Page 1

© DIRK VAN WELDEN

N°16 8 MEI 2014

INTERVIEW MET GAME-X-PERTS Bronzen helden in Brussel


ZAZIE MAGAZINE N° 16 - DONDERDAG 8 MEI 2014 - PAGINA 2

Zot van games? Zazie ging eens praten met wie ze maakt. En verder in deze Zazie kan je een verslag vinden van een verrassende wandeltocht langs Brusselse oorlogsmonumenten. Let the game begin, lezen maar!

GAMEBOY/GIRL

Nog dit: Zazie is in een gulle bui. Zoek de WIN-bollen en mail dan ‘game’ of ‘kookboek’ naar zazie@bdw.be. Vergeet zeker je volledige naam en adres niet te vermelden!

Gamen is plezant, games maken nog plezanter! Zazie-reporter Kihnde praatte met twee grote meneren uit de gamingwereld: Mats-Olov Eriksson en Dirk Van Welden. Mats werkt in een groot bedrijf bekend van het kleurrijke snoepspel Candy Crush. En Dirk maakt zijn games gewoon lekker zelf!

‘Ik wilde een 3 x E spel maken zonder vijanden’

mail za

zie

DIRK

.be @b d w

In Element4l ben je een ijsblokje dat door een dromerige onderwereld vol hellingen en smalle spleten glijdt. Je moet in een luchtbel veranderen om omhoog te vliegen, of in een vuurbal voor extra kracht. Er zijn 16 levels en je krijgt één bonusleven. ‘Het is eigenlijk één grote puzzel. En er zit geen geweld in, en geen vijanden. Maar ik heb het wel moeilijk gemaakt. Iedereen denkt dat een spel enkel spannend kan zijn als er geweld in zit, maar dat is helemaal niet waar,’ zegt Dirk.

Geen game zonder geluid ‘Ik was vroeger fan van de Sonic games,’ zegt Dirk. De snelheid van die eerste spelletjes vond ik de max. Ik wilde dus ook een spel maken met flow (=Engels woord voor ‘stroom’ of ‘beweging’). Hoewel Dirk zelf ook muzikant is, liet hij een Australiër de muziek maken. Dirk wilde geen blieperige tunes. ‘Muziek in een spel is heel belangrijk, want via de muziek kan een speler zich helemaal laten onderdompelen. Die Australiër is intussen een goede vriend van mij, ook al heb ik hem nog nooit in het echt ontmoet.’

Programmeren voor heren Met welk programma maakt Dirk zijn spelletjes eigenlijk? ‘Er bestaan verschillende programma’s. Ik wilde al games ineenboksen toen ik 12 jaar was. YouTube bestond nog niet, dus ik heb veel ‘geprutst’. Software voor videogames was lang heel duur. Eerst werkte ik met Java 3D. Maar sinds acht jaar gebruik ik Unity. Er bestaat een gratis versie van, waarmee je spelletjes kan maken. Maar je moet zelf nog alles tekenen en programmeren.’

GAME-FLITS

Belgen die games in elkaar knutselen, zijn op één hand te tellen. Dirk Van Welden, geboren in Vilvoorde, doet het! Vorige zomer verscheen Element4l, zijn eerste échte grote videogame. In zijn eentje (!) heeft ‘mister VW’ er maar liefst twee jaar aan gewerkt.

Er zijn niet veel Belgische makers van computerspelletjes. Larian Studios (uit Gent) is de bekendste studio. Ook Monkube, uit Molenbeek, maakt mobiele games. Steam is het grootste (internationale) online platform om games te vinden en te kopen. De eigenaar van Steam is de maker van Half-Life, ooit een populair science fiction spel.

Codetaal Gameontwikkelaars werken met een programmeertaal (=een taal die bestaat uit codes). Je moet die taal eerst leren,’ legt Dirk uit. En welke taal is dat dan precies? ‘C# (spreek uit ‘C sharp’) is vandaag de meest leesbare codetaal. Maar ook als je geen programmeur bent, kan je eenvoudige spelletjes maken. Dat kan met visuele programmeertaal (zoals het programma Scratch, zie artikel hiernaast).’

