Page 1

nummer 4 / juni 2021

krant ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

Desnoods laten we een onderdeel 3D-printen André de Jong, De Jong Hattem

in dit nummer:

Nieuw pensioenstelsel De nieuwe PMT-voorzitter vertelt u erover pagina 14

Impact EV op aftersales

Hoe autobedrijven mee­ bewegen met de techniek pagina 16

Zo goed als nieuw

Carrec Technocenter gaat verder dan onderhoud pagina 24


KENNIS BIJTANKEN OF OPPOETSEN? Maak gratis gebruik van het opleidingsaanbod voor tankstations en autowas-en poetsbedrijven!

Kijk voor meer info op:

Of scan

mijn.bovag.nl/opleidingentankwas

Meer dan 50 trainingen en opleidingen!


nummer 4 juni 2021

VOORAF 04 KORT

12 CLUBBUS

28 LEADOPVOLGING

Wetenswaardigheden en nieuws uit de wereld van mobiliteitsretail.

Heeft u de BOVAG Clubbus al gespot? Ontdek bij welke leden hij onlangs een stop maakte.

07 FIETSACCUREVISIE

14 PENSIOENSTELSEL

De klant van nu oriënteert en koopt anders dan vroeger. Dat vraagt dus ook om een andere manier van leadopvolging. Leadexpert Paul de Vries geeft tips.

Gerard Wijnen van Profile Wijnen Echt ziet de vraag naar een gereviseerde fietsaccu voor e-bikes toenemen.

De nieuwe PMT-voorzitter Terry Troost vertelt u over het nieuwe pensioenstel dat naar verwachting in 2026 wordt ingevoerd.

08 ONDERNEMERSPORTRET

20 LOBBYSUCCES

André de Jong van De Jong Hattem heeft alles in huis voor de kampeerliefhebber: van verkoop tot schadeherstel.

Ontdek de resultaten van de inspanningen van BOVAG voor een haalbaar, betaalbaar, uitvoerbaar en eerlijk ondernemersbeleid.

30 DOSSIERS & SERVICE Online informatie die helpt om optimaal te ondernemen, plus handige informatie over BOVAG.

16 10 RDW-toezicht

24 22

Wat meer ‘hart’ voor de autobedrijven die het goed doen, en nog steeds even ‘hard’ voor malafide onder­ nemers. Dat vat het toezichtbeleid dat RDW sinds 2020 hanteert samen. Deze risicogestuurde aanpak blijkt goed te werken: het aantal intrekkingen en waarschuwingen daalt.

EV-onderzoek

Net als in 2018 deed BOVAG onderzoek naar de invloed van de elektri­ ficering van het wagenpark op de werkplaats. Wat blijkt: de impact komt sneller dan gedacht. En dus is het zaak dat autobedrijven meeveranderen met deze trend. Twee autoleden vertellen hoe zij dat aanpakken.

Kwaliteit op één

Voorzitter Arno Smits en branche­ manager Hannie Tak van BOVAG Rijscholen ontvouwden onlangs hun plannen voor de kwaliteitsimpuls die ze de afdeling willen geven. Hoewel rijscholen al zijn voorgesorteerd op kwaliteit, is er nog genoeg werk te doen.

Visie op revisie

Een auto weer net zo laten rijden als toen hij uit de showroom kwam. Joep Schuurman van Carrec Technocenter doet het onderhoud aan auto’s en campers niet voor minder. Met zijn achtergrond in revisie is hij in staat om veel meer uit een voertuig te halen.

Op tafel

O

ns plan is gelanceerd. Het kan u niet ontgaan zijn. Het stond op diverse voorpagina’s, op tientallen nieuwswebsites en was onderwerp van nieuws- en praatprogramma’s op radio en tv. Nederland heeft kennisgemaakt met een degelijk plan om de autobelastingen drastisch te hervormen. Met als afzenders ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA. Hoe nu verder? Allereerst is het goed te beseffen dat wij, naast die golf aan publicaties, allerlei relevante mensen uitgebreid inhoudelijk hebben geïnformeerd over ons plan. Van ambtenaren tot bewindslieden en partijspecialisten, van journalisten tot partners uit andere coalities. Daarbij lag niet alleen nadruk op inhoud en doel, maar zeker ook op het brede draagvlak. Toch wel de kracht van dit plan. Naast het feit dat het volgens de regels der kunst is doorgerekend en er voorzien is in ‘dekking’ - Haags jargon voor ‘hoe gaan we dit betalen?’. Het plan is dus bij alle belangrijke spelers op dit veld bekend. En valt daar goed. We krijgen complimenten voor de degelijk­

heid. En voor de creativiteit. En voor het feit dat de vijf organi­ saties hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. En aangeven welke offers ze namens hun achterban bereid zijn te brengen. Uiteraard met het einddoel voor ogen: duurzame, maar ook betaalbare automobiliteit op korte én lange termijn. Het plan ligt, voorzien van dekking en doorrekening, ook op de tafel van de informateur. Maar belangrijker is dat het onder de aandacht is gebracht van degenen die achter de schermen werken aan een nieuw kabinet en straks aan een nieuw regeerakkoord. Want daar moet het plan in. Liefst integraal. De uitkomst van de formatie is nog ongewis als ik dit schrijf. De slagingskans van ons plan ook. Maar ik heb zeer goede hoop. Wij vijven hebben er in elk geval alles aan gedaan.

Han ten Broeke Algemeen voorzitter BOVAG BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 3


KORT

Flyer: check voor vertrek

H

uurders van een auto of busje gaan op pad met een voertuig waar ze niet dagelijks mee rijden. Belangrijk dus dat ze goed voorbereid zijn, om zo schade, flinke kosten en gedoe te voorkomen. BOVAG heeft twee flyers ontwikkeld met tips om vooraf te checken. De ene flyer is gericht op huurauto’s, de andere op bestelbussen en vrachtwagens. Ze wijzen de huurder op punten zoals de spiegels, dode hoek, omvang van het voertuig en de afstand bij achteruitrijden en inparkeren. U kunt de flyers zelf downloaden en (laten) printen bij uw lokale drukwerkleverancier.  Kijk op mijn.bovag.nl/checkvoorvertrek.

Rijbewijsregels aanhangwagen en caravan

M

ag ik rijden met deze aanhangwagen of caravan? Het komt geregeld voor dat een klant u deze vraag stelt. BOVAG heeft op verzoek van aanhangwagenbedrijven een handige folder ontwikkeld om uitleg te geven aan de balie. Naast de versie over aanhangwagens en trailers, is er ook een folder voor caravan- en camperbedrijven gemaakt met rijbewijsrichtlijnen voor het rijden met een caravan of vouwwagen. Leden hebben begin juni een pakketje folders met de post gekregen. U kunt ze ook downloaden en zelf laten drukken of bestellen via de BOVAG Ledenwinkel.  Kijk op mijn.bovag.nl/rijbewijsregels.

Levering op maat

S

tel: je vouwwagen- en minicaravanbedrijf is gevestigd in het Friese Noordbergum. Je hebt een klant uit Zuid-Limburg en om hem over de streep te trekken, beloof je hem in je enthousiasme levering van zijn minicaravan op een plaats die ongeveer tussen jullie in ligt. Waar doe je dat dan? In het BOVAGhuis in Bunnik natuurlijk! “Afleveren op een parkeerplaats ergens middenin het land vind ik niet professioneel en zag ik niet zitten”, vertelt eigenaar Jan Blanke van Vouwwagencentrum Noordbergum. “En naar Zuid-Limburg rijden doe ik graag voor mijn klant, maar halverwege afspre-

ken is prettiger gezien de drukte waar we nu in zitten. Eén telefoontje naar BOVAG-branche­Maarten Mastop, en het was geregeld.” Op de parkeerplaats voor het BOVAGhuis troffen koper en verkoper elkaar en vond de laatste inspectie plaats. “We waren bijna klaar en toen riep Maarten ons naar binnen. Konden we de verkoop en succesvolle aflevering vieren met koffie en gebak!” Maarten Mastop: “Het BOVAGhuis is er ook voor onze leden en als we zó eenvoudig een van onze ondernemers kunnen helpen, dan doen we dat natuurlijk graag.”

CIJFERS | RECORDVERKOPEN

561.100

42%

32.322

gebruikte personenauto’s verkochten autobedrijven in de eerste vijf maanden van 2021. Dat is bijna 11 procent meer dan een jaar geleden en het hoogste aantal ooit. De benzineauto is populair, maar de elektrische auto rukt op.

meer nieuwe en tweedehands kampeerauto’s en caravans werden er tot en met mei 2021 afgeleverd, vergeleken met vorig jaar. De verkopen van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen samen waren de hoogste in vijftien jaar.

nieuwe brom- en snorfietsen (inclusief speed pedelecs) werden er de eerste vijf maanden van 2021 geregistreerd. Dat is ruim 13 procent meer dan in dezelfde periode van 2020 en het hoogste aantal sinds 2011.

4 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021


Topartiesten promoten Nationale Autowasdag Grote namen zoals Guus Meeuwis, Typhoon, Roel van Velzen en Kenny B roepen mensen tijdens de BOVAG Nationale Autowasdag op zaterdag 3 juli op om hun auto te wassen of laten poetsen bij een BOVAG-bedrijf.

D

e artiesten doen dat als ambassadeur van de Stichting Muziekids, het goede doel waar deelnemende autowas- en poetsbedrijven die dag geld voor inzamelen. Kenny B gaat er zelfs speciaal een liedje voor opnemen: zijn versie van ‘Grote wasjes, kleine wasjes’. Dit nummer kent u misschien wel als de zomerhit van Trafassi uit 1985. De versie van Kenny B gaat alleen niet over de wasmachine, maar over de wasstraat. Tijdens de BOVAG Nationale Autowasdag dragen de deelnemers per was- of poetsbeurt een klein bedrag af aan de Muziekids. Stichting Muziekids zet zich in voor zieke kinderen om hen even te laten vergeten dat ze ziek zijn. In hun muziekstudio’s kunnen kinderen zingen, instrumenten bespelen of plaatjes draaien. Dit jaar doet een recordaantal autowas- en poetsbedrijven mee met de Nationale Autowasdag. BOVAG hoopt minimaal € 30.000,— in te zamelen. Bent u er klaar voor? Als u zich heeft aangemeld, heeft u kleurplaten en een spandoek ontvangen. Op de dag zelf mag u kleurplaten uitdelen, waarmee uw klanten kans maken op een dagje uit met het gezin. Gebruik ook gebruik de toolkit, om de actie onder uw klanten te promoten.  Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl/autowasdag.

