Briellenaer8 Jan2016

Page 1

BriellenĂŚr 3e jaargang - #08 - januari 2016

APK voor je lichaam Lord of the Rings

Cityvox

De Dolle Dwaze Dump Dagen Goodies van Lobs Gezond met AH

Verras je Valentijn!voorwoordvoorwoordvoorwoord woordvoorwoordvoorwoordvoor voorwoordvoorwoordvoorwoord woordvoorwoord voorwoordvoor Valentijn schrijft... voorwoordvoorwoordvoorwoord voorwoordvoorwoordvoorwoord 3

Eén keer in het jaar heb ik over belangstelling niet te klagen. En gelukkig is dat op een bijzonder positieve manier. Mensen worden heel blij van me. Sommigen kijken er weken, zelfs maanden naar uit. Die dag is natuurlijk 14 februari wanneer iedereen aan de ander mag laten zien hoeveel hij of zij van hem of haar houdt. En Valentijnsdag is ook het moment waarop die geheime liefde eindelijk de liefde kan worden verklaard. Colofon

Uitgave Dit is een uitgave van Bastion X in nauwe samenwerking met CMB en gemeente Brielle.

Maar wie ben ik nu eigenlijk en waarom wordt er elk jaar weer aandacht aan mijn persoontje besteed. Dat heb ik te danken aan paus Gelasius I. Op 14 februari 496 riep hij deze dag uit tot de dag van de Heilige Valentijn. En dat ben ik. Nu moet ik toegeven dat in de geschiedenisboeken twee christelijke martelaren met de naam Valentinus staan vermeld die beide geboren zijn op 14 februari, maar ik ben de enige echte. Om niet van geschiedvervalsing te worden beticht, hierbij in het kort een historisch overzicht. In de boeken gaat het om een priester uit Rome en een bisschop van Terni. Ze werden allebei in de derde eeuw ter dood gebracht. Dat het om één en dezelfde persoon gaat is niet uitgesloten. Volgens de legende werd de heilige Sint-Valentijn gevangen genomen door de Romeinse keizer Claudius II, die hem wilde overhalen tot het heidense geloof van de Romeinen. Valentijn weigerde en probeerde de keizer zelfs te bekeren tot het christendom. Hiervoor werd hij ter dood veroordeeld. Vlak voordat hij geëxecuteerd werd, zou hij een wonder verricht hebben door de blinde dochter van de cipier te genezen. Vandaar de heiligverklaring. Wat heeft dit nu met de liefde te maken? Dat dachten de schrijvers van de moderne versie Bladmanagement Ursula Hoogendoorn

Foto cover Edith Schoo

Art Direction Jerry de Jong

Uitgever Bastion X Communicatie Partners

van het verhaal ook. Zij beschrijven Valentijn als een priester die, ondanks het verbod van keizer Claudius II, toch mensen in de echt verbond. De keizer stelde dit verbod in om zijn leger te verbeteren. Hij dacht namelijk dat getrouwde mannen het minder goed zouden doen op het slagveld. Valentijn voerde de trouwplechtigheden in het geheim uit. Hij werd hiervoor gearresteerd. Tot zover de geschiedenis.

Ik moet natuurlijk niet worden verward met dat kleine, gevleugelde mannetje dat pijlen afschiet om mensen verliefd op elkaar te laten worden. Cupido is een heel ander verhaal. Zijn naam verwijst naar Amor of Eros, de zoon van Venus en god van de liefde. Volgens de mythe heeft hij twee soorten pijlen: één om mensen verliefd te laten worden en één om mensen elkaar te laten haten. In verschillende legenden haalt hij hier weleens wrede grappen mee uit.

Wie zijn geliefde of geheime liefde wil verrassen heeft in Brielle volop keus. Met de Dolle Dwaze Dump Dagen is winkelen in de binnenstad nog eens extra aantrekkelijk. Veel winkelplezier en veel liefde. Valentijn Copyright Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Tevens is nadrukkelijk toestemming gevraagd aan de verstrekker van de foto’s voor het plaatsen. Het is nooit de intentie van de redactie geweest om bewust zonder toestemming van de maker, foto’s waarop copyright rust, (ongevraagd) te publiceren.

colofoncolofoncolofoncolofon foncolofoncolofoncolofoncolo colofoncolofoncolofoncolofon foncolofoncolofoncolofoncolo colofoncolofoncolofoncolofon

Redactie Ursula Hoogendoorn Jerry de Jong Jan Wolters Edith Schoo Valentijn F. Keller Leen van der Reiden Harry Swart Laura van Steensel

Verspreiding RVE Verspreidingen. Huis-aan-huis bezorgd in Brielle, Zwartewaal, Vierpolders, Rockanje, Oostvoorne, Tinte, Heenvliet, Geervliet en Nieuwenhoorn.

Advertenties Dennis van der Zalm en Belinda Hoff

Fotografie Edith Schoo Gemeente Brielle Bastion X Stockbureaus

Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

Disclaimer De geplaatste foto’s zijn afkomstig van vele bronnen. De redactie heeft getracht de exacte herkomst van de foto’s te achterhalen.


Grieks Taveerne-Restaurant Petros ...voor de lekkerste Griekse gerechten uit eigen keuken!

Neem je eigen aankoopmakelaar mee!

M aan d m e € 19.50nu’s 3 g an g e n naar keumenu’s € 21.00ze

Typisch Grieks in’t centrum van Brielle!

Liefde maakt blind. Een huis eenuflinke stap.dag. huis kopen kopen isdoet niet elke Een stap die weloverwogen Er komen eenje heleboel zaken maakt. op u af. Mevrouw Aankoopmakelaar begeVoor je hetde weet, ben je verliefd op een leidt u Maar deskundig tijdensblind. het gehele huis... liefde maakt Mevrouw aankoopproces. Zo wordt aankoop de Aankoopmakelaar opentde je ogen en van uw droomhuis nachtmerrie. denk aan alles wat jegeen zo zou vergeten.

Open van 17.00 tot 22.00 uur Maandag gesloten

Voorstraat 126 I 3231 BK Brielle I T 0181-416684 I www.restaurantpetros.nl

mevrouwdeaankoopmakelaar.nl Bel: 06 - 492 876 97 of kijk op www.mevrouwdeaankoopmakelaar.nl


Inhoud 07

Valentijnsdag

09

Foodies

Verras je Valentijn!

5

Muziek

Chocolade ‘t Doosje van Lobs

10

!

Dit jaar zal wat mij betreft het jaar moeten worden van Brielle en muziek. Een spannend jaar voor de organisatie van Brielle Blues. Het jaarlijks terugkerende en landelijk bekend staande muziekevenement beleeft haar 25-jarig jubileum. Het belooft een zeer speciale editie te worden met mogelijk ‘grote’ namen en oud-artiesten. Ik kijk er naar uit.

Muziek Cityvox 15

Gemeente Brielle

18

Mode

23

Column Leen

24

Historie

29

Gezond

32

Gezond sporten

33

Gezond eten

34

Sport

36

Verzamelaar

39

BresTheater

40

Uit de kunst

44

Bekende...

48

Reisverslag

53

Goed om te weten!

Onze Centrum Manager Uitverkoop Leven & Overleven ‘t Gecroonde Hart Slanker & meer... ...met Marjolein! ...met AH Brielle Lord of the rings Handenarbeid... Oeloek! Theo & Sija De Brielse Bode Wintersport in Flachau!

In deze speciale editie belichten we Gezond & Lekker Leven, De Dolle Dwaze Dump Dagen en Valentijnsdag. Bij de eerste redactievergadering voor deze uitgave kon de redactie het nog niet eens worden over het thema... Ik kies dus voor muziek!

Jammer dat we in Brielle geen winkel hebben waar muziek centraal staat. Dat zou een welkome aanvulling zijn. In de tussentijd ben ik veel in Rotterdam te vinden waar veel muziekwinkels zijn blijven bestaan of hun deuren hebben geopend.

Brielse muziek Brielle kent diverse muziekbands en muzikanten. Cityvox timmert op dit moment hard aan de weg. Zo stonden zij onlangs in de finale van de Music Matters Award. De band won de publieksprijs en kreeg van de vakjury de derde prijs. Muziekcafé’s Brielle kent een aantal ‘muziekcafé’s’, waar regelmatig bands live optreden. Maarten Zoetemeijer, de uitbater van ’t Kont van het Paard, presteert het al jaren om de leukste bandjes live te laten spelen. Honky Tonk, mijn ‘jeugdhonk’, doet het op woensdag en De Abdij en De Roef doen het op diverse dagen in het jaar. Winkelen in Brielle De DDD Dagen komen er aan. Op 5, 6 en 7 februari bieden de winkeliers hun producten aan met verrassend veel extra voordeel! Een opmerking van een toevallige bezoeker van onze binnenstad. In Brielle is het toch eigenlijk het gehele jaar uitverkoop? Niet duur en veel voordeel. Dus aan iedereen; kom gedurende het hele jaar naar Brielle. Er is weer een aantal ‘nieuwe’ winkeltjes gestart. Wij wensen hen veel succes.

Quality time... Bowie time! Het heeft niets met Brielle te maken, maar ik wil er toch iets over zeggen. Als echte Bowie-fan vanaf het begin was 10 januari voor mij een zwarte dag. De titel van zijn laatste productie, Black Star, onderstreept zijn sterfdag nog eens extra. Alleskunner Bowie heeft mij veel plezier en de liefde voor muziek gebracht. Een groot deel van zijn imposante muzikale nalatenschap - Muziekcassettes, Videobanden, CD’s, DVD’s en Elpees - staat bij mij in de kast. Als liefhebber van het ouderwetse vinyl geniet ik - en hopelijk nog lang - van elk krasje en tikje in elke Bowie-plaat. Het herinnert mij aan het verleden, aan leuke en minder plezierige momenten. Geniet van deze editie en vergeet niet je Valentijn te verrassen... CDtje van Bowie? Groet, J


Altijd Actueel!

Voorstraat 30 3231 BJ Brielle T 0181-412075

Voor al uw creatieve teken- en kunstschilder artikelen, kantoormaterialen en cartridges! Voorstraat 60 3231 BJ Brielle T 0181-412874 F 0181-418322 E info@kantoor-creatief.nl

PostNL Postkantoor en ING servicepunt

Slanker,strakker&vitaler! GRATIS proefbehandeling! Ook voor pijnbestrijding.

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 9.30 - 17.30 uur Zaterdag 10.00 - 16.00 uur

Adverteren in Briellenaer?

T 0181 417 111 I info@bastionx.nl

Lekker gezond... met Albert Heijn! Slagveld 2 - 3231 AN - Brielle - 0181 412 599

Luxe broodjes

30 januari / 23.00 uur

Corona Summernight met DJ Edsjki 31 januari / 14.00 uur

Reverend Bart and his Shepards of Blues Blues Brothers tribute 6 februari / 23.00 uur

DJ DES SANTOS 7 februari / 15.00 uur

Bierproeverij/workshop Nederlandse Craft Brouwerijen 12 februari 22.30 uur

QUIZNIGHT 14 februari / 15.00 uur

Stringcaster bij de Folkclub Brielle Bluegrass, Rockabilly, Hillbilly & Country 19 februari / 22.30 uur

PLAATSTAAL Pop in je moerstaal! 20 februari / 23.00 uur

Kaas/Old Amsterdam 2,85 Filet american 3,25 Kappertjes, ei en ui Pistolet gezond 3,75 Ham, kaas, komkommer, tomaat, huzarensalade en sla Kip-kerriesalade 3,75 Gebraden kip, ei, tomaat, komkommer en mesclunsla Eiersalade 3,50 Ei, bacon, komkommer en mesclunsla Huisgemaakte tonijnsalade 3,75 Komkommer, ei en mesclunsla Blt 3,95 Mayonaise, warme bacon, tomaat en sla Bltc 4,50 Gebraden kip, sla, tomaat, bacon en pestosaus Roombrie 3,75 Hobing, walnoten, bacon en mesclunsla Chicken 5,15 Truffelmayonaise, walnoten, Parmezaanse kaas, warme bacon en mesclunsla

Gerookte zalm 4,25 Roomkaas, dillecrème, kappertjes, ui, ei en mesclunsla Carpaccio 5,75 Truffelmayonaise, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, uitgebakken spekjes, kappertjes, mangochutney en mesclunsla. New York 5,75 Rosbief, rode uienchutney, mierikswortelcrème, pijnboompitten en mesclunsla. Coppa di parma 5,75 Tomatentapenade, basilicumoilie, cherrytomaatjes, pijnboompitten en mesclunsla Serranoham 5,75 Cherrytomaatjes, pijnboompitten, olijven, fetta kaas, balsamico azijn en mesclunsla Clubsandwich 4,95 Ham, kaas, kipfilet, bacon, tomaat, sla, komkommer, ei en mesclunsla Beenham 3,25 Mosterdsaus, walnoten en mexclunsla Gekookt ei, warme bacon 3,50 Mayonaise, peper en mesclunsla

Miss DJ D NIEUW 21 februari / 15.00 uur

Bier, Blues & Bitterballen met ... Temporary Roads 27 februari / 23.00 uur

DJ Jimmy Wild 28 februari / 15.00 uur

Lazy Sunday met John Boy and the WaltonsRock 'n' Roll en Sixtiesband

Seggeland Zuid 1 - 3237 ME Vierpolders 06 - 29515282 - dcberkel@flavourstogo.nl

.


...verras je Valentine... 7

Liefde gaat door de maag. Of we het nu willen toegeven of niet, lekker eten doet nu eenmaal iets met ons vanbinnen. En dat is ook niet zo gek! Er gaat namelijk een hoop tijd, energie, en soms zelfs liefde zitten in het bereiden van een heerlijk gerecht. Het is en blijft een stukje echt ambachtelijk handwerk. Voor elkaar koken is dan ook de ultieme vorm van aandacht geven.

