Page 1

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

oplage: 17.000

Provincie in gesprek met bewoners Otterbeek

ACTUEEL 3

Pasen

‘Overijssels Boek van het Jaar’ mogelijk uit Genemuiden

PvdA helpt boswachter tijdens NLdoet

Johanna Perret geeft voorjaarsconcert

ACTUEEL 5

ACTUEEL 7

ACTUEEL 9

Deadline aanlevering redactioneel en advertentiemateriaal: VRIJDAG 29 MAART 16.00 UUR

Energieke Rock Evening in d’Overtoom

SGP baalt van vernietiging raadsbesluiten (door Bas Wilberink) ZWARTSLUIS - De SGP baalt van de vernietiging, onlangs door de rechter, van het raadsbesluit om geen discountersupermarkt in Zwartsluis toe te staan. Dat liet de oppositiepartij donderdagavond weten aan het college.

De Belgische band Koyle aan het werk in d’Overtoom. Foto: Klaas Noordstra

GENEMUIDEN - Rockliefhebbers kwamen zaterdag goed aan hun trekken in d’Overtoom in Genemuiden. Daar werd namelijk de zesde editie van de Rock Evening gehouden. Bezoekers zagen en hoorden de Belgische band Koyle aan het werk, met een

uiteenlopende coverset. De uit Sint Jansklooster afkomstige groep Five4Life zorgde voor de aftrap van de Genemuider rockavond. De datum voor de volgende editie van de Rock Evening is ook al weer bekend; 15 maart 2014.

Ruim 3 ton voor nieuwe tankautospuit en bepakking (door Bas Wilberink)

ZWARTSLUIS - De gemeenteraad heeft donderdagavond 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de vervanging van de tankautospuit van de brandweerpost in Zwartsluis. Ook kan de brandweer rekenen op 56.000 euro voor de bepakking daarvan en gereedschappen. De huidige, inmiddels zeventien jaar oude brandweerwagen is technisch en economisch afgeschreven. “Er stond afgelopen week een voertuig uit Genemuiden, omdat de huidige wagen wegens technische mankementen uit de running is”, wist SGP’er Maarten Slingerland. Vanwege ‘noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen’ werd de aanschaf van een nieuwe wagen in 2011 met twee jaar uitgesteld, wat resulteerde in een bezuiniging van 57.000 euro op de kapitaalslasten. Verder uitstel was volgens het college echter niet gewenst. Een reden is het wegvallen van de mogelijkheid tot BTW-compensatie na regionalisering van de brandweer op 1 januari 2014. Levering nieuw en gebruikt, zowel bedrijfs als personen auto’s alle merken. Onderhoud, APK en schadeherstel.

Ook de oplopende onderhoudskosten van het huidige voertuig spelen mee. “Het BTW-voordeel op de aanschaf van de tankautospuit bedraagt 50.000 euro en op de aanschaf van de bepakking 11.760 euro”, aldus het college. “Daarnaast heeft verder uitstel tot gevolg dat het regionale instapbudget voor de gemeente Zwartewaterland wordt verhoogd met de genoemde aanschafkosten van de tankautospuit.” De SGP gaf aan dat ook zij dit het juiste moment vindt om een nieuwe tankautospuit aan te schaffen. Alleen bij de 56.000 euro aan bepakking zette de fractie enkele vraagtekens. “Wij vinden dat we onze vrijwilligers met goed materieel de weg op moeten sturen”, zei Slingerland.

“Maar we hebben te maken met een lastig economisch klimaat.” Het raadslid vroeg zich af of enkele onderdelen van de oude wagen niet over kunnen naar het nieuwe voertuig. Ook het CDA vond dat nu tot aankoop van een nieuwe wagen en bepakking moet worden overgegaan. “Maar dan moeten we wel zeker weten dat die BTW-compensatie er komt”, aldus Henk Selles. Ook wilden de christendemocraten dat eventueel aanbestedingsvoordeel en geld verkregen uit de wageninruil terugvloeien naar de algemene reserve. Verder moet de bepakking wat het CDA betreft beperkt blijven tot het noodzakelijke, de ‘opties’ moeten achterwege blijven.

ChristenUnie en PvdA wilden weten of gewacht kan worden met de aankoop tot de regionalisering van de brandweer, ‘of gaat dat tegen ons werken?’. “Ik hoor steeds over die regionalisering, maar verdere cijfers en data horen we niet”, aldus CU’er Klaas van Olst. De VVD sneed het onderwerp veiligheid aan. “Die staat bij ons overal voorop. Je moet geen concessies doen aan opties, wanneer die binnen het financiële plaatje kunnen passen”, aldus John Smits. Lees verder op pagina 7.

De rechtbank had te kennen gegeven dat het besluit onvoldoende onderbouwd was. “De raad heeft destijds een advies en een onderbouwing van het college opgevolgd en conform besloten”, zei SGPfractievoorzitter Arie Speksnijder. “Dit deden wij omdat wij er van uitgingen dat het juridisch allemaal klopte. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. En daar balen wij van.” Te meer, ging Speksnijder verder, omdat het niet de eerste keer is. “Het is deze raadsperiode nu al de vierde keer dat wij ons werk opnieuw moeten doen, omdat de rechter het besluit vernietigd heeft. Dat was het geval bij de Molenwaard, de stenenhandel in Hasselt, de claim van Connexxion en nu hierbij. Wij vragen ons voor de zoveelste keer af hoe dat toch mogelijk is. Vorig jaar werd ons nog meegedeeld dat de juridische toetsing van raadsvoorstellen beter geworden zou zijn. Mijn conclusie is dat hier nog weinig van terecht is gekomen.” De SGP wilde weten wanneer de raad een nieuw voorstel kan verwachten. De Zwartewaterlandse volksvertegenwoordiging moet het verzoek van ondernemer Van den Berg namelijk opnieuw behandelen. Lees verder op pagina 5.

Tandheelkunde voor het hele gezin Welkom in onze tandartsengroepspraktijk!

Klaas Fuitestraat 41-45, Genemuiden Tel. (038) 385 47 50 info@autobreman.nl | www.autobreman.nl

038 - 477 3338 | hasselt@dentalclinics.nl


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

2

Donderdag 21 maart

doorlopende modeshow Kom gerust even binnen lopen voor de nieuwste mode of een kopje koffie

6 APRIL OPEN HUIS

Te Koop: Europaweg 28 Coevorden Bouwjaar: 1926 Woonopp. 250 m2

Kavelopp.: 3.675 m2 Inhoud.: 900 m2

Landelijk, op circa 4 km van Coevorden, in de historische buurtschap Weijerswold gelegen, geheel verbouwde en gerenoveerde vrijstaande WOONBOERDERIJ met aangebouwde tuinkamer/serre en bijgebouwen.

mijn toestel doet het nog prima, hoe kan ik besparen?

De woning is volledig geïsoleerd, heeft 8 kamers, 2 badkamers en een open haard.

M. Jansen Mode

Kijk voor meer info op www.funda.nl of neem contact op met Venhorst Makelaardij, tel. 0524-525252

Langestraat 60 GENEMUIDEN 038 - 385 68 01

Voor storingen belt u 06-47627243

www.witgoedservicemateboer.nl Witgoedservicemateboer Tureluur 81 8281 EW

KIP FLORIDA STEAK

4 halen = 3 betalen

LEKKER VOORDELIG

4 stuks

nu €8.08

nu €20.28

i.c.m. 2-jarig Smart Start sim only 70 min/sms/mms/MB

i.c.m. 2-jarig Smart Start sim only 330 min/sms/mms/MB

€ 4.-/mnd

€ 9.-/mnd

keuze uit alle netwerken:

Puttenstraat 12 | 038 3852400

www.vwctelecom.nl

VWC Telecom

ALLES WORDT DUURDER, MAAR BIJ ONS WORDT HET GOEDKOPER

Verlaagd btw tarief ook voor tuinaanleg!

5,50

GEGRILDE SPARE RIBS

100 gram

2,45

LEKKER VOORDELIG

BOEREN BURGERS

LEKKER MAKKELIJK IN MAGNETRONZAK , ALLEEN EVEN OPWARMEN!

4,95

GILDETROPHY ROOKWORST SLEETJE EEN ROOKWORST MAAR DAN ANDERS, MET ZUURKOOL, MAGERE SPEKJES EN GERASPTE KAAS

1,45

4 stuks

4,75

MAANDAGVOORDEEL

SLAVINKEN

3+2 GRATIS

aanbieding geldig van do 21 maart t/m woe 27 maart 2013

BOURGONDISCHE RIB

3,75

UIT EIGEN KEUKEN

100 gram

abonnementskosten:

VLEESWARENSPECIAL

ACHTERHAM, GEBRADEN GEHAKT EN MOSTERD ROLLADE

500 gram

abonnementskosten:

WIENER RIB

VLEESWARENTRIO

100 gram per soort samen

330 min/sms/mms/MB

Genemuiden

Gildeslager Van Ingen verrassend lekkerenenvoordelig! voordelig! Verassend lekker WEEKAANBIEDING

70 min/sms/mms/MB

Genemuiden let op! woont U in gemeente Zwartewaterland? dan rekenen wij geen voorrijkosten!!

Voor reparatie belt u 06-47627243 of mailt u info@witgoedservicemateboer.nl

- magnetrons - afzuigkappen - koel/vries apparaten - heetwaterkranen - bruiningsapparatuur

we lossen het voor u op!

- wasmachines - vaatwassers - wasdrogers - kookplaten - ovens

We zijn er ook voor uw vaatwassers-wasdrogerskoel-en vriesapparatuur

Een probleem met uw wasmachine?

Wij repareren en leveren oa:

Tureluur 81 • Genemuiden

Vraagprijs: € 495.000 k.k.

Gildeslager Evert van Ingen Dorpsweg65 85,Genemuiden, IJsselmuiden, Tel. 038-3332439 Langestraat 038 3855113 www.slagerijvaningen.nl, De Gildeslager je smaak! www.slagerijvaningen.nl, De Gildeslager verrastverrast je smaak!

Het tijdelijk lagere btw-tarief van 6% voor renovatie van woningen gaat ook gelden voor het aanleggen en onderhouden van de tuin. Dat is dus maar liefst 15% voordeel.

AANBIEDINGEN IN 2013 Demiton XS (20x30x5 cm)

Jardino Tegel (5 cm dik)

€ 11,95/m²

vanaf € 16,95/m²

Tumbelton (20x30x6 cm)

Linea stapelblok

€ 13,95/m²

vanaf € 2,20/st

Strakke betonsteen met deklaag, zonder facet, met afstandhouder in vier kleuren

getrommelde betonsteen, in acht kleuren

Zwart, met mini facet (40x40/40x60/50x50/60x60)

Antraciet, strak (15x15x40 cm en 15x15x60 cm)


ACTUEEL

Vierdaagse HASSELT - In Hasselt wordt van maandag 27 tot en met donderdag 30 mei weer de wandelvierdaagse gehouden. Scouting de Veste organiseert deze dan voor de 25e keer. Wandelliefhebbers kunnen kiezen voor de route van 5, 10 of 15 kilometer. Naast het lopen van vier avonden bestaat er ook een mogelijkheid om één avond te wandelen. De startplaats is bij Sporthal De Prinsenhof. Het traditionele defilé vindt plaats op de donderdagavond met de nodige muzikale opluistering. Op de website www.avondvierdaagse-hasselt.nl staat meer informatie over de avondvierdaagse in Hasselt. Wie nog vragen of opmerkingen heeft, kan dat via het contactformulier aan de commissie doorgeven. Verder is de commissie nog op zoek naar een nieuw lid. Wie het leuk vindt om te organiseren en te regelen, kan contact opnemen via de website. Ook aanmelden als vrijwilliger kan op deze manier. “De commissie kan tijdens de avondvierdaagseweek zeker nog vrijwilligers gebruiken, al is het voor één avond.”

woensdag 20 maart 2013

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Vrijspraak Sluziger bedrijf voor vervoer ‘zonder papieren’ ZWARTSLUIS (JPZ) - Is het onvolledig invullen van een verplichte begeleidingsbrief bij het vervoer van metalen door een bedrijf dat al 70 jaar vlekkeloos te werk gaat voldoende voor het opleggen van een boete? De economische politierechter vond dinsdag van niet. Bij een controle op de A28 op 6 juni in Zwolle werd een vrachtwagen aangehouden. Deze vervoerde metalen voor het bedrijf Bosma Staalschroot en Non Ferro uit Zwartsluis. Wettelijk verplicht moet de chauffeur een brief in de cabine hebben met daarin informatie over wat hij vervoert, waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat. Volgens de officier van justitie cruciale informatie, zei hij dinsdag ter zitting in de

rechtbank Zwolle. “Afvalstromen moeten transparant zijn. Als herkomst en bestemming onbekend zijn, wordt het binnen korte tijd een puinhoop in dit land.” Ook als de vrachtwagen bij een ongeval betrokken raakt, moeten hulpdiensten snel weten wat de vrachtwagen aan boord heeft. Een van de twee eigenaren van de vennootschap onder firma legde uit waarom de gegevens ontbraken. Zo wil de firma

voorkomen dat het ontvangende bedrijf weet waar de firma de metalen vandaan haalt. Dit uit concurrentieoverwegingen. Vandaar dat het gangbaar was dat de informatie pas na aflevering op de begeleidingsbrief werd ingevuld. Het bedrijf erkende dus dat de gegevens onvolledig waren, zei de politierechter. Het bedrijf kreeg een zogeheten strafbeschikking: betaalde ze 2.000 euro, dan was de zaak daarmee afgedaan. Het bedrijf ging daarmee niet akkoord en wenste aldus de zaak voor te leggen aan een rechter.

