Page 1

N째8

5 SEPTEMBER 2013

P.4-5

Kika en de nachtdieren Nieuwe reeks!

P.2-3

P.6-7

Zetelsurfen op vakantie Dansen in China De avonturen van de Kunsthumaniora

+ Tips van jonge X-perts


ZAZIE MAGAZINE N° 8 - DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2013 - PAGINA 2

Zazie kruipt vanonder zijn zomerparasol. Gedaan met luieren, zonnen en lekker niets doen. Maar af en toe wegdromen, mag nog, hoor. In dit Zazie-nummer rakelen we vakantieverhalen op. Zo kan je lezen over een stoere reis naar het verre China. Dat is wel héél ver, inderdaad. Maar ook als je thuis blijft, kan de wereld naar je toe komen. Bekijk maar eens wat jonge gastheren en –vrouwen hierover te vertellen hebben. En dan is er nog knappe Kika, een meisje dat onder de grond leeft. ‘s Avonds klimt ze langs buizen en pijpen naar boven. Elke maand vind je in Zazie een verslag van haar dolle ontdekkingstocht. 

© ILAH

GASTVRIJHEID

© ILAH

PS: al je ideeën, vragen en reacties zijn welkom op zazie@bdw.be of op facebook.com/Zazie.jongerenkrant.

Volleerde gastheren en -vrouwen aan het woord

‘Een gastheer moet gewoon open zijn’

Bij kome Federico ( 15) n sind co s slaapp uchsurfers enkele jare n ( uit all laatsen del = mensen e win e d n ie , hele dstrek bij de m a a e l n Mirte zussen Lin op bezoe gratis!) k (17) z d . e En oo (8), J wa open voor e ait de voo utta (15) en k rdeu en o ging t wee k nbekende r wel eens binne eer aanbe gast. Zaz ie n”, klo l nk he len. “Kom t o harte lijkst. m ter

© SASKIA VANDERSTICHELE

Couchsurfen betekent letterlijk ‘surfen in de sofa’. Wil dat zeggen dat je echt in een zetel moet slapen? (schiet in de lach) Helemaal niet! Bezoekers krijgen onze logeerkamer. Daarnaast hebben we nog twee kamers. Desnoods kan ik bij mijn broer op de kamer slapen. We vinden altijd wel een oplossing. Misschien denken mensen dat couchsurfers arm zijn, maar dat is meestal niet zo.

Federico (16):

Is jullie thuis dan zo’n beetje een gratis hotel? F: Neen, eigenlijk niet. Bij couchsurfen is het de bedoeling dat je helpt bij de dagelijkse taken. Als wij bij iemand logeren, dekken we bijvoorbeeld de tafel en doen we de afwas. Of we doen mee inkopen. Zijn jullie nooit onwennig als iemand aanbelt, of als jullie ergens aankloppen? F: Mijn moeder weet meestal al in welke taal we zullen kunnen praten, omdat er afspraken gemaakt worden via internet. Meestal spreken we Engels. Als de bel rinkelt, dan stellen we ons gewoon aan elkaar voor. De eerste avond blijft iedereen meestal samen thuis om kennis te maken. Wij vragen dan ook wat ze willen zien van Brussel: het Atomium, de Grote Markt, winkels? Ontmoet je via couchsurfing leeftijdsgenoten? F: Als couchsurfer moet je minstens 18 zijn. Onze gasten zijn dus vaak rond de twintig ofwel mensen die op pensioen zijn. Maar soms leer ik ook jongens of meisjes kennen van mijn leeftijd. Toen we

Talenknobbel Federico spreekt graag met de gasten. “Ik heb al eens Franse les gegeven”

bijvoorbeeld in Senegal op reis waren, logeerden we bij een Franse familie met drie kinderen. We kwamen heel goed overeen. In Amerika heb ik ook vrienden gemaakt, maar met hen is het contact wat verwaterd.

Wat steek je ervan op gastheer te zijn? F: Je leert dat je eigenlijk altijd vertrouwen kan hebben in andere mensen. We hebben altijd goede ervaringen gehad en heel lieve mensen ontmoet, bijvoorbeeld uit LatijnsAmerika. Als je iemand bent met vooroordelen, dan zal je merken dat de dingen anders in elkaar steken dan je denkt.


