Page 1

NUMMER 03–2018

Berøringsfritt fra Oras To måter å få til mersalg på Energibesparelser i hjemmet

Selvfinansierende og ekstra

Side

Penger i kassa 08


Et dusjtoalett er et produkt man kan selge opp, et mersalgsprodukt. SIDE 12

Innhold 03 To nye kataloger 03 Mersalg 04 Reduserer vannforbruket med inntil 50 % 08 Selvfinans­ierende og ekstra penger i kassa 12 Dusjtoalett 14 Nautic 5500 avløses nå av Nautic 1500 HF 16 Toaletter med åpen spylekant 20 Energibesparelser i hjemmet 23 Ta digital synlighet på alvor 27 Vinn en ny nettside 29 Premieringsprogram 30 Ikke-rør tjenester 32 Månedens tips!

04

08 12

Månedsnytt er et magasin for VVS Fagmann-kunder, utgitt av Brødrene Dahl

2


BRØDRENE DAHL

Mersalg «Mersalg» er blitt et populært ord å bruke. Det er ikke alltid man er på vakt selv kanskje, men det skjer jo ganske ofte at man går inn i en butikk for å kjøpe noe og kommer ut med noe annet. Det viser bare at det er mulig å endre folks oppfatning hvis man får mer informasjon eller riktigere informasjon i forhold til det behovet man ønsker å få dekket. Les mer om dette i Knut Olav Knudsens sak på side 8.

ger rslan e l k n Spri te for er s f g o e lerslang k n spri

Den andre saken vi har lagt i «mersalg»kategorien i denne utgaven er dusjtoaletter. Ikke et toalett som er for «hvermansen» ennå, men som ganske mange ikke har fått med seg ennå og kan også være en grunn til at kunder ikke spør etter dette. Så se an kunden, og nevn en av de største (?) utviklingene som har vært på toalettsiden i de senere år.

Therese Bjelde, VVS Fagmann Ansvarlig

2018

Alle priser er

inkl. MVA

To nye kataloger Ny delkatalog for sprinklerslanger og sprinklerslanger og Baderomsfavoritter fra VVS Fagmann NRF nr. 997013

03–2018

Har du innspill eller noe på hjertet som du synes vi bør høre, send en e-post til therese.bjelde@dahl.no eller ring 22 72 54 06

3


4


Oras Signa NRF nr. 4200427

REDUSERER VANNFORBRUKET MED INNTIL 50 % Med Oras berøringsfrie kraner kan du oppleve et helt nytt nivå av brukervennlighet og funksjonalitet på kjøkken og bad. Ikke bare ser de bra ut, de er også hygieniske, pålitelige, enkle å bruke og hjelper deg med å spare både vann og energi. TEKST: ORAS

Når du bytter fra tradisjonelle kraner til berøringsfrie kraner, kan du redusere vannforbruket med inntil 50 %. Dette skyldes at dysen slipper gjennom mindre vann, samtidig som vannet blandes med luft, slik at du får samme følelse som ved større vannmengder. Patentert PSD-teknologi i sensoren sørger for at kranen reagerer nøyaktig på hånden din, og kranen stenges automatisk når sensoren ikke er aktivert. I de berøringsfrie kranene fra Oras baseres funksjonaliteten på avstanden lyset reflekteres tilbake fra. Derfor vil variabler som farge og materialvalg ha betydelig mindre effekt på hvordan sensoren fungerer. I tillegg til sensorteknologien har Oras utviklet og produsert en meget responsiv magnetventil som gjør Oras' produkter spesielle.

03–2018

Siden berøringsfrie kraner både er praktiske og miljøvennlige, blir de stadig mer populære også i private hjem. I dag er vi enda mer bevisste på hvordan vannforbruket påvirker miljøet, og ved å velge en berøringsfri kran, tar vi ansvar for eget vannforbruk og de utfordringene det medfører. Oras sine kraner har også tidløs og moderne design, og de er utviklet med fokus på komfort og holdbarhet – de gjør det til en behagelig opplevelse å bruke vann. Designen har blitt stadig viktigere i takt med at elektroniske kraner har funnet veien til mange millioner private hjem og offentlige steder. De siste ti årene har berøringsfrie kraner blitt stadig vanligere i Norge, Sverige, Danmark og Finland – hele regionen har omfavnet fordelene med berøringsfrie kraner. Det er spesielt den forbedrede hygienen og de vannbesparende egen­ skapene som har overbevist mange brukere, spesielt i private hjem og skoler.

Visste du at … Som ledende produsent av avanserte sanitærprodukter introduserte Oras de første berøringsfrie kranene for nesten 30 år siden. I dag er det banebrytende selskapet en av verdens største leverandører av berøringsfrie og elektroniske kraner. Berøringsfrie kraner sparer vann og energi, samtidig som de gir bedre hygiene både på offentlige steder og i private hjem.

5


Alle Oras sine kraner er brukervennlige, men de berøringsfrie kranene er ekstra brukervennlige.

Oras Electra 6155F NRF nr. 4200188

FAKTA Oras ble stiftet i 1945 i Finland, og har siden starten fokusert på høy kvalitet, design produkter med brukervennlige tekniske løsninger som bidrar til besparelser på vann og energi. Oras Group er en stor europeisk leverandør av sanitærutstyr: Markedsleder i Norden, og et ledende selskap i det kontinentale Europa. Selskapets mål er å gjøre bruk av vann enkelt og bærekraftig. Visjonen er å bli ledende i Europa innen avanserte sanitærutstyr. Oras konsernet har to sterke merkevarer, Oras og Hansa. Oras-konsernet sysselsetter ca 1400 mennesker i tjue land.

