Page 1

03 | 2012

Vormgeven aan corporate identity: een kleurconcept voor meer dan 100 C&A-vestigingen Villa van Kinsbergen – een huis met geschiedenis straalt in nieuwe schoonheid Warm aanbevolen: radiatoren met een afwerklaag Nieuw kleurenblok Creativ Floc 47

Verf’Accenten


Vormgeven aan corporate identity: een kleurconcept voor meer dan 100 C&A-vestigingen

Het kleurconcept voor de herenafdelingen bij C&A heeft een decente, warme uitstraling. Tegen deze achtergrond komen de producten perfect tot hun recht. Geïntegreerd in het kleurontwerp: het C&A-merkbehang met logodessin.

Kleurconcepten die duidelijk maken hoe een onderneming wil overkomen op de buitenwereld: daarvan profiteert zowel de klant als het schildersbedrijf. Met de omvangrijke service van Brillux hebben ook pretentieuze projecten op dit gebied een uitstekende kans van slagen. Dat blijkt wel uit het succes dat schildersbedrijf Kassen uit Oberhausen heeft met zijn werk voor de modeketen C&A.

brengen en gebruiken deze in hun vestigingen als een effectief marketinginstrument. Vooral in de handel worden doordachte kleurconcepten vanuit twee oogpunten toegepast: ze bepalen hoe een merk overkomt en maken de onderneming in één oogopslag herkenbaar. Ze dragen ertoe bij dat klanten in winkels sneller de weg vinden en dat ze genieten van de sfeer – en zorgen er zo voor dat die klanten langer blijven en meer kopen.

Ze stimuleren ons, ze geven ons een prettig gevoel, ze maken het ons gemakkelijker ons te oriënteren en zorgen ervoor dat we ons thuis voelen: kleuren hebben een directe invloed op onze stemming en ons welbevinden. En dat natuurlijk niet alleen in ons persoonlijke leven: ook ondernemingen hebben ontdekt wat kleurconcepten teweeg kunnen

Integraal kleurconcept voor trouwe klanten Hoe goed dit werkt, wordt duidelijk gemaakt door een onderneming die al bestaat sinds 1841 en werd opgericht in het Friese Sneek: C&A. Voor de uitvoering van het kleurdesign in de verkoopruimtes zorgen vakspecialisten als de mensen van schildersbedrijf Kassen

uit het Duitse Oberhausen. "Wij voeren al ruim dertig jaar opdrachten uit voor C&A", zegt Martin Kassen niet zonder trots. Hij leidt zijn familiebedrijf met 26 medewerkers al in de vierde generatie. Voor hem, zijn vader Hermann en zijn broer Christian Kassen staan individuele aandacht voor de klant en perfectie bij de uitvoering van hun opdrachten boven aan de lijst van hoge eisen die zij zichzelf stellen. Bovendien is het bedrijf buitengewoon flexibel als het gaat om werktijden en -locaties. Daarmee beantwoordt het precies aan het profiel van de partner die C&A zocht om een pretentieus idee uit te werken en te implementeren: een C&A-kleurconcept dat toepasbaar is op alle vestigingen van het modeconcern.


Wie goed georiënteerd is, koopt meer: De kleuren van het plafond wijzen de klanten de weg en ondersteunen zo dit aspect van de verkooppromotie.

Een kleurconcept dat differentieert, verbindt en de weg wijst "We wilden verschillende stijlwerelden voor de verschillende delen van de winkels creëren om een duidelijk onderscheid aan te brengen tussen de dames- en de herenafdeling en deze af te grenzen van de kinderafdeling", zo beschrijft Dominik Stahl het basisidee achter het C&A-kleurconcept. Als visual merchandiser is hij een van de verantwoordelijken bij C&A Duitsland voor een aansprekende presentatie van de kledingcollectie in de filialen. Het verwachtingspatroon was hoog: uiteindelijk moest het kleurconcept de autonomie van iedere afdeling benadrukken en toch een visuele verbinding tussen de afdelingen tot stand brengen. Even belangrijk was dat het kleurconcept zou functioneren bij verschillende winkelgroottes en – in eerste instantie door de uitvoering van het plafond – de klanten op een betrouwbare manier de weg zou wijzen. Dominik Stahl en zijn collega Hans-Josef Barth ontwikkelden daarvoor eerst verschillende kleurenwerelden:

