Page 1

nummer 6 / juli 2019

krant ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

55-plussers hebben een hoog arbeidsethos en zijn loyaal Mike van Woudenberg, Blinq Carwash

in dit nummer:

Truck op stroom Impact op de werkplaats pagina 10

Nederland bereikbaar

Niet meer asfalt, wel slimme ‘hubs’ pagina 16

Autochirurgie

Kijkje in complex schadeherstel pagina 20


Wij helpen mobiliteitsbedrijven succesvol ondernemen

Van autobedrijf tot benzinepomp en van rijschool tot fietsenwinkel. Weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Kijk op bovemij.nl


nummer 6 juli 2019

VOORAF 04 KORT

14 SNAPSHOT

23 REKENSOM

Berichten van BOVAG, ideeën voor innovatie, gehoord in de branche en daarbuiten.

Weten wie uw klant is, helpt om hem tot een aankoop te bewegen.

BOVAG Ledenwinkel helpt ondernemers voor­ delig overstappen van ISDN op VoIP.

07 BOVEMIJ

19 HET GESCHIL

24 100% ONDERHOUDEN

Veiligheidseisen voor auto’s met contactloze autosleutel aangescherpt.

Uitspraak in een zaak over de kapotte turbo van een Volkswagen Polo.

Drie occasionmanagers over hun ervaringen met het onderhoudslabel.

27 SERVICES

10 08

16 20

Blinqend schone auto’s

Toekomst truckGezamenlijk en buswerkplaats plan

‘Autoziekenhuis’ Van Mossel

Mike van Woudenberg van Blinq Carwash in Apeldoorn noemt zijn werknemers washelden: ‘niet lullen, maar poetsen’. “Slechts twee dingen zijn belangrijk in de branche: schone auto’s en blije klanten.”

In 2030 is naar verwachting twaalf procent van de trucks en bussen elektrisch aangedreven. Dat betekent dat er minder onderhoud nodig is. BOVAG deed onderzoek naar de impact op sales en aftersales.

Autoschadeherstel wordt steeds ingewikkelder door de technologie in moderne auto’s. BOVAG ging op bezoek bij Van Mossel Autoschade, waar herstel van complexe autoschade wel een chirurgische ingreep lijkt.

Om Nederland mobiel te houden moe­ ten we niet extra investeren in asfalt en spoor, maar wel in innovatieve oplossingen die auto, fiets en OV aan elkaar knopen. BOVAG tekende met 23 partijen het Deltaplan Mobiliteit.

Samen sta je sterker V

erderop in deze BOVAGkrant vindt u een artikel over het Deltaplan van de Mobiliteitsalliantie. Dat is een club waar BOVAG ook toe behoort en het is een plan waar BOVAG ook aan heeft meegeschreven. Nou hoor ik sommigen van u verzuchten: wat heb ik er als ondernemer aan dat BOVAG in het zoveelste praatclubje is gaan zitten om mee te schrijven aan de zoveelste papieren tijger? Om te beginnen: de Mobiliteitsalliantie is een belangrijk en uniek maatschappelijk samenwerkingsverband van 24 mobiliteitsorganisaties, die één gemeenschappelijk doel hebben: Nederland mobiel houden en de mobiliteit klaarstomen voor de toekomst. Dat hebben ze gedaan met een praktisch Deltaplan. Elke Nederlander en elke ondernemer is er zeer bij gebaat dat Nederland in beweging blijft. En voor u, als mobiliteitsondernemer, geldt dat natuurlijk dubbel en dwars. Daar verdient u immers uw boterham mee. We weten dat mobiliteit er over tien à twintig jaar anders uit zal zien dan nu. De klant verandert, de wetten worden aangescherpt, de drukte neemt verder toe. En daarom moeten

we als maatschappij opschakelen. Bij die transitie kunnen BOVAG-ondernemers een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld door het aanbieden van nieuwe vervoersvormen, of van bestaande vervoersvormen in een nieuw jasje, zoals in abonnements- of deelvorm. En bij de organisatie van vervoer rond hubs en inzake de ontwikkeling en exploitatie van MaaS. Daarom is BOVAG toegetreden tot de alliantie. BOVAG zit nu dicht bij het vuur en zorgt ervoor dat de BOVAG-ondernemers de boot niet missen. En ook hiervoor geldt: samen sta je sterker dan alleen.

Bertho Eckhardt Algemeen voorzitter BOVAG BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 3


KORT Gezocht: voorzitter BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven

Genomineerden BOVAG Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2019-2020 bekend

D

e tien halvefinalisten van de verkiezing BOVAG Onaf­ hankelijk Autobedrijf van het Jaar 2019-2020 zijn bekend. Zij werden onlangs in de bloemetjes gezet in het BOVAGhuis in Bunnik. Binnenkort worden al deze genomineerden geschouwd door een onafhankelijke partij en bezocht door een of meerdere mystery shoppers. Begin juli worden de finalisten geselecteerd. BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven organiseert de ver­ kiezing dit jaar voor de dertiende keer en de winnaar wordt tijdens het jaarcongres op 8 oktober in Nieuwegein bekendgemaakt. Afgelopen jaar was de titel voor AutoHaarhuis in Geesteren (Overijssel).

BOVAG Verhuur- & Deelautobedrijven is op zoek naar een nieuwe voorzitter per januari 2020.

De genomineerden van dit jaar zijn: Auto Ruesink – Goor (Overijssel) AutoFirst Ten Have – Lemelerveld (Overijssel) Autobedrijf Bertil Jansen – Den Ham (Overijssel) Garage Van Ottele – Nijmegen (Gelderland) Carprof Valentijn – Zaltbommel ( Gelderland) Carprof, Carteam Uithoorn – Uithoorn (Noord-­Holland) Autotop – Wormerveer (Noord-Holland) Vakgarage Isselt – Amersfoort (Utrecht) Auto­centrum Van Egmond – Rijnsburg (Zuid-Holland) Autovakmeester Verheijen – Born (Limburg) De vakjury van deze verkiezing bestaat uit Ferry Smith van ANWB (juryvoorzitter), Remco de Vette van W&D consultants, Bertus de Vries van Bovemij, Joost Bruins van RDC en Paul de Vries van DCDW. BOVAG-leden konden zichzelf aanmelden of worden voorgedragen door collega's, formules of experts.

W

at betekenen nieuwe flexibele mobiliteitsconcepten voor bestaande verhuur- en deelbedrijven? En hoe houden we de kwaliteit en dienstverlening van bij BOVAG aangesloten verhuur- en deelautobedrijven op hoog niveau? Voor deze en andere uitdagingen zoekt de afdeling een nieuwe voorzitter, die zelf ook actief is als ondernemer in de branche, die met enthousiasme de verhuurbranche de toekomst helpt inleiden, die partijen samenbrengt en een gezicht is voor de branche.  Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl (zoekwoord: ‘voorzitter verhuur’). Reageren kan uiterlijk 12 september.

Vraag subsidie aan voor begeleiding BBL’ers

A

ls u afgelopen schooljaar een BBL-leerling heeft begeleid, dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen bij de overheid. Bedrijven komen in aanmerking voor de subsidieregeling Praktijkleren als ze erkend leerbedrijf zijn, als ze

afgelopen schooljaar een BBL-leerling hebben begeleid en dat kunnen aantonen met een getekende beroepspraktijkovereenkomst (BPVO) en de vereiste administratie rond de begeleiding in orde is. Met de subsidieregeling compenseert

de overheid ondernemers die tijd en energie steken in het begeleiden van BBL-leerlingen. Een aanvraag indienen kan uiterlijk 16 september 2019.  Ga naar rvo.nl en zoek op ‘subsidie praktijkleren’.

CIJFERS | TRUCK ACADEMY

9

+ 60%

68

Er zijn 9 Truck Academy’s in Nederland. BOVAG heeft initiatief genomen om met opleidingen en truckdealers de handen ineen te slaan om de opleiding voor trucktechnici beter aan te laten sluiten op de praktijk.

Het Summa College in Helmond was de eerste Truck Academy. In de afgelopen vier jaar is daar de instroom van leerlingen voor het vak van trucktechnicus met 60% toegenomen.

Er zijn inmiddels 68 gediplomeerde Truck Academy-studenten afgeleverd door het Summa College, waarvan er nog altijd 56 in de truckbranche werken.

4 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019


1 jaar viaBOVAG.nl: 800.000 bezoeken per maand

V

BOVAG tekent ADAS Convenant

iaBOVAG.nl timmert alweer een jaar aan de weg in het land van de grote occasionsites. En dat deed de site als een ware David tegen Goliath. Destijds riep BOVAG de eigen website in het leven om leden zelf de regie te geven op advertenties en leads, omdat ze aan­ gaven dat de macht van bijvoorbeeld Autotrack en Autoscout te groot werd. Doel: alléén betrouwbare auto’s erop, áltijd met BOVAG Garantie of een andere gelijkwaardige garantie en rechtstreeks door naar de eigen website van het autobedrijf. Géén hinderlijke reclames, géén verkoop van posities bovenaan de zoekresultaten en geen advertenties van financiële producten of private lease van andere partijen. Wél: eerlijk, transparant en exclusief voor BOVAG-leden.