6

I Norden har bruk og innkjøp av berøringsfrie kraner stort sett fulgt det samme mønsteret fra land til land. Hygiene er ekstra viktig på offentlige steder, og berøringsfrie kraner blir i stadig større grad standarden for å oppnå dette. I Norge har myndighetene faktisk bestemt at alle bedrifter og andre offentlige steder som serverer mat, må montere berøringsfrie kraner for å sikre god hygiene. God håndhygiene er ekstremt viktig for å forebygge bakteriespredning, og kan blant annet redusere sykefraværet. Det gjelder spesielt om vinteren når influensasesongen er her. Berøringsfrie kraner er enkle å holde rene, slik at hygienen blir enda bedre. Når du slipper å ta på kranen, blir den heller ikke flekkete av fingeravtrykk eller vanndråper. Hygienen i hjemmet blir også betydelig bedre. Siden du slipper å ha direkte kontakt med kranen, forebygges bakteriespredningen. Sikkerheten er en annen viktig fordel når du velger berøringsfrie kraner, noe som er spesielt viktig i hjem hvor det bor barn og eldre

Oras Electra 6151F NRF nr. 4200187

mennesker. Sensoren aktiverer vannstrømmen automatisk når den registrerer at det er hender under kranen, og den stenger kranen automatisk når hendene fjernes. En termostat sørger for at vannet holder jevn temperatur. Alle Oras sine kraner er brukervennlige, men de berøringsfrie kranene er ekstra brukervennlige. Takket være kontinuerlig og uavhengig produktutvikling er Oras en ekte pioner innen berøringsfri teknologi. Vi har produsert dem i tre tiår. I dag er vi den ledende leverandøren av berøringsfrie og elektroniske kraner. Oras er det trygge og naturlige valget for hjem som setter pris på berøringsfrie kraner, nordisk design og ingeniørkunst i verdensklasse.


Oras Electra 6155F NRF nr. 4200188

Oras Optima 2727F NRF nr. 4200377

03–2018

7


SELVFINANS­IERENDE OG EKSTRA PENGER I KASSA Knut Olav Knudsen kommer med tips og råd til rørleggeren. Mersalg og flere jobbmuligheter står og venter for dem som vil satse på fremtiden.

TEKST: KNUT OLAV KNUDSEN

Dra nytte av ditt talent Håndverkerens hverdag er som oftest travel. Dagene flyr og følelsen av at tiden ikke strekker til er typisk for rørleggeren. Har man et godt rykte er det ikke uvanlig at jungeltelegrafen fungerer og oppdragene bare strømmer på. Spesielt på bygda der alle kjenner alle er dette viktig, det blir på en måte en liten selvjustis, ikke så dumt. I en travel hverdag er det kanskje ikke å forvente at rørleggeren har fokus på mersalg. Mange valgte den praktiske veien og fikk et fagbrev for å utfordre de praktiske talentene sine. De ble ikke håndverker for å fly rundt og selge eller sitte på kontor, følelsen av å skulle selge blir derfor ganske så fjern for mange. Men kanskje har du et talent og et øye for detaljer, du er tross alt en praktiker. Dette kan du og kunden ha nytte av, men det krever litt fokus og noe tid. Det kan til og med gi penger i kassa og kunden får et produkt som er selvfinansierende. Dette har jeg lyst til å prate mer om. Rådgiver, ikke selger Ofte er du som rørlegger ute på jobber der kundekontakt er så vanlig at du ikke tenker over påvirkningsmulighetene som finnes. Husk at tilliten i mange tilfeller allerede er tilstede, spesielt om det er andre eller tiende gangen kunden ønsker tjenesten din. De rådene du gir kunden blir ofte lyttet til, han/hun ser ikke på deg som selger.

8

Du har muligheter I en verden full av smarte duppeditter er kunden i mange tilfeller ikke er klar over hva VVS-bransjen kan levere av lønnsomme produkter og løsninger. Det er ikke sikkert en dyktig bransjemann heller er klar over alle mulighetene. Når tiden ikke strekker til, samtidig som sjefen vil at man skal være to plasser samtidig, da kan det bli en utfordring når det kommer til innovasjon, men er man spesielt interessert og tar seg tid så kan det uten tvil gi muligheter. Tenk deg bare hva for eksempel en varmepumpe, rørisolasjon eller bytte av en gammel sirkulasjonspumpe kan bidra med av besparelser for byggeier, spesielt er det lønnsomt å fase ut den fossile oljen. Men alle disse tre eksemplene er fullstendig selvfinansierende i de fleste tilfeller. Kommer tilbake til hvert eksempel videre i artikkelen. Tillitt er viktig Hva kjennetegner en god rørlegger, hva tror dere mange kunder vil svare? Jeg er overbevist om at det handler om hvordan kunden opplever personen, ikke bare hvordan arbeidet blir utført. Det er vanskelig for en vanlig mann i gata å vurdere en elektriker eller en rørleggers jobb. Så lenge ikke kunden får strøm eller vann på gulvet, at det ser rett og fint ut. At håndverkeren rydder etter seg er også viktig. Om man i tillegg kommer på tiden og fakturerer etter avtale, så er jeg overbevist om at muligheten for mersalg er stor. Det handler mye om tillit.


De rådene du gir kunden blir ofte lyttet til, han/hun ser ikke på deg som selger.

Smart mersalg: Tenk besparelse og fornyelse for kunden Det er ikke så lenge siden jeg var i et møte og trengte en tur på toalettet. Konstaterer at toalettet sildrer. Nå er ikke dette er eksempel på noe som har med varme å gjøre, det er bare et eksempel og beskriver muligheter. Et toalett som dette i en kommune med gjennomsnittlig vannavgift vil koste ca 7 000–12 000 hvert eneste år i vannavgift. Hvor mye koster det å montere et nytt toalett? Kanskje 5 000–6 000 kr for kunden, da er toalettet tjent inn på under et år og kunden får et moderne og flottere toalett og en besparelse på mange tusen hvert år og du får en ekstra jobb. Om du i tillegg er hos denne kunden i flere dager så kan toalettet bestilles på nett og fraktes til deg helt gratis. Hva tror dere kunden vil synes om det, at vi ikke stadig er å henter deler. For mange år siden jobbet jeg selv på service, var en ung kar som var stolt over å ha egen bil. Husker godt første jobben jeg var på helt alene, hadde bare vært i lære i tre måneder, men nok om det. Det firmaet jeg jobbet for den gangen, hadde avtalt en bonus på 10 % til alle de jobbene vi selv solgte inn. Dette var med på å gire opp ordremengden og en fornyelse hos kunden.

