Page 1

WEEKBLAD

brugnieuws dinsdag 14 januari 2020 • jaargang 28 • oplage 23.700

Elke dinsdag op je deurmat!

De GRATIS huis-aan-huis familiekrant van BrugMedia

WASSEN IN JANUARI =

Kans op een auto t.w.v.

€ 10.000,-

Kamper popkenners kraken de hersenen in Stadsgehoorzaal

ZIE PAG. 31 www.winterwasweken.nl of kijk op www.carwashkampen.nl op onze actie pagina Carlsonstraat 25

Carwash

KAMPEN

Carlsonstraat 25 www.carwashkampen.nl

www.carwashkampen.nl

Inwoners De Maten, Onderdijks, Stationskwartier OPGELET! Maandag 20 januari haalt de kringloop gratis uw metaal en textiel op (voor 08.00 uur a/de weg zetten. Kijk op kringloopkampen.nl ophaalkalender voor wijkindeling)

Kringloopwinkel: Ambachtstraat 3 Kampen Spullen brengen: Haatlandhaven 19/Oslokade

Industrieweg 3-v Kampen

Tel. 038 - 331 79 67

Schinkel

Installatietechniek

Sinds 1928 het adres voor al uw installatiewerkzaamheden!

HANDELSSTRAAT 11 KAMPEN 038 - 331 23 65 WWW.SCHINKELTECHNIEK.NL

Iedere DHZ klus de juiste spuitbus!

Foto: Tennekes.

KAMPEN - In de Stadsgehoorzaal vond zondag de Grote Kamper Popquiz plaats. Het was de eerste editie in De Stadsgehoorzaal. ’t Ukien bleek vorig jaar te klein voor de vele toegestroomde popkenners. De hoofdprijs ging dit jaar wederom naar het team

Iets voor mensen willen betekenen kenmerkte oud-politica Rie Woning KAMPEN – Rie Woning is donderdag overleden op 85-jarige leeftijd. Veel Kampenaren bewaren herinneringen aan de oud-politica die jarenlang in de gemeenteraad zat. Haar moment suprême beleefde ze met haar succesvolle actie voor het behoud van het stadsziekenhuis. De koe bij de hoorns vatten was kenmerkend voor Woning, zo memoreert haar zoon Dick Tuinder. “Ze was niet altijd de makkelijkste persoon. Niet voor zichzelf en niet voor anderen. Nooit had ze echter een verborgen agenda. Bij haar draaide politiek om mensen en het echt iets voor hen kunnen betekenen. Waar ze oprechtheid aantrof in andere politici waardeerde ze dat enorm. Het maakte dat ze soms meer had met mensen uit een partij die ver stond van de hare dan met gelijkgestemden.” Rie Woning werd geboren in 1934 en maakte bewust de oorlog mee. Haar vader was visser en hielp in de oorlogsjaren mee onderduikers van voedsel te voorzien. De kleine Rie heeft nog bakjes vis rondgebracht. Op haar veertiende moest ze van school om te werken in de fabriek. Iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen maar wat in die tijd, zo weet Tuinder, vrij normaal was.

of mijn moeder niet te vroeg is geboren. Wat ze was geworden in een tijd waarin studeren voor meisjes de normaalste zaak van de wereld is.” Rie Woning heeft er volgens haar zoon echter niet onder geleden, maar zich er wel aan ontworsteld. Een periode die voor haar veel zwaarder is geweest, was de scheiding van haar man. “Mijn ouders waren zo ongeveer de eerste in onze omgeving die gingen scheiden. Dat gebeurde in een periode eind jaren ’60 - dat echtscheiding nog in het wetboek van strafrecht stond”, vertelt Tuinder. Ook in de kerk hoefde je op weinig bijval te rekenen. De emancipatie van vrouwen stond nog in de kinderschoenen. Het maatschappelijke belang daarvan (iets waar de politiek bij uitstek over gaat) heeft Rie Woning aan den lijve ondervonden en dat heeft haar gevormd. Begin jaren ’70 werd ze secretaris van Divortium, De Bond voor Gescheiden Vrouwen.

“Ik heb mij wel eens afgevraagd

Lees verder op pagina 3.

Alternative 5, het team van NPO Muzieksamensteller, Martijn Soetens. De individuele winnaar was dit jaar Gerard van de Water.

Gemeente heeft geld voor de aanleg van nog twee Tiny Forests KAMPEN - Het college van b en w wil nog twee Tiny Forests aanleggen in Kampen. Nadat op 20 november het eerste minibosje geplant is bij de Vila Nova in het Onderdijks, is het wat het college betreft nu tijd voor nog twee minibosjes. Dinsdag is zij hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Stichting IVN. De Tiny Forests kosten 20.000 euro per stuk. Hiervan is 10.000 euro voor materiaal (hovenier, informatiebord, grondwerk) en 10.000 euro voor de begeleiding door IVN. De gemeente betaalt de materiaalkosten en 2.500 euro van de begeleiding. IVN betaalt de overige 7.5000 euro. Voor het plan heeft de raad dus 37.500 euro beschikbaar gesteld. Wat is een Tiny Forest? Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Stichting IVN vertelt: “Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.” Het eerste Tiny Forest is aangelegd op 20 november bij de school Villa Nova in het Onderdijks. De locatie voor de andere bosjes moet nog worden bepaald. Deze worden in het voorjaar van 2020 aangelegd. De gemeente heeft zich aangemeld op initiatief van Groen-

Links. Het plan sloot aan bij het coalitieprogramma omdat het helpt de wijken te vergroenen en de biodiversiteit te vergroten. De gemeente deed al mee aan het project van Stichting IVN, maar de deelname was nog niet vastgelegd in een overeenkomst in afwachting van de bezuinigingen. Inmiddels is de uitkomst van de bezuinigingen bekend. Er is geld voor de aanleg.

JAAR

autoschaderemar.nl • 038 - 33 28 742

Bedrijfsongeval aan de Genuakade KAMPEN - Aan de Genuakade in Kampen is vrijdagmiddag rond 17.15 uur een bedrijfsongeval voorgevallen. Een man is bij een bedrijf in aanbouw zo’n tien meter uit een bakje naar beneden gevallen en zwaargewond geraakt. Om te assisteren bij het ongeval is een traumahelikopter ingeschakeld. De man is vervoerd naar het ziekenhuis in Zwolle. Over de toestand van de man is nog niets bekend.

voor leerlingen & ouders

VOORLICHTING ALGEMEEN EN TWEETALIG ONDERWIJS 19.00 - 21.00 UUR

DONDERDAG 23 JANUARI 2020 theaterstroom | muziekstroom | ict & design science-lab | sport & lifestyle


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

2

Dansen

met en zonder partner vanaf 20 januari 2020 Stijldansen beginners tot vergevorderden. Solo Dance / Line Dance 60+ Line Dance op vrijdagochtend.

‘T DANS HUUS

Open Huis Zwolle

Locatie: de Vinkehorst IJsselmuiden WWW.DANSHUUS.NL 0578-79 50 25 / 06-1222 0590

VERSE GROENTEN EN FRUIT! Vleespakketten bij Vahl op bestelling (zie stukje elders in deze krant) Consumptieaardappelen van goede kwaliteit; Bildtstar, Eigenheimer en Irene

23 en 24 januari

Eieren van eigen kippen Fruit op werk, vraag vrijblijvend naar de voorwaarden Heerlijke wintergroenten met rookworst van Slagerij van Asselt -Streekproducten

Meld je aan! 06-34614904

MAAK NU EEN AFSPRAAK VOOR EEN KNIPBEURT BIJ RUTH VAHL

mensoaltingzwolle.nl

HAAR EN MOOI. OOK ‘S AVONDS GEOPEND. RUTH VAHL, GRAFHORSTERWEG 73 IJSSELMUIDEN. TEL;06-48838728

AUTOSCHADE REMAR BESTAAT DIT JAAR EN DAT VIEREN WE!

30% KORTING

op eigen gemaakte spuitbussen en lakstiften + Carsystem spuitbussen en plamuren in 2020!

30% KORTING

op arbeidsloon en materiaal (geen onderdelen) bij niet verzekerde schades in 2020!

Focwa aangesloten autoschadeherstel bedrijf! Univé aangesloten autoschadeherstel bedrijf! Ook werken wij voor andere verzekeringsmaatschappijen! Ook voor advies kunt u gerust eens langskomen! Voor iedere klus de juiste spuitbus! Als particulier kunt u ook bij ons terecht Iedere kleur kan voor u gemaakt worden AUTOSCHADE REMAR Kleiland 11 8271 RV IJsselmuiden 038-3328742 www.autoschaderemar.nl Volg ons ook op Facebook


ACTUEEL

Kijk voor meer actueel nieuws op www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

Bort Koelewijn en Rob van der Weerd in show Dit is Kampen KAMPEN - Rob van der Weerd en burgemeester Bort Koelewijn doen op 22 januari mee aan de show Dit is Kampen. De show van Marcel van Roosmalen, Roelof de Vries en Jan Dirk van der Burg vindt plaats in De Stadsgehoorzaal. In de voorstelling gaan de theatermakers op zoek naar de Nederlandse volksaard in het algemeen en die van de inwoners van Kampen in het bijzonder. De voorstelling is op woensdag 22 januari te zien in de Stadsgehoorzaal. Marcel van Roosmalen is bekend van zijn columns in NRC, zijn Korte Corner in Studio Voetbal en cynische blik op het leven. Roelof de Vries, die vorige zomer De Slimste Mens van Nederland werd, is presentator bij NPO Radio1 en gastheer tijdens de voorstelling. Jan Dirk van der Burg vervult sinds september vorig jaar het ambt van Fotograaf des Vaderlands en heeft een wekelijkse fotorubriek in Volkskrant Magazine. Tijdens de voorstelling in de

Man met mes gestoken in Sint Jacobstraat KAMPEN - Een 26-jarige man uit Kampen is in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 januari bij een mishandeling meerdere keren gestoken met een mes. De politie kreeg rond 01.50 uur een melding van het steekincident dat plaatsvond aan de Sint Jacobstraat. De politie trof de man op de Oudestraat aan. De man bleek steekwonden te hebben. De man zou op de hoek van de Sint Jacobstraat met de Burgwal onenigheid hebben gekregen met een aantal mannen en zou daarbij mishandeld en gestoken zijn. Een ambulance bracht de man voor behandeling naar een ziekenhuis in Zwolle. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het incident. De politie is op zoek naar getuigen van dit voorval en heeft een beknopt signalement van de mannen. Het gaat om mannen met een donker uiterlijk die Nederlands spraken. Een van hen had een rode jas aan. Heeft u rondom het genoemde tijdstip in de omgeving van de Sint Jacobstraat en de Burgwal iets gezien of beschikt u over andere informatie die tot de dader(s) kan leiden? Neemt u dan contact op met de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844 of via het tipformulier onderaan deze pagina. U kunt ook anoniem uw melding doorgeven via Meld Misdaad anoniem 0800-7000.

Concert in Lutherse kerk KAMPEN – In de Lutherse kerk wordt elke derde vrijdagavond een concert gegeven. Op 24 januari door Joalien van den Houten (sopraan), Froukje van Hummelen (blokfluit) en Marijn de Jong (orgel/piano). Aanvang 19.30 uur. Entree 5 euro.

3

AANBIEDINGEN GELDIG VAN A.S. WOENSDAG T/M ZATERDAG

G. van Lente

Aardappel-, groenten- & fruitspeciaalzaken Burg. van Engelenweg 155 IJsselmuiden, Tel.: 038 - 3318287

OOK DIT JAAR SCHAATS GERTJAN EEN SCHAATSTOPPER NAGANO SALADE  WEER DE ALTERNATIEVE 200 GRAM . . . . . . . . . . . ELFSTEDENTOCHT VOOR HET GOEDE DOEL WEISSENSEE4KIDS. LEKKER BIJ DE HAMBURGERS DEZE WEEK STAAT HET RAD VAN AVONTUUR IN ONZE WINKEL. SPONSORT U € 1,00 OF MEER MAG U AAN HET RAD DRAAIEN VOOR EEN LEUKE PRIJS. EXTRA ACTIE GESPONSORD DOOR ONZE LEVERANCIER DAAROM GAAT DE OPBRENGST 100 % NAAR HET GOEDE DOEL  4 HAMBURGERS VOOR SLECHTS € 2,00

GESNEDEN

SNIJBOONTJES

400 GRAM .

...........

1.98 1.98

GEZOND SNOEPEN

PITLOZE

...........

1.98

MINEOLA ............

1.98

RODE DRUIVEN

500 GRAM . VOL SAP  

PER KILO .

Vrijheid als levenskunst Vlnr: Roelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Jan Dirk van der Burg.

Stadsgehoorzaal proberen de heren antwoord te vinden op de vraag: Hoe Hollands is het hier? “Het is voor iedereen wel eens goed wanneer iemand ze een spiegel voorhoudt,” zegt Roelof de Vries. “Want misschien zegt het feit dat we allemaal dezelfde boeddha in de tuin hebben staan of de populariteit van Tineke Schouten wel meer over ons dan een onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau.”

Van Roosmalen: “Ik lees stukjes voor over het menselijk tekort. Roelof is de aimabele gastheer met de warme, bulderende theaterstem. Jan Dirk laat ons met zijn foto’s naar onszelf kijken.” De Vries vult aan: “En als het lukt is er iedere avond een lokale zanger. Dat wil Marcel graag. Je zou het niet zeggen, maar die leeft voor de volksmuziek. Volksmuziek en zijn Jan Jans en de Kinderen-verzameling. Ook heel Hollands.”

KAMPEN - Dit jaar wordt overal in Nederland 75 jaar vrijheid gevierd. Bij vrijheid nu gaat het meer over vrij mens zijn. Luther schreef 500 jaar geleden een verhaal over deze vrijheid onder de titel ‘de vrijheid van een christenmens’. Theoloog Coos Visser heeft deze  tekst in eigentijds Nederlands omgezet. Benieuwd naar Luthers levenslessen over vrijheid? Mail naar coos.visser@gmail.com en u krijgt de tekst digitaal opgestuurd. Wie na het lezen hierover met anderen van gedachten wil wisselen, kan meedoen aan de

gespreksbijeenkomsten die Coos Visser begeleid. De eerste bijeenkomst is zondag 26 januari van 15 tot 17 uur in de Lutherse kerk aan de Burgwal 85. Deelname kost 5 euro.

In Memoriam: Rie Woning commissie- en raadsvergaderinOp het moment zelf was Rie Wogen voorbereidt. Een aantal parning plotsklaps alleenstaande tijen sprak zich daar echter tegen moeder. Ze moest kostwinner uit waaronder haar eigen PvdA. worden en werkte in die tijd op een katholieke school in DevenMaar de Kamper politiek was nog ter als kantinejuffrouw. De paters niet van haar af. Integendeel. aldaar hadden haar toestemming Naast vele andere activiteiten als gegeven voor de verkoop van Ladyspeaker en programmamaBastognekoeken en Pennywafels ker voor Radio IJsselmond (‘Rie en dat bleek goede handel. AlsInformatief’, elke zaterdag tusook een zeer welkome aanvulling sen 10.00 en 12.00 op haar kleine sauur), was zij een laris. Op de school van de drijvende bleek Rie Woning Rie bleek een krachten achbovendien een goed luisterend aantrekkingskracht te ter de actiegroep ‘Verontruste Buroor te hebben hebben op wie buiten gers’ die met sucvoor eenieder die dat nodig had. het gebaande pad liep. ces het behoud van een polikliZe bleek een aanniek voor Kampen t re k k i n g s k ra c h t bevochten. Een te hebben op wie wapenfeit waar talloze Kampenabuiten het gebaande pad liep. ren sindsdien profijt van hebben Haar koffiekamer werd een vergehad en een bewijs van het nut zamelplaats voor de toneelclub van politiek engagement, stelt en het leerlingenparlement. Tuinder. Politiek vond Rie Woning, na Na dit succes werd de actiegroep haar terugkeer naar Kampen, een politieke partij en kwam Rie aansluiting bij de PvdA. Die parmet vele voorkeursstemmen tetij zou ze verlaten na een incirug in de gemeenteraad, waar zij dent dat ze zelf heeft ervaren als tenslotte ruim 25 jaar lang deel een dieptepunt. De politica zou van uit zou blijven maken. Bij toetreden tot het presidium dat

IJOV Kidzz Festijn IJSSELMUIDEN – In de voorjaarsvakantie wordt op dinsdag 18 februari in sporthal de Oosterholthoeve het jaarlijkse IJOV Kidzz Festijn gehouden. De sporthal staat dan vol met attracties zoals springkussens, stormbanen, ballenbak, Wii-hoek en een schminkhoek. Er is een aparte speelplek voor kinderen tot 4 jaar. In totaal is er 1000 m2 speelplezier. De entreeprijs is 7 euro voor niet-leden en 5 euro voor leden van IJOV. Volwassenen kunnen gratis naar binnen. Kinderen t/m 12 jaar krijgen een stempel en kunnen daarmee de hele dag in en uit lopen. Openingstijden: van 10.00 tot 16.00.Kidzzmarkt Ook is er dit jaar de mogelijkheid om een kraampje te huren op de Kidzzmarkt. Omdat er ook veel

ouders mee komen is het volgens de organisatie voor standhouders goed om na te denken over de te bereiken doelgroep. Voorbeelden zijn kinderkleding, schoenen, speelgoed, kinderopvang en dergelijke. Een kraam kost 45. Standhouders kunnen zich opgeven via info@ijov.nl. Zie ook www.ijov.nl.

haar afscheid van de raad werd haar een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Tot op het laatst van haar leven bleef Rie autonoom, geïnteresseerd en betrokken.

Training ‘Goed omgaan met dementie’ Welzijn Kampen KAMPEN – Welzijn Kampen houdt dinsdagmiddag 28 januari een training ‘Goed omgaan met dementie’. Deelname is voor inwoners van Kampen gratis. In de training wordt geleerd hoe u goed kunt omgaan met mensen met dementie in de dagelijkse omgang. Het eerste deel van de training gaat over dementie en het herkennen ervan. In het tweede deel wordt geoefend met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Aan het eind wordt besproken hoe het geleerde kan worden toegepast en worden er tips gegeven.De trainers zijn opgeleid in het programma ‘Samen

dementievriendelijk’. Meer informatie hierover staat op https:// samendementievriendelijk.nl/ tips-omgaan-met-dementie De training wordt van 14.00 tot 17.00 uur gegeven in de Regentenkamer in het gebouw van IJsselheem aan de Burgwal 45. Opgave is mogelijk tot 24 januari via info@welzijnkampen.nl of vai (038) 469 15 00. Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

4

AANBIEDINGEN GELDIG T/M ZATERDAG 18-1-2020

IJSSELS GOUD

VOOR MAAR ...................................................................€

SUIKERBROOD

2,55

NU VOOR ........................................................................ €

2,00

VOOR MAAR .................................................................. €

5,

BOSVRUCHTENBAVAROIS GEVULDE SLOF

50

Lelystraat 44 Kampen

TOP AANBIEDING

XXL NAVELS

Heerlijk zoet en vol sap!

kilo

Vol voordeel!

EEN VOLLE TAS FRUIT VOOR MAAR

Markeresplein 8, IJsselmuiden • 038 33 12 061 bakkerijschrijer.nl • info@bakkerijschrijer.nl

Elstar appels, Mandarijnen, Navels, Peren & Bananen

Hachee

Hachee is een authentiek recept en is niet moeilijk te bereiden, het vergt alleen wat geduld. Om Hachee te maken moet je runderlappen een paar uur laten sudderen. Het is een echt Nederlands vleesgerecht. Maar hoe maak je nou lekker hachee… Ingrediënten • 750 gram riblappen • 5 el vloeibare braadboter • 3 uien • 1 runderbouillonblokje • 2 el azijn • 2 laurierblaadjes • 2 kruidnagels

Verhit op hoog vuur de vloeibare braadboter in een braadpan en wacht tot de braadboter licht bruin kleurt. Voeg de riblappen toe en bak deze rondom aan. Schep geregeld om

Voeg het bouillonblokje, een ½ liter heet water, de azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en breng dit tegen de kook aan

Pel en snijd de uien in ringen

Laat dit alles 2 ½ tot 3 uur, met het deksel half op de pan, op het allerlaagste pitje gaar sudderen

Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 2 cm. Dep het vlees vlak voordat

Voeg na bereiding zout en peper naar smaak toe.

100 gram

RAUWE HAM

puur natuur 100 gram

NAGELHOUT 100 gram

1. 50 2. 95 2. 95 1.

ONTBIJT SPEK 100 gram

30

MACARONI

Gevuld met gehakt en boterhamworst kilo

Winterkost!!

VERS GESNEDEN BOERENKOOL

0.

99

OP=OP

Chef’s special

Mandarijnen – PROEF HET ZELF! Navels - Minneola’s – Bloed sinaasappels – Grapefruits

van 3.99 voor

1. !! 99

GRIEPJE TE PAKKEN? Wij maken fruitmanden voor elke prijs

BEZORGING MOGELIJK geldig van 15 tm 19 jan

volg ons

Vlug klaar

6.

50

ZUURKOOL MET WORST EN SPEK 500 gram

49

WIJ HEBBEN HET NIEUWJAARSBESTE CITRUS SALADE + andere soorten nieuwe salades! IN DE WINKEL!

Lekker makkelijk

Eigen worstmakerij Glutenvrij puur natuur

1.

Voeg de uienringen toe en bak deze 3 minuten mee

Bereiding: Haal de riblappen ruim op tijd uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.

ROOKWORST

9.

95

De Citrusspecialist het de pan in gaat droog met keukenpapier en bestrooi het met wat peper

038 303 33 33

DUITSE BIEFSTUK 4 voor

3.

Kijk ook eens op www.slagerijvancampen.nl

PRIKLAPPEN 45 min. braden kilo

RUNDER WORSTJES 5 voor

Tholenstraat 2 I Kampen I T (038) 331 37 25

6. 35 2. 50 15. 98 6. 98

PEPER STEAK 100 gram

95

/PuurKampen

Gratis parkeren voor de deur


ACTUEEL

Kijk voor meer actueel nieuws op www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

‘Gospel for Everyone’ in Stadsgehoorzaal KAMPEN - Vraag iemand om gospel als stijl te beschrijven en je krijgt verschillende reacties. Volgens de organisatie van het Gospelconcert ‘Gospel For Everyone’ is dat geen wonder. “Gospel heeft alles in zich om samen te kunnen smelten met andere stijlen. Het is een stijl voor iedereen.” Op 19 januari 2020 kunnen bezoekers dit zelf ontdekken bij Gospel For Everyone: Gospel Party & Soul All-star -edtion. De organisatie vertelt: “Het is een grootse gospel party in de Stadsgehoorzaal in Kampen laat je genieten van en meeswingen met een groot (lokaal) koor en gastzangers waaronder Rocq-E Harrell van Big Black & Beautiful en Dwight Dissels. Tel er een groep tieners, solisten, dansers en een swingende live band bij op en je hebt een avond die zich met niets laat vergelijken. Het programma staat onder leiding van gospelzanger Elvis E en Talita Angwarmasse als creatief

Pleegouders en Steunouders gezocht KAMPEN - Voor meer dan 22.000 kinderen is een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend. Trias Jeugdhulp is daarom op zoek naar gezinnen die willen helpen om een kind ‘zo thuis mogelijk’ op te laten groeien. Als thuis wonen (tijdelijk) niet lukt is het voor een kind fijn om toch zoveel mogelijk in de eigen omgeving te kunnen blijven. Om mogelijke pleeggezinnen meer informatie te geven wordt op 23 januari een vrijblijvende informatieavond gehouden over pleegzorg. Pleegouders vertellen verhalen uit hun dagelijks leven. Daarnaast komen bezoekers meer te weten over de verschillende vormen van pleegouderschap, het opleidingstraject en de ondersteuning die Trias aan pleegouders biedt. Na afloop is er gelegenheid tot napraten en het stellen van vragen. Steunouder Kampen is ook aanwezig. Waar? Het Stadhuis van de gemeente Kampen, Burgemeester Berghuisplein 1. Hoe laat? Om 19:30 uur. Aanmelden? Stuur een mail naar: voorpleegouders@ triasjeugdhulp.nl. Mocht Pleegouderschap een te grote stap zijn, dan is er ook nog de mogelijkheid om Steunouder te worden. De organisatie vertelt: “Als Steunouder heb je ruimte om een dagdeel tot een dag in de week tijd een kind uit een ander gezin op te vangen. Samen knutselen, bakken of gewoon meedraaien in het gezin. Je biedt het kind een fijne tijd bij jou thuis en kunt zelf aangeven op welke dag en tijd je hier ruimte voor hebt. Steunouder is beschikbaar voor elk gezin uit de gemeente Kampen dat hier behoefte aan heeft.” Meer weten over hoe het is om Steunouder te zijn of wat het voor een gezin betekent hulp te ontvangen van een Steunouder? Bezoek dan: www.trias-groep.nl/ ervaringen. Hier is een ervaringsverhaal te vinden van een Steunouder en een Vraagouder.

5

BREET

AMBACHTELIJKE BAKKERS SINDS 1907

Boven Nieuwstraat 111 Telefoon 038-3313785

De bakker met het ‘Breet’ste assortiment.

WINTERSLOF VOOR ..........................................................................................

VOLKOREN BOLLEN

BEREKLAUW VOOR ..................

6.50

1.70 6+2 GRATIS

WALDKORN VOOR ..................

VANILLESTANG

2.25

VOOR ...................

1.15

Kerken doen mee aan Actie Kerkbalans 2020 ‘Geef om je kerk’ Foto: Rein Teune.

vormgever en coach.” Vijfde editie Het is de vijfde keer dat Gospel For Everyone wordt georganiseerd en het publiek is volgens de organisatie steevast enthousiast. Ditmaal heeft het optreden als thema ‘Gospel Party & Soul’ en vindt het plaats in de Stadsgehoorzaal in Kampen op 19 januari 2020. Het is muziek voor iedereen: jong en oud, ongeacht je achtergrond. Zo ziet organisator Elvis E het graag.

“Mensen gaan door ‘Gospel For Everyone’ anders naar gospel kijken. Ze hebben het nog nooit gehoord zoals het op deze avond gebracht wordt. Dit jaar stoppen we veel herkenbare soulmelodieën in een gospeljasje. Gospel geeft je als stijl zoveel vrijheid! Dan wil ik dat maximaal benutten.” Kaarten voor ‘Gospel For Everyone’ zijn verkrijgbaar via www. stadsgehoorzaalkampen.nl/voorstellingen/gospel-for-everyone.

KAMPEN – Binnenkort gaat de landelijke actie Kerkbalans weer van start. Onder het motto ‘Geef om je kerk’ zamelen duizenden vrijwilligers van zaterdag 18 januari tot zaterdag 1 februari geld in voor hun plaatselijke kerk. Er doen circa 2.000 kerken mee aan de actie. In Kampen zijn dat de Katholieke parochie en de Protestantse Gemeente Kampen, een fusie van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in Kampen. De Buitenkerk zal zaterdag 18 januari om 13.00 uur de klokken luiden. Hiermee wordt  opgeroe-

pen om mee te doen met de actie Kerkbalans 2020. De kerken in Nederland krijgen, met uitzondering van restauraties aan monumentale kerkgebouwen, geen subsidie en zijn volledig afhankelijk van de bijdragen van hun leden en inkomsten uit bijvoorbeeld verhuur van zalen.

