Briellenaer20 juli2018

Page 1

BriellenĂŚr HistorieRSG

Brielle Blues#27 Evenanders... Bart’sbrillen AnouskaenMadeleine 5e jaargang - #20 - juli 2018


SALE ONZE MERKEN Summum | Caroline Biss | Eva Kayan Penn & Ink | Gipsy | Elle Sport Maryley | Aventures des Toiles | Nör Maria Grazia Panizzi | Pimps & Pearls

Nobelstraat 39 • 3231 BA Brielle • T 0181 415 893 E-mail info@pandorabrielle.nl • www.pandorabrielle.nl


voorwoord 3

COLOFON REDACTIE Jan Wolters Renée Streefkerk Bob Benschop Liesbeth Klee Jerry de Jong Marijke Holtrop Cas Schonenberg Febe Prins

UITGAVE Een uitgave van Bastion X in samenwerking met BBV en gemeente Brielle.

VERSPREIDING RVE Verspreidingen bezorgt huis-aan-huis in Zwartewaal, Vierpolders, Brielle, Rockanje, Oostvoorne, Tinte, Heenvliet, Geervliet en Nieuwenhoorn.

ARTDIRECTION Jerry de Jong

EINDREDACTIE Jan Wolters

ADVERTENTIES Dennis van der Zalm

FOTOGRAFIE Renée Streefkerk Studio Jolie Jessie Koekendorp Gemeente Brielle Bastion X Stockbureaus

FOTOCOVER Renée Streefkerk

UITGEVER Bastion X Communicatie Partners Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

COPYRIGHT Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

DISCLAIMER De geplaatste foto’s zijn afkomstig van vele bronnen. De redactie heeft getracht de exacte herkomst van de foto’s te achterhalen. Tevens is nadrukkelijk toestemming gevraagd aan de verstrekker van de foto’s voor het plaatsen. Het is nooit de intentie van de redactie geweest om bewust zonder toestemming van de maker, foto’s waarop copyright rust, (ongevraagd) te publiceren.

editie

20

Haring in’t land Op het moment dat ik dit voorwoord aan het schrijven ben is net de Hollandse nieuwe feestelijk binnengehaald en volop verkrijgbaar in onze kraam. Eigenlijk kom ik dus tijd en handen te kort, maar een uitnodiging om het voorwoord te schrijven voor onze ‘Brielsche Nieuwe’ kan en wil ik natuurlijk niet afslaan! HOE HET ALLEMAAL IS BEGONNEN Als zestienjarige jongen kwam ik al met mijn vader mee om hier mee te helpen. Om het familiebedrijf in stand te houden en volledig mee te kunnen werken, kreeg ik zelfs vrijstelling van de leerlingwet. Ik ben opgegroeid in en op Tholen en vond het eerlijk gezegd wel heel spannend om helemaal in het verre Brielle aan de slag te gaan. SCHOT IN DE ROOS Toen mijn vader 24 jaar geleden een advertentie tegenkwam van de firma Toet, onze voorganger, ging het allemaal razendsnel. ‘Viskraam in Brielle ter overname aangeboden’. Mijn vader was op dat moment door de strenge regelgeving al een tijdje gestopt met vissen en aan het werk als metaalbewerker. Op zich best leuk, maar de visserij bleef trekken. Het duurde dan ook niet lang voor de beslissing werd genomen en mijn vader de nieuwe eigenaar was van de viskraam op de Turfkade. Tot op de dag van vandaag hebben wij daar geen moment spijt van gehad. Vader Schot is inmiddels wel een beetje aan het ‘minderen’ om binnen niet al te lange tijd meer van zijn vrije tijd te gaan genieten.

als je bedenkt dat ik hier het grootste deel van mijn tijd doorbreng. De meeste klanten komen al jaren bij ons en door de tijd heen is er met veel van hen een band ontstaan. We hebben kinderen groot zien worden en hoe leuk is het dat zij op hun beurt zelf, maar dan met hun eigen kinderen, ook aan onze kraam komen voor kibbeling of iets anders lekkers. Hetzelfde gevoel geldt trouwens net zo goed voor mijn vader en ook voor Coraline en Johanna, de twee zusjes die al jaren een vertrouwd gezicht op de Turfkade zijn. EERSTE AANZICHT Omdat Vishandel Schot-Bout vaak de eerste gelegenheid is die bezoekers vanuit de Kaaistraat tegenkomen, doen wij er alles aan om onze plek zo aantrekkelijk mogelijk te houden. We houden alles schoon, zorgen ervoor dat er een gezellig terrasje is en we vertellen bezoekers graag wat er allemaal in Brielle te zien en te doen is. Wij vinden het zelf ook heel fijn dat er veel te doen is; dat houdt de binnenstad levendig en voor ons is dat uiteindelijk ook belangrijk.

VOOR DAG EN DAUW OP In Tholen hebben wij naast ons huis een loods en opslagplaats waar we elke dag om half zes ‘s morgens beginnen met de voorbereidingen. Daarna rijden we langs de groothandel om tegen acht uur in Brielle te arriveren. Het zijn best lange dagen want pas tegen een uur of half acht ’s avonds zijn we weer thuis. In de winter probeer ik trouwens de woensdagen vrij te houden. Mijn vrouw en ik hebben vier kinderen in de leeftijd van drie tot veertien jaar en ik vind het heerlijk om dingen met ze te doen en te beleven.

VERS EN GEVARIEERD De tijd van ouderwetse vissoorten als wijting, panharing is zo goed als voorbij. Nu is er veel meer vraag naar kant en klare producten en daar spelen wij vanzelfsprekend op in. Veel gerechten maken we zelf, met verse ingrediënten, dat doen we vaak in onze werkplaats in Tholen, maar gerechten als soep en bami maken we ook wel hier. Vers en gevarieerd is ons motto, ik denk dat onze viskraam daarmee een goede bijdrage levert aan de aantrekkelijkheid van Brielle en dat willen wij met ons hele team graag nog heel lang volhouden. Natuurlijk samen met u allemaal!

WIJ HOUDEN VAN ONS BRIELTJE Van Brielle ben ik gaan houden, niet zo gek

John Schot Vishandel Schot-Bout18

inhoud + uitgever 5

Inhoud

38 Reizen Paradijs in Zuid-Afrika

58 Jongeren Madeleine en Anouska 06 09 12 14 25 31 32 37

Gemeente Willem’s vrouwen... Historie De RSG Brielle BBV Hallo zomer en Evelien Beauty Zon en haar en... Mode The Stone, steengoed! Apart Er was eens... een vaas Bekende Aart Arkenbout Bibiotheek Tips!

Verzamelaar Monniken... Frank en Rob

52 Event Editie 27 van Brielle Blues 41 42 45 46 48 55 61

Bres Theater Voorstellen Toerisme Stap op de Waterbus Weekmarkt Travelman Event Zomer Fair Olaertsduyn Vakwerk Bart’s brillen Anders De kaasmeisjes Goed om te weten Nieuws, tips en feiten

RHODOS... Net terug van tien dagen bivakkeren op mijn geliefde, altijd zonnige eiland Rhodos val ik met m’n neus in de boter. Zomer in Brielle. Daar word je vrolijk van... zon! Het kan mij niet warm genoeg zijn. Heerlijk om een terrasje het worden er gelukkig steeds meer - te pakken en te genieten van het kleine historische Brielle. De vele passerende toeristen vormen een leuk schouwspel en je ziet dat een ieder zich vermaakt. TOOST... Met het Toost Foodtruckfestival in het weekend van 13, 14 en 15 juli op het Bleijkers Bolwerk en Brielle Blues voor de deur kan deze zomer eigenlijk al niet meer stuk. Eten en drinken uit een bestelbus of caravan met lekkere muziek en optredens van mij onbekende, maar leuke artiesten. BRIELLE BLUES... ‘t giet oan, zoals de Friezen zo mooi zeggen. Brielle Blues gaat gelukkig door. Voor de zevenentwintigste keer op rij wordt Brielle weer bezocht door veelal grijzende mannen en vrouwen, gestoken in spijkerpak en leren kledij... maar ook jongeren bezoeken in groten getale het landelijk bekende bluesfestival. De organisatie is er weer in geslaagd om uitstekende bands op de podia te krijgen. De laatste zondag van juli staat bij mij in elk geval vast in de agenda. FILE... Om niet direct negatief te beginnen met dit stuk kom ik even terug op mijn thuiskomst in 020. Vanaf Schiphol tot Den Haag in de file om twee uur ’s nachts. Reden? Onderhoud aan de middenberm. Je weet in elk geval dat je weer in Nederland bent. Vier banen afzetten voor twee vrachtwagens en een handjevol wegwerkers! Lang leve Holland op z’n smalst. Dan ben je blij dat je in Brielle aankomt en kunt genieten van de rust en ruimte die we hier nog hebben. ZOMERPROGRAMMA... Naast de twee reeds genoemde festivals staat Den Briel weer bol van de events, zoals de zomermarkten en enkele culturele activiteiten. In de regio is de Zomer Fair op het Landgoed Olaertsduyn een bezoek meer dan waard. Ook Brielse ondernemers etaleren daar hun diensten en producten op 24, 25 en 26 augustus. IN DEZE EDITIE... Dat Brielle een rijk Rooms verleden heeft, bewijzen de Sint-Catharijnekerk en de Bedevaartskerk, maar ook de verzameling monniken van Frank en Rob, de bestierders van De Steeg. Briellenaren herkennen vast en zeker onze modellen van de modeshoot en Madeleine en Anouk uit de rubriek ‘jongeren’. De enige ex-expert van de Vischstraat, Aart Arkenbout, geniet met volle teugen van zijn vrije tijd en vertelt over zijn, voor ons helaas gesloten, winkel. Stap eens op de Waterbus. Vanaf het water ziet alles er anders uit en je krijgt een prachtig beeld van de havenactiviteiten. Heeft u de nieuw gestylde winkel van De Brillemaeker al gezien? Naast de nieuwe aankleding heeft Bart een prachtige collectie zonnebrillen in huis. De Brielse kaasmeisjes van ’t Voorhuys zijn voor een keer net even anders aangekleed. Uiteraard is er nog veel meer te lezen en te bekijken in deze # van Briellenaer. Veel leesen kijkplezier! En natuurlijk een prettige vakantie. JdJ


6 gemeente

De vrouwen van Willem van Oranje vier echtgenotes, eendochter en een zus In Historisch Museum Den Briel, gelegen aan de gezellige Markt in Brielle, is tot en met 26 augustus een heel bijzondere tentoonstelling te zien. Met prachtige, geschilderde en gedrukte, portretten wordt een mooi beeld gegeven van de belangrijkste vrouwen in het leven van Willem van Oranje: zijn echtgenotes Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny, zijn dochter Maria van Nassau en zijn zus Catharina van Nassau.

Tekst: Marijke Holtrop

Aanleiding voor de tentoonstelling is de landelijke herdenking in 2018 dat 450 jaar geleden de Tachtigjarige Oorlog begon. Ofwel, de opstand van de Nederlandse gewesten onder leiding van Willem van Oranje tegen hun landsheer koning Filips II van Spanje. Als eerste slag tegen de Spanjaarden geldt de Slag bij Heiligerlee in 1648. In 1572 volgt met de inname van Den Briel door de Watergeuzen de eerste blijvende inname op de Spanjaarden. De Spanjaarden kwamen een paar dagen later weliswaar terug om Brielle weer in te nemen, maar stadstimmerman Rochus Meeuwszn kwam op het idee om het Nieuwlandse sluisje open te hakken. Het land rondom Brielle stroomde vervolgens onder water: de eerste inundatie tijdens de Opstand! De Spanjaarden stonden met natte voeten en keerden op hun schreden terug. Na de inname van Brielle durfden andere steden ook de zijde van de prins van Oranje te kiezen. Mede door het lef van Brielle en de opstand van steeds meer steden werd in Dordrecht de eerste vrije statenvergadering uitgeroepen. Die vond plaats tussen 19 en 23 juli 1572 (sinds 2015 museaal prachtig verbeeld in het Hof van Nederland in Dordrecht). Brielle was bij de eerste vrije statenvergadering niet vertegenwoordigd; de reden hiervoor kon nog niet met schriftelijke bronnen worden aangetoond.

De aanleiding voor het feit dat het museum de vrouwen van Willem van Oranje in de schijnwerpers zet, is het huwelijk van Willem van Oranje en zijn derde vrouw Charlotte de

Bourbon in de Brielse Sint-Catharijnekerk op 12 juni 1575. Het Streekarchief Voorne-Putten bewaart in haar archieven verschillende stadsrekeningen en documenten die verwijzen naar de uitgaven voor het huwelijk: tonnen turf werden ingeslagen mocht het koud worden, de kosten voor het transport van Charlotte (en haar bagage) per boot, de rekening voor het verblijf van de prins en Charlotte en een document dat het luiden van de klokken beschrijft. Uit de documenten blijkt ook dat er voorafgaand aan het huwelijk heel veel eten en drinken klaar stond. Maar de vraag waarom Willem en Charlotte in Brielle zijn getrouwd, kon nog niet worden beantwoord.

GEURSTATIONNETJE

Een heel bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is een geurstationnetje met drie geuren die kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek ontwikkelde en die geassocieerd kunnen worden met gebeurtenissen in het leven van Willem en Charlotte.

GESCHILDERDE PORTRETTEN IN BRUIKLEEN

Voor de tentoonstelling ontving het museum een aantal geschilderde portretten in tijdelijk bruikleen van Stichting het Weeshuis te Buren/Marechausseemuseum Buren, het Haags Historisch Museum te Den Haag en Koninklijke Verzamelingen, Den Haag. Niet eerder waren deze schilderijen gezamenlijk voor het publiek te zien. Het Streekarchief Voorne-Putten was een belangrijke bruikleengever van portretten uit de collectie Verhuell.


gemeente 7

Toegeschreven aan Daniel van den Queeborn, Portret Willem van Oranje, collectie Haags Historisch Museum Den Haag.

PUBLICATIE Bij de tentoonstelling is van de hand van dr. Erik Swart een rijke en in kleur geĂŻllustreerde publicatie uitgebracht.

GEZINSACTIVITEIT De tentoonstelling biedt een gratis opdrachtenboekje voor alle leeftijden.

WAAR? De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel, Markt 1 Brielle

WANNEER? Tot en met zondag 26 augustus 2018 D. van den Queeborn, Portret Charlotte de Bourbon, circa 1580, Koninklijke Verzamelingen Den Haag.

OPENINGSTIJDEN? Dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur, zondag van 13-17 uur

MEER INFORMATIE? www.historischmuseumdenbriel.nl www.80jaaroorlog.nl


Haringvliet Expeditie met Waterbus! Vanaf juni 2018 vaart Waterbus het rondje Haringvliet naar Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis en Tiengemeten.

Koop nu je Haringvliet Expeditie tickets online: •

Waterbus Dagkaart voor slechts per persoon. (Kinderen 3 t/m 11 jaar en 65+, reductie per persoon).

De extra voordelige Gezinskaart voor

Tickets voor Haringvliet jn Expeditie zi e n li alleen on r verkrijgbaa

(2 volwassenen + 3 kinderen).

LET OP! Maak gebruik van de diverse kortingen op attracies en horeca op de diverse bestemmingen op vertoon van je ticket. Kijk voor meer informatie op:

In de omgeving van elke Waterbushalte is iets bijzonders te beleven! • • •

Bezoek de zeehonden bij A Seal in Stellendam. Shoppen op d’n Diek in Middelharnis Verken Speelnatuur op natuureiland Tiengemeten

Kijk voor meer informatie op:

Een dag vol natuur,n avontuur eid! gezellighe Mede mog mogelijk elijk g gemaakt emaakt door door::

waterbus.nl/haringvliet w aterbus.nl/h / aringvliet

capaciteit is beperkt


historie 9

Daar ligt de Brielsche H.B.S. Als een kasteel in‘t woud

1

Met ingang van 1 augustus 1968 veranderde de Rijks Hogere Burgerschool (HBS) in een Rijksscholengemeenschap. Het is dus vijftig jaar geleden dat de Mammoetwet het einde inluidde van een schooltype waar velen nog met weemoed aan terugdenken. Het was echter een logische stap om het middelbaar onderwijs weer een stukje verder toegankelijk te maken.

LATIJNSE SCHOOL

Het verhaal begint in de Middeleeuwen toen school nog was voorbehouden aan een kleine elite. In Brielle bestond de Grote School, die nauw verbonden was met de Sint-Catharijnekerk en waar paters en kanunniken lesgaven aan de kinderen van de gegoede klasse. De bekendste leerling uit die tijd is Angelus Merula, die vanwege zijn kritische houding tegenover de katholieke kerk tenslotte als ketter op de brandstapel belandde. De rector van de Grote School, Dirck Cock, liet zich echter door Merula inspireren, en moest tenslotte Brielle ontvluchten, want hij was nauw betrokken bij de Beeldenstorm in Brielle en liet zijn leerlingen ‘moderne psalmen zingen en besmette hen met de moderne religie’.

