Page 1

oplage 57.800 exemplaren

maandag 30 november • jaargang 9

W W W. D E S W O L L E N A E R . N L

‘Kreken’ in het geweer pagina

Geef in de kerstpot

3

pagina

5

Diezerpoort op de kaart pagina 7

Bomen gebundeld pagina

15

Foto: Humanitas

pagina

30 32 t/m

Voordeel

nieuws

Chocomel chocolademelk

light, halfvol of vol 2 pakken Ă 1 liter naar keuze

2 PAKKEN

0.

99

1.74

iet strooit met voordeel

Inburgeren

bescherm uw auto tegen de zure regen Ceintuurbaan 3

(schuin tegenover FC Zwolle stadion)

Tel. 038 454 88 07

ZWOLLE - De anderstalige cursisten van Humanitas hebben vorige week een bezoek gebracht aan de Sinterklaasexpositie in de Sassenpoort. Ze maakten de excursie voor hun inburgeringscursus. Naast het leren beheersen van

de Nederlandse taal, oriĂŤnteren de cursisten zich ook op de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Sinterklaas mag daarbij uiteraard niet ontbreken. De expositie is nog tot en met woensdag 9 december geopend.

wegens succes verlengd!

NU

30 rijlessen incel.n voor 1111,praktijkexam

NU

EXTRA SINT KOOPAVONDEN 3 & 4 DECEMBER

Hier kunt u dagelijks terecht voor een kopje koffie, Ă la carte lunch of een keuze maken uit onze kleine kaart.

Foto Voerman

Van Karnebeekstraat 7 Zwolle Tel. 038-4216855 • www.fotovoerman.nl

Voor het actuele nieuws kijkt u op: www.

deswollenaer

)6*47&3,01&/

Speciale aanbiedin g!

Faradaystraat 5 | 8013 PH Zwolle Ind. ter Marslanden C-1 | Tel. 038-4656555

Aanbieding is geldig t/m 18 december 2009.

Telefoon 0529 428 428

Alles wAt een telefoon nodig heeft!!

179,-

.nl

Grand CafĂŠ

Lichtmisweg 51 Zwolle

Simlock Simlock & & GSm GSm RepaRatie RepaRatie Gasthuisplein 29 Gasthuisplein Zwolle 29 Zwolle Tel: 038 4290390 Tel: 038 4290390 info@erhantelecom.nl info@erhantelecom.nl www.erhantelecom.nl www.erhantelecom.nl www.miniprijzen.nl www.miniprijzen.nl

Een wereld aan zonweringen

Genieten van een heerlijk 3-gangen keuzemenu voor slechts q 25,- p.p.

10 MEGAPIXELS

• 12 x Optische zoom • Ned. talig menu • Groot LCD scherm

OP = OP

December - Feestmaand

bij Damon!

FUJIFILM FINEPIX S1500

E-mail info@dekoperenhoogte.nl

www.dekoperenhoogte.nl

www.aldura.nl

,JKLPQXXXWPFSNBOHSFWFOMPGCFM -VUUFLFTUSBBU


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 2

GRENEN VLOERDELEN F VANA

www.deswollenaer.nl

Lakschade aan uw auto? Bespaar tot 50% op de reparatiekosten met het unieke ”ChipsAway” systeem! Plaatselijk herstel van lakbeschadigingen (bumperschade, steenslag en krassen), reparaties van dashboards, autobekleding en veel meer!

5 €13,9

Vakkundig en professioneel herstel!

OPENINGSTIJDEN: DI-ZA: 10:30 tot 19:00 uur ZO: 15:00 tot 19:00 uur ruime parkeergelegenheid bij het Azaleapark!

afmeting 22 x 150 mm lengtes van 210 t/m 480 cm

NIEUW 95

1 GEGRILDE KIP MET EEN BUCKET FRITES voor ..............

ZWOLLE

7,

SPECIAAL VOOR SINT & PIET, PEPERNOTEN TRUFFELROLLADE

Bel 06 - 18 11 77 50 www.chipsaway-zwolle.nl

GEGRILD PLM 1 KG per stuk....

ibestemming

10,95

LEKKER MAKKELIJK

HAPJES SCHOTELS

Verkoop landbouwgrond bij inschrijving De gemeente Zwolle verkoopt bij inschrijving een drietal percelen landbouwgrond gelegen in de Tolhuislanden te Zwolle. 1. Een perceel landbouwgrond, kadastraal bekend gemeente Zwolle, sectie Z, nummer 171, groot 1.82.36 ha, gelegen aan de Vriezendijk te Zwolle. 2. Een perceel landbouwgrond, kadastraal bekend gemeente Zwolle, sectie Z, nummer 261, groot 5.03.20 ha, gelegen aan de Blokweg/Midden Tolhuisweg te Zwolle. 3. Een perceel landbouwgrond, kadastraal bekend gemeente Zwolle, sectie Z, nummer 268, groot 3.07.95 ha, gelegen aan de Midden Tolhuisweg te Zwolle.

Inschrijven is mogelijk per perceel tot en met donderdag 17 december 2009 12.00 uur. Het inschrijfformulier, met een kopie van uw legitimatiebewijs, dient dan aanwezig te zijn bij Trip & De Boer notarissen, Eekwal 7, 8011 LA te Zwolle. Inschrijfformulieren en –voorwaarden zijn op te vragen bij: Gemeente Zwolle, afdeling Vastgoed, de heer R. Haaijer, Postbus 10007, 8000 GA te Zwolle, telefoonnummer 038 – 498 2318.

KANT & KLAAR

10,95 95 60 stuks ............ 19, 30 stuks ............

STAMPPOTTEN MET EEN GEHAKTBAL OF 1/2 ROOKWORST voor ..............

3,75

Acties geldig t/m zaterdag 12 december

ASSENDORPERSTRAAT 164 - 8012 CD ZWOLLE 038 - 420 40 89

Heropend: Dobey Zwolle Dobey Zwolle heeft haar deuren heropend! Dit wordt gevierd met veel korting met onderstaande bonnen! Komt dus snel langs. Je bent van harte welkom bij Dobey Zwolle, Bachplein 8 (Winkelcentrum Holtenbroek)

5% korting

10% korting

20% korting

op één artikel naar keuze bij inlevering van deze bon!*

op één artikel naar keuze bij inlevering van deze bon!*

op één artikel naar keuze bij inlevering van deze bon!*

*Alleen geldig bij Dobey Zwolle. Geldt niet op producten uit de apotheek, levende have en andere acties. De actie is geldig op 3, 4 & 5 december 2009.

*Alleen geldig bij Dobey Zwolle. Geldt niet op producten uit de apotheek, levende have en andere acties. De actie is geldig op 3, 4 & 5 december 2009.

*Alleen geldig bij Dobey Zwolle. Geldt niet op producten uit de apotheek, levende have en andere acties. De actie is geldig op 3, 4 & 5 december 2009.


MAANDAG 30 NOVEMBER 2009 • PAGINA 3

Krekenbuurt strijdt voor eigen gezicht

(door Erik-Jan Berends)

AA-LANDEN – ‘Maak je geen zorgen’, kregen de bewoners van de 154 woningen tellende Krekenbuurt in 2007 van de gemeente te horen. Samen met winkelcentrum de Dobbe en de terraswoningen zou de buurt een beschermde status hebben. Nu de gemeente dreigt in te stemmen met de verbouwing van één van de onder architectuur gebouwde woningen, slaat een aantal bewoners alarm.

WWW.DESWOLLENAER.NL

Motie Patrick aangenomen ZWOLLE - De motie om asielzoeker Patrick uit Togo in Nederland te houden is met 32 stemmen tegen 6 aangenomen. “Er ligt een conceptbrief klaar aan de minister van Justitie, met het verzoek tot het nemen van een afwijkend besluit op de beslissing van de Raad van State", meldde indiener Trudy Kistemaker van de gelijknamige fractie.

Harry van Amen (l) en Jan Roetman vrezen ‘verrommeling’ van de Krekenbuurt. Foto: Erik-Jan Berends

“Eén van de bewoners wil een verdieping op zijn huis plaatsen”, legt Harry van Amen, voorzitter van de Vereniging voor Eigenaren ‘Ons Eigen Groen’ uit. “Dat moet in zeer afwijkende materialen, omdat de dakconstructie een opbouw met dezelfde materialen niet kan dragen. Daarmee wordt de Welstandsnota van de gemeente Zwolle compleet genegeerd, waarin staat dat bestaande materialen moeten worden gebruikt om de stijl van de Krekenbuurt te behouden. Waar de gemeente twee jaar geleden zich dus nog voor het behoud van het karakter van de buurt uitsprak, lijkt de welstandscommissie nu akkoord te gaan met de verbouwing.”

Ze is blij met het resultaat en ook met het feit dat het college van b en w zich gaat inzetten om er voor te zorgen dat Patrick in elk geval zijn opleiding sport en beweging kan afmaken. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat het college haar uiterste best zal doen om te bewerkstelligen dat Patrick -alsnog- zijn verblijfsvergunning zal krijgen”, zegt Kistemaker.

Krekenbuurt. Hij betreurt het dat van VROM stelt de Krekenbuurt als geving. Na het bekend worden van onder meer zijn verbouwing tot een positief voorbeeld van een wijk de verbouwplannen, zijn meer dan onrust leidt. "Bewoners die bezwaar met sociale samenhang. Maar als je vijftig bezwaarschriften richting gemaken, hebben onze plannen vaak het nu verknalt, is het gebeurd met meente gegaan. Tevens heeft Ons niet eens gezien. Van buurtbewode buurt.” Als voorbeeld noemen Eigen Groen zich geroerd. “De Kreners die de tekeningen wel hebben de buurtbewoners een wijk in Zoekenbuurt is een integraal ontwerp. Patrick verblijft nu zo'n gezien, krijgen we positieve reacties. termeer die pas de titel ‘Beschermd De bewoners hebben hun woninzevenenhalf jaar in We hebben speciaal een architect Stadsgezicht’ kreeg, nadat er al veel gen gekocht met aangelegde tuin Nederland. De rechter ingeschakeld om de opbouw te teingrepen op de bestaande archien park. Daar hebben wij als bewooordeelde aanvankelijk kenen. Het is dus allesbehalve knuttectuur waren gepleegd. De Zwolnersvereniging zeggenschap over, dat hij mocht blijven en selwerk. De opbouw wordt ook niet lenaren denken er nu ook aan voor maar uiteraard praten wij ook mee dat de Immigratie- en enorm groot; we benutten de helft die titel te gaan. “Als het zo verder over de uitgangspunten van de Naturalisatiedienst (IND) van ons dak en hebben er rekening gaat, is dat wellicht de enige mowijk.” Van Amen en Roetman besefonvoldoende rekening had mee gehouden dat men nauwelijks gelijkheid onze beschermde status fen echter dat ze juridisch niet sterk gehouden met het oordeel Editie De Brug verschijnt Kampen, Grafhorst, Kamperzeedijk, Redactie: hinder ondervindt in de vorm van te behouden, ondanksAdvertentieverkoop: dat er voor staan. Desondanks doeninze wat IJsselmuiden, er van de psychiater van Kampereiland, Wilsum, Zalk, De Zande, ‘s Heerenbroek, Mastenbroek, Ens, plaatsen zakelijke "advertenties dient ubenadrukt Algemeen: 038 -Patrick. 333 10 27De Raad van State De bewoner ons ook veel nadelenVoor aanhetzitten. ” vanschaduw. in hun vermogen ligt voor het be-Noordeinde. gedeelte Kamperveen, Mandjeswaard, eerst telefonisch ruimte te reserveren bij een van Tiplijn: 06 - 158 819 44 BrugMedia editie De Brug andere kranten komen wij ook in deVan gemeente Zwolle, dat de welstandscommissie akkoord Amen en Roetmanonze voelen zich houd vanMet deonze Krekenbuurt. vindt echter dat de IND haar verkopers. Gerard Meijeringh (sport) Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, Stadshagen, Vollenhove, Sint Jansklooster, is 06 en- 158 de 819 plannen 'passend in de 06 - 286 momenteel behoorlijk •door Barry de Kielge47 huiswerk 571 57 wel goed heeft Bezwaren Belt-Schutsloot, Wanneperveen en buitengebied, Dronten, Elburg, Postbus 179, 8260 AD Kampen • Arnold“Maar Langenberg 06 - 158 819Hij 49 vindt niet dat Aanleveren e-mail: Tel.:bestemmingsplan 038 - 333 10 27 voor de Aabuurt' vindt. alles pergedaan. meente in de steek gelaten. Status Oldebroek, Wezep, Hattemerbroek, Oosterwolde. Het Vermeld in persberichten, • Klaas Kruithof 06 - 158 819 33 redactie@brugmedia.nl Fax: 038 331 05 87 bij het oude moet blijven in de Kre“Als het Totale bij deze verbouwing landen laat de bouw ook toe, beindien mogelijk: wie, wat, oplageene ruim 140.000 exemplaren.we blijven hopen dat de verbousport: sport@brugmedia.nl e-mail: info@brugmedia.nl Informeer naar ons combinatietarief. kenbuurt. "Dat geeft niet goed wing niet doorgaat, of tenminste zou blijven. Oké, wevoordelige vinden het De Afrikaan enwaar, zijnwanneer, waarom grijpt bewoner Jan Roetman, omdat voor het maandag 10.00 uur internet: www.brugmedia.nl en hoe. beeld van de buurt weer. In ieder gehet bestemmingsplan wordt aanniet leuk, maar goed. Maar feit is 'Nederlandse familie' en volgens dit plan in de Krekenbuurt Openingstijden kantoor: Klachten bezorging: Niets uit deze krant mag - zonder toestemming van de uitgever - ter t/m vrij.meter 08.30 - hoogte 17.00 uur gebouwd woensdag engewoon publicatie overgenomen in welke vorm dan ook.” val heb ik er begrip voor datBrugjes: zij een gepast. dat alsworden dit wordt goedgevrienden werden hierdoor totma. negen brugjes@brugmedia.nl Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom Aanleveren dient te geschieden volgens de Druk: donderdag andere mening hebben. Ik hoop dat keurd er ongetwijfeld andere bewoverrast. PatrickDirecteur: werd, zo mag worden. Dat in plaats van on- tussen voorwaarden van BrugMedia, welke te downloaden Familieberichten: zijn van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de Hoekstra-Boom Offset 09.00 - 12.00 uur Bauke zijn van www.brugmedia.nl kopje familieberichten@brugmedia.nl zij ookonder inzien datcontact. er bewoners zijn Reacties uitgever. zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend. ners komen dieAanook willen verbouzegt hij, destijds op Hoekstra de boot derscheid maken tussen woninRotatie BV,te Emmeloord die er anders over denken." De bewoner die het voornemen wen. Nu hopen we de gemeente gezet naar Nederland nadat gen van negen meter en zes meter heeft een opbouw te maken woont een beetje wakker te krijgen om te hij eerst gevangen was hoogte, wat volgens hem bepalend Zienswijzen al Hasselt, bijnaZwartsluis, elf jaar met plezier in de blijven handhaven. Hetverschijnt ministerie genomen. Hij vermoedt dat is voor de architectonische vormAdvertentieverkoop: Redactie: Editie De Stadskoerier in Genemuiden, Stadshagen, Vollenhove, SintJansklooster, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Voor het plaatsen van zakelijke advertenties dient u WesterAlgemeen: 038 -dit 333laatste 10 27 gebeurde omdat Gemeentevoorlichter Serge Cellemuiden en buitengebied. eerst telefonisch ruimte te erkent reserveren bijde een van Tiplijn: 06 - 158 819 44 diep dat krekenbuurt een hij dezelfde achternaam BrugMedia editie De Stadskoerier Met onze andere kranten komen wij ook in de gemeente Zwolle, Kampen, onze verkopers. Aanleveren per e-mail: Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen IJsselmuiden, Grafhorst, Kamperzeedijk, Kampereiland, Wilsum, Zalk, de bijzondere wijk is. "Maar volgens de heeft als een • Harry Kleijn 06 - 158 819 51 redactie.stadskoerier@brugmedia.nlluitenant van Postbus 179, 8260 AD Kampen Zande, ‘s Heerenbroek, Mastenbroek, Ens, gedeelte Kamperveen, huidige regels kan en mag er worhet leger die een aanslag • Hermieke L’Amie-Kampherbeek sport: sport@brugmedia.nl Tel.: 038 - 333 10 27 Mandjeswaard, Noordeinde, Dronten, Elburg, Oldebroek, Wezep, Hattemer06verbouwd. - 158 819 37 Op de huidige voorvermaandag 12.00 uur Fax: 038 - 331 05 87 den broek, Oosterwolde. beraamde op de president • Johan Schurink 06 - 158 819 39 Vermeld in persberichten, indien mogelijk: wie, wat, e-mail: info@brugmedia.nl Klachten bezorging: Totale oplage ruim 140.000 exemplaren. bouwplannen zijn meer dan veertig van zijn geboorteland. Informeer naar ons voordelige combinatietarief. waar, wanneer, waarom en hoe. internet: www.brugmedia.nl woensdag en zienswijzen binnengekomen. Er volMogelijk om diezelfde ZWOLLE - Zwollenaar donderdag tussen Niets uit deze krant mag - zonder toestemming van de uitgever - ter Openingstijden Koeriertjes: gen nog een hoorzitting, een nota reden zou Patricks vader zijn Bert Evenboerkantoor: heeft 09.00 12.00 uur publicatie worden overgenomen in welke vorm dan ook. ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur Aanleveren dient te geschieden volgens en dan moet koeriertjes@brugmedia.nl Druk: van zienswijzen de gevangen genomen. Patrick vorige weekOp 'Dossier Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom Genemuiden: afspraak de voorwaarden van BrugMedia, welke te downloaden Familieberichten: Directeur: van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de wethouder nog instemmen. Wordt zou zijn vader niet weerzien, Dieze' uitgebracht, een Hoekstra-Boom Offset zijn zijn van www.brugmedia.nl onder kopje contact. Bauke Hoekstra familieberichten@brugmedia.nl Rotatie BV, Emmeloord uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend. er een vergunning verstrekt, dan zijn moeder overleed al toen nieuw boek over de kan daartegen nog beroep worden hij nog een baby was. oude marke waarvan het ingediend." Of de krekenbuurt op tergrondgebied nu is bezet mijn een bijzondere status krijgt, kan Kistemaker heeft er hoop op met de wijken Diezerhij niet zeggen. "Er loopt een traject dat Patrick mag blijven. "Ik poort, Holtenbroek en van moderne monumenten, maar of weet niet wat ik er van moet Aa-landen. BrugMedia Regionaal verschijnt in Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst, Advertentieverkoop: Redactie: deze wijk daar ook voor in aanmermaar we mogen Hattemerbroek, Wezep, Oldebroek, Oosterwolde, Elburg, Dronten. Voor het plaatsen van zakelijke advertenties dient u Algemeen: 038 -verwachten, 333 10 27 Met onze andere kranten komen wij ook in de gemeente Zwolle, king komt, is nog onbekend. " altijd hoop hebben.'' De auteur heeft ruim twee eerst telefonisch ruimte te reserveren bij een van Tiplijn: 06 - 158 819 44 BrugMedia Regionaal Kamperzeedijk, Kampereiland, Wilsum, Zalk, De Zande, ‘s Heerenbroek, onze verkopers. Gerard Meijeringh (sport) jaar aan het boek Constructieweg 41-1,gewerkt. 8263 BC Kampen Mastenbroek, Genemuiden, Ens, Cellemuiden, gedeelte Kamperveen, • Johan Schurink 06 - 158 819 39 06 - 286 571 57 Mandjeswaard, Noordeinde, Hasselt, Zwartsluis, Stadshagen, Vollenhove, Postbus 179, 8260 AD Kampen Het boek gaat over oude • Barry Kiel 06 - 158 819 47 Aanleveren per e-mail: SintJansklooster, Belt-Schutsloot, Wanneperveen en buitengebied. Tel.: 038 - 333 10 27 wegen, wijkkarakters, Snel naar de geluksmakelaar voor • Arnold Langenberg 06 - 158 819 49 redactie@brugmedia.nl Fax: 038 - 331 05 87 winTotale oplage ruim 140.000 exemplaren. • Klaas Kruithof 06 - 158 819 33 voor dinsdag 16.00 uur kelgebieden, veranderingen e-mail: info@brugmedia.nl Informeer naar ons voordelige combinatietarief. Vermeld in persberichten, indien mogelijk: internet:de www.brugmedia.nl binnen wijk, karakter- en wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Openingstijden kantoor: Klachten bezorging: Niets uit deze krant mag - zonder toestemming van de uitgever - ter gezichtsbepalende fabrieSluisjes: ma. t/m vrij. 08.30 - 17.00 uur woensdag en publicatie worden overgenomen in welke vorm dan ook. ken en bedrijven, molens, donderdag tussen sluisjes@brugmedia.nl Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom Aanleveren dient te geschieden volgens de Druk: Directeur: voorwaarden van BrugMedia, welke te downloaden Familieberichten: zijn van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de scholen, de oorlog Hoekstra-Boom Offsetén er 09.00 - 12.00 uur Bauke Hoekstra zijn van www.brugmedia.nl onder kopje contact.Extra familieberichten@brugmedia.nl uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend. actiE: Bij aankoop van een staatslot ontvangt u Rotatiediverse BV, Emmeloord staan anekdotes in. een kortingsbon voor 50% korting op 12 toptitels Kosterman Bovendien bevat 'Dossier lectuur! o.a. Story, Margriet, Sportweek, Revu etc. Foto: Pedro Sluiter Hogenkampsweg 41 Dieze' 380 afbeeldingen.

Colofon

Colofon

'Dossier Dieze' belicht oude Marke

Colofon

december STAATSLOTeN

Zwolle (Noord)

Colofon

BrugMedia editie De Swollenaer Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen Postbus 179, 8260 AD Kampen Tel.: 038 - 333 10 27 Fax: 038 - 331 05 87 e-mail: info@brugmedia.nl internet: www.deswollenaer.nl Openingstijden kantoor: Klachten bezorging: ma. t/m vrij. 08.30 - 17.00 uur woensdag en Druk: donderdag tussen Hoekstra-Boom Offset 09.00 - 12.00 uur Rotatie BV, Emmeloord

Editie De Swollenaer verschijnt in de Gemeente Zwolle. Met onze andere kranten komen wij ook in Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst, Kamperzeedijk, Kampereiland, Wilsum, Zalk, De Zande, ‘s Heerenbroek, Mastenbroek, Genemuiden, Ens, Cellemuiden, gedeelte Kamperveen, Mandjeswaard, Noordeinde, Hasselt, Zwartsluis, Stadshagen, Vollenhove, SintJansklooster, Belt-Schutsloot, Wanneperveen en buitengebied, Dronten, Elburg, Oldebroek, Wezep, Hattemerbroek, Oosterwolde. Totale oplage ruim 140.000 exemplaren. Informeer naar ons voordelige combinatietarief. Niets uit deze krant mag - zonder toestemming van de uitgever - ter publicatie worden overgenomen in welke vorm dan ook. Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom zijn van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

Advertentieverkoop: Voor het plaatsen van zakelijke advertenties dient u eerst telefonisch ruimte te reserveren bij een van onze verkopers. • Hans Koorn 06 - 158 819 35 • Leo Sebel 06 - 158 819 38 • Patrick van Ommen 06 - 158 819 34 • Wim Mossel 06 - 158 819 36

Tevens: Oudejaarsloten en kerstzegels verkijgbaar!

Redactie: Algemeen: 038 - 333 10 27 Tiplijn: 06 - 158 819 44 Piet Bakker (sport) 06 284 050 82 Harry Bouwhuis (sport) 06 250 135 97 Aanleveren per e-mail: redactie.swollenaer@brugmedia.nl voor donderdag 16.00 uur Vermeld in persberichten, indien mogelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

Aanleveren dient te geschieden volgens de voorwaarden van BrugMedia, welke te downloaden zijn van www.brugmedia.nl onder kopje contact.

Swollenaertjes: swollenaertjes@brugmedia.nl Familieberichten: familieberichten@brugmedia.nl

Directeur: Bauke Hoekstra


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 4

www.deswollenaer.nl

N E G E T N E K R E M P O T DUMPPRIJZEN!

WE GAAN DOOR N AAR DE VOLGENDE OPRUIM RONDE!

BOXER- NACHTSHORTS M O D E

20% 20%

Diesel • Replay • Sapph • Fila

Op onze totale collectie

KORTING! KORTING!

% 0 5 ! G N I T R KO OP ONZE HELE COLLECTIE!

WINKELCENTRUM ZWOLLE-ZUID

www.lijfstijlondermode.nl Winkelcentrum Zwolle-Zuid • Van de Capellenstraat 240d Zwolle

GRATIS PARKEREN!

NEVER PAY THE FULL PRICE!


maandag 30 november 2009 • pagina 5

'Kerstpot harder nodig dan ooit' (door Christiaan Schutte)

ZWOLLE - De kerstpot van het Leger des Heils in Zwolle is net als in andere steden een traditie. Bij menigeen roept de pot, in de nabijheid van gezellige winkels die kerstsfeer ademen, zelfs een gevoel van nostalgie op. Officier Henk Kremer van het Leger des Heils zou desondanks niets liever doen dan met de traditie breken. Dat zou namelijk betekenen dat het gedaan is met de armoede.

Tatoeagefolder is vervalsing ZWOLLE - In verschillende gemeenten, waaronder Zwolle, is huis-aan-huis een folder verspreid over de mogelijkheid het Burger Service Nummer op de arm te laten tatoeëren. Deze folder wekt de indruk van de Rijksoverheid afkomstig te zijn, maar is een vervalsing. Welke organisatie achter de verspreiding van de folder zit is nog onbekend. Voor meer informatie wordt in de folder geadviseerd contact op te nemen met de gemeente. Bij de gemeente Zwolle zijn diverse telefoontjes van bezorgde burgers binnengekomen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Zwolle benadrukken dat het hier gaat om een zeer tactloze actie, die shockerend en kwetsend kan overkomen. De overheid distantieert zich dan ook volledig van deze vervalsing.

T 038-4535025 | WWW.BERTTOL.NL

Infocentra verhuizen

dan je ooit had gedacht." Traditie De kerstpot is een traditie die haar oorsprong heeft in Amerika. Ruim een eeuw geleden werd daar in San Francisco deze bedacht. Inmiddels is de kerstpot op veel plekken niet meer weg te denken. In het Zwolse centrum komt er één te staan, net als in de winkelcentra De Bolder en Zwolle-Zuid. Volgens Kremer is de kerstpot nu harder nodig dan een paar jaar geleden. Door de economische crisis zijn er meer mensen die moeite hebben om zogezegd de maandelijkse begroting rond te krijgen. Tegelijkertijd is de kans dat de kerstpot straks uitpuilt juist minder groot. "De laatste jaren zie je dat mensen minder snel wat geven. Daarnaast is het moeilijk om voldoende personen te vinden om bij de kerstpot te staan. En dat is eigenlijk wel nodig. Het is geloof ik al eens gebeurd dat er ergens een kerstpot is gestolen. Dat staat inderdaad helemaal haaks op de kerstgedachte." Die kerstgedachte houdt wat Kremer betreft niet op bij het uitdelen van voedsel. "Het zou mooi zijn als we dit jaar weer dertig of meer pakketten kunnen samenstellen.

ZWOLLE - Het Informatiecentrum en het Wmo-loket van de gemeente Zwolle verhuizen op 16 december naar de begane grond van het Stadskantoor, aan het Lübeckplein.

Tegelijkertijd zijn we een kerk en dragen wij het Evangelie uit. Dat is de basis van waaruit we werken. Maar de eerste levensbehoefte van mensen komt eerst. Een lege maag heeft geen oren luidt een bekende uitspraak."

(De kerstpot komt op de zaterdagen 5, 12 en 19 december in de winkelcentra te staan. Ook op vrijdagavond 18 december staat de pot in winkelcentrum Zuid)

Regiofinale First Lego League

Op deze manier brengt de gemeente Zwolle haar dienstverlening van het Informatiecentrum, de publieksbalie en het Wmoloket ‘de Zwolse Wegwijzer’ op één locatie bijeen. Door de verhuizing naar het Stadskantoor hoopt de gemeente dat het Informatiecentrum mogelijk ook meer en andere doelgroepen bereikt. In verband met de verhuizing en de daarmee gepaard gaande verbouwing zijn het Informatiecentrum en het Wmoloket gesloten van 10 tot en met 15 december. Na de verhuizing zijn het Informatiecentrum en het Wmo-loket voortaan ook op donderdagavond geopend. De openingstijden zijn met ingang van 16 december: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur, donderdag van 09.00 tot 19.00 uur.

