Page 1

elke 2e maandag van de maand op je deurmat!

JAARGANG 4

OPLAGE 17.352

m a a n d a g 12 f e b r u a r i 2 0 18

De GRATIS huis-aan-huis familiekrant van BrugMedia

dedrontenaar.nl

De creagroep van de Protestantse Gemeente Dronten hield haar jaarlijkse winterfair. De opbrengst was voor drie goede doelen, waaronder Oma’s Knopendoos uit Dronten. Zij waren met een stand aanwezig in kerkgebouw De Ark. Zie ook het interview met organisator Tineke Nauta op pagina 9.

Gemeente wil ‘trots op Dronten’ uitstralen DRONTEN – De gemeente Dronten wil zich zelf in haar nieuwe promotiebeleid profileren met vooral topsport en de productie van voedsel (agrifood): “Want agrifood en sport sluiten goed aan op het gezonde leven waar we in Dronten trots op zijn.” De gemeente wil de komende jaren de ‘trots op Dronten’ uitstralen. “Daarbij gaat het vooral om de ruimte die Dronten biedt”, licht burgemeester Aat de Jonge toe. Onderdelen waar de gemeente Dronten zich wil profileren zijn Mud Masters op het evenemententerrein van Walibi, de reclame langs het spoor op het dak van de kunstijsbaan en de steun aan Alice Naber (paardensport - eventing) op weg naar de Olympische Spelen van Tokyo. Dronterland Een ander aspect van de vernieuwde Dronten-promotie is de verbetering van de gemeentelijke website dronterland.nl: “Het moet

DRONTEN - Het jaarlijkse strandevenement op het Meerpaalplein in Dronten wordt dit jaar uitgebreid met een voorronde van het Nederlands kampioenschap strandvoetbal ofwel ‘beach soccer’. De provincie Flevoland en de gemeente Dronten subsidiëren deze wedstrijden. STADronten organiseert jaarlijks in juni een beachevenement op het Meerpaalplein. Dit evenement bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder beachvolleybal en een internationaal jeu-deboulestoernooi. Dit jaar wordt er een voorronde van het NK strandvoetbal aan toegevoegd. Dit kampioenschap wordt georganiseerd door de Beach Soccer Bond Nederland. De totale kosten van het eve-

nement bedragen 69.000 euro. Tweederde van dat bedrag wordt betaald door sponsors. Voor de rest heeft de organisatie een subsidie aangevraagd. B en W van Dronten hebben inmiddels besloten om 10.000 euro beschikbaar te stellen. De provincie Flevoland heeft toegezegd hetzelfde bedrag te sponsoren. STADronten heeft inmiddels aangegeven dat het evenement daarmee kan doorgaan.

Alice Naber

mobielvriendelijk en onze fietsroutes kunnen er klantvriendelijker op worden aangeboden.” Daarbij wil de gemeente ook de Tulpenroute en de activiteiten van 100 jaar Zuiderzeewet onder de aandacht brengen. Verder wil de gemeente aan tafel met toeristische recreatieve onder-

Op slechts 15 minuten van Dronten!

ampen | t. 038Kampen - 331 32 41 .nl | www.vankesterenrenault.nl

Voorronde van NK strandvoetbal op het Meerpaalplein in Dronten

nemers, het agrarisch onderwijs, de winkelcentra en andere partijen die werken aan marketing in Dronten. Ondernemers hebben in het verleden het idee geopperd om producten uit Dronten als streekproducten te labelen. Die draad wordt weer opgepakt.

Gemeente Dronten

Een waardige & respectvolle uitvaart hoeft niet veel te kosten

uitvaartpakket Budget

uitvaartpakket Uniek

uitvaartpakket De Eenvoud

uitvaartpakket De Comfort

vanaf Crematie: € 1175,Begrafenis: nvt

vanaf Crematie: € 2350,Begrafenis: € 2900,-

vanaf Crematie: € 3550,Begrafenis: € 3750,-

vanaf Crematie: € 4950,Begrafenis: € 6000,-

Ieder pakket is aan te vullen en aan te passen naar eigen wens De uitvaartverzorger van de gemeente Dronten e.o. Christiaan Hölsken • 0321-700217/ 06-41828012 dronten@uitvaartverzorgingdeeenvoud.nl www.uitvaartverzorgingdeeenvoud.nl


www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

TE KOOP:

DROOG HAARDHOUT

Gezaagd en gekloofd Eiken, Beuken, Essen en Berken Per kub of 20 netjes Thuisbezorgd € 70,-

uitvaartzorg

2

Dag en nacht bereikbaar: 0321 38 37 08

Femke Verhoef - van Leeuwen | Karin Hofstede

Liefdevolle aandacht bij afscheid

Het maakt niet uit waar u verzekerd bent, u mag zelf uw uitvaartbegeleider kiezen

Telefoon 0229-262015 Gratis Bezorgd

www.volatusuitvaart.nl

• Alle soorten en maten banden voor uw auto, truck of landbouwvoertuig • Deskundig & onafhankelijk advies • Stralen & coaten van wielen • 24/7 Landbouw - pechservice

088 404 8800 | www.bevri.eu

Sale bij GSM wonen. Showroom korting tot 70% Een stijl Meubelen Gebroeders Seinen

Eetkamertafel vanaf

449.-

die verrast voor een prijs die bij je past Salontafel vanaf

399.-

Buffetkast vanaf

1499.-

Dressoir vanaf

799.-

Het programma Mallorca is gemaakt van Acaciahout in Wagon Grey gecombineerd met wit MDF. Het leuke is dat de laden omkeerbaar zijn. Aan de ene kant zijn ze gemaakt van rotan en de andere zijde is wit gelakt.

Bankstel Persey Heerlijk ruime ‘plofbank’ die mogelijk is in vele maten, stofsoorten en -kleuren. Rugkussen kan met en zonder knopen.

3-2 zits 1840.1 zits 1,5 zits 2 zits

539.720.865.-

485.645.775.-

3 zits 4 zits

975.1145.-

875.1030.-

1650.-

seinenmeubelen.nl

IJsselmuiden Gebroeders Seinen Meubelen

Industrieterrein Zendijk, tussen de 2 IJsselbruggen van Kampen Tasveld 2 • 038-3316256 • ma. t/m zat. geopend • vrij. koopavond

Sinds 1978

Reserveren zonder aan betalen Eerlijke pri jzen Parkeren v oor de deu r 5000 m 2 w onen in all e stijlen


ACTUEEL

Kijk voor meer nieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

3

Medium Gloria Vogelaar uit Swifterbant snapt sceptici: “Maar het maakt mij gelukkig” (Door Wouter Foppen)

SWIFTERBANT – Als klein kind werd Gloria Vogelaar uit Swifterbant voor gek verklaard. Ze had voorspellende dromen, maar daar mocht niemand iets van weten. Dat is nu wel anders, want ze werkt al enige tijd als medium. Ze houdt sinds kort zelfs huiskamersessies. Gloria, hoe word je een medium? Gloria Vogelaar: “Haha. Ieder mens beschikt over intuïtie. Als je bijvoorbeeld een ruimte binnenkomt waar net ruzie is geweest, dan kun je dat merken. Bij de een is intuïtie prominenter aanwezig dan bij de ander en dat moet je ook verder ontwikkelen. Ik had als kind al voorspellende dromen, maar ik moest dat lang stil houden. Er werd gezegd dat het flauwekul was, dat het helemaal niet kon.” En toen? “Uiteindelijk was er op mijn werk een collega die zei: dit boek moet je eens lezen. Dat ging ook over mediums en daarin las ik heel veel herkenbare dingen. Dat smaakte naar meer en toen ben ik workshops gaan volgen. Uit nieuwsgierigheid had ik een week later een afspraak, ook om mezelf te leren begrijpen. Dat was wel leuk en toen ben ik naar het ‘next level’ gegaan. Uiteindelijk ben ik ook nog naar Engeland geweest, waar het mediumschap bij wet is geregeld. Daar heb ik les gekregen op een school, een soort Zweinstein…” Was dat niet eng, om je daar aan over te geven? “Nee, helemaal niet. Als je over angst praat, dan is dat de angst voor het onbekende. Als je tegen iemand zegt dat je praat

BIDDINGHUIZEN - Leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 kunnen zich inschrijven voor kennismakingscursussen van sportclubs en andere sportaanbieders. Het project (S)Cool Sport is een initiatief van de buurtsportcoaches van Sport in Dronten. Er is keus uit 81 cursussen.

Snap je dat mensen er sceptisch over zijn? “Ja, heel goed. Maar weet je, we hoeven elkaar niet allemaal te begrijpen. Het maakt mij gelukkig, ik geloof in de spirituele wereld. Als iemand sceptisch is, vind ik dat ook prima, maar het opent vaak wel een deur naar een gesprek. Er komen geregeld mensen uit Dronten bij mij langs. Uit Swifterbant niet echt, dat is toch de nuchterheid van de polder, haha.”

‘De Ministers’ komen naar De Meerpaal DRONTEN - De Ministers treden op zaterdag 3 maart om 20.30 uur op in De Meerpaal. “De Ministers brengen poëtisch getinte liedjes uit het rariteitenkabinet van het leven. Ze maken steeds opnieuw eerlijke liedjes waar meer in zit dan de melancholische poëzie op het eerste gehoor doet vermoeden”, aldus het theater. Gloria Vogelaar: “Ik had als kind al voorspellende dromen.”

Waarom is dat fijn? “Het is in een persoonlijke sfeer, met vrienden, familie of collega’s. Je bent met een fijn clubje mensen en dat voelt al snel een stuk vertrouwder. Daarnaast ben je in een bekende omgeving en dat maakt het een stuk persoonlijker.

Het werkt drempelverlagend, denk ik.” Kunnen mensen jou bellen? “Je moet er wel een afspraak voor maken. Dat kan via mijn site, gloriamedium.nl. Daar is alle informatie te vinden.”

Gemeente haalt bakzeil in dossier ‘landjepik’ woner wèl eens. Deze bewoner ontkent dat hij gemeentegrond gebruikt en de commissie constateert dat er inderdaad geen duidelijke erfafscheiding is aangebracht. Daardoor voldoet het gebruik van de grond aan het bestemmingsplan en staat niets de gemeente in de weg om er aan het werk te gaan. B en W hebben besloten dit advies van de commissie bezwaarschriften over te nemen. Het betekent dat de gemeente de grond weer zelf gaat onderhouden. Er moet daarvoor een houtwal en wat andere materialen verwijderd worden. Dit wordt tijdig aan de bewoners gemeld.

Gemeente Dronten

DRONTEN - Een bewoner van Dronten-noord die in beroep is gegaan tegen het verwijt van de gemeente dat hij zich gemeentegrond had toegeëigend, is voor een belangrijk deel in het gelijk gesteld. B en W heeft besloten zijn zaak te laten rusten. Een andere bewoner moet wel een houtwal verwijderen op last van een dwangsom van 2.500 euro per week. Beide dossiers spelen in Drontennoord en lopen al vijf jaar. “Ondanks diverse pogingen en een uitgebreide correspondentie is het niet mogelijk gebleken om er samen uit te komen”, treurt het college.

Niet onderhandelen De gemeente had de bewoners aangeboden dat ze de grond voor 76 euro per vierkante meter mochten kopen. Deze vonden dat te duur. De gemeente vindt de

BIDDINGHUIZEN - Bakker Koene Tietema geeft op vrijdag 2 maart een lezing over brood in Het Koetshuis. Dat gebeurt tijdens een middag van de ouderenbonden KBO en PCOB, die om twee uur begint.

Kinderen maken kennis met sportclubs

met de doden, dan is dat vaak een reactie. Als je dan eenmaal begint te vertellen over wat je doet en hoe dat gaat, dan denken ze toch: oh, helemaal niet eng. Weet je, de spirituele wereld is er altijd.”

Je geeft consulten, maar sinds kort kunnen mensen ook een huiskamermiddag of -avond beleggen. Hoe werkt dat? “Ik doe dat met een collega, Angelique uit Leusden. Ik kom dan bij iemand thuis en geef een consult voor een groep van maximaal twaalf personen. Dat clubje moet je dus bij elkaar hebben. Ik ga in het midden staan en probeer contact te maken. Als ik denk dat er contact is, dan ga ik dat beschrijven en vraag ik of iemand iets herkent. Het is geen Derek Ogilvie, maar het lijkt er wel een beetje op.”

Koene Tietema vertelt bij ouderen over brood

prijs op haar beurt redelijk en wil niet onderhandelen. Beide bewoners zijn daarop naar de commissie bezwaarschriften gestapt. Zij vinden onder andere dat de gemeente misbruik maakt van haar bevoegdheid. De commissie is het op dat punt niet met hen eens. Geen erfafscheiding Op twee andere onderdelen is de commissie het met de ene be-

Privétuin In het tweede geval zijn palissaden palen geplaatst. “Hiervoor is geen omgevingsvergunning verleend”, constateren B en W. Ook bij dit perceel is een houtwal aangebracht. Net als bij de andere bewoner ziet de commissie dit niet als een fysieke erfafscheiding. Het college is het daar in dit geval niet mee eens en spreekt over ‘het creeren van een privétuin’. Deze bewoner moet de grond inleveren en de houtwal verwijderen op last van een dwangsom met een maximum van 12.500 euro. Kijk ook op www.dedrontenaar.nl

Boetseergroep in Het Pluspunt SWIFTERBANT - De dames Baarda en Nooren hebben onlangs diverse workshops boetseren verzorgd in Het Pluspunt. Het enthousiasme daarover was zo groot, dat nu geprobeerd wordt hiervan een vaste activiteit te maken onder leiding van dezelfde dames. Als er minimaal zes personen meedoen, gaat de boetseergroep op maandagavond 26 februari om zeven uur van start.

Reparatie aan de ‘knik’ in Elburgerbrug DRONTEN - De provincie Flevoland sluit de Elburgerbrug van dinsdag 22 mei tot vrijdag 8 juni af voor het verkeer. Dan wordt de hinderlijke ‘knik’ weggehaald, die het autoverkeer ervaart sinds in 2015 het beweegbare brugdek is vervangen. Tijdens de werkzaamheden wordt de brug afgesloten voor het autoverkeer.