Rijschool Hers helpt leerlingen Schreuder College aan rijbewijs Op het Schreuder College in Rotterdam zitten kinderen van 12 t/m 18 jaar met leer- en gedragsproblemen. Rijschool Hers biedt hun een gereduceerd lespakket aan, waarvoor de leerlingen zelf sparen. Hers en het Schreuder College De Villeneuvestraat willen de leerlingen stimuleren hun diploma én rijbewijs te halen om zo hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten.

N

adat de leerlingen hun theoriecertificaat hebben gehaald, starten ze hun rijopleiding in een rijsimulator. Hun mentor Sjoerd Nicodem wist de simulator ter waarde van € 50.000,— dankzij vele subsidieaanvragen en sponsoring te bekostigen. Rijschool Hers geeft de kinderen les in de rijsimulator en daarna op de weg, tegen gereduceerd tarief. “Normaal kost een rijopleiding minimaal zo’n € 1.600,— tot € 2.000,—, wat voor deze leerlingen en hun ouders vaak niet te betalen is. Dankzij het aanbod van Rijschool Hers en wat extra sponsoring lukt dat wel”, vertelt Nicodem. Wies Badloe van Rijschool Hers is blij dat hij de school en leerlingen kan helpen. “Ik vind het mooi om deze jongeren een kans te geven op een mooie toekomst.”  Meer weten? Op mijn.bovag.nl (zoekwoord: Schreuder College) kunt u het uitgebreide verhaal lezen.

Aanbod voor rijscholen

Quizvraag Welke stelling is juist? Om als onafhankelijk autobedrijf met een digitaal serviceboekje te kunnen werken: A heb ik toestemming van een dealer nodig. B moet ik me registreren bij de autofabrikant. C heb ik niemand nodig.  Bent u auto’s de baas? Test uw kennis over pass-thru, digitale service registratie en remote diagnose op autosdebaas.nl.

W

ilt u uw leerling tijdens de rijles laten ervaren hoe het is om door de wasstraat te gaan? Tachtig vestigingen van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven door heel Nederland hebben een speciaal aanbod voor uw rijschool, en werken graag met u samen. Dat is de kracht van het BOVAG-netwerk!  Kijk op mijn.bovag.nl/samenwerkingautowas. BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 5

Het juiste antwoord is B. De dealer heeft hier geen rol in, deze registratie loopt via de autofabrikant. Op autosdebaas.nl leest u hoe makkelijk dat gaat.


(ADVERTENTIE)

VERZEKERINGEN VOOR ZOWEL DE PARTICULIERE ALS DE ZAKELIJKE MOTORRIJDER

HaynesPro WorkshopData™ Uw onderhoud, diagnose en reparatie data partner.

MEER DAN 25 JAAR SPECIALIST IN MOTORVERZEKERINGEN

GA NAAR COMBIMOTORS.NL OF BEL 0172-427035

Uw HaynesPro technische datapakket omvat meer dan u denkt en is in veel gevallen goedkoper dan Pass-Thru. Contac teer uw onderdelendis tribute ur voor meer informatie.

Auto’s volledig in de vingers houden? Auto’s zijn steeds meer rijdende computers. Ook sleutels en trekhaken moet je inleren. Met Pass Thru, remote diagnose en digitale service registratie blijf je auto’s de baas.

Check hoe het zit op autosdebaas.nl

Een initiatief van BOVAG, RAI Aftermarket & partners


E-BIKE

Consument omarmt

fietsaccurevisie Fietsaccurevisie is steeds vaker hét alternatief voor een nieuwe, kostbare accu voor de e-bike. Ook tweedehands e-bikes worden hierdoor een stuk betrouwbaarder, betaalbaarder en dus gewilder bij de koper. BOVAG-lid Gerard Wijnen van Profile Wijnen Echt is op dat vlak een pionier en kent tot nu toe alleen maar tevreden klanten. “Het is een goed, veilig en duurzaam alternatief, maar het begint met goede voorlichting.”

B

OVAG-leden kunnen sinds april gereviseerde e-bike-accu’s met twee jaar garantie aanbieden aan hun klanten onder de naam BOVAG Fietsaccurevisie. BOVAG werkt daarvoor samen met fietsaccurevisiespecialist Heskon. Ondernemer Gerard Wijnen van Profile Wijnen Echt in het gelijknamige Limburgse Echt, ziet de vraag naar gereviseerde fietsaccu’s in rap tempo toenemen. Hoewel door het hele land de vraag naar e-bikes maar blijft stijgen, zorgt het heuvelachtige Limburgse landschap voor een extra boost. Hij verkoopt dan ook voornamelijk elektrische fietsen en inmiddels is ongeveer een kwart van die verkopen een tweedehands e-bike.

Mond-tot-mondreclame “Fietsaccurevisie is nog een vrij onbekend onderwerp bij de consument”, meent Wijnen. Daar komt wel verandering in. Een duidelijke uitleg en een kosten-batenoverzicht zorgen ervoor dat de consument open staat voor een gereviseerde

accu. “Vervolgens levert mond-tot-mondreclame ons veel nieuwe klanten op. Het is een goed, veilig en duurzaam alternatief, maar het succes van revisie valt of staat echter met een goede voorlichting”, aldus Wijnen.

Uitkomst “Gereviseerde accu’s verkopen wij vooral als alternatief wanneer nieuw te duur is. Bijvoorbeeld omdat de accunieuwprijs niet in verhouding staat tot de fiets, maar ook als de accu van een bepaald model niet meer nieuw geleverd wordt. Dan biedt revisie uitkomst.” Daarnaast worden tweedehands fietsen beter betaalbaar met een gereviseerde accu. “Bij ons in de regio kiezen veel jongeren voor een e-bike, bijvoorbeeld omdat ze ver moeten fietsen naar school. Zij hebben geen € 2.500,- te besteden aan een nieuwe fiets, maar wel € 1.000,- voor een tweedehands e-bike. Door de accu te reviseren, is de fiets weer als nieuw en via BOVAG Fietsaccurevisie krijgen klanten ook twee jaar garantie op

Het succes van revisie valt of staat met goede voorlichting Gerard Wijnen, Profile Wijnen Echt de accu. Op deze manier is ook beter op te boksen tegen de – veelal goedkopere - online fietsaanbieders, zonder in te leveren op kwaliteit.”

Leenaccu “Bij iedere klant beoordelen we wat de beste optie is: nieuw of reviseren. Vervolgens brengen we een advies uit naar de klant en in het geval van revisie sturen we de opdracht naar BOVAG Fietsaccurevisie. Klanten willen hun e-bike zo kort mogelijk ‘kwijt’ zijn, daarom hebben we ook leenaccu’s liggen. Bij terugkomst testen we de gereviseerde accu altijd, we hebben een speciale accutester aangeschaft.”

10% kennismakingskorting Bij BOVAG Fietsaccurevisie kunnen BOVAG-­ leden fietsaccu’s aan klanten aanbieden met twee jaar garantie. Op bovagfietsaccurevisie.nl – een site uitsluitend voor ondernemers – kan een account worden aangemaakt en kunnen bestellingen worden geplaatst. Tot eind augustus krijgen BOVAG-bedrijven tien procent kennismakingskorting. U kunt daarvoor de kortingscode BOVAG10 gebruiken.

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 7


PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

“We gaan tot het uiterste” De Jong Hattem is de one-stop-shop voor de kampeerliefhebber. Het Gelderse BOVAG-lid verkoopt, verhuurt, onderhoudt en herstelt sinds 1969 caravans, campers, vouwwagens en tenten. De klant én de emotie van de klant staan hierbij centraal. Bij schade is geen uit­ daging te groot voor het team van directeur André de Jong. “Desnoods laten we een onderdeel 3D-printen.” “

J

a, het is een bijzondere tijd. Voorraad is er nauwelijks, terwijl de vraag naar caravans en campers enorm groot is. Dat heeft ook effect op schadeherstel in de toekomst, verwachten wij. Er zijn veel mensen die voor het eerst een auto met caravan of camper kopen en er deze zomer mee op vakantie gaan. Die onervarenheid leidt tot extra schades en we hebben het al druk op die afdeling. We zijn sinds eind 2020 BOVAG-gecertificeerd voor caravan- en camperschadeherstel, meer

De Jong Hattem Vestigingsjaar: 1969 Directie: André de Jong, Sylvia de

Jong (zus) en Danny de Jong (broer) Aantal vestigingen: 1 Grootte: 20.000 m2 Bijzonder: De Jong Hattem is de one-

stop-shop voor de kampeerder. Die kan er voor een caravan of camper terecht, voor het onderhoud, schadeherstel, maar ook voor kampeerartikelen als pannen, haringen en bestek.

8 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021

verzekeraars sturen mensen met schades nu door naar ons. Dat heet schadesturing en zorgt ervoor dat klanten bij gekwalificeerde bedrijven terecht komen voor schadeherstel. Dat is fijn voor ons én voor de klant. Die kan nu bij ons zijn caravan of camper kopen, deze laten onderhouden, maar de caravan of camper ook vakkundig laten repareren bij een schade.”

Voorruit aan diggelen “Kijk hier, een Ford-camper. Daar is een zwaan tegenaan gevlogen. De voorruit was helemaal aan diggelen, de carrosserie ontzet en de opbouw beschadigd. Deze camper stond bij een autoschadeherstelbedrijf, maar die kwam er niet uit. Met name vanwege de opbouw, dan kom je als autoherstelbedrijf ineens hout tegen. En dat zijn ze niet gewend, wij wel. Onze monteurs weten van alles veel. Van hout, van elektra, van het loodgietersvak, van spuit- en plaatwerk. Dat maakt ons vak ook zo mooi, zo divers en uniek.”

20.000 vierkante meter “Mijn vader is het bedrijf in 1969 gestart, vanuit huis. Het bedrijf groeide en wij zijn een aantal keren verhuisd om uiteindelijk hier in Hattem uit te komen. En ook hier hebben we keer op keer ruimtes verbouwd

en panden bijgekocht. Inmiddels bezetten we 20.000 vierkante meter, en dat is nodig ook voor de verkoop van caravans en campers, voor de kampeerwinkel en voor het schadeherstel. Het schadeherstelbedrijf heb­­ ben we recent verbouwd, ook om meer trans­­ parantie te creëren richting klanten. Caravans en campers zijn emotie. Daarmee gaan we dan ook met zorg om, dat kunnen klanten zien. Ze komen hier voor een intake binnen, heb­ben zicht op de werkplaats en zien wie er sleutelt aan hun caravan of camper.”