ZWOLLE - In het Deltion College is vrijdagmorgen de First Lego League van start gegaan. Aan de regionale wedstrijd nemen ruim vierhonderd leerlingen van zestien basis- en voortgezet onderwijs-scholen uit Zwolle en omstreken deel. Dit jaar gaan negen teams de strijd aan om te bepalen wie er uiteindelijk naar de Beneluxfinale in Arnhem gaat. Het winnende wedstrijdteam heeft de hoogste totaalscore op vier onderdelen: missies met legorobots, een presentatie over het thema Smart Move, robottechniek en teamwork. De First Lego League is een wereldwijd initiatief, met als doel kinderen enthousiast te maken voor techniek.

Cel geëist voor tasjesroof en bedreiging ZWOLLE (JPZ) – Waar kerstavond symbool staat voor vrede op aarde, liep dat in de nacht van 24 op 25 december 2008 in Zwolle net even anders. Op de Van Wevelinkhovenstraat werd een vrouw van haar tas beroofd. Eén van de verdachten verscheen dinsdag voor de rechtbank in Zwolle. De 37-jarige F.F. uit Zwolle werd ook nog verdacht van het bedreigen en beledigen van drie Zwollenaren en twee politieagenten. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 85 dagen tegen de man, gelijk aan zijn voorarrest, met daar bovenop een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Ook moet de man twee keer 120 uur werken. De helft

Dreigend ontslag? PREVENTIE INTERVENTIE RECHTSBIJSTAND

Foto: Pedro Sluiter

Voorlopig zal zijn wens niet in vervulling gaan. "Het geld van de kerstpotten gebruiken we voor twee doelen: het organiseren van kerstvieringen en het samenstellen van kerstpakketten voor mensen die het minder hebben en het pakket goed kunnen gebruiken. Al spreek ik liever niet van kerstpakketten. Nee, een reistas of iets dergelijks zul je in onze pakketten niet aantreffen, maar alleen praktische spullen voor de eerste levensbehoefte. Het is dus meer een voedselpakket." Volgens Henk Kremer, die samen met zijn vrouw Hennie sinds juni voor het Leger in Zwolle werkt, is er meer armoede dan vaak wordt gedacht. "Het kan gaan om mensen bij jou in de straat. Mensen praten er niet graag over als ze arm zijn. Ook al omdat vaak wordt gedacht dat het wel hun eigen schuld zal zijn. Maar als je bijvoorbeeld te maken krijgt met een scheiding en ook nog eens gelijktijdig je baan verliest, kan je leven er opeens heel anders uitzien

www.deswollenaer.nl

daarvan is een tenuitvoerlegging van een eerdere straf uit 2006. F. moet van het OM het slachtoffer van de roof een schadevergoeding betalen van 150 euro. Op 18 januari zou F. op de deur van zijn bovenbuurvrouw hebben staan bonzen, terwijl hij schreeuwde dat hij “ze zou pakken”. De bewoonster,

die werd vergezeld door twee mannen, belde 112. Toen F. later werd aangehouden, verzette hij zich tegen zijn arrestatie. Voor de rechtbank verklaarde de geboren Rotterdammer dat de twee agenten onnodig veel geweld tegen hem gebruikten. In de politieauto bedreigde hij een hoofdagent met de dood, terwijl hij een andere diender uitschold. Over de tasjesroof verklaarde F. dat hij er niet bewust mee te maken had gehad. “Ik was bij een kennis. We zouden met mijn auto naar een

geldautomaat gaan. Ineens moest ik stoppen en gebeurde dit. Ik wist daar niets van." De officier van justitie geloofde hem bij de zitting niet. Medeverdachten zouden hebben verklaard dat al meteen duidelijk was dat er iets zou gebeuren dat het daglicht niet kon verdragen. Een medeverdachte, die daadwerkelijk het tasje zou hebben gepakt, verscheen dinsdag ook voor de rechtbank. Zijn zaak werd aangehouden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak tegen F.

Leesbril van topkwaliteit

aangemeten voor uw ogen, inclusief glazen

vanaf

€ 135,-

Ook leesbrillen voor beeldscherm, hobbies en sporten.

Thomas a Kempisstraat 46 8021 BC Zwolle Tel.: 038-4551177


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 6

www.deswollenaer.nl

FLEVOMEUBEL STOPT!!

S G N F I O P F E K H O OP R V E ALLES MOET WEG

Deze week:

OP=OP

Leren zitcombinaties

NU 40% - 60% KORTING

Wandmeubels

NU 40% - 50% KORTING

Stoffen zitcombinaties

NU 50% - 60% KORTING

Boxsprings

NU TOT 80%! KORTING

Eethoeken

NU 30% - 70% KORTING

Matrassen

NU 50% KORTING de Noord 63, 8251 GM Dronten Tel. 0321 - 381208

Olbatex maakt wOnen betaalbaar! laminaattOPPers Quick step tegellaminaat

in antraciet, l. beige, taupe kleur van € 24,95

nu € 14,95

p/m2

Quick step eligna

donker natuur en antraciet vernist, 8 mm, adviesprijs € 24,95

nu € 14,95

p/m

2

tarkett wengé 4-zijden v-groef, 8 mm adviesprijs € 28,95

nu € 15,-

p/m2

vita geschraapte plank

matra 100% scheerwol

Capri bouclé tapijt

nu € 12,50

nu € 65,-

nu € 59,-

20% geluidsreductie adviesprijs € 24,95

Fast Click mahonie 12 mm, v-groef, adviesprijs € 25,95

nu € 10,-

p/m2

berry Floor loft project, kleur mahonie, 8 mm nu voor de stuntprijs p/m2

€ 10,-

tarkett Zeegras

laminaat noblesse € 10,white wash

nu € 10,-

p/m2

8 mm, adviesprijs € 24,95 nu voor de stuntprijs

7 mm, adviesprijs € 24,95 p/m2

taPijttOPPers

p/m2

± 6000 m2 laminaat op voorraad

in 2 kleuren; zand en mokka adviesprijs € 129,p/m

bali pracht frisétapijt

in 2 kleuren; donkerbruin en donkergrijs adviesprijs € 129,-

nu € 89,-

p/m

grijs gemeleerd, 500 cm breed

p/m

silvester vesa Camel hoogpooltapijt adviesprijs € 89,-

nu € 49,-

p/m

gOrdijnen en inbetweens meer dan 1000 dessins op voorraad voor zeer scherpe prijzen

gratis meten en Plaatsen van rolgordijnen, horizontale jaloeziën, pliseegordijnen en vouwgordijnen

kOm gerust n e bij Ons binn

OP = OP weg = PeCH

Olbatex, vOO r betaalbaar w Onen

DE GROOTSTE EN GOEDKOOPSTE OP WOONGEBIED!


maandag 30 november 2009 • pagina 7

Impuls voor Diezerpoort

www.deswollenaer.nl

Greijdanus bestaat 50 jaar ZWOLLE - Onder de naam prof. dr. S. Greijdanusschool is In 1959 in Zwolle een gereformeerde school voor voortgezet onderwijs opgericht. Vijftig jaar later, met inmiddels vier vestigingen en meer dan 3500 leerlingen, viert Greijdanus haar gouden jubileum met feestelijke activiteiten. Voor personeel en relaties is er op 15 januari 2010 een speciale jubileumviering in de Open Poort in Hattem. Hier wordt het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Greijdanus dat blijft’ uitgereikt. Voor huidige leerlingen komt er in maart een feest met sport- en cultuurworkshops. Ook is er een optreden, maar van wie blijft nog geheim. Ouders worden uitgenodigd voor een feestelijke en informatieve avond met als

Erwin van der Worp (l) en wethouder Martin Knol verwachten veel van het ondernemersfonds. Foto: Pedro Sluiter

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - De winkeliersvereniging van Diezerpoort heeft dinsdagavond een convenant getekend met wethouder Martin Knol van de gemeente Zwolle om te komen tot een ondernemersfonds. Met dit fonds wil men het winkelgebied aan de Thomas a Kempisstraat, Vechtstraat, Brink en Diezerkade versterken. Een verkiezing onder alle winkeliers bepaalt of het fonds definitief wordt ingesteld. “We praten officieel over een Bedrijven Investering Zone (BIZ)”, legt Leo Hoksbergen uit. Namen Focus-MKB begeleidt hij de partijen bij de instelling van het

fonds. “Alle winkeliers betalen aan dit fonds mee. Het bedrag wordt vastgesteld op basis van de WOZwaarde van het pand. In totaal wordt er zo jaarlijks 45.000 euro

bijeen gebracht. De bedoeling is dat de winkeliers hier per 1 januari mee beginnen. De regeling is voor vijf jaar gegarandeerd.” Dat het fonds er definitief komt hangt af van een stemming onder de 120 ondernemers. Zij moeten de komende weken vóór de regeling stemmen om de introductie te laten doorgaan. Verkiezing Hoksbergen: “Minimaal de helft moet de stemkaart insturen. Daarvan moet tweederde vóór stemmen en zij moeten meer dan de

helft van de WOZ-waarde vertegenwoordigen ten opzichte van de tegenstemmers.” De gemeente Zwolle voert de verkiezing de komende weken uit, int de gelden en beheert het fonds. Wethouder Knol zegt graag te willen meewerken aan het initiatief, omdat ‘we geloven in de ondernemers en ook in hun activiteitenplan’. “Je ziet bij ondernemersverenigingen vaak dat een deel van de winkeliers lid is en betaalt. De anderen liften dan gratis mee met de initiatieven die ze oppakken. Het gevolg is vaak ergernis en dat er weinig van de grond komt. Aan deze regeling moet iedereen meedoen. Dan gebeurt er ook wat. Als gemeente zijn we enthousiast over de BIZ en hopen dat ook andere winkelgebieden, waaronder het Citycentrum, in de stad geïnteresseerd zijn.”

thema onderwijs, opvoeding en identiteit. Hoogtepunt van alle festiviteiten is een grootse reünie op 10 april 2010 voor iedereen die op het Greijdanus in Zwolle onderwijs heeft gevolgd of er werkzaam is geweest. Samen herinneringen ophalen, horen wat er van klasgenoten terecht is gekomen, de school bekijken en oud-docenten ontmoeten. Aanmelden kan via de website www.greijdanus.nl/50jaar.

Impulsen Als vanzelfsprekend juicht ook Erwin van der Worp, voorzitter van de winkeliersvereniging het initiatief toe. “Diezerpoort is na de binnenstad het grootste winkelgebied van Zwolle. Erg bekend zijn we echter niet. Daar willen we graag wat aan doen. Je kunt denken aan gezamenlijk adverteren, een kerstmarkt, goede kerstverlichting, maar ook de plaatsing van bloembakken of het regelen van meer parkeerplekken. Het zijn allemaal extra impulsen bovenop de inspanningen van de gemeente.” Volgens Van der Worp zijn de reacties van zijn collega’s over het algemeen positief. “We hopen ook dat winkeliers over de streep worden getrokken onder het argument ‘als iedereen meedoet, dan doe ik ook mee’.” De uitslag van de stemming wordt 23 december verwacht.


maandag 30 november 2009 • pagina 8

In The Picture

www.deswollenaer.nl

Alle foto’s op www.boertienfoto.nl

IQ Freek weet van niets

IQ journaal(ist)

Sint bij Blocks

Weinprobe Campanile

BONNE FEMME GAAT WILD

Bistro Bonne Femme zet de klok op wild. In het weekend van 11 tot en met 14 december wordt de kaart van deze bistro beheerst

door wilde lekkernij. Het idee van een wild weekend is afkomstig van chef-kok Bas. “Proeven van diverse kleine gerechten. Een soort van

Gusto tapasmenu = 17 gerechtjes Voorgechten: • Ceasar salad met bacon dressing • Minguinchi/ chilikaassoep • Zwarte bonensoep met rode chili • Quesadilla met wisselende vulling • Gerookte rundertartaar uit het Vechtdal • Wraps met garnalen, tonijn en krab

Al deze gerechten zijn ook vegetarisch mogelijk.

2 gangen € 27,3 gangen € 33,-

hoofdgerechten: • Hertengoulash • Gemarineerde gegrilde kip • Baramundifilet met gele rijst achioteschuim en gefrituurde kappertjes • Re-fried beans met gekookte chayote • Coleslaw • Aardappeltaart nagerechten: • Witte chocolade parfait met gepofte quinoa • Bananenijs met karamelsaus • Pompoentaart met bruine suiker • Wentelteefjes • Sinaasappelcompote

Zwolle Culinair maar dan gespecialiseerd op wild met bijzondere voor- en nagerechten”, aldus de kok. Eigenaresse Nancy Langenkamp vult aan dat ook het interieur wordt aangepast om de sfeer van wild te completeren. “Het moet vooral een gezellige avond worden. Wij zorgen voor een sfeervolle omgeving met aangename muziek. Speciale buitenlandse bieren, zelfgemaakte glühwein, wijnen van Mondovino en koffie anders dan anders serveren wij tussen de bedrijven door. Echt alles zal tot in de puntjes wild geregeld worden”, zegt de eigenaresse vol overtuiging. Een snelle blik op de kaart leert dat de proeverij smaakvol is samengesteld. Van hert tot gans en van wildzwijn tot duivenborst en fazant. Uiteraard mag een klassieke wildgoulash met hete bliksem en gefrituurde pastinaak niet ontbreken. “Dit is iets nieuws in onze bistro. Bij succes gaan wij thematisch eten zeker herhalen.” Wilde dagen bij bistro Bonne Femme, 11 t/m 14 december, reserveren (038) 422 27 80

Dunnik’s

restaurant & brasserie Broerenstraat 6-10, 8011 VB Zwolle, tel: 038-422 82 33

Vrijgezellenfeestje?

ONBEPERKT ETEN EN DRINKEN DE BESTE KWALITEIT VOOR 1 PRIJS! Met wokken, grillen, warm-, koud-, ijs en drankbuffet Reserveren gewenst Tevens ook uw adres voor, à la carte, afhaal en catering Voor meer informatie kijk op onze website OPENINGSTIJDEN: Maandag GESLOTEN Dins- t/m vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur Zater- en feestdagen van 12.00 tot 22.00 uur Zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur

bij het Heem

Apeldoornseweg 1D 8051AA Hattem tel: 038-4443751 www.wokvanhattem.nl info@wokvanhattem.nl

‘t Swolsch Café

Zie www.dunniks.nl

Vrijdag 4 december

Onbeperkt smullen van onze:

‘Terug in de tijd’

spare-ribs

met knoflook en bbQ-saus &

varkenshaas

in champignon roomsaus beide inclusief garnituur

€ 15.95 p.p. tel: 038-421 81 72 www.cucaracha.nl

Over smaak valt niet te twisten. Begrippen als mooi en lelijk zijn subjectief. Zo vind ik de vertaling in het straatbeeld van onze overdreven regelgeving vaak wanstaltig. Een woud van verkeersborden of de helverlichte foeilelijke neonborden die aangeven waar parkeerkaartjes gehaald kunnen worden. Of de roestbak aan de Ossenmarkt waarvoor ooit iemand toestemming heeft gegeven om het te bouwen. Kortom, als ik door de stad loop frons ik regelmatig de wenkbrauwen over die volgens mij lelijke obstakels en gebouwen, maar die hebben wel de zegen gekregen van de lokale overheid. Diezelfde overheid die op dit moment de middenstand in de stad terroriseert met brieven onder het motto voornemen last onder dwangsom. Het gaat hier over vermeende reclame-uitingen aan gevels van (winkel)panden. Dat mag op grond van artikel 4.4.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening niet zo maar. Er gelden regels voor! En als aan die regels van de overheid volgens die zelfde overheid niet

wordt voldaan, schrijft de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente, “zijn wij ter bescherming van het algemeen belang en ter voorkoming van precedentwerking verplicht om handhavend op te treden”. Dat leidde er al toe dat Jan Siemens van de Mandarijn een uithangbord moest verwijderen. Het was een bord gemaakt door de kunstsmid en oud- Zwollenaar Willem Veltien. Hij maakte borden zoals we die wereldwijd aantreffen en waar een stad als Salzburg bekend mee is geworden. Het bord van Siemens hing al dertig jaar aan de gevel van zijn restaurant aan de Mandjesstraat. Maar nu ging de gemeente opeens handhaven! In het algemeen belang dat wel. Bij AC Computers in de Nieuwstraat rolde ook al een brief in de bus. Het ging hier om een paar borden die er al 14 jaar hangen! Talrijke ondernemers blijken geconfronteerd te worden met dreigbrieven van de overheid. Als er reclameregels zijn overtreden waarom wordt dan nu pas opgetreden? In veel gevallen na jaren van gedogen. Niemand die het begrijpt en waarom juist nu, uitgerekend in de periode waarin veel bedrijven elke dag vechten voor het voortbestaan.

Voor onze uitgebreide menukaart en openingstijden zie:

www.dunniks.nl

met DJ William vanaf 21.00 uur. Melkmarkt 37 • Zwolle 038 - 4213355


maandag 30 november 2009 • pagina 9

www.deswollenaer.nl

Gehoord onder de Sassenpoort XL 600 jaar!

‘BINNEN’ BINDT ZWOLLE MET KAMPEN

18 KARAATS KAMPEN CULINAIR

Sally’s is heropend en nieuwbakken eigenaar Charles zal dat moment nog lang heugen. Want op deze grote dag zat Charles een klein half uur opgesloten in zijn eigen zaak. Met een tweetal collega’s liet de Voorstraatdocter vol trots aan Dawn (voormalig Sally’s bedrijfsleider) de opgeknapte kelder zien. Helaas viel de schuifdeur dicht met de sleutel aan de buitenkant. Bonken hielp niet maar het mobieltje en een oproep via de geluidsinstallatie in de zaal brachten uiteindelijk bevrijding nadat de kelderschuifdeur met een breekijzer was geforceerd. De sleutel was kennelijk door een grapjas ontvreemd. Moraal van dit verhaal: duik nooit met een buitenechtelijke vrouw de kelder in!****Café Hetebrij en livemuziek zijn twee handen op een buik. Superzondag, zo noemen ze dat daar want elke laatste zondag van de maand wordt er live gemusiceerd. Met dank aan de bemoeienissen van Patrick Marsman van 038 Agency. Gisteren was het de beurt aan zangen gitaarheld Ross Curry die de komende tijd de sessies gaat aanvoeren. Het begin van een overvolle decembermaand met daarin zelfs elke zondag livemuziek****

Tekst Peter de Jong/foto’s Jan Boertien

Vandaag opent Mark Corporaal een tweede restaurant. In Kampen, want Zwolle is ‘verzadigd’. Samen met partner Angelique en een ambitieus horecateam gaat partnerstad Kampen nu ook ervaren wat Zwollenaren al langer beleven: genieten van gastvrijheid met een gevoel van een warme thuiskomst. Hanzesteden op hun best.

“Genieten is soms even helemaal niets doen en je culinair laten verwennen”. Een mooie spreuk voor op een tegeltje. Ware het niet dat dit gezegde is opgetekend uit de mond van Mark Corporaal, horecaman in hart en nieren en daarnaast politiek actief binnen de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Zijn politieke ambities lijken ietwat bekoeld. Met een twintigste plaats op de lijst voor de Zwolse gemeenteraadsverkiezingen van 2010 lijkt een zetel ver weg. Hoewel, met voorkeurstemmen weet je het maar nooit. Neemt niet weg dat Corporaal al zijn energie op dit moment echter meer dan nodig heeft. De zaak in Zwolle loopt voorspoedig maar de nieuwe uitdaging Kampen vraagt om investering in tijd, geld daad- en mankracht. Hoe denkt Corporaal die beide zaken optimaal te kunnen exploiteren? “De eerste tijd ben

Mark en Angelique hebben het voormalige Kamper politiebureau getransformeerd tot een uniek en zeer gastvrij restaurant

ik meer in Kampen. Lijkt mij niet meer dan logisch. Tot ons personele team voldoende is ingewerkt. Met de komst van bedrijfsleider Sunny ben ik blij. Zij heeft haar sporen meer dan verdiend.

Zo werkte zij tot voor kort in het Librijeteam van Jonnie en Thérèse Boer. Na die inwerkperiode zal ik gaan pendelen tussen beide steden. Met de weekends afwisselend in Kampen en Zwolle. Samen met mijn partner Angelique hoop ik dan de rol van gastheer en gastvrouw te kunnen vervullen.” Trucje uit Zwolle herhalen Het monumentale pand in het centrum van Kampen biedt Corporaal veel mogelijkheden. Niet in het minst vanwege de sfeervolle uitstraling. “De hoogte en de vele raampartijen zorgen voor een aangename en tevens warme ontvangst. In minder dan zes weken hebben wij de klus geklaard. Een topprestatie. Eigenlijk realiseren wij hier de ultieme vorm van Binnen zoals mij dat voor ogen staat. Onze gasten gaan straks echt iets beleven. Alle finesses van Zwolle hebben wij hier direct kunnen aanbrengen. Zo staat de keuken centraal en open gepositioneerd. Met de mogelijkheid voor maximaal 26 gasten om aan de keuken te dineren. De totale capaciteit van Kampen bedraagt ruim 150 gasten. In feite zeg ik dat het trucje uit Zwolle hier wordt herhaald. Met als toegevoegde waarde een schitterende patio en het souterrain waarin de sfeer van de middeleeuwen anno

GevraaGd:

ALTIJD AL EEN RESTAURANTJE WILLEN RUNNEN?

medewerker Dat kan bij ons als jebediening de volgende medewerker eigenschappen keuken bezit:

■ interesse en ervaring in de keuken Voor beide fulltime functies zijn de ■ kennis van wijn volgende eisen gewenst: Kandidaten ■ je wil uitwonen. de mouwen dienenjeinhanden Zwolle te Enthousiasme steken en jezijn kunt leidinggeven en ervaring belangrijker dan diploma’s. ■ daarnaast is praktijkervaring en diploma Sociale Hygiëne gewenst Sollicitaties kunnen gericht worden aan Het Wijnhuis eten & drinken Grote Kerkplein 7, 8011 PK Zwolle

Het Wijnhuis • Grote Kerkplein 7 8011 PK Zwolle • tel. 038 - 421 74 95 Grand Cafe het Wijnhuis. Grote Kerkplein 7 8011 PK Zwolle (038) 42 17 495 e-mail: hetwijnhuis@planet.nl

2009 nog steeds rondwaart.” Familie Dienblad Nieuw in Kampen Binnen Eten & Drinken is het aanbod van entertainment op de vrijdagavond. Wekelijks is dan de familie Dienblad aanwezig. Een prettig bedienend gezin waarvan alle leden een afwijkende neus hebben. De broers zijn dol op zingen en acteren en worden aangestuurd door Zwollenaar Peter Vader. Dat hun aanwezigheid garant staat voor de nodige hilariteit mag op voorhand duidelijk zijn. Overigens zijn de restaurantgasten niet verplicht om in de nabijheid van entertainment te eten. Het stijlvolle souterrain biedt in dat geval uitkomst. Met de komst van Binnen Eten & Drinken is Kampen klaar voor iets nieuws.“Zwolle loopt als een speer. Nu is het de beurt aan Kampen. Twee restaurants, op dit moment genoeg. Maar zeg nooit nooit. Dingen komen op je pad, zoals dat vaker gezegd wordt. Dat geldt ook voor mij”, besluit Corporaal. Mocht in de toekomst blijken dat Nederland over een keten van Binnen’s beschikt dan kan hij altijd nog zijn politieke ambities koesteren. Als president van Binnen-land, welteverstaan. Binnen Eten & Drinken Kampen (naast de Stadsschouwburg) is 7 dagen per week vanaf 12.00 uur geopend.

Nog meer Hetebrij in deze Sassenbrij want na 12,5 jaar is de kogel eindelijk door de kerk; eigenaresse Elles heeft haar dartteam voorzien van shirts. Waarmee de gevraagde sponsoring een feit is****In het kader van VIP-spotting werd ons ingefluisterd dat voormalig GTST sterretje Maria Kooistra bij de Zwolse H&M kleding kocht voor haar dochtertje Storm. Leuk, maar who the fuck is Maria? Juist, zij was destijds zuster Pascale in de populaire serie****Geen storm maar een hel, dat was de tocht der tochten in 1963. Gewonnen door onze eigen Reinier Paping. Regisseur Steven de Jong heeft er een film over gemaakt met een voorpremière op donderdag 10 december in Minerva bioscoop de Kroon. Compleet met rode loper. Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar****

In tijden van massale inentingen gooit smulpaap Peter Oud er een schepje bovenop: De Mexicano! Geen prik maar een onvervalste lekkernij waarvoor je niet eens in de rij hoeft te staan****Voor je het weet is de feestmaand december voorbij en zijn we in een nieuw jaar beland. Een jaar van ‘kiezen’, zo stelt de gemeente Zwolle. De eerste keuze kan snel gemaakt worden want op maandag 4 januari 2010 vindt in theater de Spiegel de traditionele Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zwolle plaats. Een mooi programma met o.a. Muppetstuff, Erwin Nijhoff en de rappers Rico en Typhoon. Iedereen is welkom maar geïnteresseerden dienen zich gratis voor maximaal twee kaarten aan te melden. Reserveren kan via www.odeondespiegel.nl of bij het bespreekbureau (038) 428 82 88****Laatste nieuws uit de hardshockmachine van John Althoff: de komst van een cameraploeg van Dance TV naar het Zwolse evenement komende zaterdag in de WRZV Hallen is een feit. John belooft nog veel meer spektakel. “Be there or be nowhere”,aldus Althoff**** Volgende week dinsdag 8 december vindt in samenwerking met Studentertainment in het Vliegende Paard het eerste Open Studenten Karaoke Kampioenschap plaats. Deelnemers gaan hierbij voor eeuwige roem en ‘five minutes of fame’****De prijzenkast van horecaman Arjan Broekman gaat mogelijk begin volgend jaar weer open. Arjan is met twee anderen genomineerd door het Gastvrijheidsgilde (waarvan Thérèse Boer president is) als meest gastvrije horecaman/zaak. Tijdens de jaarlijkse Horecava in Amsterdam wordt de winnaar bekend gemaakt****Toedels


www.deswollenaer.nl

Koppelbare Koppelbare ijspegelverlichting ijspegelverlichting

Voor buiten Voor buiten en binnen. en binnen. LengteLengte 3 m, 3 met 49met ledlampjes, 49 ledlampjes, warmwit. warmwit. 3 jaar 3garantie. jaar garantie. Energiezuinig. Energiezuinig.

van Groenrijk Hattem 19, 19, moeten staan. Etagère Etagère

30x3530x35 cm. cm. HoogteHoogte 40 cm.40 cm. Excl. vogelvoer. Excl. vogelvoer. Per stuk Per stuk

van 34,95 van 34,95 voor voor

van 22,95 van 22,95 voor vo

959 19, 19,

Clusterverlichting Clusterverlichting

9595

Voor buiten Voor buiten en binnen. en binnen. Met 192 Met 192 lampjes. lampjes. Een gemakkelijke Een gemakkelijke maniermanier om je om kerstboom je kerstboom te versieren. te versieren.

Voederhuis Voederhuis

Prijskraker Prijskraker

Hout. Met Hout.dak Metvan dak van dakleerdakleer of stro.of stro. Per stuk Per stuk

9595 11, 11,

van 22,95 van 22,95 voor voor

14, 14,

9595

Wintervoer Wintervoer in in emmer emmer

Maar vanwege de 999 Natuurlijk 7, 7, grote drukte in verband 0 0 02101 2 c c Z Z du ruoro E1E,-1wij <g<dglpakken , e e F Fl met de voorbereidingen - 6,6, uw kerstboom van de Kerstshow, zijn wij er niet in dit jaar weer 9595 24, 24, geslaagd de advertentie GRATIS in. gereed te krijgen. SpaSpa GroGraor naur vnu v en Fen F ooroor leurleur o’s!o’s!

Bevat Bevat strooivoer, strooivoer, vetvoer, vetvoer, pinda’s, pinda’s, mezenbollen mezenbollen en en pindanetjes. pindanetjes. Per bak Per bak

Bergthee Bergthee

Gaultheria Gaultheria procumbens procumbens Winterpearls. Winterpearls. Potmaat Potmaat 11 cm.11 cm. Per stuk Per2,49. stuk Per 2,49.stuk Per stuk

winter

winter

Geldig van 11 t/m 17 november 2009. op=op

Geldig van 11 t/m 17 november 2009. op=op

Versier Versier Hier had tijd tijdde advertentie maandag 30 november 2009 • pagina 10

3 voor 3 voor

.vt..w.v. t.w 15,-* 15,-*

Prijskraker Prijskraker

g v.a. Q g v.a. Q bij bestedin bij bestedin

or or ron’sFlvo euoe euro’s vo n rFlGr oeaa Spaar GrSp kortinteg!korting!besteding vanbeuste15din,- g van u 15,e e contante contanen elk elk Fleuro bij en Fleuro bij , bomen, , bomen, llen Groeen gratis Gro nsgroen, bollen tis gt grakrij roen, bo *Je krijgt een*Je . GroenRijk. seizoerst- en seizoensg - en rstdu GroenRijkvan (kepro cten (ke sa) van ducten en kasten delan bij de kassa ) bijerp tenkam aan groenproaan gro erplan kam en en heesters, tuinheesters, tuin

Voederstandaard Voederstandaard HoogteHoogte 193 cm. 193 cm. Incl. voederschaal. Incl. voederschaal.