"Uit de aard der zaak is de kinderafdeling kleuriger, de herenafdeling bezadigder en zit de damesafdeling daar ergens tussenin", licht Dominik Stahl toe. Nog voordat er kleurenmonsters in het spel kwamen, haalde C&A de firma Kassen aan boord – en daarmee ook de service van Brillux. Subtiele enscenering voor de acteur: het product De wanden dienen als een soort doek tegen de achtergrond waarvan de eigenlijke C&Aproducten worden gepresenteerd. Daarom maakt het Kassen-team met ondersteuning van hun lokale Brillux vestiging DIN-A4 monsters in uitgesproken gedekte tinten die de aandacht niet van de mode afleiden. Intensieve kleuraccenten zijn alleen te vinden op de zogenaamde focuswanden, waarop de producten en de lifestyle waarvoor de mode staat, worden gepresenteerd. Met de door schildersbedrijf Kassen geleverde monsters kreeg C&A de beschikking over een goede basis voor het maken van een definitieve

keuze van de gewenste nuances. Zo konden de geschikte kleuren doelbewust worden geselecteerd en kon er een overtuigend kleurconcept worden gemaakt voor de wanden en plafonds van de verschillende afdelingen. In combinatie met het speciaal vervaardigde behang, dat een stijlelement van het C&Alogo bevat, ontstond er zo een ontwerp dat alles uitstraalt wat voor een merkpresentatie belangrijk is: herkenbaarheid, een aangenaam gevoel en een sfeer die de verkoop bevordert.

Ook op de damesafdeling wordt het beeld bepaald door gedekte kleuren. Uitzondering: de oranje eyecatcher die een lifestyle-sfeer uitstraalt.


Ogen open – ook als het gaat om de kwaliteit van afwerkproducten De esthetische kwaliteit van de kleuren in winkels is zonder meer belangrijk. Maar voor ondernemingen als C&A is de kwaliteit van de afwerkproducten net zo belangrijk. "Een renovatie heeft een enorme impact op de doorgang van de dagelijkse werkzaamheden van een onderneming", verklaart Dominik Stahl. "Voor ons is het daarom van doorslaggevend belang, dat er met de verwerkte producten een snel en duurzaam resultaat wordt behaald, zodat de belasting voor de klanten en het verkooppersoneel tot een minimum beperkt blijft." Schildersbedrijf Kassen kon hier met Brillux producten buitengewoon degelijke en dus economische oplossingen bieden. De technisch adviseurs van Brillux hebben samen met het bedrijf een in elk opzicht sluitend productconcept uitgewerkt. Daarbij werd natuurlijk rekening gehouden met het gewenste oppervlaktebeeld, maar ook met

Planningszekerheid tot aan de bestelling en levering Een kleurconcept dat visueel aanspreekt en technisch functioneert. Het enige wat er nog ontbrak, was het gedeelte van het kleurconcept dat de realisatie ervan in elke C&A-vestiging in Duitsland bijzonder effectief maakte. Ook daarvoor ontwikkelde schildersbedrijf Kassen samen met het productmanagement van Brillux dat verantwoordelijk is voor het Brillux kleurmengsysteem, een eenvoudige en overtuigende oplossing. Deze bestaat in de eerste plaats uit een bestelformulier waarop alle te gebruiken kleuren en afwerkproducten duidelijk zijn gedefinieerd en zijn ingedeeld op toepassingsgebied. Dit maakt het bestellen van de benodigde materialen voor elk uitvoerend schildersbedrijf uiterst eenvoudig en vooral eenduidig. In de tweede plaats werden alle C&A-kleurrecepturen parallel hieraan opgeslagen in de databanken van alle meer dan 150 Brillux vestigingen. Zo zijn een nauwkeurige menging van de benodigde kleuren via het Brillux kleurmengsysteem en een snelle levering van de afwerkproducten aan de betreffende C&A-vestiging – en daarmee ook een efficiënte uitvoering van de renovatiewerkzaamheden precies volgens plan – gewaarborgd.