Nieuwjaarconcert met panfluit voert in split second van rustig naar opzwepend (door Christiaan Schutte)

KAMPEN – Van heel rustig naar vurig in een split second. De panfluit heeft het in zich. Het instrument leent zich bovendien even goed voor populaire muziek als klassiek. Met als perfecte eindbestemming opzwepende volksmuziek. Het nieuwjaarconcert dat op zaterdag 18 januari wordt gehouden in de Christelijk Gereformeerde Kerk aan de Buiten Nieuwstraat 69 laat de luisteraar kennismaken met de veelzijdigheid van de panfluit. gen in de Bijbel. Daar waar over Luis Miguel Pijffers en Carina Boseen orgel wordt gesproken wordt senbroek spelen panfluit en woreigenlijk een panfluit bedoeld.” den begeleid door Jacob Schenk op de piano. LaatstHoewel de panfluit genoemde zal tijdens het concert Je kunt er heel zacht dus tot de oudste instrumenten beeenmaal de vleugel hoort, werd het verruilen voor de op blazen en van lange tijd vooral panfluit. Het is voor het eerst dat de drie haast dromerig naar in Roemenië bespeeld, weet Pijfsamen optreden en heel vurig gaan fers. “In de twinook is voor ieder tigste eeuw is de van hen het geven panfluitmuziek van een nieuwjaaruitgewaaierd over andere landen. concert een nieuw fenomeen. Alle Pas de laatste decennia wordt er drie kunnen ze echter bogen op speciaal voor de panfluit nieuwe jarenlange ervaring als musici en muziek geschreven.” tijdens de repetities lijkt de klik absoluut ontstaan. Van modern tot Bach Op 18 januari zullen de drie muAan de panfluit zal het niet liggen. zikanten putten uit een breed Volgens Bossenbroek is het een repertoire. Te beginnen met blok instrument met een enorme variëpopulaire muziek, waarbij onder teit. “Je kunt er heel zacht op blameer The Rose en Exodus ten gezen en van haast dromerig naar hore worden gebracht. Wat volgt heel vurig gaan.” “Wat dat betreft is klassiek. Met de Orchestral kan je het wel een beetje vergeSuite No. 2 in B minor van meeslijken met de viool”, vult Schenk tercomponist Bach. Wie bij Bach aan. Hij vervolgt: “De panfluit is denkt aan zware muziek zal voleigenlijk een orgel in het klein. gens Schenk verrast zijn door de We komen het instrument al te-

lichtvoetigheid van het stuk. De panfluiten zorgen voor een bijzondere dimensie. Van klassiek gaat het naar folk (met onder meer de Hungarian Suita) en als afsluiting is er een blok met Roemeense muziek waarbij The Lonely Shepherd geldt als een parel. Tussen de bedrijven door zal er af en toe ook het een en ander worden verteld over de muziek en de panfluit. Een leuk, vooraf gedeeld, weetje van Schenk is alvast dat de panfluit samen met de mondharmonica het enige instrument is waarbij je jezelf niet kunt zien spelen. Je zult dus helemaal op je gevoel moeten afgaan. Pijffers, Bossenbroek en Schenk zijn benieuwd of de panfluit de harten van de Kampenaren steelt. Het is misschien niet het instru-

ment waar je het eerst aan denkt bij een concert, maar juist daardoor verfrissend anders. Een goed gevuld kerkgebouw zou mooi zijn. “Maar”, zo benadrukt Bossenbroek: “We spelen allereerst omdat we het zelf erg leuk vinden om te doen.” Vervolg Mocht het in de smaak vallen, dan zou er zomaar een vervolg kunnen komen, aldus Pijffers. Dat kan volgens hem met een tweede Nieuwjaarsconcert in 2021 of met eerdere concerten op andere momenten in het jaar. Kaarten voor het nieuwjaarsconcert kosten vijf euro per persoon. Jeugd tot twaalf jaar mag voor drie euro naar binnen. Het concert begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en parkeren kan niet bij de kerk maar wel op het nabijgelegen Van Heutszplein.

Korte cursussen bij Quintus voor alle leeftijden KAMPEN – Bij Quintus zijn een aantal korte cursussen te volgen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor kinderen is er Muziek op Schoot, Kleuteravontuur met muziekinstrumenten, Peuterdans, Kleuterdans, Kleuterfluit, Muziekstart, een Muzikale Speeltuin of

het Modeatelier voor kinderen. Voor jongeren en volwassenen is er Botanisch Schilderen, Regisseren, Presenteren, Rappen of Fotograferen.

Ook kan ingeschreven worden voor ambachten als glas-in-lood, glasfusion of edelsmeden. Nieuw zijn de cursussen ‘Recycle Kunst’ van docent Mattias van Wijnen en ‘Fotografie: Personal Project’ van kunstenares/fotografe Ursula van de Bunte.

Kijk voor meer info over inhoud, startdata en prijzen op www. quintuskampen.nl of neem contact op met het kunstencentrum aan de Vloeddijk 38 via (038) 337 12 00.


www.brugnieuws.nl

GOUDEERLIJK VOLKORENBROOD OF VOLKOREN BROODJES Alle soorten 2 verpakkingen

2

e HALVE

dinsdag 14 januari 2020

JUMBO AARDAPPELEN 2 zakken à 3 kilo

1+1

GRATIS*

PRIJS*

WAPENAER PLAKKEN Alle soorten 2 verpakkingen

1+1

GRATIS*

AMSTEL, HEINEKEN OF BRAND* Amstel à 24x30 cl, Heineken à 24x30 cl of MANDARIJNEN Brand à 24x30 cl 2 netten à 1 kilo

2 VOOR

3

BIJ AANKOOP VAN

00

2 KRATTEN

25% KORTING

BIJ AANKOOP VAN

3 KRATTEN

33% KORTING

6

JUMBO KOELVERSE KOOKGROENTE

Jumbo bloemkool, broccoli, bloemkool/ broccoli mix, geschoonde spruiten of biologische rode kool 2 zakken à 300-400 gram

1+1

GRATIS*

KIES & MIX FRUIT Pitloze witte druiven bak à 500 gram, Blauwe bessen bakje à 125 gram, Kanzi appels tas à 1 kilo, Kiwi Zespri green bakje à 3 stuks

3 VOOR

450

DR. OETKER RISTORANTE

CRYSTAL CLEAR

Alle soorten 3 verpakkingen RIBLAPPEN

4 VOOR LIPTON ICE TEA

Van Ierse of Europese herkomst Per 500 gram

3 VOOR

5 99 3 50

Kiloprijs 7,98

4 pakken of flessen à 1,5 liter

51 1

00 +

2 flessen à 1,5 liter

GRATIS*

BIJ AANKOOP VAN

4 KRATTEN

40% KORTING

Geen 18, geen alcohol

Geldig van wo 1 t/m di 28 januari 2020 Seizoensaanbiedingen geldig van wo 21 augustus t/m di 10 september 2019

GOEDKOPER ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER JUMBO HANZEPLEIN EN PENNINGKRUID ZONDAG GEOPEND van 12.00 tot 18.00 uur ** Deze Seizoensaanbieding kan per Jumbowinkel verschillen. kijk voor de deelnemende * 1+1biermerken gratis: 50% in korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. jouw winkel of op Jumbo.com/bieraanbieding.

Jumbo, Kampen, Penningkruid 25 Jumbo, Kampen, Hanzeplein 27 Jumbo, Kampen, Hanzeplein 27


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

7

Stapels 4-seizoenen dekbedden met vulling van microvezel of 90% dons. S G % 0 4 ING Met 40% korting. IZINING T R O K

U IM HU R E R V OP

Slaapadvies van Dijk | Geerstraat 29 | 8261 HL Kampen | tel: 038 - 33 134 85 | www.slaapadviesvandijk.nl

DAAGSE! Bril 10-DAAGSE! Kom langs tijdens onze

Opruimingsmonturen met: Rode stip

Gele stip

Groene stip

100%

70%

50%

8 januari t/m 18 januari 2020

Markeresplein 9 IJsselmuiden Tel. 038 - 33 28 000 Volop gratis parkeerruimte! Dinsdagmiddag en zaterdagmiddag gesloten *Vraag naar de voorwaarden


WINTER R E T WIN

SALE

E L SA

op boxsprings, slaapkamers, bodems, matrassen, overtrekken, kasten, dekbedden, hoeslakens, comfortbedden, kussens ...

0 5 l e w t to weell % 0 1 w t t o t o t % 1100%

%

K

G N I T OR DĂŠ slaapwinkel met de beste service en kwaliteit

Direct aan de

A28 Rondweg 72 Wezep

Tel: 038 376 12 12

www.koopsbedden.nl

Zondags gesloten


ACTUEEL

Kijk voor meer actueel nieuws op www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

Deltionstudenten treden op in ‘t Ukien KAMPEN - Eerstejaars studenten van de opleiding Deltion artiest tonen op 17 januari hun talenten in ’t Ukien. De artiesten studeren zang, gitaar, bas, toetsen, drum of songwriting en spelen alleen eigen werk. Punk, hiphop, singer-songwriter, indiepop, psychedelische rock, er komt van alles voorbij. Songwritingdocent Fokko Mellema heeft de bands begeleid in het maakproces en organiseert tevens de avond. Trest speelt spannende indiepop met meerstemmige zang. Krachtige melodieën en beeldende teksten. Soms hypnotiserend, soms fel uit de hoek. Where’s Charlotte maakt er een feestje van, met hun opzwepende hiphop met jazzy invloeden en

een vleugje funk. Discursus maakt poprock in zijn meest pakkende soort. Elk refrein is meteen mee te zingen en de performance energiek met twee elektrische gitaren op standje 11, een beukende drum en een enthousiaste zangeres. D’FUSIØN lijkt rechtstreeks uit de jaren 70 gevlogen met hun experimentele psychedelische rock. Meer informatie over de deelnemende bands en de wedstrijd is te vinden op ukien.nl of op facebook.com/ukien.nl. Toegang tot

De band Where’s Charlotte?.

de optredens is gratis, de zaal gaat open om 19.00 uur. ’t Ukien is ge-

vestigd in MFC Korteweg 4.

Kick-off SamenLoop voor Hoop in Stadsgehoorzaal KAMPEN - De organisatie van SamenLoop voor Hoop geeft dinsdagavond 21 januari in de Stadsgehoorszaal een voorproefje voor de SamenLoop voor Hoop editie 2020. Het wordt een avond vol persoonlijke verhalen, informatie, inspiratie en muziek. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen in de gemeente Kampen inspireren om deelnemer, vrijwilliger of sponsor te worden. Vanaf 20.00 uur start het programma. Reinie Verbeek-Witteveen, voorzitter van de Walk of Hope in Kampen, vertelt haar persoonlijke verhaal. Deelnemers, sponsoren en vrijwilligers, ook van de vorige editie, zijn aanwezig om in gesprek te gaan. De avond wordt muzikaal omlijst door de band

Potver3. Tijdens de SamenLoop voor Hoop 2020 wordt er stilgestaan bij kanker en wordt het leven gevierd. Het verdriet om diegene voor wie men aan het lopen is, maar ook de saamhorigheid en het vieren van het leven maken SamenLoop voor Hoop tot een bijzondere ervaring voor iedereen. De tweede editie van SamenLoop voor Hoop in Kampen vindt plaats van vrijdag 28 augustus 18.00 uur tot zaterdag 29 augustus 18.00 uur op sportpark

Hagenbroek waarvoor inmiddels ruim 100 deelnemers zich hebben aangemeld. Het is een 24 uur durende wandelestafette waarmee geld opgehaald wordt voor kankeronderzoek. Teamgenoten wisselen elkaar in deze tijd af zodat altijd iemand van hen aan het wandelen is. Ondertussen zorgen ceremonies, een braderie en veel activiteiten ervoor dat het voor bezoekers en deelnemers een onvergetelijk evenement is. Deelnemers betalen 15 euro inschrijfgeld dat volledig ten goede komt aan het onderzoek. Daarnaast leert de ervaring dat veel teams extra geld inzamelen door zich door familie, vrienden en bedrijven te laten sponsoren.

Naast diverse teams voor volwassenen (vanuit het bedrijfsleven, verenigingen en sportclubs), wil de organisatie ook graag kinderen bij de SamenLoop betrekken. Daarvoor is een Kinderloop bedacht die 24 minuten zal duren. Deelname kost drie euro (waarvoor deelnemers ook een eigen T-shirt krijgen). De vorige keer liepen er 58 kinderen mee, komend jaar wil de organisatie dit graag verdubbelen. Voorzitter Jos van de Weerd gaat voor de tweede keer de kar trekken en kan niet wachten: “Nog voordat de dag 2,5 jaar geleden van start ging wist ik dat ik dit veel vaker wilde gaan doen”. Toen tijdens en na het evenement

Gods verbond met Abraham

9

KAMPEN – Drs. Jacob Keegstra, econoom, Bijbelleraar en voorzitter van de International Christian Embassy in Jeruzalem, geeft dinsdag 21 januari een lezing in de Lemkerzaal. Het is de eerste van een serie van 5 lezingen die betrekking hebben op Gods grote verbonden. In het kader daarvan wordt een van de avonden ingevuld door een Sedermaaltijd. Keegstra zal het belang van de verbonden bespreken die God sloot met achtereenvolgens Adam, Noach, Abraham en Mozes. Daarnaast zal hij het Nieuwe verbond en het toekomstige verbond met David behandelen. De avond begint om 20.00 uur. De Lemkerzaal is gevestigd in het Broederhuis aan de Broederstraat 16.

Computervraagdag KAMPEN – Seniorweb Kampen houdt dinsdag 21 januari van 10 tot 11.30 uur een computervraagdag in de Bibliotheek. Er kunnen dan vragen worden gesteld over het gebruik van smartphone, tablet of computer. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp gebruiken, foto’s bewerken, uw apparaat beveiligen en onderhouden, apps op uw tablet gebruiken of leren omgaan met de OVchipkaart. de enthousiaste reacties van deelnemers binnenstroomden, was dit een kroon op het werk van vrijwilligers en sponsoren.

advertorial

Sketz Uitzendwerk: ‘wij gaan voor de juiste match’

Open Huis

Ga je dit jaar naar het voortgezet onderwijs? Kom dan naar ons Open Huis en neem je ouders mee!

Kampen

Vhbo- en Academische route | Jan Ligthartstraat 1 & 5 Vrijdag 24 januari 18.30 - 21.00 uur Praktijkroute en Vakroute | Flevoweg 68 Woensdag 5 februari 19.00 - 21.00 uur

ichthuskampen.nl

Misschien niet de grootste, maar wel de meest betrokken uitzendorganisatie in Kampen en omgeving: Jos Aanstoot, René van Breemen en het team pakken het net een beetje anders aan dan de rest van hun branchegenoten. Een bedrijf dat bij Sketz aanklopt wil weten waar hij aan toe is. En dat is helder bij Sketz Uitzendwerk. De mannen van Sketz zijn duidelijk. ‘We verkopen liever een ‘nee’ als een kandidaat niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Onze klanten waarderen dat en komen later weer bij ons terug.’ Een baan als uitzendkracht is zo gek nog niet Van huis uit is Sketz Uitzendwerk een uitzendbureau dat actief is in productie, logistiek, administratie,

bouw, infra en techniek. Jos Aanstoot, één van de eigenaren van Sketz Uitzendwerk vertelt: ‘We bieden baanzoekers diversiteit qua werk in de meest uiteenlopende beroepsgroepen. Iedereen kan bij ons terecht, we hebben aandacht voor alle leeftijdscategorieën: voor jongeren, maar ook zeker zien we potentieel bij senioren. Bij Sketz hebben we veel vacatures beschikbaar, dus kandidaten kunnen snel starten met een nieuwe baan. Nog een paar voordelen: baanzoekers worden één-op-één geholpen, korte lijnen dus! Het team helpt je met solliciteren, je wordt per week of per 4 weken uitbetaald en we bieden je de mogelijkheid om opleidingen en cursussen te doen en zo certificaten

en vakdiploma’s te behalen. Een baan als uitzendkracht is dus zo gek nog niet. En bij Sketz doen we wat we beloven en dát maakt nou echt het verschil.’ Welkom bij Sketz Uitzendwerk Bij Sketz kun je rekenen op een goede ontvangst! Ook kennis met ons maken? Bel ons! We zijn makkelijk te bereiken: Sketz Uitzendwerk Jos Aanstoot en René van Breemen www.sketz.nl info@sketz.nl Betonstraat 13, Kampen (038) 458 13 65 Koekoeksweg 2c ‘t Harde (0525) 745 997


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

10

GEZELLIG WINKELEN

in de binnenstad van Kampen! Wij zijn met vakantie van g 27 januari maandag 20 januari t/m maanda

SOEP VAN DE MAAND

Duurzaam rundvlees

uit eigen worstmakerij

Heerlijk gekruid

eigengemaakte saucijzenworst

HUISGEMAAKTE ERWTENSOEP INGG: BIEDDIN K AAENSNDAG WEEVAN SDA T/M WO

GELDIG

CARAMELSLOF VAN 10.95 VOOR .....................

ZATERDAG AANBIEDING:

750 gram.....................................................................................................

APPELRONDJES

8.95

PER STUK 1.80 NU 4 VOOR ............

SLAGROOMTAARTJE MET WALNOTEN VAN 11.

Hacheevlees

WIJ WENSEN IEDEREEN ALSNOG EEN GEWELDIG 2020!

OP=OP , VOOR.............................................................

80

9.

95

Maaltijd van de week

5.75

Hachee

5.

50

5 stuks............................................................................................................

6.25

VLEES BESTELT U OP: SLAGERIJ-NORG.NL

hele kip

in braadzak per stuk ...................................................................................................... SLA

GERIJ NOR

SLA GERIJ NORG

8.95

G

AL MEER DAN

50 JAAR

www.banketbakkerijsmit.nl Oudestraat 170 Kampen, tel 038-3313652, Oudestraat 148 Kampen

4.00

Poelier specialiteit

met aardappelen en rodekool per 1 persoons portie ...........................................................

diverse smaken

Oudestraat 212 Kampen 038 - 331 36 78 Volg ons ook op

HAPPY GARDEN

Happy Garden 2 B Verkozen tot e

HA

PP

YG

AR DE N R E S T A UR A

NT

ES- 202 TE• Kampen Oudestraat 196 tel. 038 -H 3314955 038 - 3320312 C INEE•Sfax12.00-22.00 Dagelijks geopend van uur RESTAURANT van Ne derland

Wintermenu Happy Garden weer verrassend zonnig!

Het uit eten gaan bij het Kamper Chinees Specialiteiten-restaurant ‘Happy Garden - het restaurant aan de Oudestraat met de twee stenen leeuwen bij de entree. Genieten van kostelijke, gevarieerde oosterse spijzen, verzorgd door een team van vakkundige oosterse koks en aangeboden tegen‘vriendelijke’ prijzen. Een uitgebalanceerd eetfestijn, zowel in het verbouwde, uitgebreide, intieme WOK-restaurant als in het ruimschoots plaatsbiedende, karaktervol ingerichte restaurant á la carte. Naast de gebruikelijke menuvariaties brengt Happy Garden zijn inmiddels tot een traditie geworden ‘seizoenmenu’s een exclusief menuaanbod op basis van speciaal samengestelde verfijnde oosterse gerechten. Verrassend in die lijn is ook nu weer het Happy Garden Wintermenu. 1: Te beginnen met een volle, fluweelzachte Nieuwjaarssoep. Op basis van een rijke runderbouillon, smaakvol gecombineerd met diverse verse groenten in een winterse bedding van eiwitvlokjes en doorwaaiend met  rundergehakt. 2: Een licht gestoomde St Jacobsschelp; een klasse schelpdier, officieel Coquilles St Jaques geheten. Bij Happy Garden als voorgerecht chique opgediend in de gebruikelijke waaiervormige schelp in combinatie met stuifsneeuw dunne mie, gearomatiseerd met knoflook en sesamolie.  3: Drie verrukkelijke oosterse schotels vormen het hoofdgerecht. Dus klûnen (overbruggen) van schotel 1 ( op Chinese wijze frisgroen geblancheerde spezieboontjes, hartig verrijkt met licht krokant gebakken garnalen) naar schotel 2 (Reepjes eendenborst in een tongstrelende combinatie met varkenshaas en verse groentes naar schotel 3 (malse reepjes kip in een geraffineerd samengestelde oosterse zachte zoet-zure saus). Ijs met advocaat en met slagroom c.q koffie besluit dit overheerlijke en rijk gevarieerde Happy Garden Wintermenu 2020. Winters dineren met de zon aan tafel is tevens een specialiteit van Happy Garden!

SOEP

Fluweel zachte wintersoep. Op basis van een rijke runderbouillon, smaakvol gecombineerd met diverse verse groenten in een winterse bedding van eiwitvlokjes en doorwaaiend met rundergehakt.

VOORGERECHT Een licht gestoomde St Jacobsschelp opgediend in de gebruikelijke waaiervormige schelp in combinatie met stuifsneeuw dunne mie, gearomatiseerd met knoflook en sesamolie.

HOOFDGERECHTEN Reepjes eendenborst in een tongstrelende combinatie met varkenshaas en verse groentes Sperziebonen hartig verrijkt met licht krokant gebakken garnalen Malse reepjes kip in geraffineerd samengestelde oosterse zachte zoet-zure saus

DESSERT IJs met advocaat en slagroom omkranst met vruchten

OOK VO LEKKEROR WOK NU VOL KEN!

VARIËT OP NIEUWE EIT OP DE EN VOOR GRILL!

Koffie of thee naar keuze

€ 28.50 p.p.

OUDESTRAAT 196 - 202 • KAMPEN • TEL. 038 - 331 49 55 • FAX 038 - 332 03 12 DAGELIJKS GEOPEND VAN 12.00 - 22.00 UUR. KIJK OOK EENS OP WWW.DEHAPPYGARDEN.NL


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

11

Koelewijn tijdens nieuwjaarsreceptie’: Laten we er voor elkaar zijn’

KAMPEN - ‘Laten we er voor elkaar zijn’. Deze als voorstel verpakte wens sprak burgemeester Bort Koelewijn dinsdagavond uit tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis in Kampen. Hij benadrukte het belang van goede zorg en ook mantelzorg, maar uitte ook zorgen over de betaalbaarheid ervan.

Ondanks dat het met de economie in Kampen goed gaat, blijven de zorgkosten zwaar drukken op de begroting. Er moet steun vanuit het Rijk komen om de situatie het hoofd te beiden. Bovendien moeten de zogenaamde zorgelijke zorgaanbieders nog strenger aangepakt worden. Wat Koelewijn betreft wordt er alleen zorg verleend en betaald als het gaat om instellingen en bedrijven die zijn toegelaten. Instellingen die het vertrouwen van de gemeente hebben. Het kan niet

zo zijn dat bedrijven hoge winsten maken over de rug van mensen die zorg nodig hebben. Vuurwerkverbod Koelewijn tijdens de avond ook in op de jaarwisseling. Deze was in Kampen relatief rustig verlopen, maar hij vroeg zich af of het niet beter was om over te gaan op een vuurwerkverbod. Dit omdat ook publieke opinie nu die richting op leek te gaan. Het schieten met melkbussen wilde hij daarbij

Foto: Tennekes.

ontzien, omdat hij de tradities wil blijven koesteren. Het leverde hem

applaus op van de aanwezigen van het Kamper Schuttersgilde.

‘In Kampen verliep oud en nieuw beter dan op veel andere plekken’

KAMPEN – De jaarwisseling is in Kampen stukken beter verlopen dan op veel andere plekken in het land. Dat stelt het Schuttersgilde voor behoud van het melkbusschieten. De stichting concludeert dat de manier waarop de laatste twee jaar het carbidschieten is geregeld zijn vruchten afwerpt.

Het Schuttersgilde voelt de behoefte met een positief verhaal naar buiten te komen omdat de discussie omtrent vuurwerkincidenten zou kunnen overslaan naar melkbusschieten. Terwijl het hier twee verschillende dingen betreft. Ook was een aantal schutters niet blij met een bericht van weekblad De Brug over meldingen van overlast en een paar uitgedeelde dwangsommen tijdens de jaarwisseling.

Daaruit zouden lezers kunnen opmaken dat het toch niet helemaal lekker is verlopen menen de schutters en dat willen ze rechtzetten. BrugMedia hecht er aan te zeggen dat dit bericht op feiten is gebaseerd. Alsook dat valt te lezen dat de meldingen en een aantal overtredingen betrekking hadden op carbid, vuurtjes en vuurwerk en dus niet alleen carbid. Een uitnodiging van het Schuttersgilde om bij monde van haar voorzitter Richard Bottenberg een uitgebreider beeld te schetsen namen we echter graag aan.

Gestopt tijdens mist Bottenberg: “Daar waar meldingen zijn binnengekomen over overlast door vuurwerk, vreugdevuren en carbidschieten willen we dat niet betwisten. Een dwangsom voor iemand die zich willens en wetens niet aan de regels houdt evenmin. In zijn algemeenheid kan je echter stellen dat de jaarwisseling juist erg goed is verlopen. Dat mag ook worden benoemd. Evenals dat de

schutters goed rekening houden met de veiligheid van het verkeer en de omwonenden. Toen optrekkende mist een gevaar zou kunnen vormen hebben we met elkaar, communicerend via de app, besloten om te stoppen.” Illustratief voor het verantwoordelijkheidsgevoel van de schutters vindt Bottenberg verder het contact dat plaatshad tussen schutters en een gezin met een hooggevoelig kind. “Die melding kwam te laat binnen om nog een andere locatie aan te wijzen, maar volgend jaar gaan we een paar honderd meter verderop staan. Het kind wordt uitgenodigd om met gehoorbescherming een kijkje te komen nemen.” Onderscheid vuurwerk en carbid Dat is veilig ja stelt Bottenberg.

“Veruit de meeste ellende (lichamelijk letsel aan onder meer ogen en handen, red.) van de afgelopen jaarwisseling is veroorzaakt door vuurwerk, waaronder het zware en illegale spul. Vuurwerk moet je absoluut niet verwarren met carbid. Melkbusschieten is veilig mits je dat goed doet. De veilige manier is door op de melkbus te gaan zitten. In andere plaatsen waarbij ontstekingsmechanismes worden gebruikt heb je wel reële kans op heel vervelende ongelukken.” Op de vraag of hij zich niettemin kan voorstellen dat niet ieder mens en dier zit te wachten op de harde knallen van melkbusschieten, antwoordt Bottenberg: “Ja. Dat kan ik mij zeker voorstellen. De andere kant van het verhaal is dat het voor velen een heel mooie traditie is waar je een hoop plezier aan kunt beleven. Door het op aangewezen plekken en op bepaalde tijden te doen beperk je de overlast. Het is zelfs zo dat mede door het

melkbusschieten zo te faciliteren je de kans op andere incidenten en overlast juist vermindert. De samenwerking met de gemeente en handhaving is erg goed.” Bottenberg heeft de indruk dat Kampen goed kan leven met hoe het nu is. Schieten volgens de regels – waarbij de gemeente volgens Bottenberg ruimhartig is met de locaties – en zelf je troep opruimen. Bottenberg over dat laatste: “In overleg met de gemeente willen we dit punt optimaliseren.” De tevredenheid van het Schuttersgilde ten spijt is Kampen geen enclave. Anders gezegd: Zijn ze ook bang dat onder de druk van de landelijke discussie er straks niet meer geknald mag worden? Bottenberg: “Die angst leeft wel. Van de andere kant moeten we, zoals gezegd vuurwerk en carbid niet op een hoop gooien. Wij zullen vechten voor deze traditie die tevens erfgoed is.”

Gemeente investeert 10.943 euro in verkeersveiligheidsplan KAMPEN - Het Kamper college van b en w heeft 10.943 euro uitgetrokken voor het Actieplan Verkeersveiligheid 2020. Het project wordt centraal ingekocht en loopt via de regionale verkeersen vervoerscoördinatoren. Nieuw binnen dit project is dit jaar een fietsproject voor nieuwkomers. Het plan bestaat uit projecten gericht op verschillende groepen. Oudere fietsers, basisschoolkinderen, middelbare scholieren en meer. Iedere groep wordt geleerd om op veilige wijze aan het verkeer deel te nemen. Voorbeelden van projecten zijn: jongleren in het verkeer, verkeersplaneet, rijvaardigheidstraining, Streetwise, dode hoek, veilig uitgaan - veilig thuiskomen en meer. De totale kosten van het veiligheidsplan bedragen 43.772 euro. De gemeente schat dat de overige 32.829 euro vanuit subsidies van de provincie kan komen en heeft deze subsidie inmiddels aangevraagd. In de donkere maanden hamert de politie op het belang van goede verlichting

CDA vraagt aandacht voor scheepsoverlast aan IJsselkade KAMPEN – Het CDA wil dat het college van burgemeester en wethouders gaat bekijken of het mogelijk is om walstroom aan de IJsselkade te realiseren. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de lokale fractie ingediend heeft. Bewoners en ondernemers geven in gesprek met fractievoorzitter Jan Marskamp en fractiesecretaris Niek Teune aan dat zij overlast ervaren door de diesellucht en het geluid van aggregaten. Walstroom kan deze overlast wegnemen. De bewoners en ondernemers waarmee Jan Marskamp en Niek Teune in gesprek gingen, noemen

geluidsoverlast, diesellucht en zichtbelemmering als de voornaamste problemen. Overlast door passagiers ervaart men nauwelijks. “De schippers die in de vroege ochtend aanmeren, maken onbedoeld met het geluid van het aggregaat de bewoners en gasten van de hotels wakker. Overdag hoort men een monotoon gebrom. Ook ruiken

bewoners een sterke diesellucht in de directe omgeving van hun woning. Schippers kunnen op dit moment echter niet om het gebruik van een aggregaat heen, omdat er geen walstroom aan de IJsselkade beschikbaar is“, zegt Marskamp. De fractie staat positief tegenover de komst van (cruise)schepen naar Kampen, maar is wel van mening dat de overlast van de schepen voor de eigen inwoners zoveel mogelijk moet worden beperkt. “Wat ons betreft wordt er serieus gekeken naar de mogelijkheden om

de problemen van onze bewoners en ondernemers met walstroom op te lossen”, aldus Teune. Walstroom zou een goede, duurzame en milieuvriendelijke oplossing kunnen zijn waarmee de stank- en geluidproblemen worden weggenomen. Het CDA gaat het college ook vragen of zij mogelijkheden ziet om de zichtbelemmering door binnenvaartschepen op te lossen.