Prijskraker Prijskraker

Buxusnet Buxusnet metmet verlichting verlichting

oor buiten Voor buiten en binnen. en binnen. et Ø 30-40 Net Ø 30-40 cm, met cm, met 00 lampjes. 100 lampjes. er stuk Per stuk

Skimmia Skimmia

Skimmia Skimmia japonica japonica ‘Fragrant ‘Fragrant Cloud’.Cloud’. Wintergroene Wintergroene struik struik met groene met groene bloemknop. bloemknop. Bloeit Bloeit wit in het wit in voorjaar. het voorjaar. Potmaat Potmaat 13 cm.13Hoogte cm. Hoogte 20-2520-25 cm. Excl. cm.mand. Excl. mand. Per stuk Per stuk

van 5,50 van 5,50 voor voor

9999 3,3,

f l e z u g i u t r Kom en ove ! t a a t l u s e r t e van h

Bezoek Bezoeknunuonze onze kerstshow! kerstshow!

van 19,95 van 19,95 voor voor

9595 14, 14,

Vogelarrangement Vogelarrangement Compleet Compleet met planten met planten en vogelvoer. en vogelvoer. DiverseDiverse soorten. soorten. Per stuk Per stuk

HangvoederHangvoederschaal schaal groot groot

van 9,95 van 9,95 voor voor HoogteHoogte 78 cm.78 cm.

Prijskraker Prijskraker

9595 6,6,

Ma t/m Ma t/m do do09.00 09.00 - 18.00 - 18.00 uur uur Vrijdag Vrijdag 09.00 09.00 - 21.00 - 21.00 uur uur Zaterdag Zaterdag 09.00 09.00 - 17.00 - 17.00 uur uur

Geldig Geldig van 21 vant/m 2127 t/moktober 27 oktober 2009.2009. op=op op=op

Incl. voederschaal. Incl. voederschaal. Per stuk Per stuk

Prijskraker Prijskraker

9595 14, 14,

GroenRijk GroenRijk Hattem Hattem Zuiderzeestraatweg Zuiderzeestraatweg 21 A 21 • Hattem A • Hattem 038-4443748 038-4443748 • www.groenrijk.nl • www.groenrijk.nl


maandag 30 november 2009 • pagina 11

Gemeente spoort fraudeurs op

www.deswollenaer.nl

Hoe ondernemend ben jij?

Foto: Jan Boertien

ZWOLLE - De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het afgelopen kwartaal 265.651 euro aan uitkeringsfraude opgespoord. Twaalf uitkeringen zijn beëindigd in verband met samenwoning en een onjuiste woonsituatie. De gemeente bespaart daardoor ruim 11.719 euro per maand. Bestandskoppeling bracht verder een fraudebedrag van in totaal 51.432 euro aan het licht. Vier personen hadden hun detentie verzwegen en moeten ruim 1.998 euro terugbetalen. Drie mensen kregen een proces-verbaal omdat zij voor meer dan 10.000 euro hadden gefraudeerd. Ook ontvingen een 67-jarige man en 63-jarige vrouw een bijstandsuitkering, terwijl ze een flink bedrag op hun bankrekening bleken te hebben. Hierdoor ontvingen zij ten onrechte ruim 150.274 euro aan bijstand. De gemeente vordert dit bedrag terug.

WAO-uitkering. Uit onderzoek bleek deze WAO-uitkering hoger te zijn dan tot dusver bekend was bij de sociale dienst. Het echtpaar heeft de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van 10.255 euro. Ook dit bedrag wordt teruggevorderd.

Een 27-jarige vrouw en een 28-jarige man uit Zwolle worden verdacht van uitkeringsfraude over de periode november 2007 tot juli 2009. De vrouw kreeg een bijstandsuitkering als alleenstaande ouder. Zij verzweeg echter dat haar vriend bij haar woonde en dat hij bovendien inkomsten uit werk had. Een bedrag van 28.384 euro wordt van het stel teruggevorderd.

Een 45-jarige man ontving een bijstandsuitkering, maar werkte daarnaast ook als zelfstandige. Omdat zijn werkzaamheden niet bekend waren bij de sociale dienst, kreeg hij ten onrechte ruim 16.643 euro aan bijstand. Dat moet hij nu terugbetalen.

Een echtpaar ontving een aanvullende uitkering bovenop hun

Een 32-jarige man bleek naast zijn bijstandsuitkering ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering en een invaliditeitspensioen te ontvangen. Dit was bij de gemeente Zwolle niet bekend. De man moet 19.783 euro terugbetalen.

Een 56-jarige vrouw ontving bijstand, maar verzweeg dat zij een huis bezat in het buitenland. Hierdoor kreeg zij ten onrechte een bedrag van 8.263 euro. Dat wordt teruggevorderd.

ZWOLLE - Onder het motto ‘Hoe ondernemend ben jij?’ hebben jonge Overijsselse ambtenaren donderdag gediscussieerd in de burgerzaal van het Zwolse stadhuis. Het symposium was een gezamenlijk initiatief van Jong Hardenberg en Jong Zwolle. Volgens hen zijn klantgerichtheid, vernieuwing en creativiteit steeds belangrijker. Na een lezing konden de jonge ambtenaren kiezen uit vier workshops. De ambtenaren

van Jong Zwolle hebben een aantal doelstellingen, namelijk leerzame en sociale activiteiten organiseren die interessant zijn voor jonge medewerkers tot 36 jaar en jonge medewerkers de mogelijkheid bieden om zowel hun interne als externe

netwerk te versterken. Zo heeft Jong Zwolle afgelopen jaar bijvoorbeeld een symposium over duurzaamheid georganiseerd en verschillende excursies, bijvoorbeeld naar het terrein van het Bevrijdingsfestival en Museum de Fundatie.

Kranenburgweg onder handen ZWOLLE - De Kranenburgweg, tussen de Ordelseweg en het Rechterland, wordt opgeknapt. De wegwerkzaamheden, in opdracht van de gemeente Zwolle, worden van vandaag tot en met vrijdag 18 december uitgevoerd. De activiteiten leiden tot overlast voor het wegverkeer. Borden geven de omleidingroutes aan. De werkzaamheden aan de Kranenburgweg bestaan uit: verbreding van de weg ter hoogte van restaurant Van der Valk, het frezen van de bestaande asfaltlaag, het opnieuw asfalteren plus het afwerken en inzaaien van de bermen. Gedurende de werkzaamheden aan de

Kranenburgweg van maandag 30 november tot en met vrijdag 4 december van 9.30 tot 15.30 uur is er één rijstrook voor het verkeer beschikbaar en wordt er een tijdelijke verkeersregelinstallatie (VRI) geplaatst. Tijdens de nachtelijke asfalteringswerkzaamheden van maandag 7 tot en met vrijdag 11 december van 19.00 tot 6.00 uur is de weg afgesloten. Op zaterdag

12 december is er overdag een stremming in verband met het uitharden van de zogenoemde densith-laag. Tijdens slijp- en lusactiviteiten op donderdag 10 december ondervinden weggebruikers ook hinder. Overdag zijn verkeersregelaars aanwezig. In de week van 14 tot en met 18 december ondervinden automobilisten mogelijk hinder vanwege afwerkingwerkzaamheden die bestaan uit het aanbrengen van printbeton in middengeleiders plus het aanvullen en afwerken van de bermen.


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 12

www.deswollenaer.nl

Jarenlang opbergplezier met een kastwand van WINIA!! ONTDEK ONZE GEHEEL VERNIEUWDE SHOWROOM MET 15 OPSTELLINGEN! Inloopkast op maat: • 1001 kast-ideeën • Functioneel • Zichtbare kwaliteit BEZOEK NU ONZE NIEUWE SHOWROOM!

De eerste, de beste

H U B O K A M P E N - B O V E N N I E U W S T R A A T 3 2 - 3 4 K A M P E N - T E L . 0 3 8 - 3 3 3 4 0 1 4 - W W W. H U B O K A M P E N . C O M

traP renoveren? Renovatie van Trappen Deuren Keukens

Vraag gerust naar een kostenloze renoVatie-analyse!

0321-338959 In De Groene Lantaarn M O D E G A L E R I E www.intereno.nl Westerkade 70, 8281 BH Genemuiden Telefoon 038 - 385 59 30

E X C L U S I V E 12 WEKEN ZONNEHEMEL HUREN € 99.Sauna’s • Infrarood • Fitness Whirlpools • Zwembaden Zonnebanken

1.500 M2 SHOWRUIMTE

Zuiderzeestraatweg 241, Oldebroek

Tel. 0525-631618 Ma.-zat 10.00-17.30 uur do.-vr. tot 20.30 uur

WWW.RHODOS.NL

H.J BOSCH OPTOMETRIST StAr geregistreerd Audicien Brillen _ Contactlenzen _ Hoortoestellen

HOORTOESTELLEN - uitsluitend gerenommeerde merken - basistoestellen zonder eigen bijdrage incl. “in het oor” toestellen - de meest geavanceerde hoorsystemen voor zeer scherpe prijzen

nieuwe hoortoestel gratis bij u thuis - gratis hoortest, ook aan huis. - dealer ALPINE gehoorbescherming Oudestraat 153 Kampen, tel: 038-3314414

In De Groene Lantaarn M O D E G A L E R I E

Westerkade 70, 8281 BH Genemuiden Telefoon 038 - 385 59 30

2026 Claudia Strater eiszeit easycomfort 2026 Fred Sabatier Claudia Strater Gant eiszeit easycomforten co Josephine Fred Sabatier 2026 Mark Gant Claudia Strater Mc planet Josephine en co eiszeit Mezza Mark Lunna easycomfort Mc planet Orwell MezzaSabatier Lunna Fred Sylver Orwell Gant Sita Murt Sylver Josephine en co Wax Sita Murt Mark Wax Wolford Wolford Mc planet Mezza Lunna Orwell Sylver Sita Murt mode & accessoires Wax Wolford

kortingen vanaf

25%* t/m 80%*

*geen korting op nieuw, basis, kerst collectie

19-8-09 8:24

mode & accessoires

19-8-09 8:24


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 13

www.deswollenaer.nl

ONLY

design & craftmanship create

AUTHENTICITY

Design plaza

LEOLUX PRIMEURSHOW BIJ HOME CENTER! ‘Een wereld vol mooi en bijzonder’, dat is het Leolux Design Plaza bij Home Center in Wolvega. Hier vindt u Nederlands meest uitgebreide Leolux collectie. Het Nederlandse topmeubelmerk met wereldwijde reputatie presenteert hier zijn nieuwste modellen.

inruilactotiuer!

Leolux kenmerkt zich al jarenlang door innovatie, design, comfort en kwaliteit. Bij Leolux Design Plaza staan altijd de nieuwste uitvoeringen in de meest recente bekledingen.

€ 150,- re

nieuwe Leolux aan te Als u nu besluit om een uw gebruikte design schaffen, kunt u tijdelijk s krijgt u dan €150,laat zitp Per . ilen bank inru rden waa voor de retour. *vraag naar

EN WIN E N G I S E D NAAR TRIP ORK! -Y W E N

FayaLoby - Design: Hugo de Ruiter

Ottana Draaifauteuil - Design: Frans Schrofer

Cuno - Design: Cuno Frommherz Collana - Design: Andreas Berlin

LEOLUX PRIMEURSHOW • De totale collectie in unieke sfeerpresentatie • Grootste Leolux showroom van Nederland • Gratis 3D interieuradvies! (neem uw tekening mee) • Unieke primeurs van Leolux • Unieke inruilactie • Gratis Leolux jaarboek

Entrada - Design: Natalie Buijs

Profiteer op deze dagen van een aantal zeer leuke aanbiedingen!

Parlando- Design: Hugo de Ruiter

lone fauteuil... Creër je eigen persoonlijke Pal .nl ted Kijk op: www.pallonelimi

Speciale introductieprijs nu € 1.195,-

Pallone Limited- Design: De Scheemaker/Boonzaaiijer/Mazairac

‘Een wereld vol mooi en bijzonder’ Leolux Design Plaza.

• Meest uitgebreide Leolux collectie van Nederland! • Diverse promotie aanbiedingen • Deskundig advies door Leoluxspecialisten

Frisaxstraat 12 (ind. Schipsloot) Wolvega tel (0561) 61 61 61 WWW.HOMECENTER.NL Geopend maandagmiddag t/m zaterdag, donderdag koopavond.


maandag 23 november 2009 • pagina 14

www.deswollenaer.nl

(advertorial)

Veranderingen in de zorg Deze informatie krijgt u van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wilt u meer weten? Kijk dan op www.veranderingenindezorg.nl. Wilt u in 2010 een andere zorgverzekeraar? In november krijgt u een nieuwe polis van uw zorgverzekeraar. Bent u tevreden over de aanbieding van uw verzekeraar? Dan hoeft u niets te doen. Wilt u uw verzekering veranderen? Dan moet u dat vóór 1 januari 2010 aan uw verzekeraar doorgeven. Wilt u naar een andere zorgverzekeraar overstappen, dan moet u uw verzekering vóór 1 januari 2010 opzeggen. U heeft dan nog tot 1 februari 2010 de tijd om een andere verzekeraar te kiezen. U kunt alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op www.kiesBeter.nl.

Wat zit er in 2010 in het basispakket? • • • • • • • • • •

De huisarts, de medisch specialist, de verloskundige. Het ziekenhuis. De psychiatrische inrichting (korter dan 1 jaar). De tandarts, als u jonger bent dan 22 jaar. De kaakchirurg en het kunstgebit. Medicijnen. Hulpmiddelen. Kijk in de verzekeringspolis voor de voorwaarden. Kraamzorg. Ziekenvervoer, bijvoorbeeld de ambulance. Fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, ergotherapie, dieetadvies. Kijk in de verzekeringspolis voor de voorwaarden. • Behandeling van ernstige dyslexie bij een kind dat op 1 januari 2010 7, 8 of 9 jaar is. Wilt u precies weten wat er in het basispakket zit? Kijk dan op www.veranderingenindezorg.nl.

Heeft u medische hulp nodig? De huisarts is altijd het eerste aanspreekpunt. Neem dus contact op met uw huisarts of – buiten de openingstijden – met de huisartsenpost bij u in de buurt. Voor het ziekenhuis of de medisch specialist heeft u altijd een verwijzing nodig. In uw polis staat hoe de verwijsprocedure werkt. Als het nodig is, verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis. Uw huisarts zorgt ervoor dat u altijd de juiste medische hulp krijgt.

Heeft u acute medische hulp nodig?

Heeft u vragen over uw zorgverzekering?

Heeft u met spoed medische hulp nodig? Bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, of bij een hartaanval. Bel dan 112. Is er sprake van ernstig letsel en kunt u zelf naar het ziekenhuis? Ga dan naar de spoedeisende hulp. U heeft dan geen verwijzing nodig.

• www.veranderingenindezorg.nl, de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. • www.postbus51.nl, de website van de overheid. U kunt ook bellen: 0800-8051. • www.consumentenbond.nl, de website van de Consumentenbond. • www.npcf.nl, de website van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

Eigen risico Iedereen vanaf 18 jaar heeft een verplicht eigen risico. In 2010 is dat € 165. Dit eigen risico geldt niet voor de huisarts of de huisartsenpost. Maar wel voor de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

www.veranderingenindezorg.nl Of bel Postbus 51: 0800-8051 (gratis)

Heeft u vragen over de verzekeringspolissen van zorgverzekeraars? www.kiesBeter.nl of de websites van zorgverzekeraars. Heeft u vragen over de Zorgtoeslag? www.toeslagen.nl, de website van de Belastingdienst. U kunt ook bellen: 0800-0543. Heeft u een klacht over een zorgverzekeraar? www.skgz.nl, de website van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen. U kunt ook bellen: 030-6988360. Of een brief schrijven: Postbus 291, 3700 AG Zeist.


maandag 30 november 2009 • pagina 15

College verkiest ondergrondse parkeergarage Katwolderplein (door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Als het aan het college van b en w ligt, komt er aan het Katwolderplein in de wijk Kamperpoort een ondergrondse parkeergarage met twee parkeerlagen met ruimte voor ongeveer 1.260 auto’s. Anders dan bij het Maagjesbolwerk en het Noordereiland wil de gemeente de garage zelf gaan beheren en exploiteren. “Ons uitgangspunt was duizend parkeerplekken: zeshonderd ter vervanging van de garage aan het Noordereiland en vierhonderd voor de nieuwe bewoners van de Kamperpoort en het winkelpersoneel. Met de verdiepte aanleg hebben we meer plekken en kunnen we ook voldoen aan de toekomstige parkeerbehoefte in en rond de stad”, legde projectwethouder Martin Knol dinsdag uit. Hoe de garage er exact uit moet komen te zien, was volgens hem een moeilijk opgave. “Het kan op die locatie, maar niet in elke vorm. Bovendien worstelden we met de vraag of wij de garage gaan bouwen of dat we het overlaten aan een ontwikkelaar.” Exploitatie Na het aanvankelijk je voornemen de garage half verdiept aan te leggen, heeft het college de voorkeur uitgesproken dat niet te doen. “Anders kunnen we niet de grondgebonden woningen bouwen die we willen. Bij een half verdiepte aanleg haalden we tevens de duizend parkeerplekken niet. Bovendien zouden we teveel hoogteverschil krijgen ten opzichte van de huidige bebouwing”, volgens Knol. De voorkeur van het college gaat nu uit naar een ondergrondse garage die 60 centimeter boven het maaiveld

www.deswollenaer.nl

Bomen in een boekje ZWOLLE - De verhalen die Zwollenaren indienden voor de mooiste boomverkiezing zijn gebundeld in een boekje met de titel ‘Bedankt lieve plataan’. Het boekje is voor 4,95 euro verkrijgbaar bij de boekhandels Westerhof, Waanders en de VVV. De titel van het boekje is afkomstig uit het verhaal van mevrouw Ruinemans die voor de boomverkiezing de plataan tegenover het verpleeg- en revalidatiecentrum Weezenlanden nomineerde voor de boomverkiezing.

uitsteekt met twee parkeerlagen. Knol: “We verwachten daarvan in de toekomst een zeer positieve exploitatie. Desondanks blijven er nog wel een paar risico’s: we moeten het bouwtechnisch en juridisch goed regelen en als gemeente moeten we bedenken hoe we de eerste aanloopverliezen dekken.” Tarieven Ook wethouder Janco Cnossen, verantwoordelijk voor parkeren en bereikbaarheid, zegt blij te zijn met de ingezette koers. “Aangezien het Noordereiland op 1 januari 2012 sluit, moeten we mogelijk nog wel een tussenoplossing zoeken, maar de nieuwe garage compenseert in ieder geval de plekken die verdwijnen.” Hij beargumenteerde tevens de keuze voor het eigen beheer. “Samen met de Provincie en het Rijk proberen we verkeersstromen te organiseren. We denken dat we de ruimte beter kunnen verdelen als we de garage in eigen beheer hebben. Het is lastiger en minder efficiënt als je daarover met andere partijen afspraken moet maken. Bovendien kunnen we meer grip houden op de tariefsontwikkeling; we verwachten met de tarieven iets onder de parkeergarage van het Noordereiland te zitten.”

Alle verhalen die voor deze verkiezing werden ingediend zijn nu gebundeld. Het boekje bestaat uit de top tien mooiste bomen met fraaie foto’s en de bijbehorende verhalen. Daarnaast staan er dertig verhalen in van andere inzenders, twee gedichten en een kaart van alle 48 genomineerde bomen. Het is een boekje waarin emotie, herinnering, kracht, rust en inspiratie aan de orde komen. Het boekje telt 104 pagina’s. Van de top 10 mooiste bomen is een reizende tentoonstelling samengesteld. Momenteel is deze te zien bij Woonzorgconcern IJsselheem, locatie Weezenlanden, Groot Wezenland 28 in Zwolle. De volgende locaties zijn te zien op: www.boomverkiezing.zwolle.nl

Foto: Pedro Sluiter

Na voltooiing van de garage, worden er bovenop winkels en appartementen gebouwd. Volgens de plannen komt er tevens een nieuw

busstation aan de Pannekoekendijk. Cnossen: “Die ruimte reserveren we. Mogelijk wordt het busstation aan de Eekwal naar deze plek

verplaatst.” De gemeente werkt de voorkeursvariant nu verder uit. Ze verwacht dat het realisatiebesluit in mei 2010 klaar is.

START VOORVERKOOP

VUURWERK

BESTELLIJSTEN LIGGEN AL IN DE WINKELS DE GROOTSTE VUURWERKBUNKER VAN ZWOLLE MET HET GROOTSTE ASSORTIMENT EN DE SCHERPSTE PRIJZEN! OPENINGSTIJDEN:

Dinsdag 29 december van 8.00 uur tot 21.00 uur Woensdag 30 december van 8.00 uur tot 21.00 uur Donderdag 31 december van 8.00 uur tot 19.00 uur

PETER KAMP WWW. VU U RWE R KMAR KT .COM DIRECT ONLINE BESTELLEN!

ZWOLLE-ZUID

FIETSPLUS MARSLANDEN G 6

NIEUWE DEVENTERWEG 58 TELFORDSTRAAT 28 • 038-460 17 45 038-460 50 87 IND. TER. MARSLANDEN G 6

BESTELLEN AFHALEN MARSLANDEN

BESTELLEN, AFHALEN EN VERKOOP

ROUTEBESCHRIJVING NAAR SHOWROOM MARSLANDEN:

Vanaf de Ceintuurbaan: langs het FC Zwolle stadion richting ind.ter. De Marslanden. Bij de verkeerslichten rechts, volgende verkeerslichten links, rechtdoor over het bruggetje, direct links, direct rechts. Halverwege de Telfordstraat vindt u de showroom van Peter Kamp Fietsplus.

VOLOP GRATIS PARKEREN.

1000 m2 showroom!


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 16

www.deswollenaer.nl

WOON-INSPECT

Kadotip voor met belastin de feestdagen gvoordeel: Denkt u eens aan het schenk en va maa

Voor al uw bouwtechnische inspecties/keuringen.

Al meer dan 16 jaar ervaring! Badkamer- Toiletrenovatie Installatiewerkzaamheden Tegelwerken (ook natuursteen) Montagewerkzaamheden Levering sanitair/tegels Keukenmontage

n geld. Ook m kt u iemand bl et een lege en ij. Wij kunnen ‘papieren sche velop voor u de enve nking’. lop vullen met een Door wijzigin g van de bela stingtarieven in 2009 vaak per 1 januari voordeliger da 2010 is schenk n in 2010! Dat Ook voor ande en maakt het ex re eindejaarsti tra feestelijk. ps gaat u naar onze website .

ONZE PRODUCTEN: • Begeleiding nieuwbouw, verbouw en voor-& eind opleveringen • Bestaande woning: Aan-& Verkoop inspectie/keuringen • N.H.G keuringen (Nationale Hypotheek Garantie) • Thermografie • Huur & Vakantie woningen WONING KOPEN? Wij kunnen uw aanstaande woning al keuren voor maar .......................... 185,incl. uitgebreide rapportage excl. 19% btw

KIJKT U EENS OP DE WEBSITE:

www.netwerknotarissen.nl/duret

KADOTIPS

9007

WWW.WOON-INSPECT.NL

Eekwal 14-16 8011 LD Zwolle T (038) 421 58 76 E info@duretdekroon.nl

Otterbeek 60 • 8064 JL Zwartsluis (038) 420 07 55 • (06) 451 14 628 nooter-nimaform.nl info@nimaform.nl

Oudewetering 134a, Mastenbroek Tel. 038-3446382

SPECIAAL VOOR U INGEKOCHT !!

Laptoptas 16” Case Logic. Met GRATIS optische muis!

19,95

van 29,95 voor:

Yamaha Quad model YFM250R

Ritstasje Ook verkrijgbaar als beugeltasje in diverse kleuren van 14,95 voor:

9,95

Laptoptas 16” Case Logic.

OF BEL MET: TEL: O6-549 400 32

De laatste 2009 modellen!!

Nu voor zeer scherpe (crisis)prijzen -Beide modellen ook leverbaar met kenteken voor rijbewijs B -Koop uw Quad bij de man die hem ook repararen kan! -Eigen service-werkplaats -Off. dealer van Yamaha -Ruime voorraad nieuw en gebruikt

29,95

van 39,95 voor:

p

voor de deur!

WWW.SEUTERSLEDENWAREN.NL

Yamaha Quad model Grizzly 350

www.vdbergmastenbroek.nl


maandag 30 november 2009 • pagina 17

P

www.deswollenaer.nl

Wintermode Warm en feestelijk gekleed! Beersma pakt uit... Nú tot

25% korting

op een groot deel van onze najaarscollectie (let op de stickerkleur). Uitgezonderd nieuwe collectie en standaard artikelen. Tot 50% korting op speciaal afgeprijsde artikelen. Sportief, chique, elegant en stijlvolle betaalbare damesmode Maat 38 t/m 52 • a lle bezoekers van onze zaak ontvangen een leuke attentie en de koffie staat klaar. • moeilijkheden met vervoer? Bel ons! Wij halen en brengen u.

HOGENKAMPSPASSAGE 2 ZWOLLE • TEL. 038-4532426 Openingstijden: ma 13.00 - 17.30 uur, di-vr 09.00 - 17.30 uur, za 09.00 - 17.00 uur


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 18

www.deswollenaer.nl

KEUZEMENU Flensje van ei gevuld met gerookte zalm en dillemayonaise òf Dubbel getrokken wildbouillon òf Carpaccio van ossenhaas met pijnboompitjes en notendressing In de boter gebakken tongfilets met romige groentensaus en paddenstoelen òf Gebraden parelhoenfilet met honing-mosterdsaus òf Gebakken ossenhaaspuntjes met een oosters tintje Omelette Sibérienne met ijs van walnoten en chocolade òf Cheescake met vanille-ijs en warme kersen òf Karamelbavarois met gepocheerde peer

S U A E D A C K O O T SINTERKLAAS DEEL P M A K R E D L E G E UIT IN D Bewaar deze pagina! Bij inlevering in de maanden januari of februari 2010 krijgt u een gratis keuze menu t.w.v.  26,50* *deze actie is geldig vanaf 4 personen, 1 bon per tafel

Restaurant de Gelderkamp Apeldoornseweg 20, 8051 AC Hattem Tel: 038 444 34 83, info@degelderkamp.nl www.degelderkamp.nl


maandag 30 november 2009 • pagina 19

www.deswollenaer.nl

Leerlingenvervoer opnieuw aanbesteed Vijf keurmerken voor brede scholen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle gaat het leerlingenvervoer voor het schooljaar 2010 – 2011 opnieuw aanbesteden voor een periode van vier jaar. Voor deze aanbesteding heeft de gemeente uitgangspunten vastgesteld die moeten leiden tot een verbeterd en goedkoper vervoerscontract voor leerlingenvervoer binnen Zwolle.

De kosten voor het leerlingenvervoer zijn al jaren hoger dan het beschikbare budget. De gemeente wil het afstandscriterium op basis waarvan een leerling wel of geen recht heeft op vervoer echter niet verhogen. In Zwolle geldt een afstandscriterium van vier kilometer, wettelijk geldt een maximum van zes kilometer. Een verhoging van het afstandscriterium kan leiden tot een besparing van 125.000 euro, maar hiermee zou een groep van 135 leerlingen worden benadeeld worden.

De gemeente vergoedt verder geen vervoer van school naar de

buitenschoolse opvang (en vice versa). Dit is volgens haar geen gemeentelijke verantwoordelijkheid. Dit geldt ook voor vervoer van school naar zorglocaties. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van opstapplaatsen waarbij met grotere vervoersmiddelen wordt gereden. De mogelijkheden hiervoor zijn beperkt omdat de vervoerder dan naast de chauffeur een begeleider moet aanstellen die de veiligheid en de sfeer tijdens de rit moet waarborgen. De gemeente wil bovendien alle leerlingen, die een aanvraag voor leerlingenvervoer indienen, medisch laten beoordelen op de

Afscheid van juf Marianne

ZWOLLE - Juf Marianne heeft donderdag, na 42 jaar werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, afscheid genomen. Dit werd uitgebreid gevierd met alle leerlingen, teamleden, ouders en oud-leerlingen van RK Jenaplanschool De Phoenix.

