Page 1

NUMMER 4 | APRIL 2017

De Lekkerste voorjaarsrecepten

Eindelijk,

30 pagina's

PaaS S pecial

Lente

van de maand ASPERGE Ì PaasBORREL Ì Ì Held Ì EITJE Anders Ì PaasZOET Ì LENTEmenu Ì

BS1704_Cover.indd 1

07-03-17 15:32


DEZE BOODSCHAPPEN WORDT JE GRATIS AANGEBODEN DOOR:

inhoud

Boodschappen nummer 4 2017

Verklaring van de tekens

[

Recepten die simpel te bereiden zijn

[[

Recepten die wat meer aandacht en/of tijd vragen, maar die zich probleemloos laten bereiden

[[[

Recepten bedoeld voor de echte hobbykoks

\ ;

Recepten zonder vlees/vis Recepten die vis, schaal- of schelpdieren bevatten. Kijk voor meer informatie over duurzame vis op www.goedevis.nl

]

Recepten die binnen 20 minuten te bereiden zijn

p

Hoofdgerechten die niet meer dan 450 kcal per persoon bevatten

46

92

Niet alle in de advertenties genoemde producten zijn verkrijgbaar in al onze winkels. Het afgebeelde serviesgoed is uit eigen collectie van de fotograaf, tenzij anders vermeld. ACTIES EN PUZZELS: UITGESLOTEN VAN DEELNAME ZIJN MEDEWERKERS VAN C.I.V. SUPERUNIE B.A. EN IMEDIATE DEELNEMERS DIENEN OP HET MOMENT VAN DEELNAME OFWEL OUDER TE ZIJN DAN 18 JAAR, OFWEL SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING TE HEBBEN VAN OUDER OF VOOGD. IMEDIATE ZAL DE PRIJZEN ALLEEN IN NEDERLAND LATEN BEZORGEN. PRIJSWINNAARS ZULLEN PERSOONLIJK OP DE HOOGTE WORDEN GESTELD VAN DE UITSLAG. OVER DE UITSLAG KAN NIET WORDEN GECORRESPONDEERD. C.I.V. SUPERUNIE EN IMEDIATE STELLEN DE UITGEKEERDE PRIJZEN TER BESCHIKKING CONFORM DE STATUS WAARIN DEZE OP DAT MOMENT VERKEREN EN ZIJN DAN OOK OP GEEN ENKELE WIJZE AANSPRAKELIJK VOOR ENIGE ZICHTBARE OF VERBORGEN GEBREKEN, WAARONDER BEGREPEN VERLIES EN SCHADE VEROORZAAKT TIJDENS TRANSPORT. DE PRIJZEN ZIJN NIET INWISSELBAAR OF OVERDRAAGBAAR. EVENTUELE VERSCHULDIGDE KANSSPELBELASTING IS DOOR IMEDIATE AFGEDRAGEN.

BOODSCHAPPEN IS EEN UITGAVE VAN DE LEDEN VAN DE COÖPERATIEVE INKOOP-VERENIGING SUPERUNIE B.A. NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG GEREPRODUCEERD WORDEN ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN SUPERUNIE (POSTBUS 80 - 4153 ZH BEESD). UITGEVER EN REDACTEUREN VERKLAREN DAT DEZE UITGAVE OP ZORGVULDIGE WIJZE EN NAAR BESTE WETEN IS SAMENGESTELD, EVENWEL KUNNEN UITGEVER EN REDACTEUREN OP GEEN ENKELE WIJZE INSTAAN VOOR DE JUISTHEID OF VOLLEDIGHEID VAN DE INFORMATIE: ZIJ AANVAARDEN DAN OOK GEEN ENKELE AANSPRAKELIJKHEID VOOR SCHADE, VAN WELKE AARD DAN OOK, DIE HET GEVOLG IS VAN HANDELINGEN EN / OF BESLISSINGEN DIE GEBASEERD ZIJN OP BEDOELDE INFORMATIE.

85

64 RUBRIEKEN 10 Kruimels 74 Koken

met kinderen

98 Wijn 101 Aan tafel

in 30 minuten

NL/028/001

115 Puzzel 117 Volgende maand

REALISATIE: IMEDIATE, HILVERSUM. VOOR REACTIES/INFORMATIE: BOODSCHAPPEN, POSTBUS 2227, 1200 CE HILVERSUM

4

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Inhoud.indd 4

6-3-2017 9:28:01


28

44 30 pagina's

28

PaaS S De paasborrel

pecial

Allerlei hapjes en drankjes voor een trendy paasborrel.

44

Paaszoet Duik in het paasweekend samen de keuken in voor de leukste ĂŠn lekkerste zoete baksels.

64

Kookvideo Maak stap voor stap een haasjescake, leuk voor op het paasbuffet!

Held van de maand: Asperge Lees alles over asperges. Met natuurlijk heerlijke recepten, zoals gegrilde witte asperges met saffraansaus.

Eitje anders Het paasei serveer je dit jaar eens verrassend anders: van omeletrolletjes tot clafoutis.

57

16

81

Weekendmenu

88

Van de boerderij

Hoera, het is voorjaar! De lente hangt in de lucht met dit frisse viergangenmenu.

Op de boerderij is het hard werken, en goed eten. Deze 4 Boodschappen-lezers onthullen hun favoriete boerenrecept.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Inhoud.indd 5

5

8-3-2017 12:08:55


Gratis

en...

Daar houden we zelf ook van

Ga naar Verkade.nl/Netflix voor de actievoorwaarden. Codes zijn geldig t/m 30 juni 2017. Max. 1 deelname p.p. Op=op.

Thuis in Nederland


aviko.nl

Dat wordt echt verwennen‌ Weet je al wat je vanavond eet? Heb je weinig tijd of heb je een ‘Uitprobeer dag’? Wat dacht je van Pom’ Duchesse van aardappelpuree? Alsof je zo in Frankrijk zit te eten. Heerlijk met groenten en een lekker stukje vlees of vis. Soms is het zo eenvoudig een feestje van je maaltijd te maken. Voor elk soort dag van de week hebben we de lekkerste recepten met Pom’ Duchesse. Ga snel naar aviko.nl

Ga snel naar aviko.nl Aviko Pom’ Duchesse zijn gemaakt van licht gekruide puree, voorzien van een krokant jasje. Handig om op voorraad te hebben en lekker gemakkelijk en snel te bereiden in de oven, friteuse of Airfryer.

Ako. El dag est n tal. AVI16082-01 Adv Duchesse 222x255 Wintr Boodschappen12 DEF.indd 1

18-10-16 11:30


Untitled-2 1

06-03-17 14:37


T I U K J I L R HEE EN, NU V O E E D W U E I N N IN EE AKKING VERP

PEP 17015 Adv Lays Oven Boodschappen.indd 1

07-02-17 13:08


10

Heb jij handige tips, leuke weetjes of een origineel recept? Of heb je een vraag aan de redactie? Stuur ons dan een berichtje via www.boodschappen.nl of redactie@boodschappen.nl

kruimels

Theeclip Ik ben een echte theefan. Om losse thee goed te kunnen bewaren deed ik voorheen een knijper op het zakje, maar die knijpers zijn eigenlijk te groot voor zo’n klein zakje thee. Voortaan gebruik ik daarom een haarclipje om het omgeslagen uiteinde van de verpakking vast te zetten. De zakjes thee blijven zo netjes staan en vallen niet meer om. Dit werkt trouwens ook heel goed voor zakjes met kruiden en specerijen. Esther Singer wint met deze inzending het kookboek.

Voorjaarop tafel PAASSMAAKmaker Van oudsher gaan ze hand in hand: Pasen en advocaat. Traditioneel wordt advocaat geserveerd in een glaasje met een toef slagroom, maar je kunt dit knalgele drankje ook heel goed verwerken in een dessert. Vervang in tiramisu bijvoorbeeld de koffie en drank eens door advocaat, meng advocaat in slierten door roomijs of romige yoghurt of vul een flensje met vers fruit, slagroom en advocaat.

Zet op de ontbijt- of brunchtafel kleine paasboeketjes naast het bord. Versier een paar vaasjes of glazen met linten in pastelkleuren en vul ze met een boeketje van voorjaarsbloemen: narcissen, blauwe druifjes, tulpen en/of korte bloesemtakken. Of kies voor bloemen in de lentekleuren groen, wit en geel.

cock that crowls, but it is the hen that lays the eggs’ ‘It may be the

Margaret Thatcher

10

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Kruimels.indd 10

6-3-2017 10:11:29


WIN

Lezerspost

BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING

Drie dagen Drenthe VANA SLECH F TS

1 van de 5 kookboeken!

€ 99,-

Hoe vul je een hele kip, hoe krijg je zo’n lekker krokant velletje en wat is het geheim van de perfecte kippenbouillon? Culinair journalist Marcus Polman onderzocht wat er allemaal komt kijken bij het bereiden van een superieur kippetje, met dé 25 klassieke kiprecepten. In dit Handboek voor de perfecte kip vind je alles wat je moet en wilt weten over de kip.

P.P.

Wil jij een van deze kookboeken winnen? Stuur dan jouw supertip of keukenflater met foto naar redactie@ boodschappen.nl o.v.v. de titel van het boek. Handboek voor de perfecte kip, Marcus Polman, € 16,95 (ISBN 9789059566187)

Geluk in de pot Ooit gehoord van een potluck? Bij zo’n etentje neemt elke gast iets te eten mee. Zo worden de taken mooi verdeeld en komt niet al het werk bij de gastvrouw of -heer te liggen. Kies voor gerechten die je goed van tevoren kunt bereiden of ter plekke alleen nog maar hoeft af te maken, zoals een hartige taart of salade die je ter plaatse aanmaakt met je favoriete dressing. Ideaal voor de paasbrunch.

Zo hoort het Staat er binnenkort een belangrijk etentje op de planning en wil je een goede indruk maken? Het is niet meer zo streng gesteld met de tafelmanieren, maar houd je aan het volgende: - Blaas niet in je hete eten, maar laat het gewoon afkoelen. - Neem geen slok van je drankje als je nog eten in je mond hebt. - Breng je eten niet op smaak met zout, peper of (extra) saus voordat je het geproefd hebt. - Als je zelf mag opscheppen, schep dan niet meteen je hele bord vol.

Symbolische stok Palmpasen, de zondag voor Pasen, is officieel de dag dat er weer genoten mag worden van wat lekkers na de katholieke vastenperiode. Het is ook de dag dat kinderen de palmpasenstok optuigen en ronddragen. Dit rijkversierde kruis is behangen met symboliek. Zo staat het broodhaantje op de top voor het brood dat Jezus brak tijdens het laatste avondmaal. De (chocolade)eieren aan de stok symboliseren een teken van nieuw leven, dat op paaszondag wordt gevierd.

Heerlijk fietsen, wandelen en volop genieten in de mooiste provincie van Nederland: Drenthe! Je verblijft in het gastvrije Hotel-Restaurant Ruyghe Venne (4*). Dit hotel ligt aan de rand van het bos, net buiten Westerbork. Gelegen in het groene hart van Drenthe, omgeven door schitterende natuurgebieden met uitgestrekte wandel- en fietspaden, levendige dorpen en vele bezienswaardigheden is dit hotel de ideale uitvalsbasis voor een paar heerlijke dagen weg. BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING • 2x overnachting in een luxe tweepersoonskamer • 2x uitgebreid ontbijtbuffet • 2x driegangen keuzediner • Regioplattegrond met fietsknooppunten en wandelroutes • Kortingsvoucher Sauna Thermen Zuidwolde • Gratis Wifi & parkeren BOODSCHAPPEN LEZERSPRIJS mei en oktober t/m december: € 99,- p.p. juni t/m september: € 109,- p.p. Tegen een meerprijs van € 10,- verblijf je in een terraskamer op de begane grond. Bij aankomst op vrijdag en zaterdag geldt een toeslag van €10,- p.p. Reserveringskosten: € 7,50 per boeking. Verblijfsbelasting € 2,20 p.p.p.n. HET HOTEL Je kamer beschikt over bad en douche, toilet, telefoon, minibar, televisie en een Frans balkon. Het hotel beschikt over een gezellige hotelbar, knusse lounge met open haard, mooi terras en gerenommeerd restaurant. RESERVEREN EN INFORMATIE Deze voordeelactie is exclusief te boeken bij Goedverblijf.nl via www.goedverblijf.nl/boodschappen0417 of telefonisch: 085 - 4899019.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Kruimels.indd 11

11

6-3-2017 10:11:54


Ken je

zout Lijnenspel De ouderwetse marmercake is een voorloper van een culinaire trend: we zien het marmereffect steeds vaker terug in toetjes of gebak. Shakes, zuivel of ijs kun je een mooi effect geven door ingrediënten in verschillende kleuren voorzichtig te mengen. Ook schuimpjes worden prachtig als je ze ‘marmert’. Gebruik

hiervoor (natuurlijke) kleurstoffen die je in kleine hoeveelheden door het eiwitbeslag ‘swirlt’. Meng net lang genoeg tot er kleurige streepjes ontstaan. Geef het glazuur van koekjes een marmerpatroon door een cocktailprikker in kleurstof te dopen en lijntjes door het nog natte glazuur te trekken.

Oh la la! Trendy bij de koffie: madeleines en canelés. Madeleines zijn kleine, schelpvormige cakejes afkomstig uit de Franse streek Lotharingen. Vaak wordt behalve bloem, boter, eieren en suiker ook amandelmeel verwerkt in het beslag. Canelés zijn prachtige tulbandvormige cakejes die van oudsher worden gebakken in Bordeaux. Deze donkerbruine gebakjes zijn knapperig van buiten en smeuïg van binnen en worden op smaak gebracht met vanille en rum.

12

Tegenwoordig staan er allerlei verschillende soorten zout in de schappen van de supermarkt. De bekendste soorten op een rij: Tafelzout: een fijngemalen zout dat is gezuiverd door het te verhitten. Aan tafelzout worden chemische stoffen toegevoegd, bijvoorbeeld om klonteren te voorkomen en het mooi wit te maken. Zowel tafelzout als keukenzout zijn ook verkrijgbaar in een variant waaraan jodium is toegevoegd. Keukenzout: niets anders dan een benaming voor zout dat we gebruiken in de keuken. Met keukenzout kunnen dus allerlei zoutsoorten bedoeld worden. Zeezout: heeft een krachtiger smaak dan tafelzout en wordt gewonnen uit zeewater. Er zijn vele soorten zeezout, afkomstig uit verschillende zeeën. Bijvoorbeeld het populaire fleur de sel uit Frankrijk.

RESTSOEP Er verdwijnt tijdens het koken stiekem nog veel eetbaars in de vuilnisbak. Bladgroen, stelen, stronken, schillen: gooi ze niet weg, maar maak er eens groentesoep van! Bak 1 gesnipperde ui en 1 fijngehakt teentje knoflook in een beetje olijfolie tot de ui glazig is. Voeg dan de (goed gewassen!) groenteresten toe. Bak kort mee zodat alles is bedekt met een laagje olie, voeg 500 ml bouillon toe en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten koken tot de groenten zacht zijn, pureer de soep en breng op smaak met zout, peper, kruiden en wat geraspte kaas.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Kruimels.indd 12

6-3-2017 10:12:09


BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING

Veilig

Kom genieten in het drankje

Bier is in. Het aantal biersoorten dat verkrijgbaar is, is niet te tellen en in cafés en restaurants poppen steeds vaker speciaalbieren van kleine brouwers op. Bier is een van de oudste dranken ter wereld en wordt al duizenden jaren in alle continenten gedronken. In de middeleeuwen zelfs dagelijks, ook door kinderen! Gebrouwen bier, waarvoor water urenlang werd gekookt, was veiliger voor de gezondheid dan het drinken van vervuild water.

