Page 1

kids Wat ‘n Bink!


NEX | KIDSMODE

| 94

Tim & Daantje


Nova, Zeta, Ami & Bink Fotografie Pauline de Ruiter & Thomas Steenvoorden, Buro Binnen Visagie Hélène, Béautifique Styling Esther Oostdam byZENOstyle Haar en aankleding Daniëlle van de Beek, DeeBee Styling

95 |


| 96

Dylan

De geleverde kleding door Humpy Kids & Teens zijn van de volgende merken: Scotch & Soda shrunk, Cimarron, Nono, Supertrash, Vingino, Scotch R’belle, Tommy Hilfiger en McGregor


Jongens tegen de meisjes


| 98

Beeld: Buro Binnen

‘BAH vakantie’ Dat is de titel van een hoofdstuk uit het kinderboek Kip met patat en appelmoes, dat ik samen met mijn zoon geschreven heb. Maar klopt die titel wel? Want vakantie, dat is toch juist leuk? Vraag je dat na het lezen van deze column nog maar eens af!

Dirk-Pieter van Leeuwen is kok van beroep. Zijn hobby’s zijn hardlopen en het verzamelen van lp’s. Hij werd geboren in de Gladiolenstraat op nummer 19, alweer 45 jaar geleden, en vrienden noemen hem DP. In het programma Love Letters van Linda de Mol trouwde DP 12 jaar geleden met Susanne. Samen kregen ze twee zoons, Chess van 8 en Ivan van 4. Samen met zijn zoon Chess schreef hij het boekje Kip met patat en appelmoes. Maar pas op: na het lezen van dit verhaal zal dit kindermenu nooit meer hetzelfde smaken!

Nu kun je nog heerlijk met je vriendjes spelen, maar de vakantie is dichtbij. Samen spelen op het schoolplein, het voetbalveldje, in het zwembad of bij de naschoolse opvang. In de straat balletje trap of verstoppertje doen, springtouwen, knikkeren of elastieken. Lekker lachen en bezig zijn en even alles vergeten. Ja, alles vergeten, want hoe vaak kom je thuis zonder je jas? Omdat die nog als doelpaal op het voetbalveld ligt? Of staat je fiets nog bij het schoolplein, want je was toch lopend? Maar speelt iedereen wel mee? Of lachen er maar een paar? Staan er niet altijd een paar kinderen omheen die niet mee mogen doen of niet durven? Dit niet kunnen of niet mogen, van hun ouders of van jou, omdat ze ‘stom of vervelend’ zouden zijn? Zelf valt het je misschien niet eens op, want jij en je vrienden zijn lekker aan het spelen. Wat ‘die anderen’ nu weer lopen te zeuren, laat ze het lekker uitzoeken! Nee, dat kan anders, samen spelen met elkaar en als iemand niet zo hard kan rennen of niet goed kan gooien laat hem of haar dan gewoon meedoen. Misschien kan hij of zij wel heel goed vangen, of heel goed op doel staan. Dan kan iedereen eens alles lekker vergeten en met een rood hoofd en frisse neus thuis heerlijk vertellen dat het gezellig was. Of nog een keer terug moeten op zoek naar hun jas of fietssleutel. Herkenbaar? Heerlijk toch! Kijk eens om je heen! Is er bij jullie in de straat of in de klas ook iemand die alleen staat? Vraag de volgende keer dan eens: ‘Wil je ook meedoen?’ Misschien verschijnt er dan een glimlach en staat er iemand hard ja te knikken. Dat is toch net zo’n lekker gevoel als op vakantie gaan? En als hij of zij dan op vakantie gaat, wat zal die jullie missen, want eindelijk hoort hij of zij er ook bij! ‘Bah vakantie’, zal hij of zij misschien niet denken, maar zeker wel blij zijn als de vakantie weer voorbij is. Want dan mag hij of zij weer meedoen. Want meedoen, dat wil iedereen!


Beeld: Monica Stuurop

Wie: Natasja Heemskerk Woont: in Noordwijkerhout Werkt: sinds maart 2008 voor De Muze Noordwijk Verknocht aan: ‘Het strand, wandelen met de hond, varen, eigenlijk alles wat met water te maken heeft.’ Relatie: ‘Getrouwd met een kok en dat komt goed uit, want ik hou ook erg van koken.’