ADRES De Stadskoerier is een editie van BrugMedia Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen Tel.: 038 - 333 10 27 Fax: 038 - 331 05 87 e-mail: info@brugmedia.nl internet: www.destadskoerier.nl OPENINGSTIJDEN Maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur DRUK EN OPMAAK

Het slibdepot, achter de woningen aan de Otterbeek in Zwartsluis. Foto: Bas Wilberink

KLACHTEN BEZORING info@brugmedia.nl VERSPREIDING Editie De Stadskoerier verschijnt in Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis, Stadshagen, Vollenhove, SintJansklooster, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Cellemuiden en buitengebied. Met onze andere kranten komen wij ook in de gemeente Zwolle, Kampen, IJsselmuiden, Grafhorst, Kamperzeedijk, Kampereiland, Wilsum, Zalk, de Zande, ‘s Heerenbroek, Mastenbroek, Ens, gedeelte Kamperveen, Mandjeswaard, Noordeinde, Dronten, Elburg, Oldebroek, Wezep, Hattemerbroek, Oosterwolde. Totale oplage ruim 140.000 exemplaren. ADVERTENTIEVERKOOP Voor het plaatsen van zakelijke advertenties dient u eerst telefonisch ruimte te reserveren bij één van onze verkopers voor maandag 16.00 uur. • Johan Schurink 06 - 1588 1939 • Hermieke L’Amie-Kampherbeek 06 - 1588 1937 FAMILIEBERICHTEN

038 - 337 00 58 familieberichten@brugmedia.nl PARTICULIERE ADVERTENTIES

(door Bas Wilberink)

ZWARTSLUIS - De provincie Overijssel heeft inmiddels een gesprek gehad met de bewoners aan de Otterbeek in Zwartsluis, over het slibdepot achter hun woningen. De bewoners zijn momenteel nog aan het uitzoeken of de opslag juridisch is tegen te houden. Mocht dat niet het geval zijn, komt er naar alle waarschijnlijk-

heid een door de provincie georganiseerde bewonersbijeenkomst.

Rotary Zwartewatersteden verzamelt brillen voor Mauritanië ZWARTEWATERLAND - Rotary Zwartewatersteden zamelt momenteel brillen in, die worden gebruikt om mensen in Mauritanië te helpen. Dit doen zij voor het initiatief ‘Zienderogen’. Daarvoor reizen vijf leden van diverse Nederlandse Rotaryclubs af naar het Noord-Afrikaanse land.

koeriertjes@brugmedia.nl AANLEVEREN Aanleveren dient te geschieden volgens de voorwaarden van BrugMedia, welke te downloaden zijn van www.brugmedia.nl onder kopje contact. Aanleveren persberichten per e-mail: redactie.stadskoerier@brugmedia.nl sport@brugmedia.nl voor maandag 12.00 uur. Vermeld in persberichten, indien mogelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. REDACTIE Bas Wilberink 06 - 1588 1940 Algemeen 038 - 333 10 27 Niets uit deze krant mag -zonder toestemming van de uitgever- ter publicatie worden overgenomen in welke vorm dan ook. Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom zijn van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend. DIRECTIE Algemeen directeur: Bauke Hoekstra Commercieel directeur: Johan van der Kolk

www.destadskoerier.nl

De officier verlaagde in zijn eis de boete niet, maar vroeg nu om van dat bedrag 1.500 euro voorwaardelijk op te leggen. Volgens de eigenaar rijdt het bedrijf al 70 jaar zonder met justitie in aanraking te komen. De raadsman vroeg zich af of in deze situatie niet een erg hoge boete werd voorgesteld. Bosma Staalschroot vult inmiddels de begeleidingsbrieven vooraf volledig in. Volgens de advocaat werd het bedrijf verweten dat ze de papieren niet bij zich had. “Maar de begeleidingsbrief was er wel degelijk”, aldus de raadsman. De politierechter gaf hem daarin gelijk.

Provincie in gesprek over slibdepot

COLOFON

Hoekstra Krantendruk Emmeloord Opmaak: Bco reclameburo

3

Daar gaan ze ‘een aanzienlijk aantal’ mensen van een goede bril voorzien. “De armoede is daar zo groot dat verreweg de meeste mensen niet in staat zijn een goede bril aan te schaffen en daardoor in alle opzichten vrijwel kansloos zijn”, vertellen de initiatiefnemers. Kim Wijnen, Leo Copini, Robert Jan Kortland, Patrick van Werkhoven en Robert Bos vertrekken binnenkort naar Mauritanië en verblijven daar tien dagen. Via plaatselijke ziekenhuizen wordt het team in contact gebracht met slechtzienden en worden vervolgens oogmetingen verricht. Hierbij moet worden gedacht aan gemiddeld zo’n driehonderd metingen per dag. Ernstige gevallen worden doorverwezen naar het oogziekenhuis in Nouakchott. “Dat het niet altijd makkelijk werken is, blijkt uit boze reacties

van de mensen die uiteindelijk niet geholpen kunnen worden”, leggen de initiatiefnemers uit. “Het zijn er te veel en als de meegebrachte brillen op zijn, moet men wachten op een volgend bezoek van de Rotary.” Dankbaar werk is het zeker, benadrukken ze. “Het is prachtig te zien hoe blij men is wanneer deze mensen weer goed kunnen zien na een bezoek aan ‘Zienderogen’.” Wie ongebruikte brillen heeft liggen, kan deze tot 1 juni inleveren bij Apotheek de Muiden Prinses Julianastraat 23 in Genemuiden; het Zorgloket van de Meente Dorus Rijkersstraat 2 in Genemuiden; Makelaardij Bert Leistra Nieuwstraat 4 in Hasselt; DA Kiers Schoolstraat 12 in Zwartsluis en Van den Berg, Alles onder een dak, Grote Kranerweerd 25 in Zwartsluis.

“Linksom of rechtsom, we zijn in ieder geval al heel blij dat we geïnformeerd worden”, vertelt bewoner Monique Wiegers. Wethouder Wolbert Meijer liet donderdag in de raadsvergadering al weten dat de provincie contact op zou nemen met de bewoners.

“Afgelopen dagen heeft het college intensief met Gedeputeerde Staten van gedachten gewisseld over deze zaak”, zo sprak hij toen. Vorige week gaf de provincie aan bereid te zijn de helft van de kosten te betalen voor het verkleinen en grotendeels uit zicht plaatsen van het slibdepot achter de woningen aan de Otterbeek. De andere helft zou de gemeente Zwartewaterland dan moeten betalen, vond het provinciebestuur. Het college was echter van mening dat het een provinciale aangelegenheid is. De werkzaamheden spelen zich af ten westen van Zwartsluis, grenzend aan de wijk Barsbeek. Het depot wordt in opdracht van een aannemer, die het project is gegund door de provincie, aangelegd om bagger uit de Arembergergracht (Zwartsluis-Walengracht) te kunnen opslaan. De vergunning voor dit slibdepot op deze locatie is afgegeven door de gemeente Zwartewaterland. De bewoners aan de Otterbeek vinden het onacceptabel dat de wallen praktisch in hun achtertuin liggen. Ook zijn ze niet te spreken over de bekendmaking van de vergunningaanvraag hiervoor.

Cursus reanimeren in d’Overtoom GENEMUIDEN - In d’Overtoom wordt maandag 25 maart de cursusavond ‘Reanimatie voor gevorderden’ gegeven. Dit is de jaarlijkse herhaling van de cursus reanimatie. Er wordt theorie aangeboden, deelnemers oefenen in de praktijk (ook AED) en alles wat eerder geleerd is. Ook krijgen ze de nieuwste ontwikkelingen aangeboden. Op dinsdag 2 april kan de cursus ‘Reanimeren voor beginners’ gevolgd worden. In één avond leren deelnemers wat zij moeten doen

als iemand in de omgeving bijvoorbeeld een hartstilstand krijgt. Ook oefenen zij hoe te handelen als zich een levensbedreigende situatie voordoet. Beide avonden beginnen om 19.30 uur. Kosten 10 euro, inclusief materiaal. Aanmelden bij: H. Post, (038) 385 56 52 of post028@hetnet.nl.

Opendeurdienst De Baak HASSELT - In De Baak in Hasselt wordt zondag 24 maart een opendeurdienst gehouden. Voorganger in deze gezamenlijke dienst is dominee Dirk-Jan Lagerweij uit Blokzijl. Het gemengd koor De Kolkklanken uit Blokzijl verleent muzikale

medewerking. De dienst begint om 19.00 uur.

SNEL NAAR DE GELUKSMAKELAAR VAN ZWOLLE VOOR

APRIL-STAATSLOTEN

MEGAJACKPOT 29,4 MILJOEN! SPEEL OOK EENS

Kosterman Hogenkampsweg 41 Zwolle (Noord)

MILJOENENSPEL ELKE ZATERDAG TREKKING

OOK AL VERKRIJGBAAR: KONINGINNEDAGLOTEN


w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

www.destadskoerier.nl

HOOGSTRAAT 5 » 8061 HA HASSELT » TEL: (038) 477 13 29

Vanaf

donderdag 21 maart om 9.00 uur

zijn wij weer open!

Voor elke klant een GRATIS shopper! Nieuw in onze collectie

Spaarpotten

in allerlei soorten en maten

Leuk om cadeau te geven of om zelf te hebben!

Nieuwe OPENINGSTIJDEN MAANDAG T/M DONDERDAG VAN 9.00 T/M 18.00 UUR VRIJDAG VAN 9.00 T/M 20.00 UUR ZATERDAG VAN 9.00 T/M 17.00 UUR

op = op • geldig t/m zaterdag 23 maart

4


ACTUEEL

woensdag 20 maart 2013

Raad akkoord met 60.000 euro voor verlichting ZWARTSLUIS - De raad is donderdagavond akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van 60.000 euro voor vervanging van de verlichtingsinstallatie in het gebied Veldweg-Zomerdijk in Zwartsluis. Met dit krediet kan de verlichting gelijktijdig worden geplaatst met andere daar reeds geplande werkzaamheden. Zo worden er maatregelen genomen om wateroverlast uit de riolering in de Veldweg te voorkomen en wordt bestaande riolering in dit gebied vervangen. Daarnaast worden percelen afgekoppeld van hemelwater, waardoor schoon regenwater niet meer in het riool

terechtkomt. Voor die rioleringsmaatregelen zijn investeringen opgenomen in het gemeentelijk rioleringsplan (GRP). Het vervangen van de openbare verlichting kan echter niet bekostigd worden uit dit potje. Daar komt bij dat er pas vanaf 2015 weer geld beschikbaar is om de verlichtingsinstallatie te vervangen. “Door dit krediet nu beschikbaar

te stellen, wordt voorkomen dat na 2015 de straten weer opengebroken moeten worden om de openbare verlichting te vervangen en aansluitingen te maken op het energienetwerk”, is de gedachte van het college. Nu niets doen zou daarnaast extra kosten opleveren van 37.500 euro, omdat werkzaamheden dan niet in één keer uitgevoerd kunnen worden. Verder zou er ‘aanzienlijk minder’ aanbestedingsvoordeel zijn, aldus b en w. “Tevens is er dan in korte tijd na elkaar overlast voor de bewoners.”

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Frank en Vrij GENEMUIDEN - In het kader van NLdoet heeft koor Frank en Vrij zaterdagmiddag opgetreden in de Meente voor de bewoners en de vrijwilligers van de verpleegafdeling. Tijdens het luisteren naar de oud-Hollandse liedjes werden de huiskamers van de afdelingen opgeknapt door vele familieleden. www.

deStadskoerier .nl

‘Dwangarbeid in Staphorst’ mogelijk ‘Overijssels Boek van het Jaar 2012’ (door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - Wat begon als basisschoolproject mondde uit in een expositie en uiteindelijk zelfs een boek; ‘Dwangarbeid in Staphorst’. Een nieuwe verrassing heeft zich nu aangediend bij leerkracht GertJan Westhoff. Zijn naslagwerk is namelijk genomineerd voor het ‘Overijssels Boek van het Jaar 2012’, waarvan de uitslag donderdag bekend wordt gemaakt. Het monument, want zo beschouwt de in Genemuiden woonachtige schrijver het boek, werd op 3 oktober 2012 uitgebracht. Het was de dag dat zeventig jaar geleden 344 mannen uit de drie kampen in Staphorst en Rouveen via Meppel en Westerbork werden weggevoerd naar Poolse concentratie- en vernietigingskampen. In het boek worden de Staphorster en Rouvener kampen Conrad, Beugelen en Het Wijde Gat vergeleken met de circa dertig andere Joodse werkkampen in Nederland, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding voor het boek was een projectweek die Westhoff organiseerde op zijn basisschool in Staphorst. “Meestal neem ik daarvoor een plaatselijk onderwerp”, legt de 38-jarige onderwijzer uit. “Ik vind het daarbij interessant raakvlakken te zoeken met nationale of in dit geval internationale gebeurtenissen.” Er bleek over dit specifieke onderwerp een hiaat in de beschikbare naslagwerken. “Ik heb de leerlingen toen de opdracht gegeven hun grootouders hierover te interviewen”, vertelt Westhoff. “Daarmee had ik meteen een mooie ingang. Ik kreeg informatie vanuit de haarvaten van de Staphorster

Gert-Jan Westhoff: “Er bestaan stenen monumenten, dit is een monument in de vorm van een boek.” Foto: Bas Wilberink

samenleving.” De Genemuidenaar kreeg zo veel interessante verhalen tot zijn beschikking dat hij het jammer vond het alleen bij deze schoolopdracht te laten. “Ik heb toen alle lijnen uitgezet”, kijkt hij terug. “Ik nam contact op met Westerbork (voormalig kamp, nu een herinneringscentrum, red.), het Joods Historisch Museum en het NIOD (instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, red.). Zij stuurden vele documenten, brieven en overlijdensberichten. Voor zowel Westerboek als het NIOD waren de Staphorster kampen echter een blinde vlek. Ze hadden alle beschikbare informatie nooit bij elkaar gebracht.” Hetzelfde gold voor de mensen die in 1942 nabij de kampen in Staphorst en Rouveen woonden. “Er is naderhand nooit over gepraat”,

vertelt Westhoff. “Ze gaven nu in gesprekken aan niet geweten te hebben dat hun ervaringen belangrijk waren. Het waren allemaal kleine herinneringen, die bij elkaar een totaalbeeld vormden.” Dat totaalbeeld schetst volgens Westhoff geen grote heldendaden of juist het heulen met de Duitsers. Het verhaalt over de slachtoffers en laat zien hoe de kampen in Staphorst zich verhielden tot die elders in het land, voornamelijk in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. “De kampen hier verschilden niet van andere”, aldus Westhoff. “Het was overal even onrechtvaardig. Joden werden werkloos gemaakt door de Duitsers en omdát ze werkloos waren, kwamen ze in de kampen terecht. Daar moesten ze aan de schep, sloten graven. De blaren stonden op de handen.”