One-stop-shop “Wat eveneens belangrijk is voor klanten, is dat ze volledig worden ontzorgd. Totaalher­ stel. Ze komen hier met schade, wij lossen het op. En ook hier speelt emotie een belang­ rijke rol. Die mensen houden van hun cara­ van of camper. En als er schade is, dan moet dat worden hersteld door vakmensen. En die hebben wij in huis. Wij zijn trots op ons team, het is hun hobby om caravans en campers te herstellen, ook als onderdelen niet meer leverbaar zijn. Dan zoeken we net zo lang, bijvoorbeeld bij BOVAG-collega’s, totdat we het hebben gevon­den. Of we bellen aan bij een bedrijf dat met behulp van 3D-printers onderdelen voor ons maakt. Echt, we gaan tot het uiterste.”


Tekst: Martijn Louws Fotografie: Marco Slot

Onze monteurs weten van alles veel. Van hout, van elektra, van het loodgietersvak, van spuit- en plaatwerk. Dat maakt ons vak ook zo mooi, zo divers en uniek

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 9


TOEZICHTBELEID

NIEUWE WERKWIJZE WIERP IN 2020 AL ZIJN VRUCHTEN AF

van rigoureus naar redelijk toezicht Het nieuwe toezichtbeleid van de RDW is in 2020 doorgevoerd: inzet op gedragsverandering en straffen met meer redelijkheid, met oog voor bijzondere situaties en een minder rigoureuze aanpak. BOVAG én de RDW zijn optimistisch over de tussenstand: de cijfers spreken voor zich.

10 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021


Tekst: Floortje Vink

Een ondernemer krijgt nu de kans om te laten zien dat een vergissing ook echt een vergissing was José Burgemeester, relatiemanager Belastingdienst en RDW bij BOVAG wel risicogestuurd toezicht. “We houden iedereen scherp, maar de bedrijven die het minder goed doen, merken meer van het RDW-toezicht. Het gros van de bedrijven doet het goed, maar er is een groep waar de onderwereld en bovenwereld akelig dicht bij elkaar komt en daar zijn we juist strenger geworden.”

Piramide Om minder rigoureus te werk te gaan, is een handhavingspyramide opgesteld, legt Carlo van de Klink, Unitmanager Risicobeoordeling & Onderzoek van de afdeling Toezicht bij de RDW, uit. “Die piramide begint onderaan met coaching en adviezen voor bedrijven. Dan volgt een waarschuwing, een voorwaardelijke intrekking en uiteindelijk als ultieme sanctie de intrekking van de erkenning. Wij onderzoeken nu of de last onder dwangsom en bestuurlijke boete a ls inst r ument kun nen worden

toegevoegd aan deze piramide.” Een boete kan de RDW nu nog niet uitdelen omdat daar een wetswijziging voor nodig is, die naar verwachting volgend jaar wordt doorgevoerd. “Bij de beoordeling van een geconstateerde fout wordt gekeken of er in de tussentijd al maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen”, aldus Van der Klink. Ook worden bijzondere of specifieke omstandigheden meegewogen, stelt Rijnberg. “Stel: er zijn fouten gemaakt, maar in diezelfde periode was ook het ziekteverzuim bij dat bedrijf hoog, was er een wisseling van de wacht of werden veel nieuwe medewerkers ingezet. Dat zijn allemaal verklaringen waardoor een vergissing sneller gemaakt is. We leveren nu maatwerk en dat vertaalt zich op een positieve manier in de sanctiecijfers.”

Grenzen Een voorwaardelijke intrekking is een nieuw instrument van de RDW dat in 2020 al 177 keer is ingezet. Met succes, meent Carlo van der Klink. “Het houdt in dat als je binnen een half jaar weer de fout in gaat, je daarbovenop nog de voorwaardelijke straf krijgt. In heel 2020 is dat niet voorgekomen. We zien dat er maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen.” Uiteindelijk willen BOVAG en de RDW natuurlijk dat er zo min mogelijk fouten worden gemaakt. “Dat komt de verkeersveiligheid, de rechtszekerheid, het milieu en het vertrouwen in de overheid en bedrijven ten goede”, voegt Rijnberg toe. Sanctioneren is wel nodig, meent hij. “Soms is een waarschuwing niet genoeg en is een harde sanctie nodig om het gedrag te veranderen. Dat geldt ook zo voor snelheidsovertredingen. Zonder het risico op een boete rijden veel mensen te hard. Grenzen zijn nu eenmaal nodig.”

Preventief BOVAG is blij met de voorlopige resultaten. Burgemeester: “Ik meet het succes af aan het aantal wegblijvende klachten. Voorheen ontving ik meerdere klachten per week van leden. Nu vrijwel geen. Alleen bij de truckdealers leeft nog onvrede.” Door de tachograafplicht zijn zij aan andere regels gebonden. Daar is ruimte voor verbetering en binnenkort gaat de RDW met de branche om tafel hierover.” “Hoewel dat Europees beleid is en wij daar vrij weinig aan kunnen veranderen, moet de branche wel openstaan om feiten en emoties op een goede manier in balans te brengen”, aldus Rijnberg. “Wat we voor ogen hadden is gelukt, de kwaliteit verbetert aanzienlijk”, vult Van der Klink aan. Maar met de invoering van een nieuw beleid is de kous niet af, daar zijn BOVAG en RDW het over eens. “We blijven onderzoeken hoe gedragsverandering kan worden bereikt. Daarbij leggen we ook de nadruk op preventief toezicht. Zo bezoeken we nieuwe bedrijven, starters, binnen negen maanden om te kijken hoe de eerste maanden zijn gegaan. Maar ook om nog eens duidelijk te maken hoe wij werken, wat onze procedures zijn en wat wij van hen verwachten. Zodat ze bij de start alle kennis hebben om fouten te voorkomen. Naar dat soort preventieve instrumenten zoeken we continu. We brengen momenteel ook in kaart wat de meest voorkomende overtredin­ gen zijn en hoe we die kunnen voorkomen.”

Soms is een waarschuwing niet genoeg en is een harde sanctie nodig om het gedrag te veranderen Willem Rijnberg, manager Toezicht bij de RDW

2020 in cijfers

177

voorwaardelijke intrekkingen zijn afgegeven door de RDW, een nieuw instrument dat een directe sluiting voorkomt.

Van 16 naar 6 Het aantal intrekkingen voor onbepaalde tijd is van 16 in 2019 gedaald naar 6 in 2020.

Van 298 naar 92 De grootste winst is behaald bij de tijdelijke intrekkingen. In 2019 werden nog 298 bedrijven voor 6 weken gesloten, in 2020 waren dat er nog maar 92.

Van 267 naar 64 Ook het aantal attenties (waar­ schuwingen) daalde fors: van 267 in 2019 naar 64 in 2020.

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 11

Bron: RDW

V

ergissen is menselijk, ook in de autobranche. Toch was het tot twee jaar geleden zo dat een bedrijf na een kleine fout of vergissing direct voor zes weken gesloten kon worden door de RDW. Te rigoureus, te ingrijpend, daar waren BOVAG, de RDW en de branche zelf het over eens. De koppen zijn bij elkaar gestoken en het resultaat was een nieuw toezichtbeleid van de RDW. Dit nieuwe toezichtbeleid heeft als doel gedragsverandering bij ondernemers. De RDW moest meer een coach worden in plaats van een controleur en naast de ondernemer gaan staan, in plaats van erbo­ ven. Het is de RDW er niet om te doen straffen uit te delen, maar dat iemand ervan leert. “Een ondernemer krijgt nu de kans om beterschap te tonen. Te laten zien dat een vergissing ook echt een vergissing was”, legt José Burgemeester, relatiemanager Belastingdienst en RDW bij BOVAG, uit. “Het vernieuwde beleid is zeker geen versoepeling: malafide bedrijven worden keihard aangepakt. Er is alleen meer ruimte voor verbetering, de menselijk maat is terug en het kaf wordt op deze manier weer van het koren gescheiden. Ook als alle waarschuwingen en adviezen in de wind worden geslagen, volgt een sanctie. Er wordt dan gekeken wat redelijk is”, aldus Willem Rijnberg, manager Toezicht bij de RDW. Hij noemt de nieuwe aanpak ook


CLUBNIEUWS

Fijn om weer mensen aan de balies te zien. Het is een lastige tijd geweest Marjolijn Spoorenberg, branchemanager BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven

BOVAG Clubbus op bezoek Heeft u hem al gezien, de BOVAG Clubbus? Grote kans dat u hem ergens dit jaar nog gaat tegenkomen op een evenement of zelfs bij uw bedrijf. Medewerkers van BOVAG rijden er regel­matig mee naar BOVAG-leden om hen te feliciteren met een BOVAG-jubileum, te voorzien van wat lekkers en informatie. Onlangs reden branchemanager BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven, Marjolijn Spooren­berg, en collega Mirelle de Bruin met de bus naar BOVAG-verhuurleden in Friesland en de volgende dag toerden ze langs leden in Noord-Brabant. In twee dagen bezochten zij zo’n dertig leden. Deze week zijn de provincies Groningen en Drenthe aan de beurt. “Ons doel is om alle provincies te hebben bezocht voor het verhuurcongres van 3 november. Het is geen makkelijke tijd geweest en we merken dat we het persoonlijk contact van beide kanten hadden gemist.”


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 13


PERSONEEL

PMT VERWACHT IN 2026 EEN NIEUW PENSIOENSTELSEL TE KUNNEN DOORVOEREN

Nieuwe pensioenwet in de maak Een nieuw pensioenstelsel is in de maak en het pensioenfonds PMT heeft een nieuwe voorzitter. Hoe zit het allemaal precies, wat wijzigt er, wanneer en wat moet ik hier als werkgever mee doen? We vroegen het Terry Troost, de nieuwe voorzitter namens werkgevers van het bestuur van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

B

OVAG-leden zijn als werkgever aangesloten bij PMT, het grootste marktpensioenfonds van Nederland. Sinds 1 januari van dit jaar is Terry Troost namens u voorzitter van PMT. Hij is voormalig HR-directeur en is in zijn huidige rol veel in gesprek met werkgevers om te weten hoe zij denken over hun pensioen, waar hun zorgen zitten, wat PMT beter kan doen en wat werkgevers belangrijk vinden in bijvoorbeeld het beleggingsbeleid. Troost: “Ik doe dat graag met onze deelnemers en gepensioneerden samen, want alleen op die manier kan ik uw belangen goed behartigen.”