Marianne Offenberg begon op 26 juni 1967 als invalkracht op kleuterschool De Weidebloem. Later werden de kleuterklassen samengevoegd en werd ze de enige juf op de school. In 1989 kreeg Marianne er collega’s bij, omdat het kleuteronderwijs opging in het basisonderwijs. Haar werk kreeg een vervolg

op de voorloper van de Phoenix: de Deken de Witschool. Marianne heeft nogal wat moeite gehad met de invoering van computers op school. Dit haalde een collega tijdens het afscheid nog eens aan. Tevens werd er uitgebreid stilgestaan bij twee grote passies van de juf: het Nederlands elftal en het carnaval.

mate waarin ze zelfstandig met de fiets of het openbaar vervoer kunnen reizen. Zwolle heeft relatief meer leerlingen in het aangepast vervoer dan andere gemeenten van dezelfde grootte. Met de medische beoordeling wil de gemeente objectief en onafhankelijk laten beoordelen of iemand daadwerkelijk aangepast vervoer nodig heeft. Deze maatregel levert naar verwachting een besparing van 90.000 euro op. De gemeente Zwolle gaat het leerlingenvervoer gelijktijdig met het WMO-vervoer en het zwem- en gymvervoer aanbesteden. Door deze vormen van vervoer in één keer aan te besteden verwacht het college te kunnen besparen op de indirecte inkoopkosten en het gezamenlijk contractbeheer. Het is de bedoeling dat in maart 2010 de definitieve keuze bekend is.

ZWOLLE - Vijf scholen hebben een Zwolse Brede School Keurmerk ontvangen. De Octopus kreeg eerder al uit handen van wethouder Martin Knol het keurmerk. Vorige week maandag waren nog vier scholen aan de beurt, namelijk: Het Veldboeket, Het Atelier, de Jenapleinschool en de Geert Grote School.

Foto: De Phoenix

Bij de Octopus werd het keurmerk onder luid applaus van de kinderen in ontvangst genomen. Maandag was het enthousiasme niet minder. Zo lieten de leerlingen van Het Veldboeket ballonnen op. Bij Het Atelier hadden de kinderen een yell ingestudeerd en bij de Geert Grote School mocht de wethouder een kijkje nemen bij een buitenschoolse activiteit. In 2001 stelde de gemeenteraad het eerste beleidskader voor de Zwolse Brede School vast. Inmiddels zijn er zestien Zwolse Brede Scholen met het

keurmerk. De gemeente ziet de brede school als een belangrijk middel om bij te dragen aan condities voor een optimale ontwikkeling van de Zwolse jeugd. De brede school is een samenwerkingsverband tussen partijen die zich bezighouden met opgroeiende kinderen, zoals welzijnswerk, kinderopvang, cultuur- en sportorganisaties. Doel van het samenwerkingsverband is de ontwikkelingskansen van de kinderen te vergroten. Een ander doel is een aansluitende opvang te bieden.


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 20

www.deswollenaer.nl

WIJ NODIGEN U UIT IN WINKELCENTRUM ZWOLLE-ZUID VEEL SPECIAALZAKEN HETEN U VAN HARTE WELKOM

N E R E K R A P IS T A R G • ND O V A P O O K D N O V A G A D V R IJ

Winkelcentrum Zwolle Zuid deelt uit donderdagavond 3 en vrijdagavond 4 december:

GRATIS SPECULAASVLAAI • Albert Heijn • Banketbakkerij Elderkamp • Bart Smit • Beter Horen • Blokker • Bonita • Bruna • Choice • China Palace • Cristal Cleaning • DA Drogisterij & Luxe parfumerie • Etos • Expert Witgoed • Fietsspeciaalzaak Tonny Grobbée • Foto Video Kale • Gall & Gall

• Handyman • Hans Kalf Intercoiffure • Harry de Smaakspecialist • HEMA • Henk ten Hoor Textiel • Hier Mode • Hilbert Jonkman Dierenspeciaalzaak • Jamin • Juwelier Luna • Lake Side • Lijfstijl ondermode • Meat & Meals • Minxx Mode • Minxx Young • Multivlaai • New Man Mannenmode • Pearle Opticiens

ECEMBER DONDERDAG 3 D

EXTRA D SINTKOOPAVON • PLUS Schonewille • Primera • Qinn Womenswear • Rinck Opticiens • Snackbar Snack 5 • Spijkerman Sports • Steakhouse Wolf • The Green Room Jan Groen • The Phone House • Topslagerij Gilsing en Zn. • Toerkoop Reisburo Jo Land • Vishandel Theo Muys • Vögele Mode • Zeeman Textiel Super


maandag 30 november 2009 • pagina 21

www.deswollenaer.nl

Grote opkomst vaccinatie Sint bij Cultuurspot Speciaal voor de maandelijkse CultuurSpot in het Cultuurhuis Stadshagen neemt de goedheiligman zijn meest muzikale Pieten uit zijn Pietenband El Jubal mee. De band speelt van 14.00 tot 16.00 uur de meest bekende Sinterklaasliedjes. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Kinderen die een liedje willen zingen of een dansje aan Sint willen laten zien, kunnen een mail sturen aan kinderact@stadshagentotaal.nl. Meer informatie is te vinden op www. stadshagentotaal.nl.

ZWOLLE - De GGD IJsselland is woensdag in Zwolle begonnen met de eerste vaccinatieronde tegen de Mexicaanse griep. In totaal 77,7 procent van ruim 10.000 mensen die een uitnodiging hadden gekregen en afkomstig waren uit Zwolle, Hattem en Heerde hebben aan de oproep gehoor gegeven. In de IJsselhallen kregen kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van baby’s van nul tot en met vijf

Midwinterhoornblazers actief BERKUM - Een aantal Berkummers heeft het midwinterhoornblazen weer opgepakt.

maanden de eerste prik tegen het Influenza H1N1. In week 51 moeten ze de tweede en laatste prik halen.

Mannen met Pannen ZWOLLE - Driezorg en Dimence beginnen begin december een eet-praat-

groep voor alleenstaande mannen van 55+. De deelnemers gaan aan de slag met koken én met hun levensverhaal. Onder het genot van een zelfbereide maaltijd voeren de deelnemers gesprekken over thema’s als gezin en jeugd, het werkzame leven, vriendschappen, vrije tijd en hobby’s. De deelnemers bereiden de gesprekken voor aan de hand van huiswerkvragen uit de cursusmap. Voor deze groep zijn de organisatoren nog op zoek naar een kok die het leuk vindt om de recepten te bedenken, het ko-

voordeel knipbonnegien

ZWOLLE - Sinterklaas komt op zaterdagmiddag 5 december nogmaals naar Stadshagen.

Foto: Pedro Sluiter

ken voor te bereiden en andere mannen te begeleiden bij het koken van een aantal eenvoudige maaltijden. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van tweeënhalf uur inclusief koken en eten. Kosten zijn 5 euro per keer. De groep komt bij elkaar in woonzorgcentrum Fermate in Holtenbroek. Wie mee wil doen, kan contact opnemen met het cursuscentrum Preventie, telefoon (038) 426 95 22.

“De midwinterhoorn is vanouds een instrument waarmee boeren in de Achterhoek elkaar waarschuwden. Was het niet voor gevaar dan was het wel om bijvoorbeeld de geboorte van een kind te melden”, vertelt Jan Post. De Berkummer blazers laten de komende weken regelmatig van zich horen: 29/11 medewerking aan Zingen onder de Peperbus, 11/12 op de Kerstmarkt voor De Wissel in Berkum, 12/12 medewerking aan het Adventsconcert van het Chr. Mannenkoor ‘Hanzezangers’ en het Christelijk Gemengd Koor Zwolle in de Koningskerk in Zwolle-Zuid, 19/12 bij de lichtjestocht in Berkum, waarbij op de ramshoorn wordt geblazen en op 20/12 medewerking aan de Volkskerstsamenzang in Theater De Spiegel.

Tegen ✁inlevering Tilapiamenu van deze bon: compleet met friet, saus en rauwkostsalade

van 6,95 nu voor ...............

5,95

actie geldig t/m zaterdag 5 december 2009

VISGILDE HANS VISSCHER

Melkmarkt 32 • ZWOLLE • T 038 423 49 27 www.hansvisscher.visgilde.nl

• Viscadeaubon

5,- of 10,-

• De Haringstrippenkaart 50 • 11 haringen voor

16,

Tips van de Sint

• Heerlijke visschotels en salades Voor een gezellige aVond:

• Heerlijke gourmetschotels (ook vlees) Tegen ✁inlevering

van deze bon:

3 hollandse haringen + 1 gestoomde makreel + 200 gr krabsalade samen voor ........

10,-

actie geldig t/m zaterdag 5 december 2009

VISGILDE HANS VISSCHER

Melkmarkt 32 • ZWOLLE • T 038 423 49 27 www.hansvisscher.visgilde.nl

VOOR DE BE STE FILMS

DE KROON

DECEMBER

seniorenBIOSCOOP voor iedereen van 50 jaar en ouder

Komt een Vrouw bij de Dokter Aanvang 15.00 uur • Toegangsprijs: € 6,- p.p.

Inclusief één kopje koffie of thee

don

don

Deskundig, flexibel en kwaliteit!

10 17

FEESTELIJKEPREMIERE

Tel: (038) 888 80 88, Steenboerweg 2 8042 AT, Zwolle, info@jaapherkertopticien.nl

De Hel van ‘63 Aanvang 21.00 uur • Toegangsprijs: € 12,- p.p.

INCLUSIEF EEN WELKOMST DRANKJE, EEN GIVE AWAY, EEN KENNISMAKING MET DE REGISSEUR EN MISSCHIEN MET ENKELE ACTEURS.

don

10

KLEUTERBIOSCOOP

• BINNEN EN BUITEN SCHILDERWERK • BEHANGWERK

Kabouter Plop en de Kabouter Baby

• SCAN PLAKKEN

Geluid is gedempt, en het licht gaat niet helemaal uit.

Aanvang film 13:00 uur De entree ticket prijs voor deze kleutervoorstelling, is voor iedereen slechts € 6,50 p.p.

zon

13

Wilt u alvast reserveren: www.minerva-zwolle.nl of e-mail naar: cinemakroon@zonnet.nl Tijdens openingsuren kassa kunt u bellen naar: 038-4223995

Voor informatie of reserveren: www.minerva-zwolle.nl of e-mail naar: cinemakroon@zonnet.nl Ook kan men bellen met de kassa van Cinema de Kroon, tel. 038-4223995 (openingsuren kassa).

CINEMA DE KROON GASTHUISPLEIN 8 ZWOLLE MINERVA FILMLIJN 0900-8185 • WWW.MINERVA-ZWOLLE.NL

• SAUSWERK

• KLEURADVIES

(GLASVEZELBEHANG)

• HOUTROT INSPECTIE EN ADVIES • GLASHERSTEL

Zwolle (038) 42 36 826 06 - 13 45 08 93

WWW.SCHILDERSBEDRIJFHENKBREDEWOLD.NL


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 22

www.deswollenaer.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP

t d r o w d n a Ons p ! t p o geslo • Stoeltjes

diverse kleuren en modellen

nu 3

20,-

p.st.

Assiesplein 24, tegenover parkeerdek Noordereiland en Theater De Spiegel Dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.30 uur

TROLLBEADS

ACTIE

EEN STERLING ZILVEREN ARMBAND MET DUBBELSLOT, EEN ZILVEREN KRAAL EN EEN GLASKRAAL MET EEN TOTALE WAARDE

VAN  122,- VOOR  89,-. OOK LEUK ALS CADEAU VOOR DE FEESTDAGEN!

üü

2-daags kerstarrangement Grand Buffet Dansant Op eerste en tweede kerstdag kunt u in een gezellig versierde omgeving genieten van heerlijke luxe gerechten en swingende live muziek. Het programma bestaat uit een ontvangst met champagne, uitgeserveerde amuses, een culinair buffet van luxe voor- en hoofdgerechten en afsluitend een spetterend dessertbuffet. Alle drankjes uit het binnenlands gedestilleerde assortiment zijn inbegrepen. Het arrangement is inclusief: * Attentie op de hotelkamer * Welkomstdrankje in Winebar & Lounge OZZO * Gratis casino spelpunten t.w.v. € 5,00 * Grand buffet Dansant met live muziek * Uitgebreid ontbijtbuffet * Overnachting in een comfortabele hotelkamer Arrangementsprijs € 129,50 p.p.

WWW . TROLLBEADS . NL

WWW . TROLLBEADS . BE

RUIMTE GERESERVEERD VOOR LOGO EN ADRESGEGEVENS VAN DE JUWELIER

O.b.v. een 2-persoonskamer en o.b.v. beschikbaarheid Eénpersoonstoeslag à € 39,50 p.k.p.n. Aankomst 25 of 26 december 2009

Informatie en/ of reserveren? Van der Valk Hotel Casino Sassenheim Warmonderweg 8 2171 AH Sassenheim T. 0252 – 219 019 info@sassenheim.valk.com www.valk.com/sassenheim


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 23

stuks • Kussens, nu 4

www.deswollenaer.nl

3 25,-

gbed- of • Bank-, stoel-, li p.st. 3 dekchairkussen

5,p.st. 3 5,• Grote spiegels p.st. 3 2,ls e g ie sp e in le K • v.a. 3 20,n e ld e e b ie o o 50 M • , 7 3 d nbla • Teakhouten die 95,1 3 0 8 x 0 6 1 ls fe ta k • Tea ,9 1 2 3 0 9 x 0 8 1 ls fe • Teak ta 0 3 225,0 1 x 0 0 2 ls fe ta k • Tea ,9 4 2 3 0 0 1 x 0 2 2 ls fe ta

t e o m s e l l A weg!

• Teak n kasten, • Ook teakhoute n: banken en stoele an ooit! nu goedkoper d

e Kom snel naar d n! a k g o n t e h u n l winke

DISCOUNT

Assiesplein 24, tegenover parkeerdek Noordereiland en Theater De Spiegel Dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.30 uur

Schiesser Winteractie - Weken

Schiesser Schiesser Dames Heren HEMDEN T-SHIRT

Schiesser Heren PYJAMA

wit ofronde champagne WIT hals of V-hals

lange broek, 4 dessins

39,95

29.95

nu

22.50

4 HALEN 3 BETALEN

De speciaalzaak met de grootste collectie ondergoed en nachtkleding!

Schiesser Schiesser Heren Minislip SHORT RESTANT in WIT dessins + ZWART Enkele maten

3 voorp/st

Heren ondergoed wit of marine 2 SLIPS OF 2 HEMDEN

van 19,95 nu 2 voor

nu 2 voor

15.00

10.95

Sloggi Schiesser basic shorts of Dames enslips 2 + 1 gratis, wit of zwart slips of shorts Heren

23.90 29.90

slips 4 shorts HALEN 3 BETALEN

15.00 20.00

Schiesser

-12,95 -13,95

v.a. 1 dec.

voor

E TI

ON DERGOED N A CH T KLEDIN G

25.00

AC

DE VRIES

Winter voordeel

NU

P O P= O

Sloggi actie

15.00 20.00

100%katoen

in 4 kleuren

nu 2 voor p/st

voor

Schiesser Dames TAILLE-SLIPS

Schiesser Heren SHORT 17,50 p/st

3 pack 9,95 p/st van 29,95 nu NU2 voor

Schiesser Heren T-SHIRT zwart en marine ronde hals enkele maten

nu 2 voor

Schiesser Robson Herendameshemden PYJAMA doorknoop wit katoen

15.00

MELKMARKT 14 | ZWOLLE TELEFOON: 038 - 421 61 74

van 39,00 2 voor Nu vanvoor 13.50

19.95 19.95


maandag 30 november 2009 • pagina 24

www.deswollenaer.nl

Voordeel nieuws Coca-Cola

C1000 biefstuk

regular, light of zero, OP=OP set 6 flessen à 1,5 liter

wit of meergranen vers af te bakken 2 stuks naar keuze

SET 6 FLESSEN

6.

69

8.70

6.74

34.08- 44.40

4.

STUKS

1. - 1. 50

VOORDEELPAK

Vifit drink

3.

99

alle varianten, m.u.v. superfruit pak 500 ml.

PER PAK

0.

69

0.

96

4.87- 5.16

C1000 schepijs

500 gram

PER BAK

1.

99

2.

59

3.

49

4.

74

Beijer

Sellekamp 24-26 Zwolle-Zuid 038-465 24 48

Laatste week gratis Sint week ontvangt u het bo Sinterklaas!’ bij aankoop van één van de twee hiernaast vermelde aanbiedingen.

Doe mee aan de P

en neem deze we Pietenslin

Zie ook de informatie in

C1000 varkensfiletlappen

alle varianten bak 900 ml

58

GRA SINTERKL t.w.v. 4,99

alle varianten, OP=OP set 4 stuks

29.00

1.

00

Ambi Pur flush toiletblokken

alle varianten

MET GRATIS DIKKIE DIK BOEKJE T.W.V. € 4.95 (OP=OP)

2 STUKS

49

Pampers budgetbox DOOS 108/160

C1000 stokbrood

rundvlees 500 gram

van Brummen Campherbeeklaan 54-2 Berkum 038-453 20 54

C1000 5-vaks gourmetschotel met o.a biefstuk, varkensfilet en mini hamburgers rundvlees, varkensvlees

KILO

9.89

7.

49

iet strooit met voordeel

Holtenbroek Bachplein 14 WC Holtenbroek 038-426 83 10

K

H

0

Week 49 • 2009 • Aanbiedingen zijn geldig van maandag 30 november t/m zaterdag 21 november • Prijswijz Op de aanbiedingen waarbij OP=OP staat vermeld, is onze actie


maandag 30 november 2009 • pagina 25

www.deswollenaer.nl

Voordeel el nieuws Del Monte bananen kilo

C1000 jonge Goudse 48+ kaas in hersluitbare verpakking bak 1 kilo

KILO

0.

5.

89

ATIS LAASBOEK 9 (OP=OP)

49

6.99

50% KORTING

zak 3 stuks

0.

99

alle varianten 4 pakjes naar keuze

4

C1000 roomboter amandelstaaf

GRATIS*

Pietenspeurtocht

eek week de gratis nger mee!

naturel of speculaas stuk 275 of 300 gram vers uit eigen oven

2. - 2.

Heeft u geen vleestas ontvangen? Vraag er dan naar in de winkel

Chocomel chocolademelk 2 PAKKEN

0.

99

poeder of vloeibaar, alle varianten, OP=OP flacon 925 ml of 1,86 liter of pak 2 kilo

7.51- 9.86

29

39

1.

Remia feestsauzen

Ariel wasmiddel

light, halfvol of vol 2 pakken à 1 liter naar keuze

PER STUK

49

* Per combinatie kan de prijs verschillen. Bij de kassa krijgt u 25% korting op de totaalprijs

de folder of in de winkel.

Hogenkampspassage 10 038-455 05 55

PER ZAK

C1000 paprikamix

e

Kerssies

alle varianten, OP=OP zak 72 of 88 tabletten

Pickwick vruchten- en kruidenthee

terklaasboek. Deze oek ‘Waar is

1.74

Dreft vaatwastabletten

PER STUK

alle varianten flacon 250 ml

4.

PER FLACON

99

0.

75

1.19

iet strooit met voordeel

Mulder

Forelkolk 108 Zwolle-Zuid 038-460 25 64

Nagelmaeker Wade 102 WC Stadshagen 038-425 56 10

Schokker

Petuniaplein 23 WC Westenholte 038-425 01 10

zigingen, drukfouten en uitverkocht voorbehouden. • Aanbiedingen niet bestemd voor grootverbruikers en/of wederverkopers. egarantie niet van toepassing. Deze is uitsluitend geldig zolang de voorraad strekt.


maandag 30 NOVEMber 2009 â&#x20AC;˘ pagina 26

geen cht s ov e r d r a g! b e l a stin

www.deswollenaer.nl

te koop

bi j na bespaa r ,= E 30 . 0 0 0

verkoop aankoop zoekopdracht taxatie hypotheekadvies

Menno van Coehoornsingel 7-B, Zwolle

Sassenstraat 1, Zwolle

. 499.000,- k.k Vraagprijs E

een buitenkans! Dit monumentale herenhuis is gelegen aan de rand van het stadscentrum. Het is een sfeervol rijksmonument, dat gekenmerkt wordt door veel originele historische elementen en in 2000/2001 volledig is gerenoveerd. een extra buitenkans voor de snelle beslisser, want tot en met 31 december 2009 is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd op rijksmonumenten. De ultieme mogelijkheid dus om deze fantastische woning voordelig aan te kopen! Indeling: souterrain, entree tot de zeer ruime woonkeuken. De keuken is voorzien van een marmeren aanrechtblad en luxe inbouwapparatuur, waaronder een vaatwasser, een 9-pits Boretti-fornuis met twee ovens en dubbele wasemkappen in de originele schouw. Een lichte vloer met vloerverwarming en inbouwkasten over de hele lengte van de keuken maken deze heerlijke woonkeuken meer dan compleet. Via de openslaande deuren is de binnenplaats met berging te bereiken. De binnenplaats is ca. 20 m2 groot en is gelegen op het zuiden.

rd, met open haad g n vi li e ll o lv n stij n hoog plafo parketvloer e

tussenverdieping: toilet (Phillipe Starck) met fontein, natte ruimte voorzien van wasmachine-aansluiting, imposante trapopgang naar de ruime woonkamer met visgraat parketvloer, openhaard en openslaande deuren. De woonkamer is echt iets bijzonders: een hoog plafond met origineel sierstucwerk, twee unieke muurschilderingen, originele lambrisering en blinden voor de ramen maken van deze ruimte een stijlvolle living. De toegangsdeur vanuit de hal naar de woonkamer is versierd met prachtig houtsnijwerk. 1e verdieping: royale open ruimte waarin een werkkamer en badkamer zijn gecombineerd. De moderne badkamer is afgescheiden middels een wand en voorzien van een ligbad, wastafel, douche en toilet met inbouwreservoir. Vanuit de badkamer heeft u uitzicht op de stadsgracht. Deze ruimte heeft over de hele lengte inbouwkasten tot aan het plafond. Eventueel kunt u hier eenvoudig nog een slaapkamer realiseren. 2e verdieping: sfeervolle royale slaapkamer met een houten vloer en een karakteristiek balkenplafond.

tein van toilet met fon arck phillipe St

met luxe woonkeuken aratuur inbouwapp

gbad, kamer met li moderne baddouche en toilet wastafel,

kortom, een buitenkans! Deze woning is echt een bezichtiging waard!

apkamer met sfeervolle sla balkenplafond en houten vloer

t (038) 421 46 04

met berging binnenplaats zuiden op het

www.vanamerom.com

t onument me t sfeervol rijksm ch ra g d a st uitzicht op de


maandag 30 november 2009 • pagina 27

www.deswollenaer.nl

Lijfstijl verwelkomt 1000e vaste klant

Op een doodgewone vrijdagavond stapte Anissa Flokstra samen met haar man na de boodschappen Lijfstijl ondermode binnen. Dat ze vervolgens de duizendste vaste klant zou zijn had ze nooit verwacht. Ze kreeg een waardecheque ter waarde van 50 euro en een kleu-

rige bos bloemen overhandigd door Annemarieke, de eigena-

resse van Lijfstijl. “We wonen al een paar jaar in het winkelcentrum in Zwolle-Zuid, precies tegenover Lijfstijl ondermode”, vertelt Anissa. “We kunnen vanuit het raam zien wat er in de winkel hangt, dus we houden de nieuwe collectie in de gaten. Ik had thuis al een erg mooi setje gezien, dus dat zijn we gaan kopen. Lijfstijl heeft altijd wel wat leuks hangen, dus ik ben erg blij met de cheque. Vooral van het merk Saphh ben ik erg fan en de nieuwe kerstcollectie is erg mooi. Die waardecheque zal niet lang onbesteed blijven.” Vaste klanten hebben bij Lijfstijl echt een streepje voor. Ze ontvangen speciale aanbiedingen, blijven op de hoogte van nieuwe collectie en worden uitgenodigd voor opruimingsacties. Bovendien kunnen ze sparen voor waardecheques die vrij te besteden zijn bij de volgende aankoop.

Buurtzorg is sinds 17 augustus actief in heel Zwolle. Via de huisarts, familieleden en het ziekenhuis komen cliënten met de thuiszorgorganisatie in contact. Men kan ook zelf rechtstreeks bellen. Het motto van Buurtzorg is: persoonlijk, continuïteit en kwaliteit. Buurtzorg is 24 uur per dag bereikbaar en men hoeft geen lid te zijn of te worden om van hun diensten, persoonlijke

verpleging en verzorging gebruik te kunnen maken of een bed of andere materialen te lenen. Er is geen wachtlijst. Men kan dezelfde dag al zorg krijgen. Buurtzorg werkt met een klein, zelfstandig werkend team van wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Het bestaat nu nog uit zes leden en dat kan gaan groeien tot twaalf leden. Daarna komt er weer een

Op donderdagavond 10 december om 20.00 uur vindt in De Kroon in Zwolle een speciale voorpremière plaats van de film DE HEL VAN ’63. De voorpremière komt tot stand in nauwe samenwerking met de Lions Club Zwolle Hanzestad. Naast prominenten uit de regio zal de vertoning worden opgeluisterd door enkele hoofdrolspelers en regisseur Steven de Jong. In samenwerking met Weekblad de Swollenaer geeft de organisatie niet alleen 5 x 2 kaarten weg voor de voorpremière, maar is er ook een MEET & GREET met regisseur Steven de Jong. Om kans te maken op de MEET & GREET en de kaarten stuur je een e-mail, met daarin je naam, adres, leeftijd en telefoonnummer en het juiste antwoord naar: prijsvraag@brugmedia.nl

Wie was de winnaar van De hel van ‘63 a) Kees Verkerk b) Reinier Paping c)

Ard Schenk

Inzendingen dienen voor vrijdag 4 december 2009 binnen te zijn. Prijswinnaars krijgen uiterlijk 7 december 2009 bericht. Werknemers en hun familieleden werkzaam bij Cinema de Kroon of BrugMedia zijn uitgesloten van deelname.

De Wijkverpleegkundige is terug Thuiszorgorganisatie Buurtzorg is een onderdeel van het landelijke Buurtzorg Nederland, een initiatief van Jos de Blok uit Almelo. Buurtzorg wil de ‘oude wijkzuster’ weer terug brengen waar ze hoort, in de wijk, voor de mensen die ze nodig hebben.

VOOR DE SPECIALE VOORPREMIERE VAN

nieuw team op een andere locatie in Zwolle. Het voordeel hiervan is dat de zorg persoonlijk blijft en de cliënt niet steeds andere gezichten ziet. Binnenkort kan men ook huishoudelijke hulp via Buurtzorg krijgen. De betaling van diensten van Buurtzorg gebeurt via de AWBZ. Hierin verschilt de thuiszorgorganisatie niet van andere aanbieders. Buurtzorg O6 -125 54 441 (24 uur per dag) www.buurtzorgnederland.com Zwolle@buurtzorgnederland.com

DE VASTE LAGE PRIJZEN VAN HKC HONY ZWOLLE

24 CO

KOSTUUM

MP

9 LEE

TV

24 CO

.A.

ITALIAANS KOSTUUM OP MAAT GEMAAKT, COMPLEET MET SHIRT EN DAS IN ALLE MATEN VANAF € 249,-

SMOKING

MP

9 LEE

TV

349 CO

.A.

ITALIAANSE SNIT OP MAAT GEMAAKT, COMPLEET MET HEMD EN STRIK IN ALLE MATEN VANAF € 249,-

MP

LEE

TROUWKOSTUUM

TV

.A.

ITALIAANSE STIJL OP MAAT GEMAAKT, COMPLEET MET SHIRT EN DAS IN ALLE MATEN VANAF € 349,-

Voorstraat 25 Zwolle Tel. 038 4218404 Internet hony.nl Zondag gesloten! ARROW | BRAX | FELLOWS | LE DUB | MAC | MARIO BARUTTI | MICHAELIS | PROFUOMO | STONES MASTERHAND | IMMEDIATE | KIMO | CARLO PIGNATELLI | MARIO BARRUTI | LANUGO | ANGELO BENELLI


MAANDAG 30 NOVEMBER 2009 • PAGINA 28

XL

Gewond na aanrijding

RUIT STUK?

ZWOLLE - Een 17-jarige fietsster uit Zwolle is donderdagochtend gewond geraakt bij een aanrijding.

Duo aangehouden voor mishandeling ZWOLLE - In de nacht van don-

derdag op vrijdag zijn twee mannen van 20 en 22 jaar uit Wijhe aangehouden voor mishandeling. Zij zouden een 21-jarige man uit Enschede en een 18-jarige man uit Doetinchem hebben mishandeld bij een uitgaansgelegenheid in de Voorstraat. De verdachten zijn ingesloten op het bureau.