Uit onderzoek is gebleken dat 87 procent van de Nederlanders het aantrekkelijk vindt als de partner goed kan koken. Een etentje is niet voor niets zo populair als de eerste date! En niet alleen als eerste, maar ook als tweede, derde, vierde date... zelfs stelletjes die al jarenlang getrouwd zijn gaan nog steeds graag samen uit eten. De sleutel tot de liefde vind je dus misschien wel op je bord!

Verboden

tevoeren!

Shared dining

In het digitale tijdperk van tegenwoordig delen we alles met elkaar. Tenminste, op het wereldwijde web. In werkelijkheid delen we fysiek steeds minder met elkaar. Geheel tegen deze trend in zien we een nieuw concept ontstaan dat steeds populairder wordt: shared dining. Het concept is vrij simpel: een tafel vol gerechtjes waar iedereen iets van pakt. Al jaren bestaat dit in de vorm van bijvoorbeeld tapas en sushi, maar steeds meer restaurants in Nederland omarmen het idee en integreren het in hun menu. Shared dining gaat verder dan het delen van eten. Door de ongedwongen opzet kun je op deze manier dineren in een relaxte, ontspannen sfeer. Ideaal voor een romantische date op Valentijnsdag. Gezellig met zijn tweetjes genieten van lekker eten.

Samen koken

Ook leuk op Valentijnsdag: duik gezellig samen de keuken in! Haal een grote tas met boodschappen in huis, met daarin alle dingen die je lekker vindt. Stel vervolgens gezamenlijk een romantisch menu samen en ga aan de slag. Besteed ook aandacht aan de tafel. Daarbij hoef je echt niet alles uit de kast te trekken, een mooie kaars en wat rozenblaadjes geven al een subtiel romantisch effect.

Hoewel de band tussen jullie met behulp van eten kan versterken, is het niet geheel zonder risico’s. Er zijn namelijk enkele dingen die je beter níet kunt doen. Zo knapt 60% van de Nederlanders af op smakken en ook kun je tijdens een date beter niet hardop uitrekenen hoeveel calorieÍn je zojuist naar binnen hebt zitten werken. Surprise, surprise, zeggen dat je moeder het gerecht dat je partner zojuist met veel liefde heeft staan bereiden, lekkerder maakt, is ook een no go. Ben je heel enthousiast over jouw gerecht en wil je jouw date graag laten proeven? Stap dan niet in de valkuil hem of haar te voeren! Maar liefst tweederde van de singles vindt dat namelijk not done. Laat je partner het liever zelf in zijn of haar mond stoppen.


Voor iedereen een stralende lach!

de Vreij MAKELAARDIJ Steengoed! woningmakelaardij taxaties bedrijfsmakelaardij

Zuidspuistraat 1b Brielle T 0181- 74 55 85 www.devreijmakelaardij.nl info@devreijmakelaardij.nl

Door nieuwe technieken niet van het echt te onderscheiden! Wat doen wij: KdaaZY^\Z egdi]ZhZ >bbZY^VVi egdi]ZhZ >beaVciVVi egdi]ZhZ `a^`egdi]ZhZ 6aa"dc"[djg kVhiZ Wgj\ de ^beaVciViZc 6aa"dc"[djg kVhiZ Wgj\ de ^beaVciViZc ;gVbZ egdi]ZhZ EVgi^ aZ egdi]ZhZ KO M GZWVh^c\ S, EENS LANGN GZeVgVi^Zh eVgi egdi]ZhZ E

VOOR E D N VRI JBLI JVE ! GESPREK

Ruggeplein 24 - 3232 AH Brielle - T 0181-851735 M 06-55725705 - E info@bobkoetsenruijter.nl

Kijk voor meer informatie op

www.bobkoetsenruijter.nl


9

Lekkere Valentijncadeaus vind je bij ’t Doosje van Lobs in Brielle!

Heerlijke chocoladetruffeltaart in Valentijnsfeer

€ 36,95

€ 19,95

Foodies Foodies

Foodies Foodies Foodies

Foodies

Foodies

Foodies

Foodies

Foodies

Foodies

Goodies

Foodies

Foodies Goodies

€ 9,95

Foodies

€ 9,95

€ 34,95

€ 9,95

€ 9,95 € 17,95


10

Cityv de stem

van de stad! Fotografie: Edith Schoo

We hebben het al vaker geroepen en we zeggen het gewoon nog een keer: Brielle bewijst steeds weer een kweekvijver te zijn voor creativiteit. De vierkoppige band Cityvox is daarop geen uitzondering. Hun talent bleef niet lang onopgemerkt. Afgelopen december stonden Ties, Joris, DAJO en Glenn in de finale van de Music Matters Award, waar zij de publieksprijs en derde juryprijs wisten te bemachtigen. Jammen & crowdsurfen in de Abdij Joris en Ties kennen elkaar al van jongs af aan. Op de middelbare school kwamen ze op het idee een bandje op te richten. Jimi Burgwal was toen tweede gitarist. Joris schreef zich in voor de opleiding muzikant en producer aan het Albeda College in Rhoon en kwam bij DAJO in de klas. De twee konden het vrijwel meteen goed met elkaar vinden. “We kenden

Pop-rock met een vleugje funk. Dat is Cityvox ten voeten uit. Slechts enkele jaren geleden hadden zij hun allereerste optreden in de Abdij en nu al is Brielle te klein voor deze mannen. hem al van het Maerlant”, vertelt Ties, “maar ik vond hem altijd maar een sukkel”. Toch ondervond ook hij al snel dat DAJO eigenlijk gewoon een hele goede gozer is en binnen no time werd hij als vierde bandlid aan het gezelschap toegevoegd.

Toen Jimi moest stoppen, omdat de tijd die in Cityvox ging zitten lastig te combineren was met school, was Ties even bang dat de band geen lang leven beschoren zou zijn. “Ik wist niet of ik er dan nog wel zin in zou hebben”. Veel tijd om daarover na te denken had hij echter niet, want de mannen belandden in een stroomversnelling. Er ontstond een jamsessie met Glenn en er was meteen een klik. Zowel muzikaal als vriendschappelijk. Sindsdien wordt Cityvox steeds vaker geboekt voor optredens en festivals. Alles krijgt steeds meer

vorm en alle puzzelstukjes vallen één voor één op hun plaats. Zo stond de band al op Wallenpop, Brielle Beatz, Tintefeest, Rotown, Luxor Live Arnhem en in heel veel kroegjes. “Ons allereerste publiekelijke optreden vergeten we nooit”, aldus de mannen. “Dat was in de Abdij. De zaak stond helemaal vol! Na afloop kwam Remco naar ons toe en zei: ‘dit was voor het eerst dat ik iemand hier heb zien crowdsurfen’. We komen er nog steeds graag terug!” Stadsvos? Even een stapje terug. Wat betekent Cityvox eigenlijk? “De band is ontstaan als Cityfox, naar aanleiding van een krantenartikel over stadsvossen in Rotterdam. Maar nadat één van onze gitaristen was vervangen en we er een zanger bij hadden gekregen, vonden we het tijd voor een nieuwe start. Dat werd Cityvox, oftewel de


yvox

!

11


12


13

Ties Voskamp drummer Joris van Driel gitarist DAJO bassist&zanger Glenn Groos gitarist stem van de stad. Het heeft iets poëtisch, dat past bij onze muziek en bij wie we zijn. We vertegenwoordigen de stad, zowel de ‘grote’ stad Rotterdam als ons eigen stadje Brielle”. Sound Oké, dat ís Cityvox, maar hoe klinkt Cityvox? Denk aan pop/rock met funky invloeden. Ruige gitaren, funky breaks en catchy melodieën. De mannen hebben een herkenbare sound. Er zit iets in van de Red Hot Chili Peppers, Jett Rebel en de Foo Fighters. “Maar vooral veel Cityvox”, benadrukt Joris. De kracht van de band zit ‘m in de chemie op het podium. Het publiek is onderdeel van het optreden en dat voel je. Je hoort erbij. “Het feit dat we zulke goede vrienden zijn draagt hier wel aan bij. We doen ons niet anders voor dan we zijn, we hebben écht zoveel lol. Daarom voelt het ook zo echt”.

Hoewel de rest zich laat inspireren door grootheden uit de muziekwereld, zoals eerdergenoemde artiesten en bijvoorbeeld John Mayer, Benny Greb, Steve Gadd, Jimi Hendrix en Steve Ray Vaughn, zijn het voor DAJO vooral vrouwen die hem ertoe bewegen zijn emoties om te zetten in muziek. Rock zit hem in het hart, van heavy metal tot knuffelrock. Maar dat geldt eigenlijk ook voor de rest. Dingen die zij dagelijks meemaken inspireren hen meer dan artiesten. Ze schrijven hun eigen muziek. Teksten gaan over de liefde, feesten, seks, eigenlijk over het leven. Daarom zijn het vrij persoonlijke teksten. “Iedereen heeft evenveel inbreng”, leggen ze uit. “We maken de nummers met zijn allen. Vaak komt iemand met een idee, dat vervolgens gezamenlijk uitgewerkt en gefinetuned wordt. Maar het komt ook voor dat een nummer spontaan ontstaat tijdens een jamsessie”.

Julia Tot nu toe zijn de mannen het meest trots op ‘Julia’, hun nieuwste nummer. “Met dit nummer gaan we net een stapje verder als band, het is iets totaal anders dan we tot nu toe gedaan hebben. Een nummer waar je naar uitkijkt. Het is catchy, herkenbaar en vrolijk. We gebruiken het zelf ook als oppepmiddel, bijvoorbeeld voor een optreden.” ‘Julia’ gaat over de liefde. Heel blij zijn met iemand, gelukkig zijn samen en elkaar niet kwijt willen. “Maar niet alle nummers zijn zo zoetsappig hoor. ‘Something new’ gaat bijvoorbeeld over een relatie waarvan je weet dat het niet goed voor je is. Je realiseert je dat je jezelf bent kwijtgeraakt in de relatie en jezelf moet terugvinden, maar niet met de ander. Dat doet pijn. ‘Wake up’ gaat weer over feesten, en dan vooral het wakker worden de volgende dag”. Seks, drugs & rock ’n roll? Of de mannen al gewend zijn aan het leven van seks drugs & rock ’n roll? “Haha”, antwoorden ze lachend, “wij zijn niet altijd zo rock ’n roll! Eigenlijk zijn we maar nuchtere jongens. What you see is what you get. We lachen veel met elkaar, lekker plezier maken, dat is ook wat we terugkrijgen van het publiek. Neem nou de voorrondes van de Music Matters Award. Een zaal vol met hiphopliefhebbers stond compleet los te gaan op onze muziek. We wonnen de publieksprijs en de juryprijs, dat is toch te gek!” Toekomst Vragen we Cityvox met welke artiest zij wel eens samen willen optreden, dan zijn ze het al snel eens. John Mayer, Di-Rect, Jett Rebel, of de Red Hot Chili Peppers. “En we zouden best wel eens in het voorprogramma van de Foo Fighters willen staan”, voegt Glenn er lachend

aan toe. Maar eerst nog maar even lekker spelen, veel nieuwe muziek maken en nummers schrijven. Music Matters was slechts een voorproefje van alles wat we van de mannen mogen verwachten. “Nu gaan we de rest van het land en wie weet daarna wel Europa onveilig maken!”

Over tien jaar hopen ze Europa te hebben veroverd, vier studio-albums op hun naam te hebben staan, van muziek te kunnen leven en nog steeds elke dag heel veel lol te maken. “Glenn is over tien jaar de beste gitarist van Nederland”, roepen zijn medebandleden in koor. DAJO ziet het viertal tegen die tijd gezellig met zijn allen in dezelfde straat wonen, compleet met vrouw en kinderen. De rest is er nog niet helemaal over uit of ze dat wel zien zitten...

Guilty pleasures Elke muzikant heeft zo zijn guilty pleasures. En nee, dan hebben we het niet over pizza’s, hamburgers of chocoladebonbons. In dit geval gaat het over nummers die zij stiekem heel goed vinden, maar waar ze zich eigenlijk een beetje voor schamen. Goed fout zeg maar, die nummers waarop je thuis door de woonkamer danst als er niemand kijkt. Ben je er klaar voor? Komtie: Ties: a Thousand Miles - Vanessa Carlton Joris: Désenchantée - Mylene Farmer Glenn: Jump - Pointersisters DAJO: Happiness - Alexis Jordan


Voor de , Leukste liefste, te zonnigs Valentijns! cadeau

I

I

I

ZONNE 7 dagen STUDIO, p.w SprayT . open, en ZON an NEN

v.a. €9 ,95

I

I

Turfkade 3 3231 AR Brielle 0181-356154 info@ibizabrielle.nl www.ibizabrielle.nl

I


15

Tekst: Harry Swart Foto’s: Edith Schoo en Harry Swart

Kom naar De Dolle Dwaze Dump Dagen in Brielle! Als u dit prachtige magazine op uw deurmat vindt is 2016 al weer een maand oud! Uitverkoop is geen bijzondere gebeurtenis meer. Het lijkt er soms wel op dat de uitverkoop nooit meer stopt. Maar zo is het in Brielle niet!

Elk jaar hebben wij de finale uitverkoop van de wintercollectie. Terwijl ik dit schrijf vallen de eerste sneeuwvlokjes in Brielle. En de voorjaarscollectie komt er al weer aan. Zo vlug gaat het. Niet alleen kledingwinkels, maar ook andere winkels doen mee aan deze bijzondere uitverkoop. Prijzen? Je kunt het haast geen prijzen meer noemen. DUMPPRIJZEN zijn het ! Voor een habbekrats kunt u op deze dagen de mooiste dingen kopen.

Kom naar De Dolle Dwaze Dump Dagen in Brielle op 5, 6 en 7 februari. Uw portemonnee wordt hier heel erg vrolijk van!