03–2018

Eksempel 1: Fra oljefyr til varmepumpe i sameie Tenk deg at du er bestilt til en jobb i et sameie, der det virker som om de har tillit til deg. Du holder på med et oppdrag i kjelleren i en av blokkene og kjenner at her er det litt varmt selv om det er rundt 0 grader ute. Du konstaterer at sameiet fyrer med olje og at oljekjelen er gammel. Det viser seg også at det mangler isolasjon på tur og retur, pluss en del annet som trenger oppdatering. Sirkulasjonspumpene på varmesiden er også fra 80 tallet. Vaktmester i sameiet har full kontroll på oljeforbruket, de bruker 42 000 liter olje hvert år. Styret i sameie har også fått med seg at det er på gang et forbud mot bruk av fossil olje innen 1.januar 2020. Hvor stor er sjansen for at de velger deg til leveransen av for eksempel en ny varmepumpeløsning. Rørleggerens rolle i dette tilfellet blir rådgiveren, selgeren og installatøren. De ønsker selvfølgelig et tilbud. Du tilbyr jobben for 1,9 mil. De får 100 000 i støtte fra myndighetene. I tilbudet ditt får de sanert fyrkjelen og tanken i tillegg til en varmepumpe, tre energibrønner og noe elektrikerarbeid. Sameiet låner pengene til en rente på 4 % og tenker seg en nedbetalingstid på 10 år.

9


Det vil si at jobben din er helt selvfinan­ s­ierende og sameiet får i tillegg penger hver måned.

Hva blir da besparelsen? I skrivende stund koster fyringsolje 10,1 kr literen. Med denne prisen, koster det sameiet 424 200 i året å fyre med olje. De bestemmer seg for å investere i et nytt varmepumpeanlegg og går for din løsning. Kalkulerer vi et lån på 1,8 mill. med 4 % rente, nedbetalingstid på 10 år. I tillegg tar vi med strømforbruket til varmepumpen og ser for oss en varmepumpe med 3 i SCOP. Med disse betingelsene får sameiet ca 10 500 kr mindre hver måned å betale i fyringsutgifter. Det vil si at jobben din er helt selvfinansierende og sameiet får i tillegg penger hver måned. Det er rart å tenke seg at du gjør en jobb som gir dem et overskudd hver måned. Tenker vi oss at betalingstiden på lånet forlenges til 20 år som er snittlevetiden til varmepumpen så ville sameiet gått med 18 000 i overskudd hver måned sammenlignet med oljen. Om oljen stiger i pris så blir det enda bedre. Dette er eksempler som du kan vise tilsvarende kunder. Det finnes mange oljeanlegg der ute. Eksempel 2: Fra oljefyr til varmepumpe i bolig Hva da med en bolig som bruker 3 000 liter olje? Bruker vi 250 000 og støtte fra Enova på 50 000 og bruker samme regnestykke som over, vi bare bytter ut renten til 2,5% og

10

legger inn betalingstid på 20 år. Da viser det seg at boligeier vil spare 1 000 kr hver måned. På de 20 årene vill da eier spare 240 000 kr. Dette anlegget vil være helt selvfinansierende pluss. Tradisjonelt har vår bransje bare snakket om når varmepumpeanlegget har gått i 0, i dette eksemplet ville det vært rundt 9 år. Men det blir feil å snakke om 9 år når varmepumpen varer i 20 år og brønnene i flere generasjoner. Eksempel 3: Fra oljefyr til sirkulasjonspumpe Gjør man samme betraktninger rundt sirkulasjonspumper så er det enda mer lønnsomt i prosent. Det samme gjelder rørisolasjon. Derfor er det svært nyttig for deg som rørlegger og for kunden at du som fagmann bruker litt tid sammen med kunden og opplyser om disse mulighetene. Skal ikke se bort fra at sirkulasjonspumpen fra 80 tallet plutselig ryker en kald vinterhelg, der bytting blir vesentlig dyrere. Lykke til med mersalg!


Lev livet! Uten briller og linser – du også Dette er dine Memira-fordeler: • Prioritert kunde ved booking av time • Gratis undersøkelse, verdi 500,• 3000,- rabatt på din behandling • 24 måneders rentefri delbetaling Book timen din på 800 22 636 eller memira.no

03–2018

11


Duravit ME by Starck NRF nr. 6189319

DET ER ALLTID NOEN SOM VIL VÆRE I FORKANT OG HA NOE SOM IKKE ALLE ANDRE HAR, OG SOM IKKE VIL HA DET BILLIGSTE

DUSJTOALETT NYMOTENS TOALETT, HYGIENISK OG SKÅNSOMT Dusjtoalett har hatt en stor utvikling de siste årene, og flere produsenter er kommet på markedet. TEKST: MIRIAM KRISTIANSEN, PRODUKTSJEF

12


Et dusjtoalett er et produkt man kan selge opp, et mersalgsprodukt.

Produktfordeler

Laufen Riva NRF nr. 6157208

Villeroy & Boch ViClean Dusjtoalett NRF nr. 6023639

Geberit har lenge vært «alene» i markedet i Norge, men det har kommet flere produsenter som kan tilby samme type produkt. Bl.a. Duravit, Laufen og Villeroy & Boch kan nå også levere dusjtoalett.

Prisnivået på dusjtoalettene som ligger lagerlagt er fra medium til høy pris, og har alle forskjellige design og funksjonaliteter:

BD har lagerlagt dusjtoalett fra Duravit, Laufen og Villeroy & Boch, mens Geberit sine dusjtoaletter er skaffevare. Det antas at det er blitt solgt ca. 1900 dusjtoalett/seter i Norge. Vi ser økende interesse, og ser at det er stor økning i antall solgte dusjtoalett. Et dusjtoalett er et produkt man kan selge opp, et mersalgsprodukt.

03–2018

Duravit ME by Starck NRF nr. 6189319 – Brutto 14.150,- ekskl. mva. Laufen Riva NRF nr. 6157208 – Brutto 41.300,- ekskl. mva. Villeroy & Boch ViClean NRF nr. 6023639 – Brutto 19.750,- ekskl. mva.

• Hygienisk og miljøsparende • Skånsomt for huden • Enklere å bruke for mennesker med redusert bevegelighet • Velvære • Reduserer risiko for allergi (mindre bruk av toalettpapir) • Plassbesparende med dusj­ toalett fremfor å installere både veggskål og bidét

Funksjonaliteter

(varierer fra produsent til produsent)

• Justerbar temperatur • Massasjedusj/Ladydusj • Føner/Tørrer • Dusjarm som kan justeres frem og tilbake • Luktavsug • Soft-close sete • Åpen skyllekant • Fjernkontroll • Brukerstyrt – flere profiler kan registreres

13


Daglig rengjøring tar det effektive spylesystemet seg av uten utfordringer.

