bovatinfo 2024-1

Page 1

Finalisten stralen in Den Bosch

Aandacht voor perspectief in bouw

Ambacht toekomst bieden via netwerk

vakblad voor de tegelspecialist
2024-1
tegelze tt er s

HET GAAT BIJ MIJ VANZELF

MET DE PCI PERIPLAN-FAMILIE

De zelfvloeiende egaliseermiddelen van PCI. Op alle ondergronden. Onder alle vloerbedekkingen.

 Zeer goed vloeiend - bespaart tijd en inspanning bij de verwerking

 Snel uithardend, snel belegbaar - voor een snelle bouwvoortgang

 Glad oppervlak met gering aantal poriën – direct belegbaar

Tim Necker, meestertegelzetter en winnaar van de 1e PCI-Alpencup
www.pci-afbouw.nl

kwartaalagenda

In deze rubriek vindt u de belangrijke data voor de tegelbranche. Uw regio-vergadering, het jubileumfeest van uw bedrijf, de lancering van uw nieuwe product in deze agenda? Mailt u dan AUB uw contactgegevens, de aard van de bijeenkomst, de datum, tijd en locatie naar redactie@bovatin.nl, dan vermelden wij ze in deze agenda!

NB: Wilt u een evenement bezoeken? Neem dan altijd eerst even contact op met de organisator!

Bestuur BOVATIN

Het bestuur van bovatin vergadert in 2024 op de donderdagen 20 juni, 12 september en 12 december, aanvang 14.30 uur Per vergadering wordt nog besloten of deze fysiek of online plaatsvindt.

Bestuursvergaderingen zijn in principe besloten, maar u kunt als bovatin-lid, wanneer u wilt dat het bestuur uw vraag behandelt, die aan één van de bestuursleden stellen. (mail en adressen zie elders in deze bovatinfo). Of mail uw punt dan tenminste 14 dagen voor de betreffende vergadering aan de secretaris, secretaris@bovatin.nl, dan komt uw mail op de agenda.

Alvast voor uw agenda:

In de Brabanthallen in Den Bosch wordt van 14 tot en met 16 mei de vakbeurs Renovatie en Transformatie gehouden. Gratis toegang bij voorregistratie tot 13 mei.

Van 23 tot en met 27 september vindt in Bologna de internationale tentoonstelling van keramische tegels en badkamermeubels Cersaie plaats.

bovatinfo is een periodieke uitgave van bovatin: de Bond van Aannemers van Tegelwerken in Nederland. Het blad wordt gedrukt op ongechloreerd papier, verspreid in bio-folie en verschijnt vier maal per jaar: in april, juli, oktober/november en januari van het aansluitende jaar. Oplage: 5000 exemplaren per jaar. Deadlines voor advertenties en kopij: 1 maart, 1 juni, 1 september, 1 december.

Voor informatie:

Abonnementen:

Secretariaat bovatin, tel. 0318 547 366, e-mail: bovatin@bovatin.nl

Hoofdredactie, advertenties en verspreid nieuws: G. (Geert) Hilferink

Hof van Edinburgh 41, 7007GW Doetinchem tel. 06 398 542 33, e-mail: redactie@bovatin.nl

Art direction en grafisch ontwerp UPPERCASE, www.studiouppercase.nl e-mail: hello@studiouppercase.nl, tel. 06 547 448 96

Foto omslag:

Italica – CIR MANIfATTURE CERAMICHE

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik verbaas me ieder jaar weer hoe snel de tijd gaat. We zitten inmiddels alweer in het tweede kwartaal van 2024 en hebben drie maanden vol mooie activiteiten en initiatieven achter de rug. Daarnaast hebben we zicht op mooie ontmoetingen in de komende maanden. Zo zie en spreek ik eind april mijn Europese collega’s tijdens de jaarvergadering van de EUF. Dit jaar zijn we door onze Deense collega’s uitgenodigd om in Aalborg te praten over onder meer onderwijs en duurzaamheid in de keramische industrie. Een belangrijk moment om als Europese organisaties gezamenlijk de positie en toekomst van tegelzetten te behartigen en verbeteren. Samen staan we sterk!

Naast mijn voorzitterschap van bovatin mag ik ook op andere manieren graag actief zijn in het tegelzetten. Zo verzorg ik onder meer bijscholingen van leermeesters. Door het hele land praat ik deze onmisbare mentoren van leerling-tegelzetters bij over de laatste ontwikkelingen. Het mag bekend zijn dat ik ze, samen met de medebestuurders binnen bovatin, hoog in mijn achting heb zitten. Deze groep professionals biedt aanstormend tegeltalent een kans om hun vaardigheden in de praktijk verder te ontwikkelen. Dat vraagt geduld en is niet altijd makkelijk, maar deze groep erkent het belang van die praktijkbegeleiding. Om te zorgen dat we voor de toenemende stroom leerlingen voldoende leermeesters houden, hebben wij vorig jaar al een subsidieregeling voor zzp’ers in het leven geroepen. Ook deze zelfstandige tegelzetters leiden we graag op tot leermeesters. Ook hiervoor geldt namelijk: samen staan we sterk.

Na het initiatief om zzp’ers in staat te stellen leermeester te worden, hebben we als bestuur recent weer een belangrijk besluit genomen waarmee we de tegelzetters en keramieksector in de spotlight zetten. Communicatie- en marketingbureau Striped Elephant gaat in opdracht van bovatin de komende drie jaar een grootschalige consumentencampagne uitvoeren. Belangrijkste boodschap in die campagne is dat de consument voor goed tegelwerk bij de bovatin tegelzetter moet zijn.

Met de campagne worden consumenten vooral via social media geïnspireerd over de sfeervolle badkamers, keukens, woonkamers en andere ruimten waarin keramische tegels toegepast kunnen worden. Die verschillende posts op kanalen als Facebook, Instagram en Pinterest leiden de consument naar een speciale website voor consumenten. Daar vinden ze niet alleen meer inspiratie en tekst en uitleg ook een duidelijke verwijzing naar de bovatin tegelzetter bij hun in de buurt. Dat maakt de campagne ook direct effectief voor al onze leden. En weer kan ik zeggen: samen staan we sterk.

Als voorzitter heb ik ook het voorrecht om de jubilarissen van onze mooie branchevereniging te mogen bezoeken. Ook dergelijke bezoeken heb ik in de eerste drie maanden van dit jaar mogen afleggen. Ik blijf genieten van het enthousiasme dat ik daar steevast tref. Het toont voor mij een belangrijke karaktertrek van onze club, want samen zijn we bovatin!

Ik wens u veel leesplezier en goede zaken in de komende periode,

Gerard Reus, voorzitter

3 augustus 2022
voorwoord
april 2024
colofon

Coba. Alles voor de tegelzetter

• 10 jaar projectgarantie

• Recyclebare verpakking

• Kwaliteit voor de professional

• Puur Hollands assortiment

• Simpel. Overzichtelijk. Makkelijk.

Bel

direct 088-8118 800 of scan de QR-code

inhoud

06

informatie voor de professional in deze editie

06 MAURITS DE BESTE tijdens Skills the Finals

15 INTERVIEW ARNO VISSER voorzitter Bouwend Nederland

20 CERSAIE 2024 interactie tussen ruimte, design en mensen

23 GEASSOCIEERDE LEDEN komen samen bij Deko Steenzagerij

28 NIEUWS UIT HET BESTUUR over onderwijs, veilig werken en marketing

35 BOUWSCHOOL BREDA wil ambacht met breed netwerk toekomst bieden

41 JUBILARISSEN in het zonnetje

45 EUF KOMT SAMEN in Deens Aalborg

46 40-JARIG WEDI opent deuren voor handelspartners

58 RENOVATIECONCEPTEN ‘Renovatie-badkamer’ volop in ontwikkeling

62 OVERTUIGENDE AFWERKING voor (sociale) woningbouw en renovatie

69 COMPAKTUNA IS nieuw geassocieerd lid

73 TRENDS EN VERWACHTINGEN afbouwsectoren niet rooskleurig

75 UITSTEL NIEUWE ZZP-WET na kritiek op voorstel

77 WATERBESTENDIGHEID ook rondom badinlaatcombinaties

79 INTENSIEVE SAMENWERKING PCI en Ceves Vergeer

79 NIEUWE VESTIGING B OUWMAAT in Amsterdam Osdorp

81 KOMO K EURMERK VOOR TEGELZETBEDRIJVEN

83 NIEUWS VAN DE BOVATIN V ERZEKERINGSDIENST doe de gratis Goed-Verzekerd-Check

85 IEDER ZIJN VAK…

86 NUTTIGE INFORMATIE voor bovatin-leden

5 augustus 2022
april 2024
15 45
toekomst
thema’s &

Maurits toont zich de beste tijdens Skills the Finals

Na een spannende strijd van twee dagen op het finalepodium wist tegelzetter Maurits Neeleman de jury te overtuigen. Ze beoordeelden zijn werk met de hoogste cijfers en kroonden hem daarmee tot Nederland Kampioen Tegelzetter. De blije en trotse student van het Deltion College in Zwolle deelde tijdens de prijsuitreiking het podium met Luc Smulders van het Koning Willem I College, die tweede werd voor Willem van de Voort van ROC Ter Aar, die brons won. →

Traditiegetrouw ronden de finalisten op de tweede dag van het finale-evenement hun opdracht af. De tegelzetters hadden van jurylid Wilhelm Scholten van Skills Nederland een ‘Frans getinte’ uitdaging gekregen. De voormalig deelnemer aan EuroSkills in het Zweedse Gothenburg in 2016 en WorldSkills in Abu Dhabi in 2017 had een ontwerp gemaakt van een staande achterwand waarop de Eiffeltoren met in de rechterbovenhoek een zon getegeld moesten worden. Op de vloer vroeg hij de deelnemende finalisten in een groen vlak het getal 24 in oranje te lijmen. De grootste uitdaging van de zijwand die haaks op de achterwand gezet moest worden, vormde een kleine nis.

Geen onlogische link met Frankrijk aangezien daar deze zomer niet alleen de Olympische Spelen plaatsvinden, maar in september wordt in dat land ook het WK voor beroepen gehouden. Lyon is van 10 tot en met 15 september het toneel van WorldSkills.

Uitdagende opdracht

“Een mooie en uitdagende opdracht, die past bij een finaleronde. De jongens moeten laten zien wat ze kunnen en daarbij wordt best veel van ze gevraagd”, zei leermeester Wesley van Boxtel van Tegelzettersbedrijf Raaijmakers. Hij vormde samen met Scholten en Guido van Dingenen, teamcaptain en chief expert van Skills Nederland de jury van de eindstrijd van de tegelzetters.

8 bovatinfo

Terwijl de finalisten verdeeld over de zeven hallen begonnen aan de laatste dag, verzamelden buiten en bij de entree van de Brabant Hallen de eerste bezoekers zich ook al vroeg. Klasgenoten, docenten en mentoren, maar minstens zoveel familieleden en vrienden van de finalisten kwamen een kijkje nemen en aanmoedigen. Zo ook die van Tygo Valke, Olaf Kroek, Willem van de Voort, Luc Smulders en Maurits Neeleman

Bouwen, Wonen en Interieur

Hal 1 vormde het toneel van onder meer de beroepen binnen het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). Zo waren behalve de tegelzetters ook metselaars, timmerlieden en schilders actief. Dat de opleidingen binnen dat profiel op steeds meer vrouwelijke interesse kunnen rekenen, bleek bij de schilders, waar twee vrouwelijke finalisten een gooi naar de titel deden. Gondje van de Goor uit Nijmegen wist de tweede plek te bemachtigen terwijl Marloes Timmerman vierde werd.

Het strijdtoneel bij de tegelzetters werd bezet door vijf mannelijke deelnemers na het afvallen van één finalist. In volle concentratie werkten zij aan de opdracht, waarbij ieder zijn eigen tempo had. De jury hield vooral van een afstand toezicht op het werk en de vorderingen. “Als je continu op hun nek zit, worden ze alleen maar extra gespannen. Als een jurylid bij je staat te kijken, denken ze meestal dat ze iets niet goed doen. Wij kunnen van een afstand wel zien hoe het werk vordert en als het moet, lopen we natuurlijk naar een deelnemer om hem ergens op te wijzen”, zegt Van Boxtel. →

9 april 2024
10 bovatinfo

Glimlach op de gespannen zichten

Behalve de deelnemers hielden de juryleden ook het publiek rondom het finalepodium in de gaten. Vooral als de mentoren van de finalisten zich bij ‘hun’ jongens meldden, werd nauwlettend in de gaten gehouden of er niet te veel aanwijzingen gegeven werden. Via borden rondom de hekken werd het publiek gevraagd om de deelnemers zich vooral te laten concentreren op hun werk en ze niet te veel af te leiden. Dat iedere deelnemer wel even omkeek als familie of klasgenoten zich aan de rand van het podium meldden, was logisch en dat bezoek zorgde steevast voor een glimlach op de anders vooral geconcentreerde en serieuze gezichten. Tijdens de korte pauzes was er wel even tijd voor een wat uitgebreider gesprek, waarbij de deelnemers vooral gecomplimenteerd werden voor het werk dat ze tot dat moment hadden afgeleverd.

Hoewel ze alle vijf streden voor die ene nationale titel, was van onderlinge strijd geen sprake. In een gemoedelijke sfeer werkten de finalisten aan hun eigen opdracht, maar waren ook niet te beroerd om te adviseren als hun buurman een vraag had. Een sfeer die past bij het evenement, want Skills the Finals is naast een eindstrijd ook een feest van het ambacht.

11 april 2024

RUBIMIX−9 POWER

RUBI's

Uitgerust

MAXIMAAL VERMOGEN EN COMFORT
FUTURE TOGETHER www.rubi.com
2 3 4
MAX
BUILDING THE
1
meest
krachtige mixer met 2100 watt.
Progressieve schakelaar (toerentalregeling) om het mengen van elk materiaal te OPTIMALISEREN.
met een mechanische versnellingsbak met 2 versnellingen (490/880 rpm).
STABILITEIT biedt
Dubbele greep met een bi-materiaal handvat dat meer ERGONOMIE, COMFORT en

→ Gesteund door geassocieerde leden

Voor de finaleronde kon de organisatie weer rekenen op de ondersteuning van enkele geassocieerde leden van bovatin. Van Boxtel, die verantwoordelijk was voor de opbouw van de opstellingen, kon daarvoor weer de bouwplaten van wedi gebruiken. De tegels die gebruikt werden, waren door Mosa geleverd en die werden gelijmd met de lijm van Mapei. RUBI had weer voor gereedschappen gezorgd, zodat het de finalisten aan niets ontbrak.

Nadat de jury om 15.00 uur de opdracht gaf om de gereedschappen neer te leggen en de werkplek te verlaten, was het tijd voor de jury om te beoordelen. Na een korte nabespreking en het opruimen van de eigen werkplek verlieten de finalisten het strijdtoneel om uitgebreid terug te blikken met familie, vrienden en klasgenoten. Zo konden ze de tijd tot aan de grote prijsuitreiking later die middag en avond overbruggen.

Op het erepodium werden de winnaars groots gehuldigd tijdens een spetterende uitreiking waar 59 mbo beroepskampioenen hun gouden medaille ontvingen. Onder hen dus ook Maurits Neelemans die op de hoogste trede plaats mocht nemen. Samen met maar liefst vijftien opleidingsgenoten viel hij in de prijzen, want studenten van het Zwolse Deltion College behaalden in totaal acht gouden, drie zilveren en vijf bronzen medailles! ■

De einduitslag

1. Maurits Neeleman - Deltion College

2. Luc Smulders - Koning Willem I College

3. Willem van de Voort - ROC Ter AA

4. Olaf Kroek - ROC van Twente

5. Tygo Valke - Curio

13 april 2024

EXCLUSIEF VOOR DE ECHTE TEGELZETTER.

Compleet assortiment systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen. Met codex kun je rekenen op uitstekende technische kennis én ondersteuning op het werk.