Terugblik op... winkels en ondernemers 2015 is een bijzonder jaar geweest voor Brielle. Ook in Brielle is het jaar 2015 voor de winkels niet zonder slag of stoot voorbij gegaan. Wij hebben helaas afscheid moeten nemen van La Vita, Silly Strik, VakantieXperts en Kijk Mij. Heel bijzonder is dat wij twaalf nieuwe ondernemers hebben mogen verwelkomen! Flower Action, Café 1572/The Mixx, Lagoon, Silvester, ONE, De Gekroonde Pannenkoek, R&R Mode, Boudoir, Once upon a Time, Di Bellezza, ’t Winkeltje en Makelaar de Vreij. En dan verdienen de forse uitbreidingen van Het Styling Huys en Optie 1 zeker een aparte vermelding. Bijzonder positieve ontwikkelingen voor onze stad Brielle!


16

Er is in Brielle altijd wel iets te doen voor oud & jong! Wij hebben in Brielle ook een aantal mooie en grote feesten en festivals gehad. Een paar licht ik er uit zonder de anderen te kort te willen doen.

Valentijn viel in 2015 op zaterdag. Daar hebben wij een trouwfeestje van gemaakt. Trouwen op de Markt in Brielle. De pers vond het zo bijzonder dat wij in drie kranten op de voorpagina zijn beland.

Het Bevrijdingsfestival viel nu in een jubileumjaar. Zoals u weet is dat vanuit onze regering vastgesteld op ‘eens in de vijf jaar’. Enkele veteranen zijn in Brielle geweest. Zij hebben onder andere meegereden in de grote parade en optocht en waren natuurlijk eregast bij het spel dat werd opgevoerd op het Scharloo.

Ook een bijzondere ontvangst door onze burgemeester was onderdeel hiervan. Het was ongelooflijk om te zien hoeveel emoties het bezoek van deze veteranen teweeg bracht.

En dan natuurlijk de benoeming van onze burgemeester Gregor Rensen op 28 oktober. Heel bijzonder dat een relatief kleine gemeente als Brielle een kroonbenoemde burgemeester krijgt. De beëdiging vond plaats in de SintCatharijnekerk, een fantastische plek om zo’n gebeurtenis te laten plaatsvinden. Ook dit jaar zullen er weer veel evenementen worden georganiseerd in Brielle. Ik geef u een overzicht. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de website www.beleefbrielle.nl. Daar kunt u het laatste nieuws vinden en de sfeer proeven van de diverse festiviteiten.

De voor u belangrijke data kunt u nu al vast in uw agenda zetten! Zie hiervoor de opsomming op de volgende pagina.


17

Evenementen 2016 5, 6 en 7 februari Dolle Dwaze Dump Dagen 1 april 1 Aprilviering 27 april Koningsdag 4 - 8 mei Bevrijdingsfestival 11 mei Ladies Night Brielle 25 juni Brielle achter de voordeur 20 juli Zomermarkt 27 juli Boekenmarkt 31 juli Brielle Blues 3 augustus De Grote Zomermarkt 6 augustus Vertelfestival 10 augustus Antiek- en Curiosamarkt 17 augustus Zomermarkt 19 augustus Openlucht Bioscoop 27 augustus Bruisend Brielle 27 augustus Woonbeurs 10 september Monumentendag 17 september Big Band Festival 2 oktober Herfstmarkt 6 oktober Brielle’s Got Fashion 28 oktober Halloween Spooktocht 20 november Intocht Sinterklaas en Pepernotenmarkt 5 december Maskerade 9 t/m 24 december Kerstparade en diverse activiteiten

Heeft u zelf een idee of iets meegemaakt waarvan u zegt ‘dat zou fantastisch zijn om in Brielle te organiseren’, laat het mij even weten. Ik ga graag met u in gesprek.

U zult wellicht gemerkt hebben dat het VVVkantoor op de Turfkade is gesloten. Dat is even wennen. Zeker ook voor de toerist. Maar natuurlijk blijft dat niet zo. Brielle ontvangt jaarlijks meer dan 240.000 toeristen. Dat is heel veel. Tegenwoordig gaat meer dan 90% van de toeristische informatievoorziening via internet. Wij doen daar allemaal aan mee. Als u een reis boekt of een stad bezoekt, gaat u vast kijken op internet. Voor-genieten en informatie opzoeken. Het vakantiegevoel begint dan al.

Dat geldt ook voor onze stad. Informatie voorziening via internet is wezenlijk belangrijk. Er wordt een nieuwe website ‘Beleef Brielle’ gebouwd. Een website die voldoet aan de laatste eisen van de techniek, zoals automatische aanpassing aan een beeldscherm, tablet of smartphone. Ook een website die makkelijk toegankelijk en overzichtelijk is. Met alle informatie van Brielle. Bovendien is de website heel gemakkelijk te vinden: www.brielle.nl en u komt op de gemeentelijke website. Daar kunt u kiezen tussen gemeentelijke informatie of toeristische informatie. Ook kunt u rechtstreeks naar www.beleefbrielle.nl. De nieuwe website is vóór het toeristisch seizoen operationeel. Nieuwe plek Maar Brielle zonder informatievoorziening ter plekke kan natuurlijk niet. In het oude stadhuis, ons museum, komt een nieuw informatiepunt. Wij zijn heel blij met deze keuze. Het is immers voor de bezoeker van Brielle een hele logische plek. In het centrum, op de Markt. Kan niet beter!

Als ondersteuning voor al deze informatie komen er ook twee elektronische informatieborden. Eén bij de rotonde van Seggelant en één bij de oude begraafplaats. Brielle bouwt aan een zo overzichtelijk mogelijke en moderne informatievoorziening.

Ter ondersteuning van wat hierboven staat en van de ondernemers in het centrum van Brielle is de Binnenstad Manager de komende twee jaar actief. Het takenpakket bestaat onder andere uit communicatie, het initiëren van activiteiten, evenementen en projecten, het aanspreekpunt zijn voor ondernemers, het

aantrekken en ondersteunen van nieuwe ondernemers in het centrum van Brielle alsmede het voorzitterschap uitoefenen van de Werkgroep City Marketing.

Brielle gaat mee met de tijd. Wij willen de hedendaagse informatievoorziening op peil houden en koppelen aan de sfeer die onze mooie stad heeft.

Brielle, stad van nu, sfeer van toen

Uw Binnenstad Manager Harry Swart 06-53427587


De Dolle Dwaze Dump Da 18

IBIZA Zonnestudio & IBIZAshop #Bikini’s #Esperanza Deseo bracelets #Clutches #omslagdoeken #sieraden #cowgirl hat ☺ “joehoe... Sunshine watch this”: Tijdens DDDDagen ZONNIGE kortingen, ook op Australian Gold + waanZONnige Goodybags#

JJ Sport Dames winterjack & broek: Icepeak Pilotenmuts & Moonboots: Barts Heren winterjack & broek: Icepeak Pilotenmuts: Barts Moonboots: Protest


agen 5•6•7 Februari 2016 19

Rijcken Mode Blouse, rood satijn: Nikkie Kleurrijk vest: B.Loved Jeans: Nikkie Coltrui, broek: Primo Emporio Extra korting tijdens De DDD Dagen: 20% van de opruimingsprijs!

Fotografie Edith Schoo (Yppe Photographic Design) Photo Editor Marco (Yppe Photographic Design) Hair & Visagie Annette Boekestijn - Cactus Kapsalon Modellen Jennifer, Rox, Tijn, Anouska, Rafael en Gloria

Zwartwit Varia Jurk: Apanage Collection Tijdens De Dolle Dwaze Dump Dagen 25% extra kassakorting op de sale items!


De Dolle Dwaze Dump Da 20

Chico & Chica Tuinpak, blouse & blazer: Garcia Sweater, jeans & jack/vest: Vingino Vestje, t-shirt, rokje, legging merk: Noppies & Haarband: GnGstyle Kleding babypop: Z8 Tijdens De Dolle Dwaze Dump Dagen gehele wintercollectie 50% korting!

Pandora Dames jas merk: Mariagrazia Panizzi Denim jeans merk: Please Suède zwarte laarsjes merk: Lodi Tijdens De Dolle Dwaze Dump Dagen extra korting!


agen 5•6•7 Februari 2016 21

Rijcken Mode Jurk: Nikkie Winterjack: Glamorous Vest: Cavallaro Blouse: A Fish named Fred Jeans: Vanguard DDDDD: 20 % extra korting op opruimingsprijs

De Brillemaeker Brillenmerken: Dutz, Etnia Barcelona, Persol, Ray-Ban Tijdens de DDDDagen UITVERKOOP van 50 tot 100% korting op monturen!

R&R Fashion Blazer & Pencil skirt: M&M Moda Blouse, zwart Jeans, leatherlook: Evador’s Blouse, wit Tijdens De Dolle Dwaze Dump Dagen: Dares Sale items € 10,-


Dameskleding & accessoires

25% extra kassa korting tijdens De Dolle

Dwaze

Dump Dagen!

Markt 6 3231 AH Brielle Tel. 0181 47 35 14 www.zwartwitvaria.nl


CoLeeumn 23

Leven & Overleven Het nieuwe jaar is nog maar koud begonnen of ik zit alweer dagen na te denken over een column voor de Briellenaer nummer 8. Onderwerpen voor dit nummer zijn: uitverkoop, Valentijn, sport & gezondheid.

Nou heb ik persoonlijk al een jaar of zeven niets meer met Valentijnsdag te maken, behalve dan het feit, dat ik in die zeven jaar wel een aantal keer als mysterieuze aanbidder heb gefungeerd. Ik moet eerlijk zeggen, dat heeft al vaak tot hilarische taferelen geleid en geeft me dus best veel plezier. Als ik de drie thema’s combineer krijg je zoiets als: “Tijdens de Dwolle Dwaze Dagen boek je voor Valentijnsdag een romantische survivaltocht met je liefje” of “Al sportend kom je tot de conclusie dat je je liefje op Valentijnsdag in de uitverkoop doet” of “Je komt er op Valentijnsdag te laat achter dat de bloemen uitverkocht zijn en dat je daarom moet vrezen voor je gezondheid...”!

Iets minder gek heb ik zelf ook mijn bijdrage geleverd aan deze thema’s. Ik heb in de uitverkoop nieuwe fietsschoenen met SPD gekocht, om in het Valentijnsweekend mee te kunnen doen aan de spinning marathon ‘Sporten voor Sophia’ ten behoeve van projecten die in het Sophia Kinderziekenhuis voor zieke kinderen worden gerealiseerd. Drie uur lang spinning in het topsportcentrum Rotterdam naast de Kuip. Het doel is ook om zoveel mogelijk geld op te halen per fietser. Ongeveer 1.500 mensen, in groepen verdeeld over twee dagen, gaan hun stinkende best doen om weer rond de 300.000 euro bij elkaar te fietsen. Een prachtig goed doel ook. Ik doe het voor de negende keer en met nog net zoveel plezier als de eerste keer. Op dit moment train ik drie à vier keer in de week in de sportschool van de zusjes Van Unen om die drie uur redelijk door te komen.

Het is altijd leuk te zien hoe vol de sportscholen weer zitten in deze periode. De goede voornemens die met oud en nieuw met een glas champagne en een oliebol in de hand werden uitgesproken, krijgen in de eerste weken van januari vorm. Fanatiek gaat men aan de slag, met vooral als doel, wanneer de eerste rokjesdag zich aandient, in een perfecte ‘shape’ ten tonele te verschijnen. En natuurlijk is het ook goed voor de gezondheid, maar het gaat er toch vooral om dat we komende zomer met een sixpack het strand oplopen en niet met een beertender. En ook de dames willen de bikini met trots dragen. En in deze maanden kopen we dan al in de uitverkoop die bikini een maatje te klein, want dat is natuurlijk het doel, die bikini MOET in de zomer gedragen worden!! En dat betekent gezond eten en bewegen, ff alles een maatje minder, al moet ik hem aantrekken met een schoenlepel, maar hij gaat aan!!! Wat overigens dan nog niet gerealiseerd is op Valentijnsdag natuurlijk, dat is nog te snel in het nieuwe jaar. Vorig jaar om deze tijd heb ik al toegelicht in Briellenaer nummer 4, dat Valentijnsdag eigenlijk ontstaan is vanuit een hele

trieste geschiedenis. Ik trok daarbij de vergelijking met wat er in Parijs bij Charlie Hebdo was gebeurd. Een jaar na dato kunnen we alleen maar concluderen dat we er in de wereld niet echt op vooruit zijn gegaan. Sterker nog, in Parijs is in november vorig jaar nog een groter bloedbad aangericht en terwijl ik dit schrijf, hebben we net alweer een bloedbad in Djakarta achter de rug. Ik heb Wikipedia even geraadpleegd maar vanaf Charlie Hebdo zijn er tot op de dag van vandaag wereldwijd 25 aanslagen gepleegd waarbij 1314 doden zijn gevallen. Cupido heeft nog zoveel werk te doen in de wereld.