De goede voornemens van de SGP

Het jaar 2020 is begonnen. De afgelopen week hebben veel mensen elkaar de hand geschud en het beste toegewenst. Ik vind het altijd mooi om zo het jaar te beginnen. We wensen elkaar iets positiefs toe. Ja, we wensen elkaar zelfs het beste! En dat in een tijd waarin die naastenliefde niet zo vanzelfsprekend is. Het is dan ook betreurenswaardig zich mee. In deze Raadspraat een dat zoveel leed op de eerste dag aantal goede voornemens van de van het nieuwe jaar de kranten SGP- fractie. haalt. GelukDe SGP- fractie vindt kig, voor zover Eenzaamheid ik kan inschatTijdens de dat eenzaamheid een ten, hebben we jaarwisseling in Kampen een hebben een te groot probleem is in rustig en goede aantal mensen Kampen. jaarwisseling een moeilijke gehad met weinig tijd achter de incidenten. Dat is iets om dankrug. Ze zijn alleen het oude jaar baar voor te zijn. Een nieuwe jaar uit en het nieuwe jaar in gegaan. brengt ook goede voornemens met Zij hebben weinig tot geen handen

geschud afgelopen week, weinig mensen hebben hen het beste toegewenst. Heeft u oog voor deze eenzame mensen? De SGP- fractie vindt dat eenzaamheid een te groot probleem is in Kampen. Dit jaar willen we ons inzetten om iets te doen aan dit schrijnende probleem. We doen dit vanuit de overtuiging dat we de elkaar moeten liefhebben als onszelf. Financiën Als SGP willen we onze controlerende taak uitvoeren met extra aandacht voor de financiën. Financieel gaat het nog niet heel best. Een grote pijnlijke bezuinigingsronde ligt achter ons, we zijn benieuwd naar de effecten. Krijgt het college

weer grip op onze financiën? Gaat het lukken om de kosten binnen het sociaal domein weer beheersbaar te maken? Als SGP- fractie vinden we echt dat er in 2020 het resultaat zichtbaar moet zijn. Duurzaamheid Als laatste, maar niet minder belangrijk, willen we in 2020 werk maken van duurzaamheid. SGP Kampen heeft onlangs een manifest over duurzaamheid gepubliceerd. In de gemeente Kampen kunnen we op dit gebied nog wel wat stappen zetten. Op een nuchtere en verstandige manier zullen we ons steentje hier aan bijdragen. Als rentmeesters van Gods schepping zien we dat als onze plicht.

Deze bijdrage is geschreven door Erik Jan Vinke van Commissielid Bestuur en Middelen.

Samen gaan we ervoor! Samen zijn we er voor Kampen en de kernen. Dit alles kunnen we echter niet doen zonder de zegen van God, onze Schepper. De SGP- fractie wenst u daarom ook een gezegend 2020!


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

THEATER WEEKEND voor

€10

naar het theater!

VR 24/1 CLUB TEATRO theaterfestival

ZO 26/1

CABARET IN DE MIX met Steven Brunswijk en Rosa da Silva

ZA 25/1 MINI ME theaterfestival voor kinderen 2-8 jaar

stadsgehoorzaalkampen.nl

12


ACTUEEL

Kijk voor meer actueel nieuws op www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

13

Kamper schilder exposeert geromantiseerde werkelijkheid in Cultuurhuis (door Christiaan Schutte)

KAMPEN – De Kamper schilder en tekenaar Marius Dorgelo is geen man van grote woorden. Hij vindt het overdreven om schilderen met plakkaatverf zijn grote liefde te noemen. Dat neemt niet weg dat van alle disciplines die hij beheerst hij het meeste plezier beleeft aan het maken van gouaches. En dat het kunstminnende publiek erg enthousiast reageert op deze plakkaatverfschilderijen. Wie een deel van zijn werk wil bewonderen, kan terecht in het Cultuurhuis in de Zwolse wijk Stadshagen. Daar hangen zijn gouaches te midden van werk van andere kunstenaars op een expositie die nog de hele maand januari duurt. “Ik schilder en teken al vanaf mijn twaalfde levensjaar. Ongeveer twintig jaar geleden ontdekte ik het fijne werken met plakkaatverf”, begint Dorgelo zijn verhaal. De techniek van het schilderen met plakkaatverf ligt de gepensioneerde Kampenaar, bekend als de penningmeester van De Varfdeu-

ze, goed. Voor hem is plakkaatverf ideaal om te spelen met onder meer kleur, licht schaduwen en schitteringen in het water. Aangetrokken tot het kubisme is zijn werk bovenal ook herkenbaar en daarmee tamelijk realistisch te noemen. “Ik schilder stadsgezichten van Kampen maar maak ook veel vrij werk. Als toeschouwer zie je meteen wat het voorstelt. Wel schilder ik met name contouren en geen details en zie je kleurstellingen die er in het echt niet zijn. Ik romantiseer de werkelijkheid.”

Uitgelicht Een mooi voorbeeld is het schilderij dat bij Dorgelo in de huiskamer hangt. We zien daarop een boerderij die door het kleurgebruik wordt uitgelicht. Het er uit laten springen van één belangrijk element is iets dat je ook veel terugziet in andere werken van Dorgelo. Onder de boerderij zien we kubussen en rechts een vlak dat rood is gekleurd. Dorgelo: “Rood zal je op deze manier, als ondergrond, nooit aantreffen in de natuur. Zoals gezegd romantiseer ik de werkelijkheid. Het rood haalt het werk helemaal op. Anders zou het een vrij sombere bedoening zijn geworden.” De Kamper schilder treedt graag buiten het gebaande pad. In tegenstelling tot veel andere kunstenaars werkt hij bij gouaches van donker naar licht. Het helpt hem om in zijn werk de juiste sfeer op te roepen. Zoals dat bijvoorbeeld

het geval is bij het stadsfront van Kampen waar een zelfgemaakte foto model voor stond. Tegen een haast kobalt blauwe lucht heeft hij een grote zon geschilderd die weerspiegelt in het water. De Bovenkerk en Nieuwe Toren zijn onmiskenbaar. De huizen langs de IJsselkade zijn vlakken zonder vensters. En toch evengoed ook levensecht, als in een droom waarin de werkelijkheid anders is en toch vertrouwd. Nog voor Dorgelo dit werk af had, was het verkocht. Dorgelo verkeert in de gelukkige omstandigheid dat hij niet hoeft te leuren met zijn werk. “Ik ben niet een heel productieve schilder. Wat ik maak, blijkt echter goed verkoopbaar. Dat mensen mijn werk mooi vinden streelt mij wel. Natuurlijk schilder ik omdat ik het leuk vind om te doen. Maar als niemand het wil hebben, schilder je voor de brandstapel en dat zou ik toch geen fijn idee vinden.”

Stichting de Kern krijgt minder subsidie dan gevraagd (door Nick de Vries)

KAMPEN - Het het college van burgemeester en wethouders heeft een subsidie van 866.805 euro uitgetrokken voor Stichting de Kern. Dat is 36.578 euro minder dan de dienstverlener had gevraagd. De Kern uit van 4,22 procent indexering, in dit geval vooral een aanpassing aan gestegen loonkosten. De gemeente stelt echter dat de financiële situatie van Kampen deze indexering niet toelaat. In een motivering aan de gemeente liet De Kern eerder al weten er vanuit te gaan dat de verhoogde subsidieaanvraag gehonoreerd werd, omdat ook voorgaande jaren een indexatie werd toegepast. De gemeente

COLUMN

Twintigtwintig! Inmiddels is het alweer bijna twee weken “Twintigtwintig”! We hebben het niet langer over tweeduizendzeventien, -achttien of -negentien, maar nu is het ineens “twintigtwintig”. Een bijzonder jaar(tal) natuurlijk. 2121 zal naar verwachting toch wel niemand van ons meemaken. En 1919 zal hooguit nog een enkeling onder ons hebben meegemaakt, laat staan bewust. Als ondernemer sluit je een jaar vaak heel bewust af. Je rondt de boekhouding over dat betreffende jaar af en kijkt en beoordeelt de bedrijfsmatige prestaties van het afgelopen jaar en blikt vooral ook alweer vooruit naar het volgende jaar. Welke veranderingen moeten er, soms zelfs noodgedwongen, worden doorgevoerd, welke uitdagingen zijn er te verwachten, welke doelen stel je concreet en welke plannen maak je, enz. Ook als bestuur van de VOC, de grootste netwerkvereniging voor Ondernemers in de regio Kampen hebben we het jaar 2019 alweer afgesloten en geëvalueerd. In het afgelopen jaar hebben we weer een vijftal  prachtige en drukbezochte netwerkbijeenkomsten gehad. Het lijkt nog maar zo kort geleden, maar

wijst er echter op dat in het contract staat dat indexatie alleen wordt toegepast als de gemeentelijke financiën dit toelaten. Dit jaar is dat niet het geval. De Kern ontvangt van de gemeente een basissubsidie, in september alweer zijn we een dag met een volle touringcar met ondernemers uit deze regio voor een bezoek en rondleiding naar de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag geweest en hebben we de dag, na eerst ook nog een bezoek aan het Louwman Museum in Den Haag, een museum voor historische auto’s, koetsen en (motor)fietsen, afgesloten met een mooi diner in restaurant De Landbouw in Wassenaar. Intussen ook alweer een maand geleden, op donderdag 12 december, was de VOC-eindejaarsbijeenkomst met traditiegetrouw een bedrijfsbezoek bij een toonaangevend bedrijf in Kampen of IJsselmuiden. Dit keer een bezoek aan Tembo (voorheen ITM en SCM) in Kampen. Wat een prachtig en bijzonder, sterk internationaal en zeer beslist toonaangevend bedrijf en dat in onze eigen gemeente Kampen! Ook deze avond werd weer afgesloten met een buffet, ditmaal bij restaurant De Stomme in Kampen. Voor David Lemstra, de eigenaar, en zijn team nog best een flinke uitdaging om in het restaurant de bijna 80 aanwezige ondernemers van een uitgebreid buffet te voorzien. En dan twintigtwintig! Donderdag 16 januari a.s. is de VOC nieuwjaarsbijeenkomst en eveneens traditiegetrouw wordt een deel van deze bijeenkomst gewijd aan een “politiek café”. Voor het zoveelste jaar op rij zullen ook deze nieuwjaarsbijeenkomst weer de verschillende fractievoorzitters van de politieke partijen in Kampen acte de présence geven om de ondernemers bij te praten en te informeren over voor hen en alle inwoners van de regio relevante onderwerpen en vooral eigen partijstandpunten. Ook het College van B&W zal dit jaar weer goed vertegenwoordigd zijn, nu zowel onze Burgemeester alsook

waarbinnen zij haar opdrachten moet uitvoeren. Voor 2020 vroeg zij een subsidie van 903.383 aan. Een bedrag gebaseerd op 2019, inclusief een indexering van 2,44 procent in verband met loonstijging en stijging van materiële en personele kosten. Volgens de gemeente zijn er inhoudelijk geen andere afspraken met De Kern gemaakt dan in 2019. De indexering is financieel onverantwoord en daarom blijft het bedrag hetzelfde als in 2019.

OOK ZAKELIJK NIEUWS? Mail het naar redactie@brugmedia.nl

twee Wethouders al enkele maanden geleden hebben toegezegd die avond zeker weer te zullen komen. Een uitgelezen kans voor ondernemers om het gesprek en natuurlijk ook de discussie aan te gaan met zowel het lokale bestuur alsook de lokale politiek. Wat is er terechtgekomen van de aan het begin van het vorige jaar gedane beloften en toezeggingen? Hebben de verschillende politieke partijen ook waargemaakt wat ze een jaar geleden aan de ondernemers in het vooruitzicht hebben gesteld en zijn ze trouw gebleven aan de destijds ingenomen standpunten? En hoe stellen zij zich twintigtwintig voor, een jaar met in onze Gemeente vooral in ieder geval toch veel uitdagingen op het gebied van bezuinigingen en het doen van met name zeer “verantwoorde” uitgaven. Niet alleen voor bestuurders, politici en ondernemers natuurlijk is het belangrijk om aan het begin van een nieuw jaar concrete doelen te stellen en (nieuwe) plannen om dit jaar te verwezenlijken te maken. Iedereen zal daarmee juist in deze dagen toch (nog) volop bezig zijn en het stellen van concrete doelen en het maken van plannen is goed, belangrijk en geeft houvast en richting. Wel van belang is het om door het jaar heen dan natuurlijk ook wel regelmatig na te gaan en concreet te toetsen of je nog voldoende trouw bent aan je

Welzijn Kampen Het besluit heeft ook gevolgen voor Stichting Welzijn Kampen die sinds 2018 samen met De Kern onder de Dimence Groep valt. Beide organisaties worden op gelijke wijze behandeld en dus ook Stichting Welzijn Kampen mag niet rekenen op een indexatie van de subsidie. Lees het volledige bericht op www.brugnieuws.nl.

gestelde doelen en gemaakte plannen voor dat jaar. Juist daarin gaat het immers vaak mis en aan het eind van het jaar komen velen dan tot de conclusie dat er toch eigenlijk niet veel terecht is gekomen van de aan het begin van een nieuw jaar gestelde doelen en gemaakte plannen. Blijf evenwel vooral toch altijd regelmatig voor jezelf, in welke rol of hoedanigheid dan ook, nagaan  of het ook (nog) wel voldoende zinvol en vooral ook relevant is om die in het begin van het jaar gestelde doelen en gemaakte plannen nog te volgen en na te streven.  Ook voor dit jaar weer, twintigtwintig!,  geldt dat ik aan het begin van dit nieuwe jaar een ieder al datgene wat u of jij mij toewenst dubbel terugwens! 

Behalve gouaches maakt Dorgelo onder meer potlood- en krijttekeningen; stillevens (Een prachtige teddybeer hangend over een stoel springt in het oog) en portretten. “Bij de wekelijkse teken- en schildercessies van De Varfdeuze werk je als groep volgens een programma; model, stilleven enzovoorts”, licht Dorgelo toe. Aan variatie dus geen gebrek. Zij het dat het ledenbestand van De Varfdeuze nog wel een impuls kan gebruiken. Dorgelo: “De Varfdeuze bestond in 2019 alweer zestig jaar. Het is de plek om elkaar als kunstenaars te inspireren. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Met name jongere mensen. Ons ledenbestand is aan het vergrijzen.” Voor meer informatie over De Varfdeuze zie www.varfdeuze.nl. Wie meer wil weten over Dorgelo zelf kan terecht op www.mariusart.nl. Of een kijkje nemen in het Cultuurhuis in Stadshagen.

Seniorenquiz in Margaretha KAMPEN - Kamper Events en Margaretha nodigen senioren uit Kampen uit voor deelname aan de Seniorenquiz op dinsdag 14 januari. De quiz wordt in gehouden in restaurant MaGreet aan de Burgwal 45 en begint om 19.00 uur. Er zijn vijf rondes met vragen over vroeger, muziek, actualiteiten en een puzzelronde. Deelname kost 5 euro, inclusief een kopje koffie of thee.

Ondernemen in

KAMPEN

Deze week:

◆ ◆ ◆ ◆

ZAKELIJKE AGENDA ZAKELIJK NIEUWS COLUMN BEDRIJF IN BEELD

Chris Wiekeraad, Wiekeraad Advocatuur, Mediation en Coaching & voorzitter VOC Kampen

ZAKELIJKE AGENDA KAMPEN ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

16

JANUARI 2020

Nieuwjaarsborrel Ondernemers in bedrijf Culinaire avond 19:00 - 21:30

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

24

JANUARI 2020

Interactief minisymposium met Margriet Vonno

Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Singapore en Brunei 15:00 - 18:30

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

03

FEBRUARI 2020

Kampen Partners Koffiemomentje Hazesteden Marketing 9:00 - 10:00

◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆ ◆

Ga voor een volledig en actueel overzicht naar: BEDRIJVENINKAMPEN.NL Meld hier ook je eigen events aan!


Dinsdag

21

22

Donderdag

23

24

09.00 - 17.00 uur

09.00 - 17.00 uur

09.00 - 17.00 uur 18.00 - 21.00 uur

09.00 - 17.00 uur

januari

Woensdag

januari

januari

Vrijdag

januari

Koopavond!

TOTALE LEEGVERKOOP

AAN DE GALVANIWEG 22! Onlangs is onze nieuwe showroom aan de Kering 6 in Nunspeet geopend. Onze oude showroom aan de Galvaniweg 22 moet leeg! Alles moet weg, tegen elk aannemelijk bod!

ALLES MOET WEG!

Tegen elk aannemelijk bod!

KEUKENS BADKAMERS KANTOORMEUBILAIR ACCESSOIRES

ONZE OUDE SHOWROOM MOET LEEG!

ALLES MOET WEG!

Tegen elk aannemelijk bod!

9,7 Ruim 565 beoordelingen qasa.nl | januari 2020

Arma is onderdeel van Adres leegverkoop: Galvaniweg 22, Nunspeet

Adres nieuw pand: Kering 6, Nunspeet

www.armakeukens.nl


www.brugnieuws.nl

Nieuw op de kaart bij Efes: Baklava “Vanaf vandaag bij ons op de dessertkaart !! Overheerlijke Baklava. Na veel vraag hebben we het dan, Turkse baklava op onze menu kaart.”

dinsdag 14 januari 2020

Grote Muziekquiz bij Music Club

Zaterdag 25 januari 20.30 uur organiseren vinyl-DJ Maroon Wax (Niek Hofman) en sidekick Jeroen van Veldhuizen samen met Music Club Kampen De Grote Kamper Muziekquiz.

24

JANUARI 2020

25

De Majesteit trakteert jarigen

JANUARI 2020

29

Wie jarig is trakteert! Ben jij jarig? Dan trakteren wij jou op een GRATIS hoofdgerecht! Hoe werkt het?

Karaoke bij ’t Ponton Ben jij dapper genoeg om met je vrienden een liedje van Celine Dion of Britney Spears te zingen? Kom dan naar de karaoke avond op ’t Ponton. Alle zangers en zangeressen krijgen in het eerste uur, tot 21.00 uur een gratis shotje voor de zenuwen. De teksten van de nummers zijn te lezen op een groot scherm. De avond vindt plaats op vrijdag 24 januari en begint om 20.00 uur.

Moriaan presenteert Shotjeskaart De Moriaan heeft een nieuwe shotjeskaart. “Met maar liefst 33 nieuwe shotjes. 25 januari mogen wij eindelijk aan jullie onze nieuwe shotjeskaart presenteren. Dat betekent een avond met acties, snoepjes, dansjes, lekkere muziek en een groot feest!” De Moriaan wil ook Susanne Dekker bedanken. “Zij heeft iets neergezet waar wij alleen maar van konden dromen! Via https:// susannedekker.com/ kunt u haar website bezoeken. Als je een media designer nodig hebt moet je bij haar zijn!”

UIT IN KAMPEN

BENT U LID VAN DE STICHTING KAMPER KASTELEINS EN WILT U UW NIEUWS OOK OP DEZE PAGINA? Mail het naar redactie@brugmedia.nl.

BINNENKORT IN KAMPEN

De lekkerste van kampen volgens Efes, Filodeeg gevuld met pistache voor een heerlijke knapperige smaak gevuld met ijs maakt het dessert helemaal af. “Kom je ook proeven bij Grand café efes?”

4 dagen voor of na jouw verjaardag kun je gebruik maken van deze actie. De actie geldt als je met minimaal 4 personen komt eten en uiteraard een hoofdgerecht bestelt. (deze actie geldt voor 1 jarige per 4 personen en legitimatie van de jarige verplicht).

15

JANUARI 2020

Niek vertelt dat je geen muziekkenner hoeft te zijn om een gezellige, vrolijke avond te beleven. “Muziek vormt de rode draad. Er zijn vragen over muziek in brede zin: over artiesten in het nieuws, verrassende clips, leuke weetjes. Gegarandeerd dat je hier nog lang met vrienden over napraat”. Soundtrack van je jeugd Popmuziek en popcultuur hebben een prominente plek in het dagelijks leven. De Top 2000 is daar een goed voorbeeld van. De lijst wordt elk jaar door hele volksstammen gevolgd. “Iedereen heeft zijn eigen ‘soundtrack van zijn of haar jeugd’. Wij spelen daar op in. De quiz bevat muziek uit allerlei stijlen, verschillende perioden en in diverse mediavormen. Wij verwennen graag de zintuigen.” Mooie verhalen Quizmaster Niek Hofman vertelt tussendoor mooie verhalen, die de muziekbeleving een extra dimensie geven. “Wist je dat Pharrell Williams’ met Blurred lines plagiaat pleegde? En hem dat ruim 7 miljoen dollar kostte? Hij betaalde het met

Ponton presenteert Vinyl Sunday ’t Ponton presenteert de Vinyl Sunday. De organisatie vertelt: “ Heb jij nog LP’s thuis liggen die je al in jaren niet gedraaid hebt? Neem ze mee naar Vinyl Sunday. Wij zorgen voor een fijne installatie en goed geluid, jij zorgt voor de platen. Wat beter dan een speciaalbiertje, fijne muziek en goed gezelschap?” Vinyl Sunday vindt plaats op zondag 9 februari vanaf 16.00 uur bij cafe ‘t Ponton.

een lach, want ja, dat geld was het probleem toch niet.” Liefde voor muziek Niek en Jeroen verzamelen al 30 jaar muziek – en nog steeds op vinyl. We ook weten steeds meer over de (privé)levens van artiesten via de diverse sociale media. “Daar springen wij met onze popquiz uiteraard op in. Vooral jongeren draaien steeds meer elpees. Daar zijn er wereldwijd de afgelopen jaren zelfs meer van verkocht dan cd’s. Hoe gaaf is dat?” Genieten en delen: bedrijf of particulier Mensen houden van samen een spelletje spelen. Music Club Kampen gaat met de Grote Muziekquiz voor een volle bak. Want samen muziekplezier beleven komt voor alles. Wil jij 2020 met een onvergetelijke avond beginnen, met vrienden óf je ? Schrijf je dan nu in (met een team van 4-6 personen) via www.musicclubkampen.nl.

1

FEBRUARI 2020

8

FEBRUARI 2020

9

FEBRUARI 2020

12 APRIL 2020

Wijnproeverij ’t Ponton

20.00 uur

Muziekquiz

Music Club kampen

20.30 uur

Ladies Night Movie Unlimited

19.00 uur

Irish Pub Festival

Diverse café’s in Kampen

21.00 uur

Presentatie bier Full Throttle Stomme van Campen

16.00 uur

Vinyl Sunday ’t Ponton

16.00 uur

Honky Tonk Men De Moonshiners

16.00-19.00 uur.

Irish Pubfestival in kampen De band Pickelweed.

Spelletjesavond De Moriaan KAMPEN - Op 31 januari vindt in De Moriaan een avond plaats vol bordspellen. In de kast liggen genoeg bordspellen voor een avondje ouderwets vertier. De organisatie vertelt: “Het klinkt misschien oubollig, maar een nostalgisch potje ganzenborden met lekkere bitterballen verbindt. Zo ontstaan leuke gesprekken en grappige situaties. kom langs, leg je mobiel aan de kant en speel een spelletje!”

OPEN

HUIS 23/24 JANUARI Meld je aan op landstedembo.nl

Voor het beste van de Ierse folk muziek ga je op zaterdag 1 februari naar het Irish Pub Festival in Kampen. Ierse bandjes spelen whiskey songs en Ierse lullabies op acht verschillende locaties. Het evenement begint om 21.30 uur en is gratis toegankelijk. Het programma: ‘t Kroegje: Jimmy Ellis & Victor Lacken ‘t Ponton: Fin M’Coul Eigenwijs: Boxin the Vox Moonshiners: Pickelweed

De Veerman van Kampen: Old Dutch Boys Moods&Roots: Raglan Roadworks De Lantaarn: The Shannons De Majesteit: Croi.

Aanmeldingsavond nieuwe leerlingen Op D.V. maandag 20 januari van 19.30 tot 20.30 houden wij onze jaarlijkse aanmeldingsavond. Wordt uw kind binnenkort 4 jaar? Dan nodigen we u van harte uit om uw kind aan te melden. We ontvangen graag voor 1 maart alle aanmeldingen van leerlingen die voor 1 januari 2022 4 jaar worden. Wilt u kennismaken met CNS De Driester? Neem dan contact op met Harold Engels (directeur) via directie@dedriester.nl voor een kennismakingsgesprek en rondleiding. Meer informatie over de school vindt u op www.dedriester.nl.

CNS De Driester is een kleinschalige, christelijke basisschool. Ons motto is ‘Driesterk onderwijs’. We richten ons op drie pijlers: een veilige school goed onderwijs een positief christelijke identiteit We zijn een basisschool voor het hele dorp en omgeving, met een duidelijk identiteitsprofiel. Onze school wordt bezocht door circa 70 leerlingen, verdeeld over 4 groepen. Binnen de groepen werken we vanuit het leerstofjaarklassensysteem, waarbij we zoveel mogelijk afstemmen op verschillen van leerlingen. Hierbij maken we veel gebruik van digitale leermiddelen. CNS De Driester is aangesloten bij Scholengroep IJsselrijk.

CNS De Driester – Kamperzeedijk 18 – 8281 PG Genemuiden - 038 344 6550 – www.dedriester.nl

Laat jezelf zien


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

Ben jij die moeder, vader of oma...

…die 2 of 3 uur per week de tijd heeft om een gezin met jonge kinderen te ondersteunen door middel van een luisterend oor, het delen van ervaringen, samen op pad te gaan en te kijken naar mogelijkheden waar het gezin behoefte aan heeft? Neem dan contact met ons op! Wekelijks bezoeken de getrainde vrijwilligers van Home-Start Kampen een gezin met jonge kinderen als steuntje in de rug bij alledaagse, lichte opvoedvragen. We ondersteunen het gezin met de vraag die zij hebben, voor een periode van gemiddeld 10 maanden. Ons uitgangspunt is dat als ouders (weer) goed in hun vel zitten, dit automatisch zijn weerslag heeft op de kinderen.

Vertrouwen en gelijkwaardigheid vinden we heel belangrijk We zijn een informele organisatie met aandacht voor persoonlijke begeleiding en ontwikkeling van vrijwilligers. Je krijgt een training en een reiskostenvergoeding en een kerstpakket. Elk jaar doen we ook iets leuks met elkaar. We zijn dringend op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om zichzelf te ontwikkelen en een gezin te laten groeien. In februari gaat de voorbereidingstraining in Kampen weer van start. Voor vragen of interesse kun je contact opnemen met Liesbeth Oostra (coördinator) 06-51689673 of per mail home-startkampen@icare.nl of kijk op www.home-start.nl.

In balans Dronten biedt laagdrempelige afslankmethode ‘Shape & Shine’! In balans Dronten is een afslankstudio waar je met behulp van een geavanceerd apparaat plaatselijk afslankt en tegelijkertijd spieren opbouwt. Door onze gezonde voedingsadviezen en ons afslankapparaat, dat al het “zware” werk doet, kom je beter in je vel.

Open dag

! m o k l e w e t r a h n a v s i n e e r e d Ie

D.V.15 januari Van 15.00 tot 21.00 uur op onze locaties Kampen - Staphorst - Urk - IJsselmuiden

Hoe werkt het? Door ultrasound gaat het vet uit de vetcel en wordt het op natuurlijke wijze door het lymfesysteem afgevoerd. Daarnaast werkt onze apparatuur met elektrostimulatie (zwakstroom), waardoor de spieren bijna maximaal getraind worden. Je bent dus aan het “sporten” terwijl je relaxed op een behandelbank ligt! Voordelen: - Afslanken door vermindering centimeters in omvang - Efficiënte vetverbranding - Spieropbouw - Strakkere huid door betere doorbloeding - Vermindering van cellulite - Behandelingen zijn geheel veilig en pijnloos - Verantwoorde voedingsadviezen

Soms lijkt je doel verder weg dan ooit, of geef je halverwege de moed op. Maar als je er PLEZIER in hebt, bereik je alles wat je wilt veel sneller dan je denkt ! Wil jij slanker en fitter zijn of wil jij die paar kilo’s van de feestdagen kwijt?

Maak dan nu direct een afspraak!

06-30974724

Nieuwjaarsactie

Intake & proefbehandeling van € 45,- voor

€ 25,-

geldig tot 31 januari 2020

info@inbalansdronten.nl, www.inbalansdronten.nl. Handelsweg Noord 36b, 8251 JT Dronten.


www.brugnieuws.nl

Werk & ontwikkeling

dinsdag 14 januari 2020

17

Volwassenen over de vraag wat ze later willen worden

“Ik dacht: als ik nog iets wil, moet ik het nú doen”

En hoewel het UWV in eerste instantie niet meewerkte, heb ik de gok gewaagd en ben ik gewoon begonnen. Eerst met een voortraject en een capaciteitentest. Best spannend vond ik dat. Maar ik bleek niveau 4 royaal aan te kunnen.’