Keukenspul

Wat?

de slacentrifuge Er zijn volop handige keukentools verkrijgbaar om het koken nét even makkelijker te maken. Maar waarvoor gebruik je die spullen in je keukenkastje precies? WAT: een grote kunststof bak met deksel met binnenin een mandje dat lijkt op een vergiet. WAARVOOR: om verse slabladeren na het wassen goed droog te maken zodat een dressing er beter aan kan blijven hangen. HOE: leg een aantal gewassen slabladeren in het mandje, draai aan de hendel en aanhangend water wordt van de sla geslingerd. Het water giet je daarna zo uit de bak. TIPS: • De slacentrifuge is ook handig om groene kruiden na het wassen te drogen. • Slinger roerbakgroenten als Chinese kool of spitskool droog voor het wokken zodat de hete olie niet gaat spetteren. • Geen slacentrifuge in huis? Je kunt natte blaadjes sla ook op een theedoek leggen, deze goed dichtknopen en rondslingeren.

Sauerland! 4, 5 of 8 dagen Duitsland

VANA SLECH F TS

€ 159,P.P.

Herzlich willkommen in het ‘land der duizend bergen’. Het Sauerland is slechts een paar uurtjes rijden van de Nederlandse grens. En toch zit je hier helemaal in het buitenland. Je verblijft in een van de veertien sfeervolle dorpen van de gemeente Winterberg in Hotel Altastenberg. Verken je de prachtige, glooiende omgeving per fiets, auto of te voet? Alleen al de Rothaarsteig staat garant voor vele dagen wandelplezier! HET ARRANGEMENT • 3, 4 of 7x overnachting met ontbijtbuffet • dagelijks een lunchpakket zelf samen te stellen van het ontbijtbuffet of een kleine snack met soep • dagelijks ’s middags taart of kleine snack • 3, 4 of 7x diner (regelmatig themadiners) • dagelijks van 10.00-22.00 uur thee, koffie, alcoholvrije dranken, bier van de tap, rode en witte wijn, whisky, wodka, brandewijn en rum naar gebruik • Sauerland Card met diverse kortingen (o.a. op minigolf en liften; onder voorbehoud van wijzigingen) PRIJZEN PER PERSOON 26/03-12/11: 4-d (donderdag-zondag) € 159,- / 5-d (zondagdonderdag) € 159,- / 8-d (zondag-zondag) € 279,Niet inbegrepen: reserveringskosten (€20,-), toeristenbelasting (€ 2,20 p.p.p.n. vanaf 15 jaar) en Calamiteitenfonds (€ 2,50). Kinderkorting (bij 2 volbetalenden op de kamer): t/m 6 jaar gratis; 7 t/m 11 jaar 50% korting en 12 t/m 14 jaar 30% korting. INFORMATIE & RESERVEREN www.pharosreizen.nl/gelezen-in/boodschappen of via 023-5542870 (lokaal tarief) met zoekcode 15245.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Kruimels.indd 13

13

6-3-2017 10:12:24


Hertog_IJssalon_Boodschappen.indd 1

13/02/2017 13:18


ONZE SCHOOLBUS

ONS KNÄCKEBRÖD

Neem de tijd voor belangrijke momenten met Wasa Volkoren. Heerlijk dun knäckebröd met een milde roggesmaak.

BARI17003-01 Adv Boodschappen 1-1 DEF.indd 1

08-02-17 12:16


16

In elk nummer lees je hier van alles over de Held van de Maand. Natuurlijk met de lekkerste recepten.

Tijd voor

Ze mogen dan bekend staan als het witte goud, het bijzondere van asperges zit hem naast de smaak vooral in de korte tijd dat ze verkrijgbaar zijn. Dus haal ze snel in huis, voordat het te laat is!

asperges

Pastasalade met asperges

Maak eens een maaltijdsalade van stukjes gekookte witte asperge, gekookte en afgekoelde fusilli, uitgebakken spekjes, rucola, pijnboompitten en een dressing van olijfolie, (balsamico)azijn en basilicum.

16

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand.indd 16

6-3-2017 10:26:00


HELD VAN DE MAAND

Aankoop

Lekker geurtje?

Wat, WAAR, wanneer Asperges waren al zo’n 5000 jaar geleden een delicatesse bij de Egyptenaren en ook een geliefde groente van de Romeinen. In de zeventiende eeuw begon de aspergeteelt in Frankrijk. Witte asperges groeien in aangelegde heuvels, ‘aspergebedden’, met folie afgedekt tegen het licht. Deze tijdelijke topper wordt traditioneel gestoken vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan). Maar bij een warm voorjaar zijn asperges vaak al eerder te koop. Groene asperges zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar, maar komen alleen tijdens de ‘aspergetijd’ uit Nederland.

Koken met

Tip

ASPERGES PROBEER OOK EENS DEZE GERECHTEN MET ASPERGE: • Tagliatelle carbonara met asperges, rauwe ham en citroen • Omelet met groene asperge • Gegrilde witte asperges met ansjovisboter • Romige aspergesoep met garnaaltjes • Krokante asperges met sojadip • Maaltijdsalade met asperges, spekjes en boerenkaas • Flensje met geroosterde asperges Op www.boodschappen.nl vind je deze en nog meer lekkere recepten met asperges.

Asperges werken vochtafdrijvend en hebben een bijzondere bijwerking: bij sommige mensen krijgt de urine een sterke geur na het eten van asperges. Het lichaam vormt dan de zwavelverbinding aspergezuur. Of dit bij jou het geval is ligt aan je genen. Deze typische geur kan ook niet iedereen ruiken.

Voedingsfeiten Per 100 gram

vitamine C

Verse asperges zijn stevig, helder van kleur, hebben een gesloten kopje en maken een piepend geluid wanneer je ze tegen elkaar aan wrijft. Bewaar ze na aankoop in een vochtige theedoek in de groentelade van je koelkast, maar doe dit niet langer dan drie dagen. Je kunt geschilde asperges ook prima invriezen, blancheren is niet nodig.

Wist je dat…

Info

kcal vet waarvan verzadigd: eiwit koolhydraten waarvan suikers: vezels magnesium kalium calcium fosfor

& bewaren

19 0,2 g -g 1g 1,3 g 1,2 g 1,7 g 20 mg 200 mg 20 mg 60 mg

…het zachte kopje het lekkerste deel van de asperge is? Er zijn zelfs speciale hoge aspergepannen verkrijgbaar waarin je de asperges rechtop kunt garen. De tere kopjes worden zo niet gekookt, maar boven het water gestoomd.

30 mg

Gevarieerd en gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam.

Het aspergeseizoen loopt van medio april tot eind juni: bij een warm voorjaar zijn ze er vaak al wat eerder* *De beschikbaarheid van asperges in de periode april t/m juni kan variëren per supermarkt.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand.indd 17

17

8-3-2017 11:07:11


Aspergepizza Bestrijk kant-en-klaar pizzadeeg met olijfolie en beleg met plakjes mozzarella, een paar plakjes parmaham, fijngesneden gedroogde tomaatjes en gegrilde groene asperges. Bak de pizza laag in de oven op 200ºC in circa 15 minuten gaar.

Lekker met

De typische smaak van asperges gaat heel goed samen met: aardappel • aardbei • ansjovis • balsamicoazijn • basilicum • boter • citroen • ei • feta • garnalen • geitenkaas • ham • hazelnoten • knoflook • Parmezaanse kaas • peterselie • peultjes • sinaasappel • sojasaus • spek • witte wijn • zalm

18

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand.indd 18

6-3-2017 10:26:23


HELD VAN DE MAAND

Weetje

2 kleuren,

Wit goud

1 PLANT

Asperges zijn aan de prijzige kant. Dat komt doordat het witte goud met de hand moet worden gestoken en de aspergescheuten in een verschillend tempo groeien. Een kwestie van heel goed opletten waar de kopjes boven de grond uit komen en dan meteen oogsten! Asperges worden na het oogsten direct gesorteerd in verschillende prijscategorieĂŤn, bijvoorbeeld AA. Hoe dikker en gelijkmatiger van vorm, hoe beter de kwaliteit.

Beide kleuren asperges zijn scheuten van dezelfde plant. Witte asperges groeien onder de grond, afgedekt tegen zonlicht, en worden vlak bij de wortel gestoken. Als je ze door zou laten groeien tot bovengronds worden het groene asperges, al worden deze vaak speciaal geteeld. Groene asperges hoef je trouwens niet te schillen, de onderkant eraf halen is meestal voldoende.

Schillen

Verwijder eerst de houtachtige onderkanten van witte asperges voordat je begint te schillen. Je kunt de asperge aan het uiteinde breken, dan knakt hij boven het taaie stuk. Maar zo gooi je al snel te veel weg. Snijd op een plank zo’n 2 cm van de onderkant af. Schil daarna met een dunschiller vanaf onder het kopje naar beneden en leg de asperges in water. Bewaar de draderige schillen en afsnijdsels: je kunt ze eventueel meekoken voor extra smaak of er aspergebouillon van trekken.

doe je zo

Helemaal klassiek: serveer asperges met aardappels, ham, ei, botersaus en peterselie Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand.indd 19

19

6-3-2017 10:26:35


Asperge-ricottapuddinkje

[[ VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 4 UUR KOELEN

Wijntip Kies een wijn die heerlijk bij de gegrilde groene asperges ‘kleurt’, zoals Green Grüner Veltliner.

50 g pijnboompitten 100 g gerookt ontbijtspek, zeer fijngehakt 1 eetl. boter 2 blaadjes gelatine 150 ml room 1 bosje groene asperges, evt. dun geschild 250 g ricotta rasp van 1/2 citroen nootmuskaat evt. citroensap bakpapier 4 plastic wegwerpbekertjes of siliconen puddingvormpjes Voorbereiden Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan. Laat ze afkoelen op een bord en hak of maal tot fijne kruimels. Bak in dezelfde pan het ontbijtspek uit. Roer de boter en pijnboompitkruimels door het warme spekvet. Schep dit mengsel op een stuk bakpapier en druk goed aan tot een langwerpige koek. Steek met een bekertje of glas (van dezelfde omtrek als de puddingvormpjes) 4 cirkels uit deze koek. Laat afkoelen en stevig worden in de koelkast. Week de gelatine in een laagje koud water. Kook de room 1 minuut en neem van de warmtebron. Knijp de gelatine uit en klop de blaadjes door de hete room. Houd apart en roer af en toe door.

HARTIG

Bereiden Houd 6 asperges apart. Snijd de rest in kleine stukjes en kook in circa 10 minuten beetgaar in ruim water met zout. Spoel ze onder koud water en laat goed uitlekken. Pureer de gare asperges met de ricotta en citroenrasp en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en naar smaak een drupje citroensap. Klop de afgekoelde room met gelatine er gelijkmatig door en schenk dit mengsel in de plastic bekers of puddingvormpjes. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Gril de overige asperges om en om in een ingevette grillpan en snijd ze in schuine stukken. Schep met een spatel de spekrondjes van het bakpapier en leg ze op de ricottavormpjes. Draai ze in een keer om stort elk puddinkje op een bordje. Garneer met de gegrilde asperges. voedingswaarde per persoon 380 kcal, vet 31 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 10 g, eiwit 15 g

20

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand_recepten.indd 20

6-3-2017 10:16:23


HELD VAN DE MAAND

Asperges van de plaat

[\ BIJGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 10 MINUTEN + 20 MINUTEN OVENTIJD 1 bosje witte asperges, geschild 1 bosje groene asperges, evt. dun geschild 1 bosje lente-/bosui 4 vastkokende aardappels, geschild 1/2 bol knoflook, teentjes geplet 1 eetl. gedroogde oregano 1 theel. gedroogde rozemarijn 4 eetl. olijfolie

Bereiden Verwarm de oven voor op 220ยบC. Snijd van alle asperges het houtachtige uiteinde af. Snijd van de bosuitjes het worteltje en bovenste stuk donkere blad af. Snijd de aardappels in medium dikke frieten. Leg alles samen met de knoflook op een bakplaat en bestrooi met de kruiden, peper en een flinke snuf grof zeezout. Giet de olijfolie erover en meng alles goed door elkaar. Bak de asperges en aardappels hoog in de oven in circa 20 minuten bruin en gaar. voedingswaarde per persoon 200 kcal, vet 10 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 21 g, eiwit 4 g Wijntip Een klassieker bij asperges is Pinot Blanc, zoals die van J. Meyer.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand_recepten.indd 21

21

6-3-2017 10:16:32


Gegrilde witte asperges met saffraansaus

De luxe saffraansaus maak je helemaal zelf

VEGA

[[\ BIJGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 1 envelopje saffraan 100 ml droge witte wijn 1 theel. boter 2 theel. olijfolie 1 sjalot, fijngesnipperd 1 teentje knoflook, fijngehakt 1 theel. bloem 100 ml room 500 g witte asperges, geschild evt. 20 g amandelschaafsel 50 g ijskoude boter, in blokjes Voorbereiden Laat de saffraandraadjes circa 10 minuten weken in de wijn. Verhit de boter en 1 theelepel olie en fruit de sjalot glazig op een lage stand. Voeg de knoflook toe en fruit kort mee. Bestrooi met de bloem en roer kort erdoor. Giet de saffraanwijn er al roerend bij en laat circa 5 minuten zachtjes koken. Klop de room erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper. Bereiden Snijd de onderste stukjes van de geschilde asperges af en snijd de asperges in de lengte door. Verhit een grillpan en bestrijk de pan licht met een kwastje olie. Leg de halve asperges met het snijvlak naar beneden naast elkaar in de grillpan en gril ze in een paar minuten bruin. Keer om en gril nog een paar minuten. Neem ze uit de pan en houd warm op een schaal in een warme oven. Gril zo alle asperges. Rooster de amandelen in een droge, hete koekenpan goudbruin. Verwarm intussen de saus langzaam en maak deze af door klontjes ijskoude boter erdoor te kloppen. Laat de saus niet meer koken. Giet de saus over de asperges en bestrooi met de amandelen. Lekker bij vis en gebakken aardappels. voedingswaarde per persoon 255 kcal, vet 22 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 7 g, eiwit 3 g Wijntip Gebruik in het recept en in het glas een verkwikkende Nava Verdejo.

22

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand_recepten.indd 22

6-3-2017 10:16:48


HELD VAN DE MAAND

Lekker klassiek, asperges in de soep

Aspergesoep met gerookte zalm

[[; VOOR- OF LUNCHGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN 500 g witte asperges, geschild 700 ml kippen- of groentebouillon (van 1 tablet) 100 g gerookte zalm, in dunne reepjes rasp van 1/4 citroen 1/2 bosje dille of kervel, grof gehakt 4 eetl. crème fraîche Bereiden Snijd de onderste stukken van de geschilde asperges. Breng deze stukjes samen met de schillen in de bouillon aan de kook. Laat

circa 20 minuten trekken op een lage stand en giet door een fijne zeef. Vang de bouillon op en breng opnieuw aan de kook. Snijd de geschilde asperges in kleine stukjes en houd de kopjes apart. Kook de stukjes asperge 5 minuten mee in de bouillon en voeg dan de kopjes toe. Kook nog 5 minuten en breng de bouillon op smaak met peper. Verdeel de zalm, citroenrasp en kruiden over 4 voorverwarmde kommen en giet de bouillon met aspergestukjes erop. Serveer met de crème fraîche. Lekker met reepjes geroosterd witbrood. voedingswaarde per persoon 135 kcal, vet 9 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 5 g, eiwit 7 g Wijntip Een gerecht voor een verfijnde Bourgogne Chardonnay.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Held van de maand_recepten.indd 23

23

6-3-2017 10:16:57


Iedereen kan een pasta maestro zijn 100% Italiaanse Kwaliteit, Smaak en Creativiteit. Met Grand’Italia zet je met een paar simpele ingrediÍnten een geweldige maaltijd op tafel. Vandaag de Pipe Rigate met Tartufo saus en kastanjechampignons en morgen de Linguine met pesto. Download de gratis Pasta Maestro app voor deze recepten en inspirerende verhalen.