Na de inname van Brielle door de Watergeuzen keerde Dirck Cock terug en hervatte zijn functie als rector. De kleine groep leerlingen maakte onder zijn leiding kennis met klassieken als Caesar, Livius, Seneca,

Cicero en Homerus. De kinderen leerden lezen en schrijven, en konden daarna eventueel met steun van het stadsbestuur theologie gaan studeren. Langs de Venkelstraat verrees onder toezicht van stadstimmerman Lenaert Sanderszn in 1592 een nieuw gebouw voor de Latijnse school. In de gevel werd een steen geplaatst, waarvan het Latijnse gedicht vrij vertaald luidt: ‘Moge hier voor altijd alles, wat er in strijd is met Kunst en Goede Zeden worden weggebannen en de Christelijke moraal voor eeuwig worden gevestigd’. En vervolgens veranderde er pakweg tweeëneenhalve eeuw weinig aan het onderwijs, dat alleen gegeven werd aan degene die het zich kon permitteren.

GYMNASIUM

In 1853 wijzigde de naam in gymnasium, maar het bleef een school waar de kinderen van de gegoede klasse op Voorne-Putten les kregen in de klassieke talen. In de loop van de negentiende eeuw vergde de industrialisatie


10 historie echter meer en beter geschoold personeel; met name aan technici was grote behoefte. De overheid zorgde voor nieuwe wetgeving. In 1863 kwam onder Thorbecke de Wet op het Middelbaar Onderwijs tot stand. Het resulteerde in de oprichting van de Hogere Burgerschool, waartoe veel meer leerlingen toegang hadden. Met onder meer boekhouden, handelskennis, moderne talen en wis-, natuur- en scheikunde kregen de leerlingen een breed vakkenpakket dat hen voorbereidde op vervolgonderwijs aan landbouw- of polytechnische scholen.

In Brielle maakte men geen haast met de oprichting van een dergelijke HBS, zodat het uiteindelijk werd geforceerd: een nieuwe Wet op het Hoger Onderwijs bepaalde dat de subsidies voor gymnasia per 1 oktober 1878 werden stopgezet. De gemeenteraad voelde zich daarop gedwongen een Hogere Burgerschool met een driejarige cursus op te richten. Als schoolgebouw werd een fraai pand langs de Nobelstraat aangekocht en Rinse Sinia werd aangesteld als directeur en leraar natuurwetenschappen. Hij stelde een leerplan op en verzorgde de inrichting van de drie klaslokalen en de tekenzaal. Zo mocht hij bijvoorbeeld voor 300 gulden skeletten en opgezette dieren aanschaffen voor het aanschouwelijk onderwijs. Op zaterdag 6 september 1879 vond de feestelijke opening van de HBS plaats. Er hadden zich 46 kandidaten gemeld, waarvan er slechts 27 het toelatingsexamen haalden. Een week later vonden opnieuw examens plaats om nog eens 15 leerlingen te selecteren. Gemiddeld begonnen elk leerjaar zo’n 15 tot 20 nieuwe leerlingen aan de opleiding, die na drie jaar doorstroomden naar hoger onderwijs of in de praktijk een vak leerden. Bij het 25-jarig jubileum van de HBS in 1904 onderzocht een docent de carrières van 450 voormalige leerlingen. Hij ontdekte dat er 27 waren overleden en dat er van de overige 423 leerlingen 11% in het onderwijs waren beland, 7% bij de posterijen, 6% bij de spoorwegen, 6% in het leger als officier, 6% in het leger bij lagere rangen, 7% in medische wereld, 7% bij bouwkunde en 5% in landbouw. Op de carrière van de 121 vrouwelijke leerlingen ging hij niet verder in.

Dat 25-jarig jubileum werd verder gevierd met een grootse optocht door Brielle met versierde karren, die diverse leervakken en historische taferelen verbeeldden.

NIEUWBOUW

Brielle groeide uit tot het onderwijscentrum

2

3

van de regio. Het gebouw aan de Nobelstraat voldeed aan alle verwachtingen, maar naarmate het aantal leerlingen toenam, ontstond er ruimtegebrek. In 1913 kreeg de school een uitbreiding van enkele lokalen die in de tuin werden gebouwd, maar nieuwe ontwikkelingen zouden ook dat al snel te krap maken. In 1916 nam het Rijk de HBS over, met als doel om de gemeentelijke lasten te verlichten en de school nieuwe perspectieven te bieden. Er was namelijk behoefte aan een vijfjarige opleiding. Vervolgopleidingen en vacatures stelden steeds vaker de vijfjarige leergang als minimale eis, zodat leerlingen nog twee jaar extra aan de HBS in Schiedam of Gorcum moesten doorleren. Na de overname van de school kon

serieus worden gewerkt aan een groter gebouw en een uitgebreider lessenpakket. Omdat een terrein binnen de vesting te duur bleek te zijn, werd uitgeweken naar een bouwplaats in de Plantage. Daar opende in september 1922 het nieuwe schoolgebouw, dat van alle gemakken was voorzien. In het natuurkundelokaal bevond zich een grote schakelkast vol ampèremeters en stopcontacten waar de leerlingen konden kennismaken met elektriciteit. Het scheikundelokaal was uitgerust met een zuurkast voor het experimenteren met giftige gassen en vloeistoffen. Overal stonden grote werktafels en de lokalen waren ruim ingericht, evenals de gymnastiekzaal met toestellen en werktuigen.


historie 11

FOTOBIJSCHRIFTEN 1 Het nieuwe schoolgebouw kort na de oplevering in 1922. 2 Het hoofdgebouw van de HBS in 1994. 3 De voormalige HBS aan de Nobelstraat, waar later het belastingkantoor en een Chinees Restaurant waren gevestigd. 4 Impressie van de nieuwbouw in 1979. 5 Tijdens de optocht door Brielle tijdens het 25-jarig jubileum straalt Wiskunde op het Maarland. 6 Het gebouw van de Latijnse school uit 1592, waarin tevens het kantoor van gemeentewerken heeft gezeten.

4 5

VORMENDE JAREN

De HBS gaf sindsdien generaties scholieren een stevige basis voor een nuttige bijdrage aan de maatschappij. Het schoolgebouw kon de aanwas van nieuwe leerlingen intussen niet aan. Naoorlogse nieuwbouwwijken deden de bevolking in de regio in korte tijd snel groeien, zodat er vanaf de jaren zestig houten noodlokalen rond de school in gebruik werden genomen. De groei was spectaculair: in 1960 volgden 293 leerlingen er onderwijs, in 1975 waren dat er al 1079. De ontstane situatie was echter verre van ideaal: lekkage en ronduit onhygiënische omstandigheden maakten het onderwijs in de noodlokalen vaak onmogelijk.

6

Terwijl de Mammoetwet de HBS in een scholengemeenschap veranderde waar de leergangen Havo, Atheneum en Gymnasium gevolgd kon worden, worstelde het schoolbestuur met oplossingen om het groeiend aantal leerlingen te herbergen. In 1974 werden de bestaande dertien noodlokalen uitgebreid met nog eens drie noodlokalen. Eindelijk werden er knopen doorgehakt: de school kreeg de gewenste uitbreiding.

In 1977 verrees langs de Hossenbosdijk een tijdelijk noodlokalencomplex. Vervolgens konden de 22 noodlokalen rond het hoofdgebouw worden afgebroken en vervangen door een volwaardig complex waar plek

Tekst: Bob Benschop Foto’s: Streekarchief Voorne-Putten was voor 1150 scholieren. Gelijktijdig werd in Hellevoetsluis ook een RSG opgericht, waar een deel van de leerlingen naar overging. Die afvloeiing bood eveneens de gewenste verlichting.

Op 6 september 1979 kon de school haar eeuwfeest vieren. Hoogtepunt van alle festiviteiten was de officiële opening op 18 december van de nieuwbouw door onderwijsminister Pais. Hiermee had de school de beschikking gekregen over 27 leslokalen, drie gymnastiekzalen, een docentenkamer, aula en diverse kleinere ruimten. Het oude hoofdgebouw werd vervolgens gerenoveerd en in september 1981 weer in gebruik genomen. De leerlingen die zolang in de noodgebouwen langs de Hossenbosdijk ondergebracht waren, konden weer terug naar de Jan Matthijssenlaan. Het terrein aan de Hossenbos zou daarna tot sportvelden voor lichamelijke oefening worden ingericht.

JOHAN BEEN

Johan Been dichtte ooit: ‘daar ligt de Brielsche H.B.S./Als een kasteel in ’t woud’. Het imposante gebouw zou uiteindelijk definitief door het onderwijs worden verlaten. Nadat de nieuwbouw van het Maerlant aan de Hossenbosdijk in de zomer van 2012 was opgeleverd, kwam in de zomer een grote verhuisactie op gang en kwam het kasteel leeg te staan. Na negentig jaar trouwe dienst kwam er geen nieuwe lichting leerlingen meer.


12 brielse belangen vereniging

Hallo Zomer!

Eindelijk...zom ook een biertje, wijntje of iets fris worden gedronken en is er ijs te vinden. Dat wordt een weekend lang smullen én genieten! Alle dagen treden er muzikanten en bandjes op. Geen keiharde muziek maar wel hartstikke gezellig! Wil jij ook optreden? Geef het door via info@brielsebelangenvereniging.nl. Als er nog een plekje vrij is, kun je worden ingedeeld.

ZOMERMARKTEN

Brielle heeft zin in een warme, lange zomer waarin veel te doen is. Iedereen die deze zomer in Brielle blijft of verblijft, kan het echte vakantiegevoel ervaren. Daar hebben alle vrijwilligers van de plaatselijke winkeliers en horecavereniging en andere stichtingen wel voor gezorgd. Hieronder een greep uit het totale programma en de complete agenda tot en met september. We wensen iedereen een fijne zomer en veel vakantieplezier! PAARDENTRAM

Vanaf 7 juli rijdt de Paardentram weer volgens rooster af en aan. Opstappen kan op twee plekken, aan de Thoelaverweg bij de Jumbo of op de Markt bij de Hoofdwacht. Bij beide haltes staat aangegeven hoe laat de volgende tram vertrekt. Omdat er vorig jaar best vaak vragen zijn gesteld over monumenten of de geschiedenis van Brielle, is het dit jaar nog leuker om mee te rijden. Enthousiaste Briellenaren springen zo nu en dan op de tram om iets over hun stad te vertellen. De route van de tram ligt daarom niet helemaal vast, maar gaat wel altijd door de binnenstad met af en toe een klein uitstapje naar buiten. Het spreekt van vanzelf dat het welzijn van de paarden op de eerste plaats komt. Bij echte warmte of veel regen blijven de paarden op stal. Dit wordt aangegeven op de informatieborden bij de haltes.

DE FOODTRUCKS… ZE KOMEN ERAAN!

In het eerste weekend van de grote vakantie staat het lommerrijke Bleijkers Bolwerk op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 juli vol met foodtrucks. Alles op het gebied van lekker eten komt hier voorbij; van pulled pork en vega burgers tot spicy chicken en zoetigheden als churro’s en donuts. Natuurlijk kan er

Vanaf 18 juli is er vijf weken lang elke woensdag een gezellige zomermarkt te vinden in het autovrije gedeelte van de binnenstad. Twee van deze markten hebben een specifiek karakter. Op 25 juli is het boekenmarkt en op 8 augustus staat de markt in het teken van antiek en curiosa. Alle markten zijn leuk om te bezoeken maar vooral op de twee themamarkten is het gezellig struinen en snuffelen. De laatste zomermarkt is op 15 augustus.

DAGELIJKS TE DOEN

Of je nu van lekker shoppen houdt of van een terrasje in de zon, in de binnenstad is het allemaal te vinden. De vele vaak wat kleinere en gespecialiseerde winkels hebben een groot en afwisselend aanbod en alle, maar zeker de laatste nieuwe eet- en drinkgelegenheden staan klaar met de meest verrassende en smakelijke hapjes. Er zijn geweldige ijssalons te vinden en ook voor de allerlekkerste koffie móet je in Brielle zijn. Combineer dit alles met een bezoekje aan het museum of aan een van de kunstgalerieën of huur eens een sloep voor een middagje varen op het Brielse Meer. Je dag kan echt niet meer stuk. Vaar ook eens over met het leuke voetveer, maak een fiets- of wandeltocht langs het Brielse Meer en ontdek alle mogelijkheden voor een dagje uit op en rond het water.

AGENDA 7 jul - 8 sept Paardentram 13, 14 en 15 jul Toost Foodtruck Festival 18 jul - 15 aug Elke woensdag zomermarkt 21 jul Molendag Voorne-Putten, Rozenburg 29 jul Brielle Blues 4 aug Vertelfestival 25 aug Bruisend Brielle 8 sept Open Monumentendag 8 en 9 sept Pompoenfair Bleijkers Bolwerk 15 sept Jumbo Big Band Festival 22 sept Dierenfestival Evenemententerrein 28 en 29 sept Geuzenpop Meer informatie op www.beleefbrielle.nl of op Facebook Beleef Brielle.

Eindelijk een mooie zomerdag. De zon speelt door de wolken en maakt het aangenaam toeven op het terras met uitzicht op ons mooie museum. Dit is Brielle op zijn best! Vanuit mijn stoel kan ik er niet omheen en lees ik de woorden die mij toeschreeuwen, woorden die zoveel mensen al hebben gelezen Libertatis Primitiae; eersteling der vrijheid en herinnert ons aan het feit dat de Watergeuzen op 1 april 1572 de stad innamen. Ik kan het dan ook niet anders verwoorden... wat ben ik blij, blij dat ik hier onbezorgd en in alle vrijheid kan genieten van een wijntje in de zon. Laten we dus blij zijn met deze mooie gastvrije stad waar de terrassen je op elke plek in Brielle met open armen ontvangen. Laten we blij zijn en ons goed realiseren dat Brielle nog een van de weinige stadjes is met een rijk aanbod aan unieke winkels. Laten we blij zijn dat mensen vanuit heel Europa Brielle komen

Foodtrucks (back)

Samen met vrienden, kennissen of relaties genieten van heerlijke gerechtjes, verfrissende drankjes én mooie live muziek! En dat terwijl het kroost geniet van het speciale kids entertainment. Het Toost Foodtruck Festival is een intiem, ongedwongen feest met de nadruk op Food. Het is een gezellig en informeel samenzijn voor jong en oud. Samen met de aanhangers - de foodtrucks - gaan ze alles uit de kast halen om er wéér een succes van te maken. Jij komt toch ook?

WANNEER?

Omdat niet iedereen elke dag kan, staan ze er gewoon het hele weekend van 13 tot en met 15 juli. Kom één dag, het hele weekend of een paar uurtjes.


brielse belangen vereniging 13

merinBrielle

Evelien huidt ‘t gezond! Het ging zestien jaar geleden borrelen bij Evelien van der Zee. De trotse Brielse wilde haar werkzaamheden als huidspecialist weer oppakken en dat heeft succesvol uitgepakt. Inmiddels is Evelien een autoriteit op het gebied van huidverbetering en alles wat daarbij komt kijken. Zeven jaar geleden heeft ze zich gevestigd in de Boterstraat onder de naam Skinconcept. Evelien is niet alleen een begrip in Brielle en omgeving. Ook uit de regio Rotterdam weten veel mensen haar te vinden.

bezoeken en bewonderen. Laten we blij zijn met onze events die elk jaar Brielle weer op de kaart zetten en Brielle nog aantrekkelijker maken. Laten we blij zijn met onze sport-faciliteiten, zowel buiten als binnen en voor elke leeftijd. Ik hoef mijn geluk nergens anders te zoeken, ik heb het namelijk gevonden en ben blij in Brielle. Kas Schonenberg

in Brielle

Alles kan, het is vooral belangrijk dat de tijd die je samen doorbrengt de moeite waard is!

TOEGANG? GRATIS!

Iedereen moet kunnen genieten en daarom is de toegang gratis. Wel vragen ze bij de bestelling van je eerste drankje € 1,- voor het plastic glas en deze mag je dus houden. Maar dat is niet alles, je krijgt er namelijk nog veel meer voor terug... een gratis toegankelijk festival met de hele dag live muziek, veel entertainment voor de kids en heel veel sfeer!

TOOST!

Dus TOOSTEN we samen. Op vriendschap, liefde en gezelligheid!

