Page 1

NUMMER 1 | JANUARI 2017

One pot pasta: alles tegelijk in één pan

EEN HEEL NUMMER VOL

Snelle recepten Van nu: VERRASSENDE SOEPEN

KLASSIEKERS, maar dan snel Held van de maand: COURGETTE

BS1701_Cover.indd 1

08-12-16 16:50


DEZE BOODSCHAPPEN WORDT JE GRATIS AANGEBODEN DOOR:

inhoud

Boodschappen nummer 1 2017

Verklaring van de tekens

[

Recepten die simpel te bereiden zijn

[[

Recepten die wat meer aandacht en/of tijd vragen, maar die zich probleemloos laten bereiden

[[[

Recepten bedoeld voor de echte hobbykoks

\ ;

Recepten zonder vlees/vis Recepten die vis, schaal- of schelpdieren bevatten. Kijk voor meer informatie over duurzame vis op www.goedevis.nl

]

Recepten die binnen 20 minuten te bereiden zijn

30

p

Hoofdgerechten die niet meer dan 450 kcal per persoon bevatten

46

Niet alle in de advertenties genoemde producten zijn verkrijgbaar in al onze winkels. Het afgebeelde serviesgoed is uit eigen collectie van de fotograaf, tenzij anders vermeld. ACTIES EN PUZZELS: UITGESLOTEN VAN DEELNAME ZIJN MEDEWERKERS VAN C.I.V. SUPERUNIE B.A. EN IMEDIATE DEELNEMERS DIENEN OP HET MOMENT VAN DEELNAME OFWEL OUDER TE ZIJN DAN 18 JAAR, OFWEL SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING TE HEBBEN VAN OUDER OF VOOGD. IMEDIATE ZAL DE PRIJZEN ALLEEN IN NEDERLAND LATEN BEZORGEN. PRIJSWINNAARS ZULLEN PERSOONLIJK OP DE HOOGTE WORDEN GESTELD VAN DE UITSLAG. OVER DE UITSLAG KAN NIET WORDEN GECORRESPONDEERD. C.I.V. SUPERUNIE EN IMEDIATE STELLEN DE UITGEKEERDE PRIJZEN TER BESCHIKKING CONFORM DE STATUS WAARIN DEZE OP DAT MOMENT VERKEREN EN ZIJN DAN OOK OP GEEN ENKELE WIJZE AANSPRAKELIJK VOOR ENIGE ZICHTBARE OF VERBORGEN GEBREKEN, WAARONDER BEGREPEN VERLIES EN SCHADE VEROORZAAKT TIJDENS TRANSPORT. DE PRIJZEN ZIJN NIET INWISSELBAAR OF OVERDRAAGBAAR. EVENTUELE VERSCHULDIGDE KANSSPELBELASTING IS DOOR IMEDIATE AFGEDRAGEN.

BOODSCHAPPEN IS EEN UITGAVE VAN DE LEDEN VAN DE COÖPERATIEVE INKOOP-VERENIGING SUPERUNIE B.A. NIETS UIT DEZE UITGAVE MAG GEREPRODUCEERD WORDEN ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN SUPERUNIE (POSTBUS 80 - 4153 ZH BEESD). UITGEVER EN REDACTEUREN VERKLAREN DAT DEZE UITGAVE OP ZORGVULDIGE WIJZE EN NAAR BESTE WETEN IS SAMENGESTELD, EVENWEL KUNNEN UITGEVER EN REDACTEUREN OP GEEN ENKELE WIJZE INSTAAN VOOR DE JUISTHEID OF VOLLEDIGHEID VAN DE INFORMATIE: ZIJ AANVAARDEN DAN OOK GEEN ENKELE AANSPRAKELIJKHEID VOOR SCHADE, VAN WELKE AARD DAN OOK, DIE HET GEVOLG IS VAN HANDELINGEN EN / OF BESLISSINGEN DIE GEBASEERD ZIJN OP BEDOELDE INFORMATIE.

41 RUBRIEKEN 8 46 53 60 63 65

Kruimels Koken met kinderen Aan tafel in 30 minuten Wijn Puzzel Volgende keer

NL/028/001

REALISATIE: IMEDIATE, HILVERSUM. VOOR REACTIES/INFORMATIE: BOODSCHAPPEN, POSTBUS 2227, 1200 CE HILVERSUM

4

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Inhoud.indd 4

5-12-2016 11:02:26


pasta

ONE POT

Alles bij elkaar, even wachten... en klaar!

13

Snelle klassiekers

20

One pot pasta

Het bereiden van deze klassieke gerechten duurt geen uren. Sterker nog, ze staan binnen een half uur al op tafel.

Bij al deze pasta’s gaan alle ingrediënten gewoon in één pan: dat scheelt tijd en afwas!

20

30

Bijzondere soepen

37

Held van de maand: Courgette

Warm in de winter even lekker op met zo’n verrassende kop soep. Van Franse linzensoep tot een oosterse laksa met kip.

De leukste weetjes over de courgette. Met natuurlijk heerlijke recepten. Wat dacht je van een courgettecake?

51 38

51

56

Kookvideo Deze spinazierolletjes tover je zo uit je oven.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Inhoud.indd 5

5

5-12-2016 11:02:55


© 2016 The Coca-Cola Company. All rights reserved. COCA-COLA, COCA-COLA ZERO, TASTE THE FEELING and the design of the CONTOUR BOTTLE are registered trademarks of The Coca-Cola Company.

zero SUGAR

ZONDER SUIKER

NIEUWE VERBETERDE SMAAK De nieuwe Coca-Cola zero sugar smaakt nu nóg meer zoals de klassieke Coca-Cola en bevat nog steeds geen suiker en geen calorieën.

34060.CCZS_Adv_tbv_Boodschappen_221x255mm_v1.indd 1

11-11-16 11:37


8

Heb jij handige tips, leuke weetjes of een origineel recept? Of heb je een vraag aan de redactie? Stuur ons dan een berichtje via www.boodschappen.nl of redactie@boodschappen.nl

Appeltaartjes Wanneer ik appeltaart maak voor visite gebruik ik altijd een muffinvorm in plaats van een springvorm. Ik gebruik hiervoor gewoon een recept voor een hele appeltaart, alleen verdeel ik het deeg en de vulling over de 12 holtes van de muffinvorm. Zo heb je naderhand geen gedoe met even grote punten snijden én het ziet er ook nog eens heel leuk uit!

kruimels

Elise Jepma wint met deze inzending het kookboek.

In

2017ga ik...

Zin om dit jaar meer bezig te zijn in de keuken of jezelf culinair uit te dagen? Hang dan deze culinaire voornemens op je koelkast! ✔ Leer een nieuwe kooktechniek. ✔ Kook 1x per week met ingrediënten uit de voorraadkast. ✔ Kook eens per week een gerecht uit een ander land. ✔ Kweek iets eetbaars in de tuin of in een pot, zoals verse kruiden. ✔ Kook nog vaker een recept uit Boodschappen!

Als FLUWEEL Je ziet hem steeds vaker in winkels en restaurants: de red velvet cake. Deze meerlaagse, zachte rode cake met wit glazuur is hoogstwaarschijnlijk geboren in de zuidelijke staten van Amerika. De rode kleur was oorspronkelijk het gevolg van een chemische reactie tussen een paar van de ingrediënten: pure cacao, karnemelk en alkali, een baksoda. Inmiddels wordt vaak kleurstof toegevoegd om de taart zijn typische rode kleur te geven.

Copycats Men neme een citroen Een magnetron vol spetters en aangekoekte etensresten: met niets meer dan een citroen en wat water krijg je hem zo weer schoon! Pers een citroen uit boven een kommetje water en leg de uitgeperste schil in het water. Plaats in de magnetron en verhit op de hoogste stand zodat het water gaat koken. Neem het kommetje uit de magnetron en veeg de binnenkant schoon met een doek. Vergeet ook de binnenkant van het deurtje niet!

8

Het gedrag van anderen om je heen is van invloed op wat en hoe je eet. Zo bestellen mensen in een restaurant makkelijker een minder gezond gerecht als een ander dat ook doet. En zit iemand tegenover je aan tafel te schrokken of eet hij juist heel langzaam? Grote kans dat je je eetsnelheid aanpast aan zijn tempo!

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kruimels.indd 8

5-12-2016 14:35:56


WIN

Lezerspost

1 van de 5 kookboeken!

BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING

Wonderschoon Hoog Soeren

VANA SLECH F TS

Meal planning maakt gezond en lekker eten makkelijker dan ooit tevoren. Nina en Elise laten in hun nieuwe kookboek zien hoe iedereen hier zijn voordeel mee kan doen. Het kookboek staat boordevol simpele recepten met maximaal vijf ingrediënten die je van tevoren klaar kunt maken. Dé musthave voor iedereen die drukbezet is.

€ 89,P.P.

Wil jij een van deze kookboeken winnen? Stuur dan jouw supertip of keukenflater met foto naar redactie@boodschappen.nl o.v.v. de titel van het boek. Chickslovefood, Elise Gruppen & Nina de Bruijn, €19,99 (Uitgeverij Nieuw Amsterdam)

Op z’n plaats Mise-en-place betekent letterlijk ‘op zijn plaats gezet’ en is één van de belangrijkste taken in de keuken. In de horeca worden met deze term alle voorbereidende werkzaamheden bedoeld die nodig zijn om het koken van een gerecht soepel te laten verlopen. In je keuken thuis is dit net zo belangrijk, een goede voorbereiding is immers het halve werk. Onder mise-en-place vallen eigenlijk alle taken die je kunt doen voordat je achter het fornuis gaat staan. Van het trekken van bouillon en het doorlezen van recepten tot het wassen en snijden van groenten.

Mindful aan tafel

Lepel jij gehaast een kom muesli leeg voordat je naar je werk gaat? Eet je snel een boterham achter je computer of eet je je avondmaaltijd gedachteloos voor de televisie? Meer de tijd nemen en bewuster eten kunnen je helpen meer te genieten van je eten! Vijf tips voor mindfulness aan tafel: 1. Eet langzamer: neem de tijd om van je eten te genieten. 2. Eet in stilte: misschien lastig als je met je gezin aan tafel zit, maar zoek zoveel mogelijk de stilte op als je eet of drinkt. 3. Vermijd afleiding: leg je telefoon weg en zet de televisie uit! 4. Concentreer je op de smaak: ben je bewust van wat je proeft. 5. Vergroot je kennis over ingrediënten en gerechten: hoe meer je weet over wat je eet, hoe meer je het leert te waarderen.

