Page 1

GR ATIS HUIS-A AN-HUIS FAMILIEKR ANT

JA ARG A NG 11

OPL AGE 58.000

EEN EDITIE VAN BRUGMEDIA m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

Afscheid nemen ACTUEEL

maandag 19 maart 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

Vier jongeren gaan bemiddelen bij buurtconflicten in drie wijken

5

Op avontuur? Laat je verrassen in onze winkel.

ACTUEEL

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

maandag 19 maart 2012

Geen kind meer aan kat, konijn of hond met tijdelijke dienst van Focus

7

Fietslessen voor vrouwen ZWOLLE - Travers Welzijn heeft fietslessen voor vrouwen georganiseerd.

(door Christiaan Schutte)

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Focus op Huisdieren’ neemt tijdelijk de zorg voor een huisdier uit handen van mensen die vanwege psychische problemen moeten worden opgenomen. De organisatie drijft grotendeels op vrijwilligers en kan nog meer stuwende krachten gebruiken.

ZWOLLE – Travers Welzijn is deze maand begonnen met Jongerenbuurtbemiddeling. Vier jongeren zijn getraind om te gaan bemiddelen in conflicten waarbij jongeren zijn betrokken. Zij zijn actief in drie wijken.

Thomas a Kempisstraat 46 Zwolle Tel.: 038-4551177 Bril passen? kijk op: www.palsbrillen.nl

Bewoners van de wijken Stadshagen, Holtenbroek en Aa-landen kunnen hun hulp inroepen. Voor buurtbemiddeling worden vrijwilligers getraind die gaan helpen bij het oplossen van ruzies tussen buren. De opzet is dat ze het gesprek aangaan en dat zodoende de strijdende partijen gezamenlijk het probleem oplossen. “Dan heb je twee winnaars”, volgens Marianne Grooten, Coördinator Buurtbemiddeling. “Als je bij een rechtbank een geschil beslecht, heb je een winnaar en een verliezer. Hoe ga je daarna dan verder?” Bij buurtbemiddeling in Zwolle komen jaarlijks zo’n 90 tot 100 verzoeken binnen, meestal via een woningcorporatie of wijkagent. “Maar mensen mogen zich natuurlijk ook zelf melden. Ook als ze twijfelen of hun probleem iets voor buurtbemiddeling is”, benadrukt de coördinator. Naast de ‘reguliere’ buurtbemiddeling wordt ook op veel scholen aan ‘peer-meditation’ gedaan. Daarbij bemiddelen scholieren van gelijke leeftijd elkaars conflicten. De Jongerenbuurtbemiddeling is een

Gedicht op container

De lessen worden gegeven op maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.30 uur op het schoolplein van school Het Wonderwoud aan de Beukenstraat 83 in Zwolle. Deelnemers betalen 35 euro voor de lessen, die van 2 april tot en met 30 mei in 14 lessen worden gegeven. De cursus is in groepsverband en wordt begeleid door vrouwelijke vrijwilligers. Er zijn genoeg oefenfietsen aanwezig. Neem voor meer informatie contact op met Mustafa Marangoz, (038) 710 84 45, e-mail: m.marangoz@ travers.nl.

Dat laat ‘Focus op Huisdieren’, dat een initiatief is van Stichting Focus, weten middels een oproep. Bij psychische problemen kan worden gedacht aan een opname bij de GGZ of in het algemeen aan iemand die moet worden behandeld voor het afkicken van een verslaving.

ZWOLLE (JPZ) – Een illegaal geplaatste woonwagen aan de Swammerdamlaan in de Zwolse wijk Berkum moet verdwijnen. Een verzoek om via de voorzieningenrechter te voorkomen dat de wagen weg moest, is door de rechter afgewezen.

Gastadres Volgens Petra Dekker van ‘Focus op Huisdieren’ voorziet de organisatie -in het leven geroepen op 4 oktober 2010- nu al duidelijk in een behoefte.

Park krijgt nieuwe beuk

Focus op Kerkdienst in huisdieren het Fries

Jongeren Woonwagen Berkum moet weg bemiddelen

Foto: Focus

 ACTUEEL 3  ACTUEEL 7  ACTUEEL25 ACTUEEL 5  Marianne Grooten: “De opzet is dat ze met de strijdende partijen gezamenlijk het probleem oplossen.” Foto: Erik-Jan Berends

nieuwe vorm, waarbij conflicten met jongeren in de wijk worden besproken. Grooten: “Het doel is om bewoners en jongeren op een goede wijze met elkaar in gesprek te brengen. In deze proefperiode van een jaar willen we vooral ervaring opdoen hoe we dit in Zwolle het beste kunnen vormgeven.”

gaat er voor de veiligheid en begeleiding altijd een medewerker van Travers mee. Die blijft echter nadrukkelijk op de achtergrond.” De gesprekken worden eerst met beide partijen apart gevoerd en daarna gezamenlijk. “In tweederde van de gevallen levert buurtbemiddeling een verbetering op is onze ervaring”, aldus de coördinator. “Als mensen bereid zijn het gezamenlijke traject in te gaan, komen zeker acht van de tien na afloop blij naar buiten.” Ze verwacht ook veel van de nieuwe

Jongerenbuurtbemiddeling. “De jongeren die het gaan doen, zijn getraind door het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Wij kunnen gebruik maken van de expertise van dit netwerk. Binnenkort gaan we naar Almere om de ervaringen die ze daar hebben te delen en tips en trucs op te doen.” Wie meer informatie wil over (Jeugd)buurtbemiddeling kan contact opnemen met Travers, (038) 421 60 50 of via de website www.traverswelzijn. nl/buurtbemiddeling.

In de tuin van een bewoner is een woonwagen geplaatst voor zijn 19-jarige dochter en haar partner. Het stel is in afwachting van een definitieve standplaats in Stadshagen. De woonwagen en een schutting zijn zonder de daarvoor benodigde vergunning geplaatst.

Dekker: “Wij zijn begonnen op Werelddierendag, nu zo’n anderhalf jaar geleden. Sindsdien hebben we al veel kunnen betekenen voor mensen die vanwege een psychisch probleem tijdelijk moeten worden opgenomen en daardoor even niet de zorg kunnen bieden aan hun huisdier. Voor een laag bedrag nemen wij die zorg over en dat houdt in dat een vrijwilliger het dier thuis in zijn vertrouwde omgeving komt

verzorgen. Een hond wordt altijd ondergebracht bij een gastadres.”

Netwerk De ervaring van Dekker is dat de mensen die het betreft het echt als een uitkomst zien. “Het gaat niet zelden om mensen die geen heel groot sociaal netwerk hebben en niet direct iemand kunnen regelen. Vaak zijn het ook mensen voor wie de hond, kat, cavia of welk huisdier dan ook heel belangrijk is. De dieren krijgen vaak heel veel liefde van het baasje en

worden goed verzorgd. Zo iemand wil dan uiteraard ook dat zijn of haar dier in goede handen is bij ons.”

Expertise ‘Focus op Huisdieren’ hoopt dan ook dat vrijwilligers in spe die veel affiniteit hebben met dieren zich melden. Van huis uit is er bij Focus veel expertise in huis over de omgang met mensen met een psychiatrische achtergrond, of zoals de stichting dat zelf noemt ‘voor mensen die niet als vanzelf

hun weg vinden in de maatschappij’.

Om die reden wordt van nieuwe vrijwilligers verwacht dat ze niet alleen van dieren, maar zeker ook van mensen houden. Wie interesse heeft kan voor informatie of opgave contact opnemen met Focus op Huisdieren op het mobiele telefoonummer 06-209 47 416. Gebruik maken van de digitale snelweg kan ook door een e-mail te sturen naar focusophuisdieren@ focuszwolle.nl.

ZWOLLE – In het kerkje van Windesheim wordt op zondag 25 maart voor de twaalfde keer een Friestalige kerkdienst gehouden.

De dienst begint om 15.00 uur. In deze dienst gaat prof. R. Roukema voor. Hylke Lootens zorgt met zijn panfluit voor de muzikale omlijsting. Bezoekers kunnen voor de dienst een bonnetje kopen voor een kopje koffie of thee na afloop. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jolanda Lootens, (038) 420 00 66.

Speeltuin bij De Bestevaer krijgt opknapbeurt In de afgelopen maand zijn de vier jongeren in de leeftijd van 16 tot 21 jaar getraind. Zij worden ingezet bij kleinschalige situaties. “Gezien de leeftijd van de vier

Ministerie ruziet met Zwolle over explosievenopruiming DEN HAAG – Heeft de gemeente Zwolle onnodig veel geld verspild met de tijdelijke opslag van slib waarin mogelijk explosieven zaten uit de Tweede Wereldoorlog?

voorhanden was. Ook al heeft de opslag inderdaad veel geld gekost. Dinsdag ging het ministerie tegen dat oordeel in hoger beroep bij de Raad van State. Een woordvoerder betoogde daar dat de gemeente liefst dertig weken het slib in een aantal schepen liet zitten. Dat was niet alleen onnodig lang, maar ook kosten vretend. De schepen konden niet voor ander werk worden ingezet

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is dat het geval. Daarom weigert het ministerie de gemaakte kosten van ruim 200.000 euro te vergoeden. De Zwolse rechtbank kwam vorig jaar tot het oordeel dat het ministerie gewoon moet betalen. Het ministerie had niet aannemelijk gemaakt dat er een betere oplossing voor de opslag van het mogelijk gevaarlijke slib

en daar moest wel voor worden betaald. Het slib was afkomstig uit de Achtergracht en de Thorbeckegracht. Aanvankelijk was uit vooronderzoek gebleken dat dit geen verdachte wateren waren vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Later bleek er toch een mortiergranaat te zijn gevonden in de Achtergracht. De toen al met slib gevulde schepen werden vervolgens naar een veilige plek gevaren en bleven daar vervolgens lange tijd liggen. De aannemer die het werk uitvoerde,

kwam dan ook met een rekening voor het stilliggen van zijn schepen. Maar de gemeente spreekt liever van tijdelijke opslag. In de tijdsperiode van dertig weken is namelijk gewerkt aan een plan om van het gevaarlijke slib af te komen. Daarbij is onder meer een vergeefse poging gedaan om het slib in de provincie Flevoland te lozen. Die paste er echter voor om als afvoerputje van Zwolle te fungeren. Overigens ging de provincie later alsnog akkoord. De uitspraak volgt over zes weken.

Omdat concreet zicht op legalisatie ontbreekt en de gemeente niet bereid is een mogelijk tijdelijke vergunning te verlenen, is het college gerechtigd op te treden. Ook hield de rechter rekening met de feiten dat de man zelf zonder vergunning is gaan bouwen en zelfs is doorgegaan nadat hem een bouwstop was opgelegd.

Middagtoertocht van Motorclub Zwolle

Paasfeest in het Azaleapark

ZWOLLE - Motorclub Zwolle en Omstreken heeft volgens traditie voor zaterdag 24 maart haar eerste Middagtoertocht georganiseerd.

ZWOLLE – De Paashaas brengt op woensdagmiddag 4 april van 14.00 tot 16.00 uur een bezoek aan het Azaleapark in Assendorp. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn van harte welkom. Ze kunnen broodjes bakken, knutselen en eieren schilderen.

Alle motorrijders, lid of geen lid, worden uitgenodigd om

Nieuw in Zwolle

deze tocht te gaan rijden. Nietleden kunnen tegen een kleine

Internationaal gymnasium

• modern internationaal georiënteerd gymnasium • gedeeltelijk Engelstalig onderwijs • ook International Baccalaureate diploma (internationaal erkend vwo-diploma)

22 maart,

19.30

uur Open les Latijn voor leerlinge n en oude rs

• bijzonder uitdagende leeromgeving Meer informatie? www.orfeogymnasium.nl

vergoeding ook deelnemen aan deze tocht en zo kennismaken met de activiteiten van Motorclub Zwolle en omstreken. De ongeveer 158 kilometer lange toertocht gaat dit jaar via Kampereiland naar de Kop van Overijssel en vervolgens via Steenwijk en Ruinerwold terug richting Zwolle. Onderweg zijn geen pauzeplaatsen opgenomen, maar er zijn genoeg gelegenheden.

Letselschade?

Actie

Nieuwbouw | Verbouw | Onderhoud | Renovatie Anjerweg 10 - 8042 CS Zwolle 038 421 17 85 info@gernerbouw.nl www.gernerbouw.nl

Open dagen op 22 en 23 maart van 10.00 tot 20.00 uur

C1000 Kipburgers

Lid worden op deze dagen? Geen introductie geld betalen en de laatste week van maart gratis sporten! Tevens informatie avond van 19.00 tot 20.00 uur van:

Doepark Nooterhof

Tijdens de Streekmarkt De Smaak van Zwolle maakt u kennis met producenten en leveranciers uit de regio rond Zwolle. Kom proeven van al het lekkers dat u uw regio te bieden heeft!

Bij LadyFit Zwolle train je in 30 minuten je spieren en uithoudingsvermogen. Je verbrandt ook nog eens zo’n 500 calorieën per training en altijd onder begeleiding van een ervaren trainster. We gebruiken hydraulische toestellen van TechnoGym. Hierbij hoef je niets in te stellen; zitten en starten! Eenvoudiger kan het niet. De toestellen wissel je af met conditietraining waarvoor we leuke oefeningen en lage steps gebruiken. Het wisselmoment wordt iedere 45 seconden aangegeven. Het circuit staat in een cirkel opgesteld en je kunt op iedere plek in de cirkel starten op een tijdstip dat jou uitkomt. Na 2 rondjes langs 9 toestellen ben je klaar. Kom en ervaar tijdens de open dagen hoe de training voelt. Ook voor advies en verkoop van Power Slim

LadyFit Zwolle | Thomas a Kempisstraat 73 | 8021 BK Zwolle Meer informatie: www.ladyfitzwolle.nl | 06-20615984

Start De start is vanaf 13.30 uur vanuit het buurthuis ‘Eben Haezer’ aan de Nilantsweg 109. De tocht eindigt ook weer bij het buurthuis. Deelnemers hebben een routerol en-/of GPS (alleen Garmin-navigatie) nodig om de tocht alleen te kunnen rijden. Meer informatie over de rit staat op de website www.mczwolle.nl.

BOUWEN OF VERBOUWEN

Reden voor de gemeente Zwolle om op te treden en een last onder dwangsom op te leggen. De eigenaar zei te verwachten dat binnen een jaar zijn dochter zou verhuizen naar een definitieve standplaats. Volgens de rechter heeft hij echter geen bewijzen kunnen leveren dat er binnen een jaar een plek voorhanden is.

Kijk op pagina 15

gekruid, 8 stuks

Toegang gratis

De Smaak van Zwolle in Doepark Nooterhof zondag 1 april 2012 11.00 tot 17.00 uur In samenwerking met:

deskundig en betrokken

Burgemeester van Roijensingel 1 Zwolle, (038) 460 01 11 www.atwadvocaten.nl

4.00

AKKING VOORDEELVERP

DEZE AANBIEDING IS GELDIG VAN WOENSDAG T/M DINSDAG

Foto: Pedro Sluiter

ZWOLLE – Het Oranje Fonds had voor 16 en 17 maart voor de achtste keer NL DOET georganiseerd, de grootste vrijwilligersactie in Nederland. In de speeltuin van wijkgebouw De Bestevaer staken vrijwilligers, waaronder 16 leden van de Rotaryclub Zwolle, zaterdag flink de handen uit de mouwen. ‘’Een mooie samenwerking’’, laat voorzitter Jan ter Schegget van

wijkvereniging Wipstrikkwartier weten. ‘’De speeltoestellen zijn voorzien van een likje verf en de oude toestellen zijn verwijderd. Ook zijn er nieuwe plantjes gepoot en zijn de paden weer onkruidvrij gemaakt. We zijn alle vrijwilligers erg dankbaar voor de hulp. Als dank hiervoor krijgen zij allemaal een oorkonde na afloop. Een symbolisch aandenken voor een groot gebaar.’’

Biologische tuinders krijgen weer grond

VOORJAARSSCHOONMAAK!

Vergeet uw auto niet. Ceintuurbaan 3

(schuin tegenover FC Zwolle stadion)

Tel. 038 454 88 07

SAMSUNG WB700

ZWOLLE - De Biologische Tuinvereniging Parallelweg Zwolle (BTPZ) kan wat burgemeester en wethouders van Zwolle betreft aan de slag op een terrein bij de Schellerbergweg. Die locatie hebben de gemeente en de vereniging al langer op het oog. Een nieuwe bestemmingsplanprocedure moet de komst van BTPZ naar de Schellerbergweg mogelijk maken.

14,2 MEGAPIXELS

ACTIE

NU €20,- KORTING KIJK OP ONZE SITE VOOR MEER INFORMATIE

18x Optische zoom 24-432 mm

incl. accu en lader, 2 GB kaart

®

Met een nieuwe procedure verwacht de gemeente dat BTPZ na

afronding van alle procedures wel aan de slag kan op de nieuwe lo-

OPEN DAGEN KIJK EN KOOP VIA ONZE WEBSITE WWW.RMFASHION.NL Geerstraat 27 Kampen, 038 - 332 67 43 Stadhuisstraat 105 Lelystad, 0320 - 22 03 04

HOUSE OF “PASSION” ZWOLLE

OOK IN 2012 UITGEROEPEN TOT DE BESTE SALON VAN NEDERLAND!! WILLEMSKADE 11 8011 AC ZWOLLE T. (038) 421 89 94

22 t/m 25 maart Zie verderop in deze krant

catie. De gemeenteraad moet zich nog over het voorstel buigen.

Tuinstraat 15 Zwolle | 038 422 73 11

Rozen Dag- & Nachtcrème

Geschikt voor elk huidtype! De arganolie verhindert het uitdrogen van de huid en bevat een hoog gehalte aan vitamine E. Houdt uw huid soepel en stralend.

Pot 50 ml. slechts 14,95 Exclusief bij uw

GezondheidsWinkel

Met gratis

bodymilk

200 ml. t.w.v.

12.95

‘ZWOLLE’ Vispoortenplas 2 en ‘SCHUTTELAAR’ Luttekestraat 23, Zwolle

S

ACTIEPRIJ

145,-

OOK VOOR PASFOTO’S

Foto Voerman

Van Karnebeekstraat 7 Zwolle Tel. 038-4216855 • www.fotovoerman.nl

Tandheelkunde voor het hele gezin Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 038 - 421 3800 | zwolle@dentalclinics.nl

Kinderen groeien bij Doomijn www.doomijn.nl Doomijn is onderdeel van Travers


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

kinderdagverblijf

de 7 dwergen verruimde openingstijden kinderopvang van

Boekenweek

06:30 - 19:00 uur

Woensdagavond 21 maart 19.30 uur

14 – 24 maart

nog enkele plaatsen vrij

Rien van den Berg (auteur van het geschenk van de Week van het Christelijke Boek) gaat in gesprek met de lezer zie ook www.goedhartboeken.nl

www.de-7-dwergen.nl info@de-7-dwergen.nl 038 - 454 43 72

ZWOLLE - 65+ ALTIJD 20% KORTING OP DE RITPRIJS - luchthavenvervoer v.a. €125,-

Aan- of verbouwplannen?

De verlichtingsspecialist

TEKENWERK VERGUNNINGEN ADVIEZEN

bijv. Schiphol v.a. €125,-

- pinnen is mogelijk in de taxi

ASSENDORPERSTR. 79, 8012 DG

van Kampen en omstreken

OOK VOOR NIEUWBOUW

200m 2 verlichting

Al onze service onder één dak!!!

Altijd meer dan 115 vloerlampen op voorraad!

Bel voor informatie of een afspraak naar:

Modern • Design • Klassiek Advies op maat! Een bezoek aan onze winkel is zeer de moeite waard.

Ontwerp: bouwadvies- en ontwerpburo bouwadviesen ontwerpburo h. pluim Buizerdstraat h. pluim 1 8064 CN Zwartsluis

Bezoekadres Oudestraat 154 • 8261 CZ KAMPEN • t (038) 333 55 66

tel. 038-3867638 06-53300438 Buizerdstraat 1 8064 CN mob. Zwartsluis e-mail: info@pluim-bouwadvies.nl tel. 038-3867638 fax. 038-3867582 www.pluim-bouwadvies.nl www.pluim-bouwadvies.nl

Internet @ info@klaaslichtenlampen.nl • w www.klaaslichtenlampen.nl

Andere tijden. Nieuwe lijnen.

201 Directe buslijn over de snelweg tussen Apeldoorn en Zwolle. 202* Stop/snelbus tussen Apeldoorn en Zwolle. Vanuit Apeldoorn rijdt de bus via Wenum, Vaassen, Emst, Epe en het Transferium naar Heerde. Vanaf daar rijdt de bus rechtstreeks naar Zwolle. Vanuit Zwolle richting Apeldoorn geldt dezelfde route. * Door werkzaamheden rijdt de bus niet via Heerde.

Vanaf 25 maart

201 203 Ap

el

W

do

en

Va

or

um

n

as

202

Em

se

n

203 Stop/snelbus tussen Apeldoorn en Zwolle. Deze bus rijdt vanaf Apeldoorn Noord rechtstreeks naar Epe. Vanaf daar rijdt de bus via het Transferium, Heerde, Wapenveld en Hattem naar Zwolle. Vanuit Zwolle richting Apeldoorn geldt dezelfde route.

st

Ep

e

Tr a

ns

He

er

fe

riu

m

Ha

W de

ap

en

tte

m

ve

ld

Zw

ol

le

Kijk voor uitgebreide informatie en de volledige dienstregeling op www.veluwelijn.nl of www.9292.nl

www.veluwelijn.nl

2


ACTUEEL

Kapper houdt ‘Opheffen van de VVV is aan onbegrijpelijke bezuiniging’ eigenaar beding

Lieke wint met Humana-gedicht

ZWOLLE – Winkeliersvereniging Citycentrum ziet graag dat het stadsbestuur alles in het werk stelt om de VVV-functie in het centrum van de stad te behouden.

Foto: Pedro Sluiter

ZWOLLE - Een gedicht van Lieke Groot Koerkamp van basisschool De Kubus prijkt voortaan op alle 35 kledingcontainers van Humana in de gemeente Zwolle. De scholiere won de eerste prijs met een gedichtenwedstrijd van Humana. De gemeente Zwolle verleende haar medewerking aan de wedstrijd. Het doel was om basisscholen bij het belang van kledinginzameling te betrekken. Basisschoolleraren hebben een training gevolgd en COLOFON

ADRES De Swollenaer is een editie van BrugMedia Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen Postbus 179, 8260 AD Kampen Tel.: 038 - 333 10 27 Fax: 038 - 331 05 87 e-mail: info@brugmedia.nl internet: www.deswollenaer.nl OPENINGSTIJDEN Maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur DRUK EN OPMAAK Hoekstra-Boom Offset Rotatie BV, Emmeloord Opmaak: Bco reclameburo KLACHTEN BEZORING Info@brugmedia.nl VERSPREIDING Editie De Swollenaer verschijnt in de gemeente Zwolle. Met onze andere kranten komen wij ook in de gemeente Kampen, gemeente Zwartewaterland, Vollenhove, Sint Jansklooster, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Dronten, Elburg, Oldebroek, Wezep, Hattemerbroek en Oosterwolde. Totale oplage ruim 140.000 exemplaren ADVERTENTIEVERKOOP Voor het plaatsen van zakelijke advertenties dient u eerst telefonisch ruimte te reserveren bij één van onze verkopers voor donderdag 12.00 uur. • Hans Koorn 06 - 1588 1935 • Leo Sebel 06 - 1588 1938 • Wim Mossel 06 - 1588 1936 FAMILIEBERICHTEN

038 - 337 00 58 familieberichten@brugmedia.nl PARTICULIERE ADVERTENTIES swollenaertjes@brugmedia.nl AANLEVEREN Aanleveren dient te geschieden volgens de voorwaarden van BrugMedia, welke te downloaden zijn van www.brugmedia.nl onder kopje contact. Aanleveren persberichten per e-mail: redactie.swollenaer@brugmedia.nl sport@brugmedia.nl voor donderdag 16.00 uur. Vermeld in persberichten, indien mogelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. REDACTIE Erik-Jan Berends 06 - 1588 1952 Christiaan Schutte 06 - 1588 1946 Pedro Sluiter 06 - 1588 1945 Gerard Meijeringh (sport) 06 - 1588 1948 Piet Bakker (sport) 06 - 2840 5082 Harry Bouwhuis (sport) 06 - 2501 3597 Niets uit deze krant mag -zonder toestemming van de uitgever- ter publicatie worden overgenomen in welke vorm dan ook. Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom zijn van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

verschillende dichtvormen in de klas toegepast. De basisschoolleerlingen zijn hierna zelf aan de slag gegaan met het maken van een gedicht dat betrekking heeft op kledingrecycling. De 14 gedichten werden gebundeld in een boekwerkje.

Zij ziet de opheffing als een onbegrijpelijke bezuinigingsmaatregel van het college. “De VVV vervult een belangrijke rol in de gastvrijheid die de stad heeft naar haar bezoekers”, volgens voorzitter Louis van Daalen. Sluiting, zo vindt hij, staat haaks op de voorgenomen doelstelling om Zwolle naar de top 10 gastvrije steden van Nederland te brengen. “Zwolle heeft door haar historische karakter een bijzondere aantrekkingskracht op een divers nationaal en internationaal publiek. Juist in deze moeilijke tijd is het dan erg wrang als de overheid steeds meer kosten bij het bedrijfsleven neerlegt of in

het geval van de sluiting van de VVV kantoren belangrijke en bewezen succesformules wegsaneert. Zwolle blijft groeien en heeft zich zelf ten doel gesteld meer bezoekers naar de stad te halen. Daarbij hoort de functie van een toeristenbureau.” Citycentrum ziet kansen voor behoud van het VVV kantoor door het kantoor bijvoorbeeld te verplaatsen naar het Stedelijk Museum of mogelijk naar de Broerenkerk. Beide locaties zijn volgens Van Daalen hiervoor bij uitstek geschikt gezien hun ligging en hun functie. “Hierdoor kan zelfs een wisselfunctie ontstaan, waarbij alle partijen voordeel hebben.”

aktie alleen bij de geluksmakelaar:

koop voor minimaal € 20,-

staatsloten en/of miljoenenspel loten

Kosterman Hogenkampsweg 41 Zwolle (Noord)

en maak dan kans op het winnen van kaarten voor de uit-zwaai interland Ned. voetbalelftal tegen Noord-Ierland, 2 juni, Arenea

zie ook www.geluksmakelaar.nl

Collectieve stroom voor bewoners Meanderhof ZWOLLE - De bewoners van de Meanderhof in Stadshagen hebben vrijdag hun collectieve zonnestroomsysteem geopend. Het systeem levert energie op voor anderhalf huishouden. Meanderhof is een mens- en milieuvriendelijke wijk met gemeenschappelijk eigendom en veel sociale samenhang. Een gezamenlijk project van de bewoners is het plaatsen van een collectief zonnestroomsysteem. Ze willen hiermee ervaring opdoen met decentrale en duurzame energieopwekking en het duurzame karakter van de vereniging verder invulling geven. Het systeem is eigendom van de bewonersvereniging, bestaande uit zowel kopers als huurders. Het systeem is geplaatst op twee huurwoningen die eigendom zijn van DeltaWonen. De opgewekte stroom komt ten goede aan de hele vereniging, via de aansluiting van de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte de ‘Hofkamer’. Met dit plan heeft de Meanderhof 5.000 euro gewonnen voor de ‘beste buren ac-

Foto: Pedro Sluiter

tie’ van het Klimaatstraatfeest in 2009. De rest heeft de vereniging zelf betaald. Zonnepanelen (of PV-panelen) wekken 100 procent groene energie op, ze gaan volgens de bewoners 30 jaar mee en vragen nauwelijks onderhoud. De informatie en kennis die ze opdoen met dit systeem willen ze nadrukkelijk delen met andere Zwollenaren. De bewoners hebben daartoe de website

gh.nl

OPEN DAG

www.meanderhof.nl/zonnepanelen in het leven geroepen, waarop de productie eenvoudig te volgen is.