GF7003 Adv Boodschappen Tartufo-v3.indd 1

Pasta Maestro

24-01-17 13:37


Twentse boerenkipsalade. Lekker boer-gondisch! Bij Johma maken we de allerlekkerste salades! Al meer dan 40 jaar. Dat doen we met veel zorg en de allerbeste ingrediĂŤnten. Neem onze Twentse boerenkipsalade. Rijk gevuld met heerlijk gekruide Twentse Beter Leven kip in een romige saus. Lekker boer-gondisch.

De lekkerste salades komen oet Twente.

128 WT_Adv Twentse Boerenkip_Boodschappen 221x255_DD.indd 1

01-03-17 15:56


Nog steeds zooo lekker, maar nu nรณg mooier verpakt ...

Voor onze chocolademousse kiezen wij voor UTZ-gecertifieerde cacao. Duurzaam verbouwd en goed voor de boeren, hun families en het milieu. Daarnaast is onze chocolademousse gemaakt met echte Belgische chocolade. Dat smaakt naar meer!

Adv. Boodschappen nieuw design mousse tafel 100217.indd 1

... alle lof voor Almhof 10-02-17 15:30


PaaS 28

Special

57

De paasborrel

Paaszoet

Succes gegarandeerd met deze hapjes en drankjes.

Gezelligheid met Pasen: samen aan de slag en genieten van deze lekkere zoete baksels.

44

64

Eitje anders

Kookvideo

Omeletrolletjes, bladerdeegpizza, gevulde zoete aardappel en meer.

Deze haasjescake is bijna te schattig om op te eten!

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Paas cover.indd 27

27

8-3-2017 11:24:37


28

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen opener.indd 28

6-3-2017 10:17:31


PAASSPECIAL: BORREL

De trend van dit jaar: een paasborrel in plaats van een -brunch. Nodig wat vrienden en familie uit en geniet! Succes gegarandeerd met deze superlekkere hapjes ĂŠn drankjes.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen opener.indd 29

29

6-3-2017 10:17:36


Vispakketje uit de oven

[; BORRELHAPJE VOOR 8 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 2 zalmfilets, beide in 4 blokjes gesneden 8 grote garnalen 8 mosselen 4 cherry-/kerstomaatjes, gehalveerd 1 citroen, schoongeboend, in dunne plakken handje gehakte dille 8 eetl. witte wijn bakpapier keukengaren Bereiden Verwarm de oven voor op 180ยบC. Knip het bakpapier in stukken van 20x20 cm. Leg op ieder vel papier 1 blokje zalm, 1 garnaal, 1 mossel, 1 tomaatje en 1 plakje citroen. Besprenkel met wat dille, 1 eetlepel witte wijn, zout en peper. Vouw de zijkanten van de pakketjes naar boven en knoop dicht met keukengaren. Bak de vispakketjes in de oven in circa 20 minuten gaar. Serveer op een schoteltje. voedingswaarde per persoon 105 kcal, vet 5 g (waarvan verzadigd 1 g), koolhydraten 1 g, eiwit 13 g Tip Vervang de wijn door bouillon wanneer er kinderen mee-eten. Wijntip Pakketje uitpakken en een fles Sauvignon Blanc van I am openmaken.

30

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 30

6-3-2017 10:20:06


PAASSPECIAL: BORREL

Kidsproof Een borrel klinkt als iets voor volwassenen, maar natuurlijk zijn kinderen ook welkom! Zorg voor een paar kidsproof hapjes en drankjes en laat ze verder lekker hun gang gaan. Verstopte eieren zoeken in huis en tuin, eieren versieren of zet een speciale knutseltafel klaar: daar zijn ze wel even zoet mee.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 31

31

6-3-2017 10:20:15


Parmezaan-uienringen PLATEAU, NIJHOF BAARN

Snijd 2 grote uien in ringen en druk de ringen per 2 uit elkaar. Splits 1 ei en klop het eiwit stijf. Meng 100 gram bloem met 100 ml bier, 1 eetlepel zonnebloemolie en de eidooier en breng op smaak met zout en peper. Spatel het opgeklopte eiwit door het mengsel. Meng 50 gram paneermeel met een handje geraspte Parmezaanse kaas. Haal de uien eerst door wat bloem, vervolgens door het bierbeslag en daarna door het paneermengsel. Verhit een pan met zonnebloemolie tot 180ยบC en bak de uienringen in circa 4 minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met chilisaus.

32

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 32

6-3-2017 10:20:31


PAASSPECIAL: BORREL

Filo-kaasrolletjes met chilisaus

[[ BORRELHAPJE VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN

SPICY &

CRISPY

4 vellen filodeeg, ontdooid ca. 150 g oude kaas (stuk), in repen gesneden zonnebloemolie om te frituren voor de chilisaus: 50 ml wittewijnazijn 3 eetl. suiker 1 cm verse gember, geschild en in stukken 2 rode pepers, in stukken 1 teentje knoflook, geperst 1 theel. maizena keukenpapier Bereiden Mix in een blender de azijn, suiker, gember, rode peper en knoflook met 100 ml water (het mengsel hoeft niet helemaal glad te zijn). Verwarm dit mengsel circa 5 minuten in een steelpannetje. Roer de maizena los met 2 theelepels water, voeg toe aan het chilimengsel en laat 5 minuten inkoken tot een stroperige saus. Laat de chilisaus afkoelen in de koelkast. Leg de vellen filodeeg op het werkvlak en snijd ze diagonaal in vieren. Leg op het brede deel van elk vel deeg een reepje kaas. Rol vanaf waar de kaas ligt het deeg half op. Vouw dan de punten aan de zijkant naar binnen en rol verder op. Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan tot 180ÂşC en frituur de rolletjes circa 2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct met de zelfgemaakte chilisaus. voedingswaarde per persoon 325 kcal, vet 20 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 23 g, eiwit 11 g Tip Houd je chilisaus over? Deze is nog ongeveer 1 week houdbaar in een luchtdicht bakje. Wijntip Blijf in Chileense sferen met ViĂąa Maipo Chardonnay.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 33

33

6-3-2017 10:20:40


Avocadodip met limoen

Pureer 1 rijpe avocado met 125 g crème fraîche, het sap van 1 limoen en 2 fijngehakte lente-/bosuitjes. Breng op smaak met zout en peper.

Feta-paprikadip Mix 4 gegrilde paprika’s (pot) met 100 gram feta, 1 teentje knoflook en een handje koriander tot een smeuïge dip. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met wat fijngehakte koriander.

Stokbroodje

+

Aioli met zongedroogde tomaat

Ansjovis-citroenboter

Meng 125 gram boter met 2 eetlepels citroensap, 4 gehakte ansjovisfilets en een handje fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper.

34

Mix in een keukenmachine 150 gram mayonaise met 1 teentje knoflook en 6 zongedroogde tomaatjes tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 34

6-3-2017 10:20:53


PAASSPECIAL: BORREL

Voor de Cocktail-liefhebber Gin-tonic met ananas en koriander Vul een groot wijnglas voor 1/3 met ijsblokjes. Giet 35 ml gin en 100 ml tonic erbij. Voeg hier een plakje ananas, een paar blaadjes koriander en ijsblokjes aan toe. Garneer de rand van het glas met een plakje ananas.

Watermeloen-mimosa Verwijder de schil en pitjes van 1 kleine (water)meloen en pureer het vruchtvlees in een keukenmachine. Vul champagneglazen voor de helft met het meloensap en vul aan met gekoelde prosecco. Garneer met fijngesneden muntblaadjes.

Artisjoktapenade Mix 200 gram uitgelekte artisjokharten (blik) met 50 gram groene olijven, 1 teentje knoflook en 4 eetlepels olijfolie grof met een staafmixer of blender. Voeg 2 eetlepels kappertjes toe en mix nog even kort tot een grof geheel. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog een extra scheutje olijfolie toe.

Paaspunch met rood fruit

ALCOHOL

VRIJ

Meng in een grote kom het sap van 2 limoenen, 500 ml sinaasappelsap, 250 ml ginger ale, 50 ml grenadinesiroop, 400 g bevroren rood fruit naar keuze en 1 sinaasappel in plakken. Voeg voor volwassenen eventueel naar smaak circa 200 ml witte rum toe en laat intrekken. Serveer met ijsblokjes.

Frisse krabsalade

Wijnadvies

TEXTIEL, NIJHOF BAARN

Laat 1 blikje krabvlees of tonijn (170 g) uitlekken en meng in een kommetje met 4 eetlepels mayonaise, het sap van 1/2 citroen en een handje fijngesneden bieslook. Breng de salade op smaak met zout en peper.

Heerlijke hapjes om een lekker flesje mousserende wijn bij te schenken. In Italië nemen ze dan bianco of rosé Frizzante Cuvée 56. En in Spanje cava van Españoso, ook rosé en wit. Maar een lekkere ‘gewone’ witte wijn of rosé kan ook. Denk dan aan Jean Sablenay Sauvignon Blanc of Sensas Syrah rosé.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 35

35

6-3-2017 10:21:01


Rustig aan

Het belangrijkste van de paasborrel: geniet er zelf ook van. Maak het jezelf dus niet te moeilijk, je hoeft echt geen dagen in de keuken te staan om iets lekkers op tafel te zetten. Wees gewoon slim: kies je favoriet(en) uit deze recepten en combineer ze met kant-en-klare en eventueel gepimpte producten uit je supermarkt. Proost!

36

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 36

6-3-2017 10:21:18


PAASSPECIAL: BORREL

Frietjes van zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 200ÂşC. Schil 1 kilo zoete aardappels, snijd ze in de lengte in dikke frieten en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels zonnebloemolie en bak in de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Schep na circa 25 minuten om. Meng intussen 4 eetlepels yoghurt met 2 eetlepels mayonaise en 1 theelepel kerriepoeder en breng op smaak met zout en peper. Besprenkel de ovenfriet met grof zeezout en serveer met de kerriedip.

Gehaktballetjes met feta en munt

[ BORRELHAPJE VOOR 6 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 400 g rundergehakt 1 bosje munt, fijngesneden 1 theel. komijnpoeder (djinten) 4 eetl. paneermeel 1 ei 100 g feta 2 eetl. olijfolie Bereiden Kneed het gehakt met een handje munt, het komijnpoeder en peper. Roer vervolgens het paneermeel en ei door het mengsel en verbrokkel de feta erdoor. Rol met vochtige handen kleine balletjes van het gehaktmengsel. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes in circa 8 minuten rondom goudbruin en gaar. Serveer op een schaaltje met wat extra fijngehakte munt. voedingswaarde per persoon 325 kcal, vet 24 g (waarvan verzadigd 10 g), koolhydraten 3 g, eiwit 23 g Wijntip Heerlijk met een kruidig-frisse rosĂŠ van Vega Libre.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 37

37

6-3-2017 10:21:28


Wortelfrietjes in ontbijtspek met cajun-mayonaise

SCHAAL EN BAKJE, NIJHOF BAARN

Verwarm de oven voor op 200ยบC. Snijd 1 kilo geschrapte wortels in dikke repen. Doe ze in een kom en schud om met 4 eetlepels olijfolie en grof zeezout zodat alle wortelfrietjes bedekt zijn. Snijd plakken ontbijtspek in lange dunne repen, wikkel deze om de wortelfrietjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak circa 20 minuten in de oven, tot de wortelfrietjes gaar en goudbruin zijn en het ontbijtspek knapperig is. Meng intussen 6 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel citroensap en 1 theelepel cajunkruiden of paprikapoeder. Serveer de wortelfrietjes met de cajun-mayonaise.

38

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 38

6-3-2017 10:21:42


PAASSPECIAL: BORREL

VIS

Makreelcrostini met zoetzure radijsjes

[; BORRELHAPJE VOOR 6 PERSONEN CA. 20 MINUTEN + 1 UUR MARINEREN 100 ml wittewijnazijn 2 eetl. suiker 1 bosje radijs, in dunne plakjes 1 stokbrood, in dunne plakjes 6 eetl. olijfolie 1 gerookte makreel, vel en graten verwijderd 125 g crème fraîche bosje bieslook, fijngehakt Bereiden Verwarm in een pannetje de azijn met 100 ml water, de suiker en een snuf zout. Laat even afkoelen en giet dit mengsel over de radijsjes. Laat minimaal 1 uur staan. Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Bestrijk de plakken stokbrood rondom met olijfolie en bak ze knapperig onder de grill. Meng intussen de makreel, crème fraîche en bieslook door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schep wat van de makreelsalade op de crostini en leg wat zoetzure radijsjes erop. Serveer op een grote schaal. voedingswaarde per persoon 395 kcal, vet 24 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 32 g, eiwit 11 g Tip Radijsjes over? Je kunt ze in een luchtdichte pot circa 1 week bewaren in de koelkast. Lekker in salades of op een broodje kaas. Wijntip Een lekker droge, witte Huiswijn.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Borrel.indd 39

39

6-3-2017 10:21:50


W U IE

N

NOG NIET GEPROEFD, [SERIOUSLY]? De nieuwe Heinz [Seriously] Good Pastasauzen hebben 3 uur gesudderd voor een intens krachtige smaak. En daarom zijn er geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen meer nodig. Welke van de 5 smaakvarianten proef jij vanavond?


Al sinds 1883 bakken we onze ontbijtkoek

maar met 100% smaak: Peijnenburg Zero.

van rogge. Hierdoor is het van nature een

Proef ‘m eens en laat je overtuigen door onze

bron van vezels. Sinds 2015

nieuwste, overheerlijke ontbijt-

maken onze bakkers een variant

koek. Lees er meer over op

zonder

WWW.PEIJNENBURGZERO.NL

toegevoegde

suikers,


*t.o.v. Hero Original

Begin je dag goed met

Minder Zoet Voor de bewuste zoetekauw; Hero Minder Zoet met 40% minder suiker*

MĂŠĂŠr met jam? Kijk op herojamstudio.nl


aan de ene kant,

Dark & Crunchy aan de andere‌! Volg ons op Facebook.com/duopenottioriginal

Art_Adv_DuoPenottiCookiesMilk_Boodschappen_4-2017_170206.indd 1

_bs1704.indd 43

06-02-17 12:01

06-03-17 15:04


Geen paasfeest kan zonder ei. Vergeet je standaard gekookte of gebakken eitje, dit jaar serveer je eieren eens verrassend anders! 44

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 44

6-3-2017 10:37:04


PAASSPECIAL: EITJE ANDERS

Omeletrolletjes met rauwe ham en kruidenricotta Zie pagina 46

Aan de rol SCHAALTJE, NIJHOF BAARN

Met zo’n rolletje (kijk voor het recept op de volgende pagina) serveer je makkelijk en snel een lekker hapje. Bij een paasborrel is een omeletrolletje natuurlijk heel toepasselijk, maar je kunt ook lekker rollen met tortillawraps of groente, zoals komkommer of courgette. Denk voor de vulling eens aan gegrilde paprika met zachte geitenkaas, gerookte zalm met avocado of mascarpone met gehakte walnoten.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 45

45

6-3-2017 10:37:14


Beleg de pizza’s voor een pikante twist nog met wat ringetjes jalapeùopeper

EASY Omeletrolletjes met rauwe ham en kruidenricotta

[ BORRELHAPJE VOOR 6 PERSONEN CA. 25 MINUTEN + 1 UUR KOELEN 6 eieren, losgeklopt 40 ml melk 2 eetl. zonnebloemolie 250 g ricotta handje basilicumblaadjes, fijngehakt handje bieslook, fijngehakt 3 eetl. citroensap 9 plakken rauwe ham vershoudfolie cocktailprikkers Bereiden Klop de eieren luchtig met de melk en een snufje zout. Verhit een koekenpan met olie en bak 3 dunne omeletten van het eimengsel. Laat de omeletten afkoelen. Meng intussen de ricotta met de basilicum, bieslook en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de afgekoelde omeletten met de ricotta en verdeel de rauwe ham erover. Rol de omeletten strak op en verpak ze in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd de omeletten in rolletjes en steek ze aan prikkertjes. voedingswaarde per persoon 205 kcal, vet 15 g (waarvan verzadigd 6 g), koolhydraten 3 g, eiwit 14 g

