Page 1

Brandhout 2010

1


Adressen

Kijk voor meer informatie op onze ledensite: http://www.drariens.nl/arida

Bevers Leiding: Sebastiaan Jansen, Nadine Joosten, Kirsty Rorije en Esther Salemink E-mail: bevers@drariens.nl Teamleider: Sebastiaan Jansen Telefoon: 06-25336059 Esta’s Leiding: Dineke Petrovic, Mercedes Joosten, Marcia Berends en Tobias Langereis E-mail: estas@drariens.nl Teamleider: Tobias Langereis Telefoon: 06-45281319 Scouts Leiding: Tim Eshuis, Marcel van der Kruk, Sander Ouwerkerk, Bart Steens, Pieter Versteegen, Marloes Bruning en Rick de Waal E-mail: scouts@drariens.nl Teamleider: Pieter Versteegen Telefoon: 055-5418911 Explo’s Leiding: Bruno Lendering en Bernadette Duzijn E-mail: explorers@drariens.nl Teamleider: Bruno Lendering Telefoon: 055-5422681 S.T.A.M. E-mail: stam@drariens.nl Adviseur: Onbezet Bestuur Voorzitter: Marcel Berends Telefoon: 055-3561064 Secretaris: Leo Reuvers Telefoon: 055-3665849 Penningm.: Victor Oude Luttikhuis Telefoon: 055-3665127

2

Brandhout 2010


Redactioneeltje

Door Robert Hoornenborg

We zijn alweer beland in de herfst… De zomer is voorbij gevlogen… Ze zon schijnt wat minder en de bladeren vallen van de bomen… Iedereen een leuk zomerkamp gehad? Ook het openingskamp is alweer geweest… In deze editie lees je alle spannende verhalen. Nu iedereen heeft kunnen relaxen in de vakantie is het nieuwe scoutingseizoen weer begonnen en er staan jullie een hoop leuke dingen te wachten… En ook is er een feestje bij scouting want scouting bestaat maar liefst 100 jaar!!! Ook is er weer een Airborne wandeltocht geweest op de site staan alle foto’s… Met sinterklaas en kerst in verre aantocht wensen we jullie veel plezier met het lezen van al jullie verhalen, reportages, foto’s, en puzzels in het najaar van 2010!!!

De Redactie

Brandhout 2010

3


Woordje van de voorzitter De zomer is voorbij en de scouting is weer begonnen. Nu liet het weer toch wel het nodige te wensen over en zou een mooie nazomer geen gek idee zijn. Maar ook hierop is het nog even wachten. We gaan opnieuw weer een druk jaar tegemoet waarin we verder werken aan onze scoutingvereniging om er voor te zorgen dat er elk weekend weer een aantrekkelijk aanbod is voor onze leden. Dit jaar zal vooral bijzonder zijn omdat geleidelijk dit jaar een aantal speltakken een naamsverandering zullen doormaken. Een nieuw thema en vernieuwde spellen zal naar verwachting leiden tot nog meer spelplezier en de fantasie gaan prikkelen. In de loop van dit jaar zal hierover vast meer vertelt worden. Verder zijn wij zelf ook in ontwikkeling en proberen steeds beter in te spelen op de vele vragen die door onze deelnemers aan ons gesteld worden. We gaan nog meer de nadruk leggen op het verbeteren van de kennis en kunde van onze leiding en streven er naar nog beter voor bereid te zijn op alle uitdagingen die op ons af komen. Maar vooral het plezier in het spel en de motivatie er elke week weer een leuke, gezellige en leerzame middag van te maken staat centraal. We hopen dat we ook dit jaar weer kunnen rekenen op de steun van ouders en andere betrokkenen. Deze steun is belangrijk omdat onze kleine vrijwilligersorganisatie regelmatig een paar extra handen, ogen en ideeĂŤn goed kan gebruiken. Ik wens u weer veel leesplezier met deze brandhout en tot ziens. Marcel Berends.

4

Brandhout 2010


Kleurplaat

Door Chantal Witteveen

Brandhout 2010

5


Logboek Bevers

Door Rick Bruning

6

Brandhout 2010


Logboek Bevers Door Rick Bruning

Brandhout 2010

7


Logboek Bevers Door Rick Bruning

8

Brandhout 2010


Brandhout 2010

9


10

Brandhout 2010


Brandhout 2010

11


Logboek Bevers Door Rick Bruning

12

Brandhout 2010


Rebus Door Bart Steens

Brandhout 2010

13


Esta’ s op openingskamp! Door Tobias Langereis

Beste lezers, Het scoutingseizoen is weer begonnen en zoals gewoonlijk openen we dat met het openingskamp. Dit jaar zijn we met de hele club naar Nunspeet gegaan naar “Het zwarte veldje”. Het weekend begon voor de kinderen op zaterdag ochtend, bij aankomst op het kamp werd de esta’s gewezen waar zij konden slapen. Dit was in een tent! Dat was voor sommigen even wennen.

Het openingskamp betekent ook altijd overvliegen. Dit jaar zijn er 7 kinderen van de bevers naar de esta’s gekomen namelijk: Jaimy, Jari, Elyanne, Benjamin, Britt, Boas en Ruben. Om dit te doen moesten de nieuwe esta´s een hindernisbaan nemen en daarna werden zij op handen gedragen door de oudere Esta´s. Jullie zijn hartelijk welkom bij de Esta’s! Maar het betekend jammer genoeg ook dat we afscheid moeten nemen van een aantal Esta´s die nu scouts worden. Dit zijn Quinton, Ladic, Damanja en Lindsay. Veel plezier bij de scouts jullie!