de andere eigenschappen die de verwerkte producten moesten hebben: alle producten die voor het C&A-kleurconcept zijn gebruikt, overtuigen door een extreem geringe geurbelasting – een belangrijk criterium in de winkelbouw. Zowel schildersbedrijf Kassen als de verantwoordelijken bij C&A waren bijzonder enthousiast over de eigenschappen van een nieuw Brillux product voor matte afwerkingen, die hier de voorkeur hadden boven glanzende: Vetrolux ELF 3100, een speciale binnenverf met een duidelijk geringer schrijfeffect. "De eerste monstervlakken laten zien dat er met de door Brillux ontwikkelde oppervlaktebescherming ook bij donkere kleuren een duidelijk minder krasgevoelig oppervlak kan worden gerealiseerd", verheugt Dominik Stahl zich. "Het oppervlak heeft niet alleen een grotere dieptewerking, maar vormt ook op de lange termijn een achtergrond voor onze kleding met een kwaliteit zoals wij die voor onze producten in gedachten hebben."


Trendy kleuren voor de kinderen- en jongerenafdeling: C&A heeft goede ervaringen opgedaan met de stompmatte speciale binnenverf Vetrolux ELF 3100. Ook bij afwerkingen in intensieve kleuren is het schrijfeffect hier duidelijk minder groot.

Wat bewezen moest worden: het C&A-kleurconcept werkt Al in 2010 heeft C&A in het filiaal in Keulen het nieuwe kleurconcept in de praktijk getest. Op in totaal zes etages zijn representatieve oppervlakken tot stand gebracht. "De kleuren zijn niet alleen bij het personeel in goede aarde gevallen, maar hebben ook onze omzet met sprongen verhoogd", aldus het oordeel van Dominik Stahl over de succesvolle praktijktest. Voor C&A was het duidelijk: dankzij de betere oriëntatiemogelijkheden en de attractievere ambiance worden de producten sneller gevonden en daardoor weer wordt er sneller besloten iets te kopen. In aansluiting hierop werden ca. 100 C&A-vestigingen uitgevoerd in de nieuwe kleuren die bij de klanten zo goed aankomen. Dat verheugde ook Martin Kassen, die op veel van deze locaties betrokken was bij de werkzaamheden: "Bij onze medewerkers is het werk bij C&A bijzonder populair. In veel filialen werken we niet voor het eerst. We zijn er bekend." De vakmensen uit Oberhausen kunnen trots zijn op het zeer goede schilderswerk dat ze hebben verricht – en: deze opdrachten geven de firma planningszekerheid en solide vooruitzichten voor hun orderportefeuille zonder dat ze ook maar iets aan

acquisitie hoeven te doen. De volgende C&Aopdracht staat de Kassens alweer te wachten. Het gaat daarbij om het geven van nieuwe kleuren aan de verkoopruimtes van een eigen merk van C&A: "Op dit moment wordt er een nieuw concept uitgewerkt voor de C&A Clockhouse-afdelingen", bericht Christian Kassen. "Mochten daar proefmonsters voor nodig zijn, dan staan we natuurlijk klaar." De ontwikkeling van een kleurconcept voor ondernemingen, daadkrachtig ondersteund door Brillux, is dus voor ieder schildersbedrijf de moeite waard: met seizoensonafhankelijk, uitdagend werk dat prettig is en omzet genereert. En uitzicht biedt op lucratieve vervolgopdrachten.

Een kleurrijke presentatie van ondernemingen – uw nieuwe werkgebied? Maak gebruik van de competentie en service van Brillux. Wij ondersteunen u en uw klanten met ■ kleurontwerpen, ■ de ontwikkeling van een individueel kleurconcept, ■ levering van monsters, ■ technisch advies over afwerkproducten, ■ het maken van bestelformulieren en proeforders, ■ afwerkingen in precies de gewenste kleuren en just-in-time-levering vanuit alle Brillux vestigingen.


