BOVAGkrant 2021-05-06

Page 1

nummer 5-6 / augustus 2021

krant ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

Millennials en Gen Z Hoe ga je er als werkgever mee om? pagina 4

Uitstroom Daarom verlaten jongeren de mobiliteitsbranche pagina 6

Ondernemerstalent Ambitieuze dochter heeft flinke impact op Autobedrijf Janssen pagina 22


Haal meer uit uw BOVAG-lidmaatschap BOVAG Ledenwinkel helpt u als BOVAG-lid aan goederen en diensten voor in en om uw bedrijf.

DEELTJESTELLER

Vanaf 1 juli 2022 is een roetfiltertest verplicht voor het APK keuren van Euro 5 / Euro 6 dieselvoertuigen (zowel personen- als bedrijfswagens), Dit dient uitgevoerd te worden met een deeltjesteller.

AVL DITEST COUNTER

Met behulp van de AVL DiTEST Counter kan de deeltjestelling heel nauwkeurig en efficiënt uitgevoerd worden. Het meetprincipe Diffusion Charging (elektrisch opladen van deeltjes) en de robuuste constructie zorgen ervoor dat het apparaat snel kan worden ingezet voor metingen, zonder dat hiervoor aanvullende apparatuur nodig is. De AVL DiTEST Counter kan in de toekomst evt. ook voor benzinevoertuigen worden gebruikt, zodra dit verplicht wordt bij de APK. Standaard prijs € 3.995.

SNELLE EN BETROUWBARE MEETTECHNIEK.

ACTIEPRIJS €3.750 Voorwaarden: - Op basis van voorinschrijving - Voorinschrijving verplicht tot afname - Inschrijving mogelijk t/m 30 september 2021.

PRODUCTVOORDELEN V

www.bovagledenwinkel.nl Meld u nu aan op basis van voorinschrijving! Ga naar bovagledenwinkel.nl en klik op de banner op de homepage. Vul het formulier in en uw voorinschrijving wordt direct verwerkt.

V V V V V

AVL topkwaliteit Korte terugverdientijd Eenvoudig te bedienen Robuuste werkplaats behuizing Ook geschikt voor benzine voertuigen Sonde bestand tegen overrijden/vallen


nummer 5-6 augustus 2021

VOORAF 10 NIEUW BIJ DE CLUB

19 TRUCKACADEMY

33 VIJFTIG JAAR ERVARING

Maak kennis met aanhangwagenbedrijf Van Rees Trailers.

Cijfers over de succesvolle samenwerking tussen ROC’s en regionale bedrijven.

Wil Maas over zijn loopbaan en over nieuw talent.

13 BOVAG-TALENT

20 NIEUW BIJ DE CLUB

Garage Roos is sinds kort weer lid van BOVAG.

De frisse blik van de jongste medewerker Joey Kruiswijk levert BOVAG veel op.

Fast Oldies prepareert, repareert en onderhoudt Porsche 911’s.

36 ZIJINSTROMERS

14 MUZIEKIDS

28 MET Z’N ALLEN LEERMEESTER

Kassteele Tweewielers heeft talent van buiten de branche in dienst.

Nationale Autowasdag zamelt flink geldbedrag in voor ernstig zieke kinderen.

Bij het Volvo Group Truck Center draait het om opleiden.

38 DOSSIERS & SERVICE

16 JONG & BESTUURSLID

30 KICKSTART

Online informatie die helpt om optimaal te ondernemen, plus handige informatie over BOVAG

In gesprek met twee jonge, enthousiaste afdelingsbestuursleden bij BOVAG.

Geef uw student een goede start met gratis trainingsdagen van OOMT.

34 TERUG BIJ DE CLUB

4

24 6 22

Kijkje in jongerenbrein

Waarom vertrekken ze?

Ondernemer in de dop

In hetzelfde schuitje

Ze lijken soms lui of verwend, maar eigenlijk willen ze in alles een tien scoren. Millennial-expert Jasper Scholten legt uit wat de jongste generaties drijft en hoe u als werk­ gever met ze omgaat.

Jongeren die voor een baan in de mobiliteit kiezen, verlaten de branche opvallend vaak. Hoe komt dat? En hoe kunt u als werkgever jong talent vasthouden? OOMT deed er onderzoek naar.

Dyan Janssen werkt pas twee jaar bij Autobedrijf W. Janssen in Haps, maar heeft nu al de omzet van werkplaats en verkoop weten te verdubbelen. Een interview met dit nieuwe talent en haar ouders.

Wie onderneemt, heeft behoefte om te sparren met gelijkgestemden. Misschien juist wel als je aan het begin staat van je carrière. Daarom brengt BOVAG ze bij elkaar in het BOVAGhuis.

Verjongingskuur

B

OVAG is intussen 91 jaar jong, maar zolang we onze negentigste verjaardag nog niet hebben kunnen vieren, wil ik de tijd even stilzetten. Het voordeel is dat je dan ook niet ouder wordt. Zodra het kan, zullen we trouwens ook stilstaan bij ons roemrijke verleden, waarin we zóveel ondernemers hebben weten te verenigen in een club die ‘betrouwbaarheid’ als eigennaam heeft weten te verzilveren. Kom daar nog maar eens om in ons vertwijfelde landje. De tijd stilzetten is ook een poging om je jeugd te vangen. En dat is precies wat ik komend jaar met BOVAG hoop te doen. Ik zie graag meer jonge mensen bestuurlijk actief worden. Al was het maar om de boel scherp te houden. Vergrijzing ligt overal op de loer. Maar ‘vergroening’ bepaalt de toekomst van onze branche. Als je de doelstellingen van het Klimaatakkoord en de Europese Green Deal ziet, weet je waar de ruimte voor ondernemers ligt. En als je zelf degene bent die straks al die elektrische auto’s, bussen,

motorfietsen en scooters moet gaan verkopen, onderhouden en repareren, dan zit je waarschijnlijk net even wat anders in de wedstrijd dan wanneer je tegen die tijd al lang en breed van je pensioen geniet. BOVAG heeft zijn visie op de groene toekomst neergelegd in het eigen autobelastingplan. Hoewel de verkoop van EV’s op dit moment crescendo gaat, blijft ons wagenpark nog wel even een van de oudste van West-Europa. En dus ook een van de meest vervuilende. Ons plan is het recept voor de verjongingskuur en ligt op tafel in Den Haag. Maar in de vereniging hebben we nu ook jonge mensen nodig die niet vies zijn van olie en weg zijn van elektronica. In de garage. Maar ook in de vereniging.

Han ten Broeke Algemeen voorzitter BOVAG BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 3


JONGE GENERATIES

Voor jongeren ‘moet’ alles een 10 zijn In de werkplaats is vaak sprake van een generatiekloof. Waar oudere monteurs en werkplaatschefs vergroeid lijken met hun job, halen hun jonge collega’s het liefst alles uit leven. Wat drijft de jonge generaties? Hoe ga je als werkgever met ze om? En wat voegen ze toe aan je bedrijf? BOVAG vroeg het Jasper Scholten (34), schrijver van het boek Het Millennial Mysterie. Wanneer we het over de jongere genera­ ties hebben, over wie hebben we het dan precies? “Voor mijn onderzoek stel ik dat iedere vijftien jaar een nieuwe generatie wordt geboren. De nieuwste generatie is Gen Z, dat zijn jongeren tot begin twintig. Millennials zijn geboren tussen 1985 en 2000. Dat zijn mensen die nu dus tussen de 20 en 35 jaar oud zijn. Daarvan zijn er zo’n 3,1 miljoen in Nederland. Opvallend is dat 46 procent van de millennials hoog opgeleid is: hbo+.” Waarin verschilt Gen Z van millennials? “Het verschil zit voornamelijk in hun frustratie-­ tolerantieniveau. Ofwel: hoe gaan ze met tegenslagen om? Bij Gen Z is dit niveau lager. Zij worden opgevoed door ouders die alles voor hen willen regelen, van huiswerkbege­lei­ding tot selecties op de sportclub. Ze maaien het gras voor de voeten van hun kinderen weg en als ze op de arbeidsmarkt komen, weten ze het niet meer.” Je schreef het boek Het Millennial Myste­ rie. Waarom? “In 2017 kwam het CBS samen met ArboNed met cijfers dat er ongeveer hon­ derdduizend millennials thuis zitten door te veel stress of een burn-out. Dat is vergelijkbaar met steden als Delft en Leeuwarden! Vacaturewebsite Monsterboard kwam kort daarna met een onderzoek onder millennials waaruit bleek dat 85 procent van de ondervraagden zei te twijfelen over werk en privéleven. Dat vond ik best schokkend. Hoe kan het nu dat deze generatie chronisch ongelukkig lijkt? Daarop wilde ik een antwoord vinden.”

4 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021

Wat heb je ontdekt? “Jongeren willen altijd meer. Een leukere baan, meer inkomen, vaker reizen en als het even kan ook nog een wees­ huis in Peru opzetten. Het is niet snel goed genoeg. Dat kan voor frustratie en veel stress zorgen. Aan de andere kant vragen ze zich veel vaker dan eerdere generaties af: is dit het nou? Die twee kampen – stress en is dit alles – zijn vooral het gevolg van onze opvoeding en de wereld waarin we zijn opgegroeid.” Wat is het grote verschil met eerdere generaties? “Tegen de jongste generaties is altijd gezegd dat ze uniek zijn. Dat ze talent hebben en dat ze alles kunnen worden wat ze willen. Tegelijkertijd groeien ze op in een maatschappij met heel veel druk om te presteren. Als dingen dan niet lukken of niet gaan zoals ze verwachten, kunnen ze maar naar één iemand wijzen: zichzelf.” Door hun eigen hoge verwachtingen en druk van buitenaf zijn ze sneller gestrest of uitgekeken? “Jonge mensen willen in alles een tien scoren. In hun werk en in hun privéleven, maar ook op het gebied van gezondheid en vrienden. Dat is eigenlijk onmogelijk. Daarbij willen ze wel carrière maken, maar het liefst drie dagen in de week, want er moet wel genoeg tijd overblijven voor andere dingen. Eerdere generaties waren meer vergroeid met hun werk. Zij ontleenden dáár hun identiteit aan.” Welke band hebben jongeren met hun werk? “Zij hechten meer aan relaties op de

werkvloer, bijvoorbeeld met collega’s of hun leidinggevende. Die verhoudingen moeten goed zijn. Dat vinden ze belangrijker dan de status van een bedrijf of arbeidsvoorwaarden. Jongeren werken ook graag samen of in teams, ook daarin verschillen ze van oudere generaties.” Wat is de grootste misvatting over hen? “Dat ze lui en verwend zijn. Of snel de handdoek in de ring gooien. Dat is echt niet zo. Ze willen hun werk juist heel graag heel goed doen, maar daarin worden ze niet altijd begrepen. Dat komt omdat ze andere dingen in het leven net zo belangrijk vinden. En dan kunnen ze vastlopen. Maar als je snapt wat deze generaties drijft en weet hoe je daarmee om kunt gaan, dan haal je vaak zeer enthousiaste en loyale medewerkers in huis.” Wat voegen jongeren toe aan een organi­­ satie? “Uiteindelijk heeft iedere generatie een rol te spelen in een bedrijf of organisatie. Oudere generaties hebben ervaring waardoor ze goed keuzes kunnen maken en jongeren hebben nog voelsprieten voor vernieuwing. Zij kunnen ouderwetse manieren van werken – sleetse vergaderingen – of werken met verouderde technologie updaten.” Hoe kweek je als werkgever wat extra begrip tussen de verschillende generaties? “Een mooie oefening is om iedereen een top vijf te laten maken van zaken die energie geven en die energie vreten. Vaak zie je dan dat door gene­ raties heen dezelfde din­ gen worden opgeschreven, alleen net in iets andere woorden. Maar zorg wel dat je dezelfde taal spreekt! Het begrip zelfontwikkeling bete­ kent voor een babyboomer echt wat anders dan voor een millennial. Ouderen denken al snel aan een cursus verkoop, terwijl het voor de jongere generatie juist heel goed een workshop mindfulness kan zijn.”