3

ZWOLLE (JPZ) – Een kapperszaak uit Zwolle-Zuid wil de eigenaar van het winkelcentrum in deze wijk houden aan een eerder gegund concurrentiebeding. De kapper is er achter gekomen dat nabij in hetzelfde winkelcentrum een tweede kapper zal openen. Dat terwijl een bijlage in zijn huurcontract iets dergelijks zou verbieden. Dat betoogde hij donderdag tijdens een kort geding in de rechtbank Zwolle. Altera Vastgoed, de huidige eigenaar van het winkelcentrum, meende dat van een dergelijk beding helemaal geen sprake is. Hans Kalf Intercoiffure werd in 2007 benaderd door de ontwikkelaar die, in opdracht van de eigenaar, het winkelcentrum renoveerde. Hij zou een nieuw huurcontract krijgen omdat de voorgevel van de kapsalon vernieuwd zou worden. Of hij niet een grotere zaak wilde, vroeg de ontwikkelaar. Bijlage Kalf zag er niets in, tot hem gemeld werd dat dan niet langer gegarandeerd kon worden dat hij de enige kapsalon in het winkelcentrum zou blijven. Kalf wist toen een exclusiviteitsbeding te krijgen. In het huurcontract werd het niet vermeld, maar over het verzoek verzond een medewerker van het bedrijf alsnog een bijlage op het contract. Hierin vermeld: de toezegging dat de kapper exclusiviteit kreeg. De advocaat van Altera kwam met een heel relaas van eigendomswisselingen van het winkelcentrum. Kern van zijn betoog: Altera heeft de gesprekken met Kalf niet gevoerd en weet niets van een concurrentiebeding. Bovendien is de kapsalon te laat. Het huurcontract is al getekend en per 1 maart is het pand overgedragen. Voor Hans Kalf Wijsheid, Kwaliteit en Service is van groot belang dat hij geen concurrent om de hoek krijgt. “Ik heb twee ton geïnvesteerd in de uitbreiding van de zaak. Ik verwacht flinke omzetderving.” Vonnis op 29 maart.

WELLNESS

ZWOLLE

SCHOORL

WWW.LIBERTYWELLNESS.NL

2,5 Zitter + Chaise longue Flex In leer nu

€ 2.795,00

In stof nu

24 maart

€ 1.895,00

zaterdag

10.00 tot 15.00 uur

DIRECTIE Algemeen directeur: Bauke Hoekstra Commercieel directeur: Johan van der Kolk

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

maandag 19 maart 2012

Go DS Die nS tl er aa H • MW D • GP W • Pa bo • Hb o-v • SP

r Achthoevenweg 22 Staphorst

Voorbij Boer Staphorst bij de rotonde rechtdoor

Al s je ge looft in je we rk !

www.landvanleer.nl

Achthoevenweg 22 7951 SK STAPHORST. Tel. (0522) 46 46 97


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

X x x

x x

x

x

*Aanbiedingen max. 1 per klant • Geen verkoop aan handelaren • Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden • Aanbiedingen zijn geldig t/m 24.03.2012 • Zolang de voorraad strekt • Prijzen excl. verwijderingsbijdrage

x

CD-single

CD

MEDIA MARKT PRIJS

MEDIA MARKT PRIJS

Bij hoog en bij laag 3JS

4 Elementen 3JS Art.nr: 9437164

Zaterdag 24 maart vanaf 16:30 treden de 3JS op bij Media Markt Zwolle en signeren zij hun nieuwe CD! Dat mag u niet missen!! per game

per Blu-ray Releasedatum 21 maart!

MEDIA MARKT PRIJS

MEDIA MARKT PRIJS

aar Ook verkrijbor vo VD D op ! € 12,99 p/DVD

MEDIA MARKT PRIJS

Special Edition: CD en DVD! Releasedatum 23 maart!

PC game

PC game

ZWOLLE

Maagjesbolwerk 44 Tel. 038 - 4263000

www.mediamarkt.nl

Abonneer u nu op de mediamail!

‚t Heerst Acda En De Munnik

Openingstijden maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 10.00 - 22.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag

450 parkeerplaatsen onder de winkel

(*Indien koopzondag)

6 koopavonden per week!

12.00 - 17.00 uur*

4


ACTUEEL

maandag 19 maart 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

Vier jongeren gaan bemiddelen bij buurtconflicten in drie wijken

5

Op avontuur? Laat je verrassen in onze winkel.

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Travers Welzijn is deze maand begonnen met Jongerenbuurtbemiddeling. Vier jongeren zijn getraind om te gaan bemiddelen in conflicten waarbij jongeren zijn betrokken. Zij zijn actief in drie wijken.

Thomas a Kempisstraat 46 Zwolle Tel.: 038-4551177 Bril passen? kijk op: www.palsbrillen.nl

Bewoners van de wijken Stadshagen, Holtenbroek en Aa-landen kunnen hun hulp inroepen. Voor buurtbemiddeling worden vrijwilligers getraind die gaan helpen bij het oplossen van ruzies tussen buren. De opzet is dat ze het gesprek aangaan en dat zodoende de strijdende partijen gezamenlijk het probleem oplossen. “Dan heb je twee winnaars”, volgens Marianne Grooten, Coördinator Buurtbemiddeling. “Als je bij een rechtbank een geschil beslecht, heb je een winnaar en een verliezer. Hoe ga je daarna dan verder?” Bij buurtbemiddeling in Zwolle komen jaarlijks zo’n 90 tot 100 verzoeken binnen, meestal via een woningcorporatie of wijkagent. “Maar mensen mogen zich natuurlijk ook zelf melden. Ook als ze twijfelen of hun probleem iets voor buurtbemiddeling is”, benadrukt de coördinator. Naast de ‘reguliere’ buurtbemiddeling wordt ook op veel scholen aan ‘peer-meditation’ gedaan. Daarbij bemiddelen scholieren van gelijke leeftijd elkaars conflicten. De Jongerenbuurtbemiddeling is een

Woonwagen Berkum moet weg Marianne Grooten: “De opzet is dat ze met de strijdende partijen gezamenlijk het probleem oplossen.” Foto: Erik-Jan Berends

nieuwe vorm, waarbij conflicten met jongeren in de wijk worden besproken. Grooten: “Het doel is om bewoners en jongeren op een goede wijze met elkaar in gesprek te brengen. In deze proefperiode van een jaar willen we vooral ervaring opdoen hoe we dit in Zwolle het beste kunnen vormgeven.” In de afgelopen maand zijn de vier jongeren in de leeftijd van 16 tot 21 jaar getraind. Zij worden ingezet bij kleinschalige situaties. “Gezien de leeftijd van de vier

gaat er voor de veiligheid en begeleiding altijd een medewerker van Travers mee. Die blijft echter nadrukkelijk op de achtergrond.” De gesprekken worden eerst met beide partijen apart gevoerd en daarna gezamenlijk. “In tweederde van de gevallen levert buurtbemiddeling een verbetering op is onze ervaring”, aldus de coördinator. “Als mensen bereid zijn het gezamenlijke traject in te gaan, komen zeker acht van de tien na afloop blij naar buiten.” Ze verwacht ook veel van de nieuwe

Jongerenbuurtbemiddeling. “De jongeren die het gaan doen, zijn getraind door het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Wij kunnen gebruik maken van de expertise van dit netwerk. Binnenkort gaan we naar Almere om de ervaringen die ze daar hebben te delen en tips en trucs op te doen.” Wie meer informatie wil over (Jeugd)buurtbemiddeling kan contact opnemen met Travers, (038) 421 60 50 of via de website www.traverswelzijn. nl/buurtbemiddeling.

Ministerie ruziet met Zwolle over explosievenopruiming DEN HAAG – Heeft de gemeente Zwolle onnodig veel geld verspild met de tijdelijke opslag van slib waarin mogelijk explosieven zaten uit de Tweede Wereldoorlog? voorhanden was. Ook al heeft de opslag inderdaad veel geld gekost. Dinsdag ging het ministerie tegen dat oordeel in hoger beroep bij de Raad van State. Een woordvoerder betoogde daar dat de gemeente liefst dertig weken het slib in een aantal schepen liet zitten. Dat was niet alleen onnodig lang, maar ook kosten vretend. De schepen konden niet voor ander werk worden ingezet

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is dat het geval. Daarom weigert het ministerie de gemaakte kosten van ruim 200.000 euro te vergoeden. De Zwolse rechtbank kwam vorig jaar tot het oordeel dat het ministerie gewoon moet betalen. Het ministerie had niet aannemelijk gemaakt dat er een betere oplossing voor de opslag van het mogelijk gevaarlijke slib

en daar moest wel voor worden betaald. Het slib was afkomstig uit de Achtergracht en de Thorbeckegracht. Aanvankelijk was uit vooronderzoek gebleken dat dit geen verdachte wateren waren vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Later bleek er toch een mortiergranaat te zijn gevonden in de Achtergracht. De toen al met slib gevulde schepen werden vervolgens naar een veilige plek gevaren en bleven daar vervolgens lange tijd liggen. De aannemer die het werk uitvoerde,

kwam dan ook met een rekening voor het stilliggen van zijn schepen. Maar de gemeente spreekt liever van tijdelijke opslag. In de tijdsperiode van dertig weken is namelijk gewerkt aan een plan om van het gevaarlijke slib af te komen. Daarbij is onder meer een vergeefse poging gedaan om het slib in de provincie Flevoland te lozen. Die paste er echter voor om als afvoerputje van Zwolle te fungeren. Overigens ging de provincie later alsnog akkoord. De uitspraak volgt over zes weken.

ZWOLLE (JPZ) – Een illegaal geplaatste woonwagen aan de Swammerdamlaan in de Zwolse wijk Berkum moet verdwijnen. Een verzoek om via de voorzieningenrechter te voorkomen dat de wagen weg moest, is door de rechter afgewezen. In de tuin van een bewoner is een woonwagen geplaatst voor zijn 19-jarige dochter en haar partner. Het stel is in afwachting van een definitieve standplaats in Stadshagen. De woonwagen en een schutting zijn zonder de daarvoor benodigde vergunning geplaatst. Reden voor de gemeente Zwolle om op te treden en een last onder dwangsom op te leggen. De eigenaar zei te verwachten dat binnen een jaar zijn dochter zou verhuizen naar een definitieve standplaats. Volgens de rechter heeft hij echter geen bewijzen kunnen leveren dat er binnen een jaar een plek voorhanden is. Omdat concreet zicht op legalisatie ontbreekt en de gemeente niet bereid is een mogelijk tijdelijke vergunning te verlenen, is het college gerechtigd op te treden. Ook hield de rechter rekening met de feiten dat de man zelf zonder vergunning is gaan bouwen en zelfs is doorgegaan nadat hem een bouwstop was opgelegd.

Middagtoertocht van Motorclub Zwolle

Paasfeest in het Azaleapark

ZWOLLE - Motorclub Zwolle en Omstreken heeft volgens traditie voor zaterdag 24 maart haar eerste Middagtoertocht georganiseerd.

ZWOLLE – De Paashaas brengt op woensdagmiddag 4 april van 14.00 tot 16.00 uur een bezoek aan het Azaleapark in Assendorp. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn van harte welkom. Ze kunnen broodjes bakken, knutselen en eieren schilderen.

Alle motorrijders, lid of geen lid, worden uitgenodigd om

Nieuw in Zwolle

deze tocht te gaan rijden. Nietleden kunnen tegen een kleine

Internationaal gymnasium

• modern internationaal georiënteerd gymnasium • gedeeltelijk Engelstalig onderwijs • ook International Baccalaureate diploma (internationaal erkend vwo-diploma)

22 maart , 19.30 u ur Open les La leerlinge tijn voor n en oud ers

• bijzonder uitdagende leeromgeving Meer informatie? www.orfeogymnasium.nl

vergoeding ook deelnemen aan deze tocht en zo kennismaken met de activiteiten van Motorclub Zwolle en omstreken. De ongeveer 158 kilometer lange toertocht gaat dit jaar via Kampereiland naar de Kop van Overijssel en vervolgens via Steenwijk en Ruinerwold terug richting Zwolle. Onderweg zijn geen pauzeplaatsen opgenomen, maar er zijn genoeg gelegenheden.

Letselschade?

Start De start is vanaf 13.30 uur vanuit het buurthuis ‘Eben Haezer’ aan de Nilantsweg 109. De tocht eindigt ook weer bij het buurthuis. Deelnemers hebben een routerol en-/of GPS (alleen Garmin-navigatie) nodig om de tocht alleen te kunnen rijden. Meer informatie over de rit staat op de website www.mczwolle.nl.

deskundig en betrokken

Burgemeester van Roijensingel 1 Zwolle, (038) 460 01 11 www.atwadvocaten.nl


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

Mevrouw Post wint appeltaart wedstrijd

6

VERS EN VOORDELIG

De appeltaart wedstrijd van DE ECHTE GROENTEMAN in samenwerking met RTV Zoo is een groot succes geworden.

ONLINE DE HEERLIJKSTE SPARE RIBS BESTELLEN

ONTDEK HET ZELF SPARERIB2DAY.NL 038 - 77 399 77

WILLIAM v.d. VEGT

Vechtstraat 57 • 8021 AS • Zwolle Tel. 038-4534025

WE GAAN HET VOORJAAR IN! Tijdens de uitzending werd er volop geproefd en de meeste van de 5 juryleden waren de gehele middag misselijk omdat de taarten zo verrukkelijk waren. De winnaar uiteindelijk was mevrouw Post. Haar taart werd uitmuntend bevonden, omdat

de vulling perfect van smaak en samenstelling was. Op de foto Stella van RTV ZOO en William van DE ECHTE GROENTEMAN met in het midden de winnares. Zij won een jaar lang GRATIS appels eten van de echte groenteman.

VOLOP HOLLANDSE GROENTE • RABARBER • BLOEMKOOL

• RAAPSTEEL • SPERZIEBONEN ETC.

VAN EIGEN TELER

HOLLANDSE TOMATEN 500 GRAM ......................................................................

2 Lekkerbekken + 2 Hollandse haringen + GRATIS bakje Tonijnsalade

Menu van de week

NIEUWE OOGST

compleet met friet, rauwkostsalade en saus

8 STUKS HALEN - 2 GRATIS

Kibbelingmenu van 725 voor maar

geldig t/m 24 maart 2012

10

00

tegen inlevering van deze bon geldig t/m 24 maart 2012

MINNEOLA’S

MAALTIJD VAN DE WEEK

Samen voor maar tegen inlevering van deze bon

0.

99

6

50

WITLOF BEENHAM SCHOTEL OVENSCHOTEL MET WITLOF, AARDAPPEL, STUKJES HAM IN ROOMSAUS

400 GRAM.......................................................................

Verse schotse Zalmfilet

RAUWKOST VAN DE WEEK

500 gram van 12,50 voor maar 9,95 +GRATIS pakje vissaus

MET BLEEKSELDERIJ, APPEL EN ANANAS IN YOGHURT MOSTERDSAUS

(superieur)

Melkmarkt 32 • 8011 MD ZWOLLE CENTRUM • T 038 42 34 927 www.hansvisscher.visgilde.nl

PEPERBUS SALADE

200 GRAM .......................................................................

3.

99

1.99

ALLE AANBIEDINGEN ZIJN GELDIG T/M ZATERDAG 24 MAART

EIGEN BEZORGSERVICE!


ACTUEEL

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

maandag 19 maart 2012

Geen kind meer aan kat, konijn of hond met tijdelijke dienst van Focus

7

Fietslessen voor vrouwen ZWOLLE - Travers Welzijn heeft fietslessen voor vrouwen georganiseerd.

(door Christiaan Schutte)

ZWOLLE – ‘Focus op Huisdieren’ neemt tijdelijk de zorg voor een huisdier uit handen van mensen die vanwege psychische problemen moeten worden opgenomen. De organisatie drijft grotendeels op vrijwilligers en kan nog meer stuwende krachten gebruiken.

De lessen worden gegeven op maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.30 uur op het schoolplein van school Het Wonderwoud aan de Beukenstraat 83 in Zwolle. Deelnemers betalen 35 euro voor de lessen, die van 2 april tot en met 30 mei in 14 lessen worden gegeven. De cursus is in groepsverband en wordt begeleid door vrouwelijke vrijwilligers. Er zijn genoeg oefenfietsen aanwezig. Neem voor meer informatie contact op met Mustafa Marangoz, (038) 710 84 45, e-mail: m.marangoz@ travers.nl.

Dat laat ‘Focus op Huisdieren’, dat een initiatief is van Stichting Focus, weten middels een oproep. Bij psychische problemen kan worden gedacht aan een opname bij de GGZ of in het algemeen aan iemand die moet worden behandeld voor het afkicken van een verslaving. Gastadres Volgens Petra Dekker van ‘Focus op Huisdieren’ voorziet de organisatie -in het leven geroepen op 4 oktober 2010- nu al duidelijk in een behoefte. Dekker: “Wij zijn begonnen op Werelddierendag, nu zo’n anderhalf jaar geleden. Sindsdien hebben we al veel kunnen betekenen voor mensen die vanwege een psychisch probleem tijdelijk moeten worden opgenomen en daardoor even niet de zorg kunnen bieden aan hun huisdier. Voor een laag bedrag nemen wij die zorg over en dat houdt in dat een vrijwilliger het dier thuis in zijn vertrouwde omgeving komt

Kerkdienst in het Fries Foto: Focus

verzorgen. Een hond wordt altijd ondergebracht bij een gastadres.” Netwerk De ervaring van Dekker is dat de mensen die het betreft het echt als een uitkomst zien. “Het gaat niet zelden om mensen die geen heel groot sociaal netwerk hebben en niet direct iemand kunnen regelen. Vaak zijn het ook mensen voor wie de hond, kat, cavia of welk huisdier dan ook heel belangrijk is. De dieren krijgen vaak heel veel liefde van het baasje en

worden goed verzorgd. Zo iemand wil dan uiteraard ook dat zijn of haar dier in goede handen is bij ons.” Expertise ‘Focus op Huisdieren’ hoopt dan ook dat vrijwilligers in spe die veel affiniteit hebben met dieren zich melden. Van huis uit is er bij Focus veel expertise in huis over de omgang met mensen met een psychiatrische achtergrond, of zoals de stichting dat zelf noemt ‘voor mensen die niet als vanzelf

hun weg vinden in de maatschappij’. Om die reden wordt van nieuwe vrijwilligers verwacht dat ze niet alleen van dieren, maar zeker ook van mensen houden. Wie interesse heeft kan voor informatie of opgave contact opnemen met Focus op Huisdieren op het mobiele telefoonummer 06-209 47 416. Gebruik maken van de digitale snelweg kan ook door een e-mail te sturen naar focusophuisdieren@ focuszwolle.nl.

ZWOLLE – In het kerkje van Windesheim wordt op zondag 25 maart voor de twaalfde keer een Friestalige kerkdienst gehouden. De dienst begint om 15.00 uur. In deze dienst gaat prof. R. Roukema voor. Hylke Lootens zorgt met zijn panfluit voor de muzikale omlijsting. Bezoekers kunnen voor de dienst een bonnetje kopen voor een kopje koffie of thee na afloop. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jolanda Lootens, (038) 420 00 66.

BOUWEN OF VERBOUWEN Nieuwbouw | Verbouw | Onderhoud | Renovatie Anjerweg 10 - 8042 CS Zwolle 038 421 17 85 info@gernerbouw.nl www.gernerbouw.nl

Open dagen op 22 en 23 maart van 10.00 tot 20.00 uur Lid worden op deze dagen? Geen introductie geld betalen en de laatste week van maart gratis sporten! Tevens informatie avond van 19.00 tot 20.00 uur van:

Doepark Nooterhof

Tijdens de Streekmarkt De Smaak van Zwolle maakt u kennis met producenten en leveranciers uit de regio rond Zwolle. Kom proeven van al het lekkers dat u uw regio te bieden heeft!

Bij LadyFit Zwolle train je in 30 minuten je spieren en uithoudingsvermogen. Je verbrandt ook nog eens zo’n 500 calorieën per training en altijd onder begeleiding van een ervaren trainster. We gebruiken hydraulische toestellen van TechnoGym. Hierbij hoef je niets in te stellen; zitten en starten! Eenvoudiger kan het niet. De toestellen wissel je af met conditietraining waarvoor we leuke oefeningen en lage steps gebruiken. Het wisselmoment wordt iedere 45 seconden aangegeven. Het circuit staat in een cirkel opgesteld en je kunt op iedere plek in de cirkel starten op een tijdstip dat jou uitkomt. Na 2 rondjes langs 9 toestellen ben je klaar. Kom en ervaar tijdens de open dagen hoe de training voelt. Ook voor advies en verkoop van Power Slim

LadyFit Zwolle | Thomas a Kempisstraat 73 | 8021 BK Zwolle Meer informatie: www.ladyfitzwolle.nl | 06-20615984

Toegang gratis

De Smaak van Zwolle in Doepark Nooterhof zondag 1 april 2012 11.00 tot 17.00 uur In samenwerking met:


RONDJE SWOLLE

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

UITLADDER IS EEN TWEEWEKELIJKSE UITGAVE VAN HET ZWOLS UITBURO EN BEVAT EEN SELECTIE VAN HET TOTALE CULTURELE UITGAANSAANBOD DIE IN ZIJN GEHEEL IS TERUG TE VINDEN OP DE WEBSITE WWW.ZWOLSUITBURO.NL

MAANDAG 19 MAART

DINSDAG 20 MAART WERELD VERTELDAG, 14.00, Verhalenboot IN ONGENADE – TONEELGROEP AMSTERDAM, 20.15, Odeon de Spiegel Theaters WOENSDAG 21 MAART PO’GIRL, 20.30, Odeon de Spiegel Theaters SHAME, 20.30, Filmtheater Fraterhuis DONDERDAG 22 MAART YVONNE VAN DEN HURK E.A. HORMONOLOGEN, 20.15, Odeon de Spiegel Theaters SABOTAGE, 23.00, Hedon poppodium VRIJDAG 23 MAART PLEASE! 20.00, Hedon poppodium BLUESNIGHT, 20.15, Odeon de Spiegel Theaters A DANGEROUS METHOD, 21.30, Filmtheater Fraterhuis ZATERDAG 24 MAART PAASMARKT NOOTERHOF, 10.00, Doepark Nooterhof JAN JAAP VAN DER WAL – LIVE, 20.15, Odeon de Spiegel Theaters GRIMMS SHEESHA, 20.30, Verhalenboot ZONDAG 25 MAART VOOR ÉÉN MIDDAG DIERVERZORGER, 10.00, Expeditie Ecodrome VERDER ALLES GOED – NICO DIJKSHOORN, 14.30, Bibliotheek Zwolle INTOUCHABLES, 17.00, Filmtheater Fraterhuis MAANDAG 26 MAART A DANGEROUS METHOD, 14.30, Filmtheater Fraterhuis MUPPETSTUFF+PENNY LEEN, 20.30, Verhalenboot DINSDAG 27 MAART RAARHOEK, 19.30, Bibliotheek Zwolle A DANGEROUS METHOD, 20.30, Filmtheater Fraterhuis

8

BLOOPERS 15 JAAR! HORECALIA:

MAART / APRIL

THE IRON LADY, 14.30, Filmtheater Fraterhuis FILOSOFISCH CAFÉ – JOZEF KEULARTZ, 19.45, Bibliotheek Zwolle

www.deswollenaer.nl

WOENSDAG 28 MAART A DANGEROUS METHOD, 19.45, Filmtheater Fraterhuis AMSTERDAM BAROQUE SOLOISTS EN TON KOOPMAN, 20.15, Odeon de Spiegel Theaters DONDERDAG 29 MAART HELP! IK HEB MIJN VROUW ZWANGER GEMAAKT, 20.15, Odeon de Spiegel Theaters JALOEZIE, 20.15, Odeon de Spiegel Theaters VRIJDAG 30 MAART KREATIEF CAFÉ, 16.00, Restaurant Koperen Kees DISNEY ON ICE, 19.00, IJsselhallen Zwolle MISUNDERSTOOD, 21.00, Hedon poppodium ZATERDAG 31 MAART DISNEY ON ICE, 11.00 & 14.30 & 18.30, IJsselhallen Zwolle WORKSHOPDAG INTERIEUR, 10.00, Kunstcentrum Muzerie ZATERDAGNACHTKOORTS, 21.00, Hedon poppodium

Wie: Hjalmar Kaiser Functie: Bedrijfsleider Bloopers Het feestje: café Bloopers bestaat 15 jaar en dat wordt feestelijk gevierd in het weekend van donderdag 22 maart tot en met zaterdag 24 maart aanstaande. Boertienfoto Met…….: feestdj Maurice draait en op vrijdag en zaterdag hebben wij tussen 22.00 en 05.00 uur ieder uur een dj van toen die zijn kunstje gaat vertonen. Kortom, een feest van herkenning en erkenning en nog veel meer verrassingen. De Bloopersmunt: de rest van het feestjaar 2012 is een speciale Bloopersmunt een wettig betaalmiddel. Deze munt wordt tijdens het feestweekend geïntroduceerd en werkt als volgt: op de openingsdagen krijg jij in de vooravond (tussen 22.00 en 24.00 uur) bij elke bestelling een muntje. Dat muntje is vervolgens tussen 24.00 en 01.00 uur goed voor een consumptie. Waarom de Bloopersmunt: het idee is na een sessie brainstormen ontstaan en heeft vooral als doel om de publieke belangstelling in de vooravond te stimuleren. Het geeft binding met de gast. Hij of zij komt bij ons voor de gezelligheid en de beleving. Dat willen wij in de vooravond belonen. Zie het als onze compliment voor de vroege vogels. En captain Morgan dan: dat loopt steeds beter. De basis hebben wij gelegd. In plaats van de bekende baco merken wij dat Captain Morgan besteld wordt. En tijdens het feestweekend zal Captain Mor-

gan heel bepalend aanwezig zijn in het middenschip. Landelijk zijn wij een van de cafés die meedoen aan de speciale Captain Morgan barcompetitie. Hjalmar na een jaar Bloopers zegt: als team groeien wij en voor mijzelf kan ik zeggen dat het een fantastisch jaar is geweest. Er hebben zich kleine verandering voor gedaan en een hoogtepunt was uiteraard de verkiezing tot beste danscafé (Nightlife Award) in november 2011. Een mooie teamprestatie en dit jaar gaan we proberen om die stunt te herhalen. Wij werken nog steeds aan Bloopers en onze uitdaging is om met Bloopers de grootste dansvloer van Zwolle te worden. Hier gebeurt het en nergens anders! Nog meer jarigen: in het feestweekend prijken op de agenda van het feestcafe nog een drietal namen van gasten: vrijdag 23 maart vieren Marco van Duyn en John Grimme hun verjaardag. Een dag later verjaart Bernadien Theunissen. Wie weet heeft Captain Morgan voor dit trio iets in petto. Waarom Bloopers: het gastenboek geeft hierop het antwoord: a.s. vrijdag weer gezellig een avondje Bloopers; we hebben er zin in, aldus the ladies from Zwolle.

