Page 1

VOOR DE ECHTE

NIEUWSVRETERS

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

oplage: 17.000

Dorcas-actie in volle gang

Subsidie Keet de Kolk ter discussie

Groepen maken plan binnenstad Hasselt

Groene Wens Boot sluit seizoen af

Stadskoerier nu Nieuws van De in de App Store

ook verkrijgbaar

Actueel

app nu De Stadskoerier de App Store verkrijgbaar in 19 nov 2012 12.00

Man opgepakt wapenbezit

voor

19 nov 2012 12.00

Sluziger voetbal

op de kaart

Download nu GRATIS onze app voor lokaal nieuws!

19 nov 2012 12.00

ACTUEEL 3

ACTUEEL 5

ACTUEEL 7

ACTUEEL15

Sint in Genemuiden en Zwartsluis

Start afgraven Greentedijk GENEMUIDEN - De tweede fase van het afgraven van de Greentedijk in Genemuiden start rond 1 december. De werkzaamheden vinden plaats tussen 7.00 en 16.00 uur. Het gaat om het afgraven van de dijk en het afvoeren van zand en klei van de Greentedijk naar het plangebied Tag West. Aansluitend wordt de watergang van oost naar west ontgraven. Het project duurt ongeveer twaalf weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het afvoeren van zand en klei vindt zoveel mogelijk over het eigen werkterrein plaats.

Enquête Sinterklaas en de Zwarte Pieten op de pakjesboot in Genemuiden. Foto: Klaas Noordstra

GENEMUIDEN/ZWARTSLUIS - Ondanks de mist wist de boot van Sinterklaas Genemuiden en Zwartsluis ook dit jaar weer te vinden. De goedheiligman werd zaterdag warm onthaald. De kade stond vol met kleine Pietjes en Sinterklazen. Het was in Genemuiden nog

even spannend, maar gelukkig waren Puzzelpiet en Wegwijspiet op tijd terug met het grote boek. Zo kon de Sint met een gerust hart naar d’Overtoom. De zaal zat vol met kinderen, ouders en grootouders. Lees verder op pagina 7.

Raad wil snelheid bij realisatie supers Klaas Fuitestraat (door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - De gemeenteraad drong donderdag, bij de behandeling van de kwartaalrapportage over de Klaas Fuitestraat (de komst van twee supermarkten) in Genemuiden, aan op snelheid. In die kwartaalreportage had ontwikkelaar Koraal Vastgoed melding gemaakt van een aanpassing in de plannen. Eén van de gebouwen zou worden verkleind, om tegemoet te komen aan bezwaren van de Middenstandsvereniging Genemuiden (MVG). De SGP sprak donderdagavond haar zorgen uit over het kruispunt Klaas Fuitestraat/Simondsstraat. “Dit kruispunt is met name voor het langzame verkeer dat richting Simondsstraat gaat erg gevaarlijk”, aldus Johannes

van den Berg. “Wanneer daar straks drie supermarkten zijn, zal de verkeersdrukte op dit punt ongetwijfeld toenemen en voor nog meer onveiligheid en onduidelijkheid zorgen. Zoals de situatie nu lijkt, hebben we ongeveer een jaar om dit op te lossen.” Ook wilde de fractie weten of gedacht wordt aan ‘een zekere opwaardering’ van de Klaas Fuitestraat.

Tandheelkunde voor het hele gezin

De VVD stoorde zich aan een college dat de kwartaalrapportage over de ontwikkelingen laat maken door de ontwikkelaar. “Ga je aan de hand van de ontwikkelaar mee?”, vroeg John Smits zich hardop af. “Of maak je ten volle gebruik van de instrumenten die tot je beschikking staan? (…) Bijna kinderlijk gênant is het dan ook dat de ontwikkelaar aangeeft dat de maat nu vol is om wijzigingen door te voeren.” Ook zei hij tegen het college en de raad: “Behoed Genemuiden voor een paar rechthoekige dozen, waarvan damwandprofielen met een kleurtje de uitstraling moeten worden, omdat men gebruik wil blijven maken van bestaande fundamenten en bouwwerken.” Levering nieuw en gebruikt, zowel bedrijfs als personen auto’s alle merken. Onderhoud, APK en schadeherstel.

Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 038 - 477 3338 | hasselt@dentalclinics.nl

Klaas Fuitestraat 41-45, Genemuiden Tel. (038) 385 47 50 info@autobreman.nl | www.autobreman.nl

Het CDA zei ‘heel content’ te zijn met de huidige stand van zaken. “We zien in goed overleg met betrokken partijen een belangrijke verandering waarmee nu het hoogst haalbare voorgesteld wordt”, aldus Henk Selles. Ook de ChristenUnie was positief over zowel de door Koraal voorgestelde verkleining van het gebouw als de schetsen van het aanzicht. “Ik vind het prima passen in die omgeving. We zijn er heel blij mee”, aldus Klaas van Olst. Wat de PvdA betreft ‘slaan we de hand aan de ploeg’. “Wij hopen dat de ontwikkelaar nog enkele mensen uit de kaartenbak kan halen die daar bij de bouw betrokken kunnen worden”, aldus Klaas Eenkhoorn. “Dat is ook een uitdaging voor de wethouder.” Lees verder op pagina 3.

ZWARTEWATERLAND - De gemeente is bezig met het opstellen van een toekomstvisie. Tegelijkertijd loopt een onderzoek naar het imago van de gemeentelijke organisatie. Om de mening van inwoners te peilen wordt een enquête uitgezet. Deze bestaat uit twee onderdelen. Het eerste gaat over het beeld dat inwoners hebben van de gemeentelijke organisatie. De uitkomsten hiervan worden gebruikt om te onderzoeken in hoeverre het imago van de gemeente overeenkomt met wat zij wil uitstralen. Het tweede deel gaat over Zwartewaterland als gebied en de vraag hoe inwoners de gemeente het liefst zien in de toekomst. Deze uitkomsten worden gebruikt om een toekomstvisie op te stellen. De enquête is bedoeld voor inwoners van Zwartewaterland van achttien jaar en ouder en kan worden ingevuld van maandag 26 november tot en met zondag 8 december, via www.zwartewaterland.nl.

Merel 7, 8281 GX Genemuiden Tel.: (038) 385 61 84 Fax: (038) 385 94 50 Mobiel: 06 - 11 34 31 56 E-mail: henk@h-deleeuw.nl


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

Aardappelhandel Wiljan van de Belt VRIJHEID

BIJ AANKOOP VAN 10 KILO BILDTSTAR, IRENE OF EIGENHEIMERS

Biedt de wereld die aan álle mensen? Hoe lang nog zélf beslissen; hóe betalen we bij de kassa; de bank? Alles internet.

JEZUS CHRISTUS

zegt: ... en de waarheid zal u vrij maken. Vrij van zonden, vrij van het oordeel voor Gods troon, zoals Gods Woord zegt. Wij beslissen; vrij worden of het oordeel. Hoeveel tijd gééft JEZUS de mensheid nog? Het geprofeteerde woord wordt meer en meer zíchtbaar. Zíen wij Gods waarschuwingen? Goed is God, hé? VRIJ! Ja, God is goed! Wij komen samen in gebouw ‘ Ons Huis ‘ Thorbeckegracht 11 Zwolle op woensdag 19.30 en zondag 10.00 uur. Of bel ons 038 - 4211960

2 KILO

UIEN GRATIS

Elke maandag van 08.00 tot 13.30 uur op het Havenplein in Genemuiden

angst, rouw, relatieproblemen, stress...

WASAUTOMAAT STUK? Expert repareert. Genemuiden Westerkaai 80, (038) 3854333 Van experts kun je meer verwachten.

www.vaillant.nl

Waarom Vaillant?

Ten Kate Installatie BV

Voor de zuinigste hr-ketel.

wij helpen je verder OptiMent, onderdeel van Eleos, is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met psychische klachten. Wie tijdig hulp zoekt, kan met een beperkt aantal gesprekken al geholpen worden.

2

g bij Vraanu een ons s aan prij

NU OOK IN DE BUURT:

- Meeuwenlaan 6, Zwolle

Hoogstraat 17 8061 HA Hasselt Tel: 038-477 12 37 b.ten1@hetnet.nl

U kunt met de ecoTEC plus tot wel € 750,besparen gedurende de levensduur van deze hr-ketel. De redenen: een zuinige A-label pomp en het laagste stand-by verbruik dankzij slimme elektronica. Hoeveel warm water u ook wenst, de ecoTEC plus heeft een passend antwoord.

Kijk op www.optiment.eu of bel 088-126 30 00.

Verwarming

Koeling

Duurzame energie

mensen tot groei en bloei brengen 85978-VA-Co-Ad Ten Kate 104x58.indd 1

Gildeslager Van Van Ingen Gildeslager Ingen

verrassend lekker voordelig! Verrassend lekker enen voordelig DEZE WEEK

ONZE BEROEMDE KIPFILET SNITSELS

Reserveer tijdig een tafel in een van onze restaurants en kijk voor alle mogelijkeden op

- Kerstlunch - Kerstbrunch - Familiebuffet - Dineren in “de Combuys” - Brasserie “In ‘t Vooronder”

www.hotelzwartewater.nl

4 stuks

5,95

BIESLOOK LAPJES

GEMARINEERDE RUNDER ROSBIEFLAPJES, LICHT BESTROOID MET BIESLOOK BEIDE ZIJDEN 2 MIN. BAKKEN

4 stuks

6,00

UIT EIGEN WORSTMAKERIJ

KIPFILET, BOTERHAMWORST EN GEGRILD SPEK 100 gram per soort

WEEKEND TIP

GEVULD STOKBROOD per stuk

SNACK TRIO 1e en 2e kerstdag is ons bowlingcentrum geopend van 13.00 tot 23.00 uur.

WEEKAANBIEDING

4,25

BAKJE MET DIVERSE SOORTEN EIGENGEMAAKTE TOAST SALADE EN FILET AMERICAN NU MET GRATIS BOEREN STOKBROODJE per bakje

3,25

LEKKER VOORDELIG RUNDER BRAADWORSTJES

samen

3,75

LEKKER UIT EIGEN KEUKEN

AJAM PANGANG OF KIPFILET IN KETJAPSAUS MET GRATIS BAK BASMATI RIJST

500 gram

5,95

MAANDAG

SLAVINKEN

5 HALEN = 3 BETALEN 5 stuks 4,25

100 % RUNDVLEES EN KRUIDEN, ZONDER CONSERVEER MIDDELEN, SMAAK- EN KLEURSTOFFEN

Hotel Zwartewater bv, De Vlakte 20, 8064 PC Zwartsluis t: 038 386 64 44, f: 038 386 62 75, e: info@hotel-zwartewater.nl, i: www.hotelzwartewater.nl

aanbieding geldig van do 29 november t/m woe 5 december 2012

Gezellig uit eten met de kerstdagen

18-10

Gildeslager Evert van Ingen Dorpsweg65 85,Genemuiden, IJsselmuiden, Tel. 038-3332439 Langestraat 038 3855113 www.slagerijvaningen.nl, De Gildeslager je smaak! www.slagerijvaningen.nl, De Gildeslager verrastverrast je smaak!


ACTUEEL

woensdag 28 november 2012

Muziekpieten van Voorwaarts begeleiden intocht Sinterklaas

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Sluiting van Jongerenwerk houdt ‘meidenweekend’ voor meisjes begraafplaats in Genemuiden ZWARTEWATERLAND - Welzijn Mensen Werk en Jong Zwartewaterland houden 14, 15 en 16 december een weekend voor meisjes tot en met zestien jaar onder andere uit Zwartewaterland.

De Sint had de hulp ingeroepen van de muziekpieten van Voorwaarts.

ZWARTSLUIS - Sinterklaas had, net als voorgaande jaren, de hulp ingeroepen van de muziekpieten van Voorwaarts Zwartsluis. Zij stonden zaterdagmorgen al vroeg klaar om de Sint en zijn pieten te verwelkomen. In een mistig Zwartsluis kwam Sint aan en werd verwelkomt door burgemeester Eddy Bilder. Ook waren Ernie en Bert uit Sesamstraat van de partij. Vooropgegaan door de pietenband ging het gezelschap door de Kerkstraat.

Vele kinderen en hun ouders verwelkomden de Sint en de vele Pieten. De muzikale ondersteuning zorgde voor een vrolijke noot. Ook in Belt-Schutsloot werd de intocht van Sinterklaas muzikaal opgeluisterd.

“In dit weekend overnachten we in een kampeerboerderij en staat er veel op het programma”, vertelt de organisatie. “Denk aan zelfverdediging, weerbaarheid, sport en spel, yoga, high tea, koken, ontspanning, make-up, verzorging en nog veel meer leuke meidendingen.” Het jongerenwerk in Meppel, Westerveld en Zwartewaterland richt zich normaal gesproken op alle jongeren. “Maar dit keer gaat het vooral om de meiden. We vinden het erg belangrijk om ons te richten op de kwetsbare pubermeiden. Zelfvertrouwen, vriendschap, liefde, seksualiteit, taalontwikkeling en gezondheid zijn enkele thema’s waar jonge meiden zich veel mee bezig houden.” Door het toenemende gebruik van internet hebben jongeren toegang tot enorm veel informatie, vindt de organisatie. “De media schetsen nog steeds een ideaalbeeld over hoe je er als meisje uit moet zien, wat je allemaal moet

kunnen en waar je allemaal aan mee moet doen. Dat is voor praktisch niemand haalbaar. Toch wil je als meisje zoveel mogelijk aan het ideaalbeeld voldoen. Hierdoor verliezen meiden hun eigenheid en grenzen wel eens uit het oog. Het voornaamste doel van het kamp is het stimuleren van eigenheid van de meiden.” De thema’s worden al in kleine meidengroepen besproken en behandeld. Maar dit keer wil het jongerenwerk zich een heel weekend inzetten voor de meiden die dit leuk en interessant vinden. De kosten zijn 25 euro per persoon, toestemming van ouder(s)/verzorger(s) is verplicht. Opgeven of meer informatie: jongerenwerkers Naomi Luth en Myrthe Lugtmeier, naomiluth@welzijnmw.nl en myrthe@jongzwartewaterland. nl. Er kunnen maximaal dertig personen mee. Voorafgaand aan het meidenweekend is er een voorbereidende bijeenkomst.