Tekst: Mathijs Sukel

Het grootste misverstand is dat jongeren van nu lui en verwend zijn Jasper Scholten (34) is schrijver, spreker en trainer. Zijn expertise: millennials en persoonlijke ontwikkeling. In 2017 schreef hij het boek Het Millennial Mysterie, waarin hij op zoek gaat naar de drijfveren, de twijfels en de zoektocht naar zingeving van deze generatie.

Van babyboomer tot Gen Z Millennials zijn geboren tussen het jaar 1985 en 2000. Zo’n 3,1 miljoen jonge Nederlanders vallen in deze categorie. Opvallend is het hoge opleidingsniveau van deze generatie: 46 procent heeft aan het hbo of de universiteit gestudeerd. Dat is een groot verschil met babyboomers. Daarvan werden er tussen 1945 en 1955 2,4 miljoen geboren. Het percentage hoog­ opgeleiden was in 1960 in ons land slechts 4 procent. De nieuwste generatie is ‘Gen Z’ en bestaat uit jongeren van 10 tot 25 jaar. Zij worden digital natives genoemd en kennen geen wereld zonder internet.

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 5


BEHOUD VAN JONG TALENT

CULTUUROMSL AG NODIG OM HOGE UITSTROOM MBO-STUDENTEN BBL EN JONGE MEDEWERKERS TEGEN TE GA AN

Waarom jongeren Jongeren kiezen graag voor een baan in de mobiliteit. Ze keren de sector alleen opvallend vaak de rug toe. OOMT, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf, liet onderzoeken hoe dit komt. De conclusie is niet mis te verstaan: met het rendementsdenken en harde werkcultuur jagen werkgevers jongeren – vaak onbewust – hun bedrijf uit.

H

et aantal vacatures voor technische medewerkers in de mobiliteitssector stijgt weer hard. “Steeds meer leden vragen ons of we niet nog meer werk kunnen maken van de instroom”, vertelt Caroline Bekkering van BOVAG Werkgeverszaken. Een begrijpelijke reactie, vindt zij. Maar wie goed naar de cijfers kijkt, ziet dat het

Arbeidsmarktonderzoek automotive Consultancybureau vibber verricht deze zomer een arbeidsmarktonderzoek in de automotive­ sector. Diverse BOVAG-leden zoals Vakgarage, Stern, Broekhuis, Zeeuw & Zeeuw en dealers van KIA en Mazda (via de importeur) doen hieraan mee. Volgens Joël van den Doel van vibber, zelf ooit werkzaam als automonteur, sturen autobedrijven hun medewerkers nog traditioneel aan. Dat heeft gevolgen voor behoud van jong talent, zoals het onderzoek van Youngworks laat zien. “Met ons onderzoek willen we dat hard maken met cijfers, want veel werkgevers denken het allemaal op orde te hebben. Ik verwacht echter dat we ze een spiegel gaan voorhouden.” Het onderzoek, waaraan ook grote onderwijsinstellingen meewerken, wordt na de zomer gepubliceerd.

6 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021

met de instroom van jongeren behoorlijk goed zit. “Wat opvalt is de hoge uitstroom, die is veel hoger dan in andere technische sectoren. We kampen dus niet zozeer met een wervingsprobleem, maar met een probleem van vasthouden van talent. Ernaar gevraagd, weten leden meestal niet zo goed hoe dit komt, daarom hebben we dat laten onderzoeken”, vervolgt Bekkering. Jongerenadviesbureau Youngworks interviewde op verzoek van OOMT negentien mobiliteitsbedrijven en hun BBL-studenten en jonge medewerkers in de auto-, trucken fietsbranche – sectoren waar de uitstroom hoog is. De belangrijkste oorzaak blijkt de mismatch tussen de student* of jonge medewerker en de werkgever.

Rendementsdenken “Werkgevers denken in rendement op korte termijn. Ze willen graag gemotiveerde jongeren met technische basiskennis, want die kunnen ze direct inpassen”, licht Joris Schuurman van Youngworks toe. “Tijd is geld, dus laat goede begeleiding vaak te wensen over en krijgt de jongere weinig ruimte om fouten te maken.” De wereld van het rendements­ denken is ontnuchterend voor jongeren, die vaak een beperkt beeld hebben van het werk dat ze gaan doen, legt hij uit. “Ze zijn soms nog zoekende, moeten nog ontdekken of het werk bij ze past. “Sommigen zijn door hun docent of ouders


Tekst: Hans de Gram Illustraties: Luuk Poorthuis

uw bedrijf verlaten

* Het onderscheid dat de wet maakte tussen een student (hbo of wo) en een leerling (mbo) komt te vervallen. Mbo’ers zijn dan niet meer leerlingen maar student. Deze status doet meer recht aan hun inzet. Innovam, OOMT en BOVAG hanteren met ingang van komend studiejaar dan ook niet meer de term leerling maar student. In deze BOVAGkrant nemen we daar alvast een voorschot op. BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 7

>


(ADVERTENTIE)

VERZEKERINGEN VOOR ZOWEL DE PARTICULIERE ALS DE ZAKELIJKE MOTORRIJDER

Gebruik BOVAG10 in onze webwinkel voor 10% korting op je volgende aankoop! MEER DAN 25 JAAR SPECIALIST IN MOTORVERZEKERINGEN

GA NAAR COMBIMOTORS.NL OF BEL 0172-427035

AED: daar red je levens mee

Direct legionella advies nodig? Bel 088 062 500

Normec AquaServa en BioBeheer zijn uw partners om legionella te voorkomen Wij bieden u een totaaloplossing op het gebied van waterveiligheid

Laat uw ondernemershart kloppen en zorg voor een AED binnen handbereik! KIJK OP MIJN.BOVAG.NL/AED VOOR MEER INFORMATIE

Legionellapreventie en -beheer begint bij een risicoanalyse en beheerplan

 Onze waterexperts hebben

Beheermaatregelen bestaan o.a. uit watermonsters nemen, jaarlijkse boilerreiniging en keerklepcontrole

ruime ervaring en diepgaande branchekennis

Normec AquaServa werkt samen met Normec BioBeheer: een geaccrediteerd laboratorium voor monsterafname, onderzoek en analyse van uw watermonsters

Wij verzorgen het gehele proces van bemonstering, analyse tot rapportage in uw klantdossier

� Normec AquaServa is BRL6010 gecertificeerd

088 062 500

Normec Alles voor een betere kilometer.

BioBeheer

www.normecaquaserva.nl www.normecbiobeheer.nl


> gestimuleerd en dus niet intrinsiek gemo-

tiveerd.” Voor jongeren die vieze handen willen maken is de elektrificering, die vraagt om meer kennis en kunde van IT en elektrotechniek, een extra tegenvaller. Werkgevers ergeren zich op hun beurt weer aan de beperkte sleutelervaring van jongeren. “Gevolg is dat ze studenten vaak gedurende langere tijd weinig uitdagende klussen laten doen. Er zijn ook bedrijven die jongeren als goedkope arbeidskracht zien. Jongeren zien hierdoor weinig perspectief om door te groeien, raken uitgekeken op het werk.” Veel jongeren ontberen nog de sociale vaardigheden om dit bij hun begeleider aan te kaarten, weet Schuurman. “Ze durven of weten niet goed hoe ze voor zichzelf op moeten komen. Ook als het gaat om het bespreekbaar maken van hun wensen op gebied van werk- en privébalans bijvoorbeeld. De huidige generatie jongeren wil

niet standaard overwerken, maar eerder minder werken. Voor velen vormt de werkcultuur, met harde grappen, veel aandacht voor wat er fout gaat en weinig waardering, een extra belemmering.”

Schuurman ziet in de samenwerking tussen school, de student en de werkgever ook ruimte voor verbetering.

Aandacht loont

Caroline Bekkering van BOVAG is het eens met Schuurman. “Er is een andere blik op werkgeverschap nodig bij onze bedrijven. Werkgevers zullen hun rol als opleider en opvoeder serieuzer moeten nemen, zich meer aan de jon geren moeten aanpassen en hun werkplaatscultuur tegen het licht moeten houden. Dat is geen eenvoudige opgave en kost tijd. BOVAG gaat bedrijven vanaf het najaar daarom ondersteunen met voorlichting, programma’s en trainingen gericht op cultuurverandering.” Joris Schuurman van Youngworks is hoopvol: “De mobiliteitsbranche is populair bij jongeren, dus je hebt als werkgever een voorsprong op andere sectoren. Nu is het zaak die voorsprong te behouden door jongeren een plek te bieden waar ze zich prettig voelen en kunnen doorontwikkelen.”

Werkgevers zijn kritisch op de huidige generatie jongeren en leggen de schuld bui­ ten zichzelf, stelt Schuurman.” Ze wijzen naar de student en naar het onderwijs, maar ze hebben zelf de sleutel in handen. “Werkgevers hebben vaak geen zin om de rol van opleider en opvoeder te spelen, terwijl studenten vier dagen bij hun werken en maar één dag op school zijn. Het liefst zouden ze de jongeren onmiddellijk veranderen, maar dat gaat niet. Wat wel werkt is om ze anders te benaderen. Je zult als werkgever dus de eerste stap moeten zetten.” Wat je als werkgever kunt doen? “Voer om te beginnen eens wat vaker een gesprek met je student”, adviseert Schuurman. “Spreek af wat hij of zij wil leren en zorg dat je die afspraken nakomt. Maak verschil tussen ‘leertijd’ en ‘productietijd’. Bespreek ook hoe je omgaat met het telefoongebruik, minder werken en andere zaken die jongeren van nu belangrijk vinden. De aandacht die je geeft aan de student loont. Je kunt ze na verloop van tijd complexere taken laten uitvoeren. En als je jongeren serieus neemt, mag je ook meer van ze verwachten.”