14

Brandhout 2010


De zaterdag bestond voor het grootste deel uit spelletjes en natuurlijk het overvliegen van de bevers naar de esta´s. Maar zaterdag avond werd het spannend, het was tijd voor het nacht spel. Dit was een spel waarbij je kaarten moest overbrengen van de ene naar de andere post. Hierbij moest je zonder zaklamp door het donkere bos lopen op zoek naar de posten om jou kaart in te leveren. Maar zo eenvoudig was het natuurlijk niet! Er was ook douane op jacht. Zij wilden de kaarten van je af pakken! Ze schenen met een zaklamp in je gezicht en dan moest je je kaart inleveren. Ondanks dit gevaarlijke nachtspel heeft iedereen lekker kunnen slapen. De zondag bestond uit nog meer spellen en het overvliegen van de esta´s naar de scouts en van de scouts naar explorers. Deze moesten de hele hindernisbaan afleggen en ook nog eens met de kabelbaan naar beneden! Hierna kon iedereen weer lekker naar huis toe gaan. Groeten van de Esta´s

Brandhout 2010

15


Gezien bij.. Door Bart Steens

16

Brandhout 2010


Esta’ s lopen de Airborne Door Dineke Petrovic

Beste brandhoutlezer, Zaterdag 4 september werd voor de 64ste keer de Airbornewandeltocht in Oosterbeek gehouden. We verzamelden met de esta’s om 10:00 uur bij de Pionier. Nadat iedereen was geteld stapte we in de auto in gingen op weg naar Arnhem. Op het station van ArnhemVelperpoort zijn we in de trein gestapt met een beetje hulp van de conducteur. De trein stond er al terwijl de treinkaartjes nog geprint moesten worden door de automaat. Gelukkig zette alle esta’s hun vriendelijke scoutingglimlach op en de conducteur hield de trein even vast. Op het station Arnhem was het uitstappen en gelijk in stappen in de trein die al klaar stond. Geen vertraging of wachttijd, dat maakt reizen met de trein wel erg leuk. Aangekomen op station Oosterbeek gingen we op zoek naar start locatie. Tijdens deze route liepen we al met de grote stoet mee, want een gedeelte van de 10 km route loopt dit stukje ook. Dus we konden toen al een beetje ervaren hoe het lopen ging. Alleen wij moesten nog beginnen. Op het startveld allemaal even plassen en ons aanmelden. Met een beetje heen en weer geloop, want waar moesten we onze eerste stempel halen kon de tocht beginnen. Voor sommige esta’s en ouder was het hun eerste Airbornewandeltocht. Zo als elk jaar wordt er flink gezongen door de esta’s alleen dit jaar waren er iets minder enthousiaste esta’s die niet zo van zingen hielden. Ze hebben alleen een probleem, want Dineke loopt ook altijd mee met de Airbornewandeltocht. Dus om de stemming wat opgang te krijgen gingen de stembanden van Dineke open met een luide YAKKIE, YAKKIE. Daar kwam al snel een respons op, maar helaas werd er NEE, NEE geroepen i.p.v. YEE,YEE. Jammer dan.…. Brandhout 2010

17


Na een tijdje lopen werden we vergezeld door een groepje van de politie. Natuurlijk laten wij van de esta’s ons niet kennen en volgen hun tempo. Vol goede moed. Na een tijdje mee gelopen te hebben splitsen onze wegen want de Politie liep doo, terwijl wij en een kleine tussenstop hadden . Vlak na de tussenstop kwamen aan bij het een monument ter ere van de parachutisten die om waren gekomen tijdens de II WO bij de slag om Arnhem. Later kwamen bij een herdenkingsveld met allemaal grafstenen van soldaten uit voornamelijk Canada en Amerika die om waren gekomen tijdens de IIWO tijdens de slag om Arnhem. Na een tijdje rond gelopen te hebben en wat vragen ging de tocht weer verder. Vlak voor onze lange pauze kwamen we de groep agenten weer tegen en hier scheidde onze wegen, want zij liepen de 15km en wij de 10km. Sommige kregen al een beetje pijn in de benen en het werd tijd voor een lange pauze. Na de pauze werd het tempo hoger dit doordat Esther via haar mobiel een nummer van Nick en Simon had aangezet. Met veel gezang van ons en mede lopers gingen we heel hard vooruit. Op het laatste stuk werden we aangemoedigd door veel toeschouwers en fanfares.

18

Brandhout 2010


Ook kwamen we nog soldaten tegen uit Engeland waar we hele tijd voor liepen. Deze jongens zongen hard alleen waren liedjes die niet altijd geschikt voor estaoortjes. Gelukkig had Marcia daar wel weer een oplossing voor. Alleen of het fijn loopt om andere oren te verbergen met je handen, vooral als je er maar 2 hebt en meer estaoortjes. Al met al heeft iedereen zijn medaille, vleugeltje verdient. Even uitrusten en dan weer lopen richting trein. Na een kleine wachttijd op station Arnhem stapten we snel de auto in om naar de blokhut te gaan. In de auto kwamen er achter dat we wel heel veel kilometers gelopen hebben. Bij de blokhut stond de moeder van Guilia al klaar met heerlijke pannenkoeken. Deze had zij en de vader van Alex/Patrick gemaakt, zodat we gelijk konden aanschuiven. Met een volle buik, vermoeide voeten en een medaille/vleugeltje gingen de esta’s vol trots naar huis.