Hoog Soeren is een piepklein buurtschap, vlakbij Apeldoorn. Het is er zo mooi dat je er stil van wordt. Prachtige vergezichten en typisch Veluwse natuur. De Koninklijke stad Apeldoorn met Paleis Het Loo ligt vlakbij. Ook een aanrader is het prachtige Park Berg & Bos met de bekende Apenheul. Dit arrangement is een mooie combinatie van rust, natuur en lekker eten. Met recht verwennerij op de Veluwe. HET HOTEL Hotel Hoog Soeren (3*) is een gezellig familiehotel met 12 landelijk ingerichte hotelkamers. Het restaurant is warm, sfeervol en huiselijk. Er staan heerlijke regionale wild- en vleesgerechten op het menu. HET ARRANGEMENT • 2 of 3x overnachting in kamer met douche & toilet • 2 of 3x een Veluws ontbijt aan tafel geserveerd • 2 of 3x een culinair 2-gangendiner • Gebruik van fiets- en wandelroutes • Gebruik van WiFi • Gratis parkeren

PRIJZEN Prijs 3-daags € 89,- p.p. Prijs 4-daags € 133,- p.p. Toeslag bij aankomst op vrijdag of zaterdag: € 10,- p.p. Prijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Toeristenbelasting: € 2,p.p.p.n. Reserveringskosten: € 14,50 per boeking. Geldig t/m december 2017, m.u.v. feestdagen. RESERVEREN & INFORMATIE Bel Marrea Hotelarrangementen op telefoonnummer 0571-277744 of ga naar www.marrea.nl/boodschappen0117

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kruimels.indd 9

9

5-12-2016 14:36:23


Snel pakketje

Vaak geen tijd om te koken, maar wil je toch graag lekker en gezond eten? Vul je diepvries met handige dinerpakketjes die je makkelijk kunt opwarmen op drukke momenten. Maak op een dubbel vel aluminiumfolie een bergje van ingrediënten zoals kip, garnalen, gehakt en gesneden groenten. Zorg dat alle ingrediënten ongeveer dezelfde grootte hebben. Schenk er wat woksaus over. Vouw het pakketje goed dicht, schuif het in een diepvrieszakje en vries in. Verwarm voor het bereiden de oven voor op 200ºC en laat de ingrediënten circa 25 minuten in hun pakketje stomen tot ze gaar zijn.

Gelukseten In allerlei landen worden op de eerste dagen van januari speciale gerechten of ingrediënten gegeten die symbool staan voor geluk in het nieuwe jaar: • In veel Aziatische landen staan op nieuwjaarsdag noedelgerechten op het menu. De slierten mogen niet gebroken zijn en staan symbool voor een lang leven. • In het zuiden van de Verenigde Staten eten veel mensen op de eerste dag van het nieuwe jaar versgebakken maisbrood. De kleur van het brood doet denken aan goud, extra maiskorrels in het brood staan symbool voor goudstukken. • De rode kleur staat voor het menselijke hart, de vele zaden voor welvaart: in Turkije is de granaatappel het symbool voor een nieuwe start.

‘I think

Choco +

Dé remedie om warm te worden op een ijskoude winterdag: chocolademelk. Nog lekkerder met een swirl smeltende, licht geroosterde marshmallows! Verwarm de ovengrill. Leg de marshmallows (ca. 4 per persoon) op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en rooster ze in 1-2 minuten mooi bruin. Schenk de warme chocolademelk in grote bekers, schep de zachte marshmallows erin en serveer met een lepel. Of laat de marshmallows direct uit de zak langzaam vanzelf smelten in je hot chocolate, maar dan mis je wel die typische grillsmaak.

NOG MEER BOODSCHAPPEN! Volg jij ons al op Instagram? Boodschappen is daar nu ook te vinden (@boodschappenmagazine) voor nóg meer receptideeën, tips en inspiratie. Of pin ons op Pinterest en maak makkelijk en snel je eigen prikbord met de lekkerste recepten. Natuurlijk kun je ook altijd terecht op www.boodschappen.nl

baking is an incredible thing; cooking

in general is an incredible thing’ Blake Lively, Amerikaanse actrice

10

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kruimels.indd 10

5-12-2016 14:36:38


BOODSCHAPPEN LEZERSAANBIEDING

Culitrends 2017 Klaar met chiazaad, supergranen en speltbrood, op naar het zoete ontbijt, vette vis en noedels slurpen! Drie foodtrends voor het nieuwe jaar volgens de kenners: - De droom van iedere zoetekauw: taart en gebak aan de ontbijttafel. In 2017 mag het! De ontbijtmuffin krijgt concurrentie van toetjes en complete taarten. - Dit jaar zullen ingrediënten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren en eiwitten favoriet worden, met hoge verwachtingen van het sardientje als hippe snack! - Noedels raken steeds meer ingeburgerd in ons westerse eetaanbod. Was de afgelopen tijd de Vietnamese pho razend populair, dit jaar is ramen (de Japanse variant van de noedelsoep) in opkomst.

Wat?

Keukenspul

de aardappelpers Er zijn volop handige keukentools verkrijgbaar om het koken nét even makkelijker te maken. Maar waarvoor gebruik je die spullen in je keukenkastje precies? WAT: een soort grote ‘knoflook’pers van roestvrijstaal. WAAROM: om een lekker luchtige aardappelpuree te maken. HOE: stop er steeds een gekookte aardappel in en knijp tot sliertjes puree. Sommige knijpers hebben verwisselbare schijven voor een grove of fijne puree. De aardappelpers heet ook wel pureeknijper.

TIPS: • De aardappelpers pureert ook aardappels mét schil, maar spoel direct na gebruik af met heet water om verstopping te voorkomen. • Je kunt er ook gekookte groenten mee pureren, zoals wortel, biet of knolselderij. • Stop er eens een bol ijs in en maak zo zelf ‘spaghetti-ijs’.

3 dagen Valencia per vliegtuig

VANA SLECH F TS

€ 199,P.P.

Valencia is dé stad van de rustieke pleintjes met sinaasappelbomen, een futuristisch museumpark, gezellige tapastentjes en hippe restaurants. Ontspannen doe je aan het strand en ook nog eens met een heerlijk warm klimaat. Dit alles maakt Valencia tot een veelzijdige stad waar je geweest moet zijn. HET HOTEL Je verblijft in Hotel Medium Valencia (4*). Dit stijlvolle designhotel met bar, restaurant, lift, fitness en buitenzwembad ligt vlakbij de Stad van de Kunsten en Wetenschappen en het XLwinkelcentrum El Saler. Het oude stadscentrum ligt op ca. 10 minuten rijden met de bus. Je hotelkamer heeft o.a. een badkamer met bad of douche. BOODSCHAPPENARRANGEMENT • Retourvlucht Amsterdam of Eindhoven - Valencia met Transavia • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslag • 2 overnachtingen in een 2-persoonskamer • 2x ontbijt • fietstour ca. 3 uur. Dagelijks vertrek om 10.00 uur met een Nederlandstalige gids incl. fiets • ANWB reisgids

PRIJS Vanaf € 199,- p.p.* Verlenging € 31,- p.p.p.n. op basis van logies en ontbijt. Dagelijks aankomst van 6 januari 2017 t/m 31 augustus 2017. * Niet inbegrepen: bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking | reserveringskosten € 19,50 per boeking | reis- en/of annuleringsverzekering | transfer luchthaven - hotel v.v. | ruimbagage tijdens de vlucht | eventuele vluchttoeslagen

MEER INFORMATIE EN RESERVEREN Ga naar www.dejongintra.nl/ boodschappen of bel 0180457803 en vermeld de speciale reiscode SVVLCY9.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kruimels.indd 11

11

5-12-2016 14:37:00


Lekker op elk moment!

Lekker na het sporten Lekker onderweg

FLC VIFIT 1/1 ADV BOODSCHAPPEN 222x255.indd 1

25-11-16 09:57


KLASSIEKERS MAAR DAN SNEL

QUICK

& classic

Voor veel klassieke gerechten sta je best lang in de keuken. Dat het ook anders kan, bewijzen deze snelle en toch smaakvolle varianten. Zo gepiept, die coq au vin!

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Klassiekers.indd 13

13

5-12-2016 10:17:03


Rappe ratatouille

[\] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 3 eetl. olijfolie 1 aubergine, in blokjes 1 courgette, in blokjes 400 g voorgekookte aardappelblokjes, koelvers 1 winterwortel, geschrapt en in blokjes 1 rode ui, gesnipperd 3 teentjes knoflook, fijngehakt 1 eetl. gedroogde Provençaalse kruiden 100 ml rode wijn 1 blik tomaten op sap (400 g) 1 blik borlotti- of reuzenbonen, uitgelekt stokbrood

Bereiden Verhit de olie en roerbak hierin de aubergine, courgette, aardappel, wortel, ui en knoflook 5-6 minuten. Schep de kruiden, wijn en tomaten met sap erdoor en stoof zachtjes 8-10 minuten. Roer de bonen erdoor en warm even mee. Breng op smaak met zout en peper en serveer de ratatouille met stokbrood. voedingswaarde per persoon 470 kcal, vet 10 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 71 g, eiwit 15 g Tips • Liever geen wijn? Gebruik dan groentebouillon. • Voeg 1 rode paprika, in reepjes gesneden, extra toe.

Wijnadvies De snelle stroganoff verlangt ondanks de zuurkool toch naar rood, zoals I am Cabernet Sauvignon. Open bij de paella rapido een fles Nava Rueda Verdejo en bij de coque au vin een Franse Bourgogne Pinot Noir (klassieke combinatie!). Bij de ratatouille haal je het Zuid-Franse zonnetje in huis door Poème Syrah Grenache erbij te schenken.

