Page 1

© FOTO: SASKIA VANDERSTICHELE

Z azie VOOR KETTEN VAN 9 TOT 13 JAAR

Worstelen MET EEN MASKER OP

DANCING IN JAFFA X-PERT ELINE STRIKT DE FILMMAKER + NIEUWE X-PERT-TIPS

DECEMBER 2014


ZAZIE MAGAZINE - DONDERDAG 4 DECEMBER 2014 - PAGINA 2

© ILAH

Ooit al gehoord over catch, ook wel worstelen genoemd? Het is een stoere sport, die je in Brussel kan leren bij Nsimba, een grote meneer in de catchwereld. Lees de hele reportage, op pagina 5. En ZAZIE-filmkenner Eline heeft weer vééél films gekeken. Nog vooraleer de documentaire ‘Dancing in Jaffa’ in de zalen speelde, kon zij al even praten met de regisseur. Lees haar interview op pagina 4. Verder nog nieuws, tips en een verse Chaostheorie-strip. En wil je nog meer cadeautjes dan die van de Sint of de Kerstman? Kijk dan als de bliksem op de Uitkijk-pagina van ZAZIE!

Dwarskij k

Spierkracht

ZAZIE

ZAZIE NIEUWS

© MARK BAERT

Kerstcadeautje uit Letland Mag jij thuis de kerstboom pimpen? Op de Brusselse Grote Markt staat een hele hoge kerstspar (18 meter!). Dit jaar komt de boom van héél ver: Letland!

De kerstboom komt uit het Tireli-bos in Letland, een land vlakbij Rusland en niet zo ver van Finland. De burgemeester van Riga (=dat is de hoofdstad van Letland) heeft de boom cadeau gedaan aan de stad Brussel. Wist je dat de allereerste versierde kerstboom ooit op een plein in Riga stond? Kinderen gebruikten toen appels, wortelen en alles wat ze vonden om de boom te versieren. De volwassenen vonden het zo mooi, dat ze beslisten om dat elk jaar te doen. Zo is de traditie ontstaan.

© KIM VERTHÉ

STADSLEGENDES

De liftende geest Op een decemberavond zijn vier jongeren in de auto op weg naar huis. Het is al donker en ineens zien ze iets wits naast de weg. Het is iemand die wil meerijden, een lifter heet zo iemand. De lifter is een meisje met witte kleren aan. De jongens stoppen zodat het meisje kan instappen. Ze besluiten om haar mee te nemen naar de dichtstbijzijnde stad. Ze rijden verder en er is niets aan de hand. Dan komen ze bij een gevaarlijke bocht. Ineens begint het meisje te gillen: ‘Aaaaah!’ Als de bestuurder opzij kijkt, is het meisje weg. Het enige wat achterblijft, is een handtas. De volgende dag vinden ze in de handtas een adres. Als ze het huis gevonden hebben, bellen ze aan. Een man doet open. De jongens vertellen hun verhaal. De man is geschrokken: ‘Dat was mijn dochter.’ Hij legt uit dat zijn dochter vijf jaar geleden een ongeluk heeft gehad in een gevaarlijke bocht. Nu snappen de jongens waarom de liftende geest zo begon te gillen in de gevaarlijke bocht.

Aurore Van de Winkel weet alles over stadslegendes. Ze onderzoekt waar ze vandaan komen en wat ze betekenen.

Deze legende doet al 100 jaar de ronde in België (vooral in de Ardennen), en elders in Europa of Amerika. Maar eeuwen geleden circuleerden ook al zulke verhalen: monniken of waarzeggers voorspelden er catastrofes of ongevallen mee.’


© TERESA SDRALEVICH

ZAZIE NIEUWS

© KIM VERTHÉ

ZAZIE MAGAZINE - DONDERDAG 4 DECEMBER 2014 - PAGINA 3

Wil jij ook graag leren hoe je een videogame maakt? Dat kan! In het gamelab van Maks vzw. Info op http://gamelabbxl.be

Bekende figuren Desmond Tutu is Ga naar www.maksvzw.be. een van de karakters Daar vind je de link! uit het spel. Hij is de aartsbisschop uit ZuidAfrika. Tutu is bekend om zijn strijd tegen Apartheid, samen met Nelson Mandela. Apartheid bestond tussen 1948 en 1990 in Zuid-Afrika. Het was een systeem om mensen in twee groepen op te delen: blanken en niet-blanken. Ze konden bijvoorbeeld niet met elkaar trouwen en hadden niet dezelfde rechten. Blanken hadden meer macht.