Tot de volgende Airbornewandeltocht. Voor meer leuke foto’s kijk om de website album esta’s.

Brandhout 2010

19


Leidingteams in beeld Door Marloes Bruning

Leidingteams in beeld Leidingteams in beeld idingteams in alleen beeldalleen Niet de namen van sommige zijnveranderd, veranderd, Niet de namen van sommigespeltakken speltakken zijn ookook binnen de speltakk Leidingteams in beeld geschoven met leiding. Wie oh wie zijn deleiding. nieuwe gezichten van de verschillende spelt binnen de speltakken is er geschoven met Wie oh wie zijn de de speltakke Niet alleen de namen van sommige speltakken zijn veranderd, ook binnen et alleen de namen van sommigeseizoen? speltakken zijn veranderd, ook binnen de speltakken is er voor aankomend Hieronder een overzicht in beeld! geschoven met leiding. Wie oh wie zijn de nieuwe gezichten van de verschillende spelt Niet alleen de namen van sommige speltakken zijn veranderd, ook binnen de speltakken is er nieuwe gezichten vanzijn dede verschillende speltakken voor aankomend schoven met leiding. Wie oh wie nieuwe gezichten van de verschillende speltakken geschoven met leiding.seizoen? Wie oh wie zijn de nieuwe verschillende speltakken voor aankomend Hieronder een gezichten overzichtvan in de beeld! or aankomend seizoen? Hieronder een overzicht in beeld! seizoen? Hieronder een overzicht in beeld! voor aankomend seizoen? een overzicht in beeld! Bevers: Nadine, Rick, Hieronder Esther, Dennis, Dorien en Kirsty Bevers: Nadine, Rick, Esther, Dennis, Dorien en Kirsty Nadine,Dennis, Rick, Esther, Dennis, vers: Nadine, Bevers: Rick, Esther, Dorien en Dorien Kirsty en Kirsty

Bevers: Nadine, Rick, Esther, Dennis, Dorien en Kirsty

Welpen: Tobias, Mercedes, Sebastiaan, Dineke enDineke Marcia Welpen: Tobias, Mercedes, Sebastiaan,

en Marcia

Welpen: Tobias, Mercedes, Sebastiaan, Dineke en Marcia Welpen: Tobias, Mercedes, Sebastiaan, Dineke en Marcia

elpen: Tobias, Mercedes, Sebastiaan, Dineke en Marcia

Scouts: Pieter, Bart, Marcel, Marloes, Tim, Pim en Sander

Scouts: Pieter, Bart, Marcel, Marloes, Tim, Pim en Sander Scouts: Pieter, Bart, Marcel, Marloes, Tim, Pim en Sander outs: Pieter, Bart, Pieter, Marcel, Marloes, Tim, Pim en Sander Scouts: Bart, Marcel, Marloes, Tim, Pim en Sander

Explorers: Bruno en Bernadette

Explorers: Bruno en Bernadette Explorers: Bruno en Bernadette plorers: Bruno en Bernadette Roverscouts: de Roverscouts zijn nog op zoek naar een adviseur 20

Brandhout 2010


Explorers: Brunoen enBernadette Bernadette Explorers: Bruno Explorers: Bruno en Bernadette

Roverscouts: de Roverscouts zijn nog op zoek naar een adviseur

Roverscouts: de Roverscouts zijn nog op zoek naar een adviseur.. Roverscouts: de Roverscouts zijn nog op zoek naar een adviseur

Brandhout 2010

21


Hallo!

In de voorjaarsvakantie ga ik naar Gambia! Hallo! Ik ga daar kijken hoe de kinderen daar leven, helpen op scholen en ‘leven‘ bij de gezinnen daar, maar ook helpen met het opknappen van de school en in het streekziekenhuis. Ook In al dehet voorjaarsvakantie naar Gambia! gaan we sponsorgeld datga is ik opgehaald overhandigen. Dit onder andere door middel Ik ga materialen daar kijkenop hoe de kinderen daar leven, helpen op scholen en ‘leven‘ bij de gezinnen van nieuwe scholen. daar, ook helpen met Daarom het opknappen van de school en in hetdie streekziekenhuis. Dit reisje kostmaar natuurlijk niet niks! ben ik op zoek naar sponsors mijn reis naar Ook wesponsoren. al het sponsorgeld dat is opgehaald overhandigen. Dit onder andere door middel Gambiagaan willen van nieuwe materialen op scholen. Dit reisje kost natuurlijk niet niks! Daarom ben ik op zoek naar sponsors die mijn reis naar Gambia willen sponsoren. Ik ga muffins verkopen om zo een deel van mijn reis bij elkaar te krijgen. Dus wil jij ook graag zo’n heerlijke muffin kopen om mijn ga muffins omuit zo een een muffin deel van mijn reis bij reis te Ik sponsoren? Jeverkopen kunt kiezen met elkaar krijgen. chocolade, of te zonder chocolade! Ze zijn helemaal Dus wildus jij ook zo’n heerlijke muffin kopen om mijn zelfgebakken dat graag is natuurlijk helemaal garantie voor reis te sponsoren? Je kunt uit een muffin een goede kwaliteit! Ook staan dekiezen feestdagen weer voormet of zonder chocolade! Ze zijnvoor helemaal de deurchocolade, dus dat betekend nog meer redenen iets lekkerszelfgebakken bij de koffie! dus dat is natuurlijk helemaal garantie voor een goede kwaliteit! Ook staan de feestdagen weer voor dedan deurnudus dat betekend nog meer redenen voor iets Wil jij ook zo’n lekkere muffin? Laat het mij weten! lekkers bij de koffie! De prijs van 1 muffin is €1,00.