14

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Klassiekers.indd 14

5-12-2016 10:17:19


SNELLE KLASSIEKERS

Coq au vin rapide

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 750 g kipdijfilet 3 eetl. bloem 50 g boter 200 g magere gerookte spekblokjes 3 teentjes knoflook, in plakjes 300 g winterwortel, geschrapt en in plakken 2 stengels bleekselderij, in boogjes 250 g kastanjechampignons, in kwarten 1 potje zilveruitjes (ca. 300 g), uitgelekt 500 ml rode wijn 500 ml kippenbouillon 5 takjes tijm 2 eetl. gehakte platte peterselie of bladselderij

Filets in wijn De basis van de Franse coq au vin is kip (of haan) in een rodewijnsaus. Dit gerecht wordt meestal gemaakt met een hele kip of kippenbouten, maar wanneer je dit vervangt door kipfilets wordt de stooftijd ineens een heel stuk korter.

Bereiden Bestrooi het vlees met zout, peper en bloem. Verhit de boter in een ruime pan en bak hierin de spekblokjes 2-3 minuten. Voeg de kip toe en bak deze in 8-10 minuten goudbruin. Schep de knoflook, wortel, bleekselderij en champignons erdoor en bak circa 5 minuten. Voeg de zilveruitjes, wijn, bouillon en tijm toe en stoof afgedekt circa 15 minuten. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de peterselie. Serveer de coq au vin met stokbrood of aardappelpuree. voedingswaarde per persoon 690 kcal, vet 38 g (waarvan verzadigd 17 g), koolhydraten 18 g, eiwit 47 g Tips • Vervang de kipdijfilet door drumsticks. • Gebruik ook eens witte wijn.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Klassiekers.indd 15

15

5-12-2016 10:17:26


KLEURRIJKE

COMBI

Paella rapido met zeevruchten

[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 350 g gele rijst 3 eetl. olijfolie 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook, fijngehakt 400 g Italiaanse of Hollandse wokgroenten 200 ml gezeefde tomaten (pakje) 200 g diepvriesdoperwten 300 g zeevruchtencocktail, ontdooid 2 eetl. gehakte (platte) peterselie 1 citroen, in partjes

16

Bereiden Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd apart. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Voeg de wokgroenten toe en roerbak 4-5 minuten. Giet de tomaten erbij en roer de doperwten erdoor. Breng het geheel aan de kook. Schep de gare rijst en zeevruchten erdoor en verwarm al omscheppend zonder te koken. Bestrooi de paella met de peterselie en garneer met partjes citroen. voedingswaarde per persoon 525 kcal, vet 9 g (waarvan verzadigd 1 g), koolhydraten 84 g, eiwit 22 g Tip Liever geen vis? Vervang de zeevruchten door blokjes kipfilet en bak deze mee met de wokgroenten.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Klassiekers.indd 16

5-12-2016 10:17:36


SNELLE KLASSIEKERS Snelle stroganoff

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken 4 eetl. arachideolie 1 ui, gesnipperd 1 appel, geschild en in stukjes 500 g (wijn)zuurkool, uitgelekt 500 g runderreepjes 1 blikje tomatenpuree (70 g) 1 rode paprika, zonder zaadjes, in reepjes 300 g champignons, gehalveerd of in kwarten 1 theel. paprikapoeder 100 ml vleesbouillon 100 ml kookroom evt. 2 eetl. wodka 150 ml warme melk 25 g boter 1 eetl. gehakte tijm of 1 theel. gedroogd Bereiden Verwarm de oven voor op 120ยบC. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar. Verhit intussen 2 eetlepels olie in een wok en fruit de ui. Voeg de appel en zuurkool toe, roerbak circa 5 minuten en houd warm in de oven. Verhit de rest van de olie en bak hierin de vleesreepjes 2-3 minuten. Voeg de tomatenpuree, paprika, champignons en paprikapoeder toe en bak nog 3-4 minuten. Roer de bouillon, kookroom en eventueel wodka erdoor. Stamp de aardappels fijn met de melk en boter en roer de tijm door de puree. Serveer de stroganoffsaus met de zuurkool en aardappelpuree.

Haastige hachee Maak ook eens een snelle hachee. Bak 4 gesnipperde sjalotjes met 500 gram runderreepjes en 1 zakje hacheekruiden en voeg 200 ml rode wijn toe. Bind de saus met allesbinder en serveer met spruitjes of rodekool.

voedingswaarde per persoon 680 kcal, vet 28 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 64 g, eiwit 38 g

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Klassiekers.indd 17

17

5-12-2016 10:17:44


Verlaag het

cholesterol met de natuurlijke kracht van plantensterolen

Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7,5 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. De inname van 2,5-3g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 10 tot 12.5% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van ĂŠĂŠn van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

BF3803 wt Advertentie Becel ProActiv Boodschappen.indd 1

22-11-16 16:05


VAN NATURE RIJK AAN EIWIT, ROMIG VAN SMAAK EN TOCH 0% VET. Arla® skyr is een heerlijke yoghurt in IJslandse stijl. Gemaakt volgens een 1000 jaar oud recept. Van nature rijk aan eiwit, romig van smaak en toch 0% vet. Deze combinatie maakt skyr uniek. Start de dag op z’n IJslands en kom maar op met die ochtend!

ARL 16042 Adv Skyr boodschappen 222x255mm.indd 1

23-11-16 16:45


20

Bij deze pasta’s gaan de alle ingrediënten tegelijk in één pan. Makkelijk én minder afwas!

MAKKELIJK & SNEL 20

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_One pot pasta.indd 20

5-12-2016 14:54:19


HANDIG: ONE POT PASTA

In één pan Om zo’n ‘one pot pasta’ te maken is het handig om een grote pan te gebruiken, zoals een braad- of hapjespan. Het liefst eentje met een dikke bodem. Om de pasta goed in de saus te laten garen, is de verhouding 350 gram droge pasta op 1 liter vocht. Dit vocht kan bijvoorbeeld een combinatie van water, bouillon, wijn, room en/of tomaten zijn. Gebruik geen koelverse pasta voor deze recepten, dan liggen de verhoudingen anders.

Spaghetti superiore

[;p] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 350 g spaghetti 1 rode ui, zeer fijngesnipperd 3 teentjes knoflook, zeer fijngehakt 4 ansjovisfilets, in stukjes 1/2 theel. gemalen peper 2 theel. zout snuf chilipepervlokken 2 theel. gedroogde oregano 1 bosje basilicum, blaadjes gescheurd, takjes fijngehakt 2 eetl. zwarte olijven 1 blik tomatenblokjes met sap (400 g) Bereiden Leg alle droge ingrediënten in een grote pan, breek de spaghetti eventueel doormidden. Giet de tomatenblokjes en 600 ml water erbij. Breng aan de kook terwijl je de pasta losroert. Kook de spaghetti in de saus in circa 10 minuten beetgaar. voedingswaarde per persoon 435 kcal, vet 11 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 69 g, eiwit 14 g

Wijntip Fris en dorstlessend wit om het zout van de ansjovis wat tegenwicht te bieden: Terrazzano Verdicchio dei Castelli di Jesi.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_One pot pasta.indd 21

21

5-12-2016 14:54:28


Penne pollo pomodori

[] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 350 g penne 200 g kipfilet, in blokjes 400 g cherry-/kerstomaatjes, evt. gehalveerd 4 teentjes knoflook, fijngehakt 1 bosje basilicum, blaadjes gescheurd, takjes fijngehakt 1 theel. gedroogde rozemarijn of oregano 1 eetl. tomatenpuree 2 eetl. olijfolie Bereiden Leg alle droge ingrediĂŤnten in een grote pan. Giet de olijfolie en 1 liter water erbij en breng het geheel aan de kook terwijl je de pasta losroert. Kook de pasta in de saus al roerend in circa 10 minuten beetgaar. voedingswaarde per persoon 450 kcal, vet 8 g (waarvan verzadigd 1 g), koolhydraten 69 g, eiwit 24 g

22

Boodschappen | 1 | 2017 2016

BS1701_One pot pasta.indd 22

5-12-2016 14:54:38


HANDIG: ONE POT PASTA

Strooien maar Bij al deze pasta’s is het lekker om het gerecht met nog wat Parmezaanse kaas te bestrooien. Maar ook zelfgemaakte pangrattato is hiervoor een goede keuze. Dit gebakken broodkruim wordt ook wel ‘armeluisparmezaan’ genoemd. Maal oud (ciabatta)brood tot kruim. Bak dit broodkruim in olijfolie met wat zout en peper in circa 5 minuten krokant en goudbruin. Schep regelmatig om en voeg eventueel nog wat gesnipperde knoflook en/of chilipeper toe. Laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.

Wijntip Een perfecte combinatie met Jean Sablenay Chardonnay.

Boodschappen | 1 | 2016 2017

BS1701_One pot pasta.indd 23

23

5-12-2016 14:54:48


Wijntip Gebruik om te koken Villa Mondi Soave en drink deze er vooral ook bij.

24

Boodschappen | 1 | 2017 2016

BS1701_One pot pasta.indd 24

5-12-2016 14:54:57


HANDIG: ONE POT PASTA

Beetje zwaar Wanneer je normaal gesproken pasta kookt dan giet je het meeste aanhangende zetmeel weg met het kookwater. Eventueel spoel je de pasta zelfs af om plakken te voorkomen. Bij een one pot pasta wordt het zetmeel onderdeel van de saus. Hierdoor voelt zo’n portie pasta wat zwaarder aan.

Fusilli finocchio & funghi

[] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 350 g fusilli 2 eetl. olijfolie 1 ui, zeer fijngesnipperd 2 teentjes knoflook, zeer fijngehakt 1 venkelknol, in dunne reepjes 25 g funghi porcini of gehakte paddenstoelen 200 g beenham, in stukjes 1/2 theel. gemalen peper 2 theel. zout 100 ml droge witte wijn 100 ml room Bereiden Leg alle droge ingrediënten in een grote pan. Meet de wijn en room samen met 800 ml water af in een maatbeker en giet dit over de droge ingrediënten. Breng het geheel aan de kook terwijl je rustig roert. Kook de pasta in de saus in circa 10 minuten beetgaar. voedingswaarde per persoon 510 kcal, vet 14 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 69 g, eiwit 21 g Tip Funghi porcini is gedroogd eekhoorntjesbrood. Kun je dit ingrediënt niet vinden, maar wil je toch graag een sterke paddenstoelensmaak aan je pasta geven? Vervang dan een deel van het water door paddenstoelenbouillon en voeg geen extra zout toe.