‘Als het licht dooft en de film of voorstelling begint, is dat altijd weer een magisch moment’

Mijn neefje zegt vaak vol trots: ‘Mijn tante is directeur van De Muze!’ Natuurlijk vind ik het leuk dat hij daar zo trots op is, maar ik was vooral nieuwsgierig waar dat gevoel van trots vandaan kwam. ‘Jij hebt zo’n leuke baan’, vertelde hij me toen ik het hem vroeg. ‘Je mag alle kinderfilms zien al voordat ik ze kan zien! Je kunt alle theatershows bezoeken en als je wilt zou je zelf kunnen zingen of dansen op het podium.’

Nu kan ik – in tegenstelling tot mijn neefje – helemaal niet dansen, laat staan zingen. En optreden op het podium mag zelfs ík niet zomaar. Maar wat die andere dingen betreft heeft hij wél gelijk. Bij alle leuke theatershows en films die er in De Muze worden gedraaid, zit ik natuurlijk vooraan. Meestal zie ik de films als allereerste en ook ga ik vaak naar andere theaters om naar voorstellingen te kijken, om zo te bepalen of ze leuk genoeg zijn voor in De Muze. Als het programma dan klaar is, kan ik al heel veel vertellen over de films en voorstellingen. En dat kan inderdaad niet iedereen! Dus ik snap mijn neefje wel een beetje.

Wat hij – en iedereen – gelukkig wel kan, is naar De Muze komen om al die nieuwste films en gaafste voorstellingen te bekijken. Er is echt niets leuker dan in de grote zaal op die mooie rode stoelen te zitten, in afwachting van het licht dat dooft en de film of voorstelling begint. Dat is altijd weer een magisch moment en elke keer weer een feestje.

Zo speelt aankomend theaterseizoen de voorstelling De Griezelbus, gebaseerd op het beroemde kinderboek van Paul van Loon, in De Muze. Superspannend is die, dus ik daag iedereen uit om daarnaartoe te durven komen!

‘Mijn tante is directeur van De Muze’

En natuurlijk draaien er de hele zomer allemaal leuke kinderfilms in de zomerbioscoop. Ik heb ze al gezien en ze zijn echt vet (cool, gaaf, stoer – wat is tegenwoordig hét woord?)! Mijn neefje heeft al een plekje gereserveerd, jullie ook? En misschien kom ik wel even naast je zitten om alvast een heel klein beetje te verklappen waar de film of de voorstelling over gaat… Maar niet te veel natuurlijk! Tot ziens in De Muze! Natasja Heemskerk

99 |


| 100

Beeld: Sandra Aartman

Hallo! Wij zijn Mees van den Berg (10 jaar) en Fee van Wijnen (9 jaar). Voor NEXKIDS zijn we langs geweest bij basisschool De Jutter en Museum Oud Noordwijk om te kijken wat de grootste verschillen zijn tussen het onderwijs van vroeger en nu.

Onderwijs: vroeger en nu

‘Kinderen werden geslagen als ze iets fout deden!’ Bij het Museum Oud Noordwijk vertelt Toos van Maris, vrijwilligster in het museum, ons van alles over hoe het er vroeger aan toe ging op school. In Noordwijk was de Bewaarschool, dat kun je vergelijken met wat we nu de kleuterschool noemen. Daarna ging je naar de basisschool en dan waren er twee keuzes: je ging naar een gereformeerde of een katholieke school. Op een gereformeerde school zaten geen katholieke kinderen en andersom ook niet. Dat hoorde zo in die tijd. In Noordwijk kun je nu kiezen uit wel tien verschillende basisscholen, die allemaal op hun eigen manier lesgeven. Bijvoorbeeld door een bepaalde lesmethode te hanteren, zoals Jenaplan, Daltononderwijs, Montessorionderwijs of De Noordwijkse Methode.

