Page 1

N째9

3 OKTOBER 2013

Slammer GREG LOX X-PERTS TESTEN MUNTPUNT + Interview Tom Schamp

Kika en de nachtdieren, #2


ZAZIE MAGAZINE N° 9 - DONDERDAG 3 OKTOBER 2013 - PAGINA 2

Dat zijn Zazie-journalisten zeker. Maar even graag luisteren ze naar wat anderen te vertellen hebben. En ja, tussen de gloednieuwe boekenkasten in Muntpunt valt veel te beleven. De Zazie X-perts namen er een kijkje en scoorden een primeur: een exclusief interview met illustrator Tom Schamp! En verderop in de Zazie kom je te weten wat slammer ( = een rapper die gedichten voordraagt) Greg Lox allemaal doet met zijn stem.

SPRAAKWATERVALLEN

© ILAH

Wil je daar een woordje over kwijt? Alle reacties zijn welkom op zazie@bdw.be!

WIN!

Ah, en nog iets! In de herfstvakantie is er opnieuw het kinderfilmfestival Filemon. Zazie mag 15x2 kaartjes weggeven. Mail ons als de vliegende bliksem (zazie@bdw.be)!

X-perts vuren vragen af op tekenaar om Schamp (TS): Dus jullie komen me vragen stellen? Zazie-team: Ja, graag!

We - wij, dat zijn Oumi (10), Ruben (11), Kihnde (11), Leyna (12), Rula (12), Rosa (11) en Sien (12) hebben een missie: de bib uittesten. We geven onze ogen de kost in de afdeling fictie- en non-fictieboeken, de stripen mangahoek, de gamezone en de ‘duikboot’ waar je naar verhalen kan luisteren. En we testen de wifi (zeer goed!).

Ruben: Wat maak je zoal? T: Ik ben meer een tekenaar dan een schrijver. Ik heb net als jullie leren schrijven, maar ik maak liever verhalen op basis van beelden. Al twintig jaar teken ik om mijn brood te verdienen. Vroeger verzon ik minder verhalen, maar maakte ik meer tekeningen voor reclame, of voor kranten of tijdschriften. Mijn opdracht was vaak om tekeningen te maken die passen bij onderwerpen die niet gemakkelijk te fotograferen zijn. Rosa: Zoals bijvoorbeeld rechtszaken? T: Ja, zo’n dingen. Alhoewel gerechtstekenaars gespecialiseerd zijn in realistisch tekenen. Ik doe dat minder. Ik teken vrij en zie waar ik uitkom. Leyna: Heb je veel tekenlessen gevolgd? T: Neen, ik heb eigenlijk nooit tekenlessen gevolgd! Na het middelbaar ben ik naar Sint-Lukas gegaan, waar ik natuurlijk wel de knepen van het vak heb geleerd. Maar in de opleiding heb vooral leren kijken en inzicht leren krijgen in wat belangrijk is. Ik vind het persoonlijk niet zo belangrijk om héééél precies te tekenen.

Rula: Waarom heb je hier een haardroger liggen in jouw atelier? T: Ik gebruik hier in de bibliotheek een haardroger om mijn schilderijen sneller te doen drogen. Ik werk met acrylverf, een sneldrogende verf. Acryl is eigenlijk een heel dun laagje plastic. Achteraf mag je zelfs opnieuw water spatten op acryltekeningen. Mijn tekeningen moeten snel drogen want ‘s avonds wil ik ze kunnen inscannen.

Tot slot spreken we terug af aan de ‘bokaal’. Achter glas zit Tom Schamp er te tekenen. Hij maakt een nieuw boek, een ‘appartementenboek’. Tom babbelt normaal gezien enkel met de buitenwereld met een walkietalkie. Maar Zazie mag – primeur! – even binnen in zijn heiligdom.

Rula: Hoeveel boeken heb je al geïllustreerd? T: Veel! Ik tel ze eigenlijk niet echt. Ik gok op een twintigof een dertigtal boeken, maar het kunnen er ook veel meer zijn. Ik maak drie à vier boeken per jaar. Zowel voor de Belgische, Franse, of Duitse boekenmarkt. Het boek dat ik nu aan het maken ben, het appartementenboek, is voor Duitse lezers.