Meer informatie over codex:

Voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland

“We moeten laten zien hoe mooi werken in onze sector is”

Een jaar na zijn aantreden als voorzitter van Bouwend Nederland ziet Arno Visser een sector vol kansen en energie, die momenteel kampt met zorgen over de korte termijn. Voor veel ondernemers in de bouw en infra zal de dip in de bouwproductie dit jaar en een deel van 2025 waarschijnlijk een belangrijk speerpunt zijn. “We moeten onszelf niet in de put praten, de perspectieven voor onze sector zijn vanaf 2026 goed. Daar moeten we zelf oog voor houden, maar ook uitstralen naar de jongeren die een opleiding in de bouw en infra overwegen of al volgen. Zij moeten de enorme kansen die wij hebben eveneens kunnen zien.”

Visser kwam in januari bij Bouwend Nederland en nam op 16 maart 2023 de voorzittershamer officieel over van zijn voorganger Maxime Verhagen. De eerste drie maanden van vorig jaar gebruikte hij om zich voor te bereiden op deze functie. Gevraagd naar zijn ervaringen in dit eerste jaar antwoordt Visser enthousiast: “Bouwers zijn constructief en dat merk je in de onderlinge contacten. De sfeer is over het algemeen prima en dat geeft energie.”

“Bouwers zijn constructief en dat merk je in de onderlinge contacten”

Perspectief op bouw en infra

Hoewel de huidige marktomstandigheden voor veel bedrijven uit de achterban uitdagend zijn, zegt Visser een gemengd beeld van de bouwsector te ervaren. “Dat is sterk afhankelijk van het perspectief waarmee je naar de bouw en infra kijkt. Wie drie maanden vooruitblikt, heeft duidelijk een ander beeld dan iemand die naar de komende tien jaar kijkt. De korte termijn is inderdaad een uitdaging, maar voor de jaren daarna liggen enorme opgaves op ons te wachten met volop kansen voor de hele sector.” →

15 april 2024

Persoonlijk heeft Visser een positief beeld en niet alleen vanwege de gunstige toekomstperspectieven. “Zo heeft het kabinet als doelstelling om jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen aan de voorraad toe te voegen. Dat zijn er de afgelopen jaren zo’n 70.000 per jaar geworden. Doelstelling niet gehaald, kun je dan concluderen, maar het betekent tegelijkertijd dat je wel zo’n driekwart van dat aantal hebt gerealiseerd. Het is dus maar net hoe je er naar kijkt en waar je de focus op legt.”

Goed aanbesteden onder druk

De voorzitter van Bouwend Nederland wil zeker niet wegkijken van de huidige situatie in de woningbouw en infra. “De zorgen die ondernemers over de korte termijn hebben zijn serieus en terecht. We zien dat het aantal vergunningen voor woningbouw dat Nederlandse gemeenten afgeeft al jaren daalt. En uit eigen onderzoek dat we vorig jaar hebben gedaan, blijkt dat 80% van de gemeenten in 2023 hun beschikbare infrabudgetten niet volledig hebben besteed.”

Volgens Visser niet zozeer een gevolg van plotseling zuinigheid bij de lokale overheden, maar problemen in de aanbesteding die vooral door personeelstekort veroorzaakt worden. Dat zie je niet alleen bij gemeenten maar breed in de uitvoering. “Er is jarenlang te veel bezuinigd op ondersteunend personeel waardoor overheidsorganisaties geen vet meer op de botten hebben en in de problemen komen, waardoor goed aanbesteden en vergunnen onder druk is komen te staan.” Een ontwikkeling

die Visser in zijn vorige functie als president van de Algemene Rekenkamer al zag ontstaan. “Dit geldt dus niet alleen voor gemeenten, ook Rijkswaterstaat en Defensie hebben flink moeten bezuinigen met soortgelijke uitdagingen tot gevolg.”

Inzetten op uitvoering bouwplannen

Op de vraag wat het nieuw te vormen kabinet moet doen om de woningmarkt zo snel mogelijk weer op gang te krijgen, antwoordt Visser resoluut: “Gemeenten moeten geen bovenwettelijke eisen stellen aan woningbouw. En als een provincie extra voorwaarden bovenwettelijke eisen aan bouwlocaties gaat stellen waar gemeenten ook niet blij mee zijn, dan moet je een minister hebben die de knoop doorhakt. De nieuwe minister moet in de landelijke ruimtelijke ordening heldere keuzes maken. Waar gaan we wat wel bouwen en waar komt natuur of energievoorziening? Want ook over de transitie moeten duidelijke keuzes gemaakt worden. Waar en hoe gaan we die realiseren?”

In het geval dat plannen binnen een regio stilvallen, moet de landelijke overheid eveneens ingrijpen. “Woningbouw is een belangrijk maatschappelijk thema. Maar er is meer, dus als ergens het geld op is, kan een extra zetje positief bijdragen”, zegt Visser, die pleit voor samenwerking met andere betrokken organisaties bij de planvorming. “Stikstof, natuur en de agrarische sector, het is allemaal van invloed op de woningbouw dus werk samen aan oplossingen.”

16 bovatinfo
“Zorg dat kinderen van 8 of 9 jaar een goed beeld krijgen van het werken in onze sector ”

Meer publiek-private samenwerking kan een stimulerende rol spelen, zo weet Visser uit eigen ervaring. “In mijn periode als wethouder van Almere hebben we het nieuwe stadscentrum ontwikkeld en daarbij zaten we als gemeente met verschillende partijen en dus belangen aan tafel. Door goed naar elkaar te luisteren de belangen te verkennen, creëer je onderling vertrouwen. Als dat vertrouwen er is, kun je elkaar ook de waarheid zeggen en tot gerichte besluiten komen. Polderen is niet altijd de beste oplossing.”

Vak interessant houden

Met de goede vooruitzichten enerzijds en huidige uitdagingen aan de andere kant, is het belangrijk om het werken in de sector interessant en aantrekkelijk te houden. Visser: “Dat is wel een zorg, want het is nu zaak om jongeren enthousiast te maken en te houden voor onze branches.” Daarin is de sector al enorm actief, stelt Visser, die onder de indruk is van de beroepsopleidingen die verspreid over het land worden aangeboden. “Ik heb inmiddels al een aantal opleidingslocaties van Bouwmensen bezocht en vind het echt heel mooi om te zien hoe theorie en praktijk daar gecombineerd worden.”

Toch mag het inspireren en enthousiasmeren van jongeren voor de bouw van Visser al op de basisschool een vast onderdeel worden. “Zorg dat kinderen van 8 of 9 jaar een goed beeld krijgen van het werken in onze sector. Als we zorgen dat er dan al een vonkje overspringt, gaat dat de kinderen op de middelbare school helpen bij het bepalen van hun keuze voor een vervolgopleiding. Dat proces begint al op die jongere basisschoolleeftijd.”

Keuzevakken vmbo goed initiatief

Over de initiatieven in het vmbo is Visser ook erg positief. “De toestroom in het mbo stijgt, mede dankzij de aandacht die bouwen infraopleidingen in het vmbo krijgen. Die positieve ontwikkeling moeten we koesteren en daarom is het zo belangrijk dat we het gunstige perspectief ook aan deze jonge groep duidelijk maken. Niet door de uitdagingen van dit moment te ontkennen, maar ze te benoemen en meteen duidelijk te maken dat ze kiezen voor een toekomst in een sector vol kansen en werk.”

In de keuzevakken die binnen het profiel BWI worden aangeboden, ziet Visser mooie initiatieven, die deels vanuit de sector zelf komen. Zoals het keuzevak Tegelzetten dat mede dankzij bovatin wordt aangeboden. “Prachtig om te zien dat brancheorganisaties en andere partijen samenwerken en zo het vak naar de opleidingen brengen. Dat geldt tevens voor de organisatie van de WorldSkills wedstrijden. Met recht een geweldig podium waar jonge vakmensen hun kunnen etaleren. Echt gaaf om daar rond te lopen en al dat talent te zien.”

Laten zien wat je maakt

Daarmee raakt de voorzitter een voor hem belangrijk onderwerp. “We moeten niet alleen roepen hoe mooi werken in onze sector is, we moeten het vooral laten zien. Zo brachten we vanuit Bouwend Nederland met de RTL4 tv-serie ‘De bouw maakt het’ mooie bouwprojecten in beeld, de serie is onderdeel van onze gelijknamige imagocampagne. Met veel jonge bouwvakkers in beeld zodat we ook deze doelgroep aanspreken.” Via het Aanvalsplan Techniek wordt door een brede vertegenwoordiging uit de bouw en infra en technieksector eveneens aandacht gevraagd voor het werken in deze sectoren.

17 april 2024

BASIC TONES

Duidelijke keuzes voor creatieve ontwerpmogelijkheden -

Meer informatie samengesteld voor de huur- en woningbouwsector.

WWW.VILLEROY-BOCH-TILES.COM

Tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw, dit jaar op 8 juni, gaan de bouwhekken in heel Nederland open en worden jong en oud uitgenodigd om een kijkje te nemen in de wereld van woningbouw en infra. “Door creatief te zijn, kun je mensen een goed beeld geven wat het werken in de bouw inhoudt. Ook de bouwhekdoeken rondom een bouwplaats staan, kunnen daarin een rol spelen. Steeds meer bouwers laten hierop zien wat ze bouwen en dat zorgt voor meer besef en begrip bij de omgeving.”

De trots van de bouwers die presentaties als deze uitstralen, dragen volgens Visser verder bij aan een goed imago van de bouw. “Door als sector jaarlijks op de scholen in beeld te zijn en dagelijks in de praktijk te tonen waarmee we bezig zijn, laten we zien hoe gaaf ons werk is. Jongeren moeten net als onze achterban het gevoel krijgen dat ze graag willen meebouwen aan een prachtig duurzaam gebouw of een imposante brug of grote sluis.”

Leermeesters essentieel

De toename van het aantal leerlingen in de beroepsopleidingen betekent ook voor de leerbedrijven en leermeesters een groeiend aanbod. In sommige branches, waaronder het tegelzetten, dreigt een tekort aan leerbedrijven en -meesters. “Het zou enorm jammer zijn als dat uiteindelijk resulteert in problemen omdat leerlingen geen werkervaringsplek kunnen vinden. Het is belangrijk dat leermeesters en hun werkgevers het grotere belang zien van deze manier van opleiden en hun rol en verantwoordelijkheid hierin.”

Het initiatief van bovatin om zzp’ers in de gelegenheid te stellen om zich tot leermeester te scholen, noemt Visser ‘heel erg goed’. “Iedere vakman in de bouw heeft zelf ooit het vak aan de hand van een leermeester geleerd. Ook de zzp’ers. Het is mooi om te zien dat bovatin de zzp’ers in staat stelt om zich tot leermeester te scholen en daarvoor zelfs een subsidie geeft. Binnen die groep zelfstandigen zitten enthousiaste ondernemers die hun verantwoordelijkheid willen nemen en weten hoe leuk én belangrijk het is om een leerling in de praktijk te begeleiden.”

Robot vervangt vakmanschap niet

Gevraagd naar de technologische ontwikkelingen en automatisering van een deel van de werkzaamheden in de bouw en infra, zegt Visser dat zowel Bouwend Nederland en al zijn leden deze nauwlettend volgen. “Je moet hierin als sector wel meegaan, want de toekomst van ons werk wordt er anders door. Die ontwikkeling stop je niet en dat hoeft ook helemaal niet. Integendeel, je kunt er als ondernemer je voordeel mee doen. Dat geldt voor de vakman net zo overigens, want echt vakmanschap wil je niet door een robot laten overnemen.”

Visser benadrukt dat automatisering en robotisering het niveau van de vakman uiteindelijk zullen verbeteren. “Als een deel van de standaard werkzaamheden geautomatiseerd uitgevoerd worden, heeft een vakman meer tijd voor het echte specialistische werk en kan hij zich nog verder verdiepen in zijn vak.” ■

19 april 2024

Cersaie 2024

Interacties tussen architecturale ruimte, design en mensen

Het duurt nog bijna een half jaar voordat de deuren van de beursvloer in Bologna weer opengaan, maar de voorbereidingen van de 41ste editie van Cersaie zijn in volle gang. Cersaie richt zich dit jaar in het bijzonder op alle gebieden van architectonisch ontwerp, van woonruimtes tot grootschalige projecten en van particuliere bouw tot uitgestrekte stedelijke ruimtes.

20 bovatinfo

De internationale tentoonstelling van keramische tegels en badkamermeubels wordt van 23 tot 27 september in de hallen van Bologna Fiere gehouden. Het is de plek waar, volgens organisator Confidustria Ceramica, professionals weer kunnen kennismaken met innovatieve materialen, de laatste trends en de talloze toepassingsmogelijkheden van keramiek.

‘Het belang van architectonisch ontwerp en het idee van interpersoonlijke relaties die binnen architecturale ruimtes ontstaan’, vormt het concept achter het beeldmerk dat voor Cersaie 2024 is ontwikkeld. Hierin roteert het Cersaielogo in verschillende oriëntaties om zo de vloer, de muren en het plafond van elke ruimte te symboliseren. ‘Het wordt een raamwerk dat ruimte biedt aan het private en publieke, het individuele en het collectieve.’

In al deze ruimtes zijn ergonomie, gezondheid en duurzaamheid, de schoonheid en harmonie van kleuren en de combinatie van materialen essentiële componenten van effectief architectonisch ontwerp. www.cersaie.it

De

van designproducten afgestemd op de behoeften van architecten, aannemers,

van over de hele wereld. ■

www.cersaie.it

21 april 2024
23-27 / 09 / 2024 International Exhibition of Ceramic Tile and Bathroom Furnishings Promoted by In collaboration with Organized by With the support of Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation A space for architectural design Cersaie-2024_210x297_EN.indd 1 07/02/24 11:51
grafische
conceptuele weergave toont
vakprofessionals
en
ook wat bezoekers van Cersaie kunnen verwachten: een uitgebreid ecosysteem
interieurontwerpers en
Designtegels voor vloeren en badkamers in samenwerking met Douglas & Jones De mooiste designtegels voor vloer en wand die passen bij jouw interieurstijl. Laat je inspireren door de ontwerpers van Mosa. www.mottobymosa.com

Primeur voor geassocieerde leden bij steenzagerij

De geassocieerde leden van bovatin die begin februari aanwezig waren bij de bijeenkomst bij Deko Steenzagerij in Elst hadden een heuse primeur. “Jullie zijn de eersten, die een bezoek brengen aan de productiehal waar geheel automatisch tegels van Mosa op onze XPS-bouwplaten worden geplakt. Deze betegelde wand- of vloerplaten worden als compleet prefab element aan de handel geleverd, inclusief artikelnummer”, zei Dennis Platteel van wedi in zijn welkomstwoord. Samen met Mosa en Deko Steenzagerij organiseerde wedi de bijeenkomst. Om te vieren dat de eerste gasten aanwezig waren, knipten Frans Jansen, oud-directeur van de steenzagerij en voorzitter Gerard Reus van bovatin officieel een lint door.

Voordat het gezelschap een rondleiding kreeg, werden de geassocieerde leden eerst bijgepraat over recente ontwikkelingen binnen de branche en bovatin. Zo kon David van Swol (beleid en communicatie) laten weten dat de brochures voor de campagne Meerwaarde van Tegels geactualiseerd en aangevuld zijn met informatie van Mosa. Van de vernieuwde brochure zijn 6.000 exemplaren gedrukt en deels verspreid naar de leden, die ze in de showroom kunnen gebruiken.

“Er is veel interesse voor de brochures vanuit de leden. We kregen regelmatig vragen of we meer exemplaren konden opsturen omdat ze op waren. Een teken dat er veel aandacht is voor de rol die keramiek kan spelen in het efficiënt verwarmen van woningen”, aldus Van Swol. Vanuit de geassocieerde leden kwam het idee om de brochure ook bij installateurs en verkopers van vloerveerwarmingssystemen onder de aandacht te brengen.

23 april 2024
“Lasers meten continu de voegbreedte en vlakheid van het paneel”

Keramiek en leden promoten in nieuwe campagne

Daarna was het de beurt aan Roger Slangen van communicatieen marketingbureau Striped Elephant. Hij lichtte een tipje van de sluier van de nieuwe campagne waarmee bovatin keramiek en de bij bovatin aangesloten tegelzetters bij consumenten wil gaan promoten. Een campagne die tot en met 2026 voornamelijk online moet zorgen dat consumenten geïnspireerd en geënthousiasmeerd worden om te kiezen voor tegels.