COLOFON

ADRES De Stadskoerier is een editie van BrugMedia Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen Postbus 179, 8260 AD Kampen Tel.: 038 - 333 10 27 Fax: 038 - 331 05 87 e-mail: info@brugmedia.nl internet: www.destadskoerier.nl OPENINGSTIJDEN Maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur DRUK EN OPMAAK Hoekstra Krantendruk Emmeloord Opmaak: Bco reclameburo KLACHTEN BEZORING info@brugmedia.nl VERSPREIDING Editie De Stadskoerier verschijnt in Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, Stadshagen, Vollenhove, SintJansklooster, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Cellemuiden en buitengebied. Met onze andere kranten komen wij ook in de gemeente Zwolle, Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst, Kamperzeedijk, Kampereiland, Wilsum, Zalk, de Zande, ‘s Heerenbroek, Mastenbroek, Ens, gedeelte Kamperveen, Mandjeswaard, Noordeinde, Dronten, Elburg, Oldebroek, Wezep, Hattemerbroek, Oosterwolde. Totale oplage ruim 140.000 exemplaren. ADVERTENTIEVERKOOP Voor het plaatsen van zakelijke advertenties dient u eerst telefonisch ruimte te reserveren bij één van onze verkopers voor maandag 16.00 uur. • Johan Schurink 06 - 1588 1939 • Hermieke L’Amie-Kampherbeek 06 - 1588 1937 FAMILIEBERICHTEN

038 - 337 00 58 familieberichten@brugmedia.nl PARTICULIERE ADVERTENTIES koeriertjes@brugmedia.nl AANLEVEREN Aanleveren dient te geschieden volgens de voorwaarden van BrugMedia, welke te downloaden zijn van www.brugmedia.nl onder kopje contact. Aanleveren persberichten per e-mail: redactie.stadskoerier@brugmedia.nl sport@brugmedia.nl voor maandag 12.00 uur. Vermeld in persberichten, indien mogelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. REDACTIE Bas Wilberink 06 - 1588 1940 Algemeen 038 - 333 10 27 Niets uit deze krant mag -zonder toestemming van de uitgever- ter publicatie worden overgenomen in welke vorm dan ook. Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom zijn van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend. DIRECTIE Algemeen directeur: Bauke Hoekstra Commercieel directeur: Johan van der Kolk

www.destadskoerier.nl

Vrijwilligers uit de regio weer druk met samenstellen pakketten voor Dorcas GENEMUIDEN - Zevenduizend Dorcas-pakketten zijn al gereed voor vertrek naar Zuid-Afrika en Lesotho. Vrijwilligers hebben deze in twee weken tijd samengesteld in de loods van Matras Direct aan de Schering 25 in Genemuiden. Daar komen er nog zo’n duizend bij voor de Afrikaanse landen.

“Sluiting is gewenst omdat het in verband met het hoge grondwaterpeil en de slechte grond niet meer mogelijk is een stoffelijk overschot op de begraafplaats op een waardige wijze te begraven”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “De sluiting van de begraafplaats houdt in dat er daar niet meer begraven mag worden. Alle rechten op graven komen te vervallen. Bestaande graven blijven gewoon in stand. Sluiting betekent niet dat de begraafplaats niet meer toegankelijk is voor nabestaanden en bezoekers.” Belanghebbenden kunnen tot 22 december een zienswijze indienen tegen het voornemen de begraafplaats te sluiten. Deze dient schriftelijk te worden ingediend en te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Zwartewaterland, Postbus 23, 8060 AA Hasselt. Mondeling kunnen zienswijzen tijdens kantooruren kenbaar worden gemaakt aan A. Vinke, telefoon (038) 385 30 00. Ook voor vragen kunnen mensen bij hem terecht.

GENEMUIDEN - SCEG geeft vanaf woensdag 12 december het boekje ‘Speurtocht Genemuiden’ uit.

Vrijwilligers stellen de pakketten samen. Foto: Bas Wilberink

acht, maar die gaan niet allemaal even lang door als wij. Wij blijven tot half januari pakketten samenstellen.” Volgen Kwakernaak zijn de pakketten uit Nederland hard nodig in Oost-Europa en Afrika. “Ik kom twee keer per jaar in het oosten van Roemenië”, vertelt hij. “Mensen hebben geen geld om producten te kopen. Je hebt er heel veel supermarkten. Maar bijvoorbeeld suiker, rijst en wijn zijn er net zo duur als hier in Nederland. Dat is niet op te brengen voor mensen met een pensioen van 125 euro per maand. Daar komt bij dat in

kleinere plaatsen de aanvoer van producten naar de winkeltjes minimaal is.” De coördinator is daarom blij dat hij voor de Dorcas-actie weer kan rekenen op de grote bereidwilligheid van vrijwilligers en ondernemers. “Zo kunnen wij deze 800 vierkante meter grote hal aan de Schering 25 voor een matsprijs huren van Matras Direct”, vertelt Kwakernaak. “En van Brouwer Verpakkingen hebben we spullen als folie, een wikkelaar, plakband en automaten gekregen. Het is goed om te merken dat veel mensen Dorcas minded zijn.”

Wethouder over Klaas Fuitestraat: ‘Snelheid zit er in’ (vervolg voorpagina)

GemeenteBelangen gaf aan niet bang te zijn dat voorbijgangers straks het hoofd afwenden bij het zien van de gebouwen. “Net zoals de C1000 een gebouw is met veel glas, heb je daar op het industrieterrein veel van dat soort gebouwen”, aldus Roel Withaar. “De één vindt het mooi, de ander afschuwelijk.” Wethouder Wolbert Meijer zei dat de snelheid er in zit. “Koraal moet een aantal onderliggende rapporten opleveren. Dat zal deze

GENEMUIDEN - Het college van b en w is voornemens de oude begraafplaats De Blokhuishof in Genemuiden te sluiten met ingang van een nader te bepalen datum.

SCEG maakt ‘Speurtocht Genemuiden’

(door Bas Wilberink)

Over twee weken gaan de eerste pakketten op transport. Vóór de kerst zouden al deze pakketten hun bestemming hebben moeten bereikt. Daarnaast maken de ruim tweehonderd vrijwilligers uit de wijde regio nog rond de zevenduizend pakketten voor achttien landen in Oost-Europa. Het is de zevende keer dat de inzamelactie in Zwartewaterland wordt gehouden. Dat leverde dit jaar 474 dozen op, ingezameld door en bij verschillende supermarkten en kerken. Deze worden nu in sneltreinvaart verwerkt tot de pakketten met voedsel en andere producten als kaarsen en tandpasta. “En wat overblijft bij de andere Dorcas-depots in Nederland wordt ook naar Genemuiden gebracht”, legt coördinator Julius Kwakernaak uit. “Er zijn er

3

week worden. Maar ik kan u melden dat het concept raadsvoorstel al in ruwbouw geschreven is. Daar komen die onderdelen bij in.” Over een paar weken bespreekt de raad het voorontwerp bestemmingsplan. Meijer: “Die gaat dan uiteraard ter inzage. Dan zijn wij even het stuur kwijt.

Het zou zomaar kunnen dat er dan zienswijzen en procedures komen. Ik hoop dat niet. Want het is zorgvuldig met betrokken partijen afgestemd.” Over de verkeerssituatie op het kruispunt Klaas Fuitestraat/ Simondsstraat zei Meijer: “Dat zit voor een deel mee in het onderzoek. Als dat van Koraal binnenkomt, zal ik dat bekijken. Of dat vervolgens tot aanpassingen moet leiden, ga ik niet op vooruit lopen.”

Het eerste exemplaar wordt op deze datum overhandigd aan burgemeester Eddy Bilder en aan de kinderen van de bovenbouw van de basisscholen in Genemuiden. De presentatie vindt plaats in ‘t Olde Stadhuus in Genemuiden. De auteur van ‘Speurtocht Genemuiden’ is Gert Jan Westhoff. Prestige Print en Sign verzorgde de vormgeving. Dankzij de financiële ondersteuning van het Coöperatiefonds Rabobank Genemuiden, het Provisoorfonds en ‘Samen Actief’ van de Gemeente Zwartewaterland is de ‘Speurtocht’ mogelijk geworden. Informatie via SCEG, 06-22037035.


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

Smulpietje

Uw schoenmaker

en het lied voor Schoorsteenpiet (3)

“Ik ben deze week heel druk geweest lieve kinderen. Zoals ik jullie al had verteld waren er nogal wat pakjes niet aangekomen. Sinterklaas heeft opdracht gegeven aan Slimmepietje om samen met de Regelpietjes uit te zoeken waarom niet iedereen de pakjes ontving. Tijdens de lunch van worteltjestaart met marsepein paardjes en een lekkere kruidnootjesmilkshake heb ik samen met Slimmepietje gekeken naar de lijsten van alle Bezorgpietjes. Maar nadat het stoofpeertjesijs met chocoladesaus uitgedeeld werd, viel ons beiden iets op. Alle pakjes die door Schoorsteenpiet bezorgd zouden moeten worden, zijn nooit aangekomen. Terwijl we dat met elkaar bespraken, zag ik aan het eind van de tafel Schoorsteenpiet zijn tweede portie ijs verorberen. Daarvoor had ik hem ook al snel een restje overgebleven Spaans gekruide frietjes zien wegkauwen. En toen werd me ineens een hoop duidelijk. Wat gebeurt er als je zo dik bent geworden dat je Foto: Tennekes nauwelijks meer door de schoorsteen past? Juist, dan duurt het wel even voordat je alle pakjes snel door de schoorsteen kan duwen. En soms lukt het misschien helemaal niet. Je snapt dat we na de lunch even met Schoorsteenpietje zijn gaan praten. We hebben hem verteld

dat je ook heel lekker en gezond kan eten en gewoon slank kan blijven. De Keukenpietjes hebben alvast een paar heerlijke recepten voor hem geschreven en hij heeft al weer een paar dagen niet gesnoept. Bovendien heeft Schoorsteenpiet afgelopen zaterdag meegedaan aan de Pietenrace. Hij heeft nu energie voor twee. Samen met wat Schoorsteen- en Bezorgpieten hebben ze een soort estafette gelopen in de stad En Schoorsteenpiet vond het harstikke leuk. Het lijkt wel of hij al een beetje dunner is geworden. En…hebben jullie je cadeautjes inmiddels al in je schoen gevonden? Als dat niet zo is, willen jullie dat dan aan mij doorgeven? Dan zorg ik er gewoon voor dat Schoorsteenpietje nog wat meer gaat sporten. En anders zingen we gewoon het Schoorsteenlied en vragen we die aardige schoorsteenveger om hulp. Want je denkt toch niet dat we de verjaardag van Sinterklaas zonder cadeautjes vieren?

Wiljan van den Belt verkoopt aardappels in Genemuiden Al jarenlang verkoopt Wiljan van den Belt aardappels en uien op verschillende markten in Zwolle. Sinds kort doet hij dat ook maandagochtend (van 8.00 tot 13.30 uur) op de Genemuider markt.

Nieuwstraat 17 • Genemuiden

10%tot KORTING 10 50%

op schoenen, laarzen en sandalen tevens op schoenen diverse en aanbiedingen. sandalen

Korting

op = op weg is pech

Van den Belt werkt samen met zijn vrouw Esther Potkamp. “Op dinsdag staan we op de markt in de Zwolse Aa-landen, op woensdag in Zwolle-Zuid en op vrijdag op het Rodetorenplein”, legt Van den Belt uit. De marktman betrekt zijn aardappels uit de Noordoostpolder. “Van onze vaste teler van het Rechterveld”, vertelt Van den Belt. “Die staat bekend om zijn kwaliteitsaardappelen. De kwaliteit staat bij ons bovenaan en de prijs is scherp.” De hele maand december krijgen klanten van Van den Belt 2 kilo gratis uien, bij aankoop van 10 kilo Eigenheimers, Irene of Bildstar.

AANBIEDINGEN VRIJDAG 30 NOVEMBER:

MEUBELS EN KLEDING

50% KORTING HASSELT • BUITEN DE VENEPOORT 3 • (038) 47 72 424 ZWARTSLUIS • KERKSTRAAT 22 • (038) 38 68 606

WWW.GROENECIRKEL.NL

We hebben weer veel leuke kerstartikelen op voorraad!

MOEILIJKE TIJDEN? WIJ HELPEN U DE WINTER DOOR!

NU

4

30%

KORTING

OP DE GEHELE WINTERCOLLECTIE* *M.U.V. BASISCOLLECTIE

info@rmfashion.nl • Bezoek ook onze webshop

www.rmfashion.nl Geerstraat 27 • Kampen • (038) 332 67 43 Stadshuisstraat 105 • Lelystad • (0320) 22 03 04


ACTUEEL

woensdag 28 november 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

5

‘Toekenning subsidie aan Keet de Kolk is een gelopen race’ Stichting zoekt den door afwezigheid.”

(door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - Jongerenwerker Evert van Dijk van Keet de Kolk noemt de argumenten van Johan Snel van d’Olde Soldoat ‘insinuaties’. “Hij zoekt naar mogelijkheden om ons onderuit te halen.”