Kihnde: Hoe ben je op het idee gekomen van zo’n appartementenboek? T: Ik maak vaak boeken waarvan de pagina’s in elkaar doorlopen. Het appartementenboek wordt een accordeonboek. Je kan het enerzijds als boek bekijken. Maar je kan het ook gewoon thuis als poster ophangen. Uitgevouwd zal het lijken op een groot schilderij, met acht kamers en een zolderkamer. Ruben: Wat is verhaal van het appartementenboek? T: Het idee is dat er een verhaallijn loopt bij dag, en een verhaallijn bij nacht. Overdag gaat één bewoner van het appartementenblok op ruiltocht. Hij klopt aan bij alle buren. Hij kijkt dan bij iedereen even binnen. Bij de ene buurman staat een gigantische vleugelpiano die het hele appartement vult. Bij een

andere buur reiken planten tot aan het plafond. De man belt overal aan en krijgt telkens iets: eieren, een zak meel, enzovoort. Aan de achterkant zal ik het flatgebouw bij nacht tekenen. Alle bewoners mogen ‘s nachts bij de man een cake komen maken en die dan meteen opeten. Ik teken heel graag feestjes met eten en chocolade!


ZAZIE MAGAZINE N°9 - DONDERDAG 3 OKTOBER 2013 - PAGINA 3

[  SORRY ] SNORRY ?

LEYNA - STRIPFANAAT: Er zijn veel verschillende afdelingen. En er staan hier veel meer boeken dan in een gewone gemeentebibliotheek. Maar de stripbak mag nog voller zijn. Ik vind nog te weinig nieuwe strips. OUMI - THUIS IN KOOKBOEKEN: Net voor de winter, eind november, worden in de bibliotheek winterkoekjes gebakken. Keitof!

RUBEN - SPORTSPOTTER: Veel leuke spelletjes en games, maar de gamezone is enkel toegankelijk voor kinderen met een identiteitskaart, en die hebben wij (nog) niet! KIHNDE - SPEELGOEDEXPERT: De voorlezer in de ‘duikboot’ is vrij cool, maar misschien eerder iets voor jonger volk. Ik lees graag sneller. Als ik alleen lees, kan ik meer eigen fantasie gebruiken.

Tom Schamp

© SASKIA VANDERSTICHELE

ZAZIE’S GEDACHT... OVER MUNTPUNT ROSA EN RULA - MODEFREAKS: Leuk dat er zoveel kleuren zijn, vooral rood. En we vinden goed onze weg. Sowieso lopen er stewards rond die vragen of alles goed loopt. Dat is een goed idee. SIEN - VERHALENVRETER: Sommige boekenkasten zijn wat hoog of wat laag, maar het lukt wel. Er mogen wel nog kussens bijkomen. De rode banken vind ik nogal hard. Ik lees heel veel, en vaak op mijn bed. Dan maak ik het altijd gezellig, met veel kussens.

Ook goede smaak? Tip de bib!

en testen de jeugdafdeling van Muntpunt voor je uit

NIEUWSGIERIG NAAR TOMS TEKENINGEN? Kijk op facebook.com/TomSchampIllustrator

© SASKIA VANDERSTICHELE

Zoë (16) en Anna (16) weten veel over boeken, cd’s en dvd’s. Samen met Simon (14), Glauke (17), Jens (15) en Sofie (15) zijn ze het adviesteam voor de young adults-afdeling (14+) in Muntpunt. Regelmatig tippen ze de bib over boeken of platen die jongeren goed vinden. Wat moet de bib nog meer in huis halen? Anna (A): Sowieso mag de cd-collectie uitgebreid worden. Vaak vind je cd’s van commerciële groepen, maar wij houden ook van onbekende en minder voorspelbare groepen en stijlen, zoals indie en alternative. Electro kan ook leuk zijn, maar ik hou niet zo van autotune. Die muziek vind je niet bij de volwassenen? A: Sommige dingen wel, maar andere niet. Ik heb bijvoorbeeld al Alt-J aangeraden, en ook Two Door Cinema Club. Ook School is Cool. Zoë (Z): En die muziek vinden we intussen terug in onze jongerenkasten. Er wordt naar ons geluisterd! Waarom is het leuk om adviseur te zijn? A: Het is toch wel een eer dat je smaak wordt geapprecieerd. En je bereikt niet alleen je eigen vrienden, maar ook jongeren die je helemaal niet kent. Waar doen jullie jullie ontdekkingen? Z: Ik ga vaak op YouTube. Dan zoek ik op wat ik al ken, en klik ik door bij de aanbevelingen. Of ik vraag tips aan mijn vader, want ik hou ook veel van oude muziek. Welke boeken ontbreken in de bib? A: Boeken leer ik eigenlijk wel vooral kennen door de bib. Tja, wat er nog zou ontbreken??? Z: Misschien nog wat meer non-fictie? A: Ja, over thema’s die jongeren bezighouden, zoals roken of zo, of een rijbewijs halen. Dat kan wel handig zijn.