Waarom vernieuwen? Hoewel Nederland wereldwijd bekeken een van de betere pensioenstelsels heeft, moet het toch worden vernieuwd. De lage rentestand maakt pensioeninkoop voor pensioenaanbieders duurder dan ooit waardoor pensioenen niet meer kunnen meestijgen met de loonontwikkeling en tot aan de coronacrisis ook niet met de economie. Het groeiende aantal zzp’ers en het feit dat mensen niet meer hun hele leven bij hetzelfde bedrijf werken of in dezelfde branche, maken dat het huidige pensioenstelsel volgens PMT niet meer aansluit bij de praktijk. “Onze samenleving vraagt om maatwerk en keuzevrijheid”, aldus Troost.

Wat gaat er veranderen? De grootste verandering is dat pensioenen van een uitkerings- naar een premieregeling 14 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021

Het wordt straks duidelijker wat deelnemers aan geld inleggen en wat ze straks aan pensioen kunnen verwachten gaan. Dat wil zeggen dat deelnemers geen toezegging meer krijgen over de hoogte van de pensioenuitkering. De premies gaan in een collectief vermogen waarover rendement wordt gemaakt. Dit beleggingsrendement wordt vervolgens toebedeeld aan de individuele opgebouwde pensioenen. Wanneer een medewerker met pensioen gaat, wordt de pensioenuitkering vanuit dit persoonlijke vermogen gefinancierd. Troost licht toe: “Het wordt straks duidelijker wat deelnemers aan geld inleggen, wat ze daarmee aan vermogen opbouwen en wat ze daarvoor straks aan pensioen kunnen verwachten. Het pensioen is straks beweeglijker. Het gaat eerder omhoog als het economisch beter gaat en omlaag als het economisch slechter gaat. We gaan de komende periode veel tijd stoppen in het helder uitleggen van deze verandering en die zichtbaar maken.”

Wat vindt PMT van deze wijziging? “Ik hoop dat het nieuwe stelsel leidt tot meer vertrouwen in de opbouw van pensioenen. Deelnemers zien straks precies wat er voor hen opzij is gezet. Verder komt er een duidelijkere en directere link met de economie. Als het slecht gaat, kan je vermogen dalen. Als het goed gaat, zal het stijgen. Dat is eenvoudiger uit te leggen dan het huidige stelsel.” Op de vraag of de link met de economie niet juist voor meer onzekerheid gaat zorgen bij deelnemers antwoordt Troost: “Ik denk dat mensen straks moeten wennen aan wat ze op hun pensioenoverzicht zien. Ze zien wat er is ingelegd in het persoonlijk vermogen en wat dit dan betekent voor een pensioenuitkering in een neutraal, een negatief en een gunstig scenario. Het huidige stelsel met de discussie over de dekkingsgraden en mogelijke verlagingen geeft nu ook al het spanningsveld aan dat het pensioen geen absolute zekerheid is. Overigens blijven er ook elementen behouden uit het huidige stelsel waar PMT zich hard voor heeft gemaakt en waar ik blij mee ben.


Tekst: Danielle Rousselet-Waltuch Illustratie: Luuk Poorthuis

PMT in cijfers

34.000

ondernemingen zijn aangesloten bij PMT.

400.000 werknemers bouwen pensioen op bij PMT.

Een voorbeeld daarvan is de verplichting dat elke medewerker pensioen moet opbouwen. Ook de grondslag van solidariteit en het delen van risico’s vind ik belangrijk en die veranderen niet in de nieuwe situatie. Verplichtstelling voorkomt namelijk dat pensioen een concurrerende arbeidsvoorwaarde wordt tussen werkgevers. Solidariteit en risicodeling bieden deelnemers zekerheid en houvast, bijvoorbeeld bij ziekte.”

2022/2026 De invoering van het nieuwe pensioenstelsel laat nog even op zich wachten. De sociale partners hebben een akkoord bereikt over het nieuwe stelsel en nu is het aan minister Koolmees om een wetsvoorstel te doen aan de Tweede en Eerste Kamer. Deze pensioenwet verwacht Koolmees op 1 januari 2023 klaar te hebben. Zodra de Tweede en Eerste kamer de nieuwe pensioenwet goedkeuren, wordt die van kracht. Pensioenfondsen krijgen dan nog wel de tijd om alles goed in te regelen. PMT streeft naar invoering in 2026.

Wanneer moet ik als werkgever hier iets mee doen? Voorlopig verandert er voor werkgevers nog niets wezenlijks op het gebied van pensioenen. PMT gaat naar verwachting in 2026 de nieuwe regeling uitvoeren. Het pensioenfonds heeft toegezegd om in de tussenliggende jaren regelmatig en helder te communiceren naar werkgevers en deelnemers zodat iedereen weet wat er gaat veranderen en of er actie van hen wordt verwacht. Hoe de premies voor werkgevers en werknemers zich in het nieuwe stelsel zullen ontwikkelen, hangt af van de gesprekken die de komende tijd gevoerd worden door de sociale partners.  Voor BOVAG-leden die vragen hebben over het pensioen bij PMT is er een speciale pensioencoach, Freddo Wieringa. U kunt hem bereiken via fwi@bpmt.nl of door te bellen met 06 21 24 51 69. Meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel is te vinden op pmt.nl/pensioenakkoord.

220.000 werknemers ontvangen op dit moment pensioen van PMT.

1,3 miljoen deelnemers heeft PMT in totaal (700.000 voormalige pensioen­ opbouwers).

12

bestuursleden ken het PMT, waarvan 6 vanuit werkgeversorganisaties, 4 vanuit de vakbonden en 2 vanuit de gepensioneerden.

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 15


AFTERSALES

DE IMPACT VAN EV OP UW AFTERSALES KOMT SNELLER DAN VERWACHT

Wees wendbaar in uw werkplaats Dat de groei van het EV-wagenpark invloed op de aftersales heeft, is niks nieuws. De impact komt echter sneller dan gedacht, zo blijkt uit de update van het BOVAG EV-onderzoek naar het effect van de elektrisch aangedreven auto op het aftersales businessmodel. Hoe ga je hier als ondernemer mee om en hoe pas je je businessmodel hierop aan? Het is een zoektocht op maat die niet over één nacht ijs gaat.

EV volgens WESP Niet iedereen onderschrijft de verwachte impact van EV op de aftersales. Bas Wintjes, directeur van WESP Automotive Retail data & BI, vindt dat men elkaar napraat op basis van theorie, terwijl de praktijk andere inzichten toont. “Uit onze data blijkt dat de gemiddelde werkplaatskosten van een EV niet veel lager zijn dan van ICE-auto’s (zoals benzine en diesel, red.). Wij onderschrijven wel dat er in de toekomst voor EV besparende elementen kunnen zijn, maar de stelling in het EV-onderzoek en andere genoemde voorspellingen van een daling van 40 tot 50 procent ten opzichte van ICE-voertuigen is wat ons betreft onjuist. Ze zijn gebaseerd op wensden-

16 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021

ken. We willen allemaal graag vergroenen en dat EV-rijden goedkoper wordt. Tot nu toe blijkt uit real data keer op keer dat het nog niet zo is.” Renate Weggemans, Manager Leden & Beleid bij BOVAG Autodealers, herkent het signaal van Wintjes, maar verwacht desondanks op de lange termijn een lager onderhoudsprofiel. “De analyse van real time data van WESP is waardevol, maar zegt vooral iets over de aftersalesimpact van dit moment. We weten dat EV snel volwassen wordt door betere accutechnologie en regeneratief remmen bijvoorbeeld. Nieuwe generaties EV’s zullen daardoor minder onderhoud vergen en een lagere Total Cost of Owner­ ship (TCO) hebben.”

I

n 2018 deed BOVAG onderzoek naar de invloed van EV op de aftersales. Nu, drie jaar later, heeft BOVAG opnieuw de gevolgen in kaart gebracht. Conclusie: het EV-wagenpark groeide de afgelopen jaren harder dan voorspeld. In 2020 was het marktaandeel nieuw geregistreerde EV-auto’s 20,5 procent, terwijl in 2018 werd uitgegaan van 12 procent. Ook is het totale wagenpark toegenomen, wat de negatieve invloed van de lagere onderhoudsbehoefte van de elektrische auto enigszins dempt. Investeren in het kunnen en mogen werken aan EV’s is dan ook geen verspilde moeite volgens Emiel Stolk, directeur/eigenaar van het onafhankelijke autobedrijf Stolk Autoservice in het Drentse Dieverbrug. Hij richt zich sinds vijf jaar op het onderhoud en de reparatie van EV’s. Stolk is aangesloten bij Edge Mobility, een landelijk netwerk van erkende autobedrijven gespecialiseerd in elektrisch rijden. Dit is een initiatief van Innovam en Autoniveau, inclusief opleidingen en een keurmerk. “Behalve ikzelf gaan ook de receptionist en de monteurs op cursus, zodat de kennis van voor- tot achterdeur in huis is. Iedereen weet waar we aan werken.” Dat


Tekst: Floortje Vink

is nodig omdat er nog veel misvattingen bestaan over elektrisch rijden, vindt hij.