Verbeteren van de verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming op de weg. Dat zijn de hoofdredenen voor BOVAG om samen met 41 andere partijen een handtekening te zetten onder het ADAS Convenant. Een afspraak om het gebruik van rijhulpsystemen in voertuigen in de praktijk te vergroten. BOVAG zet specifiek in op het integreren van ADAS in het rijonderwijs en op het verbeteren van de voorlichting aan consumenten in het aankoopproces van nieuwe auto’s.

D

e organisaties die het ADAS Convenant ondertekenden (de ADAS Alliantie) gaan zich inzetten om het veilige gebruik van rijhulpsystemen in drie jaar met minimaal twintig procent te ver­ hogen. Alle ondernemingen van de alliantie hebben hun eigen uitvoeringsplan opgesteld met daarin concrete acties. BOVAG ziet een taak in het informeren van bestuurders over de aanwezigheid, werking of juiste gebruik van ADAS in de eigen auto. Er komen namelijk steeds meer rijhulpsystemen terwijl de helft van de Nederlanders de werking ervan niet of niet goed kent. BOVAG

belooft met de ondertekening van het convenant om te onderzoeken op welke manier (verkoop)adviseurs voorlichting kunnen geven over ADAS in het oriëntatie-, verkoop- en afleverproces van nieuwe auto's. Daarnaast zal BOVAG zich samen met partijen als het CBR en IBKI inzetten om de meest gebruikte ADAS-systemen gefaseerd en betaalbaar te integreren in het rijonderwijs en -examen.  Ga naar adasalliantie.nl voor meer informatie over het convenant en de alliantie.

Koolmees prijst BOVAG over nieuwe arbeidsverhoudingen “

G

oed dat BOVAG er van alles aan doet om de arbeidsverhoudingen in de branche te moderniseren”, dat zei minister Koolmees van Sociale Zaken & Werkgelegenheid op het BOVAG Debat ‘Het werk de baas’ op maandag 24 juni. BOVAG organiseerde het debat voor relaties en sociale partners naar aanleiding van het praktijk­ experiment naar sociale innovatie dat de vereniging dit voorjaar onder zijn leden deed. Koolmees haalde in zijn speech aan dat alle verandering moeilijk is. “(…) het is zaak dat we ons aanpassen – werkgever, werknemer en overheid – om nieuwe werkgelegenheid te creëren.” Mini-docu Op mijnBOVAG leest u meer over het experiment en de conclusies daaruit. Bekijk vooral ook de mini-documentaire die is gemaakt. Daarin volgde BOVAG vijf

Een jaar na dato maakt BOVAG de balans op. De autobedrijven die meteen aan boord waren, zijn tevreden over de serieuze leads die het ze oplevert. En de consument komt inmiddels maar liefst 800.000 keer per maand op de site om naar auto’s te zoeken. Geen verrassing als je bedenkt dat ze viaBOVAG.nl het hoogste beoordelen als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid. Een pluim dus voor het ontwikkelteam van viaBOVAG.nl, dat stevig doorbouwt aan de site en de ene na de andere handige feature toevoegt. In oktober vorig jaar al gaf maar liefst 66 procent aan viaBOVAG.nl als favoriete occasionsite te hebben. Hét bewijs dat wie klein is, slim moet zijn om sterk en groot te worden.

Varen met de Ereleden

D

e Ereleden van BOVAG gingen onlangs varen op de Amsterdamse grachten tijdens de jaarlijkse Ereledendag. Peter Niesink, algemeen directeur BOVAG: “Onze ereleden zijn ons levende erfgoed en hun verhalen moeten doorgegeven worden. Andersom vinden zij het vaak heel interessant te horen hoe BOVAG voortbouwt op de fundamenten die zij gelegd hebben. Daarom gaan we een keer per jaar samen op pad. We halen herinneringen op en kijken vooruit. Dit jaar hebben we de strategie rond onze occasionsite viabovag.nl toegelicht. Je ziét hun enthousiasme en er wordt dan ook meteen weer meegedacht. Mooi om te zien dat ondernemerschap en de wil om ergens aan te bouwen er bij deze mensen nooit uit gaat.”

bedrijven waarin een aantal maanden lang onder begeleiding ‘het goede gesprek’ tussen werkgever en werknemer werd gevoerd. Daarin gingen ze samen op zoek naar andere arbeidsverhoudingen nu de technologie in de werkplaats in rap tempo verandert en werknemers meer autonomie en zelfontplooiing in hun werk willen.  Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/socialeinnovatie. BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 5


viaBOVAG.nl

Voor ĂŠn door BOVAG-bedrijven! Uw eigen occasionwebsite Als autobedrijf zelf de touwtjes in handen Volop focus op uw advertentie ĂŠn goede leads Snel stijgend aantal advertenties en bezoekers Nu al door bezoekers gewaardeerd met een 8,1 Landelijke reclamecampagne, in 2019 ook op TV!

Stap in op viaBOVAG.nl, ook uw occasionwebsite! Vragen? Het enthousiaste viaBOVAG-team helpt u graag en komt eventueel bij u langs. Ga naar mijn.bovag.nl/viabovag Mail naar autobedrijven@viabovag.nl Of bel 020 - 549 39 50


BOVEMIJ

Het signaal van de autosleutel is makkelijk te verlengen, waardoor het stelen van een voertuig een fluitje van een cent lijkt

Veiligheidseisen voor keyless entry aangescherpt De contactloze autosleutel is handig voor de auto-­ eigenaar, maar ook voor de autodief. Het Centrum van Criminaliteitspreventie heeft daarom de eisen aan het Keurmerk Voertuigbeveiliging aangescherpt per 1 juli 2019. Het keurmerk is bij veel verzekeraars een eis om een autoverzekering te kunnen afsluiten.

M

et de contactloze autosleutel hoeft een auto-­ eigenaar alleen de sleu­­ tel bij zich te dragen om de auto te openen. “Het signaal dat door de autosleutel wordt uitgezonden is alleen makkelijk te verlengen, waardoor het stelen van een voertuig een fluitje van een cent lijkt”, legt risk officer René Engelen van Bovemij uit. Deze vorm van diefstal, ook wel relay attack genoemd, is inmiddels populairder dan het intikken van het autoruitje. Reden voor het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) om de eisen van het Keurmerk Voertuigbeveiliging aan te passen. Ook Engelen was hierbij

maatregelen voldoen aan de eisen. “Het is overigens eenvoudig te zien of een auto voldoet aan het nieuwe Keurmerk Voertuigbeveiliging”, voegt Engelen eraan toe. “Op de achterruit zit dan een driehoekige sticker met de tekst ‘Voertuig Beveiliging CCV’. Ook zit er een certificaat bij de auto.”

Kansen betrokken, in de Raad van Deskundigen van het CCV.

Blijvende oplossingen Voor veel nieuwe automodellen met keyless entry is per 1 juli 2019 een extra maatregel nodig om het Keurmerk Voertuigbeveiliging te krijgen, per 1 juli 2020 geldt dit voor alle auto’s. Met de aangescherpte eisen daagt het CCV autofabrikanten en leveran­ciers uit om het beveiligingsprobleem blij­ vend op te lossen. Zo zijn er al sleutels in de maak met bewegingsdetectie die zichzelf na een aantal seconden uitschakelen. Fabrikanten moeten hun maatregelen tegen relay attack inbrengen bij certificatie-instelling Kiwa SCM en zij controleren of de

Een certificaat Voertuigbeveiliging dat vóór 1 juli 2019 is afgegeven aan een autobezitter mét keyless entry blijft voorlopig geldig. Wel kan een verzekeraar aanvullende maatregelen eisen om relay attack diefstal te voorkomen. Heeft u nieuwe auto’s of occasions staan zonder het nieuwe keurmerk? Engelen: “Zolang de auto in uw handelsvoorraad staat, hoeft deze voor de verzekering nog niet te voldoen aan de nieuwe eisen. Pas als de auto verkocht wordt, dan moet de klant voldoen aan de nieuwe eisen om een verzekering af te sluiten. “Daar liggen kansen voor de retailer: breng de klant op de hoogte van de regeling en biedt aan om het systeem aan te passen of in te bouwen.”

Vragen? Voor inhoudelijke vragen over het Keurmerk Voertuigbeveiliging kunt u contact opnemen met het Centrum voor Criminaliteits­ preventie en Veiligheid via media@hetccv.nl of (030) 751 67 00. Vragen rondom verzekeringen kunt u stellen aan risk officer René Engelen van Bovemij, via rene.engelen@ bovemij.nl of (06) 53 22 29 59.

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 7


PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

Schone auto’s, blije klanten Disco Carwash, Halloween Carwash, biercake op Vaderdag, gratis wassen op Moederdag: je auto wassen bij Blinq in Apeldoorn is léuk. Eigenaar Mike van Woudenberg (47) – een tikkie eigenzinnig – is een perfectionist. “Schone auto’s, blije klanten”, zo luidt zijn motto. Zijn werknemers noemt hij washelden: niet lullen, maar poetsen.

