Page 1

nummer 2 / februari 2020

krant ALLES VOOR EEN BETERE KILOMETER.

Medewerkers motiveren en gemotiveerd houden, daar ben ik heel erg mee bezig Rebecca van Nieuwkerk Automotive-centre Van Nieuwkerk

in dit nummer:

De strijd om goud Van wie zijn de data die de connected car produceert? pagina 10

Uitbreiding

Nu ook betrouwbare motoren op viaBOVAG.nl pagina 18

Het mkb moet het makkelijker krijgen

Interview met Jacco Vonhof van MKB-Nederland pagina 20


AUTOKOPER VRAAGT OM TRANSPARANTIE IN ONDERHOUD

KIES VOOR 100%ONDERHOUDEN BIJ UW OCCASIONS: Eenvoudig aan te vinken in uw occasionsysteem.

Onderbouwt uw kwaliteit en prijs.

Getoond op de grote occasionportalen.

Exclusief voor de betere autobedrijven.

Opvallend voor kopers op de smartphone.

Ook voor de goed onderhouden importauto.

MEER INFORMATIE?

WWW.100PROCENTONDERHOUDEN.NL


nummer 2 februari 2020

VOORAF 04 KORT

14 SNAPSHOT

27 ONDERAAN DE STREEP

Wetenswaardigheden en nieuws uit de wereld van mobiliteitsretail.

De verkiezing (Bedrijfs)Autotechnicus van de Toekomst maakt positieve reclame voor het vak.

Met korting én subsidie investeren in zonnepanelen. Nu is het moment!

07 BOVEMIJ

17 GESCHIL

30 EVENTS & SERVICE

Kent u de risico’s in uw bedrijf?

Een tik in de auto die maar niet weg wil. Betaalt de ondernemer of de klant?

Data van evenementen en bijeenkomsten, plus handige informatie over BOVAG.

08 ONDERNEMERSPORTRET Rebecca van Nieuwkerk runt een succesvol familiebedrijf met vier vestigingen. Haar geheim? Werknemers de kans geven om zich te blijven ontwikkelen.

24 AFTERSALES Nieuwe apk-regels mogen niet leiden tot enorme investeringen voor keuringsbedrijven, vindt BOVAG.

10 18

20 28

In de bres voor data

Nieuw op viaBOVAG.nl

Be good and yell it

Praktische tips over WAB

Fabrikanten en techbedrijven staan te trappelen om de data uit de connected car in handen te krijgen. BOVAG maakt zich sterk om de regie over deze gege­ vens bij de berijder neer te leggen.

Een langgekoesterde wens van veel motorbedrijven is uitgekomen: ook zij kunnen nu adverteren op viaBOVAG.nl. Er staan al meer dan tweeduizend betrouwbare motoren online.

BOVAG sprak met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. Als spil in de Nederlandse economie zou het de ondernemer niet zo moeilijk gemaakt moeten worden, vindt hij.

Hoe zit het nu met ontslagrecht, oproepkrachten of transitievergoeding? BOVAG geeft zes tips over de Wet Arbeidsmarkt in Balans, waar elke werkgever mee te maken krijgt.

Extra handen V eel BOVAG-ondernemers zijn naarstig op zoek naar extra handen in de werkplaats. Je kunt geen fietsondernemer spreken of hij vraagt: weet je nog iemand? En ook in de werkplaatsen van auto- en truckbedrijven kan een goed opgeleide monteur zo aan het werk. Dat tekort aan technici is iets waar veel leden ons op aanspreken. Wat doet BOVAG daaraan? Nou, behoorlijk wat. Het acute tekort proberen we onder meer te tackelen door zij-instroom te stimuleren. Via een voorschakelklas bij Innovam stroomden vorig jaar 80 leerlingen door naar de reguliere opleiding Fietstechnicus. Op een totaal van pakweg 350 fietsmonteurs in opleiding is dat niet slecht. Als het gaat om het imago van technische beroepen, dan timmeren we als BOVAG aan de weg via ptvt.nl, het Platform Talent voor Techniek, dat jongeren via bijvoorbeeld gastlessen door ondernemers al vanaf de basisschool probeert warm te maken voor een technisch

beroep. Ook is BOVAG ambassadeur van de Auto- en Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst, een competitie voor studenten van het blad AMT. En vergeet natuurlijk de onvolprezen Truckacademy niet. Vorige maand zijn we samen met Focwa, RAI en Vaco een grootschalig vacatureonderzoek gestart in de branche, zodat we precies weten waar qua personeel de behoefte zit en we met gerichte ingrepen kunnen helpen. En dan is er ook nog het OOMT-programma ‘Nieuw talent’ dat werkgevers helpt met het werven en behouden van nieuw talent, dat instroommogelijkheden verbetert en nieuw talent voorbereidt op een toekomst in de branche, zie: oomt.nl/jaarplan2020. Mogelijk helpt u dat niet al morgen aan een nieuwe monteur. Maar dan in elk geval overmorgen. Of over een half jaar.

Derk de Haas Waarnemend voorzitter BOVAG BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 3


KORT

Belastingzaken alleen nog via eHerkenning S inds 1 februari kunnen onder­ nemers (met uitzondering van zzp’ers) alleen nog hun belasting­ zaken regelen wanneer zij eHerkenning hebben. Deze digitale hand­ tekening van uw bedrijf had u eerder al nodig om bijvoorbeeld de energie­ besparende maatregelen door te geven of om zaken te regelen bij het

UWV. Voor verschillende instanties en producten, kunnen verschillende niveaus nodig zijn. De Belastingdienst raadt ondernemers aan om tenminste niveau drie te hebben. De aanvraag van eHerkenning kost geld en kent ook wachttijden van soms wel weken. Lastig voor een ondernemer wanneer deze snel

iets moet regelen bij de Belastingdienst of het UWV. BOVAG heeft een dienst voor zijn leden waarbij de aanvraag in één dag kan worden geregeld.  Kijk op mijn.bovag.nl (zoekterm eHerkenning) voor hoe dat werkt en wat het kost.

BOVAG is positief over nieuwe franchisewet De nieuwe franchisewet is volgens BOVAG een stap in de juiste richting voor de bescherming van franchisenemers en daarmee de weg naar een eerlijke economie. De nieuwe wet zal ervoor zorgdragen dat de balans tussen franchisegevers en franchise­nemers (veelal mkb-ondernemers) wordt verbeterd. Dat benadrukte Staatssecretaris Mona Keijzer tijdens het door BOVAG georganiseerde Franchisedebat dat 12 februari plaatsvond in Den Haag. Keijzer stuurde de dag ervoor het wetsvoorstel voor de nieuwe franchisewet naar de Tweede Kamer.

B

OVAG heeft zich de laatste jaren actief ingezet voor realisatie van de nieuwe wet en trok daarbij samen op met Franchise­ nemers Netwerk Nederland (FNN). In aanloop naar het wetsvoorstel pleitte BOVAG onder andere voor het instemmingsrecht bij belangrijke tussentijdse wijzigingen in de overeenkomst of de voorwaarden. Nu nog worden contractwijzigingen meestal eenzijdig door de franchisegever doorgevoerd. Het instemmingsrecht wordt nu bij wet vastgelegd, hoewel beide partijen wel samen moeten gaan vaststellen wanneer het verlenen van instemming redelijk is. Betere bescherming Peter Niesink, algemeen directeur van BOVAG: “We zien veel van onze standpunten terug in de nieuwe wet. We zijn blij met deze start, maar we zullen blijven strijden voor concretere formuleringen, omdat een aantal bepalingen ruimte laat voor interpretatie. Maar laat voorop staan dat we blij zijn dat de rechtspositie van franchisenemers nu beter beschermd gaat worden.” De wet wordt binnenkort behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.  Lees meer in het dossier op mijn.bovag.nl/franchisewet.

Groene subsidie

A

ls u of uw klanten geld investeren in milieuvriendelijke technieken, dan kunt u gebruik maken van fiscale regelingen. Op de Milieulijst 2020 staan alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor MIA en Vamil (extra en eventueel willekeurige afschrijving). U kunt fiscaal voordeel krijgen als u investeert in waterstofauto’s, volledig elektrische auto’s of andere elektrische voertuigen. U kunt de investeringsaftrek ook gebruiken als verkoopargument naar uw klanten.  Kijk voor meer informatie op mijn.bovag.nl (zoek op MIA Vamil).

1.200.000

1 op de 3

+9%

bezoeken had viaBOVAG.nl in januari 2020. Dat is een verdubbeling van de websitebezoeken ten opzichte van een jaar geleden.

Van de mensen die viaBOVAG.nl kennen, kiest 1 op de 3 viaBOVAG.nl als eerste als ze online zoeken naar een auto. Op de tweede plaats staat Marktplaats, maar hier ligt de voor­ keur een stuk lager: 14% kiest als eerste voor Marktplaats.

Het aantal mensen dat een eerste voorkeur voor viaBOVAG.nl heeft, is gestegen van 20% in het eerste kwartaal naar 29% in het laatste kwartaal van 2019.

4 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020

Bron: MeMo²

CIJFERS | VIABOVAG.NL


BOVAG Dutch Car Restorers op InterClassics

D

e BOVAG Dutch Car Restorers waren dit jaar voor de derde keer prominent aanwezig op de InterClassics oldtimerbeurs in Maastricht. Een team van vijf DCR-leden verzorgde demonstraties en presentaties waarmee zij het vakmanschap toonden. Denk aan de restauratie van de carrosserie, techniek en interieur. In de stand stond een ongerestaureerde 'schuurvondst', een Talbot Lago uit 1951. En daarnaast nog een andere bijzondere klassieker uit 1926, een Delage D6. Onder de bezoekers is een speciale krant verspreid met daarin uitleg over onder andere BOVAG DCR en de zes stappen bij het restaureren van een auto. In totaal trok de beurs in januari 34.447 bezoekers.

Astrid van de Ven beste automobilist Astrid van de Ven is door AutoWeek en BOVAG Rijscholen verkozen tot Beste Automobilist van Nederland in 2020. Van bijna 3.500 deelnemers, was zij het die het beste raad wist met de auto en de verkeersregels.

BOVAG-accuwerkgroep reageert op regelgeving over lithium-ion accu’s Elektrische mobiliteit is booming, maar hoe ga je veilig en verantwoord met deze technologie om? En hoe benutten leden van BOVAG de kansen die elektrische mobiliteit biedt? Met die gedachte in het achterhoofd heeft BOVAG aan aantal enthousiaste leden om zich heen verzameld in een accuwerkgroep. Eerste klus: regels rond de opslag van Li-Ion accu’s werkbaar en betaalbaar maken.