In het nieuws Op voordracht van Adri Nagtegaal (foto) zijn Sylvie Steijaert en Albert Doorten uitgeroepen tot Beste Buur van de gemeente Dronten: “Ik mag altijd bellen, dag en nacht. Sylvie en Albert ondersteunen me bij àlles. Wat wil je nog meer?”


www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

Een behandeling bij de schoonheidsspecialist voor een stralende huid.

Iedere maand laten wij u kennismaken met een zakenvrouw. Behalve de zakelijke kant, brengen wij ook de persoonlijke kant in beeld, uiteraard in relatie tot het bedrijf.

2018 genomineerde categorie Schoonheidsspecialiste van het jaar 2018

Voor verdere info zie:

www.huidinstituutetoile.nl T. 0321-382552

in beeld

HET MOOISTE CADEAU

4

De Zate 20 8251 HD Dronten

Get Work maakt Great Work van uitvoerend werk in de regio. Nu ook in Lelystad. Zien we je snel? Dukaatplein 5 in Lelystad Lelystad@getwork.nl 06 118 619 67 getwork.nl

Nieuw bij Flevo Optiek,

kleur en stijladvies.

Grafico Adnima Reclame: “Goed luisteren naar de klant” Een webshop heeft Sigrid Vlak niet. Het persoonlijke contact met de klant is voor haar bedrijf Grafico Adnima Reclame essentieel. “Van advertenties maken, tot belettering, vlaggen, banners, visitekaartjes en briefpapier, ik doe eigenlijk alles rondom reclame en drukwerk. En in dit werk is het belangrijk om goed te luisteren naar de klant.” Tien jaar geleden werkte ze bij Grafico en kreeg de kans het bedrijf over te nemen. Later ging de firma Adnima, één van haar opdrachtgevers, failliet en besloot ze daar ook in te stappen. Vanuit haar pand aan De Vliet in Dronten kan ze nu vooral snel inspelen op wat bedrijven, zorginstellingen en particulieren willen. “Ik werk vlot en kan ik korte tijd zaken regelen.” Van het ontwerp tot drukwerk, ze regelt het hele proces. “Het enige dat ik niet doe is textiel, zoals tas-

Het paspoort van: Naam: Sigrid Vlak | Woonplaats: Dronten Bedrijf: Grafico Adnima Reclame Website: www.adnima.nl Onderneemster sinds: 2010 Waarom ik onderneemster ben geworden? “Ik kreeg de kans en ik durfde het.”

Flevo Optiek In Stadscentrum Suydersee Het Ruim 49, 8251 EK Dronten, Tel. 0321-314349 info@flevo-optiek.nl | www.flevo-optiek.nl

Wat is de essentie van je werk voor jou? “Mensen blij maken. Een klant die gelukkig is met wat ik heb gemaakt, dat vind ik leuk.”

Houtwijk 63c 8251 GD Dronten www.bohmerproject.nl info@bohmerproject.nl 0321 - 314 987

INTERIEURBOUW ONTWERP & REALISATIE Maatwerk keuken

Maatwerk kast

Maatwerk inbouwkast

Winkelinrichting, Projectinrichting, Horeca, Particulieren woonhuizen, Gezondheidszorg, Kantoorinrichting, Turnkey projecten.

openingstijden: maandag 12.30 - 17.30 uur dinsdag 08.30 - 17.30 uur vrijdag 08.30 - 17.30 uur donderdag 08.30 - 17.30 uur vrijdag 08.30 - 20.30 uur zaterdag 08.30 - 15.30 uur Baan 20A • 8256 AX Biddinghuizen 0321-700212 • beautifulchange.nl

sen en t-shirts. Maar verder kun je voor alle reclamezaken bij mij terecht. Of er nu een mooie belettering op ruiten moet komen of dat er briefpapier moet worden ontworpen.” Grafico Adnima Reclame draait uitstekend

en heeft inmiddels ook een keurmerk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen. Vooral bedrijven weten haar via mond-tot-mondreclame goed te vinden. “In de crisisjaren was het even wat minder, nu merk je dat er weer veel gebeurt.” Ze heeft veel plezier in wat ze doet. “Ik vind het leuk werk. Als er een auto rondrijdt die ik mooi beletterd heb dan ben ik daar trots op. Kijk, dat is er eentje van mij!”


LOKAAL

Kijk voor meer nieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

5

Rob Triest roept op om korven te plaatsen in tuinen: “De bijen komen er vanzelf op af” De imkerij was een logische volgende stap, want bijen voelen zich nergens zo thuis als in korven. “Ik heb eerst meegelopen met andere imkers en sinds twee jaar heb ik mijn eigen volken.” Triest kwam met het MEC in contact doordat een collega van de zeisbrigade er vrijwilliger is. “Die heeft me meegesleept. Zelf ben ik hier nu ook vrijwilliger en ik heb het erg naar mijn zin. Er lopen hier heel veel enthousiaste mensen rond en daardoor word je zelf ook steeds enthousiaster.”

DRONTEN - Bijensterfte is anno 2018 een groot probleem. Bijen zijn belangrijk, want ze bestuiven planten. Het teruglopen van de bijenstand heeft daardoor ook voor de mensheid ingrijpende gevolgen. Volgens Rob Triest (57) uit Biddinghuizen en het MEC Museum in Dronten ligt de oplossing dichtbij huis. Rob Triest is korvenvlechter en imker. Het museum aan de Dronterweg geeft hem sinds kort een podium. Hij leidt er op de dinsdagavond een cursus korvenvlechten voor liefhebbers. Daarnaast verzorgt hij ieder derde weekeinde van de maand workshops tijdens de stoomweekeinden van het museum. Ook de techniek van het maaien met de zeis brengt hij via het MEC naar de mensen toe. Druppeltje olie De hobby’s van Rob Triest zijn niet mechanisch. Toch passen ze volgens MEC-eigenaar Dop Huisman uitstekend bij het museum: “Want het zijn oude ambachten.” “Daarnaast lekken wij wel eens

een druppeltje olie, eerlijk is eerlijk. Daarom voelen wij ons verantwoordelijk om de natuur hier en daar ook een handje te helpen.” Hij wijst op het immense mos-sedumdak van het museum en op de poel naast het MEC. De aandacht voor de bij past perfect in dat rijtje. Zeisbrigade De hobby van Rob Triest als korvenvlechter en imker begon toen hij twintig jaar geleden ziek werd. “Ik moest wat bedenken als dagvulling.” Hij werd lid van de zeisbrigade van het Flevo-landschap. Met het stro en gras dat hij maaide, ging hij op den duur korven vlechten.

Een korf in de tuin Behalve de imkers kunnen vol-

gens Rob Triest ook alle tuineigenaren iets doen voor de bijen. “In feite is het heel simpel: zet een korf in je tuin en laat de boel de boel. De bijen komen er vanzelf op af.” “Met zo’n korf bereik je dat de biodiversiteit omhoog gaat. Je levert niet alleen een bijdrage aan het voortbestaan van de bijen, maar de bijen bestuiven ook de planten in de omgeving en dus leeft de hele flora op.” De imker wijst er wel op dat een korf geen honing oplevert: “Om honing te kunnen oogsten, heb je een kast nodig. Een korf is niets meer of minder dan een woning voor de bij.” Als het in Parijs kan… Het lijkt te eenvoudig om waar te zijn: plaats een korf en de bij leeft op. Toch is het precies de oplossing, is de overtuiging van Rob Triest. “Weet je dat Parijs de bijenhoofdstad van Europa is? Als het in Parijs kan, waarom zou het hier dan niet kunnen?” Als het zo belangrijk is om overal korven te plaatsen, waarom doet haast niemand het dan? Angst voor stekende bijen is volgens Dop Huisman één van de redenen. “En dat is nergens voor nodig, want een bij is geen wesp.” Rob Triest constateert dat de voorlichting ontbreekt: “Ik leid kinderen rond in mijn bijenstal en dan zie je dat er een wereld voor ze open gaat. Die voorlichting probeer ik nu ook via het MEC te geven.”

Lezersactie DeDrontenaar.nl Door een samenwerking van het MEC Museum en DeDrontenaar.nl kunnen de lezers van deze krant gratis naar het stoomweekeinde op zaterdag 17 en zondag 18 februari (10 -

17 uur). Knip daarvoor de bijgaande bon uit. Op de website mecmuseum.nl wordt bij ieder stoomweekeinde aangegeven wanneer de workshops van Rob Triest zijn.

Oude ambachten en motoren museum Gratis toegang voor 1 persoon Geldig op 17 of 18 februari Kom kijken en genieten tijdens het stoomweekend op het MEC museum Adres: op de bodem van de Zuiderzee, Dronterweg 29 8251pa Dronten

Rob Triest uit Biddinghuizen

Bij jezelf beginnen Als imker maakt hij zich zorgen over de toekomst van de bijen: “Want van de 380 bijensoorten van vijftien jaar geleden zijn er nog maar 57 over.” Hij wijst met de beschuldigende vinger naar veel van zijn collega-bijenhouders en maakt zich boos op imkers die de boeren de schuld geven: “Als je iets wilt veranderen, moet je bij jezelf beginnen. Dan moet je bijvoorbeeld niet 3x per jaar oogsten, maar 2x.” “Honing is bedoeld als voedsel voor de bij en niet voor de mens. Imkers vervangen de honing door suikerwater. Dat betekent dat bijen moeten overleven op witbrood”, klaagt Rob. Ook het gebruik van rook is in zijn ogen funest. Zelf gebruikt hij alleen rook als het ècht niet anders kan.

Theatergroep Lelystad treedt op in Dronten

Voor meer informatie bel: 0321-325 139 / www.mecmuseum.nl

“Burenruzie kan als steen op je maag liggen” DRONTEN – Burgemeester Aat de Jonge is de lokale ambassadeur van buurtbemiddeling geworden. “Dit in navolging van zijn landelijke collega-ambassadeur, mr. Frank Visser”, aldus de buurtbemiddeling van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF) in Dronten.

ator, ondersteunt hij van harte het stimuleren van onderling contact tussen buren om conflicten uit te praten”, vervolgt MDF Buurtbemiddeling.

“De burgemeester draagt buurtbemiddeling een warm hart toe. Met

Hapje en een drankje Aat de Jonge nodigde onlangs het team van MDF Buurtbemiddeling uit voor een hapje en een drankje om hen te bedanken voor hun werk. Daarbij besloot hij officieel het ambassadeurschap op te pakken. De coördinator van MDF Buurtbemiddeling, Wendy Rademakers, overhandigde hem symbolisch het landelijke logo. Aat de Jonge: “Een ruzie kan als een steen op je maag liggen, zeker als je naast elkaar woont. Fijn als iemand dan wil helpen. Het leven wordt er mooier van. Wie wil dat niet?” MDF Buurtbemiddeling wijst erop dat zij in Dronten al tien jaar ac-

zijn juridische achtergrond en onder andere een opleiding tot medi-

De bijeenkomst van de buurtbemiddelaars met hun nieuwe ambassadeur

tief zijn: “Het is een effectief bewezen manier om burenruzies op te lossen. In 2017 werd zelfs in 69% van de situaties het conflict opgelost door deze inzet.”

DRONTEN - Theatergroep Droog uit Lelystad komt op vrijdag 23 maart om 20.15 uur naar De Meerpaal met de voorstelling ‘Hemel op Aarde’. Het is een toneelbewerking van de Zweedse film ‘As it is in Heaven’. Droog werkt voor deze gelegenheid samen met zangeres Chantal Heemskerk en leden van zangkoor Expression.

Bas de Gaay Fortman spreekt in De Meerpaal DRONTEN - De Politieke Partij Radicalen is 50 jaar geleden opgericht. Ter gelegenheid daarvan komt oud-voorman Bas de Gaay Fortman (80) op maandagavond 5 maart om acht uur naar De Meerpaal. Hij spreekt daar tijdens een avond van GroenLinks.

Herinneringsdoosjes bij Alzheimer Café DRONTEN - “Het ophalen van plezierige herinneringen aan vroeger met dementerenden of mensen met geheugenverlies, is voor hen een prettige en zinvolle activiteit”, schrijft het Alzheimer Café Dronten. Met het oog daarop worden er op woensdag 14 februari vanaf half acht in De Meerpaal herinneringsdozen gemaakt.

Dutch Eagles brengen Eagles tot leven DRONTEN - “Ruim 40 jaar na dato staat de authentieke muziek van de Eagles en hun tijdgenoten nog altijd recht overeind”, schrijft De Meerpaal over de voorstelling van de Dutch Eagles op donderdagavond 22 februari om kwart over acht.

In het nieuws Vrijwilligers van voetbalclub Swift’64 voorkwamen een inbraak. Voorzitter Niels Krol: “We doen heel veel aan de kantine. We pimpen de hele boel op, ten gunste van de club. Dan baal je als een stekker als er mensen zijn die spullen willen meenemen of de boel willen slopen.”


www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

Nieuw assortiment met diverse showroom aanbiedingen. Resultaatgarantie* Verlies direct tussen 4 en 28 cm terwijl het apparaat het werk voor je doet! Weet je waarom het voor veel mensen zo moeilijk is om succesvol af te slanken? Omdat ze hun levensstijl aan moeten passen. Afslanken bij Easyslim.nu werkt op een heel andere manier. Door middel van ultrasound gaat het vet uit de vetcel waarna het via het lymfestelstel wordt afgevoerd. Daarnaast worden ook je spieren, door middel van elektrostimulatie, nog eens maximaal getraind.