N

iets vervelender dan een negatieve review, dan ben ik echt even over de zeik. Ik kan daar zelfs wakker van liggen. Ik beantwoord hem of haar persoonlijk en probeer er iets van te leren. Een zeven of acht is niet voldoende, ik wil een negen plus. Ik vraag veel van mijn werknemers, maar beloon ze bovengemiddeld goed. Ze krijgen twintig procent meer dan de cao voorschrijft. Ik heb net twee 55-plussers aangenomen, waarom niet? Ze hebben een hoog arbeidsethos en zijn loyaal. Aan de andere kant is Iwan, de bedrijfsleider, een jongen van 22 jaar. Hij werkt hier sinds zijn vijftiende en wilde studeren. Ik wilde Iwan graag houden, en stelde voor om bedrijfsleider te worden en dan heao in deeltijd te doen. Learning by doing. Hij zei ja. Inmiddels werkt hij fulltime en haalt ook mooie cijfers.”

Over Blinq Carwash Jaar van oprichting: 2007 Directeur: Mike van Woudenberg Aantal personeelsleden: 17, inclusief parttimers Vestigingen: 1. Blinq is gehuisvest aan de Laan

van Spitsbergen in Apeldoorn. Naast een moderne wasstraat bestaat Blinq uit acht wasboxen en dertig stofzuigers. Ook kunnen mensen hier hun hond wassen in de dogwash.

8 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019

Ludieke acties “Ik ben een echte Apeldoorner. Ik ben hier geboren en getogen, ik voel me hier thuis. Ik heb ook geen behoefte om in andere steden een Blinq-vestiging te openen. Dan moet ik elke dag het hele land door, daar heb ik totaal geen zin in. Met mijn bedrijf Ultimate investeer ik onder meer in monumentaal vastgoed in Apeldoorn en ben medeorganisator van evenementen als de Apeldoorn Business Awards. Die betrokkenheid met de stad vind ik heel belangrijk. Tijdens een Disco Carwash maak

Ik vraag veel van mijn werknemers, maar beloon ze bovengemiddeld goed ik gebruik van lokale dj’s. Voor de oliebollen op nieuwjaarsdag werk ik samen met een lokale bakker. Ik houd van ludieke acties. Ver­ der ondersteun ik graag initiatieven als Schoorsteengeluk, zodat kinderen uit gezinnen met een beperkt budget ook Sinterklaascadeautjes krijgen. En vergeet de badeendenrace niet. Klanten adopteren een badeendje, het geld gaat naar Stichting Leergeld Apeldoorn. Het is mijn manier van sponsoring. Ik zal ook nooit vijfhonderd euro betalen voor een reclamebord langs een voetbalveld, daar is niks leuks aan. Blinq is een dagelijks gevecht, omdat je elke

dag wilt laten zien dat je de beste bent. Alle foutmarges moeten geëlimineerd worden, ik wil een wasstraat van de beste kwaliteit. Van techniek heb ik weinig verstand. Ik weet niet wanneer welk onderdeeltje gesmeerd moet worden of welk lagertje vervangen moet worden. Ik verzamel mensen om me heen die ik vertrouw en dat wél kunnen. Ik houd vooral van mensen. Ik vind het heel belangrijk dat klanten het prettig vinden om hier te komen. Er is koffie, er is muziek. Voor de kinderen is er een kleine speeltuin. Ik heb gekozen voor een wasstraat met een rustige, warme uitstra­ ling en veel groen eromheen.”

Paplepel “Zelf was ik geen auto’s meer, maar heb dat in het verleden genoeg gedaan. Mijn ouders had­den diverse bedrijven en ik ben geboren naast hun eerste tankstation. Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder gaf me om zes uur ’s ochtends een fles en dan liep ze naar de pomp. Ik heb het bedrijf overgenomen. Na tien jaar zelf exploiteren heb ik de tankstations verhuurd aan Shell, na nog eens tien jaar heb­ben heb ik ze verkocht. In 2007 heb ik deze Blinq-locatie opgericht, in een periode van hoogconjunctuur. Veel mensen vonden het een rare locatie, achterin een bedrijventerrein. Het loopt hartstikke goed. Ach, ik doe heel erg mijn eigen ding, kijk ook niet naar de concurrentie. Slechts twee dingen zijn belangrijk in deze branche: een schone auto en een blije klant.”


Tekst: Jeroen Kreule Fotografie: Marco Slot

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 9


MANAGEMENT & BELEID

TOEKOMST VAN TRUCK- EN BUSWERKPL A ATS IN K A ART GEBRACHT

Zelf aan de knoppen Minder dan één procent van een gemiddeld Nederlands wagenpark van trucks en bussen bestaat uit elektrisch aangedreven voertuigen. In 2030 ligt dat naar verwachting op twaalf procent. En een elektrische truck heeft 65 procent minder onderhoud nodig dan een op fossiele brandstof; dat heeft gevolgen voor zowel sales als aftersales. BOVAG onderzocht wat en hoe groot de impact is.

W ‘

Zelf berekenen Wilt u zelf berekenen wat de impact is van de komst van EV op úw werkplaats, gebruik dan de EV Rekentool van BOVAG. U draait hiermee zelf ‘aan de knoppen’ door bijvoorbeeld de leeftijd van uw wagenpark in onderhoud in te vullen en te kijken wat dat concreet voor u betekent. Door verschillende gegevens of prognoses in te voeren, kunt u diverse scenario’s voor uw bedrijf bekijken. De rekentool vindt u op mijn.bovag.nl/onderzoekevtrucks.

10 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019

erkplaats van de toekomst’ schetst een beeld van truckwerkplaatsen tussen nu en 2040. Samen met Innovam, OOMT en RAI Vereniging liet BOVAG onderzoeken welke ontwikkelingen van invloed zijn op de werkplaats en bedacht daar vervolgens vier scenario’s op. Waar de truckmarkt de komende jaren mee te maken krijgt is: veranderende wetgeving, opkomst van elektrisch vervoer (EV), ‘Over the Air’-onder­ houd, rijhulpsystemen (ADAS) en Capacity as a Service (CaaS). “Hoe snel gaat de overstap naar elektrische voertuigen?”, vraagt Erik van ’t Hof van OOMT zich hierbij af. “Gaat de overheid hier een grote rol in spelen? Accepteren klanten elektrisch vervoer en gaan ze er zelfs om vragen? Gaat de overheid samen met verzekeraars meer eisen stellen aan rijhulpsystemen? Springt de markt snel in op digitale systemen waarmee je laad­ capaciteit voor een rit kunt plannen, boeken en betalen (CaaS) en niet een hele eigen truck hoeft te laten rijden voor jouw goederen? De ingrediën­ ten kunnen we achterhalen maar hoe snel alles gaat en waar het accent op ligt, is niet met zeker-

heid te voorspellen. Ook weten we niet of deze nieuwe ontwikkelingen bijvoorbeeld ook nieuwe aanbieders op de markt brengen. Of bereiden de huidige spelers zich goed voor op de toekomst en lopen zij zelf voorop in deze nieuwe ontwikkelingen? Zekerheden hebben we niet maar op basis hiervan kunnen we wel in scenario’s denken.”

Vier werelden Het onderzoek is uitgewerkt in vier scenario’s, vier werelden. Het meest verregaande scenario is dat van een ‘digitale wereld’ waarin de klanten vol voor alle nieuwe ontwikkelingen gaan en er veel nieuwe partijen op de markt komen. Een tegengestelde wereld is de ‘meestribbelende’ wereld waarin niemand op de technieken zit te wachten en marktpartijen een afwachtende houding aannemen. Daar tussenin zitten de ‘onstuimige’ en de ‘veeleisende’ wereld waarin óf de klant het bij het oude wil houden terwijl nieuw leveranciers staan te trappelen om toe te treden. Óf de klant wil graag, maar de markt speelt er niet op in. Lees het volledige rapport en de uitwerking van deze werelden op werkplaatsvandetoekomst.nl.

Invloed van OTA en EV Voor alle scenario’s geldt dat de verwachting is dat zowel de rijhulpsystemen als CaaS weinig impact hebben op de werkplaats tot 2040. Een veel grotere invloed hebben de komst van elektrisch vervoer en het kunnen uitlezen van tech-


Tekst: Danielle Rousselet

De ontwikkeling naar EV wordt voor tachtig procent bepaald door de total cost of ownership

nische data op afstand (OTA). Dat laatste zorgt ervoor dat voertuigen niet meer automatisch volgens een bepaalde interval in de garage komen. Doordat het systeem voortdurend op afstand is uit te lezen, zou het bijvoorbeeld kunnen leiden tot afschaffing van de apk. Ook zal het van invloed zijn op het werk van monteurs. Misschien vertelt het systeem ze wel wat er mis is en laat via zoiets als ‘Google glasses’ zien hoe de reparatie moet worden uitgevoerd.

EV De grootste verandering voor de werkplaats brengt waarschijnlijk de komst van elektrisch vervoer. Hoe snel die ontwikkeling gaat, hangt af van de betrouwbaarheid van de accu’s, actieradius, betaalbaarheid, beschikbaarheid van goede laadpunten en het aanbod van groene stroom. Elektrische voertuigen in de werkplaats brengen veranderingen met zich mee voor apparatuur en gereedschap, werkplaatsuren, personeel en >

Aad Verkade, branchemanager BOVAG Truckdealers

Mooi instrument “De rekentool is een heel handig middel om vooruit te kijken en zo zelf beslissingen te kunnen nemen over de toekomst van je bedrijf. Het is gebaseerd op degelijk en nauwkeurig onderzoek. Een heel waardevol instrument.”