Slangen: “Met als belangrijkste boodschap: ‘kies een bovatin tegelzetter als je kwaliteit tegelwerk wilt.’ Daarmee biedt bovatin extra meerwaarde aan de aangesloten leden, die profiteren namelijk ook van de aandacht voor vele mogelijkheden en voordelen van tegels.”

Meer over deze nieuwe campagne leest u elders in deze uitgave op pagina 29.

Laser meet voegbreedte

Na een korte toelichting van Frans Jansen, ging het gezelschap onder leiding van de huidige directeur van Deko Steenzagerij Hans Gorlee naar de hal waar de prefab betegelde wand- en vloerelementen worden geproduceerd. Met aan beide kanten van de hal de kenmerkende blauwe XPS-bouwplaten van wedi in de stellingen lichtte Gorlee staand bij de speciaal ingerichte ‘productiestraat’ het proces uit.

“Hier wordt de bouwplaat op de band gelegd en met behulp van een robot geheel automatisch bedekt en verlijmd met tegels uit de Holland 2050-collectie van Mosa. Lasers meten continu de voegbreedte en vlakheid van het paneel. Deze optimale precisie zorgt voor panelen van consistente kwaliteit. In de productie kunnen we de tegelpanelen eventueel van doorvoeren of schuine zijde voorzien, waarna ze naar onze logistieke afdeling

24 bovatinfo

gaan en ze professioneel verpakt verzonden worden. Dat kan de bouwmaterialengroothandel zijn, maar we kunnen desgewenst ook rechtstreeks op een bouwplaats leveren.”

Behalve met tegels van Mosa kunnen de bouwplaten ook betegeld worden met tegels van Tegelgroep Nederland. “Met deze panelen presenteren we een kant-en-klare afbouwoplossing. Tegelvloeren en -wanden met strak uitgelijnde voeglijnen, waterdichting volgens de hoogste norm en voorzien van thermische isolatie.”

Naar wens kan het leidingwerk, elektra en afvoertechniek inclusief put of goot vooraf geïntegreerd worden in het systeem. De ketenpartners werken volgens de KOMO (URL35-101) en DIN18534-richtlijnen en kunnen 15 jaar verzekerde garantie op waterdichtheid geven.

Mosa Holland 2050

Als geassocieerd lid van bovatin was Mosa aanwezig met de mobiele showroom met daarin de Holland 2050-collectie. Sales Director Nederland Erik Kleijnen gaf in de ingerichte vrachtwagentrailer een toelichting op de collectie wand- en vloertegels met een nalevergarantie tot 2050. “Dat is een belangrijke voorwaarde voor woningbouwcorporaties, die vaak met een onderhoudscyclus van ongeveer twintig jaar werken. Zij willen de zekerheid dat ze ook op dat moment nog tegels uit deze serie kunnen nabestellen. Die garantie bieden wij met deze collectie.”

Met Holland 2050 biedt Mosa volgens Kleijnen een ‘smalle collectie’ waarmee de sociale woningbouw en corporatiemarkt afgedekt kan worden. “Met de vloer- en wandpanelen kunnen sanitaire ruimtes snel waterdicht betegeld worden. Zelfs voor de uitdagende doucheput hebben we samen met wedi een prefaboplossing gevonden.” →

25 april 2024

SNELLE LEVERING

DESKUNDIG ADVIES

BEOORDEELD MET EEN 9,5!

TEGELGEREEDSCHAPSHOP

VOOR IEDERE VAKMAN DIE TEGELT.

Compleet assortiment tegelgereedschap voor de tegelzetter, vakman en handige doe-het-zelver. Bij de Tegelgereedschapshop bieden we de beste oplossingen voor het verwerken van keramische tegels en natuursteen.

WWW.TEGELGEREEDSCHAPSHOP.NL
KWELDERGRAS 8 • 9738 AJ GRONINGEN • TEL: 050 525 2968
“Voor de productie van onze tegels gebruiken we nu 50% grondstof uit de groeve en 50% bestaat uit gerecyclede tegels en andere reststoffen”

Duurzaam geproduceerd

Kleijnen bood de toehoorders vervolgens een kijkje in de productie van de keramische tegels. “Daarvoor gebruiken we nu 50% grondstof uit de groeve en 50% bestaat uit gerecyclede tegels en andere reststoffen. Zoals de kalk dat we in Zuid-Limburg uit de waterleidingen halen.”

De gerecyclede grondstoffen komen onder meer van snijresten van grote projecten. “We hebben met meerdere klanten gerichte afspraken en kunnen op een project ook twee containers afleveren. Een voor de snijresten van wandtegels en een voor vloertegels. Zodra deze vol zijn of een werk klaar is, komen we de containers weer ophalen om ze in onze fabriek te vermalen en weer als grondstof in te zetten”, aldus Kleijnen.

Voortbordurend op het duurzame karakter wilde een van de aanwezigen weten of er voor de prefab betegelde panelen al is nagedacht over losmaakbaarheid zodat het een volledig circulair systeem wordt. Vertegenwoordigers van het initiatief konden hier direct op inhaken aangezien de partners daar al concreet aan werken.

Eenmaal terug in de hal van Deko Steenzagerij werd nog even kort aandacht gevraagd voor de 15 jaar garantie op waterdichting die installateurs kunnen bieden. Met behulp van het speciale wedi levelsysteem kunnen de XPS bouwplaten waterpas geplaatst worden. In combinatie met de WD 610 lijm kunnen de installateurs van het systeem 15 jaar garantie op de waterdichting geven. Daarvoor is overigens wel een training van een dag nodig om als gecertificeerd installateur deze garantie te mogen geven,”

Tijdens de afsluitende netwerkborrel werd volop nagepraat over de prefabontwikkelingen. ■

27 april 2024

Nieuws uit het bestuur

Keramische tegels en onze leden promoten bij consumenten

Veilig werken, promotie van het vak tegelzetten in het middelbaar onderwijs en een grote nieuwe consumentencampagne. Het waren drie belangrijke onderwerpen tijdens de eerste vergadering van het Hoofdbestuur in 2024. “Met deze drie jaar durende campagne willen we consumenten overtuigen van de talloze mogelijkheden en voordelen van keramiek in combinatie met de kwaliteit die onze lidbedrijven leveren. Kies je voor tegels, kies dan voor een bovatin tegelzetter”, zo vatte voorzitter Gerard Reus de centrale boodschap van de campagne in eigen woorden samen.

29

Voordat de campagne ter tafel kwam, werden eerst andere agendapunten afgehandeld. Zoals de vertegenwoordiging vanuit bovatin in het bestuur van Volandis. Jarenlang werd deze rol ingevuld door voorzitter Gerard Reus, maar die had al eerder te kennen gegeven die plek af te staan aan een ander bestuurslid. René Oude Lashof stelde zich hiervoor beschikbaar en zal deze taken van Reus overnemen. “Daarmee blijven we als bovatin nauw betrokken bij de activiteiten en ontwikkelingen binnen Volandis en dat is belangrijk”, aldus Reus die Oude Lashof bedankte voor zijn kandidatuur en hem veel succes wenste.

Toolbox kwartsstof

Samen met Volandis wil het bestuur werken aan een toolbox meeting over veilig werken met kwartsstof. Deze kan dan tijdens afdelingsvergaderingen gegeven worden en bijvoorbeeld ook de zzp’ers onder de leden goed informeren over een veilige werkwijze voor producten waarbij tijdens de verwerking ervan kwartsstof kan vrijkomen. “Het zou mooi zijn als we werkgevers daarmee een toolbox aanbieden die zij binnen hun eigen bedrijf ook kunnen gebruiken”, zei Reus.

Uit cijfers blijkt dat kwartsstof en andere stoffen schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn en dat de toegestane concentraties stof bij veel standaardwerkzaamheden in de bouw vele malen worden overschreden.

30 bovatinfo

Onderwijsmateriaal

Een onderwerp dat eigenlijk iedere bestuursvergadering wel op de agenda staat, is onderwijs. Van het mbo en vmbo tot zelfs de basisschool; het besef dat we kinderen al op zo jong mogelijke leeftijd moeten enthousiasmeren voor het vak is al geruime tijd aanwezig. De afgelopen jaren zijn door bovatin voor verschil-

“Voor verschillende leeftijdsgroepen zijn er meerdere les- en kennismakingspakketten ontwikkeld”

lende leeftijdsgroepen meerdere les- en kennismakingspakketten ontwikkeld en die worden ook de komende periode ingezet. Zo zal technisch adviseur Ton Borrenbergs middelbare scholen blijven bezoeken om daar de 12 en 13-jarigen de beginselen van het tegelzetten bij te brengen. Ook de basisscholen worden in deze kennismakingsactiviteiten meegenomen.

31 april 2024 →

→ Geassocieerde leden in oktober weer bijeen

De voorzitter blikte kort terug op de eerste bijeenkomst van geassocieerde leden op 1 februari bij Deko Steenzagerij in Elst. “Een goede bijeenkomst met een mooie opkomst en een interessant programma.” Daarna werd besloten dat de volgende bijeenkomst op 31 oktober gehouden wordt.

Promotie via consumentencampagne

De afgelopen maanden is door communicatie- en marketingspecialisten van het bureau Striped Elephant gewerkt aan een plan voor een consumentencampagne voor een periode van drie jaar. Tijdens eerdere presentaties had mede-eigenaar Roger Slangen namens Striped Elephant al geschetst hoe je consumenten het beste kunt bereiken en enthousiast kunt maken voor tegelwerk. “Consumenten willen inspiratie en informatie en zitten niet te wachten op een organisatie die roept dat ze vooral voor hun leden moeten kiezen. Als je ze echter met inspiratie en voor hen relevante informatie weet te raken, kun je dat doel alsnog bereiken.”

Om de juiste consumenten te bereiken, heeft Striped Elephant eerst de doelgroep bepaald en onderzocht waar deze groep op zoek gaat naar inspiratie en informatie. Slangen: “We richten de campagne op consumenten die een huis kopen of gaan renoveren en die nadenken over het aanpakken van de badkamer, keuken, toilet, vloeren en eventueel wanden.” De doelgroep beschikt over voldoende budget om die klussen (deels) aan te pakken.

Funda meer dan huizenplatform

Vervolgens is gekeken naar de kanalen waar deze groepen hun inspiratie zoeken. “Funda blijkt veel meer dan een huizenplatform, het is voor steeds meer mensen een belangrijke inspiratiebron. Je ziet in no time talloze inrichtingen, stijlen en sferen voorbijkomen. Zien hoe anderen hun woning hebben ingericht, inspireert enorm.”

Door op Funda te adverteren, kan de consument vanuit het platform naar een speciale website van bovatin voor consumenten geleid worden. “Die nieuwe website is de spil in de campagne. Daar vindt de consument, verdeeld over de verschillende ruimtes waarin tegels toegepast kunnen worden, alle relevante informatie. Vanzelfsprekend gepresenteerd in een inspirerende omgeving met mooie beelden van tegels aan wanden en op vloeren.”

Ook over de duurzame eigenschappen en goede warmtedoorgifte van tegels zal de website relevante informatie geven.

Via social media in beeld blijven

Behalve Funda gaan verschillende social mediakanalen ook een grote rol in de campagne spelen. “Zo is Pinterest een bijna onbeperkt prikbord waar mensen hun ideeën en inspiratie delen. Ook op het gebied van woninginrichting een belangrijk kanaal om aanwezig te zijn. Ook Facebook en Instagram zijn social mediakanalen waarop we aanwezig moeten zijn om zoveel mogelijk consumenten te bereiken. Dat doen we door eigen posts en betaalde advertenties om zichtbaar te zijn en blijven bij de verschillende doelgroepen.”

32 bovatinfo

Consumenten die via social media op de nieuwe website van bovatin komen, zien naast de informatie en inspiratie ook een opvallend blok waarin ze snel en eenvoudig een bovatin tegelzetter bij hun in de buurt kunnen zoeken. “Gekoppeld aan een nieuw keurmerk dat we samen gaan ontwikkelen, bieden we consumenten een directe lijn naar een tegelzetter die het werk goed kan uitvoeren. Daarmee brengt de consumentencampagne ook voor de aangesloten lidbedrijven een mooie meerwaarde.”

Na zomer live

Nu het Hoofdbestuur de plannen voor de campagne heeft goedgekeurd, wordt de komende maanden hard gewerkt aan de nieuwe website en corresponderende Pinterest-, Instagram- en Facebookpagina. “Zodra we de website met voldoende inspirerende verhalen en informatie hebben gevuld, kunnen we de social mediakanalen inrichten en de campagne starten. Dat zal kort na de zomerperiode zijn.”

Naast de online campagneactiviteiten wordt ook een zogeheten toonbank brochure gemaakt. “Een magazine dat tegelzetbedrijven aan consumenten kunnen meegeven als ze in de showroom zijn geweest. Een mooi magazine boordevol inspiratie, waarin ook weer alle facetten van de campagne terugkomen. Alle mogelijkheden van tegels, de duurzame eigenschappen, warmtegeleiding en onderhoud.” ■

33 april 2024

BouwSchool Breda wil met breed netwerk ambacht toekomst bieden

Met maar liefst 40 leerlingen tegelzetter in opleiding, die allemaal een plek bij een leerwerkbedrijf hebben, vormt BouwSchool Breda een positieve uitzondering binnen de collega-beroepsopleidingen. Waar andere aanbieders van de opleiding Tegelzetten te kampen hebben met een (dreigend) tekort aan leerwerkbedrijven, weten ze in Breda alle leerlingen nog bij een leermeester onder te brengen. Gevraagd naar het ‘geheim’ van dit succes, zegt directeur Erik Colijn: “Wij zoeken constant en proactief als opleidingsbedrijf naar leerwerkbedrijven voor onze leerlingen. We doen dat binnen ons eigen uitgebreide netwerk in de regio met bouwbedrijven en opdrachtgevers (zoals woningcorporaties, etc.). Die combinatie maakt het mogelijk om momenteel 40 leerlingen een opleiding te kunnen bieden.” Maar daarmee zit BouwSchool Breda wel aan de maximale capaciteit, zo waarschuwt Colijn. →

35
“In mijn ogen is het beroepsonderwijs dé plek waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen”

Het wordt tijdens het interview al snel duidelijk dat we aan tafel zitten met een echte ambassadeur van het beroepsonderwijs. Colijn werkt inmiddels 16 jaar bij BouwSchool Breda, waarvan hij sinds 2016 directeur is. “In mijn ogen is het beroepsonderwijs dé plek waar onderwijs en bedrijfsleven samenkomen. Mede daarom werken we als BouwSchool Breda ook aan een sterke beroepsregio. Samen met de bedrijven, maar ook met andere onderwijsinstellingen en betrokken organisaties. We kunnen elkaar enorm goed versterken en daar zet ik me graag voor in.”

Intake en maatwerk

Een aanpak die werkt, zo blijkt ook wel uit de groei van het aantal leerlingen dat een bouwopleiding volgt. Waren dat er in

2020 nog 217, inmiddels bekwamen 270 leerlingen zich in onder meer timmeren, metselen of tegelzetten. “Een groot deel van die leerlingen start in mei of juni, nadat ze hun examen op het voortgezet onderwijs succesvol hebben afgerond. Elke leerling begint bij ons met een uitgebreide intakeprocedure bestaande uit een intakegesprek, kennismakingsdagen en een warme overdracht met de voorgaande school zodat we een goed beeld hebben van de persoon. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikt leerbedrijf, dat hoeft de leerling dus niet zelf te doen en start de leerling met een persoonlijk opleidingstraject (maatwerk) bij ons in de werkplaats.”

Zo werd ook voor de 25 nieuwe leerlingen tegelzetter die zich in 2023 aanmeldden, een plek gevonden. “Wij staan veel in verbinding met het werkveld en investeren in een intensieve samenwerking. Alleen dan kun je ook de werkgelegenheid voor de toekomst waarborgen door nieuwe vaklieden op te leiden. Daarin spelen ook zaken als loopbaanbegeleiding en sollicitatietraining een rol. Dat vraag aan onze kant ook extra inzet en begeleiding. Zo hebben we speciaal voor het tegelzetten een extra instructeurs aangetrokken. Hierdoor kunnen wij ons puur richten op het tegelzetten terwijl dat er op andere opleidingen door instructeurs vaak bij wordt gedaan.”