AFSL ANK

AC T I E

Het Spaarne 18, 8253 PE Dronten, 0321-382501, www.sfeervolstoken.nl advertorial

sul taa tga rant ing ie ge ldt voor de proefbehandel

Afslanken was nog nooit zo easy!

deling Intake & proefbehan voor samen van € 69,,- nú

‘Easyslim.nu: Afslanken anno 2018’ ze De

act ie i s

slechts € 39,-

gel dig t/m

l p: vo 28 febru ari 2018 – Let o

ol – =v

'Dit is afslanken anno 2018' en het werkt! Miranda vertelt

Ken je dat? Dat je elk jaar hetzelfde goede voornemen hebt? Ik wel. Iedere keer nam ik me voor om voorgoed afscheid te nemen van die overtollige kilo’s. En ieder jaar weer zonder succes. Wat voor dieet ik ook probeerde, ik hield het niet vol. Vaak woog ik zelfs meer dan voor mijn afvalpoging... Ook dit keer behoorde het weer tot mijn goede voornemens. Ik had over Easyslim. nu gehoord. Dit keer geen dieethype, maar een concept dat op een heel andere manier werkt. Door middel van elektrostimulatie en ultrasound zou je centimeters én kilo’s verliezen. Aan de ene kant leek dat me geweldig, aan de andere kant vond ik het ook wat eng. Zou het geen pijn doen? Mijn ‘angsten’ bleken ongegrond! Het doet helemaal niet zeer. Terwijl ik lekker lig te ontspannen, wordt er in mijn lichaam keihard gewerkt. Na een paar behandelingen merk ik dat mijn kleren te wijd zijn. Heerlijk! Ik kan niet anders dan lovend zijn over Easyslim.nu. Dit is een concept dat werkt!

e *R

Dronten

“Easyslim.nu gaat veel verder dan afslanken”, aldus Annelies Leusink sinds juli 2016 eigenaresse van Easyslim. nu Dronten. “We zien veel mensen, die eerder al verschillende afslank-methodes hebben geprobeerd, sceptisch binnenkomen. Zij merken echter al snel dat Easyslim.nu werkt!” Sinds de introductie van Easyslim.nu in 2015 door Karin Hut, zijn er inmiddels al 40 franchisevestigingen in Nederland en wegens het grote succes binnenkort ook de grens over naar Duitsland. Annelies: “Ons sterke punt is, dat mensen zich niet aan een of ander crashdieet hoeven te houden. Onze klanten liggen ontspannen op de behandeltafel, terwijl het apparaat het werk doet. Zo

simpel is het. Via ultrasound worden de vetcellen geleegd en tegelijkertijd worden de spieren middels elektrostimulatie getraind, zonder kans op blessures. Hierdoor gaat het afslanken snel! Easyslim.nu is laagdrempelig, niet alleen voor mensen die dat laatste extra randje niet weg krijgen, maar ook voor mensen die niet meer actief kunnen of willen sporten. Ook helpt het bij cellulite en maakt het een slappe huid weer mooi strak.”

“Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van iemands eigen doel. Dat is voor iedereen wat anders, dat maakt het werk ook zo leuk”, vertelt Annelies enthousiast. “Het is prachtig om te zien hoe onze klanten met de week slanker worden en meer zelfvertrouwen krijgen!” Nieuwgierig geworden? Je kunt nu een intake & proefbehandeling inplannen voor 39,00 euro in plaats van 69,00 euro. Voor info: bel 06 – 309 74 724 of www.easyslim.nu. Easyslim.nu Dronten Wijnvat 4, Dronten dronten@easyslim.nu

Vind een vestiging bij jou in de buurt!

Bekend van o.a.

Easyslim.nu Dronten dronten@easyslim.nu

Bel 06 - 3097 4724 of boek online via

www.easyslim.nu


LOKAAL

Kijk voor meer nieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

7

Paul de Munnik zingt nieuw lied over Dronten: “Heimwee naar de totale vrijheid” Kun je omschrijven wàt het met je heeft gedaan? “Als ik nu door Flevoland rij, dan voel ik een soort rust. Ik heb geleerd om de dingen rustig te bekijken, van een afstandje. Je neemt de tijd om dingen te overzien, te overwegen. Het hoeft niet allemaal heel snel. Je kon in de polder een stuk gaan rijden en dan kwam je heel lang niks tegen. Zelfs als ik nu vanaf Amsterdam kom en ik pak de Vogelweg en de Rietweg, dan heb je nog stukken waar het wel Amerika lijkt. Dat mooie, dat platte, daar ik hou daar echt van. Het geeft je de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten of om iets langer over iets na te denken. Dat heb ik eraan overgehouden en dat vind ik wel heel prettig.” Kom je nog in Dronten, heb je er nog familie? “Mijn ouders zijn ondertussen overleden, maar mijn schoonouders wonen er nog.” Paul de Munnik. Foto: Bob Bronshoff

DRONTEN - De basis voor de artistieke carrière van Paul de Munnik werd gelegd in Dronten, waar hij is geboren en getogen. Nadat hij Dronten op 19-jarige leeftijd verliet, werd hij vooral bekend als de helft van ‘Acda en De Munnik’. Bij het uiteenvallen van dat succesduo probeerde Paul zichzelf opnieuw uit te vinden. Het leidde tot een terugkeer naar zijn jeugd in Dronten en een nieuw lied: ‘Horizon’. ‘Horizon’ is recentelijk verschenen en is te zien op YouTube.com. Het is een autobiografisch lied, dat voor een belangrijk deel over Dronten gaat. DeDrontenaar.nl sprak erover met Paul de Munnik. Vanwaar een nummer over Dronten? Paul de Munnik: “Het gaat natuurlijk over meer dan Dronten alleen. Het gaat over de plek waar je vandaan komt en dat is in mijn geval Dronten.”

plannen ontstaan, daar heb ik bedacht wat ik wilde worden en wat ik zou kunnen worden. Al die dromen worden langzamerhand voor een deel werkelijkheid. Alles om je heen begon te groeien. De bomen gingen groeien en zo langzamerhand zag je steeds minder horizon.”

Wat voor gevoel roept dat bij je op? “Het idee dat je verder kon, dat je het allemaal nog kon bedenken, dat alles nog mogelijk was.”

Was er een concrete aanleiding om dit nummer te schrijven? “Toen we stopten met Acda en De Munnik had ik het gevoel: ik moet mezelf opnieuw uitvinden ofzo. Ik ben op zoek gegaan naar het moment dat ik uit Dronten weg ging om een carrière op te bouwen in het theater of in de muziek. Dat is uiteindelijk Acda en De Munnik geworden, waar we hartstikke blij en dankbaar om zijn vanwege al die jaren met veel succes. Als je daarmee stopt en je wilt op de een of andere manier opnieuw beginnen, dan kom je het moment tegen dat je ooit weg ging uit Dronten. Wat dacht je toen? Wat voelde je? Wat was er toen nog veel mogelijk. Dat wilde ik opzoeken: dat alles weer mogelijk is. Dat komt in dit nummer overdrachtelijk terug.”

Dronten en de ontwikkeling van Dronten als metafoor voor het leven? “Ja, eigenlijk wel. Althans, voor het begin van het leven. In mijn geval ook nog letterlijk, omdat ik daar geboren ben. In Dronten zijn alle

Klinkt er heimwee in door? “Heimwee niet zozeer. Natuurlijk, ik ben in Dronten geboren en dat is belangrijk voor mij. Maar wel heimwee naar een tijd dat alles nog kon. Dat is iets moois: je mag

Wat was er zo bijzonder aan die plek? “Toen ik opgroeide in Dronten, was alles nog vlak. Je kon nog heel ver kijken, alles was net geplant, Zeewolde en Almere waren er nog niet. Alles om ons heen werd langzamerhand gebouwd. Dat heb ik in het lied vertaald met: je zag alleen maar horizon. Dat was niet letterlijk zo, maar in overdrachtelijke zin wel: overal waar je keek, kon je de horizon zien.

UIT DE PRAKTIJK

Verloskundige Daniëlle Wesseling van praktijk Morgenland uit Dronten vertelt elke maand over wat zij meemaakt bij het uitoefenen van haar beroep. Zoals veel mensen weten ben ik naast verloskundige ook lactatiekundige. Een lactatiekundige wordt ook wel borstvoedingsspecialist genoemd. Als vrouwen problemen hebben bij het voeden van hun baby dan kloppen zij bij een lactatiekundige aan. Vroeger zou ik nooit bedacht hebben dat dit onderdeel zou zijn van

mijn toekomstige beroep. Als kind wilde ik namelijk clown worden. Het levende bewijs zijn alle vriendinnenboekjes waar ik vroeger met koeienletters CLOWN in schreef bij het item ‘Wat wil ik later worden?’. Nou mag ik als verloskundige wel vaak mooie momenten bijwonen. Een goede echo of de geboorte van een ge-

nog alles worden. Als je jong bent, realiseer je dat helemaal niet. Op het moment dat je ouder wordt ik begin zo langzamerhand van middelbare leeftijd te raken - dan denk je: ik kan niet elke weg meer inslaan die ik zou willen inslaan. Dus het is inderdaad wel heimwee naar de totale vrijheid, naar de vrijheid van gedachten.” Je bent je onschuld verloren? “Wel in de zin dat je nu bepaalde dingen weet, je weet hoe dingen werken. Je probeert het allemaal nog wel uit te vinden - dat is ook mijn taak als ik een nieuw lied schrijf of als ik een nieuw theaterprogramma aan het bedenken ben maar je komt er niet omheen dat je al dingen weet.” Wat betekent dat concreet? “Bepaalde paden bewandel je niet meer, omdat je weet dat die niet gaan werken. Dat is natuurlijk jammer, want daardoor kom je niet op gebieden waar je anders misschien wel terechtgekomen zou zijn. Als je jong bent, dan kàn dat nog. Dan zet je de stappen die je denkt nodig zijn. En dat is heel erg mooi.” Wat heeft Dronten betekend voor jouw carrière? “Het opgroeien in een dorp is anders dan opgroeien in een stad. Het is een totaal ander gevoel. Wij konden altijd alle kanten op, we konden naar buiten, we konden de weilanden in, de akkers op, tussen de fruitbomen door rennen. Je kon altijd op pad met een groep vrienden. Je bent de ruimte gewend en dat doet natuurlijk iets met een mens.”

zonde baby tovert uiteindelijk bij iedere ouder een lach op het gezicht. Maar zo nu en dan, maak ik echt iemand aan het lachen. Zo had ik een gemiste oproep op mijn ‘lactatiekundigetelefoon’, de telefoon waar ik op gebeld wordt bij borstvoedingsvragen. Ik besluit terug te bellen. Dit keer wordt voor de verandering niet door een vrouw maar een man opgenomen. ‘Met Daniëlle Wesseling, lactatiekundige, kan ik ergens

Komen de beelden bij de clip uit het familie-archief? “Mijn vader maakte heel veel van die 8-millimeterfilmpjes, die was daar dol op. Dus wij hebben thuis een grote doos staan. Toen ik het idee kreeg voor dit nummer, van het ‘opnieuw beginnen’, dacht ik: waar vind ik de inspiratie van die eerste leegheid? Op dat moment bleek dat er veel meer filmpjes waren dan ik gedacht had, ook over de polder, het begin van Zeewolde, dat ik met mijn broers door de polder liep en met m’n vader meeliep naar zijn werk. Dat was echt die tijd, bijzonder om te zien.” Ik weet niet of de sfeer van het lied past bij duizenden bierdrinkende Drontenaren, maar zou je ‘Horizon’ niet eigenlijk tijdens de Meerpaaldagen moeten komen zingen? “Haha, het past inderdaad niet persé bij duizenden bierdrinkende Drontenaren, maar de Meerpaaldagen zouden voor mij natuurlijk een prima plek zijn om een keer te komen spelen met mijn band. Zeker, dat lijkt me hartstikke leuk!” Maar durf je het dan aan om ’s avonds laat dit lied over Dronten te zingen? “Dat ligt er maar net aan hoe de sfeer op zo’n ogenblik is. Ik maak vaak nummers om naar te luisteren en dat is op festivals niet altijd even handig. Dus ik moet altijd zorgen dat ik een setje achter de hand heb, waarmee ik kan doorbeuken. Op zich zou ik het graag in Dronten willen spelen. Het is de vraag of je er echt mee wegkomt, maar misschien wel. Dan zou ik het in mijn eentje achter de piano doen als een soort ode.”

bij helpen?’. De man vraagt zich af waar ik over bel. Nadat ik uitleg wie ik ben gaat er bij deze man nog geen belletje rinkelen. Pas nadat hij hoort dat een lactatiekundige helpt bij borstvoeding barst de man in lachen uit. Nee, daar had hij toch echt geen hulp bij nodig. Hoofdschuddend hang ik de telefoon op, met ook een lach op mijn gezicht.

Altijd blijven lachen

Daniëlle Wesseling

Elshof Organic Fruit dingt mee naar penning ZEEWOLDE - Alhoewel ondernemersvereniging De Driehoek niet meewerkt aan het jaarlijkse Flevopenningengala, dingt de ‘toponderneming’ uit de gemeente Dronten wel mee om de provinciale prijs. Elshof Organic Fruit is op 13 april in de Ravelijn in Zeewolde één van de zes genomineerden.

‘Nieuwe natuur’ dichtbij realisatie BIDDINGHUIZEN - “Het loopt goed”, zegt wethouder Ton van Amerongen over het project ‘nieuwe natuur’ aan de oostkant van de gemeente Dronten. Hij denkt dat er binnen 4 of 5 maanden een overeenkomst kan worden ondertekend met de betrokken landbouwers. De intentieovereenkomst tussen de gemeente en de provincie liep op 31 december af en is met een half jaar verlengd.

Uitgever aan de slag met gemeentegids DRONTEN - Uitgeverij Akse Media te Den Helder is gestart met de voorbereidingen van de nieuwe gemeentegids. De gids wordt zowel digitaal als op papier uitgegeven. Sinds vorige week worden instellingen en verenigingen benaderd over een redactionele vermelding.

Fresh Care schenkt goede koffie DRONTEN - De koffiecorner van Fresh Care Convenience in Dronten is uitgeroepen tot beste van de regio. De fabriek op industrieterrein De Poort gaat door naar de landelijke verkiezing. De competitie is uitgeschreven door zakelijke koffieleverancier Fortune Coffee.

Dronten te klein voor de eisen van Ford DRONTEN - Ford-dealer SchurerKamphuis heeft zijn vestiging in Dronten omgezet naar het garageconcept Auto First van Koskamp, aldus de website aftersalesmagazine.nl. De doelstellingen van Ford Nederland kwamen elk jaar hoger te leggen en Dronten blijkt te klein om aan die eisen te voldoen.