Van Dijk vindt dat de nieuwe discussie, over de toegekende 54.000 euro subsidie aan Keet de Kolk, iets is tussen de gemeente en de horeca. “Wij zijn geen partij meer”, aldus de jongerenwerker. “De raad heeft de subsidie toegekend, het besluit is een gelopen race. Onze bouwplannen zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Ik zou het ook zeer vreemd vinden als de gemeente

er nog op terug zou komen.” Van Dijk vindt dat de horeca zijn kans heeft gehad om argumenten tegen de toekenning van de subsidie duidelijk te maken. “In maart was er een door de gemeente georganiseerde inspreekavond, waar alle fracties aanwezig waren”, vertelt Van Dijk. “Daar hadden ze hun zegje kunnen doen, maar ze schitter-

Vrijwilliger Johan Snel sprak donderdagavond tijdens de raadsvergadering in over hangjongeren beneden de zestien jaar. “Met flessen waar van alles in zit, behalve frisdrank. (...) En de hangplek en vernielingen zijn daar. Juist daar zou de heer Van Dijk zich druk om moeten maken. Dit is de groep jeugd die compleet aan hun lot wordt overgelaten.” Van Dijk reageert door te benadrukken dat hij vrijwilliger is bij Keet de Kolk. “Wat ik doe of laat

bepaal ik zelf. Hangjongeren zijn geen keetjongeren. Hoewel ik ze wel probeer binnen te halen, omdat ik me verbonden voel met hen.” Activiteiten Over het argument dat Keet de Kolk geen activiteiten organiseert, zegt Van Dijk: “Dat is niet waar. We hebben nu bijvoorbeeld een dartcompetitie. Die duurt twee maanden. Hetzelfde geldt voor een klaverjastoernooi. Het is misschien één activiteit, maar die duurt wel een paar maanden.”

Toegekende subsidie aan Keet de Kolk in Genemuiden weer ter discussie (door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - Café-eigenaar Johan Snel van d’Olde Soldoat in Genemuiden vroeg donderdagavond opnieuw aan de gemeenteraad de toekenning van 54.000 euro subsidie aan Keet de Kolk te herzien. Eerder gebeurde dit al in een door Horeca Nederland gestuurde brief. Eind mei ging de raad akkoord met de 54.000 euro, voor de nieuwbouwplannen van de jongerenplek aan de Hasselterdijk in Genemuiden. De café-eigenaar is bang dat hij zijn bedrijf straks niet meer kan onderscheiden van ‘de zwaar gesubsidieerde keet’. “In het verleden kon ik mij als horecabedrijf onderscheiden ten opzichte van welke keet dan ook”, sprak hij de raad toe. “Denk aan strakke toiletgroepen, een ventilatiesysteem, meubilair, nooddeuren, et cetera. Na het zien van de bouwtekening van Keet de Kolk vrees ik dat dat onderscheid tot het verleden behoort.” Gesprekken Snel memoreerde donderdagavond aan de gesprekken die hij met alle fracties, op één na, en het

De eerder al toegekende subsidie aan Keet de Kolk staat ter discsussie. Archieffoto: Bas Wilberink

college van b en w heeft gevoerd over de toegekende subsidie. “In die gesprekken werd duidelijk dat op het moment van besluiten tot toekenning van het subsidiebedrag niet de juiste informatie en kennis beschikbaar was”, vertelde

Met het verstrekken van de subsidie aan Keet de Kolk, zo zei Snel, stimuleert de gemeente Zwartewaterland het drankgebruik onder jongeren. “Terwijl men als deelnemer van het regionale project ‘Minder drank, meer scoren’ toch echt beter zou moeten weten. Natuurlijk bent u begaan met de jeugd van Genemuiden. Dat ben ik ook. Maar waarom staat er dan, een week nadat u het geld schonk aan Keet de Kolk, in de krant dat er geen geld meer is voor de jeugdsozen in de gemeente? Terwijl juist daar de groepen jongeren beneden de zestien jaar dienen te zitten, die u zo graag van straat zou houden.” De Genemuider café-eigenaar zei deze groep wekelijks op straat te zien hangen. “Met flessen waar van alles in zit, behalve frisdrank.

Eppien van Gait van Ep (Egbert Beens) Zonder vaste te olln, laveerde de polsstok op zien skolder: neudig umme over de slootn te springn, in de Mastebroekerpolder. I-j ging met zien skutien vissn, de vangst wörde in een kaer vergaerd

hij. “Daarom vraag ik u nogmaals het besluit te herzien en opnieuw op de agenda te zetten. Pas dan kunt u met de juiste kennis en informatie een goede visie richting toekomst en een goed overwogen besluit nemen.”

tot ‘s zoaters zien vaste klaantn kwaamm: Door wörde et veur bewaerd. En was ie niet op et waeter, Dan knupte ie foekn en nettn, en vlöcht ie endekooin umm’ in slootn en kolkn uut te zettn. Gera van Lente

VOOR DE ECHTE

U weet ook dat dat de leeftijd is waarop alles wordt uitgeprobeerd. Dat resulteert in een slokje, een peukje, een jointje en waarschijnlijk ook wel een snuifje. En de hangplek en vernielingen zijn daar. Juist daar zou de heer Van Dijk (van Keet de Kolk, red.) zich druk om moeten maken. Dit is de groep jeugd die compleet aan hun lot wordt overgelaten. De horeca staat voor bewuste gastvrijheid. Dat geldt ook voor de jeugd vanaf zestien. Dus die vinden hun plaats wel. Ook in de horeca is het toezicht prima geregeld.” Activiteiten Keet de Kolk is een vereniging met een doelstelling, aldus Snel. “Dat bekent ondersteuning van de horeca, gerelateerd aan een door de gemeente gecontroleerde evenementenkalender. Best bijzonder als u bedenkt dat Keet de Kolk zes dagen per week open is, meestal zonder enkele activiteit.” De brief die Horeca Nederland samen met Johan Snel opstelde wordt donderdag 6 december door de gemeenteraad behandeld.

NIEUWSVRETERS Download nu onze GRATIS app voor lokaal nieuws!

Wereldproject

ZWARTEWATERLAND - Stichting 2e/3e Wereldprojecten Zwartewaterland is weer op zoek naar een nieuw project voor 2013. “Het is mogelijk dat, bij meerdere projecten, deze gezamenlijk bezig gaan met het organiseren van financiële acties”, vertelt de organisatie. “Aan het eind van het jaar worden de opbrengsten verdeeld. Het is ook denkbaar om het jaar in vieren, drieën of tweeën te delen. Elke organisatie probeert dan in een gedeelte van het jaar zoveel mogelijk geld op te halen. Een en ander in goed overleg.” De verdubbeling tot een bedrag van 10.000 euro door de gemeente Zwartewaterland wordt dan over de projecten verdeeld. Er zijn enkele voorwaarden waaraan projecten moeten voldoen. “Bijvoorbeeld het verbeteren van de primaire levensbehoeften en leefomstandigheden voor de allerarmsten in een tweede- of derdewereldland. Een doelstelling moet ook zijn dat er niet simpelweg geld of eten wordt gestuurd, maar dat er gezorgd wordt voor structurele oplossingen waar mensen werkelijk iets mee opschieten. Bijvoorbeeld geen vis maar netten, geen brood maar een bakoven.” Wie geïnteresseerd is of meer informatie wil over de voorwaarden en de procedure, kan contact opnemen met de voorzitter via 06-22037035, of de mail hoekman-fuite@planet.nl. Meer info is ook te vinden op de website www.2e3ewereldprojecten.nl. Voorstellen voor nieuwe projecten kunnen tot 1 januari 2013 ingediend worden: Stichting 2e/3e Wereldprojecten Zwartewaterland, Greente 7, 8281 KL Genemuiden. Momenteel loopt nog het project 2012, ‘In actie voor Aguta’.

Lezing van Van Liempt HASSELT - De van televisie bekende historicus Ad van Liempt geeft donderdag 29 november in de Hasselter bibliotheek een lezing over het boek ‘De donkere kamer van Damocles’. Dit gebeurt in het kader van ‘Nederland Leest’. Van Liempt (1949) was onder andere hoofdredacteur van Nova, oprichter/eindredacteur van het geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ en chef van de afdeling geschiedenis van de NPS. Hij is een expert op het onderwerp ‘Nederland en de Nederlanders in WO II’. “Van Liempt is dus zeer goed op de hoogte van het historisch decor van de roman ‘De donkere kamer van Damokles’ van Willem Frederik Hermans: De Tweede Wereldoorlog”, aldus SCAB. “Over die achtergrond vooral vertelt hij en gaat hij in gesprek met het publiek.” Aanvang: 20.00 uur. Prijs: 5 euro voor leden SCAB, 7,50 euro voor niet-leden.


w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

www.destadskoerier.nl

Duizenden mensen kozen voor onze zorgverzekering. Zij keken naar de inhoud en niet naar de verpakking.

Wilt u ook de prijskwalitatief beste zorgverzekering? Kom langs, bel of kijk op www.veltman.nl om de inhoud te bekijken. Volg ons ook op twitter: @VeltmanHelpt

6


ACTUEEL

woensdag 28 november 2012

Werkgroepen en coördinatieteam Sinterklaas van start met plan voor Hasselt (vervolg voorpagina) GENEMUIDEN - Het waren er zelfs zoveel, dat de Pieten dit jaar niet voldoende cadeautjes hadden. Zaterdag 1 december, van 14.00 tot 16.00 uur, is er voor de kinderen tot twaalf jaar een puzzeltocht in Genemuiden. Sinterklaas en zijn Pieten zijn hierbij aanwezig. Aanwezigen kunnen op de foto, geschminkt worden en wie de vragen goed beantwoordt en de opdrachten goed maakt, kan ook een prijs winnen. Om 16.30 uur is de prijsuitreiking bij Top1Toys in Genemuiden. Wie het leuk lijkt om mee te doen kan zaterdag om 14.00 uur naar de Boni komen.

Een delegatie van het coördinatieteam. Foto: Bas Wilberink

HASSELT - Het coördinatieteam en de drie werkgroepen, die een plan gaan maken voor de Hasselter binnenstad, zijn donderdagavond formeel van start gegaan. De gemeente had drie bijeenkomsten belegd over de toekomst van de stadskern. De werkgroepen ontstonden tijdens de laatste meeting in oktober. Ze worden gevormd door mensen uit verschillende geledingen van de samenleving. “De ondernemersvereniging, de Historische Vereniging, horeca en bewoners; allemaal zijn ze vertegenwoordigd in die vier groepen”, aldus procesleider Bert Kleen donderdagavond. Een zogeheten inspiratienota, opgesteld door ontwikkelaar Leyten, geldt tijdens de planvorming als ‘onderligger’. Iedere werkgroep heeft zijn eigen beleidsterrein gekregen, waarbinnen zij de komen-

de maanden plannen uitwerken. Zo gaat één groep zich buigen over het watertoerisme. “Welke voorzieningen kunnen we nou in en om de grachten maken om het voor de waterrecreanten aantrekkelijker te maken?”, verduidelijkt Kleen. Een tweede groep houdt zich bezig met de inrichting van de openbare ruimte. Kleen: “Dat gaat bijvoorbeeld over parkeren, verwijsborden, straatmeubilair en of we de binnenstad wat netter kunnen maken.” De derde groep gaat nadenken over het vergroten van de levendigheid in de binnenstad.

Vogelshow ZWARTSLUIS - Vogelvereniging De Edelzanger uit Zwartsluis houdt donderdag, vrijdag en zaterdag de jaarlijkse vogelshow. Dit gebeurt in het clubgebouw aan het Buitenkwartier 35 a. Er is een verscheidenheid aan vogels, waaronder kanaries, tropenpapagaaien en eigen kweek-kaketoes. “Het behaalde resultaat op de eigen show is voor de kweker vaak een richtlijn voor het meedoen aan een districts- of een regionale vogelshow”, aldus de organisatie. Openingstijden van de vogelshow: donderdag van 19.00 tot 22.00 uur. Vrijdag van 15.00 tot 23.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Inzameling elektrisch speelgoed ZWARTEWATERLAND - De gemeente en Wecycle houden woensdagmiddag 12 december een inleveractie. Van 13.30 tot 16.30 uur kan oud en kapot elektrisch speelgoed worden ingeleverd. Dit kan bij de gemeentewerven. Het wordt gerecycled waardoor grondstoffen worden behouden. De gemeente wil inwoners stimuleren om na de pakjesavond oud en kapot elektrisch speelgoed in te leveren. “Tegenwoordig belandt bijna driekwart van kapot elektrisch speelgoed in de container”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Er wordt niets van gerecycled. Wecycle kan elektrisch speelgoed voor 75 tot 90 procent hergebruiken. Uit de recycling ontstaan kostbare grondstoffen als kunststoffen, ijzer, glas en koper.”

Elektrisch speelgoed dat nog wel gebruikt kan worden, kan worden ingeleverd bij de kringloopwinkels. Kapot speelgoed mag dus naar de gemeentewerven in alle drie de kernen. Tijdens de middag op 12 december kunnen ook de kleurplaten ingeleverd worden, die te downloaden zijn op www.zwartewaterland.nl. De eerste honderd inleveraars krijgen als bedankje een Wecyclesleetje en een Jekko-box. Ook worden er vijfhonderd kaarten uitgedeeld waarmee deelnemers kans maken op een hotelovernachting.

‘Goed Nieuws Samenkomst’ GENEMUIDEN - In de Gereformeerde Kerk wordt zondag 2 december vanaf 16.30 uur de volgende ‘Goed Nieuws Samenkomst’ gehouden. “Na in 2011 te zijn gestart zijn we inmiddels zeven ‘Goed Nieuws Samenkomsten’ verder”, vertelt de organisatie. “We mogen terugkijken op een geweldige reeks aan samenkomsten, met enthousiaste bands zoals Transmission, Black Gospel groep G-Roots en onlangs in de samenkomst van 9 september Rob Favier en band. In combinatie met sprekers als Gerrit ten Berge en Bram Rebergen heeft dit gezorgd voor samenkomsten welke hoop, bemoediging en kracht gaven en stimuleerden tot een heroverdenking van ons dagelijks doen en laten.

Wij, als organisatie, hopen ook in de volgende samenkomsten verder te mogen werken aan het doel wat wij met deze samenkomsten willen bereiken namelijk: mensen te brengen tot een levend geloof in de God van de Bijbel door een relatie met Jezus Christus.” De eerstvolgende samenkomst verlenen Herman Boon en band hun medewerking. Hiervoor is iedereen uitgenodigd. “Jong of oud, klein of groot, gelovig of ongelovig, een lat-relatie of een vurige relatie met Jezus Christus. Iedereen kan groeien in geloof.”

