De Hattemer, 15 mei 2024

Page 1

Volop wandelplezier tijdens vierdaagse

HATTEM – Deze week is het voor veel Hattemse lopers weer ‘de paden op en de lanen in’ tijdens de 56e editie van de Avondwandelvierdaagse.

Start

Bijna 1400 wandelaars verschenen maandag aan de start van de vierdaagse bij de Van Heemstraschool. Zo ook de groep 8 van de Sint Andreasschool. De dames geven aan vooral veel zin te hebben in de gezelligheid die de vierdaagse met zich meebrengt. Tien kilometer wandelen nemen ze dan maar op de koop toe. “Eigenlijk vinden we het veel te warm om zo ver te lopen”, delen ze met een zucht mee om vervolgens met goede moed van start te gaan.

Vrijwilligers

De stichting Avondwandelvierdaagse Hattem heeft ook dit jaar weer mooie routes uit-

gezet van 5 en 10 kilometer door Hattem en omgeving. De organisatie geeft aan dat het dankzij de inzet van veel vrijwilligers weer is gelukt om de controleposten

te bemannen, het verkeer in goede banen te leiden en de routes uit te zetten. Door de hulp van de HUB buurtsportcoaches en de drie plaatselijke supermark-

Geslaagde Molendag bij De Fortuin

HATTEM - De vrijwilligers van De Fortuin kijken terug op een zeer geslaagde molendag. In het kader van Nationale Molendag werden er zaterdag diverse activiteiten in de Hattemse molen georganiseerd.

Feest

Nationale Molendag is het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens

06 - 363 01

openden afgelopen weekend hun deuren om bezoek te ontvangen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Er zijn duizenden enthousiaste vrijwilligers actief in molenland. Als molenaar, molengids of als medewerker in de molenwinkel. Tijdens Nationale Molendag delen deze vrijwilligers graag hun passie met het publiek. Zo ook bij korenmolen De Fortuin. Daar stonden de molenaars klaar

om hun bezoekers mee te laten genieten van dit oer-Hollandse levende monument. De geuren, geluiden, verhalen en de indrukwekkende oude techniek in een molen werden gedemonstreerd tijdens molendag.

Gast

Speciale gast tijdens de Molendag was oud-Hattemer Jan Spannenberg, finalist van Heel Holland

ten werden alle wandelaars voorzien van een verfrissing voor onderweg.

Defilé Traditioneel worden de vier wandeldagen afgesloten met een groots defilé door de binnenstad. Het defilé start donderdag om 19.30 uur vanaf de Hollewand en gaat langs de Dorpsweg, Grote Gracht, Bongerd, Stadslaan, Koestraat, Markt, Kerkhofstraat, Ridderstraat, Achterstraat en via de Dorpsweg weer naar de Hollewand. De vierdaagse-lopers worden hierbij begeleid door de plaatselijke muziekverenigingen.

De organisatie doet een vriendelijk verzoek om tijdens het defilé de auto’s zoveel mogelijk buiten de route houden om een vrije doorgang voor de grote stoet wandelaars te bewerkstelligen.

Bakt 2023. Zijn bakdemonstraties vielen bij jong en oud in de smaak. Samen met de bezoekers ging hij aan de slag om een heerlijk brood te bakken.

De molenaars en molengidsen waren de hele dag aanwezig om te vertellen over de werking van de molen en de productie van meel.

De jongste bezoekers konden zelf tarwe malen met een handmolen. Na afloop gingen de kinderen vol trots naar huis met een eigen handmolentje.

Gewijzigde aanlevertijden met Pinksteren

HATTEM - In verband met Pinksteren gelden er gewijzigde aanlevertijden.

Kopij voor de Hattemer dient eerder aangeleverd te worden, bij voorkeur voor vrijdag 17 mei. Advertenties kunnen aangeleverd worden tot: vrijdag 17 mei 12.00 uur. Rouwberichten kunnen worden aangeleverd tot: dinsdag 21 mei 10.00 uur.

Sleutels

Direct klaar, zonder afspraak

Kerkstraat 7, schoenmakerhattem.nl

gemeentenieuws zie pagina 8, 9 en 10 WWW.KNOLMAKELAARDIJ.NL 038 303 82 00 Het weekblad voor de gemeente Hattem 5e jaargang, nr. 19, 15 mei 2024 CV-ketel onderhouden? T (038) 444 89 99 www.zwanepolbv.nl installatie l inregelen service en onderhoud Ampèrestraat 14 Wezep T 038-3769156 / 06-38656875 autoschade-jansen.nl Uw schade in goede handen 038 - 444 16 68 RIB-EYE 100 gram ........... 2.75 GEGAARDE SPARE-RIBS 500 gram ........... 7.95 PEPER STEAK 100 gram ........... 2.45 GEHAKTSCHNITZEL 5 halen en er maar 4 betalen
V/H VECHTDAL RUND streng hoveniers.nl Tel.
Ruime collectie spellen en speelgoed! KERKSTRAAT 35, HATTEM
226

KERKDIENSTEN

Kerkdiensten Pinksteren

• Protestantse Gemeente Hattem: zondag 19 mei Eerste Pinksterdag 9.00 uur Andreaskerk, ds. G. de Goeijen, Den Ham (HW de Bron), 10.30 uur Andreaskerk, ds. W. Hortensius, m.m.v. Thoby Liefers, trompet, 19.00 uur Andreaskerk, ds. M.L.W. Karels, Veenendaal (HW de Bron). Maandag 20 mei Tweede Pinksterdag 10.00 uur Andreaskerk, ds. W.H. van Boeijen, Dedemsvaart (HW de Bron). De fysiek/digitale diensten zijn live te volgen via www.pknhattem.nl. En achteraf via het Youtubekanaal pknhattem.nl.

• Christelijke Gereformeerde kerk De Veste: zondag 19 mei Eerste Pinksterdag 9.30 uur Dr. A. van den Os, 19.00 uur Drs. J. Oosterbroek. Meeluisteren via internet: www.cgkhattem.nl.

• Nederlandse Gereformeerde Kerken locatie Gasthuiskerk: zondag 19 mei Eerste Pinksterdag 9.30 uur: ds. Jelle Drijfhout, 16.30 uur ds. Berend Schaaij te Lelystad. Diensten worden uitgezonden via kerkdienstgemist.nl.

• Nederlandse Gereformeerde Kerken locatie De Open Poort: zondag 19 mei Eerste Pinksterdag 10.00 uur dr. Jasper Bosman. De kerkdienst is te volgen via de website van De Open Poort (www.deopenpoorthattem.nl) en via www.kerkdienstgemist.nl.

• Nederlandse Gereformeerde Kerken locatie de Ontmoetingskerk: zondag 19 mei Eerste Pinksterdag 10.00 uur ds. G. Bronsveld.

• Vrije Baptisten Gemeente Bethel: zondag 19 mei Eerste Pinksterdag 10.00 uur Br. S. Verkerk – Montfoort, 19.00 uur Br. J. Brunt - Alblasserdam. Diensten zijn te volgen via Youtube livestream Bethel Hattem.

• R.K. Kerk O.L.V. ten Hemelopneming: zaterdag 18 mei 19.00 uur Eucharistie.

• Vrijzinnig Hattem/Heerde; zondag 19 mei Eerste Pinksterdag 10.00 uur Jasper van der Horst, Julianakerk Heerde.

• Kapeldiensten De Hezenberg; 10.00 – 11.00 uur viering in de kapel. Belangstellenden van buitenaf kunnen zich tot uiterlijk 12.00 uur op de vrijdag voor de viering aanmelden via info@ hezenberg.nl.

• Leemcule Kerktentdiensten op Molecaten Park De Leemkule tot en met de laatste zondag van augustus. Aanvang: 9.00 uur.

Rooster Zendtijd voor Kerken: De Open Poort

VRIENDEN VAN DE HATTEMER

Wilt u er een steentje aan bijdragen dat Hattems nieuws iedere week bij u op de deurmat kan vallen, dan kunt u een bijdrage storten op dit bankrekeningnummer NL87 RABO 0350 5238 00 t.n.v. Vrienden van de Hattemer. De opbrengst komt geheel ten goede aan de realisatie van de krant.Voor meer informatie: redactie@dehattemer.nl

AFHAALPUNTEN DE HATTEMER

Bruna, Kerkstraat 35 I TIP, Kerkhofstraat 2 Gemeentehuis, Markt 1 I AH, Vechtstraat 7

BEZORGKLACHTEN

De Hattemer wordt op woensdag en/of donderdag huis-aanhuis bezorgd in de gemeente Hattem. Heeft u klachten omtrent de bezorging dan kunt u contact via de mail met All-Inn verspreidingen mail naar: bezorgers@verspreidingen.nl

COLOFON

De Hattemer is een uitgave van Uitgeverij Hattem BV Redactie: Angela van Erven en Corinda van der Worp redactie@dehattemer.nl

Verkoop advertenties: verkoop@dehattemer.nl

Opmaak: Creative Brand

Bezoekadres: 2e Walsteeg 4 in Hattem Deadline redactie: maandag 8.00 uur,

Advertenties: maandag 10.00 uur

Familieberichten: dinsdag 10.00 uur via verkoop@dehattemer.nl

Familieberichten

De liefde zal nooit vergaan (1 Kor. 13)

Na jaren waarin ze steeds verder van ons weggleed, hebben we nu definitief afscheid moeten nemen van Jannie Oldehinkel-aan het Rot

3 november 1931 † 11 mei 2024

We zijn verdrietig maar ook vol dankbaarheid voor alles wat ze voor ons betekend heeft.

Wim Oldehinkel

Alienke en Peter †

Christiaan en Anne

Daphne

Marike en Jeroen

Tineke en Adriaan

De uitvaartdienst wordt gehouden op vrijdag 17 mei om 11.00 uur in de Emmaüskerk, Dorpsweg 27 te Hattem.

Gelegenheid tot condoleren voor aanvang van de dienst tussen 10.00 en 10.45 uur.

Correspondentieadres:

Beekstraat 25, 8051 NA Hattem

“Laat mij in Uw rust geborgen, slapen gaan in eeuwigheid” (J. van de Waal)

Na een waardevol, zorgzaam leven, hebben wij mijn man, onze vader, schoonvader en opa liefdevol losgelaten.

Herman Johan Hilhorst

Herman

Geesteren, 11 juni 1936 Elburg, 10 mei 2024

Joke Hilhorst-Flantua

Reinoud en Dini

Jolande

Amyna en Sahi

Selma

Noer

Abdulla

Wij bedanken de medewerkers van thuiszorg Verian en verpleeghuis De Voord in Elburg voor de liefdevolle verzorging.

Correspondentieadres:

De Laatste Eer

t.a.v. familie Hilhorst

Van Galenstraat 5, 8051 VC Hattem

Er is gelegenheid tot condoleren op vrijdag 17 mei van 12.15 – 12.45 uur in de Grote- of Andreaskerk te Hattem, aansluitend is er van 13.00 – 14.00 uur een dankdienst voor het leven van Herman.

Na de dienst zal de begrafenis plaats vinden op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofdijk te Hattem.

Herinner mij niet in sombere dagen.

Herinner mij in de stralende zon.

Herinner mij hoe ik was, toen ik alles nog kon.

In liefde losgelaten

Hendrik Spijkerman

De Cingel 49 8141 BW Heino - Henkweduwnaar van

Grietje Spijkerman - Postma

5 Avereest, 19 februari 1934 c Heino, 10 mei 2024

Els en Eddy

Mark en Dominique

Zoë

Roan

Manon en Jaap

Karin en Albert Jan

Jesse

Correspondentieadres:

De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

Nooit meer KWW - Kiek'n wat 't wordt.

U bent altijd welkom voor een open gesprek. Ook als u niet of elders verzekerd bent. Bel 038 - 204 99 91 of ga naar monutasepers.nl

Voorleesuurtje en Muziek op schoot bij BoekStartdag Hattem

HATTEM - De bibliotheek in Hattem doet mee aan de BoekStartdag op 1 juni. Voor de allerjongste bezoekers en hun (groot) ouders zijn er leuke activiteiten. Allereerst is er een voorleesuurtje en daarna is het tijd om gezellig samen te zingen, klappen en bewegen bij Muziek op schoot. Het voorleesuurtje is van 10.00 – 11.00 uur, Muziek op schoot is van 11.15 – 12.00 uur. Voor alle jonge bezoekers is er een leuk presentje, iets te drinken en wat lekkers.