Online targetten Naarmate het EV-wagenpark groeit, neemt het aantal reparaties en onderhoudsbeurten af. Om als autobedrijf een prominente rol te kunnen blijven spelen, is het volgens Stolk voor collega-bedrijven dan ook nu of nooit. Zelf heeft hij zijn businessmodel verbreed om klanten binnen te halen en te behouden. “Wij leveren en plaatsen laadpalen. Online targetten wij mensen die in onze regio googelen op een laadstation. Daarna kunnen wij hen benaderen voor vervolgstappen.” Stolk zet ook in op een sterke klantrelatie. “Bij ons voelen zij zich gehoord en speciaal. We geven ze een-op-een-advies­advies, afgestemd op hun mogelijkheden. Veel klanten zeggen dat elders niet te ervaren.” Hoewel een nieuwe EV de eerste jaren niet verwacht wordt bij een onafhankelijk autobedrijf, weet Stolk toch bezitters van jonge EV’s aan zich te binden. “Ze komen misschien niet voor het onderhoud, maar wel voor een trekhaak of een set winterbanden. Ik

zet in mijn nieuwsbrief daarom altijd een trigger voor EV-rijders. Bestaande EV-klanten stuur ik een andere nieuwsbrief die op hun behoefte ingaat, want die is immers niet vergelijkbaar.” De bevindingen uit het EV-onderzoek van 2018 lijken met de kennis van nu nog aan de voorzichtige kant. Hoe jonger het wagenpark in onderhoud, hoe groter de impact. Dat is ook de ervaring van dealerbedrijf Hyundai Wittenberg. Het onderhoud aan EV’s is significant minder dan aan conventionele auto’s, merkt het bedrijf. Remschijven en -blokken slijten minder snel en motorolie en filters hoeven niet meer te worden vervangen. De EV-technologie betekent dat Hyundai Wittenberg ook moet investeren in de juiste apparatuur en kennis. Door de afname van onderhoud duurt het echter langer tot deze kosten zijn terugverdiend. Daarom wil het bedrijf grotere volumes in de werkplaats krijgen en klanten langer aan het bedrijf binden. Voor Hyundai Wittenberg is de kennis en specialisatie van EV in de aftersales een vereiste. Verhoudingsgewijs verkoopt de dealer steeds meer elektrische auto’s. Het EV-onderzoek van BOVAG >

Behalve ikzelf gaan ook de receptionist en de monteurs op EV-cursus, zodat de kennis van de voor- tot achterdeur in huis is Emiel Stolk, eigenaar Stolk Autoservice

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 17


SPECIALIST VOOR PARTICULIER EN BEDRIJF MET EEN GESCHIEDENIS DIE TERUG GAAT TOT IN HET JAAR 1993 HEEFT COMBI MOTORS VERZEKERINGEN ZICH AL DECENNIA LANG BEWEZEN ALS EEN ECHTE SPECIALIST BINNEN DE MOTORBRANCHE. ‘WIJ KENNEN EN BEGRIJPEN DE SPECIFIEKE WENSEN VAN DE BEDRIJVEN IN DE MOTORBRANCHE ALS GEEN ANDER’, STELT COMMERCIEEL DIRECTEUR MARK VAN BENTUM.

C

ombi Motors richt zich niet alleen op de particuliere motorrijder, maar heeft ook een sterk aanbod voor elk bedrijf binnen de motorbranche.

GROTE PARTIJEN Het specialisme van Combi Motors Verzekeringen is o.a. terug te zien in de samenwerkingen met een aantal grote partijen binnen de branche: Ducati Insurance, Harley-Davidson Insurance Services, Triumph Insurance, YOU Yamaha Motor Insurance, de MotoPort NoRisk verzekering en MotorNL Verzekering vallen allemaal onder het beheer van Combi Motors Verzekeringen in Alphen aan den Rijn.

GARAGEVERZEKERING “Wij zijn een laagdrempelig bedrijf en 1 op de 3 medewerkers op kantoor is zelf ook motorrijder. Als motordealer wil je een garageverzekering bij een verzekeraar die begrijpt welke specifieke risico’s er op die bedrijfstak van toepassing zijn. Al meer dan 120 motorzaken in Nederland hebben daarom hun garageverzekering bij Combi Motors ondergebracht. Daarbij is niet alleen het

pand en de volledige inventaris verzekerd, maar ook de motoren die voor het proefrijden of in de verhuur worden ingezet.

SERVICEVERLENING Een groot en snel groeiend aantal motorzaken maakt ook gebruik van de mogelijkheid die Combi Motors biedt om elke verkochte motor, nieuw of gebruikt, gedurende de eerste 10 dagen na aflevering volledig WA Casco te verzekeren. Dat betekent voor de klant altijd goed verzekerd en dus zorgeloos wegrijden met zijn of haar nieuwe aanwinst. Een service van de dealer die door de klanten enorm gewaardeerd wordt. “Wij als Combi Motors krijgen daarbij het vertrouwen van de dealer en zien ons zelf daarin als een verlengstuk in de serviceverlening die de dealer zijn klant wil bieden. Om welk type motor het dan gaat maakt niets uit; de motoren in alle rijbewijsklassen worden verzekerd”, verklaart van Bentum.

Tekst: BKS

COMBI MOTORS VERZEKERINGEN

Foto’s: Combi Motors/BKS

ADVERTORIAL

POSITIEVE ONTWIKKELINGEN Ook het verzekeren van elektrisch aangedreven motorfietsen, een segment dat in de nabije toekomst alleen maar groter zal worden, is bij deze specialist in motorverzekeringen geen enkel probleem. Wat de toekomst betreft ziet men bij Combi Motors vooral kansen en positieve ontwikkelingen voor de motorbranche. “De motorfiets zal in Nederland toch steeds meer een rol gaan vervullen in het personenvervoer, verwachten we”, stelt van Bentum. “Een wetgeving zoals in de ons omringende landen, die voor automobilisten de drempel naar een 125 cc motor of scooter verlaagt, zou daarin een grote positieve rol kunnen spelen. Laten we als branche hopen dat die wetgeving niet te lang meer op zich zal laten wachten in Nederland. Dat zou een goede zaak zijn en ook dan zullen zowel particulieren als bedrijven in Combi Motors de specialist vinden die precies begrijpt waar het om gaat bij verzekeringen in onze branche”, besluit van Bentum.

MEER INFO: COMBIMOTORS.NL


> houdt hen een spiegel voor. Het bedrijf verwacht dat de ontwikkelingen doorzetten en dat de naïviteit in de branche zal snel verdwijnen vanwege de nieuwe realiteit.

Vasthouden aan de basis Bij de Hyundai-dealer loopt EV volledig mee in de reguliere aftersalesprocessen. Monteurs worden voortdurend opgeleid, zodat ze bijvoorbeeld gediplomeerd en gecertificeerd zijn om een auto spanningsvrij te maken. Het bedrijf bedient echter ook nog een aanzienlijk loyaal particulier benzine- en dieselwagenpark. Een bestaand businessmodel is niet van de een op de andere dag te veranderen, constateert de dealer. Het is een zoektocht op maat, die ook afhankelijk is van de regionale kansen. Hyundai Wittenberg houdt tegelijk vast aan de basis: een actieve inzet van marketing op aftersales en naast nieuwe auto’s ook aandacht voor de verkoop van gebruikte auto’s. Daarbij focust het bedrijf op eigen merken en verkoopt het zoveel moge­lijk in zijn eigen rayon, zodat klanten terugkomen voor de aftersales. De dealer stijgt nog steeds in het aantal externe en totale werkplaatsuren, dus er is nu nog geen teruggang te meten in het onderhoud. Maar het dealerbedrijf ziet wel een duidelijke trend.

Nu meebewegen Volgens Renate Weggemans, Manager Leden & Beleid bij BOVAG Autodealers, kunnen ondernemers die koploper zijn inmiddels een goede boterham verdienen met het verkopen en werken aan EV-voertuigen. “Tot voor kort waren er ook ondernemers die dachten dat EV een trend zou zijn die wel weer over zou waaien. De doorbraak van de EV is door

wereldwijde klimaatafspraken echter onvermijdelijk en waait daardoor niet over.” In de EV-studie van BOVAG is puur gekeken naar de invloed van de elektrische auto op aftersales, waarbij uit wordt gegaan van gelijkblijvende andere omstandigheden. Mogelijke andere ontwikkelingen die impact hebben op aftersales zoals langere onderhoudsintervallen, service Over the Air (OTA) en vermindering van het aantal auto’s door deelgebruik zijn niet in dit onderzoek meegenomen. Toch zijn ze niet te negeren, meent Weggemans. “Uiteindelijk is de consequentie dat er minder autobedrijven nodig zijn in de toekomst, zeker wanneer OTA parallel aan EV een vlucht gaat nemen. Om ook dan relevant te zijn, moet je nu meebewegen. Een klant die je vandaag nee moet verkopen, komt niet snel meer terug.”

Om ook dan relevant te zijn, moet je nu meebewegen Renate Weggemans, Manager Leden & Beleid bij BOVAG Autodealers

Rekentool & Roadshows  Om te berekenen wat de impact van de elektrificatie op uw aftersales is, heeft BOVAG een rekentool ontwikkeld. De uitkomst kan als leidraad gebruikt worden bij de keuzes voor een vernieuwd businessmodel. U vindt de tool, evenals het EV-onderzoek, op mijn.bovag.nl/ontwikkelingeninaftersales. BOVAG is van plan in het najaar weer nieuwe EV Roadshows te organiseren: praktische sessies over allerlei facetten van elektrisch vervoer. U krijgt onder andere antwoord op vragen als: Wat is de impact op uw aftersales? Welke voorlichting geeft u aan uw klant bij een EV-aankoop of onderhoud. En wat is ervoor nodig om over te stappen op verkoop en onderhoud van elektrisch vervoer? BOVAG en Innovam informeren u over deze bijeenkomsten. BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 19


LOBBY

Meer weten?  Op mijnbovag.nl/ondernemersagenda vindt u het dossier BOVAG Ondernemersagenda. Daar leest u na hoe BOVAG zich inzet voor ondernemersbelangen. U kunt er ook uw reacties en suggesties kwijt. 20 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021


Tekst: Paul de Waal

DE RESULTATEN VAN ÉÉN JA AR BOVAG ONDERNEMERSAGENDA

Haalbaar, betaalbaar, uitvoerbaar en eerlijk BOVAG heeft in de lobby sinds een jaar extra focus op ondernemerszaken, naast de traditionele lobby op gebied van belasting, mobiliteit en verduurzaming. Daartoe is een heuse BOVAG Ondernemersagenda opgesteld, met de belangrijkste speerpunten en lobbydoelen. BOVAG hanteert daarbij steeds vier randvoorwaarden: maatregelen moeten voor BOVAG-ondernemers haalbaar, betaalbaar, uitvoerbaar en eerlijk zijn. Wat heeft die BOVAG Ondernemersagenda het eerste jaar opgeleverd?

Wat willen we?

Wat willen we?

Gelijk speelveld, eerlijke kansen.

Haalbaar en betaalbaar verduurzamen en ondernemen.

Wat hebben we bereikt?

Wat hebben we bereikt?

 Franchisewet – dankzij BOVAG eerlijkere verhoudingen in de keten wettelijk vastgelegd.  Auto’s de Baas – hulp bij toegang tot fabrikantendata.  Digital Market Act – onderbouwd advies aan ministerie van Economische Zaken en Klimaat over deze Europese regelgeving positief ontvangen. Koppeling met ‘Right to Repair Act’ gelegd.  Advies aan ministerie EZK inzake aanscherpen Wet Markt en Overheid: paal en perk stellen aan oneerlijke concurrentie door overheid op de markt, met voorbeeld BOVAG-ondernemers.