In het nieuws Daniela Westenberg en MarieJosé Blom hebben het druk met hun winkel in Lelystad en stoppen met de jaarlijkse brocantefair in Dronten: “Met pijn in ons hart. We snappen dat velen van jullie er zich weer enorm op verheugden en daarom wilden we onze beslissing niet langer uitstellen.”


www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

8

VERSPREIDING:

DeDrontenaar.nl heeft een oplage van 17.350 exemplaren en verschijnt elke 2e maandag van de maand huis-aanhuis en bij diverse afgiftepunten in Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Ketelhaven en buitengebied. Met onze andere kranten komen wij ook in de gemeente Zwolle, gemeente Kampen, Ens, gemeente Zwartewaterland, Vollenhove en Sint Jansklooster. Kijk voor het hele verspreidingsgebied en de oplages op www.brugmedia.nl.

Service pagina

BEZORGING:

Vragen of opmerkingen over de bezorging via de website: www.dedrontenaar.nl, knop ‘Bezorgklachten’. REDACTIE:

Maarten Heijenk

Aanleveren persberichten per e-mail woensdag voor verschijning 9.30 uur: redactie@dedrontenaar.nl Vermeld in persberichten, indien mogelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.

DIERENZORG DIERENAMBULANCE Dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, of heb je direct een dierenambulance nodig? Bel 144

ADVERTENTIEVERKOOP

 

5800 06-5393

Reserveren en aanleveren advertenties woensdag voor verschijning 9.30 uur: 038 – 337 00 52 / orders@brugmedia.nl Johan Schurink 06 – 1588 1939

       

FAMILIEBERICHTEN

 Grafhorsterweg 26 

Reserveren en aanleveren advertenties woensdag voor verschijning 9.30 uur en daarna uitsluitend na (telefonisch) overleg. 038 – 337 00 58 / familieberichten@brugmedia.nl

   Grafhorsterweg 125a 8277 AA Grafhorst   8277 AC Grafhorst, Tel. 06-53935800    35800    -5 39 06       

EVENEMENTEN EN AGENDA Uw evenement ook hier in de agenda? Ga naar www.brugmedia.nl/servicepagina

ALGEMENE VOORWAARDEN

Aanleveren dient te geschieden volgens de voorwaarden van BrugMedia, te downloaden via de website: www.brugmedia.nl, onder het tabblad ‘Contact’.

Grafhorsterweg 125a  5800 06-5393 8277 AC Grafhorst, Tel. 06-53935800Grafhorsterweg 125a 8277 AC Grafhorst, Tel. 06-53935800

SIERBESTRATING

Niets uit deze krant mag - zonder toestemming van de uitgever- ter publicatie worden overgenomen, in welke vorm dan ook. Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom zijn van opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

 

O Rioolontstopping O Reparatie en aanleg riool O Camera-inspectie O Preventieve rioolreiniging  O Rioolstankdetectie O Rioolontstopping  O Reparatie en aanleg riool  O Camera-inspectie O Rioolontstopping O Preventieve rioolreiniging O Reparatie en aanleg riool O Rioolstankdetectie O Camera-inspectie  O Preventieve rioolreiniging O Rioolstankdetectie

KLEURRIJK IN KWALITEIT

Vak- en maatwerk De Linge 2, Dronten • Tel. 0321 - 31 67 93 www.rasingsierbestrating.nl

06 – 1938 9571

Al 23 jaar groots in service en assortiment!

UITGEVER:

BrugMedia Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen. 038 – 3331027 info@brugmedia.nl www.brugmedia.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.00 uur.

 

Stuur de oplossing van één beide puzzel(s) o.v.v. naam Stuur de oplossing van of één of beide puzzel(s) naar: krant, de hierboven datum naam puzzel 41-1 BrugMedia, o.v.v.vermelde puzzel week 47en Constructieweg (Sudoku/Zoek 5 verschillen of Crypto/Wegstreper) naar: 8263 BC Kampen of per mail: info@brugmedia.nl o.v.v. BrugMedia, Constructieweg 41-1, 8263 BC Kampen of per mail: Puzzel week 47. Oplossingen moeten uiterlijk volgende info@brugmedia.nl. Oplossingen moeten uiterlijk volgende week woensdag 9.00 uur binnen zijn. week woensdag 9.00 uur binnen zijn. Vergeet hierbij niet uw adresgegevens te vermelden Vergeet hierbij niet uw adresgegevens te vermelden

Service pagina

Uit de vele goede inzendingen die we wekelijks per post of mail ontvangen wordt een prijswinnaar getrokken. Uit de vele De goede inzendingen die is: weJ.D. wekelijks per post ofuitmail ontvangen wordt een prijswinnaar getrokken. winnaar week 46 van Bruggen Kampen.

WIN WINEEN EENWASBON WASBON Gratis

3 4 1 2Carwash

wasprogramma t.w.v.

13,50

WEGSTREPER

4 1 2 3

KAMPEN

Carlsonstraat Carlsonstraat 25 25 milieuvriendelijk

schoon en snel Programma 1: polish met lakverzegeling • inweek en voorreiniging • hogedruk voorwas • extra velgen- en bodemreiniging

Per week wordt er een prijs beschikbaar gesteld. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De winnaar krijgt de waardebon thuisgestuurd. Per week wordt er een prijs beschikbaar gesteld. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De winnaar krijgt de waardebon thuisgestuurd.

APPLAUS BESCHEIDENHEID BETROUWBAAR BEWONDERAAR BLIJ DAADKRACHT ENTHOUSIASME GENEGENHEID GENOT HELPEN LOYALITEIT MONTER ONDERSTEUNEN OPBOUWEND OPTIMISTISCH RUSTGEVEND SCHOONHEID SYMPATHISCH TALENT TEDER TOLERANT VERGEVEN WONDER ZONNESTRALEN ZORGZAAM

T.W.V. T.W.V.€€13. 13.5050

Horizontaal 7. Enkel (ook geen) zwart-wit (9) 8. Poppenhuis (5) 10. Drank uit het land van vert.16 (6) 12. Vrouwenhoofddeksel die zo te horen voor U is (8) 13. Hit (11) 15. In Sluis is men in zijn nopjes (3) 17. Mannelijk fruit (10) 21. Hij schreef nog met een veer (4) 22. Lapjes vlees die aan de boom groeien (6) 23. Licht smeersel (8) 25. Om whisky mee te reinigen (9) 26. Vrouwelijk gereedschap (4) 27. Intelligentie (10) 28. Vergeefs voor de spiegel staan (4)

Verticaal 1. Het paleis staat in het bos (1.3) 2. Deze vogel kun je melken (4) 3. Glijmiddel (4) 4. Geen voorwoord (6) 5. Die leer maakt je Naam: ............................................................................................................................................................. hondsmoe (5) 6. Sportmaten (15) 9. (Krijg je van een) BINGO 27MZ WEZEP Adres: ............................................................................................................................................................. fricadel (6) woensdag 55 DIERENARTS, voor vader oktbembruari, hele 10. Opdracht VOORBEELD NON PROFIT met foto of logo, van DAP ZWOLLE Postcode en woonplaats: .......................................................................................................................... om er mee te stoppen avond spelen voor 25 op 1dekolom breed. U kunt zelf uw tekst inboeken op Zwartewaterland, tel. tiende (5) euro. Aanvang 19.30 11. uurIemand kleintjes.brugmedia.nl 038 477 19 51 14. Proefbaan (10) volmacht oplossing(en): ............................................................................................................................................. 16. Hoopgevende staat (9) geven om een zaak te 18. Rokend echtpaar (8) beginnen (5)

• shampoo wassen • super polish met lakverzegeling • drogen en oppoetsen • stofzuigen

Carwash Carwash

KAMPEN KAMPEN

www.carwashkampen.nl www.carwashkampen.nl

CRYPTOGRAM

19. Lijkt me dat ze anders wel slingeren (8) 20. Beleidsmedewerkers (8) 24. Kraamcentrum (5)


LOKAAL

Kijk voor meer nieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

9

Creagroep: “Wat we verkopen is mooi meegenomen”

Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal DRONTEN - In hun voorstelling ‘Hotel Victoria’ vertellen Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal het publiek aan de hand van anekdotes over hun reizen en tournees over de hele wereld. “Een avond vol prachtige Argentijnse folkloremuziek”, kondigt De Meerpaal aan. De voorstelling is zaterdagavond 24 februari om kwart over acht te zien.

Zon en Zegen zingt liederen uit lijdenstijd BIDDINGHUIZEN - Christelijk gemengd koor Zon en Zegen houdt op zondagavond 25 maart om zeven uur een passie-zangavond met liederen uit de lijdenstijd in kerkcentrum De Voorhof. Ook Johan Bredewout (piano), Marco Hoorn (solist) en Anne Doedens (spreekstem) werken mee.

Valentijnsconcert popkoor Sweet Sixty Tineke Nauta (rechts) bij de winterfair in kerkcentrum De Ark.

DRONTEN - Het was een vrolijke bedoening in kerkcentrum De Ark bij de jaarlijkse winterfair, georganiseerd door de dames van de creagroep. De resultaten van de maandelijkse creatieve ochtenden werden verkocht. Er waren kraampjes met creatieve spullen, stands van goede doelen en er werd koffie en snert geserveerd. Gezelligheid en ontmoeting vierden hoogtij. En dat is nou precies waar het initiatiefneemster Tineke Nauta om gaat. Hoe is de creagroep tot stand gekomen? Tineke Nauta: “We merkten dat mensen behoefte hadden om samen te komen en gezamenlijk iets te maken. We deden dat al met een klein groepje bij ons thuis. Daar pasten eigenlijk geen mensen meer bij en toen hebben we gezegd: laten we het in de kerk doen, daar hebben we meer ruimte. Zo zijn we zes jaar geleden begonnen bij de Protestantse Gemeente.” Wat maken jullie allemaal? “We hebben een groep die kaarten maakt, een groep die breit, een groep die haakt en een groep die quilts maakt.” Er ontstaan de laatste jaren overal breicafés. Is het een hype? “Breien en haken is inderdaad hip. Gisteren was ik in de bibliotheek en dan kijk ik altijd even bij de nieuwe hobbyboeken. Van de tien nieuwe boeken gingen er

acht over breien en haken. Dat is tekenend.” Wat gebeurt er met de dingen die jullie maken? “We hebben vanaf het begin gezegd: als je ruimte krijgt om samen bezig zijn en elkaar te ontmoeten, wil je ook wat teruggeven. Dus de spullen die we maken, geven we aan goede doelen.” Hoe groot is jullie creagroep? “Er komen iedere keer tussen de dertig en de veertig mensen. Mensen die willen komen, zijn elke tweede dinsdag van de maand van half tien tot half twaalf van harte welkom in De Ark. Het is niet kerkgebonden, iedereen mag komen.” Waar is het jullie om te doen: de goede doelen, om iets te maken of de gezelligheid? “Iedereen komt binnen, krijgt een kopje koffie en dan gaan we aan

de slag. Maar het belangrijkste is dat mensen elkaar ontmoeten.” Heeft het daarin een functie, bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn? “Ja, dat merken we heel duidelijk. Er zijn mensen die heel trouw komen en die er echt van genieten dat ze even een praatje kunnen maken.” Alles wat op deze winterfair wordt aangeboden is door jullie zelf gemaakt? “Nee, in die twee uurtjes doe je niet zoveel, maar mensen maken thuis ook heel veel. Het zijn vooral oudere dames en vaak weten ze niet waar ze ermee heen moeten. Dus we breien thuis dekens voor Roemenië, we breien en haken voor ons Gambia-project, we maken quiltjes voor zieke kinderen via de stichting De Regenboogboom, droomdekentjes voor de ouders van overleden kinderen en kaarten voor het hospice.” Hoe lang doen jullie organiseren jullie deze winterfair al? “Dit is de vijfde keer. Eerst deden we het in december. Omdat er dan al heel veel te doen is, zijn we naar februari gegaan. We willen

namelijk graag dat er veel mensen komen, want we organiseren het in de eerste plaats voor de ontmoeting.” Het gaat dus niet zozeer om een hoge opbrengst? “Wat we verkopen is mooi meegenomen en verder is het gewoon een gezellige middag: elkaar ontmoeten, een kop koffie of soep kopen, rondkijken en eventueel wat kopen. De opbrengst van deze dag gaat naar drie goede doelen: het project Geef om Gambia, Oma’s Knopendoos en Cake voor Kids. En daarnaast levert het geld op om weer nieuwe materialen te kopen om dekentjes te kunnen maken enzo.” Speelt jouw geloof een rol bij wat je doet in de creagroep? “Jazeker. Ik vind het heel belangrijk dat een kerk méér is dan alleen de zondagse dienst. Als je gelooft in Jezus, is het belangrijk dat je doet zoals hij. Dat betekent andere mensen ontmoeten en dingen doen voor andere mensen. Dat is ook een manier om het evangelie uit te dragen. Het is een andere manier dan om erover te vertellen, maar voor mij is dat wel dè manier om het handen en voeten te geven.”

Een boompje opzetten

Walnotenboom valt pas op als hij volwassen is DRONTEN - In zijn rubriek ‘Een boompje opzetten’ bespreekt Jaco Houweling uit Dronten deze maand de walnotenboom. Deze keer iets over de walnoot. Een boom die pas opvalt als hij volwassen en groot is. Maar wie goed oplet kan op veel verschillende plaatsen in de gemeente Dronten jonge walnotenbomen aangeplant zien. Bijvoorbeeld in het Wisentbos of voor het Torenbosje. Op de hoek van de Bisonweg met de Bosweg, net voor de bebouwde kom van Swifterbant, is er zelfs een heel bosvak mee aangeplant. Walnoten kunnen grote bomen worden met een hele brede kroon.

Een walnoot groeit niet op iedere grond goed. De grond mag niet te zuur zijn, en moet niet te lang nat blijven. De walnoot krijgt bloemen in april, begin mei. Eén late nachtvorst kan er voor zorgen dat er in het najaar veel minder walnoten te oogsten zijn. Op het oude land werden de walnoten vaak bij boerderijen geplant omdat de bladeren van de walnoot een geur afgeven die muggen en vliegen op een afstand houden. Het hout gebruikte men voor fineer en om geweerkolven

van te maken. En zelfs vandaag de dag is het hout van de walnoot erg gewild om meubels van te maken. De walnootbomen op de foto

staan bij de ingang van het Torenbosje aan de Abbertweg. Over het Torenbosje is veel te vertellen maar u moet het Torenbosje zelf maar eens bezoeken.

