Page 1

NUMMER 10 | OKTOBER 2016

GEBAKKEN RICOTTA UIT DE OVEN

Italië in de Herfst

WEEKENDMENU Dolce vita Snel maken: PIZZA 2.0 De lekkerste GNOCCHI-recepten Aan de rol met INVOLTINI

BS1610_Cover.indd 1

15-09-16 09:33


DEZE BOODSCHAPPEN WORDT JE GRATIS AANGEBODEN DOOR:

inhoud

Boodschappen nummer 10 2016

Verklaring van de tekens

[

Recepten die simpel te bereiden zijn.

[[

Recepten die wat meer aandacht en/of tijd vragen, maar die zich probleemloos laten bereiden.

[[[

Recepten bedoeld voor de echte hobbykoks.

\ ;

Vegetarische recepten. Recepten die vis, schaal- of schelpdieren bevatten. Kijk voor meer informatie over duurzame vis op www.goedevis.nl

]

Recepten die binnen 20 minuten te bereiden zijn.

p

Hoofdgerechten die niet meer dan 450 kcal per persoon bevatten.

129

24

RUBRIEKEN 10 Kruimels 54 Held van de maand:

Niet alle in de advertenties genoemde producten zijn verkrijgbaar in al onze winkels. Het afgebeelde serviesgoed is uit eigen collectie van de fotograaf, tenzij anders vermeld. ACTIES EN PUZZELS: UITGESLOTEN VAN DEELNAME ZIJN MEDEWERKERS VAN C.I.V. SUPERUNIE B.A. EN IMEDIATE DEELNEMERS DIENEN OP HET MOMENT VAN DEELNAME OFWEL OUDER TE ZIJN DAN 18 JAAR, OFWEL SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING TE HEBBEN VAN OUDER OF VOOGD. IMEDIATE ZAL DE PRIJZEN ALLEEN IN NEDERLAND LATEN BEZORGEN. PRIJSWINNAARS ZULLEN PERSOONLIJK OP DE HOOGTE WORDEN GESTELD VAN DE UITSLAG. OVER DE UITSLAG KAN NIET WORDEN GECORRESPONDEERD. C.I.V. SUPERUNIE EN IMEDIATE STELLEN DE UITGEKEERDE PRIJZEN TER BESCHIKKING CONFORM DE STATUS WAARIN DEZE OP DAT MOMENT VERKEREN EN ZIJN DAN OOK OP GEEN ENKELE WIJZE AANSPRAKELIJK VOOR ENIGE ZICHTBARE OF VERBORGEN GEBREKEN, WAARONDER BEGREPEN VERLIES EN SCHADE VEROORZAAKT TIJDENS TRANSPORT. DE PRIJZEN ZIJN NIET INWISSELBAAR OF OVERDRAAGBAAR. EVENTUELE VERSCHULDIGDE KANSSPELBELASTING IS DOOR IMEDIATE AFGEDRAGEN.

BOODSCHAPPEN IS EEN UITGAVE VAN DE LEDEN VAN DE COÖPERATIEVE INKOOP-VERENIGING SUPERUNIE B.A. NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG GEREPRODUCEERD WORDEN ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN SUPERUNIE (POSTBUS 80 - 4153 ZH BEESD). UITGEVER EN REDACTEUREN VERKLAREN DAT DEZE UITGAVE OP ZORGVULDIGE WIJZE EN NAAR BESTE WETEN IS SAMENGESTELD, EVENWEL KUNNEN UITGEVER EN REDACTEUREN OP GEEN ENKELE WIJZE INSTAAN VOOR DE JUISTHEID OF VOLLEDIGHEID VAN DE INFORMATIE: ZIJ AANVAARDEN DAN OOK GEEN ENKELE AANSPRAKELIJKHEID VOOR SCHADE, VAN WELKE AARD DAN OOK, DIE HET GEVOLG IS VAN HANDELINGEN EN /OF BESLISSINGEN DIE GEBASEERD ZIJN OP BEDOELDE INFORMATIE.

116

132 134 138 147 148

Ricotta Sum & Sam Wijn Aan tafel in 30 minuten Puzzel Volgende keer

NL/028/001

REALISATIE: IMEDIATE, HILVERSUM. VOOR REACTIES/INFORMATIE: BOODSCHAPPEN, POSTBUS 2227, 1200 CE HILVERSUM

4

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Inhoud.indd 4

09-09-16 10:04


SPECIAL

Italië

20

meer dan 50 heerlijke herfstrecepten

La mia cucina Het lievelingsrecept van Italiaanse Boodschappen-lezers.

32

Vleesklassiekers Klassiek Italiaanse vleesgerechten mét een subtiele twist.

43

Herfstpasta’s Als voor- of hoofdgerecht: deze pasta’s kunnen altijd.

44

68 75

Koken met kinderen

84

Pizza 2.0

Weekendmenu Geniet van la dolce vita in vier gangen.

Voor als je eens iets nieuws met je pizza wilt proberen.

98

Rollen maar Met deze ‘involtini’ rol je op z’n Italiaans.

108

Gnocchi Geen pasta, geen aardappel, maar: gnocchi!

113

Semifreddo Dit half bevroren ijs is helemaal lekker.

36

109

79

122

Bonen & co Peulvruchten komen prima tot hun recht in Italiaanse gerechten.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Inhoud.indd 5

5

09-09-16 10:04


SPECIAL

Italië

20

meer dan 50 heerlijke herfstrecepten

La mia cucina Het lievelingsrecept van Italiaanse Boodschappen-lezers.

32

Vleesklassiekers Klassiek Italiaanse vleesgerechten mét een subtiele twist.

43

Herfstpasta’s Als voor- of hoofdgerecht: deze pasta’s kunnen altijd.

44

68 75

Koken met kinderen

84

Pizza 2.0

Weekendmenu Geniet van la dolce vita in vier gangen.

Voor als je eens iets nieuws met je pizza wilt proberen.

98

Rollen maar Met deze ‘involtini’ rol je op z’n Italiaans.

108

Gnocchi Geen pasta, geen aardappel, maar: gnocchi!

113

Semifreddo Dit half bevroren ijs is helemaal lekker.

36

109

79

122

Bonen & co Peulvruchten komen prima tot hun recht in Italiaanse gerechten.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Inhoud.indd 5

5

9-9-2016 9:52:02


NIEUW!

VAN NATURE RIJK AAN EIWIT, ROMIG VAN SMAAK EN TOCH 0% VET. Arla skyr is een heerlijke yoghurt in IJslandse stijl. Gemaakt volgens een 1000 jaar oud recept. Skyr is van nature rijk aan eiwit, romig van smaak en toch 0% vet. Deze combinatie maakt skyr uniek. Dus start de dag op z’n IJslands, en kom maar op met die ochtend.

SKYR Adv. Boodschappen.indd 1

17/08/16 13:05


Lay’s and the Lay’s Logo are registered trademarks © 2016.

WIN ELKE DAG PRIJZEN! Koop een actieverpakking en deel je laysface! #laysnl

GAME-READY.COM/CHEERS De actie loopt van 12-09-2016 t/m 21-11-2016.

PEP 16068 ADV UCL Cheers Boodschappen.indd 1

18-08-16 14:41


LEKKER RIJK AAN PROTEÏNE

DA’S OOK LEKKER VOOR JE SPIEREN. Goed nieuws: er is nu Campina magere kwark. Heerlijk mild van smaak en van nature rijk aan proteïne. Dat is lekker voor na het sporten! Onze Campina magere Campina is official supplier NOC*NSF

1245-00-133 WT Print Kwark 222x255.indd 1

kwark is er in naturel en twee smaakvariaties: met een vleugje kokos en een vleugje vanille.

23-08-16 10:49


10

Heb jij handige tips, leuke weetjes of een origineel recept? Of heb je een vraag aan de redactie? Stuur ons dan een berichtje via www.boodschappen.nl of redactie@boodschappen.nl

kruimels Bubbel fun Het frisse, lichte bubbeltje van prosecco maakt het een heerlijk drankje voorafgaand aan een maaltijd. Met een paar kleine toevoegingen maak je er bijzondere cocktails mee: • Lekker voor bij een brunch: vul een flûte met 50 ml bloedsinaasappelsap en vul aan met ijskoude prosecco. • Een verwarmend, fris drankje: vul een flûte met 25 ml gembersiroop en het sap van een halve limoen. Vul aan met ijskoude prosecco en garneer met een takje munt. • Voor een romantisch diner: vul een flûte met prosecco en schenk een eetlepel rozensiroop langs de rand, zodat de siroop naar beneden zakt. Garneer met een verse framboos.

Verrassen met aubergine Ik

Ik maak vaak ‘melanzane alla parmigiana’, een Italiaanse ovenschotel van aubergines met tomaat en kaas. Als ik dit voor mijn vrienden maak, zijn ze vaak verrast: “Aubergines zijn toch bitter? Deze zijn wél lekker.” Mijn geheim: ik gebruik altijd de beste tomaten. De intense tomatensmaak neutraliseert de bitterheid van de aubergine. Ook doe ik er 2 extra ingrediënten bij waardoor dat bittere helemaal verdwijnt: parmaham en gekookte eieren. Patricia Rutten wint met deze inzending het kookboek.

STUDEREN op ijs Een must voor ijsliefhebbers: het Gelato Museum in Bologna. Op een oppervlakte van 1000 vierkante meter kun je alles leren over de ontwikkeling van Italiaans ijs. Je kunt er ook een masterclass volgen waarin je in een dag zelf ijs leert maken. Het museum heeft ook een razend populair ‘proefgedeelte’, waar je uitgebreid verschillende soorten sorbets, roomijs en ijstaarten kunt proeven.

De pizzapolitie De inwoners van Napels beschouwen hun stad als de bakermat van de pizza. Er zit zelfs een speciale vereniging, de Associazione Verace Pizza Napoletana, die erop toeziet dat de Napolitaanse pizza op authentieke wijze wordt gebakken. Welke ingrediënten moeten pizzabakkers gebruiken? Hoe lang moeten pizza’s in de oven? Het hele productieproces is aan strikte regels gebonden. Alleen als pizza’s daaraan voldoen, krijgen ze het stempel ‘Ware Napolitaanse Pizza’.

10

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kruimels.indd 10

8-9-2016 15:20:16


WIN

Lezerspost

Win 1 van de 5 kookboeken! De Zilveren Lepel is hét Italiaanse kookboek. Omdat de Nederlandse vertaling van deze must have 10 jaar bestaat, is er een speciale editie uitgebracht. Hierin vind je de meest uiteenlopende recepten om binnen 30 minuten te koken. Van klassiekers als spaghetti tot luxe nagerechten.

BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING

Genieten van Twentse gastvrijheid! NU SLECHTS

€ 99,P.P.

Wil jij een van deze kookboeken winnen? Stuur dan jouw supertip of keukenflater met foto naar redactie@boodschappen.nl o.v.v. de titel van het boek. De Zilveren Lepel Quick & Easy, € 24,99 (ISBN9789000349302)

Wist je dat…

dertig kilo

…Italianen gemiddeld bijna per persoon per jaar eten? …er naar schatting meer dan bestaan en een bijna even groot aantal verschillende sauzen? …de designer van de Lotus Esprit, DeLorean en diverse andere bekende auto’s ontwierp die de in 1983 een kreeg? naam

pasta

350 pastavormen pastasoort Marille

Broodje gelato IJs op een broodje? Ja echt! De Sicilianen ontbijten er zelfs mee. De ‘brioche con gelato’ is vooral in de hete zomermaanden populair en bestaat uit een zacht, zoet boterbroodje dat wordt gevuld met een flinke klodder ijs. Het broodje neemt het smeltende ijs op zodat de smaken mooi samensmelten.

Hotel ’t Wapen van Ootmarsum*** ligt nabij de voet van de Kuiperberg van waar je kunt genieten van het schitterende uitzicht over Twente en Duitsland. Het centrum van het pittoreske stadje Ootmarsum, dat is aangemerkt als beschermd stadsgezicht, is op korte loopafstand. Vanuit het hotel zijn er talloze fiets- en wandelroutes die je door het coulisselandschap voeren, langs landgoederen, havezaten en watermolens. Voor een dagje winkelen zijn Oldenzaal en Enschede een aanrader. BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING • Ontvangst met koffie/thee en krentewegge • 2x overnachting met Twents ontbijtbuffet • 2x driegangendiner • Naar keuze: 1x goedgevulde picknickmand of 1x kop huisgemaakte erwtensoep • 1x excursie op dag naar keuze (programma wisselt per dag, zie website) • Gratis gebruik van routes, eigen parking, fietsenberging, WiFi en opladen e-bike

BOODSCHAPPEN LEZERSPRIJS Arrangementsprijs € 99,- p.p. Deze actie is geldig t/m 31 maart 2017. Prijzen zijn o.b.v. een tweepersoonskamer. Excl. verblijfsbelasting à € 2,10 p.p.p.n. en € 7,50 reserveringskosten. INFO & RESERVEREN Deze voordeelactie is exclusief te boeken bij Goedverblijf.nl via www.goedverblijf.nl/boodschappen1016 of telefonisch op nummer 085 489 90 19 (ma - vrij 9.00 18.00 uur | zat 10.00 – 16.00 uur).

Goedverblijf.nl

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kruimels.indd 11

11

12-09-16 09:04


‘Life is a combination of magic & pasta’ Frederico Fellini, filmregisseur

ITALIAANS KAASPLANKJE Italiaanse ‘formaggi’ lenen zich uitstekend voor het samenstellen van een gevarieerd kaasplankje. Begin mild met zachte (buffel)mozzarella, naar wens in combinatie met verse basilicumblaadjes en plakken tomaat. Magor is een goede tweede op de plank, een heerlijke combinatie van romige mascarpone en pikante gorgonzola. Parmezaan, pecorino of pardano zijn harde, pittige kazen die goed combineren met een lepel vijgenjam of een drupje stroperige balsamicoazijn.

Italië

in een potje In Nederland zijn Italiaanse kruiden van verschillende merken in potjes te koop. Handig om in een handomdraai een pastasaus, stoofschotel of pizza een vleugje Italië te geven. De kruiden in het mengsel hebben hun oorsprong in Italië en worden daar ook veel gebruikt in gerechten. De meeste mengsels bevatten oregano, basilicum, salie en vaak ook geurige rozemarijn. Daarnaast bevatten Italiaanse kruiden vaak peterselie, knoflook en zwarte peper voor een beetje pit.

12

Meerkeuze

koekje

‘Biscotti’, ook wel bekend als ‘cantuccini’, kun je gerust de populairste koekjes van Italië noemen. Deze knapperige, droge koekjes komen van oorsprong uit de stad Prato en danken hun naam aan de Latijnse benaming voor ‘twee keer bakken’: biscoctus. De Italianen serveren cantuccini traditioneel met een glaasje zoete wijn, ‘vin santo’, waarin de koekjes worden gedoopt om ze zachter te maken. Maar ze worden ook verwerkt in desserts, bijvoorbeeld als vulling voor ‘pesche ripiene al forno’, perziken uit de oven. Soms worden verkruimelde biscotti zelfs gebruikt als knapperige topping van hartige pastagerechten.

De koffieWET Koffiedrinken in Italië is een serieuze zaak en verloopt volgens vaste rituelen die wij in Nederland niet gewend zijn. De belangrijkste regels op een rij: • Koffie met melk is een ochtenddrank. De Italianen vinden koffie met melk te zwaar voor na de maaltijd. • Italianen drinken hun koffie zo puur mogelijk. Koffie met smaakjes, likeuren en toppings zien ze als een belediging van de koffiesmaak. • Italianen drinken veel koffie, maar in kleine hoeveelheden. Je kunt een ‘caffè doppio’ (dubbele espresso) bestellen, maar dit is geen Italiaanse gewoonte. • Verwacht geen loeihete espresso in een Italiaanse koffiebar. Koffie wordt geserveerd op een temperatuur waarop je de koffie direct kunt drinken.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kruimels.indd 12

8-9-2016 15:21:00


BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING

Feestvarken We zien het steeds vaker op foodfestivals of in foodtrucks: ‘porchetta’. En dat is niet zo gek, want dit varkensvleesgerecht is ideaal voor grote aantallen eters. Porchetta komt je vooral in Toscane tegen, waar ze het verkopen in stalletjes op straat. Slagers ontbenen een compleet varken en maken het zorgvuldig schoon. Vervolgens marineren ze het varken en vullen ze het met kruiden en groenten. Na een paar uur roosteren is het vlees mals en sappig vanbinnen en knapperig vanbuiten. De porchetta wordt in plakken gesneden geserveerd op een broodje, naar wens met een stukje ‘crosta’, de knapperige huid.

Wat?

Keukenspul

de passeerzeef

Er zijn volop handige keukentools verkrijgbaar om het koken nét even makkelijker te maken. Maar waarvoor gebruik je die spullen in het keukenkastje precies? WAT: Een metalen kom met een zeef aan de onderkant. Binnen de kom zit een draaimechanisme waaraan een soort hendeltje zit. WAAROM: Om niet al te hard voedsel te pureren, zeven of malen. HOE: Zet de passeerzeef boven een schaal. Draai de hendel rond en roer zo het voedsel door de zeef. Grove ingrediënten passen niet door de zeef en worden van de rest gescheiden. TIPS: • Passeerzeef kopen? Je kunt de verkoper ook vragen om een ‘passe-vite’ of ‘roerzeef’. • Gebruik een passeerzeef bij het maken van (tomaten)soep, appelmoes, jam of ‘gnocchi’, bolletjes van aardappelpuree. • Het elektrische alternatief voor een passeerzeef is een keukenmachine of blender. Deze apparaten zijn echter minder precies en vermalen het voedsel eerder dan dat ze het zeven. Kies dus voor een passeerzeef voor de ultieme bessencoulis (dikke bessensaus) bij je ricottadessert!

Uitwaaien aan de Vlaamse kust 3 DA

GEN VOOR

€ 83,P.P.

Oostende is de enige échte stad aan de Noordzee, met een bruisend stadsleven, een fijn zandstrand en volop cultuur. De autovrije winkelstraten verrassen je, ook op zondag, met een mix van bekende ketens en hippe winkeltjes. Met vele gezellige cafés voor een pintje, tearooms met de lekkerste warme wafels en fijne bistro’s, is het dé plek voor een heerlijk verblijf aan zee! In Club Vayamundo Oostende sta je al bijna met je voeten in het zand. En 3 km verderop ben je in hartje Oostende. Alles wat een vakantie tot een vakantie maakt, is hier aanwezig: een overdekt zwembad, sporthal, binnenspeeltuin, animatie en 5 bars en restaurants. INCLUSIEF 2 overnachtingen in kamer, studio of appartement incl. uitgebreid ontbijtbuffet | opgemaakte bedden en badhanddoeken | een welkomstdrankje | 1x gratis sauna t.w.v. €7,50 | entree voor Mu.Zee t.w.v. € 9,- waar je in een gloednieuwe museumvleugel kunst van de Oostendse grootmeesters Ensor en Spilliaert kunt bewonderen (niet geldig tijdens Belgische schoolvakanties).

REISPERIODE t/m 31 maart 2017 (m.u.v. 23 december t/m 2 januari) PRIJS Prijs: €83,- p.p. o.b.v. minimaal 2 volwassenen. Derde persoon (vanaf 12 jaar) € 60,- p.p. Kinderprijzen: 3-5 jaar € 31,p.p. | 6-11 jaar € 48,- p.p. INFORMATIE EN BOEKEN www.tui.nl/boodschappen of bel 0900-8847 (€0,70 per gesprek) Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voorwaarden van toepassing. Voor meer toeristische info ga naar www.visitoostende.be

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kruimels.indd 13

13

8-9-2016 15:21:16


© 2016 The Coca-Cola Company. All rights reserved. COCA-COLA, COCA-COLA ZERO, TASTE THE FEELING, and the design of the CONTOUR BOTTLE are registered trademarks of The Coca-Cola Company.

zero SUGAR

ZONDER SUIKER

NIEUWE VERBETERDE SMAAK De nieuwe Coca-Cola zero sugar smaakt nu nóg meer zoals de klassieke Coca-Cola en bevat nog steeds geen suiker en geen calorieën.

32862.CCZS_Adv_tbv_Boodschappen_222x255mm_variant2_v2.indd 1

18-08-16 09:41


ITALIAANS DINEREN

Italiaan

Eten als een

Zodra je in Italië bent, merk je dat de Italianen andere eetgewoonten hebben dan wij. Hoe zit dat eigenlijk?

Hap, slik, weg ’s Ochtends ontbijten de Italianen eenvoudig: koffie met melk (cappuccino) en iets zoets, zoals toast met jam of een ‘cornetto’: de Italiaanse, zoetere versie van de croissant. Bij voorkeur met hazelnootpasta.

UITGEBREID

lunchen

Italianen gaan tussen de middag voor warm en nemen daar uren de tijd voor in een barretje of restaurant. De lunch bestaat vaak uit twee gangen: een bord pasta, gevolgd door vlees of vis.