46

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 46

6-3-2017 10:37:30


PAASSPECIAL: EITJE ANDERS

Bladerdeegpizza’s met ei

[ LUNCHGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid 4 eetl. ketchup 1 gele paprika, in dunne repen 1 rode ui, in dunne plakjes 8 plakjes chorizo 4 eieren 50 g geraspte kaas

Wist je dat…

… je aan de kleur van een ei kunt zien welke kleur oorlellen de kip heeft die het ei heeft gelegd? Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren en kippen met witte oorlellen leggen witte eitjes. Behalve in de kleur van de schaal bestaat er geen verschil in smaak tussen bruine of witte kippeneieren. Maar witte eieren kun je natuurlijk wel beter versieren!

bakplaat met bakpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 180ºC. Vouw de randen van de plakjes bladerdeeg iets omhoog zodat er ‘bakjes’ ontstaan en zet op de bakplaat. Bestrijk de binnenkant van het bladerdeeg met de ketchup en beleg met de paprika, ui en chorizo. Breek boven iedere pizza 1 ei en bestrooi met de kaas. Bak circa 20 minuten in de oven, totdat het bladerdeeg knapperig en het eiwit gestold is. Lekker met een groene salade. voedingswaarde per persoon 385 kcal, vet 26 g (waarvan verzadigd 14 g), koolhydraten 22 g, eiwit 17 g

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 47

47

6-3-2017 10:37:38


Clafoutis met blauwe bessen

[[ VOOR 8 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 45 MINUTEN OVENTIJD + 2 UUR KOELEN 250 ml melk 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd 50 g boter 4 eieren 80 g rietsuiker 100 g bloem 50 g amandelschaafsel 500 g blauwe bessen ovenschaal of taartvorm, ingevet Bereiden Verwarm de oven voor op 180ยบC. Verwarm de melk in een pannetje, schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit merg toe aan de melk. Voeg de boter toe en verwarm 2 minuten op een lage stand zonder te laten koken. Laat even afkoelen. Klop de eieren met 60 gram suiker en een snuf zout schuimig. Voeg vervolgens de bloem en de helft van het amandelschaafsel toe en meng goed. Giet langzaam de melk erbij roer tot een glad beslag. Bestrooi de bodem van de ovenschaal met de blauwe bessen en giet het beslag erover. Meng in een schaaltje het overige amandelschaafsel met 20 gram suiker. Zet de schaal circa 45 minuten in de oven en bestrooi de laatste 10 minuten van de oventijd met het amandelmengsel. Laat de clafoutis afkoelen en zet daarna 2 uur in de koelkast. Snijd voor het serveren in punten. voedingswaarde per persoon

Pannenkoekengebak De clafoutis komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt daar meestal met kersen gemaakt. Je kunt het zowel koud als gebak of lauwwarm als dessert eten. Het eierbeslag voor een clafoutis heeft wat weg van pannenkoekenbeslag. Gebruik daarom voor het bakken geen springvorm, daar lekt het dunne beslag uit. Probeer dit recept ook eens met ander fruit zoals perzik, banaan, druiven of frambozen en bestuif met poedersuiker.

255 kcal, vet 12 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 28 g, eiwit 8 g

48

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 48

6-3-2017 10:37:54


PAASSPECIAL: EITJE ANDERS

Gevulde zoete aardappel met ei

[\ BIJGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 15 MINUTEN + 1 UUR OVENTIJD 4 grote zoete aardappels 60 g zachte geitenkaas, verbrokkeld 4 kleine eieren 2 lente-/bosuitjes, in dunne ringen

voedingswaarde per persoon 215 kcal, vet 8 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 23 g, eiwit 11 g

SCHAALTJE, NIJHOF BAARN

aluminiumfolie

Bereiden Verwarm de oven voor op 200ยบC. Verpak de zoete aardappels in een stuk aluminiumfolie en gaar ze in circa 45 minuten in de oven. Maak de bovenkant van het folie open, snijd de aardappels in de lengte in en hol ze met een lepel voorzichtig iets uit. Verkruimel de geitenkaas in de zoete aardappels en breek de eieren erboven. Bestrooi met de bosui en een snuf zout. Bak de aardappels nog circa 20 minuten in de oven tot het eiwit is gestold en lepel uit.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 49

49

7-3-2017 11:48:54


In de koelkast? Kun je eieren nu het best in de koelkast of op kamertemperatuur bewaren? Volgens het Voedingscentrum blijven eieren die je thuis in het doosje in de koelkast bewaart langer vers. In de supermarkt staan ze juist meestal buiten de koeling zodat er minder condensvorming optreedt tijdens het vervoer naar huis. Door vocht kunnen schadelijke bacteriÍn namelijk sneller groeien. Wanneer je eieren op kamertemperatuur nodig hebt voor een bakrecept, leg ze dan uit de koelkast zo’n 5 minuten in een kom met lauwwarm water.

Gevulde eieren anno nu: romig met een beetje pit! 50

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 50

6-3-2017 10:38:21


PAASSPECIAL: EITJE ANDERS

Bacon & avocado-eieren

[] VOOR 12 STUKS CA. 20 MINUTEN 4 plakken bacon 6 grote eieren 1 rijpe avocado 2 eetl. mayonaise 1 eetl. citroensap 1 theel. cayennepeper evt. spuitzak Bereiden Bak de bacon knapperig in een droge, hete koekenpan. Kook intussen de eieren in 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en halveer ze in de lengte. Schep de eidooiers eruit en doe deze in een keukenmachine. Voeg het vruchtvlees van de avocado, de mayonaise en het citroensap toe, mix tot een glad mengsel en breng op smaak met zout en peper. Snijd de knapperige bacon in kleine stukjes en meng deze door het ei-avocadomengsel. Leg de halve eieren op een schaal met de snijkant naar boven. Schep de vulling in een spuitzak en vul de eieren ermee of schep met een theelepel het mengsel in de eieren. Bestuif met een snufje cayennepeper. voedingswaarde per stuk 100 kcal, vet 8 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 1 g, eiwit 5 g

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 51

51

7-3-2017 11:49:28


KIDS

FAVORIET

Croque madame muffins

[ VOOR 6 STUKS CA. 15 MINUTEN + 20 MINUTEN OVENTIJD 6 sneetjes witbrood, zonder korst 30 g gesmolten boter 100 g achterham, in reepjes 100 g geraspte oude kaas 6 kleine eieren muffinbakvorm met 6 holtes, ingevet

52

Bereiden Verwarm de oven voor op 180ยบC. Rol de sneetjes witbrood licht uit met een deegroller en bestrijk ze met wat boter. Leg de plakken brood in de muffinholtes en druk ze voorzichtig aan. Verdeel de ham en kaas over de bakjes en breek er steeds 1 ei boven. Bak de muffins in de oven in circa 20 minuten goudbruin, totdat het eiwit helemaal is gestold. voedingswaarde per stuk 270 kcal, vet 16 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 15 g, eiwit 16 g

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 52

6-3-2017 10:38:46


PAASSPECIAL: EITJE ANDERS

SCHAALTJES, NIJHOF BAARN

Maak deze muffins samen met de kinderen!

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Ei.indd 53

53

6-3-2017 10:38:56


W U IN E

honig Mexicaans Haal je sombrero maar uit de kast, want het is tijd voor een Mexicaans feestje! En op dit festijn geen geknoei met Honigs nieuwste aanwinst: de Dubbeldekkers. Hij bestaat uit een knapperige taco met daaromheen een zachte wrap. Snel op tafel én natuurlijk dubbel zo lekker. Probeer ook onze overheerlijke grote en kleine maïswraps en superlekkere kruidenmixen voor burrito’s, fajita’s en Dubbeldekkers & Tacos.

Mexicaans op z’n Honigs: lekker mild, lekker makkelijk. Untitled-2 1

Voor meer inspiratie: watetenwevandaag.nl

06-03-17 14:38


Lekker voor Pasen! -recept-

Bladerdeeghapjes met gekrui

Bereiding:

1

2

3 4

5

Kijk op koopmans.com voor recepten, baktips en bakfilms. Volg ons ook op: /KoopmansBakken

KM Bladerdeeg adv BS 222x255 WT.indd 1

d gehakt

Verwarm de oven voor. Vet de bakplaat in met boter of gebruik bakpap ier.

Meng de kruiden en de chilisaus door het geha kt en breng op smaak met zout en peper. Maak er tien balletjes van . Snijd de bladerdeegplakj es in twee stroken en wikkel de balletjes geha kt erin.

voor 10 bladerdeeghap jes: • 5 plakjes Koopmans Bladerdeeg • 300 g gehakt • zout, peper en zoete chilisaus • klein handje fijngesne den kruiden naar keuze

• 1 losgeklopt ei

Bestrijk de bladerdeegha pjes met het losgeklopt ei en leg ze met de plakkant naar beneden op de bak plaat. Bak de hapjes goudbru in en gaar in ± 20 min uten.

Elektrische oven: 20 0 °C Heteluchtoven: 180 °C Gasoven: stand 4-5

Dan ben je thuis. 26-01-17 09:14


Beemster_Boodschappen_1/1_2.indd 1

13-02-17 wk7 16:03


PAASSPECIAL: ZOET

Voor een zoet

paasfeest Duik tijdens het paasweekend samen de keuken in voor de allerleukste én lekkerste zoete baksels.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Paaszoet.indd 57

57

6-3-2017 10:41:58


Lekker voor jong en oud

Paasrotsjes

[ TUSSENDOORTJE VOOR 8 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 1 UUR KOELEN 350 g pure en/of melkchocolade 100 g marshmallows, in kleine stukjes geknipt 50 g ongezouten pinda’s 50 g gedroogde abrikozen, in stukjes ijsstokjes bakpapier Bereiden Hak de chocolade in stukjes en verwarm al roerend au bain-marie. Neem de kom van de pan en klop door tot alle stukjes chocolade zijn gesmolten. Schep met een spatel de stukjes marshmallow, pinda’s en abrikozen erdoor tot alles bedekt is met de gesmolten chocolade. Leg houten ijsstokjes op het bakpapier en schep met behulp van 2 lepels bergjes chocolade erop. Duw de bergjes met de achterkant van een lepel in de vorm van een paasei. Laat afkoelen en opstijven en eventueel in de koelkast verder uitharden. voedingswaarde per persoon 330 kcal, vet 18 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 35 g, eiwit 5 g Tip Vervang de abrikozen door rozijnen of cranberry’s.

58

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Paaszoet.indd 58

6-3-2017 10:42:16


PAASSPECIAL: ZOET

Romige paasrol Zie pagina 60

ROMIG

ZOET

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Paaszoet.indd 59

59

6-3-2017 10:42:22


Romige paasrol

[[[ GEBAK VOOR 8 PERSONEN CA. 40 MINUTEN + 1 UUR KOELEN + 10 MINUTEN OVENTIJD 2 eieren, gesplitst 50 g fijne suiker rasp van 1/2 citroen 40 g bloem 10 g maizena poedersuiker 1 zakje taarttopping wit (bakproducten) voor de vulling: 1 eidooier 75 g suiker 50 g custardpoeder 500 ml melk 1 zakje vanillesuiker 200 ml slagroom 1 zakje paaseitjes 20 g gepelde pistachenoten of amandelen, grof gehakt bakplaat met bakpapier Voorbereiden Begin met de vulling en klop de eidooier met de helft van de suiker, de custard en een scheut melk goed los. Houd 1 eetlepel suiker apart en verwarm de rest van de melk met de overige suiker en vanillesuiker tegen de kook aan. Klop dit met een garde door het geklopte ei en giet dit

60

mengsel terug in de pan. Verwarm op een lage stand tot de custardvla dikker begint te worden. Roer voortdurend over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Als je een streep kunt trekken en de vla niet meer doorloopt, is de vulling dik genoeg. Schep over in een kom en zet deze in nog een kom met koud water. Roer rustig door tot de vla is afgekoeld. Klop de slagroom met de apart gehouden suiker stijf. Hak 1/3 van de paaseitjes grof. Schep de slagroom, gehakte noten en gehakte paaseitjes door de custardvla. Dek af en laat circa 1 uur opstijven in de koelkast. Bereiden Verwarm de oven voor op 200ºC. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop in een andere kom de eidooiers met de citroenrasp en de rest van de suiker tot een lichtgele crème. Spatel de eiwitten erdoor en zeef de bloem en maizena erboven. Spatel alles rustig en goed door elkaar. Strijk het beslag gelijkmatig uit over de bakplaat en bak de biscuitbodem in het midden van de oven in circa 10 minuten gaar. Neem uit de oven en leg er nog een stuk bakpapier op. Keer de biscuit om en leg hem op het werkvlak. Trek het bakpapier aan de onderkant voorzichtig los en laat de biscuit circa 5 minuten afkoelen. Strijk de custardvulling gelijkmatig uit over de biscuit en laat daarbij de randen vrij. Rol de biscuitbodem met behulp van het bakpapier eronder rustig op. Leg de rol op een platte schaal en bestuif met poedersuiker. Spuit met het zakje topping 3 toefjes als nestjes bovenop de biscuitrol en leg de rest van de paaseitjes erin. voedingswaarde per persoon 550 kcal, vet 27 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 63 g, eiwit 13 g Tip

Laat de taarttopping weg en decoreer de paasrol met glazuur en decoratiestrooisels.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Paaszoet.indd 60

7-3-2017 11:45:49


PAASSPECIAL: ZOET

Als ontbijt, bij de brunch of lekker tussendoor: deze brioches kunnen de hele dag!

Brioches met rozijnen, noten en chocolade

[[ VOOR 8 STUKS CA. 20 MINUTEN + 8 UUR RUSTEN + 1 UUR RIJZEN 3 eieren 2 eetl. suiker of vloeibare honing 1 zakje vanillesuiker 100 g gesmolten boter 1/2 zakje gedroogde gist 250 g bloem + extra om te bestuiven 50 g blanke rozijnen, geweld 20 g pecannoten, grof gehakt 50 g witte chocolade, grof gehakt poedersuiker om te bestuiven 8 muffinvormpjes, ingevet Voorbereiden Klop circa 8 uur of de avond van tevoren 2 eieren met de suiker, vanillesuiker, gesmolten boter en 1/2 theelepel zout met een elektrische mixer goed luchtig. Los de gist op in 50 ml warm water en klop dit door het eimengsel. Zeef 250 gram bloem erboven en klop nog enkele minuten door. Klop als laatste de rozijnen, pecannoten en chocolade erdoor. Dek het deeg af en laat de hele nacht rusten in de koelkast. Bereiden Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed en trek het deeg een paar minuten uit elkaar. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol hier balletjes van. Leg in elk muffinvormpje een balletje deeg. Zet ze bij elkaar en zet er een grote kom overheen. Laat zo nog 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180ยบC. Klop het overige ei los en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de brioches in de oven in circa 25 minuten gaar en goudgeel. Neem ze uit de oven en laat afkoelen tot lauwwarm. Bestuif ze voor het serveren met poedersuiker. voedingswaarde per stuk 310 kcal, vet 16 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 32 g, eiwit 8 g

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Paaszoet.indd 61

61

7-3-2017 11:46:02


NIEUW

ONZE NIEUWE ONTBIJTGRANEN MET MELK OF YOGHURT

DAT IS NOG EENS LEKKER OPSTAAN! VOL VEZELS

QUA CRUNCHY MUELSI Adv Boodschappen 2016 WT.indd 1

G TOEGE EEN VO SUIKE EGDE RS

03-02-17 14:05


Klein maar fijn!

www.oetker.nl

Dr. Oetker Kleintje Kwarktaart is een lekker fris taartje voor 6 personen. Ideaal voor een klein gezelschap. Kleintje Kwarktaart maak je eenvoudig in de bijgeleverde bakvorm. Bereid het kwarktaartje met naturel- of vruchtenkwark. Zo maak je jouw favoriete taartje. Scan de QR-code voor de bakďŹ lm en leuke recepten of ga naar www.oetker.nl/kleintjekwarktaart

OET KleintjeKwarkTrt 221x255 Adv BS WT.indd 1

10-02-17 11:55


64

Deze haasjescake staat spectaculair op het paasbuffet, maar is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Bekijk dus als een haas onze nieuwste kookvideo en ga samen aan de slag!

www.boodschappen.nl

KOOK VIDEO’S Op www.boodschappen.nl vind je elke maand een nieuwe en handige kookvideo bij een recept. Speciaal voor Pasen laten we je stap voor stap zien hoe je dit lieve taartje maakt.