Gratis BoekStartwebinar

In aanloop naar de landelijke BoekStartdag is er donderdag 30 mei een gratis BoekStartwebinar. Daarin vertelt Jolien Hesselberth hoe je op een leuke en speelse manier kunt voorlezen aan de allerjongsten. Een webinar boordevol boekentips. Baby’s en dreumesen genieten van voorlezen en het is nog hartstikke goed voor hun taalontwikkeling ook. Aanmelden voor het webinar kan via de website van

de Bibliotheek Noord-Veluwe. BoekStart Jonge ouders kennen BoekStart van het oranje koffertje met boekjes. Ouders worden met BoekStart in de Bibliotheek, het consultatiebureau en de kinderopvang voorgelicht over het belang van lezen en aangemoedigd om hun kinderen zo jong mogelijk (vanaf circa 3 maanden) in aanraking te brengen met boeken en om

samen met boeken bezig te zijn. Want onderzoek bewijst: baby’s houden van boeken. Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft. Om boekjes voor jonge kinderen onder de aandacht te brengen is zaterdag 1 juni uitgeroepen tot landelijke BoekStartdag.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 2
een afscheid precies zoals u het wilt
Mark Sepers Hattem en Wapenveld

Gemengd Koor Decibel bestaat 25 jaar

HATTEM - Wie Decibel hoort, denkt in eerste instantie aan geluid. In Hattem weet menigeen echter direct dat Decibel een gemengd koor is. Dit koor werd in 1999 – 25 jaar geleden - opgericht omdat een groepje mensen op een ongedwongen gezellige manier wilde zingen. Marc Ilsink verzamelde een aantal enthousiaste zangliefhebbers om zich heen en men besloot een koor op te richten: Decibel dus.

Binnen een maand, met Marc als voorzitter, werd er veel geregeld: een oefenlocatie (de Ridderhof), een repetitieavond (woensdag) en het belangrijkste: een dirigent (Birgit Pfeifer). In 1993 verliet Birgit Oostenrijk voorgoed om het avontuur in Nederland aan te gaan. Na een moeilijk begin voelde zij zich bij Decibel al gauw thuis, ook al omdat het koor Karintische liedjes, zoals ‘In a Maltinga Wand’ en nog vele andere Karintische liedjes voortreffelijk en met overgave bleek te kunnen zingen. Hans Beekhuis, de huidige voorzitter: “Nog altijd zet Birgit zich in voor het koor! Daar-

Lidl

naast zingen er 14 leden vanaf de oprichting enthousiast mee in het koor dat nu uit 38 leden bestaat.”

“Men heeft nooit kunnen vermoeden dat Decibel het 25 jarig jubileum ooit zou vieren, maar eigenlijk kan dat ook niet anders”, volgens oud-voorzitter Marc Ilsink. “Madeliefjes, zie ons logo Daisy bell, bloeien rijk en komen altijd weer op.”

Activiteiten

In de voorbije jaren hebben veel ‘Decibellers’ zich ingezet voor allerlei activiteiten, zoals een meerdaagse reis naar Oostenrijk, Ierland en Schotland en dichter bij huis eendagsreisjes met diverse activiteiten in diverse provincies. In het ‘clubblad’ De Notendop worden o.a. nieuwtjes, verslagen, activiteiten en foto’s weergegeven. De muziekcommissie selecteert 4-stemmige arrangementen voor het koor, zoals volksmuziek, filmmuziek, musical- en popmuziek, oud en nieuwer repertoire uit binnen- en buitenland. Elke week repeteert het koor op de woensdagavond anderhalf uur in de Marke. Vanaf 20.00 uur is een ieder wel-

te maken en te ‘proeven’ van de sfeer tijdens en na een repetitie. Daarnaast organiseert de reiscommissie eenmaal per jaar een gezellige/actieve dag voor alle leden en donateurs. Naast de muzikale doelstelling krijgt het sociale aspect dus ook de nodige aandacht. Twee maal per jaar geeft Decibel een concert: één voor de zomer in mei of juni en een kerstconcert in december. Bij beide concerten is publiek uiteraard van harte welkom. Decibel is zo al 25 jaar een levendige club die zang en onderlinge contacten met plezier in ere houdt.

Jubileumconcert Op 31 mei geeft Decibel haar gratis jubileumconcert in de Emmauskerk aan de Dorpsweg in Hattem, aanvang 20.00 uur. Het muzikale deel is samengesteld uit het repertoire van de afgelopen 25 jaar. Met muzikale medewerking van GertJan van der Weerd, Geert Leurink en Jelma Wiegersma. U bent van harte welkom op deze feestelijke avond met de bekende en gezellige afterparty.

HATTEM - Landgoed Molecaten gaat strenger handhaven op de openstellingsregels. Dit heeft a.s.r., de eigenaar van het landgoed, besloten om ervoor te zorgen dat bezoekers van het landgoed kunnen blijven genieten en de natuur op het landgoed beschermd blijft.

Op het landgoed gelden speciale openstellingsregels die bij de ingangen van het landgoed op borden staan vermeld. Zo mag er alleen gewandeld worden op wegen en paden en mogen fietsers alleen gebruik maken van hier voor aangeduide routes. Ook moeten honden aangelijnd

Cheque

worden, met uitzondering van de grote hondenren waar ze vrij mogen rondlopen. “De afgelopen jaren is de recreatiedruk op Landgoed Molecaten toegenomen”, stelt de eigenaar. “Tegelijkertijd worden regels steeds vaker overtreden. Dit heeft negatieve gevolgen voor natuur, bezoekers en bewoners.” Daarom gaat a.s.r. extra inzetten op toezicht en handhaving. De BOA (bijzonder opsporingsambtenaar) is vaker aanwezig om te handhaven. Bezoekers die vaker in overtreding gaan, kunnen een proces-verbaal krijgen. Vanaf 1 juli aanstaande wordt er meer gehandhaafd.

kinderboerderij ’t Dijkweitje

HATTEM - De kinderen van Kinderopvang Partou hebben ook dit jaar een voorjaarsmarkt gehouden. Ze hebben in de tijd er voor allerlei leuke dingen gemaakt en die op de voorjaarsmarkt verkocht.

Natuurlijk geeft dit altijd veel gezelligheid met alle kinderen, de ouders en vaak ook opa’s en oma’s. Naast de kraampjes met de mooie knutselwerkjes waren er genoeg lekkere dingen te koop en konden

de kinderen geschminkt worden. De cavia’s van kinderboerderij ’t Dijkweitje waren aanwezig om geaaid te worden: altijd leuk en ideaal voor de kinderen om in de drukte even tot rust te komen.

De opbrengst van de voorjaarsmarkt was flink en door een delegatie van kinderen en begeleiders werd een cheque van ruim 600 euro overhandigd aan de vrijwilligers van Kinderboerderij ’t Dijkweitje.

Hattem opent haar deuren op woensdag 15 mei

HATTEM - Woensdag 15 mei is het zover. Na ruim 7 maanden bouwen opent Lidl om 09.00 haar nieuwe en tevens eerste winkel in Hattem aan de Populierenlaan 14. De opening gaat gepaard met leuke acties.

De nieuwe supermarkt is ingericht volgens de nieuwste Lidl formule met veel ruimte voor dagverse producten. Klanten kunnen bij de Warme Bakker zelf hun verse brood met de broodsnijmachine snijden als ze dat willen. Een blikvanger in de winkel is het ‘Vers & Ambachtelijk’ meubel met een divers en betaalbaar assortiment aan vleeswaren, kazen, tapas- en borrelhapjes. Tevens is de nieuwe supermarkt voorzien van vier reguliere en zeven zelfscankassa’s.

Innovatieve regenwateropvang

Bijzonder is dat deze winkel een innovatieve regenwateropvang heeft. Hierdoor wordt de riolering van de gemeente ontlast en werken de koelingen in de winkel energiezuinig. Regenwater

dat op het dak van de winkel valt, wordt verzameld in een ondergrondse tank met een capaciteit van 100.000 liter. Dit regenwater wordt vervolgens gebruikt om de koelingen efficiënter te laten werken, waardoor energie wordt bespaard, ongeacht het seizoen. Het regenwater dat op het parkeerterrein valt wordt apart opgevangen in een systeem met een capaciteit van 200.000 liter en zorgt daardoor voor minder belasting op de gemeentelijke riolering.

Duurzame voorzieningen

De nieuwe Lidl-winkel in Hattem is, net zoals alle andere Lidl filialen, volledig aardgasvrij. Dankzij de 476 zonnepanelen op het dak wordt de winkel van groene stroom voorzien. Het gebruik van energiezuinige ledverlichting helpt onnodig stroomverbruik te verminderen. Daarnaast wordt de klimaatregeling binnen de winkel ondersteund door het slimme gebruik van restwarmte vanuit de koelin-

gen. De winkel is gebouwd met duurzaam geproduceerd en gecertificeerd hout, en is de isolatie gedeeltelijk vervaardigd uit gerecyclede spijkerbroeken. Ook is er bewust gekozen voor een vloer zonder tegels om materiaal te besparen. De nieuwe supermarkt is A+++++ gecertificeerd.

Gratis 1 minuut winkelen Ter gelegenheid van de opening kunt u op woensdag 15 mei tussen 8.30 en 8.50 uur bij de ingang van Lidl Hattem een gratis lot ontvangen om kans te maken op 1 minuut gratis winkelen. Kijk voor de algemene voorwaarden op www.lidl.nl/ winacties. Als extraatje krijgen de eerste honderd klanten die met hun Lidl Plus-app winkelen een gratis bloemetje en krijgen alle Lidl Plus klanten op woensdag 15 mei een gratis big shopper na het scannen van hun digitale klantenkaart.

Deze supermarkt verkoopt, net als alle andere Lidl filialen in Nederland, geen tabakswaren en zet hiermee de volgende

stap richting een rookvrije generatie. Lidl is de eerste supermarktketen in Nederland die gestopt is met de verkoop van sigaretten. En ben je op zoek naar een leuke bijbaan? Loop dan zeker even naar binnen.

De Lidl aan de Populierenlaan 14 te Hattem heeft de volgende openingstijden: maandag t/m woensdag 7.30 – 20.00 uur, donderdag t/m zaterdag 7.30 –20.00 uur, zondag gesloten. HATTEM - Op zondag 19 mei, Eerste Pinksterdag, gaan de Leemcule Kerktent diensten van start.

Leemcule Kerktent diensten van start

U bent van harte welkom om deze diensten bij te wonen. Aanvang van de dienst is 9.00 uur. De Leemcule Kerktent diensten worden gehouden tot en met de laatste zondag van augustus.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 3
kom om eens kennis
strenger handhaven op openstellingsregels
Landgoed Molecaten gaat
WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 4 Klus- en straatwerkbedrijf W.Vos Postbus 40154, 8004 DD Zwolle www.w-vos.nl Voor bijna alles in of om het huis. 06 43 90 94 69 HA TTEM

Topdrukte IJscowd op Hemelvaartsdag

HATTEM – Topdrukte was het op Hemelvaartsdag tijdens de Boer’n Bike Brunch bij boerderij IJscowd. Traditiegetrouw zette familie Van der Worp ook dit jaar de deuren gastvrij open voor een open huis. Dit jaar werd extra uitgepakt in verband met het 25-jarig jubileum van IJscowd. Er was donder-

dag dan ook van alles te beleven in en rondom de boerderij aan de Hilsdijk. Naast de Boer’n Bike Brunch konden de vele bezoekers een kijkje nemen in de stal en bij een aantal landbouwvoertuigen. Kinderen konden heerlijk spelen op het erf, worden geschminkt of meedoen aan de Skeltertrek wedstrijd.

Er was volop lekkers en leuke producten te koop bij de kraampjes bij de boerderij. Als afsluiting van het jubileumfeest ging vroeg in de avond een aantal luchtballonnen de lucht in. Dankzij de prachtige weersomstandigheden werd het een geslaagd evenement waar de familie Van der Worp tevreden op terugblikt.

