__MAIN_TEXT__
feature-image

3 minute read

World Trade Center in miniatuur

Daan’s WTC gaat van Deurne naar New York

Daan van der Steijn uit Deurne wilde vanaf zijn achtste jaar al bij de brandweer. Na 10 jaar wachten, startte hij onlangs met de opleiding. Precies 100 jaar nadat zijn overgroot-opa bij brandweer Deurne begon. Naast zijn liefde voor de brandweer, heeft Daan nog een andere grote passie.

‘Op mijn 14e raakte ik enorm onder de indruk van de verhalen over de aanslagen op het World Trade Center in New York. Veel aanslagen verjaren, maar Nine Eleven is de grootste uit de geschiedenis en wordt nooit vergeten.’ Daan verdiepte zich in alles rondom het World Trade Center en besloot de Twin Towers, en later het hele complex, na te bouwen.

Brandje

Zijn World Trade Center Memorial Project startte in 2016 in de garage thuis. Hij gebruikte onder meer 167,5 kilo modelgips, 33 kilo lijm, 95 vierkante meter hout- en plaatmateriaal, 44 liter verf, 2.565 led-lampjes en 700 meter kabel. Van de structuur in roltraptreden op de begane grond tot het rode waarschuwingslicht op de mast van de North Tower, hij bouwde alles exact na. ‘Naarmate de bouw vorderde, werd de kwaliteit hoger. Het ging wel eens mis, zoals defecte verlichting en een overstromende fontein. Ik heb zelfs een brandje gehad in een van de torens’, vertelt hij met een glimlach.

Slachtoffers

Na ruim 3,5 jaar was het project klaar en werd het getoond aan de buitenwereld. Een waanzinnig mooie miniatuur met muziek, verlichting en op het centrale plein klettert een fontein. Het plein zelf is akelig leeg: alle 2.977 slachtoffers staan op de rand van de fundering van het complex, waaronder ook 6 slachtoffers van de bomaanslag in 1993. ‘Het is een memorial om alle slachtoffers nooit te vergeten’, stelt Daan bewust. De eerste keer werd het tentoongesteld in het gemeentehuis van Deurne. Later volgden de World Trade Centers in Amsterdam en Rotterdam. Ik kreeg veel bijzondere reacties, waaronder een brief van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland.’

Naar New York

Onder alle aandacht blijft Daan - inmiddels student ondernemend meubelmaker en interieurbouwer - nuchter en rustig, tot we over Amerika beginnen te praten. ‘Mijn bouwwerk wordt door HONOR365TM naar Amerika verscheept en op 11 september 2021 tentoongesteld bij World Trade Center 9/11 Exhibit in New York. Dat is fantastisch!’ De stichting HONOR365TM gedenkt degenen die 365 dagen per jaar de Amerikaanse bevolking beschermen, waaronder brandweerlieden. In december 2020 kwam het WTC van Daan aan in Amerika.

Met toeters en bellen

‘Per vrachtwagen die speciaal voor de tour is gemaakt, maakte mijn WTC een reis van 2.500 kilometer. Van Glaveston, Texas naar Salt Lake City in Utah. Texas highway patrol, Texas Police en Texas Fire Departement escorteerden het vervoer 500 kilometer lang met zwaailicht en sirene met meerdere politie- en brandweerwagens. Ze hadden de wegen afgesloten, reden overal door rood en zelfs een complete snelweg werd afgesloten. Ze reden dus 500 kilometer PRIO 1 in brandweertaal’, grapt Daan. Ook stonden overal op de viaducten over de snelwegen verschillende brandweerkorpsen met hun wagens, Amerikaanse vlag en personeel dat een saluut deed.

New York

Het WTC van Daan maakt onder de naam The World Trade Center 9/11 Exhibit een tour door Amerika waar het op zo’n 20 locaties wordt tentoongesteld. Daan: ‘In mei staat het WTC in de Hall of Flame Fire Museum in Phoenix, Arizona, naast de FDNY brandweerwagen Rescue 4, de enige Rescue fire truck die de aanslagen heeft doorstaan. Alle brandweermensen van Rescue 4 zijn omgekomen en alle andere voertuigen waren vernietigd door de instortingen. Verder gaat het via Shanksville, Pennsylvania, waar het vierde vliegtuig is neergestort, naar Het Pentagon, Washington DC waar het derde vliegtuig neerstortte. En op 11 september staat het in New York City. Dat is natuurlijk de plek waar het World Trade Center thuishoort,’ besluit Daan.