NAUTIC 5500 AVLØSES NÅ AV NAUTIC 1500 HF Fra gammel, trofast Vulstkant – til moderne og hygienisk spylekant! TEKST: TOR STRAND JACOBSEN, MARKEDSSJEF VILLEROY & BOCH

HF (Hygienic Flush) sørger for optimal hygiene ved hver eneste spyling. Det innovative designet med åpen spylekant har ingen smussfeller! Den smarte spylingen gjør rent helt opp til det tynne taket rundt skålen, den lille kanten sikrer også at spylevannet forblir nede i toalettskålen – men samtidig spyles absolutt hele skålen ren. Tradisjonell Vulstkant er erstattet av en ny og helt åpen design der det ikke lenger er skjulte hulrom og smussfeller hele veien rundt øverst på toalettskålen.

14

5500-serien fra Gustavsberg har sammen med sine forgjengere solgt i utrolige mengder i svært mange år. Det er nå på tide med en revolusjon: Ikke siden 1849 har toalettskålene i prinsippet vært forandret, men den nye generasjonen er her: Hygienisk Åpen Spylekant! Behovet for sterke rengjøringsmidler som på vanskelig vis har vært forsøkt spylt oppunder vulstkanten er ikke lenger nødvendig – nå kommer man enkelt til med en vanlig toalettbørste ved behov. Daglig rengjøring ellers tar det effektive spylesystemet seg av uten utfordringer.

Smussfellene er eliminert med Hygienic Flush! Et moderne toalett. God design, høy brukervennlighet, lang levetid. Enkel rengjøring og optimal hygiene. Velg Nautic 1500 HF. Gustasvberg leverer alle de tradisjonelle modellene fra 5500-sortimentet i ny design: • 1546 Høy modell / HC • 1510 Skjult P-Lås • 1591 Åpen S-Lås med stor fot (Rehab.) • 1522 Vegghengt toalett med utenpåliggende sisterne • 1500 Standard toalett, Skult S-lås


Gustavsberg Nautic 1591 NRF nr. 6022308

Hygienic Flush Toalettet har åpen spylekant som gjør rengjøringen enklere

03–2018

15


TOALETTER MED ÅPEN SPYLEKANT Enklere rengjøring og bedre hygiene med ny klosettdesign! Lei av klosetter med vanskelige kriker og kroker? Den nye generasjonen toaletter er her! TEKST: TOR STRAND JACOBSEN, MARKEDSSJEF VILLEROY & BOCH

16


Nå får man endelig klosetter som er mye lettere å holde helt rene.

Tradisjonell spylekant Med «lukket» spylekant som gjør rengjøringen vanskelig

Tradisjonelt toalett Med spylekant, med «ledge»

Hygienic Flush Med åpen spylekant som blant annet gjør rengjøringen enklere

Rimless-toalett Uten spylekant, uten «ledge»

Helt siden 1899 har Villeroy & Boch Gustavsberg produsert klosetter med den samme utformingen. Men: Nå får man endelig klosetter som er mye lettere å holde helt rene. Firmaet Villeroy & Boch Gustavsberg var ett av de første med ny design som sikrer høy hygiene når man skal rengjøre klosettet på en enkel måte. Fordeler for forbruker På de gammeldagse toalettene er det en kant som krøller seg innover og lager et hulrom der vannet spyles ut. Fordi man ikke kommer så lett til inne

03–2018

Rimless Direct Flush-toalett Uten spylekant, med «ledge»

i dette hulrommet, er det dessverre god grobunn for både bakterievekst og harde avleiringer. Som markedsledende baderomsprodusent tok vi innovative grep for å fornye klosettskålen allerede i 2014. Nå ønsker vi at flere skal få vite om denne nyvinningen, generasjonsskiftet på toaletter er her og grossistene har modellene på lager sier Markedssjef Tor Strand Jacobsen i Villeroy & Boch Gustavsberg.

& Boch sitt sortiment er det beskrivende navnet «Direct Flush». Den nye åpne spylekanten der våre versjoner har en liten kant på toppen av toalettskålen gjør at hele klosettskålen blir skylt hver gang man spyler toalettet. Designet der setet hviler på denne kanten hindrer at det spruter eller søler vann utover. Akkurat dette design- og funksjonsvalget har en klar fordel i forhold til andre varianter av slike åpne spylekanter, forteller Markedssjef Jacobsen.

I sortimentet til Gustavsberg heter nyvinningen «Hygienic Flush», fra Villeroy

17


Det er stor variasjon av modeller for ulike behov og budsjett.

De gamle toalettene med Vulst-kant gjør det virkelig vanskelig å komme skikkelig til i alle kriker og kroker. Hvis man også kombinerer de nye klosettene med åpen spylekant sammen med toalettseter med «Quick Release»-hengsler som enkelt kan løftes av toalettskålen, så blir rengjøringen en drøm i forhold til tidligere. Hele setet kan meget enkelt bare løftes av skålen for en grundig og enkel rengjøring. Vekk med kranglete børster og små kluter som uansett ikke kommer til skikkelig for å komme til i gamle setefester. Disse setene er også utstyrt med «Soft Close»funksjon, et lite skubb på setet gjør at det lukker seg ned stille og pent. Også for profesjonelle/B2B Det profesjonelle markedet har etterlyst en enklere måte å rengjøre toaletter på som samtidig som det også må forhindres unødig og farlig bakterievekst. Institusjoner som sykehus, pleiehjem,

18

barnehager og skoler har spesielt høye krav til renhold. Innredning og utstyr der fukt oppstår eller er tilstede sammen med avleiringer og smuss-feller er selvfølgelig sterkt uønsket. Også profesjonelle kunder med høyt fokus på drift og vedlikehold som for eksempel hoteller har mye å vinne på å benytte disse nye produktene både for å spare tid på et riktig renhold, og for å sikre en tilstrekkelig god hygiene på toalettet. Villeroy & Boch produserer de vegghengte modellene med Direct Flush spylekant. Gustavsberg lager primært de gulv­ monterte som heter Hygienic Flush. Det er stor variasjon av modeller for ulike behov og budsjett. Enkelte av våre Direct- og Hygienic Flush-modeller leverer vi også i fargene svart og grått