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 11


Advertorial

“Voor onze klanten gaan we tot het uiterste”

“Gastvrijheid maak je samen met elkaar”, vindt Rasol Akhavan van Autobedrijf Pars Rasol. Een gemiddelde klantbeoordeling van 9,4 op Klantenvertellen.nl, een score van 4.9/5 op Facebook; autobedrijf Pars Rasol scoort ontzettend hoog op klanttevredenheid. Toch besloten eigenaren Rasol en Sylvia Akhavan om een OOMT GastvrijheidsCheck te laten uitvoeren. “Onze klanten gaan altijd voor. Elk bezoek moet perfect zijn.” Pars Rasol is een onafhankelijk BOVAG autobedrijf in Den Helder. Eigenaren Rasol en Sylvia vinden het belangrijk dat klanten zich thuisvoelen vanaf het moment dat ze binnen komen. “Klantvriendelijkheid is een beetje mijn ziekte”, vertelt Rasol. “Ik wil dat iedere klant altijd perfect wordt geholpen. Mijn vrouw vindt dat ik daar weleens te ver in ga. Ze moet me soms afremmen. Maar ik vind het belangrijk. Als ik zelf een winkel binnenga en ik voel mij niet welkom, dan ga ik meteen weer weg.” Toen Rasol hoorde van de OOMT GastvrijheidsCheck was hij meteen nieuwsgierig. Hij nam contact op voor een mysterybezoek en vertelde niets tegen het team.

INGELIJST RAPPORT Zonder dat iemand het in de gaten had, bracht de OOMT mystery guest een bezoek aan de website en aan het autobedrijf. Het resultaat was beter dan Rasol had gedacht. “De mystery guest was helemaal tevreden. Hij had vooraf via internet een aanvraag gedaan voor een reparatie. We sturen standaard een mail terug met een offerte en aanvullende vragen over de werkzaamheden. Daar kregen we een compliment voor.” Het mysteryrapport hangt ingelijst boven het bureau in het kantoor van Rasol. “Ik ben trots dat we met elkaar zo’n goed resultaat hebben behaald. Zeker als je bedenkt dat het mysterybezoek voor een deel in de lunchpauze viel. Daar heeft de mystery guest niets van gemerkt. Iedereen behulpzaam en vriendelijk, stond in het rapport.”

GOED GEVOEL Na de positieve ervaringen met de OOMT GastvrijheidsCheck houden Rasol en Sylvia contact met de OOMT-adviseur. “Van de adviseur kregen we de tip om de workshop Escape Room te doen”, vertelt Rasol. “Het is een teamuitje waar

‘ALS IK ZELF EEN WINKEL BINNENGA EN IK VOEL MIJ NIET WELKOM, DAN BEN IK METEEN WEER WEG’ je ook nog iets van opsteekt.” Terwijl het team van Pars Rasol samen puzzels oplost om uit de escape room te ontsnappen, kijken de OOMT-adviseurs mee. Na afloop bespreken de adviseurs met het team wat ze is opgevallen. Tijdens de nabespreking is er ook gelegenheid om verwachtingen en verbeterpunten uit te spreken. “Daar kwam uit dat de interne communicatie soms beter kan, dat we de werkplaats vaker moeten opruimen, en dat we werkorders beter moeten uitwerken. Daar zijn we nu mee bezig.” Rasol kijkt met een goed gevoel terug op de GastvrijheidsCheck en de workshop Escape Room. “Ik was verrast hoeveel moeite OOMT voor ons heeft gedaan. De adviseurs verdiepen zich helemaal in jouw situatie en luisteren wat je belangrijk vindt. Ik denk dat elk bedrijf er wat van kan leren. Wij hebben de GastvrijheidsCheck negen maanden geleden gedaan, en we praten er nog steeds over.”

OOMT GASTVRIJHEIDSCHECK: ONLINE EN OFFLINE De GastvrijheidsCheck van OOMT is dé gastvrijheidsbarometer voor mobiliteitsbedrijven. Met de OOMT GastvrijheidsCheck krijgen deelnemers snel en eerlijk inzicht in de klantbeleving van hun bedrijf – in de winkel, werkplaats en online. Wil je weten hoe jouw bedrijf er voor staat als het om gastvrijheid gaat? Meld je dan snel aan. Dat kan via www.oomt.nl/ gastvrijheidscheck of via 0800-0155.


Vooral voor bestelauto’s is de groei naar volledig elektrisch sterk afhankelijk van lokaal en regionaal overheidsbeleid

> werkplaatsinrichting. BOVAG liet een aanvullend

onderzoek doen om het effect van de komst van EV voor het businessmodel van aftersales nog beter in kaart te brengen. “De ontwikkeling naar EV wordt voor tachtig procent bepaald door de total cost of ownership (TCO)”, stelt Eric Vousten van onderzoeksbureau VSM | Insight. Dit bureau onderzocht specifiek het effect van de komst van EV op de omzet en marge in de werkplaats voor trucks en bussen boven de 3.500 kg GVW. Gekeken is onder andere naar algemene ontwikkelingen zoals klimaatveranderingen, luchtkwaliteit in binnensteden en de eindigheid van fossiele brandstoffen. Daarnaast zijn de (technische) ontwikkelingen bij fabrikanten in kaart gebracht en de ontwikkelingen aan de vraagkant, de gebruikers. Die laatste kijkt naar bijvoorbeeld actieradius, prijs, total cost of ownership, laadinfrastuctuur en voor trucks ook heel belangrijk: het gebruiksdoel. Ook is onderzocht wat gerenommeerde onderzoeksbureaus in de wereld en in Nederland verwachten van de ontwikkeling van EV bij truck en bus. Zij zien een kansrijke toekomst voor EV.

Diesel voor lange afstand Vooral voor bestelauto’s is de groei naar volledig elektrisch sterk afhankelijk van lokaal en regionaal overheidsbeleid. Steeds meer steden gaan ‘op slot’ voor alle bestelverkeer wat niet zero emissie is. Om die reden kan de opkomst van elektrische bestelauto’s wel eens sneller gaan dan het aandeel elektrisch bij personenauto’s. Voor stadsbussen is de norm nu al vaak elektrisch. Langeafstandsvervoer blijft naar verwachting wel dieselaangedreven vanwege betrouwbaarheid, lage TCO en sterke restwaarde. Diesel zal schoner worden en het aandeel bio-die-

sel neemt toe. Bovendien is accu-elektrisch voor de lange afstand nog onvoldoende ontwikkeld en staat waterstoftechnologie nog te veel in de kinderschoenen. Realistisch gezien is in 2030 ongeveer 33 procent van alle nieuw-verkochte trucks en bussen elektrisch. De invloed hiervan op de aftersales is afhankelijk van hoe oud of jong het wagenpark is dat in de werkplaats komt. Ook is het belangrijk om te kijken naar de samenstelling van het wagenpark. Bij vervoer rond steden gaat de elektrificatie sneller dan bij langeafstandsvervoer. Hoe dan ook, EV komt eraan en hoewel banden tien procent harder slijten bij EV, neemt het onderhoud wel af met 65 procent. Bovendien betekent geen olie ook minder marge. De vraag waar ondernemers dus voor staan, is hoe ze hun klanten vasthouden en hoe ze de aftersalesprocessen zo efficiënt mogelijk inrichten.

Meer of andere services Over het algemeen zullen bedrijven in de trucken busbranche meer of andere services moeten aanbieden om dezelfde marge en omzet te krijgen. De focus moet de komende tijd liggen op efficiency en klantgerichtheid. Er is ijzersterke marketing en sales nodig met klantenbinding door bijvoorbeeld servicecontracten. Zaken om nu over na te denken. Voor bedrijven met een wat ouder wagenpark duurt het misschien nog even maar voor werkplaatsen die nieuwere (EV-) voertuigen in hun werkplaats krijgen, is dit toekomstbeeld misschien wel dichterbij dan gedacht.  Lees de rapporten over ‘Werkplaats van de toekomst’ en ‘Het effect van EV op het aftersales business­model’ op mijn.bovag.nl/onderzoekevtrucks.

De toekomst in cijfers

33% van alle nieuw-verkochte trucks en bussen is naar verwachting elektrisch in 2030 (realistisch scenario).

3%

groeit het totale wagenpark in 2030.

65% minder onderhoud heeft een elektrische truck of bus nodig.

10%

slijten banden van EV harder dan van dieselvoertuigen.