Cultuuromslag

Zo helpt BOVAG u om technisch talent te vinden en binden BOVAG zet zich via politiek en samenwerking met andere sectoren in voor een hogere instroom en behoud van technisch talent. Daarnaast ondersteunt BOVAG ondernemers met advies. Een overzicht:

Oostendorp Autogroep zet niet de KPI’s maar medewerker centraal Bij de Oostendorp Autogroep, dealer van Toyota, Mazda, Hyundai, Suzuki, Mitsubishi en Nissan in Oost-Brabant, Zuid-Gelderland en Noord-Limburg, hebben ze het HR-beleid over een andere boeg gegooid. “Niet de KPI’s maar de mensen staan centraal in onze organisatie”, vertelt HR-adviseur Karin Kanters, verantwoordelijk voor vijf van de 22 vestigingen. “Wij geloven dat medewerkers die op het werk én thuis lekker in hun vel zitten beter renderen en loyaler zijn.” Kern van het beleid is dat er aandacht is voor de behoefte van de individuele medewerker. Er is bij jongeren veel aandacht voor begeleiding, scholing en doorgroeimogelijkheden. “Door het jaar heen voeren we daar gesprekken over, dan is duidelijk wat ze van ons kunnen verwachten en wij van hen.” Samen met een onderwijsinstelling werkt de autogroep aan nog betere bege­ leiding van BBL’ers. “Onze leermeesters

krijgen bijvoorbeeld meer uitleg over hoe ze studenten theoretisch beter kunnen ondersteunen.” Jongeren hebben andere behoeften dan ouderen, merkt Kanters. “Salaris bijvoorbeeld is belangrijk voor hen, dus zit ons salarishuis boven de cao-norm”, geeft Kanters als voorbeeld. “Een werkweek van 32 uur behoort tot de opties, wat voor medewerkers die kinderen hebben als prettig wordt ervaren.” De resultaten zijn al merkbaar. “De sfeer is beter en medewerkers zijn tevreden. Wij ook, maar het kan nog beter.”

Nationaal Techniekpact BOVAG is aangesloten bij het Nationaal Techniekpact, de afspraak van overheid, scholen en bedrijven om samen het aantal technici te vergroten en de aansluiting van het onder­ wijs op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het Nationaal Techniekpact is ondertekend door meer dan zestig partijen.  Meer informatie: techniekpact.nl. Het brede kwalificatiedossier De techniek in mobiliteit verandert snel door verduurzaming. Om het onderwijs daar beter op aan te sluiten, hebben BOVAG, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsbewijs Bedrijfsleven (SBB) en de scholen het brede kwalificatiedossier ‘Voertuigen en mobiele werktuigen’ ontwikkeld. In een artikel in BOVAGkrant 04-2021 leest u hier meer over.  Ga naar bovagkrant.nl of mijn.bovag.nl/verhalen. Werken aan werkgeverschap Goed werkgeverschap draagt bij aan de werving en het behoud van jongeren. Werkgeverscoaches kunnen u specifiek helpen met vragen over het omgaan met jonge medewerkers.  Meer informatie: werkenaanwerkgeverschap.nl.

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 9


NIEUW LID

10 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Fotografie: Peter Arno Broer

“Meer onder­ houd nodig” Nieuwe BOVAG-leden zijn niet per definitie jong in leeftijd of nieuw als ondernemer in de branche, maar hebben wel altijd een nieuwe stap genomen met hun bedrijf door lid te worden van onze vereniging. Zo ook Van Rees Trailers. Eigenaar Robert Luitjes stelt zijn bedrijf voor. Bedrijfsnaam: Van Rees Trailers Eigenaar: Robert Luitjes Plaats: Steenwijk en Giethoorn Aantal medewerkers: uitsluitend inhuur en

Wat verwacht u van BOVAG? “Actuele kennis van de markt, vernieuwingen, ledenvoordeel en dat de vereniging ons bijstaat in bepaalde situaties.”

vrijwilligers Gestart in: 2014 met huidige eigenaar (bedrijf

bestaat sinds jaren tachtig) BOVAG-lid sinds: 19 mei 2021

Wat heeft u voor een bedrijf en waar­ mee onderscheidt u zich? “Wij zijn een allround aanhangwagenbedrijf in de ruimste zin van het woord, met een werkplaats van zeshonderd vierkante meter. We doen verkoop nieuw en gebruikt, onderhoud en reparatie, we hebben een verhuurassortiment van bijna honderd aanhangwagens en bouwen ook individuele aanhangwagens op maat. Eigenlijk doen we alles wat achter een trekhaak komt, ook caravans. Daarnaast hebben we korte lijntjes met collega-bedrijven waardoor we bijna alle merken kunnen leveren.” Waarom bent u lid geworden van BOVAG? “Onze klantenkring wordt steeds breder en groter en deze groei gaat samen met verdere professionalisering van het bedrijf. Daar past BOVAG met zijn keurmerk bij, waarmee we onze klanten het vertrouwen kunnen geven dat ze hier aan het goede adres zijn voor kennis en service. Ook levert het lidmaatschap voor ons inkoopvoordelen op en handigheidjes om nog verder te professionaliseren.” Waarom juist nu lid geworden? “We hebben het in het verleden een paar keer geprobeerd, maar laten gaan omdat de kos­ ten voor ons te hoog waren. Nu was het tijd om door te pakken en ervoor te gaan.”

Houdt u zich bezig met jong talent aan­ trekken en trainen? “Ik kijk naar mensen die hart voor de zaak hebben. Je wilt natuur­ lijk ook jonge medewerkers aan je binden om daarmee verder te gaan, maar motivatie is voor mij belangrijker dan leeftijd.”

Soms staat er wat op de brug dat bijna te gevaarlijk is om mee rond te rijden. De branche moet meer gaan inzetten op onderhoud

Wat kan BOVAG op dit moment con­ creet voor u doen om u als ondernemer te ondersteunen? “Ondersteunen in het professionaliseren van de aanhangwagen­ branche. Zo’n vijf procent van mijn klanten komt voor onderhoud en de rest komt alleen als er wat kapot is. Preventief onder­ houd is er nog nauwelijks. Je verkoopt een aanhangwagen en ziet je klant pas tien of vijftien jaar later weer terug. Een caravan zie je wel eens na tweehonderd kilometer alweer terug! Soms staat er wat op de brug dat bijna te gevaarlijk is om mee rond te rijden. De branche moet meer gaan inzetten op onderhoud.”

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 11


Haalt u al het maximale uit uw technische datapakket? datapakket Een technisch datapakket van HaynesPro omvat meer dan u denkt en is in veel gevallen goedkoper dan Pass-Thru. Zijn automobilisten bekend met alle functies van diens complexe voertuig of betalen zij voor functies die ze niet gebruiken? Hetzelfde gaat op voor uw technische-data abonnement, dubbel betalen ligt op de loer. Ons advies, raadpleeg altijd eerst uw (HaynesPro) technische-data licentie alvorens van Pass-Thru toegang gebruik te maken. HaynesPro WorkshopData™ geeft toegang tot op OEM-gebaseerde technische gegevens van meer dan 70 merken in één applicatie. Fabrieksdata rechtstreeks bij de autofabrikant verkrijgen via Pass-Thru is een optie, maar vaak een kostbare en onnodige aangelegenheid. OEM (Pass-Thru) datasystemen zijn kenmerkend in hun eigen vormgeving, indeling en presentatie, iets wat voor autobedrijven met een brede werkplaatsmix niet alleen kostbaar, maar tevens ook inefficiënt is om mee te werken. HaynesPro doet het anders en zet in op het aanbieden van onderhoud, reparatie en diagnose data in één applicatie met een volledig uniforme uitstraling in een intuïtief ontworpen omgeving.

Data is in de meeste gegevens niet meer dan twee muisklikken verwijderd; snelle en efficiënte toegang tot de juiste gegevens bespaart u kostbare tijd. HaynesPro gaat verder waar OEM’s stoppen, door middel van slimme systemen zoals VESA™ (Vehicle Electronics Smart Assistant) stelt het werkplaatsen in staat om complexe voertuig diagnose stap voor stap onder begeleiding uit te voeren. Daarnaast wordt de beschikbare data aangevuld met externe bronnen zoals bulletins van gerenommeerde helpdeskorganisaties voor het verhelpen van veelvoorkomende problemen, stuk voor stuk gevalideerd door technische teams van HaynesPro.

Contacteer uw onderdelendistributeur voor meer informatie over Hayn esPro WorkshopData.


JONGSTE BOVAG-MEDEWERKER

“Meteen toegevoegde waarde” BOVAG-leden komen hem niet snel tegen omdat hij achter de schermen werkt, maar met zijn 24 jaar oud is Joey Kruiswijk de jongste medewerker van BOVAG. Om BOVAG-leden te voorzien van relevante (markt)informatie, werkt hij sinds mei van dit jaar samen met collega Rutger de Wit als onderzoeker.

S

amen regelen Joey en Rutger het volledige proces van onderzoek: van het opstellen van offertes, formuleren van onderzoeksvragen, tot het programmeren van enquêtes en het analyseren van data. Daarnaast werkt Joey anderhalve dag in de week met het business intelligence-team samen om data om te zetten naar makkelijk leesbare dashboards en om de organisatie datagestuurd te maken. Het is niet verwonderlijk dat Joey het eens

is met de gevleugelde uitspraak dat ‘data het nieuwe goud’ is. “Door gegevens goed te analyseren en met elkaar te vergelijken, zijn zowel BOVAG als zijn leden beter in staat beslissingen te nemen over de toekomst van hun bedrijf. Data op orde hebben, weten wat de feiten en cijfers zijn, is steeds belangrijker geworden.”

Monnikenwerk Vers uit de schoolbanken wil niet zeggen dat hij eerst de kat uit de boom kijkt. “Bij

BOVAG voelde ik me meteen welkom en voelde ik dat ik mijn frisse blik vanuit school direct kon toepassen op de praktijk. Ik ben gestart met zoveel mogelijk dingen verder te automatiseren. In mijn werk zit namelijk wel eens eenzijdig, repeterend werk dat gewoon gedaan moet worden. Monnikenwerk noem ik het. Door de automatisering houden we uiteindelijk meer tijd over voor andere zaken. Doordat ik bij BOVAG de kans krijg om mijn kritische blik over de processen te laten gaan, heb ik meteen toegevoegde waarde en dat geeft voldoening.”

 Producten vanuit Joey’s team zijn onder andere te vinden op mijn.bovag.nl/ dossiers, onder het kopje ‘onderzoek en cijfers’.