Boodschappen | 1 | 2016 2017

BS1701_One pot pasta.indd 25

25

5-12-2016 14:55:06


Tagliatelle tonno

[;] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN 350 g tagliatelle 1 groene paprika, in reepjes 1 blikje artisjokharten, in stukjes 2 eetl. zwarte olijven of kappertjes 1 rode ui, zeer fijngesnipperd 3 teentjes knoflook, zeer fijngehakt 1 eetl. Provençaalse kruiden 300 g (diepvries)tonijnfilet, ontdooid en in stukjes of 2 blikjes tonijn op water 1/2 theel. gemalen peper 2 theel. zout 2 eetl. olijfolie Bereiden Leg alle droge ingrediÍnten in een grote pan. Giet de olijfolie en 1 liter water erbij en breng het geheel aan de kook terwijl je de pasta losroert. Kook de pasta al roerend in circa 10 minuten beetgaar. voedingswaarde per persoon 485 kcal, vet 8 g (waarvan verzadigd 1 g), koolhydraten 69 g, eiwit 30 g

26

Boodschappen | 1 | 2017 2016

BS1701_One pot pasta.indd 26

5-12-2016 14:55:16


HANDIG: ONE POT PASTA

Vol smaak Omdat je bij deze pasta’s het kookwater niet afgiet, blijven alle smaken in de pan én in je pasta. Met wat simpele ingrediënten zet je dus heel makkelijk en snel een smaakvol gerecht op tafel. Ook hoef je niets meer te mengen, opscheppen maar!

Wijntip Italiaans wit als Villa Mondi Soave drinken kan zeker. Maar ook een Zuid-Franse Sensas Syrah rosé is fijn met tonijn.

Boodschappen | 1 | 2016 2017

BS1701_One pot pasta.indd 27

27

5-12-2016 14:55:24


Er gaat een wereld voor je oven...

Ruime keuze borrelhapjes Heerlijk krokant uit de oven en Airfryer Zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen En zoals altijd mmm van Mora Volg ons op:

www.mora.nl


Je eerste spaarpunten krijg je van ons cadeau!

Spaarcode: LQ 9 E H P K N P F De code heeft een waarde van 5 Actiepunten en is geldig tot en met 23-11-2017. De code kan maximaal 1 keer per account worden verzilverd.

Spaar voor hoge korting op de leukste producten & uitjes!

Koop jouw favoriete LiGA product

Vul je spaarcode in die staat in de verpakking ;-)

Spaar voor hoge korting op de leukste producten & uitjes!

GA NAAR LiGA.NL/ACTIEPUNTEN Bekijk de actievoorwaarden van LiGA Actiepunten op de website.

32694_LiGA_Actiepunten_Trade_Ad_Boodschappen_221x255.indd 1

25-11-16 12:14


30

Even lekker opwarmen op zo’n koude dag doe je snel met een verrassende kop soep. En allemaal zo klaar!

ZĂ“ OP TAFEL!

Snelle soepen, bijzondere smaken

30

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Snelle soepen.indd 30

5-12-2016 9:58:06


BIJZONDERE SOEPEN

Broccoli-veloutĂŠ met blauwe kaas en pijnboompitten

[[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 2 eetl. pijnboompitten 2 eetl. boter 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, geperst 500 g broccoli, in roosjes 250 g aardappels, in blokjes 1 l groentebouillon 125 ml slagroom 150 g blauwe kaas evt. verse oregano om te garneren

Bereiden Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan en houd apart. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Voeg de broccoli, aardappels en bouillon toe en laat circa 20 minuten pruttelen. Voeg de slagroom en de helft van de kaas toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep in kommen. Verbrokkel de rest van de

blauwe kaas erboven en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten en wat peper. Garneer eventueel met wat blaadjes oregano. voedingswaarde per persoon 455 kcal, vet 36 g (waarvan verzadigd 21 g), koolhydraten 16 g, eiwit 15 g Tip Deze soep is ook heel lekker met verkruimelde zachte geitenkaas.

Met een bijzondere topping maak je elke soep speciaal

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Snelle soepen.indd 31

31

5-12-2016 9:58:17


Bloody mary-soep met mosselen

[[; VOOR- OF LUNCHGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 1 kg mosselen 1 l visbouillon 4 eetl. zonnebloemolie 2 stengels bleekselderij, in boogjes 4 teentjes knoflook, geperst 1 ui, in halve ringen 1/2 theel. chilipoeder 1 blikje tomatenpuree (70 g) 1 blik tomatenblokjes (400 g) 1 laurierblaadje evt. een flinke scheut wodka 50 g gezouten boter handje verse peterselie, fijngehakt 1 pak soepstengels

Bereiden Verwijder de kapotte mosselen en de mosselen die open blijven staan wanneer je erop tikt. Spoel de overgebleven mosselen goed af in koud water. Verhit de bouillon in een grote soeppan en kook de mosselen in circa 6 minuten gaar. Schud de pan regelmatig om. Giet de mosselen af in een zeef en vang de bouillon op. Verhit de olie in een grote soeppan en bak de selderij, 3 teentjes knoflook en de ui circa 2 minuten. Voeg de chilipoeder, tomatenpuree, tomatenblokjes, laurier, de bewaarde visbouillon en eventueel de wodka toe en laat circa 15 minuten pruttelen. Meng intussen de boter met de peterselie en de overige knoflook. Schenk de soep in grote kommen en voeg de mosselen en een klontje kruidenboter toe. Serveer de soep met de soepstengels en bestrooi met wat extra peterselie. voedingswaarde per persoon 440 kcal, vet 26 g (waarvan verzadigd 10 g), koolhydraten 35 g, eiwit 16 g

Koud en warm Waarom zou je alleen een drankje maken van tomatensap met wodka? Wanneer je de tomaten verwarmt, krijg je een heerlijke soep. Perfect in combinatie met de zilte smaak van de mosselen. Om hem echt helemaal bloody mary te maken, kun je nog een paar druppels worcestersaus, tabasco en een scheut limoensap toevoegen.

Bloody mary als soep? Gewoon proberen!

32

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Snelle soepen.indd 32

5-12-2016 9:58:36


BIJZONDERE SOEPEN

SUPER SMAAK

Wortelsoep met chorizo en salie

[[ VOOR- OF LUNCHGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN

De pikante chorizo geeft deze wortelsoep pit

2 eetl. olijfolie 150 g chorizo, in kleine blokjes handje verse salieblaadjes of evt. 1 theel. gedroogde salie 1 ui, gesnipperd 500 g wortel, geschrapt en in stukken 600 ml groentebouillon 125 ml crème fraîche

Bereiden Verhit de olie in een soeppan en bak de chorizo en salie op middelhoge stand knapperig. Schep de chorizo en salie uit de pan op een bord. Bak de ui circa 2 minuten in het bakvet. Voeg de wortel en bouillon toe en laat circa 15 minuten pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer en roer de crème fraîche erdoor. Serveer de soep in kommen en bestrooi met de chorizo en salie. voedingswaarde per persoon 330 kcal, vet 27 g (waarvan verzadigd 12 g), koolhydraten 11 g, eiwit 11 g

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Snelle soepen.indd 33

33

5-12-2016 9:58:45


Laksa met kip

[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 2 eetl. zonnebloemolie 1 ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, in plakjes 2 cm verse gember, geschild en geraspt 3 eetl. gele currypasta 300 g kipfilet, in blokjes 400 ml kokosmelk 1 l kippenbouillon 200 g (diepvries)doperwten 250 g eiermie 125 g taugĂŠ handje verse koriander, fijngehakt 2 lente-/bosuitjes, in ringen 1 limoen, in partjes

Bereiden Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, gember en currypasta circa 1 minuut. Voeg de kipfilet toe en bak deze rondom goudbruin. Voeg de kokosmelk en bouillon toe en laat circa 10 minuten pruttelen. Voeg vervolgens de erwten toe en kook de mie in 6 minuten gaar in de bouillon. Schep de taugĂŠ op de soep en garneer met de koriander en bosui. Serveer met partjes limoen. voedingswaarde per persoon 655 kcal, vet 30 g (waarvan verzadigd 16 g), koolhydraten 60 g, eiwit 34 g

Kruidig, romig en fris: deze soep heeft het allemaal

34

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Snelle soepen.indd 34

5-12-2016 9:58:58


BIJZONDERE SOEPEN

Met linzen maak je snel een goedgevulde maaltijdsoep

Franse linzensoep

Laksa? Je kent hem misschien nog niet, maar laksa is een heel populaire noedelsoep in oosterse landen als Maleisië en Singapore. Deze romige curry laksa maak je met kokosmelk, maar er bestaat ook nog een zure variant van de soep: ‘asam laksa’.

[p HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 2 eetl. olijfolie 250 g spekblokjes 1 ui, fijngesnipperd 1 laurierblaadje 1 takje tijm of 1 theel. gedroogd 1 blik gepelde tomaten (400 g) 2 blikken linzen (à 400 g), uitgelekt 750 ml kippenbouillon 400 g verse spinazie 100 ml Griekse yoghurt handje verse peterselie, fijngehakt

Bereiden Verhit de olie in een soeppan en bak de spekblokjes knapperig. Voeg de ui, laurier, tijm, tomaten, linzen en bouillon toe en laat circa 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Laat de spinazie slinken in de hete soep. Serveer de soep met een flinke schep yoghurt erin en bestrooi met de peterselie. voedingswaarde per persoon 445 kcal, vet 22 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 34 g, eiwit 24 g

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Snelle soepen.indd 35

35

5-12-2016 9:59:12


026 Melkan UHT Choco advertentie.pdf

1

01-12-16

11:29

warme winterse verwennerij

Ook verkrijgbaar in light en volle chocolademelk


HELD VAN DE MAAND

courgette

SNELLE GROENTE

Charmante Dit charmante broertje van de komkommer is stevig van vorm, maar zacht van smaak. Heerlijk om te grillen, te vullen of te bereiden zoals je maar lekker vindt.