Oumi: Kan je hier in deze bokaal makkelijk werken, met al dat rumoer? T: Ik vind dat niet erg. Thuis en in mijn ander atelier in Jette heb ik ook altijd veel lawaai rond me heen. Ik vind het wel leuk om zelf rustig bezig te zijn, terwijl ik buiten in de stad het leven voel bruisen en de sirenes hoor loeien.

Sien: Als ik voor Zazie een recensie maak, heb ik soms last van stress. Heb jij dat ook als een deadline nadert? T: Ja, ik heb soms stress. Dan werk ik iets af, en laat ik andere zaken gewoon even liggen. Stress dwingt me om voort te tekenen. Vaak is dat dus iets positief. Zazie-team: Oef! Kim Verthé

Heb je ook een stevige mening over boeken/cd’s/dvd’s, en heb je zin om de bib raad te geven? Mail naar jeugd@muntpunt.be


denachtdieren.wordpress.com/ Meer op http://kikaen


ZAZIE MAGAZINE N°9 - DONDERDAG 3 OKTOBER 2013 - PAGINA 6

© SASKIA VANDERSTICHELE

‘Slammen Brusselaar Greg Lox over zijn passie voor de slamtaal

T

oen hij vorig jaar zijn dreadlocks - na 18 jaar! - kortknipte, dacht hij er nog aan om zijn artiestennaam te veranderen in ‘Greg No Lox’. ‘Maar goed, ik heb nog steeds kleine lokjes, dus blijf ik gewoon Greg Lox’. Greg is een veelzijdige artiest. In de eerste plaats ziet hij zichzelf als een danser, een breakdancer. ‘Mijn papa was vroeger de manager van Benny B, een Lox g e r . G n t bekende Brusselse hiphopband. af me nd in Lake t is n e k e a e r Hij was ook leraar breakdance. Ik We sp halte De W l graffiti. H waar o ben opgegroeid met hiphop en rv ets ram aan t en staan e reet ar t, i lles over breakdance.’ a st ur De m oi staaltje anser Greg aarom hij Pas toen Greg 18 was (lang o w d een m slammer/ aan Greg chrijft. En s t geleden, in 1990) kreeg hij de r/ rappe azie vraag gedichten m op een Z o n smaak van de rap te pakken. weet. teksten e achtig is n. w g e De vonk voor het slammen graa niet zenu te spring j i m h u (=gedichten rappen) sloeg als of podi laatste over.

Slammen is ontstaan in Amerika. Het doel was om gedichten aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Pas dik tien jaar geleden is slam echt doorgebroken in Europa. ‘De Amerikaanse hiphopper Saul Williams maakte in 1998 een film over slammen – de film heet gewoon Slam. Die film heeft zo’n beetje de doorbraak betekend van het slammen bij ons. Na het zien van de film, was ook ik nieuwsgierig geworden,’ vertelt Greg aan Zazie. ‘Een slammer is een verteller. Slam kan je vergelijken met rap. Maar een slamartiest brengt de tekst puur, zonder muziek, decor of kostuums. De tekst is belangrijker dan bij rap, en is vaak ook verfijnder en subtieler.’ Maar rijmen hoeft niet per se, hoor, voegt Greg eraan toe. ‘Er zijn niet echt regels. Je mag rijmen, maar het hoeft niet,’ weet Greg.

Rappen en slammen, haast hetzelfde??

Slammen kan iedereen. Jong en oud. Als je kan lezen en schrijven, en een portie fantasie hebt, kan je aan de slag. Natuurlijk moet je ook je lijf durven te gebruiken op een podium. ‘Je moet emotie en expressie gebruiken. En spelen met de intonatie,’ tipt Greg. Hij oefent nog altijd voor de spiegel. ‘Dan doe ik alsof ik een publiek voor mij heb. Ik slam luidop en dan luister ik naar mijn intonatie. Als ik luidop praat, hoor ik waar ik beter nog wat humor insteek, of waar ik de tekst iets moet inkorten. Maar het belangrijkste is dat je je goed voelt bij je eigen tekst, quoi.’