Evelien is geen ‘standaard’ schoonheidsspecialiste. Haar specialisatie bestaat uit het behandelen van huidproblemen. In de meest brede zin van het woord. “Je huid is nu eenmaal het grootste orgaan van je lichaam en daar moet je zuinig op zijn”, legt ze uit. Evelien heeft veel ervaring op dit vakgebied. “Ik heb eerst de opleiding uiterlijke verzorging afgerond. Niet lang daarna ben ik een praktijk aan huis begonnen en die liep eigenlijk meteen goed.” Tegenwoordig zit de praktijk van Evelien in de Boterstraat.

UNIEKE BENADERING

Evelien heeft de afgelopen jaren een grote klantenkring opgebouwd. Evelien: “Mijn manier van werken, het één op één contact met mijn cliënten en het met elkaar toewerken naar het gewenste resultaat maakt Skinconcept uniek.” Iedereen weet dat je huid in de loop der jaren schade oploopt. Bijvoorbeeld door ongezonde voeding, blootstelling aan teveel zon of door roken en fijnstof. “Bij de kennismaking beginnen we eerst met een intake; zo krijg ik een goed beeld van de levensstijl van een klant. Hierna zetten we samen een stappenplan op om het gezamenlijk gestelde einddoel optimaal te bereiken. Elke vier tot zes weken komt de cliënt bij mij terug voor een behandeling en in de tussenliggende tijd gaat de cliënt thuis zelf aan de slag”, legt Evelien uit.

GEZONDE LEVENSSTIJL

Evelien werkt nauw samen met de voedingcoaches Roos van der Steen en Carla van Oosten van MindYourBodyCoach. Zij begelei-

den mensen bij het verliezen van gewicht en Carla geeft daarbij lichaamsmassages. Het meer bewust worden van een gezonde levensstijl is tijdens de intakegesprekken één van de speerpunten. Om alle ontwikkelingen bij te houden, volgt het team van Skinconcept regelmatig trainingen. “Het proces van het verbeteren van de huid is ontwikkeld in samenwerking met artsen en dermatologen. Dat is om de toevoeging van medische hulpstoffen in de producten mogelijk te maken. Het hele proces beperkt zich dus niet tot alleen de zichtbare buitenkant. Juist van binnenuit is er met een goede voeding heel veel te bereiken en daarbij kan ik waar nodig adviseren. Je huid is een ontzettend belangrijk onderdeel en het visitekaartje van je lichaam en daar wil iedereen zo lang mogelijk plezier van hebben.”

BOTOX EN FILLERS

Ook voor botox en fillers heeft Evelien alle kennis en vaardigheden in huis, bij Skin Concept kun je dus ook voor zo’n behandeling terecht. Een keer in de zes weken houdt een hierin gespecialiseerde cosmetica arts een consult op afspraak. Hierna kan een behandeling met botox of fillers worden ingepland. Om het totaalplaatje compleet te maken is Sharon Smit van Beauté Yvosha elke zaterdag aanwezig. Bij haar kun je, op afspraak, terecht voor permanente make-up, wenkbrauwstyling en wimper volume lift. Iedereen is welkom, maar graag wel eerst even bellen of mailen!


14 beauty

Uit de zonneb ben je. We hoeven je vast niet meer uit te leggen waarom je je huid moet beschermen tegen de zon. De zon kan immers huidschade,rimpelvorming en hyperpigmentatie en in het ergste geval huidkanker veroorzaken. Smeer jezelf altijd in met zonnebrandcrème als je de zon in gaat en blijf in de zomer tussen twaalf en drie uur 's middags uit de zon.

Beschermookje haartegendezon! Net als je huid, kan ook je haar beschadigd raken door de zon. Gebruik een speciale (zomer)shampoo, conditioner of haarspray om je haar te beschermen. Heb je lang haar? Maak er een knot van. Daarnaast kun je je haar ook bedekken met een hoed of doek. Gebruik na het wassen een haarmasker om de conditie van je haar te verbeteren. TIPS HAARPRODUCTEN • L'Oreal Solar Sublime Spray • Wella Care Sun Protection Spray • Redken Color Extend Sun After-sun Shampoo


Nazorg Ben je toch verbrand? Gebruik dan geen vette crèmes op oliebasis. Deze houden de warmte van de huid alleen maar vast. Een verkoelende en verzorgende aftersun werkt het beste. Ook als je al zongebruind bent, smeer je je in als je de zon in gaat. Zo ga je huidveroudering en hyperpigmentatie tegen en blijft de kleur langer zitten vanwege de hydratatie van de huid.

brand ...

beauty 15

Let ook op... Er zijn twee soorten zonnebrand: zonnebrand met een chemisch of fysisch filter. Een chemisch filter trekt in de huid en absorbeert daar de uv-straling. Fysische filters leggen een laagje op de huid waardoor het licht wordt weerkaatst. Deze zijn vaak veiliger voor de huid en bieden betere bescherming. Een nadeel is de zichtbare witte laag op je huid. Waar je nog meer op kunt letten bij het aanschaffen van zonnebrandcrème is de samenstelling. De volgende ingrediënten kunnen schadelijk zijn: Parfums: zonnebrandcrèmes met een lekker geurtje bevatten toegevoegde parfums. Deze zorgen in combinatie met de straling van de zon voor pigmentvlekken. Uitkijken dus. Alcohol: werkt irriterend en droogt de huid uit. Zonnefilter oxybenzone: dit type chemische zonnefilter kan mogelijk hormoon verstorend werken en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk.

Lotions encrèmes Een zonnelotion met hogere factor zorgt voor een betere bescherming. Maar dit betekent niet dat je met factor 50 opeens heel lang in de zon kunt blijven. Smeer jezelf goed, gelijkmatig en volledig in en herhaal het op een zonnige dag om de twee uur. Na het zwemmen en na overmatig transpireren is het verstandig om jezelf nog eens extra in te smeren. Ook als het bewolkt is moet je je huid beschermen tegen de zon, want uv-straling gaat door de wolken heen. Met een zonnebrandcrème die tegen uv-B- en uv-A-straling beschermt, bescherm je je huid niet alleen tegen verbranding maar ook tegen huidveroudering. Als je uitgebreid gaat zonnen of op zonvakantie gaat, gebruik je een zonnebrandcrème met beschermingsfactor (SPF) van minstens 30. In Nederland heeft een zonnebrandcrème de factor die het belooft, maar sommige duurdere lotions hebben betere filters. Daar staat tegenover dat je van een goedkopere crème makkelijker wat meer gebruikt waardoor je hiermee uiteindelijk toch beter beschermd bent tegen de zon.

Beste koop en best uit de test 2017... zonnebrandcrème Beste koop (2017) | Niveau Sun Protect & Hydrate. Beste uit de test (2017) | Garnier Ambre Solair met karité boter.

Mannenhuid De mannenhuid is wat vetter dan die van vrouwen vanwege een hogere talgproductie, wat weer veroorzaakt wordt door het hoge testosteronniveau. Het vet houdt de huid soepel waardoor mannen minder snel rimpels krijgen en de mannenhuid minder snel veroudert. Tips voor de mannenhuid De mannenhuid heeft baat bij producten op waterbasis. Het vele scheren is een aanslag op de huid, gebruik daarom kalmerende en herstellende producten. Gebruik geen aftershave in de zomer, dat kan in combinatie met de zon op de huid pigmentvlekken veroorzaken. Fijne producten voor het mannengezicht L'Oréal Men Expert 3 Dagen baard. Het is niet fijn om je dagelijks te moeten scheren, maar een stekelige baard is ook niet alles. L'Oréal biedt de oplossing met een hydraterende gel met vitamine E die de huid voedt, kalmeert en onzuiverheden tegengaat. Zo heb je altijd een gezicht dat fijn aanvoelt.


H C D S I N N E A NTR T O B O O W É D w

oppo ww.t

u int.e

le Briel l C B il.n 231 a • 3 @upcma .nl 6 1 t s de aa le elstr aulenel woonmo b o N •p lles 7334 aulene 1 4 181 www.p Tel. 0


Berjamin Bernard Baardshampoo Heb je een mooie volle baard, dan wil je die natuurlijk mooi houden. Dit doe je met de baardshampoo van Benjamin Bernard. De shampoo reinigt je baard van wortel tot punt en bevat alleen natuurlijke ingrediĂŤnten. NIVEA MEN Sensitive Gezichtsbalsem: deze balsem is speciaal ontwikkeld voor de man met de gevoelige huid. Het spul verzacht je huid direct en trekt snel in zonder een vettig of plakkerig gevoel achter te laten.

Scheertrends Korte baard Een korte baard staat onder elk kapsel. Kies vooral voor de korte baard als je wat langer haar hebt.

De snor Ja mannen, de snor mag weer. Hij wordt dit seizoen los gedragen van de baard, waarbij de baard in de hals netjes is bijgewerkt of weggehaald.

GEZICHTSBEHANDELING

Snorrebaard

Een bezoekje aan een huidspecialist kan je huid goed doen. Daarnaast werkt een gezichtsbehandeling vaak erg ontspannend. Zo zorg je niet alleen goed voor je gezicht maar ook voor je geest! Je kunt een behandeling boeken als je bijvoorbeeld last hebt van pigmentvlekken (ook wel hyperpigmentatie genoemd) of van huidveroudering door bijvoorbeeld zonneschade. Of je kiest voor een intensieve peeling waar oude huidcellen mee worden verwijderd. Dit geeft elke huid een heerlijke boost. Met een bindweefselmassage verbeter je de huiddoorbloeding waardoor de huid wordt verstevigd. En zo zijn er nog veel meer prettige gezichtsbehandelingen die je huid weer kunnen laten stralen!

Geen volle baard De volle lange baard is inmiddels passĂŠ. Als je mee wilt gaan met de trends draag je een gecontroleerde, kalme lange baard die de vormen van het gezicht volgt.

Permanent

ontharen Gemiddeld besteedt een vrouw 72 dagen van haar leven aan het scheren van haar benen. Door je benen permanent te laten ontharen, kun je dan ook veel kostbare tijd besparen. Er zijn twee effectieve manieren van permanente ontharing: IPL en laserontharing.

IPL Intense Pulsed Light Technology (IPL) maakt gebruik van lichtpulsen. Deze bewegen door je huid op zoek naar kleurpigment. Omdat je haarwortels het meeste pigment bevatten, komt het licht hier terecht. Dit zorgt voor verhitting en uiteindelijk vernietiging van de haarwortel en het grootste gedeelte van de haarschacht. Gemiddeld blijven de haren na zes tot negen IPL-behandelingen helemaal weg.

Laserontharing

Stoppelbaard Geen heftige baardgroei? Geen paniek. De stoppelbaard is altijd een goede optie. De lijnen waarin je scheert zijn daarbij belangrijk. Zo kun je een voller gezicht slanker doen lijken door de juiste scheerlijnen te volgen. (Bron: www.neveroffside.nl)

beauty 17

Trends zonnebrillen

vrouw!

Klein maar fijn: wil je echt de blits maken, ga dan voor een zonnebril met kleine ronde of vierkante glazen en draag 'm laag op je neus. Futuristisch: een groot model waarmee je zo uit een sciencefictionfilm lijkt te zijn gestapt is deze zomer een echt fashion item. Opvallend: Ook deze zomer mogen extravagante brillen met bijvoorbeeld een kekke print weer. Gekleurd: van kleur wordt iedereen vrolijk. Kies dus voor een kleur in retro groen of geel. Cat-eye: een zonnebril met schuine vormen staat bijna iedereen. En deze trend zorgt ervoor dat je er altijd statig en glamoureus bijloopt. (Bron: www.fashionchick.nl)

Bij laserontharing wordt, zoals de naam al zegt, gebruik gemaakt van een laser. Een geconcentreerde lichtbundel met een hoge energiewaarde en specifieke golflengte wordt uitgezonden op de huid. Die energie wordt opgenomen door het pigment rond de haarwortel. Door verhitting worden de haarwortelcellen uiteindelijk vernietigd. Er zijn meestal tussen de vijf tot acht behandelingen nodig voordat het haar permanent wegblijft. Bij beide behandelingen is het erg belangrijk dat de licht- of lasertherapie wordt afgestemd op je huid. Dit om huidbeschadiging te voorkomen. Bezoek daarom een specialist als je dit soort risico's liever mijdt. Je kunt ook kiezen voor de aanschaf van apparaat voor laser- en lichtontharing waarmee je thuis aan de slag gaat. Verdiep je van tevoren dan wel goed in het product.


18 reis

Paradijs in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt ‘de wereld in één land’ genoemd en dat is niet voor niets. Het landschap is zeer afwisselend en naast spectaculaire wildparken heeft het land ook bruisende steden en een rijke historie. Bijkomend voordeel is dat Zuid-Afrika het hele jaar door goed bezocht kan worden. Ook in onze wintermaanden, want dan is het er zomer. Zuid-Afrika liefhebber Ingrid Jansen neemt je mee op reis.


reis 19

Johannesburg

Panoramaroute

De rondreis begint in hoofdstad Johannesburg. De stad is de laatste jaren volop in ontwikkeling en op diverse plekken zijn leuke toeristische hotspots ontstaan. Zoals The Sheds in downtown Johannesburg in de wijk Ferreirastown. Hier zijn oude pakhuizen opgeknapt en er staan marktkramen met kleding, hebbedingetjes en heerlijke etenswaren, zoals wraps, broodjes, sushi, ijs, koffie en smoothies. Je kunt er producten proeven en tussen de locals lunchen aan lange tafels.

Panoramaroute, alleen al door deze naam wil je de route tussen Hoedspruit en Hazyview afleggen. Je komt er langs op weg naar het Krugerpark. We maken een stop bij de Drie Rondavels in het gebied van de Blyde River Canyon. ‘s Werelds grootste canyon ligt in de Verenigde Staten, gevolgd door de Fish River Canyon in Namibië en op de derde plek staat deze kloof in Zuid-Afrika. Wat een waanzinnig uitzicht heb je hier! Vervolgens rijden we door naar Bourke’s Luck Potholes: natuurlijke rotsformaties gevormd door erosie. Ik ben helemaal onder de indruk, wat kan de natuur toch prachtig zijn! De laatste stop is bij het uitzichtpunt God’s Window, we hebben geluk want het is redelijk helder waardoor we een mooi uitzicht hebben.

Interessant is een fietstocht door Soweto (South Western Townships) of de Critical Mass Bike Ride, die elke laatste vrijdag van de maand wordt georganiseerd. Er hangt een gezellige sfeer met verlichting en muziek en je fietst samen met de lokale bevolking, waarvan sommigen zijn uitgedost in uitbundige kleding. In Soweto kun je op zondag een kerkdienst bijwonen, wat een bijzondere ervaring is. Ben je een liefhebber van voetbal, bezoek dan het stadion dat is gebouwd voor het WK in 2010. In het Apartheid Museum in Johannesburg kun je zeker een hele dag doorbrengen. Je vindt er veel informatie over deze verschrikkelijke periode in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Er is ook een permanente tentoonstelling over Nelson Mandela. Een bezoek aan dit museum mag je eigenlijk niet overslaan, omdat je zo het land beter kunt begrijpen.

Kruger National Park Voor een bezoek aan het Kruger National Park vertrekken we rond vijf uur ’s ochtends naar de ingang van het nationale park, gewapend met een picknick pakket. We gaan op zoek naar de Big Five van Afrika: leeuw, luipaard, olifant (in het Krugerpark leven er ruim 20.000!), neushoorn en buffel. Al meteen bij binnenkomst in het park kunnen we de buffels en olifanten al van ons lijstje afstrepen. Je kunt het Krugerpark met je eigen huurauto betreden, maar wij maken een game-drive in een speciaal safarivoertuig en onder begeleiding van een ranger. Dit heeft twee voordelen: we zitten hoog en kunnen alles dus goed zien en de

ranger weet precies waar we moeten zijn om dieren te spotten!

Hluhluwe-Imfolozi Via het koninkrijkje Swaziland rijden we door naar Hluhluwe. Dit natuurgebied ligt in Kwazulu Natal, een van de grootste provincies van Zuid-Afrika. Hluhluwe heeft een heel ander landschap dan Kruger National Park, het is hier heuvelachtig en groener en omdat er bijna geen geasfalteerde wegen zijn, heb je hier een echtere safaribeleving. Hluhluwe-iMfolozi Park beslaat een oppervlakte van 960 vierkante kilometer. Er leven meer dan 340 vogelsoorten en 86 andere diersoorten, inclusief de Big Five. In het wildpark is Operation Rhino een van Zuid-Afrika’s bekendste projecten voor bescherming van de witte neushoorn; ’s werelds grootste populatie leeft hier. We zien er dan ook een heleboel.

