Page 1

04 | 2012

Een huizenhoog statement – de nieuwe Brillux kantoorcentrale verlegt grenzen Brillux Hydro-PU-XSpray Start “Mini Workshop Lak spuiten” Nieuwe dimensies in vormgevingsvrijheid: creatieve technieken met Brillux

Verf’Accenten


Een huizenhoog statement

De nieuwe Brillux kantoorcentrale verlegt grenzen Medio vorig jaar was het dan zover: de nieuwe kantoorcentrale in Münster werd in gebruik genomen – een toren en een "hoogtepunt" in letterlijke en figuurlijke zin waarmee jarenlange herstructureringen op het bedrijfsterrein in Münster nu eindelijk waren voltooid.

Daarbij heeft Brillux op het gebied van energie-efficiënte en warmte-isolatietechniek hoge maatstaven aangelegd. Met zijn hoogte van 38 meter steekt de nieuwe toren zichtbaar boven het bedrijfsterrein aan de Weseler Straße in Münster uit: een kantoortoren met op de begane grond de hoofdingang, zes verdiepingen en een technische verdieping naar een ontwerp van architectenbureau Vervoorts

& Schindler uit Bochum. Hiermee werd medio 2011 niet alleen het hoogtepunt bereikt in een jarenlang proces, maar werd het hoofdkantoor ook geschikt gemaakt voor de volgende generatie. Al in 2005 waren met de nieuwbouw van het KundenCentrum en de MalerMarkt de logistieke processen van de afdelingen productie en verkoop geoptimaliseerd en de verkoopactiviteiten gebundeld


en gecentreerd. In 2007 volgde de nieuwe Brillux onderzoeks- en ontwikkelingscentrale met een oppervlakte van 2.600 m2 en twee verdiepingen. Met een totaalvolume van 42.450 palletplaatsen – en een optie op ruimte voor nog meer europallets tot een totaal van maar liefst 60.000 – resulteerde de bouw van het nieuwe goederendistributiecentrum in 2008 bijna in een verdubbeling van de opslagcapacititeit.


Architectuur als weerspiegeling van de ondernemingscultuur Brillux heeft duurzaamheid al tientallen jaren hoog in het vaandel staan en trekt in de productsector regelmatig de aandacht met milieubewuste innovaties. Dat voor de eigen bouwplannen alle normen voor duurzaam bouwen moesten gelden, was daarom duidelijk. Maar duurzaamheid speelde in nog een ander opzicht een centrale rol: de nieuwe kantoorcentrale moest ook en vooral meer levens- en arbeidskwaliteit voor de medewerkers bieden.

Daarnaast leverde het herstructureringsmasterplan van het planningsbureau conceptionele uitgangspunten voor de vormgeving van de arbeidswerelden. Er werd een teamgericht en transparant ruimteconcept gedefinieerd dat medewerkers van verschillende afdelingen in staat stelt met elkaar te werken en te communiceren. Terwijl het uit het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw daterende kantoorgebouw allang niet meer alle functies vervulde die het moest vervullen, kunnen een groot aantal ondernemingsactiviteiten dankzij de nieuwbouw nu

weer worden gebundeld in één gebouwencomplex, waardoor er nog effectiever kan worden gewerkt. De nieuwe kantoortoren heeft een bedrijfsoppervlakte van ca. 4.000 m². Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor kantooreenheden, die dankzij de flexibele opzet vrij indeelbaar zijn. De andere helft biedt plaats aan de ontvangstfoyer en vergaderruimtes. Het centraal gelegen bedrijfsrestaurant vormt het hart van de ruim opgezette uitbreiding en heeft de nieuwbouw de finishing touch gegeven.


Klanten bezoeken de fabriek van Münster

Arbeidsorganisatie en planning Het besluit de nieuwe kantoorcentrale niet te scheiden van de eigenlijke fabriek met de divisies onderzoek en ontwikkeling, productie en logististiek, was al genomen bij de nieuwbouw van het KundenCentrum. Niet alleen vanuit het oogpunt van arbeidsefficiëntie, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt is een infrastructuur waarbij alle afstanden te belopen zijn, zonder meer zinvol gebleken. Door zijn markante architectonische vormentaal stemt de nieuwe kantoortoren sterk overeen met het meer richting binnenstad gelegen Brillux KundenCentrum, dat dit jaar wordt verbouwd tot de "Brillux Akademie" met hypermoderne lesruimtes voor medewerkers, klanten, architecten en planners. De Bochumer architecten Vervoorts & Schindler vonden het belangrijk dat de nieuwe toren weliswaar duidelijk herkenbaar zou zijn als centrale van de onderneming, maar wel zou passen bij de bestaande bouw. "Bij de bestaande gebouwen is een horizontale structuur, die door krachtige zwarte sokkels en attieken nog eens extra wordt benadrukt,