Zwart is de piet, en blank is de Sint. Sinterklaas heeft een lange witte baard, en de piet heeft zwart kroeshaar en dikke lippen. De Sint zit op zijn witte schimmelpaard, dat zonder vallen over de daken kan tippelen. Zwarte piet is de knecht van Sinterklaas, die door de schoorstenen glijdt om de pakjes voor de kinderen tot in de woonkamer te brengen. Wie zoet is, krijgt lekkers. Wie stout is de roe…

Al jullie ideeën hierover mogen jullie sturen naar zazie@bdw.be. Of nog beter: vraag het aan Sinterklaas en de pieten zelf! Op vrijdag 5 december komen ze per boot naar Brussel (aan de Akenkaai, om 10 uur). Ahoi!

Op bezoek Desmond Tutu is nu 83 jaar. Hij was onlangs in Brussel om het spel van klas 3BAK uit te testen. ‘Ik denk niet dat hij vaak videospelletjes speelt, want hij is niet van onze generatie,’ zegt Elliot (13). ‘Hij is wel nog altijd heel vrolijk, ook al is hij oud,’ heeft Jason (15) opgemerkt.

‘JUMP THE GAP’ KAN OOK JIJ SPELEN!

Deze maand: SINTERKLAAS... EN ZWARTE PIET

Het spel ‘Jump the Gap’ is gebaseerd op een echt verhaal. De organisatie Close The Gap verzamelt oude computers (bijvoorbeeld van bedrijven) om ze daarna naar Afrika te sturen. Zo kunnen mensen die geen computers, tablets of smartphones hebben, ook met computers leren werken.

Café vol poezen om te aaien © IVAN PUT

Zo kennen we Sinterklaas en zijn pieten. Maar kan het eigenlijk ook omgekeerd? Heb jij al eens een zwarte Sinterklaas op de daken zien lopen, of een bleke piet met een blonde kuif uit de schoorsteen zien piepen? Wat vind jij van dat idee? Zou dat wat veranderen aan het Sinterklaasfeest? Praat er maar eens over met al je klasgenoten. Misschien kennen sommigen de Sint zelfs helemaal niet, omdat ze er niet mee zijn opgegroeid. Maar misschien willen ze toch graag mee vieren. En iedereen die Sinterklaas kent, weet dan weer minder van andere tradities en feesten.

‘Het was leuk om zoiets met de klas samen te doen,’ zegt Jason (15). ‘We moesten alles maken: de sounds, de figuren, de menu’s en de levels. Ik heb meegeholpen aan de programmering.’ De klas kreeg hulp van Maks vzw uit Kuregem.

ZAZIE NIEUWS

Schotelantenne

Elke maand richt Zazie haar schotelantenne op een thema, geplukt uit het wereldnieuws.

Klas 3BAK van Sint-Lukas heeft een computergame ineengebokst: Jump The Gap. In het spel moet je bekende figuren laten jumpen. Als ze genoeg computers pakken, kan een truck vol computers vertrekken naar Burundi (= een land in Afrika).

Heb jij thuis geen kat, maar doe je niets liever dan de beestjes vertroetelen? Goed nieuws, want er bestaat nu in Brussel een kattencafé. Het idee komt uit Azië.

De poezen in het Brusselse nieuwe café komen uit een dierenasiel. Ze worden graag geaaid. Maar wat als Noel, Simba, Coca, Fripouille en Chiquita al dat gestreel toch een beetje beu worden? Geen nood, dan kunnen ze wegglippen via een luikje. In een privékamer kunnen ze dan hun snorharen weer helemaal in de plooi leggen.