Drakensbergen De Drakensbergen vormen de grootste bergketen van Zuid-Afrika en zijn een paradijs voor wandelaars. Er zijn vele grotten met eeuwenoude rotstekeningen van de San (Bosjesmannen). Wij rijden langs verlaten dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en komen aan in Durban, waar we inchecken voor onze vlucht naar Port Elizabeth. Dit traject kun je ook over land afleggen, maar door een binnenlandse vlucht te nemen houden we tijd over om van het tweede deel van onze reis te genieten.


reistips 21

Neem voor advies en boekingen contact op met uw persoonlijke reisadviseur Ingrid Jansen van The Travel Club Zwartewaal via 06-46435258 of (0181) 657 643 of e-mail ingrid.jansen@thetravelclub.nl

Tips Zuid-Afrika

TIP 1 KLM vliegt rechtstreeks naar Kaapstad en Johannesburg. Beide vluchten komen in de avond aan. Vanwege het geringe tijdsverschil heb je geen last van jetlag.

TIP 2 De bescheven routes kunnen zowel per bus als per huurauto afgelegd worden. Mijn advies: verken Zuid-Afrika per huurauto. De wegen en bewegwijzering zijn goed en met een GPS kun je niet verdwalen. Het links rijden heb je binnen een halve dag onder de knie. TIP 3 Neem in Johannesburg de Hop on Hop Off bus. Deze maakt stops bij 12 plekken waaronder het Apartheid Museum, Newtown, Braamfontein en Constitution Hill. Via een koptelefoon krijg je uitleg (in het Nederlands). TIP 4 Bekijk de stad door de ogen van een lokale bewoner tijdens een begeleide wandeltocht door Johannesburg. Je ziet plekken waar je normaal niet zou komen. TIP 5 Maak een fietstour in Soweto, Kaapstad of Stellenbosch. TIP 6 Voor de wijnliefhebbers is verblijf op een wine-estate een echte must!


20 reis

Tuinroute

Peninsula Tour

Vanuit Port Elizabeth reizen we in westelijke richting over de Tuinroute. Dit deel van ZuidAfrika biedt een ongekende pracht aan meren, bossen en indrukwekkende bergketens. Het is een goede regio voor sportievelingen, want je kunt er onder meer kajakken, wandelen en mountainbiken. Via Wilderness en George rijden we over de indrukwekkende Outeniquapas naar Oudtshoorn, het centrum van de struisvogelfokkerij. Op een boerderij zien we struisvogels, broedkassen en kuikens.

In de omgeving van Kaapstad is veel te doen: een dagtocht naar Robbeneiland, fietsen, kookworkshop met de lokale bevolking, shoppen... we komen tijd tekort.

Wijngebied We komen aan in het wijngebied in de omgeving van Stellenbosch, waar we Paarl en het Frans georiënteerde Franschhoek bezoeken, stadjes waar veel bijzondere restaurants zijn die ook internationaal goed aangeschreven staan. Stellenbosch heeft een gezellig centrum en in de omgeving bevinden zich verschillende wijnboerderijen waar proeverijen gehouden worden. Een aanrader is die bij Spier Wine Estate. Naast een ‘standaard’ proeverij kun je hier namelijk ook een chocolate & wine tasting meemaken. De combinatie van de wijnen met de bijzondere smaken chocolade is een ware beleving!

Wij kiezen voor een bezoek aan Kaap de Goede Hoop. De rit er naartoe, via de Chapmans Peak Drive, is schitterend. Wat een fantastische uitzichten op zee! Vanuit Houtbaai maken we een boottocht naar een zeeleeuwenkolonie en we brengen een bezoek aan de pinguïns in Boulders Beach. Het is een fotogenieke omgeving, met de aandoenlijke dieren op de voorgrond en de ronde rotsblokken (‘boulders’) en knalblauwe zee als decor. Je kunt de dieren heel dicht naderen via vlonders die in de duinen en op het strand zijn gebouwd. De pinguïns blijken een bedreigde diersoort te zijn. In 1982 waren er nog slechts twee broedende paartjes, inmiddels leven er duizenden pinguïns.

Snel weer terug! Onze reis komt ten einde. ‘Suid-Afrika, ek denk jij es pragtig’! Over een paar jaar keer ik graag nog eens terug om een ander deel van het land te leren kennen, bijvoorbeeld in combinatie met het buurland Namibië.

Kaapstad De laatste stop van onze reis is Kaapstad, waar de bekendste bezienswaardigheid natuurlijk de Tafelberg is. Soms is de top gehuld in de mist, de lokale bevolking noemt dit een tafelkleedje. Wij treffen een heldere dag. Het is mogelijk om naar boven te lopen, maar wij kiezen voor de snellere optie: de kabelbaan. Het uitzicht is fantastisch!

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met uw persoonlijke reisadviseur Ingrid Jansen van The Travel Club Zwartewaal en Travel Trend.


Voor al uw creatieve teken- en kunstschilder artikelen, kantoormaterialen en cartridges! Voorstraat 60 3231 BJ Brielle T 0181-412874 F 0181-418322 E info@kantoor-creatief.nl

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 9.30 - 17.30 uur Zaterdag 10.00 - 16.00 uur

THEESOMMELIER

Adverteren in Briellenaer? Stuur een e-mail naar info@bastionx.nl of bel 0181 417 111 !

www.desilverenpeer.nl

info@desilverenpeer.nl

EXCLUSIEVE LOSSE THEE

KOFFIEBONEN

VERPAKTE THEE

PARTY’S

ACCESSOIRES

WORKSHOPS

LUXE CHOCOLADE

HIGH TEA’S

WIJ MAKENSEN N E W N O O W UW ! D I E H K J I L WERKE

WWW.BBVDW.NL

Bouwbedrijf Van de Water Polyanderweg 2, 3218 XT Heenvliet +31(0)181 662 133 info@bbvdw.nl


advertorial 23

Piercing...

tegen migraine!

Piercings zijn tegenwoordig bijzonder populair. In allerlei vormen, maten en mogelijkheden vormen ze een bijzonder sieraad. Een piercing kan echter een onverwacht effect hebben. Sommige mensen die last hebben van migraine, schijnen er baat bij te hebben. De piercing moet dan wel op professionele manier worden aangebracht.

Voorstraat 47 | Brielle | 0181 374652 www.angelanddemontattoo.nl email: info@angelanddemon.nl

Angel and Demon staat al jaren bekend als de professional op het gebied van het zetten van tattoos en het plaatsen van piercings. Voor elke tak in deze branche is een passende studie gevolgd en uiteraard worden de ontwikkelingen in deze snelgroeiende wereld op de voet gevolgd. Ook met deze laatste ontwikkelingen.

De populariteit van piercings lijkt geen grenzen te kennen. De groei ontwikkelt zich nu ook in een andere richting. Een enkeling blijkt namelijk een niet verwacht positief effect te ondervinden van een piercing; de migraine verminderde of verdween zelfs. Dit verhaal ging een eigen leven leiden via de social media en Angel and Demon werd regelmatig gevraagd of deze Daith piercing er ook konden worden gezet.

Angel and Demon wilde deze mensen graag helpen. Dat is de reden waarom ze een gerichte acupunctuur cursus hebben gevolgd om deze piercing te kunnen plaatsen. Dat luistert namelijk nauw. De piercing moet op de juiste plek zitten, zodat het niet alleen een mooi sieraad is, maar ook het beoogde effect sorteert. Hoewel de uitwerking niet weten-

schappelijk bewezen is, evenals alternatieve geneeskunde trouwens, werkt het bij 70 procent van de klanten.

De piercing zou hetzelfde effect hebben als de druk van een acupunctuurnaald. Bij een acupunctuurbehandeling krijg je pas na zes behandelingen effect en moet je de behandeling ook blijven herhalen.

Het is duidelijk dat deze piercing door een professional moet worden uitgevoerd, maar dat geldt voor elke piercing. Dagelijks vragen verschillende mensen Angel and Demon om hulp en advies. Vaak met als reden dat ze bij ‘thuis piercers’ of andere piercingshops zijn geweest, en er op zijn zachtst uitgedrukt, onvakkundig, een piercing is geplaatst. Dit veroorzaakt vaak ongemak. Een verkeerd geplaatste piercing kan zelfs leiden tot een gevaarlijke situatie, zoals ontstekingen en vergroeiingen. Daarom is het altijd verstandig om naar een vakkundige en professionele salon te gaan, waar de juiste kennis, producten en nazorg in huis is. Bij Angel and Demon zijn al deze vaardigheden en kennis aanwezig en staan kwaliteit en service altijd op de eerste plaats.


‘Suid-Afrika, ek denk jij es pragtig’ 10-daagse autorondreis Bush Discovery

Vanaf € 1595,- incl. autohuur en vliegreis per KLM. Vertrek in september en oktober. Verblijf in middenklasse hotels.

21-daagse autorondreis Total South Africa

Ontdek Zuid-Afrika zelf. Ga op zoek naar wilde dieren in het Krugerpark en andere wildparken, ontdek bruisende steden zoals Johannesburg en Kaapstad, maak de allermooiste wandelingen en vergeet vooral niet de Zuid-Afrikaanse wijnen te proeven! Je hebt keuze uit een ruim aanbod aan rondreizen, zoals deze twee speciaal aanbevolen reizen. Wil je een reis op maat laten maken? Zuid-Afrika specialist Ingrid Jansen maakt graag een offerte op maat. The The Travel TravelClub ClubZwartewaal Zwartewaal M 06-46435258 M o6-46435258 || TT 0181-657643 0181-657643 || ingrid.jansen@thetravelclub.nl ingrid.jansen@thetravelclub.nl

Vanaf € 1983,- incl. autohuur, vliegreis per KLM en vliegreis. Durban-Port Elizabeth. Vertrek in september en oktober. Verblijf in standaard hotels.


mode 25

Steengoed... mode van The Stone


26 mode


mode 27

De modellen Lisa van Gogh Yarno Breet Winkel The Stone Yarno Buddha to Buddha Petrol Only & Sons PME Legend Lisa Lofty Manner Zonnebrillen Ray-Ban De Brillemaeker Accessoires Believe Legend Haar Barber-Inn Fotografie Studio Jolie


28 mode

Keigaaf... mode van The Stone


Sporten? Bij Van Unen natuurlijk! Al 30 jaar een begrip in Brielle

Voor jong en oud Ruime openingstijden Fitness en Zeer Airco in Milon ruim aanbod alle aan sportruimtes groepslessen!

Een vernieuwde extra krachtruimte in ons sportcentrum. Vanaf medio augustus

NIEUW!

PINK BOXING Vanaf september

Sportcentrum van Unen BV Amer 19, 3232 HA Brielle T o181-417472 Volg ons op social media

f

www.sportcentrumvanunen.nl


REPARATIES | REFURBISHED TOESTELLEN | COMPUTERSERVICE | ADVIES IN TELECOOM EN ENERGIE

Sluit nu een nieuw abonnement af... en profiteer van onze zomeractie! Samsung Galaxy S8 64GB € 375,Refurbished Samsung Galaxy S8 Plus 64GB € 425,Refurbished * van 1 t/m 31 juli.

Nobelstraat 6 | 3231 BC Brielle Telefoon 0181 880 231 E-mail info@gsmbrielle.nl


Erwas

apart 31

eens...

Het toeval wilde dat mevrouw Jellema Briellenaar Maarten Hoogvliet had leren kennen. In de volksmond stond hij bekend als Miljonair Antiquair Hoogvliet (inderdaad familie van de juwelier). Hij had sympathie voor haar ontwikkeld en op een gegeven moment gaf hij te kennen op zoek te zijn naar een hulp in de huishouding. De Brielse ‘miljonair’ was heel benieuwd of mevrouw Jellema er oren naar had. En dat had ze, want een klein zakcentje leek haar wel wat. Ze kwamen een beloning van 25 gulden overeen voor één ochtend in de week. De werkzaamheden bestonden uit koken voor de heer des huizes en het oppoetsen van al zijn antiquarische kostbaarheden. En dat waren er nogal wat. Het huis stond namelijk vol met de mooiste antieke spullen. Een prachtige collectie van schilderijen, porseleinen vazen, zilver; kortom, eigenlijk te veel om op te noemen. Alles had hij op veilingen met smaak ingekocht. De vertrekken leken meer op een museum dan op een woonhuis. Ook hing het huis vol met klokken die elk uur min of meer luid en duidelijk lieten horen hoe laat het was. Een fantastische kakafonie die veel weg had van een klein kamerconcert. Mevrouw Jellema denkt altijd nog met veel plezier terug aan die tijd. Maar het waren die porseleinen vazen waar ze een oogje op had. Het bleken Satsuma-vazen te zijn van Japans porselein. Mevrouw Jellema had er nog nooit van gehoord. Haar voorliefde was blijkbaar niet onopgemerkt gebleven, want ze kreeg de vazen op haar verjaardag spontaal aangeboden. Er zat echter nog wel een addertje onder het gras. Het was een cadeau met één voorwaarde: mevrouw Jellema moest beloven een half jaar gratis voor hem te werken. Toch kon ze het aanbod niet afslaan. Ze ging akkoord met de overeenkomst en was erg blij met haar zelf betaalde verjaardagscadeau. Zonder er elke dag aan te hoeven denken is mevrouw Jellema altijd van haar vazen blijven genieten, ongetwijfeld vooral vanwege het verhaal dat eraan vast zit.

Wat er al niet achter een vaas in een etalage kan zitten. In dit geval een heel bijzonder verhaal. Kas Schonenberg raakte in de winkel in gesprek met mevrouw Jellema, een dame uit Den Haag die al heel lang in Brielle woont. Die ontmoeting bleek niet helemaal toevallig. Ze had in de etalage een vaas zien staan die haar heel bekend voorkwam. “Hoe kom je aan mijn vaas”, was haar vraag die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Kas was zich van geen kwaad bewust, want hij had de vaas tijdelijk te leen van het Historisch Museum Den Briel. Kas vertelde dat dan ook, maar was ook heel benieuwd naar haar kant van het verhaal. Want zo’n vraag moet toch ergens vandaan komen en hoe komt die vaas dan in een museum terecht.

Oud-museumdirecteur Marc van Hattem was de vazen al eerder opgevallen en had daarom gevraagd of ze er misschien afscheid van wilde nemen. De eerste keer dat hij het vroeg, was ze er nog niet aan toe, maar bij tweede verzoek stemde ze erin toe. Het was het juiste moment om de vazen over te dragen. Er was tenslotte altijd het risico dat de vazen omvergelopen zou worden en met een hond in huis was dat gevaar niet gering. In het museum zijn ze tenslotte in professionele handen. Een van deze vazen was dus uitgeleend en mevrouw Jellema herkende het pronkstuk meteen als ‘haar’ vaas. Van haar beslissing om de vazen van de hand te doen, heeft ze nooit spijt gehad. De vazen zijn nu veilig en door iedereen in het museum te bewonderen.


32 bekende

Vrijheid, blijheid,

Brielle Wie kent hem niet, Aart Arkenbout, tot voor anderhalf jaar geleden markant aanwezig in de Vischstraat. De winkel van Arkenbout & Zoon sloot vorig jaar op 13 februari voorgoed de deuren waarmee een eind kwam aan een tijdperk van zeker honderddertig jaar en vier generaties Arkenbout. Aarts angst om na het sluiten van zijn winkel in een gat te vallen, bleek gelukkig ongegrond. “Natuurlijk mis ik de leuke contacten, maar het is beslist niet zo dat ik vereenzaam. Integendeel zelfs, ik heb nu meer tijd voor een praatje dan vroeger en dat bevalt me eigenlijk prima!�


bekende 33

IN KANNEN EN KRUIKEN

PERMANENT VAKANTIEGEVOEL

Aart (55), geboren en getogen in de Vischstraat - in hetzelfde pand waar ook zijn vader en grootvader geboren zijn - kan enthousiast vertellen over zijn familiegeschiedenis. De winkel in Keulse potten en weckflessen is opgericht in 1890. In 1932 volgde de eerste uitbreiding. Het erachter gelegen woonhuis werd bij de winkel getrokken waardoor het winkeloppervlak verdubbelde.

Inmiddels zien de dagen er voor Aart heel anders uit; hij geniet met volle teugen van dit voor hem nieuwe leven. Eigenlijk heeft Aart nog steeds het gevoel dat hij vakantie heeft. De winkel was zes dagen in de week open en de zondag besteedde hij aan de administratie en het doen van bestellingen. Dat is nu duidelijk anders! “Ik geniet van alles, wandel veel en regelmatig leen ik de hond van een goede vriendin om er flinke stukken mee te lopen. Hond blij, vriendin blij en ik blij. De sportschool en de sauna bezoek ik frequent en ik zwem ook veel, niet buiten maar in de Dukdalf. Verder kom ik vrijwel elke dag wel even in de binnenstad en natuurlijk loop ik dan ook even langs mijn oude buurtjes. Als ze tijd en zin hebben, maken we als vanouds gezellig een praatje. Vakanties breng ik graag door in zonnige oorden, het liefst twee keer per jaar. Voor het doen van boodschappen was vroeger nauwelijks ruimte; nu heb ik alle tijd om op m’n gemak alle schappen langs te gaan. Heerlijk. Koken vind ik hartstikke leuk en vaak maak ik meer porties tegelijk, altijd makkelijk.”