Maar in het complete perspectief van de Tweede Wereldoorlog waren deze kampen een tussenfase. “Er is hier nooit lichamelijk geweld toegepast”, verduidelijkt Westhoff. “Het had natuurlijk nooit mogen gebeuren, maar later vonden grotere misstanden plaats. Ies Arbeid, één van de kampbewoners, zei later: ‘De oorlog was niet erg geweest als ik alleen in Conrad had moeten verblijven.’ Dat is natuurlijk vanuit het perspectief achteraf bekeken.” Westhoff zegt goede reacties te hebben gekregen op zijn boek. “Een dochter van een man die in kamp Het Wijde Gat had verbleven, vertelde dat haar moeder maar bleef bladeren in het boek. Het was een stukje verwerking voor haar. De verhalen liggen nu voor altijd vast, dat geeft voldoening bij de nabestaanden.”

Gæit Væggien (Gerrit van de Vegte) I´j woonde veuran, op de Zeediek, in de Verriet, door ad Gæit zien stæk. Zien beroep was værkenkoopman, was dus vule bi´j de wæg. Reegn of wiend eul em niet teegn. Elke dag bi´j de boern weer vraogn: “Eb ie nog wat veur mi´j in ´t okke?” I´j kon altied een gökkien woagn.

Vernietiging raadsbesluiten (vervolg voorpagina) Wethouder Wolbert Meijer liet weten dat het college dinsdag 26 maart hierover komt te spreken. “Het voorstel komt daarna naar de raad”, aldus de wethouder. “We hebben het zo ingericht dat we ruim voor de sluitingstermijn de zaak pro forma voor elkaar hebben.”

Ondernemer Van den Berg had het toenmalige besluit van de gemeenteraad tot weigering van een discounter aangevochten. Hij wil in een pand aan de Conradsweg een Aldi-supermarkt vestigen. Op die plek is momenteel detailhandel alleen toegestaan als ‘ondergeschikte nevenactiviteit’, waar supermarkten niet onder vallen. De komst van deze supermarkt aan de rand van Zwartsluis zou volgens de gemeenteraad, zo besloot zij destijds, afbreuk doen aan het voorzieningenniveau in het centrum en zou dus een bedreiging zijn voor de ondernemers aldaar. De raad neemt hier in april opnieuw een besluit over.

Oratorium VOLLENHOVE - Christelijk Gemengd koor De Zeeklank verleent palmzondag 24 maart haar medewerking aan de ochtenddienst in de Mariakerk in Vollenhove. Het koor voert de eerste cantate van het oratorium ‘Van liefde ongekend’ op. Het passie-gedeelte, genaamd ‘Lam Gods’, beschrijft het lijden en sterven van Jezus. Het is gecomponeerd door dirigent Johan Bredewout. De tekst is van Hans de Ruiter uit Epe. De dienst begint om 10.00 uur.

@ghzwolle

OPE N DAG

gh.nl

zaterd ag

23 maart

10.00 tot 15.00 uur

Mienig værken dat Gæit kocht vund zien wæg weer noar de slaeger. Want i´j kon ze goed bekiekn: Is ie vet , of nog te maeger? Jentje van Dalfsen

5

Pabo • H bo -v • SPH • MWD • G PW • Go DSD ie nStle r a ar • K eUZe Ja ar


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

NIEUWE COLLECTIE

woonboulevard

zwolle

FEESTWE1 EapKril

23 maart t/m

2e paasdag geopend

AANDACHT VOELT BETER www.speksnijder.nl

Kampen IJsselkade 64 - (038) 331 41 41

INSTALLATIEBEDRIJF

STEGEMAN ECO 1050 GASHAARD KACHEL (speksteen)

Openingstijden maandag

13.00 - 17.30 uur

dinsdag - vrijdag 9.30 - 17.30 uur donderdag

9.30 - 21.00 uur

zaterdag

9.30 - 17.00 uur

woonboulevard

zwolle

partner van PEC Zwolle

Adres Grote Voort (Voorsterpoort)

TEVENS

8041 BG Zwolle

HET ADRES VOOR ONDERHOUD GAS-, WATER-, C.V INSTALLATIES

GESPECIALISEERD IN:

LUCHTVERWARMING • HAARDEN CV TOESTELLEN • AIRCONDITIONING Gemeenteweg 268 - 7951 PD Staphorst Tel. 0522-461202

woonboulevardzwolle.nl

6


ACTUEEL

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

woensdag 20 maart 2013

Nieuwe Sluziger tankautospuit

PvdA helpt boswachter tijdens NLdoet

(vervolg voorpagina)

ZWARTEWATERLAND - De fractie en het bestuur van PvdA Zwartewaterland hebben zaterdag boswachter Jeroen Bredenbeek van Staatsbosbeheer geholpen in het kader van de landelijke actie NLdoet. De boswachter toonde zich blij met de hulp. Hij maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen die provincie Overijssel doorvoert op natuurbeheer. “De burgers gaan daarvan zeker de gevolgen merken”, vertelt hij. “Veel recreatieve voorzieningen kunnen we straks niet meer beheren.” De boswachter liet de socialisten zaterdag wilgen opsnoeien aan de Gennerdijk buiten Hasselt. Dat was volgens Bredenbeek ‘nuttige’ hulp. “Of het harde werkers zijn? Laat ik het zo zeggen: voor beginnende zagers hebben ze goed werk geleverd”, lacht de boswachter, die veel minder de humor inziet van de plannen van de provincie. Bezuinigingen Overijssel is het als enige provincie niet eens met de streep die het nieuwe kabinet door bezuinigingen op natuur heeft gezet. “Dankzij de inzet van de PvdA is er nu zelfs 200 miljoen euro extra beschikbaar en is besloten om toch door te gaan met het bouwen aan de ecologische hoofdstructuur”, laat de plaatselijke PvdA-fractie weten. “Maar Overijssel is helaas de beste leerling uit de klas van voorma-

7

Dat lokte weer reacties uit van de SGP en het CDA. “Er wordt de suggestie gewekt dat wanneer we die opties niet aanschaffen, de veiligheid in het geding is”, aldus SGP’er Maarten Slingerland. Burgemeester Bilder liet weten dat de brandweerwagen na zeventien jaar ‘in de omgeving komt van z’n oude dag’. Hij benadrukte dat het besluit tot aankoop ‘fiscaal in orde’ zou komen. “Als we straks met oud materieel de regio instappen, vindt een verrekening plaats. We zullen linksom of rechtsom de rekening gepresenteerd krijgen.” Over besparingen en mogelijke

Excursie naar aalscholverkolonie

PvdA-fractievoorzitter Astrid Dijkstra in actie. Foto: Ria Grootoonk

lig staatssecretaris Henk Bleker”, zegt Bredenbeek cynisch. En dat kan voor de burger ‘best verstrekkende gevolgen’ hebben, legt de boswachter uit. “Landelijk gezien moet Staatsbosbeheer terug van duizend naar achthonderd medewerkers. Daardoor kunnen we al minder doen. Door de bezuinigingen van Overijssel moeten we ons nog meer op onze kerntaken richten. De provincie zegt dat wij geld krijgen voor goed beheer van de natuur en dat we dat niet mogen besteden aan recreatieve doeleinden. Dit betekent dat wij afspraken proberen te maken met ruiterverenigingen of mountainbikeclubs om verschillende soorten paden te onderhouden. Kunnen ze dat niet, dan kan de consequentie zijn dat we paden moeten afsluiten.” Ook in Zwartewaterland kunnen er volgens Bredenbeek ‘witte gebieden’ ontstaan. “Dat gaat om

‘opties’ bij de bepakking zei hij: “Onze brandweer is zeker uit op voordeel, mits het voldoet aan de veiligheidscriteria. Het beschikbaar gestelde budget wordt niet minimaal uitgegeven, maar maximaal. Als het mogelijk is om het met minder te doen, doen we dat.” Ook zei Bilder dat eventueel aanbestedingsvoordeel en de inruil terugvloeien in de algemene reserve.

gebieden die natuurorganisaties niet onderhouden en nooit meer in beheer kunnen nemen. Daardoor krijg je gaten in de ecologische hoofdstructuur die we nastreven. Wij vinden dat doodzonde.” Het is goed om te vertellen wat Staatsbosbeheer nou eigenlijk allemaal doet, legt hij tot slot uit. “Ik denk dat heel veel mensen niet eens weten dat wij paden onderhouden. Als die straks in slechte staat zijn, is dat vermoedelijk wel duidelijk.” NLdoet Het Oranje Fonds organiseerde 15 en 16 maart, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken.

WANNEPERVEEN - Aan de Westelijke Schutsloot in Wanneperveen is zaterdag 23 maart gelegenheid om de aalscholverkolonie te bekijken. De excursie start vanuit de werkschuur aan de Reeënweg ten zuiden van Wanneperveen. De aalscholverkolonie in Wanneperveen is de oudst bekende kolonie van Nederland. De stand van de aalscholvers in Nederland is aardig stabiel, zo’n 20.000. In De Wieden waren er in 2011 zo’n 518 broedparen. Sinds 2000 is het aantal broedparen gedaald, daarvoor waren er 1.200. De broedperiode begint half februari/maart afhankelijk van de winter. De aalscholver broedt de eieren door ze op de poten te leggen en gaat er daarna op zitten. Dat gaat nog wel eens mis. Vroeger waren de eierschalen veel dikker, de pesticiden in het water hebben invloed op de dikte van de schaal. In de observatiehut wanen

deelnemers aan de excursie zich in een totaal andere wereld. De vogels zijn druk met het af- en aanvoeren van nestmateriaal. Vergeet niet de verrekijker mee te nemen. Vanaf de schuur is het vijftien minuten varen naar de kolonie. Er zijn drie tijdstippen waarop deelnemers de kolonie kunnen bezoeken; om 11.00, 12.30 en 14.00 uur. De excursie duurt een uur. Graag van te voren opgeven in verband met de capaciteit van de boot, Bezoekerscentrum De Wieden (0527) 246644 of via www.natuurmonumenten. nl/bcdewieden. De kosten zijn 5 euro voor leden van Natuurmonumenten, nietleden betalen 8 euro.

Clemente

Kampen

NEW

boekenkast

n 499,-

KENMERKEN: Acaciahout Wagongrey kleur • LED verlichting • Oppervlakten handmatig oud gemaakt • Stoer balken effect door kopshout • Keerbare laden met een houtenen loom kant • Bijzondere zwevende elementen • Metaal accenten

luxe 2,5-zitsbank Albany met ottomane

n 1299,-

| fauteuil Monaco zoals afgebeeld in stof River € 399,| in leder vanaf € 799,| bijpassende poef in stof River € 149,| in leder vanaf € 249,-

zoals afgebeeld in combinatie stof

fauteuil Monaco

n 399,-

| luxe 2,5-zitsbank Albany met ottomane (links of rechts) zoals afgebeeld in combinatie stof River en Tatra leathertouch € 1299,| salontafel Clemente 125x70cm € 399,- | boekenkast € 499,- | bergkast € 999,-

zoals afgebeeld in stof River

eetkamertafel Clemente 220x100cm

n 699,-

LED verlichting | eetkamertafel Clemente 220x100cm € 699,| 180x100cm € 599,| stoel Travis in Tatra leathertouch of stof Puma € 139,-

windlicht Riad

n

39,95

Kijk voor onze complete collectie op: hendersenhazelkampen.nl

Onderdeel van de Jeha Groep Ertsstraat 10

Telefoon: 038-3332390 Site: hendersenhazelkampen.nl

8263 BN | Kampen

Mail: hendersenhazel@jeha.nl

| tv-dressoir Clemente met een keerbare lade 154cm € 599,135cm € 499,- | 194cm € 699,-


t i z t a D

! g i l e d r voo www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

8

: R E K A R K PRIJS NK

LOUNGEBA SHARON

LOUNGE KAN LINKS & RECHTS! Fijne 3-zits met lounge (kan zowel links als rechts) in de stof Sawana en leverbaar in diverse kleuren.

Bankstel Punto Prachtige 2.5-2 zits in de Stof Sawana ook los leverbaar 2.5 zits 299.- en 2 zits 199.-

499.-

Bankstel Marco Robuust uitgevoerde 2,5-2 zits in de stof Sydney Onyx

399.599.-

Fauteuil Bern

Fauteuil Freek

Fauteuil Claire

Met gecapitoneerde rug in lederlook Kaiman Ivoor. In diverse kleuren en stoffen leverbaar.

Mooie stoel met los rugkussen in de stof Happy grijs en leverbaar in verschillende stoffen of leder.

Succesvol model tegen de laagste prijst in de stof Happy bruin.

149.-

159.-

169.-

Loungebank Rick Heerlijke loungebank met 3 zits armleuning links en longchair rechts in de stof Etna antraciet. Inclusief 2 sierkussens en verchroomde poten.