Il aperitivo Na werktijd gaan veel Italianen naar een barretje of terras voor hun ‘aperitivo’. Bij dit drankje hoort meestal een hapje van het huis. Dit varieert van pinda’s, chips en olijven tot een puntje pizza en kleine ‘tramezzini’, sandwiches van wit brood zonder korst.

Il menu Antipasti ANTIPASTI: Kleine gerechtjes om de eetlust op te wekken. Vaak krijg je verschillende antipasti op je bord, de bekende antipasti misti.

primo IL PRIMO: Letterlijk ‘het eerste’ gerecht. Denk aan soep, risotto of pasta. Maar geen paniek: in Italië zijn de porties kleiner dan in Nederland, omdat wij pasta als volledige maaltijd zien.

Secondo

of vis. Eet je in een restaurant, dan wordt hier niet automatisch groente of aardappels bij geserveerd, deze kun je apart bestellen.

Contorno CONTORNI: Bijgerechten als groente of aardappels. Ovenaardappeltjes met rozemarijn, knoflook en olijfolie bijvoorbeeld, of roergebakken spinazie.

Dolce IL DOLCE: Het dessert, zoals cake, taart of tiramisu. Soms wordt er koffie met kleine koekjes geserveerd.

IL SECONDO: Het hoofdgerecht, meestal vlees

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Il Menu.indd 15

15

9-9-2016 9:48:41


Meer topping! Meer smaak! Meer WOW!

BIG fun. BIG taste. BIG Pizza. Eenmaal Wagner – altijd Wagner.


WwW.WICKY.NL MN0235 wt Adv Wicky Boodschappen.indd 1

bs1610.indd 18

25-07-16 16:17

09-09-16 11:51


WT_Adv_Katja_Apezuur_Boodschappen.indd 1 Untitled-1 1

26-08-16 16:14 13-09-16 09:14


20 Liefde voor koken wordt in Italië van generatie op generatie doorgegeven. Deze van oorsprong Italiaanse lezers geven hun favoriete (familie)recept prijs.

Adhan Rodrigues

‘Deze

‘stracciatella espresso’van mijn nonna is zó onwijs lekker’

SCOOTER EN HELM, MASSINK IN TOLDIJK

Italiaanse FAVORIETEN 20

Caffè Italiano: Adhan Rodrigues (24) uit Amsterdam kan geen dag zonder en als hij hem maakt in zijn cafetière ‘geurt zijn hele huis naar Italië’. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, heeft Adhan wel degelijk mediterrane roots. “Ik ben geboren in Brazilië vlakbij Rio, maar mijn moeder is van Italiaanse komaf. Dit nagerecht met espresso is mijn ‘old time favorite’. Het is afkomstig van mijn nonna, die overigens het ijs ook zelf maakte. Iedere keer als ik bij haar op bezoek kwam, werd ik steevast verwelkomd met een uitgebreide maaltijd en als afsluiter deze ’stracciatella espresso’. Wat hem zo onweerstaanbaar lekker maakt, is de combinatie van ijs, stukjes chocolade, geroosterde pistachenootjes, honing en natuurlijk de koffie. En dan niet zomaar koffie, nee, zo heb ik geleerd van mijn nonna, goede koffie: ‘zo heet als de hel, zo zwart als de duivel en zo zoet als de liefde’.”

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 20

09-09-16 14:47


LA MIA CUCINA

Stracciatella espresso

[] NAGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 75 g gepelde pistachenoten, grof gehakt 1 l stracciatella-ijs 4 eetl. honing 4 kopjes espressokoffie ijsknijper 4 hittebestendige glazen 4 ijslepels Bereiden Rooster de pistachenoten in een droge, hete koekenpan. Schep 2 bollen ijs in elk glas. Verdeel de pistachenoten erover en besprenkel met de honing. Serveer de glazen met een warm kopje espresso er apart bij en giet aan tafel over het ijs. voedingswaarde per persoon 475 kcal, vet 25 g (waarvan verzadigd 12 g), koolhydraten 53 g, eiwit 8 g Tips • Vervang het stracciatella-ijs door malaga- of vanilleroomijs. • Neem in plaats van de pistachenoten amandelen of hazelnoten.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 21

21

8-9-2016 15:23:55


22

Raffaela Amato

Al op jonge leeftijd ontwikkelde Raffaela Amato (49) uit Laag-Keppel - mede dankzij haar Napolitaanse ouders - een grote passie voor smaak en verse ingrediënten. Niet zo vreemd dat ze tegenwoordig met haar bedrijf A’maggiore (www.amaggiore.nl) de sterren van de hemel kookt. Raffaela: “Ik kook vanuit mijn hart en word er blij van als ik mensen zie genieten. Neem nu deze ‘sugo di pomodoro’. Die stond bij ons thuis al in de vroege ochtend op het vuur te pruttelen. Ik herinner me dat mijn Napolitaanse oma deze saus bereidde met verse tomaten die wij als kind mochten plukken. Die geur alleen al van verse basilicum en knoflook! Heerlijk bij bijvoorbeeld deze polpettine. De liefde en passie die mijn oma in de sugo stopte maakte het natuurlijk extra lekker… Dat is wat ik tijdens mijn workshops ook probeer over te brengen, ik roep altijd: ‘kook, eet en geniet met aandacht. En maak plezier in de keuken.’ Echt, je proeft het verschil!”

‘sugo’

‘Deze stond bij ons thuis al in de vroege ochtend te pruttelen’

22

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 22

8-9-2016 15:24:11


LA MIA CUCINA

Polpettine Napoletane al sugo

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN 500 g rundergehakt 2 eieren 4 sneetjes niet te vers witbrood, verkruimeld 50 g geraspte Parmezaanse kaas 50 g blanke rozijnen 2 eetl. gehakte (platte) peterselie 4 eetl. olijfolie 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 ui, gesnipperd 2 blikken gepelde tomaten op sap (400 g per stuk) handje basilicumblaadjes bakplaat met bakpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 220°C. Meng het gehakt met de eieren, het broodkruim, de kaas, rozijnen, peterselie, zout en peper. Vorm er balletjes zo groot als bitterballen van en leg ze op de bakplaat. Bak ze circa 20 minuten in het midden van de oven tot ze een krokant laagje krijgen. Neem ze uit de oven. Verhit intussen de olijfolie met de knoflook en ui en smoor 2-3 minuten. Voeg de tomaten met sap toe en breng aan de kook met zout en peper. Kook zachtjes 15-20 minuten. Pureer de saus met een staafmixer. Leg de gehaktballetjes (polpettine) in de tomatensaus (sugo) en verwarm zonder te koken. Bestrooi met basilicum. Lekker met pasta of ciabatta. voedingswaarde per persoon 645 kcal, vet 38 g (waarvan verzadigd 14 g), koolhydraten 35 g, eiwit 38 g Tips • Vervang de Parmezaanse kaas door pecorino. • Neem bladselderij in plaats van peterselie.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 23

23

8-9-2016 15:24:19


24

Ben Maiolo

Ben Maiolo (37) is van Grieks/ Italiaanse afkomst, geboren in Australië en woont sinds 2010 in Nederland. Dat klinkt best ingewikkeld, toch heeft het, aldus Ben, alleen maar voordelen. “Ik heb van alle culturen iets meegekregen, zowel qua mentaliteit als qua eten. Deze ‘meatpie’ is hiervan een mooi voorbeeld. Het is een Australisch recept, maar dan op zijn Italiaans. Mijn Italiaanse vader maakte hem altijd. Hij kon als geen ander bolognesesaus maken en het gestoofde rundvlees in dit recept heeft ook die typisch Italiaanse smaak door de funghi porcini, kruiden en rode wijn. Ik kan me herinneren dat we vroeger thuis met zijn allen rond de tafel zaten te wachten totdat de ‘meatpie’ uit de oven kwam. Mijn moeder maakte er heerlijke Griekse salade bij en dan zaten we uren aan tafel te eten, drinken en praten. De kunst van het genieten heet dat toch? Of zoals mijn vader altijd zei: ‘dolce far niente’, letterlijk: ‘zalig nietsdoen…’

vroeger met zijn allen rond de tafel te wachten tot de ‘meatpie’uit de oven kwam’ We zaten

24

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 24

8-9-2016 15:24:41


LA MIA CUCINA

Meatpie met ragù

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 2,5 UUR

MULTI

CULTI

750 g runderlappen of riblappen, in blokjes van 3-4 cm olijfolie 1/2 eetl. rozemarijnnaaldjes, fijngehakt 1/2 eetl. tijmblaadjes, fijngehakt 3 teentjes knoflook, fijngehakt 1 (rode) ui, gesnipperd 1 wortel, grof gehakt 1 stengel bleekselderij, grof gehakt 500 ml rode wijn (Chianti) 2 blikken gepelde tomaten op sap (400 g per stuk) 2 eetl. rijst 2 rollen koelvers bladerdeeg of 1 pak bladerdeegplakjes, ontdooid paneermeel 1 ei, losgeklopt steunvulling, zoals bakknikkers of gedroogde peulvruchten springvorm of pievorm (ca. 24 cm Ø, ingevet) bakpapier Bereiden Begin met de vulling (dit kan ook een dag van tevoren). Bak het vlees, bestrooid met zout en peper, lichtbruin in een scheutje olijfolie in een braadpan. Voeg de rozemarijn, tijm, knoflook, ui, wortel en bleekselderij toe en bak deze 2 minuten mee. Meng de rode wijn, tomaten met sap en de rijst erdoor en stoof afgedekt zachtjes 2 uur of tot het vlees zacht is. Laat afkoelen. Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Bedek de bodem en de zijkant van de taartvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Leg een stuk bakpapier op de deegbodem en verdeel de steunvulling erover. Bak 10 minuten in het midden van de oven. Verwijder steunvulling en bakpapier en bak nog 10 minuten. Laat de bodem afkoelen in de vorm. Strooi er paneermeel over. Schep de afgekoelde vulling op de deegbodem en laat de deegranden vrij. Snijd van de rest van het deeg een lap iets groter dan de vorm. Bestrijk de randen van dit deegdeksel met ei en leg deze over de vorm. Druk het deksel vast op de deegbodem. Maak enkele sneetjes in het deksel voor het ontsnappen van stoom. Bestrijk met ei en bak de pie in de oven in 20-25 minuten goudbruin. voedingswaarde per persoon 860 kcal, vet 45 g (waarvan verzadigd 20 g), koolhydraten 64 g, eiwit 49 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 25

25

8-9-2016 15:24:50


26

Francesco Puzzu

proeft

‘Je gewoon de persoonlijke aandacht voor de ingrediënten’

26

Francesco Puzzu (46) uit Utrecht heeft jarenlang gewerkt als kok en is tegenwoordig docent kooktechiek. Dat komt duidelijk door zijn Italiaanse genen, zou je zeggen, maar niets is minder waar. Zijn vader is weliswaar afkomstig van Sardinië, toch heeft Francesco zijn kookkunsten regelrecht afgekeken van zijn Hollands/ Oostenrijkse moeder. “Mijn moeder kan heel goed koken en heeft me als kind geïnspireerd. Dat neemt niet weg dat ik altijd al gek ben geweest op Italiaans eten en het daarbij behorende familiegevoel. Het échte samenzijn aan tafel, dat heb ik vroeger ook zeker meegekregen. Waar de Italianen vooral in uitblinken: met zo min mogelijk ingrediënten een zo lekker mogelijk gerecht maken. Deze chocoladetaart met amarenekersen en amandelbiscotti is één van mijn favorieten. De smaak is puur, niet te zoet en toch zó verschrikkelijk lekker. Toen ik hem voor het eerst at, was ik meteen verkocht. Je proeft gewoon de persoonlijke aandacht voor de ingrediënten en die rijke Italiaanse traditie als het gaat om chocolade. Buonissimo!”

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 26

8-9-2016 15:25:06


LA MIA CUCINA

Chocoladetaart met walnoten

[[ VOOR CA. 6 PERSONEN CA. 60 MINUTEN + AFKOELEN 375 g pure chocolade, in stukken 100 g boter 3 eetl. cacaopoeder 1 eetl. oploskoffie 5 eieren 250 g suiker 200 g walnoten poedersuiker springvorm van 20-22 cm Ø, ingevet, bodem bekleed met bakpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 160°C. Smelt de chocolade en boter au bain-marie of 2-3 minuten in de magnetron op 400 Watt. Klop 2 eetlepels cacaopoeder en de oploskoffie door de gesmolten chocolade. Klop de eieren en suiker in een aparte kom tot een lichte crème. Maal de helft van de walnoten tot meel en hak de rest in stukjes. Spatel het meel en de stukjes door het eimengsel en meng het chocolademengsel erdoor. Schep dit beslag in de vorm. Bak 40-45 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant droog is. Schakel de oven uit en laat de taart afkoelen in de oven. Haal de rand van de springvorm af. Bestrooi de taart met poedersuiker en de rest van de cacao. voedingswaarde per persoon 885 kcal, vet 61 g (waarvan verzadigd 26 g), koolhydraten 61 g, eiwit 16 g Tip Maak een sjabloon van bakpapier en bestrooi de taart in de figuren van het sjabloon.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Lezers.indd 27

27

8-9-2016 15:25:14


Net zo zoet, maar minder calorieĂŤn

Genieten doe je met Van Gilse Slimmetjes in je koffie, thee o f andere warme dranken. Slimmetjes hebben dezel fde zoetkracht als het Van Gilse Or iginele klontje, maar met de helf t van de calorieĂŤn. Slimmetjes zijn k lont jes op basis van kristalsuiker en Stevia. Ki jk op w w w.vangilse.nl of w w w.facebook.com/ VanG ilse.nl Lekker Van Gilse!

Naamloos-1 1

07-09-16 15:07


De smaak van echte chocolade

sinds 1863

www.Droste.nl 531675DST_BoodschappenAd2016_F1.indd 1

23-08-16 16:33

wat

mooi

“Lekker, € 5,- korting bij

Koop nu één van de deelnemende Almhof producten en krijg € 5,- korting bij fonQ.nl. Kijk voor meer informatie en de actievoorwaarden op www.almhof.nl/fonQ

... alle lof voor Almhof” Deze actie is geldig t/m 31 december 2016. Almhof Adv. Joint Promotie Fonq 200x108mm Boodschappen nr. 10.indd 1

bs1610.indd 29

12-07-16 16:24

09-09-16 11:51


De nieuwe Bavaria Bok is er en dat moet gevierd worden! Onze nieuweling is warmgekleurd maar bovendien verrassend licht en karaktervol van smaak. Heerlijk bij een goede maaltijd of een sfeervolle avond in de kroeg. Geen 18, geen alcohol. Met trots voor u gebrouwen.

Geen 18, geen alcohol. Met trots voor u gebrouwen. X56180_Bavaria_Adv_Boodschappen_Bok_86_222x255.indd 1

19-08-16 15:24


EEUWIG VAKMANSCHAP 1916-2016

GOEDE SMAAK HERKEN JE AAN HET RODE ZEGEL

De oude bereidingswijze van Noord-Hollandse Gouda wordt sinds 1916 bewaakt in de kaasmakerij van Lutjewinkel. Het 100 jaar oude vakmanschap van de beste Goudse kaasmeesters proeft u terug in de volle en romige smaak van deze kaas. U vindt echte Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel in het versschap.

J

R A A


32

De Italianen grossieren in klassieke vleesgerechten. Wij beweren niet dat wij die gerechten veel beter kunnen bereiden. Néé, we stellen slechts een subtiele twist voor.

Carne, à la

carte 32

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Klassiek vlees.indd 32

12-09-16 09:17


VLEESGERECHTEN MET EEN TWIST Saltimbocca con pomodori

Saltimbocca - Italiaans voor ‘springt in de mond’ Secondo

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN 8 eetl. olijfolie 1 rode ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eetl. balsamicoazijn 500 g tomaten (pomodori), in blokjes 225 g geroosterde paprika’s (pot), grof gesneden 4 ongepaneerde varkensschnitzels of kalfsschnitzels 8 plakken parmaham 1/2 bosje salie of basilicum 250 g kastanjechampignons, schoongeveegd, in kwarten 1 eetl. Italiaanse kruiden 100 ml witte wijn vershoudfolie cocktailprikkers Bereiden Verhit 3 eetlepels olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook 2-3 minuten. Blus af met de balsamicoazijn. Schep de tomaten en paprika erdoor en bak ze 3-4 minuten mee. Pureer met een staafmixer tot een saus. Bedek de schnitzels met vershoudfolie en druk ze platter met een deegroller of pan. Verdeel er de parmaham en salieblaadjes over, vouw dubbel en steek het vlees vast met prikkers. Bestrooi met zout en peper. Verhit 3 eetlepels olijfolie. Bak hierin het vlees 3 minuten en keer om. Bak de andere kant nog 3-4 minuten. Verhit de rest van de olijfolie en bak hierin de kastanjechampignons met de Italiaanse kruiden. Bestrooi met peper. Neem het vlees uit de pan. Voeg de wijn toe aan het bakvet en kook iets in. Voeg de tomatensaus toe. Serveer de saus met de saltimbocca en de kastanjechampignons erop. voedingswaarde per persoon

475 kcal, vet 29 g (waarvan verzadigd 6 g), koolhydraten 9 g, eiwit 40 g Tip Bereid het gerecht eens met kipfilet in een oven van 180°C. Omwikkel de kip met parmaham en steek de salieblaadjes erop. Bak circa 20 minuten tot de ham krokant en de kip gaar is.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Klassiek vlees.indd 33

33

8-9-2016 15:28:03


Met venkel in plaats van rucola krijgt het vlees een fris en anijsachtig accent

Bistecca alla diavola

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 750 g venkel, in parten van 1-2 cm, venkelgroen apart 150 ml olijfolie 1 bol knoflook 2 rode pepers, in ringen 4 biefstukken (ca. 125 g per stuk) 1 eetl. gehakte rozemarijn bakplaat, ingevet of bekleed met bakpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 220°C. Verdeel de venkelparten over de bakplaat. Bestrooi met zout en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie. Rooster de venkel in het midden van de oven in circa 20 minuten lichtbruin en beetgaar. Halveer de bol knoflook horizontaal. Schenk de rest van de olijfolie in een koekenpan en leg hierin de knoflookhelften met de gesneden kant naar beneden. Leg de rode pepers erbij en verwarm 20 minuten op de laagste stand. Druk de knoflookpulp uit de bollen en leg deze terug in de olie. Bestrijk de biefstukken met een beetje van deze peper-knoflookolie en bestrooi met zout en rozemarijn. Rooster de biefstuk in een hete grillpan circa 2 minuten per kant. Serveer het vlees met de rest van de peper-knoflookolie apart en de geroosterde venkel. Garneer met venkelgroen. voedingswaarde per persoon

PLACEMAT, WWW.DILLE-KAMILLE.NL

515 kcal, vet 40 g (waarvan verzadigd 6 g), koolhydraten 6 g, eiwit 31 g

34

Tips • Vervang biefstuk door entrecote of rosbief. • Kies voor de variant met gorgonzola. Rooster de biefstuk in olijfolie en serveer met een saus van 200 ml kookroom, 100 gram gorgonzola en een mespuntje rozemarijn of tijm.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Klassiek vlees.indd 34

8-9-2016 15:28:29


VLEESGERECHTEN MET EEN TWIST

Ossobuco bianco

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 45 MINUTEN 4 kalfslapjes (ca. 150 g per stuk) 75 g bloem 3 eetl. olijfolie 25 g boter 1 ui, gesnipperd 1 winterwortel, in stukjes 3 ansjovisfilets 1/2 eetl. tijmblaadjes 150 ml witte wijn 100 ml kalfsfond (pot) of vleesbouillon 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 bosje peterselie, gehakt rasp en sap van 1/2 citroen

Officieel hoor je voor ossobuco kalfsschenkels te gebruiken, maar dan is de stooftijd 1 tot 1,5 uur

Bereiden Bestrooi de kalfslapjes met zout en peper en haal ze door de bloem. Verhit de olijfolie met de boter en bak hierin het vlees aan beide kanten goudbruin. Schep het uit de pan. Voeg de ui, wortel, ansjovis en tijm toe aan het bakvet en bak dit circa 2 minuten. Blus af met de witte wijn en voeg de kalfsfond toe. Leg het vlees erin en stoof zachtjes 25-30 minuten. Meng de knoflook en peterselie met citroenrasp en -sap. Strooi dit mengsel over de kalfslapjes en serveer met de saus. Lekker met rijst of saffraanrisotto en broccoli. voedingswaarde per persoon

410 kcal, vet 16 g (waarvan verzadigd 6 g), koolhydraten 21 g, eiwit 37 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Klassiek vlees.indd 35

35

8-9-2016 15:28:36


[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 2,5 UUR

TEXTIEL, WWW.DILLE-KAMILLE.NL

Brassato al Chianti

4 tomaten 1 kg runderlappen 3 eetl. olijfolie 50 g boter 2 stengels bleekselderij, in boogjes 2 wortels, in blokjes 2 takjes rozemarijn 1 ui, gesnipperd 2 laurierblaadjes 1 fles Chianti 250 ml vleesbouillon 2 eetl. honing 1 bosje basilicum, gehakt Bereiden Kruis de tomaten in. Leg ze enkele tellen in kokend water, pel ze en snijd ze zonder zaadjes in stukjes. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olijfolie en de boter en braad hierin de runderlappen aan. Neem ze uit de pan. Doe de tomaten, bleekselderij, wortel, rozemarijn, ui en laurierblaadjes in de pan en bak 1-2 minuten. Voeg de Chianti en vleesbouillon toe en verwarm. Leg het vlees erbij en stoof zachtjes 2-2,5 uur. Neem het vlees uit de pan. Zeef de saus en kook deze iets in. Schep de honing en basilicum erdoor en serveer met de runderlappen. Lekker met ratatouille, een mix van gestoofde groenten als paprika en courgette.