De zaak liep altijd goed, ook al waren er in die tijd nog wel zeven of acht soortgelijke winkels in de binnenstad te vinden. Dat gold trouwens ook voor bakkers, slagers en groentewinkels, ook daarvan waren er veel meer. De moeder van Aart, Miep Driehuis van de smederij uit Tinte, was na haar huwelijk met Piet Arkenbout ook vaak te vinden in de winkel. Zij genoot ervan om naast alle huishoudelijke taken iets ook anders te kunnen doen. Toen in 1968 ook het buurpand, dat tot die tijd als woonhuis diende, bij de winkel werd getrokken, verdubbelde het grondoppervlak nogmaals. Vanaf die tijd woonde de familie Arkenbout boven de winkel.

STUDIEBOL De lagere school heeft Aart goed doorlopen. De juffen Streefkerk (Stampertje) en Gelms zorgden er wel voor dat de kinderen goed opletten. Ze kregen maar weinig kans om rottigheid uit te halen. “Vooral op de lagere school heb ik een ontzettend leuke tijd gehad; op de mavo was dat wel anders. Ik heb het er slechts een jaar volgehouden, niets voor mij. Maar goed, ik moest wel een opleiding gaan volgen; dat begreep ik ook wel. Als alternatief heb ik toen gekozen voor de Detailhandelschool in Rotterdam. Daar was ik beter op m’n plek en uiteindelijk heb ik deze opleiding afgerond met hele mooie eindcijfers. Tot grote opluchting van mijn ouders overigens”, zegt Aart lachend. Uiteindelijk bleek hij toch een studiebol te zijn. De leerstof heeft Aart heel wat jaren in de winkel in de praktijk gebracht. Op deze manier heeft hij ervoor gezorgd dat het familiebedrijf is voortgezet. Door allerlei omstandigheden, zoals de vele goedkope winkels en de concurrentie van internet, heeft Aart tot zijn grote verdriet de winkel die zijn overgrootvader ooit begon, definitief achter zich moeten sluiten.

A(A)RT DE VIVRE Aart vertelt dat zijn nieuwe huis - hij woont niet meer boven de winkel maar in een appartement met uitzicht op de wallen en zonder tuin - voor hem ideaal is. “Ik trek als het ware de deur achter me dicht en kan gaan en staan waar ik wil. Alles bij elkaar ben ik super tevreden met mijn leventje zoals dat er nu uitziet. Ik hoop nog jaren van alle vrijheid en van Brielle te genieten.” Zijn nieuwe levenskunst, A(a)rt de vivre.


JULI Zondag 29 juli | 22.30 uur Brielle Blues Mickeys Paper Heroes (rock covers) AUGUSTUS Vrijdag 3 augustus | 22.30 uur Miel on tour (covers) € 250,Zondag 5 augustus | 15.00 uur Yada Yada (Herman Brood tribute) Vrijdag 10 augustus | 22.30 uur Rachel Laven (US) Zondag 12 augustus | 15.00 uur Quizmiddag Vrijdag 17 augustus | 22.30 uur Quiznight Zondag 19 augustus | 15.00 uur Stones Sessions (stones tribute) Vrijdag 24 augustus | 22.30 uur Easy Live (covers) Zondag 26 augustus | 15.00 uur Lachend het Weekend uit (stand up commedy) Vrijdag 31 augustus | 22.30 uur Simple Notes (covers)

Grieks Taveerne-Restaurant Petros ...voor de lekkerste Griekse gerechten uit eigen keuken!

Maandm enu’s € 3 gange1n9,50 naar keumenu’s € 22,50ze

Typisch Grieks in’t centrum van Brielle!

Open van 17.00 tot 22.00 uur Maandag gesloten

Voorstraat 126 I 3231 BK Brielle I T 0181-416684 I www.restaurantpetros.nl

GRATIS

WAARDE BEPALING


Happy Summertime @IbizaBrieLLe

Wij komen graag bij u langs met stalen en advies op maat. Al meer dan 35 jaar in de regio!

UW VLOER- OF TRAP STOFFEREN? www.trapstofferen.nl

#Zonnen & smeren#

I

I

I

I

I

Turfkade 3 3231 AR Brielle 0181-356154 info@ibizabrielle.nl www.ibizabrielle.nl

I

PVC vloeren • Trapstofferen • Vinyl Laminaat • Tapijt • Raamdecoratie

Magazijn:`t Woud 25, 3232 LN Brielle • T. 0181 - 414 452 www.trapstofferen.nl • Email info@trapstofferen.nl

Schoonheid

In samenwerking met:

kent geen tijd

Citytrip Cadeau

t )VJEWFSCFUFSJOH BDOF DPVQFSPTF FO[

t ,MBTTJFLF SFJOJHFOEF FO POUTQBOOFOEF CFIBOEFMJOHFO t 1FSNBOFOU POUIBSFO NFU *1t 8BYFO NFU -ZDPO XBY HFMBBU FO PG MJDIBBN t &QJMFSFO XBYFO WFSWFO XFOLCSBVXFO t #JOEXFFGTFMNBTTBHF t .JDSPOFFEMJOH t 'SVJU[VVSQFFMJOH t )VJENFUJOH EPPS 4LJO "OBMZTFS )BOOBI )VJEBEWJFT )BOOBI )VJEDPBDI

*

* ter waarde van maximaal €200 bij aankoop van een complete bril.

of 50% korting op een merkmontuur**

*O EF TBMPO XFSLFO XF NFU )BOOBI FO %FSNBRVFTU

** Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Nobelstraat 10, Brielle, Tel. 0181-412095

+FBOOFUUF #FLLFS t )PMMFNBSFTUSBBU t 9, ;XBSUFXBBM t BWPUSFCFBVUF!HNBJM DPN t XXX BWPUSFCFBVUF OM


TRENDY KLEDING

BABY, KIDS &TIENERS!

Uw huid verdient beter Pesch Huidverbetering 7BO "MLFNBEFMBBO t 9+ #SJFMMF GSJFEBQFTDI!MJWF OM t XXX IVJEWFSCFUFSJOH CSJFMMF OM

SALE TOT 50% KORTING

Vanaf maat 44 t/m 176

OP DE ZOMERCOLLECTIE!

w Nieu

i Quap

Z8 Vingino Indian Blue Garcia Jeans Dirkje Noppies

Nobelstraat 38 • 3231 BC Brielle • Tel. 0181-769173 Open van ma. t/m za. 09.00 tot 17.00 uur Elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur

NOBELSTRAAT1, 3231BA BRIELLE, (0181)414711 WWW.EISENGAMODE.NL

Like ons op


vrije tijd + hobby 37

DeBibliotheek Boeken, Luisterboeken, DVD’s... De Bibliotheek heeft het!

JEUGDBOEK Titel

JEUGDBOEK Titel Rik en de zomer Auteur Liesbeth Slegers Genre Zoekboek Leeftijd Van ca. 3 jaar

JEUGDBOEK Titel

Charlie en ik Auteur Mark Lowery Genre Roman voor kinderen Leeftijd Vanaf ca. 12 jaar

BOEK Titel

Het is zomer. Wat fijn. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, het gras is groen. De dieren komen tevoorschijn, de bloemen bloeien, iedereen is vrolijk. En Saar? Die gaat natuurlijk lekker buiten spelen! Over Saar verschenen al meer prentenboeken.

Wat is de zomer een heerlijk seizoen! Rik houdt van de zomer, met zijn zoemende bijen, sappige kersen en... lekker zoete ijsjes! Ga je mee met Rik schelpjes zoeken op het strand, plonzen in het zwembad en aardbeienplukken? Ook Sam de poes is dol op de zomer. Zoek je mee naar Sam tussen zonnebloemen, zandkastelen en tomatenplantjes? En vind jij ook Riks zonnebril, zijn zwembroek en de zonnecrème?

Charlie is al vanaf zijn geboorte een bijzonder kind. Hij overleefde zijn vroeggeboorte ternauwernood. Op een dag maken broer Martin, de 13-jarige ik-figuur, en Charlie stiekem de reis van hun leven. Een trip van 596 kilometer om een vakantie te herbeleven, met als einddoel het spotten van een speciale dolfijn. Als de politie bij hun vermissing wordt betrokken, komen Martin en Charlie in de problemen, maar is er hulp van Henrietta, een bijzonder meisje. Een heerlijk verhaal met een lach en een traan.

De Britse politieagente Madeline heeft in Parijs een appartement gehuurd om er tot rust te komen. Maar door een misverstand treft ze er Gaspard, een mensenschuwe schrijver, die naar Parijs is gekomen om er te werken. De twee zien zich gedwongen enkele dagen samen door te brengen. De studio was van de schilder Sean Lorenz en ademt nog altijd zijn passie voor licht en kleur. Gebroken door de moord op zijn jonge zoon, is hij het jaar ervoor overleden. Lorenz liet drie schilderijen na, maar die zijn sindsdien spoorloos...

Saar in de zomer Auteur Pauline Oud Genre Prentenboek Leeftijd Van ca. 3 jaar

ROMAN Titel

BOEK Titel

Als een jonge onderwijzeres met gebrek aan zelfvertrouwen haar vakantie op Corfu doorbrengt, tracht een rijke jonge Griek met onweerstaanbare charmes haar te veroveren. Zij raakt echter gefascineerd door zijn getourmenteerde vriend Mark, een Engelse schrijver van thrillers, wiens jongensjaren werden

Plan je een roadtrip, een citytrip of een reis naar jouw droomeiland? Dit boek geeft je de kennis en het zelfvertrouwen om de wereld op eigen houtje te verkennen. Het geeft antwoord op vele vragen als: waarom ga je alleen op reis, hoe bereid je je reis voor, hoe maak je er een veilig en leuk avontuur van.

Een appartement in Parijs Auteur Guillaume Musso Genre Thriller

Handboek voor de soloreiziger Auteur Erica James Genre Reishandboek Leeftijd Vanaf ca. 17 jaar

Zomerliefde Auteur Erica Jamesn Genre Romantisch verhaal

ontwricht toen door zijn schuld zijn beste vriend verdronk.

Maar ook krijg je info over hoe je slim moet inpakken, het regelen van je financiën en hoe je contact kan houden met je familie. Voor jonge soloreizigers, backpackers en avonturiers.


38 verzamelaar

VRZMLR Tekst: Febe Prins Foto’s: Renée Streefkerk

Zijn winkel De Steeg Antiek en Curiosa verklapt natuurlijk al een beetje dat hij een echte verzamelaar is. Het raamkozijn van zijn huis laat zien dat er nog meer is. Daar staat een prachtig opgestelde verzameling van, op het eerste gezicht, monnikenbeeldjes. Maar de beelden hadden ook een functie, weet Frank van Hengel; namelijk het opslaan van sterke drank en met name whisky. Frank (66) heeft door de jaren heen een grote voorliefde ontwikkeld voor spulletjes van rond 1900. “Je begint met het afstruinen van rommelmarkten en het kopen van wat hebbedingetjes voor jezelf. Al gauw heb je een heuse verzameling en op een gegeven moment is het zoveel dat je maar eens wat gaat verkopen op koningsdag”, vertelt hij. Toch kwam Frank na zo’n dag weer met een vollere wagen thuis dan dat hij er naartoe was gegaan. “Ja, je komt als verzamelaar altijd van alles tegen. Samen met zijn vriend Rob Bolman (64) heeft hij een hele tijd allerlei rommelmarkten bezocht. En altijd kwam hij wel met het nodige thuis. “Langzaam maar zeker werd het eigenlijk meer dan een grote hobby van me”, laat Frank enthousiast weten.

Eerste monnik

Zijn verzamelwoede mondde uit in een winkel waar van alles te vinden is op het gebied van antiek en curiosa. Van oude sieraden tot prachtig antiek servies. “Er zijn mensen die gewoon even een kijkje komen nemen in de winkel

en ook mensen die naar iets specifieks op zoek zijn. In de zomer krijgen we veel toeristen binnen. En kijkers kunnen altijd nog kopers worden.” Zijn wel heel bijzondere verzameling monniken ziet Frank (voorlopig) niet graag verkocht worden. “De eerste monnik heb ik gevonden in Hongarije, die heb ik toen gelijk meegenomen. Daarna zijn mijn vriend en ik er wat meer op gaan letten; je komt ze namelijk niet zo snel tegen. Ik heb er nu vierentwintig en die komen voornamelijk uit Denemarken, Duitsland en een enkele uit Frankrijk. In Nederland zul je er niet zo snel één vinden.”

Whiskyflessen

Oorspronkelijk deden de monnikenbeeldjes dienst als whiskyflessen, zo is Frank aan de weet gekomen. Ze werden echter ook wel gebruikt voor likeur of andere sterke alcoholische dranken. In de Franse, glazen monniken werd vaak crème de cassis gedaan. Frank draait simpelweg het ‘hoofd’ van de monnik eraf en laat vervolgens zien hoe je uit zo’n niet alledaagse fles kunt drinken. “Whisky is natuurlijk een echte Schotse en Engelse drank. Rond 1920 werd whisky voornamelijk alleen in deze landen gedronken; het was namelijk geen algemene sterke drank in de rest van Europa.”

Politiek statement

Het uiterlijk van de beeldjes/ flessen heeft volgens Frank een duidelijke relatie met de herkomst van de inhoud. De whisky werd

gemaakt in distilleerderijen die eigendom waren van een klooster. Maar er werden ook flessen in een andere vorm gemaakt. Frank wijst naar het blauwe vrouwtje dat in het midden van zijn verzameling staat. “Dit is een mooi voorbeeld van zo’n afwijkend beeldje. Het is een anti-alcohol vrouwtje en dat heeft alles te maken met de komst van de blauwe knoop aan het eind van de negentiende eeuw. In die tijd was een beweging ontstaan die zich richtte tegen alcoholmisbruik. Overal ter wereld ontstonden organisaties die het gebruik van alcohol probeerden te ontmoedigen. In Nederland had de beweging voor algehele onthouding een blauw insigne dat op de kleding werd gedragen. Vandaar dus die blauwe knoop. Als iemand het nuttigen van alcohol had afgezworen, was hij in de volksmond lid geworden van de blauwe knoop. Dit soort flessen waren vaak een scherts om een politiek statement te maken, als een soort grapje.” Een echte hobbyist dus, die er z’n passie van heeft gemaakt. Frank is zeker nog niet van plan om er snel mee te stoppen. “Als het goed is ga ik nog wel zo’n twintig jaar mee; ik verzamel dus nog wel een tijdje door”, grapt hij.


verzamelaar 39


Wassen, knippen & stylen voor dames en heren!

Met én zonder afspraak.

• • Professioneel opgeleide kapsters. • Trendy en moderne kapsalon. • Kwaliteit voor een eerlijke prijs. Al 10 jaar een begrip in Brielle.

Nobelstraat 45 • 3231 BA Brielle T 0181-473160 • W www.allure-kapsalons.nl

Afslanken? Het kan echt!

Jeannette van Ham is 15 kilo lichter en 34 cm smaller... en dat in 5 maanden tijd. Dat is pas maatwerk!

FIT, PUUR & MOOI helpt je gezond af te vallen met natuurlijke, gezonde voeding naar een gezond gewicht en een gezonde levensstijl! • Voedingsplan Metabolic Balance® • Biostimulatie® • Training met Power Andullator® • Plantina® voedingssupplementen

Meer weten? Kijk op www.fitpuurenmooi.nl voor uitgebreide info, openingstijden en het aanvragen van een gratis intakegesprek of proefbehandeling via het contactformulier of bel. Nobelstraat 40 | Brielle | T 0181-473605 | M 06 - 29418686 E info@fitpuurenmooi.nl | W www.fitpuurenmooi.nl


Even voorstellen... Wie zijn nu eigenlijk de mensen die deze pagina in de Briellenaer schrijven, die de posters ontwerpen en ophangen en de mail beantwoorden of de telefoon opnemen? En die de (hopelijk) interessante nieuwsbrieven versturen en artikelen in de kranten schrijven? En wie regelt nu al die prachtige voorstellingen? Eigenlijk werken wij alle vier niet voor niets achter de schermen; daar zijn we op ons best. Hard werken om je een geweldige avond te bezorgen, maar voor deze ene keer ook maar eens even zichtbaar vóór de schermen...