DRONTEN - Popkoor Sweet Sixty uit Dronten geeft op woensdag 14 februari om twee uur een valentijnsconcert in de bibliotheek. Het koor werkt tijdens dit optreden samen met leerlingen van De Meerpaal: Jos Wortelboer, Danielle Habbekotté, Willemijn Vink, Maike Takens, Kim de Vries, Phileine van Dijk en Lonneke Kant.

Borg en McEnroe in de bioscooop DRONTEN - In de Meerpaalbioscoop wordt op zondag 18 februari vanaf half drie een middag gehouden met een high tea en de film ‘Borg/McEnroe’. Deze film gaat over de historische tenniswedstrijd tussen de Zweed Björn Borg en het Amerikaanse talent John McEnroe uit 1980.

DDF Crew komt touwtjespringen DRONTEN - DDF Crew is een professioneel entertainmentteam uit Vlaanderen met touwtjesspringen als specialiteit. Op vrijdagavond 23 februari brengen ze om kwart over acht hun voorstelling ‘Returned’ met muziek, dans, humor en spektakel in De Meerpaal.

In het nieuws Het diaconaal platform van de gezamenlijke kerken in Dronten gaat gebruikte fietsen opknappen en beschikbaar stellen aan mensen die het niet breed hebben. Aad Kruithof: “Thuisbegeleiders van Icare geven aan ons door dat er behoefte is aan van alles en nog wat, onder andere aan fietsen.”


www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

10

advertorial

Grootse artiesten naar Kampen voor Sail 2018: ticketverkoop live

Foto: Tennekes.

Tijdens de Paasdagen wordt in Kampen het grootste nautische evenement van Nederland gehouden. Op veel plaatsen in de stad barst het tijdens Sail 2018 van de acts en optredens. Hoofdact is de spectaculaire Edwin Eversband. Wie Kampen wil bezoeken kan nu alvast voordelig tickets aanschaffen in de voorverkoop. Ga naar: www.sailkampen.nl/tickets en reserveer een plek. Vrijdagavond vindt het grootse openingsfeest in de feesttent op het Burgemeester Berghuisplein plaats. Sail Kampen 2018 begint geheel in nautische stijl met een bijzonder optreden van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. De 53 muzikanten verzorgen een spetterend optreden. De Marinierskapel heeft een speciale klank, uitstraling en speelt verschillende soorten muziek, van symfonische blaasmuziek tot en met jazz en pop met veel entertainment. De kapel is bekend bij het grote publiek door diverse optredens op radio en televisie. Daarnaast treden ze regelmatig op in het buitenland. Samen met Kamper zangeres Cindy Oudshoorn blazen ze het dak eraf. Vervolgens gaat het feest door met de Edwin Evers band. De beste muzikanten van Nederland, onder leiding van Edwin Evers, geven een onvergetelijk optreden vol met bekende hits. De band speelt hits uit de jaren ’70, ’80 & ’90. HOLLANDSE AVOND Reserveer de zaterdagavond alvast in je agenda voor een echte ‘Hollandse avond’. Het concert

begint in stijl met een optreden van de Kamper band ‘Loat Goan’. Als de band “Loat Goan” spelen de muziekanten van No Brakes bekende Nederlandstalige liedjes van o.a. de Zangeres Zonder Naam, Imca Marina, Wolter Kroes en vele anderen. Het feest gaat daarna door met niemand minder dan Django Wagner. Een veelzijdige sfeermaker, gevoelig en serieus op zijn tijd maar ook bijzonder goed in staat om een feestje te bouwen. Django Wagner is bekend van ‘Kali’ en ‘Mooie Blauwe Ogen’ maar ook van de duetten met Antje Monteiro en Frans Duijts. Na Django Wagner is het de beurt aan Kamper zanger Stef Ekkel. Op 4-jarige leeftijd vermaak-

te hij al gasten in café de Boterton in Kampen. Inmiddels is Stef Ekkel uitgegroeid tot een bekende Nederlandse artiest met hits als ‘de Woonboot’, ‘Waarheen, Waarvoor’ en ‘Liever Te Dik In De Kist’. Tenslotte gaat het dak eraf met de meest populaire Nederlandstalige artiest van dit moment: André Hazes jr.. Hij komt met een bandformatie naar Kampen die dan nog enkel heeft opgetreden in Ahoy. Het stempel ‘de zoon van’ is hij inmiddels allang ontgroeid, al blijft hij trots op zijn afkomst. André Hazes gaat als een trein en staat garant voor een fantastisch feest met de vele hits die hij inmiddels op zijn naam heeft staan!

VIPTICKETS BESCHIKBAAR Als VIP aanwezig zijn tijdens de concerten? Dat kan! Er is plek voor meer dan 400 genodigden in het speciaal hiervoor ingerichte VIP-gedeelte. Er zijn speciale partnerpakketten samengesteld voor u als VIP gast. Deze partner pakketten treft u aan op deze website. Voor meer informatie: info@sailkampen.nl. Ga naar de website: www.sailkampen.nl/ tickets en reserveer de kaarten alvast voordelig in de voorverkoop. Sail vindt plaats van 30 maart tot en met 2 april. Kijk voor meer informatie op www.sailkampen.nl of op volg het evenement op facebook via ‘Sail Kampen official’.

Voor Max is rust nu het beste medicijn

30 MAART MEER INFO OP:

t/m

2 APRIL

Max is 15 jaar oud, maar mentaal is hij niet veel ouder dan een baby. In zijn jonge leven heeft hij al te veel te verduren gehad. Nu ligt hij in het ziekenhuis om te herstellen van meerdere heftige operaties. Zijn lichaam vraagt om rust. De ontspannende klanken van Noena’s mondharmonica helpen daarbij.


LOKAAL

Kijk voor meer nieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

11

Studenten krijgen sleutelrol in toekomst van zwembad De Alk: “Allerlei ideeën onderzoeken” we een oproep voor studenten hebben geplaatst”, vertelt Willem Feiken, voorzitter van Dorpsbelangen Biddinghuizen.

De banenzwemmers vormen een vaste groep gebruikers van De Alk. (archieffoto) (Door Wouter Foppen)

BIDDINGHUIZEN – Zwembad De Alk in Biddinghuizen is de laatste jaren een waar hoofdpijndossier, waarbij vooral de toekomstbestendigheid van het bad vragen blijft oproepen. Dorpsbelangen Biddinghuizen springt daar op in en doet een oproep voor studenten die afstuderen. Het is iedere zomer hetzelfde liedje. Exploitant Optisport die op Facebook een berichtje plaatst over het niet openen van het zwembad in Biddinghuizen en daar volgen dan weer enkele boze reacties op. Begrijpelijk is het, van beide kanten. Optisport wil niet open voor een handjevol bezoekers en dat handjevol bezoekers wil juist zo veel mogelijk zwemmen. Harstikke logisch. Dorpsbelangen Ook bij Dorpsbelangen Biddinghuizen kennen ze de problemen

en daar hopen ze op in te springen. Het is ook nog eens het juiste moment, aangezien het contract met Optisport dit jaar afloopt. Eind januari ging er een oproep de deur uit, waarin werd gevraagd om HBO-studenten commerciele economie of bouwkunde. Zij moeten van het zwembad hun afstudeeropdracht maken en er zo voor zorgen dat het zwembad in Biddinghuizen openblijft. “Wij zijn allemaal vrijwilligers en hebben het ook nog druk met werk. Als je een goed plan wil aanbieden, dan gaat daar een hoop tijd in zitten. Vandaar dat

Amper respons Respons kwam er tot dusver amper, er heeft zich één gegadigde aangemeld. “Verschrikkelijk he, terwijl het toch vaak gelezen is. Ik dacht, doe eens gek en plaats het ook op LinkedIn. Dat ging als een malle en later werd het ook op Facebook geplaatst. Wat we er nog meer aan kunnen doen, dat weet ik niet”, zegt Feiken, die samen met de werkgroep van het zwembad in gesprek gaat met de kandidaat. De gemeente Dronten faciliteert de afstudeerder, omdat het onder de vlag van Dorpsbelangen niet mogelijk is. “Dan moet je een bepaald aantal FTE’s hebben en die hebben wij niet”, zegt Feiken. Het doel van het project moge duidelijk zijn. Er moet gedegen onderzoek worden gedaan naar verschillende mogelijkheden, om zo het zwembad levensvatbaar te houden. Daar kan de afstudeerder in meedenken, maar dat doet Dorpsbelangen zelf ook. Deels overdekken “Wij hebben bijvoorbeeld het idee opgevat om een klein deel te overdekken voor zorgdoeleinden. Denk bijvoorbeeld aan bewoners met reumaklachten, de fysiotherapeut en de sportschool. Zo gaan we allerlei ideeën onderzoeken, puur en

alleen om te kijken of het haalbaar is.” Want dat er iets moet gebeuren, staat vast. Of het blijkt dat het geen zin heeft om iets te doen, maar dan is dat tenminste duidelijk. “Dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan en kunnen we aan de bewoners laten zien dat het niet haalbaar is. Of wel natuurlijk, daar hopen we op.” “Eén van de doelen is om nieuwe doelgroepen naar het zwembad te krijgen. Nu zijn het basisschoolleerlingen, dan een hele tijd niets en dan de ouderen. Dat zien we graag anders.” Gemis voor het dorp Stel dat het zwembad een keer noodgedwongen moet sluiten, dan zou dat een groot gemis voor het dorp zijn. “Om te zeggen dat het dorp niet zonder zwembad kan, gaat wat ver. Maar zeker voor het zwemonderwijs is het belangrijk. We merken dat er bewoners zijn die niet zomaar even naar Dronten, Elburg of Lelystad kunnen, om daar zwemles te volgen. En we willen zoveel mogelijk voorzieningen in het dorp behouden”, weet Feiken. De studenten krijgen dus een sleutelrol voor wat betreft het onderzoeken van de mogelijkheden in De Alk. Er zal vast en zeker nog een tijd worden gezwommen, maar veranderingen zijn broodnodig. De tijd zal leren in welke mate die doorgevoerd kunnen worden.

Plannen voor heel nieuwe kerk steeds concreter SWIFTERBANT - De plannen voor de bouw van een nieuw kerkgebouw op de locatie van De Hoeksteen in Swifterbant worden steeds concreter. “De kerk heeft een eigen ontwikkelaar geselecteerd”, zegt wethouder Peter van Bergen, “De plannen bestaan uit een nieuwe kerk met kerkelijke ruimtes en daarnaast woningen op de locatie van de huidige Hoeksteen.” Een half jaar geleden trokken de protestantse en katholieke kerk in Swifterbant de stekker uit hun samenwerking met het college van B en W. De kerken wilden niet langer aan tafel met wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten). Inmiddels is alles weer koek en ei. “We hebben afgesproken dat we elkaar daar waar mogelijk ondersteunen”, legt de wethouder uit. Sinds de kerken zich terugtrokken uit het project multifunctioneel centrum (MFC), staan hun plannen voor de locatie De Hoeksteen helemaal los van de gemeente-

lijke plannen. Zoals bekend wil de gemeente Dronten haar MFC en dertig huurwoningen naast De Hoeksteen bouwen, op de locatie van het voormalige restaurant Kombuis. Eén uitstraling Toch zijn beide partijen min of meer tot elkaar veroordeeld. “Want we willen proberen dat de locaties Kombuis en De Hoeksteen één uitstraling krijgen”, aldus Van Bergen. De gemeente Dronten kijkt daarom waar ze de kerken kan faci-

DRONTEN - Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland start met een gratis wekelijks spreekuur voor vragen op financieel gebied. Het is een samenwerking met De Meerpaal, Huis voor Taal en de bibliotheek. Het spreekuur is op dinsdag in De Steiger in Swifterbant, woensdag in Het Koetshuis in Biddinghuizen en donderdag in De Meerpaal in Dronten.

Nieuwe naam reumavereniging DRONTEN - De reumapatiëntenvereniging uit Dronten heeft zichzelf twee jaar geleden opgeheven. Een groot deel van de leden werd lid van de zustervereniging in Harderwijk. Omdat deze club een steeds groter gebied bestrijkt en veel activiteiten in Dronten organiseert, is de naam nu veranderd in: Reuma Patiënten Vereniging Randmeren.

Basisscholen Dronten samen met Zeewolde DRONTEN - Als het aan B en W ligt, gaan de openbare basisscholen in de gemeente Dronten fuseren met de scholen in Zeewolde. De beide stichtingsbesturen kunnen nu doorgaan met de fusieplannen. Doel is vooral om geld te besparen en om elkaar te versterken op het gebied van onderwijszaken.

Rode Kruis Dronten start EHBO-cursus DRONTEN - Het Rode Kruis afdeling Dronten start binnenkort met een EHBO-cursus, inclusief reanimatie en AED-gebruik. De cursus is op drie zaterdagen en is samen met de afdeling Kampen georganiseerd. Aanmelden: tel. 06 - 1413 9505.

Nominatie Torenbosje en Rivierduingebied

Het huidige kerkcentrum De Hoeksteen

literen in de procedures: “En we denken met ze mee over de stedebouwkundige opzet. Die gesprekken lopen, er is goed onderling overleg. We hebben ook al contact gehad met de ontwikkelaar.”

Wat voor plan er ook komt voor De Hoeksteen, de huidige kerktoren mag niet verdwijnen. “De toren is een gemeentelijk monument. Die blijft staan”, zegt wethouder Ton van Amerongen (VVD).

Voedselbank Dronten rekt de normen flink op DRONTEN - Klanten komen in het vervolg eerder in aanmerking voor een pakket van Voedselbank Dronten. De voedselbank heeft haar normen verruimd: “De aanpassingen komen samen neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna € 100.” In navolging van de landelijke voedselbanken heeft Dronten de normbedragen voor het besteedbaar inkomen verhoogd met 7%. Dit inkomen wordt ook op een andere manier berekend, waarbij rekening wordt gehouden met meer uitgavenposten. Door deze veranderingen komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket.