© BIEKE DEPOORTER

ZAZIE MAGAZINE N°8 - DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2013 - PAGINA 3

Mag ik vannacht bij jou slapen?

© IVAN PUT

Die vraag schreef fotografe Bieke Depoorter op een briefje toen ze vijf jaar geleden, als 22-jarige, door Rusland trok. Ze sprak geen Russisch. Het briefje toonde ze aan mensen op straat. Ze had niets bijzonders nodig en wilde enkel zien hoe de mensen in Rusland leven, zo had Bieke op het briefje gekrabbeld. Bij veel families – rijk of arm - was ze welkom, ook al konden ze niet echt met elkaar praten behalve via gebarentaal. Bieke maakte prachtige foto’s van de ontmoetingen. ‘Ik verras graag. Zo leer ik altijd verschillende mensen kennen. Velen hebben geen internet, zijn arm en weten helemaal niet dat zoiets als couchsurfing bestaat,’ zegt Bieke. Kijk maar eens op www.biekedepoorter.be.

Zijn jullie vrienden geworden? J + M: Ja! Snel bleek dat Marie een supertoffe is. Na een week waren we vriendinnen. Linde (L): Ik vond het heel leuk om er nog een zus bij te hebben. Mama Ilse: Linde was heel verdrietig toen Marie na twee maanden terug naar huis moest. Ze heeft veel geweend, en ze was niet de enige bij wie er traantjes vloeiden. Hoe hebben jullie het Marie naar haar zin proberen te maken? J: In Brussel volgde Marie tennisles. We zorgden ervoor dat ze dat ook hier kon doen. En we namen haar ook mee naar de Chiro. M: We sleurden haar ook mee naar de zumbales. Marie (Ma): En ik ging mee naar hun school. Ik moest naar het vierde middelbaar, terwijl Mirte naar het vijfde ging en Jutta naar het derde. M: Marie maakte heel snel vrienden. Ik herinner me nog de eerste schooldag. Ze vond onmiddellijk vrienden in haar klas. Ik vond dat wel tof van haar.

Marie (liggend) op de schoot van Linde, Jutta en Mirte (van links naar rechts)

Linde, Jutta en Mirte, hoe zijn jullie op het idee gekomen om Marie te ontvangen? Mirte (M): Simpel. Mama had in een advertentie gelezen over een oproep naar gastgezinnen. Niet veel later vroegen ze of Marie mocht komen. Vonden jullie dat onmiddellijk een leuk plan? Jutta (J) (aarzelt): Ik had er wat twijfels over, maar toen we hoorden dat Marie ongeveer even oud was, gingen we akkoord. En ze was een meisje. Bij een jongen van 18 jaar bijvoorbeeld, zouden we waarschijnlijk meer het gevoel gehad hebben dat die ‘in onze zone’ zou kunnen komen.

Couchsurfing. Que?

Marie (16)

uit Brussel ruilde vorig schooljaar tijdens twee maanden haar eigen slaapkamer voor een logeerkamer in een groot huis in de Rand rond Brussel. De allereerste dag dat ze er haar intrek nam, vond gastvrouw Jutta het nog wat ‘genant’. Want ‘je kent elkaar nog niet en het contact is nog wat stijfjes.’ Marie was zenuwachtig, maar de drie zussen in huis maakten het haar snel naar haar zin. Ze kreeg alvast de grootste kamer. En ook dat Nederlands kreeg Marie vlot onder de knie.

Johan Brisaert is een Brusselse couchsurfer in hart en nieren. Elk jaar verwelkomt hij zo’n 50 mensen uit de hele wereld die Brussel willen bezoeken. Hoe is het idee geboren om gratis in de zetel te slapen van iemand die je niet kent? Johan: “Veertien jaar geleden was er een Amerikaanse universiteitsstudent, Casey Fenton, die naar IJsland wilde reizen. Hij stuurde op goed geluk meer dan duizend e-mails naar IJslandse studenten met de vraag: mag ik bij jou blijven logeren? Hij kreeg meer dan 50 enthousiaste ‘ja’s’. Hij dacht: als ik dat concept nu eens wereldwijd ontwikkel? En kijk. Intussen doen al zes miljoen mensen in de hele wereld eraan mee. Je moet wel minstens 18 jaar zijn.”