 Brief aan formateur – afschaffen/aanpassen dure ODE-belasting voor mkb-ondernemers.  Afspraak met ministerie EZK over behoud terugverdientijd energiebesparende maatregelen op vijf jaar.  Afspraak met ministerie EZK over opzet groene BMKB-regeling (mkb-vriendelijke financieringen voor verduurzaming).  Omgevingswet half jaar uitgesteld ten behoeve van ondernemers­vriendelijk loket.  Lancering website BOVAG Duurzaam Energie Besparen.

Wat willen we? Wat willen we? Ruimte om te investeren en te ondernemen.

Wat hebben we bereikt?  TVL-regeling – toegespitst op SBI-codes. BOVAG-branches; uitgebreid voor niet-mkb en starters; proces aangepast voor margeproducten; schrijnende gevallen succesvol doorgegeven aan overheid.  NOW – wordt nu op werkmaatschappijniveau beoordeeld.  TOZO – vermogenstoets geschrapt voor TOZO 3.  Belastingdienst – uitstel en spreiding betaling en afgifte ‘schone verklaring’ bij tenders.  Coronaprotocol voor mobiliteitbranches (initiatief BOVAG) – eigen routekaart corona voor openen sector.  Succesvolle lobby voor het openhouden van reparatie en onderhoud.

Versterken innovatiekracht en weerbaarheid mkb.

Wat hebben we bereikt?  Programma Denk vooruit. Denk digitaal. en kennisvouchers voor mkb.  BOVAG is initiatiefnemer van de website Samen Digitaal Veilig – cybersecure opleiden medewerkers. Initiatief goed ontvangen door ministerie Justitie & Veiligheid. Wacht op lancering.

Wat willen we? Goed werkgeverschap en sector aantrekkelijker maken.

Wat hebben we bereikt?  Crisis-cao (met onder andere crisisbestrijdingsdagen, RVU-regeling en stimulering leerwerkplekregeling).  BOVAG Toeslagentool – gemakkelijk toeslagen voor personeel berekenen.  Invoering nieuw kwalificatiedossier mbo-onderwijs.

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 21


INTERVIEW

Voorzitter Arno Smits en branchemanager Hannie Tak vormen sinds 25 maart een nieuw duo aan het hoofd van BOVAG Rijscholen. Samen met rijschoolleden willen ze een impuls geven aan de kwaliteitsslag die de rijscholen maken. En daarvoor hebben ze u meer nodig dan ooit tevoren.

S

mits is voor veel leden een vertrouwd gezicht. De directeur van Smits Opleidingen in Oss, al jaren trouw BOVAG-lid, was al langer een betrokken en uitgesproken bestuurslid. Hij stond mede aan de wieg van het vernieuwingsproject van BOVAG Rijscholen, dat in 2019 is ingezet. Eind 2020 werd hij gepolst voor het voorzitterschap en zei na enig twijfelen ja. “Het kost tijd, maar ik dacht wel: ‘als je iets wilt veranderen, moet je de kar gaan trekken’.” Branchemanager Hannie Tak ondersteunt hem daarbij. Tak is al sinds 2006 in dienst bij BOVAG als projectleider en was tot voor kort branchemanager van de afdeling Revisiebedrijven. Voor de rijscholen is zij geen onbekende, aangezien ze in 2013 het project leidde voor de toekenning van Europese subsidies voor WRM-bijscholing. Vóór de ALV, waar Smits uiteindelijk als voorzitter zou worden gekozen, spraken Tak en Smits elkaar al uitvoerig. Er was direct een klik. “Dat is toch belangrijk, want we hebben een missie te volbrengen in een bijzondere tijd met corona en de Commis­ sie Roemer”, zegt Tak. Die missie blijft onveranderd: BOVAGrijscholen onderscheiden zich op kwaliteit. Niet voor niets hanteert de afdeling als enige in de rijscholenbranche lidmaatschapseisen. Zo is er een check op kredietwaardigheid en een minimaal slagingspercentage. “We willen niet zo veel mogelijk leden, maar wel zoveel mogelijk leden die staan voor kwaliteit. Betrokken bedrijven die BOVAG met trots uitdragen.”

Commissie Roemer De Commissie Roemer verandert niets aan de ambitie, benadrukt Smits: “Sterker, ze helpt de normen voor kwaliteit te defi­ niëren, die er straks voor gaan zorgen dat consumenten eerlijk kunnen vergelijken. BOVAG-rijscholen maken al bovengemiddeld veel werk van kwaliteit, dus net als mijn voorganger Frank Hoornenborg denk ik dat wij al goed bezig zijn. Wel mag er nog meer aandacht komen voor verkeersveiligheid, zoals ook Commissie Roemer bepleit. Natuurlijk is onze business commercieel maar we hebben ook een maatschappelijke taak. Die gaan wat mij betreft hand in hand. Steeds meer zakelijke klanten nemen je maatschappelijke impact mee in hun opdrachten.” Maar is de consument of zakelijke klant wel bereid extra te 22 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021

betalen voor kwaliteit? Wie de branche van een afstandje bekijkt, zou denken dat hij alleen maar kijkt naar prijs. “Het tegendeel is waar, weten we uit consumentenonderzoek dat we hebben laten uitvoeren”, aldus Smits. “Consumenten zoeken zekerheid en betrouwbaarheid. Met 71 procent staat ‘een goede rijinstructeur’ bovenaan hun wensenlijstje, de prijs komt pas een paar plekken lager.” Uit hetzelfde onderzoek kwamen interessante klantbehoeften naar voren, waarvoor nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. De BOVAG Caravan­ training en de samenwerking met BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven, waarbij een leerling een kijkje neemt bij een autowas- of poetsbedrijf, zijn daar recente voorbeelden van.

Professionalisering “Je zou kunnen zeggen: Roemer wijst de branche een weg die wij al waren ingeslagen”, vat Tak de situatie samen. “Maar dat betekent niet dat we klaar zijn en op onze lauweren kunnen


Tekst: Hans de Gram Fotografie: Hugo de Jong

We willen niet zo veel mogelijk leden, maar wel zoveel mogelijk leden die staan voor kwaliteit. Betrokken bedrijven die BOVAG met trots uitdragen Arno Smits, voorzitter BOVAG Rijscholen

rusten. Integendeel. Met name op het gebied van professionalisering kunnen rijscholen nog flinke stappen maken. Qua bedrijfsvoering, ondernemerschap, personeelsbeleid, financiën, IT enzovoorts.” Om de afdeling en individuele bedrijven daarbij te helpen, heb­ben Tak en Smits een werkwijze opgezet die onlangs aan de leden is gepresenteerd. Dit plan van aanpak bestaat eruit dat werkgroepen rondom de diverse rijbewijscategorieën in kaart brengen welke professionaliseringopgaven er zijn en deze aan gaan pakken. Daarbij worden ze gefaciliteerd door BOVAG. Tak: “In de werkgroepen zetten we ons onder meer in op professionalsering en voor een beter aanzien van het ambacht van rijinstructeur.”

teren. Smits: “Dat is nodig om het momentum dat wij, maar ook leden nu voelen, vast te houden. Tijdens de ALV in september en aan het einde van dit jaar willen we een lijst met leden kun­ nen delen waarop je kan zien welke zaken zijn verbeterd.” Smits en Tak besluiten: “Na onze oproep heeft een klein tiental leden zich als deelnemer voor een werkgroep aangemeld. Bij dezen doen we nogmaals de oproep: omarmt u het BOVAG-gedachtegoed, doe dan mee. Hoe meer betrokkenheid, hoe groter het draagvlak en de denk- en uitvoeringskracht. De werkgroepen komen ongeveer drie keer bij elkaar en het kost u ongeveer tien uur over een jaar verspreid. We rekenen op u!”

Geen woorden maar daden

 Meer weten over het plan van aanpak voor de BOVAG-rijscholen? Of wilt u weten voor welke werkgroepen we nog deelnemers zoeken? Ga naar mijn.bovag.nl/professionaliseringrijscholen.

De werkgroepen zijn geen vrijblijvende praatclubjes, maar teams die concrete acties opzetten en resultaten opleveren en presen­

BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 23


BEDRIJFSONTWIKKELING

CARREC TECHNOCENTER: AUTOBEDRIJF MET REVISIEACHTERGROND

‘Mooie

dingen maken’ Ooit was Carrec Technocenter een revisiebedrijf met focus op de zakelijke markt. Vandaag de dag richt het zich op diagnose, onderhoud, reparatie en upgrades aan personenauto’s en sinds kort ook aan campers. En dan niet alleen volgens het boekje, want met de juiste kennis en onderdelen valt er veel meer uit een auto te halen. Bedrijfsleider Joep Schuurman over revisie als visie.

T

oen Joep Schuurman (1984) in de jaren ’00 bij Carrec Technocenter kwam werken, was het een totaal ander bedrijf dan nu. Vestigingsplaats was Amersfoort, waar drie bruggen stonden en vier monteurs werkten. Zij legden zich toe op revisie van motoren en versnellingsbakken. Het ging niet goed met het bedrijf en er werd een externe dienstverlener aangetrokken om de zaak weer op de rails te krijgen. Dat was Guido van der Spek. Hij adviseerde Joep om zich elders verder te ontwikkelen. Daarop werkte de jonge monteur een jaar bij Volkswagen, een jaar bij Ford en een jaar bij een leasemaatschappij in Almere. Toen belde Van der Spek hem in 2008: hij ging Carrec Technocenter overnemen, en vroeg of hij wilde terugkomen. Joep zei ‘ja’ en werd werkplaatschef. Dat was het begin van een diepgaande verandering in het bedrijf. “Gaandeweg heeft er een verschuiving plaatsgevonden in het soort werk en de klanten die we bedienen”, zegt Joep. “Onze klanten waren destijds vooral zakelijk, met een kleine set particulieren. Guido investeerde in diagnose van motoren, versnellingsbakken en dieselinspuitsystemen. Maar diesel en revisie

24 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021


Tekst: Sjoerd van der Linden Fotografie: Peter Arno Broer

zijn inmiddels aflatende markten. Auto’s zijn steeds meer wegwerpproducten: motoren en versnellingsbakken worden vaker vervangen dan gereviseerd. En dieselauto’s worden nog maar weinig verkocht, dus ook dat deel zal de komende jaren afnemen.”