“ Ik ben zekerder van mezelf geworden.” Veel geleerd

Haar hele leven greep Als jongvolwassene maakte Bettie Bettie Westera- tijdens een korte stage kennis met ouderenzorg. Dat sprak haar aan. Wagenaar (57) iedere de Maar van een opleiding kwam het kans om te werken niet. Zeven jaar lang werkte Bettie aan. Maar nu maakt als alfahulp. ze eindelijk haar het gewoon. droom waar: een “ Doe Wat kan je gebeuren?” opleiding en baan in de ouderenzorg. ‘Het Toen ze eenmaal kinderen had, zag het niet zitten om de zorg voor liefst zou ik ook de ze haar gezin te combineren met een opleiding Verzorgende baan in de zorg: ‘Mijn man werkte in IG nog doen.’ ploegendienst. Ik kon niet óók nacht-

diensten draaien.’ Zodra de kinderen groot genoeg waren, ging ze weer aan het werk. ‘Poetsbaantjes, post bezorgen, in winkels staan. Ik deed van alles, ik wilde graag werken.’

Gok

Een paar jaar geleden begon het te kriebelen. ‘Ik wilde al die jaren al zo graag iets leren. En ik dacht: ik ben 54, als ik nog iets wil, moet het nu gebeuren. Op een dag viel mijn oog op een vacature bij Viattence voor een scholingstraject naar een functie als helpende Zorg & Welzijn.

‘Begin 2020 ben ik klaar met de opleiding. Ik heb heel veel geleerd en ben zekerder van mezelf geworden. Ik begin school steeds leuker te vinden; als ik jonger zou zijn, zou ik ook de opleiding Verzorgende IG er nog achteraan doen. Als ik mijn diploma heb, ga ik aan het werk bij Viattence. Op welke locatie weet ik nog niet. Laatst pakte een bewoonster met dementie me vast en zei: ‘We zijn zo blij met je!’ Zorgen dat ouderen zich zo prettig mogelijk voelen en ook nog een beetje gelukkig kunnen zijn. Daar krijg ik energie van.’

Bettie Westera-Wagenaar werkt als helpende Zorg & Welzijn bij Viattence, waar ze kleinschalige verpleeghuiszorg levert aan ouderen met somatische en psychogeriatrische zorgvragen. Bij Deltion kun je als volwassene verschillende beroepsopleidingen, trainingen en cursussen volgen. In de sector Welzijn & Gezondheid – net als Bettie – maar ook in allerlei ander branches. Ben je benieuwd naar ons totale opleidingsaanbod? Vraag dan ons MEERmagazine aan via 06 - 211 006 68. Meer weten? Kom naar een van onze open dagen op vrijdag 24 of zaterdag 25 januari. Wil je graag een opleidingsadvies? Meld je dan aan voor een opleidingsadviesgesprek via onze website www.deltion.nl

50% KORTING

OPRUIMING

* M.U.V. BASICS EN NIEUWE COLLECTIE

WWW.CHARLIES-KAMPEN.NL

CHARLIES OUDESTRAAT 168 • KAMPEN • TEL: 038-3314877

WWW.SIMPLY-KAMPEN.NL

CIRCLE OF TRUST

GIACOMO

NO EXCESS

ONLY

RINO & PELLE

PME

SCOTCH & SODA

KUYICHI

CHESTERFIELD

CAST IRON

LEGEND

PENN & INK

COWBOYSBAG

ZACCINI

ALAN RED

PEPP

LEGEND

SUPERDRY

AMSTERDENIM

DSTREZZED

OUDESTRAAT 162 • KAMPEN • TEL. 038- 3335575


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

18

BESTAAT 10 JAAR PROFITEER NU VAN

2

MAAND GRATIS

VOLG ONS

SPORTEN BIJ EEN JAARABONNEMENT

SFC Kampen Handelsstraat 1 8263 BE Kampen

T 038 33 74 394 E info@sfckampen.nl WWW.SFCKAMPEN.NL


Familie De Leeuw slaat brug tussen Hervormd Mannenkoor en Hodaya is een God die hoort’ en ‘In His love’ vind ik prachtig.” Hoewel Henk besloot zich niet aan te sluiten bij Hodaya, was Jeanet verre van het enige familielid dat naar Hodaya trok. “Direct vanaf de oprichting van het koor ben ik lid geworden, samen met mijn vader, tante en twee ooms. Het was echt een familieaangelegenheid.” Wat Jeanet aanspreekt aan Hodaya, is het repertoire. “Ik ben altijd al gek geweest van opwekking zoals ‘Ik zal er zijn’ en ‘O Praise The Name’. Ik put er veel kracht uit.” Jeanet noemt Hodaya ‘een leuk, warm en hecht koor’. “We leven met elkaar mee in voor- en tegenspoed.”

Foto: Redactie Prinses Maxima Centrum (door Niek Teune)

’S-HEERENBROEK/IJSSELMUIDEN – Henk en Jeanet de Leeuw hebben allebei een passie voor zingen. Henk is al ruim tien jaar lid van het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst, terwijl Jeanet zich gelijktijdig bij Opwekkingskoor Hodaya aansloot. Het echtpaar komt elkaar op zaterdag 1 februari voor het eerst tegen bij een gezamenlijk concert van beide koren in De Hoeksteen. “Het zijn twee verschillende koren met een heel eigen zangstijl, maar we prijzen en loven God allebei door ons lied.”

Gebroederlijk hangen de twee koorfoto’s van het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst en Opwekkingskoor Hodaya in de hal van de woning van de familie De Leeuw in ‘s-Heerenbroek. Jeanet wijst haar man aan op de koorfoto van het grote mannen-

koor in een indrukwekkende kerk. “Kijk, hij staat daar bijna achteraan. De langere mannen moeten meestal iets naar achteren”, lacht ze. Zelf staat ze te midden van de koorleden van Hodaya, gefotografeerd aan de Kamperzeedijk met een prachtige, blauwe lucht op de

achtergrond. Het had niet veel gescheeld of alleen de koorfoto van Hodaya had de muur van de woning gesierd. In 2009 is Henk namelijk eens met zijn vrouw meegegaan naar het opwekkingskoor. “Maar de muziekkeuze van het koor kwam niet overeen met wat ik zelf graag wilde zingen”, legt Henk uit. Toen hij gevraagd werd om zich aan te sluiten bij het Hervormd Mannenkoor, deed hij dat wel. “We gaan met drie mannen uit het dorp met plezier naar de repetitieavonden en de concerten toe. De sfeer is goed. Ook vind ik het traditionele, geestelijke repertoire dat wij zingen heel mooi. ‘Er

Van een ‘korenstrijd’ is in huize De Leeuw geen sprake. “Ik mag graag naar cd’s van het mannenkoor luisteren”, stelt Jeanet. Henk heeft er op zijn beurt alle begrip voor wanneer zijn vrouw haar stukken oefent. “Ze moet het toch instuderen, het hoort er allemaal bij”, zegt Henk. Als de uitvoeringen daar zijn van de koren, gaan ze ook altijd met elkaar mee. “Met plezier, daar genieten we van. Elke keer zijn we weer benieuwd wat we te horen krijgen”, vertelt Jeanet. “En als mijn vrouw dan solo zingt, dan film ik haar met mijn telefoon”, aldus Henk. Henk en Jeanet stonden aan de basis van het concert dat nu op de agenda staat. “Vorig jaar zaten we samen op de bank, toen Jeanet zich afvroeg of we iets met beide koren samen konden doen. Dat vond ik wel een goed idee”, zegt Henk. Samen zochten ze ook een thema voor het concert uit. “Er

...plaats het op onze site WWW.BRUGNIEUWS.NL Uw bericht op onze pagina lezersnieuws? Op de pagina lezersnieuws staan berichten die ingezonden zijn op onze website. Ze worden rechtstreeks van de website in de krant geplaatst. Wilt u ook uw bericht op

deze pagina? Plaats hem op onze website en wie weet krijgt hij een plekje in de krant.

werd ons gevraagd of wij een lied uit wilden zoeken dat beide koren samen kunnen zingen. We hebben onze concertmappen naast elkaar gelegd om te kijken of er een lied was dat overeenkwam. Dat was wat lastig. Maar het stuk ‘Hoe groot zijt Gij’ kwam wel in de buurt”, zegt Jeanet. “Bij dat stuk komen onze twee stijlen om God te eren bij elkaar. Zodoende is dat het thema geworden”, vult Henk aan. Of het een bijzonder concert gaat worden voor familie De Leeuw? “Absoluut”, zeggen ze allebei. “We mogen samen met twee verschillende koren en twee verschillende zangstijlen dezelfde God loven. Dat is heel bijzonder”, aldus Jeanet. Het concert van het Hervormd Mannenkoor en Opwekkingskoor Hodaya start op zaterdag 1 februari om 19.30 uur in De Hoeksteen. Medewerking is toegezegd door organist Harry Hamer, pianist Hendrik van Schothorst en toetsenist Rik Jan Schilder. Het concert is gratis toegankelijk; wel wordt er gecollecteerd ter bestrijding van de onkosten.

Top2000-kerkdienst Open Hof luidt thema nieuwe jaar in: Vrijheid variërend van klassiekers als ’Over de muur’ (Klein Orkest op 30) tot ‘Where is the love’ (The Black Eyed Peas op 59). Met dit laatste nummer opent godsdienstleraar Treep elk jaar het schooljaar voor zijn leerlingen, vertelde hij. Een ander vertelde de (emotionele) situatie rondom het vallen van de Berlijnse Muur aan den lijve ervaren te hebben met een goede kennis uit Oost-Berlijn. Berthina van der Kamp hield de Bijbellezingen kort. Ze verhaalde over de vrijheid die God toezegt en realiseert in Exodus 20:1-2 en Galaten 5:13-14. De klassieker ’Where the streets have no name’ (U2 op 14) sloot de Top2000-kerkdienst af. De aangever duidde een verbinding uit dat popnummer naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde zoals voorzegd in Openbaringen 21 (en eerder in Jesaja 65).

Foto: Ab van Essen.

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Het nieuw aangebroken jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Tal van activiteiten zullen aandacht schenken aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Kerkelijk Centrum Open Hof sloot vorige week zondag daarop aan met het thema ’Vrijheid’ voor de Top2000-kerkdienst. Er werden nummers gespeeld die daaraan gerelateerd zijn. Ook staan ze in verbinding met het geloof. Deze link en de motivatie van de nummerkeuze werden persoonlijk toegelicht.

Voor het derde achtereenvolgende jaar werd op de eerste zondag van het kalenderjaar een Top2000-kerkdienst georganiseerd in de Open Hof. Uit de nationale Top 2000 hadden gemeenteleden één of meer nummers kunnen voorstellen. Inclusief een toelichting waarom dat nummer voor hem of haar zo speciaal is. Na een selectie werden de nummers gespeeld door Applemousse. Zo werd het een bijzondere kerkdienst maar niet

zo emotioneel als vorig jaar. Popmuziek Het geloof kan in vele vormen tot uiting komen en zo ook via popmuziek, al wijzen sommigen dat in een kerkdienst af. De kerkgangers in de Open Hof luisterden, met de toelichting en de tekst op het scherm (plus eventuele vertaling), soms met verrassende, nieuwe beleving naar de uitgevoerde nummers uit de Top 2000. In principe was het een regu-

liere kerkdienst waarbij gebruikelijke momenten werden vervangen door muzieknummers. Er werd uit de Bijbel gelezen maar preek en schuldbelijdenis transformeerden. Vorig jaar ging dominee Kasper Jager voor en dit jaar proponent (voorganger) Berthina van der Kamp. Applemousse voerden de popnummers mooi uit. De band uit Kampen speelt ”in kroeg en kerk”, knipoogde bandlid Adriaan de Lange, maar ze zijn bekend in het kerkelijk circuit. Selectie Als voorafje werd het nummer ’Vrij’ gespeeld dat vijf jaar geleden geschreven is door basisscholen. De videoclip toonde hoe saai het zou zijn als iedereen hetzelfde was. Vervolgens kwamen tien nummers langs,

Scriptie Dominee Fred Omvlee organiseerde in 2013 de eerste Top2000-kerkdienst, als groot liefhebber van popmuziek. In 2018 richtte hij met Jeroen de Rooij en Don Engelbracht een stichting op om kerken te ondersteunen bij de organisatie van een Top2000-kerkdienst. De PKN ondersteunt het initiatief als podium voor ”de grote hoeveelheid popmuziek waardoor mensen geïnspireerd en getroost worden”. In 2018 deden 128 gemeenten in Nederland

www.

mee maar het slaat niet altijd aan. Een kerkelijke gemeente in Oldebroek bleek na de eerste Top2000-kerkdiens te behoudend voor een vervolg. Over de beleving van Top2000-kerkdiensten schrijft Annemarie Rodenburg haar scriptie. De predikante in opleiding sprak na de dienst in de Open Hof na met gemeenteleden en bezoekers. Daarbij bleek een thema soms de vrijheid van keuze in te perken. Met het thema ’Vrijheid’ leidde de Open Hof echter naadloos het maatschappelijk thema van 2020 in. Een uitverkocht Open Hof tijdens de Top2000-kerkdienst

Poes vermist Vermist: zwarte poes met witte bef en witte pootjes. Omgeving Silene. Heeft u haar gezien? Belt u (of stuur een appje) alstublieft naar 06 57073736.

brugnieuws .nl

19


Postadres Postbus 5009 8260 GA Kampen

PUBLICATIES 2020-03 | 14 JANUARI 2020 Omgevingsvergunningen

KAMPERSTRAATWEG:

OOSTERLANDENWEG NABIJ KULTHURHUS:

Aanvragen omgevingsvergunningen

KAMPERSTRAATWEG:

POST GREVESTRAAT TEGENOVER 50:

Grafhorst

KAMPERZEEDIJK 19:

wijzigen van de gevelafwerking (ontvangstdatum 24-12-2019, zaaknummer 14222020).

Kampen

AKELEI, ANDOORN, ROLKLAVER EN BEVERNEL:

kappen van vier bomen (ontvangstdatum 19-12-2019, zaaknummer 837142019); kappen van 38 bomen (ontvangstdatum 24-12-2019, zaaknummer 5212020);

MEERZICHT 1:

kappen van een knotwilg en een beukenboom (ontvangstdatum 31-12-2019, zaaknummer 5812020);

OOSTERLANDENWEG:

kappen van twee eiken (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755262019); kappen van een magnolia (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755052019);

ROLPAAL 14 EN 16:

bouwen van 2 woningen (verzenddatum 06-01-2020, zaaknummer 782972019);

SONNENBERGWEG NABIJ ZWOLSEWEG 48:

kappen van een populier kappen van twee essen (ontvangstdatum 19-12-2019, zaaknummer 844692019); (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 756612019);

diverse werkzaamheden aan de woningen SLENKSTRAAT 6: (ontvangstdatum 07-01-2020, zaaknummer 19232020); plaatsen van een dakopbouw (ontvangstdatum 20-12-2019, zaaknummer 10092020); BALKSTRAAT 2: omzetten van een woonfunctie naar maatschappelijk TASVELD 28: (ontvangstdatum 07-01-2020, zaaknummer 19402020); plaatsen van een overkapping (ontvangstdatum 02-01-2020, zaaknummer 15512020); DE CHALMOTWEG 4: het maken van een tuinkamer WOLDWEG: (ontvangstdatum 04-12-2019, zaaknummer 23532020) bouwen van een kas (ontvangstdatum 19-12-2019, zaaknummer 10612020). 1E EBBINGESTRAAT 15: ophogen van het dak (ontvangstdatum 19-12-2019, zaaknummer 6732020); Zalk

VEILINGWEG:

verbouwen van de woning (ontvangstdatum 23-12-2019, zaaknummer 13682020);

ZWOLSEWEG NABIJ 22:

EMMASTRAAT 6:

ENERGIESTRAAT:

ZALKERDIJK 19:

verbouwen van de boerderij (ontvangstdatum 07-01-2020, zaaknummer 17572020).

Inzage is mogelijk. herbouwen van garageboxen (ontvangstdatum 07-01-2020, zaaknummer 23402020);

ENERGIESTRAAT HOEK DIESELSTRAAT:

Verleende omgevingsvergunning (regulier)

herbouwen van restaurant de Roggebot (ontvangstdatum 19-12-2019, zaaknummer 10272020);

BINNENHOEK 1:

kappen van vier essen (ontvangstdatum 28-12-2019, zaaknummer 17392020);

BUITENHOEK 11:

FRIESEWEG 19:

LEEUWERIKSTRAAT, OOIEVAARSTRAAT EN KIEVITSTRAAT:

plaatsen van nestkasten (ontvangstdatum 23-12-2019, zaaknummer 13102020);

VOORSTRAAT 68, 70 EN 70-I:

realiseren van twee woningen (ontvangstdatum 24-12-2019, zaaknummer 14442020).

Kamperveen

Kampen

bouwen van een woning en aanleggen van een inrit (verzenddatum 08-01-2020, zaaknummer 654752019); bouwen van een woning (wijziging op een reeds verleende vergunning) (verzenddatum 07-01-2020, zaaknummer 824822019);

ZUSTER JOZEFINESTRAAT 23, 24, 43 EN 45:

IJsselmuiden

BOSJESSTEEG BIJ KOLK:

kappen van een wilg, els en es (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755482019);

GRAFHORSTERWEG NABIJ 53A:

DE ZANDE:

kappen van een wilg (ontvangstdatum 28-12-2019, zaaknummer 6122020);

SPIJKERBOERSWEG 2:

bouwen van een woning (ontvangstdatum 02-01-2020, zaaknummer 11222020);

ZUIDEINDE WEST 12:

kappen van drie eiken (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755342019);

GROENENDAEL TEGENOVER 5:

kappen van vier prunussen (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755422019);

HAGEDOORNWEG:

kappen van vier esdoorns (verzenddatum 08-01-2020, zaaknummer 755012019);

renoveren van de kap (ontvangstdatum 07-01-2020, zaaknummer 18992020). HET TOUWSLAGERSLAANTJE: kappen van een els (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755322019); ‘s-Heerenbroek

ZWOLSEWEG BIJ 133:

HOBBEMASTRAAT NABIJ 19:

kappen van een es en twee iepen kappen van drie elzen (ontvangstdatum 19-12-2019, zaaknummer 844622019). (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755362019);

MEERPAD:

Wilsum

WILSUMERSTEEG 2:

bouwen van een woning met bijgebouw (ontvangstdatum 20-12-2019, zaaknummer 11682020).

IJsselmuiden

kappen van twee essen (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 756872019);

NACHTEGAAL ACHTER 46:

kappen van een esdoorn (verzenddatum 08-01-2020, zaaknummer 755162019);

OOSTERHOLTSEWEG NABIJ 11:

kappen van drie prunussen (verzenddatum 08-01-2020, zaaknummer 755042019);

BERGWEG 3:

De volledige tekst van de publicaties van deze week kunt u vinden via kampen.nl/ bekendmakingen. Alle publicaties zijn te raadplegen via overheid.nl. Daar kunt u ook lezen hoe u de stukken kunt inzien, bezwaar kunt maken of een zienswijze, beroepschrift of voorlopige voorziening kunt indienen.

kappen van een es (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 756642019);

Neem een abonnement op berichten over uw buurt

kappen van een linde (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 755232019);

Wilt u op de hoogte blijven van besluiten van de overheid? Meld u dan gratis aan via kampen.nl/abonnement. U ontvangt dan automatisch via e-mail alle bekendmakingen waar u zich voor heeft aangemeld.

VEILINGWEG BIJ KLUISSTRAAT 11: ZANDBERGSTRAAT NABIJ 2:

kappen van zuileik (verzenddatum 08-01-2020, zaaknummer 755022019);

ZEEGRAVENSINGEL NAAST 68:

Kappen van twee knotwilgen (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 745512019); kappen van een es (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 756652019); kappen van twee essen (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 756832019).

Wilsum

VAN LIERWEG BIJ 4:

bouwen van 2 twee-onder-één kap woningen (verzenddatum 06-01-2020, zaaknummer 708172019). kappen van negen essen (ontvangstdatum 07-01-2020, zaaknummer 18862020);

NOORDERRANDWEG 2:

Publicaties inzien

ZWOLSEWEG NABIJ MR. J.L.M. NIERSALLEE:

herbouwen van units (ontvangstdatum 07-01-2020, zaaknummer 23352020);

FLEVOWEG 85:

bezoekadres Burgemeester Berghuisplein 1 8261 DD Kampen 14 038 info@kampen.nl www.kampen.nl

kappen van een eik (ontvangstdatum 19-12-2019, zaaknummer 844762019); OOSTERHOLTSEWEG 13: FRIESEWEG 17A: tijdelijk plaatsen van een chalet (wijziging op een reeds verleende vergunning) aanleggen van een uitweg en parkeerplaatsen (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 825272019); (ontvangstdatum 30-12-2019, zaaknummer 5972020);

kappen van twee essen (verzenddatum 09-01-2020, zaaknummer 756802019). Bezwaar is mogelijk bij burgemeester en wethouders.

Besluit verlengen beslistermijn De volgende aanvraag om omgevingsvergunning is met zes weken verlengd.

Kampen

OUDESTRAAT 134:

realiseren van een appartement in het voormalige kantoor/pakhuis. (ontvangstdatum 15-11-2019, zaaknummer 752302019) De uiterste beslisdatum op de aanvraag is nu 21 februari 2020. Inzage is mogelijk.

Vergunningen Verleende evenementenvergunning STICHTING COMITÉ AVONDVIERDAAGSE:

organiseren van de avondvierdaagse in Kampen op 8, 9, 10 en 11 juni 2020 vanaf het evenementendeel van het Burgemeester Berghuisplein in Kampen (verzenddatum 07-01-2020). Bezwaar is mogelijk bij burgemeester.

Verkeer Parkeerverbod Kampen

HENDRIK VAN VIANDENSTRAAT BIJ 6:

instellen van een gehandicaptenparkeerplaats.

VAN BLOMMENSTEINSTRAAT BIJ 8:

instellen van een gehandicaptenparkeerplaats.

VERMUYDENSTRAAT BIJ 30:

instellen van een gehandicaptenparkeerplaats.

Inzage • Om stukken in te zien en voor meer informatie kunt u telefonisch een afspraak maken. Zienswijze • Ontwerpbesluiten liggen vanaf de dag na publicatie zes weken ter inzage. Tijdens deze periode kunt u per post een zienswijze indienen. U kunt ook contact opnemen voor het indienen van een mondelinge zienswijze. Let op! Als u niet op tijd uw zienswijze indient, kunt u geen beroep indienen als het definitieve besluit is genomen. Bezwaar • Als u het niet eens bent met een besluit, bespreken wij dit graag met u. U kunt ook bezwaar indienen. Dat kan via de website (met DigiD) of per brief. Vermeld daarbij waarom u het niet eens bent met het besluit en zorg dat uw bezwaar binnen zes weken na verzenddatum van het besluit door ons is ontvangen. Is de situatie spoedeisend, dan kunt u - na indienen van bezwaar - bij de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening. Voor meer informatie, zie www.kampen.nl/bezwaar. Beroep • Heeft u op tijd een zienswijze ingediend tegen een ontwerpbesluit? Of kunt u aantonen dat u daar redelijkerwijs niet toe in staat was? Dan kunt u binnen zes weken na terinzagelegging van het definitieve besluit beroep indienen. Vermeld waarom u het niet eens bent met het besluit en stuur een kopie van dat besluit mee. Is de situatie spoedeisend, dan kunt u – na indienen van beroep – ook een voorlopige voorziening aanvragen. Indienen van beroep en aanvragen van voorlopige voorziening doet u via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht (met DigiD) of per brief gericht aan de Rechtbank Overijssel, postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Voor meer informatie, zie genoemde website of www.kampen.nl/beroep.

Bezwaar is mogelijk bij burgemeester en wethouders.

INFORMATIE 2020-03 | 14 JANUARI 2020

Collectes 2020

Winnende lotnummers kerstboomactie

Periode

Naam instelling

Waar

13-01 t/m 18-01

World Servants IJsselmuiden (verkoop toiletpapier)

IJsselmuiden

Voor inzage in het volledige collecterooster kunt contact opnemen met de afdeling Fysieke Leefomgeving, onderdeel Vergunningen via telefoonnummer 14 038.

Stuur een WhatsApp naar de gemeente Voor vragen aan ons kunt u ook een WhatsApp sturen naar 06 - 5700 8800 We proberen op werkdagen zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 4 uur te reageren. U kunt niet naar het WhatsApp-nummer bellen of sms-en. Wij delen via WhatsApp geen privacygevoelige informatie.

Woensdag 8 januari zijn kerstbomen ingeleverd. De kinderen kregen voor elke ingeleverde kerstboom € 0,50 en een lot. Hieruit zijn drie nummers getrokken: PRIJS

LOTNUMMER

1e prijs

rood 762

2e prijs

rood 827

3e prijs

groen 456

Prijsuitreiking De prijzen worden donderdag 16 januari om 16.00 uur uitgereikt door wethouder Jan Peter van der Sluis in het Stadhuis aan het Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen.


Melding doen over iemand met verward gedrag? Het is belangrijk op te weten waar u terecht kunt als er zorgen zijn om mensen met verward gedrag. Het kan gaan om een familielid, buurman of collega/cliënt, maar bijvoorbeeld ook om iemand die u toevallig tegenkomt en waar u bezorgd over bent.

Iedereen kan hiervoor 24 uur per dag, zeven dagen in de week contact opnemen met Team Vangnet, Informatie en Advies (VIA) van GGD IJsselland via 038-428 15 50 of meld digitaal op www.ggdijsselland.nl.

Eveneme mij om d

Omdat jij weer balans in zijn leven brengt.

Voor acuut gevaar op levensbedreigende situaties blijft 112 van toepassing.

Financiën op koers

Zó weet je ervan! Kom naar de informatieavond pleegzorg van de gemeente Kampen op donderdag 23 januari om 19.30 uur in het Stadhuis van de gemeente Kampen.

Zó weet www.overuwbuurt.overheid.nl Help een kind zo thuis mogelijk op te groeien.

Heeft u hulp nodig bij uw financiële situatie of het op orde brengen van uw administratie? Of bent u verwijzer? Dan kunt u zich aanmelden bij Financiën op Koers.

Financiën op Koers is het centrale aanmeldpunt voor hulp en advies bij thuisadministratie voor inwoners van de gemeente Kampen. Heeft u hulp nodig bij het invullen van een formulier? Is uw administratie niet op orde en weet u niet waar u moet beginnen? Vindt u het moeilijk om uw geordende administratie bij te houden? Denkt u in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen en voorzieningen? Bent u het overzicht kwijt over uw inkomsten en uitgaven? Zijn er betalingsachterstanden en/ of schulden waar u niet meer uitkomt? Financiën op Koers kan helpen…

e-mailservice & app www.overuwbu

Financiën op Koers heeft inloopspreekuur op dinsdagen donderdagmorgen tussen 9.00 uur en 12.00 uur. U kunt zonder afspraak terecht op het spreekuur. Lukt het u niet om op het spreekuur te komen? Dan kunt u zich aanmelden via www.financienopkoers.nl of via 038-333 59 24. Na aanmelding wordt er binnen een week contact opgenomen om te bespreken wat Financiën financiën op Koers in uw situatie kan betekenen.

OP KOERS

3991.1023 A2 Poster Gemeente_Evenement_WT.indd 1

HULP & ADVIES BIJ THUISADMINISTRATIE

Wilt u weten wat er in uw buurt gebeurt? Gaan uw buren verbouwen? Is er een evenement bij u om de hoek? Via de e-mailservicee-mailser of app van ‘Over 20200107113910_2582.adpro.indd 1

1/7/2020 11:39:09 AM

uw buurt’ blijft u continu op de hoogte.