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 13


SNAPSHOT

Wanneer begint de reis? Vanaf wanneer is een consument een potentiële klant? Of specifieker: vanaf welke leeftijd? Kun je te vroeg beginnen met marketing? Wanneer begint de voorliefde voor een product of een merk eigenlijk? BOVAG deed voor diverse branches onderzoek naar ‘de klantreis’ die potentiële klanten afleggen voordat ze overgaan tot aankoop. In een brochure zijn deze reis, het type gebruikers en kopers en aankoopstrategieën helder en praktisch op een rijtje gezet. Zo kunt u beter inschatten wie u voor zich heeft en welke aanpak het beste werkt om deze klant tot aankoop te bewegen. De brochures zijn er over de fietser, automobilist, scooter­ rijder, motorrijder, tankklant, autowasser, koper van een caravan en huurder van een bestelbus. Kijk op mijn.bovag.nl/klantreis en download daar direct de informatie over uw klanten.

14 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019


Tekst: Danielle Rousselet

Feiten over de klantreis

45% van de autorijders is een normatieve rijder. Als klant wil hij worden ontzorgd en geholpen bij het nemen van zijn beslissing.

29% is de grootste groep motorrijders en dat zijn gezelligheids­ rijders. Overigens op de voet gevolgd door de trotse bezitter (21%) en de functionalist (20%).

40%

van de potentiële motorklanten is langer dan een maand bezig met de aanschaf van een motor.

3 fasen doorloopt een caravankoper: overwegen en besluiten, oriënteren, kiezen en kopen.

Stap 1 in de verhuur is: zorg voor een rustige en overzichtelijke website waar de klant zich kan oriënteren en waar hij makkelijk de verhuurlocatie en afmetingen van het voertuig kan vinden met foto's erbij en zoveel mogelijk ove­ rige informatie over het voertuig.

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 15


MOBILITEIT & OVERHEID

BOVAG-VOORZIT TER BERTHO ECKHARDT ZIET K ANSEN IN ‘OVERSTAPHUBS’ UIT DELTAPL AN MOBILITEIT

“Investeer vooral in Om Nederland mobiel te houden willen we minder files, minder overvolle treinen en meer ruimte voor alternatieven, zoals de fiets en e-bike. Maar al het geld stoppen in meer spoor en asfalt, zoals in het Deltaplan Mobiliteit wordt voorgesteld is volgens BOVAG-­ voorzitter Eckhardt geen goed idee. “Investeren in innovatieve MaaS-oplossingen is nu eigenlijk belangrijker.”

R

ecent presenteerde de Mobiliteitsalli­ antie (zie blauw kader) haar Deltaplan Mobiliteit. Volgens BOVAG, een van de prominente leden van de Mobiliteitsalliantie en in die hoedanigheid mede-afzender, is het Deltaplan hard nodig. BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt: “Het was noodzakelijk om een samenhangende visie te ontwikkelen voor de toekomst van mobili­teit. We lopen vast. En er worden tot op heden vooral pleisters geplakt. De aanpak was tot nu toe ad hoc en korte-termijn. Het belangrijkste pleidooi in het Deltaplan is dan ook om mobiliteit als één samenhangend geheel te benade­ ren. De overheid voorop. En niet alleen omdat we vastlopen met zijn allen, maar ook omdat de wens van de ‘mobilist’ sterk verandert. Die denkt en doet steeds minder in hokjes.”

Hub BOVAG is warm voorstander van de hub-gedachte die in het Deltaplan wordt gelanceerd: slimme overstapplekken waar vervoersstro-

Wat is de Mobiliteitsalliantie? De Mobiliteitsalliantie werd eind 2016 opgericht om Nederland in de toekomst bereikbaar te houden. Inmiddels hebben 24 partijen zich aangesloten. Het doel van de Mobiliteitsalliantie is om reiziger, vervoerder en verlader op elke plek en op ieder moment een passende reis te kunnen bieden. Aangesloten zijn: ANWB, Arriva, Bouwend Nederland, BOVAG, CBRB, EBS, Fehac, Fietsersbond, GVB, HTM, Keolis, KNAC, KNV, LVP, MKB Infra, NS, QBuzz, RAI Vereniging, RET, Rover, TLN, Transdev, VNA, VZR.

16 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019

men worden ontvlochten en op een andere wijze weer aan elkaar worden geknoopt. Auto, deel­auto, fiets, OV et cetera. Zodat je met je auto uit gebieden met weinig of geen OV goed naar je bestemming kunt komen, maar waar je voor het stuk naar de binnenstad – de last mile – makkelijk kunt overstappen op andere vervoersvormen, zodat je geen parkeerproblemen of drukte in de binnenstad hebt. En evenzeer onderschrijft BOVAG dat er fors meer geïnvesteerd moet worden om de Nederlander mobiel te houden en de economie aan de gang. Maar daar hoort wel een kantteke­ ning bij. Eckhardt: “De echte oplossing voor onze mobiliteitsproblemen ligt in versnelde innovatie. Daar moeten we zwaar op inzetten. Bijvoorbeeld door Mobility as a Service (MaaS) te faciliteren. Steeds meer mensen kiezen niet voor een vast vervoermid­ del, maar besteden hun privébudget of zakelijk reisbudget middels een kaart waarmee ze verschillende vervoersvormen van auto, fiets tot aan OV makkelijk kunnen plannen en afrekenen. Daarvoor moeten wel betere afspraken worden gemaakt over het delen van data door alle vervoerspartijen, privaat en publiek. En door het ontwikkelen van een datastandaard die het MaaS-exploitanten mogelijk maakt om een flexibel vervoersaanbod te ontsluiten en aan te bieden. BOVAG zal op zijn beurt dan weer zorgen dat de BOVAG-ondernemers daar hun rol in kunnen pakken en overal hun specifieke aanbod in auto, fiets, scooter of elektrisch voertuig kunnen doen, als onderdeel van een groter aanbod. Het gaat erom dat mensen in vrijheid hun keuzes kunnen maken, in plaats van dat ze tot keuzes worden gedwongen. En dat je ze daarbij weet te verleiden om slimme keuzes te maken.”

Extra geld Voor deze investeringen is extra geld nodig. Zo’n drie miljard per jaar tot 2040. Eckhardt: “Dat extra geld kunnen we vinden door de bezuinigingen op infra-investeringen terug te draaien. We hebben de laatste jaren relatief steeds minder uitgegeven, hoewel het de afgelopen twee jaar een klein beetje is bijgetrokken. Maar daar moet dus een tandje bij. En dat kan ook best, want die investeringen verdienen zichzelf terug. Als we Nederland weer in beweging krijgen en houden, versterkt dat de economie en drukt dat de kosten van een vastlopend mobiliteitssysteem. Files kosten de maatschap­ pij nu miljarden per jaar. Het extra maatschap­ pelijk rendement kan wel oplopen tot 18 miljard per jaar! Hiermee vallen de opbrengsten ruim zes keer zo hoog uit als de jaarlijks gevraagde extra investeringen. Ik zeg: aan de slag overheid. Wij helpen graag mee.”


Tekst: Paul de Waal Illustratie: Edith Buenen

innovatie”

Hoe zit het met betalen naar gebruik? In het Deltaplan is sprake van een ‘vlakke kilometerprijs'. BOVAG is voor nú beginnen met pilots en experimenten met betalen naar gebruik. Zodat we weten waar we aan beginnen; zodat we weten wat wel en niet werkt. Betalen naar gebruik is per definitie eerlijker dan betalen bij aanschaf (BPM) en voor bezit (MRB). Maar het alternatief moet wel haalbaar en werkbaar zijn en je hebt die pilots nodig om dat uit te vinden. Kan heel goed zijn dat je vaststelt dat het positief beïnvloeden van congestieen milieueffecten alleen haalbaar zijn door de kilometerprijs te differentiëren naar tijd, plaats en milieukenmerken.

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 17


AUTOKOPER VRAAGT OM TRANSPARANTIE IN ONDERHOUD

KIES VOOR 100%ONDERHOUDEN BIJ UW OCCASIONS: Eenvoudig aan te vinken in uw occasionsysteem.

Onderbouwt uw kwaliteit en prijs.

Getoond op de grote occasionportalen.

Exclusief voor de betere autobedrijven.

Opvallend voor kopers op de smartphone.

Ook voor de goed onderhouden importauto.

MEER INFORMATIE?

WWW.100PROCENTONDERHOUDEN.NL


HET GESCHIL

Van brandend lampje naar kapotte turbo Wie krijgt er gelijk: de ondernemer of de klant? De Geschillencommissie deed onlangs uitspraak in een zaak, die begon met een brandend lampje in een Volkswagen Polo.  DE ZAAK Een consument kocht eind augustus vorig jaar een tweedehands Volkswagen Polo bij een BOVAG-bedrijf. De auto had net de showroom verlaten, toen na zes kilometer al een lampje op het dashboard ging branden. De koper besloot te stoppen en de garage in zijn eigen woonplaats te bellen. Deze garagehouder adviseerde om bij hem de auto uit te laten lezen. Bij het wegrijden werd de consument opgeschrikt door een tweede lampje dat ging branden. Na het uitlezen van de auto bleek dat de turbo defect was. Het advies luidde om niet verder te rijden. De reparatie zou ongeveer 1.300 euro kosten. De consument nam daarna pas contact op met de verkoper. Volgens hem eiste de verkoper dat hij dezelfde

dag nog moest langskomen. De verkoper ontkent dit. De dochter van de klant liet de verkoper weten dat zij de auto niet konden terugbrengen en ze stelde voor om de reparatiekosten te verdelen. De ondernemer voelde daar niks voor. Wel heeft hij een bedrag van honderd euro overgemaakt op de bankrekening van de dochter. De klant liet vervolgens de auto door zijn eigen garagehouder herstellen, in de hoop dat de ondernemer alsnog de helft van de kosten zou vergoeden. De ondernemer vond het spijtig dat zijn klant al na zes kilometer met een gebrek werd geconfronteerd. Hij vindt het opmerkelijk dat de consument niet direct is teruggereden om de auto te laten herstellen of de koop te ontbinden. Mogelijk kon de schade dan worden beperkt.