36 bovatinfo

Samen opleiden voor de regio

Dankzij die aanpak kan BouwSchool Breda andere beroepsopleidingen in de regio ook gericht ondersteunen. Colijn: “Zo wordt in de regio Tilburg de opleiding Tegelzetten niet aangeboden, leerlingen die willen, kunnen bij ons terecht. Dat geldt ook voor het voortgezet onderwijs. Als scholen geen BWI aanbieden, maar een leerling wil graag het keuzevak Tegelzetten volgen, kan dat ook door ons verzorgd worden. Zo kunnen we vanuit het onderwijs ook samen zorgen voor continuïteit in het aanbod van nieuwe vakmensen voor de bouw in de regio.” Colijn is dan ook erg te spreken over het initiatief van bovatin om het keuzevak Tegelzetten voor het profiel BWI in het vmbo te ontwikkelen en introduceren. “Het aantal leerlingen dat daardoor in aanraking komt met het ambacht tegelzetten groeit ieder jaar en toont het succes van de opzet van deze manier van opleiden. Dat zien we ook terug in de andere keuzevakken binnen BWI.”

Al in basisonderwijs beginnen

Volgens Colijn zorgen de keuzevakken en andere activiteiten om de bouwopleidingen onder de aandacht te brengen voor een mooie groeiende toestroom van leerlingen. “Door ze al op

jonge leeftijd kennis te laten maken met ambachtelijke beroepen, maken we ze sneller enthousiast voor de verschillende ambachten. Dat begint al in het basisonderwijs. Als je tijdens een workshop demonstreert wat bijvoorbeeld een tegelzetter precies doet en je laat de kinderen vervolgens zelf tegels plakken, wordt het beroep concreet voor ze. Zo maak je ze sneller enthousiast voor een toekomst in de bouw.”

“Als je tijdens een workshop demonstreert wat een tegelzetter precies doet en je laat de kinderen vervolgens zelf tegels plakken, wordt het beroep concreet voor ze”

Het succes dreigt voor BouwSchool Breda nu ook een keerzijde te krijgen. “Ik hou van uitdagingen en zoek binnen de grenzen naar het maximaal haalbare, maar we zitten op dit moment

37 april 2024
“Als je samen probeert er het maximale uit te halen, kan er zo enorm veel”

met 40 leerlingen tegelzetter aan de maximale capaciteit. We kunnen als opleiding wel meer leerlingen aan, maar het vinden van nog meer leerwerkbedrijven wordt dan een probleem.”

Oproep aan branche

Mede daarom doet Colijn een dringende oproep aan de branche. “Wij willen heel graag opleiden en hebben de faciliteiten. Bovendien laten de stijgende leerlingaantallen zien dat er voldoende belangstelling is. Maar binnen de BBL-opleiding zijn de leerwerkbedrijven wel een voorwaarde dus daarvan moeten er genoeg zijn. De vraag is dan ook of meer bedrijven de opleidingen in hun hart gaan sluiten en samen verder werken aan het succes dat we kunnen boeken.” Colijn wil deze uitdaging graag samen met bovatin oppakken.

Belangrijke voorwaarde is volgens Colijn wel dat de tegelzetbedrijven over hun eigen grenzen kijken. “Alleen als we op regionale schaal naar de uitdagingen kijken, kunnen we tot een goede oplossing komen. Daarvoor moeten we eerst samen bepalen wat nodig is en vervolgens kijken hoe we dat kunnen regelen.”

Niet snel ‘nee’

Overigens kijkt BouwSchool Breda niet alleen naar de tegelzetbedrijven, ook de onderhouds- en renovatiesector kan kansen bieden. “Dat geldt overigens net zo goed voor de andere bouwopleidingen. Bijvoorbeeld in het werk dat zij in opdracht van woningbouwcorporaties uitvoeren. De jonge vakkrachten die wij opleiden, vormen voor deze bedrijven ook de toekomstige medewerkers.”

Het toont de inzet van Colijn en BouwSchool Breda om oplossingen voor uitdagingen te vinden. De directeur lacht: “Nee komt bij mijn niet snel voor. En helemaal als je samen probeert er het maximale uit te halen, kan er zo enorm veel. Dat is en blijft altijd onze ambitie.”

Zzp-leermeester ondersteunen

Het besluit dat bovatin vorig jaar nam om zzp’ers de gelegenheid te bieden om zich tot leermeester te scholen, juicht Colijn dan ook toe. “Voor deze groep tegelzetters geldt dat ze het vak geleerd hebben aan de hand van een leermeester. Deze groep kan daarom ook zijn verantwoordelijkheid nemen en de nieuwe generatie helpen opleiden. Om die stap voor een zelfstandige makkelijker te maken, kunnen wij ondersteuning bieden bij de begeleiding van de leerling tegelzetter.”

Het enthousiasme en de ambitie van Colijn en zijn team van BouwSchool Breda krijgen momenteel letterlijk vorm in de bouwactiviteiten die aangrenzend aan het schoolgebouw plaatsvinden. “Dit was een oude garage, die door de Stichting BouwSchool Breda in 2012 is aangekocht. Samen met opleidingspartners en onze leerlingen bouwen we daar een pand

38 bovatinfo

waarin we de komende jaren grote stappen kunnen zetten en van 450 leerlingen naar 850 leerlingen kunnen groeien. Met voldoende ruimte voor de vier niveaus binnen het beroepsonderwijs.”

Showcase Skills the finals

BouwSchool Breda investeert graag in het regionale netwerk en betrekt veel organisaties bij het beroepsonderwijs. “Wij leiden jonge vakmensen op die essentieel zijn voor de bouw, techniek en installatie. Mede daarom is onderling regionaal contact belangrijk en wij faciliteren dit contact op regelmatige basis.”

Zo organiseerde BouwSchool Breda tijdens een van de finaledagen van Skills the Finals in Den Bosch een relatiemiddag waar onderwijs, bedrijfsleven en andere organisaties samen kwamen. Colijn: “Een beter toneel van ambacht is er niet. Tijdens deze finales strijden de beste leerlingen van alle beroepsopleidingen om de hoogste eer. Echt een prachtig initiatief en een geweldige promotie van al die jonge talenten!” ■

www.bouwschoolbreda.nl

39 april 2024

DE HYGI Ë NISCHE TEGEL

DUURZAME VOORDELEN

› Moeiteloos schoonmaken: bespaart tijd en schoonmaakmiddel

› Antibacterieel: zorgt voor hygiënische reiniging

› Schone lucht: heeft een positief effect op het binnenklimaat

› Slimme technologie voor optimale woonkwaliteit

Met Hytect kunnen mensen met een allergie rustig doorademen, kunnen ouders hun baby‘s gerust op de vloer laten kruipen en kunnen dierenvrienden in een handomdraai de sporen van hun viervoeters wegwerken. Want onze innovatieve technologie gaat bacteriën, schimmels en ziektekiemen tegen, breekt schadelijke stoffen in de lucht af, en zorgt ervoor dat vuil moeiteloos kan worden verwijderd. Omdat Hytect vast in het glazuur wordt ingebrand, blijft het effect permanent behouden.

www.hytect.com
Merk Agrob Buchtal / Serie Area Pro (nieuwigheid 2021)

Jubilarissen in het zonnetje

bovatin kan bouwen op trouwe leden en daar zijn we trots op. Voorzitter Gerard Reus trekt dan ook graag het land in als er jubilarissen bezocht kunnen worden. Onlangs reed hij weer behoorlijk wat kilometers om twee leden in het zonnetje te zetten. Hij maakte van ieder bezoek een kort verslag.

René en Marian Bax, Bergeijk Zaterdagmorgen 13 januari om 11.00 uur stond ik voor de woning van René en Marian Bax aan de Broekweg 41 te Bergeijk met een prachtig bos bloemen en de gouden tegeltroffel op zak. Voor ik kon aanbellen hadden ze mij al gezien en de deur ging open waarna een hartelijke ontvangst mijn deel was.

Binnen de kortste keren stond er koffie en worstenbroodjes op tafel en begon René zijn verhaal. Over dat hij uit een gezin van elf kinderen komt en dat hij 8 jaar was toen er thuis een tegelzetter genaamd Jantje van de Vliet aan het werk was. René was niet weg te krijgen bij de tegelzetter en zijn fascinatie voor het tegelvak was geboren. Dat wil ik later ook worden, wist de jonge René vanaf dat moment! Nou, dat heeft hij waargemaakt. Na eerst in de leer te gaan en ervaring op te doen, startte hij in mei 1993 zijn eigen bedrijf. De werkzaamheden bestaan uit alles wat met tegels te maken heeft voor woningbouwcorporaties tot utiliteit en particulier.

Het bedrijf bestaat inmiddels uit vier medewerkers en met Joris, hun zoon die ook in het bedrijf zit en dezelfde passie op het gebied van het tegelvak heeft, is de afspraak gemaakt dat hij langzaam de leiding van zijn vader overneemt richting de toekomst. Marian verzorgt de administratie. Daarnaast is tegelzetbedrijf Bax ook een leerbedrijf. René heeft door het harde werken wat problemen met de gezondheid gekregen en inmiddels een stap terug gedaan en blijft nu hand en span diensten verrichten.

Het lidmaatschap van de bovatin was buiten de informatie via de bovatinfo eenmaal nodig om een geschil op te lossen. Door goede afspraken met een Bouwcenter hebben ze geen eigen showroom nodig en werken ze met vaste vertrouwde producten van Bostik en Mapei, Het was gezellig aan de keukentafel waar ik mijn tweede worstenbroodje met nog een kopje koffie kreeg en René de gouden troffel overhandigde. De troffel die hij dik verdiend heeft en die Marian trots bij hem opspeldde. →

41 april 2024

Procasa elements: stijlvol, tijdloos en betaalbaar

Een tijdloze tegelcollectie

Tegels zijn multi-inzetbaar. Het is een eyecatcher die iedere ruimte in een huis sfeer en karakter geeft. Stoer voor op de vloer en verrassend voor aan de wand.

Binnen het assortiment van Procasa vind je de serie Procasa Elements. Deze uitgebreide collectie is stijlvol, tijdloos, betaalbaar en exclusief verkrijgbaar bij BMN en Raab Karcher. De antislipwaarde is R10B dus geschikt voor alle toepassingen. De wand- en vloertegels vormen een prachtige basis voor je badkamer, toilet en keuken. De tegels uit de Elements collectie zijn zorgvuldig samengesteld zodat er altijd een tegel is die past binnen je persoonlijke stijl. Creëer een mooie basis en werk deze af met accenten.

Verkrijgbaar in de maten:

Vloertegel: 80x80, 60x60, 30x60, 45x45 (ongerectificeerd), 30x30, 15x15 cm

Stroken 5,10,15x60 cm

Wandtegel: 30x60 cm ongerectificeerd

www.procasa.nl

bekijk de collectie op bmnshowroom.nl
Be inspired.

Ferry en Jacqueline van Geffen, Veghel

Een prachtige woning aan het Saffraanveld te Veghel van Ferry en Jacqueline van Geffen die hij zelf gebouwd had na een dag van hard werken in de tegel branche, wat hij met de paplepel heeft in gekregen van zijn oom die een tegelbedrijf had en hij op 17-jarige leeftijd mee ging om het ambacht te leren, daarnaast hadden zijn ouders een bouwbedrijf, dus wel bekent terrein de bouw.

Nadat hij het ambacht genoeg in de vingers had en ook nog aan het NK tegelen heeft meegedaan waar een gedeelde 1 ste plaats werd gehaald, starten hij zijn eigen bedrijf op in 1993 wat tot op vandaag het hogere segment bedient, in het begin veel het tegelwerk van de accommodaties van het Sporthuis Centrum nu Centre Parcs , waar ook veel uit geleerd is op het gebied van Zwembaden en Wellness wat nog steeds binnen het bedrijf de primaire business en specialisme is. Het bedrijf heeft een medewerker in dienst die continu voor de plaatselijke wooncompagnie tegelwerk uitvoert en geen aansturing nodig heeft

Terwijl Ferry de regie houdt en het uitzet werk doet van de grotere werken waar hij meestal samen met een select gezelschap van ZZP de klus klaart. Op dit moment in Januari zijn ze bezig met Wellniss in Roozendaal en daar werken met Sopro producten.

Ferry gaat geen uitdaging uit de weg en voert graag innovaties door binnen zijn bedrijf, hij was ook een van de eerste die met groot formaat 1bij 3 meter en de nodige materialen/gereedschappen aanschafde. Een grote steun heeft hij aan zijn vrouw Jaqueline waar hij al 41 jaar getrouwd is en veelal de papieren rompslomp bij hem weg haalt. Tijdens het gesprek kom ik er als meer achter dat Ferry de risico’s die deze werken met zich mee brengen goed ik kaart heeft en niets aan het toeval over laat.

Hij weet waar hij het over heeft en alle facettes van deze werken kent, dat komt ook dat er al 75 jaar tegel kennis binnen de familie zit en ik denk dat Ferry keramiek in zijn bloed heeft.

Prachtig en een mooi gesprek onder het genot van koffie en gebak met fijne mensen.

43 april 2024

snel

INNOVATIES VOOR DE PROFESSIONELE TEGELZETTER SINDS 1974 raimondispa.com NOODNIVELLERINGSSYSTEEM met breekbare clip om de nivellering van de tegel te voltooien in het geval dat een clip van het “hoofdsysteem” breekt probleem oplossing 1 90° 90° 2 3 verwijder SOS-clips door ze evenwijdig aan de verbindingslijn te raken plaats een of meer SOS-clips in de verbinding (minimaal 1,5 mm) in plaats van de gebroken clip draai SOS-clips 90 graden ten opzichte van de verbindingslijn en draai ze vast door de dop vast te draaien clipbreuk van het hoofdnivelleringssysteem RLS S.O.S. the rescue clip
en eenvoudig te verwijderen
geen krassen op de tegels
beschermt tegelranden maakt
de lijm is
GEMAAKT IN ITALIË VIDEO VIDEO
verwijderbaar wanneer
uitgehard
‘Ceramics – scholing, duurzaamheid en groene transitie’

Denemarken toneel van jaarvergadering EUF

Op uitnodiging van de Deense tegelzettersbond vindt de algemene jaarvergadering van EUF dit jaar plaats in Aalborg. De veertien leden van de Europese federatie van nationale brancheorganisaties van tegelzetters komen van 24 tot en met 26 april samen. Behalve de algemene jaarvergadering staan interessante lezingen, presentaties en activiteiten op het programma. De organisatie vat het programma samen in de thema’s ‘Ceramic education – sustainability and green transition’.

Het internationale gezelschap vergadert woensdag 24 april in het Kompas Hotel in Aalborg. Tijdens de algemene jaarvergadering wordt onder meer verantwoording afgelegd over alle financiële en andere activiteiten in 2023. Ook de plannen voor 2024 en de jaren daarna komen ter tafel. Aansluitend kunnen de deelnemers bijpraten en netwerken aan de dinertafel en tijdens het avondprogramma.

Het programma van de tweede dag vraagt zeebenen van de deelnemers. Nadat ze eerst door fabrikanten van keramiek en materialen zijn bijgepraat over duurzame ontwikkelingen in de branche en de transitie naar ‘groen’, bezoeken ze het Tech College Aalborg. Daar laten docenten en leerlingen het Deense beroepsonderwijssysteem zien.

Aansluitend vertrekt het gezelschap naar de haven om aan boord te gaan van de klassieke driemaster LOA. Dit opleidingsschip vormt het toneel van het middagprogramma op zee en biedt de aanwezigen de kans om zelf ook actief mee te helpen tijdens het zeilen. ■

45 april 2024

Wedi blijft ook na 40 jaar zoeken naar steeds slimmer

Om te vieren dat wedi 40 jaar bestaat, werden begin dit jaar verschillende handelspartners uit Nederland, België en Luxemburg uitgenodigd om naar het hoofdkantoor en de fabrieken in het Duitse Emsdetten te komen. Al sinds de start van wedi het vertrouwde thuis van het bedrijf en van veel medewerkers. “We zijn actief op mondiale schaal, maar we zijn nog steeds een echt en hecht familiebedrijf”, zegt Dennis Platteel, country manager Benelux van wedi aan het begin van de tweede dag van het bezoek.