HAASJESCAKE zó maak je dat

64

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Paaszoet video.indd 64

6-3-2017 12:34:44


CHECK ZE ALLEMAAL: KOOKVIDEO’S 1

2

Haasjescake

[[ GEBAK VOOR 8 PERSONEN CA. 40 MINUTEN

3

4

1 grootmoederscake, boerencake of langwerpige roombotercake (kant-en-klaar) 2 eetl. frambozenjam of hazelnootpasta 2 zakjes wit taartglazuur (bakproducten) 3 muffins of kleine cakejes 2 marshmallows 1 zakje geraspte kokos (ca. 100 g) 50 g roze marsepein (bakproducten) of snoepjes om te decoreren uitsteekvorm of -ring 1 stukje dik roze papier of karton van 15x15 cm

5

Bekijk het filmpje van dit recept nu op

WWW.BOODSCHAPPEN.NL/VIDEO

Bereiden 1. Snijd de cake doormidden in 2 gelijke blokken. Leg ze tegen elkaar op een schaal zodat je een vierkante cake hebt. Snijd deze vierkante cake horizontaal door. Neem de bovenste delen ervan af en bestrijk de onderste delen met jam. 2. Plak de bovenste delen er weer op. Snijd vanaf de bovenkant de hoeken van de cake geleidelijk in een ronde vorm. Je hebt nu de basis van het lijfje. 3. Verwarm het glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet een deel ervan over de cake. Strijk het glazuur gelijkmatig uit. Snijd een klein stukje van de zijkant van 2 muffins af. Zet ze met de afgesneden kant naar beneden tegen de tegen het lijfje van het konijn aan. Druk ze goed vast in het glazuur: dit zijn de pootjes. Plak boven op elk pootje 1 marshmallow. Druk de derde muffin met de onderkant als een staartje op het lijfje, in het midden boven de pootjes. Druk goed vast in het glazuur. 4. Bestrijk nu ook de pootjes en het staartje met het glazuur en bestrooi de hele cake royaal met kokos. 5. Rol de marsepein uit en steek of snijd er 2 rondjes uit. Bestrijk ze met een beetje glazuur en plak ze als voetzolen op de onderkant van de pootjes. Steek of snijd nog 6 kleinere rondjes uit de marsepein en bestrijk ze met een druppel glazuur. Druk per pootje 3 kleine rondjes onder het grote rondje. Dit zijn de teentjes. Knip uit het roze papier 2 flaporen. Bestrijk ze met een beetje glazuur en plak ze aan de bovenkant tegen de cake aan. voedingswaarde per persoon 540 kcal, vet 27 g (waarvan verzadigd 18 g), koolhydraten 71 g, eiwit 7 g

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Paaszoet video.indd 65

65

6-3-2017 12:35:10


Genieten? Natuurlijk!

Genieten? Natuurlijk! Time Out Granenbiscuits, met de rijke smaak van heerlijke ingrediĂŤnten, zijn lekker knapperig en zitten boordevol granen. Met zorg gebakken, dat zie je en dat proef je. Time Out Granenbiscuits zijn handig per twee verpakt en verkrijgbaar in diverse heerlijke smaken.

32864_TimeOut_Adv_221x255_V1.indd 1

07-02-17 12:07


CREËER JOUW STILTE NA DE STORM

Bijzondere momenten creëer je zelf. Of het nu gaat om dat kostbare kwartiertje na de doordeweekse ochtenddrukte, of het bijkomen van de paashaas(t). Die momenten maak je zelf, gewoon lekker thuis. Bij NESCAFÉ® Dolce Gusto® begrijpen we dat maar al te goed. Daarom bieden we keuze uit meer dan 30 koffiecreaties van de allerhoogste kwaliteit. Zodat jij altijd de perfecte koffie hebt om jouw moment te creëren. Precies zoals jij het wilt.

COFFEE IS NOT JUST BLACK

Untitled-2 005003-00 UW 1 print latte macchito - boodschappen 222x255mm.indd 1

01-03-17 14:38 06-03-17 11:50


Genieten

van ontbijt en brunch Met de paasdagen begint het feest al bij een goed ontbijt. Ga daarna door met een uitgebreide brunch voor nog meer lekkers en gezelligheid.

Hollandse garnalencocktail

[;]

NIEUW VAN BECEL Becel heeft iets nieuws: Becel met kokosolie, avocado-olie en walnootolie! Hiermee maak je je paasontbijt of -brunch nog lekkerder. Heerlijk om zo op warme broodjes te smeren. Of met beleg erop: probeer bijvoorbeeld Becel met kokosolie onder hagelslag, met avocado-olie onder komkommer en met walnootolie onder een plakje kaas met een beetje rucola. En weet je wat zo fijn is, ze zijn alle drie 100% plantaardig en geheel vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen, rijk aan Omega 3 en bevatten Omega 6. Je vindt de kuipjes in de koeling bij de margarine en roomboter. VariĂŤren wordt nog leuker! Kijk voor meer inspiratie op www.becel.nl

68

VOOR- OF BRUNCHGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 15 MINUTEN 1/2 komkommer, geschild rasp en sap van 1 citroen 1 eetl. olijfolie 160 g Hollandse garnalen 80 g jonge bladsla of veldsla 1 fles CalvĂŠ Whisky Cocktailsaus 4 (whisky)glazen Bereiden Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in blokjes en meng met citroenrasp en -sap. Voeg de olijfolie toe en meng met de garnalen. Breng op smaak met peper. Vul de glazen met een beetje sla en verdeel de garnalen en komkommer erover. Maak af met een lepel Whisky Cocktailsaus. Lekker met geroosterd brood.

Bij een garnalencocktail mag de saus natuurlijk niet ontbreken!

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_SR Unilever.indd 68

6-3-2017 11:04:26


ADVERTORIAL

PORTIE RAGOUT Een pasteitje met ragout doet het altijd goed. Serveer je heel veel lekkers bij de brunch? Maak de porties dan wat kleiner en serveer de ragout eens in een mini pasteibakje. Unox ragout is verkrijgbaar in vier lekkere varianten: kip, rund, kalf en champignon.

Soepstengels met bacon en basilicum

[ VOOR 8 STUKS CA. 15 MINUTEN + 10 MINUTEN OVENTIJD 1 rol koelvers bladerdeeg 1 ei 10 g basilicum 8 plakken ontbijtspek

Geef je soep een twist met een zelfgemaakte soepstengel

bakplaat met bakpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 200ยบC. Snijd het bladerdeeg in stroken van 10x3 cm. Breek het ei boven een kom en voeg de basilicum toe. Pureer met een staafmixer tot een glad mengsel. Wikkel het ontbijtspek om de stroken bladerdeeg en bestrijk elke stengel met ei. Leg de stengels met minimaal 1 cm ruimte ertussen op de bakplaat en bak in de oven in 10-15 minuten goudbruin. Serveer deze soepstengel bij een soep van Unox, bijvoorbeeld bij de nieuwe Proeverij Tomatensoep.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_SR Unilever.indd 69

69

6-3-2017 11:04:53


Lekker

Het voorjaar lonkt. Tijd voor lichte gerechten bij het diner met ingrediënten als asperges en zalm.

licht diner Gourmetvariatie

Met de paasdagen de hele familie over de vloer? Dan is gourmetten wel zo makkelijk. Gezellig met z’n allen aan tafel bakt iedereen zijn of haar favoriete gerechtje. Met Calvé zorg je ook voor gevarieerde sauzen op tafel. Probeer eens de nieuwe frisse saus voor Fish ’n Chips. Lekker bij kibbeling, vissticks en aardappeltjes. Wist je trouwens dat de klassieke knoflooksaus van Calve de meest verkochte knoflooksaus van Nederland is?

Gebakken zalm met kruidenkorst en basilicumsaus

[[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN

Saus bij groenten Proef de mix voor Knorr Basilicum Roomsaus met een volle, romige smaak. Lekker bij groenten als broccoli, courgette, wortel en sperziebonen, maar ook heerlijk in combinatie met vis. Je hoeft alleen nog maar water toe te voegen. De saus bevat geen toegevoegde smaakversterkers, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen.

70

200 g (parel)couscous 1 eetl. olijfolie 1 courgette 4 lange waspenen 1 zakje Calvé Salad Mix Knoflook 1 zakje salade croutons naturel 1 bosje peterselie, fijngehakt 3 eetl. Becel vloeibare margarine 3-4 zalmfilets (à 150 g) 1 zakje Knorr Basilicumsaus bakplaat, ingevet Bereiden Verwarm de oven voor op 160ºC. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel koud en meng de couscous vervolgens met een scheutje olie. Maak met een dunschiller lange linten van de

courgette en doe hetzelfde met de waspeen. Bereid de Calvé Salad Mix Knoflook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de croutons grof. Meng de helft van de peterselie met de croutons, 1 eetlepel Becel vloeibare margarine, zout en peper. Meng de andere helft van de peterselie met de couscous. Verhit in een koekenpan de rest van de Becel vloeibare margarine en bak hierin de zalmfilets mooi bruin. Begin met de velzijde naar boven. Leg de zalmfilets op de bakplaat en bestrooi met het peterseliekruim. Gaar de zalmfilets circa 5 minuten in de oven. Meng de Calvé Salad Mix Dressing met de courgette- en wortellinten en meng de couscous erdoorheen. Bereid de saus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de zalmfilet over borden, giet de saus erbij en dresseer de salade op het bord.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_SR Unilever.indd 70

7-3-2017 11:43:43


ADVERTORIAL

Feta-taartje met salade van asperges en ovengeroosterde tomaten

Verrassend gerecht, vertrouwde aspergesaus

[[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN + 10 MINUTEN OVENTIJD 500 g witte asperges 4 eieren 125 ml Blue Band Finesse voor Koken 1/2 Knorr Groentenbouillontablet, verkruimeld 200 g feta, verkruimeld 125 g cherry-/kerstomaatjes 1 eetl. zonnebloemolie 100 g gemengde sla 1 zakje CalvĂŠ Tuinkruiden dressing 1 zakje Knorr Saus voor Asperges evt. 75 g ongezouten cashewnoten, gehakt muffinbakvorm, ingevet Bereiden Verwarm de oven voor op 175ÂşC. Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden (2-3 cm) eraf. Breng in een pan ruim water aan de kook en kook de asperges 5 minuten. Schakel de warmtebron uit, leg een deksel op de pan en laat de asperges in het hete water 15-20 minuten nagaren. Klop de eieren los met de Blue Band Finesse voor Koken en de bouillontablet. Verdeel de feta over 4 holtes van de muffinbakvorm. Schenk het eimengsel over de feta en bak in de oven in circa 10 minuten gaar. Meng de tomaatjes met de olie en rooster ze op een bakplaat in de oven. Halveer de asperges in de lengte en was de sla. Bereid de dressing en de Knorr Saus voor Asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de sla met de asperges en de dressing. Verdeel de salade over borden, zet de feta-taartjes ernaast en verdeel de geroostere tomaatjes over de sla. Lepel de saus over de taartjes en garneer eventueel met de cashewnoten.

Aspergeseizoen Het aspergeseizoen is weer aangebroken. Gebruik verse asperges het liefst meteen of bewaar ze in een vochtige doek in de koelkast. Je houdt ze dan 3-4 dagen vers. Asperges serveer je klassiek met ham, ei en krieltjes. Lekker met Knorr Saus voor Asperges. Vervang de ham ook eens door plakjes gerookte zalm en serveer met Knorr Hollandaisesaus: zo zet je eenvoudig een heel ander gerecht op tafel!

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_SR Unilever.indd 71

71

6-3-2017 11:07:14


Qualità Rossa

Caffè espresso

Qualità Oro

De meest geliefde koffie van de Italianen, chocolade en krachtig

De authentieke Italiaanse 100% Arabica blend, intens en rijk

Het traditionele recept voor een fijne smaak, fruitig en aromatisch

Lavazza, de grootste koffiebrander van Italië, selecteert ieder jaar de beste koffiebonen op plantages over de hele wereld. Het familiebedrijf maakt al 4 generaties krachtige koffiemelanges en heeft een breed assortiment zowel in bonen als gemalen. Ideaal voor echte koffieliefhebbers www.lavazza.nl


Kinderen maak je vrolijk met Smoeltjes Speculaasjes. Sinds 1996 zijn deze kinderkoekjes van Hellema een begrip. Heerlijke brosse koekjes met lachende gezichtjes. Gemaakt met de lekkerste specerijen. Verpakt in de opvallende, rode verpakking met 8 handige uitdeelzakjes. Je vindt de Smoeltjes Speculaasjes onderin in het koekjes schap. (*) Smoeltjes Speculaasjes voldoen aan de voedingswaardecriteria zoals vastgelegd in de EU-pledge.

www.smoeltjes.nl 1220516_HELLEMA_ADV_SMOELTJES.indd 1

08-02-17 08:26


74

Met je kind samen koken is leuk, gezellig en leerzaam. Maar hoe doe je dat en wat maak je dan? Je leest het in deze rubriek.

OP Z’N ITALIAANS

Pasta carbonara 74

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Kidsrubriek.indd 74

6-3-2017 13:53:42


KOKEN MET KIDS

KOKEN MET KIDS Samen koken met kinderen is niet alleen heel gezellig, je kind leert ook meteen over producten en hoe je ze kunt bereiden. En iets wat je ‘zelf ’ hebt gemaakt, eet je natuurlijk ook op. Doe samen de boodschappen, neem de tijd en maak

je niet al te druk over de rommel. Want hoe groot of klein je kind ook is, er is altijd wel een keukenklusje te bedenken: 3-5 jaar: groente en fruit wassen, roeren en kruiden knippen. 6-9 jaar: ingrediënten afwegen, mengen en deeg kneden. 10-12 jaar: groente snijden, een (staaf)mixer gebruiken en omgaan met een fornuis. Schat in wat je kind kan, blijf er zelf bij in de keuken en pas natuurlijk altijd op met scherpe messen, kokend water, hete pannen en ovens.

Nootmuskaat?

Roeren maar Goed roeren is bij deze spaghetti carbonara het allerbelangrijkst en daarbij kunnen zelfs de allerkleinste koks helpen. Voeg het eimengsel toe aan de pasta en aan de slag! Roer eventueel nog wat extra kookwater van de pasta erdoor wanneer de saus niet smeuïg genoeg wordt. Buon appetito.

Nootmuskaat ziet eruit als een noot, maar is het niet. Dit harde ‘nootje’ is een specerij, die je fijngeraspt gebruikt om je eten te kruiden. Het poeder geeft een heerlijke smaak aan diverse gerechten. Niet alleen aan pasta: strooi nootmuskaat ook eens over de bloemkool of stamp het door de aardappelpuree. Je hebt per keer maar een heel klein beetje nodig.

Verboden te snijden! Het eet een stuk makkelijker, maar Italianen snijden hun spaghetti nooit in stukjes! Ze draaien de lange slierten rondom hun vork tot een soort nestje dat in een keer in de mond past. Oefening baart kunst, gebruik eventueel een lepel om de pasta tegenaan te draaien. Pasta carbonara wordt in Italië meestal met spaghetti gegeten, maar je kunt voor dit recept natuurlijk elk pastavormpje nemen dat je leuk vindt (of dat makkelijker te eten is).