Oefenen voor de spiegel

Vroeger schreef Greg wanneer de woorden in hem opkwamen. Maar sinds hij zelf vader is, is zijn leven iets drukker. Hij wacht vaak om in zijn pen te kruipen tot iedereen slaapt. ‘Dan is er geen lawaai en kan ik gemakkelijk tot mezelf komen.’ Vaak schrijft hij over wat er in de wereld gebeurt. Maar ook zijn eigen leven geeft veel inspiratie. ‘Ik ben een optimist. Hier in België hebben we het helemaal niet slecht. Wie problemen heeft, kan geholpen worden. In Brussel bestaan geen getto’s zoals in Amerika of in Afrika. Als een Brusselaar slamt over miserie op straat, geloof ik dat niet altijd. Je schrijft het best over wat je zelf meemaakt.’

Schrijven als iedereen slaapt


ZAZIE MAGAZINE N°9 - DONDERDAG 3 OKTOBER 2013 - PAGINA 7

X-perts Zazie-redacteurs vertellen over hun favoriete boek, strip of stijltip van de maand: heb jij nog een luie zondagnamiddag te vullen??

is mijn therapie’

Leyna (12), Miss Strips Moeder Killers is de strip waarover ik het wil hebben. Het verhaal gaat over een groepje meisjes van 15 die zich de nonnies noemen. De nonnies zijn meiden die met hun alleenstaande moeder leven. Ze hebben een redelijk moeilijke relatie met hun mama. De meisjes willen eigenlijk wraak nemen op haar en komen toevallig op deze website terecht: www.castigo.fr. Als de meiden bepaalde gegevens intikken, worden hun moeders gestraft door een anonieme man, ‘zwarte piet’. Er bestaat ook een tweede deel. Dat is nog tragischer dan het eerste deel. Ik vind de albums keitof en heel aangrijpend. De tekeningen vallen bij mij niet zo heel erg in de smaak, maar ze stroken wel duidelijk met de emoties van de personages. Mijn broer en mijn moeder hebben de strips ook gelezen en vonden ze ook keitof. Ik moet er wel bij zeggen dat het album redelijk choquerend is. Voor gevoelige zielen raad ik de strips dus niet aan.

Enne... wat met scheldwoorden in de raptaal?

BE URBAN TV

Greg doet er niet aan mee. ‘Je gebruikt je woorden het best verstandig. Je hoeft niet te schelden om te schelden. Dat vind ik nutteloos. Daar heb ik een hekel aan.’ Greg Lox schrijft zowel in het Frans, Nederlands als Engels. ‘Ik ben een trotse Brusselaar.’ Als hij een tekst afwerkt, laat hij hem meestal wat rusten. De volgende dag verandert hij wat woorden of zinnen. Soms gooit hij alles in de prullenmand. ‘Een tekst is nooit perfect. Maar zodra ik voel dat ik gezegd heb wat ik wilde zeggen, is het goed.’ Greg kan gewoon niet meer zonder te schrijven. ‘Ik heb dat nodig. Rappen en slammen zijn mijn therapie. Dansen is mijn uitlaatklep. Ik heb beide nodig. Wanneer ik in de grote vakantie minder schrijf en dans, word ik zenuwachtig. Zodra ik weer kan dansen en rappen, voel ik mij stukken beter!’

PS Nog enkele leuk weetjes: de website waar de nonnies naartoe surfen, bestaat echt! Spijtig genoeg/gelukkig (schrap wat niet past) enkel in Korea. De site en de straffen worden door dezelfde man beheerd: Castigo. Nog een leuk weetje: check op YouTube ook de trailer van de strip.

Sinds januari maakt Greg – want Greg is ook cameraman! – samen met zijn neef (videast Akam Ekam) ook televisie. Op het web-tv-platform Be Urban TV kom je alles te weten over de urban scene. De reportages zijn in het Frans en Nederlands. ‘We willen tonen dat de twee taalgemeenschappen hier in Brussel echt goed overeenkomen.’ Neem maar een kijkje op http://vimeo.com/beurbantv. Ook via YouTube te vinden.

Schrijver: Zidrou, scenarist uit Anderlecht. Tekenaars: Benoît Ers & Ludo Borecki. Uitgever: Dupuis.

Rosa (11), modemeid 2

ADVERTENTIE

in het MLMB workshops Creatieve en ludieke kennismaking met de schrijfkunst! Voor schoolgroepen, kinderen of jongeren (vanaf 6 tot 15 jaar)

Keuze uit 8 verschillende workshops zoals Het ABC onder de loep, Hiërogliefen, Bouw je eigen luchtballon en Pierre Alechinsky.