het belangrijkste vormgevingsprincipe", zo verklaart architect Thomas Vervoorts het architectonische basisconcept op het Brillux terrein. Om hier een contrast tot stand te brengen, hebben de architecten de nieuwe kantoorcentrale doelbewust boven de bestaande gebouwen laten uitsteken en deze gepland als een verticale structuur. Ondanks zijn hoogte straalt de nieuwe kantoortoren lichtheid uit. Hij maakt ook op afstand al duidelijk waar de nieuwe hoofdingang met receptieruimte is, die wordt gemarkeerd door een rode dobbelsteen. Als oriëntatiepunt verheft hij zich boven de andere gebouwen en wijst hij de duizenden bezoekers uit de sectoren ambacht, handel, industrie en planning die Brillux jaarlijks bezoeken, de weg. Tegelijkertijd is de nieuwe kantoortoren een duidelijke adhesiebetuiging aan Münster als vestigingslocatie en een maatregel waarmee de mogelijkheid is gecreëerd ook de uitdagingen aan te gaan waarvoor de toekomst ons en de volgende generaties zal stellen.

Op 7 september en 5 oktober hebben we circa 100 personen mogen ontvangen tijdens een fabrieksbezoek te Münster – Duitsland. De bezoekersgroepen bestonden uit een gevarieerd publiek, schilder, werkvoorbereider of opdrachtgever, alle partijen waren vertegenwoordigd en zorgden voor de juiste stemming. Al vroeg moesten de eerste bezoekers uit de veren. Vanuit Barendrecht vertrok om 06:30 uur de bus om vervolgens met tussenstops in Apeldoorn en in Enschede tegen 10:30 in Münster aan te komen. Alwaar zij werden opgewacht met koffie en broodjes. Na een uitgebreide fabrieksrondleiding werd na de warme lunch de dag beëindigd met een vakvoordracht over enkele nieuwe Brillux noviteiten die wij onze relaties niet wilden onthouden. Zo vertrok aan het eind van de middag de bus weer via dezelfde route huiswaarts en als we de reactie´s van onze klanten mogen geloven hebben zij een onvergetelijke dag mogen beleven. Men was vooral onder de indruk van de grote en de professionele uitstraling van de fabriek en raakte hier in de bus niet over uitgepraat. Ook in 2013 zullen we weer de mogelijkheid bieden aan onze relaties die ook nieuwsgierig zijn geworden, om de fabriek te komen bezoeken. Wij zullen u hiervoor te zijner tijd persoonlijk uitnodigen.


Zo lakken moderne professionals: Brillux Hydro-PU-XSpray De juiste knowhow voor uw succes Om met spuittechnieken te kunnen werken, was het tot nu toe noodzakelijk een Airlessof AirCoat-apparaat aan te schaffen. De hoge kosten die dit met zich meebrengt, zijn voor veel schildersbedrijven altijd een reden geweest om toch maar met kwast en roller te blijven werken. De ontwikkeling van een nieuwe spuittechnologie maakt de spuittechniek nu ook voor deze bedrijven toegankelijk. Want het innovatieve systeem is ideaal voor kleine en middelgrote projecten tot 50 m², voor herstelwerkzaamheden en voor het afwerken van repeterende bouwelementen in verschillende kleuren. Gebruikt u al een Airless- of AirCoat-apparaat? Geen probleem, want de nieuwe XVLP-spuittechniek vormt hierop een ideale aanvulling en biedt u nieuwe mogelijkheden voor een rationele afwerking.

Kwaliteit op maat: Brillux Hydro-PUXSpray Een premiumproduct in een spuitapplicatie en ook nog op waterbasis. Dat deze eigenschappen heel goed met elkaar verenigbaar zijn, hebben we met Hydro-PU-Spray al overtuigend kunnen bewijzen. Daarom zijn we bij de ontwikkeling van Hydro-PU-XSpray consequent uitgegaan van dezelfde verwerkingsparameters als bij Hydro-PU-Spray. Het resultaat: een onvergelijkbaar, buitengewoon gemakkelijk te verwerken product waarmee hightech-afwerkingen worden verkregen met een uitstekende oppervlaktekwaliteit. Het bijzondere aan Hydro-PU-XSpray is dat dit product perfect is afgestemd op de speciale eisen van de nieuwe XVLP-spuittechnologie. Het formaat en de vorm van de verfpotten zijn zo gekozen, dat deze direct aan het spuitapparaat kunnen worden geschroefd. Eenvoudiger kan spuittechnologie niet zijn.