Van idee tot game Dirk werkte twee jaar aan zijn spel, dag en nacht. ‘Een idee bedenken, duurt nochtans niet lang. Als ik een goed idee

‘Om succes te hebben, moet je een spel maken dat nog niet bestaat,’ zegt Dirk.

heb, maak ik eerst een prototype (=basisidee). Ik let dan nog niet op het decor. Ik test gewoon of mijn spel leuk is. Dat duurt een week. De afwerking daarna duurt veel langer.’ Dirk zorgt ervoor dat zijn spelletjes opvallen tussen alle grote namen (Mario, Sonic, of Lara Croft) in gameland. ‘Er bestaan al zoveel spelletjes. Als onafhankelijke gamemaker moet je een eigen stijl hebben. Dan pas val je op. Weet je dat aan sommige grote games voor Playstation tot 400 mensen meewerken? Zij kunnen heel realistische decors maken. Maar zelfs megahits, zoals Minecraft of Grand Theft Auto, zijn ooit klein begonnen.’

Twee gouden platen! Al 22.000 mensen in de hele wereld hebben Dirks spel gekocht. ‘Als muzikant krijg je een gouden plaat als je je album 10.000 keer verkoopt,’ knipoogt hij. Maar nog veel meer mensen spelen Element4l met een illegale kopie. Dirk windt zich niet op. ‘Ik heb liever dat een half miljoen mensen mijn spel spelen en leuk vinden, dan dat ze het helemaal niet spelen. Ik zie het als reclame voor mijn volgend spel.’ Aha, ben je dan al aan het werken aan een nieuw spel? ‘Ik zou graag tegen eind dit jaar aan iets nieuws beginnen.’ Veel succes! Kim Verthé

© BART DEWAELE

! WleImNent41

GAME ON!


ZAZIE MAGAZINE N°16 - DONDERDAG 8 MEI 2014 - PAGINA 3

Waarom is Candy Crush zo populair? M: Toen wij het zelf voor het eerst speelden, voelden we dat het goed zat. Maar we hadden nooit gedacht dat een jaar later 500 miljoen mensen het spel zouden spelen!

Mats-Olov Eriksson woont in Londen. Hij werkt voor een Zweedse bedrijf (=King) dat het spel Candy Crush maakt. Onlangs was Mats-Olov in Brussel. Aan studenten van de Erasmushogeschool - en ook aan Zazie - legde hij uit hoe een spelletje razend populair kan worden. Hoe maken jullie games zoals Candy Crush? Mats (M): Dat is echt groepswerk. Maar het idee komt van Sebastian Knutsson, onze creatieve directeur. Wat doe jij precies op het werk? M: Ik verzamel informatie. Zodra een spelletje uit is, probeer ik te weten te komen hoeveel mensen het spelen. Ik zoek ook uit wat ze er tof aan vinden. Al die informatie helpt ons bij het maken van volgende spelletjes.

Wat maakt een game goed? M: Voor mij hoeft een spel niet erg ingewikkeld of supercool te zijn. Maar ik wil als speler wel het gevoel hebben dat ik beter kan worden. En ik wil me kunnen meten met andere spelers. Een beetje competitie kan geen kwaad.

Wist je trouwens dat Tennis for Two het allereerste videospel was? Een Amerikaanse wetenschapper knutselde het in 1958 in drie weken tijd in elkaar.

Wat is je favoriete spel? M: Dat is een moeilijke vraag. Uren heb ik Heroes of Might en Magic 5 gespeeld. Nu hou ik wel van het puzzelspel 2048. Kunnen we iets bijleren als we gamen? M: Zeker! Je krijgt inzicht in de ruimte rondom je. Bij scrabblespelletjes leer je nieuwe woorden. Ik herinner me ook één van de eerste spelletjes die ik speelde: Colonisation. Als speler moet je werelddelen veroveren, iets wat de Europeanen ook echt hebben gedaan in het verleden. Dus je kan bijleren over geschiedenis.

MATS

© BART DEWAELE

In Brussel is er sinds kort een gaming center: Botkamp. Vol snelle computers, keigoede koptelefoons en virtual reality-brillen is het een walhalla (=paradijs) voor wie graag videospellen speelt. ‘Zowel jong als oud is welkom,’ zegt uitbater Marc Siebert. 'Nu en dan organiseren we namiddagen voor de jeugd. Dan vertellen we over de geschiedenis van het videospel.’