U ontvangt informatie over besluiten die direct invloed hebben op de omgeving, zoals vergunningen, plannen en plaatselijke regelgeving. Via de app op smartphone of tablet of rechtstreeks via de mail. U kunt zelf instellen welke berichten u wilt ontvangen. Informatie van gemeente, provincie en waterschap komt via ‘Over uw buurt’ op één plek samen. Hierdoor bent u constant slechts één klik verwijderd van de meest recente berichten over de ontwikkelingen in de buurt of wijk. Met Wilt u meer weten? Kijk dan op ‘Over uw buurt blijft u snel en eenvoudig op de hoogte. www.overuwbuurt.overheid.nl voor meer informatie. 3991.1023 A2 Poster Gemeente_Evenement_WT.indd 1

RAADSNIEUWS 2020-03 | 14 JANUARI 2020 Vergaderingen DONDERDAG 16 JANUARI 2020 OM 19.00 UUR Raadspreekuur

MAANDAG 20 JANUARI 2020

financiën

OP KOERS

Commissie Ruimtelijke ontwikkeling (maandag 20 januari)

Bespreekstukken Woningmarkt Kampen in Balans: update 2019 De nota Woningmarkt Kampen in Balans, update Commissie Inwoners 2019, laat zien dat er per 1 juli 2019 - naast de harde DONDERDAG 30 JANUARI 2020 plancapaciteit in Kampen - ruimte is voor 1.162 Raadsvergadering woningen in nieuwe plannen tot en met 2026. Het college stelt de raad voor de nota Woningmarkt in Alle vergaderingen vinden plaats in de raadzaal van Balans, update 2019, vast te stellen. het stadhuis en beginnen om 19.30 uur tenzij anders vermeld. Omroep IJsselmond zendt de raads- en Bouwsteen huisvesting arbeidsmigranten commissievergaderingen uit op de radio via de frequenties Deze bouwsteen voor de omgevingsvisie richt zich 106.4 (ether) en 104.1 (kabel) en op TV. U kunt de op formuleren van een kader voor de huisvesting vergaderingen ook live volgen en achteraf terugkijken via van arbeidsmigranten. De economie groeit en er www.kampen.nl/uitzending. is behoefte aan personeel waarvoor steeds meer arbeidsmigranten worden ingezet. Het college stelt de raad voor met minimaal twee pilots voor Nieuwjaarsgroet huisvesting van arbeidsmigranten te starten. De leden van de gemeenteraad, de raadscommissies, Informatieve onderwerpen het college en de medewerkers van de gemeente Kampen wenst u allen een goed en gezond 2020 toe! Antwoordbrief college op schriftelijke vragen GroenLinks over uitstel sloop Bovenhavenstraat 14 De raad heeft in zijn vergadering van 12 november Geen informatieavond De informatieavond van woensdag 15 januari gaat NIET besloten de antwoordbrief te agenderen voor de commissie. door. Er zijn dan geen onderwerpen te bespreken. Uitvoering parkeerbeleid Het college informeert de raad over zijn besluit van Onderwerpen september tot het aanscherpen van de regels over commissievergaderingen het parkeren op eigen terrein, het gewijzigde beleid over parkeren voor garagedeuren en –pakhuizen en In de week van maandag 20 januari komen de het voortzetten van het huidige transactieproces bij raadscommissies weer in vergadering bijeen. De vergadering van de commissie Bestuur en middelen van parkeerautomaten. woensdag 22 januari vindt geen doorgang. Hierna leest Notitie waterrecreatie u welke onderwerpen wanneer in welke commissie Het college biedt de raad de notitie waterrecreatie worden behandeld. ter kennisname aan. Commissie Ruimtelijke ontwikkeling

DINSDAG 21 JANUARI 2020

Commissie Inwoners (dinsdag 21 januari) Bespreekstuk Toekomstige ontwikkeling Stedelijk Museum Kampen Het college stelt de raad om financiële redenen voor terug te komen op zijn besluit van 12 december 2013 en alsnog af te zien van verzelfstandiging. Informatieve onderwerpen Jeugdhulp en jeugdzorg; prognoses, kosten en tekorten 2018 en 2019 a. Kosten jeugdhulp 2018 b. Tekorten jeugdzorg; antwoordbrief college op schriftelijke vragen CDA-fractie c. Nieuwe prognoses kosten jeugdzorg in 2019 Het college biedt de raad informatie aan over de kosten van jeugdhulp in 2018 en nieuwe prognoses voor de kosten van jeugdzorg in 2019. De commissie behandelt dit vanavond in combinatie met de antwoordbrief van het college op schriftelijke vragen van de CDA-fractie over de tekorten in de jeugdzorg. Lachgas: antwoordbrief college op schriftelijke vragen fractie ChristenUnie De raad heeft in zijn vergadering van 12 december besloten de antwoordbrief van het college op schriftelijke vragen van de fractie van de ChristenUnie over lachgas te agenderen voor de commissievergadering. Voortgang thema eenzaamheid Het college informeert de raad over de voortgang op het thema eenzaamheid waarbij het nader ingaat op twee kernboodschappen. Dit onderwerp lag ter visie voor de vergadering van 3 december, maar is op verzoek van de fractie van de ChristenUnie op de agenda geplaatst.

De vergadering van de commissie Bestuur en middelen van woensdag 22 januari gaat NIET door vanwege te weinig onderwerpen. Het onderwerp ‘lachgas’ wordt behandeld in de vergadering van de commissie Inwoners van dinsdag 21 januari. De commissieagenda’s zijn –met een uitgebreidere toelichting en de achterliggende stukken– te lezen op de website van de gemeenten Kampen (kampen. raadsinformatie.nl). Ook eventuele wijzigingen van de agenda’s staan daar te lezen.

Vragen, spreekrecht en raadsspreekuur Heeft u vragen over de raad? Neem dan contact op met de griffie via 038-339 41 57 of e-mail: griffie@kampen.nl. Wilt u inspreken tijdens een commissievergadering? U kunt dit bij de griffie melden. Dit moet u voor 12.00 uur op de dag van de commissievergadering doen. Het is niet mogelijk om in te spreken bij een raadsvergadering. Voor het raadsspreekuur hoeft u zich niet aan te melden. Meer informatie over het spreekrecht en het raadsspreekuur vindt u op www.kampen.nl/raad.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

22

Start korte cursussen vanaf januari 2020

Kijk hier voor inspirerende lichtpuntjes in de koude wintermaanden. Ontdek voor het eerst onze cursussen, fris je kennis op of ontwikkel jezelf. Plezier staat voorop! Start 17 januari 2020

Start 18 januari 2020

Start 22 jan t/m 12 feb 2020

Start 25 januari 2020

Start 1 februari 2020

Peuterdans

Peuterdans

Muzikale speeltuin

Dans Anders

Presenteren

Leeftijd : 2,5 - 3 jaar Dag : Vrij 09:00 - 09:45 u

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

Leeftijd : jongeren en volwassenen Dag : Za 10:30 - 11:30 u Lessen : 4 Prijs : < 21 jr € 32, > 21 jr € 39,Docent : Petra Meijer

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

Dans Anders is een korte cursus speciaal voor deelnemers met een lichamelijke beperking. De cursus is een combinatie van creativiteit en beweging. Goed voor de motorische-, sociale- en lichamelijke ontwikkeling. Plezier hebben in en volop genieten van dans en muziek staat voorop!

Hoe kun je jezelf blijven en krachtig overkomen als je spreekt voor een groep? Veel mensen zien op tegen een presentatie, anderen willen er misschien nog beter in worden. De oefeningen en praktische tips in deze cursus helpen je meer zelfvertrouwen te krijgen, je eigenheid in te zetten en je vrij te voelen als je presenteert.

Leeftijd : 3-4 jaar Dag : Vrijdag 09:45 - 10:30 u Lessen : 12 Prijs : € 71,Docent : Ellen Diender Peuterdans is plezier in bewegen! Op speelse wijze wordt de motoriek en muzikaliteit van de peuter gestimuleerd. Eenvoudige dansoefeningen wisselen we af met speelse dansexpressie opdrachten. En dat alles aan de hand van leuke thema’s, zoals de dierentuin, het circus of de seizoenen. Start 4 februari 2020

Glas in lood beginners (1 x 2 weken) Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

: Volwassenen : Di 19:30 - 22:00 u : 5 : € 107,: Mattias van Wijnen

De belangrijkste vaardigheden voor glas-in-lood krijg je in deze cursus onder de knie: van het maken van een patroon, het kiezen van het juiste glas tot het glas snijden en het in lood zetten.

Start 7 februari 2020

: 2,5 - 4 jaar : Za 09:00 - 09:45 u : 6 : € 35,: Ellen Diender

Peuterdans is plezier in bewegen! Op speelse wijze wordt de motoriek en muzikaliteit van de peuter gestimuleerd. Eenvoudige dansoefeningen wisselen we af met speelse dansexpressie opdrachten. En dat alles aan de hand van leuke thema’s, zoals de dierentuin, het circus of de seizoenen.

Start 5 februari 2020

Edelsmeden beginners Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

: Volwassenen : Wo 19:30 - 22:00 u : 6 : € 115,: Su Kroker

Voor iedereen die graag wil leren om op ambachtelijke wijze zelf unieke sieraden of objecten van zilver te vervaardigen. Je leert de beginselen van het edelsmeden. Eigen wensen, ideeën of ontwerpen kunnen vertaald worden in een prachtig zelfgemaakt sieraad. (Materiaal is niet bij de prijs inbegrepen) Start 11 februari 2020

Kleuterdans (voor jongens en meisjes!)

Recycle kunst (1 x 2 weken)

Kleuters hebben een groot inlevingsvermogen en veel bewegingsenergie. Ze willen rollen, draaien, zwaaien, dansen. Kortom, ze willen hun eigen bewegingsmogelijkheden ontdekken. Naast de motorische ontwikkeleling wordt bij kleuterdans ook de expresiviteit en muzikaliteit ontwikkeld en gestimuleerd.

Afvalmateriaal is de bron van inspiratie in deze recycle-cursus. Je maakt prachtige beelden met materiaal wat doorgaans weggegooid wordt en gaat op zoek naar je eigen vormentaal. Er ontstaan nieuwe creatieve processen door te werken met verschillende structuren, vormen en kleuren.

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

: groep 1/2 : Vrij 13:30 - 14:15 u : 12 : € 70,: Ellen Diender

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

: Volwassenen : Di 19:30 - 22:00 u : 3 : € 65,: Mattias van Wijnen

: 6 - 12 jaar : wo 13:30 - 15:00 u : 1 : GRATIS : Annet van der Veen

Tijdens de gratis Muzikale Speeltuinen maak je kennis met verschillende soor- ten toets-, blaas-, snaar- of slagwerkinstrumenten. Meer info zie quintuskampen.nl. - Toetsinstrumenten: wo 22 jan - Blaasinstrumenten: wo 29 jan - Snaarinstrumenten: wo 5 feb - Slagwerkinstrumenten: wo 12 feb

Start 5 februari 2020

Fotografie beginners (1 x 2 weken) Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

: Volwassenen : Wo 19:30 - 22:00 u : 6 : € 115,: Bouke Peterson

Tijdens deze basiscursus leer je jouw camera handmatig te bedienen en kom je - door goed te leren kijken - tot de fraaiste resultaten! Maar je leert ook over digitale fotografie en beeldbewerking. Je hebt een kleinbeeldcamera of een digitale camera nodig.

Start 15 februari 2020

Start 5 en 6 februari 2020

: 16 + : Za 10:30 - 12:30 u : 3 : < 21 jaar € 35, > 21 jaar € 42,: Mariëlle Koster

Start 6 februari 2020

Muziekstart (groep 3/4/5)

Druk je STEMpel!

Dag : Wo 16:00 - 16:50 u Locatie : IJsselmuiden (5 feb)

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

Dag : Do 16:00 - 16:50 u Locatie : Kampen (6 feb) Lessen : 10 Prijs : € 66,Docent : Annet van der Veen Wil jij ontdekken welk muziekinstrument je leuk vindt om te leren spelen en bij jou past? Dan is deze cursus echt wat voor jou!

Start 29 februari 2020

: Volwassenen : Do 20:00 - 21:30 u : 3 : € 50,: Suze Cramer

Hoe zorg je dat mensen aan je lippen hangen? Voordracht en overtuigings- kracht, stem- en presentatietechnieken, tekstinterpretatie en lichaamstaal, het komt allemaal aan de orde in deze korte cursus. Leer boeien en overtuigen met het instrument dat je altijd bij je hebt: jouw stem! Start 7 maart 2020

Fotografie: Personal project (1 x 2 weken)

Rapworkshop

Regisseren

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

De focus binnen deze nieuwe cursus ligt op het maken van een fotoserie naar eigen concept. Hoe zet je jouw verhaal om in authentieke beelden? Aan bod komen o.a. het ontwikkelen van een concept, seriematig denken, fotograferen in de studio (en/of op locatie) en expositiewaardige beelden maken.

Wil jij leren rappen of je skills verder ontwikkelen? Aan bod komen technische vaardigheden zoals ritmegevoel, emotie overbrengen en schrijfvaardigheden. Ook leer je jezelf presenteren voor een groep en vergroot je je zelfvertrouwen.

Leeftijd Dag Lessen Prijs Docent

: Volwassenen : Za 09:30 - 12:00 u : 6 : € 115,: Ursula van Bunte

: 14 + : Za 09:30 - 12:00 u : 1 : € < 21 jr € 20, > 21 jr € 25,: Jan Jelte de Vries

: 16 + : Za 10:30 - 12:30 u : 3 : < 21 jr € 35, > 21 jr € 42,: Mariëlle Koster

Een intensieve cursus voor iedereen die de beginselen van regisseren onder de knie wil krijgen. Je wilt misschien een amateurclub regisseren, als leerkracht het schooltoneel regisseren of misschien doe je dit al en wil je je kennis vergroten. Je zult zelf op de regiestoel zitten maar ook meespelen op de vloer. De inhoud wordt afgestemd op de ervaring en achtergrond van de deelnemers.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

advertorial

In balans Dronten helpt jou afslanken op een natuurlijke manier Afvallen, spieren trainen en een strakkere huid door een betere doorbloeding. Bij In balans Dronten worden mensen op een zo natuurlijk mogelijke manier geholpen met het afslanken. ‘Je ligt bij ons relaxt op een behandeltafel en de apparatuur doet al het ‘zware’ werk voor je’, vertelt eigenaar Annelies Leusink. ‘Bij ons geven we, indien gewenst, aanvullend voedingsadvies.

Bij afslankstudio In balans Dronten worden met behulp van speciale apparatuur vetcellen afgebroken en afgevoerd via het lichaam. ‘Dat gebeurt door middel van ultrasound en elektrostimulatie’, zegt Annelies. ‘De ultrasound zorgt voor afbraak van vetcellen. Deze verdwijnen op een natuurlijke manier uit het lichaam via het lymfesysteem. De elektrostimulatie traint de spieren. De getrainde spieren halen energie uit de vetreserves en dat zorgt weer voor een extra stimulans bij het afvallen. Door de behandelingen verbetert ook de doorbloeding van je bindweefsel. Hierdoor krijg je een strakkere huid en helpt het cellulite en striae te verminderen. Spieren worden sterker, daarom helpen de behandelingen ook bij mensen met rugklachten, die niet kunnen sporten, MS en reuma (ook fybromyalgie).' De behandeling Klanten nemen plaats op de behandeltafel. Zij krijgen op de te behandelen zones diverse pads met banden op het lichaam geplaatst. Via deze pads, die zijn aangesloten op het apparaat, wordt de ultrasound en elektrostimulatie aan het werk gezet. ‘Een behandeling duurt 40 tot 45 minuten, maar we plannen voor iedere

klant een uur in. Zo kunnen we onze klanten coachen, motiveren en een luisterend oor bieden. Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft, is afhankelijk van een aantal factoren en uiteraard het doel dat je jezelf stelt. Ieder lichaam is anders en reageert anders. Daarbij geven we de voedingsadviezen, zodat het proces nog sneller kan gaan. ‘We bieden handvatten om de bestaande eetpatronen te doorbreken en gezonde voeding te stimuleren. Met ons apparaat, die de natuurlijke vetverbranding in werking zet en de spieren traint, worden onze klanten niet alleen slanker en fysiek sterker, maar werkt het ook mentaal door. Je voelt je gewoon beter in je vel!’ Actie: proefbehandeling met korting Een proefbehandeling is mogelijk. Deze maand is de intake en proefbehandeling nu € 25,00 ipv € 45,00. In balans Dronten is gevestigd aan de Handelsweg Noord 36b in Dronten. Neem een kijkje op www.inbalansdronten.nl voor meer informatie. Annelies Leusink In balans Dronten 06-30974724 info@inbalansdronten.nl

Autoschade Remar viert 30-jarig bestaan

23

Vleespakketten bij Vahl Naast de groentekwekerij heeft Vahl er altijd vee bij om de kringloop zoveel mogelijk rond te krijgen. De afvalstromen uit de groentekwekerij gebruikt men deels als veevoer en de mest van het vee wordt gebruikt als natuurlijke mest voor de groenten. Het vee bestaat uit bonte schapen en verbeterd roodbonte vleeskoeien. Halverwege februari gaat één van de koeien naar de slager. Nadat de koe geslacht is, zal het vlees twee weken rijpen. Dit rijpingsproces laat het overbodige vocht uit het vlees trekken waardoor de smaak en malsheid van het rundvlees optimaal wordt. Door deze natuurlijke rijping blijft het verse vlees in de vriezer langer goed. U kunt het vers ingevroren vlees hierdoor een jaar bewaren in de vriezer.

Na het rijpingsproces wordt het vlees door een ambachtelijke slager verwerkt, verpakt in gelijke porties, gelabeld en direct diep ingevroren. Zo kunt u het vlees thuis direct in de vriezer opbergen. Als u belangstellingstelling heeft kunt u contact opnemen met Arjen; 06-34614904

GEVEN OM MOLENS IS

GEVEN AAN

MOLENS

molenfonds.nl

Driesterk onderwijs op CNS De Driester CNS De Driester is een kleinschalige, christelijke basisschool met ongeveer 70 leerlingen in Kamperzeedijk. De school staat voor ‘Driesterk onderwijs’, wat verwijst naar drie speerpunten waarop de school zich richt. De school biedt leerlingen een duidelijke christelijke identiteit, een veilig klimaat en eigentijds, goed onderwijs. CNS De Driester is een school met de Bijbel. Er is een open toelatingsbeleid, iedereen is welkom. Op De Driester is geborgenheid belangrijk. Een veilig klimaat

is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom wordt structureel gewerkt aan sociale vaardigheden en aan de sociale veiligheid van de leerlingen. “Vanuit de lessen die gegeven worden, bieden we zoveel mogelijk maatwerk.

Hiervoor wordt veel gebruik gemaakt van ICT. Om het eigenaarschap van leerlingen te vergroten werken we met weektaken, portfolio’s en worden verschillende vakken thematisch aangeboden.” CNS De Driester is 1 van de scholen van Scholengroep IJsselrijk.

Een gezond 2020 met korte cursussen van Quintus Creatief bezig zijn, maakt gelukkig, geeft energie én zelfvertrouwen. Nieuwe dingen leren is bovendien goed voor je brein. Alle reden om te kijken of er in het cursusprogramma van Quintus iets voor jou bij is. Weinig tijd? Geen punt. Kies voor de korte cursussen die deze en volgende maand weer van start gaan.

Autoschade Remar bestaat dit jaar dertig jaar en dat heugelijke feit laat eigenaar René Brink niet onopgemerkt voorbij gaan. Dit jaar pakt Autoschade Remar uit met diverse aanbiedingen wat betreft autoschade en spuitwerkzaamheden en producten voor de reparatie van lakschade op DHZ-gebied. René Brink was op zeer jonge leeftijd al gefascineerd in het opknappen van auto’s. Op 13-jarige leeftijd knapte hij al auto’s op en tijdens zijn schooltijd, vanaf zijn 12e tot zijn 16e jaar, is hij altijd met kleur bezig geweest bij Ep van der Scheer Autolakken in Zwolle. Vanaf zijn schooltijd was het voor René dan ook logisch dat hij bij dit bedrijf ging werken. Het was zijn passie en zijn leerschool. “En als ik een keer de kans krijg om voor mezelf te beginnen met een autospuiterij/autoscha-

deherstelbedrijf dan doe ik dat”, zo liet hij regelmatig weten. Toen hij 24 jaar was deed zich de kans voor om aan de Spoorstraat in IJsselmuiden een autospuiterij over te nemen. Binnen veertien dagen was alles geregeld, René kreeg zijn eigen autospuiterij. Met behulp van familie kon alles gerealiseerd worden. Na 9 jaar bikkelen, werd het huurpand aan de Spoorstraat verruild voor een splinternieuw en hypermodern scha-

deherstelbedrijf op industrieterrein Zendijk. Daar is Auto Remar in ruim twintig jaar uitgegroeid tot een begrip. In 2010 stopte Ep van der Scheer Autolakken, de vroegere werkgever van René, en kreeg Autoschade Remar de kans om een gedeelte van de activiteiten van dit gerenommeerde bedrijf over te nemen. René pakte deze kans met beide handen aan. Sinds 2010 houdt Autoschade Remar zich dus ook bezig met autolakken en richt zich als een van de weinige bedrijven in deze regio op de totaalbranche (auto’s, vrachtwagens, industrie, landbouwwerktuigen etc.). Autoschade Remar Kleiland 1 IJsselmuiden (038) 332 87 42

Het blijkt keer op keer uit allerlei onderzoeken. Muziek, dans, theater, creatieve activiteiten: het houdt je gezond en je wordt er blij van. Dat begint al bij de allerjongsten. Dus kom met je kind naar Muziek op Schoot, Kleuteravontuur met muziekinstrumenten, Peuterdans, Kleuterdans, Kleuterfluit, Muziekstart, een Muzikale Speeltuin of het Modeatelier voor kinderen. Ook voor jongeren en volwassenen staat er van alles op het programma waar je blij van wordt. Ga Botanisch Schilderen, Regisseren, Presenteren, Rappen of Fotograferen. Leer een ambacht als glas-in-lood, glasfusion of edelsmeden. Unieke nieuwkomers zijn de cursussen ‘Recycle Kunst’ van docent Mattias van Wijnen en ‘Fotografie: Personal Project’ van kunstenares/fotografe Ursula van de Bunte.

Ook nieuw is Dans Anders, voor deelnemers met een lichamelijke beperking. Voor meer info over inhoud, startdata en prijzen kijk je

op www.quintuskampen. nl. Of neem contact op met het kunstencentrum aan de Vloeddijk 38 via tel. 0383371200.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

24

www.impact.nl

Vacature:

Commercieel medewerker binnendienst

Het groenbedrijf van Impact legt groenvoorzieningen aan en onderhoudt deze in en voor de gemeente Dronten. Samen met jou creëren wij graag maatschappelijke impact.

(80 tot 100%)

AgriVer is een Onderlinge verzekeringsmaatschappij met ca. 4000 leden en 22 medewerkers die zich als specialist richt op het verzekeren van land- en tuinbouwrisico’s. AgriVer werkt in Nederland en België en in grensgebieden van Duitsland vanuit het kantoor in Hasselt.

Meewerkend voorman Groenvoorziening

AgriVer is op zoek naar een enthousiaste commercieel ingestelde binnendienst medewerker met zeer goede communicatieve en commerciële vaardigheden. Deze brede functie op commercieel gebied bevat onder andere de volgende werkzaamheden: - onderhouden en uitbreiden van de portefeuille - het in goede banen leiden van de polis administratie - acceptatie en beoordeling van de aangeboden risico’s - ondersteuning bieden aan de buitendienst adviseur, o.a. afspraken maken en offertes uitwerken - commerciële werkzaamheden, o.a. het voorbereiden van mailingen en bijeenkomsten - je bent bereid om incidenteel ook werkzaamheden voor Zwartewaterland Assurantiën (dochter van AgriVer) te verrichten Beschik jij over: - minimaal HBO werk- en denkniveau - enige werkervaring in de verzekeringsbranche - goede schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden - cijfermatig inzicht - een commerciële en flexibele instelling - WFT diploma’s (minimaal Schade Zakelijk, of ben je bereid dit op korte termijn te halen) - affiniteit met de agrarische sector is een pré Dan ben jij wellicht degene die we zoeken! Wij bieden: - een brede, afwisselende, zelfstandige baan in een prettige werkomgeving binnen een collegiaal team - mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen - goed salaris inclusief 13e maand en prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Geïnteresseerd? Spreekt bovenstaande functie je aan en voldoe je aan het geschetste profiel? Stuur dan voor 21 januari a.s. jouw sollicitatiebrief met cv naar: AgriVer B.A., t.a.v. de heer A.M. Boersma, Postbus 9, 8060 AA te Hasselt of mail naar secretariaat@agriver.com. Voor meer informatie kun je bellen naar (038) 477 85 87. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

36 uur | per direct | Dronten

OMSCHRIJVING FUNCTIE Je werkt in een buitendienstfunctie waar een team van 4 tot 10 personen wordt aangestuurd bij de uitvoering van groenwerkzaamheden. Je plant, begeleidt en instrueert de werkzaamheden van deze groep. Bij Impact werken wij met verschillende doelgroepen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren, een goede opvatting over normen en waarden en kennis van deze doelgroep is een pre! BENODIGDE KENNIS EN VAARDIGHEDEN • LBO/KMBO –opleiding (Hovenier is een pre) • Goede communicatieve- en sociale vaardigheden • In bezit van rijbewijs B/E • In bezit van VCA of bereid zijn dit te halen • Geheel zelfstandig functioneren • Ervaring in leidinggeven • Beschikt over coachend vermogen     • Uitvoeren van licht administratieve werkzaamheden

Aanmeldingen via vacatures@impact.nl

Impact Dronten • De Boorn 15 • 8253 RA Dronten • (0321) 328 560 • info@impact.nl

Ons kantoor is met name werkzaam voor het MKB binnen de regio rond Genemuiden. Onze dienstverlening bestaat o.a. uit het samenstellen van jaarrekeningen, het verzorgen van fiscale aangiftes, salarisadministratie en advisering van bedrijven. Ook voeren wij wettelijke controles uit.

wegens groei zijn wij op zoek naar een

gevorderd (assistent) accountant en een salarisadministrateur

Van Rijn Techniek is een zelfstandige onderneming, met affiniteit gericht op de industriële automatisering. Klanten en opdrachtgevers zijn vooral werkzaam in de tapijt en compoundindustrie. De organisatie bestaat uit engineering en programmering, onderhoud en service en een machinewerkplaats. Wij denken mee in procesautomatisering en produktieverbetering voor de beste optimalisatie van klantgerichte applicaties, en staan 24 uur 6 dagen in de week klaar voor service bij onze klanten. Tevens ontwerpen en construeren wij diverse soorten machines op basis van uiteenlopende klantspecificaties.

Allround monteur Soort dienstverband: Fulltime, Tijdelijk, Onbepaalde tijd /Salaris: €2.300,00 tot €3.600,00 /maand

inhoud van de functie van gevorderd (assistent) accountant: • verzorgen van financiële administratie • samenstellen van jaarrekeningen en rapportages • uitvoeren van, dan wel assisteren bij, controlewerkzaamheden • opstellen van fiscale aangiftes inhoud van de functie salarisadministrateur • verzorgen van salarisadministraties • adviseren van cliënten op het gebied van hrm • in voorkomende gevallen assisteren bij overige voorkomende werkzaamheden binnen ons kantoor

voor beide functies geldt het volgende profiel • HBO werk- en denkniveau • relevante werkervaring • goede communicatieve vaardigheden • een praktische en klantgerichte instelling wij bieden • een veelzijdige functie met afwisselende werkzaamheden • een passend salaris en overige arbeidsvoorwaarden zoals pensioenen studiekostenregeling • een open en informele werksfeer • een parttime dienstverband behoort tot de mogelijkheden

Ben je geïnteresseerd naar een van bovenvermelde functies, dan ontvangen wij graag binnen twee weken jouw sollicitatiebrief. Voor informatie over beide functies kun je contact opnemen met A.J. van Gaalen-Wagterveld AA RB ( j.vangaalen@eb-accountants.nl of 038-3030404).

Nijverheidstraat 51 8281 JD Genemuiden www.eb-accountants.nl info@eb-accountants.nl 038 - 303 04 04

Functieomschrijving: 1. 2. 3. 4.

Installeren van onderdelen en besturingsystemen op en aan machines. Construeren van machines in onze werkplaats. Het verlenen van service/storingen en onderhoud werkzaamheden. Alle voorkomende E-werkzaamheden.

Functie-eisen: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Opleiding, Elektro/Mechatronica MBO niveau of gelijkwaardig. Ervaring in de industrie, besturing, en mechanische techniek. Ervaring met productieautomatisering en aandrijf technische regelingen. Affiniteit met machinebouw en industrieelautomatisering. Aantal jaren ervaring, zelfstanding kan werken en zijn verantwoordelijkheden kent. Goede communicatieve vaardigheden. Enige vaardigheden hebben met Engels en Duits.