Efficiëntie met systeem Hydro-PU-XSpray is een rationeel tweelaagssysteem op waterbasis: met de hoogwaardige Hydro-PU-XSpray Filler 2220 kunnen ondergronden zoals voorbehandeld hout, houtmaterialen, oude lakafwerkingen, nonferrometalen en kunststoffen binnenshuis van een goed vullende grondlaag worden voorzien. Dit product vormt een betrouwbare basis voor de eindafwerking met Hydro-PUXSpray Zijdematlak 2288, een premiumspuitproduct dat wordt gekenmerkt door de volgende eigenschappen: ■ op waterbasis, reukarm ■ perfecte vloeiing ■ sterk scheurbestendig ■ geringe spuitnevelvorming ■ goed dekvermogen ■ snel drogend ■ perfect afgestemd op XVLP-spuitapparaten ■ omvullen niet nodig ■ praktische, gemakkelijk te openen pot met schroefdop Beide Hydro-PU-XSpray-producten zijn verkrijgbaar in een praktische 1-liter-pot in de standaardkleur wit. De filler is desgewenst ook verkrijgbaar in Basecode-kleuren. De zijdematlak kan met het Brillux Kleurmengsysteem in een groot aantal kleuren worden gemengd.


Start “Mini Workshop Lak spuiten” Sinds enkele jaren worden met veel succes bij Brillux Duitsland z.g.n. “KompaktKursen” gegeven. Het unieke van dit concept is om in een informele setting direct na sluitingstijd een 2 uur durende mini scholing te geven, waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen. Op 27 september om 17:00 uur heeft de aftrap van onze eerste “Mini Workshop Lak spuiten” plaats gevonden in ons filiaal in Enschede, waarna op 4 oktober vestiging Apeldoorn aan de beurt was, gevolgd door 11 oktober de vestiging Barendrecht.

Na de korte onderbreking begon het tweede deel, alwaar het theoretische in de praktijk kon worden gebracht. De geboden mogelijkheid voor de deelnemers om zelf de Wagner XVLP en combinatie met onze XVLP Spray te testen werden door velen gretig aange-

Alle deelnemers werden verwelkomd met een broodje bal en daarna kon al snel de “Mini Workshop” starten. Na een kort welkomstwoord door verkoopleider Ronald Arends, ging technisch adviseur Henri Slotboom van start met het theoretische gedeelte. Met veel belangstelling werd er geluisterd naar de mogelijkheden van de XVLP techniek.

nomen. Als afsluiting ontving iedereen een persoonlijk certificaat van deelname en een presentje. Kort na zevenen werd de avond beëindigd met een leuke aanbieding!

Vanwege het grote succes van deze “Mini Workshop Lak spuiten” zullen we in het komende jaar wederom enkele nieuwe “Mini Workshops” aanbieden met andere interessante thema’s. Te zijner tijd zullen we u hiervoor weer persoonlijk uitnodigen.


Nieuwe dimensies in vormgevingsvrijheid: creatieve technieken met Brillux De nieuwe brochure met creatieve technieken van Brillux heeft een nieuwe indeling en bevat een groot aantal foto's met toepassingsmogelijkheden. Wat is "in", welke creatieve techniek is geschikt voor het beoogde toepassingsgebied en hoe wordt deze techniek uitgevoerd? De nieuwe brochure van Brillux geeft antwoord op deze en vele andere vragen op het gebied van de creatieve wandafwerking. In totaal bevat de nieuwe uitgave van de brochure maar liefst 37 verschillende uitvoeringstechnieken voor de creatieve afwerking van wanden en plafonds. De duidelijke, thematische indeling in vijf actuele rubrieken zoals "Wandafwerkingen met metaaleffecten" en "Steeninterpretatietechnieken" zorgt voor een snel overzicht en biedt ondersteuning bij het geven van deskundige adviezen. Elke rubriek is voorzien van een QR-code. Dit moderne invoermedium biedt de bezitters van een smartphone de mogelijkheid zich snel te informeren over de laagopbouw van elke techniek: simpelweg de QR-Code met de codescanner van de Brillux app fotograferen, de gewenste techniek selecteren door deze met de vinger aan te tikken, en alle toepassingsgegevens zijn beschikbaar – overal en altijd. Deze functie ondersteunt de actieve advisering en geeft antwoorden op specifieke vragen over een bepaalde uitvoeringstechniek. Natuurlijk kan de brochure ook zonder smartphone worden gebruikt. De foto's met toepassingsmogelijkheden zijn een bron van inspiratie voor een aantrekkelijke ruimtelijke vormgeving. Doordat alle afgebeelde technieken op de laatste pagina's van de brochure worden beschreven en ook alle gebruikte materialen en kleuren worden vermeld, kunnen de technieken gemakkelijk worden uitgevoerd.

7324 AL Apeldoorn Vissenstraat 24 Tel. +31 (0)55 58223-59 Fax +31 (0)55 58223-34

7513 JA Enschede Slijpsteen 12 Tel. +31 (0)53 48207-29 Fax +31 (0)53 48207-16

2991 XT Barendrecht Pesetastraat 74 Tel. +31 (0)10 29234-89 Fax +31 (0)10 29234-70

3125 AV Schiedam Strickledeweg 101a Tel. +31 (0)10 23809-59 Fax +31 (0)10 23809-40

www.brillux.nl info@brillux.nl

2555/561/1/1212 8888.9196.0001

www.brillux.nl/creativ

Verf’Accenten 4/2012  

Een huizenhoog statement – de nieuwe Brillux kantoorcentrale verlegt grenzen