Vrijwilligers van de voedselbank

Financieel spreekuur in alle drie de dorpen

Supermarkten De voedselbanken zeggen dat ze de normen kunnen verruimen, nu

ze voldoen aan de eisen van voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: “Supermarkten zijn daarom bereid om meer voedsel te doneren, dat anders weggegooid zou worden.” Vanwege de nieuwe toelatingsnorm verwacht Voedselbank Dronten voor 2018 een lichte stijging in het aantal aanvragen: “Wie denkt in aanmerking te komen, kan een aanvraag doen met het formulier op de website van Voedselbank Dronten.”

DRONTEN/SWIFTERBANT - Het Torenbosje tussen Dronten en Elburg en natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied in Swifterbant zijn genomineerd voor de Groene Pluim. Deze wisseltrofee wordt jaarlijks door Natuuren Milieufederatie Flevoland overhandigd aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de Flevolandse natuur.

In het nieuws Do Iseger gaat met theaterschool Karakter samen met basisschoolleerlingen een theaterstuk maken over geld. “Het is oké om over geld te praten. We willen het onderwerp geld bespreekbaar maken op deze manier.”


WINTER

SALE E L SA R E T WIN

op boxsprings, slaapkamers, bodems, matrassen, overtrekken, kasten, dekbedden, hoeslakens, comfortbedden, kussens ...

l l e e w w t w t ot t o t o t % % 0 11100%

0 5 K

%

G N I T OR DĂŠ slaapwinkel met de beste service en kwaliteit

Direct aan de

A28 Rondweg 72 Wezep

Tel: 038 376 12 12

www.koopsbedden.nl

Zondags gesloten


VERKIEZINGEN

Kijk voor meer nieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

13

Jezus Leeft: “Mooie vorm van evangelisatie” DRONTEN - De politieke partij Jezus Leeft doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dronten. Lijsttrekker Albert-Jan van der Bend heeft voldoende handtekeningen ingezameld en heeft zijn inschrijving gemeld bij het hoofdstembureau. “Vijf jaar geleden ben ik tot bekering gekomen”, vervolgt de kersverse politicus, “Vorig jaar deed Jezus Leeft mee aan de landelijke verkiezingen en toen heb ik ze een mailtje gestuurd, omdat ik wel wilde meehelpen met bijvoorbeeld het ophangen van posters in Dronten.” Twee weken nagedacht Dat mailtje leidde tot het verzoek om zich beschikbaar te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik heb daar twee weken over nagedacht en toen heb ik gezegd: natuurlijk wil ik dat, ik gá ervoor!” Bij de Statenverkiezingen in 2015 kreeg Jezus Leeft in Dronten slechts 16 stemmen, bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar waren dat er 41. Is het wel de moeite om mee te doen? “Ik verwacht gewoon een zetel”, lacht Van der Bend, “En het is in ieder geval een prachtige vorm van evangelisatie. Via de verkiezingen Jezus onder de aandacht brengen, hoe mooi wil je het hebben?”

Geen ervaring Albert-Jan van der Bend is 35 jaar en woont sinds 1999 in Dronten. Hij erkent geen ervaring te hebben in de politiek: “Er gaat een hele wereld voor me open, allemaal enorm interessant! Ik heb alle tijd en als ik gekozen word, ga ik me er ten volle voor inzetten.” De lijsttrekker doet veel aan vrijwilligerswerk en ziet het raadswerk als een goede mogelijkheid om zich in te zetten voor de samenleving: “Waar ik me vooral sterk voor wil maken, is de stille armoede in Dronten en voor de voedselbank. Er zijn in Dronten honderden mensen die de voedselbank nodig hebben om te kunnen eten. Moet je nagaan, die mensen hebben anders niet te eten…” Een tweede punt waar Van der Bend zich sterk voor wil maken, zijn de schoolpleinen en kinderspeelplaatsen. Hij pleit voor meer toezicht en het instandhouden van de speelplaatsen.

Bongers en Sijtsma naar Leefbaar Dronten DRONTEN - Voormalig D66fractievoorzitter Foeke Bongers en SP-raadslid Chantal Sijtsma zijn overgestapt naar Leefbaar Dronten. Ze hebben allebei het lidmaatschap van hun oude partij opgezegd. Voor de komende verkiezingen staat Bongers vierde op de lijst van Leefbaar en Sijtsma vijfde.

Werken op stembureaus levert meer geld op DRONTEN - Medewerkers van de stembureaus krijgen een loonsverhoging, variërend van 8 tot 25% “De huidige vergoedingen dateren nog van 2012. Met deze verhoging worden de vergoedingen meer in lijn gebracht met vergoeding die andere gemeenten hanteren”, zo motiveren B en W hun besluit.

D66 ruimhartig voor Floriade, SP juist niet

DRONTEN - De politieke partijen, die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, denken heel verschillend over de jongerendisco. Dat blijkt uit één van de stellingen die door DeDrontenaar.nl aan de politiek is voorgelegd in het kader van onze stemwijzer MijnStemhulp.nl/Dronten.

DRONTEN - De verschillen bij de politiek in Dronten over de Floriade zijn groot. Dat blijkt uit de reacties op de stelling: De gemeente Dronten moet zich stevig op de kaart zetten tijdens de Floriade (Almere, 2022) en dat mag best wat kosten. D66 is ruimhartig, SP juist helemaal niet. Alle standpunten staan op MijnStemhulp.nl/Dronten.

Stelling: De gemeente zorgt voor een nieuwe disco voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

OVDD houdt verkiezingsdebat

Albert-Jan van der Bend heeft er zin in. (eigen foto)

Politiek enorm verdeeld over disco voor jongeren

PvdA - helemaal eens Dronten moet meer doen voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Dit kan onder meer door het faciliteren van diverse particuliere initiatieven. En dat mag best een paar centen kosten. SP - helemaal eens Na jaren van bezuiniging en afbraak op het sociaal cultureel werk zou het goed zijn om weer te gaan investeren in uitgaansgelegenheden. Leefbaar Dronten - eens Leefbaar Dronten is van mening dat het vestigen van een disco een prima zaak is voor jeugd van Dronten. Initiatieven van onder-

nemers juichen wij toe en zullen daar waar nodig ondersteunen. VVD - neutraal De VVD gunt iedereen gezellige avonden uit, ook de jongeren. De gemeente is echter niet de partij om party’s te organiseren. Wel kan de gemeente initiatiefnemers helpen, met het vinden van een locatie bijvoorbeeld. Hopelijk komt dit initiatief snel! D66 - neutraal De gemeente moet er wel zorg voor dragen dat er voorzieningen voor jongeren zijn. De exploitatie daarvan kan echter best door maatschappelijke instanties worden verzorgd. Wellicht met steun van de gemeente. CDA - neutraal Als CDA ondersteunen we het

www.MijnStemhulp.nl/Dronten

Jeugd- en Jongerenwerk van de Meerpaal, die allerlei activiteiten voor jongeren organiseert in Dronten. De gemeente mag niet zelf een discotheek runnen, maar kan wel meedenken bij het vinden van een geschikte locatie. ChristenUnie - oneens De ChristenUnie vindt dit echt geen taak voor de gemeente. De overheid moet dit overlaten aan

de ondernemers. Wanneer dit een gat in de markt is, dan ligt hier een uitdaging voor een ondernemer. GroenLinks - helemaal oneens Als een ondernemer met plannen komt zullen we dat zeker toejuichen en stimuleren. Maar het is geen taak van de gemeente om te zorgen voor een disco of daar gemeenschapsgeld in te steken.

Drie partijen zien coffeeshop niet zitten DRONTEN - Van de partijen die op 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zijn ChristenUnie, Leefbaar Dronten en het CDA tegen de komst van een coffeeshop. Dat blijkt uit de reacties op één van de stellingen van MijnStemhulp.nl/Dronten. Stelling: Een coffeeshop in Dronten moet kunnen. SP - helemaal eens Dronten zou wat de SP betreft moeten meedoen met legale weedteelt. Een coffeeshop zou hierin ook een spilfunctie kunnen hebben. GroenLinks - helemaal eens GroenLinks is voorstander van de vestiging van een coffeeshop in de gemeente. Dit maakt regulering, voorlichting en kwaliteitscontrole mogelijk.

PvdA - eens Ja, een coffeeshop op een goed uitgekiende locatie moet kunnen. Gegarandeerde, toegestane sterkte en veilige kwaliteit. Flankerende voorlichting is voorwaarde. D66 - eens D66 staat pal voor vrijheid van het individu en zelfbeschikkingsrecht. Ook bij gebruik van softdrugs. Het moet wel uit de criminaliteit worden getrokken. Investeer in preventie en gezond leven, maar ook in een gereguleerde en gecontroleerde verkoop.

VVD - neutraal De VVD Dronten is voor zo vrij mogelijk ondernemen in onze gemeente, maar wij zien geen meerwaarde in de komst van een coffeeshop. Als deze komt, mag dat voor ons niet ten koste van veiligheid, leefbaarheid en gezondheid van onze inwoners gaan. ChristenUnie - oneens De kwaliteit van wat de coffeeshops aanbieden is zo goed dat in feite ook niet meer over softdrugs gesproken kan worden, maar eerder van een harddrug. Daar wil de CU niet aan meewerken. Leefbaar Dronten - oneens Een coffeeshop is alleen acceptabel als de productie van marihuana onder strenge controle van de overheid word toegestaan. De hui-

DRONTEN - In de aanloop naar de verkiezingen houdt ondernemersvereniging De Driehoek op woensdag 21 februari een verkiezingsdebat. “Dit is dè mogelijkheid om uw stem te laten horen aan de politieke partijen. En te vragen wat zij voor ondernemers gaan betekenen”, aldus OVDD. Debatleider is Johan Massier.

Korte klus voor Snijders en Broekhuijsen DRONTEN - Wietse Snijders (D66) en Wouter Broekhuijsen (SP) zijn kort voor de gemeenteraadsverkiezingen beëdigd als gemeenteraadslid. Zij nemen voor twee maanden de zetels over van respectievelijk Foeke Bongers en Chantal Sijtsma, die zijn overgestapt naar Leefbaar Dronten.

In het nieuws

Ontmanteling van een hennepplantage in Swifterbant. (archieffoto)

dige regelgeving is tweeslachtig en werkt criminaliteit in de hand. CDA - helemaal oneens Het CDA wil geen coffeeshop in Dronten toestaan. Het Nederlandse drugsbeleid is achterhaald. Handel en verkoop van (soft) drugs is in handen van georganiseerde criminaliteit. Gezamenlijke aanpak door gemeenten, politie en justitie moet versterkt.

PvdA-lijsttrekker Suzanne Stoop verbaast zich over de reden waarom CDA-gemeenteraadslid Andre Schuuring kort voor de verkiezingen zijn lidmaatschap van het presidium heeft opgezegd: “Hahahahahahahahahaha Dit geloof je toch niet?”


www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

14

Zakenman in beeld

Vergelijk onze kwaliteit en prijzen gerust met anderen... En u komt al snel tot de conclusie, Dino heeft de hoogste kwaliteit voor de laagste prijzen

Iedere maand laten wij u kennismaken met een zakenman. Behalve de zakelijke kant, brengen wij ook de persoonlijke kant in beeld, uiteraard in relatie tot het bedrijf.

We hollen en vliegen voor onze klanten

Houtwijk 8 t/m 10 Dronten 0321 - 31 83 86 www.dinotapijt.nl

PV Systems is dè expert als het gaat om zonnepanelen Advies, inkoop, verkoop, plaatsing, nazorg, PV Systems is dè expert als het gaat om zonnepanelen. John Halsema is er directeur. Hij weet als geen ander dat er genoeg bedrijfjes bezig zijn met zonne-energie. Zijn bedrijf onderscheidt zich doordat de panelen uit Duitsland komen en tot dertig jaar garantie biedt. Rechtstreekse inkoop en montage door eigen monteurs.

Het Ruim 17A, DRONTEN, 0321-748000 7 DAGEN GEOPEND VAN 16:00 - 22:30 UUR. Pizza afhalen vanaf 6.99

“Ik werk samen met gerenommeerde en stabiele partners als Breman en Knipscheer. Dat zijn grote spelers die voor deze specifieke branche met PV Systems samenwerken.” Dat doen ze niet voor niets. “Het begint met goede zonnepanelen. De goedkoopste kun je in het Verre Oosten krijgen. Negentig procent komt daar vandaan. Mankeert er iets aan dan is er vaak geen sprake van claimbare garanties. Dat is bij ons gelukkig anders.” Hij werkt samen met twee producenten * Alleen in combinatie met een RegioBank Spaarrekening. Ga naar regiobank.nl/actievoorwaarden.

Stap over en krijg € 50 cadeau*

Wilkens & Partners

De Rede 44 8251 EW Dronten T 0321-382323 E info@wilkensenpartners.nl I www.onzeaanpak.nl

in Duitsland en biedt, zoals Halsema het noemt, ‘rode lopergarantie’. “Heb je vandaag een probleem, dan staan we in de regel morgen op de stoep om het op te lossen.” Het Drontense bedrijf werkt voor particulieren,

Het paspoort van:

agrariërs, bedrijven en organisaties als Rijkswaterstaat. “Ook veel woningcorporaties zijn klanten van ons.” PV Systems heeft het druk. “We zijn met jaren geleden op nul begonnen en oogsten nu. Klanten krijgen steeds meer oog voor kwaliteit en hoog rendement, men kijkt niet alleen meer naar de prijs van een paneel. Er komt immers meer bij kijken!”

Naam: John Halsema | Woonplaats: Dronten Bedrijf: PV Systems Website: www.pvsystems.nl Ondernemer sinds: 2010 Waarom ik ondernemer ben geworden? “De uitdaging om zaken op mijn manier te doen, samen met een enthousiast team werken aan een gemeenschappelijk doel.” Waarom sponsort PV Systems zo veel sportverenigingen? “Dat hoort ook bij duurzaamheid. Wij zijn hier gevestigd en doen daarom graag wat terug voor de Dronter samenleving.”

Nieuw

Complete zonne-energiesystemen

bij Flevo Optiek, droge ogen spreekuur

Waarom u kiest voor PV Systems • Hoogwaardig Duits fabrikaat • Wij bieden totaalpakketten inclusief installatie

>> Flevo Optiek In Stadscentrum Suydersee Het Ruim 49, 8251 EK Dronten, Tel. 0321-314349 info@flevo-optiek.nl | www.flevo-optiek.nl

BOUWEN IN HET BIJZONDER.