ZWOLLE - Aan de Forelkolk is donderdagochtend een 22-jarige Zwollenaar aangehouden voor rijden tijdens een rijontzegging. Hij was betrokken bij een aanrijding op de Forelkolk. Bij navraag bleek de man een rijontzegging te hebben. De man mocht niet verder rijden en kreeg een procesverbaal.

Schennispleger op Lubeckplein ZWOLLE - Een 31-jarige man uit Zuidlaren is donderdagavond aangehouden voor openbare schennispleging. Hij liep zonder onderkleding over het Lubeckplein. De man is ingesloten.

Inbraak bij bedrijf ZWOLLE - Bij een bedrijf aan de Dokter van Deenweg is donderdagavond ingebroken. De dader(s) verschafte(n) zich toegang tot het pand door een deur te forceren. Er zijn laptops en een onbekend geldbedrag gestolen. De politie onderzoekt de zaak.

BE

RE

Dronkaard steekt zomaar fietser bijna dood ZWOLLE (JPZ) - Straalbezopen trok de 20-jarige M.H. uit Zwolle op 11

april zomaar een jongen van de fiets. Hij deelde vuistslagen uit en stak zijn zakmes van 27 centimeter in het hoofd van de volstrekt onschuldige passant. Die overleefde het zinloze geweld op de Veerallee maar nipt. De officier van justitie eiste maandag tegen H. anderhalf jaar celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Na een avondje stappen, flink wat bier en pure wodka ging de aan wiet verslaafde Zwollenaar flink tekeer die vrijdagnacht. Eerst sloopte hij straatmeubilair en daarna trok hij het 17-jarige slachtoffer zonder enige aanleiding van de fiets. Hij deelde ‘enkele beuken’ uit en trok daarna zijn mes. H. stak de fietser in het hoofd en draaide het zakmes eens rond. Gevolg was een heftig bloedende hoofdwond van ruim zes centimeter lang. De fietser stond doodsangsten uit en dacht dat H. hem dood zou steken. Het slachtoffer heeft nog steeds last van paniekaanvallen. Hij vroeg om 900 euro smartengeld. De 19-jarige knaap erkende de geweldsuitbarsting, maar beweerde niet bewust het mes te hebben gepakt. “Het was allemaal een waas.” Na de steekpartij vluchtte H. voor de politie, maar hij kon al snel door de politiehond worden gegrepen. Hij zit nu 7,5 maand in voorarrest en zat maandag in het beklaagdenbankje voor poging tot doodslag. Door een heftige wietverslaving, alcoholmisbruik en psychische problemen was H. in die nacht compleet ontspoord. “Ik heb spijt en ik schaam me”, blikte de knaap er op terug. Volgens gedrags-

deskundigen moet de verminderd toerekeningsvatbare H. naar een kliniek. Om af te kicken en om behandeld te worden aan zijn psychische problemen. Voor de bijna fatale steekpartij hoorde H. een celstraf eisen van anderhalf jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Dat zou betekenen dat hij begin december vrijkomt en naar de kliniek kan. Op dat spoor zit de rechtbank ook, want H. mag nu alvast (onder strikte voorwaarden) naar huis om zich volgende week in de kliniek te melden. De definitieve uitspraak is over twee weken.

Fiets of scooter weg? ± 100 gebruikte fietsen Vanaf

75,-

± 100 gebruikte scooters/snorfietsen vanaf

350,-

Vechtstraat 15 • Zwolle • 454 42 87

Bedreiging bij Deltion College ZWOLLE - Bij het Deltion College aan de Mozartlaan is op donderdagochtend een ernstige bedreiging binnen gekomen.

Gespecialiseerd in Aanbouw, Uitbouw en Renovatie. Alle kozijnen op maat gemaakt. Zwolseweg 113A, 8275 AD ‘s Heerenbroek Tel: 038-3557400

Strafzaak? Emmawijk 8 8011 CM Zwolle T 038 4234144 F 038 4213870 www.kkfadvocaten.nl

G

Ongeval tijdens rijontzegging

DE GLASSERVICE-EXPRESS 0800-024 01 23 DA N A

Zij reed over de Campus en wilde de weg oversteken. Hierbij werd zij over het hoofd gezien door een 23-jarige automobilist uit Zwolle. Het slachtoffer hield aan de aanrijding een gebroken been over waarvoor ze in het ziekenhuis is behandeld.

bel direkt

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de dader van de bedreiging en werkt daarbij samen met de school, de gemeente Zwolle en het Openbaar Ministerie. Donder-

dagavond heeft de politie een man uit Apeldoorn aangehouden, maar hij bleek niets met de zaak te maken te hebben. De politie vervolgt haar onderzoek naar de bedreiging.

DE ZITTING U bent gedagvaard in een strafzaak en moet voor de rechter komen. Wat gebeurt er dan in de rechtzitting. Nadat de bode uw zaak uitgeroepen heeft, neemt u plaats tegenover de rechter. Hij begint met het vaststellen van uw personalia, wijst u op het feit dat u goed moet opletten en dat u niet verplicht bent om te antwoorden. Hierna krijgt de officier van justitie het woord om te vertellen waarvan u verdacht wordt. Vervolgens gaat de rechter met u het strafdossier doornemen. Hij neemt met u de aangifte door, eventuele getuigenverklaringen en uiteraard uw eigen verklaring. Er worden u allerlei vragen gesteld rondom de gebeurtenis. Dan mag de officier u vragen stellen. Als u wordt bijgestaan door een advocaat, mag deze ook vragen stellen. Vervolgens wordt een eventuele schadeclaim en/ of een slachtofferverklaring behandeld. Hierna komen uw persoonlijke omstandigheden aan de beurt. De rechter wil van alles weten rondom uw gezinssituatie, werk, inkomen, gezondheid etc. Deze feiten kunnen immers van

invloed zijn op de hoogte van een boete of straf. De officier krijgt hierna het woord om te vertellen wat hij van de zaak vindt en welke straf hij eist. Men noemt dit het requisitoir. Daarna krijgt uw advocaat de gelegenheid, om namens u, het woord ter verdediging te voeren. De officier mag daar nog één keer op reageren, waarna uw advocaat mag afronden. Het laatste woord is voor de verdachte. De behandeling is dan gesloten en de rechter zal meteen een uitspraak doen wanneer de zaak niet ingewikkeld is (politierechter). In ingewikkelde en zware zaken doet de rechter pas uitspraak over 14 dagen (meervoudige kamer). Na de uitspraak heeft u 14 dagen de gelegenheid om hoger beroep in te stellen indien u het met de uitspraak niet eens bent. Bij dit alles is rechtsbijstand door een advocaat van groot belang. U kunt daarom altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

IKB

AA

R

C H T

Man negeert winkelverbod ZWOLLE - In een winkel aan de Assendorperstraat is woensdagochtend een 17-jarige Zwollenaar aangehouden voor lokaalvredebreuk. Hij had een winkelverbod en was toch de winkel binnen gegaan waarop hij is aangehouden. Winkelpersoneel heeft de man overgedragen aan de politie.

Tiener mishandeld ZWOLLE - Een 18-jarige Zwollenaar is woensdagavond aan de Nieuwe Deventerweg mishandeld. De man wilde twee personen op de fiets passeren waarbij er een conflict ontstond. De tiener is vervolgens op het hoofd geslagen. De man heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Honden aanleiding mishandeling ZWOLLE - Aan de Gombertstraat is woensdagmiddag een 14-jarige Zwollenaar mishandeld. De jongen liet een hond uit. Aan de Gombertstraat wilde hij zijn hond en die van een andere man uit elkaar houden waarop de eigenaar van de andere hond hem sloeg. De jongen heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Heler gepakt ZWOLLE - Bij een controle op gestolen fietsen bij een school aan de dokter Hengeveldweg heeft de politie een fiets gevonden die als gestolen stond geregistreerd. Het originele slot was vervangen en het plaatje van de fietsenhandelaar was verwijderd. Een meisje wilde met de fiets wegrijden en verklaarde vervolgens dat de fiets van haar vriendje was. De 15-jarige jongen uit Zwolle kwam er vervolgens bij en is aangehouden op verdenking van heling.


MAANDAG 30 NOVEMBER 2009 • PAGINA 29

WWW.DESWOLLENAER.NL

Jade (5) vierde bij Cool Kid verkiezing

Koken als Kaatje

Jade Blok (5) uit Zwolle heeft woensdag de vierde prijs gewonnen tijdens de spannende finale van de Cool Kid Verkiezing 2009 van Specsavers.

Het boek ‘Koken als Kaatje’ is sinds vorige week verkrijgbaar, het boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 35-jarig jubileum van sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis uit Blokzijl. Koken als Kaatje is het derde kookboek in de traditie van Kaatje uit het Overijsselse Blokzijl.

Veertien kinderen streden om de felbegeerde titel en lieten tijdens een modeshow op de ‘ice walk’ zien hoe cool zij zijn met een bril. Jade is ontzettend trots op haar prestatie. “Ook al ben ik niet in de prijzen gevallen. Ik heb een hele leuke dag gehad. Ik vind mijn bril juist heel cool en meedoen aan de finale van de Cool Kid Verkiezing was helemaal te gek!”

Foto: Photo Republic

Specsavers Zwolle Diezerstraat 3 Zwolle

(038) 423 54 77 www.specsavers.nl

Curves doneert aan Pink Ribbon Curves, ’s werelds grootste fitness franchise voor vrouwen, heeft in oktober het recordbedrag van 71.679,77 euro opgehaald voor Stichting Pink Ribbon.

Ieder jaar haalt Curves geld op voor borstkanker, wat Stichting Pink Ribbon direct besteedt aan onderzoek naar bewegen in relatie tot borstkanker. Bij Curves Zwolle was dat 855,07 euro. Quinty Trustfull – ambassadrice van Stichting Pink Ribbon – deed dit jaar de landelijke aftrap voor Curves in Hilversum. Onderzoek wijst uit dat vrouwen die voldoende bewegen 20 tot 40 procent minder kans hebben op het krijgen van borstkanker. In Nederland geldt de norm van vijf dagen in de week dertig minuten bewegen. Hier sluit het dertigminuten fitnessprogramma van Curves perfect bij aan. Curves Zwolle Centrum Molenweg 38 Zwolle (038) 421 42 14

De stijl van Kaatje is nuchter. Drie smaken per gerecht, meer niet. Eerlijk is het uitgangspunt. De ingrediënten zijn vers en uit de streek. Gasten weten deze perfecte eenvoud te waarderen. Koken als Kaatje bevat recepten voor voor-, hoofd- en nagerechten aangevuld met veel basisrecepten. Ieder gerecht is voorzien van een wijnadvies. Hiervoor is Bert van Beek, eigenaar van Wijnkoperij Mondovino te Zwolle, verantwoordelijk. Vinoloog Bert van Beek zegt hierover: “Niet alleen de ingrediënten moesten

overal verkrijgbaar zijn, maar ook de geselecteerde wijnen. Ik heb samen met Harald de wijnen zorgvuldig geselecteerd en uitgebreid toegelicht. Hierdoor wordt het mogelijk dat je thuis, gerechten op Michelinster-niveau maakt en je je ook geen zorgen meer hoeft te maken over welke wijn je je bij welk gerecht moet serveren.” Wijnkoperij Mondovino Van Ittersumstraat 1 Zwolle www.mondovino.nl

VOOR DE BE STE FILMS

DE KROON

DECEMBER 2012

Komt een vrouw bij de dokter

Brothers

start

10 dec Anubis en de wraak van Arghus

Plop en de kabouterbaby

De hel van ‘63

start

start

start

16 dec

16 dec

Avatar

Alvin & The Chipmunks 2

start

17 dec It’s complicated

start

24 dec

start

21 dec

Kerstbuffet 2009 • met live-muziek Inhoud kerstbuffet Kerstbuffet

Eerste en tweede kerstdag Aanvang om 16.30 uur start buffet om 17.00 uur

Per persoon € 39,50 Kinderen van 4 tot 10 jaar € 19,75 Kinderen t/m 3 jaar gratis Reserveren kunt u per mail of telefoon: Hotel Restaurant Zalkerbroek Rijksweg 3, N50 8276 BZ Zalk T.: 038 - 36 36 282 E.: info@zalkerbroek.nl

Soep

Diverse soorten koude vleesen visgerechten, salades, stokbrood met diverse boteren tapenade soorten. Diverse vlees- en visgerechten, diverse groenten- en aardappelgarnituren, geserveerd met diverse sauzen. Diverse soorten ijs, taart en bavarois. Diverse soorten sauzen en slagroom

Rijksweg 3 (N50) 8276 BZ Zalk

17 dec Old Dogs

start

23 dec

Voor info of reserveren: www.minerva-zwolle.nl Ook kan men bellen met de kassa van Cinema de Kroon, tel. 038-4223995 (openingsuren kassa).

CINEMA DE KROON GASTHUISPLEIN 8 ZWOLLE MINERVA FILMLIJN 0900-8185 WWW.MINERVA-ZWOLLE.NL

Wij wensen u fijne feestdagen! Familie van Driesten en medewerkers!

Kerststadswandeling door binnenstad ZWOLLE - De VVV heeft een sfeervolle kerstwandeling door de Zwolse binnenstad georganiseerd. De wandeling wordt opgeluisterd met verrassende elementen, zoals muziek, dans en poëzie. De stadsgids vertelt over de hanzehistorie, de strijd tussen Kampen en Zwolle en de verbrande toren van de Grote Kerk. De gids heeft de sleutel die toegang verschaft tot de best bewaarde geheimen van de stad. Aanmelden voor de kerstwandeling op 11, 13 of 16 december kan nu. De wandeling start op 11 en 16 december om 16.00 uur en op 13 december om 14.00 uur. Kaarten worden, alleen bij voorinschrijving, verkocht bij de VVV winkel in de Hoofdwacht, Grote Markt 20. Voor meer informatie kan men bellen met (038) 421 61 98 of kijk op www.vvvzwolle.nl.

Foto: Pedro Sluiter


MAANDAG 30 NOVEMBER 2009 • PAGINA 30

WWW.DESWOLLENAER.NL

1

MUSEUM

NLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE € 10.00 KORTING* *Korting geldt alleen op lingerie 2 N DEZE ADVERTENTIE € 10.00 KORTING*

*Korting geldt alleen op JANSSEN lingerie KOUSEN EN LINGERIE ERTENTIE € 10.00 KORTING* Spiegelstraat 4, 8011 VE Zwolle EN LINGERIE *Korting geldt alleenJANSSEN op lingerie w 038 4, 4215518, elstraat 8011 VEinfo@kousenlingeriejanssen.nl Zwolle ERIE JANSSEN 18, 011info@kousenlingeriejanssen.nl VE Zwolle 3 4 5

Centrum

Wij zijn weer open. Kom gauw ‘ns langs in onze senlingeriejanssen.nl nieuwe winkel. Bewonder ons nieuwe assortiment. En snuif de geur van verse koffie en thee.

13

Simon Lévelt Zwolle, Kamperstraat 2, 038 4224409

p e cia l6 C a r d

7

8

10

10

6

11 3

9

10

4 5 2

11 12 14

optiek/optometrie n g e r i ezaa k12 van Zw olle 7 13 14

kerij & Lunchroom n Orsouw MAX

1

9

2 8

PRIMERA

Slecht ter been of geen vervoer?

er direct op zoek naar een:

NGGEVENDE NAAM RKER BEDIENING/ ADRES RVEERSTER POSTCODE

GEEN PROBLEEM!

32 uur per week

Weekblad de Swollenaer en Fietsjoe, de fietstaxi van Zwolle, willen graag dat iedereen mee kan doen aan de Sinterklaas ‘Puzzelroete’!

PLAATS

zullen bestaan uit: rveren van bestellingen TELEFOONNR kenen van bestellingen Stuur deze pagina met oplossing op naar: len van gasten geven gen in de winkel

Sint & Piet hebben door Zwolle gewinkeld, om alle cadeautjes te kopen

Constructieweg 41-1 • 8260 AD Kampen

o.v.v. Puzzelroete

reca opleiding DEELNEMENDE WINKELIERS ervaring in de bediening. • Minerva • Haarmode • Ana Sofia ce en kwaliteit de Kroon vriendelijke Rosaliene aanpakker. • Kale Optiek estendige, • Kousen • Visgilde Hans • Van Orsouw pré

Lingerie Janssen conform • Jamin • Jambelle

Daarom geven wij van maandag tot en met donderdag, elke dag 1 GRATIS* rit met de Fietsjoe weg. Reserveren kan op nummer: 06-55713523

Stuur deze pagina o.v.v. Puzzelroete met oplossing op naar: De Swollenaer Constructieweg 41-1 8260 AD Kampen

Helaas waren de Pieten een beetje slordig en hebben ze bij een aantal winkels letters laten vallen. Deze letters kun je vinden door de Sinterklaas Puzzel Roe-te te lopen.

Visscher • Happy • Simon Levelt Fashion Horeca CAO. • VVV • Primera Max • Lise Lingerie

etrokken tot deze vacature?

* De mensen van de Fietsjoe bepalen wie er recht heeft op de dagelijkse gratis rit.

of inleveren bij de VVV-winkel op de Grote Markt en bij het Sinterklaas Museum op de Assendorperstraat 82 bij de winkel van Meinesz & Bennesz. De Roe-te gaat elke week door een ander winkelgebied in Zwolle. Elke week is er een weekprijs te verdienen en voor diegenen die elke week de juiste oplossing hebben ingestuurd verloten wij de Hoofd (piet) Prijs. Inleveren kan tot en met 5 december.

In de winkels die meedoen aan de Puzzelroe-te zijn letters verstopt. Aan de letters zijn nummers gekoppeld. Wanneer je alle letters op de juiste plek onderaan de pagina invult, komt de oplossing te voorschijn.

De prijswinnaar van de weekprijs krijgt 9 december bericht.

Oplossing • Oplossing • Oplossing • Oplossing • Oplossing • Oplossing

cties schriftelijk naar: 1 2 3 rij & Lunchroom Van Orsouw Grote Markt 6

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14


MAANDAG 30 NOVEMBER 2009 â&#x20AC;˘ PAGINA 31

WWW.DESWOLLENAER.NL

Belastingvoorde

Gift voorBelastingvoorde Humanitas

Sint kiest voor Fietsjoe Foto: Pedro Sluiter

Fietsjoe Fietstaxi Zwolle had afgelopen vrijdag een bijzonder belangrijke klant. Sinterklaas verkoos de fietstaxi om zich te laten vervoeren naar een feestelijke bijeenkomst van de wijkvereniging Veeralleekwartier. Eigenaar en initiatiefnemer Arjan Kok is blij met de voorname gast. Een jaar geleden is hij gestart met Fietstaxi Zwolle.

Feestelijke zwangerschapskleding Blijde-Bijdetijdsezwangerschapskleding

Vispoortenplas 5 â&#x20AC;˘ 8011 TH â&#x20AC;˘ Zwolle tel. 038-4230987

Inmiddels zijn de fietstaxiâ&#x20AC;&#x2122;s niet meer uit Zwolle weg te denken. â&#x20AC;&#x153;Deze week heeft Sinterklaas nog weer een aantal keren geboekt. Ook verder zit er een stijgende lijn in het aantal reserveringen. We hebben momenteel vier moderne taxiâ&#x20AC;&#x2122;s, waaronder de speciale Liefdestaxi, en een orginele Indonesische betjak, waarmee we de ritten verzorgen. Populair is ook de drie kwartier durende stadsrondrit langs zo`n twintig bezienswaardigheden die mensen via de VVV kunnen reserveren.â&#x20AC;? Nog op zoek naar een orgineel Sinterklaasof kerstcadeau? De Fietsjoekadobon. Deze is ook verkrijgbaar bij de VVV. Wie de Fietsjoe fietstaxi wil bespreken, kan dat doen via de website www.fietstaxizwolle. nl, telefonisch via 06-557 13 523 of via de VVV.

gemist gemist Foto: Pedro Sluiter

verbouwings OPRUIMING! verbouwings Heel veel OPRUIMING!

monturen Heel veel * monturen

ZWOLLE - Meine Boonstra van het Sinterklaasmuseum in de Assendorperstraat heeft woensdag voor 3.000 euro aan Sinterklaascadeaus overhandigd aan Humanitas.

gratis gratis

(*bij aankoop glazen) De presentjes zijn voor kinderen in achterstandsgezinnen in de regio Zwolle/Kampen. â&#x20AC;&#x153;Ik ben nu ĂŠcht Sinterklaasâ&#x20AC;?, vertelt Boonstra enthousiast. Het bedrag is voor de helft (*bij aankoop glazen) afkomstig uit de entreegelden van het het Sinterklaasmuseum, dat het afgelopen jaar weer driehonderd bezoekers meer trok. De andere helft is geschonken door uitvaartverzekeraar Monuta. Naast de gift aan Humanitas optometrie heeft Boonstra ook nog 300 euro aan Centrum: Diezerpoortenplas 30-32 Tel.: 4212181 cadeaus geschonken aan de stichting Stadshagen: Wade 11 Tel.: 4609367 Dom Sadecra, die zich inzet voor een kindertehuis in Bulgarije. â&#x20AC;&#x153;De cadeaus zijn al aangekomenâ&#x20AC;?, bevestigt hij. optometrie Ook Muziek in de Tent mocht zich Centrum: Diezerpoortenplas 30-32 Tel.: 4212181 verheugen in een gift van 100 euro. Stadshagen: Wade 11 Tel.: 4609367

Sinterklaas * koopt zijn bril bij

ook voor kinderbrillen Voor de lekkerste

Banketbakkerij & Lunchroom

Van Orsouw

LINGERIE 2e ARTIKEL 1/2 PRIJS

SINTERKLAAS lekkernijen

Een speculaas en een roomboter-amandelstaaf van â&#x201A;Ź 8,95

KouSEN EN LINGERIE JANSSEN Spiegelstraat 4, 8011 VE Zwolle Tel: 038 4215518 info@kousenlingeriejanssen.nl

voor

gaat u naar:

â&#x201A;Ź 7,

25

...................

Winkelcentrum Zwolle Zuid Zwolle Centrum Pijmanstraat 12 Spiegelstraat 15b Tel. 038 - 460 21 01 Tel: 038 - 421 58 41

Grote Markt 6 â&#x20AC;˘ 8011 LV Zwolle

Actie van de Sint

Heerlijke voordeelsalade van zalm (10 bollen)

OPENINGSTIJDEN

MA   DI   WO  DO   VR   ZA  

met luxe vissoorten 00 van â&#x201A;Ź 40 voor

â&#x201A;Ź

jambelleâ&#x20AC;˘ m/v m/v

32

50

b e e n b e e n -

VISGILDE HANS VISSCHER

& 

&  NIEUWSTRAATZWOLLEÂ&#x201E;TEL 

Melkmarkt 32 â&#x20AC;˘ 8011 MD ZWOLLE â&#x20AC;˘ T 038 42 34 927 www.hansvisscher.visgilde.nl

Actie is geldig t/m 5 december 2009

Bestel tijdig!

e n e n

o n d e r m o d e o n d e r m o d e

Spiegelstraat 14, 8011 VE Zwolle Spiegelstraat 14,375 8011 VE Zwolle Tel.: 038 42 10 - Email: zwolle@jambelle.nl Tel.: 038 42 10 375 - Email: zwolle@jambelle.nl

jambelleâ&#x20AC;˘ Zwolle pakt uit, m/v

b e e n -

e n

o n d e r m o d e

(en weer voor u in)

kadoWaaRdEBoN

ter waarde van â&#x201A;Ź

5.00

Te besteden t/m 31 december 2009 bij besteding vanaf â&#x201A;Ź 20,00. EĂŠn per klant.


mi GRATIS 20,van €ER bij SHOPP

eding -

MAANDAG 30 NOVEMBER 2009 • PAGINA 32

WWW.DESWOLLENAER.NL

BIG ding le beste minima 0,van € 2

PostcodeKanjer

Sinterklaas thee Sinterklaas koffie

30 miljoen!

KerstLiefhebber thee van koffie of thee? Kom ‘ns langs. Snuif Kerst koffie van koffi e ofLiefhebber thee? Kom langs. Snuif de geur van versgemalen koffi e en van‘ns koffi e of thee? Kom ‘ns thee-melanges langs. Snuif

Sinterklaas voor op je verlanglijstje...

n versgemalen koffievan en thee-melanges en geur ontdek andere smaken. de versgemalen koffie en thee-melanges & andere smaken. en ontdek andere smaken.

Nu ook losse

Postcodeloten

Decembercadeaus

Eenmalig meespelen in de Kanjertrekking van december. Vanaf 14 december 2009 verkrijgbaar bij Primera

Ook voor STAATSLOTEN EN LOTTO Kamperstraat 2, 038 4224409 Kamperstraat 2, 038 4224409 www.simonlevelt.nl Kamperstraat 2, 038 4224409 PRIMERA MAX www.simonlevelt.nl www.simonlevelt.nl Luttekestraat 52, 8011 LS Zwolle • Tel. (038) 423 95 33

GASTHUISPLEIN 2

interklaas S t e h r a a n g a ld o Kijk elke scho a het weer! n ct e ir d s, w u ie n Regio 10 Sinterklaas was me toch boos vorige week! Zo had ik hem nog nooit gezien. Soms is hij wel streng maar nooit echt heel boos ofzo. Maar ik begrijp het ook wel; het is niet leuk als alles misgaat. Wat moeten de kinderen in Nederland nu wel niet van ons denken? Toen de Sint zo boos was geworden in de eetzaal, zag ik twee Pieten heel stiekem de zaal uitsluipen. Behalve een Smul- ben ik ook een beetje een Speurpiet; dus ik ben even later ook de zaal uitgeslopen. Ik wilde wel eens weten waarom ze zo stiekem via de achterdeur naar buitengingen. Natuurlijk wilde ik niet dat ze doorhadden dat ik ze achtervolgde dus ik ging pas de zaal uit toen ze net de deur zachtjes achter zich dicht hadden getrokken. Hierna liep ik op mijn tenen achter ze aan om maar zo min mogelijk geluid te maken. Toen ze de trap van de boot afliepen op weg naar de kade kon ik ze beter zien. Het waren Blufpiet en Stille Piet! En Stille Piet huilde, ik hoorde hem zachtjes snikken. Ik vond het best wel zielig. Was hij zo geschrokken van die boze Sint?

Terwijl ze samen aan de kade zaten en Blufpiet Stille Piet troostte zag ik bij de kade dezelfde man staan die we in de Pepernotenzaak hadden ontmoet. Hij gaf een van de Pieten een zakdoek en ging naast ze zitten. “Jullie hoeven je helemaal niet te schamen”, hoorde ik de man in de lange jas zeggen. “Er zijn heel veel kinderen en grote mensen die net als jullie ook moeite hebben met lezen en schrijven. Dat is helemaal niet erg want daar zijn cursussen voor. Ik ken mensen die jullie kunnen helpen en als jullie goed je best doen kunnen jullie dan ook leren lezen en schrijven.” Hoorde ik dat goed? Konden Bluf- en Stille Piet niet lezen en schrijven? Was dat de reden dat Blufpiet zo opschepte om maar niet te laten blijken wat hij niet kon. Had hij daarom die Pietenschool niet afgemaakt? En was Stille Piet zo stil omdat hij zich zo schaamde? Had hij misschien witte en pure bonbons besteld in plaats van melkchocolade omdat hij niet kon lezen wat er op het briefje stond wat hij had meegekregen voor de bestelling? Ik begon er steeds meer

van te begrijpen. Het paard van Sinterklaas dat bijna vergeten was, de bestelling pepernoten die niet klopte; de pakken van de Pieten die de verkeerde maat hadden en de bestellingen die verkeerd bezorgd werden. Als je als Regelpiet niet goed kan lezen en schrijven kunnen er dingen verkeerd gaan.....Stilletjes sloop ik weer terug naar de eetzaal. Hier moest Sint meer van weten; als hij zou horen dat de twee Regelpieten het echt niet expres hadden gedaan zou hij het wel begrijpen. Toen de Sint zijn toespraak in de eetzaal had beëindigd en richting keuken liep, hield ik hem tegen. “Ik moet je wat vertellen Sinterklaas; het is heel belangrijk.” Sint luisterde naar mijn verhaal over Bluf- en Stille Piet en wat ik over ze ontdekt had. Ik vertelde ook over de man in de notenzaak en over de cursussen. Sint dacht even na. “Zijn ze nog bij de kade?”, vroeg hij me. Ik knikte en samen liepen we snel het dek af. We voegden ons bij het gezelschap en Sint gaf de man van de notenzaak een hand. Na even met hem gepraat te hebben liep hij naar Stille Piet en Blufpiet toe. “Sorry dat ik zo boos was Pieten; ik snap nu dat het niet toevallig was dat er dingen misgingen. Jullie hoeven je niet te schamen; Smul- en Saltopiet zullen samen met de Regelpieten ervoor zorgen dat de bestellingen toch nog goed komen. Als jullie me beloven dat jullie voortaan op een lees- en schrijfcursus gaan. Want deze meneer zegt dat hij mensen kent die die cursussen hier geven. Blufpiet die normaal altijd een grote mond heeft was opeens even helemaal stil. “Is dat echt waar Sint? Bent u niet boos?”, ratelde Stille Piet opeens enthousiast. “Zijn er echt cursussen voor, wanneer mogen we op cursus?” Sinterklaas lachte, zo druk had hij Stille

SINT TIP

DE KROON LEVER DEZE BON IN

Ana Sofia specialist in inspiratie

OP Z ATER DAG 5 DECEMB ER

Tegen inlevering van deze bon.