STOVEN MET WIJN

voedingswaarde per persoon

645 kcal, vet 42 g (waarvan verzadigd 18 g), koolhydraten 15 g, eiwit 52 g Tips • Voeg eens 1 kaneelstokje toe aan het stoofvocht. • Vervang runderlappen door runderrollade. Stoof 30-40 min. in een oven van 150°C of tot een kerntemperatuur van 48°C.

36

In Piemonte, waar dit gerecht vandaan komt, gebruiken ze runderrollade in plaats van runderlappen en stoven ze in Barolowijn

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Klassiek vlees.indd 36

8-9-2016 15:28:49


VLEESGERECHTEN MET EEN TWIST Coteletto alla Milanese

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 4 haas- of ribkarbonades 100 g bloem 2 eieren, losgeklopt 150 g paneermeel 2 eetl. gehakte oregano of 1 theel. gedroogd 4 eetl. geraspte Parmezaanse kaas 3 eetl. olijfolie 50 g boter 400 g (borlotti)bonen, uitgelekt 1 blik tomatenblokjes op sap 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 laurierblaadjes 1 citroen, in plakjes 75 g rucola vershoudfolie Bereiden Leg de karbonades naast elkaar. Bedek ze met vershoudfolie en sla het vlees met

de bodem van een steelpan iets platter. Bestrooi met zout en peper. Haal de karbonades eerst door de bloem, daarna door het ei en daarna door paneermeel dat is gemengd met de oregano en Parmezaanse kaas. Druk de paneerlaag een beetje aan. Verhit de olijfolie met de boter en bak hierin het vlees 5-6 minuten per kant. Verwarm de bonen met de tomatenblokjes op sap, knoflook en laurierblaadjes zonder te koken. Serveer de karbonades met plakjes citroen, een pluk rucola en de borlottibonen.

Milanezen gebruiken kalfs- in plaats van varkensvlees en zijn royaal met de boter

voedingswaarde per persoon

805 kcal, vet 36 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 62 g, eiwit 52 g Tips • Neem in plaats van haas- of ribkarbonades ongepaneerde schnitzels. • Vervang borlottibonen door witte bonen of tuinbonen.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Klassiek vlees.indd 37

37

8-9-2016 15:29:02


Président Brie,

heerlijk acht en romig!

Probeer ook BESPRD0714_ann-magpresident-brie200g&cremedebie125g-L222xH255.indd 1

Président Crème de Brie, smeerbare brie voor op de boterham of cracker 26/07/16 16:43


ECHTE MINT DIE BLIJFT VERFRISSEN

20165164-15 CONC FF Adv Boodschappen_v3.indd 1

30-08-16 16:29


Met Blue Band bak je de lekkerste pannenkoeken Pannenkoeken betekent feest. Gezellig met elkaar. En met Blue Band natuurlijk. Kijk voor meer pannenkoeken variatie op blueband.nl www.blueband.nl

BF3723 wt Adv Blue Band pannekoeken BS10.indd 1

19-08-16 12:04


NIEUW

PROBEER NU!

Ontdek de vernieuwde recepten van Wasa!

Ontdek de krokante smaak van Wasa BARI16015-01 Adv Boodschappen 10 DEF.indd 1

24-08-16 15:10


HERFSTPASTA’S

PASTA

e basta! Voor ons een hoofdgerecht, voor Italianen ‘slechts’ een voorgerecht. Maar denk vooral niet dat pasta voor de Italianen een bijzaak is. Pasta is voor hen als zuurstof: zonder kunnen ze niet.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pasta en basta.indd 43

43

8-9-2016 15:35:25


p rianten a o v i t erle o rz all e v in n

ronde, gevul e z e de D d i i g u r e k tom past ate a nsa is uz e

ept op pag. 48 zie rec

44

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pasta en basta.indd 44

8-9-2016 15:35:45


HERFSTPASTA’S

zie rece pt op pag. 48

z u Ho sa e lle ld st u v e ’ va past g , a als ke ente k i d t p e d n u ne h o ll m et e c vlees en groente ‘ec

en

Pasta & de saus De manier waarop de saus zich met de pasta mengt, is heel belangrijk. In Italië hebben veel pastasoorten dan ook een eigen saus.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pasta en basta.indd 45

45

8-9-2016 15:36:25


Wijntje erbij?

eie

zie r ecept op pag. 49

om rpa een sta al rom s tagliatelle ige s aus

Bij de tagliatelle en tortellini schuift de Pirovano Pinot Grigio graag aan en bij de fusilli is de Terrazzano Verdicchio dei Castelli di Jesi een aanrader. Kies bij de penne voor licht gekoeld licht rood: Mastio del Loggia Bardolino.

e

nn u , d agt e ng vra a l Een 46

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pasta en basta.indd 46

8-9-2016 15:37:17


HERFSTPASTA’S

ta als fusilli s a p ge t een stevige s i v a us ste hoor Bij zie rece pt op

pag . 49

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pasta en basta.indd 47

47

8-9-2016 15:37:29


Tortellini met pompoen, tomaat en geitenkaas

[\] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 3 eetl. olijfolie 1 ui, gesnipperd 500 g pompoen, geschild en in blokjes 200 ml gezeefde tomaten 1 eetl. Italiaanse kruiden 400 g tortellini gevuld met spinazie 1 bakje cherry-/kerstomaatjes, gehalveerd 150 g geitenkaas, verkruimeld 2 eetl. gehakte platte peterselie Bereiden Verhit de olie en fruit hierin de ui 2-3 minuten. Schep de pompoen erdoor en bak deze 2-3 minuten al omscheppend mee. Voeg de gezeefde tomaten en Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met zout en peper. Kook zachtjes 6-7 minuten. Kook intussen de tortellini. Giet af en laat uitlekken. Serveer de tortellini met de pompoensaus en de tomaatjes. Verdeel de geitenkaas en peterselie erover. voedingswaarde per persoon 590 kcal, vet 23 g (waarvan verzadigd 10 g), koolhydraten 69 g, eiwit 23 g Tip Vervang de spinazietortellini door kaastortellini of kies voor ravioli.

Penne uit de oven met pancetta en paddenstoelen

[

Bereiden Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Kook de pasta. Verhit de olie en fruit hierin de knoflook en sjalotjes. Voeg de pancetta toe en bak deze 3-4 minuten mee. Schep de paddenstoelen erdoor en bak ze op een hoge stand 2 minuten mee. Blus af met balsamicoazijn. Voeg de witte wijn en salie toe en kook iets in. Schep de penne, de helft van de rucola en alle walnoten erdoor. Schep de pasta in de ovenschaal. Meng de crème fraîche en de eieren met zout en peper en giet dit mengsel over de pasta. Bestrooi met Parmezaanse kaas gemengd met paneermeel. Zet de pasta 10-15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Verdeel de rest van de rucola met eventueel wat truffelolie over het gerecht. voedingswaarde per persoon 1060 kcal, vet 58 g (waarvan verzadigd 24 g), koolhydraten 82 g, eiwit 49 g

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN 400 g gemengde paddenstoelen (shiitakes, oesterzwammen, kastanjechampignons), schoongeveegd 400 g penne 2 eetl. olijfolie 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 sjalotjes, gesnipperd 250 g pancetta, in reepjes 2 eetl. balsamicoazijn 50 ml witte wijn of vleesbouillon 1 eetl. gehakte salie of tijm 50 g rucola, grof gehakt 50 g walnoten, grof gehakt 200 ml crème fraîche 3 eieren, losgeklopt 100 g Parmezaanse kaas 2 eetl. paneermeel evt. truffelolie

Al dente-test Italianen eten hun pasta graag ‘al dente’, beetgaar. Je kunt natuurlijk gewoon de kooktijd aanhouden die op de verpakking staat, maar de muurtest is een leuker alternatief. Haal met een vork een sliert pasta uit de pan, zwaai hem kort heen en weer zodat de pasta wat afkoelt en werp de sliert dan met je hand tegen de keukenmuur. Blijft hij hangen, dan is de pasta beetgaar! Wel even poetsen naderhand.

ovenschaal, ingevet

Italianen eten gemiddeld zo'n 25 kilo pasta per persoon per jaar!

48

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pasta en basta.indd 48

8-9-2016 15:37:39


HERFSTPASTA’S Fusilli met sardines, ansjovis en artisjok

[;] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN

Tagliatelle met prei en parmaham

[] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 150 g parmaham, in repen 400 g tagliatelle 2 eetl. olijfolie 2 teentjes knoflook, fijngehakt 300 g prei, in reepjes 1 eetl. gedroogde oregano 125 ml crème fraîche 100 g gorgonzola, in stukjes 100 g Parmezaanse kaas, geschaafd Bereiden Rooster de parmaham in een droge, hete koekenpan krokant en zet apart. Kook de tagliatelle. Verhit de olie en bak hierin de knoflook, prei, oregano, zout en peper. Giet de tagliatelle af en schep deze met de crème fraîche, gorgonzola en de helft van de parmaham door het groentemengsel. Bestrooi de tagliatelle met de rest van de parmaham en de Parmezaanse kaas. voedingswaarde per persoon 765 kcal, vet 32 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 78 g, eiwit 39 g Tips • Vervang de prei door smalle reepjes radicchio, boerenkool of savooiekool. • Neem pancetta in plaats van parmaham.

2 eetl. olijfolie 3 sjalotjes, in ringen 1 blikje ansjovis, uitgelekt 1 blik (400 g) artisjokharten, uitgelekt 400 g fusilli of schelpjespasta 1/2 bosje (platte) peterselie sap van 1 citroen 2 eetl. gehakte dragon of 1 eetl. gedroogd 1 bosje lente-/bosui, in ringen 200 ml kookroom 2 blikjes sardines op olie (ca. 240 g), uitgelekt 150 g groene olijven zonder pit rasp van 1 citroen, in sliertjes 1 citroen, in partjes

rest van de bosui. Garneer met sliertjes en partjes citroen en de rest van de ansjovis. voedingswaarde per persoon 715 kcal, vet 28 g (waarvan verzadigd 10 g), koolhydraten 84 g, eiwit 27 g Tips • Vervang de dragon door Italiaanse kruiden. • Neem tonijn op olie in plaats van sardines.

Bereiden Verhit de olie en roerbak hierin de sjalotjes en de helft van de ansjovis 2-3 minuten. Schep de artisjok erdoor. Kook intussen de pasta. Schep de peterselie, citroensap, dragon en 3/4 van de bosui door de kookroom. Giet de pasta af, vang 125 ml kookvocht op en voeg dit toe aan het roommengsel. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Schep het sjalot-artisjokmengsel met de saus, de sardines en olijven door de pasta. Bestrooi met de

Pasta eten, zo gaat dat Tot grote verbazing van Italianen eten veel Nederlanders lange pasta zoals tagliatelle en spaghetti met lepel en vork. Zo eet je pastaslierten als een Italiaan: til met je vork een beetje pasta met saus op, maak een klein stukje aan de rand van je bord vrij en draai daar je vork als een schroevendraaier rond zodat de pasta eraan vast blijft zitten.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pasta en basta.indd 49

49

8-9-2016 15:37:43


Iedereen kan een pasta maestro zijn Creëer je eigen pastasymfonie. Probeer eens Lasagne con funghi e noci

100% Italiaanse Kwaliteit, Smaak en Creativiteit. Met Grand’Italia zet je met een paar simpele ingrediënten een geweldige maaltijd op tafel. Vandaag Lasagne con funghi e noci, morgen Gnocchi con salsa Romana en Penne di farro con salmon e peperoni op zondag. Download de gratis Pasta Maestro app voor deze recepten en inspirerende verhalen. Grand’Italia. Iedereen kan een pasta maestro zijn.

GF6031 2/1 Adv. Boodschappen Variatie_Opzet-v6.indd 1

01/09/16 12:03


Gnocchi con salsa Romana e spinaci Of de Romeinen zelf op het idee kwamen drie heerlijke kazen samen te voegen in een saus, dat is nog maar de vraag. Maar elke chef-kok zou willen dat hij het zelf had uitgevonden. Want wat is dit een heerlijke romige combinatie, zeker met gnocchi (zeg: njokki).

Ingrediënten voor 4 personen: 500 g Grand’Italia Gnocchi di Patate 1 el olijfolie 1 pot Grand’Italia Romana saus (260 g) 300 g (wilde) spinazie 50 g hazelnoten Zout en peper

Penne con prosciutto e piselli Natuurlijk kun je alle soorten ham voor dit gerecht gebruiken, maar ga je voor een sublieme smaak dan kies je een echte parmaham. Je proeft gewoon dat de varkens op enige wijze van de Parmezaanse kaas hebben gesnoept.

Ingrediënten voor 4 personen: 400 g Grand’Italia Penne Tradizionali 1 el olijfolie 200 g prosciutto 200 g doperwten 1 pot Grand’Italia Besciamella saus 50 g Parmezaanse kaas Zout en peper

Spaghetti con pesto e pomodorini Spaghetti - maar ook tagliatelle en alle andere pastasoorten eet je met een vork. Een mes heb je niet nodig, integendeel: kleinsnijden van sliertjes lange pasta is uit den boze! Neem steeds een beetje spaghetti, dat je op een leeg hoekje van je bord rond de vork draait. Het vergt wel even wat oefening…

Ingrediënten voor 4 personen: 400 g Grand’Italia Spaghetti Tradizionali 1 pot Grand’Italia Pesto alla Genovese (185 g) 250 g cherrytomaatjes 4 el pijnboompitten 50 g Parmezaanse kaas Extra vergine olijfolie Zeezout en zwarte peper

Penne di farro con salmon e peperoni Spelt is een eeuwenoud graan. Het werd al vóór 7000 v. Chr. verbouwd en is dus echt een antiek graan te noemen. Het mooie van spelt pasta is dat het een lichte, subtiele, nootachtige smaak heeft. Het is makkelijk verteerbaar en zit boordevol voedingstoffen. Meteen proberen dus!

Pasta Maestro

GF6031 2/1 Adv. Boodschappen Variatie_Opzet-v6.indd 2

Ingrediënten voor 4 personen: 400 g Grand’Italia Spelt Penne 1 fles Grand’Italia Sugocasa Tradizionale saus (690 g) 3 sjalotjes 4 verse zalmmoten (ca. 400 g in totaal) 1 rode paprika 1 gele paprika Extra vergine olijfolie Zout en zwarte peper 50 g rucola

Kijk voor de volledige bereiding van deze recepten en tips op granditalia.nl of download onze gratis app ‘Pasta Maestro’

01/09/16 12:04


Maak je rijstgerecht

makkelijk Verva ng

r e d n o z ge

assie L je norma n a v t le rijst door een gezondere varian

Net zo lekker,

Net zo makkelijk, Maar een stuk

gezonder

Een kleine

stap naar

gezondere hap

een Kijk voor meer informatie en heerlijke inspiratie op Lassie.nl Happ y & Hea

lthy Life Coach Vivian Reijs


Hoe komen ze drop?


54

In elk nummer lees je hier van alles over de Held van de Maand. Natuurlijk met de lekkerste recepten.

Italiaanse banketbakkers maken er de verleidelijkste zoetigheden mee en pastamakers gebruiken het milde kaasje in vullingen of sauzen. Ontdek waarom heel ItaliĂŤ van ricotta houdt.

Mild

Italiaantje

Ricotta

54

Italiaans kaasplankje Een beetje kaasplank bevat minimaal drie verschillende soorten kaas, bijvoorbeeld gorgonzola, pecorino of Parmezaanse kaas en ricotta met zout, peper en gehakte tuinkruiden als peterselie, oregano en bieslook. Serveer er druiven, walnoten en ciabatta bij. Smullen maar!

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand.indd 54

12-9-2016 10:10:07


HELD VAN DE MAAND

WAT, WAAR, WANNEER

Info Voedingsfeiten Per 100 gram kcal vet waarvan verzadigd: eiwit koolhydraten waarvan suikers: vezels kalium calcium natrium vitamine B2

171 15 g 8,5 g 9,5 g 0,2 g -g -g 110 mg 200 mg 80 mg 0,2 mg

Gevarieerd en gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam.

Ricotta is een zachte Italiaanse kaas die wordt gemaakt van koeien-, schapen-, geiten- of buffelmelk. Hij heeft een korrelige textuur en een milde, wat zoete smaak. Ricotta is een eeuwenoude Italiaanse uitvinding. Sicilianen zeggen dat zij de kaas hebben uitgevonden, maar Romeinen claimen dat ricotta in de omgeving van hun stad is ontstaan. Inmiddels wordt ricotta op verschillende plekken in Italië gemaakt. De naam betekent ‘opnieuw gekookt’ en verwijst naar de traditionele bereidingswijze: om ricotta te krijgen, brachten de makers het waterige vocht dat overbleef na het maken van kaas (de ‘wei’) opnieuw aan de kook met verse melk.

DUBBELGANGERS Ricotta is zacht en kruimelig, een beetje zoals de kwarkachtige

hüttenkäse. Deze ricotta look-a-like is geliefd bij mensen die willen afvallen. Dat heeft te maken met het lage vetgehalte per 100 gram (4,3%), dat van

ricotta ligt hoger (15%).

Ricottabietjesdip Meng in een keukenmachine 125 gram ricotta met 1 gekookte biet, 1/2 teentje geperste knoflook, 1 theelepel honing, een handje verse tijm, 1 eetlepel olijfolie, een flinke snuf zout en peper tot een romige dip. Lekker met toastjes of knapperig stokbrood.

Tip

Maar dat is nog altijd stukken lager dan de kaas waarmee ricotta vaak wordt verward:

mascarpone (42%).

Vervang de mayonaise in je tonijn-, makreel- of eiersalade eens door ricotta

Bewaren Ricotta kun je het beste in de eigen verpakking in de koelkast bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Na opening blijft ricotta 2-4 dagen goed.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand.indd 55

55

8-9-2016 15:43:57


Tip

Tiramisu ‘light’ Uitgebreid Italiaans getafeld, maar nog wel zin in een toetje? Maak de klassieke Italiaanse tiramisu wat lichter en vervang de mascarpone eens door ricotta. In deze tiramisu ‘light’ gebruik je verder natuurlijk gewoon lange vingers, espresso, koffielikeur/amaretto/marsalawijn, eieren, suiker en cacaopoeder. Zo is het nog steeds een calorierijk dessert, maar valt de tiramisu nét even wat minder zwaar op de maag.

Gebakken ricotta uit de oven

Schep 250 gram ricotta in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, citroenrasp en chilivlokken. Leg wat gehalveerde cherry-/kerstomaatjes eromheen en besprenkel deze met balsamicoazijn. Bak de ricotta circa 20 minuten in de oven (200ºC) totdat deze vanbinnen zacht en bij de randjes goudbruin is. Serveer met stokbrood als borrelhapje.

KOKEN MET RICOTTA PROBEER OOK EENS DEZE GERECHTEN MET RICOTTA: • Luchtige ricotta pancakes met blauwe bessen • Pasta met pikante pompoen en ricotta • Spinaziebloem met ricotta en ham • Gepocheerde peer met vanillericotta • Druiventaartjes met ricotta en walnoten • Palet van verse kazen met een bessencoulis Op www.boodschappen.nl vind je deze en nog meer lekkere recepten met ricotta.

Combineren maar

De milde smaak van ricotta past goed bij: basilicum • blauwe bessen • broccoli • courgette • doperwten • ham • limoen • munt • paprika • peer • peultjes • pompoen • rode biet • rozemarijn • sardientjes • sinaasappel • spinazie • tomaat • tonijn • zalm

56

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand.indd 56

8-9-2016 15:44:11


HELD VAN DE MAAND

Borrelen met ricotta Een ‘apéritivo’ zonder iets lekkers erbij? Nee, joh! Sla aan het rollen en serveer ‘involtini’ bij je borrel: opgerolde plakjes parmaham met een vulling van ricotta, peper en fijngesneden bieslook of opgerolde plakjes gegrilde courgette met een mengsel van ricotta, citroensap, gehakte basilicum en stukjes pistache erin. Méér involtini vind je vanaf pagina 98.

