Bovatinfo 2016 1

Page 51

Tekst & foto’s: Codex/Unipro

Stofarm egaline of poeder-tegellijm mengen met de ‘Ripper’! De zak egalisatie of poeder-tegellijm wordt opengemaakt, in de mengkuip geschud, en het stof dwarrelt op. Dit is niet alleen hinderlijk voor de gebruiker, maar dit zorgt ook voor een hoop vuil op de bouwplaats. De nieuwe UZIN Ripper houdt het stof met een simpel hulpmiddel tegen. Met de nieuwe Ripper kan de tegelzetter élke egalisatie of poeder-tegellijm eenvoudig en stofarm uit de zak in de emmer leegschudden.

De UZIN Ripper wordt, net als Codex tegellijmsystemen en egalisaties, geleverd door Unipro uit Haaksbergen. Gebruikers van Codex kunnen met dit unieke hulpmiddel gemakkelijk stofarm, ergonomisch en duurzaam werken. Al jaren wordt gewerkt aan oplossingen voor het stofvrij mengen van egalisatie en poeder-tegellijm. De oplossingen variëren van het opzuigen van het stof tot de ontwikkeling van speciale stofarme egalisaties. Hierbij zorgen synthetische additieven zoals paraffine-olie voor een verminderde stofvorming. Deze toe-voegsels (200 ml per zak) zijn schadelijk voor het milieu en kunnen onder bepaalde omstandigheden de eigenschappen van het product veranderen. Met de nieuwe UZIN Ripper is Unipro een nieuwe weg inge-slagen en heeft een effectieve, duurzame en mechanische oplossing ontwikkeld. Laat de Ripper het werk doen “Wij streven ernaar om de dagelijkse werkzaamheden van de tegelzetter zo gezond, duurzaam en ergo-nomisch mogelijk te maken.

Het stofvrij houden van de omgeving is hierbij erg belangrijk. De productie van stofarme egalisatie met synthetische additieven was een mogelijkheid, maar daarmee wordt het milieu onnodig belast. In plaats daarvan onderzochten we het idee een hulpmiddel te ontwikkelen om de egalisatie zak op een betere manier te openen”, aldus Dr. Arnold, hoofd technische assortimentsontwikkeling bij UZIN. Dit leidde tot de Ripper – een eenvoudig hulpmiddel waarmee zakken stofarm kunnen worden geopend en leeggeschud. De Ripper wordt op de mengemmer geplaatst, waarna de zak op het hulpmiddel wordt gelegd. De zak wordt automatisch geopend. Door de snee in het midden komt de inhoud van de zak direct in de emmer terecht, zonder dat er een stofwolk ontstaat. De zak functioneert namelijk als een deksel en houdt het stof tegen. Extra voordeel: de werkwijze met de UZIN Ripper is duidelijk minder belastend voor de rug dan voorheen. U kent de traditionele wijze van werken: de zak wordt open gesneden en deze wordt – voorovergebogen – geleegd in de emmer. Met de UZIN Ripper wordt de zak direct op de emmer geplaatst, zonder deze lastige draaibeweging. Schone oplossing Beroepsorganisatie Bau heeft in Duitsland aangetoond dat de Ripper zorgt voor een vergelijkbare hoe-veelheid stof als de stofarme producten met synthetische additieven. De methode wordt daarom ook ondersteund door Arbouw in Nederland. Arnold benadrukt: “Met de Ripper willen we tegelzetters de mogelijkheid bieden stof met eenvoudige middelen te voorkomen.” ■ http://www.codex-x.nl

51