Schoolgroepen: € 2/leerling, € 30 animator Individuele groepen/verjaardagfeestje: € 6/kind, € 30 animator

info & reservaties info@mlmb.be of 02-514 71 87 WWW.MlMb.be

Musée des lettres et Manuscrits Galerie du Roi, 1 - 1000 bruxelles — koningsGalerij, 1 - 1000 Brussel MuseuM voor brieven en Manuscripten

Hou jij ook van voetbal? Volg jij de Rode Duivels ook?? Maak dan je eigen cheerleadersrokje. Aan de slag!! Knip stroken rode en witte stof van ongeveer 12 op 37 centimeter. Om te weten hoeveel stroken je nodig 3 hebt, moet je jouw taille meten. Zorg dat je ongeveer twee keer jouw taille uitknipt. Naai dan de stroken om de beurt aan elkaar: rood, wit, rood, wit, ... Draai het rokje om. Aan de achterkant ga je nu samen spelden. Het witte klap je in (zie afbeelding 1). Dan neem je ongeveer 15 cm van bovenaf gemeten; je speldt de rode stukken samen zodat je het wit niet meer kan zien en je naait vast wat je hebt gespeld. Als je zin hebt, kun je er nog een zoom in leggen. Nu is het rokje af!! Ik combineer het met een rood topje en een witte legging. Schiet op, want de volgende match, tegen Kroatië, is al over enkele dagen (op 11 oktober). XoXo!! 1


© KIM VERTHÉ

ADVERTENTIE

Kamerijklaan 46 1700 Dilbeek

WELKE VRAAG LIGT ER OP JE MAAG?

Tom Coninx in de studio van FM Brussel.

© Anthony De Meyere

ZO VANAF

3 VOORSTELLINGEN, 3 WORKSHOPS EN EEN INSTALLATIE

20.10 13:00

BonteHond HARIG HONDJE (+2)

Familiefestival voor iedereen vanaf 2 jaar met Niels Holgerson in de hoofdrol

Cie Arts & Couleurs DE KOEKOEK EN DE OOIEVAAR (+5) de Waancel met o.a. Peter Pype NIELS (+6)

Aan jullie om er een woord over te reppen in de sportclub of op school. Reacties op zazie@bdw.be. Sportieve groeten uit Vraagichistan!

26/09/13 17:21

© TERESA SDRALEVICH

ADVERTENTIE

Tom Coninx ademt sport. Als sportpresentator en liveverslaggever heeft Tom al bijna alle radio- en televisiestudio’s onveilig gemaakt: StuBru, Sporza, VTM, Radio 1, ... Elke maandagavond trekt hij ook de microfoon naar zich toe bij FM Brussel voor zijn programma Luneddy Sport. Tom is nogal zot van voetbal – zijn hart ligt bij het Italiaanse Napoli – maar vindt ook dat andere sporttakken aandacht verdienen. Vinden jullie dat ook?

“Als er in Brussel een club zou moeten bijkomen voor een sporttak, voor welke (excentrieke??) sport zou dat dan moeten zijn?”

info & tickets www.westrand.be 131003 Zazie - Agenda GZ_2.indd 1

Elke maand polst Zazie bij een Bekende Brusselaar naar wat hij/zij wil vragen aan jullie, de Jeugd van Tegenwoordig. Deze keer is Tom Coninx aan de beurt.

HO,  

blijf even hangen hier! Wat zie/denk/voel jij bij deze tekening? Mail naar zazie@bdw.be of laat je mening los op facebook.com/ Zazie.jongerenkrant

Kunstenares Teresa Sdralevich maakt elke maand voor Zazie een posterzegel. Een mini-poster dus, zoals ook een postzegel een piepkleine poster is. Je kan de posterzegels verzamelen en downloaden op www.brusselnieuws. be/posterzegel Zazie is een maandelijkse bijlage bij Brussel Deze Week en is gratis. Samenstelling: Kim Verthé (kim.verthe@bdw.be, 02-226.45.59). Vormgeving: Peter Dhondt. Tekeningen: Ilah, Teresa Sdralevich. Redactie: Kim Verthé. Eindredactie: Kim Verthé. Foto’s en cover: Saskia Vanderstichele. Vragensteller: Tom Coninx. X-perts: Leyna en Rosa. Contact met Zazie? zazie@bdw.be. Like! facebook.com/Zazie.jongerenkrant. Adverteren in Zazie? rika.braeckman@bdw.be. Neem een abonnement: abo@bdw.be. Verantwoordelijke uitgever: BDW, Anne Brumagne, Flageyplein 18, 1050 Brussel.

Volgende Zazie op 7 november! www.brusselnieuws.be/zazie

Zazie - editie 9  

Zazie, de jongerenbijlage van BDW, van 4 oktober 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you