Alles over Botkamp: Facebook.com/botkamp.gaming

VANAF SCRATCH! [ SORRY ] SNORRY ?

‘Ik mag gamen op mijn werk’

Horen wij het goed? Mag jij gamen op het werk? M: Yes! Het is bijna verplicht. Ik ben verwend!

GA OP BOTKAMP NAAR DE HALLEPOORT

Wil je zelf games leren maken? In Brussel kan je terecht bij CoderDojo of het GameLabBXL van KuregemNet. Wij zochten Karin De Schepper op. Zij leidt CoderDojo in Brussel. Wat is CoderDojo? Karin (K): CoderDojo is ontstaan in Ierland. Een jonge kerel wist veel van informatica, en hij wilde jongeren zelf leren programmeren.

Ook als je er niets van kent, kan je games bouwen? K: Ja. Scratch is een visueel programma om te leren programmeren. Het is gemaakt door MIT, een Amerikaanse universiteit. Zodra je kan lezen, kan je ermee aan de slag. Wat maken jullie dan in een Dojo-atelier? K: Iedereen mag dat zelf kiezen. Je mag heel zelfstandig je eigen game maken. Coaches helpen je. Wie snel leert, kan overstappen op een moeilijker programma. Of die mag ook de andere kinderen mee ‘coachen’. Heb je een laptop nodig om deel te nemen? K: Dat kan, maar hoeft niet. Alles is ook gratis. Mag je een gewelddadig spel maken? K: Stoere jongens willen graag geweren in hun spelletje smokkelen. Maar door alle mogelijkheden van Scratch te leren kennen, veranderen ze meestal snel van idee.

Mats-Olav en Kihnde hebben een fijne babbel.

Alles over CoderDojo vind je op brussels.coderdojobelgium.be Alles over het GameLabBXL lees je op www.gamelabbxl.be


k p:// t t h

ikaendenachtd ier en .w

.com

Dit is haar da Of beter: haar gboek. NACHTBOEK.

s res dp or

Kika leef t onde r de grond. In een kelder of grot. Daar heef t ze haar holletje ge maakt. ’s Avonds kom t ze naar bove n. Via riolen, komt ze op de pijpen en buizen meest vreem de plaatsen. ’s Nachts loop t ze door de stad Ze praat met . dieren. Ze kijk t naar men Ze neemt foto ’s en schrijf t op sen. .


ZAZIE MAGAZINE N°16 - DONDERDAG 8 MEI 2014 - PAGINA 6

ZESDEJAARS VAN KONINGIN ASTRID OP ZOEK NAAR SPOREN VAN DE OORLOG AFLE VERING

7

‘Euh, dag meneer de ©2009 Turtle Industries ™

De Brusselse pleinen barsten van de monumenten! Veel standbeelden herdenken moedige mannen en vrouwen uit de twee wereldoorlogen. Precies 100 jaar na WOI nemen de leerlingen van Koningin Astrid Zazie mee op sleeptouw. Op zoek naar resten van de oorlog...

Langs de Kleine Ring lopen we verder naar Sint-Joost-ten-Node. In de schaduw van de Botanique staat een standbeeld voor gesneuvelde mannen uit Sint-Joost tijdens WOI. Al hun namen staan erop gegrift: A. Devos, A. Buts, E.M.E. Hansen, ... Neen, de leerlingen vinden hun eigen familienaam niet terug in het lijstje.

Welverdiend ‘Om een standbeeld te verdienen, moet je een heldendaad hebben verricht, bijvoorbeeld mensen redden uit oorlogen zoals nu in Syrië,’ vindt Bartosz. ‘Maar ook de burgers in Afghanistan verdienen een beeld. En de vrouwen die in de fabrieken werken terwijl hun mannen vechten, want ze zijn ook bang,’ bedenkt Bartosz. Mohamed denkt mee: ‘Misschien verdien je dat ook als je iets verzint dat oorlogen kan doen stoppen. Of als je iemand uit het kanaal redt.’ Voor Ruben mag het allemaal een beetje luchtiger. ‘Ik vind dat Discovery Channel een beeld verdient, want het is een leuke zender met leuke programma’s. Het standbeeld zou er Amerikaans moeten uitzien, en zou uiteraard in Amerika moeten staan.’ Rania en Khalid zouden wel een monument willen optrekken voor hun ouders. ‘Mijn mama is een speciaal iemand. Haar standbeeld moet kleurrijk zijn en van een sterk materiaal dat nooit vergaat,’ zegt Rania. ‘Maar ik heb geen ijzer en metaal liggen bij mij thuis. Misschien wel klei?’ denkt Khalid hardop.