Wat, waar, WANNEER De courgette is lid van de komkommerfamilie en daar heeft hij qua uiterlijk ook meer van weg dan de meloen en pompoen uit diezelfde familie. Al bestaan er ook bolvormige of gele courgettes met dezelfde neutrale smaak, in de supermarkt vind je meestal de groene. In Nederland wordt courgette in kassen verbouwd en komt deze vanaf half juni ook van de volle grond. Een courgette bestaat voor zo’n 92% uit water, mÊt daarbij gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, C en foliumzuur.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Held van de maand.indd 37

37

5-12-2016 10:37:38


Een courgette hoef je niet te schillen, goed wassen is genoeg

KOKEN

MET COURGETTE PROBEER OOK EENS DEZE COURGETTEGERECHTEN: • Courgette gevuld met zalm en prei • Frittata met courgette • Courgette-crèmesoep • Kabeljauw met courgette, tomaat en feta • Couscous met courgette, bietjes en walnoten • Geroosterde courgette met rode ui • Courgettepannenkoekjes met mieriksworteldip Op www.boodschappen.nl vind je deze en nog meer lekkere recepten met courgette.

Fleur de courgette De mooie gele bloem van de courgette is eetbaar. Vul de bloemen bijvoorbeeld met een mengsel van ricotta, haal door een beslagje en frituur goudbruin. Een echte delicatesse!

38

Courgettebloemetjes met geitenkaas

Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd 1/2 courgette in 6 dunne plakken. Snijd 2 plakjes bladerdeeg elk in 3 gelijke repen. Leg steeds een courgetteplakje met de ronde kant naar boven op een reep bladerdeeg en bestrooi met zout en peper. Verbrokkel er wat geitenkaas over, rol de reep deeg voorzichtig op en leg in een holte van een ingevette muffinbakvorm. Doe hetzelfde met de overige plakken. Bak de courgettebloemetjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin. Neem uit de vorm en serveer als hapje.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Held van de maand.indd 38

5-12-2016 10:37:56


HELD VAN DE MAAND

Info Voedingsfeiten courgette Per 100 gram

Combineren maar De zachte smaak van courgette past heel goed bij: aubergine • balsamicoazijn • basilicum • chilipeper • chorizo • citroen • dille • feta • garnalen • geitenkaas • knoflook • mozzarella • munt • oregano • Parmezaanse kaas • rauwe ham • salie • sinaasappel • tomaat • venkel • walnoten • zalm

kcal vet waarvan verzadigd: eiwit koolhydraten waarvan suikers: vezels kalium calcium fosfor vitamine C

29 0g 0g 2g 5g 5g 1,1 g 200 mg 30 mg 23 mg 16 mg

Gevarieerd en gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam.

KLEIN EN

FIJN

Courgettes worden klein en onrijp geoogst bij een lengte van zo’n 20-25 cm, als je ze met rust zou laten dan worden ze even groot als een pompoen! Ze zijn dan niet meer eetbaar en de kern zit vol zaad. ‘Courge’ betekent dan ook ‘merg’ in het Frans.

Wist je dat… de courgette één van de makkelijkste groenten is om zelf te telen?

Courgetteparmezaanfrietjes Snijd 1 courgette in dunne reepjes. Meng 2 eetlepels bloem met een handje geraspte Parmezaanse kaas en breng op smaak met zout en peper. Schenk wat melk in een kommetje. Haal de courgettereepjes door de melk en wentel vervolgens door de bloem. Verhit een frituurpan met zonnebloemolie tot 175ºC en frituur de courgettefrietjes in circa 3 minuten knapperig en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en besprenkel met wat grof zeezout. Rasp er wat extra Parmezaanse kaas over en serveer direct.

Aankoop

& bewaren

Ga voor een stevige courgette met een gave schil en kies een zo klein mogelijk exemplaar, die heeft de meeste smaak. Bewaar een courgette op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Dan is de groente ongeveer een week houdbaar. Gare courgette kun je zo’n jaar in de diepvries bewaren.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Held van de maand.indd 39

39

5-12-2016 10:38:04


Courgettecake met walnoten

[[ GEBAK VOOR 8 PERSONEN CA. 25 MINUTEN + 1 UUR OVENTIJD 350 g courgette, geraspt 2 grote eieren 125 ml zonnebloemolie 120 g witte basterdsuiker 1 zakje vanillesuiker rasp en sap van 1 sinaasappel 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd 1 theel. bakpoeder 2 theel. kaneelpoeder mespunt nootmuskaat 100 g rozijnen 100 g walnoten, gehakt

Zoet met courgette is zeker het proberen waard!

cakeblik, ingevet Bereiden Verwarm de oven voor op 180ยบC. Schep de geraspte courgette in een zeef en laat uitlekken. Klop intussen met een mixer in een grote kom de eieren, olie, basterd-, vanillesuiker, sinaasappelsap en -rasp circa 5 minuten luchtig. Druk voorzichtig nog wat vocht uit de geraspte courgette en roer de courgette door het eimengsel. Meng in een aparte kom het bakmeel met bakpoeder, kaneel en nootmuskaat. Roer het bloemmengsel door het courgettemengsel en meng tot een egaal beslag. Voeg de rozijnen en walnoten toe en giet het mengsel in het cakeblik. Bak de cake in de oven in circa 1 uur gaar en goudbruin. voedingswaarde per persoon 500 kcal, vet 26 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 56 g, eiwit 9 g Wijntip

De milde witte Zuydpunt Chenin Viognier sluit heerlijk aan bij deze cake.

40

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Held van de maand_recepten.indd 40

5-12-2016 10:29:55


HELD VAN DE MAAND

Perfecte match: courgette en zalm

Linguine met courgette, zalm en citroen

[[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 300 g linguine of spaghetti 3 eetl. olijfolie 1 teentje knoflook, geperst 250 ml slagroom rasp en sap van 1 citroen 200 g gerookte zalmsnippers 1 courgette, in dunne linten geschaafd handje verse dille, fijngehakt 75 g rucola

Bereiden Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een koekenpan en bak de knoflook circa 1 minuut op een lage stand. Giet de slagroom erbij en kook circa 5 minuten op middelhoge stand. Voeg citroensap en -rasp toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg vervolgens de gerookte zalm, courgettelinten en dille toe. Warm 3 minuten door en meng de pasta door de saus. Schep de rucola erdoor en serveer direct. voedingswaarde per persoon 670 kcal, vet 37 g (waarvan verzadigd 17 g), koolhydraten 60 g, eiwit 24 g Wijntip

Een niet al te zware Chardonnay: Casa de Campo bijvoorbeeld.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Held van de maand_recepten.indd 41

41

5-12-2016 10:30:02


Gegrilde courgette met gebakken feta en munt

[[\ VOORGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 25 MINUTEN 150 g feta of witte kaas 6 eetl. olijfolie 1 eetl. gedroogde oregano 1 theel. chili(peper)vlokken 2 courgettes, in dunne plakken sap van 1 citroen 80 g rauwe ham handje verse munt, alleen de blaadjes

Bereiden Verhit de oven voor op 180ยบC. Leg het stuk feta in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, de oregano en chilipeper. Bak de feta circa 15 minuten in de oven. Verhit intussen een grillpan op een hoge stand. Bestrijk de courgette aan beide kanten met 2 eetlepels olijfolie en gril de plakken tot er mooie grillstrepen ontstaan. Meng 3 eetlepels olijfolie met wat citroensap en breng op smaak met zout en peper.

Leg de gegrilde courgetteplakken op een schaal en besprenkel met de citroendressing. Verbrokkel de gebakken feta erboven en verdeel de rauwe ham en munt erover. voedingswaarde per persoon 315 kcal, vet 25 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 8 g, eiwit 13 g Wijntip

Fris wit, zoals Nava Verdejo uit Rueda.

LEKKER VEEL GROENTE

Zacht, zout, fris, zuur en wat pit: dit gerecht heeft het allemaal

42

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Held van de maand_recepten.indd 42

5-12-2016 10:30:18


HELD VAN DE MAAND

Deze ‘lasagne’ bestaat uit laagjes courgette

Courgettelasagne

[[\ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN + 45 MINUTEN OVENTIJD 3 kleine courgettes, in dunne plakken 3 eetl. olijfolie 2 teentjes knoflook, geperst 1 eetl. Italiaanse kruiden 700 g gezeefde tomaten 1/2 potje zongedroogde tomaten, fijngehakt 1/2 potje zwarte olijven, uitgelekt en in plakjes 600 g verse spinazie 2 bollen mozzarella, in dunne plakken 1 bosje basilicum, alleen de blaadjes 100 g geraspte oude kaas 3 eetl. pijnboompitten 1 stokbrood keukenpapier Bereiden Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg de courgetteplakken op een bord en bestrooi rondom met zout. Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak de knoflook circa 1 minuut. Voeg de Italiaanse kruiden, gezeefde tomaten, zongedroogde tomaten en olijven toe. Breng op smaak met zout en peper en laat circa 10 minuten pruttelen. Laat de spinazie slinken in de tomatensaus. Dep de courgetteplakken droog met keukenpapier. Schenk een dun laagje tomatensaus met spinazie in een ovenschaal en leg er courgetteplakken, mozzarella en flink wat verse basilicum op. Schep er weer wat tomatensaus op en maak zo nog 2 lagen. Eindig met een dun laagje tomatensaus en bestrooi met de geraspte kaas en pijnboompitten. Bak de courgettelasagne circa 45 minuten in de oven. Serveer met het stokbrood. voedingswaarde per persoon DOEKJE, WWW.DILLE-KAMILLE.NL/TEXTIEL

840 kcal, vet 39 g (waarvan verzadigd 16 g), koolhydraten 72 g, eiwit 42 g Wijntip

Een niet al te zware rode Italiaan: Pirovano Montepulciano

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Held van de maand_recepten.indd 43

43

5-12-2016 10:30:25


006 Melkan Plantaardig advertentie_200x108mm.pdf

1

07-03-16

10:40

Geniet van 100% Plantaardig

In de smaken naturel, amandel of ongezoet

Een Luchtige Smeltsensatie van heerlijke chocolade met de unieke BROS bubbels

Probeer ook Mousse Bros Krakende

129_LNPF_Bros_Boodschappen_200x108.indd 1

bs1701.indd 44

25/11/16 15:44

06-12-16 12:14


LEKKER & GEZOND

variëren met bonen de Handig: Direct uit zak te gebruiken!