UIT VOORRAAD LEVERBAAR

699.-

Bankstel Telly Mooie zitcombinatie met losse rugkussen 2.5 en 2 zits in de stof Sawana.

699.-

Fauteuil Gianni

Fauteuil Brasilia

Fauteuil Eric

Draaifauteuil Gianni met hocker in de stof Rocky grijs.

Klassiek model in de stof Amarillo voorzien van koloniaal gekleurde beuken poten.

Nieuw model in de stof Hercules met aluminium poten. In zeer veel kleuren en stoffen leverbaar.

UIT VOORRAAD LEVERBAAR

NIEUW MODEL!

169.Jeha Wooncentrum Dronten

199.druk- en zetfouten voorbehouden

De Dieze 42-44 - 8253 PS - Dronten - telefoon: 0321-382266 - VRIJDAG KOOPAVOND

Jeha Wooncentrum Slagharen Coevorderweg Noord 22 - 7776 BW - Slagharen - telefoon: 0523-683330 - DONDERDAG KOOPAVOND

199.KIJK OOK OP:

JEHA.NL


ACTUEEL

woensdag 20 maart 2013

Jeugd Zwartewaterland drinkt veel minder ZWARTEWATERLAND - Jongeren tussen de twaalf en vijftien jaar uit Zwartewaterland zijn de afgelopen vier jaar opvallend minder gaan drinken. In 2007 dronk 35 procent wel eens alcohol tegenover 20 procent in 2011. Dat percentage ligt nog wel 3 procent hoger dan bij leeftijdsgenoten uit IJsselland, zo blijkt uit de jongerenmonitor van GGD IJsselland. Jongeren tussen 16 en 24 jaar zijn juist meer gaan drinken (89 procent, was 83 procent). De jeugd van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis rookt ook meer dan leeftijdsgenoten uit IJsselland. Deze percentages liggen op 34 en 27 procent. Daar tegenover staat dat in Zwartewaterland veel minder wiet wordt gerookt. 24 procent van de regiojongeren gebruikt soms dit genotsmiddel, tegenover 14 procent van de Zwartewaterlanders tussen 16 en 24 jaar. Opvallend is verder dat jongeren minder gepest worden dan vier jaar terug (percentage

gedaald van 18 naar 14 procent) en ook minder pesten. Jongeren uit Zwartewaterland pesten naar eigen zeggen wel meer dan leeftijdsgenoten (25 tov 15 procent). Of de over het algemeen positieve cijfers te maken hebben met het werk van het Centrum voor Jeugd en Gezin Zwartewaterland (CJG), durft Loret Olijhoek niet te zeggen. Zij maakt namens GGD IJsselland onderdeel uit van het team van het CJG, waartoe ook Icare, MEE IJsseloevers, AMW De Kern en GGD IJsselland behoren. “Onze mensen zijn regelmatig aanwezig op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Ouders kunnen daar alle mogelijke vragen stellen over opvoeding en opgroeien. Verder volgen we als GGD ook alle leerlingen uit groep 2 en 7 van de basisschool en tweedejaars leer-

lingen in het voortgezet onderwijs. Indien nodig komen die bij het CJG in beeld. Die werkwijze en de samenwerking binnen het CJG loopt heel goed. Kinderen en jongeren zijn beter in beeld dan voorheen, maar directe resultaten van die aanpak zijn moeilijk te meten.” Ouderen én jongeren kunnen ook buiten scholen om contact zoeken met het CJG. Op www. cjgzwartewaterland.nl staat veel informatie over alle denkbare onderwerpen. Ook is het centrum op kantoortijden bereikbaar en houdt het CJG op maandag en donderdag tussen 13.00 en 15.00 uur spreekuur aan de Jan van Arkelstraat 5 in Genemuiden. Olijhoek: “Ik vergelijk het CJG wel eens met een consultatiebureau voor alle kinderen tot 21 jaar. Vroeger ging je alleen met kleine kinderen naar het bureau, terwijl ouders ook daarna veel vragen of zorgen hebben. Daarover kun je hier praten.”

Ambtenaren Zwartewaterland op bezoek bij scholen ZWARTEWATERLAND - Leerplichtambtenaren van de gemeente Zwartewaterland gaan donderdag op bezoek bij scholen in Kampen. Dit doen zij in het kader van de Dag van de Leerplicht. Op deze dag staan scholen en gemeenten stil bij het recht op onderwijs. De gemeenten in de regio IJssel-Vecht hebben dit jaar de leerlingen van het speciaal onderwijs als doelgroep gekozen. Omdat er geen speciaal onderwijs-school in Zwartewaterland is gevestigd, gaan de leerplicht-

ambtenaren van de gemeente Zwartewaterland op bezoek in Kampen. De kinderen in het speciaal onderwijs aldaar worden ‘s morgens ontvangen en krijgen dan een speciale Dag van de Leerplichtsleutelhanger met daarop de tekst ‘Blij dat je op school bent’. Ook

de chauffeurs die deze leerlingen van en naar school vervoeren, worden donderdag in het zonnetje gezet. Zij ontvangen een zakje autodrop met daarop de tekst ‘Blij dat u rijdt’. Tijdens de Dag van de Leerplicht organiseren de deelnemende gemeenten in Nederland activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen.

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Johanna Perret zorgt voor muzikaal voorjaarsconcert ZWARTSLUIS - Het concert van Johanna Perret zorgde zaterdagmiddag in Zwartsluis voor een muzikale voorjaarstemming. De weersomstandigheden buiten waren dan wel niet voorjaarsachtig.

Foto: Renate de Vries

Binnen in de kerkzaal van de Gereformeerde Kerk aan de Zomerdijk was de sfeer heel anders. Albert Greveling had deze met gele narcissen aangekleed. Het gevarieerde muziekprogramma zorgde verder voor de nodige voorjaarsklanken. Het programma begon met het pianoconcert in D-Maj van Joseph Haydn. Hierbij werd Perret begeleid door de jonge muzikanten Annelies Schoonewelle (tweede pianopartij), Djemida Tönjes (cello) en Jacqueline Corporaal (hoorn). Daarna mochten de jeugdige talenten Reina Roeten

Natuurbeschermingswet

De besluiten kunt u inzien op overijssel.nl/loket/bekendmakingen. Hier kunt u ook lezen over de mogelijkheid voor het indienen van bezwaar. Belanghebbenden kunnen bezwaar indienen binnen zes weken na de verzenddatum. Nadere inlichtingen: team Vergunningverlening, telefoon 038 499 76 20.

en Marcel van Dijk hun vaardigheden op de piano laten horen met een arrangement voor twee piano’s van Denes Agay, van deel III van het pianoconcert. Na de pauze speelde Margriet Huls (dwarsfluit) begeleid door Johanna Perret de dans uit ‘Orfeo en Euridice’. In het vervolg van het programma werden door leerlingen vrolijke muziekstukken uitgevoerd. Rond 17.15 uur werd het concert afgesloten met de Romance Opus 36 F-Maj van Camille Saint-Saens voor hoorn en piano door Jacqueline Corporaal en Johanna Perret.

Dijkman Autoschade verleent uitgebreide service zoals complete schade-afhandelingen met verzekeringsmaatschappijen. Dat bespaart u een hoop geregel en formulieren. En... intussen wordt uw auto snel en professioneel weer als nieuw! En Dijkman Autoschade doet véél meer...

Vergunningen Gedeputeerde Staten van Overijssel delen mee dat zij op 11 resp. 12 maart 2013 vergunningen ex artikel 19d van de Natuurbeschermingswet 1998 in overeenstemming met de aanvraag hebben verleend aan: • Rijkswaterstaat Oost-Nederland voor baggerwerkzaamheden in de Molenwaardstreng te Hasselt, gemeente Zwartewaterland (verzenddatum 12 maart 2013); • Melkveebedrijf Scherpenkate voor de locatie aan de Klinkerweg 2 te Hasselt, gemeente Zwartewaterland (verzenddatum 13 maart 2013).

9

NO-CLAIM BEHOUDEN? informeer naar onze oplossingen!

• persoonlijke benadering • 4 jaar Focwa/ANWB garantie • Gratis reparatie van ster in voorruit (vanaf WA-extra) • Autoruit service en graveren kenteken (anti-diefstal) • Uitdeuken zonder spuiten (50% goedkoper!) • Schade-afhandeling met elke verzekeringsmaatschappij • Onderhoud en reparatie airco • Al 45 jaar vakwerk voor bedrijf en particulier.

www.dijkmanautoschade.nl

Hasselt Industrieweg 19 Telefoon 038 477 21 66 hasselt@dijkmanautoschade.nl Meppel Sethweg 5 Telefoon 0522 25 62 43 meppel@dijkmanautoschade.nl

Luxe schuifdeurkasten Tijdelijk GRATIS montage en 50% korting op lades

Buiten de Enkpoort 15, hasselt Tel. 038 - 477 12 58 openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00 - 19.30 uur zaterdags van 08.30 - 16.30 uur kijk ook op www.multimatedebreker.nl

ZE ZIJN ER WEER!

uniformjasje met veel zakken Normaal € 35,00 incl. btw

Nu voor

€ 29,95 incl. btw Langestraat 95 8281 AH Genemuiden | Tel. 038 - 385 53 54 / 06 54 72 57 23 | www.werkkledingnodig.nl


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

Puzzel mee Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. De winnaar krijgt de waardebon thuisgestuurd.

Sudoku

en maak kans op een

waardebon

Oplossingen onder vermelding van ‘Puzzel’ moeten uiterlijk maandag 09.00 uur binnen zijn. Stuur ze per post onder vermelding van ‘Puzzel Sudoku’ naar: Weekblad de Stadskoerier Constructieweg 41-1 8263 BC Kampen of per mail: info@brugmedia.nl. Vergeet hierbij niet de eigen adresgegevens. De winnaar ontvangt een waardebon t.w.v. 15 euro.

Wij maken muziek spelen betaalbaar!

Voor al uw muziekinstrumenten

orgels - piano’s - gitaren - blaasinstrumenten - bladmuziek

Puttenstraat 11 Genemuiden, Tel. 038-3854942

TE KOOP GEVRAAGD

BOEKEN

Single’s en LP’s Stripboeken Suske & Wiske, etc. Jeugdboeken Speldjes enz.

APK ALL IN

€ 19,

95

Voor alle merken

AUTOBEDRIJF

ZIELEMAN

038-4660582

(038) 477 13 24

Bedrijfsruimte te huur

Altena Naaimachines

in Zwartsluis, 43 m2 en 85 m2. Elektr. Overheaddeur, krachtstroom en gasaansluiting.

www.altenanaaimachines.nl

Lewenstein Super Werkpaard!

€ 399,-

Voor inlichtingen 06 51 33 71 01

Greente 128 Genemuiden 038-3855755

TE KOOP

1 april geen grap!

BILDTSTAR, GLORIA, EIGENHEIMER, IRENE, NICOLA 10 kg .................. 5.00 25 kg ...............10.00

paasbrunche

AARDAPPELEN

UIEN 5 kg voor ............ 2.00

Reserveer voor onze

eventueel online www.deoase-zalk.nl

tel. 038 - 33 88 262

8

9 5 3 1 6

6

4

3 3 5

Kerkplein 3 Zalk, Tel 3636270

9

8

9 7 5 7 3

Wij gaan hier aandacht aan besteden in onze kranten in week 17. Heeft u Koningin Beatrix, Willem Alexander en/of Maxima ontmoet? Stuur uw foto in naar elske@ brugmedia.nl Wij gaan deze dan gebruiken voor een fotoreportage.

AUTOTECHNIEK

4

7

Op 30 april is het zo ver, onze koningin zal aftreden en Willem Alexander wordt koning.

UW GARAGE VOOR: • In- en verkoop auto’s • Reparatie en onderhoud alle merken • APK • Reparatie en onderhoud Airco (Tevens onderhoud Campers en Caravans) Lucas Fokkert Tel: 06 - 30 01 30 14 b.g.g 038 - 477 18 34

De volgorde is echter niet willekeurig. Want van de in totaal 81 hokjes zijn er al een paar ingevuld. De andere hokjes mag u als lezer invullen maar wel zo dat in elk kleine vierkant de getallen

Verburgweg 4, 8061 PM, Hasselt/Genne

één tot en met negen één keer voorkomen maar deze mogen nooit op dezelfde horizontale of verticale lijn geplaatst worden met hetzelfde getal in een ander veld van negen. Succes.

De winnaar van de crypto van vorige week is B. de Vries uit Kampen. Het te vinden woord was: Kleedgeld. De antwoorden: Hor. 8.cafegedeelte. 9.gezang. 11.lijnrecht. 12.zaalsport. 13.spons. 14.toiletpot. 18.crowd. 19.druif. 20.gezondigd. 23.gevarengeld. 24.enk. 26.klerenhangertje. Vert: 1.gade. 2.eega. 3,bergspits. 4.beller. 5.klant. 6.legerparade. 7.aanhangwagentje. 9.gezet. 10.zwaai. 15.oerbeeld. 16.luipaard. 17.overgaan. 21.oplage. 22.deens. 25.dra. Voor vragen of opmerkingen over de puzzel kunt u terecht op jannuijencrypto@hotmail.nl.

Naam: ................................................................ telefoonnr: ..............................................................

Bedrijfsruimte te huur in Zwartsluis, 43m2 en 85m2. Elektr. Overheaddeur, krachtstroom en gas aansluiting. Voor inlichtingen tel. 06-51337101

Adres: .....................................................................................................................................................