ZONDAG 1 APRIL STREEKMARKT DE SMAAK VAN ZWOLLE, 11.00, Doepark Nooterhof DISNEY ON ICE, 11.00 & 14.30, IJsselhallen Zwolle WAANDERS LEZING – AUKE VAN DER WOUD, 14.00, Historisch Centrum Overijssel LANGLOPEND, EXPOSITIES & TENTOONSTELLINGEN 14 T/M 24/3 - Nationale Boekenweek, Bibliotheek Zwolle T/M 25/3 - Tom Waterreus, Stedelijk Museum 27 MAART T/M 28/4 Expositie Mijn IJssel, Bibliotheek Zwolle T/M 31/3 - Vriendschap met een streek, Bibliotheek Zwolle T/M 28/4 - Dekselse lipjes en aanverwanten, Kunstuitleen Zwolle T/M 30/4 - Nelly van der Knaap exposeert keramiek, Kunstuitleen Zwolle T/M 21/6 - Educatieve tentoonstelling 2e wereldoorlog, Historisch Centrum Overijssel T/M 11/12 - Fundatie Fusions, Kijk voor meer informatie op www.museumdefundatie.nl T/M 31/12 - Graaf Sassendonk, Start VVV

Tegen inlevering van deze bon €1 of €2 korting per persoon ONBEPERKT ETEN EN DRINKEN DE BESTE KWALITEIT VOOR 1 PRIJS All-In Wok

Dins- t/m Donderdag Vrijdag

2 uur 3 uur Kinderen t/m 11 jaar per leeftijdsjaar

€ 24,50 € 23,50 € 27,00 € 25,00

€ 26,50 € 25,50 € 30,00 € 28,00

€ 1,75

€ 2,00

Met wokken, grillen, warm-, koud-, ijs en drankbuffet Vanaf 17.00 uur. Andere tijden zijn mogelijk in overleg. Reserveren gewenst. Deze actie loopt t/m aptil 2012 van dinsdag t/m vrijdag. Niet geldig op feestdagen en i.c.m. andere aanbiedingen. Niet geldig voor kinderen t/m 11 jaar. Niet geldig bij apart afrekenen. Niet geldig bij betalingen met creditcard of op rekening. Apeldoornseweg 1D 8051AA Hattem tel: 038-4443751 www.wokvanhattem.nl info@wokvanhattem.nl

OPENINGSTIJDEN: Maandag GESLOTEN Dins- t/m vrijdag van 16 tot 22 Zater- en feestdagen van 12 tot 22 Zondag van 12 tot 21 uur

Het oudste bedrijventerrein van Zwolle, de Marslanden, bestaat 50 jaar. Belangrijk gebied voor de Zwolse economie. Ruim 12.000 mensen verdienen daar hun boterham. De bereikbaarheid, onder meer via de Ceintuurbaan, is dus van groot belang. Aan die Ceintuurbaan verrijst het nieuwe ziekenhuis met een vloeroppervlakte van 104.000 vierkante meter. En het stadioncomplex staat er al weer een tijdje. Goed dus dat er al een tijdje aan de verbreding van de Ceintuurbaan wordt gewerkt. Omdat te kunnen realiseren moest DSM Resins wel drie meter van de tuin voor het bedrijf inleveren. En dat gaat in Nederland anno nu niet zo maar! De tuinarchitect die in de jaren tachtig van de vorige eeuw bepaalde waar de graspollen moesten komen te liggen lag dwars en ook de kunstenaar die brokken steen in de “tuin” neerzette. Een hoop gedoe was het gevolg en tot overmaat van ramp stonden de gemeente Zwolle en Chemiegigant DSM ook nog in een juridische procedure tegenover elkaar bij de Raad van State. De gemeente Zwolle won uiteindelijk, de Ceintuurbaan kan worden aangepakt. Goed voor de bereikbaarheid van o.a. ziekenhuis en Marslanden. Goed dus voor de economie en dus voor de mensen. Wel een tip voor startende ondernemers: als U begint, zaai dan zelf wat graszaden voor Uw bedrijfspand en zet er geen “kunstobjecten” neer. Kan U later een hoop ellende schelen. Complimenten overigens voor de reactie van DSM op alle ontwikkelingen voor hun deur. In de Stentor lieten ze weten er niet heel erg wakker van te liggen “we staan er praktisch in”. En dat soort pragmatisme hebben we hard nodig in deze economisch mindere tijden! Als je namen noemt is er altijd het risico dat je namen vergeet te noemen. Dat overkwam mij vorige week toen ik schreef te verlangen naar terrasweer en een opsomming gaf van terrassen waar het goed toeven is als de zon schijnt. En ja hoor: ik vergat daarbij de fraaie plekken op Oude Vismarkt en Gasthuisplein. Zoals de Gezelligheid van Jos en Hilde.

In contact met uw doelgroep

(038) 337 00 54

www.bcoreclameburo.nl


m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

RONDJE SWOLLE

www.deswollenaer.nl

Gehoord

onder de SASSENPOORT .

Rondje Extra: Boekje Extra

SHOWBIZZ BLUES GUNT KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

(door Peter de Jong) Geboren als een echte Blauwvinger, opgegroeid in de Pierik, groot geworden met drumstokjes om uiteindelijk op de aow-gerechtigde leeftijd zijn memoires in een boek te beschrijven. Aan het eind van zijn Latijn is hij allerminst want muzikant Hans La Faille (65, dus) kan nog jaren mee. Komende week debuteert hij als schrijver. De ‘grote mijnheer’ Derksen komt er zelfs voor naar Zwolle. Daar hoefde het VI hoofd niet lang over na te denken: doen!

TROUWEN IN DE PROOSDIJ/ TROUWEN OP DE WILLEM JAN

Samen met vriend en collega-muzikant Bert Vrieling zitten wij aan een tafeltje in de Pelsertoren. Mooi uitzicht op bijvoorbeeld het Librije’s hotel maar ook belendend aan Vrieling’s centrumappartement. Met een gezamenlijke leeftijd van een getal dat de 200 aardig nadert, is hier sprake van een redelijk stukje Zwolse geschiedenis. Hans en Bert zijn al jaren bevriend met elkaar. Verleden jaar ging La Faille zomaar én vanuit het niets schrijven. Over zijn leven, de bands en uiteraard Harry ‘Cuby’ Muskee. In rap tempo had hij 15 A-4tjes bij elkaar getypt. Hij liet het Vrieling lezen. Die was direct enthousiast. “Hans schrijft zoals hij praat. Met hilarische humor en intelligent. Soms smeuïg, dan weer snedig. Je bijt je er onmiddellijk in vast. Ik vond absoluut dat hij hiermee moest doorgaan”, aldus La Faille’s alterego. De geboorte van Showbizz Blues, het boek, was hiermee een feit. Dat er ook nog een Showbizz Bluesband komt, een mix van gevierde muzikanten met jong talent, werkt alleen maar verster-

• Trouwen in de binnenstad • Orgelmuziek • Romantische unieke omgeving • Van Ja-woord tot en met avondfeest • Culinair http://www.kohinoorofi ndiaalles mogelijk zwolle.nl/

Bethlehemkerkplein 35 8011 PH Zwolle T (038) 333 53 33

Boertienfoto

Boertienfoto Showbizzblues, het boek: waarin een kleine stad groot kan zijn. Het leven door de bril van muzikant Hans La Faille; met momenten uit de oude doos. Zoals Hans’ eerste drumstel, gekocht bij Chiel Lelieveld in de Sassenstraat. Volgende maand deel 2 van Showbizz Blues; de band. Exclusief op Rondje Swolle kend. Het zal de hunkering naar blues bij de liefhebber vergroten. Seks, drugs en rock&roll Terug naar het boek, terug naar La Faille die bij een eerste beroepskeuzetest, begin jaren zestig op een kantoor in de Walstraat, werd getypeerd als iemand met een beschouwend karakter. Het beroep van docent werd ook genoemd. “En misschien wel iets in de journalistiek”, voegt La Faille toe. Het muzikantenleven was eigenlijk geen optie. Zo oordeelde Pa La Faille. De kleine Hans groeit op in de Pierik, raakt bevriend met Herman Brood en muziek wordt zijn leven. Hoewel het leven van een popmuzikant voor de buitenwereld nogal eens wordt geassocieerd met seks, drugs en rock en roll, blijkt Lafaille over een redelijk constante en nette factor te beschikken. Zijn naam wordt eigenlijk amper in verband gebracht met buitenwettelijke praktijken. In tegenstelling tot jeugdvriend Brood. Tijdens het schrijven komt La Faille in gedachten brood telkens tegen. Bart Chabot schrijft bijvoorbeeld ook over Brood maar doet dat vanuit een geheel andere discipline. “Dat zijn andere verhalen”, aldus La Faille. Desondanks komen er in Showbizz Blues wel degelijk praktijken aan de orde die het daglicht amper kunnen verdragen. “Het boek is voor een deel onthullend. Autobiografisch wil ik het niet noemen. Het is mijn avontuur. Ik schrijf wat ik op dat moment denk. Voor een groot deel over het artiestenbestaan maar ook over mijn gezin. Het staat er allemaal naturel in. Hoe ik bijvoorbeeld de laatste maanden aan de zijde van Harry Muskee heb beleefd. Harry was een vriend. Ik heb

zoveel jaren met hem meegemaakt. Hij was bepaald geen gemakkelijk mens. De band was zijn familie.” Naïviteit Over de titel is door La Faille stevig nagedacht. Hij kiest voor de volgorde om eerst te schrijven en na afloop een titel te bedenken. Dat gaat hem wonderwel goed af. Showbizz Blues is tevens de titel van een plaat die La Faille ooit samen met Brood heeft opgenomen. “Fuck, dit is het. In al mijn naïviteit ben ik aan het boek begonnen. Ik ben geen schrijver – Vrieling interrumpeert met de opmerking: dat ben je nu wel- maar het schrijven past in het leven waar ik nu mee bezig ben. Ook het moment waarop ik begon te schrijven. Het was gewoon van dat kutweer; bijna winter, veel binnen maar ook veel energie. Dat kon ik kwijt in het boek”, aldus La Faille. Dan, het moment, alle A4-tjes rollen uit de printer. Het boek is klaar. Althans, de eerste opzet. Tijd voor redigeren, tijd om het door een select gezelschap intimi te laten lezen. “Bert was al enthousiast en bleef dat. Maar Johan Derksen, jarenlang mijn manager tijdens de Cubytijd, reageerde heel direct. Hij liet het boek ook door zijn dochter lezen. Na afloop zei Johan: amusant, leuk maar het moet helemaal herschreven worden. Daar kon ik het mee doen. Een nieuw leerproces in mijn leven.” Vrieling’s reactie op Showbizz Blues is wellicht de mooiste die tot de verbeelding spreekt. “Ruim 250 pagina’s, nooit cynisch, doordrenkt met humor en voorzien van schitterend beeldmateriaal. Een boek dat je leest met een snik en een glimlach. Dit is beslist geen opstel.”

STAPP’S INN SCHLAGERS! Der Rainer mit Bratwurst und ein bischen après-ski. Café Stapp’s Inn staat komende zaterdag 24 maart wederom in het teken van Sassendonkse Schlagertoppers. Speciaal voor deze avond wordt ook DJ ‘Marcus aus Aalanden’ ingevlogen. Kortom, een bonte avond van marsmuziek en Duitse drink- en feestliederen met een vleugje wals en Weense operette. Het exploitantenduo Paul en Gertie geeft deze avond twee gratis consumpties aan alle gasten die in Duits Tiroler outfit de kroeg bezoeken. Dus eins-zwei-drei, glas im mitte, glas am titte, prost! De entree is overigens helemaal gratis****De Oranjegekte naar aanleiding van de Berkum Blitz –een initiatief van spelers van VV Berkum 4 en 6 - waarover wij afgelopen week hebben bericht begint al aardige vormen aan te nemen. Steeds meer bedrijven en particulieren willen hun naam aan de Goede Doelen Oranje EK bus (roberkum6@home.nl) verbinden. Top!****

AMALIA, DE OPERA! Nee, niet nog meer Oranjegekte maar een heuse Zwolse opera over zigeunerkoningin Amalia Bandi (1875-1925). Haar graf op de RK Begraafplaats van Zwolle was tot in de beginjaren ’70 een muzikaal bedevaartsoord. In de eerste editie van het Zwolse UIT/ NUL38 Magazine destijds een boeiende reportage over het fenomeen Amalia Bandi en haar volgelingen. Wellicht de aanleiding voor De Firma Weyland om in coproductie met het Kameroperahuis (onder regie van Karin Netten) een unieke voorstelling te schrijven over de laatste weken van deze zigeunerkoningin. De opera Amalia Bandi gaat vrijdag 11 mei in première (tot 21 mei) en brengt de bezoekers op meerdere Zwolse locaties. Kaartverkoop via Odeon De Spiegel (038-4288288). De voorstelling duurt ca 2 uur; helaas minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn****

Boertienfoto

Speciale Super Actie!

*

3- gangen menu: alle menu’s van onze kaart voor 2 personen

slechts

€ 29,-

(€ 14,50 p.p) *geldig t/m 22 april 2012

Voorbeeld menu: Voorgerecht: Mixed Kabab Hoofdgerecht: Chicken Tikka Bhuna, Tandoori Mixed Grill Bijgerechten: Bhindi Bhaji, Mixed Salad, Rijst, Nanbrood Dessert: naar keuze Nieuwe Markt 10, Zwolle, Tel. (038) 422 25 00, www.kohinoorzwolle.nl (loopafstand NS station 10 minuten, betaald parkeren, Burg. van Rooyensingel op 5 minuten loopafstand van het restaurant)

1000e TWITTERVOLGER HOTEL LUMEN! Voor de 1000e twittervolger van Hotel Lumen wacht een aardige verrassing. Wat dat is? Misschien wel een fotoshoot arrangement (drankje bij aankomst, overnachting met ontbijt, fotoshoot en late check-out) waarmee het hotel gasten in de spotlights wil zetten. Dit arrangement kost overigens € 99,- p.p. Hotelmanager Jean Jacques Jouret (zie foto) verklaarde onlangs in Dichterbij, het Rabobank Magazine, dat geld niet zijn drijfveer is. “We werken hard omdat we er voldoening uit halen”, aldus Jouret en levenspartner Janet****ZWOLSE SENIORENMUZIKANTEN! De stad staat aan de vooravond van een muzikale seniorenhausse. Na Hans La Faille (zie interview) mag ook Bluespick het magische getal van 65 achter zijn naam plaatsen. En er volgen dit jaar nog meer. Omroep Max zal er blij mee zijn!****

FUSION OF TICKETS! Nu de line-up van de vierde editie van Fusion of Dance, zaterdag 19 mei 2012 op de Wijthmenerplas, bekend is gemaakt zal er ongetwijfeld een ware run op de tickets ontstaan. De early birds waren binnen een dag uitverkocht. Met het fantastische weer (zie foto Alain de Jong), de waanzinnig goede sfeer en de vette shows van voorgaande jaren nog vers in het geheugen gaat FoD 2012 op voor een nieuw bezoekersrecord. De organisatie verwacht dit jaar de grens van 20.000 bezoekers te bereiken. Tot 13 mei zijn er discounttickets (€39,50) verkrijgbaar bij een van de 400 Primera winkels. Daarna gaat de prijs omhoog naar € 47,50 om uiteindelijk aan de deur (mits nog verkrijgbaar) €55,00 te betalen. Alle genoemde prijzen ex fee. Oh ja, wil jij de namen van de ruim 90 dj’s verdeeld over negen podia weten? Kijk op www.fusionofdance. **** nl ****KROEGENTOCHT NEDERLAND ONTDEKT ZWOLLE! In negen steden gebeurt het al en Zwolle staat op de nominatie om bij dat rijtje aan te sluiten: een tocht langs gezellige kroegen met veel kortingsvoordeel. Georganiseerd door Kroegentocht Nederland. Een viertal deelnemers heeft zich inmiddels gemeld****EVEN DANSEN INTRODUCEERT DE TWEURIE! In de Twitter hoofdstad van Nederland komt Even Dansen met de Tweurie: een drankje voor een eurie! In het weekend, duurt twee uur en op vertoon van de tweurie tweet****

Boertienfoto DJ CONTEST CASTELEYN! CASTELEYN Eind april vindt voor de vijfde keer de jaarlijkse DJ Contest in café de Casteleyn plaats. De winnaar krijgt als hoofdprijs een optreden tijdens Fusion of Dance Indoor 2012. Deelnemers worden beoordeeld op techniek, interactie, muziekkeuze en hun promotie waarvoor zij van de organisatie een budget krijgen. DJ Rahoel (links op de foto) was een van de vorige winnaars en is dit jaar jurylid. “Meedoen aan de contest was voor mij een leuke en leerzame ervaring. Mijn prijs was draaien bij Free to Dance. Momenteel ben ik meer achter de schermen actief met het produceren. Binnenkort komt mijn eerste release”, zegt Rahoel die als poedermaker bij een babyvoedingproductiebedrijf een alleraardigste baan heeft. Wil jij meedoen aan de contest, mail dan naar Zoran@casteleyn.nl . Er zijn nog een paar plekken vrij****BORIS NAAR DE BELG! De jonge democraten van D’66 hebben 2e kamerlid Boris van der Ham gestrikt voor een gastoptreden op dinsdag 3 april (aanvang 20.00 uur) in de Belgische Keizer. Gespreksonderwerp is het onderwijs, gevolgd door een debat. De toegang is gratis en na afloop is er een democratisch borreltje****Toedels

9


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

Wil je ook werken in een Zwolse wijk, bij de mensen thuis? Dan nodigen wij je van harte uit te solliciteren op deze vacature.

GENOMINEERD

Verpleegkundige in de Wijk V&V Team Zwolle (urenaantal is bespreekbaar)

Wijkziekenverzorgende V&V Team Zwolle (urenaantal is bespreekbaar) Meer informatie? Neem contact op met Mijnie Jansen, manager V&V, Tel. (0570) 51 83 13 / 06 30 72 30 58. Of kijk op www.werkenbijcarinova.nl Wij zoeken ook nog:

Oproepkrachten & Vakantiekrachten Kijk voor meer info op www.werkenbijcarinova.nl

Carinova

Postbus 49 8100 AA RAALTE

T 0900 86 62 (lokaal tarief) E info@carinova.nl

Steunpunt Informele Zorg

Schitterende mensen,

Carinova is een brede, vernieuwende zorgorganisatie met een sterke, lokale verankering. Carinova is met ca. 5000 medewerkers actief op vier zorggebieden: Thuiszorg, Woonzorg, Huishoudelijke Hulp en Jeugd- en Maatschappelijke Zorg. Vanuit onze visie van “Vertrouwd dichtbij” zoeken wij regelmatig nieuwe medewerkers. Naast de vereiste kennis en kunde vindt Carinova eigenschappen als betrokkenheid, professionaliteit en passie belangrijk. Wij zijn dit aan onze cliënten verplicht.

word ook vrijwilliger!

Wie maakt mevrouw S. blij? Zij is begin vijftig en heeft C.O.P.D. Ze is niet erg mobiel waardoor ze haar sociale contacten niet goed kan onderhouden en veel alleen is. Ze is gek op haar hondjes, houdt van gezelligheid, winkelen en creatieve dingen. Ze zoekt een vlot en enthousiast type. Wie wil met mevrouw F. gaan fietsen? Ze is zeventig jaar en is slecht ter been en heeft soms last van haar ogen. Ze wil graag af en toe er op uit, heeft een mooie driewieler gekregen van de gemeente maar durft niet alleen te fietsen. Haar voorkeur gaat uit naar een vrouwelijke vrijwilliger. R. is een vrouw van 80 jaar die soms wat vergeetachtig is. Mevrouw is op zoek naar een vrijwilliger die 1x per week even langs komt voor een praatje, een boodschap of een wandeling met de hond.

Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl

Wie wil in het voorjaar wekelijks wandelen of fietsen met een dementerende meneer? Steunpunt Informele Zorg (SIZ) zet vrijwilligers in om mantelzorgers te ontlasten en zorgafhankelijke of eenzame mensen de mogelijkheid te bieden om langer thuis te blijven wonen. Bel voor meer informatie (038) 422 52 00 Vrijwilligerscentrale Zwolle – Steunpunt Informele Zorg www.informelezorgzwolle.nl / info@informelezorgzwolle.nl

KOM NAAR DE OPEN DAGEN 22 t/m 25 maart donderdag vrijdag zaterdag + zondag

10.00 - 21.00 uur 10.00 - 17.00 uur 10.00 - 16.00 uur

Profiteer van aantrekkelijke acties:

• 20% KORTING OP ZONWERING bij aankoop van aluminium of kunststof kozijnen.

• GRATIS PLISSÉ HORDEUR bij aankoop van schuifpui of tuindeur.

15 AR IE JA ANT GAR + GRAT 2-JA

ARL

Informeer bij onze adviseurs naar de actievoorwaarden.

KEU

IS

IJKS

RING

E

Loop gewoon eens binnen om te zien hoe mooi onderhoudsarm kan zijn. U bent van harte welkom en de koffie staat klaar!

Kijk op schipperkozijnen.nl voor ons volledig ontzorgpakket.

Wat gaat u doen deze zomer? verzekerde garantie

Ontzorg uw woning: nooit meer schilderen!

Showroom 038 465 56 22 Ceintuurbaan 24 in Zwolle Ook in Amstelveen, Gouda, Groningen en Opmeer

10


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

11

BINNENKORT

20 maart 20.15 uur

In Ongenade

Voor tips en nieuw

Toneelgroep Amsterdam 22 maart 20.15 uur

Thaiboxverdriet Toneelmakerij

23 maart 20.15 uur

Bluesnight www.odeondespiegel.nl

VERWACHT WO 21-03 PO’GIRL (in Odeon) DO 22-03 SABOTAGE VR 23-03 LA BOUTIQUE FANTASTIQUE ZA 24-03 DEEP VR 30-03 BLAUDZUN (UITVERKOCHT) ZA 31-03 ZATERDAGNACHTKOORTS met JEROEN VAN INKEL ZA 31-03 GREG HOLDEN (UITVERKOCHT) DO 05-04 CANDY DULFER & BAND VR 06-04 KENSINGTON ZA 07-04 DE BEER DIE GEEN BEER WAS ZA 07-04 UNIVERSITY OF DANCE DO 12-04 IAN SIEGAL VR 13-04 HEIDEVOLK ZA 14-04 MR. POLSKA ZA 14-04 SABOTAGE DO 19-04 NITS VR 20-04 ALAIN CLARK (Try-Out) ZA 21-04 CARL PALMER BAND (ELP) ZA 21-04 SUPERSTIJL ZO 22-04 FINK (UITVERKOCHT) DO 26-04 MOTION CITY SOUNDTRACK (USA) DO 26-04 SABOTAGE VR 27-04 HANS LA FAILLE’S SHOWBIZZ BLUESBAND + BOEKPRESENTATIE ZA 28-04 BERTOLF ZO 29-04 DEEP ZA 05-05 SABOTAGE DO 10-05 DE STAAT VR 11-05 GRUPPO SPORTIVO WO 16-05 POPQUIZ MARATHON VR 18-05 KONTRUST DO 24-05 TIM CHRISTENSEN AND THE DAMN CRYSTALS VOLLEDIGE PROGRAMMA EN TICKETS: WWW.HEDON-ZWOLLE.NL

Bomvol weekend in Popfrontcafé ZWOLLE - Het Zwolse podium Popfront heeft komende weekend een gevarieerd programma voor de boeg. Vrijdag 23 maart wordt het weekend vanaf 14.00 uur ingeluid met ‘Vrijdagmiddag Popfrontcafé’, waarin muzikanten en liefhebbers kunnen genieten van showcases van pop- rockformaties Through Time en Chariton. Vanaf 21.00 uur steekt PleaSe! van wal met een spannende mix van hiphop, funk, soul, jazz en pop. Zaterdag 24 maart vanaf 22.00 uur komen liefhebbers van dancehall en reggae aan hun trekken met een nieuwe editie van ‘Reggae Yard’. De entree is gratis.

sm

ail naar: Voor tipb. sw enilb nieer uwin s ma il br naar k@ : ug m ed ia.nl b.wilberink@brug media.nl

Het SPEELT in Swolle Foto-expo van burgemeester en wethouders in Odeon ZWOLLE - In de foyer van theater Odeon is een expositie te zien van foto’s van het college van burgemeester en wethouders. De serie is gemaakt door fotografe Ingeborg Lukkien, in samenwerking met styliste en visagist Irene Vlasblom. De foto’s zijn op geheel originele wijze gemaakt. Voor de serie hebben Ingeborg en Irene zich laten inspireren door schilderijen van Rembrandt. Niet alleen met de lichtinval werd rekening gehouden, ook werden de burgemeester en wethouders in stijl aangekleed. Daarnaast komt in iedere foto een onderdeel uit de portefeuille van de gefotografeerde terug. Zo is de burgemeester met een oude stadssleutel te zien, de wethouder van economie met een stapel geld en een antieke kassa en de wethouder van sport houdt een paar oude schaatsen vast. De serie is vorig jaar gemaakt in opdracht van het Stedelijk Museum. Toen was deze te zien in de expositie State of Art, een

mogelijkheid voor jonge, nieuwe en talentvolle kunstenaars om hun kunst te laten zien. Hier hingen niet alleen foto’s, maar ook schilderijen en beeldhouwwerken. Via een tussenpersoon is de serie uiteindelijk in theater Odeon terecht gekomen. De plek waar de foto’s hangen in theater Odeon, hebben Lukkien en Vlasblom zelf uitgekozen. Door de foto’s vinden zij de plek nu helemaal ‘af’. Toch bleef tegenover de kassa nog een plek over. Speciaal hiervoor hebben zij nog twee werken gemaakt. Het zijn foto’s van een professioneel model, in dezelfde stijl als de foto’s van het college, “maar dan heel vrouwelijk, spannend

Buro Ruis nieuwe naam voor Studentertainment en Grasweek ZWOLLE - Buro Ruis is de nieuwe naam van cultureel podium Studentertainment en de Grasweek. “Buro Ruis moet uitgroeien tot een entiteit die de ruis tussen (nieuwe) studenten en de stad Zwolle, met al haar (culturele) activiteiten, wegneemt”, aldus de organisatie. “De naam staat voor een bruisend studentenleven en de introdagen worden dan ook omgedoopt tot ‘Bruisweken’. Daarmee sluit de naam tevens aan bij de ambities van de Zwolse 8 en de Gemeente Zwolle.” Nadat bekend werd dat Studentertainment de organisatie van de studenten introductieweken in handen zou krijgen, werd snel besloten om over te gaan op een nieuwe naam. “Door te kiezen voor een naamgeving met een overduidelijke link tussen de introweken en de activiteiten door het jaar heen, ontstaat een herkenbaarheid waardoor studenten vanaf het moment dat ze naar Zwolle komen weten wat Buro Ruis is en wat voor activiteiten ze organiseert”, vertelt een medewerker. “De naam Buro Ruis is studentikoos, krachtig, bondig, gedurfd een tikkeltje eigenwijs, goed te onthouden en over de uitspraak is geen twijfel mogelijk. Tevens is de naam niet onderhevig aan hype(s) en

tijdsgeest en daarmee bestendig voor een lange toekomst.” De introductieweek, bekend onder de noemer Grasweek, wordt voortaan verspreid over een periode van drie weken onder de naam ‘Bruisweken’. Waarbij in week 34 de introductie voor hbo-studenten plaatsvindt, week 35 de studentenverenigingen de ruimte krijgen om hun introducties te doen gevolgd door activiteiten voor alle (nieuwe) studenten in week 36. Tijdens de gehele periode worden activiteiten verzorgd voor alle nieuwe studenten. Ook wordt in het programma aansluiting gezocht met diverse samenwerkingspartners waaronder het Stadsfestival. Studentertainment bestaat al langere tijd als aanjager van het culturele aanbod voor hbostudenten. Vanaf heden worden hier ook de mbo-studenten aan toegevoegd. Daarmee hoopt Buro Ruis de spin in het web van activiteiten voor alle studenten in Zwolle te worden.