Ondertussen winkelen, sporten en valentijnen wij allemaal gewoon weer door. Maken we ons druk of onze partner wel met een bloemetje of een romantisch diner aan ons gedacht heeft. Maken we ons druk over de vetrolletjes, rimpels en onderkin. Ook de kipfileetjes aan onze armen zijn een doorn in het oog, om nog maar niet te spreken van de cellulitis, die weelderig over onze kont rondtiert. En al die haren op ons lichaam, die weelderige bossen vormen. Die moeten ontbost worden door middel van kappen, verbranding of martelachtige technieken met wortel en al uit de bodem rukken. Dat terwijl we op ons hoofd toch maar weer zoveel mogelijk haar willen, ons lichaam moet toch wel helemaal in de war raken? Maar ook de innerlijke mens moet verzorgd worden. Bij mijn sportschool zag ik dat er een cursus TACOYO begonnen was. En ik zweer het als ik zeg dat ik dacht dat de zusjes Van Unen een Aziatisch restaurant begonnen waren. Ik dacht dat zal wel een combinatie zijn van sport en gezonde voeding. Ik fantaseerde al over bankdrukken met twee borden sushi of dat er wasabi op een fietszadel was gesmeerd zodat zitten geen optie werd. Uiteindelijk is mij uitgelegd dat TACOYO staat voor Training, Ademhaling, Conditie, Ontspanning, Yoga en Omgaan met stress. Ideaal voor de thema’s dus. TACOYO tegen de stress van de dames die losgelaten zijn in een stad vol winkels met uitverkoop of voor de mannen die weer eens vergeten zijn om wat voor hun geliefde te kopen voor Valentijn. Allemaal oplossingen dus voor de problemen die iedereen dagelijks ondervindt. Het staat allemaal in een schril contrast met de problemen van de kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis. Die kinderen leveren allemaal de grootste strijd van hun nog zeer korte leven. Niet met rimpels, niet met terreur, maar gewoon met de meest gemene nietsontziende dodelijke ziekten die er bestaan. Ook hier vechten ze met de kilo’s maar dan om ze niet te verliezen. Deze kinderen zijn maar met één ding bezig: overleven. Ik weet ook dat er zoveel goede doelen zijn, maar mochten mensen mij nog willen helpen de kinderen van Sophia te helpen, surf dan even naar: http://www.sportenvoorsophia.nl/actie/leen-van-der-reiden en doneer!! Leen van der Reiden


24

Van17e eeuwse brouwerij tot kolenhandel

’t Gecroo In juni 2008 stortte het pand Scharloo 8 - met uitzondering van de voorgevel die een tijdje achter zeecontainers schuilging - in, waardoor onvervangbare historische objecten verloren zijn gegaan. Een geluk bij een ongeluk was, dat de schatten in genoemd pand ooit in het kader van een afstudeeropdracht aan de TU Delft werden gedocumenteerd.

1

2 Omstreeks 1600 worden aan de huidige Kaaistraat, tot 1601 ook genoemd Pieter Esse- of Nyelantse straete, verschillende woonhuizen gebouwd. De industriële geschiedenis van het huidige Scharloo begint in 1596 met de uitgifte van een perceel voor een 'meestoove'. Een meestoof is een gebouw voor het drogen en malen van het gewas meekrap dat vroeger werd toegepast als rode verfstof voor stoffen, totdat deze 'natuurlijke' verfstoffen vervangen werden door synthetisch geproduceerde verven. De 'echte' industrialisatie aan het Scharloo begint in 1598 wanneer Maerten Buijs, brouwer, een erf gegund wordt door de stad voor het oprichten van een brouwerij. Het perceel bevond zich net aansluitend aan het hoekhuis in de hoek Kaaistraat-Scharloo. Kennelijk gaat het de brouwer voor de wind. Uit de stukken blijkt dat de brouwerij al kort na de oprichting wordt uitgebreid met een mouterij en een rosmolen met de bijbehorende paardenstal. Om onduidelijke redenen verkoopt Maerten Buijs de brouwerij in 1610 aan Jan Franszoon Back, maar alleen om een nieuwe brouwerij te beginnen op een meer noordelijk gelegen plek die we vandaag kennen als de Zevenhuizen. Hij krijgt daar wel te maken met het feit, dat de brouwerij in geval

van oorlog voor de verdediging in de weg zou kunnen staan. Hij moet zich bereid verklaren in het voorkomende geval de voorzijde van het gebouw af te breken, of toe te staan dat de afbraak door het garnizoen gebeurt. Wij laten de ontwikkelingen bij de Zevenhuizen verder buiten beschouwing en concentreren ons op de ontwikkelingen aan het Scharloo. Ook Jan Franszoon Back heeft kennelijk succes als brouwer. Hij koopt de meestoven ten zuiden van de brouwerij op om weer een nieuwe brouwerij neer te zetten en de oude te verkopen. In april 1618 wordt Jan Franszoon Back benoemd tot schepen en behoort hij daarmee tot de heren van aanzien. In 1619 begint hij met de bouw van een nieuwe brouwerij, die in 1620 in bedrijf gaat. Dit jaartal is ook te vinden op de gevelsteen van ‘t Gecroonde Hart, zoals thans ingemetseld in de gevel van nr. 5. Overigens was Jan Franszoon Back kennelijk een enigszins opportunistisch persoon, die het wel eens met de autoriteiten aan de stok kreeg omdat hij niet echt de behoefte voelde zich netjes aan de bouwvoorschriften te houden. Over de gevelsteen nog het volgende: de gevelsteen die thans te zien is in de gevel van Scharloo 5 is niet de originele steen en bevindt


25

Tekst: F. Keller Foto’s: F. Keller, ir. T.E. van Ditmars en SAVPR

onde Hart zich ook niet op de originele plaats. De originele gevelsteen, waarvan het nu zichtbare exemplaar een vroeg 20e-eeuwse kopie is, bevond zich oorspronkelijk in de gevel van het gedeelte van de brouwerij dat omstreeks 1869 werd afgebroken. De vader van de laatste eigenaar, de heer C. Spoon, heeft een replica naar het verweerde origineel dat zich in zijn tuin bevond, laten maken en in de gevel van nr. 5 laten aanbrengen. Dat er in die tijd verschillende brouwerijen naast elkaar konden bestaan had alles te maken met het feit dat bier voor iedereen, dus ook voor kinderen, de meest gebruikelijke drank was. In de literatuur worden getallen van 300 tot 400 liter per persoon per jaar genoemd; vandaag is de consumptie ongeveer 80 liter per persoon per jaar. Bij het vergelijken van deze cijfers dient men wel rekening te houden met het feit, dat het alcoholgehalte toentertijd veel en veel lager was dan we nu gewend zijn. Melk werd er toen nauwelijks gedronken. Water uit wellen was brak en zelfs voor het vee nauwelijks geschikt. Het water voor de bierbrouwerijen werd dan ook niet plaatselijk gewonnen, maar per schip aangevoerd. Op zich was dit water wel te drinken, maar de houdbaarheid was beperkt. Door de verhitting bij de bierfabricage werden ziektekiemen gedood, en het (geringe) alcoholgehalte verbeterde de houdbaarheid in sterke mate. Gezien de gewichten van de met bier gevulde ketels bevonden de brouwerijen zich in de zo genoemde ‘bierkelders’. In Brielle, waar men regelmatig met hoogwater te maken had, waren diepe kelders niet gebruikelijk. Zelfs op de begane grond moesten nog voorzieningen worden getroffen om het water buiten te kunnen houden. Het was in die tijd niet ongebruikelijk het woonhuis geheel of gedeeltelijk boven de brouwerij te bouwen. Van de brouwerij ‘t Gecroonde Hart moet het woonhuis vóór 1639 gebouwd zijn. De brouwerij is dan eigendom van de weduwe van Jan Franszoon Back en haar nieuwe echtgenoot Gerrit van der Mast. De achterzaal

3

4

5 01 Gevelsteen in de gevel van het pand Scharloo 5. 02 De panden gaan schuil achter de zeecontainers. 03 Ligging van het perceel van de eerste brouwerij (1598). Tekening ir. T.E. van Ditmars. 04 Ingang pand Scharloo 10, met de geleiders voor de vloerplanken. 05 Bierbrouwerij anno 1799. 06 Gevel Schaloo 8 in Empirestijl uit circa 1787.

6


26

7 van dit pand beschikte ten tijde van de afstudeeropdracht (1987) nog steeds over een uniek, rijk beschilderd plafond. Het uitbundige renaissancekarakter van de versieringen mag men als vroeg 17e-eeuws dateren. Het is alleen niet helemaal duidelijk wie de versieringen heeft laten aanbrengen. Zowel Jan Franszoon Back als Gerrit van der Mast waren personen van aanzien en zij konden zich een dergelijke luxe veroorloven. In de daarop volgende 100 jaar gebeurt er aan het Scharloo van alles: er worden huizen gebouwd en verbouwd, de vesting wordt gemoderniseerd, er zijn ruzies over de ongeoorloofde aanplant van bomen, enzovoort, enzovoort. Vermeldenswaard is een besluit van de raad van Brielle uit 1729, dat ons heden als heel bekend moet voorkomen: er moet bezuinigd worden en zo wordt besloten dat het onderhoud van de wegen tot een minimum zal worden beperkt en dat de normale onderhoudskosten door de eigenaren van de huizen moeten worden gedragen. Vanaf 1720 is de brouwerij eigendom van Paulus Snellen. Vrijdag 9 mei 1732 gaat de mouterij door een grote brand geheel verloren. Reeds op zaterdag 10 mei doet het stadsbestuur iets ter motivatie van de organisaties en van de vrijwilligers die bij de brandbestrijding hebben geholpen. De schippersgilde, de zakkendragersgilde, de timmerluyden, metselaars, smits- en kuipersgilden tezamen, de voermans- en groenmansgilden, de kleermakers- en schoenmakersgilden krijgen voor de bewezen diensten elk een vat bier. Bij de militie krijgt elk van de zes compagnieën een vat bier en twee pond tabak. Het omgekeerde gebeurt ook: enkelen die geweigerd hebben te helpen, krijgen een boete: "Alle de voorschreven boetens te betalen heden voor zonnen ondergang aan Landen van den Secretaris van Bueren, ten behoeve van den armen". In de daaropvolgende decennia volgde een reeks van eigenaren, die het complex van 't Gecroonde Hart geheel of gedeeltelijk gemeenschappelijk bezaten, en waarvan

8

9 Hendrik van Kruijne (1735 - 1808), notaris, de belangrijkste was. In 1786 heeft deze Hendrik van Kruijne het woonhuis (het op de voorgevel na ingestorte Scharloo 8 en no. 9, ooit één woonhuis) in volle eigendom. Het zal in die tijd zijn geweest dat hij het geheel van een nieuwe voorgevel in Empirestijl voorziet. In 1869 valt het doek voor de brouwerij, die ongeveer 270 jaar als zodanig heeft bestaan. Bij de openbare verkoop valt het complex in verschillende delen uiteen. In 1880 breekt Matthijs Vermaas, kolenhandelaar, de voormalige mouterij af om een kolenpakhuis te bouwen. In hetzelfde jaar koopt hij ook het dubbele voormalige brouwerswoonhuis, de huidige nrs. 8 en 9. De periode ‘familie Spoon’ Tien jaar later, in 1890, koopt Cornelis Spoon Cornz. het dubbele kolenpakhuis Scharloo 5, dat in 1792 door Hendrik van Kruijne gebouwd was als branderij (jeneverstokerij), van Matthijs Vermaas, waarbij hij de kolenhandel voortzet. In 1895 koopt Cornelis Spoon ook het woonhuis Scharloo 9, waar de familie dan al woonachtig is. Stukje bij beetje volgen verdere aankopen met het resultaat, dat omstreeks 1925 het hele complex, bestaande uit

10 de panden Scharloo 5 t/m 10, in handen van de familie Spoon is. In het complex exploiteerden achtereenvolgens grootvader Cornelis Spoon, zoon Arie Cornelis Spoon met zijn broer en ten slotte kleinzoon Cornelis Jan gedurende een lange reeks van jaren een brandstoffenhandel. Met de komst van het aardgas in het midden van de jaren 60 van de 20e eeuw kwam ook het einde van het tijdperk van kolenhandelaren. Daarnaast exploiteerde de familie Spoon in het complex met als compagnon Piet Zoetemeijer al sinds 1930 tot na de Tweede Wereldoorlog een bouwmaterialenhandel onder de naam Zoetemeijer & Spoon. De bouwmaterialenhandel werd bij gebrek aan een opvolger in de jaren negentig beëindigd. Kunstschatten uit het brouwerswoonhuis Sinds de bouw van het woonhuis in de periode 1629 - 1639 is het pand talloze keren verbouwd. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is de ’Blauwe Zaal’, vermoedelijk uit 1635, het meest interessant. Helaas zijn de unieke plafondschilderingen uit deze zaal bij de instorting in 2008 verloren gegaan. De zaal was in zijn gehele lengte en breedte voorzien van een bijzonder rijk beschilderd plafond dat vermoe-


27

12

13

11

14 delijk direct of kort na de bouw werd aangebracht. Een soortgelijke schildering die niet alleen de balken zelf maar ook de daartussen gelegen vlakken beslaat, is in Holland tot op heden niet bekend. Wel zijn enkele, mogelijk aanverwante, schilderingen in Friesland bekend, doch die zijn duidelijk van latere datum. We moeten dus concluderen, dat er onvervangbare cultuurschatten verloren zijn gegaan. Een geluk bij een ongeluk is, dat een groot deel van het plafond fotografisch is gedocumenteerd. Dat de schilderingen verloren zijn gegaan was overigens gewoon pech. De eigenaren, het echtpaar Spoon, was zich de waarde van de kunstschatten terdege bewust. Toen besloten werd het complex van de hand te doen, begon een - achteraf gezien te lange zoektocht naar een nieuwe eigenaar van wie verondersteld mocht worden, dat hij de bij de koop inbegrepen cultuurschatten naar waarde vermocht te schatten. Helaas stortte het gebouw in voordat verkoop en restauratie plaats konden vinden. Of er ooit nog iets van de originelen te redden is, staat in de sterren geschreven. Als gevolg van verder instortingsgevaar is onderzoek niet mogelijk. Het is de bedoeling het complex na renovatie te bestemmen voor bewoning.

15

Over dit artikel...

16 07 Tegelpaneel van de fa. Zoetemeijer & Spoon, met sater (bosgod met bokkenpoten), nu Scharloo 10. 08 De brandstoffen- en bouwmaterialenhandel van de Gebr. Spoon, omstreeks 1920. 09 Detail plafondschildering: vogel. 10 Plafond Blauwe Zaal circa 1635. 11 Kantoor brandstoffen en bouwmaterialenhandel Spoon: schouwstuk in ‘Art nouveau’-stijl. 12 Tegel plint voorkamer, vroeg 17e eeuws motief. 13 Schouwstuk, Scharloo 10, 1e verdieping. 14 Kantoor Gebr. Spoon. 15 De ‘showroom’ van de bouwmaterialenhandel. 16 De Blauwe Zaal, met aanduiding van de plek waar de op de afbeeldingen getoonde details te vinden waren. Tekening ir. T.E. van Ditmars.