Verder Bij Carrec Technocenter gaan ze daar niet op zitten wach­ ten. “We hebben onze activiteiten sinds 2008 gaandeweg verlegd naar particulieren”, zegt Joep. “Vijfennegentig procent van wat we doen, is nu in dit deel van de markt. Ruim de helft van het werk dat we doen is onderhoud, maar dan wel volgens onze eigen visie. Vanuit onze revisieachtergrond weten we wat er nodig is om een auto rijdend te houden. En voor klanten die dat willen, gaan we een stap verder dan het voorgeschreven onderhoud; we kijken dan of de auto nog rijdt zoals die is bedoeld. Na 150.000 kilometer rijdt een auto niet meer zoals toen hij uit de fabriek kwam. Maar dat kan wel als je onderdelen vervangt die bij normaal onderhoud niet vervangen worden. We proberen verder te gaan waar standaard onderhoud stopt, zodat auto’s rijden alsof ze net van de band komen en betrouwbaar blijven.”

Autoweek Naast onderhoud zijn diagnoses een belangrijke activiteit gebleven. “We hebben flink geïnvesteerd in opleidingen en apparatuur en het aantal automerken waaraan we werken teruggebracht. Onze focus ligt nu op Europese merken: BMW, Volkswagen, Volvo en Mercedes. Die vormen tachtig procent van onze werkplaatsvulling.” Auto’s komen bij Carrec terecht met klachten als trillingen, vermogensverlies en wat Joep ‘vage storingen in elektra’ noemt. Klanten uit het hele land weten het bedrijf hiervoor te vinden, dankzij een speciale website met specifieke problemen, actieve inzet van sociale media en – niet onbelangrijk – een wekelijkse bijdrage aan een rubriek in Autoweek. “Daarnaast hebben we ook een lokale functie. Inmiddels zijn we gevestigd in Soesterberg, een groeiend dorp waar mensen op zoek zijn naar een betrouwbaar autobedrijf voor onderhoud.”

We proberen verder te gaan waar standaard onderhoud stopt, zodat auto’s rijden alsof ze net van de band komen Joep Schuurman, bedrijfsleider Carrec Technocenter

Comfort Dat is allemaal echter geen reden om op de lauweren te rusten, vervolgt Joep. “We zetten stevig in op kampeerauto’s. Dat is een exponentiële groeimarkt waar > BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 25


ONZEKERE KLANTEN?

BIED NU ZEKERHEID!


Veel kantoorpersoneel Bij Carrec Technocenter werken binnenkort negen fulltimers, waarvan vijf/zes in de werkplaats. “Daarmee zitten we tegen het optimum van onze capaciteit”, zegt Joep Schuurman. “Onze capaciteit wordt beperkt door de mensen op kantoor. We hebben veel werk aan de kwaliteitsstandaard die we nastreven. Er gaat veel tijd zitten in de klantreis, gespecificeerde offertes, eindcontroles en opleveringen. Eén iemand is toegewijd bezig met onderdelenleveranties, zodat de juiste spullen op het juiste moment op de juiste plek zijn. Daardoor kunnen we strak plannen in de werkplaats met twee bruggen per monteur. Zo is er weinig stilstand in de werkplaats en kunnen monteurs bij voldoende werk acht uur sleutelen terwijl we klanten ook realistisch en transparant informeren. Dat zorgt ervoor dat een groot deel van onze uren facturabel zijn.”

> wij veel kansen zien. Voor de eigenaars zijn hun cam-

pers rijdende huisjes waar ze zuinig op zijn. We merken dat veel camperaars op zoek zijn naar een bedrijf dat respectvol en zorgvuldig omgaat met de techniek in een ruime schone werkplaats. Daarom hebben we geïnvesteerd in een uitbreiding van onze werkplaats met 300 m2 waar drie grote bedrijfsautobruggen staan.” Juist in deze markt is de visie van Carrec Technocenter heel relevant, legt Joep uit: “Bedrijfsauto’s zijn niet gemaakt voor comfort. Een camper die op zo’n auto is gebaseerd, zorgt er dus voor dat de reis naar de bestemming niet fijn is: stugge vering, overhangen in de bocht. We werken samen met een Nederlandse schokdemperfabrikant om campers een upgrade te geven. Dat doen we ook voor bijvoorbeeld remmensets en banden. Dit soort upgrades doen we al langere tijd ook veel voor personenauto’s. Die worden immers gebouwd met de hand op de knip: een auto is altijd een compromis. Eén van onze motto’s is: mooie dingen maken! Bijvoorbeeld door een auto of camper weer helemaal goed te maken. Maar ook door auto’s en campers van betere onderdelen te voorzien.”

Geramd In dertien jaar heeft Carrec Technocenter dus een complete transformatie ondergaan. Nog een belangrijk

verschil met toen: “Sinds een aantal jaar heb ik de leiding over het bedrijf”, zegt Joep. “Guido zegt altijd: ‘Ik ben de eigenaar, maar Joep is de baas’.” Hoe kijkt hij aan tegen de volgende dertien jaar? “Onze camper­ activiteiten moeten nog groeien. Op gebied van personenauto’s zal er nog geruime tijd veel werk zijn voor ons. We zien voornamelijk auto’s van vijf tot vijftien jaar oud. De meeste merken maken nog tot 2025 of zelfs 2030 verbrandingsmotoren, dus reken maar uit. Bovendien hebben elektrische auto’s ook schokdempers, banden en remmen nodig en kunnen ze daar betere van gebruiken dan de fabrikant ze meegeeft. Voor de komende twintig jaar zitten we geramd. Zeker als we zorgen dat mensen ons weten te vinden.”

Hart Daarvoor zet Carrec nu al alle zeilen bij. Voor het eigen YouTube-kanaal staat maandelijks een nieuwe video gepland. Dat zijn professionele producties waarin per video zo’n vijftig uur wordt gestoken. Joep heeft het er druk mee. “Ik was wel gewaarschuwd: als ondernemer werk je de klok rond, en dat klopt. Het is gigantisch veel werk, maar ik vind het leuk en het is fantastisch om te zien hoe medewerkers en vrienden allemaal bijdragen. Dat kan alleen als een bedrijf hart en ziel heeft.” BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 27


SALES

om meer uit uw leads te halen Leadopvolging wordt steeds belangrijker. Zeker nu de klant steeds meer online zoekt in plaats van direct bij u de showroom binnenstapt. Hoe gaat u om met deze klant, en hoe vergroot u de kans op verkoop? Leadexpert Paul de Vries verdiept zich al jaren in de automotive sector en heeft praktische tips voor u.

1

Reageer zo snel mogelijk

Hoe sneller u reageert op een informatie-aanvraag, des te groter de kans dat u met de klant in contact komt. Staat er een telefoonnummer bij, start dan met bellen. Dit zijn kwalitatief de beste leads. Als u binnen twee minuten reageert, is de kans het grootst (zeventig procent) dat u de klant aan de lijn krijgt. Binnen vijf minuten daalt dat al naar veertig procent. De klant is ongeduldig en verwacht een telefoontje binnen een paar minuten. Belt u aan het eind van de dag terug, dan legt hij of zij vaak niet meer de link met uw bedrijf en neemt niet op. Snel reageren lastig? Er is speciale software die bij een lead direct de verkoper belt en de verbinding legt met de klant. Als u de klant niet te pakken krijgt, probeer dan ook eens andere communicatiemiddelen.

De klant van nu in een notendop  Altijd online, maar niet bereikbaar: heeft altijd een smartphone bij zich, maar is selectief in het opnemen van een telefoontje.  Ongeduldig: heeft er al een flinke online zoektocht op zitten en wil nú geholpen worden.  Geeft geen informatie: weet dat hij/zij met data ‘betaalt’ wil niet zomaar een telefoonnummer geven, daar is een goede reden voor nodig.  Gebruikt andere communicatiemiddelen: naast e-mail en telefoon zijn er ook andere communicatiemiddelen nodig om in contact te komen, zoals LinkedIn, Facebook, Whatsapp of sms.

28 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021

2

Leg uit waarom u om gegevens vraagt

Telefonische leads bieden de beste kansen om een aanvraag om te zetten naar verkoop. Maar mensen zijn vaak terughoudend met het geven van hun telefoonnummer. Ze geven geen nummer of een nepnummer en communiceren soms liever via het toetsenbord. Zomaar vragen om een telefoonnummer werkt dus niet. De klant heeft een goede reden nodig om dit te geven. Leg uit welk voordeel er in zit als de klant zijn nummer geeft en hoe u hem of haar beter kunt helpen.

3

Verkoop als eerste de afspraak, (nog) niet het voertuig

Heeft u contact met de klant, dan is het eerste doel om in gesprek te komen. Niet om bij het eerste contact direct het voertuig te verkopen. Het begint bij het ‘verkopen’ van de afspraak. U wilt graag dat de klant naar de winkel komt, daar gaat u over op de verkoop. Focus eerst op de vraag van de klant, en ook weer welk voordeel het biedt om bij u langs te komen. Maak altijd een vervolgafspraak en deel dan het inruilvoorstel of de offerte. U heeft dan ruimte om het bedrag toe te lichten. Mail de offerte niet los, de kans is groot dat u niks meer hoort.

4

Bedank de klant, stel vragen

In een e-mail is het gebruikelijk om iemand eerst te bedanken voor de interesse. Aan de telefoon gebeurt dat veel min­ der vaak. Beantwoord niet direct een vraag als ‘is het voertuig nog beschikbaar?’, maar begin de persoon aan de lijn eerst te bedanken dat hij of zij interesse toont in uw bedrijf en product. En zorg dat


Tekst: Linda in ‘t Hout

u wedervragen stelt, om in dialoog te komen. Ook in een e-mail geldt: sluit af met een vraag en denk aan een in het oog springende onderwerpregel. Dit is bepalend voor of de mail geopend wordt.

5

Stem uw reactie af op de lead

Kopers op viaBOVAG.nl of Marktplaats vinden verschillende zaken belangrijk. Dit kunt u gebruiken bij de opvolging van de lead. Een klant die vanuit viaBOVAG.nl komt, vindt bijvoorbeeld transparantie, garantie en zekerheid belangrijk. Terwijl een klant op Marktplaats erop kijkt voor het grote aanbod. Gebruik dit als u de klant beantwoordt, zo bevestigt u de klant in zijn of haar keuze. Bedank voor de interesse en vertel bijvoorbeeld dat uw bedrijf werkt met viaBOVAG.nl omdat u net als het portal zekerheid, garantie en transparantie hoog in het vaandel heeft staan. Gebruik dit in uw voordeel, het maakt u succesvoller.

