BOVATINfo 2021-4

Page 53

januari 2022

Wat is de juiste aanpak voor werken met het Tegelnivelleersysteem? In BOVATINfo 2021-2 publiceerden we een artikel van Technical Director PCI Group Prof. Dr. Josef Felixberger over een tegeltechniek-innovatie die niet alleen nieuw was, maar ook zeer snel door de tegelzetter werd omarmd: levelling. We waren benieuwd naar hoe anderen in de branche tegen deze innovatie aankeken. Hieronder een bijdrage van Eurocol. “Inmiddels zijn we er aan gewend dat nieuwe technologieën en innovaties in de tegelwereld elkaar in rap tempo opvolgen”, zegt Eurocol-productmanager Dino Brouwer. “Het assortiment van zowel wand- als vloertegels blijft maar groeien en daarbij zijn gerectificeerde grootformaattegels niet meer weg te denken. We zien ze steeds vaker. Prachtig qua uitstraling, maar een uitdaging voor elke tegelzetter. Want zeker als de tegels met een smalle voeg worden verwerkt in combinatie met strijklicht, zie je echt elke stekende tegel. Werken met het tegelnivelleersysteem helpt je om die platen vlak en strak te verwerken.”

Schuif je tegel in de lijm “Wat we regelmatig fout zien gaan, is dit: veel tegelzetters leggen de tegel in de lijm, plaatsen de clips en stellen de tegels op hoogte. Hierna brengen ze de volgende tegel op dezelfde manier aan. Dit is niet de juiste werkwijze. Onderzoek heeft aangetoond dat de tegel dan meer óp de lijm komt te liggen dan erin. Het lijmcontactvlak neemt dan zomaar met 50 procent af. Ons advies is om de tegel volgens de buttering/floatingmethode in de lijm te plaatsen, heen en weer te schuiven en dan pas de clips te plaatsen. Hierdoor verbreek je een eventueel vliesje op de lijm en krijg je een goede benatting van de tegel mét een goed lijmcontactvlak. Zo creëer je mooi vlak tegelwerk met een krachtige, blijvende hechting.”

Hoog vlakheidsniveau “Er zijn verschillende tegelnivelleersystemen, ook vaak afgekort als TLS: tile levelling systems. Vaak is dit een combinatie van een clip met een wig of cap. Daarmee til je het tegelwerk naar een zeer hoog vlakheidsniveau. De laatste millimeter en zelfs nog minder kun je met zo”n nivelleersysteem corrigeren. Maar er zit wel een grens aan. Moet je werken op een erg onvlakke ondergrond, dan adviseer ik je om eerst te egaliseren.”

Vang afschuifkrachten op “Heel belangrijk is ook een goed lijmcontactvlak. Dat voorkomt onthechting en breuk. Een van de belangrijkste eigenschappen van een tegellijm is namelijk het opvangen van spanning vanuit de ondergrond. Door krimp of uitzetting, veroorzaakt door bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen, treden spanningen op waardoor afschuifkrachten ontstaan. Om die te kunnen opvangen, moet er voldoende lijm aanwezig zijn tussen tegel en ondergrond. Dus: zorg voor een goed lijmcontactvlak. Niet te weinig, maar zeker ook niet te veel. Ik zie soms tegelzetters die op zeker willen spelen en kiezen voor een grotere vertanding dan voorgeschreven. Dat is zonde en onnodig. Het lijmverbruik neemt dan zomaar met 25 procent toe.”

Verwijder omhoog gedrukte lijm “Door de schuivende beweging wordt er wat lijm onder de tegel vandaan gedrukt. Voordat je de clips plaatst, is het daarom verstandig die lijm te verwijderen. Dit doe je door de hoek van de vlakke kant van de lijmspaan langs de tegel te halen. Zo komt er geen overtollige lijm tussen de tegel en clips. Daarnaast is de schuifrichting van de tegel belangrijk. Beweeg een nieuwe tegel eerst van de al geplaatste tegel af en vervolgens ernaartoe. Zo voorkom je dat er lijm in de voegen komt!”

Let op juiste voegbreedte “Houd bij het plaatsen van de tegels op de wand een minimale voegbreedte aan van twee millimeter en drie millimeter bij vloertegels. Bij smallere voegen wordt het extra lastig om de voeg volledig te vullen en een goede waterdichtheid te garanderen. Volg deze tips en je tegelt een wand of vloer waar je klant jarenlang plezier van heeft.”, aldus Brouwer. ■

www.forbo.com/eurocol/nl

53


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.