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 13


NATIONALE AUTOWASDAG

Even kind zijn Hoe kun je kinderen even laten vergeten dat ze ernstig ziek zijn? In een aantal ziekenhuizen in Nederland kunnen zij in de Muziekids-studio muziek maken, zingen of plaatjes draaien. Dat geeft plezier en afleiding én heeft een positieve effect op het herstel. Omdat de afdeling BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven de stichting Muziekids een warm hart toedraagt, werd dit als het goede doel gekozen voor de Nationale Autowasdag op 3 juli. Meer dan honderd bij BOVAG aangesloten autowas- en poets­ bedrijven doneerden voor elke was- of poetsbeurt geld aan de Muziekids. Dankzij de Muziekids-ambassadeurs stond de dag vol in de schijnwerpers. Top­artiesten waaronder Armin van Buuren, Guus Meeuwis en Kenny B riepen mensen op social media op om hun auto te laten wassen voor het goede doel. Kenny B maakte er zelfs een liedje voor, en nam een video op in de ANAC-wasstraat in Tilburg. De deelnemende autowas- en poetsbedrijven zamelden een flink geldbedrag in, waar de stichting Muziekids nieuwe studio’s van kan laten bouwen. En wie weet ontpopt zich in een van de studio’s wel een toekomstig muziektalent!

Kenny B laat zijn auto wassen bij ANAC in Tilburg


Tekst: Linda in ’t Hout Fotografie: Peter Arno Broer (Kenny B) en Pieter Magielsen (uitreiking cheque)

€ 28.617

haalden de BOVAG-bedrijven met elkaar op voor de stichting Muziekids, die zich sinds 2010 inzet om het verblijf van ernstig zieke kinderen in ziekenhuizen iets aangenamer te maken met muziek.

€ 1.500 werd daarnaast nog online gedoneerd aan de stichting Muziekids naar aanleiding van de Nationale Autowasdag.

118

autowas- en poetsbedrijven namen in totaal deel aan de Nationale Autowasdag: een recordaantal!

muziekstudio’s heeft de stichting Muziekids in zorginstellingen in Blaricum, Tilburg, Hilversum, Almere en Utrecht.

45.000

patiëntjes kunnen jaarlijks muziek maken in de muziekstudio’s of Muziekids Troubadour in diverse zorginstellingen. 5.200 zieke kinderen worden aan bed bezocht om samen muziek te maken.*

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 15

* Bron: Muziekids, jaarverslag 2019

5


JONGE BESTUURSLEDEN

JONG, ONDERNEMER EN BESTUURSLID BIJ BOVAG

Frisse blik op de branche Wat hebben sport-, toneel- en brancheverenigingen met elkaar gemeen? Ze hebben het allemaal moeilijk. Jonge mensen hebben namelijk gemiddeld minder belangstelling om lid te worden, laat staan om bestuurs­ functies te vervullen. Ze vinden verenigingen vaak stoffig, een bolwerk van oudere mannen. Is dat terecht? Twee jonge bestuursleden van BOVAG zien dat totaal anders.

I “

Harry Bartelds (28) Autoverzorging Nederland, Emmeloord en Sneek “Als tiener maakte ik auto’s schoon in het leasebedrijf van mijn vader in Sneek, naast mijn studie Marketing & Communicatie. Al snel werd het meer dan een hobby. In 2017 startten we een locatie in Emmeloord. In 2018 nam ik het stokje over en kreeg het bedrijf de huidige naam. We bedienen zowel de particuliere als de zakelijke markt. Mijn doel is om autoverzor­ging de bekendheid te geven die het verdient.”

16 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021

k ben BOVAG-lid vanwege de herkenbaarheid en de normen en waarden van BOVAG”, zegt Harry Bartelds. “Voor alle advies en ondersteuning vanuit de vereniging en voor de contacten met andere ondernemers. Tijdens corona heeft BOVAG fantastisch werk geleverd.” Marco Oudshoorn: “Wij zijn een professioneel bedrijf en we vinden dat het BOVAG-lidmaatschap daarbij hoort. BOVAG zorgt voor zo hoog mogelijke kwaliteitsnormen voor onderhoud en reparatie. Het keurmerk is heel belangrijk voor ons.”

Bijdragen Ook al ondernemen Bartelds en Oudshoorn in heel verschillende branches, één ding hebben ze gemeen: ze zijn de jongsten in het bestuur van de BOVAG-afdelingen waar zij lid van zijn. Oudshoorn stelde zich verkiesbaar omdat er weinig gegadigden waren. “Ik ben nog jong en hoef zeker niet vooraan te staan, maar de afdeling moet wel bestuurd worden. Ik ging erin met het idee dat ik veel kan leren, omdat de andere bestuursleden al lang in de branche zitten. Aan de andere kant kom ik wel echt uit een ander tijdperk dan de meeste leden van BOVAG Aanhangwagenbedrijven, dus in die zin kan ik zeker iets bijdragen.” Bartelds was eerder al bestuurslid bij FOCWA.

Toen BOVAG de poetsbedrijven overnam en schaarde onder de afdeling Autowas- en Poetsbedrijven werd hij gevraagd voor het nieuwe bestuur. “Ik denk dat ik als jongere andere inzichten meebreng omdat ik nog maar kort ondernemer ben. Ik heb nog een praktische kijk vanuit mijn vroegere dienstverband. Natuurlijk heeft de oudere garde veel ervaring en inzicht, maar ik denk dat een juiste mix van beide het meeste oplevert. We kunnen veel van elkaar leren. Als jong bestuurslid leer ik heel veel van hoe zij met problematiek omgaan. Noem het leiderschap.”

Lange adem De ambitie van Bartelds is eenduidig: hij wil zijn vak meer bekendheid geven. “Autowassen en poetsen hebben oppervlakkig gezien hetzelfde doel, namelijk een schone auto. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op. Mensen en ook BOVAG-leden weten het poetsbedrijf


Tekst: Sjoerd van der Linden Fotografie: Peter Arno Broer (Marco Oudshoorn) en Martin Rijpstra (Harry Bartelds)

nog lang niet goed genoeg te vinden. Daar werken we nu aan. Met de autowasbedrijven zijn veel mogelijkheden om gezamenlijk marketing te bedrijven.” Voor Oudshoorn heeft het thema veiligheid topprioriteit. “We zien heel veel aanhangwagens met gebreken. Die zijn eigenlijk niet veilig genoeg om de weg op te gaan. Dat zie ik als een mankement in de samenleving. Er moet echt een apk komen voor aanhangers. Dat is een project van lange adem, want er is een wetswijziging voor nodig en dan krijg je al snel te maken met verschillende geluiden.”

Sprong Bartelds: “Ik vind het nog wel ingewikkeld hoe zo’n vereniging draait. Er zijn allerlei afde­ lingen die ergens mee bezig zijn en soms zijn er nog externe partijen betrokken. Niet iedereen zit even diep in elk onderwerp. In mijn eigen bedrijf kan ik alles direct regelen, bij

BOVAG is het soms een meerjarenplan. Maar ik word er niet ongeduldig van: bestuurswerk is voor de langere termijn. Daarin verschilt het niet van ondernemerschap: je hebt visie nodig.” Zowel Bartelds als Oudshoorn zijn vooral enthousiast over hun bestuursfunctie. Ouds­ hoorn: “Als jonge ondernemer ben ik er heel erg bij gebaat om te sparren met medebestuursleden over hoe zij dingen zien. Ik leer er ontzettend veel van. Bovendien heb ik veel mensen leren kennen en heb ik toegang tot veel kennis en ervaring van anderen. Dat geeft me soms een andere kijk op mijn gedachten, want tunnelvisie ligt op de loer.” Bartelds: “Als je je betrokken voelt bij de branche en je zet je ervoor in, dan helpt dat de branche verder. Elke vereniging heeft dat nodig. Als je ideeën hebt over hoe het verder moet, waag dan de sprong in het diepe en ga de uitdaging aan. Anders heb je over een paar jaar spijt dat je de kans hebt laten liggen.”

Marco Oudshoorn (30) Ko van den Berg Aanhangwagens, Utrecht “Het bedrijf is 45 jaar geleden opgericht door Ko. Hij verkocht het in 2007, waarna het bergafwaarts ging. Ten tijde van het faillissement in 2014 was ik manager. Bij mij aan de keukentafel maakten Ko en ik plannen voor een doorstart, waarbij ik in enkele jaren de zaak van hem overnam. Inmiddels hebben we acht man in dienst en hebben we het razend druk. We bouwen en onderhouden vooral bouwgerelateerde aanhangers, maar ook boottrailers en caravans.”

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 17


BOVAG feliciteert Elgersma met zijn honderdste verjaardag! Stuwende kracht achter de BOVAG-ledenwinkel ‘maakt het al honderd jaar makkelijk’ voor zijn klanten. Gestart als verkooppunt van automaterialen en -onderdelen in Utrecht en uitgegroeid tot groothandel in A-merken binnen de automotive en leverancier van diensten voor importeurs, dealer- en garagebedrijf. In 2019 nam Elgersma het volledige beheer van de BOVAG-ledenwinkel van de vereniging over. BOVAG heft het glas op deze partner.


OPLEIDING

TruckAcademy in cijfers H Een mooi voorbeeld van een hele geslaagde samenwerking tussen opleiding en bedrijfsleven is de TruckAcademy, die al ruim zeven jaar heel succesvol draait. Trots vertelt initiatief­nemer en branchemanager van BOVAG Truckdealers, Aad Verkade, dat bedrijven dit jaar zelfs voor het eerst aan­ geven nog meer studenten te kunnen gebruiken. Verkade: “Het wordt steeds moeilijker om aan goed technisch personeel te komen. Gelukkig zijn we met de TruckAcademy op tijd begonnen en daar hebben we nu profijt van.”

et succes van de TruckAcademy zit in de nauwe samenwerking tussen ROC’s en regionale bedrijven. Truckdealers zijn betrokken bij het opleidingsprogramma wat de aansluiting tussen school en praktijk garandeert. Zo werkt de student met de nieuwste technieken en krijgt het leerbedrijf studenten die ze goed kunnen inzetten. “En we blijven ontwikkelen. Binnenkort komt er een dashboard om kennis te delen tussen de academies en kun je straks op een kaart zien welke leerwerkplekken we hebben. Bedrijven en de ROC’s komen steeds vaker zelf met initiatieven en daar zijn we heel trots op!”

 Kijk op truckacademy.nl.

1626

240

studenten waren ingeschreven voor het schooljaar 2020-2021 van de TruckAcademy.

studenten kozen voor technisch specialist bedrijfs­ auto’s (niveau 4). Het studentenaantal op dit niveau stijgt licht in vergelijking met voorgaande jaren.

12

525

TruckAcademy is in alle twaalf Nederlandse provincies actief.

studenten kozen het afgelopen schooljaar voor bedrijfsautotechnicus (niveau 2). Dit aantal is stabiel vergeleken met voorgaande jaren.

9 TruckAcademy heeft negen locaties.

75%

861

van de studenten volgt de TruckAcademy in BBL-vorm.

studenten kozen het afgelopen schooljaar voor bedrijfsautotechnicus (niveau 3). Iets meer studenten kozen voor dit niveau in vergelijking met voorgaande jaren.