Wilkan jij ook zo’n lekkere muffin? Laat mij danrekeningnummer: nu weten! Het geld overgemaakt worden naar hethet volgende Det.a.v. prijs E. vanSalemink, 1 muffin overige is €1,00.giften zijn natuurlijk altijd welkom!  4660223

Het geld kan overgemaakt worden naar het volgende rekeningnummer: 4660223 Groetjes Esther t.a.v. E. Salemink, overige giften zijn natuurlijk altijd welkom!  Groetjes Esther

22

Brandhout 2010


Tien verschillen

Door Bart Steens

Brandhout 2010

23


Doolhof Door Chantal Witteveen

24

Brandhout 2010


Sudoku

Door Chantal Witteveen

Brandhout 2010

25


De Kenniskatern Door Dr. Anders

Dag dames en heren, Ik stel mij voor. Mijn naam is dokter Anders. Vorige maand heeft de brandhout mij gevraagd om een column te schrijven over onderwerpen welke goed zijn om te weten. Dat leek mij een plan, dus hierbij de 2e Brandhout Kenniskatern. Op dinsdag 24 augustus omstreeks 11:34 uur,GMT +1, is mij gevraagd, de wetenschap achter een experiment van Galileo Galilei, moedig gesimuleerd door Tim Konstantz Eshuis en Bartelomeus Theodorus Jacobus Steens, uit te leggen. De vraag was: hoe zwaar was de Boomstam? Galileo Galilei’s experiment:

Zwaartekracht In 1590 schreef Galilei het boek De Motu, wat ‘Over beweging’ betekent. Een van de basisprincipes van De Motu ging over de theorie van vallende voorwerpen. Aristoteles had beweerd dat voorwerpen van een verschillend gewicht met een verschillende snelheid vallen. Galilei geloofde dat alle voorwerpen, ongeacht hun gewicht, met dezelfde vallen. Galilei kreeg ruzie omdat zijn collega’s ervan overtuigd waren dat Aristoteles’ opvattingen juist waren. Galilei besloot daarom een demonstratie te geven om te bewijzen dat de Aristoteles het mis had. Galilei klom hiervoor in 1591 samen met twee assistenten en twee kanonskogels van verschillend gewicht naar de top van de Toren van Pisa. 26

Brandhout 2010


Vanaf deze top, ongeveer 54 meter boven de grond, lieten de twee assistenten op exact hetzelfde moment ieder een kogel naar beneden vallen. De kogels bereikten op vrijwel hetzelfde moment de grond. Hiermee bewees Galilei het ongelijk van Aristoteles. De enige kracht die de valsnelheid kan veranderen is de luchtweerstand. Voorwerpen met een grote oppervlakte worden meer geremd dan die met een kleine oppervlakte. Vijftig jaar later, niet lang na Galilei’s dood, zou de Ierse wetenschapper Robert Boyle een experiment uitvoeren dat Galilei’s theorie bevestigde. Boyle pompte alle lucht uit een glazen kruik en liet hierin een loden kogel en een veer vallen onder invloed van de zwaartekracht. Hij merkte dat de kogel en de veer de bodem van de kruik gelijktijdig bereikten. Conlusie: Jullie zijn slim, toch? Dus als je het verhaal hierboven leest zou ik dus moeten weten, de luchtweerstand die de boomstam heeft. Dit is de weerstand die je voelt als de wind langs je wangen als je hard fietst. Maar, ik heb niet de afmetingen van de boomstam gekregen, dus dit kan ik niet berekenen. Wel weet ik de tijd die de boomstam erover deed, dus kunnen we wel wat andere dingen berekenen.

Brandhout 2010

27


Formules: Hierbij de relevante formules: M X G X H = Ez G X T = V(t) M X G = Fz ½ x G x t2 = S(t) Ez Fz V M T S G

= = = = = = =

zwaarte energie in newton zwaartekracht snelheid in meter per seconde massa, gewicht dus tijd verplaatsing in meter 9.81 m/s2

Opdracht van deze brandhout: Hoe snel ging de boomstam als hij er 3,2 seconden over deed? Wat is de hoogte van de toren van Bart en Tim geweest? Jullie mogen de luchtweerstand laten voor wat het is. Extra opdracht: Wat betekend GMT +1? Opdracht voor sluiting kopij van de volgende Brandhout inleveren in de kopijbus, doe je naam erbij. De hartelijke groeten, DR. Anders

28

Brandhout 2010


Kleurplaat

Door Rick Bruning

Brandhout 2010

29


Explorers op zomerkamp Door Explorers

Hallo allemaal, Wij met de explorers zijn ook weer druk geweest. Het zomerkamp was dit jaar in de Ardennen. Het eerste deel in Luxemburg. Daar sliepen we bij monniken in het bos. Daar waren gelukkig we normale wc’s. De eerste avond konden we gelijk naar het dorp rijden om de finale van het WK voetbal te kijken. We zijn na die complete afgang maar gelijk weer naar ons terrein terug gereden. De volgende dag hebben we het dorpje Clervaux ontdekt.