Beeldhouwersgilde Hattem sluit seizoen af

HATTEM - Afgelopen zaterdag was er een drukbezochte afsluiting van het seizoen 2023/2024 van Beeldhouwersgilde Hattem e.o. bij Steengoed Atelier Beernink.

Zo’n honderd mensen bezochten de overzichtstentoonstelling. Onder het genot van een hapje en een drankje bekeken ze alles goed en bestond er de mogelijkheid in dialoog te gaan met de makers.

De zeer diverse kunstwerken, afgelopen seizoen gemaakt door de beeldhouwers in het atelier, waren nu voor iedereen te zien. De verschillende materialen zorgden voor een goed overzicht van wat er allemaal mogelijk is met steen, maar ook in combinatie met andere materialen als metaal, hout en epoxy.

Veel activiteiten tijdens Kunstfestival

HATTEM - Dit jaar presenteren ruim 100 kunstenaars hun gevarieerde werk in de binnenstad tijdens het Kunstfestival Hattem. Visit Hattem is er ook dit jaar in geslaagd om een sfeervol evenement met een veelzijdigheid aan kunstdisciplines, live muziek en leuke workshops voor jong en oud te organiseren.

Veelzijdig

Schilders, aquarellisten, illustratoren, grafici, beeldhouwers, keramisten, hout-, glas-, papier- en porseleinkunstenaars, kunstfotografen, gameontwerpers, woordkunstenaars, textiel-, zijde- en viltkunstenaars, ontwerpers van tassen en edelsmeden komen in groten getale naar Hattem tijdens het Kunstfestival. Ook het Kunstgilde Hattem doet mee met een eigen kraam.

Van 11.00 tot 17.00 uur zijn er activiteiten en presentaties van kunstenaars op het Voermanplein, tussen het Voermanplein en de Dijkpoort, in de Kruisstraat, op het plein bij de Molenbelt, het Molenhuisje en rondom de Grote Kerk. Voor bezoekers die zelf creatief aan de slag willen ,worden er diverse workshops georganiseerd. Ook voor kinderen is er een uitgebreid aanbod aan leuke activiteiten om aan mee te doen.

Inspireren “Kom zaterdag 25 mei naar het Kunstfestival Hattem. Leef je creatief uit, laat je inspireren en geniet van alle vormen van kunst. Kom genieten van adembenemende performances. Let op voor al dat moois wat rondloopt en als straattheater door de straten rondtrekt. Sfeervolle muziek zoals fijne soul-, jazz- en popnummers en swingende brassband muziek maken dit jaarlijkse evenement compleet”, aldus de organisatie van het Kunstfestival. Het hele programma staat vermeld op visithattem.nl.

Groen politiek café

HATTEM - Tijdens een politiek café op woensdagavond 22 mei kunnen Hattemers in gesprek gaan met medeburgers die hun groene handen uit de mouwen steken. Het doel van de avond is om gezamenlijk nieuwe ideeën op te doen voor een duurzaam en groen Hattem.

“Er gaat geen dag voorbij of er is wel slecht nieuws over het klimaat en de natuur. Het is soms om moedeloos van te worden. Het staat niet alleen in de krant. We zien het ook om ons heen gebeuren: veel minder insecten dan vroeger, ondergelopen kelders, lange droogtes. Wat doen wij er hier in Hattem aan?”, aldus de organisatie.

Tijdens een politiek café delen Hattemers hun verhaal over hun inzet voor verduurzaming. Claudia Zandhuis beschrijft hoe zij in de drogisterij haar klanten adviseert en daarbij veel aandacht heeft voor milieu en gezondheid. Gerard Koers gaat

op de volkstuinen het gesprek over duurzaam tuinieren aan. In de nieuwe Andreastuin leert hij, samen met Jikke Buiteveld, schoolkinderen tuinieren en aandacht te hebben voor de natuur. Liesbeth Rischen inspireert met haar stukjes in de Hattemer, maar ook met haar voortrekkersrol in Groen Goud en het initiatief voor een voedselbos. Peter Letitre organiseert als klimaatburgemeester lezingen en als bestuurslid van Powered by Hattem streeft hij naar een energiezuinig Hattem voor iedereen. Daarnaast zullen de fractieleden van PvdA/GroenLinks aanwezig zijn om hun werk in de gemeenteraad te bespreken en om ideeën van deelnemers te verzamelen voor een groenere toekomst van Hattem.

Alle belangstellenden zijn welkom. Graag even aanmelden op: groenlinkshattem@gmail.com. Het politiek café is woensdag 22 mei van 20.00-22.00 uur bij Banka Hattem.

HATTEM - Op Tweede Pinksterdag worden geen afval en grondstoffen ingezameld in Hattem.

De afvalinzameling van maandag 20 mei vindt plaats op zaterdag 18

Gewijzigde afvalinzameling Zomerlidmaatschap

HATTEM – Wie in de zomermaanden voordelig wil kennis maken van padel en tennis, kan zomerlid worden van Tennis & Padelclub Hattem (TPC).

Wil je tennissen of padellen tijdens de zomer, bijvoorbeeld omdat je teamsport een zomerstop heeft? Speciaal voor degene die in de maanden juni tot en met september willen tennissen en/of padellen, is het zomerlidmaatschap van TPC Hattem. Met dit lidmaatschap kun je tijdens deze maanden onbeperkt tennissen

mei. Het ROVA milieubrengstation in Zwolle is op donderdag 9 mei en maandag 20 mei gesloten. De GRIP-wagen bij de AH komt éénmalig te vervallen op donderdag 9 mei.

Fietsen langs de IJssel

REGIO - IVN afd Zwolle organiseert een fietsexcursie van ruim 18 km op zaterdag 18 mei. De route gaat over dijken langs uiterwaarden en nevengeulen. Fiets mee en beleef de IJssel.

Er wordt ingegaan op kenmerken van de IJsseldelta. Aan bod komen de betekenis van deze rivier in de loop van de geschiedenis, landschapskenmerken en de “nieuwe” natuur door het project Ruimte voor de rivier. U bent welkom met uw e-bike, maar het tempo wordt bepaald door de gewone fietser. “Al fietsend hopen we de wolkenpartijen te zien waardoor de schilder Voerman zich liet inspireren, tel-

en padellen. De tarieven van het zomerlidmaatschap bedragen voor de jeugd tot en met 17 jaar 30 euro en 60 euro voor volwassenen. Dit is inclusief 2 padelclinics en 3 tennislessen. Op zondag 2 juni van 11.15 tot 13.00 uur is er een padelclinic met speluitleg en een wedstrijd. Een training volgt op zaterdag 8 juni van 9.30 tot 11.00 uur. Op zaterdag 1, 15 en 29 juni vinden de 3 tennislessen plaats. Aanmelden is verplicht en kan via ledenadministratie@tchattem.nl.

Verder kunnen leden met een zo-

len we ooievaars en spotten andere vogels. Wanneer er nog niet gemaaid is, zullen de dijken rijk zijn aan bloeiende planten met vlinders.” Op de afstaplocaties wordt aanvullende informatie gegeven door twee gidsen. Er wordt gepauzeerd aan het water om te lunchen. Neem dus uw lunchpakketje mee. Er wordt twee keer overgevaren met een fiets/voetveer. Deze kosten zijn voor eigen rekening. Na afloop kunt u een vrijwillige bijdrage geven. Gezien de beperkte groepsgrootte moet u zich aanmelden. Dit kan via de website: www.ivnzwolle.nl. Vertrek is om 10.30 uur vanaf het Engelse Werk in Zwolle.

merlidmaatschap meedoen aan activiteiten zoals de toss-avond. Je wordt ook tijdelijk lid van de KNLTB en mag dus officiële toernooien spelen. Besluit je na afloop van het zomerlidmaatschap jaar lid te worden dan betaal je voor de maanden oktober tot en met december 40 euro en krijg je het eerstvolgende kalenderjaar 25% korting op de contributie. Voor dit definitieve lidmaatschap worden inschrijfkosten berekend. Voor meer informatie: www.tchattem. nl/zomerlidmaatschap.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 5
Tennis
Padelvereniging
&
Foto: archief

Erfrechtspecialiste Magda van Veen geeft dinsdag 28 mei een lezing in MFC De Brinkhof

Testament kan veel familieleed voorkomen én geld besparen

WEZEP - Er bestaan veel misverstanden over de verdeling van een nalatenschap wanneer één van de twee partners overlijdt. De meeste vijftigplussers denken dat de afwikkeling van een erfenis in Nederland prima bij wet geregeld is. Maar niets is minder waar, stelt erfrechtspecialiste Magda van Veen van Erfrechtplan. Volgens haar kan een goed testament veel familieleed én geld besparen.

‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’, wordt weleens gezegd. Toch kan het leven van een achterblijvende partner na een overlijden, los van alle verdriet en rouw, door het ontbreken van een testament op een regelrecht drama uitlopen. Door wetswijzigingen in de afgelopen decennia, is het vaak onduidelijk hoe het erfrecht nu wettelijk is geregeld. “Met een testament weet men vooraf al precies waar ze aan toe zijn wanneer een dierbare wegvalt”, zegt Magda van Veen.

“Bij verhalen over testamenten en erfenissen wordt vaak gedacht dat het iets is voor vermogende mensen”, gaat Magda van Veen verder. “Binnen de generatie vijftigplussers heeft misschien niet iedereen een kapitaal op de bank opgebouwd. Een groot deel heeft wel een eigen huis dat (bijna) hypotheekvrij is. Ook dat is vermogen waarover erfbelasting verschuldigd kan zijn.”

In de wet is inmiddels geregeld dat bij het overlijden, de overblijvende ouder en de kinderen samen erven. De langstlevende is eigenaar van alle eigendommen en de kinderen zijn weliswaar erfgenaam maar krijgen nog niets in handen. Ze krijgen een soort tegoedbon op de overblijvende ouder.

Aan de hand van een simpel rekensommetje legt Magda van Veen uit dat bij het ontbreken van een testament, het overlijden van een partner tot een financieel drama voor de achterblijvers kan leiden. “De nog levende partner heeft weliswaar een grote vrijstelling van erfbelasting, maar deze ouder moet de erfbelasting over de erfdelen van de kinderen al wel direct afrekenen.

Zo’n acht maanden na het overlijden van een partner ligt de blauwe envelop op de deurmat. Als de erfenis voor het merendeel bestaat uit het huis, hoe ga je dan die erfbelasting betalen?”

Magda van Veen kent meerdere voorbeelden van mensen die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen. “Onnodig familieleed, dergelijke schrijnende situaties zijn te voorkomen door het opstellen van een testament. Maar je moet het wel even doen.”

Vreemd genoeg is het maken van een afspraak bij een notaris voor veel mensen nog een erg grote stap. Dat ziet Magda van Veen ook. “Mensen vrezen vaak dat het handenvol geld kost of dat de materie erg ingewikkeld is. En nadenken of praten over een testament is ook niet de leukste bezigheid die je kunt bedenken, dus schuiven ze het opstellen van een testament voor zich uit. Soms té ver.”

Erfrechtplan heeft in samenwerking met een groot aantal notariskantoren een laagdrempelige service ontwikkeld, waarbij op heel persoonlijke wijze een testament kan worden opgesteld. Bovendien blijven de totale kosten inzichtelijk en relatief laag. “Onze erfrechtspecialist komt bij de mensen thuis om de wensen en verzoeken op te tekenen en vertaalt dit naar een concept-testament in begrijpelijke taal.

De erfrechtspecialist gaat samen met de klant naar de notaris om het definitieve testament te laten bezegelen. We verlagen niet alleen de drempel naar de notaris, we ontzorgen ook. ”

Naast een testament kan ook een levenstestament familiedrama’s voorkomen, legt Magda van Veen uit. “Stel, één van de twee partners wordt wilsonbekwaam, dan is het niet vanzelfsprekend dat de ander zonder meer kan beschikken en

beslissen over de (gezamenlijke) eigendommen. Het is daarom verstandig om bij leven samen een volmacht vast te laten leggen in een levenstestament. Is dat niet het geval, dan zal het er in de praktijk op uitdraaien dat de partner van iemand die bijvoorbeeld door ziekte wilsonbekwaam is geworden ineens voor alledaagse zaken bij de rechter om toestemming moet vragen.”