2,8% van de studenten is vrouw. BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 19


NIEUW LID

20 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Fotografie: Peter Arno Broer

Autorijden als beleving Nieuwe BOVAG-leden zijn niet per definitie jong in leeftijd of nieuw als ondernemer in de branche, maar hebben wel altijd een nieuwe stap genomen met hun bedrijf door lid te worden van onze vereniging. Zo ook Fast Oldies. Eigenaar Marcel Graumans stelt zijn bedrijf voor. Bedrijfsnaam: Fast Oldies Eigenaar: Marcel Graumans Plaats: Breda Aantal medewerkers: alleen met meestal

1 BBL’er Gestart in: 2000 BOVAG-lid sinds: 24 juni 2021

Wat heeft u voor een bedrijf en waar­ mee onderscheidt u zich? “Ik prepareer, restaureer en onderhoud Porsche 911’s en ben gespecialiseerd op het technische vlak. Mijn motto is om de klant te ontzorgen en daarmee alles te regelen zodat deze maar een aanspreekpunt heeft. Aan het einde van dit jaar start ik ook met apk-­ keuringen. Ik adviseer bij de aankoop, en begeleid en betrek klanten vervolgens bij het naar hun zin maken van hun aankoop. Wat maakt deze klant gelukkig? Dat kan met denkwerk of handwerk zijn.” Waarom bent u lid geworden van BOVAG? “Toen ik in aanraking kwam met BOVAG Dutch Car Restorers dacht ik dat het een eliteclub was waar ik niet tussen kwam. Ik deed dit werk eerst ook maar een aantal uren in de week. Toen ik me volledig op Fast Oldies ging richten, wilde ik dat professioneel aanpakken en mijn betrouwbaarheid overbrengen op de klant. Daar helpt BOVAG bij. Als ik maar twee klanten per jaar heb die naar me toe komen vanwege het lidmaatschap, dan heb ik mijn doel al bereikt.”

Waarom juist nu lid geworden? “Omdat ik de garage heb vernieuwd met nieuwe appa­ratuur en nieuwe bruggen. Daar hoort een gedegen schild op de deur bij. Ik zit in een hoger marktsegment en dan moet je vertrouwen uitstralen.” Wat verwacht u van BOVAG? “Delen van diensten, kennis, een plaats waar je je vragen kwijt kunt. Met BOVAG heb je een grote denktank achter je staan.”

Ik zorg dat mobiel erfgoed blijft rijden Houdt u zich bezig met jong talent aantrekken en trainen? “Ik heb altijd wel een student in dienst. Soms haal ik ze uit een databank en soms komen ze gewoon aanfietsen met een ouder erbij. Ik wacht altijd tot ze me zelf nog een keer bellen om te zien of ze echt graag willen. Dan pik je meteen de goede eruit.” Wat kan BOVAG op dit moment con­ creet voor u doen om u als onderne­ mer te ondersteunen? “Lobbyen om de regels rond emissiewaarden van semiklassiekers te wijzigen. Wij moeten fratsen uithalen om emissie-eisen te halen, daar zijn ze helemaal niet voor gemaakt.”

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 21


ONDERNEMERSTALENT

AMBITIEUZE DOCHTER HEEF T FLINKE IMPACT OP AUTOBEDRIJF JANSSEN

Nieuw talent Dyan De 26-jarige Dyan Janssen is ambitieus, weet precies wat ze wil en hoe ze daar moet komen. Haar ouders, Mayke en Willy Janssen, zijn de eigenaren van Autobedrijf W. Janssen in het Brabantse Haps. Achter de schermen wordt de overname door Dyan al geregeld, maar vader wil daarna nog zeker tien jaar actief blijven binnen het bedrijf. “De impact van de komst van Dyan in het bedrijf, hadden we nooit verwacht.”

Dyan Janssen (rechts) in de werkplaats met haar ouders: Willy en Mayke Janssen

22 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021


Tekst: Floortje Vink Fotografie: Peter Arno Broer

zet omzetverdubbelaar in D yan is officieel nog maar één jaar geleden afgestudeerd aan de automotive-opleiding IVA in Driebergen en is nog maar twee jaar fulltime in dienst bij Autobedrijf Janssen. Toch heeft zij al meer teweeg gebracht dan haar ouders ooit voor mogelijk hadden gehouden. Zij zijn dan ook apetrots op hun dochter. Er mag dan een flink generatieverschil zitten

tussen Dyan en haar ouders, op zakelijk vlak doet ze niet voor hen onder. Sinds zij zich bemoeit met de zaak, is zowel de omzet uit verkoop als de werkplaatsomzet meer dan ver­ dubbeld. Dyan is zakelijk, weet wat ze wil en gaat er vol voor. “Het heeft onze ogen geopend dat nieuw talent een must is”, aldus vader Willy Janssen.

Frisse blik Dyan kwam met een eisenlijst de zaak in. Zo wilde ze de focus meer op digitaal leggen, een nieuwe website, moderniseren en professiona­ liseren, investeren in kennis en apparatuur om te kunnen werken aan elektrische voertuigen en private lease aanbieden. “Een jong iemand kijkt toch anders, met een frisse blik, naar lopende zaken.” Er is een drive om het niet per se anders, maar wel beter te doen. Dankzij Dyan is er bijvoorbeeld beter inzicht in de geldstromen. Waar haar ouders alles op één hoop gooiden, want één bedrijf, splitst Dyan het in- en uitgaande geld in onder andere sales en aftersales. “Daardoor is er een beter inzicht in de bedrijfsresultaten”, stelt Willy Janssen.

nodig om de werkplaats te, omdat de onderhoudsintervallen groter zijn. Jongeren zijn nodig om het bedrijf toekomstbestendig te houden. Onder andere door private lease aan ons aanbod toe te voegen, bereiken we die jongere doelgroep.” Niet alles verandert onder de leiding van Dyan. Groeien is ook een doel op zich, maar niet per se uitbreiden met meer vestigingen. “Het dorpskarakter moet blijven bestaan. We geven mensen graag vertrouwen, hebben persoonlijk contact en kennen iedereen. Als iemand belt, weet ik vaak meteen om welke auto het gaat. Onze klanten kiezen niet voor goedkoop, maar voor goede service. Dat blijft bij ons voorop staan.”

Mijn eerste doel was het aantrekken van jongere klanten Dyan Janssen, Autobedrijf W. Janssen

Kansen Toch is de aanwas van jongere generaties in de automotive niet zo simpel als het lijkt. “Een ondernemer moet er wel voor open staan.” En daarmee legt Mayke Janssen een pijnlijk probleem bloot. “Het is voor ons ook een flinke verandering geweest om onze dochter in de zaak te halen en gelukkig pakt het goed uit”, vervolgt Willy. “Bedrijven kunnen nog veel meer uitstralen dat ze open staan voor jong talent. Dat is de eerste stap. We hebben ook een jonge monteur in dienst, van 31, daar kan Dyan goed mee samenwerken. Jongeren moeten wel een kans krijgen. Daarnaast is de tijd van ‘het mag niks kosten’, echt voorbij. Zorg dat de apparatuur op orde is en je krijgt er een tevreden monteur voor terug. Laat een monteur ook meekijken en meebepalen bij het maken van een keuze voor een investering.”

Klantenbestand Dyan heeft duidelijk een neus voor verbetering en hoe je dat aanpakt. “Mijn eerste doel was het aantrekken van jongere klanten en ons klantenbestand is duidelijk aan het verjongen. Voorheen waren veel van onze klanten boven de vijftig. Niks mis mee, maar veel mensen gaan na hun pensioen terug van twee auto’s naar één, of komen op den duur te over­ lijden. Tegenwoordig heb je ook meer auto’s

Afremmen Jongeren en ouderen kunnen op de werkvloer van elkaar leren, meent de familie Janssen. “Van mijn vader heb ik onder andere geleerd waar ik op moet letten bij het inkopen van auto’s.” Haar vader heeft haar geleerd soms de tijd ergens voor te nemen. Volgens Willy Janssen wil Dyan alles graag snel doorvoeren, daarin moest ze soms wat worden afgeremd. “Ook hebben we haar eerlijkheid en betrouwbaarheid meegegeven. Klantenbinding op de lange termijn is heel belangrijk. Daarvoor moet je ook de verantwoordelijkheid nemen als iets mis gaat.” Van Dyan heeft haar vader weer geleerd om snel te reageren. “Zeker in deze digitale tijd moet er snel geschakeld wor­ den, anders ben je een potentiële klant al kwijt. Ook heb ik van haar geleerd om niet in dingen te blijven hangen: je verlies nemen en weer doorgaan.” Voor de toekomst staan er nog genoeg plannen op stapel en Willy en Mayke Janssen hebben dan alle vertrouwen in het voortbestaan van de zaak onder Dyans leiding. “Ik hoop dat ze de juiste mensen om zich heen kan vinden”, sluit vader Willy Janssen af.

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 23


JONGE ONDERNEMERS

BOVAG BRENGT JONGE ONDERNEMERS BIJ ELK A AR OM TE SPARREN EN KENNIS UIT TE WISSELEN

Borrelen met branchegenoten Wie onderneemt heeft zo af en toe behoefte om met ‘lotgenoten’ van gedachten te wisselen. Dat geldt zeker voor jonge BOVAG-ondernemers. BOVAG brengt hen samen. Onlangs kwam een groep jonge ondernemers van onafhankelijke autobedrijven voor het eerst bij elkaar in het BOVAGhuis. Drie van hen en de initiatiefnemer vertellen over hoe het was en waarom ze meedoen.

24 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021


Tekst: Hans de Gram

Harmen-Tom Jaarsma (29) Automobielbedrijf Jaarsma, Hartwerd Mede-eigenaar van het bedrijf van zijn ouders Specialist in marketing, sales en social media

“Ik vind het leuk om collega’s te spreken die, net als ik, volledig hun blik op de toekomst hebben. Bijna allemaal hebben ze het bedrijf van hun ouders overgenomen, dus we lopen tegen dezelfde zaken aan. Daarnaast vind ik het belangrijk om richting te geven aan het beleid van BOVAG. De online verkoop van auto’s bijvoorbeeld vind ik een belangrijk onderwerp. Ik volg de ontwikkelingen van viaBOVAG.nl op de voet en geef daar mijn mening over. BOVAG heeft veel kennis in huis over hoe je mobiliteitspartner wordt, daar hoop ik wat van op te steken. Verder vind ik de juridische en financiële ondersteuning van BOVAG prettig.”

Ilse Janssen (30) Autobedrijf Janssen, Rijsbergen Werkt sinds vier jaar volledig in het bedrijf van haar schoonouders. Doet alles behalve de techniek, met name HR, marketing en administratie.

“Wanneer je een bedrijf overneemt ga je een behoorlijk financieel commitment aan. Kennis die bijdraagt aan het succesvol maken van ons bedrijf vind ik waardevol. Die hoop ik hier op te doen. Daarnaast vind ik het belangrijk te weten of BOVAG de juiste dingen voor mij doet, bijvoorbeeld op het gebied van datatoegankelijkheid. Dit is voor ons een van de belangrijkste aandachtspunten en volgens mij ook heel belangrijk voor onze toekomst als ondernemers in het universele autobedrijf. De werkgroep biedt ook de mogelijkheid om dieper op bepaalde kwesties in te gaan.”

