura, Kazuo. (2017) El club del divorcio és un còmic complex i detallista. El retrat de la societat japonesa dels anys setanta i la història personal de Yuko s’entrellacen i generen multitud de moments molt crítics i emotius. HI HAVIA UNA VEGADA LA VOLÀTIL. Guerrero, Agustina. (2016) A Hi havia una vegada la Volàtil, la noia amb samarreta de ratlles ens parla de la vida, de tornar a començar, de la seva lluita per fer realitat un somni, de les seves aventures i desventures per sobreviure en una ciutat gran.

“Lejos del maniqueísmo que ciertas ficciones exhiben cuando abordan temas recientes, La balada del norte intenta mostrar que la historia nunca ha sido una lucha entre buenos y malos absolutos. Todo lo cual no implica caer en la equidistancia moral o en el relativismo cobarde: Zapico tiene su propio discurso y no lo oculta”. Gerardo Vilches, Entrecómics

TODO EL POLVO DEL CAMINO. Antunes, Wander i Martín, Jaime. (2010) Estats Units, 1929, la Gran Depresió. Milions d’homes, dones i nens es troben sense casa, treball i futur, perduts en la immensitat del territori americà.


CÒMIC HISTÒRIC I SOCIAL

B CC

Guia de lectura

¡ PUTA GUERRA!

EL INFORME BRODECK. Larcenet, Manu. (2017)

Verney, Jacques Tardi.(2010) Un estudi de la Primera Guerra Mundial narrat cronològicament i de forma detallada.

L’adaptació del fenomen literari de la mà d’una de les grans figures del còmic europeu.

LOS SURCOS DEL AZAR. Roca, Paco. (2013)

CHERNÓBIL– LA ZONA. Sánchez, Francisco i Bustos, Natacha. (2011)

Reconstrueix la història de la 9a Companyia Blindada, la popular divisió de l'exèrcit de la França Lliure durant la Segona Guerra Mundial formada per republicans espanyols.

Aquest és el relat de tres generacions d’una família que com moltes d’altres es van veure a obligades a abandonar tot el que tenien. Aquesta novel·la gràfica es publica coincidint amb el 25é aniversari de la tragèdia de Txernòbil. .

GARBO, L'ESPIA CATALÀ QUE ENGANYÀ HITLER . Juste de Nin, Lluís .(2017) Aquesta és una història de dos catalans, un de ficció i l’altre un personatge històric, que, de ben joves, coincideixen a la terrible batalla de l Ebre. El personatge històric és en Joan Pujol, que amb el temps esdevingué el mític espia doble al servei del MI5 britànic, en Garbo.

PERIODISME LA GRIETA. Spottorno, Carlos i Abril, Guillermo. (2016) La grieta és el diari de camp de dos reporters que recorren la frontera des d’Àfrica fins a l’Àrtic. Amb l’objectiu de conèixer i viure les causes i conseqüències de la crisis d’identitat d’Europa.

NIEVE EN LOS BOLSILLOS. Kim. (2018)

MEMÒRIA HISTÒRICA MAUS: Relat d’un supervivent.

Octubre de 1963, un jove Joaquim Aubert (Kim), fa autostop en una carretera del sud de França. Ha deixat els sus estudis de Belles Arts i li queda un any per començar el servei militar, el jove no s’ho pensa massa: agafa la seva maleta i marxa cap a Alemania en busca de feina.

Spiegelman, Art. (1991) Maus narra la història real de son pare, Vladek Spiegelman, jueu polonès, durant la Segona Guerra Mundial, a més de les complicades relacions entre pare i fill durant el procés d'elaboració de la historieta, ja als Estats Units, a on van arribar els pares d'Art després de la guerra. ELS ANYS D’ALLENDE. Reyes, Carlos i Elgueta, Rodrigo. (2008) En John Nitsch és un corresponsal nord-americà que arriba a Xile el 1970 per cobrir les eleccions on va sortir escollit president Salvador Allende. Aviat establirà amistat amb militants de la Unidad Popular amb els que serà testimoni dels esdeveniments fins al brutal cop d’estat de 1973.

JAMÁS TENDRÉ 20 AÑOS. Martín, Jaime. (2016) Història de dos joves republicans que lluiten durant la Guerra Civil Espanyola, i el Franquisme.

PYONGYANG. Delise, Guy (2004) Pyongyang ens permet descobrir com és la vida a Corea del Nort des del punt de vista d’un dibuixant canadenc que va a treballar com a supervisor de dibuixos animats a la capital nordcoreana.

EL INVIERNO DEL DIBUJANTE. Roca, Paco. (2010) El invierno del dibujante narra la història de l'abandonament de l'editorial Bruguera per part de cinc dels seus dibuixants estrella: Guillermo Cifré, Carlos Conti, Josep Escobar, Eugenio Giner i José Peñarroya per a fundar la revista Tío Vivo i el seu retorn a ella quan aquesta va fracassar.

CHARLIE CHAN HOCK CHYE. Una historia de Singapur. Liew, Soony. (2015) El arte de Charlie Chan Hock Chye ha reunit la trajectòria artística i vital d’un artista pioner en el món del còmic però que estava oblidat pel seu propi país.


CÒMIC HISTÒRIC I SOCIAL

B CC

EL FOTÓGRAFO. Guibert, Emmanuel Lefèvre, Didier i Lemercier, Frédéric. (2015) 3 Vol. El fotógrafo, Didier Lefèvre, va marxar a Afganistan el juliol de 1986 en plena guerra entre els soviètics i els muyahidines, per documentar la missió humanitària d’una delegació de Metges sense fronteres.

SABRINA. Drnaso, Nick (2019) La primera novel·la gràfica nominada al Premi Man Booker. Sabrina Gallo , és una noia de 27 anys que desapareix un dia després de la feina. A partir d’aquest moment comença la història dels que es queden: la seva germana, el seu novio i un antic amic del novio.

MALALTIA PÍLDORAS AZULES. Peeters, Frederik. (2001) Es tracta d'una autobiografia íntima que parla amb extremada delicadesa però sense embuts del SIDA, de les pors i dels prejudicis socials que desperta. No obstant això, davant de l'amenaça constant de la mort, el gran tema de l'obra és l'amor i la sinceritat fruit d'una estimació real i profunda.

MARIA CUMPLE 20 AÑOS. Gallardo, Miguel.(2015) Una nova mirada sobre la vida de la seva filla autista.

Fragments de còmics per ordre d’aparició: Spiegelman, Art. (1991), Maus Saez, Juanjo. (2010),Arròs Covat

EPILÉPTICO. B, David. (1996) L'autor narra gràficament la seva infantesa i joventut, on la malaltia del seu germà, que és epilèptic, té una presència cabal.

Gallardo, Miguel. ( 2007),Maria y yo Davodeau, Étienne. (2017),Los ignorantes Córcoles, Raquel. (2017), Idiotizadas

BIBLIOTECA CASA DE CULTURA

JOAN RUIZ I CALONJA Santa Eulàlia de Ronçana DE TRIPAS Y CORAZÓN. Pozla. (2018) Un cru testimoni amb molt d’humor, sincer i desenfadat. Ens descobreix la malaltia de Crohn, una patologia tabú que afecta a més persones de les que creiem.

Adreça C/ Mestre Joan Batlle, 6 08187 Santa Eulàlia de Ronçana