Ook vond hij het opmerkelijk dat de garagehouder van de consument deze niet heeft teruggestuurd naar de ondernemer. De ondernemer had daardoor geen kans de auto te zien of te repareren. De consument heeft niet om nakoming gevraagd. De ondernemer is niet bereid om (een deel van de) factuur te betalen.

dan ook geen aanspraak maken op vergoeding van (een deel van) de herstelkosten. Dat de consument een leek is op juridisch gebied betekent niet dat hij geen advies had kunnen inwinnen over zijn juridische positie voordat hij een andere garage opdracht gaf tot herstel.

 DE UITSPRAAK Deze zaak wordt voorgelegd aan de Geschillencommissie Voertuigen. De commissie volgt het standpunt van de ondernemer. De koper was naar eigen zeggen nog geen zes kilometer onderweg met de auto. Het zou daar­ door voor de hand hebben gelegen om onmiddellijk de korte afstand terug te rijden. Nog beter was het geweest om met de ondernemer te bellen en hem om advies vragen. Niets van dit alles heeft de consument gedaan. Hij heeft de ondernemer bovendien niet in de gelegenheid gesteld om de auto te onderzoeken en zo nodig te herstellen of de koop te ontbinden. De consument kan

 DE CONCLUSIE De Geschillencommissie is van oordeel dat de klacht ongegrond is. Het verzoek van de consument om (een deel van) de reparatiekosten te vergoeden, wordt afgewezen.

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 19


TECHNIEK & AFTERSALES

KIJKEN BIJ VAN MOSSEL AUTOSCHADE NA AR COMPLEX SCHADEHERSTEL IN DE PRAKTIJK

Chirurgenwerk Van elke auto die een behandeling bij Van Mossel Autoschade in Zwolle ondergaat, wordt een dik patiëntendossier aangelegd waar een academisch ziekenhuis jaloers op zou zijn. Pure nood­ zaak, want het herstel van autoschade wordt alsmaar complexer nu voertuigen vol zitten met technologie en van steeds weer nieuwere, lichtere en sterkere metaalsoorten zijn gemaakt.

D

e hightech-vestiging in Zwolle is het paradepaardje van de Van Mossel Autoschade Groep en gespecialiseerd in het herstel van complexe schades. Het bedrijf heeft meer weg van een ziekenhuis en lijkt in niets meer op de aloude werkplaatsen waar noeste monteurs met grote hamers, snijbranders en spierkracht auto’s uit de kreukels halen. De hedendaagse automobielen zijn voorzien van zóveel technologie en hoogwaardige materialen dat men met een ouderwetse klop op het plaatwerk alleen maar meer schade zou veroorzaken. Zorgvuldigheid, geduld en heel veel kennis zijn hier vereist om zelfs het simpelste deukje te kunnen weghalen. Want niets is meer

BOVAG nodigde een aantal journalisten van de landelijke (auto)media uit om hen mee te nemen in de ‘nieuwe wereld’ van schade­ herstel. Bekijk de samenvatting van hun werkbezoek op mijn.bovag.nl/complexschadeherstel.

20 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019

wat het lijkt. Als een onderdeel van alumi­ nium gerepareerd moet worden, dan gebeurt dat in een aparte ruimte en met kostbaar gereedschap dat door de fabrikant speciaal voor de klus is voorgeschreven. Zo niet, dan keurt de fabrikant de reparatie niet goed en trekt hij zijn handen van het voertuig af; wég garantie. Het moge duidelijk zijn: een gemiddelde monteur is bij Van Mossel een projectmanager, chirurg en ICT’er ineen.

Geen ruimte voor vergissingen Laten we eens kijken hoe het zo’n ‘patiënt’ bij Van Mossel Autoschade vergaat. Voor hij zijn behandeling kan beginnen, is er een uitgebreide intake en worden er volautomatisch foto’s gemaakt die in zijn dos-

sier worden opgenomen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De intake wordt besproken met de fabrikant van de auto, die op zijn beurt aangeeft waar wat precies moet gebeuren. En vooral: hoe het moet gebeuren en door wie. Niet zomaar iedereen mag bepaalde werkzaamheden uitvoeren, ook al net als in het ziekenhuis. Er zijn certificeringen nodig en desnoods komt er een monteur vanuit de fabriek overgevlogen, zoals in het geval van de Range Rover met beschadigde kabelboom (een essentieel en – letterlijk – ingewikkeld deel van de auto). Er staat ook een BMW met volledig gestript interieur dat doet vermoeden dat er wellicht een binnenbrand heeft gewoed. Maar in werkelijkheid blijkt slechts het navigatiesysteem te zijn gestolen. Omdat het stekkertje slecht bereikbaar is, koos de crimineel in kwestie ervoor om de kabelboom door te knippen. Dus die wordt nu vervangen. Die kabelboom is bepaald niet goedkoop en omdat hij door de hele auto loopt, kost het al met al een week of twee om de klus te klaren, waardoor de rekening oploopt naar een lieve 17.000 euro. De elektrische Hyundai verderop wacht op een nieuwe chassisbalk, waarvan eerder


Tekst: Tom Huyskens Fotografie: Marco Slot

tevergeefs is geprobeerd deze te repareren. Nu toch een scheurtje aan het licht is gekomen, zorgt de bijzondere metaalsoort ervoor dat reparatie onmogelijk is. Het is wachten op het juiste onderdeel en op toestemming van de fabriek, terwijl de rekening oploopt naar 21.000 euro. Maar voordat de de auto überhaupt aangeraakt kon worden, moest deze volledig en vooral vakkundig van alle spanning worden ontdaan. Hier is geen ruimte voor vergissingen.

Mobiele kalibratie Ook het demonteren van een bumper of het vervangen van een voorruit vertoont gelijkenissen met het precisiewerk van chirurgen. Vanwege de vele camera’s, radars en sensoren moet vrijwel elke handeling worden afgesloten met kalibratie, zodat iedereen ervan verzekerd is dat alles weer werkt zoals het moet werken. Want ook dit is onderhand een kwestie van leven en dood. De bestuurder moet straks weer op zijn adaptieve cruise control en zijn rijstrookassistent kunnen vertrouwen; de kleinste afwijking kan desastreuze gevolgen hebben. Van Mossel gebruikt voor kalibratie een mobiel systeem op een aan-

hanger, zodat daarmee meerdere vestigingen bediend kunnen worden. Elke vestiging z’n eigen apparaat zou simpelweg te kostbaar worden. En bovendien vereist elk merk en model weer andere handelingen en andere apparatuur. Bij sommige merken moet kalibratie in stilstand worden uitgevoerd,

Vanwege de vele camera’s, radars en sensoren moet vrijwel elke handeling worden afgesloten met kalibratie maar voornamelijk de Franse merken vereisen dynamische kalibratie. Dat betekent dat de monteur een heel eind moet gaan rijden volgens een route met kenmerken zoals de fabrikant die heeft gedefinieerd.

Aansprakelijkheid Als de ‘patiënt’ na een grondige eindcontrole dan eindelijk ontslagen wordt, heeft

Van Mossel een dossier met zo’n driehonderd foto’s en video’s aangelegd. Dat wordt onder andere gedeeld met de fabrikant, zodat deze erop kan vertrouwen dat zijn product weer aan zijn eisen voldoet. De explosieve toename van technologie in de voertuigen zorgt ook voor discussie met betrekking tot aansprakelijkheid. Vooral met de (deels) zelfrijdende auto in aantocht kan de vraag rijzen wie er verantwoordelijk is voor de gevolgen van een niet of slecht functionerend veiligheidssysteem. Is dat de fabrikant? Is het de schadehersteller? Is het de eigen verantwoordelijkheid van de automobilist? De verzekeraar? Van Mossel Hightech en steeds meer collega-bedrijven in de schadebranche investeren in elk geval fors in kennis, kunde en materiaal om voorbereid te zijn op de toekomst en te voldoen aan de eisen die fabrikanten, verzekeraars én publiek stellen.

 Door de vele techniek in nieuwe auto’s wordt schadeherstel steeds complexer. Hoe ziet de branche er in 2030 uit? Download de BOVAG Toekomstvisie Schadeherstel op mijn.bovag.nl.

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 21


MIS HET JAARCONGRES NIET! Dinsdag 8 oktober vindt weer het BOVAG Jaarcongres Onafhankelijke Autobedrijven plaats bij congrescentrum NBC Nieuwegein. U bent er toch ook bij?