Gerard ten Buuren Kevin Dijk (27) Harrie Dijk Autoservice & Family Cars, Hellendoorn Sinds vorig jaar eigenaar van het bedrijf van zijn ouders Is gespecialiseerd in in- en verkoop

“Voor mij was het vooral een hernieuwde kennismaking met BOVAG. Onze accountadviseur had ik nog niet vaak gezien, dus het was goed om meer over BOVAG te horen. Soms ben ik bezig het wiel opnieuw uit te vinden, zoals met leadmanagement, terwijl BOVAG die kennis in huis heeft. Daarnaast vond ik het leuk om collega’s te ontmoeten en hun kijk op zaken te horen. Normaal focus ik liever op zaken die ik snel kan veranderen, maar het is wel goed om complexere problemen te kunnen aankaarten en uitdiepen.”

Voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven Nam samen met branchemanager Hans Joosten het initiatief voor de werkgroep

“Voor de toekomstplannen van onze afdeling is het belangrijk dat we de mening van de jonge garde aanhoren en serieus nemen, want zij zijn de toekomst. Ze zijn positief-kritisch, hebben een open blik en denken anders. Dat houdt ons scherp. Het is nog duidelijker geworden dat er grote zorgen zijn over de kredietverlening en dat BOVAG daar­ voor aan de lat staat. Daarnaast brengt de jonge generatie nieuwe ken­n is mee, over bijvoorbeeld digitale marketing. We hebben afgesproken voortaan twee keer per jaar fysiek bij elkaar te komen. Bij actuele kwesties kunnen we de jonge ondernemers raadplegen. Daarnaast kunnen ze natuurlijk bij ons terecht met vragen.”  Meedoen? Mail naar gerardtenbuuren@bovag.nl.

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 25


Auto’s volledig in de vingers houden? Auto’s zijn steeds meer rijdende computers. Ook sleutels en trekhaken moet je inleren. Met Pass Thru, remote diagnose en digitale service registratie blijf je auto’s de baas.

Een initiatief van BOVAG, RAI Aftermarket & partners

Check hoe het zit op autosdebaas.nl


JONGE ONDERNEMERS

Kennismaken met nog meer ‘youngtimers’ bij BOVAG Naast de jonge garde bij autobedrijven (zie pagina 24) hebben jonge ondernemers van de afdelingen BOVAG Rijscholen en BOVAG Caravan- en Camperbedrijven zich ook verenigd. Een korte kennismaking.

Pizzasessie smaakt naar meer

O

ok bij steeds meer caravan- en camperbedrijven neemt de jonge garde het over van de oude. Om te horen wat hen bezighoudt, organiseerde BOVAG Caravan- en Camperbedrijven vorig jaar een pizzasessie in het BOVAGhuis. Zowel de Italiaanse deegschijf als het inhoudelijke deel van de avond smaakt naar meer, vertelt Richard Hiddink (33) van Hiddink Caravans & Campers uit Tubbergen. “We waren met een stuk of 25 mensen bij elkaar, het was net voor corona. Ik

Jonge rijschoolhouders buigen zich over innovaties

B

OVAG Rijscholen kent een aparte werkgroep met jonge rijschoolhouders: NextGen. Die term slaat zowel op de nieuwe lichting rijschoolhouders als op de technische ontwikkelingen in de branche. “We weten dat onze branche de komende tien jaar sterk gaat veranderen. Door wet- en regelgeving, maar ook door technische innovaties”, vertelt Pieter Roordink (34) die in 2017 Rijschool Roordink overnam van zijn ouders en vorig jaar samen met toenmalig branchemanager Jurriën Kamst NextGen oprichtte. “We brengen die innovaties in kaart en bespreken hoe we daar mee omgaan. Door elektrificering bijvoorbeeld zullen ADAS-systemen in steeds meer auto’s aanwezig zijn. Dealers, autobedrijven, maar ook wij als rijscholen hebben een taak om consumenten en de zakelijke markt zoals truckbedrijven daar wegwijs in te maken.” Digitale leermiddelen zorgen ook voor ver-

andering van de rijopleiding, verwacht hij. “Jongeren willen op hun eigen manier leren. Met een VR-bril kunnen ze thuis veilig onveilige situaties oefenen bijvoorbeeld. Dat is ook nog eens goedkoper.” Momenteel bestaat NextGen uit acht rijschoolhouders, overwegend jong. “Maar als een ouder lid zich graag met innovatie bezighoudt, is hij meer dan welkom! We vergaderen veelal online en komen zo nu en dan fysiek bij elkaar.” NextGen zoekt de samenwerking met andere BOVAG-afdelingen. “Met BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven bespreken we of en hoe rijscholen elektrische lesauto’s kunnen huren. Met de truckafdeling bekijken we wat rijscholen kunnen betekenen voor ADAS-trainingen. Dat is de kracht van onze vereniging.”

vond het leuk om eens een-op-een met collega’s van mijn leeftijd te praten over onze business. Over de trends in onze markt zoals de elektrificering van kampeermiddelen, die mijns inziens onze markt bedreigt, maar ook over gecertificeerd schadeherstel en de BOVAG Onderhoudsbeurt. Zo’n bijeenkomst biedt ook de gelegenheid om dit soort issues bij het bestuur te agenderen als lobbypunt. Door corona hebben we elkaar sindsdien niet meer gezien, maar ik heb om even te sparren nog wel een keer een dealer in Brabant gebeld die ook in het bestuur zit. Ik weet collega’s wel te vinden, maar eens per jaar bij elkaar komen vind ik wel prettig.”

 Aanmelden voor NextGen? Mail naar pieter@rijschoolroordink.nl.

 Ook meepraten? Stuur dan een mail naar maartenmastop@bovag.nl.

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 27


NIEUW TALENT OPLEIDEN

ZO LEIDT VOLVO GROUP TRUCK CENTER NIEUW TALENT OP

“We zijn met z’n allen leermeester” Hoe stoom je jong talent klaar voor een baan in de trucktechniek? Volvo Group Truck Center Aalsmeer weet er wel raad mee. Hun filosofie is dat daar niet alleen een leermeester voor nodig is, maar het gehele bedrijf.

H

oe gaat het? Lig je op schema met je opleiding? Heb je onlangs cijfers gehaald?” Deze vragen stelt Erik Landzaat regelmatig aan de studenten bij het Volvo Group Truck Center, dealer van Volvo Trucks en Renault-bedrijfswagens. Landzaat is vestigingsmanager van drie locaties: in Aalsmeer, Amsterdam en Almere. Hij heeft hart voor de studenten die ze opleiden en gaat regelmatig met ze in gesprek. Erik kijkt of iemand extra regionale praktijktrainingen of ondersteuning nodig heeft in de werkplaats: “Want als ik dat weet, kan ik studenten helpen. Ze leren het vak uiteindelijk voor tachtig procent in het bedrijf. School brengt theoretische kennis bij en toetst. Administratieve zaken hebben vaak wat extra aandacht nodig. Daar help ik ze ook bij.”

Motivatie en plezier Er wordt goed doorgevraagd als een student bij het Volvo Group Truck Center wil werken, vertelt Erik Landzaat. “‘Ik ben hierheen gestuurd’ of het ‘lijkt me gewoon leuk’ is niet genoeg. We selecteren op motivatie, ze moeten in het team passen en er moet vertrouwen zijn. Want anders heeft de leer­ meester een hell of a job. Het zijn niet alleen zestienjarigen die hier starten, ook steeds meer jongens van halverwege de twintig.” Volgens Landzaat zijn zij vaak net wat gemotiveer­ der en weten ze al beter wat ze willen. Het Volvo Group Truck Center leidt studenten zo breed mogelijk op. Maar hoe verder de student komt, des te meer het maatwerk is. Erik Landzaat maakt samen met de student een opleidingsplan, afgestemd op wat de student leuk vindt en waar hij goed in is. 28 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021

Jacob Hertog (links) is leermeester van Eyob Fisahatsion Asfeha, maar ook vestigings­ manager Erik Landzaat (rechts) gaat regelmatig met de studenten in gesprek

Vuile handen Jacob Hertog werkt nu bijna vier jaar bij het bedrijf als werk­ plaatschef en is daarbij ook leermeester. Ooit begon hij als zestienjarige in het vak. “Nieuw talent is belangrijk voor de toekomst. Daarom investeren we er tijd in om ze het vak te leren, en we hopen dat ze daarna blijven.” Als hij het vergelijkt met langer geleden, zag hij toen meer talent het bedrijf binnenstappen dat al wat ervaring had met sleutelen. Nu ontdekken ze in het bedrijf vaak voor het eerst wat het vak inhoudt. Wat Erik opvalt is dat voor jongeren status en geld tegenwoordig belangrijk zijn. “Ze kiezen niet voor de truckbranche omdat ze denken dat het zwaar werk is, waar je vuile handen van krijgt. Terwijl, je kunt er prima verdienen. Het gaat naast sleutelen steeds vaker om digitale technieken. Je moet er slim en creatief voor zijn, niet per se sterk.”

Vaardigheidsfactor Als een student aan slag gaat bij het Volvo Group Truck Center, werkt hij altijd in een koppel met iemand die meer


Tekst: Linda in ’t Hout Fotografie: Peter Arno Broer

ervaren is. “In principe zijn we met z’n allen leermeester”, vertelt Erik. “We zijn coachend naar elkaar toe, en een vraagbaak. We zijn echt een leerbedrijf. We hanteren de vaardigheidsfactor. In het begin mag je er tien keer langer over doen dan iemand die verder gevorderd is. Dan kan de student er een boek bij pakken om het zelf op te zoeken. Het gaat om de kwaliteit, en fouten maken mag.” Werkplaatschef Jacob Hertog helpt de studenten graag, maar hij daagt ze wel uit in plaats van het antwoord op hun vraag voor te kauwen. Anders blijft het niet hangen. “Ik vraag negen van de tien keer: ‘wat denk je zelf?’, als ze met een foutcodelijst naar me toekomen. En leg de vraag terug bij de student.”

Eerst proberen Student Eyob Fisahatsion Asfeha werkt nu drie jaar in Aals­ meer en gaat een halve dag in de week naar de TruckAcademy in Amsterdam. Toen hij begon was hij al 29 en hij had al een loopbaan als basisschoolleraar achter zich in Eritrea.