Zonder room

Spaghetti carbonara is een echte Italiaanse klassieker. Deze pasta smaakt dan wel romig, er hoort officieel helemaal geen room in. De romigheid die je proeft komt doordat het ei door de warmte stolt en rondom de pasta vastplakt. Wil je de saus liever nog wat romiger maken, voeg dan een extra eidooier toe. Of stiekem toch een scheutje room…

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Kidsrubriek.indd 75

75

6-3-2017 13:53:46


Wist je dat...

‌spaghetti carbonara nog lekkerder wordt wanneer je even wacht met opeten? De eieren stollen dan door de warme pasta.

3 eieren

400 g volkoren spaghetti

2 bakjes tomaatjes

peterselie

100 g geraspte Parmezaanse kaas 76

200 g gerookte spekblokjes

2 teentjes knoflook

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Kidsrubriek.indd 76

6-3-2017 13:54:00


KOKEN MET KIDS Spaghetti carbonara

[

Fris

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN

Maak deze romige pasta wat frisser én gezonder met een extra salade erbij. Rasp een geschilde knolselderij en geschrapte wortels fijn en meng met wat yoghurt en citroensap tot een wortel-selderijsalade.

2 bakjes cherry-/kerstomaatjes, ingekruist 6 eetl. olijfolie 200 g gerookte spekblokjes 2 teentjes knoflook, fijngehakt 400 g volkoren spaghetti 3 eieren 100 g geraspte Parmezaanse kaas nootmuskaat 2 eetl. gehakte peterselie Bereiden Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de tomaatjes in een ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel met de helft van de olijfolie. Bestrooi met zout en peper en zet de tomaatjes circa 15 minuten in de oven. Bak intussen de spekblokjes licht krokant in een droge, hete koekenpan en voeg de knoflook toe. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop de eieren los en roer de kaas, een beetje peper en nootmuskaat erdoor. Giet de spaghetti af, vang wat kookwater op en doe de pasta terug in de pan. Schep het eimengsel erdoor en blijf goed roeren tot een romige saus ontstaat. Voeg eventueel wat extra kookwater toe wanneer het geheel te droog is en laat even rusten. Meng de spekjes, gepofte tomaatjes en peterselie erdoor.

PRIMA PASTA!

voedingswaarde per persoon 840 kcal, vet 43 g (waarvan verzadigd 14 g), koolhydraten 71 g, eiwit 37 g Tips

• Laat het spek weg en voeg hamblokjes of gerookte kipreepjes toe. • Neem geraspte pecorino in plaats van Parmezaanse kaas en vervang de spekblokjes door pancetta voor de écht klassieke carbonara.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Kidsrubriek.indd 77

77

6-3-2017 13:54:05


PROEF D E U LT I E M E B A L A N S VA N ROMIG EN PITTIG

G E N I E T VA N H E T M O M E N T M E T C AST E L LO ® C R E A M Y B LU E De Castello® kaasmakers hebben de perfecte balans gevonden tussen een romige brie en een pittige blauwaderkaas. Het resultaat: Castello® Creamy Blue. Heerlijk in combinatie met vijgen en honing. Onze wijntip: een frisse sauvignon blanc. Kijk voor meer informatie en heerlijke recepten op castellocheese.nl

FV6010 Adv. Castello Blue Boodschappen.indd 1

21/01/16 11:34


DIA 170114 Baileys Freakshake adv Boodschappen 221x255.indd 1

21-02-17 10:11


Naamloos-1 1

07-03-17 10:36


WEEKENDMENU

Lente in de lucht

Het is eindelijk voorjaar! De tijd voor frisse, fruitige en luchtige gerechten in plaats van zware kost. Proef het allemaal in dit lichte weekendmenu.

Sla snel om voor de recepten van dit viergangenmenu

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Weekendmenu.indd 81

81

6-3-2017 13:52:44


voorgerecht Fruitige rosbiefsalade met limoendressing

[] VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 1 mango, geschild en in blokjes 1 avocado, geschild en in blokjes 1/4 verse ananas, geschild en in blokjes 75 g gemengde bladsla of veldsla 200 g rosbief, in plakjes (vleeswaren) 1 eetl. gehakte koriander voor de dressing: rasp en sap van 1 limoen 1 kleine rode peper, zonder zaadjes, in ringetjes 3 eetl. arachide- of olijfolie Bereiden Meng de ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout. Schep de dressing door de mango, avocado en ananas. Leg de rosbief op de sla en schep het fruitmengsel erop. Bestrooi met de koriander. voedingswaarde per persoon 315 kcal, vet 19 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 18 g, eiwit 16 g Tips • Neem in plaats van rosbief reepjes kalkoenfilet. Bestrooi deze met komijn en cayennepeper en bak 3-4 minuten in een beetje arachideolie. • Vervang de ananas door aardbeien.

82

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Weekendmenu.indd 82

6-3-2017 13:52:57


tussengerecht Wijnadvies Kies bij de rosbiefsalade voor een fruitige witte: Hoop Huis Chenin Blanc. Deze doordrinken bij de tomatenbouillon is een heerlijk vooruitzicht. De zalmvinken met risotto is het perfecte gerecht voor Chardonnay van Park Villa. Eindig lekker fris en fruitig met Neirano Asti Spumante.

WEEKENDMENU Tomatenbouillon met stokbrood en kruidenpesto

[ TUSSENGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 1 pot vleesbouillon 1 blik tomatenblokjes (ca. 400 g) 200 g kleine soepballetjes 150 g peultjes, evt. schuin gehalveerd 2 lente-/bosuitjes, in ringen 1 stokbrood, in plakken voor de kruidenpesto: 2 teentjes knoflook, gepeld 1 bosje dille + extra om te garneren handje bladselderij, zonder steeltjes 75 g feta of witte kaas, in blokjes olijfolie Bereiden Pureer voor de kruidenpesto de knoflook met de dille, bladselderij, feta en een beetje zout en peper. Voeg in een straaltje olijfolie toe tot de pesto de juiste dikte heeft. Voeg aan de vleesbouillon 1,5 pot water en de tomatenblokjes met sap toe. Schep de soepballetjes en de peultjes erdoor en kook zachtjes 3-4 minuten tot de balletjes en peultjes gaar zijn. Schep een lepel kruidenpesto in de tomatenbouillon en bestrooi met de bosui en nog wat dille. Serveer met het stokbrood en de rest van de kruidenpesto. voedingswaarde per persoon 545 kcal, vet 28 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 47 g, eiwit 22 g

BORD, URBAN OUTFITTERS/GLAASJES, NIJHOF BAARN

Tip Vervang de peultjes door sugarsnaps, diepvriesdoperwten of bleekselderij in boogjes.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Weekendmenu.indd 83

83

6-3-2017 13:53:03


hoofdgerecht Zalmvinken op risotto met voorjaarsgroenten

[[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN 600 g zalmfilet, in stukken 3 eetl. citroensap 1 eetl. grove mosterd 3 lente-/bosuitjes, in stukken 8 grote plakken rauwe ham 6 eetl. olijfolie 300 g spinazie, panklaar 150 g waterkers, grof gesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 sjalotjes of 1 kleine ui, gesnipperd 300 g risottorijst ca. 1,2 l warme kippenbouillon 1 venkel, in stukjes 100 g Parmezaanse of belegen kaas, geraspt Bereiden Maal de zalmfilet met het citroensap, de mosterd en bosui grof. Leg de plakken rauwe ham naast elkaar. Vorm met vochtige handen rolletjes van het vismengsel en leg ze in het midden van de ham. Vouw de ham om de uiteinden van de visrolletjes en rol de ham verder eromheen. Leg even in de koelkast. Verhit 1 eetlepel olijfolie en roerbak hierin de spinazie totdat deze geslonken is. Voeg de waterkers toe. Schep de groenten in een zeef en druk het vocht eruit. Verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de knoflook en sjalotjes. Bak de rijst 2 minuten mee tot de korrels glanzen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Ga zo circa 20 minuten door tot de rijst beetgaar is en schep na circa 10 minuten de venkel erdoor. Verhit intussen de rest van de olie en bak hierin de zalmvinken rondom in circa 6 minuten goudbruin en gaar. Schep de spinazie, waterkers en kaas door de risotto en verwarm even. Serveer de zalmvinken op de risotto. voedingswaarde per persoon 870 kcal, vet 42 g (waarvan verzadigd 12 g), koolhydraten 64 g, eiwit 55 g Tips • Vervang de waterkers eventueel door extra spinazie. • Neem kabeljauw in plaats van zalm en rol de vis in lange linten courgette.

84

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Weekendmenu.indd 84

6-3-2017 13:53:14


nagerecht

WEEKENDMENU

Citroenbavarois met munt en frambozen

[[ NAGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 3 UUR KOELEN 6 blaadjes gelatine 3 eieren 50 g suiker 150 ml citroensap (van ca. 3 citroenen) 125 ml slagroom 1 eetl. gehakte munt + enkele blaadjes om te garneren paar plakjes citroen om te garneren 250 g (diepvries)frambozen, ontdooid poedersuiker puddingvorm van 750 ml inhoud of 4 kleine vormpjes

Bereiden Week de gelatine in koud water. Splits de eieren. Klop de eidooiers met 2 eetlepels suiker in een ruime kom in circa 5 minuten romig. Zet de kom op een pan met heet water, zodat de bodem van de kom het water net niet raakt. Roer het citroensap erdoor en klop op een lage stand goed tot het mengsel glad en gebonden is. Neem de kom van de pan. Knijp de gelatine uit, roer de blaadjes door het eimengsel en laat de vla afkoelen. Roer af en toe door. Klop de slagroom stijf. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de rest van de suiker stijf. Spatel de slagroom met de gehakte munt door de citroenvla en spatel het mengsel door de eiwitten. Spoel

de puddingvorm(pjes) om met water en giet het bavaroismengsel erin. Zet 2-3 uur (of een dag van tevoren) in de koelkast om op te stijven. Maak de zijkanten van de bavarois los van de vorm of houd de vorm enkele tellen in heet water en stort de bavarois. Garneer met de plakjes citroen, frambozen en muntblaadjes. Zeef er wat poedersuiker over. voedingswaarde per persoon 255 kcal, vet 15 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 19 g, eiwit 8 g Tip Vervang het citroensap door grapefruitof sinaasappelsap.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Weekendmenu.indd 85

85

6-3-2017 13:53:22


Zomers genieten van Hollands trots Wij zijn trots op onze producten! Neem nu de Hollandse garnaal, een

echte delicatesse. Door zijn heerlijke uitgesproken, lichtzilte smaak een ware traktatie op je bord. Een ideale smaakmaker voor een lekkere frisse salade bij de barbecue, als voorgerechtje met avocado of om je kom met favoriete soep helemaal af te maken.

PROEF

de echte Hollandse delicatess e

Zomerse garnalencocktail Ingrediënten: 200 gram Hollandse garnalen 150 gram (Hollandse) aardbeien, in grove stukken gesneden 2 avocado’s 1/2 eetlepel rode port 1/2 eetlepel tomatenketchup 2 eetlepels mayonaise 1 theelepel paprikapoeder 1 theelepel verse dille, fijngesneden

HET IS WEER OM TE GENIETEN

Recept voor 4 personen

Meng de rode port, tomatenketchup, mayonaise, paprikapoeder en de verse fijngesneden dille goed door elkaar. Voeg de garnalen en gesneden aardbei toe en roer het geheel voorzichtig even door. Snijd de avocado’s open en verwijder de pitten. Leg vervolgens het mengsel van de saus met de garnalen en de aardbeien op de plek waar de pitten zaten. Garneer eventueel nog met wat verse dille. Eet smakelijk!

FRISSE LENTEBOK VERRAST MET ZIJN LICHT HOPPIGE, ZACHT ZOETE SMAAK. DE MELANGE VAN NOBELE HOPSOORTEN EN EEN RUIME HOEVEELHEID GEROOSTERDE MOUT ZORGEN VOOR PRIKKELENDE TONEN VAN CITRUS, HONING EN KAMILLEBLOESEM. HET FRISSE AROMA MET KRUIDIGE TINTEN DOET DENKEN AAN DE LENTE. LEKKER BIJ FRISSE SALADES, ASPERGES, MOSSELEN, EN GEGRILD OF GEROOSTERD VLEES

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.

_bs1704.indd 86

06-03-17 15:04


NIEUW van Denksport Crypto START 1-2* 7x per jaar

Kris Kras Woorden Leggen 3* 7 x per jaar

Kris Kras Woorden Strepen 3* 7 x per jaar

Voor meer informatie over al onze titels, abonnementsmogelijkheden en prijzen, zie www.denksport.com

542_MA_DS_FC adv Boodschappen 222x255.indd 1

13-2-2017 15:43:54


88

Kobus Berns

Als het aan Kobus Berns (68) ligt gaat hij nog láng niet met pensioen. Iedere ochtend is hij voor dag en dauw te vinden in zijn stallen waar hij de zorg heeft voor zo’n tachtig (melk)koeien, kalveren en 600 vleesvarkens. “Ik weet niet beter, ik ben er mee opgegroeid. Mijn moeder had vroeger een boerderij en hoewel ik ook even timmerman en vrachtwagenchauffeur ben geweest, blijft ‘boer’ zijn het mooiste wat er is. Kijk om je heen: wat een rust en ruimte. En al die dieren, dat is toch prachtig! Ik ben er de hele dag mee bezig.” Kobus en zijn vrouw hebben een groot gezin met maar liefst dertien kinderen. “Ik heb er nog vijf thuis wonen. Zij helpen regelmatig mee op de boerderij en mijn vrouw doet het huishouden. Ja, de rolverdeling is bij ons nog ouderwets. Net als onze maaltijden trouwens. Voor ons geen pasta of rijst, wij zijn echt van de Hollandse pot. Makkelijk, eenvoudig én voedzaam.”

VAN DE

Boerderij In het voorjaar komt alles opnieuw tot leven, zeker op het platteland. Deze boeren zijn nuchter, werken hard en hebben, zoals ze zelf zeggen, het mooiste beroep van de wereld. Hun lievelingseten in het voorjaar? Dat is tóch stevige kost, want ‘echt Hollands’ kan altijd.

88

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 88

6-3-2017 13:55:14


MIJN LIEVELINGSGERECHT

Boerenkool met worst, spekjes en boerenkaas

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN

“Boer zijn blijft het wat er is”

mooiste

1,5 kg kruimige aardappels in stukken 500 g boerenkool, panklaar 1 verse rookworst 200 g gerookte spekblokjes 200 ml warme melk mespunt nootmuskaat 1 theel. mosterd 100 g oude (boeren)kaas, in krullen geschaafd Bereiden Doe de aardappels in een ruime pan en giet er water op zodat ze net onder staan. Verdeel de boerenkool erover en voeg een beetje zout en de rookworst toe. Breng aan de kook en kook zachtjes 20 minuten tot de aardappels gaar zijn. Bak intussen de spekblokjes in een droge, hete koekenpan. Neem de worst uit de pan. Giet de aardappels en boerenkool af en stamp fijn met de warme melk. Meng de spekjes en het bakvet, nootmuskaat en de mosterd erdoor. Breng op smaak met peper. Serveer de stamppot met de kaaskrullen en worst erop. Lekker met zilveruitjes. voedingswaarde per persoon 885 kcal, vet 46 g (waarvan ­verzadigd 19 g), koolhydraten 71 g, eiwit 39 g Tip

Vervang de mosterd door tijm of kerriepoeder.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 89

89

6-3-2017 13:55:20


90

Familie Rougoor

“Saai is het op de

boerderij allerminst”

De 110 koeien van de familie Rougoor uit Varsseveld staan te trappelen om weer naar buiten te mogen. “Ieder voorjaar is het één groot feest. Springend en dansend van blijdschap gaan de dames de eerste grassprietjes tegemoet”, vertelt Marja Rougoor (47). Samen met haar man Henk en drie kinderen geniet ze volop van het buitenleven en van de rust en regelmaat. Maar saai is het op de boerderij, aldus Marja, allerminst. “Naast het runnen van ons melkveebedrijf organiseren we bij mooi weer boerenbrunches en geven we rondleidingen aan scholieren en verenigingen. We laten onder meer zien hoe we onze dieren verzorgen en hoe we werken met melkrobots. Erg leuk om te doen.” En Marja’s favoriete recept? Dat is zonder meer bruine bonen met spek en karnemelksaus. “Het is typisch Achterhoeks en ik heb het van huis uit meegekregen. Ik geef toe, het klinkt misschien niet zo lekker. Maar geloof me: het is écht verrukkelijk!”