Piet nog nooit gezien en Blufpiet was opeens zijn tong verloren van blijheid. “Zo waar als ik Sinterklaas heet bestaan er cursussen die je kunnen helpen bij het lezen en schrijven. En als jullie goed je best doen mogen jullie volgend jaar weer gewoon mee op het schip. Als jullie er dan voor zorgen dat er geen flessen wijn bij kinderen terechtkomen, dat jullie Ameriko niet vergeten en dat we niet met de verkeerde chocoladevoorraad opgescheept zitten”, grapte de Sint. Nou, je snapt wel lieve kinderen dat we die middag groot feest hebben gevierd met Pepernotenschuimgebak, kauwgomballensoep, speculaaschampagne, taai-taaipudding en een grote chocoladefontein waar we allerlei lekkers in konden dippen. Sinterklaas was blij dat hij nu wist waarom er zoveel dingen mis waren gegaan. En de twee Pieten waren opgelucht dat ze niet meer met hun geheim hoefden rond te lopen en dat ze nu echt geholpen werden. Nou, volgend jaar komen we gewoon weer terug hoor. En dan gaan alle Regelpieten weer mee. Zullen jullie dan weer net zo blij naar me zwaaien als ik in mijn nieuwe Pietenpak jullie stadje inloop? Ik zal beloven dat ik dan iets minder snoep en wat meer ga sporten zodat het nog goed past. En gaan we dan weer net zo veel lol maken? Ik kijk er nu al weer naar uit. Dag lieve kinderen, tot de volgende keer!

bij de aankoop van een cd krijgt u gratis de cd *New beginnings* cadeau.

bij bioscoop DE KROON

Veel puzzelplezier gewenst

En ga voor slechts

tot ziens bij Ana Sofia

Zwolse legpuzzel, 1000 stukjes, vanaf 8 jaar.

SteenStraat 5-7 8011 tt Zwolle tel: 038 - 4229151 038 - 4228899 www.anaSofia.nl fax: 038 - 4229302 e-mail: anaSofia@planet.nl

€ 7,99

VVV Zwolle (locatie hoofdwacht) Grote Markt 20

5,-

p.p.,

NAAR EEN MIDDAGVOORSTELLING. Deze actie is alleen geldig op zaterdag 5 december en niet i.c.m. andere acties.

CINEMA DE KROON GASTHUISPLEIN 8 ZWOLLE MINERVA FILMLIJN 0900-8185 • WWW.MINERVA-ZWOLLE.NL


maandag 30 november 2009 • pagina 33

Winterfair in winkelgebied Dieze-centrum

In winkelgebied Dieze-centrum wordt op vrijdag 18 december van 14.00 tot 20.00 uur een sfeervolle winterfair gehouden. De Thomas a Kempisstraat, Vechtstraat en Diezerkade zijn dan gevuld met kraampjes en er zijn talrijke activiteiten voor jong en oud(er). “We hebben Swoll Events ingeschakeld, ofwel we pakken het groots aan”, vertelt mede-organisator Erwin Oost. “Er is muziek, een springkussen, straattheater, er staan vuurkorven en er zijn tevens kraampjes met lekkernijen als Glühwein.” De sfeervolle winterfair wordt gehouden om de buurt nog meer op de kaart te zetten. “Er komen steeds meer mooie winkels bij en we willen mensen graag laten ontdekken dat we hier erg veel speciaalzaken hebben. Het wordt gewoon een steeds leukere en gezelligere buurt om te winkelen”, aldus Oost. Mensen die ook graag willen deelnemen aan de winterfair, hebben nog de mogelijkheid om een kraam te huren. Ze kunnen

daarvoor contact opnemen met Suzanne Busch, (038) 454 85 33 of Marjolein van Swoll Events: marjolein@swollevents.nl. Uiteraard is iedereen welkom op de winterfair.

Seniorenbioscoop slaat aan Zwolle valt landelijk positief op als het gaat om bezoekersaantallen voor de Seniorenbioscoop. Promotie Manager Jaap Voges van Cinema de Kroon is er maar wat trots op. “We hebben regelmatig een volle zaal met 380 bezoekers”, vertelt hij. De Seniorenbioscoop voor 50-plussers is er twee keer per maand: in de tweede en vierde week op donderdag, met uitzondering van de vakanties. De senioren kunnen dan voor zes euro inclusief een kop koffie naar de film. Voges: “We zetten het geluid wat minder hard en we zorgen ervoor dat er geen andere voorstellingen zijn, waardoor het rustig is in de foyer.” Het is nu twee jaar geleden dat de Kroon deze dienstverlening begon. Om goed op de wensen van senioren in te spelen, werkt Voges samen met Gerrit van der Brug van de overkoepelende ouderenbonden. Samen maken ze prijsafspraken en verzorgen ze de publiciteit. Eerst draaide de Kroon de wat ’oudere’ films. De Seniorenbioscoop begon

Women’s Destiny actief

Women’s Destiny had zaterdag 14 november weer een verrassende verwenavond voor vrouwen in de volle aula van de Gereformeerde Hogeschool. De ruimte was omgebouwd tot een decor voor het thema Dare to Dream. Er heerste dan ook een gezellige atmosfeer. Er waren optredens van talentvolle zangeressen, acts en dansers met als hoogtepunt een

www.deswollenaer.nl

wervelende bruidsmodeshow. De bruidsjaponnen kwamen van de nieuwe webwinkel van Dynasty Bruidsmode (www.goedkope-

Foto: Jan Boertien

echter pas goed te lopen toen Voges vorig jaar besloot recente films te gaan draaien. “We begonnen met de Vliegeraar, dat was meteen een enorm succes.” De eerstvolgende Seniorenbioscoop is op 10 december. Dan draait de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Voges: “Die is bruidsjaponnen.nl). De vrouwen lieten zich bij aankomst door de mannen verwennen met koffie en eigen gebak en lekkere geurtjes en presentjes. Women’s Destiny is een up to date vrouwenorganisatie die werkt vanuit christelijke principes. De dames doen geen concessies aan professionaliteit op alle gebied. Zo werkte een groot mediateam met de nieuwste technieken en een groot media-

alweer bijna uitverkocht. Dus wie er nog naartoe wil, zal snel moeten reageren.” Cinema de Kroon Gasthuisplein 89 Zwolle (038) 422 39 95 scherm. Women’s Destiny begint naast Verwenavonden ook weer de succesvolle cursus: ‘Vrouw word gelukkig’, eind januari 2010 op de maandagavond eens per twee weken. Wie interesse heeft, kan zich opgeven via de website of per telefoon. Meer informatie staat op de website: www.womensdestiny.nl. Geïnteresseerden kunnen overdag ook bellen met: (038) 376 48 88.

Wilt u huren of kopen of eerst huren daarna kopen?

Er zit muziek in Holtenbroek


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 34

www.deswollenaer.nl

Ontwikkelingen in de IJsseldelta www.ijsseldelta.info

Toekomstige inrichting Zuidwest Kampen in bestemmingsplan Het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid is klaar. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met dit plan. Het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid omvat het gebied ten Zuidwesten van Kampen, evenals het recreatiegebied bij Roggebot, de ontwikkeling van ‘De Oksel’ en daarmee de zone Zwartendijk.

Voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid.

Voor het bestemmingsplan is een Milieu Effect Rapportage (MER) opgesteld. Daarin staat een voorkeursscenario voor de inrichting van de bypass beschreven. Dit scenario is bepaald op basis van de milieueffecten van verschillende varianten. Het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid is gebaseerd op dit voorkeursscenario en omvat een concept inrichtingsplan op hoofdlijnen voor het gehele bestemmingsplangebied.

Het bevat de volgende hoofdelementen: ■

een bypass die geheel in open verbinding met het Vossemeer staat. Hierdoor ontstaat in de bypass een verscheidenheid aan natuur. Dit varieert van verschillende typen grasland in het oostelijk deel, het natuurgebied De Enk in het centrale deel en brede rietoevers, moerasgebieden e.d. aan de westzijde;. de ontwikkeling van een woongebied ‘De Oksel’ gedeeltelijk

■ ■

gelegen op een klimaatdijk in een waterrijke omgeving; 1.100 ligplaatsen voor boten voor de woningen in ‘De Oksel’; een binnenplas in het woongebied met een stedelijk waterpeil, via een sluis in verbinding met de bypass; mogelijkheden voor wandelen en fietsen in een groot deel van de uiterwaarden (noordzijde) en op een groot deel van de dijken van de bypass;

een beschutte vaarverbinding tussen de randmeren en de IJssel voor kleinere recreatieboten (maximale doorvaarthoogte 4.00 meter); verstevigen van de recreatieve functie bij Roggebot met onder meer uitbreiding van 125 ligplaatsen.

Enkele onderdelen moeten nog nader worden uitgewerkt in het definitieve inrichtingsplan voor het ontwerpbestemmingplan.

Het gaat dan onder meer om: ■ de precieze ligging van de ontsluitingsweg naar ‘De Oksel’; ■ de afscherming van bepaalde natuurgebieden tegen verstoring. Wilt u meer weten over de Milieu Effectrapportage en de Eindrapportage Ontwerp Alternatieven en Voorkeursalternatief Bypass Kampen’ (H+N+S, november 2009), kijk dan op www.ijsseldelta.info.

Van voorontwerpbestemmingsplan tot bestemmingsplan: Planning en inspraak Om te komen tot een goed bestemmingsplan voor de Zuidwestzijde van Kampen, moeten heel wat stappen worden doorlopen. Hier leest u wanneer welke stap genomen wordt en op welke momenten u inspraak heeft.

December 2009 Het voorontwerpbestemmingsplan wordt op woensdagavond 9 december besproken in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Kampen. Deze vergadering begint om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Januari 2010 Vervolgens buigt de gemeenteraad zich op maandag 18 januari 2010 over het voorontwerpbestemmingsplan. Ook hier zijn belangstellenden

van harte welkom. Ná instemming van de gemeenteraad liggen zowel het voorontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid als het de Milieu Effect Rapportage (BesluitMER) en de passende beoordeling (natuurtoets) IJsseldelta-Zuid voor iedereen ter inzage gedurende een periode van acht weken vanaf 27 januari 2010. Tijdens deze periode kunnen er zienswijzen ingediend worden. In februari houdt de gemeente Kampen twee informatieavonden waarop een toelichting gegeven wordt op

het voorontwerpbestemmingsplan. Ook is er dan gelegenheid voor het stellen van vragen. Daarnaast stelt de gemeente Kampen een spreekuur in waarin men ook terecht kan voor vragen. De data van het spreekuur en de informatieavonden worden binnenkort via de gemeentelijke informatiepagina in De Brug bekend gemaakt.

Maart 2010 Na afloop van de ter inzage periode (deze loopt af op 23 maart 2010) gaat de gemeente alle zienswijzen verwerken in het ontwerpbestemmingsplan. We spreken in dit stadium dan niet meer van een voorontwerpbestemmingsplan, maar van een ontwerpbestemmingsplan.

September 2010 Het is de verwachting dat de gemeenteraad vervolgens het ontwerpbestemmingsplan in september 2010 vrij geeft voor terinzagelegging, voor een periode van zes weken. Iedereen kan tijdens deze periode

een zienswijze indienen. Als vervolgens alle zienswijzen afgehandeld zijn door de gemeente, dan kan de gemeenteraad het ontwerpbestemmingsplan in 2011 vaststellen.

Informatie Kijk voor de data en tijdstippen van de informatiebijeenkomst en de spreekuren ook op de gemeentepagina van de gemeente Kampen in weekblad De Brug. Of op de websites:

www.ijsseldelta.info of www.kampen.nl


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 35

www.deswollenaer.nl

Klankbordgroep nauw betrokken bij gebiedsontwikkeling De klankbordgroep gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid bestaat uit de volgende leden: organisatie Agrarische Natuurvereniging Camperland ANWB Belangen Gemeenschap Noordeinde Commissie “Ontwikkelingsimpuls Landelijk Gebied IJsseldelta-West” Eigenaren/pachters in het bypassgebied

Bij de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid is een klankbordgroep betrokken. Daarin zitten vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, die actief zijn in het plangebied en vertegenwoordigers van bewoners en grondeigenaren. De klankbordgroep komt regelmatig bij elkaar. De agenda bestaat over het algemeen uit presentaties, bespreking van onderzoeksrapporten en bijpraten over actuele ontwikkelingen in het project. Ook in 2010 wordt de klankbordgroep nauw betrokken bij de uitwerking van de studies, die als basis dienen voor het Projectbesluit, dat de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat begin 2011 neemt.

Aanleg bypass start in 2013 Onder regie van de Provincie Overijssel worden alle plannen voor de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid verder uitgewerkt. In totaal worden meer dan twintig deelonderzoeken uitgevoerd en deelrapportages gemaakt. Deze moeten eind 2010 klaar zijn, zodat op basis daarvan door de staatsecretaris begin 2011 een Projectbesluit kan worden genomen. Daarna wordt de uitvoering voorbereid. De aanleg van de bypass start in 2013. Bij de verdere uitwerking van de plannen gaat het onder meer om het bestemmingsplan, bodemonderzoek, archeologieonderzoek, dijkontwerpen, technische ontwerpen van installaties, geohydrologisch onderzoek, natuurcompensatieplan, verdere detaillering inrichtingsplan, een beheerplan enzovoort. Verder worden verschillende vergunningaanvragen voorbereid.

Bypass in 2015 zichtbaar Vanaf 2013 kan de schop in de grond. De zomerbedverdieping en de aanleg van de bypass kunnen dan in 2015 worden afgerond. Op dat moment zijn alle planonderdelen van de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid gerealiseerd. Voor het oog ligt er dan een bypass. De dijken zijn aangelegd.

De 350 hectare nieuwe natuur is dan gerealiseerd. De wandel-, fietspaden en andere recreatieve voorzieningen kunnen al worden gebruikt en ook de vaargeul, inclusief schutsluis, is dan klaar. Verder is het toekomstig woongebied opgehoogd en is de agrarische structuurversterking uitgevoerd.

Technische voorzieningen In 2015 wordt op landelijk niveau het besluit genomen over het IJsselmeerpeil voor de lange termijn. Na 2015 worden de ontwerpen gemaakt voor het inlaatwerk in de IJsseldijk, een nieuw sluizencomplex bij het eiland Reeve en de kunstwerken bij Roggebot. Die moeten ervoor zorgen dat de bypass als afvoer van hoogwater op de IJssel kan functioneren. Vanaf 2021 worden deze kunstwerken gebouwd. Het geld daarvoor is al

door het rijk gereserveerd. Het pas na 2015 ontwerpen en bouwen van de kunstwerken biedt voordelen, omdat dan rekening kan worden gehouden met de meest actuele inzichten en de besluitvorming over het toekomstig IJsselmeerpeil.

Waterveiligheid De waterveiligheid van het gebied Zwolle, Kampen en omgeving blijft met deze gefaseerde aanpak gewaarborgd. Met het uitbaggeren van de IJssel kunnen voor de korte termijn hoogwaterpieken worden opgevangen. Het afronden van de aanleg van de bypass zorgt ervoor dat ook voor de lange termijn de waterveiligheid gegarandeerd is, bij de voorspelde nog hogere afvoerpieken in de IJssel.

Hengelaarsvereniging “Ons Vermaak” Kampen Kampereilander Pachtersbond Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, Regiowerkgroep Overijssel LTO Noord afdeling West-Overijssel Natuur en Milieu Overijssel Nederlandse Kanobond Nederlandse Melkveehoudersvakbond Omwonenden bypass ten noorden van de N50 Omwonenden bypass ten zuiden van de N50 Stichting Werkgroep Zwartendijk Vereniging Streekbelangen Kamperveen Vereniging voor behoud van de vrije natuur

naam A. Blankvoort R. Gremmen G. Huisman G. van der Kolk M.A. Hullegievan der Geest P. van den Broek K. van Dijk W. Karel M.H. van der WeerdKoldewee G. Mensink H.W. Woudenberg R.J. van de Scheer B. van Triest W.J.A. Hamers B. Zeven S. van Bruggen H. Koopmans

Voorkeursalternatief Onderdijkse Waard Vanaf februari van dit jaar is gewerkt aan een inrichtingsstudie voor het gebied van de Onderdijkse Waard. Voor deze uiterwaard van de IJssel, die grenst aan de bypass, was nog geen uitgewerkt inrichtingsplan beschikbaar. De studie heeft in eerste instantie zes verschillende varianten voor de inrichting van de uiterwaard opgeleverd. Na een aantal ontwerpronden is een inrichtingsplan voor de Onderdijkse Waard ontwikkeld, dat kan rekenen op draagvlak van de projectpartners, de klankbordgroep en de bewoners van het gebied. De ontwikkeling van nieuwe natuur staat centraal in het plan. Hiertoe worden de twee bestaande zandwinputten in de uiterwaard verontdiept. In het plan zijn twee strangen opgenomen. De brede, meest westelijk gelegen strang dichtbij de dijk, vormt de vaarverbinding tussen de IJssel en de

bypass. De andere strang is stromend en krijgt een natuurfunctie. Om verstoring te voorkomen, zal het niet mogelijk zijn om deze strang in te varen. Een ander onderdeel van het plan is de zogeheten migratiegeul, die de uitwisseling van planten en dieren tussen de IJssel en de bypass mogelijk moet maken. Deze ecologische verbinding zal op de meestromende strang worden aangesloten. De vegetatie in de Onderdijkse Waard zal vooral bestaan uit verschillende typen graslanden (stroomdalgrasland, glanshaverhooiland en nattere graslanden). Het beheer van de uiterwaard zal naar verwachting plaatsvinden door (grote) grazers. Meer informatie over het plan voor de Onderdijkse Waard (inclusief een kaartje) is te vinden op www.ijsseldelta.info.


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 36

www.deswollenaer.nl

(vervolg vorige pagina)

Ontwikkelingen in de IJsseldelta Bodemonderzoek in uitvoering

Wonen op een klimaatdijk De klimaatdijk Kampen vormt een onderdeel van het project IJsseldelta-Zuid. In de IJsseldelta van Kampen vormen de dijken en de hoger gelegen zandgronden van oudsher de basis voor bewoning. Op deze wijze is om Kampen heen een combinatie van dorpskernen en verdichte dijklinten ontstaan.

1.

2.

Door een gedeelte van de dijken langs de bypass te verbreden tot een robuuste klimaatdijk, wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van een nieuwe hooggelegen woonkern bij Kampen, met grachten, een sluis en een haven. (zie afbeelding 2).

1. Impressie bebouwde klimaatdijk. 2. Impressie woonkern op klimaatdijk met binnenhaven.

De ontwikkeling van de klimaatdijk en omgeving bevat de volgende elementen: ■ tracé bypass gelegen op locatie van oude zeekreek; ■ eerherstel oude Zwartendijk met een nieuw nat achterland; ■ woongebied als nieuwe woonkern, niet als uitbreidingswijk van Kampen; ■ nieuw woonwatermilieu met diverse gezichten: wonen aan de gracht, aan de binnenplas met recreatieoever en op dijkniveau langs de bypass (zie afbeelding 1).

IJsseldelta-Zuid onderdeel van Deltaprogramma Het kabinet heeft in 2000 een nieuw uitgangspunt gekozen voor de aanpak van hoogwater: Ruimte voor de Rivier. In plaats van het alleen verder verhogen van dijken worden op dit moment op diverse plaatsen in het land maatregelen voorbereid om de rivieren letterlijk meer ruimte te geven, waardoor de waterstanden dalen. Daarmee wordt het Nederlandse riviergebied klaargestoomd om ons land beter te beschermen tegen toekomstig hoogwater.

Veilige waterafvoer

De gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid is door het kabinet opgenomen in het Deltaprogramma. Staatssecretaris Huizinga beschouwt de ontwikkeling als een tastbaar voorbeeld van dat Nationale programma, waarin overheden samenwerken aan een klimaatbestendig Nederland. Het project is van groot belang voor het behoud van de waterveiligheid in het gebied Zwolle, Kampen en omgeving.

In totaal worden in Nederland veertig rivierverruimende maatregelen voorbereid en uitgevoerd, die zijn vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier, waarmee de Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd. De maatregelen moeten er in ieder geval voor zorgen dat de veiligheid in alle gebieden uiterlijk in 2015 in overeenstemming is met het wettelijk vastgestelde veiligheidsniveau. Dat betekent dat dan een hoeveelheid water van 16.000 kubieke meter per seconde (6 olympische zwembaden) die ons land via de Rijn binnenkomt,

veilig door de rivieren kan worden afgevoerd. Een belangrijke tweede doelstelling is dat de maatregelen zoveel mogelijk bijdragen aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied.

In de komende periode worden in het toekomstige bypassgebied bodemonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten daarvan worden gebruikt als “onderlegger” voor de verdere uitwerking van de plannen. Zo is het o.a. nodig om de samenstelling en sterkte van de ondergrond in beeld te hebben voor het ontwerp van de nieuw aan te leggen dijken. Ook wordt gekeken naar archeologische elementen. Om de bodem goed in beeld te brengen worden twee methoden in combinatie gebruikt. Met een speciaal voertuig worden grondradarmetingen uitgevoerd. Hiermee kunnen bodemkaarten worden gemaakt, die inzicht geven in de bodemopbouw tot 8 meter diepte. Aanvullend zijn op diverse plekken grondboringen nodig. Door deze aanpak kan het aantal boringen aanzienlijk minder zijn dan bij een onderzoek met alleen maar boringen, zoals meestal wordt toegpast. Ook is hierdoor nauwelijks inzet nodig van zwaar materieel voor de sonderingen en boringen. De grondeigenaren zijn inmiddels per brief geïnformeerd over de exacte gang van zaken.

Projecten in Overijssel Alleen al langs de IJssel worden in Overijssel zes maatregelen genomen om het water de ruimte te geven en een waterstandsdaling te realiseren. De provincie Overijssel werkt hierbij nauw samen met alle partners in de verschillende gebieden. Naast IJsseldelta-Zuid gaat het stroomopwaarts om: ■ dijkverlegging Westenholte bij Zwolle; ■ uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler uiterwaarden; ■ hoogwatergeul VeessenWapenveld; ■ uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden bij Olst; ■ uiterwaarvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard bij Deventer.

In de stuurgroep gebiedsontwikkeling IJsseldelta Zuid werken de volgende partijen intensief samen: de gemeenten Kampen, Zwolle, Dronten en Oldebroek, Waterschappen Groot Salland en Zuiderzeeland, de ministeries van VROM, LNV en het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Staatsbosbeheer en de provincies Flevoland en Overijssel.


maandag 30 november 2009 • pagina 37

www.deswollenaer.nl

Grand Cru als hoofdprijs             

Tonnezotters installeren prinsen Carnavalsvereniging de Tonnezotters heeft zondagmiddag 22 november de nieuwe Hoogheid Prins Karre 1e geïnstalleerd voor het aankomende seizoen.

Bezoekers van Zwolle Culinair kregen op de stand van Schuttelaar delicatessen en wijnen de kans een ‘Mistery Wine’ te proeven. Ze moesten vervolgens het land, het gebied en het druivenras raden van de onherkenbare, rode wijn. Uit de vele inzendingen zijn drie winnaars getrokken die het meest juiste antwoord noteerden. Op de foto Remco van Looijengoed, Bedrijfsleider en Vinoloog van Schuttelaar delicatessen en wijnen, die aan één van de drie winnaars de

prijs uitreikt. De winnaars kregen een Magnum Chateau Dauzac Grand Cru Classé uit de Margaux ter waarde van 75 euro. Schuttelaar Delicatessen & Wijnen Luttekestraat 21 Zwolle (038) 421 51 96 www.schuttelaarbv.nl info@schuttelaarbv.nl

Lijfstijlstudio Akke de Boer nu ook in Zwolle

Prins Karre 1e heet in het dagelijkse leven Jos Rosendaal en is een geboren en getogen bewoner van Schelle. Hij heeft al vijftien jaar ervaring in het vijfentwintig zijn en is werkzaam AB Oost. Zijn adjudanten zijn Koetse (Johnny Koetsier) storingsmonteur bij AEP, en Kladschilder (Ronny Meiberg), zelfstandig schilder. Dit seizoen viert de jeugd van Zwolle-Zuid het carnaval onder aanvoering van Jeugdprinses Kim 1e en haar

Akke de Boer opent 1 december in Zwolle haar tweede exclusieve Lijfstijlstudio geopend. In de studio aan de Luttekestraat 56 biedt ze kritische mannen en vrouwen het cosmeticaconcept van Ariane Inden voor optimale huidverzorging met perfect resultaat. Dit cosmeticaconcept wordt in haar studio aangevuld met kleur- en stijladviezen, definitief ontharen en zichtbare huidverbetering met behulp van Ultra VPL®, bruin zonder schadelijke UV door tannen met SunFX en de verkoop van de exclusieve producten van KOH cosmetics (hand- en lichaamsverzorging). Akke beseft dat de kritische man of vrouw van deze tijd op een duidelijke en eerlijke

manier geïnformeerd wil worden. Voordat de behandeling begint, analyseert de specialiste eerst de huidconditie van iedere klant met de huidanalyse computer. Na de behandeling krijgt de klant een perfect bij de huid en stijl passende make-up. Als onderneemster die oog heeft voor de nieuwste ontwikkelingen op haar vakgebied kan de man en vrouw met overmatige beharing én huidproblemen bij Akke terecht voor een behandeling met de

Ultra VPL®. Zij kunnen kiezen uit enerzijds een effectieve behandeling voor duurzame haarverwijdering en anderzijds diverse huidverbeterende behandelingen, zoals huidverjonging en de behandeling

adjudant Endy. Jeugdprinses Kim 1e is twaalf jaar en volgt haar lessen op het Carillon. Haar adjudant Endy is elf jaar houdt ook van computerspelletjes, leest graag stripboeken en speelt badminton. Endy volgt ook zijn lessen op het Carillon. Zowel bij Kim als bij Endy zit carnaval in het bloed, ze worden al jaren door hun ouders op sleeptouw genomen door Sassendonk.

van hyperpigmentatie, couperose behandeling, acné behandeling een het verminderen van rimpels, kraaienpootjes en fijne lijntjes. Kijk voor meer informatie op: www. akkedeboer.nl.

MARKT ACTIE - ZWOLLE ZUID

IEDERE WOENSDAGMORGEN VAN 8.00 - 12.30 UUR 25 stuks .

. . . . . . . .

2.99

Laatste kans!!

Trekking woensdag 2 december 10.30 uur vakantiecheque t.w.v. 750 euro, of 10 waardebonnen à 50 euro

ZWOLSE KAASHANDEL AAN HET ROT Oh kom er eens kijken... Voor wie hem nog niet heeft, hebben wij voor iedere klant nog een kalender cadeau. Heerlijk vers gesneden kaas en natuur gerijpt, de beste kwaliteit voor een vaste lage prijs o.a.

JONGE GOUDSE KAAS KILO . . . . . . JONG OF ROMIG BELEGEN KAAS KILO . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . KOMIJNE KAAS KILO. . . . . . . . . . . . . . 10 SCHARRELEIEREN MAAT L. . . . .

6.95 6.95 6.95 1.50

Verder hebben wij een ruim assortiment magere kaas 35+ (30% minder vet en minder zout) en vele boerenkazen ook met kruiden

buter - beenmode zwolle

AANBIEDING Fietsshopper

per stuk € 10,2 voor...............17,50 Bij besteding van € 10,GRATIS MARKTSHOPPER

MARKTSLAGER JAN NIJBOER DEZE WEEK • Rookworst , grof of fijn 4 stuks . . . . . . . . . . . . . . . 5,50 • Balkenbrij per kilo. . . . . . . . . . . . . . . 3,75 • Knarsribben 3 kilo. . . . . . . . . . . . . . . . 4,95 Ook hebben wij alles voor een heerlijke pan erwtensoep, zoals platte ribben, hips & hamschijven

WAARDEBON GRATIS bij inlevering van deze bon exclusief Camembert kaasje bij aankoop van 750 gram kaas naar keuze.

ARENDS, GROENTE EN FRUIT Mandarijnen Zoet en zonder pit

U BOFT ALS U VAN VIS HOUDT!

