Page 1

Ayu Koene Werkstuk: BRANDING 2011-2012 Groep 8B


INLEIDING Als ik aan merken denk, denk ik bijvoorbeeld aan Apple. En als ik aan Apple denk, denk ik aan: een Ipad, een Iphone, een Ipod, computers, beeld, muziek, itunes, apps, appstore, Macstore, Steve Jobs, wit, kwaliteit, nieuwe hebbedingetjes en mooi, creatief, anders,etc. Waarom heb ik dat als ik aan dit merk denk en waarom is dat anders bij andere merken? Hoe werkt een merk? Een merk is een brand, maar wat is nou branding? Ik wil graag wat meer weten over dit onderwerp, daarom loop ik een dagje mee met het bedrijf BR-ND.

2   


Inhoud 1.

Introductie BR-ND 1.1 1.2 1.3 1.4

2.

Branding Filosofie Team Klanten Werkmethode

2.1 2.2 3.

23plusone Instrumenten Het vak

3.1 3.2 4.

De geschiedenis Opleiding Een dagje branding

4.1 4.2

Workshop Interview Kim Cramer, Josien Pieters en Alexander koene

Bronvermelding -

Stageverslag van Josien Pieters TU Delft 2012 Website BR-ND Interview met Alexander koene Google/Wikipedia

3   


1. Introductie van BR-ND BR-ND is een branding bureau in Amsterdam. Kim Cramer en Alexander Koene hebben het bedrijf in 2010 opgericht. Voor dat ze bij BR-ND werkte, werkte ze allebei bij Positioneringsgroep. Alexander Koene heeft daarvoor gewerkt bij verschillende multinationals (multinationals zijn bedrijven die vestigingen in meerdere landen hebben zoals Nestlé, Mars en Unilever) en Kim Cramer heeft gewerkt als wetenschappelijk onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam en is gepromoveerd in branding. Bij BR-ND gaat het niet alleen om het geld maar ook proberen ze er voor te zorgen dat het leven van mensen mooier word. Maar hoe doen ze dat? Ze doen dat door merken aantrekkelijk te maken en er voor te zorgen dat mensen aangemoedigd worden om beter voor elkaar te zorgen. 1.1 Branding Het doel van branding is eigenlijk dat mensen ergens bij willen gaan horen, bijvoorbeeld om een product te kopen, om er te gaan werken of om er lid van te worden. Branding zorgt ervoor dat mensen het merk niet alleen mooi vinden maar er ook anders over na gaan denken en er anders naar kijken. Eigenlijk worden ze er fan van. 1.2 Filosofie van het bedrijf Elk bedrijf heeft een filosofie. Een bedrijfsfilosofie is de manier hoe mensen denken die bij dat bedrijf werken. Het zijn de ideeën waar ze in geloven. Bij BR-ND hebben ze dat ook. ‘De wereld mooier te maken door het maken van aantrekkelijke merken die mensen in hun hart raken’ ‘Om mensen in het hart te raken moet je begrijpen wat hun emoties zijn’ ‘De merken die wij creëren maken we samen met onze klanten’ ‘Om samen met onze klanten te werken maken we gebruik van online instrumenten’ 1.3 Het Team Met elk project werkt BR-ND met meerdere mensen. Iedereen heeft een eigen rol. Kim Cramer is eindverantwoordelijk en zij doet de administratie. Alexander Koene houdt zich bezig met creativiteit en technologie. Josien Pieters zorgt voor de vernieuwing van de instrumenten. Anne Treichel is hoofd van het design team. Ivo Grupping die bedenkt nieuwe merk namen. 1.4 Klanten De klanten van BR-ND zijn actief in verschillende markten zoals verzekering, gezondheidszorg, onderwijs en mode. BR-ND werkt nu voor het Sint Antonius ziekenhuis, Bernhoven ziekenhuis, Universiteit Utrecht, Reaal en Telefoongids & Gouden Gids.

4  


2. Werkmethode De methode van BR-ND gaat er vanuit dat mensen niet bewust handelen maar dat ze onbewust ergens voorkeur voor hebben. En die voorkeur heeft alles te maken met hoe iets voelt vanuit je emoties. En dat ze achteraf pas met redenen komen waarom ze ergens voorkeur voor hebben. Deze werkmethode noemen ze ‘emotive branding’.

2.1 23plusone 23plusone is een werkmethode van BR-ND. Er zijn 24 kaarten, daarom heet het ook 23plusone. Elke kaart heeft een betekenis. De kaarten zijn niet gewone kaarten maar het zijn kaarten die gaan over de dingen die belangrijk zijn in het leven. Het is een soort van spel. BR-ND zoekt samen met de klanten de juiste kaarten voor de nieuwe merknaam, het ontwerp en de communicatie van het bedrijf. Ze kiezen 6 kaarten en daar wordt alles wat BR-ND daarna doet op geïnspireerd. Elke kaart hoort bij een kleurengroep. Om een merk mooi te maken moeten de klanten proberen zo veel mogelijk kleuren in die 6 kaarten te krijgen.

2.2 Instrumenten BR-ND heeft verschillende instrumenten 1 daar van is BR-ND Insider. Het doel van de insider is aan iedereen van een organisatie te vragen wie ze zijn en wat ze vinden van hun organisatie, hun werk en hun merk en hoe ze het anders willen. Als mensen de BR-ND Insider hebben gedaan gaan ze vanzelf nadenken over hun merk en er met elkaar over praten. Al die antwoorden worden gebruikt om het merk van het bedrijf aantrekkelijker te maken. Er is ook een BR-ND Outsider dat is eigenlijk het zelfde maar dan voor de klanten en leveranciers van het bedrijf. De BR-ND Insider en de Outsider is een test via het internet. Het zijn dus online instrumenten. Een ander instrument van BR-ND is The Kitchen. De Kitchen is een spel met opdrachten: ruiken, proeven, voelen, toneel spelen, mime en zien. Je speelt het met de 23plusone kaarten en je kan punten verdienen. Het spel word gespeeld met een grote

5  


groep mensen en aan het eind van het spel heb je de 6 kaarten over waarmee BR-ND daarna verder gaat. 3. Het vak Branding is zelf niet echt een vak maar er zijn wel onderdelen die bij branding horen zoals: ontwerper (designer), webbouwer, tekstschrijver.

3.1 De geschiedenis Branding begon met brandmerken. Vroeger brandde cowboys hun brandmerk op hun vee bijvoorbeeld op een koe, op het brandmerk stond wie de eigenaar was van die koe . Maar als een boer zijn koe ging slachten dan was het ook wel handig dat je wist van welke boer dat vlees was. Dus ze begonnen met merken te werken.

3.2 Opleiding Om dit soort werk te kunnen doen is het wel handig als je aan de universiteit een studie doet die te maken heeft met het gedrag van mensen zoals: psychologie, sociologie, economie.

6   

stageverslag emotive branding by ayu koene  

ayu heeft een dag stage gelopen bij BR-ND en legt helder uit wat branding is.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you