De kosten van een testament wegen niet op tegenover de lasten die anders voor rekening van nabestaanden en partners komen”, zegt Magda van Veen tot slot. “Laat staan het onvoorziene leed dat er mee gemoeid kan zijn. Dat wens je niemand toe.”

Lezing op locatie

Dinsdag 28 mei om 19:30 uur geeft Magda van Veen een lezing over de noodzaak van een testament en levenstestament. U kunt deze lezing kosteloos bijwonen door u in te schrijven op www.erfrechtplan.nl of te bellen naar 085 - 8000 101

Blijft u liever thuis? Geef u dan op voor onze online lezing. U bepaalt zelf wanneer u de lezing volgt via uw eigen computer, tablet of smartphone.

Locatie: MFC De Brinkhof

Mariënrade 3 8091 XS Wezep

Datum: dinsdag 28 mei 2024

Aanvang: 19:30 uur

Inschrijven kan via: www.erfrechtplan.nl 085 - 8000 101

WOENSDAG
MEI - PAGINA
15
6 ADVERTORIAL
www.erfrechtplan.nl 085 - 8000 101 10.00 uur tot 17.00 uur 2e pinksterdag GEOPEND! €179, - €149,knox dining stoel ACTIES PINKSTER loungeset New mauritius €1599,€349,€399,loungestoel Revi - Verstelbaar in de rug vanaf: 10.00 uur tot 17.00 uur 2e pinksterdag GEOPEND! €179, - €149,knox dining stoel ACTIES loungeset New mauritius €349,€399,loungestoel Revi €239,€279,- Verkrijgbaar in de kleur zwart & zand - Verkrijgbaar in de & SHOP ONLINE VOOR ONS VOLLEDIGE AANBOD terrazzotuinmeubels.nl - exclusief tafeltjes Stoel-bank loungeset eva Stoel-bank loungeset Rio €1199,€1449,Cassotto €899,€699,€2109,€2479,80 SETS IN ONZE MEER DAN SHOWROOM! ACTIES PINKSTER per stuk: (3,0 x 4,0 meter)

Open Erf bij biodiversiteitsambassadeurs

HATTEM - Wil jij op jouw terrein inheemse planten, struiken en bomen waar insecten en vogels op af komen? Wil jij inspiratie opdoen over een groen en biodivers erf? Wil je meer weten over hoogstamfruit, poelen, een vogelbosje, insectenhotel of bloemenweide? Bezoek inspirerende erven tijdens de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert deze dag samen met de Gelderse biodiversiteitsambassadeurs.

In ruim twintig Gelderse gemeenten stellen ambassadeurs hun fraaie erven open voor bezoekers. Deze ambassadeurs van het Praktijknetwerk Biodiversiteit bij Buitenlui zijn particulieren die de biodiversiteit een handje helpen in hun tuin of op hun land. Zij geven

informatie over het verhogen van de biodiversiteit op het erf. Er is de 25e van alles te zien en te doen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij bloemenweides, poelen, hoogstamboomgaarden, vlechtheggen, houtwallen, natuurlijke tuinen, insectenhotels, voedselbossen, moestuinen en takkenrillen. Of laat je rondleiden door de ambassadeurs of luister naar deskundigen zoals een bijenexpert, een hoogstamfruitdeskundige en een klimaatburgemeester. Ook is er een lezing over het biodivers maken van je erf en een demonstratie door een mandenmaker.

In Hattem bent u van 14.00-15.00 uur welkom bij familie Fikse, landgoed de Vuursteen Hattem, Vuursteenberg 11A te Hattem. Wat is er te zien en te doen: bos, boomgaard, grasweide, akker en

moestuin. Rondleiding in tuin en landgoed, kinderprogramma, info over nieuwe vrijwilligersgroep. Vooraf aanmelden via mailadres eimertfikse@gmail.com.

Elders in de regio bent u welkom bij Pieter Swinkels en Erwin Reinhard, Veenweg 8 Epe, tussen 12.00-16.00 uur. In Heerde kunt u terecht bij Caroline van de Burgt, Engweg 26 Heerde, van 10.00 tot 15.00 uur. Erik en Jennie Schuiling, Winterdijk 20 Oosterwolde, verwelkomen u graag van 10.00-16.00 uur. Aanmelden is bij deze locaties niet nodig.

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Open Erf en de terreinen van de ambassadeurs op: slgelderland.nl/projecten/praktijknetwerk-biodiversiteit-bij-buitenlui.

REGIO - De besturen van vier lokale energiecoöperaties kwamen onlangs bijeen om elkaar (nog) beter te leren kennen én om te onderzoeken op welke manier zij elkaar kunnen versterken en wat zij van elkaar kunnen leren.

Een kleine tien jaar geleden richtten enthousiaste inwoners in zowel Heerde, Hattem, Oldebroek als Elburg energiecoöperaties op. Om zo bij te dragen aan de energietransitie én de doelstelling om in 2050 50 procent van de energiebehoefte lokaal op te wekken. Zo werd de basis gelegd voor de coöperaties Heerde Energiek, Powered by Hattem en Energiecoöperatie Noord-Veluwe. Sindsdien werden

vele daken in onze regio voorzien van zonne-installaties, met lokale eigenaren. Al snel werd duidelijk dat de coöperaties niet alleen vergelijkbare doelstellingen, maar ook vergelijkbare uitdagingen hebben. Tips werden uitgewisseld over het werven van leden en bestuurders, het borgen van de ledenadministratie en de uitkering van energiebelasting of rendement aan de leden.

Projecten en energiecoaches Ook inhoudelijk zijn er ideeën om samen te werken. Samen kunnen de coöperaties immers grotere projecten aan, die ze vervolgens voor de eigen leden realiseren, zodat de lokale identiteit behouden blijft. On-

Koffieochtend in de Katholieke kerk

HATTEM - De eerstvolgende koffieochtend in de Rooms-Katholieke kerk aan de Zuiderzeestraatweg 7 in Hattem staat gepland op vrijdag 7 juni om 11.00 uur. Aansluitend kunt u genieten van een lekkere lunch.

Als speciale gast is dit keer mevr. Judith Bartel, conservator bij het Anton Pieck museum in Hattem, aanwezig. Zij zal aanwezigen bij praten over de recente ontwikkelingen van het museum. Na afloop is er tijd om haar daar vragen over te stellen of gewoon om gezellig met elkaar van gedachten te wisselen. Kunt u zelf geen vervoer regelen? Dan kunt u een

beroep doen op de autovriendendienst: tel. 06-22486690.

U hoeft niet aangesloten te zijn bij een kerk, iedereen is welkomDe organisatie vraagt een eigen bijdrage van ongeveer 2,50 euro per persoon. Dankzij sponsoring blijft er vaak geld over en dat is bestemd voor het restauratiefonds van de kerk. In verband met de voorbereidingen wordt u verzocht u van tevoren aan te melden. Ze zijn helaas beperkt in het aantal beschikbare plaatsen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt; vol=vol. Aanmelden kan telefonisch, via tel. 06-22486690, of per e-mail, brigb@solcon.nl.

Prentenboek ‘Borretje Big’

HATTEM – Het prentenboek ‘Borretje Big zoekt zijn mammie’ is nu ook te koop in Hattem. Niet alleen bij de Bruna en IJsboerderij IJscowd, maar ook in de winkel van het bekende Nederlands Bakkerijmuseum is het boek te vinden. Illustrator Marre Boerkamp en schrijfster Jenny Schutte waarderen de medewerking van deze plaatselijke ondernemers enorm.

Verhaal Het bijzondere van dit boek over boerderijdieren is dat het zich afspeelt op de meer dan 100 jaar oude boerderij Erve IJzerman in Wapenveld, waar nu het Nederlands Zuivelmuseum gevestigd is. In het boek zitten twee kindervrijkaartjes ter waarde van 10 euro. Op de achterkant van deze kaartjes is ook nog een prijsvraag, want ergens in het boek heeft zich een klein muisje verstopt. In de horeca van het museum staat een

melkbus voor deze kaartjes en er kan een zuivelpakket ter waarde van 20 euro worden gewonnen.

Opbrengst

Een deel van de opbrengst van het boek gaat ook naar dit museum. Nadat de 3-jarige Cas Boerkamp op Goede Vrijdag het eerste exemplaar aan Evert en Jan IJzerman had aangeboden, heeft het boek over het grappige biggetje binnen korte tijd al de weg naar vele kopers van verschillende leeftijden gevonden. Niet alleen het verhaal, maar ook de prachtige illustraties vallen erg in de smaak. Ook voor de onderbouw van basisscholen is het boek erg geschikt, omdat het mooi aansluit bij het thema ‘De boerderij.’ De makers hopen met hun boek niet alleen het museum te promoten, maar vooral dat veel kinderen en hun (groot) ouders mogen genieten van het verhaal over Borretje Big.

der andere het (al lopende) project Heidehoek en parkeerplaats Heerderstrand, werden als optie verkend. Daarnaast lijkt een samenwerking op het gebied van energiecoaches relatief eenvoudig te realiseren. Om zo breder in de regio inwoners te ondersteunen met duurzaamheidsadviezen en de energietransitie verder te stimuleren.

De coöperaties gaan de ideeën de komende maand verder uitwerken en dan voorleggen aan de leden. “Want een energiecoöperatie is én blijft voor, door en met de inwoners. En die stem is daarmee belangrijk om de volgende stap te zetten.” Voor meer informatie: info@poweredbyhattem.nl.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 7
Op de foto familie Fikse
en Energiecoöperatie Noord-Veluwe
energiecoöperaties verkennen
Foto: Heerde Energiek, Powered by Hattem
Lokale
samenwerking

Dit is een officiële publicatie van de gemeente Hattem.

Bezoekadres

Markt 1, 8051 EZ Hattem

Postadres

Postbus 93, 8050 AB Hattem

Telefoonnummer (038) 443 16 16

WhatsApp (038) 443 16 16

E-mailadres gemeente@hattem.nl www.hattem.nl www.hattem.nl/gemeenteraad www.hulpwijzerhattem.nl

Openingstijden

Alle balies van het stadhuis zijn van maandag tot en met vrijdag op afspraak geopend van 09.00 tot 12.00 uur.

Op woensdag is burgerzaken extra open tot 20.00 uur.

Maak eenvoudig online een afspraak via www.hattem.nl/afspraak of telefonisch via (038) 443 16 16.

Bezwaarschrift

indienen

Als je het niet eens bent met een besluit, kun je binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 93, 8050 AB Hattem. Hierin moet moet ten minste staan: naam en adres, datum, omschrijving van het betreffende besluit, een motivatie (de gronden van het bezwaar) en je handtekening.

Voorlopige voorziening aanvragen

Je kunt ook een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Gelderland. In die aanvraag moet je aangeven waarom het zo belangrijk is dat het besluit nog niet wordt uitgevoerd.

Adres: Rechtbank Gelderland, Locatie Arnhem, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Omgevingsvergunningen

Aangevraagde vergunningen

• Dorpsweg 92, bouwactiviteit (omgevingsplan) voor het plaatsen van een serre, ingekomen 2 mei 2024;

• Coniferenlaan 6, bouwactiviteit (omgevingsplan) voor het plaatsen van een dakkapel, ingekomen 6 mei 2024;

• Hezenbergerweg 47, bouwactiviteit (omgevingsplan) voor het uitbreiden van een woning, ingekomen 6 mei 2024.

Tegen een aangevraagde vergunning kun je geen bezwaarschrift indienen.

Verleende vergunningen

• Nieuweweg 83, bouwactiviteit (omgevingsplan) voor het veranderen van een dakkapel, verzonden 7 mei 2024.

Tegen een verleende vergunning kun je een bezwaarschrift indienen.

APV-vergunningen

Verleende vergunningen

• Hattem Trophy op 9 tot en met 11 mei 2024 op Sportpark het Achterveen, verzonden 7 mei 2024;

• Het veranderen van een uitweg aan de Hoenwaardseweg 9, verzonden 2 mei 2024;

• Pre Pinkster Party op 17 en 18 mei 2024 in het weiland aan de Stadslaan, verzonden op 13 mei 2024;

• Terrasvergunning aan Spaetels aan de Markt 3, verzonden 2 mei 2024.

Verleende ontheffingen

• Het plaatsen van spandoeken van 12 tot en met 18 mei 2024 langs de vier invalswegen ten behoeve van de Pre Pinkster Party, verzonden 8 mei 2024.