7

REDENEN WAAROM U ABSOLUUT NIET MAG ONTBREKEN:

1

Dit congres is hét grootste automotive event van Nederland.

2

Meer infosessies dan ooit! Keuze uit 3 inspiratiesessies, 6 praktische sessies en 8 dialoogsessies.

3

Niemand minder dan Olaf Gietelink van TomTom doet uit de doeken hoe zij omgaan met de veranderende markt.

4

U heeft de kans om BOVAG-directeur Peter Niesink te vertellen wat BOVAG voor u zou moeten doen.

5

Wat is het geheim van succesvolle ondernemers? U krijgt een kijkje in de keuken van de finalisten van de verkiezing Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar.

6

Aan de hand van humoristische anekdotes leren Olympisch schaatser Erben Wennemars en oud-profwielrenner Rob Harmeling u omgaan met uitdagingen en coachen ze u naar de top!

7

Er is volop ruimte om bij te praten of te netwerken met (oud)collega’s onder het genot van een drankje en goed eten.

Meer weten over sprekers, het programma of de inhoud van de infosessies? Of gewoon direct aanmelden? Ga naar www.bovagjaarcongres.nl.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor

Meld u direct aan via: www.bovagjaarcongres.nl

VROEGboekACTIE Bent u BOVAG-lid? Meld u dan voor 1 september aan. Onder de vroegboekers verloten we 50 exemplaren van het boek ‘Sales vanuit je hart’: een uitgave vol praktische tips en tools van Richard van Kray, een van onze inspirerende sessiesprekers.


ONDERAAN DE STREEP

Goedkoper bellen én vijftien procent ledenkorting

Leden - - - - - - - voorde ---el

-------

------Reken -een B voorbeeld - - - - - - - - OVAG voor 4 med -bedrijf m • Infras ewerkers et : t • Onbe ructuur € 48 perkt b ,75 ellen, € (pe • Leas r gebruiker € 40,e toes 10,-) te (per ge l en router, € ------b - - - - - - - ruiker € 10,- 40,) ------------T ----o taal: • Koste + • Koste n per maan d € 12 n per m 8,75 aand in le - - - - - - - denkorting € clusief 15% ----109 Voord - - - - - - - - - - - - ,44. eel: D eze on - - - - - - - - - - bespa d a e r t rnem maa Daarna ast krij ndelijks € 1 er 9,31. gen BO 15% VA setup- korting op de G-bedrijven ko e bedrag sten. In dit re enmalige en dez kenvoo e ko rbe betaalt de ond sten € 332,5 eld Dat is e 0, en r n em een ex tra kor er € 290,05 ting va . n € 42 ,45.

Dag ISDN, hallo VoIP De stekker gaat uit ISDN per 1 sep­tem­ber 2019. Een kwart van de onder­­nemingen belt nog via deze verouderde techniek. Maakt uw bedrijf er nog gebruik van? Geen paniek. Er is nog tijd om over te stappen op digitale telefonie via de BOVAG Ledenwinkel, inclusief ledenkorting.

V

eel bedrijven in Nederland maken nog gebruik van ISDN, terwijl ze dat zelf niet altijd weten. Naast tele­ foons zijn er nog meer apparaten die gebruik maken van het ISDN-netwerk, zoals een pinautomaat, alarm of noodnummer in de lift. Hét alternatief voor bellen via de analoge ISDN-lijn is VoIP: Voice over IP, oftewel spraak over internet. Bellen via VoIP werkt hetzelfde als standaard telefonie. U heeft nog steeds een toestel waarop u bereikbaar bent. Bijkomend voordeel van VoIP is dat u tot wel twintig procent kunt besparen op de belkosten. Gesprekken tussen collega’s onderling

zijn bijvoorbeeld gratis. U bent daarnaast flexi­ bel: oproepen voor uw vaste toestel kunt u ook op uw mobiel binnen laten komen. VoIP heeft ook nog eens extra opties om uw service te verbeteren zoals keuzemenu’s, wachtrijen en voicemail-opties. Overstappen op VoIP duurt gemiddeld vier tot acht weken. Stap dus bijtijds over, omdat u anders vanaf september niet meer bereikbaar bent. De BOVAG Ledenwinkel helpt u daarbij én u krijgt ook nog eens vijftien procent ledenkorting.  Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op de bovagledenwinkel.nl of bel (030) 659 52 22. BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 23


SALES & MARKETING

Bewijs van vertrouwen U verkoopt goede auto’s. Maar hoe maakt u dat de consument duidelijk? Iedereen kan wel van alles beweren. Daarom is het label 100% onderhouden in het leven geroepen. Daarmee kunnen autobedrijven aantonen dat een auto altijd volgens voorschrift onderhouden is. Hoe werkt dat in de praktijk? Drie occasionmanagers aan het woord over 100% onderhouden. 24 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019


Tekst: Sjoerd van der Linden

Roos Buikema, sales coördinator Lexus Groningen (tot voor kort onderdeel Louwman Groningen)

Welk effect heeft het label op jullie bedrijfsvoering? “We zijn anders gaan kijken naar inkoopauto’s. Als dealer sta je voor kwaliteit, dus het mooiste zou zijn om onze hele voorraad van het label te kunnen voorzien. We hebben enkel occasions van ons eigen merk, afkomstig uit eigen inruil, import en bijkoop. De historie is dan ook wisselend. Daarom bekijken we boekjes en bellen we garages, ook in het buitenland. Het is wel wat werk, maar het hoort erbij: je moet weten wat je in handen hebt.” Hoe zet u het label in bij het verkoopproces? “Bij het online adverteren kunnen we het keur­ merk activeren en in de showroom benoemen we het in het verkoopgesprek. Consumenten zoeken betrouwbaarheid, dus als ik er ‘eentje met’ en ‘eentje zonder’ heb, dan is de keuze snel gemaakt. Opvallend is dat mensen die op internet zoeken, weten wat het label inhoudt terwijl je het in de showroom uit moet leggen.” Maakt het label verschil in prijs en statijd? “Ik vind dat het label een meerwaarde geeft. Ik heb gemiddeld wat duurdere auto’s en daar­ voor betekent het label al gauw duizend euro meerwaarde. Mensen willen liever een auto die klopt. Voor hen is het bovendien van belang in de restwaarde. Statijd vind ik een lastig begrip, daar zijn veel factoren op van invloed. Rond de negentig procent van onze auto’s heeft het label, dus het is ook lastig om uitspraken te doen over het effect op de statijd.” Zou u het label aanbevelen? “Absoluut. Het werkt omdat het zo simpel is. Het is bijna gênant om het niet te hebben als je merkdealer bent.”

Hasan Aydogdu, clustermanager Occasions Muntstad Merken: Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA en VW Bedrijfswagens Locatie: 11 vestigingen waaronder het Occasion Center in Zeist, Muntstad Schadeherstel, Muntstad Lease, Verkoop en Service

Pim de Groot, clustermanager Auto Indumij B.V. Merken: Renault, Dacia, Nissan. Occasion­ verkoop op 6 vestigingen

Wanneer zijn jullie begonnen met het label? “Wij zijn gestart met het 100% onderhoudenlabel op 1 januari 2018. Ondanks dat al onze auto’s jonggebruikt en dealeronderhouden zijn, wilden wij graag meer transparantie en vertrouwen geven aan onze klanten. Wij kunnen wel roepen dat onze occasions goed onder­ houden zijn, maar gelooft de klant dat ook? Het label helpt ons om nog meer vertrouwen van de klant te winnen en te onderstrepen dat wij een betrouwbare partij zijn.”

Sinds wanneer voeren jullie het label? “Sinds juni 2018. Het belangrijkste argument voor ons was transparantie richting de consument. Die oriënteert zich grotendeels online en wil daar het liefst zoveel mogelijk informatie over de auto zien, zo transparant mogelijk. Wat is de onderhoudshistorie, heeft de auto op tijd zijn beurten gehad bij een merkdealer, klopt de kilometerstand? Als dat beschikbaar is, wekt dat vertrouwen. Dan is de kans groter dat de klant bij ons komt.”

Wat levert het label op? “Het effect is moeilijk te meten, onze auto’s zijn erg jong en komen veelal uit de lease of verhuur. Auto’s die wat ouder zijn of te veel kilometers hebben, verkopen wij niet zelf maar zetten wij door naar de handel. Onze hele voorraad is dus 100% onderhouden. Of wij door het label extra auto’s verkopen, durf ik niet te zeggen. Dat is ook niet onze reden om mee te doen. Ik denk wel dat wij er klanten een beter gevoel mee geven – ook mensen die uiteindelijk geen auto bij ons kopen. Het helpt zeker voor onze zichtbaarheid: als mensen filteren op 100% onderhouden, dan komt ons aanbod naar voren in die resultaten.”

Wat betekent het label voor jullie proces? “Soms is het lastig. We proberen 100% onderhouden auto’s in te kopen, maar dat lukt niet altijd. We taxeren inruilauto’s voor collega­dealers en dan zijn we afhankelijk van wat hun medewerker aan ons doorgeeft. Als er historie ontbreekt, gaan we bellen om het verhaal rond te krijgen. Wij doen jonge auto’s, dus negen van de tien keer lukt het. En anders krijgt de auto geen label. Ook dat is transparantie. Voor de klant is het op die manier geen bezwaar: als je laat zien dat je controleert, scoor je ook punten.”