Siciliaans

ZOET

De patisserie op Sicilië is uniek in Italië en de rest van de wereld. Siciliaanse banketbakkers strooien kwistig met honing, pistache en ricotta. Twee specialiteiten die je niet mag missen wanneer je er bent: ‘cannoli’ en ‘cassata’. Cannoli is meervoud van ‘cannolo’, oftewel: kleine buis. In die buisjes van gefrituurd deeg zit een zoete, romige vulling van ricotta met ingrediënten als vanille, pistache, gekonfijt fruit, Marsalawijn of rozenwater. Cassata is een taart van marsepein en gekonfijt fruit met een vulling van ricotta, cake en bijvoorbeeld oranjebloesemwater, rozijnen en chocolade.

Ricotta + droge witte wijn = topcombinatie DOE DE

RICOTTA-QUIZ

Hoeveel soorten ricotta ken jij? RICOTTA SALATA = gezouten ricotta. Deze soort wordt eerst gezouten en vervolgens gedroogd. Daardoor ontstaat een droge, harde kaas die je kunt raspen of in plakken kunt snijden. RICOTTA AL FORNO = in de oven gebakken ricotta. Door het bakken heeft de kaas een lichtbruine korst en is hij een beetje bruin vanbinnen. Vooral populair op Sardinië en Sicilië. RICOTTA AFFUMICATA = gerookte ricotta. Deze soort heeft een grijze korst en wordt vaak met jeneverbessen en andere kruiden in een speciaal rookoventje gerookt. Specialiteit uit Calabrië. RICOTTA FORTE OF RICOTTA SCANTA = gefermenteerde ricotta. Producenten laten de ricotta eerst zuur worden, daarna roeren ze de kaas om de paar dagen om met zout.

5X

broodbeleg In Italië koesteren ze hun pastagerechten, in Nederland kunnen we ’s middags niet zonder brood. In zowel pasta als op brood doet ricotta het goed. Hieronder vind je vijf manieren om geroosterd brood te beleggen: 1. Ricotta + zongedroogde tomaat + fijngehakte basilicum 2. Ricotta + sinaasappelmarmelade + gehakte pistache of geroosterde pijnboompitten 3. Ricotta + honing + banaan 4. Ricotta + sardientjes (uitgelekt) + citroensap + oregano 5. Ricotta + rauwe ham + avocado

Het beste SCHELPJE van de stad ‘Sfogliatelle’ is een wonderschoon schelpvormig gebakje van vele laagjes bladerdeeg met een zoete ricotta-vulling. In Napels lopen ze er graag een blokje voor om. De ene helft van de bewoners gaat naar Scaturchio, de beroemdste en mooiste ‘pasticceria’ van de stad, de andere helft naar het minder bekende Attanasio, direct achter het station. Welke kies jij?

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand.indd 57

57

8-9-2016 15:44:21


Paddenstoelenrisotto met ricotta en rauwe ham

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN 4 eetl. olijfolie 2 sjalotten, gesnipperd 300 g kastanjechampignons, in kwarten 2 teentjes knoflook, geperst 350 g risottorijst 200 ml witte wijn 750 ml paddenstoelenbouillon 150 g ricotta 50 g Parmezaanse kaas, geraspt 8 plakken rauwe ham handje verse bieslook, fijngesneden Bereiden Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en fruit hierin de sjalotten. Voeg de helft van de champignons en alle knoflook toe en bak deze 2 minuten mee. Schep de rijst erbij en bak

Je kunt kiezen uit verschillende soorten rauwe ham, maar met parmaham houd je het lekker Italiaans

58

deze tot de korrels glazig zijn. Voeg de wijn toe en laat deze inkoken. Voeg vervolgens een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Blijf scheutjes bouillon toevoegen totdat de rijst beetgaar is (dit duurt circa 20 minuten). Schep de ricotta door de risotto en warm 1 minuut mee. Neem de pan van de warmtebron, voeg de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de risotto met het deksel op de pan nog 5 minuten staan. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de rest van de champignons in 4 minuten bruin. Serveer de risotto met de champignons, rauwe ham en bieslook. voedingswaarde per persoon 630 kcal, vet 23 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 73 g, eiwit 24 g

VEGA

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand_recepten.indd 58

8-9-2016 15:47:59


HELD VAN DE MAAND

Contorno

Portobello met spinazie, ricotta en knapperig broodkruim

[[\ VOOR- OF BIJGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 10 MINUTEN + 20 MINUTEN OVENTIJD 1/2 citroen, schoongeboend 200 g ricotta 1 teentje knoflook, geperst 3 eetl. olijfolie 300 g verse spinazie 4 portobello’s, schoongemaakt en steeltjes verwijderd handje broodkruim 1 theel. Italiaanse kruiden

Het uit de kluiten gewassen broertje van de kastanjechampignon is prima om te vullen

Bereiden Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng de ricotta met de knoflook, de citroenrasp en het -sap en breng op smaak met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en laat hierin de spinazie slinken. Leg de portobello’s op een bakplaat, verdeel de spinazie erover en schep de ricotta erop. Meng het broodkruim met de Italiaanse kruiden, de rest van de olie en zout. Verdeel het broodkruim over de portobello’s en bak circa 20 minuten in de oven totdat het broodkruim goudbruin en knapperig is. voedingswaarde per persoon 140 kcal, vet 9 g (waarvan verzadigd 1 g), koolhydraten 6 g, eiwit 7 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand_recepten.indd 59

59

8-9-2016 15:48:10


Gegrilde herfstgroentesalade met ricotta

[[\ VOOR- OF BIJGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN 1 courgette, in plakjes 1 aubergine, in plakjes 250 g pompoen, in blokjes 8 cherry-/kerstomaatjes 1 teentje knoflook, in de schil 6 eetl. olijfolie 125 g ricotta 2 eetl. balsamicoazijn 1 theel. honing 75 g rucola 1 eetl. pompoenpitten 2 bakplaten met bakpapier

Bereiden Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de courgette, aubergine, pompoen, tomaatjes en knoflook op een bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olie, zout en peper. Leg de ricotta op de andere bakplaat. Zet de ricotta boven en de groenten onder in de oven. Gril de ricotta circa 20 minuten en de groenten circa 30 minuten goudbruin in de oven. Laat even afkoelen. Verwijder de schil van de geroosterde knoflook, prak de pulp fijn met een vork en meng dit met de rest van de olie, balsamicoazijn en honing tot een dressing. Meng de gegrilde groenten met de rucola en leg op een bord. Verdeel de ricotta en pompoenpitten erover en besprenkel met de dressing. voedingswaarde per persoon 280 kcal, vet 21 g (waarvan verzadigd 6 g), koolhydraten 14 g, eiwit 7 g

Natuurlijk zit er in deze salade pompoen, de diva van dit seizoen

60

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand_recepten.indd 60

8-9-2016 15:48:22


HELD VAN DE MAAND

Ricotta-beignets (castagnole di ricotta)

[[ NAGERECHT OF SNACK VOOR CA. 16 STUKS CA. 30 MINUTEN 50 g bloem 1 theel. bakpoeder 1 eetl. kristalsuiker + extra voor de buitenkant 1/2 zakje vanillesuiker 250 g ricotta rasp van 1 sinaasappel 1 ei zonnebloemolie om te frituren evt. chocolade voor erbij Bereiden Meng in een kom de bloem met het bakpoeder. Voeg 1 eetlepel suiker, de vanillesuiker, ricotta, sinaasappelrasp en het ei toe en mix tot een egaal mengsel. Verhit een laag zonnebloemolie in een diepe koekenpan tot 170°C. Schep met 2 eetlepels een bolletje beslag uit de kom, laat zakken in de olie en bak circa 2-3 minuten. Bak zo ook de rest van de beignets. Laat de balletjes even afkoelen op keukenpapier en rol door wat kristalsuiker. Serveer eventueel met gesmolten chocolade of jam erbij. voedingswaarde per stuk

Italianen eten deze beignets traditioneel tijdens Carnaval. Zonde toch, om ze alleen dan te eten?

75 kcal, vet 5 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 6 g, eiwit 2 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand_recepten.indd 61

61

8-9-2016 15:48:28


Ricotta-mousse met gepocheerde peer en walnoten

[[ NAGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN + 1 UUR KOELEN 200 ml slagroom 1 zakje vanillesuiker 2 eetl. poedersuiker 125 g ricotta 250 ml witte wijn 2 eetl. kristalsuiker 2 handperen, in blokjes 50 g walnoten, geroosterd en fijngehakt 2 eetl. honing Bereiden Klop de slagroom met de vanille- en poedersuiker stijf. Schep vervolgens de ricotta erbij en klop zachtjes tot een luch-

Luchtigheid troef in dit fruitige dessert

tige mousse. Zet de mousse in de koelkast. Verwarm de wijn en kristalsuiker in een steelpan en pocheer hierin de perenblokjes circa 10 minuten totdat ze helemaal zacht zijn. Schep de peren uit de pan, laat afkoelen en kook het kookvocht in tot een siroop. Verdeel de peren over 4 glaasjes, druppel er wat siroop over en schep er wat ricottamousse bij. Bestrooi met de gehakte walnoten en laat nog 1 uur koelen in de koelkast. Besprenkel vlak voor het serveren met wat honing. voedingswaarde per persoon 425 kcal, vet 31 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 30 g, eiwit 6 g

Dolce

62

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand_recepten.indd 62

8-9-2016 15:48:48


HELD VAN DE MAAND

Ricotta-mandarijncake met amandelschaafsel

[[ NAGERECHT OF SNACK VOOR 8 PERSONEN CA. 20 MINUTEN + 40 MINUTEN OVENTIJD 150 g boter, op kamer­ temperatuur 125 g suiker 250 g ricotta rasp van 3 mandarijnen 3 eieren 250 g bloem 3 theel. bakpoeder 2 eetl. amandelschaafsel cakeblik van 23 cm, ingevet

Sinds de herfst zijn de mandarijnen weer in het land: verwerk ze eens in deze cake

Bereiden Verwarm de oven voor op 160°C. Klop de boter met de suiker circa 5 minuten tot een luchtig mengsel. Voeg de ricotta en mandarijnrasp toe en klop tot een egaal mengsel. Voeg de eieren een voor een toe en klop circa 3 minuten goed door. Zeef de bloem met het bakpoeder erboven en roer goed door. Schenk het beslag in het cakeblik en bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de cake in de oven in circa 40 minuten goudbruin en gaar. voedingswaarde per persoon 410 kcal, vet 23 g (waarvan verzadigd 14 g), koolhydraten 40 g, eiwit 10 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Held van de maand_recepten.indd 63

63

8-9-2016 15:48:54


Deze herfstbock dankt zijn robuuste smaak aan de dubbele rijping en de blend van gebrande moutsoorten.

7,5% Met trots voor u gebrouwen - Geen 18, geen alcohol


w u ie n

, t u o m r e v ha o z l e b b u d u n snel klaar*

Nieuw. Havermout, maar dan van Brinta. De 100% natuurlijke havervlokken zijn extra fijn, waardoor de havermout snel klaar is. Dat maakt Brinta Havermout de basis voor een krachtige start van de dag! * ALS HET SCANNEN VAN DE OCHTENDKRANT.


Probeer nu ook het 5 5-pack pack 310615_KinderBueno_Boodschappen_adv_222x255_DEF.indd 1

31-08-16 12:31


Jij noemt het HEERLIJKE YOGHURT Wij noemen het ACTIVIA AARDBEI

Ontdek Activia bij jou in de winkel. 663361_activia_ad_boodschappen.indd 1

activia.nl

31-08-16 14:22


68

Met je kind samen koken is leuk, gezellig en leerzaam. Maar hoe doe je dat en wat maak je dan? Je leest het in deze nieuwe rubriek.

Pesto SAMEN MAKEN 68

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kinderrubriek.indd 68

12-9-2016 10:12:44


KOKEN MET KIDS

KOKEN MET KIDS

• •

De tijd nemen om samen met je kind iets te ondernemen (quality time!) is altijd een goed idee. Samen koken is een activiteit die veel voordelen heeft. Zo leert je kind iets over producten en hoe je ze kunt bereiden. En iets wat je ‘zelf ’ hebt bereid, eet je natuurlijk ook op. Met de volgende tips houd je het overzichtelijk.

Neem echt de tijd, houd het simpel en maak je niet druk over de rommel. Stel keukenregels vast, zoals ‘niet aan de messen en hete pannen komen’. Doe samen de boodschappen en zet alles netjes klaar op het aanrecht. Handelingen als mengen en roeren kunnen de allerkleinsten al snel zelf. Benoem de dingen die je zelf doet. Vertel iets over de smaak of herkomst van de ingrediënten en waarom je ze gebruikt. Lezende kinderen kun je het recept of de leuke weetjes op deze pagina (voor) laten lezen.

Pesto & pasta

Pesto heeft altijd een supermooie, felgroene kleur. Dat komt natuurlijk door de basilicumblaadjes die erin zitten. Er is ook rode pesto, daarin spelen zongedroogde tomaatjes de hoofdrol. Je kunt pesto van veel meer dingen maken. Je kiest één hoofdingrediënt en vult dat aan met harde kaas en nootjes of pitjes naar keuze, olijfolie en eventueel een beetje knoflook en zout en peper naar smaak. Lekker op een toastje of op een boterham met kaas. En natuurlijk door de pasta! Welke pasta bij pesto hoort? In Italië hebben ze daar hele theoriëen over. Maar wij vinden: kies gewoon het vormpje dat jij het leukst vindt!

Fusilli

Spaghetti

Fettuccine

Penne

Gomiti rigata

Farfalle

Pesto

Als je duur wilt doen, noem dan pesto bij zijn volledige naam: pesto alla genovese. Hij heet zo omdat hij voor het eerst bedacht en gemaakt is in de Italiaanse stad Genua. Pesto betekent ‘fijngestampt’, men gebruikte namelijk een vijzel met stamper om de pesto te maken. Veel makkelijker is natuurlijk de keukenmachine. Kun je meteen door de zijkant zien hoe de ingrediënten in een lekkere, groene smurrie veranderen.

Belangrijk blaadje Verse basilicum heeft veel goede voedingsstoffen in zich, zoals calcium (voor sterke botten) en ijzer (goed voor je bloed). Je moet er alleen wel veel van eten om er voordeel van te hebben. Een schep pesto is alvast een goed begin.

WIST JE DAT...

Basilikos in het Oudgrieks koning betekent? Basilicum is dus een echte koningsplant! Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kinderrubriek.indd 69

69

8-9-2016 16:02:41


blaadjes van 1 basilicumplant Als je de pasta pesto van de pagina hiernaast gaat maken, houd dan wat blaadjes apart zodat je het bord extra mooi kunt opmaken.

Handje pijnboompitjes

Rooster de pijnboompitjes, steeds omscheppend, in een droge, hete koekenpan. Blijf erbij want het kan snel gaan!

2 kleine teentjes knoflook, gepeld

25 g geraspte Parmezaanse kaas pesto maken

Meng pijnboompitjes, basilicum, knoflook en kaas in een vijzel of met de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg in een straaltje de olie toe en meng nog even tot een dikke saus. Nu mag je proeven: moet er misschien nog wat zout of peper bij?

70

75 ml olijfolie extra vergine

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kinderrubriek.indd 70

8-9-2016 16:02:56


KOKEN MET KIDS

KIDS

FAVORIET

Pasta pesto met courgette

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 350 g tagliatelle 1 eetl. olijfolie 125 g spekblokjes 2 courgettes, gewassen en in linten geschaafd 1x recept pesto, zie pagina hiernaast

Bereiden Kook de pasta in ruim water beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen de olie in een ruime hapjespan. Bak hierin de spekblokjes knapperig uit. Voeg de courgettelinten toe en bak ze 2-3 minuten mee. Giet de pasta af en voeg toe aan het spek-courgettemengsel. Schep de pesto erdoor.

Verdeel over 4 mooie kommen of diepe borden en garneer met een paar basilicumblaadjes en eventueel nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas. voedingswaarde per persoon 670 kcal, vet 32 g (waarvan verzadigd 7 g), koolhydraten 72 g, eiwit 21 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Kinderrubriek.indd 71

71

8-9-2016 16:03:03


Nieuw!

Nieuw: Roosvicee Fruitig Drankje Huisdiergeheimen! Wat beleven huisdieren allemaal als het baasje van huis is? De dieren uit de bioscoopfilm Huisdiergeheimen hebben Roosvicee geholpen om deze frisse fruitdrink te maken. Samen met deze of je eigen huisdieren is het heerlijk je dorst te lessen! Bovendien heeft Roosvicee Fruitig Drankje ook nog eens 30% minder suikers dan andere kinderfruitdrinks zonder kunstmatige zoetstoffen! Dat is pas ĂŠcht genieten voor het hele gezin.


Knap Krokant van Kwekkeboom. Croquetten uit de oven. Geniet van meer variatie tijdens de lunch. Verras jezelf ook eens met onze krokante Croquetten uit de oven die een rijke en smeuïge vulling van de allerbeste ingrediënten hebben. Goudbruin en ongeëvenaard krokant. Je lunch zal nooit meer hetzelfde zijn. En dat is knap krokant, van Kwekkeboom.

HET IS WEER OM TE GENIETEN!

Zodra de wind harder waait, de herfstbladeren tevoorschijn komen en de regen vaker valt, ga je er vanzelf naar verlangen: Herfstbok van Grolsch. EEN TRADITIONEEL ONDERGISTEND GEBROUWEN SEIZOENSBIER MET EEN AANGENAME, ZACHT ZOETE SMAAK EN EEN ROBIJNRODE KLEUR. LEKKER BIJ STAMPPOTTEN, STOOFPOTTEN, WILDSCHOTELS EN PURE CHOCOLADE

47347 Grolsch Herfstbok Adv Boodschappen 200x108.indd 1

bs1610.indd 73

30-08-16 13:49

09-09-16 11:52


WEEKENDMENU

Dolce Vita MENU Als Italianen samen eten, maken ze daar een spektakel van. Lachen, drinken en urenlang de lekkerste gerechten proeven. Ga ook voor het goede leven. Leef ‘la dolce vita’!

Sla snel om voor de recepten van dit viergangendiner

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Weekendmenu.indd 75

75

8-9-2016 16:04:38


antipasti Antipasti misti

[[ VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN + 1 UUR MARINEREN

voor de gemarineerde vijgen: 8 gedroogde vijgen 200 ml volle rode wijn 1 eetl. honing 1/2 kaneelstokje 100 g Parmezaanse kaas, in 4 stukjes verdeeld voor de lauwwarme bonensalade: 100 g pancetta of ontbijtspek, in dunne reepjes 4 eetl. olijfolie 2 stengels bleekselderij, blaadjes apart, in reepjes 1 klein blikje witte bonen, afgespoeld en uitgelekt 1 teentje knoflook, geperst 1/2 bosje peterselie, fijngehakt 1 eetl. witte balsamicoazijn 2 witte boterhammen, zonder korst en grof verkruimeld voor de gefrituurde salie: 30 ml koolzuurhoudend water 40 g bloem, gezeefd 1 ei, losgeklopt 1 bosje salie of basilicum 200 ml arachideolie Bereiden De vijgen: breng de vijgen met de wijn, honing en het kaneelstokje zachtjes aan de kook en laat 1 minuut koken. Schakel de warmtebron uit en laat de vijgen in de wijn afkoelen en 1 uur marineren. Serveer 2 vijgen per persoon met een stukje kaas en een streepje marinade. De bonensalade: bak de pancetta krokant in 1 eetlepel olie. Voeg de bleekselderijreepjes toe aan de pancetta en bak 1 minuut mee. Voeg de bonen en knoflook toe en laat nog een minuut meewarmen. Schep alles in een schaal en voeg de peterselie, het bleekselderijblad, de balsamicoazijn en 2 eetlepels olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm in dezelfde pan de rest van de olie en bak hierin op middelhoge stand de broodkruimels goudbruin. Bestrooi de salade ermee en serveer lauwwarm. De salie: klop het water door de bloem. Klop de helft van het ei erdoor tot een mooi glad beslag. Voeg zout en peper toe. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Haal de salieblaadjes (of 2 basilicumblaadjes tegelijk) door het beslag en laat in de olie glijden. Frituur de salieblaadjes heel kort lichtgoudbruin. Schep ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout en serveer warm. voedingswaarde per persoon

Zoet, hartig, zacht en knapperig, allemaal in ĂŠĂŠn gang. Als dat niet smullen is!