De naam van het café in Brussel is Le Chat Touille. Waar? In Sint-Gillis, in de Tasson-Snelstraat 11. Gratis.


© WAUTER MANNAERT

BALLROOMDANS is als knuffelen ZAZIE-REPORTER ELINE SPRAK EN DANSTE EXCLUSIEF MET FILMREGISSEUR PIERRE DULAINE

In de documentaire ‘Dancing in Jaffa’ (nu in de filmzaal) zorgt regisseur Pierre Dulaine voor een mirakel: hij laat Palestijnse en Joodse kinderen samen dansen: ballroomdans. Zaziereporter Eline stak een microfoon onder zijn neus. Eline (E): Kan je het conflict tussen de Palestijnen en Israeliërs beschrijven? Pierre (P): Eerlijk? Ik antwoord liever niet op deze vraag. Dat is politiek. De lezers moeten de geschiedenis van Palestina en het ontstaan van de staat Israël in 1948 eens googelen. (knipoogt) E: Hoe kwam je op het idee om deze twee groepen samen te laten werken? P: Ik woon in New York en daar startte ik twintig jaar geleden met Dancing Classrooms. Dat is een dansprogramma voor kinderen. De hele klas moet meedoen. In het begin vinden de jongens het niet zo leuk om te dansen, maar na een paar lessen zijn ze het gewoon. E: Hoe kwam je in Jaffa terecht? P: Ik ben daar geboren, in 1944. Jaffa was toen nog Palestina. Toen daar in 1948 de staat Israël werd opgericht, moest ik vluchten. Ik kwam in Engeland terecht en startte op mijn veertiende met ballroomdans. Later, toen ik in Amerika was, zag ik hoe zwarte, blanke en Spaanse kinderen elkaar al dansend beter leerden kennen en waarderen. Dat bracht me op het idee om hetzelfde in Jaffa te proberen. Daar wonen Palestijnse en Joodse kinderen in dezelfde straat en toch kunnen ze elkaar niet uitstaan.

E: Was het erger of beter dan je had verwacht? P: We hadden veel problemen. Ik gaf dansles in twee Arabische, twee Joodse en een gemengde school. Als ze samen waren, spuugden ze in elkaars gezicht en schopten ze elkaar. Ik zei dan dat ik hen wel begreep, en ik bedankte hen omdat ze tenminste wilden proberen om samen te werken. En dan deden we verder. E: ‘Als je iemand aanraakt met respect, verandert er iets,’ zeg je. Wat verandert er? P: Heb je ooit al eens met een jongen gedanst? E: Nee. P: Aha! Daarom stel je die vraag! (lacht) Als je tennis speelt is er 20 meter tussen jou en je partner en in ballet dans je meestal op je eentje. Maar bij ballroomdans is er bijna geen afstand. Geef eens je hand. (knijpt in mijn hand) Knijp ik nu te hard, te zacht of net goed? Je brein denkt van alles als je aangeraakt wordt. Dansten je ouders met jou toen je nog klein was? Ja? Dat was ballroomdans! Voelde goed, hé? Iedereen wordt graag geknuffeld. Ballroomdans is als knuffelen. E: Ben je tevreden over het resultaat? P: Op het einde van de film bezocht ik de scholen nog eens. Ik vroeg wat ze geleerd hadden. Ze zeiden dat ze elkaar hadden leren vertrouwen. Dat is wat ik wilde, een droom die uitkomt.

Eline Ruëll

Door ‘Dancing for Jaffa’ hebben al 7.000 kinderen de voorbije drie jaar met elkaar leren dansen. Veel, hé?


© SASKIA VANDERSTICHELE

ZAZIE MAGAZINE - DONDERDAG 4 DECEMBER 2014 - PAGINA 5

Catch maa r als je ka n! Zazie ging op worste lles

Basil (12 ) is nog m begonnen aar net met catch . ‘Ik heb e uur les pe en r week. S oms is he nog moeil t ij k , ik ben no een paar g maa r weken be zig. Het is erg leuk.’