B D

e verkiezing kreeg duizenden aanmeldingen in de eerste ronde. Een strenge voorselectie bracht het aantal deelnemers terug tot de twintig besten; zestien mannen en vier vrouwen. Zij werden uitgenodigd voor de finaledag bij het Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Daar startten de finalisten met een theorie-examen onder toeziend oog van de vakjury onder leiding van rijschoolhouder en BOVAG-bestuurslid Pieter Roordink. Er werd zowel getoetst op de verkeerswetgeving als op klein onderhoud aan de auto. In het tweede onderdeel van het theorie-examen kon-

D

den kandidaten hun verkeersinzicht laten zien door virtueel te ‘rijden’ met een virtual reality-bril. Zo leek het of zij echt achter het stuur zaten en intussen werden hen vragen gesteld over verschillende verkeerssituaties. De praktijk Op het buitenterrein van het rijvaardigheidscentrum werd in vier onderdelen de autobeheersing en precisie getest. De praktijktest werd afgesloten met een rit door Lelystad. Lees het verslag en bekijk het filmpje op mijn.bovag.nl/ besteautomobilst.

e nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) heeft de spelregels tussen werkgevers en werknemers sinds begin dit jaar flink veranderd. Transitievergoeding, oproepkrachten, payrolling, ketenbepaling, ontslaggrond en WW-premie zijn voorbeelden van onderwerpen waar u zich goed in moet verdiepen om u hier aan de juiste, nieuwe regels te kunnen houden. Via nieuwsbrieven, het dossier op mijn.bovag.nl/wab, workshops en toelichtingen tijdens bijeenkomsten heeft BOVAG zijn leden van de veranderingen op de hoogte gebracht

OVAG is al langer betrokken bij overleg over lithium-ion-­ accu’s, met de brandweer, de Inspectie voor Leef­ omgeving en Transport en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Er is momenteel concrete regelgeving in de maak. Op verzoek van BOVAG is gestart met de PGS 37, die technische veiligheidsvoorschriften voor de opslag van Li-Ion accu’s moet formuleren. Om het gat tussen nu en de publicatie van de PGS 37 te vullen, werkt de overheid versneld aan een zogenaamde circulaire met regels voor de opslag van Li-Ion accu’s. En dat was het moment om leden van BOVAG te betrekken bij de regels die in de maak zijn. Zinvol en betaalbaar Jan Bessembinders, specialist Milieu & Veiligheid bij BOVAG: “We hebben met de accuwerkgroep de circulaire van commentaar te voorzien. We pleiten ervoor om de regels te beperken, zeker wanneer je een kleine hoeveelheid accu’s opslaat. Want als je veilig en verantwoord met Li-Ion technologie omgaat, zijn de risico’s beperkt. De insteek van onze reactie is dat maatregelen zinvol en betaalbaar moet zijn.” Nadat het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat alle com­ mentaren heeft verwerkt, komt er een openbare consultatie.

‘Werkt de WAB voor jou?’ (zie ook pagina 28 en 29 in deze krant). U bent degene die er in de praktijk mee werkt en ziet of de nieuwe regels goed toepasbaar zijn. Onder de naam ‘Werkt de WAB voor jou?’ zijn diverse organisaties, waaronder ook MKB-Nederland en VNO-NCW, op zoek naar uw ervaringen met de WAB in de prak­ tijk. Zorgen over of problemen met de WAB kunt u melden op de website: werktdewab­voorjou.nl.

Hier worden alle ervaringen verzameld met als doel ‘Den Haag’ te laten weten wanneer er knelpunten moeten worden bekeken.

 Voor vragen over het toepassen van de nieuwe regels kunt u terecht bij BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of (030) 659 53 00. BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 5


Oostzaan 26 MAART

17 MAART Eelderwolde 7 APRIL Zwolle

Bunnik 24 MAART

12 MAART Duiven

Nootdorp 2 APRIL

14 APRIL Eindhoven

Bergen op Zoom 19 MAART

9 APRIL Heerlen

Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven > Programma 17.30 uur 18.30 uur 19.00 uur

Ontvangst eters met een warm buffet Ontvangst niet-eters met een kop koffie/thee > Welkom door voorzitter Gerard ten Buuren > BOVAG lanceert de online plek waar u alles vindt over toegang tot originele fabrikantendata > RDW-nieuws: de ontwikkelingen rondom recalls en apk > Wat betekenen de nieuwe regels rond arbeidscontracten en ontslag (WAB) voor u? > Vertel en vraag het BOVAG: wat kan BOVAG volgens u anders of beter doen? Wat doen we juist goed? We horen het graag van u

20.00 uur

Pauze

20.30 uur

> Hoe helpt BOVAG u met de komst van elektrisch vervoer en de impact op uw sales, techniek en bedrijfsvoering? > ‘Over the Air’, wat houdt dit nu precies in? > Radio 10 DJ Gerard Ekdom: presenteert de door BOVAG-leden samengestelde BOVAG Auto Top 90. Middels geluidsfragmenten en beeldmateriaal vertelt deze muziekdeskundige leuke anekdotes over jullie favoriete autonummers. Met welk nummer zingt u heel hard mee in de auto?

21.30 uur

Tijdens de netwerkborrel is er tijd om bij te praten met collega-ondernemers uit uw regio, BOVAG-medewerkers en onze partners.

22.30 uur

Einde programma

Meer informatie, aanmelden en stemmen op de BOVAG Auto Top 90

mijn.bovag.nl/regiobijeenkomstautobedrijven


BOVEMIJ

Ken de risico’s in uw bedrijf Als ondernemer in de mobiliteitsbranche heeft u te maken met allerlei processen: inkoop, verkoop, after­ sales, personeel. Bovemij biedt een totaaloplossing die u ondersteunt bij elke stap in uw bedrijfsproces. Bijvoor­ beeld door de risico’s van uw bedrijf in kaart te brengen en eventueel af te dekken met passende verzekeringen.

N

iet zo lang geleden ging ik op bezoek bij een universeel autobedrijf in het oosten van het land”, zegt Peter Ekel­ hof, accountmanager bij Bovemij. “Het was een voormalige dealer, tien mede­ werkers.” Ekelhof had zijn huiswerk gedaan. Op de website had hij gezien dat het bedrijf behalve autobedrijf ook schadeherstelbedrijf is en verder kleinschalig auto’s verhuurt. “In het gesprek kwam dat niet aan de orde”, zegt Ekelhof, “dus ik heb ernaar gevraagd.” Vervol­ gens vroeg Ekelhof inzage in de verzekerings­ polissen. Hij ziet namelijk dat ondernemers vaak een versnipperde verzekeringsportefeuille hebben. Hierdoor ziet de ondernemer niet in één oogopslag wat verzekerd is en welke risico’s hij zelf, vaak onbewust, draagt.

“Zo vond het bedrijf waar ik op bezoek was, het niet nodig de handelsvoorraad te verzeke­ ren”, zegt Ekelhof. ‘Die worden toch niet allemaal tegelijk gestolen of beschadigd’, zei de ondernemer. Je kunt er inderdaad voor kiezen dat niet te verzekeren, als je bereid bent het risico te dragen. Maar die keuze kun je alleen maken als je weet hoe groot het risico is. Ik rekende hem voor dat als een jong gebruikte occasion uitbrandt, de schade zo kan oplopen tot twintigduizend euro. Dat is toch een klap. Zo had hij het nog niet bekeken.”

Brand Bedrijfsschade is een ander voorbeeld. “Vrijwel iedereen heeft zich verzekerd tegen brandschade voor de inventaris of het bedrijfsgebouw. Maar

wat als na de brand het bedrijf een tijdje niet open kan? De vaste verplichtingen lopen door, bijvoorbeeld huur of hypotheek, afschrijvingen en loonkosten.” Een bedrijfs­schadeverzekering dekt dat, tegen betaalbare tarieven.

Overzicht “Bovemij is er vóór en dóór de branche. Wij werken dagelijks met ondernemers in de BOVAG-branches; we nemen onze zorgplicht zeer serieus. Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie over het bedrijf, zodat de onder­ nemer in mijnOndernemersportaal een compleet en helder overzicht vindt van de risico’s binnen het bedrijf die nog niet zijn afgedekt met een verzekering. Daarbij heeft hij altijd de keuze om bepaalde risico’s niet af te dekken; wij zorgen dat de ondernemer weet waar hij voor kiest en leggen dat netjes vast. Uiteraard checken we regelmatig of alles nog klopt.” De ondernemer uit het voorbeeld hoefde niet lang na te denken, zegt Ekelhof. “Hij zei: ‘Wat je me hebt laten zien, heeft me overtuigd: ik doe de deal met jullie.’ We hebben zijn verzekerin­ gen gebundeld in één polis en hij heeft nu over­ zicht in zijn situatie via mijnOndernemersportaal. Ik ben erg blij met deze mooie nieuwe relatie.” BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 7


PORTRET VAN EEN ONDERNEMER

8 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020


Tekst: Jeroen Kreule Fotografie: Peter Arno Broer

“Niemand hier is uitgeleerd, ook ik niet” Met een omzetstijging van veertig procent in vier jaar tijd gaat het Automotive-centre Van Nieuwkerk voor de wind. Rebecca van Nieuwkerk (40) runt het succes­ volle familiebedrijf. Haar geheim? Hard werken, werk­ nemers in hun kracht zetten en de kans geven zichzelf te blíjven ontwikkelen.

M

edewerkers motiveren en gemotiveerd houden, daar ben ik heel erg mee bezig. Dat ze plezier heb­ ben in hun werk, verantwoordelijkheid nemen en zichzelf willen blijven ontwikkelen, in de hoop dat ze hier nog jaren blijven werken en uiteindelijk gezond de eindstreep halen. In deze branche is het moeilijk om goede serviceadviseurs en monteurs te vinden. Als je een goede hebt, moet je er alles aan doen om deze te behouden. Mede daarom zijn we in 2019 gestart met een OOMT-traject. OOMT staat voor Opleidings- en Ontwikkelings­ fonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Alle medewerkers hadden een coach, om te bepalen wat je doel is en welke stappen je zet. We sturen op competenties en kijken naar talenten en drijfveren. Verder bieden we interne doorgroeimogelijkheden voor medewerkers met ambitie. We staan open voor ver­ beterpunten, om zo voorop te blijven lopen in de veranderende wereld van de automotive.”

In Mijdrecht hebben we ook een HAAN-tankstation. Ik werk volgens een vast schema, zodat medewerkers weten wanneer ik waar ben. We staan voor service, kwaliteit en vertrouwen. We hechten bovendien aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Betrokkenheid

van ze overgenomen. Als kind hielp ik al mee bij ons tankstation in Mijdrecht. Ik ben opgegroeid tussen de auto’s, maar aanvankelijk had ik geen ambities in deze branche. Na de hotelschool en HBO Management wilde ik een car­ rière in het hotelwezen, maar op een gegeven moment kon ik daarin mijn ambitie niet meer kwijt. Na een baan als internationaal accountmanager in tijdwaarneming keerde ik in 2003 terug naar Nederland. Om de tijd te overbruggen, kon ik hier als serviceadviseur aan de slag. Ik hield me bezig met receptie, planning en facturaties. Het was voor tijdelijk, maar ik ben gebleven. In 2008 werd ik vijftig procent

“Oprechte betrokkenheid tonen en verbinding zoeken, dáár ben ik goed in. Ik voel me verantwoordelijk voor de medewerkers én hun gezinnen, ik wil ze continuïteit garanderen. Als er grote beslissingen genomen moeten wor­ den, probeer ik mijn medewerkers er zoveel mogelijk bij te betrekken. Vijf jaar geleden was ik bezig met het Mazda-dealerschap voor Amsterdam. Voordat ik definitief ja zei, heb ik iedereen bij elkaar geroepen en gevraagd om zoveel mogelijk feedback te geven. We doen het met z’n allen. Dit bedrijf heeft vier vestigingen, daarom ben ik elke dag ergens anders.

Carrière in hotelwezen “De geschiedenis van dit bedrijf begint in 1967, toen mijn opa en oma een autoverhuurbedrijf startten in Mijdrecht. Inmiddels zijn er ook vestigingen in Hilversum, Alphen aan den Rijn en Amsterdam. Mijn vader en oom hebben het

Ik probeer mijn medewerkers zoveel mogelijk te betrekken bij grote beslissingen

eigenaar, sinds 2015 ben ik volledig eigenaar. Mijn vader en oom werken hier nog drie dagen in de week, bovendien is de oudste zoon van mijn oom commercieel directeur. De samenwerking verloopt heel goed, waarbij vader en oom een adviserende rol hebben.”

Persoonlijke coach “Het is een interessante periode. Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt, autonoom rijden komt eraan. Dat heeft vergaande consequenties voor de bedrijfsvoering. Je gaat het merken in de werkplaats: de monteur verandert in een diagnostische technicus. Het verdienmodel gaat veranderen. Dit is een gezond familiebedrijf dat afgelopen jaren een gigantische groei heeft doorgemaakt. Dat is op een verantwoorde manier gegaan. Ik wil blijven groeien. Omdat uitbreiding binnen de huidige vestigingen nauwelijks mogelijk is, moet de groei ergens anders vandaan komen. Hoe? Een vijfde vestiging is een optie, maar de plannen zijn nog niet concreet. Omdat ik zelf ook wil groeien, heb ik een persoonlijke coach. Iemand waarmee ik kan sparren, maar ook iemand die mij een spiegel voorhoudt en me op een andere manier leert kijken. Niemand hier is uitgeleerd, ook ik niet.”

Over Automotivecentre Van Nieuwkerk Jaar van oprichting: 1967 Aantal personeelsleden: 50 Aantal vestigingen: 4 Bijzonder: Automotive-centre Van Nieuwkerk

is specialist in de Japanse automerken Honda, Mazda en Nissan. Naast de verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s richt het bedrijf zich op onderhoud en reparatie, schadeherstel, financiering, verzekeringen, lease en verhuur.

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 9


BELANGENBEHARTIGING

BERIJDER ZOU VOLGENS BOVAG DE ‘BA AS’ MOETEN ZIJN OVER DATA UIT DE CONNECTED CAR

In de bres voor regie over data Er wordt wel gezegd dat data het nieuwe goud zijn. Dat geldt ook voor de autobranche. Maar net als goud liggen data niet voor het oprapen en zijn er meerdere partijen die staan te trappelen om het te delven. Hoe voorkomt BOVAG namens zijn leden dat hier het recht van de sterkste geldt? BOVAG maakt zich in Den Haag en Brussel sterk voor een gelijk speelveld en regie voor de berijder.

Technische informatie De beschikbaarheid van technische informatie over voertuigen is noodzakelijk voor onafhankelijke auto­ bedrijven én voor dealers die vreemdmerkreparaties doen. Sinds ‘Monti’, de Block Exemption Regulation die de Europese Commissie in 2006 uitvaardigde, zijn fabrikanten verplicht deze informatie beschikbaar te stellen. Fabrikanten hebben er echter belang bij om binnen de grenzen van de wet de toegang tot die gege­ vens ingewikkeld te maken, omdat dat het voordeel van het eigen netwerk vergroot. Belangenorganisaties voor aftermarketpartijen – verenigd in AFCAR in Europa, met sinds kort een Nederlandse samenwerking – zijn voort­ durend bezig om de mazen in de wet te dichten en te zorgen dat deze informatie beschikbaar blijft.

10 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020

W

ie spreekt over auto’s en data, begeeft zich op een complex en onontgonnen terrein. Er zijn veel meningen in omloop, maar weinig harde feiten. Waar praten we over wanneer we het hebben over data? “Veel mensen gooien allerlei zaken op de grote hoop”, zegt Hans Joosten, branchemanager van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven. “Om goed te begrijpen wat er aan de hand is en waar de kansen en bedreigingen zitten, is het zaak om onderscheid te maken.” BOVAG onderscheidt drie soorten data: statische voertuigdata, ook wel ‘repair and maintenance information’ (RMI), beschikbaar via de OBD-stekker; technische data over de auto, zoals in- en uitbouwbeschrijvingen; en dynamische data, de gegevens van allerlei sensoren die tijdens het rijden (bijna) realtime aan de auto worden onttrokken.

Diensten Elk van deze drie soorten data brengt zijn eigen kansen en uitdagingen met zich mee. Over de toegang tot technische informatie is al veel geschreven (zie kader). Maar ook bij de andere twee soorten data is toegang het centrale vraagstuk. “Met de dynamische data die de auto genereert, kun je allerlei diensten ontwikkelen”, zegt Geert Brummelhuis, branchemanager van BOVAG Autodealers. “Maar dan moet je er wel toegang toe hebben. Hetzelfde geldt voor de RMI-data.” Joosten: “De Europese regels schrijven voor dat de fabrikant, aftermarket-partijen toegang moet geven tot deze data. De regels bepalen alleen niet hoe snel zij dat moeten doen, hoe eenvoudig dat

moet zijn en welke kosten daaraan verbonden mogen zijn. Sommige voertuigfabrikanten rekken de mazen van de wet op.”

Garantie “Dat past in een grotere trend”, vervolgt Joosten. “Fabrikanten proberen steeds meer grip te krijgen op de auto en alles wat eraan vast zit, en dat over de hele levensduur van auto. Zij zien de retail liefst in een uitvoerende rol: fabrikanten willen steeds meer zelf bepalen wie wat uitvoert tegen welke kosten.” En de retail, dat zijn universele autobedrijven én dealers, benadrukt Joosten. “De belangen van de twee bloedgroepen binnen de BOVAG-autobedrijven liggen hierin dicht bij elkaar.” Brummelhuis: “Fabrikanten manoeuvreren zich steeds meer in een positie dat ze ook direct met de klant in de weer kunnen. De garantie dat dealers toegang tot data houden zoals ze die nu hebben, is er dan ook niet.


Tekst: Sjoerd van der Linden Illustratie: Edith Buenen

Fabrikanten willen steeds meer zelf bepalen wie wat uitvoert tegen welke kosten Toegang tot data is voor dealers daarom net zo goed een principieel punt.” Geen wonder dus dat BOVAG de afgelopen jaren gevijld heeft aan één standpunt over toegang tot data uit de auto: dit begint bij de berijder, die moet de regie hebben over de data die het voertuig genereert. Brummelhuis: “De berijder moet de mogelijkheid hebben om te kiezen waar zijn data heen gaan en wie er vervolgens gebruik van mag maken.”

Server Voertuigdata worden nu verzameld door de fabrikant, in zogenoemde extended vehicle-systemen. Dat zijn servers die de data uit de auto laden. Van daaruit wordt de beschikbaarheid georganiseerd naar ‘derde partijen’. Brummelhuis: “Hier ontstaat al onduidelijkheid: alleen de fabrikant weet precies welke data er op die server staan en hoe distributie ervan plaatsvindt. Daarop zal toezicht komen, maar het zal

lastig zijn te beoordelen of bepaalde data wel of niet beschikbaar is en waarom, of het volledig is en of er geen vertraging is in levering ten opzichte van andere derde partijen. Daarbij, ook dealers zijn hierin net zo goed een derde partij.”

Lobby De extended vehicle is de realiteit van vandaag. “De techniek ontwikkelt zich altijd sneller dan de regelgeving”, zegt Hans Joosten. “We staan nu op een kantelpunt: er moet snel goede regelgeving komen, anders staan we voor een voldongen feit en hebben de fabrikanten maximale controle op data. Dit moet Europese regelgeving zijn.” Daarom voert BOVAG een intensieve lobby op dit thema, in Europa en in Nederland, om de Europese lobby te ondersteunen. “Dit doen we zelf, met onze Europese koepel CECRA en in gelegenheidscoalities zoals AFCAR waarin we samenwerken met >

Hans Joosten, branchemanager BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven

Wat is toegang? De insteek van de lobby van BOVAG en andere partijen in de AFCAR-alliantie richt zich op het goed regelen van toegang tot data. Maar wat betekent dat precies? “Toegang is niet: alle data altijd hebben”, zegt Geert Brummelhuis. “Toegang zal nooit ongelimiteerd zijn. Soms spelen er wellicht veiligheidskwesties of je moet voldoen aan regelgeving zoals de AVG. Bovendien moet je de berijder overtuigen dat hij zijn data aan jou moet geven. Dat ze bij jou in goede handen zijn én dat jij er een waardevolle dienst mee levert. Belangrijke vragen voor alle autobedrijven zijn dan ook: als je toegang hebt tot bepaalde data, hoe ga je er dan mee om en wat ga je er dan mee doen?”

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 11


Ontmoet collega’s uit de branche en de mensen van BOVAG Het BOVAGhuis in Bunnik is het huis van alle leden van BOVAG. U bent van harte welkom voor een kop koffie en u kunt kosteloos gebruik maken van het mooie lichte atrium als u met een collega wil afspreken, even een werkplek nodig heeft of voor een kop koffie of een broodje onderweg. Uiteraard is vergaderen bij BOVAG ook mogelijk, tegen sterk gereduceerd tarief kunt u als BOVAG-lid gebruik maken van het vergadercentrum. Het BOVAGhuis is altijd voor iedereen goed bereikbaar, met auto en OV. Het BOVAGhuis in Bunnik is dus de ideale locatie in de buurt van Utrecht om branchegenoten te ontmoeten.

Meer informatie via www.bovag.nl/vergaderen of via vergaderen@bovag.nl en 030-6595212


> partijen die ons belang delen”, zegt Joos-

beeld in de toegang tot technische inforten. 2020 is een spannend jaar voor de matie, waar we ons inzetten om op datalobby. De Europese Commissie start nationaal niveau mini-wetjes (zogeheten deze weken een onderzoek om te bepalen delegated acts) te bewerkstelligen die of er regelgeving nodig is en, zo ja, welke. mazen in de wet dichten, zodat de toegang Joosten: “Daar zitten we bovenop, want tot technische informatie gewaarborgd die regelgeving moet er komen.” blijft en het systeem ook werkbaar is. Op Europees niveau werken we samen met de Tech-bedrijven RDW. Als uitvoeringsorganisatie van de Daarnaast loopt een ander traject. Afgelo- overheid hebben zij een belangrijke rol in pen najaar diende Kamerlid Kees Verhoe- de ontwikkeling van regelgeving in de EU. ven (D66) een initiatiefnota in. Joosten: Zij hebben concrete voorbeelden nodig van “Verhoeven wilde de macht van de grote obstructies: niet alleen waar de wet overtechbedrijven inperken: Google, Facebook, treden lijkt te worden, maar ook situaties Apple en Amazon. We hebben hem erop waarin fabrikanten de letter van de wet gewezen dat het niet alleen de grote tech-­ volgen maar de geest geweld aandoen.” bedrijven zijn die middels data veel macht naar zich toetrekken, autofabrikanten wor- Onafhankelijkheid den net zo goed steeds meer databedrijven Brummelhuis: “Op alle niveaus en in alleren machtsconcentratie ligt op de loer. Ver- lei samenwerkingen zijn we bezig om overhoeven is daar enthousiast over: op het heden en parlementariërs te voeden om de Aftersales Congres 2020 afgelopen decem- toegang tot de data uit de connected car ber heeft hij uit de doeken gedaan dat hij goed te regelen, met de berijder als regisdit thema serieus neemt. Hij werkt aan een seur.” Joosten: “Ook voor de toegang tot aanvullende nota rond het delen van data de RMI-data en technische informatie over auto’s blijven we ons hard maken. We zetin het automotive netwerk.” En er zijn nog meer terreinen waarop ten ons in voor een eerlijk speelveld waarin BOVAG actief is, vervolgt Joosten. “We plaats is voor de retail. Dat is in het belang kijken ook naar bestaande regelgeving en van ondernemers, maar vooral ook van de wat daar aangepast moet worden. Bijvoor- consument en de berijder.”

De berijder moet de mogelijkheid hebben om te kiezen waar zijn data heen gaan en wie er vervolgens gebruik van mag maken Geert Brummelhuis, branchemanager van BOVAG Autodealers

EDPB wil strenge regulering Privacywaakhond European Data Protection Board (EDPB) deed half februari voorstellen voor strenge regulering van de datastroom die moderne auto’s produceren. BOVAG is blij met deze stap maar vindt het te eenzijdig vanuit privacy ingestoken. Het gaat namelijk om meer. De data heeft ook waarde en daarom is de consument de enige die de regie hierop mag hebben.  Lees hierover meer op mijn.bovag.nl/data.

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 13


SNAPSHOT

Het vak autotechnicus is een prachtvak, dat de komende jaren alleen maar mooier wordt met alle nieuwe technologieën die eraan komen

En de winnaar is … Waar haalt u goed geschoold technisch per­ soneel vandaan? Nou, onder andere van het Koning Willem I College dat op 11 februari winnaar werd van de ‘Scholenprijs Bedrijfs­ autotechnicus van de Toekomst 2020’. Door een deel van de finaleopdracht op zich te nemen en door het sponsoren van de prijs, draagt BOVAG zijn steentje bij in het aantrek­ kelijk maken van het vak (bedrijfs)autotech­ nicus. Veel BOVAG-leden hebben moeite met het vinden en houden van goed geschoolde, technische mensen. BOVAG werkt samen met onder andere Innovam en OOMT aan program­ ma’s voor het aantrekken en houden van per­ soneel, zet zich in voor scholing en ook voor het in de schijnwerpers zetten van het beroep. Lees meer hierover op mijnBOVAG. 14 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020


Tekst: Danielle Rousselet Fotografie: Annemiek van de Heg

Ruim 1.100 deelnemers startten aan de voorrondes van de AMT-competitie (Bedrijfs)Autotechnicus van de Toekomst 2020.

Thijs van Grinsven (ROC Leijgraaf) mag zich de Autotechnicus van de Toekomst noemen. Joey Swinkels (Koning Willem I College) won de verkiezing van Bedrijfsautotechnicus van de Toekomst.

50

leerlingen van de winnende scholen Koning Willem I Collega (bedrijfs­ autotechniek) en Rijn IJssel Collega (autotechniek) mogen op kosten van BOVAG naar de Donkervoort-fabriek voor een exclusieve rondleiding.

Na een dip in het aanbod, kiezen nu weer meer jongeren voor het vak autotechnicus.

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 15


T IJ D

I S G E L D

Betere leads. Sneller verkopen. viaBOVAG.nl is de occasionsite van en voor BOVAG-leden, gericht op serieus geïnteresseerde autokopers. Het resultaat: kwalitatief goede leads, waardoor u de auto sneller verkoopt.

Vijf voordelen viaBOVAG.nl: 2 1 MINDER TIJD, MEER RENDEMENT

LAGE VASTE KOSTEN, BETALEN PER LEAD

3 EERLIJK SPEELVELD

4 5

MEER VERDIENEN MET EIGEN DIENSTEN

STERK MERK

Nu tijdelijk met extra korting. Stap in! Ga naar mijn.bovag.nl/viabovag

Veel voordeel viaBOVAG.nl


HET GESCHIL

Auto met tik: wie betaalt? Een tweedehands auto met een aanhoudend tikkend geluid drijft klant en ondernemer tot wanhoop. Wie moet voor de reparatiekosten opdraaien? De Geschillen­ commissie buigt zich over deze kwestie.  DE ZAAK Een consument gaat tweeënhalf jaar na de aankoop van een occasion terug naar het BOVAG-bedrijf. Zijn klacht luidt dat de auto inhoudt en een tikkend geluid maakt. De garage vervangt de katalysator voor een gebruikt exemplaar, maar het getik blijft. Op de werkplaats wordt de auto voor € 870,— verder onderzocht. Daar blijkt dat het nodig is om de distributieketting te vervangen en twee kleppen af te stellen. De ondernemer brengt een deel van de kosten in

rekening bij de klant. Het gaat om een bedrag van € 500,—. Er volgt slecht nieuws na de reparatie: het tikkende geluid is nog steeds niet over. Het bedrijf biedt aan om het onderblok van de motor te vervangen en stelt voor om de kosten te verdelen. De klant zou dan de helft van de totale kosten voor de motor betalen. Ook de kosten van de cilinderkop zouden gesplitst worden, waarbij importeur, ondernemer en consument allemaal eenderde deel betalen. Ze worden het niet met elkaar eens over deze nieuwe werkzaamheden. De

consument vindt dat er sprake is van non-conformiteit en wil niet betalen. De ondernemer vindt op zijn beurt dat er geen sprake meer is van een geschil. Hij heeft in overleg met de importeur een coulancevoorstel gedaan, waarbij de kosten tussen de partijen worden verdeeld. Als de klant hier niet mee instemt, kan hij niks meer voor hem betekenen.

geluid. De commissie vindt dat er geen juridische grond is dat de onder­ nemer dit kan worden toegerekend. De Geschillencommissie vindt het voorstel van ondernemer en importeur redelijk om de kosten te verdelen. Dat dit van de consument nog een aanzienlijke investering vraagt, volgt volgens de Geschillencommissie uit de aard van de schade.

 DE UITSPRAAK Deze zaak wordt voorgelegd aan De Geschillencommissie Voertuigen. De commissie schakelt een deskundige in die zowel de administratieve als de technische kant vastlegt in een rapport. De deskundige stelt vast dat de meest aannemelijke oorzaak van het tikkende geluid komt door de constructie van het uitlaatsysteem. Uitlaatgassen verlaten pulserend de motor, waardoor er een gassenstroom ontstaat die tegengesteld is aan de stroming van uitlaatgassen vanuit de motor. Hierdoor kunnen deeltjes van het beschadigde binnenwerk van de katalysator in de motor terecht zijn gekomen, wat de schade veroor­ zaakte en vervolgens het tikkende

 DE CONCLUSIE De Geschillencommissie Voertuigen concludeert dat de klacht van de consument ongegrond is. Er is geen sprake van non-­ conformiteit. Het coulance­ voorstel van ondernemer en importeur is redelijk.

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 17


SALES

VLIEGENDE START VOOR ONTSLUITING MOTOREN OP BOVAG-OCCASIONPORTAL

ViaBOVAG.nl:

motor voor de motorvakhandel Ook motorondernemers kunnen nu adverteren op viaBOVAG.nl, het occa­ sionportal voor BOVAG-ondernemers. Daarmee komt een lang gekoesterde wens van veel GT-ondernemers uit: een plek voor gegarandeerde kwaliteit die perfect aansluit bij wat de meeste consumenten zoeken.

We haken aan bij een volwassen platform dat is ontwikkeld voor en door de branche Christa Grootveld, branchemanager BOVAG Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

E

en eigen occasionportal voor de motorvakhandel. Dat was zeven jaar geleden de droom van het bestuur van BOVAG Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven. Berry Goedhart, eigenaar van Goedhart Motoren uit Bodegraven en toenmalig bestuurslid, vertelt graag nog eens over de gedachte erachter. “Tien jaar terug werd 60 procent van de motoroccasions verkocht via de vakhandel. We zagen dat percentage snel teruglopen, want Marktplaats werd groot. Nu zitten we op 35 procent. We waren op zoek naar een manier om onze meerwaarde aan te tonen als vakhandel. Een eigen platform voor occasions zou kwaliteit garanderen voor consumenten en rentabiliteit garanderen voor ondernemers. We zouden het kaf van het koren scheiden in het aanbod.”

Betrouwbaar Christa Grootveld was in die tijd net aangetreden als branchemanager van BOVAG Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven. “Motorrijden is geen eerste of tweede levensbehoefte. Vaak moeten motorrijders eerst hun partner overtuigen voor een grote uitgave als de aankoop van een motorfiets, die mogelijk ten koste gaat van uitgaven aan bijvoorbeeld vakantie of kinderen. Uit onderzoek weten we dat mensen, als ze op zoek zijn naar een motor, uiterst voorzichtig zijn om geen miskoop te doen. Ze willen een motorfiets die bij hen past, maar zeker ook een die betrouwbaar is, waarvan de technische staat inzichtelijk is en waar garantie op zit.” Allemaal argumenten voor de vakhandel dus. “Zelf koop ik

18 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020

mijn motorfiets niet op Marktplaats”, beaamt Grootveld. “Ik ben niet technisch genoeg om te beoordelen wat ik daar tegenkom. Ons mooie retailapparaat kan dat wel. Dus wat mij betreft is het zaak om al die kopers naar de professionele vakhandel te leiden.”

Juist platform Sinds het begin van de droom hebben Grootveld, Goedhart en anderen hard gewerkt om de wens voor een eigen occasionportal te verwezenlijken. Helaas strandden hun pogingen zo’n vier jaar geleden: het ontwikkelen van een eigen portal was te duur, andere afdelingen binnen BOVAG zagen toen geen urgentie. Goedhart: “Ik vond dat verschrikkelijk jammer. We hebben de afgelopen jaren een wildgroei aan platforms gezien. Het kost ons nu veel geld en tijd om de juiste motor op het juiste platform te krijgen. Ook hebben we aardig wat marktaandeel verloren.” Maar inmiddels is het tij gekeerd. In 2018 ging viaBOVAG.nl live, toen alleen voor auto’s. Sinds januari van dit jaar draait de bètaversie voor motoren. Op het moment van schrijven staan er ruim 2.000 adverten­ ties van motoren op viaBOVAG.nl. Rond de MOTORbeurs, van 20 tot en met 23 februari, is viaBOVAG.nl voor motoren aan consumenten gepresenteerd.

Vliegende start Goedhart: “Ik ben blij dat het er nu is, en het is mooi om te zien dat er zo veel publiciteit omheen


Tekst: Sjoerd van der Linden

Ondernemers over viaBOVAG.nl

Bart Pols Pols Motoren, Waalwijk “Wij hebben een goede 35 motoren geplaatst, allemaal fietsen van minimaal € 3.500,— en hoge kwaliteit. Daarnaast hebben we er tien op Marktplaats, die voldoen niet aan de kwaliteitseisen.”

wordt gemaakt. Het is nu zaak om door te pakken en het platform met elkaar groot te maken. Als we veel bezoekers krijgen, kunnen we andere platforms achter ons laten. Wanneer we met elkaar ons eigen platform groot maken, besparen we ons de tijd en het geld die we in al die andere staken.” “We haken nu aan bij een volwassen platform dat is ontwikkeld voor en door de branche”, zegt Christa Grootveld. “Omdat het al twee jaar in de lucht is, zijn de kinderziektes eruit en heeft het team ervaring in marketing en communicatie. De aansluiting verliep soepel, we maken een vliegende start.”

Sneeuwbaleffect “Ik vind het supermooi dat we nu een betrouwbare occasionsite hebben”, zegt Bart Pols van Pols Motoren uit Waalwijk. Pols is huidig bestuurslid en als lid van de klankbordgroep de afgelopen jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van viaBOVAG.nl voor motoren. “We hebben hard gewerkt om een plek te creëren waar alleen kwalitatief goede motorfietsen te vinden zijn. De verplichte 40-puntencheck zorgt daar wel voor, samen met de zes maanden garantie. Gerenommeerde motorzaken krijgen nu de kans om zich te profileren met goede waar tegen een prijs zonder verrassingen. En wie zich niet aan de afspraken houdt, kan sancties verwachten. Zo

garanderen we de kwaliteit en betrouwbaarheid van het aanbod, onze belangrijkste troef. Wat ik verder zo goed vind aan het platform, is dat het hoogwaardige leads geeft. Dus niet de zoveelste Marktplaats-koper die belt om de helft te bieden. Bovendien kan ik die leads heel goed monitoren, zodat ik precies weet wat het platform oplevert. Natuurlijk is het in het begin nog even aftasten hoeveel leads van viaBOVAG.nl binnenkomen, omdat we net begonnen zijn. Als we met elkaar zorgen dat er veel aanbod komt, dan krijgen we een sneeuwbaleffect. De profilering van de website belooft in elk geval een fantastische start.”

Uitbreiding “Het toevoegen van motoren is een mooie volgende stap om van viaBOVAG.nl hét mobiliteitsportaal voor de consument te maken, voegt Wouter van Kesteren, directeur viaBOVAG.nl, daaraan toe. “Stap voor stap ontsluiten we daar alle producten en diensten van ons eigen BOVAG-kwaliteitsnetwerk. De consument kan straks voor elke mobiliteitsvraag op viaBOVAG.nl terecht. Voor deze zomer worden ook fietsen eraan toegevoegd. Inmiddels zijn er zo’n miljoen websitebezoeken per maand, en dat gaan er nog veel meer worden door dankzij de landelijke reclamecampagnes.”

Berry Goedhart Goedhart Motoren, Bodegraven “Er staan 200 nieuwe en 250 gebruikte motoren van ons op viaBOVAG.nl. Dat is onze hele voorraad. Marktplaats doen we niet: onze fietsen zijn niet ouder dan vier tot zes jaar, want ouder vind ik niet bij een dealerbedrijf horen. Als we ze al inkopen, zetten we ze door naar de handel, uitzonderingen daargelaten.”

Voordelig instappen “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk ondernemers meedoen”, zegt Bart Pols. “Daarom is adverteren tot 1 juli 2020 gratis.”  Voor meer informatie of aanmelden kunt u bellen naar (030) 202 82 02 of kijken op mijn.bovag.nl/viabovagmotor.

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 19


INTERVIEW

Be good an Het lijkt wel alsof de politiek denkt dat ondernemerschap niet meer zo belangrijk is in Nederland. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Neder­ land en Peter Niesink, algemeen directeur van BOVAG, denken daar heel anders over. Als de spil in de Nederlandse economie zou het de ondernemer niet zo moeilijk gemaakt moeten worden om zijn bedrijf te runnen. Hoog tijd om dat uit te schreeuwen.

20 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020


Tekst: Elvira Spoelstra Fotografie: Colijn van Noort

and yell it! M

KB-Nederland vertegenwoordigt 120 grote brancheorganisaties van mkb-bedrijven; samen goed voor 200.000 ondernemers. Vanuit de Haagse Malietoren – waar ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW – is gevestigd, klinkt tegenwoordig weer een stevig geluid dat iedereen moet horen: ‘Ondernemerschap is wat Nederland drijft, van ondernemerschap komt

werkgeverschap en daaruit komt economische groei. Overheid, maak het ondernemers niet te moeilijk, scheer grote en kleine bedrijven niet over een kam en maak consistent beleid.’ Dat geluid klonk BOVAG als muziek in de oren en daarom sloot de brancheorganisatie zich twee jaar geleden weer aan bij MKB-Nederland. Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers, vult namens BOVAG een bestuurszetel bij MKBNederland voor de sector vervoer en mobiliteit. En daar is Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-­ Nederland blij mee. “BOVAG is een belangrijke partij voor ons, jullie achterban bestaat uit onder­ nemers die zó goed bij ons passen. We hadden afgelopen jaren prima contact, maar als je elkaar echt wilt ondersteunen dan word je ook lid van elkaars club. Nu zijn weer helemaal in sync.”

Waarom is BOVAG weer lid geworden van MKB Nederland? Niesink: “Tijdens Prinsjesdag in 2018 zagen wij zoveel negatieve maatregelen op onze leden afko­ men, dat we ons serieus zorgen gingen maken. En ons BOVAG-geluid alléén is helaas niet genoeg om de politiek op andere gedachten te brengen. Wij worden misschien wel te veel gezien als een autoclub terwijl wij feitelijk een vereniging van ondernemers in de mobiliteit zijn. Met een rasondernemer als Jacco aan het roer van MKB-Neder­ land, zagen we dat er weer swung in deze club kwam en sloten we ons weer aan. Vaak is zo’n beslissing ook gewoon een mensending. Jacco kan het midden- en kleinbedrijf een realistisch gezicht geven bij de overheid. Laten zien dat ondernemers al heel veel doen voor de economie en dat het niet helpt om ze met allerlei regeltjes en plichten te overladen. Want misschien denken ze dat daar, maar het geld klotst niet tegen de plinten op bij onze ondernemers. En iemand moet ze in Den Haag vertellen dat ondernemers best willen veranderen en investeren, maar dat ze dat niet altijd kunnen. Dat hebben we Jacco letterlijk gevraagd. Samen sta je sterker.”

Wat is ervoor nodig om het negatieve sentiment over ondernemerschap om te buigen? Vonhof: “Daadkrachtig laten zien wat de ondernemer in Nederland al doet en hoe hij dat doet. Maar ook wat er nu nodig is om de langetermijndoelen op het gebied van duurzaamheid van de overheid te halen. We zullen dat hard moeten roepen. De opdracht van het hoofdbestuur van MKB-Nederland was dan ook letterlijk ‘be good and yell it’. Ondernemers zorgen in Nederland voor economische groei, zorgen voor de banen

en zijn ook maatschappelijk van grote waarde, op allerlei manieren. Dáár moeten ze in Den Haag van doordrongen raken. Maar nu wordt het ondernemers voornamelijk moeilijk gemaakt; om te investeren, mensen aan te nemen of zelfs gewoon hun werk te doen. En als we zo maar lang genoeg doorgaan, dan halen we de groei­ kracht uit Nederland.”

Onlangs schreef het CBS dat het mkb helemaal geen behoefte heeft aan financiering en dat kleine bedrijven zich terughoudend opstellen bij het aanvragen ervan. Hoe verklaart u zulke onderzoeksresultaten in het licht van uw overtuiging dat het ze te moeilijk wordt gemaakt? Vonhof: “Deze cijfers stroken niet met het gevoel dat veel ondernemers naar ons uitspreken. Er is een onderstroom van ondernemers die geen finan­ ciering meer aanvragen omdat het ze eerder niet gelukt is, omdat ze bijvoorbeeld een te laag bedrag vroegen of omdat hun plannen geen voldoende

Misschien denken ze dat in Den Haag, maar het geld klotst niet tegen de plinten op bij ondernemers kregen van de financierende instanties. Ik vind dat deze cijfers vooral iets anders aantonen, iets zorgelijks. Namelijk dat ondernemers risico-avers worden en op dit moment minder bereid zijn om te investeren.”

En daarmee zegt u dat het CBS dus eigenlijk uw stelling onderbouwt? Vonhof: “Ja, indirect wel. Uit de investerings­ bereidheid van ondernemers gaat een voorspellende waarde uit voor de economie. En dat is dat alles wat er moet gebeuren om bijvoorbeeld de klimaatdoelstellingen te halen en de economie te verduurzamen dus even niet gebeurt. Een ondernemer investeert alleen als hij weet wat het oplevert. En op dit moment weet hij het niet, want de regels van het spel veranderen steeds. Hij weet ook niet wáár hij precies in moet investeren omdat er nog zo veel onduidelijk is.” Niesink: “De focus van de overheid ligt ook te veel op de lange termijn en lijkt voornamelijk gericht op verduurzaming en op grote bedrijven. > BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 21


AED: daar red je levens mee

Laat uw ondernemershart kloppen en zorg voor een AED binnen handbereik! KIJK OP MIJN.BOVAG.NL/AED VOOR MEER INFORMATIE

Alles voor een betere kilometer.


> Er is geen oog voor wat er nu nodig is in de dage­

lijkse bedrijfsvoering. Neem zo’n uitspraak van Wouter Bos als voorzitter van het overheids­ investeringsfonds Invest-NL. Hij zegt doodleuk dat ondernemers met een financieringsbehoefte van minder dan vijf miljoen bij hem niet hoeven aankloppen. Daarmee sluit hij het grootste deel van de mkb’ers buiten.” Vonhof: “Klopt, en dat is tegelijk ook een mooi voorbeeld van hoe vierkant en houterig we communiceren in Nederland. Hij bedoelde waarschijn­ lijk: ‘ik heb alleen grote coupures te vergeven, dus ik investeer in grote fondsen die op hun beurt het mkb financieren’. Dat is verkeerd uitgelegd in de pers en het oogpunt van de ondernemer is men even vergeten. Ondertussen denkt de gemiddelde mkb’er die dit leest: ‘zie je wel, weer niet voor mij’, draait zich weg en doet niets.”

Veel banken en investeringsfondsen richten zich alleen op duurzame inno­ vaties die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen in 2030 en lijken de ‘gewone’ financieringen te vergeten. Wat vinden jullie daarvan? Vonhof: “Bezig zijn met verduurzaming is belang­ rijk, maar het tempo waarin verandering mogelijk is, is bepalend. De overheidsagenda richt zich op 2030, maar voor veel ondernemers is 2030 gewoon half negen vanavond. Die zijn bezig met de waan van de dag. Dus álles op vergroening voor de lange termijn gooien is niet goed. Wat doen we in de tussenfase, waarin er nog geen duurzame alternatieven zijn, zoals de bruine industrie? Met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat maken we nu een impactanalyse van alle maatregelen uit het klimaatakkoord. We willen weten wat die opgeteld voor een gemiddelde ondernemer betekenen. Wat is het effect van een maatregel en kan de overheid inschatten wat hem dat kost?”

U heeft vast al een idee over de uitkomst van die impactanalyse? Vonhof: “Ja hoor. Ik durf er wel wat op te zetten dat de ondernemer al die gedwongen maatregelen niet kan betalen. En als dat de conclusie is, dan zegt dat wel wat over fondsen die alleen maar in duurzaamheid investeren. Er moét in de tussentijd gewoon brood worden gebakken en er blijven nog heel veel auto’s met een verbrandingsmotor rijden, en hoogovens hebben nog heel lang gewoon kolen nodig. Daar is ook geld voor nodig. Natuurlijk moeten we verduurzamen maar men gaat te veel mee in de hype en verliest de werkelijkheid, het nu, uit het oog.”

Wat is dan uw boodschap aan de politiek? Niesink: “We moeten uit de kramp van de duurzaamheidshype komen en terugkeren naar de realiteit. De doelen zijn goed, het tempo moet realistischer. Daarvan zullen we de politiek

Ik durf er wel wat op te zetten dat de ondernemer al die gedwongen maatregelen niet kan betalen moeten overtuigen. Zo’n impactanalyse van MKB-Nederland, waar wij ook aan meerekenen, helpt daar enorm bij. Het zal hopelijk realiteitszin brengen, waardoor ze in Den Haag in gaan zien dat ze niet steeds aan de knoppen moeten draaien als ze hun doelen willen halen.” Vonhof: “Daar ben ik het helemaal mee eens. Ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn, dus er moet een consistent beleid van de overheid zijn. Die zekerheid is nodig om te dúrven en kunnen investeren.

MKB-NL en BOVAG ook samen sterk voor de franchisewet De samenwerking van BOVAG en MKB-Nederland gaat verder dan strijden voor een beter imago van de ondernemer en zijn onder­ neming, en de bereidheid daarin te investeren door de overheid. Ook in de lobby voor de aanstaande franchisewet trokken de organisaties gezamenlijk op. Dit wetsvoorstel, dat binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld, regelt een beter evenwicht in de relatie tussen franchisegever en -nemer of dealer en fabrikant die een distributieovereenkomst hebben.

In de wet zijn zaken als investeringsbescherming en inspraak beter geregeld. Dat de wet er komt, daar twijfelen de heren Niesink en Vonhof niet meer aan. Wel roepen ze op om toch vooral te zorgen dat de overgangstermijn tussen besluit en ingangsdatum zo kort mogelijk is. Vonhof: “Anders krijgen we tussentijds armpje drukken en we moeten voorkomen dat er in de twilight zone van de nieuwe wet nog even allerlei afspraken worden gemaakt waar de franchisenemers veel last van krijgen.”

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 23


AFTERSALES

BOVAG PLEIT IN SO-APK VOOR KOSTENBEHEERSING EN WERKBA ARHEID BIJ NIEUWE APK-REGELS

Vinger aan de apk-pols Autotechniek ontwikkelt continu door en milieu-eisen worden steeds strenger. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop de apk moet worden uitgevoerd. Gevolgen die vaak leiden tot hogere investeringen bij het keuringsbedrijf. Onontkoombaar, maar BOVAG houdt de vinger aan de pols.

24 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020


Tekst: Mark Litjens

D

it ‘polsen’ gebeurt onder andere via de Stichting Overleg­ orgaan APK (SO-APK) waarin BOVAG zitting heeft. Deze stichting adviseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over zaken rond de apk en is hierdoor vroegtijdig op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. “De richt­ lijnen voor apk worden vanuit Europa vastgesteld. Dit zijn minimumeisen, als lidstaat mag je er zelf verder invulling aan geven. Daar­over gaat het in dit overlegorgaan. En er is genoeg om over te praten, want er komt nogal wat op ons af”, zegt José Burgemeester, relatiemanager RDW bij BOVAG.

Koplamptester Een van de zaken die nu speelt, is de koplamptester. Uit steekproeven van de RDW is gebleken dat deze tester in veel gevallen niet goed wordt gebruikt. Dit kan liggen aan de gebruikte appara­ tuur, de meetlocatie of de keurmeester. Op dit moment geldt de eis dat een ‘deugdelijk apparaat moet worden gebruikt op een vlakke vloer’. Hieraan worden nadere eisen gesteld. Zo gelden vanaf 2021 al nieuwe eisen voor de apparatuur, waardoor hele oude apparaten niet meer kunnen. De RDW ziet bovendien graag dat deze apparatuur iedere twee jaar door een onafhankelijke instantie wordt gekeurd. Vanaf 2022 is het streven om verder invulling te geven aan het begrip vlakke vloer. Uit de steekproeven bleek dat de koplamptestapparatuur niet vaak genoeg wordt gecontroleerd. “Er komen veel klachten van automobilisten over verkeerd afgestelde verlichting. Moderne verlichting verblindt veel sneller. Dat kan natuurlijk niet, want het gaat over veiligheid op de weg. Daarom wil de RDW dat externe instan­ ties de koplamptester gaan keuren. Natuurlijk moet het goed zijn, maar BOVAG heeft bezwaar tegen die externe controle. Dat kunnen we namelijk heel goed zelf. Dat het nu wel eens misgaat, komt deels omdat we op dit gebied niet zijn gecorrigeerd door de RDW. Die heeft nooit gecontroleerd op vlakke vloeren, goede apparatuur en juist gebruik ervan. Nu moet het ineens anders, met extra kosten voor het bedrijf. Het zullen geen exorbitante bedragen zijn, want je kunt het combineren met andere inspecties die toch al plaatsvinden, maar het gaat om het principe. De regel is er nog niet door, we voeren hier nog overleg over”, zegt Burgemeester.

De toekomstvisie op apk helpt leden om na te denken over een investeringsplan José Burgemeester, relatiemanager Belastingdienst en RDW bij BOVAG the air’ spelen? Het kan echt alle kanten op. Daarom gaan we als BOVAG een visie neerleggen bij onze leden, zodat zij beter kunnen nadenken over een investeringsplan.”

Deeltjes tellen Een ander actueel onderwerp heeft te maken met milieueisen voor dieselmotoren. De uitstoot hiervan moet zo snel mogelijk op een nieuwe manier worden gecontroleerd. Daar zijn allerlei ontwikkelingen voor gaande, zoals de ontwikkeling van een deeltjesteller die geschikt is voor een garagebedrijf. Dit verfijnde testen is nodig, omdat de moderne diesel veel minder uitstoot produceert dan voorheen. Oncontroleerbaar met de huidige generatie roetmeters. Daarom komt een nieuw apparaat op de markt. De eisen hiervoor zijn vastgesteld en er zijn zes fabrikanten die het kunnen leveren. Meetinstituut NMI controleert de apparaten op dit moment, goedkeuring wordt verwacht in januari 2021. “De overheid wil dit apparaat in 2021 verplicht stellen, naast de roetmeter die ook verplicht blijft voor oudere diesels zonder roetfilter. Dat is wat ons betreft te kort door de bocht. Het is best een duur apparaat, ik hoor bedragen tussen de € 3.500,— en € 5.000,—, dus je moet als autobedrijf jezelf eerst afvragen of je hierin mee wilt gaan en dieselauto’s wilt blijven keuren. Als je amper diesels controleert, is het een grote inves­ tering. Andersom is het misschien ook mogelijk om met een paar bedrijven één apparaat aan te schaffen. Hoe dan ook, je zult je eerst moeten verdiepen in het aanbod en vaststellen welk apparaat je voorkeur heeft. Dat kost tijd, daarom willen wij de verplichting pas op 1 januari 2022 in laten gaan”, zegt de RDW-relatie­manager om aan te geven dat niks het overlegorgaan ontgaat.

Toekomstvisie BOVAG Dat nu actie ondernemen rond kostenbeheersing belangrijk is, heeft ook te maken met de toename van bijvoorbeeld ADAS-gerelateerde keuringen. Op dit vlak gaat nog een heleboel veranderen. Nu zijn de meeste controles nog oppervlakkig. Brandt het lampje of niet. Die controle gaat in de toekomst veel dieper, met mogelijk nieuwe apparatuur. Dan wil je niet voor alles een externe controleur over de vloer krijgen of elk jaar nieuwe apparatuur moeten aanschaffen. “Vandaar dat we vanuit BOVAG in samenwerking met andere deelnemers aan het SO-APK een toekomstvisie rond apk aan het ontwikkelen zijn. Hoe ziet de apk van de toekomst eruit? Denk aan die koplamptester. Dat wordt misschien wel een digitale koplamptester. Of rijden we straks, als we de fabrikanten mogen geloven, met infraroodlicht. Dan is die controle straks helemaal niet meer nodig. En welke rol gaat ‘over

Extra eis voor APK Zwaar Ook voor de APK I moeten sommige bedrijven investeren om de keuring uit te blijven voeren. De Europese Richtlijn van 20 mei 2018 stelt een spelingsdetector verplicht. De verplichting heeft een overgangstermijn van vijf jaar en gaat daarom in op 20 mei 2023. De detector mag op de brug of in de put. De put kan dan wel een bouwkundige aanpassing nodig hebben. Burgemeester: "Bij de meeste bedrijven zit dit wel goed, anderen moeten nu iets gaan doen. Anders kunnen ze over drie jaar niet meer keuren.”

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 25


Vragen over wetten of regels?

Check het bij Ledenadvies! Loopt u rond met vragen over bijvoorbeeld ontslag of verlof? Heeft u een probleem met een klant of leverancier? En kunt u het antwoord niet vinden op leden.bovag.nl/advies-vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies. De deskundige adviseurs beantwoorden uw vragen en geven advies op het gebied van personeel, milieu, fiscaliteit en juridische zaken.

U kunt BOVAG Ledenadvies bereiken via ledenadvies@bovag.nl of (030) 659 53 00


ONDERAAN DE STREEP

Reke nvoo nvo o rbeel rbee

Reke

d

l d vo d a t ja or ee arlijk n bed s 15. ve r b r 0 00 kW rijf ener g uikt en € h 2.4 0 0 iekos , — aa ten b va n e n etaal en g e t (op m id d b a sis elde va n 0 ener g ,16 ce -----ie p r i j nt -----s - - - - - - per kWh). Situa tie zo -----nder • 50 zo leden - - - - - - - - - - nnepa voord nelen c op een eel omple plat da e t geïns • Teru k talleerd gverdie ntijd: € 14.0 -----00,— ----------Situa 5,7 jaa -----tie m r -----et 5% • 50 zo -----leden nnepa v o n ordee elen op een l plat da compleet ge • Teru ïnstalle k k o s t gverdie e € 13.2 rd ntijd: -----50,— ----------Dit be 5,1 -----drijf kr - - - - - - jaar ijgt € 7 aansc -----5 0 ,— h a f en kortin verdie g op d maan nt de e d en sn ko eller t b e sp a erug. N sten 6 art dit a 5,1 ja bedrij Na 15 f € 2.4 jaar is 00,— p ar dit ee er jaar. n b e sp ruim € aring v 24.00 an 0,—. *Dit re kenvo orbee ld is e S D E +subsid xclusief -----ie. --------------------------

Hét moment voor zonnepanelen O De subsidieregeling voor duurzame energie verandert dit jaar. Wilt u inves­ teren in zonnepanelen? Dan is het interessant om dit voorjaar nog subsi­ die aan te vragen. Via de BOVAG Ledenwinkel ontvangt u nog eens vijf procent extra korting op de aanschaf.

ndernemers die willen overstappen op zonnepanelen kunnen gebruikmaken van SDE+, een subsidierege­ ling voor duurzame energie. Dat gaat dit jaar veranderen: SDE+ wordt SDE++. Dat kan gevolgen hebben voor uw subsidieaanvraag. Waar SDE+ de nadruk legt op de productie van duurzame energie uit zon, wind (op zee), water, biomassa en geothermie, focust SDE++ daarnaast ook op technieken die CO2-uitstoot reduceren en restwarmte benutten. Er zijn straks dus nog meer duurzame technieken die in aanmerking komen voor SDE++-subsidie. Daarnaast heeft Minister Wiebes aangegeven dat SDE++ slechts één subsidieronde per jaar heeft. De datum van deze ronde is nog niet bekend. Omdat er meer ‘concurrentie’ gaat komen voor bijvoorbeeld

duurzame zonne-energie, kan het interessant zijn voor ondernemers om een aanvraag in te dienen voor de laatste SDE+-subsidieronde. Deze ronde loopt van 17 maart tot 2 april 2020. In totaal is hier een budget van twee miljard euro voor beschikbaar gesteld. Leden die via de BOVAG Ledenwinkel zonnepanelen aanschaffen, krijgen daar bovenop nog eens vijf procent korting. Leverancier Zonnemarkt ondersteunt u van begin tot eind: van advies over het beste systeem voor uw specifieke situ­ atie, de SDE+-aanvraag tot aan de installatie van de zonnepanelen. Dat maakt zonne-energie nog aantrekkelijker!

 Meer informatie op bovagledenwinkel.nl/ zonnepanelen of bel (030) 659 52 22. BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 27


PERSONEEL

6 TIPS

over WAB

Hoe zit het sinds 1 januari van dit jaar met de regels rond ontslagrecht, oproepkrachten of transitievergoe­ ding? De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) schrijft nieuwe regels voor waar u direct mee te maken krijgt. Daarom zes tips rond WAB over de meest voor­ komende zaken.

1

Houd goed bij wanneer tijdelijke contracten aflopen

De WAB schrijft voor dat tijdelijke contracten drie jaar lang mogen worden aangeboden, een jaar langer dan in de oude situatie. Daarna moet iemand een vast contract krijgen voor onbepaalde tijd, de zogenaamde ketenregeling. Dit kan al van invloed zijn op tijdelijke contracten die vóór 2020 zijn ingegaan. Let op: voor veel BOVAG-leden blijft de oude ketenregeling gelden doordat die is opge­ nomen in de cao’s voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf en die van Tankstations en Wasbedrijven. Voor deze bedrijven geldt: na drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in twee jaar tijd is er sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, ook na 1 januari 2020. De ketenregeling wordt doorbroken bij een pauze van zes aaneengesloten maanden zonder contract met het betreffende bedrijf.

2

Reserveer geld voor transitievergoedingen

De transitievergoeding voor medewerkers met dienstverbanden van tien jaar of meer is omlaag gegaan. Daar staat tegenover dat werknemers al vanaf dag één rechten opbouwen waar dat eerder pas na twee jaar gebeurde.

3

Wees specifiek in het personeelsdossier

In tegenstelling tot de oude situatie, mogen vanaf nu meerdere ontslaggronden bij elkaar wor­den opgeteld wanneer u de kantonrechter verzoekt de arbeidsovereenkomst te ontbinden; de cumulatiegrond. Dit kan een combinatie zijn van bijvoorbeeld frequent ziekteverzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen of nalaten, een verstoorde arbeidsverhouding of andere

28 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020

omstandigheden (restgrond). Registreer al die zaken in het personeelsdossier zodat u deze bij ontslag kunt overleggen. Maakt u gebruik van de cumulatiegrond, dan staat daar wel een extra vergoeding tegenover. De kantonrechter kan de transitievergoeding name­ lijk met maximaal 50 procent verhogen. Bij een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen, langdurige arbeidsongeschiktheid of werk weigeren wegens gewetensbezwaren kunt u de cumulatiegrond niet gebruiken. Voor de eer­ ste twee redenen moet u een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en wanneer er sprake is van gewetensbezwaren, is de cumulatiegrond niet van toepassing.

4

Noteer wanneer oproepkrachten een jaar werkzaam zijn.

Na een jaar moet een oproepkracht een aan­ bod krijgen voor minimaal het gemiddeld aantal gewerkte uren in het afgelopen jaar. Dit hoeft geen contract voor onbepaalde tijd te zijn. Welk con­ tract de medewerker recht op heeft, hangt name­ lijk af van de ketenregeling. Het aanbod moet binnen een maand na het eerste werkjaar worden gedaan, schriftelijk of elektronisch. De werkne­ mer mag weigeren als deze zich prettiger voelt bij de bestaande overeenkomst. Dit moet wel duidelijk worden aangegeven en vastgelegd. Na een jaar moet er dan opnieuw een aanbod volgen omdat er nog steeds sprake is van een oproep­ kracht. Een voorbeeldbrief voor een zogenaamd 'aanbod vaste arbeidsomvang' vindt u op mijn. bovag.nl. Zie ook het kader bij dit artikel. Houd er rekening mee dat deze regels voor oproepkrachten ook geldt voor studenten en AOW'ers die op regelmatige basis binnen het bedrijf werken.

5

Geef de planning op tijd door

De WAB schrijft voor dat u een oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren moet laten weten als deze moet komen werken. Dat mag zowel schriftelijk als elektronisch. Haalt u deze planning niet, dan mag de oproepkracht weigeren. Het intrekken of aanpassen van de oproep minder dan vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden, betekent dat de uren toch uitbetaald moeten worden.

6

Let op juiste afdracht WW-premie

Onder de WAB geldt bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd, die geen oproepovereenkomst zijn, een lage WW-premie (2,94 procent in 2020). Voor alle andere arbeidsovereenkomsten moet de hoge WW-premie (7,94 procent in 2020) worden afgedragen. Uiterlijk op 1 april 2020 moet duidelijk zijn welke contracten er zijn binnen het bedrijf. Om gebruik te mogen maken van de lage WW-­ premie moet het soort contract op de loonstrook vermeld staan. Ook moet er in de loonadministratie een schriftelijke arbeidsovereenkomst aanwezig zijn. Dit kan op papier zijn, maar een digitale handtekening, een stemknop of een mail van werkgever aan werknemer waarbij de werknemer in de mail reageert dat hij of zij een contract voor onbepaalde tijd heeft (dat geen oproepovereenkomst is) is ook voldoende.


Tekst: Mark Litjens

Laat een oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren schriftelijk of elektronisch weten dat hij moet komen werken

WAB vraagt aandacht WAB vraagt extra aandacht om problemen te voorkomen. Zorg daarom dat iemand binnen uw bedrijf de materie goed kent. Of vraag extern advies, bijvoorbeeld bij BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of (030) 659 53 00.  Een goed startpunt is het WAB-dossier dat u kunt vinden op mijn.bovag.nl/wab.

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 29


EVENEMENTEN

BOVAG-agenda Maart 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

2/10/11 maart

12/17/19/24/26 maart

2

12

4

17

maart Regiobijeenkomst BOVAG Fietsbedrijven (Eindhoven) Om fietsondernemers te informeren over BOVAG Leasefiets organiseert BOVAG drie regiobijeenkomsten. De bijeenkomst staat ook in het teken van accuveiligheid én accurevisie.

maart Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Duiven) BOVAG organiseert in maart en april negen regiobijeenkomsten verspreid over het hele land. U wordt bijgepraat over bijvoorbeeld toegang tot fabrikantendata en de komst van EV.

maart Workshop Digitaal Service Register (Bunnik) Hoe krijg je als autobedrijf toegang tot DSR? Hoe moet je registreren en raadplegen? Deze workshop van 100% onderhouden geeft hier praktische tips voor.

10

maart Regiobijeenkomst BOVAG Fietsbedrijven (Eindhoven) Om fietsondernemers te informeren over BOVAG Leasefiets organiseert BOVAG drie regiobijeenkomsten. De bijeenkomst staat ook in het teken van accuveiligheid én accurevisie.

11

maart Regiobijeenkomst BOVAG Fietsbedrijven (Bunnik) Om fietsondernemers te informeren over BOVAG Leasefiets organiseert BOVAG drie regiobijeenkomsten. De bijeenkomst staat ook in het teken van accuveiligheid én accurevisie.

maart Training ‘Omgaan met criminaliteit en agressie’ (Nieuwegein) Deze eendaagse training voor autoverhuurbedrijven leert medewerkers om mensen met slechte bedoelingen te herkennen en om te gaan met agressieve klanten aan de balie.

17

maart Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Eelderwolde) BOVAG organiseert in maart en april negen regiobijeenkomsten verspreid over het hele land. U wordt bijgepraat over bijvoorbeeld toegang tot fabrikantendata en de komst van EV.

19

maart Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Bergen op Zoom) BOVAG organiseert in maart en april negen regiobijeenkomsten verspreid over het hele land.

U wordt bijgepraat over bijvoorbeeld toegang tot fabrikantendata en de komst van EV.

24

maart Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Bunnik) BOVAG organiseert in maart en april negen regiobijeenkomsten verspreid over het hele land. U wordt bijgepraat over bijvoorbeeld toegang tot fabrikantendata en de komst van EV.

26

maart Regiobijeenkomst BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven (Oostzaan) BOVAG organiseert in maart en april negen regiobijeenkomsten verspreid over het hele land. U wordt bijgepraat over bijvoorbeeld toegang tot fabrikantendata en de komst van EV.

26

maart Workshop Digitaal Service Register (Bunnik) Hoe krijg je als autobedrijf toegang tot DSR? Hoe moet je registreren en raadplegen? Deze workshop van 100% onderhouden geeft hier praktische tips voor.  Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op mijn.bovag.nl/evenementen.

Vergaderen bij BOVAG

Handige websites

Van kleine besloten bijeenkomsten tot grote presentaties of congressen. Iedereen is welkom om te vergaderen in het BOVAGhuis in Bunnik.

 mijn.bovag.nl Laatste branchenieuws, achtergrondinformatie in dossiers, praktische tools en hulpmiddelen.

C entraal in Nederland Z alen voor 4 tot 250 personen G ezonde, verse en ambachtelijke maaltijden uit de BOVAGkeuken R uim atrium biedt ruimte voor uw event of afterparty R uime, eigen parkeergelegenheid Nieuwsgierig? Doe de virtuele tour door het BOVAGhuis op www.bovag.nl/vergaderen. Daar vindt u ook informatie over zalen, catering en tarieven. Reserveren kan via de site, maar ook via (030) 65 95 212 of vergaderen@bovag.nl.

30 BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020

17 maart

 mijn.bovag.nl/ledenadvies Advies over cao en personeel, juridische zaken, arbo en veiligheid, milieuzaken en fiscale zaken.  bovagkrant.nl Alle edities online teruglezen, plus informatie voor adverteerders.  bovag.nl Informatie voor consumenten, inclusief zoekmachine waarin alle BOVAG-leden terug te vinden zijn.  bovag.nl/vergaderen Met 4 tot 250 personen voordelig vergaderen in het BOVAGhuis, op een centrale locatie in het land.


SERVICE Het BOVAG-verenigingsbestuur

Afdelingen Autodealers

Derk de Haas waarnemend voorzitter verenigingsbestuur@bovag.nl

Timon Rutten bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

George Seitzinger penningmeester verenigingsbestuur@bovag.nl

Peter Niesink algemeen directeur, bestuurslid peterniesink@bovag.nl

Peter de Rooy bestuurslid verenigingsbestuur@bovag.nl

Hans Bresser directeur strategie & inno­ vatie, bestuursadviseur hansbresser@bovag.nl

Fietsbedrijven en Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven

Geert Brummelhuis E geertbrummelhuis@bovag.nl T (030) 659 52 42 Tankstations en Autowas- & Poetsbedrijven

Christa Grootveld E christagrootveld@bovag.nl T (030) 659 53 45 Truckdealers en Truck& Trailerbedrijven

Erik Stern E erikstern@bovag.nl T (030) 659 52 16

Aad Verkade E aadverkade@bovag.nl T (030) 659 53 02

Verhuur- & Deelautobedrijven Schadeherstelbedrijven en Ruitschadeherstelbedrijven

Accountadviseurs Algemeen

Onafhankelijke Autobedrijven en Schadeherstelbedrijven niet gelieerd aan dealer(holding) Frans Bastiaansen (west) fransbastiaansen@bovag.nl T 06 51 35 50 57 Arthur van Engelen (oost) arthurvanengelen@bovag.nl T 06 82 50 99 57

Autodealers en Schadeherstelbedrijven gelieerd aan dealer(holding)

René Lamers (oost) renelamers@bovag.nl T 06 20 44 11 67 Jan Pieter van der Meulen (west) janpietervandermeulen@bovag.nl T 06 22 55 57 58 Levien Meiresonne (noord) levienmeiresonne@bovag.nl T 06 20 58 04 89

Jos Overmars (noordoost) josovermars@bovag.nl T 06 22 19 62 35 Stefan Niesink (midden) stefanniesink@bovag.nl T 06 13 98 46 33 Maarten van Hoof (zuidoost) maartenvanhoof@bovag.nl T 06 22 39 14 32 Remco van Rijn (zuidwest) remcovanrijn@bovag.nl T 06 20 05 32 50 Joyce Schipper joyceschipper@bovag.nl T 06 83 18 41 25

Marjolijn Spoorenberg E marjolijnspoorenberg@bovag.nl T (030) 659 52 34 Onafhankelijke Autobedrijven, Dutch Car Restorers en Autogroothandelaren

Frank Ruygrok E frankruygrok@bovag.nl T (030) 659 53 52 BOVAG-coaches

Linda Bergstra E lindabergstra@bovag.nl T 06 41 09 68 39

Hans Joosten E hansjoosten@bovag.nl T (030) 659 54 86 Caravan- & Camperbedrijven en Aanhangwagenbedrijven

Trudy van Breugom E trudybreugom@bovag.nl T 06 17 35 69 81

Maarten Mastop E maartenmastop@bovag.nl T (030) 659 52 30

Remko van Eindhoven E remkovaneindhoven@bovag.nl T 06 22 40 23 29

Rijscholen Edmay van der Lely E edmayvanderlely@bovag.nl T 06 18 47 90 01

Jurriën Kamst a.i. E jurrienkamst@bovag.nl T (030) 659 52 17

Renate van Rijnsoever E renatevanrijnsoever@bovag.nl T 06 21 93 79 09

Revisiebedrijven Hannie Tak E hannietak@bovag.nl T (030) 659 52 27

Jolanda Verwoert E jolandaverwoert@bovag.nl T 06 22 40 23 29

Colofon 28 februari 2020, jaargang 26, nr. 2 De BOVAGkrant is het officiële leden­magazine van BOVAG en verschijnt 11 keer per jaar. UITGEVER BOVAG, Kosterijland 15, 3981 AJ Bunnik. Postbus 1100, 3980 DC Bunnik Tel. (030) 65 95 211 I: www.bovagkrant.nl HOOFDREDACTIE Danielle Rousselet E: daniellerousselet@bovag.nl REDACTIE Linda in ’t Hout, Sjoerd van der Linden E: redactie@bovag.nl TRAFFIC Carolien van Rheenen E: traffic@bovagkrant.nl PROJECTBEGELEIDING & VORMGEVING Clog-Work.com; Martijn Ubink ADVERTENTIES Informatie over verschijningsdata, plaatsing en tarieven van advertenties op www.bovagkrant.nl. Mail: sales@bovagkrant.nl DRUK Drukkerij Zalsman, Zwolle ABONNEMENTEN Opgave, adres­wijzigingen en vragen: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Tel. (025) 125 79 24 E: klantenservice@aboland.nl I: www.aboland.nl

Abonnementsprijs: € 112,00 per jaar excl. btw. (Losse nummers op aanvraag.) BOVAGKRANT niet ontvangen? Mail naar traffic@bovagkrant.nl MEDEWERKERS AAN DEZE UITGAVE Peter Arno Broer, Edith Buenen, Annemiek van de Heg, Jeroen Kreule, Mark Litjens, Colijn van Noort, Elvira Spoelstra, Paul de Waal, Adobe Stock, BOVAG-archief. De redactie van BOVAG is bij de samen­stelling van deze uitgave zorgvuldig te werk gegaan. Ondanks dat kan het toch mogelijk zijn dat gepubliceerde informatie onvolledig of onjuist is. BOVAG stelt het op prijs om daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hergebruik van artikelen uit de BOVAG­ krant is toegestaan, mits BOVAG daarvoor vooraf toestemming heeft ge­geven. Op sommige artikelen en beelden rust copyright. BOVAG kan (tenzij sprake is van opzet en/of grove schuld van BOVAG of haar medewerkers) geen aansprakelijk­ heid aanvaarden voor moge­lijke gevolgen die zouden kunnen voort­vloeien uit het (her)gebruik van de in deze uit­gave opgenomen informatie.

BOVAG-dochters BOVAG werkt nauw samen met een aantal dochters, op het gebied van verzeke­ringen, onderwijs en data.

Bovemij Takenhofplein 2 6538 SZ Nijmegen T: (024) 751 21 31 E: info@bovemij.nl I: www.bovemij.nl

Innovam Structuurbaan 2 en 19 3439 MB Nieuwegein T: (030) 608 77 22 E: info@innovam.nl I: www.innovam.nl

RDC Groep De Boelelaan 7 1083 HJ Amsterdam T: (020) 549 71 71 E: servicedesk@rdc.nl I: www.rdc.nl

BOVAGkrant NUMMER 2 / FEBRUARI 2020 31


Wij helpen mobiliteitsbedrijven succesvol ondernemen

Van autobedrijf tot benzinepomp en van rijschool tot fietsenwinkel. Weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Kijk op bovemij.nl