Burgemeester Henk Jan Meijer. Foto: Ingeborg Lukkien

en een beetje ‘edgy’”, aldus de twee. Hiermee willen zij het werk laten waar zij zich voornamelijk

mee bezig houden, namelijk modefotografie. De expositie is te zien tijdens openingstijden van

Derde editie Broeikas gaat weer van start ZWOLLE - In theater Odeon vindt maandag 26 maart van 20.00 tot 22.00 uur de presentatie plaats van de derde editie van Broeikas. Dit is een open podium voor jong talent. Het publiek krijgt een avondvullend programma voorgeschoteld met onder andere live muziek, stand up comedy, rap, zang, beatbox, taal en streetdance van Muzerie en Kunstbende voor jong talent bij Talentstad. De Talentstad-jongeren werden twee dagen professioneel gecoached door onder andere rapper Junte Uiterwijk, zangeres Esther Groenewoud en comedy coach Malinca Verwiel. De hosting van de avond is dit jaar in handen van rapper Sticks en Renate Wennemars. Broeikas is maandag 12 maart gestart met het eerste coaching-

moment. De tweede coaching vindt vandaag (maandag) plaats. De leerlingen konden zich afgelopen weken inschrijven voor de categorieën songwriting, dj, rap, streetdance, breakdance, video/ animatie, presentatie/host, standup/cabaret en decor. Dit jaar was er een recordaantal aanmeldingen. Negentig leerlingen gaven zich op ten opzichte van 65 in 2011. Kunstencentrum Muzerie, Kunstbende Overijssel en Talentstad willen met dit project een podium bieden aan getalenteerde jongeren door ze te coachen en een plek te geven waar zij zichzelf aan het publiek kunnen presenteren.

Po’Girl speelt in Odeon ZWOLLE - Zwols poppodium Hedon en Odeon De Spiegel Theaters presenteren woensdag 21 maart een concert van het Canadese Po’Girl in Odeon. Frontvrouwen Allison Russell en Awna Teixeira weten te imponeren met hun harmonieuze samenzang. Meer dan ooit te voren geeft het duo op hun laatste werk ‘Follow Your Bliss’ een integere en persoonlijke twist aan de vrolijk mix van soul, jazz, folk en pop. Met gitaar, banjo, accordeon, klarinet, staande bas en hemelse

samenzang smeden zij diverse muzikale invloeden zoals, folk, americana, blues, jazz, soul, gypsy en pop samen tot één geheel. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 17,50 euro (exclusief 1 euro servicekosten). Kaarten zijn te bestellen via www.hedon-zwolle. nl, of te koop bij Plato en VVV in Zwolle.


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

GroenRijk20 jaar

12

Gratis cadeaubon 2,50 voo t.w.v. r betalende iedere kla te bestede nt, nb je volgend ij e aankoop!

en 29 jaar tuincentrum Hattem Kom 22, 23 en 24 maart profiteren van mooie aanbiedingen!

1983

Bezoek ons 15.000 m2 tuincentrum Groot assortiment tuin- en kamerplanten, potterie, houtwerk, dierbenodigdheden/tropische vissen, vijverartikelen en tuinaccessoires. Vakkundig advies, aantrekkelijke prijzen, ruime parkeergelegenheid. Wij hebben het grootste assortiment van de regio met o.a. rozen, sierbomen, fruitbomen, vaste planten, kamerplanten, huis/tuindecoratie.

In 1983 zijn wij als klein tuincentrum de Conifeer begonnen en inmiddels zijn wij uitgegroeid tot het sfeervolle GroenRijk Hattem. Nu bestaan wij al weer 29 jaar en dat vieren we wij op 22, 23 en 24 maart. Vier met ons mee en profiteer van onze aantrekkelijke aanbiedingen!

Speciale aanbiedingen Thuja ‘Brabant’

Lavendel

Hoogte 80-100 cm. Per stuk 5,95

Per stuk 1,25

10 voor

Prijskraker

50,-

10 voor Prijskraker

11,-

Haagbeplanting Berberis, Liguster of haagbeuk.

✁ Tegen inlevering van deze bon ontvang je bij de kassa een tray met 10 violen

GRATIS!

Heide

10 voor

Diverse soorten. Per stuk 0,95

9,-

Bomen O.a. Bolesdoorn, Catalpa, Leilinde, Dakplataan.

19,95 Naam:

...................................................................................................

Adres:

Tuinaarde

Potgrond

Fruitbomen

................................................................................................... ...................................................................................................

Woonplaats:

...................................................................................................

Emailadres:

...................................................................................................

Voor binnen en buiten in bloempotten en bloembakken. Zak 30 liter 4 voor

Diverse soorten.

Postcode:

Geschikt voor ophoging en structuurverbetering. Zak 30 liter

10 voor

6,

95

5,-

Zuiderzeestraatweg 21 A • Hattem 038-4443748 • www.groenrijk.nl

vanaf

6,95

Op onze dierenafdeling: tropische- /vijvervissen altijd 5 halen, 4 betalen! (van dezelfde soort)

GroenRijk Hattem

1,95

Meer dan 5 0 soorten!

vanaf

Alleen geldig bij GroenRijk Hattem.

vanaf


ACTUEEL

maandag 19 maart 2012

Matthäus Passion in de Grote of St. Michaëlskerk

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

‘Lijdenstijd wordt steeds intensiever beleefd’

Alzheimercafé zoomt in op recht oudere

(door Christiaan Schutte)

ZWOLLE - Het Alzheimercafé in Zwolle bespreekt op dinsdagavond 20 maart van 19.30 tot 21.30 uur juridische zaken.

ZWOLLE – De eerste eigentijdse passie die in Nederland meer dan een miljoen televisiekijkers trok (The Passion), was die van vorig jaar in Gouda. Dit jaar is Rotterdam aan de beurt als stad voor een vertolking van het lijdensverhaal van Jezus. Zwolle is echter alweer toe aan haar eigen derde editie. Die anders dan de nationale passie dicht bij het oorspronkelijke Bijbelverhaal blijft.

ZWOLLE - De Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach wordt op zaterdag 31 maart uitgevoerd in de Grote of St. Michaëlskerk van Zwolle. Vanaf de eerste noten tot het slotkoor heeft Bach door het spelen met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Mattheüs.

Het lijden van Christus wordt herdacht en wie dat wil kan een levensgroot kruis –dat weliswaar is gemaakt van licht hout maar toch best nog wel zwaar is- een stukje dragen. De eerste passie in Zwolle, die net zoals dat bij de komende het geval zal zijn, eindigde bij de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek (Peperbuskerk), voltrok zich in een grauw decor met slecht weer.

Los van religieuze noties en bespiegelingen is het stuk van de meester uit Leipzig één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek. Het koor Arise uit Kampen brengt, onder leiding van dirigent Wolfried Kaper, in samenwerking met het Kampen Boys Choir dit bijzondere werk ten gehore. Het concert wordt begeleid door het Ensemble Conservatoire.

Prominent Niettemin waren er veel deelnemers en trok de tocht met name in de binnenstad veel bekijks. De tweede editie werd minder goed bezocht en baarde eveneens minder opzien. Wat het deze keer wordt, durft organisator Mink de Vries niet te voorspellen. “De eerste keer was het nieuw en keken mensen er echt van op. Nu is het minder nieuw en heb je bovendien de landelijke passie, die Nederlanders meer bekend

De deuren van de Grote Kerk gaan open om 18.30 uur en het concert begint om 19.00 uur. Voor deze speciale avond wordt de kerk op een bijzondere wijze uitgelicht. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via de VVV Zwolle en via de site van www. arisekampen.nl of www.grotekerkzwolle.nl.

13

‘Wie dat wil kan een levensgroot kruis een stukje dragen.’

heeft gemaakt met een fenomeen dat bijvoorbeeld in Latijnse landen een veel prominentere plek inneemt.” Daar zijn het veelal Rooms-katholieke gelovigen die meelopen, maar wat De Vries opvalt is dat aan de Zwolse tocht, die op 6 april om 10.00 uur begint op Bergklooster, ook menig protestant meedoet. Ervaren “Dat zou vroeger niet snel zijn gebeurd. We leven in een beeldcultuur en dat merk je ook in protestantse kerken, bijvoorbeeld doordat er schilderijen met een religieus karakter worden geëxposeerd. Wat ook zeker meespeelt is dat mensen in deze individualistische wereld het geloof willen ervaren. De lijdenstijd, Goede Vrijdag en Pasen worden intensiever beleefd bij zowel protestanten als

JOUW EERSTE WONING?

Rooms-katholieken.” Met de eerste nationale passie, waarin zanger en tekstschrijver Syb van der Ploeg op Witte Donderdag de rol van Jezus vertolkte en niet op een ezel maar een fiets de stad binnenkwam, werden ook veel nietchristenen bereikt. “Het is prima om het verhaal op eigentijdse wijze te vertellen”, vindt De Vries, maar daarin zit volgens hem wel het verschil met de veel kleinere Zwolse versie. Meelijden “De eerste keer in Zwolle waren er Congolese nonnen bij. Zij vonden het juist mooi dat het zulk slecht weer was, omdat dat een sfeer oproept van meelijden. Dat is waar het met deze passie ook meer om gaat. Wel is het leuk dat iets dat we in Zwolle al deden op de nationale televisie is te zien.”

29 03 2012

De eerste stap in het basisonderwijs is belangrijk. Maak daarom kennis met de basisscholen van Vivente. Wij zien u graag op de

OPEN DAG

GRATIS INFORMATIEAVOND VOOR BEGINNENDE HUIZENKOPERS Stichting Starter organiseert voor de starters op de woningmarkt op 29 MAART in ZWOLLE het Starterscafé. De Stichting heeft als doel de starters op de woningmarkt te informeren. Door middel van het organiseren van startersavonden krijgen starters de mogelijkheid eens te komen praten met onafhankelijke deskundigen op het gebied van woningfinanciering, makelaardij en notariaat.

christelijke basisscholen DONDERDAG 22 MAART

WIL JIJ JE EERSTE HUIS KOPEN? Kom dan langs voor informatie en een eerste kennismaking tijdens dit gratis inloopmoment. Er ligt een informatiepakket voor je klaar. GRAAG TOT 29 MAART!

van 10.00-12.00 en 13.30-15.00 uur

Samen met uw kind kunt u vrij rondkijken in de school, bij groepen binnenlopen en lesmateriaal bekijken. Schikt het tijdstip u niet? U kunt bellen voor een afspraak!

ZWOLLE DATUM: DONDERDAG 29 MRT TIJD: 19:00 - 21:30 LOCATIE: CAFÉ DE HETEBRIJ NIEUWE MARKT 9

Op www.vivente.nu vindt u meer informatie en kunt u doorklikken naar de websites van de scholen. Vivente scholen: ▪ De Aquarel ▪ Kon. Emma Daltonschool De Ark ▪ De Matenburcht De Bron ▪ De Morgenster Het Carillon ▪ Het Mozaïek De Duyvencamp ▪ Het Stroomdal De Ichthus ▪ De Wendakker De Klokbeker ▪ De Zevensprong ▪ Veerezon (i.s.m. Landstede en Catent)

MELD JE NU AAN OP JOUWEERSTEWONING.NL EERLIJKE VOORLICHTING EN INFORMATIE BIJ DE AANKOOP VAN JOUW HUIS. DEELNEMENDE PARTIJEN: Café De Hetebrij

Café De Hetebrij Nieuwe Markt 9 8011 PE Zwolle 038-4217526 cafedehetebrij@home.nl www.dehetebrij.nl

LANDELIJKE SPONSORS:

Een medewerker van Alzheimer Nederland komt dit toelichten en kan vragen hierover beantwoorden. De avond is bedoeld voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Er wordt met elkaar over dit thema gesproken en ervaringen worden uitgewisseld. In het Alzheimercafé zijn altijd hulpverleners aanwezig waaraan de bezoekers vragen kunnen stellen. Wie meer wil weten over het Alzheimercafé of vragen heeft over dementie kan terecht bij Alzheimer Nederland afdeling IJssel-Vecht: 06 - 155 72 759. Het Alzheimercafé is een initiatief van Alzheimer Nederland afdeling IJssel-Vecht, Dimence Zwolle, Steunpunt Informele Zorg en Stichting Welzijn Ouderen Zwolle.

UW KIND ONZE TOPPER!

STICHTING STARTER ORGANISEERT HET STARTERSCAFÉ OP:

ZWOLLE

Het Alzheimercafé wordt gehouden in de ‘Bakhuuszaal’ van restaurant De Handschoen aan de Nieuwe Deventerweg 103 in Zwolle. De zaal is om 19.00 uur open, het officiële programma begint om 19.30 uur. Wanneer iemand zijn eigen belangen niet meer goed kan behartigen, welke mogelijkheden zijn er dan? Zaken als testament, bewindvoering, mentorschap en curatele komen aan de orde.

Kernwaarden ▪ Ieder mens is een parel in Gods hand ▪ Leven doen we met elkaar ▪ Verantwoordelijkheid dragen we samen ▪ Leren doen we in een veilig schoolklimaat ▪ Onderwijs houden we in beweging


m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

www.deswollenaer.nl

Goed voorbereid op huizenjacht Kom naar de SNS Winkel voor advies en een boekje vol tips* * Op = Op. Vraag naar de voorwaarden.

Laat je in de SNS Winkel informeren over het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Dan kun je gericht op zoek naar een huis. Dat scheelt weer teleurstelling achteraf.

Ook als je jouw droomhuis hebt gevonden, ben je welkom in de SNS Winkel. Dan kijken we samen welke hypotheek het beste bij je past.

Melkmarkt 31 8011 MA Zwolle

� van huizenzoekers

14


www.deswollenaer.nl

maandag 19 maart 2012

15

Afscheid nemen Afscheid •Afscheid •Afscheid •Afscheid •Afscheid •Afscheid •Afscheid •Afscheid •

Zorg voor uw uitvaart

Steenhouwerij Beernink verstaat het ambacht

www.geertvandebelt.nl

Vraagje: ‘Is het nou een moeilijk beroep?’ Als je voor het vak van uitvaartbegeleidster hebt gekozen, krijg je heel vaak de vraag van mensen of het een zwaar beroep is. Veel mensen kunnen zich er weinig tot niets bij voorstellen dat je dag in dag uit bezig bent met verdriet, afscheid nemen en de dood. Ik leg dan uit dat het veel voldoening geeft om mensen, juist in de heel moeilijke tijd van afscheid nemen, bij te staan. Er komt heel veel op naasten afRust, in deruimte dagen na overlijden. Als er 2 november eneen zorg van niemand is die mens de familie begeleidt en namens hen tot mens optreedt, zouden ze met veel verschillende instanties Vandaag op Allerzielen bestaat Meander uitvaartverzorging, contact moeten hebben: de gemeente, een kerk, opgericht door Marjon Klaassen, precies 15 jaar. drukker voor de kaarten, Wij staaneen voorkistenleverancier, een persoonlijke wijze een van afscheid nemen. de begraafplaats of crematorium, een bloemist, een Al 15 jaar bieden wij een stevige bedding aan krant voor een advertentie en ga zo maar door. De stroom van emoties en keuzemomenten. taak van de uitvaartbegeleidster is om alle wensen 31, 8012 XH Zwolle vanZonnebloemstraat de familie voor detuitvaartrituelen boven water te e info@uitvaartverzorging-meander.nl 038 - 453 63 20 w w w. krijgen u i t v a aen r t vte e rinventariseren z o r g i n g - m e a(wat n d evaak r. n l al heel moeilijk is voor de naasten door de chaotische sfeer die ze meestal ervaren) en ervoor te zorgen dat alles in orde komt, zodat ze maar met één persoon in gesprek hoeven. Dat geeft – althans, daar streven we iedere keer weer naar en gelukkig lukt dat meestal - de rust en veiligheid voor de families waar ze zo’n behoefte aan hebben. Een soort loketfunctie dus. Daarnaast kunnen wij hen in emotionele zin ondersteunen en bijstaan en ook dat is een heel mooie kant van ons beroep. Vaak gaat dat alles in pais en vree, soms zijn er conflicten en nemen we ook de taak op ons om intermediair voor de betrokkenen te zijn. Ik ervaar het beroep zelf echter niet als heel zwaar, omdat het mijn werk is en niet mijn verdriet.

Jaar15

06 - 16 94 56 46

dag en nacht bereikbaar

Een bezoek aan een grafmonument mag een moment van bezinning zijn, een moment waarbij de goede herinneringen aan de overledene boven komen. Dat is de visie van Steenhouwerij Beernink, onderdeel van Cuperus steenhouwerijen.

Iedere uitvaart uniek. Yarden Yarden Overijssel Hoe gewoon u zichzelf misschien ook voelt, u heeft bijzondere wensen. Ook als het om uw uitvaart gaat, of de uitvaart van uw naasten. Bij u in de regio kunt u vertrouwen op de deskundigheid van onze uitvaartverzorgers.

Willem ten Have, Andre van den Burg en Eelke Lap

Melding overlijden: 0800 - 8192 Algemene informatie: 0800 - 1292 (ook indien u niet of elders bent verzekerd)

Yarden Uitvaartzorg Overijssel Willemsvaart 2, Zwolle

Yarden Uitvaartzorg werkt volgens het keurmerk uitvaartzorg

Na de Tweede Wereldoorlog in Zwolle begonnen, is Beernink een begrip in de regio. “Sinds een jaar of vijftien doen we uitsluitend grafmonumenten”, vertelt steenhouwer Aart Elkink. Waar veel klanten kiezen voor een min of meer standaard grafsteen, is Beernink ook nog het adres voor mensen die iets extra’s willen. “Wij kunnen maatwerk leveren”, benadrukt Elkink. “Mensen kunnen met een eigen ontwerp komen en we denken samen over de technische realisatie van het geheel; we proberen samen met de klant het idee te vertalen in steen. Als we er mee bezig zijn, geven we nog de gelegenheid het halffabrikaat te bekijken. Zijn er dan nog wat aanpassingen gewenst, dan kunnen we die alsnog verwerken.” De steenhouwer ziet dat de eenvoudige trend met standaardmaten uit de jaren zestig en zeventig wordt losgelaten. “Mensen willen zich onderscheiden en kiezen meer en meer een eigen invulling voor hun verdriet. Dat uit zich in meer kleur, andere lettertypes en combinaties met andere

materialen als glas, roestvrij staal en cortenstaal.” Dankzij betere transportmogelijkheden zijn er sinds eind jaren tachtig volgens Elkink meer natuursteensoorten op de markt. Een deel ervan, waaronder het groene Diabas, importeert Beernink zelf. “Alle werkzaamheden in Diabas voeren we zelf uit, vanaf de ruwe plaat tot  plaatsing van het monument. We hebben steenhouwers in dienst die het letters en ornamenten hakken nog verstaan”, besluit Elkink.

Hoe groot het verschil is tussen iemand bijstaan en het verdriet zelf ervaren, heb ik al een aantal keer ontdekt in mijn leven. De vreselijkste keer toen, inmiddels 15 jaar geleden, mijn oudste zoon overleed. Deze week ervaardde ik het toen een nichtje van mij volledig onverwacht overleed op 42-jarige leeftijd na een simpele meniscusoperatie. Terwijl ik, als het ‘alleen’ om werk gaat, zelfverzekerd op pad ga om de uitvaart te regelen, vlogen me dit keer allerlei vragen paniekerig door het hoofd met steeds hetzelfde thema: ‘hoe pakken we dit in vredesnaam allemaal aan’? De onzekerheid en ongerustheid was groot, de mogelijkheid om geconcentreerd lijstjes te maken van alle punten die besproken moesten worden klein. Ik heb dan ook uiteindelijk een collega binnen de uitvaartonderneming gevraagd de uitvaart te regelen. Inmiddels heb ik er alle vertrouwen in dat er komende zaterdag (afgelopen zaterdag als u dit leest) een heel mooi afscheid is. Waar ik heel erg ga huilen en dat is héél anders dan wanneer ik aan het werk ben.

Steenhouwerij Beernink (Verkoop en showroom) Galvaniweg 4a                                                          Brenda Koper, uitvaartbegeleidster bij 8013 RG Zwolle                                                      Meander 038-4536320 (038) 460 21 11                                                        Uitvoering en verkoop Steenhouwerij Beernink Hattem 3e Industrieweg 3 8051 CL Hattem   (038) 444 29 92 www.gedenkteken.info beerninkhattem@magmanet.nl beerninkzwolle@magmanet.nl

Bloemen spreken een taal. Samen met u leggen wij de emotie erin. Het adres voor al uw rouwbloemwerk. *** Al 25 jaar vakbekwaam bloemverwerkers *** tevens Emma Bridgewater - dealer Diezerkade 7 8021 CW Zwolle tel. (038) 4525200 www.sjefmulder.nl info@sjefmulder.nl

Rust, ruimte en zorg van mens tot mens Wij zijn de uitvaartorganisatie die staat voor een persoonlijke wijze van afscheid nemen. Wij helpen bij het vormgeven en uitvoeren van een unieke en passende wijze van uitvaart en rouwbegeleiding. Voor u en voor ons heel belangrijk. Meander uitvaartverzorging, in 1996 gestart door Marjon Klaassen, biedt u een stevige bedding aan de stroom van emoties en keuzemomenten. Zonnebloemstraat 31, 8012 XH Zwolle e info@uitvaartverzorging-meander.nl t 038 - 453 63 20

w w w. u i t v a a r t v e r z o r g i n g - m e a n d e r. n l


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

Topkwaliteit producten met de service en garantie van Expert! Inbouwen?

Doen we! NU

VAN 799.-

499.-

549.PHILIPS 81 cm Full HD LED-TV

VAN 399.-

299.-

NU

999.SMART TV

SONY 102 cm Full HD 3D LED-TV

INDUCTIE 32PFL3517. • Draadloos te verbinden met optionele draadloze USB-adapter • Smart TV • DLNA KDL40HX750.INBOUW • Motionflow XR 400 Hz • Opnemen naar USB HDD • 2D naar 3D conversie KOOKPLATEN VANAF 399.voor het delen van foto’s, muziek en films op uw TV • WiFi • BRAVIA internet video • DLNA • 4x HDMI • Energieklasse A

AEG inbouwvaatwasser

NU

99.-

F55010VI. Met watersensor, 5 afwasprogramma’s, startuitstel, Aqua-control en ruimte voor 12 standaard couverts. • Energieklasse A NU MET GRATIS 4 EXTRA CARTRIDGES 95 T.W.V.

28.

ETNA keramische inbouw kookplaat

T266. Met 4 x 2800 watt kookzones, restwarmte indicatie per zone, kookwekker, uitschakeltimer en boostfunctie. • Tip toets bediening

Wij leveren en plaatsen alle merken inbouwapparatuur

HP all-in-one printer met WiFi

5510EALL. • Draadloos printen met HP Auto Wireless Connect • Mobiel printen met HP ePrint • Print foto’s zonder witrand • Extra zuinig dankzij gescheiden cartridges

• Eigen servicedienst

Expert Witgoed V.d. Capellenstraat 145, Zwolle • Gratis parkeren (038) 4654106 Van experts kun je meer verwachten. Van experts kun je meer verwachten. • Vrijdag koopavond

Eigen technische dienst • Gratis parkeren • Vrijdag koopavond Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijnen geldig zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m zaterdag 24 maart 2012. Prijs- en modelwijzigingen eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig zolang de voorraad strekt. Genoemde prijzen zijn exclusief verwijderingsbijdrage.