Hvis du er nysgjerrig på mer informasjon om enklere rengjøring og god hygiene med åpen spylekant på toalettet med «Hygienic Flush» eller «Direct Flush» kan du gå hit: https://www.gustavsberg.com/no/finninspirasjon/innovasjoner/hygienic-flush/ https://www.villeroy-boch.no/bathroomand-wellness/our-promise/innovations/ directflush.html


Gustavsberg Nautic Hygienic Flush NRF nr. 6022943

Åpen spylekant Gustavsberg Nautic er mer hygienisk og lettere å holde rent. Spyler rent helt opp til kanten

Gustavsberg Nautic Lift Off-sete NRF nr. 6025427

03–2018

Villeroy & Boch ViClean Dusjtoalett NRF nr. 6023639

19


ENERGIBESPARELSER I HJEMMET

20


Visste du at hele 10 % av verdens samlede energiforbruk går til pumper? Den miljøbelastning dette representerer, og muligheten til å spare både kostnader og miljø, er gode grunner til å understreke viktigheten av et oppdatert pumpeanlegg. TEKST OG FOTO: GRUNDFOS

I en typisk norsk husstand kan oppvarming av boligen stå for så mye som halvparten av energiforbruket. Mange kunder vet ikke engang om de har en pumpe i huset, ei heller hvor gammel den eventuelt er eller hvor mye strøm den bruker. Med svingende og ofte høye strømpriser burde tusener av pumper i både boliger og næringsbygg byttes ut med nye og mer energieffektive modeller. Sparepotensialet er stort, og den største vinneren blir kunden. Uten at kunden er klar over det, kan en eldre pumpemodell stå og forbruke hele 50–75 W i timen, mens en ny modell bruker helt ned i 10 W. En god pumpeleverandør har høy kompetanse

03–2018

på de forskjellige mulighetene som finnes, og vil kunne fortelle deg om det sparepotensialet din kunde måtte ha. Dette er en vinn-vinn-situasjon både for bruker og leverandør, og ikke minst for samfunnet generelt. Investeringskostnaden på en pumpe representerer så lite som 5–10 % av pumpens totale levetidskostnad. Vedlikeholds- og servicekostnader representerer 2–5 %, mens så mye som 90 % er energikostnader. 40–60 % av denne kostnaden kan man spare inn kun ved bytte til frekvensstyrte pumper.

21


Med en ny pumpe oppnår kunden energibesparelser helt automatisk. Av erfaring vet vi at modellen fra 90-tallet bør skiftes ut så snart den oppdages.

Lønnsom pumpemodell Grundfos ALPHA2 sørger for at man unngår unødvendig sløsing av energi­forbruket ved at den justerer driften helt av seg selv.

Grundfos ALPHA2 er et godt eksempel på en pumpemodell det kan lønne seg å bytte ut den gamle pumpen fra 90-tallet med. Den kanskje største fordelen med ALPHA2 er at den hele tiden justerer driften helt av seg selv. På en eldre modell husker kunden på å stille inn pumpen når det blir kaldere, men glemmer å endre innstillingene når været blir varmere igjen. Det er unødvendig sløsing av energiforbruket til boligen/ nærings­bygget. Med AUTOADAPT-funksjonen analyserer ALPHA2 varmeanlegget, finner den optimale innstillingen og justerer driften løpende etter endringer i behovet.

22

Med en ny pumpe oppnår kunden energibesparelser helt automatisk. Av erfaring vet vi at modellen fra 90-tallet bør skiftes ut så snart den oppdages – elektriske komponenter som er viktig for husstanden og bedriften slutter gjerne å fungere på minst passende tidspunkt. For en vurdering av din kundes anlegg og informasjon om hvilke tiltak du kan gjøre, ta kontakt med din pumpeleverandør og be om en evaluering.


TA DIGITAL SYNLIGHET PÅ ALVOR TEKST: IDIUM

Digital markedsføring har blitt nødvendig for alle bedrifter i alle bransjer. Har du ennå ikke satt foten din i den digitale sfæren, er det beste stedet å starte med en egen nettside.

03–2018

23


Det å få på plass en ny nettside trenger ikke være en tid­krevende og utfordrende prosess.

Vi har vel alle gjort det. Hatt et problem som skal løses, en jobb som må gjøres og gjort noen raske søk i en søkemotor for å sondere terrenget etter hvordan det kan løses og hvem som eventuelt kan gjøre det. Og forresten; hvor holder de til, hva leverer de av tjenester, hvordan er prisnivået, hva er tilbakemeldingene de har fått og hvordan kommer man i kontakt med dem? Dine potensielle kunder er ikke et unntak. Og unnskyldningen om at du bare er en rørlegger som såvidt kan bruke Facebook, den kommer du ikke så langt med lenger. For det å få på plass en ny nettside trenger ikke være en tidkrevende og utfordrende prosess.

24

Her er et minimum av vi anbefaler at du har på din nettside: • Kontaktinformasjon • Dine tjenester • Dine USPer (Unique Selling Points) – hvorfor kunden skal velge deg over konkurrentene • Logoen til VVS Fagmann – som viser at du er medlem av en seriøs bransjeorganisasjon Fremstå profesjonelt på nett Når bedriften din skal ha en ny nettside er det noen viktige ting du må tenke på for at du skal nå ut med sitt budskap. Så hva må til, og hvordan sørger du for å være synlig og fremstå på en profesjonell måte, overfor sin målgruppe?

FAKTA Idium leverer kostnadseffektive løsninger til små og mellomstore bedrifter i Norge. Idium er opptatt av at deres kunder skal få mye for pengene og at de aldri skal betale for noe som de ikke har bruk for. Deres mål er å være den webleverandøren som gir mest for pengene og aller høyeste ROI (Return on Investment).