Eyob had geen verstand van techniek, maar wist wel dat hij graag met z’n handen wilde werken. Na een banenmarkt hakte hij de knoop door en ging voor de trucktechniek. Voordat hij begon bij het Volvo Group Truck Center werd er ook bij hem doorgevraagd naar zijn motivatie. Hij zou namelijk wel bij zestienjarigen in de klas komen. Eyob: “Die jongens gingen alle kanten op, terwijl ik me wilde concentreren. Dat was het moeilijkste. In het tweede en derde jaar werden ze serieuzer.” Eyob zette door en kreeg geen spijt van zijn keuze. “Trucks ontwikkelen zich steeds, ik vind leuk om dat te volgen en erover te leren.” De begeleiding bij het Volvo Group Truck Center is prettig, vindt Eyob. “Ik probeer het eerst zelf en als ik er niet uitkom, is er altijd iemand om het aan te vragen.” Leermeester Jacob is trots op hem: “Hij kan goed communiceren, ook al is Nederlands niet zijn moedertaal. Daar kunnen andere studenten nog wat van leren. Andere jongens zijn wel eens lastig te motiveren, zijn vooral bezig met hun weekend. Maar Eyob is betrouwbaar en is er altijd.” BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 29


KICKSTART

Leermeester en student zijn, hoe dan? Daar sta je dan aan het begin van een schooljaar: een jongere die het vak wil leren en een leermeester die zijn student zo goed mogelijk wil begeleiden. Maar hoe dan? OOMT ondersteunt beiden.

T

alent ontwikkelen is het hoofddoel van OOMT. Deze organisatie staat de mobiliteitsbranche bij met tips, informatie, cursussen en webinars over bijvoorbeeld coaching, ziekte en arbeidsongeschiktheid en veiligheid en gezondheid op de werkvloer. OOMT is er zowel voor werkgevers als voor medewerkers. Om jong talent naar de mobiliteitsbranche te trekken en om het aantrekkelijker te maken voor leerbedrijf én studenten, introduceerde OOMT eerder dit jaar ‘Kickstart’; vier gratis trainingsdagen voor eerstejaars BBL-studenten om hen basiskennis bij te brengen en beter inzetbaar te maken in het leerbedrijf. Daarnaast sprak het met studenten en leermeesters over hoe zo’n samenwerking verloopt en dat is te zien op het YouTube-kanaal van OOMT. Informatief en leuk voor iedereen die met studenten werkt of wil gaan werken.

 Meer informatie Kijk voor de Kickstarttrainingen op oomt.nl/kickstart. Tips van leermeesters voor het begeleiden van studenten.

30 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021

Bekijk de serie ‘Vraag Raak’ waarin studenten vertellen over hun ervaringen bij het leerbedrijf.


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 31


KENNIS BIJTANKEN OF OPPOETSEN? Maak gratis gebruik van het opleidingsaanbod voor tankstations en autowas-en poetsbedrijven!

Kijk voor meer info op:

Of scan

mijn.bovag.nl/opleidingentankwas

Meer dan 50 trainingen en opleidingen!


TALENTONTWIKKELING

Oud gedaan, jong geleerd Hoe begeleid je jonge medewerkers op zo’n manier dat ze waardevol zijn en graag bij je blijven werken? Als iemand daar antwoord op kan geven, is het wel Wil Maas (66). Als vijftienjarig talent werd hij bij Auto Maas uit Kudelstaart opgeleid tot automonteur. Eenmaal chef werkplaats en later receptionist schoolde hij zelf studenten. Na een loopbaan van maar liefst vijftig jaar nam hij op 30 juni van dit jaar afscheid. Hoe bent u het vak ingerold? “Mijn vader werkte bij de garage van mijn ome Wim, waar ik regelmatig over de vloer kwam. Op mijn vijftiende waste ik er op zaterdag auto’s. Daar is het mee begonnen. Thuis sleutelde ik ook graag aan crossmotoren waar we op reden.” Hoe was uw begeleiding als jonge jongen? “Mijn leermeester Huug de Vos en ook de andere monteurs in die tijd hebben me onder hun vleugels genomen. Zij hebben me het vak geleerd, al heb ik ook de benodigde opleidingen gevolgd. Van collega Chiel Whalen en van mijn oudste broer heb ik ook veel opgestoken. Het uit elkaar halen en in elkaar zetten van een versnellingsbak bijvoorbeeld. Als je weet hoe zo’n ding in elkaar zit, kun je hem beter onderhouden of repareren.” Wat hebben uw be­ge­ leiders destijds zo goed gedaan? “Mij het vertrouwen gegeven, dat is het sleutelwoord denk ik. Ik kreeg veel vrijheid om problemen op te lossen, mocht ook fouten maken. Daar stond tegenover dat ik om hulp moest vragen als ik er niet uit kwam.”

Welke verschillen ziet u tussen toen en nu? “Jongens hebben niet altijd meer de sleutelervaring die onze generatie wel had. Qua techniek moet je dus vaak bij nul beginnen. En opleiden duurt langer. Dat betekent dat je meer geduld met ze moet hebben. Opvallend vind ik dat jongens tegenwoordig liever geen klanten laten meekijken in de werkplaats.”

Vertrouwen geven is de sleutel Welke tips heeft u voor leermeesters en andere begeleiders? “Dé grote les die ik mijn jongens meegeef is: voor een klant is een probleem aan z’n auto belang­­ rijker dan een servicebeurt. Luister dus extra goed naar ze, wees vriendelijk. Ook naar je collega’s. Respecteer elkaars kwaliteiten. Is er wat loos, spreek het uit en begin maandag weer met een frisse start. En tot slot: houd je kennis op peil, want de techniek verandert snel – zeker nu.”

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 33


NIEUW LID

“Blij om terug te zijn” Nieuwe BOVAG-leden zijn niet per definitie jong in leeftijd of nieuw als ondernemer in de branche, maar hebben wel altijd een nieuwe stap genomen met hun bedrijf door lid te worden van onze vereniging. Of zoals Garage Roos opnieuw de stap genomen om lid te worden van BOVAG. Eigenaar Dirk-Jan Roos vertelt erover. Bedrijfsnaam: Garage Roos Eigenaar: Dirk-Jan Roos Plaats: Almere Aantal medewerkers: 5 Gestart in: 2002 BOVAG-lid sinds: 10 november 2020 (was eerder

Wat verwacht u van BOVAG? “Dat ze in de gaten houden wat er speelt in de branche en wat de ontwikkelingen en vernieuwingen zijn. Dat triggert ons om aan de slag te gaan. BOVAG informeert goed.”

lid van 2005 tot en met 2019)

Houdt u zich bezig met jong talent aan­ trekken en trainen? “Nee, we moeten gekwa­ lificeerde medewerkers hebben die meteen aan de slag gaan. Niet alle studenten hebben de juiste instelling en er gaat veel fout. Je moet elk moertje dat ze aandraaien, checken en daar is bij ons helaas geen tijd voor.

Wat heeft u voor een bedrijf en waarmee onderscheidt u zich? “We zijn een universeel autobedrijf, gespecialiseerd in BMW en Mini, met een moderne werkplaats van zeshonderd vierkante meter. We doen alleen het jongere segment auto’s tot een jaar of tien tot vijftien omdat er bij jongere auto’s meer kan en mag.” Waarom bent u opnieuw lid geworden van BOVAG? “Toen we in 2019 opzegden, hadden we niet meer het gevoel dat het BOVAG-keurmerk bij ons paste. We waren toen ook zoekende, wat willen met Garage Roos? Uiteindelijk besloten we dat het BOVAG-keurmerk eigenlijk niet mag ontbreken bij een goed autobedrijf. We zijn ook bij Bosch Car Service aangesloten. Ik ben er blij mee dat we nu weer een BOVAG-autobedrijf zijn, we hebben het schild mooi aan de muur hangen. We doen dit jaar zelfs mee met de verkiezing BOVAG Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar. Die verplicht ons tot extra controlepunten en houdt ons scherp. Dat is winst, zelfs als we de titel niet winnen.” Waarom juist nu lid geworden? “Ik ben het gaan missen, zowel het keurmerk als het voordeel van de BOVAG Ledenwinkel. En ik kreeg van collega’s op m’n kop dat ik had opgezegd! Zaken zijn gewoon goed geregeld op deze manier.”

34 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021

Uiteindelijk besloten we dat het BOVAGkeurmerk eigenlijk niet mag ontbreken bij een goed autobedrijf Sommigen lijken ook totaal geen interesse te hebben in het vak. Er zou een soort voorronde moeten zijn waarin ze worden gescreend. Ver­ volgens een traject waarin ze de basisvaardig­ heden leren voordat ze in het bedrijf starten. De trainingen zijn trouwens ook te saai voor de meeste werkplaatsmedewerkers. Ik zou beter op de monteur afstemde trainingen willen.” Wat kan BOVAG op dit moment concreet voor u doen om u als ondernemer te onder­ steunen? “Ik zou vaker iemand van BOVAG over de vloer willen krijgen en ik wil vaker netwerken met collega’s.”


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Fotografie: Peter Arno Broer

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 35


TALENT VAN BUITEN DE BRANCHE

K ASSTEELE T WEEWIELERS HEEF T T WEE ZIJ-INSTROMERS IN DIENST

“Ze hadden het Eigenaar Jan Saman van Kassteele Tweewielers in het Zeeuwse dorpje Noordgouwe heeft twee monteurs in dienst met een achtergrond buiten de fietsbranche. Net als hijzelf. En dat gaat hartstikke goed. Ze delen de liefde voor de fiets en hebben een bijzondere klik.

Jan Saman (links) vindt het geen punt dat Bram Hagens (midden) en Dennis Cornelis geen achtergrond in de fietsbranche hebben

36 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021


Tekst: Linda in ’t Hout Fotografie: Mark Neelemans

et snel onder de knie” T ot 2011 zag Jan Samans leven er heel anders uit: hij was onderhoudsmonteur aan grote machines. Hij had een goede baan en had het daar naar zijn zin. Maar toen ging zijn voetbalcoach Piet Kassteele met pensioen en hij zag in Jan wel een opvolger voor Kassteele

Tweewielers. Want Jan Saman had ook een passie voor fietsen en sleutelen. “Ik volgde een aantal cursussen over e-bikes en pakte het vak snel op. Inmiddels run ik Kassteele Tweewielers nu tien jaar samen met mijn vrouw Hetty. En het bevalt nog steeds goed!”, vertelt hij.

Van hobby naar werk Naast Saman en zijn vrouw werken er twee mensen in het fietsbedrijf. “Het is lastig om goed personeel te vinden, dat gemotiveerd is én graag bezig is met fietsen. Ze moeten het enthousiasme voor fietsen wel over kunnen brengen op klanten”, vindt Jan. Twee jaar geleden zocht hij een nieuwe medewerker en plaatste een advertentie in de krant. Daar reageerde Dennis Cornelis (43) op: werkzaam in de audiobranche, maar wel gek van fietsen. Saman vond het geen punt dat hij van buiten de fietsbranche kwam: “Ik merkte dat hij al veel wist over fietsen en het klikte goed.” Dennis was zijn toenmalige werk beu en zijn vrouw wees hem op de advertentie. “Ik vond sleutelen aan mijn eigen fietsen leuk, en wist al er al wel iets over.” Toen hij aangenomen werd bij Kassteele Tweewielers betekende dat ook dat hij de schoolbanken weer in ging. Maar dat was geen punt voor Dennis. “Je leert meer over je eigen hobby en gaat dieper op de materie in. Dat vond ik eigenlijk wel leuk.” Hij is blij dat hij de switch heeft gemaakt: “Het is leuk om met fietsen bezig te zijn en elke fiets is weer anders. Het werk is geen dag hetzelfde.”