Keken jullie op van elkaars gewoontes? Ma: Als wij in Brussel op school aankomen, geven we iedereen een kus. Jullie zeggen gewoon ‘hallo’. J: Wij hebben die gewoonte opgepikt. We geven nu ook kussen aan Marie en aan haar ouders. Zijn jullie naast Facebookvrienden ook vrienden voor het leven? J: Marie komt regelmatig nog eens terug. Dan zoekt ze ook haar klasgenoten nog op als verrassing. En ze is deze zomer samen met ons op Chirokamp gegaan. Tijdens het komende jaar blijft ze naar de Chiro komen. Hopelijk lukt het om het vol te houden, want ze woont niet om de hoek. (Zazie voelt emotie opborrelen...) Stoute vraag: is er dan nooit ruzie geweest? J + M + L + Ma (in koor): Nee. Mama Ilse (knipoogt): We hebben ons gewoon een beetje beter moeten organiseren voor het gebruik van de badkamer. (gelach alom) Kim Verthé n Wil je meer weten over een uitwisseling bij een

gastgezin? Of wil je zelf een tijd een extra ‘broer’ of ‘zus’ in je gezin? Surf maar eens naar www.wep.org.


Kika lee f t on In een k der de grond. elder of Daar he g ef t ze h aar holl rot. etje gem aakt. ’s Avon ds kom t z e Via naar bo ven. komt ze riolen, pijpen en buiz op d e m en e e s t v re emde p laatsen ’s Nach . t s loopt Ze praa ze door t met die de s Ze neem ren. Ze kijkt na tad. a t foto’s en schr r mensen. ijf t op. Dit is Of bete haar dagboek. r: haar NACHT BOEK.

chtd http ://kikaendena

m/ ieren.wordpress.co


ZAZIE MAGAZINE N°8 - DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2013 - PAGINA 6

© KUNSTHUMANIORA BRUSSEL

De dansers van de Kunsthumaniora Brussel dansten in China het hart uit hun lijf.

‘Honderden Chinezen wilden met ons op de foto’ Als het tijdens de zomermaanden kriebelt, ga je het best op reis. Hoe verder hoe beter, dachten de vijfde- en zesdeklassers van de dansafdeling van de Kunsthumaniora Brussel. Tien dagen trokken ze naar China. En wel om er te dansen op het dansfestival van Urumqi (spreek uit: Oeroemtsjie). Zazie ging hen uitwuiven en weer opwachten.

T 

wee dagen voor hun vertrek zijn de dansers nog volop aan het repeteren. Een jaar hebben ze gewerkt aan de voorstelling. Ze staan te springen om het resultaat aan het grote publiek te tonen. De compagnie bestaat uit vijftien dansers: dertien meisjes en twee jongens. Directeur

Jurgen is fier op zijn leerlingen: ‘Hun dans is van topkwaliteit. Ze zijn net professionals!’ Ook danslerares Kristel is trots op wat ze bereikt hebben. ‘Wij brengen hedendaagse dans, met veel individuele expressie. Het is helemaal anders dan bijvoorbeeld hiphop of ballet. Blijkbaar zijn ze dat in China

niet gewoon. We zijn benieuwd naar de reacties.’ Zijn ze nerveus voor de reis naar het Verre Oosten? ‘Voor het vliegen wel,’ bekent Nina. ‘Hopelijk kan ik tijdens de hele vliegreis doorslapen.’ ‘Ik ben vooral nieuwsgierig naar het eten. Hopelijk krijgen we geen hond

geserveerd!’ gruwelt Axelle.