En nettside med et moderne design som ikke prøver å kommunisere alt for mye på en gang er ofte det beste. Dette gir de besøkende et godt førsteinntrykk av bedriften, og gjør det også lettere for folk å navigere seg rundt på siden, slik at de finner den informasjonen de leter etter. Det er ikke bare brukervennligheten for de besøkende som er en viktig faktor, men også at du selv står fritt til å gjøre store og små endringer på nettsiden. Og ved å ikke ville for mye med nettsiden krever det heller ikke mye jobb for deg å vedlikeholde den.

03–2018

Rekordmange VVS Fagmenn har allerede oppdatert nettsiden sin Rekordmange VVS Fagmenn deltok på nettsidekampanjen vi hadde i slutten av fjoråret. Gratulerer til alle medlemmer som fikk seg, eller er i prosess, med å få ny nettside! Siden vi inngikk samarbeid med Idium i januar 2015 har vi hjulpet et stort antall VVS Fagmenn med å få seg nettside eller bytte ut sin gamle. Dette har gitt oss masse verdifull erfaring om hvordan vi best kan bidra til å presentere din bedrift til potensielle og eksisterende kunder, og sørge for at du når ut til din målgruppe med riktig informasjon.

25


Jeg kunne overlate hele jobben til Idium, så prosessen var helt upåklagelig.

Basert på denne innsikten har vi utviklet en ny nettsideløsning slik at du som medlem av VVS Fagmann får et enda bedre produkt. Hvorfor velge Idiums nettsideløsning Editap: • Idium lager nettsiden for deg • Du får kostnadsfri support på telefon og e-post • Du kan selv redigere nettsiden på mobil, nettbrett eller pc • Tilrettelagt for søkemotor­- optimalisering • Nettsiden er responsiv og mobiltilpasset

– Nettsiden i seg selv ble knallbra! VVS Fagmann AS Kongsvinger Rørleggerservice er en av mange som allerede har fått seg en nettside fra Idium og har følgende å si; – Vi er veldig fornøyde! Vi har fått en enkel nettside som vi ikke skal oppdatere daglig, men ha som en veiviser for de som skal finne oss. Nettsiden i seg selv ble knallbra, og jeg kunne overlate hele jobben til Idium, så prosessen var helt upåklagelig. Og vi fikk god oppfølging underveis. Jeg er jo bare en rørlegger og kan ingenting om å lage eller drifte en nettside, så det var helt greit å overlate hele jobben til noen som vet hva de driver med. Rørleggermester Øystein Hagen, AS Kongsvinger Rørleggerservice

26

Visste du at … alle medlemmer får 25 % rabatt? Design (engangskostnad): 6990,Drift og support: 375,-/mnd I tillegg kan du få dekket inntil 50 % av kostnaden gjennom markedsføringsstøtten du har som VVS Fagmann! For mer informasjon og bestilling kontakt Petter Kilaas på 452 66 455 eller petter.kilaas@idium.no.


VINN EN NY

NETTSIDE Nå har du mulighet til å få en splitter ny nettside, helt gratis! For å delta i konkurransen – Gå inn på VVS fagmann sin lukkede facebook-gruppe. – Skriv inn din nettadresse og begrunn hvorfor nettopp din bedrift fortjener å vinne ny nettside i kommentarfeltet på konkurranseinnlegget. En heldig vinner blir trukket ut i uke 14.

Premien Du kan vinne en ny nettside basert på VVS Fagmanns nettsidemal i verktøyet Editap. Du får gratis oppsett og overføring av innhold dersom du allerede har en nettside. Premien inkluderer også gratis og support drift i ett år. Premien er levert av Idium AS.

03–2018

27


Vi ønsker å hjelpe deg som VVS Fagmann i dette markedet, og har laget en DM som kan bidra til å markedsføre ditt firma. DMen er på 4-sider i formatet A5, om du ønsker å se hele sender vi deg gjerne en PDF.

mot d u b r o f r o f r la Er du k ? oljekjel i 2020 te få dobbel støt - Ta grep nå, og

fra ENOVA

Din firmalogo

Ønsker du å se hele DMen eller at vi skal legge inn din logo og kontaktinformasjon,send mail til ane.soloest@dahl.no

her

Ønsker du denne DMen med din kontaktinformasjon og firma logo? Send mail til ane.soloest@dahl.no Ved å ha med VVS Fagmann logoen kan du benytte deg av markedsstøtten på trykkekostnadene. Vår samabeidspartner Runestein har satt noen priser på hva det vil koste å trykke denne DMen. 150 stk 200 stk 500 stk 1000 stk 28

-

1050,- eks. frakt 1125,- eks. frakt 1600,- eks. frakt 2150,- eks. frakt

Kontakt Steinar Nordbø Tlf.: 91 58 66 50 E-post: steinar@runestein.no


Premieringsprogram VVS Fagmann-kunder opptjener produktbonus på kjøp av utvalgte leveran­dørers produkter.

PRODUKTPREMIE

KJØPSPREMIE

VVS Fagmann-kunder opptjener produktbonus på kjøp av utvalgte leveran­dørers produkter.­

Premien baseres på totalt kjøp hos Brødrene Dahl. OMSETNING

PREMIE

BUTIKKPREMIE

0–200.000

0

Har du som kunde butikk- eller utstillingsadresse, er det mulighet for en premie på inntil kr. 15 ­­ 000,- som skal brukes på uttak av BDs egne produkter til bruk i utstilling. Dette skal kvalitetssikres av din lokale BD kontakt. Deretter sendes dokumentasjon på utgifter til VVS Fagmann-ansvarlig, ved Therese Bjelde.

200.000–450.000

5.500

450.000–600.000

12.500

600.000–800.000

18.500

800.000–1.000.000

25.000

MARKEDSFØRINGSPREMIE

1.000.000–1.250.000

43.000

Premien er basert ifht omsetning hos BD: Opptil 1 000 000,- i omsetning -> 15 000,1 000 000,- til 1 800 000,- i omsetning-> 20 000,Over 1 800 000,- i omsetning -> 30 000,VVS Fagmann logoen skal være med i alt markedsføringsmateriell, men ikke ha ­dominerende plass. Kopi av betalt faktura og annonsemateriell sendes til lokal ­salgssjef, som videresender til VVS F ­ agmann ansvarlig for kreditering. For å få dekket nettside av markedsstøtten må siden være utarbeidet av vår partner, Idium. Merk at det ikke utbetales markedsføringspremie før forventet omsetning er over 200 000,-.