Even verderop, aan de voet van de Congreskolom, blijft het vuur altijd branden. Het monument vereert de ‘onbekende soldaat’. Maar wie is die onbekende dan wel, dat hij een standbeeld verdient? ‘De onbekende soldaat is een militair die in WOI heeft meegevochten. Hij is gesneuveld. Maar ze weten niet wie het is,’ legt Mehdi uit. ‘In 1922 werden er vijf doodskisten opgegraven. In die kisten lagen Belgische militairen die in de oorlog gestorven waren in Antwerpen, Luik, Namen of aan het IJzerfront,’ vult Khalid aan. ‘En één van die kisten werd hier in de grafkelder begraven,’ maakt Mohamed het verhaal compleet. Insaf is nieuwsgierig. Ze wil wel eens voelen of die vlam echt is. Maar euh... misschien is dat niet zo’n goed idee, want hier loopt een militair rond! Een échte onbekende soldaat?

EEN ONBEKENDE SOLDAAT

W

e stappen uit aan metro Madou. Auto’s razen voorbij. Weinig chauffeurs merken de fiere bronzen vrouw op, die met een vlag staat te wapperen op het Surlet de Chokierplein. ‘Ik vind haar een beetje dik,’ lacht Insaf. ‘Maar ze is wel mooi,’ vindt Havanur. Het beeld heet ‘De Brabançonne,’ zoals het volkslied van België (O dierbaar België, o heilig land der vaad’ren,... ). ‘Het staat hier om te vieren dat Koning Albert en koningin Elisabeth ooit terugkwamen van WOI,’ zo zeggen Yasmina en Pakize, onze gidsen voor één dag.

■ Insaf: ‘Euh, dag meneer de soldaat.’ ■ Militair: ‘Mijn naam is Ghislain Paesmans, onderofficier. Aangenaam.’ ■ Insaf: ‘Bewaakt u het monument?’ ■ Militair: ‘Neen, ik bereid mee de parade van 8 mei voor. Op die dag, Bevrijdingsdag, herdenken we dat Duitsland zich in 1945 overgaf. Daardoor eindigde WOII.’ ■ Insaf: ‘Bent u zo’n onbekende soldaat die een standbeeld verdient?’ ■ Militair: ‘Euh... ja! (lacht) Ik heb acht medailles. Ik ben in Kosovo en Afghanistan geweest. Het Belgische leger beveiligt er luchthavens, of ministers en koningen die op bezoek komen. Weet je dat ik ooit gegijzeld ben geweest? Ik heb op de grond gelegen met een wapen op mijn rug. Ze wilden mij daarvoor een medaille voor eer en moed geven. Maar omdat mijn soldaten ook niet zo’n medaille kregen, heb ik ze geweigerd.’ ■ Insaf: ‘Oh, dat is lief van u!’ Kim Verthé

MEER WETEN OVER HET PROJECT VAN DEZE KLAS? Ga naar www.klasindemedia.be! Een samenwerking tussen de Brusselse media (FM Brussel, tvbrussel, brusselnieuws.be en BDW) en Onderwijscentrum Brussel

De zesdeklassers lezen de namen van de mannen uit Sint-Joost-ten-Node die stierven tijdens WOI.


X-perts

soldaat’

Zazie-redacteurs vertellen over hun favoriete gerecht, film of strip van de maand: was jij nog op zoek naar een woensdagnamiddagplan?

Kawtar (10), de lekkerbek

INGREDIËNTEN: ■ 200g fruitmix naar keuze ■ 500g yoghurt ■ 2dl room ■ 200g zwarte chocolade ■ 100g witte chocolade ■ 20 waterballonen ■ Bakpapier CHOCOLADE-EIEREN. Hallo. Ik heb zoals altijd met mijn supertante een receptje gemaakt. Het is een leuke activiteit en een gemakkelijk receptje! Stap 1: Snij of breek de chocolade in kleine stukjes. Smelt dan de chocolade in de microgolfoven of au bain-marie (=in een badje warm water). Blaas enkele waterballonnen op. Stap 2: Maak met de witte gesmolten chocolade voetjes op een vel bakpapier. Dompel een ballon in de zwarte chocolade en zet elke ballon op een voetje. Plaats ze dan 40 minuten in de koelkast. Stap 3: Doorprik en verwijder de ballonnen. Vul ze met yoghurt en fruit en versier ze met room.