Chocoladedans De leerlingen geven Zazie graag een voorproefje. Voor de intro knutselden ze een Chinees geïnspireerde dans in elkaar. Van zodra het Chinese deuntje uit de luidsprekers klinkt, beginnen de dansers breed te glimlachen en zwierig rond te huppelen. ‘Als we aan Chinese dans denken, zijn het vooral de kleine en sierlijke bewegingen die opvallen,’ zegt Axelle. ‘Het is niet echt onze stijl, maar we vinden het wel leuk. Hopelijk begrijpen de Chinezen


ZAZIE MAGAZINE N°8 - DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2013 - PAGINA 7

de rest van onze voorstelling ook!’ Aan het Chinese publiek willen ze graag tonen wat typisch Belgisch of typisch Brussels is. Zo bedachten ze een chocoladedans. Dan smeert iedereen zich in met chocolade. Daarna dansen ze rond met pralinedoosjes. Er volgt ook een vissersdans en een dans over onze bekende stripverhalen. Het laatste deel van de voorstelling heet ‘City Life’ en gaat over het leven in Brussel. De leerlingen lopen hectisch door elkaar om de drukte in onze hoofdstad na te bootsen. Er wordt heel wat gesprongen en rondgezwierd. Ze zijn duidelijk klaar voor het grote podium.

Welkom telug! Natuurlijk zijn we van Zazie nieuwsgierig naar wat ze allemaal hebben meegemaakt in China. We wachten hen op in de luchthaven. En we zijn niet alleen. De aankomsthal staat volgepakt met vrienden, ouders, grootouders, broers en zussen. Hier en daar wappert een spandoek. ‘Welkom telug!’ staat er als grapje op een doek geschilderd. ‘Het lijken wel beroemdheden!’ roept de papa van Elien uit. Nadat we tientallen koffers voorbij hebben zien rollen, is het eindelijk zover. De vijftien lokale sterren komen uitgelaten aangewandeld. Na een hele hoop knuffels roept Kristel iedereen bij elkaar. ‘Kom mannekes, tijd om te dansen!’ En ja hoor, de groep gaat in positie staan en voert voor alle aanwezigen haar Chinadans op. Dat ze 33 uren op een vliegtuigstoel zaten, lijkt hen niet te kunnen deren. Ze geven voor een allerlaatste keer het beste van zichzelf. Moe of niet moe!

Rariteiten Maar wat vonden ze van China en zijn inwoners? ‘Ik wil zeker teruggaan,’ vertelt Liese aan Zazie. ‘Ik heb drie keer per dag met veel smaak rijst gegeten. De anderen vonden dat maar niets.’ Romy en

Elena geven toe dat ze het eten niet echt lekker vonden. ‘Het is helemaal anders dan wat wij hier eten bij de Chinees.’ ‘Ik begrijp nu waarom de Chinezen zo klein zijn. Met die eetstokjes kunnen ze nooit veel eten in een keer binnenkrijgen,’ grapt Silke. De reis zelf vonden ze wel heel speciaal. ‘Het is zo anders dan hier,’ vertelt Romy enthousiast. ‘Na ons optreden bestormde het publiek het podium. Iedereen wilde met ons op de foto. Ik denk dat ik samen met honderden Chinezen gefotografeerd ben,’ lacht ze. ‘Rariteiten genoeg,’ gaat Liese verder. ‘De baby’s dragen bijvoorbeeld geen luier zoals bij ons, maar hebben een gaatje in hun broekje om hun behoefte te doen. Hoe vreemd is dat?!’ grinnikt ze. Ook Hella bekent dat de cultuurshock groot was. Ze gaat zelfs liever niet terug. ‘Urumqi is een heel traditionele stad. En je ziet er veel armoede. Op het vlak van hygiëne is China ook erg vuil.’ Romy vult aan: ‘Ja, we hebben een keer een wc gehad waar geen deur aan hing! Terwijl de Chinezen zomaar naar het toilet gingen, wilden wij toch wat meer privacy.’

Shanghai Na het dansfestival ging de groep nog naar Shanghai, de grootste stad van het land met 23 miljoen inwoners. ‘Shanghai is plezierig. Er zijn mooie Chinese tempels, en marktjes waar je voor weinig geld leuke spulletjes kan kopen,’ weet Elena ons te zeggen. ‘Chinezen zijn misschien wel een beetje onbeleefd, maar ze hebben ons heel goed ontvangen en waren altijd enthousiast om ons aan het werk te zien. Het was een ongelooflijke ervaring.’ Ondertussen heeft Zazie toch maar mooi weer de vakantiekriebels te pakken. Jammer genoeg is de vakantie voorbij... Céline Vincent

X-perts

Jonge Zazie-redacteurs vertellen over hun favoriete film en outfit van de maand: heb jij nog een reden om je te vervelen??