HAH-adv. 260x292mm h - Full Colour - week 12

InbouwAdv. - 125x193mm h - ZW/PMS021 - week 50

VAN 429.-

399.TOSHIBA 15,6” laptop

C660D-1C7. • AMD E300 processor • 4 GB geheugen • 320 GB harde schijf • AMD HD6310 grafische kaart • LED-scherm

16


ACTUEEL

Toonkunstkoor Caecilia zingt de Matthäus Passion ZWOLLE - Toonkunstkoor Caecilia brengt op woensdag 28 maart de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach ten gehore in de Dominicanenkerk in Zwolle.

De eerste uitvoering van de Matthäus was in 1727 of 1729. Na een aantal wijzigingen door Bach vond de compositie in 1736 zijn definitieve vorm. De Matthäus Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus, verbonden aan de passietijd in de aanloop naar Pasen. Caecilia heeft de Matthäus voor de eerste keer uitgevoerd in 1918 en deze uitvoering past dus in een bijna 100-jarige traditie. Dirigent Dick Dijk leidt zijn vierde uitvoering van de Matthäus met Caecilia. Orkest Het koor wordt aangevuld door de meiden van Meander Vocaal, die de soprano in ripieno voor hun rekening nemen. Caecilia wordt begeleid door het Nederlands Symfonie Orkest, het Orkest van het Oosten. De aanvang van het concert is om 19.00 uur, de kerk is open om 18.30 uur. Kaarten à 30 euro zijn te koop bij de VVV, de boekhandels Jakma en Westerhof of via de website: www.caeciliazwolle. nl.

maandag 19 maart 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

Sterren kijken in de stad ZWOLLE - SolarLive houdt dit voorjaar met medewerking van V.W.S. Thales en een aantal amateur-astronomen andermaal de Assendorper Sterrenkijk Avond. Liefhebbers kunnen 30 maart in de agenda noteren.

Bezoekers kunnen vanaf 19.00 uur terecht op het manifestatieterrein in Park de Wezenlanden. Doel van deze avond is om mensen te laten zien dat sterrenkijken vanuit de stad ook nog best leuk is. Bij goede weersomstandigheden wordt er een aantal verrekijkers en telescopen opgesteld voor het publiek.“De talloze kraters en bergen op de maan zullen prachtig te zien zijn of ontdek zelf het

Foto: VWS Thales

poolkapje op Mars”, nodigt de organisatie mensen uit. Meer infor-

ZWOLLE - HeelBreed en Autisme Sportief houden voor kinderen met autisme de weerbaarheidstraining Rots & Water.

Rots staat voor je eigen weg gaan, voor jezelf opkomen en jezelf beschermen. Water staat voor in verbinding staan met je omgeving, vriendschap en communicatie. Deze training is geschikt voor zowel jongeren die wat weerbaarder moeten

Bibliotheek in wereldse sferen ZWOLLE - Op Wereldverteldag worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld.

Weerbaarder met training De training loopt van donderdag 22 maart tot en met 21 mei, plaats van handeling is het kenniscentrum van het Autisme Huis. Rots & Water is een psychofysiek weerbaarheidsprogramma waarin jongeren leren om voor zichzelf op te komen.

worden, als ook voor jongeren die (te) snel tot actie overgaan. Tijdens de training komen verschillende aspecten aan de orde, zoals sterk staan, ademkracht, lichaamstaal, lichaamshouding, grenzen ervaren, grenzen aangeven, intuïtie, mentale kracht en fysieke kracht. De inschrijving voor de weerbaarheidstraining is geopend. Aanmelden kan via a.broer@heelbreed.nl of info@ autismesportief.nl. Neem voor meer informatie contact op met Arjan Broer (www.HeelBreed.nl) of Wilco Voulon (www.AutismeSportief.nl).

matie is te vinden op de website www.solarlive.nu.

Meidendag bij Travers Welzijn ZWOLLE - Het jongerenwerk van Travers Welzijn heeft voor zaterdag 21 april de meidendag ‘All About Girls’ georganiseerd. Het is een dag voor en door meiden uit Zwolle in de leeftijd van 11 tot 21 jaar. De activiteiten worden gehouden van 14.00 tot 19.00 uur in wijkcentrum De Enk in Assendorp. Travers Welzijn heeft een gevarieerd programma samengesteld voor de meidendag. Zo zijn er activiteiten op het gebied van voorlichting, sport, recreatie, eten, drinken en beauty. De entree bedraagt 2,00 euro.

In de bibliotheek van Zwolle Zuid, vertelt Janneke Meijer verhalen over bomen. De datum 20 maart is niet toevallig gekozen: het is het begin van de lente en de herfst in respectievelijk het noordelijke en zuidelijke deel van de wereld. De hele wereld is op dezelfde dag met verhalen bezig, vertellend en luisterend. Bovendien schenkt Wereldverteldag wereldwijd aandacht aan de kunst en het ambacht van de verhalenverteller. Het thema van Wereldverteldag 2012 is ‘Bomen’. De Zwolse Janneke Meijer heeft haar leven lang al van sprookjes en verhalen gehouden. Vooral de magie ervan spreekt haar aan. Maar zij geniet ook nog steeds van de verhalen van Annie M.G. Schmidt vanwege de humor en onverwachte gedachtekronkels. Sinds haar pensionering, vijf jaar geleden, is zij zich meer gaan toeleggen op het vertellen van verhalen. Op dinsdag 20 maart tussen 16.00 en 17.00 uur vertelt Janneke Meijer in het kader van Wereldverteldag verhalen over bomen in de Bibliotheek ZwolleZuid. De verhalen zijn voor jong en oud(er). De entree is gratis.

(advertorial)

PROFESSIONELE OOGZORG BIJ SPECSAVERS Misschien is het u wel eens overkomen. Dat u onaangenaam bent verrast door de prijs die u voor een bril moest betalen. Veel mensen weten namelijk niet welk prijskaartje er aan een bril hangt, blijkt uit onderzoek. Bij Specsavers komt u nooit voor verrassingen te staan! Bij Specsavers worden oogmetingen alléén verricht door een minimaal MBO-opgeleide opticien. En niet, zoals soms nog steeds gebeurt, door medewerkers die een korte eigen cursus oogmeting volgden. De MBOopleiding opticien duurt vier jaar. In die tijd krijgen de studenten onderwijs in algemene optiekkennis, anatomie en fysiologie van het oog, en veel wis- en natuurkunde.

Die kan vooral na het veertigste jaar toenemen. Dit kan aanleiding geven tot glaucoom, een aandoening waarbij de zenuwvezels van het netvlies geleidelijk aan verloren gaan. Door op tijd met medicijnen de oogdruk te verlagen, kan erger worden voorkomen. Een andere aandoening waar de oogmeting inzicht in geeft, is staar. Ook hier geldt: op tijd weten, is op tijd maatregelen kunnen nemen. Om het oogonderzoek comOogonderzoek pleet te maken wordt de preventieve NetDaarnaast leren ze glazen slijpen, een vaar- vliesCheck uitgevoerd, waarmee mogelijke digheid die veel precisie en geduld vereist. netvliesafwijkingen vroegtijdig kunnen worMaar het belangrijkste van de hele oplei- den gesignaleerd. ding is het onderdeel oogmeting. Waarom dat zo belangrijk is, heeft alles te maken met Kwaliteit waarborgen wát er gemeten wordt. Dat is niet alleen de Professionele oogzorg bij Specsavers is dus sterkte van de ogen maar ook de oogdruk. in de eerste plaats een oogmeting door

Marc Simonis (Opticien en contactlensspecialist) Specsavers Zwolle

Kan ik mijn ogen niet beter door een oogarts laten meten? Probleem is alleen dat oogartsen het erg druk hebben en al jaren lang geen tijd meer hebben om een oogmeting te verrichten. 80% van de mensen gaat daarom naar een brillenwinkel voor een oogmeting. Wij krijgen ook steeds meer een zogenaamde ‘poortwachterfunctie’. Dat betekent dat wij de eerste partij zijn die oogproblemen signaleren en mensen doorverwijzen naar hun huisarts.

MBO-opgeleide opticiens of zelfs HBOopgeleide optometristen. In de tweede plaats leiden we onze medewerkers intern nog verder op voor een oogonderzoek waarbij meerdere aanvullende testen worden verricht. In de derde plaats besteden we veel aandacht aan nazorg. U koopt een bril bij Specsavers? Dan roepen we u na een jaar op voor nacontrole. Om eventueel weer uw ogen te meten. En om uw bril zodanig af te stellen dat die weer voor een jaar goed zit. En tóch voordelig Specsavers toont aan dat professionaliteit, service en topkwaliteit niet duur hoeven te zijn. Bij Specsavers heeft u al een complete bril vanaf €29! Die prijs is inclusief professioneel oogonderzoek en inclusief standaard enkelvoudige CE en ISO-gecertificeerde glazen, ongeacht de sterkte of prisma-afwijking. Standaard enkelvoudige glazen zijn gratis bij aankoop van elk montuur en standaard varifocale glazen zijn gratis bij monturen vanaf €99.

u veel voordeel opleveren omdat wij bijna met alle zorgverzekeraars samenwerken. U kunt uw exacte voordeel berekenen op onze website: www.specsavers.nl Verleent Specsavers ook hoorzorg? Jazeker, inmiddels in driekwart van de winkels! En ook hiervoor werken wij uitsluitend met professionele, volledig gediplomeerde audiciens. Graag zien we u binnenkort in onze winkel!

Heeft Specsavers ook afspraken met zorgverzekeraars? Uiteraard! Als u een bril, contactlenzen of een hoortoestel aanschaft bij Specsavers kan dit

17

UW SPECSAVERS-WINKEL IN DE BUURT! Specsavers Zwolle Diezerstraat 3 (bij de Grote Markt) 038 423 5477


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

op Kijk dagelijks te si onze web de .action.nl voor w w w

100 NIEUWSTE ARTIKELEN VOGEL/STONE

PORTABLE

PAASEIEREN OF

fraai oplichtende vogel: 80 cm hoog stone look: 15x11 cm

in koffer 1000 volt

melkchocolade paaseieren: 200 gram paashazen: 2x125 gram

KOOK TOESTEL

2.19

kooktoestel NAVUL GAS 227 gram

0.95

8.99

PAAS HAZEN

1.39

Elders 1.89 1.99

BINNEN/BUITEN

SUBLIEM PREMIUM

HEREN/DAMES

goed afneembaar wit of RAL 9010 4 liter uitermate geschikt voor vochtige ruimtes

vloeibaar color of ultra 3 liter 42 wasbeurten

katoen diverse kleuren herenshort: maten S-XXL damesshort: maten S-XL

LATEX WAS MUURVERF MIDDEL anti-spat MUURVERF SET 3-delig

1.98

KINDER

8.99

CANVAS SCHILDERSET diverse afbeeldingen bestaande uit: 5 kleuren verf, 1 kwastje en 2 schildersframes van 15x15 cm

Elders 2.49 3.99

0.99

Elders 3.95 4.29

OPWIND/DECO

2.98

PAAS KUIKEN

deco chenille kuikens set/6 of opwindbaar kuiken 10 cm

S E T/6 Elders 0.89 0.99

ZOMER SHORT VOO R TO P M O D E E P R IJ S ST G A LA DE

Elders 13.95 15.95

ACRYL

7.89

TUINHOUT BEITS 2,5 liter Europese topkwaliteit

0.59

2.99

Elders 5.99 10.95

ADIDAS SHOWERGEL OF

HEREN/DAMES/KINDER

PROFESSIONELE UITVOERING

for men diverse soorten showergel: 250 ml deospray: 150 ml

katoen/elasthan blijvend elastisch maten 23-46

met teflon coating en anti-slip handgreep 21 cm

DEO SPRAY

Elders 1.99 2.29

1.29

SNEAKER SOKKEN 3 PA A R Elders 2.98 3.49

1.35

SNOEI SCHAAR tuin/werk HAND SCHOENEN leder

0.59

1.29

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL DALFSEN • Wilhelminastraat 25 DEDEMSVAART • Julianastraat 82 EMMELOORD • Zuiderkade 5a

GENEMUIDEN • Prinses Irenestraat 4 HEERDE • Soerelseweg 17 HEINO • Marktstraat 22

IJSSELMUIDEN • Groenendael 232 MEPPEL • Prinsenplein 15-19 NUNSPEET • Stationslaan 25

STAPHORST • Meesterweg 2a ZWOLLE • Vechtstraat 18-20 ZWOLLE • Assendorperstraat 64-76

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 18-03 t/m za. 24-03 in Nederlandse filialen.

SOLAR LAMP

Elders 3.49 3.98

18


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

19

Herkert Hoveniersbedrijf Voor al uw:

• Tuinontwerp • Tuinaanleg • Tuinonderhoud • Sierbestrating

Tevens: Tuinonderhouds contracten voor een vast maandbedrag. Voor informatie bel vrijblijvend naar:

Herkert Hoveniersbedrijf Stinsweg 7 • 8042 AZ Zwolle Tel.: 038 - 422 43 23 / 06 - 49 71 86 21

www.herkerthoveniersbedrijf.nl

Workshop Mindfulness Tantra en Massage “Het hart weet wat het wil: werkelijk contact ervaren is waar ons hart zo naar verlangt”, volgens Karin Krops van Praktijk voor Lichaam en Bewustzijn. “Als je verlangt naar een aandachtvolle massage, in een open ontspannende houding naar jezelf en anderen, het stromen van energie, genieten van het lichaam, ontdekken, spelen en delen, dan is de workshop Mindfulness Tantra en Massage wat voor jou. Je leert om met aandacht en in openheid aanwezig te zijn, in het moment, met alles wat er is. Je kunt ‘Tantra massage technieken’ mee krijgen als ‘funwork’ voor

thuis.” De workshop is voor singles, paren en gelegenheidstellen en wordt gehouden op 22 april van 13.00 tot 18.00 uur in het Hobbemahuis in Zwolle. Deelname kost 75 euro per persoon. Praktijk voor Lichaam en Bewustzijn Karin Krops 06-413 73 255 www.hartsverlangen.nl  06-413 73 255

DE LEUKSTE MEUBELEN, DE LAAGSTE PRIJZEN

25% KO RTING OP ALLE BA

NKEN U ONZE N IT IEUWE C OLLECTIE *m.u.v. de Mig uel elemen tenbank

25%

KORTING

IN ALLE UITVOER INGEN, STOFFEN EN LEERS OORTEN *actie loopt t/ m zaterdag 24 maart 2012

KOM NAAR ONZE WINKEL VOOR NOG MEER SPECTACULAIRE AANBIEDINGEN

OTAK IJSSELMUIDEN • Veldoven 9 B-C • tel. 038 333 78 22 U vindt ons boven de Formido bouwmarkt. Kijk voor openingstijden en de nieuwste folder op www.otak.nl • GRATIS parkeergelegenheid


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12



20

www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12





   









   





 





 













 

  







     









  





     







  









 

 

   



 

 















 

 

    



 







 



 



























     



 

  



  

 







 

 





  







 





 

 





  





   

 



€











  

 

  

   

   

   



  

   

   



21


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

TE KOOP Overdrachtsbelasting 2% i.p.v. 6% ! tot 1 juli 2012

10.000 M2 INDOOR & OUTDOOR

Kijk voor meer aanbod op onze website!

www.vanamerom.com

Gezellig & veelzijdig

Verrassend ruime tussenwoning in een kindvriendelijke buurt!

Op zoek naar een veelzijdige feestlocatie, leuke familiedag, gezellig bedrijfsuitje, interessante personeelstraining of heftig vrijgezellenfeest?

• Woonoppervlakte 105 m² • Inhoud 300 m³ • Aantal kamers 4, 5 mogelijk • Bouwjaar 1982 • Perceeloppervlakte 134 m2 • Diepe tuin met stenen berging

De Strandhoeve organiseert avontuurlijke uitjes waarbij uw beleving centraal staat. Indoor en outdoor; u kunt het hele jaar door bij ons terecht!

Scan de QR-code met uw smartphone om direct naar de website te gaan!

Zwolle Zuid!

22

Koopprijs € 164.000,- k.k.

Westenbergmate 36, Zwolle Zwolle Zuid!

Fraaie hoekwoning met aan de voorzijde vrij uitzicht over openbaar groen!

• Woonoppervlakte 72 m² • Inhoud 229 m³ • Aantal kamers 4 • Bouwjaar 1982 • Perceeloppervlakte 159 m² • Aangebouwde stenen berging Kooprijs € 162.000,- k.k.

Tak van Poortvlietware 18, Zwolle Dieze!

In de wijk Dieze ligt deze leuk geprijsde en charmante 30-er jarenwoning met achterom!

Avontuur voor iedereen! Stel ook uw programma op uit ons uitgebreid aanbod aan arrangementen, zoals: • • • • • • • • •

Teambuilding Filmtrailer Wandklimmen Theatersport Paintball Moordspel Schilderen Wie is de Mol Bloemschikken

• Woonoppervlakte 65 m² • Inhoud 225 m³ • Aantal kamers 4 • Bouwjaar 1930 • Perceeloppervlakte 96 m2 • Nabij binnenstad • Aangebouwde keuken Koopprijs € 146.000,- k.k.

Wilgenstraat 59, Zwolle Zwolle Zuid!

Fraaie starterswoning aan een rustig woonerf met vrijstaande stenen berging en achtertuin! • Woonoppervlakte 80 m² • Inhoud 245 m³ • Aantal kamers 3 • Bouwjaar 1982 • Perceeloppervlakte 130 m2 • Aan een park met speelvoorzieningen Koopprijs € 145.000,- k.k.

Maar ook voor... Naast allerlei workshops en activiteiten kunt u bij ons ook terecht voor: • • • •

Feesten & partijen Bruiloftsfeest Verjaardagen Kinderfeestjes

Of vraag naar ons aanbod voor de zakelijke markt.

Op de foto: wandklimmen en abseilen

Van Limburg Stirumware 45, Zwolle Holten broek!

In een groene buurt gelegen hoekwoning op een kavel van maar liefst 251 m²! • Woonoppervlakte 78 m² • Inhoud 300 m³ • Aantal kamers 4 • Bouwjaar ca. 1965 • Perceeloppervlakte 251 m² • Riante tuin met stenen berging Koopprijs € 145.000,- k.k.

Frobergerstraat 128, Zwolle Sassenstraat 1, Zwolle • T (038) 421 46 04

Op slechts 30 minuten van Zwolle! UITERDIJKENWEG 59 - BLOKZIJL - 0527 203 791

WWW.DESTRANDHOEVE.NL


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

23

Zwolle Leerlingen van groep 5 en 6 van OBS De Oosterenk deden enthousiast mee aan het verkeersspel onder leiding van wethouder en quizmaster René de Heer. De school en de gemeente gaan zich gezamenlijk inzetten om de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren. Directeur Albert van Wijk en wethouder René de Heer tekenden daarvoor de samenwerkingsovereenkomst van het project ‘Veilig op weg in het verkeer’. www.zwolle.nl/atzwolle

WEEK 12 atzwolle@zwolle.nl

nieuwsberichten van de gemeente Zwolle Zwolle werkt aan de bereikbaarheid van haar binnenstad

Nieuwsgierig naar de natuurplek in Diezerpoort? Kinderen en ouders werkten de afgelopen maanden samen aan het ontwerp van een leuke, aantrekkelijke, groene speelplek aan de Kastanje-straat in Diezerpoort. Op 27 maart presenteren ze het definitieve ontwerp aan de wijk en maken ze de naam voor de natuurplek bekend. De bijeenkomst is van 18.30 tot 20.00 uur in Brede school het Wonderwoud, Beukenstraat 83. De natuurspeelplek wordt divers en uitdagend. Zo komt er in het midden een heuvel van 1.80m hoog met een houten speeltoestel. Ook komt er een waterplek met een wiebelbrug. Kinderen en ouders helpen bij de aanleg van de natuurspeelplek.

Activiteitenkalender 19 maart – 26 maart Woensdag 21 maart 2012

17.00 – 20.00 uur Beursvloer Locatie: AOC De Groene Welle, Koggelaan 7 www.beursvloerzwolle.nl

Vrijdag 23 maart t/m zondag 1 april 2012 Diverse aanvangstijden Ambelt Voorjaarskermis Locatie: De Turfmarkt

Vrijdag 23 maart 2012

17.30 – 22.00 uur Zaalvoetbaltoernooi t.b.v. kinderen in Afrika Locatie: WRZV-hallen, Buitengasthuistraat 8.

Zaterdag 24 maart 2012

Boomfeestdag 2012 Groene puntjes op de i Kinderen van de Parkschool planten woensdag 21 maart op de Nationale Boomfeestdag twintig bomen aan de Potgietersingel. Ze plaatsen daarmee de groene puntjes op de i van de metamorfose die de Potgietersingel en het plein voor de Blijmarkt de afgelopen maanden hebben ondergaan. Het gebied heeft een groene, parkachtige uitstraling gekregen. Nieuwsgierig geworden? Ga er eens een kijkje nemen! Volg de gemeente Zwolle via social media. Ga naar www.zwolle.nl/facebook en www.zwolle.nl/twitter zwolle.nl Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zwolle. 19 maart 2012 2e jaargang, nummer 12 Eindredactie: gemeente Zwolle, afdeling Communicatie Kopij: 1 week voor verschijning www.zwolle.nl/atzwolle atzwolle@zwolle.nl

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze binnenstad nu en in de toekomst een bereikbare, en daardoor ook gastvrije, binnenstad is? Dat is de vraag die centraal staat tijdens de publieksbijeenkomst over het project In de ban van de Ring.

10.00 – 15.30 uur Paasmarkt Locatie: Doepark Nooterhof, Goertjesweg 5 www.doeparknooterhof.nl www.kinderhulpberegszasz.nl

t/m zaterdag 24 maart 2012 diverse aanvangstijden Boekenweek Locatie: Bibilotheek Zwolle Centrum www.bibilotheek.nl

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 maart 2012 van 20.15 tot 22.00 uur in het Stadhuis (Grote Kerkplein 15). www.zwolle.nl/bereikbarebinnenstad

Opgeruimd staat netjes De schoonmaakweek zit er weer op. Een week lang hebben leerlingen van 33 scholen, wijkbewoners, verenigingen en organisaties hard gewerkt aan een schone, afvalvrije buurt. En met succes, want samen hebben zij heel wat zakken met zwerfafval gevuld. Benieuwd naar de foto’s en het aantal vuilniszakken dat iedere dag is opgehaald? Kijk op www.zwolle.nl/ schoonmaakweek

Zondag 25 maart 2012 11.30 – 13.00 uur Sprookjestocht Locatie: Sassenpoort www.zwollegrimmstad.nl

Henk Jan Meijer, burgemeester “Een burgemeester is verplicht aan burgers en gemeenteraad verantwoording af te leggen over het reilen en zeilen van de gemeente in een afgelopen jaar. Woensdag 21 maart verschijnt het Burgerjaarverslag 2011 in de Wijzer van de Peperbus. In dit verslag staan de belangrijkste zaken uit 2011 op een rij. Ik blik terug en vooruit en neem je mee langs hoogte- en dieptepunten van de stad. Mensen kleuren mijn stad en bij elke lantaarnpaal heb ik een verhaal. Dat deel ik graag met je.” www.zwolle.nl/burgerjaarverslag


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

KINDERFEEST

Knutselen: Eierdopjes

...Vrolijk Pasen‌

kste Check de leu jes est verjaardagsfe ldszwolle.nl na op www.mcdo

HEERDE K A M PE N ZWOLLE

Kies uit de categoriĂŤn:

el p S & Doe Creatief rt po lm S r o Outdoultuur&Fni tdek C O

Kind van de maand Sanne

Benodigdheden: - Bijlage met de afbeeldingen van de eierdopjes; - Printer voor het afdrukken van de afbeeldingen; - Wit A4-papier; - Lege eier doos; - Stiften, potloden of waskrijt; - Lijm.

Werkwijze: 1) Print de afbeeldingen van de eierdopjes op wit A4-papier; 2) Knip de afbeeldingen uit; 3) Kleur de afbeeldingen met stiften, potloden of waskrijt; 4) Knip twee kuipjes uit de eierdoos (laat het hoge middenstukje eraan zitten); 5) Plak de gekleurde afbeeldingen tegen het hoge middenstukje aan.

Buitenspeeltip

Stoepranden

Stuff: Bal, 2 stoepranden tegenover elkaar in een woonerf (ergens waar geen verkeer is) Hoe werkt het? Maak 2 groepen kinderen, 1 tegen 1 kan ook. De groepen verdelen zich over de stoepranden. Gooi om de beurt met de bal en probeer de stoeprand aan de overkant te raken. Als dit niet lukt, is de groep aan de overkant aan de beurt. Lukt het je wel om de stoeprand te raken, dan krijg je punten

en moet je de bal die terugkaatst proberen te vangen. Vanaf het punt dat je de bal vangt, mag je nog een keer gooien. Als je de stoeprand dan weer raakt, krijg je nog meer punten. Maar als je de stoeprand mist, kan de andere groep de bal vangen. Jij moet dan snel terugrennen naar jouw stoeprand, want ze kunnen je met de bal afgooien. Als je wordt geraakt met de bal terwijl je terug rent, krijg je strafpunten.

Kinderopvang Plons www.prokino.nl plons@prokino.nl 038-4542857

Uw kind op de juiste plek!

Naam: Sanne Leeftijd: 5 Locatie: BSO Holtenbroek Wat is je lievelingsboek? Prinsessen boekjes, k3 boekjes en Dora boekjes. Wat is je lievelingskleur? Roze en Paars Wat vind je leuk op tv? Alles van K3 en Alice in wonderland Wat wil je graag worden? Mega mindy, want die vind ik cool Welke muziek vind je leuk? K3 Het liefste lees ik? Boekjes met prinsessen, die zijn mooi. Het leukste om te doen op de groep: knutselen, in de huishoek spelen.

24


ACTUEEL

Scholieren ruimen zwerfafval op ZWOLLE – Wethouder Erik Dannenberg heeft vorige week het officiÎle startsein gegeven voor de schoonmaakweek.

Foto: Pedro Sluiter

Basisschoolen middelbare schoolleerlingen zetten zich de afgelopen week in om de omgeving van hun school afvalvrij te maken. Met de actie, georganiseerd door de gemeente Zwolle en ROVA, leverden ze een bijdrage aan een

schone leefomgeving. Afgelopen zaterdag werd de week afgesloten in Holtenbroek en Zwolle-Zuid. In totaal deden 2.100 leerlingen van 33 scholen in Zwolle mee aan de actie.