NU toch eindelijk VOORJAAR Pracht violen

10 voor Restaurant “De Oase”

5 1 4 2 4

Oproep

Voor iedereen die zijn of haar hersens lenig wil houden komt BrugMedia, in aanvulling op de al bestaande puzzels in het weekblad, met tweewekelijkse Sudoku’s. Een Sudoku is een puzzel die bestaat uit negen hokjes, die op hun beurt ook weer zijn onderverdeeld in negen veldjes zodat men daar de nummers één tot en met negen in kan zetten.

nu actie

Gratis bezorging in Stadshagen, Hasselt en Genemuiden op maandagmiddag

Mts. Kasper, Brinkweg 2 Kampereiland

Sudoku: de sport voor de hersenen

5

Prinses Julianastraat 12, 8281 CL Genemuiden Tel. 038-3856050

ALLES VOOR UW COMPLETE WONINGINRICHTING!

10

€1,59

Beukenhaag 25 voor slechts.... €

18,75

10 vaste planten nu slechts ................. €

10,00

Grote zware leilindenboom van 89,- nu ......................€

•Tuinaanleg •Tuinonderhoud •Tuinplanten •Bemesting •Graszoden •Kamerplanten •Decoratie

75,00

3 zakken potgrond slechts

€ 5,00

Ervaren schilder biedt zich aan!

Vraag vrijblijvend prijsopgave aan. Tel.nr. 06-24312744

Te koop: zonnebank met nieuwe lampen, t.e.a.b., tel. 0383858115 Gevraagd: goede gebruikte kleding kunt u elke zaterdag van 10 tot 12 u. afleveren bij Riezebos Constructie (ingang Biezenstraat). Opbrengst voor Julia Tehuis in Oradea (Roemenië). Kunt u niet brengen, bel dan tel. 0383854824

Flexibele kantoorruimtes te huur voorzien van Meubilair, Beamer, flipover, laptops en internet. Voor info 038-4771020 info@vandalfsenbouw.nl

Loonbedrijf Geert Schaapman Verhuur van:

specialisten in ´t groen Venedijk Noord 2a Kampen Tel. (038) 3320416 (Bij oprit Molenbrug, N50) www.tuincentrumpalland.nl

Grond frezen Rotorkop eg Weide sleep 8 m. Div. cultivators

Woelers Kilverbak 5 m. weilandbloter

Tel: 06-5379 1357


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

Kijk voor meer aanbiedingen op www.c1000.nl

2 STUKS

3.

Douwe Egberts Koffie

75

decafe of aroma 500 gram

4.98

3.58

1.

Alle varianten 750 ml

bruin, wit of volkoren

5.19

00

Mona XL pudding

3.

00

Uw eigen bakker brood

3 bakjes à 4 stuks

2.20 2.22

50% KORT

750 gram

8.59 11.37

2 Z AK

ING

1.99

C1000 Feeststol

C1000 Paaseitjes 2 zak à 200 gram

0.

C1000 Witlof 500 gram

C1000 Kinderbananen per tros

1.

H. Van Viandenplein 6 8061 CX HASSELT www.c1000.nl/HASSELT

C1000 KERSSIES

Voorpoort 5 8325 CL, VOLLENHOVE www.c1000.nl/VOLLENHOVE Week 12 2013

1.00

39

0.99

C1000 MARTIJN DEKKER

3.50

C1000 magere runderlappen 500 gram

3.98

3.99

59

5.

00

C1000 kies en mix vleesproducten

3.99 5.64

2 PAK

C1000 halfvolle vanilleyoghurt 2 pak à 1 liter

2.00 2.46

Openingstijden: Maandag t/m Woensdag

08.00 - 20.00 uur

Donderdag t/m Vrijdag

08.00 - 21.00 uur

Zaterdag

08.00 - 20.00 uur

Openingstijden: Maandag t/m Donderdag

08.00 - 20.00 uur

Vrijdag

08.00 - 21.00 uur

Zaterdag

08.00 - 20.00 uur

Aanbiedingen zijn geldig van woensdag 20 t/m dinsdag 26 maart 2013. Prijswijzigingen, drukfouten en uitverkocht voorbehouden. Aanbiedingen zijn niet bestemd voor grootverbruikers en/of wederverkopers.

Slim bezig.

11


3SJOUWDAGEN DOLLE

www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

kortingen tot

70%

Wij maken plaats voor de nieuwe collectie

SNELLE GRATIS BEZORGSERVICE Help! Ons magazijn staat helemaal vol met de nieuwe (paas)collectie, maar de huidige showroommodellen staan ons nog in de weg. Kom op 21, 22 of 23 maart naar onze showroom en geef aan welke meubelen wij uit de showroom in onze vrachtwagen mogen sjouwen en vervolgens bij u thuis plaatsen op de plek die u ons aanwijst.

Wees erbij op 21, 22 of 23 maart! Let op! Donderdag de 21e extra koopavond.

2e PAASDAG

GEOPEND

marco.woninginrichting

12


ACTUEEL

woensdag 20 maart 2013

Ondertekening voor aankoop Debatavond grond aan Krommesteeg

GENEMUIDEN - SGP Zwartewaterland houdt vrijdag 17 mei een debatavond in het Hervormd Wijkgebouw in Genemuiden. Op deze avond kruizen Elbert Dijkgraaf, Henk Nijboer en Henk van Dieren de degens met elkaar aan de hand van ‘prikkelende stellingen’. Eerstgenoemden zijn in de Tweede Kamer de financieeleconomische woordvoerders van respectievelijk de SGP en de PvdA. Henk van Dieren is bekend als plaatselijk ondernemer en directeur van een internationaal transportbedrijf. De avond is voor iedereen toegankelijk en begint om 19.30 uur. Het adres is: Prinses Julianastraat 18.

Foto: Tennekes

GENEMUIDEN - Adullam gehandicaptenzorg en de gemeente Zwartewaterland hebben donderdag in het gemeentehuis de grondaankoopovereenkomst voor de locatie aan de Krommesteeg in Genemuiden ondertekend. Het bouwplan ligt momenteel ter inzage voor de bestemmingsplanprocedure en de omgevingsvergunning. Bij een goed verloop van deze procedures wordt de start van de bouw na de zomer verwacht. Het bouwplan dat Adullam op deze locatie wil realiseren voorziet in een ‘thuis voor wonen en werken’. Het geheel bestaat uit drie gebouwen; een woongebouw, een gebouw voor behandeling en ondersteunende diensten en een gebouw voor dagactiviteiten. In het woongebouw is plaats

voor dertig woonzorgplaatsen, een crisisplaats en een flexplaats voor ouderen. In het gebouw voor dagbesteding kunnen ongeveer 25 deelnemers werken of activiteiten verrichten. In het centrale behandelgebouw wordt bezoek ontvangen, maar worden ook de benodigde therapieën gegeven. In het behandelgebouw zijn ook de ruimtes voor de teams en de leidinggevende opgenomen. Tijdens de raadsvergadering van 12 januari 2012 stemde de gemeenteraad in met de voortgang van de nieuwbouwplannen.

‘Tony 10’ ZWARTSLUIS - In de Sluuspoort wordt woensdagmiddag 27 maart vanaf 15.00 uur de jeugdfilm ‘Tony 10’ vertoond. “Tony is bijna tien en heeft de beste vader van de wereld”, legt de organisatie uit. “Hij is apetrots op zijn vader die opklimt van kraanmachinist tot minister. Maar op een dag hebben zijn ouders een heftige ruzie en loopt zijn vader weg van huis. Tony denkt dat zijn vader verliefd is geworden op de koningin.” De toegang is gratis. De organisatie is in handen van het SAKZ/ Bibliotheek Zwartsluis.

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Thecla Bodewes geeft lunchlezing HASSELT - De Hasselter zakenvrouw Thecla Bodewes geeft dinsdag 9 april een lunchlezing in de burgerzaal van het Stadhuis in Zwolle (Grote Kerkplein 15). Bodewes is vrouw aan het roer in een mannenwereld. Ze is directeur-eigenaar van Scheepswerven Bodewes in Hasselt, Scheepswerf De Kaap en Maritima Green Technology. In 2011 was zij Zakenvrouw van het Jaar. In 1998 nam zij, op 31-jarige leeftijd, Scheepswerf Bodewes in Hasselt over van haar vader om het als familiebedrijf te behouden. In 2003 maakte ze nog een grote stap met de overname van scheepswerf De Kaap in Meppel. Enkele jaren geleden kwam

daar Maritima Green Technology bij, een innovatief bedrijf dat betrokken was bij de bouw van de eerste op waterstof varende Amsterdamse rondvaartboot. De lezing begint om 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur) en eindigt rond 13.15 uur. Daarna staat er een broodje klaar voor de bezoekers en is er volop gelegenheid tot napraten. De toegang tot de lezing is gratis. Om zeker te zijn van een plaats kunnen belangstellenden zich opgeven via l.koetsier@zwolle.nl. Dat kan tot 4 april.

Harpe Davids naar Amersfoort GENEMUIDEN - Mannenkoor Harpe Davids uit Genemuiden verleent zaterdag 6 april medewerking aan het Jubileumconcert van de reformatorische zakenvereniging VRCL. Deze wordt in de Sint Joriskerk gehouden ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van deze vereniging. Naast Harpe Davids laat het Nederlands Christelijk Symphonisch Orkest van zich horen. Tevens is het jongerenkoor Jigdaljahu uit Barendrecht van de partij. Voor de begeleiding dragen Lennart Morée (piano) en Marco den Toom (orgel) zorg. Tijdens deze avond wordt ook een cheque overhandigd aan Stichting Ontmoeting. Het concert begint om 19.30 uur. “Om deze avond (samen met de vele steun van sponso-

ren) mogelijk te maken, maar tevens een mooie bijdrage aan Stichting Ontmoeting te kunnen leveren, wordt van de bezoeker een bijdrage gevraagd”, vertelt de organisatie. “Om het ook voor gezinnen mogelijk te maken het concert te bezoeken, bedraagt de toegangsprijs per gezin maximaal 15 euro.” Via de website www.harpedavidsgenemuiden.nl kunnen geïnteresseerden tot 21 maart kaarten bestellen (alleen regio Genemuiden). Deze worden in de week voorafgaand aan het concert thuis bezorgd.

Het is tijd voor de zon! Open dag zaterdag 23 maart

Kom onze unieke demo’s bekijken + Bespaar op uw energiekosten

Verkoop, installatie en onderhoud van zonnepanelen Ambachtsstraat 1H, 8263 AJ Kampen

+ Subsidie? Vraag ons naar de mogelijkheden + Financier uw zonnepanelen 2% rente, 10 jaar vast! T (038) 77 30 070

13

www.zonnegilde.nl


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

Wie slim is komt nu langs

Eastborn: slimmE zEt zo’n bEd al vanaf 1.250 Euro 2e paasdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur Den Hulst 33

Openingstijden:

7711 GK Nieuwleusen

Maandag t/m woensdag

Tel. 0529 48 12 23

Donderdag en vrijdag

van 10.00 tot 21.00 uur

Fax 0529 48 45 62

Zaterdag

van 10.00 tot 17.00 uur

info@bosbedden.nl

Donderdag ĂŠn vrijdag koopavond!

van 10.00 tot 18.00 uur

bosbedden.nl

2 m 0 0 0 . 3 sl a ap r plezie

14


VConsyst bekroond met certificaten

www.destadskoerier.nl

O N DE RN E M E N D

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

15

Goedkope en verse groenten en fruit bij Tuinderij WJ van den Berg Al ruim 23 jaar is Tuinderij WJ van den Berg in de Koekoekspolder hét adres voor verse groenten en fruit. De meest voorkomende producten worden door eigenaar Theo van den Berg zelf geteeld.

VConsyst is vrijdag 8 maart beloond voor haar ambitie om zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren en om veilig en duurzaam te werken. Na een grondig onderzoek door certificerende instantie Bureau Veritas heeft VConsyst het ISO 9001, ISO 14001 en VCA**-certificaat behaald.

Hiermee geeft VConsyst niet alleen haar interne processen kwalitatief en duurzaam vorm, het helpt haar ook om haar eigen milieudoelstellingen én die van haar klanten te halen. Trots “We zijn er trots op de certificaten te hebben ontvangen”, zegt

algemeen directeur Edward Rosendaal van VConsyst. “Duurzaamheid is een van onze kernwaarden en staat hoog bij ons in het vaandel. Dat geldt ook voor het borgen van onze kwaliteit en de veiligheid van onze medewerkers. De certifica-

ten vormen voor ons een belangrijk hulpmiddel om ons beleid op die punten verder te ontwikkelen en te verbeteren.” VConsyst Schering 31-33 Genemuiden

“Denk daarbij aan andijvie, prei, bloemkool en sla”, vertelt hij. “De overige groenten en fruit haal ik bij telers hier in de buurt. Daardoor kan ik heel goedkoop blijven, onder winkelprijzen.” De sinaasappels en mandarijnen haalt hij bij een grossier in IJsselmuiden. “En mijn aardappels komen al twintig jaar van dezelfde

teler uit Dronten”, gaat Van den Berg verder. “Ik heb er nog nooit een klacht over gehoord.” De vroege aardappels teelt Van den Berg weer zelf. “Ik heb een halve hectare parelaardap-

Bosch Optiek & Gehoor

pels. Deze zijn vanaf eind mei/begin juni te koop.” Tuinderij WJ van den Berg Hartogsweg 15a IJsselmuiden (038) 331 40 28

U moet de groenten uit de Koekoek hebben!

StAr geregistreerd Audicien

20 kilo Bildtstar

HOORTOESTELLEN

1 krop sla + komkommer € 1,25 15 st. zoete mandarijnen € 2,75

- uitsluitend gerenommeerde merken - basistoestellen zonder eigen bijdrage incl. “in het oor” toestellen - de meest geavanceerde hoorsystemen voor zeer scherpe prijzen - aanmeten, afleveren en controle van uw nieuwe hoortoestel gratis bij u thuis - gratis hoortest, ook aan huis. - dealer ALPINE gehoorbescherming

500 gr. hutspot

€ 0,60

10 st. navelsinaasappels € 3,00

Tuinderij W.J. v.d. BERG

Aanbiedingen geldig van donderdag t/m volgende week woensdag.