Tip van Carry Maria The Legends & Michael Varekamp | Billie in Concert Zondag 30 september 2018 Ik probeer met mijn man elke muziekvoorstelling van Michael Varekamp te bezoeken. Hij en zijn medemuzikanten gebruiken voor hun optredens de decors, hun instrumenten, hun stemmen en oude beeldopnames van de artiest (in dit geval Billie Holiday). Daardoor waan je je als bezoeker terug in de tijd, beleef je dezelfde sfeer en tijdgeest als waar de artiest in leefde en floreerde. Het is heel bijzonder dat deze rasartiesten naar Brielle afreizen en wij hier van ze kunnen genieten. Een aanrader! Tip van Mirjam Patrick Nederkoorn & Jan Beuving | Leuker kunnen we het niet maken Donderdag 28 februari 2019 2 superslimme mannen x heel veel sterke grappen = Vuurwerk² Ben je op zoek naar scherpe humor en sterke grappen dan wil ik aanraden om naar de

Kunst & cultuur in Brielle Vertelfestival Op zaterdag 4 augustus kun je weer luisteren naar spannende, verrassende en ontroerende verhalen tijdens de elfde editie van het Vertelfestival! Het festival omvat het gebied tussen de tuin van de rooms-katholieke kerk aan de Venkelstraat, het schoolplein van het Geuzenschip en de Sint-Catharijnekerk. Aanvang: 11.45 uur met het eerste verhaal van de dag door burgemeester Gregor Rensen.

V.l.n.r. Carry Maria klein Gunnewiek, Inge van den Berg, Mirjam van ‘t Hof en Chantal Kradolfer. (foto Jaap Reedijk)

Het complete theateraanbod voor seizoen 2018-2019 is bekend. Je hebt laatst een theaterkrant ontvangen. Zo niet dan kun je die op-halen bij DukdalfBRES en op andere locaties in Brielle. Ook online kun je rustig zoeken naar het perfecte theateravondje. We hebben een recordaantal voorstellingen geprogrammeerd. We hebben er zelfs nóg een voorstelling bij weten te boeken! Dat is meteen de tip van Mirjam. Ook Carry Maria, Chantal en Inge hebben een aanrader. Voor als je er zelf even niet meer uitkomt. Hopelijk tot ziens in ons theater!

theater 41

speciale voorstelling van Patrick Nederkoorn & Jan Beuving te komen. Twee cabaretiers die los van elkaar fantastisch mooie voorstellingen maken (ook dit jaar in onze programmering), maar nu voor een aantal speciaal geselecteerde theaters een gezamenlijke voorstelling hebben gemaakt. Dit mag je niet missen. Tip van Inge Zoutmus | Kuikens van Beton Vrijdag 12 oktober 2018 ‘Geen verhaal. Geen rode draad. Geen boodschap. Wel het tasje van Ruth.’

Persoonlijk had ik nog nooit eerder van ze gehoord, maar toen ik de (onder)titel las en de foto zag, wist ik: dit wil ik meemaken! Deze avond belooft anders dan anders te worden en daar hou ik wel van. Eigenlijk wordt het één grote verrassing, maar wel één met een aantal zekerheden; geweldige muziek, absurdistische humor, erg snel en heel, heel, heel, heel veel energie! Tip van Chantal ISH | Listen Up! Sta Concert Vrijdag 7 december 2018 Waar ik het meest nieuwsgierig naar ben is de 12 + voorstelling Listen up! van Ish Dance Collective. De tribune wordt ingeschoven en 40 speakers worden in een cirkel geplaatst. Het publiek staat dus letterlijk in een cirkel om de voorstelling heen. Al het geluid wordt live geproduceerd door stemkunstenaars met 4D geluid en vol effecten. Durf jij het aan? Wij wel!

Leve de Vesting Brielle! Op de website www.levedevestingbrielle.nl lees je alles over de Brielse vesting. Al meer dan 300 jaar is de vesting onveranderd gebleven en dagelijks genieten wandelaars en liefhebbers van geschiedenis ervan. Deze zomer is de Oudheidkamer in het Kruithuis opnieuw te bezoeken op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Bij goed weer is in de bunker op Bastion V de audiovisuele presentatie over Brielle en de Franse tijd te zien. En korenmolen ’t Vliegend Hert is op vrijdag en elke derde zaterdag van de maand geopend (op 21 juli is de Molendag Voorne-Putten Rozenburg).

Zomerorgelconcerten Vanaf 18 juni zijn er elke maandagavond en zaterdagmiddag orgelconcerten. De maandagserie vindt plaats in de Sint-Catharijnekerk om 20.15 uur . De zaterdagserie is afwisselend in de Sint-Catharijnekerk en de Bedevaartskerk en start om 16.30 uur. Meer informatie is te vinden op de Cultuurladder in Briels Nieuwsland of via cultuurwebbrielle.nl/cultuurladder.

Kijk voor het hele theaterprogramma van seizoen 2018-2019 op www.brestheater.nl

BREStheater is onderdeel van Stichting Kunst en Cultuur Brielle

Kijk voor de culturele agenda van Brielle op www.cultuurwebbrielle.nl


42 toerisme

Op stap met de

Waterbus

Iedereen heeft ongetwijfeld weleens aan de kant gestaan en van het fantastische uitzicht genoten. Water heeft tenslotte een onverklaarbare aantrekkingskracht op ons en het Haringvliet blijft fascineren. Andersom kan echter ook; vanaf het water naar de omliggende eilanden kijken en onderweg op een natuureiland even rondstruinen. Het kan met de Waterbus die de komende maanden afmeert in de haven van Hellevoetsluis. “We hebben echt genoten. We wonen er eigenlijk vlakbij, maar het was geweldig om op deze manier op het Haringvliet te varen.”

Trudy en Jaap van der Vliet hebben het gedaan. Ze zijn een dag met de fiets op stap geweest en hebben zich met de Waterbus over de woelige baren van het Haringvliet laten vervoeren. “De fiets kan gewoon mee aan boord”, geeft Trudy aan. De Waterbus meert op gezette tijden af en vooraf kunnen via de website plaatsen worden gereserveerd. “Dat vind ik wel prettig”, laat echtgenoot Jaap weten. “Dan weet je in elk geval zeker dat je een plekje hebt op de boot.”

RIJN EN MAAS

Het Haringvliet is de monding van de twee grote Europese rivieren Rijn en Maas. Een delta die miljoenen trekvogels gebruiken als

belangrijke tussenstop voor de lange tocht van de noordelijke toendra’s naar Zuid-Europa en Afrika én omgekeerd. In de zomermaanden zie je hier al grote sternen en lepelaars, maar ook de majestueuze vis- en zeearend vliegen regelmatig over. Op de Waterbus voel je je echt onderdeel van deze overweldigende natuur, zowel op het water als aan de waterkant. “Het is ook gewoon leuk om een stukje te varen. Het is weer eens wat anders. In elk geval ook anders dan een gewone veerpont waar je ook met je fiets op kunt rijden. Je vaart niet van de ene naar de andere kant, maar je hebt verschillende mogelijkheden om aan wal te gaan. En heb je daar geen zin in, dan vaar je het rondje in één keer helemaal mee en ga je


toetisme rubriek 43

UNIEK EILANDJE...

TIENGEMETEN

in Hellevoetsluis weer aan wal. Dat kan ik me trouwens niet voorstellen, want het is toch veel leuker om tussendoor van boord te gaan, een stukje te gaan fietsen en ergens rond te gaan kijken”, aldus een enthousiaste Trudy.

A SEAL

Het rondje Haringvliet biedt verschillende mogelijkheden. Je kan in Stellendam al van boord gaan en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het zeehondenopvangcentrum A Seal. En fiets daarna even door naar het pittoreske stadje Goedereede om vervolgens het prachtige duingebied in te rijden en de natuur van de Kwade Hoek te ervaren. Middelharnis is de volgende halteplaats.

De Waterbus meert af aan het begin van het havenkanaal waarvandaan het even fietsen is naar de historische binnenstad. “Daar pak je op een terrasje een overheerlijk biertje”, geeft Jaap als voorbeeld. “Winkelen kan ook, maar dat is meer een bezigheid van mijn vrouw.”

NATUUR

Het natuureiland Tiengemeten is voor velen het hoofddoel van de reis. Het eiland is een oase van rust met fiets- en wandelmogelijkheden en bijvoorbeeld een leuke natuurspeeltuin voor de kinderen. Trudy en Jaap hebben er deze dag geen tijd meer voor. “Dan gaan we nog maar een keer met de Waterbus op stap.”

Tiengemeten is ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland. In 1668 werd door de staten van Holland en West-Friesland het eiland in erfpacht gegeven aan twee heren uit Den Haag en werd het eerste gedeelte ingepolderd. Hierna wisselde het eiland nog een aantal keer van eigenaar. Lange tijd was het eiland in bezit van de familie van Brienen. Eeuwenlang hebben boeren er hun beroep kunnen uitoefenen. Tot het idee ontstond om het eiland terug te geven aan de natuur. In 1997 is gestart met het omzetten van de 700 hectare akkerbouwgrond in natuurgebied in beheer bij Natuurmonumenten. De dijken werden doorgestoken, kreken gegraven en er werd voor gezorgd dat het water van het Haringvliet weer vrij in en uit kon stromen. De voormalige akkers werden drassig en staan soms helemaal onder water. Ze veranderden in slikken, riet- en biezenvelden, nat grasland, ooibossen en ruigten. Daarmee ligt er een natuurparel middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Talrijke bijzondere plant- en diersoorten keerden terug naar het eiland. Dankzij fiets-, wandel-, struinroutes en vaarverbindingen en bijzondere uitkijkpunten zorgt Natuurmonumenten ervoor dat iedereen kan genieten van Tiengemeten. Het informatiecentrum van Natuurmonumenten is gevestigd in de schuur Marguarithehoeve, bij de aanlegplaats van de veerpont. Op de westpunt zijn een boerderij en twee woonhuizen gerestaureerd. Op de oostpunt van het eiland in de zogenoemde Oude Polder is een herberg met hotelkamers en een camping gevestigd. Natuurmonumenten opende in 2012 bij de veerhaven een geweldige natuurspeelplaats voor kinderen met bijvoorbeeld fantastische modderglijbanen. Er ligt viesmaakkleding en ze kunnen zich douchen. Het woonhuis van de Helenehoeve is nu een pannenkoekenrestaurant. In de schuur van de Helenehoeve zit het Landbouwmuseum er er is een museum met kunstwerken van Rien Poortvliet.


BTV E’68 bestaat 50 jaar en dat vieren we! Maak nú kennis met tennis... jubileumactie: 5 proeflessen voor 50 euro* *geldig tot 1 september 2018

50% korting op het jaarlidmaatschap* *geldig tot 1 september 2018

Let op! De actie en de korting gelden alleen voor nieuwe leden. Inschrijven kan via het inschrijfformulier op onze website of via een e-mail aan jubileumcommissiebtve68@gmail.com www.btve68.nl


stoffen PATRICK KRANT

Zymoika dierendingen Kom voor al uw dierbenodigdheden gezellig naar Zymoika dierendingen bij u op de markt in Brielle.

Ze weten dat ze hier altijd terecht kunnen!

Vraag ons aan de kraam naar de actuele aanbiedingen.

U MAAKT HET met de stoffen van Patrick Krant

super (zw)aanbieding

Vers gerookte IJsselmeerpaling In juli en augustus is deze overheerlijke delicatesse te verkrijgen bij Vishandel Zwaan voor slechts

Nu ook in

winkel opde de Turfka Wij blijven gewoon op de markt staan

SCOREN

€ 20,00 per pond

Wij staan elke maandag tegenover de Hema

BLOEMETJES EN BIJTJES

Wij zijn te bereiken op het volgende telefoonnummer 06 – 22 900 381

Uw bloemist op de markt Elke maandag in Brielle op de markt.

Weer volop verkrijgbaar

Graskaas

Grote sortering in nachthemden en pyjama’s! Ook leverancier Beeren ondergoed Bij @theoeninemuldernachtenonderkleding slaagt u zeker!

Jaap van der Woude (23) is samen met zijn collega Harry Kalkman (30) elke maandag te vinden op de weekmarkt in Brielle met hun kraam Travelman. Ze staan er nu ruim anderhalf jaar, sinds oktober 2016. En nog altijd met een grote glimlach. “Ik zit hier echt op m’n plek. Ik ben nu drieëntwintig en ben nog lang niet van plan een carrièreswitch te maken”, laat Jaap met zekerheid weten.

Travelman heeft een breed assortiment tassen, portemonnees, riemen en reisartikelen. Zelf reizen Jaap en Harry ook wat af. Zes dagen in de week zijn ze onderweg om even zoveel keer weer present te staan voor inwoners uit een andere stad die graag in hun kraam terugkomen. “We hebben redelijk wat vaste klanten. Die weten vaak gewoon dat ze bij ons altijd terecht kunnen en dat ze ook negen van de tien keer slagen”, vertelt Jaap.

TROUW PUBLIEK Maandag om zeven uur rijden Jaap en zijn collega Brielle in en beginnen al snel met uitpakken. De eerste klanten komen vaak rond half elf. “De sfeer onder de marktkooplieden is gemoedelijk en eigenlijk altijd wel gezellig. We drinken vaak ‘s ochtends ook samen even een kop koffie om de dag te starten”, licht Jaap toe. Hetzelfde geldt volgens hem voor de sfeer op de markt zelf. “Veel mensen kennen elkaar, zijn geduldig, beschaafd en gezellig. Het is gewoon een heel trouw publiek hier in Brielle”, vertelt Jaap trots.


46 evenement

Unieke beleving...

Zomer Fair Olaertsduyn! HET IS BIJNA ZOVER. DE MEEST UNIEKE LIFESTYLE ZOMER FAIR VAN DE REGIO KOMT ERAAN. IN HET WEEKEND VAN 24 TOT EN MET 26 AUGUSTUS OPENT HET LANDGOED OLAERTSDUYN WEER DE POORTEN. HET EVENT IS EIGENLIJK UNIEK IN ALLES. DE LOCATIE IS DE PRACHTIGE BOSRIJKE OMGEVING OP DE GRENS VAN ROCKANJE EN OOSTVOORNE. HET AANBOD IS ONGEKEND; VAN MODE, LUXE AUTO’S, ALLES VOOR HET INTERIEUR EN DE TUIN, VINTAGE, HEBBEDINGETJES TOT , SLOEPJES, MUZIEK, ETEN EN DRINKEN EN VOORAL VEEL SFEER EN GEZELLIGHEID. IN ÉÉN WOORD OVERWELDIGEND EN DAT ALLES OP EEN STEENWORP AFSTAND EN DRIE DAGEN ACHTER ELKAAR. OLAERTSDUYN IS ER KLAAR VOOR.

Door het succes van vorig jaar staat de Zomer Fair op het landgoed in Rockanje op dit moment in de landelijke top drie van outdoor- lifestyle evenementen. Het event wordt in één adem genoemd met de bekendste Nederlandse fairs, waaronder die van het landgoed Mariënwaerdt. Dan is meteen duidelijk waarom we het op Olaertsduyn een fair noemen.

LANDELIJKE WAARDERING

De Zomer Fair kan dan ook zeker niet worden vergeleken met een braderie, dat zou hetzelfde zijn als het tegenover elkaar stellen van een campingvakantie met een luxe zeecruise.

Met nog een kleine twee maanden te gaan, zijn de voorbereidingen voor de tweede editie van de Zomer Fair op het Landgoed Olaertsduyn in volle gang. Om het succes van vorig jaar te evenaren is de lat voor dit jaar nog iets hoger gelegd. Dit werpt nu al zijn vruchten af, het aantal standhouders is interessant uitgebreid, zowel in aantal als in kwaliteit. De Olaertsduyn Zomer Fair strekt zich over verschillende buitenruimtes. In de

ZOEK JE PLEKJE

ene sector gaat alle aandacht naar huis en tuin, zoals buiten- en binnenkeukens, maar ook naar sauna’s. De andere velden zijn ingericht met alles op het gebied van mode, juwelen, sieraden en horloges.

Ook alle liefhebbers van kunst komen hier aan hun trekken. Op culinair gebied is eveneens aan alles gedacht. Op een van de mooiste en schaduwrijkste plekjes op het landgoed is van alles op het gebied van puur en heerlijk eten te vinden. Foodtrucks waar je ter plekke iets kunt eten, maar ook veel traiteurs staan klaar om de innerlijke mens tevreden te stellen. ’s Avonds thuis nog iets klaarmaken is niet nodig. Bij de traiteurs zijn de meest uiteenlopende gerechten in te slaan. In de twee lanen aan weerskanten van de grote oprijlaan zijn tot slot de stands te vinden die zich onderscheiden door een exclusief en kwalitatief hoog aanbod van alles wat te maken heeft met lifestyle en wellness. De eerste avond (vrijdag) van de Zomer Fair wordt in stijl geopend, een beetje in de traditie van Ascott. De dresscode voor de avond is casual-chique en iedereen draagt hierbij zijn mooiste hoofddeksel.

NAAR GOED ENGELS GEBRUIK...