Racident Oldtimer Tour ZWOLLE - Voor de 20e maal gaat op zondag 24 juni de Racident Oldtimer Tour in Zwolle van start. Dit jaarlijkse oldtimerevenement voert de deelnemende equipes dit jaar dwars door het Vechtdal. Elk jaar kan de organisatie rekenen op deelname van meer dan 150 oldtimers en classics cars. Wie

meer wil weten over de rit kan terecht bij Ton Braspenning: 06-510 18 330, b.g.g.(038) 454 31 61, VVV Zwolle of bezoek de website: www.racidentoldtimertour.nl.

maandag 19 maart 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

25

Jubal toont Vogels kijken met het IVN nieuw uniform ZWOLLE - Het IVN afdeling Zwolle heeft voor zaterdag 24 maart een vogelkijkmiddag in de Vreugderijkerwaard georganiseerd. ZWOLLE - Show- & marchingband Jubal Zwolle onthult op zaterdag 21 april haar nieuwe uniform. Dit gebeurt tijdens een speciale feestavond in de nieuwe theaterzaal van Landstede. Vorig jaar vierde Jubal Zwolle nog haar 60-jarig jubileum. Dit wordt nu afgesloten met de introductie van het nieuwe uniform. De oude rood-blauwe tenues maken plaats voor een modern outfit dat beter aansluit op de muziekstijl van de band. De onthulling, genaamd ‘Raise your glass’ vindt op 21 april plaats in de onlangs geopende theaterzaal van Landstede aan het Dokterspad 2 in Zwolle. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De feestelijke avond begint om 20.00 uur en er is een gevarieerd programma met veel muziek en dans. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Een kaartje kost 5 euro per stuk (inclusief twee consumpties). Ze zijn te bestellen via de website www. jubalzwolle.nl of via e-mailadres secretaris@jubalzwolle.nl. Jubal Zwolle is een show- & marchingband dat moderne muziek maakt en shows opvoert in de stijl van Amerikaanse drum corps. Het jeugdorkest, Jong Jubal, laat dit binnenkort al zien tijdens het Nationaal Jeugdfestival in Vlissingen op 2 juni. Het seniorenorkest doet in 2013 mee aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade.

De organisatie staat ‘s middags van 14.00 tot 17.00 uur met drie gidsen, gewapend met telescoop en kijkers, paraat. Wie in het bezit is van een verrekijker wordt geadviseerd deze zeker mee te

nemen. De excursie begint op de parkeerplaats van de Vreugderijkerwaard aan de Zalkerweg. De excursie is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Gemeente plaatst nieuwe rode beuk ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft vorige week maandag in park Potgietersingel een nieuwe grote rode beuk geplant.

Foto: Pedro Sluiter

De beuk vervangt de 150 jaar oude rode beuk die eerder dit jaar is gekapt, omdat die vanwege zijn slechte gezondheid een gevaar vormde voor de veiligheid van de bezoekers van het park. De nieuwe rode beuk van 8,5 meter lang en 4 meter breed is ÈÈn van

de grootste nieuwe bomen die de gemeente plant. Op Boomfeestdag helpen kinderen van de Parkschool bij het planten van meer groen in het park. Van de onderstam van de 150 jaar oude beuk heeft kunstenaar Edward Otten een zes meter hoge stoel gemaakt.


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

Picknicktafels, parkbanken gemonteerd uit voorraad leverbaar, gratis thuisbezorging. Kijk op www.naturelwonen.nl

Parkbank vanaf € 259,-

Industrieweg 37 7951 TA Staphorst Tel: 0522 - 236050 www.naturelwonen.nl

Picknicktafel vanaf € 269,Dealer van: Talen Buitenmeubelen; een topmerk in houten buitenmeubelen.

Zetor Zetor Zetor Zetor

6441 Proxima Special 85pk Nieuw Proxima Power 85 + frontlader 2009 Proxima 6441 Special 1600 uur Proxima 6441 Special 2006 + frontlader Zetor Proxima 6441 Farmer 2010 Zetor Forterra 11441 2007 Zetor 8540 4x4 Zetor 10540 + fronthef Zetor 6320 78pk Zetor 5211 52pk cabine Zetor 5718 60pk cabine (als nieuw) Zetor 5711 60pk beugel Claas Ares 557 ATZ 104pk Demo Claas Ares 556 RX 2005 Renault Ares 630 RZ 130pk Renault Ares 550 RX met fronthef Renault 103.54 TX 96pk Renault 75.12 TS,R56 DeutzFahr Agrotron K100 + frontlader 2007 MasseyFerguson 6140 + fronthef 2x Massey Ferguson 135 Hurlimann H 910.6 XT 6cil. International 744 (klaar en nw lak) 2x International 633 cab. International 633 + voorlader International 423,353, 323 Steyr 8060 40km Fendt 2x 105 LS, 104 S Fendt 280 P semi-smal 4x4 John Deere 2040 JohnDeere 1030 Mauser Same Centauro 70 Kioti LK 30 30pk Nieuw Kioti CK22 HST, CK35HST Nieuw Yanmar KE 160 16pk Nieuw Yanmar YM 1500 D met voorlader Yanmar F 17 D 4x4 Yanmar YM 1510 Gazonbanden Iseki TL 2100 4x4 Iseki TL 1900 4x4 Iseki TS 1610 Holder Park 20 met cabine Yanmar minishovel V1 Trioliet voermengwagen 12 kuub AP voerdoseerbak 1200 ltr Vicon uitkuilmachine Dosimat Schuitemaker mesttank met hef 6200 ltr Reco mesttank 7000 ltr + bemester Schouten mesttank 7500 ltr met hef Veenhuis mesttank 5000 ltr, 6800 ltr. Joskin mesttank 10.000 ltr op gest.tandem div. hefmasten achter tractor Vicon trommelmaaier CMP 2601 Busatis 3p dubb. Messenbalk Strautmann snijwagen Vitesse 260 T DO Strautmann snijwagen Vitesse 260 T Vicon schudder Fanex 683, 553, 682, 641 Vicon Fanex 1103 C Vicon Fanex 903 C met wielstel (demo) Claas Volto 870 (DEMO) Kuhn schudder GF8501 MHO Digidrive Vicon hark Andex 784 (nieuw) Vicon hark Andex 622 Vicon BalePack RV1601 Opticut 3D 2007 Vicon BalePack RF135 met 3D 2004 Niemeyer hark RS 330 DA (z.g.a.n) DeutzFahr hark KS2.42 DN (z.g.a.n) Krone dubb. Hark Swadro KS 6/660 WSM klepelmaaier 1.1m (als nieuw) Wessex weilandbloter 1.5 mtr Agric grondfrees BMS80 2.05m Wifo balenklem Wifo hefmast met side shift Faucheux frontlader tbv Fendt 105 Vert. 06 53430985

26

Showroom: ma t/m woensdag op afspraak do en vrijdag: 9:00 - 17:00 u. zaterdag: 9:00 - 12:00 u.

Picknicktafel rond € 399,-


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

PETER 76 JAAR!

DE GOEDKOOPSTE FIETSSPECIALIST VAN OVERIJSSEL

KORTING* 25%

Peter

Op alle modellen fietsen 2012! Dus ook op elektrische fietsen!

is helemaal

GEK

geworden

TELFORD CANVAS FIETSTAS 58 LITER VAN 48,95

NU.... 17,50 * VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN, EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN

PETER KAMP FIETSPLUS ZWOLLE-ZUID

NIEUWE DEVENTERWEG 58 038-460 50 87

SERVICEPUNT Open: ma. gesloten di t/m vrij: 9.00 - 12.30 / 13.30 - 18.00 uur zaterdag: 9.00 - 17.00 uur

MARSLANDEN TELFORDSTRAAT 28 • 038-460 17 45

IND. TER. MARSLANDEN G 6

SHOWROOM

Open: ma. gesloten | di t/m vrij: 10.00 - 18.00 uur woensdag koopavond: 19.00 - 20.00 uur zaterdag: 9.00 - 17.00 uur

ROUTEBESCHRIJVING NAAR SHOWROOM MARSLANDEN: Vanaf de Ceintuurbaan: langs het FC Zwolle stadion richting ind.ter. De Marslanden. Bij de verkeerslichten rechts, volgende verkeerslichten links, rechtdoor over het bruggetje, direct links, direct rechts. Halverwege de Telfordstraat vindt u de showroom van Peter Kamp Fietsplus.

VOLOP GRATIS PARKEREN.

1000 m2 showroom!

27


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

28

Best Buy 2,5-zitsbank met ottomane Lucca

€ 1399,in stof Milford

tv-dressoir Cataluna 190cm

Henders & Hazel

cadeau! Henders & Hazel

nu woonaccessoires

*

| hangla mp Quebec

| 2,5-zitsbank Lucca met verstelbare rug- en armleuning en ottomane (links of rechts) in stof Milford € 1399,- | in leder (Lucia) vanaf € 2399,| 3-zitsbank in stof € 899,- | in leder (Lucia) vanaf € 1499,| tv-dressoir Cataluna 130cm € 499,- | 160cm € 599,- | 190cm € 699,| salontafelset 140x70cm € 699,- | wandelement 130cm € 279,| loungefauteuil Arthur in Moreno € 299,* Vraag naar de voorwaarden in onze winkel.

Best Buy 6 stoelen | ta fe l Canzano 190x100cm € 549,225x100cm € 649,- | 140x140cm € 599,| uitschuifbare tafel 160x100cm (+60cm) € 799,uitschuifbare tafel 190x100cm (+60cm) € 899,| eetkamerstoel Josh in stof Alaska of Apollo € 119,| nu tijdelijk 6e stoel gratis

€ 714,-

€ 595,-

in Alaska of Apollo

Kijk voor onze complete collectie op: hendersenhazelkampen.nl

Henders & Hazel Onderdeel van de Jeha Groep Ertsstraat 10 | 8263 BN | Kampen (tegenover Karwei bouwmarkt)

| 1,5-zits Daniëlle in stof River nu tijdelijk € 499,| poef in stof River nu tijdelijk € 229,-

Telefoon: 038-3332390 Site: hendersenhazelkampen.nl Mail: hendersenhazel@jeha.nl

| diverse kussens per stuk vanaf € 19,95


maandag 19 maart 2012

O N DE RN E M E N D

www.deswollenaer.nl

Nieuwste fastservice bij McDonald’s Zwolle-Noord

Kampeerinfo Marktdagen bij De Jong

Exact drie jaar na de grote metamorfose van het restaurant in Zwolle-Noord is McDonald’s aan de Ceintuurbaan opnieuw begonnen aan een flinke verbouwing. Ditmaal wordt het restaurant uitgerust met de nieuwste innovaties die de fastservice organisatie kent.

Bij De Jong Caravans/Campers/Outdoor in Hattem worden van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 maart de Kampeerinfo Marktdagen gehouden. Tijdens deze dag kan een ieder informatie verkrijgen over alles op het gebied van kamperen.

Vanaf begin april is het onder andere mogelijk een bestelling te plaatsen in een McDrive met een dubbele rijbaan (side by side drive thru). Daarnaast worden gasten tijdens piekmomenten al in de rij geholpen en komt er een derde Easy Order Kiosk bij, waar gasten zelf een menu kunnen uitkiezen en afrekenen. Gedurende de verbouwing is het restaurant gewoon geopend. Alleen in

de laatste verbouwfase, van maandag 26 maart tot en met donderdag 29 maart 17.00 uur, is het restaurant gesloten. “Naast de ‘side by side drive thru’ komt er ook in het restaurant een extra Easy Order Kiosk en gaan de medewerkers op drukke momenten in de rij al de bestelling opnemen. Op deze manier willen we nog beter inspelen op de wensen van de gast en een nog

betere en snellere service bieden”, aldus Sjoerd-Jan Feenstra, franchisenemer van McDonald’s restaurants Heerde, Kampen en Zwolle. “En dat we dan ook nog eens de eerste zijn van Noord Nederland met al deze vernieuwingen, maakt deze verbouwing extra spannend en bijzonder.” Op piekmomenten kan de side by side drive thru tot 60 procent meer auto’s per uur bedienen. Bij de Easy Order Kiosk kunnen gasten met behulp van een touchscreen hun bestelling zelf samenstellen en betalen met pinpas of creditcard.

Diverse bedrijven tonen hun producten. Denk daarbij aan een slaapstudio, waar een ieder de matras voor in de kampeerauto op maat kan laten maken of aan een demonstratie met de skottelbraai. Verder wordt onder meer de airco gedemonstreerd, evenals de mover (afstandsbediening om de caravan op zijn plek te zetten). Ook kan men gebruik maken van diverse aanbiedin-

gen op deze dagen. De informatiemarkt wordt ook bevolkt door onder andere leveranciers van wandelschoenen en reisorganisaties. Maar er kan ook een proefrit met een kampeerauto worden gemaakt. “We hopen de mensen zo te kunnen voorzien van de benodigde informatie. Het is geen verkoopshow, maar het zijn drie informatieve dagen. Het moet een lekkere ongedwongen sfeer

zijn, waar mensen lekker rustig kunnen lopen en naar informatie kunnen vragen. Tevens luiden we zo het kampeerseizoen in”, vertelt De Jong. De Kampeerinfo Marktdagen zijn op donderdag 22 en vrijdag 23 maart van 15.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. De Jong is gevestigd op De Netelhorst 1 (industrieterrein De Netelhorst) in Hattem. Kijk voor meer informatie ook op www.dejonghattem.nl of bel (038) 444 37 77.

Eerste Nikon D4 voor Jan Boertien

Geen matrassen meer bij grofvuil

Onlangs introduceerde Nikon zijn nieuwe vlaggenschip, de Nikon D4. Dit nieuwe werkpaard levert superieure foto’s af onder de lastigste omstandigheden.

Jaarlijks belanden er in Nederland meer dan een miljoen matrassen bij het grofvuil. Vanwege het gebruik van diverse soorten schuim vormen al die matrassen samen een enorme belasting voor het milieu.

Als er een hoge snelheid vereist is, dan staat de Nikon D4 met zijn elf beelden per seconde paraat. Ook met erg weinig licht kan de D4 nagenoeg alles aan. Geen wonder dus dat de Rondje Swolle fotograaf Jan Boertien stond te springen om deze camera. Foto Hans Keuzekamp deze camera als één van de eersten in Nederland binnen, zodat

Jan Boertien er meteen mee aan de slag kan. Foto Hans Keuzekamp is sinds begin dit jaar Nikon Pro Dealer en kan daardoor alle producten van Nikon leveren tegen

concurrerende prijzen, waaronder ook de nieuwe Nikon D800. Voor meer informatie over Nikonproducten kan men terecht in de winkel of op www.fotohanskeuzekamp.nl.

Landstede start MBO opleiding Assistent Schoonmaker Medewerkers van de schoonmaakbedrijven GOM, Asito en Hectas hebben zich eind januari ingeschreven bij Landstede voor de nieuwe MBO opleiding Assistent Schoonmaker niveau 1 met extra Nederlandse taalvoorziening.

De opleiding is onlangs van start gegaan. Een samenwerking tussen Landstede, de RAS (Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche), kennisen vakcentrum Savantis en de betreffende schoonmaakbedrijven, heeft geleid tot de start van deze nieuwe opleiding. Wekelijks treffen de deelnemers elkaar op woensdag voor de taallessen en de beroepsopleiding. De ver-

wachting is dat de opleiding een jaar zal duren. De schoonmaakwerkgevers en de deelnemers vinden het leren van de Nederlandse taal belangrijk. Een goede communicatie tussen werknemer, werkgever en de opdrachtgever draagt bij aan een plezierige werksfeer en een (sociaal) veilige werkplek, zo vinden zij. Door de taallessen te volgen in combinatie met een beroepsopleiding in de schoonmaak, wordt

nog meer motivatie bij de betreffende werknemers verwacht en zullen ze het beroep minder snel verlaten. Zij worden deskundiger, werken efficiënter en kunnen een hogere kwaliteit leveren. De schoonmaakbranche hecht belang aan goed opgeleide werknemers. Zij zijn immers het visitekaartje van ieder schoonmaakbedrijf. De deelnemers leren de werkzaamheden voor het grootste gedeelte in de beroepspraktijk bij het leerbedrijf, de werkgever. Ze worden daarbij begeleid door een praktijkopleider van het schoonmaakbedrijf.

Op het scherpst van de snede onderhandelen bij ontslag Beperkte de crisis van 2008 zich tot de marktsector, dit jaar gaan ook overheden en onderwijs te maken krijgen met krimp. Of door deze kostenreductie de economie weer beter gaat draaien en het huishoudboekje van Rijk en Gemeenten er gezonder uit komt te zien, moeten we afwachten.

Ook dit jaar zullen in elk geval weer veel ontslagregelingen hun beslag krijgen. Voor de personen vaak een drama, voor de werkorganisaties een verlies. In 2006 gaf het UWV ruimte aan de beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst). Deze vorm van beëindigen van

een arbeidsovereenkomst of ambtelijke aanstelling, neemt sindsdien een hoge vlucht. Bert Tol Bureau Arbeidsrecht werkt bij gedwongen ontslagen veel met de beëindigingsovereenkomst. Inclusief de onderhandelingen over de voorwaarden van het ontslag. Dan gaat het op het scherpst van de

snede, maar mét respect. En we letten er bij de formulering van de tekst natuurlijk op dat na het ontslag aanspraak bestaat op een WW-uitkering. Zo voorkomt Bert Tol vaak dat het uitloopt op een rechtszaak bij UWV, kantonrechter of ambtenarenrechter. En dat scheelt natuurlijk enorm in tijd, energie én kosten. Bert Tol Bureau Arbeidsrecht (038) 453 50 25 www.berttol.nl info@berttol.nl

Matras Direct is daarom, als eerste in Nederland, een samenwerking aan gegaan met RetourMatras. “Wij vinden dat wij als landelijk beddenspeciaalzaak ook een verantwoordelijkheid hebben voor het milieu”, aldus commercieel directeur Herman Jansen van Matras Direct. “Klanten worden steeds milieubewuster. Men vindt het ook belangrijk dat onze matrassen

gegarandeerd vrij zijn van giftige stoffen en in Nederland worden geproduceerd. In dat licht wilden wij een stap verder maken. Door niet alleen naar de productiekant te kijken is de samenwerking met RetourMatras tot stand gekomen.” RetourMatras heeft in samenwerking met het Ministerie van VROM een methode ontwikkeld, waarmee

29

de grondstoffen van matrassen voor 99 procent hergebruikt kunnen worden. Jansen vervolgt: “Door de samenwerking met RetourMatras hebben onze klanten de zekerheid dat hun oude matras op milieuvriendelijke wijze worden gerecycled. Met de inname van tientallen oude matrassen per dag draagt Matras Direct haar steentje bij aan een gezonder milieu.” Matras Direct Schering 23 8281 JW Genemuiden www.matrasdirect.nl

Megagordijn levert voordeel en kwaliteit

Mooie gordijnen voor een zeer gunstige prijs en altijd gratis gemaakt. Dat is de formule van MegagordijnZwolle. Woensdag opende deze nieuwe zaak haar deuren aan de Thomas à Kempisstraat 105. Wie bij Megagordijn Zwolle binnenloopt, valt het meteen op: een frisse blik, een open uitstraling met een huiselijke sfeer. Bij Megagordijn zijn gordijnen spotgoedkoop en worden ze altijd gratis gemaakt. De stoffen worden rechtstreeks bij de diverse internationale fabrikanten ingekocht. Hierdoor kan Megagordijn snel inspelen op nieuwe trends. De klant profiteert direct van het prijsvoordeel. Megagordijn heeft een overzichtelijke presenta-

tie. Voorbeelden van gordijnen en heel veel in-betweens hangen op grote showbanen in de winkel, zodat men meteen een goed beeld heeft hoe de gordijnen er uit komen te zien.  Doordat Megagordijn de stoffen bijna allemaal op voorraad heeft gaan de stoffen, zodra de klant heeft gekozen, direct naar de ateliers. Zodoende heeft de klant de gordijnen zeer snel in huis. Ook is rekening gehouden met diegene die zelf willen maken.

Er zijn altijd volop aanbiedingen in kinderstoffen, in-betweens, meubelstoffen en gordijnstoffen die op voorraad liggen. Ook voor wat betreft vouwgordijnen, rolgordijnen, duorolgordijnen en jaloezieën kan men bij Megagordijn Zwolle goed slagen. Korte levertijden en scherpe prijzen. Alles op maat en zeer vakkundig gemaakt. Bij Megagordijn Zwolle staan ervaren mensen die een eerlijk en deskundig advies geven. Kwaliteit staat voorop.

Megagordijn Thomas à Kempisstraat 105 8021 BL Zwolle


m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

www.deswollenaer.nl

NEDERLANDS GESPROKEN

BESPAAR 25% MET EEN FAMILY PACK!

4 tickets + programmaboek + familiepopcorn + reserveringskosten 1e rang € 106,=  2e rang € 82,=

Vrijdag 30 maart t/m zondag 1 april 2012 IJsselhallen - Zwolle Alleen telefonisch te bestellen via 0900 - 202 9200 (€ 0,45 p/m) o.v.v. Family Pack

BESTEL SNEL! Family Pack is boekbaar tot maandag 24 maart a.s! Kijk voor overige tickets op disneyonice.ntk.nl

www.disneyonice.nl

30


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

Appartementengebouw ‘de Tuinderij’

F I E TSG OE D . NL

Uniek wonen langs de Geldersedijk in Hattem Centrale hal met lift

31

Grote woonkamer van ruim 70 m2

Voor uitbreiding van haar team zoekt Scholten Centrum

Berging 2e slaapkamer

Op de zongelegen 2 dakterras van 30 m

Riante badkamer van ruim 7 m2

Royale slaapkamer met doorloop naar badkamer

FULLTIME MEDEWERKER FIETSVERKOOP Wij zoeken een enthousiaste collega, liefst met verkoopervaring en affiniteit voor fietsen.

Inloopkast

Stuur een mail of schrijf een sollicitatie naar Monique Wouters

OPEN HUIS

zaterdag 24 maart a.s. 11.00-13.00 uur

INFO@FIETSGOED.NL LUTTEKESTRAAT 13 8011 LN ZWOLLE

Oplevering in maart 2012 Nog twee te koop Benieuwd? bel voor een afspraak. Op een unieke locatie, langs De Geldersedijk en op loopafstand van het historisch stadscentrum van Hattem, wordt het appartementencomplex ‘de Tuinderij’ gerealiseerd. Het gebouw bestaat uit vier appartementen en één penthouse. Deze is bijzonder ruim (ca. 140 m²) met uitzicht op de IJssel en de oevers van Zwolle. Elk appartement heeft een eigen parkeergelegenheid en buitenberging.

Appartement vanaf € 299.000,- v.o.n. Penthouse vanaf € 498.500,- v.o.n.

Een project van: #prinsproject

Informatie en verkoop Hogenbrinkweg 9, Oldebroek Kruisstraat 7, Hattem T 038 - 444 71 11 T 0525 - 63 14 65 veltkampenstam.nl www.pleiter.nl

Bekijk ook www.tuinderijhattem.nl

Fietsgoed.nl - Scholten Centrum T 038 - 421 73 78

Fietsgoed.nl - Scholten Stadshagen T 038 - 420 05 02

scholten adv personeel gezocht 148,5x210.indd 1

Starter van de Maand maart: Paint&Pictures Rabobank IJsseldelta reikt maandelijks de titel "Starter van de Maand" uit aan een beginnend ondernemer met potentie. Dit doen we tijdens hét

netwerkevenement

voor

startende

en

gevestigde ondernemers uit Zwolle en omgeving: TweedeDinsdag.nl.

Starten met een voorsprong. Dat is het idee. Rabobank. Een bank met ideeën.

Kijk voor meer informatie over de Starter van de Maand op www.rabobank.nl/ijsseldelta of www.tweededinsdag.nl

16-03-2012 11:3


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

Persoonlijke assistentie aan mensen met een lichamelijke handicap

Kies voor een tijdelijke (vakantie)baan bij Fokus We zijn op zoek naar ADL-assistenten met affiniteit in de zorg. Je assisteert mensen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Denk aan assistentie bij aan- en uitkleden, eenvoudige verpleegtechnische assistentie, eten en drinken geven en hand- en spandiensten. Bij Fokus werk je onregelmatig, waardoor je werk en privé goed kunt combineren. Ons functieprofiel • beschikbaar in de periode mei - september • bereidheid om in het weekend te werken • je werkt parttime: minimaal drie dagdelen per week

Persoonlijke assistentie aan mensen met een lichamelijke handicap • je bent minimaal acht weken aaneengesloten beschikbaar • je hoeft geen diploma in de zorg te hebben • een minimale leeftijd van 18 jaar

Werken in Zwolle Voor de Fokusprojecten in Zwolle zoeken we ondersteuning. Meer informatie of direct solliciteren? Ga naar www.werkenbijfokus.nl. Het bruto uurloon is € 10,31. Sluitingsdatum: 30 maart 2012.

www.werkenbijfokus.nl

L.M. VAN DER SLUIS TECHNISCHE BEDRIJVEN Ter versterking van de afdeling Werkvoorbereiding zoeken wij een: Nijwa Groep is hoofddealer van Volvo bedrijfswagens in het noorden en oosten van Nederland. De elf Nijwa dealerbedrijven zijn onderdeel van de Nijhof-Wassink Groep. Internationaal werken er circa 700 mensen bij de Nijhof-Wassink Groep. Transport is ons vak. We kennen onze klanten en geven hen één aanspreekpunt voor alle diensten. Dat begint met deskundig advies bij aanschaf van een nieuwe truck. Een transportondernemer wil ook zekerheid op het gebied van financiering, verzekering en onderhoud. Zekerheid die Nijwa Groep hem biedt. Door ons brede dienstenpakket dragen we bij aan een optimale winstgevendheid voor de klant. Voor de vestiging Zwolle zijn wij op zoek naar een

TEKENAAR INSTALLATIETECHNIEK De onderstaande maatschappijen maken deel uit van onze organisatie:

In deze functie bent u medeverantwoordelijk voor het ontwerpen, tekenen en berekenen van wtb-installaties in de ruimste zin van het woord. Deze verantwoording draagt u samen met de

MONTEUR BRANDSTOFOPLEGGERS M/V De werkzaamheden bij de brandstofafdeling nemen toe. Daarom zijn ze bij Nijwa Zwolle op zoek naar een monteur om het team te versterken. Je bent samen met je collega’s bezig met het onderhoud en de reparaties van de (brandstof)opleggers. Wij bieden een uitdagende en afwisselende job, waarin geen dag hetzelfde is, een goed salaris in overeenstemming met de functie en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een collectieve ziektekostenverzekering en levensloopregeling. Voor deze functie vragen wij • Mts werktuigbouw of vergelijkbaar • Kennis van hydrauliek en pneumatiek • Kennis van elektronica • Aluminium kunnen lassen • Bereid om servicedienst te draaien • VCA* is wenselijk, ADR een pre • Affiniteit met Brandstof gerelateerde voertuigen • Rijbewijs B-C-D-E en ADR Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer A.J. Schipper, tel. 06-10934472 Stuur je motivatiebrief + cv bij voorkeur per email naar sollicitatie@nijwa.nl of per post naar Nijwa Groep, t.a.v. mevrouw K. Schutten, Postbus 22, 7460 AA Rijssen.