Oudestraat 223-225 Kampen, tel: 038-3314414 boschoptiekengehoor@solcon.nl www.boschoptiekengehoor.nl

€ 9,00

Hartogsweg 15 IJsselmuiden Tel. 038 - 331 40 28 Open: ma t/m vr. van 9.00 tot 18.00 uur. Za 08.30 - 17.00. Vr. tot 21.00 uur.

Ze zijn er weer!

Kampeerinfo Marktdagen donderdag

vrijdag

zaterdag

28 29 30 maart maart maart 10-18 uur

10-18 uur

2 liter toiletvloeistof van 8,95 Marktdagenprijs

5,

men hun Veel leveranciers ko ls airco’s, zoa , en ton n produkte en barbecues. movers, voortenten ukten, wijn/ rod Maar ook streekp ganisaties, sor rei , kaasprodukten e dagen! etc. Kortom gezellig

van 49,50 Marktdagenprijs

28,50*

Noord

KERK DIENSTEN Zondag 24 maart GENEMUIDEN Ned. herv. Kerk 09.30 uur Ds. W.G. Hulsman 19.00 uur Kand. E. van den Noort.

De Meente 09.30 uur Ds. J.A.C. Olie.

Hersteld Hervormde Gemeente (Bethelkerk) 09.30 uur en 15.30 uur Ds. N. den Ouden.

Geref. Kerk 09.30 uur Ds. Mak (Harderwijk). 19.00 uur Ds. Bakhuis (Nieuweroord).

Chr. Geref. Kerk 09.30 uur en 15.30 uur Ds. H. Polinder (Urk).

Gereformeerde Gemeente 09.30 uur en 15.30 uur C. Hogchem.

HASSELT Chr. Geref. Kerk 09.30 uur Leesdienst. 16.30 uur Ds. J. Germs.

Geref. Kerk. Vrijgemaakt

08.45 uur Ds. R.M. Meijer. 16.30 uur Ds. R.C. Vellinga.

Zuid 10.30 uur Ds. R.M. Meijer. 19.00 uur Ds. R.C. Vellinga.

Herv. kerk De Baak

19.00 uur Ds. B. Haanstra (Steenwijk).

Geref. Kerk

Geref. kerk, Hersteld

Geref. kerk vrijgem.

Gereformeerde kerk

VOLLENHOVE Hervormde Kerk

09.00 uur Viering van Woord en Communie, Pastor Kerdijk.

10.00 uur Ds. D. Wolters en Ds. H.J.H. Pap (bel. dienst).

ZWARTSLUIS Herv. Gemeente 10.00 uur Ds. W. Geerlof.

Geref. kerk Vrijgemaakt 09.30 uur Ds. J.W. v.d. Jagt (Dalfsen). 14.30 uur Ds. H. Slotman (Zwolle).

Geref. Kerk

-38%

Ook scherpep kortingen o caravans & campers

10.00 uur Ds. Mvr. E. Braam (Kampen).

SINT JANSKLOOSTER Hervormde Kerk, Kapel

R.K. St. Stephanuskerk

09.30 uur en 14.30 uur leesdienst.

-50%

9,95*

*Alleen tijdens de marktdagen

10.00 uur Ds. H.O. ter Beek. 19.00 uur Ds. Haanstra (bijz. dienst in Herv. kerk).

09.30 uur Ds. R. Vellinga (Hasselt). 10.00 uur Ds. G. Doorn en Ds. P.J. Ros (bel. 15.00 uur Kand. C. Hamstra (Kampen). dienst). 19.00 uur Ds. D.J. Lagerweij (Blokzijl, open STADSHAGEN deur dienst). Pinkstergemeente Rios de Vida Protestantse Ichthus kerk (v.h. 10.30 uur Antilliaans, Spaans/NederBolwerk) lands aanbiddingdienst. 10.00 uur Ds. P. Ros (bel. dienst). Geref. kerk Vrijgemaakt 19.00 uur Opendeur dienst in De Baak. 09.00 uur dienst. Hervormde Gemeente 11.00 uur dienst. 09.30 uur Ds. M. Aangeenbrug (Apel16.30 Ds. G. Zomer. doorn). Prot. gem. De Open Kring. 19.30 uur Ds. G.H. Vlijm (Wouterswoude). 09.30 uur Ds. Ale Pietersma.

Marktdagenprijs

-42%

Industrieterrein De Netelhorst 1, 8051 KE Hattem, T 038 - 444 37 77, E info@dejongcaravans.nl

AIRCO DEMO’S!

van 15,95

Marktdagenprijs

00*

-44%

Campingstoel Comfort Chair

Gasf lesvulling 5 kg van 89,95

45,

00*

10-17 uur

www.dejonghattem.nl

Campinggaz 3 in 1 grill

19.00 uur Ds. H.J.H. Pap (jeugddienst). 10.00 uur Ds. J.A.J. Estie (Zwartsluis). 14.30 uur Ds. E.P. v.d. Veen (Nunspeet).

Ger. Kerk vrijgemaakt 09.30 uur Prof. P.H.R. van Houwelingen (Kampen). 14.30 uur Ds. A. Krijgsheld.

Chr. Ger. Kerk 09.45 uur Ds. H. de Graaf (Urk). 14.30 uur Ds. W.N. Middelkoop (Urk).

WEEKEND DIENSTEN Huisarts voor Genemuiden voor spoedeisende hulp buiten de normale praktijktijden van 08.00 tot 17.00 uur Huisartsenpost Zwolle, Dr. Stolteweg 17 (tegenover Sophia ziekenhuis), tel. 0900-3336333. Consultatie uitsluitend na telefonische afspraak. Voor Hasselt en Zwartsluis: v.a. za. 23 maart 8.00

uur N.H.P. Tuinstra, Hoogstraat 47, 8061 HB Hasselt, tel. 038-4771224. Tandartsen uit Zwartewaterland zijn bereikbaar tel. 0900-2358263. Apotheken Voor spoedgevallen is geopend Apotheek De Muiden, Pr. Julianastraat 23, Genemuiden, tel. 038-3855030, zat. 11.30 – 12.30 uur en 19.00 – 19.30 uur. Zondag gesloten Apotheek Hasselt, Burg. Royerplein 1, Hasselt, tel. 0384773238, zat. 11.30 – 12.30 uur en 17.00 – 17.30 uur, zondag 17.00 – 17.30 uur. Spoedgevallen Apothekerspost Zwolle, Dr. Stolteweg 19 (t.o. Sophiaziekenhuis Zwolle, tel. 038-4556227), gevest. in de Huisartsenpost. Verloskundige Praktijk Sifra dienstdoende verloskundige tel. 06-20002668 of antwoorddienst 038-4603 91. Tel. speekuur 13.00 tot 13.30 uur tel. 038-3324413. Verloskundige Praktijk Wijde Wieden, praktijk Vollenhove, Giethoorn, Zwartsluis, Hasselt. tel. 0527-245731. Dienstdoende verloskundige tel. 06-22224365. Dierenambulance, Alarmnummer 06-43808350, Meldkamer 0561-615330. Politie Regio IJsselland district Noord Team Zwartewaterland, tel. 0900-8844, fax 4771819. In noodgevallen 1-1-2. Spreekuur politie. Hasselt ma. t/m vr. 08.30 - 12.30 uur. Genemuiden di. 18.30 - 20.00 uur. Zwartsluis: wo.avond 18.30 - 20.00 uur.


Trouwen.. www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

feest • ringen • bloemen • kleding • fotografie • haar & make-up Doelgericht en voordelig adverteren op deze pagina? Bel (038) 333 10 27

16

Trouwen in de Lente

vanaf € 695,-op fotoruben.nl rouwreportages 11 06 30 / kijk ook 06 19

De meeste stellen trouwen in de lente en de zomer. Deze seizoenen lenen zich perfect voor een themabruiloft. Niet alleen qua kleuren, maar ook qua bloemsoorten, muzieksoorten en gerechten. Voor de herfst en de winter geldt eigenlijk hetzelfde. Denk aan een bruiloft met rood en bruin tinten en dennenappels in de herfst en sneeuw, ijs en knapperende haardvuren in de winter.

Voorbeeld: lente bruiloft De lente leent zich perfect voor een themabruiloft. Zowel de lente als het huwelijk staan symbool voor een ‘nieuw begin’, een betere combi bestaat daarom eigenlijk niet. Zie je een lentebruiloft wel zitten? Begin dan al met de uitnodigingen, gebruik een leuke tekst of gedichtje over de lente op de kaart. Kies voor een locatie met een terras en een tuin zodat jullie bij goed weer buiten kunnen zitten en kunnen genieten van alles wat begint te groeien en bloeien in de natuur. Gebruik veel bloemen ter decoratie en kies voor lichte pastelkleuren, zoals geel, paars, wit of lichtroze. Narcissen, tulpen en hyacinten zijn mooie lentebloemen. Laat de pastelkleuren ook terug komen in jullie trouwkleding en vermeld een dress-

Vraag naar de actievoorwaarden *. Aktie loopt van 25.01.2012 t/m 31.03.2012

Fotografie: Hannie Engelsma van HEfotografie

“Mede dankzij de goede service van Bruidshuis Dokter - de Graaf, was onze dag, op 16 mei 2012, helemaal perfect. Als meisje had ik al de droom om ooit in een “Sissi-jurk” te trouwen en Inge voelde dit perfect aan. Hierdoor voelde ik mij op onze dag dan ook echt de bruid in mijn droomjurk! De jurk zat perfect en ik kreeg veel complimenten, natuurlijk de meeste van mijn man, die er in zijn prachtige pak ook fantastisch uit zag! Met de luxe van maar liefst 5 lieve bruidsmeisjes, in bijpassende jurkjes, werd het plaatje helemaal compleet. Dus Inge, bedankt voor de goede zorgen!” Bruidshuis Dokter-de Graaf Oudestraat 62 • 8261 CS Kampen Tel.: 038-333 22 27 www.bruidshuisdokterdegraaf.nl

VOOR

code voor de gasten op de uitnodiging. Bijvoorbeeld: fleurige kleding in pastelkleuren. De muziek op een lentefeest zou licht en vrolijk moeten zijn, denk aan popmuziek of oude klassiekers. Qua gerechten is ‘licht’ het sleutelwoord. Denk aan lichtgebonden soepen, asperges, garnalencocktails en zalmfilet of een andere vissoort met lentegroente als hoofdgerecht. Als huwelijksbedankjes kun je denken aan een klein bloempotje met daarin een bloembol of een kaarsje in de vorm van een kuikentje of iets dergelijks. Als het maar aan de lente doet denken. Bron: trouweninderegio.nl

TROUWRINGEN VOORDEEL1 AL 50 JAAR DE NUMMER VOORDEELACTIE:

KEUZE UIT

14 krt. gouden trouwringen MEER DAN 1500 vanaf €

Betaal met oude gouden sieraden. Nu bij inruil tot € 25,- p. gram maar ook zonder aankoop veel contant geld voor uw oud goud.

690,- per paar + gratis* week vakantie !

MODELLEN

ACTIE:

* GRATIS * + GRATIS

G 2 TROUWRIN E

TIE ! WEEK VAKAN

Diezerstraat 111 Zwolle www.juwelierklaasoosterhof.nl

VRIENDSCHAPSRINGEN

goud / staal met briljant titanium met briljant zilver met briljant vanaf € 119,- per paar én GRATIS weekendje weg !

Voor een 'fonkelende' reportage!

Keizerstraat 17+25 Kampen Tel. 038-3323124


ACTUEEL

woensdag 20 maart 2013

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

17

Arrestant poogde politiewagen van de weg te krijgen ZWOLLE/HASSELT (JPZ) - Met een trap tegen het stuur poogde een verdachte gezeten vanaf de achterbank een politiewagen in Hasselt van de weg te krijgen. De officier van justitie eiste vorige week dertig maanden cel tegen hem. De 32-jarige J.H., voorheen wonend in Kampen maar sinds een tijd voor zijn aanhouding zwervende, werd op 27 augustus vorig jaar door twee agenten aangehouden. Hij liep op straat en had zich niet gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke celstraf. Hij had zich wekelijks moeten melden bij de reclassering, maar vond dat zelf niet nodig. H. was het overduidelijk niet eens met zijn aanhouding. Eenmaal in de politiewagen poogde hij de deur te openen maar de hendel brak af. Een van de agenten zou hem daarop gezegd hebben dat hij de auto toch niet kon verlaten. H. dacht op dat moment dat als hij de bestuurder een trap zou verkopen, de wagen van de weg zou raken en hij dus echt wel uit de auto zou komen. Zonder erover na te denken gaf hij

‘een tikkie’ met zijn voet tegen de agent. “Ik had er niet over nagedacht, echt een domme actie van me”, zei de verdachte ter zitting. Volgens de agenten was het meer dan slechts een tik. De bestuurder had op zijn schouder een bloeduitstorting en blauwe plek zitten. Hij voelde de voet richting zijn hand gaan waarmee hij het stuur vasthield. Hij liet het stuur los en greep de voet. Mede hierdoor wist hij de auto op de weg te houden. Ze reden op de N331, waar 80 kilometer per uur wordt gereden. Volgens de agent kwam er op dat moment ook tegemoetkomend verkeer aan. Hij zette de auto aan de kant, waarop H. zei dat hij het jammer vond dat een ongeluk was uitgebleven en dat hij de agenten graag mee de dood in had gejaagd. Een ‘misse-

lijk feit’, vond de officier van justitie, die de agenten niet in de koude kleren is gaan zitten. Een van de agenten, in zijn schriftelijke slachtofferverklaring: “De verdachte heeft getracht ons te laten verongelukken. Als het aan de verdachte had gelegen, waren we die avond niet thuis gekomen.” De officier achtte twee pogingen doodslag bewezen. De man moet nog vijf maanden uitzitten van zijn oude straf. Hij had geen advocaat. Hij wilde ter zitting alleen zelf zijn zegje doen. Hij gebruikte drugs tijdens zijn aanhouding, maar ziet zichzelf niet als verslaafde. Hij heeft wel vaker last van impulsief gedrag, zei hij. H. is al eerder veroordeeld voor een poging doodslag op een agent. “Ik ben niemand tot last, leef tien maanden op straat en toch moet ik naar de reclassering terwijl die niets voor me doet.”