Villa van Kinsbergen – een huis met geschiedenis straalt in nieuwe schoonheid

In 117 jaar kan een huis veel meemaken. Zo heeft de als woonhuis gebouwde villa van Kinsbergen eerst 'carrière' gemaakt als weeshuis en daarna als internaat. Dankzij een nieuwe gevel straalt dit historische gebouw sinds kort weer in volle glorie. De geschiedenis van villa van Kinsbergen in Dieren in de Gelderse gemeente Rheden begon 1895, toen deze villa door J. de Wit werd gebouwd. Maar in plaats van levenslang te worden gebruikt als woonhuis, werd de villa door een schenking van Carel van Walree in 1900 een weeshuis met de naam 'Carel van Walree-Stichting'. Met een grote gemeenschappelijke speelkamer, een eetzaal en door middel van gordijnen van elkaar gescheiden slaapcellen die de kinderen privacy boden, was het weeshuis goed afgestemd op de behoeften van zijn bewoners. Overdag gingen de uniform geklede kinderen naar de Emmaschool in de Prinsenstraat. Daarna konden de jongens leren timmeren, terwijl de meisjes zich bezighielden met handwerken. Nadat het huis in de jaren twintig van de vorige eeuw was gemoderniseerd, kreeg het de naam 'Johanneshof'. Tot in de oorlog konden ouderloze jongens en meisjes onder de dertien in het direct aan de IJssel gelegen huis vakantie houden en rust vinden. Van 1940 tot 1943 werd de villa bezet door de Duitsers. Ook na de oorlog was de avontuurlijke geschiedenis van het huis nog niet ten einde: de villa begon een loopbaan als internaat voor schipperskinderen. Als de ouders voeren op zee, werden de kinderen hier ondergebracht en hadden ze tegelijkertijd de mogelijkheid zich te laten opleiden tot varensgezel. Vanaf 1971 was de villa een rijksinternaat, tot het tijdperk van de internaten rond 1995 eindigde. Het huis, dat inmiddels hard aan renovatie toe was, werd gekraakt en pas in 2009 weer ontruimd. Een aangebouwde vleugel werd gesloopt en op het terrein werd een nieuwe straat aangelegd. Om de villa zijn oorspronkelijke schoonheid terug te geven, kreeg Van Asselt Schilderwerken b.v. uit Dieren de opdracht de gevel te restaureren. "De ondergrond van de gevel stelde ons aanvankelijk voor grote uitdagingen", herinnert meesterschilder Jan van Asselt zich, "De laatste decennia was

.nl

sichten

oudean

www.in

deze verschillende keren overgeschilderd en alle verflagen moesten eerst met een hogedrukspuit worden verwijderd." Om de juiste laagopbouw te bepalen, nam schildersmeester Jan van Asselt contact op met Brillux. Samen met technisch adviseur Georg Arnds en verkoopadviseur Ron 't Hart voerde hij allereerst een inspectie uit om de ondergrond van de gevel te beoordelen. "De van de oude verf ontdane ondergrond bestond uit cementpleister met ca. 8 mm diepe groeven en vertoonde overal fijne, netwerkvormige haarscheurtjes en talloze gerepareerde plekken en ook waren er stukken uitgebroken", zo beschrijft technisch adviseur Georg Arnds de uitgangssituatie. Voor de laagopbouw adviseerde hij het oppervlak eerst te egaliseren door dit te vullen met Brillux Gevel-Egalisatieplamuur F 1539. Grotere scheuren werden v-vormig verbreed en daarna voorgestreken met Brillux Lacryl Voorstrijkmiddel ELF 595. Geveldelen met scheuren werden gevuld met Riss-StopPlamuur 376. Pas nadat dit was gebeurd, werd het gehele oppervlak voorgestreken met Lacryl Voorstrijkmiddel ELF 595 en vervolgens ter egalisatie van de structuur van een tussenlaag voorzien met Beton-Elastiekvuller 793. Een tweede tussenlaag en de eindlaag werden aangebracht met Top-Elastiek Gevelverf 380. "Je kunt deze 'techniek' ook wel borstelstructuur of veegstructuur noemen, waarbij borstelstructuur ongetwijfeld juister is. Want vroeger waren er nog geen rollers en de verschillende afwerklagen werden daarom kriskras of in één richting aangebracht met een kwast, waardoor de typische borstelstructuur ontstond." Over het kleurontwerp had de opdrachtgever concrete ideeën. Voor het bepalen van passende kleuren werden er op zijn wens in de menginstallatie van schildersbedrijf Van Asselt eerst verschillende kleurmonsters gemaakt en aangebracht op een testhoekje van het gebouw om aan de hand hiervan de uiteindelijke kleur te kiezen. Als basiskleur werd er een middelgrijze tint gebruikt, die werd gecombineerd met een duidelijk lichtere grijstint op de hoeken, ter plaatse van de vensterbanken en daklijsten en als vakwerk (horizontale lijn tussen begane grond en bovenverdieping). Met dit kleurontwerp komt de architectuur van de villa perfect tot zijn recht en is het huis weer het pronkstuk geworden dat het ooit was. Jan van Asselt, Van Asselt Schilderwerken b.v., en Ron 't Hart, Brillux Benelux b.v.