INSTALLATIEBEDRIJF

STEGEMAN ECO 1050 GASHAARD KACHEL (speksteen)

Prestige bedankt iedereen voor de felicitaties! ‘Stichting MAF’ en ‘Vrienden van de Meente’ bedanken u voor uw gift.

Na een kleurrijke terugblik op 25 jaar Prestige, zijn onze ogen alweer gericht op de toekomst!

TEVENS HET ADRES VOOR ONDERHOUD

Wij hopen u weer te zien in

GAS-, WATER-, C.V INSTALLATIES

GESPECIALISEERD IN:

LUCHTVERWARMING • HAARDEN CV TOESTELLEN • AIRCONDITIONING Gemeenteweg 268 - 7951 PD Staphorst Tel. 0522-461202

7

Nijverheidstraat 29 8281 JD Genemuiden T (038) 385 35 65 E info@prestige.nl F (038) 385 35 60 I www.prestige.nl

Het creatieve reclame-productiebedrijf in uw regio!


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

8

l er op action.n ld fo e d r o vo k K ij

HEREN

WELLY

KATOEN

The Muppets, Lucky Luke of Popeye maten XS-XL

keuze uit zeer veel bekende merken met pull-back functie

diverse kleuren 50x100 cm

BOXER SHORTS

jongens BOXER SHORTS

maten 92-152

2-PACK

3.49

LOTTO

MODEL AUTO

2 - PA C K

4.59 1.99 1.69 katoen WAS HAND

16x21 cm

0.32

Elders 5.49 6.99

VOETBAL SOKKEN

VERLICHT

SPRING TO LIFE

grijs of wit rotan 35 cm

spaar ze allemaal!

ZOOBLES SPEELSET

HART of STER

diverse kleuren maten 31-46

2.59

Elders 5.99 7.99

BAD DOEK

R L E U K VO O ! M HET R A A

Elders 7.95 9.95

4.69

Elders 5.99 7.99

SWEET HOME

MAGIC SPIKER

TRENDY

aardewerk 3-delig 23 cm

voor extra grip op een gladde ondergrond topkwaliteit maten 36-48

verzilverd, 1 paar of diverse kleuren en modellen, 3 paar

STAPEL POTTEN

Sweet Home KOFFIE BEKER

0.49

3.49

ANTI-SLIP ZOLEN

Elders 4.95 5.95

2.79

2.49

OOR STEKERS

Elders 3.39 3.79

0.59

Kijk voor winkeladressen en overige in


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

g i d e l l o v d n e s s a r r ve g i l e d r o o v d n e v e rba z

SINTERKL A AS

GE SC HE N K PAPIER

50x250 cm

5 ROL L E N

0.95

SNEEUWPOP

MISS CREEPY

MODDERMAN

diverse uitvoeringen met LED-licht incl. batterijen Ă˜ 11 cm

diverse uitvoeringen

500 gram

Elders 4.99 5.95

2.49

FASHION POP

S PE E LGOE TR E N D!

fashion DESIGNER POP

maak je eigen poppenkleding

3.99

KRUID NOTEN

D

3.39 0.58 chocolade KRUID NOTEN

350 gram

1.09

SUPER GROOT

WERCKMANN

DVD

diverse uitvoeringen 42x34x23 cm

ch-v met geharde tip 6 stuks

keuze uit o.a. Het Zandkasteel, Sesamstraat, Briefgeheim, Hello Kitty, Bernard en nog veel meer

BOEDDHA BEELD

7.95

Elders 14.95 17.95

ZEN

SCHROEVEN DRAAIERS

BIT SET 64-delig

4.99

INDIGO

KINDER FILM

2.49

GEUR EAU DE VERSPREIDER TOILETTE diffuser bamboestokjes 4 heerlijke geuren 125 ml

Zen SHOWER CREAM 200 ml

1.19

1.59

diverse geuren voor hem of haar 100/90 ml

C A DE AUTIP Elders 2.49 4.99

Elders 5.99 8.49

1.99

TWINKEL- OF

NET VERLICHTING binnen/buiten twinkelverlichting: 8 functies, 140 lamps netverlichting: 160 lamps

!

1.25

Elders 11.95 13.95

nformatie op onze website ACTION.NL

7.95

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 25-11 t/m za. 01-12

DECO GLASBAL

9


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

10

Bij Expert vindt de Sint met gemak, de beste cadeaus voor schoen en zak! 129.-

ANDROID 4.0

117.TABLET T108AANL1. • Lichtgewicht: slechts 340 gram!

NU

129.-

249.-

69.-

99.-

49.-*

INBOUWINBOUWAPPARAAT APPARAAT DEFECT? DEFECT? Expert 69.49.-Expert repareert. repareert.

SENSEO® SARISTA HD8010/10 PEARL WHITE.

SCHEERAPPARAAT RQ1145.

• Vers gemalen bonenkoffie • 6 verschillende smaken

• Volgt gezichtscontouren voor het beste scheerresultaat

99.-

*Prijs na 10.- retour via Canon

• Draadloos printen, kopiëren en scannen

59.-

*

PREPAID PAKKET SAMSUNG GALAXY POCKET. • Incl. 10.- beltegoed

PRINTER MG3250.

67.-

TANDENBORSTEL TRIZONE 1000.

DRAADLOZE SPEAKER MICRO WIRELESS.

*Prijs na 30.- retour via Hi

79.-

• Bluetooth speaker voor smartphone of tablet

• Bewegende borstelharen bereiken meer tandoppervlak

Genemuiden

Genemuiden 150 Experts, altijd 1 bij u Westerkaai in de buurt! 80, (038) 3854333 Westerkaai 80, (038) 3854333 www.expert.nl/winkels

Van experts kun je meer verwachten. Van experts kun je meer verwachten. Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m zaterdag 1 december 2012. HAH-adv. - 260x292mm h - Full Colour - week 48

GENEMUIDEN Ned. herv. Kerk 09.30 uur Ds. J.A.C. Olie. 15.30 uur Kand. G.H. Molenaar (Scherpenzeel). De Meente 09.30 uur Ds. W.. Hulsman. Hersteld Hervormde Gemeente (Hervormd Centrum) 09.30 uur en 15.30 uur Ds. D. Heemskerk. Geref. Kerk 09.30 uur Ds. Eendebak. 15.00 uur Ds. Dekker GNS 16.30 uur. Chr. Geref. Kerk 09.30 uur en 15.30 uur dienst. Gereformeerde Gemeente 09.30 uur en 15.30 uur Ds. C. Hogchem.

16.30 uur Ds. J. Germs (H.A.). Protestantse kerk Bolwerk 10.00 uur Ds. P.J. Ros. Geref. Kerk. Vrijgemaakt Noord 08.45 uur Ds. R.C. Vellinga. 14.30 uur R.M. Meijer. Zuid 10.30 uur Ds. R.C. Vellinga. 19.00 uur Ds. R.M. Meijer. Herv. kerk De Baak 10.00 uur Ds. G. Doorn. Hervormde Gemeente 09.30 uur Ds. K. Timmerman (Kamperveen). 19.00 uur Ds. J.J.W. Mouthaan (Zwolle). Geref. kerk, Hersteld 09.30 uur Ds. S. de Marie. 14.30 uur Leesdienst. R.K. St. Stephanuskerk 09.00 uur Eucharistieviering, Pastor De Vries.

HASSELT Chr. Geref. Kerk 09.30 uur Prof. Dr. H.J. Selderhuis (H.A.).

ZWARTSLUIS Herv. Gemeente 10.00 uur Dhr. B. Greveling.

KERK DIENSTEN Zondag 2 december

19.00 uur Ds. Enderle (Harderwijk, in Ger. kerk). Geref. Kerk 10.00 uur Ds. H.O. ter Beek (H.A.). 19.00 uur Ds. Enderle (Harderwijk, zangdienst). Geref. kerk vrijgem. 09.30 uur Ds. R. Meijer (Hasselt). 16.30 uur Ds. J. Jansen (Zwolle). STADSHAGEN Pinkstergemeente Rios de Vida 10.30 uur Antilliaans, Spaans/Nederlands aanbiddingdienst. Prot. gem. De Open Kring. 09.30 uur Nelleke Beimers. VOLLENHOVE Hervormde Kerk 10.00 uur Ds. D. Wolters. Geref. kerk Vrijgemaakt 09.30 uur Ds. B. Schaaij (Dronten). 14.30 uur Ds. H. Offreins (Steenwijk). Geref. Kerk 10.00 uur Ds. S. v.d. Zee (Zwolle).

SINT JANSKLOOSTER Hervormde Kerk, Kapel: 14.30 uur Ds. J. Holtslag. Gereformeerde kerk 10.00 uur Ds. M.P. Vis. 14.30 uur Ds. E.P. v.d. Veen (Nunspeet). Ger. Kerk vrijgemaakt 09.30 uur Ds. A. Krijgsheld. 14.30 uur Ds. J. v.d. Wetering. Chr. Ger. Kerk 09.45 uur en 14.30 uur geen opgave.

WEEKEND DIENSTEN Huisarts voor Genemuiden voor spoedeisende hulp buiten de normale praktijktijden van 08.00 tot 17.00 uur Huisartsenpost Zwolle, Dr. Stolteweg 17 (tegenover Sophia ziekenhuis), tel. 0900-3336333. Consultatie uitsluitend na telefonische afspraak. Voor Hasselt en Zwartsluis: v.a. za. 1 december 8.00 uur N.P.H. Tuinstra, Hoogstraat 47, 8061 HB Hasselt, tel.

038-4771224. Tandartsen uit Zwartewaterland zijn bereikbaar tel. 0900-2358263. Apotheken Voor spoedgevallen is geopend Apotheek De Muiden, Pr. Julianastraat 23, Genemuiden, tel. 038-3855030, zat. 11.30 – 12.30 uur en 19.00 – 19.30 uur. Zondag gesloten Apotheek Hasselt, Burg. Royerplein 1, Hasselt, tel. 0384773238, zat. 11.30 – 12.30 uur en 17.00 – 17.30 uur, zondag 17.00 – 17.30 uur. Spoedgevallen Apothekerspost Zwolle, Dr. Stolteweg 19 (t.o. Sophiaziekenhuis Zwolle, tel. 038-4556227), gevest. in de Huisartsenpost. Verloskundige Praktijk Sifra dienstdoende verloskundige tel. 0620002668 of antwoorddienst 038-4603 91. Tel. speekuur 13.00 tot 13.30 uur tel. 038-3324413. Verloskundige Praktijk Wijde Wieden, praktijk Vollenhove, Giethoorn, Zwartsluis, Hasselt. tel. 0527-245731. Dienstdoende verloskundige tel. 06-22224365. Dierenambulance, Alarmnummer 06-43808350, Meldkamer 0561-615330. Politie Regio IJsselland district Noord Team Zwartewaterland, tel. 0900-8844, fax 4771819. In noodgevallen 1-1-2. Spreekuur politie. Hasselt ma. t/m vr. 08.30 - 12.30 uur. Genemuiden di. 18.30 - 20.00 uur. Zwartsluis: wo.avond 18.30 - 20.00 uur.


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

Verder:

De Grot e en grat Kerk is open i voor ieds toegankelijk Om te g ereen! e van opt nieten redens.

ANTIEK EN ARR E TRAM DOOR DESLEE E STAD • Terras j • Choco es l • Brood ademelk j • Varke es n • Muzie aan spit k • Optre dens

11


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

Onduidelijkheid over AutoRAI

12

Passion to Drive !

AMSTERDAM - De crisis slaat hard toe. De AutoRAI, hét automobiele feestje van Nederland, gaat komende editie wellicht niet door. Morgen vindt in Amsterdam belangrijk overleg plaats. Het is maar zeer de vraag of de AutoRAI, hét feest voor autominnend Nederland, komende editie wel door zal gaan. Volgens vakblad Aftersales Magazine is de animo onder importeurs om te investeren in het tweejaarlijks evenement mager. Naar verluidt heeft de RAI Vereniging gisteren een alternatief, minder begrotelijk draaiboek gemaakt om de beurs minder hoogdrempelig te maken. Vier jaar geleden werd de AutoRAI ook al afgeslankt, wat een sobere vertoning met thema’s en zeecontainers opleverde. Een rondje importeurs leert ons dat de meningen verdeeld zijn. Zo vertelt Jacques Geijsen namens Pon’s Automobielhandel: “Het overleg van woensdag ken ik wel, maar dat er aan een laagdrempelige versie wordt gewerkt, is mij niet bekend. Overleg over wel of niet doorgaan is niet nieuw, dat hebben we de afgelopen drie edities ook al gehad. Het was steeds een hobbelig traject naar een volgende beurs.”

Krasje? Tja... dat kan ons allemaal wel eens overkomen. Gelukkig heeft Dijkman Autoschade alles in huis om op professionele wijze uw auto er weer als nieuw uit te laten zien!