• Verwarmingssluis • Loodsluis

Functie-eisen:

• Electrasluis

• Opleiding op MBO 4 - niveau

• Versan

• Kennis van werktuigbouwkundige installaties

• Metaalsluis • Landbouwsluis

Deze bedrijven zijn actief op het gebied van centrale

• U bent op de hoogte van de huidige voorschriften en normen • Kennis van toegepaste materialen in de installatietechniek • Bekendheid met Autocad/Nordined applicaties is een pré Het aanbod: • Een boeiende en uitdagende functie • Volop mogelijkheden voor het volgen van opleidingen en

verwarming, loodgieters-

cursussen

werk, mechanische ven-

• Uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

tilatie, elektrotechnische installaties, metaalcon-

Uw sollicitatie:

structie en landbouwme-

Bent u geïnteresseerd?

chanisatie.

Richt dan uw brief met curriculum vitae aan: L.M. van der Sluis Technische Bedrijven Ter attentie van Matthijs van Weerd,

Wij zijn een sterke en betrouwbare partner voor

www.werkenbijnijwa.nl

werkvoorbereider en de uitvoerende projectleider.

Kamperzeedijk 57, 8281 PB GENEMUIDEN solliciteren per e-mail: vacature@vd-sluis.nl

elk integraal en duurzaam

Voor vragen kunt u contact opnemen met Matthijs van Weerd:

bouwproces.

038-3446555

32


O N RO E RE N D G O E D

maandag 19 maart 2012

www.deswollenaer.nl

Vrouwen: pas op voor hart- en vaatziekten Driezorg bezoekt ZZP’ers en de tv-opnames belastingaangifte Binnenkort moeten alle zelfstandig ondernemers hun inkomsten weer aangeven bij de belastingdienst. Wel prettig als daar zoveel mogelijk kosten vanaf gaan.

Hart- en vaatziekten, dat is toch meer een mannending? “Nee, dus. hart- en Vaatziekten zijn inmiddels doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. De kans dat vrouwen hieraan sterven is negen keer groter dan de kans te overlijden aan borstkanker”, zegt verpleegkundige Nicole Elshof van Care for Women.

Adminiles vertelt zzp’ers en freelancers in een cursus van drie avonden, in ‘Jip en Janneke taal’ wat alle mogelijke aftrekposten zijn. Ze leren de dagelijkse bedrijfsboekhouding bij te houden in een simpel boekhoudprogramma en zelf btw-aangifte doen. Zo blijven de administratiekosten beperkt, doordat ze de boekhouder werk uit handen nemen. De cursus begint op dinsdagavond 20 maart in het wijkcentrum Holtenbroek. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Kijk voor meer data, locaties en info op www.adminiles.nl of bel 06-284 78 291.

“Maar liefst 61 procent van de vrouwen heeft een verhoogd cholesterol en ook een verhoogde bloeddruk komt vaak voor. Vaak is dit een gevolg van de overgang. Als men er op tijd bij is, is er goed iets aan te doen. Het is, vooral voor vrouwen, heel erg belangrijk om de risico’s te onderkennen. Dat betekent regelmatig controleren.” Dat kan

nu bij Care for Women. Op vrijdag 23 maart en dinsdag 27 maart is het mogelijk voor vrouwen om een preventiecheck te laten doen. Niet alleen wordt er een uitgesplitst cholesterol gemeten maar ook het glucosegehalte (suiker), de bloeddruk, de lengte, het gewicht en de BMI en er is een longfunctietest. Daarnaast behelst de check een risi-

cotest op hart- en vaatziekten, botontkalking en borstkanker. Elshof: “Niet iedere vrouw is hetzelfde. Na afloop van de check krijgt iedereen een persoonlijk advies en de uitslagen direct mee naar huis. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden de check in de aanvullende verzekering.”

Nicole Elshof Care for Women verpleegkundige 06-123 30 208 n.elshof@careforwomen.nl

Driezorg en de ANBO hebben voor donderdag 29 maart een avondtocht voor senioren naar twee liveopnames van De Wereld Draait Door en vervolgens Pauw & Witteman georganiseerd. De opnames vinden plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. Vertrek is vanaf diverse opstaplocaties in Zwolle mogelijk. Rollators kunnen uiteraard mee. De organisatie verwacht verwacht om ongeveer 01.30 uur (‘s nachts) weer terug te zijn in Zwolle. De kosten voor deze avond bedragen 37,50 euro per persoon. Voor aanmelding en meer informatie kan men contact opnemen met Driezorglocatie Fermate via telefoonnummer (038) 468 66 40.

3JS treden op bij Media Markt Zwolle

Ouderenwinkel vergroot levenskwaliteit ouderen

De 3JS, Jaap Kwakman, Jan Dulles en Jaap de Witte komen op zaterdag 24 maart naar Zwolle voor een kort optreden en een signeersessie.

Zolang je zelf nog vitaal bent, zal je er niet snel aan denken. Maar een tweepersoonsbed waarvan een helft hoger gezet kan worden bij het instappen, kan een uitkomst zijn voor een stel op leeftijd dat samen oud wil worden.

De artiesten maken tussen 16.30 en 18.00 uur hun opwachting bij de Media Markt aan het Maagjesbolwerk 44. Onlangs bracht het trio het nieuwe album ‘4 Elementen’ uit, waarvan nu ‘Bij Hoog En Laag’ de nieuwe single is. Op deze single staan ook twee zeer exclusieve bonus tracks, verrassende samenwerkingen tussen de 3JS en andere artiesten, zoals ‘Niets Dan

Gezeik’ samen met Lange Frans gemaakt voor het televisieprogramma Studio

9. Of de Neil Young cover ‘Old Man’ samen met BlØf .

Certificaat en toptraining voor Loekie’s Gym

Het is een van de vele noviteiten in de Ouderenwinkel die het leven zoveel leuker kunnen maken. Net zoals rollators die zijn om te bouwen tot rolstoelen, rollators in eigentijdse kleuren zoals ijsblauw en roze en tal van andere producten en accessoires in de zaak aan de Thomas

33

a Kempisstraat 11. Deze week houdt de zaak open huis van 22 maart (opening om 11.00 uur) tot en met 24 maart. Onder andere de presentatie van een puzzel voor mensen met alzheimer staat op het programma.

Voor meer informatie zie ook de website www. ouderenwinkel.nl. “Vaak ontdekken mensen hier pas wat er allemaal mogelijk is”, aldus Marlies Zwolle van de Ouderenwinkel.

Oeganda maakt indruk op leerling Thorbecke Maureen Visscher, leerling van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle, is terug van een negen dagen durend verblijf in Oeganda. Samen met 55 scholieren uit heel Nederland bezocht zij Oegandese scholen en ontmoette ze leeftijdgenoten. De reis, georganiseerd door Edukans de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs, maakte veel indruk op haar. De groep ging in Oeganda aan de slag met het thema zelfvertrouwen. Het land kampt met de gevolgen van een jarenlange oorlog. Scholen en lesmateriaal zijn verwoest. Maar dit geldt ook

voor het zelfvertrouwen van veel jongeren. Maureen zal samen met alle leerlingen van TSG op woensdag 21 maart actie voeren voor de projecten die zij in Oeganda heeft bezocht.

De Thorbecke Scholengemeenschap vindt het van groot belang dat de school mee doet aan Edukans Going Global, omdat zo het goede doel dicht bij de leerlingen wordt gebracht.

Scheidingsspreekuur bij 2Divorce Foto: Boertienfoto

Loekie’s Gym heeft vrijdag het Fight Right keurmerk officieel overhandigd gekregen. Het certificaat is een waarmerk voor professionele begeleiding, vooral ook waar het de voorbereiding in de aanloop naar een wedstrijd betreft. Loek van den Bos is erg blij met het keurmerk. “Wij zijn de enige in dit deel van het land die zo’n keurmerk hebben. Het wil zeggen dat je aan de hoogste eisen voldoet op het gebied van training. Maar je kunt ook denken aan het voorbereiden en plannen van een wedstrijd. Verder vinden we het belangrijk

dat iedereen hier persoonlijke aandacht krijgt, zich welkom voelt en je hier dus als bokser thuis voelt.” Of je nu wedstrijden wilt gaan boksen, of gewoon aan meer zelf vertrouwen wil werken dan wel ontspanning, iedereen wordt bij Loekie’s Gym met open armen ontvangen. Zo ook afgelopen vrijdag. Behalve

de uitreiking van het certificaat stond een wel heel bijzondere training op het programma. Mike Passenier van Mike’s Gym A dam, trainer van onder andere Badr Hari Melvin Manhoef en Ricardo van den Bos was aanwezig. Bezoekers konden meedoen aan een vrije training met de heren. Voor meer informatie over het keurmerk en Loekie’s Gym zie www.vechtsportmaatschapij.nl en www. Loekiesgym.nl.

Steeds meer scheidende stellen weten Sabine Toornvliet van 2Divorce te vinden op haar scheidingsspreekuur. In het Cultuurhuis Stadshagen aan de Werkerlaan 1 houdt de scheidingsbemiddelaar sinds januari spreekuur om klanten te begeleiden bij hun scheiding. “Scheiden is per definitie niet makkelijk, de emoties slijten vaak pas na jaren en toch wil je proberen alles zo goed mogelijk te regelen. Maar wat moet je dan regelen en hoe gaat dat in zijn werk, hoe lang duurt dit en wat kost dit?”, vertelt ze. Het zijn heel begrijpelijke vragen waar Toornvliet

graag antwoord op geeft. Zij is immers gespecialiseerd in het begeleiden van stellen die willen scheiden. Inloopspreekuur Belangstellenden kunnen, geheel vrijblijvend, om de

week op vrijdagochtend (oneven weken), vragen stellen tijdens het inloopspreekuur. Stuur bij voorkeur een mail aan toornvliet@2divorce. nl om een tijd af te spreken. Telefonisch contact kan via (038) 421 00 120.


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12 Te koop: defecte kleuren tvs 5,-, p.st., defecte video recorder 5,-, rode bessen struiken 2,-p.st., tel. 038-4659749 Te huur: Winnie the Pooh- of geboorteooievaar 10,-, tijdens de kraamdagen, opbrengst bestemd voor bejaardenzorg in Roemenie, tel. 038-3324280

Geldzorgen? • Schulden? • Geen idee waar je geld blijft? • Geen overzicht meer? • Deurwaarders op de stoep?

Maak een afspraak voor de Gratis Budget APK info@jegeldoporde.nl of bel 06-49361189 We verstrekken geen financieringen of kredieten

jegeldoporde.nl Budgetcoaching en -beheer

APK-KEURINGEN GRATIS

bij APK goedkeuring, controleren en vullen wij alle vloeistoffen van uw auto tot maximaal 1 liter per vloeistof. (motorolie 10W40). En dit geheel GRATIS!

esel G-Benzine Rietweg 43 (bij de Gamma) 8041 AJ Zwolle Tel. 038 - 426 50 50 038 - 422 44 22

Hallo ik ben Ger en al 34 jaar allround schilder en klusser voor al uw binnenen buitenwerk kunt u me altijd bellen Voor meer informatie:

06-12627672 www.gerpitt.nl

Reserveer nu vast voor onze

PAAS BRUNCH

2 paasdag 9 april 11.00 - 14.00 uur e

Restaurant “De Oase” Kerkplein 3 Zalk, Tel 3636270

50,32,-

Al 12 jaar 1 vaste prijs: LPG-Benzine € 32,- ALL IN Diesel € 50,- ALL IN

Belastingaangifte Vanaf € 37,50 p.p. Bel voor een afspraak Tel: 038 - 338 81 92

Emmawijk 19 te Zwolle

www.pacioli.nl

Op de aktietafel allerlei leuke spulletjes voor pasen. De nieuwe voorjaarscollectie kleding, tassen en sierraden hangt in de winkel.

Kom kijken!!

TERRE DES HOMMES,

THOMAS A KEMPISSTRAAT 47.

TEL. 038 - 422 89 33

13.30 - 17 uur Open : ma. di. t/m vr. 10. - 17 uur za. 10. - 16.30 uur

VEILINGHUIS ‘DE VOORSTRAAT’ ZWOLLE Internet: www.devoorstraat.nl In-, Verkoop en Taxatie van Gouden Sieraden en Zilver, Fotografie en Toverlantaarns. Tegen contante betaling. Veiling van: Postzegels, Fdc’s, Munten, Prentbriefkaarten, Oude Foto’s, Speldjes en diverse andere Verzamelingen. Iedere 1e woensdagavond van de maand om 19.00 uur. Ons adres: Voorstraat 23 Zwolle, tel. 038-421 10 45. Daags geopend van 08.30-16.30 uur. TE KOOP: Chevrolet Corvette C4 Convertible Aut K6, 62.000 km, 1987, blauw, geheel gerestaureerd en als nieuw,

Verkoopprijs: € 8.000 Tel. 06 - 531 568 82

TE KOOP GEVRAAGD

Rhijnvis Feithlaan Zwolle (nabij het centrum) Kanteldeur ± 15 m2 geen stroom Huur prijs € 120,00 p/mnd Tel: 06-53567794

BOEKEN

Single’s en LP’s Stripboeken Suske & Wiske, etc. Jeugdboeken Speldjes enz.

VAKMANNNEN GEzocHt

STICHTING KRINGLOOP ZWOLLE Nieuwe Deventerweg 6 Nieuwe Veerallee 12 Tel. 038 - 422 06 06 www.kringloopzwolle.nl

Atelier Broedplaatz

Wonen en werken in Nederland? Het begint met taal!

Organiseert meisjesfeestjes!

Cursus NT2. Nu ook in Zwolle! Ook begeleiding naar inburgering Kosten: vanaf € 10,- per uur; Plaats: Zwolle - centrum of lescentrum in Heerde.

Vanaf 8 jaar. Max. 8 meisjes aan tafel. 06 - 21 53 00 34 www.keramiex.nl Schellerpad 28, Zwolle-Zuid.

www.skandic-import.nl

Oproep:

Gebruikte goederen over: WIJ HALEN ZE GRAAG Bel ons voor het maken van een afspraak.

Info: www.adminiles.nl of bel 06-28478291

VOOR SENIOREN EN GEHANDICAPTEN

Elke zaterdag van 9.00-13.00 u. Meeleweg 37a Nieuwleusen. www.meubelhaldemeele.nl

vraagprijs € 325.000,tel. 06 - 21 71 80 11

Start dinsdag 20 maart in Zwolle.

033 - 456 79 20 www.devakman.info

meubelhal de meele

C.a. 110 m2 fraaie winkelruimte met bovenwoning, frontbreedte c.a. 4m, pantryruimte c.a. 15 m2 v.v. toilet & keuken, magazijnruimte c.a. 30 m2, achter het pand afsluitbare buitenruimte, ook te gebruiken als parkeerplaats. Beschikbaarheid: Per direct.

Praktische cursus in drie dagdelen in “Jip en Janneke” taal.

Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

meubelen

bezoekt u daarvoor eens

Vechtstraat 70 te Zwolle

Boekhouden voor ZZP’ers

HELP

voor bijna nieuwe en nieuwe

Te koop/te huur:

038-4660582

HULPMIDDELEN

BELASTINGVRIJ, Alle keuringen toegestaan. Taxatierapport = 15.000,-

Te huur Garagebox

LOW BUDGET

8 euro p.p. incl. drankje/versnapering

Info: 06 - 53 30 45 83 info@fralimgardur.nl Frá Limgardur Learning lesinstituut in Heerde en Zwolle.

Wie wil op ma. 23 & 30 juli en 6 aug. mijn wijk van de Swollenaer lopen? Het gaat om 2 wijken in het centrum, 1 van 207 kranten omg. Melkmarkt, en 1 van 287 kranten omg. Nieuwstraat. Heb je interesse? bel Tel. 06-23408208

BOEKEN GEVRAAGD voor de boekenmarkt in Zwolle t.b.v. de WILDE GANZEN info: 038-4655035

Zoekt u een betrouwbare HULP in de huishouding in Zwolle? Ik bied mij aan, strijken doe ik graag voor u. Tel. (0522) 85 32 56 of 06 - 39 40 15 15

HKC HONY ZWOLLE NODIGT U VAN HARTE UIT VOOR DE...

OPEN-HUIS-WEKEN

VAN MAANDAG 19 T/M ZATERDAG 31 MAART A.S.

Kom naar buiten het voorjaar en ontdek

KOSTUUMS NONCHALANT OF STIJLVOL IN ALLE MATEN ALTIJD VANAF

199

EURO

DE NIEUWE VOORJAARSCOLLECTIE

SMAAKVOLLE WIJN CADEAU!

Samen met Mondovino, wijnwinkel van het jaar 2012, hebben we een mooie wijn voor u geselecteerd om het nieuwe seizoen smaakvol kleur te geven.

Voorstraat 25 Zwolle Telefoon 038 4218404 Zondags gesloten Internet hony.nl E-mail info@hony.nl www.facebook.com/HKCHony

EA AD U!

Wij heten u graag van harte welkom! Vol trots presenteren wij u de nieuwe HKC Hony herenmode voorjaarscollectie. Nieuwe kleuren, prachtige combinaties, kwaliteitsstoffen en uiteraard voor de vriendelijke prijzen die u van HKC Hony gewend bent. Natuurlijk geven wij u graag kledingadvies en staat er koffie met vers gebak voor u klaar. WIJN C

HKC HONY ZWOLLE

ONZE PLUSPUNTEN OP ’N RIJTJE

POLO’S EN SWEATS OUTDOOR EN TRENDY MAAT S T/M 6XL. VANAF

59

PERSOONLIJK ADVIES

EURO OP MAAT GEMAAKT

ZOMERSE SHIRTS

BUSINESS SUITS EN KOSTUUMS VANAF € 199

VOLGENS DE LAATSTE TRENDS. VANAF

BRUIDEGOMMODE

59

EURO

34

CASUAL FASHION


www.deswollenaer.nl

m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

SALZBURG IS EEN COMPLEET WOONPROGRAMMA IN MASSIEF ACACIA IN DE KLEUR GREY WASH

1

449,-

Boekenkast Salzburg

BENT U AL BIJ PRONTO GEWEEST?!

AC IA MA SS IEF AC

AC IA MA SS IEF AC

2

Eetkamerstoel Zijdam

AC IA MA SS IEF AC

3

2 <- >

699,-

40

99,-

cm

499,-

vanaf

Eetkamertafel Salzburg

4

269,Karpet California

1) BOEKENKAST SALZBURG H200 x B80 x D40 cm 449,- 2) EETKAMERSTOEL ZIJDAM in zeer luxe lederlook zwart, grijs of wit 99,- 3) EETKAMERTAFEL SALZBURG met uitschuiffunctie, B95 x L190/240 cm 499,- Zonder uitschuiffunctie in diverse maten leverbaar, B90 x L160 cm 299,- 4) KARPET CALIFORNIA in diverse kleuren en maten leverbaar, B160 x L230 cm 269,-, B200 x L290 cm 439,-, maatwerk 99,- per m2

Kast Salzburg H160 x B140 x D45 cm

Hanglamp Rotan Ø52 cm van 39,95 voor

24,95

AC IA MA SS IEF AC AC IA MA SS IEF AC

599,-

Dressoir Salzburg H85 x B180 x D45 cm

349,-

TV-/audiodressoir Salzburg H50 x B160 x D45 cm

Etagère

ZITTING VAN KOUDSCHUIM

H48 cm van 14,95 nu voor

9,95

IN VELE KLEUREN STOF

LEVERBAAR

10.000 m2 woonideeën

samen

899,-

3+2-Zitsbank Napoli in stof excl. sierkussens, H88 x B200/170 x D80 cm, 3-zits 499,-, 2-zits 429,Sierkussen per stuk vanaf 21,95

Fotolijst H24 x B19 cm, van 4.95 nu p/st voor

2,95

10.000 m2 woonideeën 10.000 m2 woonideeën

openingstijden openingstijden ma di t/m do vr za

van 13:00 tot 18:00 van 09:30 tot 18:00 van 09:30 tot 21:00 van 09:30 tot 17:00

diverse woonwinkels onder 1 dak Westerlengte 1 Elburg Infolijn 0525-68 88 88

ma di t/m do vr za

van 13:00 tot 18:00 van 09:30 tot 18:00 van 09:30 tot 21:00 van 09:30 tot 17:00

www.weberwoonwereld.nl diverse woonwinkels onder 1 dak

35


WELKOM BIJ ARO m a a n d a g 19 m a a r t 2 0 12

6000M2 MODEPLEZIER IN OENE

OPENINGSTIJDEN zaterdag van 9 tot 17 uur

DE KOFFIE STAAT KLAAR IN ONS ARO CAFÉ GRATIS BIGSHOPPER bij elke aankoop

HET FEEST GAAT DOOR! De openingsdagen van ons vernieuwde pand is een groot succes geweest! Voor iedereen die nog geen kans heeft gehad om gebruik te maken van onze feestelijke aanbiedingen, feesten wij nog een weekje door!

EX TR A FEESTDAGEN BIJ ARO

20 21 22 23 24 maart

maart

maart

maart

FEESTAANBIEDINGEN GRATIS

PARKEREN Ooster Oenerweg 32, 8167 PD Oene - tel: 0578 - 64 12 26

www.aro-fashiongear.nl

MEER M E R K E N! MEER VOORDEEL!

36

M E E R DA N

250 MERKEN

Elke werkdag van 9 tot 21 uur

maart

www.deswollenaer.nl


SPORT

maandag 19 maart 2012

Merkwaardig afscheid Claus (door Piet Bakker)

ZWOLLE – Toen bleek dat assistent-trainer Claus Boekweg tijdens de warmingup voorafgaand aan het duel FC Zwolle-Den Bosch niet op het veld aanwezig was, had bijna nog niemand in de gaten wat er loos was. Toen hij later wel werd gesignaleerd op de tribune, maar na de wedstrijd niet op de persconferentie verscheen, was dat voor een journalist aanleiding om de vraag te stellen over het hoe en waarom.

Foto: Pedro Sluiter: Claus Boekweg (r) vertrekt als assistent-trainer.

Er kwam een ietwat vaag antwoord van hoofdtrainer Art Langeler dat er wat frictie was ontstaan tussen Claus en de rest van de technische staf. Het ging echter om een incident dat spoedig zou worden opgelost.

zins vreemd als wordt bedacht dat de club met de assistent-trainer een contract overeen kwam tot de zomer van 2013 en er dus over en weer veel vertrouwen was in elkaar.

Hoe anders was de realiteit. Enkele dagen later kwam er een schrijven/persbericht van voorzitter Adriaan Visser, waarin de oorzaak van deze verrassende move werd uiteengezet. De technische staf was (vrij plotseling) tot de conclusie gekomen dat er veel verschillen zijn bij de invulling van de taken van de verschillende leden, zowel in karakter als in ideeën. Om hier een nieuwe impuls aan te kunnen geven was het noodzakelijk een frisse kijk op de zaken te bewerkstelligen en om extra kennis er bij te krijgen. Dat waren kwaliteiten waarover blijkbaar de ervaren Boekweg plotseling niet meer beschikte Dat is toch enigs-

In verband hiermee werd door het bestuur besloten A-trainer Gert Peter de Gunst aan de technische staf toe te voegen. Toen Boekweg hieromtrent werd geïnformeerd bleek dat die taakverschuiving voor hem negatieve gevolgen had. Hierop maakte hij duidelijk deze verandering van taken niet te zien zitten en te willen stoppen. Deze door hem getrokken conclusie is niet onlogisch. Boekweg is, met een korte onderbreking, al dertien jaar werkzaam bij FC Zwolle. Zeven jaar als een zeer gewaardeerde speler, waarin hij tot 210 duels kwam. Daarna heeft hij de afgelopen zes jaar als assistenttrainer en interim-hoofdcoach een

bijdrage geleverd aan de prestaties van het eerste elftal. Bij de club kenden de meesten hem als een integer en deskundig (voetbal)mens. Om over deze situatie een gefundeerd oordeel te kunnen geven is er te weinig bekend van de hoed en de rand. Feit is wel dat de zaak op z’n zachtjes gezegd zeer merkwaardig is. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Claus Boekweg achteraf met modder gaat gooien. Daarvoor is hij te beschaafd.

Lees meer op www.

Swollenaer

Kampeerinfo Marktdagen donderdag

vrijdag

zaterdag

15-21 uur

15-21 uur

9-17 uur

22 23 24 maart maart maart Tijdens deze dagen komen veel leveranciers hun producten tonen zoals; airco’s, caravanmovers, maar ook reisorganisaties zijn aanwezig. Niet alleen dat, ook barbecue-demo’s en electrische fietsen, interessante trekauto’s of op maat gemaakte matrassen. Kortom veel te beleven. O.a. deze leveranciers komen tijdens de Kampeerinfo Marktdagen:

HATTEM Industrieterrein De Netelhorst 1 8051 KE Hattem T 038 - 444 37 77 E info@dejongcaravans.nl

www.dejongcaravans.nl

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

37

Oranje Zwart grijpt naast titel (door Piet Bakker)

NIJEVEEN – Omdat EKC 2000 en Oranje Zwart tijdens de zaalcompetitie op een gedeelde eerste plaats eindigden, moest een beslissingswedstrijd in Nijeveen de doorslag geven. De Zwolse formatie verloor met 1512 en dus was het feest in Emmen. Ondanks het verlies promoveerden de korfballers toch naar de tweede klasse, omdat het Friese Westergo afzag van promotie. Oranje Zwart begon nog wel zo goed aan de wedstrijd en kwam op een 1-4 voorsprong. Dat bleek niet voldoende voor de winst. Defensief klopte het niet altijd bij de formatie van trainer Frans Grotendorst. De oefenmeester: “We hebben de hele week

getraind op goed verdedigen, maar tijdens de wedstrijd was dat amper te zien. Dat we toch promoveren verzacht de pijn wel enigszins. Als je echter zo dicht bij bent, dan wil je ook kampioen worden. Zeker als je twaalf wedstrijden bovenaan hebt gestaan. De ploeg moet de oorzaak bij zichzelf zoeken. Verliezen is nooit leuk, maar we moeten de hand in eigen boezem steken.” Topscorer was Christian Kok met vier treffers.