90

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 90

6-3-2017 13:55:36


MIJN LIEVELINGSGERECHT

Bruine bonen met spek en karnemelksaus

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 1 kg vastkokende aardappels, geschild en in blokjes 200 g magere gerookte spekblokjes 2 uien, gesnipperd 4 saucijsjes 50 g bloem 750 ml karnemelk 1 blik bruine bonen 1 kleine kropsla, bladeren iets kleiner gescheurd 4 eieren, hardgekookt en in partjes Bereiden Kook de aardappels met zout in circa 15 minuten gaar. Bak intussen de spekblokjes in een droge, hete koekenpan en schep ze uit de pan. Fruit de uien in het bakvet en bak de saucijsjes circa 10 minuten mee. Meng voor de saus een scheutje karnemelk met de bloem. Breng de rest van de karnemelk aan de kook en bind deze al roerend met de aangelengde bloem tot een saus. Verwarm de bruine bonen. Schep de saucijsjes uit de pan. Roer het spekvet met de ui en spekblokjes door de karnemelksaus. Giet de bonen af. Meng de aardappels, sla en bruine bonen losjes door elkaar. Giet de karnemelksaus erover en leg de saucijsjes en partjes ei erop. voedingswaarde per persoon 765 kcal, vet 28 g (waarvan verzadigd 10 g), koolhydraten 73 g, eiwit 48 g

BORD EN KANNETJE, NIJHOF BAARN

Tips • Neem in plaats van kropsla 75 gram gemengde bladsla. • Vervang de saucijsjes door speklappen.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 91

91

6-3-2017 13:55:45


92

Henno Hak

“Zelf zuivelen is mijn

passie”

Onder de rook van Amsterdam staat de prachtige monumentale zuivelboerderij van Henno, Femke en hun drie dochters. ‘Anna’s hoeve’ stamt uit 1898 en Henno is de vierde in de generatie die de boerderij met veel liefde voortzet. “Ik heb er bewust voor gekozen om mijn boerenbedrijf klein te houden zodat ik meer tijd heb om zelf te zuivelen. Met de melk van mijn 45 zwartbonte koeien maak ik onder meer verse boerenyoghurt en kaas. Het is een passie, superleuk om te doen!” In de streekwinkel bij de boerderij kan geproefd worden van Henno’s producten en van andere ambachtelijke lekkernijen van boeren en telers uit de omgeving. Ook worden er regelmatig workshops, diners en lunches georganiseerd. “Met Pasen hebben we hier in ons proeflokaal een paasbrunch voor gezinnen met kinderen. Wat voor mij in ieder geval op het menu moet staan? Dat is toch wel zelfgemaakte hangop; puur natuur en zó vol van smaak dat je kunt blijven eten.”

92

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 92

6-3-2017 13:56:00


MIJN LIEVELINGSGERECHT

Vanille-hangop met meringue en bosvruchten

[[ NAGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN + 6-8 UUR UITLEKKEN 1 l volle of Griekse yoghurt 200 ml slagroom 2 zakjes vanillesuiker 100 g meringue of eiwitschuimkoekjes, grof verkruimeld 1 eetl. gehakte muntblaadjes + extra om te garneren 200 g diepvriesbosvruchten, ­ontdooid linnen doek of schone theedoek Voorbereiden Maak de doek nat en wring deze goed uit. Spreid de doek uit in een vergiet of zeef. Zet het vergiet in een pan of op een kom en giet de yoghurt op de doek. Vouw de doek dicht en laat de yoghurt 6-8 uur (of een dag van tevoren) uitlekken. Bereiden Klop de slagroom met de vanillesuiker lobbig. Spatel de slagroom met de meringue door de uitgelekte yoghurt (hangop). Meng de gehakte munt door de bosvruchten. Schep een laag hangop in 4 glazen met daarop een laag bosvruchten en daarop de rest van de hangop. Garneer met munt.

voedingswaarde per persoon 415 kcal, vet 25 g (waarvan verzadigd 16 g), koolhydraten 32 g, eiwit 12 g

BORDJES, NIJHOF BAARN

Tips • Maak de hangop nog wat zoeter en voeg er na het uitlekken poedersuiker naar smaak aan toe. • Vervang de bosvruchten door bosvruchtenjam en roer 1-2 eetlepels bessenlikeur of cassis erdoor.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 93

93

6-3-2017 13:56:06


94

Henk Rutgers

“Het zorgen voor mens en zit er bij ons wel in”

dier

94

Op de melkveehouderij van Henk en Riny Rutgers uit Sinderen kom je niet alleen koeien en kalveren tegen. “Nee hoor, het is bij ons één grote beestenboel”, vertelt Riny (53). “We hebben onder meer kippen, schapen, ezels, honden, een paard en niet te vergeten een aantal prachtige kunekunevarkentjes. Die varkens werden oorspronkelijk gehouden door de Maori in Nieuw-Zeeland en hebben een uiterst vriendelijk karakter. Onmisbaar op onze zorgboerderij.” Vier dagen per week bieden Riny, Henk en oudste zoon Jeroen een dagbesteding voor mensen die om welke reden dan ook niet kunnen deelnemen aan het normale arbeidsproces. “Er wordt hard meegewerkt op de boerderij, maar er wordt ook flink wat gelachen hoor! Ja, het zorgen voor mens en dier zit er bij ons wel in.” De familie Rutgers sluit de dag doorgaans moe, maar voldaan af met bij voorkeur erwtensoep en rijst met bruine suiker. “Het is iets van vroeger, maar iedereen hier is er dol op.”

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 94

6-3-2017 13:56:21


MIJN LIEVELINGSGERECHT

Erwtensoep en rijst met bruine suiker

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 2 UUR 250 g spliterwten 5-6 aardappels, geschild en ­gehalveerd 1 ui, gesnipperd 1 prei, in ringen 500 g verse worst 2 rundvleesbouillontabletten 250 g rookworst, in plakjes platte peterselie 200 g zilvervliesrijst (licht)bruine basterdsuiker boter Bereiden Doe de spliterwten met 1,5 liter water, de aardappels, ui, prei, verse worst en bouillontabletten in een ruime soeppan en kook zachtjes 1,5 uur. Roer regelmatig door. Haal de worst uit de soep en snijd deze in plakjes. Schep de aardappels eruit, prak ze en roer ze (afhankelijk van de gewenste dikte van de soep) weer door de soep. Voeg de plakjes verse worst en rookworst toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Garneer met wat peterselie. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de rijst met de basterdsuiker naar smaak en een klontje boter. voedingswaarde per persoon 1095 kcal, vet 51 g (waarvan ­verzadigd 21 g), koolhydraten 103 g, eiwit 51 g Tip Maak de soep een dag van tevoren zodat de smaken goed in kunnen trekken. Laat de soep afkoelen en zet dan in de koelkast. Verwarm de soep al roerend op een lage stand.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Lezers.indd 95

95

6-3-2017 13:56:28


W U E

NI

Glorix Toiletblokken

Reinigend schuim

Anti-Kalk

Lang fris

Glans

Hygiënische reiniging

Geef elke spoelbeurt de kracht van nieuwe Glorix Glorix Toiletblok Power 5 is de nieuwe generatie Glorix toiletblokken met 5x Power om je toilet hygiënisch schoon te houden. Glorix toiletblok Power 5 is er in 4 heerlijke frisse geuren Ocean, Lemon, Dennen en Met Bleek.

LE7326 wt Glorix Toiletblokken BS4.indd 1

02-03-17 16:52


VERZORG JE HAAR ELKE DAG MET HAARSTYLING

NIEUW NIVEA CARE & HOLD


98

Ontdek de eerlijke wijnen van Koopmanskloof uit Stellenbosch, het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

Wijn uit Zuid-Afrika

Baie Lekker

98

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Wijn.indd 98

8-3-2017 11:30:52


WIJN Stellenbosch is bekend als universiteitsstad, maar deze stad is pas echt wereldberoemd geworden toen bleek dat de streek eromheen zich bij uitstek leende voor het verbouwen van druiven. Inmiddels is de top van de wijnbedrijven hier gevestigd. Niet voor niets wordt Stellenbosch ook wel het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie genoemd. Ook de wijngaarden van Koopmanskloof zijn hier te vinden. Dit prachtige bedrijf heeft het hart op de goede plaats. Al hun inspanningen lonen zich, want ze mogen het Fairtrade logo op hun etiketten voeren. Zo smaken die toch al zo heerlijke Chardonnay en Cabernet Sauvignon nóg beter.

Koopmanskloof

Cabernet Sauvignon, Stellenbosch Prachtig en vol paarsrood met een geur vol donker fruit en zoete specerijen. In de mond een keur aan rijpe bramen en bessen. Soepele en zachte tannines completeren deze wijn. De ultieme wijn bij rood vlees, pasta’s met gehaktballetjes en… chocolademousse!

Wijn bij ei

Goed gezelschap Prosecco, de populaire mousserende wijn uit Italië kennen we allemaal. Binnenkort kunnen ter plekke misschien nog wat extra flessen ‘knallen’, want de regio waar deze wereldberoemde belletjeswijn wordt geproduceerd is voorgedragen als Unesco Werelderfgoed. Als dat lukt bevindt Prosecco zich in het goede gezelschap van onder andere Champagne!

Lentegevoel

Wijnen voor een lekker lange lente

Wijnen zoals Riesling en Vinho Verde zijn ideaal voor de lente. Niet alleen omdat deze zo heerlijk verfrissend smaken, maar ook omdat ze van zichzelf zo’n lekker laag alcoholpercentage hebben. Hierdoor vallen ze niet zo zwaar en houd je ook een lentegevoel in je hoofd.

Van eieren wordt wel eens beweerd dat deze heel lastig met wijn combineren. Maar er zijn er voldoende om bij een ei van te genieten! Zo combineren met name droge mousserende wijnen erg goed. En ook niet al te droge rosé, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Blanc vinden: ‘een ei hoort erbij’.

Koopmanskloof

Chardonnay, Stellenbosch

Stralend goudgeel van kleur met een bloemig boeket. In de frisse ronde smaak ontdek je tropisch fruit en limoen. Een perfecte Chardonnay om als aperitief te drinken, maar ook een aanrader bij zalm of kip van de grill met een zoetzure saus.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Wijn.indd 99

99

6-3-2017 13:57:03


R onz ecept o e we p bsit e! Cheesecake A piece of cake!

Chocolade Philadelphia

Bastogne

Vrolijk Pasen met Philadelphia Cheesecake kijk voor meer heerlijke philadelphia cheesecake recepten op philadelphia.co.nl/cheesecake

_bs1704.indd 100

06-03-17 15:04


101 200 G

GROENTE P.P.

Op drukke doordeweekse dagen lukt het niet altijd om uitgebreid te koken. Deze 5 makkelijke maaltijden zet je binnen een half uur op tafel.

Aan tafel! binnen 30 minuten

1

SNEL OP TAFEL

Groentenoedels met geroosterde zalm

[;] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 300 g eiermie 4 eetl. wok- of arachideolie 800 g Chinese of oosterse roerbakgroenten 500 g zalmfilet 4 eetl. Thaise (groene) currypasta 3 eetl. sojasaus 2 lente-/bosuitjes, in ringetjes Bereiden Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de helft van de olie in een wok en roerbak hierin de groenten 3-4 minuten. Bestrijk de zalm met de currypasta. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de zalm circa 2 minuten per kant. Schep de mie met de sojasaus door de groenten. Serveer de groentenoedels met de zalm erop en bestrooi met de bosui. voedingswaarde per persoon

Specerijenmix Een curry is altijd een mix van diverse specerijen. Naast de Indiase gele curry met onder andere kurkuma is in de Thaise keuken de groene curry heel populair. Deze currypasta bevat naast groene pepers vaak koriander, citroengras (sereh), gember en knoflook. Je kunt hem zelf maken, maar in het internationale schap van je supermarkt vind je groenecurrypasta ook heel handig in een potje.

700 kcal, vet 30 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 63 g, eiwit 40 g Tips • Vervang de bosui door gefrituurde uitjes (bakje). • Neem kabeljauwfilet in plaats van zalm.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Aan tafel.indd 101

101

6-3-2017 13:51:45


2

Biefstuk met sesam en boontjes

[] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 4 biefstukken 50 g boter of vloeibaar bakproduct 500 g sperziebonen, afgehaald 1 eetl. sesamzaad 1 eetl. gehakte pinda’s 2 eetl. arachideolie 450 g krieltjes, voorgekookt (koelvers) 1 theel. sesamolie 250 g oesterzwammen 2 eetl. sherry of witte wijn 2 eetl. sojasaus keukenpapier aluminiumfolie

Snel aardappeltje Koelverse krieltjes zijn ideaal op drukke dagen. Of je ze nu gewoon opbakt of verwerkt in een roerbakgerecht, je kunt er alle kanten mee op. En doordat ze al zijn voorgegaard zijn ze ook nog eens supersnel klaar. Niet schillen en koken, toch aardappels op tafel!

102

Bereiden Neem het vlees circa 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast en dep het droog. Bestrooi met zout en peper. Verhit de boter en bak hierin de biefstukken circa 2 minuten per kant. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het rusten. Kook intussen de sperziebonen 7-8 minuten. Rooster de sesamzaadjes en pinda’s in een droge, hete koekenpan. Verhit de arachideolie en bak hierin de krieltjes 4-5 minuten. Voeg de sesamolie toe aan het bakvet van het vlees en bak hierin de, eventueel iets kleiner gescheurde, oesterzwammen circa 2 minuten. Blus af met de sherry en sojasaus. Serveer de biefstuk met de krieltjes en oesterzwammen. Schep de sesamzaadjes en pinda’s door de sperziebonen en serveer ze erbij. voedingswaarde per persoon 535 kcal, vet 24 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 32 g, eiwit 43 g

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Aan tafel.indd 102

6-3-2017 13:51:53


3

SNEL OP TAFEL

Kikkererwtensalade met chorizo en tonijn

[; MAALTIJDSALADE VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 3 eetl. olijfolie + extra om te dippen 200 g chorizo, in reepjes of plakjes 2 puntpaprika’s, zonder zaadjes, in blokjes 2 blikken (800 g) kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt 2 blikjes tonijn naturel 100 g zwarte of groene olijven zonder pit, gehalveerd 2 eetl. pesto focaccia of ciabattabrood, in brede repen 75 g rucola, grof gesneden Bereiden Verwarm de oven voor op 200ºC. Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de chorizo en paprika. Schep dit met het bakvet door de kikkererwten. Voeg de tonijn, olijven, pesto, eventueel extra olijfolie, zout en peper toe aan het kikkererwtenmengsel. Verwarm de broodrepen circa 5 minuten in de oven. Schep de rucola door de salade en serveer de salade met het brood en wat olijfolie om te dippen. voedingswaarde per persoon

VLEES + VIS

Verrassende combinatie Chorizo met tonijn is misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar in deze salade werkt het super. De neutrale smaak van de kikkererwten past zich dan ook overal bij aan. Met de puntpaprika’s en olijven erbij krijgt de maaltijdsalade helemaal een Spaans tintje.