Het passagieren hebben we maar in Wiltz gedaan wat sommige nog vaag herinnerden omdat we daar een kamp hadden. Na het passagieren zijn we nog door de omgeving gecrosst en zijn we weer terug gegaan naar het terrein. Ook hebben we een bijzondere hike gehad. We hebben eerst een vlot gemaakt en dan was het de bedoeling om naar een dorp te varen. Alleen had de leiding niet gezien op de kaart van 1970 dat er een dam was gebouwd. Dus de explo’s zijn braaf aan het varen met het vlot als daar opeens een dam is. Ondertussen was het vies weer geworden en hebben we het vlot achter gelaten en zijn we gaan schuilen bij de haven zo goed dat Bruno en Bernadette ons niet konden vinden. We zijn daarom maar op een gegeven moment gaan lopen en toen kwamen we Bruno tegen. 30

Brandhout 2010


Bij Wiltz aangekomen hebben we heerlijk gegeten en hebben we ons eindelijk kunnen douchen. De volgende dag zijn we verder gegaan met de hike. We zijn van Wiltz naar een dorp gelopen en hebben daar de trein gepakt.

De laatse dag op het terrein bij de monniken was aangebroken en toen moesten we alles opruimen en inpakken. We zijn toen naar het plaatje Frandeux gereden en moesten we daar weer alles opbouwen. In Frandeux zijn we naar de grotten geweest, hebben we weer geshopt en zijn we naar de euro spar geweest. We hebben Esther naar haar vakantie gebracht en hebben daar de hele dag in het zwembad gelegen. We zijn naar het kleinste dorp van Europa geweest en hebben daar karabijn geschoten en de eco-karts uitgetest. Toen zijn we dinsdag maar weer eens naar huis gereden na een gezellig en leuk kamp.

Brandhout 2010

31


Logboek Bevers Door Rick Bruning

32

Brandhout 2010


Brandhout 2010

33


Oproep! Oproep! Heb je thuis nog een oud mobieltje liggen van het type Nokia N78, N82, N85, N95, E66, E71, E90, 6110, 6210 of 6710? Deze telefoons zijn voor ons heel interessant, omdat ze GPS hebben. Zo’n telefoon kan bijvoorbeeld meegegeven worden tijdens een hike, zodat de leiding precies weet waar de groepjes zich bevinden! Ook zijn er hele leuke buitenspellen mee te verzinnen. Mocht je er een over hebben, bij de scoutleiding ontvangen we ze graag!

34 Brandhout 2009

Brandhout 2010

25


Herfst puzzel

Door Robert Hoornenborg

Even knippen en puzzelen maar!

Brandhout 2010

35


Kun jij de rebus oplossen? Door Chantal Witteveen

36

Brandhout 2010


Scoutingtechnieken

Wc schoonmaken

Door Marcia Berends

Pak een doekje en een emmer heet water (zonder shoonmaakmiddel).

Pak een doekje, doop het in de emmer en poets het fonteintje (wastafeltje) en de kraan met een beetje schuurmiddel of zeep.

Doe dan een beetje zeep in je emmer en poets het lichtknopje, deurklinken en doortrekknop.

Poets de toiletbril. •

Pak nu een emmer koud water (zonder schoonmaakmiddel)

Haal het doekje door het schone water en wring het uit boven de toiletpot (dit doekje kun je straks nog voor de grond gebruiken; niet uitwringen boven je emmer, want er komt vies water uit).

Pak een nieuw doekje voor het toilet, maar veeg met het nieuwe doekje en water eerst nog even de zeep van de deurklink, lichtknopje enz. Daarna die dingen droog maken met een stukje wc-papier.

Doe zeep (iets van wc-middel) in de pot en schrob deze met de toiletborstel. Spoel dan de wc door en laat meteen door het water de borstel schoonspoelen. (Raak hete spoelblokje dat aan de rand van sommige toiletten hangt, niet aan, en doe het niet in je emmer, het is vergif.)

(Meng chloor trouwens niet met andere schoonmaakmiddelen, en laat het niet in de wc zitten (in ‘actieve gel’, wc-reiniger en in schuurmiddel kan ook chloor zitten) - want als chloor mengt met zeep of met urine, krijg je chloorgas en dat is heel giftig! Chloor lijkt mij in ieder geval niet nodig om te gebruiken, is erg slecht voor het milieu.