Emile (10), Mister Strips HET BREIN VAN BRAINS. Deze keer heb ik het album Het brein van Brains gelezen, nummer 18 uit de Jump-reeks. Het speelt zich af in een stad die Brussel zou kunnen zijn: dat zie je aan de stijl van de huizen, de serres, Kuifje en Bobbie op een hoog gebouw. Het verhaal gaat zo: Liza en Dweezil wachten hun vriend Brains op in de luchthaven. Hij komt terug van zijn studiereis in Amerika. Eenmaal thuis vertelt Brains dat hij een stukje brein van Einstein* heeft gestolen uit een museum. Met dat brein bouwt hij een machine die elke vraag juist kan beantwoorden: de Einstein 2.0. Maar door een verkeerde vraag - die ik niet ga verklappen - wil het brein de mensheid uitroeien. Dat leidt tot een spannend avontuur. De tekeningen door Charel Cambré zijn grappig, het zijn een beetje karikaturen. Ik bedoel dat alles een beetje overdreven is, zoals erg lange neuzen, gigantische flaporen, enzovoort. Het verhaal is surrealistisch, want het kan eigenlijk niet echt gebeuren. De grappen zijn soms zo onnozel, dat het leuk wordt. Deze strip is volgens mij geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar, het Zazie-publiek dus. Ik heb van deze strip genoten en kijk uit naar de volgende Jump. *die geleerde met zijn wilde, witte haren die de Nobelprijs won en een stille versie van de koelkast uitvond.

Eline (12), de cinefiele

© BART DEWAELE

BOOSTER. Onlangs ging ik samen met enkele andere X-perts van Zazie naar de première van Booster. In die lowbudget jongerenfilm staan thema’s als verkeer, verliefdheid en pesten zij aan zij. Zoals dat bij een première hoort, hadden de acteurs en de crew hun beste pak of little black dress aangetrokken en was de roodste lippenstift uit de schuif gehaald. Na de film was er een receptie met nootjes en fruitsap. De film zelf gaat over een groepje jongeren die op opgefokte brommers door Brussel sjezen. De licht ontvlambare Jimmy kan er niet om

lachen dat zijn crush Ilse wel wat ziet in Brent, een BMX-er uit Tielt die in de buurt is komen wonen. De concurrentie loopt uit de hand. De ruzie eindigt in een straatrace die slecht afloopt. De jonge cast - gesteund door een paar meer ervaren acteurs - doet het zeker niet slecht. De beste indruk maken Benji en Jimmy, gespeeld door Aäron Roggeman en Nathan Gybels. Ik vind Booster een emotioneel meeslepende en spannende film, met herkenbare personages voor kinderen en jongeren vanaf tien jaar.


© KIM VERTHÉ

UIT–gestippeld

DRIE tips van Zazie om er deze maand mei met je ouders of vrienden op UIT te trekken:

FANFAKIDS OP ZINNEKE PARADE

10/5 © ARCHIEF BDW

Gooi je heupen los op het tromgeroffel van de Fanfakids op de Zinneke Parade. Het thema van de Zinnekeparade, op 10 mei, is ‘bekoring’. Wist je dat ‘Zinneke’ de naam is die de Brusselaars aan de Kleine Zenne gaven, de rivier die rond de stad stroomde en haar zo beschermde tegen overstromingen. Maar in het Brussels is een zinneke ook een straathond… en die werden vroeger wel eens in de Zenne gegooid! Een Zinneke is ook gewoon iemand uit multicultureel Brussel. Info: ww.zinneke.org.

Björn maakte een app waarmee je homogeweld kan melden.

© SANDER DE WILDE

BX Brussels, de voetbalclub van Rode Duivel Vincent Kompany, organiseert in mei voetbaltoernooitjes op twee pleintjes in Schaarbeek. Ben je tussen 8 en 14 jaar en wil je kennismaken met de club? Kom dan op 15 mei naar het Lehonplein, of op 23 mei naar de Helihavenlaan. De pop-up toernooien zijn tussen 13 en 17u.