Ulu Spor wint zonder De Vries (door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Jan de Vries is vorige week opgestapt bij FC Ulu Spor. De ervaren trainer zag geen toekomst meer bij de tot dit weekeinde puntloze zondagvijfdeklasser. De oud-prof van Zwolsche Boys en PEC Zwolle weet dat de resultaten van zijn laatste twee clubs HFC Storica en Ulu Spor niet bijster succesvol waren. “Inderdaad, maar Ik ben er met mijn volle verstand in- en ook uitgestapt. Ik neem ook niemand iets kwalijk. Ik gun Ulu Spor absoluut het beste. Maar als je geen materiaal hebt, houdt het op. Ik had bij Storica vorig seizoen ook veel te weinig keus. Ze hebben het dit seizoen goed opgepakt. Bij Ulu Spor vertrokken de beste spelers of raakten geblesseerd. Weet je wat het is? Als een timmerman geen hout heeft, kan hij niets beginnen. In die situatie zat ik. En

daarnaast miste ik toch ook een stuk beleving, moet ik eerlijk zeggen.” De Vries trainde voorheen onder meer KHC, FC Oldemarkt en Dieze West. Bij laatstgenoemde club proefde hij voor het laatst het ‘zoet der overwinning’. “Ik weet het. Maar ik blijf positief. Als er nog een leuke club komt, staat de deur open. En anders is het mooi geweest.” Noem het ‘mysterieuze krachten in de sport’ maar het schokeffect bleef zondag niet uit. Zonder Jan de Vries was er plotsklaps de eerste zege. Middenmoter Nieuw Heeten werd met 3-1 verslagen. Kuru Cengiz (2) en Semat Tercanlioglu scoorden.


SPORT

maandag 19 maart 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

38

De redactie op deze pagina wordt verzorgd door

Westenholte vergeet Twente te slachten

Handbalheren SV Tyfoon lopen kampioenschap mis

HATTEM - Het herenteam van SV Tyfoon is er zondag niet in geslaagd om het cruciale duel tegen concurrent Swift 4 uit Arnhem te winnen. In sporthal De Marke in Hattem ging Tyfoon met 25-29 ten onder en dus konden de Arnhemmers feest vieren. Voorafgaand aan de strijd om het kampioenschap in de derde klasse B speelden de damesploegen van Tyfoon en SV Zwolle tegen elkaar. En deze derby werd, net als eerder dit seizoen, eenvoudig gewonnen door SV Zwolle: 9-20. Ondanks de druk speelden de Tyfoon-mannen een goede wedstrijd. De confrontatie tussen Ty-

Jasper Keizer nieuwe trainer bij Sparta ZWOLLE - De 33-jarige Jasper Keizer wordt komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van de Zwolse korfbalvereniging Sparta.

foon en het vierde team van Swift werd dan ook heel boeiend en een duel van een hoog niveau. De spelers en het publiek genoten zichtbaar van een lekkere pot handbal. Beide teams lieten nogmaals zien

er met kop en schouders bovenuit te steken in de derde klasse B. De gasten uit Arnhem, met twee smaakmakers in de gelederen, kwamen al snel in de wedstrijd op voorsprong en gek genoeg leek dit eerste doelpunt doorslaggevend. Het verschil bleef namelijk constant één of twee doelpunten. De ruststand was dan ook 12-14. Na de rust leken de mannen van Tyfoon telkens terug te komen, maar met minimaal verschil bleven de Arnhemmers op voorsprong. In de laatste minuut liep Swift zelfs uit naar 25-29. Na afloop was de teleurstelling bij Tyfoon uiteraard groot, terwijl de spelers van Swift meteen begonnen met het vieren van het kampioenschap. De formatie uit Arnhem was de gehele competitie oppermachtig en won alle wedstrijden. Tyfoon deed bijna hetzelfde, maar verloor alleen twee keer van Swift. Voor het herenteam van Tyfoon staat er nog één competitieduel op het programma.

Ruim vijftig jongeren bij ‘kick-off’ Club2Move

Jasper Keizer neemt het roer over van coach Henk Jan van de Wetering, die het na drie jaar tijd vindt voor een nieuwe wind. De wortels van Keizer liggen net als bij Van de Wetering bij Wit Blauw in Kampen. Keizer was de laatste twee jaar actief bij Regio ‘72 in Vaassen.

Waterpoloheren kopje onder in Oldenzaal OLDENZAAL - De waterpoloheren van Swol 1894 zijn na elf wedstrijden zonder verliespartij weer een keer kopje onder gegaan. Op bezoek bij OZ&PC in Oldenzaal verloor de ploeg trainer Eric Hoek zondagavond met 8-5. “We hebben keihard gewerkt en ook voldoende kansen gecreëerd, maar de bal moet er wel in”, reageert Hoek. “We hadden maar liefst negen keer een man-meer-situatie, maar scoorden slechts één keer. Als je in de pas wil lopen, dan moet je in vijftig procent van dit soort gevallen gewoon scoren. OZ&PC had zeven keer een man meer in het bad en scoorde wel drie keer. Dat was vandaag het verschil”, stelt de coach van de Zwollenaren. “We hebben het deels dus goed gedaan, want we creëerden genoeg kansen. Maar je moet de ballen er wel in schieten”, aldus Hoek, die dan ook niet tevreden kan zijn. Kijk voor het verslag van de Swol-dames op www.sportiefzwolle.nl.

Foto: Hans Smit

ZWOLLE - Ruim vijftig enthousiaste jongeren zijn afgelopen dinsdag afgekomen op de ‘kick-off’ van sportbuurtclub Club2Move Aa-landen. De jongeren uit de Zwolse wijk konden in de gymzaal aan de Waallaan deelnemen aan een leuke dansclinic, een clinic van Landstede Basketbal-speler Mark Ridderhof en voetbaltrucjes leren van freestyler Joshua Agteres. De Aa-landen is, in navolging van Diezerpoort, Holtenbroek, ZwolleZuid en Stadshagen, nu alweer de vijfde Zwolse wijk die beschikt over een eigen sportbuurtclub. Club2Move, een samenwerkingsverband tussen SportService Zwolle, GGD IJsselland en Travers Welzijn,

is een ‘alternatieve sportvereniging’ voor en door jongeren. De jongeren uit de wijk kunnen wekelijks sporten bij dé sportbuurtclub en denken mee over het aanbod. Tot en met de meivakantie kunnen de jongeren ter kennismaking gratis sporten bij Club2Move Aa-landen.

Tafeltennis Zwolle boekt ruime overwinning op hekkensluiter HARKSTEDE - Het eerste herenteam van Tafeltennis Zwolle heeft zaterdag een ruime 1-9 zege geboekt op hekkensluiter Argus. Namens de Zwolse formatie hoefde in Harkstede alleen de jonge Bas Hergelink eenmaal een tegenstander te feliciteren. Voor de pauze liep Zwolle snel uit naar 0-5. Robert Jan van der Heijden won van Teun Bosveld en van Henk Jan Wils, Gerben Last was ook te sterk voor Wils, Bas Hergelink klopte Erik van der Greft en het dubbelspel werd zeer eenvoudig gewonnen. Na de pauze werd de confron-

tatie hervat met het duel tussen de twee jonkies. En die wedstrijd werd gewonnen door Teun Bosveld. Met 11-9 in de vijfde was hij de gelukkigste van de twee (1-5). De resterende vier partijen gingen daarna allemaal naar de koploper in de eerste divisie.

Foto: Annet van Raalten

ZWOLLE - De volleybaldames van Bas Autowas Westenholte hebben zaterdag een prima kans op een mooie overwinning op Bodyscan Twente laten glippen. De Zwolse dames verloren met 1-3, maar hadden in de ogen van coach Ron Kranenburg zelf met 3-1 of 4-0 moeten winnen. “Tot 13-4 in de tweede set hadden wij de touwtjes vast in handen, maar daarna gebeurt er weer iets waardoor wij helemaal van slag zijn”, aldus Kranenburg. “Normaal moet je die set binnen hengelen en sta je 2-0 voor, maar wij presteren het om de set toch te verliezen.” Westenholte was nog overtuigend aan het duel met de nummer twee van de tweede divisie B begonnen door de eerste set met 25-20 te winnen. En ook de tweede set ging van een leien dakje. “Maar 13-4 werd 13-5, 13-6 en 13-7”, aldus Kranenburg. “Twente begon er iets meer in te geloven, nam meer risico en werd brutaler. Wij daarentegen gingen krampachtig spelen en voerden taken, waarmee we de eerste set zo succesvol waren, opeens niet meer uit. Twente was in de tweede set rijp voor de slacht, maar wij zijn kennelijk niet zo van die slachters. We hebben ze terug in de wedstrijd laten komen.” Die kans werd door Twente met beide handen aangegrepen en de tweede set ging met 24-26 naar de bezoeksters.

In de derde set kantelde de wedstrijd helemaal in het voordeel van Twente. “Zij gingen wat anders serveren en daar hadden wij moeite mee”, vertelt Kranenburg. “Ik blijf er echter bij dat wij hadden kunnen winnen, als iedereen de opdrachten maar uitvoert. Maar ik beleef wellicht een andere wedstrijd dan de dames in het veld.” Tegenvaller voor Westenholte was het uitvallen van Wiljanne Pierik. “Ze moest met een voetblessure de wedstrijd staken. Daarmee was direct de aanvalskracht uit ons team verdwenen. De laatste twee sets verliezen we zo met 16-25 en 15-25. Jammer en al met al niet nodig.” Kijk voor een verslag van de volleybalsters van Landstede op www. sportiefzwolle.nl.

Lotte Bonenberg scoort voor heren ZMHC ZWOLLE - De hockeyers van ZMHC hebben zondagmiddag in de derde klasse met grote cijfers gewonnen van het laaggeklasseerde Emmen. Op sportpark De Pelikaan werd het maar liefst 14-0 voor de Zwolse formatie. De heren van Tempo ’41 daarentegen wisten op eigen bodem niet tot winst te komen. Tempo deed zeker niet onder voor Groningen, de koploper in de eerste klasse D, maar verloor uiteindelijk wel met 1-2. “Van een wedstrijd was inderdaad geen sprake”, zegt ZMHC-speler Piet Hein Rondhuis. “Emmen kun je niet echt een sterrenteam noemen. Wij beschikken simpelweg over meer kwaliteiten en hebben gewoon zeer verdiend gewonnen.” Zelf nam Rondhuis drie treffers voor zijn rekening, net als Xander Schings. Maar meest opmerkelijk was misschien wel het doelpunt van Lotte Bonenberg. Zij maakte, door de nodige blessures aan de kant van ZMHC, deel uit van de Zwolse herenploeg en scoorde ook nog eens. “Lotte heeft altijd bij ZMHC gehockeyd en wil graag weer spelen. Bij ons heeft ze nu mooi weer wat wedstrijdritme op kunnen doen”, vertelt Rondhuis. Daar waar ZMHC zondagmiddag eenvoudig won, speelde Tempo ’41 tegelijkertijd een spannend duel tegen koploper Groningen. “In de eerste helft waren beide ploegen een beetje aan het aftasten en werd er vooral schaakhockey gespeeld”, stelt Tempo-coach Tim de Vries, die zijn ploeg kort na rust op een 0-1 achterstand zag komen. “Dat was jammer,

maar we zijn daarna goed teruggekomen.” Het was Jasper Roozendaal die namens Tempo tekende voor de gelijkmaker. “Groningen stond in die fase met de rug tegen de muur en wij kregen kansen op 2-1. Maar vlak voor tijd viel het doelpunt toch aan de andere kant.” Uit een strafcorner maakten de bezoekers 1-2. Kijk voor verslagen van de dames van ZMHC en Tempo ’41 op www. sportiefzwolle.nl.

Meer sportnieuws: WWW.SPORTIEFZWOLLE.NL Stuur jouw eigen sportnieuws naar redactie@sportiefzwolle.nl


SPORT

maandag 19 maart 2012

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

Feest bij EDON na verrassende zege (door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - EDON baarde in 4C zaterdagmiddag opzien door met 3-1 van lijstaanvoerder Kloosterhaar te winnen. Door de verrassende uitslag is ZAC opnieuw koploper. EDON kwam niet lekker uit de winterstop. Nauwelijks trainen wegens het slechte veld en vooral de nodige mindere uitslagen. ‘Tijd voor een praatsessie’, dacht trainer Maikel Hondebrink. “We hebben deze week bij elkaar gezeten en de neuzen stonden snel weer ÈÈn kant op. Maar deze uitslag had ik nooit verwacht.” De EDON-trainer genoot na afloop intens van de zege. “De ontlading was enorm. Behalve na hun gelijkmaker zijn we ook nauwelijks in de problemen geweest. Na de 2-1 wist ik dat we de overwinning in de knip hadden.” Voor EDON scoorden Wiliam van Oene (2) en Maikel Kroes. De driepunter kwam ook op een goed moment in het streven om ook in de toekomst met een goede selectie voor de dag te komen. “Over veertien dagen komen we met nieuwe namen naar buiten. Maar ik kan nu al wel zeggen dat er volgend seizoen een prima elftal staat.” Even verderop bij ZAC ook een tevreden trainer Herman Oosterhaar na de 2-0 zege op Wilsum. ZAC is bovendien weer koploper. Met dank aan EDON. “Ik gun het ze ook van harte. Het is een leuke ploeg. Maar ik hoop

39

Inschrijving Triathlon Zwolle ZWOLLE- Op zaterdag 15 september 2012 vindt de tweede editie van de Triathlon Zwolle plaats in en rondom de Milligerplas in de Zwolse wijk Stadshagen. Na de succesvolle eerste editie met ruim honderd deelnemers, gokt de organisatie nu op 200 individuele deelnemers en 25 trio’s. Vanaf 1 januari is er de mogelijkheid om via www. triathlonzwolle.nl in te schrijven voor het evenement, waar zowel geoefende als beginnende traithleten welkom zijn. Voor de laatste groep gaat op 25 juni weer de cursus Start2Tri van start. Deze cursus wordt georganiseerd door TV Triade uit Zwolle.

Ontlading bij EDON na de sensatie tegen Kloosterhaar. Foto: Pedro Sluiter

niet dat ze op dinsdag 27 maart, wanneer we inhalen, tegen ons ook gaan stunten.” De winst van EDON was in ieder geval goed voor kort sms-verkeer tussen de beide oefenmeesters. ‘Alsjeblieft’ was de boodschap van Hondebrink. ‘Dank je wel’, sms-te Oosterhaar direct terug. “Zij hebben toch onze misstap tegen Zalk weggepoetst. Tegen Wilsum begonnen we goed met drie opgelegde kansen. Daarna werd het minder. Gelukkig hebben we in de tweede helft de

winst binnen kunnen halen via Joost Ottens en Robin Gosen.” Bij Wijthmen maakten Stefan Poppe en Sander van Gurp weer eens het verschil. Zij tekenden allebei met twee doelpunten voor de complete Wijthmen-productie. Het tobbende ’s-Heerenbroek werd met 4-1 verslagen. “Sander en Stefan profiteerden in de tweede helft optimaal van de geboden ruimte. Het was absoluut verdiend”, zag trainer Geert Bos. Voor VSW kan er zo snel mogelijk een streep door

het seizoen. Het duel der laagvliegers in 4C tegen Kampen werd verloren. Na de 0-1 bracht Niels Hobbelink met zijn vierde seizoenstreffer de Windesheimers nog wel langszij. Daarna was het dweilen met de kraan open. Zo scoorde Kampen binnen vijf minuten liefst vier keer. Het werd uiteindelijk 1-7. Overige uitslagen Zaterdag: 2G Advendo ’57-Zwolsche Boys 3-1. 4C:HFC Storica-SCD ’83 2-2 .

Voor bijna iedereen met een redelijke conditie is het mogelijk een achtste triathlon te volbrengen na het volgen van de bijna drie maanden durende cursus. Tijdens de triathloncursus is er de mogelijkheid om elke week aan drie trainingen deel te nemen. Er staan loopfiets en zwemtrainingen op het programma. Daarnaast krijgen de deelnemers aanvullende schema’s voor weekeinden en vakanties en wordt aandacht besteed aan onder meer diverse technieken en materialen. Aanmelding kan via de website van TV Triade: www.tvtriade.nl.


SPORT

Kijk voor meer nieuws uit uw regio op www.deswollenaer.nl

maandag 19 maart 2012

Einde aan fraaie reeks WVF (door Piet Bakker)

WESTENHOLTE – In de eerste klasse D was WVF bezig aan een geweldige serie. Maar liefst twaalf opeenvolgende wedstrijden werden niet verloren. Aan iedere reeks komt echter een eind en dat gebeurde zaterdag op sportpark De Weidesteen. Tegen DOS ’37 werd met 1-2 aan het kortste eind getrokken en dat betekende de derde seizoensnederlaag. Het was een verdiende overwinning voor de Twentse club. De gehele wedstrijd kon de thuisclub niet imponeren en vooral de eerste helft was het voetbal van een belabberd niveau. De gasten speelden ook niet geweldig, maar waren wel het meest in balbezit. Dat vond ook trainer Jan Jaap Kooistra. “We begonnen veel te slap aan het duel en waren daarna niet meer in staat om ons terug te knokken. Vooral aanvallend konden we geen vuist maken en er werd veel te weinig afgedwongen. Onbegrijpelijk, want er werd goed en enthousiast getraind deze

Timon Beimers is Marcel Smelt te snel af. Foto: Pedro Sluiter

week.” Toch kwam WVF al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Op aangeven van Timon Beimers was het de geheel vrijstaande Bjorn Rellum die vrij eenvoudig kon scoren. De vreugde hierover was van korte duur, want twee minuten later viel de gelijkmaker. Het was Dennis Boshoeve die een voorzet van rechts bij de tweede paal binnen kopte. Het waren de enige hoogtepunten van een zwaar teleurstellende eerste helft. In de 10e minuut van de tweede

doorgang kreeg de thuisclub een ideale kans om voor de tweede keer aan de leiding te komen. Rene Dorgelo werd binnen de beruchte lijnen door de keeper aangetikt. Bjorn Rellum mocht de strafschop nemen, maar dit keer was de doelman de winnaar. Na ruim een kwartier moesten de gasten met tien man verder, omdat Boshoeve voor de tweede keer een gele kaart kreeg te zien van de warrig leidende scheidsrechter Huis in ’t Veld.

Berkum wint opnieuw Zodoende kreeg de thuisclub nog een half uur de gelegenheid met een man meer het duel naar zich toe te trekken. Er werd een middenvelder (Jakko Slot) gewisseld voor een aanvaller (Hessel Berends), maar het sorteerde niet het gewenste effect. Het overleg en de rust ontbraken en het opportunisme vierde hoogtij. Via Richard Bouwmeester kreeg de Zwolse ploeg nog een paar mogelijkheden, maar doelman Patrick Nitert bleek een niet te nemen hindernis en hij groeide uit tot de man van de wedstrijd. Als de spreekwoordelijke nachtkaars leek het duel uit te gaan. Diep in blessuretijd sloeg de club uit Vriezenveen echter genadeloos toe. Er werd slecht verdedigd en daarvan wist Dennis Broekate te profiteren en daarmee kwam een eind aan een mooie periode. Hoe het seizoen ook verder sportief verloopt, voorzitter Anton Westenberg is nu al tevreden. “De doelstelling was klassenbehoud en dat is ruimschoots gelukt. We willen proberen een stabiele eersteklasser te worden en wat dat betreft liggen we op koers.”

Landstede Volleybal uitgeschakeld in play-offs om landstitel (door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Voor de volleyballers van Landstede zit de competitie er feitelijk op. In de eerste ronde van de play-offs blijkt Netwerk/STV een te groot struikelblok. Het tweede duel tussen de beide clubs eindigt in een 1-3 nederlaag. De sfeer in het redelijk bezette Landstede Sportcentrum komt zaterdag vooral van de meegereisde Netwerk-supporters uit Tilburg. Behalve het vaste en altijd enthousiaste groepje trommelaars blijft de support van de Zwolse aanhang achter. Terwijl Landstede Volleybal een duwtje in de rug toch hard nodig heeft. Want Netwerk blijkt opnieuw een hele taaie tegenstander. Zo pikken de Tilburgers knap aan in de eerste set als Landstede na een 16-10 voorsprong de winst binnen handbereik heeft. Dankzij de aanmoedigingen van de Tilburgse aanhang wordt het alsnog 22-25. In de tweede set zit Landstede snel op rozen (25-15). Maar in het derde en vierde bedrijf kunnen de Zwollenaren, zoals vaker, het verschil niet maken. Beide spannende sets worden met 23-25 verloren. “Het lag allemaal dichtbij”, reageerde coach Harry van den Brink.

(door Piet Bakker) HARDERWIJK/ZUTPHEN – In de hoofdklasse C behaalde Berkum een belangrijke zege op VVOG. In Harderwijk werd het 1-2, een stand die bij de rust al was bereikt. Voor Be Quick ’28 was er weer geen reden tot juichen. In en tegen Zutphen werd met 4-1 verloren. De degradatiezorgen zijn voor Berkum nog niet helemaal voorbij, maar de overwinning zal de ploeg goed hebben gedaan. De zege was dik verdiend. Het beste spel kwam van de Zwolse formatie, dat ook volop kansen kreeg op een hogere score. De thuisclub kwam nog wel aan de leiding, maar op slag van rust zorgde Frank Hoolsema voor de gelijkmaker, op aangeven van Pascal Diender. In de blessuretijd van de eerste helft mocht Chris van der Meulen doorgaan op het randje van buitenspel en hij maakte het knap af. Na rust was er een rode kaart voor Jeffrey Pohowainjaan. Be Quick ’28 leed een geflatteerde 4-1 nederlaag tegen Zutphen. Na de 1-0 zorgde Frank Oosterhof voor de gelijkmaker. De Zwolse ploeg kreeg de nodige kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Toch blijft teammanager Bert Oosterhof optimistisch. “Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar we boeken nog steeds progressie. Ondanks de degradatiezorgen blijft de ploeg zijn stinkende best doen.”

Play Offs Landstede Basketbal ZWOLLE - Landstede Basketbal is, ondanks verlies in de laatste vier wedstrijden, toch verzekerd van deelname aan de play-offs. De formatie van Herman van den Belt zal de nacompetitie als vijfde of als zesde ingaan.

Het Landstede-blok van Jelle Hilarius (l) en Mark van Lenthe. Foto: Pedro Sluiter

“We verloren op details door op cruciale momenten weer fouten te maken.” Naast de foutenlast ontbeerde Landstede dit seizoen wellicht een echte leider. Een karakterspeler van het type Joost Kooistra was misschien wel de missende schakel. En zo resteert er voor Landstede, na een toch wat teleur-

stellend seizoen, alleen de bekerfinale tegen Langhenkel op 22 april. Tot die tijd kunnen de Zwollenaren in het ritme blijven door nog een aantal potjes voor spek en bonen te spelen om de uiteindelijke vijfde plek in de A-league. De ticket voor de bekerfinale leek vorige week donderdag overigens nog knullig

ZWOLLE - Voor de vijfde en tevens laatste keer wordt Tweede Paasdag op het terrein van ZMHC het Pim Lankhorst Toernooi gehouden. een kwart veld, zes tegen zes. Bij de inschrijving kan aangegeven worden in welke poule het team wil spelen. Net als in voorgaande jaren telt niet alleen de eindstand in de poule, want er wordt ook weer gelet op originaliteit en sportiviteit. Het deelnamegeld bedraagt 5,50 euro per persoon. Dit is inclusief lunch. Aanmelden kan via vanessaknaapen@ me.com of inekeboerman@gmail. com.

verspeeld te worden. In de halve finale ging het bijna mis bij laagvlieger Zaanstad. Er moest zelfs een ‘golden set’ aan te pas komen. Maar wie weet kan Landstede het seizoen nog de nodige glans geven door over ruim een maand in Almere te stunten tegen de beste ploeg van Nederland.

Landstede Basketbal staat momenteel vijfde in de Dutch Basketball League en heeft twee punten voorsprong op Lasaulec Aris. In de resterende vier wedstrijden neemt de halve bekerfinalist het nog op tegen Stepco BS Weert, Challenge Sports/Rotterdam Basketball College, nogmaals Stepco BSW Weert en tegen Wijchen Magixx In de halve finale van de beker spelen de Zwollenaren op vrijdag 30 maart in Topsportcentrum Almere tegen Leiden.

Topscorers Trofee 2011-2012

Pim Lankhorst Toernooi voorbij

Door de op handen zijnde fusie tussen de Zwolse hockeyclubs komt er een einde aan een mooie traditie. “We gaan er weer een ouderwets gezellig familietoernooi van maken”, garandeert de organisatie. Dat betekent dat iedereen mee kan doen: jong en oud, met of zonder hockeyervaring. Er wordt vanaf 11.30 uur in twee poules gespeeld: een recreatie- en een prestatiepoule. In beide poules wordt gespeeld op

40

Topscorers 1. Lodewijk de Vries | Dieze West 2. Hafid Lahzal | HFC Storica 3. Bjorn Rellum | WVF 4. Stefan Poppe | Wijthmen 5. Saba Gwedelidze | WVF 6. Willard Zuidberg | ZAC 7. Lennart Bril | SVI 8. Nejim El Atiaoui | Dieze-West 9. Edward Herrera | HFC Storica 10.William van Oene | Edon

goals

factor

23 goals x 1,5 21 goals x 1 10 goals x 2 17 goals x 1 7 goals x 2 14 goals x 1 9 goals x 1,5 8 goals x 1,5 12 goals x 1 11 goals x 1

punten

= 34,5 = 21 = 20 = 17 = 14 = 14 = 13,5 = 12 = 12 = 11

pnt. pnt. pnt. pnt. pnt. pnt. pnt. pnt. pnt. pnt.

Minste tegengoals 1. ZAC 2. WVF* 3. CSV’28 4. SV Zwolle 5. Berkum 6. Dieze West 7. EDON 8. HTC 9. Zwolsche Boys* 10.Be Quick ‘28 * geen data ontvangen

Indien meerdere spelers/clubs een zelfde aantal punten hebben, dan is de klasse waarin ze spelen beslissend. Onder voorbehoud van typefouten. Clubs zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de uitslagen!

18 19 20 27 31 31 32 34 46 54

Swollenaer week 12  

Swollenaer week 12

Advertisement