Zo zou het schoon moeten zijn maar beter is het om het niet vies te maken!! Dus graag in de wc plassen en er vooral niet naast! Brandhout 2010

37


38

Brandhout 2010


Door Sebastiaan Janssen & Tim Eshuis De vierde editie van een gloeiend artikel, waarin allerlei zaken aan de kaak worden gesteld, opvallende geruchten verder worden uitgelicht, en de aandacht wordt gevestigd op de duistere hoekjes achter de schermen. Ariëns-Gate Nostalgie Het duistere hoekje van deze editie is Bruno L. ook wel bekent als; Fox, Bruintje, Lange D, Ridder Fulco en “Karel en Ooster”. Zoals zoveel oude dingen is ook Bruno Willebrord Maria Lendering omgeven door geheimzinnigheid… Dit Ariënsfosiel is namelijk niet na te trekken volgens openbare bronnen zowel Hyves, Facebook en Scouts Online (SOL) zijn niet eenduidig in gegevens. Beter nog (of slechter) de gegevens kloppen van geen kant. Als we deze gegevens zouden moeten geloven was ons slachtoffer geboren in 1967, is zijn woonplaats en situatie onbekend, relatie onbekend en zit hij pas sinds 1993 bij scouting Nederland. Ook zijn behaalde bevoegdheden volgens die bronnen zijn discutabel. Dit archeologische onderzoek wordt opeens interessant. (!) Onze verslaggevers ging wederom op onderzoek uit. Apeldoorn, augustus 2010- Terwijl Bruno zijn eigen fossielen aan het creëren is (botten van een niet nader te specificeren vogelsoort) vallen onze verslaggevers met de deur in huis, om hem aan de tand te voelen over de geheimzinnigheid omtrent zijn bestaan. Met behulp van een tijdlijn van het jaar 1800 1969 tot 2010 strippen wij Bruno tot een overzichtelijk lijntje. Zijn leven doorlopend kwamen wij er achter dat Bruno de eerste 8 jaar zijn leven heeft overgeslagen, tot en met 1981 te weinig vriendjes had om op scouting te gaan (of blijven: “Het was geen reet aan” bij Akela de Haas) en traumatische ervaringen heeft met verf; Toevallig bij scouting, gek hè? Na vier jaar therapie om dit incident bij de welpen te boven te komen, begon in 1981 zijn echte scouting avontuur. Brandhout 2010

39


e bevoegdheden volgens die bronnen zijn oek wordt opeens interessant. (!) Onze zoek uit. Als een echte verkenner bivakkeerde hij op zijn lagere detailhandel

school om het daarna in 1986 eens goed te doen. o zijn eigen fossielenzat aan hetook creëren (botten Deze verkenner verder niet stil is toen al bouwde hij aan zijn repuelsoort) vallen onze verslaggevers met de tatie als über scout, je zou maar 2e worden bij de HIT in Harderwijk het oelen over de geheimzinnigheid omtrent zijn trapperskamp nog wel! Het ging ergens mis toen Bruno een rowan was, in die korte en ruige hij tot strippen één conclusie is niet erg.. Samen wak1800 jaren 1969kwam tot 2010 wij“Samen Bruno slapen tot een ker worden dát is erg!” aldus Bruno.. Op zijn 17e werd hij voor het eerst leiding, dat werd hij al snel full-time achteraf is dat jammer… Volchter dat Bruno de eerste 8 jaar zijnen leven gens Bruno zelfhad hadom hij eigenlijk bij de rowans nog álles moeten doen weinig vriendjes op scouting te gaan verboden had (dat verklaard het huidige beeld). Akelawat de God Haas) en traumatische ervaringen Terwijl hij de geschiedenis van onze groep doorloopt ek hè? Na vier jaar therapie om dit incident bij komt ook de oude doos tevoorschijn, met oude mappen heeeele oude foto’s en ja hoor… in 1981 zijn echte scouting avontuur. GEJATTEN BORDEN!!!! ij op zijn lagere detailhandel school om het ze verkenner zat verder ook niet stil toen al cout, je zou het

wan was, in n conclusie ker worden rd hij voor -time en o zelf had hij n doen wat huidige

ep oorschijn, ’s en ja we ook

Zwitserland doorbracht (stage) kwam hij in eleiding te worden. 40

Brandhout 2010


Nu weten we ook waar dat begonnen is… Na zijn eerste scouting pauze die hij in Zwitserland doorbracht (stage) kwam hij in 1991 terug om voor het eerst Explo begeleiding te worden. Terug bij scouting kwam een jaar later op een feestelijke oudejaarsavond een Dinneke inbeeld. Tot op heden is niet bekent of Bruno een relatie met haar heeft of dat hij stiekem al getrouwd is met Dinneke Lendering, in dat laatste geval eisen onze verslaggevers een feestje! De laatste jaren (vanaf 1996) hield Bruno zich bezig met scoutsleiding zijn een pauze (vermoeiend hè) en zoals nu wederom explorer begeleiding zijn. Gezien hij ook nog bestuurslid is en materiaalbeheer doet, verwachten wij binnenkort weer een pauze… Tijdens dit onderzoek zijn een aantal dingen naar voren gekomen: • Kroket!! Dikke vinger!! • Bruno af en toe binnen mag slapen van Dinneke • “Karel en Ooster” (=Bruno) en Pozor zijn de schrijvers van de vroegere Ariënsgate! • Bruno zichzelf Googled • O-Vér-vliegkamp = ramp • Talloze oudgediende van de groep hebben nog steeds contact (is verdacht) • Jezus te paard is geen leiding geweest • Oudste patrouilles zijn cool! • Insigne werk van vroeg was gaaf! (Zie oudhout) • Kampvoorbereiding van 1995 grandioos was! Hoewel de scouts van tegenwoordig zich (best) gedragen moeten blijkt dat deze archaïsche leiding zelf wel beter weet. Wij vinden het wel frappant dat sinds Bruno bestuurslid is er officieel geen borden meer mogen geleend mogen worden. Het archeologische onderzoek is nog niet ten einde, in de volgende editie voelen onze verslaggevers andere oudgediende binnen de groep stevig aan de tand. Want we hebben alweer genoeg gehoord……

Brandhout 2010

41


Oud hout!