28/5 © CLAIRE DELFINO

Jongeren van vzw Caria en de Volksateliers hebben samen met oudjes uit de Marollen gekke verhalen bedacht rond voorwerpen van oma’s en opa’s. Nog tot 28 mei kan je in het Magritte Museum naar de fotoexpo van hun werk, ‘RenéGeneraties’, gaan kijken. Op woensdag 28 mei (van 14u tot 16u30) is er een kamishibai (=Japans ‘papier’theater) om af te sluiten. Bel voor info naar 02/508.33.33.

© JENS VAN LYSEBETTENS

KOKEN MET ELODIE Wil jij graag zo’n boek? Zazie geeft er drie weg, mét binnenin een handtekening van Elodie! Mail ‘kookboek’ naar zazie@bdw.be.

WIN!

Elke maand polst Zazie bij een Bekende Brusselaar naar wat hij/zij wil vragen aan jullie, de Jeugd van Tegenwoordig. Deze keer is Björn Pius aan de beurt. 17 mei is de internationale dag tegen homofobie (=haat tegen homo’s). In mei is er ook de Belgian Pride, het jaarlijkse feest van holebi’s in de Brusselse straten. Ook Björn Pius zal er zijn. Met zijn organisatie Outrage! (=Engels voor ‘verontwaardigd’) vecht Björn tegen geweld op mensen die verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. Als je ooit zo’n geweld voor je neus ziet gebeuren, kan je dat melden via Björns app: gaybashing. Björn stelt jullie deze vraag:

Jouw beste vriend vertelt jou dat hij verliefd is op een andere jongen. Of je beste vriendin zegt dat ze zelf op meisjes valt. Blijf je zijn of haar beste vriend(in)? Waarom? Waarom niet? Bespreek dat maar eens met elkaar. Reacties welkom op zazie@bdw!

© TERESA SDRALEVICH

GEKKE VERHALEN OP EEN STOKJE

Elodie Ouédraogo is 33 jaar geleden geboren in Sint-Joost-ten-Node. Als atlete heeft ze heel veel medailles gescoord. Maar een dik jaar geleden hing ze haar spikes aan de haak. Tijd voor iets anders! Elodie maakt nu televisieprogramma’s voor Woestijnvis. En ze is ook meter van ‘Het gezonde kinderkookboek’, een boek vol gezonde hapjes. De receptjes zijn bedacht door kinderen van het Zeepreventorium in De Haan en Ecole Vivante in Obaix. ‘Ik ben heel fier op hen. Mijn lievelingsrecept is de hartige wafel. Zo simpel!’

WELKE VRAAG LIGT ER OP JE MAAG?

23/5

SHOW JE VOETBALTALENT AAN BX

HO,

blijf even hangen hier! Wat zie/denk/voel jij bij deze tekening? Mail naar zazie@bdw.be of laat je mening los op facebook.com/ Zazie.jongerenkrant

Kunstenares Teresa Sdralevich maakt elke maand voor Zazie een posterzegel. Een miniposter dus, zoals ook een postzegel een piepkleine poster is. Je kan de posterzegels verzamelen en downloaden op www.brusselnieuws.be/ posterzegel

Zazie is een maandelijkse bijlage bij Brussel Deze Week en is gratis. Samenstelling: Kim Verthé (kim.verthe@bdw.be, 02-226.45.59). Vormgeving: Peter Dhondt. Tekeningen: Ilah, Teresa Sdralevich, Semi. Redactie: Kim Verthé. Eindredactie: Kim Verthé. Foto’s: Bart Dewaele. Cover: Dirk Van Welden. Vragensteller: Björn Pius. X-perts: Emile, Kawtar en Eline. Contact met Zazie? zazie@bdw.be. Like! facebook.com/Zazie.jongerenkrant. Adverteren in Zazie? lisa.decrick@bdw.be. Neem een abonnement: abo@bdw.be.Verantwoordelijke uitgever: BDW, Anne Brumagne, Flageyplein 18, 1050 Brussel.

Volgende Zazie op 5 juni! www.brusselnieuws.be/zazie

Zazie - editie 16  
Zazie - editie 16  

Zazie, de jongerenbijlage van BDW, van 6 mei 2014

Advertisement