Warm aanbevolen: radiatoren met een afwerklaag

De tijden waarin je ze het liefst verstopte, zijn voorbij: radiatoren mogen zich weer laten zien. Meer nog: ze worden hoe langer hoe vaker gebruikt als vormgevingselementen. Zo komen we ze tegen als chic designobject in de woonkamer, als blikvanger in de hal en als praktische handdoekenwarmer in de badkamer. Voorzien van een aantrekkelijk design kunnen ze niet alleen naadloos worden geïntegreerd in de binnenhuisarchitectuur, maar dragen ze zelfs direct bij tot de vormgeving van de ruimte. Maar niet elke radiator op leeftijd voldoet aan de hiervoor vereiste voorwaarden. Een nieuwe afwerklaag doet dan wonderen. Ingewikkelde constructies om de radiator heen zijn 'uit'. Steeds vaker worden radiatoren bijvoorbeeld tot vormgevingselementen gemaakt door afwerking van de erachter gelegen wand in al dan niet afstekende kleuren. Dat ziet er in veel gevallen niet alleen goed uit, maar resulteert ook en vooral in een duidelijk merkbare verbetering van het ruimteklimaat. De warmte kan zich vanuit de radiator onbelemmerd en dus veel beter en sneller verspreiden. Behalve dat het woonklimaat hierdoor beter wordt, bespaart het ook energie, want achter de ombouw of bekleding opgehoopte en niet efficiënt benutte warmte is verleden tijd. Goede redenen dus om radiatoren waarvan de verf afbladdert of die vol roestplekken zitten, eens een keer een schoonheidsbehandeling te geven. Het zal iedereen duidelijk zijn dat voor radiatoren geschikt afwerkmateriaal moet voldoen aan heel speciale eisen. Allereerst moet hier de hittebestendigheid worden vermeld, omdat lak op radiatoren blootstaat aan een extreme en soms continue warmtebelasting. Door deze warmtebelasting, maar ook door het ontbreken van daglicht kunnen er chemische reacties in de lakfilm optreden, die op den duur kunnen leiden tot kleurverandering. Dit risico op vergeling bestaat in het bijzonder bij witte en zeer lichte kleuren. Wij bieden daarom speciaal ontwikkelde radiatorlakken aan, die zoals bijvoorbeeld Lacryl-PU Radiatorenlak 265 niet alleen hittebestendig zijn tot +180 °C, maar ook een hoge witgraadstabiliteit hebben en tot +140 °C kleurstabiel zijn. Een andere uitdaging bij de afwerking van radiatoren is de geurontwikkeling. Om deze tot een minimum te beperkten, verdient het bij toepassing op een grote oppervlakken aanbeveling een lak op waterbasis te gebruiken, bijvoorbeeld Brillux Lacryl-PU Radiatorenlak 265, een reukarme speciale acryllak. Voor een betere droging en ter vermindering van de geur kan de radiator na het lakken het beste even worden opgewarmd. Tijdens het afwerken moet de radiator goed afgekoeld zijn en mag hij dus

niet aan staan. Anders bestaat het risico dat de lak te snel droogt en niet optimaal kan worden verwerkt. Daarom zijn de zomermaanden het meest geschikt voor het opknappen van radiatoren. Voor verschillende ondergronden zijn er verschillende afwerkmaterialen nodig Met hun speciale eigenschappen, zoals hittebestendigheid, een hoge witgraadstabiliteit en bijzonder goede randdekking, zijn milieuvriendelijke speciale lakken op waterbasis als Brillux Lacryl-PU Radiatorenlak 265 de juiste keuze, wanneer het erom gaat radiatoren een opknapbeurt te geven volgens de regels van het vak.