© SA SK IA

VA NDER

ST ICHELE

© SA SK IA

VA NDER

ST ICHELE

Nsimba w a in Congo s een grote wors tel .H en ander ij weet alles over ster e vechtsp c or ten. Nu atch trainer b ij de club is hij Brussels Wrestlin g Style. Young Catch is ee vechters n spec taculaire s po dr acrobatis agen maskers en r t. De che toere doen n Nsimba worden d . In de catchclub va n e jonge w over de s ors ch gegooid, ouder gez w ierd, telaars op de g ro en moete n n maken z e geluid d ze vallen. Daarb d ij oor met h de mat te un arme k no heel stoe loppen. Het ziet er allema p r uit, ma a al r ook een pijnlijk. beetje Is catch ee Nsimba n gevaarlijke s por t? (N): ‘Nee n, gevaarlijk als de tra het is alleen op de ver iner slech ke t hier al ve erde manier les k is en als je el jaren e rijg t. Ik tr n ongeluk a zien gebe heb nog nooit ee in n uren.’ Welke s oor ten c atch doe club? n jullie in de N: ‘Wij h ouden va n de acro batische

salto’s va n de Mex ic mengen dat met k aanse stijl, maar arate, jud gevechts oe sp eigenlijk or ten. Die menge n andere een apar ling is te stijl, d stijl.’ e Br usse lse

Wat is e rg N: ‘Je k rij oed aan catch? g t veel co n Je leer t o ok respe trole over je licha c t te heb a m. want je m ben a moet ook g elkaar geen pijn voor elkaar g d tonen wa oed met elkaar p oen. Je raten en nneer iem heeft ged and iets niet goed aan.’ Zijn de w orstelaa v r iende rs eigen n? lijk N: ‘Ik ze g altijd: ‘V echten d ring, nie oe to aan het v p straat,’ dus als je in de ze niet echten zij n, (meestal) v rienden zijn worstelaars .’ Waarom d N: ‘Mask ragen jullie ma ers horen skers? b en hebbe n versch ij de Mex icaanse illende b stijl Wij drag etek en voor de s maskers tijdens enissen. how. Het sp ziet er co ek takels, ol uit.’ D ylan B

C h e ye n n jaar in de e (15) traint al zes club van Nsim ben bego nnen toen ba: ‘Ik ik negen jaar was. meisjes, m Er zijn niet veel aar dat is want de s niet erg feer met d e jongens is heel leu k. Ik hou van catch het kalm , eer t mij, en ik zou g raag verd er gaan m et de spor t op hoger niv eau.’

Qu é? Catc h?

Catch is een soor tw Worstele n is een v orstelen. a spor ten die er be n de oudste staan.

Er zijn ve rs worstele chillende stijlen: n, Mex ic Griek s-R aa omeins (Lucha L ibre), Am ns worstelen met erikaans m askers e catch e n meer.

elgrado

Wil je e en Op 21 de s catch live zien c ? inter nat ember kan je na ionaal c a r he t atch kam Da a r n e m pio tegen elk en grote worste enschap. la a BY WS-c ar op. De k inde ars het lub geve r en v a n d n Meer in fo: w w w ook een show. e .by ws.b e


Kettenklets

ZAZIE MAGAZINE - DONDERDAG 4 DECEMBER 2014 - PAGINA 6

@OLIVIA: ‘WESH’

@ADAM: ‘CHOQUANT’

Het is een woord dat je ergens kan tussengooien. Ik gebruik het vooral als ik Frans spreek. Bijvoorbeeld: ‘Wesh, heb je een probleem?’

‘Choquant’ is het Franse woord voor ‘schokkend’, maar je kan het ook voor iets positiefs gebruiken. Het betekent dan eigenlijk hetzelfde als ‘amaai’. Bijvoorbeeld: ‘Choquant, je hebt goede punten deze keer!’

Met een bluts uit bed © SASKIA VANDERSTICHELE

Billen bloot

ZAZIE

© SASKIA VANDERSTICHELE

Stond jij onlangs ook met je billen bloot? Vertel Zazie over je grappige fratsen of gênante avontuur! Mail naar zazie@bdw.be. Wie weet kom jij wel in Zazie!