Aap, Noot, Mies Computers bestonden rond 1900 natuurlijk nog niet. Pas sinds een aantal jaar zijn er op veel scholen digitale lessen. Het krijtbord is in veel lokalen vervangen door een digibord. In het lokaal van groep 6 van De Jutter kan de meester gewoon surfen op internet en wat hij op zijn computerscherm ziet, zien wij meteen op het digibord. In de klas staan ook computers waarop gewerkt kan worden. Vroeger gebeurde dat met grote kartonnen schoolplaten, met daarop bijvoorbeeld woordjes. Het ‘Aap, Noot, Mies’leerbord is heel bekend. Als je aan je opa of oma vraagt wat dat is, weten ze je er vast meer over te vertellen. Ook was er een plaat met Nederland erop getekend, voor de aardrijkskundeles.

Straffen in de klas Een ander groot verschil is dat vroeger in één klas kinderen van verschillende leeftijden door elkaar zaten. Broers en zussen zaten daardoor vaak gewoon bij elkaar in de klas. Verder waren de klassen heel groot, met soms wel veertig kinderen, of meer! Maar wat wij het grootste en ergste verschil vinden, is de manier waarop ze in die tijd straften: kinderen werden geslagen als ze iets fout deden! Met een liniaal op de vingers, of met een Spaans rietje, een buigzaam stokje dat flink pijn deed! Als een kind het antwoord op een vraag niet wist, of een verkeerd antwoord gaf, kreeg hij de ezelsoren toegegooid en moest die dan opzetten. Of hij moest een bord om zijn nek doen met het woord ezel erop. Wij zijn blij dat die straffen tegenwoordig niet meer gegeven worden. Als je nu niet luistert dan moet je op de gang staan, of bijvoorbeeld binnen schooltijd een pagina of twee overschrijven.

Om zelf te oefenen, kregen de kinderen een leesplankje, met losse lettertjes in een doosje. Toos van Maris van Museum Oud Noordwijk laat ze ons zien en we mogen zelf wat woordjes maken op de leesplank. Ook mogen we schrijven met een griffel, een soort potlood maar dan heel dun. We schrijven daarmee op een lei, zeg maar een klein schoolbord. Wat je daarop schrijft, kun je steeds weer uitwissen. Later schreven de kinderen op school met pen en inkt op een vel papier.

Klederdracht Het laatste opvallende verschil is de kleding. Vroeger gingen de kinderen in klederdracht naar school. Elke dag hetzelfde aan! Voor de fotoshoot mochten we die oude klederdracht aantrekken. Voor even is dat wel leuk, maar het lijkt ons heel saai als iedereen er elke dag hetzelfde uitziet.


‘Vroeger gingen de kinderen in klederdracht naar school. Elke dag hetzelfde!’

101 |


gaan met hun schrijfNijs Vermin en Torrence Issac hun interviewkandidaat blok op pad naar het huis van nerveuzer dan de aan de Voorstraat. De één wat want zij gaan een ander. Niet zo verwonderlijk, wen: Stan Hendriks. grote baas van Disney intervie

Beeld: Monique Vermin-van Reisen

‘Welk kind zou niet de baas van Sneeuwwitje willen zijn? Als je al niet nerveus was, word je dat wel van de titel op het kaartje: Vice President en General Manager Retail and Direct to Customer van The Walt Disney Company Benelux. De eerste vraag komt er nog wat moeilijk uit, maar de jongens zijn daarna al snel op dreef. Vooral Torrence voelt zich helemaal thuis en zit er relaxed bij.