Zomer Fair

evenement 47

24, 25 & 26 augustus Landgoed Olaertsduyn Rockanje

ZOMER FAIR

Dit alles met een knipoog naar de eerste bewoner van het Landgoed Olaertsduyn, de Rotterdamse havenbaron William Smith, die het landgoed vorige eeuw heeft gesticht. Zijn van oorsprong Engelse roots zijn nog duidelijk waarneembaar. Deze avond staat vooral in het teken van muziek. Overigens wordt de fair op alle dagen opgeluisterd met heerlijke live jazz en andere muziek. Helemaal nieuw tijdens de Zomer Fair is het pop-up restaurant met speciale menu’s waar dagelijks genoten kan worden van de heerlijkste lunch- en dinergerechten. Het wordt nog lastig om een keuze te maken uit de uitgebreide menukaart.

POP-UP RESTAURANT

DE DEUREN GAAN VOOR DE TWEEDE KEER OPEN! Fairs worden over het algemeen gezien als iets waar vooral vrouwen graag naar toe gaan. Op Olaertsduyn is dit jaar echter ook aan de mannen gedacht. Ze worden op hun wenken bediend met een premium SUV-special. Hier presenteren de grote merken als Mercedes Benz, BMW, Porsche en Landrover/Jaguar zich met de nieuwste modellen uit hun SUV programma.

OOK VOOR MANNEN!

ONLINE VERKRIJGBAAR PASSE-PARTOUT

Voor de ware liefhebbers is er ook een passe-partout beschikbaar. Hiermee is het mogelijk om, tegen een speciaal tarief, de Zomer Fair van Olaertsduyn op alle dagen te bezoeken. Alleen online verkrijgbaar!

ZOMAAR EEN BEZOEKER... VERRAST! “Om eerlijk te zijn had ik dit niet verwacht. De Zomer Fair heeft me echt verrast; in positieve zin dan. De nieuwste mode, de leukste hebbedingetjes, schitterende auto’s, alles voor huis en tuin en volop eten en drinken. Waar vind je dit alles bij elkaar en dan ook nog eens in een unieke en vooral sfeervolle omgeving van het Landgoed Olaertsduyn. Van die leeuw schrok ik wel even, maar die bleek gelukkig te zijn opgezet. We hebben een geweldige dag gehad. We waren er ’s morgens al en we zijn pas aan het begin van de avond weer naar huis gegaan. En eigenlijk heb ik het idee dat ik nog niet alles goed heb gezien. Dit jaar gaan we dan ook zeker weer naar de Zomer Fair. Al was het alleen maar om met elkaar gezellig wat te eten en te drinken en naar gezellige muziek te luisteren. Ook belangrijk, maar wat je er allemaal tegenkomt is natuurlijk nog interessanter.”

Voor de tweede keer op rij openen de poorten van het schitterende Landgoed Olaertsduyn zich voor bezoekers van de Zomer Fair. De organisatie heet u van harte welkom op dit unieke lifestyle event. Kom in het weekend van 24, 25 en 26 augustus naar Rockanje en geniet mee! Kijk voor meer informatie op www.olaertsduyn.nl of volg ons op Facebook voor de laatste updates in de voorbereiding van de Zomer Fair. Toegangsbewijzen zijn te koop bij de entree of online te bestellen!


48 vakwerk

Ben je of zo? Ongetwijfeld heeft iedereen het weleens gevraagd als die ander niet direct zag wat jij wel allang had opgemerkt. Ben jij kippig of zo? Wat de meesten echter niet weten is dat kippen echt kippig zijn. Ze zijn stuk voor stuk bijziend. Dus niet verziend, zoals anderen vaak weer denken. Het verschil tussen ver- en bijziend en alles wat met de scherpte van het oog te maken heeft, Bart Rienks weet er alles van. Opticien is tenslotte zijn vak.

Bart Rienks is gedreven als hij over zijn vak praat. Na de lagere- en de middelbare school heeft hij, met succes, de vierjarige opleiding tot opticien afgerond aan de Christiaan Huygens MTS in Rotterdam. Na zijn militaire dienst is hij in 1983 als opticien aan de slag gegaan bij Rinck en andere opticiens in de Rotterdamse regio. De wens van een eigen zaak werd steeds groter en in 2000 nam hij de stap om zelf een winkel te beginnen. In de Voorstraat opende Bart samen met zijn vrouw Els een optiekzaak met de ambachtelijke naam de Brillemaeker. Els is styliste en kleurendeskundige en dat is natuurlijk een mooie aanvulling in de optiek. Bart is de vakman die alles weet over het oog en alles wat daarmee te maken heeft. Els helpt je, als je dat wilt, bij het kiezen van precies het goede montuur. Je komt er dus altijd goed weg.


vakwerk 49

Waar een opticien vroeger nog kon volstaan met een meetlatje om de afstand tussen de pupillen te meten en een zogenaamde pasbril met verschillende sterktes, is dat nu ondenkbaar. Van enige nauwkeurigheid was geen sprake. Tegenwoordig werkt de echte opticien met de meest geavanceerde apparatuur waarmee met grote precisie elke afwijking is vast te stellen.

Iemand die bijziend is, is kippig. Maar je kunt ook vérziend zijn, daar is geen andere naam voor. In beide gevallen is het geen oogziekte, maar een oogafwijking. Is er glaucoom of staar vastgesteld, dan is er wel sprake van een oogziekte en volgt er altijd een doorverwijzing naar een oogarts. Een goede opticien is in staat om afwijkingen en ziektes aan het oog vast te stellen door middel van zorgvuldige metingen en het stellen van specifieke vragen. Bart vindt dit een van de belangrijkste aspecten van zijn vak. “Eigenlijk ben ik paramedisch, maar tegelijk ook heel technisch bezig. Aan de hand van metingen en vragen stel ik eigenlijk een diagnose; welke correctie en dus sterkte is de beste oplossing. Daarna volgt het meer technische aspect; het bestellen van de juiste glazen en daarna het door mezelf op maat slijpen in de werkplaats achterin de winkel.”

Brillemaeker Bart: “Neem een drogisterij of een warenhuis, daar is echt geen tijd en ook geen gedegen meetmateriaal beschikbaar. Glazen hebben geen UV-filter en zijn niet ontspiegeld. Dat scheelt dan misschien wel in prijs, maar voor je ogen en gezichtsvermogen is het niet aan te raden. Een opticien besteedt wel veel aandacht en tijd aan een oogmeting. En de glazen zijn vrijwel altijd voorzien van UV-filters en ontspiegeling. Hiermee is een optimaal zichtcomfort gegarandeerd en mocht dat onverhoopt toch niet het geval zijn, dan is er geen reden tot paniek. Een opticien stelt alles in het werk om alsnog tot een uitstekend resultaat te komen.”

Wie zijn ogen moet laten corrigeren, heeft de keus uit een bril en contactlenzen. Sommigen kunnen geen lenzen (ver)dragen, maar er zijn ook mensen die voor lenzen kiezen omdat ze denken geen brillengezicht te hebben. Die mensen zien wij graag, het maakt de ware vakman in ons los! Aan de hand van de vorm en teint van iemands gezicht stelt onze kleurendeskundige vast welk montuur het meest geschikt is. In combinatie met de huidige collectie is er volgens onze optiek dan ook altijd een bril te vinden die precies bij je past!

Bart heeft zelf een leuke bril op, maar heeft hij die ook werkelijk nodig? We vragen het hem. “De bril die ik nu op heb is met geslepen glazen, dus op sterkte, multifocaal, ik kan dus niet zonder. In de beginperiode had ik

geen bril nodig, maar ik zette er wel één op. Ik vond dat je het als opticien niet kon maken om geen bril te dragen. In die brillen zat echter gewoon vensterglas”, zegt Bart lachend.

We vragen ook naar de gevaren waaraan een oog zoal blootstaat. “Zonlicht, met name UV-straling, is niet goed, maar de juiste glazen bieden bescherming tegen UV- en infraroodstraling. Ook een goede zonnebril kan veel problemen voorkomen. Vliegjes, zand, takjes én vuurwerk kunnen het oog ook flink beschadigen. Het dragen van een goede veiligheidsbril, bijvoorbeeld als je gaat fietsen, is een eenvoudig middel om veel narigheid te voorkomen. Gewoon doen, zeggen wij altijd.”

We kijken nog even, als door een roze bril, rond in de winkel van Bart en Els. Wat opvalt zijn de mooie houten tafel en toonbank en ook de bijzondere verlichting van de glazen plateaus waarop alle monturen helemaal tot hun recht komen. De vriendelijke ontvangst en het geduld van Bart en Els zorgen ervoor dat je hier al snel op je gemak bent.

De combinatie van goede voorlichting, persoonlijke aandacht en een gastvrije uitstraling maakt het beeld compleet en geeft stuk voor stuk aan dat we hier te maken hebben met écht vakmanschap.

Noodzakelijk of mode! Tegenwoordig is een bril, veel meer dan vroeger, onderdeel van wat je draagt en in welke stemming je bent. Het is dan ook geen uitzondering meer om twee of meer brillen te hebben. Kun je lekker kiezen door welke bril je het vandaag allemaal gaat bekijken. Dat was vroeger wel anders, een bril werd gezien als een noodzakelijk kwaad en als je een beetje geluk had, stond de bril je best goed.


Writing Girl is dé webshop voor schrijfwaren en kantoorartikelen • Notitieboekjes • Kantoorstyling • Laptoptassen • Bureau-accessoires • Pennen • Phone chargers & High Tech

Take a look @ www.writinggirl.nl T 0181 35 65 60


Haal de

zomer in huis! of in de

tuin

Turfkade 19A 3231 AR Brielle 0181 507083 info@bloemetjesenbijtjes .com

Trots! zijn wij op onze leerlingen die geslaagd zijn.

Gefeliciteerd!

Bahรปrim feliciteert alle geslaagden

ons team jouw toekomst


52 event

Waar sta jij zondag 29 juli met een drankje in je hand te luisteren naar de blues? Ben je een ‘Vervolg gitaarsolo bluesliefhebber’? Of ben je juist een ‘Blues (gemixt met een beetje soul) feestje bij het Schaep’ type? Of sta jij voor het podium op de Markt te dansen op de klanken van de Zydeco? Door de jaren heen heeft namelijk elk podium zijn eigen gezicht ontwikkeld. Vraag maar eens aan een willekeurige Briellenaar (uiteraard wel een blues- of feestjesliefhebber ;-)) zijn of haar voorkeur. Onbewust weet waarschijnlijk iedereen de verschillende sfeertjes bij de drie podia weer te geven.

De voorbereiding

Gedurende de voorbereiding van Brielle Blues is een van de vaste basiselementen het zoeken/selecteren van de bands. Uiteraard is het belangrijkste uitgangspunt dat de bands The Blues in zich hebben. Gezien het aantal stromingen in de bluesmuziek wordt de selectie van bands afhankelijk van waar ze spelen. In principe moet elke stroming zijn plaats kunnen hebben op een van de drie podiums.

De line-up van Brielle Blues komt niet zomaar uit de pijplijn van een boekingsbureau Marcel Oranje doet persoonlijk zelf de basis programmering. Dit proces neemt maanden in beslag en begint al direct na het festival. Zoeken, luisteren, optredens bezoeken en daarna schiften totdat er een voorkeurslijst is.

In dit stadium wordt rekening gehouden met de door de jaren heen gevormde sfeer rond de drie podia. Naast de drie smaken/stromingen, die op de voorkeurslijst alle drie zijn vertegenwoordigd, speelt ook het regionale aanbod mee. Uiteraard is dit ook het moment dat de financiën worden gecheckt. Tegenover een heel dure moet een goedkopere band staan, omdat er geen onbeperkt budget voor de line-up is.

Na al deze afwegingen wordt steun gezocht bij het boekingsbureau en gaan de eerste mails naar de bands eruit. Aangezien Brielle Blues in de vakantieperiode valt, is het altijd weer spannend welke bands er beschikbaar zijn. Vaak heeft het boekingsbureau, dat al 27 jaar meedenkt met Brielle Blues, ook nog een mooi aanbod van buitenlandse bands die in juli door Europa toeren en elk extra optreden aanpakken.

Achtergronden bij de programmering Brielle Blues

De drie podiums waarop de blues gespeeld wordt, hebben in de loop der jaren een eigen identiteit gekregen. Buiten kijf staat dat op elk podium kwalitatief prima bands staan. Ga je voor de stevige Chicago/ Detroit blues met een knipoog naar de rock and roll, de intimiteit met een Zydeco-dansje of een soulfeestje aan het eind van de dag. Dat wat in de afgelopen 26 edities is ontstaan, kun je bij Brielle Blues beleven.

Wat voor Brielle Blues type ben jij?


event 53

Vette gitaar/bluesharp solo’s op podium Vervolg Turfkade? Bij het podium aan de Turfkade, met de opening naar de Varkensstraat, is het genieten van Chicago /Detroit blues. Chicago blues is ontstaan toen vele Afro-Amerikanen rond de Eerste Wereldoorlog vanuit het zuiden naar de steden in het noorden (onder andere Chicago en Detroit) trokken, kreeg de blues een meer 'stedelijk' geluid, dat vanaf de jaren dertig voornamelijk gekenmerkt zou worden door het gebruik van elektrisch versterkte instrumenten. Regelmatig wordt op dit podium een ‘uitstapje’ gemaakt naar de rockabilly een stijl die rock 'n roll combineert met hillbilly (of countrymuziek), zwarte ritmiek met blanke melodieën.

Feest van herkenning bij podium Swarte Schaep Maarland NZ De ligging van het podium op een ponton in het water is bijzonder. De muziek moet over water dragen en het contact met het publiek vraagt extra aandacht. Dit vraagt om bands die niet alleen muzikaal geweldig zijn, maar ze moeten ook visueel meer brengen dan op de andere podiums. De huidige line-up is een mix van stijlen. Op dit podium wordt vaak een ‘uitstapje’ gemaakt naar soul, een muziekstijl die in de jaren vijftig en zestig ontstond uit rhythm-and-blues en gospelmuziek bij de Afro-Amerikaanse bevolking in het zuiden van de Verenigde Staten.

Op zoek naar een dansje... podium Hoofdwacht Markt? In de beginjaren van het festival was de Markt het podium waar de Delta blues geprogrammeerd werd. Delta blues, ook wel Mississippi blues, verwijst naar de Mississippi delta. Deze delta is vooral bekend om de katoenvelden. Na de opening van de Hoofdwacht is de huidige line-up een mix van stijlen. Op dit podium wordt vaak een ‘uitstapje’ gemaakt naar Zydeco. Dit is een muziekvorm die ontstond in het begin van de twintigste eeuw onder de Creoolse bevolking van zuidwest-Louisiana onder invloed van Franssprekende Cajuns. De muziek is hevig gesyncopeerd, meestal uptempo, en ze wordt gedomineerd door de diatonische accordeon (en/of de melodeon) en een soort wasbord dat rub-board of frottoir genoemd wordt. Verder gebruiken de bands ook drums, gitaar, koperinstrumenten en basgitaar.

Ben jij een podiumhopper pur sang? De échte bluesliefhebber is natuurlijk een podiumhopper, die heeft aan één podium niet genoeg! Maar hoe zorg je nu dat je niets mist van het brede aanbod van bands? Scoor een flyer, bestudeer de posters en maak jouw ultieme lijst. Daarna kan het podiumhoppen beginnen. Zo geniet je maximaal van alles wat de bluesmuziek te bieden heeft. Ennuh, daar hoort natuurlijk een lekker drankje bij!

Ik ga je zien! Het maakt niet uit wat voor type je bent als je maar geniet van het festival op jouw manier. Van de muziek, de vriendschappen en alle enthousiaste mensen die het festival bezoeken. We gaan je zien.


Lekker makkelijk Barbecuen op gas

PROPAAN BUTAAN IN FLESSEN CAMPINGGAS Openingstijden: Afhaaldepot: Achterdijk 54, Vierpolders Elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur Zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur Vulstation/afhaaldepot: Moezelweg 160, Europoort Elke werkdag van 8.00 tot 16.30 uur

www.voornegas.nl

BBQ gassen EASY GAS - WIEGAS Nu ook voor eindgebruiker!

Achterdijk 54 - 3237 LA Vierpolders 0181 325911 - info@voornegas.nl


V

Verandering van spijs... Kirsten van Jole en Corine Schoute zijn dagelijks te vinden in de winkel van Kaashandel ’t Voorhuys waar ze met veel vakkennis en plezier de lekkerste kazen en delicatessen verkopen. Op werkdagen hoeven ze nooit lang voor de kledingkast te staan, ze dragen dan bedrijfskleding. Op zich heel smaakvol en vooral praktisch, maar een keer nét even anders is ook weleens leuk!