ZAZIE

Toen ik in Marokko op bezoek was, sliep ik meestal in het huis waar ook mijn nichten sliepen. Maar op een dag was ik in slaap gevallen op de zetel in mijn opa’s huis. Hij heeft mij dan bij hem in bed gelegd. Daar had hij ‘s ochtends wel wat spijt van, want ik heb in mijn slaap zo veel gezwierd met mijn armen en benen dat er spullen van het bankje boven het bed waren gevallen. Mijn opa had een bluts op zijn hoofd! Hij was niet kwaad, maar hij zei: ‘Ik neem je nooit nog bij mij in bed!’ bekent Mekki (11).

Groeten uit mij n kamer

Jacobine (9), woont in Monaco Ik deel mijn kamer met mijn twee broers. Het is soms moeilijk om te slapen als zij nog lawaai maken ‘s avonds. Het is wel leuk omdat wij in een kasteel slapen. Ieder heeft zijn deel.

DE TIP VAN MAXIM (11): Pool Basketball

Wat � er leuk aan je kamer?

Ons kasteel is heel leuk, met alle ridderspullen die erbij horen. Mijn lakens heb ik graag, omdat het prinsessenlakens zijn en dat past goed bij het kasteel. We zien het paleis van de prins van Monaco vanuit ons raam! Ik hou ook van onze twee schilderijtjes: een heb ik gemaakt, het andere schilderij is van mijn broer.

Wat � speciaal aan jouw land?

Monaco is een heel klein land. (Monaco is maar twee keer zo groot als Sint-Joost en is vier keer kleiner dan Schaarbeek). Er is een prins en een casino. ‘Het zijn coole filmpjes van vrienden die heel goed kunnen basketballen. Ik kijk er graag naar. Zo leer ik zelf beter basketten.’ Heb jij een goede YouTubetip voor andere Brusselse ketten? Mailen maar, naar zazie@bdw.be!

Wat � jouw droom?

Ik wil graag de prins en de prinses ontmoeten. Ik zou ook graag mijn twee vriendinnen van het zomerkamp terugzien, want ik zie hen bijna nooit.


ZAZIE MAGAZINE - DONDERDAG 4 DECEMBER 2014 - PAGINA 7

Zazie-redacteurs vertellen over hun favoriete strip, dier, recept of boek van de maand: kwam jij nog ideeën tekort??

Sien (13), de verhalenverslindster

I lov Liv. Liv is een vrolijk, grappig meisje van 13. Ze noemt zichzelf een ‘professionele, chaotische puber’. Op korte tijd is haar familie flink uitgebreid: haar moeder heeft een nieuwe man en Liv heeft terug contact met haar vader, die ze al meer dan 10 jaar niet meer zag. Die vader blijkt nu ook een nieuwe man te hebben, en een stiefzoon. Liv slaapt nauwelijks. Ze heeft veel aan haar hoofd: de proefwerkweek, de uitvoering van het schooltoneelstuk Romeo & Julia, het perfecte jurkje vinden voor het schoolfeest en Sem en Michael, de twee jongens waar ze verliefd op is. En er zijn haar vriendinnen Lot en Eva. Lots moeder heeft kanker en met Eva is er iets vreemds aan de hand… Gelukkig mag Liv van haar moeder mee met haar vader naar Spanje, en haar beste vriendin Kat mag ook mee! Haar vader heeft een super-de-luxe huis gehuurd op een paar meter van het strand. Daarna gaan ze naar een camping. Dit is al het vierde boek in de serie en ik vind het geweldig! Het is in dagboekstijl en Liv is echt een superleuk meisje.

Ze is grappig en zegt precies wat ze denkt. Na een tijd lijkt het alsof je haar echt kent. Ze maakt zoveel mee en doet leuke uitspraken. Zoals wanneer haar vader vraagt hoe het komt dat haar kamer zo rommelig is. Dan antwoordt Liv: ‘Gewoon. Dat kunnen pubers. Dat vergt jaren van oefenen en perfectioneren, ouders denken altijd dat zoiets vanzelf gaat, maar dat moeten we echt leren, hoor. Jazz (haar 16-jarige zus) kan dat trouwens niet, die heeft dat nooit echt onder de knie gekregen, dat puberen.’ Het is een typisch meisjesboek, met al haar problemen over jongens en haar vriendinnen. Ik raad het echt aan, alle vier de delen. Het is leuke lectuur voor meisjes vanaf ongeveer 12 jaar.

win!