Nijs: ‘Wat is uw lievelingsfilm van Disney?’ Stan: ‘Commercieel gezien is dat natuurlijk de nieuwste film, maar de film die ik het meest indrukwekkend vind, is de Lion King. Die is in Nederland twee keer uitgebracht. In 1995 zijn er zelfs één miljoen films van verkocht in twee uur tijd.’ Torrence: ‘Hoe lang bestaat Disney al?’ Stan: ‘Het bedrijf is in 1928 opgericht door twee broers: Roy Disney was de financiële man en Walt Disney was de creatieve motor achter het bedrijf. De allereerste film van Walt Disney was Steamboat Willy. In die tijd werkten er nog maar weinig mensen bij Disney. Nu zijn dat er wereldwijd 150.000. De eerste echte lange film was Sneeuwwitje. Die kreeg meteen een Oscar – heel bijzonder voor een tekenfilm. Met die film is veel geld verdiend, waarvan onder andere Disneyland in Anaheim is geopend, vlak bij Los Angeles in de Verenigde Staten, waar Disney ook vandaan komt. En nu heeft Disney zelfs cruiseschepen. Dat zijn eigenlijk drijvende attractieparken, die ook aanmeren in de Caribean bij een eigen eiland van Walt Disney.’ Nijs: ‘Wat is uw lievelingsfiguur van Disney?’ Stan: ‘Dat is een goede vraag. Ik heb er wel een paar. Winnie de Poeh vind ik erg leuk, maar ook Japie Krekel uit Pinokkio. En wat dacht je van Baloe uit het Jungle Book?’

‘Winnie de Poeh vind ik erg leuk, maar ook Japie Krekel uit Pinokkio. En Baloe uit het Jungle Book’

Torrence: ‘O ja, die is lachen, die maakt altijd van die leuke dansjes! Waarom zit Walt Disney eigenlijk in Nederland?’ Stan: ‘Walt Disney is een commercieel bedrijf met een hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Vanuit het hoofdkantoor kun je niet alles sturen, want Amerikanen kennen de markt hier helemaal niet. Je kunt pas succesvol zijn in de markt waarin je opereert als je er zelf een kantoor hebt. Daarom hebben we ook een kantoor in België. Wist je dat in België de winkelwagens veel groter zijn dan in Nederland? Belgen doen minder vaak boodschappen per week en hebben daarom grotere karren nodig. Dat is een goed voorbeeld van hoe je ergens moet zijn om de consumenten te begrijpen en ze beter te kunnen bedienen. Snappen jullie het nog?’


Nijs: ‘Waarom is er eigenlijk geen Disneyland in Nederland?’ Stan: ‘Nederland ligt helaas niet centraal in Europa en dat heb je wel nodig om veel bezoekers te kunnen trekken. Net als Utrecht centraal in Nederland ligt, ligt Parijs centraal in Europa. Je hebt ook mooi weer nodig voor een attractiepark. Dat is het in Parijs ook niet altijd, maar het is wel beter dan hier.’ Torrence: ‘Hoe lang werkt u al bij Disney?’ Stan: ‘In 1990 ben ik samen met drie anderen gestart om de verkoopen distributieorganisatie in de Benelux op te zetten. In 1992 ben ik in dienst gegaan bij Walt Disney. Dat is dus al 23 jaar. Inmiddels werken er 220 mensen voor Disney in de Benelux. We hadden dit interview eigenlijk in Brussel moeten doen, want daar staat het mooiste kantoor van Disney van de hele wereld. Het is het hipste gebouw van België, in een oud pakhuis dat vroeger van de douane was. Er loopt zelfs een spoorlijn door het gebouw. Het heet Tour & Taxis (www.tourtaxis.be).’ Nijs: ‘Wat is het leukst aan het werken bij Disney?’ Stan: ‘Het allerleukst vind ik het mensen zich te laten ontwikkelen, zodat ze carrière kunnen maken. Bij ons moet je alles proberen en soms gaat dat fout en kost het geld. Fouten maken kan bij Disney. Goede beslissingen neem je op basis van ervaring, en ervaring krijg je van slechte beslissingen.’ Torrence: ‘Komt u uit Noordwijk?’ Stan: ‘Nee, ik kom oorspronkelijk uit Valkenswaard. Dat ligt in Brabant bij de Belgische grens, maar ik woon wel al twintig jaar in Noordwijk.’ Nijs: ‘Hoe vaak komt u in Disneyland?’ Stan: ‘In Parijs ben ik dit jaar ongeveer vijf keer geweest om te vergaderen. Als ik in een park ben, dan is dat altijd om te vergaderen. Ik zal jullie iets leuks vertellen over het park in Parijs. De straat naar het grote Disney Paleis, die Main Street USA heet, lijkt heel erg lang. Eigenlijk is hij best kort. De verhoudingen zijn aangepast om dit zo te laten lijken. Het is dus een vorm van optisch bedrog. Zo worden de bomen kleiner richting het paleis door kleinere bakken te gebruiken, waardoor de wortels minder hard kunnen groeien. Ook leuk om te vertellen is dat Disney graag voorop wil lopen met ontwikkelingen. Jaren geleden zijn we gestopt met het verkopen van happy meals van McDonald’s, omdat die toch niet zo gezond waren. Onlangs zijn bij Disney de voedselvoorschriften nog verder aangescherpt. Voor ongezond voedsel is er geen ruimte meer op de Disney-televisiekanalen. Hiervoor mag geen reclame meer gemaakt worden. Gezond voedsel is belangrijk voor kinderen. Ik las vanmorgen nog in de krant dat er drie kinderen uit huis zijn geplaatst omdat ze te dik waren geworden door ongezond eten.’ Ten slotte vraagt Torrence of er ook iets van Disney in Noordwijk is. Stan: ‘Jazeker, vorig jaar hebben we zandsculpturen van Disney op de Noordwijkse boulevard gehad. Of ze dit jaar weer komen, weet ik nog niet. Jongens, welke Disney-film vinden jullie leuk? Dan zorg ik ervoor dat jullie die krijgen!’ Torrence en Nijs kunnen zo snel geen keus maken, dus zal Stan zelf een leuke film uitkiezen. En met een grote glimlach wordt het interview afgesloten.