Rula (11), de modemeid NIEUW SCHOOLJAAR = NIEUWE OUTFIT. Dat is voor de meesten toch zo. Maar wat als jouw ouders je geen nieuwe kleren geven? Sla dan niet in paniek! Ik heb een paar tips om er toch leuk uit te zien.  Hebben jij en je vriend(in) dezelfde smaak, dan kunnen jullie bijvoorbeeld samen iets kopen en het kledingstuk afwisselend dragen.  Haal eens alles uit je kast en zoek een paar nieuwe combinaties: een jeans met een vrolijk T-shirt staat altijd goed. Je kan ook met kleuren spelen en letten op alle details, zoals de oorbellen, armbanden en schoenen.  Heb je een broek die te kort is of waar een scheur in zit? Als je een stuk van de broekspijpen afknipt, heb je een leuk shortje. Als het nog te lang is, kan je de pijpen omplooien. Geen kat die het merkt! Maar de regel is dat je je goed in je vel moet voelen, want dat straal je ook uit! Veel plezier.

Eline (11), de cinefiele You don’t know you’re beautiful, oh oh … Bijna elk tienermeisje kan dat refrein meezingen. Je moet al van een andere planeet komen om One Direction niet te kennen. Net als Justin Bieber en andere sterren brengt nu ook de populaire Britse boyband een film uit over zichzelf. One Direction: this is us begint met een melig zinnetje van elk van de vijf bandleden. En het wordt er helaas niet beter op. De jongens van One Direction deden elk apart mee aan de bekende zangwedstrijd X-factor, maar werden niet goed genoeg bevonden. Sommigen waren nog aan het huilen toen ze te horen kregen dat ze als groep wel naar de volgende ronde mochten. De band is dus samengebracht door een sluwe tv-maker en expert in marketing. Verderop in de film gaat het alleen nog maar over hun optredens in verschillende landen en hun populariteit bij miljoenen gillende hormoonbommen. Ook al heet de film This is us, je komt niet te weten hoe the boys echt zijn. Voor het enige echte en emotionele moment zorgen de ouders, die vertellen dat ze hun oogappels in 2,5 jaar tijd amper zagen. Grappig is de neuroloog die uitlegt wat er in het hoofd van een fan gebeurt. Het 3D-effect is best tof, maar is na een tijdje niet meer zo spectaculair. De fans staan misschien te springen om deze film te zien, maar ik vond het maar niets. ADVERTENTIE

opendeur daGen

Catalogus vaste collectie en tijdelijke tentoonstelling inbegrepen!

Gratis introductie museum en schoolactiviteiten

WIST JE DAT...

voor leerkrachten

n Er 1,3 miljard mensen in China wonen? n Ons Belgenlandje meer dan driehonderd keer in China past? n De Chinese Muur 8.850 kilometer lang is? n Het papier in China is uitgevonden? n De sinaasappel is genoemd naar ‘China’s (Sina’s) appel’?

* met lerarenkaart InfosessIes op woe 25/09 2013 om 14u30 en 16u30 za 28 en zo 29/09 2013 om 11u30, 14u30 en 16u30

voor leraren reserveren aub ! info@mlmb.be of 02.514.71.87

WWW.MlMb.be

Musée des lettres et Manuscrits Galerie du Roi, 1 - 1000 bruxelles — koningsGalerij, 1 - 1000 Brussel MuseuM voor brieven en Manuscripten


DRIE tips van Zazie om er deze maand SEPTEMBER met je ouders of vrienden op UIT te trekken:

STRIPFEEST

© SASKIA VANDERSTICHELE

UIT–gestippeld

6-8 SEPT

Stripfanaten, aandacht! Tijdens het stripfeest duiken alle striphelden op. Wil je Spiderman door de lucht zien klieven? Het kan. Of liever met de Smurfen op ontdekkingstocht langs de stripfresco’s in de stad? Of ben je een autofreak? Hou dan een pitstop wanneer alle auto’s en brommers voorbijrazen waarmee Kuifje & co ooit rondreden.