42

Brandhout 2010


JOTI 2010 is in aantocht‌.

Komt allen !!!

Wees creatatief !!!

Brandhout 2010

43


Moppentrommel Door Robert Hoornenborg

Hoe kun je zien dat een stotteraar spaghetti heeft besteld? Zijn tafeltje staat vol met flesjes spa! Er zit een man in een restaurant en hij roept de ober: "Ober, ik heb een half uur geleden slakken besteld en ik heb nog niks gekregen." Zegt de ober: "Nou meneer, ze kunnen nooit erg ver weg zijn." Ik was laatst is een Chinees restaurant. Komt er een bloedmooi Chinees meisje naar me toe en vraagt: "Wilt u menu?" "Doe maar straks," zeg ik, "ik wil eerst effe eten." Een aannemer heeft een zoontje. Zegt dat joch: "Papa, wanneer krijg ik er nou 's een zusje bij?" Waarop die aannemer, geheel in stijl, zegt: "Voor dat karwei heb ik nou geen tijd." Zegt dat zoontje: "Waarom zet je er dan geen mannetje bij?" Een agent loopt langs de gracht. Opeens ziet hij een man in de gracht spartelen die roept: "Help, help, ik verdrink." Zegt de agent: "Da's maar goed ook: anders kreeg je een prent, want je mag hier niet zwemmen!" Er rijdt een man over de snelweg. Hij rijdt zo'n 140, 150 kilometer per uur. Hij wordt opgemerkt door een politie- porsche die de achtervolging inzet. De man gaat steeds harder rijden: 170, 180, 190 kilometer per uur. Maar uiteindelijk wordt hij door de politie klem gereden. "Waarom rijdt u zo hard?" vraagt de politie-agent. "Tja," zegt de man: "Vorige week is mijn vrouw er vandoor gegaan met een politie-agent. En nou was ik als de dood dat je haar terug kwam brengen." Een bankrover schuift een briefje door het loket van de bank; Direct al je geld in deze tas, De kassier schrijft er achterop; Doe je das goed; je wordt gefilmd. 44

Brandhout 2010


Woordzoeker

Door Bart Steens

q s x f d r a a i m o l e n v e w k c t

u e s n d s u i k e r s p i n q q f m y

l q v h r r f r u i t a u t o m a a t u

t s n c o e a p g d n x i w e g l v p k

w z u o a w u a a n t r e i n t j e w v

l w w l u c k z i u c k n u f f e l d c

x e b i o k h a e m t m o n o r a i l l

l e d e l s s t s n o o x i c p x w q j

s f q b c d p c b s r l b w s j p u c p

k m c o j k w o h a a a e a v k a u c o

p o b l d g y a o i a c d n a v u l i r

p l p l o r n b t k e n h p x n h t v e

t e j e o a e s o e h t x d q w t k z s

h n p n l b t s x t r u e b r p n l f u

r s v k h b t a j s s b i n i u r q w p

z h g r o e r w r e i a a s e f k g f f

v c x a f l o o r s d t u a f c i t h f

m p a a t e y y u m y w q t n r q q e s

q r j m q n b u t x u l s t o m t p x v

f n k j p d l m k m r t c t e r d i c c

achtbaan / spookhuis / draaimolen / reuzenrad / draaimolen / kassa / schieten / wildwaterbaan / botsauto / oliebollenkraam / suikerspin / doolhof / zweefmolen / treintje / autobaan / knuffel / drukte / grabbelen / fruitautomaat / monorail / show Brandhout 2010

45


Wist je dat.. - - - - - - - -

de girls! weer erg gewaardeerd werd, niet alleen onder de leiding.. er een nationale pest marcel dag bestaat? kinderen wel degelijk eten wat ze niet kennen? Ladic een erg mooie bloemetjes slaapzak heeft? de Explorers erg goed zijn in het bedenken van wist-je-datjes? er op Sander zijn gezicht wildgroei zit? de brandhout redactie per sms werft naar wist-je-datjes, dus stuur ze in! stampertje verdwenen is dit door niemand is opgemerkt het gebouw enorm goed is schoongemaakt het helaas maar van korte duur is esta’s graag BULDOGGEN maar er dan altijd kinderen gaan huilen sommige van de leiding ook geblesseerd raken ze het toch steeds weer willen doen de voorzitter heel creatief is hij zich gaat uitleven op de muren in het esta lokaal sommige mensen heel vaak dreigen dat ze in hun broek gaan plassen dit nog steeds niet is gebeurd schoenen heel goed op de randen van de rolluiken kunnen liggen scouts dit niet grappig vinden er apen zijn bij de scouting zij steeds maar in de boom zitten ook tijdens evaluaties er Bever leiding is die een beetje smetvrees heeft vooral om wc borstels en natte handdoeken je rare striemen kunt krijgen van theedoeken deze ook zeer doen lantaarnpalen van kleur verschieten iedereen dacht dat het er wel af zou regenen dit duidelijk niet gebeurd is