500 kcal, vet 26 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 41 g, eiwit 21 g

76

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Weekendmenu.indd 76

8-9-2016 16:04:53


primo

WEEKENDMENU

Risotto met paddenstoelen en pompoen

[[\ TUSSENGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN 100 g gedroogde paddenstoelen 4 eetl. olijfolie 2 sjalotjes, gesnipperd 200 g pompoen, geschild en in kleine blokjes 300 g risottorijst 125 ml droge witte wijn 1 l hete groente- of kippenbouillon, van 2 tabletten 2 eetl. mascarpone 100 g versgeraspte Parmezaanse kaas 4 takjes tijm

Bereiden Laat de gedroogde paddenstoelen weken in een beetje kokend water. Verhit 2 eetlepels olie in een zware pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes op een lage stand tot ze zacht zijn. Neem de paddenstoelen uit het weekwater en hak ze fijn. Bewaar het weekwater. Voeg de geweekte paddenstoelen en pompoenblokjes toe aan de sjalot en bak een paar minuten op middelhoge stand. Voeg de rijst toe en schep deze om totdat alle korrels glanzen. Giet de wijn en een deel van de bouillon erbij. Blijf roeren tot het meeste vocht is opgenomen door de rijst en voeg dan weer wat bouillon toe. Herhaal dit en blijf goed roeren tot de risotto na 15-20 minuten beetgaar is. Schakel de warmte-

bron uit en roer de mascarpone en de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto. Leg het deksel op de pan en laat rusten. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en frituur hierin de takjes tijm circa 1/2 minuut. Schep de risotto om en verdeel over diepe borden. Leg op elk bord een takje tijm en bestrooi met wat peper. voedingswaarde per persoon 530 kcal, vet 19 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 66 g, eiwit 20 g Tip Kun je geen gedroogde paddenstoelen vinden? Gebruik dan verse en maak de bouillon iets krachtiger.

Dat de Italianen veel geduld, tijd en ‘amore’ in hun risotto stoppen, proef je

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Weekendmenu.indd 77

8-9-2016 16:04:59


secondo Gegratineerde kabeljauw met saffraansaus en mosseltjes

[[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN mespunt saffraan 100 ml witte wijn 1 kg verse mosselen 3 eetl. olijfolie 50 g koude boter, in kleine blokjes 1 sjalot, gesnipperd 50 ml kookroom 4 stukken kabeljauw (ca. 150 g per stuk) 1 witte boterham, zonder korst en fijn verkruimeld 1 ansjovisfilet, zeer fijngesneden 1 teentje knoflook, geperst 1/2 bosje peterselie, zeer fijngehakt

Wijnadvies De Terrazzano Verdicchio dei Castelli di Jesi blinkt uit bij zowel antipasti als risotto. Bij de rijst kun je trouwens ook de Pirovano Pinot Grigio schenken. Het strekt tot aanbeveling om deze vervolgens door te drinken bij de kabeljauw. Zullen we tot slot een zoet uitstapje naar Spanje maken? Omdat ze daar van die heerlijke Cream Sherry van San Lucar hebben. En, vooral, omdat deze zo onwaarschijnlijk goed combineert met stracciatella.

VIS

kleine ovenschaal, ingevet Bereiden Laat de saffraan weken in de wijn. Stoom de mosselen in hun eigen vocht in een afgesloten pan in circa 10 minuten open. Neem de mosselen uit de schelpen (laat er circa 20 nog in de schelp) en bewaar 50 ml van het kookvocht. Verhit 1 theelepel van de olijfolie en 1 eetlepel van de boter in een koekenpan. Fruit hierin de sjalot circa 5 minuten op een lage stand. Giet de witte wijn met saffraan, het achtergehouden mosselvocht en de kookroom erbij en laat 1 minuut zachtjes koken. Schakel de warmtebron uit, breng de saus op smaak en laat staan tot later gebruik. Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de vis af, dep goed droog met keukenpapier en leg in de ovenschaal. Bestrooi met wat zout en peper. Meng de broodkruimels in een kom met de ansjovis, knoflook, peterselie en de rest van de olijfolie. Verdeel dit over de bovenkant van de kabeljauw en bak de vis hoog in de oven in circa 25 minuten goudbruin. Warm intussen de saffraansaus weer op tot het kookpunt en zet de warmtebron laag. Roer de rest van de koude boter erdoor en schep daarna alle mosselen erdoor. Warm nog 1 minuut op de laagste stand door. Schep de kabeljauw op verwarmde borden. Verdeel de achtergehouden mosselschelpen en mosselsaus erover. voedingswaarde per persoon 405 kcal, vet 23 g (waarvan verzadigd 10 g), koolhydraten 8 g, eiwit 38 g

78

Saffraan kleurt gerechten geel en heeft een smaak die aan honing doet denken en tegelijkertijd iets bitter is

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Weekendmenu.indd 78

8-9-2016 16:05:09


dolce Dolce mattone stracciatella

[[ NAGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 1 UUR KOELEN 200 ml slagroom 50 g fijne suiker 1 vanillestokje, opengesneden 250 g ricotta 150 g pure chocolade, grof gehakt 2 pakken (kaneel)biscuits evt. poedersuiker, kaneelpoeder en cacao cakevorm of langwerpige schaal met opstaande rand, bekleed met bakpapier vershoudfolie

WEEKENDMENU

Bereiden Klop de slagroom met de suiker en het merg uit het vanillestokje stijf en zet in de koelkast. Klop de ricotta met een garde goed los tot een gladde room en klop de chocolade erdoor. Meng de slagroom door de ricotta. Leg een laag biscuits tegen elkaar aan op de bodem van de schaal. Snijd de koekjes indien nodig bij. Verdeel 1/3 van het roommengsel hierover. Leg hier weer een laag biscuits netjes naast elkaar overheen. Maak zo nog 2 lagen en eindig met een laag koekjes. Dek af met vershoudfolie en laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd de porties in het formaat van de koekjes en bestrooi eventueel met wat poedersuiker en een snuf kaneel of cacao. voedingswaarde per persoon 790 kcal, vet 42 g (waarvan verzadigd 26 g), ­koolhydraten 87 g, eiwit 15 g

Dit waanzinnig lekkere Noord-Italiaanse dessert lijkt op tiramisu, maar dan zonder de koffiesmaak

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Weekendmenu.indd 79

79

8-9-2016 16:05:16


LEKKER & GEZOND

variëren met bonen de Handig: Direct uit zak te gebruiken!

SOEP MET KIKKERERWTEN ERBIJ VOOR 4 PERSONEN

Ingrediënten • 1 zak HAK Kikkererwten, (200g) • 1 ui, gesnipperd • 1 grote zak soepgroenten, (400g) • 1 blik tomatenblokjes, (400g) • 1 l groenten bouillon • Kaas, geraspt • Grof brood Bereidingswijze: Fruit het uitje in een klontje boter of scheutje olie tot de ui glazig ziet. Bak de soepgroenten gedurende 1 minuut mee. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en laat 10 minuten koken. Voeg de kikkererwten toe en warm gedurende 1 minuut door. Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer met geraspte kaas en grof brood.

Tip; Nog lekkerder met een lepel pesto!

KIJK VOOR MEER RECEPTEN MET BONEN ERBIJ OP: WWW.HAK.NL Volg ons op:

Lekker Hollands, met de bonen erbij van


Met

Zeeuwse Mosselen is het altijd een feestje!

www.premiermosselen.com

Nieuw: Twentse boerenkipsalade. Lekker boer-gondisch!

De lekkerste salades komen oet Twente.

099 WT_Advertentie-TwentseBoerenkip_200x108_02_DD.indd 1

bs1610.indd 81

01-09-16 13:43

09-09-16 11:52


Met de bapao van Humapro geniet u snel en gemakkelijk van een heerlijke maaltijd of tussendoortje. Royaal gevuld met de beste ingrediĂŤnten en heerlijk gekruid volgens origineel oosters recept. Kijk in het koelvak voor ons verrassende assortiment.

Er gaat een wereld voor je oven...

Volg ons op:

bs1610.indd 82

Vol van smaak Knapperig krokant uit de oven of Airfryer Zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen En zoals altijd mmm van Mora

www.mora.nl

09-09-16 11:52


Smaakt altijd zoals bij de Italiaan.

NIEUW Met Ristorante van Dr. Oetker haal je de echte pizzeria in huis. De krokante dunne bodem, rijkelijk belegd met zorgvuldig geselecteerde ingrediĂŤnten maken Dr. Oetker Ristorante onweerstaanbaar. De vernieuwde Dr. Oetker Ristorante Mozzarella bevat minder zout (-6%) en is nog lekkerder.

www.oetker.nl

Ristorante, smaakt altijd zoals bij de Italiaan.

OET RIS Adv Boodschappen 222x255 WT.indd 1

07-09-16 15:42


84

Hartstikke lekker hoor, zo’n pizza van ‘gewoon deeg’. Maar voor de verandering kun je ook aan de slag gaan met een bodem van platbrood of… bloemkoolkruimels.

Pizza nieuwe stijl

Tips voor toppings

1. Cherrytomaatjes met blauwe kaas en bosui 2. Gekaramelliseerde rode ui, geitenkaas en spek 3. Mozzarella, artisjokharten en zwarte olijven 4. Gegrilde kip, zongedroogde tomaten, mozzarella en basilicum 5. Garnalen, mascarpone, rode ui en kappertjes

84

1

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pizza Focaccia.indd 84

12-09-16 11:47


PIZZA 2.0

2

3

4

5

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pizza Focaccia.indd 85

85

8-9-2016 16:05:48


Gevlochten pizza met salami en gegrilde paprika

‘Bellissima’ en nog heerlijk ook door de combi chilipeper en salami

[[ VOOR 2 PIZZA’S CA. 30 MINUTEN + 25 MINUTEN OVENTIJD 1 pak mix voor pizzadeeg 200 g gezeefde tomaten 50 g salami, in plakken 1 theel. gedroogde chilivlokken 1 pot gegrilde paprika’s, in stukken 1 bol mozzarella, in plakken handje verse basilicum 2 eetl. olijfolie bakplaat met bakpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 220ºC. Bereid het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel het deeg in 2 bollen. Rol vervolgens beide bollen deeg dun uit tot een rechthoek en leg ze op de bakplaat. Besmeer het midden van de rechthoeken met de gezeefde tomaten en laat de randen leeg. Beleg vervolgens met de salami, chilivlokken, paprika, mozzarella en basilicum. Snijd met een mes de randen horizontaal in en vouw deze om en om naar het midden, zodat er een gevlochten effect ontstaat. Bestrijk de bovenkant van de pizzavlechten met de olie en bak de pizza’s in de oven in circa 25 minuten gaar en goudbruin. voedingswaarde per stuk 945 kcal, vet 45 g (waarvan verzadigd 18 g), koolhydraten 86 g, eiwit 47 g

86

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pizza Focaccia.indd 86

8-9-2016 16:05:59


PIZZA 2.0

De Sicilianen zijn dol op pasta met bloemkool, voor deze pizza steken ze vast ook een duimpje op zie recept op pag. 88

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pizza Focaccia.indd 87

87

8-9-2016 16:06:06


Bloemkoolpizza met rode ui, kappertjes en ansjovis

[[; VOOR 2 KLEINE PIZZA’S CA. 25 MINUTEN + 50 MINUTEN OVENTIJD 1 grote bloemkool, in roosjes 30 g Parmezaanse kaas, geraspt 1 ei 100 g gezeefde tomaten 1/2 teentje knoflook, geperst 1 theel. oregano 6 ansjovisfilets, in stukjes 1/2 rode ui, in dunne ringen 1 eetl. kappertjes 1 bol mozzarella, in plakken 40 g rucola 2 bakplaten bakpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 180ºC. Maal de bloemkool tot kruimels in een keukenmachine. Verdeel de bloemkoolkruimels over een bakplaat en bak ze circa 20 minuten in de oven, schep zo nu en dan om. Laat de bloemkoolkruimels afkoelen, schep ze in een schone theedoek en knijp al het vocht eruit. Meng de bloemkool met de Parmezaanse kaas en het ei. Breng op smaak met een snufje zout. Bekleed de andere bakplaat met bakpapier en maak 2 dunne, egale bodems van het mengsel. Bak de bodems in de oven in circa 20 minuten goudbruin en knapperig. Meng intussen de gezeefde tomaten met de knoflook en oregano en breng op smaak met zout en peper. Schep wat tomatensaus op de pizzabodems en beleg met de ansjovis, ui, kappertjes en mozzarella. Bak de pizza’s vervolgens nog circa 10 minuten tot de mozzarella is gesmolten. Bestrooi met wat rucola en serveer direct. voedingswaarde per stuk 455 kcal, vet 21 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 22 g, eiwit 38 g

88

Gebruik in plaats van platbrood ook eens grote Mexicaanse tortillawraps of Indiaas naanbrood als pizzabodem!

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pizza Focaccia.indd 88

8-9-2016 16:06:15


PIZZA 2.0

LEKKERE

COMBI

Platbrood met blauwe kaas, rauwe ham en druiven

[[ VOOR 4 STUKS CA. 15 MINUTEN + 10 MINUTEN OVENTIJD 4 eetl. olijfolie 1 theel. gedroogde rozemarijn 4 platbroden 100 g blauwe kaas 100 g rauwe ham handje witte pitloze druiven, gehalveerd 40 g rucola Bereiden Verwarm de oven voor op 180ยบC. Meng de olie met de rozemarijn en zeezout en bestrijk het platbrood ermee. Verbrokkel wat blauwe kaas erover en leg de rauwe ham en druiven erop. Besprenkel met wat extra rozemarijnolie en bak in de oven totdat het platbrood knapperig is en de blauwe kaas gesmolten. Bestrooi met de rucola en serveer direct. voedingswaarde per stuk 455 kcal, vet 25 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 38 g, eiwit 18 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Pizza Focaccia.indd 89

89

8-9-2016 16:06:20


Nieuw!

Probeer nu onze nieuwe aanwinsten Sultana FruitBiscuit Spelt & Quinoa in de smaken Cranberry of Dadel. Deze heerlijke smaken bevatten 30% minder suiker* en zijn rijk aan vezels! *30% minder suiker in vergelijking met een gemiddelde fruitbiscuit in het schap.

Sultana.VoeljeHappy.


VERANDER

de wereld tijdens het BOODSCHAPPEN

doen Uhhh, kan dat echt? Jazeker. tenminste, als iedereen meedoet. Want 1 reep Fairtrade chocolade of 1 pak Fairtrade koffie verandert weinig. Maar als iedereen voor Fairtrade producten kiest, maken we een groot verschil. Fairtrade werkt samen met boerenorganisaties aan betere arbeidsomstandigheden, onderwijs en gezondheidszorg. Met Fairtrade kies je voor verandering.

Issouf Traore, ECOJAD, IvOOrkust

Fairtrade Tijdens de Fairtrade Week, 29 oktober 29 okt-6 nov 2016

t/m 6 november, ZIJN DIVERSE FAIRTRADE PRODUCTEN IN DE AANBIEDING BIJ DE SUPERMARKT.

www.maxhavelaar.nl Naamloos-1 1

FairtradeNL

FairtradeNederland 07-09-16 15:06


www.boodschappen.nl

92

Chocolade, nootjes, koekjes, fruit. En dat allemaal in een, eh, worst? Misschien wat vreemd, maar o zo lekker. In slechts enkele stappen maak jij deze zoete salami ook.

KOOK VIDEO’S

Op www.boodschappen.nl vind je elke maand een nieuwe en handige kookvideo bij een recept. Deze keer: een chocolade-salami maken. Zo doe je dat!

Salami van Chocolade maak je zĂł

92

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Video chocola.indd 92

12-9-2016 10:14:33


NU OOK OP VIDEO: ZO MAAK JE DAT

1

2

4

5

3

6

Chocolade-salami

[[ VOOR 4-6 PERSONEN CA. 25 MINUTEN + 3-4 UUR KOELEN 75 g gedroogde cranberry’s 100 ml dessertwijn 50 g pistachenoten, gepeld 50 g blanke hazelnoten of amandelen, grof gehakt 150 g bitterkoekjes, amandelkoekjes of biscuitjes 250 g pure chocolade, in blokjes 75 g boter 50 g bigarreaux (gekonfijte kersen), grof gehakt poedersuiker vershoudfolie evt. keukengaren

Bereiden 1. Wel de cranberry’s in de, eventueel iets verwarmde, dessertwijn. Verhit een droge koekenpan en rooster hierin de pistache- en hazelnoten circa 2 minuten. 2. Verkruimel de koekjes met je handen. 3. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie of 2-3 minuten op 400 Watt in de magnetron. Roer goed door. 4. Meng de gewelde cranberry’s, geroosterde noten, amandelkoekjes en bigarreaux door de chocolade. 5. Leg een dubbele laag vershoudfolie op het werkvlak. Schep het chocolademengsel erop en rol tot een worst. Draai de uiteinden strak dicht als een toffee. Laat de ‘worst’ minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. 6. Verwijder het folie. Rol de chocolade-

salami royaal door poedersuiker of wrijf deze ermee in. Knoop, voor het echte worsteffect, eventueel wat keukengaren eromheen. voedingswaarde per persoon 720 kcal, vet 43 g (waarvan verzadigd 20 g), koolhydraten 69 g, eiwit 10 g Tips • Vervang de bigarreaux door gekonfijte sinaasappelschilletjes of sukade en neem in plaats van cranberry’s stukjes gedroogde abrikozen of blanke rozijnen. • Vervang de dessertwijn door limoncello, rum of espressokoffie. • Maak de chocoladeworst iets pittiger en voeg 1/2 theelepel chilipoeder of een snufje cayennepeper toe aan het chocolademengsel.

Bekijk het filmpje van deze chocolade-salami nu op

WWW.BOODSCHAPPEN.NL/VIDEO Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Video chocola.indd 93

93

8-9-2016 16:44:52


250417/01/16

PODS

3 COMPARTIMENTEN, 3 ACTIES: 1 2 3

WAST SCHOON VERWIJDERT VLEKKEN LAAT STRALEN

Altijd buiten het bereik van kinderen houden. Meer informatie op: www.keepcapsfromkids.eu

PG250417_ARL_Ariel_SA1858_Ariel_Pods_05_pag_Boodschappen10_NL_PSR_LWC_STD_V2.indd 1

bs1610.indd 94

24.08.16 09:15

09-09-16 11:52


Ontdek het geheim van Zuid-Spanje Licor 43 Orochata is een lichte, zijdezachte likeur. Het bevat Licor 43 Original en is geinspireerd op de regionale specialiteit Horchata van aardamandelmelk, kaneel en citrus.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

Brood met karakter Old Amsterdam is kaas met karakter. Kaas met een hele eigen smaak en textuur waar de liefhebber bewust voor kiest. En aan die smaak wordt geen enkele concessie gedaan. Het is deze eigenheid van de rijke, hartige en intense smaak, die maakt dat Old Amsterdam ĂŠĂŠn brok karakter is.

oldamsterdam.nl

bs1610.indd 95

09-09-16 11:52


BETER VOOR HET DIER BETER VOOR JOU

MINI TORTILLA HOORNTJES

Let op dit keurmerk

IngrediĂŤnten 12 mini tortilla wraps, handje veldsla, 3 eetlepels naturel zuivelspread, 300 kipfilet(blokjes) met Beter Leven keurmerk*, peper en zout, snuf paprikapoeder, 2 eetlepels mais, honing mosterdsaus, olie om te bakken Bereiden Verwarm de wraps volgens de verpakking. Besmeer ongeveer de helft van een wrap met een laagje zuivelspread. Rol hem dan vanuit de onbesmeerde kant op tot een hoorntje en druk de randen goed op elkaar. Herhaal dit met alle wraps. Snijd de kip in kleine blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de kip toe.

Wat W att betekenen de sterren? Kijk op beterlevenkeurmerk.nl

Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder. Bak de kip in een paar minuten gaar. Doe een blokje kip en een beetje mais in ieder hoorntje en stop er een beetje veldsla in. Eindig met nog een stukje kip en mais. Druppel er een beetje saus over en serveer ze op een mooie schaal of in een glaasje. Zowel warm als koud lekker. * of vegetarische kipstukjes. We blijven tenslotte de Dierenbescherming.

BETER LEVEN, ALTIJD BETER


CÔTE D’OR BRENGT AL SINDS 1883 EEN UNIEKE KWALITEIT EN INTENSE SMAAK EN KAN ZICH GEEN TOEKOMST ZONDER CHOCOLADE VOORSTELLEN. DAAROM WERKT CÔTE D’OR TOE NAAR 100% DUURZAME CHOCOLADE, VOORNAMELIJK VIA HET COCOA LIFE PROGRAMMA.

KUN JIJ JE EEN TOEKOMST ZONDER CHOCOLADE VOORSTELLEN?

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP: COTEDOR.NL

Beemsterkaas#langleveoud_Boodschappen_Laurette.indd 1

bs1610.indd 97

30-08-16 wk35 20:58

09-09-16 11:52


98

Involtini is Italiaans voor ‘rolletjes’ of ‘bundeltjes’. De Italianen maken ze van vlees, vis, brood en groente met hun favoriete vulling.