Dameskniekousen ruit 2 lekkerbekken paar euro + 250 gram kibbbeling

4

5

samen . . . . . . . damespanty Alleen geldig op de markt

-opengewerkt zwart en bruin

7.50

Kolderwee textiel

4 stuks 5 euro Beeren ondergoed

voor heren, dames, jongens en meisjes.

• CASHEWNOTEN 250 GRAM . . . . . . . . . . . . 2,80 + 50 GRAM GRATIS • BLOKKEN AMANDELMARSEPEIN 250 GRAM . . . . . . . . . . . . 1,95 • VELE SOORTEN JAPANSE MIX PER ZAK 1,80 OF 1,95 3 ZAKKEN . . . . . . . . . . . . . 5,00

Op de markt Zwolle-Zuid

GRATIS 1 rol patroontekenpapier (10 meter) bij 1 meter plakvlieseline à 1,95

Deze week bij • 8 speculaasrondo’s bereid met amandelspijs .................. 3,25 • 3 stukken gevulde speculaas nu ..... 2.95 alle soorten brood voor u op de markt gesneden! Kent u onze heerlijke zeebonk al?


maandag 30 november 2009 • pagina 38

www.deswollenaer.nl

JONGENS-MEISJES

MINI

TOPTITELS

katoen/elasthan blijvend elastisch maten 23-38

helder 100 lampjes

o.a. Zwartboek, Burn after Reading, Seven Pounds en Apocalypto

DESSIN SOKKEN

3 PA A R

1.39

Elders 2.79 3.95

KOKER

KINDER PUZZELS 24 stukjes

KERST DVD VERLICHTING SPEELFILM

mini kerst verlichting 20 lampjes

0.79

OUTDOOR

VERLENG SNOER lengte 15 meter 3x1.5 mm2

S E T/5 Elders 1.49 1.79

SUPERSOFT

0.75

WOON DEKEN afm. 150x200 cm uni of dierprint

Elders 19.95 24.95

2.39

Elders 13.95 17.95

DECO

7.95

KERST DORP afm. 47x25x25 cm met ledverlichting en muziek

13.95 29.95 Elders 49.95 59.95

Elders 4.95 8.95

2.79

ELHO DELIGHT

KERSTBOOM STANDAARD met verlichting diverse kleuren

Elders 9.95 14.95

5.95

JONGENS FLEECE

VEST of SWEATER met print maten 92-134

Elders 6.95 7.95

3.99

Nu 223 winkels in Nederland, België en Duitsland. Kijk voo


maandag 30 november 2009 • pagina 39

www.deswollenaer.nl

INPAK PAPIER rol: 50x 250 cm

0.48 EN 3 ROLL

ZOEK UIT

MINI KUNST

JONGENS-MEISJES

transformer robot, paarden speelset, pluchegitaar of princess telefoon

fraaie uitvoering 90 cm hoog

o.a. Cars, Dora en Spiderman maten 92-128

SPEEL GOED

Elders 6.95 8.95

3.49

KERST BOOM

Elders 5.95 7.95

AFTERSHAVE + BODYSPRAY FAKE BONT

CADEAU SET for men Insignia aftershave 50 ml bodyspray 150 ml

Elders 3.95 4.95

1.99

3.49

DAMES PANTOFFEL diverse kleuren maten 36-41

Elders 2.98 3.98

1.98

FLANEL PYJAMA

4.95

Elders 7.95 8.95

LICENTIE

KNUTSEL SET kaartmaakset, schilderset of stempelset o.a. LPS, Dora Cars, Spiderman of Princess

Elders 2.49 3.98

TIP DE MUIS

INDIGO EAU DE PARFUM OF OLD SILVER

diverse titels o.a. Kerstmis

dames-heren diverse geuren 100/90 ml

PRENTEN BOEK

Elders 3.95 4.95

2.19

EAU DE TOILETTE

Elders 1.98 2.98

1.19

1.29

VERLICHTE GLASBAL op batterijen (niet bijgesloten) 5 Leds Ø 10 cm

Elders 3.95 4.29

2.49

oor adressen of informatie op onze website: www.action.eu

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van ma. 30-11 t/m za. 5-12

ig d e l l o v d n e s s a r ver g i l e d r o o v d n e v er b az

SINT NICOLA AS


maandag 30 november 2009 • pagina 40

Goud levert veel op De goudprijs is hoog en dat is te merken bij veilinghuis De Voorstraat. "Veel mensen komen goud inleveren", vertelt eigenaar Puk Timmerman. Hij taxeert het goud, biedt een prijs en betaalt vervolgens direct de contante waarde uit. "Mensen komen met sieraden en munten, maar ook beschadigd goud kan men gewoon aanbieden. Alles is welkom. Mijn klanten verkopen het goud soms omdat ze geld nodig hebben, maar er zijn ook veel mensen die het verkopen omdat ze gewoon beseffen dat ze er nu veel geld voor krijgen." In de twintig jaar van haar bestaan heeft veilinghuis De Voorstraat een goede naam opgebouwd in Zwolle en verre omstreken. Timmerman doet voornamelijk de aan- en verkoop uit inboedels en verzamelingen. "Geen grote spullen, zoals meubels", benadrukt hij, "maar vooral postzegels, post(waarde)stukken, eerste dag enveloppen, prentbriefkaarten, ansichtkaarten, zichtkaarten, oude foto's, stereokaarten, stereofoto's, munten, penningen, speldjes, sigarenbandjes, suikerzakjes,plaatjesalbums en veel andere verzamelingen." Iedere eerste woensdag van de maand is de zaalveiling. De dag voorafgaand aan de veiling en op de dag zelf is het kijkdag. "Van donderdag tot maandagmiddag is de na-veiling, die blijft altijd staan op de site op internet", legt hij uit. Iedereen kan aan deze veilingen meedoen per fax, e-mail of telefoon. Voor inlichten kan men altijd bellen van maandag tot en met zaterdag tot 16.00 uur tijdens de openingstijden van de winkel van het veilinghuis. Daar kan men ook terecht voor diverse opbergsystemen voor verzamelingen.

Wintertrial voor goed doel De zevende 4x4 Wintertrail, georganiseerd door de Rotary Oldebroek, wordt op 5 december verreden. Op verschillende parcoursen wordt in terrein met hoogteverschil en waterbakken gereden en zoals elk jaar zorgen terreinwagens en hun rijders voor veel spektakel, modder en stunts.

SW

De opbrengst van de 4x4 gaat naar diverse goede doelen: SODA, de Stichting Ondersteuning Doctors for life Afrika is begunstigde, net als Weidebeek in Wezep, een woonvorm voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en de Kinderoncologie van de afdeling Radiotherapie van het AMC in Amsterdam. Inschrijving is mogelijk voor de ochtend, de middag of voor beide. Op de site van de Rotary Oldebroek, www. rotaroldebroek.nl en op www.4x4wintertrail. nl zijn inschrijfformulie-

ren te downloaden. Hoofdsponsor van de 4x4 Wintertrail is Nissan Rorije uit Wapenveld. Op 2 december wordt net als vorig jaar een B2B-editie gehouden worden, deze duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Voor de Business to Business Winterchallenge, gesponsord door Landrover, kunnen bedrijven zich inschrijven die met hun medewerkers, relaties of klanten een aangename en geheel verzorgde dag op de crossbaan in Heerde terrein willen rijden.

Van borst tot boterham Veilinghuis De Voorstraat Voorstraat 23 • Zwolle www.devoorstraat.nl T (038) 421 10 45 F (038) 423 38 05 veilinghuis@devoorstraat.nl

Cursussen Spaans

Taaltrainingen Spaans La Caracola start op woensdag 5 januari de cursus ‘De todo un poco’ (van alles een beetje). Deze cursus vormt de ideale basis voor een vakantie in Spanje of Latijns-Amerika. Deze cursus van tien lessen kan zowel ’s ochtends als ’s avonds gevolgd worden. Op donderdag 10 december is er een info-avond van

www.deswollenaer.nl

19.00 tot 20.30 uur. Voor inschrijving of meer informatie bezoek: www.lacaracola.nl of bel: (038) 421 89 31.

De eerste zes maanden heeft een baby niets anders nodig dan borstvoeding, maar hoe gaat het dan verder? Wat, wanneer of hoeveel geef je erbij? En wanneer geef je dan nog borstvoeding? Wat is dan nog het nut van borstvoeding? Dit en meer komt aan bod tijdens de informatiebijeenkomst van borst tot boterham volgens de Rapleymethode. Deze methode van introduceren van vaste voeding gaat er vanuit dat een kind van zes maanden meestal prima zelf kan eten en geen gepureerde prakjes nodig heeft. Deze informatiebijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 15 december van 19.30 tot 21.30 uur in het

Borstvoedingscentrum. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon en 12,50 euro met partner. Belangstellenden kunnen zich via de website aanmelden. Borstvoedingscentrum zwolle Assendorperstraat 236 (038) 452 70 72 www.bvcz.nl geopend dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Programmering

...voor de commerciële regionale tv-zender voor Zwolle, Kampen, IJsselmuiden, Genemuiden en Hasselt

U vindt BrugTV op

KanaaL

53

(731,50 MHz)

maandag 30 november 9.00 uur: dag.tv

18:00 uur: brug.tv regionieuws - met de laatste nieuwsfeiten uit de regio 18:10 uur: Weerbericht – met Gert Voerman 18:12 uur: brug.tv Sinterklaas regionieuws – Elke schooldag het laatste nieuws over de avonturen van Smulpiet en de regelknechten 18:18 uur: Hart voor muziek – Hét Nederlandse muziekprogramma 18:45 uur: Clip & Klaar - Een kijkje achter de schermen van een muziekclipproducent. 19:00 uur: Herhaling bovenstaande programmering tot dinsdagochtend.09:00 uur.

dinSdag 1 deCember 9.00 uur: dag.tv 18:00 uur: brug.tv regionieuws - met de laatste nieuwsfeiten uit de regio 18:10 uur: brug.tv Sinterklaas regionieuws – Elke schooldag het laatste nieuws over de avonturen van Smulpiet en de regelknechten 18:16 uur: TopSpeed - Het programma dat draait om alles wat met snelheid te maken heeft. 18:36 uur: Watersportland - met volop aandacht voor alle aspecten van de watersport. 19:00 uur: Herhaling bovenstaande programmering tot woensdagochtend 09:00 uur.

WoenSdag 2 deCember 9.00 uur: dag.tv 18:00 uur: brug.tv regionieuws - met de laatste nieuwsfeiten uit de regio 18:10 uur: Weerbericht – met Gert Voerman 18:12 uur: brug.tv Sinterklaas regionieuws – Elke schooldag het laatste nieuws over de avonturen van Smulpiet en de regelknechten 18:18 uur: mijn reis is top – Reisprogramma met de meest uiteenlopende bestemmingen 18:50 uur: de gebroeders Ko Sinterklaasshow – Een gezellig programma van de gebroeders Ko, met en voor kinderen, met veel liedjes, mopjes en verhaaltjes over Sinterklaas. 19:00 uur: Herhaling bovenstaande programmering tot donderdagochtend.09:00 uur.

donderdag 3 deCember 9.00 uur: dag.tv 18:00 uur: brug.tv regionieuws met de laatste nieuwsfeiten uit de regio. 18:10 uur: brug.tv Sinterklaas regionieuws – Elke schooldag het laatste nieuws over de avonturen van Smulpiet en de regelknechten 18:18 uur: LifestyleXperience - met onderwerpen als culinair, wonen, geld, beauty health etc. 18:50 uur: de gebroeders Ko Sinterklaasshow – Een gezellig programma van de gebroeders Ko, met en voor kinderen, met veel liedjes, mopjes en verhaaltjes over Sinterklaas. 19:00 uur: Herhaling bovenstaande programmering tot vrijdagochtend 09:00 uur

vriJdag 4 deCember 9.00 uur: dag.tv 18:00 uur: brug.tv regionieuws - met de laatste nieuwsfeiten uit de regio. 18:10 uur: Weerbericht - met Gert Voerman 18:12 uur: brug.tv Sinterklaas regionieuws – Elke schooldag het laatste nieuws over de avonturen van Smulpiet en de regelknechten 18:16 uur: Watersportland - met volop aandacht voor alle aspecten van de watersport (h.) 18:36 uur: TopSpeed - Het programma dat draait om alles wat met snelheid te maken heeft. 19:00 uur: Herhaling van bovenstaande programmering tot middernacht.

ZaTerdag 5 deCember 00:00 uur: brug.tv Weekoverzicht – overzicht van het nieuws van afgelopen week. 00:18 uur: Weerbericht – met Gert Voerman 00:20 uur: meinesZ & deinesZ – Meine gaat in gesprek met kinderen van Dr. Schaepmanschool in Kampen over Sinterklaas. 00:40 uur: aranka op Zaterdag – Aranka Wijnbeek bezoekt de expositie over winterheiligen in het Ikonenmuseum in Kampen. 01:00 uur: Herhaling van bovenstaande programmering tot middernacht.

Zondag 6 deCember 00:00 uur: brug.tv Weekoverzicht - overzicht van het nieuws van afgelopen week. 00:18 uur: Weerbericht – met Gert Voerman 00:20 uur: brugmedia-Zakelijk! Tv – Een businessto-business programma met elke uitzending nieuwe gasten. Deze week schuiven Arjan Broekman van Het Proeflokaal van Zwolle en Ruben Koopman van Koopman Consultancy. 01:00 uur: Herhaling van bovenstaande programmering tot maandagochtend. 09:00 uur.


maandag 30 november 2009 • pagina 41

www.deswollenaer.nl

Sanidrõme Disselhorst reikt reischeque uit

Cristal Cleaning Zwolle start met FashionCare® Cristal Cleaning Zwolle heeft op zaterdag 21 november in de Glazen Ruimte in Maarssen het FashionCare® contract ondertekend. Hiermee behoort Cristal Cleaning Zwolle tot de selecte groep textielreinigers in Nederland die op 1 januari 2010 van start gaan met het nieuwe kwaliteitsconcept FashionCare®.

Boom regionale uitgevers/Wilbert Bijzitter

Opleiding frequentie therapie Centrum de Zonneschakel start een opleiding frequentiehterapie. Cursisten leren werken met de pendel/biotensor om verantwoord het energieveld van mens en dier te doorgronden en te balanceren. De opleiding begint in januari en de informatieavond over deze opleiding wordt 15 december gehouden om 20.00 uur. Voor meer informatie en opgave: Anneke De Winne, Geert Grootestraat 150, Zwolle, (038) 452 53 82 of 06-301 95 541, e-mail anneke@zoneschakel.nl, website: www.zonneschakel.nl.

De heer en mevrouw Steenwijk uit Dalfsen zijn de gelukkige winnaars geworden van een achtdaagse reis naar Bryce Canyon in Amerika ter waarde van 3.000 euro. Op vrijdag 20 november ontvingen zij uit handen van Rikus Tijhuis van Sanidrõme Disselhorst in Nieuwleusen en Frans Schrotenboer van Thermic de bijbehorende reischeque. De reis is verloot onder de klanten van Sanidrõme Disselhorst die een Thermic Bryce designradiator hebben gekocht. Zoals de foto laat zien, waren de heer en mevrouw Steenwijk zeer gelukkig met deze prijs. Sanidrõme Disselhorst (0529) 48 43 53 www.sanidrome.nl/disselhorst disselhorst@sanidrome.nl

Isala klinieken voorbereid op Mexicaanse griep

FashionCare® is een uniek concept voor onderhoud en reiniging van kleding en overig textiel. Kleding behoudt haar mooie en oorspronkelijke uitstraling door verzorging bij de professionele FashionCare® textielreiniger. Kleding wordt gegarandeerd weer als nieuw aan klanten geretourneerd. De FashionCare® textielreiniger is een professioneel, modern en gecertificeerd bedrijf dat aan de strengste eisen en normeringen voldoet. Klanten zijn er daarom van verzekerd dat ze bij een FashionCare® textielreiniger de beste kwaliteit textielreiniging krijgen. Het FashionCare® Kwaliteitcertificaat staat garant voor een optimale kwaliteitscontrole

De Isala klinieken hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat patiënten in het ziekenhuis besmet worden met Nieuwe Influenza A (H1N1). Het zijn maatregelen voor patiënten, bezoekers en specifiek voor kinderen. De Isala klinieken zijn hiertoe overgegaan omdat door de toename is van volwassenen en kinderen met de nieuwe griep in Nederland en omdat de Isala klinieken regelmatig patiënten met Nieuwe Influenza A opnemen in het ziekenhuis. Patiënten met koorts of een grieperig gevoel die een afspraak in het ziekenhuis heb-

ben, wordt gevraagd dit te melden bij de balie van de polikliniek. De patiënt krijgt dan een mondkapje en handenalcohol om zijn handen te reinigen. Sinds het uitbreken van de Nieuwe Influenza A in juni hebben de Isala klinieken patiënten al direct in quarantaine geplaatst als er een vermoeden van een besmetting met

op het gebied van reinigingskwaliteit, finishing én klantenservice om aan de allerhoogste verwachtingen en wensen van klanten te kunnen voldoen. FashionCare® is ook duurzaam. De textielreinigers voldoen aan de hoogste milieunormen en voeren jaarlijks energiebesparende maatregelen door. FashionCare® is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Textielreinigers (Nettex). Cristal Cleaning Zwolle-Zuid Patriottenlaan 2 • Zwolle (038) 465 85 59 Cristal Cleaning Zwolle-Noord Dobbe 8 • Zwolle (038) 454 25 65

Nieuwe Influenza A bestond. Het personeel is de afgelopen maanden extra alert gemaakt op de algemene hygiënemaatregelen. Daarnaast is er voor hen een uitgebreide instructie beschikbaar wat zij moeten doen als een patiënt wordt opgenomen met verdenking van Nieuwe Influenza A. De maatregelen zijn ook gepubliceerd op de website: www.isala.nl. Algemene vragen over het griepvirus is te vinden op www.grieppandemie.nl.

Randstad Inhouse Services zoekt voor:

postsorteerders/datatypisten m/v Wil jij TNT komen versterken in de drukke decembermaand? Wij bieden een goede beloning, een ploegentoeslag voor uren na 18.00 uur en een prettige werksfeer!

� Ben jij 18 jaar of ouder? � Ben je beschikbaar in de weken 50, 51, 52 en 53? � Ben je in de ochtend, middag, avond, nacht of een combinatie daarvan beschikbaar?

� Heb je een goede lichamelijke gesteldheid? � Spreek je goed Nederlands? � Voor de functie van datatypist vragen wij een goede typevaardigheid.

Interesse? Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Bel gratis 0800 - 235 22 72 of kijk op www.randstad.nl Randstad Inhouse Services TNT Post Antony Fokkerstraat 4, Zwolle (038) 420 90 30 zwolle.7783@nl.randstad.com


maandag 30 november 2009 • pagina 42

www.deswollenaer.nl

Bouw & Woning Bouw & woning Het komende half jaar maandelijkse kennismakingsaanbiedingen

* BINNEN- EN BUITENSCHILDERWERK

GRATIS wand- en vloertegels

* ALLE SOORTEN WANDAFWERKING

Sfeer in huis

bij aanschaf van uw complete badkamer inclusief montage*

* HOUTROTREPARATIE

Altijd een scherp uurtarief en alle A-merken voordelig geprijsd! Onze extra voordelen: -

Geen voorrijkosten, geen reistijdvergoeding tot 25 km. Persoonlijk en professioneel. (wij doen alles zelf) Meer kwaliteit en design voor betere prijzen. Aangenomen of op regie voor particulier en zakelijk.

* Maximaal 15% over het offertebedrag aan materialen. Geldig op alle aanvragen in december 2009. ALLROUND ADVIES & INSTALLATIEBUREAU • BADKAMERS • WONINGRENOVATIE • TEGELWERKEN Siriusweg 23, 8262 BE Kampen Tel: 038-4534407 / 06-46143896

www.totaaltechniek.net

Vorst en tocht

Einthovenlaan 7 8024 EE Zwolle Tel.: 038 - 454 57 45 Mob.: 06 - 108 03 096

Nu ook voor tapijt naar:

DIEZERKADE 15 • 8021 CW ZWOLLE T. 038-454 08 25 • F. 038-454 90 15

Een nieuwe naam, een naam die staat voor kwaliteit!

Binnen- en buiten schilderwerk Behangen Glaszetten Houtrotreparatie Mirteweg 29 • 8042 HS Zwolle T. 06 - 271 435 77 e-mail: info@kleenschilderwerken.nl internet: www.kleenschilderwerken.nl

Atlas Meubelstoffering! BEZOEK ONZE NIEUWE SHOWROOM BIJ ATLASMEUBELSTOFFERING KUNT U TERECHT VOOR: • MEUBELSTOFFERING • BOOTKAPPEN • BOOTKUSSENS EN BESCHERMINGSHOEZEN • CABINESTOFFERING • CARAVAN KUSSENS • AUTO BEKLEDING • MOTORZADELS VERVANGEN, VERHOGEN,VERLAGEN • PROJECTSTOFFERING

• Wij geven 2 jaar • MEUBELFOURNITURING garantie voor vakmanschap. VOOR DE DOE-HET-ZELVER • Wij komen altijd vrijblijvend langs.

(bijvoorbeeld polyether, meubelnagels, singels, kussenvulingen).

• Wij halen en brengen gratis.

Wij zijn verhuisd naar:

Industrieweg 3A 8263 AA Kampen Tel. 038-331 98 88 b.g.g. 06-45 33 68 77

atlasmeubelstoffering@hetnet.nl / www.atlasmeubelstoffering.nl

wegens verlengd t/m eind&december In de succes maanden februari maart

10%

gratis buitenzonwering korting bij aankoop en plaatsing van een velux dakraam.

Winterse temperaturen onder het nulpunt kunnen ervoor zorgen dat de waterleiding en de watermeter bevriezen. Dit is makkelijk te voorkomen met de volgende tips. De volgende maatregelen helpen schade aan de leidingen voorkomen. • Controleer regelmatig de hoofdkraan en de watermeter. Zijn ze makkelijk bereikbaar? Is de kraan makkelijk te beschermen in vorstperiodes? Lekt de hoofdkraan niet? • Voorkom tocht in de ruimten waar de hoofdkraan, leidingen en de watermeter zitten. Dicht gaten en kieren. Let op; als ook de gasmeter in dezelfde ruimte hangt, moet u de ruimte wel ventileren. Isoleer dan alleen de waterleidingen en de watermeter. • Heeft u een watermeter buiten de woning in een watermeterput? Let goed op dat het bovendeksel en het deksel in de put goed sluiten. Dek eventueel het deksel in de put met isoleermateriaal af.

• Heeft u buitenkranen en kranen in onverwarmde ruimten? Tap de kranen af en sluit ze af tijdens vorstperiodes. Bent u langere tijd van huis? Dan moet u meer maatregelen treffen. • Draai voor vertrek alle radiatoren in het huis een beetje open en zet de thermostaat van de verwarming op minimaal 10°C. • Tap de leidingen in onverwarmde ruimten af. Gaat u voor een langere periode weg, tap dan alle binnenleidingen af.  • Doe voor de toiletten het volgende. Sluit de watertoevoer af, tap deze af, spoel het toilet nog eens door en strooi een handvol zout in de hals van het toilet.


maandag 30 november 2009 • pagina 43

www.deswollenaer.nl/sport

Historie leeft op in ‘Desespereert Nimmer’ Foto: Pedro Sluiter

Rinus Israel en Fritz Korbach ontvangen de eerste exemplaren. Links: schrijver Friso Schotanus.

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Het ei is gelegd. Schrijver en freelance journalist Friso Schotanus heeft ruim twee jaar gewerkt aan een standaardwerk over de geschiedenis van het betaalde voetbal in Zwolle. Het resultaat mag er absoluut zijn. ‘Desespereert Nimmer‘ is een prachtig boek geworden met uniek fotomateriaal. Kortom, een echte aanrader in de boekenkast van iedere rechtgeaarde voetballiefhebber.

Het Zwolse betaalde voetbal is door de jaren heen bepaald niet verwend geweest met aanspre-

kende successen. Kampioenschappen en promoties zijn in de 55-jarige historie tot op heden schaarse krenten in de pap. Kleurloos zijn de episodes van het plaatselijke profvoetbal echter allerminst. Schotanus (1976) beschrijft op mooie en overzichtelijke wijze het vooral zieltogende bestaan van Zwolsche Boys en PEC als profclub, later samengegaan in PEC Zwolle, PEC Zwolle ’82 en FC Zwolle. Vele

coryfeeën komen aan het woord, zoals Co Adriaanse, Ron Jans, Johan Derksen, Johnny Rep, Rinus Israel en Fritz Korbach. Maar ook rasechte ‘Zwolse jongens’, waaronder Rein van Veen, Puck van der Horst, René IJzerman, Henk Ras, Folly van Dam en Ben Hendriks dissen mooie herinneringen op. Uiteraard komt in het boek de ‘affaire Osim’ voorbij en de memorabele bekerfinale in 1977. Ook andere onthullende en dramatische verhalen zijn te lezen, zoals de tribunebrand in het oude stadion en de malversaties en intriges die eigenlijk continu als een rode draad door het Zwolse betaalde voetbal heen lopen. De schrijver heeft kans gezien op treffende wijze de diverse decennia van het profvoetbal in Zwolle weer te geven tot aan de meest recente controverses toe. Zo wordt er in het boek nog uitvoerig ingegaan op het ‘bitterballenincident’ met trainer Jan Everse. Het hield de club dit jaar maandenlang in haar greep. Spijkerhard Vrijdagavond vond na het duel FC Zwolle-Cambuur Leeuwarden de presentatie plaats in de businessruimte van het FC Zwolle stadion. Het eerste exemplaar werd door oud-voorzitter Gaston Sporre aangeboden aan voormalig trainer Fritz Korbach en ex-captain Rinus Israel, die ook de cover van het boek siert. De Amsterdammer, op dit moment

KAPSALON IN ZWOLLE ZOEKT: 2e of 3e jaars

KAPPErSLEErLINg BBL Voor onze nieuwe locatie in Zwolle zijn wij op zoek naar professionele en enthousiaste:

coördinerend begeleider begeleiders

DE SPORTKRANT VAN ZWOLLE

Uren in overleg

Info? bel: 06-265 416 85

internationaal scout bij Feyenoord, vond het leuk om weer eens terug te zijn in Zwolle. “Ik heb hier in mijn nadagen nog aardige jaren gehad en vond het al wonderbaarlijk dat ik destijds vanwege mijn versleten knieën nog door de keuring rolde. Uit voorzorg had ik in de auto mijn knielappen alvast afgedaan.” De spijkerharde centrale verdediger, altijd spelend met bandages en gevreesd om zijn bijtende cynisme, vond in zijn Zwolse periode het elftal onder Fritz Korbach in het kampioensjaar 1978 het beste. “Mwah, dat was misschien geen onaardig ploegje”, klinkt het op zijn typisch ‘Israeliaans’. “Maar echte topspelers uit dat elftal kan ik zo niet meer opnoemen. Hoewel, die Deen, Johnny Frandsen, was een goed mannetje die altijd voorop ging in de strijd.” Tijdens de rommelige en slecht getimede presentatie in de businessclub (de uitreiking van het eerste exemplaar had een betere entourage verdiend, HB), is ook de bekende fotograaf Jan Drost van de partij. De Zwollenaar leverde, met Martijn Kleingeerts het leeuwendeel van de foto’s en is daar terecht trots op. “Ik heb het boek nog niet echt ingezien, maar ik denk dat ik misschien wel 90 procent van de foto’s heb aangeleverd. Het ziet er aan de buitenkant in ieder geval mooi uit. En het barst hier natuurlijk van de oude bekenden, het lijkt wel een reünie.” Desespereert Nimmer Friso Schotanus ISBN-978-5472-116-1 320 pagina’s geïllustreerd met foto’s

BEZORGERs GEVRAAGD: • Berkum-Bruggehoek omgeving BrinkHoekweg

• Berkum

omgeving ToBias asserlaan

• Assendorp • Centrum vAn Zwolle ook Bezorgers voor de reservelijsT zijn welkom

Heb je interesse? Mail naar info@brugmedia.nl of bel 038-333 10 27

assistent- begeleiders

ondersteuningshulpen invalkrachten

Sprank gaat in Zwolle zorg en ondersteuning bieden aan 16 cliënten. Deze nieuwe

locatie gaat ruimte bieden aan twee groepen. Een kleine groep die intensieve zorg nodig heeft en een grote groep die redelijk zelfstandig kan functioneren.