Bonenschotel met gehaktballetjes VOOR 4 PERSONEN

Ingrediënten • 1 zak HAK Bonenschotel (500g) • 200 gram gehakt • Gehaktkruiden naar smaak • Olijfolie • Peterselie Bereidingswijze Meng het gehakt met de gehaktkruiden en maak kleine balletjes. Bak de balletjes in de olijfolie in een ruime koekenpan. Voeg de bonenschotel toe wanneer de balletjes gaar zijn en warm het geheel nog 4 minuten op. Serveer met peterselie.

Tip: Ook lekker met rijst!

KIJK VOOR MEER RECEPTEN MET BONEN ERBIJ OP: WWW.HAK.NL Volg ons op:

Lekker Hollands, met de bonen erbij van


46

Met je kind samen koken is leuk, gezellig en leerzaam. Maar hoe doe je dat en wat maak je dan? Je leest het in deze rubriek.

Groente burgers HELEMAAL ZELFGEMAAKT

46

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kidsrubriek.indd 46

5-12-2016 10:24:57


KOKEN MET KIDS

KOKEN MET KIDS Samen koken met kinderen is niet alleen heel gezellig, je kind leert ook meteen over producten en hoe je ze kunt bereiden. En iets wat je ‘zelf ’ hebt gemaakt, eet je natuurlijk ook op. Doe samen de boodschappen, neem de tijd en maak

je niet al te druk over de rommel. Want hoe groot of klein je kind ook is, er is altijd wel een keukenklusje te bedenken: • 3-5 jaar: groente en fruit wassen, roeren en kruiden knippen. • 6-9 jaar: ingrediënten afwegen, mengen en deeg kneden. • 10-12 jaar: groente snijden, een (staaf)mixer gebruiken en omgaan met een fornuis. Schat in wat je kind kan, blijf er zelf bij in de keuken en pas natuurlijk altijd op met scherpe messen, kokend water, hete pannen en ovens.

WIST JE DAT...

...je kikkererwten ook in de oven kunt roosteren als snack?

In de koelkast

Je kunt de groenteburgers al makkelijk van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Hier worden ze eigenlijk alleen maar lekkerder van, want zo mengen alle smaken goed. Door de kou worden de ingrediënten ook wat steviger, zo vallen de burgers tijdens het bakken niet zo snel uit elkaar.

Havermout

Misschien eet je het weleens als ontbijt: havermout. Wist je dat je er ook mee kunt koken en bakken, bijvoorbeeld havermoutkoekjes? Kijk maar eens op www.boodschappen.nl. In het recept op de volgende pagina’s zorgt de havermout er samen met het ei voor dat alle ingrediënten van de burgers goed aan elkaar blijven plakken. Havermout zit boordevol gezonde vezels en zorgt ervoor dat je niet zo snel weer honger krijgt.

Supersnack

Van kikkererwten kun je ook een gezonde snack maken. Spoel kikkererwten uit blik of pot goed af, meng er 1 eetlepel olijfolie, eventueel wat kruiden en een snuf zout door en spreid uit op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze in circa 25 minuten krokant in de oven (200ºC) en schep tussendoor een keertje om. Nog even afkoelen en mmm!

Met kikkers? De naam kikkererwten klinkt misschien een beetje gek, maar er zitten natuurlijk geen kikkers in. Deze peulvruchten heten vanuit het klassieke Latijn ‘cicer arietinum’. Moeilijk uit te spreken, daarom is het in het Nederlands kikkererwt geworden! De erwten zitten vol B-vitamines, eiwitten en ijzer waardoor je ze prima als vleesvervanger kunt gebruiken.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kidsrubriek.indd 47

47

5-12-2016 10:25:06


1 ui

- 50 ml Griekse yoghurt - 1 eetl. bieslook - 2 augurken - snufje paprikapoeder

4 eetl. havermout of gekookte rijst

100 g wortels 1 eetl. gedroogde oregano

Iedereen aan de slag

De allerkleinsten kunnen al helpen met het roeren van het sausje en het beleggen van de broodjes. Voor het gebruik van de keukenmachine kan papa of mama beter even helpen. Heb je zo’n machine niet in huis? Snijd dan de ingrediÍnten voor de burgers heel klein en stamp fijn met een aardappelstamper. Kneed het mengsel daarna nog goed door met je handen.

48

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kidsrubriek.indd 48

5-12-2016 10:25:20


KOKEN MET KIDS

Zet je tanden eens in deze stoere superburger!

ZONDER

VLEES/VIS

Groenteburgers

[[\]p HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN voor de burgers: 100 g kikkererwten (blik of pot) 100 g wortels, geschrapt en in stukjes 100 g (diepvries)doperwten, ontdooid 1 ui, in stukjes 1 eetl. gedroogde oregano 2 eetl. geraspte oude kaas 4 eetl. havermout of gekookte rijst 1 ei 1 eetl. olie

voor de saus: 50 ml Griekse yoghurt 1 eetl. bieslook, gesnipperd 2 augurken, fijngesneden snufje paprikapoeder voor erbij: 4 bruine bollen, doorgesneden 12 dunne plakjes komkommer handje gemengde slablaadjes Voorbereiden Meng alle ingrediĂŤnten voor de burgers in een keukenmachine tot een grof mengsel. Voeg een snufje zout en peper toe. Voeg als het mengsel nog te nat is wat meer havermout, rijst of een beetje bloem toe. Verdeel het mengsel in 4 gelijke delen en vorm hiervan hamburgers. Dek af en be-

waar in de koelkast. Meng de ingrediĂŤnten voor de saus en breng op smaak met zout en peper. Bereiden Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers op middelhoge stand om en om in een paar minuten bruin. Leg de onderste helften van de broodjes op borden en besmeer ze met de saus. Leg hierop 3 plakjes komkommer en een paar blaadjes sla. Leg de groenteburgers hierop, verdeel er nog wat saus over en dek af met sla en het broodkapje.. voedingswaarde per persoon 295 kcal, vet 10 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 34 g, eiwit 13 g

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Kidsrubriek.indd 49

49

5-12-2016 10:25:27


Untitled-1 1

06-12-16 12:30


CHECK ZE ALLEMAAL: KOOKVIDEO’S

www.boodschappen.nl

KOOK VIDEO’S

Op www.boodschappen.nl vind je allerlei leuke kookvideo’s bij recepten. Deze maand kun je zien hoe je spinazierolletjes maakt. Zo doe je dat!

SPINAZIE ROLLETJES

maak je zó Gevulde Italiaanse omeletrolletjes met spinazie, die tover je zo uit je oven! Bekijk nu ook het filmpje op www.boodschappen.nl/video

Spinazierolletjes uit de oven

[[\p HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 15 MINUTEN + 15 MINUTEN OVENTIJD 900 g spinazie, panklaar 5 eieren 2 eetl. pijnboompitten 2 eetl. olijfolie 1 vleestomaat, in miniblokjes 1 eetl. Italiaanse kruiden, gehakt of 1 theel. gedroogd 100 g Parmezaanse kaas, geraspt ovenschaal, ingevet Bereiden Kook de spinazie met zout 2 minuten, giet af en laat goed uitlekken. Kluts de eieren met 3 eetlepels water, zout en peper. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan en zet ze apart. Bestrijk de koekenpan met olijfolie, giet er 2-3 eetlepels eimengsel in en bak een kleine omelet. Houd deze warm en bak er nog 7. Verwarm de oven voor op 200ºC. Schep de pijnboompitten, tomatenblokjes, Italiaanse kruiden en de helft van de kaas door de uitgelekte spinazie. Verdeel de spinazievulling over de omeletjes, vorm er rolletjes van en leg ze met de naad naar beneden in de ovenschaal. Leg de overgebleven spinazie er in een rand omheen. Verdeel de rest van de kaas erover en zet het gerecht circa 15 minuten in het midden van de oven. voedingswaarde per persoon 350 kcal, vet 23 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 4 g, eiwit 28 g Tip Vervang de vleestomaat door blokjes rode paprika.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Video.indd 51

51

5-12-2016 10:57:48


BALSAM

Nr. 1 in voorkomen van

Ž Wettig gedeponeerd handelsmerk Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Š 2016 KCWW

een rode schrale neus

Met verzorgende calendula balsem

KLX16040-01 Adv Boodschappen 1-1p 222x255 DEF.indd 1

16-11-16 12:59


53

Op drukke doordeweekse dagen lukt het niet altijd om uitgebreid te koken. Deze 5 makkelijke maaltijden zet je binnen een half uur op tafel.

1

SNEL OP TAFEL

Groentecurry met garnalen

[;]

200 G

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN

GROENTE P.P.

Aan tafel! binnen 30 minuten

Koolrabi

1 eetl. zonnebloemolie 2 eetl. Thaise groene currypasta 400 g bloemkool, in kleine roosjes 200 g groene kool, fijngesneden 200 g wortel, geschrapt en in stukjes 200 g koolrabi, gesneden 200 ml kook- of sojaroom 250 g grote (diepvries)garnalen, ontdooid en gepeld 300 g snelkookrijst of gele rijst handje ongezouten pinda’s of cashewnoten, grof gehakt 1 bosje koriander, grof gehakt Bereiden Verhit de olie in een hapjespan en fruit de currypasta al roerend 1/2 minuut. Voeg de groenten toe en roerbak enkele minuten. Voeg de kookroom toe en breng al roerend aan de kook. Voeg de garnalen toe en laat de curry afgedekt circa 15 minuten zachtjes stoven. Breng eventueel op smaak met zout. Kook de rijst en laat droogstomen. Bestrooi de curry met de pinda’s en koriander en serveer met de rijst. voedingswaarde per persoon 545 kcal, vet 16 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 70 g, eiwit 23 g Tip Voeg extra wat Thaise vissaus toe.

De kleine neutrale koolrabi is licht verteerbaar en doet het altijd goed in combinatie met andere groenten. Gekookt is de smaak van deze knol zacht en vergelijkbaar met bloemkool. Een rauwe koolrabi heeft meer weg van bleekselderij, maar dan iets pittiger. In deze groentecurry neemt de koolrabi de smaak van de currypasta goed op.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Aan tafel in 30 min.indd 53

53

6-12-2016 11:07:07


2

Handvol noten Een handje ongezouten noten per dag is heel gezond. Bestrooi er ook eens je avondmaaltijd mee, zoals bij deze tortellini met andijvie en walnoten. Walnoten zijn altijd ongebrand, waardoor ze alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen bevatten. Dit zijn onder andere onverzadigde vetten, ijzer en vitamine E.