103 |


atlantik wall noordwijk Niet elke Noordwijker weet dat wij een Atlantik Wall museum hebben. Deze is geopend van mei tot en met augustus. Naast het museum kun je ook een bezoek brengen aan de gangen en bunkers in de duinen. Deze zijn vrij gemaakt van zand en zo veel mogelijk weer in de oude staat gebracht. Dit is mogelijk gemaakt door het werk van vele vrijwilligers en met steun van de gemeente en het bedrijfsleven. Het NEX-KIDS team ging op bezoek en was zeer onder de indruk! Met dank aan de vrijwilligers die ons team heeft rondgeleid. Voor meer informatie kijk op www.atlantikwall.nl

| 104


105 |


GOLF SURFEN Als je naar het noorden loopt over strand kom je het watersportcentrum tegen van Hank Snel; Beach Break. Na een ochtend in de donkere bunkers te hebben gelopen was dit sportieve uitje van het NEX-KIDS team een feest!

| 106


Wie is Beach Break? Eigenaar Hank Snel van Beach Break, mag gezien worden als één van de pioniers als het gaat om watersport. Hij was één van de eerste windsurfers die met een Ten Cate de zee op ging

Tegenwoordig runt Hank een watersportschool op het Noordwijkse strand, waar je terecht kan voor les, of gewoon een dagje uit. Onder begeleiding van een ervaren instructeur kan je les krijgen in met name kite-surfen, SUP’en, zeilen en golfsur-

om te windsurfen. En stond aan de vooravond van het nu zo bekende snowboarden. Al snel zag Hank dat je dit niet alleen op sneeuw kon doen maar ook op het water met een kite. Het kite-surfen is geboren.

fen. Daarnaast zijn er nog diverse andere sporten die je bij Hank op het strand kunt beoefenen. Dus neem een keer een kijkje, het zal je zeker bevallen! Voor meer info en openingstijden kijk op www.beachbreak.nl

107 |


Tekst: Athene Soeverijn Beeld: Linda Versteege

Het stormt, af en toe valt er een bui, het is zo’n 12 graden. Maar the show must go on, en dus gaan de opnames van de serie De Vier van Westwijk gewoon door! Athene Souverijn droomt ervan om filmster te worden. Voor NEXKIDS keek ze mee op de set en vroeg ze de spelers en producent: Hoe word ik een filmster?

Op de set van De Vier van Westwijk

Hoe word ik een filmster? Camera’s, lampen, draden en heel veel mensen. Iemand die gaat over het licht, nog iemand voor het geluid, een mevrouw die de kinderen begeleidt en weer een ander zorgt voor de koffie. Op de set is het een drukte van belang. ‘En actie!’, roept de regisseur, en dan is iedereen op de set muisstil. Elke scène wordt eerst met de acteurs doorgenomen, een paar keer geoefend en dan begint het echte werk. Maar dan nog gaat het een paar keer over. Het moet perfect zijn en dat lukt eigenlijk nooit in één keer.