De tekst van dit artikel is een door de redactie van de ‘Brielse Mare’ sterk ingekorte en door de auteur, mevrouw ir. T.E. van Ditmars, geautoriseerde samenvatting van haar afstudeeropdracht aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft uit het jaar 1987 over het eventuele gebruik van het complex als streekmuseum. Het origineel van het deel van de afstudeeropdracht dat zich bezig houdt met het verleden van ‘t Gecroonde Hart is bij een brand van de faculteit Bouwkunde verloren gegaan. Het streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg beschikt over een kopie (Bibliotheek-nr. 2475) en over een gedigitaliseerde versie. Deze laatste is ook te downloaden van de website www.debrielsemaasmond.nl Van dezelfde website is ook een meer uitgebreide versie van dit artikel te downloaden. Het artikel is geschikt gemaakt voor uitprinten op formaat A4. Tevens is de uitgebreide versie te koop in het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg.


Snel uw woning verhuurd! HB Corporate Housing Al 7 jaar uw verhuurmakelaar!

Adres: Turfkade 1 I 3231 AR Brielle Tel: +31 (0)88 660 6000 E-mail: info@hbcorporate.nl www.hbhousing.nl


29

Slanker, strakker en vitaler! Kan of wil jij om welke reden dan ook niet sporten, maar mag het allemaal wel wat strakker? Dan kan Bailine® uitkomst bieden. Dit van oorsprong Noorse concept bestaat uit zes principes: voedingsadvies, figuurvorming, mentale motivatie, natuurlijke facelift, pijnbestrijding en voedingssupplementen. De basis van een goed figuur is immers gezonde voeding. Siny Maaskant, eigenaresse van Bailine® Brielle, geeft je het Bailine® boek mee om thuis te werken aan gezondere gewoontes.

Tijdens de behandelingen luister je naar de cd’s voor mentale training, zodat je de motivatie behoudt om door te gaan met het programma. En dan is er natuurlijk nog de figuurvorming. Bailine® werkt met behulp van elektrosimulators. Op verschillende plaatsen op het lichaam worden pads aangebracht die spiercontracties opwekken. Dertig minuten

training staat gelijk aan een intensieve workout van twee uur. Het beste resultaat bereik je als deze principes in balans zijn. Siny helpt je om dat te behalen! De eerste behandeling is altijd gratis. Er wordt dan een figuuranalyse gemaakt en op basis daarvan wordt een persoonlijk programma bepaald. Bailine® is ook erg geschikt als sporten om medische redenen wat lastiger is. Bijvoorbeeld als je last hebt van rugklachten, reuma, fibromyalgie of diabetes. De klachten kunnen in dit geval zelfs verminderen, doordat de spieren sterker worden en de bloedcirculatie verbetert.

Het recept voor succes In de zeventiger jaren viel het een aantal onderzoekers op dat bepaalde mensen extreem succesvol waren. Zij besloten te onderzoeken waar dit nou precies door kwam. Hoe komt het dat deze mensen veel beter in bepaalde zaken zijn dan anderen? Is dat puur talent of speelt er meer? Wat denken en doen deze mensen anders dan anderen? Het resultaat van deze studies werd NLP, oftewel Neuro Linguïstisch Programmeren. Een manier om anders naar jezelf en naar de buitenwereld te leren kijken, met mentale gezondheid als gevolg. We leven allemaal in dezelfde wereld, maar toch ervaren we gebeurtenissen allemaal op onze eigen manier. NLP leert je om je hiervan bewust te worden. Bewust van jouw gedachten en oordelen. Wanneer je dat weet, kun je er ook voor kiezen om op een andere manier naar een bepaalde gebeurtenis te kijken,

waardoor er ineens misschien wel nieuwe mogelijkheden ontstaan. Ook leer je je bewust te worden van bepaalde patronen in je denken en doen. Patronen die ooit ontstaan zijn, maar je eigenlijk beperken. Brenda Muis en Annet Gielbert, van ‘GREAT MINDS, great thinking’, dagen je uit om zelf de touwtjes van je leven in handen te gaan nemen in plaats van het leven je te laten ‘overkomen’. Het creëert ruimte en nieuwe kansen die je nooit voor mogelijk had gehouden. GREAT MINDS gaat uit van het principe dat iedereen een ‘A-speler’ is. Iedereen

beschikt over kwaliteiten die van waarde zijn voor anderen, die hem en anderen kunnen aanzetten tot groei en waar anderen energie van krijgen. Tijdens de inspiratieavonden en cursussen leer je anderen op basis van dit principe te benaderen, gelijkwaardig, waardoor je allebei in je kracht staat. Dat creëert nieuwe mogelijkheden. Hierdoor is NLP ook op zakelijk gebied een effectieve tool. Je leert beter met elkaar te communiceren. Het klinkt misschien allemaal een beetje abstract, maar niets is minder waar. Annet en Brenda zijn twee gezellige, nuchtere dames die met beide benen op de grond staan. “We zitten niet op de Himalaya”, aldus de dames zelf. “Uiteindelijk zal je het hier in het ‘echte’ leven moeten toepassen, dus spreekt het ook voor zich dat we de situatie in het hier en nu aanpakken”. Dit doen zij door je een spiegel voor te houden, vergezeld door een flinke dosis humor. “Uiteindelijk ga je naar huis met meer energie, meer ruimte en een positiever gevoel over jezelf en het leven”. Interesse? Op 3 maart start er weer een maandelijkse cursus van zes bijeenkomsten. Kijk op Facebook bij GREAT MINDS, great thinking voor meer informatie.


30

APK

voor het lichaam...

“Eigenlijk is het heel simpel”, legt Marjolein uit. “Bewegen is het onderhouden van je lichaam. Je zou het moeten zien als tandenpoetsen. Dat doe je ook twee keer per dag zonder er bij stil te staan”.

En...? Hoe staat het met jouw goede voornemens? Ben je

Gezonde gewoontes “Nu hoeft dat echt niet meteen te betekenen dat je vijf keer per week de sportschool in moet duiken”, zegt ze ter geruststelling, “het gaat erom dat je er een gewoonte van maakt om regelmatig te bewegen. Kies een sport die je leuk vindt, doe dit twee keer per week en pak voor de rest eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Ga een stuk wandelen met de hond. Neem eens de trap in plaats van de lift. Ga een potje voetballen met je zoon. Dit zijn allemaal kleine dingetjes, maar bij elkaar maken juist die gewoontes het verschil”.

nog steeds lekker aan het sporten of heb je de handdoek alweer in de ring gegooid? Uit onderzoek is gebleken dat slechts een derde van de mensen met goede voornemens deze ook daadwerkelijk volhoudt. Dat kan beter! Marjolein van Unen schiet te hulp.

p s ortief met mar Smoesjes Als wij met zijn allen ergens een ster in zijn, dan is het wel in het bedenken van smoesjes om niet


31 Al onze trainers zijn er voor jou om je te helpen die motivatie terug te vinden”. Nieuwe programma’s Ben je nog op zoek naar een nieuwe uitdaging voor 2016? Zoals altijd zijn er ook dit jaar weer een paar nieuwe, leuke programma’s te volgen bij Sportcentrum Van Unen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Poweryoga? Een training waarmee je werkt aan je lichaam en geest. De yogaoefeningen hebben als doel de spieren sterker en langer te maken, maar geven je toch een ontspannen gevoel. Ook nieuw is Tacoyo, een anti-stress- en trainingsmethode op muziek voor lichaam en geest. Iets heel anders is de ‘ouderwetse’ conditietraining, die Marjolein op de maandagavond gaat geven. Verschillende

Marjolein van Unen: “Bewegen is het onderhouden van je lichaam!” te gaan sporten. Ik ben moe van al dat harde werken. Ik ga morgen wel sporten (natuurlijk!). Ik heb nog zoveel spierpijn... van twee weken geleden. Ik eet wel wat minder. Van die ene training val ik toch niet af. Ik heb het te druk. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tuurlijk, het zal allemaal wel zo zijn, maar als je wacht totdat het perfecte moment zich voordoet, komt er nooit iets van terecht. Het enige obstakel dat tussen jou en de sportschool instaat ben je zelf. Prioriteiten stellen Hoe je die goede voornemens dan wél kunt laten slagen? “In de eerste plaats door te stoppen met het verzinnen van excuses om niet te gaan sporten”, vindt Marjolein. “Maak van jezelf, en dus je gezondheid, een prioriteit. Leg alvast jouw sportmomenten vast en schrijf ze in je agenda. Spreek desnoods af met iemand anders of een trainer, als dat voor jou kan werken als stok achter de deur. En merk je dat de motivatie even wat minder wordt, durf dit dan ook aan te geven.

j r olein!

loopvormen, springvormen, spierversterkende oefeningen en een flinke dosis fun. Daarnaast blijft het bestaande, uitgebreide aanbod natuurlijk ook gewoon bestaan. Voeding Minstens zo belangrijk als regelmatig bewegen, is een gezonde basis op het gebied van voeding. Dit realiseert het team van Van Unen zich maar al te goed. Daarom bieden zij tegenwoordig ook een tienweekse cursus ‘Beweging & voedingsadvies’ aan. “Tijdens de cursus werken we aan het complete plaatje”, legt Marjolein uit. “Je leert er om jezelf een gezonde leefstijl aan te meten. Daardoor is de kans op een blijvend resultaat vele malen groter. Je hebt er iets aan voor de rest van je leven”.


ETALAGE VERKOOP! Elk tweede artikel... *

!LLES IN DE ETALAGE HET GOEDKOOPSTE ARTIKEL !CTIE GELDT OOK TIJDENS $E $$$ $AGEN

Juwelier

Swemmer 'OUDSMID s *UWELIER s %IGEN !TELIER 3TRAATDIJK $IRKSLAND .OBELSTRAAT "RIELLE www.juwelierswemmer.nl

De nieuwe voorjaarscollectie is binnen! En tijdens De Dolle Dwaze Dump Dagen extra korting!

Verras jouw valentijn met een mooi lingerie setje... Met merken als: Calvin Klein Simone Pérèle Prima Donna Marie Jo Implicite Passionata Heidi Klum Intimates

Summum - Bandolera - Please - Tuzzi Aventures des Toiles - Cristina Cavioli Mariagrazia Panizzi - Eroke - Maryley Folli di Garbo - Caroline Biss

www.pandorabrielle.nl

Nobelstraat 39 - 3231 BA Brielle T 0181 415 893

Boudoir Lingerie Voorstraat 22 3231 BJ Brielle 0181 413214


Op de gezondere tour!

33

Na een maand vol feesten en diners is het nu tijd voor een lekkere start van het nieuwe jaar. Albert Heijn helpt je om jouw favoriete gerechten net iets gezonder te maken. Vaak zijn slechts een paar kleine aanpassingen al voldoende. Op deze pagina’s kun je inspiratie opdoen voor het ontbijt, de lunch en voor een gezellige maaltijd met het gezin aan tafel.

Start je dag met power...

Lunch op Diner met gezondere vezelrijke wijze... twist...

Yoghurt met ontbijtgranen.

Omelet met zalm en groente.

Spaghetti met Bolognesesaus.

Dit ontbijtje bevat alle ingrediënten voor een kickstart van je dag. Yoghurt met hoogwaardige eiwitten, gecombineerd met complexe koolhydraten uit de muesli geven je een langdurig verzadigd gevoel.

Eiwitten geven je langdurig energie en de gerookte zalm bevat veel gezonde vetten. Door tomaat en bosui in de omelet te verwerken krijg je al vroeg op de dag een portie groente binnen. En dat betekent extra vitaminen!

Gezond eten hoeft echt niet minder lekker te zijn. Wie houdt er nu niet van een rijk gevulde, Italiaanse Pasta Bolognese? Deze variant bevat volkorenpasta en dus meer vezels. Je eet hierdoor iets minder pasta, maar zit tegelijkertijd wel minstens zo lang vol.

Nodig voor 1 persoon: • 200 gram magere yoghurt • 1 banaan • 3 eetlepels muesli

Nodig voor 2 personen: • 1 trostomaat • 2 eieren • 1 eetlepel olijfolie • 1 bosuitje in ringetjes • 30 gram gerookte zalmsnippers

Doe de yoghurt in een kom. Snijd de banaan in plakjes. Verdeel de muesli en banaan over de yoghurt.

Tip1 Voeg vers fruit, bijvoorbeeld bosbessen, toe voor een vitamineboost!

Tip2 Strooi een klein handje rauwe noten over de muesli voor een extra bite. Rauwe noten bevatten daarnaast gezonde omega-3 vetzuren.

Snij de tomaat in parten, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Klop de eieren los. Verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Voeg het ei toe en roer door. Strooi de tomaat, bosui en zalm erover. Bestrooi met peper. Bak de omelet met de deksel op de pan in 5 min. gaar. Halveer en serveer de omelet. Bestrooi eventueel met extra peper.

Tip Serveer de omelet op een sneetje (geroosterd) volkorenbrood.

Nodig voor 4 personen: • 3 el olijfolie • 600 gram Italiaanse roerbakmix • 1½ el Italiaanse kruiden • 300 gram rundergehakt • 800 gram tomatenblokjes (blikken) • 300 gram volkoren spaghetti • 15 gram basilicum • 50 gram geraspte 30+ kaas Verhit de olie in een braadpan en roerbak de roerbakmix en Italiaanse kruiden 3 min. Voeg het gehakt toe en bak 5 min. mee of tot het gaar is. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus 10 min. op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en verdeel over de borden. Schep de saus erop, garneer royaal met basilicum en bestrooi met de kaas.

Tip Maak een dubbele hoeveelheid van de saus en vries de helft in! Scheelt de volgende keer weer koken. De saus is maximaal drie maanden houdbaar in de vriezer.