1.250.000–1.500.000

47.000

1.500.000–1.750.000

50.000

1.750.000–2.000.000

54.000

2.000.000–2.500.000

57.000

2.500.000–3.000.000

60.000

3.000.000–5.000.000

70.000

5.000.000–7.500.000

75.000

7.500.000–10.000.000

80.000

VERVEPREMIE

10.000.000 og over

100.000

Verver du en annen kunde får du kr. 5 000,- i premie på vervetidspunktet. Omsetter den nye ­kunden for minimum kr. 450 000,- det første året, mottar den som verver en en premie på kr. 7 500,- i tillegg. Dette utbetales med eventuell øvrig opptjent VVS Fagmann bonus. Opptjent bonus utbetales kun om man er ajour med sine betalingsforpliktelser til BD.

03–2018

Gullklubbkunder får kr. 5 000,- ekstra i premie. Omsetningen er eks. frakt og avgifter.

29


Ikke-rør tjenester Som VVS Fagmann-kunde får du tilgang til en rekke tjenester som kan bidra til å gjøre hverdagen din enklere og rimeligere.

KUTT KOSTNADER MED VISMA Visma tilbyr ferdigforhandlede rabattavtaler på tilnærmet alt du trenger i din daglige drift, hos over 40 leverandører. Visma Innkjøpssamarbeid gir betydelige stordriftsfordeler og gode priser på alle innkjøp – selv for små bedrifter. Som VVS Fagmann-kunde får du gratis tilgang til Visma innkjøpssamarbeid.

INNKJØPSORDNING I samarbeid med Brødrene Dahl tilbyr nå Optimera en egen og meget fordelaktig innkjøpsordning for alle medlemmer i VVS Fagmann. Optimera har en betydelig markedsposisjon i Norge innen salg og distribusjon av byggevarer og trelast, med over 100 utsalgssteder og nærmere 2000 ansatte.

FAKTURAOPPFØLGING & INKASSO VVS Fagmann har en rammeavtale med Axactor om faktura­oppfølging & inkasso som er skreddersydd for VVS-bransjen.

Våre anbefalte leverandører for deg som håndverker:

KONTAKT JAN I. ROSTAD Tlf.: 900 19 006 E-post: jan.rostad@optimera.no Web: www.optimera.no

KONTAKT MORTEN REIERSRUD Tlf.: 416 42 378 E-post: morten.reiersrud@axactor.no Web: www.axactor.no

IVARETA MYNDIGHETENES KRAV Holte leverer bransjesystemet JobOffice som hjelper rørleggere med å strukturere sin arbeidsdag. Med JobOffice blir det bl.a. enkelt å prise jobben, bestille varer, føre timer og materiell, kjørebok, samt ta bilder/ dokumentere underveis og sende faktura og FDV når jobben er gjort.

GUNSTIG FIRMABILHOLD LeasePlan tilbyr gode betingelser på leasing av firmabil til VVS Fagmannen kunder. Vi tilbyr alle bilmerker. Enkelt – Oversiktlig – Rimelig.

Her får du alltid gode betingelser på dekk, felger, ­dekkhotell og rekvisita.

Circle K gir deg gode rabatter på drivstoff. Du får også rabatter på bulkprodukter, vask og olje, samt pumpepris i Sverige og Danmark.

Norwegian gir deg gode rabatter ved bestilling på alle ruter de opererer.

Vi har to gode hotellavtaler for deg og din bedrift. Du får gode rabatter hos både Thon Hotels og First Hotels.

Holte har også systemer som muliggjør effektiv håndtering av sjekklister og rutiner via app/web på mobil og nettbrett. Systemet er skreddersydd for VVS-bedrifter som foretrekker en papirløs hverdag, effektive interne prosesser og økt lønnsomhet. KONTAKT Tlf.: 45 50 60 70 E-post: vvsfagmann@holte.no

Hertz er vår leverandør på bilutleie. Hertz er verdens største og eldste bilutleieselskap med over 8.000 utleie­kontorer i mer enn 150 land. I Norge har Hertz mer enn 170 utleiestasjoner på samtlige flyplasser og i de fleste større byer og tettsteder.

Vi gir deg tilgang til ferdigforhandlede rabatterte avtaler på internettløsninger og fasttelefoni hos TDC. Vi har også en rekke avtaler med andre partnere:

Les mer og registrer deg GRATIS på visma.no/innkjopssamarbeid/optimera KONTAKT VISMA ADVANTAGE: Tlf.: 21 00 25 00 E-post: va@visma.no Web: visma.no/innkjopssamarbeid/vvs-fagmann/

30

BRANSJESYSTEM FOR RØRLEGGERE JobOffice er et brukervennlig system, spesielt utviklet for rørleggere. Systemet kommuniserer med IT-­systemene hos Brødrene Dahl, for utveksling av varepriser, bestillinger, leverandørfakturaer, pakksedler og liknende.

TEGNEPROGRAM Få tilgang til tegneprogram som er unikt for VVS Fagmann. KONTAKT EKANALER Tlf.: 22 72 55 99 eller 22 72 54 06 (Therese)

Løsningen er fullintegrert med de fleste økonomi­systemer og alle VVS fagmann-kunder vil få 50 % rabatt.

KONTAKT KJETIL NIELSEN Tlf: 970 61 477 / 23 06 98 00 E-post: kjetil.nielsen@leaseplan.com Web: www.leaseplan.no

ELEKTRONISK KJØREBOK ABAX elektronisk kjørebok gir deg full kontroll på bilbruken. Kjøreboken er utviklet til beste for både arbeidsgiver og arbeidstaker. ABAX ­elektronisk kjørebok er offentlig godkjent. KONTAKT Tlf.: 22 22 22 99 E-post: kundesenter@abax.no Web: www.abax.no

ELEKTRONISK KJØREBOK VVS Fagmann har inngått en samarbeidsavtale med Devinco AS om produktene SpeedyCraft mobilt ordresystem og ViaTracks elektronisk kjørebok. Avtalen sikrer alle VVS Fagmenn tilgang til markedsledende produkter til gunstige betingelser. KONTAKT JØRGEN SKÅRBREVIK Tlf.: 959 49 277 E-post: salg@devinco.com Web: www.devinco.no


VI KAN HJELPE DEG På våre klinikker jobber kiropraktorer, osteopater, fysioterapeuter, massører og akupunktører tett for å gi deg den optimale behandlingen for å normalisere funksjonen i ledd og muskulatur.