Kijk voor meer informatie over deze vacatures op www.stichtingsprank.nl of

neem contact op met Mariska van der Velde 088 00 70 730. Meer informatie over de nieuwe locatie is te vinden op www.reysigerweg.nl

stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap

Wij zijn op zoek naar:

Zelfstandig werkende kok m/v fulltime / parttime

en Interieurverzorg(st)er m/v fulltime / parttime

Wij vragen: * goede omgang met mensen * flexibiliteit in werktijden * geen 9 tot 5 mentaliteit

Wij bieden: * salaris conform CAO horeca * prettige werksfeer

Uw schriftelijke sollicitaties kunt u richten aan: Dhr. E. van Driesten, Rijksweg 3 (N50), 8276 BZ Zalk, of via mail: info@zalkerbroek.nl


maandag 30 NOVEMber 2009 • pagina 44

www.deswollenaer.nl

swollenaertjes Postsorteerder M/V De baan • voor het sorteercentrum Brieven van TNT in Zwolle zoeken wij postsorteerders. Ben jij beschikbaar in de maand december en wil je wat bijverdienen? Dan hebben wij een goede functie met een prima salaris binnen een prettige organisatie. Jij • bent bereidt om op onregelmatige tijden te werken • flexibel inzetbaar • je kunt nauwkeurig en secuur werken • goede beheersing van de Nederlandse taal. Wij • prettige werksfeer • goede verdiensten met toeslagen.

Data-entrymedewerker M/V De baan • voor de decembermaand zoeken wij nog data-entrymedewerkers voor het sorteercentrum in Zwolle. Je verwerkt de post die niet machinaal in het systeem gelezen kan worden. Jij • flexibel inzetbaar (ochtend, middag, avond, nacht) • goede typevaardigheid • kunt nauwkeurig werken. Wij • prettige werksfeer • goede verdiensten met toeslagen. Contact • Manpower Danisa Gomez Sassenstraat 37 8011 PB Zwolle (038) 426 50 51 Tntscb.zwolle@manpower.nl www.manpower.nl

aanbieding: dagtochten, bedrijfsfeesten, verenigingen, bus huren bel E.L.Travel of kijk www.eltravel.nl 0522251121 (0522) 251121 MEPPEL MC46.0283.001 TE KOOP: BEDRIJFSUNIT 150 m2. In het centrum van Dronten is een prachtige bedrijfsunit per direct te huur. De begane grond bestaat uit een ruimte met toilet en meterkast en een overhead deur. Op de 1e verdieping bevindt zich de kantoorruimte voorzien van een pantry en z.g.a.n. projecttapijt.De huurprijs bedraagt 650 euro ex btw per maand. I n l i c ht i n g e n : 06-25599675 DRONTEN FD47.0053.001 Te huur: Winnie the Pooh- of geboorteooievaar 10,-, tijdens de kraamdagen, opbrengst bestemd voor bejaardenzorg in Roemenie, tel. 038-3324280

Zie voor ons privacybeleid: www.manpower.nl

Isala klinieken

Te koop: melkbussen in IJsselmuiden, v.a. 25,-, bellen naar 06 - 13405088

beschermt patiënten

Te koop: Jip en Janneke koffertje opvouwbaar met rits d.blauw 2,50, peuter poppenwagen metaal met uitneembare reiswieg 4,50, tel. 038-4658397 † Te koop: Playmobil Ark van Noah, kinderboerderij, vliegtuig, zeehondenshow, keuken, kassa i.z.g.st., 17inch monitor Phillips Brilliance 15,-, Gazelle meisjesfiets 24inch 55,-, peg perego wandelwagen/ buggy 20,-, tel. 06-21221961

tegen besmetting Nieuwe Influenza A Heeft u koorts of een grieperig gevoel? Wilt u naar ons ziekenhuis komen vanwege een afspraak of bezoek? Let op:

• Bent u patiënt? Meldt u zich bij de balie van de polikliniek.

Gezocht: de UVV zoekt vrijwilligers voor verschillende projecten in de ISALA klinieken, tel. 06-51290117 of www.isala.nl

• Bent u bezoeker? Blijft u liever thuis. • Wilt u uw kind niet meenemen naar het ziekenhuis. Wij hopen dat u hiervoor begrip heeft. Meer informatie: www.isala.nl/griep of T 038 424 5000

Te koop GEVRAAGD: speldjes, stripboeken Suske en Wiske, Kuifje, enz. Singles en LP’s, kinderboeken en andere boeken, tel. 038-4660582

Griep pandemie

Grieppandemie

Oproep: gezellige wintermarkt 12 dec., woonvoorzieningSEIN, Fonteinkruid 115 Stadshagen, van 13.00-17.00 uur Te koop: vrie­zer 200 ltr. Whirlpool 45,-, compostvat nog nieuw 17,50, tel. 038-4658397

VEILINGHUIS ‘DE VOORSTRAAT’ ZWOLLE Internet: www.devoorstraat.nl In-, Verkoop en Taxatie van Gouden Sieraden en Zilver, Fotografie en Toverlantaarns. Tegen contante betaling. Veiling van: Postzegels, Fdc’s, Munten, Prentbriefkaarten, Oude Foto’s, Speldjes en diverse andere Verzamelingen. Iedere 1e woensdagavond van de maand om 19.00 uur. Ons adres: Voorstraat 23 Zwolle, tel. 038-421 10 45. Daags geopend van 08.30-16.30 uur.

rd wINo STRUCTEUR

RIJ-

Binnen 6 maanden uw diploma! 10 startdata per jaar

MET BAANGARANTIE

Bel de ROVB 038-453 18 79 www.rovb.nl

laminaat outlet lelystad Laminaat vanaf € 3.95 per m2

Heb jij WAJONG? Meld je aan bij AtWork!

Meld je aan bij AtWork!

Heb jij een wajong-uitkering en ben je op zoek naar passend werk?

Heb jij een wajong-uitkering Wij kunnen helpen. en ben je op je zoek naar passend werk?

Wij kunnen je helpen.

T. 085 - 273 33 33

I. www.atworkjobcoaching.nl E. kampen@atworkjobcoaching.nl

boeken gevraagd

• Tropische artikelen • Afrikaanse Cosmetica • Pakketten versturen naar Suriname en Curacao • Overzetten van video op DVD

TROPISCHE WINKEL • 038-422 08 04

voor de boekenmarkt in Zwolle t.b.v. de WILde ganZen

bachplein 17 • 8031 HR Zwolle

info: 038-4655035

APK-KEURINGEN GRATIS

bij APK goedkeuring, controleren en vullen wij alle vloeistoffen van uw auto tot maximaal 1 liter per vloeistof. (motorolie 10W40). En dit geheel GRATIS!

Diesel LPG-Benzine

Nikkelstraat 40 8211 AJ Lelystad www.outletlelystad.nl

Rietweg 43 (bij de Gamma) 8041 AJ Zwolle Tel. 038 - 426 50 50 038 - 422 44 22

50,32,-

Al 12 jaar 1 vaste prijs: LPG-Benzine € 32,- ALL IN Diesel € 50,- ALL IN

Te koop:

TE HUUR M.I.V. 1-12-09 incl. afmelden en

Heel veel Luxe appartementroetmeting in centrum Zwolle. speelgoed of vier-gasmeting voor Open keuken, sl. kamer, badkamer. Sinterklaas E.e.a. geheel gestoffeerd.

Rieteweg 43 • Zwolle • tel.Terre 038 - 426 5 des Hommes ,

Huurprijs: € 810,00 excl. gwe.

THomas a kempissTraaT 47.

Tel.: 06 - 51 06 50 24 (na 17.00 uur).

13.30 - 17 uur Open : ma. di. t/m vr. 10 - 17 uur za. 10 - 16.30 uur

Makkelijk & voordelig, professionele kappers bij u thuis info: www.mobella.nl / De Thuiskappers-lijn: 088-1000100

Gordijn outlet lelystad Gordijnen vanaf € 3.95 per m. Nikkelstraat 40 8211 AJ Lelystad www.outletlelystad.nl

Tel. 038 - 422 89 33

PC reparatie en onderhoud aan huis. In regio Zwolle geen voorrijkosten en een vast tarief. Tevens verkopen wij goede gebruikte merksystemen met garantie.

Voor informatie tel: 06 - 45 23 13 92

ongediertebestrijding voor bedrijf en particulier

Voor een snelle service: Baltes bellen Lemelerveld: Zwolle: Mobiel: Fax: Internet: E-mail:

0572 - 37 11 66 038 - 465 44 50 06 - 216 334 26 038 - 465 53 34 www.boktor.nl info@boktor.nl

Low Budget voor bijna nieuwe en nieuwe

meubelen

Bezoek daarvoor ook eens

Onze diensten: Houtworm- en Boktor bestrijding Ongedierte bestrijding Gevelreiniging-Impregnering

Weleens Schweinehaxe gegeten? www. deoase-zalk.nl

Meubelhal De Meele Meeleweg 37a, Nieuwleusen elke zaterdag van 9.00 - 13.00 uur www.meubelhaldemeele.nl

Restaurant “De Oase” Kerkplein 3 Zalk, Tel 3636270


maandag 30 november 2009 • pagina 45

www.deswollenaer.nl/sport

Elementen vriendelijk bij Zuiderzeemarathon

Tweede zege Landstede Basketbal (door Harry Bouwhuis) AMSTERDAM - Landstede Basketbal heeft voor een verrassing gezorgd door zaterdagavond uit bij Amsterdam te winnen met 71-73. Door de zege wordt de rode lantaarn weer overgedaan aan de Rotterdam Challengers. Het is de eerste zege voor coach Adriaan van Bergen onder zijn leiding.

URK - ZWOLLE - Een parcoursrecord zat er dit keer niet in. Vorig jaar knabbelde Jeroen Romeijn maar liefst vier minuten van het record af en won hij de Zuiderzeemarathon in 2.32.45 minuten. Rik Wolswinkel, de winnaar van de negende editie, deed er zaterdag twintig minuten langer over.

De finish van AV PEC 1910 lopers Jeannet Leppink en Peter Jansen. Foto: Erik-Jan Berends

Voor de start op Urk leek het er op dat het weer een ‘ouderwetse’ Zuiderzeemarathon zou worden met slecht weer want het regende pijpenstelen. Bij voorgaande edities was er al vaak sprake van sneeuw en bittere kou. Maar net voor het startschot hield het op met regenen en bleken de elementen dit keer vriendelijk voor de eenzame lopers in het polderlandschap. Er stond wel een

straffe wind, maar daar hadden de atleten weinig last van, omdat het vaak rug- of zijwind was. De temperatuur om te lopen was eigenlijk heel goed. Maar een parcoursrecord zat er desondanks niet in. In 2008 bleek Jeroen Romeijn van eenzame klasse. Hij liet de concurrentie op twaalf minuten en profiteerde optimaal van de stormachtige wind in zijn rug. Rik Wolswinkel van de

loopgroep Aart Stigter klokte zaterdag een tijd van 2.52.28 minuten en werd daarmee winnaar van de Zuiderzeemarathon 2009. Frans Woerden werd tweede in 3.09.56, De nummer twee van 2008 Joris van de Meent pakte de derde plek in een tijd van 3.17.19. Bij de vrouwen recreanten won Jeannet Leppink van AV PEC 1901 in de tijd van 3.37.33 minuten.

Voorzitter Jaap Hagedoorn van de Stichting Tosport Zwolle vindt het jammer dat er afscheid genomen is van Marten Scheepstra als hoofdcoach. “Het was vervelend genoeg geen succes. We hebben Marten echt alle vertrouwen gegeven. De vraag die wij onszelf continu hebben gesteld was hoe we die negatieve spiraal om konden buigen. Uiteindelijk hebben we helaas vast moeten stellen dat de klik er niet meer was. Ik ben het niet met je eens dat er sprake is van een compleet mislukt seizoen. We moeten ervoor zorgen dat we op korte termijn een aantal aansprekende resultaten kunnen neerzetten. Het is erg ongelukkig allemaal, zeker met het oog op de verhuizing naar de nieuwe hal. Maar het kan alleen maar beter gaan.” De voorzitter werd enkele uren later in Amsterdam op zijn wenken bediend. Een gretig spelend Landstede won verdiend van ABC Amsterdam. De hoofdstedelingen hadden geen cent te makken en dat resulteert in een ongebruikelijk lage stand op de ranglijst. In het eerste kwart pakte Landstede een mooie 21-14 voorsprong. Daarna kwam Amsterdam op stoom en nam bij rust een 39-36 voorsprong. Een ijzersterk derde kwart van Landstede (9-18) vormde de basis voor de 71-73

DE SPORTKRANT VAN ZWOLLE

Dolle vreugde bij Be Quick ’28 vrouwen ZWOLLE - De voetbalsters van Be Quick ’28 hadden zaterdagavond alle reden voor een feestje. Door de fraaie 2-1 zege op koploper Saestum blijft er uitzicht op de titel. Karin Tersteeg verzilverde in de slotminuten een strafschop. Dat betekende de luid bejubelde winst. Trainer Sebastiaan Borgadijn omschreef de zege als verdiend, maar wel gelukkig. ”Op grond van ons spel in de eerste helft en ook delen van de tweede helft hadden we al eerder moeten scoren.” Tien minuten na rust was het echter raak. Een enigszins gelukkig zondagschot van Ellen Marissink was goed voor de 1-0. Na een rode prent voor keepster Maxime Welten kwam de koploper uit Zeist langszij en kantelde de wedstrijd. “Het is fantastisch dat we in de slotfase dan toch nog de drie punten binnenhalen. Het was dan ook dolle vreugde na afloop.” Be Quick ’28 staat nu op een tweede plek met slechts één punt achterstand zege. De eindsprint van de Amsterdammers kwam te laat. De tweede seizoenszege was daarmee een feit. ABC Amsterdam-Landstede Basketbal 71-73 (14-21,25-15,9-18,23-19). Topscores Landstede Basketbal: Todd Hendley 17, Larry Cunningham 16, Larry Gordon 11.

Goede Voornemens? Waarom wachten tot januari? Wordt nu lid en ontvang €75,00 korting op uw lidmaatschap! Maak tevens kans op prijzen tot wel €1000,00 !! Bij ieder lidmaatschap 1 kerstgeluksbal cadeau!

BEL: 038-4545100

Kerstgeluksballen leuk om weg te geven! Altijd prijs van €10,00 tot €1000,00.

De Kerst geluksbal prijzen zijn mede mogelijk gemaakt door:

Vraag naar de voorwaarden bij onze adviseurs! • Deze actie is geldig t/m 31-12-2009.

WWW.FITPLAZA.NL

FITPLAZA GEWOON DOEN!


maandag 30 november 2009 • pagina 46

www.deswollenaer.nl/sport

Neuzen dezelfde kant weer op

DE SPORTKRANT VAN ZWOLLE

Alsnog remise VSW

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Ze zijn er niet trots op bij Tempo ’41, maar er was geen andere keuze. Enige weken terug werd afscheid genomen van trainer Eric Fintelman. “We konden de impasse niet meer doorbreken, dan moet je, hoe vervelend het ook is, doorpakken”, zegt voorzitter Eduard de Bruyn. Onder de huidige interim coaches Wim van ’t Slot en Willem Jan Feith lijkt het, na remises tegen HDM en Were Di, er op dat de neuzen weer dezelfde kant op staan. Onder leiding van Peter Kooke wisten de mannen van Tempo ’41 zich de afgelopen jaren op te werken tot een overgangsklasser met allure. Maar de glans was er snel af dit seizoen. Het klikte eigenlijk nooit met de nieuwe man Eric Fintelman. “Peter Kooke was een trainer die er constant kort op zat. We hebben moeten constateren dat het verschil tussen hem en Eric Fintelman misschien wel te groot was. Meer verantwoordelijkheid bij het team zelf leggen, is gewoon verkeerd uitgepakt. Dat moeten wij ons aantrekken.” beseft preses Eduard de Bruyn. Oud-trainer Peter Kooke wenst zich niet uit te laten over zijn aan de dijk gezette opvolger. ”Ik kan niet over hem oordelen, want ik heb hem nooit gesproken. Hij heeft geen contact met mij gezocht en dat hoeft ook niet. Maar hij heeft, voor zover ik weet, ook nooit gesproken met anderen waar hij toch hele nuttige informatie van had kunnen krijgen. Ik heb de indruk dat hij misschien wel opnieuw het wiel wilde uitvinden.”

Winterstop Wim van ’t Slot en Willem Jan Feith trekken nu tot aan de winterstop aan de touwtjes. “De groep heeft vorige week laten zien dat ze het hockeyen nog niet verleerd zijn. We kwamen tegen HDM misschien sneu weg met een remise in de slotfase, maar over de hele wedstrijd genomen was het punt een goede afspiegeling. Maar ik heb wel weer een echt team gezien”, concludeert de tijdelijke coach Wim van ’t Slot vóór aanvang van het duel tegen Were Di. Met hockeyicoon Ton Pierik vormt Van ‘t Slot bij Tempo ’41 een adviescommissie om op termijn een tophockeyklimaat bij Tempo ’41 te realiseren. In Tilburg was het publiek na de 5-5 remise de grote winnaar. “Tempo ’41 heeft echt mentaliteit getoond vanmiddag. De ploegdiscipline was net als vorige week uitstekend en vooral aanvallend heb ik hele goede dingen gezien. Bij Were Di winnen niet veel ploegen. En als we vlak voor tijd toch nog de gelijkmaker scoren, zegt dat wel iets over de veerkracht

WINDESHEIM - VSW heeft kans gezien in het resterende deel van het thuisduel tegen Wilsum alsnog een punt te pakken. Het duel werd enige weken terug vlak voor rust gestaakt toen VSW de bal teruggaf aan Wilsum na een blessurebehandeling. De ploeg van Bart Ester scoorde daarop prompt.

Mees Verhaaf (rechts) scoorde drie keer tegen Were Di. Archieffoto: Henry Dijkman

in de ploeg “, analyseerde coach Wim van ‘t Slot. Mees Verhaaf was de grote man bij de Zwollenaren

met drie treffers. Robert Jan Pierik nam de andere twee doelpunten voor zijn rekening.

Voor het actuele nieuws kijkt u op: www.deswollenaer.nl

Na de nodige discussies meenden de spelers van Wilsum het doelpunt terug te moeten geven aan VSW. Dat gebeurde ook. De ongewone situatie zorgde voor de nodige spanning en daar konden vooral de spelers van Wilsum maar moeilijk mee omgaan. Vijf minuten voor tijd kopte verdediger Teun van Nee VSW naar een 2-1 voorsprong, maar in de slotminuten kwam Wilsum toch nog langszij via Jan van Spijker na een doorkopbal van Harmen Siedsma. Wilsum trainer Bart Ester was na afloop duidelijk in zijn commentaar.”We hebben de eer aan onszelf gehouden. We moeten deze wedstrijd maar snel vergeten en ons richten op het volgende duel tegen Noord Veluwe Boys.”

MEDIA MARKT NIET! IT’S NIET! SCHEER EN FOPPEN NIET! PRIJSTOPPER NIET!

WAT WIJ WEL HEBBEN:

• EIGEN SERVICEDIENST VOOR AL UW REPARATIES • GRATIS BEZORGEN

MIELE

CONDENSDROGER

PHILIPS 32 PFL 9604

‘Beste koop Consumentengids’

T8803C. Met éénknopsbediening, 7 programma’s met droogtegraadindicatie, Perfect Dry Systeem, grote vulopening en programmaverloop. Maximum vulgewicht 7 kg., met SoftCare trommel: beter voor uw wasgoed!

• GRATIS PARKEREN • GRATIS PLAATSEN EN MONTEREN VAN INBOUWAPPARATUUR

ETNA GAS-HETELUCHT FORNUIS

Roestvrijstalen uitvoering, vonkontsteking, heteluchtover, 5 jaar garantie, 60 cm breed, met wokbrander en gietijzeren pannendragers.

NU VOOR

799,-

van 1099,-

NU VOOR

899,-

van 549,-

NU VOOR

399,WITGOED ZWOLLE VAN EXPERTS KUN JE MEER VERWACHTEN

G R AT I S B E Z O R G E N • 2 J A A R G A R A N T I E • E I G E N S E R V I C E D I E N S T • O O K T E L E F O N I S C H T E B E S T E L L E N

Expert Witgoed Zwolle v.d. Capellenstraat 145, 8014 VW Zwolle, tel. 038 - 465 41 06


MAANDAG 30 NOVEMBER 2009 • PAGINA 47

WWW.DESWOLLENAER.NL/SPORT

FC Zwolle vecht zich naar zege

DE SPORTKRANT VAN ZWOLLE

Marc van der Meulen trekt zich niets aan van de bokkensprong van Martijn Kamps. Foto: Pedro Sluiter

Eindelijk winst voor Oranje Zwart ZWOLLE - Na negen verliespartijen dit seizoen was het zaterdagavond eindelijk feest bij de korfballers van Oranje Zwart. In de Stilohal werd Asko uit Assen met 23-16 verslagen. Halverwege leidde de Zwolse club al met 10-8. De ploeg van aanvoerster Linda van der Wal speelde een prima wedstrijd. De opdrachten werden goed uitgevoerd en er werd als een collectief gespeeld, dat blijkt onder meer uit het feit dat alle basisspelers wisten te scoren. Trainer Jacky de Vries was dan ook zeer tevreden over de prestaties van zijn pupillen. “We hebben laten zien het korfballen nog lang niet te zijn verleerd. We straalden vertrouwen uit en daar ontbrak het dit seizoen nog wel eens aan. Hopelijk is dit het begin van een ommekeer. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Kampioenskandidaat Cambuur met 1-0 verslagen (door Piet Bakker)

ZWOLLE - Cambuur stootte FC Zwolle vorig seizoen uit het bekertoernooi. Ook voor de halve finale van de play-offs voor een plaats in de eredivisie was de Friese ploeg de tegenstander. Ook toen trok de FC, na drie spannende duels, aan het kortste eind. Vrijdag bleef de Zwolse club in een regenachtig Oosterenkstadion wel aan de goede kant van de score. Zonder de zieke Arne Slot werd het 1-0 en op basis van de inzet, beleving en gretigheid die aan de dag werd gelegd was dit een verdiende overwinning. De beslissende treffer viel op een psychologisch goed moment, namelijk op slag van rust en was het gevolg van slecht uitverdedigen. Daardoor kwam de bal voor de voeten van Erik Bakker en met een volley en via een Fries lichaam verdween de bal kansloos achter doelman David Meul. Cambuur-trainer Stanley Menzo over het doelpunt: ”Zulke fouten mogen op dit niveau natuurlijk nooit worden gemaakt.” De openingsfase van de eerste helft was voor de gasten, maar echt gevaarlijk werd het nooit en dat was zeker ook de verdienste van de Zwolse defensie. Gaandeweg kwam de FC beter in de wedstrijd en ontstond er een gelijkwaardig duel. Kopbal Zo was er een kopbal van Zdenko Kapralic (hij lijkt weer een basisplaats te hebben veroverd) die een metertje over ging en werd een schot van Niek Vossebelt in een woud van benen gekraakt. De tegentreffer was voor de gasten in de tweede helft niet direct aanleiding vol op de aanval te gaan spelen. Pas tijdens het laatste kwartier zette de hooggeplaatste formatie aan voor een slotoffensief. Marco de Vries kreeg een enorme kopkans, maar hij raakte alleen maar lucht. Nassir Maachi schoot op doelman Diederik Boer. De grootste kans van de wedstrijd kon pas diep in blessuretijd worden genoteerd. De Vries had zijn ploeg op gelijke hoogte moeten brengen. Hij schoot van dichtbij echter hopeloos over. Met iets meer overzicht had de FC uit één van de spaarzame counters de voorsprong kunnen verdubbelen. Dat lukte niet en zo bleef het spannend tot de allerlaatste seconde.

Inhaalrace De 500 meegereisde supporters uit Leeuwarden dropen teleurgesteld af. De verwachte en gehoopte periodetitel ging niet door.De Zwolse aanhangers gingen weer eens ouderwets uit hun dak en ook interim-trainer Claus Boekweg was in

z’n nopjes met de driepunter. “We zijn bezig met een prima inhaalrace en dat geeft rust binnen de ploeg. Ik moet eerlijk zeggen dat de wedstrijd alle kanten op kon. Het kwartje viel onze richting op, maar het had net zo goed andersom kunnen zijn.” Deze week staan er twee

wedstrijden op het programma. Vandaag (maandag) wordt er in en tegen Haarlem gespeeld. Vrijdag is in het Oosterenkstadion Excelsior de tegenstander.

Berkum nadert de subtop toen lag doelman Tom Eulink in de weg. Tijdens de eerste helft speelden beide ploegen zeker niet de sterren van de hemel. Niettemin was het duel het aanzien meer dan waard omdat beide partijen vol op de aanval speelden en een hoog tempo hanteerden. Robin Mulder kreeg namens de gasten een paar prima kansen, maar Mathijs Bouwhuis toont zich het gehele seizoen al een betrouwbare sluitpost. Aan de andere kant waren er ook mogelijkheden om de score te openen voor Van der Weide (hij maaide over de bal) en Chris van der Meulen (keeper brengt redding). In de blessuretijd van de eerste doorgang kwam Berkum toch verdiend aan de leiding. Op aangeven van Richard Bouwmeester (hij was ingevallen voor de geblesseerd geraakte Martin de Roo) was het Marc van der Meulen die via de paal zijn ploeg met een goed gevoel aan de thee zette.

situaties voor de doelen. De noordelijke formatie probeerde het wel om de achterstand ongedaan te maken, maar het ontbrak aan een goede eindpass, waardoor Berkum vrij eenvoudig overeind bleef. In de 73e minuut vergrootte Berkum de voorsprong en dat was de beslissing in de wedstrijd. Van der Weide bediende Chris van der Meulen en hij scoorde simpel de 2-0. De laatste goal van het duel was tevens de mooiste en kwam op naam van opnieuw Chris van der Meulen. Hij speelde een paar tegenstanders uit en haalde vernietigend uit. De tweevoudig doelpuntenmaker vond dat zijn ploeg de zege had verdiend. “Wij speelden het beste voetbal en hadden ook de beste kansen. Het eerste doelpunt viel op een prima moment, zo vlak voor de rust. Daarna zijn we nauwelijks nog in de problemen gekomen. Ja zeker, de te vormen topklasse is zeker een item bij mij en bij vele andere spelers. Dat is toch de doelstelling en tevens ook de uitdaging Ik er van overtuigd dat we het kunnen halen.”

PKC’83 eenvoudig met 3-0 verslagen

Spelers van Cambuur omsingelen Niek Vossebelt. Foto: Pedro Sluiter

(door Piet Bakker)

BERKUM - Voor de elfde speelronde in de hoofdklasse C trad Berkum op als gastheer voor PKC’83. De Groningse formatie had zeven wedstrijden op rij verloren en het was dan ook niet helemaal onlogisch dat door velen de Zwolse club als de favoriet werd gezien. En dat bleek achteraf ook de juiste inschatting. Op het waterkoude sportpark de Vegtlust won Berkum met 3-0 en daarmee kwamen de punten terecht bij de club die daar het meeste aanspraak op mocht maken.

Al in de eerste minuut was er een reuzenkans voor de thuisclub, doch Randy van der Weide miste voor een open doel. Dezelfde speler kreeg na een kwartier opnieuw een goede mogelijkheid, maar

Beslissing Na de hervatting werd het spel wat rommeliger met weinig gevaarlijke

Topscorers Trofee Topscorers 1. Sander van Gurp | Wijthmen 15 2. Jeffrey van der Vlist | Zw. Boys 9 Patrick Speetjes | CSV ‘28 9 4. Thomas Wierenga | CSV ‘28 7 Berry Mulder | Zw. Boys 7 6. Renzo van de Vegte | Wijthmen 7 7. Marc van der Meulen | Berkum 6

Minste tegengoals 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

HTC Be Quick’28 Berkum WVF CSV’28 ZAC Zwolsche Boys

11 16 17 17 17 22 24

Indien meerdere spelers/clubs een zelfde aantal goals hebben, dan is de klasse waarin ze spelen beslissend. Onder voorbehoud van typefouten. Clubs zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de uitslagen!


maandag 30 NOVEMber 2009 â&#x20AC;˘ pagina 48

www.deswollenaer.nl

aas l k g r enin r Sinte p o ke s doo j i l e e st Fee ndwich r Sa a t S

E L L O D T E H R O O D N IJ WE Z G A A D N A V T N E P O T WANT SIN K A A Z S E J D O O R B E T DE LEKKERS VAN ZWOLLE !

Daarom bent u woensdag 2 december vanaf 14.00 uur van harte uitgenodigd voor de feestelijke opening van onze nieuwe zaak door Sinterklaas. Bij Star Sandwiches kunt u gezellig genieten van diverse belegde broodjes. Ook voor uw dagelijks brood. Uiteraard bent u ook voor een overheerlijk kopje koffie bij ons van harte welkom! Star Sandwiches

Thomas a Kempisstraat 6

8021 BB Zwolle

telefoon 038 454 0795

swollenaer week 49  

swollenaer week 49