VANAF 1 SEPT

De wandelweg van en naar school is nu eenmaal (bijna) altijd dezelfde. Saai, zeg je? Dat is niet meer zo in Molenbeek. Daar loopt nu zelfs een ideale weg. Je herkent hem aan de grote spelletjes – dambord, hinkelbord, … - op de stoep. Woon je niet in Molenbeek? Heb je er al eens aan gedacht om met krijt zelf een hinkspel te tekenen langs jouw woon-schoolroute?

ADVERTENTIE

22 SEPT © FRANÇOISE BECK

Als die dagelijkse wandeling je spieren stram maakt, buig dan die knieën, kraak die vingers, schud die nekspier los en bereid je voor op een klassieker onder de turnlessen. Op het Reis-rond-de wereld-parcours van Bronks – op (autoloze) zondag 22 september – mag alles, behalve de grond raken. Zweetbanden, maillots en spandex turnpakjes mogen ook. En even proeven van het nieuwe toneelaanbod van Bronks mag natuurlijk ook.

WELKE VRAAG LIGT ER OP JE MAAG?

REIS ROND DE WERELD

Komiek en acteur Joost Vandecasteele stelt jullie graag een vraag.

Elke maand polst Zazie bij een Bekende Brusselaar naar wat hij/zij wil vragen aan jullie, de Jeugd van Tegenwoordig. Deze keer is Joost Vandecasteele aan de beurt. Joost Vandecasteele doet van alles. Hij is schrijver, acteur en stand-upcomedian. In de lente maakte hij voor Bronks nog de plezante theatervoorstelling Sorry voor Alles. Momenteel bedenkt hij samen met filmmaker Pieter Van Hees het scenario van een televisieserie die zich in Brussel afspeelt. Joost woont in Brussel en als hij door de stad loopt, doet hij telkens inspiratie op voor nieuwe verhalen. Zijn vraag aan jullie is dus:

“Stel dat je een film in Brussel mag maken, van science fiction tot romantisch, welk genre ook, welke locaties zou je gebruiken en waarom?” Aan jullie om eens na te denken over een spannende filmset, terwijl jullie in de stad rondlopen. Ideeën mag je mailen naar zazie@bdw.be!

© TERESA SDRALEVICH

SPEEL-WEG

HO,  

blijf even hangen hier! Wat zie/denk/voel jij bij deze tekening? Mail naar zazie@bdw.be of laat je mening los op facebook.com/ Zazie.jongerenkrant

Kunstenares Teresa Sdralevich maakt elke maand voor Zazie een posterzegel. Een mini-poster dus, zoals ook een postzegel een piepkleine poster is. Je kan de posterzegels verzamelen en downloaden op www.brusselnieuws. be/posterzegel Zazie is een maandelijkse bijlage bij Brussel Deze Week en is gratis. Idee en samenstelling: Kim Verthé (kim.verthe@bdw. be, 02-226.45.59). Vormgeving: Peter Dhondt. Tekeningen: Ilah, Teresa Sdralevich. Redactie: Kim Verthé, Céline Vincent. Eindredactie: Kim Verthé. Foto’s: Saskia Vanderstichele, Ivan Put. Vragensteller: Joost Vandecasteele. X-perts: Eline en Rula. Contact met Zazie? zazie@bdw.be. Contact met Zazie? zazie@bdw.be. Like! facebook.com/Zazie. jongerenkrant. Adverteren in Zazie? rika.braeckman@bdw.be. Neem een abonnement: abo@bdw.be. Verantwoordelijke uitgever: BDW, Anne Brumagne, Flageyplein 18, 1050 Brussel.

Volgende Zazie op 3 oktober 2013! www.brusselnieuws.be/zazie

Zazie - editie 08  
Zazie - editie 08  

Zazie, de jongerenbijlage van BDW, van 4 september 2013

Advertisement