Tortellini met andijvie en walnoten

[\] HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 20 MINUTEN

ZONDER

VLEES/VIS

50 g walnoten 4 eetl. olijfolie 4 teentjes knoflook, geperst snufje chilipepervlokken 400 g andijvie, voorgesneden 500 g verse tortellini met kaasvulling 50 g Parmezaanse kaas, geraspt 20 g pijnboompitten Bereiden Rooster de walnoten in een droge, hete koekenpan. Hak de noten grof en houd apart. Verwarm de olie met de knoflook op een lage stand in een hapjespan tot de knoflook zachtjes bruist, maar niet verkleurt. Voeg de chilivlokken en andijvie toe en roerbak een paar minuten tot de groente slinkt. Kook de tortellini. Schep ze uit de pan en meng ze met de andijvie. Besprenkel met nog wat olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over borden en bestrooi met de Parmezaanse kaas, walnoten en pijnboompitten. voedingswaarde per persoon 810 kcal, vet 39 g (waarvan verzadigd 14 g), koolhydraten 84 g, eiwit 29 g

54

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Aan tafel in 30 min.indd 54

6-12-2016 11:07:23


3

SNEL OP TAFEL

Wortelstamp met teriyaki-zalmblokjes

[; HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 400 g zalmfilet, zonder vel, in blokjes 4 eetl. woksaus teriyaki 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes 3 eetl. zonnebloemolie 700 g geschrapte wortels, in plakjes of grof geraspt 1 ui, gesnipperd 1 cm verse gember, geschild en fijngehakt 100 ml ongezoete (soja)melk 2 eetl. sesamzaad Bereiden Schep de zalmblokjes om met de woksaus. Kook intussen de aardappels gaar. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een hapjespan en fruit de wortel. Voeg de ui en gember toe en fruit al roerend circa 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Giet de aardappels af, laat droogstomen en stamp fijn. Roer de (soja)melk en olijfolie erdoor tot een romige puree en breng verder op smaak met zout en peper. Schep de gebakken wortel erdoor en houd warm in de pan. Verhit de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de zalmblokjes op hoge stand 1 minuut rondom. Bestrooi met sesam en bak kort tot de sesamzaadjes licht verkleuren. Schep de stamppot in diepe borden en verdeel de zalmblokjes erover. voedingswaarde per persoon 615 kcal, vet 24 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 67 g, eiwit 29 g

East meets west Met een woksaus kun je veel meer dan alleen maar wokken. Natuurlijk smaken deze sauzen heerlijk in diverse oosterse roerbakgerechten, maar geef ook eens een Aziatisch tintje aan de Hollandse pot. Zo gebruik je in dit recept de woksaus teriyaki als marinade voor de zalm waardoor je stamppot een heerlijke twist krijgt.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Aan tafel in 30 min.indd 55

55

6-12-2016 11:07:28


4

Hamburgers met geitenkaas en zoete aardappelpartjes

[[ HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 400 g zoete aardappels, geschild en in partjes 2 eetl. olijfolie snuf paprikapoeder 4 bruine bollen barbecuesaus of ketchup 1 groene paprika, in dunne ringen 1 zak slamelange met rucola 4 hamburgers 150 g zachte geitenkaas, grof verkruimeld 1 bakje tuinkers

Gebruik de oven Superhandig wanneer je weinig tijd hebt, maar toch uitgebreid wilt koken: gebruik je oven! Terwijl de aardappeltjes rustig garen, heb je er geen omkijken meer naar. Zo heb je alle tijd om intussen de hamburgers te bereiden. Ben je niet zo’n liefhebber van zoete aardappels of zijn ze lastig verkrijgbaar, dan gaat dit natuurlijk ook prima met andere aardappels.

56

Bereiden Verwarm de oven voor op 200ÂşC. Schep de aardappelpartjes op een bakplaat om met de olie, paprikapoeder, zout en peper. Schuif boven in de oven en bak in circa 20 minuten goudbruin. Snijd intussen de broodjes horizontaal door en rooster ze eventueel kort. Bestrijk de onderste helften met een beetje saus en beleg met een paar ringen paprika en blaadjes sla. Verhit een grillpan en bak de hamburgers op een hoge stand in een paar minuten om en om bruin. Leg ze op de broodjes en verdeel de geitenkaas erover. Bestrooi met de tuinkers en zet de kapjes erbovenop. Verdeel de aardappelpartjes over 4 borden en zet de hamburgerbroodjes ernaast. Serveer met de rest van de sla en extra saus. voedingswaarde per persoon 640 kcal, vet 34 g (waarvan verzadigd 15 g), koolhydraten 49 g, eiwit 32 g

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Aan tafel in 30 min.indd 56

6-12-2016 11:07:40


5

Notenrijst met knoflookkip en geroerbakte spruitjes

[[

SNEL OP TAFEL

Rijstvariatie Met hetzelfde gemak geeft notenrijst je gerecht een heel ander accent dan ‘gewone’ witte rijst. De naam notenrijst dekt echter niet helemaal de lading. Naast rijst bestaat deze bonte mix uit pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen en stukjes gekonfijte papaja.

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN CA. 30 MINUTEN 2 teentjes knoflook, geperst 4 eetl. olijfolie 1 theel. citroensap 1 eetl. gedroogde oregano 400 g kipfilet, in 12 repen 400 g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt 400 g notenrijst 1/2 bosje koriander, grof gehakt

voedingswaarde per persoon 720 kcal, vet 30 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 68 g, eiwit 38 g

LEKKER ANDERS

DOEKJE, WWW.DILLE-KAMILLE.NL/TEXTIEL

Bereiden Meng de knoflook met 2 eetlepels olijfolie, citroensap, oregano, zout en peper in een kom. Schep de kipreepjes erdoor en laat rusten. Kook de spruiten in circa 5 minuten beetgaar in water met zout. Giet ze af en schep de kikkererwten erdoor. Kook de notenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin de spruiten en kikkererwten een paar minuten tot ze licht verkleurd zijn. Schep de koriander erdoor. Verhit een tweede koekenpan en roerbak hierin de kip in circa 5 minuten bruin. Giet een paar eetlepels water in de pan en roer de aanbaksels los. Schep de rijst op borden en verdeel de spruitjes en kip erover. Besprenkel met de jus uit de pan en bestrooi met nog wat koriander.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Aan tafel in 30 min.indd 57

57

6-12-2016 11:07:56


Ontbijt variatie Wil je je eetpatroon wat meer plantaardig maken, dan is een verandering in je ontbijtritueel een goede start. De producten van Alpro maken het je daarbij makkelijk.

Havermout met appel en munt

[\] ONTBIJT VOOR 1 PERSOON CA. 10 MINUTEN Bereiden Breng 250 ml Alpro Amandeldrink (Ongezoet Geroosterd) aan de kook in een kleine pan met 75 gram havermout en een snufje kaneel. Laat circa 3 minuten koken. Neem de pan van de warmtebron en voeg de gehakte blaadjes van 1 takje munt toe. Breng op smaak met honing. Schil 1 appel en snijd in stukjes. Besprenkel de appel met citroensap en voeg toe aan de havermout. Laat circa 1 minuut afkoelen en bestrooi met een handje gehakte amandelen.

PLANTAARDIG? Bij plantaardig eten denk je aan een ruime hoeveelheid groente, fruit en volkorenproducten. Maar ook minder vlees en zuivel eten draagt bij aan een meer plantaardig eetpatroon. Alpro heeft een uitgebreid assortiment van plantaardige variaties op zuivel. Je vindt ze zowel in het schap met lang houdbare drinks, als in het schap met gekoelde zuivel.

58

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_SR Alpro.indd 58

5-12-2016 10:55:27


ADVERTORIAL

Goed begin GO NUTS Ze hebben een onmiskenbare, verfijnde smaak, zijn een bron van antioxidant vitamine E en hebben een laag vetgehalte: amandelen. Van licht geroosterde mediterrane amandelen wordt bijvoorbeeld Alpro Amandeldrink Original gemaakt. Een heerlijke drink die perfect is in combinatie met ontbijtgranen, shakes en smoothies, of gewoon uit een glas. Amandeldrink Ongezoet Geroosterd heeft de pure smaak van geroosterde amandelen, niets meer, niets minder. Vol van smaak en zelfs een tikje stoer. Houd je meer van de subtiele smaak van ongeroosterde amandelen? Dan is Alpro Amandeldrink Ongezoet Ongeroosterd ongelooflijk lekker. Dankzij de zijdezachte en frisse smaak ook heerlijk in combinatie met havermout.

Begin de dag met Alpro zoals jij dat wilt, of je nu een ontbijtgranen, smoothie- of havermoutpersoon bent. Ook al heb je ’s ochtends haast, een kleine verandering in je ontbijtritueel maakt al veel verschil. Probeer sojaproducten voor meer plantaardige eiwitten, ga voor haverproducten voor meer vezels of kies voor producten met amandel die naast een bron van vitamine E ook nog eens heel lekker zijn! Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid.

Boordevol plant power Alpro Mild & Creamy is een 100% plantaardige variatie op yoghurt en voelt zich overal thuis. Lekker over vers fruit of knapperige ontbijtgranen, maar ook naturel al heerlijk. Alpro Mild & Creamy is laag in suikers. Liever helemaal geen suikers? Probeer dan eens Alpro Mild & Creamy Naturel Ongezoet, vrij van suikers en zoetstoffen, maar net zo’n perfecte basis voor een goede start van je dag.

Mild & Creamy appel-kaneel

[\] ONTBIJT VOOR 1 PERSOON CA. 10 MINUTEN Bereiden Verhit een beetje vloeibaar bakproduct en bak hierin 1 appel of peer, geschild en in stukjes, met 1 theelepel kaneelpoeder en 1 theelepel bruine suiker circa 5 minuten. Schenk de helft van 200 gram Alpro Mild & Creamy Naturel in een glas, voeg een laagje granola of krokante muesli toe en schep een laagje appel erop. Maak op dezelfde manier nog meer laagjes en serveer direct.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_SR Alpro.indd 59

59

5-12-2016 10:55:42


60

Vriendelijk van smaak en prijs: ontdek het rood en wit van Casa de Campo.