Arbeidsvoorwaarden: Wij bieden goede arbeidsvoorwaarden en een prettige werksfeer met een daarbij passende beloning.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:     

Pensioen Vakantiegeld Reiskostenvergoeding Bedrijfstelefoon Bedrijfsauto

Interesse in de functie van Allround monteur bij Van Rijn Techniek in Genemuiden?Stuur uw C.V. met motivatie naar: info@vanrijntechniek.nl


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

25

BEZORGERS GEZOCHT VOOR WEEKBLAD

GEZOCHT! Kom je ons team versterken? Zoek jij een leuke vrijwilligersbaan bij een museum? Het Ikonenmuseum Kampen is op zoek naar:

Vrijwilligers Vrijwilligers zijn voor ons heel belangrijk. In het Ikonen Museum kunnen vrijwilligers diverse werkzaamheden doen. Bijvoorbeeld het rondleiden van bezoekers, het archiveren en/of registreren van de collectie of het meehelpen bij de activiteiten en evenementen. WIJ ZOEKEN een gastvrij, oplettend en representatief iemand met goede sociale vaardigheden die zelfstandig kan werken. Affiniteit met kunst is wenselijk maar geen pré, die minimaal 1 dagdeel per week (of per 2 weken) beschikbaar is. WAT KRIJG JE ERVOOR TERUG Begeleiding in het eigen maken van de vrijwilligerstaken. Informatie over de wereld van ikonen. Tweemaal per jaar een uitnodiging voor een gezellige vrijwilligersavond. Een jaarlijks dagje uit met collega-vrijwilligers naar een mooie tentoonstelling / museum. Werken in een bruisende, dynamische werkomgeving met veel enthousiaste mensen. Contact met bezoekers van over de hele wereld. WAT IS DE MEERWAARDE VAN DIT VRIJWILLIGERSWERK Dankzij de inzet van vrijwilligers is het mogelijk belangstellenden en liefhebbers vanuit de hele wereld te informeren over de wereld van Ikonen en de geschiedenis van het voormalige klooster levend te houden. Wij zijn per direct op zoek naar uitbreiding van ons team:

Huismeesters, Gastvrouwen en –heren, Expositie wisseling ondersteuning, Archief en gidsen GRENZENLOOS — DE BIJBEL IN REISFORMAAT

Kom geheel vrijblijvend langs of maak een afspraak!

Ikonenmuseum Kampen Buiten Nieuwstraat 2 • Tel. 038-3858483 e-mail: e.jalving@ikonenmuseumkampen.nl

Per 1 februari 2020 wordt de bezorging van De Brug anders georganiseerd.

BEZORG JIJ NU DE BRUG EN WIL JE DIT GRAAG BLIJVEN DOEN? GRAAG! Ook nieuwe bezorgers kunnen zich aanmelden. Ben je minimaal 13 jaar neem dan contact op met Drukwerkverspreiders via (036) 522 99 88 of stuur een WhatsApp naar 06 57 31 55 62.

HET GEHEIM VAN

DE BIJBEL

De Bijbel, het boek dat antwoord geeft op onze grote vragen: Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe? Wat is het doel van het leven? We geloven dat deze vragen nooit beantwoord kunnen worden door onszelf. De Bijbel is onze gids. Ontdek het tijdens het Bijbeluur. Tot zondag!

Voor meer informatie: bijbeluurtje@gergemkampen.nl of www.poortkerkkampen.nl

WELKOM

Elke zondag van 12.00 tot 13.00 uur. In gebouw Caecilia, Noordweg 94. Koffie, thee en broodjes staan klaar!


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

Ja het is echt waar, onze Abraham wordt

26

50 jaar

Ik ben bloedmooi geweest, nu stop ik ermee.

Ria is nu ook 50 jaar! ze staat altijd voor een feestje klaar! Haar haren zijn grijs, maar dat zie je niet,Want rood is echt haar favoriet!

50 jaar! r 5,-Fullcolo 2 € , w / z ,0 Kosten: €2 t met

tac Neem con om langs ons op of k

zie informatie ties Voor meer .nl/felicita ia d e m g ru www.b

Van harte gefeliciteerd! Jacoline, Jeffrey & Danique en familie van Ginkel

Gefeliciteerd, je familie!

Gefeliciteerd! De kameraden

Plaats nu online uw mededeling Geef mij ij of rubrieksadvertentie op onze servicepagina in onze kranten! tijd.

Geef voor nieuwe doorbraken in kankeronderzoek. Ga naar kwf.nl/doneer

Ga naar: https://brugmedia.nl/servicepagina

‘Baby van de Maand’

Wout uit Havelte

voor meer info: www.moniqueboer.nl 0527 29 16 37 - info@moniqueboer.nl

Internet lastig?

GRATIS COMPUTERCURSUS VOOR BEGINNERS

• Stap voor stap begeleiding • Geheel gratis • 5 lessen op dinsdag START: • 14.00-15.30 uur dinsdag • in de Bibliotheek, 4 februari Oudestraat 216 • U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek Informatie en aanmelden: Bel met de Bibliotheek (Joop Schulte): 038 - 333 1828

1. KIES DE KRANT WAARIN U WILT ADVERTEREN & SELECTEER EEN RUBRIEK Heeft u al een account, dan kunt u hier inloggen. Is dit de eerste keer, dan kunt u een paar stappen verder een account aanmaken. Vergeet niet de voorwaarden te accepteren.

4. INLOGGEN Wanneer u nog niet was ingelogd, wordt bij deze stap gevraagd uw gegevens in te vullen. Bij de stap ‘DOORPLAATSEN’ heeft u de mogelijkheid om de advertentie vast voor meerdere weken op te geven.

2. KIES DE TEMPLATE U heeft nu ook de mogelijkheid om een foto bij uw advertentie te plaatsen.

5. BETALING De laatste stap is de betaling. Reken snel en veilig af via iDeal. Na betaling ontvangt u een betaalbevestiging op het door u opgegeven e-mail adres.

3. VOER UW ADVERTENTIETEKST IN & KIES EVENTUEEL EEN FOTO! Kijk rechts op ‘voorbeeld’ voor een globale preview van de advertentie. Bij de volgende stap ziet u de definitieve afbeelding van de advertentie en de prijs per editie.

Ken je iemand die moeite heeft met lezen?

Taalpunt

Kampen We helpen gratis en graag. 06-42 123 144 taalpunt@bibliotheekkampen.nl www.bibliotheekkampen.nl

BRUG

■.àeMEDIA Uw lokale marketing­ en mediapartner

RIOLERING VERSTOPT?

Anderen helpen bij hun thuisadministratie, formulieren, post, financiën?

WIST U DAT U BIJ DE MANEGE SPGIJ IN IJSSELMUIDEN OP ALLE WERKDAGEN KLEDING, GORDIJNEN EN SCHOENEN (GEPAARD) KAN INLEVEREN (GEEN DEKBEDDEN) DAT KAN OOK IN GENEMUIDEN AAN DE SASDIJK 5

Word vrijwilliger bij Humanitas. Telefoon 06-35130470 e-mail ta.zwolle@humanitas.nl website www.humanitas.nl/ afdelingen/zwolle

Oosterholtseweg 11b IJsselmuiden spgij.nl

TE KOOP

AARDAPPELEN

EIEREN, UIEN, STOOFPEREN, APPELS EN MEER... Alles vers, rechtstreeks van de boer

Heftruckchauffeur gezocht M/V

Voor meer info en bestellen:

Voor al uw ontstoppingen: o.a. toilet, aanrecht, wastafel, enz. TEL. 038-3326444 - KAMPEN

TIROLERSCHNITZEL EXPERIENCE

Onbeperkt Schnitzel eten Vrijdag 7 Februari a.s. Aanvang 19:00 uur Kijk op onze website Reserveer eventueel online

Restaurant De Oase

Kerkplein 3 - Zalk Tel. 038 - 363 62 70 www.restaurantdeoase.nl

Productiemedewerker 2 ploegen gezocht M/V Voor meer informatie, bel: 038 333 83 28

Bashira, 10 jaar, Syrië

BESTELJEAARDAPPEL.NL OF 038 33 88 262 /

06 17 58 73 45

GRATIS BEZORGING VRIJDAGMIDDAG Mts. Kasper, Brinkweg 2 Kampereiland

ALLE WERKDAGEN MOGELIJK

Voor meer informatie, bel: 038 333 83 28

DANSEN

‘T DANS HUUS

Alle cursussen starten weer vanaf 20 januari

Locatie; de Vinkehorst

IJsselmuiden www.danshuus.nl 0578-79 50 25 / 06-1222 0590

Zoekt u gebruikte auto-onderdelen? dan naar: Autodemontagebedrijf

IEDER KIND VERDIENT EEN EERLIJKE KANS Save the Children geeft in de hele wereld kinderen een gezonde start, de kans om te leren en we beschermen ze tegen onrecht en gevaar. Wij doen alles wat nodig is om het leven van kinderen - en daarmee de toekomst van onze samenleving te verbeteren. Niet alleen in geval van nood, maar elke dag weer.

BASTIAAN lle wij kopen a op o’s soorten aut Rondweg 3 - Wezep tel.038-3761337 Geopend: ma-vr 8.30-17.30 uur za 8.30-12.00 uur

www.savethechildren.nl LID stiba LID stiba

officiële vrijwaringsbewijzen

RDW

officiële vrijwaring bewijze

RDW


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

Wim Hendriks Uitvaartbegeleiding

Het is inmiddels drie jaar geleden sinds Wim Hendriks Uitvaartbegeleiding is ontstaan. Als ervaren uitvaartbegeleider maakte ik de stap van werknemer bij een groot bedrijf naar een eigen onderneming.

De kosten van een uitvaart bij deze grote uitvaartonderneming kon ik niet meer uitleggen. Ook 15 uur voor het begeleiden van een uitvaart vond ik veel te weinig. Het mocht wel langer duren maar dan moest het ook weer meer kosten. Ik begrijp wel dat er iets verdiend moet worden, dat doe ik nu ook, maar wel veel minder en heel redelijk. In de afgelopen drie jaar is het aantal mensen die Wim en Ineke Hendriks het afscheid van hun naaste hebben toevertrouwd steeds gegroeid. Wij kunnen u optimaal helpen met het vormgeven van het afscheid van uw dierbare. Uit recensies, zoals ook te lezen op onze website, blijkt dan ook dat onze begeleiding als erg prettig wordt ervaren. Onze ervaring is dat één van de belangrijke onderdelen van een uitvaart iets is wat veel mensen over het hoofd zien, “de voorregeling”. Hoewel praten over uw overlijden of het overlijden van uw naaste als ongemakkelijk kan worden gezien is dit in praktijk meestal niet zo. Het kan veel rust brengen.

Gebedsweek in zeven Kamper kerken

Zeven Kamper kerken doen van 20 tot en met 26 januari mee met de internationale Week van Gebed. Het thema is ‘Buitengewoon’. Christenen in de hele wereld komen tijdens deze gebedsweek samen om te bidden voor eenheid, de wijk en de wereld. Het thema is dit jaar aangedragen door christenen uit Malta. Het thema ‘Buitengewoon’ ligt dicht bij de bevolking van Malta. Het Bijbelboek Handelingen vertelt dat Paulus en zijn reisgenoten schipbreuk lijden op het eiland. Daar worden zij met buitengewone vriendelijkheid opgevangen. Deze gebeurtenis markeert het moment waarop het evangelie het eiland bereikt. Dat wordt door de bevolking nog ieder jaar gevierd. De gebedsweek is een

initiatief van de Raad van Kerken en MissieNederland, een missionair netwerk van christenen, kerken en organisaties. Door heel Nederland zijn honderden plaatselijke gemeenten uit verschillende kerkverbanden actief bij de gebedsweek betrokken. De gebedssamenkomsten in Kampen vinden plaats in de Westerkerk aan de Wilhelminalaan 97 (maandag 20 januari); de St. Annakapel aan de

27

Broederweg 10 (dinsdag 21 januari); de Open Hof aan de Lelystraat 49 (woensdag 22 januari); het Leger des Heils aan de Boven Nieuwstraat 35 (donderdag 23 januari); de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Buiten Nieuwstraat 69 (vrijdag 24 januari); Baptistengemeente Kampen aan de Triangel 1 (zaterdag 25 januari) en de Vrije Evangelische Gemeente aan de Boven Nieuwstraat 114 (zondag 26 januari). Alle samenkomsten beginnen om 19.00 uur en duren ongeveer een half uur. Informatie: Beraadsgroep van Kerken in Kampen via 0382022034 of weekvangebed.nl.

SFC Kampen bestaat 10 jaar Bij degene die ziek is en gaat overlijden, maar ook hun partners en kinderen. Als uw dierbare is overleden wilt u niet bezig zijn met verzekeringen, maar met het rouwen om uw verlies en zo goed mogelijk afscheid nemen. Daarom kan het goed zijn te zorgen dat noodzakelijke dingen zijn opgeschreven en dat de vormgeving van de uitvaart in zijn geheel of deels bekend is voor het overlijden. Om dit proces te begeleiden kunt u een afspraak maken met Wim Hendriks Uitvaartbegeleiding. Wij komen graag bij u langs en nemen alle mogelijkheden met u

door. U krijgt aan het einde van de voorregeling een zorgmap die u op een daarvoor geschikte plek kunt bewaren. Zo weten u en uw nabestaanden precies wat de wensen zijn. Wilt u deze gedachten liever zelf of samen met uw naasten vastleggen, wij kunnen u een boekje “wensen voor uw uitvaart” toesturen. Neem dan contact met ons op via het onderstaande telefoonnummer of e-mailadres. U krijgt dan een boekje opgestuurd. Tel.: 06-81 52 31 30 B.g.g.: 06-48 76 98 35 info@ wimhendriksuitvaart.nl

SFC viert feest. “Ons grote ruime en voordelige sportcentrum SFC Kampen bestaat alweer 10 jaar! Velen van u hebben ons meegemaakt en hebben met eigen ogen de ontwikkelingen in de loop der jaren kunnen zien.”

SPECTACULAIRE OPRUIMINGSVERKOOP Woensdag 15 januari Donderdag 16 januari

Na 10 jaar is er een gemoedelijk en ruim opgezet fitnesscentrum ontstaan. Voor iedereen, van jong tot oud, sportliefhebber of juist niet, bieden wij enorme variatie en uitdaging. Zo hebben wij een ruim assortiment aan apparatuur, dumbells en zoveel ruimte dat je niet tot nauwelijks op je favoriete toestel moet wachten. “Niks is zo vervelend dan te wachten totdat jouw apparaat

beschikbaar is. Wij zijn trots op wat we bereikt hebben.” “Omdat wij 10 jaar bestaan willen wij dit vieren, samen met u! Word nu lid en ontvang 2 maanden gratis sporten in combinatie met een jaarabonnement.” Kom gerust langs voor een kopje koffie en neem een kijkje in ons vernieuwde sportcentrum. Daarnaast bent

uw altijd welkom om eens een gratis groepsles te proberen. U heeft de keus uit kickboksen, boksen, SFC pump, SFC balance & yoga, Jump Together, en SFC Tai bo. Al lid? Dan hebben wij een leuk presentje voor u, GRATIS op te halen bij onze balie op vertoon van uw ledenpas.

Meer informatie over onze tarieven of voordeelpakketten, vindt u op onze website: www.sfckampen.nl Profiteer heel 2020 van deze actie.

Vrijdag 17 januari Van 09:00 – 18:00 • Westerkerk | Wilhelminalaan 97 | maandag 20 januari

VOORMALIGE “BOMBARDON” Dorpsweg 17 8271 BJ IJsselmuiden T.: 06-29027176 E.: info@gentlekids.nl www.gentlekids.nl

U kunt bij ons pinnen!

• St. Annakapel | Broederweg 10 | dinsdag 21 januari

• Open Hof | Lelystraat 49 | woensdag 22 januari • Westerkerk | Wilhelminalaan 97 | maandag 20 januari

• Leger des Heils ||Broederweg Boven Nieuwstraat | donderdag 23 januari • St. Annakapel 10 | dinsdag 2135 januari • Open HofGereformeerde | Lelystraat 49 | woensdag • Christelijke Kerk22 | januari Buiten Nieuwstraat 69 | vrijdag 24 januari • Leger des Heils | Boven Nieuwstraat 35 | donderdag 23 januari

• Baptistengemeente Kampen Triangel 1 | zaterdag 25januari januari • Christelijke Gereformeerde Kerk ||Buiten Nieuwstraat 69 | vrijdag 24

BaptistengemeenteGemeente Kampen | Triangel 1 | zaterdag 25 januari 114 | zondag 26 januari • Vrije• Evangelische | Boven Nieuwstraat • Vrije Evangelische Gemeente | Boven Nieuwstraat 114 | zondag 26 januari


Servicepagina

dinsdag 14 januari 2020

Agenda

DIERENZORG DIERENAMBULANCE Dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, of heb je direct een dierenambulance nodig? Bel 144 EVENEMENTEN EN AGENDA Uw evenement ook hier in de agenda? Ga naar www.brugmedia.nl/servicepagina

DINSDAG 14 JANUARI Lezing Indonesië - Johan van Mullkenzaal 20.00 uur Op uitnodiging van historische vereniging Jan van Arkel geeft Kampenaar Gerrit de Munnik op dinsdag 14 januari een lezing over Indonesië in de jaren van de onafhankelijksstrijd. ---------------------------------------------------------------

POLITIE Politie Regio IJsselland: 0 9 0 0 - 8 8 4 4 In noodgevallen bel 1 - 1 - 2

DIVERSEN HuiswerkhulpKampen.nl geeft leerlingen ondersteuning bij het maken van huiswerk. Wij bieden betaalbare huiswerkbegeleiding in centrum van Kampen. Kijk op onze site www. HuiswerkHulpKampen.nl of bel 06-53377740

KERKDIENSTEN Donderdag 16 januari IJSsELMUIDEN - Hervormde Gemeente Dorpskerk: 19.30 uur ds W.P. Emaus (Bijbellezing)

Zondag 19 januari KAMPEN - Hervormde Gemeente Broederkerk: 9.30 uur ds F.J.K. van Santen 17.00 uur ds G.H. Koppelman, Wapenveld Kampereiland: 10.00 uur ds A.W. van Veluw, IJsselmuiden Amandelboom: 15.00 uur ds A. van Herk, Hasselt Myosotis: 10.15 uur ds M. Vos De Stroom: 11.00 uur Jurjen ten Brinke, Amsterdam Schalmei: 16.00 uur ds A.W. Beute Geref./ Herv. Gem. Open Hof: 10.00 uur ds R.S.E. Vissinga 19.00 uur dienst Geref./Herv. Gem. Westerkerk: 10.00 uur ds W.L. Dekker 17.00 uur ds I. Postma, Genemuiden Gereformeerde Vrijgemaakte Bazuinkerk: 9.30 uur prof dr J.H.F. Schaeffer 16.30 uur dienst Eudokiakerk Nederlands Gereformeerde Kerk: 10.00 uur ds W. van Dijk 17.00 uur kand J.A.E. Dekker-de Groot, Apeldoorn Gereformeerde Gemeente: 9.30 uur ds D.W. Tuinier 15.30 uur ds D.W. Tuinier Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Eudokiakerk: 9.30 uur dienst 16.30 uur dienst Gereformeerde Kerk Nederland: 10.00 uur ds A. Bas 16.30 uur kand P. Helmus Vrije Evangelische Gemeente: 10.00 uur ds S. van der Velde 19.00 uur ds J. Weststrate, Heerde Volle Evangelie Gemeente: 10.00 uur gespreksochtend Leger des Heils: 10.00 uur kapitein Eric Kamperman RK Buitenkerk: 9.00 uur viering Christengemeente De Banier: 10.00 uur Rob van Zon Vrijzinnig Kampen: 10.15 uur A.T. v.d. Velde

IJSsELMUIDEN - Hervormde Gemeente Dorpskerk: 9.30 uur ds C.H. Hogendoorn, Katwijk aan Zee 16.00 uur ds J.A. v.d. Berg, St Anthoniepolder 18.30 uur ds M. van Dam Oosterholthoeve: 9.30 uur ds A.W.J. Theunisse, Beekbergen Her. Herv. Gem. IJsselmuiden/ Grafhorst (gebouw Pieter Zandt): 9.30 uur ds W.M. van der Linden 15.30 uur ds C.M. Buijs, Elspeet Hervormde gemeente De Hoeksteen: 10.00 uur ds H.J. van Maanen 19.00 uur ds G.H. Labooy Gereformeerde Kerk De Bron IJsselmuiden-Grafhorst: 9.30 uur ds N. Beimers

WILSUM - Hervormde Gemeente: 9.30 uur dienst 14.30 uur dienst Gereformeerde kerk: 9.30 uur Daniel Maassen van den Brink 14.30 uur ds De Vries, Nijverdal

KAMPERVEEN - Gereformeerde kerk: 9.30 uur ds G.H. Labooy, IJsselmuiden VENTURA KLEDINGVERHUUR: Feest? Themadag? Gala avond? Carnaval? Musical? KOM NAAR VENTURA VOOR UW KLEDING! Openingstijden: Woensdag 19.00-21.00 uur, Zaterdag 10.00-12.00 uur, Noordweg 92, Kampen, 1e verdieping, verhuur@venturakampen.nl www.venturakampen.nl

28

TE KOOP GEVRAAGD

BOEKEN Single’s en LP’s Stripboeken Suske & Wiske, etc. Jeugdboeken Speldjes enz.

038-4660582

REYERSDAM BINGO vrijdag 17 januari aanvang: 19.30 uur

Reijersdijk 2 - Kampen - tel. 038 33 231 23

DONDERDAG 16 JANUARI Jazz met Henk Meutgeert - Stadsgehoorzaal - 19.15 uur De in Kampen geboren jazz-legende Henk Meutgeert treedt op met zijn eigen ensemble. Jarenlang was Henk Meutgeert vaste pianist bij AVRO’s Big Band The Skymasters. In de jaren 80 richtte hij zijn eerste orkest op, The Netherlands Concert Jazz Band. ---------------------------------------------------------------

VRIJDAG 17 JANUARI Deltion artiesten - ’t Ukien - 19.00 uur Eerstejaars studenten van de opleiding Deltion artiest tonen op 17 januari hun talenten in ’t Ukien. De artiesten studeren zang, gitaar, bas, toetsen, drum of songwriting en spelen alleen eigen werk. ---------------------------------------------------------------

ZATERDAG 18 JANUARI Concert - Broederkerk - 20.15 uur Harpiste Lavinia Meijer en musici van Combattimento geven een concert bestaande uit harp- en strijkerstukken. Panfluit en orgel - Christelijke Gereformeerde kerk - 19.00 uur Een concert door Luis Miguel Pijffers en Carina Bossenbroek (panfluit) en Jacob Schenk (orgel/piano). Concert Nieuwe Kerk - Broederstraat - 20.00 uur Jan Hage, organist van de Domkerk in Utrecht, geeft een concert op het orgel van de Nieuwe Kerk aan de Broederstraat. De toegangsprijs bedraagt 7 euro. ---------------------------------------------------------------

ZONDAG 19 JANUARI Gospel for Everyone - Stadsgehoorzaal 15.00 en 19.30 uur De Stadsgehoorzaal staat zondag 19 januari in het teken van gospelmuziek. Onder de titel ‘Gospel for Everyone’ vindt hier een gospelparty plaats. Onder leiding van Elvis E. Winterinspiratiewandeling - Lutherse Kerk 14.00 uur De Lutherse Kerk houdt zondag 19 januari in samenwerking met werkgroep De Rode draad een inspiratiewandeling langs de Landgoederenroute bij Dalfsen (8,5 km). Volgens de organisatie een mooie route die leidt door een afwisselend landschap in winterse staat. Taizéviering - Open hof - 18.50 uur In het Open Hof aan de Lelystraat wordt een Taizéviering gehouden. Een Taizéviering is een meditatieviering gebaseerd op de vieringen van de interkerkelijke broedergemeenschap in het Bourgondische Taizé in Frankrijk.

Thomas a Kempis was een van de voormannen van de Moderne Devotie, de grootste en belangrijkste Nederlandse hervormings- en missionaire beweging. Aanvang 20.00 uur. Entree kost 5 euro. Lezing Gods Verbonden - Lemkerzaal Broederhuis - 20.00 uur Drs. Jacob Keegstra, econoom, Bijbelleraar en voorzitter van de International Christian Embassy in Jeruzalem, geeft een lezing in de Lemkerzaal. Het is de eerste van een serie van 5 lezingen die betrekking hebben op Gods grote verbonden. ---------------------------------------------------------------

WOENSDAG 22 JANUARI Dit is Kampen - Stadsgehoorzaal - 20.15 uur In de voorstelling Dit Is Kampen gaan Marcel van Roosmalen, Jan Dirk van der Burg en Roelof de Vries op zoek naar de Nederlandse volksaard in het algemeen en die van de inwoners van Kampen in het bijzonder. www. stadsgehoorzaalkampen.nl. Kamper gasten zijn Bort Koelewijn en Rob van der Weerd. ---------------------------------------------------------------

VRIJDAG 24 JANUARI Minisymposium - Stadhuis - 15.00 uur Margriet Vonno, ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Singapore en Brunei vertelt dan over de ‘do en don’ts’ in andere landen en hoe je handelscontacten in het buitenland maakt. Aanmelden is verplicht en moet voor 15 januari via info@ ickampen.nl of via www.ickampen.nl. Vrijdagavondconcert - Lutherse kerk - 19.30 uur In de Lutherse kerk wordt elke derde vrijdagavond een concert gegeven. Op 24 januari door Joalien van den Houten (sopraan), Froukje van Hummelen (blokfluit) en Marijn de Jong (orgel/piano). Entree 5 euro. ---------------------------------------------------------------

ZATERDAG 25 JANUARI A Slice of Dylan - ’t Ukien - 20.30 uur Een project van musicus Marc Klaassen en zanger Michel van Dijk (o.m. Brainbox, Alquin). Zij vertolken muziek van Dylan op hun eigen manier. Deze avond wordt georganiseerd door Blue Music in samenwerking met ’t Ukien.

Repair Café - Ambachtstraat 3 - 10.00 tot 13.00 uur In het Repair Café zijn naast de gebruikelijke reparateurs van vooral elektrische spullen en kleding&textiel ook een houtspecialist aanwezig voor reparatie houten voorwerpen zoals speelgoed, meubels of bijvoorbeeld lampen. ---------------------------------------------------------------

ZONDAG 26 JANUARI

MAANDAG 20 JANUARI Alpha Cursus - Groenendael 226 IJsselmuiden - 19.00 uur In twaalf weken (één vaste avond per week) komen een aantal onderwerpen aan bod. Een cursusavond begint met een gezamenlijke maaltijd. Opgeven kan via alphaijsselmuiden@gmail.com. Kijk voor meer informatie en verhalen van Alpha-deelnemers op alphacursus.nl.

Presentatie Van Zilveren Sporen - Open Hof 19.00 uur Presentatie van het boek ‘Van zilveren sporen’ van Bart Gijsbertsen gepresenteerd. Het boek is een zoektocht naar een christelijke bijbeluitleg die wortelt in de joodse traditie. Wie aanwezig wil zijn wordt gevraagd zich aan te melden via gvanriel@hetnet.nl.

---------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------

DINSDAG 21 JANUARI

DINSDAG 28 JANUARI

Computervraagdag - bibliotheek - 10.00 tot 11.30 uur Er kunnen dan vragen worden gesteld over het gebruik van smartphone, tablet of computer.

Training Goed omgaan met dementie - Burgwal 45 - 14.00 tot 17.00 uur In de training wordt geleerd hoe u goed kunt omgaan met mensen met dementie in de dagelijkse omgang. Opgave is mogelijk tot 24 januari via info@welzijnkampen.nl of vai (038) 469 15 00. Er zijn nog 10 plaatsen beschikbaar.

Film over Thomas a Kempis - Open Hof Lelystraat - 20.00 uur

Weekblad De Brug heeft een oplage van 23.250 exemplaren en verschijnt elke dinsdag huis-aan-huis en bij diverse afgiftepunten in de hele gemeente Kampen en in Ens. Met onze andere kranten komen wij ook in de gemeente Zwolle, gemeente Zwartewaterland, Vollenhove, Sint Jansklooster, gemeente Dronten en gemeente Zeewolde. Kijk voor het hele verspreidingsgebied en de oplages op www.brugmedia.nl. BEZORGING:

Vragen, klachten of opmerkingen over de bezorging van uw krant? Laat het ons weten. Dit kan 24/7 door uw reactie te melden via onze website: brugnieuws.nl/bezorgklachten. Hier vindt u ook meer informatie over eventuele bezorgproblemen in uw wijk. Wilt u ons liever een mail sturen? Dat kan ook, u kunt ons mailen via bezorging@brugmedia.nl. Bellen kan natuurlijk ook, wij zijn op dinsdag en donderdag bereikbaar via telefoonnummer (038) 337 00 56. REDACTIE:

Nick de Vries 06 – 1588 1944 Christiaan Schutte 06 – 1588 1946 Gerard Meijeringh (sport) 06 – 1588 1948 Aanleveren persberichten per e-mail voor maandag 9.30 uur: redactie@brugmedia.nl / sport@brugmedia.nl Vermeld in persberichten, indien mogelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. ADVERTENTIEVERKOOP

Reserveren en aanleveren advertenties voor maandag 9.30 uur. 038 – 337 00 52 / verkoop@brugmedia.nl Barry Kiel 06 – 1588 1947 John Broelman 06 – 1588 1933 FAMILIEBERICHTEN

Reserveren en aanleveren advertenties voor maandag 9.30 uur en daarna uitsluitend na (telefonisch) overleg. 038 – 337 00 58 / familieberichten@brugmedia.nl ALGEMENE VOORWAARDEN

Aanleveren dient te geschieden volgens de voorwaarden van BrugMedia, te downloaden via de website: www.brugmedia.nl, onder het tabblad ‘Contact’. Niets uit deze krant mag - zonder toestemming van de uitgever- ter publicatie worden overgenomen, in welke vorm dan ook. Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom zijn van opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de uitgever. Aan zeten/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend. UITGEVER:

BrugMedia Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen - 038 – 3331027 info@brugmedia.nl - www.brugmedia.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 uur.