46

Brandhout 2010


Explorers: - wij een supergeslaagd kamp hebben gehad! dat dit jaar wel 5 explorers mee gingen op kamp? we een deel van ons kamp hebben doorgebracht bij de monniken? wij dus elke ochtend werden gewekt door de kerkklokken? onze buren het niet leuk vonden dat we het pionierhout van hun wilde gebruiken? we toen maar het bos in gegaan zijn? - dat volkomen legaal was? frisbeeën en voetballen tegelijkertijd, best lastig is? de Finale van Oranje hebben doorgebracht in Clervaux op een terras vol met hollanders? onze mascotte beer Kelly de del ook dit jaar weer van de partij was? wij heel veel zon hebben gehad! - de explorers zelfs in storm en onweer gaan vlotvaren? - ze dan wel proberen te schuilen? - Bruno ze daarna uren heeft proberen te vinden? - Explorers 119 kilometer per uur kunnen lopen? - de Luxemburgse spoorwegen dit zelfs heel knap vinden? - je achter de woorden ‘par le vou’ heel veel kunt plakken? - wij veel onzichtbare vrienden hebben gemaakt? - wij een heuze roze kitty bij ons hadden! - zijn echte naam ook wel leon is? - wij een heel mooi en ‘groot’ hello kitty zwembadje hebben gekocht, bij gebrek aan douches? - ons ‘bouw een douche’ project mislukt is? - de jongens ’s morgens langer de tijd nodig hadden om hun haar te doen dan de meiden? - we in Frandeux een enorm kampterrein voor ons zelf hadden. - we daardoor niet precies wisten waar we onze tent moesten neer zetten? - we daarna op zoek moesten naar de wc we die niet vonden? we er toen zelf maar een geknutseld hebben? Brandhout 2010

47


-

paraplu en NL-vlag? het niet lang duurde of iedereen durfde erop? als je uit de grotten van Han wilt komen, dat je niet meer met het bootje gaat? maar dat je wel met de tram erin gaat? al die middelen van transport, best verwarrend is? Bruno wel de highscore naderhand had? in Vielsalm een héééél goedkoop zwembad is? je daarna gelijk te eten krijgt? je dan wel Esther moet achterlaten?

?

48

Brandhout 2010


ts i w e j e j . . t n a a d a je t n t u s k i W k o o p s o e j e t z a d f j i r ej h c S ? n e r e d leve n i e z i o o g en ! s u b j kopi

Brandhout 2010

49


Agenda 15 t/m 17 oktober 4 december 18 december 8 januari 2011

Jota/Joti Sinterklaas Kerst Nieuwjaarsactiviteit

Stripje Door Bart Steens

50

Brandhout 2010


Verjaardagen 09-09-1993 13-09-1997 13-09-2000 13-09-1935 19-09-1996 19-09-1979 29-09-2002 30-09-1997 04-10-1989 04-10-1993 11-10-2000 18-10-1989 19-10-2003 21-10-1997 22-10-1999 30-10-2000 01-11-2002 02-11-1970 05-11-1995 07-11-1969 07-11-2001 15-11-2000 21-11-1988 22-11-2001 26-11-1999 12-12-1945 15-12-1988 20-12-1981 23-12-1994

Patrick Dubois Explorers: RA 247 Tristan van Haaren Scouts: HvHasselt Joey Streppel Welpen Ko Sturkenboom Groepsbestuur Kris Burghout Scouts: HvHasselt Marcel van der Kruk Scouts: HvHasselt, scouts: HvHasselt, groepsbestuur Elyanne Romijnders Welpen Daphne Flapper Scouts: HvHasselt Tobias Langereis Roverscouts: S.T.A.M., welpen Esther Salemink Explorers: RA 247, bevers Roseanne Toonen Welpen Kirsty Rorije Roverscouts: S.T.A.M., bevers Jeroen Craft Bevers Jelle Hiemstra Scouts: HvHasselt Dennis Gorter Welpen Hessel Bruijstens Welpen Benjamin Madern Welpen Marcel Berends Groepsbestuur, groepsbestuur, stichtingsbestuur Dennis Beekman Bevers Bruno Lendering Explorers: RA 247, stichtingsbestuur, groepsbestuur Yasmine Wekker Welpen Ineborg Buitenhuis Welpen Marloes Bruning Roverscouts: S.T.A.M., scouts: HvHasselt Jesper Warmels Welpen Jeroen de Bruin Scouts: HvHasselt Leo Reuvers Stichtingsbestuur, groepsbestuur, groepsbestuur, groepsbestuur, stichtingsbestuur Rick de Waal Roverscouts: S.T.A.M., bevers Hanneke Rouwenhorst Groepsbestuur Ferry Witteveen Explorers: RA 247

Brandhout 2010

51


Logboek Bevers Door Rick Bruning

Brandhout 2010

52

brandhout 2010 - 3e uitgave  

Brandhout 2010 - 3e uitgave Waar rook is, is Brandhout. © 2010 by Chantal Witteveen, Rick Bruning, Bart Steens en Robert Hoornenborg.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you