• Vermogensgarantie: na 25 jaar minimaal 80% • Snelle montage door eigen monteurs

PV Systems is een handelsmerk van: @6BE:C

T (0321) 745 050 www.dehaasdronten.nl

Telefoon 0321-740010 | www.pvsystems.nl


LOKAAL

maandag 12 februari 2018

Kijk voor meer nieuws op www.dedrontenaar.nl

15

Ichthus College kritisch over omleggen De Zuid

Ouderen krijgen info over veiligheid

gen wij straks bijvoorbeeld een grote weg vlak voor ons plein.” “We hebben 700 leerlingen en die komen dagelijks bijna allemaal op de fiets. Dat moet op een veilige manier gebeuren en dàt is ons uitgangspunt”, vervolgt Gerlof Boersma, “Wij willen de fiets- en looproutes van de leerlingen goed in kaart brengen en daarover zijn we in gesprek.” Een groot hek Is de oplossing een groot hek tussen het Ichthus College en de Copernicuslaan/Open Hof? “Wij zijn niet zozeer van de oplossingen”, antwoordt de heer Boersma. “De verkeersveiligheid van de leerlingen staat bij ons op één en laat de gemeente dan maar nadenken hoe ze zorgen dat die veiligheid gewaarborgd blijft. Het is aan de projectleider om te bekijken hoe dat moet gebeuren. En de gemeente heeft toegezegd dat ze ons daarbij betrekken.”

Het rode deel is straks verboden voor fietsers. Foto: Google Maps

DRONTEN - Volgens de huidige plannen van de gemeente Dronten wordt De Zuid omgelegd naar de andere kant van de Open Hof. Leerlingen van het Ichthus College kunnen dan niet meer via de Copernicuslaan naar De West en de Gangboord fietsen, maar moeten om de kerk heen. Directeur Gerlof Boersma van het Ichthus College in Dronten plaatst daar kritische kanttekeningen bij. Boersma weet dat zijn leerlingen de kortste weg kiezen: “Als mensen van A naar B moeten - en zeker jongeren van die leeftijd - dan is dat een rechte

lijn. En dus moet je dan je iets organiseren. Je kunt niet zeggen: ze moeten maar met een omweg fietsen. Dat gaan ze niet doen.”

YRO

KEUKENS .NL & BADKAMERS

Aanpassing doen De directeur voert ‘goede gesprekken’ met de gemeente over de plannen: “Ik ben ook niet zozeer voor- of een tegenstander van het omleggen van de weg. Maar als de gemeente zegt ‘dit is beter voor de verkeersveiligheid’, dan moeten ze wel een aanpassing doen die de veiligheid inderdaad ten goede komt. Dat zie ik in de plannen nog niet één-twee-drie terug. Zo krij-

Dwars over het plein In de huidige plannen gaat de nieuwe weg dwars over het plein van het Ichthus College heen. Behalve voor de verkeerssituatie heeft dat voor de school ook andere consequenties: “Het betekent dat fietsenstallingen verplaatst moeten worden, dat het beachvolleybalveld weg gaat.” Toch doet de directeur niet moeilijk over het afstaan van de grond: “Op het moment dat wij daar voor gaan liggen, zijn er ook onteigeningsprocedures. Wij willen meewerken met de gemeente, die relatie willen wij goed houden.”

DRONTEN - De ouderenbonden KBO en PCOB houden op woensdag 14 februari een themamiddag over veiligheid. De bijeenkomst wordt gehouden in de Open Hof en begint om twee uur. Spreker is Frans Wesselink, landelijk voorlichter van de beide ouderenbonden op het thema veiligheid.

Open avond over deeltijdaanbod DRONTEN - Aeres Hogeschool Dronten houdt op dinsdagavond 13 februari vanaf half acht een open avond over haar deeltijdstudies. “Door het bezoeken van een open avond maakt u nader kennis met ons onderwijsaanbod en onze docenten”, kondigt de school aan.

In het nieuws VVD-wethouder Ton van Amerongen vraagt zich af of de waterafvoer, zoals toegepast Dronten-west, wel het juiste systeem is: “Misschien moeten we voor nog te bouwen wegen toch weer gaan werken met twee gescheiden rioolstelsels: één voor het hemelwater en één voor het vieze water van toilet en douche.”

DE GROOTSTE KEUKEN EN BADKAMERSPECIALIST IN DE NOORDOOSTPOLDER

YRO

cces & BADKAMERS Wegens su ngdKEUKENS !MARKNESSE e l r e v e i t c a Expansie 10

KEUKENS

HALF GELD! T. (0527) 20 33 06

Afbeeldingen kunne Prijs- en zetfouten o Exclusief verwijderi

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 12.30 & 13.30 - 17.00 uur. Zaterdag: 10.00 - 16.00 uur. Koopavond op donderdag: 1

YRO BADKAMER CONCEPT:

Geheel gemonteerd, leidingwerk, betegelen, Hangend toilet, incl reservoir. Mooi badkamer meubel. Thermostaat douche mengkraan met regen douche. Inloop douche met scherm.

€ 8.995,-*

DEZE BADKAMER GEHEEL VERZORGT!

*vraag naar de mogelijkheden

NU BIJ YRO YRO VERZORGT MET EIGEN MONTEURS:Complete verbouwingen (zoals muren wegbreken, vloerverwarming infrezen, plavuizen leggen, montage complete badkamers en keukens electra, stucadoren, schilderen.) Meer dan 30 jaar ervaring in montage werkzaamheden.

YRO YRO

KEUKENS & BADKAMERS

Eigen import van: MARKNESSE • Rotpunkt • Nobilia Expansie 10& BADKAMERS • Nolte• Pronorm KEUKENS

T. (0527) 20 33 06 MARKNESSE

Kijk

keukens

MERK GARDEROBE SCHUIFKASTEN OP MAAT!

Introductie actie

bij aankoop in februari

GRATIS MONTAGE BIJ U THUIS*

Afbeeldingen kunnen afwijken. Prijs- en zetfouten onder voorbehoud. Exclusief verwijderingsbijdrage.

(vraag naar onze scherp

afwijken. Expansie 10& 13.30 - 17.00 uur. Zaterdag: 10.00 Afbeeldingen Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 12.30 - 16.00 kunnen uur. Koopavond op donderdag: 19.00 - 21.00 uur concurrerende prijzen) Prijs- en zetfouten onder voorbehoud. (0527) 20 33 06 voor de actuele gegevensT.op Exclusief verwijderingsbijdrage.

WWW.YRO.NL

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 12.30 & 13.30 - 17.00 uur. Zaterdag: 10.00 - 16.00 uur. Koopavond op donderdag: 19.00 - 21.00 uur

Bruynzeel

YRO TOILET CONCEPT Compleet hangend toilet + fonteintje gemonteerd inclusief leidingwerk en betegelen voor

€ 3.000,-*


DE ONBETWISTE NUMMER 1 IN VLOEREN, RAMEN EN SLAPEN

Met Floorever ga je voor GOUD! LANG EN BREDE PLANKEN PVC

69.95

LAMINAAT EN HOUT

inclusief ondervloer, leggen en plak- of dekplinten

RAAMDECORATIE

inclusief opmeten, maken en ophangen

20.18%

95* p/m

inclusief leggen

TAPIJTVOORRAAD

en ze eig uit on

44.

TAPIJT EN VINYL

Op de gehele

In 3 kleuren leverbaar.

tie collec

PVC VLOEREN

inclusief egaliseren, lijmen en leggen

cadeau*

2

Inclusief egaliseren, lijmen en leggen

en ze eig uit on

PVC VLOEREN

tie collec

8 kleuren op voorraad. Inclusief egaliseren, lijmen en leggen

64.

95

49.

4e rolgordijn

95*

cadeau*

p/m2

LAMINAAT BREDE PLANKEN

KAMERHOGE INBETWEENS

Met 10 db onderfolie

Uit voorraad leverbaar Incl. opmeten, maken en ophangen.

en ze eig uit on tie collec

29.

95* p/m2

Inclusief ondervloer, leggen en plakplinten

2018

49.95

34.

95* p/m1

*Alle aanbiedingen zijn een week na uitgifte geldig, prijs- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden niet voor lopende orders. Acties uitgezonderd. Vraag naar onze vriendelijke voorwaarden.

Openingstijden

ma.: op afspraak • di. t/m vrij.: 09.00 - 18.00 u • zat.: 09.30 - 17.00 u

Powered by

We n d y M e u le & In g ri d v a n m a n O ls t

Volg ons op

ZWOLLE • Wipstrikkerallee 35 • Hoek Brederostraat • (038) 453 56 44 • zwolle@floorever.nl

Donderdag koopavond tot 21.00 uur

KAMPEN • Ambachtsstraat 29 • Vlakbij McDonald’s • (038) 333 37 70 • info@floorever.nl

Vrijdag koopavond tot 21.00 uur


SPORT

Kijk voor meer sportnieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

17

Pokeraars spelen om prijzenpot van dik 1 miljoen graag willen. Ik was een beetje overdonderd. Volgens mij was het enige wat uit mij kwam: echt waar? Engeland wordt voor Anton Gerlof en mij ons eerste grote pokertoernooi. We kijken er heel erg naar uit.” De Drontenaren hebben hun deelname te danken aan de winst bij het open NK voor teams, vorige maand in Ermelo. De ploeg won dat toernooi na een spannende finale, waarin ze dankzij een ontzettend goede laatste ronde koploper The Monkey Nuts passeerden.

Het team Radical uit Dronten na het veroveren van het Nederlands kampioenschap

DRONTEN - Een gegarandeerde prijzenpot van eerst twee ton en vervolgens één miljoen aan Britse Ponden lonkt voor Anton Rekers, Rhodé van Deursen, Gerlof de Roo en Kevin Goedkoop. Op 17 februari reist het team Radical uit Dronten af naar Nottingham voor het UK Poker Championships. Team Radical speelt in Engeland eerst een driedaags toernooi met een gegarandeerde prijzenpot van twee ton aan Britse

Ponden. Van de drie deelnemende Nederlandse ploegen mogen de Drontenaren vervolgens als enige deelnemen aan het ‘main

event’ met een prijzenpot van één miljoen en een eerste prijs van twee ton. Overdonderd Rhodé van Deursen vertelt dat ze ongelofelijk blij was toen ze hoorde van de deelname in Nottingham: “Super tof! Dit is iets wat wij alle vier ontzettend

Uithangbord Bij dit NK waren geen prijzen of premies te winnen. Met ruim 600 deelnemende teams is het toernooi echter zó groot geworden, dat de organisatie jaarlijks op zoek is naar teams die het uithangbord voor het kampioenschap kunnen zijn op nationaal en internationaal niveau. Dit jaar hebben de nummers één, twee en drie een sponsorovereenkomst getekend. “Zij gaan Nederland internationaal vertegenwoordigen en gaan landelijk ook een bijdrage leveren om poker, en met name teampoker, te promoten”, aldus het ONK. Mathijs Jonkers van het ONK zegt over het toernooi in Engeland: “Het is een prachtig casino waar iedereen poker ademt. Hoe mooi is het om straks met een groep van 13 Nederlandse pokerspelers plus ook nog eens aanhang naar Nottingham af te reizen. Geweldig toch?”

Wandelgroep 55+ naar Vierhouten DRONTEN - De wandelgroep met 55-plussers loopt op donderdag 22 februari door de bossen bij Vierhouten en het kroondomein Het Loo. Het vertrek voor de tocht over 16 kilometer is ’s ochtends om tien uur vanaf de parkeerplaats bij De Ark. Informatie: tel. 321 826.

Klaverjassen en stamppottenbuffet BIDDINGHUIZEN - Voor senioren is er op vrijdag 2 maart een klaverjastoernooi in Het Koetshuis. Het toernooi begint ’s ochtends om half tien en in de middagpauze is er stamppot. Aanmelden: almali2212@gmail.com.

In het nieuws Asv Dronten-voorzitter Mark Benning: “De binding is in Dronten anders dan op het oude land. In Dronten kan àlles. Je kan gaan honkballen, fietsen, schaatsen, noem maar op. Dat is in heel veel dorpen op het oude land anders”

Van 1 t/m 17 februari 2018

Renault Bedrijfswagendagen Met extra voordeel voor de vakman

Tot € 5.000,-1 voordeel en een accessoirecheque tot wel € 750,-2 Zwolle: Oving Bisschop Willebrandlaan 66, tel. (038) 455 44 50 Emmeloord: Oving Nagelerweg 6, tel. (0527) 62 00 04 Ommen: Cents Stationsweg 24, tel. (0529) 46 99 00 Kampen: Van Kesteren Kilbystraat 4, tel. (038) 331 32 41 Meppel: Matter Blankenstein 500, tel. (0522) 25 32 92

Servicevestigingen: Hattem: Oving Nieuweweg 101, tel. (038) 444 94 44 Raalte: Oving Overkampsweg 27, tel. (0572) 36 32 15 Steenwijk: Brandsma Dolderweg 2, tel. (0521) 51 41 41 Zwartsluis: Van Kesteren Grote Kranerweerd 23, tel. (038) 386 80 38 Hardenberg: Cents Bruchterweg 82, tel. (0523) 26 18 17

1. De actie is geldig voor orders van de KANGOO (tot € 4.000,- voordeel), TRAFIC (tot € 5.000,- voordeel) en MASTER (tot € 5.000,- voordeel) die van 1 t/m 28 februari 2018 worden ingevoerd in de bestelsystemen van Renault Nederland. De uiterste kenteken registratiedatum (tenaamstelling) in combinatie met het aanbod van de gratis Renault-accessoires is 30 juni 2018. Genoemde actie is niet geldig op Générique-uitvoeringen van de KANGOO, TRAFIC EN MASTER. 2. Bij aanschaf van een nieuwe Renault Bedrijfswagen gratis accessoires: KANGOO: € 400,- / TRAFIC: € 650,- / MASTER: € 750,-. Genoemde prijzen zijn exclusief btw en inclusief montage. Getoonde modellen en omschrijvingen van kenmerken wijken af van standaarduitvoeringen en zijn verkrijgbaar tegen meerprijs. Afbeeldingen kunnen afwijken van genoemde versie en uitvoering. Vraag naar de voorwaarden; bel gratis 0800-0303 of kijk op www.renault.nl/verkoopvoorwaarden.


www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

18 advertorial

Nieuwe Koers Westerman Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd de nieuwe koers van Westerman Multimodal Logistics bekendgemaakt. Westerman presenteerde tijdens deze bijeenkomst tevens haar nieuwe huisstijl aan het personeel.