Platteel was, samen met zijn Benelux-team verantwoordelijk voor het programma, dat begon met een ontspannen avondprogramma waar onder meer genoten werd van een indrukwekkend vijfgangendiner. Aan de tafels was vooral ruimte voor goede en gezellige gesprekken waarin het zeker niet alleen over zaken ging.

Dag twee van het bezoek stond een uitgebreide kijk in de keuken van wedi op de agenda. Na de ontvangst op het hoofdkantoor schetste Platteel eerst de historie van het bedrijf. “Grondlegger Helmut Wedi was een erkende Fliessenmeister, in Duitsland een officieel erkende titel. Als tegelzetter zocht hij continu naar manieren om het werk slimmer te kunnen uitvoeren. Zo lag de vraag ‘Wat als er een slimmere manier is om een badkamer te tegelen?’ in 1983 aan de basis van het huidige wedi GmbH. Tot op de dag van vandaag staan innovatie en groei centraal. Met

slimme producten en systemen die een oplossing bieden voor uitdagende klussen. Door daarin steeds verder te innoveren helpen we tegelzetters, stukadoors en andere professionals bij het uitvoeren van hun werk.”

Waterdichte XPS-kern

Helmut Wedi richtte in 1983 wedi Wannenbauelemente op en produceerde badkuipelementen, leidingbekleding en profielen. Niet lang daarna werd de wedi bouwplaat ontwikkeld. Platteel: “Een plaat met een XPS-kern met daarop een wapening van glasvezel en afgewerkt met mortel. De XPS-kern is 100 procent waterdicht en dat maakt onze bouwplaat in combinatie met de glasvezelversterkte voor- en achterzijde geschikt een stabiele en sterke ondergrond voor tegel- en pleisterwerk. In natte ruimtes, maar ook daarbuiten.”

46 bovatinfo

Voor de productie maakte wedi tot 1988 gebruik van een tent van 250 vierkante meter achter de woning van Wedi. Snelle groei van de activiteiten, maakte uitbreiding in de vorm van een nieuwe productielocatie van tweeduizend vierkante meter noodzakelijk.

Een jaar eerder kreeg het geëxtrudeerd polystyreen hardschuim dat de kern van de bouwplaten vormt, haar typerende blauwe kleur. Daaraan zijn de bouwplaten en andere bouwsystemen van wedi tot op de dag van vandaag duidelijk te herkennen.

Grote veranderingen

In de jaren ’90 was het tijd voor grote veranderingen. Zo werd de naam wedi Wannenbauelemente GmbH in 1991 veranderd in wedi GmbH. 1995 stond in het teken van de realisatie en ingebruikname van het eerste deel van de nieuwbouw van het kantoor en de productiefaciliteit in Emsdetten. Een extra productie- en een extra verwerkingshal volgden een jaar later. “Inmiddels zijn deze hallen onderverdeeld in drie fabrieken. Een voor de bouwplaten en -systemen, een voor onze vloeroplossingen en een voor projecten zoals wellness en zwembaden”, zei Platteel.

Stephan Wedi, de zoon van Helmut, maakte in 1997 zijn entree binnen wedi. Hij werd na het overlijden van zijn vader in 1998 algemeen directeur. In datzelfde jaar werd wedi Fundo Shower Elements toegevoegd, douchevloerelementen voor inloopdouches. Platteel: “Vloerelementen waarmee een douchevloer snel en eenvoudig waterdicht en op afschot gemaakt kan worden zodat de tegelzetter verzekerd is van een waterdichte ondergrond.” →

47 april 2024

Internationale groei

Begin deze eeuw werden in Lyon een tweede kantoor en distributiecentrum geopend. “We willen graag dicht bij onze klanten te zitten. Daarom hebben we inmiddels ook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Italië en Zwitserland eigen lokale vertegenwoordigingen. Australië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn sinds 2020 onze laatste uitbreidingen”, aldus Platteel. De Benelux-markt heeft geen eigen vestiging, Platteel en zijn team werken ook vanuit Emsdetten.

“We hebben inmiddels in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Italië, Zwitserland, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten eigen lokale vertegenwoordigingen”

In 2004 werd met wedi Logistik een eigen logistieke tak opgericht, waarmee tot op heden alle bestelde producten en systemen worden afgeleverd. “Ook voor de levering van de klanten in de Benelux geldt dat alles rechtstreeks vanuit de fabriek naar de klant gaat. Dat kan de groothandel zijn, maar ook een grote klant van onze handelspartners als het om een groot project gaat. Dan leveren we op de gewenste locatie.”

49 april 2024
→ →
“We kijken terug op 40 mooie jaren, maar willen ook de komende vier decennia succesvol verder groeien”

Onderdeel van Ardex

Nadat in 2006 ook het management, marketing en sales naar de Hollefeldstrasse verhuisden, was wedi geheel centraal gehuisvest. Het management werd in 2015 uitgebreid met de toetreding van Fabian Rechlin, die nog steeds verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding. Stephan Wedi ging in 2022 met pensioen. Wedi maakt sinds 2021 onderdeel uit van de Ardex groep. Platteel: “We zijn onderdeel van een groep met in totaal 56 fabrikanten met een totaalomzet van ruim 1 miljard euro. Binnen die groep vormen we wel gewoon een eigen entiteit, en kunnen we onze eigen koers blijven bepalen. Daarbij kunnen we wel onderling gebruikmaken van elkaars expertise.”

Ambities in beeld

Aansluitend ging de groep uiteen voor een blik in de toekomst van wedi. Verdeeld over verschillende groepen werd een rondgang door de fabrieken en kantoren gemaakt en kregen de gasten een inkijkje in de systemen en oplossingen van wedi. “Tijdens de rondgang lichten we een tipje van de sluier van onze ambities richting 2063. We kijken terug op 40 mooie jaren, maar willen ook de komende vier decennia succesvol verder groeien”, aldus Platteel. “We zijn smart, wat inhoudt dat we altijd een oplossing zoeken voor een concrete vraag. Van een enkele klant of van de markt. Zo hebben we vorig jaar de wedi Sanwelldouchewandmodule geïntroduceerd. Ontstaan vanuit de vraag ‘wat als de techniek al is ingebouwd in een douchewandmodule?’. Het resultaat is een module die als achterwand of vrijstaande scheidingswand ingezet kan worden.”

50 bovatinfo

Complete prefab badkamer

Een opvallende eigen innovatie richting de toekomst die Platteel toonde, is een complete waterdichte prefab badkamer die al in de ruwbouwfase ingehesen kan worden. “De vloer, wanden en het plafond zijn gemaakt van onze XPS-platen en vloersystemen. Samen met de inrichting, het tegelwerk, sanitair en het leidingwerk weegt de unit 700 kilo. Een oplossing die in de afbouwfase veel tijd kan besparen. Bovendien kan de badkamerunit hergebruikt worden en dat maakt het eveneens een circulaire oplossing.”

Behalve de waterdichtheid hebben de XPS-platen en systemen van wedi een tweede belangrijke usp. “Dankzij de mortellagen aan weerszijden van de XPSkern zijn de platen ook sterk isolerend. Daardoor zijn ze erg geschikt voor vloer- en wandverwarming omdat ze de temperatuur in een ruimte langdurig op een comfortabel niveau kunnen houden.”

Het hart van wedi

Eenmaal in de productiehallen aangekomen, werd een deel van het productieproces van zowel de XPS bouwplaat als de Fundo Shower Elements getoond. “Met de grote posters aan de wanden, waarop medewerkers sfeervol zijn geportretteerd laten we zien waar het om draait bij wedi: de medewerkers. Zij vormen het hart van wedi en wij vinden het belangrijk om dat te laten zien, ook in de ruimten waarin zij werken”, aldus accountmanager Laurent Knoors, die één van de groepen rondleidde. →

51 april 2024

Dankzij gedeeltelijke automatisering van het productieproces, wordt in Emsdetten elke 7 seconden een wedi bouwplaat gemaakt. “In een andere hal rolt elke 14 seconden een douchevloerelement van de band. Dit betreft zowel ons eigen standaardassortiment als ook de maatwerkplaten die we op verzoek van klanten kunnen produceren vanaf 1 stuks.”

Slimme noviteiten

Een noviteit die tijdens de rondgang werd getoond was de wedi Top Wall. Een naadloos alternatief voor tegels en een slimme oplossing voor sneller badkamerontwerp. De platen met vier verschillende natuursteenontwerpen zijn gemakkelijker te verwerken dan grootformaat tegels. Daarnaast zijn de muurplaten 100% waterdicht in het totale systeem te installeren.

Tegelproducent Mosa was aanwezig met hun mobiele showroom waarin de nieuwe Holland 2050 prefab tegelpanelen werden getoond. Een concept dat door Mosa, wedi en Steenzagerij DEKO is ontwikkeld voor onder meer de corporatiemarkt en zorginstellingen. Elders in deze uitgave van bovatinfo leest u meer over dit nieuwe concept waarbij tegels uit de Holland 2050-collectie door DEKO op de vloer- en wandplaten van wedi worden gelijmd.

Aan het eind van het programma keken zowel de gasten als Platteel en zijn collega’s terug op een mooi evenement waarop er, naast ruimte voor veel kennisoverdracht, ook gelegenheid was om te netwerken. “Bovendien kunnen we hier laten zien waartoe we in staat zijn en wat er vooraf gaat aan de levering van een bestelling aan onze handelspartners.” ■

53 april 2024

Meer dan 85 jaar kennis en kwaliteit

Julius van der Werf biedt u:

De nieuwste trends op tegelgebied

Een uitgebreid assortiment voor elk budget

Snelle levering vanuit magazijnvoorraad

Zelf controle over uw bestellingen

Hoofdvestiging: Sneek Lorentzstraat 19, 8606 JP Sneek

telefoon (0515) 41 31 48

Vestiging: Groningen

Diamantlaan 2, 9743

BG Groningen

telefoon (0515) 41 31 48

juliusvdwerf.nl

de KRACHT van MINDER

MEER OPBRENGST PER KG (gelijk aan 25kg zak)

MINDER TILLEN & LICHTER WERKEN

Lees meer of bestel op Bouwmaat.nl

Deze X7G Plus verpakking laat zich handig wegdragen

NU IN 15KG FORMAAT MÉT HANDGREEP

De handige voordelen

van Ardex X7G Plus

Flexlijm:

 Dun- en middelbedlijm

 Tot 30% zuiniger in gebruik

 Lange verwerkingstijd

 Met comfortabele handgreep

WWW.ARDEX.EU

‘Renovatie-badkamer’ volop in ontwikkeling bij tegelfabrikanten

Prefab bouwen wordt gezien als een belangrijk instrument om de bouw van woningen te versnellen. Ook voor de afbouwfase en in renovatieprojecten wordt steeds vaker gezocht naar manieren om via prefabricage het bouw- of verbouwproces te versnellen. Daarbij biedt de badkamer zeker kansen en daar spelen tegelfabrikanten op in. Zij zien vooral voor woningcorporaties veel mogelijkheden en komen met nieuwe tegelcollecties voor de renovatiemarkt.

Vooral in de renovatiemarkt kan prefab veel tijdwinst opleveren. Met in de fabriek betegelde wandpanelen die ter plaatse tegen de wanden van de badkamer gemonteerd kunnen worden, kan een badkamer sneller worden gerenoveerd. Gecombineerd met eveneens betegelde vloerelementen kunnen sommige producenten de belofte ‘een nieuwe badkamer in één dag’ waarmaken. Handig en interessant voor particulieren, maar vooral ook voor woningcorporaties en andere vastgoedbezitters.

Holland 2050

elders in deze uitgave van bovatinfo is meer te lezen over de Holland 2050 prefab tegelpanelen. een initiatief van Mosa, wedi en deko steenzagerij waarin wand- en vloerelementen van wedi in de productiehal van deko steenzagerij geheel geautomatiseerd betegeld worden met wand- en vloertegels uit de nieuwe Holland 2050 collectie van Mosa. een concept waarmee snel een waterdichte badkamer gerealiseerd kan worden.

omdat samen met Mosa ook een waterdicht betegeld douchevloersysteem is ontwikkeld, kunnen de partners woningcorporaties en andere woningbezitters zelfs garantie op de waterdichtheid aanbieden.

Eigentijds, innovatief en tijdloos overigens mikt Mosa niet alleen op prefab met de Holland 2050-collectie. ook voor het handmatig tegelen is de nieuwe collectie volgens de fabrikant uitermate geschikt. ‘Holland 2050 is een eigentijds, innovatief en tijdloos concept waarin men kan kiezen voor traditioneel betegelen of voor een uitvoering in kant-en-klare tegelpanelen. er is ruime keuze uit koele kleuren voor een moderne inrichting of warme kleuren voor een klassieke ambiance. Het komt allemaal samen in deze toekomstbestendige tegeloplossing’, stelt Mosa.

Wensenlijs bepaalt keuze

Afhankelijk van de specifieke eisen van een corporatie kan gekozen worden voor de beste werkwijze. is het budget het belangrijkste criterium of gaat het vooral om het beperken van eventuele overlast voor de bewoners? betreft het een individuele of grootschalige renovatie en wat is de staat van het bestaande tegelwerk van de te renoveren badkamers? de antwoorden op deze vragen bepalen volgens de fabrikant de keuze voor prefab panelen of traditioneel tegelen. Zo zijn de prefab panelen de beste keuze als snelheid en minder overlast belangrijk zijn. traditioneel tegelzetten is een betere keuze als snelheid minder belangrijk is en er volgens de ‘tegel over tegel’ methode gewerkt kan worden. ook ‘hybride’ oplossingen zijn mogelijk.

Zes kleuren

voor de geglazuurde glanzende wandtegels kan gekozen worden uit drie formaten: 15x20 centimeter, 20x25 centimeter en 15x30 centimeter en zes pure kleuren. van een koele en moderne licht grijze, donkergrijze en licht antracietkleurige tint tot een warme zacht beige, midden warm grijze en grijsbruine tegenhanger. de matte en ongeglazuurde vloertegels van Mosa Holland 2050 zijn verkrijgbaar in twee formaten, 15x15 cm en 30x30 centimeter Het maakt Mosa Holland 2050-vloertegels volgens de fabrikant tot een verrassend aangenaam en hoogwaardig product. geschikt voor zowel badkamer als toilet.

them A’s & toekomst
58

Speciale Douchetegel

in de Holland 2050-collectie is een innovatieve douchetegel van 90x90 centimeter verkrijgbaar in vier bestaande kleuren van de Holland 2050 vloertegelcollectie en deze is beschikbaar in vier uitvoeringen. deze zijn speciaal ontwikkeld om toe te passen in combinatie met bouwpanelen van wedi, schlüter systems, botament en omnicol/abc assen.

de douchetegels zijn ontworpen voor een perfecte waterafloop en een eenvoudige aansluiting op de afvoer. doordat er weinig voegen zijn is de waterdichtheid optimaal en zijn ze onderhoudsvriendelijk. de douchetegel is makkelijk en snel te plaatsen doordat de vorm van het bouwpaneel de afloop bepaald en het inleggen van de tegel deze afloop naadloos volgt. Het formaat is modulair met de vloertegels.

Goed te reinigen

Net als de wandtegels voldoen ook de vloertegels van Holland 2050 aan verschillende standaarden in de woningbouw, zoals het KOMO-kwaliteitscertificaat en WoonKeur. Het nieuwe microreliëfoppervlak is nagenoeg onzichtbaar, maar bezit uitstekende antislipeigenschappen en is goed te reinigen. de eigenschappen van de tegel voldoen aan de regelgeving voor levensloopbestendige woningen. Het relïef heeft geen dalen waar vuil in achter kan blijven, maar op de tegel liggende afgeronde toppen. Hierdoor is de tegel zeer geschikt voor natte ruimtes en makkelijk schoon te maken en te houden, aldus Mosa.