Rolletjes

zie recept op pag. 102

98

PLATEAU: NIJHOF BAARN

con amore

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Involtini.indd 98

12-9-2016 10:15:29


INVOLTINI Courgetterolletjes met zalm en salie in tomatensaus

[[; VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 20 MINUTEN OVENTIJD 2 courgettes 250 g zalmfilet, zonder vel 1 eetl. zonnebloemolie 1 bosje salie of basilicum 1 pot tomatensaus naar keuze (500 g) 2 eetl. olijfolie

Dat salie minstens zo goed smaakt bij kalfsvlees als bij zalm bewijzen deze rolletjes

cocktailprikkers Bereiden Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de courgettes in de lengte in repen van circa 2 cm. Snijd de zalm in evenveel stukjes als courgetterepen. Verwarm de grillpan. Bestrijk de repen courgette met de zonnebloemolie en gril ze aan één kant mooi bruin. Leg ze met de gegrilde kant naar onder op het werkvlak. Verdeel de stukjes zalm over de repen en bestrooi met wat zout en peper. Leg op iedere portie een blaadje salie en rol de courgette-zalmrepen op. Steek vast met een prikker. Giet de tomatensaus in een ovenschaal en leg de rolletjes in de saus. Druppel de olijfolie erover en bak ze in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar. Schep een paar rolletjes per persoon op een bord en bestrooi met peper. Lekker met tagliatelle. voedingswaarde per persoon 315 kcal, vet 18 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 21 g, eiwit 16 g Tip Vervang de zalm door kabeljauw.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Involtini.indd 99

99

8-9-2016 16:48:26


Daar is 'ie weer: ricotta, het meest geliefde kaasje van Italië

Boerenhamrolletjes met ricotta en kruidige champignons

[[] VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 1 eetl. olijfolie 150 g kastanjechampignons, fijngehakt 1 teentje knoflook, geperst 1 eetl. gedroogde tijm of oregano 100 g ricotta 200 g boerenachterham 8 blaadjes radicchio

Bereiden Verhit de olijfolie en bak hierin de champignons op hoge stand in 1 minuut bruin. Voeg de knoflook en tijm toe en bak nog 1/2 minuut. Schep in een kom en laat wat afkoelen. Roer de ricotta erdoor en breng op smaak met zout en peper. Leg 8 plakken ham op een snijplank en vouw ze in de lengte dubbel. Bestrijk met de ricotta en rol de ham stevig op. Leg de rolletjes op een mooi blaadje radicchio. voedingswaarde per persoon 140 kcal, vet 9 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 3 g, eiwit 12 g Tips • In plaats van radicchio kun je witlof of rucola gebruiken. • Neem in plaats van achterham eens rauwe ham (lekker pittig) of mortadella (nog Italiaanser).

Secondo

primo

Antipasti

Dolce

Contorno

Antipasti

Secondo

primo

Komkommerrolletjes met rookvlees en artisjok

Contorno

[[]

Dolce

VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 1 komkommer 1 eetl. mierikswortel (potje) 200 g rookvlees 1 blikje artisjokken, uitgelekt cocktailprikkers

100

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Involtini.indd 100

8-9-2016 16:48:36


INVOLTINI

De naam ‘magor’ verwijst naar de twee lagen van de kaas: mascarpone en gorgonzola

Broodrolletjes met spek en spinazie

[[] VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 8 sneetjes casino witbrood, zonder korstjes 100 g tapenade van (zwarte) olijven handje spinazie of rucola 8 lange plakjes ontbijtspek, in de lengte gehalveerd 1 eetl. olijfolie Bereiden Rol de sneetjes brood wat platter met een deegroller. Besmeer ze met de tapenade en beleg ze met de blaadjes spinazie. Rol het brood stevig op en rol de broodrolletjes in 2 reepjes ontbijtspek. Verhit de olie in de koekenpan en bak hierin de rolletjes rondom bruin. voedingswaarde per persoon 325 kcal, vet 20 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 26 g, eiwit 10 g

Ook perfect voor een broodlunch met een twist

voedingswaarde per persoon 90 kcal, vet 1 g (waarvan verzadigd 1 g), koolhydraten 5 g, eiwit 12 g

Geroosterde-paprikarolletjes met magor

[[\] VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 1 pot geroosterde paprika, afgespoeld en uitgelekt 200 g magor of blauwaderkaas gemengd met mascarpone, in 8 gelijke stukjes 1/2 bosje basilicum of handje rucola 8 zwarte olijven zonder pit

Bereiden Snijd uit de paprika’s 8 lange repen van circa 5 cm. Leg op elke reep een stukje magor en een paar basilicumblaadjes. Laat de blaadjes een beetje uitsteken. Rol de paprika op en steek vast met een prikker. Prik hier een olijfje op. voedingswaarde per persoon 220 kcal, vet 20 g (waarvan verzadigd 13 g), koolhydraten 2 g, eiwit 7 g

cocktailprikkers

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Involtini.indd 101

SCHAAL, NIJHOF BAARN

Bereiden Schil van de komkommer met een kaasschaaf 8 lange plakken. Bestrijk ze met een beetje mierikswortel en beleg ze met het rookvlees. Knijp de artisjokken een beetje uit en leg in het begin van elke plak komkommer een artisjok met de bloemblaadjes naar de zijkant. Rol de komkommer op en steek er een prikker in.

101

8-9-2016 16:48:42


Rolletjes met een bite, hoe lekker is dat?

Koolrolletjes met spek en verse worst

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 20 MINUTEN OVENTIJD 8 bladeren van groene kool 8 plakjes ontbijtspek 4 saucijzen 1 theel. gedroogde rozemarijn 2 eetl. olijfolie 50 g pijnboompitten, licht geroosterd

Bereiden Verwarm de oven voor op 180°C. Blancheer de koolbladeren 1 minuut in ruim kokend water met zout en spoel ze koud af. Laat goed uitlekken. Leg op elk koolblad een plakje ontbijtspek. Snijd de saucijzen doormidden en druk ze wat platter. Leg op elke plak ontbijtspek een stukje worst. Bestrooi met rozemarijn en rol de kool om het vlees. Het hoeft niet een geheel afgesloten pakketje te worden. Steek eventueel vast met een prikker. Leg de rolletjes in een ovenschaal en besprenkel ze met de olijfolie. Bak ze in circa 20 minuten gaar. Serveer 2 rolletjes per persoon en bestrooi met de pijnboompitten en peper naar smaak. Lekker met risotto of rijst. voedingswaarde per persoon 375 kcal, vet 27 g (waarvan verzadigd 7 g), koolhydraten 4 g, eiwit 28 g Tip Pancetta is een goede vervanger van ontbijtspek.

102

SCHAAL, NIJHOF BAARN/TEXTIEL, WWW.DILLE-KAMILLE.NL

evt. cocktailprikkers

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Involtini.indd 102

8-9-2016 16:48:56


INVOLTINI

Auberginerolletjes met walnotenpesto en geitenkaas

Kiprolletjes met tapenade en parmaham

[[

[[\ VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN + 15 MINUTEN OVENTIJD 2 aubergines 100 ml zonnebloemolie 100 g basilicumpesto 70 g gepelde walnoten 200 g geitenkaas, in stukjes bakplaat met keukenpapier cocktailprikkers

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN 400 g kipfilets 100 g tapenade van (zongedroogde) tomaten 1 bosje basilicum 8 plakjes parmaham 2 eetl. olijfolie evt. scheutje witte wijn of sherry vershoudfolie

Bereiden Leg de kipfilets plat op een snijplank en snijd horizontaal door zodat je 2 dunne plakken hebt. Leg er een stuk vershoudfolie op en sla of duw het vlees nog wat platter met een deegroller of de bodem van een pan. Besmeer de kip met de tomatentapenade en leg er een paar blaadjes basilicum op. Rol het vlees op en rol dit pakketje in een plakje parmaham. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de rolletjes om en om in circa 10 minuten gaar. Blus eventueel af met een scheutje witte wijn. Lekker met geroosterde aardappeltjes. voedingswaarde per persoon 280 kcal, vet 14 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 6 g, eiwit 33 g

Voorbereiden Snijd de aubergines in de lengte in repen van circa 2 cm. Spreid de repen uit over de bakplaat. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en leg er een stuk keukenpapier bovenop. Leg hierop een snijplank als gewicht en laat circa 20 minuten staan. Bereiden Wrijf de auberginerepen droog. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de auberginerepen om en om goudbruin. Laat ze uitlekken op een schoon stuk keukenpapier. Maal de pesto samen met de walnoten in een blender of met de staafmixer tot een grof mengsel. Bestrijk de auberginerepen met een lepeltje walnotenpesto en leg hier een stukje geitenkaas op. Rol ze op en steek ze vast met een prikkertje. Leg de rolletjes in een ovenschaal en verwarm ze 15 minuten voor het serveren in een voorverwarmde oven van 180°C. Lekker met een rucolasalade. voedingswaarde per persoon 500 kcal, vet 45 g (waarvan verzadigd 10 g), koolhydraten 7 g, eiwit 14 g

Sophia Loren noemde haar forse echtgenoot liefkozend ‘involto’: vleesrolletje

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Involtini.indd 103

103

8-9-2016 16:49:05


DARE TO OPEN YOUR MOUTH! 32492_Stimorol_Adv_Boodschappen_222x255.indd 1

30-08-16 15:42


ERVAAR DE FRISHEID VAN WC-EEND LIME FRESH Geef uw toilet de frisheid van WC-EEND Lime Fresh! De effectieve anti-odeur formule verwijdert nare geuren, zodat uw toilet langer heerlijk fris ruikt. WC-EEND Extra Parfum verwijdert bovendien kalk en vuil voor dagelijks hygiënische reiniging. Probeer nu Lime Fresh of één van de andere frisse geuren en ervaar het verschil!

PROBEER OOK:

ELKE SPOELING

ELKE DAG

ELKE WEEK


Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje

Een nieuw assortiment, met een unieke receptuur Nieuw, Hero Baby Nutrasense®. Met een unieke receptuur op basis van onze laatste inzichten. Hero Baby Nutrasense® bevat melkvet en de vertrouwde voedingsstoffen zoals vitamines A, C & D. Deze vitamines ondersteunen de weerstand van je kindje. Hero Baby Nutrasense®; onze nieuwe generatie flesvoeding.

nu in handige verpakking

(vanaf 6 maanden)

herobaby.nl | 0800-0227434

663144_Hero_Baby_ad_boodschappen.indd 1

28-07-16 13:44


WIN BIJ o. . €100,- SHOPTEGOED VOOR DE FEESTDAGEN* ®

KRAS & WIN WIN E100,-

SHOPTEGOED voor de feestdagen

* Koop je o.b.® megapack met actiesticker in de winkel en maak kans op E100,- online shoptegoed bij fonQ. NE/OB/16-0542 Naamloos-1 1 Boodschappen vDEF.indd 1 15016013_Adv

07-09-16 16-08-16 15:07 16:35


108

Gnocchi zijn makkelijk te maken en happen soepel weg, maar soms zorgt de naam voor hoofdbrekens. Niet nodig, zeg gewoon ‘njokkie’.

Goochelen met

gnocchi

108

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Gnocchi.indd 108

8-9-2016 16:51:25


AARDAPPELBOLLETJES

Basisrecept gnocchi

[[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 50 MINUTEN 1 kg kruimige aardappels, ongeschild 2 eidooiers 150 g bloem (gezeefd) + extra om uit te rollen 4 eetl. olijfolie extra vergine

Zo lukt het jou ook! - Gebruik geen mixer voor het fijnprakken van de aardappels, dan krijg je nooit de mooie luchtige, droge aardappelpuree die je nodig hebt. - Het aardappeldeeg moet luchtig blijven. Kneed het daarom niet te lang en te stevig. - Zorg dat je saus klaar is voordat je de gnocchi gaat koken. Leg de gare gnocchi in de saus en serveer direct.

pureestamper of pureeknijper Voorbereiden Kook de aardappels in ruim water gaar. Giet af, laat afkoelen en schil ze. Prak de aardappels fijn met een pureestamper. Meng de aardappelpuree in een kom met een flinke snuf zout en peper. Voeg de eidooiers en bloem toe en meng dit tot een zacht en droog aardappeldeeg. Vorm een bal van het deeg en snijd die bal in dikke plakken. Rol elke plak uit tot een dik lint van circa 1,5 cm en snijd het lint in stukjes van 1,5 cm. Rol de blokjes tussen je handen in vorm. Duw de bovenzijde in met een vork, zodat je een strepenpatroon krijgt.

VEGA

Bereiden Breng een grote pan water met zout aan de kook. Schep de gnocchi erin en breng snel opnieuw aan de kook. Kook ze nog circa 30 seconden. De gnocchi zijn gaar zodra ze boven komen drijven. Schep ze direct met een schuimspaan uit het water en laat kort uitlekken. Leg de gare gnocchi in een schaal en druppel er olijfolie over. Serveer direct met een saus of bijgerecht naar keuze. voedingswaarde per persoon 375 kcal, vet 6 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 66 g, eiwit 11 g Tip Maak de gnocchi in het weekend en vries in porties in. Zo ben je doordeweeks lekker snel klaar.

Blijf lekker binnen en snuif de geur van kruiden, knoflook en rode wijn op zie recept op pag. 110

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Gnocchi.indd 109

109

8-9-2016 16:51:32


Wijntips

Gnocchi met stoofvlees heeft graag een Ultimo Passo Primitivo of een Pirovano Nero d’Avola naast zich. Het wat lichtere gnocchi-gerecht met oesterzwammen verlangt naar een witte wijn, de Soave van Mastio del Loggia. Tot slot past er bij de gnocchi voor kaasliefhebbers weer rood, zoals een Ordine di San Giuseppe Barbera d’Asti.

Gnocchi met stoofvlees en paddenstoelen

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 50 MINUTEN + 2,5 UUR STOOFTIJD 1 kg riblappen 1 eetl. bloem 3 eetl. olijfolie 1 eetl. boter 2 rode uien, in 8 parten 4 teentjes knoflook, grof gehakt 1 takje rozemarijn of 1 theel. gedroogd 2 laurierblaadjes 500 ml volle rode wijn 400 ml runderbouillon (van tablet) 500 g gemengde paddenstoelen, schoongeveegd en in grove stukken 1x basisrecept gnocchi (pag. 80) 1/2 bos peterselie, fijngehakt Voorbereiden Bestrooi het vlees aan beide kanten met de bloem en wat zout. Verhit 2 eetlepels olie met de boter in een stoofpan met dikke bodem en bak hierin het vlees in porties rondom aan. Schep het laatste vlees uit de pan en voeg de uien toe aan het bakvet. Fruit ze op een lage stand in circa 5 minuten

110

bruin. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Schep het vlees terug in de pan en voeg de rozemarijn, laurier en wijn toe. Vul aan met de bouillon tot het vlees net onder staat. Breng aan de kook en draai dan de warmtebron omlaag. Laat 1-2 minuten zonder deksel zachtjes koken en leg daarna het deksel op de pan. Laat het vlees op de laagste stand (of in de oven op 150ºC) in circa 2,5 uur gaar stoven. Bereiden Breng het vlees op smaak met peper. Schep het vlees om en laat het vocht een paar minuten inkoken op een lage stand. Breng een grote pan water met zout aan de kook. Verhit intussen de rest van de olie en bak hierin de paddenstoelen op een hoge stand bruin. Kook de gnocchi zoals in het basisrecept. Schep uit de pan als ze boven komen drijven en voeg toe aan de paddenstoelen. Schep om met de peterselie en serveer direct op het stoofvlees. voedingswaarde per persoon 910 kcal, vet 39 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 75 g, eiwit 65 g Tip Neem lamsstooflapjes in plaats van riblappen.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Gnocchi.indd 110

8-9-2016 16:51:45


AARDAPPELBOLLETJES Pompoengnocchi met oesterzwammen en salie

[[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 65 MINUTEN

Gegratineerde gnocchi met gorgonzola en parmezaan

[[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 55 MINUTEN 1x basisrecept gnocchi (pag. 80) 50 g crème fraîche of mascarpone 100 g gorgonzola, verbrokkeld 50 g geraspte Parmezaanse kaas 50 g gepelde walnoten, grof gehakt 1 zak rucola

voor de gnocchi: 500 g kruimige aardappels, ongeschild 500 g pompoen, in dikke plakken 1 eetl. olijfolie nootmuskaat 2 eidooiers 150 g bloem, gezeefd + extra om uit te rollen voor de saus: 2 eetl. boter 250 g oesterzwammen, in reepjes 1/2 bos salie, grof gescheurd 2 teentjes knoflook, in plakjes pureestamper of pureeknijper Voorbereiden Verwarm de oven voor op 220ºC. Kook de aardappels in ruim water in circa 30 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Leg de pompoen op een bakplaat, besprenkel met de olijfolie en zout en hussel door elkaar. Rooster de pompoen hoog in de oven in circa 20 minuten gaar. Laat afkoelen en prak met een pureestamper fijn. Schil de aardappels en prak

ze fijn. Meng de aardappelpuree met de pompoenpuree, een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat. Voeg de eidooiers en bloem toe en meng dit met de hand tot een zacht deeg. Kneed niet te lang en te stevig, het deeg moet luchtig blijven. Bereiden Vorm een bal van het deeg en snijd die bal in dikke plakken. Rol elke plak uit tot een dik lint van circa 1,5 cm en snijd het lint in stukjes van 1,5 cm. Rol de blokjes tussen je handen in vorm en snijd er vierkantjes van. Duw de bovenzijde in met een vork, zodat je een strepenpatroon krijgt. Breng water met zout aan de kook. Verwarm intussen de boter en bak hierin op middelhoge stand de oesterzwammen met de salie en knoflook. Kook nu de gnocchi in circa 30 seconden. Schep uit de pan als ze boven komen drijven en leg ze in de pan met oesterzwammen. Zet de warmtebron wat hoger en meng de gnocchi door de saus. Maal er nog wat peper over en serveer direct. voedingswaarde per persoon 375 kcal, vet 13 g (waarvan verzadigd 6 g), koolhydraten 51 g, eiwit 11 g Tip Vervang de salie door 2 theelepels gedroogde tijm.

ovenschaal, ingevet Bereiden Verwarm de ovengrill. Kook de gnocchi zoals in het basisrecept. Schep uit de pan als ze boven komen drijven en leg ze in de ovenschaal. Meng in een kom de crème fraîche, gorgonzola en Parmezaanse kaas en verdeel dit mengsel over de gnocchi. Bestrooi met wat peper en schuif onder de grill. Gratineer de kaas op de gnocchi in een paar minuten goudbruin. Laat de ovendeur op een kier en controleer regelmatig. Neem uit de oven en bestrooi met de walnoten. Verdeel de gnocchi over 4 borden. Serveer direct met de rucola erbij.

Behalve met pompoen kun je de aardappelpuree ook mengen met fijngesneden tomaat of spinazie

voedingswaarde per persoon 635 kcal, vet 29 g (waarvan verzadigd 13 g), koolhydraten 67 g, eiwit 24 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Gnocchi.indd 111

111

8-9-2016 16:51:55


Surprise inside!

Met Dr. Oetker Cake & Taart Vullingen geef je een verrassende smaak aan cupcakes, taarten, brownies en mufďŹ ns. Met de handige spuitmond vul je eenvoudig jouw gebakken taart of cupcake en zo verstop je een heerlijke, zachte vulling. Een echte surprise inside! Verkrijgbaar in twee varianten: Salted Caramel en Choco.

www.oetker.nl

Scan de QR code voor de bakďŹ lm en leuke recepten met Cake & Taart Vullingen of ga naar www.oetker.nl/cake-en-taartvullingen

OET CC Vulling Untitled-1 1 Adv Boodschappen WT.indd 1

24-08-16 09:15 11:10 13-09-16


VERLEIDING UIT DE VRIEZER

Sí, sí, semifreddo Zacht en romig als mousse en bijna even koud als ijs. Maak kennis met ‘semifreddo’ – letterlijk: half bevroren – een dessert waar je zoetekauwen ’s nachts voor wakker kunt maken.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Semifreddo.indd 113

113

12-9-2016 10:23:07


Semifreddo met vanille en frambozen

[[ NAGERECHT VOOR 6-8 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 4 UUR VRIEZEN 1 vanillestokje 200 ml slagroom 150 g fijne suiker 100 g (diepvries)frambozen 250 g ricotta 100 g gepelde pistachenoten, fijngehakt eenpersoonsvormpjes of cakevorm (ca. 500 ml inhoud) vershoudfolie

Bereiden Zet de vormpjes een paar seconden in een laagje heet water. Verwijder het folie en stort de semifreddo. Snijd, wanneer je een cakevorm hebt gebruikt, de semifreddo in plakken. Serveer direct. Lekker met een glas prosecco met een bevroren framboos erin.