Zazie geeft een boekenpakket (boek en ‘schrijf je eigen boek’-boek) van I lov Liv weg.

Wil je winnen? Mail 'Liv' naar zazie@bdw.be, en vermeld zeker je naam, leeftijd en adres.

Rabbids. Hallo iedereen! Ik ga het hebben over de stripreeks Rabbids. Rabbids gaat over een groep domme of idiote konijntjes die altijd wel iets lachwekkends beleven. De strip bestaat uit allemaal kleine cartoons*** waarin er vreemde of grappige dingen gebeuren. Er zijn al vier strips uit deze reeks uitgekomen: Bwaaah!, Invasie, Op zijn kop en Krabbels. En momenteel werken de Fransmannen Thitaume en Pujol - dat zijn namelijk de tekenaar en de schrijver van deze strip - aan de vijfde in deze reeks, genaamd La vie en rose. Die strip is nog niet in het Nederlands verschenen. Er zal geen of weinig tekst in voorkomen. Daardoor is deze strip wel geschikt voor mensen die nog niet zo goed kunnen lezen. Ik heb alleen deel 1 en 2 gelezen en vond ze allebei zeer leuk en grappig. Mijn zus heeft de albums ook gelezen en vond ze ook leuk, maar soms had ik het gevoel dat ze de moppen niet begreep. De Rabbids zijn personages uit de game Raving Rabbids. *** Een cartoon is een korte strip met een grap op het einde, meestal met weinig tekst.

Kawtar (10), de lekkerbek INGREDIËNTEN VOOR 1 PERSOON

X-PERTS

Emile (11), mister strips

• Een glas • Siroop • Melk • Fruit • Hazelnoten • Twee kommetjes • Plastieken rietjes • Decoratie • Suiker

Mateo (10), de dierenvriend

Kuifhert. Dag iedereen. Ik keek even in een boek, Encyclopedie van de dieren, en ik ontdek alweer een nieuw dier: het kuifhert! Het is een raar dier omdat het hert een gewei én slagtanden heeft. Op het eerste gezicht zie ik geen kuif, maar wel twee opvallende slagtanden. Het kuifhert komt voor in de bossen van China. Het kan tot 160 cm lang en 70 cm groot worden. Je kan het vergelijken met een ree. Het mannetje heeft een paar slagtanden van 2,7 cm lang. Hij heeft ook een spiesvormig geweitje met daartussen een kuif van 17 cm lang! Wanneer het kuifhert onraad ruikt, maken ze een kort blaffend geluid en gaat de kuif rechtop staan. Het kuifhert eet niet alleen bladeren en bessen maar ook larven en insecten. Daarom heeft hij slagtanden, om in de aarde te wroeten. Bij de kuifherten gaat het niet om het grootste gewei maar om de langste slagtanden. Het kuifhert leeft solitair (=alleen), behalve als het tijd is om te paren. Een keer het vrouwtje bevrucht is, gaat het mannetje weg.

Milkshake met noten

Het kuifhert is een bedreigde diersoort omdat Chinezen het dier doden om medicijnen van te maken. Er leven er naar schatting nog 500.000, maar door de jacht daalt de populatie tot een 100.000, zeggen experten.

Hallo iedereen. Vandaag ga ik jullie mijn milkshake voorstellen. Die heb ik samen met mijn tante gemaakt. Als voorbereiding moet je het fruit snijden en de noten pletten. Dan moet je de stukjes fruit en de noten samen mixen, en beetje per beetje melk toevoegen in de mixer. Dan moet je suiker in een kom voegen en siroop in een andere. Voor de versiering moet je een glas eerst lichtjes in de siroop onderdompelen, dan in de kom met suiker. Je kan het glas nog verder versieren als je wil. Dit recept is heel gemakkelijk te bereiden en heeft veel smaak. Smakelijk!