ROUWADVERTENTIES Verdrietig hebben wij kennis genomen van het overlijden van de vader van onze vrienden

Henk Arends We wensen Sjaak, Mirella, Manoa, Jevan en verdere familie veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies. Peter en Geertje Frits en Miranda Hans en Alice Jacco en Astrid Karst en Lotte Henrianne en kinderen Genemuiden, 19 maart 2012

Vonnis op 26 maart.

Diplomazwemmen in Bestevaer

GENEMUIDEN - In het Genemuider zwembad Bestevaer is zaterdag weer afgezwommen voor de diploma’s. De volgende kinderen kregen hun A-diploma uitgereikt: Laura Beens, Jóshia Booij, Joan Breman, Matthijs Brinkman, Bernard Brouwer, Gerben van Dijk, Jonathan van Dijk, Wout van Dijk, Marnix Doorn, Michiel Fuite, Marcia Heutink, Ducan

Jager, Daniël Kersing, Joël Klaver, Channée de Lange, Demi Loseman, Erwin Opschoor, Annedieke Postma, Gerlinde Ringelberg, Erin Rook, Laurens Smit, Joram Steenbergen, Nelleke Steensma, Maike Talma, Gerben Timmerman, Aline Vaande-

Eikoerei in Genemuiden GENEMUIDEN - SCEG houdt, in samenwerking met de Gaellemuniger Taelkrink, de plaatselijke musea Oudheidkamer, Tapijtmuseum en Stoomgemaal en de bibliotheek Zwartewaterland, op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei een streektaalfestival in Genemuiden: Eikoerei. “Het wordt een festival vol zang, voordracht en spel op diverse locaties in Genemuiden, uiteraard alles in het dialect”, aldus de organisatie. “Het programma wordt direct na Pinksteren huis-aanhuis bezorgd.” Voor de promotie van het Streektaalfestival schrijft SCEG  een wedstrijd uit voor het maken van een opdruk voor een onderzetter/bierviltje. Een jury beoordeelt de inzendingen en kiest de mooiste uit. De winnaar ontvangt een prijs. Van het geschetste, ge-

tekende of geschilderde bierviltje wordt een groot aantal bijgemaakt voor de plaatselijke horeca. Meedingende bierviltjes kunnen ingeleverd worden bij SCEG vóór 20 maart op het adres Greente 7 of Stoevenberg 5 in Genemuiden. Eind maart wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. In het Paasweekend worden de viltjes/onderzetters verdeeld bij de Horeca. Meer informatie bij SCEG, 0622037035 of per mail  hoekmanfuite@planet.nl.

ring, Lynn Vermeer, Willemijn Voorhorst, Rienke Voorwinden, Lynn van der Wal en Sander van Werven. Geslaagd voor het B-diploma zijn: Manoa Arends, Wouter Beens, jennieke Borst, Riëtte van Dalfsen, Hidde Doorn, Freddy Hanekamp, Jens Huizing, Stan de Jonge, Hannah van der Kamp, Marit Overweg, Emma van Regteren, Seth Slagter, Meike Strijkert, Hilleke Verhoek en Stan van Weeren Voor het C-diploma slaagden: Mirte Abma, Iris van Pijkeren en Twan Rolfes.

Nijverheidstraat 29 Genemuiden T (038) 385 35 65 | www.prestige.nl

Naast Print & Sign Ook Familie & Handelsdrukwerk!

Kinderzangmiddag in de Grote Kerk van Genemuiden GENEMUIDEN - In de Grote Kerk van Genemuiden wordt op zaterdag 23 maart vanaf 13.00 uur een kinderzangmiddag gehouden, onder leiding van juf Marieke van Manen. De jonge organist Jan Rozendaal bespeelt het orgel. De kinderen zingen ten bate van de gehandicapte medemens (stichting Siloah). Het thema van de kinderzangmiddag is 450 jaar Heidelbergse Catechismus. Het is dit jaar namelijk 450 jaar geleden dat die deze is opgesteld. De kinderen zingen psalmen rond dit thema. Het troostboek bestaat uit drie stukken. In die volgorde worden ook de psalmen gezongen. Student Al Chalabi doet die middag ook een bijbelvertelling. Vanaf 15.30 uur mogen alle vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s meekomen om mee te

zingen. Er wordt een cd opgenomen. Om 16.00 uur is de kindermiddag afgelopen. Wie graag wil meezingen kan

zich per e-mail aanmelden bij juf Zijtje van Roekel: roekeltjes@kliksafe.nl of per telefonisch: (0317) 61 77 77.


www.destadskoerier.nl

w o e n s d a g 2 0 m a a r t 2 013

18

Kijk op action.nl voor de folder

PASEN JERSEY STRETCH

EINHELL MULTIFUNCTIONEEL

UITZOEKEN

90x200 cm

machine kan schuren, schrapen, snijden, zagen en renoveren onmisbaar voor elke doe-het-zelver!

• stone look • RVS glazen bol colour changing • vogel colour changing

GEREED SCHAP extra veelzijdige

90x220 cm

2.59 3.49 180x200 cm 4.29 180x220 cm 4.59 140x200 cm

KINDER

SNEAKER SOKKEN diverse kleuren

2.49

en dessins maten 19-38

4.99

BICYCLE GEAR

FIETS HELM biedt bescherming

29.95

voor diverse activiteiten zoals fietsen of skaten gekeurd volgens EN 1078

3 PA A R dames/heren SNEAKER SOKKEN maten 35-46 3 PAAR

1.29

1.39

BLUE WONDER

ALLES REINIGER of badkamerreiniger of keuken- en interieurreiniger

Elders 1.99 2.49

KEUKENLADE/KAST

Techno KABEL SLOT 180 cm incl. houder en twee sleutels

2.39

SIERSMEEDWERK

4.79

TUIN WANDREK 34,5x30x12 cm

1.49

transparant makkelijk op maat te knippen

38,5x35x15,5 cm

3.29 4.89

41,5x39,5x19 cm

HONIG HARTIGE

2.49

MAALTIJD SAUS diverse smaken voor kip of gehakt 460/470 gram

0.46

DALFSEN • Wilhelminastraat 25 DEDEMSVAART • Julianastraat 82 EMMELOORD • Zuiderkade 5a

2.49 GENEMUIDEN • Prinses Irenestraat 4 HEERDE • Soerelseweg 17 HEINO • Marktstraat 22

BIG SHIRT diverse kleuren en prints

dames NACHT HEMD spaghettibandjes maten S-XXL

3.99

ZWART ZINKEN

vierkant

Elders 14.99 19.95

BASIC

VERF KWAST rond nr. 6 rond nr. 10

1.00

3.29

PLANTEN BAK 32x32x50 cm

rond nr. 8

2 VO O R diverse kleuren ANTI SLIPMAT rol 150x30 cm

DAMES

2.29

maten S-XXL

zwart metaal leuk aan de muur of schutting!

75 0 M L

ANTI SLIPMAT rol 150x50 cm

multi ZAAG BLADEN

SOLAR TUINLAMP keuze uit:

rond nr. 12 rond nr. 14 rond nr. 16 rond nr. 18

IJSSELMUIDEN • Groenendael 232 MEPPEL • Prinsenplein 15-19 NUNSPEET • Stationslaan 25

0.39 0.49 0.55 0.69 0.79 0.99

6.99 0.35

STAPHORST • Meesterweg 2a ZWOLLE • Vechtstraat 18-20 ZWOLLE • Assendorperstraat 64-76

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 17-03-2013 t/m za. 23-03-2013 in Nederlandse filialen.

HOES LAKEN 1-persoons


SPORT

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

woensdag 20 maart 2013

Tam DESZ onderuit tegen Workum

Tennissen voor Start G-voetbal Sportclub GENEMUIDEN - Sportclub Genemuiden start woensdag 3 april met goede doel de eerste training voor voetballers met een beperking. Inmiddels hebben zich al tien kinderen aangemeld. lucratief GENEMUIDEN - De tennismarathon voor het goede doel bij tennisvereniging ’t Eerste Wittien is goed verlopen. Er is maar liefst 16.000 euro opgehaald voor Stichting STOPhersentumoren.nl. De tennismarathon trok maar liefst negentig deelnemers uit Genemuiden. Daardoor kon iedereen twee keer een half uur tennissen. Mensen kunnen nog steeds een bijdrage overmaken op rekeningnummer 1364.68.942 ten name van Stchting STOPhersentumoren.nl.

Voor DESZ is de titel nu definitief uit beeld / Foto: Henk Kuik

ZWARTSLUIS - Bij DESZ heerste zaterdag een bepaalde gelatenheid in de wedstrijd tegen Workum. De ploeg was te lief voor Workum en had weer grote moeite met scoren. Daarvoor kregen de Sluzigers de rekening gepresenteerd (1-2 nederlaag). DESZ kreeg in dit duel de beste kansen, maar stond na afloop wel met lege handen. Dat had ook met de scherpte in de duels te maken. Het was allemaal te tam wat DESZ liet zien. In de 14e minuut had Ronny Bakker de 1-0 op zijn schoen, maar hij schoot tegen de goalie aan. Vijf minuten later was het aan de andere kant wel raak, Tien minuten voor rust had DESZ pech dat een doelpunt van Oscar van Dijk werd afgekeurd wegens buitenspel. Een dubieuze beslissing. In de 37e minuut viel de 0-2. Na balverlies bij DESZ schakelde Workum razendsnel om.

Na rust was de inzet bij DESZ wat beter, maar het voetbal niet. DESZ werd door Workum snel onder druk gezet en daar had de ploeg duidelijk moeite mee. In de 70e minuut zag Van Dijk zijn vrije bal via de keeper en de lat weer het veld inspringen. Tien minuten later werd dezelfde speler van DESZ onderuit gehaald. Bakker benutte de toegewezen strafschop. In de slotfase werd de lange Reiner Griemink nog gebracht bij DESZ als stormram. Bijna had hij nog succes, maar de paal stond succes in de weg.

Weer podiumplaats Show The Rithem HOORN - Het jongste dansteam van Sportinn Steenwijk/ Sportland Hasselt is afgelopen weekeinde als tweede geëindigd bij de eerste voorronde voor het NK HAFF in Hoorn. Met deze klassering is het dansteam goed op weg voor de plaatsing voor het NK, dat in het najaar in Den Haag wordt gehouden. De streetdanceteams Energy Shot en The 5th Generation wisten geen podiumplaats te behalen.

Technische groothandel Post bedient ruim 50 jaar vanuit haar vestigingen in Kampen, Dronten en Genemuiden bedrijven en particulieren. Ter completering van ons verkoopteam in Kampen zijn wij op zoek naar een:

Verkoper lastechniek(m/v) Als enthousiaste “Meedenker in techniek” adviseer je de klant en verkoop je actief onze artikelen. Dit zijn zowel artikelen die in voorraad worden gehouden als artikelen die op speciaal verzoek van de klant rechtstreeks besteld worden. Binnen het verkoopteam ben jij de specialist op het gebied van lastechniek en metaalbewerking. Profiel van de verkoper lastechniek: • Een commercieel lastechnicus op MBO/HBO niveau die ‘alles’ weet van lastechniek; • Kennis heeft van metaalbewerking; • Representatief en zakelijk is; • Mentaliteit van aanpakken bezit; • Goed functioneert in teamverband. Wij bieden: Een boeiende baan in een gezonde, dynamische onderneming en goede arbeidsvoorwaarden. Ben jij geïnteresseerd in deze functie, herken jij jezelf in bovengenoemde functieomschrijving en voldoe je aan het profiel? Mail dan uiterlijk 31 maart 2013 je sollicitatiebrief en CV naar info@groothandelpost.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Peter Piening, tel. (038) 331 53 03. Post Kampen Haatlanderdijk 16 8263 AR Kampen (038) 331 53 03

19

info@groothandelpost.nl www.groothandelpost.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld!

Voor Sportclub was het een jarenlange wens om ook deze doelgroep op te nemen binnen de club. Niet voor niets zit de zinsnede ‘Sportclubbers dat zijn we allen’ in het clublied. Het gaat om kinderen tussen de 8 en 16 jaar met bijvoorbeeld ADHD, PDDNOS of een motorische achterstand, die graag willen voetballen maar moeite hebben om in een regulier elftal mee te komen. De club beschouwt de periode tot de zomervakantie als een experiment, waarin wordt bekeken of er voldoende animo is en wat de mogelijke knelpunten

zijn. Daarna moet blijken of het project verder gaat. Bij voldoende animo gaat de vereniging shirts aanschaffen en oefenwedstrijden organiseren. Veel echte clubmensen zetten zich in voor deze nieuwe activiteit. Daarbij zitten ook leden die ervaring hebben met de voor Sportclub nieuwe doelgroep en met het organiseren van activiteiten. Woensdag 27 maart is er een kennismakingsavond, waarvoor de ouders zijn uitgenodigd. Meer informatie is te verkrijgen via Flip Visscher (06 294 695 16) of mail naar flipvisscher@hotmail.com.