Chardonnay en Malbec

Trots van ArgentiniĂŤ

60

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Wijn.indd 60

5-12-2016 15:10:00


WIJN Geen andere druiven doen het zo goed in Argentinië als Chardonnay en Malbec. Met name in Mendoza gedijen ze als geen ander. Hier is sprake van een uniek klimaat: het smeltwater van de Andes dat de wijngaarden irrigeert is ongekend zuiver. En het vakmanschap van de wijnproducenten is groot. Een en ander heeft er zeker ook voor gezorgd dat de wijnen van Casa de Campo hier zo in de smaak vallen. Al zal het vriendelijke prijskaartje dat ze hebben meegekregen waarschijnlijk ook een steentje bijdragen.

Casa de Campo Malbec

Een smaakvol begin van het jaar

Dieprood van kleur met een paarse zweem. Een heerlijk boeket van rood fruit en een vleugje vanille. Volle soepele rode wijn, vol rijpe kersen en een ronde zachte, lichtkruidige afdronk. Serveer bij een entrecote, spicy vleesschotels of een pasta met gehaktsaus.

Eiswein Frankrijk vs. Italië Een nieuw jaar, een nieuwe kans voor Frankrijk om weer het grootste wijnland van de wereld te worden. Het zit de Fransen verre van lekker dat ze nu al twee jaar op rij zijn afgetroefd door Italië dat ze een kurkdikte is voorgebleven.

Normaal gesproken worden druiven geoogst in de herfst. Sommige Duitse en Oostenrijkse boeren laten op een perceeltje hun druiven soms tot januari hangen tot ze eruitzien als rozijnen. En pas als er sprake is geweest van temperaturen lager dan -8ºC wordt er geplukt. De wijn die van dit sap wordt gemaakt heet Eiswein. Het smaakt als nectar, is uiterst zeldzaam en hierdoor erg kostbaar.

Koel plukken In Rueda behoort een zaklantaarn tot de standaarduitrusting van veel plukkers die deze op het hoofd dragen, want vaak wordt er ’s nachts geplukt. Dan is het beduidend koeler en zodoende komen de verdejodruiven frisser in de wijnmakerij. Met een razend populair geworden, dorstlessende witte wijn als resultaat.

Casa de Campo Chardonnay Een goudgele glans en een geur van rijpe ananas en wat banaan. Ook de mond wordt getrakteerd op tropische vruchten, terwijl de afdronk fijn fris is. Zeer geschikt als aperitief, maar ook bijzonder aan te bevelen bij geroerbakte zoetzure kip en gebakken witvis als kabeljauw.

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Wijn.indd 61

61

5-12-2016 15:10:12


shopping

Deze (nieuwe) producten vind je nu in je supermarkt!

Nasi speciaal Nasi is een traditioneel rijstgerecht uit de oosterse keuken. Sum & Sam milde mix voor nasi speciaal bevat een groentemix en een kruidenmix, waarmee je je vers toegevoegde ingrediĂŤnten extra smaak geeft. Zo zet je snel een heerlijke maaltijd op tafel. Lekker met Sum & Sam atjar tjampoer en kroepoek.

Oergranen

Proeverij De Unox soepen range Proeverij presenteert vernieuwde Hollandse klassiekers. Nu nog lekkerder met een verbeterde samenstelling en verrassende smaakvariaties. Van een romige tomatensoep met koriander, chili en basilicum tot een soep van vergeten groente met pastinaak en cantharel.

Nieuw! Brinta Oergranen, een overheerlijke granenmix van maar liefst vijf granen: rogge, haver, gerst, tarwe en spelt. Lekker om zowel warm als koud te eten. Het bevat 0% toegevoegde suikers en is grof van structuur echt OER dus. Kortom, alle ingrediĂŤnten om er iedere dag vol voor te gaan!

Verantwoord lekker TopVit biedt gevarieerde, verantwoorde en vooral ook lekkere zuivelproducten voor iedereen die bewust met zijn of haar lijf bezig is. TopVit Bifidus yoghurt is een bron van vezels en bevat bovendien het Bifidobacterium BB12. Lekker voor iedere dag!

62

Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Shopping.indd 62

5-12-2016 15:00:54


PUZZEL

ZweedsePuzzel Zweedse puzzel Zweedse puzzel

Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Breng de lettersuit uit de vakjesvakjes over naarover de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Breng de letters degenummerde genummerde naar de gelijkgenummerde vakjes

van de oplossingsbalk SCHOOLVAK

2KAXNS

6-daagse all inclusive Oostenrijk

WIEROOK

PLAATS IN NOORDBRABANT SLAGADER

SCHOOLVAK SLAGADER

OPENING IN EEN NET

OPENING IN EEN NET

KABELBAAN PLAATS IN NOORD7BRABANT

JAARTELLING PLAATS IN KABELBAAN JAARTELLING LIMBURG

7

VOGEL

WIEROOK OVERMATIG OVERMATIG

PLAATS IN LIMBURG

VOGEL

KRAAN

8

8

HARTIGE SNACK

HARTIGE SNACK

TIJDMAAT

OP DIE PLEK

voor 2 personen t.w.v. ca. € 219,- per persoon in Hotel Wolkensteinbär*** ONBEREIK BAAR IDEAAL

O S S T A O P P Z A I L E D I N A R E L R

14

4

4

FLINK

IN OVERVLOED LEERLING NIVEAU

IN OVERVLOED

3

3

VERVALLEN HUIS

FILE OOSTERS BORDSPEL MUNT

OOSTERS BORDSPEL

5

NIVEAU

ONTKENNING

5 GROEF

GROEF

ONBEZET

ONBEZET

ONGEHINDERD

ONGEHINDERD

SLEE

SLEE

TUNESISCHE MUNT

11

NADIEN

6

6

KLEDINGSTUK VOOR RUITERS

KLEDINGSTUK VOOR RUITERS

OPROER

KRULSPELD

VERVALLEN HUIS

REEDS

10

ZINNEBEELD VAN DE VREDE

9

PAUSENNAAM

KRULSPELD

FLINK

REEDS

10

9

14 PAUSENNAAM

MOP

FILE

13

MUNT

13

11

NADIEN

2

2

© DENKSPORT PUZZELBLADEN © DENKSPORT PUZZELBLADEN 1

Niet gewonnen? Boodschappen-lezers kunnen bovenstaand arrangement in de periode van 30 april t/m 29 oktober met voordeel boeken vanaf € 219,- p.p. voor 6 dagen en vanaf € 299,- voor 8 dagen. Er geldt kinderkorting (bij 2 volbetalenden op de kamer): 0 t/m 6 jaar: gratis, 7 t/m 10 jaar: 75% korting, 11 t/m 14 jaar: 50% korting Prijzen in € p.p. Niet inbegrepen: reserveringskosten (€ 20,-), toeristenbelasting (€ 2,60 p.p.p.n. vanaf 7 jaar) en kosten Calamiteitenfonds (€ 2,50). N

ZINNEBEELD VAN DE VREDE

OMHOOG KIJKEN

ONBEREIK BAAR IDEAAL

Inbegrepen • 5x overnachting en ontbijtbuffet • 4x lunchpakket of middagsnack • 4x lekkernij in de middag ONTKENNING • 5x dinerbuffet of thema-diner • dagelijks drankjes van 10-23u (o.a. thee, koffie, TUNESISCHE MUNT alcoholvrije drankjes, bier, wijn, whisky, wodka) OPROER • dagelijks entree in Wolkis Fun & Actionpark • dagelijks gebruik sauna, whirlpool, fitness • Wildkogel Aktiv Programma vanuit VVV • belevenismiddag op Wolkis Pony Ranch • 1x Segwaytour p.p., vanaf 12 jaar • 1x gebruik E-bike, vanaf 15 jaar

Informatie en reserveren M A A T O Voor de Boodschappen-lezers voordeelprijs per U U R U T periode ga naar G R A K www.pharosreizen.nl/gelezen-in/boodschappen P U P N E of bel 023-5542870 met zoekcode 32156.

TOILETARTIKEL

12

OP DIE PLEK

OMHOOG KIJKEN

Bramberg am Wildkögel ligt idyllisch in het MOP Pinzgaudal in het Salzburgerland. Een schitterend wandelgebied, maar ook perfect voor uitstapjes. Met de Nationalpark Sommercard zijn vele attracties extra voordelig te bezoeken. Je verblijft in het bijzonder kindvriendelijke hotel Wolkensteinbär, LEERLING met eigen avonturenpark.

1

ZONDERLING MENS

TOILETARTIKEL

12

TIJDMAAT

1

KRAAN ZONDERLING MENS

2

3

4 1

52

63

74

85

96

Geef de oplossing voor 23 januari door

S K I L I F T

I E R D A E O R O G L V O L R E IJ B R

eenpansmaaltijd

• via de Boodschappen-website www.boodschappen.nl • via de Boodschappen-puzzellijn 0909-1234552 (€ 0,30 p/m) • Mper N Obriefkaart S M naar M A A S K I E V I T V IBoodschappen T T O S T I R A R E puzzel A R E U U R A L D A A R 2227 A RPostbus U T O P I E L E O LG E R OA P F O Hilversum R S L 1200 S K L Z ACE T O R IJ

107

8 11

9 12

10 13

11 14

12

13

14

chappen 11 De oplossing van Boods winnaars De ep. eso 2016 was groent zijn: J. Tijssen, Venray Gilze Jolanda van den Broek, Linda Rob, Heeze worden Over de uitslag kan niet d. gecorrespondeer

P RUIJ P I L G L E U F E UN F E E V O L U I T U IDTI N A R E R N A R R NE AL R IJ B R O E K PUZZELBLADEN O©EDENKSPORT K

eenpansmaaltijd Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Puzzel.indd 63

63

5-12-2016 14:59:55


DEF_Advertentie_AQF_IntenseClean_Boodschappen_222x255_v1.pdf

1

14-07-16

16:17


VOLGENDE MAAND

VOLGENDE MAAND in het februarinummer van Boodschappen

2

NR.

Een winter

om van te

SMELTEN Menu voor je Valentijn Winterwit We smelten de kazen

HELD VAN DE MAAND:

CHOCOLADE

Vanaf 26 januari verkrijgbaar in je supermarkt Boodschappen | 1 | 2017

BS1701_Volgende keer.indd 65

65

5-12-2016 14:07:00

Boodschappen 01 2017