Alcoholwet

Verleende ontheffing

• Het verstrekken van zwakalcoholische dranken op 9 mei 2024 tijdens Hemelvaartsdag bij IJboerderij IJscowd aan De Koele Brouwer, verzonden 2 mei 2024;

• Het verstrekken van zwakalcoholische dranken tijdens de jaarlijkse Langste Dag / concert Ons Genoegen aan De Kruusing, verzonden 7 mei 2024;

• Het verstrekken van zwakalcoholische dranken tijdens de Pre Pinkster Party op 17 en 18 mei 2024, verzonden 13 mei 2024.

De burgemeester van Hattem heeft op 2 mei 2024 een Alcoholwetvergunning verleend voor het uitoefenen van een horecabedrijf (art. 3 Alcoholwet) aan:

Spaetels

Locatie: Markt 3, 8051 EZ te Hattem

Tegen een APV-vergunning kun je een bezwaarschrift indienen.

Stadhuis gesloten

Het stadhuis is gesloten op Tweede Pinksterdag, maandag

20 mei 2024. Online zaken kun je uiteraard 24/7 regelen via www.hattem.nl.

woensdag 15 mei 2024

Verkeersbesluiten

Het college van b en w heeft drie verkeersbesluiten genomen:

• Het reserveren van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan de Hessenweg ter hoogte van nummer 44;

• Het instellen van tijdelijke verkeersmaatregelen tijdens het evenement ‘Nationaal Kamp Hattem’ van zaterdag 1 t/m vrijdag 7 juni;

• Het instellen van tijdelijke verkeersmaatregelen tijdens het evenement ‘Molecaten Ruiterdag’ op zaterdag 19 oktober.

De verkeersbesluiten, inclusief bezwarenprocedures, zijn in te zien via www.officielebekendmakingen.nl en liggen, op afspraak, ter inzage in het stadhuis.

Gewijzigde afvalinzameling i.v.m. Tweede Pinksterdag

Maandag 20 mei is het Tweede Pinksterdag. Deze dag wordt er géén afval ingezameld. De containers worden op zaterdag 18 mei a.s. geleegd!

Wij verzoeken u vriendelijk uw container zaterdagochtend 18 mei vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten.

Ook het milieubrengstation (Rijnlandstraat 2, Zwolle) en het ROVQ-Klancontactcentrum zijn Tweede Pinksterdag gesloten.

Blijf op de hoogte met de nieuwe ROVA-app Heeft u de nieuwe ROVA-app al gedownload in de Apple Appstore of de Google Play Store? Via deze app kunt u altijd de juiste inzameldagen vinden. De ROVA-app is te herkennen aan het icoon met het roodborstje. Voor actuele inzameldagen kunt u ook kijken op www.rova.nl/inzamelkalender.

Inwonersbijeenkomst over vernieuwing De Bongerd

Ouderenhuisvester Habion, bouwbedrijf Draisma, zorgorganisatie IJsselheem en gemeente Hattem maken plannen voor een nieuwe Bongerd in Hattem.

Op dinsdagavond 28 mei laten we je graag laten zien hoe we de inbreng uit het co-creatieproces met de werkgroepen hebben verwerkt. Je bent van harte welkom!

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier. Scan hiervoor de QR-code of stuur een mailtje naar debongerd@habion.nl.

Datum: Dinsdag 28 mei 2024

Tijdstip: 19.00 – 20.30 (inloop vanaf 18.45)

Waar: De Marke, Daendelsweg 2 - 2a in Hattem

Wij werken op afspraak

Maak eenvoudig een afspraak via: www.hattem.nl/afspraak (038) 443 16 16

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 8
gemeentenieuws

Verkiezingen

Binnenkort kun je weer stemmen!

Op donderdag 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De leden van het Europees Parlement worden gekozen door de inwoners van de Europese Unie. Je stemt op de Nederlandse leden van het parlement.

Net als bij voorgaande verkiezingen kun je in Hattem stemmen in één van de zes stembureaus. De stembureaus zijn op donderdag 6 juni open van 07.30 tot 21.00 uur

Uiterlijk 23 mei 2024 ontvang je je persoonlijke stempas met vermelding van het stembureau bij jou in de buurt. De lijst met kandidaten waarop je kan stemmen, wordt uiterlijk op 31 mei 2024 huis-aan-huis bezorgd.

Wil je weten wat je nodig hebt om te stemmen, hoe stemmen werkt en hoe je iemand anders kan machtigen om namens jou te stemmen? Dit en meer lees je op www.hattem.nl/verkiezingen

Discriminatie.nl

Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden. Dat is vastgelegd in Artikel 1 van onze Grondwet. Als jij anders behandeld of zelfs buitengesloten wordt vanwege je leeftijd, geslacht, overtuiging, voorkeur of kleur, dan kan het om discriminatie gaan. Bij het landelijk meldpunt Discriminatie.nl kun je melding doen van jouw ervaring of vragen stellen over discriminatie.

Landelijk meldpunt

In Hattem bouwen we aan een samenleving waar iedereen ‘kleurrijk’ zichzelf mag zijn. Heb jij, of iemand uit jouw omgeving, toch met discriminatie te maken? Praat erover! De consulenten van Discriminatie.nl bieden een luisterend oor voor jouw verhaal. Ze zijn telefonisch bereikbaar via het gratis nummer 0800 - 0880. Anoniem melden kan ook.

luisteren

Wij en zijn er voor jou.”

Ervaar je discriminatie of ben je getuige hiervan? Ga naar:

Meld het wél!

woensdag 15 mei 2024

Dementiemonitor 2024 - landelijk onderzoek onder mensen met dementie en hun mantelzorgers

Heeft u dementie? Of heeft uw naaste dementie? Dan nodigen Alzheimer OostVeluwe en het Netwerk Dementie Geriatrie Oost-Veluwe u uit om deel te nemen aan de Dementiemonitor 2024. Dit is een landelijk onderzoek naar de wensen en behoeften van mensen met dementie en mantelzorgers. Iedere twee jaar voeren Alzheimer Nederland en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dit onderzoek uit om meer inzicht te krijgen in de behoeften van deze groepen. Dankzij de Dementiemonitor weten we steeds beter wat de wensen en behoeften van mensen met dementie en mantelzorgers zijn en hoe zij de zorg en ondersteuning waarderen. Zo kunnen we hun belangen nog beter behartigen. Zowel landelijk als lokaal in Hattem.

Vragenlijst

Het grootste deel van de Hattemers met dementie woont thuis. Juist die mensen en hun

Onderhoud begraafplaats

Onze begraafplaatsmedewerkers merken dat er steeds vaker voorwerpen worden achtergelaten rondom de graven. Dit varieert van gieters en bloempotjes tot tuingereedschap en zakken potgrond.

We begrijpen dat nabestaanden het graf van hun dierbare(n) met liefde en toewijding onderhouden en dat het, vanuit praktisch oogpunt, handig is om het gereedschap bij het graf achter te laten. Toch is dat niet de bedoeling. Het bemoeilijkt het werk van onze medewerkers die ervoor moeten zorgen dat de begraafplaats er altijd en voor iedereen verzorgd en netjes uitziet.

mantelzorgers nodigen we uit om mee te doen en een vragenlijst in te vullen. De vragenlijsten staan op www.dementiemonitor.nl. Het invullen duurt ongeveer 20 minuten voor mantelzorgers en 10 minuten voor mensen met dementie. Invullen kan tot en met 30 juni. Zo nodig kan uw casemanager dementie hierbij ondersteuning bieden.

Meer informatie over de Dementiemonitor 2024 staat op www.dementiemonitor.nl In het najaar zullen daar ook de resultaten van het onderzoek beschikbaar komen.

Fotocredit: Alzheimer Nederland

Verzoek

Om het onderhoud rondom de graven en heggen goed uit te kunnen voeren, verzoeken we eenieder die de begraafplaats bezoekt om zijn/ haar gereedschap, of overige spullen, na gebruik weer mee naar huis te nemen. Op deze manier zorgen we er met elkaar voor dat de rustplaats van onze dierbaren voor iedereen een verzorgde en nette omgeving is.

Vanaf augustus 2024 zullen achtergebleven voorwerpen worden verwijderd en vernietigd. Wij vertrouwen op uw begrip en danken u bij voorbaat voor uw medewerking.

Een Koninklijke onderscheiding: hoe vraag je die aan?

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden traditiegetrouw in Hattem en de rest van Nederland zogenaamde lintjes uitgereikt. Een lintje is een Koninklijke onderscheiding voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Ken je iemand in jouw omgeving die ook een lintje verdient? Draag die persoon dan voor via de gemeente. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden.

Lintjesregen of een andere gelegenheid De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de zogenaamde lintjesregen op de laatste werkdag voor Koningsdag. Volgend jaar is lintjesregen op vrijdag 25 april 2025. Wil je iemand voordragen voor de lintjesregen op 25 april 2025, doe dit dan vóór 1 juli aanstaande. Als het gaat om een tussentijdse onderscheiding, dien dan je voorstel uiterlijk 6 maanden vóór de gewenste datum in.

Voorwaarden Een Koninklijke onderscheiding is een persoonlijke onderscheiding. De persoon die je voordraagt, moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

• De activiteiten zijn van meerwaarde voor de samenleving;

• De persoon is inwoner van de gemeente;

• De persoon zet zich al ongeveer 15 jaar in voor de samenleving.

Aanvragen Koninklijke onderscheiding Ken je iemand in jouw omgeving die een lintje verdient? Kijk dan op www.lintjes.nl. Hier staat een link naar een kort online verzoekformulier. Dat formulier gaat na jouw aanvraag naar de gemeente waar de persoon die je wilt voordragen woont.

Beoordelen aanvraag

De burgemeester geeft advies aan de commissaris van de Koning over de aanvraag. Welk lintje iemand krijgt, hangt af van wat hij of zij voor bijzonders heeft gedaan. Je voorstel gaat naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit is een onafhankelijk college dat advies geeft aan de minister. Als ook de minister positief beslist, krijgt de voorgedragen persoon de onderscheiding bij Koninklijk Besluit. Je krijgt bericht van de burgemeester of jouw aanvraag wordt ingewilligd of afgewezen.

Meer informatie

Heb je vragen? Stuur een mail naar bestuurssecretariaat@hattem.nl of bel ons op (038) 443 16 16.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 9
gemeentenieuws
of bel:
www.discriminatie.nl 0800 0880 Gelderland

woensdag 15 mei 2024

Tweede workshop duurzaamheid: De Energietransitie

Na de drukbezochte workshop over klimaatverandering en klimaatadaptatie op 28 februari jl., organiseert klimaatburgemeester Peter Letitre op dinsdag 28 mei a.s. om 20.00 uur, een tweede duurzaamheidsworkshop in de serie van vier. Ditmaal gaat het over de energietransitie en de uitdagingen van het klimaatakkoord. Lukt het om in 2030 de emissie van broeikasgassen met 50% te beperken ten opzichte van 1990?

Van een breder mondiaal perspectief zal Peter ingaan op het nationaal klimaatakkoord, de regionale Noord-Veluwe strategie en de lokale uitdagingen in Hattem om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen. Wat zijn daarbij de uitdagingen, de kansen en wat kunnen we zelf

doen? Hierbij is er speciale aandacht voor de minder draagkrachtigen en de ongelijkheid die klimaatmaatregelen tot gevolg (kunnen) hebben.

Doel

De workshops Duurzaamheid zijn bedoeld om de onderlinge samenwerking te versterken en de inwoners bewust te maken van de klimaaten milieuontwikkelingen en de noodzaak om er iets aan te doen. De workshops bieden ook perspectief wat inwoners zelf kunnen doen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Ook dit keer worden deelnemers aan de workshop uitgenodigd ideeën aan te dragen. De inzichten worden gebruikt voor toepassing in toekomstig duurzaamheidsbeleid.

De workshop wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Hattem (Greendeal), woningstichting Triada en de Rabobank. Gemeente Hattem zal haar klimaatambitie toelichten; de Rabobank zal ingaan op de financieringsmogelijkheden voor het verduurzamen van woningen van de minder draagkrachtigen.

Je bent van harte welkom!