Ford Ook bij Ford wordt nog hard nagedacht, vertelt woordvoerder Dennis Homberg: “Wij zijn er nog niet uit. Het is een kwestie van budgetten en beschikbaarheid van auto’s. Wij zeggen wel: áls je er staat, moet je er goed staan. Het is tenslotte bouwen aan je merk. Dus een mooie, grote stand, of niks.” Op Opel kan de RAI in elk geval wel rekenen, als we woordvoerder Jeroen Maas mogen geloven: “Ik kan natuurlijk alleen voor Opel spreken, maar wij zullen in elk geval van de partij zijn.” In de loop van morgenmiddag zal duidelijk worden of er een editie 2013 van de AutoRAI zal komen of niet. Bron: Autoweek

Maar Dijkman Autoschade biedt meer; • 4 jaar Focwa/ANWB garantie • gratis reparatie van ster in voorruit • autoruitservice en graveren kenteken • 24 uur per dag bereikbaar NO-CLAIM • eigen sleepdienst BEHOUDEN? • uitdeuken zonder spuiten informeer • schadeafhandeling met elke naar onze verzekeringsmaatschappij • onderhoud en reparatie airco. oplossingen!

www.dijkmanautoschade.nl Hasselt Industrieweg 19 • Telefoon 038 477 21 66 • hasselt@dijkmanautoschade.nl Meppel Sethweg 5 Telefoon 0522 25 62 43 • meppel@dijkmanautoschade.nl

Brug 125x193_Layout 1 26-11-2012 13:18 Page 1

Voor ons complete aanbod kijk op www.naberman.nl

2 jaar! 5 n a d r e Al me

AUTO VAN DE WEEK Ford Focus Wagon 1.6 Futura

DEALER VA N: -

19-SN-HD 2006 86.803

Nissan Note

Zwart metallic Spoilerpakket!!!, Trekhaak, Cruise control, Airco, Radio cd speler

voor Ford Mondeo Wagon 2.0 Limited

€ 18.450

Grijs metallic Navigatie, parkeerhulp, L.M. Velgen, Cruise control, Trekhaaak

€ 9.950

Peugeot 307 - Break 1.6 16v XS - Benzine - 2004 140.910 km - € 5.250,-

Deawoo Matiz - 0.8 Class 5drs. - Benzine 2001 - 15.975 km € 2900,-

Renault Kangoo - 1.4 5drs. Spring - Benzine 2001 - 143.246 km - € 3.450,-

Nissan Qashqai - 1.6 Tekna - Benzine - 2008 112.274 km - € 16.950,-

Seat Altea - 1.6 Stylance - Benzine - 2006 141.559 km - € 9.450,-

Nissan Micra - 1.3 GX Benzine - 1999 - 154.406 km - € 2.950,-

86-KRF-8 2010 30.446

06-GVZ-5 2008 83.504

€ 10.950

€ 12.700,-

36-ZJ-SH 2008 153.254

Peugeot 107 5d XS

Ford Mondeo 5d 1.6 Trend

Grijs metallic Climate control, Cruise control, Trekhaak, Radio cd speler

€ 9.450

Ford Focus Wagon 1.6-16v Titanium Business

17-LRK-8 2010 44.103 Grijs metallic Navigatie, Cruise control, Climate control, Bluetooth, L.M. velgen

- 1.6 Automaat - Bouwjaar 2008 - Brandstof Benzine - 19.950 km - Airco, trekhaak

Wit Airconditioning, Stuurbekrachtiging, Radio cd, Elektr. Ramen voor

€ 7.450

Nijverheidstraat 53, 8281 JD Genemuiden, Tel. 038 - 385 40 00, www.naberman.nl

Bekijk meer dan 150 auto’s op

www.sellesautos.nl

Selles auto’s Kamperzeedijk B.V. Kamperzeedijk 87-89 • 8281 PC Genemuiden Tel. 038 344 61 61 • info@sellesautos.nl


ZAKELIJK

woensdag 28 november 2012

EkoPlaza bloeit op in Vechtstraat

Haiko Natuurlijk, ‘de meest complete zaak in Zwolle met biologische producten’, heeft een metamorfose ondergaan tot EkoPlaza. Door zich als franchise-ondernemers aan te sluiten bij deze landelijke keten, kunnen en gaan Hans van der Velde en zijn vader Haiko –naar wie de oude zaak is genoemd- een nog groter assortiment voeren. raden, is goud waard. Nou ja, bijna dan. Diegene die namelijk het beste kan inschatten wat een aantal kazen in de winkel weegt, wint een minuut gratis winkelen. Haiko van der Velde: “Bij de opening van een EkoPlaza in Tilburg wist iemand op die manier voor zo’n vijfhonderd euro aan boodschappen bij elkaar te verzamelen.”

Goed een gewicht kunnen

Maar ook na de eerste

KEUKENS

Een verhuizing was hierdoor noodzakelijk en dus wordt het pand aan de Vechtstraat 30 verruild ten faveure van nummer 50 in dezelfde straat. Woensdag om 8.30 uur gaat de nieuwe EkoPlaza open. De opening wordt gevierd met tal van acties. De eerste klanten ontvangen tot en met zaterdag 1 december gratis een spaarkaart.

december gaan de acties door vertelt Hans van der Velde: “EkoPlaza heeft het hele jaar door leuke acties. Het is een laagdrempelige winkel. In de supermarkt vind je als klant slechts een paar biologische producten die men voordelig aanbiedt. Zogenoemde hardlopers. Bij ons heb je als klant een zeer ruime keuze, variërend van producten die qua prijs concurreren met de supermarkt tot luxere. Doordat EkoPlaza ook werkt met streekproducten heb je veel extra gezond en lekker eten. En dat tegen een voordelige prijs doordat er weinig transportkosten zijn.”

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

13

Gezelligheid en echte warmte op Winterfair met kachels van Erve Frankhuis Winterfair Genemuiden is een synoniem voor gezelligheid. En nu bekend is dat Erve Frankhuis de zevende december vanaf 15.00 uur ook aanwezig is op de wintermarkt in hartje Genemuiden weet je als bezoeker dat het ook aan echte warmte niet zal ontbreken. Een uitgelezen moment om kennis te maken met de pelletkachels van het Zwolse bedrijf.

gaat altijd een modern stukje techniek schuil. Eigenaar Ruud Westrik: “Bij de meeste kachels gaat zestig procent van de energie verloren en bij sommige haarden is dat zelfs ruim tachtig procent. Een pelletkachel laat qua rendement de omgekeerde cijfers zien. Slechts twintig procent gaat verloren, de rest gaat het huis in.”

En om je er over te laten informeren. Want achter het uiterlijk van de kachels, die je zowel in moderne als nostalgische modellen hebt,

Daarnaast is een pelletkachel duurzaam om een heel andere reden. De kachel wordt gestookt met afvalhout, zeg maar restafval dat anders

verloren zou gaan. “Het is een soort zaagsel”, aldus Westrik, die verzekert dat de pelletkachels, die hij verkoopt in de merken Thermorossie en Nordic Fire, geluidloos zijn en geen stankoverlast veroorzaken. Voor meer informatie over Erve Frankhuis, gevestigd aan de Frankhuiserweg 20 in Zwolle, zie www.ervefrankhuis.nl.

Dubbelconcert in Grote Kerk Stichting Selectief houdt zaterdag 1 december een feestelijk dubbelconcert met Marco den Toom en André van Vliet. Het concert vindt plaats in de Grote Kerk in Hasselt en begint vanaf 20.00 uur. Deuren gaan om 19.30 uur open. De toegangsprijs bedraagt 5 euro voor volwassenen, kinderen tot en met twaalf jaar onder begeleiding zijn gratis. Tijdens het concert bespeelt het duo zowel het Knolorgel als een Johannusconcertorgel. Op het programma staan werken van Antalffy-Zsiross, Asma, Bach, Bédard, Eilander, Gi-

gout, Guilmant, Mulder, Mozart en Zwart. Daarnaast voeren ze ook enkele vierhandige uit. Kaarten voor de concerten zijn te bestellen via selectief@solcon. nl. Dit is niet verplicht, kaarten zijn ook aan de kerk op de avond van het concert te koop. Zie de krant van de vorige week voor een aantrekkelijke

kortingsactie. Zie ook de website www.selectief.org/dubbelconcert

AMBACHT EN MODERNE TECHNIEK

t! Onbetwist uw specialis

Kamperzeedijk 127 GENEMUIDEN t +31 (0) 38 344 64 12

SANITAIR

Vakkundige montage zonder verrassingen achteraf

TEGELVLOEREN

De Dieze 46 DRONTEN t +31 (0) 321 337 209

SPECIALIST IN KEUKENS, SANITAIR EN TEGELVLOEREN

Beurtschip 9 HEERENVEEN t +31 (0) 513 653 475


Trouwen.. www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

feest • ringen • bloemen • kleding • fotografie • haar & make-up Doelgericht en voordelig adverteren op deze pagina? Bel (038) 333 10 27

14

Eind 20 de ideale leeftijd om te trouwen

30-08-2012 We hebben een prachtige mooie dag gehad, het begon ‘s ochtends toen ik de jurk aan mocht trekken! Eindelijk was het zover. De jurk zat prachtig!! Ik voelde me echt een bruid die dag. Mijn man kwam mij ‘s ochtend ophalen en toen hij mij zag kreeg hij de tranen in zijn ogen! Hij vond het prachtig. Hij had nooit verwacht dat het zo mooi zou zijn! We hebben echt genoten. Het was ook heel mooi weer en de zon begon te schijnen. Het was voor ons een geweldige dag!! Een dag om nooit meer te vergeten….

Heel veel vrouwen wachten tegenwoordig met trouwen tot ze eind twintig zijn. Slechts een tiende vindt 20 tot 24 jaar nog de ideale trouwleeftijd. Dit blijkt uit een poll van een onderzoeksbureau onder 1.816 Britse mannen en vrouwen. Voor vrouwen is trouwen een belangrijke gebeurtenis en de belangrijkste dag van hun leven. Mede daardoor is de perfecte timing cruciaal, schrijft Female First.

Volgens meer dan de helft van de Britse vrouwen ligt de ideale leeftijd om te trouwen tussen de 25 en 29 jaar. 44% van de mannen beaamt dit. Bijna een op de vijf vrouwen wacht liever iets langer en beschouwt de leeftijd tussen de 30 en 34 jaar als geschikt. Bron: www.Nu.nl

vanaf € 695,-op fotoruben.nl rouwreportages 11 06 30 / kijk ook 06 19

fotografie: Gerjanne Immeker - Fotografiemetpassie.nl

Bruidshuis Dokter-de Graaf Oudestraat 62 • 8261 CS Kampen Tel.: 038-333 22 27 www.bruidshuisdokterdegraaf.nl

Voor een ‘natuurlijk’ mooie reportage

Walk In Days op 1,8,15,22 en 29 december 2012 Wij vieren ons 12 ½- jarig jubileum en nodigen alle a.s. bruiden uit om de collecties te bekijken en gebruik te maken van onze jubileumaanbiedingen Locatie: Oostendorperstraatweg 1 A Elburg Tel.: 0525-622699

Keizerstraat 17+25 Kampen Tel. 038-3323124

De Bruidstuin Nederlands grootste bruidszaak

Oostendorperstraatwegg 1a Elburg, www.debruidstuin.nl, debruidstuin@gmail.com


ACTUEEL

woensdag 28 november 2012

Groene Wens Boot sluit seizoen af Kerstbakjes met bijeenkomst in Zwartsluis HASSELT - Voor mantelzorgers uit Zwartewaterland is er woensdag 12 december in Teeuwland Hasselt de gelegenheid om een kerstbakje te maken. “Onder het genot van koffie en eigengebakken koek gaan zij aan de slag”, vertelt de organisatie.

ZWARTSLUIS - Bestuur en vrijwilligers van de Groene Wens Boot hebben vrijdagavond het seizoen afgesloten met een bijeenkomst in Zwartsluis. Er zijn 52 vaartochten geweest voor mensen met een beperking en hun familie of vrienden. Dit is meer dan het eerste vaarjaar 2011. Ook is er veel werk verzet voor de botenloods en allerlei andere activiteiten zoals het schoonmaken van en het onderhoud aan de boot, de NL Doet-dag en de nominatie voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs. Penningmeester Roelof Huls kon met een goed gevoel terugkijken op het financiële reilen en zeilen. De Groene Wens krijgt financiële steun vanuit de samenleving. “Die hebben wij nodig voor het beheer en onderhoud van de boot en de botenloods en om de kosten voor de doelgroep van een dag varen laag te houden”,

aldus Huls. Zo kreeg de Groene Wens in januari ‘de Zilveren Pluim’ van Steenwijkerland. Van de ING werd uit het Goede Doelenfonds een bijdrage ontvangen en van de Rotary Club Steenwijkerland een donatie. Bijzonder is de steun van Eredivisionist PEC Zwolle, dat het project voor het voetbalseizoen 2012-2013 als het nieuwe goed doel uit de regio heeft aangewezen. De Groene Wens wil in het nieuwe jaar meer dan zeventig vaartochten maken. Er is nog plaats voor vrijwillige schippers met een vaarbewijs; www.groenewensboot.nl.

www.

deStadskoerier .nl

Het Steunpunt Mantelzorg zorgt voor de bakjes, de kaarsen en oase, deelnemers voor de versieringen. “Zo krijgen we een gevarieerd aanbod waarbij we van elkaars meegebrachte versieringen gebruik kunnen maken. Ook al heb je geen groene vingers we helpen elkaar. Tijdens deze ochtend is er volop ruimte voor ontmoeting en het delen van mantelzorgervaringen.” De ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur. Opgeven kan tot 7 december bij Lia Ruitenberg, 06-13014955 of mantelzorgzwartewaterland@ hetnet.nl.

Concert DES IJSSELMUIDEN - In de Dorpskerk in IJsselmuiden wordt zaterdag 15 december een adventsconcert gegeven door drie koren, waaronder zangvereniging DES Kamperzeedijk. Medewerking wordt verder verleend door: jongerenkoor Omnia Cum Deo uit Kampen en Psalmzangjeugdkoor Laus Deo IJsselmuiden/Grafhorst. De toegang is vrij. De avond begint om 19.45 uur.

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Harm Hoeve geeft kerstconcert HASSELT - Harm Hoeve geeft zaterdag 8 december het jaarlijkse kerstconcert op het orgel van de Grote Kerk in Hasselt. De avond begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Het programma bestaat uit diverse fantasieën over geliefde en bekende kerstliederen. Van de Canadese componist Bédard wordt een toccata gespeeld over ‘Il est né le divin Enfant’. Händel is vertegenwoordigt met een deel uit ‘The Messiah’. Anton Pauw, organist van de Bavo in Haarlem, schreef boeiende variaties over ‘Hoor de eng’len zingen d’eer’. Van Feike Asma wordt een zelden gespeelde fantasie over ‘Daar is uit ‘s werelds duis’tre wolken’ vertolkt. De vele mogelijkheden van het orgel laat Harm Hoeve ook horen

in een aantal eigen kerstfantasieën. Het programma wordt besloten met samenzang. De toegang kost 7,50 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen 3,50 euro. Meer informatie over de concertgever is te vinden op www.harmhoeve.nl. Op zaterdag 5 januari is Harm Hoeve ook in Hasselt te beluisteren. Hij geeft dan het traditionele nieuwjaarsconcert met verzoeknummers. Verzoeknummers voor dit concert kunnen opgeven worden via info@harmhoeve.nl.