34

Onze eigen Brielse

Lord of the R Zo lang als Lucas van Breugel zich kan herinneren, zit hij al op turnen. Oké, het begon met kleutergym toen hij een jaar of vier was, maar het begin was er. Op zesjarige leeftijd maakte hij de overstap naar het ‘echte’ turnen bij Brinio. Inmiddels heeft hij al aan twee Nederlands Kampioenschappen deelgenomen en nu bereidt hij zich voor op zijn derde NK.

Hoewel Lucas turnen altijd erg leuk vond en zich ook prima kon redden op de toestellen, kwam zijn talent voor hem en zijn ouders toch enigszins als een verrassing. “Het was een juf van een andere turnvereniging die mij ‘ontdekte’”, vertelt Lucas. Hij zat toen nog maar net drie jaar bij Brinio. Zijn moeder vult aan: “Tijdens een wedstrijd werden wij aangesproken door een lerares van de Rozenburgse turnvereniging Excelsior. Zij vertelde mij dat hij echt naar de selectie moest. In eerste instantie geloofde ik haar niet. Natuurlijk zagen we wel dat hij goed was, maar zó goed...”

eens te kijken hoe dat in zijn werk gaat. Dat was een hele spannende wedstrijd, zowel voor Lucas als zijn moeder. “De scores werden na ieder onderdeel op de muur geprojecteerd”, vertelt moeder Cindy. “Na een aantal toestellen ging ik eens rekenen en dacht ik, ‘hé, wacht eens even, volgens mij doet hij het hartstikke goed!’ En vanaf dat moment werd het toch wel spannend”. Ook Lucas voelde die spanning, maar geheel tegen alle verwachtingen in plaatste hij zich daadwerkelijk voor het NK! Op dat NK weet hij dan ook nog eens een zeer goede zesde plaats te behalen.

Selectie Na die betreffende wedstrijd, drie jaar geleden, mocht Lucas een keertje meetrainen met de selectie van Excelsior, want in Brielle was er geen selectie. En daar is hij eigenlijk nooit meer weggegaan. Meteen mocht hij meedoen met de kwalificatiewedstrijden, gewoon om

Hoge verwachtingen Vorig jaar ging Lucas een niveau omhoog. Weer ging niemand ervan uit dat hij zich zou plaatsen voor het NK, maar voor de tweede keer op rij verraste hij vriend en vijand met een twaalfde plaats als resultaat. “Daardoor zijn de verwachtingen dit jaar extra hoog”,


35

Rings vertelt Cindy. Lucas legt uit: “Iedereen verwacht nu dat ik hoger ga eindigen dan vorig jaar. Het voelt voor mij alsof ik dat waar moet maken. Ik vind dat best spannend”. Voor het zover is, vinden eerst nog de kwalificaties plaats op 20 februari. Lucas en zijn trainster Anja zijn al hard aan het werk om hem zo goed mogelijk voor te bereiden. In de aanloop naar de wedstrijden toe worden er extra trainingen ingelast. Ook worden er filmpjes gemaakt van Lucas die hij later zelf kan terugkijken. Hoe hij zijn kansen zelf inschat? “Ik denk dat ik wel hoog kan eindigen!” We weten in ieder geval dat hij zijn uiterste best doet. Steeds serieuzer De jonge Lucas blijft er aardig nuchter onder. Vragen we hem naar de grootste verschillen tussen zijn eerste clubkampioenschappen en de wedstrijden waar hij nu aan meedoet, dan

antwoordt hij: “De wedstrijden zijn nog steeds in grote lijnen hetzelfde, alleen dan moeilijker. In plaats van een koprol op de grond doen we hem nu bijvoorbeeld in de lucht!” Hij doelt daarmee op een salto. “En het is allemaal veel serieuzer. Het voorstellen aan de jury, netjes van het ene naar het andere toestel lopen in plaats van ernaartoe rennen… het leukste is dat ze op het NK bijvoorbeeld je naam omroepen als je aan de beurt bent bij vloer!” Favoriete toestel Het leukste onderdeel vindt Lucas de ringen. “Daar ben ik ook het beste in”. Toch is het één van de moeilijkste toestellen, met uitzondering van het paard. Voltige is bijna voor iedereen het lastigste onderdeel. Zijn allergrootste droom is om net zo goed als Epke te worden en misschien ooit wel op de Olympische Spelen te mogen staan. Maar eerst maar eens dit NK. Op 20 februari weten

we of hij zich wederom zal weten te plaatsen en op 28 mei is de grote wedstrijd zelf. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte! Bijgeloof Wist je dat Lucas een beetje bijgelovig is? Tot nu toe is het steeds het geval dat de laatste training voor een belangrijke wedstrijd niet zo lekker gaat, maar de wedstrijd zelf wel. Lucas is er daardoor heilig van overtuigd dat als hij een slechte generale repetitie heeft, hij op het moment suprême wel goed weet te presteren!


36

Handen Aparte verzameling

Het begon jaren geleden met molens. Inmiddels hebben al vele onderwerpen de revue gepasseerd. Haaien, de Titanic, dinosaurussen, straalvliegtuigen... en nu zijn het geweren. Een jaar geleden maakte Rick Weerdenburg uit groep 8 van obs De Branding zijn eerste pistooltje van papier. Inmiddels beschikt hij over een compleet arsenaal aan zelfgemaakte ‘wapens’ en fabriceert hij ze zelfs op bestelling.


37

narbeid... Rick met zijn favoriete geweer... de M4A1.

Er gaat nogal wat materiaal in de hobby’s van Rick zitten. Want naast papier maakt hij gebruik van karton, hout, pvc-buizen en wc-rolletjes. “En heel veel plakband”, voegt hij er aan toe. Zijn collectie is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Handen omhoog! Moeiteloos schudt hij één voor één de namen van zijn geweren uit zijn mouw. Rifles, karabijnen, RPG’s... en geloof het of niet, sommige hebben bewegende onderdelen! Te land, ter zee en in de lucht Rick’s assortiment beperkt zich overigens niet alleen tot geweren. Op zijn kamer heeft hij ook zo’n zeven zelfgemaakte tanks en een aantal bunkers staan voor zijn Playmobilleger. Een marineschip en een straalvliegtuig maken het plaatje compleet.

“Maar dat is nog niet alles”, vertelt Rick. “Onder mijn bed heb ik nog een paar steden staan met hoge gebouwen”. Trots laat hij de Transamerica Pyramid uit San Fransisco zien. “Op zolder staat nog meer hoor”. Volgens zijn ouders heeft hij die fascinatie voor hoge gebouwen altijd al gehad. Nog een passie Toch wil Rick later geen technicus, soldaat of architect worden. Maar wat dan wel? “Paleontoloog”, vertelt hij. Want voordat geweren zijn interesse wekten, had Rick al een enorme passie voor dinosaurussen. Zo heeft hij vroeger al eens een eigen dinofort gemaakt. Je kunt wel merken dat hij erg praktisch is ingesteld. Want waarom zou je alles altijd maar kopen, als je het net zo goed zelf kunt maken? Wij vinden het een goed idee.

Met zo’n bijzondere hobby zou je op zijn minst verwachten dat Rick al van jongs af aan graag oorlogje speelt, maar dat is volgens zijn moeder niet waar. “Vroeger moest hij er niet zoveel van hebben”, legt Mariëlle Weerdenburg uit, “maar dat maakt hij nu ruimschoots goed”. Na schooltijd vertrekt hij het liefst met zijn rugzak vol geweren naar de hut, die hij gemaakt heeft met een aantal vrienden, waar ze dan met zijn allen ‘free for all’ spelen.

Ook heeft hij een website, waarop hij zijn geweren te koop aanbiedt. “Ik werk ook op bestelling hoor”, legt hij uit. Hoewel Rick op die manier een leuk centje kan verdienen aan zijn inspanningen, is het niet zijn ambitie om er rijk van te worden. “Je bent pas rijk als je gelukkig bent”, merkt hij op. “Dat heb ik in de Donald Duck gelezen!” Zo zie je maar weer, lezen verbreedt je horizon!


Onze merken: Noppies, Dirkje, Z8, Garcia, Petrol, Vingino

Nobelstraat 38 • 3231 BC Brielle • Tel. 0181-769173 Maandag t/m zaterdag: 09.00 uur tot 17.00 uur Elke eerste zondag van de maand geopend geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur

Ook voor uw Valentijn... ...moet u bij Floweraction zijn! Turfkade 19 I 3231 AR Brielle T 0181 - 507815 Wij bezorgen aan huis.

Va Voor a maalernotijnsboelkuewt en buiotk voor bintnen... bruideswnplanten,enrouwweerk & rk.


39

Festiviteiten

Oeloek met de Brielse Carlijn van Rij deze maand in BREStheater!

In februari beginnen we met Her Majesty (vrijdag 5 februari) en André Manuel (6 februari). Met zijn show ‘Het Geval Apart’ won laatstgenoemde in 2015 de Poelifinario: de prijs voor de cabaretier met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Daarna volgt de jeugdvoorstelling ‘Pim en Pom (3+)’ (de bekende poezen van Fiep Westendorp) op woensdagmiddag de 10de. Toneelgroep Het Volk speelt het weekend erna in onze theaterzaal op vrijdagavond. Zij bestaan 40 jaar en vieren dat met de reprise van Het Volk in Dothan (1996). Oeloek, met de Brielse Carlijn van Rij, volgt op de zaterdag. Op zaterdag 20 februari viert Jamie Grant (bekend van o.a. Flikken Maastricht) het leven met haar solo-

voorstelling ‘Leef!’, een indrukwekkend verhaal over het leven van Laura Maaskant van 18 met een levensbedreigende ziekte. Zij en Laura waren o.a. te gast bij RTL Late Night en stonden in diverse bladen.

Verder volgen in maart en april artiesten, zoals The Amazing Stroopwafels, Emilio Guzman (já, het broertje van!), Michael Prins (winnaar Beste Singer-Songwriter van Nederland van Giel Beelen), Fred Delfgaauw met zijn unieke theaterstijl, Rock4 en Hofplein Rotterdam. Openingstijden theaterkassa Woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en een uur voor aanvang van de voorstelling. Telefonisch reserveren en bestellen entreekaarten: 0181-413308. E-mail kaartverkoop@brestheater.nl. Of bestel uw E-tickets 24 uur per dag op www.brestheater.nl.

Eenakterfestival Op 7 februari 2016 vindt het vierde Eenakterfestival Brielle plaats. Deze keer doen zeven amateurtoneelgroepen mee uit onze regio: de Komedianten, Leonardus, Helvetia, Rijp en Groen, TIOS, Ziezo en de Theaterschool de Wildeman. Het middagprogramma begint om 14.30 uur, het avondprogramma om 19.00 uur. Kaarten voor middag- of avondprogramma zijn € 9, passe-partouts € 12,50, verkrijgbaar bij BREStheater. www.brestheater.nl. 10-Jarig bestaan FolkClub Brielle! Op zondag 14 februari viert FolkClub Brielle het tienjarig bestaan. Dit mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Het jubileumfeest wordt muzikaal opgeluisterd door de Rotterdamse band Stringcaster. U kunt om 15.00 uur terecht bij ’t Kont van het Paard, maar reserveer van tevoren via folkclubbrielle@hotmail.com, want vol=vol. Expositie in lunchroom de Gulle Geus Tot en met 15 februari exposeert atelier Aspergeakker uit Zoetermeer bij lunchroom de Gulle Geus in Brielle. De expositie bestaat uit een aantal kleurrijke schilderijen met het thema ‘Vier Seizoenen’. De kunstenaars, allen met een verstandelijke beperking, hebben zich laten inspireren door de wisselende kleuren en patronen uit de natuur of omgeving. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur Alle details vindt u in de Cultuurladder op www.cultuurwebbrielle.nl. Cultuurweb Brielle wordt beheerd door Stichting Kunst en Cultuur Brielle.


K 40

Dat kunst voor iedereen iets

anders betekent, bewijst het Brielse kunstenaarsduo Sija

Vermaat en Theo Heydenrijk

Uit de

maar weer. Zij vormen een

paar, niet alleen in de kunst maar ook in het leven, en

exposeren altijd samen.

Maar de verschillen tussen

de werken van Sija en Theo zijn groot.

Theo schildert realistisch. Sija laat zich meer leiden door haar gevoel. Haar schilderijen zijn niet volledig abstract. Iedereen kan zien welk onderwerp er op het doek staat, alleen is het geen kopie van de werkelijkheid. Dit uit zich bijvoorbeeld in andere kleuren of afwijkende vormen. Want waarom vasthouden aan de grenzen van de realiteit, als je alles precies zo kunt maken als je zelf wilt? Zij beperkt zich overigens niet tot het doek, maar experimenteert graag met andere materialen. Zo vinden we in de woonkamer een beschilderde pompoen en laat Sija haar nieuwste project zien, een kamerscherm. Theo verbaast zich soms over het geduld dat ze heeft tijdens deze experimentele uitstapjes.

Theo Heydenrijk en Sija Vermaat Stadsgezichten Waar Sija zich laat inspireren door haar emoties, haalt Theo zijn inspiratie uit alles wat hij om zich heen ziet. De natuur is een favoriet onderwerp, vooral landschappen met veel licht en water, maar ook voor een stadsgezicht draait hij zijn hand niet om. Onlangs maakte hij een serie stadsgezichten uit Brielle en Zwartewaal. Stuk voor stuk herkenbare plekjes. Het idee voor deze collectie ontstond nadat Theo een aquarel gemaakt had van het Wellerondom. Later bekeek hij dit werk nog eens en besloot meer van dit soort tafereeltjes te maken. Leuk detail: in bijna elk schilderij kun je wel ergens een poes vinden. Dit doet hij trouwens niet alleen bij de Brielse stadsgezichten. Wie goed kijkt kan in veel van zijn werken een kat spotten! Samen sterker Hoewel de schilderstijlen van ons kunstenaarsduo verschillend zijn, leren ze veel van elkaar. “We kijken altijd met elkaar mee”, leggen Sija en Theo uit. “En we overleggen heel veel. Als er een expositie aan komt bepalen we wel gezamenlijk een thema, om samenhang te creëren. Dat de werken een totaal andere stijl hebben is helemaal niet erg. Dat versterkt elkaar alleen maar, juist omdat het zo anders is”.