MEDISCHE MEDEDELINGEN

Jubileum Oranje - Oosterholthoeve - 18.15 uur Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden viert haar 60-jarig bestaan. Op deze dag presenteert de vereniging zich in een samengesteld programma.

75 jaar vrijheid - Lutherse Kerk - 15.00 uur Luther schreef 500 jaar geleden een verhaal over deze vrijheid onder de titel ‘de vrijheid van een christenmens’. Theoloog Coos Visser heeft deze tekst in eigentijds Nederlands omgezet en geeft hierover lezingen. Deelname kost 5 euro.

---------------------------------------------------------------

VERSPREIDING:

Medisch pedicure Voetzorg van der Kolk Voor al uw voetproblemen zoals o.a.: eelt, kloven, blaren, schimmelnagels, kalknagels, ingroeiende teennagel en likdoorns. Moderne praktijk, rolstoelvriendelijk, parkeren voor de deur, ProVoet erkend. Karthuizerlaan 40, IJsselmuiden. Afspraak? Bel 06-553 77 631 of online via www.voetzorgvanderkolk.nl APOTHEEK Ebbingepoort, 1e Ebbingestraat 19 Kampen, tel. 038-3312475. Geopend vr. tot 19.00 uur en za. 11.00 - 13.00 uur. Buiten deze uren kunt u terecht bij Spoed apotheek, Dr. van Heesweg 1, Zwolle (hoofdingang Isala), tel. 038-4245474. Na 23.00 uur alleen met recept!

Voor spoedeisende huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekenduren en op officiële feestdagen kunt u bellen naar de Huisartsenpost Zwolle, tel.:

0900 - 333 6 333


meulemanmakelaardij.nl

De Parelvissers 59 • Kampen

Esdoornhof 11 • Kampen

Vraagprijs € 389.500,- k.k.

Vraagprijs € 199.500,- k.k.

“Een kijkje in ons huidige aanbod” Vloeddijk 44, Kampen tel. 038 - 332 24 04 Info@meulemanmakelaardij.nl

Oudestraat 221 • Kampen

Vraagprijs € 129.500,- k.k. Grafhorsterweg 16 • Grafhorst

Nieuw jaar, nieuwe plannen? Groter, kleiner of nog mooier wonen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend verkoopadvies!

Vraagprijs € 549.500,- k.k.

Koggesingel 167 • Kampen

Ondernemersstraat 5 • IJsselmuiden

Oudestraat 137 III • Kampen

Vraagprijs € 349.500,- k.k.

Vraagprijs € 498.000,- k.k.

Vraagprijs € 375.000,- k.k.

Parkeerplaats Hofstraat • Kampen

Tureluur 17 • IJsselmuiden

Waterkers 34 • Kampen

Vraagprijs € 19.500,- k.k.

Vraagprijs € 425.000,- k.k.

Vraagprijs € 250.000,- k.k.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

30


SPORT

Karatebroers Van Moerkerk finalist op NK APELDOORN - Dylan en Joel van Moerkerk uit Kampen hebben met succes deelgenomen aan de nationale karatekampioenschappen voor senioren in Apeldoorn. De karatebroers behaalden ieder een zilveren medaille. In Apeldoorn stond zondag het NK voor senioren op het programma. Dylan en Joel van Moerkerk waren met de Zwolse karateploeg Mossel-Boot naar Apeldoorn vertrokken om mee te doen voor de ereprijzen en dat pakte uitstekend uit. Bij de middengewichten (-75 kg) liep Dylan van Moerkerk voortvarend naar de finale met technisch mooi karate. Hierin nam hij een 1-0 voorsprong tegen de kampioen van 2019, Nick Gerrese uit Rotterdam. Kort voor tijd maakte de Rotterdammer echter gelijk en moesten de vijf scheidsrechters een beslissing nemen wie de titel zou meenemen. Met 3-2 ging de winst naar Gerrese en moest Van Moerkerk genoegen nemen met een een zilveren plak. Broer Joel van Moerkerk (-84 kg) zorgde voor de verrassing van de dag door drievoudig Europees kampioen Timothy Petersen in de halve finale met 1-0 te verslaan. In de slotfase plaatste de Kampenaar de beslissende stoot bij Petersen. In de finale moest van Moerkerk echter de winst laten aan zijn grote concurrent Brain Timmermans uit Maastricht.

NOG 7 WEKEN

dinsdag 14 januari 2020

Kijk voor meer sportnieuws op www.brugnieuws.nl

tot de lancering van het nieuwe b2b ‘magazine paper’

Isala-atleten op podium bij GOK Cross EPE - In de bossen bij Epe vond afgelopen zaterdag het Gelders Overijssels Kampioenschap (GOK) Cross plaats. Maar liefst 35 atleten van AV Isala ‘96 stonden aan de start. En met resultaat. De Kamper atletiekvereniging was goed voor acht podiumplaatsen.

Op de hoogte blijven van ondernemend Kampen? Ontvang alle 4 edities van het ‘magazine paper’ op uw bureau! Geef uw gegevens door via info@brugmedia.nl.

Onder prima omstandigheden gingen de atleten, van c-pupil tot master, van start op het zware parcours aan de Dellenweg. Bij de meisjes pupillen C was het meteen raak met Loueann Huijsmans die naar goud snelde. Delano Thielman deed dit bij de jongens pupillen B dunnetjes over, met clubgenoot Pepijn van Putten in zijn kielzog. Zij pakten respectievelijk goud en zilver. Bij de meisjes pupillen A2 legde Julynn Huijsmans beslag op brons. Sjoerd van der Steege liep in de categorie jongens pupillen A2 naar zilver. Naëll Huijsmans snelde eveneens

Jan Vos en Dyanne Buijert naar regionale kampioenschappen Atleten zwoegen in het mulle zand.

naar zilver in de categorie meisjes junioren D2. Lars Hansman maakte in de categorie jongens D1 de wedstrijd hard en zag zijn inzet beloond met zilver. Bij de masters pakte Robert Reitsema in een sterk be-

zette wedstrijd brons. De overige Isala-atleten boekten ook prima resultaten, waarmee ze punten scoorden voor het eindklassement van de crosscompetitie. De laatste wedstrijd in de competitie is op 8 februari in het Netl Park in Kraggenburg.

Brons en zilver voor Volharding op NK ALMERE - Volharding Kampen was afgelopen weekeinde goed voor zilver en brons op het NK Twirl van de National Baton Twirling Association (NBTA) in Almere. Eline Dokter behaalde bij het onderdeel 1 baton in de senior intermediate klasse een zilveren medaille. Bij het onderdeel dancetwirl senior intermediate was ze goed voor een vijfde plaats en op het onderdeel 2 baton senior intermediate kwam ze uit op

plaats zes. Samen met Amber Engel sleepte Dokter bij het onderdeel duotwirl senior intermediate een bronzen medaille in de wacht. Amber Engel eindigde bij het onderdeel dancetwirl senior intermediate op een vijftiende plaats.

Deze klassering was ook weggelegd voor Rosa de Vente bij dit onderdeel in de junior intermediate klasse. Daarnaast hebben Amber Engel, Eline Dokter en Rosa de Vente opgetreden in het nationale paradecorps van de NBTA. Dit jaar wordt het WK Twirl van 8 tot en met 12 april gehouden in Eindhoven. Hier mogen zij met het nationale paradecorps aan meedoen.

GENEMUIDEN - Jan Vos en Dyanne Buijert van PSV Kampen hebben zich tijdens de kringkampioenschappen in Genemuiden weten te plaatsen voor de regionale kampioenschappen. Jan Vos behaalde met zijn paard Jaleida in de klasse L een vierde prijs tijdens de kringkampioenschappen. Dyanne Buijert was met haar pony Challenge foutloos in de klasse B/DE en behaalde met 146,5 stijlpunten een zesde prijs.

Was bij Carwash Kampen en maak kans op een auto naar keuze Kom in januari je auto wassen bij Carwash Kampen en je ontvangt een kanskaart in het kader van de BOVAG WinterWasWeken. Met de kanskaart maak je kans op een auto naar keuze te waarde van 10.000 euro of een van de andere prijzen. De kanskaart vertegenwoordigt sowieso al 50% korting op een dagje uit!.

Was je auto in januari 2020

EN MAAK KANS OP EEN AUTO T.W.V.

€ 10.000,-

OF ÉÉN VAN DE ANDERE FANTASTISCHE PRIJZEN Carwash

KAMPEN

www.carwashkampen.nl

Openingstijden: maandag t/m donderdag 8.30 - 18.00 vrijdag 8.30 - 20.00 zaterdag 8.30 - 18.00 WWW.WINTERWASWEKEN.NL

Meedoen aan deze spraakmakende actie is heel simpel, want met de unieke code op de kanskaart kan deelname via internet automatisch worden geactiveerd. De winnaar van de hoofdprijs mag zelf een nieuwe of gebruikte auto (met BOVAG Garantie uiteraard) uitzoeken voor een maximumbedrag van 10.000 euro. Naast de auto maak je kans op een stedentrip, een center Parcs arrangement, de entree van Plopsaland en vele andere prijzen. Ook in de winter wassen Johan de Haan van Carwash Kampen legt uit waarom het van groot belang is om juist nu de auto regelmatig te wassen: “In de winter liggen de wegen bezaaid met troep. Sneeuwresten, modder, pekel en andere viezigheid kunnen de lak

en de velgen aantasten, hechten zich ook in de wielkasten en aan de onderkant van de auto. Daar heeft de auto vanzelfsprekend onder te lijden, niet alleen qua uitstraling, maar ook qua functioneren. Bedenk daarbij dat veel moderne auto’s allerlei systemen aan boord hebben die gebruik maken van camera’s, sensoren en radars. Als die besmeurd zijn, werken ze niet meer of niet goed, dus een regelmatige wasbeurt is zeker geen overbodige luxe. En de komende weken levert het tijdens de BOVAG WinterWasWeken bij ons bedrijf ook nog een mooi extraatje op voor iedereen.” Carwash Kampen Carlsonstraat 25 038-3338212 www.carwashkampen.nl


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

32

MEDIAPAGINA Informatiepagina i.s.m. RTV Oost, de omroep voor Overijssel Film jij het verkeer?

RTV Oost is gestart met het verkeersprogramma: ‘Oost op het Asfalt’. Vanzelfsprekend neemt RTV Oost de regelgeving rond verdachte situaties in acht: personen en kentekens zullen onherkenbaar in beeld worden gebracht.

Platform 75jaarvrijheid.nl

De regionale omroepen hebben ism het fonds en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het platform 75jaarvrijheid.nl gelanceerd waarmee alle regionale informatie rond de bevrijding en de Tweede Wereldoorlog wordt ontsloten.

week 3

Het Hiernumaals

Letter voor Letter

Ben jij bezig met zingeving? Zoek je inspiratie? Ben je geïnteresseerd in levensbeschouwing, kerk, religie en samenleving, dan is de Facebookgroep ‘Hiernumaals’ iets voor jou! Op www. rtvoost.nl/hiernumaals lees je alles.

Volkszanger René Karst, BZN-zangeres Carola Smit en muzikant Dick Plat brengen een feestelijke muziekavond. Ontdek ook hoe ze je helpen met lezen en schrijven. Op 5 februari 2020 zijn ze in het Theaterhotel, Almelo.

Oost op het Asfalt gestart

Zaterdagmiddag op de radio

RTV Oost lanceerde ‘Oost op het Asfalt’ met aandacht voor opmerkelijke en door u zelf geregistreerde hachelijke verkeerssituaties.

Het lijkt er steeds gewelddadiger aan toe te gaan op de Overijsselse wegen. Weggebruikers die elkaar de weg afsnijden, soms elkaar zelfs moedwillig van de weg rijden, hun agressie botvieren op de auto van hun kwelgeest of elkaar te lijf gaan en steeds vaker worden deze taferelen gefilmd. We vragen je om ons met mobieltjes of dashcams opgenomen video’s te sturen waarna wij er op allerlei mogelijke manieren aandacht aan besteden. Heb jij filmmateriaal of een tip voor de redactie? Stuur het via een WhatsApp-bericht naar: 06 - 57 03 33 33.

Griek en Wit-Rus te water!

Gea de Vries, coördinator bij Stad Hardenberg Promotie was helemaal tevreden over de RTV Oost Nieuwjaarsduik die op 1 januari jongstleden plaatsvond in De Oldemeijer bij Hardenberg.

Zaterdagmiddag is typisch een middag waarbij Radio Oost je allerbeste vriend is.

75 jaar Bevrijding en Vrijheid Dit jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding en vrijheid. In het hele land wordt er naar deze viering en herdenking toegewerkt. RTV Oost zal aanhaken maar we willen ook iets blijvends produceren. De provincie Overijssel is in 17 dagen bevrijd. Op 1 april 1945 konden de inwoners van Haaksbergen als eerste de vlag buiten hangen. Ruim 2 weken later, op 17 april, was Kampen bevrijd en daarmee de hele provincie. De bevrijding van Overijssel is een rode draad en tevens een afgebakend en blijvend verhaal. 75 jaar bevrijding is een mooi moment om deze verhalen in een blijvend concept te lanceren. Het staat door het regionale en zelfs lokale karakter heel dicht bij de kijkers, luisteraars, online gebruikers en social media-volgers van RTV Oost. RTV Oost is aangewezen om publiek te bereiken rondom de activiteiten in de aanloop naar 2020 en de 17 dagen ten tijde van de bevrijding. RTV Oost gaat de 17 dagen van de bevrijding van Overijssel gedenken, vieren en vooral vastleggen. Het vastleggen van deze regionale geschiedenis gaan we doen in een vorm waarmee

we ook jeugdig Overijssel bereiken. Wij zullen via al onze mediakanalen Overijsselaars oproepen en iedereen vragen om hun bevrijdingsverhaal aan ons te vertellen.

Op www.overijsselviertvrijheid.nl vind je steeds de meest actuele informatie.

Elke zaterdag om 12.00 uur begint presentator Geert Sprick aan zijn laatste uur ‘Ziezo Zaterdag’ met veel muziek waaronder veel streektaal, piratenplaatjes, een conference en de ‘Ster van de Streektaal’. Om 13.00 uur is het de hoogste tijd voor ‘Toppers van Toen’. Vier uur lang hoor je de allerbeste gouden hits uit de jaren 60, 70 en 80. Presentatie en samenstelling: Oene Loonstra.

En vanaf 17.00 uur komt Paul Schabbink (foto) in actie. In ‘De Oosttribune’ brengt hij u alle nieuws over- en de verrichtingen van de Overijsselse BVO’s en clubs uit de Hoofdklasse B. Daarnaast is er ruim aandacht voor overige sporten uit de provincie. Natuurlijk met een leger aan verslaggevers ergens langs de lijn. En elk uur wordt je bijgepraat over de actualiteit!

Hengelo, Hazenweg 25 Zwolle, Dokterspad 2A Postbus 1000, 7550 BA Hengelo Tel. 074 - 2 456 456 Email: info@rtvoost.nl @rtvoost

youtube.com/RTVOost

facebook.com/rtvoost

www.rtvoost.nl/apps

Help jij foto’s zoeken?

Carnaval komt er aan!

De duik verliep prima. Zowel RTV Oost als de eigen organisatie met diverse partners hadden uiteindelijk alles prima voor elkaar en de samenwerking was prettig en verliep goed. Gea de Vries: “Wij kijken tevreden terug op een gezellige, sfeervolle, maar bovenal koude RTV Oost Unox Nieuwjaarsduik Hardenberg. Respect voor iedereen die meegedaan heeft aan de nieuwjaarsduik!” Boswachter Nico Arkes van de Oldemeijer was even voor aanvang van de duik vooral trots. “Ik bibber nu al van de kou, en ik heb zelfs nog een jas aan, geweldig! Deze deelnemers zijn toppers voor mij.”

Uit het Oost-archief

Overijssels is bezig met de zoektocht ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’.

Nog een paar weken en dan is het weer Carnaval.

Twee afleveringen van Harm en Herman, uitgezonden in januari 1997.

Alle aanmeldingsformulieren zijn geanalyseerd en daar kwam het volgende lijstje uit met tussen haakjes het aantal deelnemers: Gemeente Hardenberg (122), Rest Overijssel (101), Gelderland (3), Zuid Holland (16), Noord Holland (8), Utrecht (17), Limburg (2), Groningen (4), Uelsen, Duitsland (1), Minsk, Wit Rusland (1) en Lefkada, Griekenland (1). In totaal namen er 276 sportievelingen deel aan de RTV Oost Nieuwjaarsduik in Hardenberg, samen met 4 onleesbare formulieren zit de organisatie op 280 deelnemers en dat is gelijk aan 2019.

U kunt nog steeds foto’s met een persoonlijke herinnering aan de Tweede Wereldoorlog uploaden op www.overijsselviertvrijheid.nl. Deze maand mag heel Overijssel haar stem uitbrengen op de meest aansprekende foto. Iedereen heeft wel een beeld bij de WO2 maar er zijn steeds minder mensen met directe herinneringen. Bij archieven, historische verenigingen en particulieren liggen nog veel onbekende foto’s van de oorlog. Deze worden bijeen gebracht om een visuele canon te maken van deze periode in de eigen regio.

Daarvoor hebben we Esther Rikken (foto), een eigen Facebookpagina en het eigen platform www.rtvoost.nl/carnaval waar je foto’s en verslagen van de presentaties van diverse hoogheden en bijzondere jubilea ziet en waar u uw eigen Carnavalszaken ook kunt aanmelden. Mailen naar carnaval@rtvoost.nl kan altijd, zorg dat we op de hoogte zijn! De ‘Grote Twentse Carnavalsoptocht’ zenden we op 23 februari live uit vanuit Oldenzaal, mede mogelijk gemaakt door Kees Smit Tuinmeubelen. De dag erna doen we natuurlijk weer een ‘Rondje Rosenmontag’.

Harm is natuurlijk de onvervalste komiek Harm oet Riessen (foto) die furore maakte met revues, solo-optredens en zijn programma’s bij RTV Oost. Herman is zijn hond. We zien een aflevering waarin hij optrekt met coryfee Jan Brunnekreef uit Goor. In de andere aflevering gaat hij op zoek naar het Sallands volkslied, neemt hij een kijkje bij de repetities van de Rijssense Revue en is hij te gast bij het huisvrouwenorkest. De programma’s staan op https://www.rtvoost.nl/ nieuws/323889/Uit-het-archief-Harm-en-Herman.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

33

Familieberichten www.brugnieuws.nl/familieberichten

Rouwadvertenties

Rie Woning

‘Ik weet: mijn redder leeft, en Hij zal tenslotte hier op aarde ingrijpen. Hoezeer mijn huid ook is geschonden, toch zal ik in dit lichaam God aanschouwen. Ik zal Hem aanschouwen, ik zal Hem met eigen ogen zien, ik, geen ander, heel mijn binnenste smacht van verlangen.’ (Job 19: 25 - 27)

Mama, tante Riek, oma Kampen 15 december 1934 – 9 januari 2020

In vol vertrouwen op die Redder is rustig ingeslapen onze lieve broer, zwager en oom

Jan Kragt * 9 oktober 1957

† 6 januari 2020

Wij zullen ons zijn optimisme altijd blijven herinneren. Seintje en Herman Schrijver - Kragt Fennie en Jan van Putten - Kragt Albert en Ine Kragt - Kanis neven en nichten achterneefjes en -nichtjes Melmerweg 24 8263 AZ Kampen Het afscheid heeft inmiddels plaatsgevonden.

Met verslagenheid hebben we kennis genomen, dat na een moedig gedragen ziekte, is overleden onze buurman

Jan Kragt

Wij wensen de familie sterkte met dit verlies. Wij zullen hem missen in onze buurt.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Dankbaar en met bewondering gedenken wij een strijdbare, bewogen en eigenzinnige vrouw, moeder, oma, ladyspeaker, programmamaker, actievoerder, politica en vriendin van velen. Moeder van Astrid en Dick Oma van Parker Pleegmoeder van Mike en Henk Zus van Ellie, Aart, Marten, Bart, Hennie en Henk Pleeg-oma van Julian, Jessy, Seth, Jona en Anne Lieke

De buren Kampen, 6 januari 2020

In goede machten liefderijk geborgen verwachten wij getroost wat komen mag. God is met ons des avonds en des morgens, is zeker met ons elke nieuwe dag.

De uitvaart zal plaatsvinden op 16 januari in de Lutherse Kerk, Burgwal 85, 8261 ES, Kampen. Inloop: 11:30. Aanvang plechtigheid 12:00 De uitvaart is in de geest van Rie openbaar. Ook zij die geen kaart hebben ontvangen en afscheid van haar willen nemen zijn van harte welkom. Contactadres: Singel 300-R, 1016 AD Amsterdam

Verdrietig, maar vervuld met mooie herinneringen, laten wij u weten dat na een welbesteed leven is overleden onze lieve zorgzame moeder, groot- en overgrootmoeder

Marrie van der Meer - van den Berg sinds 28 februari 2012 weduwe van Theo van der Meer * 4 januari 1934

† 29 december 2019

Een bijzonder woord van dank aan alle medewerkers van Icare thuiszorg team PG Kampen en Myosotis voor de trouwe maar vooral de liefdevolle verzorging.

Kinderen, klein- en achterkleinkinderen Correspondentieadres: Populierenstraat 4, 8266 BK Kampen Overeenkomstig haar wens heeft de afscheidsdienst en de begrafenis in besloten kring plaatsgevonden op de begraafplaats De Zandberg te IJsselmuiden.

“STRIJDBAAR TOT HET EINDE” Verdrietig omdat wij haar nu voorgoed moeten missen, maar dankbaar dat zij zolang in ons midden is geweest. Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van

Rie Woning “tante Riek”

Mike en Marjan Julian Jessy Henk en Lianne Seth en Kirsten Jona Anne Lieke Wij wensen Astrid, Dick en Parker veel sterkte toe.

Bedroefd hebben we kennisgenomen van het overlijden van onze markante lijstduwer

Rie Woning Wij wensen de familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

34

Familieberichten www.brugnieuws.nl/familieberichten

Rouwadvertenties

BEVORDERD TOT HEERLIJKHEID God heeft ons geen kalme reis beloofd maar wel een behouden aankomst.

Een mens stippelt zijn weg uit, de Heer bepaalt de richting die hij gaat. Spreuken 16:9

Door Vader thuisgehaald Zijn geliefd kind, onze lieve zus, schoonzus en tante

HENRIËTTE MEINTJE HUIZENGA HETTY Kollumerland c.a., 2 maart 1949

Kampen, 10 januari 2020

Urk Meino en Timy Huizenga-Suesat Zutphen Ineke en Jan van Veen-Huizenga Ureterp Gré en Goffe van Dijk-Huizenga Neven en nichten De dankdienst voor haar leven wordt gehouden op woensdag 15 januari om 13.30 uur in de Bazuinkerk, Cello 1 te Kampen. Aansluitend vindt de begrafenis plaats op de Algemene begraafplaats Bovenbroek te Kampen. Voor de dienst is er gelegenheid tot condoleren van 12.30 tot 13.15 uur in de kerk. Indien u de dienst en begrafenis wenst bij te wonen, wordt u hierbij uitgenodigd. Correspondentieadres: M.J. Huizenga, Vormtweg 9, HH02, 8321 NC Urk Geen bloemen. Liever een gift voor het Koningin Wilhelmina Fonds. De collectebussen staan hiervoor in de kerk.

Op die dag, in de hemel Wat een dag, wat een vreugde zal dat zijn Dan zijn wij bij Jezus En klinkt het overwinningslied Opwekking 818

‘Onze’ Hetty Huizenga is Thuis. We missen haar persoonlijkheid, humor, betrokkenheid en inzet bij De Eetkamer. De gasten, vrijwilligers en het kernteam: Leentje en Eimert van Dijk Henk en Atty van der Lingen Gerhard en Linda Pikkert

Kampen, 10 januari 2020

Wij zijn heel verdrietig dat wij geheel onverwacht afscheid moeten nemen van mijn allerliefste man, onze lieve en zorgzame vader en opa

Douwe Marius Jan van Erven Bandoeng, 19 mei 1947

IJsselmuiden, 8 januari 2020 Willy van Erven-Taekema Marius van Erven † Jainy van Erven-van Iperen Matthijs, Jasmijn Wendy Vankan-van Erven Maurice Vankan Brian, Mike Jan van Erven Carola de Leeuw

Paalkamp 7, 8271 LG IJsselmuiden. De uitvaart heeft vandaag plaatsgevonden. Na de afscheidsdienst is Douwe begraven op begraafplaats Bovenbroek in Kampen.

Plotseling is uit onze familiekring heengegaan onze fijne zwager en oom

Douwe van Erven

Frans behoorde tot één der oudgedienden van de ‘Bovenhaven’ en heeft door de jaren heen mede zorg gedragen tot wat de haven nu is. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden. Bestuur en leden W.S.V Bovenhaven

Onze lieve, altijd meelevende en belangstellende, tante Gerda is op 99-jarige leeftijd overleden. Bedroefd om het afscheid van haar, maar vooral dankbaar dat zij nog jaren ons laatste familie-middelpunt was.

Gerritdina Hendrika

Koopmans-van den Berg Gerda

14 oktober 1920

9 januari 2020 Neven en nichten

De samenkomst voorafgaande aan de crematie vindt plaats donderdag 16 januari om 14.30 uur in crematorium Kranenburg, Kranenburgweg 9 te Zwolle. De wens van tante Gerda is om na afloop elkaar te ontmoeten in de koffiekamer en daar met elkaar na te praten. Correspondentieadres: Familie Koopmans, Burgwal 26 | 8261 EN Kampen Speciale dank gaat uit naar het zorgpersoneel van De Vijverhof voor hun goede zorgen en warme gezelschap gedurende de laatste jaren.

Wij wensen Willy, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe. Rintje en Pam John en Pam Gerrit en Barbara Wietske en Wil Lonie en Henk Froukje en Jan neven en nichten.

Plotseling overleden mijn lieve man en onze lieve vader en opa

Jan Westerink in de leeftijd van 71 jaar.

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze zeer gewaardeerde buurman

Douwe van Erven We wensen Willy, de kinderen, en verdere familie Gods nabijheid toe voor nu en in de toekomst. De gezamenlijke buren Paalkamp nr1 t/m 15

Wij hebben afscheid moeten nemen van ons lid:

Frans Kranenburg

Na een prachtig leven, en een gelukkig 62-jarig huwelijk met mijn Siemen, bedank ik mijn familie, vrienden en kennissen voor de goede zorgen en liefde die ze mij hebben gegeven. Siemen en ik hadden zelf geen kinderen, maar wij waren altijd omringd door broers en zusters, neven en nichten, vrienden en kennissen.

Bedroefd heeft de Heere uit onze familiekring weggenomen onze geliefde zwager

Albert Neervoort

echtgenoot van Jennie van den Berg We wensen Jennie en de kinderen Gods nabijheid toe. H. Neervoort-IJssel G. Neervoort-Beens neven en nichten IJsselmuiden, 06 januari 2020

Niemand had dit verwacht. Zonder hem door te moeten Kost ons heel veel kracht. W. Westerink-van der Weerd Natasja en Roy Thomas Robbin 11 januari 2020 Avercampstraat 15, 8266 CH Kampen Wij nemen afscheid in een samenkomst die wordt gehouden op donderdag 16 januari om 12.30 uur in de aula van de begraafplaats “Bovenbroek”, Bovenbroeksweg 4 in Kampen. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de begraafplaats aldaar. Voor de samenkomst is er van 12.00 tot 12.30 uur in de aula gelegenheid tot condoleren.


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

35

Familieberichten www.brugnieuws.nl/familieberichten

Dankbetuigingen Voor uw blijk van belangstelling en medeleven na het overlijden van

Fré Broekhuizen betuigen wij u onze oprechte dank J. Broekhuizen - Hup Kinderen Kleinkinderen Achterkleinkinderen Kampen, januari 2020

Luisteren

en meedenken

Dick Klooster

Overlijden melden: 06-46210333 24 uur per dag bereikbaar www.klooster-uitvaartbegeleiding.nl

VAN DER SLUYS

BEGRAFENISONDERNEMING dag en nacht bereikbaar 038 - 33 12 7 34 06 - 20 96 45 58

Wim Hendriks Uitvaartbegeleiding

Leendert en Agatha van der Sluys Afscheid nemen is het begin van een herinnering. Voor uw meeleven, dat wij mochten ontvangen, na het overlijden van mijn lieve, zorgzame man, onze vader en opa

Deskundig en betrouwbaar.