Datum: Dinsdag 28 mei om 20.00 uur

Locatie: Raadzaal (stadhuis)

Toegang: Gratis Aanmelden via: info@poweredbyhattem.nl

RTV Hattem werkt samen aan streekomroep

HATTEM - Wim Hoogers is voorzitter van RTV Hattem. Al een lange tijd heeft hij er met zijn medebestuursleden een opdracht bij: zorgen dat er een streekomroep komt waar de lokale omroepen van Hattem, Kampen, Zwartewaterland en Zwolle in opgaan.

door Ria Pool Meeuwsen

“De gesprekken wijzen erop dat we onze eigen lokale omroep kunnen behouden, ieder zijn eigen colour locale en identiteit. Dus we blijven bestaan met onze producties en vrijwilligers. Wat gaat veranderen is dat er, naast de lokale omroep, een gemeenschappelijke streekomroep komt met een eigen redactie”, legt Wim uit.

In april is tijdens een bijeenkomst van de Stichting Nederlandse Lokale Omroepen (NLPO, het samenwerkingsen coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep) helder geworden dat per 1 januari 2027 de geldstroom wordt verlegd van gemeente naar streekomroep. De licentiehouder wordt op dat moment de streekomroep. RTV Hattem is dus op 1 januari 2027 geen licentiehouder meer. “Dat betekent dat we als RTV Hattem niet meer kunnen uitzenden als we niet opgaan in de streekomroep.”

Ondertussen is er in Zwolle nog iets anders aan de hand door wat er speelt rond Focus. Die moet vrezen voor haar toekomst als lokale omroep voor Zwolle. De gemeente Zwolle wordt van advies voorzien hoe een andere lokale omroep dan RTV Focus in Zwolle nieuw leven ingeblazen kan worden met de beno-

digde licentie per 1 januari 2025. Vervolgens is het voornemen om deze lokale omroep te laten deelnemen in de Streekomroep IJsseldelta. “Dit alles bemoeilijkt de start van de streekomroep, want op dit moment is niet duidelijk wie onze gesprekspartner wordt uit Zwolle. Ondertussen gaan we wel door met de vorming van de streekomroep”, aldus Hoogers. Op dit moment spreken de besturen van Hattem, Kampen en Zwartewaterland elkaar op regelmatige basis. “Wij worden ondersteund door een kwartiermaker vanuit de NLPO. Hij heeft veel ervaring en adviseert ons. We hebben afgesproken dat we ons in deze fase gaan focussen. We richten de streekomroep op hoofdlijnen in om op 1 januari 2026 al subsidie te kunnen krijgen, waardoor we de start van de streekomroep kunnen versterken.”

Vertrouwen

Afgelopen week vond wederom een bijeenkomst plaats, dit keer in Hattem. Centraal stonden de vragen ‘waar staan we?’ en ‘hoe gaan we verder?’. “We hebben ook te werken aan vertrouwen. Tussen Hattem, Kampen en Zwartewaterland, en binnen RTV Hattem. Als voltallig bestuur van RTV Hattem is het niet nodig bij deze vergaderingen van de streekomroep aanwezig te zijn, maar we hebben wel het hele bestuur intensief op de hoogte te houden. Ik ben interim-bestuurder en medeoprichter van de streekomroep, maar er mag geen verwarring ontstaan dat het een soloactie is. We doen het samen. Tevens zijn we er ook verantwoordelijk voor dat Zwolle op een goede manier wordt ingevlochten.” De hoofdlijnen gaan over juridische en productie-technisch zaken. “Het fundament moet er eerst liggen voordat het gebouw kan staan. Financieel is er ook nog het nodige te regelen. De subsidie die de streekomroep gaat krijgen, moet besteed worden ten behoeve van de nieuwe organisatie. Als RTV Hattem profiteren wij daar ook van.”

Fundament “Ondanks dat we enorm hard hebben gewerkt, is het fundament nog niet stevig. We moeten afspraken maken waaraan we ons allemaal committe-

ren. Niet iets wat een interim bedenkt. Het gaat om de drie besturen van de huidige lokale omroepen. Op 1 januari 2026 moet dat fundament klaar zijn, maar daarnaast werken we ook verder aan de samenwerking binnen de streekomroep. Als het fundament er ligt, moet er gebouwd worden aan een huis waar het onder andere gaat over de redactionele situatie. Er komt een hoofdredactie, websiteredactie (nieuwssite en social media) en een programmastaf (radio, tv) met afzonderlijke verantwoordelijkheden en met natuurlijk onderlinge wisselwerking. Door middel van een plan van aanpak zal daar handen en voeten aan gegeven moeten worden.”

Betaalde krachten en vrijwilligers De streekomroep wordt een professionele organisatie met enkele betaalde krachten waar de subsidie merendeels voor bedoeld is. Het is daarmee ook een werkgever. De werkgever heeft te zorgen voor professionalisering van die betaalde krachten, maar ook voor de vrijwilligers. “Bij de streekomroep werken straks ook vrijwilligers, maar met een vrijwilliger heb je geen hiërarchische relatie. Dat is heel anders samenwerken. Mensen werken bij RTV Hattem vrijwillig, maar niet vrijblijvend, zeg ik altijd. Voor onze vrijwilligers verandert er op dit punt dan ook niet veel. Ze blijven hun eigen programma’s produceren en presenteren, we blijven nieuws maken en verspreiden. Als afgevaardigde van RTV Hattem houden wij in de gaten dat Hattem goed bediend blijft worden.”

Volgens Hoogers is dit alles voor Hattem een gunstige ontwikkeling. “Want gaan we niet mee, dan houdt RTV Hattem op te bestaan. Of het qua organisatie en nieuwsgaring gunstig is, hangt af van hoe de streekomroep zich verder ontwikkelt. Maar voor nu is het zo dat, willen we als lokale omroep niet veroordeeld worden tot een YouTube-kanaal, we mee móeten doen.”

Open Dag Voorlopig is RTV Hattem nog een zelfstandige omroep. “Voor de ouderen moeten we zo blijven, maar voor de jongeren moeten we een nieuwe weg inslaan. Zij kijken en luisteren

via hele andere kanalen, zoals podcast. Ze zijn gewend om op hun eigen tijd te kijken naar wat ze leuk vinden via streaming en YouTube. Als RTV Hattem moeten we ons nu al afvragen: hoe trekken we jongeren? Wij willen daarom een open dag houden. Er is ruimte voor eigen ideeën, voor het gebruik van nieuwe media. En dat geldt niet alleen voor jongeren. Wat zie je in het dagelijks leven? Doe

mee met je eigen camera. Iedereen die zich aangetrokken voelt tot deze nieuwe manier van verslaggeving is welkom. Het is mijn wens om nog meer zichtbaar te zijn in Hattem. We zijn de belangstellende, maar ook kritische noot. We zorgen voor onafhankelijke nieuwsgaring. Er zijn veel goede ideeën, maar wie gaat het doen? Vrijwilligers die dit willen oppakken zijn hard nodig.”

Laura ziet Sara

HATTEM – Het was zaterdag groot feest aan de Boskamp toen Laura Groenwold Sara zag. Haar familie wilde haar 50e ver-

jaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en plaatste geheel volgens de traditie een mooie Sara en bijbehorend spandoek in de tuin.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 10
gemeentenieuws

Andreascantorij ontvangt Trinity International Concert Choir

HATTEM - Afgelopen zaterdag waren de leden van het Trinity International Concert Choir (TICC) te gast in Hattem. De zangers uit Frankfurt genoten van een rondleiding door de stad en verzorgden samen met de Hattemse Andreascantorij een concert met afwisselend repertoire. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Hattemers binnen niet al te lange tijd een tegenbezoek in Frankfurt afleggen.

Het bezoek is tot stand gekomen doordat één van de leden van de Andreascantorij enkele jaren bij het TICC heeft gezongen. De zangers uit Frankfurt konden de dag tevoren al genieten van het Hollandse landschap en stedenschoon in plaatsen als Enk-

huizen en Monnickendam. Maar Hattem maakte ook grote indruk op de koorleden die afkomstig zijn uit alle delen van de wereld, en Frankfurt als woonplaats en de liefde voor koorzang delen. De Hattemse stadsgidsen deden hun best om in het Duits en Engels de gasten in te wijden in de geheimen van Kladdegat, Daendels en andere Hattemse curiositeiten.

In de middag werd gerepeteerd onder leiding van TICC dirigent Michael Bücher en cantorij-muzikaal leider Herman Weelink. Het optreden ‘s avonds was een succes. Koormuziek en solozang in uiteenlopende stijlen, van Gregoriaans tot redelijk recent wisselden elkaar af. Het openings- en slotnummer werd door beide koren samen verzorgd. Bijzondere

indruk maakten de optredens van enkele koorleden die virtuoos fluit bleken te spelen en solozang beheersten. Hoewel er aan het optreden niet veel ruchtbaarheid was gegeven, lieten enkelen van de ruim zestig aanwezigen na afloop weten onder de indruk te zijn van de muzikale kwaliteit van de beide koren.

Na afloop van het optreden vierden de beide koren de onderlinge band door op het Kerkplein met elkaar het glas te heffen op de muziek en de ontstane vriendschap. En als de geluiden tijdens dat samenzijn niet bedriegen, zal de Andreascantorij binnen niet al te lange tijd ook in Frankfurt te horen zijn.

Toneelvoorstelling

“Zus van Broer”

REGIO - De eerste week van juni is de Week van de Jonge Mantelzorger. Die week sluiten de steunpunten voor mantelzorgers van de gemeente Epe, Hattem en Heerde gezamenlijk af met een toneelvoorstelling “Zus van Broer”.

In deze voorstelling neemt zus een besluit. Zo kan het niet langer! Moeder staat er alleen voor en heeft veel te veel hooi op haar vork. Daarom zet zus broer in de bakfiets en begint aan een tocht ver van huis. Moeder is natuurlijk in alle staten. Ze schakelt de politie in en alarmeert de pers. Het hele land is in rep en roer. En dat is nou precies waar zus op hoopte. Waarom doet het altijd zo verstandige meisje dit? De verrassende waarheid komt boven wa-

ter na een spannende zoektocht.

Zus van broer is een grappig familieverhaal over broers en zussen van kinderen die ziek zijn of speciale zorg nodig hebben. Een komedie over een ernstig onderwerp en een 8+ verhaal voor alle leeftijden. Marike van Weelden en Pieter Tiddens willen met deze voorstelling laten zien hoe de levens van deze ‘brussen’ eruitzien.

De voorstelling is op zaterdag 8 juni en start om 14.00 uur in theater De Heerd, Griftstraat 8 in Heerde. De voorstelling duurt ongeveer een uur. Aansluitend kun je deelnemen aan een nabespreking. Als Jonge Mantelzorger kun je online gratis een kaartje reserveren voor jou en je gezin via: koppelswoe.nl/toneelstuk.

Secretariaat: Werfkamp 3, 8051 ZS Hattem E-mail: secr@uitvaart-dle-hattem.nl

Lid van NARDUS en voldoen aan de Nardus-Norm

UITNODIGING

tot bijwoning van de op woensdag 5 juni 2024 te houden ALGEMENE LEDENVERGADERING in het uitvaartcentrum Van Galenstraat 5 te Hattem. Aanvang 19.30 uur.

1. Opening en mededelingen

2. Notulen Algemene Ledenvergadering van 29 juni 2023

3. Jaarverslag van de secretaris

4. Jaarverslag van de penningmeester inclusief accountantsrapport

en verslag financiële commissie

5. Aanpassen verstrekkingenpakket

6. Contributie

7. Verantwoording metamorfose/renovatie Uitvaartcentrum

8. Nieuw te benoemen bestuurslid: Joost Bruggemann

9. Aftredend en herkiesbaar bestuurslid: Paula Veldkamp

10. Aftredend en niet herkiesbaar secretaris: Riet van den Brink

11. Rondvraag

Mocht er tijdens de 1e vergadering een lage opkomst van de leden zijn, zal er op woensdag 19 juni een 2e Algemene Leden Vergadering gehouden worden.

Het bestuur Uitvaartvereniging De Laatste Eer voor Hattem e.o.

N.B. De stukken voor deze vergadering liggen voor de leden ter inzage op het secretariaatsadres, tel. 038 – 337 79 64, b.g.g. 038 – 444 59 42.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 11
Foto: Bas de Brouwer

Hey, jij daar!