Schilderles Omdat Theo en Sija zelf zo genieten van kunst, willen zij dit ook graag doorgeven aan anderen. Ze begeleiden samen een groep gehandicapte mensen met schilderen in het Akcent bij verpleeghuis De Plantage in Brielle. Daarnaast geven ze schilderles in de galerie ‘Kunst in Uitvoering’ in Zwartewaal. Dit doen zij nét even iets anders dan de meeste schildercursussen. “Bij ons kun je alle materialen uitproberen en zelf kiezen met welke technieken je aan de slag gaat. Ook is er niet per les een opdracht, je bepaalt zelf wat je wil schilderen. Op die manier kom je tot het beste resultaat”.


41

Zelf leren schilderen? Op 28 januari is er weer een 10-weekse schildercursus gestart in Zwartewaal. Instromen is nog mogelijk! Kijk voor meer info op www.kunstenaarsduo.nl.


Wij komen graag bij u langs met stalen en advies op maat. Al meer dan 35 jaar in de regio!

UW VLOER- OF TRAP STOFFEREN? www.trapstofferen.nl PVC vloeren • Trapstofferen • Vinyl Laminaat • Tapijt • Raamdecoratie

Magazijn:`t Woud 25, 3232 LN Brielle • T. 0181 - 414 452 www.trapstofferen.nl • Email info@trapstofferen.nl

Duidelijke taal, heldere cijfers Multifunctioneel ondernemen en ... ... meteen eengoed veiligadvies gevoel

Een goede basis draagt bij aan groei van uw bedrijf De medewerkers van WEA Deltaland kennen hun markten én klanten als geen ander. Uw persoonlijke adviseur denkt en rekent financieel, administratief en fiscaal met u mee. Hierbij draait het om het hoogst haalbare rendement uit uw activiteiten en uw kapitaal. • Financiële administratie • Bedrijfskundig advies • Financiering • Starten of staken • Bedrijfsvorm

www.weadeltaland.nl

T 088 133 73 00

• Arbeidsrecht • Subsidies • Belastingadvies • Mestwetgeving • Toeslagrecht


Bezoek nu onze webshop!

www.ietslekkers.nu

Let op... onze nieuwe lessen Power yoga en Tacoyo yoga! Iedere maand IETS LEKKERS in uw brievenbus. Nooit meer een kopje koffie of thee “zonder”. Of altijd een cadeau in huis. En met gemak bestellen vanuit de stoel. Kijk snel op www.ietslekkers.nu

WAARDEBON Tegen inlevering van deze bon kunt u gratis gebruik maken van 2 proeflessen bij Sportcentrum van Unen.* VOL = VOL Om zeker te zijn van deelname wordt reserveren geadviseerd! Bel 0181-417472 of kom even langs.

Wilt u elke maand verse bonbons en chocolade in huis? Dat kan met IETS LEKKERS. Elke maand stelt onze chocolatier een doos samen met overheerlijke bonbons en chocolade. Alles uit ons eigen atelier en van de kwaliteit die u van ons gewend bent. We bezorgen de doos bij u aan huis. Zonder bezorgkosten.

ABONNEMENTEN

* Informeer naar de voorwaarden!

NIEUW... NIEUW... NIEUW... NIEUW... Vernieuwde fitness- en scholieren-abonnementen!

1x uitproberen €19,95 per doos 3x per jaar €17,95 per doos 6x per jaar €15,95 per doos Deze prijzen zijn inclusief verpakking en verzendkosten.

Sportcentrum van Unen Het adres voor fitness en een uitgebreid (groeps)lesrooster Sportcentrum van Unen BV Amer 19, 3232 HA Brielle T o181-417472

www.sportcentrumvanunen.nl

Choco-kadoshop Vischstraat 3 3231 AV Brielle T 0181-410434 www.hetdoosje.nl Ga naar www.ietslekkers.nu en kies uw abonnement. Op de site vindt u meer informatie en de voorwaarden.


44

In goede handen bij...

Marjan & Frans! Acht huwelijken op één dag. Voor Frans de Greef was dat niet heel bijzonder toen hij bode was in Delft. Bijna alle donderdagen en vrijdagen waren volgeboekt. In Brielle is het een stuk rustiger... zo’n honderd per jaar. Hij heeft nu nauwelijks nog met huwelijksvoltrekkingen te maken. Dat laat hij over aan Marjan Proper. Ze heeft er inmiddels aardig wat achter de rug, maar het totaal van 15.000 dat Frans achter zijn naam heeft staan, gaat ze zeker nooit halen. Dat hoeft ook niet; Marjan vindt het vooral een heel leuk onderdeel van haar werk als bode.

Natuurlijk gaat het helemaal niet om de aantallen. De belangrijkste taak als bode is dat de huwelijksvoltrekking perfect verloopt. Marjan: “Dat is je eerste verantwoordelijkheid. Daarom spreek ik van tevoren alles door met de ambtenaar van de burgerlijke stand. Er kunnen omstandigheden zijn waar je rekening mee moet houden. Een eerdere scheiding of een recent overlijden in een familie. Je wil de sfeer bij zo’n plechtigheid niet tekort doen.” De hoofdrol is uiteraard voor de twee geliefden die in de echt verbonden worden. De ambtenaar speelt eveneens een belangrijke rol; hij of zij zet de officiële handtekening. De bode heeft vooral een dienende taak. “Maar je moet er wel goed op letten dat de akte op de juiste manier wordt ondertekend”, zegt Frans. Niet iedereen heeft de zenuwen op z’n moment volledig onder controle. Adelaar brengt de ringen De plechtigheid verloopt meestal op de gebruikelijke manier. Soms doet zich echter, gewild of ongewild, iets bijzonders voor. Marjan herinnert zich die keer dat een adelaar de ringen bracht. “Tegenwoordig mogen er geen dieren meer bij zijn, maar dat was toen wel buitengewoon.” Of die keer dat het net in de echt verbonden paar op het verzoek van de fotograaf een sprong in de lucht maakte en de bruidegom spontaan uit zijn broek scheurde. “De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft met een veiligheidsspeld de schade zo goed en kwaad als het ging proberen te herstellen”, vertelt Marjan. De bekende klassieker heeft Frans uiteraard ook een keer meegemaakt: de vergeten ringen. “Die lagen nog thuis en dat was helemaal in Den Haag. Een van de getuigen offerde zich op om ze te gaan halen. Toen zat er niets anders op dan te wachten, want zonder een tweede getuige kan geen huwelijk worden gesloten.” In een trouwzaal wordt menig traantje wegge-


45

!

pinkt; meestal van geluk, soms spelen andere emoties een rol. Marjan moet bekennen dat ze ook wel eens moet slikken. “Als op een lege stoel een foto en een brandende kaars zijn neergezet en er wordt mooi gesproken over die overleden opa, dan moet ik heel bewust ergens anders aan gaan denken. Ander houd ik het ook niet droog.” Drie Rolls Royces Het valt de twee Brielse bodes op dat het aantal gratis huwelijken de laatste jaren enorm is gestegen. Vorig jaar waren het er 47, maar dat was dan wel inclusief partnerschappen. “Die regeling is ooit in het leven geroepen voor mensen die het niet kunnen betalen. Tegenwoordig gaat het meer om juridische redenen. Sommigen staan dan wel om negen uur in vol ornaat met fotograaf op de stoep.” De meeste houden het simpel op die maandagmorgen. Niet iedereen heeft tenslotte het geld om drie Rolls Royces te laten rijden, compleet met

chauffeurs, sjiek uitgedoste mensen en een groot feest in een echt slot. Ook dit heeft Frans meegemaakt.

Trouwen in de mooie raadszaal van het historische stadhuis met zijn prachtige schutterstukken is de laatste jaren steeds minder populair geworden. Dat komt door de dertien officiële trouwlocaties die er in Brielle zijn. Het werk van de bodes is er niet gemakkelijker op geworden. Drie locaties op één dag is lastig plannen. Breeze aan het Brielse Meer is zelfs meer in trek dan het stadhuis. Frans: “Vorig jaar waren er in Breeze 24 huwelijken tegenover 23 in het stadhuis. Voor dit jaar staan er al 17 in het paviljoen gepland en 14 hier.” Marjan begrijpt de trend wel; er wordt een compleet programma geboden, het is een bijzondere omgeving en er is meer mogelijk. Je kan er op het terras, op het strand of gewoon binnen trouwen.” Dat er veel kan aan de Brielse Maas, kan Frans zich nog heel goed voor de geest

halen. De bruidegom pakte na het ja-woord zijn bruid op en liep het water in. “De gasten vonden het prachtig.” Trouwen in het stadhuis Marjan heeft een duidelijke voorkeur voor een trouwlocatie. “Het stadhuis vind ik gewoon het leukst. Hier voel ik me als bode echt gastvrouw. Je ontvangt de mensen en begeleidt ze naar hun plaats. Op een andere locatie heb ik soms minder het idee dat ik de regie volledig in handen heb. Ik begrijp heel goed dat het de keus van het echtpaar is en natuurlijk doe ik het met evenveel plezier. Misschien heeft het met mijn leeftijd te maken, maar zelf zou ik voor het stadhuis kiezen. Voor mijn gevoel hoort dat zo als je gaat trouwen.”


' į=PPğIJďďď įį PØ çįí įŕ Ø įßPÕ ç

pį =PPğIJÂį çį qíğPıà PğıÃÕ Ø ç pį F ğĤ įqĽĉqPÕ ĥ pį )ðįĤ įıÀ ĮÕí¢ įį pį íædíæĥį\įqÀíqíØP pį /Ľ į íØØPæ ĥįĤæí ĉ pį GíğÕĤÀíĉĥ pį (Ãæ ğ ĤıÑ ĥ pį =PPğIJįíĉįßPPIJ pį ğíí ßÇį çį çįıí d Àíğ ç pį (P íPğıÃÕ Ø ç pį (í¢ įį qíğæ ğįĒį ôÁįı Qįíĉį ğ Ĥ ğʼn ğÃæµ Rijkstraatweg 41

|

3222 KA

|

Hellevoetsluis

|

06 30 755 843 | www.jetaartshop.nl

|

elma@jetaart.nl


Dokwoningen Wonen in Port Brielle nu voor iedereen bereikbaar

laatste fase

2

nog te koop â‚Ź 210.500 vanaf

(v.o.n.)

www.portbrielle.nl


48

In deze editie van Briellenaer kunt u het verslag lezen van de wintersportvakantie van vijf Brielse vrienden... Martijn Bresser, Chris Mazuir, Jeroen Prins, Egwin de Jong en Laura van Steensel.

Wintersport in Flachau... Oostenrijk!


49

Dag 1

Vrijdagavond zijn we vertrokken met de auto richting Flachau in Oostenrijk. Flachau ligt in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg en telt 2600 inwoners. Bij Nederlanders is het voornamelijk bekend als skidorp. Het is iets meer dan 1000 kilometer rijden. Flachau maakt deel uit van Salzburger Ski-Amade, een skigebied met 860 km piste. Het zijn voornamelijk blauwe en rode pistes, een leuk gebied voor beginners, maar zeker ook uitdagend genoeg voor de gevorderde skiër/snowboarder. Wij gaan dit gebied verkennen met vijf vrienden, drie skiërs en twee snowboarders. We rijden heel de nacht door en de reis verloopt eigenlijk best vlot, alleen de laatste 50 km sneeuwt het en rijden we iets langzamer. We komen om 8.30 uur aan in ons hotel. Hier drinken we een bak koffie en daarna trekken we onze skikleding aan om vervolgens met de gondel (achterjet) naar boven te gaan. We hebben het hotel uitgezocht op ligging ten opzichte van gondel, dalafdaling en après-ski mogelijkheden. Dit is goed gelukt, want de gondel ligt recht voor de deur net als de dalafdaling en de après-ski tent. Vandaag hebben we niet al te veel geskied, een paar afdalingen gemaakt in Flachau, om mee te beginnen. Het weer is bewolkt en het sneeuwt af en toe maar het zicht is prima. Tussendoor uiteraard gestopt bij een paar leuke tentjes op de piste voor een warme choco met rum en slagroom, jagerthee of een biertje en om iets te eten. Het is niet druk op de piste vandaag wat eigenlijk wel erg fijn is. Na de dalafdaling de après-ski tent in geskied en daar onder het genot van een biertje met schnaps gedanst op Duitstalige schlagers. Van al dat gehos krijg je wel trek, dus even opfrissen en dan aan het diner in het hotel. Na het eten nog een wandeling gemaakt en toen kwamen we de Musistadl tegen, vrij vertaald, een muziekstal. Het is een soort grote bar/restaurant/muziekcafe/discotheek. Er staat een hele leuke band te spelen en er ligt op elke tafel een lijst met liedjes waarvan je er drie kan aankruisen die de band vervolgens gaat spelen. Erg leuk opgezette tent en we houden het nog aardig uit, maar uiteindelijk gaat dan toch het lampje uit en lopen we terug naar het hotel om hééérlijk te gaan slapen.

Dag 2

Jaja…ontbijt om 08.30 uur! Na het eten even omkleden en om 10.00 uur naar de gondel. Vandaag gaan we meters maken is het plan. Naar het uiterste plekje van het skigebied Alpendorf. Het weer is wisselvallig, af en toe komt de zon door en het sneeuwt ook regelmatig. Eerst skiën we naar Wagrain, daar moeten we met de verbindingslift naar toe. Wagrain is wel wat drukker en daarom kiezen we ervoor om snel door te skiën richting Alpendorf. De pistes zijn heerlijk breed en goed geprepareerd, dus goede omstandigheden in Alpendorf! Snel nog iets gegeten om weer op tijd terug te zijn voor de laatste verbindingslift en om 16.00 weer terug naar Flachau. Wat een heerlijke dag... Vandaag geen après-ski, maar een welkomstborrel in het hotel. Daar werd het personeel voorgesteld aan de gasten. Dit had ik nog niet eerder meegemaakt in een hotel, maar het had wel iets, in ieder geval een erg persoonlijke benadering. Het eten in het hotel was heerlijk.