910 kcal, vet 53 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 57 g, eiwit 44 g Tips • Vervang de chorizo door salami. • Neem in plaats van rucola geblancheerde peultjes.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Aan tafel.indd 103

103

6-3-2017 13:51:57


Mexicaanse burger Deze Mexicaanse bonenburgers smaken ook heel lekker tussen een (mais) bolletje. Besmeer de broodjes met sla en de chilimayo en leg de burgers erop. Geef er dan in plaats van tomatenrijst of een portie friet een handje tortillachips bij. Extra lekker maak je die zo: gratineer ze met wat geraspte kaas en guacamole onder de hete ovengrill en bestrooi met paprikapoeder.

VEGA

4

Bonenburger met tomatenrijst

[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 250 g rijst 400 ml gezeefde tomaten 250 ml groentebouillon 3 eetl. arachide- of olijfolie 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, fijngehakt 1 theel. korianderpoeder (ketoembar) 1 theel. komijnpoeder (djinten) mespuntje kurkuma of kerriepoeder 100 g kastanjechampignons, schoongeveegd en fijngehakt 400 g kidneybonen (blik), uitgelekt 50 g tortillachips, verkruimeld 75 g fijn broodkruim pepersaus bloem om te bestuiven 4 eetl. mayonaise 2 eetl. chilisaus of ketchup handje rucola of veldsla 2 eetl. gehakte koriander Bereiden Kook de rijst met de gezeefde tomaten en bouillon. Verhit 1 eetlepel olie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de specerijen en champignons toe en bak op een lage stand tot het mengsel zacht, maar niet droog is. Doe de bonen in een kom, prak ze licht met een vork en voeg het paddenstoelenmengsel, tortillachips, broodkruim en pepersaus naar smaak toe (voeg als het mengsel te vochtig is iets meer broodkruim toe). Vorm met bebloemde handen 4 burgers en bak ze in de rest van de olie 2-3 minuten per kant. Meng de mayonaise met de chilisaus. Serveer de burgers op de sla met de chilimayo. Bestrooi de tomatenrijst met de koriander en serveer erbij. voedingswaarde per persoon 700 kcal, vet 27 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 90 g, eiwit 18 g

104

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Aan tafel.indd 104

6-3-2017 13:52:05


5

SNEL OP TAFEL

LEKKER

Kaasravioli met kip en citroensaus

SNEL

[] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 15 MINUTEN 500 g broccoli, in kleine roosjes 500 g gevulde ravioli of tortellini, bijv. met kaas (koelvers) 2 eetl. olijfolie 400 g kipfilet, in repen of blokjes 5 eetl. citroensap 1 theel. honing 200 ml kookroom 2 eetl. gehakte bieslook 100 g Parmezaanse kaas, geraspt Bereiden Kook de broccoli circa 2 minuten. Voeg de ravioli toe en kook deze 3-4 minuten mee. Giet af en laat uitlekken. Verhit de olie en bak hierin de kipfilet met zout en peper goudbruin. Voeg het citroensap, de honing en kookroom toe en stoof zachtjes circa 2 minuten. Meng de ravioli met de broccoli en bestrooi met de bieslook en de Parmezaanse kaas. voedingswaarde per persoon 710 kcal, vet 28 g (waarvan verzadigd 12 g), koolhydraten 67 g, eiwit 43 g

Extra groenten Breid de pasta uit met een salade van groene groenten. Blancheer peultjes, haricots verts of sperziebonen, broccoliroosjes en diepvriesdoperwten circa 3 minuten. Meng deze groenten met een dressing naar keuze.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Aan tafel.indd 105

105

6-3-2017 13:52:10


108mm x 200mm

HERKENBARE SMAKEN MET EEN AUTHENTIEK KARAKTER. DAT IS WAAR SIL VOOR STAAT! DOOR DE SMAAK VAN ZOETE ZILTE SALMIAK PROEVEN SIL PASTILLES “EIGENWIIS HEARLIJK”. DE SIL SNOEPJES ZIJN ER IN ZES VERRASSENDE SMAKEN! ZOET IS HET LEVEN, ZILT IS MIJN SMAAK!

z Wa RT wIT pAsTiLlES

ZAC HTZOUTE ZWA RT WIT MIX

met natuurlijke kleur- en smaakstoffen

_bs1704.indd 106

06-03-17 15:04


d e r l o o Vaarsschoonimge

j r o vo

aak!

Zodra in het voorjaar de eerste zonnestralen in huis vallen, is het tijd om het hele huis eens grondig schoon te maken. Zet de ramen lekker open voor een frisse voorjaarsbries en ga het heel huis door! Eerst opruimen en dan schoonmaken! Met de hulp van Glorix, Andy en Cif is alles zo weer schoon en kun je voordelig fris het voorjaar in!

LE7218 wt ADV voorjaarsschoonmaak BS4 221x255.indd 1

01-03-17 16:24


Nieuw: AndrĂŠlon Biotin Strength.

Versterkt breekbaar haar, voor zichtbaar minder haaruitval door haarbreuk. LE7322 Advertentie Andrelon Biotin BS 221x255.indd 1

02-03-17 10:40


DAGELIJKSE VERZORGING VOOR DE GEVOELIGE HUID VAN JE V-ZONE Libresse Dailyfresh is een inlegkruisje dat goed ademt net als je katoenen ondergoed. Daarnaast bevatten de inlegkruisjes ProSkin Formula daarvan is bewezen dat het de pH-waarde van je lichaam in evenwicht houdt. Geen rare parfums dus, maar gewoon 100% natuurlijk.


Liefdevolle verzorging voor natuurlijk mooi haar

Honing Goud Voedt en herstelt beschadigd haar

Honing Bijenbalsem

Royal Jelly

www.lovingblends.nl

2297756_Boodschappen magazine Loving Blends.indd 1

15/02/17 16:45


KEN JIJ DEZE PRODUCTEN AL? PROBEER ZE EENS, BIJVOORBEELD MET DE RECEPTEN VAN ONZE ADVERTEERDERS

Valess Milner filets met stamppot van zoete aardappel en spinazie

[ HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 400 g zoete aardappels, geschild en in stukken 50 g gepelde pistachenoten, grof gehakt 1 eetl. noten- of arachideolie 150 g spinazie, panklaar, grof gesneden 75 g roomkaas naturel of met knoflook mespunt kaneelpoeder 2 eetl. olijfolie 2 Valess Milner filets Bereiden Kook de zoete aardappels met zout in circa 15 minuten gaar.

Rooster de pistachenoten in de notenolie en houd apart. Giet de aardappels af. Stamp ze met de spinazie, roomkaas, kaneel, zout en peper tot een grove puree. Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de Valess Milner filets op middelhoge stand in circa 2 minuten per kant goudbruin en krokant. Verdeel de stamppot over 2 borden. Bestrooi met de pistachenoten en serveer de Valess Milner filets erbij. voedingswaarde per persoon 775 kcal, vet 48 g (waarvan verzadigd 14 g), koolhydraten 53 g, eiwit 26 g

Dubbeldekkers met zoete aardappel, kip en avocado

[ VOOR 6 STUKS CA. 25 MINUTEN 2 eetl. olijfolie 200 g kipfilet, in reepjes 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes 1 pak Honig Dubbeldekkers & kruidenmix 125 ml Griekse yoghurt 2 avocado’s, in blokjes 1 teentje knoflook, gepeld 100 g zwarte bonen (blik), uitgelekt 1 lente-/bosui, in ringetjes Bereiden Verhit de olijfolie en bak hierin de kipreepjes in 3-4 minuten goudbruin en gaar. Voeg de aardappelblokjes, 100 ml water en de Honig kruidenmix toe en kook zachtjes tot de aardappel gaar is. Pureer de yoghurt met de helft van de avocado, knoflook, zout

IN DE OVEN Bereid de Valess Milner filets ook eens in de oven: circa 15 minuten op 180ºC.

en peper. Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking kort in de magnetron. Bestrijk de wraps met het yoghurtmengsel. Zet de taco’s op deze yoghurtsaus en vouw de wraps om de taco’s tot dubbeldekkers. Vul de taco’s met het aardappel-kipmengsel en verdeel de rest van de avocado, zwarte bonen en bosui erover. voedingswaarde per stuk 390 kcal, vet 22 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 30 g, eiwit 15 g Tips • Meng door de yoghurtsaus 1/2 theelepel geraspte citroen- of limoenschil. • Voeg blokjes feta toe aan de vulling.

GEEN GEKNOEI De enige tacos zonder geknoeios! Je vouwt hiervoor de mini-wrap om de taco heen en vult deze met een heerlijke vulling.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Receptsponsoring.indd 111

111

6-3-2017 14:02:40


Goed in je vel.

Doe mee met onze win-acties! kijk op www.klok-eco.nl

De producten van Klok zijn huidvriendelijk en ecologisch. In de recepturen zijn geen parfums en kleurstoffen toegevoegd. Milieu én de huid worden optimaal gerespecteerd. Deze combinatie in één product maakt Klok uniek!

Win een jaar lang gratis schoonmaken met Klok!

Win ee schoonm n bij jou th aak uis, door h schoonmet Klok aakteam

ele Win de geh s ek re ct u d ro p van Klok! jaar Win een s ti lang gra n afwasse k! lo K t e m

BESCHERM. SCHEER. DRAAI. TRIM.

254849/01/17

www.klok-eco.nl

PRECISIE TRIMMER BESCHERMENDE STRIPS

©2016 P&G

PG254849_GMG_SA2081_Gillette_05pag_Superunie_nr4_2017_NL_PSR_LWC_STD_V2.indd 1

_bs1704.indd 112

07.02.17 08:24

06-03-17 15:04


shopping

Deze (nieuwe) producten vind je nu in je supermarkt!

Gebakken uitjes De gebakken uitjes van Sum & Sam kleden elk oosters gerecht aan. Heerlijk in combinatie met satésaus, mie- en rijstgerechten, maar je kunt de uitjes bijvoorbeeld ook gebruiken in soepen en salades.

Bio bouillon Knorr Biologische bouillon is een heerlijke bouillon, bereid met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, afkomstig van biologische landbouw. Deze bouillon is de ideale basis voor soepen, sauzen en pastagerechten.

Fruitig hapje

Lekker op elk moment TopVit drink is een magere drinkyoghurt die geen vet bevat. Deze 'drink' bevat alleen van nature aanwezige suikers en door het eiwit, de calcium en de toegevoegde vitaminen past het in een verantwoord eetpatroon. Door de verse zuivel, gecombineerd met fris vruchtensap, smaakt TopVit drink lekker op elk moment van de dag.

Nieuw van Bonbébé: biologische fruithapjes voor kindjes vanaf 6 maanden. De hapjes bevatten van nature aanwezige suikers, er is geen suiker toegevoegd. Verkrijgbaar in de smaken appel-mango, appel-aardbei, appel-perzik-banaan en appel-wortel-banaan.

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Shopping.indd 113

113

6-3-2017 14:01:55


Nu met GRATIS Dory Tasje ©

® Wettig gedeponeerd handelsmerk Kimberly-Clark Worldwide, Inc. © 2017 KCWW

Keuze uit het hele Huggies® Little Swimmers® assortiment

t.w.v.

€5,99 op=op

® KCC © Disney • Pixar

HLS17003-01 Naamloos-1 Adv 1 1-1 Boodschappen4 DEF.indd 1

07-03-17 16-02-17 10:17 13:35


3AXNS

• EIEREN

• SMORGASBORD

• EMMENTALER

• SPAANSE PEPER

• EMPANADA

• TACO

• GNOCCHI

• WALDORFSALADE

• KOKOSNOOT

• WORCESTERSAUS

PUZZEL

WoordZoeker

K

Streep de woorden uit de lijst weg. De overgebleven letters vormen de oplossing.

De overgebleven letters vormen de oplossing.

L

B

W

I

L

O

I

V

A

R

C

E

W

N

M

A

N

D

A

R

IJ

N

O

E

O

R

D

E

L

N

IJ

Z

O

R

U

N

R

I

E

R

T

D

T

A

C

E

S

I

C

G

O

P

t.w.v. ca. € 290,- in Hotel DoniaState***

O

T

O

U

A

A

C

T

E

N

I

S

E

Vlieland is een ware verademing. Laat je aangenaam verrassen door de rust en ruimte, het prachtige natuurschoon en de relaxte eilandsfeer. Midden in de bossen op loopafstand van het enige dorpje, Oost-Vlieland, en het strand vind je Hotel DoniaState (3*). In dit hotel wordt de rust van het eiland nog echt in stand gehouden. Het hotel heeft 32 moderne kamers die van alle comfort zijn voorzien. Ontdek de kunst van het zalig niets doen op prachtig Vlieland.

B

E

R

T

O

O

N

S

O

K

O

K

P

S

G

F

T

U

E

T

C

O

K

R

A

E

A

R

S

S

M

E

C

U

R

R

Y

P

S

G

U

A

E

R

H

J

E

I

E

R

E

N

R

O

L

S

I

E

M

P

A

N

A

D

A

O

C

A

N

N

E

L

L

O

N

I

E

A

M

U

D

D

N

E

E

G

N

I

K

E

P

S

R

E

L

A

T

N

E

M

M

E

S

S

Adembenemend Vlieland 3 dagen voor 2 personen

Inbegrepen • 2x overnachting inclusief ontbijtbuffet • 1 dag fietshuur • Wandelboekje van Vlieland • Vlielandse Geitenkeutels • Koffie/thee met koek • Rituals-producten in de badkamer • 10% korting in schoonheidssalon ‘De Eilandparel’ in het hotel (gelieve vooraf reserveren) • Gebruik van WiFi • Bagagevervoer naar het hotel en terug • 20% korting op de overtocht met Rederij Doeksen (m.u.v. feestdagen, evenementen en vakanties, zie www.marrea.nl) Niet gewonnen? Lezers van Boodschappen kunnen dit arrangement met voordeel boeken: € 89,- p.p. t/m apr., nov. en dec. € 99,- p.p. mei en juni € 129,- p.p. juli en aug. € 109,- p.p. sept. en okt. Toeslag bij aankomst op do, vr. of zat. in april, mei, juni, sept. en okt. en meivakantie: € 20,- p.p. Toeristenbelasting: € 1,50 p.p.p.n. Reserveringskosten: € 14,50 per boeking. Reserveren Via www.marrea.nl/boodschappen0417 of bel Marrea hotelarrangementen: 0571-277744

• BANAAN • CANNELLONI • CLEMENTINE • COURGETTE • COUSCOUS • CURRY • EIEREN • EMMENTALER

• EMPANADA • GNOCCHI • KOKOSNOOT • MANDARIJN • OKRA • PAKSOI • PEKINGEEND • RAVIOLI

Geef de oplossing voor 24 april door • via de Boodschappen-website www.boodschappen.nl • via de Boodschappen-puzzellijn 0909-1234552 (€ 0,30 p/m) • per briefkaart naar Boodschappen puzzel Postbus 2227 1200 CE Hilversum

lente-uitjes

© DENKSPORT PUZZELBLADEN • ROZIJN

• SMORGASBORD • SPAANSE PEPER • TACO • WALDORFSALADE • WORCESTERSAUS

zel in De oplossingen van de puz s wa 2 n ppe Boodscha van de koude grond daal | Renate Mw Welgraven, Veenen . Fokkema, Fam | van Creij, Helmond smeer Aal r, rte Go R. | Leeuwarden worden Over de uitslag kan niet d. eer ond gecorresp

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

8

Boodschappen | 4 | 2017

BS1704_Pasen_Puzzel.indd 115

115

6-3-2017 16:55:04


Nieuw van BonbĂŠbĂŠ: Bio Hapjes, voor kindjes vanaf 6 maanden. Met 100% biologisch fruit en rijk aan vezels. Handig voor onderweg!

Voor meer informatie, ga naar www.bonbebe.nl

Boodschappen 04 2017  
Boodschappen 04 2017  
Advertisement