Nalevergarantie tot 2050

dat Mosa zich met de nieuwe collectie vooral richt op de corporatie- en projectmarkt blijkt ook uit de lange nalevergarantie. Zo zijn de verschillende maten en kleuren binnen de collectie tot 2050 na te bestellen. in verband met de groot onderhoudscycli van veel corporatie en vastgoedeigenaren een belangrijke voorwaarde om te kiezen voor een nieuwe collectie. ■

them A’s & toekomst
www.mosa.com/nl 59

FENTO VOORKOMT KNIE- EN RUGKLACHTEN DOOR MIDDEL VAN ERGONOMIE

FENTO Knee Protection is als één van de weinigen in de markt volledig gespecialiseerd in ergonomische kniebescherming. Ze richten zich op professionals die vaak op hun knieën werken. Denk aan beroepsgroepen als vloerenleggers, tegelzetters, stratenmakers, hoveniers, installateurs, elektriciens en dakdekkers. Waar bij de meeste kniebeschermers het volledige gewicht op de knie komt te liggen, verdelen de kniebeschermers van FENTO op unieke wijze de druk over het gehele onderbeen. Hierdoor worden knie- en rugklachten voorkomen.

ONTSTAAN VANUIT EEN VRAAG UIT

DE PROFESSIONELE MARKT

Nadat een zeilmaker bij de fysiotherapeut werd behandeld voor knie- en rugklachten, kwam hij enkele maanden later weer met dezelfde klachten terug. Ze vroegen zich vervolgens af of er geen alternatieve oplossing was die de klachten voorgoed zouden verhelpen. Ze kwamen erachter dat de huidige beschikbare kniebeschermers niet ergonomisch waren en hierdoor de lichamelijke klachten in stand hielden. Vanuit deze ondervinding is het balletje gaan rollen en zijn deze zeilmaker en fysiotherapeut samen ergonomische kniebeschermers gaan ontwikkelen... FENTO was geboren! 20 jaar later voorkomen en verhelpen de kniebeschermers van FENTO wereldwijd knie- en rugklachten.

NAUW CONTACT MET DE EINDGEBRUIKER

FENTO vindt het belangrijk om in direct contact te staan met de eindgebruiker, aandachtig te luisteren naar hun feedback en dit mee te nemen in het proces van productontwikkeling. Wat ze vaak als feedback terugkrijgen is dat de kniebeschermers op grote wijze bijdragen aan hun fysieke gezondheid. De positieve impact hiervan beïnvloedt natuurlijk niet alleen het professionele, maar ook het privéleven van de eindgebruiker.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN Medische specialisten claimen terecht dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Professionals die vaak op hun knieën werken geven aan dat ze achteraf veel eerder hadden moeten beginnen met investeren in de juiste ergonomische kniebescherming. Het uitstel hiervan zien we ook vaak terug bij jongeren: omdat ze nu nog jong en fit zijn, houden ze zich hier niet mee bezig waardoor ze er op latere leeftijd last van gaan krijgen. FENTO richt zich daarom tegenwoordig ook op jongeren en wil hen daarmee op jonge leeftijd het belang van ergonomische kniebescherming in laten zien.

NIET ALLEEN ERGONOMIE MAAKT DEZE KNIEBESCHERMERS BIJZONDER

Een aantal andere punten waarin de kniebeschermers van FENTO bijdragen aan lichamelijk comfort tijdens het werk zijn onder andere het wijde oppervlak van de beschermer die zorgt voor stabiliteit tijdens het knielen, de brede elastieken die niet in de knieholtes knellen en het comfort die ze bieden tijdens het lopen of bewegen. Daarnaast zijn de producten slijtvast, ademend, waterbestendig, makkelijk schoon te maken en bevatten de meeste producten vervangbare onderdelen om de duurzaamheid te vergroten.

MEER INFORMATIE VIND JE OP: WWW.FENTOKNEEPROTECTION.COM

JE KUNT OOK ONZE SOCIAL MEDIA KANALEN BEZOEKEN

Een overtuigende afwerking voor sociale woningbouw en renovatie

Een hoogwaardige en duurzame afwerking van de inrichting is voor veel mensen een belangrijke voorwaarde bij de zoektocht naar een huur- of koopwoning of appartement. Daarvoor biedt Villeroy&Boch Tegels met Basic Tones een nieuwe selectie keramische tegels voor zowel de moderne (sociale) woningbouw als voor de brede renovatiemarkt. Basic Tones is een modulair Concept³ tegelsysteem dat bestaat uit op elkaar afgestemde wand- en vloertegels en is daarmee ook voor de woningcorporaties een interessante keuze.

Met de tegelcollectie Basic Tones kunnen badkamers in woonkwaliteit gecreëerd worden. De keramische tegels kunnen worden gebruikt als functioneel designelement om badkamers een huiselijke sfeer te geven. Ze beschermen wanden en vloeren tegen vocht en vuil. Bovendien zijn ze een ideale vloerbedekking voor het creëren van barrièrevrije badkamers volgens DIN18040-2.

Het assortiment van Villeroy&Boch omvat een breed scala aan antislip gres porcellanato tegels met antislipklasse R10/B voor gelijkvloerse douches en ruimtes op blote voeten, waarmee functionele ruimteconcepten met verblijfskwaliteit kunnen worden gecreëerd.

Keuzes voor creatieve ontwerpmogelijkheden de keramische tegels uit de basic tones-collectie combineren eigentijdse esthetiek met hoogwaardige afwerking. de verscheidenheid aan kleuren en formaten en het ingetogen design maken de nieuwe collectie tot een eigentijdse en toekomstgerichte keuze voor individuele woonconcepten en stijlvolle renovaties.

Het modulaire concept³ tegelsysteem, bestaat uit harmonieus op elkaar afgestemde wand- en vloertegels in heldere effen kleuren die volop ruimte voor moderne en creatieve ontwerpmogelijkheden bieden.

Formaten, kleuren en vormgeving de basic tones-vloertegels zijn in twee verschillende formaten beschikbaar, 15x15 centimeter en 30x30 centimeter. de wandtegels zijn verkrijgbaar in drie formaten namelijk 15x20 centimeter, 20x25 centimeter en 15x30 centimeter. De effen kleuren zijn harmonieus op elkaar afgestemd zodat volgens de duitse fabrikant voor ieder interieur een geschikte tegelcombinatie te vinden is. ‘basic tones is een tijdloos en kwalitatief tegelconcept, geschikt voor badkamers, toiletten en keukens, dat aan verschillende wensen en smaken kan voldoen’, zo laat villeroy&boch tegels weten.

behalve veel ontwerpvrijheid bieden de basic tones wand- en vloertegels ook alle praktische voordelen van keramiek zoals duurzaamheid en onderhoudsgemak. de concept³-serie combineert onderhoudsvriendelijk porselein met vilbostoneplus met aardewerktegels, die dankzij de oppervlakteafwerking met ceramicplus eenvoudig te reinigen zijn. Met de perfect op elkaar afgestemde, modulaire basistegels kunnen aantrekkelijke ruimteontwerpen modulair worden gerealiseerd.

them A’s & toekomst 62

VilboStone

Met vilbostone porcellanato is een groot aantal verschillende oppervlaktedesigns met buitengewone kleur- en glanseffecten mogelijk. VilboStone porcellanato is leverbaar als ongeglazuurd en geglazuurd materiaal, met mat-, gepolijst-, halfgepolijst- en reliëfoppervlak, alsook in diverse slipvastheidscategorieën. tegels van deze kwaliteit zijn bestand tegen chemicaliën, kleur- en lichtecht en overtuigen met uitstekende slijtvaste eigenschappen in binnen- en buitenruimten. al in het productieproces wordt bij gekleurd porcellanato het ongeglazuurde keramiek voorzien van de vilbostoneplus-coating, die de vlek- en vuilgevoeligheid aanzienlijk vermindert. Het met vilbostoneplus afgewerkte porcellanato is gegarandeerd goed bestand tegen mechanische belasting, chemicaliën, slijtage en wrijving en is bijzonder onderhoudsvriendelijk.

CeramicPlus de aardewerk wandtegels zijn standaard voorzien van de duurzaam onderhoudsvriendelijke oppervlakteveredeling ceramicplus. verontreinigingen en vuil druipen in grote druppels van dit vuilafstotende oppervlak af en krijgen nauwelijks kans zich te hechten. voor de reiniging zijn alleen water en een doek vaak al voldoende, het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen is niet nodig.

Concept³-series

de concept³-series zijn doordachte wand- en vloerconcepten waarbij alles tot in het kleinste detail bij elkaar past: de kleuren, formaten, designs en decoraties van de wandtegels van aardewerk en hoogwaardige vloertegels van vilbostone porcellanato zijn zo op elkaar afgestemd dat ze een esthetische interieurinrichting als uit één stuk mogelijk maken – geheel individueel en tegelijk consequent stijlvast. →

them A’s & toekomst 63

De vloertegels

Het discrete en homogene, fijnkorrelige ontwerp van de vloertegels geeft badkamers en toiletten een visuele neutraliteit. de tegels zijn niet richtingsgeboden, waardoor ze gemakkelijk te plaatsen zijn en een rustgevend, tijdloos en ruimtelijk totaaleffect in de ruimte creëren.

de tegels van vilbostone porcellanato in vier harmonieuze kleuren die met elkaar kunnen worden gecombineerd, vormen de ideale basis van warm clay brown tot het zachte, grijze nuances secret grey en solid grey tot het donkere pure black. op een ingetogen manier richten ze zich op het designstatement en de stijl van de inrichting en geven ze tegelijkertijd zelfverzekerd vorm aan de sfeer van de ruimte.

dankzij de hoge slipvastheidsklasse en speciale vormdelen – hoeken en lopers – in de basiskleuren van de tegels, kan het formaat van 15x15 cm ook worden gebruikt voor het ontwerpen van gelijkvloerse douches. Hierdoor ontstaat een harmonieuze, doorlopende tegelvloer in de badkamer, die op een bijzondere manier een gevoel van moderniteit en ruimtelijkheid overbrengt. ■

www.villeroy-boch-tiles.com

→ De wandtegels de wandtegels met geperste rand reproduceren het desing in de lichte kleuren crème en lichtgrijs een tikkeltje delicater dan de porcellanato tegels. Ze maken het mogelijk om wandbekleding met een modern tintje te creëren, waardoor een warme of eerder koele sfeer ontstaat, afhankelijk van de keuze van de kleuren.

de wandtegels met het eenvoudig te reinigen ceramicplus-oppervlak zijn verkrijgbaar in zes glanzende effen kleuren. De basiskleuren wit en crème zijn ook verkrijgbaar in geselecteerde formaten in het, matte oppervlak, dat bijzonder zacht en zacht aanvoelt. bijzondere accenten in het ontwerp kunnen worden bereikt met de wandtegels in de contrasterende kleuren van koele en moderne licht- tot donkergrijstinten secret grey, urban grey en solid grey grijs en een warmere greige-tint pure clay.

64 augustus 2022
toekomst 64
them A’s &
them A’s & toekomst 65

Energiezuinig.

Comfortabel.

Betrouwbaar.

Schlüter®-oppervlakteverwarming

Schlüter-BEKOTEC-THERM: Ideaal voor warmtepompen en andere hernieuwbare energiebronnen dankzij de lage aanvoertemperatuur

Dat energie besparen belangrijk is, ligt voor de hand- de oplossing ligt op de vloer en tegen de wand. Met Schlüter-BEKOTEC-THERM en Schlüter-DITRA-HEAT-E hebben wij twee baanbrekende oppervlakteverwarmingen ontwikkeld, die energie besparen makkelijk maken. In combinatie met hernieuwbare energiebronnen zorgen de duurzame verwarmingssystemen van Schlüter-Systems voor een efficiënte en behaaglijke warmte op de vloer en aan de wand.

schlueter-systems.nl

schluetersystemsbenelux
Nieuw geassocieerd

lid bovatin:

COMPAKTUNA, specialist in tegellijmen voor de vakman

COMPAKTUNA is een Belgische toonaangevende producent van bouwspecialiteiten opgericht in 1957 en sinds eind 2021 deel van de Zwitserse HOLCIM Group. Al meer dan 65 jaar wordt kwaliteit gecombineerd met innovatie wat resulteert in betrouwbare bouwoplossingen waaronder een volledig assortiment professionele tegellijmen.

Guy De Baerdemaeker, Commercieel Directeur van COMPAKTUNA legt uit: “COMPAKTUNA opereert als zelfstandige entiteit binnen de Holcim groep met focus op de Benelux en producten voor de tegelzetter waaronder tegellijmen en egalisatiemortels. COMPAKTUNA wil met innovatieve en kwalitatieve bouwoplossingen meebouwen aan een duurzame toekomst. Die toekomst ligt ook in Nederland waar de kwaliteit van de tegellijmen sterk gewaardeerd wordt. COMPAKTUNA gaat zich meer richten op de Nederlandse tegelzetters en is mede daarom als geassocieerd lid aangesloten bij bovatin.”

“We zijn niet onbekend op de Nederlandse markt en zien kansen voor een groter marktaandeel. Bovendien hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in onze tegellijmen dus hebben we de tegelzetter ook echt interessante producten te bieden”, gaat De Baerdemaeker verder. “Nu we deel uitmaken van Holcim hebben we toegang tot de expertise, productassortiment en capaciteit van de zusterbedrijven van de divisie Solution & Products. In West-Europa bedraagt de capaciteit in droge mortels en tegellijmen meer dan 1 miljoen ton. Een belangrijke speler dus.”

Innovaties voor tegelzetters

Zo heeft de producent geïnvesteerd in een nieuwe productielijn, specifiek voor tegellijmen. De verpakking in plastic zakken garandeert een beter behoud van de kwaliteit. Tegenover papieren zakken biedt een plastic verpakking een betere waterdichting en meer bescherming. Ook bracht COMPAKTUNA lichtgewicht tegellijmen op de markt. “Verpakt in zakken van

15 kilogram, maar met hetzelfde volume tegellijm als een zak van 25 kilogram traditionele tegellijm.”

Voor beide ontwikkelingen geldt volgens De Baerdemaeker dat ze het werk van de tegelzetter makkelijker maken. “Een belangrijke doelstelling van onze R&D-initiatieven. Onze innovaties moeten bijdragen aan de kwaliteit van het werk van de tegelzetters. Zo zien we dat ook onze ontwikkeling van lichtgewicht S2 tegellijm, FLEXcement® PREMIUM meer en meer in de smaak valt, voornamelijk voor het verlijmen van XXL platen. Het is een unieke lijm die een makkelijke verwerkbaarheid combineert met zeer hoge prestaties. Ons assortiment bestaat verder uit egaliseermortels, afdichtingsproducten, voegmortels en kitten waarmee we een totale oplossing naar de tegelzetter kunnen aanbieden.”

april 2022 69
april 2024 →

THE SMARTEST WAY TO BUILD.

compaktuna.be

follow us

SLIM TEGELZETTEN MET FLEXcement® PREMIUM

COMPAKTUNA biedt een volledig assortiment professionele tegellijmen aan waaronder het paradepaardje FLEXcement® PREMIUM. Dit is een super flexibele lichtgewicht bouw- en tegellijm die dankzij zijn hoge flexibiliteit en aanhechtingsterkte, voor een maximale absorptie van schuifspanningen zorgt.

VOORDELEN voor de TEGELZETTER

 Zeer licht verwerkbaar met een zeer goed stand vermogen

 Instelbaar voor een variabele legdikte met een makkelijke inbedding

 Plastic zakken van 15 kg met volume lijm gelijk aan een traditionele zak van 25 kg

 Ook voor zeer grootformaat tegels en verlijming op jonge cementdekvloeren

 Hoog rendement

Vraag nu jouw brochure basisproducten voor het plaatsen van keramische tegels & natuursteen aan via arjan.vandenbos@compaktuna.be en ontdek het volledige assortiment tegellijmen en egalines.