Lancering website over streektalen REGIO - De Stichting IJsselacademie en TwentseWelle hebben maandag de nieuwe website ‘De Taal van Overijssel’ gepresenteerd, met ook de streektalen van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. “Veel bewoners van Overijssel spreken naast het Nederlands het Nedersaksisch”, aldus de initiatiefnemers. “Niet allemaal op dezelfde manier en met dezelfde woorden en klanken, maar in de talrijke varianten die Overijssel rijk is. En of dat het Twents is of het Zwols, de taal van Zwartsluis, Oldenzaal of Holten: over alle dialecten valt heel veel te vragen en te leren.” De afgelopen jaren is er gewerkt aan ‘De Taal van Overijssel’. Binnen dit project is een eigentijdse digitale informatie- en leeromgeving ontwikkeld over de streek-

talen van Salland, Twente en het Land van Vollenhove. De website biedt onder meer informatie over de taal van ruim vijftig plaatsen: hun lokale klanken en woordenschat, gedichten, verhalen en gesproken woord. Via de kennisbank kan men achtergrondinformatie vinden. Daarnaast is op de site het gehele woordenboek van Overijssel doorzoekbaar en zijn er cursussen ontwikkeld om de kennis over de Overijsselse streektaal te verbreiden en te bevorderen. Kijk voor meer informatie op www.detaalvanoverijssel.nl.

Alléén vrijdag 15 juni van 17.00 – 21.00 uur

SPECTACULAIRE ASKO-VERKOOP! ASKO-VER 1 50.- korting

op wasmachines, drogers en inbouwvaatwassers van Asko met kleine schade.

Nu of nooit

Op=Op!

Genemuiden Westerkaai 80, (038) 3854333 Van experts kun je meer verwachten. Actie is alléén geldig vrijdag 15 juni van 17.00 – 21.00 uur. Genoemde prijzen zijn exclusief verwijderingsbijdrage.

15


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12 Gevraagd: gebruikte kleding in goede staat, kunt u elke zaterdagmorgen tussen 10 en 12 uur afleveren bij Riezebos Constructie (ingang Biezenstraat). De opbrengst is voor het Julia Tehuis in Oradea (Roemenië). Kunt u niet brengen? Bel dan Jaap Hammer: 0383854824

Bel ons voor een vrijblijvende waardebepaling!

Personeelsof familiefeest? www. deoase-zalk.nl

Herman van As Makelaardij Genemuiden www.hvamakelaardij.nl

16

Te koop: 2-pers. wollen dekens z.g.a.n., 15,-p.st., tel. 038-3331200

OPEN HUIS OPEN HUIS zaterdag maart zaterdag 3131 maart

Gevraagd: oude bromfiets om op te knappen, onderdelen zijn ook welkom, tel. 0522-291760

u tussen 11.00-15.00 uur zonder afspraak kunt kunt u tussen 11.00-15.00 uur zonder afspraak APK ALL IN VOOR DE ECHTE onderstaande woningen bezichtigen. onderstaande woningen bezichtigen. 95 Brochure(s) zijn te downloaden via onze websit NIEUWSVRETERS Brochure(s) zijn te downloaden via onze website.

€ 19,

Voor alle merken

Download nu Vollenhove Vollenhove GRATIS onze app voor lokaal nieuws!

Pluut Pluut 8

AUTOBEDRIJF

ZIELEMAN

(038) 477 13 24

Restaurant “De Oase” Kerkplein 3 Zalk, Tel 3636270

Bosch Optiek & Gehoor StAr geregistreerd Audicien

TE KOOP

AARDAPPELEN

BILDTSTAR, GLORIA, EIGENHEIMER, IRENE, NICOLA 10 kg .................. 5.00 25 kg ...............10.00

ook Stadskoerier nu Nieuws van De in de App Store

UIEN 5 kg voor ............ 2.00

HOORTOESTELLEN

Te koop gevraagd: zilveren guldens en rijksdaalders - uitsluitend gerenommeerde merken t/m 1966, zilveren tientjes, tel. 06basistoestellen zonder eigen bijdrage incl. “in het oor” toestellen 50682378

Gratis bezorging in Stadshagen, Hasselt en Genemuiden op maandagmiddag

Mts. Kasper, Brinkweg 2 Kampereiland

tel. 038 - 33 88 262

app nu De Stadskoerier de App Store verkrijgbaar in 19 nov 2012 12.00

voor

19 nov 2012 12.00

19 nov 2012 12.00

038-4660582 Vraagprijs € 275.000,Vraagprijs € 275.000,k.k. k.k. OPGELET!! Bel voor

MESTSCHEIDEN

- dealer ALPINE gehoorbescherming

OPEN HUIS zaterdag 31 maart

het ‘vrij op naam’ logo. telefoon 038 3866666 info@bvmakelaars.nl

Bedrijfsprofiel Snijder scheepselektro is gespecialiseerd in projecten op het gebied van scheepselektrotechniek, camera systemen, satteliet volgsystemen, navigatie software, tachografen, navigatie apparatuur en communicatie systemen. Wij ontwerpen, realiseren en onderhouden complete installaties voor opdrachtgevers in de marktsegmenten binnenvaart, zeevaart, offshore en bagger industrie. In de afgelopen 19 jaar zijn wij uitgegroeid van een eenmansbedrijf naar een onderneming met veel gespecialiseerde medewerkers die verstand van zaken hebben, goed zijn opgeleid en aandacht hebben voor service en kwaliteit

Aan de invalsweg van Genemuiden en nabij het centrum fraai gelegen VRIJSTAANDE WONING met BEDRIJFSHAL op een kavel van 1100 m2.

Genemuiden

Bonthuis Vaartjes Ma www.bvmakelaars.nl

Eigenschappen van de persoon die we zoeken • Je bent een teamplayer die in staat is ook zelfstandig een optimale prestatie te leveren. • Je bent communicatief en draagt bij aan een goede werksfeer . • Je werkt accuraat. • Je vindt het leuk om, als het project er om vraagt, op locatie te werken.

Sportlaan 2, Zwartsluis telefoon 038 - 3866666 info@bvmakelaars.nl

Werkzaamheden • Je werkt zelfstandig tekeningen uit aan de hand van projectoverdracht, constructietekeningen, bestekeisen en offertes, waarbij je rekening houdt met de installatie op locatie en met de assemblage van kasten. • Je bepaalt zelfstandig de volgorde van ontwerpen binnen de tijdsplanning van een project. • Je kijkt/controleert op locatie of je tekeningen kloppen. • Je hanteert onze standaard ontwerprichtlijnen . • Je stelt het constructiedossier samen en draagt zorg voor een as built situatie. • Je draagt zorg voor aanvullende instructies aan werkvoorbereiding/productie.

033 - 456 79 20 www.devakman.info

Woonappartement metuitzicht vrij uitzicht op groen-/speelWoonappartement met vrij op groen-/speelvoorziening in de dorpskern van Sint Jansklooster. voorziening in de dorpskern van Sint Jansklooster. Gebouwd in 2005. Het appartement een hoog Gebouwd in 2005. Het appartement kent kent een hoog afwerkingsniveau, beschikt over een buitenberging afwerkingsniveau, beschikt over een buitenberging de begane vancomplex het complex eneigen een eigen op deop begane grondgrond van het en een parkeerplaats. Voorzien vanmoderne een moderne keukenin parkeerplaats. Voorzien van een keukeninrichting met diverse inbouwapparatuur. 3 slaapkarichting met diverse inbouwapparatuur. 3 slaapkaEventueel ook beschikbaar verhuur. mers.mers. Eventueel ook beschikbaar voor voor verhuur.

Puttenstraat 36

www.bvmakelaars.nl

Functie omschrijving Je levert het ontwerp en tekeningenpakket voor de productie van schakelkasten en bedieningspanelen voor elektrische installaties op schepen. Daarnaast zorg je voor installatietekeningen en bestellijsten van de componenten die nodig zijn voor de installatie. De basis voor je ontwerpen zijn bestekstekeningen, eisen en constructietekeningen. Doordat elk schip zijn specifieke eisen heeft betekent het dat er veel variatie in de ontwerpen zit. Hierbij houd je rekening met de hoogste eisen wat betreft veiligheid, montage- en onderhoudsvriendelijkheid en bedieningsgemak.

Uw belangstelling kunt u schriftelijk of telefonisch kenbaar maken bij Snijder Scheepselektro B.V. t.a.v. afdeling personeelszaken Sisalstraat 9 8281 JJ Genemuiden Tel: 038-3857123 Email: info@snijderscheepselektro.com

Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

. O V. O .VN.N EN E E W WEK Kwww.mestscheiden.tk

Tekenaar / Engineer elektrische installaties

Wij bieden • Een afwisselende baan met veel zelfstandigheid in een goede werksfeer • Een uitdagende werkplek in een unieke branche. • Opleiding en doorgroei mogelijkheden • Marktconforme arbeidsvoorwaarden en een overeenkomst op basis van een 38-urige werkweek

HELP

VAKMANNNEN GEzocHt

Hogeboom Hasselt . - 23 01 82 86 . N06

Oudestraat 223-225 Kampen, tel: 038-3314414 boschoptiekengehoor@solcon.nl www.boschoptiekengehoor.nl

Functie eisen • Goede beheersing Nederlands en Engels is een pré . • Opleiding Electrotechniek niveau + (lees MBO 4 + werkervaring of HBO). • Kennis van SEE electrical en/of E-Plan • Kennis van Microsoft office pakket (Word & Excel)

BOEKEN

Hoogwaardig afgewerkte halfvrijstaande woning Hoogwaardig afgewerkte halfvrijstaande woning met met t op de kaar Single’s en LP’s aangebouwde garage. Kavelgr.: 249 m2. De gehele Sluziger voetbal aangebouwde garage. Kavelgr.: 249 m2. De gehele Stripboeken begane verwarmd middels vloerverwarbegane grondgrond wordtwordt verwarmd middels vloerverwarSuske & Wiske, etc. is belegd met leisteen. De achtertuin beschik ming ming en is en belegd met leisteen. De achtertuin beschikt Jeugdboeken over een achterom en is keurig aangelegd. Luxe keuover een achterom en is keurig aangelegd. Luxe keukendiverse met diverse inbouwapparatuur. DeSpeldjes woning 4 ken met inbouwapparatuur. De woning heeft heeft 4 enz. slaapkamers en een luxe badkamer. slaapkamers en een luxe badkamer.

Man opgepakt wapenbezit

Jansklooster Molenstraat 27 SintSint Jansklooster VEEHOUDERSMolenstraat 27c

- de meest geavanceerde hoorsystemen voor zeer scherpe prijzen - aanmeten, afleveren en controle van uw nieuwe hoortoestel gratis bij u thuis - gratis hoortest, ook aan huis.

(in een unieke branche)

TE KOOP GEVRAAGD

verkrijgbaar

Actueel

Vraagprijs € 239.000,v.o.n. Vraagprijs € 239.000,v.o.n.

JanskloosterHoge Hoge Veldweg SintSint Jansklooster Veldweg 30 3

. .N. O V. O .VN.N E EKEN WEKW

aan de rand van dorpskern Heetveld Zeer Zeer fraai fraai aan de rand van dorpskern Heetveld gesi-gesi tueerde twee-onder-een-kap woningmet vrijstaand tueerde twee-onder-een-kap woningmet vrijstaande garage en zonnige tuineen opperceel een perceel vanm². 390 m². garage en zonnige tuin op van 390 De woning is uitstekend onderhouden, voorzien De woning is uitstekend onderhouden, voorzien van van CV en volledig geïsoleerd. De vrijstaande garage CV en volledig geïsoleerd. De vrijstaande garage x 4 meter met vliering autostalling van3 8van x 48meter met vliering biedtbiedt naastnaast autostalling De woning heeft een inhoud van 495ruimte m ruimte berging hobby. 4 slaapkamers, voor voor berging en/ofen/of hobby. 4 slaapkamers, waarvan de begane De bedrijfshal heeft een oppervlakte waarvan van 559 m12.op 1deop begane grondgrond De indeling van het woonhuis: Vraagprijs € 247.500,- v.o.n.

Vraagprijs € 247.500,- v.o.n.

OV..NO.. N APRIL 2012 APRIL 2012 is isWVE.W KEN AKTIEMAAND KEEN AKTIEMAAND

Begane grond: Hal/entree, toiletruimte, doorzonwoonkamer met serre(tuinkamer) open keuken, bijkeuken, slaapkamer, douche/sauna. Verdieping I: Overloop, toilet, 3 slaapkamers waarvan 1 met balkon, badkamer met ligbad. Verdieping II: Zolderberging. De woning is uitstekend onderhouden, in de afgelopen jaren geheel gemoderniseerd en uitgebreid, volledig geisoleerd, voorzien van CV, deels uitgevoerd als vloerverwarming en Koopt udeinmaand de maand april een woning, april een zuidwesten woning, overigens voorzien van alle moderneKoopt comfort.uDeinachtertuin is op het zonnige dan betaalt u géén kosten koper. gelegen en biedt optimale privacy. dan betaalt u géén kosten koper. besparing duizenden euro’s. Een Een besparing van van duizenden euro’s. Aanvaarding in overleg.

Vraagprijs € 449.000,- k.k.

deelnemende woningen staan Alle Alle deelnemende woningen staan op op website en zijn te herkennen onzeonze website en zijn te herkennen aan aan het ‘vrij op naam’ het ‘vrij op naam’ logo.logo.