Zachtroze van kleur en met romige smaak

voedingswaarde per persoon

PLANKJES, NIJHOF BAARN

385 kcal, vet 25 g (waarvan verzadigd 13 g), koolhydraten 30 g, eiwit 8 g

114

vanille

PLATEAU, NIJHOF BAARN/TEXTIEL, WWW.DILLE-KAMILLE.NL

Voorbereiden Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg er aan beide kanten uit. Voeg het merg toe aan de slagroom en klop stijf met de suiker. Pureer of prak de frambozen fijn. Klop de ricotta goed los en schep 1/3 van de room erdoor. Spatel nu de rest van de slagroom en de frambozen rustig door de ricotta tot alles goed is gemengd. Bekleed de vormpjes met vershoudfolie en schep het mengsel in de vormpjes. Bestrooi met een dikke laag pistachenoten. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 4 uur in de diepvries.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Semifreddo.indd 114

8-9-2016 16:54:35


VERLEIDING UIT DE VRIEZER

Zoete gember is een ideale

smaakmaker voor cake, koekjes en desserts

Semifreddo van roomyoghurt met citroen, honing en gember

[[ NAGERECHT VOOR 6-8 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 4 UUR VRIEZEN 200 ml slagroom 50 g fijne suiker 50 g vloeibare honing rasp en sap van 1/2 schoongeboende citroen 2 eetl. stemgember, fijngehakt 400 g Griekse of Turkse yoghurt kleine tulband- of cakevormpjes (ca. 500 ml inhoud totaal) vershoudfolie Voorbereiden Klop de slagroom met de suiker stijf en zet in de koelkast. Klop de honing, citroenrasp, -sap en stemgember door de yoghurt. Schep de slagroom op de

yoghurt en schep dit er luchtig en gelijkmatig doorheen. Spoel de vormpjes af met koud water en giet het room-yoghurtmengsel erin. Tik de vormpjes een paar keer op het werkvlak om luchtbellen te voorkomen en dek af met vershoudfolie. Zet de vormpjes minimaal 4 uur in de diepvries. Bereiden Zet de vormpjes een paar seconden in een laagje heet water. Verwijder het folie en stort de semifreddo op een schaal. Serveer direct. Lekker met verkruimelde cantuccini en een glaasje limoncello. voedingswaarde per persoon 285 kcal, vet 19 g (waarvan verzadigd 12 g), koolhydraten 25 g, eiwit 4 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Semifreddo.indd 115

115

12-9-2016 10:23:29


Kaneel is

een knapperd: een snufje maakt taarten en toetjes helemaal ĂĄf

SHOW STOPPER

Semifreddo met pecannoten en kaneel

[[ NAGERECHT VOOR 6-8 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 4 UUR VRIEZEN 2 eieren, gesplitst 40 g fijne suiker 200 ml slagroom 1 zakje vanillesuiker 1 afgestreken theel. kaneelpoeder 100 g (eventueel gesuikerde) pecannoten, fijngehakt kleine cake- of tulbandvorm (ca. 500 ml) of eenpersoonsvormpjes vershoudfolie Voorbereiden Klop het eiwit met een snufje zout in een brandschone kom tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de suiker tot een lichtgele crème. Klop de slagroom met de vanillesuiker en kaneel

116

stijf. Spatel de pecannoten door het eigeel en schep hier 1/3 deel van de slagroom door. Schep, als dit goed is gemengd, de rest van de slagroom erdoor. Spatel daarna het stijve eiwit erdoor. Spoel de vorm om met koud water en giet het roommengsel erin. Tik de vorm een paar keer op het werkvlak om luchtbellen te voorkomen en dek af met vershoudfolie. Zet de vorm minimaal 4 uur in de diepvries. Bereiden Zet de vorm een paar seconden in een laagje heet water. Verwijder het folie en stort de semifreddo op een schaal of bordjes. Serveer direct. Lekker met een glaasje amaretto. voedingswaarde per persoon 285 kcal, vet 25 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 10 g, eiwit 5 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Semifreddo.indd 116

12-9-2016 10:23:51


VERLEIDING UIT DE VRIEZER Semifreddo met espresso en chocolade

[[ NAGERECHT VOOR 6-8 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 4 UUR VRIEZEN 200 ml slagroom 2 eieren, gesplitst 60 g fijne suiker 100 g pure chocolade 2 zakjes espresso-oploskoffie 100 g chocolade koffieboontjes kleine cake-of tulbandvorm (ca. 500 ml) of eenpersoonsvormpjes vershoudfolie

Volgens

PLANK, NIJHOF BAARN

fijnproevers

vind je de beste chocola van Italië in de stad op Sicilië

Modica

Voorbereiden Klop de slagroom stijf en zet in de koelkast. Klop het eiwit met een snufje zout in een brandschone kom tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de suiker tot een lichtgele crème. Laat de chocolade au bain-marie smelten. Zet de warmtebron laag als het water kookt. Neem zodra er alleen nog wat kleine klontjes in de chocolade zitten de kom van de pan en klop de koffiepoeder erdoor. Klop door tot de chocolade lauwwarm is. Klop daarna een klein gedeelte van het eigeel door de chocolade. Voeg de rest van het eigeel toe en klop door totdat dit volledig is gemengd met de chocolade. Schep de slagroom in delen door het chocolademengsel. Spatel als laatste het eiwit erdoor. Spoel de vorm om met koud water en giet de chocolademousse erin. Tik de vorm een paar keer op het werkvlak om luchtbellen te voorkomen en dek af met folie. Zet de vorm minimaal 4 uur in de diepvries. Bereiden Zet de vorm een paar seconden in een laagje heet water. Verwijder het folie en stort de semifreddo op een schaal. Garneer met de koffieboontjes of kleine chocolaatjes. Snijd in dikke plakken en serveer direct. Lekker met een kopje espresso. voedingswaarde per persoon 350 kcal, vet 24 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 29 g, eiwit 5 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Semifreddo.indd 117

117

8-9-2016 16:55:06


nieuw

Deep Clean Gel Geavanceerde reiniging van gevoelige tanden

1ste KEUS VAN TANDARTSEN EN MONDHYGIËNISTEN BIJ GEVOELIGE TANDEN* * GFK studies onder tandartsen en mondhygiënisten, 2016

SENO/0071/16


Breed assortiment zelfzorgmedicatie verkrijgbaar bij uw supermarkt 667629_HPH_Advertentie_222x255_HTPhuismerk.indd 1

11-07-14 12:21


Ervaardeluxefrisheid van Robijn Intense die duurt en duurt!

6080420_Robijn_Forever Gold_222x255_Boodschappen.indd 1

18-08-16 08:35


Deel de hemelse smaak i h a p l Cheesecake e d a l i h P t e ! m

Ga naar www.philadelphia.co.nl voor de lekkerste recepten!

bs1610.indd 121

09-09-16 11:53


122

In Nederland worden peulvruchten steeds populairder, Italianen zijn er al eeuwen verzot op. Dat proef je in deze gerechten!

Bonen

& Co

122

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Peulvruchten.indd 122

8-9-2016 16:58:50


PEULVRUCHTEN

De peulvruchten-famiglia De beroemdste peulvruchten zijn linzen, kikkererwten, bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), kidneybonen en sojabonen. Sojabonen vind je in je supermarkt in de vorm van tofu en tempeh.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Peulvruchten.indd 123

123

8-9-2016 16:58:57


Lauwwarme tuinbonensalade met broccoli en pijnboompitten

[[;] BIJGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 300 g (diepvries)tuinbonen 300 g broccoli, in kleine roosjes handje verse basilicum 2-3 ansjovisfilets sap van 1 citroen 4 eetl. olijfolie 2 eetl. pijnboompitten, geroosterd 75 g Parmezaanse kaas

Bereiden Kook de tuinbonen en broccoli in circa 4 minuten beetgaar. Klop ondertussen de basilicum, ansjovis, citroensap en olijfolie in een keukenmachine tot een dressing en breng op smaak met zout en peper. Schenk de dressing over de tuinbonen en broccoli en roer goed door. Bestrooi met de pijnboompitten, schaaf met een dunschiller krullen Parmezaanse kaas over de salade en serveer direct. voedingswaarde per persoon

SCHAAL, NIJHOF BAARN

285 kcal, vet 20 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 6 g, eiwit 16 g

BS1610_Peulvruchten.indd 124

Wist je dat Zuid-Italianen verse tuinboontjes frituren in olijfolie en ze serveren als lichte snack?

8-9-2016 16:59:17


PEULVRUCHTEN

Deze lasagnette is ook lekker met een mengsel van kikkererwten, kapucijners en witte bonen

TEXTIEL, WWW.DILLE-KAMILE.NL

zie recept op pag. 126

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Peulvruchten.indd 125

125

8-9-2016 16:59:24


Lasagnette met kikkererwten, salami en salie

Pasta & fagioli

[[

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN 4 eetl. olijfolie 200 g (goud)salami, in blokjes 1/2 bosje verse salie, alleen de blaadjes 1 blik tomatenblokjes 1 theel. oregano 1 blik (400 g) kikkererwten, uitgelekt 300 g verse lasagnebladen 125 g ricotta handje Parmezaanse kaas Bereiden Verhit de olijfolie en bak hierin de salami op een hoge stand knapperig. Voeg de salie toe en bak deze circa 1 minuut mee. Schep vervolgens de salami en salie uit de pan en houd apart. Zet de pan met het bakvet terug op de warmtebron op een lage stand. Voeg de tomatenblokjes, oregano en kikkererwten toe. Breng op smaak met zout en peper en laat 20 minuten pruttelen. Snijd de lasagnebladen in de lengte in 4 linten en kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en roer deze door de tomatensaus. Serveer met de salami, salie, ricotta en Parmezaanse kaas erop of erbij. voedingswaarde per persoon 685 kcal, vet 37 g (waarvan verzadigd 13 g), koolhydraten 55 g, eiwit 29 g

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN 2 eetl. olijfolie 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, geperst 125 g spekreepjes 1,5 l kippenbouillon 1 pak gezeefde tomaten 1 blik (400 g) kidneybonen, uitgelekt 1 blik (400 g) cannellinibonen, uitgelekt 2 takjes verse rozemarijn 1 laurierblaadje 150 g kleine farfalle (vlinderpasta) of rigatoni (buisvormige pasta) handje verse basilicum, gescheurd evt. handje geraspte Parmezaanse kaas Bereiden Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook circa 1 minuut. Voeg de spekreepjes toe en bak deze knapperig. Voeg de bouillon, gezeefde tomaten, alle bonen, rozemarijn en laurier toe en roer door. Laat de soep circa 20 minuten pruttelen. Kook vervolgens de pasta in circa 7 minuten gaar in de soep. Voeg de basilicum toe en serveer in diepe borden. Bestrooi eventueel met wat Parmezaanse kaas. voedingswaarde per persoon 455 kcal, vet 14 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 53 g, eiwit 23 g

126

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Peulvruchten.indd 126

8-9-2016 16:59:38


PEULVRUCHTEN

Gezonde vleesvervangers

Secondo

Risi e bisi

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 40 MINUTEN

Volgens het Voedingscentrum helpen peulvruchten je om je bloedvaten gezond te houden. De bonen zijn onder meer rijk aan koolhydraten, eiwitten en B-vitamines. Het Voedingscentrum adviseert om 1 keer per week peulvruchten te eten. Wanneer je dat doet, hoef je op die dag geen vlees meer te eten.

2 eetl. olijfolie 2 sjalotten, gesnipperd 1 teentje knoflook, geperst 125 g ontbijtspek 350 g risottorijst 1,5 l groentebouillon 300 g doperwten rasp en sap van 1/2 citroen handje Parmezaanse kaas handje verse peterselie 2 eetl. boter Bereiden Verhit de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotten en knoflook circa 2 minuten. Snijd het spek in reepjes. Voeg de helft van de spekreepjes toe aan de sjalot en knoflook en bak deze knapperig. Voeg de risottorijst toe en bak deze in 2 minuten glazig. Schenk een flinke soeplepel bouillon in de pan. Roer de rijst door tot de bouillon is ingekookt. Voeg vervolgens de doperwten, citroenrasp en -sap toe aan de rijst. Blijf lepel voor lepel bouillon toevoegen. Bak intussen de rest van het spek knapperig in een andere koekenpan. Neem de pan van de warmtebron zodra de rijst gaar is en roer de Parmezaanse kaas, peterselie en boter erdoor. Serveer met de gebakken spekreepjes.

Ontdek deze vrij machtige klassieker uit VenetiĂŤ

voedingswaarde per persoon

TEXTIEL, NIJHOF BAARN

625 kcal, vet 25 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 81 g, eiwit 16 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Peulvruchten.indd 127

127

8-9-2016 16:59:51


Lenticchie con salsicce

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 45 MINUTEN 2 eetl. olijfolie 125 g spekblokjes 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, geperst 2 stengels bleekselderij, in boogjes 1 winterpeen, in blokjes 300 g gedroogde linzen, afgespoeld 1 pak gezeefde tomaten

750 ml kippenbouillon 1 laurierblaadje 1 eetl. balsamicoazijn 4 braad- of chipolataworsten 1 eetl. olie of boter 300 g verse spinazie Bereiden Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de spekblokjes knapperig. Bak vervolgens de ui, knoflook, selderij en winterpeen 5 minuten mee. Voeg de linzen, gezeefde tomaten, bouillon, laurier en balsamicoazijn toe en breng op smaak

met zout en peper. Laat de linzen met een deksel op de pan circa 30 minuten sudderen op een lage stand. Roer af en toe door en voeg een scheutje water toe als de linzen bijna droog koken. Verhit intussen de olie en bak hierin de worsten op middelhoge stand rondom goudbruin en gaar. Voeg de spinazie toe aan de linzen en laat deze slinken. Serveer de linzen met de gebakken worstjes. voedingswaarde per persoon 680 kcal, vet 35 g (waarvan verzadigd 12 g), koolhydraten 39 g, eiwit 43 g

Pssst‌ de Italianen geloven dat linzen voorspoed en geluk brengen

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Peulvruchten.indd 128

8-9-2016 17:00:06


PEULVRUCHTEN

Eet je deze pasta & fagioli buiten Napels, dan zitten er geen cannellinimaar borlottibonen in zie recept op pag. 126

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Peulvruchten.indd 129

129

12-09-16 12:03


De dagen worden korter en minder warm en na de hele zomer buiten geleefd te hebben, gaan we langzaam weer naar binnen. Het moment om je huis weer eens op te ruimen en schoon te maken en alles waar je niet aan toe kwam tijdens de warme zomer, georganiseerd aan te pakken. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken hebben we een aantal tips voor je verzameld. Benieuwd? Lees snel verder.

4 tips voor een schoon huis Tip 1:

Begin met opruimen en bedenk wat je wilt bewaren of weg kunt gooien. Misschien zit er nog iets bij waar je een ander blij mee kunt maken?

Tip 3:

Zorg voor de juiste dweil. Een goede emmer en een dweil voor de vloer, een stofzuiger en een aantal microvezeldoekjes voor kleinere oppervlakken helpen je met alle klusjes.

Tip 2: Alles weer een beetje opgeruimd? Dan is het nu tijd voor de Tip 4: De juiste schoonmaakmiddelen zullen je helpen om het schoonmaak. Je hoef niet alles in 1x te doen. Je kunt ook ruimte voor ruimte plannen of verdieping voor verdieping. Zo werk je efficiĂŤnt en zie je snel resultaat. Werk van boven naar beneden, eerst de kasten en alles erop, dan pas stofzuigen en dweilen.

LE6895 wt Adv HC najaarsschoonmaak Boodschappen.indd 1

klusje zo goed en snel mogelijk te doen. Op de pagina hiernaast hebben we er een aantal voor je geselecteerd.

Voor deze en andere tips geschreven door experts, bezoek www.cleanipedia.nl

07-09-16 14:38


Hygiënisch schoon met Glorix Misschien is Glorix wel het bekendste schoonmaakmerk van Nederland. En wist je dat Glorix niet alleen je toilet hygiënisch schoonmaakt, maar ook andere oppervlakken, zoals de vloer? Nieuwe Glorix Allesreiniger zonder bleek maakt alles hygiënisch schoon en ruikt ook nog eens lekker!

Handige tips voor een schoon toilet

Tip 1:

om je toilet Glorix Bleek ks lij ge . da ik Gebru on te maken ënisch scho gi hy g ri du lang tkalk dus t vuil vast: on ud ho ag sl Kalkaan lorix 100% r week met G pe 1x s en st min in het toilet te kalkaanslag Anti Kalk om verwijderen. rten hoonmaakbeu t tussen de sc x ile ri to lo G je e d w ou H nieu hoon met de hygiënisch sc . Toilet Doekjes snel, le toiletruimte ch schoon Maak de gehe ën oral hygi is vo en k lij ke gemak Spray. e Glorix Bleek w eu ni de et m

Tip 2:

Tip 3:

Tip 4:

Hardnekkig vuil verdwijnt in een handomdraai Cif Schuurmiddel met microdeeltjes verwijdert 100% hardnekkig vuil, vet en kalkaanslag met een diep reinigend en glanzend eindresultaat. Daarom is Cif bij uitstek geschikt voor alle schoonmaakkarweitjes in en om het huis. Cif maakt schoonmaken zo gemakkelijk, dat er meer tijd overblijft voor andere leukere dingen.

LE6895 wt Adv HC najaarsschoonmaak Boodschappen.indd 2

Andy kan alles aan Andy Allesreiniger kun je overal voor gebruiken. Maak er een sopje mee voor het schoonmaken van de meubels, vloer etc. Het reinigt niet alleen krachtig maar laat je huis ook stralend fris en lekker ruikend achter.

07-09-16 14:38


132

Oosters koken ingewikkeld? Welnee! Met onze handige tips, en fijne recepten lukt het jou ook! Lekker en makkelijk, met de producten van Sum & Sam.

Open ravioli met paddenstoelen en zalm

[[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 35 MINUTEN 8 verse lasagnevellen 400 g zalmfilet 2 eetl. boter 250 g kastanjechampignons, in kwarten 2 uien, in halve ringen 1 eetl. gehakte knoflook (potje) 3 cm verse gember, geschild en geraspt 4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes 1/2 flesje woksaus teriyaki honing (175 ml) 250 g diepvriesdoperwten bakplaat met bakpapier

Oosters bij jou thuis 132

Bereiden Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de lasagnevellen doormidden en knip de hoekjes eraf zodat ze een ronde vorm krijgen. Verdeel de zalmfilet in 4 gelijke stukken, leg op de bakplaat en bestrooi met zout en peper. Gaar de zalm 10 minuten in de oven. Breng een ruime pan met water en 1 eetlepel zout aan de kook. Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak hierin de champignons, uien, knoflook en gember 2-3 minuten. Voeg de helft van de tijm en alle woksaus toe en breng tegen de kook aan. Roer de doperwten erdoor en warm een paar minuten mee. Kook de stukjes lasagnevel enkele minuten in het kokende water en giet af. Leg op 4 grote diepe borden elk 2 pastavelletjes. Verdeel hierover de saus en dek af met de rest van de velletjes. Schep een stukje zalm naast de ravioli en bestrooi het gerecht met de rest van de tijm. voedingswaarde per persoon 545 kcal, vet 22 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 50 g, eiwit 33 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Sum en sam.indd 132

8-9-2016 16:39:58


SUM & SAM Zoetzure tofu met groenten

[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 30 MINUTEN MARINEREN

Smaakmaker in een

fles

Woksauzen geven extra pit aan oosterse wokgerechten, soepen en rijsten noedelschotels. Ze zijn zo smaakrijk dat je bijna geen andere kruiden meer hoeft te gebruiken. De sauzen doen het ook prima in maaltijden met gamba’s, varkensvlees of ei (woksaus sweet & sour) of in westerse gerechten met vis of rundvlees (woksaus teriyaki honing). Maak de ravioli met zalm en ontdek het ‘teriyaki-effect’!

400 g tofu 4 eetl. ketjap manis 5 cm verse gember, geschild, geraspt 50 g sesamzaad 500 g sperziebonen, afgehaald 3 eetl. olie 2 uien, gesnipperd 1 eetl. gehakte knoflook (potje) 1 blik mais, uitgelekt 1 rode paprika, in repen 1 flesje woksaus sweet & sour 2 lente-/bosuitjes, in ringetjes Bereiden Laat de tofu uitlekken en wikkel het blok in een schone theedoek. Zet er een pan gevuld met water op (voor het gewicht) en laat een half uur staan zodat er zo veel mogelijk vocht uitkomt. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm. Meng de ketjap met de gember en voeg de tofublokjes eraan toe. Laat 30 minuten marineren en schep

Geen tofu? Vleesliefhebbers kunnen bij dit gerecht de tofu vervangen door stukjes kippendij of varkensvlees. Snijd deze in stukjes en ga verder te werk zoals met de in blokjes gesneden tofu.

halverwege door. Giet af en vang de marinade op. Wentel de tofublokjes door het sesamzaad. Kook de sperziebonen beetgaar, giet af en spoel koud onder de kraan. Verhit de olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de tofu circa 5 minuten. Schep de blokjes voorzichtig om tot ze aan alle kanten lichtbruin zijn. Neem de tofublokjes uit de pan en voeg de ui, knoflook, sperziebonen, mais en paprika toe. Bak enkele minuten. Giet de woksaus en de rest van de marinade in de pan en breng tegen de kook aan. Schep de tofublokjes door het gerecht en bestrooi met de bosui. Lekker met rijst of noedels. voedingswaarde per persoon 495 kcal, vet 24 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 42 g, eiwit 22 g

Gemak in een potje Een potje gehakte knoflook is handig om in huis te hebben: makkelijk te doseren en lang houdbaar. Je kunt gehakte knoflook gebruiken voor sauzen, marinades en dressings. Een theelepeltje ervan staat gelijk aan een teentje knoflook.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Sum en sam.indd 133

133

8-9-2016 16:40:06


134

Met de nieuwe serie #wijnen is er voor elk smaaktype een passende, smakelijke wijn.

voor elk wat wils

hashtagged wines

134

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Wijn.indd 134

8-9-2016 16:55:48


WIJN De één houdt van soepel en lichter rood, de ander juist van stoer en krachtig. Sommigen drinken hun wit graag fris en fruitig, anderen vol en rond. Natuurlijk, ieder mens is anders. Een keuze maken uit het wijnschap is voor veel mensen dan ook lastig. Want welke druif smaakt hoe en maakt het dan verschil uit welk land de wijn komt? Hoe weet je nu zeker welke wijn het beste past bij jouw ‘smaakstijl’? Daar hebben wij wat op gevonden met de nieuwe serie #wijnen. Bij deze wijnen lees je gewoon heel duidelijk op het etiket wat je straks in je glas aantreft. Je hoeft dus geen wijnkenner te zijn om de juiste wijn te kiezen.