6

Zorg voor een opvolgbare lead

Zegt de klant dat hij zaterdag de motor komt bekijken? Vraag dan zijn gegevens om de afspraak te bevestigen met daarin datum, tijd, locatie en de naam van de verkoper. De kans is groter dat hij of zij daadwerkelijk komt. De klant kan eventueel de afspraak aanpassen bij verhindering. Voordeel voor u is dat u weet wie er komt. Komt de persoon niet opdagen, heeft u ook altijd nog de mogelijkheid om contact op te nemen.

7

Richt een proces in voor het opvolgen van leads Het is belangrijk om te bepalen welk proces u volgt. Hoe vaak belt of mailt u, welk template gebruikt u? Denk aan

vier keer bellen en mailen. Dat klinkt voor u misschien veel, maar de ‘ongeduldige’ klant ervaart dat anders. Het is bovendien uw taak om in contact op te nemen met de klant, niet andersom. Laat u niet frustreren door mensen die niet reageren. Focus op met wie u de dialoog wél aangaat. Richt erop om met zestig procent daadwerkelijk in contact te komen. Vraagt u zich af waarom klant niet reageert? Houd uzelf een spiegel voor. Kijk ook eens naar andere communicatiemiddelen.

8

Wees bereikbaar voor uw klant

Het klinkt misschien voor de hand liggend om bereikbaar te zijn, maar ongeveer een derde van de telefoontjes wordt gemist. Vooral op maandag. Dat zijn een hoop gemiste kansen. Zorg dat de klant niet afhaakt als hij of zij u probeert te bellen, door ingewikkelde keuzemenu’s of door lang in de wacht te staan. Overweeg om ook eens ’s avonds bereikbaar te zijn. Klanten bellen over het algemeen binnen openingstijden, maar mailen meestal ’s avonds. Veel concurrenten doen dit al, en degene die als eerste de klant spreekt, kan ‘m winnen.

 Meer weten over hoe je beter omgaat met leads en de digitale klant? Paul de Vries gaf tijdens het webinar van Denk vooruit. Denk digitaal. afgelopen maand nog veel meer tips. Daarbij kwamen ook diverse vragen van leden aan bod. Scan de QR-code om het webinar terug te kijken. BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 29


MIJN.BOVAG.NL

Actuele dossiers

Alle informatie om optimaal te kunnen ondernemen

BOVAG Update Toen de lockdown ons in zijn greep hield, startte BOVAG met de serie BOVAG Update voor onafhankelijke autobedrijven. Dit zijn vier afleveringen die de moeite waard zijn om terug te kijken. Heeft u die over Auto’s de Baas of geld verdienen met energiebesparende maatregelen al gezien?  Kijk op mijn.bovag.nl/update voor deze afleveringen.

Autobelasting Het huidige stelsel van autobelastingen is aan renovatie toe. BOVAG heeft daarom met een aantal organisaties samen een alternatief autobelastingenplan gepresenteerd. Realistisch, met oog voor een gezonde automarkt en de klimaatdoelstellingen.  Meer over dit plan staat op mijn.bovag.nl/autobelasting of toekomstautobelastingen.nl.

Verhalen teruglezen De BOVAGkrant staat elke maand vol verhalen, tips en achtergrondartikelen. Wist u dat veel van deze verhalen ook te lezen zijn op mijnBOVAG? Dus ook als u de krant even niet bij de hand heeft, kunt u deze verhalen erop naslaan.  Ga naar mijn.bovag.nl en kies daar een verhaal op de homepage of ga via de button ‘acuteel’ naar alle verhalen.

BOVAG Werkgeverscoaches Omdat de wereld om u heen niet stil staat, is verandering nodig om succesvol te blijven met uw bedrijf. Hoe zet u dat in gang en hoe krijgt u uw medewerkers hierin mee? De BOVAG Werkgeverscoaches kunnen u helpen daarop een antwoord te vinden.  Kijk op mijn.bovag.nl/coaching.

 Ga naar mijn.bovag.nl en klik in de navigatiebalk op dossiers.

Vergaderen bij BOVAG

Handige websites

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 mijn.bovag.nl Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

C  entraal in Nederland Z  alen voor 4 tot 250 personen G  ezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken R  uim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty R  uime, eigen parkeergelegenheid Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen. Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl.

30 BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021

 mijn.bovag.nl/ledenadvies Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.  bovagkrant.nl Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.  bovag.nl Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.  bovagledenwinkel.nl Profiteren van collectief inkoopvoordeel, exclusief voor BOVAG-leden.


SERVICE Het BOVAG-verenigingsbestuur

Afdelingen Autodealers

Han ten Broeke algemeen voorzitter verenigingsbestuur@bovag.nl

Timon Rutten bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Derk de Haas bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid peterniesink@bovag.nl

George Seitzinger penningmeester verenigingsbestuur@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & inno­ vatie, bestuursadviseur hansbresser@bovag.nl

Peter de Rooy bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

George de Booij financieel directeur, bestuurslid georgedebooij@bovag.nl

Onafhankelijke Autobedrijven en Schadeherstelbedrijven niet gelieerd aan dealer(holding) Frans Bastiaansen (west) fransbastiaansen@bovag.nl T 06 51 35 50 57 Arthur van Engelen (oost) arthurvanengelen@bovag.nl T 06 82 50 99 57

Autodealers en Schadeherstelbedrijven gelieerd aan dealer(holding)

René Lamers (oost) renelamers@bovag.nl T 06 20 44 11 67 Jan Pieter van der Meulen (west) janpietervandermeulen@bovag.nl T 06 22 55 57 58 Levien Meiresonne (noord) levienmeiresonne@bovag.nl T 06 20 58 04 89

Geert Brummelhuis E geertbrummelhuis@bovag.nl T (030) 659 52 42 Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven

Christa Grootveld E christagrootveld@bovag.nl T (030) 659 53 45 Truckdealers en Truck& Trailerbedrijven

Erik Stern E erikstern@bovag.nl T (030) 659 52 16

Aad Verkade E aadverkade@bovag.nl T (030) 659 53 02

Verhuur- & Deelautobedrijven Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven Marjolijn Spoorenberg E marjolijnspoorenberg@bovag.nl T (030) 659 52 34

Accountadviseurs Algemeen

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Maerten Boenders (noordwest) maertenboenders@bovag.nl T 06 13 95 60 09 Jos Overmars (noordoost) josovermars@bovag.nl T 06 22 19 62 35 Stefan Niesink (midden) stefanniesink@bovag.nl T 06 13 98 46 33

Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

Frank Ruygrok E frankruygrok@bovag.nl T (030) 659 53 52 BOVAG-werkgeverscoaches

Linda Bergstra E lindabergstra@bovag.nl T 06 41 09 68 39

Hans Joosten E hansjoosten@bovag.nl T (030) 659 54 86 Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Remko van Eindhoven E remkovaneindhoven@bovag.nl T 06 22 40 23 29

Maarten Mastop E maartenmastop@bovag.nl T (030) 659 52 30

Linda Heutinck E lindaheutinck@bovag.nl T 06 57 84 77 11

Rijscholen Maarten van Hoof (zuidoost) maartenvanhoof@bovag.nl T 06 22 39 14 32 Remco van Rijn (zuidwest) remcovanrijn@bovag.nl T 06 20 05 32 50

Edmay van der Lely E edmayvanderlely@bovag.nl T 06 18 47 90 01

Hannie Tak E hannietak@bovag.nl T (030) 659 52 27

Renate van Rijnsoever E renatevanrijnsoever@bovag.nl T 06 21 93 79 09

Energiesystemen & Revisie Michel Voorwinde E michelvoorwinde@bovag.nl T (030) 659 54 93

Colofon 25 juni 2021, jaargang 27, nr. 4 De BOVAGkrant is het officiële leden­magazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar. UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik Tel. (030) 65 95 211 I: www.bovagkrant.nl HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet-Waltuch E: daniellerousselet@bovag.nl REDACTIE Hans de Gram, Linda in ’t Hout E: redactie@bovag.nl TRAFFIC Carolien van Rheenen E: traffic@bovagkrant.nl PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING Clog-Work.com; Martijn Ubink ADVERTENTIES Informatie over verschijningsdata, plaatsing en tarieven van advertenties op www.bovagkrant.nl. Mail: sales@bovagkrant.nl DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle ABONNEMENTEN Opgave, adres­wijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Tel. (025) 125 79 24 E: klantenservice@aboland.nl I: www.aboland.nl

Abonnementsprijs: € 118,— per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.) BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Han ten Broeke, Peter Arno Broer, Hugo de Jong, Sjoerd van der Linden, Martijn Louws, Luuk Poorthuis, Marco Slot, Floortje Vink, Paul de Waal, Adobe Stock, BOVAG-archief. De redactie van BOVAG is bij de samen­stelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG­ krant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft ge­geven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijk­ heid aanvaarden voor moge­lijke gevolgen die zouden kunnen voort­vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uit­gave opgenomen informatie.

Jolanda Hofman E jolandaverwoert@bovag.nl T 06 82 25 59 79

BOVAG-dochters BOVAG werkt nauw samen met een aantal dochters, op het gebied van verzeke­ringen, onderwijs en data.

Bovemij Takenhofplein 2 6538 SZ Nijmegen T: (024) 751 21 31 E: info@bovemij.nl I: www.bovemij.nl

Innovam Structuurbaan 2 en 19 3439 MB Nieuwegein T: (030) 608 77 22 E: info@innovam.nl I: www.innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam T: (020) 549 71 71 E: servicedesk@rdc.nl I: www.rdc.nl

BOVAG-partners in business Diverse afdelingen van BOVAG hebben samenwerkings­ verbanden met een aantal bedrijven. Organisaties die raakvlakken hebben met de bedrijfsactiviteiten van leden. BOVAGkrant NUMMER 4 / JUNI 2021 31


Dit zijn de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit in het mkb Ransomware

Malware Alle kwaadaardige software die schade toebrengt aan je computersysteem.

Een vorm van malware waarbij een hacker een systeem blokkeert en gijzelt. Tegen betaling krijg je weer toegang.

Phishing CEO-Fraude Een valse betaalopdracht naar de financiële administratie door een crimineel die zich voordoet als de CEO.

Hengelen naar persoonlijke gegevens (zoals inlogcode of wachtwoord) via nepmails.

Spoofing

Kenmerken zoals e-mail of telefoonnummer vervalsen om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen.

Meer weten? Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime: bovemij.nl/cyber Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Factuurfraude

Facturen vervalsen van bestaande zakelijke relaties

Profile for BOVAG

BOVAGkrant 2021-04  

BOVAGkrant 2021-04  

Profile for bovag

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded