Page 1

Svensk version

En stad full av upplevelser

DIN GUIDE

En av zebrorna förbereder sig för dagens besökare i Borås Djurpark. Förbered dig på Borås du också med den här guiden.


Det bubblar i Borås På mode- och textilmässor världen över är Borås en välkänd stad. Ryktet är grundmurat sedan decennier tillbaka. För att inte säga århundraden. Detsamma gäller shoppingen, i alla fall i Sverige. Varenda kotte känner till Knalleland och alla starka varumärken med kontor i staden. Och pratar du med konstintresserade om Borås kommer de snart bubbla entusiastiskt om stadens fantastiska satsning på konst, skulpturer och gatukonst. Men vad du än gör, säg inte att du varit i Borås om du träffar fotbollsintresserade. De kommer snart börja muttra om att Elfsborg minsann hade tur när deras favoritlag fick stryk. Tur eller inte. Borås är helt enkelt en stad där det bubblar av det mesta. Det byggs som aldrig förr. Caféer och restauranger poppar upp i vart och vartannat gathörn och då har vi inte ens börjat prata om en av Sveriges bästa djurparker, inom- och utomhusbad mitt i stan och en fantastisk natur alldeles runt knuten. Så välkommen till Borås.

En textilstad med anor Borås kallas ibland för knallestaden. Knallar var de handelsresande som från 1500-talet och framåt vandrade mellan gårdarna i bygden och sålde hemslöjd och textilier. De var ett omtyckt inslag i människors vardag. Inte enbart för sina varor utan också för att de förde med

sig nyheter. Knallarna hade också ett hemligt språk – månsing. Det var dock först i mitten av 1800-talet som Borås, grundat redan 1621, verkligen började utvecklas som textilstad. Snart låg det textilindustrier

och bomullsfabriker i vartenda kvarter. En utveckling som efterhand kombinerades med handel. De postorderfirmor som inte legat eller ligger i Borås kan räknas på ena handens fingrar. Regionen har dessutom procentuellt sett mer intensiv utrikeshandel än Hongkong.


Innehåll Textile Fashion Center

8 Borås city

4 Borås Djurpark

18 Knalleland

12 Kultur........................................................20

Kultur

20

Nära till allt..............................................24 Natur och träning runt knuten..................26 Bo bra var du än bor.................................28 Mycket gott att välja bland.......................30 Att resa till och runt i Borås......................32


Vacker vandring längs Viskan Ån Viskan var en gång, med sin vattenkraft åt textilindustrin, Borås affärsmässiga livsnerv. Idag är Viskan en själslig livsnerv som med sitt rogivande flöde binder samman stadens tre centra. Att strosa från city till Knalleland är inte bara en vacker promenad på ca 2 km, det är också en vandring genom historien. Från stadens innersta kärna anlagd 1621, genom det gamla textila industriområdet Simonsland, idag Textile Fashion Center till shoppingcentret Knalleland med Borås Arena och djurparken som spännande grannar.

Visste du att det var kung Gustav II Adolf som grundade Borås år 1621. Elva år senare, år 1632, stupade han under slaget vid Lützen under trettioåriga kriget.

Borås city Borås city är butiks-, café -och restaurangtätt. Någon har dessutom sagt att modestaden Borås har flest hårsalonger per huvud i Sverige. Läs mer om vad som erbjuds på följande två uppslag. borascity.se

4


Textile Fashion Center

Knalleland

På sidorna 10-13 berättar vi om varför ett besök på Sveriges och Borås nya internationella centrum för mode, textil och design är absolut nödvändigt.

I fyrtio år har Knalleland varit en magnet för alla som gillar shopping. Varför sju miljoner besökare per år inte kan ha fel läser du om på sidorna 14-17.

textilefashioncenter.se

knalleland.se

5


Lite extra vetande Caroli kyrka, byggd år 1669, mellan Stora Torget och Textile Fashion Center är stadens äldsta bevarade byggnad. Den har stått emot inte mindre än fyra stadsbränder – år 1681, 1727, 1822 och 1827.

6

Stora Torget flankeras av Rådhuset och Merkuriushuset. Båda i nationalromantisk stil och byggda under 1910-talet. Merkurius ritades av Ivar Tengbom vars mest kända byggnad är Stockholms konserthus.

Den sprakande muralmålningen föreställande Alfred Nobel du ser på bilden är gjort av brasilianaren Eduardo Kobra. Läs mer om Street Art-festivalen No Limit på sidan 24.


Borås city Varför inte börja din upptäcktsfärd av Borås city vid Pinocchios fötter. Jim Dines nio meter höga skulptur vid början av Allégatan är en bra startpunkt för en vandring genom Borås. Sök dig sedan ett par hundra meter ner i nordvästlig riktning. Här, stående mitt på Borås egen piazza Sandwalls plats (bilden), har du badhus, caféer, restauranger, skulpturer och street art-målningar och butiker runtomkring dig. Ett stenkast bort hittar du Stora Torget med butiker i alla riktningar. Missa inte en stunds vila på någon av skulptören Richard Nonas tolv fantastiska granitstolar intill brunnen på Stora Torget.

7


Borås City Stadsparken, stadens oas Stadens oas anlades år 1899 och har med sina vackra planteringar sedan dess lockat allt från par på picknick till lunchstrosande Boråsare. Här möts barnfamiljerna i den moderna lekparken, flanörerna på väg till Rosengården eller jobbarkompisar på språng till äventyrsgolfen uppe på Maries Kulle. På Sommartorsdagarna® erbjuds här även dans till dansband och på vintrarna kan du åka skridskor på isbanan.

I Rosengården i Stadsparken kan du se ett 60-tal olika sorters rosor.

Trendig shoppingstad med spets Som textil- och modestad är Borås också en härlig stad för trendig shopping. I en koncentrerad stadskärna ligger de stora kedjornas affärer vägg i vägg med flera unika butiker.

borascity.se

Uppskattat sommarnöje Om du har turen att vara i Borås en torsdag under sommaren - följ boråsarnas exempel när de går man ur huse till Stora Torget och Stadsparken för att njuta av konserter, dans och underhållning. Sommartorsdagarna® har blivit en efterlängtad tradition, dit man går för att umgås och underhållas av Sveriges bästa artister och dansband. Självklart är det gratis för alla och citybutikerna har öppet till 21:00.

sommartorsdagarna.se

Se till att boka bord i tid om du ska äta ute i Borås en Sommartorsdag.

8


Är du sugen på något gott?

Äventyrsgolf i parken

I Borås finns ett brett utbud av cafeér och restauranger, mitt i stadskärnan. Här hittar du allt från svensk husmanskost till de läckraste små sushibitar.

På Stadsparkens högsta topp ligger Borås Äventyrsgolf. Banan ser ut som en långgolfbana i miniatyr med bunkrar, green och vattenfylld vallgrav. Det är tolv hål och du behöver inget grönt kort – alla är välkomna. Vinnaren bjuder på fika i glasskaféet.

borascity.se

borasaventyrsgolf.se/

Alltid badväder i Borås

Borås största lekplats

Shopping i knallarnas hembygd

Med Stadsparksbadet mitt i city är det alltid badväder i Borås. Ta med dig familjen och vännerna till äventyrsbadet och utforska grottor, varma pooler och rutschkanor. Är ni mer för det tävlingsinriktade umgänget, utmana varandra i vem som är snabbast upp för klätterväggen! Lunchen intar ni på Bryggan Café & Bistro som kan besökas både inifrån badet och utifrån.

Prunkande Annelundsparken är inte bara en fantastisk park att strosa runt i med sina pioner och azaleor. Här finns också Borås största lekplats. Barnen kan leka runt i timtal i alla ställningar och torn, gungor och sandlådor. Dessutom är delar av parken tillgänglighetsanpassad.

Med sin charmiga stadskärna lockar Borås ständigt shoppare och flanörer till sina otaliga butiker och handlare. I knallarnas hembygd hålls också traditionsenligt stora utomhusmarknader både vår och höst. Då breder knallar och handlare ut sig över hela centrala Borås och erbjuder allt från kryddor och gammaldags konfektyr till kläder och karuseller.

boras.se/stadsparksbadet

bit.ly/annelundsparken

Under Sommartorsdagarna® kan du också dansa i Stadsparken till några av Sveriges populäraste dansband mellan kl. 21 och 23.30

borascity.se

(Stadsparksbadet kommer ev. att renoveras från juni 2017, håll utkik på hemsidan för information).

9


Textile Fashion Center Tänk dig ett kreativt centrum där Europas kanske främsta studenter inom textil, mode och design möter näringsliv, forskning och nya varumärken. Föreställ dig ett kvarter där gamla textilindustrier genom modern arkitektur förvandlats till en kreativ smältdegel. Textile Fashion Center är Sveriges och Borås nya internationella centrum för mode, textil och design. När Lars Wallin, Sveriges kanske främsta modeskapare, var med vid invigningen 2014 var han tydlig med vad han tyckte: ”Det är nästan så att jag ryser när jag tänker på alla fantastiska modemöten som kommer äga rum här inne”. textilefashioncenter.se

10


Det här visste du inte Utanför entrén till Textile Fashion Center står Jaume Plensas sinnesutvidgande skulptur House of Knowledge. Minst lika fascinerande på avstånd som när du går in i skulpturen. Missa heller inte den street art som finns här med verk av bl a PichiAvo och DaLeast.

Kvarteret Simonsland, där Textile Fashion Center idag ligger, har haft textil anknytning sedan mitten av 1800-talet. Här har funnits bl a färgerier, spinnerier och garnförädling.

Många välkända varumärken med koppling till mode, textil och postorder har sina huvudkontor i Borås, bl a Hemtex, Gina Tricot, Nelly, Ellos, Craft, Abecita, Morris och Team Sportia.

11


Textile Fashion Center Prova gamla kläder eller designa nya På Textilmuseet kan du vara både betraktare och deltagare. Imponeras av den unika samlingen plagg och dräkter som vanligt folk historiskt sett använt eller följ med på en visning av museet. Prova kläder från ett helt sekel eller designa egna. Varje månad presenteras nya programpunkter som föreläsningar, workshops och visningar. På vägen ut shoppar du designklassiker och one-offs i museibutiken.

textilmuseet.se

Stickat blodkärl utvecklat inom Smart Textiles finns att se i Textile showroom.

Innovation när den är som bäst Som en del av Högskolan i Borås väver Smart Textiles samman näringsliv och forskning. Med en målsättning att både förbättra människors vardag och skapa nya arbetstillfällen levererar de innovation och forskning när det är som bäst. Bege dig snarast till någon av utställningarna som visar stickade blodkärl, plagg som laddar din mobiltelefon eller andra forsknings- och designprojekt inom Smart Textiles.

smarttextiles.se

Mode av morgondagens designers och trendsättare På Fashion Gallery hittar du mode av morgondagens designers och trendsättare. Exklusiv shopping är ett understatement i denna kreativa miljö som är lika delar ateljéer som intim saluhall för mode. Öppet varje torsdag och lördag.

fashiongallery.se

12


Textilchock heter Textilmuseets permanentutställning. Den visar bl a sådant som du inte trodde textil användes till.

Internationellt centrum för textil och design Textilhögskolan är ett givet kunskapscentrum för den textila industrin i Borås och ett internationellt centrum för textil och design. Här utbildas några av Sveriges mest eftertraktade studenter till allt från designers till butikschefer. Är du nyfiken på Textilhögskolan finns också ett showroom, där forskning och avhandlingar visas publikt.

textilhogskolan.se

En smakrik mötesplats I det gamla industriområdet som nu är Textile Fashion Center är The Company den logiska smältdegeln. Restaurang, bar, café och mötesplats. Här träffar du områdets kreativa krafter, boråsare och stadens gäster över en måltid, ett glas eller en fika. Textile Fashion Centers senaste bidrag till ”utescenen” i Borås är Pumphuset.

thecompany.se thecompany.se/sv/pumphuset/

Kreativ inspiration för alla Med interaktiva utställningar, experimentstationer och utmaningar är Navet, minst sagt, en teknisk och kreativ tummelplats för alla barn och vuxna. Genom interaktiva utställningar och spännande pedagogik lovar vi att dina kunskaper och ditt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik växer på detta kreativa Science Center!

navet.com

13


Visste du att De handelsresande knallarnas hemliga språk månsing innehöll många ord som fortfarande används – fika, stålar och tjacka är några.

14

Gillar du shopping ska du inte missa sommarens outlet i de gamla lokstallarna på Åhaga.

Foto- och konstintresserad? Då måste du besöka Abecita Konstmuseum i Knalleland. Den permanenta utställningen utgörs av grafisk konst och foto från Europa och USA samt prisbelönt nordisk textilkonst.


Knalleland Knalleland är ett av Sveriges mest kända shoppingcentra. Hit har människor vallfärdat för att handla i snart fyra decennier. Det gör man fortfarande, men till ett Knalleland som idag är mycket mer än shopping. Självklart är utbudet av butiker, kedjor och varumärken mycket större än när man slog upp portarna 1975. Men framförallt erbjuder Knalleland nöjesarenor som inte går att jämföra med något annat shoppingcenter i Sverige. Med Borås Djurpark, inom- och utomhusbad, lekland, fotomuseet Abecita Konstmuseum och Borås Arena där Elfsborg spelar sina matcher, är Knalleland värt både ett och flera besök.

15


Knalleland Gräset är alltid grönt på Borås Arena På IF Elfsborgs hemmaarena är det klädkod gul som gäller. Och på läktaren håller Guliganerna, Sveriges kanske skönaste fans, stämningen uppe. Att gräset alltid är grönt på denna, en av Sveriges mest moderna arenor vet alla som en gång sett fotboll här.

elfsborg.se

Shopping med stort utbud Till köpcentret Knalleland har människor rest för att handla i snart fyra decennier. Inte konstigt, här finns ett stort utbud av butiker och det är öppet varje dag. Vill du, kan du strosa runt bland 80-talet butiker, restauranger och stormarknader en hel dag. Parkeringen i Knalleland är alltid gratis.

knalleland.se

På knalleland.se hittar du allt om shoppingcentret. Här kan du även ladda hem en besöksguide.

16


Upplevelser utan markkänning Balansera bland trädtopparna eller svinga dig i jättegungan på elva meters höjd. Borås äventyrspark bjuder på upplevelser utan markkänning. Tidsbokning är obligatorisk oavsett om ni vill utmana varandra i lagtävlingar eller bara testa att klättra med en instruktör. Är du redo för en utmaning på hög nivå har du kommit rätt.

upzone.se

Även om parkeringen är gratis i Knalleland är det ingen lång promenad från city. Du promenerar hit på en kvart.

Populära bad- och simanläggningar En högklassig motions-, tränings- och tävlingsanläggning är vad du möts av på Borås Simarena. Förutom 50-metersbassängen som erbjuder gott om utrymme för alla från motionssimmare till eliten i vattenpolo finns här stora läktare, cafeteria med soldäck, bastu och utrymmen för uppvärmning och landträning. Sommartid lockar det närliggande utomhusbadet Alideberg med sitt höga hopptorn, lekoch plaskbassäng, stora gräsytor, beachvolleyplan och kiosk.

bit.ly/badboras

All världens djur Bara ett par hundra meter öster om Knalleland erbjuder Borås Djurpark äventyr utöver det vanliga. Det här är en av Sveriges största, mest kända och modernaste djurparker med närmare 600 djur. På boraszoo.se kan du se allt som händer i parken.Se mer på nästa uppslag.

boraszoo.se

17


Borås Djurpark Borås Djurpark är full av världens alla djur. Den stora parken ligger alldeles i närheten av Knalleland, i de norra delarna av Borås centrum. När den grundades 1962 var den unik i sitt slag. Många av parkens magnifika djur lever nämligen sida vid sida på en stor savann. Boråsaren går till djurparken, helg som vardag, för att grilla korv, promenera bland djuren eller bara låta barnen springa av sig i lekparken. boraszoo.se

Vem träffar du i parken?

Bli fadder

Lejon har alltid funnits på Borås Djurpark. Första djuret att flytta in var lilla lejonungen Simba som hade fått följa med grundaren Sigvard Berggren hem från en av hans många resor. På savannen och hägnen runtomkring möter du också de stora kloka elefanterna, världens snabbaste däggdjur geparden, eleganta giraffer, vackra noshörningar, bufflar, flamingos, antiloper, zebror, tigrar och röda pandor. Och vad du än gör, missa inte alla roliga apor.

Borås Djurpark arbetar för att främja fortlevnad av flera utrotningshotade djurarter. Genom att bli fadder kan du vara med och stödja Borås Djurparks arbete. Då bidrar du direkt till bevarandearbetet. För mer information om hur du kan bidra, besök boraszoo.se

Av våra egna ståtliga nordiska djur finns bland annat älg, björn, varg, lo och järv. Tillsammans har Borås Djurpark faktiskt över 60 olika djurarter.

Hungrig som en varg Att gå runt i en gigantisk djurpark kan göra vem som helst vrålhungrig. Ta därför chansen att stilla hungern i någon av parkens alla restauranger eller caféer. På Savannrestaurangen, i björnhuset, gårdscaféet, glassbaren eller sjöboden finns något för alla smaker.

Djurvårdare för en dag Visste du att på Borås Djurpark kan man testa att vara djurvårdare för en dag? Är du över åtta år kan du få vara med om den dagliga skötseln av djuren. Dagen som djurvårdare startar redan klockan 9 med en genomgång av dagens arbetsuppgifter för att sedan fortsätta runt hela parken. Du får möta och mata hungriga djur, se till att de mår bra, städa hos djuren, äta lunch och fika. När klockan slår 17 är din dag i djurens tjänst över. Bokas i förväg.

18

Campa mitt i stan Fem minuters promenad från Borås Djurpark och bara två kilometer från centrala Borås ligger Borås Camping, en av Sveriges största citycampingar. Här kan ni bo i tält, vandrarhem eller hyra en stuga. Campingen erbjuder flera olika övernattningspaket med de vilda djuren i djurparken ett stenkast bort. Entré till Borås Djurpark och Stadsparksbadet ingår alltid i campingens förmånliga boendepaket.

borascamping.com


Djurparkens savann med massor av djur är hela 23 000 m2 – se upp för nyfikna giraffer.

19


Kultur Borås har på senare år utvecklats starkt som kulturdestination och den offentliga konsten i stadskärnan är ständigt närvarande och utökas hela tiden. Genom No Limit Street Art och Borås Internationella Skulpturbiennal, i kombination med starka museer och gallerier skapas Borås – Staden som galleri, en kulturell helhet av internationella mått. Det som gör Borås unikt är att allt är samlat så centralt och på gångavstånd. Inom en radie av knappt 1,5 kilometer finns ett drygt hundratal installationer, skulpturer, muralmålningar samt fyra gallerier, tre museer och det textila klustret kring Textile Fashion Center. På webbplatsen boras.com/stadensomgalleri hittar du information om museer och gallerier samt aktuella och kommande utställningar tillsammans med information om guidningar som fördjupar och förstärker upplevelsen.

20


Värt att veta Borås växte som mest under funktionalismen. Därför är staden full av vackra funkishus och byggnader. Kvarteret Steglitsen strax ovanför kulturhuset är ett fint exempel.

Musiklivet har alltid varit brett i staden - från hårdrock till club. Några aktiva musikklubbar är Cooki´n med bluesmusik, Klubb Undergrunden med rock och Kammarmusiken med klassisk musik.

Måndagar på Kulturhuset är ett begrepp bland alla samhälls- och kulturintresserade boråsare. Varje måndag under höst och vår bjuds det på en ny kulturupplevelse.

21


Kultur Gränslösa konstverk på Borås husfasader I september 2014 gjorde Street Art-festivalen No Limit för första gången Borås stad till ett gigantiskt utomhusgalleri och 2015 var det dags igen. Festivalen är unik i sitt slag och levererar konstverk av imponerande klass. Du kommer inte behöva leta länge innan du får syn på någon av alla de målningar som täcker Borås husfasader. Ibland är de så höga som sjuvåningshus. No Limit lever vidare med nya konstverk i september 2017.

nolimitboras.com

Se det samlade utbudet av konst och kultur i Borås på: boras.com/stadensomgalleri

Spännande vandring i skulpturstaden Borås skulpturer är mångfacetterade och av högsta internationella klass. Dessutom får de lov att sticka ut och ta plats. Jim Dines nio meter höga ”Walking to Borås” (Pinocchio i folkmun) har det skrivits spaltmeter om. Nästan lika omskriven var Fredrik Wretmans Bodhi när den 3,5 meter höga bronsbysten föreställande konstnären själv förankrades på Viskans botten år 2004. Och det är bara två av många minst lika spännande verk. Vartannat år är det dessutom internationell skulpturbiennal som nästa år (2018).

Något för alla Res till fjärran kulturer eller fördjupa dina kunskaper i bygdens design- och utbildningshistoria på något av Borås tiotal museer. Här finner du Borås Konstmuseum, Borås Museum, Textilmuseet, Abecita Konstmuseum och de bokningsbara museerna Biblioteksmuseet, Brandkårsmuseet, Idrottshistoriska museet, Immigrantinstitutets museum, Kunskapens torg och Polisens museum.

bit.ly/museumboras

22


Konstmuseum med internationell status Beläget i Kulturhuset invid Borås stadsteater och bibliotek hittar du Borås Konstmuseum. Vida känt för sina nationella och internationella utställningar samt för sin rika samling av svensk samtidskonst. Ett besök är givet även för dig med allra minsta intresse för konst. När du ändå är här, njut av menyn, den mysiga miljön och härliga uteserveringen på restaurang Utbult Borneby & Co. Missa inte heller att gå en guidad visning på något av våra museer.

Kulturhuset är lätt att hitta. Ta riktning på Gustav Adolfskyrkans torn. Kulturhuset ligger intill. Endast fem minuter från city.

boras.se/konstmuseum

Imponerande samling modern konst och foto Vill du se grafisk konst och foto från 1960-talet och framåt, vänd din blick mot Abecita Konstmuseum i Knalleland. Deras permanenta samling med modern konst och foto från Europa och USA imponerar. Lägg till prisbelönt nordisk textilkonst och ständigt aktuella fotoutställningar och du förstår att du bör hålla koll på museets program och de frekvent återkommande fotokvällarna. Missa inte heller den välsorterade museibutiken med mängder av fotoböcker.

abecitakonst.se

Skulpturen House of Knowledge utanför Textile Fashion Centers entré föreställer en ihålig sittande människofigur sammansatt av silverfärgade bokstäver.

23


Nära till allt Det fina med Borås är inte bara att staden har så mycket att erbjuda med Borås som utgångspunkt kan du på mindre än en timme nå såväl nöjesparken Liseberg och skärgård som en mängd andra upplevelser. Avsluta sedan en lång dag med en rofylld middag i city innan du vandrar hem till hotellet.

Herresäte med spännande historia Vid sjön Åsunden ligger vackra Torpa Stenhus med anor från 1500-talet. Här känner du historiens vingslag och kanske möter du också ett och annat spöke – myterna är många om Torpa Stenhus. Besök medeltidsdagarna, botanisera på julmarknaden eller spisa i slottscaféet i gårdens gamla magasin från 1700-talet. Torpa Stenhus erbjuder också möjligheten att arrangera fester och bröllop i slottsmiljö.

torpastenhus.se

En festligare herrgård När ni ändå är på Torpa Stenhus, passa även på att besöka vackra Hofsnäs. Här kan ni njuta av fint mete, strandliv eller bastubad. Restaurangen, caféet och deras lilla saluhall lockar också till besök. Missa inte heller deras populära historiska vandringar, ost-, öl- eller whiskeyprovningar.

hofsnas.se

250 unika träskulpturer Uno Axelsson var lantbrukaren med en imponerande konstnärlig ådra. Under närmare 30 års tid snidade han 250 träskulpturer föreställande olika djur. Över årens lopp har träkonstnären Uno Axelssons djur rest världen runt och visats på utställningar i Mexiko, USA och Canada likväl som på Virserums Konsthall, Nordiska Museet, Liljevalchs Konsthall i Stockholm och på Göteborgs Konstmuseum. Nu finns alla träskulpturerna att beskåda i Bredared, strax norr om Borås.

unosdjur.com

Ett levande textilarv Ta chansen att besöka Sveriges äldsta bevarade spinneri. På Rydals museum kan du ta del av ett levande textilarv. Museet demonstrationskör spinnmaskiner och berättar det gamla spinneriets historia. Här finns också en basutställning om bygden, samt konst, konsthantverk, textil och design. Som avslutning rekommenderar vi ett besök i hantverksbutiken Akleja där du kan handla nytillverkade konsthantverk inom textil, trä och keramik.

mark.se/rydalsmuseum Det här är bara ett litet urval av allt intressant i bygden runt Borås. Hos oss på turistbyrån får du mer tips.

24


Sveriges äldsta glasbruk Vid Limmareds Glasbruk, grundat år 1740, ligger Glasets Hus. Ett nytt spännande utflyktsmål med hytta, glasblåsning och hyttsill – en traditionell småländsk mat- och umgängestradition. Här besöker du också utställning med glas från 1700-talet fram till dagens ABSOLUT-flaska. Fikar gör du i vinterträdgården. Kort sagt ett upplevelsernas hus.

glasetshuslimmared.se

Nordens största nöjespark Tänk på att Nordens största nöjespark Liseberg endast ligger 45 minuters resa bort från Borås. Utöver karuseller och vidunderliga berg- och dalbanor erbjuder Liseberg också restauranger för alla smaker och artister på scen. Men bor gör du i Borås, trivsamt och bekvämt.

liseberg.se

Zebeda chocolate Vi lovar att chokladälskaren hittar allt. Lyxiga praliner, råchoklad eller hälso-, functionall food- och spansk handtillverkad choklad. Har du svårt att välja din favorit varför inte vara med på någon av Zebedas chokladeller pralinprovningar. Du hittar en stor sortering av choklad, te, kaffe och presenter. Köp med er hem eller sätt er ner till dukat bord.

zebeda.se

Mysigt café i vacker omgivning

Café i kulturmärkt miljö och gårdsbutik Med mycket charm välkomnas gäster till bröllop, julbord, dop, fester och musikkvällar på Hyssna kvarncafé. Kvarnen har anor från 1700-talet och omgivningarna färgas av kulturmärkt industrimiljö, helt unik i sitt slag. Här finns såg, smedja, kvarn och gamla bostäder, klassade som kulturhistorisk miljö av riksintresse.

kvarnenihyssna.se

Åhaga Quality Outlet sommarshoppa i gamla lokstallar

Förbindelserna mellan Borås och Göteborg är mycket bra. Med buss eller tåg är du i Göteborg på en timme.

En gång i tiden låg här en stor lokverkstad men efter omfattande restaurering rymmer nu lokalerna en fantastisk mässlokal med imponerande takhöjd. På somrarna används Åhaga som outlet med kända varumärken. Du promenerar hit från centrum på en kvart. Självklart pryds entrén av ett vackert ånglok.

ahaga.se

Unik medeltida kyrka En kort biltur norr om Borås ligger Vänga kvarnkafé i vackra omgivningar. Här bjuds på ett stort utbud av smörgåsar och kaffebröd. Allt bakat på närodlade sädesslag som malts i Vänga kvarn. Kring kvarnen, som funnits sedan mitten av 1800-talet och fortfarande används, finns också ett bruksmuseum väl värt ett besök. Man har också välbesökta musikkvällar.

Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka ligger i Hedared, 16 km från Borås. Kyrkan i sin nuvarande form byggdes på 1500-talet. När stavkyrkan restaurerades upptäckte man att en del av den nuvarande byggnaden är från så långt tillbaka som från 1100-talet. I kyrkan finns medeltida inventarier och vackra målningar.

vangakvarn.se

stavkyrkan.se

Ett Sverige i miniatyr I Hudene utanför Herrljunga 50 km norr om Borås ligger LillPuttLand, ett Sverige i miniatyr om man så vill. Hela 40-talet mer eller mindre kända byggnader som Carl Larssons Sundborn och Herrljungas gamla kvarn är uppbyggda på detta pittoreska utflyktsmål.

lillputtland.dinstudio.se

25


Natur och träning runt knuten Naturen i och runt Borås bjuder på rika möjligheter till friluftsliv och träning. Vandringslederna, MTB-trailsen och löprundorna är många. Är vintern kall och snörik är dessutom spåren långa och fina. En pärla du inte får missa är Kypesjön med sin vedeldade bastu, mysiga badplats och många spår. Men det finns mer att upptäcka.

Upplevelserikt naturreservat Vandra längs med någon av de 20 km långa svindlande stigar och vandringsleder som naturreservatet Rya Åsar bjuder på. Genom urskog och betade hagmarker via trevliga picknickplatser, små sjöar och utsiktsplatser kan du blicka ut över Borås och Öresjö. Djupt inne i naturreservatet ligger dessutom flera vackra sjöar. Vid Fjällsjön finns möjlighet till övernattning i vindskydd och ett svalkande morgondopp.

bit.ly/ryaasar

Gillar du att åka skidor på längden har Borås många fina skidspår. Bara det är kallt går snökanonerna för fullt.

Cykla på banvallen Mestadels förlagd på omgjord banvall cyklar du Sjuhäradsrundans 150 km på en dag om du önskar. De flesta låter det däremot ta lite längre tid och njuter av den vackra naturen. Indelad i fyra etapper mellan städerna Borås, Ulricehamn, Tranemo och Svenljunga, ger rundan många chanser till roliga pauser och sevärdheter. Cykelpaket med övernattning och assistans av bagagetransport finns också att tillgå.

cykelledensjuharadsrundan.se

En badplats för alla Almenäs är definitionen av en badplats för alla. Bada från bryggan, stranden eller badrampen. Hela badplatsen är tillgänglighetsanpassad och ni hittar också platser för att lira fotboll, brännboll, grilla, kasta frisbee, fika och fiska. På tal om mat, på Almenäs finns också ett mysigt café och pub med rättigheter.

almenascafe.se

26


Fågelriket i Borås Boråsarna gillar att träna och gymmen är många i staden. På de flesta kan du betala för enstaka besök.

Vänga mosse är ett 238 hektar stort kommunalt naturreservat där både fågelskådare och våtmarksfåglar trivs. Med otaliga möjligheter till utflykter och fågelskådning, kanske också du som ännu inte har pippi på fåglar kan lockas hit. Det är lätt att ta sig fram i reservatet och från fågeltornet som är tillgänglighetsanpassat ser du vida långt. Inte långt från Vänga mosse fikar du på Vänga kvarn. bit.ly/vangamosse

Barnvänlig skidanläggning

För både korta och långa ben

Mycket golf att välja på

En modern barnvänlig skidanläggning med 140 meters fallhöjd och 7 pister i Vistabergen nordost om Borås. Ulricehamns Skicenter erbjuder rolig utförsåkning, skidskola, snälla barnbackar, uthyrning av allt du behöver och en mysig restaurang att värma sig i och fylla på energin. När du ändå är där, ta en promenad genom pittoreska Ulricehamn.

Bygden kring Borås bjuder på otaliga vandringsleder med varierande längd. Terrängen är ofta kuperad, rik på hisnande utkiksplatser och vackra sjöar. Nedladdningsbara vandringskartor finns på nätet och vandringspaket med till exempel boende och mat finns både på Årås Kvarn och Kvarnen i Hyssna.

I närheten av Borås finns över 10talet golfbanor i varierande storlek och svårighetsnivå. Många av klubbarna erbjuder golfpaket i samarbete med pensionat och konferensanläggningar i närheten. Borås golfbana erbjuder även pay and play. Det gäller bara att välja din utslagsplats så kan golfäventyret starta.

vandraisjuharad.se

borasgolfklubb.se

uc-skidcenter.se

27


Bo bra var du än bor Boendealternativen är många – från Borås Camping ett stenkast från djurparken till Grand Hotel med Topfloor i city. Vilket boende du än väljer bor du bra. Utlovad standard hålls och alternativen har alla sina olika fördelar – pris, läge eller service.

Quality Hotel Grand Centralt beläget alldeles invid Viskan och Sandwalls plats. Det fyrstjärniga hotellet har hela 158 rum inredda i modern stil. Från Topfloor på våning 9 har man utsikt över Borås. Hotellet erbjuder även spa, restaurang, cocktailbar och populär nattklubb.

nordicchoicehotels.se/ quality/quality-hotel-grand-boras/

Quality Hotel Grands restaurang Bara är populär både för affärslunch och häng vid bardisk.

Scandic Plaza Fyrstjärnigt med centralt läge nära högskolan, tågstation och resecentrum. Högst upp i Plaza-tornet finns relaxavdelning med gym, bastu och jacuzzi. Hotellet har även restaurang, och bar.

scandichotels.se/boras

28


Borås Camping Bor du på Borås Camping har du bara en kort promenad till såväl djurparken som Knalleland.

Ett stenkast från Knalleland och Borås Djurpark bor du i stuga (från enkla till större med dusch och toalett), tält, husvagn eller på vandrarhem. Campingen är en av Sveriges största citycampingar och har öppet året runt.

borascamping.com

Best Western Hotell

Hotell Sköna Nätter

Trestjärniga Best Western mitt i Borås har rum i alla prisklasser. Hotellet erbjuder restaurang och bastu.

Endast 15 minuters trevlig promenad från city hittar du Sköna Nätter.

hotellboras.se

hotellskonanatter.se

Lages Motel & Restaurang Beläget vid östra utfarten mot Jönköping. Med bussen är du i city på 10 minuter.

lages.se

CentRum Comfort Hotel Jazz Trestjärnigt modernt cityhotell med relaxavdelning och gym.

nordicchoicehotels.se/ comfort/comfort-hotel-jazz/

Boendet är uppdelat på vandrarhem och lägenheter. Mitt i city.

cent-rum.se

Regementstadens vandrarhem Borås senast tillskott på boendefronten.

regementstadensvandrarhem.se

29


Mycket gott att välja bland Den positiva utvecklingen i Borås under de senaste åren har påverkat stadens utbud av restauranger och caféer. Borås har massor av bra restauranger och boråsarna går ut som aldrig förr. Här presenterar vi endast ett litet urval av ställen som ligger runt hotellen i centrum. Fler tips hittar du på nätet hos Borås Tidnings Krogtestare.

Viskan café och vinbar Viskan är ett ungdomligt café och lunchställe mitt i Borås där det alltid är fullt av folk. Deras vinbar med spännande mat och viner vägg i vägg med caféet är också värd både ett och två besök. Uteservering.

cafeviskan.se

Både Café Viskan och Vinci är omnämnda i Sveriges enda heltäckande restaurangguide – White Guide.

Vinci Intill Viskan ligger populära Vinci. Här äter du gott italienskt i lyxig kvarterskrogsmiljö. Fredagar och lördagar är baren definitivt full av partysugna gäster men även vardagkvällar kan det vara skönt drag i baren. Uteservering.

vincivinci.se

Oliven Gillar du grekisk och medelhavsinfluerad meny är Oliven ett utmärkt val. Eller vad sägs om grillad halloumi, souvlaki i olika former, kolgrillad tonfisk eller kalamares. Uteservering.

restaurangoliven.com

30


La Copita Restaurangerna vi presenterar är endast ett litet urval av Borås stora utbud.

Tapas och spanskt äter du på La Copita ett stenkast in mot stan från Pinocchioskulpturen. Här sitter du till bords i mysig miljö med levande ljus och familjär stämning. Uteservering.

lacopita.se

Cyrano

Café Orion

Raw Food Café

Mitt emot Caroli kyrka hittar du Cyrano. Som namnet antyder är det fransk meny som gäller. Mest kända är de för sina provencalska pizzor bakade i vedeldad ugn. Uteservering.

Klassiskt café med anor från 1930talet. Här på Österlånggatan mellan Stora torget och Södra torget väljer du mellan gott från konditoriet och fina sallader. Uteservering.

Alldeles bortanför Södra torget äter du nyttigt och gott – men inget upphettat över 42 grader. Allt för maximal bevaring av näring och enzymer.

cyrano.se

cafeorion.se

rawfoodcafe.se

Thai Silk

Café Bakgården

Pinchos

I Borås är thairestaurangerna många och trevliga. Thai Silk har en mycket uppskattad lunchbuffé men självklart även öppet kvällstid. Men kom i tid till lunchen, boråsarna gillar thai. Uteservering.

Café med stor charm. Här intill Caroli kyrka fikar du gott i mysig miljö i gammalt fint stenhus. Goda kakor och bullar, men även lunch. Uteservering.

En ny dimension på hur ett restaurangbesök kan gå till. Beställ hela din måltid, på plats, via Pinchos app.

thaisilk.se

cafebakgarden.se

pinchos.se

31


Att resa till och runt i Borås KOLLEKTIVTRAFIK – Västtrafik

BILUTHYRNING

Att köpa biljett: Betala med Visa/Mastercard/Rikskort/JCB charge/GE/Finax card/k, på bussen.