HULPSTOFFEN VOORBEREIDING TEGELLIJMEN MORTELS PLEISTERS SEALING & BONDING AGGREGATEN CONFORM NBNEN 12004 C2 TE S2

→ Capaciteit verdubbeld

Werkte COMPAKTUNA tien jaar geleden nog met 1 productieploeg, inmiddels werken twee ploegen in diensten van 06.00 uur tot 22.00 uur. “In 2019 hebben we nog een nieuwe meng- en afvulinstallatie in gebruik genomen waarmee we onze capaciteit hebben verdubbeld.” Daardoor groeide de producent hard. “Zo hard zelfs dat we twee jaar geleden de vraag eigenlijk niet meer aankonden. We waren compleet uitverkocht, het ging echt enorm goed.”

Op zoek naar een oplossing kwam de verkoop aan Holcim in beeld. De Baerdemaeker: “Holcim wil de divisie Solutions & Products verder uitbreiden met als doel dat 30% van de omzet van de Holcim groep uitmaakt. Door COMPAKTUNA over te nemen, zet het deze ambitie kracht bij.”

Voor de vakman die de kwaliteit waardeert “De tegellijmen van COMPAKTUNA worden onder ons eigen kwaliteitsmerk verkocht” aldus De Baerdemaeker. “Met onze nieuwe marketingcampagne leggen we hier de klemtoon op: De slimme vakman kiest voor de COMPAKTUNA kwaliteit! We staan graag dicht bij onze klanten en samen met de handel willen we een nauwe samenwerking zodat we samen de tegelzetters goede producten en goede service kunnen bieden. Om ervoor te zorgen dat onze partners de lijmen goed kunnen verkopen, bieden we ook trainingen en technisch advies.”

De afgelopen tien jaar zag COMPAKTUNA de omzet in Nederland verdriedubbelen. “Maar onze ambitie is groter en er is zeker nog ruimte op de markt. Daar gaan we ons de komende jaren ook op focussen. Met Arjan Van Den Bos, onze Technisch Commercieel Adviseur voor Nederland gaat dit zeker lukken.”

bovatin is blij met de toetreding van COMPAKTUNA als geassocieerd lid en ziet uit naar een goede en vruchtbare samenwerking! ■

Meer over COMPAKTUNA vindt u op: www.compaktuna.be, Facebook, Instagram en LinkedIn

april 2022 71
Guy De Baerdemaeker Commercieel Directeur COMPAKTUNA T +32 9 221 11 16 E guy.debaerdemaeker@compaktuna.be Arjan Van Den Bos Technisch Commercieel Adviseur COMPAKTUNA M +32 484 95 22 99 E arjan.vandenbos@compaktuna.be ‘Onze klanten eisen kwaliteit, innovatie en technische ondersteuning en laat deze nu onze kernwaarden zijn’ ‘Onze tegellijmen kunnen elke uitdaging aan. Contacteer mij voor alle technische en commerciële info’ april 2024

Modulaire douchewand

Compleet met Hansgrohe iBox inbouwunit

Allrounder: de iBox universal is de eerste en enige inbouw basisbehuizing voor een zeer breed assortiment mengkranen van de merken Hansgrohe en AXOR.

Veel designmogelijkheden: meer dan 200 producten van AXOR en Hansgrohe passen op de iBox.

Aantrekkelijke badkamer in een handomdraai: de volumineuze techniek verdwijnt volledig in de wand. Bovendien zorgen elegante inbouwkranen voor een modern design en meer bewegingsvrijheid.

Betrouwbaar, veilig en duurzaam dankzij technologie die miljoenen keren is uitgeprobeerd en getest.

wedi.net
Hansgrohe iBox–1. Meer dan 200 opties. wedi Sanwell wandelement Extreem stabiel, met geïntegreerde nis.

Trends en verwachtingen afbouwsectoren niet rooskleurig

Uit de trendanalyses van de Branchemonitor Afbouw van NOA blijkt dat de vooruitzichten voor diverse marktsegmenten dit jaar en in 2025 niet erg gunstig zijn. Marktonderzoeksbureau Buildsight houdt in opdracht van NOA voor alle bedrijven in de verschillende afbouwsectoren bij welke ontwikkelingen er op de korte en langere termijn verwacht worden. Deze trendanalyses per sector worden in de Branchemonitor Afbouw samengebracht.

Natuursteenbedrijven

Voor de natuursteensector zijn in de trendanalyse naast woningbouw en utiliteitsbouw ook de ontwikkelingen in graven en urnen opgenomen. Daarbij is het goed om te weten dat door de toename van het aantal crematies en natuurbegrafenissen het aandeel in natuursteen afneemt. Vooral in de woningnieuwbouw moeten bedrijven in deze sector rekening houden met een verwachte krimp van 13%.

Vloeren- en terrazzobedrijven

Ook bedrijven in de sector Vloeren & Terrazzo moeten dit jaar rekening houden met een totale krimp van 6%. In de woningnieuwbouw wordt een daling van 8% verwacht. Als de economie zich snel herstelt, is er in 2025 in dat segment alweer groei mogelijk. Daarbij moeten deze bedrijven er wel rekening mee houden dat nieuwbouw in de utiliteitssector met 9% krimpt.

Stukadoors- en afbouwbedrijven

Ook stukadoors- en afbouwbedrijven in de woningnieuwbouw krijgen met een verwachte krimp van 12% te verwerken. Voor 2025 wordt in dit marktsegment echter wel weer een flinke groei verwacht (mits de Nederlandse economie zich vanaf het derde kwartaal herstelt). In 2025 valt juist een stevige krimp in de utiliteitsnieuwbouw te verwachten.

Plafond- en wandmontagebedrijven

Bedrijven in de plafond- en wandmontagesector, die zich focussen op de renovatiemarkt, moeten dit jaar rekening houden met een lichte krimp. In de nieuwbouw wordt een flinke krimp verwacht: -10% bij woningbouw en -7% in de utiliteitsbouw. Veel investeringen staan onder druk, waardoor plannen worden uitgesteld.

Algemene bouwontwikkelingen

Naast de trendanalyses per afbouwsector is er ook een trendanalyse met algemene bouwontwikkelingen opgesteld. Die analyse biedt een actueel beeld van onder meer de Nederlandse economie, de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving en de vergunningverlening.

Alle rapporten die Buildsight voor NOA heeft samengesteld zijn voor NOA-leden te raadplegen op het besloten ledengedeelte. ■

www.noa.nl

augustus 2022 73 april 2024

ARDAFLEX FLEXMORTEL

FLEXIBELE DUNBED TEGELLIJM

Ardaflex Flexmortel is na toevoeging van water een hydraulisch uithardende flexibele dunbedmortel met zeer lichte verwerking en hoge aanvangshechting De lijm is geschikt voor duurzame vochtbelasting (zwembaden) en is vorstbestendig.

HOOG STANDVERMOGEN

Uitstel voor wet zzp’ers

Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aan de Eerste Kamer laten weten dat invoering van de nieuwe zzp-wet begin 2025 niet haalbaar is. De nieuwe wet moet duidelijkheid geven over de daadwerkelijke zelfstandigheid van zzp-ers.

Al jaren is er onduidelijkheid over het werken als én met zzp’ers. In de brief aan de Eerste Kamer schrijft de demissionair minister dat ‘het kabinet de balans wil herstellen en de regels rondom het werken als zelfstandige en met zelfstandigen toekomstbestendiger wil maken’. Daarvoor moet de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) zorgen. Het kabinet zet daarom in op een gelijker speelveld tussen contractvormen, meer duidelijkheid over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer dan wel als zelfstandige en verbetering van handhaving op schijnzelfstandigheid.

Voor het hiervoor opgestelde wetsvoorstel werd het afgelopen najaar een internetconsultatie gehouden. Naast NOA reageerden nog 1.110 andere organisaties, partijen en ondernemers met en zonder personeel. Daaruit bleek wederom dat een zzp’er niet over een kam kan worden geschoren. Er zit een aanzienlijk verschil tussen échte ondernemers en zelfstandigen, die eigenlijk met tegenzin zelfstandig zijn. Denk in het laatste geval aan maaltijd- en pakketbezorgers.

Als de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) in werking treedt, dan worden beide type zelfstandigen hetzelfde behandeld. In de beoordeling of iemand zelfstandige is, of eigenlijk een verkapte werknemer, wordt dan gekeken of de zzp’er instructies krijgt hoe er

gewerkt moet worden. Ook de vraag of er voor eigen risico wordt gewerkt en of het andere of dezelfde werkzaamheden zijn, die ook door medewerkers kunnen worden gedaan worden dan belangrijk.

De noodzaak voor een goede wet is zeker aanwezig. Het duurt al jaren om hier iets van te maken waar iedereen in de praktijk mee kan werken. Er moet wettelijk vastgelegd worden en duidelijk zijn wat er wel en niet mag. Het aantal zzp’ers in Nederland groeit maar door. Eenvoudig is de discussie zeker niet. Ook schijnzelfstandigheid en de (on)mogelijkheden voor zzp’ers om zich – wel dan niet verplicht – tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren spelen hierin een rol.

‘De internetconsultatie van het wetsvoorstel heeft tot een groot aantal reacties geleid’, schrijft Van Gennip in haar brief. ‘Deze worden op dit moment zorgvuldig bestudeerd om te bezien of en hoe we het wetsvoorstel kunnen verbeteren. Daarom lijkt publicatie in het Staatsblad in het eerste kwartaal van 2025 niet langer realistisch. Bij de nadere uitwerking wordt bezien wat een redelijke overgangstermijn voor de inwerkingtreding is, zodat de markt zich hierop kan voorbereiden en ook de uitvoeringsorganisaties hiermee uit de voeten kunnen. Het kabinet werkt ook in demissionaire status hard door aan zowel de nieuwe wetgeving als de voorbereidingen ten behoeve van de opheffing van het handhavingsmoratorium. Doel blijft om dit zo spoedig mogelijk te kunnen realiseren en het zo goed mogelijk voor te bereiden voor een nieuw kabinet.’ ■

augustus 2022 75
april 2024

MORE PERFORMANCE

MORE SUSTAINABLE

SCHÖNOX Hybride-Technologie

Géén grondering nodig

SCHÖNOX Q-TEC

Variabel instelbare consistentie

Meer informatie over het thema duurzaamheid vindt u hier:

CO2 gereduceerd

45% lagere CO2-voetafdruk per m² Stofgereduceerd

~ 50% Pre-Consumer Recycling Material

Stofarme universele tegellijm, zonder primer op anhydriet met verhoogd restvocht tot 1,0 CM%!

| www.schoenox.de | | www.schoenox.nl | Op anhydriet en cement! CO2 ORPPA X .45%CO2 EMISSION R E D NOITCU
| SCHÖNOX Q20 HYBRID

Waterbestendigheid ook rondom badinlaatcombinaties gegarandeerd

Vocht of water dat doordringt in de wanden of de vloer van een badkamer kan schimmelvorming, rotting of lekkage veroorzaken. Dat kan de gezondheid van de bewoners nadelig beïnvloeden. Volgens het Bouwbesluit moeten de wanden van bad- en toiletruimtes daarom tot een hoogte van 1,20 m en de volledige vloer waterafstotend zijn.

De 100% waterbestendigheid is een belangrijk criterium want lekkage is één van de belangrijkste en meest voorkomende problemen bij badkamers. Vaak wordt gedacht dat de badkamer waterbestendig is met tegels op de wand of vloer, een waterbestendige tegelvoeg en afgewerkte kitnaden. Krimpscheurtjes in de voegen of verouderde kit zorgen er echter voor dat water achter en onder de tegel vrij spel krijgt. Dan is het alleen nog maar wachten tot de lekkage ook voor de bewoner gevolgen krijgt. Dat is te voorkomen door achter het tegelwerk een waterbestendige laag aan te brengen. De ETAGnormering (Europese Technische Goedkeuring) geldt daarbij als maatstaf voor het afdichtingsysteem én de afvoerput.

De vloerafvoeren en douchegoten van Viega zijn daarom standaard voorzien van een afdichtingsflens die voldoet aan ETAG 022. Op de flens wordt een afdichtingsmanchet gemonteerd die voor een waterbestendige en spanningsvrije aansluiting tussen de afvoerput en de afwerkvloer zorgt.

Afdichtingsmanchet

Naast de afvoeren kan ook de buisbeluchter of buisonderbreker bij badinlaatcombinaties een mogelijke oorzaak van lekkage zijn. Deze worden tussen de mengkraan en een toevoer geïnstalleerd om het binnendringen van niet-drinkwater in drinkwaterleidingen te voorkomen. Om ook deze lekkagebron weg te nemen, levert Viega de buisonderbreker DB nu met afdichtingsmanchet. De manchet, die zowel bij losse buisonderbrekers als bij complete badinlaatcombinaties wordt geleverd, kan eenvoudig door de tegelzetter in het tegelwerk worden verwerkt. De afmeting van de afdichtingsmanchet sluit exact aan op de Viega buisbeluchter (doorsnede 54mm). ■

augustus 2022 77
april 2023

Modulaire douchewand

Compleet met Hansgrohe iBox inbouwunit

Allrounder: de iBox universal is de eerste en enige inbouw basisbehuizing voor een zeer breed assortiment mengkranen van de merken Hansgrohe en AXOR.

Veel designmogelijkheden: meer dan 200 producten van AXOR en Hansgrohe passen op de iBox.

Aantrekkelijke badkamer in een handomdraai: de volumineuze techniek verdwijnt volledig in de wand. Bovendien zorgen elegante inbouwkranen voor een modern design en meer bewegingsvrijheid.

Betrouwbaar, veilig en duurzaam dankzij technologie die miljoenen keren is uitgeprobeerd en getest.

wedi.net
Hansgrohe iBox–1. Meer dan 200 opties. wedi Sanwell wandelement Extreem stabiel, met geïntegreerde nis.

PCI gaat intensief samenwerken met Ceves Vergeer B.V.

Vanaf 1 april 2024 verzorgt Ceves Vergeer B.V. de verkoop, distributie en marketing voor het merk PCI in Nederland. Al vele jaren is PCI als wereldwijde speler ook actief op de Nederlandse markt. Het merk heeft zich bewezen met kwalitatieve tegellijmsystemen en producten voor betonreparatie, vloerafwerking en kelder- en waterafdichting.

Met de recente overname van de MBCC Group is het merk PCI onderdeel geworden van het portfolio van Sika.

Om verdere doorontwikkeling van PCI op de Nederlandse markt te realiseren, gaat Sika Nederland B.V. een nauwe samenwerking aan met Ceves Vergeer B.V. Als ervaren partij in de Nederlandse afbouwbranche kan het Deventer bedrijf de doelgroepen van PCI optimaal bedienen. Met kennis, slimme en betrouwbare logistiek, project- en verkoopondersteuning, marketing en category management zorgt Ceves Vergeer voor intensieve dienstverlening richting handel en eindverwerker.

Het vertrouwde gezicht van PCI in Nederland, Joost Bartels, komt het team van Ceves Vergeer versterken. Alle betrokken relaties worden de komende tijd uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden die deze samenwerking met betrekking tot het merk PCI biedt. ■

Nieuwe vestiging Bouwmaat in Amsterdam Osdorp

In Amsterdam Osdorp is vorige maand een nieuwe vestiging van Bouwmaat geopend. Het totaal aantal vestigingen in Amsterdam komt hiermee op vijf. Zo is er altijd een vestiging in de buurt voor onze klanten, zo laat de bouwmaterialengroothandel weten.

“Met de opening van Bouwmaat Amsterdam Osdorp kijken we er enorm naar uit om zowel onze bestaande klanten als nieuwe klanten te verwelkomen. Ons uitgebreide assortiment en bijbehorende service zzijn voor iedereen beschikbaar. We zijn enthousiast om de bouwgemeenschap in Amsterdam te ondersteunen en te blijven groeien als een betrouwbare partner voor al hun bouw- en onderhoudsbehoeften”, aldus Jurgen de Lange, Business Unit Manager van Bouwmaat Amsterdam.

De nieuwe Bouwmaat is gevestigd aan de Maroastraat 75 en is optimaal bereikbaar vanuit Amsterdam Nieuw-West en de aansluitende snelweg A9 (afrit S106). Vestigingsmanager is Danny Hoenson. ■

www.bouwmaat.nl

april 2024 79

KIES VOOR ZERO IMPACT*

OP KLIMAATVERANDERING

Kies voor het aanbrengen van keramische tegels voor lijmen en voegen uit de zero lijn van Mapei. De CO2-uitstoot van deze producten wordt volledig gecompenseerd door te investeren in gecertificeerde projecten. Een goede keuze, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. Door in te zetten op het welzijn van de planeet en toekomstige generaties. Nul impact op het klimaat, de kwaliteit van Mapei.