Hoofdrolspelers Tussen het draaien door kan ik even met de drie hoofdrolspelers praten. Floor Blommenstijn speelt Chris, Fleur van der Zon speelt Tessa en Stefan Perrier speelt de stoere Jack. Allereerst wil ik weten hoe zij de rol in deze serie gekregen hebben. Floor: ‘Een halfjaar geleden heb ik me ingeschreven bij een castingbureau. Ik hoorde in het begin niets, maar onlangs kreeg ik de vraag of ik auditie wilde doen voor deze serie. Dat leek me wel wat!’ Ook Fleur en Stefan vertellen dat ze via het castingbureau een oproep hebben gekregen. Maar wat moet je eigenlijk kunnen om in een serie te mogen spelen? Stefan: ‘Je moet acteren vooral heel erg leuk vinden. Natuurlijk moet je niet verlegen zijn en je inleven in je rol. Als je auditie doet ziet de producent of de regisseur of je goed genoeg bent om de rol te krijgen. Maar het plezier moet vooropstaan. Je moet soms best lang wachten voordat je aan de beurt bent en daar moet je wel tegen kunnen.’ De kindbegeleider wil er ook nog wel wat over zeggen: ‘Je moet ook een beetje geluk hebben. Ze moeten toevallig net iemand zoeken die eruitziet zoals jij.’ Doorzetten Eigenlijk wil ik ook graag nog even met de regisseur praten, maar die heeft het veel te druk. Gelukkig kan de producent, Jan van der Zanden, even tijd vrijmaken. Van hem wil ik weten hoe ik bij hem zo kan opvallen dat hij mij kiest voor een rol! ‘Stap één heb je nu al gezet’, lacht hij. ‘Het is altijd goed om je gezicht te laten zien bij producenten. Verder is het vooral een kwestie van doorzetten. Hoe je eruitziet is minder belangrijk, want elke rol vraagt weer een ander uiterlijk. We zoeken vooral heel veel verschil-


lende mensen. Als je wilt acteren, dan kun je je het best inschrijven bij een castingbureau. Die maken voor producenten de eerste selectie. Je moet ook om kunnen gaan met teleurstelling, want als je uitgenodigd wordt voor een casting, kun je ook afgewezen worden.’ Het was een kort gesprekje, want de producent wordt weer op de set verwacht. Doorzetten is wel echt belangrijk, want de hoofdrolspelers staan nu buiten in de kou in een zomerjurkje! Zodra de camera stopt krijgen ze een badjas aan om warm te blijven. Toch lijkt het me nog steeds geweldig om actrice te worden. Ik ga mijn moeder dus maar snel vragen of ze me wil inschrijven bij een castingbureau.

Je moet acteren vooral heel erg leuk vinden

Waar gaat de serie over? De zomer is in volle hevigheid losgebarsten in Westwijk aan Zee en het kustplaatsje wordt overstroomd door toeristen. Iedereen verheugt zich op het concert dat de populaire zanger Bo Monti komt geven. De kaartjes zijn binnen een mum van tijd uitverkocht, maar De Vier van Westwijk, Chris, Koesja de hond, Jack en Tessa, weten ook zonder kaartje binnen te dringen in het Openluchttheater. Ze staan vooraan als Bo Monti wordt aangekondigd. Het publiek is uitzinnig van vreugde, maar na de derde aankondiging wordt duidelijk dat het optreden die avond niet zal doorgaan. Bo Monti is spoorloos verdwenen! Gewapend met een flinke dosis lef gaan de Vier van Westwijk op onderzoek uit. Het blijkt dat dingen er backstage heel anders uitzien dan op het podium. De onderliggende vraag bij dit verhaal is wat uiteindelijk belangrijker is: de binnenkant of de buitenkant?

Ik ga mijn moeder dus maar snel vragen of ze me wil inschrijven bij een castingbureau

109 |

NEXKIDS  

De kindereditie van NEX Magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you