* AVIS, Åsboholmsgatan 16, +46(0)33 12 65 00, avis.se * BUDGET, Åsboholmsgatan 16, +46 (0)33 12 65 00, budget.se * EUROCAR, Ålgårdsvägen 25, +46 (0)33 23 65 99, europecar.se * HERTZ, Hultagatan 51, +46(0)33 15 16 45, 15 16 46, hertz.se MABI, Pickesjövägen 2, +46(0) 33 323 11 99, mabi.se * SIXT, Företagargatan 16, +46 (0)33 22 65 60, sixt.com * Finns även på Göteborg Landvetter Airport

Köp ett Västtrafikkort som fylls på med jämt antal hundra kronor, +50 kronor, pant för kortet. Försäljningsställen inne i Borås: • Coop Forum - Enedalsgatan 10 • Ica Maxi - Trandögatan 20 • Spelmagasinet - Sjöbo Torg • Västtrafiks butik/Södra Torget, • Lasarettkiosken - Lassarettsgatan 1 • Pressbyrån - Borås Centralstation • Pressbyrån - Bergslenagatan 9/Knalleland • Pressbyrån - Sven Erikssonsplatsen 15/Resecentrum • Pressbyrån - Österlånggatan 52/Södra Torget • Södra Torgkiosken/Södra Torget • City Gross - Göteborgsvägen 181 • Coop Konsum, Storgatan 28, Dalsjöfors • Lenthas, Göteborgsvägen 4, Sandared • Via hemsidan, vasttrafik.se • Via Västtrafiks app, Västtrafik To Go Resa inom en zon är biljetten giltig i 90 minuter, även för byte. Reser du mellan flera zoner är den giltig i 180 minuter. Du får göra så många byten du vill under den tiden som biljetten gäller. Om biljetten är giltig när du stiger på kan du åka med hela vägen, även om giltigheten går ut under resans gång. Skolungdom upp till 20 år. Barn under 7 år, gratis i sällskap. Stadsbussarna utgår i huvudsak från Södra Torget och distansbussar går från Resecentrum/Centralstationen.

SWEBUS lygbuss, utgår från Resecentrum Biljetter köper du på swebus.se, Pressbyrån eller Borås Turistbyrå. Swebus trafikerar även Landvetter flygplats.

BUS4YOU Biljetter köper du på nettbuss.se, Pressbyrån eller Borås Turistbyrå.

TAXI Sverige taxi, 033-12 70 70, taxiboras.se Taxi Izigo, 033-123 123, izigo.se

32

PARKERING Parkeringar hittar du här, parkeringboras.se och easypark.se & smspark.se


HUSVAGNS INFO Service av husvagn (har eller kan beställa vissa reservdelar): OKQ8, Hultagatan 9, +46(0)33 15 60 50, okq8.se (endast påfyllning av gasol) BORÅS HUSVAGNSSERVICE, Sjögabovägen 11, Aplared, +46(0)33 28 04 50 Reservdelar eller dylikt: till husvagn/husbil: MEKONOMEN, Enedalsgatan 11, +46(0)33 12 40 45, mekonomen.se BILTEMA, Elementgatan 4, +46(0)77 520 00 00, biltema.se Latrintömning: Rastplatsen Borås Torpet på riksväg 40, mellan Borås och Bollebygd. Avfart endast från Göteborgshållet. Borås Camping, tömningsavgift för icke campinggäster. Ställplatser: Man kan parkera vart man vill. Tar man upp två parkeringsplatser köper man helt enkelt bara två parkeringsbiljetter. Annars är det Borås Camping som gäller, borascamping.com

CYKELUTHYRNING VILLASTADENS CYKELVERKSTAD, Åsbogatan 26, +46 (0)33 13 26 73 +46 (0)707-495225

SEGWAY NYRENT AB, Nyboholmsvägen 8, Ulricehamn, +46(0)321 353 80, nyrent.se

ALLMÄN INFORMATION POLIS, 114 114, polisen.se LARM, 112, endast vid akuta larm

VALUTA FOREX, Österlånggatan 48 A, +46(0)10 211 16 75, forex.se GULD & VALUTA, Hötorget 1, +46(0)33 10 51 08, 10 52 08, guld-valuta.se

33


Vi älskar Borås Borås Din Guide producerades av: Borås TME (TME står för Turism, Möten och Evenemang). Vi är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden, genom aktiviteter och evenemang, upp­levs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås. Som destinationsbolag är vår främsta uppgift att generera besök till staden. Vi är 17 engagerade medarbetare som arbetar inom turism, möten och evenemang. En sak som vi alla har gemensamt är att vi brinner för vår stad. Vi älskar Borås!

Läs mer om oss på: boras.com/borastme

På Borås Tourist Center kan vi nästan allt och lite till om vad som är på gång i Borås. För information, inspiration och personliga tips kontakta gärna oss på:

Borås Tourist Center Sven Eriksonsplatsen 3 503 38 Borås 033-35 70 90 tourist@boras.com

boraspunktcom.blogspot.se facebook.com/borascom @boraspunktcom boraspunktcom


En stad full av upplevelser


PRODUCERAD AV BORÅS TME 2017

Din guide

Borås Tourist Center Sven Eriksonsplatsen 3 503 38 Borås 033-35 70 90 tourist@boras.com

boras.com

boras.com boraspunktcom.blogspot.se facebook.com/borascom @boraspunktcom boraspunktcom

BORÅS - din guide  

Det bubblar i Borås och ryktet om textilstaden, skulpturstaden, e-handels och logistikstaden och street art staden sprider sig över världen....

BORÅS - din guide  

Det bubblar i Borås och ryktet om textilstaden, skulpturstaden, e-handels och logistikstaden och street art staden sprider sig över världen....