BRUSSEL, HELP!

ZAZIE

Uitkij k

FILMPJES VAN HELDEN

Soms voelen mensen zich alleen. Iedereen kan eenzaam zijn, of je nu rijk of arm bent, veel of weinig mensen kent. In Brussel zijn veel mensen eenzaam en daar willen FM Brussel en Muntpunt iets aan doen. Met de actie Brussel Helpt willen ze geld inzamelen voor eenzame mensen. Op 13 december kan je op het slotevenement in Muntpunt gaan luisteren naar de vertelfee, reuzenspelen spelen of swingen of lindy hoppen. Alle info op www.fmbrussel.be.

Wie is jouw held? Ben je dat zelf? Is het je mama, opa of je goudvis? Als je het nog niet goed weet, kan je eerst eens kijken naar de helden van anderen op Festival System D in de KVS. Tijdens Minuut Quartier worden filmpjes over het thema helden getoond, die gemaakt zijn door kinderen. Het beste filmpje krijgt een prijs, dus dat wordt spannend! Info: www.festivalsystemd.be/ minuut_quartier

WANNEER: 13 DECEMBER

WANNEER: 19 DECEMBER

POPPEN-PETER-PAN

BEESTIGE FILM

Groot worden is soms niet echt leuk. Veel mensen zouden daarom graag voor altijd een kind zijn. Maar dat kan jammer genoeg niet... Of kan het wel? Er is één kind dat nooit moet opgroeien: Peter Pan. Figurentheater De Maan maakte een toneelstuk (met poppen!) over het verhaal van het eeuwige kind. Meer weten? www.bronks.be

DOOR ALEX DEFORCE

Een pratende beer met een rode hoed en een koffertje? Dat is Paddington! Je kent hem vast van de boeken. Nu is er ook een film over de avonturen van Paddington. Het beertje komt in Londen bij een familie terecht en maakt het daar behoorlijk bont... WANNEER: DECEMBER

WANNEER: 23 DECEMBER

Elke maand zoekt een Zazie-X-pert naar een toffe, geheime, mooie of coole plek in de stad. Raad jij als eerste waar de X-pert deze maand staat? Dan win je misschien wel deze hippe koptelefoon.

staat Ada?? TIP: Ada houdt van muziektempels win! Waar Mail het antwoord naar zazie@bdw.be + naam, leeftijd en adres!

© HELEEN RODIERS

De koptelefoon

win!

Ga je graag kijken naar deze film? Zazie schenkt 3 duotickets weg. Mail ‘Paddington’ + naam en leeftijd naar zazie@bdw.be.

rk te w afgewe u jo n a v o gina: t een fot cebookpa a f Piep! Pos e z n o rant! hine op ongerenk vliegmac .j ie z a Z / .com Facebook

Zazie is een maandelijkse bijlage bij Brussel Deze Week en is gratis. Concept: Kim Verthé (kim.verthe@bdw.be, 02-226.45.59). Vormgeving: Peter Dhondt. Tekeningen: Ilah, Teresa Sdralevich, Wauter Mannaert, Alex Deforce, Kim Verthé. Redactie: Kim Verthé, Eline Ruëll, Jasmijn Post, Dylan Belgrado. Eindredactie: Kim Verthé. Foto’s en cover: Saskia Vanderstichele. X-perts: Sien, Emile, Mateo, Kawtar. Contact? zazie@bdw.be. Like! facebook.com/Zazie.jongerenkrant. Adverteren? lisa.decrick@bdw.be. Abonnement: abo@bdw.be. Verantwoordelijke uitgever: BDW, Anne Brumagne, Flageyplein 18, 1050 Brussel.

Volgende Zazie op 15 januari! www.brusselnieuws.be/zazie

Zazie - december 2014  

Zazie, het jongerenmagazine van Brussel Deze Week, van december 2014

Zazie - december 2014  

Zazie, het jongerenmagazine van Brussel Deze Week, van december 2014

Advertisement