Zou u het aanbevelen? “Jazeker! Wij zien geen nadelen om mee te doen. Zeker als je wat oudere auto’s verkoopt, is het een duidelijk pluspunt voor de consument. Voor dealers natuurlijk ook, want het kost ons weinig extra moeite en je straalt toch extra betrouwbaarheid uit. Maar zeker voor de kleinere jongens kan het echt verschil maken. Wij moeten wel nog even afwachten of het onderscheidend vermogen niet gaat afnemen naarmate meer bedrijven deelnemen.”

Welk effect heeft het op de prijs en de statijd? “Auto’s met label hebben bij ons gemiddeld een 21,3 procent kortere statijd dan auto’s zonder. We hebben geen data over het prijs­ effect. Mijn ervaring is wel dat klanten bij gelijkwaardige auto’s meestal kiezen voor het label. Dat geeft toch meer zekerheid. Daar kan dus ook goed een hogere prijs tegenover staan.” Zou u het label aanbevelen? “Zeker. Het ver­ hoogt de transparantie en betrouwbaarheid en verkort de statijd. Hoe meer collega’s het gebrui­ ken, hoe meer bekendheid en effect het heeft.” BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 25


MIJN.BOVAG.NL

Actuele dossiers

Alle informatie om optimaal te kunnen ondernemen

Matchmaking Denkt u erover om uw bedrijf te verkopen? Of zoekt u naar een investering? BOVAG Matchmaking brengt vraag en aanbod samen van zowel de aankoop als verkoop van bedrijven. De zoektocht wordt begeleid door een professionele overname-­adviseur.  Meer informatie staat op mijn.bovag.nl/matchmaking.

Denk vooruit. Denk digitaal. Het aankoopproces van bijvoorbeeld een auto, fiets of motor speelt zich voor een groot deel online af. Hoe bedient u deze klant zo goed mogelijk? Denk vooruit. Denk digitaal. ondersteunt u met workshops, trainingen, onderzoeken en een online scan.  Kijk op mijn.bovag.nl/denkvooruitdenkdigitaal.

Personeelszaken Welke arbeidsvoorwaarden, wetgeving en sociale premies gelden dit jaar? Voor de cao’s Motorvoertuigen- en Twee­ wielerbedrijf, Tank & Was en Carrosserie zijn de belangrijkste zaken uitgewerkt die u als ondernemer moet weten. Ook is er een speciaal dossier voor rijscholen.  Kijk bij dossiers onder de categorie Personeel.

Vastgoed en bestemmingsplannen Een bredere bestemming van uw bedrijfspand kan kansen bieden voor de uitbreiding van uw activiteiten of de verkoop van uw pand. Voor het wijzigen van de bestemming van uw vastgoed heeft BOVAG een handig stappenplan en voorbeeldbrieven.  Meer informatie staat op mijn.bovag.nl/vastgoed.

 Ga naar mijn.bovag.nl en klik in de navigatiebalk op dossiers.

Vergaderen bij BOVAG Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.  Centraal in Nederland  Zalen voor 4 tot 250 personen  Gezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken  Ruim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty  Ruime, eigen parkeergelegenheid

26 BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019

 ieuwsgierig? Doe de virtuele tour N door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen. Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@ bovag.nl.

BOVAG Ledenadvies Voor advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken kunt u terecht op: mijn.bovag.nl. Staat uw vraag er niet bij, bel dan met BOVAG Ledenadvies (030) 65 95 300.


SERVICES Afdelingen

BOVAG online mijn.bovag.nl Laatste branchenieuws, achter­ grond­informatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

Autodealers

bovag.nl Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Geert Brummelhuis E geertbrummelhuis@bovag.nl T (030) 659 52 42

Christa Grootveld E christagrootveld@bovag.nl T (030) 659 53 45

Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven

bovagkrant.nl Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.

Truckdealers en Truck& Trailerbedrijven

Erik Stern E erikstern@bovag.nl T (030) 659 52 16

Aad Verkade E aadverkade@bovag.nl T (030) 659 53 02

Verhuur- & Deelautobedrijven

Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven

Marjolijn Spoorenberg E: marjolijnspoorenberg@bovag.nl T (030) 659 52 34

Het BOVAG-verenigingsbestuur Bertho Eckhardt algemeen voorzitter berthoeckhardt@bovag.nl

Derk de Haas bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

George Seitzinger penningmeester verenigingsbestuur@bovag.nl

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid peterniesink@bovag.nl

Peter de Rooy bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Francien van der Wal financieel directeur, bestuurslid francienvanderwal@bovag.nl

Timon Rutten bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & inno­ vatie, bestuursadviseur hansbresser@bovag.nl

UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik Tel. (030) 65 95 211 I: www.bovagkrant.nl HOOFDREDACTIE Elvira Spoelstra E: elviraspoelstra@bovag.nl REDACTIE Linda in ’t Hout, Danielle Rousselet E: redactie@bovag.nl TRAFFIC Carolien van Rheenen E: traffic@bovagkrant.nl PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING Clog-Work.com; Martijn Ubink ADVERTENTIES Informatie over verschijningsdata, plaatsing en tarieven van advertenties op www.bovagkrant.nl. Mail: sales@bovagkrant.nl DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle ABONNEMENTEN Opgave, adres­wijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Tel. (025) 125 79 24 E: klantenservice@aboland.nl I: www.aboland.nl

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

BOVAG Loopbaancoaches Linda Bergstra E lindabergstra@bovag.nl T (06) 41 09 68 39

Hans Joosten E: hansjoosten@bovag.nl T (030) 659 54 86

Trudy van Breugom E trudybreugom@bovag.nl T (06) 17 35 69 81

Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven Maarten Mastop E maartenmastop@bovag.nl T (030) 659 52 30

Remko van Eindhoven E remkovaneindhoven@bovag.nl T (030) 659 52 69

Rijscholen

Jolanda Verwoert E jolandaverwoert@bovag.nl T (030) 659 53 65

Jos van den Broek E josvandenbroek@bovag.nl T (030) 659 52 18

BOVAG dochters

Colofon 5 juli 2019, jaargang 25, nr. 6 De BOVAGkrant is het officiële leden­ magazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar.

Frank Ruygrok E frankruygrok@bovag.nl T (030) 659 53 52

Revisiebedrijven Abonnementsprijs: € 112,00 per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.)

Hannie Tak E hannietak@bovag.nl T (030) 659 52 27

Innovam Groep www.innovam.nl – (030) 608 77 22 RDC www.rdc.nl – (020) 549 71 71

BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Edith Buenen, Tom Huyskens, Jeroen Kreule, Sjoerd van der Linden, Marco Slot, Paul de Waal, Adobe Stock, BOVAG-archief. De redactie van BOVAG is bij de samen­ stelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG­krant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft ge­geven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijk­heid aanvaarden voor moge­ lijke gevolgen die zouden kunnen voort­ vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uit­gave opgenomen informatie.

Bovemij Groep www.bovemij.nl – (024) 366 66 66

BOVAG Hofleveranciers De BOVAG Hofleveranciers zijn speciaal door BOVAG geselecteerde dienstverleners, die, eventueel na bemiddeling door BOVAG Ledenadvies, BOVAG-leden kunnen helpen bij het ondernemen. Met hen zijn speciale tarieven en voorwaarden afgesproken.

ArboNed B.V. Zwarte Woud 10 3524 SJ Utrecht T: (030) 299 62 99 E: info@arboned.nl I: www.arboned.nl

Consolid – HR Garage Radarweg 511-513 1043 NZ Amsterdam T: (020) 586 11 06 E: info@hr-garage.nl I: www.hr-garage.nl

New Vision Groep Bellweg 2a 4104 BJ Culemborg T: (088) 04 04 010 E: info@newvisiongroep.nl I: www.newvisiongroep.nl

BOVAGkrant NUMMER 6 / JULI 2019 27


Acht miljoen oude autobanden inzamelen per jaar... …dat zijn alle ingeleverde gebruikte personenwagenbanden in Nederland …dat is gelijk aan de oppervlakte van 400 voetbalvelden

…op milieuverantwoorde wijze verwerkt …dit levert 32 miljoen kilo hoogwaardige grondstoffen …dit betekent bijna 60.000 ton minder CO2-uitstoot …daarmee besparen we CO2 gelijk aan de emissie van 400 miljoen autokilometers (10.000 keer de aardbol rond) of de aanplant van 400.000 nieuwe bomen

Inzamelen oude banden. Voor een schoner milieu. Alle gebruikte autobanden worden in Nederland door RecyBEM ingezameld en op een milieuverantwoorde wijze verwerkt. RecyBEM is een initiatief van uw bandenleverancier. Het RecyBEM-systeem is door het ministerie van I&W algemeen verbindend verklaard (AVV). Hierdoor heeft RecyBEM kracht van wet.

www.bandenmilieu.nl

Oude banden, nieuw leven.

Profile for BOVAG

BOVAGkrant 06-2019  

BOVAGkrant 06-2019  

Profile for bovag