Drie keer prijs voor Beens IJSSELMUIDEN - Elisabeth Beens van De Zwartewaterruiters heeft met succes deelgenomen aan een dressuurconcours in IJsselmuiden. Ze pakte een eerste, tweede en derde prijs. In IJsselmuiden was Elisabeth Beens heel goed op dreef. Met haar C-pony Sharon sprong ze in de zware klasse M zowel in het klassieke als het progressieve parcours heel goed rond en pakte daarbij de tweede en de derde prijs. Met haar betrouwbare D-pony Sunflower presteerde de succesvolle amazone van de Zwartewaterruiters – eveneens in de zware springklasse M - nog beter. Haar foutloos en snelst gereden progressief parcours was goed voor de eerste prijs. Marith Beens reed in de klasse B/D een foutloos en snel progressief par-

cours en behaalde met Orchid’s Ania een tweede plaats. In dezelfde klasse won Monique-Cecile de Weerd met Casanova Zino de 7e prijs (klassiek parcours) in een groep van bijna veertig deelnemers. Janine Flier-Breman kwam goed voor de dag bij een dressuurconcours voor paarden in Vollenhove. Met haar ruin Borsato reed ze in de zware M-klasse een sterke proef in een sterk deelnemersveld. Dit was goed voor een tweede plaats en leverde haar ook twee winstpunten op.

Informatie

Ariën Prins van Wijngaardenbad Hasselt Geopend vanaf zaterdag 20 april aanvang 11.00 uur. Bij erg mooi weer in April kan het zijn dat we eerder opengaan, houd daarom de website goed in de gaten. De sluitingsdatum is afhankelijk van het weer dus als zwemmen niet meer mogelijk is. Openingstijden: Maandag: 07.00-20.00 Dinsdag: 07.00-20.00 Woensdag: 07.00-17.30 Donderdag: 07.00-20.00 Vrijdag: 07.00-20.00 Zaterdag: 11.00-17.00 Zondag: 13.30-17.00

stdagen lvakanties en fee Tijdens de schoo n. jde sti ing en op gelden er andere llen wij u graag wi er rov hie o Voor inf ar doorverwijzen na d.nl. nzwartewaterlan www.zwembade

uur uur uur uur uur uur uur

De tarieven voor 2013 zijn als volgt: Dagkaart volwassenen € 5,00 Dagkaart jeugd t/m 15 jaar € 3,50 Dagkaart 65+ € 3,50 10 badenkaart volwassenen € 42,00 10 badenkaart jeugd t/m 15 jaar € 28,50 10 badenkaart 65+ € 28,50 Abonnement volwassenen € 59,00 Abonnement jeugd t/m 15 jaar € 33,50 Abonnement 65+ € 33,50 Gezinsabonnement Gezinsabonnement Gezinsabonnement Gezinsabonnement Gezinsabonnement Gezinsabonnement Gezinsabonnement Gezinsabonnement

2 2 2 2 1 1 1 1

volwassen volwassen volwassen volwassen volwassen volwassen volwassen volwassen

+ + + + + + + +

1 2 3 4 1 2 3 4

Kinderen tot en met zijn onde 3 jaar r begeleid ing van ee zwemmen n de volwas sene grat is.

kind t/m 15 jaar € 116,00 kinderen t/m 15 jaar € 126,00 kinderen t/m 15 jaar € 135,00 of meer kinderen t/m 15 jaar € 145,00 kind t/m 15 jaar € 73,50 kinderen t/m 15 jaar € 96,50 kinderen t/m 15 jaar € 115,50 kinderen t/m 15 jaar € 131,00

Abonnementen: Let op!!! De abonnementen kunnen vanaf heden op werkdagen tussen 09.00 en 15.00 uur gekocht worden aan de kassa van het Ariën Prins van Wijngaardenbad. Heeft u vorig jaar ook bij ons met een abonnement gezwommen,neem dan uw pas mee dit scheelt extra kosten. Kosten nieuwe pas: € 3,Ook kan er reeds opgegeven worden voor zwemlessen(geen wachtlijst), het opgave formulier vind u op onze website. De Veerweg 2 Hasselt | tel.: 038 4771466

www.zwembadenzwartewaterland.nl


SPORT

woensdag 20 maart 2013

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.destadskoerier.nl

Blessuretijd eindelijk eens een warme deken voor Sportclub Genemuiden GENEMUIDEN - Sportclub Genemuiden verspeelde dit seizoen regelmatig punten in de laatste minuten. Zaterdag was alles anders. Voor de verandering was het dit keer Sportclub Genemuiden zelf dat een beslissende tik uitdeelde aan de tegenstander in de extra tijd.

GTC wint topper GENEMUIDEN - GTC heeft vorige week de topper tegen Heino winnend afgesloten. De Genemuidenaren wonnen met 6-4. Op de ranglijst in de derde klasse A heeft Kampenion 6 de koppositie overgenomen van GTC. De Kamper ploeg won met 8-2 van hekkensluiter Vined 2. Pieter en Egbert Beuzenberg wonnen ieder partijen en sleepten ook nog de dubbel binnen. Kees Kranenburg pakte een punt voor GTC.

Anne van der Kolk zorgde in de 93e minuut voor de belangrijke 4-3 overwinning op het hoog geklasseerde GVVV. Een uitslag die telt en een boost zal geven aan het zelfvertrouwen. Sportclub Genemuiden leeft nog steeds. De komende weken zal blijken of de revival op tijd is gekomen. Het duel begon hoopvol voor de thuisclub. Amper een minuut was verstreken of Martijn Jansen dook kansrijk op voor GVVV-doelman Johan Jansen, maar hij scoorde niet. Daarna hielp SC Genemuiden de tegenstander in het zadel. Centrale verdediger Jasper Bremmer maakte letterlijk een uitglijder, waardoor Dennis van Meegdenburg kon overnemen. De routinier van GVVV bedankte Bremmer en stuurde Karim Elkaddouri de vrijheid in. Doelman Albert Flier was kansloos. Vlak daarna werkte Erik Rotman een bal in eigen doel. SC Genemuiden raakte nu helemaal van het pad af en had geluk dat GVVV verzuimde om de thuisploeg de nekslag te geven. De missers van GVVV gaven SC

20

TTV Zwartsluis In dezelfde klasse heeft TTV Zwartsluis het moeilijk als promovendus. Tegen Hoonhorst liepen de Sluzigers tegen een zware 10-0 nederlaag aan. TTV Zwartsluis staat op een voorlaatste plaats met twee punten meer dan hekkensluiter Vined 2. Anne van der Kolk knikt de winnende treffer binnen / Foto Helmich Lubberts

Genemuiden weer moed. Dat leidde in de 22e minuut tot een fraaie treffer van Martijn Jansen. Daarna nam Sportclub het heft helemaal in handen. Negen minuten later stond het 2-2. Rotman knalde een vrije bal in de kruising. Het duel werd steeds boeiender. Het spel golfde op en neer, vloeiende combinaties wisselden zich af met slordigheden. In de tweede helft kreeg Sportclub al snel een nieuwe tik om de oren. Maurice van der Wilt verraste keeper Flier met een bekeken bal.

Genemuiden liep minutenlang aangeslagen over het veld. Langzamerhand druppelde er weer wat geloof in de ploeg. Lanjouw kwam voor Eenkhoorn en gaf al snel weer reden tot hoop. De lang niet zeker ogende doelman Jansen hield voortreffelijk stand op twee uithalen van de steeds meer zelfverzekerde spits. Een poging van Lanjouw vloog over het doel. GVVV werd vastgezet en kwam niet meer onder de druk vandaan. De Visscher en Riemens (twee keer) waren dicht bij een doelpunt. In de laatste minuut

van de officiële speeltijd scoorde Rotman wel. Weer deed hij de bal als een granaat in de kruising vliegen. In de extra tijd van vijf minuten was het alles of niets voor Sportclub Genemuiden. Het werd alles. GVVV bleek niet meer in staat Genemuiden af te stoppen. De Visscher strandde eerst nog op de doelman. In de 93e minuut bracht Anne van der Kolk verlossing. Hij knikte de bal bij de tweede paal binnen uit een corner van Rotman.

Breman start nieuw inlineteam

Het eerste jeugteam van TTV Zwartsluis ging met 6-4 onderuit tegen Staphorst. Alex Huizenga won drie keer. Wessel Hoekman boekte één zege. Francesco Nooter kwam niet tot winst. Op de ranglijst neemt het eerste jeugteam een voorlaatste plaats in. De voorsprong op hekkensluiter Kampenion 6 bedraagt zeven punten.

Acrotrio SV Hasselt naar halve finale

GENEMUIDEN - Het inlinepeloton is komend seizoen een nieuwe ploeg rijker. Dit weekeinde werd het definitieve jawoord uitgesproken voor een nieuw team van Breman, dat al eerder in het peloton aanwezig was, maar nu op een andere manier verder gaat. De nieuwe ploeg, die officieel Team Breman-CadomotusSteenbergen gaat heten, is bij toeval tot stand gekomen.

RIJSSEN - Het acrotrio Monique Sellies, Faye Postuma en Ilse van der Steege van SV Hasselt is bij de tweede plaatsingswedstrijd in de C-lijn voor regio als zevende geëindigd. Dit was genoeg voor een plaats in de halve finale.

Dat begon met het gedwongen vertrek van Wim Dillen bij de schaatsploeg van Van Werven, die afgelopen winter ook nog deels werd ondersteund door Breman. Het bedrijf uit Genemuiden zag er wel iets in de jonge rijder te blijven ondersteunen, maar dan op een andere manier.

SV Hasselt kwam in Rijssen met twee trio’s in actie. Beide drietallen waren afgelopen zaterdag veel beter op dreef dan in de eerste plaatsingswedstijd. De oefeningen van Selles, Postuma en Van der Steege werden beloond met 25.350 (balans) en 24.300 punten (dynamische oefening).

Dat werd dus een nieuw opgebouwde formatie, met naast Wim Dillen ook de jonge honden Robert Post en Sjoerd den Hertog en de meer ervaren Gerwin Smit. De 25-jarige Smit wordt de kopman van de nieuwe ploeg. Met een

nieuw team achter zich hoopt de Helmonder een nieuwe stap te kunnen zetten. Hij richt zich op Hallum, de zwaarste wedstrijd van het inlineseizoen en hoopt daarna een plek te kunnen afdwingen in de marathonselectie voor het EK in eigen land. Het team wordt waarschijnlijk nog aangevuld met een vijfde rijder. In het winterseizoen gaan de rijders voor andere schaatsteams rijden. Robert Post en Sjoerd den Hertog hebben daarvoor al contracten getekend bij andere teams. Post gaat voor CRV-In-

Foto: Dennie Kwant

terfarms rijden, Den Hertog bereikte overeenstemming met JB Besturingstechniek. Voor Dillen en Smit is er ook perspectief. Zij zullen in ieder geval samen ook op het ijs in dezelfde ploeg uitkomen.

Breman beschikt inmiddels al over acht sponsors, onder wie materiaalsuppliers als Cado Motus, Hunter en Herman de Haan uit Genemuiden. De komende weken hoopt de ploeg het aantal geldschieters nog iets uit te breiden.

Joanne Meerveld, Bo Postuma en Julia Drost haalden 23.900 en 24.250 punten en eindigden in de middenmoot. Dit drietal van SV Hasselt heeft zich niet rechtstreeks geplaatst voor de halve finale.

Olympia ‘28 pakt punt in blessuretijd

Acrosucces EGSV in C-lijn

BEILEN - Olympia ‘28 heeft zaterdag ook niet weten te winnen van hekkensluiter Fit Boys. Met de remise mocht Olympia ‘28 toch blij zijn. De gelijkmaker van de Hasselters viel in de extra tijd.

RIJSSEN - Twee teams van EGSV kwamen afgelopen zaterdag in actie bij de laatste plaatsingswedstrijd voor het C-niveau in Rijssen. Beide ploegen hebben zich geplaatst voor de halve finale.

Op het zeer slechte veld in Beilen waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. In de eerste helft kon het gehavende Olympia ‘28 nauwelijks iets creëeren en was Fit Boys enkele keren gevaarlijk. Ook na rust was er nauwelijks sprake van krachtsverschil. In de 54e minuut maakte goalie Jeroen Bos op knappe wijze een vrije bal van de thuisploeg onschadelijk.

Een minuut later raakte Kjelt Bonhof de lat. In de 57e minuut ontstond er commotie. De arbiter gaf een doelpunt aan Olympia (goal Bonhof), maar keurde de treffer vervolgens op advies van de grensrechter van Fit Boys af. Een terechte beslissing, maar het feit dat de arbiter af ging op een beslissing van de assistentscheidsrechter van Fit Boys was opvallend. Het voorval kostte

Bonhof een gele kaart en dat bleef niet zonder gevolgen. Vijf minuten later kreeg hij namelijk weer een gele prent, nadat hij te ver doorgleed en zijn tegenstander raakte. Met tien man miste Olympia ‘28 stootkracht, maar was het wel de betere ploeg. Toch kwam Fit Boys vijf minuten voor tijd op 1-0. Daarna bracht trainer Marcel Beumer Kees Jan Dronkers en Jasper Huurman als extra stootkracht. Dat loonde. In de extra tijd scoorde Huurman de 1-1.

Britt Visscher, Beatrice Vinke en Hennieke Netjes hadden zich al eerder geplaatst en wilden in Rijssen nog beter presteren. Dat lukte met een vierde plaats. Voor de tempo-oefening kreeg het trio 25.45 punten. De tempo-oefening was goed voor 24,75 punten. Ester Eenkhoorn, Brigitte van Dalfsen en Heleen van ‘t Oever hadden wat recht te zetten na

een val in de vorige wedstrijd. Dat deed het EGSV-drietal met twee sterke oefeningen. De eerste oefening was goed voor 24,85 punten. Met de tempo-oefening behaalden Eenkhoorn, Van Dalfsen en Van ‘t Oever 24,90 punten. Met een totaalscore van 49,75 punten eindigde het trio op een zesde plaats. Hiermee is een plek in de halve finale veiliggesteld.

Stadskoerier week 12  
Stadskoerier week 12  

week 12, stadskoerier, brugmedia

Advertisement