Bonthuis Vaartjes Makelaars Bonthuis Vaartjes Makelaars Sportlaan 2, Zwartsluis Sportlaan 2, Zwartsluis telefoon 038 - 3866666 telefoon 038 - 3866666 info@bvmakelaars.nl info@bvmakelaars.nl

www.bvmakelaars.nl www.bvmakelaars.nl


ACTUEEL

woensdag 28 november 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

17

Leraren nemen afscheid van Driemaster HASSELT - De leerlingen van CBS De Driemaster in Hasselt hebben vorige week afscheid genomen van twee leerkrachten die hun onderwijsloopbaan beëindigden. Voor meester John Groenewold breekt dinsdag de laatste werkdag aan. Juf Marjo Braakhekke maakt het kalender af en stopt in januari. De leerkrachten, die samen meer dan 82 dienstjaren in het onderwijs werkzaam geweest zijn, namen na een lange staat van dienst aan hun Driemaster temidden van de kinderen afscheid met een feest. Beiden werden thuis afgehaald in een open oldtimer die hen afzette tussen de kinderen die een erehaag met kleurrijk versierde bogen vormden. Na een welkomstlied trakteer-

ROUWADVERTENTIES

Wij dachten dat het middag was, maar plotseling viel de nacht. Geschokt en heel verdrietig laten wij u weten dat totaal onverwacht mijn lieve vrouw, onze moeder en oma niet meer bij ons is

Johanna Niklasina Hooijer-Bosma Jannie

den kinderen de vertrekkende leerkrachten op optredens en geschenken. Op hun beurt kregen de kinderen een gummetje. Met een receptie en een besloten feest-

avond werd het officiële afscheid van John afgerond. Voor Marjo staat er op 13 december nog een receptie en een afscheidsavond op het programma.

Sint in de Meente GENEMUIDEN - Elk jaar, wanneer Sinterklaas in Genemuiden aankomt, brengt hij met zijn Pieten een bezoekje aan de Meente.

Jan Hooijer Rudi en Gea Hooijer-Tuinman José Janine Christa Hooijer en Sander Treur Michelle Robbin Iris Jasmijn Julianastraat 3 8064 CC Zwartsluis De afscheidsdienst vindt plaats op donderdag 29 november om 13.30 uur in de Gereformeerde kerk aan het Singel 16 te Zwartsluis. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op begraafplaats Barsbeek te Zwartsluis.

Dit jaar hielp van Dijk banket uit Zwartsluis Sinterklaas met iets lekkers, aangezien de pakjesboot al erg vol lag met cadeautjes. Voor elke bewoner van de Meente en de aanleunwoningen was er een grote speculaasmolen. En niet één, wel drie. Deze werden persoonlijk bezorgd door de pieten die op de boot waren mee-

† 23 november 2012

* 14 juni 1940

Er is gelegenheid tot condoleren na de begrafenis in ‘De Poort’, gelegen naast de kerk. gekomen. Ook Sinterklaas kwam in eigen persoon naar de Meente

en bracht een bezoekje bij een aantal bewoners.

Wijkteam Icare Genemuiden reikt prijzen uit aan winnaars

Indien u geen rouwbrief heeft ontvangen, mag u deze aankondiging als uitnodiging beschouwen.

Na een jarenlange samenwerking is zeer plotseling uit ons midden weggenomen onze zeer gewaardeerde collega:

Freddy Stremmelaar

GENEMUIDEN - In oktober was het wijkteam van Icare Genemuiden aanwezig op de Biestemerk in Genemuiden. Naast informatie over de verschillende soorten zorg die Icare biedt, was er voor de jeugd een kleurwedstrijd georganiseerd.

Wij herinneren Freddy als een zeer prettige collega met een grote betrokkenheid bij ons bedrijf.

Ook pronkte op de tafel een grote pot met snoep, waarbij het de vraag was hoeveel snoepjes exact in de pot zaten. Vorige week reikte Icare de prijzen uit aan de winnaars van beide wedstrijden.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn vriendin Marian, de kinderen en andere familie.

Het wijkteam belde de winnaars op met het bericht dat ze een prijs hadden gewonnen. Zij werden vorige week uitgenodigd op het kantoor van Icare aan de Jan van Arkelstraat om de prijzen in ontvangst te nemen. Rianne van Dalfsen had de mooiste kleurplaat ingeleverd en ontving een knutselpakket waarmee zij armbandjes kan maken. Willienne Meijwaard zat het dichtst bij het aantal snoepjes in de pot en daarom mocht zij deze pot met snoep mee naar huis nemen.

Woord & Daad houdt kerstworkshop HASSELT - Het Woord & Daad-comité van Hasselt houdt woensdag 12 en donderdag 13 december een kerstworkshop in de sporthal (locatie MFA). Met deelname aan de workshop wordt tegelijk het goede doel ‘Onderwijs, met alle geweld!’ gesteund. “We willen op deze avond een mooi kerststuk op een ijzeren frame maken onder professionele begeleiding”, laat de organisatie weten. De workshop is vanaf 19.30 uur. De kosten voor de workshop zijn 25 euro.

“Wij zorgen voor voldoende materiaal en gratis koffie en thee”, aldus de organisatie. Deelnemers dienen zelf een aardappelschilmesje of snoeischaartje mee te nemen. Voor meer informatie of opgave (vóór 8 december): Anneke van der Steege (038) 477 18 33 of Ria Joling (038) 477 51 98.

Hij was niet alleen een collega, maar ook een vriend. Wij zullen zijn inzet en enthousiasme enorm missen.

Namens de directie en medewerkers van Kwakkel B.V.

Wereldwinkel aanwezig bij najaarsmarkt GENEMUIDEN - In de Meente wordt vandaagr een najaarsmarkt gehouden. Ook de Wereldwinkel is present. Naast het assortiment van food- en nonfood-producten wordt ook een kleine verloting gehouden, ter bestrijding van de kosten. “Vrijdag 7 december pakken we groot uit op de kerstmarkt Winter spirit in

Genemuiden”, vertelt een medewerker. “Deze wordt gehouden van 15.00 tot 21.00 uur. De Wereldwinkel uit Zwolle komt ons ondersteunen met de mooiste spullen uit hun winkel.” Tijdens de kerstmarkt,

Gaffel 88 8061 LC Hasselt Gaffel 88Helmich8061 LC Hasselt van Dijk Helmich van Dijk Tel. / Fax 038-3856862 Mobiel 06-51882700 Nienke Apperlo Tel. / Fax 038-3856862 Mobiel 06-51882700 Tel. / Fax 038-3867098 Mobiel 06-12209114 Nienke Apperlo E-mail adres: info@uitvaartvandijk.nl Internet: www.uitvaartvandijk.nl Tel. / Fax 038-3867098 Mobiel 06-12209114

kunnen bezoekers luisteren naar het midwinterhoornblazen. Er is uitleg over het gebruik en aanwezigen mogen het ook zelf proberen. Tijdens de kerstmarkt zijn er ook sauzen te proeven. Komende zaterdagmiddag

en de maandagmiddagen voor kerst en nieuwjaar is de Wereldwinkel extra geopend. Zaterdagmiddag 1 december doet de Wereldwinkel mee met de opdrachten/speurtocht van de MVG.

Dag en nacht bereikbaar (038) 3865544 of 06 319 615 71


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 8 n o v e m b e r 2 0 12

60

18


ACTUEEL

woensdag 28 november 2012

Zanguitvoering in GKV Zwartsluis

Onder leiding van Christiaan Lameris worden Psalmen gezongen, zowel uit het Geneefse Psalter als uit Psalmen voor nu.

ZWARTSLUIS - Het kerkkoor van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) Zwartsluis geeft vrijdag 30 november een uitvoering. Onder leiding van Christiaan Lameris worden Psalmen gezongen, zowel uit het Geneefse Psalter als uit Psalmen voor nu. “Het programma van deze zangavond is ontstaan door met een aantal mensen onze persoonlijke voorkeur te bekijken”, vertelt de

Winterfair ZWARTSLUIS - De Sluuspoort/ Schoonewelle houdt vanaf vandaag tot en met 28 december de Winterfair. Er worden verschillende activiteiten gehouden, onder meer de Streektaalavond, de Sluziger avond, veel muziek, (dia)lezingen en creatieve workshops. Creatief zijn kan meteen op de eerste dag van de Winterfair. Dan geeft Marjolein Griffioen de eerste van in totaal vier handwerkcafés. Deze vinden steeds plaats op de woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Het maken van kerstversieringen staat centraal. Steeds vanuit een andere invalshoek of, beter gezegd, steeds met andere materialen. Opgave vooraf is niet noodzakelijk. De deelnamekosten zijn 8 euro per keer (exclusief materialen). In de eerste week van de Winterfair kan direct ook flink ‘plat eproat’ worden. Ze zijn er allemaal weer op de eerste Streektaalavond die voor donderdag staat aangekondigd: Janny Bakker, Frouk-Alice Weijs, Jan Blei en Henk Hooijer. Dit keer instrumentaal en vocaal ondersteund door respectievelijk Reinier van Raalte en Margriet Bruggemans. Vanaf 20.00 uur kunnen de bezoekers genieten van zang, muziek en ‘vertellegies’. De entree bedraagt 4 euro. Oude bekenden keren ook op dinsdag 4 december terug op de Winterfair. Het zijn Albert & Albert. En voor wie dit niet volstaat: Albert Greveling en Albert Corporaal nemen de aanwezigen dit jaar mee op stap in de Barsbekerbinnenpolder. En naast veel Sluzigers, hopen ze ook veel ‘nieuwe’ Sluzigers te mogen begroeten. Met name uit de Barsbeek. Vanuit verschillende invalshoeken gaan Albert & Albert een boekje open doen over dit gebied. Zij beginnen om 20.00 uur. Entree: 2 euro.

organisatie. “Daarbij let de één op de mooie melodie, de ander meer op de inhoud.” Instrumentale medewerking wordt verleend door

Margriet Huls (fluit) en Emiel van Veen en Cor Boes (beide gitaar). De begeleiding op piano en orgel wordt verzorgd door Harmen Trimp. Ook is er samenzang. De zanguitvoering begint om 20.00 uur in het GKV-kerkgebouw aan de Zomerdijk in Zwartsluis.

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Politie actief tijdens donkere dagen REGIO - Tijdens de donkere herfst- en wintermaanden van oktober tot april slaan inbrekers en overvallers volgens de politie graag hun slag. “De omstandigheden zijn perfect: enerzijds verhult de duisternis hun handelingen en anderzijds helpt het hun bij de keuze van objecten. Loop maar eens door een woonwijk: het is goed te zien waar mensen thuis zijn en waar niet.” De jaarlijks terugkerende toename aan inbraken en overvallen is voor de politie een reden om het Donkere Dagen Offensief te starten. De korpsen in Gelderland en Overijssel hebben besloten het probleem samen aan te pakken. Pim Miltenburg, korpschef Gelderland-Midden zegt hierover: “Dit offensief is niet voldoende om het probleem op te lossen. Want niet het oplossen van delicten staat voorop, maar het voorkomen ervan. Acties om inbraken en overvallen te voorkomen zijn overigens niet nieuw. Wel het feit dat we dit gezamenlijk oppakken. We verwachten zo meer effect te hebben door ze te bundelen en door in de media aandacht te vragen voor het onderwerp.” De basis voor de aanpak ligt bij de analyse. “Als wij weten waar en wanneer de problemen zich

Wetland Wonen gestart met verkoop en verhuur van nieuwbouwprojecten VOLLENHOVE - Wetland Wonen is dinsdagavond 20 november gestart met de verkoop en verhuur van 32 woningen in Vollenhove. Ruim negentig bezoekers lieten zich in De Burght in Vollenhove informeren over de twee verschillende nieuwbouwprojecten. De eerste inschrijvingen zijn inmiddels bij de woningcorporatie binnen. In het volledig gerenoveerde gebied rondom de Canneveltstraat gaat Wetland Wonen zes koopwoningen bouwen. Aan de andere kant van de straat en aan de Wheeme komen dertien multifunctionele huurwoningen. “Wonen in een bovengemiddeld duurzame woning houdt in dat naast energiezuinigheid ook gelet is op de milieubelasting, de gezondheid, de gebruikskwaliteit en de toekomstwaarde”, aldus een woordvoerder.

veel van de bezoekers tijdens de aftrap van de verkoop en verhuur wel aan”, vertelt de woordvoerder. “Vooral de standaard zonneboilers in de huurwoningen en het feit dat de woningen volledig zijn voorzien van vloerverwarming maakt de woningen aantrekkelijk.”

Voor de bewoners betekent dit ‘lage energiekosten en een gezonde leefomgeving’. “De extra duurzame maatregelen die Wetland Wonen hiervoor toepast sprak

Het project in de Kerkstraat, dat Wetland Wonen eerder in de verkoop had aangeboden, geeft nu huurders de kans om op deze locatie woningen te kunnen huren.

Aan de Kerkstraat komen zeven huurwoningen. Daarachter, aan de Heilige Geeststeeg en de Ervensteeg, worden vijf stadswoningen en een patiowoning voor de verkoop gerealiseerd. Voor de koopwoningen kunnen geïnteresseerden zich wenden tot de verkopende makelaar Klappe Makelaardij in Vollenhove. Mensen die in aanmerking willen komen voor een van de huurwoningen kunnen zich wenden tot Wetland Wonen.