Examens achter de rug?

En weet je niet wat je gaat doen in de periode tot je volgende opleiding?

Kom jij ons team in die periode versterken?

Voor onze kampeershop zijn wij op zoek naar

Parttime medewerkers

✓ Uitpak werkzaamheden

✓ Klanten adviseren

✓ Kassa

Wij zijn op zoek naar enthousiaste, leergierige collega’s die het leuk vinden om ons te ondersteunen in de kampeershop.

Minimaal 16 uur per week (zaterdag’s is een vereiste).

Wacht dan niet te lang en neem snel contact met ons op.

Werken met topmerken ✓ Samenwerken in een gedreven team

Ook fulltime medewerker(s) zijn welkom! Interesse? Kijk voor meer informatie en alle vacatures op: dejonghattem.nl/vacatures

GREEN DEAL HATTEM

De Netelhorst 1, 8051 KE Hattem T 038 - 444 37 77 E info@dejonghattem.nl

UITNODIGING GREEN DEAL EVENT

TIJD: 09.30 - 11.30 uur

LOCATIE: MFC de Marke

WO. 5 JUNI

Op deze dag is het World Environment Day. Dé dag om samen te werken en kennis te delen voor de wereld van de toekomst. Denk aan thema’s zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie en water, energie en circulariteit. Green Deal Hattem is dé beweging om deze onderwerpen met inwoners, organisaties en ondernemers concreet te maken.

Wil jij weten wat Green Deal Hattem is, hoe het werkt en hoe jij kunt meedoen? Dat vertellen we jou graag persoonlijk!

Scan de QRcode en meld je aan!

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 12
Meer informatie over de initiatieven staat op www.greendealhattem.nl

Nieuwe directeur Cultuurplein Noord Veluwe

REGIO- Nicole van Zomeren is de nieuwe directeur van Cultuurplein Noord Veluwe. Per woensdag 1 mei is ze aan de slag gegaan bij dit centrum voor kunst- en cultuureducatie op de Noord Veluwe.

“Ik kende de vorige directeur, Rinette van der Vliet, van onze tijd bij de Muzerie, centrum voor de kunsten in Zwolle.

Toen ik las dat ze wegging, werd ik wel nieuwsgierig naar wat er met haar functie hier zou gebeuren. Toen de vacature uitkwam, heb ik gereageerd.”

Nicole wordt daarbij gedreven door een ‘diepe intrinsieke motivatie’: “Ik vind het fijn om betekenisvol te kunnen zijn. Ik heb een achtergrond in Kunst & Cultuur en die wil ik graag inzetten om mijn omgeving er mee in aanraking te laten komen.” Toen ze voor het eerst binnenstapte bij het Cultuurplein, kreeg ze gelijk de bevestiging dat dit een goede stap was geweest. “Er waren mensen aan het repeteren, er werd muziekles gegeven, de dansgroepen waren aan het oefenen: het lééft hier! Dat voelde direct goed.”

Binnen Cultuurplein Noord Veluwe is de laatste jaren hard gewerkt aan samenwerking, met veel partijen uit de maatschappij. Middels drie pijlers – Cultuur & Onderwijs, Cultuur & Vrije Tijd en Cultuur & Samenleving – wordt invulling gegeven aan Cultuureducatie. “Als directeur wil ik dit voortzetten én uitbreiden, door de volle breedte aan kunstvormen te benutten”, vertelt Nicole. “Het Cultuurplein heeft daarnaast gewerkt aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid. Hoe is die bereikbaarheid in de dorpen? Wat gebeurt er al, waar is vraag naar en hoe kunnen we het aanbod versterken?

Een ander belangrijk punt is hoe Cultuurplein Noord Veluwe van maatschappelijke betekenis kan zijn. Stel: je laat een groep mensen een schilderij maken, dan geeft iedereen daar zijn eigen vorm of invulling aan. Je leert jezelf kennen én kunt je tegelijkertijd verwonderen over wat een ander ervan heeft gemaakt. Kunst & Cultuur kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan de eigen ontwikkeling en zorgen dat je een ander ziet, en kunt zien. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan een sterke inclusieve maatschappij”, stelt Nico-

le. “In zie het als mijn missie om de mooie basis die er hier al is, verder te ontwikkelen, rekening houdend met de ontwikkelingen in de samenleving.”

Cirkel is rond De nieuwe directeur heeft haar sporen in de wereld van Kunst & Cultuur ruimschoots verdiend. Ze volgde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de opleiding tot dansdocent. “Ik ben werkzaam geweest in de culturele sector als dansdocent, choreograaf, cultuurcoach en teamleider dans. Daarnaast heb ik in de zakelijke dienstverlening gewerkt en ook bij de overheid; bij gemeenten en provincie. Verder heb ik een master pedagogie, waar de onderwijskant in terug komt. Een brede basis die mooi aansluit op wat hier nodig is”, aldus Nicole. Ze omschrijft zichzelf als iemand die kansen ziet, enthousiast en gemotiveerd is. Sinds vier jaar woont ze met haar man en hun hond in Epe en samen hebben ze twee volwassen dochters. “Voor mij is de cirkel rond. Ik ben gestart met Kunst & Cultuur, en nu mag ik me daar weer mee bezig houden. Daar gaat mijn hart van open!”

Regionale coördinatie opvang Oekraïners

HATTEM - De verantwoordelijkheid voor de opvangtaak van vluchtelingen uit de Oekraïne verschuift van de burgemeester naar het college van burgemeester en wethouders. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) blijft de coördinerende rol behouden bij de opvang van ontheemde Oekraïners in de regio.

Wet

Dit is het gevolg van de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraine die de noodwetgeving heeft vervangen. Op basis van staatsnoodrecht had de burgemeester de

wettelijk taak om te zorgen voor de opvang en verzorging van ontheemden uit Oekraïne.

Landelijk is in bestuurlijk overleg afgesproken dat regionale coördinatie op operationeel niveau en de informatievoorziening binnen de provinciegrenzen plaatsvindt in gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hattem heeft besloten om de VNOG te verzoeken de regionale coördinatie van de opvang van ontheemden uit Oekraïne te blijven verzorgen.

Eerste Green deal event

HATTEM - In MFC de Marke wordt op 5 juni het allereerste Green Deal Event georganiseerd.

De gemeente nodigt iedereen uit die meer wil weten over Green Deal Hattem, kennis wil maken maken met de initiatieven of zelf een initiatief wil starten, om deze bijeenkomst te bezoeken. “Green Deal Hattem is dé beweging waarin we samenwerken aan een duurza-

me en toekomstbestendige stad Hattem. Laat je inspireren over deze snelgroeiende beweging van ambitievolle bedrijven en mede-inwoners. Het programma houden we nog even voor ons, maar als je ook duurzaam wilt bijdragen aan onze ambities voor een gezonde, duurzame toekomst voor Hattem, dan zien we je graag op 5 juni in MFC de Marke.” Inloop om 9.30 uur. Het Green Deal Event is van 10.00 tot 12.00 uur.

Geen bloemenzee op oude ijsbaan

HATTEM – Het blijkt geen haalbare kaart om op het voormalige ijsbaanterrein een pluktuin te realiseren. De gemeente gaat nu onderzoeken of het mogelijk is om het braakliggende terrein te beweiden.

Afwachten De plannen voor oude ijsbaan staan al geruime tijd in de ijskast in afwachting van een gerechtelijke uitspraak over de realisatie van een woonzorgzone en Integraal Kind Centrum (IKC) op deze locatie.

Tijdens het vragenuurtje in de raadsvergadering in maart stelde ChristenUnie raadslid Elze van de Minne de vraag of het braakliggende terrein tijdelijk kan dienen als pluktuin voor alle Hattemers. “Het zou heel leuk zijn als we met weinig tijd en middelen het nu ongebruikte terrein letterlijk tot bloei kunnen brengen, en Hattemers daar in de zomer zelf een veldboeket kunnen plukken. Een mooie bijkomstigheid is dat we door het inzaaien van allerlei eenjarige veldbloemen, ook een hoognodige bijdrage leveren aan de biodiversiteit.”

Taak

“De VNOG kan deze taak blijven uitvoeren als alle 22 colleges dit verzoek doen. In het Algemeen Bestuur VNOG van november 2023 is dit voornemen door alle burgemeesters reeds uitgesproken. Op het moment dat VNOG deze taak voor onze gemeente uitvoert, worden de kosten die VNOG hiervoor maakt door het Rijk gecompenseerd”, zo staat te lezen in de Raadsinformatie Regionale coördinatie van de opvang van ontheemden uit Oekraïne die aan de leden van de gemeenteraad is verstuurd.

Laatste kaarten Pre Pinkster Party

HATTEM – Op 17 en 18 mei worden weer twee avonden gevuld met muziek, entertainment en volop gezelligheid tijdens de Pre Pinkster Party.

In 2023 hebben de Hattemer Oranjevereniging en Hippisch Hattem de handen ineen geslagen om samen de traditie van een tentfeest in Hattem weer in ere te herstellen. Deze eerste editie

bleek een groot succes. De beide verenigingen hopen dat de Pre Pinkster Party de start is van een lange traditie en daarom organiseren zij ook in 2024 weer een fantastisch tentfeest. Met op vrijdag weer een Foute Party van Q-Music, met dit jaar 4 UUR FOUT!

En op zaterdag weer een spetterende show van JETSET, met een arsenaal aan ijzersterke

medleys blaast deze feestband ieder feest keihard omver.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via prepinksterparty.nl of bij een van de voorverkoop adressen: Albert Heijn Hattem, DA drogisterij, Bruna en De Leckernij. Koop je de kaarten in de voorverkoop, dan betaal je €15,- per kaart. Koop je een kaart bij de feesttent dan betaal je € 20,-.

Bloemenweide

Verantwoordelijk wethouder Margriet Brouwer sprak van een mooi initiatief en deed de toezegging te onderzoeken of dit initiatief gerealiseerd kan worden. Uit het antwoord blijkt dat het nog niet zo eenvoudig is de oude ijsbaan te transformeren tot een weelderige bloemenpracht. Naast een investering van 10.000 euro voor het voorbewerken van de grond en het inzaaien van een bloemenmengsel is er ook geduld nodig.

“Voor het realiseren van een bloemenweide is het noodzakelijk eerst te verschralen en maaien. Optimaal effect bereik je vaak pas in het tweede of derde jaar. Daarnaast zullen wij ook rekening moeten houden met het broedseizoen van de weidevogels, welke duurt tot halverwege juli. De werkzaamheden zouden dan pas kunnen starten na de zomer”, zo staat in een memo die het college over dit onderwerp aan de raad heeft gestuurd. Vanwege de hoogte van de investering wordt nu onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor beweiding.

Clinic bij PV Gelre

HATTEM - De groep Oes Drente heeft een clinic gehouden bij PV Gelre.

De clinic werd afgesloten met een foodtruck. Er wordt teruggekeken op een heel gezellige dag.

Kyra valt in prijzen tijdens NK inline

HATTEM – Kyra Kamstra (14) heeft het afgelopen weekend goede zaken gedaan bij het NK inline skaten in Rotterdam.

Het Hattemse schaats- en skeelertalent mocht maar liefst viermaal het erepodium betreden op het Nederlands Kampioenschap. Kyra behaalde goud op de relay, zilver op de puntenkoers piste en 100 meter sprint en brons op het wegparcours brons.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 13

Internationaal jeugdvoetbal

HATTEM/WAPENVELD - Na het inchecken van de 90 voetbalteams uit Nederland, Duitsland, België, Ierland, Denemarken en Frankrijk op Hemelvaartsdag, kon op vrijdag het startschot worden gegeven voor de strijd om de Veluwe Trophy. Een samenwerking van de voetbalverenigingen sv Hatto-Heim en de vv Hattem uit Hattem en WZC uit Wapenveld.

Op de zonovergoten sportparken Het Achterveen in Hattem en Monnikenbos in Wapenveld werden meer dan 250 wedstrijden gevoetbald. De inzet was wie zich uiteindelijk op 11 mei als winnaar van de verschillende leeftijdscategorieën mocht laten huldigen. Dit onder de aanmoediging van de vele meegereisde ouders en andere belangstellen-

den uit alle deelnemende landen. Bij de drie verenigingen hebben veel vrijwilligers zich ingezet om dit sportieve evenement tot een succes te maken, en de toernooiorganisatie is daar zeer dankbaar voor. “Zonder hun enthousiasme en betrokkenheid was dit prachtige evenement voor onze jeugd niet mogelijk geweest.”