Peter Marie Hengeveld

24 uur per dag beschikbaar 06-81 52 31 30 B.g.g.: 06-48 76 98 35 www.wimhendriksuitvaart.nl

betuigen wij u onze welgemeende dank. R. Hengeveld - Tromp Kinderen en kleinkinderen

FAMILIEBERICHTEN

Kampen, januari 2020

Uitvaartverzorging Herman Bottenberg Uitvaartverzorging Bottenberg Dag en nacht bereikbaar Herman 038 - 33 33 323 eenbereikbaar persoonlijk waardig Dag Voor en nacht 038en- 33 33 323 afscheid

Wij verzorgen met respect en deskundigheid alle uitvaarten, conform uw wensen.

Liefde voor het vak,

geïnspireerd door mensen

U kunt uw tekst sturen naar: FAMILIEBERICHTEN@BRUGMEDIA.NL

Ook als u een uitvaartverzekering heeft. Dag en nacht bereikbaar

06 - 41 25 66 62

038 33 33 323

Bezoek onze zeer uitgebreide website voor informatie over o.a.: • Begraven, cremeren • Erfenissen • Grafrechten • Kosten uitvaart • Verzekeringen • Wilsbeschikking

www.uitvaartbottenberg.nl info@uitvaartbottenberg.nl

Brenda

Siebrand-Koper

(geboortes, huwelijksaankondigingen, rouwadvertenties, dankbetuigingen, in memoriam en dergelijke) kunnen aangeleverd worden tot maandagmorgen 9.30 uur en daarna na telefonisch overleg zolang er ruimte is. Voor telefonisch overleg kunt u tijdens kantooruren bellen met nummer 038 – 3370058.

Doorgaan terwijl u stilstaat, het lijkt onmogelijk. Voor u, uw verdriet en voor uw dierbaren zijn wij uw bron voor zorg en aandacht. Niets is onmogelijk. Afscheid op uw manier.

Overlijden melden: 038-3332280 24 uur per dag bereikbaar www.siebrand-uitvaartbegeleiding.nl

Vermeld daarbij dan wel even in welke krant u de advertentie geplaatst wilt hebben, het factuuradres en een telefoonnummer waarop u bereikbaar bent voor overleg. Lukt dit niet? Dan kunt u uw tekst brengen naar kantoor tijdens kantooruren. Ons adres is Constructieweg 41-1 in Kampen. Familieberichten worden opgebouwd met blokken van 86 mm breed en 25 mm hoog. Tijdens het opmaken van de advertentie wordt in alle redelijkheid bepaald hoeveel blokken er nodig zijn om de advertentie goed weer te geven. Voor info zie https://brugmedia.nl familieberichten/

Geplaatste familieberichten zijn nu ook te vinden op onze site: www.brugnieuws.nl/familieberichten


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

36

Zullen we er samen een mooi jaar van maken?

Mont

age

B

Badkamers

Wo ne

n s

ken

Bu

iten

De buitenkant van ons pand wordt in een nieuw jasje gestoken. Shop voordelig de leukste items om jouw huis nog mooier te maken! Laten we er samen in 2020 weer iets moois van maken.

op één artikel naar keuze

maandag 13 januari t/m zaterdag 1 februari 2020

knip uit en kom naar de winkel!

Tegen inlevering van deze bon. Voorwaarden: boer-staphorst.nl

Keu

Styl

ing

rialen ouwmate

Achthoevenweg 2, 7951 SK Staphorst • 0522 466 800

Marcel’s Goud

Marcel Goud IJsselmuiden

IJsselmuiden

Al 10 jaar het vertrouwde adres voor het inleveren van uw oude goud. Kijk en vergelijk! Gegarandeerd de hoogste prijs voor uw oude goud, heel of kapot.

BLOEDKORAAL GEVRAAGD! Kom en zie wat uw ‘schat’ oplevert, wat in de lade ligt en

• Granaten • Zeeuwse knop • Zilver • Antiek zilver • Lodereindoosjes • Antieke munten

ontvang DIREKT (veel)

CONTANT GELD Inkoop en verkoop van: • oude sieraden, heel of kapot. • smeltgoud • antieke juwelen • tandengoud

• Zilveren guldens & rijksdaalders Deze advertentie uitknippen en bewaren!! - Parkeren vrij voor de zaak - Legitimatie verplicht

Openingstijden: Maandag Di. t/m do. Vrijdag Zaterdag Zondag

Gesloten van 14.30 tot 20.00 uur van 14.30 tot 19.00 uur van 12.00 tot 16.30 uur Rustdag

• oude gouden munten • gouden tientjes • krugerranden • gouden baartjes

HET GOUD STAAT HISTORISCH HOOG, DUS NU VERKOPEN!

• zilveren guldens en rijksdaalders • zilver • slotjes etc.

Dorpsweg 2a Hoek Dorpsweg/ Burg. van Engelenweg, 8271 BM IJsselmuiden (glazen kiosk naast gebouw Rabobank) Voor inlichtingen: 06-53245237 (na 12.00 uur)


SPORT

dinsdag 14 januari 2020

Kijk voor meer sportnieuws op www.brugnieuws.nl

37

Rotsblok spelbreker voor Riezebos bij Dakar

Wiecher Dalsem pakt brons op EK

NEOM - Jasper Riezebos is er niet in geslaagd om de Dakar Rally 2020 in Saoedi-Arabië te volbrengen. Vorige week dinsdag kwam er een abrupt einde aan het avontuur in de woestijn. In de derde etappe ging het 9 kilometer voor het einde mis. De MAN-truck van het Rainbow Truckteam klapte op een rotsblok en dat betekende na de etappe einde oefening.

PRAAG - Wiecher Dalsem heeft afgelopen weekeinde brons gepakt op de 1000 meter tijdens het EK Indoorroeien in Praag. Het was zijn eerste EK-medaille in zijn loopbaan. Dalsem begon in de klasse 55+ ijzersterk aan zijn race en nam na 50 meter een voorsprong. Al snel werd hij echter gepasseerd door de Noor Karlsen, de Deen Jelani, de Fin Vilhavainen en de Brit Callaghan. Roeiers die altijd snel van start gaan, maar later vaak wat afzwakken tijdens de race. Dalsem bouwt zijn race altijd zorgvuldig op om te eindigen met een eindsprint. In Praag was dat niet anders en het leverde hem eremetaal op. De Kampenaar wist de Fin en de Brit na 500 meter te achterhalen en was nog dicht bij een zilveren plak. Dalsem kwam slechts 0,4 seconde te kort om Jelina de tweede plek afhandig te maken en roeide de snelste laatste 500 meter van het veld.

Het was een hard gelag voor het Rainbow Truckteam. Navigator Jasper Riezebos uit IJsselmuiden en coureur Gerrit Zuurmond vermaakten zich uitstekend bij de Dakarrally in Saoedi Arabië en presteerden naar behoren. In de derde etappe ging het aanvankelijk prima. Het Rainbow Truckteam lag op een zestiende plaats, maar negen kilometer voor de streep ging het echter mis. De truck klapte op een rotsblok. De schade was groot. De finish werd nog gehaald, maar al snel werd duidelijk dat de schade niet meer op tijd was te herstellen.

Wiecher Dalsem (r) straalt op het podium.

Karlsen eindigde als eerste. “Dit was mijn eerste medaille op een Europees kampioenschap. Ik ben natuurlijk helemaal blij. Ook ben ik blij dat ik ondanks de geirriteerde longen, waar ik sinds Oud en Nieuw vanwege de mist

KAMPEN - Bij tennisvereniging KJLTC is afgelopen weekeinde de vijfde editie van KJLTC Indoor Open van start gegaan. In zes dagen komen maar liefst 190 deelnemers in actie en daarmee is er wederom volop belangstelling voor het indoortoernooi. Nieuw bij het KJLTC Indoor Open is padel. Maar liefst veertig spelers hebben zich ingeschreven voor padel. Er wordt gespeeld in vier verschillende klassen. De andere 150 deelnemers spelen om de prijzen in het tennistoernooi in 35 verschillende catego-

rieën. In de eigen hal heeft KJLTC vier binnenbanen gecreëerd. Afgelopen vrijdag is het toernooi van start gegaan. Vervolgens is er zaterdag en zondag gespeeld. Komende vrijdag gaat het toernooi verder. Uiteraard wordt er ook zaterdag gespeeld. Zondag is de

en vuurwerkdampen last van heb, toch een hele goede race heb kunnen neerzetten. Over drie weken roeit Dalsem in Essen het Open Duitse kampioenschap en de week erna volgt het WK in Parijs.

Gratis wasprogramma t.w.v.

13,50

finaledag. Dit keer fungeert Julian Dijkstra als toernooileider. Met 190 deelnemers is het aanpoten voor de organisatie. Daarom is de organisatie uitgebreid met twee personen. Naast Julian Dijkstra hebben Merven Dijkstra, Marleen Hoekstra, Joanan Wolf, Lianne Potkamp-Kostelijk, Robin Kostelijk en Stefanie Elzerman de organisatie van KJLTC Indoor Open in handen.

Natasja Bos legde beslag op plek zes bij de solo dance twirl senior intermediate. Laura Bastiaannet eindigde als zevende bij de solo twirling 1-baton junior intermediate. In dezelfde klasse was er een negende plek voor Chantal van der Kamp en een dertiende plek voor Anne Kanis. Laura Bastiaannet kwam uit op plek tien bij de solo dance twirl junior intermediate en Chantal van der Kamp op plaats twaalf.

Set Up niet opgewassen tegen koploper IJSSELMUIDEN - De volleyballers van Set Up zijn de tweede seizoenshelft begonnen met een nederlaag. Koploper Madjoe uit Enkhuizen won met 0-4. Set Up speelde in de eerste set bij vlagen goed volleybal, maar het was simpelweg niet genoeg voor setwinst (17-25). Daarna bleef Madjoe de betere ploeg en trok het ook de overige drie sets relatief eenvoudig naar zich toe (19-25, 19-25 en 18-25).

CRYPTOGRAM

WIN EEN WASBON

PUZZEL

ALMERE - Oranje was afgelopen weekeinde goed voor zilver en brons bij het NK Twirl in Almere. Het duo Kim en Sanne van Dijk behaalde een tweede plaats bij de duo twirling 1 baton senior intermediate. Het junior twirlteam van Oranje eindigde na een spannende strijd als derde bij de smallteam twirling junior kampioensklasse.

Veel deelnemers bij KJLTC Indoor Open

Zo eindigde Dakar 2020 een week te vroeg voor het Rainbow Truckteam. “De hele dag was bijzonder goed verlopen. We zagen in de verte de finish, een beetje overmoedig geworden. Te hard gaan rijden en op een steen geklapt. Het is bijzonder jammer. We zaten goed in de gordels. Niemand heeft wat”, zo liet een teleurgestelde Zuurmond weten aan Rallymaniacs.

Twee keer eremetaal voor Oranje op NK

TWV

13.50

4 Carwash

KAMPEN milieuvriendelijk

schoon en snel Programma 1: polish met lakverzegeling • inweek en voorreiniging • hogedruk voorwas • extra velgen- en bodemreiniging

• shampoo wassen • super polish met lakverzegeling • drogen en oppoetsen • stofzuigen

Stuur de oplossing van één Carlsonstraat 25 of beide puzzel(s) o.v.v. naam krant, de hierboven vermelde datum en naam puzzel (SuKAMPEN doku/Zoek 5 verschillen of Crypto/Wegstreper) naar: BrugMedia, Constructieweg www.carwashkampen.nl 41-1, 8263 BC Kampen of per mail: info@brugmedia.nl. Oplossingen moeten uiterlijk volgende week woensdag 9.00 uur binnen zijn. Vergeet hierbij niet uw adresgegevens te vermelden

Carwash

Oplossing(en) (sudoku: cijfers in het oranje blok):

SUDOKU 5 9

2 1

6

2 4 1

......................................................................................................................

5 3

4 6

3

8 7

9 5

9 2

3 4 9

8 3

...................................................................................................................... Naam: ...................................................................................................................... ...................................................................................................................... Adres: ...................................................................................................................... ...................................................................................................................... ......................................................................................................................

7 5 8

Uit de vele goede inzendingen die we wekelijks per post of mail ontvangen wordt een prijswinnaar getrokken. Per week wordt er een prijs beschikbaar gesteld. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De winnaar krijgt de waardebon thuisgestuurd.

OPLOSSING LAATST GEPLAATSTE CRYPTOGRAM Het te vinden woord was: KOPSCHUW. HORIZONTAAL: 8) Maagden Eilanden 9) Stoofsla 11) Indien 12) Product 14) Tongkus 17) Lakei 18) Fabelleer 20) Kwakkel 23) Langsom 28) Dravik 20) Autohuur 30) Reclamedrukwerk VERTICAAL: 1) Pastoraal werk 2) Egmond 3) Wens 4) Beta 5) Alpino 6) Snedig 7) Revenu 10) Latafel 13) Uniek 14) Tabel 15) Nylon 16) Klets 19) Rijm 21) Kavels 22) Eskimo 24) Acteur 25) Gehuwd 26) Oeuvre 27) Panda

HORIZONTAAL: 8) Zeer teleurgesteld een bakkie troost halen (2,2,6,5) 9) Hij is weer slimmer om te gaan vlassen (5) 10) Rekbaar artikel (8) 11) Moeilijkheid om geld te innen (15) 13) Van zo’n militaire actie kan men beter worden (15) 17) Schijnt in huis vrolijk te zijn (8) 18) Atelier waar men iets fabriceert (6) 20) Naar Siam om bloemen te kopen (6) 22) In het Belgisch Openbaar Bestuur werkt een zeevaarttechneut (8) 23) Corporatie van sluiswachters? (14)

VERTICAAL: 1) Liet afdrukken na bij de NS (6) 2) Slaapplaats bij meertjes? (10) 3) Groepen deelnemers om te biljarten (6) 4) Zo’n arbeidsovereenkomst is doorgestoken kaart (15) 5) Stoffelijke borstwering (4) 6) Voor Spanjaarden is het een eitje (met aardappelen en groente (8) 7) Verlegen door schaamte (4) 12) Zij vetrok naar het buitenland met riemgaten in de gordel (9) 14) Zinnenprikkelend aan een Duitse tafel (8) 15) Klein sigaartje die men in de theaterpauze kan oproken (8) 16) Kluizenaarswoning als museum (9) 19) Zij staan hun mannetje! (6) 21) Werk, gecomponeerd boven de Verenigde Staten (4)


www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

38


SPORT

Kijk voor meer sportnieuws op www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

39

Kamper sport blijft Tonny Zweers enthousiasmeren was het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen Sportraad Kampen, gemeente Kampen, sportverenigingen, welzijns- en zorginstellingen, bedrijven en scholen. Rode draad in het geheel is dat mensen die veel sporten minder zorg nodig hebben.

Tonny Zweers tijdens de Kamper Sportverkiezing van 2019. Foto: Tennekes (door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Sportraad Kampen staat voor een uitdagend jaar. Met het aannemen van het Kamper Sportakkoord door de Kamper politiek is het in 2020 tijd voor een passend vervolg in de vorm van een goede uitvoering. Daarnaast staat op donderdag 5 maart de 35ste editie van de VHK Kamper Sportverkiezing op het programma. In de maanden januari en februari worden de genomineerde sporters bekendgemaakt. Je zegt Sportraad Kampen en meteen denk je aan Tonny Zweers. De 77-jarige kwieke Kamperse is al vele jaren als voorzitter het gezicht van Sportraad Kampen. De Kamper sport heeft veel te danken aan Zweers en met haar enthousiasme, knowhow en fanatisme kun je gerust stellen dat de Kam-

per sport eigenlijk niet zonder haar kan. Op donderdagmiddag in de kantine van tennisclub KJLTC reageert ze op haar eigen manier. “Ze branden me niet weg. Kennelijk vindt iedereen het prettig dat ik nog steeds voorzitter ben van Sportraad Kampen en ik vind het nog steeds leuk”, lacht Zweers.

Vijf werkgroepen Hoe stimuleer je het om mensen in beweging te krijgen? Het Kamper Sportakkoord biedt handvaten om dit zoveel mogelijk te bevorderen. Het akkoord heeft een looptijd van twee jaar. Dit jaar moet het in werking worden gezet. “Veel mensen gaan er mee aan de slag. Er zijn vijf verschillende werkgroepen. Vitale sportaanbidders en positieve sportcultuur, Duurzame sportinfrastructuur, Van jongs af aan vaardig in bewegen, Bijzondere prestaties inspireren en Inclusief sport en bewegen”, aldus Zweers. Hiermee worden alle doelgroepen meegenomen, van jeugd tot ouKamper Sportakkoord deren, van topsporters tot breedSportraad Kampen behartigt de tesporters. “Het Kamper Sportbelangen van sportvereniginakkoord is heel gen en sporters in breed. Dat laat Kampen. Eind 2019 zien hoe belangwerd het belang ‘Het Kamper rijk de sport is. van de organisaSportakkoord is heel Dat prikkelt me”, tie weer eens duidelijk. Sportraad breed. Dat laat zien zegt Zweers. “Alle Kampen was de hoe belangrijk de sport werkgroepen ontstuwende kracht is. Dat prikkelt me’ wikkelen een eigen programma. achter het Kamper Wat kunnen ze Sportakkoord dat aanbieden voor door de Kamper bewoners? Sportraad Kampen politiek unaniem werd omarmd. participeert in elke werkgroep.” Natuurlijk was het niet alleen het Voor de uitvoering van het Kamwerk van Sportraad Kampen. Het

per Sportakkoord heeft de gemeente 50.000 euro beschikbaar gesteld. Kamper Sportverkiezing Het Kamper Sportakkoord geeft Zweers nieuwe energie. Dat geldt ook voor de jaarlijkse Kamper Sportverkiezing. Voor de twee keer op rij wordt het evenement in de Stadsgehoorzaal gehouden. De voorzitter van Sportraad Kampen vindt het belangrijk dat succesvolle sporters ieder jaar de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit jaar wordt de Kamper Sportverkiezing voor de 35ste keer gehouden. “Een jubileumeditie. Daarom gaan we er een andere boost aan geven”, aldus Zweers. Dit keer vinden er geen demonstraties plaats van sporters. De bezoekers kunnen op 5 maart genieten van een show van de Showciety Acrobatics. Daarna worden de verschillende sportprijzen uitgereikt. Uniek evenement Zweers verheugt zich zoals ieder jaar op de Kamper Sportverkiezingen. “Het maakt me enthousiast. Het is een evenement waar iedereen welkom is”, zegt de voorzitter van Sportraad Kampen. Ze hoopt op een grote opkomst. “Vanuit de sport mag er best wat meer enthousiasme komen voor de Kamper Sportverkiezing. De toegang is gratis. Het is een all-in feest. Kom alsjeblieft! Het is een uniek evenement. Het is slim om van tevoren een kaart te halen bij De Stadsgehoorzaal. Zo kun je je eigen plek reserveren.”


SPORT

Kijk voor meer sportnieuws op www.brugnieuws.nl

dinsdag 14 januari 2020

40

Druk neemt toe bij Wit-Blauw na nederlaag tegen De Meeuwen

GENEMUIDEN - Rijvereniging de Deltaruiters heeft afgelopen zaterdag een vracht aan prijzen binnengehaald bij de kringkampioenschappen springen voor paarden en pony’s in Genemuiden. Maar liefst zeventien combinaties van de vereniging uit IJsselmuiden vielen in de prijzen. De afvaardiging van de Deltaruiters was goed voor zes kringtitels.

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Wit-Blauw heeft zaterdag niet voor een verrassing kunnen zorgen. In Sporthal De Reeve was de Kamper ploeg niet opgewassen tegen De Meeuwen, de nummer twee in de overgangsklasse B. Wit-Blauw verloor met 18-29 en zal de komende weken punten moeten pakken om uit de degradatiezone te komen. Wit-Blauw begon prima en stond na bijna negen minuten op een 6-3 voorsprong en ook na ruim twaalf minuten stond de marge van drie op het bord (9-6). Daarna gaf Wit-Blauw de voorsprong binnen vier minuten weg (9-9). De bezoekers waren ineens akelig secuur en kregen ook teveel ruimte van Wit-Blauw om aan te leggen. De thuisploeg had echter steeds meer moeite om de korf te vinden en keek al snel tegen een 10-12 achterstand aan. Dat was het sein voor Wit-Blauwtrainer Marc Houtman om ‘plan B’ in werking te zetten. Jordy Last ging naar de kant en Sander Fixe kwam erin. Met Fixe probeerde hij Wit-Blauw verdedigend te versterken en hoopte hij via rebounds van Fixe op nieuwe aanvallende impulsen. De wissel bracht niet wat Houtman had gehoopt. WitBlauw liep achter de feiten aan en mocht blij zijn dat de strijd al niet bij rust was beslist.

Bij de paarden pakte Kim Spronk met Christien het kringkampioenschap in de klasse B. Anouk Lorist met Kartouche en Babet van de Rijdt met Kyara mogen zich reservekampioen (tweede plek) noemen. Met Kensington sleepte Van de Rijdt een vijfde plek in de wacht. Jessie Veldhoven eindigde als zevende met Edelweiss. Maarten van Erp fungeert als aangever voor Denice de Vries. Foto: Tennekes

Na een ruststand van 11-14 besliste De Meeuwen de wedstrijd binnen vijf minuten. Wit-Blauw had verdedigend geen antwoord op de loepzuivere schoten van de bezoekers en keek al snel tegen een 12-18 achterstand aan. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en vond Houtman het niet nodig om Jordy Last terug te brengen. Het gaf hem wel de gelegenheid om Bjorn Velema en Ynze Steen een kans te geven. De Meeuwen ging door met scoren en kwam uit op 29 treffers. Daarmee bezorgde het

Wit-Blauw een stevige nederlaag. Houtman gaf na afloop toe dat zijn ‘plan B’ niet had gewerkt. “De afspraken werden niet goed ingevuld. Het samenspel om Sander (Fixe, red.) heen en wie moest afronden was niet goed genoeg.” Dat leidde in de tweede helft tot een woedeuitbarsting bij Houtman. “Als je afspraken maakt en spelers gaan toch andere dingen doen en het heeft een negatief effect in de wedstrijd, dan word ik kwaad. Maar deze wedstrijd

maakt duidelijk dat we het tegen de top in onze klasse niet kunnen bolwerken.” Voor Wit-Blauw breekt een spannende periode aan met duels tegen directe concurrenten (ASVD en Amicitia). “Ik maak me niet zo snel zorgen, maar we hebben nu maar twee punten behaald in vijf wedstrijden. De komende twee duels moeten we tegen ploegen die dicht bij ons staan. Dan moet je punten pakken. De druk zit erop”, aldus Houtman.

Geslaagde acroshow Wilhelmina KAMPEN - Wilhelmina kan terugkijken op een geslaagde show in De Stadsgehoorzaal. Zaterdag hield de gymnastiekvereniging voor het eerst een show voor alle acrosporters onder de noemer ‘Moment of Fame’. Alle acro afdelingen van Wilhelmina namen met meerdere presentaties deel aan dit optreden. De jongste acrosporters lieten al zien wat ze zoal doen in hun wup en al op de paaltjes hebben geleerd. Ook de dans met de sneeuwpop in prachtige kleding zag er mooi uit. Het publiek liet zich vertederen door de onbevangen jonge kinderen. De DE-sporters toonden een fraaie demo op de muziek van de Disneyfilm Belle en het Beest. De subselectiegroep voor het DEniveau had gekozen voor de muziek van Aladdin. De enthousiaste groep, prachtig gekleed, vermaakte het publiek met een geslaagde oefening. Ook genoot het publiek van het optreden van de DE-selectiegroep

Deltaruiters veelvraat bij kringkampioenschappen

op muziek van Tarzan. Jane zag er prachtig uit, de dames in junglekleding en prachtige schmink lieten het verhaal van Tarzan en Jane een eigen leven leiden met mooie acro elementen en prachtige dans. De ABC-groep maakte de zaal stil met een mooie show op de muziek van de Lion King. De kleding, het acteerwerk, de emotie die de sporters lieten zien in de ontroerende scène van Simba en zijn vader was mooi om te zien. Ook heel bijzonder was een schaduwact achter een doek van de ABCsporters. Dit mysterieuze optreden viel zeer in de smaak. Naast deze optredens waren er

In de klasse L was Van de Rijdt ook succesvol. Met Jopie Amazing jr. won ze de kringtitel. Monica Borger met Hatseflatse vd Keienlegger werd reservekampioen. Henk Kwakkel pakte met Jiremaya de vijfde plek en Wendelie Flier met Gucci de zesde plaats. In de klasse M greep Miranda Spronk met Wezenberg’s Moneypenny de kringtitel. Bij de pony’s was de Deltaruiters goed voor drie kringtitels. In de klasse M, categorie C liet Ilse Nora Bliek met Floris zich kronen tot kringkampioen. Kim Spronk pakte ook bij de pony’s een kringtitel. Ze werd met Verdi kringkampioen in de categorie D/E/. In de hoogste klasse ging de kringtitel naar Anna Holtland met haar pony Chicco. Tatum Stijf was succesvol in Hulshorst. In de B-dressuur reed ze naar een tweede plek met 199,5 punten.

Gestaakt duel IJVV op zaterdag 18 januari IJSSELMUIDEN - Als enige van de Kamper ploegen komt IJVV komende zaterdag al in actie in competitieverband. Op Sportpark Den Uithoek staat het restant van de gestaakte wedstrijd tegen PH op het programma. Mooie beelden van de uitvoering ‘Moment of Fame’. Foto: Tennekes

ook nog mooie compilaties van wedstrijdoefeningen van alle teams. Extra geslaagde toevoegingen deze avond waren de gecombineerde optredens van de acro en

het KTK. Voor de pauze de jeugd van Wilhelmina met Jong KTK, na de pauze een prima optreden van de senioren van het KTK en de ABC-sporters van Wilhelmina.

Deze wedstrijd werd op zaterdag 14 december gestaakt in de 65ste minuut toen de verlichting IJVV voor de tweede keer in de steek liet. Komende zaterdag wordt er al om 13.00 uur afgetrapt.

Gebrek aan scorend vermogen breekt KV DOS op

Reflex start met nederlaag

DRACHTEN - De korfballers van KV DOS Kampen/Veltman zijn het nieuwe jaar begonnen met een nederlaag. Drachten/De Wiel was met 24-18 te sterk voor de Kamper ploeg, die veel moeite had om de korf te vinden. Door deze nederlaag is DOS gezakt van de derde plek naar de voorlaatste plaats in de overgangsklasse A.

KAMPEN - De volleyballers van Zalsman/Reflex zijn het nieuwe jaar niet goed begonnen. In de Reflexhal verloor de ploeg van trainer Henk Gootjes met 2-3 van Inter Rijswijk.

DOS begon sterk. Het eerste aanvalsvak was scherp en na vijf minuten stond de ploeg op een 2-5 voorsprong. Daarna wist het tweede aanvalsvak de goede fase niet door te trekken. Er werden veel kansen gemist. Het gebrek aan schotvaardigheid gaf Drachten de kans om de boel om te draaien en de Friese ploeg stond bij rust op een 11-6 voorsprong.

In de tweede helft kon DOS de wedstrijd niet meer kantelen. Drachten legde veel druk op het spel van DOS. De bezoekers kwamen nimmer meer in de wedstrijd. Daarnaast bleef het scoringspercentage van DOS te laag, zodat Drachten simpel op de been bleef. De thuisploeg hield de opgebouwde marge van vier punten ook na rust simpel

intact en speelde een gewonnen wedstrijd. Door de nederlaag is DOS vier plekken gezakt op de ranglijst. Veel ploegen staan echter dicht op elkaar in de overgangsklasse A. Drachten, NKC ’51 en Heerenveen staan op een gedeelde tweede plek, maar hebben maar twee punten meer dan DOS. Wel is het zaak voor DOS om de komende weken punten te pakken om de weg omhoog te vinden. Komende zaterdag is in Kampen SKF de tegenstander. Deze ploeg heeft een punt meer dan DOS.

De start van Reflex was wel prima. Met goed spel en veel servicedruk werd de eerste set met 25-23 binnengehaald. Daarna ontstonden er problemen voor de Kamper ploeg. Reflex kon de passer-loper van Inter Rijswijk niet afstoppen en speelde steeds slordiger. De tweede set ging dan ook naar de bezoekers (19-25). In set drie ging het niveau van

Reflex omhoog. Met 25-21 wist de thuisploeg de set binnen te slepen. Vervolgens won Inter Rijswijk de vierde set (19-25). Opnieuw was de passer-loper van Inter Rijswijk belangrijk. Hij scoorde veel punten en het spel van Reflex was niet goed genoeg om dit te compenseren. In de beslissende vijfde set nam Reflex een voorsprong van 8-4, maar toch ging de set naar Inter Rijswijk (14-16).

Profile for BrugMedia B.V.

De Brug  

week 3, BrugMedia, de Brug

De Brug  

week 3, BrugMedia, de Brug

Profile for brugmedia
Advertisement