Voorzichtig Toen Jan Saman opgenomen werd in het ziekenhuis en een aantal maanden niet kon werken, was er extra mankracht nodig. Zijn vrouw Hetty vond via Dennis’ opleiding Bram, die nu een jaar in de zaak werkt. Bram Hagens (55) heeft een achtergrond en ervaring in de elektrotechniek. Maar hij werkte onder andere ook in de supermarktsector. Vanwege een ziekte kreeg hij het advies om minder zwaar werk te gaan doen. Bram: “Ik dacht aan jobcoaching, maar dat werd ‘m niet in de coronaperiode. Via het UWV kwam ik in contact met het vak van fietstechnicus. Dat leek me leuk en ik was ook wel handig. Ik sleutelde aan mijn eigen fiets en deed veel klussen in huis.” Ook al mist Bram naar eigen zeggen wat ervaring, hij voelt zich na een jaar al volwaardig lid van het team en hij pikt de werkzaamhe-

den snel op. Met een achtergrond in elektrotechniek vindt Bram e-bikes erg interessant. “Je ziet ze steeds meer. Het is leuk om daar kennis over te vergaren.” Pakt hij het werk anders aan dan iemand die jonger is? Bram: “Ik bekijk de boel eerst rustig voordat ik begin. De jeugd gaat denk ik sneller gelijk beginnen. En als volwassene ga ik denk ik iets anders om met spullen en materialen. Ik weet wat alles kost. Ik ben heel voorzichtig met de fietsen van anderen.”

Dagje vrij Dennis en Bram leren op hun opleiding voor zij-instromers meer over fietstechniek. Verder staan ze meestal met z’n drieën in de werkplaats, waarbij het gemakkelijk is om vragen te stellen. Het gaat hartstikke goed”, volgens

Het is lastig om goed en gemotiveerd personeel te vinden Jan Saman, Kassteele Tweewielers

Jan. De sfeer is goed onderling,” vindt ook Bram. “Het is frappant dat we gelijk goed met elkaar konden opschieten. Het voelt alsof we collega’s van elkaar zijn en gelijkwaardig zijn. Het voelt niet als werkgever en werknemer.” Dat de heren al wat ouder zijn, heeft ook zijn voordelen. Ze zijn serieus en zelfstandig en daardoor kan Saman inmiddels rustig een dag vrij nemen. Op dinsdag zijn Dennis en Bram bijvoorbeeld alleen in het bedrijf. En het wordt het steeds drukker bij Kassteele Tweewielers, valt Jan op. “We zitten elke week vol. We verkopen veel e-bikes en die mensen komen ook weer terug voor onderhoud of reparatie. Verhuur loopt ook goed. Dit jaar verkopen we vooral duurdere e-bikes. Vanwege corona gaan mensen niet ver op vakantie, en ze besteden dat geld aan een fiets.” Jan Saman ziet een positieve toekomst voor het bedrijf: “De zaak blijft wel draaien!”

BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 37


MIJN.BOVAG.NL

Actuele dossiers

Alle informatie om optimaal te kunnen ondernemen

Verkiezing Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar Bent u apetrots op uw autobedrijf? Is uw team een geoliede machine? Of blinkt u uit in sales of aftersales? Meld u uiterlijk 31 augustus aan voor de verkiezing Onafhankelijk Autobedrijf van het jaar 2022 en misschien sleept u deze titel in de wacht!  Lees meer op mijn.bovag.nl/onafhankelijkauto­ bedrijfvanhetjaar.

Nieuw talent aannemen Wilt u een BBL’er of nieuwe medewerker aannemen in uw bedrijf? BOVAG heeft voor elke cao een aantal voorbeeld-­ arbeidsovereenkomsten die u gratis kunt gebruiken. Ook staan in het dossier de cao-afspraken en veelgestelde vragen op een rij.  Kijk op mijn.bovag.nl/nieuwemedewerker.

Coaching voor werkgevers Als u zich afvraagt wat de optimale samenstelling van uw team is of hoe u de samenwerking kunt verbeteren, dan kunt u de hulp inschakelen van de BOVAG-werkgeverscoaches. Dit is gratis als u onder de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf valt.  Contact met de coaches via mijn.bovag.nl/coaching.

BOVAG Matchmaking Met Matchmaking brengt BOVAG vraag en aanbod samen van zowel de aankoop als verkoop van bedrijven. Dit is een besloten omgeving, exclusief voor BOVAG-leden. Ideaal als u zoekt naar nieuw talent om uw bedrijf over te nemen of als u zelf zoekt naar een investering.  U vindt er alles over op mijn.bovag.nl/matchmaking.

 Ga naar mijn.bovag.nl en klik in de navigatiebalk op dossiers.

Vergaderen bij BOVAG

Handige websites

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 mijn.bovag.nl Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

C entraal in Nederland Z alen voor 4 tot 250 personen G ezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken R uim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty R uime, eigen parkeergelegenheid Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen. Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl.

38 BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021

 mijn.bovag.nl/ledenadvies Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.  bovagkrant.nl Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.  bovag.nl Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.  bovagledenwinkel.nl Profiteren van collectief inkoopvoordeel, exclusief voor BOVAG-leden.


SERVICE Het BOVAG-verenigingsbestuur

Afdelingen Autodealers

Han ten Broeke algemeen voorzitter verenigingsbestuur@bovag.nl

Timon Rutten bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Derk de Haas bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid peterniesink@bovag.nl

George Seitzinger penningmeester verenigingsbestuur@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & inno­ vatie, bestuursadviseur hansbresser@bovag.nl

Peter de Rooy bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

George de Booij financieel directeur, bestuurslid georgedebooij@bovag.nl

Onafhankelijke Autobedrijven en Schadeherstelbedrijven niet gelieerd aan dealer(holding) Frans Bastiaansen (west) fransbastiaansen@bovag.nl T 06 51 35 50 57

Geert Brummelhuis E geertbrummelhuis@bovag.nl T (030) 659 52 42 Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven

Christa Grootveld E christagrootveld@bovag.nl T (030) 659 53 45 Truckdealers en Truck& Trailerbedrijven

Erik Stern E erikstern@bovag.nl T (030) 659 52 16

Aad Verkade E aadverkade@bovag.nl T (030) 659 53 02

Verhuur- & Deelautobedrijven Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven Marjolijn Spoorenberg E marjolijnspoorenberg@bovag.nl T (030) 659 52 34

Accountadviseurs Algemeen

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Maerten Boenders (noordwest) maertenboenders@bovag.nl T 06 13 95 60 09

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

Frank Ruygrok E frankruygrok@bovag.nl T (030) 659 53 52 BOVAG-werkgeverscoaches

Linda Bergstra E lindabergstra@bovag.nl T 06 41 09 68 39

Hans Joosten E hansjoosten@bovag.nl T (030) 659 54 86

Vacature (oost)

Autodealers en Schadeherstelbedrijven gelieerd aan dealer(holding)

René Lamers (oost) renelamers@bovag.nl T 06 20 44 11 67 Jan Pieter van der Meulen (west) janpietervandermeulen@bovag.nl T 06 22 55 57 58 Levien Meiresonne (noord) levienmeiresonne@bovag.nl T 06 20 58 04 89

Jos Overmars (noordoost) josovermars@bovag.nl T 06 22 19 62 35 Stefan Niesink (midden) stefanniesink@bovag.nl T 06 13 98 46 33

Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Remko van Eindhoven E remkovaneindhoven@bovag.nl T 06 22 40 23 29

Maarten Mastop E maartenmastop@bovag.nl T (030) 659 52 30

Linda Heutinck E lindaheutinck@bovag.nl T 06 57 84 77 11

Rijscholen Maarten van Hoof (zuidoost) maartenvanhoof@bovag.nl T 06 22 39 14 32 Remco van Rijn (zuidwest) remcovanrijn@bovag.nl T 06 20 05 32 50

Edmay van der Lely E edmayvanderlely@bovag.nl T 06 18 47 90 01

Hannie Tak E hannietak@bovag.nl T (030) 659 52 27

Renate van Rijnsoever E renatevanrijnsoever@bovag.nl T 06 21 93 79 09

Energiesystemen & Revisie Wijnand de Geus a.i. E wijnanddegeus@bovag.nl T (030) 659 52 36

Colofon 13 augustus 2021, jaargang 27, nr. 5-6 De BOVAGkrant is het officiële leden­magazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar. UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik Tel. (030) 65 95 211 I: www.bovagkrant.nl HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet-Waltuch E: daniellerousselet@bovag.nl REDACTIE Hans de Gram, Linda in ’t Hout E: redactie@bovag.nl TRAFFIC Carolien van Rheenen E: traffic@bovagkrant.nl PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING Clog-Work.com; Martijn Ubink ADVERTENTIES Informatie over verschijningsdata, plaatsing en tarieven van advertenties op www.bovagkrant.nl. Mail: sales@bovagkrant.nl DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle ABONNEMENTEN Opgave, adres­wijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Tel. (025) 125 79 24 E: klantenservice@aboland.nl I: www.aboland.nl

Abonnementsprijs: € 118,— per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.) BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Han ten Broeke, Peter Arno Broer, Tom Huyskens, Sjoerd van der Linden, Pieter Magielsen, Mark Neelemans, Luuk Poorthuis, Mathijs Sukel, Floortje Vink, Adobe Stock, BOVAG-archief. De redactie van BOVAG is bij de samen­stelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG­ krant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft ge­geven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijk­ heid aanvaarden voor moge­lijke gevolgen die zouden kunnen voort­vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uit­gave opgenomen informatie.

Jolanda Hofman E jolandaverwoert@bovag.nl T 06 82 25 59 79

BOVAG-dochters BOVAG werkt nauw samen met een aantal dochters, op het gebied van verzeke­ringen, onderwijs en data.

Bovemij Takenhofplein 2 6538 SZ Nijmegen T: (024) 751 21 31 E: info@bovemij.nl I: www.bovemij.nl

Innovam Structuurbaan 2 en 19 3439 MB Nieuwegein T: (030) 608 77 22 E: info@innovam.nl I: www.innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam T: (020) 549 71 71 E: servicedesk@rdc.nl I: www.rdc.nl

BOVAG-partners in business Diverse afdelingen van BOVAG hebben samenwerkings­ verbanden met een aantal bedrijven. Organisaties die raakvlakken hebben met de bedrijfsactiviteiten van leden. BOVAGkrant NUMMER 5-6 / AUGUSTUS 2021 39


Wij helpen mobiliteitsbedrijven succesvol ondernemen

Van autobedrijf tot benzinepomp en van rijschool tot fietsenwinkel. Weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Kijk op bovemij.nl