Nieuw kleurenblok Creativ Floc 47 van Brillux Omvangrijk kleurenblok met aantrekkelijke nieuwe kleuren voor rationele wandafwerking

7324 AL Apeldoorn Vissenstraat 24 Tel. +31 (0)55 58223-59 Fax +31 (0)55 58223-34

7513 JA Enschede Slijpsteen 12 Tel. +31 (0)53 48207-29 Fax +31 (0)53 48207-16

2991 XT Barendrecht Pesetastraat 74 Tel. +31 (0)10 29234-89 Fax +31 (0)10 29234-70

3125 AV Schiedam Strickledeweg 101a Tel. +31 (0)10 23809-59 Fax +31 (0)10 23809-40

www.brillux.nl info@brillux.nl

2554/431/0,97/1012 8888.9196.0001

Creativ Floc 47 – een product dat zijn kwaliteiten al jarenlang bewijst. Brillux presenteert nu een nieuw kleurenspectrum in een eigentijdse vorm. Als rationele wandafwerking voor de meest uiteenlopende toepassingen zijn decochips niet meer weg te denken. Van zijn tijdloze aantrekkelijkheid heeft Creativ Floc 47 de afgelopen jaren duidelijk blijk gegeven. Met een grondig geoptimaliseerd kleurenblok wordt dit succesverhaal nu vervolgd. Het nieuwe kleurenspectrum bestaat grotendeels uit nieuwe, aantrekkelijke kleuren die worden gebruikt in de moderne binnenhuisarchitectuur. De in totaal 38 kleuren zijn onderverdeeld in de drie kleurgroepen Terra, Fresh en Living. De kleurgroep Terra biedt de keuze uit diverse aardachtige bruintinten en een aantal warme beigetinten en wordt afgerond met grijstinten. Fresh brengt – zoals de naam al belooft – frisheid op de wand. Met wittinten, modern turquoise en koel groen verenigt Fresh aantrekkelijkheid met individualiteit. De kleurgroep Living omvat geeltinten in verschillende intensiteiten en warme rode en oranje tinten. Elke floc-kleur is afgebeeld in combinatie met een harmoniërende andere kleur. In de praktijk kunnen wandvlakken bijvoorbeeld worden uitgevoerd in een decente basiskleur en de plinten in een bijpassende donkere accentkleur. Zo worden sterk belaste ruimtes niet alleen ongevoelig gemaakt voor vuil, maar is het ook mogelijk allerlei moderne vormgevingselementen aan te brengen zonder dat dit ten koste gaat van de belastbaarheid. Vooral in veel gebruikte ruimtes in de woon- en projectomgeving is toepassing van het Creativ-Floc-systeem, dat is ingedeeld in de hoogste schrobvastheidsklasse, een rendabele oplossing. Wanneer de opdrachtgever de voorkeur geeft aan een combinatie van Creativ Floc 47 en een dispersieafwerking, biedt het kleurenblok eveneens uitkomst. De drie kleurgroepen omvatten maar liefst 36 actuele Scala-kleuren die goed gecombineerd kunnen worden met de Creativ Floc kleuren. Daardoor is het kleurenblok een uitstekend hulpmiddel bij het geven van adviezen ter plaatse. Het kleurenblok Creativ Floc 47 is met onmiddellijke ingang verkrijgbaar bij uw verkoopadviseur en bij uw Brillux vestiging.

Verf'Accenten 03/2012  

Vormgeven aan corporate identity: een kleurconcept voor meer dan 100 C&A- vestigingen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you