Dag 3

Om 08.30 uur weer ontbeten. Rond 9.30 met de gondel omhoog. Vandaag naar Wagrain. De zon schijnt, het waait niet, de pistes zijn super, kortom een geweldige dag om te skiën. Bij Wagrain ligt 35 km piste, achttien km blauwe pistes, twaalf km rode pistes, en drie km zwarte pistes. Tussen het skiën door, genoten op terrasjes van de zon en de mooie omgeving. Na aardig wat afdalingen richting Flachau geskied waar we nog een après-ski moment hebben beleefd in de bar tegenover ons hotel. Daarna even in bad en weer door naar het diner. Verder kwamen we vandaag niet...


50

Dag 4

Op de vierde dag gingen we om 10.00 uur met de skibus richting Flachawinkl. Daar kun je met de gondel omhoog en naar Zauchensee skiĂŤn. Het is hier heel mooi en ook erg rustig. Het weer is fantastisch, strakblauwe hemel, zonnetje en mooie pistes. Meer hebben we niet nodig. Rond 14.30 gaan eten in een heel knus tentje, de Burgstallhutte. Na het eten de dalafdaling gemaakt en weer met de skibus terug naar Flachau. Na het diner nog naar de Musistadl gelopen. Daar speelde een band die alleen maar Duitse schlagers op zijn repertoire had staan. Na drie dagen Duitse schlagers wil je wel weer eens iets anders horen dus hier hebben we het twee biertjes volgehouden en zijn daarna weer richting hotel gelopen om onder zeil te gaan.


51

Dag 5

Vandaag gaan we in Flachau skiën. Het weer is mooi, de zon schijnt, alle ingrediënten voor een leuke dag zijn weer aanwezig. Sommige van ons hebben vandaag iets meer energie dan de anderen, dus die gaan alvast naar boven. De andere haken rond 11.00 aan. Vandaag is een dag dat de beentjes de vermoeidheid gaan voelen, dus we houden het rustig en stoppen wat vaker voor een pitstop in de zon. Na wederom een heerlijke dag de après-ski bar ingeskied. Na de après-ski wat gegeten en nog een afzakkertje in de hotelbar gehaald.

Dag 6

Vandaag vertrekken we rond 10.00 uur met de skibus naar Flachauwinkl om daar dit keer aan de andere kant de berg in Kleinarl te gaan skiën. Dit skigebied is niet zo groot, achttien km pistes, tien km blauwe pistes, zes km rode pistes en twee km zwarte pistes. Hier heb je ook het Absolute Park waar freestyle skiërs en boarders zich uit kunnen leven op menig obstakel , halfpipe, superpipe enz. Ook vandaag is het wederom lekker weer. Vanuit Kleinarl kun je naar Wagrain skiën en daar met de skibus richting verbindingslift gaan en de dalafdaling naar het hotel maken. Onderweg nog gestopt bij de Lisa alm, daar wat gegeten en naar het hotel geskied. Wederom een superdag gehad.

Dag 7

Na het ontbijt van 08.30 uur wilden we vandaag eigenlijk in Flachau skiën. Maar toen we de rij bij de lift zagen, zijn we met de bus richting Flachauwinkl gegaan om onze laatste dag skiën door te brengen in Zauchensee. Dit is toch wel ons favoriete gebied van de Ski-Amade. Hier de laatste dag in de zon op de skies doorgebracht en zonder breuken weer helemaal heel beneden gekomen. Ik moet zeggen dat ik altijd weer blij ben om de vakantie zonder blessures of botbreuken af te kunnen sluiten. Het was een top vakantie en ik kan iedereen dit gebied aanraden, de mensen zijn vriendelijk, het is een groot gebied, de pistes worden heel goed geprepareerd, zowel voor de beginnende als voor de gevorderde skiër/snowboarder is het een leuk gebied. En niet geheel onbelangrijk…de après-ski is ook goed! We gaan hier zeker nog een keer naar toe.


Nog slechts

Kaaiwoningen

2

te koop! (laatste fase )

€ 238.600 (vanaf en V.O.N.)

‹ 9\PTL SPJO[L ^VVURHTLY ‹ Tõ [LYYHZ HHU OL[ ^H[LY ‹ 7HYRLLYWSHH[Z ]VVY KL KL\Y ‹ *VTWSL[L RL\RLU ‹ )LYNPUN VW ILNHUL NYVUK

‹ ,PNLU SPNWSHH[Z ]VVY IVV[ HHU [LYYHZ ‹ ZSHHWRHTLYZ ‹ *VTWSL[L IHKRHTLY ‹ ;^LLKL ]LYKPLWPUN LU KHR[LYYHZ VW[PVULLS ‹ ALSM ZHTLUZ[LSSLU IHKRHTLY LU RL\RLU TVNLSPQR

Groo

grotet,r,

grootst! Erv nu zealfadr ruimte e

€ 559.000 (V.O.N.)

Kaaiwoning Royal... Royaal wonen aan ’t water ‹ ALLY NYV[L SPJO[L ^VVURHTLY ‹ .YVV[ [LYYHZ HHU ]VVY LU aPQRHU[ ‹ ,PNLU SPNWSHH[Z ]VVY IVV[ HHU [LYYHZ ‹ ,_[YH IYLKL ^VUPUN T ‹ +YPL ]LYKPLWPUNLU ‹ 3PNNPUN VW KL RVW ]HU WYVQLJ[ 7VY[ )YPLSSL

‹ 9\PTL JVTWSL[L RL\RLU ‹ *VTWSLL[ PUNLYPJO[L IHKRHTLY ‹ RHTLYZ TVNLSPQROLPK [V[ TLLY ‹ 9\PT KHR[LYYHZ ‹ 6WWLY]SHR[L Tõ ‹ 0UOV\K Tö

www.portbrielle.nl


53

Goed om te weten!

Brielse Leen gaat helemaal los...!

Zoekplaatje #8

In elke editie van Briellenaer gaat onze fotograaf op zoek naar een bijzonder plekje - uit de ‘oude’ doos - in Brielle. Weet jij waar bovenstaande foto is genomen? Stuur je antwoord naar info@bastionx.nl en maak kans op een leuke prijs.

Na drie jaar afwezigheid, gaat onze columnist en Briellenaar Leen van der Reiden op 13 februari voor de negende keer Spinnen voor Sophia. Het doel is natuurlijk weer zoveel mogelijk geld ophalen voor projecten voor de kinderen van Sophia. Jullie kunnen hem steunen door een donatie te doen op de persoonlijke site van ‘BrielseLeen’. Leen zal in ieder geval alles geven op de fiets en met het inzamelen van donaties! Kijk op sportenvoorsophia.nl/actie/leen-vander-reiden, klik op de link en help hem de kinderen van Sophia te helpen... doneer NU!

Winnaar #6

Linda Avelino stuurde de juiste oplossing in van de zoekplaat in editie 6. Daarmee won ze een cadeaubon. Gefeliciteerd, namens het team van Briellenaer!

Nieuw in Brielle: De Vreij Makelaardij

Sinds 1 november is Brielle een makelaarskantoor rijker. Een nieuw makelaarskantoor, met een bekend gezicht. Want velen kennen Jochen de Vreij nog als het gezicht van makelaarskantoor ’t Goeiehuys Brielle, waar hij meer dan 7½ jaar vestigingsmanager is geweest. De Vreij Makelaardij heeft brede ervaring en expertise op het gebied van onroerend goed. Het nieuwe makelaarskantoor is aangesloten bij branchevereniging VBO, waarbij de makelaars voldoen aan de strenge eisen die door de brancheorganisatie gesteld worden. Zo zijn de makelaars gecertificeerd en blijft de kennis op peil middels permanente educatie. De Vreij Makelaardij richt zich vooral op de gemeenten Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard en heeft ruime ervaring van aankoopbegeleiding en verkoop in dit gebied. Door een goed netwerk van relaties, beleggers en ondernemers is Jochen ook al jaren goed vertegenwoordigd in bemiddeling bij verhuur, verkoop en nieuwbouw van bedrijfsruimtes, kantoren en bouwkavels. Ook voor huisvesting van uw bedrijf of verhuur van uw bedrijfspand kan deze makelaar het verschil maken door reële prijzen, een actief plan van aanpak en accuraat werken.

NIEUW... Cursus Gebruik Smartphone

Nieuw in Brielle: Cursus Gebruik Smartphone Heeft u moeite of meer kennis nodig over het gebruik van een smartphone? Optie 1 aan de Nobelstraat in Brielle gaat u erbij helpen! Vanaf nu kunt u er terecht voor een cursus Android. Chris en zijn medewerkers vertellen u in vier avonden wat er allemaal mogelijk is met de smartphone. De start is begin april. Interesse? Deelname? Mail naar brielle@optie1.nl

Reacties #7

• De oplossing van zoekplaatje 7 is de gevelsteen in de muur van het historisch museum Den Briel in de Koopmanstraat. Het stelt het wapen van Voorne (links) en Brielle voor. Hans Rutten te Brielle. • Beste redactie, zoekplaatje 7 is op de zijmuur van het historisch museum Koopmanstraat/Venkelstraat. Groeten Judith Jonkhart. • De oplossing: de gevelsteen hangt boven de ramen van het ‘Historisch Museum” aan de Koopmanstraat. Met vriendelijke groet, Familie Bongers.


54

Goed om te weten! De VVV kalender... 5 t/m 7 februari De Dolle Dwaze Dump Dagen 7 februari / 6 maart Koopzondag Brielle 7 februari Eenakter Festival 2016 [BREStheater] 13 februari Viermansformatie Oeloek [BREStheater] 26 februari Cabaret van Roué Verveer [BREStheater] 28 februari & 20 maart Polder Poëzie Villa Schoutenhoeck [Z’waal] 4 maart The Amazing Stroopwafels BREStheater

Unieke kans! Overname watersportwinkel Op Hoop in Brielle

Denk jij bij een harp eerder aan ‘t tuig van een zeilboot dan aan muziek? Durf jij 't roer om te gooien? Heb je een partner die net als jij alle zeilen kan en wil bijzetten in een eigen toekomst met ‘Op Hoop’, die unieke watersportwinkel aan de passantenhaven in het historische Brielle? Wil jij met je eigen zaak vanaf medio 2016 de wind in de zeilen? Overtuig je van de mogelijkheden van deze unieke kans, nu wij na zo’n 25 jaar meer op eigen kompas willen gaan zeilen. Desgewenst neem je dan ‘t roer meteen in handen. Maar misschien wil je juist dat we nog een oogje in het zeil houden. Kom, gooi je anker uit en laat je ambitie niet tussen wal en schip raken. Interesse of meer informatie ontvangen? Bel 0181- 412181 en vraag naar Piet of Corneel. Op Hoop, Maarland Nz. 10, 3231CE Brielle

Na zandtaartjes en De 50ste Natje nu Briels Bier! 1 Aprilviering op rij! Na Brielse zandtaartjes en Briels Natje nu ook Briels bier! Binnenkort wordt er in ’t Kont van het Paard niet alleen bier gedrónken, maar ook gebrouwen! Het recept is zo goed als klaar. Op dit moment ondergaat het biertje een kritische keuring in een ambachtelijke brouwerij in de Spaanse Polder, uitgevoerd door kennissen van eigenaar Maarten Zoetemeijer. Hij hoopt de eerste 600 liter op 1 april uit te kunnen schenken. Niet alleen in ’t Kont, maar ook in andere horeca in Brielle. Als alles volgens plan verloopt is er aan het eind van het jaar een minibrouwerij achterin de kroeg te vinden. Maar eerst moet er een vergunning komen. Daarover lopen gesprekken met de gemeente.

De redactie van Briellenaer kijkt met plezier uit naar de 50ste achtereenvolgende editie van de 1 aprilviering! Hierbij een foto van Rens van Adrighem uit vervlogen tijden!

Team Turbodijen fietst de Homeride

25 en 26 juni gaan Laura van Steensel en Marieke Klijn-van Roon met het team TURBOdijen de Homeride fietsen. Zij fietsen in estafettevorm van Maastricht naar Groningen in 24 uur. Met het fietsen van deze wielersponsortocht van 500 km willen wij zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Ronald McDonaldhuis Sofia in Rotterdam. Met elke kilometer die we afleggen verkleinen we de afstand tussen ouder en hun zieke kind . Ook u kunt hierbij helpen! Gunt u ook een ziek kind voor het slapen gaan een nachtzoen van de ouders? Dat kan! Team TURBOdijen biedt diverse sponsorpakketten. Daarnaast organiseren Laura en Marieke diverse acties. De succesvolle kerstballenactie in december heeft al een groot bedrag binnengehaald. Op zondag 3 april organiseren ze een tennistoernooi op het tennispark BTV E’68 en bij supermarkt Jumbo kunt u de komende maanden uw statiegeldbon doneren aan het Ronald McDonaldhuis Sofia. Dus ook u kunt ervoor zorgen dat een symbolische nachtzoen een realistische nachtzoen wordt! De redactie van Briellenaer zal team TURBOdijen de komende maanden volgen op weg naar de Homeride. Wilt u team TURBOdijen ook zelf volgen? Like dan onze facebookpagina ‘TURBOdijen’.

Facebook

Wilt u op de hoogte blijven van Briellenaer? Volg ons op Facebook en... ‘liken’ dus!De Dolle Dwaze Dump Dagen

Uitverkoop op 5, 6 en 7 februari! Volg ons...

“winkelen in Brielle