Op de vraag of ze er iets voor voelen om een keer als model te fungeren, reageren ze in eerste instantie een beetje geschokt en lacherig. “Wij”, vragen ze verbijsterd. Maar eerlijk gezegd kost het helemaal geen moeite om Kirsten en Corine over de streep te halen. Het argument dat je alles een keer moet hebben meegemaakt, geeft de doorslag. Met een volmondig; “Ja joh, we doen het gewoon”, wordt een datum geprikt en de afspraken geregeld.

Aan buurvouw Karin Lips van Karin’s Fashion de vraag of ze wil meewerken aan de modestyling van haar twee vrolijke buurvrouwen. Dit vragen we ook aan Monique van Rombout Kappers in de Nobelstraat, maar dan voor het haar en de visagie. Beiden stemmen meteen in en zie hier het resultaat van een onverwachte maar superleuke samenwerking.

Kirsten is al heel lang een vertrouwd gezicht bij ’t Voorhuys. Sinds 15 februari 2016 mag ze zich de trotse eigenaresse noemen van deze gespecialiseerde kaaswinkel. Vrijwel meteen na de overname kwam Corine het team versterken. Door haar jarenlange ervaring in de Lekkerbekkerij en dus met een overdosis aan kennis en vaardigheid, is ze tot op de dag van vandaag nog steeds een welkome aanvulling. Het assortiment is inmiddels verruimd, want ook de belegde broodjes staan nu elke dag vers op de toonbank. Een gouden greep; er worden dagelijks heel wat broodjes afgenomen en dat aantal lijkt nog steeds te stijgen. Kirsten en Corine zijn allebei in voor nieuwe smaken en willen dan ook alles graag uitproberen. Dat je het dan zelf eerst moet proeven, ervaren ze niet als een straf. Integendeel, ze hebben altijd een goed excuus om, misschien wel vaker dan anderen, een lekker hapje naar binnen te werken.

net even anders 55net even anders 57

Net even anders!

Karin’s Fashion Rombout Kappers RenÊe Streefkerk


58 jongeren

ANOUSKA RADEMAKERS (16) EN MADELEINE VAN PAPEVELD (17) ZIJN AL BESTE VRIENDINNEN SINDS ZE ZICH KUNNEN HERINNEREN. EN DAT IS OOK DUIDELIJK AAN DE MEIDEN AF TE LEZEN. DE GEZELLIGHEID EN HET ENTHOUSIASME KOMEN JE TEGEMOET ALS ZE SAMEN BINNENKOMEN. MAKE-UP, HAAR, NAGELS, MODE EN NATUURLIJK ARIANA GRANDE’S NIEUWSTE PARFUM IS WAAR DE BRIELSE VRIENDINNEN ZICH MEE BEZIGHOUDEN EN WAAR ZE DAN OOK GRAAG UREN OVER PRATEN.

SHOPPEN&KOFFIE Anouska komt uit Zwartewaal, maar woont al sinds haar vierde in Brielle. Madeleine is geboren en getogen in de vestingstad. “Brielle is erg dorps en heel gezellig”, roepen ze in koor. De jongedames vinden het heerlijk om samen een terrasje te pakken.

“Voor mij voelt Brielle echt als thuis, maar als je in de zomer met vriendinnen wat gaat drinken geeft Brielle mij ook een soort vakantiegevoel.”, legt Anouska uit. Daar is Madeleine het overduidelijk mee eens. En wat zijn verder de hobby’s van de vriendinnen? “Heel veel shoppen en nog heel veel meer koffiedrinken”, lacht Madeleine. We spreken af bij Chez Andre en ja hoor, het wordt zonder twijfelen een cappuccino. En bij ‘Ccino doen ze een latte.

Hard werken

Anouska en Madeleine hebben allebei al een goed toekomstbeeld voor zich waar ze ook hard voor werken. “Ik heb mijn examens net achter de rug. Hierna wil ik op het Grafisch Lyceum de opleiding media vormgeving en graphic gaan doen. Ik wil later logo’s en reclames voor bedrijven ontwerpen”, vertelt Anouska. Ze heeft haar klas al ontmoet en ziet er erg naar uit.

Net als Anouska heeft Madeleine op het Maerlant gezeten. Momenteel zit ze in haar eerste jaar van de all round kappersopleiding op het Zadkine. “Ik doe BBL, wat inhoudt dat ik naar school ga en tegelijkertijd aan het werk ben. Als ik niet op school zit, ben ik aan het werk bij Rombout Kappers in Brielle”, licht Madeleine toe. En Anouska is in haar vrije uurtjes te vinden bij Roxx Oogzorg. De vriendinnen vertellen dat hun ouders vrienden waren

en dat zij, zolang ze zich kunnen herinneren, al vriendinnen zijn. Ondertussen komen er allerlei herinneringen naar boven bij de twee. “We kunnen ook niet wachten om weer samen naar Disneyland Parijs af te reizen. We gaan dan een weekend met een jongerenreis mee”, vertelt Anouska enthousiast.

Brielse bijdrage en dansjes doen

De dames zetten zich ook in voor Brielse activiteiten. Zo verplaatsen ze zich regelmatig in de rol van kerstelfje, zijn ze figurant op het Bevrijdingsfestival en gaan ze mee griezelen door de Brielse straten met Halloween. Al snel vertellen ze over hun ervaringen. “Weet je nog Anous, dat we door de kou en de sneeuwstorm in ons elfenpakje hier over de Turfkade liepen en dat we toen gelukkig een kop chocomelk kregen bij De Hoofdwacht”, vraagt Madeleine giechelend. “Ja, of die keer dat we met het Bevrijdingsfestival daarboven uit het raam hingen”, lacht Anouska. Ze wijst naar een van de panden aan de overkant van de Turfkade. “Er is toen een foto gemaakt van ons die door heel Brielle ging. Iedereen vond het een prachtige foto, maar wij totaal niet”, moet Madeleine lachend toegeven. De meiden zijn elke zaterdagavond wel te vinden in de Abdij. Een drankje doen, wat dansen en natuurlijk iedereen weer even zien. “Het is altijd wel gezellig in Brielle tijdens het uitgaan.” Verder kijken ze allebei uit naar alle evenementen die eraan zitten te komen. “Zoals het foodtruckfestival, een van onze favorieten”, licht Madeleine toe. En gelukkig hoeven de vriendinnen niet lang meer te wachten, want het zit er allemaal weer aan te komen. De meiden bruisen van de energie en dat is maar goed ook met zo’n leventje!


jongeren 59

HEELVEEL SHOPPEN EN NOGVEELMEER KOFFIEDRINKEN


SUMMER FAIR

ZOMER FAIR

Laat je ook dit jaar verrassen! Noteer het alvast in je agenda: 24, 25 & 26 augustus. Landgoed Olaertsduyn opent dan voor de tweede keer haar deuren voor de leukste mensen van Rockanje en omstreken. Dit weekend staat Rockanje in het teken van de Olaertsduyn Zomer Fair! Het landgoed trakteert wederom bezoekers op een zeer exclusief ’feel good event’. Kom en ontdek deze magische plek samen met vrienden en familie. Geniet van culinaire trends, foodtrucks, live music, inspiratie voor je garderobekast, de nieuwste SUV, de hipste gadgets, shoppen, huis & tuin en nog veel meer... We nemen je mee door prachtige bosrijke lanen op dit in een oase van groen gelegen landgoed. Kijk voor meer informatie op www.olaertsduyn.nl of volg ons via Facebook!

Toegangskaarten Dagkaart € 12,50 | Kids tot 12 jaar gratis entree | Parkeren € 2,50 p/auto Voorverkoop online via www.olaertsduyn.nl Dagkaart € 10,00 | € 20,00 weekend passe-partout (alleen online verkrijgbaar Openingstijden Vrijdag 24 augustus 2018| 13.00 - 22.00 uur Zaterdag 25 augustus 2018| 10.00 - 21.00 uur Zondag 26 augustus 2018 | 10.00 - 18.00 uur

Landgoed Olaertsduyn | Windgatseweg 2 | 3235NX Rockanje fair@olaertsduyn.nl | www.olaertsduyn.nl

FOOD | SHOPPEN | HOME | LIFESTYLE


goed om te weten 61

Goed om te weten!

STEM VOOR DE SJOEL Zoekplaatje #20

AGENDA 13 tm15 jul. Foodtruck Festival Brielle 18 jul. Zomermarkt 21 jul. Molendag 25 jul. Boekenmarkt 29 jul. Brielle Blues 1 aug. Zomermarkt 8 aug. Antiek- en curiosamarkt 4 aug. Vertelfestival 15 aug. Zomermarkt 25 aug. Bruisend Brielle 8/9 sept. Pompoenfair 8 sept. Open Monumentendag 15 sept. Jumbo Big Band festival 22 sept. Dierenfestival 22 sept. Symphonica Brielle 28/29 sept. Geuzenpop Brielle

Meeuwenoord Niets aan deze vriendelijke naam doet vermoeden dat deze plek een sinister verleden heeft. Ook in Brielle werden regelmatig misdadigers of andere ongure lieden op gruwelijke wijze, meestal door ophanging, ter dood gebracht. Je had het Galgenbolwerk, vlakbij café de Melkmeid en er was een galgenveld net buiten Brielle, vlakbij de Brielse Maas. Deze plek lag ver genoeg buiten Brielle om de lichamen daar, ook al was de stank ondraaglijk, net zolang te laten hangen tot de meeuwen al het vlees van de botten hadden gegeten. Dat is ook de reden waarom het hier Meeuwenoord heet...

Onze huisfotograaf is weer op stap geweest... Weet jij waar deze foto is genomen? Stuur je antwoord naar de Briellenaer en maak kans op een leuke prijs... info@bastionx.nl

Winnaar #18

De winnaar is Ruud de Bruijn. Van harte gefeliciteerd. Op de foto staat inderdaad een detail van de pomp op het Wellerondom; te zien is dat het een leeuw voorstelt.

Elk jaar geeft NCRV een mooi bedrag aan drie goede doelen die op een bijzondere manier bijdragen aan een warme, zorgzame samenleving. Wie dat mooie bedrag krijgt bepaalt het publiek. Stem nu, het kan de Sjoel 10.000 euro opleveren. De voormalige synagoge aan de Turfkade is een van de ingediende doelen die meedingt naar de hoofdprijs. Uit de goede doelen worden vijf doelen geselecteerd op basis van de meeste stemmen. Vervolgens kijkt een jury naar deze inzendingen en kiest de drie beste doelen uit als winnaars. De drie goede doelen met de meeste stemmen winnen respectievelijk 10.000, 5.000 of 2.500 euro. Stemmen kan tot 28 september. www.ncrv.nl/geven

Reacties #19

Hieronder een aantal van de vele inzendingen die de redactie van Briellenaer heeft ontvangen. • De buurt Bieb vind je op de Hoek van Bloys van Treslongweg. P.J. van Zwienen • De reactie in huize van Seventer: Hé, dat is bij ons! Dat is “onze” buurtbieb. Onze boeken staan hierin. In de tuin van Fam. Visser, op de hoek van de Bloys van Treslongweg , NoordMeeuwenoord. :) Dorrith van Seventer • Deze foto is genomen op de hoek van de Van Bloys van Treslongweg en de Oosterlandsedijk in de wijk Meeuwenord. De bewoners van het huis op de hoek hebben deze buurtbieb geplaatst. Je kunt er vrijblijvend boeken lenen en ook zelf boeken toevoegen. Een goed initiatief in deze tijd van ontlezing ! P.J. Berning • Deze foto is genomen in mijn voortuin (aan de van Bloys van treslongweg in het Meeuwenoord)! De buurtbieb hebben we zelf gemaakt, leuk om tegen te komen in de Briellenaer! Nikki Visser • Bloys v. treslongweg 1, Brielle. André Otto • Zoekplaatje 19 is genomen op de Bloys van Treslongweg nummer 1. Bert Brouwer • Makkelijk, want die staat bij ons in de wijk! Aan de Van Bloys Van Treslongweg 1. Eva Groen-van Ingen • Deze leuke buurtbieb is te vinden bij van Bloys van Treslongweg nummer 1. Zodra ik mijn eigen boekenverzameling uit heb ga ik hier zeker een keertje neuzen. Veronie Croes • Dit buurtbiebhokje staat op de kruising Oosterlandsedijk en Bloys van Treslongweg in Meeuwenoord. Robin Soetens

Bedevaart

Volharden in gebed is het thema van de Nationale Bedevaart op 7 juli. De Bisschoppelijke Brielse Commissie (BBC) sluit met dit thema aan bij het diocesane Jaar van Gebed. Bidden is precies wat die negentien mannen, die we nu kennen als de Martelaren van Gorcum, deden in afwachting van hun lot. Van heinde en verre komen pelgrims jaarlijks naar Brielle om de Martelaren van Gorcum te herdenken. De plechtigheid in de Bedevaartskerk aan de Rik begint om elf uur met een pontificale eucharistieviering met monseigneur J. van den Hende als hoofdcelebrant. De muzikale begeleiding is in handen van het koor Canticum Novum (St. Agathakerk Lisse) o.l.v. dirigent Fabian Haggenburg en organist Johan Akerboom. Het Rozenkransgebed is om half twee met parallel daaraan een jongerenprogramma. De kruisweg is half drie, een uur later gevolgd door vespers en de processie door de ommegang met aansluitend de pelgrimszegen.


62 goed om te weten

Goed om te weten!

HEEN EN WEER Met het geuzenveer vaar je lekker snel naar de overkant en terug, de fiets mag ook mee. Vanuit Brielle vaar je vanaf de Brielse Veerweg naar de overkant. Het rondje Brielse Meer kan zo op een leuke manier behoorlijk worden ingekort. Vaar eens mee met de enthousiaste veerman. Soms staan er zelfs terrasstoelen op het dek.

Volg Briellenaer en blijf op de hoogte!

Alpaca’s... Een wandeling met alpaca’s? In Brielle kan het! Na een korte instructie en altijd onder begeleiding ga je op stap met één alpaca per twee personen, waarbij je elkaar afwisselt in het leiden van een alpaca. Honden kunnen niet mee, alpaca’s en honden zijn niet echt de beste vrienden. De route gaat langs bijzondere plekken. Laat je verrassen, alpaca’s zijn heel vriendelijk en erg nieuwsgierig, ze spugen maar zelden ;-)

Poortwachtershuis

Aan de Meeuwenoordzijde van de eeuwenoude poortwachterswoning aan het Maarland NZ hangt een bijna even oude en nauwelijks leesbare plaquette. Binnenkort komt daar verandering in, want de plaquette wordt gerestaureerd en leesbaar gemaakt. Niet dat de gemiddelde mens het dan makkelijk kan lezen; de tekst is geheel in het Latijn. We zijn benieuwd of iemand de tekst kent en dan het liefst ook nog de vertaling.

De Brielsche Aap vordert gestaag... Op het eerste gezicht gebeurt er niet veel op het eiland bij de Jumbo, maar zoals zo vaak, schijn bedriegt. Er wordt al geruime tijd hard gewerkt aan de Brielsche Aap. De kas is in ere hersteld en de eerste activiteiten hebben er al plaatsgevonden. En sinds kort is er een heus openluchttheater. Als het gras voor het podium stevig genoeg, kunnen er de eerste voorstellendingen worden gegeven. Begin deze maand was er een groot evenement dat veel belangstellende naar het eiland trok. Ondertussen gaan de voorbereidingen van de verdere invulling van het eiland gewoon door om zo snel mogelijk voor het publiek oen te kunnen gaan.


ZONDAG 29 JULI 2018 PODIUM

TURFKADE • ’T VERVOLG

20.00 - 21.30 UUR

ONE WHITE DOG ft. BAS PAARDEKOPER STEF PAGLIA TRIO (B) THE VELDMAN BROTHERS BOOGIE BEASTS (B)

PODIUM

MARKT • DE HOOFDWACHT

14.00 - 15.30 UUR 16.00 - 17.30 UUR 18.00 - 19.30 UUR

20.00 - 21.30 UUR

SCOTCH, NO SODA! (B) RAGTIME RUMOURS ROOTBAG KAT RIGGINS BAND (USA/NL)

PODIUM

MAARLAND • ’T SWARTE SCHAEP

14.00 - 15.30 UUR 16.00 - 17.30 UUR 18.00 - 19.30 UUR

14.00 - 15.30 UUR 16.00 - 17.30 UUR 18.00 - 19.30 UUR 20.00 - 21.30 UUR

JOHN BURKI & THE DYNAFLOW STEVEN TROCH BAND (B/NL) COLONEL JETSKI REVEREND BART & THE SHEPHERDS OF BLUES ft. SASKIA LIE ATJAM ’t Kont van het Paard

VO STYLE

ASSURANTIEKANTOOR VAN DER HOEK

SEASIGHT MEDIA

AANVANG 14.00 UUR / KROEGENTOCHT VANAF 22.00 UUR / INFO WWW.BRIELLEBLUES.NL