Werkende mantelzorgers krijgen kaars “Naast loyaliteit aan de zorgbehoevende, aan het werk en gezin en vrienden is het van belang dat mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen”, aldus de initiators. Eén op de acht werknemers in Nederland combineert een baan met langdurige onbetaalde zorg

voor een chronisch zieke partner, een gehandicapt kind of een hulpbehoevende ouder of ander familielid. Uit onderzoek blijkt dat de helft van deze mantelzorgers problemen ervaart met de combinatie van werk en zorgtaken. Er zijn nu al 2,4 miljoen mantelzorgers in Nederland en dat

voordoen, kunnen we gerichter actie ondernemen.” Deze acties zijn bijvoorbeeld: preventieve verkeerscontroles. “Hierbij is niet alleen de verkeersveiligheid het doel, maar juist brede veiligheid. Ook krijgt de politie zo een beter beeld van wie er zich ‘s nachts op de weg begeeft.” Wijkagenten brengen een bezoek aan bijvoorbeeld snackbars, tankstations, juweliers en supermarkten. “De eigenaren krijgen preventieadvies over hoe zij een overval kunnen helpen voorkomen.” De politie kan het probleem niet alleen aanpakken, vertelt Miltenburg. “Daarbij is ook de hulp van partners en van burgers nodig. We doen een appel op de bewoners om verdachte situaties in hun buurt te melden. Want zij weten wat normaal is in hun buurt en zien snel afwijkingen.” Wat veel mensen niet weten is dat inbrekers niet alleen ‘s nachts hun slag slaan. “Juist tijdens de donkere dagen zijn zij ook aan het eind van de middag en tijdens de avond actief.”

Collecte NGSK: 1.935 euro GENEMUIDEN - De jaarlijkse collecte van de NGSK heeft dit jaar 1.935 euro opgebracht. “We hadden dit jaar minder collectanten, maar zijn erg blij met het bedrag dat opgehaald is”, aldus de organisatie. “Wij willen onze 27 collectanten bedanken. Zonder hun geweldige inzet, hadden we dit bedrag nooit bij elkaar gekregen. Natuurlijk willen wij ook alle mensen in Genemuiden hartelijk bedanken voor hun steun.” Wie volgend jaar ook wil collecteren voor NSGK, kan contact opnemen met Hannie Kubbenga, (038) 385 67 97 of via www. nsgk.nl.

Een animatie van De Canneveltstraat.

ZWARTEWATERLAND - Steunpunt en Contactgroep Mantelzorg Zwartewaterland bieden mantelzorgers een kaars aan, gemaakt door jongeren met een verstandelijke beperking van FRION.

19

worden er steeds meer. Door de vergrijzing, ouderen en zieken die langer thuis willen blijven wonen en personeelstekort in de zorg zijn steeds meer mantelzorgers nodig. Wie een werkende mantelzorger en belangstelling heeft voor de kaars kan tot 15 december contact opnemen met Lia Ruitenberg, mantelzorgconsulent, 06-13014955 of mantelzorgzwartwaterland@hetnet.nl.

Kamerlid bezoekt PvdA HASSELT - De halfjaarlijkse ledenvergadering van de PvdA Zwartewaterland werd maandag 19 november opgeluisterd met de komst van Otwin van Dijk, het kersverse Tweede Kamerlid. De voormalig wethouder van de gemeente Doetichem gaf een toelichting op het al veelbesproken regeerakkoord tussen VVD en PvdA. Het goedgevulde gebouw Links Af kreeg een verhaal te horen waarin Van Dijk de pluspunten maar ook de pijnpunten uit het regeerakkoord belichtte. In het huishoudelijke deel van de vergadering werden drie jubilarissen gehuldigd. Piet Folkertsma en Luc Moorman kregen een speldje voor hun 25-jarig lidmaatschap. Jochem Eenkhoorn uit Genemuiden kreeg een speldje voor vijftig jaar lidmaatschap van de PvdA.


SPORT

woensdag 28 november 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

20

Spinningmarathon in Hasselt voor goede doel

Succesvolle zwemwedstrijd

HASSELT - De spinners van Sportland Hasselt houden op 22 december een spinningmarathon voor Stichting Mont Ventoux. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de radiomarathon van Zwartewaterland.

Met vijf deelnemende verenigingen is de Rabozwemwedstrijd bijna niet meer weg te denken uit de toch al rijkelijk gevulde sportkalender in de regio.

Stichting Mont Ventoux heeft als doel om geld in te zamelen en te werven ten behoeve van KWF kankerbestrijding en lokale doelen die zich inzetten voor mensen met kanker, activiteiten gericht op de preventie van kanker en het ondersteunen of verrichten van onderzoek naar de oorzaken en behandelwijzen van kanker. De spinningmarathon voor deze stichting wordt voor de vierde keer gehouden. De deelnemers huren een fiets voor minimaal zes uur met maximaal zes personen en kunnen dan los gaan op moderne popmuziek, onder leiding van de professionals van Sportland Hasselt.

Succes ZWR GENEMUIDEN - Rijvereniging De Zwartewaterruiters (ZWR) hield afgelopen weekeinde het jaarlijkse ponydressuurconcours om de ‘Buuz’nsniedersbokaal’. Gelijktijdig was dit de eerste selectiewedstrijd voor de Felix Accountants Dressuur Cup. Veel Zwartewaterruiters wonnen prijzen. Zo won Jenayla Roeland met Goldwin’s Hoeve’s Franky de eerste prijs in de klasse L2/C. Ook eindigde Jenayla Roeland met Kimberly L als tweede in de klasse B/D. Lisanne Kanis pakte met Aisha in de klasse L2/D goud. In de tweede proef won deze combinatie ook nog de derde prijs. Goed voor een tweede prijs was Gheena Busweiler met Pepper Boy in de klasse B/D. Noa Busweiler reed met Riederland Crack in de klasse B/C twee nette proeven, beiden goed voor de tweede plaats. In de klasse M1/E legde Gerietha Beens met Coral beslag op de derde plaats. Janine Flier-Breman kwam in actie in Veeningen. Met Borsata was ze het sterkst in de dressuurklasse M.

ZWARTSLUIS - De zevende editie van de Rabozwemwedstrijd in Zwartsluis trok afgelopen zaterdag maar liefst 120 zwemmers. Met dat aantal deelnemers was de organisatie zeer content.

Ook afgelopen zaterdag mochten de deelnemende zwemmers hun kunsten vertonen op vier verschillende onderdelen aan het rijkelijk toegestroomde publiek. Op het

Tijdens dit evenement werden vele persoonlijke records verbroken. De organisatie en de zwemmers kijken tevreden terug.

Zege TTV Zwartsluis

Foto Henry Wallinga

De minimale opbrengst is 60 euro per fiets, maar hoe hoger dit bedrag hoe beter het is voor het onderzoek naar het einde van kanker als een levensbedreigende ziekte. Er zijn dit jaar veertig fietsen beschikbaar gesteld door de sportschool. Iedereen kan meedoen, ook niet-leden van Sportland Hasselt. De spinningmarathon begint om 14.00 uur en duurt tot 22.00 uur ‘s avonds. Supporters zijn van harte welkom tijdens de spinningmarathon in de sportschool van Sportland Hasselt aan

programma stonden de zwemnummers rugslag, vlinderslag, schoolslag en vrije slag. In elke leeftijdscategorie werd fel gestreden om de felbegeerde medailles bij de Rabozwemwedstrijd.

de Industrieweg 42. De monsterrit is ook live te volgen via facebook. We vertrekken om vier uur ‘s middags de bergen in en hopen om tien uur ‘s avonds op de top te finishen. Natuurlijk laten de spinners zich graag aanmoedigen en heten u allen welkom op de sportschool van Sportland Hasselt aan de Industrieweg 42. Ook zal deze “monsterrit” live te volgen zijn op facebook. Meer informatie is te vinden op www.sportlandhasselt.nl.

ZWOLLE - De tafeltennissers van TTV Zwartsluis hebben een succesvolle najaarscompetitie goed afgesloten. In Zwolle wonnen de Sluzigers met 2-8 van TTZ 10. In deze laatste wedstrijd stond niets meer op het spel. Pieter Doosje speelde wisselvallig. Hij had veel last van de rumoerige zaal. Aan het eind van de avond was hij wel de meest succesvolle speler met drie zeges. Roel Santbergen sloot een goede competitie af met twee zeges. Samen met Doosje won hij ook het dubbelspel. Invaller Fabian

Santbergen deed het erg goed. Aan het eind van de avond waren er twee zeges voor hem. En complimenten van de tegenstanders voor zijn goede ontwikkeling. Hij was er in de eerste confrontatie tussen beide ploegen ook al bij en won toen ook al enkele partijen. TTV Zwartsluis is als tweede geëindigd in de derde klasse B.

Sportclub Genemuiden komt sneu weg HARDENBERG - In een enerverend duel had Sportclub Genemuiden lange tijd goede papieren tegen HHC Hardenberg. Uiteindelijk liep ook deze wedstrijd weer uit op een teleurstelling. Sargon Gouriye scoorde vlak voor tijd de 5-4 namens HHC. Sportclub Genemuiden toonde tegen HHC aan dat het scorend vermogen nog wel degelijk aanwezig is. Alleen in Hardenberg was het niet genoeg. Met een kansen verhouding van twaalf-zes en een doelpunten verhoudingen van vijf-vier in het voordeel van HHC lijkt de eindstand dan ook verklaarbaar. Het enige positieve aan deze cijfers is het percentage effectiviteit. Een gegeven waar je als spelers verder mee kunt in het vervolg van de competitie. Nu de adrenaline van het duel verdwenen is komt gelijk iets anders boven. Het zorgelijke is het grote aantal opgelegde kansen dat ook nu de tegenstander geboden werd. Keer op keer wist HHC een vrije man (of meer) binnen de zestien te vinden.

In de 49e minuut tekende Dennis Krohne voor de aansluitingstreffer. Zeven minuten later trok Hielke Penterman de stand gelijk. Sportclub kwam echter sterk terug. In de 66e minuut zorgde Martijn Jansen voor een nieuwe Genemuidense voorsprong. Daarna was het weer Penterman die doel trof namens HHC. (77e minuut). Sargon Gouriye bezorgde de ploeg van trainer Richard Karrenbelt de zoveelste kater dit seizoen door de 5-4 te scoren. Jacco Riemens (l) haalt verwoestend uit voor de gelijkmaker / Foto Helmich Lubberts

HHC begon uitstekend aan het duel. De bal had amper twintig omwentelingen gemaakt of Gouriye dook al vrij op voor doelman Albert Fllier. De beste man van het veld liet deze kans onbenut. Een minuut later was de voorsprong van HHC wel een feit. De geheel vrijstaande Gersom Klok tikte een strakke voorzet simpel binnen. Sportclub Genemuiden was hierdoor niet echt van zijn stuk gebracht. In korte tijd stelde het orde op zaken. In de 21e minuut

scoorde Jacco Riemens met een beheerste schuiver de gelijkmaker. Vier minuten later zette Sijmon Eenkhoorn Sportclub Genemuiden op voorsprong. HIj kopte raak uit een vrije bal van Martijn Jansen. Dezelfde Eenkhoorn schoot in de 39e minuut hard en laag tegen de paal. De terugspringende bal ging via de rug van doelman Thomas Bakker in het doel. Maar de voorsprong verdween na rust als sneeuw voor de zon.

Karrenbelt baalde na afloop van de 5-4 nederlaag, die hij ‘niet eens onverdiend’ noemde. “De spelers zijn hier ziek van en ik ook. Toch ben ik trots, gezien de problemen die we hebben gehad met de personele bezetting. We hebben negentig minuten proberen aan te vallen en zijn vol voor de winst gaan. We hebben met lef gevoetbald. Ik ben blij met de manier waarop we hebben gespeeld. Daar hameren we voortdurend op. Als je dit kunt tegen de koploper, dan kun je dit elke week brengen”, aldus Karrenbelt.

Karrenbelt vertrekt bij Sportclub

GTC stapje lager

GENEMUIDEN - Sportclub Genemuiden en hoofdtrainer Richard Karrenbelt gaan aan het eind van het seizoen uit elkaar. Karrenbelt is bezig aan zijn derde seizoen bij de topklasser.

GENEMUIDEN – De tafeltennissers van De Gordijnschuur GTC hebben afgelopen donderdag de najaarscompetitie afgesloten. De Genemuidenaren gingen met 9-1 onderuit bij Swift ’64.

“Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging”, vertelt Karrenbelt, die vervolgens wijst op het geringe aantal wijzingen in de selectie in de afgelopen jaren. “Nu is de verstandhouding met spelers en de rest van de staf heel erg goed, maar hoe is dat als je nog een jaar verder bent. Je moet oppassen dat je als trainer niet vastroest. Daarom denk ik dat dit een verstandige beslissing is en ik ben in de gelukkige omstandig-

heid dat ik dit zelf heb kunnen aangeven. Ik heb altijd goed contact met spelers. Dat is zo bij Sportclub Genemuiden, maar ook bij mijn vorige clubs.” In de afgelopen jaren is er een warme band ontstaan tussen de club en Karrenbelt. De oefenmeester spreekt van een moeiljke beslissing. “Het doet me heel veel pijn. Thuis zat ik met drie huilende zoontjes toen ik het vertelde.

Zij voelen zich ook heel erg thuis bij Sportclub Genemuiden. Dat maakte de beslissing alleen nog maar moeilijker. Ik ga nu alles geven om Sportclub Genemuiden in de topklasse te houden.” Sportclub Genemuiden is positief over de oefenmeester. “Karrenbelt heeft de afgelopen seizoenen Sportclub Genemuiden voetballend op een hoger plan gebracht. Sportclub kreeg onder zijn ‘bewind’ een duidelijke smoel. Met fraai aanvallend voetbal werd het publiek vermaakt”, zo laat de club weten.

GTC heeft een zwaar seizoen achter de rug. Al snel werd duidelijk dat de tweede klasse te hoog gegrepen is. Afgelopen donderdag kwam een einde aan een lijdensweg in de tweede klasse A. Bij het sterke Swift ’64 ging GTC met 9-1 onderuit. Het eerste team van GTC komt volgend jaar uit in de derde klasse. Dan kan de ploeg beschikken over de ‘gepromoveerde’ Herman

van Dalfsen. Hij draaide een sterk seizoen in het tweede team van GTC, dat als derde eindigde in de vijfde klasse. Op dit niveau komen de spelers van GTC beter tot hun recht. In de tweede klasse A was GTC de eenzame hekkensluiter. De ploeg behaalde in tien duels slechts 24 punten. Het verschil met het voorlaatste team Olst bedraagt maar liefst elf punten.

Stadskoerier week 48  

Stadskoerier week 48

Stadskoerier week 48  

Stadskoerier week 48

Advertisement