RABATT PÅ BIL Toyota gir spesialrabatt på Toyota Proace, men gir i tillegg rabatt på øvrige Toyota-modeller som ­markeds­ føres i Norge og som selges av alle ­Toyota-forhandlere. 15 % rabatt på etter­montert utstyr.

Vi har klinikker i store deler av landet.

KONTAKT Din lokale Toyota-forhandler

BESTILL TIME Tlf.: 02325 Web: www.klinikkforalle.no

VVS FAGMANN-PRISER Partner/senioradvokat kr. 2.195,Ansatt advokat kr. 2.095,Advokatfullmektig kr. 1.895,(alle priser er eks.mva.) MERCEDES-BENZ VITO Mercedes-Benz Vito til meget fordelaktig pris.

ØYEKLINIKK - Gratis forundersøkelse - 3000kr i rabatt på øyeoperasjon - 24 måneders rentefri delbetaling Book din forundersøkelse på en av våre 12 klinikker!

KONTAKT RONNY NORDBY Tlf.: 23 37 65 00 Mobil: 952 88 872 E-post: ronny.nordby@erikarnesen.no Web: www.erikarnesen.no

KONTAKT Tlf.: 815 00 260 Web: www.memira.no

NYTT FIRMA? Da trenger du en visuell identitet. Blå Design hjelper deg med det du trenger. Vi jobber konseptuelt og utformer et unikt uttrykk som gir deg det lille ekstra. Kontakt oss for et ­uforpliktende pristilbud. KONTAKT Tlf.: 22 17 27 26 E-post: post@blaadesign.no Web: www.blaadesign.no

ADVOKATHJELP Vår samarbeidsavtale med Codex Advokat sikrer dere kvalifisert bistand til rabatterte priser. Dere har rett til ½-­times gratis bistand om løpende spørsmål eller om dere vil ha vurdert en uenighet. Det gjelder også ansattes private problemstillinger. Opplys at du er VVS Fagmann-kunde ved henvendelse.

KONTAKT Tlf.: 907 38 936 (Helge) eller 928 66 708 (Bente) E-post: hat@codex.no eller bbg@codex.no Web: www.codex.no www.entrepriserettsadvokater.no

MOBILLØSNINGER Dipper tilbyr ­enkle og oversiktlige mobil­løsninger helt uten bindingstid. STEINSPRUT ELLER NYTT BILGLASS Riis Bilglass er Norges største bilglasskjede med 114 ­avdelinger lokalt i hele Norge. Vi utfører alle tjenester innen bilglass på alt av person- vare- og lastebiler og ellers alle transportmidler. Hos oss håndterer vi alle kjøretøy og garanterer fagmessig utført arbeid ved alle Riis Bilglass sine avdelinger. KONTAKT Tlf.: 09009 Web: bilglass.no

KONTAKT Tlf.: 06020 Web: www.dipper.no/vvsfagmann

KOMPLETT BEDRIFT – HANDLE MED RABATT VVS Fagmann og Komplett Bedrift har et samarbeid som gir deg gode priser på IT-utstyr. Gå inn på linken under for mer info. Web: www.komplettbedrift.no/fagmann

GRAFISK PRODUKSJON Trenger du brosjyrer, plakater, klistremerker, skilt eller andre ting for å markedsføre din bedrift? Runestein er et grafisk produksjonsbyrå og leverer det du måtte ha behov for. KONTAKT Steinar Nordbø Tlf.: 91 58 66 50 E-post: steinar@runestein.no

NETTSIDER OG DIGITAL MARKEDSFØRING Gode rabatter på tjenester som hjelper til med å gjøre din bedrift synlig på nett. Idium leverer rimelige og brukervennlige nettsider og alt av tjenester innenfor markedsføring på nett. KONTAKT Petter Kilaas Tlf.: 452 66 455 E-post: petter.kilaas@idium.no

03–2018

EU-KONTROLL, SERVICE OG REPARASJONER AutoMester utfører EU-kontroll, service og reparasjoner i hele Norge. AutoMester gir 15 % rabatt på arbeid og deler til rørleggerfirmaer som er medlem av VVS fagmannkjeden. KONTAKT Marthin Østbye Dahlen Tlf.: 909 11 429 E-post: marthin@automester.no Ingunn Sæbø Johnsrud Tlf.: 906 14 263 E-post: ingunn@automester.no Web: automester.no

RABATT PÅ BILDEKOR Bilen som effektiv reklameplass! Stort sett blir bilfolie brukt som reklameplass. Men samtidig som bilfolie er en svært effektiv metode for markedsføring og profilering, kan folie også være løsningen for deg som er lei av fargen på bilen din, eller bare vil beskytte den originale lakken. Som VVS Fagmann får du gode rabatter på bilfolie fra Printing AS. KONTAKT Stian Strømberg Tlf.: 93824459 E-post: stian@printing.no

FORSIKRING Forsikringen omfatter arbeider du gjør fra nybygg til rehabilitering, ombygging og reparasjonsarbeider. Også maskiner, materialer og utstyr er dekket. KONTAKT MARIUS BALLARI Tlf.: 975 29 946 E-post: marius.ballari@tryg.no

31


Månedens tips!

Din mulighet for mer synlighet: vvsfagmann.no www.vvsfagmann.no er en side som vi har utviklet for å hjelpe deg som VVS Fagmann til å vise fram løsninger og produkter som du kan tilby, selv om du ikke har egen butikk eller utstilling. Ønsker du at ditt firma skal være synlig her, send en mail til ane.soloest@dahl.no for videre informasjon om hva som skal til for at du blir synlig. Det koster ingen ting å være t­ ilgjengelig på siden, men det er krav at du r­ esponderer på e-poster som sendes inn via denne siden.

24 1

Brødrene Dahl AS Brynsengveien 5 0667 Oslo Tlf: 22 72 55 00 www.dahl.no

6

Ø M E R KE T ILJ

71

M

TR YK K S AK

Med forbehold om trykkfeil og endringer i produktspesifikasjoner

Skjerm bd maanedsnytt 032018  
Skjerm bd maanedsnytt 032018