* De CO2-uitstoot wordt gedurende de hele levenscyclus gemeten met behulp van de Life Cycle Assessment (LCA-)methode. De uitstoot van de producten wordt vervolgens voor 100% gecompenseerd. Dit gebeurt door te investeren in gecertificeerde projecten voor hernieuwbare energie, herbebossing en bosbescherming.

Ontdek het op www.mapei.nl

KOMO K eur M er K vOO r

te G elzet B edrijven

het komokeurmerk

Het KOMO keurmerk: al meer dan 50 jaar hét kwaliteits-keurmerk in de bouw. koMo staat voor een onafhankelijk getoetste kwaliteit, op basis van objectieve maatstaven.

Het keurmerk maakt tijdrovende controle-trajecten bij de vergunningverlening en op de bouwplaats overbodig. Uw klanten kunnen er blindelings op vertrouwen dat uw processen en producten voldoen aan het Bouwbesluit en aan specifieke kwaliteits-, prestatie- en veiligheidseisen die de marktpartijen stellen. creëer ook meerwaarde voor uw diensten samen met skg-ikob!

Het KOMO-prOcescertificaat

Het KOMO-procescertificaat garandeert een correcte montage van producten en wordt afgegeven aan montagebedrijven met bewezen deskundigheid en montagekwaliteit. Het certificaat geeft vooraf zekerheid

over de te leveren kwaliteit. procescertificaten ondersteunen bij de directievoering van een bouwwerk en reduceren de faalkosten door het voorkomen van fouten tijdens het proces.

sKG-iKOB tOetst Bedrijven in samenwerking met o.a. de bovatin is de beoordelingrichtlijn 1017 ‘Het aanbrengen van tegelwerk’ en de Uitvoeringsrichtlijn 35-101 ‘Het aanbrengen van wand- en vloertegelwerk in reguliere toepassing’ ontwikkeld. in de brl en de Url staan alle eisen die gelden voor het koMo-keurmerk. U kunt het certificaat aanvragen bij SKG-IKOB Certificatie. Er is een korting voor de combinatie met iso 9001-, MVO- of VCA*certificering.

vOOr Meer infOrMatie: voor meer informatie kunt u mailen met: info@skgikob.nl of via 088-2440100.

april 2024 81

Kruyderlaan

Telefoon

Email:

Sopro Nederland BV
Verkoop
21a · 3431 BM Nieuwegein
+31 (0) 30 60 50 214
info@soprobv.nl
voor Kwalitatief Hoogstaand! Professionele Tegellijmen, Egalisaties & Voegen www.soprobv.nl Wilt U ”BREEAM” bouwen conform EC1 PLUS?
Ga

tegelzetters verzekeringsdienst

Doe de gratis Goed-Verzekerd-Check

Al jarenlang is bovatin Verzekeringsdienst dé partner van bovatin voor alles op het gebied van verzekeringen en risicomanagement. Samen maken wij ons sterk voor goede verzekeringen die aansluiten bij de bedrijfsrisico’s van tegelzetters. bovatin Verzekeringsdienst weet precies welke risico’s bovatin-ondernemers lopen en kan u daarom als geen ander adviseren. Daarnaast leidt collectieve inkoop tot gunstige premies, condities en dekkingen. En wist u dat u gebruik kunt maken van de geheel vrijblijvende gratis Goed-Verzekerd-Check?

Gratis Goed-Verzekerd-Check

Als service van uw lidmaatschap bij bovatin kunt u gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Wij kijken dan samen met u naar uw risico’s in de onderneming en de bijbehorende verzekeringen, de dekkingen en polisvoorwaarden en clausules en uiteraard of u kunt besparen op de premie. De Goed-Verzekerd-Check is geheel vrijblijvend, maar wilt u naar aanleiding van deze check overstappen naar bovatin Verzekeringsdienst? Dan kunnen wij dat voor u regelen met uw huidige verzekeraar of tussenpersoon. Wel zo makkelijk: geen gedoe voor u maar wél de zekerheid dat u goed verzekerd bent.

Waar kan bovatin Verzekeringsdienst u bij helpen?

Bij al uw risico’s op het gebied van personeel, uw bedrijf of uzelf. In het bijzonder de volgende verzekeringen zijn aantrekkelijk en relevant voor bovatin-leden:

• Compleet Verzuimpakket, met zowel een ziekteverzuimverzekering als arbodienstverlening.

• Uitgebreide aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

• Online overzicht van uw verzekeringen.

• Interessante zorgverzekering met besparingsmogelijkheden voor u, uw werknemers en hun gezin

Voordelen voor bovatin-leden Ook handig voor bovatin-leden: bij bovatin Verzekeringsdienst krijgt u een vaste contactpersoon, die gespecialiseerd is in uw risico’s én uw bedrijf. Daarnaast heeft bovatin Verzekeringsdienst een interne schadeafdeling, waardoor zij u bij schade deskundig en snel kunnen ondersteunen, en bij een gegronde schade kunnen zorgen voor een snelle schade-uitkering.

Meer weten of de Gratis Goed-Verzekerd-Check aanvragen?

Via de website van bovatin Verzekeringsdienst, bovatin-verzekeringsdienst.nl, kunt u meer informatie vinden over de check of deze aanvragen. U kunt ook altijd contact opnemen via 010 – 288 49 90 of info@bovatinverzekeringsdienst.nl. ■

april 2024 83

DE BESTE TEGELVOEG TEGEN SCHIMMELS, BACTERIËN EN ALGEN

webercolor premium

Super flexibel en waterwerend Beschikbaar in 23 kleurvaste kleuren (verkleurd niet)

Verhoogde chemische weerstand Eenvoudig te verwerken en reinigen Voor vollere voegen van 1 - 15 mm

O.a. verkrijgbaar bij PontMeyer en Jongeneel

Weberseal S ook beschikbaar in 23 kleuren!

Meer informatie vind je op go.nl.weber/color-premium

www.nl.weber

ieder zijn vak…

Iedere editie van bovaninfo sluit hoofdredacteur Geert Hilferink af met een eigen column. Over een ontwikkeling die hem als niet-tegelzetter opvalt in de branche, of een onderwerp waarop u als lezer hem wijst. Hebt u een suggestie? Mail die dan naar redactie@bovatin.nl! Dat kan natuurlijk ook als u wilt reageren op de column. GeertHilfe hoofdredacteur bovatin

Feest van het ambacht

Voor de meeste leerlingen en studenten is het behalen van een diploma aan het eind van de opleiding het voornaamste doel. Een mooie en belangrijke ambitie die feitelijk aan de basis staat van een succesvolle werkzame carrière. Dat geldt anno 2024 helemaal voor leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs. Het beroepsveld staat bijna aan de poorten van de opleidingen te rammelen voor deze generatie ambachtslieden en verwelkomt ze met open armen.

Je opleiding afronden is echter niet voor iedere jonge vakman het ultieme doel, die wil net een stapje extra zetten om te tonen dat hij of zij echt klaar is voor de toekomst. Dat zijn in mijn ogen de deelnemers aan Skills the Finals. De eindstrijd om het Nederlands kampioenschap binnen je eigen vakopleiding.

Na de RAI in Amsterdam vorig jaar, vormden de Brabanthallen in Den Bosch dit jaar het toneel van het tweedaagse finale-evenement. Om u even een indruk te geven: verdeeld over zeven hallen streden eind maart 620 finalisten verdeeld over 59 beroepen om de hoogste plek op het podium. Die 620 finalisten hadden zich tijdens voorafgaande kwalificatiewedstrijden geplaatst uit en deelnemersveld van meer dan 15.000 mbo-studenten!

Persoonlijk ben ik van mening dat alleen daardoor al Skills the Finals het ‘feest van het ambacht’ genoemd mag worden. Niet alleen vanwege die aantallen en de hoge kwaliteit van

het werk dat de finalisten afleveren, maar ook dankzij de toeschouwers. Als ik tijdens de tweede en laatste finaledag Hal 1 betreedt zijn de looppaden tussen de verschillende finalepodia behoorlijk vol. Klasgenoten en mentoren van finalisten moedigen aan, waarbij vooral menig mentor kritisch meekijkt en probeert kleine aanwijzingen te geven.

Een andere belangrijke bezoekersgroep vormt de familie van de studenten. Ouders, broers en zussen, maar ook verrassend veel opa’s en oma’s zijn naar de Brabantse hoofdstad gekomen om hun kleinkind aan te moedigen. Zodra de finalisten merken dat ze er zijn, melden de meesten zich even aan de rand van het podium om de familie te begroeten, waarna ze zich snel weer op het finalestuk werpen.

Hoewel er twee dagen lang serieus en nauwgezet gewerkt wordt aan de opdracht, zie ik in die persoonlijke aandacht van ‘thuis’ ook een grote mate van trots. Mijn (klein)kind, broer of zus heeft het toch maar mooi tot de finale geschopt. Diezelfde trots ervaren de deelnemers ook. Aangemoedigd door familie en medescholieren leveren zij het beste werk dat ze in huis hebben af. Of dat uiteindelijk genoeg is voor de Nederlandse titel, weten ze pas na afloop, maar deelnemen is voor verreweg de meeste finalisten al een feest. Deze Olympische gedachte was voor Wilhelm Scholten, maker van de opdracht voor de tegelzetters, wellicht een sprekende inspiratiebron, want het tegelen van de Eiffelltoren was een van de opdrachtonderdelen. ■

meI 2022 85
april 2024

SECRETARiAAT

secretariaat bovatin

postbus 310, 3900 aH veenendaal

bezoekadres:

de smalle Zijde 20a

3903 lp veenendaal

tel. 0318 – 547 366

e-mail: bovatin@bovatin.nl

website: www.bovatin.nl

HOOFDBESTUUR

voorzitter:

g a. (gerard) reus

raadhuisstraat 18, 1829 bv oudorp

tel. (072) 511 08 99

mob. 06-22916752

e-mail: voorzitter@bovatin.nl

secretaris:

Mascha rongen

keizersveld 22

5803 aN venray

tel. 0478 – 550 410

e-mail: secretaris@bovatin.nl

penningmeester:

t. (tom) sterkman

ivoorstraat 5 1812re alkmaar

tel. 072-5183222

e-mail: t.sterkman@svktegelwerken.nl

Bestuursleden:

c. (chris) beld

eenhuisstraat 8, 7665 pZ albergen tel. 0546 441971

e-mail: info@tegelspecialist.nl

rené oude lashof

Twentepoort West 45 7609 rd almelo

telefoon 0546 – 814764

mob. 06-54713836 e-mail rene@rietmeijertegels.nl

J. (Jeroen) de goeij

den Hamstraat 9, 3451 bM vleuten tel. 030 - 6772421

e-mail: info@oostborg.nl

r. (robert) Hurkmans ambachten 6a 5711 lc someren

tel. 0493 494 505

e-mail: r.Hurkmans@tegelhandelloomans.nl

t. (tom) sterkman

ivoorstraat 5, 1812 re alkmaar tel. 072-5183222

e-mail: t.sterkman@svktegelwerken.nl

Nuttige info voor bovatinleden

juridisch adviseur: Mr. t. Zanen

beukendreef 11, b-2920, kalmhout belgië e-mail: juridischadvies@bovatin.nl mob. 06-20616770

informatie betreffende keuringscommissie: secretariaat bovatin postbus 310, 3900 aH veenendaal tel. 0318 – 547 366

AFDEliNGSSECRETARiATEN

noord-Holland k scholten

Westerwerf 2, 1911 JA Uitgeest tel. 0251-319101

e-mail: noordholland@bovatin.nl

Midden- en West-nederland vacature

Oost- en noord-nederland c.(chris) beld

eenhuisstraat 8, 7665 pZ albergen tel. 0546 441971 e-mail: info@tegelspecialist.nl

zuid-nederland Mascha rongen keizersveld 22 5803 aN venray

tel. 0478 – 550 410 e-mail: secretaris@bovatin.nl

COMMUNiCATiE & BElEiD

d. (david) van swol vanswol@aannemersfederatie.nl

tel. 0318-54 49 00 mob. 06 – 2122 2010

hoofdredactie bovatinfo, advertenties g. (geert) Hilferink Hof van edinburgh 41 7007 GW Doetinchem tel. 06 – 3985 4233 e-mail: redactie@bovatin.nl

techniek-Materialen-Gereedschappen a.M.F.J. (ton) borrenbergs sjeng vaasstraat 7, 6031He Nederweert tel. (0495) 63 40 95 mob. 06 - 234 42 186 e-mail: technischadvies@bovatin.nl

lEDENADViES

secretariaat BOvattin

tel. 0318 – 547 366 e-mail: bovatin@bovatin.nl

voorlichting op gebied van onder andere:

• algemene wet en regelgeving (waaronder arbeidsrecht en aansprakelijkheden)

• sociale verzekeringen

• cao bepalingen waaronder lonen en overige verplichtingen

• arbo – wetgeving. arbo-catalogus en a(brie)

• Juridische zaken

• belastingzaken

• scholing en cursussen

• Bedrijfstakspecifieke aangelegenheden

• techniek

• Marketing

bovatin/technisch advies/onderwijs

kort telefonisch advies: kosteloos

tarief € 70,- per uur.

algemene technische adviezen en specifieke projectadviezen

• tegels

• lijmen

• Hulpmiddelen-materialen

• verwerkingsmethoden

tel. (0495) 634 095

mob. 06 – 234 42 186

e-mail: technischadvies@bovatin.nl

adviseur: a.F.M.J. borrenbergs

bovatin/Bjd advies

tarief € 75,- per uur.

incasso: no cure no pay (zonder geschil) mob. 06-20616770

e-mail: juridischadvies@bovatin.nl

Juridische advisering en procesvertegenwoordiging (ook bemiddeling advocaat):

• arbeidsrecht

• contractenrecht

• incasso

• Huurkwesties

• soc. verzekeringen

• subsidies

• vergunningen

• leasing

• productaansprakelijkheid

• Juridische doorlichting

86 bovatinfo

CEMENTGEBONDEN ALLESKUNNER

750 MULTICOL, DE PASTA ONDER DE POEDERTEGELLIJMEN!

LICHT, SOEPEL SMEERBAAR, UITSTEKEND STANDVERMOGEN EN 10-15% GUNSTIGER VERBRUIK

Een soepel smerende, licht verwerkbare lijm met een uitstekend standvermogen. Dat wil je hebben bij het verlijmen van (groot formaat)tegels op de wand én op de vloer. De cementgebonden 750 Multicol biedt het allemaal, plus een 10-15% gunstiger verbruik dan een conventionele poedertegellijm. Met emissieclassificatie EMICODE EC 1PLUS is hij bovendien geschikt voor BREEAM-projecten. Een echte alleskunner dus!

Daarom 750 Multicol:

• Multifunctioneel toepasbaar

• Zeer soepel smeerbaar en licht verwerkbaar

• Voor elk formaat keramische vloer- en wandtegels, binnen en buiten

• 10-15% gunstiger verbruik per m²

• Lichter in gewicht dankzij gerecyclede, hoogwaardige, lichtgewicht vulstoffen

• Zeer emissiearm (EMICODE EC 1PLUS), geschikt voor BREEAM-projecten

• Stofarm

• Ook in combinatie met vloerverwarming en donkergekleurd natuursteen

• C2TE en S1 (flexibel) geclassificeerd

Forbo Eurocol Nederland B.V. Industrieweg 1-2, 1520 AC Wormerveer

T +31 (0)75 627 16 00

info.eurocol@forbo.com, www.eurocol.nl Technische adviezen +31 (0)75 627 16 30

ONTDEK DE ALLESKUNNER

IN TEGELLIJM !

KIWITZ LMN 560

VEELZIJDIG, GEMAKKELIJK, FLEXIBEL EN STOFARM

Voor wand en vloer

Voor binnen en buiten

Op alle gangbare ondergronden

Hoog standvermogen

Na 12 uur beloop- en voegbaar

In handige 15 kg plastic zak

Ga naar: www.kiwitz.nl/lmn 560
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.