Bestuur ontvangt nieuwe poloshirts

HATTEM - Berry Borst van Moda Berry heeft het bestuur van sv Hatto-Heim nieuwe poloshirts overhandigd, zodat zij er ook in de zomer representatief en herkenbaar bij lopen. Voorzitter Henk Bultman overhandigde een mooi bos bloemen aan Berry als dank voor de sponsoring. Op de foto van links naar rechts: Gerrit Hoekert (Accommodatie zaken),Wilco Liefers (Jeugdzaken), Dirk van Dijk (Secretaris), William Eghuizen (Technische zaken), Berry Borst (Moda Berry Men) en Henk Bultman (voorzitter).

Op de foto ontbreken de bestuursleden Jan van Raalte (Penningmeester) en Wim Hoogers (Projecten en Communicatie).

Gert Huizinga winnaar van Soissons

HATTEM - Zaterdag stond voor de duivensporters de eerste midfondvlucht van dit seizoen op het programma vanaf het Franse Soissons, afstand 387 km.

Door de oplopende temperaturen en wind uit oostnoordoostelijke richtingen kende de vlucht een traag verloop, waardoor het ruim een uur duurde voor de prijzen verdiend waren. Winnaar werd Gert Huizinga, die samen met Hessel de Kleine tot de uitblinkers in Hattem behoorde. Traditioneel kregen alle deelnemers een Moederdagvlaai uitgereikt.

Top tien Soissons: 1, 6. Gert Huizinga (1.157 mpm.), 2, 3, 5,9. Hessel de Kleine, 4. Sandra Keizer, 7. Wim Mensink, 8. Johan Scholten, 10. Gerrit van Eikenhorst. Zaterdag staat de tweede midfondvlucht op het programma, opnieuw vanaf Soissons.

Nederlands Kampioenschap 65+ golf in Hattem

HATTEM - Op de Hattemse Golf & Country Club wordt woensdag 5 en donderdag 6 juni onder auspiciën van de Nederlandse Golf Federatie voor de achtste keer het Nederlands Kampioenschap 65+ golf georganiseerd.

Prijsuitreiking

HATTEM - De klaverjascompetitie op de vrijdagavonden van de sv Hatto Heim is afgelopen week afgesloten.

Deze laatste wedstrijd werd een prooi voor Richard Ansmink. De competitie over het gehele seizoen werd gewonnen door Wim van Es met ruim 50.000 punten, gevolgd door Harrie Balster met 200 punten minder en Dirk Jan ter Velde met daar weer 400 punten achter. Gemiddeld waren er bij ruim 20 deelnemers bij de kaartavonden. In september start een nieuw seizoen klaverjassen.

Tweede editie bedrijventoernooi

HATTEM - Na het succes en de enthousiaste reacties van de deelnemers aan bedrijventoernooi de Company Cup van vorig jaar, kon een tweede editie niet uitblijven. De Company Cup 2024 vindt plaats op vrijdag 28 juni.

Er wordt dan een 5 tegen 5 toernooi gespeeld, waarbij plezier, netwerken en een potje voetbal samenkomen. “Een evenement om je te verbinden met collega’s

terwijl je de voetbalvelden verovert en het gezamenlijke succes kan vieren tijdens de uitgebreide barbecue en de feestavond”, aldus de organisatie. Bedrijven/ collega’s kunnen nog aanmelden voor de Company Cup editie 2024, daarbij geldt wel vol=vol. Meer informatie is te vinden op de website van v.v. Hattem onder het kopje: bedrijventoernooi; https://www.vvhattem.nl/bedrijventoernooi.

Polo’s voor Veluwe Trophy

HATTEM - De Jong Caravans heeft gezorgd voor polo’s voor de gehele organisatie van de Veluwe Trophy.

Op de foto krijgt de organisatie de polo’s overhandigd van Danny de Jong, eigenaar van De Jong Caravans.

Gedurende twee dagen spelen de Nederlandse topamateurs in deze categorie om het kampioenschap. Kom gerust kijken op de Hattemse golfbaan aan de Veenwal 11 te Hattem als u wilt genieten van goed en spannend golf.

Ook dit jaar spelen er Hattemers mee en zij zullen het zeker op prijs stellen dat u als supporter aanwezig bent.

Mocht u zelf ook zin hebben om eens te ervaren wat golf voor u betekent: de week erna, op 13 juni, houdt de Hattemse Golfclub Open Dag en kunt u kennismaken met golf, de baan en de club.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 14
klaverjascompetitie
Op de foto: de winnaars met van links naar rechts Dirk Jan ter Velde, Harrie Balster en Wim van Es Foto: Gradus Dijkman Foto: Gradus Dijkman

s.v. Hatto-Heim wint spektakelstuk op Berg en Bos

HATTEM - Afgelopen zaterdag moest Hatto-Heim aantreden tegen AGOVV in Apeldoorn. Voor beide ploegen stond er veel op het spel en dat bleek ook wel uit het verloop van de wedstrijd. Het werd een spektakel met 11 doelpunten en 3 rode kaarten.

In de 11e minuut was het raak voor AGOVV, dat in het begin van de wedstrijd het overwicht had. In de 14e minuut was er een opstootje in het strafschopgebied tussen Jorick Mensink en Hüseyin Güveli. De scheidsrechter kon niets anders doen dan beide spelers rood te geven. Blijkbaar deden deze rode kaarten Hatto-Heim goed, want vanaf dat moment nam Hatto-Heim het initiatief over en ‘drukte’ AGOVV terug naar eigen helft. Dit resulteerde in de 34e minuut in een doelpunt. Twan van Rijssen werd door de keeper van AGOVV onreglementair binnen de beruchte lijnen gevloerd. Daarop werd de strafschop ingeschoten door Damian Halfwerk.

De tweede helft was amper aan de gang of AGOVV scoorde. Gelukkig duurde het niet lang voordat Hatto-Heim met een antwoord kwam. In de 49e minuut bracht Jesse Winkelaar de stand op 2-2. Na een overtreding van Hatto-Heim kreeg AGOVV een vrije trap toegekend. Marco Bosz schoot de bal hard in de bovenhoek, 3-2. Gelukkig had Hatto-Heim opnieuw een antwoord: Twan van Rijssen maakte de 3-3. Hij scoorde deze helft een hattrick en tekende ook voor de 3-4, en de 3-5. Nadat Aron Winkelhorst, die net 2 minuten was ingevallen voor Bram Huisman, de bal met de hand uit de bovenhoek sloeg, kon scheidsrechter Leeflang niets anders doen dan een rode kaart voor Aron en een strafschop voor AGOVV. Deze werd benut door Marco Bosz. Hatto-Heim moest verder met 9 spelers, tegenover AGOVV met 10. Bij de vele aanvallen van AGOVV werd de bal vanaf de zijkant op het hoofd gelegd van Jesse Perdon die de bal net

onder de lat in kopte en zo de stand op 5-5 bracht. Beide teams waren merkbaar moegestreden en daarnaast speelde het warme weer de spelers parten. Tot in de 90e minuut Elnathan van Dijk vanuit eigen helft alleen op de keeper afging. Hij kon deze kans niet verzilveren, maar gelukkig had de meegelopen Roan Mensink nog wat energie over en hij schoot de bal alsnog in de touwen. Hatto-Heim hield uiteindelijk met 9 spelers stand tot aan het laatste fluitsignaal en de ontlading was groot. Hoofdtrainer Jan Peter Jonkman: “Het klinkt misschien gek, maar die rode kaarten kwamen ons niet slecht uit. Dat we uiteindelijk met negen man winnen, geeft ook vertrouwen voor die laatste wedstrijden. We staan voor het eerst op een veilige plek (achtste, red.) en hebben het nu in eigen hand”, aldus Jonkman.

Zaterdag komt WVF op bezoek, aanvang 14.30 uur. Na afloop is er een optreden van Wesley Wolters.

v.v. Hattem speelt zichzelf in een lastige situatie

HATTEM - Op voorhand was het knip en klaar dat Hattem bij een overwinning zichzelf veilig had kunnen spelen. Tegenstander ’t Harde had daarentegen andere belangen en heeft de nog te verdelen punten hard nodig. Enerzijds om afstand te nemen van die plaatsen die nacompetitie betekenen; anderzijds omdat het in het bezit is van een periodetitel en deze te gelde wil maken. Uiteindelijk waren het de

bezoekers uit ’t Harde die aan het langste eind trokken.

Alhoewel de eerste grote kans voor ’t Harde was, was Hattem in de eerste helft een aantal keren dichtbij een doelpunt. Hattem hield de druk er vol op en dat werd beloond: Wesley van Winsum werkte de bal na een voorzet van Kevin Veger in het net. De grens vlagde echter en daarop besloot de scheidsrechter het doelpunt

Clubkampioenschap doublet

HATTEM - Een drukke week op het Tinneplein met de wekelijkse activiteiten en op zaterdag het clubkampioenschap doublet bij Hattem Pétanque.

Het jaarlijkse clubkampioenschap (CKD) is altijd een spannende aangelegenheid waarbij de beste teams strijden om de hoogste eer. Een prachtige, zonnige dag zorgde voor prima omstandigheden. Na de voorronden moesten de beste

vier teams onderling uitmaken wie zich kampioen mocht gaan noemen. Na lange en spannende partijen was het beste resultaat voor Dolf v.d. Veen en Jaap Smit, die deze week ook het Bultmantoernooi op zijn naam mocht schrijven.

Clubkampioenschap: 1e Dolf v.d. Veen en Jaap Smit, 2e Peter Wolven en Pierre Stevens. Alle uitslagen staan op www.hattempetanque.nl.

Klimcriterium

HATTEM - Op dinsdag 21 mei organiseert Velosport Veluwe het Klimcriterium in Hattem.

Deze wielerwedstrijd maakt deel uit van de Zomeravondcompetitie (ZAC). Zowel de jeugd als de amateurs en elite renners rijden een eigen wedstrijd. Deze wed-

af te keuren. Kort daarna kwam Hattem goed weg nadat een inzet van ’t Harde net naast ging. De geel-blauwen probeerden de druk er op te houden, maar oogden wat onzorgvuldig. Vlak voor rust had ’t Harde zelfs op voorsprong kunnen komen. Het bleef echter 0-0. In de tweede helft opende ’t Harde de score. Hattem probeerde uiteraard op zoek te gaan naar de gelijkmaker en kreeg een aantal goede kansen. Met nog zo’n 10

minuten te spelen kwamen de bezoekers echter op 0-2. In de slotfase probeerde Hattem het nog wel, maar het spel was onvoldoende om nog aanspraak te maken op een aansluitingstreffer, laat staan de gelijkmaker.

Cruciale weken Door de nederlaag van Hattem, en de resultaten op de andere velden, staan er voor de geel-blauwen nog twee finales op het pro-

strijd staat bekend om zijn unieke parcours met veel bochtenwerk, een pittige klim en een snelle afdaling. Start en finish is op de Honcooplaan. Starttijden: Jeugd 17.45 uur, B-Klasse 18.30 uur, A-Klasse 19.45 uur. De organisatie is in handen van Hattemers Nico Bakker en Bert Jan Hamer.

gramma. Volgende week speelt het een uitwedstrijd tegen VSCO ’61 dat nog volop strijdt om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Kortom: die zullen volle bak gaan. De week erna speelt Hattem thuis tegen ’s Heerenbroek dat nog strijdt om de nacompetitie te ontlopen. Overigens worden alle komende wedstrijden van alle teams op een gelijk aanvangsuur van 14.30 uur geplaatst.

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 15
Foto: Henk van der Ziel Foto: Oddéro Nijkamp Foto: Marcel Senz

Heb jij ook al zo’n originele jute tas uit Hattem? 3.99 Prijs:

08:00 - 18:00 e

Dat is het van Albert Heijn

WOENSDAG 15 MEI - PAGINA 16
NIEUW!
2 OPENINGSTIJDEN PINKSTERDAG

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.