Westerman zoekt chauffeurs! Word je nieuwsgierig?

Kom dan bij ons in de cabine kijken!

Want ben jij chauffeur? Dan is Westerman op zoek naar jou!

C of CE Parttime of fulltime Dagritten of nachtritten Distributie Mercedes, Scania, MAN, we hebben het allemaal!

Voor meer informatie, kijk op onze site: https://www.westermanlogistics.com

Solliciteren? Neem dan contact op met: pz@westermanlogistics.com, 0529-488141

De bijeenkomst van de Overijsselse transporteur stond in het teken van de feestelijke onthulling van de samenvoeging van de voorheen drie aparte entiteiten tot Westerman Multimodal Logistics werd de nieuwe, groene huisstijl onthuld. Onder het mom ‘Welkom op de weg naar excellence’ nam CEO Johan Logtenberg de medewerkers mee in de plannen voor 2018. De nieuwe directie van het transportbedrijf heeft betrouwbaarheid en

duurzaamheid daarbij hoog in het vaandel staan. Tijdens de bijeenkomst werden de twee nieuwe vrachtwagens, in de nieuwe huisstijl van Westerman Multimodal Logistics, gepresenteerd. De core-business van Westerman Multimodal Logistics is gericht op het vervoer over weg, spoor, zee en binnenwateren. Het multimodale transportbedrijf voert de gehele logistieke keten in eigen beheer uit. De nieuwe directie, bestaande uit Johan

Logtenberg, Albert Konter, Niels van der Vlist en Tim van der Roest, die sinds enkele maanden geïnstalleerd is, heeft onder het mom ‘het één versterkt het ander’ de verschillende entiteiten samengevoegd. “Deze kerstbijeenkomst is het moment om samen, onder dezelfde naam en huisstijl, het nieuwe jaar in te gaan,” vertelt Johan Logtenberg, CEO Westerman Multimodal Logistics.

Op zoek naar een passende baan? Wij bieden vele mogelijkheden in diverse sectoren. Wij zijn voortdurend op zoek naar vakkundige mensen voor allerlei werkzaamheden, waaronder:

machinisten diverse machines, tractorchauffeurs, timmerlieden, grondwerkers, enz. Almere - Mastenbroek Bisschopswetering 81, 8293 PC Mastenbroek Tel. 038-385 12 10 Fax: 038-385 12 11 Gerard Flier: tel.06-249 107 60 email: gerard@3-in-1dienstverlening.nl

Wil jij graag meewerken aan innovatieve afvalinzamelingssystemen die over de hele wereld worden verkocht? Samen met betrokken collega’s binnen een informele open sfeer? Dan biedt VDL Translift jou die kans! Ter uitbreiding van onze afdeling After Sales zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s:

Medewerker After Sales binnendienst Kerntaken: • Fungeren als aanspreekpunt voor onze (internationale) klanten en dealers • Technisch adviseren en verkopen van onderdelen • Afhandeling van aftersales orders in het ERP systeem • Plannen en organiseren van reparatie- en onderhoudswerkzaamheden • Coördinatie van aftersales activiteiten zoals verkoopacties, dealerbeleid en trainingen. Wat vragen wij: • Een afgeronde technische opleiding op MBO+ niveau • Enkele jaren ervaring in een technische functie met klantcontacten • Je bent commercieel gedreven en hebt goede communicatieve eigenschappen • Je bent flexibel en hebt een groot oplossingsvermogen • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Servicemonteur After Sales Je repareert en voert onderhoud uit aan onze afvalinzamelingsvoertuigen. Daarnaast los je storingen op en houd je de voertuigen optimaal inzetbaar. WESTENDORP DAKBEDEKKINGEN IS EEN JONG EN INNOVATIEF BEDRIJF EN IS GEVESTIGD IN IJSSELMUIDEN. Wij zijn gespecialiseerd in: Bitumineuze dakbedekking Kunststof dakbedekking en zinkwerken.

Wat vragen wij: • Een afgeronde opleiding in de techniek (MBO of vergelijkbaar) • Enkele jaren relevante werkervaring • Je hebt een klantgerichte houding en bent kwaliteitsbewust • Je bent gedreven en leergierig. Tevens zijn wij voor onze afdeling Assemblage op zoek naar:

Ter uitbreiding van ons team zijn we per direct op zoek naar:

DAKDEKKERS (FULLTIME)

Het betreft dakdekkers voor zowel bitumineus als kunststof en zinkwerkers. Tevens zijn wij op zoek naar:

LEERLING DAKDEKKERS/ SCHOOLVERLATERS Westendorp dakbedekkingen biedt je een plezierige en collegiale werkomgeving. Je hebt de mogelijkheid om het vak tot in de puntjes te leren. Ben je een ervaren dakdekker of wil je het vak leren en ben je in bezit van een rijbewijs B +(E) en beschik je over een geldig VCA certificaat of ben je bereid deze te halen? Solliciteer dan via mail voorzien van uw cv naar info@westendorpdakbedekkingen.nl of bel gewoon via 038 8200992. Mail kunt u richten t.a.v. dhr A. Plender.

Montagemedewerkers Je assembleert onze innovatieve producten, waarbij technologieën als hydrauliek, besturingstechniek en mechanische assemblage samenkomen. Wat vragen wij: • Een afgeronde opleiding in de techniek (MBO of vergelijkbaar) • Je bent kwaliteitsbewust • Je hebt een passie voor techniek • Je bent gedreven en leergierig. Ons doel is het verbeteren van afvalinzameling. Daarvoor ontwikkelen en produceren we afvalinzamelingssystemen voor zowel boven- als ondergrondse afvalcontainers.Voertuigen die worden opgebouwd met onze innovatieve zijladersystemen. Met een team van zo’n 70 medewerkers verzorgen we vanuit onze vestiging in Dronten het complete traject van ontwikkeling en engineering tot productie, assemblage, verkoop en aftersales. Interesse? Geweldig! Stuur dan je CV en motivatie naar info@vdltranslift.nl. Of bel 0321-386700 voor meer informatie.


SPORT

Kijk voor meer sportnieuws op www.dedrontenaar.nl

maandag 12 februari 2018

Wéér gaat ‘t mis voor Gino Garos

SWIFTERBANT - Voetballer Gino Garos van Swift’64 lag er anderhalf jaar uit vanwege een kruisbandblessure. Toen hij voor ’t eerst weer volledig meetrainde met de selectie van de derdeklasser ging het wéér mis. Bij een op het oog onschuldige actie brak de 24-jarige aanvaller zijn kuitbeen. Hij heeft besloten te stoppen met voetbal. Wil je vertellen wat er gebeurd is? Gino Garos: “Ik mocht voor ’t eerst volledig meetrainen en daar had ik natuurlijk heel veel zin in. Maar het ging mis bij een actie aan de linkerkant. Ik draaide open naar rechts en wilde scoren. Op dat moment bleef mijn voet vast staan op het kunstgras. M’n on-

derbeen klapte naar binnen.” Er was dus geen contact met een tegenstander? “Klopt. Ik voelde meteen dat het niet goed was. Op het moment dat ik naar de verzorgingsruimte liep - dat kon op dat moment nog - zei ik al tegen iemand: volgens mij

heb ik m’n enkel gebroken. Het blijkt dus een gebroken kuitbeen te zijn.” Hoe ziet het behandelplan er uit? “De breuk ziet er op zich netjes uit. Ik heb spalkgips gekregen omdat er nog een zwelling zit. Als ik ben teruggeweest voor foto’s en het er dan nog steeds goed uitziet, krijg ik normaal gips voor vier tot zes weken.” Een hypothetische vraag: zou het op natuurgras ook gebeurd zijn? “Dat durf ik niet te zeggen. Ik

Speurtochten IVN en buurtsportcoaches

moet wel eerlijk zeggen dat ik op natuurgras eigenlijk nog nooit blessures heb gehad en dat dit mijn derde ernstige blessure is op kunstgras. Mijn kruisband is afgescheurd op kunstgras en het jaar daarvoor ging mijn knieschijf uit de kom. Of het aan het kunstgras ligt durf ik niet te zeggen, maar ik denk wel dat het meespeelt.”

DRONTEN - De buurtsportcoaches hebben samen met natuurorganisatie IVN drie speurtochten door de bossen georganiseerd voor kinderen van 6 tot 13 jaar. De gratis vakantieactiviteit wordt in zowel Biddinghuizen (26 feb.), Dronten (27 feb.) en Swifterbant (28 feb.) gehouden.

Hoe lang heb je er na je vorige blessure uit gelegen? “Anderhalf jaar. Op 13 februari ben ik geopereerd.”

Finish van survivalrun naar het Meerpaalplein

En nu? Opnieuw revalideren en proberen terug te komen? “Nee, ik heb me vandaag meteen uitgeschreven. Veldvoetbal is klaar, dat ga ik niet meer doen. Het gaat van kwaad tot erger en daar ben ik nu wel van genezen, hoe jammer het ook is. Ik hou ontzettend van het spelletje, anders had ik er ook niet alles aan gedaan om terug te komen. Ik was bijna terug en nu dit… ik ben er klaar mee.”

Gino Garos (Swift’64)

19

Dus helemaal geen voetbal meer? “Ik hoop dat ik in een andere functie misschien volgend seizoen bij het eerste betrokken kan blijven. Daarna maar eens kijken wat ik verder wil gaan doen. Misschien trainer worden ofzo.”

DRONTEN - De Dronterland Survivalrun is dit jaar op zondag 27 mei. Net als in 2017 is de start op het terrein van ASVD Korfbal. De finish verhuist echter naar het Meerpaalplein, waar het op dat moment ook koopzondag is. De inschrijving voor de survival is inmiddels geopend.

In het nieuws Organisator Peter Sonnemans kijkt uit naar de tweede editie van het G-voetbaltoernooi in Dronten. Bij de editie van vorig jaar vond hij het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus ’t mooist: “De emoties spatten er vanaf.”

Met pijn in je hart? “Jazeker. Ik word volgende week 25 en ik voetbal al vanaf mijn vijfde, dus twintig jaar. Ik had nog graag een aantal jaren door willen gaan, maar ik ga het risico niet meer nemen.”

Kidsevent Voorafgaand aan PEC Zwolle - VVV Venlo: Het PEC Zwolle & Molecaten

• & nog veel meer activiteiten voor kinderen t/m 12 jaar • Meer informatie: www.peczwolle.nl/kidsevent


Voor alle grote merken pvc gaat u naar Dino tapijt. Absoluut de grootste collectie van Nederland. Wij verkopen al ruim 15 jaar pvc en hebben daarom met dit product veruit de meeste ervaring. QUICK STEP, MODULEO, TARKETT, MFLOR, BELACOS, SILVESTER VIVAFLOORS, VINYWOOD en PODIUM. 300m2 PVC Showroom geheel vernieuwd. Alle nieuwe kleuren zijn hier kamergroot te zien!

Openingstijden: Ma: 13:00 - 18:00 Di: 9:00 - 18:00 Wo: 9:00 - 18:00 Do: 9:00 - 18:00 Vri: 9:00 - 18:00 Za: 9:00 - 18:00

Onze winkel is wat uit de kluiten gewassen, dat komt door de grote voorraden die we moeten bergen. We hebben ruim 60 pallets PVC en LAMINAAT op voorraad en 250 volle rollen TAPIJT en VINYL in de stellingen hangen Ja dan moet het heel groot zijn. En dat levert natuurlijk Super Lage Prijzen op!

KRONO WIDE V4 HDF

VISGRAAT P V C . PVC 2.5mm 0.55 TOPLAAG Prachtige, super sterke PVC.GELEGD DOOR DE .. BESTE LEGGERS! relief op register

V4

groef

rondom. Nieuwe collectie 10 prachtige nieuwe kleuren. Inclusief egaliseren, lijmen

NIEUWE COLLECTIE, 8

DIK V4 GROEF 24 CM BREED RELIEF OP REGISTER

MM DIK V4 GROEF 24 CM BREED RELIEF OP REGISTER

4 AKTIE KLEUREN OP

4 AKTIE KLEUREN OP

DE PALLETS

DE PALLETS Inclusief

Inclusief

ondervloer en plinten en natuurlijk

95

vakkundig gelegd

gelegd muv. Trappen

Van 79,00 voor

NIEUWE COLLECTIE, 8 MM

gratis en

en gratis vakkundig

95

4 9.

m2

KRONO COTTAGE V2 HDF

Van 29,95 voor

24 .

ondervloer en plinten en natuurlijk

m2

gratis en vakkundig gelegd

Van 29,95 voor

is er dan niets waar u blij van kan worden?

95

19 .

m2

jazeker!! de dino-advertentie in dit blad!! heeft u de prijzen wel eens vergeleken met die van hun concurrent

Tapi jt Sprinter

Super Vinyl Aktie

Superdegelijk boucle tapijt in eigentijds design. Nu zwart, .. antraciet, grijs, beige en rood. Geschikt voor slaapkamers, woonkamers.

100% ZUIVER SCHEERWOL

Het betere vinyl in 6 moderne kleuren. Lekker sterk want de dikte is 2,5mm de toplaag 0.25mm Geschikt voor slaapkamer, woonkamer.

Superdegelijk boucle tapijt in eigentijds design. Nu zwart, antraciet, grijs, beige en rood. Geschikt voor slaapkamers, woonkamers.

Nu 400 breed Nu 400 breed Gratis vakkundig gelegd muv.Trappen

Van 59,00 voor

95

39 .

Gratis vakkundig gelegd

Nu 400 en 500 breed

muv.Trappen

Gratis vakkundig

Van 69,00 voor

95

39 .

gelegd muv.Trappen

Van 369,00 voor

14 9

120218 drontenaar  

Week 7, BrugMedia, De Drontenaar

120218 drontenaar  

Week 7, BrugMedia, De Drontenaar

Advertisement