#Pink & Juicy Roze en sappig. Een heerlijke, sappige en energieke rosé uit het Italiaanse Veneto. Met volop kersen, aardbeien, frambozen en het frisse van besjes. Natuurlijk, de ideale wijn om lekker mee te borrelen. Lekker bij tapas, finger food, sushi of andere borrelhapjes, salades of lekker sappige worstjes.

#Mild & Fruity Zacht en fruitig, verrassend rood uit het Duitse Pfalz. Soepel en zacht in de mond. Ontdek rijpe pruimen en zoete kersen met een vleugje vanillezoet. Een absolute aanrader bij bijvoorbeeld rosbief, niet al te pittige kaas of gewoon als aperitief.

#Tasty & Powerful Stoer en krachtig rood uit het zonovergoten zuiden van Australië. Veel donker en vol rood en zwart fruit. Heerlijk rijk, dankzij tonen van eikenhout. Geweldig bij stevig vlees en stooflapjes.

2016

JNSE

WI

JNSE

Vol en rijk, dankzij alles wat Australische Chardonnay te bieden heeft. Volop tropische vruchten, het fijne van honing, romigheid en toch met een frisse afdronk. Perfect om zo te drinken en buitengewoon smakelijk bij zalm, gegrilde kip en salades met gamba’s.

CTIE * De lekkerste wijnen uit je eigen supermarkt

LE

WI

#Full & Tasty

IJN W GIDS CTIE *

Fris en fruitig: dát is het karakter van het wit uit het zuidwesten van Frankrijk. Ieder glas is een feest, vol frisheid van groene appeltjes, kruisbessen, passievrucht, zoete grapefuit en citrus. De ultieme dorstlesser en de aanbevolen witte wijn voor bij gebakken of gegrilde vis, mosselen en Aziatische gerechten.

LE

#Fresh & Fruity

WIJNGIDS 2015

1

Wijngids! Heb je ’m al gelezen, de jaarlijkse Boodschappen wijngids? Ook dit jaar staat hij vol met de lekkerste wijnen uit jouw supermarkt, met zorg geselecteerd. Nieuw dit jaar is de indeling op basis van verschillende thema’s. Zo zie je in één oogopslag welke wijn je het beste kunt schenken bij welk gerecht of op welk moment. Bewaar deze handige gids dus goed!

Nieuw: #wijnen, voor elk moment de juiste wijn

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Wijn.indd 135

135

09-09-16 14:57


Houd je huis gezond en fris POWER&fresh allesreiniger Citrus 1 liter

, Nieouow r s! v w a uw


hapje om te smullen

hapje om te groeien

mwaaahm!

Onze hapjes! Zo lekker, daar heb je geen woorden voor.

Voor meer informatie, zie www.bonbebe.nl


138

1

Op drukke doordeweekse dagen lukt het niet altijd om uitgebreid te koken. Deze 5 makkelijke maaltijden zet je binnen een half uur op tafel.

Tomatenrisotto met salami en zeevruchten

[;

FRUTTI DI MARE

A

TAVOLA! ‘pronto’ binnen 30 minuten

138

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 1 blik (400 g) tomatenblokjes op sap 1 l groente- of vleesbouillon 4 eetl. olijfolie 3 sjalotjes of 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, fijngehakt 100 g salami, in reepjes of blokjes 300 g risottorijst evt. scheutje rode wijn 300 g zeevruchtenmix (vers of uit de diepvries) 2 lente-/bosuitjes, in ringen Bereiden Meng de tomatenblokjes met sap door de bouillon. Verhit 3 eetlepels olijfolie en fruit hierin de sjalotjes en knoflook. Bak de salami circa 2 minuten mee. Roer de rijst erdoor en bak tot de korrels glanzen. Blus eventueel af met een scheutje rode wijn. Voeg een soeplepel tomatenbouillon toe en verwarm al roerend totdat deze is opgenomen door de rijst. Schep een deel van de zeevruchten erdoor. Herhaal dit tot de rijst smeuïg is. Voeg de rest van de olijfolie toe en serveer bestrooid met de bosuitjes. Lekker met citroen. voedingswaarde per persoon 560 kcal, vet 22 g (waarvan verzadigd 6 g), koolhydraten 67 g, eiwit 21 g Tips • Vervang de zeevruchtenmix door gekookte mosselen. • Neem in plaats van de salami reepjes rauwe ham.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_30 minuten.indd 138

8-9-2016 16:45:34


2

Courgettestamppot met Italiaanse blinde vinken

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 900 g voorgekookte aardappels 6 eetl. olijfolie 2 courgettes, in blokjes 2 sjalotjes of 1 ui, gesnipperd 1 eetl. gehakte oregano of 1/2 eetl. gedroogd 4 blinde vinken 1 eetl. Italiaanse kruiden 6 gedroogde tomaten op olie, in reepjes scheutje balsamicoazijn

Minestrone met gevulde ciabatta

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 1 pot vleesbouillon met rundvlees 400 g boerensoepgroenten 100 g pastaschelpjes (orecchiette) 1 ciabatta 150 g boter 1 eetl. Italiaanse kruiden of 1/2 eetl. gedroogd 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eetl. gehakte (blad)peterselie 2 bollen mozzarella, in plakjes groene olijven, in plakjes 10 gedroogde tomaten op olie, in reepjes aluminiumfolie

3

DOORDEWEEKS

Bereiden Kook de aardappels volgens de aanwijzingen op de verpakking verder gaar. Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak hierin de courgetteblokjes en sjalotjes. Bestrooi met de oregano. Verhit de rest

van de olijfolie. Bestrooi de blinde vinken met zout, peper en de Italiaanse kruiden en bak ze in de olie in 10-12 minuten rondom bruin en gaar. Giet de aardappels af en stamp ze door het courgettemengsel met de tomatenreepjes. Voeg zo nodig nog wat extra olijfolie, zout en peper toe. Voeg de balsamicoazijn en eventueel een scheutje water toe aan het bakvet van het vlees. Serveer de stamppot met de blinde vinken en de jus. voedingswaarde per persoon 615 kcal, vet 33 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 51 g, eiwit 25 g Tips • Vervang de courgette door aubergine. • Voeg blokjes mozzarella toe.

Bereiden Schenk de bouillon in een pan en voeg er nog 2 potten water aan toe. Voeg de groenten en pasta toe en kook zachtjes 10 minuten. Snijd intussen het brood diagonaal in brede sneetjes, maar snijd niet helemaal door. Draai het een kwartslag en snijd het opnieuw in zodat ruitjes ontstaan. Meng de boter met de kruiden, knoflook en peterselie. Vul het brood met de kruidenboter, mozzarella, olijven en tomaten. Verpak het brood in folie en zet 10 minuten in de oven. Verwijder het folie en bak nog 5 minuten tot het brood krokant is. Serveer het gevulde brood warm bij de soep. voedingswaarde per persoon 815 kcal, vet 50 g (waarvan verzadigd 28 g), koolhydraten 60 g, eiwit 25 g

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_30 minuten.indd 139

139

12-09-16 12:07


VEGA

4

Italiaanse kaasfondue met Parmezaanse kaas en mozzarella

[\] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 2 eetl. olijfolie 200 g kastanjechampignons, schoongeborsteld 300 ml witte wijn of bouillon 2 sjalotjes, gesnipperd 1 teentje knoflook, fijngehakt 300 g geraspte jongbelegen kaas 150 g geraspte Parmezaanse kaas 150 g mozzarella, in blokjes 2 eetl. maizena 2 eetl. gehakte Italiaanse kruiden of 1 eetl. gedroogd om te dippen: repen ciabatta, stengels bleekselderij in stukken, tomaatjes en de kastanjechampignons Bereiden Verhit de olijfolie en bak hierin de kastanjechampignons 2-3 minuten. Breng de witte wijn met de sjalotjes en knoflook aan de kook. Voeg alle kaas al roerend in gedeelten toe en laat smelten. Meng de maizena met een beetje water en bind het kaasmengsel ermee. Schep de Italiaanse kruiden erdoor. Serveer de fondue met de kastanjechampignons en de overige ‘dippers’ eromheen.

Supersnel klaar en supergezellig, deze Italiaanse kaasfondue

140

voedingswaarde per persoon 650 kcal, vet 45 g (waarvan verzadigd 26 g), koolhydraten 6 g, eiwit 41 g Tip Voor een niet-vegetarische versie zijn dikke repen ham ook lekker om te dippen.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_30 minuten.indd 140

8-9-2016 16:45:54


5

DOORDEWEEKS

Extra tips WIJNMATCH Gebruik je favoriete wijn voor de kaasfondue en schenk die wijn vervolgens ook in je glas. Wel zo handig en lekker. Kenners kiezen vaak voor wijnen uit de Elzas, zoals een Riesling of Pinot Gris. Een andere optie is een Sauvignon Blanc uit het Italiaanse Friuli. ZIE RECEPT

4

Kans voor kliekjes Italianen noemen minestrone ‘grote soep’ door de vele ingrediënten die erin kunnen zitten. Vroeger werd deze soep vaak gemaakt met groenten die overbleven na de bereiding van andere gerechten. Voeg dus gerust wat groenten van de vorige dag toe, zoals erwten, gesneden kool of courgette. Blokjes van 2 geschilde aardappels passen er ook goed in. ZIE RECEPT

2

Oregano als medicijn

Tilapia met krieltjes, kappertjes en olijven

[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 4 tilapiafilets 4 eetl. olijfolie 2 courgettes, in miniblokjes 3 lente-/bosuitjes, in stukjes van 1 cm 1 eetl. Italiaanse kruiden 450 g voorgekookte minikrieltjes 1/2 pot zwarte of groene olijven, zonder pit, gehalveerd 2 eetl. kappertjes rasp en sap van 1 citroen Bereiden Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper. Vet een lage ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de courgetteblokjes en

de helft van de bosuitjes over de bodem van de schaal. Leg de visfilets er naast elkaar op. Meng de Italiaanse kruiden door de minikrieltjes en leg de krieltjes bij de vis in de ovenschaal. Verdeel de olijven en kappertjes met citroenrasp en -sap over de vis en krieltjes. Besprenkel met de rest van de olijfolie. Zet het gerecht circa 15 minuten in het midden van de oven. Bestrooi voor het serveren met de rest van de bosuitjes. voedingswaarde per persoon 385 kcal, vet 18 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 26 g, eiwit 28 g Tip Vervang de tilapia door kabeljauw.

Blinde vinken zijn familie van Italiaanse vleesrolletjes (involtini). Op deze vinken zit oregano, een keukenkruid dat je vast wel kent. Maar wist je dat je er ook een hoestdrank van kunt maken? Vul een thee-ei met 1 eetlepel gedroogde oregano. Doe met 250 ml kokend water in een groot glas en laat 10 minuten trekken. Voeg honing toe en drink warm. ZIE RECEPT

VAN DE KAPPERS Italianen strooien kwistig met kappertjes. Als je van Italiaans eten houdt, kun je ze maar beter in huis hebben. Zo schitteren de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant in de befaamde pasta ‘puttanesca’: spaghetti of penne met een saus van hete peper, ansjovis, knoflook, tomaten, olijven, oregano en kappertjes. ZIE RECEPT

5

3

Arancini Overgebleven rijst kun je makkelijk verwerken tot ‘arancini’, gefrituurde risottoballetjes. Laat de risotto afkoelen. Meng de rijst met Parmezaanse kaas, een geklopt ei en zout en peper naar smaak. Rol balletjes van de risotto en wentel ze achtereenvolgens door bloem, een losgeklopt ei en paneermeel. Verhit olie in een grote pan. Frituur de borrelhapjes in circa 3 minuten tot ze goudbruin zijn. ZIE RECEPT

1

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_30 minuten.indd 141

141

8-9-2016 16:45:57


n 558_Fa_Adv_Boodschappen_03 LC.indd 1

31-08-16 16:51


Doe mee met onze win-acties!

Goed in je vel.

kijk op www.klok-eco.nl

De producten van Klok zijn huidvriendelijk en ecologisch. In de recepturen zijn geen parfums en kleurstoffen toegevoegd. Milieu én de huid worden optimaal gerespecteerd. Deze combinatie in één product maakt Klok uniek!

Win een jaar lang gratis schoonmaken met Klok!

Win ee schoonm n bij jou th aak uis, door h schoonmet Klok aakteam

ele Win de geh s ek productre van Klok! jaar Win een s ti lang gra n afwasse k! lo K t e m

www.klok-eco.nl

SOURCY HEEFT DE SM K TE PAKKEN SOURCY. MINERAALWATER VOL NEDERLANDS KARAKTER. Nu gecombineerd met verschillende natuurlijke smaken. Geniet van deze verrassende smaakvariaties. Met 0 calorieën past dit helemaal in een gezonde levensstijl!

Sourcy Met Smaaak Boodschappen 200X108 v2.indd 1

bs1610.indd 143

30-08-16 13:39

09-09-16 11:53


Silan S ilan wasverzachter wa asverzachter sverzza achter D De e beauty

behandeling vvoor oor jje ew ass was

Met zeldzaam geurende oliën

WIN JE EIGEN

VOORPREMIÈRE VAN

Glutenvrij

bs1610.indd 144

Lactosevrij

www.slurpfruit.nl

Slurpfruit vind je in het appelmoesschap

Koop 2 verpakkingen Sl en/of Appelmoeurpfruit maak kans opsjes en een voorpremière voor jouw familie, klas en vr vele andere prienden of ijzen..

Ga voor meer informatie naar www.meesterspionfilm.nl/slurpfruit

5 OKTOBER IN DE BIOSCOOP

09-09-16 11:53


shopping

Deze (nieuwe) producten vind je nu in je supermarkt!

Krachtdrank Melkan lang houdbare melk wordt slechts kort verhit, waardoor niet alleen de goede smaak maar ook bouwstoffen als calcium en eiwitten behouden blijven. Calcium en eiwitten dragen, in combinatie met gevarieerde voeding en voldoende beweging, bij aan de instandhouding van sterke botten.

Dun & flexibel De Bumblies luiers met FlexFit technologie zijn nu dunner, flexibeler en nรณg comfortabeler. De antilekrandjes, elastische sluiting en zachte buikband zorgen ervoor dat je kleintje de hele dag droog blijft en zich vrij kan bewegen. En dat alles voor een aantrekkelijke prijs!

Handige tonijn Deze heerlijke tonijnmoten zijn geen gewone moten: ze zijn direct klaar voor gebruik. Je hoeft ze niet eerst uit te laten lekken, want John West heeft dat al voor je gedaan. De tonijnmoten bevatten slechts een scheutje olijfolie of water waardoor ze lekker stevig van structuur zijn. Bovendien zijn ze gestoomd, een bereidingswijze die zorgt dat de voedingswaarde maximaal behouden blijft. De tonijnmoten van John West zijn heerlijk voor in een maaltijdsalade of pastasaus. Eet smakelijk!

Trakteren op chips Croky Partymix is het perfecte uitdeelpak voor je (verjaardags)feestje! Deze handige uitdeelverpakking bestaat uit 6 kleine zakjes chips in 3 smaakvarianten: paprika, bolognese en naturel.

Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Shopping.indd 145

145

8-9-2016 16:55:24


W IN AC TI E

MAAK KANS OP EEN JAAR LANG GRATIS NAAR DE BIOSCOOP

WINACTIE! 10025000

EEN JAAR LANG GRATIS BIOS

HOOFDSPONSOR NEDERLANDS FILM FESTIVAL Actievoorwaarden op lorespresso.nl/bioscoop, loopt t/m 31-12

WINACTIE! 10025000

BIOS EEN JAAR LANG GRATIS

HOOFDSPONSOR FESTIVAL NEDERLANDS FILM op Actievoorwaarden loopt t/m 31-12 lorespresso.nl/bioscoop,

Nu tijdelijk op iedere L’OR ESPRESSO verpakking een actiesticker met unieke code. Koop snel je favoriete variant en vul je unieke actiecode in op lorespresso.nl/bioscoop. *zie lorespresso.nl/bioscoop om erachter te komen op welke prijzen je nog meer kans maakt en voor de actievoorwaarden. Actie looptijd: 12 september tot en met 31 december 2016.

1918-LOR–NFF Adv NFF 222x255.indd 1

05-09-16 16:37


• CILIEGGIA

• VEGETALI

• FORMAGGIO

• ZUCCHINI

• FRUTTI DI MARE

PUZZEL

• GARNALEN

WoordZoeker • MAIONESE

Streep de woorden uit de lijst weg. De overgebleven letters vormen de oplossing.

De overgebleven letters vormen de oplossing.

7X KANS

op een Multiquick 7 staafmixer

van Braun t.w.v. € 149,-

Sta jij vaak in de keuken om allerlei recepten en gerechten uit te proberen? Van soepen tot taartjes en van desserts tot geraspte groenten: met de MQ775 Pâtisserie staafmixer van Braun kan het allemaal! Snel en simpel naar het perfecte eindresultaat. Met één druk op de grote Smart Speedknop beschik je namelijk over alle snelheden. Zonder te stoppen pas je de snelheid eenvoudig aan naar de gewenste bereidingssnelheid. Niet alleen is de Multiquick 7 MQ775 Pâtisserie staafmixer praktisch in gebruik, hij is ook veelzijdig door de extra accessoires: foodprocessor (1,5 liter), garde en maatbeker. Kijk voor alle voordelen van de Multiquick 7 staafmixer en lekkere recepten op: www.braunhousehold.com/multiquick-7staafmixer

S

V

N

E

C

I

L

I

E

G

G

I

A

E

A

E

E

F

Z

U

C

C

H

I

N

I

B

S

L

G

L

O

L

L

E

V

R

E

C

E

S

E

M

E

A

R

O

L

O

V

A

C

S

P

R

N

O

T

N

M

E

S

S

O

I

C

A

R

B

O

N

A

R

A

S

A

U

S

I

A

P

N

P

I

E

L

A

G

A

R

L

A

E

N

O

Z

L

A

C

I

G

G

A

A

M

O

N

A

I

G

I

M

R

A

P

I

S

E

R

A

M

I

D

I

T

T

U

R

F

O

L

A

C

H

A

M

P

I

G

N

O

N

S

L

T

E

L

L

E

T

A

I

L

G

A

T

A

T

T

U

I

C

S

A

A

T

S

A

P

• BESCIAMELLA • CALZONE • CARBONARASAUS • CAVOLO • CERVELLO • CHAMPIGNONS • CILIEGGIA

© DENKSPORT PUZZELBLADEN • SALSICCIA • FORMAGGIO • TAGLIATELLE • FRUTTI DI MARE • TONNO • GARNALEN • VEGETALI • MAIONESE • ZUCCHINI • PARMIGIANO • PASTA ASCIUTTA • SALMONE

Geef de oplossing voor 31 oktober door • via de Boodschappen-website www.boodschappen.nl • via de Boodschappen-puzzellijn 0909-1234552 (€ 0,30 p/m) • per briefkaart naar Boodschappen puzzel Postbus 2227 1200 CE Hilversum

chappen 8 De oplossing van Boods naars zijn: win De . aan ban was bak arlem Mevrouw E. de Wild, Ha eze He , eve rho Voo F. r De hee sch Mevrouw H. Vos, Den Bo worden Over de uitslag kan niet d. gecorrespondeer

espressoapparaat

11

© DENKSPORT PUZZELBLADEN Boodschappen | 10 | 2016

BS1610_Puzzel.indd 147

147

8-9-2016 16:56:38


Dettol toevoeging bij de was

voor een perfecte hygiënische was

ÉCHT HYGIËNISCH?

*

bs1610.indd 148

✓ Babykleding ✓ Sportkleding ✓ Bedlinnen ✓ Alle gekleurde en witte was

09-09-16 11:53

Bs1016 issuu  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you